Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-08-15

  1. Ιράκ: Προσεχώς Σύνταγμα
  2. «Ασημένια νιάτα» στην καλαθόσφαιρα
  3. Μια ανάσα από το ζενίθ
  4. Νέα στοιχεία για την τραγωδία
  5. «Λένον-Το μιούζικαλ»
  6. Αρχίζει η αποχώρηση απ'τη Λωρίδα της Γάζας
  7. Έρευνες για τα αίτια
  8. Ισορροπίες
  9. Αρχίζει η αποχώρηση απ'τη Λωρίδα της Γάζας
  10. Άρχισαν οι έρευνες για τα αίτια
  11. Τι συνέβη;
  12. Τι συνέβη;
  13. Έρευνα για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας
  14. Το ιστορικό της τραγικής πτήσης
  15. Έρευνα για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας
  16. Η χειρότερη αεροπορική τραγωδία της Ελλάδας
  17. Προεκλογικός αγώνας με «γκάφες»
  18. Έρευνα για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας

Τρίτη 16 Αυγούστου 2005 - 00:11 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Προσεχώς Σύνταγμα

Ο πρόεδρος της χώρας, Τζαλάλ Ταλαμπανί, είναι αισιόδοξος, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και με τους άλλους πολιτικούς

Αφού διαπιστώθηκε αδυναμία συμφωνίας η ιρακινή εθνοσυνέλευση ψήφισε υπέρ της παράτασης των διαπραγματεύσεων για το νέο Σύνταγμα, μεταξύ Σιιτών Σουνιτών και Κούρδων της χώρας.

Καθώς πλησίαζαν τα μεσάνυκτα της Δευτέρας και λίγα λεπτά πριν εκπνεύσει η προθεσμία που είχε δοθεί στις αντιπροσωπείες των τριών εθνοτικών ομάδων για την κατάθεση προσχεδίου Συντάγματος, το κοινοβούλιο αποφάσισε να παρατείνει για μία εβδομάδα τις σχετικές διεργασίες.

Οι διαβουλεύσεις έλαβαν φρενήρεις ρυθμούς καθ όλη τη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου αλλά δεν στάθηκαν αρκετές για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου δήλωσε ότι κατεβλήθησαν άοκνες προσπάθειες ώστε να καταλήξουμε σε ένα συνταγματικό κείμενο αποδεκτό από όλες τις πλευρές, και ότι οι διαπραγματευτές θέλουν επιπλέον χρόνο για να καταρτίσουν ένα Σύνταγμα που θα εξυπηρετεί τις επερχόμενες γενεές και θα διατηρεί την εθνική ενότητα και ακεραιότητα.

Το κύριο εμπόδιο στη συμφωνία ήταν η διαφωνίες για την ομοσπονδιακή μορφή του Ιράκ κάτι που αποτελεί αίτημα των Κούρδων αλλά στο οποίο αντιτίθενται οι Σουνίτες.

Αντιδρώντας στην εβδομαδιαία παράταση των εργασιών κατάρτισης του Συντάγματος η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι το Ιράκ πραγματοποίησε ουσιαστική πρόοδο στην συνταγματική του πορεία.


Δευτέρα 15 Αυγούστου 2005 - 22:33 (Ώρα Λονδίνου)

«Ασημένια νιάτα» στην καλαθόσφαιρα

Εκ διαμέτρου αντίθετα τα συναισθήματα των παικτών μετά το τελικό σφύριγμα

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η Εθνική Ελλάδας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ Νέων που έγινε στην Αργεντινή, μετά την ήττα της στον τελικό από τη Λιθουανία με μόλις ένα καλάθι διαφορά.

Ο αγώνας κρίθηκε στο φάουλ που κέρδισε ο Ρενάλντας Σεϊμπούτις, ο οποίος σε νεκρό χρόνο με δύο εύστοχες ελεύθερες βολές διαμόρφωσε το τελικό σκορ σε 65-63.

Στη διάρκεια του αγώνα καμία ομάδα δεν μπόρεσε να πάρει διαφορά μεγαλύτερη των πέντε πόντων, σε ένα συγκλονιστικό αγώνα.

Οι δύο ομάδες ήταν ισόπαλες 63-63 και ενώ απόμεναν 26 δευτερόλεπτα για το τέλος του αγώνα οι Λιθουανοί είχαν τη μπάλα στην κατοχή τους αλλά ο Γιόνας Μασιούλις αστόχησε.

Δύο φορές «μοιραίος» ο Βασιλόπουλος

Τρεις Έλληνες παίκτες διεκδίκησαν τη μπάλα στο ριμπάουντ, αλλά δυστυχώς ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος (που αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του τελικού με 22 πόντους) πάτησε εκτός γηπέδου.

Έτσι η μπάλα πήγε και πάλι στους παίκτες της ομάδας της Λιθουανίας, 4,8 δευτερόλεπτα πριν το τέλος.

Ο προπονητής της Λιθουανίας πήρε αμέσως τάιμ-άουτ και όταν οι δύο ομάδες επέστρεψαν στο γήπεδο, η μπάλα κατέληξε στον Ρενάλντας Σεϊμπούτις ο οποίος επιχείρησε να κάνει σουτ ακριβώς με την εκπνοή του αγώνα.

Αλλά ο Βασιλόπουλος του έκανε φάουλ, το οποίο μετέτρεψε σε προβάδισμα δύο πόντων ο Λιθουανός σουτέρ.

Στον μικρό τελικό της διοργάνωσης ο Καναδάς νίκησε 79-74 την Αυστραλία και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, ενώ στον αγώνα κατάταξης για την πέμπτη θέση οι Ηνωμένες Πολιτείες επεβλήθησαν της Αργεντινής 111-85.

Χαρακτηριστικό της πολύ καλής εμφάνισης του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι ότι δύο Έλληνες παίκτες περιλαμβάνονται στην καλύτερη πεντάδα, την οποία αποτελούν οι Ρενάλντας Σεϊμπούτις (Λιθουανία), Γιοτάμ Χαλπερίν (Ισραήλ), Κώστας Βασιλειάδης, Λεβόν Κεντάλ (Καναδάς) και Λουκάς Μαυροκεφαλίδης.

Για να φτάσει στο δεύτερο σκαλοπάτι του βάθρου η Εθνική Ελλάδος πραγματοποίησε στην πρώτη φάση αγώνων του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος μία ήττα (με Αυστραλία 81-94) και τρεις νίκες (με Αργεντινή 63-59, με Ισραήλ 79-75 και με Καναδά 62-53), ενώ στη συνέχεια συνέτριψε το Πουέρτο Ρίκο 88-63 στα προημιτελικά και τον Καναδά 74-61 στα ημιτελικά.

Η τελική κατάταξη:

1. Λιθουανία

2. Ελλάδα

3. Καναδάς

4. Αυστραλία

5. ΗΠΑ

6. Αργεντινή

7. Πουέρτο Ρίκο

8. Σλοβενία

9. Νιγηρία

10. Ισραήλ

11. Κίνα

12. Ιράν


Δευτέρα 15 Αυγούστου 2005 - 19:32 (Ώρα Λονδίνου)

Μια ανάσα από το ζενίθ

Οι τιμές πετρελαίου έχουν ξεπεράσει κάθε ιστορικό προηγούμενο

Η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου υποχώρησε ελαφρώς τη Δευτέρα και διαμορφώθηκε στα 66,25 το βαρέλι, καθώς ορισμένα διυλιστήρια στις Ηνωμένες Πολιτείες επανήλθαν σε πλήρη λειτουργία μετά από τρεις εβδομάδες διακοπών.

Η τιμή του μαύρου χρυσού στις ΗΠΑ είχε σημειώσει ακόμη ένα ιστορικό ρεκόρ την Παρασκευή υπερβαίνοντας τα 67 δολάρια πριν υποχωρήσει στα 66,80 δολάρια στο κλείσιμο της συνεδρίασης.

Σε σχέση με τις αρχές του έτους η τιμή του πετρελαίου στις αμερικανικές αγορές εμφανίζει αύξηση 50%, ενώ πολλοί αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω άνοδο της πέραν του φράγματος των 70 δολαρίων ανά βαρέλι.

Η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών πετρελαίου αποδίδεται σε μείωση των ποσοτήτων που διυλίζονται στις ΗΠΑ εξαιτίας των προβλημάτων λειτουργίας στα διυλιστήρια.

Η μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία Σέβρον άνοιξε εκ νέου την Παρασκευή δύο μονάδες διύλισής της στην Καλιφόρνια.

Στο μεταξύ εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για μείωση της ροής του αγαθού από το Ιράν λόγω της κρίσης που έχει ξεσπάσει με αφορμή τις πυρηνικές φιλοδοξίες της χώρας αυτής.

Στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του πετρελαίου τύπου Μπρεντ στα συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου έπεσε στα 66 δολάρια και 43 σεντς τη Δευτέρα, ύστερα από το ιστορικό ζενίθ των 66,5 δολαρίων την Παρασκευή.

Μήνυμα Τσάβεθ προς Ουάσινγκτον

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της πετρελαιοπαραγωγού Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβεθ, προειδοποίησε για ενδεχόμενη διακοπή των εξαγωγών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μιλώντας σε φεστιβάλ νεολαίας στην πρωτεύουσα Καράκας ο κ. Τσάβεθ χαρακτήρισε ως «επιθετικές» τις ενέργειες της αμερικανικής κυβέρνησης, κάτι που ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα «αντί να πηγαίνει το πετρέλαιο προς τις ΗΠΑ να διοχετευθεί αλλού [σε άλλες χώρες]» όπως είπε.

Σημειωτέον ότι εκτός των 8,5 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου που αντλούνται καθημερινά στις ΗΠΑ, η Βενεζουέλα πραγματοποιεί εξαγωγές περίπου 1,3 εκατομμυρίου βαρελιών προς τις ΗΠΑ.

Η ένταση στις σχέσεις Ουάσινγκτον Καράκας έχει ξεσπάσει μετά τις δηλώσεις του προέδρου Τσάβεθ, με τις οποίες κατηγόρησε την αμερικανική Υπηρεσία Καταπολέμησης του Εμπορίου Ναρκωτικών (DEA), για κατασκοπεία.

Η κυβέρνηση Μπους απέρριψε τις κατηγορίες και με τη σειρά της κατήγγειλε ότι η Βενεζουέλα δεν συνεργάζεται με τις ΗΠΑ στον αγώνα κατά της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών.


Δευτέρα 15 Αυγούστου 2005 - 20:47 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα στοιχεία για την τραγωδία

Κανένας επιζών δεν βρέθηκε ανάμεσα στους 121 επιβαίνοντες του αεροσκάφους

Εν ζωή ήταν ορισμένοι από τους 121 επιβάτες την ώρα της συντριβής του μοιραίου αεροσκάφους της εταιρείας «Ήλιος» σύμφωνα με τις πρώτες ιατροδικαστικές εξετάσεις, ενώ συνεχίζονται έρευνες σε Ελλάδα και Κύπρο για τα αίτια του δυστυχήματος.

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στα τηλεοπτικά μέσα ο ιατροδικαστής Φίλιππος Κουτσάφτης αποκάλυψε πως μετά την νεκροτομή έξι σορών από το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα της Κυριακής, διαπιστώθηκε ότι και στα έξι θύματα κατά τη στιγμή του θανάτου τους λειτουργούσαν το κυκλοφοριακό και αναπνευστικό σύστημα.

Ο κ. Κουτσάφτης πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει πως τα έξι θύματα είχαν τις αισθήσεις τους την ώρα της μοιραίας πρόσκρουσης, αλλά αυτό όπως είπε είναι κάτι που θα πρέπει να ερευνηθεί με περαιτέρω τοξικολογικές εξετάσεις.

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο νεκροτομείο του Λαϊκού Νοσοκομείου στο Γουδί η οδυνηρή διαδικασία της αναγνώρισης θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος από τους συγγενείς τους.

Από τις 45 σορούς που έχουν μεταφερθεί στο Γουδί, αναγνωρίστηκαν 24, ενώ 6 δεν αναζητήθηκαν.

Έτσι, και για αυτές τις σορούς που παραμένουν ακόμη χωρίς ταυτότητα θα ακολουθηθεί η εξέταση του DNA, όπως και για τα πτώματα που έχουν κριθεί μη αναγνωρίσιμα και παρέμειναν σε ειδικό χώρο στο Σχιστό.

Για το λόγο αυτό οι συγγενείς των θυμάτων έδωσαν και αίμα ώστε σύντομα να ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία της γενετικής ταυτοποίησης, που απαιτεί δέκα με δώδεκα μέρες και η οποία ξεκινά από την Τρίτη.

Η σορός του ενός πιλότου έχει αναγνωριστεί, ενώ την Τρίτη θα συνεχιστούν οι έρευνες στον τόπο της τραγωδίας για τις σορούς τριών ακόμα επιβαινόντων του μοιραίου αεροσκάφους που δεν έχουν ανευρεθεί.

Έρευνα στη Λάρνακα

Η κυπριακή αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα το βράδυ της Δευτέρας στα γραφεία της αεροπορικής εταιρείας «Ήλιος», αεροσκάφος της οποίας συνετρίβη το μεσημέρι της Κυριακής στο Γραμματικό Αττικής χωρίς να υπάρξουν επιζώντες ανάμεσα στους 121 επιβαίνοντες.

Απαρηγόρητοι οι συγγενείς των θυμάτων

Η αστυνομική επιχείρηση κοντά στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, που διεξάγεται με ένταλμα του Γενικού Εισαγγελέα, βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη κατασχέθηκαν έγγραφα στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει για τη χθεσινή αεροπορική τραγωδία.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μάριος Καρογιάν, δήλωσε ότι η έρευνα διεξάγεται για την εξασφάλιση και διασφάλιση εγγράφων και άλλων τεκμηρίων που μπορεί να είναι χρήσιμα για τη διερεύνηση του ενδεχομένου διάπραξης ποινικών αδικημάτων.

Ανέφερε επίσης ότι το ένταλμα ερεύνης εξέδωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης ύστερα από καταγγελία του υπουργού Συγκοινωνιών και του Αρχηγού της Αστυνομίας.

Την έρευνα διεξάγουν δέκα αστυνομικοί οι οποίοι μεταφέρουν τα έγγραφα στη Λευκωσία.

Η έρευνα φαίνεται να έχει διαταχθεί μετά τη δήλωση του προέδρου της εταιρείας Ανδρέα Δράκου σε συνέντευξη Τύπου ότι η εταιρεία κατέχει έγγραφα τα οποία θα φανούν χρήσιμα στην ερευνητική επιτροπή.

Συνέντευξη του προέδρου της «Ήλιος»

Προηγουμένως ο κ. Δράκος δήλωσε ότι η εταιρεία συνεχίζει τις πτήσεις της με τα αεροπλάνα της και αρνήθηκε ότι το αεροπλάνο που συνετρίβη χθες είχε κριθεί ακατάλληλο να πετάξει.

Ο κ. Δράκος είπε ότι το μοιραίο αεροσκάφος τύγχανε συντήρησης με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και τους κανονισμούς του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας.

Επανέλαβε ότι το αεροπλάνο, τύπου Μπόινγκ-737-300, μετά το επεισόδιο αποσυμπίεσης στην πτήση Βαρσοβίας-Λάρνακας έτυχε συντήρησης στο Λονδίνο και κρίθηκε κατάλληλο τόσο από διεθνή οίκο όσο και την κατασκευάστρια εταιρεία.

Επίσης διέψευσε ότι την προηγούμενη της τραγωδίας μηχανικός το έκρινε ακατάλληλο και παραιτήθηκε, καθώς και ότι άλλος μηχανικός έδωσε την έγκρισή του για την αξιοπλοϊμότητα του αεροπλάνου.

Όταν ρωτήθηκε για το ιστορικό του αεροσκάφους, ο κ. Δράκος είπε ότι τα στοιχεία θα δοθούν στην Ερευνητική Επιτροπή, όπως είναι καταγραμμένα στο μητρώο του αεροσκάφους και πρόσθεσε ότι είναι θέμα της Επιτροπής να δώσει το πόρισμά της.

Διέψευσε ότι ο πιλότος που ήταν προγραμματισμένο να πετάξει με το αεροπλάνο αρνήθηκε να το πράξει και αντικαταστάθηκε, λέγοντας ότι ο προγραμματισμένος χειριστής ήταν αυτός που βρισκόταν στη μοιραία πτήση.

Είπε επίσης ότι ο ίδιος και τα παιδιά του ταξίδευαν με το ίδιο αεροπλάνο και πρόσθεσε ότι δεν θα έβαζε σε κίνδυνο τη ζωή των παιδιών του.

Ανέφερε επίσης ότι δεν είναι αλήθεια πως σταμάτησαν οι πτήσεις, προσθέτοντας ότι μετά το δυστύχημα πέταξαν δύο αεροπλάνα από τη Λάρνακα, με το ένα από τα οποία ταξίδευσαν η μητέρα και η σύζυγός του.

Ο κ. Δράκος είπε ακόμα ότι είναι εντελώς λανθασμένη η πληροφορία που μεταδόθηκε πως στη διάρκεια της πτήσης ο κυβερνήτης του αεροπλάνου επικοινώνησε με την εταιρεία μέσω της ιδιωτικής συχνότητας, για να αναφέρει ότι υπήρχε πρόβλημα με το σύστημα κλιματισμού.


Δευτέρα 15 Αυγούστου 2005 - 15:29 (Ώρα Λονδίνου)

«Λένον-Το μιούζικαλ»

Το μιούζικαλ ανέβηκε στο θέατρο Μπρόντχερτ της Νέας Υόρκης

Mε καθυστέρηση 10 ημερών ανέβηκε τελικά στο Μπρόντγουει το μιούζικαλ που έχει ως θέμα τη ζωή του Τζον Λένον--«Λένον, Το μιούζικαλ».

Την καθυστέρηση προκάλεσαν οι απογοητευτικές κριτικές που είχαν οι πρώτες παραστάσεις στο Σαν Φρανσίσκο τον Απρίλιο κι έτσι ο σκηνοθέτης Ντον Σκαρντίνο χρειάστηκε να ξαναγράψει μέρος του έργου πριν παρουσιάσει το έργο στη Νέα Υόρκη.

Το νέο αυτό μιούζικαλ βασίζεται στα τραγούδια του Λένον και στις συνεντεύξεις που είχε δώσει.

Οι θεατές έχουν έτσι την ευκαιρία νακούσουν 28 τραγούδια του Λένον, μεταξύ των οποίων και δύο άγνωστα μέχρι τώρατο «India, India» και το «I Don't Want To Lose You».

Ο Γουιλ Τσέιζ υποδύεται τον Λένον, ο οποίος αφηγείται τη ζωή τουαπτα παιδικά του χρόνια στο Λίβερπουλ της Β. Αγγλίας ώς τη δολοφονία του το 1980 στη Ν. Υόρκη.

Στην τωρινή του μορφή, το μιούζικαλ δίδει περισσότερη έμφαση στους Μπιτλς και στην πρώτη σύζυγο του Λένον, Σίνθια, και λιγότερο στη χήρα του, Γιόκο Όνο.

Η Γιόκο Όνο είναι απόλυτα ικανοποιημένη απ'την παράσταση

Η ίδια η Όνο, π΄παντως, που έχει τον έλεγχο των δικαιωμάτων των τραγουδιών του Λένον, δήλωσε πως ολόκληρο το μιούζικαλ στηρίζεται στα λόγια του συζύγου της.

«Είναι, χωρίς καμιά αμφιβολία, η ιστορία του Τζοναπό το Λίβερπουλ του 1940 ώς τη Νέα Υόρκη του 1980. Εγώ παίζω μικρότερο ρόλο κι έτσι έπρεπε να είναι», πρόσθεσε η χήρα του Λένον.

«Ερμηνεύουν όλα τα τραγούδια του τόσο καλά κι η παράσταση έχει πολύ χιούμορ. Γελούσα ώς στη στιγμή του θανάτου του Τζον», είπε.

«Βεβεβαίως, εκείνη τη στιγμή βουρκώνουν τα μάτια όλων. Ούτε κι εγώ μπόρεσα να κρύψω τα δάκρυά μου.»


Δευτέρα 15 Αυγούστου 2005 - 13:44 (Ώρα Λονδίνου)

Αρχίζει η αποχώρηση απ'τη Λωρίδα της Γάζας

Το Ισραήλ αρχίζει να αποσύρεται από τη Λωρίδα της Γάζας--είναι η πρώτη φορά που κατεδαφίζονται εβραϊκοί οικισμοί, που είχαν χτισθεί σε παλαιστινιακά εδάφη που είχαn καταληφθεί στον Πόλεμο των Έξι Ημερών του '67.

Δεκάδες χιλιάδες άοπλοι Ισραηλινοί στρατιώτες και αστυνομικοί άρχισαν να επιδίδουν στους κατοίκους του οικισμού Νέβα Ντεκαλίμ, που είναι ο μεγαλύτερος στη Λωρίδα της Γάζας, τη γραπτή εντολή των αρχών που τους ζητούν να φύγουν μέσα σε 48 ώρες.

Οι 9.000 έποικοι έχουν προθεσμία μέχρι την Τετάρτη για να εγκαταλείψουν τους οικισμούς τους στη Λωρίδα της Γάζας και ορισμένους στη Δυτική Όχθη.

Διαφορετικά, θ'αναγκασθούν να αποχωρήσουν με τη βία, όπως προβλέπει το σχέδιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, για το τέλος της κατοχής της Γάζας από τη χώρα του.

Εκατοντάδες έποικοι ορκίστηκαν να προβάλουν σθεναρή αντίσταση, αλλά πολλοί έχουν ήδη αποχωρήσει.

Παλαιστίνιοι

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της Πόλης της Γάζας για να εορτάσουν το γεγονός ότι γη που κατείχε το Ισραήλ περιέρχεται τώρα υπό τον δικό τους έλεγχο.

Πολλοί επίσης πήγαν στα τεμένη για να προσευχηθούν, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που τους απήθυνε η μαχητική οργάνωση Χαμάς.

Σε συνέντευξή του προς το ΒBC, o πρόεδρος των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε πως η αποχώρηση των Ισραηλινών απ'τη Γάζα αποτελεί μια πραγματική ευκαιρία για την ειρηνευτική διαδικασία.

Αλλά ο Αμπάς τόνισε επίσης ότι το Ισραήλ θα πρέπει επίσης ν'αποχωρήσει και από τη Δυτικη Οχθη, για να υπάρξει βιώσιμη ειρήνη.

Η ισραηλινή ηγεσία έχει υποσχεθεί πως θα διατηρήσει ορισμένους μεγάλους οικισμούς γύρω απ'την Ιερουσαλήμ, αλλά ο ηγέτης των Παλαιστινίων δήλωσε πως έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τον πρόεδρο Μπους και άλλους ξένους ηγέτες ότι θα υπάρξει και δεύτερη διαδικασία μετά τη Γάζα.

Όπως είπε ο κ. Αμπάς, η πλειοψηφία της ισραηλνής κοινής γνώμης υποστηρίζει αυτή την ιδέα.


Δευτέρα 15 Αυγούστου 2005 - 12:01 (Ώρα Λονδίνου)

Έρευνες για τα αίτια

Έλληνες αξιωματούχοι που ερευνούν τα αίτια της συντριβής του κυπριακού αεροπλάνου της εταιρείας «Ήλιος», δήλωσαν πως ενδέχεται και οι 121 άνθρωποι που επέβαιναν στο σκάφος να βρήκαν το θάνατο πριν συντριβεί το Μπόινγκ 737 στο Γραμματικό την Κυριακή.

Πάντως, οι αρχές διαψεύδουν τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει νωρίτερα σύμφωνα με τις οποίες τα πτώματα που εξετάστηκαν μέχρι στιγμής βρέθηκαν να είναι σε συνθήκες κατάψυξης.

Εικάζεται πως υπήρξε στο Μπόινγκ 737 καταστροφική αποσυμπίεση σε ύψος 10.000 μέτρων με αποτέλεσμα πέσει απότομα η θερμοκρασία στους -50 βαθμούς Κελσίου και να χάσουν οι επιβαίνοντες, μέσα σε ένα λεπτό, τις αισθήσεις τους λόγω έλλειψης οξυγόνου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θόδωρος Ρουσόπουλος, δήλωσε πως από τις παρατηρήσεις των πληρωμάτων των δύο μαχητικών σκαφών της πολεμικής αεροπορίας, που είχαν απογειωθεί για να δουν τι συνέβαινε στο Μπόινγκ της «Ήλιος», φαίνεται ότι τουλάχιστον ένας από τους κυβερνήτες του κυπριακού αεροπλάνου είχε χάσει τις αισθήσεις του πριν από τη συντριβή.

Έχουν ήδη βρεθεί τα δύο μαύρα κουτιά του αεροπλάνου της εταιρείας «Ήλιος» που θα δώσουν ίσως κάποια στοιχεία για το τι ακριβώς συνέβη. Και τα δύο θα σταλούν για ανάλυση στη Γαλλία.

Πάντως, σύμφωνα με δήλωση των ελληνικών αρχών, το δεύτερο μαύρο κουτί που βρέθηκε ήταν σε «πολύ άσχημη κατάσταση» και μπορεί να μην είναι «αξιοποιήσιμο» στις έρευνες που γίνονται.

Απορίες

Μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, o ο Κρις Γιέιτς, αναλυτής επί θεμάτων αεροπλοΐας του περιοδικού Jane's Transport, εξέφρασε την απορία του γιατί δεν λειτούργησαν, καθώς φαίνονται, ορισμένα εφεδρικά συστήματα που διαθέτουν τα αεροπλάνα.

«Ολα τα σύγχρονα αεροπλάνα έχουν εφεδρικά συστήματα για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε βλάβη. Υπάρχουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης σε περίπτωση που παρατηρηθεί αποσυμπίεση ή έλλειψη οξυγόνου στη καμπίνα. Υπάρχουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης όχι μόνο για υπαρκτή αποσυμπίεση αλλά και μηχανήματα για που αξιολογούν τον κίνδυνο πιθανής απώλειας πίεσης στη καμπίνα.

»Κανονικά, υπό τέτοιες συνθήκες, θα έπρεπε να χτυπήσουν οι συναγερμοί και αυτόματα να πέσουν οι μάσκες οξυγόνου. Το πρώτο πράγμα που θα έκανε ο πιλότος και ο συγκυβερνήτης θα ήταν να φορέσουν τις δικές τους μάσκες. Κατόπιν θα έπρεπε να οδηγήσουν το αεροπλάνο σε χαμηλότερο ύψος όπου οι επιβάτες θα μπορούσαν να αναπνεύσουν και μετά θα έπρεπε να εκπέμψουν σήμα κινδύνου προς τις υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας. Δυστυχώς αυτό δεν φαίνεται ότι έγινε καθώς σύμφωνα με τις ενδείξεις ο συγκυβερνήτης δεν πρόλαβε να φορέσει τη μάσκα οξυγόνου» είπε ο Κρις Γιέιτς, ο οποίος ρωτήθηκε στη συνέχεια πως είναι δυνατόν το αεροπλάνο της «Ήλιος» να πετά στο FIR Αθηνών για σχεδόν 2,5 ώρες πριν την συντριβή του χωρίς--για αρκετή ώρα--οι ελληνικές αρχές να μην έχουν σαφή εικόνα του τι γινόταν μέσα στο πόινγκ 737.

«Αυτό που πρέπει να μάθουμε πρώτα από όλα είναι για πόσο χρονικό διάστημα και από πότε το πιλοτήριο είχε ασύρματη επικοινωνία με το αεροδρόμιο της Αθήνας όταν βρισκόταν στο FIR Αθηνων. Είναι πολύ πιθανό το αεροπλάνο να μην είχε κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα όταν εισήλθε στο FIR Αθηνών. Τα αεροπλάνα που είναι στο FIR δεν βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρχές εναέριας κυκλοφορίας. Τα μηνύματα μεταξύ αεροπλάνου και εναέριας κυκλοφορίας ανταλλάσσονται όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο. Δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι το συγκεκριμένο αεροπλάνο βρισκόταν μέσα στο FIR Αθηνών για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα πριν σημάνουν συναγερμό οι ελληνικές αρχές» κατέληξε ο Κρις Γιέιτς, αναλυτής επί θεμάτων αεροπλοΐας του περιοδικού Jane's Transport.

«Αίνιγμα»

Νωρίτερα, ο βρετανικός Τύπος που καλύπτει επισταμένα την αεροπορική τραγωδία είχε αναφερθεί στα πιθανά αίτια της τραγωδίας παραθέτοντας τις πρώτες εκτιμήσεις πολλών ειδικών και επισημαίνει πως υπάρχουν πολλά ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα.

«Αίνιγμα» χαρακτηρίζει ο διευθυντής του περιοδικού Air Transort Intelligence, Κίραν Ντάλι, τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους της αεροπορικής εταιρείας «Ήλιος».

Εξάλλου, ο Κρις Γιέιτς του περιοδικού Jane's Transport, μιλώντας στην Γκάρντιαν, εκτιμά πως, απ'ό,τι φαίνεται, θα πρέπει να υπήρξε «κάποιας μορφής αποσυμπίεση» στην καμπίνα του αεροπλάνου.

Πάντως, ο Ντέιβιντ Καμίνσκι Μόροου του περιοδικού Air Transport Intelligence πιστεύει πως «είναι πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή να πει κανείς τι προκάλεσε την έλλειψη οξυγόνου στην καμπίνα του αεροπλάνου.»

Τέλος, ο Ντάνιελ Χόλντγκεν, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια της Αεροπλοΐας, που έχει την έδρα της στην Κολονία της Γερμανίας δήλωσε: «είναι εξαιρετικά απίθανο η αποσυμπίεση και μόνο να προκάλεσε ένα τέτοιο δυστύχημα. Θα πρέπει να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συνέβαλαν σε ό,τι συνέβη.»

Αναγνώριση

Έχει αρχίσει, εν τω μεταξύ, η σκληρή διαδικασια της αναγνώρισης, από συγγενείς, των 121 πτωματων των επιβατών και του πληρώματος τους αεροσκάφους, αν και τρεις σοροί δεν έχουν εντοπιστεί μεχρι στιγμης.

Για όσες σορούς δεν γίνει δυνατή η οπτική αναγνώριση απο τους συγγενεις, θα γινει με την ανάλυση του DNA.

Συγγενείς των θυμάτων ήλθαν τη Δευτέρα στην Αθήνα με ειδική πτήση, που ήταν ναυλωμένη από την κυπριακή κυβέρνηση, για το δύσκολο έργο της αναγνώρισης.

Έχει από την Κυριακή διαμορφωθεί ειδικός χώρος στο ξενοδοχείο Σοφιτέλ απέναντι από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» για την υποδοχή των συγγενών των θυμάτων. Υπάρχουν ήδη εκεί ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί.

Τη Δευτέρα, με καθυστέρηση μιας μέρας, η κυπριακή κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα τον επίσημο κατάλογο των επιβατών του αεροσκάφους.

Εθνικό πένθος

121 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο μεταξύ των οποίων και 21 παιδιά, και όχι 48 όπως είχε αναφερθεί αρχικά, που ήταν μέλη ποδοσφαιρικής ακαδημίας από τη Λάρνακα και μετέβαιναν στην Πράγα.

Τριήμερο πένθους έχει κηρυχθεί στην Κύπρο, ενώ ημέρα πένθους είναι στην Ελλάδα η αυριανή.

Οργή

Ορισμένοι συγγενείς δεν έκρυψαν την οργή τους για την εταιρεία «Ήλιος» στην οποία ανήκε το Μπόινγκ 737.

«Δολοφόνους» αποκάλεσαν τους υπευθύνους της εταιρείας τους οποίους κατηγορούν ότι επέτρεψαν την πτήση ενός αεροπλάνου που δεν ήταν ασφαλές--κατηγορία που ο «Ήλιος» απορρίπτει.

Τη Δευτέρα, μία πτήση της εταιρείας «Ήλιος«, που επρόκειτο ν'αναχωρήσει από τη Λάρνακα, δεν έγινε γιατί πλήρωμα και επιβάτες αρνήθηκαν να εισέλθουν στο αεροπλάνο.


Δευτέρα 15 Αυγούστου 2005 - 14:17 (Ώρα Λονδίνου)

Ισορροπίες

Του αναλυτή του BBC επί νομικών θεμάτων, Τζον Σίλβερμαν

Οι βρετανικές αρχές κρατούν 10 αλλοδαπούς, τους οποίους θεωρούν απειλή για την ασφάλεια της χώρας κι έχουν κινήσει τη διαδικασία για την απέλασή τους.

Ο αναλυτής του BBC επί νομικών θεμάτων, Τζον Σίλβερμαν, αναφέρεται στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφενός, και της χώρας, αφετέρου.

Οι 10 αλλοδαποί, που κρατούνται υπό συνθήκες ύψιστης ασφαλείας, φαίνεται πως θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στην επανεξέταση των σχέσεων που υπάρχουν ανάμεσα στα ανθρώπινα δικαιώματα και την εθνική ασφάλεια.

Η κυβέρνηση πιστεύει πως θα δικαστήρια θα πρέπει να κάνουν δεκτά «υπομνήματα κατανόησης», όπως ταποκαλεί, με χώρες σαν την Ιορδανία, για παράδειγμα, που δείχνουν πως όσοι απελαθούν δεν θα τύχουν κακομεταχείρισης.

Ο Αμπού Κατάντα είναι μεταξύ αυτών που κρατούνται

Αν οι δικαστές δεν δείξουν προθυμία να δεχθούν την πρόταση αυτή, τότε ολόκληρο το επιχείρημα θα μετατεθεί στη Νομοθετική Πράξη για τΑνθρώπινα Δικαιώματα.

Μπορεί η νομοθετική αυτή πράξη να παραμείνει ως έχει μετά την απειλή που συνιστά η ισλαμική τρομοκρατία;

Ο υπουργός Συνταγματικών Υποθέσεων, λόρδος Φάλκονερ, λέει στους δικαστές πως θα πρέπει οι ίδιοι ναποφασίσουν: αν θεωρήσουν πως ο κίνδυνος για τη ζωή του ατόμου είναι μικρότερος από το κίνδυνο που διατρέχει η ασφάλεια του κράτους, η πλάστιγγα θα πρέπει τότε να κλίνει υπέρ της απέλασης.

Οι δικηγόροι της κυβέρνησης γνωρίζουν πολύ καλά ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Στρασβούργο έχει αναγνωρίσει, με αποφάσεις που έχει εκδόσει, το δικαίωμα κάθε κράτους να λαμβάνει μέτρα που θα είναι ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει.

Έτσι, η Γαλλία δεν έχει διστάσει επανειλημμένα να στείλει μεμονωμένα άτομα πίσω στην πατρίδα τους, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία πως τα κράτη αυτά κάνουν χρήση βασανιστηρίων.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει ζητηθεί από τα γαλλικά δικαστήρια ναποφανθούν αν οι απελάσεις αυτές συνάδουν με το Άρθρο 3 της Συνθήκης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο απαγορεύει κατηγορηματικά τα βασανιστήρια.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα πράγματα είναι διαφορετικά: αποφασισμένοι δικηγόροι, που γνωρίζουν άριστα τη νομοθεσία για τανθρώπινα δικαιώματα, δεν θαφήσουν το κράτος να λάβει μέτρα ανάλογα με αυτά που πήρε η Γαλλία.

Σε ένα πράγμα δεν υπάρχει καμιά διαφωνία ανάμεσα στους πολιτικούς και τους δικαστές.

Το 2001, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε, στην περίπτωση ενός Πακιστανού κληρικού που λέγεται πως είχε υποστηρίξει την τρομοκρατία στο εξωτερικό, πως οι υπουργοί και όχι τα δικαστήρια είναι αυτοί που θα καθορίσουν τι είναι προς το συμφέρον της εθνικής ασφαλείας και τι όχι.

Δεν υπάρχει άρθρο της Νομοθετικής Πράξης για τΑνθρώπινα Δικαιώματα που να επηρεάζει αυτή την αρχή.

Οι εξουσίες του υπουργού εσωτερικών

Το θέμα, λοιπόν, είναι με ποιο τρόπο οι δικαστές ερμηνεύουν τη νομοθετική αυτή πράξη, οριοθετώντας ανάμεσα στα δικαιώματα του ατόμου και στην προστασία της κοινωνίας.

Επειδή δεν υπάρχει απόφαση δικαστηρίου γιαυτό το θέμα, που να εκδόθηκε μετά τις πρόσφατες επιθέσεις που έγιναν στο βρετανικό έδαφος, είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς πώς θαντιδράσουν οι δικαστές.

Κατανάλογο τρόπο, θα πρέπει να δει κανείς την απέλαση του Σεΐχη Ομάρ Μπάκρι Μοχάμεντ από το Ηνωμένο Βασίλειο στα συμφραζόμενα της μετά την 7η Ιουλίου εποχής: η παρουσία του στη Βρετανία συμβάλλει λιγότερο στο γενικό καλό από,τι συνέβαλλε την 6η Ιουλίουπριν γίνουν δηλ. οι βομβιστικές επιθέσεις.

Πάντως, η Νομοθετική Πράξη του 1971 για τη Μετανάστευση δίδει πολλές εξουσίες στον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος μπορεί έτσι να διατάζει απελάσεις ατόμων.

Επομένως, με την προϋπόθεση πως η απόφαση των αρχών ελήφθη με βάση τις διατάξεις του νόμου αυτού, είναι δύσκολο να στεφθεί μεπιτυχία η προσφυγή του Σεΐχη στη δικαιοσύνη.


Δευτέρα 15 Αυγούστου 2005 - 13:44 (Ώρα Λονδίνου)

Αρχίζει η αποχώρηση απ'τη Λωρίδα της Γάζας

Το Ισραήλ αρχίζει να αποσύρεται από τη Λωρίδα της Γάζας--είναι η πρώτη φορά που κατεδαφίζονται εβραϊκοί οικισμοί, που είχαν χτισθεί σε παλαιστινιακά εδάφη που είχαn καταληφθεί στον Πόλεμο των Έξι Ημερών του '67.

Χιλιάδες άοπλοι Ισραηλινοί στρατιώτες και αστυνομικοί άρχισαν να επιδίδουν στους κατοίκους του οικισμού Νέβα Ντεκαλίμ, που είναι ο μεγαλύτερος στη Λωρίδα της Γάζας, τη γραπτή εντολή των αρχών που τους ζητούν να φύγουν μέσα σε 48 ώρες.

Οι 9.000 έποικοι έχουν προθεσμία μέχρι την Τετάρτη για να εγκαταλείψουν τους οικισμούς τους στη Λωρίδα της Γάζας και ορισμένους στη Δυτική Όχθη.

Διαφορετικά, θ'αναγκασθούν να αποχωρήσουν με τη βία, όπως προβλέπει το σχέδιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, για το τέλος της κατοχής της Γάζας από τη χώρα του.

Εκατοντάδες έποικοι ορκίστηκαν να προβάλουν σθεναρή αντίσταση, αλλά πολλοί έχουν ήδη αποχωρήσει.

Παλαιστίνιοι

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της Πόλης της Γάζας για να εορτάσουν το γεγονός ότι γη που κατείχε το Ισραήλ περι΄ρχεται τώρα υπό τον δικό τους έλεγχο.

Πολλοί επίσης πήγαν στα τεμένη για να προσευχηθούν, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που τους απήθυνε η μαχητική οργάνωση Χαμάς.

Σε συνέντευξή του προς το ΒBC, o πρόεδρος των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε πως η αποχώρηση των Ισραηλινών απ'τη Γάζα αποτελεί μια πραγματική ευκαιρία για την ειρηνευτική διαδικασία.

Αλλά ο Αμπάς τόνισε επίσης ότι το Ισραήλ θα πρέπει επίσης ν'αποχωρήσει και από τη Δυτικη Οχθη, για να υπάρξει βιώσιμη ειρήνη.

Η ισραηλινή ηγεσία έχει υποσχεθεί πως θα διατηρήσει ορισμένους μεγάλους οικισμούς γύρω απ'την Ιερουσαλήμ, αλλά ο ηγέτης των Παλαιστινίων δήλωσε πως έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τον πρόεδρο Μπους και άλλους ξένους ηγέτες ότι θα υπάρξει και δεύτερη διαδικασία μετά τη Γάζα.

Όπως είπε ο κ. Αμπάς, η πλειοψηφία της ισραηλνής κοινής γνώμης υποστηρίζει αυτή την ιδέα.


Δευτέρα 15 Αυγούστου 2005 - 12:01 (Ώρα Λονδίνου)

Άρχισαν οι έρευνες για τα αίτια

Έλληνες αξιωματούχοι που ερευνούν τα αίτια της συντριβής του κυπριακού αεροπλάνου της εταιρείας «Ήλιος», δήλωσαν πως και οι 121 άνθρωποι που επέβαιναν στο σκάφος είχαν βρει το θάνατο πριν συντριβεί το Μπόινγκ 737 στο Γραμματικό την Κυριακή.

Πληροφορίες του πρακτορείου Ρόιτερ που επικαλείται πηγές του υπουργείου Άμυνας αναφέρουν πως τα πτώματα που εξετάστηκαν μέχρι στιγμής βρέθηκαν να είναι σε συνθήκες κατάψυξης, ακόμα κι αν ηταν εξωτερικά απανθρακωμένα, κάτι που υποδηλώνει πως οι άνθρωποι αυτοί ήταν νεκροί πριν τη συντριβη του αεροσκάφους.

Εικάζεται πως υπήρξε στο Μπόινγκ 737 καταστροφική αποσυμπίεση σε ύψος 10.000 μέτρων με αποτέλεσμα πέσει απότομα η θερμοκρασία στους -50 βαθμούς Κελσίου και να χάσουν οι επιβαίνοντες, μέσα σε ένα λεπτό, τις αισθήσεις τους λόγω έλλειψης οξυγόνου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θόδωρος Ρουσόπουλος, δήλωσε πως από τις παρατηρήσεις των πληρωμάτων των δύο μαχητικών σκαφών της πολεμικής αεροπορίας, που είχαν απογειωθεί για να δουν τι συνέβαινε στο Μπόινγκ της «Ήλιος», δείχνουν πως τουλάχιστον ένας από τους κυβερνήτες του κυπριακού αεροπλάνου είχε χάσει τις αισθήσεις του πριν από τη συντριβή.

Έχουν ήδη βρεθεί τα δύο μαύρα κουτιά του αεροπλάνου της εταιρείας «Ήλιος» που θα δώσουν ίσως κάποια στοιχεία για το τι ακριβώς συνέβη. Και τα δύο θα σταλούν για ανάλυση στη Γαλλία.

Πάντως, σύμφωνα με δήλωση των ελληνικών αρχών, το δεύτερο μαύρο κουτί που βρέθηκε ήταν σε «πολύ άσχημη κατάσταση» και μπορεί να μην είναι «αξιοποιήσιμο» στις έρευνες που γίνονται.

Αναπάντητα ερωτήματα

Ήδη, ο βρετανικός Τύος που αναφέρεται στα πιθανά αίτια της τραγωδίας παραθέτει τις πρώτες εκτιμήσεις πολλών ειδικών και επισημαίνει πως υπάρχουν πολλά ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα.

«Αίνιγμα» χαρακτηρίζει ο διευθυντής του περιοδικού Air Transort Intelligence, Κίραν Ντάλι, τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους της αεροπορικής εταιρείας «Ήλιος».

Εξάλου, ο Κρις Γιέιτς, αναλυτής επί θεμάτων αεροπλοΐας του περιοδικού Jane's Transport, μιλώντας στην Γκάρντιαν, εκτιμά πως, απ'ό,τι φαίνεται, θα πρέπει να υπήρξε «κάποιας μορφής αποσυμπίεση» στην καμπίνα του αεροπλάνου.

Πάντως, ο Ντέιβιντ Καμίνσκι Μόροου του περιοδικού Air Transport Intelligence πιστεύει πως «είναι πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή να πει κανείς τι προκάλεσε την έλλειψη οξυγόνου στην καμπίνα του αεροπλάνου.»

Τέλος, ο Ντάνιελ Χόλντγκεν, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια της Αεροπλοΐας, που έχει την έδρα της στην Κολονία της Γερμανίας δήλωσε: «είναι εξαιρετικά απίθανο η αποσυμπίεση και μόνο να προκάλεσε ένα τέτοιο δυστύχημα. Θα πρέπει να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συνέβαλαν σε ό,τι συνέβη.»

Αναγνώριση

Έχει αρχίσει, εν τω μεταξύ, η σκληρή διαδικασια της αναγνώρισης, από συγγενείς, των 121 πτωματων των επιβατών και του πληρώματος τους αεροσκάφους, αν και τρεις σοροί δεν έχουν εντοπιστεί μεχρι στιγμης.

Για όσες σορούς δεν γίνει δυνατή η οπτική αναγνώριση απο τους συγγενεις, θα γινει με την ανάλυση του DNA.

Συγγενείς των θυμάτων ήλθαν τη Δευτέρα στην Αθήνα με ειδική πτήση, που ήταν ναυλωμένη από την κυπριακή κυβέρνηση, για το δύσκολο έργο της αναγνώρισης.

Έχει από την Κυριακή διαμορφωθεί ειδικός χώρος στο ξενοδοχείο Σοφιτέλ απέναντι από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» για την υποδοχή των συγγενών των θυμάτων. Υπάρχουν ήδη εκεί ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί.

Τη Δευτέρα, με καθυστέρηση μιας μέρας, η κυπριακή κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα τον επίσημο κατάλογο των επιβατών του αεροσκάφους.

Εθνικό πένθος

121 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο μεταξύ των οποίων και 21 παιδιά, και όχι 48 όπως είχε αναφερθεί αρχικά, που ήταν μέλη ποδοσφαιρικής ακαδημίας από τη Λάρνακα και μετέβαιναν στην Πράγα.

Τριήμερο πένθους έχει κηρυχθεί στην Κύπρο, ενώ ημέρα πένθους είναι στην Ελλάδα η αυριανή.

Οργή

Ορισμένοι συγγενείς δεν έκρυψαν την οργή τους για την εταιρεία «Ήλιος» στην οποία ανήκε το Μπόινγκ 737.

«Δολοφόνους» αποκάλεσαν τους υπευθύνους της εταιρείας τους οποίους κατηγορούν ότι επέτρεψαν την πτήση ενός αεροπλάνου που δεν ήταν ασφαλές--κατηγορία που ο «Ήλιος» απορρίπτει.

Τη Δευτέρα, μία πτήση της εταιρείας «Ήλιος«, που επρόκειτο ν'αναχωρήσει από τη Λάρνακα, δεν έγινε γιατί πλήρωμα και επιβάτες αρνήθηκαν να εισέλθουν στο αεροπλάνο.


Δευτέρα 15 Αυγούστου 2005 - 11:13 (Ώρα Λονδίνου)

Τι συνέβη;

Η αεροπορική τραγωδία με τα 121 θύματα, η χειρότερη που έχει γνωρίσει ποτέ η Ελλάδα, κυριαρχεί, όπως είναι φυσικό, στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων της Δευτέρας που καλύπτουν το χρονικό της μοιραίας πτήσης και παραθέτουν τις απόψεις ειδικών για τα πιθανά αίτια του δυστυχήματος.

Καθ'όλες τις ενδείξεις, υπήρξε αποσυμπίεση στην καμπίνα, αλλά γιατί;» είναι το ερώτημα που θέτει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Τhe Daily Telegraph), η οποία προσθέτει πως υπάρχουν ήδη πολλά ερωτήματα που παραμένουν μέχρι στιγμής αναπάνητα:

Υπήρξε αποσυμπίεση στην καμπίνα του αεροπλάνου που πραγματοποιούσε την πτήση HCY 522 κι αν ναι, γιατί;

Αν υπήρξε όντως αποσυμπίεση, ήταν «σταδιακή» ή «ραγδαία»;

Μπορεί να υπήρξε πρόβλημα στο σύστημα παροχής οξυγόνου κι αν ναι, γιατί;

Μπορεί, ταυτόχρονα, να υπήρξε αποσυμπίεση και να παρουσιάστηκε πρόβλημα στο σύστημα παροχής οξυγόνου;

Γιατί ο πιλότος του F-16, που απογειώθηκε για να διαπιστώσει τι συνέβαινε, δεν είδε τον κυβερνήτη του Μπόινγκ 737 στο πιλοτήριο;

Οι περισσότεροι επιβάτες, που βρέθηκαν νεκροί, φορούσαν μάσκες οξυγόνου. Φορούσαν και οι πιλότοι μάσκες;

Γιατί η αεροπορική εταιρεία «Ήλιος» άργησε τόσο πολύ να δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες των επιβατών;

«Αίνιγμα»

Η Ιντιπέντεντ (The Independent), από τη δική της πλευρά, παραθέτει τι είχε δηλώσει νωρίτερα στο πρακτορείο Ρόιτερ,ο διευθυντής του περιοδικού Air Transort Intelligence, Κίραν Ντάλι, ο οποίος χαρακτηρίζει «αίνιγμα» τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους της αεροπορικής εταιρείας «Ήλιος».

Ο κ. Ντάλι δήλωσε πως «υπάρχουν πολύ καλές διαδικασίες για το τι θα πρέπει να γίνει σε περίπτωση έλλειψης οξυγόνου. Υπάρχουν τόσα πολλά προειδοποιητικά μηνύματα, το πλήρωμα όφειλε να γνωρίζει πως υπήρχε πρόβλημα.

»Το γεγονός ότι ένας επιβάτης δήλωσε πως έκανε κρύο δείχνει πως δεν κυκλοφορούσε καθόλου αέρας στο αεροπλάνο, στην καμπίνα των επιβατών ή στο πιλοτήριο.»

«Κάποιας μορφής αποσυμπίεση»

Ο Κρις Γιέιτς, αναλυτής επί θεμάτων αεροπλοΐας του περιοδικού Jane's Transport, μιλώντας στην Γκάρντιαν, εκτιμά πως, απ'ό,τι φαίνεται, θα πρέπει να υπήρξε «κάποιας μορφής αποσυμπίεση» στην καμπίνα του αεροπλάνου.

«Θα πρέπει αυτό να συνέβη σε κλάσμα δευτερολέπτου», δήλωσε ο κ. Γιέιτς, «γιατί, διαφορετικά, ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης θα φορούσαν αμέσως τις μάσκες οξυγόνου και θα κατέβαζαν το αεροπλάνο σε ασφαλές ύψος όπου θα μπορούσαν ν'αναπνεύσουν»

Όμως, ο πιλότος ενός από τα F-16 που πλησίασε το αεροπλάνο δεν είδε τον κυβερνήτη στο πιλοτήριο, ενώ ο συγκυβερνήτης φαινόταν πεσμένος πάνω στο χειριστήριο.

«Αυτό δείχνει ότι τα πάντα συνέβησαν τόσο ραγδαία ώστε ούτε ο κυβερνήτης αλλά ούτε κι ο συγκυβερνήτης είχαν τον καιρό να πάρουν οξυγόνο» δήλωσε ο αναλυτής επί θεμάτων αεροπλοΐας του περιοδικού Jane's Transport, Κρις Γιέιτς, ο οποίος, σχολιάζοντας στη συνέχεια,το μήνυμα που έστειλε ένας επιβάτης με το κινητό του, είπε πως αν «η αποσυμπίεση ήταν άμεση, όλοι θα είχαν επηρεαστεί κι όχι μόνο το πλήρωμα».

«Έλλειψη οξυγόνου»

Στο ίδιο θέμα αναφέρονται και οι Τάιμς (Τhe Times) που αναφέρουν τι δήλωσε επ'αυτού ο Ντέιβιντ Καμίνσκι Μόροου του περιοδικού Air Transport Intelligence ο οποίος είπε ότι οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ως υπήρξε αποσυμπίεση, αλλά δεν ήταν σαφές γιατί οι πιλότοι δεν αντέδρασαν: «Τελικά, η ιδέα πως έκανε πάρα πολύ κρύο στην καμπίνα δείχνει πως πως το πλήρωμα έπασχε από έλλειψη οξυγόνου.»

Πάντως, ο ίδιος ειδικός, σύμφωνα με τη σημερινή Τέλεγκραφ, πιστεύει πως «είναι πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή να πει κανείς τι προκάλεσε την έλλειψη οξυγόνου.

»Αν το αεροπλάνο βρίσκεται σε ύψος 30.000 ποδών, δεν μπορείς να διατηρήσεις τις αισθήσεις σου για παραπάνω από 15-30 δευτερόλεπτα. Είναι σα να βρίσκεσαι στην κορυφή του Έβερεστ.»

«Και άλλοι παράγοντες»

Η Ιντιπέντεντ, όπως και η Γκάρντιαν, αναφέρει τι δήλωσε ο Ντάνιελ Χόλντγκεν, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια της Αεροπλοΐας, που έχει την έδρα της στην Κολονία της Γερμανίας: «είναι εξαιρετικά απίθανο η αποσυμπίεση και μόνο να προκάλεσε ένα τέτοιο δυστύχημα. Θα πρέπει να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συνέβαλαν σε ό,τι συνέβη.»

Η ίδια εφημερίδα, τέλος, σε άλλο άρθρο της επισημαίνει ότι παρά τη συντριβή του αεροσκάφους της κυπριακής εταιρείας «Ήλιος», οι αεροπορικές εταιρείες που προσφέρουν φθηνά εισιτήρια παραμένουν ένας ασφαλής τρόπος μεταφοράς μετά από 35 χρόνια λειτουργίας.

«Πάντως, είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν η προσπάθεια περιορισμού του κόστους συνέβαλε στη συντριβή του αεροσκάφους της εταιρείας Ήλιος» γράφει ο Σάιμον Κάλντερ στην Ιντιπέντεντ.


Δευτέρα 15 Αυγούστου 2005 - 11:13 (Ώρα Λονδίνου)

Τι συνέβη;

Η αεροπορική τραγωδία με τα 121 θύματα, η χειρότερη που έχει γνωρίσει ποτέ η Ελλάδα, κυριαρχεί, όπως είναι φυσικό, στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων της Δευτέρας που καλύπτουν το χρονικό της μοιραίας πτήσης και παραθέτουν τις απόψεις ειδικών για τα πιθανά αίτια του δυστυχήματος.

Καθ'όλες τις ενδείξεις, υπήρξε αποσυμπίεση στην καμπίνα, αλλά γιατί;» είναι το ερώτημα που θέτει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Τhe Daily Telegraph), η οποία προσθέτει πως υπάρχουν ήδη πολλά ερωτήματα που παραμένουν μέχρι στιγμής αναπάνητα:

Υπήρξε αποσυμπίεση στην καμπίνα του αεροπλάνου που πραγματοποιούσε την πτήση HCY 522 κι αν ναι, γιατί;

Αν υπήρξε όντως αποσυμπίεση, ήταν «σταδιακή» ή «ραγδαία»;

Μπορεί να υπήρξε πρόβλημα στο σύστημα παροχής οξυγόνου κι αν ναι, γιατί;

Μπορεί, ταυτόχρονα, να υπήρξε αποσυμπίεση και να παρουσιάστηκε πρόβλημα στο σύστημα παροχής οξυγόνου;

Γιατί ο πιλότος του F-16, που απογειώθηκε για να διαπιστώσει τι συνέβαινε, δεν είδε τον κυβερνήτη του Μπόινγκ 737 στο πιλοτήριο;

Οι περισσότεροι επιβάτες, που βρέθηκαν νεκροί, φορούσαν μάσκες οξυγόνου. Φορούσαν και οι πιλότοι μάσκες;

Γιατί η αεροπορική εταιρεία «Ήλιος» άργησε τόσο πολύ να δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες των επιβατών;

Η Ιντιπέντεντ (The Independent), από τη δική της πλευρά, παραθέτει τι είχε δηλώσει νωρίτερα στο πρακτορείο Ρόιτερ,ο διευθυντής του περιοδικού Air Transort Intelligence, Κίραν Ντάλι, ο οποίος χαρακτηρίζει «αίνιγμα» τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους της αεροπορικής εταιρείας «Ήλιος».

Ο κ. Ντάλι δήλωσε πως «υπάρχουν πολύ καλές διαδικασίες για το τι θα πρέπει να γίνει σε περίπτωση έλλειψης οξυγόνου. Υπάρχουν τόσα πολλά προειδοποιητικά μηνύματα, το πλήρωμα όφειλε να γνωρίζει πως υπήρχε πρόβλημα.

»Το γεγονός ότι ένας επιβάτης δήλωσε πως έκανε κρύο δείχνει πως δεν κυκλοφορούσε καθόλου αέρας στο αεροπλάνο, στην καμπίνα των επιβατών ή στο πιλοτήριο.»

Ο Κρις Γιέιτς, αναλυτής επί θεμάτων αεροπλοΐας του περιοδικού Jane's Transport, μιλώντας στην Γκάρντιαν, εκτιμά πως, απ'ό,τι φαίνεται, θα πρέπει να υπήρξε «κάποιας μορφής αποσυμπίεση» στην καμπίνα του αεροπλάνου.

«Θα πρέπει αυτό να συνέβη σε κλάσμα δευτερολέπτου», δήλωσε ο κ. Γιέιτς, «γιατί, διαφορετικά, ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης θα φορούσαν αμέσως τις μάσκες οξυγόνου και θα κατέβαζαν το αεροπλάνο σε ασφαλές ύψος όπου θα μπορούσαν ν'αναπνεύσουν»

Όμως, ο πιλότος ενός από τα F-16 που πλησίασε το αεροπλάνο δεν είδε τον κυβερνήτη στο πιλοτήριο, ενώ ο συγκυβερνήτης φαινόταν πεσμένος πάνω στο χειριστήριο.

«Αυτό δείχνει ότι τα πάντα συνέβησαν τόσο ραγδαία ώστε ούτε ο κυβερνήτης αλλά ούτε κι ο συγκυβερνήτης είχαν τον καιρό να πάρουν οξυγόνο» δήλωσε ο αναλυτής επί θεμάτων αεροπλοΐας του περιοδικού Jane's Transport, Κρις Γιέιτς, ο οποίος, σχολιάζοντας στη συνέχεια,το μήνυμα που έστειλε ένας επιβάτης με το κινητό του, είπε πως αν «η αποσυμπίεση ήταν άμεση, όλοι θα είχαν επηρεαστεί κι όχι μόνο το πλήρωμα».

Στο ίδιο θέμα αναφέρονται και οι Τάιμς (Τhe Times) που αναφέρουν τι δήλωσε επ'αυτού ο Ντέιβιντ Καμίνσκι Μόροου του περιοδικού Air Transport Intelligence ο οποίος είπε ότι οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ως υπήρξε αποσυμπίεση, αλλά δεν ήταν σαφές γιατί οι πιλότοι δεν αντέδρασαν: «Τελικά, η ιδέα πως έκανε πάρα πολύ κρύο στην καμπίνα δείχνει πως πως το πλήρωμα έπασχε από έλλειψη οξυγόνου.»

Πάντως, ο ίδιος ειδικός, σύμφωνα με τη σημερινή Τέλεγκραφ, πιστεύει πως «είναι πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή να πει κανείς τι προκάλεσε την έλλειψη οξυγόνου.

»Αν το αεροπλάνο βρίσκεται σε ύψος 30.000 ποδών, δεν μπορείς να διατηρήσεις τις αισθήσεις σου για παραπάνω από 15-30 δευτερόλεπτα. Είναι σα να βρίσκεσαι στην κορυφή του Έβερεστ.»

Η Ιντιπέντεντ, όπως και η Γκάρντιαν, αναφέρει τι δήλωσε ο Ντάνιελ Χόλντγκεν, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια της Αεροπλοΐας, που έχει την έδρα της στην Κολονία της Γερμανίας: «είναι εξαιρετικά απίθανο η αποσυμπίεση και μόνο να προκάλεσε ένα τέτοιο δυστύχημα. Θα πρέπει να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συνέβαλαν σε ό,τι συνέβη.»

Η ίδια εφημερίδα, τέλος, σε άλλο άρθρο της επισημαίνει ότι παρά τη συντριβή του αεροσκάφους της κυπριακής εταιρείας «Ήλιος», οι αεροπορικές εταιρείες που προσφέρουν φθηνά εισιτήρια παραμένουν ένας ασφαλής τρόπος μεταφοράς μετά από 35 χρόνια λειτουργίας.

«Πάντως, είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν η προσπάθεια περιορισμού του κόστους συνέβαλε στη συντριβή του αεροσκάφους της εταιρείας Ήλιος» γράφει ο Σάιμον Κάλντερ στην Ιντιπέντεντ.


Δευτέρα 15 Αυγούστου 2005 - 07:08 (Ώρα Λονδίνου)

Έρευνα για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας

Πιστεύεται ότι όλα ξεκίνησαν από ένα πρόβλημα στο σύστημα κλιματισμού

Τρίημερο πένθους κηρύχθηκε στην Κύπρο όπου ματαιώθηκαν όλες οι εκδηλώσεις για την Παναγία. 121 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο και ανάμεσα τους ήταν 48 παιδιά, μέλη ποδοσφαιρικής ακαδημίας από τη Λάρνακα που μετέβαιναν στην Πράγα.

Οι συγγενείς των θυμάτων μεταβαίνουν στην Αθήνα για την επώδυνη διαδικασία της αναγνώρισης των σορών.

Προς το ενδεχόμενο πολλαπλών βλαβών στο σύστημα αποσυμπίεσης και κλιματισμού του αεροσκάφους στρέφονται οι υποψίες για τα αίτια της συντριβής.

Βρέθηκε το «μαύρο κουτί» που πιστεύεται ότι θα απαντήσει στα ερωτήματα για τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος.

Το ιστορικό της τραγικής πτήσης

Το αεροσκάφος των κυπριακών αερογραμμών «Ήλιος», με 115 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα, συνετρίβη δυόμισι χιλιόμετρα έξω από το Γραμματικό την Κυριακή.

Ένα τηλεφωνικό μήνυμα που εστάλη από κάποιον από τους επιβάτες προς τον ξάδελφό του έλεγε ότι οι πιλότοι είχαν χάσει τις αισθήσεις τους και ότι οι επιβάτες είχαν παγώσει λόγω της εξαιρετικά χαμηλής θερμοκρασίας.

«Ο πιλότος είναι νεκρός και εμείς παγώνουμε», έλεγε το μήνυμα που εστάλη από έναν επιβάτη.

Ελληνικά μαχητικά F-16 απογειώθηκαν εσπευσμένως όταν χάθηκε η επαφή με το αεροσκάφος, το οποίο είχε απογειωθεί από τη Λάρνακα και βρισκόταν καθ' οδόν προς την Αθήνα.

Τρελή πορεία

Το αεροπλάνο εντοπίστηκε πάνω από τη Τζια και τα F-16 προσπάθησαν να το συνοδεύσουν για να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με ασφάλεια.

Ωστόσο, το αεροσκάφος συνετρίβη κοντά στο Γραμματικό, έπειτα από μια τρελή πορεία που δείχνει ότι μάλλον ήταν ακυβέρνητο.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των πιλότων των μαχητικών, που πλησίασαν πολύ κοντά στο αεροσκάφος, ο κυβερνήτης του αεροπλάνου φαινόταν να είχε χάσει τις αισθήσεις του ή να είχε πεθάνει, ενώ ο συγκυβερνήτης απουσίαζε από το πιλοτήριο.

Οι πιλότοι των μαχητικών διαπίστωσαν επίσης ότι μέσα στην καμπίνα των επιβατών είχαν πέσει οι μάσκες οξυγόνου.

Στην περιοχή βρίσκονται συνεργεία διάσωσης του ΕΚΑΒ και έχουν ανασύρει τα πρώτα πτώματα, ενώ οι ελπίδες για επιζώντες είναι ανύπαρκτες.

Αγωνία των συγγενών

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα από την Τήνο, όπου βρισκόταν για τη γιορτή της Παναγίας, ενώ ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσος Παπαδόπουλος, βρίσκεται στο αεροδρόμιο της Λάρνακας όπου διατηρεί γραφεία η εταιρία «Ήλιος».

Στο αεροδρόμιο της Λαρνακας έχουν συγκεντρωθεί δεξάδες συγγενείς των επιβατών.

Η εταιρία «Ήλιος» δεν έχει ακόμα δώσει στη δημοσιότητα τον κατάλογο των επιβατών.

Το αεροσκάφος πραγματοποιούσε πτήση από Λάρνακα προς Πράγα με ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα.

Πιστεύεται ότι το πρόβλημα στο σύστημα κλιματισμού στο αεροσκάφος προκάλεσε απότομη αποσυμπίεση στο πιλοτήριο.


Δευτέρα 15 Αυγούστου 2005 - 07:10 (Ώρα Λονδίνου)

Το ιστορικό της τραγικής πτήσης

Του ανταποκριτή μας στη Λευκωσία, Πάρη Ποταμίτη

Δυνάμεις της πυροσβεστικής έσπευσαν στην περιοχή μετά την καταστροφή

Ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους, ο ένας εκ των δύο πιλότων της μοιραίας πτήσης που είχε πετάξει επανειλημμένα με το συγκεκριμένο αεροσκάφος, είχε πει πολλές φορές τόσο στη μητέρα του όσο και σε άλλους πως το αεροσκάφος αυτό της Helios Airways αντιμετώπιζε σοβαρότατα προβλήματα.

Στη συνταρακτική αυτή αποκάλυψη προέβη στενός συγγενής τού Κύπριου πιλότου, ο Κυριάκος Πουργούρης, ο οποίος ανέφερε πως τα παράπονα του άτυχου πιλότου που ήταν και ιπτάμενος μηχανικός, είχαν εκφραστεί ακόμη και τη βδομάδα που πέρασε.

Η καταγγελία αυτή φαίνεται να στηρίζεται και από βροχή μαρτυριών από πολίτες, σύμφωνα με τις οποίες πρόβλημα με το σύστημα κλιματισμού είχε παρουσιαστεί επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα σε πτήσεις της εταιρείας από διαφορετικούς προορισμούς.

Η ίδια η εταιρεία πάντως διαβεβαίωσε με ανακοίνωσή της ότι «το αεροσκάφος ήταν τεχνικά πλήρως ελεγμένο», εκδοχή πού επιβεβαίωσε ο υπουργός Συγκοινωνιών της Κύπρου Χάρης Θράσου, ο οποίος ανέφερε ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος είχε περάσει από έλεγχο εκτός Κύπρου και είχε τα αναγκαία πιστοποιητικά.

Διακοπή κάθε επικοινωνίας

Εξιστορώντας το χρονικό της τραγωδίας, ο κ. Θράσου ανέφερε ότι λίγο μετά την απογείωση του, το αεροσκάφος με τους 115 επιβάτες και τα έξι μέλη του πληρώματος, διέκοψε απότομα κάθε επικοινωνία.

Όταν έσπευσαν τα ελληνικά F16 και οι πιλότοι μπόρεσαν να δουν από κοντά στο εσωτερικό του αεροσκάφους, πριν αυτό συντριβεί, «φάνηκε ότι το μοιραίο είχε ήδη επέλθει στούς πιλότους και κατά πάσα πιθανότητα και στούς επιβάτες», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Συγκοινωνιών ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «ουδεμία ένδειξη υπήρξε περί τρομοκρατικής ενέργειας».

Από την ώρα τής συντριβής ολόκληρη η Κύπρος βυθίστηκε στο πένθος και η μία μετά την άλλη ανακοίνωση ενημέρωναν γιά την ακύρωση όλων των εκδηλώσεων για τη σημερινή γιορτή της Παναγίας.

Τραγικότερες φιγούρες οι εκατοντάδες των συγγενών πού γιά ώρες αφέθησαν χωρίς επίσημη ενημέρωση γοα την τύχη των δικών τους που επέβαιναν στο αεροσκάφος.

Τριήμερο πένθος

Η ενημέρωση των συγγενών συνεχιζόταν μέχρι αργά χθές βράδυ. Μια κατάσταση για την οποία η κυβέρνηση επέρριψε την ευθύνη στην εταιρεία «Ήλιος», ενώ η εταιρεία επιρρίπτει την ευθύνη στις κυβερνητικές υπηρεσίες. Ο κατάλογος με τους επιβάτες της μοιραίας πτήσης αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Με απόφαση τού υπουργικού συμβουλίου πού συνεδρίασε υπό την προεδρία τού Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, κηρύχθηκε επίσημο τριήμερο πένθος ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.

Ο ίδιος ο Τάσσος Παπαδόπουλος, που από την πρώτη στιγμή διέκοψε τις διακοπές του και μετείχε σε αλλεπάλληλες συσκέψεις πρώτα στο αεροδρόμιο Λάρνακας και μετά στο υπουργείο Εξωτερικών και το προεδρικό μέγαρο, δήλωσε συγκλονισμένος από την τραγωδία πού έπληξε την Κύπρο.

Όπως δε ανέφερε, είχε ο ίδιος επικοινωνία τόσο με τον πρόεδρο της Ελλάδας όσο και με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας.

Με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο επικοινώνησε επίσης για να τον συλλυπηθεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Αργότερα σήμερα το πρωί, στις 09.30, αναμένεται να αναχωρήσει ειδικά ναυλωμένο αεροσκάφος με συγγενείς των θυμάτων οι οποίοι θα μεταβούν στην Αθήνα γιά το τελευταίο και τόσο δύσκολο χρέος: την αναγνώριση των σορών.

Αν και, όπως αναφέρεται, οι σοροί είναι σε τέτοια κατάσταση πού μόνο η ταυτοποίηση με τη μέθοδο τού DNA θα δείξει με βεβαιότητα την ταυτότητα των άτυχων θυμάτων της πτήσης 522 της Helios Airways.


Δευτέρα 15 Αυγούστου 2005 - 07:08 (Ώρα Λονδίνου)

Έρευνα για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας

Πιστεύεται ότι όλα ξεκίνησαν από ένα πρόβλημα στο σύστημα κλιματισμού

Τρίημερο πένθους κηρύχθηκε στην Κύπρο όπου ματαιώθηκαν όλες οι εκδηλώσεις για την Παναγία. 121 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο και ανάμεσα τους ήταν 48 παιδιά, μέλη ποδοσφαιρικής ακαδημίας από τη Λάρνακα που μετέβαιναν στην Πράγα.

Οι συγγενείς των θυμάτων μεταβαίνουν στην Αθήνα για την επώδυνη διαδικασία της αναγνώρισης των σορών.

Προς το ενδεχόμενο πολλαπλών βλαβών στο σύστημα αποσυμπίεσης και κλιματισμού του αεροσκάφους στρέφονται οι υποψίες για τα αίτια της συντριβής.

Βρέθηκε το «μαύρο κουτί» που πιστεύεται ότι θα απαντήσει στα ερωτήματα για τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος.

Το ιστορικό της τραγικής πτήσης

Το αεροσκάφος της κυπριακής αεροπορικής εταιρίας Ήλιος με 121 επιβαίνοντες συνετρίβη κοντά στην Αθήνα έπειτα από πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο σύστημα κλιματισμού του πιλοτηρίου.

Το αεροσκάφος των κυπριακών αερογραμμών «Ήλιος», με 115 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα, συνετρίβη δυόμισι χιλιόμετρα έξω από το Γραμματικό την Κυριακή.

Ένα τηλεφωνικό μήνυμα που εστάλη από κάποιον από τους επιβάτες προς τον ξάδελφό του έλεγε ότι οι πιλότοι είχαν χάσει τις αισθήσεις τους και ότι οι επιβάτες είχαν παγώσει λόγω της εξαιρετικά χαμηλής θερμοκρασίας.

«Ο πιλότος είναι νεκρός και εμείς παγώνουμε», έλεγε το μήνυμα που εστάλη από έναν επιβάτη.

Ελληνικά μαχητικά F-16 απογειώθηκαν εσπευσμένως όταν χάθηκε η επαφή με το αεροσκάφος, το οποίο είχε απογειωθεί από τη Λάρνακα και βρισκόταν καθ' οδόν προς την Αθήνα.

Τρελή πορεία

Το αεροπλάνο εντοπίστηκε πάνω από τη Τζια και τα F-16 προσπάθησαν να το συνοδεύσουν για να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με ασφάλεια.

Ωστόσο, το αεροσκάφος συνετρίβη κοντά στο Γραμματικό, έπειτα από μια τρελή πορεία που δείχνει ότι μάλλον ήταν ακυβέρνητο.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των πιλότων των μαχητικών, που πλησίασαν πολύ κοντά στο αεροσκάφος, ο κυβερνήτης του αεροπλάνου φαινόταν να είχε χάσει τις αισθήσεις του ή να είχε πεθάνει, ενώ ο συγκυβερνήτης απουσίαζε από το πιλοτήριο.

Οι πιλότοι των μαχητικών διαπίστωσαν επίσης ότι μέσα στην καμπίνα των επιβατών είχαν πέσει οι μάσκες οξυγόνου.

Στην περιοχή βρίσκονται συνεργεία διάσωσης του ΕΚΑΒ και έχουν ανασύρει τα πρώτα πτώματα, ενώ οι ελπίδες για επιζώντες είναι ανύπαρκτες.

Αγωνία των συγγενών

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα από την Τήνο, όπου βρισκόταν για τη γιορτή της Παναγίας, ενώ ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσος Παπαδόπουλος, βρίσκεται στο αεροδρόμιο της Λάρνακας όπου διατηρεί γραφεία η εταιρία «Ήλιος».

Στο αεροδρόμιο της Λαρνακας έχουν συγκεντρωθεί δεξάδες συγγενείς των επιβατών.

Η εταιρία «Ήλιος» δεν έχει ακόμα δώσει στη δημοσιότητα τον κατάλογο των επιβατών.

Το αεροσκάφος πραγματοποιούσε πτήση από Λάρνακα προς Πράγα με ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα.

Πιστεύεται ότι το πρόβλημα στο σύστημα κλιματισμού στο αεροσκάφος προκάλεσε απότομη αποσυμπίεση στο πιλοτήριο.


Δευτέρα 15 Αυγούστου 2005 - 02:53 (Ώρα Λονδίνου)

Η χειρότερη αεροπορική τραγωδία της Ελλάδας

Η αεροπορική τραγωδία με τα 121 θύματα, η χειρότερη που έχει γνωρίσει ποτέ η Ελλάδα, κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων σήμερα που καλύπτουν το χρονικό της μοιραίας πτήσης και παραθέτουν τις απόψεις ειδικών για τα πιθανά αίτια του δυστυχήματος.

«Παγωμένοι στις 35.000 πόδια» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Ιντιπένταντ (Independent) και ο υπότιτλος του πρωτοσέλιδου άρθρου της «το τελευταίο μήνυμα αποκαλύπτει τις φρικτές συνθήκες στη μοιραία πτήση».

Στη δεύτερη σελίδα της Ιντιπένταντ δημοσιεύεται άρθρο που επισημαίνει ότι παρά τη συντριβή του αεροσκάφους της κυπριακής εταιρείας «Ήλιος», οι αεροπορικές εταιρείες που προσφέρουν φθηνά εισιτήρια παραμένουν ένας ασφαλής τρόπος μεταφοράς μετά από 35 χρόνια λειτουργίας.

«Πάντως είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν η προσπάθεια περιορισμού του κόστους συνέβαλλε στη συντριβή του αεροσκάφους της εταιρείας Ήλιος» γράφει ο Σάιμον Κάλντερ στην Ιντιπένταντ.

«Μυστήριο καλύπτει τα αίτια του δυστυχήματος»

«Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις υπήρξε αποσυμπίεση . αλλά γιατί;» είναι ο τίτλος άρθρου στην εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph).

Το άρθρο παραθέτει τα κύρια ερωτήματα: Υπήρξε αποσυμπίεση και αν ναι ήταν ξαφνική ή σταδιακή; Υπήρξε βλάβη στο σύστημα κλιματισμού; έλλειψη οξυγόνου; Ή μήπως όλες αυτές οι βλάβες σημειώθηκαν ταυτόχρονα; Και γιατί η Ήλιος καθυστέρησε να ανακοινώσει πληροφορίες για τους επιβάτες; Αναρωτιέται το άρθρο της Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Η εφημερίδα Γκάρντιαν (Guardian) παραθέτει επίσης τις απόψεις ειδικών για τα αίτια του δυστυχήματος.

Ο Κρις Γέιτς, αναλυτής του έγκυρου περιοδικού Janes Transport λέει: «κατά τα φαινόμενα υπήρξε κάποιου είδους αποσυμπίεση. Θα πρέπει να συνέβη σε κλάσμα του δευτερολέπτου, διαφορετικά ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης θα είχαν αμέσως φορέσει μάσκες οξυγόνου και θα είχαν φέρει το αεροσκάφος σε χαμηλότερο ύψος όπου δεν θα υπήρχε πρόβλημα οξυγόνου».

Αυτό που θεωρεί περίεργο ο Βρετανός ειδικός είναι το γεγονός ότι «ενώ όλα πρέπει να συνέβησαν πολύ γρήγορα ώστε ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης δεν είχαν καιρό να φορέσουν μάσκες οξυγόνου, κάποιοι επιβάτες μπόρεσαν να στείλουν μηνύματα».

«Αν υπήρξε απότομη αποσυμπίεση τότε θα είχαν επηρεαστεί όλοι όσοι ήταν μέσα στο αεροσκάφος» είπε ο Κρις Γέιτς.

«Αίνιγμα» χαρακτήρισε τα αίτια του δυστυχήματος ο Κίραν Ντάλι, συντάκτης του Air Transport Intelligence που ανέφερε ότι υπάρχουν μέτρα για την αντιμετώπιση της έλλειψης οξυγόνου και πολλαπλά συστήματα προειδοποίησης αν παρουσιαζόταν κάποιο πρόβλημα.

«Υπό κανονικές συνθήκες η απότομη αποσυμπίεση αυτόματα θα απελευθέρωνε τις μάσκες οξυγόνου» είπε ο Κίραν Ντάλι.

¨Είναι πολύ απίθανο η αποσυμπίεση από μόνη της να προκάλεσε το δυστύχημα. Θα πρέπει να υπήρξαν και άλλοι παράγοντες» τόνισε ο Ντάνιελ Χόλτγκεν, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια της Αεροπορίας».

Ιστορική μέρα

Την έναρξη της επιχείρησης αποχώρησης των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας σχολιάζουν όλες οι βρετανικές εφημερίδες.

«Η αποχώρηση από τη Γάζα είναι μια θετική εξέλιξη διότι σηματοδοτεί και ένα ψυχολογικό βήμα για το Ισραήλ που για πρώτη φορά εγκαταλείπει οικισμούς» επισημαίνει ο συντάκτης της εφημερίδας Γκάρντιαν.

«Οι μέχρι τώρα εχθροί συνεργάζονται για να εξασφαλιστεί η ειρηνική αποχώρηση» αναφέρει ο τίτλος της Ντέιλι Τέλεγκραφ σχολιάζοντας τη συνεργασία των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας με τις παλαιστινιακές αρχές.

«Η ισραηλινή κατοχή της Γάζας τερματίζεται μετά από 30 χρόνια» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

«Σε ένα πράγμα συμφωνούν όλοι και αυτό είναι ότι πρόκειται για ιστορική στιγμή» αναφέρει το άρθρο που υπογραμμίζει ότι το σχέδιο αποχώρησης από τη Γάζα έχει διχάσει τους Ισραηλινούς.

«Είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ εγκαταλείπει οικισμούς που δημιουργήθηκαν στα παλαιστινιακά εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ στη διάρκεια του πολέμου του 1967» εξηγεί η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.


Δευτέρα 15 Αυγούστου 2005 - 06:57 (Ώρα Λονδίνου)

Προεκλογικός αγώνας με «γκάφες»

Ποικίλα τα θέματα που απασχολούν τον ευρωπαϊκό τύπο σήμερα, από τις προεκλογικές δηλώσεις του Γερμανού καγκελάριου για το Ιράν ως την επίσκεψη του Πάπα στη Γερμανία

Μάλλον αρνητικά ήταν τα σχόλια των γερμανικών εφημερίδων για τις προειδοποιήσεις του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ προς τον πρόεδρο Μπους. Ο κ.Σρέντερ είπε σε προεκλογική συγκέντρωση των Σοσιαλδημοκρατών στο Ανόβερο ότι ο κ.Μπους δεν θα πρέπει να καταφύγει σε στρατιωτικά μέτρα εναντίον του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Σε άρθρο του ο συντάκτης της εφημερίδας Φαϊνάνσιαλ Τάιμς της Γερμανίας (Financial Times Deutschland) που έχει τον τίτλο «Κατ επανάληψη παραβάτης» υπενθυμίζει ότι ο κ.Σρέντερ έκανε παρόμοια προειδοποίηση και πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ.

«Αυτή τη φορά η προσπάθεια να κερδίσει τις εκλογές εμφανιζόμενος ως ο άνθρωπος της ειρήνης δεν είναι μόνο τέχνασμα αλλά και σφάλμα» επισημαίνει το άρθρο εξηγώντας ότι το σφάλμα έγκειται στο γεγονός ότι με τις δηλώσεις του ο κ.Σρέντερ «υπονομεύει την ίδια του την πολιτική η οποία ήταν η επιδίωξη, μαζί με τη Βρετανία και τη Γαλλία, λύσης μέσω διαπραγματεύσεων».

«Ο καγκελάριος θα πρέπει να ντρέπεται» τονίζει η εφημερίδα Ντι Βελτ (Die Welt).

«Η προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία δεν του δίνει το ελεύθερο να διακυβεύει εξαιρετικά λεπτά θέματα της διεθνούς πολιτικής» λέει η Ντι Βελτ ενώ μια άλλη γερμανική εφημερίδα, η Ντερ Ταγκεσπίγκελ του Βερολίνου (Der Tagesspiegel) πιστεύει πως «αυτή τη φορά ο Σρέντερ δεν θα επανεκλεγεί και δεν θα γίνει πόλεμος κατά του Ιράν».

Η αντιπολίτευση στη Γερμανία

Η εφημερίδα Ταγκεστσάιτουνγκ (Tageszeitung) εκτιμά ότι οι δηλώσεις-γκάφα του ηγέτη των Χριστιανοδημοκρατών της Βαυαρίας, Έντμουντ Στοίμπερ, μπορεί να βοηθήσουν την προεκλογική εκστρατεία του Σρέντερ.

Ο κ.Στόιμπερ είπε ότι «δεν θα πρέπει να επιτραπεί στους ψηφοφόρους στην ανατολική Γερμανία δεν θα πρέπει να ανατρέψουν υπέρ των Σοσιαλδημοκρατών το αποτέλεσμα των εκλογών όπως έγινε το 2002».

«Η γκάφα του Στόιμπερ μπορεί να στερήσει από τους Χριστιανοδημοκράτες τη νίκη» επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

Ο Πάπας στη Γερμανία

Η γαλλική εφημερίδα Λε Μοντ (Le Monde) σχολιάζει την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας και την αναμενόμενη συγκέντρωση 400 ως 800 χιλιάδων νέων στην Κολωνία όπου θα φθάσει δύο μέρες αργότερα ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ.

«Τριπλή πρωτιά» για τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας θα είναι η επίσκεψη αυτή, λέει η γαλλική εφημερίδα. «Το πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό, η πρώτη συνάντηση με νέους και η πρώτη φορά που θα εκφωνήσει λόγο σε τόσο μαζική συγκέντρωση».

Μια άλλη γαλλική εφημερίδα, η Λε Φιγκαρό (Le Figaro) γράφει ότι αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η εμφάνιση του Πάπα ο οποίος θέλει να δώσει «νέα ώθηση στην εκκλησία στη Γερμανία και σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Όμως η ελβετική Λε Ταμ (Le Temps) επισημαίνει ότι ο Πάπας στη γενέτειρα του θα ανακαλύψει «μια χώρα όπου οι εκκλησίες είναι άδειες και όπου ο διάλογος με την Πρωτεσταντική εκκλησία έχει σχεδόν παγώσει».

Τέλος, επισημαίνει η ελβετική εφημερίδα σχολιάζοντας τη συνάντηση του Πάπα με τον Γερμανό καγκελάριο « οι δύο άνδρες είναι τόσο διαφορετικοί που είναι πολύ απίθανο να βρουν κοινό έδαφος στα θέματα που απασχολούν την εκκλησία όπως το θέμα των αμβλώσεων ή το θέμα του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων».


Δευτέρα 15 Αυγούστου 2005 - 04:43 (Ώρα Λονδίνου)

Έρευνα για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας

Πιστεύεται ότι όλα ξεκίνησαν από ένα πρόβλημα στο σύστημα κλιματισμού

Τρίημερο πένθους κηρύχθηκε στην Κύπρο όπου ματαιώθηκαν όλες οι εκδηλώσεις για την Παναγία. 121 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο και ανάμεσα τους ήταν 48 παιδιά, μέλη ποδοσφαιρικής ακαδημίας από τη Λάρνακα που μετέβαιναν στην Πράγα.

Οι συγγενείς των θυμάτων μεταβαίνουν στην Αθήνα για την επώδυνη διαδικασία της αναγνώρισης των σορών.

Προς το ενδεχόμενο πολλαπλών βλαβών στο σύστημα αποσυμπίεσης και κλιματισμού του αεροσκάφους στρέφονται οι υποψίες για τα αίτια της συντριβής.

Βρέθηκε το «μαύρο κουτί» που πιστεύεται ότι θα απαντήσει στα ερωτήματα για τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος.

Το ιστορικό της τραγικής πτήσης

Το αεροσκάφος της κυπριακής αεροπορικής εταιρίας Ήλιος με 121 επιβαίνοντες συνετρίβη κοντά στην Αθήνα έπειτα από πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο σύστημα κλιματισμού του πιλοτηρίου.

Το αεροσκάφος των κυπριακών αερογραμμών «Ήλιος», με 115 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα, συνετρίβη δυόμισι χιλιόμετρα έξω από το Γραμματικό την Κυριακή.

Ένα τηλεφωνικό μήνυμα που εστάλη από κάποιον από τους επιβάτες προς τον ξάδελφό του έλεγε ότι οι πιλότοι είχαν χάσει τις αισθήσεις τους και ότι οι επιβάτες είχαν παγώσει λόγω της εξαιρετικά χαμηλής θερμοκρασίας.

«Ο πιλότος είναι νεκρός και εμείς παγώνουμε», έλεγε το μήνυμα που εστάλη από έναν επιβάτη.

Ελληνικά μαχητικά F-16 απογειώθηκαν εσπευσμένως όταν χάθηκε η επαφή με το αεροσκάφος, το οποίο είχε απογειωθεί από τη Λάρνακα και βρισκόταν καθ' οδόν προς την Αθήνα.

Τρελή πορεία

Το αεροπλάνο εντοπίστηκε πάνω από τη Τζια και τα F-16 προσπάθησαν να το συνοδεύσουν για να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με ασφάλεια.

Ωστόσο, το αεροσκάφος συνετρίβη κοντά στο Γραμματικό, έπειτα από μια τρελή πορεία που δείχνει ότι μάλλον ήταν ακυβέρνητο.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των πιλότων των μαχητικών, που πλησίασαν πολύ κοντά στο αεροσκάφος, ο κυβερνήτης του αεροπλάνου φαινόταν να είχε χάσει τις αισθήσεις του ή να είχε πεθάνει, ενώ ο συγκυβερνήτης απουσίαζε από το πιλοτήριο.

Οι πιλότοι των μαχητικών διαπίστωσαν επίσης ότι μέσα στην καμπίνα των επιβατών είχαν πέσει οι μάσκες οξυγόνου.

Στην περιοχή βρίσκονται συνεργεία διάσωσης του ΕΚΑΒ και έχουν ανασύρει τα πρώτα πτώματα, ενώ οι ελπίδες για επιζώντες είναι ανύπαρκτες.

Αγωνία των συγγενών

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα από την Τήνο, όπου βρισκόταν για τη γιορτή της Παναγίας, ενώ ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσος Παπαδόπουλος, βρίσκεται στο αεροδρόμιο της Λάρνακας όπου διατηρεί γραφεία η εταιρία «Ήλιος».

Στο αεροδρόμιο της Λαρνακας έχουν συγκεντρωθεί δεξάδες συγγενείς των επιβατών.

Η εταιρία «Ήλιος» δεν έχει ακόμα δώσει στη δημοσιότητα τον κατάλογο των επιβατών.

Το αεροσκάφος πραγματοποιούσε πτήση από Λάρνακα προς Πράγα με ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα.

Πιστεύεται ότι το πρόβλημα στο σύστημα κλιματισμού στο αεροσκάφος προκάλεσε απότομη αποσυμπίεση στο πιλοτήριο.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.