Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-07-27

  1. Συντριβή της Σέλτικ
  2. Στέγη για ισλαμική τέχνη στο Λούβρο
  3. Νεκροί οι Αλγερινοί διπλωμάτες
  4. Συνελήφθη ο Γιασίν Χασάν Ομάρ
  5. Βαριές ποινές για παιδεραστές
  6. Νεκροί οι Αλγερινοί διπλωμάτες
  7. Συνελήφθη ο Γιασίν Χασάν Ομάρ
  8. «Επέστρεψαν οι αρκούδες στις ελβετικές Άλπεις»
  9. Συνελήφθη ο Γιασίν Χασάν Ομάρ
  10. «Επέστρεψαν οι αρκούδες στις ελβετικές Άλπεις»
  11. Τέρμα στη διαφήμιση καπνού
  12. Βρετανία: σύλληψη σημαντικού υπόπτου
  13. Τάσσος Παπαδόπουλος: «Σημαντικό βήμα»
  14. Το νομοσχέδιο για το εργασιακό
  15. Αναγνώριση δράστη στην Αίγυπτο
  16. Βρετανία: σύλληψη σημαντικού υπόπτου
  17. Αντιπαραθέσεις για το εργασιακό
  18. Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά
  19. Υπόθεση παιδεραστίας στη Γαλλία
  20. Ανησυχίες για το Ντισκάβερι
  21. Υποστήριξη Βρετανίας προς Τουρκία
  22. Τέσσερις συλλήψεις
  23. Περί τρομοκρατίας
  24. Ανησυχίες για νέο πλήγμα

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2005 - 23:48 (Ώρα Λονδίνου)

Συντριβή της Σέλτικ

«Η ντροπή είναι το κυρίαρχο συναίσθημα», είπε ο Γκόρντον Στράχαν

Τον κίνδυνο να μη μπει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ αντιμετωπίζει η σκοτσέζικη Σέλτικ, μετά τη συντριπτική της ήττα από τη σλοβακική Άρτμεντια της Μπρατισλάβα με 5-0.

Κινδυνεύει επίσης και με μη συμμετοχή στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, εάν δεν ανατρέψει το σκορ στον επαναληπτικό αγώνα της Γλασκόβης στις 2 Αυγούστου, καθώς αποκλείονται οι ομάδες που έχουν χάσει στον δεύτερο προκριματικό γύρο.

Ο αγώνας ήταν ο πρώτος επίσημος που έδωσε η ιστορική ομάδα με μάνατζερ τον Γκόρντον Στράχαν, ο οποίος δήλωσε ότι είναι σοκαρισμένος από το αποτέλεσμα εις βάρος της ομάδας του.

«Το κυρίαρχο συναίσθημα», είναι η ντροπή», είπε, προσθέτοντας ότι «είναι για τον καθένα δύσκολο να κοιτάξει κάποιον στα μάτια».


Τετάρτη 27 Ιουλίου 2005 - 23:11 (Ώρα Λονδίνου)

Στέγη για ισλαμική τέχνη στο Λούβρο

Η διώροφη νέα πτέρυγα, που θα στεγάσει θησαυρούς της ισλαμικής τέχνης, θα είναι το πρώτο μετά το 1989 επιπρόσθετο στο κυρίως κτίριο οικοδόμημα

Το ποσό των 20 εκατομμυρίων δολαρίων διαθέτει στο Λούβρο ο Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος, πρίγκιπας Αλ Ουαλίντ Μπιν Ταλάτ, για την χώρου που θα στεγάσει αριστουργήματα της ισλαμικής τέχνης.

Ο πρίγκιπας εξέφρασε την ευχή να βοηθήσει η δωρεά του τους ανθρώπους, στην κατανόηση του Ισλάμ ως μιας ουμανιστικής θρησκείας, που πρεσβεύει την συγχώρηση και την ανεκτικότητα.

«Το ισλάμ είναι θρησκεία της ανεκτικότητας»

Η διοίκηση του Λούβρου ανέφερε ότι η κατασκευή της νέας πτέρυγας θα στοιχίσει συνολικά 70 εκατομμύρια δολάρια και θα περιλάβει κυρίως έργα τέχνης, που δεν εκτίθενται σήμερα στο μουσείο του Παρισιού, εξαιτίας της έλλειψης χώρου κα9ι τα οποία ανέρχονται σε χιλιάδες.

Η διώροφη νέα πτέρυγα θα είναι το πρώτο μετά το 1989 επιπρόσθετο στο κυρίως κτίριο οικοδόμημα.

Θα είναι έτοιμη το 2009 και η αρχιτεκτονική της μορφή επιδιώκει να προκαλεί συνειρμούς «ιριδίζοντος σύννεφου» και «ιπτάμενου χαλιού» .


Τετάρτη 27 Ιουλίου 2005 - 20:00 (Ώρα Λονδίνου)

Νεκροί οι Αλγερινοί διπλωμάτες

Νωρίτερα τον Ιούλιο σκοτώθηκε από τους απαγωγείς του ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στη Βαγδάτη

Στο Αλγέρι το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι σκοτώθηκαν από τους απαγωγείς τους οι δύο διπλωμάτες της χώρας, που είχαν εξαφανιστεί πριν από λίγες μέρες στη Βαγδάτη.

Δημοσίευμα για τον θάνατο του επικεφαλής της αλγερινής διπλωματικής αποστολής στην ιρακινή πρωτεύουσα, Αζεντίν Μπελκάντι και του διπλωμάτη, Αμπντελαζίζ Μπουντεφλικά, είχε εμφανιστεί σε ιστοσελίδα που χρησιμοποιούν για τις ανακοινώσεις τους αντάρτες του Ιράκ που φέρονται να έχουν σχέσεις με την Αλ Κάιντα.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από δέκα τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση έξω από νοσοκομείο στην βόρεια συνοικία της Βαγδάτης Αντχαμίγια.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, τα περισσότερα θύματα είναι αστυνομικοί, καθώς ο βομβιστής αυτοκτονίας έπεσε με το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητό του πάνω σε αυτοκίνητα της αστυνομίας.

Στη Βαγδάτη ο Ράμσφελντ

Έκκληση στους Ιρακινούς πολιτικούς να συντάξουν και να επικυρώσουν το νέο Σύνταγμα της χώρας, όσο το δυνατόν συντομότερα, απηύθυνε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, φθάνοντας στη Βαγδάτη.

«Η οποιαδήποτε καθυστέρηση θα είναι πολύ επιζήμια. Ήλθε η ώρα να προωθήσουμε το Σύνταγμα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ράμσφελντ στους δημοσιογράφους, τονίζοντας επίσης ότι είναι αναγκαίο η κυβέρνηση της Βαγδάτης να διαμηνύσει στα γειτονικά της κράτη ότι πρέπει να λάβουν περισσότερα μέτρα για να σταματήσουν την είσοδο ισλαμιστών μαχητών και τη διοχέτευση κονδυλίων προς τους αντάρτες.

Από την πλευρά του ο Ιρακινός πρωθυπουργός Ιμπραχίλ Αλ Τζαφάρι, είπε ότι συζήτησε με τον κ. Ράμσφελντ για την υποστήριξη που χρειάζεται η κυβέρνηση του στον εξοπλισμό, τη στρατολόγηση και την εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, καθώς αυτοί οι παράγοντες θα επηρεάσουν και το χρόνο παραμονής της πολυεθνικής δύναμης στο Ιράκ.

Ο κ. Τζαφάρι κατέληξε λέγοντας πως «η μεγάλη επιθυμία του ιρακινού λαού είναι να δει τις συμμαχικές δυνάμεις να αποχωρούν, καθώς οι δικές του δυνάμεις αναλαμβάνουν μεγαλύτερες ευθύνες για την επιβολή της τάξης».


Τετάρτη 27 Ιουλίου 2005 - 22:40 (Ώρα Λονδίνου)

Συνελήφθη ο Γιασίν Χασάν Ομάρ

Οι αστυνομικές δυνάμεις συνεχίζουν τις έρευνες σε όλη τη Βρετανία

Οι βρετανικές αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν στο Μπέρμινγχαμ της κεντρικής Αγγλίας τον 24χρονο Σομαλό, Γιασίν Χασάν Ομάρ, όπως επιβεβαίωσε το βράδυ της Τετάρετης εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Ο Χασάν Ομάρ θεωρείται ύποπτος για την αποτυχημένη επίθεση αυτοκτονίας στον σταθμό του υπόγειου σιδηρόδρομου, Γουόρεν Στριτ, στο Λονδίνο στις 21 Ιουλίου, ενώ συνεχίζονται με πυρετώδη ρυθμό οι έρευνες για τον εντοπισμό και των τριών άλλων δραστών των επιθέσεων της ίδιας ημέρας.

Ο Γιασίν Χασάν Ομάρ μεταφέρθηκε για ανάκριση στο αστυνομικό τμήμα υψίστης ασφαλείας Πάντινγκτον Γκριν.

Στο Μπέρμινγχαμ έγιναν έπειτα από εφόδους της αστυνομίας άλλες τρεις συλλήψεις τα ξημερώματα της Τετάρτης, σε συνεργασία της τοπικής αστυνομίας με στελέχη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν αναισθητικά όπλα με ηλεκτρική εκκένωση για να ακινητοποιήσουν τους υπόπτους.

Ένας ακόμη άνδρας συνελήφθη στο αεροδρόμιο Λούτον του Λονδίνου, κατά τη διάρκεια άλλης επιχείρησης, αφέθηκε όμως λίγο αργότερα ελεύθερος και συνέχισε το ταξίδι του για τη Νιμ της Γαλλίας.

Ελεύθεροι αφέθηκαν και δύο άλλοι ύποπτοι που συνελήφθησαν σε τραίνο προερχόμενοι από τη Σκοτία, ενώ η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνες σε δύο σπίτια στο βόρειο Λονδίνο.

Το βράδυ της Τετάρτης ένοπλοι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνες σε σπίτια στην περιοχή του Λονδίνου, Στόκγουελ.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι το πτώμα του άτυχου Βραζιλιάνου, Ζαν Σαρλς ντε Μενέζες, ο οποίος σκοτώθηκε από αστυνομικούς στο Λονδίνο, πρόκειται να μεταφερθεί στη Βραζιλία για την ταφή του.

«Συμμαχία των πολιτισμών»

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, επικρότησε την πρόταση του Ισπανού ομολόγο του, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, για μία, όπως την αποκάλεσε «συμμαχία των πολιτισμών».

«Συμμαχία των πολιτισμών» κατά της «σύγκρουσης των πολιτισμών»

Όπως δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο, μετά τη συνάντησή του με τον Ισπανό πρωθυπουργό, επικροτεί την ιδέα συμμετοχής μουσουλμανικών και μη μουσουλμανικών χωρών σε έναν συνασπισμό για την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού.

Θα είναι, είπε ο κ. Μπλερ, ο αντίποδας στη αντίληψη των εξτρεμιστών για την «σύγκρουση των πολιτισμών».

Ο κ. Θαπατέρο από την πλευρά του είπε ότι ένας τέτοιος συνασπισμός θα μπορούσε «να μειώσει, να αποτρέψει και να εξαλείψει την τρομοκρατία».


Τετάρτη 27 Ιουλίου 2005 - 21:13 (Ώρα Λονδίνου)

Βαριές ποινές για παιδεραστές

Οι καταδικασθέντες είναι ηλικίας 23-73 ετών και πολλοί από αυτούς είναι στενοί συγγενείς των κακοποιημένων παιδιών

Με την επιβολή υψηλών ποινών φυλάκισης ολοκληρώθηκε στην πόλη Ανζέρ στη δυτική Γαλλία η πολύκροτη δίκη με 65 κατηγορούμενος για συμμετοχή σε κύκλωμα σεξουαλικής κακοποίησης 45 παιδιών και νηπίων ηλικίας μεταξύ έξι μηνών και 12 χρόνων.

Ένας άνδρας και μία γυναίκα, που κρίθηκαν κύριοι υπεύθυνοι του δικτύου παιδικής πορνείας, καταδικάστηκαν σε 16 και 18 χρόνια κάθειρξης, ενώ υψηλότερες ποινές φυλάκισης (26-28 έτη) θα εκτίσουν άλλοι κατηγορούμενοι. Των κατηγοριών απαλλάχθηκαν μόνο δύο.

Οι εγκληματικές ενέργειες έλαβαν χώρα στην Ανζέρ από τον Ιανουάριο του 1999 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2002.

Οι καταδικασθέντες είναι ηλικίας 23-73 ετών και πολλοί από αυτούς είναι στενοί συγγενείς των κακοποιημένων παιδιών.

Όπως μεταδίδουν ανταποκριτές που παρακολούθησαν τη δίκη, πολλοί από τους κατηγορούμενους είπαν ελάχιστα στη δίκη και φαινόταν ότι ήταν σαστισμένοι.

Στη δίκη, που διάρκεσε πέντε μήνες, περίπου 20 κατηγορούμενοι ομολόγησαν την ενοχή τους, ενώ άλλοι είπαν είχαν κακοποιηθεί οι ίδιοι σεξουαλικά στην παιδική τους ηλικία.


Τετάρτη 27 Ιουλίου 2005 - 20:00 (Ώρα Λονδίνου)

Νεκροί οι Αλγερινοί διπλωμάτες

Νωρίτερα τον Ιούλιο σκοτώθηκε από τους απαγωγείς του ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στη Βαγδάτη

Στο Αλγέρι το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι σκοτώθηκαν από τους απαγωγείς τους οι δύο διπλωμάτες της χώρας, που είχαν εξαφανιστεί πριν από λίγες μέρες στη Βαγδάτη.

Δημοσίευμα για τον θάνατο του επικεφαλής της αλγερινής διπλωματικής αποστολής στην ιρακινή πρωτεύουσα, Αζεντίν Μπελκάντι και του διπλωμάτη, Αμπντελαζίζ Μπουντεφλικά, είχε εμφανιστεί σε ιστοσελίδα που χρησιμοποιούν για τις ανακοινώσεις τους αντάρτες του Ιράκ που φέρονται να έχουν σχέσεις με την Αλ Κάιντα.

Στη Βαγδάτη ο Ράμσφελντ

Έκκληση στους Ιρακινούς πολιτικούς να συντάξουν και να επικυρώσουν το νέο Σύνταγμα της χώρας, όσο το δυνατόν συντομότερα, απηύθυνε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, φθάνοντας στη Βαγδάτη.

«Η οποιαδήποτε καθυστέρηση θα είναι πολύ επιζήμια. Ήλθε η ώρα να προωθήσουμε το Σύνταγμα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ράμσφελντ στους δημοσιογράφους, τονίζοντας επίσης ότι είναι αναγκαίο η κυβέρνηση της Βαγδάτης να διαμηνύσει στα γειτονικά της κράτη ότι πρέπει να λάβουν περισσότερα μέτρα για να σταματήσουν την είσοδο ισλαμιστών μαχητών και τη διοχέτευση κονδυλίων προς τους αντάρτες.

Από την πλευρά του ο Ιρακινός πρωθυπουργός Ιμπραχίλ Αλ Τζαφάρι, είπε ότι συζήτησε με τον κ. Ράμσφελντ για την υποστήριξη που χρειάζεται η κυβέρνηση του στον εξοπλισμό, τη στρατολόγηση και την εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, καθώς αυτοί οι παράγοντες θα επηρεάσουν και το χρόνο παραμονής της πολυεθνικής δύναμης στο Ιράκ.

Ο κ. Τζαφάρι κατέληξε λέγοντας πως «η μεγάλη επιθυμία του ιρακινού λαού είναι να δει τις συμμαχικές δυνάμεις να αποχωρούν, καθώς οι δικές του δυνάμεις αναλαμβάνουν μεγαλύτερες ευθύνες για την επιβολή της τάξης».


Τετάρτη 27 Ιουλίου 2005 - 18:26 (Ώρα Λονδίνου)

Συνελήφθη ο Γιασίν Χασάν Ομάρ

Οι αστυνομικές δυνάμεις συνεχίζουν τις έρευνες σε όλη τη Βρετανία

Οι βρετανικές αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν στο Μπέρμινγχαμ της κεντρικής Αγγλίας τον 24χρονο Σομαλό, Γιασίν Χασάν Ομάρ, όπως επιβεβαίωσε το βράδυ της Τετάρετης εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Ο Χασάν Ομάρ θεωρείται ύποπτος για την αποτυχημένη επίθεση αυτοκτονίας στον σταθμό του υπόγειου σιδηρόδρομου, Γουόρεν Στριτ, στο Λονδίνο στις 21 Ιουλίου, ενώ συνεχίζονται με πυρετώδη ρυθμό οι έρευνες για τον εντοπισμό και των τριών άλλων δραστών των επιθέσεων της ίδιας ημέρας.

Ο Γιασίν Χασάν Ομάρ μεταφέρθηκε για ανάκριση στο αστυνομικό τμήμα υψίστης ασφαλείας Πάντινγκτον Γκριν.

Στο Μπέρμινγχαμ έγιναν έπειτα από εφόδους της αστυνομίας άλλες τρεις συλλήψεις τα ξημερώματα της Τετάρτης, σε συνεργασία της τοπικής αστυνομίας με στελέχη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν αναισθητικά όπλα με ηλεκτρική εκκένωση για να ακινητοποιήσουν τους υπόπτους.

Ένας ακόμη άνδρας συνελήφθη στο αεροδρόμιο Λούτον του Λονδίνου, κατά τη διάρκεια άλλης επιχείρησης, αφέθηκε όμως λίγο αργότερα ελεύθερος και συνέχισε το ταξίδι του για τη Νιμ της Γαλλίας.

Ελεύθεροι αφέθηκαν και δύο άλλοι ύποπτοι που συνελήφθησαν σε τραίνο προερχόμενοι από τη Σκοτία, ενώ η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνες σε δύο σπίτια στο βόρειο Λονδίνο.

Το βράδυ της Τετάρτης ένοπλοι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνες σε σπίτια στην περιοχή του Λονδίνου, Στόκγουελ.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι το πτώμα του άτυχου Βραζιλιάνου, Ζαν Σαρλς ντε Μενέζες, ο οποίος σκοτώθηκε από αστυνομικούς στο Λονδίνο, πρόκειται να μεταφερθεί στη Βραζιλία για την ταφή του.


Τετάρτη 27 Ιουλίου 2005 - 17:51 (Ώρα Λονδίνου)

«Επέστρεψαν οι αρκούδες στις ελβετικές Άλπεις»

Οι μάρτυρες ανέφεραν ότι παρακολουθούσαν την αρκούδα επί 20 λεπτά με τα κιάλια, σε απόσταση 600 μέτρων

Οι πληροφορίες αυτόπτων μαρτύρων ότι είδαν μία καφέ αρκούδα, σε περιοχή των Άλπεων στην ανατολική Ελβετία κοντά στα σύνορα με την Ιταλία, αναζωπυρώνουν τις ελπίδες για την ύπαρξη περισσοτέρων ζώων στην περιοχή, από την οποία είχαν εξαφανιστεί πριν περίπου 100 χρόνια, μαζί με τους λύκους και τους λίγκες.

Οι μάρτυρες ανέφεραν ότι παρακολουθούσαν την αρκούδα επί 20 λεπτά με τα κιάλια, σε απόσταση 600 μέτρων, δεν μπόρεσαν όμως να τη φωτογραφίσουν λόγω του προχωρημένου της ημέρας και του κακού φωτισμού.

Ελβετοί ζωολόγοι αναζητούν στοιχεία, όπως τρίχες του ζώου ή άλλα ίχνη, προκειμένου να τεκμηριώσουν την επανεμφάνισή του στις Άλπεις, ενώ, όπως μεταδίδεται οι κτηνοτρόφοι της περιοχής εκφράζουν έντονους φόβους για ενδεχόμενες επιθέσεις στα κοπάδια τους..

Οι ελβετικές αρχές προστασίας της άγριας πανίδας, έθεσαν στις αρχές του χρόνου υπό προστασία εκτάσεις στα νότιο-δυτικά της χώρας, με σκοπό τη δημιουργία διαδρόμου, που θα επέτρεπε τη διέλευση και παραμονή αρκούδων από τη βόρεια Ιταλία.

Ζωόφιλοι ελπίζουν, εάν επιβεβαιωθεί η εγκατάσταση των ζώων στην Ελβετία, να αντιμετωπισθούν οι αρκούδες με καλύτερο τρόπο από εκείνον που αντιμετωπίστηκαν στο παρελθόν προσπάθειες για εγκατάσταση λύκων και λιγκών.

Η πρωτεύουσα της χώρας Βέρνη, φέρει το όνομα αρκούδας, παρότι ο ιδρυτής της στο Μεσαίωνα το εμπνεύστηκε από το πρώτο ζώο που σκότωσε σε κυνήγι.

Η τελευταία φορά που σκοτώθηκε αρκούδα στην Ελβετία, ήταν το 1904.


Τετάρτη 27 Ιουλίου 2005 - 18:26 (Ώρα Λονδίνου)

Συνελήφθη ο Γιασίν Χασάν Ομάρ

Οι αστυνομικές δυνάμεις συνεχίζουν τις έρευνες σε όλη τη Βρετανία

Οι βρετανικές αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν στο Μπέρμινγχαμ της κεντρικής Αγγλίας τον 27χρονο Σομαλό, Γιασίν Χασάν Ομάρ.

Ο Χασάν Ομάρ θεωρείται ύποπτος για την αποτυχημένη επίθεση αυτοκτονίας στον σταθμό του υπόγειου σιδηρόδρομου, Γουόρεν Στριτ, στο Λονδίνο στις 21 Ιουλίου, ενώ συνεχίζονται με πυρετώδη ρυθμό οι έρευνες για τον εντοπισμό και των τριών άλλων δραστών των επιθέσεων της ίδιας ημέρας.

Ο Γιασίν Χασάν Ομάρ μεταφέρθηκε για ανάκριση στο αστυνομικό τμήμα υψίστης ασφαλείας Πάντινγκτον Γκριν.

Στο Μπέρμινγχαμ έγιναν έπειτα από εφόδους της αστυνομίας άλλες τρεις συλλήψεις τα ξημερώματα της Τετάρτης, σε συνεργασία της τοπικής αστυνομίας με στελέχη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν αναισθητικά όπλα με ηλεκτρική εκκένωση για να ακινητοποιήσουν τους υπόπτους.

Ένας ακόμη άνδρας συνελήφθη στο αεροδρόμιο Λούτον του Λονδίνου, κατά τη διάρκεια άλλης επιχείρησης, αφέθηκε όμως λίγο αργότερα ελεύθερος και συνέχισε το ταξίδι του για τη Νιμ της Γαλλίας.

Ελεύθεροι αφέθηκαν και δύο άλλοι ύποπτοι που συνελήφθησαν σε τραίνο προερχόμενοι από τη Σκοτία, ενώ η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνες σε δύο σπίτια στο βόρειο Λονδίνο.

Το βράδυ της Τετάρτης ένοπλοι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνες σε σπίτια στην περιοχή του Λονδίνου Στόκγουελ.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι το πτώμα του άτυχου Βραζιλιάνου, Ζαν Σαρλς ντε Μενέζες, ο οποίος σκοτώθηκε από αστυνομικούς στο Λονδίνο, πρόκειται να μεταφερθεί στη Βραζιλία για την ταφή του.


Τετάρτη 27 Ιουλίου 2005 - 17:51 (Ώρα Λονδίνου)

«Επέστρεψαν οι αρκούδες στις ελβετικές Άλπεις»

Οι μάρτυρες ανέφεραν ότι παρακολουθούσαν την αρκούδα επί 20 λεπτά με τα κιάλια, σε απόσταση 600 μέτρων

Οι πληροφορίες αυτόπτων μαρτύρων ότι είδαν μία καφέ αρκούδα, σε περιοχή των Άλπεων στην ανατολική Ελβετία κοντά στα σύνορα με την Ιταλία, αναζωπυρώνει τις ελπίδες για την ύπαρξη περισσοτέρων ζώων στην περιοχή, από την οποία είχαν εξαφανιστεί πριν περίπου 100 χρόνια, μαζί με τους λύκους και τους λίγκες.

Οι μάρτυρες ανέφεραν ότι παρακολουθούσαν την αρκούδα επί 20 λεπτά με τα κιάλια, σε απόσταση 600 μέτρων, δεν μπόρεσαν όμως να τη φωτογραφίσουν λόγω του προχωρημένου της ημέρας και του κακού φωτισμού.

Ελβετοί ζωολόγοι αναζητούν στοιχεία, όπως τρίχες του ζώου ή άλλα ίχνη, προκειμένου να τεκμηριώσουν την επανεμφάνισή του στις Άλπεις, ενώ, όπως μεταδίδεται οι κτηνοτρόφοι της περιοχής εκφράζουν έντονους φόβους για ενδεχόμενες επιθέσεις στα κοπάδια τους..

Οι ελβετικές αρχές προστασίας της άγριας πανίδας, έθεσαν στις αρχές του χρόνου υπό προστασία εκτάσεις στα νότιο-δυτικά της χώρας, με σκοπό τη δημιουργία διαδρόμου, που θα επέτρεπε τη διέλευση και παραμονή αρκούδων από τη βόρεια Ιταλία.

Ζωόφιλοι ελπίζουν, εάν επιβεβαιωθεί η εγκατάσταση των ζώων στην Ελβετία, να αντιμετωπισθούν οι αρκούδες με καλύτερο τρόπο από εκείνον που αντιμετωπίστηκαν στο παρελθόν προσπάθειες για εγκατάσταση λύκων και λιγκών.

Η πρωτεύουσα της χώρας Βέρνη, φέρει το όνομα αρκούδας, παρότι ο ιδρυτής της στο Μεσαίωνα το εμπνεύστηκε από το πρώτο ζώο που σκότωσε σε κυνήγι.

Η τελευταία φορά που σκοτώθηκε αρκούδα στην Ελβετία, ήταν το 1904.


Τετάρτη 27 Ιουλίου 2005 - 16:52 (Ώρα Λονδίνου)

Τέρμα στη διαφήμιση καπνού

Κατά τους υπολογισμούς της Κομισιόν σε ετήσια βάση πεθαίνουν στην Ευρώπη 650.000 άνθρωποι, από ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα

Από τις 31 Ιουλίου τίθεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ισχύ η απαγόρευση της διαφήμισης προϊόντων καπνού σε έντυπα, ραδιόφωνο και στο ίντερνετ.

Θα απαγορεύεται επίσης, σύμφωνα με τον νόμο του 2003, η χορηγία πολιτιστικών ή αθλητικών διοργανώσεων, όπως π.χ τα γκραν πρι της Φόρμουλα 1, από καπνοβιομηχανίες.

Η διαφήμιση του καπνού στην τηλεόραση έχει ήδη απαγορευτεί στην ΕΕ από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90.

Ο αρμόδιος για την Υγεία και Προστασία του Καταναλωτή επίτροπος, Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι η εφαρμογή του νόμου θα σώσει ζωές και θα μειώσει τον αριθμό των Ευρωπαίων που πάσχουν από ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα.

Κατά τους υπολογισμούς της Κομισιόν σε ετήσια βάση πεθαίνουν στην Ευρώπη 650.000 άνθρωποι, από ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι η Κομισιόν δεν θα διστάσει να υποχρεώσει τις 9 από τις 25 χώρες που δεν έχουν ακόμη συμμορφωθεί με την απαγόρευση, να το πράξουν.

Η Γερμανία είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Κομισιόν, επιχειρηματολογώντας ότι δεν υπάρχει νομική βάση για την απαγόρευση των χορηγιών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επιχειρήσει να απαγορεύσει πλήρως τη διαφήμιση του καπνού το 1998, αλλά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακύρωσε το 2001 το σχετικό νόμο κρίνοντας πως υπερβαίνει τις αρμοδιότητες της ΕΕ.


Τετάρτη 27 Ιουλίου 2005 - 14:29 (Ώρα Λονδίνου)

Βρετανία: σύλληψη σημαντικού υπόπτου

Οι αστυνομικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιδρομές τους σε όλη τη Βρετανία

Οι βρετανικές αστυνομικές δυνάμεις πιστεύουν ότι ο ένας από τους τέσσερις υπόπτους που συνελήφθησαν στο Μπέρμινγχαμ μπορεί να ήταν ο δράστης των αποτυχημένων επιθέσεων στο Λονδίνο, στις 21 Ιουλίου.

Πρόκειται για τον Γιασίν Χασάν Ομάρ, ο οποίος έχει μεταφερθεί στο αστυνομικό τμήμα υψίστης ασφαλείας Πάντινγκτον Γκριν για ανάκριση.

Οι τέσσερις συλλήψεις στο Μπέρμινγχαμ έγιναν έπειτα από επιδρομές σε δύο τοποθεσίες, τα ξημερώματα, σε συνεργασία της τοπικής αστυνομίας με τα στελέχη της αντιτρομοκρατικής δύναμης και τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας.

Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν αναισθητικά όπλα με ηλεκτρική εκκένωση για να ακινητοποιήσουν τους υπόπτους.

Ένας ακόμη άνδρας συνελήφθη στο αεροδρόμιο Λούτον του Λονδίνου, κατά τη διάρκεια διαφορετικής επιδρομής.

Ο συλληφθείς ετοιμαζόταν να πετάξει με τις αερογραμμές Ryanair σε μία πολη της Γαλλίας.

Το βράδυ της Τρίτης, συνελήφθησαν δύο ακόμη άτομα στο Γκράντχαμ του Λίνκονσαϊρ.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι το πτώμα του άτυχου Βραζιλιάνου, Ζαν Σαρλς ντε Μενέζες, ο οποίος σκοτώθηκε από αστυνομικούς στο Λονδίνο, πρόκειται να μεταφερθεί στη Βραζιλία για την ταφή του.


Τετάρτη 27 Ιουλίου 2005 - 13:50 (Ώρα Λονδίνου)

Τάσσος Παπαδόπουλος: «Σημαντικό βήμα»

Συνέντευξη στη Ρόζυ Βουδούρη

Μεγάλο βήμα στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας θεωρεί την αναμενόμενη υπογραφή του πρωτοκόλλου τελωνειακής σύνδεσης από την Τουρκία ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος.

Αντιδρώντας στις δηλώσεις που έγιναν στη Ντάουνινγκ Στριτ, μετά τη συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε σε αποκλειστική του συνέντευξη στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ότι εάν το περιεχόμενο ενδεχόμενης συνοδευτικής επιστολής -την οποία θα επισυνάψει η Τουρκία κατά την υπογραφή του πρωτοκόλλου- ακυρώνει την ουσία του, δε θα γίνει δεκτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τόνισε συγχρόνως ότι, παρόλο που η υπογραφή του πρωτοκόλλου πράγματι δε συνιστά αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελεί πολύ μεγάλο βήμα προς την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

Η συνέντευξη του κ. Παπαδόπουλου:

Ακούστε την συνέντευξη

H επίσκεψή σας στη Ντάουνιγκ Στριτ και οι συναντήσεις που είχατε εσείς με τον κ Μπλερ και ο κ Ιακώβου με τον κ. Στρο, πέτυχαν το στόχο τους για την αναθέρμανση των σχέσεων των δυο χωρών;

Δεν θα έλεγα ότι οι σχέσεις χρειάζονται αναθέρμανση γιατί δεν ήταν ψυχρές, απλώς οι καλές σχέσεις θέλαμε να βελτιωθούν περισσότερο. Πάντα τέτοιες συναντήσεις μας δίνουν την ευκαιρία να εξετάσουμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν και τις δυο χώρες, βοηθούν και στην άρση παρεξηγήσεων και στην αποσαφήνιση των θέσεων. Νομίζω ότι ήταν μια πολύ χρήσιμη συνάντηση σε καλό, θερμό φιλικό κλίμα με εποικοδομητική διάθεση και έδωσε την ευκαιρία να επιβεβαιωθεί και από τις δυο πλευρές η κοινή επιθυμία για επαναφορά των καλών παραδοσιακών σχέσεων Αγγλίας και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Μπλερ, ως προεδρεύων τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσέφερε τις καλές του υπηρεσίες για τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με την ένταξη της Τουρκίας και με το Κυπριακό. Είπε ότι όλες οι πλευρές θέλουν το ίδιο, αλλά δεν συμφωνούν στο πώς θα το πετύχουν. Σας έδωσε κάποια πιο συγκεκριμένη ένδειξη σε σχέση με το τι σκοπεύει να κάνει ώστε να πετύχει αυτό το στόχο;

Είναι δυο διαφορετικά θέματα. Η φράση «και οι δυο επιδιώκουν το ίδιο, δεν ξέρουν πώς θα το πετύχουν ή δεν συμφωνούν», αφορούσε τις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου. Σχετικά με την πρόοδο της Τουρκίας για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τα θέματα είναι πολύ σαφή και τα είπε και δημοσία ο κ. Μπλερ, ότι δηλαδή οι κανόνες είναι οι ίδιοι για όλες τις χώρες και ότι κάθε μέλος ή κάθε αιτήτρια χώρα πρέπει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει υποβάλλουσα την αίτησή της για ένταξη, αυτό είναι σαφές.

Σε σχέση με την υπογραφή του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνιακής ένωσης από την Τουρκία, ποια εξέλιξη θα σας ικανοποιήσει;

Η συμμόρφωση της Τουρκίας με τις υποχρεώσεις που έχει, απλή και σαφής. Η Τουρκία πρέπει να υπογράψει το πρωτόκολλο, τελεία και παύλα. Αυτή είναι η υποχρέωσή της.

Το γεγονός ότι οι Τούρκοι αφήνουν να εννοηθεί πως θα υπάρχει και μια συνοδευτική διακήρυξη, της οποίας δε γνωρίζουμε βέβαια το περιεχόμενο, δημιουργεί προβλήματα, είναι κάτι που δε θα επιθυμούσατε;

Αυτό είναι κάτι που το εγείρει η τουρκική πλευρά, όχι η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή ούτε η προεδρία. Η υπογραφή είναι ένα θέμα, δεν υπάρχει θέμα συνοδευτικής επιστολής που να είναι, είτε προσαρμοσμένη είτε μέρος του πρωτοκόλλου. Αυτή η επιστολή είναι δήλωση μονομερής της Τουρκίας, η οποία καμία νομική σημασία δεν έχει. Εάν, από τη άλλη, η δήλωση προβαίνει σε διακηρύξεις προσθέσεων ότι η Τουρκία θα πάρει το ένα ή το άλλο μέτρο που ουσιαστικά θα ουδετεροποιεί ή θα ακυρώνει την ουσία και την σημασία του πρωτοκόλλου, τότε η επιτροπή δεν θα παραδεχθεί ότι αυτό συνιστά υπογραφή, όπως έχει υποχρέωση να πράξει η Τουρκία. Από πλευράς επιτροπής τα θέματα είναι σαφή. Η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει αμφισβητήσεις ή μια σύγχυση γύρω από τις προθέσεις της.

Κατά μια συγκυρία, συνέπεσε την ώρα που βρίσκεστε εσείς εδώ να έρθει και ο κ. Ερντογάν, ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Μπλερ και ο κ. Μπλερ δήλωσε πως κατέστησε σαφές στον κ Ερντογάν ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου δε σημαίνει και αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή τη δήλωση πως την κρίνετε;

Δεν έχω ακούσει τη δήλωση. Η απόφαση του (Ευρωπαϊκού) Συμβουλίου στις 17 Δεκεμβρίου είναι σαφής. Βεβαίως η υπογραφή από μόνη της δεν συνιστά αναγνώριση, γι αυτό δεν χρειάζεται να γίνει δήλωση από την Τουρκία, αλλά σίγουρα είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ μια αιτούσας χώρας και ενός μέλους κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το είχα δηλώσει και εγώ ο ίδιος στην συνεδρία του Συμβουλίου, που πήρε την απόφαση.


Τετάρτη 27 Ιουλίου 2005 - 12:19 (Ώρα Λονδίνου)

Το νομοσχέδιο για το εργασιακό

Η κοινοβουλευτική συζήτηση του νομοσχεδίου για το εργασιακό, η απεργία της ΓΣΕΕ και η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων, είναι τα θέματα του ελληνικού Τύπου.

Πρωτοσέλιδοι τίτλοι των εφημερίδων της Τετάρτης:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 3.617 προσλήψεις χωρίς διαγωνισμό. Νέες θέσεις στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Επίδομα επικινδυνότητας στα Σώματα Ασφαλείας με απόφαση της κυβέρνησης και αύξηση του βασικού μισθού από τον Σεπτέμβριο.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Πικρό μήνυμα για τη ΓΣΕΕ. Οι εργαζόμενοι γύρισαν την πλάτη στον Πολυζωγόπουλο.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κομμένα κινητά και τσιγάρα. Αποκάλυψη: Οι εντολές Ανδρεουλάκου στους δημόσιους υπαλλήλους.

Η ΑΥΓΗ: Τα συνδικάτα σε θέση μάχης για το 8ωρο. Άρχισε χθες στη Βουλή η συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Το μεγάλο φιάσκο των εργατοπατέρων. Μόνο 150 αριστεριστές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πολυζωγόπουλου και συγκεντρώθηκαν χθες έξω από την Βουλή.

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Μπόμπες" και δηλητήρια σερβίρονται στα νυχτερινά κέντρα. Πρωτοφανή νοθεία έως και 100% διαπίστωσαν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 7 βαθιές πληγές στο ασφαλιστικό. Τα αγκάθια του συστήματος που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

ΕΘΝΟΣ: Στο κόκκινο Ταμεία και επικουρικές. Συντάξεις: Ανάγκη για έκτακτη ενίσχυση με 700 εκατ. ευρώ μέσα στο 2005.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ενώ στην Κύπρο κλαίνε ακόμη χήρες και ορφανά πάνω στους τάφους και για τους αγνοούμενους... Αποκατάσταση της Δημοκρατίας με μοντελάκια και εξώπλατα στο Προεδρικό Μέγαρο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Φιάσκο οι κινητοποιήσεις ΓΣΕΕ και "ΠΑΜΕ" εναντίον του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις που συζητείται στη Βουλή.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δημόσιο: Στο τραπέζι τα 1.200 ευρώ. Κυβέρνηση: Εξετάζεται το αίτημα της ΑΔΕΔΥ για το βασικό μισθό.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Άγρια νοθεία σε μπαρ-εστιατόρια. Φοροδιαφεύγουν δύο στα τρία και σερβίρουν "μπόμπες".

ΕΣΤΙΑ: Αναγκαία τομή στην φορολογία. Η θέσπισις ενιαίου συντελεστού φόρου.

ESPRESSO: "Δεν είμαι πλούσια χήρα". Η Λιάνη ξεσπά στην "Espresso". Αποκλειστική συνέντευξη.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Άτονη η απεργία, σε τελική ευθεία το εργασιακό. Χάνει δυνάμεις η ηγεσία της ΓΣΕΕ. Οξεία ρητορεία από Γ. Α. Παπανδρέου.

Ο ΛΟΓΟΣ: Επιμένει η φημολογία για εκλογές. Υπέρ ο Μεϊμαράκης, κατά ο Μητσοτάκης.

ΤΑ ΝΕΑ: Τεστ αντοχής με αυξήσεις έως 2,5%. Νέα μείωση εισοδημάτων για μισθωτούς-συνταξιούχους.

Η ΝΙΚΗ: Νόμος των εργοδοτών. Δυναμική απάντηση της ΓΣΕΕ για τα εργασιακά.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συνεχίζουμε με νέες δυνάμεις. Επιτυχία σημείωσε η πανελλαδική απεργία.

TRAFFIC NEWS: Άφησε σημάδια η καλλονή της Βέροιας. Θέμα ημερών η εξιχνίαση.

Η ΧΩΡΑ: Αναγνώριση βαρέων και ανθυγιεινών. Τα αιτήματα των Σωμάτων Ασφαλείας.

City Press: Αποχαιρετισμός στο 8ωρο. Προβλήματα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα από τη χθεσινή απεργία.

METRO: Ραντεβού στη ΔΕΘ. Καυτό φθινόπωρο υπόσχονται στην κυβέρνηση τα συνδικάτα.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ακίνητα: φόρος υπεραξίας. Τι αλλάζει στην οικοδομή από το Σεπτέμβριο.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Θεσσαλονίκη-Ελλάδα των εργαζομένων. Κατά του απάνθρωπου νομοσχεδίου που ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις, καταργεί το 8ωρο και τις συλλογικές συμβάσεις.

Νομοσχέδιο για τα εργασιακά - Απεργία

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι «με την εκτίμηση ότι η χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ δεν απέδωσε τα αναμενόμενα από την ηγεσία της, η κυβέρνηση προχωρεί στην οριστική ρύθμιση του εργασιακού στη Βουλή και προετοιμάζεται για τον δεύτερο κύκλο αλλαγών, που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής στη ΔΕΘ, αρχές Σεπτεμβρίου».

»Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θεωρεί ότι η χθεσινή απεργία έδωσε τέλος σε μία κρίσιμη πρώτη φάση των συνδικαλιστικών αντιδράσεων, ότι οι κεφαλές της ΓΣΕΕ έχουν απολέσει σημαντική δύναμη στους χώρους των εργαζομένων και ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι σε θέση να εμποδίσει τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις».

Η City Press γράφει ότι «η κυβέρνηση αποφασισμένη να επιταχύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές παρά τη λαϊκή δυσαρέσκεια που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις με την πολιτική της».

»Τα "μπάνια του λαού" προσφέρουν πολιτικό και χρονικό περιθώριο στην κυβέρνηση, η πολιτική της οποίας όμως πρέπει να φέρει σχετικά σύντομα θετικό οικονομικό αποτέλεσμα»

Η Metro σημειώνει ότι «ε κλίμα πολεμικής ετοιμότητας βρίσκονται τα συνδικάτα, υποσχόμενα στην κυβέρνηση ακόμη πιο... καυτό Σεπτέμβριο, με τις κινητοποιήσεις να μεταφέρονται στη συμπρωτεύουσα και τις αντιδράσεις των εργαζομένων να συγχρονίζονται με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ για τα επόμενα βήματα της κυβερνητικής πολιτικής».

Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι «ια μια ακόμη φορά αναδείχτηκε σε όλο του το μεγαλείο το χάσμα που χωρίζει τον δημόσιο από τον ιδιωτικό τομέα. Στην χθεσινή απεργία της ΓΣΕΕ ανταποκρίθηκε κατά την πάγια τακτική σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, οι οποίοι βρήκαν την ευκαιρία για μία ακόμη κοπάνα, οδεύοντας προς τις παραλίες»

Η ΑΥΓΗ ισχυρίζεται ότι «ακρά περίοδο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων σηματοδοτεί η χθεσινή πανελλαδική απεργία για την υπεράσπιση του οκταώρου. Το επίμαχο νομοσχέδιο συζητείται από χθες στη Βουλή, δέχεται όμως συνεχώς πλήγματα».

»πιστημονική Επιτροπή της Βουλής εκφράζει ενστάσεις για το αν μπορεί να είναι κρατικός υπάλληλος ο "διαιτητής" που θα διορίζεται προκειμένου να περάσει η "διευθέτηση"»

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υπογραμμίζει ότι « επιτυχία της χτεσινής πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας έστειλε ηχηρό μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής αντεργατικής πολιτικής και δημιουργεί προϋποθέσεις για την παραπέρα ενίσχυση των αγώνων».

»Δυναμικές και μαχητικές οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε δεκάδες ακόμη πόλεις σε όλη τη χώρα».

Φοροδιαφυγή - Νοθευμένα προϊόντα

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ «σε νέα γάγγραινα της αγοράς εξελίσσεται η νοθεία των ποτών, πέραν εκείνης της φοροδιαφυγής, που ενδημεί στον χώρο των επιχειρήσεων εστίασης και κέντρων διασκέδασης».

»Μικτά συνεργεία του ΣΔΟΕ και του Γενικού Χημείου του Κράτους σε πρόσφατους ελέγχους στην Αττική ανακάλυψαν εκτεταμένη νοθεία στα ποτά σε ποσοστό 20-100% των δειγμάτων που ελήφθησαν. Από κοντά και η μεγάλη φοροδιαφυγή στον ίδιο χώρο. Δύο στις τρεις επιχειρήσεις συνελήφθησαν να φοροδιαφεύγουν με ιδιαίτερη "ροπή" στη μη έκδοση αποδείξεων».

Το ΒΗΜΑ αναφέρει ότι «νεφρική ανεπάρκεια, τύφλωση, καρκίνο και τελικά θάνατο μπορεί να προκαλέσουν τα ποτά "μπόμπες" και οι... δηλητηριώδεις ξηροί καρποί που σερβίρονται στα νυχτερινά κέντρα».

»ΣΔΟΕ και Γενικό Χημείο του Κράτους διαπίστωσαν πρωτοφανή νοθεία, από 20% ως και 100%, στα πλέον δημοφιλή ποτά (τεκίλα, ρούμι, βότκα και ουίσκι), αλλά το υπουργείο Οικονομικών αποκρύπτει τα ονόματα των νυχτερινών κέντρων που τα διακινούσαν».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 27 Ιουλίου 2005 - 14:12 (Ώρα Λονδίνου)

Αναγνώριση δράστη στην Αίγυπτο

Οι επιθέσεις έλαβαν χώρα σε δύο ξενοδοχεία και μία τοπική αγορά

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου αναγνώρισαν την ταυτότητα ενός άνδρα που θεωρείται ύποπτος για τις πολύνεκρες επιθέσεις στο τουριστικό θέρετρο Σαρμ Αλ Σεϊχ πριν από λίγες ημέρες.

Πιστεύεται ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου που ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά και κατέστρεψε το ξενοδοχείο Κήποι της Γκαζάλα ήταν ο Μουσά Μπαντράν.

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε προειδοποίηση για επίθεση, λίγες ημέρες πριν από τις επιθέσεις.

Ωστόσο, τα μέτρα ασφαλείας αυξήθηκαν μόνο γύρω από τα καζίνο, καθώς η αστυνομία πίστευε ότι ήταν πιθανοί στόχοι.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέτεντ Πρες αναφέρει ότι απολύθηκαν οι επικεφαλής των τμημάτων ασφαλείας, καθώς θεωρήθηκε ότι απέτυχαν να προβλέψουν ή να αποτρέψουν τις επιθέσεις.

Τουλάχιστον 64 άτομα σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις, η οποίες έλαβαν χώρα σε δύο ξενοδοχεία και μία τοπική αγορά.

Πιστεύεται όμως ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι ακόμη μεγαλύτερος και μπορεί να φθάνει τους 88 νεκρούς.

Η ανακάλυψη του πτώματος ενός από των βομβιστών προσφέρει νέα στοιχεία στις έρευνες, ωστόσο ακόμη δεν είναι σαφές ποιοί βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις.


Τετάρτη 27 Ιουλίου 2005 - 14:29 (Ώρα Λονδίνου)

Βρετανία: σύλληψη σημαντικού υπόπτου

Οι αστυνομικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιδρομές τους σε όλη τη Βρετανία

Οι βρετανικές αστυνομικές δυνάμεις πιστεύουν ότι ο ένας από τους τέσσερις υπόπτους που συνελήφθησαν στο Μπέρμινγχαμ μπορεί να ήταν ο δράστης των αποτυχημένων επιθέσεων στο Λονδίνο, στις 21 Ιουλίου.

Ο εν λόγω ύποπτος έχει μεταφερθεί στο αστυνομικό τμήμα υψίστης ασφαλείας Πάντινγκτον Γκριν για ανάκριση.

Οι τέσσερις συλλήψεις στο Μπέρμινγχαμ έγιναν έπειτα από επιδρομές σε δύο τοποθεσίες, τα ξημερώματα, σε συνεργασία της τοπικής αστυνομίας με τα στελέχη της αντιτρομοκρατικής δύναμης και τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας.

Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν αναισθητικά όπλα με ηλεκτρική εκκένωση για να ακινητοποιήσουν τους υπόπτους.

Ένας ακόμη άνδρας συνελήφθη στο αεροδρόμιο Λούτον του Λονδίνου, κατά τη διάρκεια διαφορετικής επιδρομής.

Ο συλληφθείς ετοιμαζόταν να πετάξει με τις αερογραμμές Ryanair σε μία πολη της Γαλλίας.

Το βράδυ της Τρίτης, συνελήφθησαν δύο ακόμη άτομα στο Γκράντχαμ του Λίνκονσαϊρ.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι το πτώμα του άτυχου Βραζιλιάνου, Ζαν Σαρλς ντε Μενέζες, ο οποίος σκοτώθηκε από αστυνομικούς στο Λονδίνο, πρόκειται να μεταφερθεί στη Βραζιλία για την ταφή του.


Τετάρτη 27 Ιουλίου 2005 - 12:59 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιπαραθέσεις για το εργασιακό

Οι κινητοποιήσεις κορυφώθηκαν με την έναρξη των συζητήσεων στη Βουλή

Ανεβαίνει το θερμόμετρο για το εργασιακό μετά την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις, εν μέσω κινητοποιήσεων από συνδικάτα και αντιπολίτευση.

Με την έναρξη σχεδόν της συζήτησης σημειώθηκε αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Απασχόλησης, Πάνο Παναγιωτόπουλο, και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Την ίδια στιγμή, τόσο η ΓΣΕΕ όσο και η ΑΔΕΔΥ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το ποσοστό της συμμετοχής στη χθεσινή 24ωρη απεργία και τις στάσεις εργασίας.

Ωστόσο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η κινητοποιήσεις δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και για αυτό αυτό θα προχωρήσει στην οριστική ρύθμιση του εργασιακού στη Βουλή.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ προειδοποιεί με συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ζητώντας την ακύρωση των «αντεργατικών ρυθμίσεων», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Απασχόλησης, Πάνος Παναγιωτόπουλος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για «παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση του περιεχομένου των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου».

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο πλήττει τόσο την οικογένεια του εργαζόμενου όσο και την ανταγωνιστικότητα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «με ταξικά απροκάλυπτο τρόπο, κάνει πρωτοφανή επίδειξη αυταρχισμού και εισάγει μέτρα κοινωνικά άδικά και αναπτυξιακά τυφλά».


Τετάρτη 27 Ιουλίου 2005 - 12:19 (Ώρα Λονδίνου)

Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά

Η κοινοβουλευτική συζήτηση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, η απεργία της ΓΣΕΕ και η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων, είναι τα θέματα του ελληνικού Τύπου.

Πρωτοσέλιδοι τίτλοι των εφημερίδων της Τετάρτης:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 3.617 προσλήψεις χωρίς διαγωνισμό. Νέες θέσεις στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Επίδομα επικινδυνότητας στα Σώματα Ασφαλείας με απόφαση της κυβέρνησης και αύξηση του βασικού μισθού από τον Σεπτέμβριο.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Πικρό μήνυμα για τη ΓΣΕΕ. Οι εργαζόμενοι γύρισαν την πλάτη στον Πολυζωγόπουλο.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κομμένα κινητά και τσιγάρα. Αποκάλυψη: Οι εντολές Ανδρεουλάκου στους δημόσιους υπαλλήλους.

Η ΑΥΓΗ: Τα συνδικάτα σε θέση μάχης για το 8ωρο. Άρχισε χθες στη Βουλή η συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Το μεγάλο φιάσκο των εργατοπατέρων. Μόνο 150 αριστεριστές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πολυζωγόπουλου και συγκεντρώθηκαν χθες έξω από την Βουλή.

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Μπόμπες" και δηλητήρια σερβίρονται στα νυχτερινά κέντρα. Πρωτοφανή νοθεία έως και 100% διαπίστωσαν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 7 βαθιές πληγές στο ασφαλιστικό. Τα αγκάθια του συστήματος που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

ΕΘΝΟΣ: Στο κόκκινο Ταμεία και επικουρικές. Συντάξεις: Ανάγκη για έκτακτη ενίσχυση με 700 εκατ. ευρώ μέσα στο 2005.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ενώ στην Κύπρο κλαίνε ακόμη χήρες και ορφανά πάνω στους τάφους και για τους αγνοούμενους... Αποκατάσταση της Δημοκρατίας με μοντελάκια και εξώπλατα στο Προεδρικό Μέγαρο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Φιάσκο οι κινητοποιήσεις ΓΣΕΕ και "ΠΑΜΕ" εναντίον του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις που συζητείται στη Βουλή.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δημόσιο: Στο τραπέζι τα 1.200 ευρώ. Κυβέρνηση: Εξετάζεται το αίτημα της ΑΔΕΔΥ για το βασικό μισθό.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Άγρια νοθεία σε μπαρ-εστιατόρια. Φοροδιαφεύγουν δύο στα τρία και σερβίρουν "μπόμπες".

ΕΣΤΙΑ: Αναγκαία τομή στην φορολογία. Η θέσπισις ενιαίου συντελεστού φόρου.

ESPRESSO: "Δεν είμαι πλούσια χήρα". Η Λιάνη ξεσπά στην "Espresso". Αποκλειστική συνέντευξη.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Άτονη η απεργία, σε τελική ευθεία το εργασιακό. Χάνει δυνάμεις η ηγεσία της ΓΣΕΕ. Οξεία ρητορεία από Γ. Α. Παπανδρέου.

Ο ΛΟΓΟΣ: Επιμένει η φημολογία για εκλογές. Υπέρ ο Μεϊμαράκης, κατά ο Μητσοτάκης.

ΤΑ ΝΕΑ: Τεστ αντοχής με αυξήσεις έως 2,5%. Νέα μείωση εισοδημάτων για μισθωτούς-συνταξιούχους.

Η ΝΙΚΗ: Νόμος των εργοδοτών. Δυναμική απάντηση της ΓΣΕΕ για τα εργασιακά.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συνεχίζουμε με νέες δυνάμεις. Επιτυχία σημείωσε η πανελλαδική απεργία.

TRAFFIC NEWS: Άφησε σημάδια η καλλονή της Βέροιας. Θέμα ημερών η εξιχνίαση.

Η ΧΩΡΑ: Αναγνώριση βαρέων και ανθυγιεινών. Τα αιτήματα των Σωμάτων Ασφαλείας.

City Press: Αποχαιρετισμός στο 8ωρο. Προβλήματα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα από τη χθεσινή απεργία.

METRO: Ραντεβού στη ΔΕΘ. Καυτό φθινόπωρο υπόσχονται στην κυβέρνηση τα συνδικάτα.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ακίνητα: φόρος υπεραξίας. Τι αλλάζει στην οικοδομή από το Σεπτέμβριο.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Θεσσαλονίκη-Ελλάδα των εργαζομένων. Κατά του απάνθρωπου νομοσχεδίου που ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις, καταργεί το 8ωρο και τις συλλογικές συμβάσεις.

Νομοσχέδιο για τα εργασιακά - Απεργία

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι «με την εκτίμηση ότι η χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ δεν απέδωσε τα αναμενόμενα από την ηγεσία της, η κυβέρνηση προχωρεί στην οριστική ρύθμιση του εργασιακού στη Βουλή και προετοιμάζεται για τον δεύτερο κύκλο αλλαγών, που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής στη ΔΕΘ, αρχές Σεπτεμβρίου».

»Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θεωρεί ότι η χθεσινή απεργία έδωσε τέλος σε μία κρίσιμη πρώτη φάση των συνδικαλιστικών αντιδράσεων, ότι οι κεφαλές της ΓΣΕΕ έχουν απολέσει σημαντική δύναμη στους χώρους των εργαζομένων και ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι σε θέση να εμποδίσει τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις».

Η City Press γράφει ότι «η κυβέρνηση αποφασισμένη να επιταχύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές παρά τη λαϊκή δυσαρέσκεια που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις με την πολιτική της».

»Τα "μπάνια του λαού" προσφέρουν πολιτικό και χρονικό περιθώριο στην κυβέρνηση, η πολιτική της οποίας όμως πρέπει να φέρει σχετικά σύντομα θετικό οικονομικό αποτέλεσμα»

Η Metro σημειώνει ότι «ε κλίμα πολεμικής ετοιμότητας βρίσκονται τα συνδικάτα, υποσχόμενα στην κυβέρνηση ακόμη πιο... καυτό Σεπτέμβριο, με τις κινητοποιήσεις να μεταφέρονται στη συμπρωτεύουσα και τις αντιδράσεις των εργαζομένων να συγχρονίζονται με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ για τα επόμενα βήματα της κυβερνητικής πολιτικής».

Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι «ια μια ακόμη φορά αναδείχτηκε σε όλο του το μεγαλείο το χάσμα που χωρίζει τον δημόσιο από τον ιδιωτικό τομέα. Στην χθεσινή απεργία της ΓΣΕΕ ανταποκρίθηκε κατά την πάγια τακτική σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, οι οποίοι βρήκαν την ευκαιρία για μία ακόμη κοπάνα, οδεύοντας προς τις παραλίες»

Η ΑΥΓΗ ισχυρίζεται ότι «ακρά περίοδο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων σηματοδοτεί η χθεσινή πανελλαδική απεργία για την υπεράσπιση του οκταώρου. Το επίμαχο νομοσχέδιο συζητείται από χθες στη Βουλή, δέχεται όμως συνεχώς πλήγματα».

»πιστημονική Επιτροπή της Βουλής εκφράζει ενστάσεις για το αν μπορεί να είναι κρατικός υπάλληλος ο "διαιτητής" που θα διορίζεται προκειμένου να περάσει η "διευθέτηση"»

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υπογραμμίζει ότι « επιτυχία της χτεσινής πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας έστειλε ηχηρό μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής αντεργατικής πολιτικής και δημιουργεί προϋποθέσεις για την παραπέρα ενίσχυση των αγώνων».

»Δυναμικές και μαχητικές οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε δεκάδες ακόμη πόλεις σε όλη τη χώρα».

Φοροδιαφυγή - Νοθευμένα προϊόντα

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ «σε νέα γάγγραινα της αγοράς εξελίσσεται η νοθεία των ποτών, πέραν εκείνης της φοροδιαφυγής, που ενδημεί στον χώρο των επιχειρήσεων εστίασης και κέντρων διασκέδασης».

»Μικτά συνεργεία του ΣΔΟΕ και του Γενικού Χημείου του Κράτους σε πρόσφατους ελέγχους στην Αττική ανακάλυψαν εκτεταμένη νοθεία στα ποτά σε ποσοστό 20-100% των δειγμάτων που ελήφθησαν. Από κοντά και η μεγάλη φοροδιαφυγή στον ίδιο χώρο. Δύο στις τρεις επιχειρήσεις συνελήφθησαν να φοροδιαφεύγουν με ιδιαίτερη "ροπή" στη μη έκδοση αποδείξεων».

Το ΒΗΜΑ αναφέρει ότι «νεφρική ανεπάρκεια, τύφλωση, καρκίνο και τελικά θάνατο μπορεί να προκαλέσουν τα ποτά "μπόμπες" και οι... δηλητηριώδεις ξηροί καρποί που σερβίρονται στα νυχτερινά κέντρα».

»ΣΔΟΕ και Γενικό Χημείο του Κράτους διαπίστωσαν πρωτοφανή νοθεία, από 20% ως και 100%, στα πλέον δημοφιλή ποτά (τεκίλα, ρούμι, βότκα και ουίσκι), αλλά το υπουργείο Οικονομικών αποκρύπτει τα ονόματα των νυχτερινών κέντρων που τα διακινούσαν».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 27 Ιουλίου 2005 - 10:50 (Ώρα Λονδίνου)

Υπόθεση παιδεραστίας στη Γαλλία

Μία από τις γυναίκες κατηγορούμενες

Η Γαλλία αναμένει τις δικαστικές αποφάσεις της μεγαλύτερης υπόθεσης παιδεραστών στην ιστορία της, καθώς 65 άνδρες και γυναίκες κατηγορούνται για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.

Η υπόθεση έχει συνταράξει την κοινή γνώμη παγκοσμίως, καθώς 65 άτομα κατηγορούνται ότι κακοποίησαν σεξουαλικά είτε τα δικά τους παιδιά ή παιδιά άλλων σε μία φτωχή γειτονιά στην πόλη Ανζέρ.

Οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι 45 τουλάχιστον παιδιά από έξι μηνών μέχρι 14 χρόνων προσφέρονταν σε ενήλικους για σεξ, σε αντάλλαγμα για μικρά χρηματικά ποσά ή πακέτα τσιγάρων.

Εάν κριθούν ένοχοι, ορισμένοι από τους κατηγορούμενους μπορεί να καταδικασθούν ακόμη και σε ισόβια κάθειρξη.

Οι κατηγορούμενοι είναι 39 άνδρες και 26 γυναίκες, από 27 μέχρι και 73 χρόνων. Η δίκη αναμένεται να στοιχίσει συνολικά ένα εκατομμύριο ευρώ.

Η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων λάμβανε χώρα από τον Ιανουάριο του 1999 μέχρι το Φεβρουάριο του 2002.

Η αστυνομία διαθέτει 25.000 σελίδες αποδεικτικών στοιχείων σε CD-Romμ, οι εισαγγελείς έχουν διατυπώσει τις κατηγορίες τους σε 430, ενώ υπάρχουν συνολικά 150 αυτόπτες μάρτυρες.

Στην υπόθεση συμμετέχουν 60 δικηγόροι - 51 συνήγοροι υπεράσπισης και 9 μέλη της πολιτικής αγωγής.

Πολλοί από τους κατηγορούμενους είχαν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση και οι ίδιοι όταν ήταν παιδιά.


Ανησυχίες για το Ντισκάβερι

Το Ντισκάβερι θα φτάσει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε δύο μέρες

Οι αστροναύτες του διαστημικού λεωφορείου Ντισκάβερι, οι οποίοι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, αναμένεται να βγουν έξω από το διαστημικό λεωφορείο για να επιθεωρήσουν το περίβλημά του.

Οι αστροναύτες έχουν λάβει εντολές να διαπιστώσουν εάν υπήρξαν ζημίες κατά την εκτόξευση χθες.

Το διαστημικό λεωφορείο αναμένεται να φτάσει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό την Πέμπτη.

Κατά την εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου υπήρξαν ορισμένα θραύσματα που φάνηκαν να πέφτουν από το περίβλημά του.

Το γεγονός έχει θορυβήσει τη ΝΑΣΑ, καθώς πριν από δυόμισι χρόνια είχε καταστραφεί το διαστημικό λεωφορείο Κολούμπια.

Το τραγικό δυστύχημα του Κολούμπια είχε επιφέρει το θάνατο και των επτά αστροναυτών του πληρώματος.

Το Κολούμπια καταστράφηκε ολοσχερώς ενώ προσπαθούσε να διέλθει από την ατμόσφαιρα της Γης.

Κατά την εκτόξευση του Ντισκάβερι την Τρίτη παρευρέθηκε πλήθος κόσμου. Ανάμεσα στο συγκεντρωμένο πλήθος ήταν και η πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Λόρα Μπους, και ο αδελφός του Αμερικανού προέδρου, κυβερνήτης της Φλόριντα, Τζεμπ Μπους.


Τετάρτη 27 Ιουλίου 2005 - 11:14 (Ώρα Λονδίνου)

Υποστήριξη Βρετανίας προς Τουρκία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε την υποστήριξή του για την υποψηφιότητα της Τουρκίας

Στη δήλωση ότι το πρωτόκολλο τελωνειακής σύνδεσης δεν συνεπάγεται αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία προέβη ο Τόνι Μπλερ κατά τη συνάντησή του με τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει την Κύπρο μέχρι να υπάρξει διευθέτηση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι το όλο θέμα είχε καταστεί σαφές από τους ηγέτες της ΕΕ τους περασμένους μήνες.

Παράλληλα, εξέφρασε για άλλη μια φορά την υποστήριξη της Βρετανίας προς την τουρκική υποψηφιότητα ένταξης στην ΕΕ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός και ο Τούρκος ομόλογός του συναντήθηκαν στη βρετανική πρωτεύουσα, λίγο μετά τις επιθέσεις στο Λονδίνο και σε τουριστικό θέρετρο της Τουρκίας.

Ο κ. Ερντογάν είπε ότι ο στόχος της τρομοκρατίας είναι να προκαλέσει αντιπαράθεση ανάμεσα στη Δύση και το Ισλάμ, αλλά τόνισε ότι η Δύση δεν θα πέσει σε αυτήν την παγίδα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον κ. Ερντογάν ότι η ημερομηνία που έχει δοθεί για τις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας εξακολουθεί να ισχύει.

Από την πλευρά του, Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αρχίσει διαπραγματεύσεις για την υποψηφιότητά της τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, η κοινή γνώμη στην κοινότητα εκφράζει επιφυλάξεις για μία νέα διεύρυνση μετά την απόρριψη της συνταγματικής συνθήκης από τη Γαλλία και την Ολλανδία.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα στις οποίες η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία, εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ένταξη της Τουρκίας στην κοινότητα.

Πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, η Τουρκία οφείλει να υπογράψει το πρωτόκολλο τελωνιακής σύνδεσης με την Κύπρο, την οποία όμως δεν αναγνωρίζει επισήμως ως χώρα.


Τετάρτη 27 Ιουλίου 2005 - 07:48 (Ώρα Λονδίνου)

Τέσσερις συλλήψεις

Όλες οι συλλήψεις έγιναν στο Μπέρμιγχαμ

Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε σε δυο διαφορετικές διευθύνσεις του Μπέρμιγχαμ, τέσσερα άτομα σε σχέση με τις βομβιστικές επιθέσεις της περασμένης Πέμπτης στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΒC ο ένας συλληφθείς είναι ένας εκ των υπόπτων για τις απόπειρες βομβιστικών επιθέσεων της 21ης Ιουλίου.

Για τη σύλληψη του ενός εξ αυτών έγινε χρήση αναισθητοποιητικού όπλου.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Λονδίνο όπου ανακρίνεται.

Σε μια από τις διευθύνσεις που ερευνήθηκαν βρέθηκε ύποπτο πακέτο και η περιοχή έχει εκκενωθεί.

Προειδοποιήσεις Μπλερ

Νωρίτερα, ο αρχηγός της αστυνομίας του Λονδίνου, σερ Ίαν Μπλερ, είπε ότι εκείνοι που αποπειράθηκαν ανεπιτυχώς να ανατινάξουν τρία τρένα του μετρό και ένα λεωφορείου την περασμένη Πέμπτη, ίσως εξακολουθούν να είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν νέα επίθεση.

Αλλά, συμπλήρωσε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.

Σε διαμέρισμα και σε γκαράζ, στο βόρειο Λονδίνο, όπου έμεναν οι ύποπτοι για τις επιθέσεις η αστυνομία βρήκε χτες υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή εκρηκτικών.

Η αστυνομία εξετάζει ακόμα πληροφορίες ότι οι δράστες, μετά τις αποτυχημένες απόπειρες τους επέστρεψαν για λίγη ώρα στο διαμέρισμα.

Αντιτρομοκρατικά μέτρα

Την Τρίτη, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, ανακοίνωσε σειρά νέων αντιτρομοκρατικών μέτρων που εξετάζει η κυβέρνησή του, μετά τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο, από τις οποίες πάνω από 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται μέτρα κατά βιβλιοπωλείων και εκδοτών που διαδίδουν εξτρεμιστικά βιβλία και το κλείσιμο διαδικτυακών τόπων που προωθούν τη βία.

Ο Τόνι Μπλερ άφησε ακόμα, να εννοηθεί πως διάκειται θετικά στην πρόταση της αστυνομίας για επέκταση του χρόνου προφυλάκισης υπόπτων χωρίς την απαγγελία κατηγορίας, από 14 μέρες σε τρεις μήνες.

Οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τους οποίους είχε συνάντηση, εξέφρασαν επιφυλάξεις πως ένα τέτοιο μέτρο θα απειλήσει βασικά πολιτικά δικαιώματα.


Τετάρτη 27 Ιουλίου 2005 - 07:15 (Ώρα Λονδίνου)

Περί τρομοκρατίας

Σε πρωτοσέλιδο σχόλιό της η γαλλική Λε Μοντ (Le Monde) αναφέρεται στο θέμα της τρομοκρατίας λέγοντας πως «η ισλαμική τρομοκρατία βρίσκεται εδώ για να μείνει».

«Πράγματι πρόκειται για έναν αγώνα εναντίον των δημοκρατιών και αυτών που αυτές εκπροσωπούν [και οι ισλαμιστές τρομοκράτες έχουν] ένα στόχο μόνο κατά νου: να σκοτώσουν τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό δυτικών πολιτών» λέει η εφημερίδα.

Η εισβολή στο Ιράκ, εκτιμά, η γαλλική εφημερίδα, όχι μόνο δεν έδωσε «την απάντηση στην τρομοκρατία» κι επιπλέον «όπως είχαν προβλέψει οι Ευρωπαίοι επέτεινε την έχθρα των ακραίων ισλαμιστών».

Σε ανάλογους τόνους η ρουμανική Ζίουα (Ziua) λέει πως «η επίθεση στο Λονδίνο είναι η μάχη για της Αγγλία. Η άμυνα της Αγγλίας γίνεται η άμυνα για την Ευρώπη και για τις αξίες της δυτικής δημοκρατίας. Δεν είναι απλά μια επιθετική πράξη εναντίον ενός οικονομικού κέντρου του κόσμου, εναντίον μιας μεγάλης ευρωπαϊκής μητρόπολης, αλλά μια άμεση επίθεση σε ένα ολόκληρο σύστημα αξιών», λέει η εφημερίδα του Βουκουρεστίου.

Συμπληρώνει πως η Ευρωπαίοι και μη Ευρωπαίοι «θα βρούμε τις πιο κατάλληλες λύσεις» και σημειώνοντας την διαφαινόμενη αμερικανο-γερμανική προσέγγιση καταλήγει ότι «Ενωμένοι θα νικήσουμε».

Φόνος βαν Γκοχ

Η ολλανδική Χάντελσμπλαντ (Handelsblad) αναφερόμενη στην καταδίκη του ισλαμιστή δολοφόνου του ολλανδού σκηνοθέτη Τεό βαν Γκοχ, χαιρετίζει την απόφαση για επιβολή ισόβιων δεσμών, λέγοντας πως σε αυτή την περίπτωση οι δικαστές δεν μπορούσαν να εφαρμόσουν την αρχή πως κάθε κατάδικος θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα επιστροφής στην κοινωνία.

«Το δικαστήριο έπρεπε, πράγματι, να καταλήξει πως τα εγκλήματα του Μοχάμεντ Μπουγιέρι ήταν τόσο σοβαρά που ο κόσμος έπρεπε να προστατευθεί από αυτόν όσο γίνεται περισσότερο» λέει η ολλανδική εφημερίδα., που όμως εκφράζει επιφυλάξεις για το αν θα έπρεπε ο φόνος του ολλανδού σκηνοθέτη να χαρακτηριστεί «τρομοκρατική πράξη».

Η γερμανική Ντι Βελτ (Die Welt) λέει ότι η περίπτωση έχει συνέπειες για όλους του Ολλανδούς «που πλέον δεν μπορούν να αγνοούν πως η τρομοκρατία έφτασε ανάμεσά τους».

Η Ντι Ταγκεστσάιτουνγκ (Die Tageszeitung) προειδοποιεί πως η ιδέα της πολυπολιτισμικής κοινωνίας έχει αποτύχει.

«Η πολυπολιτισμική κοινωνία είναι γεγονός, όπως και οι αντιφάσεις της» λέει η γερμανική εφημερίδα.

Νίγηρας

Η γαλλική Λιμπερασιόν (Liberation) δημοσιεύει στο πρωτοσέλιδό της μιαν ολοσέλιδη φωτογραφία ενός σκελετωμένου παιδιού κι εξηγεί στο κύριο άρθρο της: «ο Νίγηρας λιμοκτονεί -κι αυτό την ώρα που δεν έχει ακόμα σβήσει ο απόηχος των μεγάλων συναυλιών για παγκόσμια αλληλεγγύη και των δηλώσεων του Ομίλου των Οκτώ περί συμπόνιας».

Πρόκειται για μια ωμή υπενθύμιση, λέει η εφημερίδα, της απόστασης ανάμεσα «στην ρητορική για τη βοήθεια στην Αφρική και της πραγματικότητας που συνδυάζει την φιλαργυρία, την ηθική αδιαφορία, και τη στρατηγική τύφλωση».

Η Λιμπερασιόν κατακεραυνώνει και τις αφρικανικές κυβερνήσεις για την κατάσταση αυτή, αλλά κυρίως επικρίνει τις δυτικές κυβερνήσεις που «δεν διστάζουν να επιδείξουν ενδιαφέρον για τον Νίγηρα ώστε να τον εκμεταλλευτούν» κυρίως για το ουράνιό του.

Πρόκειται για σκάνδαλο λέει η εφημερίδα, γιατί αυτή η «σιωπηλή καταστροφή» όπως χαρακτηρίζεται «όχι μόνο ήταν προβλέψιμη αλλά είχε προβλεφθεί και ανακοινωθεί, πριν ένα χρόνο από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τον ΟΗΕ».


Τετάρτη 27 Ιουλίου 2005 - 02:02 (Ώρα Λονδίνου)

Ανησυχίες για νέο πλήγμα

Τη φράση του αρχηγού της Σκότλαντ Γιαρντ, σερ Ίαν Μπλερ, «Είναι ικανοί να σκοτώσουν και πάλι πρέπει να τους βρούμε» επέλεξε η Γκάρντιαν (The Guardian) για κύριο τίτλο της.

Ο αρχηγός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, είπε σε τηλεοπτική συνέντευξή του την Τρίτη, ότι «πιθανόν» υπάρχουν κι άλλοι πυρήνες έτοιμοι να προχωρήσουν σε κτυπήματα.

«Έτοιμοι να ξαναχτυπήσουν» λέει η Τάιμς (The Times) αναφερόμενη και αυτή στις πληροφορίες από γείτονες, ότι κάποιοι από τους βομβιστές επέστρεψαν την επομένη των αποτυχημένων επιθέσεων στο διαμέρισμα που είχαν στο βόρειο Λονδίνο, όπου η αστυνομία έχει ήδη βρει χημικά και υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κατασκευή βομβών.

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει τις «μεγάλες διαφορές κοινωνικού περιβάλλοντος», εθνοτικής προέλευσης (ένας Σομαλός, ένας Αγγλο-τζαμαϊκανός, άλλοι Βρετανοί Πακιστανικής καταγωγής) κλπ που υπάρχουν μεταξύ των οκτώ βομβιστών στις επιθέσεις της 7ης και 21ης Ιουλίου στο Λονδίνο στοιχείο που έχει «προκαλέσει έκπληξη στους ερευνητές».

Κατά την Τάιμς ένα από τα συνδετικά στοιχεία των οκτώ βομβιστών είναι το τζαμί του βορείου Λονδίνου στο Φίνσμπουρι Παρκ, που μέχρι πρόσφατα ελεγχόταν από ακραία ισλαμικά στελέχη.

Η Ιντιπέντεντ (The Independent) έχει στο πρωτοσέλιδό της τη φωτογραφία του διαμερίσματος των υπόπτων βομβιστών κι αναφέρει «τα μυστικά του Κέρτις Χάους αριθμός 58», που είναι κατά την εφημερίδα ότι η αστυνομία βρήκε υλικά κατασκευής βομβών, ότι οι δράστες επέστρεψαν εκεί μετά τις επιθέσεις τους και ότι ένα αυτοκίνητό τους βρέθηκε κάπου κοντά στο σπίτι.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph)στέκεται στο γεγονός ότι στον έναν εκ των υπόπτων είχε χορηγηθεί βρετανική υπηκοότητα τον περασμένο Σεπτέμβριο, παρότι είχε καταδικαστεί για ληστεία.

Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) επικεντρώνεται σε άλλο σημείο της τηλεοπτικής συνέντευξης του Ίαν Μπλερ, ο οποίος αποκάλυψε ότι από τις επιθέσεις της 7ης; Ιουλίου υπήρξαν 250 περιπτώσεις όπου η αστυνομία πίστεψε ότι βρέθηκε ενώπιον κάποιου βομβιστή αυτοκτονίας και στις επτά από αυτές, λίγο έλειψε να δοθεί εντολή στους αστυνομικούς να «πυροβολήσουν για να σκοτώσουν».

Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι παρά το γεγονός πως κύριο θέμα σχεδόν όλων των βρετανικών εφημερίδων είναι η πορεία των ερευνών για τρις βομβιστικές επιθέσεις, τα περισσότερα πρωτοσέλιδα φιλοξενούν εντυπωσιακές φωτογραφίες από την απογείωση του διαστημικού λεωφορείου Ντισκάβερι της πρώτης τέτοιας αποστολής μετά από την καταστροφή του Κολούμπια, πριν δυόμισι χρόνια.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.