Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-08-20

  1. Γυρίσματα μετ εμποδίων
  2. Επίσκεψη στον Ταρίκ Αζίζ
  3. Αιχμές για την ΠΑ της Κύπρου
  4. Τα «πλάνα» του Αμπάς για τη Γάζα
  5. Συνάντηση πάπα με μουσουλμάνους της Γερμανίας
  6. Αιχμές για την ΠΑ της Κύπρου
  7. Εθνικό πένθος στην Ισπανία
  8. Αποζημίωση για το «Βάιοξ»
  9. Αποζημίωση για το «Βάιοξ»
  10. Συνάντηση πάπα με μουσουλμάνους της Γερμανίας
  11. Απόδοση ευθυνών
  12. Πρόστιμο σε φαρμακευτικό κολοσσό των ΗΠΑ
  13. Μο Μόουλαμ: «Μια απίστευτη γυναίκα»

Σάββατο 20 Αυγούστου 2005 - 21:51 (Ώρα Λονδίνου)

Γυρίσματα μετ εμποδίων

Ο Νταν Μπράουν έγραψε τον «Κώδικα Ντα Βίντσι»

Στη Βρετανία ξεκίνησαν τα γυρίσματα για τη Χολιγουντιανή μεταφορά του βιβλίου «Κώδικας Ντα Βίντσι» στη μεγάλη οθόνη.

Το βιβλίο του Νταν Μπράουν έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία αλλά έχει δεχθεί και τα πυρά εκκλησιαστικών κύκλων για τις αναφορές του στον βίο του Χριστού.

Έτσι οι παραγωγοί δεν πήραν άδεια γυρισμάτων στον καθεδρικό του Ουέστμίνστερ στο Λονδίνο και κάποιες από τις σκηνές γυρίστηκαν τελικά στον καθεδρικό του Λίνκολν.

Το βιβλίο συγκαταλέγεται πλέον στα «μπεστ-σέλερς», αφού έχει πουλήσει περισσότερα από 25 εκατομμύρια αντίτυπα, γεγονός ασυνήθιστο για ένα έργο αυτού του περιεχομένου.

Το σενάριο-θρίλερ θέλει τον Ιησού να έχει παιδιά και την καθολική εκκλησία να το έχει αποκρύψει εξαφανίζοντας όλα τα στοιχεία με μια συνομωσία. Οι θεωρίες του συγγραφέα έχουν προκαλέσει την οργή θρησκευτικών κύκλων.

Πάντως στην ταινία πρωταγωνιστούν ηχηρά ονόματα, όπως ο Τομ Χανκς, ο οποίος βρίσκεται στην Ευρώπη για τα γυρίσματα.

Φυσικά, ολόκληρη η παραγωγή συνάντησε την άρνηση του Ουέστμίνστερ για γυρίσματα στον καθεδρικό του, καθώς το σενάριο χαρακτηρίστηκε προκλητικό.

Έτσι τα γυρίσματα έγιναν 150 χιλιόμετρα έξω από το Λονδίνο. Οι αρχές του Λίνκολν παραδέχθηκαν ότι έλαβαν ένα σεβαστό ποσό για την συνεργασία τους.


Σάββατο 20 Αυγούστου 2005 - 19:33 (Ώρα Λονδίνου)

Επίσκεψη στον Ταρίκ Αζίζ

Ο Ταρίκ Αζίζ δεν παραπονέθηκε για τις συνθήκες κράτησής του, σύμφωνα με την κόρη του

Οι συγγενείς του πρώην αντιπροέδρου του Ιράκ είχαν την ευκαιρία να τον επισκεφθούν στην φυλακή για πρώτη φορά μετά τη σύλληψή του, που πραγματοποιήθηκε το 2003.

Πιστεύεται ότι είναι και η πρώτη φορά που επιτρέπεται το επισκεπτήριο σε κάποιον από τους πρώην συνεργάτες του Σαντάμ Χουσεΐν.

Η κόρη του Ταρίκ Αζίζ, Ζεϊνάμπ, η οποία ταξίδεψε από την γειτονική Ιορδανία στο Ιράκ, είπε στο BBC ότι ο πατέρας της έχει αδυνατίσει πολύ και ότι είναι γερασμένος.

Όμως, πρόσθεσε, ότι δεν εξέφρασε παράπονα για τις συνθήκες κράτησής του.

Πάντως, το Μάιο, η εφημερίδα Ομπσέρβερ δημοσίευσε επιστολές του κ. Αζίζ, γραμμένες στο ημερολόγιο των συνηγόρων του, όπου απηύθυνε έκκληση προς την Διεθνή Κοινότητα να δώσει ένα τέλος στη «φρικτή κατάστασή του».

Μυστική τοποθεσία

Ο κ. Αζίζ ήταν ο εκπρόσωπος του Σαντάμ Χουσεΐν και το νούμερο 25 στη λίστα των ΗΠΑ με τους πλέον καταζητούμενους.

Από τον Απρίλιο του 2003, οπότε και παραδόθηκε στους Αμερικανούς, κρατείται σε μυστική τοποθεσία μαζί με άλλα πρώην ανώτατα στελέχη του κόμματος Μπάαθ.

Η κόρη του είπε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει την τοποθεσία των φυλακών καθώς μαζί με την μητέρα της και τις αδελφές της οδηγήθηκαν εκεί με ένα βαν με μαύρα παράθυρα.

Μιλώντας στο BBC περιέγραψε τον πατέρα της πολύ αδύναμο, αλλά σύμφωνα με όσα της είπε, λαμβάνει τα φάρμακά του για την καρδιά, και η απώλεια βάρους τού έχει κάνει καλό καθώς πάσχει από διαβήτη.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες στον κ. Αζίζ, ενώ σύμφωνα με όσα λένε οι συνήγοροί του, ο πρώην αντιπρόεδρος του Ιράκ δέχεται πιέσεις για να καταθέσει εναντίον του Σαντάμ Χουσεΐν στη δίκη που αναμένεται να ξεκινήσει προς το τέλος του χρόνου.

Οι συνήγοροί του λένε ότι δεν πρόκειται να το πράξει ενώ η κόρη του διευκρίνισε ότι το επισκεπτήριο ήταν πολύ μικρό για να προλάβει να συζητήσει αυτό το θέμα.

Πρόσθεσε ότι ο πατέρας της την διαβεβαίωσε ότι δεν έχει κάνει κάτι κακό και ότι δεν θα πρέπει να ανησυχούν για εκείνον.


Αιχμές για την ΠΑ της Κύπρου

Όπως αποκαλύπτει με δημοσίευμά της η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος»,

εκπρόσωποι του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), που είχαν επισκεφθεί την Κύπρο πραγματοποιώντας έλεγχο στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, είχαν τονίσει ότι δεν έπρεπε να δοθεί άδεια λειτουργίας στην «Helios Airways».

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι:

Στις αρχές του 1999, αρμόδιοι του ICAO είχαν προβεί σε πολλαπλές υποδείξεις για «κενά και αδυναμίες» στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου.

Από την έδρα του Οργανισμού στο Μοντρεάλ, το ICAO υπέδειξε ότι υπάρχουν δικές του, άκρως εμπιστευτικές εκθέσεις για το θέμα της Helios προς το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου, οι οποίες θα πρέπει να τεθούν υπόψη της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Δυστυχημάτων και Συμβάντων.

Το δεύτερο μαύρο κουτί

Εν τω μεταξύ, στη Γαλλία αποκρυπτογραφήθηκε το δεύτερο μαύρο κουτί του μοιραίου αεροσκάφους, το οποίο βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής.

Το Γραφείο Ερευνών και Αναλύσεων για την Ασφάλεια της Πολιτικής Αεροπορίας (BEA), ανακοίνωσε ότι η αποκρυπτογράφηση έγινε τα ξημερώματα του Σαββάτου αλλά τα αποτελέσματά της δεν μπορούν να δοθούν στη δημοσιότητα από το ΒΕΑ, καθώς η έρευνα είναι στην αποκλειστική δικαιοδοσία της Ελλάδας.

Το BEA προσθέτει πως το προστατευτικό κέλυφος που περιέχει τη βάση της ηλεκτρονικής καταγραφής «αποσυντέθηκε από το αρχικό πλαίσιό του κατά τη σύγκρουση» αλλά «δεν παρουσιάζει ίχνη φωτιάς και δεν έχει υποστεί μεγάλες ζημιές».


Σάββατο 20 Αυγούστου 2005 - 17:36 (Ώρα Λονδίνου)

Τα «πλάνα» του Αμπάς για τη Γάζα

Την ανέγερση χιλιάδων σπιτιών και τη δημιουργία ενός λιμανιού στους πρώην εβραϊκούς οικισμούς της Γάζας ανακοίνωσε ο πρόεδρος των Παλαιστινίων, μαζί με την ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών.

Τα σχέδιά του για την Λωρίδα της Γάζας ανέπτυξε ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς.

Ο κ. Αμπάς ανακοίνωσε ότι τρεις χιλιάδες νέα σπίτια θα ανεγερθούν στον πρώην εβραϊκό οικισμό Μοράγκ, που βρίσκεται κοντά στον παλαιστινιακό καταυλισμό Χαν Γιουνίς. Το έργο θα χρηματοδοτήσει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης πρόσθεσε ότι στο καταυλισμό της Νετζαρίμ, ο οποίος αναμένεται να έχει εκκενωθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα δημιουργηθεί ένα νέο λιμάνι.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι οι βουλευτικές εκλογές στα παλαιστινιακά εδάφη θα διεξαχθούν στις 25 Ιανουαρίου του 2006. Οι εκλογές είχαν προγραμματισθεί αρχικά για τον περασμένο Ιούλιο αλλά αναβλήθηκαν επ΄ αόριστον τον Ιούνιο.

Προσωρινή ηρεμία

Εν τω μεταξύ, τηρώντας το εβραϊκό Σάββατο, οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ έχουν αναστείλει όλες τις δραστηριότητές τους στη Λωρίδα της Γάζας.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει την εκκένωση των ελάχιστων εναπομεινάντων οικισμών την Κυριακή και ότι η επιχείρηση θα έχει ολοκληρωθεί στα αρχές της εβδομάδας.

Σειρά θα έχουν οι οικισμοί Σα Νουρ και Χομές στην Δυτική Όχθη. Οι αρχές είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν στην απομάκρυνση των εποίκων και σε αυτή την περιοχή αν και αναμένεται να συναντήσουν σθεναρή αντίσταση.

Μπορεί η επιχείρηση αυτή να έφερε τον ισραηλινό στρατό αντιμέτωπο με Ισραηλινούς πολίτες, αλλά δημοσκόπηση της ισραηλινής εφημερίδας Γεντιότ Αχρονότ δείχνει ότι σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων επιδοκιμάζει τον τρόπο με τον οποίον ο στρατός χειρίστηκε την απομάκρυνση των εποίκων.


Σάββατο 20 Αυγούστου 2005 - 12:02 (Ώρα Λονδίνου)

Συνάντηση πάπα με μουσουλμάνους της Γερμανίας

Στόχος της περιοδείας του πάπα η σύσφιξη των σχέσεων της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας με τις άλλες θρησκείες

Ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος, ο οποίος συνεχίζει την επίσκεψή του στη γενέτειρά του, Γερμανία, είχε συνάντηση με εκπροσώπους της μουσουλμανικής κοινότητας της χώρας.

Για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του, μίλησε με σκληρή γλώσσα κατά της τρομοκρατίας.

Προειδοποίησε για τους κινδύνους που ελλοχεύει το «ο σκοταδισμός των βαρβάρων», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν 30 αρχηγοί της μουσουλμανικής κοινότητας της Γερμανίας, στην πλειοψηφία τους Τούρκοι.

Ο Ποντίφικας έκανε λόγο για τους πολέμους που ξέσπασαν στο παρελθόν μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων και για τα εγκλήματα που διεπράχθησαν στο όνομα του Θεού «λες και ο θάνατος του εχθρού θα ικανοποιούσε το Θεό».

Αυτά τα λυπηρά γεγονότα θα έπρεπε να μας ντροπιάζουν είπε ο Πάπας.

Κάλεσε τους ηγέτες της μουσουλμανικής κοινότητας στη Γερμανία να καθοδηγήσουν και να διδάξουν την υπευθυνότητα στη νέα γενιά των μουσουλμάνων.

Ο διάλογος μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων δεν είναι πλέον επιλογή, είναι ανάγκη, τόνισε ο Ποντίφικας. Σε αυτόν βασίζεται το μέλλον μας.

Νωρίτερα, ο Ποντίφικας είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ και αμέσως μετά συναντήθηκε με την επικεφαλής της γερμανικής αντιπολίτευσης, Άνγκελα Μέρκελ.


Σάββατο 20 Αυγούστου 2005 - 16:40 (Ώρα Λονδίνου)

Αιχμές για την ΠΑ της Κύπρου

Όπως αποκαλύπτει με δημοσίευμά της η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος»,

εκπρόσωποι του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας( ICAO), που είχαν επισκεφθεί την Κύπρο πραγματοποιώντας έλεγχο στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, είχαν τονίσει ότι δεν έπρεπε να δοθεί άδεια λειτουργίας στην «Helios Airways».

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι :

*Στις αρχές του 1999, αρμόδιοι του ICAO είχαν προβεί σε πολλαπλές υποδείξεις για «κενά και αδυναμίες» στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου.

*Από την έδρα του Οργανισμού στο Μοντρεάλ, το ICAO υπέδειξε ότι υπάρχουν δικές του, άκρως εμπιστευτικές εκθέσεις για το θέμα της Helios προς το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου, οι οποίες θα πρέπει να τεθούν υπόψη της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Δυστυχημάτων και Συμβάντων.

Το δεύτερο μαύρο κουτί

Εν τω μεταξύ, στη Γαλλία αποκρυπτογραφήθηκε το δεύτερο μαύρο κουτί του μοιραίου αεροσκάφους, το οποίο βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής.

Το Γραφείο Ερευνών και Αναλύσεων για την Ασφάλεια της Πολιτικής Αεροπορίας (BEA), ανακοίνωσε ότι η αποκρυπτογράφηση έγινε τα ξημερώματα του Σαββάτου αλλά τα αποτελέσματά της δεν μπορούν να δοθούν στη δημοσιότητα από το ΒΕΑ, καθώς η έρευνα είναι στην αποκλειστική δικαιοδοσία της Ελλάδας.

Το BEA προσθέτει πως το προστατευτικό κέλυφος που περιέχει τη βάση της ηλεκτρονικής καταγραφής «αποσυντέθηκε από το αρχικό πλαίσιό του κατά τη σύγκρουση» αλλά «δεν παρουσιάζει ίχνη φωτιάς και δεν έχει υποστεί μεγάλες ζημιές».


Σάββατο 20 Αυγούστου 2005 - 15:30 (Ώρα Λονδίνου)

Εθνικό πένθος στην Ισπανία

Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος αποδίδει τιμές στους νεκρούς

Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες στην Ισπανία ενώ κηρύχθηκε διήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο των 17 στρατιωτών σε συντριβή ισπανικού ελικοπτέρου στην περιοχή του Αφγανιστάν την περασμένη Τρίτη.

Το Σάββατο τελέσθηκε δημοσία δαπάνη η κηδεία των άτυχων στρατιωτών.

Περισσότερα από 1000 άτομα παρευρέθηκαν στην κηδεία. Μεταξύ των επισήμων ήταν τόσο ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος όσο και ο πρωθυπουργός της χώρας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο.

Το παρόν έδωσαν, επίσης, εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και του ΝΑΤΟ ενώ τα συλλυπητήρια του έστειλε και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους.

Οι 17 στρατιώτες ήταν μέλη των Νατοϊκών δυνάμεων ασφαλείας στην Αφγανιστάν και ελάμβαναν μέρος στις προετοιμασίες για τις κοινοβουλευτικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν στην χώρα τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό Άμυνας, Χοσέ Μπόνο, το ελικόπτερο κατέπεσε κατά πάσα πιθανότητα λόγω ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή και αυτό επιβεβαιώνουν, μέχρι στιγμής, και οι ερευνητές του δυστυχήματος.

Ωστόσο διοικητής των Ταλιμπάν αναφέρει ότι οι άνδρες του είναι αυτοί που το κατέρριψαν.

Ένα ακόμη ισπανικό ελικόπτερο που πετούσε στην περιοχή την ίδια στιγμή έκανε αναγκαστική προσγείωση, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε επιβαίνοντες στρατιώτες.

Η Ισπανία έχει περίπου 850 στρατιώτες στο Αφγανιστάν, όπου συμμετέχουν στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ ενώ το δυστύχημα είναι η δεύτερη αεροπορική τραγωδία για την χώρα μετά από το 2003, όταν ένα αεροπλάνο με 62 στρατιώτες κατέπεσε στην Τουρκία καθώς επέστρεφε από το Αφγανιστάν.


Σάββατο 20 Αυγούστου 2005 - 09:37 (Ώρα Λονδίνου)

Αποζημίωση για το «Βάιοξ»

Σύμφωνα με την κα. Ερνστ ήχησε ο κώδωνας του κινδύνου για τις φαρμακοβιομηχανίες

Δικαστήριο στις Ηνωμένες Πολιτείες έκρινε ότι η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία «Μερκ» επέδειξε αμέλεια όσον αφορά τη διάθεση του αμφιλεγόμενου αναλγητικού φαρμάκου «Βάιοξ».

Το δικαστήριο του Τέξας ζήτησε από την αμερικανική εταιρεία να καταβάλει αποζημίωση 205 εκατομμυρίων ευρώ στη σύζυγο του Ρόμπερτ Ερνστ, ο οποίος απεβίωσε ξαφνικά το 2001 και είχε λάβει το παρασκευαζόμενο από την «Μερκ» αναλγητικό φάρμακο.

Το εν λόγω αναλγητικό αντιφλεγμονώδες, το οποίο χορηγείται για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων οστεοαρθρίτιδας και ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αποσύρθηκε από την αγορά τον περασμένο Σεπτέμβριο, έπειτα από μελέτη η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μακροχρόνια χρήση του φαρμάκου αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Η «Μερκ» αρνείται ότι το φάρμακο συνδέεται με το θάνατο του Ρόμπερτ Έρνστ και έχει ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύει να εφεσιβάλει την απόφαση του δικαστηρίου.

Οι μετοχές της αμερικανικής εταιρείας σημείωσαν ραγδαία πτώση, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η εν λόγω πρώτη απόφαση συνιστά δικαστικό προηγούμενο για τις περισσότερες από 4.000 αγωγές που έχουν κατατεθεί εις βάρος της «Μερκ».

Η σύζυγος του εκλιπόντος χαρακτήρισε την ετυμηγορία του δικαστηρίου «κώδωνα κινδύνου που ήχησε για τις φαρμακοβιομηχανίες».

«Ήταν ένας δρόμος δύσκολος για μένα», τόνισε στους δημοσιογράφους η Κάρολ Ερνστ και συμπλήρωσε, «ωστόσο, πίστευα σε αυτόν τον δρόμο, διότι δε θέλω να υποφέρουν, όπως υπέφερα εγώ, κι άλλες οικογένειες.

»Πρέπει κανείς να επιβάλει πρόστιμα στην Μερκ, διότι το χρήμα είναι το μόνο που απασχολεί την εν λόγω εταιρεία», κατέληξε η Κάρολ Ερνστ.


Σάββατο 20 Αυγούστου 2005 - 09:37 (Ώρα Λονδίνου)

Αποζημίωση για το «Βάιοξ»

Σύμφωνα με την κα. Ερνστ ήχησε ο κώδωνας του κινδύνου για τις φαρμακοβιομηχανίες

Δικαστήριο στις Ηνωμένες Πολιτείες έκρινε ότι η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία «Μερκ» επέδειξε αμέλεια όσον αφορά τη διάθεση του αμφιλεγόμενου αναλγητικού φαρμάκου «Βάιοξ».

Το δικαστήριο του Τέξας ζήτησε από την αμερικανική εταιρεία να καταβάλει αποζημίωση 205 εκατομμυρίων ευρώ στη σύζυγο του, Ρόμπερτ Ερνστ, ο οποίος απεβίωσε ξαφνικά το 2001 και είχε λάβει το παρασκευαζόμενο από την «Μερκ» αναλγητικό φάρμακο.

Το εν λόγω αναλγητικό αντιφλεγμονώδες, το οποίο χορηγείται για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων οστεοαρθρίτιδας και ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αποσύρθηκε από την αγορά τον περασμένο Σεπτέμβριο, έπειτα από μελέτη η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μακροχρόνια χρήση του φαρμάκου αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Η «Μερκ» αρνείται ότι το φάρμακο συνδέεται με το θάνατο του Ρόμπερτ Έρνστ και έχει ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύει να εφεσιβάλει την απόφαση του δικαστηρίου.

Οι μετοχές της αμερικανικής εταιρείας σημείωσαν ραγδαία πτώση, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η εν λόγω πρώτη απόφαση συνιστά δικαστικό προηγούμενο για τις περισσότερες από 4.000 αγωγές που έχουν κατατεθεί εις βάρος της «Μερκ».

Η σύζυγος του εκλιπόντος χαρακτήρισε την ετυμηγορία του δικαστηρίου «κώδωνα κινδύνου που ήχησε για τις φαρμακοβιομηχανίες».

«Ήταν ένας δρόμος δύσκολος για μένα», τόνισε στους δημοσιογράφους η Κάρολ Ερνστ και συμπλήρωσε, «ωστόσο, πίστευα σε αυτόν τον δρόμο, διότι δε θέλω να υποφέρουν, όπως υπέφερα εγώ, κι άλλες οικογένειες.

»Πρέπει κανείς να επιβάλει πρόστιμα στην Μερκ, διότι το χρήμα είναι το μόνο που απασχολεί την εν λόγω εταιρεία», κατέληξε η Κάρολ Ερνστ.


Σάββατο 20 Αυγούστου 2005 - 12:02 (Ώρα Λονδίνου)

Συνάντηση πάπα με μουσουλμάνους της Γερμανίας

Στόχος της περιοδείας του πάπα η σύσφιξη των σχέσεων της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας με τις άλλες θρησκείες

Συνεχίζει την περιοδεία του στη γενέτειρά του Γερμανία, ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, πάπας Βενέδικτος ο 16ος.

Εντός της ημέρας ο ποντίφικας θα έχει συνομιλίες με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ καθώς και με εκπροσώπους της γερμανικής μουσουλμανικής κοινότητας.

Στόχος της πρώτης περιοδείας του πάπα από την ανάληψη των καθηκόντων του είναι η σύσφιξη των σχέσεων της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας με τις άλλες θρησκείες.

Ωστόσο, η σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους της μουσουλμανικής κοινότητας της Γερμανίας, στην πλειοψηφία τους Τούρκοι, αναμένεται δύσκολη εξαιτίας παλαιότερων αμφιλεγόμενων δηλώσεων του πάπα.

Συγκεκριμένα ο πάπας Βενέδικτος είχε δηλώσει πέρυσι ότι η Τουρκία πρέπει να αναζητήσει το μέλλον της σε συνεργασίες με ισλαμικά κράτη και όχι με την ΕΕ.


Σάββατο 20 Αυγούστου 2005 - 10:36 (Ώρα Λονδίνου)

Απόδοση ευθυνών

Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων θεμάτων στις πρωινές και απογευματινές αθηναϊκές εφημερίδες είναι οι εξής:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): «Αύξηση σύνταξης με αναγνώριση θητείας. Ευνοϊκότερο καθεστώς και για την προϋπηρεσία».

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): «Ήλθε η ώρα της Θεσσαλονίκης. Σειρά μεγάλων έργων που έχουν δρομολογηθεί εξαγγέλλει η κυβέρνηση».

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: «Αναζητούν στοιχεία για τον πιλότο. Έφοδος των αστυνομικών στο σπίτι του στη Λάρνακα».

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Μεγάλη πτώση στα ΑΕΙ, εκρηκτική άνοδος στα ΤΕΙ. Βάσεις. Τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Παιδείας».

Η ΑΥΓΗ: «Το πρώτο "πόρισμα" από τη συντριβή του BOEING: Να μην πουληθεί η Ολυμπιακή».

ΑΥΡΙΑΝΗ: «Έφαγε 2.000.000 δολάρια από τον Άγγελο και Σπύρο Διακάτο ο απατεώνας Κοντομηνάς. Εξαπάτησαν και 2... Κεφαλλονίτες οι κλέφτες της "Ιντεραμέρικαν"».

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Μας πνίγει το χρέος. Ξεπέρασε ήδη τα 213 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα από τις πιο υπερχρεωμένες χώρες της ΕΕ μαζί με Βέλγιο και Ιταλία. Αιτίες η υστέρηση εσόδων και η... απογραφή».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «Ακίνητα. Τα νέα "φιλέτα" της Αθήνας. Ευκαιρίες για την απόκτηση φθηνής στέγης σε καλές περιοχές».

ΕΘΝΟΣ: «Φθηνή λύση στο ακριβό πετρέλαιο. Ο χάρτης του φυσικού αερίου σε 42 δήμους. Τα έξι βήματα για σύνδεση και εγκατάσταση».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Η έκλειψη του "Ηλίου" θα διαρκέσει πολύ. Ενώ οργιάζουν φήμες, σίριαλ και παραμύθια».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «"Σφικτός" ο νέος προϋπολογισμός. Έτος δημοσιονομικής πειθαρχίας και συμμαζέματος της οικονομίας το 2006».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Οι έρευνες τα κενά και τα σενάρια για τη μοιραία πτήση. Απαντήσεις σε 18 σκοτεινά σημεία».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Ξήλωσε την ΥΠΑ ο Καραμανλής τη νύχτα μετά και την παρέμβαση εισαγγελέα».

ΕΣΤΙΑ: «Η νέα πολιτική για την οικονομία. Σημαντικές ιδεολογικές διαφορές ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας».

ESPRESSO: «Πώληση-μυστήριο της βίλας Σφηνιά. Άλλαξε χέρια η έπαυλη στη Μύκονο».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Σιγή αρμοδίων, κάλυψη ευθυνών για την ΥΠΑ».

Ο ΛΟΓΟΣ: «"Μαύρος" πονοκέφαλος για το "ράλι" των τιμών. Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό».

ΤΑ ΝΕΑ: «Στα πρώτα 15΄"έπεσε" το αεροπλάνο. Έπρεπε να γυρίσει στην Κύπρο. Μαύρο κουτί: αποσυμπίεση και ντόμινο λαθών».

Η ΝΙΚΗ: «Σε χαμηλή πτήση οι οικονομία. Στο 123% του ΑΕΠ το χρέος, αυξημένο κατά 6,6%».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Σχολές δημοτικής αστυνομίας. Φυτώρια καταστολής και αντίδρασης».

ΚΑΡΦΙ: «Η κυβέρνηση φοβάται την αλήθεια. Τι θέλουν να κρύψουν; Ελλιπής ενημέρωση, αντιφατικά στοιχεία, αυθαίρετες εικασίες που δεν βγάζουν νόημα».

TRAFFIC NEWS: «Ο Μάκης (σ.σ. Τριανταφυλλόπουλος) μιλάει για έναν μεγάλο έρωτα».

Η ΧΩΡΑ: «1.991 προσλήψεις εκπαιδευτικών μέσω ΑΣΕΠ. Ολα τα ονόματα που διορίζονται στο Δημόσιο».

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: «ΟΣΕ: Καμπανάκι για ατυχήματα. Με εξώδικα οι εργαζόμενοι προειδοποιούν για κινδύνους!»

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: «Μετρό. Άνοιξαν οι προσφορές. Προσωρινός μειοδότης η ΑΕΓΕΚ σε συνεργασία με ιταλικές εταιρίες».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Σάββατο 20 Αυγούστου 2005 - 09:37 (Ώρα Λονδίνου)

Πρόστιμο σε φαρμακευτικό κολοσσό των ΗΠΑ

Σύμφωνα με την κα. Ερνστ ήχησε ο κώδωνας του κινδύνου για τις φαρμακοβιομηχανίες

Δικαστήριο στις Ηνωμένες Πολιτείες έκρινε ότι η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία «Μερκ» επέδειξε αμέλεια όσον αφορά τη διάθεση του αμφιλεγόμενου αναλγητικού φαρμάκου «Βάιοξ».

Το δικαστήριο του Τέξας ζήτησε από την αμερικανική εταιρεία να καταβάλει αποζημίωση 205 εκατομμυρίων ευρώ στη σύζυγο του, Ρόμπερτ Ερνστ, ο οποίος απεβίωσε ξαφνικά το 2001 και είχε λάβει το παρασκευαζόμενο από την «Μερκ» αναλγητικό φάρμακο.

Το εν λόγω αναλγητικό αντιφλεγμονώδες, το οποίο χορηγείται για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων οστεοαρθρίτιδας και ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αποσύρθηκε από την αγορά τον περασμένο Σεπτέμβριο, έπειτα από μελέτη η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μακροχρόνια χρήση του φαρμάκου αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Η «Μερκ» αρνείται ότι το φάρμακο συνδέεται με το θάνατο του Ρόμπερτ Έρνστ και έχει ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύει να εφεσιβάλει την απόφαση του δικαστηρίου.

Οι μετοχές της αμερικανικής εταιρείας σημείωσαν ραγδαία πτώση, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η εν λόγω πρώτη απόφαση συνιστά δικαστικό προηγούμενο για τις περισσότερες από 4.000 αγωγές που έχουν κατατεθεί εις βάρος της «Μερκ».

Η σύζυγος του εκλιπόντος χαρακτήρισε την ετυμηγορία του δικαστηρίου «κώδωνα κινδύνου που ήχησε για τις φαρμακοβιομηχανίες».

«Ήταν ένας δρόμος δύσκολος για μένα», τόνισε στους δημοσιογράφους η Κάρολ Ερνστ και συμπλήρωσε, «ωστόσο, πίστευα σε αυτόν τον δρόμο, διότι δε θέλω να υποφέρουν, όπως υπέφερα εγώ, κι άλλες οικογένειες.

»Πρέπει κανείς να επιβάλει πρόστιμα στην Μερκ, διότι το χρήμα είναι το μόνο που απασχολεί την εν λόγω εταιρεία», κατέληξε η Κάρολ Ερνστ.


Σάββατο 20 Αυγούστου 2005 - 08:47 (Ώρα Λονδίνου)

Μο Μόουλαμ: «Μια απίστευτη γυναίκα»

Με τίτλους που σκιαγραφούν την μοναδική προσωπικότητα, το σθένος και την πολιτική αξία της Μο Μόουλαμ, οι βρετανικές εφημερίδες απευθύνουν το «ύστατο χαίρε» στην πρώην υπουργό αρμόδια σε θέματα Βορείου Ιρλανδίας που συνέβαλε σημαντικά για την επίτευξη της ειρήνης στην περιοχή.

Μο Μόουλαμ (1949 - 2005)

«Η δική μας Μο, μια απίστευτη γυναίκα, πεθαίνει σε ηλικία 55 ετών», είναι ο τίτλος της «Γκάρντιαν» (Guardian) για την πρώην υπουργό αρμόδια για θέματα Βορείου Ιρλανδίας, η οποία απεβίωσε, χθες, έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

«Ένα αστέρι στον κόσμο της πολιτικής, ο οποίος γίνεται ολοένα και περισσότερο υποτακτικός», γράφει η «Ιντιπέντεντ» (Independent).

«Μο: η αγαπημένη του κόμματος, η οποία επισκίασε τον Μπλερ», επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμα η «Ντέιλι Τέλεγκραφ» (Daily Telegraph).

Σύμφωνα με την εφημερίδα η Μο Μόουλαμ διετέλεσε υπουργός Βορείου Ιρλανδίας για δύο και πλέον χρόνια και μέσα σε αυτό το διάστημα κατάφερε να γίνει η πιο δημοφιλής πολιτικός του Εργατικού Κόμματος.

Αυτό φάνηκε στο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος το 1998 όταν το πλήθος των συνέδρων διέκοψε την ομιλία του αρχηγού του κόμματος, Τόνι Μπλερ, για να χειροκροτήσει όρθιο την εκλιπούσα.

«Εάν υπήρχαν περισσότεροι άνθρωποι σαν την Μο Μόουλαμ, ο κόσμος δε θα απομακρυνόταν από την πολιτική», γράφουν οι «Τάιμς», επικαλούμενοι δήλωση της πρώην υπουργού Διεθνούς Ανάπτυξης, Κλερ Σορτ.

Προβληματισμός στην αστυνομία

«Η αστυνομία επανεξετάζει την τακτική να πυροβολεί για να σκοτώνει υπόπτους», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα «Γκάρντιαν».

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στις μεθόδους που χρησιμοποίησε η αστυνομία την επομένη των επιθέσεων του Λονδίνου, οι οποίες οδήγησαν στο θάνατο ενός αθώου ανθρώπου, του 27χρονου Βραζιλιάνου, Ζαν Τσαρλς ντε Μενέζες.

Η «Γκάρντιαν» επικαλούμενη ανώτατη πηγή της αστυνομίας γράφει ότι η επανεξέταση της μεθόδου δεν είναι θεωρητική αλλά εις βάθος.

Ανάμεσα στα θέματα που εξετάζει ο Σύνδεσμος Αξιωματούχων της Αστυνομίας είναι εάν υπάρχουν εναλλακτικά μη θανατηφόρα όπλα, τα οποία θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν έναν ύποπτο βομβιστή αυτοκτονίας. Ποιος είναι ο ιδανικός όγκος πληροφοριών από τις μυστικές υπηρεσίες πριν οι αστυνομικοί λάβουν εντολή για να επέμβουν. Η άμεση και γρήγορη αξιολόγηση των πληροφοριών σε καταστάσεις πίεσης και πώς θα μπορούσε να εξασφαλιστεί μια αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ των αστυνομικής διοίκησης και των αστυνομικών που καταδιώκουν κάποιο ύποπτο.

Αστυνομικού ενδιαφέροντος και το πρωτοσέλιδο της «Τάιμς», το οποίο αναφέρεται στις ετήσιες αποδοχές των υψηλόβαθμων αξιωματούχων της βρετανικής αστυνομίας.

«Οι βαθμοφόροι αστυνομικοί κερδίζουν 100.000 λίρες το χρόνο», είναι ο τίτλος του άρθρου, το οποίο συμπληρώνει η «Τάιμς» σημαίνει ότι οι ανώτατοι αξιωματούχοι της βρετανικής αστυνομίας εισπράττουν τρεις φορές περισσότερα από το βασικό τους μισθό.

Και ο λόγος για τις αυξημένες αποδοχές είναι οι υπερωρίες που κάνουν για να αντεπεξέλθουν στο φόρτο εργασίας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.