Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-07-04

  1. Οι δύσθυμοι κύριοι του Εδιμβούργου
  2. «Όχι στην επαιτεία»
  3. Επεισόδια στο Εδιμβούργο
  4. «Eπιτυχής σύγκρουση»
  5. Νέα πτώση του ευρώ
  6. Η Παπαρήγα στην Κύπρο
  7. Ποιος μπορεί να αλλάξει τον κόσμο (και πώς);
  8. Φόρουμ: Γάμοι ομοφυλοφίλων
  9. rsCL='
  10. rsCL='
  11. Η Παπαρήγα στην Κύπρο
  12. Ενημέρωση προέδρου
  13. Ένας χρόνος πρωταθλητές Ευρώπης
  14. Περί αγωγού
  15. Αναζητώντας την αρχή
  16. Το μήνυμα του Live 8 και οι προσδοκίες
  17. Προβάδισμα Μπερίσα
  18. Συμφωνία μεν, αλλά μακριά από το Κιότο

Τρίτη 05 Ιουλίου 2005 - 03:23 (Ώρα Λονδίνου)

Οι δύσθυμοι κύριοι του Εδιμβούργου

Την ένταση σε επίπεδο όχι μόνο διπλωματικό αλλά και προσωπικό μεταξύ των συμμετεχόντων ηγετών στη σύνοδο του G8, που επισκιάζει τα σοβαρά προς συζήτηση θέματα περιορίζοντας κατ επέκταση τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας, διαπιστώνουν οι βρετανικές εφημερίδες της Τρίτης.

«Η υψηλή σπουδαιότητα όσων διακυβεύονται στο διπλωματικό παιχνίδι της συνόδου του G8, αλλά και στην απόφαση για την ανάθεση της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, προκάλεσε χθες ένα διεθνή πόλεμο λάσπης», γράφουν χαρακτηριστικά οι Τάιμς (The Times).

Ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας «Οι ηγέτες του G8 καυγαδίζουν ενώ ξεσπούν συγκρούσεις στους δρόμους», εξηγείται από την «εκπληκτική διπλωματική γκάφα» του Ζακ Σιράκ, όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ.

Οι Τάιμς επικαλούνται χθεσινό δημοσίευμα της γαλλικής Λιμπερασιόν, η οποία μετέφερε ένα υποτιμητικό για τη Βρετανία σχόλιο του Γάλλου προέδρου, σε κατ ιδίαν συζήτηση με τον καγκελάριο Σρέντερ και τον πρόεδρο Πούτιν.

Ο κ. Σιράκ φέρεται να είπε ότι το μοναδικό πράγμα που συνεισέφεραν οι Βρετανοί στην ευρωπαϊκή γεωργία ήταν οι τρελές αγελάδες, καθώς και ότι «δεν μπορείς να εμπιστεύεσαι ένα λαό που έχει τόσο κακή κουζίνα».

Οι Τάιμς εκτιμούν ότι τα σχόλια του κ. Σιράκ είναι ενδεικτικά των αληθινών αισθημάτων της «παλαιάς Ευρώπης», απέναντι στη Βρετανία, ιδίως μετά την αντιδικία με τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ επί των κοινοτικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα δε με το ρεπορτάζ, Βρετανοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι διεξάγονται «πολύ έντονες συζητήσεις» τις παραμονές της συνόδου, με τον κ. Μπλερ να προσπαθεί να πείσει τις υπόλοιπες χώρες να προβούν σε σημαντικές παραχωρήσεις στα θέματα της Αφρικής και των κλιματικών αλλαγών.

Η εφημερίδα κάνει λόγο παράλληλα σε εντάσεις διαφορετικού τύπου στο Εδιμβούργο, αναφερόμενη στις συμπλοκές μεταξύ αναρχικών διαδηλωτών και αστυνομικών.

Στο κύριο άρθρο τους οι Τάιμς επισημαίνουν τη σημασία και τη δυσκολία κατάληξης σε συμφωνία για το περιβάλλον.

«Οι ακραίες θέσεις των αντιπάλων παρατάξεων πάνω στο θέμα των κλιματικών αλλαγών, κάνουν την επίλυση του προβλήματος της φτώχειας να φαντάζει εύκολη υπόθεση», σημειώνει η εφημερίδα.

Το θέμα του περιβάλλοντος και του φαινομένου του θερμοκηπίου αποτελεί το κύριο θέμα της Ιντιπέντεντ (The Independent).

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι ο Τόνι Μπλερ παλεύει να περισώσει τη συμφωνία του G8 επί των κλιματικών αλλαγών μετά την περιφρόνηση του Μπους, χωρίς όμως να είναι σίγουρο ότι αυτή η συμφωνία θα είναι αρκετή «για να σώσει τον κόσμο».

Αφού παραθέτει τα στοιχεία που καταδεικνύουν τη σοβαρότητα της απειλής την οποία συνιστούν οι κλιματικές αλλαγές, η εφημερίδα συνδέει το πρόβλημα του περιβάλλοντος με την Αφρική,

Χαρακτηριστικά σημειώνει ότι «όλα όσα καθιστούν δύσκολο το να ζεις στην Αφρική, θα ενισχυθούν με το φαινόμενο του θερμοκηπίου».

Η εφημερίδα, πάντως εκτιμά ότι παρά την απροθυμία των ΗΠΑ να βοηθήσουν τον Τόνι Μπλερ να προωθήσει την περιβαλλοντική του πολιτική, το συγκεκριμένο ζήτημα μπορεί να στεφθεί από επιτυχία στο G8, καθώς οι στόχοι που έχει θέσει ο κ. Μπλερ είναι περιορισμένοι, άρα προσιτοί.

Συγκεκριμένα, γράφει η Ιντιπέντεντ, ο κ. Μπλερ θέλει να αναγνωριστούν πολιτικά με κοινή δήλωση οι επιστημονικές ανησυχίες σχετικά με το περιβάλλον, να συμφωνηθεί η ανάπτυξη ενεργειακά οικονομικότερων τεχνολογιών και να ξεκινήσει μια συνεργασία επί των κλιματικών αλλαγών με τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Στο σημείο αυτό η εφημερίδα επισημαίνει και την ανάγκη λήψης μέτρων για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου από τις κυβερνήσεις της Κίνας και της Ινδίας.

Το σχόλιο του προέδρου Σιράκ περί Βρετανίας και τρελών αγελάδων αποτελεί τον πρωτοσέλιδο τίτλο της Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph).

«Οι προσβολές του Γάλλου προέδρου εντείνουν τις αγγλο-γαλλικές διαφορές την παραμονή της Ολυμπιακής απόφασης και της συνόδου του G8», γράφει η εφημερίδα.

Η Τέλεγκραφ αναφέρει ότι η επίσημη θέση του Λονδίνου είναι πως δεν απαντά σε σχόλια μη διπλωματικού χαρακτήρα.

Ανεπισήμως όμως εκφράζεται οργή κυρίως για το σχόλιο περί τρελών αγελάδων, συνοδευόμενη από την υπενθύμιση της υπερβολικής αντίδρασης της Γαλλίας, που αρνούταν την εισαγωγή βρετανικού βοδινού κρέατος, ακόμα και μετά τις διαβεβαιώσεις ότι δε συνέτρεχαν πλέον ανησυχίες για τη δημόσια υγεία.

Σε ότι αφορά τη σύνοδο του G8, η Γκάρντιαν (The Guardian) φιλοξενεί συνέντευξη του υπουργού Διεθνούς Ανάπτυξης, Χίλαρι Μπεν, ο οποίος δηλώνει ότι όλοι οι συμμετέχοντες ηγέτες πρέπει να αποδείξουν πως μπορούν να αντεπεξέλθουν «στις μεγάλες ηθικές προκλήσεις της γενιάς τους».

Σε άρθρο του δε ο συγγραφέας και ακτιβιστής, Τζορτζ Μόνμπιοτ εκφράζει την απορία του για την απόφαση του Χίλαρι Μπεν να συμμετάσχει στην πορεία των διαδηλωτών στο Εδιμβούργο, αλλά και το θερμό εναγκαλισμό του Μπομπ Γκέλντοφ με τον υπουργό Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν.

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ο κ. Μόνμπιοτ είναι ότι η κυρίαρχη «νέα συναίνεση» αρνείται τη σύγκρουση συμφερόντων και επιδιώξεων μεταξύ των ηγεσιών και όσων διακηρύσσουν αλλαγές.

«Στο πλαίσιο αυτό», γράφει ο Βρετανός συγγραφέας, «οι ηγεσίες υποστηρίζουν ότι οι πολυεθνικές εταιρείες δεν ευθύνονται για τη διαιώνιση της ανέχειας της Αφρικής,, αλλά αντίθετα είναι η λύση του προβλήματος, επομένως θα αναλάβουν και τη διαχείριση των προσπαθειών εξάλειψης της φτώχειας».

»Στην πορεία της εκστρατείας Κάντε τη Φτώχεια Παρελθόν», καταλήγει ο κ. Μόνμπιοτ, «οι ομιλητές επέμεναν ότι σύρουμε αντιδρώντας και φωνάζοντας τους ηγέτες προς τα αιτήματά μας. Μου φαίνεται όμως ότι οι ηγέτες σύρουν εμάς χορεύοντας και τραγουδώντας προς τα δικά τους».

Ο αποτυχημένος πόλεμος κατά των ναρκωτικών

Επικαλούμενη μελέτη που διέρρευσε, την οποία η βρετανική κυβέρνηση αρνείται να δημοσιοποιήσει, η Γκάρντιαν αναφέρεται στο κύριο θέμα της στο «χαμένο πόλεμο κατά των ναρκωτικών».

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έκθεση, τα κέρδη των διακινητών ηρωίνης και κοκαΐνης στη Βρετανία είναι τόσο υψηλά, ώστε χρειάζονται συλλήψεις του 60 με 80% των μελών των σπειρών που δρουν στη χώρα για να έχει επιτευχθεί καίριο πλήγμα από τις αρχές.

Τα κέρδη των διακινητών ναρκωτικών ουσιών στη Βρετανία ξεπερνούν τα 4 δισ. στερλίνες ετησίως, με περιθώριο κέρδους έως και 58%, ποσοστό που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εφημερίδα είναι πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο για εταιρείες όπως οι Gucci και Louis Vuitton.

Η μελέτη φέρεται να έχει παρουσιαστεί στον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ ήδη από τον Ιούνιο του 2003.

Αύξηση κόστους εκπομπής ρύπων

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) γράφουν ότι τις παραμονές των συζητήσεων για το περιβάλλον στο G8, το κόστος της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα που βαρύνει τις βιομηχανίες έφτασε στα 29,35 δολάρια ανά τόνο, ποσό ρεκόρ.

Οι βιομηχανίες, επισημαίνει η εφημερίδα, αντιμετωπίζουν ήδη μεγαλύτερο κόστος παραγωγής λόγω των αυξημένων τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, γεγονός που τις υποχρεώνει να αυξήσουν τη χρήση άνθρακα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι βιομηχανίες να πληρώνουν περισσότερα για τις άδειες εκπομπής ρύπων, ώστε να αυξηθούν τα όρια των επιπέδων ρύπανσης.

Ο συνδυασμός του υψηλού κόστους των καυσίμων και της εκπομπής ρύπων, έχει ως αποτέλεσμα την πρωτόγνωρη άνοδο του κόστους παραγωγής ενέργειας στη Γερμανία, τη Γαλλία, και τη Βρετανία, σημειώνει η εφημερίδα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σκέψεις για τη μεταφορά των μονάδων παραγωγής ενέργειας πολλών επιχειρήσεων εκτός Ευρώπης.


Δευτέρα 04 Ιουλίου 2005 - 22:55 (Ώρα Λονδίνου)

«Όχι στην επαιτεία»

H σύνοδος πραγματοποιείται στην πόλη Σύρτη, γενέτειρα του Καντάφι

Ο πρόεδρος της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, προειδοποίησε τους ηγέτες άλλων αφρικανικών κρατών να «σταματήσουν να ζητούν ελεημοσύνη» από τις πλούσιες χώρες της Δύσης.

Ο Λίβυος ηγέτης απηύθυνε έκκληση κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη σύνοδο της Αφρικανικής Ένωσης, που πραγματοποιείται δύο μέρες πριν την σύνοδο του Ομίλου των Οκτώ πλουσιοτέρων βιομηχανικά χωρών του κόσμου στην Σκωτία.

Στόχος της συνόδου της Αφρικανικής Ένωσης - που πραγματοποιείται στη Σύρτη της Λιβύης με τη συμμετοχή ηγετών από πάνω από 30 κράτη της Αφρικής - είναι η κατάρτιση μίας κοινής αντζέντας αντιμετώπισης της πείνας, των ασθενειών και των ενόπλων συρράξεων, η οποία θα παρουσιαστεί στους ηγέτες του Ομίλου των Οκτώ.

«Η επαιτεία δεν θα χτίσει το μέλλον της Αφρικής. Αντίθετα, δημιουργεί μεγαλύτερο χάσμα ανάμεσα στους μεγάλους και τους μικρούς», είπε ο συνταγματάρχης Καντάφι.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν ανακοίνωσε τη δημιουργία ειδικού προγράμματος οικονομικής βοήθειας προς τις φτωχές χώρες με στόχο την προετοιμασία και διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών.

Ο κ. Ανάν δήλωσε ότι «σχεδόν όλες» οι χώρες που εκπροσωπούνται στη σύνοδο της Αφρικανικής Ένωσης έχουν δεσμευθεί στη διεξαγωγή εκλογών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους υποστηρίζει ότι προκειμένου οι χώρες της Αφρικής να επωφεληθούν από την παραγραφή χρεών και την παροχή μεγαλύτερης βοήθειας, θα πρέπει να βελτιώσουν το σύστημα διακυβέρνησής τους.

Αντιμετώπιση της φτώχειας

Οι 53 χώρες που συμμετέχουν στην Αφρικανική Ένωση έχουν ήδη καταλήξει σε συμφωνία να ασκήσουν πιέσεις για την απόκτηση δύο μόνιμων θέσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Οι συνομιλίες πάντως αναμένεται να επικεντρωθούν στην άσκηση πιέσεων προς τις πλούσιες χώρες για την παραχώρηση βοήθειας προκειμένου οι αφρικανικές χώρες να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια και τις ασθένειες.

Το εμπόριο και η παραγραφή των χρεών θα συζητηθούν στη σύνοδο του Ομίλου των Οκτώ, στο Γκλενίγκλς που αρχίζει την Τετάρτη 6 Ιουλίου.


Δευτέρα 04 Ιουλίου 2005 - 21:35 (Ώρα Λονδίνου)

Επεισόδια στο Εδιμβούργο

Οι διαδηλωτές παρέλυσαν το κέντρο της πόλης

Διαδηλωτές και αστυνομικές δυνάμεις συγκρούστηκαν στην πρωτεύουσα της Σκωτίας, δύο ημέρες πριν την έναρξη της συνόδου του G8 στο Γκλενίγκλς.

Σύμφωνα με την αστυνομία, εξήντα άτομα συνελήφθησαν και 20 τραυματίστηκαν ελαφρά τη Δευτέρα.

Οι διαδηλωτές, αρκετοί από τους οποίους ήταν μεταμφιεσμένοι και φορούσαν μάσκες, παρέλυσαν το κέντρο της πόλης, το οποίο παραμένει αποκλεισμένο.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας επέρριψε την ευθύνη για τα επεισόδια που σημειώθηκαν τη Δευτέρα σε μία μικρή ομάδα διαδηλωτών, η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά «ήταν αποφασισμένη να προκαλέσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερα προβλήματα».

«Είναι προφανές ότι είναι οργανωμένοι και συντονισμένοι. Εντοπίσαμε χάρτες, ραδιόφωνα και κινητά τηλέφωνα. Έχουμε επίσης στοιχεία που αποδεικνύουν ότι φέρουν πάνω τους όπλα, πέτρες και βλήματα», είπε ο Τομ Χάλπιν.

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας κατευθυνόμενοι προς το οικονομικό κέντρο του Εδιμβούργου, στο δυτικό τμήμα της πόλης.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν διαδηλωτές άρχισαν να πετούν μπουκάλια κατά των αστυνομικών.


Δευτέρα 04 Ιουλίου 2005 - 19:15 (Ώρα Λονδίνου)

«Eπιτυχής σύγκρουση»

Οι επιστήμονες λένε πως απελευθερώθηκε πολύ περισσότερο υλικό από ό,τι ανέμεναν

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία, η ΝΑΣΑ, χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία τη σύγκρουση ενός μη επανδρωμένου σκάφους της με τον κομήτη Τέμπελ 1, σε απόσταση 130 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι από την ανάλυση της έκρηξης θα προκύψουν νέα στοιχεία σχετικά με τις απαρχές του ηλιακού μας συστήματος.

Το διαστημόπλοιο συγκρούστηκε μετωπικά με τον κομήτη δημιουργώντας μια τεράστια λάμψη, κάτι που όπως πιστεύουν οι επιστήμονες, σημαίνει πως η σύγκρουση ήταν ισχυρότατη.

Τα τηλεσκόπια έχουν αρχίσει την ανάλυση της λάμψης για τις πρώτες ενδείξεις σχετικά με τη σύσταση του κομήτη.

Από τη σύγκρουση εκτοξεύτηκε στο διάστημα ένα σύννεφο από πάγο, σκόνη, αέρια και άλλα στοιχεία που βρίσκονταν κάτω από την επιφάνεια του κομήτη από τότε του δημιουργήθηκε το ηλιακό μας σύστημα, πριν τεσσεράμισι δισεκατομμύρια χρόνια.

Ο διαστημικός μηχανικός, Τζέντρι Λι εξήγησε στο BBC το σκοπό του εγχειρήματος με την κωδική ονομασία «Ολέθρια Σύγκρουση», λέγοντας πως οι κομήτες κρύβουν στον πυρήνα τους «ένα από τα κλειδιά για την εξέλιξη του ηλιακού συστήματος».

«Εάν καταφέρουμε να απομακρύνουμε τα κοσμικά απόβλητα που μεταφέρει ο κομήτης και να κοιτάξουμε κάτω από την επιφάνειά του, θα δούμε τη μορφή τους πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν σχηματίστηκε το ηλιακό μας σύστημα» είπε ο Λι.


Δευτέρα 04 Ιουλίου 2005 - 18:57 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα πτώση του ευρώ

Μέχρι στιγμής φέτος, η τιμή του δολαρίου σημείωσε άνοδο 12% έναντι του ευρώ

Στη χαμηλότερη τιμή, από τον Μάιο του 2004, διολίσθησε το ευρώ έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα.

Η τιμή του ευρωπαϊκού νομίσματος έπεσε στο ένα δολάριο και 19 σεντς, όση δηλαδή ήταν η αξία του την εποχή που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή αγορά το 1999.

Μέχρι στιγμής φέτος, η τιμή του δολαρίου σημείωσε άνοδο 12% έναντι του ευρώ.

Ο οικονομικός συντάκτης του BBC επισημαίνει ότι η πτώση του ευρώ και η άνοδος του δολαρίου αντανακλούν τις προσδοκίες της αγοράς για την μελλοντική κίνηση των επιτοκίων.

Η αισιοδοξία που επικρατεί αυτή την περίοδο στους οικονομικούς κύκλους των ΗΠΑ και η πρόσφατη άνοδος στα αμερικανικά επιτόκια έχει προκαλέσει αυξημένη ζήτηση του αμερικανικού νομίσματος.

Σε αντίθεση, οι μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης - η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία - με την χαμηλή οικονομική απόδοσή τους, προκαλούν πιέσεις προς μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

Αναλυτές επισημαίνουν επίσης ότι η πολιτική αναταραχή που προκλήθηκε μετά την απόρριψη της ευρωπαϊκής συνθήκης από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς, κλόνισε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο ευρώ.


Δευτέρα 04 Ιουλίου 2005 - 13:16 (Ώρα Λονδίνου)

Η Παπαρήγα στην Κύπρο

Το κυπριακό συζήτησαν, μεταξύ άλλων, Παπαρήγα και Χριστόφιας

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου, Τάσσο Παπαδόπουλο είχε η γενική γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία έφθασε την Κυριακή το βράδυ στην Κύπρο.

Η κ. Παπαρήγα είχε επίσης συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής και γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, στο επίκεντρο της οποίας ήταν το Κυπριακό και οι τελευταίες εξελίξεις.

Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση επαναβεβαιώθηκαν οι θερμές και στενές σχέσεις των δυο κομμάτων πάνω σε διεθνή ζητήματα και προπάντων στο Κυπριακό.

Ευχαρίστησε επίσης την κ. Παπαρήγα και το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας για τη σταθερή θέση αρχών, όπως είπε, που κρατούν στο Κυπριακό πρόβλημα.

Από την πλευρά της, η κ. Παπαρήγα χαρακτήρισε το Κυπριακό «αγκάθι του παρελθόντος, το οποίο πρέπει να λυθεί».

Ανέφερε επίσης ότι «Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι έχουν το ίδιο συμφέρον, η επίλυση του προβλήματος να ταυτιστεί με την ενιαία ομόσπονδη διζωνική και δικοινοτική Κύπρο».

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ συναντάται με αρχηγούς ή εκπροσώπους άλλων κομμάτων και θα μιλήσει σε εκδήλωση της ΠΟΓΟ, του γυναικείου τμήματος του ΑΚΕΛ, με θέμα «Παγκοσμιοποίηση και Γυναίκα».


Δευτέρα 04 Ιουλίου 2005 - 16:19 (Ώρα Λονδίνου)

Ποιος μπορεί να αλλάξει τον κόσμο (και πώς);

Γράφει η Ρόζυ Βουδούρη

Μηνύματα στη σκηνή του Λάιβ 8

Στο δρόμο για το Χάιντ Παρκ του κεντρικού Λονδίνου, πηγαίνοντας να καλύψω τη συναυλία του Λάιβ 8, με κατέκλυζαν ανάμικτες σκέψεις και συναισθήματα.

O σκοπός της πρωτοβουλίας του πάλαι ποτέ ροκ σταρ Μπομπ Γκέλντοφ, αναμφισβήτητα ευγενής: να εξαλειφθεί η φτώχεια στην αφρικανική ήπειρο.

Το μέσο, προφανές: η λαϊκή κινητοποίηση στα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη με τη μορφή συμμετοχής σε μαζικές συναυλίες και αποστολής μηνυμάτων συμπαράστασης. Κι αυτή τη φορά χωρίς τη συνοδεία της ελεημοσύνης.

Οι διοργανωτές, οι οποίοι είχαν επικριθεί από πολλούς όταν για το αντίστοιχο Λάιβ Έιντ προ εικοσαετίας είχαν ζητήσει και τον οβολό των πολιτών, τώρα διατυμπάνιζαν: «θέλουμε εσάς κι όχι τα χρήματά σας».

Μοχλός για την επιτυχία των εκδηλώσεων, εκατοντάδες καλλιτέχνες, οι οποίοι, ευγενώς προσφερθέντες, εμφανίσθηκαν στις δέκα συναυλίες ανά τον κόσμο.

Αποδέκτες του μηνύματος, οι ηγέτες του ομίλου των οκτώ πιο ανεπτυγμένων χωρών, οι πιο πλούσιοι και δυνατοί. Διεύθυνση αποστολής, ο τόπος της ετήσιας συνάντησής τους, φέτος στο Γκλενίγκλς της Σκωτίας.

Η προσέλευση του κοινού ήταν πράγματι μαζική και το ενδιαφέρον, ειδικά στο Λονδίνο, πρωτοφανές. Μέχρι το τέλος της συναυλίας στο Χάιντ Παρκ, πάνω από 26 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είχαν προσυπογράψει το μανιφέστο του Λάιβ 8.

Την ίδια ώρα, μια σειρά από αντεπιχειρήματα γίνονταν αντικείμενο συζήτησης στα διάφορα διαθέσιμα φόρα (μέσα ενημέρωσης, διαδίκτυο, αλλά και σε καθημερινές ιδιωτικές ανταλλαγές απόψεων).

Επιχειρήματα

Απατάται ο Γκέλντοφ αν νομίζει ότι μερικές συναυλίες και δημοσιότητα κάποιων εβδομάδων θα αλλάξουν τον κόσμο.

Δεν μπόρεσε να αντισταθεί ο Μπομπ Γκέλντοφ και τραγούδησε και ο ίδιος

Ο Τόνι Μπλερ, ο Βρετανός πρωθυπουργός που, παρά την πρόσφατη ανανέωση της λαϊκής εντολής προς το πρόσωπό του, ταλαιπωρείται πάντα από τον εφιάλτη του Ιράκ, πολύ θα ήθελε να στρέψει τα φώτα της προσοχής κάπου αλλού, σ ένα σκοπό που δεν είναι δυνατόν να κατακριθεί.

Αλλά είναι το ενδιαφέρον του αληθινό, ή θα παραμείνει στα ευχολόγια, όπως γίνεται συνήθως; Και πόσο αποτελεσματικά μπορούν να αποβούν μέτρα όπως η πλήρης διαγραφή των χρεών, η χορήγηση επιπλέον οικονομικής βοήθειας, ακόμη και η εφαρμογή νέων εμπορικών κανόνων από τους πλουσίους της Δύσης;

Πρωτίστως δε, γιατί σε έναν κόσμο όπου οι δυνατοί επαγγέλλονται την ισότητα για όλους, οι αδύνατοι πρέπει να απευθύνονται σ αυτούς, ζητώντας τους να τους την παραχωρήσουν;

Επιχειρήματα όπως τα ανωτέρω, αλλά και πολλά άλλα, τίθενται καθημερινά υπό συζήτησιν.

Ακόμη και οι προθέσεις των πρωταγωνιστών του Λάιβ 8 αμφισβητούνται. Ο Μπομπ Γκέλντοφ επί παραδείγματι, την ώρα που αναλαμβάνει να πείσει τους δυνατούς της Γης να «αποδώσουν δικαιοσύνη», όπως τονίζει ο ίδιος, δημιουργεί μαζί τους -και κυρίως με τον Τόνι Μπλερ- μια σχέση που ξεσηκώνει αρκετούς εναντίον του. Το ίδιο και ο Μπόνο των U2 κι άλλα -πολιτικά μάχιμα- μέλη του σταρ σίστεμ και του κλαμπ των πλουσίων.

Από την άλλη, ποιος είναι ο πραγματικός στόχος όσων σπεύδουν να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία; Για τα νέα συγκροτήματα είναι ένας θαυμάσιος τρόπος προβολής, αλλά και στους φτασμένους μόνο κακό δεν κάνει να υποστηρίζουν τέτοιους ευγενείς σκοπούς.

Κορυφαία στιγμή, η επανεμφάνιση των Πινκ Φλόιντ

Όσο για τους παλαιότερους και εν πολλοίς ξεχασμένους, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επανέλθουν στο προσκήνιο. Χωρίς, βεβαίως, αυτό να σημαίνει ότι κάποιοι δε νοιάζονται πραγματικά.

Ακόμη κι ο απλός κόσμος, που δίνει υπόσταση στο όλο σχήμα, ενδεχομένως εκμεταλλεύεται τη σπάνια δυνατότητα να δει δωρεάν μια μοναδική σε διάρκεια και περιεχόμενο παράσταση.

’ραγε, νοιάζεται στ αλήθεια για τα 30.000 παιδιά που πεθαίνουν καθημερινά στην Αφρική από αιτίες που θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπισθεί εγκαίρως;

Στο Λονδίνο, άλλωστε, παρατηρήθηκε το φαινόμενο να τίθενται σε δημοπρασία στο διαδίκτυο ή να πωλούνται στη μαύρη αγορά αρκετά από τα δωρεάν- εισιτήρια της συναυλίας.

Εύλογα ερωτήματα και προβληματισμοί. Μήπως, όμως, γινόμαστε υπερβολικά κυνικοί;

Απαντώντας στους επικριτές του, ο Γκέλντοφ αναφέρθηκε σε λαϊκές κινητοποιήσεις του παρελθόντος, οι οποίες οδήγησαν, επί παραδείγματι, στην κατάργηση της δουλείας, του απάρτχαϊντ ή στην ψήφο των γυναικών.

Η συναυλία

Φτάνοντας στο Χάιντ Παρκ, εξακολουθούσα να έχω ανάμικτα συναισθήματα.

Χιλιάδες κόσμου στριμώχτηκαν σε μια σειρά που δεν οδηγούσε πουθενά

Διακόσιες χιλιάδες κόσμου συνέρεαν στο συννεφιασμένο πάρκο, άλλοι με πανό, μπλουζάκια ή τα ειδικά λαστιχένια βραχιόλια με συνθήματα κατά της φτώχειας, άλλοι με τα σύνεργα του πικνίκ, ελάχιστοι Αφρικανοί ή αφρικανικής καταγωγής (από τους πολλούς που ζουν στη Βρετανία), πολλοί ξένοι, ανάμεσά τους και μερικοί Έλληνες.

Η οργάνωση έπασχε. Χιλιάδες κόσμου περίμεναν σε μια ουρά, η οποία άρχιζε περίπου δύο χιλιόμετρα μακριά από τη μοναδική είσοδο και δεν οδηγούσε πουθενά.

Η αστυνομία κατηύθυνε, υποτίθεται, τους κατόχους εισιτηρίων στη σωστή ουρά, αλλά κατά καιρούς άνοιγε τα οδοφράγματα αφήνοντας όσους ήταν πίσω να προηγηθούν και προκαλώντας τη δυσφορία των υπολοίπων που περίμεναν δύο, τρεις και τέσσερις ώρες για να μπουν στο πάρκο.

Όλοι ήταν, πάντως, αποφασισμένοι να μπουν και να απολαύσουν τη συναυλία.

Ακόμη και γι αυτό ακούστηκαν επικρίσεις. Πώς νοείται να αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάτι τόσο θλιβερό και την ίδια στιγμή να απολαμβάνουμε τη μουσική, να διασκεδάζουμε; Μήπως είναι κι αυτό υποκρισία;

Αργά τη νύχτα του Σαββάτου, όταν η παράσταση τελείωνε στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών, ανταποκριτής του BBC που βρισκόταν εκεί, μετέδιδε ότι στην πλειοψηφία τους οι θεατές που πλησίαζαν το ένα εκατομμύριο- δε γνώριζαν εκ των προτέρων το σκοπό για τον οποίο είχε διοργανωθεί.

Πολλοί ξένοι ήταν μεταξύ των θεατών στο Χάιντ Παρκ

«Ήρθαν για ένα δωρεάν πάρτι», προσέθετε, αλλά «στη διάρκειά της άλλαξαν διάθεση, καθώς έβλεπαν από τις οθόνες τα βίντεο με την τραγική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια Αφρικανοί, και βγαίνουν προβληματισμένοι».

Στο Λονδίνο, είναι αλήθεια, δύσκολα κάποιος θα μπορούσε να αποφύγει την ενημέρωση, αφού το θέμα κυριαρχεί τις τελευταίες εβδομάδες στα μέσα.

Σε πολλά μέρη της Αφρικής, αντιθέτως, όπου ο κόσμος δεν έχει πρόσβαση σε τηλεοπτικούς δέκτες, ραδιόφωνα ή εφημερίδες, πολλοί ήταν εκείνοι που δε γνώριζαν τι είχε διοργανωθεί για λογαριασμό τους.

Ακόμη και στο Γιοχάνεσμπουργκ, μία από τις πόλεις του Λάιβ 8, μέχρι την τελευταία στιγμή υπήρχαν αδιάθετα εισιτήρια.

Μωσαϊκό ήχων

Στο Χάιντ Παρκ, η λίστα των συμμετεχόντων ήταν εντυπωσιακή. Ποτέ μέχρι τώρα δεν είχαν βρεθεί μαζί σε μια συναυλία τόσα μεγάλα ονόματα του παρόντος και του παρελθόντος. Ανάμεσά τους και μερικοί, λιγότερο ή περισσότερο, ανερχόμενοι.

Αρκετά παιδιά πέρασαν την μέρα τους στο Χάιντ Πάρκ

Η ποικιλία των μουσικών ειδών, οι διαφορετικές εποχές που εκπροσωπήθηκαν, η ετερόκλητη σύνθεση του κοινού (από μικρά παιδιά μέχρι ηλικιωμένοι), τα διαλείμματα για την προετοιμασία των μηχανημάτων κάθε φορά που άλλαζαν τα πρόσωπα αφού δε λειτούργησε η περιστρεφόμενη σκηνή και, βεβαίως, η μεγάλη διάρκειά της που ξεπέρασε κατά περίπου τέσσερις ώρες την προγραμματισμένη, είχαν ως αποτέλεσμα να χάνεται κατά καιρούς ο παλμός.

Ένα-δυο από τα καινούργια συγκροτήματα χρειάσθηκε να συστηθούν με έμφαση, γεγονός που δίνει τροφή στους υποστηρικτές του επιχειρήματος ότι πήραν μέρος για λόγους προβολής.

Η Μαράια Κάρι προκάλεσε τη δυσφορία του κοινού όταν ζήτησε νερό και, αργότερα, ένα σταντ για να τοποθετήσει το μικρόφωνό της, κατά τη διάρκεια της δεκαπεντάλεπτης παρουσίας της. «Ντίβα», της φώναζαν αποδοκιμαστικά αρκετοί.

Για τους περισσότερους όμως, η υποδοχή ήταν αποθεωτική και περισσότερο απ όλους για τους επανεμφανισθέντες σε πλήρη σύνθεση έπειτα από 24 χρόνια Πινκ Φλόιντ, οι οποίοι σαγήνευσαν μικρούς και μεγάλους με τη μουσική τους.

Ο κόσμος διασκέδασε, αναμφίβολα. Χόρεψε, τραγούδησε, «ταξίδεψε» μέχρι τελικής πτώσεως. Και πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς; Έζησε σίγουρα κάτι μοναδικό από μουσικής απόψεως.

Μένει ν αποδειχθεί αν η ιστορικότητα του γεγονότος θα επιβεβαιωθεί και από την επιτυχία της εκστρατείας που ανέλαβε ο Μπομπ Γκέλντοφ, ο οποίος, θέλοντας να διαψεύσει τους υποστηρικτές της άποψης ότι δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, έφερε στο Χάιντ Παρκ μια κοπέλα που είχε πρωταγωνιστήσει ως ετοιμοθάνατο παιδί στο βίντεο του πρώτου Λάιβ Έιντ, το 1985.

«Τότε της έμεναν δέκα λεπτά ζωής. Τώρα σπουδάζει γεωπονία και αυτό το οφείλει στην εκστρατεία μας», είπε, παρουσιάζοντάς την στο κοινό.

Οι θεατές τη χειροκρότησαν ειλικρινά, όπως με ειλικρινή προβληματισμό παρακολουθούσαν αμίλητοι τα σκληρά βίντεο της εκστρατείας που προβάλλονταν κατά διαστήματα.

Δύσκολες απαντήσεις

Φεύγοντας τα μεσάνυχτα από το Χάιντ Παρκ, που έδειχνε στους ατέλειωτους σωρούς σκουπιδιών τα σημάδια της πολύωρης κατάληψης από τόσες χιλιάδες κόσμου, παρέμενα μπερδεμένη. ’ξιζε τον κόπο αυτό που έγινε; Ποιοι θα κερδίσουν; Υπάρχει παγκόσμια συλλογική συνείδηση ικανή να φέρει αποτέλεσμα;

Το φινάλε, με τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ και τον Τζορτζ Μάικλ

Αν κρίνουμε από το πρόσφατο παράδειγμα της μαζικής προσφοράς βοήθειας προς τους πληγέντες από το τσουνάμι στη Νοτιοανατολική Ασία, συλλογική συνείδηση τουλάχιστον- υπάρχει.

Κατά μια ειρωνεία της τύχης, όμως, εκείνη η κινητοποίηση έβλαψε σε ένα ποσοστό την ήπειρο την οποία η παγκόσμια κοινότητα των πολιτών προσπαθεί να βοηθήσει τώρα, καθώς μειώθηκαν τα διαθέσιμα γι αυτήν κονδύλια.

Τα ίδια ζητήματα είχαν τεθεί και τότε. Πολλοί αναρωτήθηκαν αν τα χρήματα που έδωσαν θα έφταναν στον προορισμό τους, όπως συχνά δε φτάνουν στην Αφρική εξαιτίας των διεφθαρμένων καθεστώτων που τα καρπώνονται για λογαριασμό τους, με τη μακροχρόνια ανοχή ή και υποστήριξη της Δύσης, αφήνοντας τους πολίτες να πεθαίνουν σε απόλυτη ένδεια.

Εναπόκειται, τελικά, στον καθένα να σταθμίζει τους κατά περίσταση παράγοντες και να ενεργεί ή όχι. Συγκεκριμένες απαντήσεις δύσκολα θα πάρει.


Δευτέρα 04 Ιουλίου 2005 - 15:36 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Γάμοι ομοφυλοφίλων

Το ισπανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων και αναγνώρισε στα ζευγάρια ομοφυλοφίλων το δικαίωμα να υιοθετούν παιδιά.

Η Ισπανία γίνεται η τέταρτη χώρα στον κόσμο, μετά τον Καναδά, την Ολλανδία και το Βέλγιο, που αναγνωρίζει τέτοια δικαιώματα.

Πιστεύετε ότι υπάρχει και στην Ελλάδα ή την Κύπρο έδαφος για παρόμοια εξέλιξη;

Τι είδους παράμετροι πρέπει να συνυπολογιστούν στη λήψη μιας τέτοιας απόφασης (π.χ. κοινωνικές, θρησκευτικές, αλλά και ζητήματα περιουσιακά, ασφάλισης ή άλλα);

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

Από την Ισπανία μέχρι την Ελλάδα είνα μακρυυυύς ο δρόμος. Αλλά κάποια στιγμή θα καταστεί αναγκαίο.

Π.Σ.

Έχουμε καταντήσει πλέον να λέμε "προκατηλημένους" τους ανθρώπους που δεν έχουν χάσει κάθε αίσθηση ηθικής. Είναι πολύ κρίμα.. Δέχομαι την "ιδιαιτερότητα" των άλλων. Δεν δέχομαι την διαστροφή του ο καθένας να βγαίνει να την φωνάζει στο δρόμο και να πρέπει να τον υποστηρίξουμε κιόλας. Στο σχολείο είχα έναν συμμαθητή τον Γιώργο, ο οποίος ήταν δηλωμένη. Κάθε μέρα στο σχολείο με ψηλοτάκουνα, μακιγιάζ κτλ. Μάλιστα μας έλεγε να τον λέμε "Κατερίνα". -αίσχος.- Κάθε μέρα λοιπόν, η λυκειάρχης έβγαινε μετά την προσευχή και απειλούσε ότι όποιος τον ενοχλήσει ξανά -ενόχληση του τύπου: "Κατερινάκι!!!!....",τόσο βαριά λόγια- θα αποβληθεί από το σχολείο.

Ένας νέος 15, 16, 17 χρονών που το ακούει αυτό, και βρίσκεται πάνω στις σεξουαλικές του αναζητήσεις, τι μάθημα παίρνει; «Αν είσαι άντρας, μην το λες. Αν είσαι αδελφή, όλοι θα σε προστατέψουμε» Μα, αυτό το παιδί σε αυτή την τόσο τρυφερή ηλικία έχει ανάγκη από αποδοχή και προστασία και όχι από απόρριψη. Είναι πολύ εύκολο λοιπόν, να επιλέξει και αυτός ο νέος να γίνει ομοφυλόφιλος -γιατί για επιλογή πρόκειται, άσχετα πως όλοι το ρίχνουν σε γονίδια... Γιατί να γίνονται παρελάσεις ομοφυλόφιλων και μάλιστα να τις προβάλλουν τα ΜΜΕ;

Απλώς είναι διαφορετικοί σεξουαλικά. Γιατί το διατυμπανίζουν και το γιορτάζουν(!); Είναι προκλητικοί. Αυτό δεν μου αρέσει. Όπως επίσης ότι προσπαθούν να με πείσουν ότι όποιος είναι φυσιολογικός, είναι λάθος. Είναι κρίμα να βλέπει κανείς νέα παιδιά λόγω λάθος επιρροών να κάνουν λάθος επιλογές και να καταστρέφουν τις ζωές τους αλλά και των ανθρώπων που τους αγαπούν πραγματικά. Τι να πω τώρα για το δικαίωμά(!) τους να υιοθετούν.....

Λίνα (Χανιά, Ελλάς)

Το ερωτημα στην αρχικη σελιδα: ¨μετα την ισπανια ποιος εχει σειρα;¨ ειναι αστειο, γιατι η αυτοματη απαντηση ειναι: ¨παντως οχι εμεις!¨ θα μας παρει αρκετα χρονια ακομα(καμια δεκαρια) μεχρι να αποδεχτουμε το δικαιωμα του ατομου στην ευτυχια...

Η.Κ. (Ξάνθη, Ελλάς)

Απαράδεκτο να υιοθετούμε απόψεις ανώμαλων ανθρώπων και κρατών διότι διαλύεται ο θεσμός της οικογένειας, το βασικό κύτταρο της κοινωνίας και της συνδρομής στην εξέλιξή της.

J.M. (Eλλάς)

Διαβασα και διαβαζω καθιμερινα περι ομοφυλοφιλιας διαφορες γνωμες και σχολια. Αυτο που δεν διαβασα ακομα ειναι οτι ολλοι εχουν ασχολιθοι με τις σχεσις που στο κατω κατω δεν ενδιαφερετε κανεις να μαθει τα της κρεβατοκαμαρας ΚΑΝΕΝΟΣ! Αλλα εδω προκιπτη ενα τεραστιο θεμα οτι, δινοντας ακομα και αδειες γαμου ΑΚΟΥΣΟΝ ΑΚΟΥΣΟΝ ολο και περισσοτερα Κρατη, το ερωτημα μου ειναι προς τους υπευθινους, εαν καθισαν να σκεφτουν οτι σε μερικα χρονια ας πουμε ( 50 ) απο σημερα θα εχει διμιουργιθει ενα χαος κοινωνικο ( διοτι δεν θα υπαρχη πλεον κανενα απολυτος ενδιαφερον για οικογενεια, σαφως για παιδια, εν συνεχια για σχολεια, και για στρατο!

Και κατι ακομα ποιος περνει την ευθινη κοινωνιολογος να εξιγηση στα μικρα και αθωα παιδικα ματια ΤΙ συμβενει διπλα η και στο ιδιο τους σπιτι οταν δεν υπαρχει μητερα αλλα ειναι υποχρεωμενα η να μεγαλωνουν με τον ομοφυλοφιλο πατερα τους, και κατα συνεχια να ειναι πολυ μπερδεμενα στο οτι αν και αυτα θα ΠΡΕΠΕΙ να αισθανοντε σαν ομοφυλοφυλα γιατι ετσι ειναι ο μπαπμας τους, εαν ο ανθρωπος το ΚΑΤΑΛΑΒΕ λιγο αργα η ειναι υοθετιμενα ?) Δεν λεει κανεις ουτε βαζει νομο τι ΘΑ γινετε σε κρεβατοκαμαρες, αλλα οταν αυτο εχει ΚΑΙ ΤΙΣ ευλογιες του ΓΑΜΟΥ τοτε ολοι θα νομισουμε οτι ΕΙΜΑΣΤΕ και λιγο ομοφυλοφιλοι και θα απετισουμε να μπη και ΜΑΘΗΜΑ ταχιας ομοφυλοφυλιακις ενταξης και στα σχολεια ! Μηπως πρεπει να σταθουμε μακρια απο αυτη την ΕΠΙΔΙΜΙΑ μοδας που ειναι βεβαιο οτι θα εξελιχθει ολεθρια για τις αυριανες κοινωνιες? Μηπως τελος θα πρεπει να ειμαστε ΣΟΒΑΡΟΙ ???

Λάνα Καντιάνη (ΗΠΑ)

Δεν μεταδίδεται η ομοφυλοφιλία, αλλά υπάρχει. Δεν είναι επιλογή, είναι καταπίεση να είσαι ομοφυλόφιλος και να αναγκάζεσαι από την κοινωνία να ζείς ως ετεροφυλόφιλος.

Γιώργος Κ. (Μασαχουσέτη, ΗΠΑ)

Αν περιοίσει κανείς το προβληματισμό του απλά στο ζήτημα των ομοφυλοφίλων,θα πέσει για μια ακόμη φορά στην δημοφιλέστατη παγίδα, να βλέπει το δέντρο και να χάνει το δάσος! Μία δημοκρατική κοινωνία απο τη φύση της εξελίσσεται έχοντας ώς βασικό και αδιαπραγμάτευτο στόχο την ισότητα. Όμως μια ισότητα που οφείλει να προάγει την διαφορετικότητα! Η δημοκρατία έχει ως βάση το σεβασμό του άλλου. Αυτό που προβληματίζει έντονα στη σημερινή κατάσταση,είναι οι κοινωνικοί τομείς που επιλέγονται για να καταδειχθεί η θέληση της εξουσίας για πραγματική ισότητα.

Η προσπάθεια για κοινωνική δικαιοσύνη πρέπει να ξεκινάει απο τα μεγάλα ζητήματα που εξασφαλίζουν σε όλους τους ανθρώπους μια αξιοπρεπή ζωή. Το σύστημα που παράγει τόση οικονομική αδικία δε πείθει απλά ,όταν παραχωρεί ουσιαστικά δικαιώματα σε κοινωνικές δικδικήσεις, που δεν ταράζουν επι της ουσίας την ισορροπία του. Με το κίνδυνο να θεωρηθούμε αφελείς δε μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε την επιτυχία των ομοφυλοφίλων.Οι προθέσεις της άλλης πλευράς μας κάνουν πάντως πολύ καχύποπτους.

Χρήστος (Ελλάς)

Η νομιμοποιηση της ομοφυλοφιλης σχεσης να γινει, οχι ομως υιοθεσια παιδιων.

Γιώργος Νάνης (Βέλγιο)

Από πλευράς κοινωνικής αποδοχής, δεν πιστεύω ότι υπάρχει στην Ελλάδα "ρεύμα" αναγνωρίσεως του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων και πολύ περισσότερο του δικαιώματός τους(ως ζευγαριών)να υιοθετούν παιδιά.Από πλευράς,βέβαια,νομικής δυνατότητας δεν νομίζω ότι-στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης-μπορεί να αποτραπεί(και ,μάλιστα,στο εγγύς μέλλον )μια τέτοια εξέλιξη και, εφόσον τα ήθη εξελίσσονται και διαμορφώνονται,πιστεύω ότι δεν θα αργήσει να αντιμετωπισθεί το ζήτημα και στην Ελλάδα, προς την πλευρά της αποδοχής .

Όσον αφορά στο γάμο(υποθέτω λόγος γίνεται μόνο για πολιτικό γάμο,αφού δεν μπορούμε να εξαναγκάσουμε την εκκλησία να αναθεωρήσει το δόγμα της για να ακολουθήσει τις κοινωνικές μας αντιλήψεις)θα πρέπει να συνυπολογιστούν για τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης όλες οι εν γένει κοινωνικές (και περιουσιακές, ασφαλιστικές κλπ)παράμετροι, πλην των θρησκευτικών,ενώ για το ζήτημα της υιοθεσίας παιδιών πρέπει να ληφθεί υπόψη μόνο το συμφέρον των παιδιών.

Αν θέλετε δε την προσωπική μου άποψη, δεν θα είχα καμία αντίρρηση για την επίσημη αναγνώριση από την πολιτεία της συμβίωσης ανάμεσα σε πρόσωπα του ιδίου φύλου(ευχόμενος να αποφευχθεί και η στο ζήτημα αυτό-όπως σε αρκετά άλλα ,στην Ελλάδα-γελοιοποίηση της καταστάσεως, με εμφάνιση γαμπρών και νυφών, αντίστοιχα),έχω-όμως- ενδοιασμούς ως προς την υιοθεσία παιδιών από ζευγάρια ομοφυλοφίλων,εφόσον αυτά είναι ανήλικα και δεν έχουν διαμορφωμένη προσωπικότητα (πολλώ δε μάλλον που υπάρχουν ακόμη χιλιάδες άτεκνων ετεροφυλόφιλων ζευγαριών, που παρακαλούν να βρεθεί κάποιο παιδί να υιοθετήσουν,αλλά συναντούν-χωρίς προφανή λόγο- εμπόδια από διάφορες υπηρεσίες).

Αν πρόκειται για ενηλίκους,δεν νομίζω πως υπάρχει κώλυμα ούτε κοινωνικό, ούτε άλλο κανένα-άλλωστε ομοφυλόφιλοι, αυτοτελώς, έχουν-όπως είναι γνωστό-υιοθετήσει και στην Ελλάδα παιδιά και κατά το παρελθόν.

Φώτης Μ. (Αθήνα, Ελλάς)

."ΔΕν πρεπει οι ομοφυλοφιλοι να παντρευονται γιατι προσβαλλουν το θεσμο του γαμου" Μα υπαρχουν εκατομυρια παραδειγματα ετεροφυλοφιλων που τον θιγουν και το εκχυδαιζουν καθημερινα.

Δήμητρα Σακαρέλη (Αθήνα, Ελλάς)

Europe has a clear demographic problem. People keep not making enough children to keep the population steady or growing. Today's victims of aging population is Italy, Russia and most of the entire eastern and Western Europe. Our situation in a few decades will get increasingly bad, while we see our cities shrink and more and more houses become abandoned. I am really saddened to see Europe come to this. And not only that, people start talking about giving rights to homosexuals to get married. Two men or two women getting married is just stupid.

Yes, marriage is a union about love, but it is also a union mostly intended for having children and create a family. By giving rights to homosexuals is like totally accepting them as normal people in the society. No country in Europe or North America has even thought of accepting homosexuals as normal. Some people pretend that it is ok, but truly it is not. We need to focus on lowering the taxes or increasing the salaries so we can make people have more kids, NOT to discuss about ridiculous homosexual marriages.

George Bethanis (Athens, Greece)

Νομίζω ότι πρέπει να διευκρινισθεί ότι η λέξη "γάμος" σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραπέμπει στο θρησκευτικό μυστήριο. Ένας τέτοιος γάμος ομοφυλοφίλων είναι φυσικά ΑΔΥΝΑΤΟΣ. Ο πολιτικός "γάμος", ο οποίος ουσιαστικά είναι ένα συμβόλαιο μεταξύ δύο ενηλίκων ατόμων ασχέτως φύλου, δίνει και στους ομοφυλοφίλους την δυνατότητα διαθέσεως των περιουσιακών τους στοιχείων, εν ζωή και μετά θάνατον, όπως ακριβώς σε όλους τους ανθρώπους. Από την ληξιαρχική αυτή πράξη, απορρέουν και όλα τα άλλα διακιώματα που αναγνωρίζονται στους ετεροφυλοφίλους (π.χ. κληρονομικά).

Εντούτοις, το δικαίωμα υιοθεσίας πρέπει να έχουν μόνον ετεροφυλόφιλοι, διότι η ομοφυλοφιλία, πάρά την νομιμοποίησή της, δεν παύει να είναι ΔΙΑΣΤΡΟΦΗ και παραβίαση των κανόνων της φύσεως. Ένα παιδί έχει ανάγκη από φυσιολογικούς γονείς και συγγενείς (αδέφια, εξαδέλφια, θείους, παππούδες, γιαγιάδες) που οι ομοφυλόφιλοι μάλλον δεν μπορούν να του δώσουν. Κυρίως όμως και όπως η φύση επιτάσσει, έχει το παιδί ανάγκη από ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ γονείς. Συνεπώς, ναί στον πολιτικό γάμο των ομοφυλοφίλων, αλλά ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΙΟΘΕΣΊΑΣ.

Kωνσταντίνος (Ελλάς)

Απο την Ισπανια μεχρι την Ελλαδα εινα μακρυυυυς ο δρομος. Αλλα καποια στιγμη θα καταστει αναγκαιο.

Π.Σ.

Γιατί να υιοθετούν παιδιά οι ομοφυλόφιλοι και να μην μπορούν να υιοθετήσουν άνθρωποι που έμειναν μόνοι στη ζωή;

Νικόλας (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Πιστεύω ότι ο γάμος βοηθάει οποιαδήποτε ομάδα να ενταχθεί και να ακολουθήσει τα σωστά πρότυπα και τα καλά στοιχεία της συνύπαρξης. Δίνει την ευκαιρία στα ζευγάρια να "χτίσουν" μαζί τη ζωή τους και να έχουν μια εξασφάλιση και αναγνώριση από την πολιτεία. Αυτό πιστεύω κάνει τον καθένα πιό υπέυθυνο για τις πράξεις και επιλογές του, πιο ικανό να ασχοληθεί με σοβαρότερα πράγματα και να βοηθήσει την κοινωνία από το να παλεύει να αναγνωριστεί από αυτή. Ετσι, πιστεύω ότι ο "γάμος", με όποια μορφή και όσο πιο επίσημα, θα βοηθήσει την κοινωνία να αναγνωρίσει, να εντάξει, να οφεληθεί από το κομμάτι της αυτό που τόσα χρόνια καταπιέζει και βάζει στο περιθώριο.

Δεν μεταδίδεται η ομοφυλοφιλία, αλλά υπάρχει. Δεν είναι επιλογή, είναι καταπίεση να είσαι ομοφυλόφιλος και να αναγκάζεσαι από την κοινωνία να ζείς ως ετεροφυλόφιλος. Φανταστείτε πόσα διαζύγια και αποτυχημένοι "νορμάλ" γάμοι θα είχαν αποφευχθεί! Στα πλαίσια αυτά, και με τα ίδια κριτήρια που ένα οποιοδήποτε ζευγάρι ελέγχεται πριν πάρει την άδεια υιοθεσίας, πιστεύω ότι θα μπορούσε να εξεταστεί και το θέμα της υιοθεσίας. Προτιμότερο από το να γεμίζουν τα ορφανοτροφεία και να πεθαίνουν ή να ταλαιπωρούνται τα παιδιά στους δρόμους.

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να ζεί και να απολαμβάνει τη ζωή με αξιοπρέπεια και τους κανόνες που θέτει η κοινωνία στην οποία ζει.. και οι ομοφυλοφιλοι θα είναι πάντα μεσα στην κοινωνία μας. Οι αρχές και οι αξίες υπάρχουν στον κάθε άνθρωπο. Ετεροφυλοφιλα ζευγάρια μεγαλώνουν τα ομοφυλοφιλα παιδιά τους, νομίζετε ότι δεν κρατάνε τις αξιές που τους δίνει η οικογένεια? Δεν αξίζουν και αυτά τα παιδιά να παραμένουν στην οικογένεια? Είναι καλύτερα να τα εξοστρακίζουμε ή να τα διώχνουμε?

Γιώργος Κ. (Μασαχουσέτη, ΗΠΑ)

Η υπόθεση μου φέρνει στο μυαλό κάποιον Αγγλο που μεταναστεύει οικειοθελώς στο Καλαί και μετά ζητά να ανακυρηχθεί η Νορμανδία μέρος της Μεγάλης Βρετανίας! Στο βαθμό που κατά τα άλλα δεν θίγεται η ελευθερία και η αξιοπρέπεια, η διεκδίκηση γάμου είναι απλώς άλλη μία υστερία των ομοφυλόφιλων... Οσο για την υιοθεσία, στο φοβερό επιχείρημα ότι υπάρχουν ετεροφυλόφιλοι που είναι κακοί γονείς υπάρχει η απάντηση ότι υπάρχουν και παιδεραστές και δολοφόνοι που είναι καλοί γονείς! Και τέλος για τα περί ρατσισμού, είναι πραγματικά εντυπωσιακή η ευκολία με την οποία χρησιμοποιείται - ρατσιστικά - από ορισμένους ομοφυλόφιλους ο χαρακτηρισμός για όποιον διαφωνεί με τις απόψεις τους!

Δημήτρης (Αθήνα, Ελλάς)

Ας κάνουν ότι θέλουν μεταξύ τους οι ομοφυλόφιλοι/ες. Αλλά προς Θεού, μη νομιμοποιούμε μια ανωμαλία της φύσης. Αν οι ομοφυλόφιλοι/ες επιζητούν κοινωνική αποδοχή, ας την κατακτήσουν μέσα απ' την κοινωνική προσφορά τους και όχι μέσω της σεξουαλικής τους διαστροφής. Για το θέμα του γάμου, είμαι συνολικά αντίθετος, είτε πρόκειται για ομοφυλόφιλους, είτε για ετεροφυλόφιλους. Δεν νοείται μυστήριο για το οποίο να υπάρχει νομικά θεσπισμένη διαδικασία ακύρωσής του (διαζύγιο).

Για το θέμα όμως της υιοθεσίας παιδιών από ομοφυλόφιλους/ες είμαι κάθετα αντίθετος. Δεν θα μιλήσω για το πως μπορεί να ανατραφεί ένα παιδί που αντί για μάνα και πατέρα θα έχει δύο μάνες ή δύο πατέρες. Αυτό αναφέρθηκε πολλάκις απ' τους προγράψαντες. Εγώ θα βάλω όλους τους ομοφυλόφιλους που ζητούν να γίνουν γονείς, να αναζητήσουν την ετυμολογία της λέξης "γονέας" και μετά να σκεφτούν αν μπορούν να είναι "γονείς". Όσο για τα περί ρατσισμού που διάβασα, μόνο φαιδρά μπορώ να τα χαρακτηρίσω. Αλλοίμονο αν λέμε ρατσιστή, κάποιον που δεν επικροτεί μιά παρατυπία της φύσης. Μην τρελλαθούμε...

Μάκης Γ. (Αθήνα, Ελλάς)

Ναι, συμφωνώ να υπάρξει θετική εξέλιξη στην Ελλάδα.

Διόδορος (Ελλάς)

Ανεπιφύλακτα είμαι υπέρ του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων αλλά δυστυχώς στην δική μου πατρίδα, την Κύπρο, η αποδοχή από την κοινωνία είναι σε νηπιακό στάδιο αν όχι εντελώς ανύπαρκτη.

Στέφανος Σεργίου (Λεμεσός, Κύπρος)

Υποκρισια no 1."ΔΕν πρεπει οι ομοφυλοφιλοι να παντρευονται γιατι προσβαλλουν το θεσμο του γαμου" Μα υπαρχουν εκατομυρια παραδειγματα ετεροφυλοφιλων που τον θιγουν και το εκχυδαιζουν καθημερινα. ΚΑι ολοι εχουμε να παρουσιασουμε τετοια παραδειγματα απο την προσωπικη μας εμπειρια. Υποκρισια no 2. "Δεν πρεπει οι ομοφυλοφιλοι να υιοθετουν παιδακια. Δεν τους δινουν το καλο παραδειγμα".Και ποσοι απο εμας τους ετεροφυλοφιλους δινουν το καλο παραδειγμα αραγε. Τα περισσοτερα ζευγαρια γυρω μας διαπαιδαγωνουν τα μωρα τους μεσα σε ενα κλιμα απαξιωσης και παντελους ελλειψης σεβασμου ο ενας για τον αλλο. Για να μην αναφερθω σε παραδειγματα τυπου οικογενειακη βια( ξυλοδαρμοι της συζυγου απο το συζυγο) λεκτικη βια( ποσες φορες δεν εχουμε υπαρξει μαρτυρες σε λεκτικες επιθεσεις μεταξυ συζυγων που να μας κανει να αναρωτιωμαστε γιατι αυτοι οι ανθρωποι- που εχουν χασει καθε αυτοσεβασμο- να ειναι μαζι ? Ελεος.

Ποιο ειναι ομως το καλο παραδειγμα που πρεπει ολοι να δινουμε στα παιδια μας, αν οχι να ανατρεφουμε τα παιδια μας μεσα σε ενα περιβαλλον αγαπης, σιγουριας, συναισθηματικης ασφαλειας.Ενα περιβαλλον οπου τα παιδια θα αναπτυξουν μια συναισθηματικη νοημοσυνη που θα τους δωσει εκεινα τα εφοδια που χρειαζονται προκειμενου να ζησουν ανεξαρτητα , υπευθυνα και ελευθερα ! τις δικες τους ζωες και θα τα κανει ικανα ανταπεξελθουν στις προκλησεις της δικης τους ζωης. Παιδια που θα εχουν ανατραφει στην πραξη απο αρχες οπως την ελευθερια, την ισοτητα, η ανοχη ο σεβασμος στην διαφορετικοτητα και κυριως ο σεβασμος του εαυτου μας και των αλλων.Τα παιδια που μεγαλωνουν με αγαπη και αρχες βασισμενες στα παραπανω γαιτι δεν μπορουν να ανατραφουν απο ομοφυλοφυλους δεν το αντιλαμβανομαι.

Γαιτι δηλαδη οι ομοφυλοφιλοι να υστερουν σε σχεση με τους υπολοιπους στην ικανοτητα να μεταλαμπαδευσουν τα παραπανω στα παιδια τους. Ειναι δηλ. καλυτερα να μεγαωνουν τα παιδια αυτα μεσα σε ορφανοτροφεια, σαν παρεισακτοι αυτης της κοινωνιας, απο το να τους δινεται μια ευκαρια να ζησουν μεσα σε ενα οικογενειακο περιβαλλον? Το υγιες οικογενειακο περιβαλλον το εξασφαλιζουν ο αντρας και η γυναικα? Και βεβαια οχι. Αυτος ο μυθος καταριπτεται καθημερινα.Το βλεπουμε αλλα το ανεχομαστε. Ειμαστε υποκριτες. ΜΕσα μας ομως γνωριζομε οτι μπορει πολλοι απο εμας να ειμαστε χειροτεροις συζυ! γοι και γονεις απο οτι δυνητικα οι ομοφυλλοφιλοι.Υποκρινομαστε! οπως κα ι για τοσα αλλα πραματα γιατι απλως δεν θελουμε να δουμε λιγο πιο περα απο την μυτη μας.

Ειμαστε και ρατσιστες, γιατι ρατσισμος ειναι να αρνησαι ιδια δικαιωματα, και να αποκλειεις και να κατηγοριοποιεις τους πολιτες σε αλβανους, ομοφυλοφιλους, φτωχους, κλπ. Ας αναρωτηθουμε σε τι κοινωνια θελουμε να ζησουν πραγματικα τα παιδια και τι ιδους πολιτες αυτης την Ενωμενης Ευρωπης θελουμε να εχουμε. ΤΕλος, ας ξαναπροσδιορισουμε τιε νοουμε με τις εννοιες ηθικη, δικαιο,αδικο,ισα δικαιωματα.

Δήμητρα Σακαρέλη (Αθήνα, Ελλάς)

Δεν νομίζω ότι είναι σωστό να παίρνουν τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια δικαιώματα που στερούνται άλλες ομάδες του πληθυσμού. Γιατί να επιδοτεί το κράτος τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια και να μην επιδοτεί τους ανθρώπους που ζουν μόνοι τους (εκ πεποιθήσεως ή από ατυχία); Γιατί να μοριοδοτούνται π.χ στις μεταθέσεις του δημοσίου οι παντρεμένοι ομοφυλόφιλοι και να μην μοριοδοτούνται άνθρωποι που είναι διορισμένοι μακριά από ηλικιωμένους γονείς που χρειάζονται φροντίδα; Γιατί να υιοθετούν παιδιά οι ομοφυλόφιλοι και να μην μπορούν να υιοθετήσουν άνθρωποι που έμειναν μόνοι στη ζωή;

I totaly agree with the marriege between people of the same sex, though I am a little bit sceptical about the adoption subject.

Panagiota Kourou (Belgium)

Επειδή λοιπόν ο γάμος είναι πρωτίστως νομική υπόθεση και συνεπάγεται νομικά πλεονεκτήματα, νομίζω ότι θα μπορούσε να γίνει δεκτή κάποια ρύθμιση για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, αλλά όχι γάμος με την κλασική έννοια. Επιπλέον, κανένας δεν μπορεί να με πείσει ότι το υιοθετημένο από τους ομοφυλόφιλους παιδί δεν θα αντιμετωπίσει πολλά και δύσκολα προβλήματα προσαρμογής στο κοινωνικό περιβάλλον, που μπορεί ν! α του αφήσουν ανεπανόρθωτα τραύματα. Στο κάτω κάτω, δεν καταλαβαίνω γιατί οι ομοφυλόφιλοι θέλουν να μιμηθούν το ετεροφυλόφιλο σύστημα. Νομίζω ότι στην ουσία οι ομοφυλοφιλικές οργανώσεις δεν εκφράζουν κανενός είδους ριζοσπαστισμό, αλλά, αντίθετα, υιοθετούν γενικότερα στη ζωή τους αντιλήψεις λίγο πολύ συντηρητικές.

Δεν είναι τυχαίο ότι η παρουσία τους στους κύκλους της ελίτ είναι αρκετά αυξημένη. Νομίζω, τέλος, ότι η πρόσβαση των ομοφυλόφιλων στην ελίτ είνα αυτή που τους δίνει τη δυνατότητα να βρίσκονται διαρκώς στο προσκήνιο και να διεκδικούν. Γι'αυτό άλλωστε δεν ασχολούμαστε με άλλους ανθρώπους, πραγματικά απόκληρους της ζωής, που παλεύουν με τη φτώχεια και τον αποκλεισμό, τους άστεγους, τους γκετοποιημένους. Ας κοιτάξουμε πρώτα αυτούς τους ανθρώπους.

Nικόλας (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Σε μια κοινωνια οπου τα διαζυγια ειναι περισσοτερα απο τους επιτυχημενους γαμους και ο θεσμος της οικογενειας εχει ξεπεραστει, αλλοιωθει και -σε διαφορες περιπτωσεις- εξευτελιστει, πιστευω πως δεν υπαρχουν πλεον δικαιολογιες για να απαγορευεται ο γαμος μεταξυ ανθρωπων του ιδιου φυλου. Τα ανθρωπινα δικαιωματα σε καμια περιπτωση δεν πρεπει να καταπατονται ή να διαφοροποιουνται εις βαρος καποιων και υπερ καποιων αλλων. Αλλιως ας μην ονομαζονται ανθρωπινα δικαιωματα, αλλα κοινωνικα ή θρησκευτικα δικαιωματα.

Ανεπιφυλακτα ειμαι υπερ του γαμου μεταξυ ομοφυλοφιλων αλλα δυστυχως στην δικη μου πατριδα, την Κυπρο, η αποδοχη απο την κοινωνια ειναι σε νηπιακο σταδιο αν οχι εντελως ανυπαρκτη. Σε ενα νησι οπου διακυρρητουμε σε ολο τον κοσμο με τοση μανια την καταπατηση των ανθρωπινων δικαιωματων μας απο τους Τουρκους εισβολεις, εμεις οι ιδιοι δεν ειμαστε σε θεση να αναγνωρισουμε τα δικαιωματα αυτα ο ενας στον αλλον.

Στέφανος Σεργίου (Λεμεσός, Κύπρος)

Σε όλες τις εποχές ανά τους αιώνες, υπήρχαν ομοφυλόφιλοι. Πάντοτε αποτελούσε ένα πολύ μικρό τμήμα τις εκάστοτε κοινωνίας. Εάν δούμε απλά τα πράγματα, πρέπει να σκεφτούμε κατά πόσο είναι εφικτό και σωστό να υπάρχουν αυτά τα ζευγάρια. Σαν επιλογή του κάθε ενός ανθρώπου, θα έλεγα δεν μου πέφτει λόγος. Κατά πόσο όμως μπορεί να συνεχίζετε αυτό το γεγονός εκεί θα έλεγα ότι δεν συμφωνώ καθόλου. Εάν είναι σωστό η λάθος εμείς μπορεί να μην το βλέπουμε, αλλά βλέπουμε ότι από μόνο του δεν μπορεί να σταθεί. Από μόνο του δεν μπορεί να έχει αύξηση.

’σχετα εάν οι άνθρωποι θέλουν εντελώς διαφορετικά πράγματα, πάντοτε μία οικογένεια προχώραγε με μία μάνα και ένα πατέρα. Πουθενά δεν βλέπουμε στην ιστορία δύο μανάδες η δύο πατεράδες και από μόνοι τους να αυξάνονται. Όποια προσπάθεια και να έχει γίνει, έχει σταματήσει εκεί. Κατά την άποψη μου, ούτε από την ίδια μας την φύση δεν μπορούμε να έχουμε απογόνους κάτω από τέτοιες συνθήκες. Γιατί να κολλήσω εγώ άλλους, όπου τις περισσότερες φορές σε παρά φύση πειράματα βλέπουμε μετά τις αποτυχίες; Δεν συμφωνώ καθόλου όσον αφορά την υιοθεσία των παιδιών.

Σωτήρης Κωνσταντινίδης (Αθήνα, Ελλάς)

Ο Θεός δεν έδωσε στον Αδάμ τον... Μήτσο αλλά την Εύα.

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη)

I totaly agree with the marriege between people of the same sex, though I am a little bit sceptical about the adoption subject. The first thing that came in my mind is that all children want to be part of a familly and not to be alone in this life.

On the other hand the Greek society is not yet ready to accept homosexuals and even more their adopted children. So I am afraid that at this point more problems will be created than solved. Hopefully we will progress in the future.

Panagiota Kourou (Belgium)

Η Ελληνικη κοινωνια ειναι πολυ πιο ετοιμη απο πολλες ευρωπαικες για αναγνωριση gay γαμων.Αυτο το διαπιστωνω καθημερινα οταν ειμαι "κοντα" με το συντροφο μου στο δρομο στη δουλεια στο πανεπιστημιο στη διασκεδαση που παρα την κοινη πεποιθηση οτι υπαρχει ρατσισμος εγω απλα βλεπω αδιαφορια ή αμηχανα γελακια.Αυτα μονο... αρα ολα τα αλλα ειναι στερεοτυπα που δεν ισχυουν πια... Σε αντιθεση με πολλες χωρες ΕΕ οπου υπαρχουν εμπρησμοι ξυλοδαρμοι κτλ...

Νίκος (Αθήνα, Ελλάς)

It's about time that we left prejudices beside not only in Greece but also in other countries. All persons are equal to each other and I don't understand why we should talk about the rights of the gay people. They are humans, not another kind of species..., and I wonder why they should be treated otherwise.... Not any longer categories for humans.

Παντελής (Ελλάς)

Οι Έλληνες είμαστε ακόμα αρκετά προκατειλημμένοι απέναντι στην ομοφυλοφιλία.

Δημήτρης Χρονόπουλος (Ελλάς)

Ανοχή και σεβασμό στη διαφορετικότητα,ΝΑΙ Η σεξουαλική επιλογή πρέπει να είναι ελεύθερη, αν δεν φθάνει τα όρια της επικίνδυνης διαστροφής. Επομένως, η ομοφυλόφιλη σχέση και συμβίωση είναι ανεκτή.΄Οχι όμως μέχρι σημείου επιβράβευσης. Ο γάμος είναι η κοινωνική έκφραση του φορέα αναπαραγωγής του είδους, με όλες τις προυποθέσεις και τ΄αποτελέσματα- βιολογικά,νομικά,οικονομικά, κοινονικά.- Η συμβίωση ομοφυλοφίλων, φυσιολογικά, δεν έχει τη δυνατότητα αναπαραγωγής και γι΄αυτό η επισημοποίηση δια "γάμου" είναι λογικά άτοπη.

Η δε υιοθεσία πρέπει να απαγορεύεται, διότι ελλοχεύει βάσιμος κίνδυνος ανηθικότητας και εκφυλισμού για το υιοθετούμενο. Μικρό παράδειγμα βιολογικά άτοπου παρατηρείται στις μέλισσες. Οταν ένα μελίσσι απολέσει τη βασίλισσα-μητέρα, ορισμένες από τις κοινές μέλισσες-εργάτριες γίνονται ψευδοβασίλισσες και γενούν αυγά. Δεν γενούν όμως θυλικές μέλισσες, αλλά μόνον αρσενικές-κηφίνες. Ετσι, κατά φυσική συνέπεια, το μελίσσι αποθνήσκει.

Κώστας Βενετσάνος (Αθήνα, Ελλάς)

Ξεφτίλα Σόδομα και γόμορα Έρχονται και άλλα δεινά τύπου Aids

Γεώργιος Θεοδωρίδης (Ελλάς)

Ήταν πολύ αργά εκείνο το βράδυ για να μπορέσω να παρακολουθήσω μέχρι το τέλος της την τηλεοπτική παράσταση του γνωστού μας κ. Ασκητή, ειδικού σεξολόγου και των παρατρεχάμενων «αδελφών» εκ του γνωστού αδελφάτου των ομοφυλοφιλικών, οι οποίοι μάλιστα οργάνωσαν και διεθνές φεστιβάλ για να τιμήσουν την μνήμη των πεσουσών αδελφών τους το 1969 στο Stonewall Inn ύστερα από το ξύλο της χρονιάς τους, που έφαγαν από τους αστυνομικούς της Νέας Υόρκης.

Έτσι, επειδή αποκοιμήθηκα δεν έμαθα και δεν ξέρω, αν έγινε αρκούντως και απαραιτήτως πολύπλευρη η συζήτηση στο θέμα των ομοφυλοφιλικών σχέσεων και στον γάμο, στον οποίο πολλές απο αυτές καταλήγουν, αλλά και στο θέμα της εν συνεχεία υιοθεσίας. Ήθελα αν υπήρχε συμμετοχή τηλεθεατών να θέσω μερικά ερωτήματα, αρχής γενομένης από το ερώτημα και την απάντηση που ο ελληνικός λαός, ίσως έχοντας πίσω του το Ιερό Ευαγγέλιο και ακόμα πιο πίσω τον Καιάδα, θέτει σε συζητήσεις αναφορικά με άτομα που δεν τα γνωρίζει επαρκώς. (...)

Eίναι πιστεύω πολύ δύσκολο ο Έλληνας να δεχθεί το γάμο ομοφυλοφύλων. Η Ορθόδοξη Εκκλησία παίζει έναν μεγάλο αρνητικό ρόλο, δυστυχώς...

Aθανάσιος Μέντης (Αθήνα)

Δεν ενδιαφέρει η φαιδρά όψη της σχέσεως αυτής ούτε και η επαναφορά της στον δια του Καιάδα περιορισμό της, επειδή η σημερινές κοινωνίες έχουν υποστεί τέτοιες πλύσεις εγκεφάλου, που η λογική και φυσιολογική σκέψη και αντίδραση του ανθρώπου κοντεύει να χαρακτηρισθεί σαν διαστροφή.

Κόπηκε στα δύο η αγγλικανική Εκκλησία με 150 εκατομμύρια πιστούς, επειδή όλως απροόπτως στην Αμερική ο εκεί εκπρόσωπος του Θεού και Αρχηγός της προέκυψε ομοφυλόφιλος σε αντίθεση με τον ’γγλο, που είναι ακόμα πιστός στις ομαλές-φυσιολογικές σεξουαλικές σχέσεις. Από την άλλη μεριά στο Βατικανό ο Πάπας «δέρνει» με το ιερό μαστίγιο τους Ισπανούς που τόλμησαν να περάσουν Νόμο για την αναγνώριση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων. Είναι λοιπόν ακόμα ένα θέμα, που δεν αφορά μόνο τον Πλανήτη αλλά και το μέτρο, που εμείς οι Έλληνες πρώτοι και καλύτερα από τους υπολοίπους μάθαμε από μικρά παιδιά. Πάν μέτρον άριστον. Ηταν και θα παραμένει ζωντανή επιταγή. Και αν θέλουν μερικοί, λίγοι οι πολλοί, άς κάνουν κωλοτούμπες.

Ο Θεός δεν έδωσε στον Αδάμ τον . . . Μήτσο, αλλά την Εύα. Και αν πρόκειται για αγάπη μεταξύ παραφυσιούντων, άς κάνουν τον κόπο οι λάτρεις του «αθλήματος» να βιώσουν από κοντά και με το μάτι του κοινωνικού λειτουργού την εξέλιξη μίας τέτοιας σχέσης, όταν το ενεργό μέρος κάνει πως ξεφεύγει, είτε επειδή του γυάλισε κάποια εκ του ετέρου φύλου, που σηματοδοτεί την φυσιολογική επιθυμία της επαναφοράς στον ίσιο δρόμο, ή αρχίζει να θεραπεύει και να μην φθάνει την μία προστατίτιδα μετά την άλλη και την ανικανότητα που τις ακολουθεί. Και φυσικά, αν υπάρχει και υιοθετημένη ύπαρξη μέσα σαυτήν την καθόλα παρα φύσιν σχέση, είναι φανερό ότι, πέρα από τα βιώματα, που θα κληρονομήσει αυτό το παιδί, θα βρεθεί μακριά από την στοργή που θα είχε από μία μάνα όσο στραβόξυλο και αν ήταν αυτή. ()

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Είμαι πολύ αισιόδοξος διότι στη χώρα μας υπάρχουν πολλοί ενεργοί πολίτες με προοδευτικό προσανατολισμό που θα στηρίξουν την ισότητα με το αγωνιστικό πνεύμα τους.

Κωνσταντίνος (Σικάγο, ΗΠΑ)

Η σεξουαλικη επιλογη του καθενος ειναι δικαιωμα και αφορα τον ιδιο και ειναι προσωπικη υποθεση του. Οφειλουμε κα σεβομαστε λοιπον και να δειχνουμε ανοχη στο διαφορετικο οσο και αν αυτο μας ξενιζει. Αιωνες τωρα κουβαλαμε αντιληψεις που δεν μας αφηνουν να δουμε την πραγματικοτητα και ο,τι δεν ειναι κοινως αποδεκτο ειναι κατακριτεο. Εχω ομως τις επιφυλαξεις μου.

Θελει κανεις συμβιωση με ατομο του ιδιου φυλου? Δεν διαφωνω. Αλλα να γινονται γαμοι ή να υιοθετουνται παιδια απο ζευγαρια τετοια ειμαι καθετα αντιθετος. Δεν εχει κανενα νοημα ενας τετοιος γαμος,γελοιοτητα ειναι και εκχυδαισμος του γαμου. Οσο για την υιοθετηση παιδιων εκει δεν το συζητω. Δεν δινουν καλο παραδειγμα σε μια αγνη ψυχουλα ουτε αποτελουν υποδειγμα μιας οικογενειας οπως τα τελευταια 3000 χρονια γνωριζουμε.

Ας μην βιαστει κανεις να με κατακρινει, πιστευω οτι εχει αποδειχτει και κατασταλαξει μεσα απο τους αιωνες τι ειναι καλο και τι ειναι κακο, πιστευω οτι ειναι ακρως επικινδυνο για τη διαμορφωση της αυριανης κοινωνιας ιδιως το δικαιωμα της υιοθετησης παιδιων.

Eμπεδοκλής (Αθήνα, Ελλάς)

Δυστυχώς υπάρχει πολύ μεγάλη προκατάληψη στη χώρα μας. Ποτέ δεν πρέπει να λέμε ποτέ, αλλά είναι πιστεύω πολύ δύσκολο ο Έλληνας να δεχθεί το γάμο ομοφυλοφύλων. Η Ορθόδοξη Εκκλησία παίζει έναν μεγάλο αρνητικό ρόλο, δυστυχώς...

Αθανάσιος Μέντης (Αθήνα, Ελλάς)

Ένα κράτος όταν θέλει να έχει και κοινωνική προέκταση δεν πρέπει να αποκλείει κανέναν και να αναγνωρίζει σε όλους τα ίδια δικαιώματα.

Βασίλης (Πάτρα)

Η επίσημη αναγνώριση και η ίση μεταχείριση των ζευγαριών και στην Ελλάδα είναι αναπόφευκτη εξέλιξη. Είμαι πολύ αισιόδοξος διότι στη χώρα μας υπάρχουν πολλοί ενεργοί πολίτες με προοδευτικό προσανατολισμό που θα στηρίξουν την ισότητα με το αγωνιστικό πνεύμα τους. Πόσο θα ήθελα στον αγώνα αυτό πρωταγωνιστήσει η Ορθόδοξη Εκκλησία που διακυρύσσει αγάπη!

Kωνσταντίνος (Σικάγο, ΗΠΑ)

Δεν νομίζω. Οι Έλληνες είμαστε ακόμα αρκετά προκατειλημμένοι απέναντι στην ομοφυλοφιλία.

Δημήτρης Χρονόπουλος (Ελλάς)

Αναρωτιέμαι σαν ομοφυλόφιλος και πολίτης αυτής της χώρας γιατί η αναγνώριση δικαιωμάτων που για άλλους θεωρούνται δεδομένα, σε μία μερίδα πολιτών πρέπει να γίνουν συζητήσεις επι συζητήσεων με αφορισμούς και δαιμονοποιήσεις με επιχειρήματα όπως η καταστροφή του θεσμού της οικογένειας απο την αναγνώριση της πολιτικής ένωσης (δεν μιλάω για θρησκευτικό γάμο ακόμα σε μια χώρα σαν την Ελλάδα με τις όποιες αγκυλώσεις της) ομοφυλοφίλων.

Η αλήθεια είναι οτι ο κλασσικός θεσμός της οικογένειας που κυριάρχησε στην Ελλάδα τα τελευταία 200 χρόνια (γιατί πιο πριν ειναι γνωστό οτι υπήρχε ποικιλία στο γάμο ανάλογα με την περιοχή, τα ήθη και τα έθιμα κάθε τόπου) έχει προ πολλού καταργηθεί απο τους ίδιους τους ετεροφυλόφιλους, γεγονός που δύσκολα αμφισβητείται αν κοιτάξει κανείς τις στατιστικές που δείχνουν μία συνεχή πτώση στον αριθμό των πυρηνικών οικογενειών και την παράλληλη αύξηση σε άλλου τύπου οικογένειες όπως π.χ. οι μονογονεϊκές.

Το θέμα δεν είναι να στηρίξουμε τον ένα τύπο ή τον άλλο, αλλά να αναγνώρισουμε όλους τους τύπους οικογενειών και να τους στηρίξουμε εξίσου γιατί ούτως οι άλλως όλοι αποτελούν κύτταρα του ίδιου οργανισμού, της κοινωνίας μας. Ένα κράτος όταν θέλει να έχει και κοινωνική προέκταση δεν πρέπει να αποκλείει κανέναν και να αναγνωρίζει σε όλους τα ίδια δικαιώματα όπως ακριβώς και όλοι οι πολίτες αυτού του κράτους μοιράζονται τις ίδιες υποχρεώσεις απέναντί του και απέναντι στην κοινωνία.

(Δυστυχώς και μόνο το γεγονός οτι δεν αναφέρω σωστά στοιχεία είναι ένα σημείο που δείχνει το φόβο που έχει καλλιεργηθεί σε ανθρώπους με τον ίδιο σεξουαλικό προσανατολισμό, ένα φόβο που διέπει όλες τις εκφάνσεις της προσωπικής τους ζωής.Η αναγνώριση της πολιτικής ένωσης δεν λύνει ώς δια μαγείας το πρόβλημα της προκατάληψης που διακατέχει την ελληνική κοινωνία αλλά είναι ένα πρώτο βήμα στην αλλάγη συμπεριφοράς τουλάχιστον του επίσημου κράτους απέναντι σε πολίτες που τώρα θεωρούνται τρίτης κατηγορίας).

Βασίλης (Πάτρα, Ελλάς)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Σάββατο 02 Ιουλίου 2005 - 14:25 (Ώρα Λονδίνου)

Συμφωνία μεν, αλλά μακριά από το Κιότο

Ενόψει του G8 ο πρόεδρος Μπους απορρίπτει ξανά το πρωτόκολλο του Κιότο για το περιβάλλον προτείνοντας διαφορετική συμφωνία, για την οποία αισιόδοξος δηλώνει ο Ζακ Σιράκ. Προτάσεις για την Αφρική από τους ηγέτες της.

Μουσικό μήνυμα: «Εξοβελίστε τη φτώχεια»

Υποσχέσεις του Μπους για Αφρική

Ελευθερία και πολιτική σταθερότητα

Διαγράφονται τα χρέη 18 χωρών

Στην καρδιά της Κένυας

Το πετρέλαιο της Αφρικής

Στη «μαύρη ήπειρο» το διεθνές ενδιαφέρον για το πετρέλαιο

Tα πάντα για το Έιτζ

Oι επιπτώσεις, η βιολογία και η παγκόσμια εικόνα της νόσου

Αφρική

Οι ρίζες των προβλημάτων της και οι προοπτικές επίλυσής τους.

Παγκόσμια συναυλία ελπίδας για την Αφρική

Πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές παρακολούθησαν 170 μουσικά συγκροτήματα σε εννέα πόλεις στα πλαίσια του «Live 8», λαμβάνοντας το μήνυμα για την αναγκαιότητα εξάλειψης της φτώχειας στη μαύρη ήπειρο.

Σε εικόνες: Οι συναυλίες Live 8

Συνεντεύξεις από τις συναυλίες Live 8

«Είστε τα Ηνωμένα Έθνη»

Συναυλίες πριν απ'τη σύνοδο του Ομίλου των 8

Ειρήνη και Ανάπτυξη

«Πολλά από τα σημερινά δεινά της Αφρικής είναι αποτέλεσμα του παρελθόντος όμως το μέλλον εξαρτάται μόνο από τους λαούς της» πιστεύουν πολλοί αναλυτές.

Η μάστιγα του Aids

Ο φαύλος κύκλος της φτώχειας

Αφρική και πετρέλαιο

Ο Τζορτζ Μπους στην Αφρική

Συνέντευξη Μπους

Λίγο πριν τη σύνοδο του G8, ο Αμερικανός πρόεδρος μιλά για τις σχέσεις του με τον Τόνι Μπλερ, τα σχέδιά του για την Αφρική και φυσικά για την έκβαση του πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας.

Η παραγραφή του χρέους

H βοήθεια στην Αφρική

Υποσχέσεις και αλήθειες

RSS

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

BBC World Service >>

|

BBC Languages >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Η Παπαρήγα στην Κύπρο

Το κυπριακό συζήτησαν, μεταξύ άλλων, Παπαρήγα και Χριστόφιας

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου, Τάσσο Παπαδόπουλο είχε η γενική γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία έφθασε την Κυριακή το βράδυ στην Κύπρο.

Η κ. Παπαρήγα είχε επίσης συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής και γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, στο επίκεντρο της οποίας ήταν το Κυπριακό και οι τελευταίες εξελίξεις.

Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση επαναβεβαιώθηκαν οι θερμές και στενές σχέσεις των δυο κομμάτων πάνω σε διεθνή ζητήματα και προπάντων στο Κυπριακό.

Ευχαρίστησε επίσης την κ. Παπαρήγα και το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας για τη σταθερή θέση αρχών, όπως είπε, που κρατούν στο Κυπριακό πρόβλημα.

Από την πλευρά της, η κ. Παπαρήγα χαρακτήρισε το Κυπριακό «αγκάθι του παρελθόντος, το οποίο πρέπει να λυθεί».

Ανέφερε επίσης ότι «Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι έχουν το ίδιο συμφέρον, η επίλυση του προβλήματος να ταυτιστεί με την ενιαία ομόσπονδη διζωνική και δικοινοτική Κύπρο».

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ συναντάται με αρχηγούς ή εκπροσώπους άλλων κομμάτων και θα μιλήσει σε εκδήλωση της ΠΟΓΟ, του γυναικείου τμήματος του ΑΚΕΛ, με θέμα «Παγκοσμιοποίηση και Γυναίκα».


Δευτέρα 04 Ιουλίου 2005 - 12:24 (Ώρα Λονδίνου)

Ενημέρωση προέδρου

Για θέματα εξωτερικής πολιτικής ενημερώθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας (δ)

Τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Ο κ. Μολυβιάτης ενημέρωσε τον κ. Παπούλια για τις τρέχουσες εξελίξεις και τις προοπτικές οι οποίες διαμορφώνονται στα μεγάλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και η προεδρία της χώρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τον τρέχοντα μήνα.


Δευτέρα 04 Ιουλίου 2005 - 13:02 (Ώρα Λονδίνου)

Ένας χρόνος πρωταθλητές Ευρώπης

Στις 4 Ιουλίου 2005 συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το ποδοσφαιρικό έπος της εθνικής Ελλάδος στην Πορτογαλία.

Χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη έκπληξη στα χρονικά του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Οι παίκτες του Ότο Ρεχάγκελ έκαναν τον κόσμο να μιλάει γι αυτούς και τους απανταχού σαστισμένους Έλληνες, περήφανους.

Κάντε κλικ στους παρακάτω συνδέσμους για να απολαύσετε ξανά την ανεπανάληπτη πορεία της εθνικής προς τον θρόνο της Ευρώπης, όπως την κατέγραψαν οι συντάκτες και η απεσταλμένη της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στα γήπεδα της Πορτογαλίας.

Καλή αρχή...

Από έκπληξη, φαβορί

Έτοιμοι για το άλμα

Ώρα Ισπανίας

Πιο κοντά στο όνειρο της πρόκρισης

Όλοι βλέπουν την Ελλάδα στους «8»

Αισιοδοξία και προβλήματα

H Ελλάδα στους «8»... ουρανούς

Εποχή «παχέων αγελάδων» στην Πορτογαλία

Μάχη για ένα εισιτήριο

Τι είπαν ...

Εν αναμονή...

Η Ελλάδα στον τελικό

Τι είπαν οι πρωταγωνιστές

Ρεχάγκελ: «Παθιασμένοι στον τελικό»

«Σαν στο σπίτι τους οι Έλληνες»

Βασίλισσα της Ευρώπης!

«Οι Έλληνες θεοί είναι 11»

Μικρές αλλά υπερήφανες χώρες

Αποθέωσαν τους ήρωες

Η επόμενη μέρα

Η νίκη της «ψυχής»


Δευτέρα 04 Ιουλίου 2005 - 10:47 (Ώρα Λονδίνου)

Περί αγωγού

Ελληνικός Τύπος του Σαββάτου

Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων θεμάτων στις πρωινές και απογευματινές πολιτικές εφημερίδες:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Αγωγός φιλίας για Ελλάδα-Τουρκία. Ανάπτυξη τώρα για Μακεδονία-Θράκη με το φυσικό αέριο.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αγωγός φιλίας και συνεργασίας. Σταθμός στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τα εγκαίνια του Αγωγού Φυσικού Αερίου.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ’δειες διαρκείας στις γυναίκες. Πρόταση-έκπληξη του Σταύρου Δήμα που συνδέει το δημογραφικό με το ασφαλιστικό.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Αγοράζουν λιμάνι στην Ελλάδα οι Κινέζοι. Επιχειρηματίες από το Πεκίνο δημιουργούν στην χώρα μας ένα τεράστιο κέντρο για να εξαγάγουν τα προϊόντα τους στην Ευρώπη.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οι βάσεις για ΑΕΙ-ΤΕΙ. Αναλυτικοί πίνακες με τις εκτιμήσεις για τα μόρια εισαγωγής.

ΕΘΝΟΣ: Οδοστρωτήρας σε μισθούς-συντάξεις. Έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Οι 4 άξονες για αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Καμιά ανατροπή στα βασικά δικαιώματα μέχρι το τέλος της τετραετίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εργασιακό προτάσσει τώρα η κυβέρνηση και κάνει σχεδιασμούς για... Ασφαλιστικό με σαλαμοποίηση.

ΕΣΤΙΑ: Η κοινωνία θέλει περισσότερες τομές. Τι απέδειξαν συμφωνία ΟΤΕ και ασφαλιστικό τραπεζών.

ΤΑ ΝΕΑ: Στοπ Εβερτ (και) για το Ασφαλιστικό. Κλιμακώνει την κόντρα με Αλογοσκούφη.

Η ΧΩΡΑ: Συντάξεις: Ποιοι δικαιούνται 1.200 ευρώ αναδρομικά. ’νοιξε ο δρόμος για προσφυγές δημοσίων υπαλλήλων.

METRO: Αγωγός συνεργασίας. Πανηγυρικό κλίμα στα ιστορικά εγκαίνια από Καραμανλή-Ερντογάν.

Ελληνοτουρκικός αγωγός φυσικού αερίου

Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζου) «μία νέα σελίδα στην οικονομική διπλωματία και τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας εγκαινίασαν χθες οι κ.κ. Κ. Καραμανλής και Τ. Ερντογάν στον Έβρο. Σε μια τελετή γεμάτη συμβολισμούς, οι δύο πρωθυπουργοί εγκαινίασαν στη Γέφυρα των Κήπων την έναρξη κατασκευής του ελληνοτουρκικού αγωγού Φυσικού Αερίου 'ανοίγοντας' νέους δρόμους συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των δύο λαών, καθώς επίσης και νέες οικονομικές προοπτικές για τη Β. Ελλάδα.

Η TRAFFIC NEWS σημειώνει ότι μηνύματα συνεργασίας και συμφιλίωσης απέστειλαν από τον Έβρο οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας, Κώστας Καραμανλής και Ταγίπ Ερντογάν, εγκαινιάζοντας το έργο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών. Το έργο πνοής για την περιοχή θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και για τις δύο γειτονικές χώρες, ενώ ο συμβολικός χαρακτήρας που προσδίδεται στο έργο για τις σχέσεις των δύο κρατών υπογραμμίστηκε τόσο από τον Έλληνα όσο και από τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υπογραμμίζει ότι μέσα από την οικονομική συνεργασία ευελπιστούν ότι θα περάσει η εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, η ενίσχυση της συνεργασίας και της σταθερότητας, καθώς και η περαιτέρω προσέγγιση των δύο λαών, οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, οι οποίοι χθες στη γέφυρα των Κήπων, στον Έβρο, εγκαινίασαν από κοινού την έναρξη κατασκευής του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου.

Το METRO προσθέτει ότι μεγάλης οικονομικής και γεωπολιτικής σημασίας θεωρείται ο ελληνοτουρκικός αγωγός φυσικού αερίου, ο οποίος, μαζί με τον αντίστοιχο πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, αναμένεται να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της Θράκης, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, ενώ παράλληλα συσφίγγει περαιτέρω τις σχέσεις των δύο χωρών σε επίπεδο οικονομικής διπλωματίας αλλά και πολιτικής.

Δάνεια

Η ΑΠΟΦΑΣΗ υποστηρίζει ότι φθηνά δάνεια, με διάρκεια αποπληρωμής έως και 40 χρόνια, χορηγούν τώρα οι τράπεζες. Τα δάνεια αυτά προσφέρονται κυρίως στα νέα ζευγάρια για την απόκτηση σπιτιού. Τα νέα ζευγάρια θα πληρώνουν τόκους για μια ζωή και θα εξοφλήσουν το κεφάλαιο μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Ασφαλιστικό

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι την τακτική της βήμα προς προσέγγιση επέλεξε η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, επιμένοντας στη διεξαγωγή διαλόγου μακράς πνοής με τους κοινωνικούς εταίρους και τα πολιτικά κόμματα, διαβεβαιώνοντας ότι έως το τέλος της τετραετίας δεν θα θιγούν βασικά ασφαλιστικά δικαιώματα. Ωστόσο, όπως εκτιμάται θα αντιμετωπιστούν μεσοπρόθεσμα τέσσερα θέματα, τα οποία αφορούν την ένταξη στο ΙΚΑ, των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, την επανεξέταση του συστήματος χορήγησης αναπηρικών συντάξεων και την κατάρτιση νέου καταλόγου βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι τους φόβους των ασφαλισμένων επιχειρεί να διασκεδάσει η κυβέρνηση με τη νεότερη δήλωσε Αλογοσκούφη ότι δεν θα νομοθετηθεί γενική αλλαγή του Ασφαλιστικού ως τη λήξη της κυβερνητικής θητείας. Γέννησε, όμως, υπόνοιες ότι θα επιχειρηθεί σαλαμοποίηση με παρεμβάσεις στα Ειδικά Ταμεία. Ο υπ. Εργασίας Π. Παναγιωτόπουλος θέλησε να απαλύνει τη βαριά ατμόσφαιρα από το μίγμα Ασφαλιστικό-Εργασιακό-Ωράριο και μίλησε για κατώτερη σύνταξη, υποκρύπτοντας όμως κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Τα ΝΕΑ επισημαίνουν ότι κλιμακώνει την αντιπαράθεσή του με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ο κ. Μ. Έβερτ, μετά την τροπολογία για τις τράπεζες: με τη συνέντευξή του στα ΝΕΑ δηλώνει αντίθετος με το επιχειρούμενο άνοιγμα του Ασφαλιστικού.

Χρηματιστήριο

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι σημαντικά κέρδη παρουσίασαν οι τιμές των μετοχών την εβδομάδα που πέρασε, ενώ και ο Ιούνιος ήταν ένας καλός μήνας για όσους είχαν τοποθετηθεί στις περισσότερες μετοχές υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι οποίες εξακολουθούν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον ξένων αλλά και Ελλήνων επενδυτών. Η κινητικότητα της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της επίλυσης κρίσιμων προβλημάτων, όπως το ασφαλιστικό των τραπεζών, δημιούργησε όλο το τελευταίο διάστημα θετικό αντίκτυπο στη Σοφοκλέους.

Οικονομία

Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι καταπέλτης για την πορεία της οικονομίας η έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης που προοιωνίζεται νέα φορολογικά μέτρα. Τα περιθώρια για ελιγμούς στενεύουν δραματικά αναφέρει η έκθεση υπό το πρίσμα των αρνητικών αποτελεσμάτων της κυβερνητικής διαχείρισης στην οικονομία.

Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι η κοινωνία έχει πλέον επίγνωση των αιτιών που έχουν δημιουργήσει τα τεράστια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και ζητεί την άρση τους. Απαιτεί τον περιορισμό του δημοσίου τομέως. Απαιτεί την κατάργηση των προνομίων των εργαζομένων σε αυτόν. Απαιτεί την κατοχύρωση του υγιούς ανταγωνισμού. Απαιτεί πολύ περισσότερες τομές.

Φτώχεια-Συναυλίες

Η CITY PRESS αναφέρει ότι από το Λονδίνο μέχρι τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, από τις Βερσαλλίες μέχρι το Τόκιο, η μουσική στην υπηρεσία της ανθρωπότητας. Το Live 8 απάντηση στη στείρα, τεχνοκρατική λογική του G8 (Συνόδου Κορυφής των Οκτώ ισχυρότερων χωρών του πλανήτη)..

Ελληνικά λιμάνια-Κινέζικα προϊόντα

Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι 'Απόβαση' των Κινέζων στο λιμάνι του Πειραιά και στην Κρήτη είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες καθώς δύο επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν βάλει στο 'στόχαστρό' τους ελληνικά λιμάνια τα οποία θα χρησιμοποιήσουν ως διαμετακομιστικούς σταθμούς για τη διακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων κοντέινερ με κινέζικα εμπορεύματα που 'πλημμυρίζουν' όλη την Ευρώπη. Η δημιουργία κινεζικού λιμανιού στην Κρήτη και σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά απ΄όπου θα διακινούνται τα κινεζικά προϊόντα, εξετάστηκε πριν από δύο εβδομάδες κατά την επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη στο Πεκίνο.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 04 Ιουλίου 2005 - 10:39 (Ώρα Λονδίνου)

Αναζητώντας την αρχή

Οι επιστήμονες λένε πως απελευθερώθηκε πολύ περισσότερο υλικό από ό,τι ανέμεναν

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία, η ΝΑΣΑ, είπε πως μη επανδρωμένο σκάφος της προσέκρουσε στον κομήτη Τέμπελ 1, όπως προβλεπόταν, σε μια αποστολή που ελπίζεται πως θα προσφέρει νέα στοιχεία σχετικά με τις απαρχές του ηλιακού μας συστήματος.

Το διαστημόπλοιο συγκρούστηκε μετωπικά με τον κομήτη δημιουργώντας μια τεράστια λάμψη, κάτι που όπως πιστεύουν οι επιστήμονες, σημαίνει πως η σύγκρουση ήταν ισχυρότατη.

Τα τηλεσκόπια έχουν αρχίσει την ανάλυση της λάμψης για τις πρώτες ενδείξεις σχετικά με τη σύσταση του κομήτη.

Από τη σύγκρουση εκτοξεύτηκε στο διάστημα ένα σύννεφο από πάγο, σκόνη, αέρια και άλλα στοιχεία που βρίσκονταν κάτω από την επιφάνεια του κομήτη από τότε του δημιουργήθηκε το ηλιακό μας σύστημα, πριν τεσσεράμισι δισεκατομμύρια χρόνια.

Ο διαστημικός μηχανικός, Τζέντρι Λι εξήγησε στο BBC το σκοπό του εγχειρήματος με την κωδική ονομασία «Ολέθρια Σύγκρουση», λέγοντας πως οι κομήτες κρύβουν στον πυρήνα τους «ένα από τα κλειδιά για την εξέλιξη του ηλιακού συστήματος».

«Εάν καταφέρουμε να απομακρύνουμε τα κοσμικά απόβλητα που μεταφέρει ο κομήτης και να κοιτάξουμε κάτω από την επιφάνειά του, θα δούμε τη μορφή τους πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν σχηματίστηκε το ηλιακό μας σύστημα» είπε ο Λι.


Δευτέρα 04 Ιουλίου 2005 - 07:46 (Ώρα Λονδίνου)

Το μήνυμα του Live 8 και οι προσδοκίες

Την ανησυχία της για την πιθανή δημιουργία προσδοκιών που δύσκολα θα υλοποιηθούν, εκφράζει η γερμανική εφημερίδα Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung), αναφερόμενη στην επιτυχία των συναυλιών Live 8.

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει αξιέπαινη την προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στους ηγέτες, ώστε να αντιμετωπιστεί η φτώχεια στην Αφρική.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι οι συναυλίες ίσως βοηθούν περισσότερο τη συνείδηση των συμμετεχόντων παρά τους λαούς της αφρικανικής ηπείρου, οι οποίοι είναι πιθανό να δουν ορισμένες σοβαρές πολιτικές ανάπτυξης να αποτυγχάνουν, λόγω των αυξημένων προσδοκιών που θα έχουν δημιουργηθεί.

Σύμφωνα με τη βελγική Ντε Στάντααρντ (De Standaard) θα πρέπει να είναι κανείς πολύ κυνικός ώστε να μη συγκινηθεί από το θέαμα εκατοντάδων καλλιτεχνών να εμφανίζονται ενώπιον εκατομμυρίων θεατών και πιθανότατα δισεκατομμυρίων τηλεθεατών.

Παράλληλα, όμως, η εφημερίδα επισημαίνει ότι το μήνυμα που «πέρασαν» κάποιοι από τους καλλιτέχνες ήταν «τρομακτικά» απλοϊκό.

Η Ελ Μούντο (El Mundo) στην Ισπανία γράφει ότι οι ηγέτες των πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών οφείλουν να ακούσουν το μήνυμα που έστειλαν οι συναυλίες του Live 8.

Η εφημερίδα συνοψίζει το μήνυμα αυτό στην πολύ μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια στην Αφρική, την ακύρωση όλων των χρεών και την αλλαγή των «άδικων διεθνών εμπορικών κανόνων».

Η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) στη Γερμανία αμφισβητεί την έκταση της δέσμευσης όσων παρακολούθησαν από κοντά ή από την τηλεόραση τις συναυλίες.

«Είναι εύκολο να συμμετέχεις σε κάτι απλά πατώντας ένα κουμπί στο τηλεκοντρόλ και να ζητάς το διπλασιασμό της οικονομικής βοήθειας όταν δεν πληρώνεις εσύ. Αλλά χρειάζεται βαθύτερη ανάμιξη στην υπόθεση», σχολιάζει η εφημερίδα.

Επίσης στη Γερμανία, η Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Franfurter Allgemeine Zeitung) τονίζει ότι οι αφρικανικές κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί, παύοντας να καταλογίζουν όλα τα δεινά της ηπείρου στην αποικιοκρατία.

Ο αξεπέραστος Φέντερερ

Στην Ελβετία οι εφημερίδες πανηγυρίζουν για τον τρίτο συνεχή τίτλο του Ρότζερ Φέντερερ στο γκραν σλαμ τένις του Γουίμπλεντον.

Η Τριμπιούν της Γενεύης (Tribune de Geneve) γράφει ότι ο Φέντερερ «πολύ απλά άγγιξε το τέλειο» κερδίζοντας στον τελικό τον Αμερικανό ’ντι Ρόντικ.

«Την Κυριακή 3 Ιουλίου του 2005, ο Ρότζερ Φέντερερ ύψωσε το ταλέντο του σε κορυφές που σπανίως έχουμε δει μέχρι σήμερα», γράφει στο άρθρο της η εφημερίδα.

«Ο Φέντερερ είναι υπερβολικά δυνατός, αξεπέραστος», αναφωνεί η Λε Ταν (Les Temps), η οποία διερωτάται μήπως θα πρέπει να ξεκινά τους αγώνες του έχοντας χαρίσει πόντους στους αντιπάλους, ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός.

Το κύριο άρθρο της εφημερίδας τιτλοφορείται: «Ωδή στο άριστο», για το τενίστα που «έγραψε ιστορία».


Δευτέρα 04 Ιουλίου 2005 - 06:44 (Ώρα Λονδίνου)

Προβάδισμα Μπερίσα

Οι εκλογές ήταν ειρηνικές

Με δηλώσεις τους το βράδυ της Κυριακής, ο πρωθυπουργός Φάτος Νάνο του Σοσιαλιστικού Κόμματος και ο πρώην πρόεδρος της χώρας Σαλί Μπερίσα από το Δημοκρατικό Κόμμα, διεκδικούν ο καθένας για τον εαυτό του τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές.

Η μοναδική πάντως δημοσκόπηση εξόδου που διενεργήθηκε, δίνει προβάδισμα στον κ. Μπερίσα.

Τόσο ο κ. Μπερίσα που ελπίζει να επιστρέψει στην εξουσία μετά από οκτώ χρόνια στην αντιπολίτευση, όσο και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, δήλωσαν ότι κατέκτησαν την πλειοψηφία.

Ωστόσο ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής δήλωσε , σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς ποιος κέρδισε τις εκλογές και ότι οι μόνοι νικητές είναι οι ψηφοφόροι που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα ειρηνικά.

Οι εκλογές, στις οποίες κλήθηκαν 2,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι να εκλέξουν 140 βουλευτές μεταξύ των υποψηφίων 27 κομμάτων, θεωρούνται τεστ για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, η οποία ελπίζει να υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ μέσα στο τρέχον έτος και να ενταχθεί στην Ένωση το 2014.

Σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1990, υπήρξαν καταγγελίες για φαινόμενα νοθείας και αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων.


Δευτέρα 04 Ιουλίου 2005 - 06:39 (Ώρα Λονδίνου)

Συμφωνία μεν, αλλά μακριά από το Κιότο

Ανοιχτός σε συμφωνία για το περιβάλλον, αλλά με τους όρους του εμφανίζεται ο πρόεδρος Μπους

Μετά από ένα Σαββατοκύριακο εκδηλώσεων και κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο, με σκοπό την άσκηση πίεσης για την αντιμετώπιση της φτώχειας στην Αφρική, τα βλέμματα στρέφονται στο Γκλενίγκλς της Σκωτίας.

Εκεί την Τετάρτη αρχίζει η συνάντηση των ηγετών του G8, του Ομίλου των Οχτώ πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου.

Στην κορυφή της ατζέντας, εκτός από την Αφρική, βρίσκεται και η αντιμετώπιση των αυξανόμενων απειλών για το περιβάλλον.

Στο θέμα αναφέρεται σε συνέντευξή του σε βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι που θα μεταδοθεί απόψε, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι θέλει να προχωρήσει τη συζήτηση σχετικά με το φαινόμενο του θερμοκηπίου από τον περιορισμό της εκπομπής επικίνδυνων ρύπων στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών καθαρισμού των ρύπων αυτών.

Ο πρόεδρος Μπους λέει ότι εφόσον το πακέτο μέτρων που θα συζητηθεί στο Γκλενίγκλς μοιάζει με αυτό της συνθήκης του Κιότο, δε θα το υπογράψει.

Επαναλαμβάνει ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ένα θέμα με μελλοντικές και όχι άμεσες επιπτώσεις, αλλά για πρώτη φορά αναγνωρίζει ότι μέρος της ευθύνης φέρουμε όλοι μας.

Παράλληλα, σημειώνει ότι χρειάζεται να αντικατασταθεί η χρήση ορυκτών καυσίμων από εναλλακτικές πηγές ενέργειας, δήλωση πάντως που μάλλον πηγάζει περισσότερο από την επιθυμία του να απεξαρτηθεί η χώρα του από το ξένο πετρέλαιο, όπως σχολιάζει ανταποκριτής του BBC.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ εξέφρασε την αισιοδοξία του για επίτευξη συμφωνίας επί των κλιματικών αλλαγών στη σύνοδο του G8, συμφωνία την οποία προαναγγέλλει σήμερα και η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, επικαλούμενη διπλωμάτες των οχτώ χωρών που συναντήθηκαν το Σαββατοκύριακο στο Λονδίνο.

Αφρική

Όσον αφορά το άλλο μεγάλο θέμα, την Αφρική, οι ηγέτες περισσότερων από 30 κρατών της μαύρης ηπείρου συμμετέχουν στη σύνοδο της Αφρικανικής Ένωσης, την οποία φιλοξενεί η πόλη Σίρτε της Λιβύης.

Στόχος της συνόδου είναι η κατάρτιση μιας κοινής ατζέντας αντιμετώπισης της πείνας, των ασθενειών και των ενόπλων συρράξεων, η οποία θα παρουσιαστεί στους ηγέτες του G8, ώστε να ληφθεί υπόψη στις αποφάσεις τους για την Αφρική.

Οι Αφρικανοί ηγέτες αναμένεται επίσης να συζητήσουν τη δημιουργία μιας αφρικανικής δύναμης ταχείας επέμβασης, τη δημιουργία ενός παναφρικανικού διαβατηρίου, καθώς και τη διεκδίκηση δύο μονίμων θέσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.