Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-08-29

  1. Ο πιο ακριβός κυκλώνας
  2. Αύξηση της παραγωγής προτείνει ο ΟΠΕΚ
  3. Η «Κατρίνα» κινείται στο νότο των ΗΠΑ
  4. Ανοιχτός ο χάρτης της Δ. Όχθης
  5. Ο Κολίνα εκτός γηπέδων
  6. Διπλό μήνυμα από την Πράγα
  7. Αφγανιστάν: Μείωση στην παραγωγή οπίου
  8. Τουρκοκυπριακό αεροσκάφος στο Μπακού
  9. «Σινικό τείχος» στη διαφήμιση τσιγάρων
  10. Η πρεμιέρα βάφτηκε κόκκινη
  11. Γαλλοβελγικές «μαύρες λίστες»
  12. «Σύνταγμα - συνταγή χάους»
  13. Προετοιμάζονται για το χειρότερο
  14. Κοινοτικό χρήμα σε ελληνικές ράγες
  15. Βάσανα μέσα κι έξω από τα έδρανα
  16. Γιατί είναι αισιόδοξη η Μέρκελ;
  17. Σε τιμές χρυσού το πετρέλαιο
  18. Ιράκ και βρετανική εξωτερική πολιτική
  19. Τους έδιωξε η «Κατρίνα»

Τρίτη 30 Αυγούστου 2005 - 01:50 (Ώρα Λονδίνου)

Ο πιο ακριβός κυκλώνας

Η Ιντιπέντεντ (independent) εκτιμά ότι οι καταστροφές που προκλήθηκαν από τον κυκλώνα «Κατρίνα» αναμένεται να στοιχίσουν στις ασφαλιστικές εταιρείες των ΗΠΑ 25 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η μανία της φύσης είχε άμεσες συνέπειες και στην τιμή του πετρελαίου, η οποία για κάποια στιγμή ξεπέρασε το φράγμα των 70 δολαρίων το βαρέλι.

Το τελικό κόστος του κυκλώνα για την αμερικανική αγορά θα εξαρτηθεί από την διάρκεια και την ένταση της κακοκαιρίας, σημειώνει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με την Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times), ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή του «μαύρου χρυσού» αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο, μέσα στις επόμενες ημέρες, εξαιτίας των ζημιών στα διυλιστήρια.

Αύξηση κατά 23% σημειώθηκε και στην τιμή του φυσικού αερίου.

Λεηλασίες

Από την δύναμη του κυκλώνα δεν γλίτωσε ούτε το στάδιο «Σούπερντομ», γράφει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph), στο οποίο έχουν βρει καταφύγιο περίπου 10 χιλιάδες άνθρωποι.

Τμήματα της οροφής ξεκόλλησαν αλλά οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να καταρρεύσει.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι τα ερειπωμένα σπίτια έγιναν στόχος διαρρηκτών. Ολόκληρες συμμορίες λεηλάτησαν οικίες και καταστήματα. Έσπαγαν τζαμαρίες και έφευγαν με καρότσια γεμάτα με αγαθά.

Το τρίτο πρόσωπο

Ένας άνδρας, τον οποίο παρακολουθούσε η αστυνομική ομάδα που πυροβόλησε και σκότωσε τον νεαρό Βραζιλιάνο Ζαν Σαρλ ντε Μενέζες, ομολογεί στην Γκάρντιαν (Guardian) ότι παρά λίγο να γίνει εκείνος ο στόχος των αστυνομικών πυρών.

Ο Σομαλός οδηγός λεωφορείου, Αμπντί Ομάρ, διέμενε στην ίδια πολυκατοικία με τον άτυχο ντε Μενέζες. Ήταν, επίσης, φίλος ενός εκ των επίδοξων βομβιστών της 21 Ιουλίου στο Λονδίνο. Μάλιστα, συχνά, του δάνειζε την κάρτα εισόδου του γυμναστηρίου του.

Η Γκάρντιαν πιστεύει ότι την ημέρα που δολοφονήθηκε ο Μενέζες, η αστυνομία αναζητούσε τον Αμπντί Ομάρ και όχι τον νεαρό Βραζιλιάνο.

«Θα μπορούσα να ήμουν εγώ εκείνος που σκότωσαν εκείνη την ημέρα», λέει στην εφημερίδα ο κ. Ομάρ. «Δεν ξέρω τι να υποθέσω, δεν ξέρω τι να κάνω».

Ο ίδιος καταγγέλλει την αστυνομία για βίαιη συμπεριφορά, καθώς περικύκλωσε την εν διαστάσει συζύγου του, τον 12χρονο γιο του και την ηλικιωμένη πεθερά του, έξω από το σπίτι τους, με αποτέλεσμα η τελευταία να υποστεί έμφραγμα και να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Σύμφωνα με μαρτυρίες της οικογένειες οι αστυνομικοί ήταν οπλισμένοι αλλά δεν φορούσαν τις στολές τους. Το επεισόδιο σημειώθηκε λίγες ώρες μετά το θάνατο του Μενέζες.

Τελικά οι αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κ. Ομάρ ουδεμία σχέση είχε με τις βομβιστικές απόπειρες στο Λονδίνο.

Οργή στο Μπεσλάν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσέβαλε πολλές από τις μητέρες που έχασαν τα παιδιά τους στην θηριωδία του Μπεσλάν, αφού τις προσκάλεσε να τον συναντήσουν στην Μόσχα, την ημέρα που θα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τραγωδία, γράφουν οι Τάιμς (Times).

Αν και ο σύλλογος που έχουν συστήσει οι μητέρες του Μπεσλάν επεδίωκε μια συνάντηση μαζί του εδώ και ένα χρόνο, εκείνος απέφευγε να τις συναντήσει.

Τελικά αποφάσισε να τις δεχτεί στο γραφείο του, στις 2 Σεπτεμβρίου.

Εκείνες της ημέρες, από την πρώτη έως την τρίτη Οκτωβρίου, θα κορυφώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης στο Μπεσλάν.

Οι μητέρες κατηγορούν τον πρόεδρο για απάθεια και για απόπειρα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.


Δευτέρα 29 Αυγούστου 2005 - 23:46 (Ώρα Λονδίνου)

Αύξηση της παραγωγής προτείνει ο ΟΠΕΚ

Η παραγωγή πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού έχει μειωθεί κατά 40%

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών δήλωσε ότι θα προτείνει αύξηση της ημερήσιας παραγωγής του πετρελαίου, του οποίου η τιμή εκτινάχθηκε στα ύψη εξαιτίας του πλήγματος που επέφερε στην αμερικανική παραγωγή ο τυφώνας «Κατρίνα».

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, σεΐχής Αχμέντ αλ Φαχντ δεσμεύτηκε να ζητήσει αύξηση της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα.

«Προσπαθούμε να κάνουμε τα πάντα για να σταθεροποιήσουμε τις τιμές. Όλα δείχνουν ότι η διαμόρφωση των τιμών δε σχετίζεται με την παραγωγή. Περισσότερο σχετίζονται με παράγοντες γεωπολιτικούς, με τα καιρικά φαινόμενα και τα διυλιστήρια», είπε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ.

Ο τυφώνας και το πετρέλαιο

Ο κυκλώνας «Κατρίνα» προκάλεσε πολλά προβλήματα στην λειτουργία των διυλιστηρίων στον κόλπο του Μεξικού, με αποτέλεσμα η τιμή του αμερικανικού αργού να εκτοξευθεί στα ύψη.

Ο κυκλώνας «Κατρίνα» προκάλεσε πολλά προβλήματα στην λειτουργία των διυλιστηρίων στον κόλπο του Μεξικού.

Η παραγωγή του «μαύρου χρυσού» μειώθηκε κατά δύο τρίτα με αποτέλεσμα η τιμή του να εκτοξευθεί στα ύψη.

Με το άνοιγμα της αγοράς της Σιγκαπούρης, η τιμή του αμερικανικού αργού εκτινάχθηκε στα 70 δολάρια και 80 σεντς το βαρέλι, λίγο πριν υποχωρήσει στα 69 δολάρια και 93 σεντς το βαρέλι.

Οι ανησυχίες για τα αποθέματα σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα και την πολιτική αστάθεια σε πετρελαιοπαραγωγές χώρες έχουν προκαλέσει σημαντική άνοδο της τιμής του πετρελαίου.

Πλέον , θεωρείται πολύ πιθανό η τιμή του «μαύρου χρυσού» να φτάσει στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Εταιρείες, όπως οι βρετανικές Shell και BP, η αμερικανική ExxonMobil και η γαλλική Τotal έχουν κλείσει τα διυλιστήρια τους και έχουν απομακρύνει το προσωπικό τους από τον κόλπο του Μεξικού.

Η παραγωγή πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού έχει μειωθεί κατά 40% - ποσοστό που αντιστοιχεί σε 650 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να γίνει καμία εκτίμηση για την έκταση της ζημιάς που θα προκαλέσει ο κυκλώνας «Κατρίνα» στην πετρελαϊκή αγορά.


Δευτέρα 29 Αυγούστου 2005 - 22:14 (Ώρα Λονδίνου)

Η «Κατρίνα» κινείται στο νότο των ΗΠΑ

Μαζικά τράπηκαν σε φυγή οι κάτοικοι της Νέας Ορλεάνης και των γύρω περιοχών

Στο έλεος του τυφώνα «Κατρίνα» βρίσκονται οι νότιες ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι καταιγίδες έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στην πολιτεία του Μισισιπή, της Αλαμπάμα και της Λουϊζιάνα, οι οποίες έχουν τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και συγκεκριμένα στη Νέα Ορλεάνη μείνει μόνο το ένα πέμπτο των κατοίκων και τα μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας και αντιμετώπισης καταστροφών.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές στην έρημη Νέα Ορλεάνη σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος, ξεριζώθηκαν δέντρα, ολόκληρες γειτονιές έχουν πλημμυρίσει και κατέρρευσε η οροφή εντός σταδίου, όπου ορισμένοι κάτοικοι είχαν αναζητήσει καταφύγιο.

Παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν οι πόλεις του Μισισιπή και της Αλαμπάμα.

Πάντως, το Εθνικό Κέντρο για τους Τυφώνες, το οποίο εδρεύει στο Μαϊάμι, ανακοίνωσε ότι ο τυφώνας «Κατρίνα» αποδυναμώνεται σταδιακά και ότι η ταχύτητα των ανέμων δεν υπερβαίνει πλέον τα 27 χιλιόμετρα την ώρα.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, ζήτησε από τους κατοίκους των περιοχών που σαρώνει ο τυφώνας Κατρίνα να παραμείνουν στα ειδικά καταφύγια και υποσχέθηκε να παράσχει βοήθεια στους πληγέντες.

Ο διεθνής όμιλος πρόβλεψης κινδύνων «AIR Worldwire» ανακοίνωσε ότι σε ό,τι αφορά τον τομέα των ασφαλίσεων το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα από τη Λουϊζιάνα κυμαίνεται από 12 έως 26 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ειδικοί του ομίλου υποστηρίζουν ότι η πολύ μεγάλη επικινδυνότητα του τυφώνα ήταν συνάρτηση τριών παραγόντων: της έντασής του, της ιδιαίτερης πορείας του και του μεγέθους του.

Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι η δεύτερη επιδρομή του κυκλώνα στις αμερικανικές ακτές θα είναι πιο καταστροφική από αυτήν της Πέμπτης, όταν ο Κατρίνα πέρασε από τις ακτές της νοτιοδυτικής Φλόριντα προκαλώντας το θάνατο πέντε ανθρώπων και εκτεταμένες ζημιές.


Δευτέρα 29 Αυγούστου 2005 - 19:47 (Ώρα Λονδίνου)

Ανοιχτός ο χάρτης της Δ. Όχθης

Ο Αριέλ Σαρόν μίλησε για το τελικό καθεστώς της ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, διαβεβαίωσε ότι οι μεγάλοι εβραϊκοί οικισμοί της Δυτικής Όχθης θα παραμείνουν υπό ισραηλινό έλεγχο.

Διευκρίνισε, όμως, ότι ο έλεγχος ορισμών μικρότερων οικισμών της Δυτικής Όχθης θα εκχωρηθεί στους Παλαιστίνιους.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο «10» του Ισραήλ ο Αριέλ Σαρόν μίλησε για το τελικό καθεστώς της ειρηνευτικής συμφωνίας και είπε, πως «δε θα παραμείνουν ως έχουν όλοι οι οικισμοί στην Ιουδαία και τη Σαμάρια», η οποία είναι η βιβλική ονομασία της Δυτικής Όχθης.

Συγκεκριμένα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι οικισμοί Μάαλε Αντουμίν, ανατολικά της Ιερουσαλήμ και ο οικισμός Αριέλ «θα παραμείνουν οπωσδήποτε υπό ισραηλινό έλεγχο, διότι είναι υψίστης σημασίας για το Ισραήλ».

Ο Αριέλ Σαρόν υποστήριξε ότι δεν επίκειται δεύτερη φάση εκκενώσεων εβραϊκών οικισμών στο εγγύς μέλλον. Υπογράμμισε ότι το επόμενο στάδιο είναι οι διαπραγματεύσεις για το ειρηνευτικό σχέδιο, γνωστό ως «οδικός χάρτης», από τις οποίες θα προκύψει εν τέλει το παλαιστινιακό κράτος.

Όσον αφορά τα σύνορα του Ισραήλ ο Αριέλ Σαρόν υποστήριξε ότι το «εν λόγω θέμα θα εγερθεί στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων».

Νωρίτερα, ο Αριέλ Σαρόν εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του πολιτικού αντιπάλου στο κυβερνών κόμμα Λικούντ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος, όπως είπε χαρακτηριστικά, πανικοβάλλεται όταν βρίσκεται υπό πίεση.

«Ο Νετανιάχου νιώθει τη θερμοκρασία να ανεβαίνει» δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι 10, χωρίς όμως να εξηγήσει τι εννοούσε.


Δευτέρα 29 Αυγούστου 2005 - 18:12 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Κολίνα εκτός γηπέδων

Ο Κολίνα διαιτήτευσε στα ιταλικά και διεθνή γήπεδα 28 χρόνια

Την παραίτησή του από την «Ιταλική Ένωση Διαιτητών» ανακοίνωσε ο παγκοσμίου φήμης Ιταλός διαιτητής, Πιερλουίτζι Κολίνα.

Ο 45χρονος διαιτητής κατηγορήθηκε από την «Ιταλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου» (FIGC) για σύγκρουση συμφερόντων, καθώς έχει συνάψει συμφωνία με χορηγό που σχετίζεται με τη Μίλαν.

Η «πέτρα του σκανδάλου» είναι η αυτοκινητοβιομηχανία «Όπελ», η οποία επρόκειτο να καταβάλει στον Ιταλό διαιτητή το ποσό των 545.000 λιρών ετησίως και ως εκ τούτου η FIGC απαγόρευσε στον Κολίνα να διαιτητεύει σε αγώνες της Α΄ εθνικής (Serie Α).

«Έπειτα από 28 χρόνια αποφάσισα να παραιτηθώ από την Ιταλική Ένωση Διαιτητών. Ο κόσμος πρέπει να εμπιστεύεται τον διαιτητή. Σε τελική ανάλυση, είμαστε όλοι χαμένοι», υπογράμμισε ο 45χρονος διαιτητής και πρόσθεσε, «προσωπικά δε θα είχα πρόβλημα να σφυρίζω στη β΄ εθνική. Αλλά το ζητούμενο είναι το εξής: μάς εμπιστεύεται ή όχι η ιταλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Εάν δεν μας εμπιστεύεται, τότε πρέπει να αποχωρήσουμε. Χωρίς αμοιβαία εμπιστοσύνη δεν μπορούμε να πάμε μπροστά».

Ο Πιερλουίτζι Κολίνα έχει αναδειχθεί πέντε φορές ως ο καλύτερος διαιτητής στον κόσμο και το 2002 ήταν αυτός που σφύριξε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην αναμέτρηση Βραζιλίας Γερμανίας.

Επρόκειτο να κρεμάσει τη σφυρίχτρά του το καλοκαίρι, αλλά πήρε παράταση αντίθετα με τους ισχύοντες κανονισμούς βάσει των οποίων οι διαιτητές πρέπει να αποσύρονται με την συμπλήρωση των 45 ετών.

Το τελευταίο διεθνές παιχνίδι που διαιτήτευσε ο Κολίνα ήταν αυτός μεταξύ της Έβερτον και της Βιγιαρεάλ για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο βρετανικός Τύπος άσκησε δριμεία κριτική στον Ιταλό για το συγκεκριμένο παιχνίδι, καθώς ο Ιταλός ακύρωσε πεντακάθαρο, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, γκολ του Ντάνκαν Φέργκιουσον, το οποίο εάν είχε μετρήσει θα έστελνε τις δύο ομάδες στην παράταση.


Δευτέρα 29 Αυγούστου 2005 - 15:39 (Ώρα Λονδίνου)

Διπλό μήνυμα από την Πράγα

Αμετάβλητη παραμένει η στρατηγικής της Ελλάδος απέναντι στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στην Πράγα με τον Τσέχο ομόλογό του Γίρζι Παρόουμπεκ.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος αναφέρθηκε, επίσης, στις σχέσεις της χώρας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η οποία, είπε, δεν ανταποκρίθηκε θετικά στην πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν για την εξεύρεση μιας κοινώς αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας. Ο κ. Καραμανλής υποστήριξε, επίσης, ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων δεν έχει επιδείξει διάθεση συνεργασίας.

Για την Τουρκία

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ωστόσο, διευκρίνισε λαμβάνει υπόψη της όλα τα νέα δεδομένα.

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώνει όλα τα κριτήρια που της έχουν τεθεί.

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό η πρόσφατη δήλωση της Τουρκίας, η οποία συνόδευσε την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Σύνδεσης, δημιούργησε προβλήματα και ασάφειες που πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκόπια και ΕΕ

Το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ δεν ανταποκρίθηκε θετικά στην έκκληση του Κόφι Ανάν για την εξεύρεση μιας κοινώς αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας, είναι μια παράμετρος, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή, βαρύνει την εξέταση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας αυτής.

Από την πλευρά της Ελλάδας, τόνισε ο κ. Καραμανλής, δεν υπάρχει η προοπτική για να προχωρήσουν οι συζητήσεις για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ.

Όσον αφορά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας, ο κ. Καραμανλής είπε συζήτησαν τα καίρια θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, όπως είναι η περαιτέρω πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και η επικύρωση της ευρωπαϊκής συνταγματικής συνθήκης.


Δευτέρα 29 Αυγούστου 2005 - 16:50 (Ώρα Λονδίνου)

Αφγανιστάν: Μείωση στην παραγωγή οπίου

Το 2004 παράχθηκε σχεδόν το 90% της συνολικής ποσότητας οπίου παγκοσμίως

Μείωση στις εκτάσεις καλλιέργειας οπίου είδε το Αφγανιστάν για πρώτη φορά μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια μετά την πτώση του ισλαμικού καθεστώτος των Ταλεμπάν.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για θέματα Ναρκωτικών και Εγκλήματος, Αντόνιο Μαρία Κόστα οι αφγανικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις οπίου μειώθηκαν κατά 21% μέσα στο 2004, ωστόσο, όπως συμπληρώνει ο ίδιος αξιωματούχος η συνολική παραγωγή οπίου παρέμεινε ουσιαστικά στα επίπεδα του 2003 καθώς λόγω των καλών καιρικών συνθηκών αυξήθηκε ιδιαίτερα η σοδειά των παπαρούνων από τις οποίες προέρχεται το όπιο.

Το Αφγανιστάν αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό οπίου στο κόσμο αφού στη χώρα παράχθηκε πέρσι σχεδόν το 90% της συνολικής ποσότητας παγκοσμίως.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, σε παλαιότερη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον φέτος είχε δεσμευθεί να μειώσει την καλλιέργεια οπίου κατά 30% μέσα στην τρέχουσα χρονιά και προβλέπει ότι το 2005 θα υπάρξει σημαντική πτώση και στην συγκομιδή.

Όπως διαπιστώνει και η έκθεση του ΟΗΕ η εξάλειψη των καλλιεργειών παπαρούνας από κάποιες επαρχίες του Αφγανιστάν καταδεικνύει ότι η παραοικονομία των ναρκωτικών στη χώρα τείνει να περιοριστεί.


Δευτέρα 29 Αυγούστου 2005 - 16:01 (Ώρα Λονδίνου)

Τουρκοκυπριακό αεροσκάφος στο Μπακού

Αεροσκάφος από το Αζερμπαϊτζάν αφίχθη στα κατεχόμενα τον Ιούλιο

Η πρώτη απευθείας διεθνής πτήση πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα, από τουρκοκυπριακή αεροπορική εταιρία μετά από σχεδόν 30 χρόνια διεθνούς απομόνωσης που ισχύει για το ψευδοκράτος των Τουρκοκύπριων.

Μέχρι στιγμής οι μόνες πτήσεις που πραγματοποιούνταν ήταν προς την Τουρκία που είναι άλλωστε και η μόνη χώρα που αναγνωρίζει το κράτος των Τουρκοκυπρίων ενώ η επίμονη άρνηση της Άγκυρας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Κυβέρνηση περιπλέκει ιδιαίτερα τις συνομιλίες για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο προορισμός της πτήσης ήταν η πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού και μετέφερε 100 μέλη της τουρκοκυπριακής κυβέρνησης μεταξύ των οποίων και τον πρώην πρωθυπουργό, Ραούφ Ντενκτάς με τον γιο του υπουργό εξωτερικών και νυν πρωθυπουργό Σερντάρ Ντενκτάς.

Η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία μετέβη στο Μπακού για διαπραγματεύσεις σχετικά με την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο περιοχών.

Η κυπριακή κυβέρνηση καταδίκασε την απόφαση του Αζερμπαϊτζάν να δέχεται τουρκοκυπριακές πτήσεις.

Αρμόδιοι της τουρκοκυπριακής πλευράς ανέφεραν πως αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τακτικά δρομολόγια από και προς το Αζερμπαϊτζάν μέχρι το Φθινόπωρο ελπίζουν να έχει δημιουργηθεί ένας σταθερός αεροπορικός σύνδεσμος.

Εξέφρασαν, επίσης, την επιθυμία τους στο μέλλον να ανοίξουν τις πόρτες τους στα τουρκοκυπριακά αεροπλάνα και τα αεροδρόμια άλλων χωρών.

Τα οφέλη από κάτι τέτοιο είναι σύμφωνα με δηλώσεις και των δύο πλευρών η σύσφιξη των εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων αλλά και η προσέλκυση φοιτητών από το Αζερμπαϊτζάν σε τουρκοκυπριακά πανεπιστήμια.


Δευτέρα 29 Αυγούστου 2005 - 14:57 (Ώρα Λονδίνου)

«Σινικό τείχος» στη διαφήμιση τσιγάρων

Η Κίνα είναι το έθνος με τους περισσότερους καπνιστές

Αίσθηση έχει προκαλέσει η εφαρμογή της διεθνούς αντικαπνιστικής συνθήκης από την Κίνα, τη χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό καπνιστών στον κόσμο.

Η κυβέρνηση του Πεκίνου εξήγγειλε την απαγόρευση της διαφήμισης, προώθησης και εμπορικής χορηγίας προϊόντων καπνού, σε χρονικό ορίζοντα πέντε ετών.

Μάλιστα προχώρησε ακόμα περισσότερο θέτοντας εκτός νόμου τις μηχανές αυτόματης πώλησης τσιγάρων.

Την απόφαση έλαβε το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσσο που αποτελεί το ανώτατο νομοθετικό σώμα της Κίνας.

Η κίνηση αυτή γίνεται δύο χρόνια μετά την κινεζική επικύρωση της συνθήκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον περιορισμό των επιπτώσεων του καπνίσματος.

Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 300 εκατομμύρια Κινέζοι καπνιστές, εκ των οποίων ένα εκατομμύριο πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο και άλλες ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα.

Μιλώντας στο BBC ο καθηγητής δημόσιας υγείας στο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, Έι Τζέι Χέντλει, χαρακτήρισε ιστορική την απόφαση του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, και πρόσθεσε:

«Αυτή η απόφαση αποδεικνύει καθαρά ότι αναγνωρίζεται η τεράστια οικονομική ζημιά που υφίσταται η χώρα εξαιτίας των πρόωρων θανάτων, των ασθενειών, του άγχους και της μειωμένης παραγωγικότητας που προκαλεί το κάπνισμα. Και αυτό παρά το γεγονός ότι μέσω του φόρου κατανάλωσης προϊόντων καπνού εισπράττονται πάνω από 100 δισεκατομμύρια γιουάν ετησίως, χωρίς να υπολογίζονται τα κέρδη του κρατικού μονοπωλίου στα τσιγάρα».


Η πρεμιέρα βάφτηκε κόκκινη

Οι παίκτες του Ολυμπιακού ήταν αυτοί που πανηγύρισαν στο ντέρμπι

Ο Ολυμπιακός ήταν ο μεγάλος νικητής του ντέρμπι των αιωνίων στο Ολυμπιακό Στάδιο, παρά την απουσία οπαδών του και το ανεβασμένο ηθικό των παικτών του Παναθηναϊκού, μετά την πρόκριση απέναντι στη Βίσλα Κρακοβίας.

Κύριο χαρακτηριστικό της αναμέτρησης ήταν οι λίγες κλασικές ευκαιρίες και ο μεγάλος εκνευρισμός, κυρίως των παικτών των γηπεδούχων.

Οι δύο προπονητές, Τροντ Σόλιντ και Αλμπέρτο Μαλεζάνι δεν επεφύλασσαν εκπλήξεις στο αρχικό τους σχήμα, με τον Ιγκόρ Μπίσκαν να μένει τελικά στον πάγκο, όπως και ο Γιάννης Οκκάς, αφού τελικά ο Νορβηγός προπονητής των πρωταθλητών επέλεξε τον Ιεροκλή Στολτίδη, ως παρτενέρ του Γιάγια Τουρέ στο χώρο του κέντρου.

Ο Στολτίδης δικαίωσε τον προπονητή του, καθώς με κεφαλιά μετά από σέντρα του Τζόρτζεβιτς, άνοιξε το σκορ στο 35.

Στο 63 λεπτό ο Παναθηναϊκός έμεινε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Ηλία Κώτσιου, που χτύπησε εκτός φάσης τον Οκκά.

Στο 85 ο Ολυμπιακός σφράγισε τη μεγάλη νίκη με σουτ του αρχηγού Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, μετά από επέλαση από την αριστερή πλευρά.

Αμέσως μετά το γκολ, ο σκόρερ δέχθηκε μια αψυχολόγητη κλωτσιά από το Νασίφ Μόρις, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να αποβληθεί με κόκκινη κάρτα.

Υπόλοιπα ματς

Στα υπόλοιπα παιχνίδια της δεύτερης ημέρας της πρώτης αγωνιστικής, ο Πανιώνιος παραχώρησε ισοπαλία 1-1 στη νεοφώτιστη Λάρισα (60πεν. Φερνάντες 67 Σπάσιτς), ο εντυπωσιακός Ακράτητος επικράτησε με 3-1 του Ηρακλή (12 Γκουστάβο, 62πεν. Σάλες, 90 Ντε Φραντσέσκο - 91 Παπαποστόλου) και η Καλαμαριά με 2-1 του ΟΦΗ (20΄ Ουέλινγκτον, 91 Μουζαουί 42 Τριανταφύλλου).

Τη Δευτέρα ο Ατρόμητος υποδέχεται την ΑΕΚ, ενώ η πρώτη αγωνιστική ολοκληρώνεται με το ματς Λεβαδειακού-Ιωνικού στις 4 Σεπτεμβρίου.


Δευτέρα 29 Αυγούστου 2005 - 14:56 (Ώρα Λονδίνου)

Γαλλοβελγικές «μαύρες λίστες»

Η Βρετανία είναι από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που έχει καταρτίσει «μαύρες λίστες»

Γαλλία και Βέλγιο έδωσαν στη δημοσιότητα τις «μαύρες λίστες» των αεροπορικών εταιρειών, στις οποίες εφεξής θα απαγορεύεται η πτήση των αεροσκαφών τους στην επικράτεια των δύο κρατών για «λόγους ασφαλείας».

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Γαλλίας προχώρησε σε απαγόρευση των πτήσεων των εξής αεροπορικών εταιρειών: «Ερ Κορίο» της Βορείου Κορέας, «Ερ Σεν-Τόμας» των ΗΠΑ, «Ιντερνάσιοναλ Ερ Σέρβις» της Λιβερίας, «Ερ Μοζαμπίκ» και της θυγατρικής της, «Τρανσέργουεϊς» και «Πουκέ Έρλαϊνς» της Ταϊλάνδης.

Η βελγική «μαύρη λίστα» αφορά εταιρείες που δραστηριοποιούνται ή δραστηριοποιούνταν σε πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων: Πρόκειται για τις εξής εννέα: «Άφρικα Λάινς» της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, «Ερ Μέμφις» της Αιγύπτου, «Ερ Βαν Έρλαϊνς» της Αρμενίας, «Σέντραλ Ερ Εξπρές» της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, «Ιντερνάσιοναλ Ερ Τουρς Λίμιτιντ» της Νιγηρίας, «Τζόνσονς Ερ Λίμιτιτιντ» της Γκάνα, «Σίλβερ Κάργκο Φράιτερς» της Ρουάντα, «Σάουθ Έρλαϊνς» της Ουκρανίας και «ICTTPW» της Λιβύης.

Μέχρι προσφάτως η Βρετανία και η Ελβετία ήταν οι μοναδικές δύο ευρωπαϊκές χώρες που είχαν καταρτίσει καταλόγους με απαγορευμένες εταιρείες. «Μαύρες λίστες» καταρτίζονται και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Σάββατο στο συνέδριο της ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι, ειδικοί σε θέματα αεροπλοΐας απηύθυναν έκκληση για την υιοθέτηση κοινών ευρωπαϊκών κριτηρίων για τις «μαύρες λίστες».

Ωστόσο, οι ανταποκριτές εκτιμούν ότι οι πιθανότητες συμφωνίας για τις «μαύρες λίστες» είναι ελάχιστες, ιδίως εφόσον η Ιταλία εμμένει στην κατάρτιση ενός καταλόγου με τις ασφαλείς αεροπορικές εταιρείες.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Γαλλίας έδωσε, επίσης, στη δημοσιότητα και συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο, τα ονόματα των αεροπορικών εταιρειών στις οποίες επιτρέπεται η είσοδος των αεροσκαφών στη γαλλική επικράτεια.

Οι ενέργειες της γαλλικής κυβέρνησης γίνονται στον απόηχο της αεροπορικής τραγωδίας της 16ης Αυγούστου στη Βενεζουέλα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 152 Γάλλους υπηκόους.


«Σύνταγμα - συνταγή χάους»

Παρά τις αντιρρήσεις των σουνιτών εγκρίθηκε το προσχέδιο του Συντάγματος

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, χαρακτήρισε ορισμένες διατάξεις του σχεδίου ιρακινού Συντάγματος ως «συνταγή που μπορεί να οδηγήσει στο χάος».

Σε συνέντευξη του στο BBC ο κ. Μούσα δήλωσε βαθύτατα ανήσυχος για την έλλειψη συναίνεσης που παρατηρείται όσον αφορά το προτεινόμενο Σύνταγμα, καθώς αυτό στηρίζεται από τους Κούρδους και Σιίτες παράγοντες αλλά όχι από τους εκπροσώπους των Σουνιτών.

Ο κ. Μούσα είπε ότι οι χώρες - μέλη του Αραβικού Συνδέσμου συμμερίζονται τις ανησυχίες των Σουνιτών σχετικά με τον ομοσπονδιακό χαρακτήρα του νέου κράτους και με το γεγονός ότι το Ιράκ δεν κατονομάζεται ως αραβική χώρα μέσα στο συνταγματικό κείμενο.

Νωρίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τις αντιρρήσεις των Σουνιτών του Ιράκ.

Ο πρόεδρος Μπους χαρακτήρισε φυσιολογικό το ότι υπάρχουν διαφωνίες, καθώς ο υπόλοιπος κόσμος παρακολουθεί τον εκδημοκρατισμό της χώρας.

Ενώ η βρετανική κυβέρνηση κάλεσε τους Ιρακινούς να συμμετέχουν στο συνταγματικό δημοψήφισμα που έχει προγραμματισθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Αντιρρήσεις για το σχέδιο Συντάγματος του Ιράκ από το γγ του Αραβικού Συνδέσμου

Εξάλλου αστυνομικές πηγές λένε σε ανταποκριτές ότι 15 Ιρακινοί δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από αντάρτες το απόγευμα της Κυριακής στην πόλη Φαλούτζα προπύργιο της σουνιτικής αντίστασης.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται η αστυνομία ομάδες ενόπλων είχαν στήσει ενέδρα σε λεωφορείο και όταν το όχημα ακινητοποιήθηκε οι επιβάτες βγήκαν υπό την απειλή όπλων έξω από το όχημα και εκτελέστηκαν.


Δευτέρα 29 Αυγούστου 2005 - 13:09 (Ώρα Λονδίνου)

Προετοιμάζονται για το χειρότερο

Μαζικά τράπηκαν σε φυγή οι κάτοικοι της Νέας Ορλεάνης και των γύρω περιοχών

Στις Ηνωμένες Πολιτείες εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Νέας Ορλεάνης έχουν εγκαταλείψει την πόλη καθώς άρχισε να ενσκήπτει στις ακτές της πολιτείας Λουιζιάνα ο τυφώνας Κατρίνα, ένα από τα καταστροφικότερα φυσικά φαινόμενα στην ιστορία της χώρας.

Ουρές οχημάτων μήκους χιλιομέτρων σχηματίστηκαν στις εξόδους της πόλης καθώς το 80% του πληθυσμού τράπηκε σε φυγή.

Το μάτι του τυφώνα κινείται βόρεια και αναμένεται να φθάσει στη Νέα Ορλεάνη αργά το απόγευμα της Δευτέρας.

Πολλές παράκτιες περιοχές στον κόλπο του Μεξικού ήδη έχουν πληγεί από ανέμους ταχύτητας έως και 240 χιλιομέτρων, κυκλώνες, καταιγίδες και πλημμύρες.

Η αμερικανική κυβέρνηση κήρυξε τις πολιτείες Λουιζιάνα, Μισισίπι και Αλαμπάμα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και στη Νέα Ορλεάνη έχει μείνει μόνο το ένα πέμπτο των κατοίκων και τα μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας και αντιμετώπισης καταστροφών.

Για όσους είναι αδύνατο να εγκαταλείψουν την περιοχή, οι αρχές έχουν στήσει καταφύγια σε δημόσια κτίρια, ουρανοξύστες, εκκλησίες και στο μεγαλύτερο κλειστό στάδιο της πόλης, το Superdome.

Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι συνωστίζονται στο στάδιο Σούπερντομ αναζητώντας προστασία

Το μεγαλύτερο τμήμα της Νέας Ορλεάνης, στις όχθες του ποταμού Μισισιπή, βρίσκεται κάτω από τη στάθμη του νερού και υπάρχουν φόβοι ότι τα αντιπλημμυρικά φράγματα δεν πρόκειται να αντέξουν την καταστροφική ισχύ του τυφώνα.

Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι η δεύτερη επιδρομή του κυκλώνα στις αμερικανικές ακτές θα είναι πιο καταστροφική από αυτήν της Πέμπτης, όταν ο Κατρίνα πέρασε από τις ακτές της νοτιοδυτικής Φλόριντα προκαλώντας το θάνατο πέντε ανθρώπων και εκτεταμένες ζημιές.


Δευτέρα 29 Αυγούστου 2005 - 10:30 (Ώρα Λονδίνου)

Κοινοτικό χρήμα σε ελληνικές ράγες

Κατά 40 λεπτά θα μειωθεί ο χρόνος μετακίνησης Αθήνας - Θεσσαλονίκης μετά τα έργα

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΠΤΑ) ενέκρινε την κατά 50% χρηματοδότηση δύο μεγάλων έργων εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού άξονα Αθήνας Θεσσαλονίκης.

Η κατασκευή της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων στο τμήμα Τιθορέα - Λιανοκλάδι, μήκους 54 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 565,5 εκατομμύρια ευρώ θα πραγματοποιηθεί από την ΕΡΓΟΣΕ.

Το δεύτερο έργο, προϋπολογισμού 274 εκατομμυρίων ευρώ αφορά έργα αναβάθμισης της υφιστάμενης γραμμής του άξονα Αθήνας - Θεσσαλονίκης, με στόχο την αύξηση της ταχύτητας των συρμών.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΡΓΟΣΕ το υπόλοιπο 50% της χρηματοδότησης των έργων θα καλυφθεί από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Σημειώνεται επίσης ότι με την ολοκλήρωση των έργων αυτών το 2008 θα επιτευχθεί μείωση του χρόνου διαδρομής των συρμών «Intercity» Αθήνας - Θεσσαλονίκης, κατά τουλάχιστον 40 λεπτά.


Δευτέρα 29 Αυγούστου 2005 - 09:00 (Ώρα Λονδίνου)

Βάσανα μέσα κι έξω από τα έδρανα

Το σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ από τον επόμενο χρόνο, οι επιθεωρήσεις αεροσκαφών από την ΥΠΑ και τα δάνεια σε φοιτητές από τράπεζες είναι από τα βασικά θέματα στον Τύπο της Δευτέρας.

Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων θεμάτων στις πρωινές και απογευματινές αθηναϊκές εφημερίδες είναι οι εξής:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Οι νέοι μισθοί από την 1η Σεπτεμβρίου. Πώς διαμορφώνονται στον ιδιωτικό τομέα με την αύξηση.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Νέα κριτήρια για τις προαγωγές στο Δημόσιο. Με μικτό σύστημα. Ποιοι και με ποιες προϋποθέσεις θα διεκδικήσουν τις 12.697 διευθυντικές θέσεις.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Καταργούνται οι Πανελλαδικές. Ανατροπές στην Παιδεία με ορθότερο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Ρωτάμε τους απατεώνες Κοντομηνά και Ψαρρά: Αυτά τα συμβόλαια είναι νόμιμα και έγκυρα;

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ποιες περιοχές μπαίνουν στο σχέδιο. Εντάξεις-εξπρές και νέοι όροι δόμησης.

ΕΘΝΟΣ: Σε αγορά στέγης οδηγούν τα ενοίκια-φωτιά. Φοιτητική κατοικία: Έρευνα σε 15 πόλεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πυρετώδεις ετοιμασίες από Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ ενόψει της ΔΕΘ αλλά στο τέλος θα παίξουν πολιτικό μποξ με βελούδινα γάντια.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κύμα ανατιμήσεων προανήγγειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δάνεια με εξόφληση στο... πτυχίο. Οι προσφορές των τραπεζών για ΑΕΙ - ΤΕΙ και κολέγια.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πέστε μας πότε να σας ελέγξουμε! Επείγον σήμα από ΥΠΑ προς αερο-εταιρεία με προβλήματα.

ΕΣΤΙΑ: Νέος γύρος μεταρρυθμίσεων. Αποφασισμένος ο Καραμανλής να προχωρήση περαιτέρω.

ESPRESSO: Συγγελίδης VS Βερνίκου - Μάχη για παραλία "Παράδεισο" στη Σίφνο.

ΤΑ ΝΕΑ: Έκρηξη εγγραφών στα φροντιστήρια. Πανικό έφερε η "βάση 10" στις Πανελλήνιες.

TRAFFIC NEWS: Δεν δίνουν για 7 μέρες στον Συγγελίδη το παιδί του. Κορυφώνεται ο "πόλεμος των Ρόουζ" της κοινωνίας μας.

Η ΧΩΡΑ: Αυξάνονται οι μισθοί στα Σώματα Ασφαλείας. Σύντομα η ειδική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών.

City Press: Επεκτείνεται στις ΔΕΚΟ το μοντέλο του ΟΤΕ. Προς κατάργηση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους.

METRO: Βαρόμετρο η ΔΕΘ. Ακονίζουν τα... μαχαίρια τους κυβέρνηση και κόμματα.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πήραν φωτιά τα σχολικά είδη. Η επιστροφή των μαθητών στα θρανία συνοδεύεται από μεγάλες αυξήσεις.

Παιδεία-Πανελλαδικές εξετάσεις

Τα ΝΕΑ γράφουν ότι "έκρηξη εγγραφών στα φροντιστήρια φέρνει η ρύθμιση που προβλέπει ότι από την επόμενη χρονιά δεν θα εισάγονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψήφιοι με βαθμό κάτω από τη βάση. Ήδη στα θερινά τμήματα του Αυγούστου παρατηρήθηκε αύξηση 10%, ενώ από το φθινόπωρο οι φροντιστές ετοιμάζουν ειδικά εντατικά τμήματα προετοιμασίας για τις Πανελλήνιες με συχνότερα διαγωνίσματα για τους "μέτριους" μαθητές".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "εγκαταλείπονται οι πανελλαδικές εξετάσεις με τη σημερινή μορφή τους. Οι εξετάσεις θα συνδέονται περισσότερο με τις πανεπιστημιακές σχολές. Το σύστημα αυτό θ' αρχίσει να εφαρμόζεται μετά το 2008. Λόγο στην επιλογή θα έχουν και τα πανεπιστήμια".

ΥΠΑ

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "ελλιπέστατες έως σκανδαλώδεις "επιθεωρήσεις" αεροσκαφών διενεργεί η ΥΠΑ, που κατά τα άλλα επαίρεται για "το υψηλό επίπεδο ασφάλειας πτήσεων" σε απαντητική επιστολή προς την "Ε". Χαρακτηριστική η περίπτωση αεροσκάφους (της ALEXANDAIR) το οποίο αμέσως μετά την πτώση του κυπριακού Μπόινγκ καθηλώθηκε στο Ηράκλειο από σωρεία βλαβών, για να ...απογειωθεί την επομένη, με εντολή της ΥΠΑ με εσωτερικό έγγραφο. Ζήτησε, μάλιστα, η ΥΠΑ, να ορίσει η εταιρεία ...ραντεβού για την επιθεώρηση και αφού έχει διορθώσει τις βλάβες στο αεροσκάφος".

Δάνεια σε φοιτητές

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "δάνεια με διάρκεια εξόφλησης ακόμη και τους 72 μήνες, προωθούν οι τράπεζες με στόχο τους φοιτητές των ΑΕΙ, ΤΕΙ αλλά και των ιδιωτικών κολεγίων. Τα επιτόκια κυμαίνονται από 5,9% έως και 10% ενώ υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο σπουδάζουν με "δανεικά" περισσότεροι από 30.000 φοιτητές".

Φοιτητική κατοικία

ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "τη λύση να αγοράσουν γκαρσονιέρα ή δυάρι εξετάζουν αρκετοί γονείς, καθώς καλούνται να πληρώνουν εξαιρετικά τσουχτερά ενοίκια ως φοιτητική στέγη για τα παιδιά τους, που είχαν την ....ατυχία να επιτύχουν την εισαγωγή τους σε κάποια σχολή μακριά από τον τόπο διαμονής τους. Σε αρκετές περιπτώσεις και παίρνοντας υπόψη τον χρόνο φοίτησης των παιδιών, η λύση της αγοράς κατοικίας αποδεικνύεται πλέον συμφέρουσα από εκείνη της μίσθωσης".

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει ότι "ετοιμάζονται πυρετωδώς και τα δύο στρατόπεδα για την αναμέτρηση της Δ.Ε. Θεσσαλονίκης. Στόχος της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, πρωτίστως, είναι η εμπέδωση της μεταρρύθμισης που επαγγέλλεται σε όσο το δυνατόν γίνεται μεγαλύτερο μέρος των Πολιτών. Από την άλλη, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, θα προσπαθήσει να επικεντρώσει το λόγο του σε κυβερνητικές αδυναμίες και στην έλλειψη Κοινωνικού Κράτους. Θα παίξουν πολιτικό μποξ αλλά θα φορούν βελούδινα γάντια, όπως είπε και κάποιος που ξέρει πολλά της Ιερουσαλήμ, αλλά διατήρησε την ανωνυμία του για ευνόητους λόγους".

Η City Press ισχυρίζεται ότι "το σύνθημα για την έναρξη μιας σκληρής αναμέτρησης δίνει για τα δύο μεγαλύτερα κόμματα η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Με διαφορά μίας εβδομάδας Κ. Καραμανλής (στις 10/9) και Γ. Παπανδρέου (17/9) θα επιχειρήσουν την καλύτερη δυνατή εκκίνηση σε μια κούρσα διαρκείας, που έχει ορίζοντα τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτωβρίου του 2006".

Η METRΟ υπογραμμίζει ότι "πυρετός συσκέψεων στα επιτελεία όλων των κομμάτων ενόψει της ΔΕΘ. Στα δύο μεγάλα κόμματα οι προετοιμασίες έχουν χτυπήσει "κόκκινο" με την κυβερνητική πλευρά να αναζητά εντυπωσιακές εξαγγελίες και την αξιωματική αντιπολίτευση να σχεδιάζει την απάντησή της απέναντι σε όλα τα ενδεχόμενα".

Αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει ότι "αυξήσεις 3,3% θα λάβουν από 1η Σεπτεμβρίου ωρομίσθιοι και υπάλληλοι όπως προκύπτει από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση 2004-2005 που υπέγραψε η ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις, ενώ περίπου στο 2,8% υπολογίζονται οι αυξήσεις για τους τραπεζοϋπαλλήλους όπως αναφέρεται στη Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψαν με τις τράπεζες".

Δημόσιο

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υποστηρίζει ότι "νέα κριτήρια για αξιοκρατικές προαγωγές στο Δημόσιο, όπου θα κυριαρχούν η προσωπικότητα και τα αντικειμενικά προσόντα του υποψηφίου (πτυχία, σπουδές, ξένες γλώσσες κ.ά.), προωθεί ο αρμόδιος υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος".

Ανατιμήσεις

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "καυτό Σεπτέμβρη ακρίβειας προανήγγειλε με δηλώσεις του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης. Μιλώντας στον ραδιοσταθμό "Alpha 98,9", o κ. Σαλαγκούδης έκανε λόγο για αυξήσεις από την 1η Σεπτεμβρίου, στα όρια του πληθωρισμού ,τόσο στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, όσο και σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης".

Σώματα Ασφαλείας

Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "αυξήσεις 2% από 1η Σεπτεμβρίου στους μισθούς των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας. Έτοιμη η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει μεταξύ άλλων μισθολογική αναπροσαρμογή με βάση τον βαθμό του ανθυπολοχαγού. Αίρονται οι ανισότητες σε Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό και αναγνωρίζονται ως βαρέα και ανθυγιεινά τα επαγγέλματα στα Σώματα Ασφαλείας".

ΥΠΕΧΩΔΕ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "στην άμεση ένταξη περιοχών ολόκληρης της χώρας στο σχέδιο πόλης προχωρεί το ΥΠΕΧΩΔΕ, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει στη νομιμοποίηση περισσότερων από 300.000 αυθαιρέτων κτισμάτων. Ήδη ο δρόμος έχει ανοίξει με την έγκριση Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων πολλών περιοχών της χώρας, ενώ οι μηχανές του υπουργείου λειτουργούν στο φουλ για την κατάρτιση ενός λειτουργικού χωροταξικού και πολεοδομικού πλαισίου".

Εκκλησία

H ESPRESSO γράφει ότι "Εκκλησία και πολιτική συμπορεύονται στο δρόμο της προσφοράς ζωής. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε από τον προσεχή Οκτώβριο να αρχίσει η διαδικασία εγγραφής μέσω των ενοριών, σε όλες τις ιερές μητροπόλεις δοτών οργάνων σώματος για την ανακούφιση πασχόντων συνανθρώπων μας".

Δ. Κοντομηνάς - Γ. Κουρής

"Η ΑΥΡΙΑΝΗ παρουσιάζει σήμερα τα συμβόλαια της απάτης, μέσω των οποίων το δίδυμο Κοντομηνάς και Ψαρράς άρπαξε τους κόπους και το μόχθο μιας ζωής από δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία".

H TRAFFIC NEWS προσθέτει ότι "πυρετώδεις συσκέψεις και διαβουλεύσεις εν πλω για τον Δημήτρη Κοντομηνά και τους επιτελείς του. Σύμφωνα με πληροφορίες ο επιχειρηματίας και μεγαλομέτοχος του ALPHA φαίνεται διατεθειμένος να περάσει για τα καλά στην αντεπίθεση κατά του Γ. Κουρή αλλά και όσων βρίσκονται πίσω "από το νοικιασμένο πιστόλι του Τέξας".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 29 Αυγούστου 2005 - 07:43 (Ώρα Λονδίνου)

Γιατί είναι αισιόδοξη η Μέρκελ;

Οι γερμανικές εφημερίδες αναφέρονται στην βεβαιότητα του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, με υποψήφια την Άνγκελα Μέρκελ, ότι θα αποτελέσει την επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας, παρά τις σοβαρές ενστάσεις που υπάρχουν για το φορολογικό του πρόγραμμα.

Η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) γράφει ότι το κόμμα της αντιπολίτευσης, στο προ-εκλογικό του συνέδριο δημιούργησε την εντύπωση πως αντιμετωπίζει με μεγάλη αισιοδοξία τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι οι σύνεδροι υποδέχθηκαν την Άνγκελα Μέρκελ σαν μια «σούπερ-σταρ».

Ήταν ένα συνέδριο αμερικάνικου τύπου, σημειώνει η εφημερίδα.

Η Ντι Βελτ (Die Welt) πάντως υπογραμμίζει ότι εκφράζονται πολλές διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματος σχετικά με τις εξαγγελίες για την φορολογία.

Στη γειτονική Αυστρία η Ντερ Σταντάρ (Der Standard) εκφράζει επίσης την έκπληξή της για την μεγάλη αισιοδοξία που επικρατεί στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα.

«Ακόμα και εάν θεωρήσουμε ότι η νίκη είναι μέσα στις δυνατότητές του, το κόμμα είναι

αδύνατο να αποφύγει τις εσωτερικές διαμάχες που θα είναι, όμως, καθοριστικές για την επιτυχία», σχολιάζει η εφημερίδα.

Στην Ελβετία η Λε Τεμπ (Le Temps) δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η Γερμανία έχει κουραστεί από τον κυβερνητικό συνασπισμό των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων.

Η εφημερίδα πιστεύει ότι η νέα γενιά θέλει να αποστασιοποιηθεί από εκείνη που έλαβε μέρος στα γεγονότα του Μάη του 1968. «Οι υπουργοί εκείνης της γενιάς», λέει, δίδαξαν στους Γερμανούς τις αξίες της διαφάνειας και της ανοχής.

«Όμως χωρίς οικονομική επιτυχία και πολιτιστική επανάσταση, η προσπάθειά τους δεν αποδίδει».

Και πάλι στην Ελβετία, η Τριμπιούν ντε Ζενέβ (Tribune de Geneve) υποστηρίζει ότι η νίκη των συντηρητικών στην Γερμανία δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιη εξαιτίας της εμφάνισης μιας νέας αριστερής συμμαχίας.

Η εφημερίδα εξηγεί ότι ενώ ο νέος συνασπισμός αποδυναμώνει τους Σοσιαλδημοκράτες, εν τούτοις ενισχύει όλη την αριστερή παράταξη.

«Ως εκ τούτου η διαφορά μεταξύ των δύο στρατοπέδων μειώνεται, όπως άλλωστε και η αυτοπεποίθηση της Άνγκελα Μέρκελ για το αποτέλεσμα», καταλήγει η εφημερίδα.


Δευτέρα 29 Αυγούστου 2005 - 06:57 (Ώρα Λονδίνου)

Σε τιμές χρυσού το πετρέλαιο

Η παραγωγή πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού έχει μειωθεί κατά 40%

Ο κυκλώνας «Κατρίνα» προκάλεσε πολλά προβλήματα στην λειτουργία των διυλιστηρίων στον κόλπο του Μεξικού, με αποτέλεσμα η τιμή του αμερικανικού αργού να εκτοξευθεί στα ύψη.

Ο κυκλώνας «Κατρίνα» προκάλεσε πολλά προβλήματα στην λειτουργία των διυλιστηρίων στον κόλπο του Μεξικού.

Η παραγωγή του «μαύρου χρυσού» μειώθηκε κατά δύο τρίτα με αποτέλεσμα η τιμή του να εκτοξευθεί στα ύψη.

Με το άνοιγμα της αγοράς της Σιγκαπούρης, η τιμή του αμερικανικού αργού εκτινάχθηκε στα 70 δολάρια και 80 σεντς το βαρέλι, λίγο πριν υποχωρήσει στα 69 δολάρια και 93 σεντς το βαρέλι.

Οι ανησυχίες για τα αποθέματα σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα και την πολιτική αστάθεια σε πετρελαιοπαραγωγές χώρες έχουν προκαλέσει σημαντική άνοδο της τιμής του πετρελαίου.

Πλέον , θεωρείται πολύ πιθανό η τιμή του «μαύρου χρυσού» να φτάσει στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Εταιρείες, όπως οι βρετανικές Shell και BP, η αμερικανική ExxonMobil και η γαλλική Τotal έχουν κλείσει τα διυλιστήρια τους και έχουν απομακρύνει το προσωπικό τους από τον κόλπο του Μεξικού.

Η παραγωγή πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού έχει μειωθεί κατά 40% - ποσοστό που αντιστοιχεί σε 650 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να γίνει καμία εκτίμηση για την έκταση της ζημιάς που θα προκαλέσει ο κυκλώνας «Κατρίνα» στην πετρελαϊκή αγορά.


Δευτέρα 29 Αυγούστου 2005 - 02:44 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ και βρετανική εξωτερική πολιτική

Η Ιντιπέντεντ (Independent) γράφει ότι η στρατηγική εξόδου του Αμερικανού προέδρου από το Ιράκ δέχθηκε ισχυρό πλήγμα όταν οι σουνίτες διαπραγματευτές απέρριψαν το προσχέδιο συντάγματος της χώρας, αυξάνοντας τις πιθανότητες να ξεσπάσει ένας εμφύλιος πόλεμος.

Ο Τζορτζ Μπους και ο Τόνι Μπλερ, σε διαφορετικές ανακοινώσεις κάλεσαν τον ιρακινό λαό να υποστηρίξει το νέο σύνταγμα στο δημοψήφισμα του Οκτωβρίου, παρά τις διαφωνίες.

Όμως η πιθανότητα να ξεσπάσουν νέες πιο βίαιες συγκρούσεις κάνουν πιο δύσκολη την αποχώρηση των Αμερικανών από το Ιράκ.

Λονδίνο και τρομοκρατία

Εν τω μεταξύ η Γκάρντιαν (Guardian) γράφει ότι η τακτική του Τόνι Μπλερ να μην συνδέει τις επιθέσεις στο Λονδίνο με την εξωτερική πολιτική της Βρετανίας χάνει έδαφος, καθώς έρχονται στην επιφάνεια νέα στοιχεία.

Η εφημερίδα, δίνοντας συνέχεια στην αποκάλυψη της κυριακάτικης Ομπσέρβερ υπογραμμίζει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε λάβει συγκεκριμένη προειδοποίηση, πριν από περίπου ένα χρόνο για τις συνέπειες της εξωτερικής του πολιτικής στη Μέση Ανατολή.

Ο Σερ Μάικλ Τζέι, ο υφυπουργός Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας είχε προειδοποιήσει τη βρετανική κυβέρνηση ότι οι επιλογές της στην εξωτερική πολιτική διευκολύνουν τις ακραίες οργανώσεις να στρατολογούν νεαρούς μουσουλμάνους, οι οποίοι αισθάνονται οργή και απογοήτευση.

Η επιστολή του Σερ Μάικλ Τζέι είχε σταλεί τον περασμένο Μάιο στον απερχόμενο γενικό γραμματέα του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου.

«Θανατηφόρα βακτηρίδια» στην BA

Η εφημερίδα Τάιμς συνεχίζει την έρευνά της για την τροφοδοσία της British Airways, με την αποκάλυψη ότι σε κάποια από τα γεύματα της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας βρέθηκαν κάποια πιθανώς θανατηφόρα βακτηρίδια.

Η βρετανική εφημερίδα βασίζει την καταγγελία αυτή σε κάποια έγγραφα που έφτασαν στα γραφεία της και τα οποία δείχνουν ότι η εταιρεία τροφοδοσίας «Γκέιτ Γκουρμέ» πραγματοποίησε πέρσι ελέγχους σε κάποια από τα προϊόντα της, και εντόπισε το βακτηρίδιο «E.coli» σε μια σαλάτα με κοτόπουλο και λεμόνι, στις γαρίδες της, στο μοσχαρίσιο φιλέτο και σε διάφορες άλλες τροφές.

Το βακτηρίδιο «E.coli» μπορεί να προκαλέσει διάρροια, προβλήματα στο συκώτι και πιθανώς θανάσιμες μολύνσεις.

Τα συμπτώματα εμετοί, ναυτία, διάρροια και στομαχικές κράμπες - εμφανίζονται μέσα σε έξι ώρες από την κατανάλωση των τροφών.

Εκπρόσωπος της Γκέιτ Γκουρμέ είπε ότι τα μολυσμένα προϊόντα εντοπίστηκαν πριν φτάσουν στα αεροπλάνα της εταιρείας.

Γερμανικές εκλογές

Ή Άνγκελα Μέρκελ, ηγέτης του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και υποψήφια για την καγκελαρία της Γερμανίας, είπε ότι στόχος της είναι να μετατρέψει την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σε «γη των ευκαιριών», γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Η κυρία Μέρκελ επέκρινε τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ για τα επτά «καταστροφικά χρόνια της διακυβέρνησής του.

Είπε ότι σε αυτές τις εκλογές οι ψηφοφόροι θα πρέπει να πάρουν την πιο δύσκολη απόφασή τους μετά τις εκλογές του 1949.

«Τότε έπρεπε να αποφασίσουν για την ανοικοδόμηση της χώρας. Τώρα για την αναγέννησή της», είπε.


Δευτέρα 29 Αυγούστου 2005 - 06:34 (Ώρα Λονδίνου)

Τους έδιωξε η «Κατρίνα»

Ουρές και στο μεγαλύτερο κλειστό στάδιο της πόλης για προστασία

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Νέας Ορλεάνης εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, έπειτα από κυβερνητική εντολή, καθώς ο κυκλώνας «Κατρίνα» πλησιάζει τις ακτές της Λουϊζιάνα.

Στις εξόδους της πόλης σχηματίστηκαν ουρές χιλιομέτρων από οχήματα, καθώς έντρομοι οι κάτοικοι των παράκτιων περιοχών τράπηκαν σε μαζική φυγή.

Πιστεύεται ότι πρόκειται για ένα από τα πλέον καταστροφικά φυσικά φαινόμενα που έχουν πλήξει τις ΗΠΑ, και ο πρόεδρος Μπους έχει κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

«Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να βοηθήσουμε όσους πληγούν από αυτή την καταιγίδα. Ο κυκλώνας Κατρίνα ανήκει στην κατηγορία 5. Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο επικίνδυνος είναι για τις περιοχές γύρω από τον κόλπο του Μεξικού. Γι΄ αυτό καλώ όλους τους πολίτες να δώσουν προτεραιότητα στην δική τους ασφάλεια και στην ασφάλεια των οικογενειών τους και να μεταφερθούν σε περισσότερο προφυλαγμένες περιοχές. Παρακαλώ να ακούσετε με προσοχή τις οδηγίες των αρχών και των τοπικών αξιωματούχων», είπε στο μήνυμά του ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η ταχύτητα του ανέμου μπορεί να αγγίξει και τα 280 χιλιόμετρα την ώρα, και καθώς η Νέα Ορλεάνη βρίσκεται κάτω από την στάθμη της θάλασσας, υπάρχουν φόβοι για εκτεταμένες πλημμύρες και καταστροφές.

Για όσους είναι αδύνατο να εγκαταλείψουν την περιοχή, οι αρχές έχουν στήσει καταφύγιο στο μεγαλύτερο κλειστό στάδιο της Νέας Ορλεάνης, το «Superdome».

«Κάτω από το νερό»

Τα οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας διασχίζουν τα στενά δρομάκια της ιστορικής γαλλικής συνοικίας της νέας Ορλεάνης.

Όλοι έχουν λάβει εντολή να εγκαταλείψουν την πόλη. Ο κυκλώνας Κατρίνα πλησιάζει. Εντάσσεται στην κατηγορία πέντε. Αυτό σημαίνει ότι είναι ένας από τους πλέον ισχυρούς που έχουν πλήξει τις ΗΠΑ.

Το μάτι της καταιγίδας κατευθύνεται προς την νέα Ορλεάνη. Υπολογίζεται ότι ένα μεγάλο τμήμα της πόλης θα βρίσκεται κάτω από το νερό την ώρα που ο κυκλώνας θα περνά από την περιοχή.

Οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν φύγει, αλλά περίπου εκατό χιλιάδες έχουν βρει καταφύγιο στο κλειστό στάδιο «Superdome», σε ξενοδοχεία και σε άλλα ειδικά διαμορφωμένα κέντρα..

Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι η δεύτερη επιδρομή του κυκλώνα στις αμερικανικές ακτές θα είναι πιο καταστροφική από αυτήν της Πέμπτης, οπότε ο κυκλώνας «Κατρίνα» έπληξε τη Φλόριντα προκαλώντας το θάνατο πέντε ανθρώπων και εκτεταμένες ζημιές.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.