Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-08-12

  1. Σε «δύσκολη θέση» ο Λούλα
  2. Συγνώμη λέει ο Λούλα
  3. Ντοκουμέντα της 11ης Σεπτεμβρίου
  4. Στα ύψη ο «μαύρος χρυσός»
  5. Αύξηση Ισραηλινών τουριστών
  6. Η Γαλλία επιμένει για αναγνώριση
  7. Έκτακτη σύσκεψη για τα καύσιμα
  8. Χάος για δεύτερη ημέρα στο Χίθροου
  9. «Σοβαρές ανησυχίες» για το Ιράν
  10. Επώδυνες μνήμες για το υποβρύχιο Κουρσκ
  11. Κώδωνας κινδύνου για το πετρέλαιο
  12. Συμμόρφωση δικαστών
  13. Χάος για δεύτερη ημέρα στο Χίθροου
  14. Πυρηνικές ανησυχίες
  15. Καμένα δάση
  16. «Σοβαρές ανησυχίες»
  17. Πτήση στο πουθενά

Κυριακή 11 Απριλίου 2004 - 22:20 (Ώρα Λονδίνου)

Σε «δύσκολη θέση» ο Λούλα

Ο πρόεδρος Λούλα έχει υποσχεθεί να βοηθήσει τους αγρότες που δεν έχουν τη δική τους γη

Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των αγροτών στη Βραζιλία που προβαίνουν σε κατάληψη εδαφών, σε μία προσπάθεια άσκησης πιέσεων προς την κυβέρνηση.

Από τα μέσα Μαρτίου και μετά έχουν καταληφθεί περισσότερα από 50 αγροκτήματα από άκρη σε άκρη της χώρας.

Οι καταληψίες αγρότες ζητούν από την κυβέρνηση της χώρας να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις για την αναδιανομή της γης.

Το κυβερνών Κόμμα των Εργατών έχει παραδοσιακούς δεσμούς με τα διάφορα κινήματα των αγροτών.

Ο πρόεδρος της χώρας, Λούιζ Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα, είχε υποσχεθεί προεκλογικά να βοηθήσει τους αγρότες που δεν έχουν δική τους γη.

Διαμαρτυρίες αγροτών

Τώρα όμως βρίσκεται σε δύσκολη θέση, σύμφωνα με τους ανταποκριτές, καθώς οι αγρότες διαμαρτύρονται για την αργή θέσπιση των μεταρρυθμίσεων.

Ο πρόεδρος Λούλα είχε υποσχεθεί να βοηθήσει περισσότερες από 100.000 οικογένειες αγροτών που δεν διαθέτουν τη δική τους γη.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της χώρας - εκτιμούν οι αναλυτές - θέλει να βοηθήσει τους αγρότες χωρίς να τρομάξει τους επενδυτές στη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μισό του καλλιεργήσιμου εδάφους στη Βραζιλία ανήκει μόλις στο 1% του πληθυσμού της χώρας.


Παρασκευή 12 Αυγούστου 2005 - 20:16 (Ώρα Λονδίνου)

Συγνώμη λέει ο Λούλα

Ο Λούλα Ντα Σίλβα απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα στο λαό της χώρας

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούις Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα, ζήτησε συγνώμη από το λαό της Βραζιλίας για το σκάνδαλο στους κόλπους της κυβέρνησής του, λέγοντας ότι δεν γνώριζε τίποτα ο ίδιος.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας προέβη στις εν λόγω δηλώσεις σε τηλεοπτικό του διάγγελμα και αναφερόταν στο σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει για χρηματοδοτήσεις ψηφοφόρων από το κογκρέσο της χώρας.

Ο Λούλα Ντα Σίλβα επανέλαβε ότι θα τιμωρηθούν όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι για το σκάνδαλο.

Το Κόμμα των Εργατών του Ντα Σίλβα κατέλαβε την εξουσία το 2002, έχοντας δώσει υποσχέσεις να καταπολεμήσει τη διαφθορά στη χώρα.

Ο Λούλα Ντα Σίλβα ζήτησε επίσης να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στους νόμους που διέπουν τις εκστρατείες της κυβέρνησης.

«Έχω πλήρη επίγνωση αυτής της σοβαρής πολιτικής κρίσης. Αποτελεί πλήγμα για ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο στη Βραζιλία», είπε ο Λούλα Ντα Σίλβα.

»Είναι καθήκον της κυβέρνησης να σταματήσει τη διαφθορά πριν εντρυφήσει στους κόλπους της οικονομίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βραζιλίας.

Μία δημοσκόπηση που έγινε την Παρασκευή κατέδειξε ότι η δημοτικότητα του Λούλα Ντα Σίλβα πέφτει και ότι το κόμμα του μπορεί να χάσει τις εκλογές που θα διεξαχθούν τον επόμενο χρόνο.


Παρασκευή 12 Αυγούστου 2005 - 18:09 (Ώρα Λονδίνου)

Ντοκουμέντα της 11ης Σεπτεμβρίου

Εκατοντάδες πυροσβέστες είχαν σπεύσει στους δίδυμους πύργους

Η Νέα Υόρκη κυκλοφόρησε στο φως της δημοσιότητας χιλιάδες ντοκουμέντα της πυροσβεστικής υπηρεσίας της πόλης κατά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στους δίδυμους πύργους.

Ανάμεσα στα ντοκουμέντα που παρουσιάστηκαν είναι και συνομιλίες που καταγράφηκαν ανάμεσα στους πυροσβέστες και τα κεντρικά γραφεία της πυροσβεστικής υπηρεσίας, αλλά και μαρτυρίες των σωστικών συνεργείων.

Οι αρχές της πόλης αναγκάστηκαν να κυκλοφορήσουν τα ντοκουμέντα έπειτα από τη μήνυση που υποβλήθηκε από την εφημερίδα Νιου Υορκ Τάιμς, την οποία υποστήριξαν οι συγγενείς των πυροσβεστών που σκοτώθηκαν.

Η εφημερίδα εξέφρασε ορισμένα ερωτηματικά, λέγοντας ότι ορισμένοι από τους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Περισσότεροι από 340 πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001.

Πολλοί από αυτούς σκοτώθηκαν όταν δεν έγινε σωστή εκπομπή των μηνυμάτων που τους έλεγαν να εγκαταλείψουν τον βόρειο πύργο.

Πέρυσι, έρευνα που διεξήχθη για τις επιθέσεις τόνισε ότι κατέρρευσε το σύστημα επικοινωνιών των υπηρεσιών επείγουσας ανάγκης.

Τα ντοκουμέντα που κυκλοφόρησαν την Παρασκευή περιλαμβάνουν 15 ώρες συνομιλιών ανάμεσα στους πυροσβέστες και τις κεντρικές υπηρεσίες.


Παρασκευή 12 Αυγούστου 2005 - 15:53 (Ώρα Λονδίνου)

Στα ύψη ο «μαύρος χρυσός»

Οι τιμές των καυσίμων έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο

Η υψηλή ζήτηση σε βενζίνη στις Ηνωμένες Πολιτείες θεωρείται ένας από τους παράγοντες για την ανεξέλεγκτη αύξηση στις τιμές του μαύρου χρυσού, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Την Παρασκευή, η τιμή του αργού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε τα 66 δολάρια και 15 σεντς το βαρέλι, ενώ η τιμή του πετρελαίου τύπου Μπρεντ στο Λονδίνο έφτασε τα 65 δολάρια και 88 σεντς.

Οι τιμές του μαύρου χρυσού και των καυσίμων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, αγγίζοντας επίπεδα ρεκόρ.

Οι διακοπές λειτουργίας σε ορισμένα διυλιστήρια πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκάλεσαν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς την ίδια στιγμή παρατηρείται μεγάλη ζήτηση σε βενζίνη και στην αγορά αυτοκινήτων.

Η αγορά αυτοκινήτων αρχίζει και πάλι να ανακάμπτει στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς υπήρχε μία πτώση στην καταναλωτική δραστηριότητα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν πολλές διακοπές λειτουργίας σε αρκετά αμερικανικά διυλιστήρια πετρελαίου.

Επιπλέον, οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τα αποθέματα της χώρας σε πετρέλαιο έχουν μειωθεί κατά 2,1 εκατομμύρια βαρέλια.

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες από ινστιτούτο ερευνών στη Γαλλία αναφέρουν ότι ότι ο ΟΠΕΚ σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, γεγονός που μπορεί να εκτινάξει τις τιμές πετρελαίου ακόμη περισσότερο.


Πέμπτη 11 Αυγούστου 2005 - 07:40 (Ώρα Λονδίνου)

Αύξηση Ισραηλινών τουριστών

Συνέντευξη στον Θανάση Γκαβό

Τις παραλίες της πατρίδας τους, αλλά και της Τουρκίας, εγκαταλείπουν χάριν της Ελλάδας και της Κύπρου οι Ισραηλιμνοί τουρίστες

Την περασμένη Δευτέρα, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ συνέστησε σε όσους πολίτες σκοπεύουν να περάσουν τις διακοπές τους στο εξωτερικό, να αποφύγουν τη νότια Τουρκία, κάνοντας λόγο για «σοβαρές απειλές ασφαλείας».

Η σύσταση αυτή έχει ήδη μειώσει την παραδοσιακά μεγάλη ζήτηση τουριστικών πακέτων στην Τουρκία από Ισραηλινούς ταξιδιώτες.

Οι τουρίστες αυτοί στρέφονται σε άλλες μεσογειακές χώρες, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα, όπως είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC η Ρέιτσελ Μπέλο, διευθύνουσα σύμβουλος της ομοσπονδίας Ισραηλινών τουριστικών πρακτόρων.

«Υπάρχουν τουρίστες που είναι σε θέση να καταβάλλουν όποια πρόσθετη επιβάρυνση χρειάζεται, ώστε να ακυρώσουν τις διακοπές που είχαν προγραμματίσει στην Τουρκία και να στραφούν σε χώρες όπως η Κύπρος ή η Ελλάδα» είπε η κα. Μπέλο.

Για παράδειγμα, είπε, το Σαββατοκύριακο, όταν προέκυψε το θέμα ασφαλείας, τέσσερα ισραηλινά κρουαζιερόπλοια με 6.000 επιβάτες άλλαξαν την πορεία τους για να αποφύγουν την Τουρκία και πήγαν στην Κύπρο.

«Για τις επόμενες δύο ημέρες μόνο, έχει ήδη ακυρωθεί η κράτηση του 15% των περίπου τεσσάρων χιλιάδων αεροπορικών εισιτηρίων προς την Τουρκία. Παραδοσιακά η κίνηση είναι μεγάλη. Από το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, με προορισμό τη νότια Τουρκία, πετούν τουλάχιστον δύο χιλιάδες άτομα κάθε μέρα. Ο αριθμός των Ισραηλινών τουριστών που επιλέγουν την Τουρκία ανέρχεται πλέον στα 3,1 εκατομμύρια το χρόνο. Πολλοί από αυτούς λοιπόν τώρα, ρωτούν για πακέτα στην Ελλάδα και την Κύπρο» σημείωσε η Ρέιτσελ Μπέλο.

Αλλά, όπως επεσήμανε υπάρχουν ορισμένα προβλήματα που προκύπτουν στη μετακίνηση σημαντικού όγκου Ισραηλινών τουριστών σε Ελλάδα και Κύπρο.

Αφενός, λέει, υπάρχει το πρόβλημα ότι για την ακύρωση των κρατήσεων που έχουν κάνει στην Τουρκία, οι τουρίστες θα πληρώσουν πολύ υψηλό πρόστιμο.

«Πολλοί από τους Ισραηλινούς τουρίστες δεν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν αυτό και μετά να ξαναπληρώνουν για άλλες διακοπές. Επίσης, ιδιαίτερα η Κύπρος είναι πολύ ακριβή για τους περισσότερους. Τα πιο πολλά πακέτα για την Τουρκία είναι οικονομικότερα» είπε.

Η κ. Μπέλο εξέφρασε ακόμα επιφυλάξεις για το αν μια πολύ αυξημένη ζήτηση για την Κύπρο και την Ελλάδα μπορεί να καλυφθεί από τις υπάρχουσες αεροπορικές συνδέσεις.

«Αυτή τη στιγμή από το Τελ Αβίβ υπάρχει μόνο μία πτήση κάθε μέρα για την Κύπρο και μία για την Κρήτη ή τη Ρόδο για παράδειγμα. Τέλος, αυτή την περίοδο σε πολλούς δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς σε Ελλάδα και Κύπρο δεν είναι και πολύ εύκολο να βρεις χώρο για τουρίστες της τελευταίας στιγμής» είπε η Ρέιτσελ Μπέλο, διευθύνουσα σύμβουλος της ομοσπονδίας Ισραηλινών πρακτόρων.


Πέμπτη 11 Αυγούστου 2005 - 10:59 (Ώρα Λονδίνου)

Η Γαλλία επιμένει για αναγνώριση

Χαμηλούς τόνους όσον αφορά την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, εξακολουθεί να τηρεί η Λευκωσία.

Αντιδρώντας στις φήμες που θέλουν την κυβέρνηση της Γαλλίας να πιέζει τον Πρόεδρο Τάσο Παπαδόπουλο να θέσει βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας - Κοινότητος, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Ιακώβου επιβεβαίωσε την ύπαρξη γαλλικού εγγράφου που αναφέρεται στην αδήριτη ανάγκη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα, πριν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων την 3η Οκτωβρίου.

Ο κ. Ιακώβου διευκρίνισε ότι πρόκειται για «εσωτερικό έγγραφο» της γαλλικής κυβέρνησης προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει αν το έγγραφο έχει διαβιβασθεί στις κυβερνήσεις όλων των χωρών-μελών της Ευρωπαΐκής Ένωσης.

Ανέφερε, όμως, πως απ ότι είναι σε θέση να γνωρίζει το έγγραφο έχει σταλεί σε άλλες χώρες αλλά όχι στην Κύπρο.

Πάντως, ο Κύπριος αξιωματούχος δεν παρέλειψε να επαναλάβει πως διαφωνία της χώρας του όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, μέσα στα Ευρωπαικά φόρα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η Κυπριακή κυβέρνηση θα ασκήσει βέτο πριν την 3η Οκτωβρίου.


Παρασκευή 12 Αυγούστου 2005 - 12:55 (Ώρα Λονδίνου)

Έκτακτη σύσκεψη για τα καύσιμα

Διαβουλεύσεις ανάμεσα στο υπουργείο Ανάπτυξης και εκπροσώπους των εμπλεκομένων στη διακίνηση καυσίμων πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή, λόγω της ανόδου των διεθνών τιμών.

Στις συναντήσεις συμμετείχαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Σαλαγκούδης, και εκπρόσωποι των διυλιστηρίων, των εταιριών εμπορίας και των βενζινοπωλών.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι όλοι οι παράγοντες της αγοράς τον διαβεβαίωσαν ότι θα μειώσουν περαιτέρω τα περιθώρια κέρδους τους.

«Ο Έλληνας καταναλωτής θα πληρώνει τη μικρότερη αύξηση στις τιμές των καυσίμων από όλους τους Ευρωπαίους», υπογράμμισε ο Γιώργος Σαλαγκούδης.

Ήδη έχει ζητηθεί η παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε 12 νομούς της χώρας, αλλά και σε ορισμένα πρατήρια βενζίνης σε εθνικές οδούς.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης άγγιξε τα 95 λεπτά, ενώ σε ορισμένα νησιά και σε κάποιες δύσβατες περιοχές ξεπερνάει το ένα ευρώ.

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών, με ανακοίνωσή της, καταδικάζει κάθε περίπτωση κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης.

Η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου την Παρασκευή σημείωσε νέο ρεκόρ, φτάνοντας τα 66,13 δολάρια το βαρέλι.


Παρασκευή 12 Αυγούστου 2005 - 10:12 (Ώρα Λονδίνου)

Χάος για δεύτερη ημέρα στο Χίθροου

Πολλοί αναγκάστηκαν να μείνουν το βράδυ στο αεροδρόμιο

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται η ταλαιπωρία 70.000 επιβατών που βρίσκονται από χθες καθηλωμένοι στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, λόγω της ματαίωσης όλων των πτήσεων των βρετανικών αερογραμμών (British Airways) εξαιτίας της απεργίας ορισμένων ομάδων εργαζομένων.

Η αντιπαράθεση προέκυψε όταν το προσωπικό της εταιρίας Γκέιτ Γκουρμέ (Gate Gourmet), η οποία παρασκευάζει τα γεύματα που προσφέρονται στις πτήσεις, προέβη σε άτυπη απεργία.

Η εν λόγω εταιρία αποφάσισε να απολύσει 800 εργαζομένους, γεγονός που επέφερε σημαντικά προβλήματα σε όλες τις πτήσεις των βρετανικών αερογραμμών, καθώς δεν υπήρχαν γεύματα για τους επιβάτες.

Το όλο θέμα όμως προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, καθώς αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα καθήκοντά τους και οι αχθοφόροι και οι οδηγοί των φορτηγών που μεταφέρουν τις αποσκευές από το αεροδρόμιο στα αεροσκάφη, σε ένδειξη συμπαράστασης προς όσους απολύθηκαν.

Οι αναβολές και οι ακυρώσεις των πτήσεων των βρετανικών αερογραμμών έχουν επηρεάσει δεκάδες χιλιάδες επιβάτες.

Πολλοί επιβάτες έλαβαν κουπόνια για να αγοράσουν τρόφιμα πριν επιβιβαστούν στα αεροπλάνα.

Οι βρετανικές αερογραμμές ζήτησαν συγνώμη από τους χιλιάδες επιβάτες για την ταλαιπωρία, λέγοντας ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχό τους.

Από την απεργία ορισμένων εργαζομένων στις βρετανικές αερογραμμές έχουν επηρεαστεί και πολλές άλλες αεροπορικές εταιρίες, σε μία περίοδο αιχμής για τον τουρισμό.


Παρασκευή 12 Αυγούστου 2005 - 06:34 (Ώρα Λονδίνου)

«Σοβαρές ανησυχίες» για το Ιράν

Το Ιράν εμμένει ότι δεν σχεδιάζει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία της για την απόφαση του Ιράν να προχωρήσει στην επαναλειτουργία ενός πυρηνικού του εργοστασίου.

Ταυτόχρονα, καλεί την Τεχεράνη να σταματήσει αμέσως όλες τις εργασίες εμπλουτισμού ουρανίου.

Αλλά το ψήφισμα δεν παραπέμπει, όπως περίμεναν αρκετοί αναλυτές, το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας, Μαρκ Γκοβζντέσκι, είπε στο BBC ότι οι περισσότεροι εκπρόσωποι των κρατών της υπηρεσίας πιστεύουν ότι δεν αυτή δεν είναι η στιγμή για απειλές αλλά για διπλωματία.

Ο κ. Γκοβζντέσκι επεσήμανε επίσης ότι η υπηρεσία αναγνωρίζει το νόμιμο δικαίωμα του Ιράν να αναπτύξει εναλλακτικό πυρηνικό πρόγραμμα ενέργειας.

«Πολλές, αν όχι όλες οι αντιπροσωπείες στο διοικητικό συμβούλιο της υπηρεσίας, ένιωσαν πως ίσως αυτή δεν είναι η στιγμή για απειλές αλλά μάλλον για αναζωογόνηση της διπλωματικής διαδικασίας που έχουν ξεκινήσει οι Ευρωπαίοι εδώ και ένα χρόνο», είπε ο κ. Γκοβζντέσκι.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, καλείται τώρα να υποβάλει στις 3 Σεπτεμβρίου ολοκληρωμένη έκθεση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, είπε ότι περιμένει με ενδιαφέρον την έκθεση και επανέλαβε την αντίθεσή του στην προοπτική ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στο Ιράν.

«Εκτιμώ το πρώτο θετικό βήμα της υπηρεσίας. Θα υπάρξει έπειτα από λίγο καιρό, μια έκθεση την οποία αναμένουμε με ενδιαφέρον. Ο κόσμος συμφωνεί πως οι Ιρανοί δεν πρέπει να έχουν τα μέσα και τα χρήματα ώστε για να μπορούν να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα», είπε ο πρόεδρος Μπους.


Παρασκευή 12 Αυγούστου 2005 - 11:53 (Ώρα Λονδίνου)

Επώδυνες μνήμες για το υποβρύχιο Κουρσκ

Το Κουρσκ ήταν ένα από τα πιο σύγχρονα υποβρύχια της Ρωσίας

Επιμνημόσυνες δεήσεις πραγματοποιούνται στη Ρωσία, πέντε χρόνια μετά τη βύθιση του υποβρυχίου Κουρσκ στη Θάλασσα Μπάρεντς και το θάνατο των 118 μελών του πληρώματος.

Οι τελετές πραγματοποιήθηκαν σε πολλές εκκλησίες της Μόσχας και της Πετρούπολης, ενώ παρουσιάστηκε και ένα μνημείο στην πόλη Κουρσκ.

Μία μόλις ημέρα πριν από τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από το δυστύχημα του Κουρσκ, τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να διασώσουν ένα μικρό ρωσικό υποβρύχιο στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η παρέμβαση των βρετανικών συνεργείων διάσωσης για τον απεγκλωβισμό του μικρού υποβρυχίου Πριζ και των επτά μελών του πληρώματος έφερε στη μνήμη οδυνηρές αναμνήσεις.

Την ίδια στιγμή, ήρθε και πάλι στην επιφάνεια το ερώτημα γιατί η Ρωσία δεν έχει ακόμη σύγχρονο εξοπλισμό για τη διάσωση των πληρωμάτων σε υποβρύχια.

Η άρνηση της Ρωσίας να δεχθεί βοήθεια

Η βύθιση του Κουρσκ, το οποίο ήταν ένα από τα νεότερα και πλέον σύγχρονα υποβρύχια της Ρωσίας, ήταν η μεγαλύτερη τραγωδία για τις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας σε περίοδο ειρήνης.

Το Κουρσκ βυθίστηκε όταν επλήγη από μία τορπίλη. Ένας μικρός αριθμός του πληρώματος κατάφερε αρχικώς να επιζήσει, αλλά πέθανε λίγες ώρες αργότερα από ασφυξία σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν και σε απόλυτο σκοτάδι.

Συνεργεία διάσκεψης άλλων χωρών είχαν προσφέρει βοήθεια, αλλά η Ρωσία είχε αρνηθεί, παρά το γεγονός ότι δεν διέθετε τον κατάλληλο εξοπλισμό για τη διάσωση του πληρώματος.

Πολλοί πιστεύουν ότι οι 23 ναύτες που επέζησαν από την τορπίλη θα μπορούσαν να έχουν σωθεί εάν η Ρωσία είχε αναλάβει δράση εγκαίρως.

Το δυστύχημα είχε επιφέρει μεγάλο πλήγμα στη δημοτικότητα του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος βρισκόταν σε διακοπές και δεν είχε καν προβεί σε δηλώσεις για το θέμα.


Παρασκευή 12 Αυγούστου 2005 - 09:49 (Ώρα Λονδίνου)

Κώδωνας κινδύνου για το πετρέλαιο

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: «Σκουπίδια» στο πιάτο μας. Θεσσαλονίκη: Σοκ από τους ελέγχους στην αγορά.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Το πετρέλαιο «καίει» τους καταναλωτές. Ανατιμήσεις σε καύσιμα, εισιτήρια και βασικά προϊόντα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πέντε στόχοι που θα αλλάξουν το σκηνικό. Με υλοποίησή τους ως το τέλος του 2005.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Εφιάλτης ο μαύρος χρυσός. Νέο ρεκόρ στην τιμή του πετρελαίου, 66 δολάρια το βαρέλι.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ο πήχυς στο 40% για νομάρχες, δημάρχους. Αποκάλυψη: Βάση ο νόμος Κούβελα για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η ΑΥΓΗ: Τα καύσιμα ζεσταίνουν τα κέρδη τους. Τα 66 δολ. το βαρέλι άγγιξε σήμερα το πετρέλαιο.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Ακόμα και τον Ωνάση κατάκλεψε ο απατεώνας Κοντομηνάς. 35 δισεκατομμύρια δρχ άρπαξε από το Ίδρυμα Ωνάση!!!

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ενιαίο χαράτσι για τα ακίνητα. Θα επιβαρύνει άμεσα όλες τις ελληνικές οικογένειες.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Βάσεις: Οι τελικές τάσεις. Πού ανεβαίνουν, πού πέφτουν.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Η Ελλάδα «διώχνει» τουρίστες. Εκπρόσωποι της Β. Ελλάδας δηλώνουν ότι από παραλήψεις και λάθη χάθηκε και η φετινή χρονιά.

ΕΘΝΟΣ: Βάζουν φόρο σε όλα τα ακίνητα. Μετά την επιβολή ΦΠΑ και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τέρμα οι τράμπες ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ πάθανε «κράμπες». Δρομολογείται η ρύθμιση για εκλογή Δημάρχου με 42% από την πρώτη Κυριακή.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τρόμος στην αγορά από τις αυξήσεις στα καύσιμα. Ενώ η πετρελαϊκή κρίση χτυπά την πόρτα της χώρας μας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κληρονομιά με βάρη και ευκαιρίες. Το σχέδιο αξιοποίησης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πετρο-πόλεμος. Κερδοσκοπία διεθνής με νέο ρεκόρ τιμών, αλλά και εσωτερική.

ΕΞΠΡΕΣ: Με ικανοποιητικό ρυθμό αυξάνονται τα έσοδα από τις εκκρεμείς υποθέσεις. «Σωσίβιο» η περαίωση.

ΕΣΤΙΑ: Απροκάλυπτη δημαγωγία του ΠΑΣΟΚ. Τηρεί απαράδεκτη στάση έναντι της Κυβερνήσεως Καραμανλή.

ESPRESSO: Είναι έγκυος η Κιμ; «Σφίγγα» ο Μάκης για τον πελαργό. Δήλωση στην «Ε»: «Ό,τι κι αν συμβεί, θα φανεί αργά ή γρήγορα. Περιμένετε...».

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Εντυπωσιακή αύξηση κερδοφορίας από την Eurobank και τα ΕΛ.ΠΕ. «Καύσιμα» στη Σοφοκλέους από τα κέρδη των εταιρειών.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σχέδιο δράσης στην οικονομία ως το τέλος 2006. Υπόμνημα Αλογοσκούφη προς Καραμανλή. Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.

ΚΕΡΔΟΣ: Νέα discount markets στην ελληνική αγορά. Επενδύσεις Γερμανών και Βρετανών στη Θεσσαλονίκη.

Ο ΛΟΓΟΣ: Όχι στις συναλλαγές με την εφαρμογή του 42%... στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ανοικτό το ενδεχόμενο να εκλέγονται οι δήμαρχοι σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο.

H ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Προσπάθειες μετριασμού των υπερβολών στα καύσιμα.

ΤΑ ΝΕΑ: Μαύρη 4ετία φέρνει το πετρέλαιο. Πρόβλεψη σοκ από ΕΛΠΕ - διεθνείς οίκους.

Η ΝΙΚΗ: Φθινοπωρινή επέλαση. Εμπιστευτικό έγγραφο αποκαλύπτει τα σχέδια της κυβέρνησης.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: Τι σηματοδοτεί η μεταβίβαση του 25,1% του ΔΟΛ στον Στ. Ψυχάρη.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Χαράς ευαγγέλια για τους πετρελαιάδες! Καύσιμα: Αύξηση κερδών - αύξηση τιμών.

TRAFFIC NEWS: Βρέθηκε το πτώμα της καλλονής της Βέροιας. Δικαιώθηκαν η «t» και η Νικολούλη.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αβίωτη πόλη και η Αθήνα. Μαζί με άλλες 16 πόλεις της Ευρώπης. Δραματική προειδοποίηση του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση.

Η ΧΩΡΑ: Καρκινογόνα σφραγίσματα στα δόντια. Η Ε.Ε. καταργεί τη χρήση υδράργυρου.

Πετρέλαιο

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ γράφει ότι «αλυσιδωτές αυξήσεις και στην ελληνική αγορά, συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο, γονατίζει η παγκόσμια οικονομία».

Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι «θεατές στο ράλι της τιμής του πετρελαίου, που χθες άγγιξε τα 65 ευρώ το βαρέλι, παραμένουν όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες, αφήνοντας οι συνέπειες των ανατιμήσεων να επιβαρύνουν τον καταναλωτή. Το κράτος προσδοκά αύξηση των φορολογικών εσόδων και δεν μειώνει τη φορολογία, παρότι αυξάνονται τα έσοδα από την άνοδο των τιμών».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σχολιάζει ότι «οι κυβερνήσεις με την πολιτική τους και τα υπερκέρδη που καρπώνονται κάθε χρόνο οι Βαρδινογιαννο-Λάτσηδες είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι για τη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία των τιμών στα καύσιμα και κατ' επέκταση για το κύμα ακρίβειας στην αγορά».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΣΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) εκτιμά ότι «αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο σημαντικών αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων αλλά και άλλες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών που επηρεάζονται από τις διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού θα είναι οι καταναλωτές μόλις επιστρέψουν από τις θερινές διακοπές τους».

ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι «σκηνικό ακρίβειας, χαμηλής ανάπτυξης και λιτότητας στήνουν οι υψηλές τιμές του πετρελαίου. Θα ζήσουμε μ αυτές για 3-4 χρόνια, προειδοποίησε χθες η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι «η διεθνής τιμή του πετρελαίου έπιασε χθες τα 66 δολάρια το βαρέλι. Ο πρόεδρος των ΕΛ.ΠΕ., Τίμος Χριστοδούλου, πετροβόλησε τα 8.500 πρατήρια ως υπεύθυνα για την κερδοσκοπία. Τι να κάνω αν κάποιος πρατηριούχος θέλει να στείλει το παιδί του στην Οξφόρδη, είπε χθες, για να εισπράξει απάντηση περί ρατσισμού από τον πρόεδρο των πρατηριούχων Δ. Μακρυβέλιο. Και η κερδοσκοπία θριαμβεύει. Στη Θεσσαλονίκη πρατήριο πουλά προς 0,85 ευρώ την αμόλυβδη και στην Κρήτη προς 1,30».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει ότι «σε τρομοκράτη της διεθνούς οικονομίας, εξελίσσεται η τιμή του πετρελαίου, καθώς έρχονται όλο και πιο κοντά στην πραγματικότητα οι μαύρες προβλέψεις για άνοδο της τιμής του μαύρου χρυσού στα 70 ακόμη και στα 80 δολάρια το βαρέλι».

Οικονομική πολιτική της κυβέρνησης

Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι «αμέσως μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η δεύτερη φάση του θατσερικού σχεδίου της κυβέρνησης για την αφαίρεση θεμελιωδών κεκτημένων των εργαζομένων και των ασφαλισμένων. Όπως αποκαλύπτεται σε εμπιστευτικό υπόμνημα του Γ. Αλογοσκούφη προς τους υπουργούς, το σχέδιο περαιτέρω σκλήρυνσης της οικονομικής πολιτικής, περιλαμβάνει δραστική περικοπή των κοινωνικών δαπανών. Επιπλέον, προβλέπει χρονοδιάγραμμα για την επίσημη ένατη του διαλόγου σχετικά με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μείωση των συντάξεων, καθώς και για την άρση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους στις επιχειρήσεις και Οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα με παράλληλη περικοπή των προνομίων τους στο επίπεδο των εργατοϋπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι «πέντε βασικές προτεραιότητες δρομολογεί στην οικονομική πολιτική μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Οι στόχοι που τίθενται αποτελούν τη μαγιά και τους άξονες, θα έλεγε κανείς ενός δεύτερου γύρου μεταρρυθμίσεων εντός του 2006 με επιδιωκόμενο αποτέλεσμα τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% καθώς αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι "βρισκόμαστε σε μια ικανοποιητική πορεία αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Αντιθέτως, τα προβλήματα απαιτούν εγρήγορση και ετοιμότητα».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι «σε υπόμνημα 20 σελίδων προς τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Οικονομίας μιας παρουσιάζει τις οκτώ προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής προκειμένου να επιτευχθούν μέχρι το τέλος του 2006 δύο μείζονες στόχοι: δημοσιονομική σταθερότητα και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις αποκρατικοποιήσεις και την πάταξη της γραφειοκρατίας, άξονες στους οποίους θα στηριχτεί και η ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης στις αρχές Σεπτεμβρίου».

Εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι «τον εκλογικό νόμο του Σωτήρη Κούβελα, ο οποίος ενισχύει το πρώτο και το τρίτο κόμμα, επιθυμεί να εφαρμόσει η Νέα Δημοκρατία τόσο στις δημοτικές όσο και στις νομαρχιακές εκλογές. Η πρόταση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Β. Μεϊμαράκη, είναι η εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 40% και άνω εφόσον η διαφορά με τον δεύτερο ξεπερνά τις 5 μονάδες».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι «ο γγ του κυβερνώντος Κόμματος Β. Μεϊμαράκης το ξεκαθάρισε και κατέστησε με πλήρη σαφήνεια προς όλες τις κατευθύνσεις ότι οι δημοτικές εκλογές θα πάψουν στο εξής να είναι πεδίο πολιτικών ανταλλαγμάτων και πολιτικών τραμπών. Θα βγαίνει Δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή όποιος παίρνει το 42%».

Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι «η εκλογή δημάρχων και νομαρχών με 42% από την πρώτη Κυριακή φαίνεται ότι αποτελεί πλέον ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης. Ήλθε η ώρα να αποφασίσουμε πως θα πορευθούμε στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δήλωσε χθες ο γραμματέας της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση θεωρεί το σύστημα που προτείνει πιο αναλογικό και πως εμποδίζει συναλλαγές στο δεύτερο γύρο των εκλογών στους δήμους».

H ESPRESSO γράφει ότι «πράσινο φως ανάβει ο πρωθυπουργός για άμεσες αλλαγές στον εκλογικό νόμο και μάλιστα προς την κατεύθυνση της εκλογής δημάρχου, με 42% από την πρώτη Κυριακή σε όλους τους δήμους. Το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ Βαγγ. Μεϊμαράκη ο οποίος του μετέφερε παράλληλα τις θέσεις της ΤΑ αλλά και τις ενστάσεις που διατυπώνονται».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 12 Αυγούστου 2005 - 09:42 (Ώρα Λονδίνου)

Συμμόρφωση δικαστών

Στην τελική ευθεία αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου που αφορά το δικαστικό σώμα βρίσκεται η κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ.

Στην ανακοίνωση προέβη ο Λόρδος Φάλκονερ στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού και επικεφαλής της Βουλής των Λόρδων.

Με το νέο πλαίσιο νόμου οι Βρετανοί δικαστές όταν εκδικάζουν υποθέσεις απελάσεων θα υποχρεούνται να λάβουν πολύ σοβαρά υπ όψιν την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Έως τώρα μοναδικό κριτήριο των βρετανικών δικαστηρίων σε περιπτώσεις απέλασης ήταν η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό έφερε πολλές φορές τους δικαστές σε απευθείας αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

Ο νέος νόμος θα υποχρεώνει τους δικαστές να δίνουν ίδια έμφαση στην εθνική ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η κίνηση αυτή βρίσκει αντίθετες τις οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων που την θεωρούν ένα ακόμη βήμα προς τον περιορισμό των δικαιωμάτων του πολίτη


Παρασκευή 12 Αυγούστου 2005 - 10:12 (Ώρα Λονδίνου)

Χάος για δεύτερη ημέρα στο Χίθροου

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται η ταλαιπωρία 70.000 επιβατών που βρίσκονται από χθες καθηλωμένοι στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, λόγω της ματαίωσης όλων των πτήσεωντων Βρετανικών Αερογραμμών (British Airways) εξ αιτίας της απεργίας ορισμένων ομάδων εργαζομένων.

Η αντιπαράθεση προέκυψε όταν το προσωπικό της εταιρίας Γκέιτ Γκουρμέ (Gate Gourmet) που παρασκευάζει τα γεύματα που προσφέρονται στις πτήσεις, προέβη σε ανεπίσημη απεργία.

Η εν λόγω εταιρία αποφάσισε να απολύσει 800 εργαζομένους, γεγονός που επέφερε σημαντικά προβλήματα σε όλες τις πτήσεις των βρετανικών αερογραμμών, καθώς δεν υπήρχαν γεύματα για τους επιβάτες.

Το όλο θέμα όμως προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, καθώς αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα καθήκοντά τους και οι αχθοφόροι και οι οδηγοί των φορτηγών που μεταφέρουν τις αποσκευές από το αεροδρόμιο στα αεροσκάφη, σε ένδειξη συμπαράστασης προς όσους απολύθηκαν.

Οι αναβολές και οι ακυρώσεις των πτήσεων των βρετανικών αερογραμμών έχουν επηρεάσει συνολικά 17.000 επιβάτες.

Οι βρετανικές αερογραμμές ακύρωσαν τέσσερις πτήσεις γιατί δεν υπήρχαν καθόλου γεύματα για τους επιβάτες.

Πολλοί επιβάτες έλαβαν κουπόνια για να αγοράσουν τρόφιμα πριν επιβιβαστούν στα αεροπλάνα.

Οι βρετανικές αερογραμμές ζήτησαν συγνώμη από τους χιλιάδες επιβάτες για την ταλαιπωρία, λέγοντας ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχό τους.


Παρασκευή 12 Αυγούστου 2005 - 04:59 (Ώρα Λονδίνου)

Πυρηνικές ανησυχίες

Η ισπανική Ελ Παΐς (El Pais) εξετάζει την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την απόφαση του Ιράν να απορρίψει το αίτημα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας να σταματήσει αμέσως τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Η στάση της Υπηρεσίας, λέει, «αντανακλά την σαφή απροθυμία της Δύσης να υιοθετήσει μια πολιτική αντιπαράθεσης με το καθεστώς των αγιατολάδων».

Η απροθυμία αυτή οφείλεται, κατά την εφημερίδα, αφενός στην «ασταμάτητη άνοδο της τιμής του πετρελαίου που κάνει αντιπαραγωγικό το άνοιγμα ενός νέου μετώπου με μια πετρελαιοπαραγωγό χώρα» κι αφετέρου με την διστακτικότητα των ΗΠΑ να περιπλέξουν την κατάσταση με το Ιράκ «χρησιμοποιώντας δύναμη κατά του μεγάλου Ιρανού γείτονα».

Η γερμανική Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung)λέει πως στη διένεξη σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα πρέπει κανείς να έχει κατά νου πως η Τεχεράνη δεν παραβαίνει καμιά από τις υποχρεώσεις της.

«Δεν υπάρχει απόδειξη ότι η χώρα προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα» λέει η εφημερίδα, σημειώνοντας πως η Συνθήκη για τη μη Διάδοση των πυρηνικών δεν απαγορεύει τον εμπλουτισμό ουρανίου για μη στρατιωτικούς σκοπούς.

Αμφιλεγόμενα σχόλια

Ο γερμανικός Τύπος λέει ότι τα σχόλια του πρωθυπουργού της Βαυαρίας, Έντμουντ Στόιμπερ, σχετικά με τους Ανατολικογερμανούς δυσχεραίνουν τις προσπάθειες της συντηρητικής αντιπολίτευσης να κερδίσει στις επικείμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ο Στόιμπερ είχε πει την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα δεχτεί να κρίνει τον νικητή «η ανατολή» συμπληρώνοντας πως «δεν θα πρέπει τελικά, τη μοίρα της Γερμανίας να την κρίνουν ορισμένοι απογοητευμένοι άνθρωποι»

Και την Πέμπτη είπε ότι «δυστυχώς οι πολίτες μας δεν είναι παντού τόσο έξυπνοι όσο στη Βαυαρία».

«Τι στο καλό προσπαθεί να πετύχει ο πιο σημαντικός πρωθυπουργός κρατιδίου των κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης, προσβάλλοντας τόσο αγενώς μερίδα του εκλογικού σώματος;» διερωτάται η Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung).

Η Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) προβλέπει «μεγάλες παράπλευρες απώλειες» μεταξύ των Ανατολικογερμανών ψηφοφόρων.

Η Χριστιανική Κοινωνική Ένωση του Στόιμπερ «πάντα εργαζόταν πάνω από όλα για την δική ισχύ» κι όχι για να ικανοποιήσει τους συμμάχους τους της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, λέει η εφημερίδα.

«Αλλά το ποιος θα γίνει καγκελάριος θα αποφασιστεί από όλους τους Γερμανούς εξίσου με τους Βαυαρούς, είτε αρέσει στον Στόιμπερ είτε όχι» προειδοποιεί.

Στη γειτονική Αυστρία, πάντως η Ντερ Σταντάρντ (Der Standard) πιστεύει πως τα αισθήματα του Βαυαρού πρωθυπουργού τα συμμερίζονται πολλοί.

«Πολλοί Δυτικογερμανοί συνεχίζουν να θεωρούν τους Ανατολικούς ως ετεροθαλή αδέλφια που ποτέ δεν είναι ικανοποιημένα και συνεχώς θέλουν να έχουν περισσότερες επιδοτήσεις ενώ συνεισφέρουν ελάχιστα στην οικονομία συμπαρασύροντας, ως αποτέλεσμα, ολόκληρη την χώρα» λέει η εφημερίδα της Βιέννης.

Αλλά παραδέχεται πως μετά τα σχόλια του Στόιμπερ «είναι μυστήριο» το πώς θέλουν να κερδίσουν τις εκλογές οι Χριστιανοδημοκράτες.


Παρασκευή 12 Αυγούστου 2005 - 06:44 (Ώρα Λονδίνου)

Καμένα δάση

Του Θανάση Γκαβού

Για το 90% των πυρκαγιών ευθύνεται ο ανθρώπινος παράγοντας λένε οι ειδικοί

Από τις πλέον καταστροφικές των τελευταίων ετών ήταν οι πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη και κυρίως στην Ιβηρική χερσόνησο.

Μέχρι τις αρχές Ιουλίου περισσότερα από 1.350.000 στρέμματα δασικής γης είχαν καεί σε Πορτογαλία, Ισπανία, νότια Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα, ενώ για ολόκληρη την περσινή θερινή περίοδο ο αντίστοιχος αριθμός ανήλθε στα 3.320.000 στρέμματα.

Σε έκθεσή του για το πρώτο μισό της καλοκαιρινής περιόδου, το Ινστιτούτο Ερευνών Ινφόρεστ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει ως αντικείμενο την καλύτερη προστασία των δασών από πυρκαγιές, επισημαίνει ότι οι περισσότερες φωτιές εξακολουθούν να οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα.

Ο καθηγητής δασοπονίας και ερευνητής του Ινστιτούτου Ινφόρεστ, Πάουλο Μπαρμπόσα λέει πως η φετινή χρονιά στη νότια Ευρώπη αναμενόταν πολύ δύσκολη, καθώς είχαν παρατηρηθεί εκτεταμένες περίοδοι ανυδρίας ήδη από τον περασμένο χειμώνα κυρίως στη δυτική Μεσόγειο, συνοδευόμενες από ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες τους δύο πρώτους μήνες του καλοκαιριού.

Στις χώρες της Μεσογείου, οι περισσότερες πυρκαγιές δεν οφείλονται σε φυσικά αίτια, είπε ο Μπαρμπόσα, σημειώνοντας πως μόνο το 10% των πυρκαγιών προκαλούνται χωρίς ευθύνη του ανθρώπινου παράγοντα τόσο από αμέλεια, όσο και από εσκεμμένο εμπρησμό.

«Υπάρχουν εκστρατείες ενημέρωσης τις οποίες είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι διοργανώνουν κάθε χρόνο όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, ακριβώς για να καταλάβουν οι πολίτες ότι η προστασία των δασών είναι στο μεγαλύτερο βαθμό δική τους υπευθυνότητα. Παρόλα αυτά τα ατυχήματα εξακολουθούν να συμβαίνουν. Τον περασμένο μήνα εκατοντάδες άνθρωποι εκκένωσαν τα χωριά τους και 11 πυροσβέστες σκοτώθηκαν στην κεντρική Ισπανία, προσπαθώντας να κατασβήσουν πυρκαγιά σε πευκοδάσος, που προκλήθηκε από μια υπαίθρια ψησταριά. Η Γαλλία ήδη υιοθέτησε νέα αυστηρότερα μέτρα απαγόρευσης κατασκήνωσης ή χρήσης μηχανών σε περιοχές υψηλού ρίσκου» είπε ο Πάουλο Μπαρμπόσα.

Το Ινστιτούτο Ερευνών Ινφόρεστ της Κομισιόν, με έδρα την Ιταλία, έχει συστήσει το λεγόμενο Σύστημα Πληροφοριών Πυρκαγιών για τα Ευρωπαϊκά Δάση, το οποίο καταρτίζει χάρτες επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς από την 1 Μαΐου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου κάθε χρόνο, με βάση μετεωρολογικές προβλέψεις.

Παράλληλα, κάνει εκτιμήσεις ζημιών από πυρκαγιές με τη βοήθεια δορυφόρων.

«Ο βαθμός επικινδυνότητας στην Ελλάδα είναι ανάλογος με αυτόν των υπόλοιπων μεσογειακών χωρών. Φέτος, ωστόσο, οι συνθήκες ήταν σαφώς καλύτερες στην Ελλάδα σε σύγκριση με την Ιβηρική χερσόνησο. Η Ελλάδα όμως δεν πρέπει να εφησυχάζει, καθώς το ρίσκο είναι πάντα υψηλό είπε ο Μπαρμπόσα.

Από το 2000, οπότε ήταν η τελευταία πραγματικά πολύ άσχημη κατάσταση σε ό,τι αφορά τις εκτάσεις που απανθρακώθηκαν στην Ελλάδα (πάνω από 1.000.000 στρέμματα) οι ζημιές από τις πυρκαγιές έχουν περιοριστεί σημαντικά, είπε.

«Αυτό οφείλεται εν μέρει στις πιο συχνές βροχές των τελευταίων καλοκαιριών, αλλά επίσης στις πιο συντονισμένες προσπάθειες των ελληνικών αρχών. Έχει αυξηθεί ο αριθμός των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, καθώς και των πυροσβεστών, στο πλαίσιο των προετοιμασιών που γίνονταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες» εκτιμά ο καθηγητής δασοπονίας, Πάουλο Μπαρμπόσα, ερευνητής στο Ινστιτούτο προστασίας δασών Ινφόρεστ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Παρασκευή 12 Αυγούστου 2005 - 06:34 (Ώρα Λονδίνου)

«Σοβαρές ανησυχίες»

Το Ιράν εμμένει ότι δεν σχεδιάζει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα

Η Διεθνής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία της για απόφαση του Ιράν να προχωρήσει στην επαναλειτουργία ενός πυρηνικού του εργοστασίου και καλεί την Τεχεράνη να σταματήσει αμέσως όλες τις εργασίες για εμπλουτισμό ουρανίου.

Αλλά το ψήφισμα δεν παραπέμπει, όπως περίμεναν αρκετοί αναλυτές, το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας, Μαρκ Γκοβζντέσκι, είπε στο BBC ότι οι περισσότεροι εκπρόσωποι των κρατών της Υπηρεσίας πιστεύουν ότι δεν αυτή δεν είναι η στιγμή για απειλές αλλά για διπλωματία.

Και είπε ότι η Υπηρεσία αναγνωρίζει το νόμιμο δικαίωμα του Ιράν να αναπτύξει εναλλακτικό πυρηνικό πρόγραμμα ενέργειας.

«Πολλές, αν όχι όλες οι αντιπροσωπείες στο διοικητικό συμβούλιο της υπηρεσίας, ένιωσαν πως ίσως αυτή δεν είναι η στιγμή για απειλές αλλά μάλλον για αναζωογόνηση της διπλωματικής διαδικασίας που έχουν ξεκινήσει οι Ευρωπαίοι εδώ και ένα χρόνο, περίπου. Και φαίνεται πως έχει τις περισσότερες προοπτικές για να αντιμετωπίσει, όχι μόνο το πυρηνικό θέμα αλλά και όλα τα άλλα που βρίσκονται επί τάπητος όπως το θέμα της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής όπου το Ιράν είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας ή όπως τα ευρύτερα οικονομικά θέματα και το πώς θα ενσωματωθεί το Ιράν» είπε ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, καλείται τώρα να υποβάλλει στις 3 Σεπτεμβρίου ολοκληρωμένη έκθεση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, είπε ότι περιμένει με ενδιαφέρον την έκθεση και επανέλαβε την αντίθεσή του στην προοπτική ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στο Ιράν.

«Εκτιμώ το πρώτο θετικό βήμα της Υπηρεσίας. θα υπάρξει μετά από λίγο καιρό, μια έκθεση την οποία αναμένουμε με ενδιαφέρον. Το θέμα είναι ότι ο κόσμος συμφωνεί πως οι Ιρανοί δεν θα πρέπει να έχουν τα μέσα και τα χρήματα ώστε για να μπορέσουν να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα» είπε ο πρόεδρος Μπους.


Πτήση στο πουθενά

«Αιφνιδιαστικές απεργίες αφήνουν χιλιάδες άτομα αβοήθητα στο αεροδρόμιο» λέει η Τάιμς (The Times).

Πάνω από 16.000 επιβάτες επηρεάστηκαν από την ξαφνική κινητοποίηση των υπαλλήλων της Μπρίτις Έργουεϊς (BA) που σταμάτησαν να εργάζονται σε ένδειξη συμπαράστασης στους 800 απολυμένους της εταιρείας τροφοδοσίας Γκέιτ Γκουρμέ (Gate Gourmet) που εφοδιάζει την ΒΑ με τα γεύματα για τις πτήσεις της από το 1997.

Για 20.000 ταλαίπωρους επιβάτες κάνει λόγο η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daly Telegraph) καθώς η «ΒΑ καθηλώνει όλες τις πτήσεις του Χίθροου.

Δεκάδες άλλες πτήσεις και χιλιάδες επιβάτες έμειναν επίσης καθηλωμένοι σε διάφορα αεροδρόμια της Ευρώπης, καθώς ήταν αδύνατον να βρεθεί χώρος προσγείωσης στο Χίθροου.

«Κάθε διαθέσιμο εκατοστό στο αεροδρόμιο έχει χρησιμοποιηθεί» είπε στην εφημερίδα πηγή στο Χίθροου.

Τόσο η ΒΑ όσο και το αρμόδιο σωματείο εργαζομένων στο χώρο της μεταφοράς, αιφνιδιάστηκαν από την απεργία συμπαράστασης των υπαλλήλων της ΒΑ, που είναι παράνομη, λέει η Τέλεγκραφ.

Η απεργία πραγματοποιήθηκε μετά την απόφαση της Γκέιτ Γκουρμέ να απολύσει με συνοπτικές διαδικασίες 800 εργαζομένους.

Όπως χαρακτηριστικά περιγράφει η Ντέιλι Τέλεγκραφ, επικαλούμενη πηγές του σωματείου, σε μια πρώτη ομάδα εργαζομένων η απόλυση κοινοποιήθηκε με προειδοποίηση τριών λεπτών και στη συνέχεια μια δεύτερη ομάδα έμαθε την απόλυσή της με ανακοίνωση από τηλεβόα στο προαύλιο της Γκέιτ Γκουρμέ.

Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) κάνει λόγο για 40.000 επιβάτες σε όλο τον κόσμο που έχουν επηρεαστεί από την απεργία καθώς η ΒΑ έχει ακυρώσει όλες τις πτήσεις της, τουλάχιστον μέχρι τις 2000 (ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής.

Η απεργία, αποτελεί σημαντική δοκιμασία για τις σχέσεις σωματείου και εργαζομένων εκτιμά η εφημερίδα.

Από την κατάσταση αυτή, οι μετοχές της ΒΑ έχασαν ήδη περίπου 30 εκατομμύρια στερλίνες, λέει η Ιντιπέντεντ (The Independent).

Απελάσεις

Η Γκάρντιαν (The Guardian) αποκαλύπτει ότι η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να προωθήσει νομοθεσία που θα που θα καθοδηγεί τους δικαστές στον τρόπο με τον οποίο θα ερμηνεύουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία για ανθρώπινα δικαιώματα στις περιπτώσεις που θα μπλοκάρουν την νέα αμφιλεγόμενη και σκληρή πολιτική απελάσεων που χαράζει η κυβέρνηση.

Σε συνέντευξή του στην Γκάρντιαν, ο υπουργός Συνταγματικών Υποθέσεων και ανώτατος δικαστικός της Βρετανίας, λόρδος Φάλκονερ, λέει ότι η προτεινόμενη νομοθεσία θα υποχρεώνει τους δικαστές να δίνουν ίσο βάρος στα εθνικά συμφέροντα ασφαλείας και στα δικαιώματα του κάθε υποψήφιου για απέλαση.

«Η κυβέρνηση κινδυνεύει να έρθει σε ρήξη στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» λέει η Γκάρντιαν.

Στροφή στους Κούρδους

Το Ντιάρμπακιρ αναμένεται να επισκεφθεί την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στρέφοντας την προσοχή της κυβέρνησής του στο κουρδικό , λέει η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναμένεται να εξαγγείλει μέτρα για την ανεργία που στην νοτιοανατολική Τουρκία, όπου μένουν οι Κούρδοι, κυμαίνεται στο 75%.

Κατά την βρετανική εφημερίδα η ενασχόληση της τουρκικής κυβέρνησης με το κουρδικό φαίνεται να είναι αποτέλεσμα των επικρίσεων που δέχτηκε από τον στρατό για την αδράνειά της «στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» από την πλευρά της αυτονομιστικής οργάνωσης των Κούρδων ΠΚΚ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.