Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-08-21

  1. Αδιέξοδο για το Σύνταγμα του Ιράκ;
  2. Γράμμα από τον Σαντάμ
  3. «Προβάδισμα» στην κυβέρνηση
  4. «Χρυσά» κορίτσια
  5. Σε βοήθεια καλεί η Πορτογαλία
  6. Πρόσκληση για Μπους από Γκαντάφι
  7. Οι τελευταίες προσευχές στη Γάζα
  8. Η θρησκεία δεν είναι καταναλωτικό προϊόν
  9. Πληροφόρηση με 24ωρη καθυστέρηση
  10. «Χιούστον, έχουμε πρόβλημα»
  11. Εκ νέου επιχειρήσεις εκκένωσης

Κυριακή 21 Αυγούστου 2005 - 23:15 (Ώρα Λονδίνου)

Αδιέξοδο για το Σύνταγμα του Ιράκ;

Το πετρέλαιο διχάζει

Η πολιτική ηγεσία του Ιράκ παρέτεινε μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας τη διορία για τον σχεδιασμό του νέου συντάγματος της χώρας.

Η 24ωρη παράταση αποφασίστηκε την Κυριακή, αφού η εθνοσυνέλευση δεν κατάφερε να συμφωνήσει σε μια σειρά βασικών θεμάτων, όπως η εκμετάλλευση του πετρελαίου και των άλλων πόρων του Ιράκ και ο ρόλος του Ισλάμ στην ιρακινή κοινωνία.

Πρόκειται για τη δεύτερη παράταση μέσα σε μία εβδομάδα. Οι διαφορές μεταξύ σιιτών, σουνιτών και κούρδων, σε θέματα που πιστεύεται ότι είναι σημαντικά για το μέλλον, την ταυτότητα και τον οικονομικό έλεγχο της χώρας, έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τις συνομιλίες.

Σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, η επίτευξη συμφωνίας για το περιεχόμενο του συντάγματος είναι δυνατή, εάν αυτό δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες.

Εάν όμως οι πολιτικοί δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν, τότε υπάρχουν δύο επιλογές: είτε να δοθεί μια νέα παράταση είτε να συσταθεί μια νέα επιτροπή που θα επιχειρήσει να σχεδιάσει το σύνταγμα της χώρας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κείμενο του συντάγματος θα τεθεί σε δημοψήφισμα, κατά πάσα πιθανότητα τον Οκτώβριο, και εάν δεν ικανοποιεί την κοινή γνώμη κινδυνεύει με απόρριψη.


Κυριακή 21 Αυγούστου 2005 - 20:37 (Ώρα Λονδίνου)

Γράμμα από τον Σαντάμ

Η επιστολή μεταφέρθηκε από την φυλακή στην Ιορδανία

Μία επιστολή του αιχμαλώτου, πρώην προέδρου του Ιράκ, στην οποία αναφέρει ότι «θυσιάστηκε» για το έθνος, δημοσιεύθηκε την Κυριακή σε εφημερίδες της Ιορδανίας.

Το γράμμα παραδόθηκε από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό που διαβεβαιώνει ότι είναι αυθεντικό.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν κρατείται από τις αμερικανικές δυνάμεις σε άγνωστη τοποθεσία και περιμένει την έναρξη της δίκης του.

«Εγώ και η οικογένειά μου προσφέρουμε τους εαυτούς μας σαν θυσία για αυτό το έθνος, συμπεριλαμβανομένης της αγαπημένης Παλαιστίνης και το ακλόνητο, αγαπημένο και ταλαιπωρημένο Ιράκ», γράφει.

«Η ζωή χωρίς την πίστη, την αγάπη και τις παραδόσεις που κληρονομήσαμε είναι άσκοπη.

»Αυτός που θυσιάζει τα υπάρχοντά του και την ψυχή του για το έθνος του προσφέρει ελάχιστα, γιατί το έθνος αξίζει περισσότερα».

Ο Σαντάμ Χουσεΐν κλείνει την επιστολή του με την φράση: «Χαίρε Παλαιστίνη. Αγάπα το έθνος σου».

Το γράμμα παραδόθηκε πρώτα σε έναν φίλο του πρώην προέδρου, ο οποίος θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. Στη συνέχει δημοσιεύθηκε σε δύο εφημερίδες της Ιορδανίας.

Πιστεύεται ότι πρόκειται για την πρώτη επιστολή του Σαντάμ Χουσεΐν προς οικεία πρόσωπα από την ημέρα που αιχμαλωτίστηκε από τον αμερικανικό στρατό.


Κυριακή 21 Αυγούστου 2005 - 18:31 (Ώρα Λονδίνου)

«Προβάδισμα» στην κυβέρνηση

Πολύ δυσαρεστημένοι ή μάλλον δυσαρεστημένοι με την πορεία της κυβέρνησης το 60,2%

Νέα δημοσκόπηση της εταιρείας «Κάπα Ρισέρτς», που έγινε για λογαριασμό κυριακάτικης εφημερίδας, δείχνει ότι η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ με 2,7 ποσοστιαίες μονάδες.

Στην ερώτηση «αν την επόμενη Κυριακή είχαμε εκλογές, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;» το 36,8% του δείγματος απάντησε ΝΔ, το 34,1% ΠΑΣΟΚ, το 6,8% ΚΚΕ, το 3,6% ΣΥΝ, το 3,9% ΛΑΟΣ ενώ η «αδιευκρίνιστη ψήφος» ανέρχεται στο 14,8%.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής», η διαφορά στην πρόθεση ψήφου βρισκόταν στο 2,4% το Μάιο του 2005, και στο 7,6% το Σεπτέμβριο του 2004 .

Στο ερώτημα «μεταξύ του κ. Καραμανλή και του κ. Παπανδρέου, ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό;» το 52% επιλέγει τον πρωθυπουργό ενώ το 37,4% τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το 9,1% απαντά «κανέναν εκ των δύο» και το 1,5% επέλεξε την απάντηση «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Τέλος, οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα πόσο ευχαριστημένοι είναι από την κυβέρνηση αλλά και το ΠΑΣΟΚ.

Πολύ ικανοποιημένοι ή μάλλον ικανοποιημένοι «από την ως σήμερα πορεία της κυβέρνησης» εμφανίζονται το 38,5% των ερωτηθέντων και «από την ως σήμερα δραστηριότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης» το 26,4%.

Πολύ δυσαρεστημένοι ή μάλλον δυσαρεστημένοι με την πορεία της κυβέρνησης εμφανίζονται το 60,2% και από τη δραστηριότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 71,4%.

Η έρευνα της «Κάπα Ρισέρτς» διενεργήθηκε το διάστημα 17-19 Αυγούστου 2005, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και σε πανελλαδικό δείγμα 1.618 νοικοκυριών.


Κυριακή 21 Αυγούστου 2005 - 18:11 (Ώρα Λονδίνου)

«Χρυσά» κορίτσια

Τα κορίτσια του Πόλο (φωτό αρχείου)

Δίνοντας για ακόμα μια φορά τον καλύτερο εαυτό της, η γνωστή πλέον για την μαχητικότητα της, γυναικεία ομάδα υδατοσφαίρισης της Ελλάδας έγραψε στην ιστορία της μια ακόμα σημαντική επιτυχία.

Τα κορίτσια του πόλο κατέκτησαν την πρώτη θέση στον τελικό του World League, αφού νίκησαν με 13-10 την γηπεδούχο Ρωσία, αποδεικνύοντας πως πλέον ανήκουν στην ελίτ του συγκεκριμένου αθλήματος.

Η εκπληκτική ομάδα του Κούλη Ιωσηφίδη, σημείωσε τη σημαντικότερη νίκη της, μετά και το ασημένιο μετάλλιο που κέρδισε στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας, και πλέον έγινε «χρυσή».

«Ήταν το τελευταίο ματς μιας φανταστικής χρονιάς. Δικαιωθήκαμε μετά από προσπάθειες δύο χρόνων», δήλωσε ο κ. Ιωσηφίδης από το Κίρισι της Ρωσίας, όπου διεξήχθη η διοργάνωση.


Κυριακή 21 Αυγούστου 2005 - 18:54 (Ώρα Λονδίνου)

Σε βοήθεια καλεί η Πορτογαλία

Αναμένεται βοήθεια

Η κυβέρνηση της χώρας, που πλήττεται από την ξηρασία, ζητά τη βοήθεια κρατών της ΕΕ για την κατάσβεση των πυρκαγιών που μαίνονται ανεξέλεγκτες.

Από την πύρινη λαίλαπα έχουν αποτεφρωθεί 140 χιλιάδες στρέμματα δασώδους έκτασης και καλλιέργειες.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αντόνιο Κόστα, παραδέχθηκε ότι η Πορτογαλία δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μόνη της αυτή την καταστροφή.

Η Ισπανία και η Γαλλία ανταποκρίθηκαν άμεσα στην έκκληση με την αποστολή πυροσβεστικών αεροσκαφών «Καναντέρ», ενώ τη Δευτέρα θα φτάσει βοήθεια από την Ιταλία και την Γερμανία.

Στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών συμμετέχουν τρεις χιλιάδες πυροσβέστες, στρατιώτες και αστυνομικοί. Όμως τα μέτωπα της φωτιάς είναι περισσότερα από 20 και οι καιρικές συνθήκες είναι αντίξοες.

Η πύρινη καταστροφή έχει προκαλέσει το θάνατο 11 πυροσβεστών και τεσσάρων πολιτών.

«Αυτή είναι μια από τις χειρότερες χρονιές από άποψη πυρκαγιών», είπε ο υπουργός.


Κυριακή 21 Αυγούστου 2005 - 17:06 (Ώρα Λονδίνου)

Πρόσκληση για Μπους από Γκαντάφι

Καταβάλλονται προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών

Μετά από δεκαετίες ψυχρού κλίματος, ο Λίβυος ηγέτης απηύθυνε ιστορική πρόσκληση προς τον Αμερικανό πρόεδρο, όπως ανακοίνωσε ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Λίβυος ηγέτης, συνταγματάρχης Μουαμάρ Γκαντάφι προσκάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους στην Λιβύη, όπως ανακοίνωσε ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Λουγκάρ βρέθηκε στην Λιβύη, καθώς Ουάσιγκτον και Τρίπολη καταβάλουν προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεών τους.

Το 2004, οι ΗΠΑ ήραν κάποιες από τις κυρώσεις που είχαν επιβάλει στην Λιβύη, αφού ο συνταγματάρχης Γκαντάφι συμφώνησε να εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του και να καταβάλει αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας του Λόκερμπι.

Ο γερουσιαστής Λουγκάρ είναι ο πλέον υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που επισκέπτεται την Λιβύη.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος προσανατολίζεται προς το άνοιγμα πρεσβείας στην Τρίπολη, 24 χρόνια μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.

Από πέρσι, στην πρωτεύουσα της Λιβύης λειτουργεί ένας είδος αμερικανικού διπλωματικού γραφείου.

«Διαφορετική πραγματικότητα»

Ο γιος του συνταγματάρχη Γκαντάφι, Σεΐφ αλ-Ισλάμ Γκαντάφι είπε ότι εάν υπάρχουν καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα του, αυτές πρέπει να διερευνηθούν.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, κάλεσε τους Λίβυους που ζουν στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, και θα αποζημιωθούν για όσα υπέφεραν στο παρελθόν

Τόνισε ότι πλέον στην Λιβύη υπάρχει μια διαφορετική πραγματικότητα και προβλέπεται ένα διαφορετικό μέλλον.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, η Τρίπολη επιχειρεί να βελτιώσει την διεθνή εικόνα της, μετά από χρόνια απομόνωσης εξαιτίας των βομβιστικών επιθέσεων σε αεροπλάνα στο Λόκερμπι και στο Νίγηρα και σε κλαμπ του Βερολίνου.

Ο υιός Γκαντάφι είναι πρόεδρος ενός φιλανθρωπικού ιδρύματος το οποίο διαπραγματεύεται τις αποζημιώσεις για τα θύματα αυτών των επιθέσεων.


Κυριακή 21 Αυγούστου 2005 - 16:36 (Ώρα Λονδίνου)

Οι τελευταίες προσευχές στη Γάζα

Έποικοι και διαδηλωτές έβαλαν φωτιές, οι οποίες δεν εμπόδισαν τις στρατιωτικές δυνάμεις

Ισραηλινοί στρατιώτες και αστυνομικοί προσευχήθηκαν, λίγο πριν ξεκινήσουν και πάλι τις επιχειρήσεις για την απομάκρυνση και των τελευταίων εποίκων από τους οικισμούς της Γάζας.

Στο Γκους Κατίφ, και οι ίδιοι οι έποικοι προσεύχονταν καθώς ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν στα λεωφορεία και να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Προηγήθηκε η σθεναρή αντίστασή τους. Έκαψαν λάστιχα και κιβώτια στις εισόδους του οικισμού για να εμποδίσουν την διέλευση των στρατιωτών.

Ο στρατός κατάφερε με μπουλντόζες να απομακρύνει τα καμένα υλικά και να εισέλθει στην περιοχή.

Οι 18 από τους 21 εβραϊκούς οικισμούς της Γάζας εκκενώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με το σχέδιο των αρχών, μέχρι το βράδυ της Κυριακής, μόνο ένας από τους εναπομείναντες οικισμούς - αυτός της Νετζαρίμ - θα κατοικείται.

Γρήγορη επιχείρηση

Εν τω μεταξύ, ισραηλινές μπουλντόζες προχώρησαν στην κατεδάφιση σπιτιών στην Νισανίτ.

Στρατιώτες και έποικοι κλαίνε μαζί

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν και στους οικισμούς Ατζμόνα και Σλαβ, όπου οι κάτοικοι τους επιτέθηκαν μόνο φραστικά.

«Βγάλε τα γυαλιά ηλίου και κοίτα με στα μάτια», φώναζε ένα νεαρό κορίτσι σε

έναν στρατιώτη.

«Πως μπορείς να διώχνεις μια νέα σαν και εμένα;», ρωτούσε επίμονα.

Πολλοί αστυνομικοί και στρατιώτες κλαίνε μαζί με τους εποίκους την ώρα της αποχώρησης, περιέγραψε εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας.

Ζωή σε εστίες

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε το σχέδιο εκκένωσης των τριών τελευταίων εβραϊκών οικισμών στην Λωρίδα της Γάζας και τεσσάρων στη Δυτική Όχθη.

Οι μπουλντόζες ανοίγουν δρόμους

Αξιωματικοί του στρατού λένε ότι η επιχείρηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το απόγευμα της Τρίτης, πολύ νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία.

Το Σάββατο, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς είπε ότι ο οικισμός της Νετζαρίμ θα εξελιχθεί σε λιμάνι της Γάζας και ότι χιλιάδες σπίτια θα ανεγερθούν στην Μοράγκ.

Οι κάτοικοι της Νετζαρίμ φέρονται να έχουν συμφωνήσει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους την Δευτέρα. Θα μεταφερθούν στον οικισμό Αριέλ στην Δυτική Όχθη. Εκεί θα στεγαστούν μαζικά σε εστίες.

Δεν είναι σαφές για πόσο καιρό θα παραμείνουν σε αυτές.

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι έχουν συμφωνήσει ότι τα 8.000 σπίτια των Εβραίων στην Γάζα θα κατεδαφιστούν.


Κυριακή 21 Αυγούστου 2005 - 14:00 (Ώρα Λονδίνου)

Η θρησκεία δεν είναι καταναλωτικό προϊόν

Έκκληση πάπα για επιστροφή στις βασικές αρχές του ρωμαιοκαθολικισμού

Στην Κολωνία ολοκληρώθηκε η περιοδεία του προκαθήμενου της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, πάπα Βενέδικτου του 16ου, στη γενέτειρά του Γερμανία.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Παγκόσμιας Ημέρας Νέων της Καθολικής Εκκλησίας ο ποντίφικας χοροστάτησε σε υπαίθρια λειτουργία στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες νεαροί καθολικοί.

Ο πάπας απηύθυνε έκκληση για απομάκρυνση από την κοσμική εξουσία και επιστροφή στις βασικές αρχές της ρωμαιοκαθολικισμού.

Ο Γερμανός πάπας άσκησε κριτική σε όσους αντιμετωπίζουν τη θρησκεία ως καταναλωτικό προϊόν, διαλέγοντας από κάθε θρησκεία τα κομμάτια που τους αρέσουν.

Προειδοποίησε, επίσης, για τους κινδύνους που μπορεί να προέλθουν όταν ο καθένας επινοεί από μόνος του θρησκευτικές δοξασίες.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι η επόμενη Παγκόσμια Ημέρα της Νέων της Καθολικής Εκκλησίας θα διεξαχθεί στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.


Κυριακή 21 Αυγούστου 2005 - 13:25 (Ώρα Λονδίνου)

Πληροφόρηση με 24ωρη καθυστέρηση

Ο σερ Ίαν Μπλερ αρνήθηκε ότι έκανε παραπλανητικές δηλώσεις

Ο επικεφαλής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, σερ Ίαν Μπλερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νιούζ οφ δε Γουόρλντ» εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο του Ζαν Τσαρλς ντε Μενέζες τον περασμένο μήνα και υπογράμμισε ότι πληροφορήθηκε πως οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν τελικά σκοτώσει έναν αθώο 24 ώρες μετά το συμβάν.

Ο 27χρονος Βραζιλιάνος δέχθηκε επτά πυροβολισμούς στο κεφάλι και έναν στον ώμο από ένοπλους αστυνομικούς με πολιτικά, οι οποίοι πίστεψαν ότι ο εκλιπών ήταν βομβιστής αυτοκτονίας.

Ο σερ Ίαν Μπλερ αρνήθηκε την κατηγορία ότι έκανε παραπλανητικές δηλώσεις σχετικά με την υπόθεση του Ζαν Τσαρλς ντε Μενέζες.

Η οικογένεια του θύματος έχει ζητήσει την παραίτηση του επικεφαλής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Τζον Πρέσκοτ δήλωσε στο ΒΒC ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του σερ Ίαν Μπλερ.

Ο κ. Πρέσκοτ χαρακτήρισε το θάνατο του 27χρονου Βραζιλιάνου «τρομερή τραγωδία» αλλά τόνισε ότι πρέπει να «περιμένουμε τα αποτελέσματα της ανεξάρτητης έρευνας πριν καταλήξουμε σε συμπεράσματα και κρίσεις.

Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα ο σερ Ίαν Μπλερ δηλώνει ότι έμαθε για την αθωότητα του Βραζιλιάνου 24 ώρες μετά το επεισόδιο από έναν αστυνομικό, ο οποίος χρησιμοποίησε τη φράση: «Χιούστον, έχουμε πρόβλημα».

Μια φράση που ανήκει στους αστροναύτες του αμερικανικού διαστημοπλοίου «Απόλλων 13», το οποίο είχε παρουσιάσει μια πλειάδα προβλημάτων στην αποστολή του στο διάστημα.


Κυριακή 21 Αυγούστου 2005 - 10:12 (Ώρα Λονδίνου)

«Χιούστον, έχουμε πρόβλημα»

Ο κυριακάτικος βρετανικός Τύπος κυκλοφορεί με νέες καταγγελίες κατά της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου για το θανάσιμο πυροβολισμό του 27χρονου Βραζιλιάνου, Ζαν Τσαρλς ντε Μενέζες.

«Η αστυνομία γνώριζε ότι ο Βραζιλιάνος δεν ήταν ύποπτος βομβιστής», υπογραμμίζει στο πρωτοσέλιδό της η «Ομπζέρβερ» (Observer).

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οι αξιωματικοί που παρακολουθούσαν τον εκλιπόντα από το σπίτι του προς το σταθμό Στόκγουελ του υπόγειου σιδηροδρόμου είχαν την αίσθηση ότι ο ντε Μενέζες δεν σκόπευε να πυροδοτήσει κάποιο εκρηκτικό μηχανισμό, είπαν, επίσης, πως, έδινε την εντύπωση ότι ήταν άοπλος και ότι δεν κινούσε την παραμικρή υποψία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η αστυνομική ομάδα παρακολούθησης σκόπευε να συλλάβει τον 27χρονο Βραζιλιάνο, έλαβαν, όμως, διαταγή να παραδώσουν την υπόθεση σε ειδική ένοπλη ομάδα.

Επίσης, η «Ομπζέρβερ» υπογραμμίζει ότι ο επικεφαλής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, σερ Ίαν Μπλερ, παραδέχτηκε, χθες, πως του διεμηνύθη ότι ο πυροβολισμός του Βραζιλιάνου προκάλεσε «προβλήματα».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νιούζ οφ δε Γουόρλντ» (News of the World) ο σερ Ίαν Μπλερ δηλώνει ότι έμαθε για την αθωότητα του Βραζιλιάνου 24 ώρες μετά το επεισόδιο από έναν αστυνομικό, ο οποίος χρησιμοποίησε τη φράση: «Χιούστον, έχουμε πρόβλημα».

Μια φράση που ανήκει στους αστροναύτες του αμερικανικού διαστημοπλοίου «Απόλλων 13», το οποίο είχε παρουσιάσει μια πλειάδα προβλημάτων στην αποστολή του στο διάστημα.

Εν τω μεταξύ, η κυριακάτικη «Μίρορ» (Sunday Mirror) κατηγορεί τη βρετανική αστυνομία για «λάθη που σαστίζουν το μυαλό», για εξίσου ανησυχητική ανικανότητα και για παντελή έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των σωμάτων ασφαλείας.

Στο ίδιο ύφος η κυριακάτικη «Εξπρές» (Sunday Express) υποστηρίζει ότι το σύστημα επικοινωνίας της αστυνομίας παραπαίει και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η ενδοεπικοινωνία των αστυνομικών δε λειτουργούσε στο σταθμό Στόκγουελ του μετρό.

Ωστόσο, ορισμένες εφημερίδες εκτιμούν ότι οι εκκλήσεις για παραίτηση του Ίαν Μπλερ από το τιμόνι της Μητροπολιτικής Αστυνομίας είναι «πρώιμες» και πιστεύουν ότι οι μόνοι κερδισμένοι από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι οι «τρομοκράτες».

«Απετράπη επίθεση με χημικά κατά των βουλευτών», αποκαλύπτει στο πρωτοσέλιδό της η κυριακάτικη «Τάιμς» (Sunday Times).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Αλ Κάιντα σκόπευε να εξαπολύσει επίθεση με το νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η Σκότλαντ Γιάρντ πιστεύει ότι κατάφερε να αποτρέψει την επίθεση χάρη στην ανακάλυψη κωδικοποιημένων ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e - mail) που εντοπίστηκαν σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές υπόπτων για τρομοκρατία στη Βρετανία και το Πακιστάν.

Τέλος, η κυριακάτικη «Τέλεγκραφ» (Sunday Telegraph) γράφει: «Οργή για τη μυστική υποβάθμιση της τρομοκρατικής απειλής».

Η βρετανική εφημερίδα επικαλούμενη αξιόπιστες πληροφορίες υποστηρίζει ότι την Πέμπτη μυστικά υποβαθμίστηκε ο κίνδυνος τρομοκρατικής απειλής από το Κέντρο Αναλύσεων για θέματα Τρομοκρατίας, ένα κυβερνητικό όργανο, το οποίο έχει την έδρα του στα γραφεία της μυστικής υπηρεσίας ΜΙ5.

Η απειλή από «κρίσιμη», δηλαδή από το επίπεδο 1, μειώθηκε σε «δριμεία», δηλαδή στο επίπεδο 2, καθώς, όπως αναφέρει η εφημερίδα, δεν υπάρχουν πληροφορίες για επικείμενες επιθέσεις.


Κυριακή 21 Αυγούστου 2005 - 11:23 (Ώρα Λονδίνου)

Εκ νέου επιχειρήσεις εκκένωσης

Έποικοι και διαδηλωτές έβαλαν φωτιές, οι οποίες δεν εμπόδισαν τις στρατιωτικές δυνάμεις

Η επιχείρηση εκκένωσης των εβραϊκών οικισμών της Λωρίδας της Γάζας επαναλαμβάνεται σήμερα μετά τη χθεσινή μονοήμερη διακοπή καθώς το Σάββατο είναι ημέρα αργίας για τους Ισραηλινούς.

Το μεγαλύτερο μέρος των 21 εβραϊκών οικισμών της Λωρίδας της Γάζας εκκενώθηκε δια της βίας την περασμένη εβδομάδα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν ήδη εισβάλει με τεθωρακισμένες μπουλντόζες στον οικισμό Κατίφ για να απομακρύνουν τους εναπομείναντες εποίκους.

Περισσότερες από 50 οικογένειες εβραίων εποίκων και εκατοντάδες σκληροπυρηνικοί διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στον οικισμό και έβαλαν φωτιά σε ελαστικά και άλλα εύφλεκτα υλικά στην είσοδο του οικισμού για να αποτρέψουν την διείσδυση των στρατιωτών.

Στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλαν επίσης στον οικισμό Ατζμόνα, εντός του οποίου βρίσκονται 400 έποικοι και 200 διαδηλωτές.

Ανταποκριτής του BBC στον μεγαλύτερο εβραϊκό οικισμό της Γάζας, Νεβέ Ντεκαλίμ μετέδωσε ότι η επιχείρηση του στρατού φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος της, καθώς χθες βράδυ διεκόπη η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή.

Να σημειώσουμε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν σε σημερινή του συνάντηση με τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου καταδίκασε τη βίαιη αντίσταση που προβάλλουν οι έποικοι στο σχέδιο αποχώρησης και μάλιστα έκανε λόγο για «πράξεις χουλιγκανισμού».

Το υπουργικό συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για την εκκένωση επτά τελευταίων εβραϊκών οικισμών, εκ των οποίων τέσσερις βρίσκονται στη Δυτική Όχθη και τρεις στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Συνέχεια στην «Ιντιφάντα»

Η ακραία παλαιστινιακή οργάνωση, Χαμάς, ανακοίνωσε ότι η ένοπλη αντίστασή της εναντίον του Ισραήλ θα συνεχιστεί ακόμα και μετά την αποχώρηση των εβραίων εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς εξήγησε ότι η απομάκρυνση των εβραίων εποίκων αποτελεί απόδειξη της επιτυχίας της ένοπλης εκστρατείας της και διευκρίνισε ότι η βία θα συνεχιστεί μέχρι η Χαμάς να πετύχει την απελευθέρωση της Δυτικής Όχθης.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.