Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-08-01

  1. «Κόντρες» Μουρίνιο-Μπενίτεθ
  2. Αλλαγή στο οίκο των Σαούντ
  3. Δύο ακόμη συλλήψεις υπόπτων στο Λονδίνο
  4. Με διάταγμα ο διορισμός του Μπόλτον
  5. Παράνομοι οι δασμοί στις μπανάνες
  6. Στην Ελλάδα το Παγκόσμιο Κύπελλο Στίβου
  7. Αποστρατικοποίηση μετά τον αφοπλισμό
  8. Με διάταγμα ο διορισμός του Μπόλτον
  9. Θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα
  10. Σαουδαραβικές αβεβαιότητες
  11. «Προσποιήθηκε τον ομοφυλόφιλο ο Χέντριξ»
  12. Ρωσικός «Σωτήρ»
  13. «Χωρίς τρομοκρατικές διασυνδέσεις»
  14. Tαραχές στο Χαρτούμ
  15. Άγκυρα κατά Βαρθολομαίου
  16. Οικονομικός σχεδιασμός και ΦΠΑ ακινήτων
  17. Στον αφρό ο Γρηγοριάδης
  18. Πέθανε ο Βιμ Ντούιζενμπεργκ
  19. Αναζητώντας στοιχεία και προθέσεις
  20. Οικονομία και εμπρησμοί
  21. Αλλαγή στο οίκο των Σαούντ
  22. Επιδείνωση σχέσεων Τεχεράνης - Δύσης
  23. «Παζάρια» με τον εξ Ανατολής γείτονα

Δευτέρα 01 Αυγούστου 2005 - 22:31 (Ώρα Λονδίνου)

«Κόντρες» Μουρίνιο-Μπενίτεθ

«Ανήσυχος» είναι ο Ζοζέ Μουρίνιο και γι΄ αυτό έκανε δηλώσεις για τον αρχηγό της Λίβερπουλ, Στίβερν Τζέραρντ, είπε ο Ισπανός προπονητής της θριαμβεύτριας του Τσάμπιονς Λιγκ, Ραφαέλ Μπενίτεθ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Τάιμς τη Δευτέρα, ο Πορτογάλος τεχνικός αναφέρθηκε στον Στίβεν Τζέραρντ λέγοντας ότι θα μπορούσε να κατακτήσει περισσότερους τίτλους, εάν έπαιρνε την απόφαση να μεταγραφεί στη δική του ομάδα, την Τσέλσι, αντί να παραμείνει στο Άνφιλντ.

«Θα είναι απώλεια για τον Τζέραρντ και την καριέρα του. Μπορεί να λέει ότι είναι πρωταθλητής Ευρώπης με τη Λίβερπουλ, εγώ όμως μπορώ να του πω ότι μέσα σε 10χρόνια εμείς θα κερδίσουμε περισσότερους τίτλους και αυτός θα είναι ο χαμένος», είπε ο μάνατζερ της πρωταθλήτριας Τσέλσι, ο οποίος επιθυμούσε διακαώς την απόκτηση του χαρισματικού ποδοσφαιριστή.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ζοζέ Μουρίνιο, ο Ραφαέλ Μπενίτεθ τις απέδωσε στη «στενοχώρια» του για τη μη απόκτηση του παίχτη. «Μ΄ αρέσει», είπε, «να ακούω τέτοιες δηλώσεις από τον Μουρίνιο. Ίσως πιστεύει ότι θα του είμαστε επικίνδυνοι στη νέα σεζόν Μ΄ αρέσει να βλέπω ανθρώπους να μιλούν για μας. Αυτό σημαίνει ότι ανησυχούν και ότι είμαστε μία σημαντική ομάδα», είπε ο Ισπανός τεχνικός και συμπλήρωσε:

«Είμαι πεπεισμένος ότι τώρα είμαστε σαν ομάδα πολύ καλύτεροι από πρώτα και αυτός είναι ο λόγος που μιλούν οι άλλοι για μας. Είμαστε πιο δυνατοί και πιο σημαντικοί από ότι ήμασταν», είπε ο Ραφαέλ Μπενίτεθ, τονίζοντας από την πλευρά του ότι ο Τζέραρντ θα κερδίσει με τη Λίβερπουλ περισσότερα τρόπαια, ίσως μάλιστα, «σύντομα».


Δευτέρα 01 Αυγούστου 2005 - 21:34 (Ώρα Λονδίνου)

Αλλαγή στο οίκο των Σαούντ

Από το 1982 ήταν στο θρόνο της Σαουδικής Αραβίας ο βασιλιάς Φαχντ, ένας από τους επτά υιούς του ιδρυτή της χώρας

Εξέπνευσε το πρωί της Δευτέρας στο νοσοκομείο του Ριάντ στο οποίο νοσηλευόταν τους τελευταίους δύο μήνες, ο βασιλιάς Φαχντ της Σαουδικής Αραβίας.

Ο 84χρονος μονάρχης ταλαιπωρούταν από πνευμονία και υψηλό πυρετό, ενώ τα προβλήματα υγείας είχαν ξεκινήσει από το 1995, όταν είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο βασιλιάς Φαχντ, που ανέβηκε στο θρόνο το 1982, συνέβαλε στον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στο Λίβανο, εισήγαγε περιορισμένες πολιτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα του και δέχθηκε έντονες επικρίσεις από τους Σαουδάραβες, επιτρέποντας την είσοδο στη χώρα σε αμερικανικά στρατεύματα κατά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου.

Διάδοχος του βασιλιά Φαχντ, λίγη ώρα μετά το θάνατό του, ορίστηκε ο ετεροθαλής αδελφός του, πρίγκιπας Αμπντουλάχ, ο οποίος είχε αναλάβει ουσιαστικά τη διακυβέρνηση της χώρας μετά την επιδείνωση της υγείας του προκατόχου του.

Στη θέση του διαδόχου πρίγκιπα ορίστηκε ένα άλλο μέλος του οίκου των Σαούντ, ο υπουργός Άμυνας, Σουλτάν μπιν Αμπντουλαζίζ.

Διεθνείς αντιδράσεις

Ηγέτες από όλο τον κόσμο εξέφρασαν τη λύπη τους για τον θάνατο του σαουδάραβα μονάρχη και έπλεξαν το εγκώμιο του.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, έκανε λόγο για έναν άνθρωπο, τα μεγάλα οράματα και η καθοδήγηση του οποίου αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για το λαό του.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, εξήρε τη συμβολή του Φαχντ στο διάλογο του ισλαμικού με τον δτυτικό κόσμο, ενώ ο πρόεδρος της χώρας, Χορστ Κέλερ τον χαρακτήρισε «μετριοπαθή» και «αξιόπιστο φίλο» της χώρας του.

«Σεβαστό μονάρχη», χαρακτήρισε τον Φαχντ ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, ανακοινώνοντας ότι θα παραβρεθεί στην κηδεία του και ευχόμενος καλή επιτυχία στον διάδοχό του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ευχήθηκε επιτυχία στον διάδοχο του Φαχντ, σημειώνοντας ότι η χώρα του αναμένει τη συνέχιση της στενής συνεργασίας Ριάντ-Ουάσιγκτον.


Δευτέρα 01 Αυγούστου 2005 - 23:18 (Ώρα Λονδίνου)

Δύο ακόμη συλλήψεις υπόπτων στο Λονδίνο

Δύο συλλήψεις στο νότιο Λονδίνο πραγματοποίησε η αστυνομία τη Δευτέρα

Δύο ακόμη ύποπτοι συνελήφθησαν από τη βρετανική αστυνομία στο Λονδίνο, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων που διεξάγονται βάσει του αντιτρομοκρατικιού νόμου.

Οι συλλήψεις των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκαν στο νότιο Λονδίνο, μετά από εφόδους σε τρία σπίτια, στο Κλάπαμ και το Στόκγουελ. Οι συλληφθέντες ανακρίνονται. Μέχρι στιγμής ο αριθμός των υπόπτων που κρατούνται ανέρχεται στους 20.

Η αστυνομία στη Βρετανία έχει θέση σε ισχύ αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, ώστε να αποτρέψει πιθανή νέα επίθεση.

Έξι άνδρες και μία γυναίκα συνελήφθησαν στο Μπράιτον της νότιας Αγγλίας μετά από αστυνομικές επιδρομές το πρωί της Κυριακής, στο πλαίσιο του αντιτρομοκρατικού νόμου, ως ύποπτοι διάπραξης, σχεδιασμού ή υποκίνησης τρομοκρατικής ενέργειας ή υπόθαλψης υπόπτων.

Παράλληλα, παράταση μέχρι την Τετάρτη έλαβαν οι αρχές για την ολοκλήρωση της ανάκρισης του πρώτου συλληφθέντα υπόπτου, του Γιασίν Χασάν Ομάρ, ο οποίος είχε εντοπιστεί και συλληφθεί στο Μπέρμιγχαμ, ως ύποπτος για την απόπειρα επίθεσης στο σταθμό της Γουόρεν Στριτ.

Εξάλλου, σε ισχύ έχει τεθεί από τη Δευτέρα η τακτική του ελέγχου κατοίκων του Λονδίνου με βάση τις υποψίες που μπορεί να κινήσει η εμφάνισή τους, εντολή που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις και επικρίσεις, κυρίως από τη μουσουλμανική κοινότητα.

«Δεν είναι τρομοκράτης»

Στη Ρώμη η δικηγόρος του Οσμάν Χουσεΐν που φέρει και το όνομα Χαμντί Ισαάκ, ανακοίνωσε ότι ο πελάτης της τέθηκε υπό κατηγορίες για διασυνδέσεις με τη διεθνή τρομοκρατία και την κατοχή πλαστών εγγράφων.

Το συγκεκριμένο βήμα επιτρέπει την παράταση της κράτησής του από τις ιταλικές αρχές, ενώ η Βρετανία έχει ζητήσει την έκδοσή του, σε σχέση με τις επιθέσεις της 212ης Ιουλίου.

Οι ιταλικές αρχές εκτιμούν ότι ο Οσμάν Χουσεΐν -συνελήφθη για την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο σταθμό του υπογείου σιδηροδρόμου στο Σέπερντς Μπους του δυτικού Λονδίνου- δεν έχει διασυνδέσεις με μεγάλες τρομοκρατικές ομάδες, ενώ η διαφυγή του στην Ιταλία οργανώθηκε από άτομα του περιβάλλοντός του.

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής μονάδας της ιταλικής αστυνομίας, Κάρλο ντε Στέφανο, είπε ότι ο

Ο Οσμάν Χουσεΐν ήταν σε διαρκή επαφή με μέλη της οικογένειάς του ενώ ταξίδευε από το Λονδίνο προς στην Ιταλία, λέει η ιταλική αστυνομία

Οσμάν Χουσεΐν ήταν σε διαρκή επαφή με μέλη της οικογένειάς του ενώ ταξίδευε από το Λονδίνο προς στην Ιταλία.

Δύο από τους αδελφούς του επίσης έχουν συλληφθεί και ανακρίνονται από τις ιταλικές αρχές, αλλά όπως φαίνεται δεν έχουν σχέση με κάποια τρομοκρατική οργάνωση.

Ο κ. Ντε Στέφανο πρόσθεσε ότι ο 27χρονος γεννημένος στην Αιθιοπία Χουσεΐν είχε φύγει από την Ιταλία το 1996 φτάνοντας στη Βρετανία, όπου είπε στις αρχές ότι είναι Σομαλός για να εξασφαλίσει βρετανικό διαβατήριο.

Η συνήγορος υπεράσπισης του Χαμντί Ισαάκ λέει ότι ο πελάτης της αρνείται το χαρακτηρισμό του τρομοκράτη που του αποδίδεται και δικαιολογεί κατά τη διάρκεια της ανάκρισης τις επιθέσεις της 21ης Ιουλίου ως ενέργειες με χαρακτήρα πολιτικής διαμαρτυρίας ενάντια στα δεινά και τους θανάτους αμάχων στο Ιράκ.

Ο Χουσεΐν συνελήφθη στη Ρώμη την Παρασκευή με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, μία ημέρα μετά την υιοθέτησή του από την Ιταλία.


Δευτέρα 01 Αυγούστου 2005 - 19:52 (Ώρα Λονδίνου)

Με διάταγμα ο διορισμός του Μπόλτον

Συνεχή εμπόδια αντιμετώπιζε στο διορισμό του ο Τζον Μπόλτον (δ)

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μοπους διόρισε τον Τζον Μπόλτον με διάταγμα πρεσβευτή της χώρας στα Ηνωμένα ΄Έθνη, χωρίς αν αναμένει την έγκριση από το Κογκρέσο.

Η υποψηφιότητα του κ. Μπόλτον είχε προσκρούσει επανειλημμένα στην αντίδραση Δημοκρατικών γερουσιαστών, οι οποίοι δεν θεωρούν κατάλληλο για τη θέση, υποδεικνύοντας μεταξύ δηλώσεις του στο παρελθόν κατά του ΟΗΕ και τις κατηγορίες για αυταρχική συμπεριφορά προς τους υφισταμένους του, όταν ήταν υφυπουργός Εξωτερικών, κατά την πρώτη θητεία του προέδρου Μπους.

Ο κ. Μπους ανακοινώνοντας τον διορισμό του Τζον Μπόλτον είπε ότι εξαναγκάστηκε να πάρει τη σχετική απόφαση από τις «επαίσχυντες», όπως τις χαρακτήρισε «τακτικές κωλυσιεργίας των Δημοκρατικών γερουσιαστών. Η θέση του πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη είναι πολύ σημαντική και δεν μπορούς ένα παραμείνει άλλο κενή, είπε ο κ. Μπους.

Από πλευράς των Δημοκρατικών, ο γερουσιαστής Κρίστοφερ Ντοντ τόνισε ότι ορισμός του κ. Μπόλτον χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου «αποστέλλει το λάθος μήνυμα».

Ο γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, δήλωσ εότι ο διορισμός του κ. Μπόλτον γίνεται σ εμία χρονική περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις του ΟΗΕ με τις ΗΠΑ είναι τεταμένες, όπως είπε.

Ο κ. Μπόλτον, τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «ταλαντούχο και επιτυχημένο διπλωμάτη» θα αναλάβει καθήκοντα στις 7 Ιανουαρίου του ερχόμενου χρόνου.


Δευτέρα 01 Αυγούστου 2005 - 18:26 (Ώρα Λονδίνου)

Παράνομοι οι δασμοί στις μπανάνες

Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής συγκεντρώνουν το 60% της παραγωγής μπανάνας στον κόσμο

Παράνομους κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου τους νέους δασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εισαγωγές μπανάνας, που προβλέπονταν να τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2006.

Ο Οργανισμός αποδέχτηκε την επιχειρηματολογία ότι οι δασμοί -230 ευρώ ανά τόνο- θα έχουν καταστρεπτικές επιπτώσεις στις οικονομίες των χωρών της Λατινικής Αμερικής, όπως επίσης και χωρών της Καραϊβικής και της Αφρικής.

Πολλές από τις χώρες αυτές είχαν προνομιακή μεταχείριση στις εξαγωγές μπανάνας. Σε ότι αφορά τις χώρες της Λατινικής Αμερικής αυτή τη στιγμή η φορολογία στις εισαγωγές μπανάνας ανέρχεται στα 75 ευρώ ανά τόνο για τα πρώτα 2,7 εκατομμύρια τόνους και στα 680 ευρώ για κάθε τόνο που ξεπερνά το συγκεκριμένο όριο.

Οι εξαγωγικές χώρες επιμένουν ότι η αντικατάσταση του ισχύοντος συστήματος από υψηλότερη δασμολόγηση αποβαίνει εις βάρος των παραγωγών.

Οι Βρυξέλλες έχουν προθεσμία 10 ημερών να αρχίσουν συνομιλίες με εννέα λατινοαμερικανικές χώρες. Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, η υπόθεση θα επανεξεταστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής συγκεντρώνουν το 60% της παραγωγής μπανάνας στον κόσμο. Το 20% προέρχεται από χώρες της Αφρικής και της Καραϊβικής και το άλλο 20% από την Ισπανία και τις γαλλικές κτήσεις.


Δευτέρα 01 Αυγούστου 2005 - 19:17 (Ώρα Λονδίνου)

Στην Ελλάδα το Παγκόσμιο Κύπελλο Στίβου

Στο Oλυμπιακό Στάδιο οι αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Στην Ελλάδα ανέθεσε η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου τον Σεπτέμβριο του 2006.

Οι αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα λάβουν χώρα τον Σεπτέμβριο του 2006 στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας και θα συμμετέχουν αντιπροσωπευτικές ομάδες των πέντε ηπείρων, η ομάδα των ΗΠΑ, οι δύο πρώτες ομάδες της Σούπερ Λίγκα του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου και η ομάδα της διοργανώτριας χώρας.

Οι τελικές ημερομηνίες για την διοργάνωση θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο.

«Η ανάληψη της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Στίβου του 2006 από τη χώρα μας αποδεικνύει την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλει την Ελλάδα η διεθνής κοινότητα, μετά την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004... Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα, για μια ακόμη φορά, θα ανταποκριθεί πλήρως στις υψηλές προσδοκίες της παγκόσμιας αθλητικής κοινότητας», δήλωσε μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του συμβουλίου της ΙAΑF, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Στο παρελθόν η Ελλάδα είχε φιλοξενήσει Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και το 1997 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου.


Δευτέρα 01 Αυγούστου 2005 - 17:50 (Ώρα Λονδίνου)

Αποστρατικοποίηση μετά τον αφοπλισμό

Παρατηρητήριο του βρετανικού στρατού στη Βόρεια Ιρλανδία

Η βρετανική κυβέρνηση εξέφρασε την ελπίδα να μειωθεί στο μισό η παρουσία στρατιωτών στη Βόρεια Ιρλανδία, μετά τη δήλωση του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού ότι εγκαταλείπει την ένοπλη δράση.

Ο αρμόδιος υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας της βρετανικής κυβέρνησης, Πίτερ Χέιν δήλωσε ότι εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας, ο αριθμός των στρατιωτών που φύγει από την περιοχή θα φτάσει τις 5 χιλιάδες.

Ανακοίνωσε επίσης σχέδια για κλείσιμο παρατηρητηρίων του βρετανικού στρατού και την απομάκρυνση οχυρώσεων από αστυνομικά τμήματα της Βορείου Ιρλανδίας.

Τρία τάγματα του βρετανικού στρατού, που υπάγονται στο Βασιλικό Ιρλανδικό Σύνταγμα, τα οποία συνετάχθησαν με σκοπό την υποστήριξη της αστυνομίας στην αντιμετώπιση των επιχειρήσεων του ΙΡΑ και των υπολοίπων παραστρατιωτικών οργανώσεων της Βορείου Ιρλανδίας, πρόκειται να διαλυθούν.

Ο κ. Χέιν είπε ότι η ασφάλεια των κατοίκων της Βορείου Ιρλανδίας είναι προτεραιότητα»υψίστης σημασίας» και ότι τίποτα από όσα έχουν εξαγγελθεί δε θα γίνει χωρίς τη συγκατάθεση της τοπικής αστυνομίας.

Το αντιπολιτευόμενο Συντηρητικό κόμμα και στοιχεία των ενωτικών στη Βόρεια Ιρλανδία χαρακτήρισαν τις κινήσεις της κυβέρνησης Μπλερ ως «πρώιμες», τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν πρώτα αποδείξεις του υπεσχημένου αφοπλισμού του ΙΡΑ.


Δευτέρα 01 Αυγούστου 2005 - 17:01 (Ώρα Λονδίνου)

Με διάταγμα ο διορισμός του Μπόλτον

Συνεχή εμπόδια αντιμετωπίζει στο διορισμό του ο Τζον Μπόλτον

Χωρίς να αναμένει την έγκριση του Κογκρέσου, ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους, όρισε τον Τζον Μπόλτον πρεσβευτή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη. Αντιδράσεις των Δημοκρατικών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μοπους διόρισε τον Τζον Μπόλτον με διάταγμα πρεσβευτή της χώρας στα Ηνωμένα ΄Έθνη, χωρίς αν αναμένει την έγκριση από το Κογκρέσο.

Η υποψηφιότητα του κ. Μπόλτον είχε προσκρούσει επανειλημμένα στην αντίδραση Δημοκρατικών γερουσιαστών, οι οποίοι δεν θεωρούν κατάλληλο για τη θέση, υποδεικνύοντας μεταξύ δηλώσεις του στο παρελθόν κατά του ΟΗΕ και τις κατηγορίες για αυταρχική συμπεριφορά προς τους υφισταμένους του, όταν ήταν υφυπουργός Εξωτερικών, κατά την πρώτη θητεία του προέδρου Μπους.

Ο κ. Μπους ανακοινώνοντας τον διορισμό του Τζον Μπόλτον είπε ότι εξαναγκάστηκε να πάρει τη σχετική απόφαση από τις «επαίσχυντες», όπως τις χαρακτήρισε «τακτικές κωλυσιεργίας των Δημοκρατικών γερουσιαστών. Η θέση του πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη είναι πολύ σημαντική και δεν μπορούς ένα παραμείνει άλλο κενή, είπε ο κ. Μπους.

Από πλευρά ςτων Δημοκρατικών, ο γερουσιαστής Κρίστοφερ Ντοντ τόνισε ότι ορισμός του κ. Μπόλτον χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου «αποστέλλει το λάθος μήνυμα».

Ο κ. Μπόλτον, τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «ταλαντούχο και επιτυχημένο διπλωμάτη» θα αναλάβει καθήκοντα στις 7 Ιανουαρίου του ερχόμενου χρόνου.


Δευτέρα 01 Αυγούστου 2005 - 15:49 (Ώρα Λονδίνου)

Θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα

Στην 71μελη επιτροπή ασκήθηκαν πιέσεις από τις ΗΠΑ να μη προχωρήσει στην αναβολή της κατάθεσης του σχεδίου Συντάγματος

Ο Χουμάν αλ Χαμούντι, προεδρεύων της επιτροπής που συντάσσει το σχέδιο για το νέο Σύνταγμα του Ιράκ, δήλωσε ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί και ότι μέσα σε δύο εβδομάδες το κοινοβούλιο θα ψηφίσει για την έγκριση του.

Προηγουμένως, είπε, θα υπάρξει συνάντηση με εξέχοντα μέλη της βουλής και θρησκευτικούς ηγέτες, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία και σε διάφορα θέματα για τα οποία παραμένουν οι διχογνωμίες, όπως ο ομοσπονδι9ακός χαρακτήρας της χώρας και ο ρόλος της θρησκείας στο ιρακινό κράτος.

Ο κ. Χαμούντι είπε ακόμη ότι το κοινοβούλιο θα έχει μόνον δύο ημέρες στη διάθεσή του για να αποφανθεί επί του σχεδίου και όχι δύο εβδομάδες όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Το νέο Σύνταγμα θα τεθεί σε δημοψήφισμα, που θα διεξαχθεί στις 15 Οκτωβρίου, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τις εθνικές εκλογές, η διεξαγωγή των οποίων έχει ορισθεί στις 15 Δεκεμβρίου.

Στην 71μελη επιτροπή ασκήθηκαν πιέσεις από τις ΗΠΑ να μη προχωρήσει στην αναβολή της κατάθεσης του σχεδίου Συντάγματος. Για τον σκοπό αυτό είχε μεταβεί στη Βαγδάτη την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ.


Δευτέρα 01 Αυγούστου 2005 - 16:25 (Ώρα Λονδίνου)

Σαουδαραβικές αβεβαιότητες

Του Πολ Ρέινολντς του ΒΒC

Αν και ο νεος ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, ο βασιλιάς Αμπντάλα, θεωρείται πολύ έμπειρος, οι κυβερνήσεις της Δύσης δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους για το τι μπορεί να συμβεί μακροπρόθεσμα στη χώρα αυτή μετά το θάνατο του βασιλιά Φαχντ σε ηλικία 84 ετών.

Ο ετεροθαλής αδελφός του βασιλιά Φαντ είχε ουσιαστικά τα ηνία επί μία δεκαετία, αφού ο ανώτατος άρχοντας της χώρας αντιμετώπιζε σοβαρά περοβλήματα υγείας από το 1995.

Επί των ημερών του πρίγκηπα Αμπντάλα είχαν αρχίσει κάποιες μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά τον τρόπο διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών, κι επίσης οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν αρχίσει να αντιμετωπίζουν περισσότερο αποτελεσματικά στοιχεία της αλ-Κάιντα που δρούσαν στη χώρα.

Κάποια στιγμή, εκφράζονταν φόβοι ότι στοιχεία της αλ-Κάιντα είχαν διεισδύσει στις δυνάμεις ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας.

Οι φόβοι αυτοί είναι λιγότεροι τώρα, αν και πολλοί στη Δύση εξακολουθούν να διερωτώνται αν κατά πόσον οι Σαουδάραβες είναι διατεθειμένοι να κατεναύσουν την αλ-Κάιντα προκειμένου ν'αποφύγουν επιθέσεις που θα μπορούσε να εξαπολύσει η οργάνωση αυτή στο έδαφός τους.

Στόχος της αλ-Κάιντα

Ο Οσάμα μπιν Λάντεν είναι Σαουδάραβας κι έχει ορκισθεί ν'ανατρέψει τη βασιλική οικογένεια της χώρας του, τον Οίκο των Σαούντ.

Η αλ-Κάιντα, λοιπόν, αναμένεται ν'αναπτύξει νέες δραστηριότητες στη Σαουδική Αραβία στο εγγύς μέλλον.

«Η Σαουδική Αραβία είναι ένα πραγματικά οξύ πρόβλημα για την Ουάσινγκτον και άλλες δυτικές κυβερνήσεις», δηλώνει στο BBC η Ρόζμαρι Χόλις, επικεφαλής του προγράμματος για τη Μέση Ανατολή του Βασιλικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων--του Τσάταμ Χάουζ.

«Οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους ζητούν να μάθουν τα σχέδια των σαουδαραβικών αρχών και δεν παίρνουν επαρκείς εξηγήσεις.

»Οι κυβερνήσεις της Δύσης δεν γνωρίζουν έτσι τι ρόλο θα πρέπει να παίξουν και φοβούνται ν'αναμιχθόύν, για να μη χειροτερέψυν την κατάσταση.

Ο πρόεδρος Μπους, για παράδειγμα, έχει πλέξει το εγκώμιο της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας για τις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει, αλλά τις δημοτικές εκλογές τις κέρδισαν οι συντηρητικοί.

»Ο λαός της Σαουδικής Αραβίας είναι ίσως πιο συντηρητικός από τη βασιλική οικογένεια.

»Μετά τις επιθέσεις που έγιναν από την αλ-Κάιντα μέσα στη Σαουδική Αραβία, οι δυτικές κυβερνήσεις άρχισαν να λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπ'όψιν τις τάσεις που παρατηρούνται στη χώρα αυτή. Ζητούν περισσότερες μεταρρυθμίσεις, π.χ., στον τομέα της παιδείας.

»Αλλά αν οι μεταρρυθμίσεις είναι η απάντηση στο πρόβλημα, δεν υπάρχει ίσως ο κίνδυνος οι αλλαγές αυτές να δημιουργήσουν κάποια στιγμή αστάθεια στη χώρα;» διερωτάται η η Ρόζμαρι Χόλις, επικεφαλής του προγράμματος για τη Μέση Ανατολή του Βασιλικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων.

Στόχοι για το μέλλον

Ο πρώην πρέσβυς της Βρετανίας στη Σαουδική Αραβία, σερ Άντριου Γκριν, έσπευσε να τονίσει πως η άνοδος του πρίγκηπα Αμπντάλα στο θρόνο θα ενισχυσει τη χώρα: «ο Αμπντάλα είναι πιο δημοφιλής από τον βασιλιά Φαχντ. Είναι επίσης συνετός, γνωρίζει πώς να κυβερνά κι είναι καλύτερα τώρα ου έχει τον πλήρη έλεγχο της χώρας.»

Η Σαουδική Αραβία έχει μεγάλη σημασία για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή κι όχι μόνο γιατί διαθέτει αφάνταστες ποσότητες πετρελαίου.

Επειδή το Ιράκ παραμένει στις φλόγες και η αλ-Κάντα εξακολουθεί να ασκεί επιρροή, η κυβέρνηση Μπους θα ήθελε, αφ'ενός, να διατηρήσει η Σαουδική Αραβία τις καλές σχέσεις που έχει με τη Δύση και, αφ'ετέρου, να αρχίσει ν'αντιμετωπίζει αποτελεσματικά--με μεταρρυθμίσεις και μέτρα στον τομέα της ασφαλείας--τα στοιχεία που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αναταραχή στη χώρα.

Δεν είναι εύκολο αυτό, αλλά εκτιμάται πως ο νέος βασιλιάς της Σαοπυδικής Αραβίας θα συνεχίσει τις προσπάθεις για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Στο παρελθόν, υπήρχε κάποια ένταση στις σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με την Ουάσινγκτον: οι Αμερικανοί είχαν αναγκασθεί να μετακινήσουν το αρχηγείο τους στη Μ. Ανατολή στο Κατάρ για τον πόλεμο στο Ιράκ, γιατί είχαν οξυνθεί τα πνεύματα στη Σαουδική Αραβία.

Οι Σαουδάραβες, αν και αναγνωρίζουν τον κίνδυνο που συνιστά ο Οσάμα μπιν Λάντεν, δεν κρύβουν επίσης τις ανησυχίες τους για ορισμένες πτυχές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή, λ.χ., της υποστήριξης που παρλέχει η Ουάσινγκτον στο Ισραήλ.

Εκτιμάται, πάνως, πως οι δύο πλευρές είναι σε θέση να βρίσκουν πάντα μία κοινή γλώσσα: οι ΗΠΑ χρειάζονται την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας στο Ιράκ και η Σαουδική Αραβία χρειάζεται τις ΗΠΑ για να μη γίνει το Ιράκ ένα κράτος στο κατώφλι της, ένα κράτος στο οποίο μπορεί να κυριαρχεί η αλ-Κάιντα.


Δευτέρα 01 Αυγούστου 2005 - 14:04 (Ώρα Λονδίνου)

«Προσποιήθηκε τον ομοφυλόφιλο ο Χέντριξ»

«Ο Χέντριξ ήθελε να φύγει από το στρατό για να παίξει μουσική»

Ο Τζίμι Χέντριξ, είχε προσποιηθεί πως ήταν ομοφυλόφιλος για να πάρει απολυτήριο από τον αμερικανικό στρατό το 1962. Αυτό υποστηρίζει ο βιογράφος του Χέντριξ, Τσαρλς Κρος, ο οποίος εξηγεί ότι τα αρχεία του στρατού αποκαλύπτουν πως o θρυλικός σταρ του ροκ και της ηλεκτρικής κιθάρας απολύθηκε από το στρατό γιατί είχε, λέει, «ομοφυλοφιλικές τάσεις».

Ο ίδιος ο Χέντριξ είχε πει ότι έφυγε από το στρατό εξαιτίας τραυματισμού, κατά την πτώση του με αλεξίπτωτο το 1962, όταν ήταν 19 χρονών.

Όπως αποκαλύπτει η βιογραφία του Χέντριξ, που έχει τον τίτλο «Δωμάτιο γεμάτο καθρέφτες» (Room Full of Mirrors), ο Αμερικανός μουσικός είχε εξομολογηθεί σένα ψυχίατρο στη στρατιωτική βάση Κάμπελ του Κεντάκι πως είχε ερωτευθεί έναν άλλο στρατιώτη.

Αλλά ο ο βιογράφος του Χέντριξ προβαίνει στο βιβλίο του και σε άλλες αποκαλύψεις: ο Χέντριξ, λέει, είχε αποφασίσει να καταταγεί στο στρατό για ναποφύγει τη φυλακήείχε συλληφθεί να κλέβει αυτοκίνητα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Σιάτλ.

Ο Τσαρλς Κρος προσθέτει, ωστόσο, πως ένα από τα μεγάλα πάθη του Χέντριξ ήταν οι γυναίκεςείχε πολλές ερωτικές περιπέτειες με γυναίκες, λέγεται δε πως μία απαυτές ήταν κι η Μπριζίτ Μπαρντό.

Σύμφωνα με την ίδια πάντα πηγή, ο Χέντριξ έφυγε από το στρατό, όχι γιατί είχε αντιρρήσεις για το ρόλο των ΗΠΑ στο Βιετνάμ, αλλά γιατί ήθελε ναφοσιωθεί στη μουσική.

Κατάφερε ναναδειχθεί σέναν από τους μάγους της ηλεκτρικής κιθάρας και της ψυχεδελικής ροκ, αν όχι και ο μεγαλύτερος κιθαρίστας όλων των εποχών.

Το «Purple Haze» και το «Hey Joe», ανάμεσα σε άλλα, όριζαν, σύμφωνα με τους κριτικούς, την ουσία του ροκ.

Η δισκογραφική καριέρα του Χέντριξ, που πέθανε στο Λονδίνο το 1970 από υπερβολική δόση υπνωτικών, κράτησε μόνο τρία χρόνια.


Δευτέρα 01 Αυγούστου 2005 - 14:55 (Ώρα Λονδίνου)

Ρωσικός «Σωτήρ»

Στόχος του νέου καναλιού, λένε οι υπεύθυνοί του, είναι η ενημέρωση και όχι η ψυχαγωγία

Άρχισε να λειτουργεί στη Μόσχα ένα νέο δορυφορικό κανάλι με στόχο τη προώθηση των αξιών της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. «Σπας», που στα ρωσικά σημαίνει «Σωτήρ», είναι η ονομασία του νέου καναλιού που χρηματοδοτείται από τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και δεν φαίνεται να λαμβάνει καμία επιχορήγηση από το κράτος.

Όπως εξήγησε ο φιλόσοφος Αλεξαντερ Ντούγκιν, που θα παρουσιάζει ένα πρόγραμμα πολιτικού περιεχομένου στον «Σπας», η Ρωσία χρειαζόταν από καιρό ένα τέτοιο κανάλι γιατί η ρωσική τηλεόραση σήμερα έχει ως αποκλειστικό στόχο την ψυχαγωγίακάτι που, όπως πιστεύε ο κ. Ντούγκιν, έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνία.

«Είμαι πεπεισμένος», τονίζει, «ότι αυτού του είδους η ψυχαγωγία είναι άχρηστη και κάνει επίσης κακό στο άτομο, στην κοινωνία και, γενικότερα, στη χώρας.»

Με την άποψη αυτή συμφωνεί κι η βουλευτής Ναταλία Ναροτνίσκαγια, που θα παρουσιάζει επίσης ένα από τα προγράμματα του νέου καναλιού.

«Δυστυχώς, έχουμε σήμερα αποξενωθεί όλοι από τις αξίες που παλαιότερα μας ένωναν», δηλώνει η κ. Ναροτνίσκαγια και τονίζει πως στόχος της είναι να βοηθήσει το ρωσικό λαό να ξαναβρει την ταυτότητά του, την ενότητά του και να μπορέσει καταλάβει τι συμβαίνει γύρω του.

Ο διευθυντής του «Σπας», Ιβάν Ντεμίντοφ, θέλει «πατριωτικές» διαφημίσεις

Δημοσιογράφοι ρώτησαν τους παρουσιαστές του «Σπας» αν ανησυχούν για το ενδεχόμενο να ενοχλήσει το νέο κανάλι τους Ρώσους που δεεν είναι Ορθόδοξοι, αλλά, εβραίοι, αίφνης, ή μουσουλμάνοι.

Ο ιερέας Ντμίτρι Σμιρνόφ, που θα είναι ένας από τους παρουσιαστές του προγράμματος «Η ώρα της Ρωσίας», απάντησε πως δεν απαγορεύεται σε κανένα να δημιουργήσει το δικό του κανάλι, για να προωθήσει τις αξίες της δικής του πίστης.

«Στη Ρωσία, το 84% των κατοίκων δηλώνουν Ρώσοι και Ορθόδοξοι. Δεν εμποδίζουμε κανένα να δημιουργήσει κάτι άλλο. Δεν θα ήταν πρόβλημα η δημιουργία ενός άλλου καναλιού με την επωνυμία Ισλάμ, για παράδειγμα. Θα το έβλεπα με μεγάλο ενδιαφέρον», δηλώνει ο Ντμίτρι Σμιρνόφ.

Η διοίκηση του «Σπας», εν τω μεταξύ, παραδέχεται πως είναι πρόβλημα οι διαφημίσεις, γιατί είναι περιορισμένα τα προιόντα που μπορεί να διαφημίσει το νέο κανάλι.

«Αν, για παράδειγμα, υπήρχε μία διαφήμιση για γάλα και μία άλλη για τσιπς και η πρώτη είχε γυριστεί σε μια παραλία κι η άλλη σένα χωριό, θα προτιμούσαμε το χωριό. Δε νομίζω πως θα επιτρέπαμε στον εαυτό μας να προβάλει σκηνές από παραλία στο κανάλι μας», δηλώνει ο διευθυντής του «Σπας», Ιβάν Ντεμίντοφ, ο οποίος άρχισε την καριέρα του στη ρωσική τηλεόραση πριν από 15 χρόνια ως παρουσιαστής μουσικών θεαμάτων.


Δευτέρα 01 Αυγούστου 2005 - 14:09 (Ώρα Λονδίνου)

«Χωρίς τρομοκρατικές διασυνδέσεις»

Οι φωτογραφίες που οδήγησαν στη σύλληψη του 27χρονου υπόπτου

Οι ιταλικές αρχές εκτιμούν ότι ο Οσμάν Χουσεΐν ή Χαμντί Ισαάκ που συνελήφθη για την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο σταθμό του υπογείου σιδηροδρόμου στο Σέπερντς Μπους του δυτικού Λονδίνου, δεν έχει διασυνδέσεις με μεγάλες τρομοκρατικές ομάδες, ενώ η διαφυγή του στην Ιταλία οργανώθηκε από άτομα του περιβάλλοντός του.

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής μονάδας της ιταλικής αστυνομίας, Κάρλο ντε Στέφανο, είπε ότι ο Οσμάν Χουσεΐν ήταν σε διαρκή επαφή με μέλη της οικογένειάς του ενώ ταξίδευε από το Λονδίνο προς στην Ιταλία.

Δύο από τους αδελφούς του επίσης έχουν συλληφθεί και ανακρίνονται από τις ιταλικές αρχές, αλλά όπως φαίνεται δεν έχουν σχέση με κάποια τρομοκρατική οργάνωση.

Ο κ. Ντε Στέφανο πρόσθεσε ότι ο 27χρονος γεννημένος στην Αιθιοπία Χουσεΐν είχε φύγει από την Ιταλία το 1996 φτάνοντας στη Βρετανία, όπου είπε στις αρχές ότι είναι Σομαλός για να εξασφαλίσει βρετανικό διαβατήριο.

Η συνήγορος υπεράσπισης του Χαμντί Ισαάκ λέει ότι ο πελάτης της αρνείται το χαρακτηρισμό του τρομοκράτη που του αποδίδεται και δικαιολογεί κατά τη διάρκεια της ανάκρισης τις επιθέσεις της 21ης Ιουλίου ως ενέργειες με χαρακτήρα πολιτικής διαμαρτυρίας ενάντια στα δεινά και τους θανάτους αμάχων στο Ιράκ.

Οι ιταλικές δικαστικές αρχές έχουν περιθώριο δύο μηνών για να αποφασίσουν εάν θα τον εκδώσουν στη Βρετανία.

Ο Χουσεΐν συνελήφθη στη Ρώμη την Παρασκευή με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, μία ημέρα μετά την υιοθέτησή του από την Ιταλία.

Οι αρχές τον αναγνώρισαν από ένα τραύμα στο πόδι, το οποίο είχε περιγράψει η βρετανική αστυνομία.

Νέες συλλήψεις

Εν τω μεταξύ, η αστυνομία στη Βρετανία έχει θέση σε ισχύ αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας ώστε να αποτρέψει πιθανή νέα επίθεση.

Έξι άνδρες και μία γυναίκα συνελήφθησαν στο Μπράιτον της νότιας Αγγλίας μετά από αστυνομικές επιδρομές το πρωί της Κυριακής, στο πλαίσιο του αντιτρομοκρατικού νόμου, ως ύποπτοι διάπραξης, σχεδιασμού ή υποκίνησης τρομοκρατικής ενέργειας ή υπόθαλψης υπόπτων.

Παράλληλα, παράταση μέχρι την Τετάρτη έλαβαν οι αρχές για την ολοκλήρωση της ανάκρισης του πρώτου συλληφθέντα υπόπτου, του Γιασίν Χασάν Ομάρ, ο οποίος είχε εντοπιστεί και συλληφθεί στο Μπέρμιγχαμ, ως ύποπτος για την απόπειρα επίθεσης στο σταθμό της Γουόρεν Στριτ.

Εξάλλου, σε ισχύ έχει τεθεί από τη Δευτέρα η τακτική του ελέγχου κατοίκων του Λονδίνου με βάση τις υποψίες που μπορεί να κινήσει η εμφάνισή τους, εντολή που έχει προκάλεσει πολλές συζητήσεις και επικρίσεις, κυρίως από τη μουσουλμανική κοινότητα.


Δευτέρα 01 Αυγούστου 2005 - 15:06 (Ώρα Λονδίνου)

Tαραχές στο Χαρτούμ

Ο Τζον Γκάρανγκ είχε γίνει, εδώ και είκοσι χρόνια, το σύμβολο του αγώνα των χριστιανών του νότιου Σουδάν

Ταραχές ξέσπασαν στο Χαρτούμ, μετά το θάνατο σε πτώση ελικοπτέρου του αντιπροέδρου του Σουδάν, Τζον Γκάρανγκ, ο οποίος υπήρξε στο παρελθόν ηγετικό στέλεχος των ανταρτών που δρούσαν στα νότια της χώρας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ομάδες νεαρών, κυρίως από το νότο, κατέκλυσαν τους δρόμους της πρωτεύσας προβαίνοντας σε λεηλασίες και καίγοντας δεκάδες αυτοκίνητα, ενώ συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της αστυνομίας. Αστυνομικοί και στρατιώτες πυροβολούσαν στον αέρα για να διαλύσουν το πλήθος.

Η πτώση του ελικοπτέρου το Σάββατο αποδίδεται στις κακές καιρικές συνθήκες, ενώ η οργάνωση της οποίας ηγούνταν ο Γκάραγκ, το «Λαϊκό Απελευθερωτικό Κίνημα του Σουδάν», έκανε λόγο για δυστύχημα.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Ομάρ Αλ Μπασίρ, δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει την ειρηνευτική διαδικασία για τον τερματισμό είκοσι χρόνων εμφυλίου πολέμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τζον Γκάρανγκ είχε διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία και είχε αναλάβει καθήκοντα αντιπροέδρου στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας μόλις πριν από τρεις εβδομάδες.

Ο Τζον Γκάρανγκ είχε γίνει, εδώ και είκοσι χρόνια, το σύμβολο του αγώνα των χριστιανών του νότιου Σουδάν εναντίον των Αράβων και των μουσουλμάνων του κυρίαρχου βορρά. Ο ίδιος είχε υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό και είχε σπουδάσει σε αμερικανικό πανεπιστήμιο. Είχε σταλεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις στο νότιο Σουδάν για να θέσει τέρμα στις εξεγέρσεις το 1983, αλλά ο ίδιος τελικά ανέλαβε ηγετικό ρόλο στις εξεγέρσεις, ιδρύοντας το «Λαϊκό Απελευθερωτικό Κίνημα του Σουδάν».


Δευτέρα 01 Αυγούστου 2005 - 12:54 (Ώρα Λονδίνου)

Άγκυρα κατά Βαρθολομαίου

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

O Τούρκος υπουργός Επικρατείας και αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Αλί Σαχίν, φέρεται να δήλωσε στη εφημερίδα Μιλιέτ ότι «ο Πατριάρχης ξεπέρασε τα όρια».

Οι δηλώσεις Σαχίν αφορούσαν τις καταγγελίες του Οικουμενικού Πατριάρχη για τα εμπόδια που δημιουργεί η τουρκική διοίκηση στη λειτουργία παιδικής κατασκήνωσης στο χώρο της Μονής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη νήσο Πρώτη και στις απόπειρες να οικειοποιηθεί το τουρκικό δημόσιο την περιουσία της Μονής.

«Ως Τούρκος υπήκοος, πρέπει να κινείται με βάση το νόμο. Δεν είναι αποδεκτό να προβάλλει αιτήματα παραγνωρίζοντας τους νόμους», φέρεται να σχολίασε ο κ. Σαχίν, προσθέτοντας ότι οι νομικές αρχές θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.

«Συμπεριφερόμαστε ισότιμα σε όλους. Τα μειονοτικά βακούφια θέλουν να εξαιρούνται από τα βακούφια που έχουν ιδρύσει οι μουσουλμάνοι. Ο Πατριάρχης λέει ότι τους αδικούμε αλλά εμείς δεν αδικούμε κανέναν. Δεν είναι δυνατό να αποδεχθούμε τις δηλώσεις του Πατριάρχη για το ότι παραβιάζουμε την Συνθήκη της Λωζάνης», είπε ο κ. Σαχίν.

Ο κ. Σαχίν θεωρείται μέλος του σκληρού εθνικιστικού πυρήνα του κυβερνητικού κόμματος.

Όταν εξελέγη δήμαρχος του Φετίχ, της περιοχής όπου βρίσκεται το Φανάρι, απείλησε δημόσια ότι θα ηγηθεί εκστρατείας για να γκρεμίσει την κεντρική Πύλη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την Πύλη όπου απαγχονίστηκε ο Γρηγόριος ο Ε .

Λίγες ημέρες αργότερα, ωστόσο, το εκλογικό δικαστήριο ακύρωσε την εκλογή του.


Δευτέρα 01 Αυγούστου 2005 - 12:20 (Ώρα Λονδίνου)

Οικονομικός σχεδιασμός και ΦΠΑ ακινήτων

Αντιμετωπίσιμα τα προβλήματα της οικονομίας, εκτιμά ο Γιώργος Αλογοσκούφης

Την πορεία της οικονομίας και το σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής για τη νέα περίοδο ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης συζήτησε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη.

Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, την αύξηση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η πολιτική των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί με βάση την ήπια δημοσιονομική πολιτική, που παραμένει βασική στρατηγική της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι παρά τα μεγάλα προβλήματα που κληρονόμησε η κυβέρνηση, η κατάσταση βελτιώνεται και τα όποια προβλήματα υπάρχουν είναι αντιμετωπίσιμα.

Ο κ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε επίσης πως την Τρίτη ή το αργότερο την Τετάρτη θα δοθεί προς δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την επιβολή ΦΠΑ 19% στα ακίνητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο του υπουργείου για τα ακίνητα, που έχει ήδη πυροδοτήσει αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων, θα προβλέπει επιβολή ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα, αλλά και σταδιακή αντικατάσταση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων από τον Φόρο Αυτόματου Υπερτιμήματος (ΦΑΥ) για όλα τα παλαιά ακίνητα.

Συγκεκριμένα, αναμένεται επιβολή ΦΠΑ 19% στα νεόδμητα ακίνητα (από 1/1/2006) με εξαίρεση τα νεόδμητα που αποτελούν πρώτη κατοικία, τα οποία επιβαρύνονται όμως με φόρο μεταβίβασης. Ωστόσο, αν το ακίνητο υπερβαίνει κάποια όρια που θα οριστούν, θα υπόκειται σε ΦΠΑ.

Φόρος μεταβίβασης θα επιβάλλεται στα παλαιά ακίνητα για την πρώτη μεταβίβαση μετά την εφαρμογή του νόμου. O φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται σήμερα με συντελεστή 9-11% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, ενώ τα επόμενα χρόνια αναμένεται να μειωθεί σταδιακά.

Για τη δεύτερη μεταβίβαση μετά την εφαρμογή του νόμου θα ισχύει ΦΑΥ που επιβάλλεται επί της διαφοράς της τιμής πώλησης σε σχέση με την τιμή αγοράς του ακινήτου. O συντελεστής θα κυμαίνεται μεταξύ 10% και 30%, ανάλογα με τα χρόνια που έχει στην κατοχή του ο πωλητής το ακίνητο.

Παράλληλα αναμένεται να υπάρξει αύξηση των αντικειμενικών τιμών ώστε να πλησιάσουν τις εμπορικές (από 1/1/2006).

Οι νέες αντικειμενικές αξίες (δεν θα ανακοινωθούν μαζί με το νομοσχέδιο) υπολογίζεται ότι θα είναι αυξημένες κατά 30- 50% κατά μέσο όρο.


Δευτέρα 01 Αυγούστου 2005 - 11:30 (Ώρα Λονδίνου)

Στον αφρό ο Γρηγοριάδης

Στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ο Άρης Γρηγοριάδης

Επιβεβαιώνοντας τις πολύ καλές εντυπώσεις που είχε αφήσει στα προκριματικά και στον ημιτελικό των 50μ. ύπτιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού στίβου στο Μόντρεαλ, ο 19χρονος Έλληνας πρωταθλητής, Άρης Γρηγοριάδης έκανε και μετά τον τελικό του αγωνίσματος την παγκόσμια κολύμβηση να μιλά για τις ικανότητές του.

Ο νεαρός Θεσσαλονικιός πρωταθλητής του Άρη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με χρόνο 24.95, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον διάσημο Αυστραλό, Ματ Ουέλς.

Η επίδοση του Γρηγοριάδη αποτελεί νέο πανελλήνιο ρεκόρ, ρεκόρ που κατείχε ο ίδιος από τις 3 Μαρτίου 2005 με 25.09.

Παράλληλα, η επίδοση απέχει πολύ λίγο από το παγκόσμιο ρεκόρ στα 50μ. ύπτιο του Γερμανού Τόμαςολυπρατ, ο οποίος στον τελικό του Μόντρεαλ περιορίστηκε στην έκτη θέση με χρόνο 25.38.

Πίσω από το Γρηγοριάδη, ο Ουέλς τερμάτισε με χρόνο 24.99 και ο τρίτος Βρετανός Λίαμ Τάνκοκ με 25.02.

Ο Γρηγοριάδης δήλωσε ότι αντιμετωπίζει με ψυχραιμία την επιτυχία του, που πανηγυρίστηκε έξαλλα από τους Έλληνες που παρακολουθούν από κοντά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στον Καναδά.

Το χρυσό μετάλλιο του 19χρονου, σε συνδυασμό με το χάλκινο της εθνικής ανδρών στην υδατοσφαίριση, χάρισε στην Ελλάδα τη 15η θέση στον πίνακα των μεταλλίων, που αποτελεί την καλύτερη επίδοση της ελληνικής αποστολής σε παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Η εθνική ομάδα του πόλο, μετά από ένα συγκλονιστικό αγώνα, επικράτησε στην παράταση της Κροατίας με 11-10 και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, το πρώτο σε μεγάλη διοργάνωση, καθώς στην Ολυμπιάδα της Αθήνας η ομάδα κατετάγη τέταρτη.


Δευτέρα 01 Αυγούστου 2005 - 11:01 (Ώρα Λονδίνου)

Πέθανε ο Βιμ Ντούιζενμπεργκ

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Βιμ Ντούιζενμπεργκ βρέθηκε νεκρός στη βίλα του στο Φοσόν της νοτιοανατολικής Γαλλίας, κοντά στην Αβινιόν, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής αστυνομίας.

Οι αρχές είπαν ότι το πτώμα του 70χρονου Ολλανδού οικονομολόγου βρέθηκε στην πισίνα της οικείας του.

Ο Βιμ Ντούιζενμπεργκ πέθανε από φυσικό θάνατο οφειλόμενο σε πνιγμό, κατόπιν καρδιακού επεισοδίου, δήλωσε ο εισαγγελέας Ζαν-Φρανσουά Σαμπιερί.

Σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράζεται βαθύτατη θλίψη για το θάνατο του Βιμ Ντούιζενμπεργκ, «ο οποίος ως πρώτος πρόεδρος της ΕΚΤ, διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στην οικοδόμηση της νομισματικής ένωσης και στην επιτυχία της εισαγωγής του ευρώ».

Ο Ντούιζενμπεργκ, που είχε διετελέσει υπουργός Οικονομίας της Ολλανδίας, διορίστηκε το 1998 πρώτος πρόεδρος της ΕΚΤ και έπαιξε πρωταρχικό ρόλο στην εισαγωγή του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

O ίδιος χαρακτήρισε την υιοθέτηση του ευρώ από 12 ευρωπαϊκές χώρες τη μεγαλύτερη επιτυχία στην καριέρα του.

Παραιτήθηκε από την προεδρία της ΕΚΤ το 2003, μετά από πενταετή θητεία. Στο αξίωμα τον διαδέχθηκε ο Γάλλος Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Κατά την περίοδο Ντούιζενμπεργκ, η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια στις χώρες της ευρωζώνης στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.


Δευτέρα 01 Αυγούστου 2005 - 05:31 (Ώρα Λονδίνου)

Αναζητώντας στοιχεία και προθέσεις

Οι έρευνες των διωκτικών αρχών με στόχο την εξιχνίαση των βομβιστικών ενεργειών στο Λονδίνο και την αποτροπή τυχόν νέων επιθέσεων κυριαρχούν στα βρετανικά πρωτοσέλιδα.

«Η Βρετανία σε κλοιό για να αποτρέψει τρίτο τρομοκρατικό πλήγμα» έχουν τίτλο οι Τάιμς (The Times) που αναφέρουν ότι στο Λονδίνο θα είναι αισθητή και σήμερα η παρουσία των αρχών ασφαλείας «με χιλιάδες ένοπλους αστυνομικούς στους δρόμους και ελεύθερους σκοπευτές στις στέγες των σπιτιών».

Τα πρωτοφανή αυτά μέτρα λαμβάνονται μετά από προειδοποιήσεις ότι υπάρχει και άλλη ομάδα καμικάζι βομβιστών που συνωμοτούν με σκοπό να πραγματοποιήσουν τρίτο κύμα επιθέσεων.

Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιθανολογούν πως η νέα αυτή ομάδα βομβιστών αποτελείται από πολίτες πακιστανικής καταγωγής που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στη Βρετανία.

Σύμφωνα δε με πηγές αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών οι νέοι επίδοξοι βομβιστές είχαν συναντηθεί σε τέμενος του βορείου Λονδίνου και ίσως έχουν σχέση με τους αυτουργούς των πρώτων επιθέσεων.

Το ταξίδι του τέταρτου υπόπτου

Η Γκάρντιαν (The Guardian) αφιερώνει το πρώτο της θέμα στις τελευταίες εξελίξεις από τις ανακρίσεις υπόπτων, με έμφαση στις πληροφορίες που διαρρέουν από την ανάκριση του κρατουμένου από τις ιταλικές αρχές Χαμντί Ισαάκ.

Ο φερόμενος ως ένας εκ των δραστών των επιθέσεων της 21ης Ιουλίου σύμφωνα με το ρεπορτάζ είχε συναντηθεί στη Ρώμη πολύ πριν τις επιθέσεις με τον θεωρούμενο αρχηγό της δεύτερης ομάδας βομβιστών, Μουκτάρ Σαΐντ Ιμπραχίμ.

Οι ιταλικές αρχές κάνουν λόγο για εκτενές δίκτυο υποστήριξης του δράστη, καθώς και ο ίδιος ζούσε πριν δέκα χρόνια και τα δύο του αδέλφια ζουν ακόμα στην Ιταλία.

Η Ντέιλι Τελεγκραφ (The Daily Telegraph) επισημαίνει ότι ο ύποπτος που κρατείται στην Ιταλία έφυγε από το Λονδίνο πέντε ημέρες μετά τις επιθέσεις «μέσα από τα ανοικτά σύνορα της Ευρώπης» και κατόρθωσε να περάσει απαρατήρητος από τουλάχιστον τρεις ελέγχους στο σταθμό Γουότερλου του Λονδίνου, στο Παρίσι και στα σύνορα με την Ιταλία.

Αλλαγή στρατηγικής;

Η Φαινάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) γράφει ότι « οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλάζουν τη στρατηγική τους στο αντιτρομοκρατικό μέτωπο» και οι επιθέσεις στο Λονδίνο επισπεύδουν αυτή την αλλαγή.

Η εφημερίδα γράφει ότι η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με το Λονδίνο και το Παρίσι με στόχο να αποξενωθούν οι εξτρεμιστές από τους ομόθρησκους μετριοπαθείς μουσουλμάνους, καθώς η αντιτρομοκρατική τακτική κινείται πλέον σε ευρύτερα πλαίσια από αυτά των τεσσάρων τελευταίων ετών.

Συγκεκριμένα υπάρχει αλλαγή ακόμα και στο λεξιλόγιο: αντί της «Παγκόσμιας Αντιτρομοκρατικής Εκστρατείας» δίνεται πλέον έμφαση στην έννοια του «Αγώνα ενάντια στην εξτρεμιστική βία».

Δολοφονία λόγω ρατσισμού

Η Ιντιπέντεντ (The Independent) κάνει πρώτο της θέμα τα «θύματα του φυλετικού μίσους» προτιμώντας να εστιάσει στη δολοφονία ενός 18χρονου μαύρου στο Λίβερπουλ, που χαρακτηρίζεται από την αστυνομία ως έγκλημα με ρατσιστικά κίνητρα.

Σε μαύρο φόντο η εφημερίδα έχει δύο φωτογραφίες: Πάνω απεικονίζεται ο δολοφονηθείς το 1993 μαύρος έφηβος Στίβεν Λόρενς, του οποίου ο θάνατος και η αρχική ολιγωρία της αστυνομίας στάθηκαν απαρχή πολύκροτης έρευνας οδηγώντας σε αλλαγές μέσα στο αστυνομικό σώμα.

Από κάτω απεικονίζεται ο δολοφονηθείς με τσεκούρι το βράδυ της περασμένης Παρασκευής Άντονι Γουόκερ.

Οι ομοιότητες των εγκλημάτων αλλά και η διαφορά στην αντιμετώπιση τους από την αστυνομία τονίζονται στο πρωτοσέλιδο άρθρο.


Δευτέρα 01 Αυγούστου 2005 - 08:40 (Ώρα Λονδίνου)

Οικονομία και εμπρησμοί

Ελληνικός Τύπος του Σαββάτου

Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων θεμάτων στις πρωινές και απογευματινές εφημερίδες είναι οι εξής:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Το κράτος λειτούργησε. Περισσότερες πυρκαγιές, λιγότερα καμένα στρέμματα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): "Μαζεύει" το υδροκέφαλο κράτος ο Πρ. Παυλόπουλος. Τα υπουργεία αποκτούν οργανισμούς.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αναδρομικά 6 ετών στους συνταξιούχους. Ολόκληρο το νομοσχέδιο για τον ΛΑΦΚΑ που ετοίμασε η κυβέρνηση.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Χάος στα Λιμάνια, έμφραγμα στην αγορά από την απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Προσλήψεις : 2.215 θέσεις σε νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, οργανισμούς, υπουργεία και Λ.Σ. Εντός των ημερών ξεκινούν οι προκηρύξεις.

ΕΘΝΟΣ: Νέο παιχνίδι παραπλάνησης για τους συμβασιούχους. Στο φως του υπόμνημα της κυβέρνησης προς το Ευρωδικαστήριο.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Από σήμερα απεργούν οι ιδιοκτήτες φορτηγών-ψυγείων και βυτιοφόρων υγρών καυσίμων και... Οι νταλίκες με τα φώτα νυσταγμένα και βαριά.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Όλες οι αλλαγές στη φορολογία ακινήτων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ακίνητα: Εκτός ΦΠΑ το 70-80% των νέων οικοδομών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Και φωτιές από νέους φόρους. Πάτωσαν τα έσοδα, υπέρβαση στις δημόσιες δαπάνες.

ΕΣΤΙΑ: Περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Σε κρίσιμη καμπή η ελληνική οικονομία.

ESPRESSO: Εξαφάνιση-θρίλερ πάμπλουτου Αμερικανού. Περίεργη υπόθεση ανοιχτά της Μυκόνου σε κρουαζιερόπλοιο.

ΤΑ ΝΕΑ: Επανιδρύουν τη... γραφειοκρατία. Πώς οι 50 ημέρες γίνονται 2 χρόνια.

TRAFFIC NEWS: Ψάχνουν "πλυντήρια" της Αλ Κάιντα στον Πειραιά. Στο στόχαστρο τρεις ναυτιλιακές εταιρίες.

Η ΧΩΡΑ: Σπίτια για στρατιωτικούς. Το νέο πρόγραμμα στέγασης.

City Press: Επιστροφή εμπρηστών και πύρινων καταστροφών.

Μetro: Κοινοτική εξίσωση. Πιέσεις της ΕΕ για κοινά όρια συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τα "χρυσά" οικόπεδα-σπίτια. Θεσσαλονίκη - Χαλκιδική: Ευκαιρίες για φτηνά ακίνητα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Έμφραγμα στην αγορά. Φορτηγά-βυτιοφόρα: Απεργία διαρκείας από σήμερα.

Φορολογία ακινήτων

Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "αύξηση αφορολογήτου μείωση συντελεστών για μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολουμένους. Ενιαίος συντελεστής φόρου 25% για τα κέρδη των επιχειρήσεων, κατάργηση επιχειρηματικής αμοιβής. Κατάργηση όλων των ρυθμίσεων για 'περαίωση' εκκρεμών υποθέσεων".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει ότι "το 'σταυρόλεξο' με τις αλλαγές στη φορολογία ακινήτων είναι έτοιμος να 'λύσει' ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, αυτή την εβδομάδα".

Απεργία φορτηγών

Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "΄Φρένο΄διαρκείας με σοβαρές συνέπειες στην αγορά, τόσο των καυσίμων όσο και των νωπών προϊόντων, βάζουν από σήμερα οι ιδιοκτήτες φορτηγών εθνικών και διεθνών μεταφορών και βυτιοφόρων υγρών καυσίμων, με κύριο αίτημά τους την άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου που έχει έτοιμο το υπουργείο Μεταφορών και το οποίο επιλύει θεσμικά και ασφαλιστικά ζητήματα του κλάδου".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "βάζουν τον μήνα μπροστά και τραβάνε χειρόφρενο οι φορτηγατζήδες της χώρας. Αράζουν τ΄αυτοκίνητά τους, πραγματοποιώντας απεργία διαρκείας γιατί δεν τα βρήκαν με την Κυβέρνηση στις εργασιακές σχέσεις".

Συνταξιοδότηση ανδρών - γυναικών

Η METRO επισημαίνει ότι "έντονο προβληματισμό προκαλούν στην κυβέρνηση οι πιέσεις της Ε.Ε. - με τη μορφή, μάλιστα, προειδοποιητικής επιστολής - για εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών που εργάζονται στο Δημόσιο και στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς, όπως εκτιμά η Κομισιόν, οι ισχύοντες στην Ελλάδα κανόνες αντιβαίνουν στο κοινοτικό Δίκαιο".

Εμπρησμοί

Η CITY PRESS γράφει ότι "μεγάλες πυρκαγιές σε Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, Ζάκυνθο, Αχαΐα, Πρέβεζα και Ιωάννινα. Μετά από χρόνια επιτυχιών στη δασοπυρόσβεση διολισθαίνουν προς τις κακές επιδόσεις του παρελθόντος. Σημαντικές ζημιές στο περιβάλλον, στον τουρισμό και στις καλλιέργειες. Βασικές αιτίες για τις επαναλαμβανόμενες καταστροφές οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οι κερδοσκοπικού χαρακτήρα εμπρησμοί και η διαρκής επιβράβευση από το κράτος καταπατητών και αυθαίρετης δόμησης".

Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτση) "με μπλόκα και συνεχείς περιπολίες, της Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προσπαθούν οι Αρχές να εντοπίσουν έναν ηλικιωμένο πυρομανή, που θεωρείται ύποπτος για τις πολλαπλές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Ανατολική Αττική".

ΛΑΦΚΑ

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "κατά δύο χρόνια περισσότερα θα είναι τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ που δικαιούνται και θα πάρουν οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα, σε σχέση με αυτούς του δημοσίου. Αυτό προβλέπει η τελική ρύθμιση της κυβέρνησης που δημοσιεύει σήμερα η "Α".

Συμβασιούχοι

ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "νέα επιχείρηση παραπλάνησης και εμπαιγμού σε βάρος χιλιάδων συμβασιούχων, αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στήνει η κυβέρνηση. Προσπαθεί τώρα να "κλείσει" τη δίκη που εκκρεμεί, υποστηρίζοντας με υπόμνημά της ότι τα προβλήματα λύθηκαν".

Ένοπλες Δυνάμεις

Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το στεγαστικό πρόγραμμα του υπουργείου Άμυνας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, και μόνο για τον Στρατό Ξηράς θα διατεθούν 15 εκατ. ευρώ για την κατασκευή κατοικιών στον Έβρο και τα ακριτικά νησιά".

Προσλήψεις

Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "εντός των ημερών αναμένεται να ξεκινήσει η έκδοση σειράς προκηρύξεων για την κάλυψη κενών θέσεων στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Την ίδια στιγμή χιλιάδες θέσεις προσωπικού "τρέχουν" σε όλη την δημόσια διοίκηση. Μέχρι και τις 2 Αυγούστου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις αιτήσεις για θέσεις τακτικού προσωπικού σε νοσοκομεία, οργανισμούς, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά και για τις 410 θέσεις του ΕΚΑΒ. Ανοιχτές είναι αυτή την περίοδο συνολικά 2.215 θέσεις προσωπικού ενώ μόλις 107 είναι οι νέες προσλήψεις που ενέκρινε η αρμόδια διυπουργική επιτροπή στην Ανώνυμη Εταιρία Μονάδων Υγείας και το Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού του ΟΤΕ".

Δημόσια Διοίκηση

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υποστηρίζει ότι "τέλος στο υδροκέφαλο το κράτος προς όφελος του πολίτη που ταλαιπωρείται σήμερα από το ατελείωτο πήγαινε - έλα, βάζει ο αρμόδιος υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος. Από τον Σεπτέμβριο παράλληλα με την επικύρωση του νέου Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην κατάρτιση των νέων οργανισμών των υπουργείων, ένα θέμα που καρκινοβατεί από το 1994".

Ελληνική Οικονομία

ΤΑ ΝΕΑ ισχυρίζονται ότι "κενό γράμμα αποδεικνύεται η ρύθμιση για διεκπεραίωση υποθέσεων από τις δημόσιες υπηρεσίες εντός 50 ημερών. Η κυβέρνηση την ακυρώνει με σειρά υπουργικών αποφάσεων, οι οποίες προκαλούν καθυστερήσεις έως και δύο ετών στην εξυπηρέτηση των πολιτών".

Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι "η Ελλάς διέρχεται μία πολύ κρίσιμη καμπή. Μετά από μία 20ετία σοσιαλιστικής διακυβερνήσεως έχασε την ευκαιρία να παρακολουθήση τις προηγμένες χώρες της Δύσεως και κατέστη ουραγός της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Τώρα λοιπόν, με την Κυβέρνηση Καραμανλή έχει την ευκαιρία να κερδίση το χαμένο έδαφος και σταδιακά να βρεθή στην πρωτοπορία των ευρωπαϊκών χωρών. Αρκεί να γίνουν εγκαίρως όλες οι αναγκαίες τομές".

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "νομοτέλεια θεωρούν στο οικονομικό επιτελείο την επιβολή ενός δεύτερου πακέτου φόρων (περί τον Οκτώβριο) μετά τον εκτροχιασμό εσόδων και (για πρώτη φορά) δαπανών του Προϋπολογισμού στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Η δημοσιονομική αποτυχία (γιατί η Ανάπτυξη εξακολουθεί να αυξάνεται με υψηλούς ρυθμούς της τάξης του 3,5%) ανάβει φωτιές στην κυβέρνηση για τις ευθύνες. Οι αλληλοκατηγορίες επιτελών των κκ Αλογοσκούφη, Σουφλιά, Δούκα, Ρεγκούζα , Φώλια δίνουν και παίρνουν".

Βαγγέλης Μεϊμαράκης - Τοπική Αυτοδιοίκηση

H TRAFFIC αναφέρει ότι "τη δυνατότητα εκλογής δημάρχου ή νομάρχη από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 42% και άνω προαναγγέλλει ο γραμματέας της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης και μάλιστα τονίζει ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου και το ενδεχόμενο άμεσης σχετικής νομοθετικής ρύθμισης".

H ESPRESSO προσθέτει ότι "έντονες πολιτικές "ζυμώσεις" έχει προκαλέσει η δήλωση του γραμματέα της Κ.Ε. της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη να εκλέγονται οι δήμαρχοι και οι νομάρχες από την πρώτη Κυριακή, με ποσοστό 42%. Με τη θέση αυτή συμφωνεί και ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος στο συρτάρι του έχει έτοιμο το νομοθετικό "σκελετό" για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος όσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 01 Αυγούστου 2005 - 10:52 (Ώρα Λονδίνου)

Αλλαγή στο οίκο των Σαούντ

Από το 1982 ήταν στο θρόνο της Σαουδικής Αραβίας ο βασιλιάς Φαχντ, ένας από τους επτά υιούς του ιδρυτή της χώρας

Εξέπνευσε το πρωί της Δευτέρας στο νοσοκομείο του Ριάντ στο οποίο νοσηλευόταν τους τελευταίους δύο μήνες, ο βασιλιάς Φαχντ της Σαουδικής Αραβίας.

Ο 84χρονος μονάρχης ταλαιπωρούταν από πνευμονία και υψηλό πυρετό, ενώ τα προβλήματα υγείας είχαν ξεκινήσει από το 1995, όταν είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο βασιλιάς Φαχντ, που ανέβηκε στο θρόνο το 1982, συνέβαλε στον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στο Λίβανο, εισήγαγε περιορισμένες πολιτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα του και δέχθηκε έντονες επικρίσεις από τους Σαουδάραβες, επιτρέποντας την είσοδο στη χώρα σε αμερικανικά στρατεύματα κατά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου.

Διάδοχος του βασιλιά Φαχντ, λίγη ώρα μετά το θάνατό του, ορίστηκε ο ετεροθαλής αδελφός του, πρίγκιπας Αμπντουλάχ, ο οποίος είχε αναλάβει ουσιαστικά τη διακυβέρνηση της χώρας μετά την επιδείνωση της υγείας του προκατόχου του.

Στη θέση του διαδόχου πρίγκιπα ορίστηκε ένα άλλο μέλος του οίκου των Σαούντ, ο υπουργός Άμυνας, Σουλτάν μπιν Αμπντουλαζίζ.


Δευτέρα 01 Αυγούστου 2005 - 04:22 (Ώρα Λονδίνου)

Επιδείνωση σχέσεων Τεχεράνης - Δύσης

Το Ιράν αρχίζει εκ νέου την επεξεργασία ουρανίου

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και τη Δύση επιδεινώνονται καθώς η κυβέρνηση της Τεχεράνης γνωστοποίησε ότι θέτει σε κίνηση εκ νέου από σήμερα πυρηνικές δραστηριότητες.

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι εντός ολίγου θα γνωστοποιήσει την επανέναρξη του προγράμματος με επιστολή της στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, και αμέσως μετά θα αρχίσει την μετατροπή ουρανίου στο εργοστάσιο του Ισφαχάν.

Πρόκειται για την επεξεργασία μεταλλεύματος ουρανίου, ένα προστάδιο του εμπλουτισμού ουρανίου, το προϊόν του οποίου σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες δυτικές χώρες μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Σύμφωνα με το Ιράν έχει σκοπό την κάλυψη των αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών του.

Η Βρετανία ως προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή ως βήμα επιζήμιο και μη αναγκαίο, το οποίο θα καταστήσει πολύ δύσκολη την πορεία των διαπραγματεύσεων με το Ιράν.

Τα αίτια της κίνησης της Τεχεράνης

Το «τελεσίγραφο» του Ιράν έληξε λίγες μόνον ημέρες προτού ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ διαδεχθεί στο προεδρικό αξίωμα τον μεταρρυθμιστή ηγέτη Μοχάμεντ Χαταμί.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής του BBC Σαντέκ Σαμπά, ο κ. Αχμαντινετζάντ ανήκει στην σκληροπυρηνική φατρία - και είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι σκληροπυρηνικοί στην Ισλαμική Δημοκρατία δεν εμπιστεύονται τη Δύση.

Η Τεχεράνη πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εσκεμμένα παρατείνει τις συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα, προκειμένου η Ισλαμική Δημοκρατία να μην έχει πρόσβαση στην πυρηνική ενέργεια.

Φαίνεται επίσης ότι οι Ευρωπαίοι δεν βιάζονται να καταθέσουν τις προτάσεις τους στο Ιράν γιατί αυτό που επιδιώκουν είναι να δουν ποια πολιτική θα υιοθετήσει ο νέος πρόεδρος και ποιοι θα είναι οι πρωταγωνιστές στη νέα κυβέρνηση, υπογραμμίζει ο αναλυτής του BBC.

Το Ιράν είχε απειλήσει και στο παρελθόν ότι θα ξεκινούσε εκ νέου τις πυρηνικές του δραστηριότητες, τότε όμως είχε εγκαταλείψει τα σχέδιά του μετά τις απειλές της ΕΕ για παραπομπή της Τεχεράνης στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Πολλοί παρατηρητές πιστεύουν ότι παρά τη νέα προκλητική ρητορική, το Ιράν θα συνεχίσει την πολιτική των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Εξάλλου, σημειώνει ο Σαντέκ Σαμπά, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν την προσωπική έγκριση του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη της χώρας, Αγιατολά Αλί Χαμενεί.

Και ο νέος πρόεδρος του Ιράν, ο κ. Αχμαντινετζάντ, γνωρίζει καλά ότι η χώρα του χρειάζεται απελπισμένα την οικονομική συνεργασία της ΕΕ προκειμένου να ανακουφισθούν εκατομμύρια φτωχοί άνθρωποι που τον ψήφισαν, καταλήγει ο αναλυτής του BBC.


Δευτέρα 01 Αυγούστου 2005 - 08:14 (Ώρα Λονδίνου)

«Παζάρια» με τον εξ Ανατολής γείτονα

Η υπογραφή του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας ΕΕ και τα αποτελέσματα της ενέργειας αυτής σχολιάζονται εκτενώς στις ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Η γερμανική εφημερίδα Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθετεί επιεική και μαλθακή στάση έναντι της Τουρκίας, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίζει να μην αναγνωρίζει την Κυπρο, χώρα-μέλος της ΕΕ.

«Το παζάρι στα πλαίσια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα γίνεται ακόμα πιο γκροτέσκο καθώς η κοινότητα θα έπρεπε να χαρακτηρίσει ως απαράδεκτη την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κύπρο» σημειώνει η βερολινέζικη εφημερίδα.

Και τονίζει: «Αντιθέτως η προεδρεύουσα Βρετανία και ορισμένες άλλες χώρες στηρίζουν τα ενταξιακά όνειρα της Άγκυρας», αποδίδοντας τη συμπάθεια αυτή σε οικονομικούς και γεωπολιτικούς υπολογισμούς, σύμφωνα με τους οποίους τυχόν ένταξη της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό άρμα θα μεταμόρφωνε την ΕΕ σε «παγκόσμια δύναμη».

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται ο σχολιασμός της αυστριακής Ντερ Στάνταρντ (Der Standard) η οποία εκτιμά ότι η ΕΕ θα πρέπει να πει στην Τουρκία ότι πρέπει να αναγνωρίσει την Κύπρο «καθώς η θέση της άρνησης αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο.

Η αναγνώριση της Κύπρου «είναι απλούστατα μία από τις προϋποθέσεις ώστε να συνεχιστούν σοβαρές ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία» επισημαίνει η εφημερίδα της Βιέννης.

Πάντως η Ντερ Σταντάρντ υποστηρίζει ότι δεν είναι αντίθετη στην τουρκική ένταξη από θέση αρχής: «Θα πρέπει να δώσουμε στην Τουρκία την ευκαιρία να αναπτυχθεί σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, κάτι το οποίο είναι ικανή να κάνει παρά τις εσωτερικές της αντιφάσεις».

Στο Παρίσι η Λε Μοντ (Le Monde) υπογραμμίζει ότι με την υπογραφή του πρωτοκόλλου η Τουρκία «πραγματοποίησε ένα μεγάλο βήμα προς την Ευρώπη» αλλά προσθέτει ότι η μονομερής διακήρυξη περί μη αναγνώρισης της Κύπρου δεν θα γίνει ευπρόσδεκτη σε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

«Αυτή η τουρκική διακήρυξη μπορεί να οδηγήσει σε νέα ένταση με τα κράτη μέλη που δεν βλέπουν με ενθουσιασμό την προοπτική τουρκικής ένταξης» σημειώνει η Λε Μοντ.

Η συμπολίτισσά της Λιμπερασιόν «Liberation) χαρακτηρίζει ως μικρό βήμα της Άγκυρας την υπογραφή του πρωτοκόλλου, καθώς αυτή συνοδεύθηκε από μια διακήρυξη που αντιβαίνει στη λογική.

Η εκκρεμότητα της αναγνώρισης της Κύπρου παραμένει και οδηγούμαστε σε μια παράλογη κατάσταση: μια υποψήφια προς ένταξη χώρα να μην αναγνωρίζει μια χώρα που είναι μέλος. γράφει μεταξύ άλλων η παρισινή εφημερίδα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.