Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-08-22

  1. Φόβοι για εμφύλιο στο Ιράκ
  2. Συλλήψεις στην Ιορδανία
  3. «Συμφωνούν» αλλά όχι πλήρως
  4. Φως στη δολοφονία Μενέζες ζητά η Βραζιλία
  5. Έφυγαν και οι τελευταίοι
  6. Ασυμφωνία για το σύνταγμα του Ιράκ
  7. Φεύγουν και οι τελευταίοι
  8. Προβλέψεις για άνοδο της τιμής του πετρελαίου
  9. Ομόφωνα εξελέγη ο νέος πατριάρχης Ιεροσολύμων
  10. Ασία: Τα μισά παιδιά υποφέρουν
  11. Οι πρώτες εκτιμήσεις για την πτώση του Μπόινγκ
  12. Ασία: Τα μισά παιδιά υποφέρουν
  13. Πιέσεις
  14. Άγνωστο χειρόγραφο του Αϊνστάιν
  15. Πόσο ασφαλή είναι τα αεροπορικά ταξίδια;
  16. Θρίαμβος με αγκάθια η παπική περιοδεία
  17. Μουσουλμάνοι εναντίον BBC
  18. Μπλερ στο πλευρό Μπλερ
  19. Άρχισε η δεύτερη φάση
  20. Η Πορτογαλία φλέγεται

Τρίτη 23 Αυγούστου 2005 - 01:15 (Ώρα Λονδίνου)

Φόβοι για εμφύλιο στο Ιράκ

Ο κίνδυνος ενός εμφυλίου πολέμου εξαιτίας του ομοσπονδιακού μοντέλου του συντάγματος και οι πιέσεις για διαλεύκανση των συνθηκών του θανάσιμου πυροβολισμού του Ζαν Τσαρλς ντε Μενέζες από Βρετανούς αστυνομικούς με πολιτικά είναι από τα βασικότερα θέματα του βρετανικού Τύπου.

«Η γέννηση ενός νέου Ιράκ ή το σχέδιο ενός εμφυλίου πολέμου;», αναρωτιέται η «Ιντιπέντεντ» στο πρωτοσέλιδό της αναφερόμενη στο νέο σύνταγμα της χώρας.

Και διευκρινίζει στον πηχυαίο τίτλο: «οι περιθωριοποιημένοι σουνίτες προειδοποιούν για τα αρνητικά αποτελέσματα του ομοσπονδιακού συντάγματος».

Σύμφωνα με την «Ιντιπέντεντ» το προσχέδιο του συντάγματος αντί να εγγυάται ένα δημοκρατικό μέλλον κινδυνεύει να βυθίσει τη χώρα σ έναν σκαιό εμφύλιο πόλεμο».

«Ο συμβιβασμός για το σύνταγμα παίζει στα χαρτιά το μέλλον ενός σταθερού Ιράκ», υποστηρίζει στο πρωτοσέλιδό της η «Γκάρντιαν», η οποία διευκρινίζει στον πλαγιότιτλό της ότι η «συμφωνία για το σύνταγμα αφήνει απέξω τους σουνίτες».

Όπως επισημαίνει η «Γκάρντιαν» ο αποκλεισμός των σουνιτών έχει περισσότερες πιθανότητες να διχάσει παρά να ενώσει τους πολίτες του Ιράκ.

«Απόσπασμα του συντάγματος που διέρρευσε στη δημοσιότητα χαρακτηρίζει το Ιράκ ως μια ομόσπονδη δημοκρατία, η οποία θα συνδυάζει τις θεμελιώδεις αρχές του Ισλάμ με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία. Το πετρέλαιο και υπόλοιπος φυσικός πλούτος της χώρας θα κατανεμηθεί σύμφωνα με τις ανάγκες της κεντρικής ηγεσίας και των επαρχιών της», αναφέρει σε άλλο σημείο το πρωτοσέλιδο της βρετανικής εφημερίδας.

Υπό αμφισβήτηση η

βρετανική αστυνομία

«Το προσωπικό του σταθμού Στόκγουελ του μετρό λέει ότι οι κάμερες έχουν καταγράψει τον πυροβολισμό», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της βρετανικής εφημερίδας «Τάιμς», το οποίο αναφέρεται στον 27χρονο Βραζιλιάνο, Ζαν Τσαρλς ντε Μενέζες, ο οποίος σκοτώθηκε από αστυνομικούς με πολιτικά πριν από ένα μήνα, διότι θεώρησαν ότι ο εκλιπών ήταν ύποπτος βομβιστής αυτοκτονίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το προσωπικό του σταθμού Στόκγουελ αμφισβητεί το κύρος των δηλώσεων της αστυνομίας, η οποία υποστηρίζει ότι οι κάμερες κλειστού κυκλώματος δεν κατέγραψαν τα όσα συνέβησαν μέσα στο βαγόνι του τρένου.

Οι υπάλληλοι του σταθμού κατέθεσαν στην ανεξάρτητη βρετανική Επιτροπή Αστυνομικών Παραπόνων (IPCC), η οποία διερευνά τις συνθήκες του θανάτου του Ζαν Τσαρλς ντε Μενέζες, ότι στις 22 Ιουλίου λειτουργούσαν τουλάχιστον τρεις από τις τέσσερις κάμερες που καταγράφουν τα όσα συμβαίνουν στην πλατφόρμα του σταθμού.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης «Δικαιοσύνη για τον Ζαν», η οποία ζητά να αποδοθούν ευθύνες για το θάνατο του 27χρονου Βραζιλιάνου δήλωσε: «κάποιος κρύβει την αλήθεια για τις κάμερες και θέλουμε να μάθουμε ποιος είναι».

Επίκεινται απελάσεις

«Η κυβέρνηση πρόκειται να εξαγγείλει τα σχέδια της για τις απελάσεις», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η «Ντέιλι Τέλεγκραφ».

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Τσαρλς Κλαρκ, σκοπεύει εντός της εβδομάδος να ανακοινώσει μέτρα κατά όσων «κηρύσσουν το θρησκευτικό μίσος». Πρόκειται για μέτρα, τα οποία η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί να λάβει την επομένη των επιθέσεων της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο.

Στα μέτρα συμπεριλαμβάνεται ο επονομαζόμενος κατάλογος της «ανεπίτρεπτης συμπεριφοράς», ο οποίος αφορά κηρύγματα και δημοσιεύματα που υποκινούν τρομοκρατικές πράξεις.

Στο θέμα των απελάσεων ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών θα επιδιώξει την απέλαση όλων όσων έχουν εκμεταλλευτεί την άδεια παραμονής τους στη Βρετανία, όπως αναφέρει η «Ντέιλι Τέλεγκραφ».

Γρίπη των πτηνών

Στον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου των πτηνών στην Ευρώπη αναφέρεται το πρωτοσέλιδο της «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» με τον τίτλο: «Η Ευρώπη παίρνει μέτρα για να σταματήσει τη γρίπη των πτηνών».

Συγκεκριμένα η βρετανική οικονομική εφημερίδα αναφέρει ότι οι Ολλανδοί διέταξαν τα κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής να μπουν σε ορνιθοτροφεία. Το ίδιο αναμένεται να πράξουν και οι Γερμανοί. Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά ότι ο κίνδυνος «είναι μικρός αλλά όχι ανύπαρκτος».

Τα μέτρα και οι ανησυχίες πηγάζουν από το γεγονός ότι άγρια αποδημητικά πτηνά από τη Σιβηρία θα μπορούσαν να διαδώσουν τη γρίπη των πουλερικών στην Ευρώπη.

Ο θανατηφόρος ιός Η5Ν1 εντοπίστηκε στη Σιβηρία τον Ιούλιο.


Δευτέρα 22 Αυγούστου 2005 - 23:32 (Ώρα Λονδίνου)

Συλλήψεις στην Ιορδανία

Ελικόπτερο πραγματοποιεί έρευνες στην Άκαμπα

Οι δυνάμεις ασφαλείας στην Ιορδανία ανακοίνωσαν ότι έχουν συλλάβει έναν άνδρα, για τον οποίο πιστεύουν ότι είναι ο εγκέφαλος των επιθέσεων με ρουκέτες στο λιμάνι της Άκαμπα.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις στα μέσα ενημέρωσης, ο Σύρος Μοχάμεντ Χασάν Αμπντουλά αλ Σιχλί θεωρείται ένας από τους βασικότερους υπόπτους για τις επιθέσεις.

Τρεις ακόμα ύποπτοι για συμμετοχή, πιστεύεται ότι πρόλαβαν να διαφύγουν στο Ιράκ, αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

Η μια ρουκέτα εξερράγη κοντά σε αμερικανικό πολεμικό πλοίο, η δεύτερη χτύπησε ένα νοσοκομείο και η τρίτη πέρασε σε ισραηλινό έδαφος.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πιστεύεται ότι τις επιθέσεις πραγματοποίησε ο αλ Σιχλί με δύο γιους του και έναν Ιρακινό.


Δευτέρα 22 Αυγούστου 2005 - 21:40 (Ώρα Λονδίνου)

«Συμφωνούν» αλλά όχι πλήρως

Το πετρέλαιο είναι ένα από τα θέματα που διχάζουν

Η λήξη της προθεσμίας που είχε δοθεί στις αντιπροσωπείες των τριών εθνοτικών κοινοτήτων του Ιράκ - των Σουνιτών, των Σιιτών και των Κούρδων - για την κατάθεση προσχεδίου συντάγματος της χώρας, βρήκε την αρμόδια επιτροπή να μην έχει καταλήξει πλήρως σε συμφωνία.

Το ιρακινό κοινοβούλιο δέχθηκε προς εξέταση ένα κείμενο, το οποίο όμως δεν έχει λάβει ακόμα την οριστική μορφή του.

Η επιτροπή των σιιτών, των σουνιτών και των Κούρδων του Ιράκ ελπίζει ότι θα μπορέσει να τελειοποιήσει το κείμενο για το σύνταγμα της χώρας μέσα στις επόμενες τρεις μέρες.

Η ανακοίνωση έγινε λίγα λεπτά αφότου έληξε και η δεύτερη προθεσμία για την σύνταξη του προσχεδίου. Προηγήθηκαν έντονες διαβουλεύσεις, διαφωνίες και σύγχυση.

Νωρίτερα οι σιίτες είχαν σπεύσει να ανακοινώσουν ότι οι τρεις πλευρές κατάφεραν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και ότι είχε επέλθει συμφωνία.

Όμως οι εκπρόσωποι των σουνιτών τους διέψευσαν, συνεχίζοντας τις ενστάσεις τους.

Εκεί όπου εκφράζονται οι περισσότερες διαφωνίες είναι για το πώς θα γίνει ομόσπονδο το Ιράκ.

Οι ΗΠΑ είναι αυτές που ζήτησαν τη δημιουργία συντάγματος, καθώς πιστεύουν ότι θα συμβάλει στην σταθεροποίηση της χώρας.

Όμως, ένα από τα εξέχοντα μέλη των Σουνιτών κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ασκούν μεγάλες πιέσεις.


Δευτέρα 22 Αυγούστου 2005 - 20:14 (Ώρα Λονδίνου)

Φως στη δολοφονία Μενέζες ζητά η Βραζιλία

Η οικογένεια Μενέζες ζητά τη διεξαγωγή δικαστικής έρευνας

Αξιωματούχοι από τη Βραζιλία βρίσκονται στο Λονδίνο και είχαν συνάντηση με στελέχη της αστυνομίας για την δολοφονία του 27χρονου, Ζαν Σαρλ ντε Μενέζες, από αστυνομικούς με πολιτικά σε υπόγειο σταθμό του Λονδίνου.

Η αντιπροσωπεία από την Βραζιλία ταξίδεψε στην βρετανική πρωτεύουσα, αφού η πρώτη εκδοχή για τις συνθήκες υπό τις οποίες οι αστυνομικοί πυροβόλησαν τον νεαρό φαίνεται να ανατρέπεται.

Οι δύο Βραζιλιάνοι αξιωματούχοι επισκέφθηκαν την Σκότλαντ Γιάρντ και ενημερώθηκαν για την πορεία των ερευνών.

Η οικογένεια του άτυχου Βραζιλιάνου ζητά την παραίτηση του επικεφαλής της αστυνομίας του Λονδίνου, Σερ Ίαν Μπλερ, τον οποίο τον κατηγορούν για συγκάλυψη των γεγονότων.

«Αφαίρεσαν τη ζωή του γιου μου και υποφέρω εξαιτίας τους», λέει η μητέρα του Μενέζες.

«Θέλω να τιμωρηθούν οι αστυνομικοί που το έκαναν. Δεν τερμάτισαν τη ζωή μόνο του γιου μου αλλά και τη δική μου».

Δήλωνε βέβαιος για τη σχέση του θύματος με την τρομοκρατία

Ο αδελφός του θύματος καλεί την αστυνομία να δείξει όλο το βίντεο από την κάμερα κλειστού κυκλώματος, στο σταθμό του Στόκγουελ.

Στηρίζουν τον Μπλερ

Περισσότερα από 100 άτομα εξέφρασαν την συμπαράστασή τους προς την οικογένεια Μενέζες και έλαβαν μέρος σε διαμαρτυρία έξω από την πρωθυπουργική κατοικία.

Ο ξάδερφός του παρέδωσε μια επιστολή προς τον πρωθυπουργό ζητώντας την διενέργεια δικαστικής έρευνας.

Πλαισιωμένος από δημοσιογράφους φώναζε: «κάθε μέρα ανακαλύπτουμε περισσότερα ψέματα».

«Ακούσαμε πολλά. Τώρα απαιτούμε αλήθεια και δικαιοσύνη».

Την ημέρα της δολοφονίας του Ζαν Σαρλ ντε Μενέζες, ο Σερ Ίαν Μπλερ δήλωνε με βεβαιότητα ότι το περιστατικό συνδεόταν με τρομοκρατικές επιθέσεις του Λονδίνου.

Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού είπε ότι ο κ. Τόνι Μπλερ στηρίζει τον επικεφαλής της αστυνομίας του Λονδίνου.


Δευτέρα 22 Αυγούστου 2005 - 15:47 (Ώρα Λονδίνου)

Έφυγαν και οι τελευταίοι

Οι έποικοι της Νετζαρίμ έφυγαν με δάκρυα και προσευχές

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση εκκένωσης των εβραϊκών οικισμών στη Λωρίδα της Γάζας με την αποχώρηση των εποίκων και από τον τελευταίο οικισμό, αυτόν της Νετζαρίμ.

Λεωφορεία μετέφεραν τους περίπου 500 κατοίκους της Νετζαρίμ μακριά από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η επιχείρηση ξεκίνησε πριν από πέντε ημέρες και ολοκληρώθηκε πολύ νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημέρα.

Οι κάτοικοι της Νετζαρίμ εγκατέλειψαν τα σπίτια τους χωρίς να προβάλουν ιδιαίτερη αντίσταση στις δυνάμεις ασφαλείας.

Το βάρος των επιχειρήσεων θα πέσει τώρα στη Δυτική Όχθη, καθώς το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε την εκκένωση τεσσάρων εβραϊκών οικισμών και σε αυτή την περιοχή.

«Επικίνδυνοι» έποικοι

Δύο από τους οικισμούς της Δυτικής Όχθης έχουν εκκενωθεί, όμως οι άλλοι δύο έχουν καταληφθεί από δύο χιλιάδες ακτιβιστές.

Εκκλήσεις προς τους στρατιώτες

Εκτιμάται ότι θα προβάλουν σθεναρή αντίσταση και ότι θα εκδηλωθούν βία επεισόδια.

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι κάποιοι από τους διαδηλωτές κρατάνε όπλα τα οποία είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιήσουν

Ήδη τα στρατεύματα του Ισραήλ βρίσκονται καθ οδόν προς την Δυτική Όχθη, όπου θα αναλάβουν δράση από την Τρίτη.

Ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, Αμί Αγιαλόν, υποστηρίζει ότι το 8% των εβραίων εποίκων στη Δυτική Όχθη πρέπει να θεωρείται επικίνδυνο καθώς δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία του κράτους.

«Δεν έχουν όρια και θα μπορούσαν να κάνουν τα πάντα, ακόμα και να ασκήσουν βία», είπε ο κ. Αγιαλόν.

Το υπουργείο Άμυνας δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο, οι στρατιώτες που θα λάβουν μέρος στην επιχείρηση να είναι οπλισμένοι. Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή στην στρατηγική των δυνάμεων ασφαλείας απέναντι στους εποίκους.

«Δύσκολο έργο»

Η Νετζαρίμ ήταν ένας από τους πρώτους καταυλισμούς που ανεγέρθηκαν στην Γάζα.

Καμία χώρα δεν μπορεί να είναι περισσότερο υπερήφανη από εμάς που μπορέσαμε να κινητοποιήσουμε τα στρατεύματά μας κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες

Αριέλ Σαρόν

Είχε πολλές φορές δεχθεί επιθέσεις παλαιστινιακών μαχητικών οργανώσεων.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ και αρχιτέκτονας του σχεδίου της Γάζας, Αριέλ Σαρόν επισκέφθηκε κάποιους από τους στρατιώτες , τους οποίους επέναισε για τη «δύσκολη» και «οδυνηρή» αποστολή που έχουν αναλάβει.

Πολλοί από τους στρατιώτες προσεύχονται και θρηνούν μαζί με τους εποίκους.

«Καμία χώρα δεν μπορεί να είναι περισσότερο υπερήφανη από εμάς που μπορέσαμε να κινητοποιήσουμε τα στρατεύματά μας κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες», είπε ο κ. Σαρόν.

Την Κυριακή, τα ισραηλινά στρατεύματα ξεκίνησαν και κατεδαφίσεις σπιτιών σε τέσσερις οικισμούς.


Δευτέρα 22 Αυγούστου 2005 - 17:05 (Ώρα Λονδίνου)

Ασυμφωνία για το σύνταγμα του Ιράκ

Το πετρέλαιο διχάζει

Εκπνέει τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής, η προθεσμία που είχε δοθεί στις αντιπροσωπείες των τριών εθνοτικών κοινοτήτων του Ιράκ - των Σουνιτών, των Σιιτών και των Κούρδων - για την κατάθεση προσχεδίου συντάγματος της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα το κοινοβούλιο είχε δώσει στις τρεις ομάδες παράταση μίας εβδομάδας προκειμένου να ξεπεραστούν οι μεταξύ τους διαφωνίες.

Όμως, λίγες ώρες πριν τη λήξη της προθεσμίας, τα βασικά εμπόδια -- δηλαδή το αν και πώς θα γίνει ομόσπονδο το Ιράκ, το πώς θα μοιραστούν τα έσοδα από το πετρέλαιο ανάμεσα στις τρεις κοινότητες, και ο ρόλος του Ισλάμ στο νέο κράτος-- φαίνεται πως παραμένουν.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ιράκ δήλωσε πάντως ότι το προσχέδιο συντάγματος θα κατατεθεί μέχρι τα μεσάνυχτα.

Όμως πολιτικό στέλεχος των Σουνιτών είπε στο BBC ότι κάποιες ομάδες επιθυμούν την απόρριψη του συντάγματος και τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

Νέα παράταση;

«Εάν το προσχέδιο δεν παραδοθεί στην εθνοσυνέλευση μέχρι τη νέα διορία, μία από τις επιλογές είναι να δοθεί νέα παράταση, μιας εβδομάδας», είπε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, Λέιθ Κούμπα.

Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι δεν υπάρχει μεγάλη προθυμία για προσφυγή στις κάλπες, έτσι το σενάριο της νέας παράτασης είναι και το επικρατέστερο.

Οι ΗΠΑ είναι αυτές που ζήτησαν τη δημιουργία συντάγματος, καθώς πιστεύουν ότι θα συμβάλει στην σταθεροποίηση της χώρας.

Όμως, καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ένα από τα εξέχοντα μέλη των Σουνιτών κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ασκούν μεγάλες πιέσεις.

«Οι Αμερικανοί θέλουν το σύνταγμα εντός της προθεσμίας, όμως οι Ιρακινοί γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι έτοιμο», είπε ο Σαλέχ Μουτλάκ.


Δευτέρα 22 Αυγούστου 2005 - 15:47 (Ώρα Λονδίνου)

Φεύγουν και οι τελευταίοι

Οι έποικοι της Νετζαρίμ έφυγαν με δάκρυα και προσευχές

Ολοκληρώνεται η επιχείρηση εκκένωσης των εβραϊκών οικισμών στη Λωρίδα της Γάζας με την αποχώρηση των εποίκων και από τον τελευταίο οικισμό, αυτόν της Νετζαρίμ.

Λεωφορεία μεταφέρουν τους περίπου 500 κατοίκους της Νετζαρίμ μακριά από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η επιχείρηση ξεκίνησε πριν από πέντε ημέρες και ολοκληρώνεται πολύ νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημέρα.

Οι κάτοικοι της Νετζαρίμ εγκαταλείπουν τα σπίτια τους χωρίς να προβάλουν ιδιαίτερη αντίσταση στις δυνάμεις ασφαλείας.

Το βάρος των επιχειρήσεων θα πέσει τώρα στη Δυτική Όχθη, καθώς το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε την εκκένωση τεσσάρων εβραϊκών οικισμών και σε αυτή την περιοχή.

«Επικίνδυνοι» έποικοι

Δύο από τους οικισμούς της Δυτικής Όχθης έχουν εκκενωθεί, όμως οι άλλοι δύο έχουν καταληφθεί από δύο χιλιάδες ακτιβιστές.

Εκκλήσεις προς τους στρατιώτες

Εκτιμάται ότι θα προβάλουν σθεναρή αντίσταση και ότι θα εκδηλωθούν βία επεισόδια.

Στρατιωτική αξιωματούχοι αναφέρουν ότι κάποιοι από τους διαδηλωτές κρατάνε όπλα τα οποία είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιήσουν

Ήδη τα στρατεύματα του Ισραήλ βρίσκονται καθ οδόν προς την Δυτική Όχθη, όπου θα αναλάβουν δράση από την Τρίτη.

Ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, Αμί Αγιαλόν, υποστηρίζει ότι το 8% των εβραίων εποίκων στη Δυτική Όχθη πρέπει να θεωρείται επικίνδυνο καθώς δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία του κράτους.

«Δεν έχουν όρια και θα μπορούσαν να κάνουν τα πάντα, ακόμα και να ασκήσουν βία», είπε ο κ. Αγιαλόν.

Το υπουργείο Άμυνας δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο, οι στρατιώτες που θα λάβουν μέρος στην επιχείρηση να είναι οπλισμένοι. Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή στην στρατηγική των δυνάμεων ασφαλείας απέναντι στους εποίκους.

«Δύσκολο έργο»

Η Νετζαρίμ ήταν ένας από τους πρώτους καταυλισμούς που ανεγέρθηκαν στην Γάζα.

Καμία χώρα δεν μπορεί να είναι περισσότερο υπερήφανη από εμάς που μπορέσαμε να κινητοποιήσουμε τα στρατεύματά μας κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες

Αριέλ Σαρόν

Είχε πολλές φορές δεχθεί επιθέσεις παλαιστινιακών μαχητικών οργανώσεων.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ και αρχιτέκτονας του σχεδίου της Γάζας, Αριέλ Σαρόν επισκέφθηκε κάποιους από τους στρατιώτες , τους οποίους επέναισε για τη «δύσκολη» και «οδυνηρή» αποστολή που έχουν αναλάβει.

Πολλοί από τους στρατιώτες προσεύχονται και θρηνούν μαζί με τους εποίκους.

«Καμία χώρα δεν μπορεί να είναι περισσότερο υπερήφανη από εμάς που μπορέσαμε να κινητοποιήσουμε τα στρατεύματά μας κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες», είπε ο κ. Σαρόν.

Την Κυριακή, τα ισραηλινά στρατεύματα ξεκίνησαν και κατεδαφίσεις σπιτιών σε τέσσερις οικισμούς.


Δευτέρα 22 Αυγούστου 2005 - 13:45 (Ώρα Λονδίνου)

Προβλέψεις για άνοδο της τιμής του πετρελαίου

Η τιμή του πετρελαίου καθορίζεται από διάφορους παράγοντες

Δύο μεγάλες επενδυτικές τράπεζες της Γουόλ Στριτ, η Γκόλντμαν Σακς και η Μέριλ Λιντς, αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου αλλά διαφωνούν για τις πιό μακροπρόθεσμες τάσεις.

Η τιμή του πετρελαίου έφθασε την περασμένη βδομάδα στα 67,10 δολάρια, επίπεδο ρεκόρ λόγω των ανησυχιών για τη λειτουργία των διυλιστηρίων και των φόβων ότι θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία.

Το επιτελείο της Γκόλνμαν Σακς (Goldman Sachs) προβλέπει ότι η τιμή του αργού αμερικανικού πετρελαίου θα φθάσει κατά μέσο όρο στα 67 δολάρια το βαρέλι ενώ οι ειδικοί της Μέριλ Λιντς ( Merrill Lynch) εκτιμούν ότι ο μέσος όρος θα είναι γύρω στα 56 δολάρια.

Μακροπρόθεσμα οι προβλέψεις των ειδικών είναι διαφορετικές .

Οι ειδικοιί της Γκόλντμαν Σακς πιστεύουν πως το αμερικανικό αργό πετρέλαιο θα κοστίζει γύρω στα 60 δολάρια το βαρέλι στο τέλος της δεκαετίας μας.

Αντίθετα, η ομάδα παγκόσμιας ενέργειας της Μέριλ Λιντς εκτιμά ότι η τιμή του αργού αμερικανικού πετρελαίου θα είναι το 2009, 42 δολάρια.

Η διαφορά στις προβλέψεις οφείλεται στο πως εκτιμούν ότι θα εξελιχθούν οι επενδύσεις των πετρελαϊκών εταιρειών τα επόμενα χρόνια και πόσο αποδοτικές πιστεύουν ότι θα είναι οι επενδύσεις αυτές στην ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και για την αύξηση της παραγωγής των διυλιστηρίων.

Ο Αμερικανός αναλυτής Τζιμ Ρότζερς είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως κατά τη γνώμη του η τιμή του πετρελαίου θα φθάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Ο κ.Ρότζερς επισημαίνει πως η αύξηση της τιμής του μαύρου χρυσού οφείλεται στην μεγάλη ζήτηση και στην ανεπαρκή προσφορά και προσθέτει πως τα τελευταία 35 χρόνια δεν έχουν ανακαλυφθεί νέα σημαντικά κοιτάσματα.

Υπό τις παρούσες συνθήκες πάντως η μείωση της τιμής του μαύρου χρυσού προβλέπεται ότι θα είναι προσωρινή καθώς οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ έχουν αυξήσει την παραγωγή τους στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών και δεν έχουν δυνατότητες να την αυξήση περαιτέρω για να καλύψουν τυχόν ελλείμματα.


Δευτέρα 22 Αυγούστου 2005 - 13:30 (Ώρα Λονδίνου)

Ομόφωνα εξελέγη ο νέος πατριάρχης Ιεροσολύμων

Ομόφωνα εξελέγη ο νέος Πατριάρχης των Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, Αρχιεπίσκοπος Θαβορίου.

Η διαδικασία της εκλογής με ψηφοφορία διήρκεσε 10 λεπτά.

Τα 14 μέλη της Ιεράς Συνόδου ομόφωνα εξέλεξαν τον κ. Θεόφιλο στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο συνυποψήφιοι του κ. Θεόφιλου απέσυραν την υποψηφιότητα τους.

Ο νέος Πατριάρχης Ιεροσολύμων είναι ηλικίας 55 ετών, κατάγεται από το νομό Μεσσηνίας, και διετέλεσε στο παρελθόν Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στο Κατάρ.

Ο κ. Θεόφιλος χειροτονήθηκε Επίσκοπος, λίγο πριν την έναρξη της κρίσης στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.


Δευτέρα 22 Αυγούστου 2005 - 12:53 (Ώρα Λονδίνου)

Ασία: Τα μισά παιδιά υποφέρουν

Στη νότια Ασία το ένα στα δέκα παιδιά πεθαίνει πριν κλείσει τα πέντε

Σύμφωνα με νέα έκθεση, περίπου τα μισά από τα 1,2 δισεκατομμύρια παιδιά που ζουν στην Ασία δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες για να καλύψουν ζωτικές ανάγκες τους όπως τρόφιμα, υγειονομική περίθαλψη και κατάλληλη στέγη.

Η έκθεση της διεθνούς οργάνωσης για τα παιδιά, Plan, αναφέρει πως παρά την μεγάλη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής τις τελευταίες δύο δεκαετίες υπάρχουν διπλάσια σε αριθμό παιδιά που ζουν σε συνθήκες φτώχειας στην Ασία από ότι στην Αφρική.

Σύμφωνα με την έκθεση το 50% των οικογενειών στην Ασία δεν έχουν κανένα όφελος από την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής ή την παγκοσμιοποίηση.

Η έκθεση διατυπώνει την άποψη ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πόροι που διαθέτουν οι χώρες της Ασίας δεν είναι αρκετοί για να καλύψουν τις ανάγκες που προκαλεί η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού.

Άλλοι παράγοντες που συντηρούν αυτή την κατάσταση είναι η κακοδιαχείριση των πόρων μιας χώρας, η διαφθορά και οι συνθήκες φυλετικών ή άλλων διακρίσεων.

Έτσι πολλές οικογένειες δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, ή υγειονομικές υπηρεσίες ενώ ανεπαρκείς είναι και οι υποδομές αποχέτευσης.

Πολλά παιδιά στην Ασία έχουν ελάχιστες ευκαιρίες να μορφωθούν. Η έκθεση παραθέτει ως παράδειγμα την Ινδία όπου 40 εκατομμύρια παιδιά δεν πηγαίνουν ούτε στο δημοτικό σχολείο.

Στη νότια Ασία ένα ανήλικο παιδί στα δέκα, δηλαδή σχεδόν το 10% των παιδιών, πεθαίνει πριν συμπληρώσει τα πέντε του χρόνια.

Ο διευθυντής της Οργάνωσης Plan τονίζει πως αν τα θέματα που οδηγούν στην παιδική φτώχεια δεν αντιμετωπιστούν άμεσα τότε οι επιπτώσεις για το μέλλον της Ασίας θα είναι σοβαρές.


Δευτέρα 22 Αυγούστου 2005 - 12:10 (Ώρα Λονδίνου)

Οι πρώτες εκτιμήσεις για την πτώση του Μπόινγκ

Η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων, ΕΔΑΑΠ, που ασχολούνται με τη διερεύνηση του αεροπορικού δυστυχήματος στην έκθεση τους αναφέρουν ότι υπάρχουν ενδείξεις για τεχνική βλάβη στο σύστημα συμπίεσης του αεροσκάφους της HELIOS, βλάβη που ενδέχεται να οδήγησε στην πτώση του.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ακριβός Τσολάκης, έστειλε επιστολή στον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλη Λιάπη, με την οποία τον ενημερώνει για την πρόοδο των ερευνών.

Τυχόν βλάβη στο σύστημα συμπίεσης του αεροσκάφους θα είχε επιπτώσεις στη φυσική κατάσταση των επιβατών και του πληρώματος, γεγονός που απαντάει στο ερώτημα γιατί ο συγκυβερνήτης ήταν λιπόθυμος στο πιλοτήριο.

Οι εμπειρογνώμονες, εξετάζοντας τα στοιχεία που είχαν μέχρι τώρα στη διάθεση τους, εκτιμούν ότι η πτώση του αεροσκάφους οφείλεται σε έλλειψη καυσίμων στους κινητήρες του.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ο δέκτης του συστήματος επικοινωνίας λειτουργούσε τα τελευταία 30 λεπτά. Και ερευνάται αν η συσκευή επικοινωνίας ήταν στη συχνότητα της Λευκωσίας.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει επίσης ότι στο κάθισμα του κυβερνήτη, ο οποίος, σύμφωνα με τους χειριστές των δύο μαχητικών αεροσκαφών, απουσίαζε από τη θέση του, καθόταν άνδρας ο οποίος φορούσε μάσκα και ο οποίος προσπάθησε δύο φορές να εκπέμψει σήμα κινδύνου, αλλά με λάθος τρόπο. Ο τόνος της φωνής του, όπως είναι καταγεγραμμένη στο μαύρο κουτί, είναι καταπονημένη και εξασθενημένη.

Στην επιστολή του κ.Τσολάκη προς τον κ.Λιάπη αναφέρεται επίσης ότι στη διερεύνηση του αεροπορικού δυστυχήματος πρέπει να ληφθούν υπ όψιν πολυάριθμοι παράγοντες που πρέπει να διερευνηθούν για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, όπως για παράδειγμα η τοξικολογική έκθεση των ιατροδικαστών.


Δευτέρα 22 Αυγούστου 2005 - 12:53 (Ώρα Λονδίνου)

Ασία: Τα μισά παιδιά υποφέρουν

Στη νότια Ασία το ένα στα δέκα παιδιά πεθαίνει πριν κλείσει τα πέντε

Σύμφωνα με νέα έκθεση, περίπου τα μισά από τα 1, 2 δισεκατομμύρια παιδιά που ζουν στην Ασία δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες για να καλύψουν ζωτικές ανάγκες τους όπως τρόφιμα, υγειονομική περίθαλψη και κατάλληλη στέγη.

Η έκθεση της διεθνούς οργάνωσης για τα παιδιά, Plan, αναφέρει πως παρά την μεγάλη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής τις τελευταίες δυο δεκαετίες υπάρχουν διπλάσια σε αριθμό παιδιά που ζουν σε συνθήκες φτώχειας στην Ασία από ότι στην Αφρική.

Σύμφωνα με την έκθεση το 50% των οικογενειών στην Ασία δεν έχουν κανένα όφελος από την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής ή την παγκοσμιοποίηση.

Η έκθεση διατυπώνει την άποψη ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πόροι που διαθέτουν οι χώρες της Ασίας δεν είναι αρκετοί για να καλύψουν τις ανάγκες που προκαλεί η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού.

Άλλοι παράγοντες που συντηρούν αυτή την κατάσταση είναι η κακοδιαχείριση των πόρων μιας χώρας, η διαφθορά και οι συνθήκες φυλετικών ή άλλων διακρίσεων.

Έτσι πολλές οικογένειες δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, ή υγειονομικές υπηρεσίες ενώ ανεπαρκείς είναι και οι υποδομές αποχέτευσης.

Πολλά παιδιά στην Ασία έχουν ελάχιστες ευκαιρίες να μορφωθούν. Η έκθεση παραθέτει ως παράδειγμα την Ινδία όπου 40 εκατομμύρια παιδιά δεν πηγαίνουν ούτε στο δημοτικό σχολείο.

Στη νότια Ασία ένα ανήλικο παιδί στα δέκα, δηλαδή σχεδόν το 10% των παιδιών, πεθαίνει πριν συμπληρώσει τα πέντε του χρόνια.

Ο διευθυντής της Οργάνωσης Plan τονίζει πως αν τα θέματα που οδηγούν στην παιδική φτώχεια δεν αντιμετωπιστούν άμεσα τότε οι επιπτώσεις για το μέλλον της Ασίας θα είναι σοβαρές.


Δευτέρα 22 Αυγούστου 2005 - 11:09 (Ώρα Λονδίνου)

Πιέσεις

Του απεσταλμένου του BBC στο Κρόουφορντ, Άλαστερ Λίθχεντ

Εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί τώρα στο Κρόουφορντ

Βλέπεις μια μεγάλη σειρά από άσπρους σταυρούςένα για κάθε στρατιώτη που έχασε τη ζωή του στο Ιράκκαι στο τέλος όλων αυτών των σταυρών μια μικρή ανοιχτή σκηνή που μοιάζει με ναό.

Μέσα στη σκηνή είναι η φωτογραφία του Κέισι Σίχαν και γύρω της λουλούδια και κεριά.

Ο 24χρονος Κέισι σκοτώθηκε πέρσι στο Ιράκ και πριν από δύο εβδομάδες η μητέρα του, Σίντι, δημιούργησε το «Στρατόπεδο Κέισι» και δεν άργησε να τραβήξει την προσοχή όλων.

Στην αρχή, είναλήθεια, λίγοι ήταν αυτοί που ήλθαν να την υποστηρίξουνπερίπου 3 χιλιόμετρα απραντς όπου περνά τις καλοκαιρινές του διακοπές ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, στο Τέξας.

Ξαφνικά, όμως, τα δεδομένα άλλαξαν: άρχισε ο κόσμος νακούει για τη γυναίκα που ήθελε να συναντηθεί με τον πρόεδρο για να τον ρωτήσει, όπως λέει, για ποιο λόγο έδωσε ο γιός της τη ζωή του.

Από τη μια μέρα στην άλλη, η Σίντι Σίχαν έγινε, για τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, το πρόσωπο της ημέρας.

Εκατοντάδες έσπευσαν να της συμπαρασταθούνπαλαίμαχοι του πολέμου στο Ιράκ, οικογένειες στρατιωτών που σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις εκεί και άλλοι που συμμερίζονταν απλώς τις απόψεις της.

«Πραγματικοί πατριώτες»

Όλοι μιλούν τώρα στις ΗΠΑ για την Σίντι Σίχαν. Δεν υπάρχει δελίο ειδήσεων τις τελευταίες μέρες που να μην αναφέρεται σαυτήν, δίδοντας έτσι μεγάλη ώθηση στο αντιπολεμικό κίνημα στις ΗΠΑ που αγωνιζόταν καιρό τώρα να βρει τη δική του φωνή.

Όσοι εναντιώνονταν στην πολιτική Μπους στο Ιράκ χαρακτηρίζονταν «μη πατριώτες», γιατί δεν υποστήριζαν «τα παιδιά μας που αγωνίζονται στο Ιράκ».

Αλλά οι διαδηλωτές στο Κρόουφορντ αντιτείνουν πως αυτοί είναι οι πραγματικοί πατριώτες και το ζήτημα αυτό έχει αρχίσει να δημιουργεί πόλωση στην αμερικανική κοινή γνώμη.

Αλλά το κίνημα που ξεκίνησε χάρις στην πρωτοβουλία μιας γυναίκας διατρέχει τώρα τον κίνδυνο να καταρρεύσει: η μητέρα της Σίντι έπαθε εγκεφαλικό κι αυτή χρειάστηκε έτσι να επιστρέψει εσπευσμένα στην Καλιφόρνια.

Αποχαιρέτησε τους άλλους διαδηλωτές με δάκρυα στα μάτια κι υποσχέθηκε πως θα ξαναγυρίσει το συντομότερο δυνατόν.

«Ήταν, σίγουρα, το αλκεξικέραυνο για τα μέσα ενημέρωσης» παραδέχτηκε ένας απτους διαδηλωτές που έμειναν στο Κρόουφορντ για να συνεχίσουν τον αγώνα.

«Ήρθαμε εδώ για να υποστηρίξουμε τη Σίντι κι αυτό κάνουμε. Θα μείνουμε εδώ γιατί της το χρωστάμε. Δεν πρόκειται να φύγω αν δεν ξαναγυρίσει.»

Την ώρα που έφευγε η Σίντι, μία ομάδα γυναικών πλησίασε το ραντς και ζήτησε απτους άνδρες της ασφαλείας να δώσουν στον πρόεδρο μια δέσμη επιστολών που είχε φέρει μαζί της.

Όλοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις πιέσεις, αλλά όσο αργεί να επιστρέψει η Σίντι, τόσο τα μέσα ενημέρωσης χάνουν το ενδιαφέρον τους.

Αλλά αν το κίνημα εξακολουθήσει να δυναμώνει, ορισμένοι στις ΗΠΑ εκτιμούν πως μπορεί η αμερικανική κοινή γνώμη να αρχίσει να στρέφεται κατά της πολιτικής Μπους στο Ιράκ, ιδιαίτερα αν σκοτωθούν κι άλλοι Αμερικανοί.


Δευτέρα 22 Αυγούστου 2005 - 10:52 (Ώρα Λονδίνου)

Άγνωστο χειρόγραφο του Αϊνστάιν

Ένας φοιτητής στην Ολλανδία , ψάχνοντας το αρχείο ενός φίλου του Αϊνστάιν, ανακάλυψε άγνωστο χειρόγραφο του μεγάλου φυσικού.

«Πρόκειται για εντυπωσιακή ανακάλυψη» δήλωσε ο καθηγητής Κάρλο Μπέενακερ του πανεπιστημίου του Λέιντεν, σχολιάζοντας το εύρημα του φοιτητή Ρόουντι Μπόιγινκ. «Σε ορισμένα σημεία του χειρογράφου μπορείτε να δείτε τις δαχτυλιές του Αϊνστάιν.

Το 16σελιδο χειρόγραφο, που γράφτηκε το 1924, δείχνει ότι ο Αϊνστάιν εργαζόταν πάνω στην τελευταία μεγάλη του θεωρία.

Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνιαώς το 1955για να συμφωνήσουν οι επιστήμονες πόσο δίκιο είχε ο μεγάλος αυτός φυσικός.

Η εργασία του Αϊνστάιν φέρει τον τίτλο «Κβαντική θεωρία του μονοατομικού ιδανικού αερίου» (Quantentheorie des einatomigen idealen Gases).

Εξετάζει με ποιό τρόπο τα άτομα ενός αερίου συμπεριφέρονται σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίεςπρόκειται για μια θεωρία που ανέπτυξε ο Αλβέρτος Αϊνστάιν σε συνεργασία με τον Ινδό φυσικό Σατιέντρα Ναθ Μπος.

Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή που φέρει το όνομα των δύο επιστημόνων, σε θερμοκρασίες που πλησιάζουν σχεδόν το απόλυτο μηδέν, τα άτομα φθάνουν σε μία κατάσταση τόσο χαμηλής ενεργείας που τα αναγκάζει να καταρρεύσουν σε μία άλλη κατάσταση όπου δεν είναι πλέον δυνατόν να τα ξεχωρίσει κανείς.

Tο πανεπιστήμιο, που βρίσκεται κοντά στη Χάγη, δήλωσε πως το χειρόγραφο του Αϊνστάιν θα φυλαχθεί στο Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής Λόρεντζ.

Ο Αϊνστάιν διατηρούσε στενούς δεσμούς με το πανεπιστήμιο του Λέιντεν όπου είχε διδάξει συχνά ως επισκέπτης καθηγητής.

Το χειρόγραφο βρέθηκε στο αρχείο ενός φίλου του Αϊνστάιν, του Πολ Εχρενφεστ, ο οποίος ήταν καθηγητής στο Λέιντεν.


Δευτέρα 22 Αυγούστου 2005 - 11:01 (Ώρα Λονδίνου)

Πόσο ασφαλή είναι τα αεροπορικά ταξίδια;

Τα αεροπορικά ταξίδια είναι 6 φορές πιο ασφαλή σήμερα από ό,τι ήταν πριν από 25 χρόνια

Μέσα σε περίπου δέκα ημέρες σημειώθηκαν τρία αεροπορικά δυστυχήματα, προκαλώντας το θάνατο εκατοντάδων ατόμων.

Το πρώτο έλαβε χώρα κοντά στη Σικελία και επέφερε το θάνατο των 13ών από τους 39 επιβαίνοντες. Το δεύτερο ήταν η συντριβή του κυπριακού αεροσκάφους στην Ελλάδα, όπου σκοτώθηκαν 121 άνθρωποι.

Το τρίτο ήταν αυτό στη Βενεζουέλα, όπου βρήκαν το θάνατο 160 άνθρωποι. Οι τρεις αεροπορικές τραγωδίες έφεραν και πάλι στο προσκήνιο το ερώτημα: πόσο ασφαλή είναι τα αεροπορικά ταξίδια;

Το περιοδικό για την αεροπλοΐα Flight International υπογραμμίζει ότι τα αεροπορικά ταξίδια είναι έξι φορές πιο ασφαλή στην εποχή μας από ό,τι ήταν πριν από 25 χρόνια.

Τα στατιστικά στοιχεία αναφέρουν ότι το 1979 σε ένα εκατομμύριο πτήσεις αντιστοιχούσαν τρία ολέθρια δυστυχήματα ενώ πέρυσι σε δύο εκατομμύρια πτήσεις αντιστοιχούσε ένα ολέθριο δυστύχημα.

Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι οι πιθανότητες να βρεθεί κάποιος σε ένα αεροπλάνο που θα συντριβεί είναι μία στα δύο εκατομμύρια.

Η μείωση των δυστυχημάτων οφείλεται ουσιαστικά στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, στους υποχρεωτικούς ελέγχους και στον σκληρό ανταγωνισμό ανάμεσα στις εταιρίες.

Η Υπηρεσία της Πολιτικής Αεροπορίας επιμένει ότι τα αεροπλάνα είναι τα πιο ασφαλή μέσα μεταφοράς που υπάρχουν, αν σκεφτεί κανείς πόσα είναι τα θύματα αναλογικά με τον αριθμό των πτήσεων.

Οι ειδικοί μάλιστα συνιστούν στους επιβάτες ψυχραιμία. Ωστόσο, πολλοί ψυχολόγοι υπογραμμίζουν ότι η φοβία των αεροπλάνων στους ανθρώπους είναι πολύ δύσκολα αντιμετωπίσιμη. Πολλοί μάλιστα ζουν με αυτή τη φοβία χωρίς να επισκεφθούν κάποιον ειδικό ψυχολόγο για χρόνια, γεγονός που κάνει αυτή τη φοβία να μεγαλώνει, λένε οι ειδικοί.


Δευτέρα 22 Αυγούστου 2005 - 08:21 (Ώρα Λονδίνου)

Θρίαμβος με αγκάθια η παπική περιοδεία

Σύσσωμος ο ευρωπαϊκός Τύπος σχολιάζει τη θερμότατη υποδοχή που επεφύλαξαν στον ποντίφικα οι νεολαίοι αλλά και περιγράφει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ρωμαιοκαθολική εκκλησία.

Για τη γαλλική εφημερίδαΛιμπερασιόν (Liberation) οι εκδηλώσεις στο παγκόσμιο φεστιβάλ νεολαίας αποτέλεσαν «μάλλον επιτυχία» για τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ.

Η εφημερίδα πιστεύει ότι η μεγαλειώδης προσέλευση του κοινού δεν επηρεάστηκε από τη φήμη «υπερσυντηρητικού» που συνοδεύει τον γερμανικής καταγωγής.

Σε άρθρο της σύνταξής της η Λιμπερασιόν αναρωτιέται σε ποιο βαθμό είναι ρεαλιστική η έκκληση του ποντίφικα στη νεολαία να αποκηρύξει τις προσωπικές θρησκευτικές της πεποιθήσεις και να ασπαστεί συνολικά το χριστιανικό δόγμα.

Η γερμανική Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ (Suddeutsche Zeitung) ρωτά τι επιρροή θα ασκήσει όχι το κήρυγμα του Πάπα στους νέους που συγκεντρώθηκαν στο φεστιβάλ, αλλά πώς θα επηρεάσει το γεγονός αυτό καθεαυτό τον ποντίφικα.

Η εφημερίδα παρατηρεί ότι ο Βενέδικτος ΙΣΤ ήταν εμφανώς πολύ προσεκτικός να μην κάνει κάποιο λάθος, αλλά προσθέτει ότι «οι γενικόλογοι θεολογικοί συλλογισμοί του άφησαν προβληματισμένο το νεανικό ακροατήριο.

«Δεν είπε τίποτε που να προκαλέσει ενόχληση αλλά αρκετοί νέοι ρωμαιοκαθολικοί που είχαν συρρεύσει στο φεστιβάλ για να εμπνευσθούν από τα λόγια του έχασαν μέρος του ενθουσιασμού τους» γράφει η εφημερίδα του Μονάχου.

Και προειδοποιεί ότι μετά το εφετινό φεστιβάλ νεολαίας η Εκκλησία θα συνεχίσει να χάνει πιστούς στην κεντρική Ευρώπη και θα πρέπει να αποφασίσει τι πρωτοβουλίες πρέπει να αναλάβει για να προσελκύσει νέους ανθρώπους.

«Σημάδι δυσαρέσκειας»

Η παρισινή εφημερίδα Λε Μοντ (Le Monde) αν και χαρακτηρίζει επιτυχές το φεστιβάλ χριστιανικής νεολαίας, διαπιστώνει σημάδια της «διογκούμενης αποξένωσης των Ευρωπαίων νέων από τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία».

Οι εκδηλώσεις αυτές χαρακτηρίζονται ως «νέο είδος ουτοπίας μέσα σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο κοινωνικός αποκλεισμός και η βία», ενώ μέρος της επιτυχίας των εκδηλώσεων αποδίδεται στο φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης.

«Η Εκκλησία ανέκαθεν είχε την ικανότητα να κινητοποιεί τεράστια πλήθη αλλά στις ημέρες μας το μήνυμά της καλύπτεται από μια πληθώρα μέσων ενημέρωσης» γράφει.

Αλλά συνάμα απευθύνει προειδοποίηση στο Βατικανό: «Η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας δίνει παραπλανητικά την εντύπωση παλλαϊκής στήριξης της Εκκλησίας» αλλά με εντυπώσεις δεν γεμίζουν ούτε οι ναοί πιστούς ούτε οι θεολογικές σχολές υποψήφιους κληρικούς».

Η ουγγρική Νεπζαμπαντσάγκ (Nepszabadsag) εκτιμά ότι η Εκκλησία θα πρέπει να ανανεωθεί εάν επιθυμεί να διατηρήσει την απήχησή της, κάτι που αναγνωρίζει ο Πάπας σύμφωνα με την εφημερίδα.

Όμως η καθημερινή της Βουδαπέστης επισημαίνει ότι οι θέσεις της Εκκλησίας σε θέματα όπως η αντισύλληψη, η διακοπή της εγκυμοσύνης, η αγαμία των κληρικών και η αντίθεσή της σε κάθε τι διαφορετικό δεν μπορούν να παραμείνουν αναλλοίωτες για πολύ καιρό ακόμη.

Για τη γερμανική Ντι Βελτ (Die Welt) πιθανολογεί ότι η Αγία Έδρα είναι όλο και πιο έτοιμη να συζητήσει με όσους έχουν διαφορετικές απόψεις σε θέματα σεξουαλικής ηθικής.

«Τα παλαιόθεν αμφιλεγόμενα ζητήματα παραμένουν αλλά δεν προκαλούν πλέον σχίσματα, τουλάχιστον όχι στη διάρκεια του φεστιβάλ νεολαίας» καθώς « ακόμα και ρωμαιοκαθολικοί επίσκοποι παραδέχονται ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στη δεοντολογία και την πραγματικότητα».

«Μετανοείτε αμαρτωλοί»

Η αυστριακή εφημερίδα Ντι Πρέσε (Die Presse) θεωρεί ότι ο Πάπας θα πρέπει να είναι κατευχαριστημένος από την πρώτη του περιοδεία στο εξωτερικό.

«Με το σεμνό και ολοένα πιο αποφασιστικό τρόπο συμπεριφοράς του, με την απαλή και ειλικρινή φωνή του , έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πιστών» τονίζει, προσθέτοντας ότι έπραξε τα πάντα σωστά στο διάλογό του με τους Χριστιανούς άλλων δογμάτων και τους πιστούς άλλων θρησκειών.

Τέλος η Ντι Τάγκεςτσάιτουνγκ (Die Tageszeitung) ασκεί σκληρή κριτική στον Πάπα γιατί «είναι κρίμα που δεν εκμεταλλευθήκατε την ευκαιρία για να ζητήσετε συγγνώμη όπως ο προκάτοχός σας (Πάπας Ιωάννης Παύλος Β) για το ρόλο του Βατικανού στο εβραϊκό Ολοκαύτωμα.


Μουσουλμάνοι εναντίον BBC

Μετά τις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο τα μουσουλμανικά τεμένη βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση

Το Μουσουλμανικό Συμβούλιο της Βρετανίας, που αποτελεί τη μεγαλύτερη παράταξη ισλαμικών οργανώσεων της χώρας, κατηγόρησε εκ νέου το BBC για την παραγωγή και προβολή το βράδυ της Κυριακής ενός προγράμματος που χρωματίζει με μελανά χρώματα - όπως λέει - τους μουσουλμάνους.

Ο βοηθός γενικός γραμματέας του Συμβουλίου, Νταούντ Αμπντουλάχ, είπε ότι το πρόγραμμα μεροληπτεί υπέρ του Ισραήλ, βασίζεται σε λανθασμένα στοιχεία και έχει σκοπό να χωρίσει τους μουσουλμάνους σε μετριοπαθείς και εξτρεμιστές.

Και πρόσθεσε: «Όταν σιωπάς για την ισραηλινή κατοχή και τις συνέπειές της στον παλαιστινιακό λαό, τότε είσαι μετριοπαθής. Αλλά όταν υποστηρίζεις τους Παλαιστινίους και τα αναπαλλοτρίωτα δικαιώματά τους για αυτοδιάθεση και επιστροφή στις εστίες τους, τότε αντιμετωπίζεσαι ως εξτρεμιστής» είπε ο κ. Αμπντουλάχ.

Από την άλλη πλευρά του ο υπεύθυνος για την επίμαχη εκπομπή του προγράμματος «Πανόραμα», απέρριψε τις κατηγορίες για μεροληψία.

«Αυτό που καταγγέλλεται - περισσότερο από Βρετανούς Μουσουλμάνους παρά από εμάς, είναι ότι μέσα στους κόλπους του Μουσουλμανικού Συμβουλίου υπάρχουν τάσεις που υποκινούν τη μισαλλοδοξία και το θρησκευτικό διαχωρισμό, φαινόμενα που τελικά υποδαυλίζουν το ριζοσπαστικό εξτρεμισμό» είπε ο Τζον Γουέαρ.

Οι άνθρωποι που μίλησαν στο πρόγραμμα λένε επίσης ότι εν μέρει το Μουσουλμανικό Συμβούλιο δεν θέλει να παραδεχθεί την έκταση του προβλήματος και την επιρροή που εξασκούν ακραίων πεποιθήσεων κηρύγματα στη μουσουλμανική νεολαία της Βρετανίας.


Δευτέρα 22 Αυγούστου 2005 - 03:27 (Ώρα Λονδίνου)

Μπλερ στο πλευρό Μπλερ

Η πρωθυπουργική στήριξη στον αρχηγό της μητροπολιτικής αστυνομίας και οι επικρίσεις για την αστυνομική εκτέλεση ενός αθώου στο λονδρέζικο μετρό σχολιάζονται στο βρετανικό Τύπο.

Η εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian) έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «η Ντάουνινγκ Στριτ στηρίζει τον αρχηγό της αστυνομίας» ενώ προβλέπει ότι η Σκότλαντ Γιάρντ θα αντιμετωπίσει σήμερα σκληρές ερωτήσεις από δύο Βραζιλιάνους βουλευτές που έφθασαν στο Λονδίνο για να ερευνήσουν τις συνθήκες θανάτου του Ζαν Σαρλς Ντε Μενέζες, του αθώου που εκτελέστηκε εν ψυχρώ στις 22 Ιουλίου στο σταθμό Στόκγουελ του υπογείου σιδηροδρόμου, από ομάδα κρούσης της αστυνομίας που τον θεώρησε λανθασμένα ως ύποπτο βομβιστή.

Η επίσκεψη της βραζιλιάνικης αντιπροσωπείας γίνεται την ώρα που αυξάνονται όσοι ζητούν την διεξαγωγή δημόσιας έρευνας για το συμβάν και όσοι επικρίνουν τον αρχηγό της αστυνομίας για το χειρισμό της υπόθεσης, γράφει η εφημερίδα.

«Μπλερ στηρίζει Μπλερ»

Υπό τον τίτλο αυτό η Ντέιλι Μίρορ (Daily Mirror) σημειώνει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός αναγκάστηκε χθες να κάνει δημόσια δήλωση στήριξης του Σερ Ίαν Μπλερ, την ώρα που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Εργατικών χαρακτήρισε το φόνο ενός αθώου ανθρώπου ως περιστατικό που προκαλεί «μεγάλη ανησυχία».

«Το κεφάλι του αρχηγού της αστυνομίας βρίσκεται κάτω από τον πέλεκυ» αποφαίνεται η εφημερίδα, απαριθμώντας νέες πτυχές της υπόθεσης που συνθέτουν εικόνα φιάσκου, όπως:

τη δήλωση του Σερ Ίαν ότι έμαθε για το λάθος των υφισταμένων του 24 ώρες μετά το θάνατο του αθώου Βραζιλιάνου,

και την ασυνεννοησία που επικράτησε μεταξύ της ομάδας αστυνομικών που παρακολουθούσαν τον ύποπτο και της ομάδας οπλισμένων αστυνομικών που τον σκότωσαν.

Η Ντέιλι Μίρορ αναφέρεται επίσης σε μια άλλη πτυχή της υπόθεσης, συγκεκριμένα στην επίσκεψη κλιμακίου της αστυνομίας στη γενέτειρα του Ζαν Σαρλς Ντε Μενέζες και στην προσφορά του μηδαμινού ποσού των 15 χιλιάδων στερλινών (22 χιλιάδες ευρώ) στους γονείς του, ως «χαριστική πληρωμή», «με σκοπό να εξαγοραστεί η οικογένεια του θύματος» όπως σημειώνεται.

Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας κατακεραυνώνει τον Σερ Ίαν Μπλερ γιατί με τις απρόσεκτες δημόσιες δηλώσεις του και την προσπάθεια υπεκφυγής των ευθυνών που του αναλογούν, υποσκάπτει την εμπιστοσύνη του κοινού στην ικανότητα του κράτους να προστατεύσει τις ζωές αθώων πολιτών.

«Συνελήφθη κοιμώμενος»

«Κανένας δεν ξύπνησε τον αρχηγό της μητροπολιτικής αστυνομίας για να τον πληροφορήσει ότι η ομάδα του είχε σκοτώσει λάθος άνθρωπο» είναι ο περιγραφικός τίτλος στο σχετικό άρθρο των Τάιμς (The Times).

Ενώ σε άρθρο γνώμης ο συντάκτης της εφημερίδας Τιμ Χέιμς, θεωρεί ότι η συμπεριφορά του αρχηγού της αστυνομίας στην υπόθεση Ντε Μενέζες δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, και καλεί τον Σερ Ίαν Μπλερ να παραιτηθεί.

H Ιντιπέντεντ (The Independent) φιλοξενεί άρθρο της βουλευτού του κυβερνητικού κόμματος, Αν Κράιερ, μέλους της κοινοβουλευτικής επιτροπής Δημόσιας Τάξης, η οποία ζητά την επανεξέταση της αστυνομικής τακτικής «πυροβολούμε για να σκοτώσουμε» που ήταν εν ισχύ χωρίς τη γνώση των βουλευτών.

«Εάν δεν είμαστε προσεκτικοί θα συρθούμε στον ίδιο οχετό που βρίσκονται οι βομβιστές αυτοκτονίας» - «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε σε αυτό το νομικό ναρκοπέδιο, όπου δεν ξέρουμε τι συμβαίνει και γιατί» προειδοποιεί η βουλευτής των Εργατικών.


Δευτέρα 22 Αυγούστου 2005 - 04:50 (Ώρα Λονδίνου)

Άρχισε η δεύτερη φάση

Οι έποικοι δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν την αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας

Το Ισραήλ μπήκε στο επόμενο στάδιο της επιχείρησης αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας κατεδαφίζοντας κατοικίες εποίκων, σε εβραϊκούς οικισμούς που έχουν ήδη εκκενωθεί.

Μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού εισχώρησαν σε τέσσερις οικισμούς (Νισανίτ, Ντουγκίτ, Πέατ Σαντέ και Γκανέι Ταλ) και κατεδάφισαν μονοκατοικίες που βρίσκονταν σε αυτούς.

Την ίδια ώρα γερανοί μεταφόρτωσαν ορισμένα τροχόσπιτα που χρησίμευαν ως καταλύματα πάνω σε φορτηγά, με τελικό προορισμό τις παρακείμενες ισραηλινές περιοχές.

Οι Παλαιστίνιοι που παρακολουθούν την αποχώρηση των Ισραηλινών από τα κατεχόμενα εδάφη λένε ότι προσβλέπουν στην οικοδόμηση νέων σπιτιών στις περιοχές που εκκενώθηκαν ώστε να στεγαστούν δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες του.

Στο μεταξύ ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας συνέχισαν την επιχείρηση έξωσης Εβραίων εποίκων και διαδηλωτών από τους τελευταίους εναπομείναντες οικισμούς της Γάζας.

Δεύτερη φάση της επιχείρησης αποχώρησης με κατεδάφιση οικισμών

Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις το 20% της Λωρίδας της Γάζας που καταλάμβαναν μέχρι πρότινος οι οικισμοί θα παραδοθεί σε παλαιστινιακό έλεγχο μέσα σε 4-6 εβδομάδες.

Αργά το βράδυ της Κυριακής ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, μετέβη στο στρατόπεδο Έιν Χασλόσα, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, για να εκφράσει την ικανοποίησή του προς τους στρατιώτες μετά από την επιτυχή εκκένωση της πλειοψηφίας των εβραϊκών οικισμών.

Δυτική Όχθη το επόμενο «μέτωπο»

Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος αρχίζει να στρέφεται σταδιακά στη Δυτική Όχθη, καθώς το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για τη διάλυση δύο ακόμη εβραϊκών οικισμών.

Ορισμένες από τις μονάδες της αστυνομίας και του στρατού που συμμετείχαν στην επιχείρηση απεμπλοκής από τη Λωρίδα της Γάζας άρχισαν να μεταφέρονται με ελικόπτερα στη Δυτική Όχθη και να λαμβάνουν θέσεις στους οικισμούς Χομές και Σανούρ.

Ένταση προμηνύεται κατά την εκκένωση οικισμών της Δυτικής Όχθης

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι οι ακροδεξιοί Εβραίοι έποικοι της περιοχής και οι υποστηρικτές τους αναμένεται να προβάλουν σθεναρή αντίσταση.

Την Κυριακή υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ Εβραίων διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας. Δύο οικισμοί της Δυτικής Όχθης έχουν ήδη εκκενωθεί.

Παράθυρο ευκαιρίας

Εξάλλου ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντέιβιντ Γουέλς, είχε συνομιλίες στη Γάζα με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, μετά τις οποίες δήλωσε ότι η απεμπλοκή από τη Γάζα αποτελεί έξυπνη και θαρραλέα απόφαση που δίνει την ευκαιρία ειρήνευσης.

«Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν σπαραξικάρδια για τους Ισραηλινούς που είδαν τους ανθρώπους τους να ξεριζώνονται από εδάφη που κατοικούσαν επί σειράν ετών. Οι Παλαιστίνιοι είναι νομίζω ευτυχισμένοι με αυτό που συνέβη αλλά βλέπουν το μέλλον συνειδητοποιώντας τις ευθύνες που καλούνται να αναλάβουν» είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.


Δευτέρα 22 Αυγούστου 2005 - 05:21 (Ώρα Λονδίνου)

Η Πορτογαλία φλέγεται

Είκοσι πύρινα μέτωπα κατακαίουν την Πορτογαλία

Πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της Πορτογαλίας για αποστολή βοήθειας προκειμένου να κατασβεστούν οι δασικές πυρκαγιές που εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός ελέγχου.

Ισπανία και Γαλλία ανταποκρίθηκαν άμεσα στην έκκληση με την αποστολή 2 αεροσκαφών «Καναντέρ», ενώ από ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος στέλνουν σήμερα η Ιταλία και η Γερμανία.

Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών, Αντόνιο Κόστα, παραδέχθηκε ότι η Πορτογαλία δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μόνη της αυτή την καταστροφή.

Στις προσπάθειες αντιμετώπισης της πύρινης λαίλαπας που έχει αποτεφρώσει 140 χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών, συμμετέχουν τρεις χιλιάδες πυροσβέστες, στρατιώτες και αστυνομικοί.

Όμως η φωτιά έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 10 πυροσβεστών και τεσσάρων πολιτών καθώς τα πύρινα μέτωπα είναι περισσότερα από 20 και οι καιρικές συνθήκες αντίξοες.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που βρίσκεται σε διακοπές στη βόρεια Πορτογαλία, μετέβη στις περιοχές που πλήττονται από πυρκαγιές και έχει σοκαριστεί από το μέγεθος της καταστροφής, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του.

Ο κ. Μπαρόζο διαβεβαίωσε πως η Κομισιόν θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει στην κατάσβεση.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.