Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-08-04

  1. Το ανατριχιαστικό μήνυμα
  2. Εμφάνιση της Αλ Κάιντα
  3. Μειώθηκαν τα βρετανικά επιτόκια
  4. Ισραηλινός σκοτώνει συμπατριώτες του
  5. «Αστακός» το Λονδίνο
  6. Τουρκία: «Κανένα νέο όρο»
  7. Επικήρυξη για εμπρηστές
  8. Βρετανική βοήθεια για ισραηλινά πυρηνικά
  9. Φακελάκια, προσλήψεις κ.α.
  10. Διάλογοι δύο αντιπάλων
  11. Πρώτη ποινική δίωξη για τις επιθέσεις
  12. Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη
  13. «Αστακός» το Λονδίνο
  14. Υφέρπουσα ανησυχία και υποχωρήσεις

Παρασκευή 05 Αυγούστου 2005 - 03:00 (Ώρα Λονδίνου)

Το ανατριχιαστικό μήνυμα

Οι απειλές του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι προς τις ΗΠΑ για νέες επιθέσεις αν δεν αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Ιράκ και η απόδοση ευθυνών στην πολιτική Μπλερ για τις επιθέσεις στο Λονδίνο, χαρακτηρίζονται «ανατριχιαστικές» από την Γκάρντιαν (The Guardian).

Η εφημερίδα τονίζει ότι ο υπαρχηγός του Οσάμα μπιν Λάντεν δεν ανέλαβε με το μήνυμά του την ευθύνη των επιθέσεων του Λονδίνου, προσθέτοντας ότι και οι αρχές δεν έχουν βρει αποδείξεις σχεδιασμού αυτών από την Αλ Κάιντα.

Όπως όμως σημειώνει η εφημερίδα, οι ηγέτες της οργάνωσης έχουν και στο παρελθόν δημοσιοποιήσει βιντεοσκοπημένα μηνύματα σε ιδιαίτερα προσεγμένες χρονικές συγκυρίες, έτσι ώστε εμμέσως να παρουσιάζονται ως αυτουργοί μεγάλων χτυπημάτων.

Στην ανάλυση που επιχειρεί η εφημερίδα διατυπώνεται η άποψη ότι η Αλ Κάιντα είναι πλέον «ιδέα και όχι μια οργάνωση».

«Αυτόνομες ομάδες ισλαμιστών εξτρεμιστών πραγματοποιούν επιθέσεις, συχνά κατά στόχων που μόνες τους επιλέγουν, δεχόμενες στη συνέχεια την επιδοκιμασία της Αλ Κάιντα», γράφει ο αναλυτής, Τζέισον Μπερκ, καταλήγοντας ότι «αυτός ήταν ο στόχος του Μπιν Λάντεν και του Αλ Ζαουάχρι».

Σε άρθρο γνώμης του δημοσιογράφου, Πίτερ Γουίλμπι, σημειώνεται ότι οι πολίτες των δημοκρατιών της Δύσης θα πρέπει να αποδεχθούν ένα μερίδιο ευθύνης για τα όσα οι κυβερνήσεις τους πράττουν έναντι άλλων χωρών, εφόσον έχουν τη δυνατότητα να τιμωρήσουν τους ηγέτες τους αν δε συμφωνούν με την πολιτική τους.

«Αυτό δε σημαίνει ότι δικαιολογούνται στο ελάχιστο οι πρόσφατες και οι παλαιότερες επιθέσεις αυτοκτονίας. Αλλά αν δε συμφωνούμε με αυτόν τον πόλεμο δεν πρέπει να κάνουμε κάτι για να τον σταματήσουμε;», διερωτάται ο συντάκτης του άρθρου.

Στο κύριο άρθρο της η Γκάρντιαν επισημαίνει ότι ο πόλεμος στο Ιράκ ανανέωσε τα κίνητρα των οργισμένων μουσουλμάνων για να πλήξουν τη δύση.

Παράλληλα, όμως, η εφημερίδα σημειώνει ότι τα αιτήματα του Αλ Ζαουάχρι για «τερματισμό της κλοπής του πετρελαίου, ασφάλεια στην Παλαιστίνη και τερματισμό υποστήριξης διεφθαρμένων καθεστώτων» από τη δύση, δεν είναι γνήσια και μάλλον ακατόρθωτα σε έναν ελεύθερο και αλληλεξαρτώμενο κόσμο.

«Η λύση σίγουρα δεν είναι η σφαγή αθώων στο όνομα του τζιχάντ», καταλήγει η εφημερίδα.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) αντιπαραβάλλει τις απειλές του υπαρχηγού της Αλ Κάιντα με το μήνυμα ενός επιζώντα των επιθέσεων της 7ης Ιουλίου, ο οποίος αν και έχασε το αριστερό του πόδι, λέει ότι δε θα επιτρέψει στους «διεστραμμένους» δράστες να κερδίσουν κάμπτοντας το φρόνημά του.

Η εφημερίδα αναφέρεται εκτενώς και στην έντονη αντιπαράθεση που έχει πυροδοτήσει η δήλωση του Βρετανού βουλευτή του μικρού κόμματος Ρισπέκτ, Τζορτζ Γκάλογουεϊ, ο οποίος μιλώντας σε αραβικό κανάλι είπε ότι οι δράστες των συχνών επιθέσεων αυτοκτονίας στο Ιράκ υπερασπίζονται όλον τον κόσμο ενάντια στην αμερικανική ηγεμονία, ότι «δεν είναι νοσηροί τρομοκράτες», αλλά αντίθετα «νοσηροί είναι ο Μπους, ο Μπλερ και ο Μπερλουσκόνι».

Το μήνυμα του Αλ Ζαουάχρι αποτελεί το κύριο θέμα και των Τάιμς (The Times). Η εφημερίδα εκτιμά ότι με το μήνυμα η Αλ Κάιντα αναλαμβάνει την ευθύνη των πρόσφατων βομβιστικών επιθέσεων στο Λονδίνο.

«Με το μήνυμα και την ανάληψη της ευθύνης», γράφει η εφημερίδα, «η ηγεσία της Αλ Κάιντα προσπαθεί να συγκρατήσει τις αυτόνομες ομάδες, αποκαθιστώντας το κύρος της οργάνωσης».

«Συγκρίνοντάς το με προηγούμενα βίντεο, βλέπουμε ότι ο Αλ Ζαουάχρι έχει ασπρίσει», επισημαίνει η εφημερίδα, η οποία επικαλείται αραβικές πηγές ασφαλείας που πιστεύουν ότι ο υπαρχηγός της Αλ Κάιντα κρύβεται κάπου στα σύνορα του Πακιστάν με το Αφγανιστάν.

Παράλληλα, εκτενής αναφορά γίνεται στην πρωτόγνωρη αστυνομική δύναμη που είχε αναπτυχθεί χθες στο Λονδίνο, τέσσερις εβδομάδες μετά τρις πολύνεκρες επιθέσεις της 7ης Ιουλίου.

Μείωση επιτοκίων

Η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να μειώσει κατά 1/4 της μονάδας, στο 4,5% το βασικό της επιτόκιο, απασχολεί τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Πρόκειται για την πρώτη μείωση των επιτοκίων εδώ και δύο χρόνια, με κύριο σκοπό, όπως εκτιμά η εφημερίδα, την ενίσχυση της πίστης των διστακτικών καταναλωτών.

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της τράπεζας της Αγγλίας, ανακοινώνοντας την απόφασή της επεσήμανε ότι με τη μείωση διασφαλίζεται η επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί όσον αφορά τον πληθωρισμό.

Επίσης, η επιτροπή εξέφρασε την ελπίδα να δοθεί ώθηση στους αναιμικούς δείκτες κατανάλωσης και τις επενδύσεις των επιχειρήσεων.

Χιροσίμα

Η 6η Αυγούστου σηματοδοτεί την εξηκοστή επέτειο της ρίψης της ατομικής βόμβας στη Χισροσίμα, γεγονός που μνημονεύεται στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Ιντεπέντεντ (The Independent) με τον τίτλο «Ποτέ ξανά;».

«Ενώ ο κόσμος ετοιμάζεται να θυμηθεί τη Χιροσίμα, το Ιράν ετοιμάζεται να γίνει πυρηνική δύναμη εν μέσω μιας νέας παγκόσμιας κούρσας εξοπλισμών», γράφει στον υπότιτλο η Ιντεπέντεντ.

Η εφημερίδα παρουσιάζει με αριθμούς τα ανησυχητικά δεδομένα στον τομέα των πυρηνικών. Χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ δαπανούν κάθε έτος 27 δισ. δολάρια σε πυρηνικά όπλα και σχετικά προγράμματα, ότι συνολικά 237.062 άνθρωποι πέθαναν ακαριαία ή αργότερα λόγω της ανατίναξης της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, ότι υπάρχουν 11.000 ενεργά πυρηνικά όπλα στον κόσμο, ότι πέρα από τις 5 αναγνωρισμένες πυρηνικές δυνάμεις (Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, ΗΠΑ) υπάρχουν άλλες 4 χώρες που διαθέτουν σίγουρα πυρηνικό οπλοστάσιο (Ισραήλ, Ινδία, Πακιστάν, Βόρεια Κορέα).

Η εφημερίδα γράφει ότι ο πόλεμος στο Ιράκ προκάλεσε ένα νέο αγώνα ταχύτητας για τον πυρηνικό εξοπλισμό. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, μετά το Ιράκ, «το οποίο τελικά δεν είχε πυρηνικά», το Ιράν με το νέο άγνωστο πρόεδρο και η Βόρεια Κορέα επιδίδονται σε έναν αγώνα θωράκισής τους με πυρηνικό οπλοστάσιο, ενώ ο φόβος όλων είναι μήπως οι τρομοκράτες του δικτύου της Αλ Κάιντα προσπαθούν να κατασκευάσουν μια «βρώμικη βόμβα».

Παράλληλα, επισημαίνεται η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων αναθεώρησης της Συνθήκης Μη Διάδοσης Πυρηνικών.


Παρασκευή 05 Αυγούστου 2005 - 00:56 (Ώρα Λονδίνου)

Εμφάνιση της Αλ Κάιντα

Ο υπαρχηγός της Αλ Κάιντα προειδοποίησε με νέες επιθέσεις Βρετανία και ΗΠΑ

Προειδοποιήσεις για νέες επιθέσεις στη Βρετανία απευθύνει ο δεύτερος τη τάξει στην Αλ Κάιντα, Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι, σε βιντεοταινία που μεταδόθηκε από το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Ο Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι προειδοποιεί τη Βρετανία ότι θα δεχθεί και άλλες επιθέσεις λόγω της εξωτερικής της πολιτικής και ότι οι Αμερικανοί θα υποστούν και άλλες καταστροφές, χειρότερες από εκείνες που αντιμετώπισαν στη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ.

Ο Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι κατηγορεί την πολιτική του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, για τις επιθέσεις στο Λονδίνο. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είχε κάνει πρόταση εκεχειρίας στη Δύση, λέγοντας ότι θα σταματήσουν οι επιθέσεις εάν αποσυρθούν τα στρατεύματα από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, αλλά η πρόταση του αυτή απορρίφθηκε.

Το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές αλλά, ο κ. Μπλερ έχει υπογραμμίσει ότι οι επιθέσεις της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο που κόστισαν τη ζωή σε 56 ανθρώπους δεν προκλήθηκαν λόγω των πολιτικών του και ότι ο πόλεμος στο Ιράκ χρησιμοποιείται ως δικαιολογία από αυτούς που θέλουν να επιτεθούν εναντίον της Βρετανίας.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας εφαρμόστηκαν την Πέμπτη σε όλο το συγκοινωνιακό δίκτυο του Λονδίνου, καθώς συμπληρώθηκαν ακριβώς τέσσερις εβδομάδες από τις βομβιστικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου, στις οποίες βρήκαν το θάνατο 52 άνθρωποι και τέσσερις καμικάζι.

Το γεγονός ότι στις 21 Ιουλίου - πάλι ημέρα Πέμπτη - ακολούθησαν τέσσερις απόπειρες πυροδότησης εκρηκτικών προκάλεσε το συναγερμό των αρχών ασφαλείας.

Σε σταθμούς του λονδρέζικου μετρό, του σιδηροδρόμου, στάσεις λεωφορείων, πλατείες, αγορές και άλλους πολυσύχναστους χώρους αναπτύχθηκαν 10 χιλιάδες αστυνομικοί - εκ των οποίων πάνω από 3 χιλιάδες έφεραν αυτόματα όπλα.

Την Τετάρτη οι διωκτικές αρχές που ανακρίνουν 20 υπόπτους, άσκησαν την πρώτη ποινική δίωξη εναντίον του 23χρονου Ισμαήλ Αμπντουραχμάν, που κατηγορείται με βάσει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία για απόκρυψη στοιχείων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη σύλληψη βομβιστή.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ιμάμηδων και Τεμενών της Βρετανίας, Ζάκι Μπαντάουι, συνέστησε στις μουσουλμάνες της χώρας να μη φορούν την παραδοσιακή ισλαμική μαντίλα εάν φοβούνται ότι θα γίνουν στόχος επιθέσεων.

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχουν υπερ-εξαπλασιασθεί τα περιστατικά βίαιας επίθεσης, εξύβρισης και φθοράς ξένης περιουσίας με θύματα Μουσουλμάνους.

Πρωτοβουλία στα Ηνωμένα Έθνη

Ο μόνιμος εκπρόσωπος της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη, Έμιερ Τζόουνς Πάρι κάλεσε τα μέλη του διεθνούς οργανισμού να συμφωνήσουν άμεσα στον ορισμό της τρομοκρατίας, δίνοντας το μήνυμα της αποφασιστικότητας για την αντιμετώπισή της.

Η συζήτηση για το θέμα αναμένεται να αποτελέσει μέρος των συζητήσεων στη γενική συνέλευση τον Σεπτέμβριο, για την προβλεπόμενη μεταρρύθμιση του οργανισμού.

Ο κ. Τζόουνς Πάρι δήλωσε στο ΒΒC ότι η βρετανική κυβέρνηση επιδιώκει να συμφωνήσουν τα μέλη του ΟΗΕ ότι δεν υπάρχει νομιμοποίηση για την τρομοκρατία ή ωμότητες, όπως είπε, κατά αόπλων, για την εξυπηρέτηση πολιτικών στόχων.


Πέμπτη 04 Αυγούστου 2005 - 22:03 (Ώρα Λονδίνου)

Μειώθηκαν τα βρετανικά επιτόκια

Τα βρετανικά επιτόκια είχαν παραμείνει αμετάβλητα από τον περασμένο Αύγουστο

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας αποφάσισε να μειώσει τα βρετανικά επιτόκια κατά 0,25%.

Η απόφαση, που χαρακτηρίστηκε «ορθή» από τον επιχειρηματικό κόσμο, δεν εξέπληξε τους αναλυτές.

Τα βρετανικά επιτόκια είχαν παραμείνει αμετάβλητα από τον περασμένο Αύγουστο στο 4,75%.

Οι αναλυτές είχαν προβλέψει πως η Επιτροπή Νομισματικής πολιτικής θα αποφάσιζε μείωση λόγω των ενδείξεων για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας και της κατανάλωσης.

«Η μείωση των επιτοκίων θα λειτουργήσει σαν καταλύτης για την ανάπτυξη και θα ενθαρρύνει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρηματιών» τόνισε ο Ντίγκμπι Τζόουνς, επικεφαλής της Συνομοσπονδίας Βρετανών Βιομηχάνων.

Από την πλευρά του το Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο κάλεσε την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής να παραμείνει σε επιφυλακή προειδοποιώντας ότι «το οικονομικό κλίμα στη Βρετανία έχει επιδεινωθεί και υπάρχουν νέοι κίνδυνοι».

Η βρετανική οικονομία έχει αναπτυχθεί με χαμηλότερο ρυθμό τα τελευταία τέσσερα συνεχή τρίμηνα και οι οργανώσεις που εκπροσωπούν τον βιομηχανικό τομέα εκτιμούν πως η μείωση των επιτοκίων θα δώσει τα χρονικά περιθώρια στην Τράπεζα της Αγγλίας να εκτιμήσει την κατάσταση της οικονομίας και να λάβει τα αναγκαία μέτρα.

Υπάρχει ωστόσο και η εκτίμηση ότι τα επιτόκια στη Βρετανία παραμένουν σχεδόν διπλάσια από αυτά στην Ευρώπη με αποτέλεσμα να παραμένουν σε μειονεκτική θέση οι βρετανικές επιχειρήσεις.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν πως η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει ξανά τα επιτόκια ακόμη μια φορά φέτος.


Πέμπτη 04 Αυγούστου 2005 - 19:16 (Ώρα Λονδίνου)

Ισραηλινός σκοτώνει συμπατριώτες του

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μερικοί τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση

Το πλήθος λίντσαρε Ισραηλινού ένοπλο που φορούσε στρατιωτική στολή και άνοιξε πυρ σε λεωφορείο με αποτέλεσμα να σκοτώσει τουλάχιστον τρεις συνεπιβάτες του και να τραυματίσει άλλους πέντε άλλους.

Το λεωφορείο πραγματοποιούσε διαδρομή από την πόλη Σφαράμ της βόρειας Γαλιλαίας προς την Χάιφα.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ο άνδρας που φορούσε στολή στρατιώτη άρχισε να πυροβολεί μετά από φιλονικία με συνεπιβάτες του.

Η αστυνομία εκκένωσε το λεωφορείο και προσπάθησε να προστατεύσει τον δράστη ο οποίος λιθοβολήθηκε από το πλήθος.

Πηγές των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας χαρακτήρισαν το συμβάν «εβραϊκή τρομοκρατική επίθεση».

Μερικοί από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως ο ένοπλος φορούσε ισραηλινή στρατιωτική στολή ενώ αυτόπτες μάρτυρες τον περιέγραψαν ως γενειοφόρο που φορούσε το εβραϊκό κάλυμμα της κεφαλής.

Η εφημερίδα Χααρέτς έγραψε ότι ο δράστης ήταν λιποτάκτης του ισραηλινού στρατού που είχε διασυνδέσεις με ακροδεξιές οργανώσεις.


Πέμπτη 04 Αυγούστου 2005 - 18:43 (Ώρα Λονδίνου)

«Αστακός» το Λονδίνο

Ο υπαρχηγός της Αλ Κάιντα προειδοποίησε με νέες επιθέσεις Βρετανία και ΗΠΑ

Προειδοποιήσεις για νέες επιθέσεις στη Βρετανία απευθύνει ο δεύτερος τη τάξει στην Αλ Κάιντα, Αϊμάν Αλ Ζαγουάρι, σε βιντεοταινία που μεταδόθηκε από το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Ο Αϊμάν Αλ Ζαγουάρι προειδοποιεί τη Βρετανία ότι θα δεχθεί και άλλες επιθέσεις λόγω της εξωτερικής της πολιτικής και ότι οι Αμερικανοί θα υποστούν και άλλες καταστροφές, χειρότερες από εκείνες που αντιμετώπισαν στη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ.

Ο Αϊμάν Αλ Ζαγουάρι κατηγορεί την πολιτική του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, για τις επιθέσεις στο Λονδίνο. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είχε κάνει πρόταση εκεχειρίας στη Δύση, λέγοντας ότι θα σταματήσουν οι επιθέσεις εάν αποσυρθούν τα στρατεύματα από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, αλλά η πρόταση του αυτή απορρίφθηκε.

Το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές αλλά, ο κ.Μπλερ έχει υπογραμμίσει ότι οι επιθέσεις της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο που κόστισαν τη ζωή σε 56 ανθρώπους δεν προκλήθηκαν λόγω των πολιτικών του και ότι ο πόλεμος στο Ιράκ χρησιμοποιείται ως δικαιολογία από αυτούς που θέλουν να επιτεθούν εναντίον της Βρετανίας.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας εφαρμόστηκαν σήμερα Πέμπτη σε όλο το συγκοινωνιακό δίκτυο του Λονδίνου, καθώς συμπληρώνονται ακριβώς τέσσερις εβδομάδες από τις βομβιστικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου, στις οποίες βρήκαν το θάνατο 52 άνθρωποι και τέσσερις καμικάζι.

Το γεγονός ότι στις 21 Ιουλίου - πάλι ημέρα Πέμπτη - ακολούθησαν τέσσερις απόπειρες πυροδότησης εκρηκτικών έχει προκαλέσει το σημερινό συναγερμό των αρχών ασφαλείας.

Σε σταθμούς του λονδρέζικου μετρό, του σιδηροδρόμου, στάσεις λεωφορείων, πλατείες, αγορές και άλλους πολυσύχναστους χώρους έχουν αναπτυχθεί 10 χιλιάδες αστυνομικοί - εκ των οποίων πάνω από 3 χιλιάδες θα φέρουν αυτόματα όπλα.

Την Τετάρτη οι διωκτικές αρχές που ανακρίνουν 20 υπόπτους άσκησαν την πρώτη ποινική δίωξη εναντίον του 23χρονου Ισμαήλ Αμπντουραχμάν, που κατηγορείται με βάσει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία για απόκρυψη στοιχείων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη σύλληψη βομβιστή.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ιμάμηδων και Τεμενών της Βρετανίας, Ζάκι Μπαντάουι, συνέστησε στις μουσουλμάνες της χώρας να μην φοράνε την παραδοσιακή ισλαμική μαντίλα εάν φοβούνται ότι θα γίνουν στόχος επιθέσεων.

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχουν υπερ-εξαπλασιασθεί τα περιστατικά βίαιας επίθεσης, εξύβρισης και φθοράς ξένης περιουσίας με θύματα Μουσουλμάνους.

Πρωτοβουλία στα Ηνωμένα Έθνη

Ο μόνιμος εκπρόσωπος της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη, Έμιερ Τζόουνς Πάρι κάλεσε τα μέλη του διεθνούς οργανισμού να συμφωνήσουν άμεσα στον ορισμό της τρομοκρατίας, δίνοντας το μήνυμα της αποφασιστικότητας για την αντιμετώπισή της.

Η συζήτηση για το θέμα αναμένεται να αποτελέσει μέρος των συζητήσεων στη γενική συνέλευση τον Σεπτέμβριο, για την προβλεπόμενη μεταρρύθμιση του οργανισμού.

Ο κ. Τζόουνς Πάρι δήλωσε στο ΒΒC ότι η βρετανική κυβέρνηση επιδιώκει να συμφωνήσουν τα μέλη του ΟΗΕ ότι δεν υπάρχει νομιμοποίηση για την τρομοκρατία ή ωμότητες, όπως είπε, κατά αόπλων, για την εξυπηρέτηση πολιτικών στόχων.


Πέμπτη 04 Αυγούστου 2005 - 14:07 (Ώρα Λονδίνου)

Τουρκία: «Κανένα νέο όρο»

Ο Τούρκος πρωθυπουργός (α) βρήκε μεγαλύτερη υποστήριξη από τη Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αποδεχθεί νέους όρους για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 3 Οκτωβρίου.

Ο κ. Ερντογάν απάντησε με αυτό τον τρόπο στον πρωθυπουργό της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, που την Τρίτη είχε πει ότι «είναι αδιανόητο η Τουρκία να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις πριν αναγνωρίσει τη Κυπριακή Δημοκρατία».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε τη λύπη του για τις δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού και τόνισε ότι Τουρκία από εδώ και πέρα θα προετοιμάζεται πυρετωδώς για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Πρόσθεσε δε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, τον έχει διαβεβαιώσει ότι δεν είναι αναγκαία η αναγνώριση της Κύπρου πριν τις 3 Οκτωβρίου.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο γάλλος πρόεδρος δεν έχει μέχρι στιγμής προβεί σε κάποιο σχόλιο για το θέμα.

Παρ όλα αυτά η γαλλική εφημερίδα Λε Φιγκαρό (Le Figaro) επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές στο Παρίσι, αναφέρει πως ο πρόεδρος. Σιράκ εξέφρασε τη συγκατάβαση του στις δηλώσεις ντε Βιλπέν


Πέμπτη 04 Αυγούστου 2005 - 11:35 (Ώρα Λονδίνου)

Επικήρυξη για εμπρηστές

Μεγάλες καταστροφές προξένησε η πυρκαγιά στη Ραφήνα

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης, συμμετείχε σε υπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή σχετικά με την αποτίμηση των ζημιών από την πυρκαγιά και την λήψη επιπρόσθετων μέτρων.

Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος είπε πως ήδη δίνονται τα έκτακτα βοηθήματα και πως εκδόθηκε η κοινή υπουργική απόφαση για την ενίσχυση των πληγέντων.

«Όπου υπήρχε δάσος θα παραμείνει δάσος» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι η πολιτεία ανταποκρίνεται στην υποχρέωσή της έναντι των πολιτών που επλήγησαν.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, είπε ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα οι αεροφωτογραφίες της περιοχής οι οποίες τραβήχτηκαν με ευθύνη της Πολεμικής Αεροπορίας και της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού.

Όπως είπε, οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί με το γεωδαιτικό σύστημα και έχουν ακρίβεια δεκάτου μοίρας ώστε να οριοθετηθεί η περιοχή που καταστράφηκε και έτσι όπου υπήρχε δάσος να μείνει δάσος.

Σε ανάλογους τόνους, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος τόνισε ότι προωθούνται όλα τα μέτρα για να αναδασωθεί η περιοχή υπογραμμίζοντας και εκείνος με τη σειρά του τη δεδομένη απόφαση της κυβέρνησης το δάσος να ξαναγίνει δάσος.


Πέμπτη 04 Αυγούστου 2005 - 11:07 (Ώρα Λονδίνου)

Βρετανική βοήθεια για ισραηλινά πυρηνικά

Σύμφωνα με τα έγγραφα η πώληση του βαρέως ύδατος παρουσιάστηκε πως γινόταν στη Νορβηγία κι όχι στο Ισραήλ

Έρευνα του BBC για το πώς το Ισραήλ απέκτησε πυρηνικά όπλα στις αρχές της δεκαετίας του 1960 αποκάλυψε ότι η Βρετανία προμήθευσε μυστικά στο Ισραήλ απαραίτητο πυρηνικό υλικό χωρίς να ενημερώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα της βρετανικής κυβέρνησης που αποκάλυψε το πρόγραμμα Νιουσνάιτ (Newsnight) της τηλεόρασης του BBC η Γαλλία και η Νορβηγία είχαν συμφωνήσει να βοηθήσουν το Ισραήλ για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, Ντιμόνα, αλλά δεν είχαν τη δυνατότητα να προμηθεύσουν βαρύ ύδωρ που είναι αναγκαίο υλικό για τη δημιουργία πυρηνικής αντίδρασης.

Δείτε το ρεπορτάζ του Νιουσνάιτ (στα αγγλικά)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν αίτημα του Ισραήλ να του προμηθεύσουν βαρύ ύδωρ καθώς οι Ισραηλινοί δεν έδιναν την υπόσχεση ότι δεν θα το προόριζαν για τη κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Όμως, όπως αποκάλυψε το BBC, Βρετανοί αξιωματούχοι συμφώνησαν να προμηθεύσουν 20 τόνους του υλικού το οποίο στάλθηκε στο Ισραήλ σε δυο δόσεις το 1959 και το 1960.

Ο τότε υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρόμπερτ Μακναμάρα, επιβεβαίωσε σε συνέντευξη του στο BBC ότι η Ουάσιγκτον προσπαθούσε να εμποδίσει το Ισραήλ να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα και ότι δεν γνώριζε ότι η Βρετανία προμήθευσε βαρύ ύδωρ.

Έκπληξη Μακναμάρα

«Το γεγονός ότι το Ισραήλ προσπαθούσε να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα δεν θα προξενούσε έκπληξη σε κανέναν από εμάς. Αυτό που με εξέπληξε είναι το γεγονός ότι η Βρετανία προμήθευσε το Ισραήλ με βαρύ ύδωρ χωρίς να ενημερώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με εξέπληξε γιατί συνεργαζόμασταν πολύ στενά με τους Βρετανούς και ανταλλάσσαμε πληροφορίες για τα πυρηνικά. Οι Βρετανοί είχαν δικό τους προσωπικό στα εργαστήρια του Λος Αλαμος εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες και πραγματικά βοήθησαν στην κατασκευή της βόμβας» είπε ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.

Ο Ρόμπερτ Μακναμάρα σημείωσε πως ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Βρετανία είχαν προβλέψει πως το Ισραήλ επιθυμούσε διακαώς την απόκτηση πυρηνικών όπλων.

«Άραβες ηγέτες - ο τότε πρόεδρος της Αιγύπτου Νάσερ, για παράδειγμα τον Ιούνιο του 1967 είχε δηλώσει ότι σχεδίαζε να εξαλείψει το Ισραήλ. Το Ισραήλ ήταν πολύ φυσικό να θέλει να αποκτήσει πυρηνικά. Ήταν μια επικίνδυνη στρατηγική τόσο για το Ισραήλ όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο αλλά ήταν κάτι που έπρεπε να είχαμε προβλέψει» είπε ο Ρόμπερτ Μακναμάρα, πρώην υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εν αγνοία της κυβέρνησης;

Ο Ιαν Γκίλμορ που διετέλεσε υπουργός Άμυνας και Εξωτερικών της Βρετανίας στις συντηρητικές κυβερνήσεις κατά τις δεκαετίες του 70 και 80 εξέφρασε την έκπληξη του για το γεγονός ότι η Βρετανία προμήθευσε το πυρηνικό υλικό στο Ισραήλ χωρίς -κατά τα φαινόμενα - να το γνωρίζει η πολιτική ηγεσία της χώρας.

«Εάν οι δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν ανακατευθεί σε αυτήν την ιστορία γνώριζαν τι ακριβώς έκαναν αυτό δεν το γνωρίζω. Υποθέτω όμως ότι το γνώριζαν. Παρ΄ όλα αυτά φαίνεται ότι δεν είχαν ιδέα για τις πολιτικές επιπτώσεις της ενέργειας τους. Εάν κάποιος υπουργός γνώριζε κάτι, τότε θα το ανακοίνωνε στον πρωθυπουργό, που με τη σειρά του θα συγκαλούσε έκτακτη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου που θα ακύρωνε την μεταφορά του πυρηνικού υλικού στο Ισραήλ» είπε ο πρώην υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης.


Πέμπτη 04 Αυγούστου 2005 - 09:08 (Ώρα Λονδίνου)

Φακελάκια, προσλήψεις κ.α.

Ελληνικός Τύπος του Σαββάτου

Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων θεμάτων στις πρωινές και απογευματινές εφημερίδες είναι οι εξής:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): ΕΣΥ θα πάρεις τώρα φακελάκι; Τσουχτερά πρόστιμα και ανάκληση άδειας για επίορκους γιατρούς. Κωδικός προστασίας για τους ασθενείς.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τέρμα τα "φακελάκια " στους γιατρούς. Με αυστηρό Κώδικα Δεοντολογίας.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Προσλήψεις με συνέντευξη από Νοέμβριο. Η απόφαση Παυλόπουλου που ανοίγει την πόρτα στο Δημόσιο.

Η ΑΥΓΗ: "Ναυαγοί" στα λιμάνια. "Καραμπόλα" στα δρομολόγια από τις συνεχείς βλάβες στα πλοία.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Έλλειμμα... συγκοινωνιών. Μαύρη τρύπα σε λεωφορεία, τραμ και τρένα. Τριπλασιάστηκαν το 2004 οι ζημιές των συγκοινωνιακών φορέων της Αθήνας.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πιο φτηνά ενοίκια για τα μεγάλα διαμερίσματα. Για αγορά δύο ταχυτήτων στα ακίνητα μιλούν οι κτηματομεσίτες.

ΕΘΝΟΣ: Φορο-παγίδα σε γονικές παροχές και κληρονομιές. Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών σβήσει το πυροτέχνημα του 4πλασιασμού στα αφορολόγητα όρια.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τα νέα όρια για τις δωρεάν γονικές παροχές. Πίνακες και παραδείγματα για την αγορά κύριας και εξοχικής κατοικίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αποφασίζομεν και προσλαμβάνομεν. Απαγορεύεται ένσταση μετά τη συνέντευξη - Παράθυρο για "δικά μας παιδιά".

ESPRESSO: Ποιος Ρουβάς; Ο Τσαλίκης δείχνει πιτσιρικάς μπροστά του. Μπηχτές Λιβαδά για Σάκη.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το οικιστικό σχέδιο των εμπρηστών. Οι αεροφωτογραφίες αποκαλύπτουν πώς και γιατί καίγονται τα περιαστικά δάση στην Αττική.

Ο ΛΟΓΟΣ: Πιθανόν να αναπροσαρμοστούν... τα αφορολόγητα όρια για πρώτη κατοικία. Σύμφωνα με δηλώσεις του Γ. Αλογοσκούφη για τη φορολογία των ακινήτων...

ΤΑ ΝΕΑ: Βραχυκύκλωμα στην πρώτη κατοικία. "Παίζεται" ακόμα στις Βρυξέλλες η απαλλαγή ΦΠΑ.

Η ΝΙΚΗ: Η "αχίλλειος πτέρνα" του Καραμανλή. Προσπάθεια να αποκρύψουν τα υπερκέρδη του θείου από το ΧΑΑ. Ξεσπούν με απόλυση υπαλλήλου της Βουλής.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πλωτά φέρετρα τα σαπάκια των εφοπλιστών. Οχηματαγωγό παραλίγο να βουλιάξει μέσα στο λιμάνι.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Τα μπάνια των βουλευτών της Θεσσαλονίκης. Η "Ε" αποκαλύπτει πού παραθερίζουν και για πόσες ημέρες οι εκπρόσωποι του λαού.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κόβονται μαχαίρι φακελάκια. Με αυστηρές ποινές για "ηθική" αποκατάσταση του ιατρικού λειτουργήματος.

Ακτοπλοΐα

Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "χιλιάδες ταξιδιώτες είδαν τις τελευταίες μέρες τα πλοία τους να μένουν στο λιμάνι του Πειραιά εξαιτίας βλαβών. Το πρόβλημα αιφνιδίασε την κυβέρνηση, παρότι ήταν γνωστό ότι τα μισά από τα πλοία που κυκλοφορούν είναι υπέργηρα και παρά τις παραστάσεις, θα αποσυρθούν από την ακτοπλοΐα έως το 2008. Και όμως δεν ελήφθη καμία πρόνοια, ενώ οι εφοπλιστές συνεχίζουν να εισπράττουν την επιδότηση για τις άγονες γραμμές, προσφέροντας...άγονες υπηρεσίες".

Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "το αμιγώς πολιτικό ζήτημα της ασφάλειας στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες ήρθε ξανά χτες στην επιφάνεια, καθώς το 30χρονο σαπάκι ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ που μετέφερε φορτηγά, κόντεψε να βουλιάξει μέσα στο λιμάνι του Κερατσινίου, λίγα μόλις μέτρα από τον ντόκο! Οι μαρτυρίες ναυτεργατών και οδηγών για το σαπάκι και άλλα μετασκευασμένα καράβια αλλά και το σίριαλ των βλαβών στα ακτοπλοϊκά πλοία που συνεχίστηκε και χτες, επιβεβαιώνουν ότι το εφοπλιστικό κεφάλαιο μεταφέρει με πλωτά φέρετρα τους χιλιάδες επιβάτες, που μετακινούνται καθημερινά από και προς τα νησιά της χώρας".

Αγορά ακινήτων

Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι " έπειτα από μία διετία στασιμότητας, τα ενοίκια των κατοικιών θα αρχίσουν να παίρνουν σιγά σιγά την κατιούσα. Πρόκειται για αντιστροφή της τάσης που επικρατούσε στην αγορά τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την οποία πολλά νοικοκυριά στρέφονταν από το ενοίκιο στην απόκτηση κατοικίας".

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ σημειώνει ότι "με τη φωτιά παίζει" για άλλη μια φορά ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, όπως φάνηκε και από τις προχθεσινές ανακοινώσεις του για τη φορολογία ακινήτων. "Κατ΄αρχήν, επιτείνει το αλαλούμ στην κτηματαγορά δημιουργώντας νέο κύμα πανικού αφού όλοι όσοι σχεδίαζαν να προβούν σε μεταβιβάσεις ακινήτων σπεύδουν να το πράξουν με το σημερινό - φθηνότερο- καθεστώς. Έτσι, δημιουργείται τεχνητή κινητικότητα στην αγορά και η κυβέρνηση εισπράττει φόρους ώστε να μπαλώσει καμιά από τις τρύπες του προϋπολογισμού αλλά δεν σκέπτεται την καθίζηση στην οποία μοιραία θα περιέλθει η αγορά όταν τελειώσουν τα επικοινωνιακά παιχνιδάκια του Αλογοσκούφη και αφού όλα τα περιθώρια δράσης θα έχουν εξαντληθεί".

Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ "μια ημέρα μετά από την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναπροσαρμοστούν τα αφορολόγητα όρια για την πρώτη κατοικία. Συγκεκριμένα, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι εάν μετά την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών προκύψουν προβλήματα, τότε θα εξεταστεί κατά πόσο θα γίνουν αναπροσαρμογές στα αφορολόγητα όρια".

ΤΑ ΝΕΑ εκτιμούν ότι "με βραχυκύκλωμα-μέσω Βρυξελλών- απειλείται η απόφαση της κυβέρνησης να εξαιρέσει την πρώτη κατοικία από τον ΦΠΑ. Η Διεύθυνση Φορολογίας της Κομισιόν, απαντώντας σε ερώτημα των ΝΕΩΝ δηλώνει ότι το θέμα βρίσκεται υπό εξέταση".

ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "περισσότερους φόρους θα πληρώσουν, παρά την αύξηση του αφορολόγητου, και όσοι αποκτήσουν πρώτη κατοικία από δωρεά ή αίτια θανάτου, εξαιτίας της ανόδου των αντικειμενικών αξιών. Αντίθετα, ωφελημένοι θα είναι όσοι αποκτήσουν πολυτελή διαμερίσματα μεγάλης αξίας".

Αχιλλέας Καραμανλής

H ESPRESSO υποστηρίζει ότι "αναταραχή προκλήθηκε χθες στη Βουλή, με αφορμή την απόλυση μιας υπαλλήλου από το τμήμα του "πόθεν έσχες" με την κατηγορία ότι "χωρίς δικαίωμα, έλαβε γνώση απόρρητων πληροφοριών που αφορούν στις χρηματιστηριακές συναλλαγές παρελθόντων ετών και στις οποίες είχαν πρόσβαση μόνο ορκωτοί λογιστές, του βουλευτή της ΝΔ Αχιλλέα Καραμανλή και τις εξήγαγε από το γραφείο της".

Η ΝΙΚΗ ισχυρίζεται ότι "ξεκάθαρο μήνυμα φοβίας και τρομοκράτησης των υπαλλήλων του ευρύτερου κρατικού μηχανισμού εξέπεμψε χθες το Μέγαρο Μαξίμου, ως απόρροια των δημοσιογραφικών αποκαλύψεων για τα τεράστια κέρδη που αποκόμισε ο θείος του πρωθυπουργού Αχιλ. Καραμανλής από το Χρηματιστήριο, την περίοδο της μαζικής υπόκλισης στα άμεσα οφέλη του "λαϊκού καπιταλισμού". Το πενταμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Βουλής προέβη με οριακή πλειοψηφία ψήφων (3 υπέρ και 2 κατά) στην απόλυση υπαλλήλου του τμήματος που παρακολουθεί το "Πόθεν Έσχες" και τα οικονομικά κομμάτων και βουλευτών με την κατηγορία ότι διοχέτευσε στον Τύπο στοιχεία σχετικά με τις χρηματιστηριακές συναλλαγές του βουλευτή της ΝΔ".

Συγκοινωνίες

ΤΟ ΒΗΜΑ αναφέρει ότι "με εντυπωσιακούς ρυθμούς διευρύνθηκαν το 2004 τα ελλείμματα των συγκοινωνιακών φορέων. Όπως προκύπτει από στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, όλες οι δημόσιες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των συγκοινωνιών αύξησαν τις ζημιές τους σε ανησυχητικά επίπεδα: 153% ο ΟΑΣΑ, 261% οι ηλεκτρικοί σιδηρόδρομοι, 75% τα τρόλεϊ και 164% τα αστικά λεωφορεία. Το τραμ κατέγραψε ζημιές 6,8 εκατ. ευρώ και ο προαστιακός 4,27 εκατ. ευρώ. Εκφράζονται φόβοι ότι η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει σε υπέρμετρες αυξήσεις εισιτηρίων και σε ιδιωτικοποιήσεις".

Εμπρησμοί

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά ότι "αδιάψευστο τεκμήριο ότι οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική δεν ήταν τυχαίες, αλλά εντάσσονται σε άριστα οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών με στόχο την οικοπεδοποίηση των δασικών εκτάσεων που έχουν απομείνει, αποτελούν οι αεροφωτογραφίες των περιοχών που καταστράφηκαν. Όπως διακρίνεται σαφώς από τη φωτογραφία, που δημοσιεύει σήμερα η "Κ", οι εμπρηστές χτύπησαν σε πολλά μέτωπα και με χειρουργική ακρίβεια: έκαψαν εκτάσεις, που βρίσκονταν ανάμεσα σε κτισμένες περιοχές για να δημιουργήσουν έναν ενιαίο οικιστικό δακτύλιο και να πετύχουν την ... ενοποίηση των περιοχών με αυθαίρετη δόμηση".

Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) τονίζει ότι "αυστηρές ποινές, χρηματικά πρόστιμα, ακόμα και οριστική ανάκληση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος στους γιατρούς που παραβαίνουν άρθρα του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας που αφορούν στο "επαγγελματικό ασυμβίβαστο" και στον "παράνομο χρηματισμό" των γιατρών του δημόσιου τομέα ή οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το προσχέδιο νόμου για το νέο κώδικα ιατρικής δεοντολογίας που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νικήτας Κακλαμάνης".

Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "αυστηρές ποινές, χρηματικά πρόστιμα, ακόμα και οριστική ανάκληση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος στους γιατρούς που παραβιάζουν άρθρα του κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας που αφορούν στο "επαγγελματικό ασυμβίβαστο" και τον "παράνομο χρηματισμό" των γιατρών του δημόσιου τομέα ή Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το προσχέδιο νόμου".

Προσλήψεις στο Δημόσιο με συνέντευξη

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "έντονες αντιδράσεις προκαλεί η αφαίρεση του δικαιώματος ένστασης από υποψηφίους για προσλήψεις στο Δημόσιο. Με το νέο σύστημα της "συνέντευξης" από τριμελή επιτροπή του ΑΣΕΠ, θα είναι δυνατόν να ανατρέπεται η βαθμολογία των υποψηφίων με βάση τα τυπικά προσόντα τους και έτσι οι έσχατοι να γίνονται πρώτοι".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "αλλάζει ριζικά ο τρόπος πρόσληψης στο Δημόσιο, με βάση τη νέα ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 04 Αυγούστου 2005 - 08:15 (Ώρα Λονδίνου)

Διάλογοι δύο αντιπάλων

Ο ευρωπαϊκός Τύπος σχολιάζει την προετοιμασία για την φθινοπωρινή αναμέτρηση Σρέντερ Μέρκελ μπροστά στις μικρές οθόνες αλλά και την απήχηση της πρότασης Θαπατέρο για συνομιλίες με την βασκική οργάνωση ΕΤΑ.

Οι μεγάλες γερμανικές εφημερίδες προβάλλουν και σχολιάζουν την προεκλογική τηλεοπτική αναμέτρηση που συμφώνησαν να έχουν το Σεπτέμβριο ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Άνγκελα Μέρκελ.

Η εφημερίδα Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) γράφει ότι μετά από έντονη αντιδικία των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων αποφασίστηκε να διεξαχθεί μόνο ένα «ντιμπέιτ» και όχι δύο όπως είχε αρχικά προβλεφθεί.

«Η κ. Μέρκελ πέρασε τελικά αυτό που ήθελε η ίδια» γράφει η βερολινέζικη εφημερίδα, προσθέτοντας ότι έπραξε σοφά «καθώς ο κ. Σρέντερ είναι ακαταμάχητος αντίπαλος μπροστά στην κάμερα», αν και αυτή δεν στερείται ρητορικών ικανοτήτων.

Η εφημερίδα επικρίνει πάντως την επιχειρηματολογία της προέδρου των Χριστιανοδημοκρατών η οποία δικαιολογήθηκε ότι δεν είχε αρκετό χρόνο για δύο τηλεοπτικές μονομαχίες μέσα στην προεκλογική περίοδο».

Μια άλλη εφημερίδα του Βερολίνου, η Ντερ Ταγκεσπίγκελ ( Der Tagesspiegel) χαρακτηρίζει ως φάρσα τις φραστικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, μια άποψη που συμμερίζονται και άλλες εφημερίδες.

Ο διάλογος και η αντιδικία στα πλαίσια του τηλεοπτικού «ντιμπέιτ» θα αναζωογονήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης αλλά δεν πρόκειται να επηρεάσει το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα καθώς «το προβάδισμα της κ. Μέρκελ στις δημοσκοπήσεις είναι τόσο μεγάλο που έχει την εκλογική νίκη σχεδόν σίγουρη» γράφει.

Λιμός στην Αφρική

«Πώς μπορεί η Αφρική να νικήσει την πείνα;» αναρωτιέται η γαλλική εφημερίδα Λε Μοντ (Le Monde), τονίζοντας ότι η οποιαδήποτε απάντηση στο ερώτημα θα πρέπει να λάβει υπόψη τα σφάλματα του παρελθόντος.

Σε πρωτοσέλιδο άρθρο αναφέρεται ότι «ο τρόπος αντιμετώπισης του λιμού που μαστίζει όλους τους λαούς της Σαχάρας δείχνει ότι δεν διδασκόμαστε από τα λάθη μας», καθώς εδώ και ένα χρόνο υπήρχαν προειδοποιήσεις για ξηρασία στο Νίγηρα και γειτονικές χώρες.

«Η έκκληση της Γαλλίας στη διεθνή κοινότητα για αποστολή έκτακτης επισιτιστικής βοήθειας ήταν "φωνή βοόντος εν τη ερήμω" αλλά το Παρίσι το ίδιο αδιαφορούσε πριν από λίγους μήνες, όταν τα τρόφιμα μπορούσαν να αποσταλλούν φθηνότερα και γρηγορότερα.

Επιθυμία συνδιαλλαγής

Στη Βαρκελώνη η εφημερίδα Λα Βανγκουάρντια (La Vanguardia) δημοσιεύει σφυγμομέτρηση σύμφωνα με την οποία έξι στους δέκα Ισπανούς υποστηρίζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να διαπραγματευθεί με την αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ.

Το ίδιο δείγμα ερωτηθέντων εμφανίζεται απαισιόδοξο όσον αφορά τις προοπτικές εξάρθρωσης της τρομοκρατίας- το 55% προβλέπει ότι είναι μακριά ακόμα το τέλος των ένοπλων επιθέσεων.

Με την ίδια δημοσκόπηση ασχολείται η Ελ Παΐς (El Pais): «Σχεδόν δύο στους τρεις Ισπανούς στηρίζουν το διάλογο κυβέρνησης - ΕΤΑ αλλά το 49% θέτει ως προϋπόθεση τον εθελούσιο αφοπλισμό της βασκικής οργάνωσης» σημειώνει η εφημερίδα της Μαδρίτης.


Τετάρτη 03 Αυγούστου 2005 - 22:36 (Ώρα Λονδίνου)

Πρώτη ποινική δίωξη για τις επιθέσεις

Οι κατηγορίες εναντίον του σχετίζονται με την επίθεση στο μετρό στο Σέπερντς Μπους, για την οποία θεωρείται ύποπτος ο Οσμάν Χουσεΐν, που κρατείται στη Ρώμη

Οι βρετανικές αρχές απήγγηλαν κατηγορίες βάσει του νόμου αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, κατά του 23χρονου Ισμαέλ Αμπντουραχμάν, που είχε συλληφθεί μετά τις απόπειρες βομβιστικών επιθέσεων στις 21 Ιουλίου.

Πρόκειται για τον πρώτο συλληφθέντα εναντίον του οποίου απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Ο Αμπντουραχμάν κατηγορείται ότι διαθέτει πληροφορίες, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν να είχαν οδηγήσει στη σύλληψη ενός προσώπου που φέρεται ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση.

Είχε συλληφθεί στις 28 Ιουλίου και οδηγείται την Πέμπτη σε δικαστήριο. Άλλοι 14 άνθρωποι κρατούνται και ανακρίνονται από τις βρετανικές αρχές.

Οι κατηγορίες εναντίον του Αμπντουραχμάν σχετίζονται σύμφωνα με πληροφορίες, με την επίθεση στο μετρό στο Σέπερντς Μπους, για την οποία θεωρείται ύποπτος ο Οσμάν Χουσεΐν, που κρατείται στη Ρώμη.

Ελεύθερος αφέθηκε ένας άνδρας που είχε συλληφθεί στις 31 Ιουλίου στο Μπράιτον της νότιας Αγγλίας.

Ενισχυμένα μέτρα αστυνόμευσης

Στο Λονδίνο ενισχύονται σημαντικά τα μέτρα αστυνόμευσης, τέσσερις εβδομάδες μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις της 7ης Ιουλίου και δύο εβδομάδες μετά τις επιθέσεις της 21ης Ιουλίου.

Τουλάχιστον 6.000 αστυνομικοί , πολλοί εκ των οποίων ένοπλοι, θα περιπολούν στους δρόμους και το σύστημα μεταφορών της πρωτεύουσας.

Η βρετανική πρεσβεία στη Ρώμη στο μεταξύ υπογράμμισε ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι πληροφορίες περί δυσφορίας της βρετανικής αστυνομίας, σε σχέση με το επίπεδο συνεργασίας με τις ιταλικές αρχές, σε ό,τι αφορά την έκδοση του συλληφθέντος στη Ρώμη, Οσμάν Χουσεΐν.

Πρωτοβουλία στα Ηνωμένα Έθνη

Ο μόνιμος εκπρόσωπος της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη, Έμιερ Τζόουνς Πάρι κάλεσε τα μέλη του διεθνούς οργανισμού να συμφωνήσουν άμεσα στον ορισμό της τρομοκρατίας, δίνοντας το μήνυμα της αποφασιστικότητας για την αντιμετώπισή της.

Η συζήτηση για το θέμα αναμένεται να αποτελέσει μέρος των συζητήσεων στη γενική συνέλευση τον Σεπτέμβριο, για την προβλεπόμενη μεταρρύθμιση του οργανισμού.

Ο κ. Τζόουνς Πάρι δήλωσε στο ΒΒC ότι η βρετανική κυβέρνηση επιδιώκει να συμφωνήσουν τα μέλη του ΟΗΕ ότι δεν υπάρχει νομιμοποίηση για την τρομοκρατία ή ωμότητες, όπως είπε, κατά αόπλων, για την εξυπηρέτηση πολιτικών στόχων.


Πέμπτη 04 Αυγούστου 2005 - 05:39 (Ώρα Λονδίνου)

Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη

Το κύμα των βομβιστικών επιθέσεων αναμένεται να έχει επιπτώσεις στον τουρισμό της γείτονος

Στην Κωνσταντινούπολη τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες από έκρηξη με αδιευκρίνιστα αίτια σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.

Η έκρηξη σημειώθηκε στην συνοικία Πεντίκ, στην ασιατική πλευρά της πόλης.

Δύο γυναίκες - μητέρα και κόρη - που έφευγαν την ώρα εκείνη από γαμήλια δεξίωση βρήκαν το θάνατο, ενώ πέντε άλλοι καλεσμένοι τραυματίσθηκαν.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, καταστροφές υπέστησαν παρακείμενα κτίρια και αυτοκίνητα.

Επί τόπου έσπευσαν ασθενοφόρα και πυροσβεστικές αντλίες, ενώ η περιοχή αποκλείσθηκε από δυνάμεις ασφαλείας.

Η ισχυρότατη έκρηξη συγκλόνισε την κατοικημένη περιοχή και οι ένοικοι έτρεξαν πανικόβλητοι έξω από τα σπίτια τους.

Εκπρόσωπος της τουρκικής αστυνομίας δήλωσε ότι από τις αρχικές έρευνες δεν στάθηκε δυνατόν να εξακριβωθεί εάν πρόκειται για αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που εξερράγη ή για τυχαία ανάφλεξη βυτίου καυσίμων.

Αλλά αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι σίγουρα επρόκειτο για βόμβα η οποία είχε τοποθετηθεί σε κάδο σκουπιδιών.

Μόλις προχθές δύο παρόμοιες εκρήξεις από αυτοσχέδιες βόμβες που είχαν τοποθετηθεί πάλι σε κάδους σκουπιδιών σημειώθηκαν στο παραλιακό θέρετρο της Αττάλειας και προκάλεσαν τον τραυματισμό εννέα ατόμων.


Πέμπτη 04 Αυγούστου 2005 - 06:29 (Ώρα Λονδίνου)

«Αστακός» το Λονδίνο

Θωρακίζεται το Λονδίνο «δια παν ενδεχόμενο»

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας θα εφαρμοστούν σήμερα Πέμπτη σε όλο το συγκοινωνιακό δίκτυο του Λονδίνου, καθώς συμπληρώνονται ακριβώς τέσσερις εβδομάδες από τις βομβιστικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου, στις οποίες βρήκαν το θάνατο 52 άνθρωποι και τέσσερις καμικάζι.

Το γεγονός ότι στις 21 Ιουλίου - πάλι ημέρα Πέμπτη - ακολούθησαν τέσσερις απόπειρες πυροδότησης εκρηκτικών έχει προκαλέσει το σημερινό συναγερμό των αρχών ασφαλείας.

Σε σταθμούς του λονδρέζικου μετρό, του σιδηροδρόμου, στάσεις λεωφορείων, πλατείες, αγορές και άλλους πολυσύχναστους χώρους έχουν αναπτυχθεί 10 χιλιάδες αστυνομικοί - εκ των οποίων πάνω από 3 χιλιάδες θα φέρουν αυτόματα όπλα.

Την Τετάρτη οι διωκτικές αρχές που ανακρίνουν 20 υπόπτους άσκησαν την πρώτη ποινική δίωξη εναντίον του 23χρονου Ισμαήλ Αμπντουραχμάν, που κατηγορείται με βάσει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία για απόκρυψη στοιχείων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη σύλληψη βομβιστή.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ιμάμηδων και Τεμενών της Βρετανίας, Ζάκι Μπαντάουι, συνέστησε στις μουσουλμάνες της χώρας να μην φοράνε την παραδοσιακή ισλαμική μαντίλα εάν φοβούνται ότι θα γίνουν στόχος επιθέσεων.

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχουν υπερ-εξαπλασιασθεί τα περιστατικά βίαιας επίθεσης, εξύβρισης και φθοράς ξένης περιουσίας με θύματα Μουσουλμάνους.

Πρωτοβουλία στα Ηνωμένα Έθνη

Ο μόνιμος εκπρόσωπος της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη, Έμιερ Τζόουνς Πάρι κάλεσε τα μέλη του διεθνούς οργανισμού να συμφωνήσουν άμεσα στον ορισμό της τρομοκρατίας, δίνοντας το μήνυμα της αποφασιστικότητας για την αντιμετώπισή της.

Η συζήτηση για το θέμα αναμένεται να αποτελέσει μέρος των συζητήσεων στη γενική συνέλευση τον Σεπτέμβριο, για την προβλεπόμενη μεταρρύθμιση του οργανισμού.

Ο κ. Τζόουνς Πάρι δήλωσε στο ΒΒC ότι η βρετανική κυβέρνηση επιδιώκει να συμφωνήσουν τα μέλη του ΟΗΕ ότι δεν υπάρχει νομιμοποίηση για την τρομοκρατία ή ωμότητες, όπως είπε, κατά αόπλων, για την εξυπηρέτηση πολιτικών στόχων.


Πέμπτη 04 Αυγούστου 2005 - 05:15 (Ώρα Λονδίνου)

Υφέρπουσα ανησυχία και υποχωρήσεις

Οι προετοιμασίες των αρχών ασφαλείας για αποτροπή τυχόν νέων επιθέσεων και η επανεξέταση ορισμένων μέτρων και κανόνων συμπεριφοράς απασχολούν τις βρετανικές εφημερίδες.

«Η Βρετανία ετοιμάζεται για μια ακόμα ανήσυχη Πέμπτη» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος στην εφημερίδα Τάιμς (The Times), η οποία αναφέρεται:

Στον αριθμό ρεκόρ των αστυνομικών που έχουν τοποθετηθεί στους δρόμους του Λονδίνου,

Σε τρεις χιλιάδες ελεύθερους σκοπευτές που θα φυλάσσουν το συγκοινωνιακό δίκτυο της πόλης,

Στην μετάκληση εκατοντάδων αστυνομικών από επαρχιακές δυνάμεις και στην επιστροφή συνταξιούχων αστυνόμων στην ενεργό υπηρεσία,

Στην επαναλειτουργία της γραμμής Πικαντίλι του μετρό, τέσσερις εβδομάδες μετά τις βομβιστικές επιθέσεις,

Στην άσκηση της πρώτης ποινικής δίωξης εναντίον ενός από τους 20 συλληφθέντες υπόπτους.

Στις εσωτερικές σελίδες η Μουσουλμάνα τραπεζικός Ζευνέπ Μπασκί, που επέζησε της βομβιστικής επίθεσης στο σταθμό Κινγκς Κρος, εκμυστηρεύεται ότι οι εφιάλτες δεν την αφήνουν να κοιμηθεί στο σκοτάδι, καθώς επανέρχονται στη μνήμη της οι κραυγές των θυμάτων και η μυρωδιά του αίματος και του καπνού μέσα στο βαγόνι που έγινε η πρώτη έκρηξη.

«Οι αποδιοπομπαίοι τράγοι»

Με τον παραπάνω τίτλο η Ιντιπέντεντ (The Independent) συνοδεύει την πρωτοσέλιδη φωτογραφία μιας έντρομης Βρετανίδας διευθύντριας σχολείου, Μουσουλμάνας το θρήσκευμα, που έχει δεχθεί ύβρεις, επιθέσεις με πέτρες στο σπίτι της από τους γείτονές της.

Η εφημερίδα διαπιστώνει ότι η μουσουλμανική κοινότητα αλλά και όλες οι φυλετικές κοινότητες μη λευκών Βρετανών έχουν βρεθεί στο περιθώριο και υφίστανται καθημερινά επιθέσεις, θεωρούμενες ως υπεύθυνες για τις βομβιστικές επιθέσεις της 7ης και 21ης Ιουλίου.

Και ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας απευθύνει έκκληση στους αναγνώστες, να μην υποκύψουν στην τρομολαγνεία και το φόβο έναντι των Μουσουλμάνων, παγιδευμένοι σε φυλετικά στερεότυπα και προκαταλήψεις.

«Πρέπει να συζητήσουμε πως θα κάνουμε τη χώρα μας ασφαλέστερη. Πρέπει να γίνει διάλογος για το μέλλον της πολυπολιτισμικής μας κοινωνίας. Αλλά θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην προδώσουμε τις φιλελεύθερες και ανεκτικές αξίες μας, με αντάλλαγμα νόθες υποσχέσεις για την ασφάλειά μας» καταλήγει η Ιντιπέντεντ.

Ταυτότητες και ασφάλεια

Η Γκάρντιαν (The Guardian) επιλέγει ως πρώτο θέμα την «υπαναχώρηση των Εργατικών στην εκστρατεία τους υπέρ της καθιέρωσης αστυνομικής ταυτότητας», υπαναχώρηση που συνάγεται από τις δηλώσεις του αρμόδιου υφυπουργού Εσωτερικών, Τόνι Μακνάλτι.

Ο κ. Μακνάλτι παραδέχεται ότι οι αστυνομικές ταυτότητες δεν αποτελούν πανάκεια για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος, της εξαπάτησης του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων.

Στην πρώτη σελίδα της Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) προβάλλεται η σύσταση του Μουσουλμάνου πνευματικού ηγέτη της Βρετανίας, Ζέκι Μπαντάουι, στις ομόθρησκές του «Αφαιρέστε τις ισλαμικές μαντίλες για να αποφύγετε επιθέσεις».

Οι Φαινάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) σημειώνουν ότι η επίλεκτη υπηρεσία ελευθέρων σκοπευτών της αστυνομίας θα χρειαστεί ενισχύσεις 500 και πλέον στελεχών προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες αντιτρομοκρατικές ανάγκες.

Τέλος σε όλες τις εφημερίδες αναφέρεται ότι ο ανακρινόμενος στη Ρώμη «τέταρτος ύποπτος» των βομβιστικών ενεργειών της 21ης Ιουλίου ισχυρίζεται ότι στο σακίδιό του, μαζί με τον πυροκροτητή που εξερράγη, αντί εκρηκτικής ύλης είχε τοποθετήσει αλεύρι καθώς δεν είχε σκοπό ούτε τη δολοφονία άλλων ανθρώπων, ούτε την αυτοκτονία.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.