Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-08-13

  1. Νέες φωτογραφίες από την Αμπού Γκράιμπ
  2. Βελτιώνεται η κατάσταση στο Χίθροου
  3. «Τιτάνες» στο Φεστιβάλ Εδιμβούργου
  4. Γερμανία κατά ΗΠΑ για Ιράν
  5. Προεκλογικός αγώνας στη Γερμανία
  6. Κόντρες στην επέτειο των Ολυμπιακών
  7. Υπέρ του ένοπλου αγώνα η Χαμάς
  8. Με γκρίνιες η πρώτη επέτειος των Ολυμπιακών
  9. Απειλές Μπους προς Ιράν
  10. Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη Σρι Λάνκα
  11. Δεν τελειώνουν τα βάσανα για την ΒΑ
  12. Ακριβές οι διακοπές
  13. Απειλές Μπους προς Ιράν
  14. Τα ντοκουμέντα του τρόμου
  15. Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη Σρι Λάνκα
  16. Απογειώθηκαν τα αεροπλάνα της BA

Σάββατο 13 Αυγούστου 2005 - 22:58 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες φωτογραφίες από την Αμπού Γκράιμπ

Οι πρώτες φωτογραφίες είχαν προκαλέσει την οργή της διεθνούς κοινής γνώμης

Η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να σταματήσει τη δημοσιοποίηση νέων φωτογραφιών που παρουσιάζουν βασανιστήρια κρατουμένων στο Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι θα υποκινήσουν ακόμη περισσότερο την ανταρσία.

Η εν λόγω ανακοίνωση εξεδόθη ύστερα από δικαστική απόφαση, αλλά οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσαν ότι θα υποβάλουν μήνυση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν 87 νέες φωτογραφίες και βίντεο που παρουσιάζουν βασανιστήρια κρατουμένων στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ της Βαγδάτης.

Οι πρώτες φωτογραφίες που είχαν κυκλοφορήσει είχαν εξοργίσει τη διεθνή κοινή γνώμη και οδήγησαν τελικά στην απαγγελία κατηγοριών εναντίον αρκετών Αμερικανών στρατιωτών.

Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει τώρα ότι οι υπόλοιπες φωτογραφίες δεν πρέπει να δουν το φως της δημοσιότητας, γιατί κάτι τέτοιο θα δώσει νέα ώθηση στους αντάρτες στο Ιράκ.

«Είναι πιθανόν ότι η Αλ Κάιντα και άλλες οργανώσεις θα εκμεταλλευτούν τις νέες φωτογραφίες για την προπαγάνδα τους», είπε ο επικεφαλής του αμερικανικού επιτελείου στρατού, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάιερς.

Ο στρατηγός Μάιερς υπογράμμισε επίσης ότι οι νέες φωτογραφίες θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη επιθετικότητα εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι οι οργανώσεις ανταρτών στο Ιράκ θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους είτε δοθούν στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες είτε όχι.


Σάββατο 13 Αυγούστου 2005 - 22:12 (Ώρα Λονδίνου)

Βελτιώνεται η κατάσταση στο Χίθροου

Χιλιάδες επιβάτες πέρασαν το βράδυ της Παρασκευής στο Χίθροου

Επανέρχεται στους φυσιολογικούς του ρυθμούς το αεροδρόμιο Χίθροου έπειτα από το χάος που προκάλεσαν οι ακυρώσεις και οι αναβολές πτήσεων των βρετανικών αερογραμμών (British Airways).

Ωστόσο, εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρίας υπογράμμισε ότι μπορεί να χρειαστούν πολλές μέρες για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας.

Το Σάββατο, πραγματοποιήθηκε το 80% των προγραμματισμένων πτήσεων των βρετανικών αερογραμμών.

Περισσότεροι από 100.000 επιβάτες επηρεάστηκαν από τις απεργίες εργαζομένων των βρετανικών αερογραμμών.

Απολύσεις με συνοπτικές διαδικασίες

Η αντιπαράθεση προέκυψε όταν το προσωπικό της εταιρίας Γκέιτ Γκουρμέ (Gate Gourmet), η οποία παρασκευάζει τα γεύματα που προσφέρονται στις πτήσεις, προέβη σε άτυπη απεργία.

Η εν λόγω εταιρία αποφάσισε να απολύσει 800 εργαζομένους, γεγονός που επέφερε σημαντικά προβλήματα σε όλες τις πτήσεις των βρετανικών αερογραμμών, καθώς δεν υπήρχαν γεύματα για τους επιβάτες.

Το όλο θέμα όμως προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, καθώς αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα καθήκοντά τους και οι αχθοφόροι και οι οδηγοί των φορτηγών που μεταφέρουν τις αποσκευές από το αεροδρόμιο στα αεροσκάφη, σε ένδειξη συμπαράστασης προς όσους απολύθηκαν.

Οι αναβολές και οι ακυρώσεις των πτήσεων των βρετανικών αερογραμμών έχουν επηρεάσει δεκάδες χιλιάδες επιβάτες.

Πολλοί επιβάτες έλαβαν κουπόνια για να αγοράσουν τρόφιμα πριν επιβιβαστούν στα αεροπλάνα.

Οι βρετανικές αερογραμμές ζήτησαν συγνώμη από τους χιλιάδες επιβάτες για την ταλαιπωρία, λέγοντας ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχό τους.

Από την απεργία ορισμένων εργαζομένων στις βρετανικές αερογραμμές έχουν επηρεαστεί και πολλές άλλες αεροπορικές εταιρίες, σε μία περίοδο αιχμής για τον τουρισμό.


Σάββατο 13 Αυγούστου 2005 - 20:49 (Ώρα Λονδίνου)

«Τιτάνες» στο Φεστιβάλ Εδιμβούργου

Ο Σαλμάν Ρουσντί είχε δύο δεκαετίες να επισκεφθεί το φεστιβάλ

Ο Σαλμάν Ρουσντί, η Μάργκαρετ Άτγουντ και ο Ντάριο Φο είναι ανάμεσα στους «τιτάνες της παγκόσμιας λογοτεχνίας», που θα συμμετάσχουν στο φετινό φεστιβάλ βιβλίου στο Εδιμβούργο.

Περισσότεροι από 500 συγγραφείς θα λάβουν μέρος σε 650 εκδηλώσεις μέχρι και τις 29 Αυγούστου.

Ανάμεσα στους υπόλοιπους γνωστούς συγγραφείς είναι οι Ζέιντι Σμιθ, Τζον Ίρβινγκ, Τζούλιαν Μπαρνς και Τόνι Μπεν.

Στο φετινό φεστιβάλ βιβλίου στο Εδιμβούργο θα γίνουν συζητήσεις και για τη νέα μορφή των εθνών στον 21ο αιώνα.

Η εν λόγω θεματική ενότητα φιλοξενείται επίσης και στα φεστιβάλ βιβλίου στη Νορβηγία και τη Σουηδία.

Το Εδιμβούργο αποτελεί την πρώτη πόλη λογοτεχνίας στον κατάλογο της Ουνέσκο, λόγω της εξέχουσας θέσης που απολαμβάνει η λογοτεχνία σε αυτή την πόλη.

Στο φεστιβάλ συμμετέχουν πεζογράφοι, ποιητές, δημοσιογράφοι, επιστήμονες, ιστορικοί, βιογράφοι και εικονογράφοι από περίπου 30 διαφορετικές εθνικότητες.

Ο Σαλμάν Ρουσντί, ο οποίος αναμένεται να εκδώσει το καινούργιο του βιβλίο, «Σαλιμάρ, ο κλόουν», επισκέπτεται το φεστιβάλ του Εδιμβούργου για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες.


Σάββατο 13 Αυγούστου 2005 - 19:58 (Ώρα Λονδίνου)

Γερμανία κατά ΗΠΑ για Ιράν

Το Ιράν έθεσε ξανά σε λειτουργία το πυρηνικό του πρόγραμμα την προηγούμενη εβδομάδα

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαντ Σρέντερ, προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην απειλούν το Ιράν με ανάληψη στρατιωτικής δράσης εάν συνεχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ προέβη στις εν λόγω δηλώσεις μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις του προέδρου Μπους ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μίας εκστρατείας εναντίον του Ιράν.

Το Ιράν έχει θέσει και πάλι σε λειτουργία το πυρηνικό του πρόγραμμα, λέγοντας ότι προορίζεται μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.

Οι περισσότερες χώρες της Δύσης πάντως πιστεύουν ότι η Τεχεράνη σχεδιάζει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία είχαν ηγηθεί των προσπαθειών για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης.

«Ας αφήσουμε κατά μέρους το ενδεχόμενο του πολέμου. Έχουμε διαπιστώσει ότι δεν είναι αποτελεσματικό», είπε ο καγκελάριος Σρέντερ.

Ο Γερμανός καγκελάριος προέβη στις εν λόγω δηλώσεις κατά την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας.

Ο ανταποκριτής του BBC αναφέρει ότι ο Γκέρχαρντ Σρέντερ είχε ταχθεί κατά του πολέμου στο Ιράκ πριν από τρία χρόνια, κατά την προηγούμενη προεκλογική του εκστρατεία και αυτό είχε ενισχύσει τη δημοτικότητά του στη Γερμανία.


Σάββατο 13 Αυγούστου 2005 - 17:52 (Ώρα Λονδίνου)

Προεκλογικός αγώνας στη Γερμανία

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ είναι γεμάτος από αυτοπεποίθηση, λένε οι αναλυτές

Ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, εγκαινίασε την προεκλογική εκστρατεία του κόμματός του, στην προσπάθειά του να επανεκλεγεί κατά τις εκλογές της 18ης Σεπτεμβρίου.

Οι Σοσιαλδημοκράτες του Γκέρχαρντ Σρέντερ έχουν καταφέρει να μειώσουν τη διαφορά που τους χώριζαν από τους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ στις δημοσκοπήσεις.

Παρ' όλα αυτά, όμως, οι Χριστιανοδημοκράτες εξακολουθούν να προηγούνται κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες.

Εάν κερδίσει η επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Άνγκελα Μέρκελ, θα γίνει η πρώτη γυναίκα ηγέτης της Γερμανίας.

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, πάντως, δηλώνει απτόητος: «Βρισκόμασταν στην ίδια κατάσταση και το 2002. Οι αντίπαλοί μας πίστευαν ότι θα κερδίσουν, αλλά τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά», είπε χαρακτηριστικά.

Η προεκλογική εκστρατεία του Γκέρχαρντ Σρέντερ άρχισε από τη γενέτειρά του, Ανόβερο.

Ο ίδιος θεωρείται πιο δημοφιλής από την Άνγκελα Μέρκελ ανάμεσα στους ψηφοφόρους, αλλά το κόμμα του έρχεται δεύτερο μετά τους Χριστιανοδημοκράτες.

Τις τελευταίες ημέρες, οι Χριστιανοδημοκράτες υπέστησαν πλήγμα λόγω των εσωτερικών συγκρούσεων που λαμβάνουν χώρα στο κόμμα.


Σάββατο 13 Αυγούστου 2005 - 14:21 (Ώρα Λονδίνου)

Κόντρες στην επέτειο των Ολυμπιακών

Με αφορμή τις εκδηλώσεις για την συμπλήρωση ενός έτους από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, προκλήθηκε οξεία αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Το ΠΑΣΟΚ απεκάλεσε τις εκδηλώσεις «προκλητική απόπειρα προπαγάνδας» κατήγγειλε δε την κυβέρνηση για αδράνεια όσον αφορά την αξιοποίηση της ολυμπιακής υποδομής.

Ο συντονιστής Μορφωτικών Υποθέσεων της ΚO του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό και τα στελέχη της κυβέρνησης «σκηνοθέτες εικονικής πραγματικότητας».

Η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, απάντησε με γραπτή ανακοίνωση ότι οι Έλληνες πολίτες ως τον Μάρτιο του 2004 «ζούσαν έναν εφιάλτη» κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για προχειρότητα, αναποτελεσματικότητα και ανικανότητα στη διαχείριση της ολυμπιακής προετοιμασίας.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με δύο συναυλίες της Έλενας Παπαρίζου στο Oλυμπιακό Κέντρο Μπιτς Βόλεϊ στο Φάληρο το Σάββατο και της Oρχήστρας Δωματίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Δημαρχιακό Μέγαρο Ερμούπολης Σύρου - γενέτειρας του Δ. Βικέλα, πρώτου προέδρου της ΔOΕ - στις 28 Αυγούστου.


Σάββατο 13 Αυγούστου 2005 - 17:06 (Ώρα Λονδίνου)

Υπέρ του ένοπλου αγώνα η Χαμάς

Τα ηγετικά στελέχη της Χαμάς εμφανίζονται σπάνια δημοσίως

Τα ηγετικά στελέχη της παλαιστινιακής εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς, σε μία σπάνια δημόσια εμφάνισή τους, ορκίστηκαν να συνεχίσουν τον ένοπλο αγώνα και μετά την αποχώρηση των ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η εμφάνισή τους έγινε δύο ημέρες πριν αρχίσει η απομάκρυνση των Εβραίων εποίκων και των ισραηλινών στρατευμάτων από τα παλαιστινιακά εδάφη.

Η Χαμάς έχει τηρήσει την εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί το Φεβρουάριο ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή.

Ωστόσο, απέρριψε το αίτημα του Παλαιστίνιου ηγέτη, Μαχμούντ Αμπάς, να προβεί σε αφοπλισμό λόγω της ισραηλινής αποχώρησης.

Οι δυνάμεις ασφαλείας των Παλαιστινίων αναπτύχθηκαν γύρω από τους εβραϊκούς οικισμούς το Σάββατο εν όψει της προετοιμαζόμενης αποχώρησης.

Οι εβραϊκοί οικισμοί ήταν ήσυχοι καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, λόγω του εβραϊκού Σαββάτου.

Εάν μέχρι τη Δευτέρα δεν έχουν φύγει ορισμένοι Εβραίοι έποικοι, τότε θα παρέμβουν οι Ισραηλινοί στρατιώτες.

Η ανταποκρίτρια του BBC υπογραμμίζει ότι χιλιάδες διαδηλωτές βρίσκονται στους εβραϊκούς οικισμούς και προετοιμάζονται για συγκρούσεις.


Σάββατο 13 Αυγούστου 2005 - 14:21 (Ώρα Λονδίνου)

Με γκρίνιες η πρώτη επέτειος των Ολυμπιακών

Με αφορμή τις εκδηλώσεις για την συμπλήρωση ενός έτους από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, προκλήθηκε οξεία αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Το ΠΑΣΟΚ απεκάλεσε τις εκδηλώσεις «προκλητική απόπειρα προπαγάνδας» κατήγγειλε δε την κυβέρνηση για αδράνεια όσον αφορά την αξιοποίηση της ολυμπιακής υποδομής.

Ο συντονιστής Μορφωτικών Υποθέσεων της ΚO του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό και τα στελέχη της κυβέρνησης «σκηνοθέτες εικονικής πραγματικότητας».

Η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά απάντησε με γραπτή ανακοίνωση ότι οι Έλληνες πολίτες ως τον Μάρτιο του 2004 «ζούσαν έναν εφιάλτη» κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για προχειρότητα, αναποτελεσματικότητα και ανικανότητα στη διαχείριση της ολυμπιακής προετοιμασίας.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με δύο συναυλίες της Έλενας Παπαρίζου στο Oλυμπιακό Κέντρο Μπιτς Βόλεϊ στο Φάληρο το Σάββατο και της Oρχήστρας Δωματίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Δημαρχιακό Μέγαρο Ερμούπολης Σύρου -γενέτειρας του Δ. Βικέλα, πρώτου προέδρου της ΔOΕ- στις 28 Αυγούστου.


Σάββατο 13 Αυγούστου 2005 - 08:20 (Ώρα Λονδίνου)

Απειλές Μπους προς Ιράν

Δεν θα διστάσει να προσφύγει στα όπλα κατά του Ιράν ο Τζορτζ Μπους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δηλώνει πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράν, μετά την απόφαση της νέας κυβέρνησης του προέδρου Αχμαντινετζάντ να θέσει ξανά σε λειτουργία την πυρηνική μονάδα στο Ισφαχάν.

Η δήλωση Μπους έγινε κατά τη διάρκεια διάρκεια συνέντευξης του με τηλεοπτικό κανάλι του Ισραήλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε πως η κυβέρνηση του επιθυμεί να λυθεί το ζήτημα των πυρηνικών του Ιράν με διπλωματικά μέσα, ωστόσο, εξέφρασε μεγάλη επιφύλαξη για το εάν κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

«Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και είμαι ακόμη αποφασισμένος να προσφύγω και στη στρατιωτική λύση όπως το έχω πράξει και στο πρόσφατο παρελθόν», τόνισε ο Τζορτζ Μπους.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου γίνονται την επομένη της υιοθέτησης από την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας των ΗΕ ψηφίσματος που κατέθεσαν η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία.

Το ψήφισμα καλεί την κυβέρνηση της Τεχεράνης να σταματήσει αμέσως την λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου στο Ισφαχάν και να αναστείλει όλες τις διαδικασίες εμπλουτισμού ουρανίου.


Σάββατο 13 Αυγούστου 2005 - 07:27 (Ώρα Λονδίνου)

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη Σρι Λάνκα

Σε κατάσταση πολιορκίας του Κολόμπο

Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα έθεσε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά τη δολοφονία του υπουργού Εξωτερικών Λακσμάν Καντιργκαμάρ από οπλοφόρους στην πρωτεύουσα Κολόμπο.

Η πρόεδρος Τσαντρίκα Τσαμαρατούνγκα κάλεσε το λαό να διατηρήσει την ψυχραιμία του.

Η αστυνομία αποδίδει την δολοφονία του υπουργού στους αντάρτες αυτονομιστές Τίγρεις Ταμίλ, αν και από το 2002 έχουν τηρήσει πιστά την εκεχειρία την οποία συμφώνησαν με την κυβέρνηση.

Νορβηγοί αξιωματούχοι που έχουν αναλάβει το έργο της παρακολούθησης της εκεχειρίας προειδοποιούν ότι η δολοφονία του υπουργού Εξωτερικών πιθανότατα θα αναζωπυρώσει την ένοπλη αντιπαράθεση του στρατού με τους αυτονομιστές.

Ο Καντιργκαμάρ δολοφονήθηκε έξω από την καλά φρουρούμενη κατοικία του στο Κολόμπο το βράδυ της Παρασκευής.

Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση οι δολοφόνοι ήταν δύο και τον πυροβόλησαν στο κεφάλι και το στήθος. Ξεψύχησε στο νοσοκομείο παρά την επέμβαση που του έγινε σε χρόνο ρεκόρ.


Σάββατο 13 Αυγούστου 2005 - 11:38 (Ώρα Λονδίνου)

Δεν τελειώνουν τα βάσανα για την ΒΑ

«Κρίσιμη στιγμή για τις Βρετανικές Αερογραμμές» είναι το συμπέρασμα όλων των εφημερίδων σχετικά με την στάση εργασία του προσωπικού εδάφους που καθήλωσε όλο το στόλο της εταιρίας μαζί με 113.000 επιβάτες.

Η Γκάρντιαν προβλέπει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην αμερικανική Gαte Gourmet, που με τις 670 απολύσεις προκάλεσε την κρίση στην British Airways. H εφημερίδα στηλιτεύει την απόφαση της εταιρίας κέιτεριγκ με την οποία συνεργάζεται η ΒΑ να περικόψει μισθούς και επιδόματα εργαζομένων και να προσλάβει εποχικό προσωπικό. Η Γκάρντιαν εκτιμά ότι η ζημιά για την ΒΑ θα ξεπεράσει τα 40 εκατ. στερλίνες

Οι Φαινάνσιαλ Τάιμς επικρίνουν την ΒΑ για έλλειψη διορατικότητος αφού είναι η Τρίτη χρονιά που σημειώνονται προβλήματα στις πτήσεις σε περίοδο αιχμής.

Οι Τάιμς προειδοποιούν ότι παρά την λήξη της απεργίας το χάος στα τερματικά 1 και 4 του Χίθροου θα συνεχιστεί ενώ η Ντέιλι Τέλεγκραφ, σε ανάλογο μήκος κύματος, εκτιμά ότι θα πάρει καιρό στην εταιρία για να ορθοποδήσει οικονομικά μετά από την τελευταία κρίση.

Κηδεία του Ρομπιν Κούκ

Σειρά φωτογραφιών από την κηδεία του Ρόμπιν Κοθκ, πρώην υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας που τελέστηκε την Παρασκευή στη γενέτειρά του το Εδιμβούργο, φιλοξενούν όλες οι βρετανικές εφημερίδες.

«Δάκρυα για τον Ρόμπιν Κούκ» είναι ο τίτλος της Τέλεγκραφ που συνοδεύει τη φωτογραφία της δεύτερης συζύγου του εκλιπόντος, Γκέινορ με τους δύο γιους του από το πρώτο του γάμο.

«Φίλοι και αντίπαλοι είπαν το τελευταίο αντίο στον Κούκ» αναφέρει η Ιντιπέντεντ

«Το Εργατικό Κόμμα κάνει την τελευταία προσευχή για τον δεδηλωμένο άθεο Κούκ» είναι ο τίτλος σχετικού άθρου των Τάιμς

«Ο Γκόρντον Μπράουν αποτίει φόρο τιμής στον συμπατριώτη και προσφάτως φίλο» γράφουν οι Φαινάνσιαλ Τάιμς.

Σχολιαστές στέκονται στην απουσία του Τόνι Μπλερ που αρνήθηκε να διακόψει τις διακοπές του για να παραστεί στην κηδεία ενός εκ των σφοδρότερων επικριτών του όσον αφορά τον πόλεμο στο Ιράκ.

Αποφεύγοντας τον άμεσο σχολιασμό, προβάλλουν το δριμύ κατηγορώ κατά του βρετανού Πρωθυπουργού από προσωπικό φίλο του Ρόμπιν Κούκ. Κατηγορώ που εκφράστηκε δημόσια στην διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας.

Ο δημοσιογράφος Τζον Μακ Κρίρικ, στενός φίλος του Κούκ εξεφράσθη με βαρείς χαρακτηρισμούς για τον Τόνι Μπλέρ αποκαλώντας τον εκδικητικό και μικρόψυχο, ενώπιον πολλών υπουργών της κυβέρνησης, γεγονός που σύμφωνα με τον τύπο ενόχλησε ορισμένους αλλά ικανοποίησε πολλούς άλλους.


Σάββατο 13 Αυγούστου 2005 - 12:36 (Ώρα Λονδίνου)

Ακριβές οι διακοπές

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: «Στον αέρα» οι συμβασιούχοι. Δημόσιο: Αναμένεται να μονιμοποιηθούν μόλις 15.000.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 2.071 προσλήψεις χωρίς διαγωνισμό στο Δημόσιο. Νέες θέσεις σε ΟΤΑ και Οργανισμούς.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Βοήθειά μας Παναγιά! Η πιο μεγάλη γιορτή του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Τι αλλάζει στο δημόσιο. Τομές με το νέο δημοσιϋπαλληλικό κώδικα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αργόμισθος για 12 χρόνια! Η κυβέρνηση κάνει πράξη την αξιοκρατία στο Δημόσιο.

Η ΑΥΓΗ: Προστατεύουν τα καρτέλ και όχι τον καταναλωτή. Ενώ καλπάζει η τιμή του πετρελαίου.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Γνώριζαν οι διπλωμάτες μας τις απάτες του Κοντομηνά. Μιλάνε στην «Αυριανή» οι διπλωμάτες μας από το Κέιπ - Τάουν, την Πραιτόρια, την Φρανγκφούρτη, το Μόναχο, το Βέλγιο και την Ολλανδία.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τα λιμάνια της αγωνίας. Επιφυλακή στον Πειραιά και στα νησιά. Νέες πολύωρες καθυστερήσεις σημειώθηκαν στα χθεσινά δρομολόγια.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ευκαιρίες για καλό και φτηνό σπίτι. Πώς «χαρτογραφούν» παράγοντες της κτηματαγοράς το χώρο της κατοικίας.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Το ράλι τιμών συνεχίζεται. Εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων ζητούν: Κατάργηση φορολογίας καυσίμων.

ΕΘΝΟΣ: Πτώση βάσεων σε περιζήτητες σχολές. Κορυφώνεται η αγωνία δεκάδων χιλιάδων υποψηφίων.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Έξοδος μυρίων και έξοδα εκατομμυρίων. Κορυφώνεται σήμερα η απόδραση των τελευταίων νεοελλήνων από τις πόλεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ρίξτε τις τιμές μπορείτε. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδης προς τους φορείς της αγοράς καυσίμων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οδηγός για επιδοτήσεις στον τουρισμό. Σε εφαρμογή πρόγραμμα ενισχύσεων για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αχ... βενζίνη. Ι.Χ... έρωτά μου. Έλληνες: Απτόητοι από την έκρηξη στις τιμές καυσίμων.

ΕΞΠΡΕΣ: Ώρα αποφάσεων για ΕΤΑ. Συνέχεια της πολιτικής αποκρατικοποιήσεων με αξιοποίηση τουριστικής περιουσίας.

ΕΣΤΙΑ: Ώρα για τομές και στην Παιδεία. Μετά τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της οικονομίας.

ESPRESSO: Τι κρύβει η μεταμόρφωση της Ντόρας. Η εντυπωσιακή αλλαγή που συζητά ο πολιτικός κόσμος.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Έξοδος της Σοφοκλέους από τον «φαύλο κύκλο». Οι προσδοκίες και οι φόβοι από την αιφνίδια θερινή ανάκαμψη της αγοράς.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το πετρέλαιο απειλή για την Ευρώπη. Πιέζονται οι οικονομίες της Ε.Ε.

Στο ΚΑΡΦΙ του Σαββατοκύριακου: Βόηθα Παναγιά. Σε θαύμα ελπίζει η κυβέρνηση.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: Στους Τούρκους το μισό Αιγαίο! Το ΝΑΤΟ φλερτάρει με την Άγκυρα για την κατάργηση του FIR Αθηνών.

Ο ΛΟΓΟΣ: «Πετάει» η τιμή της αμόλυβδης. Ξεπέρασε τα 66 δολάρια το βαρέλι.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Έλλειμμα» 1,7 δισ. ευρώ στα έσοδα του δημοσίου. Απώλειες 900 εκατ. ευρώ στο σκέλος του ΦΠΑ έως τις 31 Ιουλίου.

ΤΑ ΝΕΑ: «Κωδικός Αθήνα» από Σκότλαντ Γιαρντ. Ανακρίθηκε Πακιστανός από ΕΥΠ. Το όνομά του σε τρομο-ατζέντα.

Η ΝΙΚΗ: Μεταολυμπιακοί αγώνες. Διαμάχη για τη χαμένη κληρονομιά του «2004».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δολοφονίες και βόμβες η... διπλωματία του Λευκού Οίκου. ΗΠΑ: Οι πραγματικοί τρομοκράτες.

TRAFFIC NEWS: «Γέννησε» το παιδί που έφερε από τη Ρωσία. Εμπόριο βρεφών στην Πάτρα.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η μεγάλη έξοδος των Θεσσαλονικέων για το τριήμερο. Αλλά αυτοί που θα μείνουν εντός θα χαρούν πιο πολύ την πόλη.

Η ΧΩΡΑ: Δωρεάν σπίτια σε χαμηλόμισθους-συνταξιούχους. Νέο πρόγραμμα για στεγαστική αποκατάσταση.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Σάββατο 13 Αυγούστου 2005 - 08:20 (Ώρα Λονδίνου)

Απειλές Μπους προς Ιράν

Δεν θα διστάσει να προσφύγει στα όπλα κατά του Ιράν ο Τζορτζ Μπους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δηλώνει πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράν, μετά την απόφαση της νέας κυβέρνησης του προέδρου Αχμαντινετζάντ να επαναλειτουργήσει την πυρηνική μονάδα στο Ισφαχάν.

Η δήλωση Μπους έγινε στην διάρκεια συνέντευξης του με τηλεοπτικό κανάλι του Ισραήλ..

Ο αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε πως η κυβέρνηση του επιθυμεί να λυθεί το ζήτημα των πυρηνικών του Ιράν με διπλωματικά μέσα, ωστόσο, εξέφρασε μεγάλη επιφύλαξη αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

«Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και είμαι ακόμη αποφασισμένος να προσφύγω και στη στρατιωτική λύση όπως το έχω πράξει και στο πρόσφατο παρελθόν» τόνισε ο Τζορτζ Μπους.

Οι δηλώσεις του αμερικανού προέδρου γίνονται την επομένη της υιοθέτησης από την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας των ΗΕ ψηφίσματος που κατέθεσαν η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία που καλεί την κυβέρνηση της Τεχεράνης να σταματήσει αμέσως την λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου στο Ισφαχάν που αποσφραγίστηκε με προσωπική εντολή του νέου προέδρου του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και να αναστείλει όλες τις διαδικασίες εμπλουτισμού ουρανίου.


Σάββατο 13 Αυγούστου 2005 - 08:02 (Ώρα Λονδίνου)

Τα ντοκουμέντα του τρόμου

Εκατοντάδες πυροσβέστες είχαν σπεύσει στους δίδυμους πύργους

Οι αρχές της Νέας Υόρκης ντοκουμέντα της πυροσβεστικής υπηρεσίας της πόλης κατά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στους δίδυμους πύργους.

Ανάμεσα στα ντοκουμέντα που παρουσιάστηκαν είναι και συνομιλίες των πυροσβέστών με τα κεντρικά γραφεία της πυροσβεστικής υπηρεσίας, αλλά και μαρτυρίες των σωστικών συνεργείων.

Οι αρχές της πόλης αναγκάστηκαν να κυκλοφορήσουν τα ντοκουμέντα έπειτα από τη μήνυση που υποβλήθηκε από την εφημερίδα Νιου Υορκ Τάιμς, την οποία υποστήριξαν οι συγγενείς των πυροσβεστών που σκοτώθηκαν.

Η εφημερίδα εξέφρασε ορισμένα ερωτηματικά, λέγοντας ότι ορισμένοι από τους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Περισσότεροι από 340 πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001.

Πολλοί από αυτούς σκοτώθηκαν όταν δεν έγινε σωστή εκπομπή των μηνυμάτων που τους έλεγαν να εγκαταλείψουν τον βόρειο πύργο.

Πέρυσι, έρευνα που διεξήχθη για τις επιθέσεις τόνισε ότι κατέρρευσε το σύστημα επικοινωνιών των υπηρεσιών επείγουσας ανάγκης.

Τα ντοκουμέντα που κυκλοφόρησαν την Παρασκευή περιλαμβάνουν 15 ώρες συνομιλιών ανάμεσα στους πυροσβέστες και τις κεντρικές υπηρεσίες.


Σάββατο 13 Αυγούστου 2005 - 07:27 (Ώρα Λονδίνου)

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη Σρι Λάνκα

Σε κατάσταση πολιορκίας του Κολόμπο

Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα έθεσε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά τη δολοφονία του υπουργού Εξωτερικών Λακσμάν Καντιργκαμάρ από οπλοφόρους στην πρωτεύουσα Κολόμπο.

Η πρόεδρος Τσαντρίκα Καμαρατούνγκα κάλεσε το λαό να διατηρήσει την ψυχραιμία του.

Η αστυνομία αποδίδει τήν δολοφονία του Υπουργού στους αντάρτες αυτονομιστές Τίγρεις Ταμίλ, αν και από το 2002 έχουν τηρήσει πιστά την εκεχειρία την οποία συμφώνησαν με την κυβέρνηση.

Νορβηγοί αξιωματούχοι που έχουν αναλάβει το έργο της παρακολούθησης της εκεχειρίας προειδοποιούν ότι η δολοφονία του υπουργού Εξωτερικών πιθανότατα θα αναζωπυρώσει την ένοπλη αντιπαράθεση του στρατού με τους αυτονομιστές.

Ο Καντιργκαμάρ δολοφονήθηκε έξω από την καλά φρουρούμενη κατοικία του στο Κολόμπο το βράδυ της Παρασκευής.

Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση οι δολοφόνοι ήταν δύο και τον πυροβόλησαν στο κεφάλι και το στήθος. Ξεψύχησε στο νοσοκομείο παρά την επέμβαση που του έγινε σε χρόνο ρεκόρ.


Σάββατο 13 Αυγούστου 2005 - 07:06 (Ώρα Λονδίνου)

Απογειώθηκαν τα αεροπλάνα της BA

Απογειώθηκαν μετά από 48 ώρες τα αεροπλάνα της ΒΑ

Διαπραγματεύσεις για την επίλυση της διαφοράς της διευθυνσης της ΒΑ με το προσωπικό εδάφους ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου ενώ ο στόλος της εταιρίας επανήλθε στην κανονική του λειτουργία.

Οι πτήσεις από και προς το Χίθροου επαναλαμβάνονται από την Παρασκευή το βράδυ μετά την απεργία του προσωπικού εδάφους που έγινε σε συμπαράσταση προς τους 800 απολυμένους της εταιρίας τροφοδοσίας της ΒΑ.

Αποτέλεσμα ήταν να καθηλωθούν στο έδαφος τα αεροπλάνα του βρετανικού αερομεταφορέα μαζί με πάνω από 100.000 επιβάτες.

Σύμφωνα με την εταιρία οι καθυστερήσεις και ακυρώσεις θα συνεχιστούν, σε μικρή κλίμακα, όλο το Σαββατοκύριακο, λογω του όγκου εργασίας που έχει συσσωρευθεί.

Απολύσεις με συνοπτικές διαδικασίες

Η αντιπαράθεση προέκυψε όταν το προσωπικό της εταιρίας Γκέιτ Γκουρμέ (Gate Gourmet), η οποία παρασκευάζει τα γεύματα που προσφέρονται στις πτήσεις, προέβη σε άτυπη απεργία.

Η εν λόγω εταιρία αποφάσισε να απολύσει 800 εργαζομένους, γεγονός που επέφερε σημαντικά προβλήματα σε όλες τις πτήσεις των βρετανικών αερογραμμών, καθώς δεν υπήρχαν γεύματα για τους επιβάτες.

Το όλο θέμα όμως προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, καθώς αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα καθήκοντά τους και οι αχθοφόροι και οι οδηγοί των φορτηγών που μεταφέρουν τις αποσκευές από το αεροδρόμιο στα αεροσκάφη, σε ένδειξη συμπαράστασης προς όσους απολύθηκαν.

Οι αναβολές και οι ακυρώσεις των πτήσεων των βρετανικών αερογραμμών έχουν επηρεάσει δεκάδες χιλιάδες επιβάτες.

Πολλοί επιβάτες έλαβαν κουπόνια για να αγοράσουν τρόφιμα πριν επιβιβαστούν στα αεροπλάνα.

Οι βρετανικές αερογραμμές ζήτησαν συγνώμη από τους χιλιάδες επιβάτες για την ταλαιπωρία, λέγοντας ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχό τους.

Από την απεργία ορισμένων εργαζομένων στις βρετανικές αερογραμμές έχουν επηρεαστεί και πολλές άλλες αεροπορικές εταιρίες, σε μία περίοδο αιχμής για τον τουρισμό.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.