Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-08-28

  1. Ιράκ και βρετανική εξωτερική πολιτική
  2. Η πρεμιέρα βάφτηκε κόκκινη
  3. Προς δημοψήφισμα το νέο σύνταγμα
  4. Επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ
  5. Συζητήσεων συνέχεια στο Πεκίνο
  6. Γλέντι στους δρόμους του Λονδίνου
  7. Εκκένωση της Νέας Ορλεάνης
  8. Απάντηση της ΥΠΑ σε καταγγελίες
  9. Στη βουλή το νέο σύνταγμα
  10. Στη βουλή το νέο Σύνταγμα
  11. Διώκεται ο γιος του Σαρόν
  12. Ιράκ και τρομοκρατία
  13. Μεταρρυθμίσεων συνέχεια
  14. Επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2005 - 02:44 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ και βρετανική εξωτερική πολιτική

Η Ιντιπέντεντ (Independent) γράφει ότι η στρατηγική εξόδου του Αμερικανού προέδρου από το Ιράκ δέχθηκε ισχυρό πλήγμα όταν οι σουνίτες διαπραγματευτές απέρριψαν το προσχέδιο συντάγματος της χώρας, αυξάνοντας τις πιθανότητες να ξεσπάσει ένας εμφύλιος πόλεμος.

Ο Τζορτζ Μπους και ο Τόνι Μπλερ, σε διαφορετικές ανακοινώσεις κάλεσαν τον ιρακινό λαό να υποστηρίξει το νέο σύνταγμα στο δημοψήφισμα του Οκτωβρίου, παρά τις διαφωνίες.

Όμως η πιθανότητα να ξεσπάσουν νέες πιο βίαιες συγκρούσεις κάνουν πιο δύσκολη την αποχώρηση των Αμερικανών από το Ιράκ.

Λονδίνο και τρομοκρατία

Εν τω μεταξύ η Γκάρντιαν (Guardian) γράφει ότι η τακτική του Τόνι Μπλερ να μην συνδέει τις επιθέσεις στο Λονδίνο με την εξωτερική πολιτική της Βρετανίας χάνει έδαφος, καθώς έρχονται στην επιφάνεια νέα στοιχεία.

Η εφημερίδα, δίνοντας συνέχεια στην αποκάλυψη της κυριακάτικης Ομπσέρβερ υπογραμμίζει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε λάβει συγκεκριμένη προειδοποίηση, πριν από περίπου ένα χρόνο για τις συνέπειες της εξωτερικής του πολιτικής στη Μέση Ανατολή.

Ο Σερ Μάικλ Τζέι, ο υφυπουργός Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας είχε προειδοποιήσει τη βρετανική κυβέρνηση ότι οι επιλογές της στην εξωτερική πολιτική διευκολύνει τις ακραίες οργανώσεις να στρατολογούν νεαρούς μουσουλμάνους, οι οποίοι αισθάνονται οργή και απογοήτευση για τις επιλογές του Τόνι Μπλερ.

Η επιστολή του Σερ Μάικλ Τζέι είχε σταλεί τον περασμένο Μάιο στον απερχόμενο γενικό γραμματέα του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου.

«Θανατηφόρα βακτηρίδια» στην BA

Η εφημερίδα Τάιμς συνεχίζει την έρευνά της για την τροφοδοσία της British Airways, με την αποκάλυψη ότι σε κάποια από τα γεύματα της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας βρέθηκαν κάποια πιθανώς θανατηφόρα βακτηρίδια.

Η βρετανική εφημερίδα βασίζει την καταγγελία αυτή σε κάποια έγγραφα που έφτασαν στα γραφεία της και τα οποία δείχνουν ότι η εταιρεία τροφοδοσίας «Γκέιτ Γκουρμέ» πραγματοποίησε πέρσι ελέγχους σε κάποια από τα προϊόντα της, και εντόπισε το βακτηρίδιο «E.coli» σε μια σαλάτα με κοτόπουλο και λεμόνι, στις γαρίδες της, στο μοσχαρίσιο φιλέτο και σε διάφορες άλλες τροφές.

Το βακτηρίδιο «E.coli» μπορεί να προκαλέσει διάρροια, προβλήματα στο συκώτι και πιθανώς θανάσιμες μολύνσεις.

Τα συμπτώματα εμετοί, ναυτία, διάρροια και στομαχικές κράμπες - εμφανίζονται μέσα σε έξι ώρες από την κατανάλωση των τροφών.

Εκπρόσωπος της Γκέιτ Γκουρμέ είπε ότι τα μολυσμένα προϊόντα εντοπίστηκαν πριν φτάσουν στα αεροπλάνα της εταιρείας.

Γερμανικές εκλογές

Ή Άνγκελα Μέρκελ, ηγέτης του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και υποψήφια για την καγκελαρία της Γερμανίας, είπε ότι στόχος της είναι να μετατρέψει την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σε «γη των ευκαιριών», γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Η κυρία Μέρκελ επέκρινε τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ για τα επτά «καταστροφικά χρόνια της διακυβέρνησής του.

Είπε ότι σε αυτές τις εκλογές οι ψηφοφόροι θα πρέπει να πάρουν την πιο δύσκολη απόφασή τους μετά τις εκλογές του 1949.

«Τότε έπρεπε να αποφασίσουν για την ανοικοδόμηση της χώρας. Τώρα για την αναγέννησή της», είπε.


Κυριακή 28 Αυγούστου 2005 - 22:05 (Ώρα Λονδίνου)

Η πρεμιέρα βάφτηκε κόκκινη

Οι παίκτες του Ολυμπιακού ήταν αυτοί που πανηγύρισαν στο ντέρμπι

Ο Ολυμπιακός ήταν ο μεγάλος νικητής του ντέρμπι των αιωνίων στο Ολυμπιακό Στάδιο, παρά την απουσία οπαδών του και το ανεβασμένο ηθικό των παικτών του Παναθηναϊκού, μετά την πρόκριση απέναντι στη Βίσλα Κρακοβίας.

Κύριο χαρακτηριστικό της αναμέτρησης ήταν οι λίγες κλασικές ευκαιρίες και ο μεγάλος εκνευρισμός, κυρίως των παικτών των γηπεδούχων.

Οι δύο προπονητές, Τροντ Σόλιντ και Αλμπέρτο Μαλεζάνι δεν επεφύλασσαν εκπλήξεις στο αρχικό τους σχήμα, με τον Ιγκόρ Μπίσκαν να μένει τελικά στον πάγκο, όπως και ο Γιάννης Οκκάς, αφού τελικά ο Νορβηγός προπονητής των πρωταθλητών επέλεξε τον Ιεροκλή Στολτίδη, ως παρτενέρ του Γιάγια Τουρέ στο χώρο του κέντρου.

Ο Στολτίδης δικαίωσε τον προπονητή του, καθώς με κεφαλιά μετά από σέντρα του Τζόρτζεβιτς, άνοιξε το σκορ στο 35.

Στο 63 λεπτό ο Παναθηναϊκός έμεινε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Ηλία Κώτσιου, που χτύπησε εκτός φάσης τον Οκκά.

Στο 85 ο Ολυμπιακός σφράγισε τη μεγάλη νίκη με σουτ του αρχηγού Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, μετά από επέλαση από την αριστερή πλευρά.

Αμέσως μετά το γκολ, ο σκόρερ δέχθηκε μια αψυχολόγητη κλωτσιά από το Νασίφ Μόρις, που είδε αδιαμαρτύρητα την κόκκινη κάρτα του σε γενικές γραμμές πολύ καλού Θανάση Μπριάκου.

Υπόλοιπα ματς

Στα υπόλοιπα παιχνίδια της δεύτερης ημέρας της πρώτης αγωνιστικής, ο Πανιώνιος παραχώρησε ισοπαλία 1-1 στη νεοφώτιστη Λάρισα (60πεν. Φερνάντες 67 Σπάσιτς), ο εντυπωσιακός Ακράτητος επικράτησε με 3-1 του Ηρακλή (12 Γκουστάβο, 62πεν. Σάλες, 90 Ντε Φραντσέσκο - 91 Παπαποστόλου) και η Καλαμαριά με 2-1 του ΟΦΗ (20΄ Ουέλινγκτον, 91 Μουζαουί 42 Τριανταφύλλου).

Τη Δευτέρα ο Ατρόμητος υποδέχεται την ΑΕΚ, ενώ η πρώτη αγωνιστική ολοκληρώνεται με το ματς Λεβαδειακού-Ιωνικού στις 4 Σεπτεμβρίου.


Κυριακή 28 Αυγούστου 2005 - 13:26 (Ώρα Λονδίνου)

Προς δημοψήφισμα το νέο σύνταγμα

Παρά τις αντιρρήσεις των σουνιτών εγκρίθηκε το προσχέδιο του Συντάγματος

Έτοιμο ώστε να τεθεί στην κρίση του ιρακινού λαού στο δημοψήφισμα της 15ης Οκτωβρίου είναι το σχέδιο του νέου συντάγματος της χώρας, δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί.

Το τελικό κείμενο διαβιβάστηκε στη μεταβατική εθνοσυνέλευση, αφού ενεκρίθη από την πλειοψηφία των μελών της επιτροπής που είχε αναλάβει την εκπόνησή του.

Οι τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής, ωστόσο, δεν κατόρθωσαν να πείσουν τους εκπροσώπους των σουνιτών, οι οποίοι με δήλωσή τους απορρίπτουν το τελικό κείμενο, ζητώντας την παρέμβαση του Αραβικού Συνδέσμου και των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Ταλαμπανί είπε ότι το σύνταγμα του Ιράκ βρίσκεται πλέον υπό την ευθύνη του λαού της χώρας.

Πρόσθεσε ότι αναγνωρίζει πως το έγγραφο δεν είναι τέλειο, αλλά ελπίζει στην υποστήριξη των Ιρακινών πολιτών.

Οι ενστάσεις των σουνιτών έγκεινται κυρίως στο θέμα της ομοσπονδιοποίησης, της κατανομής των πλουτοπαραγωγικών πηγών και τον αποκλεισμό από δημόσια αξιώματα στελεχών του κόμματος Μπάαθ.

Η έγκριση του κειμένου του σχεδίου συντάγματος από τους βουλευτές θεωρείται τυπική υπόθεση.

Όπως σχολιάζει ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη, καθώς η σουνιτική κοινότητα ουσιαστικά διαθέτει βέτο είναι ιδιαίτερα αμφίβολο εάν το σχέδιο που εγκρίθηκε από την εθνοσυνέλευση θα εφαρμοσθεί.

Για να έχει νομική ισχύ θα πρέπει να λάβει την πλειοψηφία σε πανεθνικό επίπεδο και ταυτόχρονα να μην απορριφθεί από τα 2/3 σε τουλάχιστον τρεις επαρχίες.

Οι σουνίτες μπορούν δηλαδή να τορπιλίσουν το σύνταγμα στο δημοψήφισμα.

Δηλώσεις Μπους

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία θέλησαν να μειώσουν τη σημασία των σουνιτικών αντιρρήσεων, καλώντας τον ιρακινό λαό να διαβάσει ο ίδιος το κείμενο ώστε να τοποθετηθεί.

Ο πρόεδρος Μπους είπε ότι είναι φυσικό να υπάρχουν διαφωνίες, ενώ ο κόσμος παρακολουθεί «το ξεδίπλωμα της δημοκρατίας» στο Ιράκ.

Σε δήλωσή της η βρετανική κυβέρνηση, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ, καλεί τους Ιρακινούς να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα του Οκτωβρίου.


Κυριακή 28 Αυγούστου 2005 - 08:25 (Ώρα Λονδίνου)

Επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ

Πολλοί τραυματίες από την επίθεση κατά λεωφορείου

Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας πραγματοποιήθηκε σε σταθμό λεωφορείων στη πόλη Μπιρσίμπα στο νότιο Ισραήλ.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο βομβιστής πυροκρότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό όταν φρουρός ασφαλείας του απαγόρεψε την επιβίβαση σε λεωφορείο.

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι τραυματίσθηκαν και σύμφωνα με πληροφορίες μερικοί εξ αυτών βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η οργάνωση Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ Άκσα.

Πριν από λίγες μέρες ο ισραηλινός στρατός σκότωσε πέντε Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη. Η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ είχε δηλώσει ότι «θα πάρει εκδίκηση».

Η βομβιστική επίθεση έγινε κατά τη διάρκεια της ώρας αιχμής το πρωί της Κυριακής και είναι η πρώτη από την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η τελευταία αιματηρή βομβιστική επίθεση στο Ισραήλ έγινε στη Νετάνια στις 12 Ιουλίου στην οποία σκοτώθηκαν δυο άνθρωποι.

Σχεδόν πριν ένα χρόνο 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δυο βομβιστικές επιθέσεις κατά λεωφορείων στη Μπιρσίμπα.

Την ευθύνη των επιθέσεων τότε είχε αναλάβει η Χαμάς.


Κυριακή 28 Αυγούστου 2005 - 17:48 (Ώρα Λονδίνου)

Συζητήσεων συνέχεια στο Πεκίνο

Οι ποσοστώσεις της ΕΕ έχουν αρχίσει να πλήττουν τους Κινέζους βιοτέχνες

Για πέμπτη ημέρα θα συνεχιστούν τη Δευτέρα οι συνομιλίες μεταξύ Ευρωπαίων και Κινέζων αξιωματούχων στο Πεκίνο, σχετικά με την αποδέσμευση εκατομμυρίων κινεζικών υφαντουργικών προϊόντων που βρίσκονται σε τελωνειακούς σταθμούς ευρωπαϊκών λιμανιών.

Η διάθεση των προϊόντων αυτών στις αγορές της ΕΕ θα αποτελούσε παραβίαση των ποσοστώσεων που έχουν τεθεί στην εισαγωγή προϊόντων από την Κίνα.

Ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος για το Εμπόριο, Πίτερ Μάντελσον δήλωσε ότι θα καταθέσει τη Δευτέρα προτάσεις οι οποίες θα επιτρέψουν την αποδέσμευση των κινεζικών προϊόντων πριν από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Οι Ευρωπαίοι έμποροι λιανικής προειδοποιούν ότι εφόσον δε βρεθεί λύση κινδυνεύουν να υποδεχθούν τη χριστουγεννιάτικη περίοδο με άδεια ράφια.

Πολλοί δε από αυτούς ήδη ζητούν αποζημιώσεις για τις οικονομικές απώλειες που έχει προξενήσει το υφιστάμενο αδιέξοδο.


Κυριακή 28 Αυγούστου 2005 - 18:17 (Ώρα Λονδίνου)

Γλέντι στους δρόμους του Λονδίνου

Τα παιδιά είχαν την τιμητική τους την πρώτη ημέρα του φετινού καρναβαλιού του Νότινγκ Χιλ

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του δυτικού Λονδίνου για την πρώτη ημέρα του 41ου Καρναβαλιού του Νότινγκ Χιλ.

Το καρναβάλι, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό πάρτι δρόμου, όπως υπερηφανεύονται οι διοργανωτές του, ξεκίνησε την Κυριακή με την «Ημέρα των Παιδιών», που περιελάμβανε πολλές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Η αστυνομία ανέφερε εννέα συλλήψεις, σε μια εκδήλωση όπου μέχρι μόλις πριν από λίγα χρόνια συχνά σημειώνονταν βίαια εγκλήματα.

Η περίφημη παρέλαση αρμάτων διεξάγεται τη Δευτέρα, ενώ το κεντρικό θέμα του 41ου καρναβαλιού της βρετανικής πρωτεύουσας, ψυχή του οποίου είναι η πολυπληθέστατη καραϊβική κοινότητα του Λονδίνου, είναι «ενότητα και ποικιλομορφία».

Το φετινό καρναβάλι σημαδεύθηκε από την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των διοργανωτών και του δημάρχου Κεν Λίβινγκστον, ο οποίος ήθελε για λόγους ασφαλείας τη μεταφορά των εκδηλώσεων στο Χάιντ Παρκ, όπου τελικά θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις.

Λόγω των πρόσφατων βομβιστικών επιθέσεων, η παρουσία της αστυνομίας είναι αυξημένη. Συνολικά 10.500 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στους χώρους των υπαίθριων εκδηλώσεων.


Κυριακή 28 Αυγούστου 2005 - 17:39 (Ώρα Λονδίνου)

Εκκένωση της Νέας Ορλεάνης

Η «Κατρίνα» κινείται με ταχύτητα πάνω από 250 χλμ/ώρα

Την άμεση εκκένωση όλης της Νέας Ορλεάνης διέταξε ο δήμαρχος της αμερικανικής πόλης, Ρέι Νέιτζιν, υπό την απειλή του κυκλώνα Κατρίνα, ο οποίος έχει αναπτύξει ταχύτητα 257 χιλιομέτρων την ώρα.

Όσοι από τους 485 χιλιάδες κατοίκους δεν καταφέρουν να απομακρυνθούν, θα αναζητήσουν προστασία στα δέκα σημεία της πόλης όπου έχουν στηθεί καταφύγια.

Νωρίτερα, η κυβερνήτης της πολιτείας της Λουϊζιάνα, Κάθλιν Μπλάνκο, είχε διατάξει την εκκένωση όλων των παράκτιων περιοχών.

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι ακολουθώντας τις οδηγίες των αρχών εγκαταλείπουν τις οικίες τους.

Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι η δεύτερη επιδρομή του κυκλώνα στις αμερικανικές ακτές θα είναι πιο καταστροφική από αυτήν της Πέμπτης, οπότε ο κυκλώνας Κατρίνα έπληξε τη Φλόριντα προκαλώντας το θάνατο πέντε ανθρώπων και εκτεταμένες ζημιές.


Κυριακή 28 Αυγούστου 2005 - 17:03 (Ώρα Λονδίνου)

Απάντηση της ΥΠΑ σε καταγγελίες

Συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους της Helios

Αναληθή και υποκινούμενα από σκοπιμότητες χαρακτηρίζει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δημοσιεύματα που αφορούν τόσο τον τρόπο λειτουργίας της Υπηρεσίας, όσο και τους ελέγχους ασφάλειας των πτήσεων.

Συγκεκριμένα, τα δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι δεν γίνονται σωστά οι έλεγχοι σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των πτήσεων, κάνουν λόγο για προσλήψεις ελεγκτών από το «παράθυρο» και με κομματικά κριτήρια, ενώ παραθέτουν και ένα περιστατικό κατά το οποίο το υπηρεσιακό αεροσκάφος της ΥΠΑ που έκανε τους ελέγχους των ραντάρ, πετούσε σε χαμηλό ύψος θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων.

Σε εκτενή ανακοίνωσή της η ΥΠΑ αναφέρει ότι 7 από τους συνολικά 44 ελεγκτές που υπηρετούν στη Διεύθυνση Πτητικών Μέσων δεν έχουν τα απαιτούμενα από τον ICAO (Παγκόσμιο Οργανισμό Ασφάλειας Πτήσεων) προσόντα και για το λόγο αυτό η ΥΠΑ είχε υποβαθμιστεί το 2000 στη Β κατηγορία από πλευράς ασφάλειας πτήσεων.

Η νέα διοίκηση της ΥΠΑ προχώρησε σε αλλαγή του Προεδρικού Διατάγματος 57 με το οποίο είχαν προσληφθεί οι συγκεκριμένοι επιθεωρητές και το αντικατέστησε με το ΠΔ 147, το οποίο, σύμφωνα με την ΥΠΑ, είναι πλήρως εναρμονισμένο με τους διεθνείς κανόνες και έτσι οι υπηρετούντες σήμερα επιθεωρητές διαθέτουν τα απαιτούμενα από τον ICAO προσόντα.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ύστερα από μεγάλο αγώνα και αφού είχαν πραγματοποιηθεί οι απαιτούμενες αναδιαρθρώσεις, η ΥΠΑ αναβαθμίστηκε τον περασμένο Μάιο στην Α κατηγορία, γεγονός που, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, χαρακτηρίστηκε μεγάλη εθνική επιτυχία.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η Αμερικανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας FAA, έχει στείλει πολλά έγγραφα με επαίνους στην ΥΠΑ, για το υψηλό επίπεδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η Υπηρεσία.

Σχετικά με την αναφορά για το συμβάν με το υπηρεσιακό Αεροσκάφος της ΥΠΑ, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι μετά την ΕΔΕ που έγινε, το θέμα παραπέμφθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα προκειμένου να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις των υπευθύνων, αν προκύψουν παραβατικές πράξεις.

Η ανακοίνωση της ΥΠΑ καταλήγει ότι είναι άδικο να αμφισβητείται αδικαιολόγητα στο εσωτερικό της χώρας ότι διεθνώς μας αναγνωρίζουν, δηλαδή το υψηλό επίπεδο ασφάλειας των πτήσεων και η κατάταξη της Ελλάδος ανάμεσα στις πιο ασφαλείς χώρες διεθνώς.


Κυριακή 28 Αυγούστου 2005 - 13:26 (Ώρα Λονδίνου)

Στη βουλή το νέο σύνταγμα

Παρά τις αντιρρήσεις των σουνιτών εγκρίθηκε το προσχέδιο του Συντάγματος

Έτοιμο ώστε να τεθεί στην κρίση του ιρακινού λαού στο δημοψήφισμα της 15ης Οκτωβρίου είναι το σχέδιο του νέου συντάγματος της χώρας, δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί.

Το τελικό κείμενο διαβιβάστηκε στη μεταβατική εθνοσυνέλευση, αφού ενεκρίθη από την πλειοψηφία των μελών της επιτροπής που είχε αναλάβει την εκπόνησή του.

Οι τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής, ωστόσο, δεν κατόρθωσαν να πείσουν τους εκπροσώπους των σουνιτών, οι οποίοι με δήλωσή τους απορρίπτουν το τελικό κείμενο, ζητώντας την παρέμβαση του Αραβικού Συνδέσμου και των Ηνωμένων Εθνών.

Οι ενστάσεις των σουνιτών έγκεινται κυρίως στο θέμα της ομοσπονδιοποίησης, της κατανομής των πλουτοπαραγωγικών πηγών και τον αποκλεισμό από δημόσια αξιώματα στελεχών του κόμματος Μπάαθ.

Η έγκριση του κειμένου του σχεδίου συντάγματος από τους βουλευτές θεωρείται τυπική υπόθεση.

Όπως σχολιάζει ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη καθώς η σουνιτική κοινότητα ουσιαστικά διαθέτει βέτο είναι ιδιαίτερα αμφίβολο εάν το σχέδιο που εγκρίθηκε από την εθνοσυνέλευση θα εφαρμοσθεί.

Για να έχει νομική ισχύ θα πρέπει να λάβει την πλειοψηφία σε πανεθνικό επίπεδο και ταυτόχρονα να μην απορριφθεί από τα 2/3 σε τουλάχιστον τρεις επαρχίες.

Οι σουνίτες μπορούν δηλαδή να τορπιλίσουν το σύνταγμα στο δημοψήφισμα.


Κυριακή 28 Αυγούστου 2005 - 13:26 (Ώρα Λονδίνου)

Στη βουλή το νέο Σύνταγμα

Παρά τις αντιρρήσεις των σουνιτών εγκρίθηκε το προσχέδιο του Συντάγματος

Το τελικό προσχέδιο του νέου Συντάγματος του Ιράκ παρουσιάσθηκε στο μεταβατικό κοινοβούλιο παρά τις έντονες αντιρρήσεις των εκπροσώπων των σουνιτών.

Μέλος της επιτροπής που είχε αναλάβει την εκπόνηση του Συντάγματος διάβασε το περιεχόμενο του από το βήμα του μεταβατικού Κοινοβουλίου.

Η έγκριση του από τους βουλευτές θεωρείται τυπική υπόθεση.

Οι αντιπρόσωποι των σουνιτών αρνήθηκαν να προσυπογράψουν το προσχέδιο λέγοντας ότι δεν αγνοήθηκαν οι αντιρρήσεις τους.

Παραμένουν αντίθετοι στις διατάξεις που αποκλείουν πρώην στελέχη του κόμματος Μπαθ να εργάζονται στο κρατικό μηχανισμό καθώς και τις διατάξεις που παρέχουν αυτονομία στους σιίτες στα νότια της χώρας.

Όμως το Σύνταγμα θα λάβει νομική ισχύ μόνο εάν υπερψηφισθεί από τον Ιρακινό λαό στο δημοψήφισμα που προγραμματίζεται για τα μέσα Οκτωβρίου.

Όπως σχολιάζει ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη καθώς η σουνιτική κοινότητα ουσιαστικά διαθέτει βέτο είναι ιδιαίτερα αμφίβολο εάν το προσχέδιο που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο θα εφαρμοσθεί.

Για να έχει νομική ισχύ θα πρέπει να λάβει την πλειοψηφία σε πανεθνικό επίπεδο και ταυτόχρονα να μην απορριφθεί από τα 2/3 σε τουλάχιστον τρεις επαρχίες.

Οι σουνίτες μπορούν δηλαδή να τορπιλίσουν το Σύνταγμα στο δημοψήφισμα.


Κυριακή 28 Αυγούστου 2005 - 11:24 (Ώρα Λονδίνου)

Διώκεται ο γιος του Σαρόν

Για διαφθορά κατηγορείται ο Όμρι Σαρόν

Οι εισαγγελικές αρχές στο Ισραήλ απηύθυναν κατηγορίες για διαφθορά κατά του γιου του πρωθυπουργού της χώρας Αριέλ Σαρόν.

Ο Όμρι Σαρόν που είναι βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ κατηγορείται ότι δημιούργησε εικονικές εταιρείες μέσω των οποίων συγκέντρωνε χρήματα τα οποία διοχέτευε στην εκστρατεία του πατέρα του για την ανάληψη της αρχηγίας του κόμματος το 1999.

Ο Όμρι ήταν επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του πατέρα του.

Τότε υπήρχαν περιορισμοί για τις δαπάνες των υποψηφίων. Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ο Ομρι παραβίασε αυτούς τους περιορισμούς και δαπάνησε περισσότερα από όσα επέτρεπαν οι νόμοι.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έχει επανειλημμένως αρνηθεί ότι γνώριζε για τις ενέργειες του γιου του.

Όπως όμως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ η κοινή γνώμη στο Ισραήλ θα περιμένει με αγωνία να δει πως η δίκη του Όμρι θα επηρεάσει τη πολιτική καριέρα του πατέρα του.

Η δίωξη κατά του γιου του Ισραηλινού πρωθυπουργού δεν αποτελεί έκπληξη σημειώνει ο ανταποκριτής μας καθώς τους τελευταίους μήνες πλήθαιναν οι ενδείξεις και οι φήμες για παρατυπίες.


Κυριακή 28 Αυγούστου 2005 - 07:58 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ και τρομοκρατία

Ο Ομπσέρβερ (Observer) αποκαλύπτει απόρρητο έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών προς την Ντάουνινγκ Στριτ το οποίο προειδοποιεί ότι ο πόλεμος στο Ιράκ τροφοδοτεί τον «Μουσουλμανικό εξτρεμισμό» στη Βρετανία.

Το έγγραφο του Γενικού Γραμματέα του Φόρεϊν Οφις, Μάικλ Τζέι, εστάλη στο πρωθυπουργικό γραφείο πάνω από ένα χρόνο πριν τις επιθέσεις στο Λονδίνο, τον Μάιο του 2004, σημειώνει ο Ομπέσβερ.

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει το απόρρητο έγγραφο αντικρούσει τις συνεχείς διαψεύσεις του Τόνι Μπλερ ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις δεν σχετίζονται με τον πόλεμο στο Ιράκ.

«Η βρετανική εξωτερική πολιτική», σημειώνει το έγγραφο όπως αναδημοσιεύεται στον Ομπσέρβερ, «παίζει σημαντικό ρόλο στην δημιουργία συναισθημάτων οργής μεταξύ της νέας γενιάς των Βρετανών Μουσουλμάνων».

Ο πόλεμος στο Ιράκ «προωθεί τη στρατολόγηση εξτρεμιστικών οργανώσεων», σημειώνει το έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας.

Ιράκ

H Σάντεϊ Τέλεγκραφ (Sunday Telegraph) επικρίνει το BBC για την κάλυψη των εξελίξεων στο Ιράκ.

Η εφημερίδα γράφει ότι το BBC παρουσιάζει μια εικόνα χάους υποστηρίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για το σύνταγμα θα αποτύχουν και η χώρα θα διολισθήσει προς εμφύλιο πόλεμο.

«Στην πραγματικότητα η κατάσταση είναι σημαντικά πιο αισιόδοξη από ότι παρουσιάζεται», γράφει η Σάντεϊ Τέλεγκραφ.

Οι Ιρακινοί κάνουν βήματα για ένα δημοκρατικό μέλλον γράφει η εφημερίδα που προσθέτει ότι η εισβολή των συμμαχικών δυνάμεων έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την δημοκρατία.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των Ιρακινών εργάζονται με ενθουσιασμό για εάν δημοκρατικό μέλλον και εμείς θα πρέπει να τους επικροτήσουμε», καταλήγει το σχόλιο της βρετανικής εφημερίδας.

Αντίθετα ο Ομπσέρβερ (Observer) σημειώνει ότι το «Ιράκ κάνει ένα ακόμη βήμα προς τον εμφύλιο πόλεμο».

Η εφημερίδα σημειώνει τις αντιθέσεις που υπάρχουν μεταξύ των σιιτών και των σουνιτών, αντιθέσεις που κυριαρχούν στο συνεδριακό κέντρο όπου πραγματοποιούνται οι διαπραγματεύσεις για το σύνταγμα του Ιράκ.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία συνεχίζει ο Ομπσέρβερ - η χώρα θα οδηγηθεί σε μια προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα κατά τη διάρκεια της οποίας η αντιπαράθεση μεταξύ σιιτών και Κούρδων από την μια μεριά και των σουνιτών από την άλλη θα γίνουν όλο και πιο έντονη, μια αντιπαράθεση «που θα οδηγήσει τη χώρα πιο κοντά σε εμφύλιο πόλεμο».

Γρίπη των πτηνών

Μέλη της βρετανικής «ελίτ» έχουν επιλεχθεί ως προτεραιότητα για να προστατευθούν από μια πιθανή επιδημία της γρίπης των πτηνών αποκαλύπτουν οι Σάντεϊ Τάιμς (Sunday Times).

«Εάν εκδηλωθεί επιδημία τους επόμενους μήνες τα φάρμακα που υπάρχουν μπορούν να προστατέψουν λιγότερο από το 2% των Βρετανών», γράφει η εφημερίδα.

Οι αρχές σύμφωνα με τους Σάντεϊ Τάιμς- θα προσφέρουν προστασία στους «λίγους εκλεκτούς» μεταξύ των οποίων θα είναι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και στελέχη του BBC.

Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας, Κεν Λίβινγκστον, έχει ήδη δαπανήσει ένα εκατομμύριο λίρες (περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ) για να προστατεύσει το προσωπικό του δήμου αγοράζοντας χάπια προστασίας κατά του ιού της γρίπης των πτηνών.


Κυριακή 28 Αυγούστου 2005 - 08:45 (Ώρα Λονδίνου)

Μεταρρυθμίσεων συνέχεια

Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων θεμάτων στις πρωινές και απογευματινές αθηναϊκές εφημερίδες είναι οι εξής:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής (Μήτσης): Τα κλειδιά για μεγαλύτερη σύνταξη-Οι όροι και οι αναγκαίες προϋποθέσεις

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τι φέρνει το τρίτο παιδί στην οικογένεια-Σταδιακά η εφαρμογή των ευνοϊκών ρυθμίσεων

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: Φοροφυγάδες τράπεζες και 1.000 μεγαλοκαρχαρίες-Αποκάλυψη μαύρη λίστα με ονόματα επιχειρηματιών-κλεφτών στα χέρια του πρωθυπουργού

Η ΑΥΓΗ: Ένας στους δύο πήγε μόνον στο Δημοτικό! Ενώ οι πτυχιούχοι ΑΕΙ-ΤΕΙ έφτασαν τα 1,3 εκατομμύρια

ΑΥΡΙΑΝΗ: Η συμμορία του Κοντομηνά έκλεβε και την εφορία- Τι κάνει ο εισαγγελέας του ΣΔΟΕ; Γιατί δεν έχει επέμβει ακόμα;

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: Άρση της μονιμότητας για τις ΔΕΚΟ εφεξής-Θα την εξαγγείλει στη Θεσσαλονίκη ο κ. Πρωθυπουργός

ΤΟ ΘΕΜΑ της Κυριακής: Το μεγάλο κόλπο για μπλε βαθύ κράτος-Αποκάλυψη κομματική βόμβα στο βαθμολόγιο των υπαλλήλων

Η ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: Άτοκα στεγαστικά δάνεια από τον ΟΕΚ- Θα δοθούν σε 15.000 οικογένειες με τρία παιδιά

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: Εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ με βάση περίπου... το 10-Τι αλλαγές ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας για τις Πανελλαδικές

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: "Τουβλάδικα" τα Πανεπιστήμια μεταπολιτευτικά-Υποκριτικές οι κραυγές απελπισίας

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: Δημόσιο - Ριζικές αλλαγές για τους υπαλλήλους-Τι φέρνει ο νέος κώδικας από τον Οκτώβριο

Κυρ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Mayday... Δεν δύναμαι"- Τα τελευταία λόγια στο πιλοτήριο του Μπόϊνγκ απο το μαύρο κουτί. Πως έφτασε ως εκεί ο φροντιστής Α. Προδρόμου

ESPRESSO: Η Ζέτα σπαράζει μετά το χωρισμό - Αντώνη με πρόδωσες

Κυριακάτικη Ανω-Κάτω: Λαϊκό αίτημα όχι λιτότητα-Κουράστηκαν οι Ελληνες επί 20 χρόνια να σφίγγουν το ζωνάρι

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αλλάζει τον κόσμο η ανοδική τιμή του πετρελαίου - Βαρύ το κόστος για την Ελλάδα

Ο ΛΟΓΟΣ: Μεταρρυθμίσεις ΝΑΙ για παροχές Αναμονή-Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα περιμένουν το 2007...

Η ΝΙΚΗ: Στο στενό της Μάγχης-Αθήνα και Λευκωσία παρακολουθούν αμήχανα τις εξελίξεις

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δάσος Πεντέλης-Πολυτελείς βίλες "αναδασώνουν" τα καμένα

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: 73,5% μπλόκο στην Τουρκία! Ηχηρό μήνυμα, προς την κυβέρνηση, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου της ΕΕ

TRAFFIC της Κυριακής: Σύνορα αγάπης για πλούσια Ελληνίδα-Πώς μπήκε στο δρόμο της Ναζλί η κόρη της Χριστιάνας Καίσαρη

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: Συνέντευξη Γ. Αλογοσκούφη- Ρυθμίζουμε τις συντάξεις των στρατιωτικών-Στοίχημά μας το νοικοκύρεμα της Οικονομίας

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: Εξαγγελίες με στόχο το 2007- Ο "φάκελος" του Κώστα Καραμανλή για τη ΔΕΘ

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πανάκριβη η βενζίνη πλέον- Δημιουργείται μεγάλο κοινωνικό θέμα σε Ευρώπη και Ελλάδα

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 28 Αυγούστου 2005 - 08:25 (Ώρα Λονδίνου)

Επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ

Πολλοί τραυματίες από την επίθεση κατά λεωφορείου

Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας πραγματοποιήθηκε σε σταθμό λεωφορείων στη πόλη Μπιρσίμπα στο νότιο Ισραήλ.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο βομβιστής πυροκρότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό όταν φρουρός ασφαλείας του απαγόρεψε την επιβίβαση σε λεωφορείο.

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι τραυματίσθηκαν και σύμφωνα με πληροφορίες μερικοί εξ αυτών βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Μέχρι στιγμής καμία παλαιστινιακή οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης.

Πριν λίγες μέρες ο ισραηλινός στρατός σκότωσε πέντε Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη. Η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ είχε δηλώσει ότι «θα πάρει εκδίκηση».

Η βομβιστική επίθεση έγινε κατά τη διάρκεια της ώρας αιχμής το πρωί της Κυριακής και είναι η πρώτη από την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η τελευταία αιματηρή βομβιστική επίθεση στο Ισραήλ έγινε στη Νετάνια στις 12 Ιουλίου στην οποία σκοτώθηκαν δυο άνθρωποι.

Σχεδόν πριν ένα χρόνο 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δυο βομβιστικές επιθέσεις κατά λεωφορείων στη Μπιρσίμπα.

Την ευθύνη των επιθέσεων τότε είχε αναλάβει η Χαμάς.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.