Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-07-19

  1. Η Ελλάδα και τα F-16
  2. Δέντρα απ΄ το φεγγάρι
  3. Νέοι εξοπλισμοί
  4. Στα ίχνη της χρηματοδότησης των βομβιστών
  5. Ιράκ: «Δύο χρόνια, 25.000 νεκροί»
  6. «Κατά μέτωπο» εναντίον της τρομοκρατίας
  7. Συνομιλίες για νέο γαλλογερμανικό άξονα
  8. Σχολεία της πίστης ή του μίσους;
  9. Παιδιά τα θύματα του λιμού
  10. Εργασιακά και στόχοι
  11. Κατώτερες των προσδοκιών απελάσεις
  12. Καταδίκη από Βρετανούς μουσουλμάνους
  13. «Σχεδόν βέβαιη» η ισραηλινή αποχώρηση
  14. Αντίθετοι στην ένταξη της Τουρκίας οι Ευρωπαίοι
  15. Νέες δυσκολίες για την Τουρκία

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2005 - 02:12 (Ώρα Λονδίνου)

Η Ελλάδα και τα F-16

Πλήγμα για τα ευρωπαϊκά μαχητικά αεροσκάφη Γιούροφαϊτερ (Eurofighter) αποτελεί η απόφαση της Ελλάδας να αγοράσει αμερικανικά F-16, λέει η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Η εφημερίδα τονίζει ότι η εταιρεία κατασκευής των Γιούροφαϊτερ θεωρούσε την Ελλάδα σημαντικό μελλοντικό αγοραστή, αλλά η ελληνική κυβέρνηση προτίμησε να αγοράσει F-16 από την αμερικανική εταιρεία Λόκχιντ Μάρτιν (Lockheed Martin).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συμφωνία αγοράς των F-16 φθάνει τα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πριν από πέντε χρόνια, λέει το δημοσίευμα, η Ελλάδα είχε υποσχεθεί να αγοράσει 60 Γιούροφαϊτερ, αλλά η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση αποφάσισε να προβεί σε μία πιο οικονομική συμφωνία.

Ωστόσο, λέει η βρετανική εφημερίδα, το ελληνικό υπουργείο Άμυνας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αγοράσει Γιούροφαϊτερ στο μέλλον.

Τα θύματα του Ιράκ

Η Ιντιπέντεντ (Independent) αποκαλύπτει ότι μέσα σε δύο χρόνια στο Ιράκ έχουν σκοτωθεί 24.865 πολίτες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Ιρακινοί.

Το άρθρο υπογραμμίζει ότι περίπου το 10% των θυμάτων ήταν παιδιά και έφηβοι και τονίζει ότι το 70% των θανάτων έλαβαν χώρα μετά την κήρυξη της λήξης του πολέμου από τον πρόεδρο Μπους.

Η Τάιμς (Times) αποκαλύπτει ότι οι πακιστανικές αρχές συνέλαβαν ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Αλ Κάιντα, το οποίο πιστεύεται ότι είχε σχέση με τους βομβιστές αυτοκτονίας του Λονδίνου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τουλάχιστον 24 άτομα συνελήφθησαν έπειτα από επιδρομές των πακιστανικών αρχών στις πόλεις Λαχόρε και Καράτσι και αυτές τις ημέρες πραγματοποιούνται ανακρίσεις.

Νέες μονάδες μυστικών υπηρεσιών

Η Γκάρντιαν (Guardian) αναφέρει ότι ειδικές μονάδες των μυστικών υπηρεσιών θα αναλάβουν να παρακολουθούν τις κοινότητες των μουσουλμάνων στη Βρετανία, προκειμένου να εντοπίζουν τις ομάδες των εξτρεμιστών.

Οι αποκαλούμενες Μονάδες Μουσουλμανικής Επαφής θα κινούνται γύρω από το Γιόρκσαϊρ, τη βορειοδυτική Αγγλία και τις κεντρικές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το άρθρο.

Τέλος, η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) παρουσιάζει στο πρωτοσέλιδό της τις απόψεις εκείνων που κατηγορούν τη Βρετανία για τις επιθέσεις.

Δύο από αυτούς είναι μουσουλμάνοι, ενώ ο τρίτος είναι ο δήμαρχος του Λονδίνου, Κεν Λίβινγκστον, ο οποίος αναφέρει ότι κάποτε η Βρετανία χρηματοδότησε τον ισλαμικό εξτρεμισμό, πιστεύοντας ότι δεν θα έστρεφε ποτέ το μένος του εναντίον της.


Τρίτη 19 Ιουλίου 2005 - 23:19 (Ώρα Λονδίνου)

Δέντρα απ΄ το φεγγάρι

Ο Ντέιβ Γουίλιαμς έχει εντοπίσει πάνω από 50 σεληνιακά δέντρα

Ταξίδεψαν στο φεγγάρι και γύρισαν πίσω στη Γη με τον Απόλλωνα 14 το 1971.

Είναι περισσότερα από τους αστροναύτες και μπορούν να βρεθούν παντού στη Γη.

Ο λόγος για σπόρους από δέντρα που ταξίδεψαν στο διάστημα κι επέστρεψαν.

Πολλά ζωντανά όντα έχουν βρεθεί σε διαστημική τροχιά από τις πρώτες κιόλας μέρες των διαστημικών εξορμήσεων, με γνωστότερο την σκυλίτσα Λάικα που ταξίδεψε με τον Σπούτνικ 2, στο σοβιετικό διαστημικό πρόγραμμα.

Πώς όμως μπορεί να ξεχωρίσει κανείς ένα δέντρο απ΄το φεγγάρι από ένα κανονικό δέντρο;

Υπήρξε κάποια αλλαγή στους σπόρους μετά το ταξίδι τους; Ποιανού ιδέα ήταν η μεταφορά τους στο διάστημα και ήταν βασισμένη σε κάποιο επιστημονικό σκοπό;

Μια σχολική εργασία

Ο συντάκτης του BBC για περιβαλλοντικά θέματα, Ρίτσαρντ Μπλακ, λέει πως η αναζήτηση απαντήσεων στα παραπάνω ερωτήματα άρχισε στην πολιτεία Ιντιάνα των ΗΠΑ, στη μικρή πόλη Κάνελτον.

Το σχολείο της πόλης συνδέθηκε με τα σεληνιακά δέντρα χάρη σε μια σχολική εργασία.

Όταν η Τζόαν Γκομπλ, εκπαιδευτικός στο εν λόγο σχολείο, ανέθεσε στους μαθητές της μια εργασία ήρθε αντιμέτωπη με το αφοπλιστικό σχόλιο μιας μαθήτριάς της που είπε ότι στον καταυλισμό των Προσκοπίνων υπήρχε ένα δέντρο απ το φεγγάρι.

Η εκπαιδευτικός παραδέχεται πως ποτέ δεν είχε ακούσει να κάνουν λόγο για κάτι παρόμοιο.

Επικοινώνησε με τη διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ, τη ΝΑΣΑ (NASA) και το μήνυμά της έφτασε στον Ντέιβ Γουίλιαμς, επιστήμονα στο Διαστημικό Κέντρο του Γκοντάρντ στην Ουάσινγκτον.

Εκείνος με τη σειρά του, ύστερα από μια σειρά προσπαθειών, πληροφορήθηκε πως οι σπόροι είχαν φυτευτεί ως μέρος των αμερικανικών εορτασμών για τους εορτασμούς των 200 χρόνων της αμερικανικής ανεξαρτησίας..

Παντού στη Γη

Σύμφωνα με τον Γουίλιαμς, «παρόλο που είχαν φυτευτεί τέτοιοι σπόροι σε ολόκληρη τη χώρα, το 1976 δεν είχε γίνει μεγάλο θέμα¨.

Στη συνέχεια ο Γουίλιαμς δημοσίευσε την ιστορία στο Διαδίκτυο και από τότε λαμβάνει διαρκώς ηλεκτρονικά μηνύματα από άτομα που λένε πως έχουν στην κατοχή τους «σεληνιακά δέντρα».

Έως τώρα, έχει καταγράψει την ύπαρξη 50 τέτοιων δέντρων, συμπεριλαμβανομένου ενός που όπως λέει, υπήρχε ανέκαθεν στο Γκοντάρντ.

Πολύ σύντομα ο Γουίλιαμς ήρθε σε επαφή με τον Στιούαρτ Ρούσα, τον αστροναύτη που αποφάσισε να μεταφέρει στην αποστολή του με τον Απόλλωνα 14 τους εν λόγω σπόρους.

Η αγάπη του για τη φύση ήταν αυτό που οδήγησε τον αστροναύτη στο να διαλέξει σπόρους δέντρων ως ένα από τα λιγοστά αντικείμενα που του επιτρεπόταν να πάρει μαζί του στην αποστολή.

Στη βεράντα του σπιτιού του, ο Ρούσα, μίλησε στον συντάκτη του BBC για την επιστημονική διάσταση των σεληνιακών δέντρων.

Το μεγάλο ταξίδι

Ο σκοπός της μεταφοράς τους, είπε, ήταν να ελεγχθεί το κατά πόσο η έκθεση των σπόρων στο διάστημα, και συγκεκριμένα σε ισχυρές ακτινοβολίες, θα επέφερε κάποια αλλαγή στη σύστασή τους.

Η πρώτη προσπάθεια να γονιμοποιηθούν οι σπόροι στο διάστημα απέτυχε, αλλά εν τούτοις οι 500 σπόροι που μετέφερε ο Απόλλωνας 14, άντεξαν στην προσγείωση.

Παρόλο που ο αριθμός των σπόρων που μεταφέρθηκαν ήταν περιορισμένος, προσπαθήθηκε να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο αντιπροσωπευτικοί των διαφόρων κλιματολογικών συνθηκών που υπάρχουν στη Γη.

Μετά την επιστροφή τους και την αποστολή τους διάφορα ιδρύματα ανά τις ΗΠΑ, υπό την φροντίδα ειδικών, όλοι οι σπόροι κατάφεραν να μεγαλώσουν.

Για καθένα από τα σεληνιακά δέντρα υπάρχει ένα γήινο δίδυμο που προήλθε από τα ίδια φυτώρια.

Η σύγκριση γήινων και σεληνιακών δέντρων δεν απέφερε κανένα νέο αποτέλεσμα εφόσον δεν βρέθηκαν διαφορές μεταξύ τους.

Εν τω μεταξύ, το 1976, υπήρξε μεγάλη ζήτηση για τα σεληνιακά δέντρα από σχολεία, προσκοπικούς συλλόγους και κυβερνητικές υπηρεσίες σε μέρη όπως το Κάνελτον της Ιντιάνα.

Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκαν φυτώρια δεύτερης γενιάς, απόγονοι των σεληνιακών δέντρων και των γήινων τους διδύμων.

Τα σεληνιακά δέντρα έγιναν περιζήτητα και στο εξωτερικό.

Μεγάλη ζήτηση

Παραγγελίες άρχισαν να έρχονται απ όλη την Ευρώπη, αλλά δυστυχώς δεν έχουν κρατηθεί αρχεία που να αναφέρουν τους κατόχους των σεληνιακών δέντρων.

Αν πάντως κάποιος ενδιαφέρεται , μπορεί έναντι $ 32 αμερικανικών δολαρίων να προμηθευτεί από τον Οργανισμό Συντήρησης Αμερικανικών Δασών το δικό του σεληνιακό δέντρο δεύτερης ή τρίτης γενιάς, εφόσον η νομοθεσία της χώρας του επιτρέπει την εισαγωγή τους.

Ο Διευθυντής του Οργανισμού λέει πως παρόλο που τα σεληνιακά δέντρα μοιάζουν απόλυτα με κοινές μουριές «για εκείνους που έχουν γεννηθεί μετά το 1969 και δεν είδαν τον άνθρωπο να προσγειώνεται στο φεγγάρι τα σεληνιακά δέντρα είναι ο καταλληλότερος τρόπος για να συνδεθούν λίγο περισσότερο με την ιστορία».


Τρίτη 19 Ιουλίου 2005 - 17:57 (Ώρα Λονδίνου)

Νέοι εξοπλισμοί

Πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα κοστίσουν τα F-16

Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την αγορά 30 αεροσκαφών και 333 αρμάτων μάχης και ενέκρινε τη νέα δομή δυνάμεων και διοίκησης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στη συνεδρίασή του, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την προμήθεια 30 αμερικανικών αεροσκαφών F-16 Block-52 με δικαίωμα προαίρεσης (οption) την αγορά άλλων 10 ομοίου τύπου.

Επίσης ενέκρινε την προμήθεια 333 γερμανικών αρμάτων μάχης τύπου Λέοπαρντ..

Ο υπουργός Άμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, είπε ότι το κόστος των αεροσκαφών, με σημερινές τιμές, αγγίζει το 1,1 δισ. ευρώ αλλά το τελικό ύψος θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις με την αμερικανική πλευρά, ενώ τα αντισταθμιστικά ωφελήματα θα αφορούν σε υποδομές και την υποστήριξη των υπολοίπων F-16 του αεροπορικού στόλου της Ελλάδας.

Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε ακόμα τη νέα δομή δυνάμεων και τη νέα δομή διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων και όρισε τη νέα ηγεσία της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης.

Καταδίκη από ΚΚΕ

Τους νέους εξοπλισμούς καταδίκασε το ΚΚΕ λέγοντας ότι «εντάσσονται, όπως και [όλοι οι προηγούμενοι] στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ».

«Η κυβερνητική εξαγγελία, ότι οι στρατιωτικές δαπάνες θα μειωθούν, γρήγορα αποδείχτηκε έπεα πτερόεντα. Είναι φανερό ότι η οικονομία αντέχει για δαπάνες όπως αυτή, ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ΕΥΡΩ με σημερινές τιμές και μόνο για τα αεροσκάφη, δεν αντέχει όμως για τη βελτίωση του λαϊκού εισοδήματος» λέει το ΚΚΕ.

Αντιδράσεις Συνασπισμού

Ο ΣΥΝ σχολιάζοντας την ανακοίνωση για την αγορά των νέων πολεμικών αεροσκαφών και αρμάτων μάχης, είπε ότι αυτή έρχεται να φορτώσει «με νέα βάρη την ελληνική οικονομία, σε μια περίοδο, μάλιστα, που εντείνεται η επίθεση της κυβέρνησης σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΝ «νέες εξοπλιστικές αγορές, απροσδιορίστου υλικού κόστους, δεν υπαγορεύονται από τις πραγματικές ανάγκες της χώρας, αλλά εντάσσονται στους νατοϊκούς σχεδιασμούς και εξυπηρετούν τα συμφέροντα των κατασκευαστικών εταιρειών και των χωρών παραγωγής τους».

Και καταγγέλλει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι πέταξε «στο καλάθι των αχρήστων» τις προεκλογικές υποσχέσεις «για μείωση των εξοπλισμών και αλλαγή της διαδικασίας αποφάσεων για τις πολεμικές δαπάνες».


Τρίτη 19 Ιουλίου 2005 - 17:12 (Ώρα Λονδίνου)

Στα ίχνη της χρηματοδότησης των βομβιστών

Οι καταναλωτικές συνήθειες των δραστών θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις αρχές στους συνεργάτες τους

Η ταυτότητα των τεσσάρων βομβιστών του Λονδίνου είναι πλέον γνωστή. Τώρα αρχίζει το δυσκολότερο κομμάτι της έρευνας, δηλαδή, ο προσδιορισμός της ταυτότητας εκείνων που ανέθεσαν στους βομβιστές την εγκληματική αυτή πράξη.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, Πίτερ Κλαρκ, όλη η εξαντλητική προσπάθεια που έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα οι αστυνομικές αρχές είναι μόνο το ξεκίνημα της επιχείρησης εξακρίβωσης των στοιχείων των επονομαζομένων «εγκεφάλων» των επιθέσεων στο Λονδίνο.

«Είναι μια σειρά πραγμάτων που πρέπει να εξακριβωθούν» δήλωσε ο αρχηγός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στους δημοσιογράφους και διευκρίνισε, «Ποιοι τους υποστήριζαν; Ποιοι τους χρηματοδότησαν; Ποιοι τους ενθάρρυναν;»

Από πού πρέπει να αρχίσουν οι έρευνες;

Από όλες τις παραπάνω ερωτήσεις, εκείνη για το ποιος τους χρηματοδότησε μπορεί να αποδειχθεί «κλειδί» στην προσπάθεια της αστυνομίας να διαλευκάνει τα μέλη που συγκροτούν το δίκτυο πίσω από τις επιθέσεις.

Οι προσπάθειες της αστυνομίας στηρίζονται στο ότι κανείς δε δύναται να παραμείνει για μεγάλο διάστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς να αφήσει κάποια οικονομικά ίχνη πίσω του.

Σύμφωνα με ειδικούς, για το λόγο αυτό, το γεγονός ότι οι βομβιστές ήταν Βρετανοί, όσο ενοχλητική κι αν είναι η σκέψη αυτή, καθιστά την ανακάλυψη της χρηματοδότησής τους λίγο ευκολότερη.

Ένας από τους εν λόγω ειδικούς είναι ο Ντένις Λόρμελ, σήμερα αντιπρόεδρος της ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφάλειας, Corporate Risk International στις ΗΠΑ, ο οποίος αποσύρθηκε από το FBI το 2004 ύστερα από τρεις σχεδόν δεκαετίες.

Έπειτα από χρόνια εργασίας ως ειδικός στο ξέπλυμα χρήματος ο Λόρμελ ήταν εκείνος που στις 12 Σεπτεμβρίου 2001 ανέλαβε την οργάνωση του τμήματος του FBI που διερευνά τη χρηματοδότηση των βομβιστών της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Η προτεραιότητα μας είναι να ανακαλύψουμε εάν έχουν οργανωθεί περαιτέρω επιθέσεις», δηλώνει ο Ντένις Λόρμελ.

Ο Ντένις Λόρμελ, επίσης, υποστηρίζει πως η έρευνα είναι πιο αποτελεσματική όταν είναι ήδη γνωστή η ταυτότητα των δραστών.

«Προσπαθείς να χτίσεις ένα όσο το δυνατό περισσότερο εκτενές οικονομικό προφίλ, και να το ερευνήσεις όσο περισσότερο γίνεται χρονικά. Τότε το συνδέεις με αρχεία επικοινωνίας ώστε να μπορέσεις να τα οργανώσεις όλα με χρονολογική σειρά».

Στη Βρετανία η παρακολούθηση του χρήματος είναι προτεραιότητα και ευθύνη ειδικής υπηρεσίας

Ο Λόρμελ συνεχίζει λέγοντας πως «ανάμεσα από τηλεφωνήματα και οικονομικά στοιχεία μπορούν να βρεθούν διάφοροι συνδετικοί κρίκοι με άλλα πρόσωπα».

Ανάμεσα στις ανεπεξέργαστες πληροφορίες που συλλέγονται βρίσκονται στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, συναλλαγές πιστωτικών καρτών, ποινικά μητρώα, καθώς και στοιχεία από αστυνομικά αρχεία και εκλογικές δημοσκοπήσεις.

Συγκεκριμένα, τουλάχιστον ένας από τους βομβιστές πιστεύεται ότι έχει αναμιχθεί σε κατάχρηση πιστωτικών καρτών, το οποίο είναι κοινό χαρακτηριστικό των πρόσφατων βομβιστικών επιθέσεων.

Από όλα τα παραπάνω στοιχεία αναμένεται να προκύψει ένα δίκτυο διασυνδέσεων ανάμεσα στους βομβιστές και τους χρηματοδότες τους που τους υποστήριξαν ή ακόμα και εκπαίδευσαν. Ένα τέτοιο δίκτυο θα παράγει ένα σύνολο νέων κατευθύνσεων για τις παραδοσιακές έρευνες που θα ακολουθήσουν.

Εν τω μεταξύ, ο Λόρμελ αναγνωρίζει πως πολλά από τα στοιχεία που θα προκύψουν από τις έρευνες αυτές αναμένεται να μην κινούν καμία υποψία.

«Αλλά λογικά θα υπάρχουν και αρκετές διασταυρώσεις με άτομα που ενδέχεται να έχουν αναμιχθεί ούτως ώστε να μπορέσουμε να διακρίνουμε κάποια χρήσιμα στοιχεία».

Εστίαση ενδιαφέροντος στη

χρηματοδότηση των βομβιστών

Προσφάτως, σε πολλές περιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, τέτοιου είδους αναδιφήσεις στο παρελθόν έχουν αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα, οδηγώντας απλούς υπόπτους στο να γίνουν κύριοι στόχοι των υπηρεσιών ασφαλείας.

Πλέον, η παρακολούθηση του χρήματος είναι προτεραιότητα και ευθύνη της Εθνικής Μονάδας Ερευνών για τη Χρηματοδότηση Τρομοκρατών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ανάμεσα στις πληροφορίες που συλλέγονται βρίσκονται στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών και άλλα

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου η μονάδα αυτή ιδρύθηκε σαν μέρος της Ειδικής Υπηρεσίας, του τομέα της αστυνομίας που δουλεύει στενότερα με την MI5 σε θέματα ασφαλείας, και είναι τώρα το γρηγορότερα αναπτυσσόμενο τμήμα του κλάδου.

Συγκεκριμένα, το τμήμα αυτό εκπαιδεύει πυρετωδώς οικονομικούς ερευνητές και τους εφοδιάζει με τα απαραίτητα προσόντα για να εντρυφήσουν σε τραπεζικές ενημερώσεις, εταιρικούς ή φιλανθρωπικούς λογαριασμούς, καθώς και σε αρχεία μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης χρημάτων (ATM) και να τα συγκρίνουν με άλλες πληροφορίες για να ακολουθήσουν τα οικονομικά χνάρια των στόχων τους.

Ολοένα αυξανόμενη είναι η τάση της μονάδας να προσλαμβάνει άτομα εκτός της αστυνομίας, συγκεκριμένα από τον ιδιωτικό τομέα για να στηρίξει περαιτέρω τις ήδη υπάρχουσες δεξιότητες που διαθέτει όσον αφορά στις παραδοσιακές της έρευνες.

Εν τω μεταξύ η Εθνική Υπηρεσία Ποινικής Δίωξης ενδέχεται να «ρίξει» το προσωπικό της στο κυνήγι για την ανεύρεση των οικονομικών πόρων που κρύβονται πίσω από τους βομβιστές.

Ενώ η επικείμενη υπηρεσία φαίνεται να έχει υπ ευθύνη της την διερεύνηση ύποπτων συναλλαγών σε καζίνο, τράπεζες, λογιστικά, μεσιτικά και δικηγορικά γραφεία, τη μέρα που έλαβαν χώρα οι βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο στην ιστοσελίδα του οργανισμού εμφανίστηκε μήνυμα ότι η υπηρεσία «μεταφέρει ένα μεγάλο αριθμό του προσωπικού της σε άλλα εξίσου σημαντικά καθήκοντα».

Πολλά όμως από τα αρχεία στη διάθεση της υπηρεσίας βρίσκονται σε χαρτί ή γενικότερα σε μορφές που δεν ενδείκνυνται για λεπτομερή ανάλυση.

Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τον Λόρμελ, τα αρχεία αυτά «χρειάζεται αρχικά να περαστούν σε βάσεις δεδομένων - τότε μόνο καθίσταται εφικτό να ξεκινήσει η σκιαγράφηση των διασυνδέσεων των βομβιστών».

Αυτό αποτελεί το πρώτο μέρος μιας σειράς τριών διαδικασιών σχετιζόμενων με οικονομικά ίχνη και στοιχεία που δύναται να οδηγήσουν στους υποστηρικτές των βομβιστών του Λονδίνου. Περαιτέρω σχετικές πληροφορίες με τις παραπάνω διαδικασίες αναμένεται να δημοσιευθούν αυτή την εβδομάδα.


Τρίτη 19 Ιουλίου 2005 - 13:43 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: «Δύο χρόνια, 25.000 νεκροί»

Πάνω από το ένα τρίτο των θανάτων προκλήθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις

Περίπου 25.000 Ιρακινοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους στα δύο χρόνια που ακολούθησαν την εισβολή αμερικανικών δυνάμεων και των συμμάχων τους στη χώρα το Μάρτιο του 2003, σμφωνα με έκθεση που δίνεται τώρα στη δημοσιότητα.

Όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους η Ερευνητική Ομάδα της Οξφόρδης και η οργάνωση με την ονομασία Καταμέτρηση Νεκρών στο Ιράκ, πάνω από το ένα τρίτο των θανάτων αυτών προκλήθηκαν από τις συμμαχικές δυνάμεις.

Ο συνολικός αριθμός στον οποίο καταλήγει η σημερινή έκθεση είναι, πάντως, σημαντικά μικρότερος από εκείνον που είχε δημοσιευθεί στην ιατρική επιθεώρηση Λάνσετ το περασμένο φθινόπωρο.

Τότε γινόταν λόγος για περίπου 100.000 νεκρούς αμάχους.

Τα τελευταία δύο χρόνια έχει επίσης αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων στο Ιράκ εξαιτίας των συνεχιζόμενων επιθέσεων από ομάδες που μάχονται κατά των συμμαχικών δυνάμεων και από συμμορίες εγκληματιών.

Η επονομαζόμενη ιρακινή αντίσταση λέγεται ότι ευθύνεται για το 9% των θανάτων, ενώ η άνοδος της εγκληματικότητας στο μεταπολεμικό Ιράκ ευθύνεται για το 36% των θανάτων σο Ιράκ.

Σχεδόν το ένα πέμπτο των θυμάτων ήταν γυναίκες και παιδιά και σχεδόν το 50% των αμάχων έχει σκοτωθεί στη Βαγδάτη.

«Κατά μέσο όριο 34 αθώοι Ιρακινοί βρίσκουν βίαιο θάνατο σε καθημερινή βάση από την εισβολή του 2003 έως σήμερα», δήλωσε ο επικεφαλής της συντακτικής ομάδος της έκθεσης, Τζον Σλόμποντα.

Και πρόσθεσε: «είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι εδώ και δυόμισι χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία δεν έχουν ξεκινήσει μια συστηματική έρευνα για τον αντίκτυπο των πράξεων τους στους απλούς πολίτες του Ιράκ».

Να σημειωθεί ότι τουλάχιστον 42.500 Ιρακινοί έχουν τραυματιστεί και ότι το 50% και πλέον των θανάτων προκλήθηκε από εκρηκτικούς μηχανισμούς.


Τρίτη 19 Ιουλίου 2005 - 15:09 (Ώρα Λονδίνου)

«Κατά μέτωπο» εναντίον της τρομοκρατίας

Ο Τόνι Μπλερ διαπίστωσε την επιθυμία όλων να ηττηθεί η τρομοκρατία

Με μετριοπαθείς μουσουλμάνους ηγέτες συναντήθηκε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ και οι υπόλοιποι αρχηγοί κομμάτων της χώρας, 12 ημέρες μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο και διαπίστωσε, όπως είπε, την ισχυρή επιθυμία όλων να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση από τις μουσουλμανικές κοινότητες της ιδεολογίας του κακού, όπως τη χαρακτήρισε, που οδηγεί σε ακρότητες.

Η πολιτική ηγεσία της Βρετανίας και οι επικεφαλής της βρετανικής μουσουλμανικής κοινότητας συμφώνησαν στην άμεση σύσταση ομάδος κρούσης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συνάντηση «εμψυχωτική».

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας, Τζον Χάουαρντ, είπε ότι είναι χρέος της ηγεσίας της μουσουλμανικής κοινότητας να προσεγγίσει την μουσουλμανική νεολαία και να την απομακρύνει από την επιρροή των «εμπόρων του κακού».

Και πρόσθεσε, «πρέπει να καταβάλουμε μεγαλύτερες προσπάθειες ώστε ο κάθε πολίτης αυτής της εθνικής κοινότητας να αισθάνεται περήφανος που είναι Βρετανός».

Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τσαρλς Κένεντι αναφέρθηκε στην ειδική ομάδα κρούσης και υποστήριξε ότι θα πρέπει να διοικείται κεντρικά αλλά να εφαρμόζεται σε τοπικό επίπεδο για να αποδώσει καρπούς.

Η συνάντηση στην πρωθυπουργική κατοικία της Βρετανίας ήταν μία από τις πολλές που πραγματοποιήθηκαν τις ημέρες μετά τις επιθέσεις του Λονδίνου, οι οποίες είχαν στόχο την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των αιτιών της.

Και απόντες

Δεν πήγαν όμως όλοι οι μουσουλμάνοι ηγέτες της Βρετανίας στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Ο Αντζέμ Τσάουντρι, πρώην επικεφαλής της περιθωριακής ριζοσπαστικής οργάνωσης Αλ Μαχατζιρούν, η οποία έχει πλέον διαλυθεί, εξέφρασε την οργή του απέναντι στη Δύση, μιλώντας στο BBC: «H 7η Ιουλίου είναι μια πραγματικότητα. Πρέπει να δούμε τι προκάλεσε αυτό το αποτέλεσμα. Διαφορετικά θα συνεχιστεί ο κύκλος του αίματος και πιστεύω ότι άλλη μια 7η Ιουλίου είναι μια πολύ ρεαλιστική πιθανότητα.

»Η ιδέα των επιχειρήσεων αυτοθυσίας είναι τόσο παλιά όσο και το ιερό κείμενο, κάτι που αντικατοπτρίζεται στο Κοράνι και στις πράξεις και τα λόγια του αγγελιοφόρου Μωάμεθ. Αυτό είναι έτσι και δεν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των πραγματικών μελετητών του Ισλάμ. Δεν επιτρέπεται σε ένα μουσουλμάνο να κάθεται μαζί με έναν τύραννο, όπως είναι ο Τόνι Μπλερ, τη στιγμή που αυτός διαπράττει εγκλήματα και έχει ανοιχτά κηρύξει πόλεμο εναντίον του Ισλάμ και των μουσουλμάνων.

»Αυτό φαίνεται καθαρά στην εξωτερική του πολιτική, στους νόμους τους οποίους θέλει να εισαγάγει, στην αυθαίρετη σύλληψη εκατοντάδων μουσουλμάνων και στην υποστήριξή του προς την κατοχή, επί παραδείγματι, της Παλαιστίνης, του Ιράκ και των συνεχιζόμενων δολοφονιών μουσουλμάνων στο εξωτερικό. Πιστεύω ότι έχει περάσει ο καιρός για συνομιλίες, τώρα είναι ώρα για δράση. Δεν μπορείς να διαπραγματεύεσαι όταν δολοφονείς μουσουλμάνους στο Ιράκ, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο BBC ο ακραίος Βρετανός μουσουλμάνος παράγοντας, Αντζέμ Τσάουντρι.

Αυστηρή αντι-τρομοκρατική νομοθεσία

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Γκόρντον Μπράουν, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να προσφέρει 34 εκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση της αστυνόμευσης και την αποζημίωση των τραυματιών από τις επιθέσεις στο Λονδίνο.

Ταυτόχρονα, ο κ. Μπράουν υπογράμμισε ότι έχουν ήδη ληφθεί μέτρα για το «πάγωμα» των χρηματοδοτήσεων εξτρεμιστικών οργανώσεων, καθώς παρατηρήθηκε μία αλματώδης αύξηση τραπεζικών συναλλαγών από ύποπτους λογαριασμούς.

Την ίδια στιγμή, συναίνεση φαίνεται να επικρατεί ανάμεσα στα τρία μεγαλύτερα κόμματα της Βρετανίας - τους Εργατικούς, τους Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες - για τη νέα αυστηρότερη αντι-τρομοκρατική νομοθεσία που προωθεί η κυβέρνηση Μπλερ.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, θα θεωρούνται ποινικά αδικήματα η εκπαίδευση, η προετοιμασία και η έμμεση υποκίνηση τρομοκρατικών πράξεων. Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Τσαρλς Κλαρκ είπε ότι η νομοθεσία έχει σκοπό να αντιμετωπίσει τις απειλές.

«Εάν οι αστυνομικές δυνάμεις ή οι δυνάμεις ασφαλείας κρίνουν ότι πρέπει να ληφθούν και επιπρόσθετα μέτρα τότε θα προσανατολιστούμε προς αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε ο Τσαρλς Κλαρκ.


Τρίτη 19 Ιουλίου 2005 - 12:25 (Ώρα Λονδίνου)

Συνομιλίες για νέο γαλλογερμανικό άξονα

Κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ έχει επανειλημμένως ταχθεί η αρχηγός των Χριστιανοδημοκρατών

Η ηγέτιδα του αντιπολιτευόμενου Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, μετέβη στο Παρίσι για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ και τον υπουργό Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί.

Η Μέρκελ, η οποία καλλιεργεί τις διεθνείς της επαφές, ενόψει των πιθανολογούμενων πρόωρων εκλογών του Σεπτεμβρίου, συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπάν.

Στη Γερμανία οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στην Μέρκελ έναντι του καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Όπως αναφέρει ο Μάικ Φοξ του BBC πολλοί αναλυτές χαρακτηρίζουν τη σημερινή συνάντηση στο Παρίσι «σημάδι» ενδεχόμενου πολιτικού ανασχηματισμού σε Γερμανία και Γαλλία.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας εμφανίζεται ως ο επικρατέστερος διάδοχος του Ζακ Σιράκ στην προεδρία της χώρας.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές τα πολιτικά προγράμματα της Άνγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί φέρουν πολλές ομοιότητες.

Και οι δύο πολιτικοί έχουν επισημάνει την ανάγκη ανασυγκρότησης των κομμάτων τους και ανάκαμψης της οικονομίας ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τόσο η ηγέτιδα της γερμανικής αντιπολίτευσης όσο και ο επικεφαλής της «Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα» δηλώνουν θαυμαστές της βρετανικής οικονομικής πολιτικής.

Ωστόσο, η εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης βρετανικής οικονομικής πολιτικής μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη για τη Γερμανία και τη Γαλλία, οι οποίες είναι οι δύο χώρες με ισχυρή παράδοση στην κοινωνική πολιτική.

Άλλοι πάλι αναλυτές κάνουν λόγο για περαιτέρω ενίσχυση του γαλλογερμανικού άξονα, ο οποίος θα οδηγήσει τη Βρετανία πιο κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ενδεχόμενο ανάδειξης της Μέρκελ στην καγκελαρία της Γερμανίας δύναται επίσης να έχει αντίκτυπο στη μελλοντική μορφή της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, όπως και ο Νικολά Σαρκοζί, η Άνγκελα Μέρκελ αντιτάσσεται στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προπάντων επειδή η ενδεχόμενη ένταξή της θεωρείται ότι ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν τους ψηφοφόρους σε Γαλλία και Ολλανδία να καταψηφίσουν το ευρωσύνταγμα.


Σάββατο 16 Ιουλίου 2005 - 15:46 (Ώρα Λονδίνου)

Σχολεία της πίστης ή του μίσους;

Η είδηση ότι ένας εκ των τεσσάρων Βρετανών βομβιστών του Λονδίνου είχε φοιτήσει σε ισλαμικό «ιεροδιδασκαλείο» στο Πακιστάν γνωστό ως μεντρεσές - ήγειρε εκ νέου ερωτήματα για το σύστημα θρησκευτικών σχολείων της χώρας αυτής.

Η οικογένεια του Σεχζάντ Τανουίρ λέει ότι αυτός παρακολούθησε ένα τέτοιο σχολείο για δύο μήνες στην πακιστανική πόλη της Λαχώρης. Κάτι που έχει ωθήσει πολλά μέσα ενημέρωσης στη Βρετανία να πιθανολογούν ότι ο δράστης υπέστη πλύση εγκεφάλου με αποτέλεσμα να συμμετάσχει στις πολύνεκρες βομβιστικές ενέργειες.

Είναι γενικά παραδεκτό ότι τα περισσότερα από αυτά τα ιδιωτικά ιδρύματα προωθούν μετριοπαθείς αντιλήψεις, παρέχοντας μόρφωση, σίτιση και στέγαση σε μαθητές που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να σπουδάσουν ισλαμική Θεολογία. Το Κοράνι διδάσκεται με εντατικούς ρυθμούς σε κάθε μεντρεσέ.

Αλλά μήπως ορισμένοι μεντρεσέδες χρησιμοποιούνται ως «φυτώρια τρομοκρατών»;

«Κράτος εν κράτει»

Υπολογίζεται ότι στο Πακιστάν λειτουργούν σήμερα 20 χιλιάδες μεντρεσέδες, σε σχέση με 137 που λειτουργούσαν την εποχή της απόσχισης από την Ινδία, στα τέλη της δεκαετίας του 50.

Πολλοί σπουδαστές αναπτύσσουν μόρφωση που στερείται ανεκτικότητας, γεμάτη προκαταλήψεις με μια στενή αντίληψη για τον κόσμο

Ο Πακιστανός δημοσιογράφος Αχμέντ Ρασίντ

Σύμφωνα με την πακιστανική εφημερίδα «Δε Νιουζ» στα σχολεία αυτά φοιτούν 1,7 εκατομμύρια νεαροί στην πλειοψηφία τους προερχόμενοι από φτωχές οικογένειες αγροτών.

Τα αίτια της εκρηκτικής ανάπτυξης των μεντρεσέδων ανάγονται στο 1979, όταν η σοβιετική εισβολή στο γειτονικό Αφγανιστάν προκάλεσε την εισροή μεγάλων χρηματικών κονδυλίων στο Πακιστάν κυρίως από δυτικές χώρες και τα αραβικά κράτη του Περσικού Κόλπου.

Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα διοχετεύθηκαν στη σύσταση και οργάνωση θρησκευτικών σχολείων και χρησιμοποιήθηκαν από αντισοβιετικές ομάδες Μουτζαχεντίν προκειμένου να παρέχουν θρησκευτική και στρατιωτική εκπαίδευση σε χιλιάδες νεαρών μαχητών που ήθελαν να πολεμήσουν τους Σοβιετικούς.

Τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησης των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν είχαν φοιτήσει σε μαντρεσέδες.

«Στενή» αντίληψη

Σκληροπυρηνικά στοιχεία που έχουν φοιτήσει σε μαντράσας πιστεύεται ότι ευθύνονται για τα κρούσματα θρησκευτικής βίας στο Πακιστάν που είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων σιιτών και σουνιτών Μουσουλμάνων.

Οι επικριτές των μαντράσας επικεντρώνουν τη κριτική τους στην «στενή» διδακτική ύλη.

«Πολλοί σπουδαστές αναπτύσσουν μόρφωση που στερείται ανεκτικότητας, γεμάτη προκαταλήψεις με μια στενή αντίληψη για τον κόσμο», λέει ο Πακιστανός δημοσιογράφος Αχμέντ Ρασίντ.

Ο Πακιστανός δημοσιογράφος λέει ότι σε ορισμένα σκληροπυρηνικούς μεντρεσέδες στο Πακιστάν διδάσκουν καθηγητές που δεν κρύβουν τη συμπάθεια τους προς την Αλ Κάιντα οι οποίοι ενθαρρύνουν τους σπουδαστές να γίνουν μέλη εξτρεμιστών ομάδων στο Κασμίρ και τη Τσετσενία.

Πολλές «συντηρητικές» οικογένειες Πακιστανών που ζουν στη Βρετανία και σε άλλες χώρες της Δύσης στέλνουν τα παιδιά τους σε μεντρεσέδες του Πακιστάν.

Η εκπαίδευση τους εκεί διαρκεί έξι με εννέα μήνες.

Το 2001 μετά τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ υποσχέθηκε ότι θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις στο δίκτυο των μεντρεσέδων εμπλουτίζοντας τη διδακτική ύλη με άλλα μαθήματα που δεν θα επικεντρώνονται αποκλειστικά στο Κοράνι.

Όπως όμως μεταδίδουν οι ανταποκριτές οι υποσχέσεις του κ. Μουσάραφ δεν φαίνεται ότι έχουν γίνει πράξη.

Ο ανταποκριτής του BBC λέει ότι οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει «δεν είναι ουσιαστικές» καθώς οι μεντρεσέδες αντιστέκονται στην κυβερνητική παρέμβαση ενώ οι πακιστανικές αρχές δεν φαίνονται διατεθειμένες να αποξενώσουν ένα μεγάλο τμήμα Μουσουλμάνων.


Τρίτη 19 Ιουλίου 2005 - 10:53 (Ώρα Λονδίνου)

Παιδιά τα θύματα του λιμού

Τα παιδιά του Νίγηρα πεθαίνουν σε καθημερινή βάση

Ο λιμός στο Νίγηρα της Αφρικής πλήττει τρεισήμισι εκατομμύρια ανθρώπους και δεκάδες παιδιά πεθαίνουν σε καθημερινή βάση μέσα στα ελάχιστα ειδικά κέντρα σίτισης, όπως προειδοποιούν διεθνείς οργανώσεις αρωγής.

Συγκεκριμένα η οργάνωση αρωγής «Γουόρλντ Βίζιον» προειδοποιεί ότι εάν δεν σταλεί σύντομα βοήθεια ο λιμός θα αποδεκατίσει το 10% των παιδιών της χώρας.

Ο Νίγηρας είναι μια αχανής έρημος και ένα από τα φτωχότερα κράτη στον κόσμο.

Η έλλειψη τροφίμων επηρεάζει το ένα τρίτο του πληθυσμό αυτής της πρώην γαλλικής αποικίας.

Η κρίση στο Νίγηρα οφείλεται κυρίως στην ξηρασία που έπληξε φέτος το νότιο τμήμα της αφρικανική χώρας.

Η ξηρασία και τα σμήνη από ακρίδες κατέστρεψαν τις καλλιέργειες, τη διατροφική πηγή για τους ανθρώπους και τα ζώα του Νίγηρα.

Οι οργανώσεις αρωγής υπογραμμίζουν ότι για άλλη μια φορά η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας σε αυτήν τη νέα ανθρωπιστική κρίση ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση.

Να σημειωθεί ότι η ανθρωπιστική κρίση του Νίγηρα είχε προβλεφθεί εδώ και μήνες.


Τρίτη 19 Ιουλίου 2005 - 08:54 (Ώρα Λονδίνου)

Εργασιακά και στόχοι

Ελληνικός Τύπος του Σαββάτου

Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων θεμάτων στις πρωινές και απογευματινές εφημερίδες είναι οι εξής:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): "Διαβατήριο" για καριέρα στο Δημόσιο. Αναβαθμίζεται το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τα δάνεια πνίγουν τους Έλληνες. 56,9 δισ. ευρώ τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Έκλεισε τρύπα 1,26 δισ. ευρώ. Πουλήθηκε, μέσω του Χρηματιστηρίου, το 16,44% του ΟΠΑΠ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: 4.085 θέσεις στο Δημόσιο. Νέες προσλήψεις μέχρι τέλος του καλοκαιριού.

Η ΑΥΓΗ: Κυβερνητικό ΠΡΟ-ΠΟ με την οικονομία! Απαισιόδοξοι εργαζόμενοι και επιχειρηματίες.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Ξέσπασε εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ ανάμεσα σε κρατιστές και δυνάμεις που θέλουν ριζικές αλλαγές σε εργασιακό, ασφαλιστικό και ΔΕΚΟ. Παρέμβαση φωτιά του Ανδρέα Ανδριανόπουλου με βαρυσήμαντο άρθρο του στην "Αυριανή".

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ποιοι (δεν) θέλουν εκλογές. Οι μπλόφες, οι εισηγήσεις, οι αντιδράσεις. Η αδυναμία παραγωγής κυβερνητικού έργου τρέφει διάφορα σενάρια.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 15 ψέματα του ΠΑΣΟΚ για τους μικρομεσαίους. Επιχείρηση παραπληροφόρησης αντί προτάσεων.

ΕΘΝΟΣ: Συντάξεις: Μείωση μέχρι 28% με δύο αλχημείες. Παγίδα οι δήθεν ρυθμίσεις-ανάσα για το ασφαλιστικό.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Στη συνάντηση Πρωθυπουργού και Υπουργού Δημόσιας Τάξης, συζητήθηκε, με βάση τις κοινοτικές οδηγίες, πώς θα φτιάξουν καινούργια "οδοφράγματα" για την τρομοκρατία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Απειλούν με ανωμαλία από το φθινόπωρο. Η κ. Α. Διαμαντοπούλου προανήγγειλε υπονομευτική αντιπολίτευση στη Βουλή.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις: Οι νέες θέσεις μονίμων-εποχικών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Κατηγορώ" με υπογραφή ΔΑΚΕ. Επιστολή ΓΣΕΕ στον Παναγιωτόπουλο με βούλα Πουπάκη.

ΕΣΤΙΑ: Ομοβροντία μεταρρυθμίσεων. Όλες είχαν προαναγγελθή από τον κ. Αλογοσκούφη.

ESPRESSO: Διακοπές πολλών αστέρων για τον Σημίτη. 900 ευρώ την ημέρα τα μακροβούτια του πρώην πρωθυπουργού.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Συντριπτικό "όχι" των Ευρωπαίων για την Τουρκία. Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταγράφει άρνηση 52%, έναντι 35% θετικών απαντήσεων.

Ο ΛΟΓΟΣ: Ο καύσωνας του εργασιακού και του ωραρίου. Εντείνονται οι αντιδράσεις, εν μέσω θέρους.

ΤΑ ΝΕΑ: Ψαλίδι 15% και στις συντάξεις. Κρυφό κόλπο με τις υπερωρίες.

Η ΝΙΚΗ: Όλο και χειρότερες μέρες. Λιτότητα μέχρι και το 2006 προανήγγειλε ο Αλογοσκούφης.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο: Σήμερα τα συλλαλητήρια κατά του αντεργατικού νομοσχεδίου.

TRAFFIC NEWS: Πικραμένη καλλονή έκανε γης μαδιάμ το σπίτι ποδοσφαιριστή. Έπαθε αμόκ όταν της ζήτησε να χωρίσουν για τα μάτια νεαρής.

Η ΧΩΡΑ: Δανεικά ένα δισ. τον μήνα. Ημέρα με την ημέρα βυθιζόμαστε στα χρέη.

City Press: Εκκλησιαστικό βέτο στην ένταξη της Τουρκίας. Σε ειδική εγκύκλιο που έχει την έγκριση του Αρχιεπισκόπου επισημαίνονται οι κίνδυνοι από την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

METRO: Κόβουν τις γέφυρες. Ανεβαίνει το θερμόμετρο των κινητοποιήσεων για το ωράριο.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Λόγω απεργίας ο θρήνος... αναβάλλεται. Οι κινητοποιήσεις των ιατροδικαστών μπλόκαραν τα πιστοποιητικά θανάτου με αποτέλεσμα οι σωροί να "στοιβάζονται' σε νοσοκομεία και νεκροτομεία.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αντίσταση "μέχρι τέλους" για τα εργασιακά δικαιώματα και τα σκληρά φορολογικά μέτρα, όπως δήλωσε ο Πολυζωγόπουλος.

Σημείωση: Οι εφημερίδες ΑΝΩ ΚΑΤΩ και ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ δεν είχαν φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

Διεύρυνση ωραρίου-Εργασιακές σχέσεις

Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι "ξεκινά αύριο η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, ενώ σήμερα το απόγευμα εισάγεται για συζήτηση και για ψήφιση στο θερινό τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο για τη διεύρυνση του ωραρίου. Οι αντιδράσεις συνδικαλιστών και αντιπολίτευσης γιγαντώνονται, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο μέσον του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα το πολιτικό κλίμα να προσεγγίζει τα επίπεδα του... καύσωνα".

Η METRO αναφέρει ότι "κορυφώνονται σήμερα και αύριο οι αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου για το νέο ωράριο των καταστημάτων, με τους εκπροσώπους του κλάδου σε όλη τη χώρα να προχωρούν σε αποκλεισμούς κομβικών σημείων σε οδικούς άξονες".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "με τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και δεκάδες πικετοφορίες και "αποκλεισμούς" μεγαλοκαταστημάτων τις προηγούμενες μέρες από ταξικά συνδικάτα, οι εργαζόμενοι λένε "ΟΧΙ" στο αντεργατικό τερατούργημα".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "η ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με τις πιο ακραίες μορφές αντίδρασης είναι πλέον κάτι παραπάνω από ορατή. Ελλείψει στοιχειώδους προγραμματικού λόγου το ΠΑΣΟΚ αφήνει ελεύθερο το πεδίο στην πράσινη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να σύρει το κάρο της αντιπολίτευσης αδιαφορώντας βεβαίως για το τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος που θα προκαλέσουν οι προαναγγελθείσες κινητοποιήσεις".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "πίσω από τους φραστικούς λεονταρισμούς με τους οποίους αντιμετωπίζουν τις προωθούμενες διαρθρωτικές αλλαγές ορισμένα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που παραμένουν προσκολλημένα σε νοοτροπίες του χθες, κρύβεται μια σφοδρότατη σύγκρουση ιδεολογιών, η οποία σοβεί εδώ και καιρό στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "απάντηση - "κόλαφο" στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τις 15 "αποδράσεις" του, όπως τις χαρακτηρίζει σε αντιδιαστολή με τις αντίστοιχες 15 δράσεις της κυβέρνησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έδωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας. Όπως επισήμανε ο κ. Σιούφας, "οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατασκεύασαν ένα δίστηλο για να απαντήσουν σε δεκαπέντε δράσεις της κυβέρνησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έφτασαν μάλιστα στο σημείο να μιλούν για "δεκαπέντε ψέματα".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "διάλογο για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με αντισταθμιστικά οφέλη, όπως μείωση του χρόνου εργασίας και αύξηση των αμοιβών, προτείνει η ΓΣΕΕ. Η επιστολή-καταπέλτης προς τον Παναγιωτόπουλο με την υπογραφή του γραμματέα Κ. Πουπάκη (ΔΑΚΕ) προκαλεί νέα νευρική κρίση στο Μαξίμου, μετά την παρέμβαση Έβερτ. ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση ορίζουν σήμερα και την 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ".

Συντάξεις

Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "παγίδες και γκρίζα σημεία κρύβουν οι ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό. Οι συντάξεις μειώνονται έως και 28% για χιλιάδες ασφαλισμένους που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν, ενώ άνευ αξίας είναι και το "δώρο" της εξαγοράς 150 ενσήμων".

Τα ΝΕΑ αναφέρουν ότι "ψαλίδι κατά 15% στις συντάξεις, λόγω του διπλού κυβερνητικού κόλπου με τη μείωση των υπερωριών, για 600.000 εργαζομένους θα επιφέρει το νομοσχέδιο για την ανατροπή του 8ώρου εργασίας. Μείωση έρχεται και στις συντάξεις χηρείας".

ΕΕ-Τουρκία

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "η προγραμματισμένη για τις 3 Οκτωβρίου έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας προσκρούει σε μια ολοένα και περισσότερο αρνητική κοινή γνώμη στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα σφυγμομέτρησης που διεξήχθη για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εδόθη χθες στη δημοσιότητα".

Κυβέρνηση-Μεταρρυθμίσεις-Οικονομία

Η Espresso υπογραμμίζει ότι "σε πέντε μέτωπα θα χτυπήσει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά είναι ένα κι ένα. Η μείωση της ανεργίας, το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, η συγκράτηση των τιμών, η πάταξη των φαινομένων αισχροκέρδειας στην αγορά και οι αποκρατικοποιήσεις είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης".

Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι "προ πενταμήνου κάποιοι κατηγορούσαν την Κυβέρνηση ότι περίπου δεν κυβερνά. Ενώ τώρα την κατηγορούν για ομοβροντία μέτρων! Και μόνον αυτό δείχνει ότι η Κυβέρνησις βρίσκεται σε καλό δρόμο".

Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ "με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης προανήγγειλε χθες τη λήψη πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων για να κλείσει η "μαύρη τρύπα" του προϋπολογισμού. Φαίνεται όμως ότι τα πάθη των μισθωτών και των συνταξιούχων δεν θα τελειώσουν εύκολα και γρήγορα, καθώς ο Γ. Αλογοσκούφης διέψευσε ότι από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής θα εξαγγείλει τη λήξη της περιόδου λιτότητας".

Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι "η οικονομία βρίσκεται σε κλοιό απαισιοδοξίας, οι εργαζόμενοι, αλλά και οι επιχειρηματίες, περιμένουν χειρότερες μέρες, ενώ το ευρώ, εξαιτίας της ακρίβειας, έχει μικρότερη αποδοχή. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ποντάρει στα έσοδα από την πώληση του ΟΠΑΠ και του ΟΤΕ για να καλύψει τα μεγεθυνόμενα ελλείμματα και προχωρεί μονομερώς στην κατάργηση του ωραρίου, προσφέροντας δώρα στο μεγάλο κεφάλαιο".

Το ΒΗΜΑ προσθέτει ότι "σενάρια εκλογών επεξεργάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Ρηγίλλης προκαλώντας αγωνία μεταξύ των υπουργών αλλά και των βουλευτών της ΝΔ που αντιμετωπίζουν με αγωνία και ανησυχία το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες τον Σεπτέμβριο. Όσοι επιμένουν στις εισηγήσεις τους για εκλογές υποστηρίζουν ότι η ΝΔ κερδίζει και ισχυρίζονται ότι αποτελούν τη λύση για να ξεπεράσει η κυβέρνηση την ανυπαρξία έργου και να κυριαρχήσει στο πολιτικό σκηνικό".

Χρηματιστήριο-ΟΠΑΠ

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "ψήφο εμπιστοσύνης από 61 χιλιάδες Έλληνες και όλους τους μεγάλους ξένους θεσμικούς επενδυτές έλαβε η κυβέρνηση με την 4η μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ, από την οποία άντλησε ποσό 1,26 δισ. ευρώ, καλύπτοντας έτσι σημαντικές "τρύπες" των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού. Η επιτυχία αυτή καταγράφηκε στο Χρηματιστήριο με άνοδο 1,69% του δείκτη, με αποτέλεσμα να σημειωθεί ρεκόρ τετραετίας στις 3.171,55 μονάδες".

Εκκλησία-Τουρκία

Η CITY PRESS τονίζει ότι "σε ειδική εγκύκλιο που έχει την έγκριση του Αρχιεπισκόπου επισημαίνονται οι κίνδυνοι από την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Ουσιαστικά ζητείται από την πολιτική ηγεσία να κρατήσει αποστάσεις ασφαλείας από την Άγκυρα. Οι εκκλησιαστικές παρεμβάσεις σε ζητήματα δημόσιου ενδιαφέροντος προβληματίζουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση".

Ελληνικά νοικοκυριά-Δάνεια

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) σχολιάζει ότι "μόνιμος παραμένει ο βραχνάς των δανείων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που καταφεύγουν στο δανεισμό για την ... τακτοποίηση των λογαριασμών τους. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος καταμετρούν τους "ανοιχτούς" λογαριασμούς με χρέη από συναλλαγές που τελικά όπως φαίνεται ανακυκλώνονται, καθώς ζήτηση για δάνεια προκειμένου να αποπληρωθούν άλλα προηγούμενα δάνεια ολοένα και αυξάνεται".

Η ΧΩΡΑ εκτιμά ότι "ανησυχητική επιδείνωση εμφανίζουν οι δείκτες χρεών των νοικοκυριών. Πάνω από ένα δισ. ευρώ καταβάλλεται κάθε μήνα στις τράπεζες για δάνεια και κάρτες. Το αισιόδοξο είναι ότι αυξήθηκαν οι καταθέσεις και το πλέον επίφοβο ότι οι περισσότερες οφειλές είναι για υποθηκευμένα κτήματα και διαμερίσματα".

Η TRAFFIC προσθέτει ότι "υπερχρεωμένα είναι πλέον τα ελληνικά νοικοκυριά με την τάση μάλιστα δανεισμού να αυξάνεται επικίνδυνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος Μαΐου το συνολικό χρέος των νοικοκυριών προς τα πιστωτικά ιδρύματα διαμορφώθηκε στα 56.971 δισ. ευρώ (33% του ΑΕΠ).

Ελλάδα-Μέτρα κατά της τρομοκρατίας

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "δημοσιογραφικές πληροφορίες, αναφέρουν ότι ύστερα από την απόφαση ευθυγράμμισης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για χάραξη κοινής στρατηγικής, αναμένεται να προωθηθεί στη Βουλή νέος αντιτρομοκρατικός νόμος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο υπουργείο Δικαιοσύνης υπάρχουν προτάσεις και προσχέδια νόμων προς συζήτηση, τα οποία για να επικυρωθούν, προαπαιτείται νομοθετική ευθυγράμμισή τους με τις εθνικές νομοθεσίες κάθε χώρας - μέλους. Όλα αυτά, μέχρι τον Οκτώβριο, θα πρέπει να έχουν μπει στο στάδιο της υλοποίησης".

Προσλήψεις

Η ΑΠΟΦΑΣΗ επισημαίνει ότι "στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για την πρόσληψη 4.085 ανέργων στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι διαδικασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και οι προσλήψεις θα γίνουν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Πρόκειται για μόνιμο προσωπικό και εργαζομένους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η διυπουργική επιτροπή ενέκρινε τις προσλήψεις και σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στο ΕΚΑΒ και στο ΝΙΜΤΣ, έχουν ήδη προκηρυχθεί οι διαγωνισμοί. Ο μεγαλύτερος αριθμός των προσλήψεων (2.943) θα γίνει στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "έως τις 2 Αυγούστου θα κατατίθενται οι αιτήσεις για τις νέες προκηρύξεις του ΑΣΕΠ σε ΥΕΘΑ, υπ. Υγείας, ΕΚΑΒ, υπ. Ανάπτυξης και φορείς του Δημοσίου. Συνολικά "τρέχουν" οι προθεσμίες για 1.907 θέσεις μονίμων και εποχικών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα".

Στελέχωση Δημόσιας Διοίκησης

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) ισχυρίζεται ότι "βασικό στοιχείο στην εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων θα αποτελεί πλέον η επιμόρφωσή τους, στο πλαίσιο του εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ). Αυτό τόνισε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος, σημειώνοντας ότι η λειτουργία και η δράση του ΕΚΔΔΑ που παρέμενε "νεκρωμένο" για 20 ολόκληρα χρόνια, αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, ενώ επεσήμανε ότι τα θέματα επιμόρφωσης θα περιλαμβάνονται στο νέο υπαλληλικό κώδικα".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 19 Ιουλίου 2005 - 08:41 (Ώρα Λονδίνου)

Κατώτερες των προσδοκιών απελάσεις

Ο αριθμός των απελάσεων είναι μικρότερος από τον αριθμό των αιτήσεων για πολιτικό άσυλο που απορρίπτονται κάθε μήνα

Έως και 300.000 αιτούντες για πολιτικό άσυλο, των οποίων οι αιτήσεις έχουν ήδη απορριφθεί από τις αρμόδιες αρχές, ενδέχεται να βρίσκονται ακόμα στη Βρετανία.

Στο πόρισμα αυτό κατέληξε έκθεση που εκπόνησε η βρετανική Εθνική Υπηρεσία Οικονομικού Ελέγχου, η οποία, επίσης, προειδοποιεί ότι είναι ανέφικτος ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση των Εργατικών για αύξηση των απελάσεων από τη Βρετανία.

Το Σεπτέμβριο του 2004 ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, είχε δεσμευτεί ότι μέχρι το τέλος του 2005 ο αριθμός των απελάσεων κάθε μήνα θα υπερέβαινε τον αριθμό των απορριπτέων αιτήσεων για πολιτικό άσυλο.

Ωστόσο, η έκθεση της βρετανικής υπηρεσίας επισημαίνει ότι οι βρετανικές αρχές μετανάστευσης αδυνατούν να εκπληρώσουν τους στόχους της κυβέρνησης.

Ο υπουργός της Βρετανίας αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Τόνι ΜακΝάλτι εμμένει ότι ο αριθμός των απελάσεων και των αιτήσεων που απορρίπτονται έχει αυξηθεί σημαντικά.

Ωστόσο, η Εθνική Υπηρεσία Οικονομικού Ελέγχου διαπίστωσε ότι από το 1994 μέχρι το Μάιο του 2004 απερρίφθησαν 363.000 αιτήσεις για πολιτικό άσυλο αλλά μόλις οι 79.500 από αυτούς τους αιτούντες απελάθηκαν από τη Βρετανία.

Οι υπόλοιποι 283.500 αιτούντες που βρίσκονται ακόμα στη Βρετανία κατάφεραν είτε να πάρουν άδεια παραμονής, είτε να εκμεταλλευτούν τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε εγκατέλειψαν τη χώρα οικειοθελώς.

Τα προβλήματα που διαπίστωσε η Εθνική Υπηρεσία Οικονομικού Ελέγχου είναι τα εξής: καθυστερήσεις στην έκδοση διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων, κακός συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών μετανάστευσης και ανεπαρκής χρήση του υπάρχοντος συστήματος οικειοθελούς προγράμματος επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών.


Καταδίκη από Βρετανούς μουσουλμάνους

Τουλάχιστον 56 άτομα σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις στο Λονδίνο

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, αναμένεται να συναντήσει τους ηγέτες της βρετανικής μουσουλμανικής κοινότητας και να ζητήσει τη συμβολή τους στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Περισσότεροι από 500 μουσουλμάνοι λόγιοι και κληρικοί από όλη τη Βρετανία υπέγραψαν ένα θρησκευτικό διάταγμα που καταδικάζει τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο Λονδίνο, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 56 άτομα.

Οι ιμάμηδες παρέδωσαν το διάταγμά τους στο βρετανικό κοινοβούλιο, υπογραμμίζοντας ότι οι βομβιστικές επιθέσεις εναντίον αθώων απαγορεύονται ρητώς από το ισλάμ.

Το διάταγμα ορίζει ότι αυτοί που πραγματοποιούν τέτοιου είδους πράξεις είναι «εγκληματίες» και όχι «μάρτυρες».

Ο επικεφαλής του βρετανικού μουσουλμανικού συμβουλίου, Γκιουλ Μοχάμεντ, υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα από την πλευρά της μουσουλμανικής κοινότητας.

Κατηγορηματική θέση

«Η θέση του ισλάμ είναι ξεκάθαρη και κατηγορηματική. Η δολοφονία μιας ψυχής είναι δολοφονία ολόκληρης της ανθρωπότητας. Αυτός που δεν επιδεικνύει σεβασμό απέναντι στην ανθρώπινη ζωή δεν δείχνει σεβασμό απέναντι στην ανθρωπότητα», είπε ο Γκιουλ Μοχάμεντ.

»Προσευχόμαστε για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού σε όλο τον κόσμο. Προσευχόμαστε να επικρατήσει ειρήνη, ασφάλεια και αρμονία στην πολυεθνική Βρετανία», τόνισε ο επικεφαλής του βρετανικού μουσουλμανικού συμβουλίου, Γκιουλ Μοχάμεντ.

Εν τω μεταξύ, νέους αυστηρότερους νόμους για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας προωθεί η κυβέρνηση Μπλερ, η οποία υπόσχεται να αυξήσει επίσης τα κονδύλια για την αστυνόμευση και τη διεύρυνση των αντι-τρομοκρατικών υπηρεσιών.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Γκόρντον Μπράουν, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να προσφέρει 34 εκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση της αστυνόμευσης και την αποζημίωση των τραυματιών από τις επιθέσεις στο Λονδίνο.

Αυστηρή αντι-τρομοκρατική νομοθεσία

Ταυτόχρονα, ο κ. Μπράουν υπογράμμισε ότι έχουν ήδη ληφθεί μέτρα για το «πάγωμα» των χρηματοδοτήσεων εξτρεμιστικών οργανώσεων, καθώς παρατηρήθηκε μία αλματώδης αύξηση τραπεζικών συναλλαγών από ύποπτους λογαριασμούς.

Την ίδια στιγμή, συναίνεση φαίνεται να επικρατεί ανάμεσα στα τρία μεγαλύτερα κόμματα της Βρετανίας - τους Εργατικούς, τους Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες - για τη νέα αυστηρότερη αντι-τρομοκρατική νομοθεσία που προωθεί η κυβέρνηση Μπλερ.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, θα θεωρούνται ποινικά αδικήματα η εκπαίδευση, η προετοιμασία και η έμμεση υποκίνηση τρομοκρατικών πράξεων. Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Τσαρλς Κλαρκ είπε ότι η νομοθεσία έχει σκοπό να αντιμετωπίσει τις απειλές.

«Εάν οι αστυνομικές δυνάμεις ή οι δυνάμεις ασφαλείας κρίνουν ότι πρέπει να ληφθούν και επιπρόσθετα μέτρα τότε θα προσανατολιστούμε προς αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε ο Τσαρλς Κλαρκ.


Τρίτη 19 Ιουλίου 2005 - 07:16 (Ώρα Λονδίνου)

«Σχεδόν βέβαιη» η ισραηλινή αποχώρηση

Συνεντεύξεις στη Μαριλένα Καφούρου

Τα κίνητρα του Ισραηλινού πρωθυπουργού δεν θεωρούνται σαφή

Την πεποίθηση ότι το σχέδιο του Αριέλ Σαρόν για την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας θα εφαρμοστεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εξέφρασαν στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ειδικοί αναλυτές για το Μεσανατολικό.

Οι ίδιοι πιστεύουν ότι οι κινητοποιήσεις των Εβραίων εποίκων δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα.

Ο καθηγητής Μαρκ Χέλερ από το κέντρο ισραηλινών μελετών στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ θεωρεί ότι ο Αριέλ Σαρόν δεν έχει κάτι να φοβηθεί.

«Το σχέδιό του έχει εγκριθεί από το κοινοβούλιο και ο ίδιος απολαμβάνει τη στήριξη της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης και πολλών κρατικών οργανισμών», είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC.

Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο Βρετανός αναλυτής Τζος Μάντελ, ο οποίος όμως πιστεύει ότι ο Αριέλ Σαρόν έχει καταφέρει να βρει προσωρινές λύσεις στα προβλήματά του.

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο

«Ο Αριέλ Σαρόν αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες ενστάσεις στο υπουργικό του συμβούλιο. Ένας σημαντικά μεγαλος αριθμός μελών του Λικούντ, συμπεριλαμβανομένων κάποιων σημαντικών προσωπικοτήτων που φιλοδοξούν να τον διαδεχτούν στην πρωθυπουργία, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο σχέδιο της Γάζας», σχολιάζει ο Τζος Μάντελ.

»Προσωρινά κατάφερε να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο με το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, στην οποία συμμετέχει το κόμμα των Εργατικών».

»Αυτό όμως σημαίνει ότι ο Αριέλ Σαρόν βασίζει την υλοποίησή των σχεδίων του στην υποστήριξη που λαμβάνει από εξωκομματικά στελέχη και όχι από το ίδιο το Λικούντ. Αυτή η πρακτική μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να του κοστίσει», υπογράμμισε ο Τζος Μάντελ

Οι αναλυτές εκφράζουν την βεβαιότητα ότι σχέδιο της Γάζας θα υλοποιηθεί, παρά τις όποιες κινητοποιήσεις των Εβραίων εποίκων.

Ο Τζος Μάντελ θυμάται ότι αντιδράσεις από την πλευρά των εποίκων υπήρξαν και το 1979 όταν το Ισραήλ επέστρεψε τη χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο. Ωστόσο σήμερα η δυσφορία των Εβραίων εποίκων είναι πιο έντονη.

Θολά κίνητρα

Ο Μαρκ Χέλερ πιστεύει ότι ως ένα βαθμό, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Αριέλ Σαρον δεν έχει εξηγήσει με σαφήνεια τα κίνητρά του.

«Τα πραγματικά κίνητρα του Αριέλ Σαρόν είναι αρκετά θολά. Δεν έχει παρουσιάσει με σαφήνεια τη λογική πίσω από την απόφασή του. Επομένως συμπεραίνει κανείς ότι αυτή ήταν η λιγότερο κακή λύση από μια περιορισμένη σειρά επιλογών για την ειρήνευση στην περιοχή», λέει ο Τζος Μάντελ.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός Μαρκ Χέλερ επισημαίνει ότι ο Αριέλ Σαρόν κατέφυγε στο σχέδιο της Γάζας είτε επειδή έπρεπε να επιδείξει αποφασιστικότητα και να αναλάβει πρωτοβουλίες είτε γιατί ήθελε να προστατεύσει τους πολίτες και τους στρατιώτες του Ισραήλ, οι οποίοι ήταν εκτεθειμένοι μέσα στα παλαιστινιακά εδάφη.

«Όποια και εάν είναι τα κίνητρά του από τη στιγμή που δεσμεύθηκε ότι θα υλοποιήσει το σχέδιο δεν είναι του χαρακτήρα του να υποχωρήσει», λέει ο Ισραηλινός Μαρκ Χέλερ.


Δευτέρα 18 Ιουλίου 2005 - 21:04 (Ώρα Λονδίνου)

Αντίθετοι στην ένταξη της Τουρκίας οι Ευρωπαίοι

Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων κατά της ένταξης της Τουρκίας


Τρίτη 19 Ιουλίου 2005 - 02:17 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες δυσκολίες για την Τουρκία

Με τα νέα εμπόδια στο δρόμο της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, αλλά και με τη θέσπιση νέας αντι-τρομοκρατικής νομοθεσίας στη Βρετανία ασχολούνται οι βρετανικές εφημερίδες.

Αυξάνονται τα εμπόδια για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, σύμφωνα με τις Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) και Γκάρντιαν (Guardian), οι οποίες παρουσιάζουν μία αρνητική εικόνα για την τουρκική υποψηφιότητα, βασιζόμενες στα αποτελέσματα μιας ευρωπαϊκής δημοσκόπησης.

Τα δημοσιεύματα παρουσιάζουν μία πανευρωπαϊκή έρευνα, η οποία αποκαλύπτει ότι τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων τάσσονται κατά της τουρκικής υποψηφιότητας.

Στην έρευνα της Κομισιόν συμμετείχαν 30.000 άτομα και γίνεται σαφές ότι μόνο το 35% υποστηρίζει την τουρκική υποψηφιότητα ενώ το 52% την απορρίπτει.

Στην Αυστρία, το ποσοστό αυτών που δεν επιθυμούν την τουρκική ένταξη φτάνει το 80%, ενώ στην Γαλλία το 70%.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες, η Γαλλία και η Αυστρία εξέφρασαν και επισήμως τις ανησυχίες τους, ενώ υψηλόβαθμα στελέχη της Γαλλίας υπογράμμισαν ότι θα ήταν απαράδεκτο να γίνει η τουρκική ένταξη χωρίς να ληφθούν υπόψιν οι απόψεις των Ευρωπαίων πολιτών.

Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) υπογραμμίζει ότι υπάρχει ένα συναινετικό κλίμα ανάμεσα στα βρετανικά κόμματα όσον αφορά τις προτάσεις του Τόνι Μπλερ να θεσπιστούν αυστηρότεροι αντι-τρομοκρατικοί νόμοι το συντομότερο δυνατόν.

Ωστόσο, πιστεύεται ότι ορισμένοι εκπρόσωποι του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους, φοβούμενοι ότι οι νέοι νόμοι μπορεί να παραβιάζουν τις διατάξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) υπογραμμίζει ότι σύντομα θα τεθούν σε δοκιμασία οι υποσχέσεις της βρετανικής κυβέρνησης να μην επιτρέπεται σε κανέναν να εξυμνεί την τρομοκρατία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η δοκιμασία θα επέλθει όταν φτάσει στο Λονδίνο ένας μουσουλμάνος κληρικός, ο οποίος εξαίρει τις επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ.

Πρόκειται για τον Γιουσούφ Αλ Καραντάουϊ, 79 χρόνων, ο οποίος πρόκειται να δώσει μία διάλεξη στο Μάντσεστερ, λέει η εφημερίδα.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες του έχουν απαγορεύσει τις επισκέψεις στη χώρα, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμη στη Βρετανία.

Η Γκάρντιαν (Guardian) υπογραμμίζει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Βρετανίας απαγόρευσαν σε περίπου 200 άτομα να σπουδάσουν στα βρετανικά πανεπιστήμια, καθώς υπήρχαν φόβοι ότι μπορεί να ήθελαν να σχεδιάσουν τρομοκρατικές επιθέσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι υποψήφιοι που απορρίφθηκαν ήθελαν να κάνουν μεταπτυχιακά στη χημεία, τη μικροβιολογία και τη βιοτεχνολογία.

Η Τάιμς (Times) υπογραμμίζει ότι επικρατεί χάος στη Βρετανία όσον αφορά τη χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι περισσότερα από 250.000 που δεν έλαβαν πολιτικό άσυλο εξακολουθούν και παραμένουν στη χώρα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.