Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-08-14

  1. Nέα σύνορα
  2. Υποσχέσεις κατά της τρομοκρατίας
  3. Πρόσφατες αεροπορικές τραγωδίες
  4. Καμία ελπίδα για επιζώντες
  5. Nέα σύνορα
  6. Διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής
  7. Σε επιφυλακή για την αποχώρηση
  8. Συντριβή κυπριακού αεροσκάφους
  9. Συντριβή κυπριακού αεροσκάφους
  10. Συντριβή κυπριακού αεροπλάνου.
  11. Για νέες επιθέσεις της Αλ Κάιντα προειδοποιεί η Ουάσινκτον
  12. Συντριβή κυπριακού αεροπλάνου.
  13. Αλλαγή φρουράς στο Κιργιστάν
  14. ΒΑ: Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία
  15. «Πρόοδος» στο σύνταγμα του Ιράκ

Κυριακή 14 Αυγούστου 2005 - 18:18 (Ώρα Λονδίνου)

Nέα σύνορα

Toυ Πολ Ρέινολντς του BBC

Ο Αριέλ Σαρόν εξέπληξε πολλούς παρατηρητές με τα σχέδιά του για τη Γάζα

Η απομάκρυνση των Ισραηλινών απτη Γάζακαι το σχέδιο της ευρύτερης απαγκίστρωσης που συνεπάγεται η κίνηση αυτήσυνιστούν μείζονα αλλαγή στο πολιτικό τοπίο της Μ.Ανατολής. Τόσο μεγάλες αλλαγές γίνονται συνήθως μία κάθε δεκαετία.

Αυτό που δεν είναι ακόμη γνωστό είναι αν η απομάκρυνση απτη Γάζα θανοίξει το δρόμο για τη σύναψη τελικής συμφωνίας στο Μεσανατολικό με τη δημιουργία δύο κρατών ή αν πρόκειται για προσπάθεια, από την πλευρά του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, να χαράσσει μονομερώς τα τελικά σύνορα της χώρας του.

Τι θα πράξουν, λ.χ., οι Ηνωμένες Πολιτείες; Είναι όντως αποφασισμένες να δώσουν μία νέα ώθηση στις προσπάθειες για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή; Είναι, έπειτα, κάθε πλευρά διατεθειμένη να προβεί σε μεγάλες παραχωρήσεις;

Μόνιμα σύνορα;

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της απαγκίστρωσης, ο κ. Σαρόν θα έχει αποσυρθεί απτη Γάζα, μία περιοχή που ακόμη και οι έποικοι μπορούν να δεχτούν να εκκενώσουνoι έποικοι που θεωρούν τη Δυτική Oχθη ως την Ιουδαία και τη Σαμάρεια και δικαίωμα του Ισραήλ ως δώρο από το Θεό ή ως πολεμικό λάφυρο.

Το Ισραήλ του Αριέλ Σαρόν θα έχει εκκενώσει τέσσερις μικρούς οικισμούς στη βόρεια Δυτική Όχθη, αλλά θα έχει καταφέρει να διατηρήσει άλλους μεγάλους οικισμούς τους οποίους η κυβέρνηση Μπους δέχεται τώρα πως πρέπει να παραμείνουν υπό ισραηλινό έλεγχο.

Ο Σαρόν αντιμετώπισε το ίδιο δίλημμα που είχε αντιμετωπίσει κι ο Μπεν Γκουριόν το 1948 και το οποίο ο Μπεν Γκουριόν συνόψισε με μεγάλη σαφήνεια: Θα έχουμε ή ένα Εβραϊκό κράτος χωρίς τη γη του Ισραήλ ή τη τη γη του Ισραήλ χωρίς ένα Εβραϊκό κράτος.

Γκρέαμ Άσερ, Aνταποκριτής του «Ικόνομιστ»

Θα έχει επίσης αναγείρει ένα φράκτη μέρος του οποίου θα περικλείει εδάφη που ο υπόλοιπος κόσμος θεωρεί παλαιστινιακά. Ο φράκτης αυτός θα γίνει ένα νέο ντε φάκτο σύνορο ή τουλάχιστον μία γραμμή οριοθέτησης.

Η Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία θέλουν οι Παλαιστίνιοι ως πρωτεύουσά τους, θα βρίσκεται εντός των τειχώνμέσα στο φράκτη.

Συνολικά, το 10% της γης πέραν της «πράσινης γραμμής» που ορίζει τα σύνορα μεταξύ 1947 και 1967 θα βρίσκεται μέσα στο φράκτη.

Πολλοί παρατηρητές εξεπλάγησαν από τις κινήσεις του κ. Σαρόν.

Ο διπλωματικός δυντάκτης της ισραηλινής εφημερίδας Χααρέτζ (Haaretz), Αλούφ Μπεν, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε τον Μάιο στο περιοδικό Foreign Affairs, παραδέχτηκε πως είχε κάνει λάθος για ό,τι είχε γράψει παλαιότερα, το 2002, στο ίδιο έντυπο.

«Υποτίμησα όχι μόνο την πολιτική του βιωσιμότητα, αλλά και την προθυμία του να έλθει σε ρήξη με το στάτους κβο», λέει ο κ. Μπεν.

«Αποφασιστική κίνηση»

Ωστόσο, ο διπλωματικός δυντάκτης της Χααρέτζ δεν έπεσε τελείως έξω.

«Οι ενδείξεις πάντοτε υπήρχαν. Ακόμη και στο άρθρο που είχα δημοσιεύσει στο περιοδικό Foreign Affairs ανέφερα πως «το Ισραήλ μπορεί ναποφασίσει να χαράξει τα μόνιμα σύνορά του μονομερώς και να κλειδώσει τους Παλαιστίνιους πίσω από φράκτες. Αλλά αν μπορούσα να φανταστώ πως ο Σαρόν ήθελε να πληγώσει τους Παλαιστίνιους, η ιδέα πως ο πρώην μπουλντόζας του εβραικού εποικισμού θα γκρέμιζε το ίδιο το δημνιούτγημά του, που ήταν έργο ζωής, μου ήταν τελείως αδιανόητη.»

Ηγετικά στελέχη της Χαμάς δηλώνουν πως θα συνεχίσουν τον ένοπλο αγώνα και μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά πως ο κ. Σαρόν ήταν στρατηγός κι αυτό που πραγματικά θέλει είναι να κάνει μία αποφασιστική κίνηση που θα του φέρει τη νίκη. Και μπορούμε να δούμε την κίνηση αυτή τώρα.

Άλλωστε, η ιστορία του Ισραηλινού πρωθυπουργού είναι γεμάτη από τέτοιες κινήσειςαπό την αμφιλεγόμενη διοίκηση της Μονάδας 101 κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη τη δεκετία του 50 ώς την εισβολή στο Λίβανο το 1982.

Το σχέδιο απαγκίστρωσης που έχει καταστρώσει δείχνει πως οι σκέψεις του στον τομέα της άμυνας είναι τόσο πρωτότυπες όσο ήταν, παλαιότερα, οι σκέψεις του στον επιθετικό τομέα.

O Aριέλ Σαρόν θεωρείται πραγματιστής και γνωρίζει πως τα κίνητρα όλων των εποίκων δεν είναι αυστηρά θρησκευτικά.

Στα μέσα της δεκαετίας του 80, για παράδειγμα, είχα συναντήσει τον τότε υπουργό Επιστημών του Ισραήλ, καθηγητή Γιουβάλ Νεεμάν, στα εγκαίνια ενός οικισμού σε μία απομεμακρυσμένη περιοχή της Δυτικής Όχθης. Καθόμασταν σε μία πρόχειρη συναγωγή, σένα αντίσκηνο, και τον ρώτησα αν υποστήριζε τη δημιουργία οικισμών για θρησκευτικούς λόγους. «Είμαι άθεος», μου απάντησε κι εξήγησε πως ήθελε τους οικισμούς για «εθνικούς λόγους». Το Ισραήλ, είπε, τους χρειαζόταν ως φράκτη.

Οράματα για ένα Εβραϊκό κράτος

Αυτή η φιλοσοφία της ασφαλείας διέπει και το σχέδιο του κ. Σαρόν. Η ασφάλεια, πιστεύει, έχει επαναπροσδιορισθεί από τη δεκαετία του 80 και μετά κι αυτό, επομένως, που χρειάζεται το Ισραήλ είναι να επαναοπροσδιορίσει τα σύνορά του.

Δεν είναι μόνον οι επιθέσεις, από την πλευρά των Παλαιστινίων, που τον ανάγκασαν να ξανασκεφτεί τη στρατηγική του.

Ήταν κι ο δημογραφικός παράγοντας: αν το Ισραήλ δεν έκανε τίποτα, ώς το έτος 2025 θα βρισκόταν αντιμέτωπο με τους Παλαιστίνιους Άραβες που θαποτελούσαν την πλειοψηφία του πληθυσμού στο έδαφος που ελέγχει ανάμεσα στη θάλασσα και τον ποταμό Ιορδάνη.

Ο Γκρέαμ Άσερ, ανταποκριτής του περιοδικού Ικόνομιστ (Economist) στην Ιερουσαλήμ, έγραψε πρόσφατα: «ο Σαρόν αντιμετώπισε το ίδιο δίλημμα που είχε αντιμετωπίσει κι ο Μπεν Γκουριόν το 1948 και το οποίο ο Μπεν Γκουριόν συνόψισε με μεγάλη σαφήνεια: Θα έχουμε ή ένα Εβραικό κράτος χωρίς τη γη του Ισραήλ ή τη τη γη του Ισραήλ χωρίς ένα Εβραϊκό κράτος.

»Ο Μπεν Γκουριόν επέλεξε το Εβραϊκό κράτος. Ο Σαρόν πίστεψε πως μπορούσε να έχει και τα δύο. Τώρα συνειδητοποιεί πως δεν μπορεί.»

Το ερώτημα είναι αν, μετά την αποχώρηση απτη Γάζα και την ολοκλήρωση του σχεδίου απαγκίστρωσης, μπορούν ναρχίσουν διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους που θα οδηγήσουν σε μία τελική συμφωνία.

Είναι η Γάζα ένας τρόπος για την επιστροφή στον αποκαλούμενο «οδικό χάρτη», που ορίζει μία διαδικασία για διαπραγματεύσεις, ή τα πάντα τελειώνουν εδώ; Τι θα γίνει δηλ. μετά τη Γάζα;

Αβέβαιο μέλλον

Κανείς δεν είναι σίγουρος.

Είναι, άλλωστε, πολλές οι αβεβαιότητες. Πόσο ισχυρή θα είναι, λ.χ., η Χαμάς στη Γάζα στις εκλογές που θα γίνουν εν καιρώ; Είναι, ύστερα, και οι δύο πλευρές έτοιμες για ουσιαστικές συνομιλίες; Τι θα γίνει με τα βασικά αιτήματα των Παλαιστινίων, π.χ., για το θέμα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ που θα βρίσκεται σύντομα πίσω απτον φράκτη; Τι θα συμβεί, επίσης, με τα αιτήματα των Ισραηλινών στον τομέα της ασφαλείας;

Όλοι θυμούνται πως πριν από λίγα χρόνια, το 2000, επί προεδρίας Κλίντον, οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι διαπραγματεύονταν όντως τον έλεγχο των τελευταίων 100 μέτρων γύρω απτην καρδιά της Παλιάς Πόλης.

Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε.

Κι όμως, ο τωρινός πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, έχει δηλώσει πως η πολιτική της χώρας του προβλέπει τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει, τα τελευταία χρόνια της θητείας του στον Λευκό Οίκο, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος;


Κυριακή 14 Αυγούστου 2005 - 21:14 (Ώρα Λονδίνου)

Υποσχέσεις κατά της τρομοκρατίας

Ο κ Αζίζ έκανε λόγο για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας σε «όλα τα επίπεδα»

Ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ και ο πρωθυπουργός, Σαουκάτ Αζίζ, υποσχέθηκαν να αντιμετωπίσουν τον εξτρεμισμό και τους τρομοκράτες, κατά την επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας.

Ο πρόεδρος Μουσάραφ, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ζήτησε από τους πολίτες της χώρας, να απομονώσουν «εκείνους που θέλουν να οδηγήσουν το Πακιστάν στο σκοτάδι».

Ο κ. Αζίζ, από την πλευρά του, είπε ότι το Πακιστάν θα αντιμετωπίσει την τρομοκρατία «σε όλα τα επίπεδα».

Το Πακιστάν γιόρτασε τη συμπλήρωση 58 χρόνων από την ανεξαρτησία του την Κυριακή.

Τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί στο Πακιστάν είναι δρακόντεια, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να υπάρξουν επιθέσεις από εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Το Πακιστάν έλαβε σκληρά μέτρα εναντίον των μουσουλμανικών ιεροδιδασκαλείων μετά τις επιθέσεις στο Λονδίνο στις 7 Ιουλίου.

Εκατοντάδες ύποπτοι εξτρεμιστές συνελήφθησαν σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ απαγορεύτηκε σε ξένους υπηκοόους να φοιτούν στα μουσουλμανικά ιεροδιδασκαλεία.

Τόσο ο Σαουκάτ Αζίζ όσο και ο πρόεδρος Μουσάφαρ γλίτωσαν από τις απόπειρες δολοφονίας που έγιναν εναντίον τους.


Κυριακή 14 Αυγούστου 2005 - 18:49 (Ώρα Λονδίνου)

Πρόσφατες αεροπορικές τραγωδίες

Η σύγκρουση δύο αεροσκαφών στη Γερμανία το 2002 οφειλόταν σε σφάλμα του πύργου ελέγχου

Μία ματιά στις πιο πρόσφατες αεροπορικές τραγωδίες, με αφορμή τη συντριβή του κυπριακού αεροσκάφους στο Γραμματικό, στην Ελλάδα, και το θάνατο των 121 ατόμων που επέβαιναν σε αυτό.

2005

14 Αυγούστου: Αεροσκάφος της κυπριακής εταιρίας «Ήλιος» συνετρίβη βορείως της Αθήνας, επιφέροντας το θάνατο 121 ατόμων.

16 Ιουλίου: Αεροπλάνο του Ισημερινού συνετρίβη λίγο μετά την απογείωση, επιφέροντας το θάνατο 60 ατόμων.

3 Φεβρουαρίου: Τα συντρίμια ενός αεροσκάφους εντοπίζονται στα βουνά του Αφγανιστάν, δύο ημέρες μετά την εξαφάνισή του από τα ραντάρ, λόγω χιονοθύελλας. Και οι 104 επιβάτες του αεροσκάφους σκοτώθηκαν.

2004

21 Νοεμβρίου: Επιβατικό αεροπλάνο συνετρίβη σε παγωμένη λίμνη στη Μογγολία σκοτώνοντας και τους 53 επιβάτες.

24 Αυγούστου: Τσετσένοι βομβιστές αυτοκτονίας ανατινάσσουν δύο ρωσικά αεροσκάφη με 90 συνολικά επιβάτες σε εσωτερικές πτήσεις της χώρας.

3 Ιανουαρίου: Αιγυπτιακή πτήση τσάρτερ συνετρίβη στην Ερυθρά Θάλασσα, σκοτώνοντας και τους 141 επιβάτες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Γάλλοι τουρίστες.

2003

25 Δεκεμβρίου: Ένα Μπόινγκ 727 συνετρίβη λίγο μετά την απογείωση από το Μπενίν, σκοτώνοντας και τους 135 επιβάτες.

8 Ιουλίου: Ένα Μπόινγκ 737 συνετρίβη στο Σουδάν λίγο μετά την απογείωση σκοτώνοντας και 115 επιβάτες. Μόνο ένα μικρό παιδάκι διεσώθη.

26 Μαϊου: Ένα ουκρανικό Yak-42 συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα κοντά στη βορειοδυτική Τουρκία, επιφέροντας το θάνατο και των 74 επιβατών. Οι περισσότεροι ήταν Ισπανοί στρατιώτες που επέστρεφαν στην πατρίδα τους από το Αφγανιστάν.

8 Μαϊου: Σύγκρουση ενός παλαιού τύπου σοβιετικού αεροσκάφους και ενός αεροπλάνου από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό επιφέρει το θάνατο 76 ατόμων.

6 Μαρτίου: Ένα Μπόινγκ 737 της Αλγερίας συνετρίβη μετά την απογείωση, σκοτώνοντας 102 άτομα.

19 Φεβρουαρίου: Ένα στρατιωτικό αεροσκάφος του Ιράν με 276 επιβάτες συνετρίβη σε νότια περιοχή της χώρας.

8 Ιανουαρίου: Τουρκικό αεροσκάφος με 76 επιβάτες συνεντρίβη λίγο πριν από την προσγείωση κοντά στο Ντιγιαρμπακίρ.

2002

23 Δεκεμβρίου: Ένα Αντόνοβ 140 συνετρίβη στο κεντρικό Ιράν, σκοτώνοντας 46 άτομα.

27 July: Ένα μαχητικό αεροσκάφος συνετρίβη ενώπιον πλήθους θεατών στην Ουκρανία, σκοτώνοντας 77 συνολικά άτομα.

1 Ιουλίου: Ένα ρωσικό Τουπόλεβ 154 συγκρούστηκε με ένα Μπόινγκ 757 στον εναέριο χώρο της νότιας Γερμανίας, σκοτώνοντας 71 άτομα.

25 Μαϊου: Ένα Μπόινγκ 747 της Ταϊβάν συνετρίβη σκοτώνοντας 225 άτομα.

7 Μαϊου: Αεροπλάνο κινεζικών αερογραμμών συνετρίβη σκοτώνοντας 112 άτομα.

7 Μαϊου: Την ίδια ημέρα ένα αιγυπτιακό Μπόινγκ 735 συνετρίβη κοντά στην Τυνησία. Οι περισσότεροι από τους 55 επιβαίνοντες επέζησαν.

4 Μαϊου: Συντριβή ενός αεροσκάφους στη Νιγηρία επιφέρει το θάνατο 148 ατόμων, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονταν στο έδαφος.

15 Απριλίου: Ένα αεροσκάφος της Κίνας συνετρίβη στη Νότια Κορέα επιφέροντας το θάνατο 160 ατόμων.

12 Φεβρουαρίου: Ένα Τουπόλεβ 154 των ιρανικών αερογραμμών συνετρίβη σκοτώνοντας 117 άτομα.

29 Ιανουαρίου: Ένα Μπόινγκ 727 από τον Ισημερινό συνετρίβη στην Κολομβία σκοτώνοντας 92 άτομα.


Κυριακή 14 Αυγούστου 2005 - 14:36 (Ώρα Λονδίνου)

Καμία ελπίδα για επιζώντες

Πιστεύεται ότι όλα ξεκίνησαν από ένα πρόβλημα στο σύστημα κλιματισμού

Αεροσκάφος κυπριακής αεροπορικής εταιρίας με 121 επιβαίνοντες συνετρίβη κοντά στην Αθήνα έπειτα από πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο σύστημα κλιματισμού του πιλοτηρίου.

Το αεροσκάφος των κυπριακών αερογραμμών «Ήλιος», με 115 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα, συνετρίβη δυόμισι χιλιόμετρα έξω από το Γραμματικό την Κυριακή.

Ένα τηλεφωνικό μήνυμα που εστάλη από κάποιον από τους επιβάτες προς τον ξάδελφό του έλεγε ότι οι πιλότοι είχαν χάσει τις αισθήσεις τους και ότι οι επιβάτες είχαν παγώσει λόγω της εξαιρετικά χαμηλής θερμοκρασίας.

«Ο πιλότος είναι νεκρός και εμείς παγώνουμε», έλεγε το μήνυμα που εστάλη από έναν επιβάτη.

Ελληνικά μαχητικά F-16 απογειώθηκαν εσπευσμένως όταν χάθηκε η επαφή με το αεροσκάφος, το οποίο είχε απογειωθεί από τη Λάρνακα και βρισκόταν καθ' οδόν προς την Αθήνα.

Τρελή πορεία

Το αεροπλάνο εντοπίστηκε πάνω από τη Τζια και τα F-16 προσπάθησαν να το συνοδεύσουν για να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με ασφάλεια.

Ωστόσο, το αεροσκάφος συνετρίβη κοντά στο Γραμματικό, έπειτα από μια τρελή πορεία που δείχνει ότι μάλλον ήταν ακυβέρνητο.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των πιλότων των μαχητικών, που πλησίασαν πολύ κοντά στο αεροσκάφος, ο κυβερνήτης του αεροπλάνου φαινόταν να είχε χάσει τις αισθήσεις του ή να είχε πεθάνει, ενώ ο συγκυβερνήτης απουσίαζε από το πιλοτήριο.

Οι πιλότοι των μαχητικών διαπίστωσαν επίσης ότι μέσα στην καμπίνα των επιβατών είχαν πέσει οι μάσκες οξυγόνου.

Στην περιοχή βρίσκονται συνεργεία διάσωσης του ΕΚΑΒ και έχουν ανασύρει τα πρώτα πτώματα, ενώ οι ελπίδες για επιζώντες είναι ανύπαρκτες.

Αγωνία των συγγενών

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα από την Τήνο, όπου βρισκόταν για τη γιορτή της Παναγίας, ενώ ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσος Παπαδόπουλος, βρίσκεται στο αεροδρόμιο της Λάρνακας όπου διατηρεί γραφεία η εταιρία «Ήλιος».

Στο αεροδρόμιο της Λαρνακας έχουν συγκεντρωθεί δεξάδες συγγενείς των επιβατών.

Η εταιρία «Ήλιος» δεν έχει ακόμα δώσει στη δημοσιότητα τον κατάλογο των επιβατών.

Το αεροσκάφος πραγματοποιούσε πτήση από Λάρνακα προς Πράγα με ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα.

Πιστεύεται ότι το πρόβλημα στο σύστημα κλιματισμού στο αεροσκάφος προκάλεσε απότομη αποσυμπίεση στο πιλοτήριο.


Κυριακή 14 Αυγούστου 2005 - 18:18 (Ώρα Λονδίνου)

Nέα σύνορα

Toυ Πολ Ρέινολντς του BBC

Ο Αριέλ Σαρόν εξέπληξε πολλούς παρατηρητές με τα σχέδιά του για τη Γάζα

Η απομάκρυνση των Ισραηλινών απτη Γάζακαι το σχέδιο της ευρύτερης απαγκίστρωσης που συνεπάγεται η κίνηση αυτήσυνιστούν μείζονα αλλαγή στο πολιτικό τοπίο της Μ.Ανατολής. Τόσο μεγάλες αλλαγές γίνονται συνήθως μία κάθε δεκαετία.

Αυτό που δεν είναι ακόμη γνωστό είναι αν η απομάκρυνση απτη Γάζα θανοίξει το δρόμο για τη σύναψη τελικής συμφωνίας στο Μεσανατολικό με τη δημιουργία δύο κρατών ή αν πρόκειται για προσπάθεια, από την πλευρά του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, να χαράξει μονομερώς τα τελικά σύνορα της χώρας του.

Τι θα πράξουν, λ.χ., οι Ηνωμένες Πολιτείες; Είναι όντως αποφασισμένες να δώσουν μία νέα ώθηση στις προσπάθειες για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή; Είναι, έπειτα, κάθε πλευρά διατεθειμένη να προβεί σε μεγάλες παραχωρήσεις;

Μόνιμα σύνορα;

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της απαγκίστρωσης, ο κ. Σαρόν θα έχει αποσυρθεί απτη Γάζα, μία περιοχή που ακόμη και οι έποικοι μπορούν να δεχτούν να εκκενώσουνoι έποικοι που θεωρούν τη Δυτική Oχθη ως την Ιουδαία και τη Σαμάρεια και δικαίωμα του Ισραήλ ως δώρο από το Θεό ή ως πολεμικό λάφυρο.

Το Ισραήλ του Αριέλ Σαρόν θα έχει εκκενώσει τέσσερις μικρούς οικισμούς στη βόρεια Δυτική Όχθη, αλλά θα έχει καταφέρει να διατηρήσει άλλους μεγάλους οικισμούς τους οποίους η κυβέρνηση Μπους δέχεται τώρα πως πρέπει να παραμείνουν υπό ισραηλινό έλεγχο.

Ο Σαρόν αντιμετώπισε το ίδιο δίλημμα που είχε αντιμετωπίσει κι ο Μπεν Γκουριόν το 1948 και το οποίο ο Μπεν Γκουριόν συνόψισε με μεγάλη σαφήνεια: Θα έχουμε ή ένα Εβραϊκό κράτος χωρίς τη γη του Ισραήλ ή τη τη γη του Ισραήλ χωρίς ένα Εβραϊκό κράτος.

Γκρέαμ Άσερ, Aνταποκριτής του «Ικόνομιστ»

Θα έχει επίσης αναγείρει ένα φράκτη μέρος του οποίου θα περικλείει εδάφη που ο υπόλοιπος κόσμος θεωρεί παλαιστινιακά. Ο φράκτης αυτός θα γίνει ένα νέο ντε φάκτο σύνορο ή τουλάχιστον μία γραμμή οριοθέτησης.

Η Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία θέλουν οι Παλαιστίνιοι ως πρωτεύουσά τους, θα βρίσκεται εντός των τειχώνμέσα στο φράκτη.

Συνολικά, το 10% της γης πέραν της «πράσινης γραμμής» που ορίζει τα σύνορα μεταξύ 1947 και 1967 θα βρίσκεται μέσα στο φράκτη.

Πολλοί παρατηρητές εξεπλάγησαν από τις κινήσεις του κ. Σαρόν.

Ο διπλωματικός δυντάκτης της ισραηλινής εφημερίδας Χααρέτζ (Haaretz), Αλούφ Μπεν, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε τον Μάιο στο περιοδικό Foreign Affairs, παραδέχτηκε πως είχε κάνει λάθος για ό,τι είχε γράψει παλαιότερα, το 2002, στο ίδιο έντυπο.

«Υποτίμησα όχι μόνο την πολιτική του βιωσιμότητα, αλλά και την προθυμία του να έλθει σε ρήξη με το στάτους κβο», λέει ο κ. Μπεν.

«Αποφασιστική κίνηση»

Ωστόσο, ο διπλωματικός δυντάκτης της Χααρέτζ δεν έπεσε τελείως έξω.

«Οι ενδείξεις πάντοτε υπήρχαν. Ακόμη και στο άρθρο που είχα δημοσιεύσει στο περιοδικό Foreign Affairs ανέφερα πως «το Ισραήλ μπορεί ναποφασίσει να χαράξει τα μόνιμα σύνορά του μονομερώς και να κλειδώσει τους Παλαιστίνιους πίσω από φράκτες. Αλλά αν μπορούσα να φανταστώ πως ο Σαρόν ήθελε να πληγώσει τους Παλαιστίνιους, η ιδέα πως ο πρώην μπουλντόζας του εβραικού εποικισμού θα γκρέμιζε το ίδιο το δημνιούτγημά του, που ήταν έργο ζωής, μου ήταν τελείως αδιανόητη.»

Ηγετικά στελέχη της Χαμάς δηλώνουν πως θα συνεχίσουν τον ένοπλο αγώνα και μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά πως ο κ. Σαρόν ήταν στρατηγός κι αυτό που πραγματικά θέλει είναι να κάνει μία αποφασιστική κίνηση που θα του φέρει τη νίκη. Και μπορούμε να δούμε την κίνηση αυτή τώρα.

Άλλωστε, η ιστορία του Ισραηλινού πρωθυπουργού είναι γεμάτη από τέτοιες κινήσειςαπό την αμφιλεγόμενη διοίκηση της Μονάδας 101 κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη τη δεκετία του 50 ώς την εισβολή στο Λίβανο το 1982.

Το σχέδιο απαγκίστρωσης που έχει καταστρώσει δείχνει πως οι σκέψεις του στον τομέα της άμυνας είναι τόσο πρωτότυπες όσο ήταν, παλαιότερα, οι σκέψεις του στον επιθετικό τομέα.

O Aριέλ Σαρόν θεωρείται πραγματιστής και γνωρίζει πως τα κίνητρα όλων των εποίκων δεν είναι αυστηρά θρησκευτικά.

Στα μέσα της δεκαετίας του 80, για παράδειγμα, είχα συναντήσει τον τότε υπουργό Επιστημών του Ισραήλ, καθηγητή Γιουβάλ Νεεμάν, στα εγκαίνια ενός οικισμού σε μία απομεμακρυσμένη περιοχή της Δυτικής Όχθης. Καθόμασταν σε μία πρόχειρη συναγωγή, σένα αντίσκηνο, και τον ρώτησα αν υποστήριζε τη δημιουργία οικισμών για θρησκευτικούς λόγους. «Είμαι άθεος», μου απάντησε κι εξήγησε πως ήθελε τους οικισμούς για «εθνικούς λόγους». Το Ισραήλ, είπε, τους χρειαζόταν ως φράκτη.

Οράματα για ένα Εβραϊκό κράτος

Αυτή η φιλοσοφία της ασφαλείας διέπει και το σχέδιο του κ. Σαρόν. Η ασφάλεια, πιστεύει, έχει επαναπροσδιορισθεί από τη δεκαετία του 80 και μετά κι αυτό, επομένως, που χρειάζεται το Ισραήλ είναι να επαναοπροσδιορίσει τα σύνορά του.

Δεν είναι μόνον οι επιθέσεις, από την πλευρά των Παλαιστινίων, που τον ανάγκασαν να ξανασκεφτεί τη στρατηγική του.

Ήταν κι ο δημογραφικός παράγοντας: αν το Ισραήλ δεν έκανε τίποτα, ώς το έτος 2025 θα βρισκόταν αντιμέτωπο με τους Παλαιστίνιους Άραβες που θαποτελούσαν την πλειοψηφία του πληθυσμού στο έδαφος που ελέγχει ανάμεσα στη θάλασσα και τον ποταμό Ιορδάνη.

Ο Γκρέαμ Άσερ, ανταποκριτής του περιοδικού Ικόνομιστ (Economist) στην Ιερουσαλήμ, έγραψε πρόσφατα: «ο Σαρόν αντιμετώπισε το ίδιο δίλημμα που είχε αντιμετωπίσει κι ο Μπεν Γκουριόν το 1948 και το οποίο ο Μπεν Γκουριόν συνόψισε με μεγάλη σαφήνεια: Θα έχουμε ή ένα Εβραικό κράτος χωρίς τη γη του Ισραήλ ή τη τη γη του Ισραήλ χωρίς ένα Εβραϊκό κράτος.

»Ο Μπεν Γκουριόν επέλεξε το Εβραϊκό κράτος. Ο Σαρόν πίστεψε πως μπορούσε να έχει και τα δύο. Τώρα συνειδητοποιεί πως δεν μπορεί.»

Το ερώτημα είναι αν, μετά την αποχώρηση απτη Γάζα και την ολοκλήρωση του σχεδίου απαγκίστρωσης, μπορούν ναρχίσουν διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους που θα οδηγήσουν σε μία τελική συμφωνία.

Είναι η Γάζα ένας τρόπος για την επιστροφή στον αποκαλούμενο «οδικό χάρτη», που ορίζει μία διαδικασία για διαπραγματεύσεις, ή τα πάντα τελειώνουν εδώ; Τι θα γίνει δηλ. μετά τη Γάζα;

Αβέβαιο μέλλον

Κανείς δεν είναι σίγουρος.

Είναι, άλλωστε, πολλές οι αβεβαιότητες. Πόσο ισχυρή θα είναι, λ.χ., η Χαμάς στη Γάζα στις εκλογές που θα γίνουν εν καιρώ; Είναι, ύστερα, και οι δύο πλευρές έτοιμες για ουσιαστικές συνομιλίες; Τι θα γίνει με τα βασικά αιτήματα των Παλαιστινίων, π.χ., για το θέμα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ που θα βρίσκεται σύντομα πίσω απτον φράκτη; Τι θα συμβεί, επίσης, με τα αιτήματα των Ισραηλινών στον τομέα της ασφαλείας;

Όλοι θυμούνται πως πριν από λίγα χρόνια, το 2000, επί προεδρίας Κλίντον, οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι διαπραγματεύονταν όντως τον έλεγχο των τελευταίων 100 μέτρων γύρω απτην καρδιά της Παλιάς Πόλης.

Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε.

Κι όμως, ο τωρινός πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, έχει δηλώσει πως η πολιτική της χώρας του προβλέπει τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει, τα τελευταία χρόνια της θητείας του στον Λευκό Οίκο, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος;


Κυριακή 14 Αυγούστου 2005 - 06:55 (Ώρα Λονδίνου)

Διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής

Ο πρόεδρος της χώρας, Τζαλάλ Ταλαμπανί, είναι αισιόδοξος, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και με τους άλλους πολιτικούς

Σκληρές διαπραγματεύσεις και δύσκολες διαβουλεύσεις πραγματοποιούνται για το νέο Σύνταγμα του Ιράκ, μία ημέρα πριν κατατεθεί προς έγκριση το προσχέδιο στο κοινοβούλιο της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι πολιτικές ομάδες προσπαθούν να επιτύχουν την καλύτερη δυνατή συμφωνία κατά τις διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής.

Οι σουνίτες επιμένουν ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν ένα ομοσπονδιακό σύστημα και διεκδικούν καλύτερο μερίδιο από τη διανομή των πόρων.

Πιστεύεται ότι μπορεί να υπάρξει μία εν μέρει έγκριση του προσχεδίου και για αυτό το κοινοβούλιο ανέλαβε τις συζητήσεις του για το θέμα μέχρι τη Δευτέρα.

Η αρχική ιδέα ήταν ότι το κοινοβούλιο θα συνερχόταν την Κυριακή για να εγκρίνει τη Δευτέρα το προσχέδιο του Συντάγματος.

Οι περισσότεροι πολιτικοί πάντως εξέφρασαν την απαισιοδοξία τους ότι θα μπορέσει να επιτευχθεί μία συμφωνία την Κυριακή.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των σιιτών πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει μία συμφωνία για το προσχέδιο του Συντάγματος μέσα στις επόμενες ώρες.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν όλες τις πλευρές να επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας και αν χρειαστεί να μετριάσουν τις θέσεις τους.


Κυριακή 14 Αυγούστου 2005 - 17:33 (Ώρα Λονδίνου)

Σε επιφυλακή για την αποχώρηση

Στην Ιερουσαλήμ έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες Εβραίοι έποικοι

Οι Εβραίοι έποικοι στη Λωρίδα της Γάζας ετοιμάζονται για την αποχώρηση από τους οικισμούς τους στα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση προειδοποιεί ότι θα χρησιμοποιήσει βία εναντίον όσων παραμείνουν.

Πολλοί μαζεύουν τα πράγματά τους και αρχίζουν το ταξίδι τους προς τους προσωρινούς οικισμούς που έχουν κατασκευαστεί για αυτούς στο Ισραήλ.

Αρκετοί άλλοι όμως έχουν ορκιστεί να παραμείνουν εκεί μέχρι να φτάσουν τα ισραηλινά στρατεύματα για να τους διώξουν.

Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής και μετά, η παραμονή στους εβραϊκούς οικισμούς στη Λωρίδα της Γάζας θα θεωρείται παράνομη.

Χιλιάδες Ισραηλινοί στρατιώτες, αλλά και μέλη των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας έχουν μεταφερθεί σε θέσεις γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας για να αποτρέψουν πιθανά επεισόδια.

Οι Εβραίοι έποικοι που δεν κατάφεραν να μεταβούν στη Γάζα για να διαδηλώσουν εναντίον της απόφασης του Αριέλ Σαρόν για αποχώρηση, έχουν συγκεντρωθεί στη δυτική πλευρά της Ιερουσαλήμ.

Εκεί βρίσκονται εκατοντάδες Εβραίοι για να τιμήσουν την επέτειο από την καταστροφή του βιβλικού ναού της Ιερουσαλήμ.

Και οι δύο πλευρές γύρω από τη Γάζα βρίσκονται σε κατάσταση υψηλού συναγερμού, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι οι Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές μπορεί να επιτεθούν εναντίον των Εβραίων εποίκων και των Ισραηλινών στρατιωτών κατά τη διάρκεια της αποχώρησης.


Κυριακή 14 Αυγούστου 2005 - 14:36 (Ώρα Λονδίνου)

Συντριβή κυπριακού αεροσκάφους

Πιστεύεται ότι όλα ξεκίνησαν από ένα πρόβλημα στο σύστημα κλιματισμού

Αεροσκάφος κυπριακής αεροπορικής εταιρίας με 121 επιβαίνοντες συνετρίβη κοντά στην Αθήνα έπειτα από πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο σύστημα κλιματισμού του πιλοτηρίου.

Το αεροσκάφος των κυπριακών αερογραμμών «Ήλιος», με 115 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα, συνετρίβη δυόμισι χιλιόμετρα έξω από το Γραμματικό την Κυριακή.

Ένα τηλεφωνικό μήνυμα που εστάλη από κάποιον από τους επιβάτες προς τον ξάδελφό του έλεγε ότι οι πιλότοι είχαν χάσει τις αισθήσεις τους και ότι οι επιβάτες είχαν παγώσει λόγω της εξαιρετικά χαμηλής θερμοκρασίας.

«Ο πιλότος είναι νεκρός και εμείς παγώνουμε», έλεγε το μήνυμα που εστάλη από έναν επιβάτη.

Ελληνικά μαχητικά F-16 απογειώθηκαν εσπευσμένως όταν χάθηκε η επαφή με το αεροσκάφος, το οποίο είχε απογειωθεί από τη Λάρνακα και βρισκόταν καθ' οδόν προς την Αθήνα.

Τρελή πορεία

Το αεροπλάνο εντοπίστηκε πάνω από τη Τζια και τα F-16 προσπάθησαν να το συνοδεύσουν για να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με ασφάλεια.

Ωστόσο, το αεροσκάφος συνετρίβη κοντά στο Γραμματικό, έπειτα από μια τρελή πορεία που δείχνει ότι μάλλον ήταν ακυβέρνητο.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των πιλότων των μαχητικών, που πλησίασαν πολύ κοντά στο αεροσκάφος, ο κυβερνήτης του αεροπλάνου φαινόταν να είχε χάσει τις αισθήσεις του ή να είχε πεθάνει, ενώ ο συγκυβερνήτης απουσίαζε από το πιλοτήριο.

Οι πιλότοι των μαχητικών διαπίστωσαν επίσης ότι μέσα στην καμπίνα των επιβατών είχαν πέσει οι μάσκες οξυγόνου.

Στην περιοχή βρίσκονται συνεργεία διάσωσης του ΕΚΑΒ και έχουν ανασύρει τα πρώτα πτώματα, ενώ οι ελπίδες για επιζώντες είναι ανύπαρκτες.

Αγωνία των συγγενών

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα από την Τήνο, όπου βρισκόταν για τη γιορτή της Παναγίας, ενώ ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσος Παπαδόπουλος, βρίσκεται στο αεροδρόμιο της Λάρνακας όπου διατηρεί γραφεία η εταιρία «Ήλιος».

Στο αεροδρόμιο της Λαρνακας έχουν συγκεντρωθεί δεξάδες συγγενείς των επιβατών.

Η εταιρία «Ήλιος» δεν έχει ακόμα δώσει στη δημοσιότητα τον κατάλογο των επιβατών.

Το αεροσκάφος πραγματοποιούσε πτήση από Λάρνακα προς Πράγα με ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα.

Πιστεύεται ότι το πρόβλημα στο σύστημα κλιματισμού στο αεροσκάφος προκάλεσε απότομη αποσυμπίεση στο πιλοτήριο.


Κυριακή 14 Αυγούστου 2005 - 10:57 (Ώρα Λονδίνου)

Συντριβή κυπριακού αεροσκάφους

Συντριβή επιβατικού αεροπλάνου κοντά στην Αθήνα

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η πτώση του αεροσκάφους της κυπριακής εταιρίας «Ήλιος» οφείλεται σε μηχανική βλάβη και πιο συγκεκριμένα στην μείωση του οξυγόνου στην καμπίνα ελέγχου.

Μήνυμα SMS ενός επιβάτη αναφερεται ότι οι πιλότοι ήταν αναίσθητοι και πως οι επιβάτες πέθαιναν από το ψύχος.

Πιστεύεται ότι οι δύο πιλότοι πέθαναν κατά την ώρα της πτήσης και το αεροπλάνο ακυβέρνητο συνετρίβη μετά από μια τρελή πορεία σε ορεινή περιοχή μεταξύ Μαραθώνα και Βαρνάβα.

Η τραγωδία ξεκίνησε λίγο μετά τις 11:00 ώρα Ελλάδος την Κυριακή, όταν ο πύργος ελέγχου του διεθνούς αεροδρομίου «Ελ.Βενιζέλος» έχασε την επικοινωνία με το αεροσκάφος των κυπριακών αερογραμμών, την ώρα που πετούσε νότια της Καρύστου.

Όπως μετέδωσε η ΝΕΤ, αμέσως υπήρξε κινητοποίηση στο αεροδρόμιο και την Πολεμική Αεροπορία.

Δύο μαχητικά F-16 απογειώθηκαν, με στόχο να εντοπίσουν το κυπριακό αεροσκάφος.

Το αεροπλάνο εντοπίστηκε πάνω από τη Τζια και τα F-16 προσπάθησαν να το συνοδεύσουν για να προσγειωθεί στο «Ελ.Βενιζέλος» με ασφάλεια.

Παρά τις προσπάθειες των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών, το αεροπλάνο συνετρίβη, μετά από μια τρελή πορεία που δείχνει ότι μάλλον ήταν ακυβέρνητο.

Στην περιοχή βρίσκονται συνεργεία διάσωσης του ΕΚΑΒ και έχουν ανασύρει τα πρώτα πτώματα.

Οι ελπίδες για επιζόντες είναι ανύπαρκτες.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα από την Τήνο όπου βρισκόταν για τη γιορτή της Παναγίας, ενώ ο Πρόεδρος της Κύπρου Τάσος Παπαδόπουλος βρίσκεται στο Αεροδρόμιο της Λαρνακας όπου διατηρεί γραφεία η εταιρία «Ήλιος».

Στο αεροδρόμιο της Λαρνακας έχουν συγκεντρωθεί δεξάδες συγγενείς των επιβατών.

Η εταιρία «Ήλιος» δεν έχει ακόμα δώσει στη δημοσιότητα τον κατάλογο των επιβατών.

Η εταιρία ΗΛΙΟΣ δεν έχει δώσει ακόμα στη δημοσιότητα ονόματα επιβατών.


Κυριακή 14 Αυγούστου 2005 - 10:57 (Ώρα Λονδίνου)

Συντριβή κυπριακού αεροπλάνου.

Συντριβή επιβατικού αεροπλάνου κοντά στην Αθήνα

Αεροσκάφος των κυπριακών αερογραμμών Ήλιος, με 115 επιβάτες, συνετρίβη κοντά στο Μαραθώνα το πρωί της Κυριακής.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η πτώση του αεροσκάφους οφείλεται σε μηχανική βλάβη. Πιστεύεται ότι οι δύο πιλότοι πέθαναν κατά την ώρα της πτήσης και το αεροπλάνο ακυβέρνητο συνετρίβη μετά από μια τρελή πορεία σε ορεινή περιοχή μεταξύ Μαραθώνα και Βαρνάβα.

Η τραγωδία ξεκίνησε λίγο μετά τις 11:00 ώρα Ελλάδος την Κυριακή, όταν ο πύργος ελέγχου του διεθνούς αεροδρομίου «Ελ.Βενιζέλος» έχασε την επικοινωνία με το αεροσκάφος των κυπριακών αερογραμμών, την ώρα που πετούσε νότια της Καρύστου.

Όπως μετέδωσε η ΝΕΤ, αμέσως υπήρξε κινητοποίηση στο αεροδρόμιο και την Πολεμική Αεροπορία.

Δύο μαχητικά F-16 απογειώθηκαν, με στόχο να εντοπίσουν το κυπριακό αεροσκάφος.

Το αεροπλάνο εντοπίστηκε πάνω από τη Τζια και τα F-16 προσπάθησαν να το συνοδεύσουν για να προσγειωθεί στο «Ελ.Βενιζέλος» με ασφάλεια.

Παρά τις προσπάθειες των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών, το αεροπλάνο συνετρίβη, μετά από μια τρελή πορεία που δείχνει ότι μάλλον ήταν ακυβέρνητο.

Στην περιοχή έχουν σπεύσει συνεργεία διάσωσης του ΕΚΑΒ ενώ ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επέστρεψε εσπευσμένα από την Τήνο στην Αθήνα.

Η εταιρία ΗΛΙΟΣ δεν έχει δώσει ακόμα στη δημοσιότητα ονόματα επιβατών.


Κυριακή 14 Αυγούστου 2005 - 11:37 (Ώρα Λονδίνου)

Για νέες επιθέσεις της Αλ Κάιντα προειδοποιεί η Ουάσινκτον

Το Υπουργείου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ προειδοποιεί για νέες επιθέσεις της Αλ Κάιντα σε αμερικανικό και βρετανικό έδαφος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Κυριακάτικων Τάιμς και της Ιντιπέντεντ που επικαλούνται διαρροή απόρρητου εγγράφου, ισλαμιστές σε ΗΠΑ και Βρετανία σχεδιάζουν να προκαλέσουν δολιοφθορές σε πετρελαικές εγκαταστάσεις να κλέψουν βυτιοφόρα γεμάτα πετρέλαιο και να τα ρίξουν πάνω δημόσια κτίρια.

Το έγγραφο, γράφουν οι δύο βρετανικές εφημερίδες αναφέρεται συγκεκριμένα ότι στόχος των ισλαμιστών θα είναι η Νέα Υόρκη,το Σικάγο, το Λος Αντζελες και το Λονδίνο.

Η Ομπζέρβερ δημοσιεύει έρευνα σχετικά με την ιστορία και τις δραστηριότητες του Μουσουλμανικού Συμβουλίου της Βρετανίας, οργάνωση που ιδρύθηκε το 1997, αμέσως μετά την εκλογή του Τόνι Μπλερ στην εξουσία.

Η οργάνωση της οποίας ηγείται ο Ικμπάλ Σακράνι, που πρόσφατα τιμήθηκε και με τίτλο ευγενείας για την προσφορά του στις σχέσεις των μουσουλμάνων της Βρετανίας με την κυβέρνηση, έχει, κατά την Ομπζέρβερ, όχι και τόσο καθαρό παρελθόν.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι οι αρχηγοί της οργάνωσης έχουν διασυνδέσεις με εξτρεμιστικούς κύκλους στο Πακιστάν ενώ ο κ. Σακρανί ήταν ένας από τους διώκτες του συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι τον οποίο είχε καταδικάσει σε θάνατο ο Αγιατολά Χομέινι.

Η οργάνωση αυτή αποτελεί ένα από τους βασικούς συνομιλητές της κυβέρνησης Μπλερ όσον αφορά τα ζητήματα της μουσουλμανικής κοινότητος, γράφει η Ομζερβερ και αποκαλύπτει ότι συγκεκριμένες δραστηριότητες της χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Σαλμάν Ρούσντι σε άρθρο του που δημοσίευσαν οι Τάιμς την Παρασκευή σχολίασε ότι αν βασικός συνομιλητής της κυβέρνησης είναι ο «διώκτης« του Ικμπάλ Σακρανι επειδή θεωρείται μετριοπαθής τότε αλίμονο στους Βρετανούς.


Κυριακή 14 Αυγούστου 2005 - 10:57 (Ώρα Λονδίνου)

Συντριβή κυπριακού αεροπλάνου.

Συντριβή επιβατικού αεροπλάνου κοντά στην Αθήνα

Αεροσκάφος των κυπριακών αερογραμμών Ήλιος, με 115 επιβάτες, συνετρίβη κοντά στο Μαραθώνα το πρωί της Κυριακής. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο ένας εκ των πιλότων του αεροσκάφους πέθανε εν ώρα πτήσης.

Το θρίλερ ξεκίνησε λίγο μετά τις 11:00 ώρα Ελλάδος την Κυριακή, όταν ο πύργος ελέγχου του διεθνούς αεροδρομίου «Ελ.Βενιζέλος» έχασε την επικοινωνία με το αεροσκάφος των κυπριακών αερογραμμών, την ώρα που πετούσε νότια της Καρύστου.

Όπως μετέδωσε η ΝΕΤ, αμέσως υπήρξε κινητοποίηση στο αεροδρόμιο και την Πολεμική Αεροπορία. Δύο μαχητικά F-16 απογειώθηκαν, με στόχο να εντοπίσουν το κυπριακό αεροσκάφος.

Το αεροπλάνο εντοπίστηκε πάνω από τη Τζια και τα F-16 προσπάθησαν να το συνοδεύσουν για να προσγειωθεί στο «Ελ.Βενιζέλος» με ασφάλεια. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών, μετά από μια τρελλή πορεία που δείχνει ότι μάλλον ήταν ακυβέρνητο συνετρίβη.

Στην περιοχή έχουν σπεύσει συνεργεία διάσωσης του ΕΚΑΒ ενώ ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επέστρεψε εσπευσμένα από την Τήνο στην Αθήνα.


Κυριακή 14 Αυγούστου 2005 - 07:39 (Ώρα Λονδίνου)

Αλλαγή φρουράς στο Κιργιστάν

Εκσυγχονισμό υπόσχεται ο νέος Πρόεδρος του Κιργιστάν

Ο Κουρμανμπέκ Μπακίεφ είναι και επίσημα, πλέον, ο νέος Πρόεδρος του Κιργιστάν, της χώρας της Κεντρικής Ασίας που στις αρχές του χρόνου συγκλονίστηκε από δραματικά γεγονότα που άλλαξαν το πολιτικό τοπίο.

Την Κυριακή ο κ. Μπακίεφ ανέλαβε επισήμως την προεδρία, ένα μήνα μετά την σαρωτική του νίκη στις εκλογές με ποσοστό 89%.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο κ. Μπακίεφ είχε αναλάβει προσωρινός Πρόεδρος μετά την ανατροπή του Προέδρου Ασκάρ Ακάγιεφ ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα και ζήτησε άσυλο στη Ρωσία.

Ο 55χρονος Μπακίεφ δηλώνει ως μέγιστη προτεραιότητα της προεδρίας του την πάταξη της διαφθοράς και απαιτεί, όπως τόνισε στην ομιλία της ορκωμοσίας τους, από τα μέλη και τους αξιωματούχους της κυβέρνησης επαγγελματισμό και ανιδιοτέλεια.

Ο νέος Πρόεδρος υπόσχεται επίσης να εξαλείψει το πελατειακό σύστημα που διέπει τη σχέση κράτους-πολιτών και να εφαρμόσει αξιοκρατία και διαφάνεια.

Σύμφωνα με τους αναλυτές το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλείται να επιλύσει ο κ. Μπακίεφ είναι η ανεργία. Θα πρέπει, λένε οι ίδιες πηγές να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό τομέων της οικονομίας όπως ο τουρισμός, η υδρο-ηλεκτρική ενέργεια και τα ορυχεία.


Κυριακή 14 Αυγούστου 2005 - 07:15 (Ώρα Λονδίνου)

ΒΑ: Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία

Χιλιάδες επιβάτες εξακολουθούν να βρίσκονται στο Χίθροου

Υπερβολικά αισιόδοξες αποδεικνύονται οι προβλέψεις που ήθελαν την πλήρη επαναλειτουργία των Βρετανικών Αερογραμμών μέσα στο Σαββατοκύριακο, μετά την 48ωρη απεργία που καθήλωσε στο έδαφος εκατοντάδες αεροσκάφη και χιλιάδες επιβάτες.

Έτσι και το πρωί της Κυριακής εξακολουθούσε να επικρατεί χάος στα τερματικά της εταιρίας στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου με χιλιάδες επιβάτες να περιμένουν, μάταια, την αναγγελία των πτήσεων τους.

Κι αυτό γιατί εξακολουθούν οι συνομιλίες μεταξύ της διεύθυνσης της εταιρίας Κέιτεριγκ Gate Gourmet και των 670 εργαζομένων ου απολύθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, ενέργεια που επηρρέασε και την ΒΑ μιας και το προσωπικό εδάφους, κατέβηκε σε στάση εργασίας, σε συμπαράσταση προς τους απολυμένους.

Η ζημιά για την ΒΑ από όλη αυτή την αναστάτωση ξεπερνά τα 40 εκατ. στερλίνες.

Οι πτήσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή το βράδυ και το Σάββατο λειτουργούσε το 80% του δυναμικού της εταιρίας.

Η ΒΑ ελπίζει ότι την Κυριακή θα λειτουργήσει το 85% των πτήσεων μικρών αποστάσεων και το 80% μακρινών αποστάσεων.

Απολύσεις με συνοπτικές διαδικασίες

Η αντιπαράθεση προέκυψε όταν το προσωπικό της εταιρίας Γκέιτ Γκουρμέ (Gate Gourmet), η οποία παρασκευάζει τα γεύματα που προσφέρονται στις πτήσεις, προέβη σε άτυπη απεργία.

Η εν λόγω εταιρία αποφάσισε να απολύσει 800 εργαζομένους, γεγονός που επέφερε σημαντικά προβλήματα σε όλες τις πτήσεις των βρετανικών αερογραμμών, καθώς δεν υπήρχαν γεύματα για τους επιβάτες.

Το όλο θέμα όμως προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, καθώς αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα καθήκοντά τους και οι αχθοφόροι και οι οδηγοί των φορτηγών που μεταφέρουν τις αποσκευές από το αεροδρόμιο στα αεροσκάφη, σε ένδειξη συμπαράστασης προς όσους απολύθηκαν.

Οι αναβολές και οι ακυρώσεις των πτήσεων των βρετανικών αερογραμμών έχουν επηρεάσει δεκάδες χιλιάδες επιβάτες.

Πολλοί επιβάτες έλαβαν κουπόνια για να αγοράσουν τρόφιμα πριν επιβιβαστούν στα αεροπλάνα.

Οι βρετανικές αερογραμμές ζήτησαν συγνώμη από τους χιλιάδες επιβάτες για την ταλαιπωρία, λέγοντας ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχό τους.

Από την απεργία ορισμένων εργαζομένων στις βρετανικές αερογραμμές έχουν επηρεαστεί και πολλές άλλες αεροπορικές εταιρίες, σε μία περίοδο αιχμής για τον τουρισμό.


Κυριακή 14 Αυγούστου 2005 - 06:55 (Ώρα Λονδίνου)

«Πρόοδος» στο σύνταγμα του Ιράκ

Μόνο Κούρδοι και Σιίτες συμμετέχουν στον διάλογο για το Σύνταγμα του Ιράκ

Ακόμα και την Κυριακή, μια μέρα πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία της Δευτέρας 15 Αυγούστου ενδέχεται να επιτευχθεί συμφωνία για το νέο σύνταγμα του Ιράκ, δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας Τζαλάλ Ταλαμπανί.

Σύμφωνα με τον ιρακινό Πρόεδρο οι πολιτικοί που εκπροσωπούν τις διάφορες θρησκετικές και πολιτικές φράξιες έχουν επιλύσει τις περισσότερες διαφορές τους παρόλο που παραμένουν ακόμα προς συζήτηση δύο μεγάλα ζητήματα: η κατανομή των εξουσιών και ο ρόλος του Ισλάμ στην νομοθετική εξουσία.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν όλες τις πλευρές να επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας και αν χρειαστεί να μετριάσουν τις θέσεις τους.

Πάντως, πολλοί αναλυτές θεωρούν την εκτίμηση του κ. Ταλαμπανί πρόωρη αφού τα δύο προαναφερόμενα ζητήματα είναι και τα βασικότερα.

Το προσχέδιο του Συντάγματος θα πρέπει να έχει κατατεθεί προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο του Ιράκ έως τη Δευτέρα το βράδυ.

Προκειμένου να συμβάλλει στην σύγκλιση των απόψεων και τάσεων στις συνομιλίες συμμετέχει και ο πρέσβης των ΗΠΣ, Ζαλμάι Καλιζάντ.

Ο αμερικανός αξιωματούχος δηλώνει αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων μια και το μεγάλο θέμα της συν-διαχείρισης των πόρων, κυρίως του πετρελαίου, έχει διευθετηθεί.

Παρόλα αυτά το μεγάλο αγκάθι εξακολουθεί να παραμένει η σχέση της κεντρικής κυβέρνησης με τις διάφορες φράξιες του Ιράκ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.