Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-07-03

  1. Και τώρα στο Εδιμβούργο
  2. Και οι δύο διεκδικούν τη νίκη
  3. Συνεντεύξεις από τις συναυλίες Live 8
  4. Ο Ναπολέων μάθαινε αγγλικά
  5. Απήγαγαν τον πρεσβευτή της Αιγύπτου στο Ιράκ
  6. Πρόκληση και ευκαιρία
  7. Απήγαγαν τον πρεσβευτή της Αιγύπτου στο Ιράκ
  8. Άλλη μία νίκη για τον Αλόνσο
  9. Ο Φέντερερ νικητής στο Γουίμπλεντον
  10. Ένας αγωγός «μας φέρνει πιο κοντά»
  11. Αφρική, μουσική και παραφωνίες
  12. Ένας αγωγός «μας φέρνει πιο κοντά»
  13. Παγκόσμια συναυλία ελπίδας για την Αφρική
  14. Η οικονομία στο μικροσκόπιο
  15. Κάλπες στην Αλβανία

Δευτέρα 04 Ιουλίου 2005 - 02:33 (Ώρα Λονδίνου)

Και τώρα στο Εδιμβούργο

«Το καραβάνι της εκστρατείας Make Poverty History (Κάντε τη Φτώχεια Παρελθόν) μεταφέρεται στο Εδιμβούργο», γράφει η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent), που στρέφει το βλέμμα της στη σύνοδο του Ομίλου των 8 πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου (G8).

«Μετά από ένα Σαββατοκύριακο μουσικής και χορού», γράφει η εφημερίδα, «η κορύφωση της εκστρατείας για τη δικαιοσύνη στην Αφρική δεν έχει έρθει ακόμα. Τώρα είναι η σειρά των πολιτικών να ανέβουν στη σκηνή».

Υπό τον τίτλο «Τώρα στο Εδιμβούργο», η εφημερίδα τονίζει ότι ο οργανωτής της εκστρατείας, Μπομπ Γκέλντοφ ελπίζει στην παρουσία ενός εκατομμυρίου διαδηλωτών στο Γκλενίγκλς, όπου θα λάβει χώρα η σύνοδος του G8.

Η Ιντιπέντεντ σημειώνει τις ανησυχίες των οργανώσεων αρωγής που εκτιμούν ότι η όποια συμφωνία επί της οικονομικής βοήθειας για την Αφρική θα απέχει πολύ από τα ποσά που χρειάζονται, καθώς και ότι πιθανότατα δε θα προκύψει κάποια εξέλιξη στο μείζον θέμα του ανοίγματος των διεθνών αγορών στους Αφρικανούς παραγωγούς.

Παράλληλα, η εφημερίδα επισημαίνει την τοποθέτηση του προέδρου Μπους σε συνέντευξή του στη βρετανική τηλεόραση, κατά την οποία τονίζει ότι δεν προτίθεται να κάνει κάποια ιδιαίτερη παραχώρηση στο Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή του στον πόλεμο στο Ιράκ.

Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι θα εξετάσει μεταρρυθμίσεις στον τομέα του εμπορίου, κυρίως δηλαδή τις αγροτικές επιδοτήσεις, εφόσον το ίδιο πράξει πρώτη η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης, γράφει η Ιντιπέντεντ, ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι στο θέμα των κλιματικών αλλαγών και τον περιορισμό εκπομπής επικίνδυνων ρύπων, προτάσσει τα συμφέροντα της χώρας του.

Στο κύριο άρθρο της, η εφημερίδα εκτιμά ότι οι συναυλίες του Live 8 ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει ο Μπομπ Γκέλντοφ.

Ωστόσο, προειδοποιεί η Ιντιπέντεντ, θα ήταν λάθος να θεωρήσουμε ότι το πρόβλημα της Αφρικής βαίνει προς λύση απλά και μόνο λόγω της απαίτησης των λαών του ανεπτυγμένου κόσμου, όπως εκφράστηκε μέσω των συναυλιών.

Χαρακτηριστικό είναι, λέει ο συντάκτης του άρθρου, ότι στην ίδια την Αφρική οι συναυλίες πέρασαν σχεδόν απαρατήρητες. Και αυτό, καταλήγει το άρθρο, υπενθυμίζει ότι το ουσιαστικό κομμάτι των προσπαθειών του κινήματος για τη δικαιοσύνη στην Αφρική διακυβεύεται στο Γκλενίγκλς.

Το ίδιο θέμα πραγματεύεται και η Γκάρντιαν (The Guardian). «Αφού 2 δισεκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν την έκκληση του Live 8 για ανάληψη δράσης για την Αφρική, ο Μπους λέει ότι προτάσσει τα αμερικανικά συμφέροντα», γράφει στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα.

Η Γκάρντιαν αναφέρεται επίσης στη συγκέντρωση 250 χιλιάδων διαδηλωτών στο Εδιμβούργο το Σαββατοκύριακο και στην ομιλία του Βρετανού υπουργού Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος έκανε λόγο για μια «Βρετανία στα καλύτερά της» και για «τα πρώτα βήματα της ηθικής σταυροφορίας του κόσμου».

Στο κύριο άρθρο της εφημερίδας σημειώνεται ότι οι δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης που συνήθως συνδέονται με τις πολυεθνικές εταιρείες, το Σάββατο εκδηλώθηκαν ως κινητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης και αυτό που απομένει τώρα είναι οι πολιτικοί να μετουσιώσουν τις ελπίδες που γεννήθηκαν σε πράξεις.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) δίνουν μια διαφορετική εκτίμηση ως προς τις πιθανότητες προόδου στο θέμα της αντιμετώπισης των επικίνδυνων κλιματικών αλλαγών στη σύνοδο του G8.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ηγέτες φαίνεται ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου, ασκώντας παράλληλα πίεση στην Κίνα και την Ινδία για περιορισμό της εκπομπής επικίνδυνων ρύπων.

Όπως γράφει η εφημερίδα, αν και οι ΗΠΑ εξακολουθούν να απορρίπτουν το Πρωτόκολλο του Κιότο, σε συνάντηση εκπροσώπων των οχτώ κρατών μελών του G8 στο Λονδίνο το Σαββατοκύριακο, επετεύχθη ομοφωνία επί ενός σχεδίου συμφωνίας, το οποίο «αναγνωρίζει την ανάγκη δράσης και την ανθρώπινη ευθύνη για τις κλιματικές αλλαγές», υιοθετώντας το μίνιμουμ των γαλλικών απαιτήσεων επί του θέματος.

Η υιοθέτηση του κειμένου αυτού στο Γκλενίγκλς θα θεωρηθεί επιτυχία για τον κ. Μπλερ, επισημαίνει η εφημερίδα.

Βρετανικές ταυτότητες και οπλοφορία

Με θέματα εσωτερικής πολιτικής επιλέγουν να ασχοληθούν οι Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) και Τάιμς (The Times).

Η Τέλεγκραφ αναφέρεται στον «πανικό» που επικρατεί στην Ντάουνινγκ Στριτ, καθώς «καταρρέει η υποστήριξη στο σχέδιο έκδοσης ταυτοτήτων για τους Βρετανούς πολίτες».

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας, καταδεικνύει ότι το μέτρο έχει την υποστήριξη μόλις του 45% των πολιτών, έναντι ποσοστού 78%, πριν από λιγότερο από δύο χρόνια.

Οι δε Τάιμς επικαλούμενοι σχετική έρευνα γράφουν ότι «ένας στους δέκα μαθητές, ηλικίας ακόμα και 11 ετών, είχε στην κατοχή του κάποιου είδους όπλο κατά την περσινή χρονιά, με αιτία το φόβο για την ασφάλειά του».

Οι Τάιμς συνδέουν τα πορίσματα της έρευνας με τις επικρίσεις του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ σε βάρος του υπουργού Εσωτερικών, Τσαρλς Κλαρκ, για το γεγονός ότι δεν έχουν ληφθεί επαρκή μέτρα για την αντιμετώπιση των νεανικών συμμοριών που τρομοκρατούν τις τοπικές κοινότητες.

Ελληνικές αντιδράσεις για το «φεστιβάλ μίσους» και συναγερμός στη Ζάκυνθο

Σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα για την Γκάρντιαν, η Έλενα Σμιθ μεταφέρει «την αντίδραση που έχει προκαλέσει στην Ελλάδα η εξαγγελία διοργάνωσης τριήμερου φεστιβάλ ακροδεξιών οργανώσεων από όλη την Ευρώπη, με προτεινόμενη τοποθεσία διεξαγωγής του το Μελιγαλά.

Η κα. Σμιθ αναφέρεται στις αντιδράσεις αριστερών οργανώσεων και των τοπικών αρχών της πόλης, μεταφέροντας τη δήλωση της δημάρχου, Ελένης Αλιφέρη: «δεν τους θέλουμε εδώ».

Παράλληλα, ενάντια σε αυτό το «νεοναζιστικό φεστιβάλ μίσους», όπως γράφει η ανταπόκριση, εκφράζεται στην εφημερίδα και ο πρόεδρος της ελληνικής εβραϊκής κοινότητας, Μωυσής Κωνσταντινίδης.

Εξάλλου, οι Τάιμς αναφέρονται στις ανησυχίες των αρχών της Ζακύνθου για το αυξανόμενο κύμα νεαρών Βρετανών τουριστών, που κατακλύζουν το νησί με την πρόθεση να διασκεδάσουν με κάθε τρόπο.

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ο δήμαρχος Λαγανά έχει λάβει έκτακτα μέτρα, ώστε να διαψεύσει όσους υποστηρίζουν ότι η πόλη εξελίσσεται σε «νέο Φαληράκι».

Ο βασιλιάς Ρότζερ

Ιδιαίτερη μνεία στην κατάκτηση του τρίτου συνεχούς τροπαίου στο τουρνουά τένις του Γουίμπλεντον από το Ρότζερ Φέντερερ, κάνουν όλες οι βρετανικές εφημερίδες, με τις περισσότερες από αυτές να φιλοξενούν τη φωτογραφία του 23χρονου Ελβετού στην πρώτη τους σελίδα.

Όπως αναφέρουν, το επίτευγμα του Φέντερερ, κάτι που μόνο ο Φρεντ Πέρι, ο Μπιορν Μποργκ και ο Πιτ Σάμπρας είχαν κατορθώσει, του χαρίζει δικαιωματικά μια θέση στο πάνθεον των μεγάλων αθλητών που έχουν περάσει από τα λονδρέζικα κορτ.

Όπως γράφουν χαρακτηριστικά οι Τάιμς για τη νίκη του «βασιλιά Ρότζερ» απέναντι στον Άντι Ρόντικ: «όπως και στον Άμλετ, υπήρχε ο αέρας του αναπόφευκτου».


Κυριακή 03 Ιουλίου 2005 - 23:09 (Ώρα Λονδίνου)

Και οι δύο διεκδικούν τη νίκη

Οι εκλογές ήταν ειρηνικές

Με δηλώσεις τους το βράδυ της Κυριακής, ο πρωθυπουργός Φάτος Νάνο του Σοσιαλιστικού Κόμματος και ο πρώην πρόεδρος της χώρας Σαλί Μπερίσα από το Δημοκρατικό Κόμμα, διεκδικούν ο καθένας για τον εαυτό του τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές.

Τόσο ο κ. Μπερίσα που ελπίζει να επιστρέψει στην εξουσία μετά από οκτώ χρόνια στην αντιπολίτευση, όσο και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, δήλωσαν ότι κατέκτησαν την πλειοψηφία.

Ωστόσο ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής δήλωσε , σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς ποιος κέρδισε τις εκλογές και ότι οι μόνοι νικητές είναι οι ψηφοφόροι που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα ειρηνικά .

Οι εκλογές, στις οποίες κλήθηκαν 2,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι να εκλέξουν 140 βουλευτές μεταξύ των υποψηφίων 27 κομμάτων, θεωρούνται τεστ για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, η οποία ελπίζει να υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ μέσα στο τρέχον έτος και να ενταχθεί στην Ένωση το 2014.

Σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1990, υπήρξαν καταγγελίες για φαινόμενα νοθείας και αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων.


Κυριακή 03 Ιουλίου 2005 - 19:39 (Ώρα Λονδίνου)

Συνεντεύξεις από τις συναυλίες Live 8

Μπομπ Γκέλντοφ

LIVE 8 - ΒΙΝΤΕΟ

Δηλώσεις Μπομπ Γκέλντοφ

Οι συναυλίες Live 8 διοργανώθηκαν από τον Μπομπ Γκέλντοφ σε μία προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στους ηγέτες της G8 προκειμένου να χαρίσουν τα χρέη στις φτωχότερες χώρες της Αφρικής.

Μιλώντας στο BBC εξήγησε το σκοπό των συναυλιών και το μήνυμα που ελπίζει ότι θα στείλουν στους ηγέτες των πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου.

Νέλσον Μαντέλα

LIVE 8 - ΒΙΝΤΕΟ

Ομιλία Νέλσον Μαντέλα

Ο πρώην ηγέτης της Νότιας Αφρική, Νέλσον Μαντέλα εμφανίστηκε στη σκηνή της συναυλίας Live 8 στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Στην ομιλία του τόνισε ότι «είναι μια ιστορική ευκαιρία -για τους ηγέτες της G8- να ανοίξουν την πόρτα στην ελπίδα και στην προοπτική ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους».

Μαντόνα

LIVE 8 - ΒΙΝΤΕΟ

Συνέντευξη: Μαντόνα

Η Μαντόνα είπε ότι οι συναυλίες Live 8 πέτυχαν τον στόχο τους, να στρέψουν δηλαδή την προσοχή των ηγετών στην έκκληση εκείνων που ζουν σε συνθήκες φτώχιας.

Η «βασίλισσα της ποπ» έκανε αυτές τις δηλώσεις σε συνέντευξή μετά την εμφάνισή της μπροστά σε 200.000 ανθρώπους στη συναυλία του Λονδίνου, 20 χρόνια μετά τη συμμετοχή της στο Live Aid.

Άνι Λένοξ

LIVE 8 - ΒΙΝΤΕΟ

Συνέντευξη: Άνι Λένοξ

Η πρώην τραγουδίστρια των Γιουρίθμικς, Άνι Λένοξ είπε ότι ήταν εξαιρετικά περήφανη που συμμετείχε στη συναυλία Live 8 στο Χάιντ Πάρκ του Λονδίνου.

Τόνισε ακόμη ότι η κατάσταση στην Αφρική έχει χειροτερέψει και εξήρε την πρωτοβουλία του Μπομπ Γκέλντοφ και του Μπόνο για τη διοργάνωση των συναυλιών.

Τζορτζ Μάικλ

LIVE 8 - ΒΙΝΤΕΟ

Συνέντευξη: Τζορτζ Μάικλ

Το ντουέτο του Τζόρτζ Μάικλ με τον Σερ Πολ Μακάρτνει αποτέλεσε την έκπληξη της βραδιάς στη συναυλία Live 8 στο Λονδίνο.

«Όσοι είναι κυνικοί και σκεπτικοί απέναντι στη διοργάνωση αυτών των συναυλιών και στους στόχους που θέλουν να πετύχουν θα πρέπει να τους αγνοήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Τζορτζ Μάικλ.

Πολ Μακάρτνεϊ

LIVE 8 - ΒΙΝΤΕΟ

Συνέντευξη: Πολ Μακάρτνεϊ

Η μεγαλύτερη από τις συναυλίες ήταν αυτή του Λονδίνου την οποία άνοιξε ο σερ Πολ Μακάρτνεϊ με τον τραγουδιστή των U2 Μπόνο.

Ο σερ Πολ μίλησε για τη συμβολή του στο Live 8 αλλά και στο Live Aid πριν από 20 χρόνια.

Στινγκ

LIVE 8 - ΒΙΝΤΕΟ

Συνέντευξη: Στινγκ

Ο Στινγκ είπε ότι οι ηγέτες της G8 δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να ακούσουν το ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα που απεστάλη μέσω των συναυλιών Live 8.

Ο Στινγκ που ήταν από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στη συναυλία στο Χάιντ Παρκ το Σάββατο, είπε ότι οι συναυλίες στέφτηκαν από επιτυχία.

Κόλντπλεϊ

LIVE 8 - ΒΙΝΤΕΟ

Συνέντευξη: Κόλντπλεϊ

Το βρετανικό συγκρότημα Κόλντπλεϊ εμφανίστηκε με τον Ρίτσαρντ Άσκροφτ πρώην μέλος του συγκροτήματος Δε Βερβ, στο Live 8 του Λονδίνου.

Μετά την εμφάνισή τους μίλησαν για την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στη συναυλία και τα σημαντικά μηνύματα που θέλει να περάσει.


Κυριακή 03 Ιουλίου 2005 - 20:05 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Ναπολέων μάθαινε αγγλικά

Ο Ναπολέων ήθελε να διαβάζει τι έγραφαν γι΄αυτόν οι εφημερίδες του Λονδίνου

Ο εξόριστος στην Αγία Ελένη αυτοκράτορας της Γαλλίας Ναπολέων Βοναπάρτης, ήθελε να μάθει αγγλικά, για να διαβάζει τι έγραφαν γι΄ αυτόν οι εφημερίδες του Λονδίνου.

Αποκόμματα χαρτιών των μαθημάτων του, που περιλαμβάνουν και μεταφράσεις ολόκληρων σειρών από τα γαλλικά στα αγγλικά, εκτίθενται από την ερχόμενη Πέμπτη στο Εθνικό ναυτικό Μουσείο του Λονδίνου.

Ο κόμης Εμανουέλ ντε λας Κάζ, που συνόδευε τον Ναπολέοντα στην εξορία μετά την ήττα του στο Βατερλό, γράφει στα απομνημονεύματά του για τον πόθο του έκπτωτου αυτοκράτορα να μάθει τη γλώσσα των εχθρών του. Σύμφωνα με τον κόμη ο Ναπολέων είχε το πρώτο του μάθημα στις 17 Ιανουαρίου 1816. Ο ίδιος του υπαγόρευσε ορισμένες φράσεις στα γαλλικά, τις οποίες μετέφρασε, χρησιμοποιώντας πίνακα βοηθητικών ρημάτων και ένα λεξικό.

Σύμφωνα με τον ιστορικό, δρ. Πίτερ Χικς, ο Ναπολέον δυσανασχετούσε έντονα με την ιδέα ότι μαθαίνει όπως ένα μικρό παιδί, ήταν όμως επίμονος. «Δεν ήταν οπωσδήποτε αντι-άγγλος. Έπρεπε να πολεμήσει τους Άγγλους, επειδή ήταν εχθροί της Γαλλίας», τονίζει ο δόκτορ Χικς.

Τα έγγραφα που αποδεικνύουν τις προόδους του Ναπολέοντα στην εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας, εκτίθενται στο Εθνικό Ναυτικό Μουσείο με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων χρόνια από το θάνατο του Νέλσονα στη ναυμαχία του Τραφάλγκαρ. Στην ίδια έκθεση περιλαμβάνονται προσωπικά του αντικείμενα, γράμματα και πίνακες, από μουσεία και πινακοθήκες πολλών πόλεων της Ευρώπης.


Κυριακή 03 Ιουλίου 2005 - 15:25 (Ώρα Λονδίνου)

Απήγαγαν τον πρεσβευτή της Αιγύπτου στο Ιράκ

Η Αίγυπτος είναι η πρώτη αραβική χώρα, που αποκατέστησε τις διπλωματικές της σχέσεις με το μεταπολεμικό Ιράκ

Άγνωστοι απήγαγαν το βράδυ του Σαββάτου στη Βαγδάτη τον πρεσβευτή της Αιγύπτου, Ιχάμπ Αλ Σερίφ, ο οποίος βρισκόταν στην ιρακινή πρωτεύουσα από την πρώτη Ιουνίου.

Η Αίγυπτος είναι η πρώτη αραβική χώρα, που αποκατέστησε τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες διπλωματικών πηγών που επιβεβαιώθηκαν από τις ιρακινές αρχές, το αυτοκίνητο του ξένου διπλωμάτη περικυκλώθηκε από δύο οχήματα γεμάτα ενόπλους που τον απήγαγαν. Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για την ενέργεια.

Η απαγωγή σημειώθηκε λίγες ώρες πριν την άφιξη στη Βαγδάτη του υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Αλμπέρτο Γκοντζάλες, που πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στο Ιράκ. Ο κ. Γκοντζάλες στις πρώτες του δηλώσεις εξήρε τις προσπάθειες της ιρακινής ηγεσίας να εδραιώσει τη δημοκρατία στη χώρα, την ώρα που συνεχίζονται οι επιθέσεις των ανταρτών.

Στο μεταξύ η ιρακινή κυβέρνηση επιβεβαίωσε κυριακάτικο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Ομπζέρβερ, που φιλοξενεί φωτογραφίες μαρτυρίες βασανισμού κρατουμένων σε ιρακινά αστυνομικά τμήματα. Ο υφυπουργός Εσωτερικών, στρατηγός Χουσεΐν Αλί Καμάλ, δήλωσε ότι παρατηρήθηκαν περιστατικά κακομεταχείρισης κρατουμένων, υποστήριξε όμως ότι οι δράστες έχουν τιμωρηθεί, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η βρετανική εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφικά πειστήρια, τα οποία, όπως γράφει, δείχνουν κρατουμένους να έχουν υποστεί εμπρησμό, στραγγαλισμό και βασανιστήρια στα χέρια Ιρακινών κομάντο, στα πλαίσια της ανάκρισης υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες.

Ένα από τα αιματηρότερα 24ωρα πέρασε το Ιράκ,καθώς τουλάχιστον 37 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο το Σάββατο σε χωριστές βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν εναντίον νεοσύλλεκτων αστυνομικών στην Βαγδάτη, σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας στην Μαχμουντίγια και σε κτίριο στην Χίλα.


Κυριακή 03 Ιουλίου 2005 - 18:02 (Ώρα Λονδίνου)

Πρόκληση και ευκαιρία

Πρόκληση και ευκαιρία για την Ελλάδα χαρακτηρίζει ο ΥΠΕΞ, Πέτρος Μολυβιάτης, με αφορμή την άσκηση τον Ιούλιο της προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη συμμετοχή στη διαχείριση και διευθέτηση περιφερειακών κρίσεων.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης υπογραμμίζει ότι η παρουσία και η ενεργός συμμετοχή της Ελλάδας στις προσπάθειες για τη διαχείριση και τη διευθέτηση των περιφερειακών κρίσεων, αποτελεί ευκαιρία και πρόκληση για τη χώρα

Με αφορμή την άσκηση από την 1η Ιουλίου και για ένα μήνα της προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο η Ελλάδα είναι μη μόνιμο μέλος τη διετία 2005-2006, ο κ. Μολυβιάτης υπογραμμίζει στο άρθρο του ότι η ελληνική προεδρία θα εστιάσει στο ρόλο του οργάνου στις περιπτώσεις ανθρωπιστικών κρίσεων, όπως είναι οι περιπτώσεις των εγκλημάτων στο Νταρφούρ του Σουδάν και του τσουνάμι στη νοτιοανατολική Ασία.

Ο κ. Μολυβιάτης υπενθυμίζει ότι περυσινή -σχεδόν παμψηφεί- εκλογή της Ελλάδας από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας για δύο χρόνια, «υπήρξε το αποτέλεσμα πολυετούς και συστηματικής προσπάθειας της ελληνικής διπλωματίας».


Κυριακή 03 Ιουλίου 2005 - 15:25 (Ώρα Λονδίνου)

Απήγαγαν τον πρεσβευτή της Αιγύπτου στο Ιράκ

Η Αίγυπτος είναι η πρώτη αραβική χώρα, που αποκατέστησε τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράκ

Άγνωστοι απήγαγαν το βράδυ του Σαββάτου στη Βαγδάτη τον πρεσβευτή της Αιγύπτου, Ιχάμπ Αλ Σερίφ, ο οποίος βρισκόταν στην ιρακινή πρωτεύουσα από την πρώτη Ιουνίου.

Η Αίγυπτος είναι η πρώτη αραβική χώρα, που αποκατέστησε τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες διπλωματικών πηγών που επιβεβαιώθηκαν από τις ιρακινές αρχές, το αυτοκίνητο του ξένου διπλωμάτη περικυκλώθηκε από δύο οχήματα γεμάτα ενόπλους που τον απήγαγαν. Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για την ενέργεια.

Η απαγωγή σημειώθηκε λίγες ώρες πριν την άφιξη στη Βαγδάτη του υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Αλμπέρτο Γκοντζάλες, που πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στο Ιράκ. Ο κ. Γκοντζάλες στις πρώτες του δηλώσεις εξήρε τις προσπάθειες της ιρακινής ηγεσίας να εδραιώσει τη δημοκρατία στη χώρα, την ώρα που συνεχίζονται οι επιθέσεις των ανταρτών.

Στο μεταξύ η ιρακινή κυβέρνηση επιβεβαίωσε κυριακάτικο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Ομπζέρβερ, που φιλοξενεί φωτογραφίες μαρτυρίες βασανισμού κρατουμένων σε ιρακινά αστυνομικά τμήματα. Ο υφυπουργός Εσωτερικών, στρατηγός Χουσεΐν Αλί Καμάλ, δήλωσε ότι παρατηρήθηκαν περιστατικά κακομεταχείρισης κρατουμένων, υποστήριξε όμως ότι οι δράστες έχουν τιμωρηθεί, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η βρετανική εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφικά πειστήρια, τα οποία, όπως γράφει, δείχνουν κρατουμένους να έχουν υποστεί εμπρησμό, στραγγαλισμό και βασανιστήρια στα χέρια Ιρακινών κομάντο, στα πλαίσια της ανάκρισης υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες.

Ένα από τα αιματηρότερα 24ωρα πέρασε το Ιράκ,καθώς τουλάχιστον 37 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο το Σάββατο σε χωριστές βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν εναντίον νεοσύλλεκτων αστυνομικών στην Βαγδάτη, σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας στην Μαχμουντίγια και σε κτίριο στην Χίλα.


Κυριακή 03 Ιουλίου 2005 - 16:15 (Ώρα Λονδίνου)

Άλλη μία νίκη για τον Αλόνσο

Ήταν η έκτη νίκη στην καριέρα του Ισπανού πιλότου

Ο Ισπανός Φαρνάνδο Αλόνσο της Ρενό κέρδισε το Γκραν Πρι της Φόρμουλα Ένα στην πίστα του Μαιικούρ της Γαλλίας, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Φιλανδό, Κίμι Ραϊκόνεν της Μακ Λάρεν.

Τρίτος αναδείχτηκε ο παγκόσμιος πρωταθλητής, Μίχαελ Σούμαχερ, με το μονοθέσιο της Φεράρι.

Ο Αλόνσο -πρώτος οδηγός της Ρενό που κερδίζει το Γραν Πρι της Γαλλίας, μετά τον Αλέν Προστ το 1983- αύξησε τη διαφορά του στη γενική κατάσταση κατά 24 βαθμούς από τον δεύτερο Ραϊκόνεν και κατά 40 βαθμούς από τον τρίτο Μίχαελ Σουμάχερ, στους 69 βαθμούς.

Ήταν η Πέμπτη νίκη του Αλόνσο στη φετινή σεζόν και η έκτη συνολικά της καριέρας του. Εάν κερδίσει τελικά εφέτος τον τίτλο, ο 24χρονος Ισπανός θα είναι ο πιο νέος σε ηλικία παγκόσμιος πρωταθλητής της Φόρμουλα Ένα.


Κυριακή 03 Ιουλίου 2005 - 17:12 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Φέντερερ νικητής στο Γουίμπλεντον

Για τρίτη συνεχόμενη φορά -ο τρίτος τενίστας στην ιστορία μετά τον Μπιορν Μποργκ και τον Πιτ Σάμπρας- ο Ελβετός, Ρότζερ Φέντερερ κατέκτησε το τρόπαιο στο τουρνουά του Γουίμπλεντον.

Στον τελικό κέρδισε μετά από εντυπωσιακή εμφάνιση τον Αμερικανό Άντι Ρόντικ με 6-2, 7-6 (7-2), 6-4.

«Είναι κρίμα για τον Άντι, έπαιξα όμως σήμερα πάρα πολύ καλά. Είμαι πάρα πολύ υπερήφανος. Η Τρίτη μου νίκη στο Γουίμπλεντον είναι κάτι ιδιαίτερο», είπε μετά το παιχνίδι στο ΒΒC, ο Ελβετός τενίστας.

Ο Ρόντικ από την πλευρά του δήλωσε μετά τον αγώνα ότι έχει περισσότερο διάθεση «για μια μπύρα», παρά να συζητήσει για το παιχνίδι του.

Η ήττα του στο Γουίμπλεντον ήταν η όγδοη σε εννέα αναμετρήσεις του με τον Ρότζερ Φέντερερ, το «νούμερο ένα» στην παγκόσμια κατάταξη.


Κυριακή 03 Ιουλίου 2005 - 12:48 (Ώρα Λονδίνου)

Ένας αγωγός «μας φέρνει πιο κοντά»

Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής, και της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασαν το μεσημέρι της Κυριακής στον Έβρο την έναρξη της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τις δύο χώρες.

Κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε το έργο ως ένα σημαντικό βήμα στην περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας.

Και τόνισε ότι οι δύο λαοί μπορούν να συνεργαστούν και ότι οι γείτονες μπορούν να δημιουργούν νέες βάσεις για την ανάπτυξη και τη συνεργασία.

Δεσμεύθηκε δε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Τούρκος ομόλογός του θα παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη της κατασκευής των έργων.

Υπολογίζεται ότι η ολοκλήρωση του αγωγού (μήκους 200 χιλιομέτρων εντός Τουρκίας και 100 χιλιομέτρων εντός Ελλάδας) θα συντελεστεί εντός ενός έτους.

Η θερμότητα του φυσικού αερίου δεν μπορεί να φθάσει τη θερμότητα των σχέσεων μας

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς Κ. Καραμανλή

Ο αγωγός σχεδιάζεται ώστε να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Κασπίας στη Δυτική Ευρώπη.

Αναφέρθηκε στην οικονομική και γεωπολιτική σπουδαιότητα του έργου και πρόσθεσε δε ότι ο αγωγός με την ολοκλήρωσή του θα αποτελέσει το δακτύλιο του φυσικού αερίου της ΝΑ Ευρώπης.

Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν παρατήρησε ότι με το έργο αυτό πραγματοποιείται σήμερα ένα βήμα στρατηγικής στον τομέα της ενέργειας.

Πρόσθεσε ότι είναι ένα από τα βήματα που θα βοηθήσουν προς την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών και της περαιτέρω προσέγγισης των δύο λαών.

Οικονομική και γεωπολιτική γέφυρα

Στη συνέχεια οι κ.κ. Καραμανλής και Ερντογάν έκαναν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλακέτας του έργου, ενώ κατόπιν μετέβησαν στην τουρκική πλευρά όπου και μίλησαν σε ανάλογη εκδήλωση εγκαινίων.

Στη δεύτερη ομιλία του ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα υπόλοιπα προγράμματα υποδομών που θα βοηθήσουν τη στενότερη συνεργασία και συμβίωση των δύο λαών, όπως τη σύνδεση των δικτύων ηλεκτροδότησης, την ολοκλήρωση κατασκευής της Εγνατίας Οδού και τον εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης Κωνσταντινούπολης.

«Θέλουμε η γέφυρα [του Έβρου] που μόλις περάσαμε να γίνει σύμβολο διμερούς συνεργασίας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

Δεν παρέλειψε να επαναλάβει τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ενώ σε ανάλογο κλίμα «φιλίας και συνεργασίας» κινήθηκε η ομιλία του Τούρκου πρωθυπουργού.

Θέλουμε η γέφυρα [του Έβρου] που μόλις περάσαμε να γίνει σύμβολο διμερούς συνεργασίας

Κώστας Καραμανλής προς Ρ Τ Ερντογάν

«Η θερμότητα του φυσικού αερίου δεν μπορεί να φθάσει τη θερμότητα των σχέσεων που μας συνδέουν» ήταν μια χαρακτηριστική αποστροφή της ομιλίας του κ. Ερντογάν.

Οι δύο πρωθυπουργοί είχαν επίσης βραχείες συνομιλίες παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Πέτρου Μολυβιάτη και Αμπντουλάχ Γκιούλ, όπου και συζητήθηκε η πορεία των διμερών σχέσεων.


Κυριακή 03 Ιουλίου 2005 - 14:48 (Ώρα Λονδίνου)

Αφρική, μουσική και παραφωνίες

Σύσσωμος ο κυριακάτικος βρετανικός Τύπος ασχολείται με τις συναυλίες Live 8, ενώ δεν λείπουν και οι γνώμες που εκφράζουν σκεπτικισμό για την πρωτοβουλία.

Οι περισσότερες εφημερίδες εκτός από το πρωτοσέλιδο έχουν αφιερώματα με φωτογραφίες από τις συναυλίες και άρθρα για το στόχο τους.

«Μια υπέροχη ημέρα» ο τίτλος της Ιντιπέντεντ (The Independent on Sunday) και στον υπότιτλο διαβάζουμε: «10 συναυλίες. 170 παραστάσεις. 1 εκατομμύριο προσκεκλημένοι. 3 δισεκατομμύρια θεατές και ακροατές. Ένας κοινός στόχος: Να γίνει η φτώχεια παρελθόν».

Στις εσωτερικές σελίδες εκφράζεται το αγωνιώδες ερώτημα: «Μεγαλειώδης μουσική, ατέλειωτα πλήθη, αλλά τους άκουσε κανείς;» αναφερόμενη βεβαίως στους 8 ηγέτες των «ισχυρότερων» οικονομικά εθνών.

Και ο αρθρογράφος της εφημερίδας Ρέιμοντ Γουίτακερ εκτιμά ότι στην Αφρική αυτοί που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα χρειάζονται κάτι παραπάνω από μια συναυλία, ή την αριθμητική αύξηση των κονδυλίων, φέρνοντας για παράδειγμα τη Μοζαμβίκη, όπου υπάρχουν αδιάθετα κονδύλια στην πρωτεύουσα Μαπούτο, καθώς οι διεθνείς δωρητές προσκολλούν τόσα γραφειοκρατικά εμπόδια στην εκταμίευσή των χρημάτων.

Και στη στήλη «Αιρετικός» ο Τζον Χάρις αναρωτιέται για τις προθέσεις του Live 8: «Για ποια ομάδα πίεσης και διαμαρτυρίας μιλάμε, όταν στις τάξεις του συγκαταλέγονται υποψήφιοι ηγέτες των Τόρηδων, οι εκατομμυριούχοι ποδοσφαιριστές της Λίβερπουλ, ο [μεγιστάνας] Ρούπερτ Μέρντοχ και ο ιδιοκτήτης της Μάικροσοφτ Μπιλ Γκέιτς;».

Η Σάντει Τέλεγκραφ (The Sunday Telegraph) μεταφέρει την προτροπή του Μπομπ Γκέλντοφ στο κοινό: «Αυτή είναι η στιγμή. Η ώρα μας. Η ευκαιρία μας» και στον υπότιτλο χαρακτηρίζει τις συναυλίες ως εμπειρία που ένωσε την οικουμένη, προσφέροντας στην Αφρική ένα καινούργιο ύμνο.

«Δεν θέλουμε Ελεημοσύνη, αλλά Δικαιοσύνη»

Αυτός είναι ο τίτλος της Ομπζέρβερ (The Observer) ενώ σε εσωτερικά άρθρα συντάκτες της εφημερίδας υποστηρίζουν ότι «δεν μπορούμε να προδώσουμε την Αφρική ξανά» και καλούν τους «8» ηγέτες να παραμερίσουν τις έριδες και προσωπικές αντιδικίες για να παρέχουν την τόσο αναγκαία βοήθεια που χρειάζονται οι φτωχοί.

Η κυριακάτικη Τάιμς (Sunday Times) ρωτά με πηχυαία γράμματα «Είναι αυτή [η μουσική] αρκετά ηχηρή για σας;».

Η εν γένει κάλυψη του μεγαλύτερου μουσικού γεγονότος τόσο στα ρεπορτάζ όσο και στη στήλη της αρχισυνταξίας παραμένει, αλλά δεν λείπει και ο σκεπτικισμός αρθρογράφων, που χαρακτηρίζουν το αίσθημα συμπαράστασης στην Αφρική ως απότοκο των συλλογικών μας ενοχών απέναντι στην Αφρική και τους πενόμενους λαούς της.

Και ο Σάιμον Τζένκινς φθάνει να παρομοιάσει τον εμπνευστή των συναυλιών, Μπομπ Γκέλντοφ με την αλυσίδα ταχυφαγείων Μακντόναλντ.

«Όπως τα Μακντόναλντ σε γεμίζουν χωρίς να ενδιαφέρει πρωτίστως η αρτιότητα του γεύματος, έτσι και ο Γκέλντοφ αποτελεί μετρ της γρήγορης πολιτικής, που σου γεμίζει το κεφάλι με μελωδίες U2 & Pink Floyd, κάνοντάς σε να νοιώσεις χορτάτος» γράφει με τη δηκτική του πέννα ο Τζένκινς.


Κυριακή 03 Ιουλίου 2005 - 12:48 (Ώρα Λονδίνου)

Ένας αγωγός «μας φέρνει πιο κοντά»

Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής, και της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασαν το μεσημέρι της Κυριακής στον Έβρο την έναρξη της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τις δύο χώρες.

Κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε το έργο ως ένα σημαντικό βήμα στην περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας.

Και τόνισε ότι οι δύο λαοί μπορούν να συνεργαστούν και ότι οι γείτονες μπορούν να δημιουργούν νέες βάσεις για την ανάπτυξη και τη συνεργασία.

Δεσμεύθηκε δε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Τούρκος ομόλογός του θα παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη της κατασκευής των έργων.

Οικονομική και γεωπολιτική γέφυρα

Αναφέρθηκε στην οικονομική και γεωπολιτική σπουδαιότητα του έργου και πρόσθεσε δε ότι ο αγωγός με την ολοκλήρωσή του θα αποτελέσει το δακτύλιο του φυσικού αερίου της ΝΑ Ευρώπης.

Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν παρατήρησε ότι με το έργο αυτό πραγματοποιείται σήμερα ένα βήμα στρατηγικής στον τομέα της ενέργειας.

Πρόσθεσε ότι είναι ένα από τα βήματα που θα βοηθήσουν προς την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών και της περαιτέρω προσέγγισης των δύο λαών.

Στη συνέχεια οι κ.κ. Καραμανλής και Ερντογάν έκαναν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλακέτας του έργου, ενώ κατόπιν μετέβησαν στην τουρκική πλευρά όπου και μίλησαν σε ανάλογη εκδήλωση εγκαινίων.

Οι δύο πρωθυπουργοί είχαν επίσης βραχείες συνομιλίες παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Πέτρου Μολυβιάτη και Αμπντουλάχ Γκιούλ, όπου και συζητήθηκε η πορεία των διμερών σχέσεων.


Κυριακή 03 Ιουλίου 2005 - 12:48 (Ώρα Λονδίνου)

Παγκόσμια συναυλία ελπίδας για την Αφρική

Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου συνέρρευσαν στις συναυλίες Live 8

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι παρακολούθησαν από κοντά τις συναυλίες Λάιβ Έιτ σε εννέα μεγαλουπόλεις, με στόχο την εξάλειψη της φτώχειας στην Αφρική.

Ένα παγκόσμιο ακροατήριο που υπολογίζεται σε τρία δισεκατομμύρια παρακολούθησε μέσω τηλεόρασης, ραδιοφώνου και διαδικτύου 170 καλλιτέχνες και συγκροτήματα επί σκηνής.

Μέσω κινητών τηλεφώνων εστάλησαν πάνω από 26 εκατομμύρια μηνύματα υποστήριξης στην εκστρατεία «Make Poverty History» (Κάντε τη φτώχεια παρελθόν) ασκώντας πίεση στους ηγέτες των 8 πλουσιότερων κρατών να λάβουν αποφασιστικά μέτρα για να τερματίσουν το καθεστώς ένδειας που μαστίζει τη μαύρη ήπειρο.

Μια έκκληση που επανέλαβε τη Δευτέρα και ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος.

Εντολή για δράση

Ο εμπνευστής και ιθύνων νους των συναυλιών, Μπομπ Γκέλντοφ, είπε ότι η μεγαλύτερη σύναξη μουσικών καλλιτεχνών στην ιστορία και η πάνδημη συμμετοχή του κοινού στις συναυλίες αποτελεί πρωτοφανές φαινόμενο λαϊκής εντολής με αποδέκτες τους ηγέτες του αναπτυγμένου κόσμου και τους ακτιβιστές.

Ο κ. Γκέλντοφ χαρακτήρισε τη χθεσινή ως ημέρα ελπίδας και δυνατοτήτων για λογαριασμό των μη προνομιούχων.

Μαζί τραγούδησαν οι Πινκ Φλόιντ μετά από 24 χρόνια, για χάρη της Αφρικής

Ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα εμφανίστηκε στη συναυλία του Γιοχάνεσμπουργκ και προειδοποίησε τους οκτώ ηγέτες που συναντώνται την Τετάρτη σε θέρετρο της Σκωτίας, ότι εάν ολιγωρήσουν θα διαπράξουν συνεχές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Στο Λονδίνο πάνω από 250 χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Χάιντ Πάρκ παρακολουθώντας μια μουσική πανδαισία 11 ωρών, με συγκροτήματα - θρύλους όπως οι Πινκ Φλόιντ και οι Χου να κάνουν ζωντανές εμφανίσεις μετά από δεκαετίες, δίπλα στην αφρόκρεμα της σύγχρονης μουσικής σκηνής.


Κυριακή 03 Ιουλίου 2005 - 09:21 (Ώρα Λονδίνου)

Η οικονομία στο μικροσκόπιο

Ελληνικός Τύπος του Σαββάτου

Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων θεμάτων στις ελληνικές κυριακάτικες εφημερίδες έχουν ως εξής:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής: Προσλήψεις σε Δημόσιο χωρίς διαγωνισμό. 3.840 νέες θέσεις εργασίας.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πρόωρη σύνταξη σε 70.000 δημ. υπαλλήλους. Έξοδος στα 60 χρόνια οι άνδρες, στα 55 οι γυναίκες.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: Το σχέδιο για τα ακίνητα. Ολοκληρώνεται εντός του Ιουλίου και το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της φορολογίας.

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: Σκληρά μέτρα προγραμματίζει η κυβέρνηση για την Οικονομία ...Και απ' τον Αύγουστο έρχονται οι νέοι φόροι. Αυξήσεις και σε καύσιμα, εισιτήρια, τέλη κυκλοφορίας.

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: Ο Γιώργος Αλογοσκούφης ξεκαθαρίζει στη "ΒτΚ": "Ο λαός θα πάψει να πληρώνει τα ρετιρέ". Οι μεταρρυθμίσεις, τα σχέδια και οι προτεραιότητες του υπουργού Οικονομίας.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: Οι βάσεις σε 420 σχολές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Πτώση 300-430 μορίων και στα πέντε επιστημονικά πεδία προβλέπει η στατιστική μελέτη ειδικών αναλυτών για το "Εθνος της Κυριακής".

Espresso της Κυριακής: Πόλεμος χαρακωμάτων στον ALPHA. Κόντρες, λυκοφιλίες και τα αντίπαλα στρατόπεδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: Τρώμε σάπια κρέατα και δεν μιλάει κανείς. Ενώ το 1973 μπήκαν φυλακή οι Αφοί Τσιώνη και ο υπουργός Μπαλόπουλος.

Η ΕΠΟΧΗ: 10ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ. Σήμερα η τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μαύρη τρύπα 14 δισ. ευρώ στις ΔΕΚΟ. Μάχες υπουργών για έλεγχο των Οργανισμών.

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: Ξηλώνουν τα πάντα στις πολεοδομίες. Έρχεται το νέο νομοσχέδιο-σκούπα.

Κυριακάτικη ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Έκαναν φτερά 670 εκατ. ευρώ στη χρηματιστήριο. Ήταν το τίμημα από την πώληση της Ιονικής Τράπεζας.

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: Τώρα; Αργότερα; Πότε; Ύποπτη ασάφεια για το ασφαλιστικό.

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: Ποιες μετοχές βγαίνουν εκτός ταμπλώ. Οι εταιρείες που βρίσκονται στα όρια της χρεωκοπίας.

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σκάσε και κολύμπα! Αλλαγές σε 4 μέτωπα κάνουν πιο καυτό το καλοκαίρι κι αναστατώνουν τα μπάνια του λαού.

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εμπόριο-Υπηρεσίες-Ξενοδοχεία-Επισιτισμός: Νέες κινητοποιήσεις στις 6 και 7 Ιούλη.

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: Οι μεταρρυθμίσεις ...συνεχίζονται. Δεν ανατρέπεται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Για πρώτη φορά στη δημοσιότητας όλοι οι άνθρωποι των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Αγκαλιά με τους "νταβατζήδες". Κραυγαλέες υποθέσεις διαπλοκής ζητούν παρέμβαση πρωθυπουργού και εισαγγελέα.

ΝΙΚΗ: Ελεύθερος χώρος για τον Καραμανλή. Χωρίς πυξίδα το ΠΑΣΟΚ, σε απομόνωση ο Έβερτ.

Traffic News Κυριακής: Πώς πέρασε τη νύχτα με την playmate ο Ροναλντίνιο.

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: Οι ρυθμίσεις για υπερωρίες, ελαστικό ωράριο. Υπ. Ανάπτυξης: Νέος γύρος διαρθρωτικών αλλαγών μετά τις τράπεζες.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Τελική ρύθμιση ασφαλιστικού την άλλη τετραετία. Τώρα, δεν αλλάζουν όρια ηλικίας και δεν μειώνονται συντάξεις.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 03 Ιουλίου 2005 - 08:28 (Ώρα Λονδίνου)

Κάλπες στην Αλβανία

Το Δημοκρατικό Κόμμα υπό τον Σαλί Μπερίσα προηγείται στα γκάλοπ

Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στην Αλβανία με την παρουσία 400 διεθνών παρατηρητών.

Περίπου 2,8 εκατομμύρια Αλβανοί έχουν το δικαίωμα της ψήφου και καλούνται να επιλέξουν - ανάμεσα σε 20 κόμματα - τους 140 εκπροσώπους τους στην Βουλή των Τιράνων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών μπορεί να καθορίσει κατά πόσο η Αλβανία - που ελπίζει να υπογράψει σύμφωνο σύνδεσης με την κοινότητα και να προσχωρήσει σε αυτήν το 2014 - μπορεί να συνεχίσει την πορεία ένταξής της στην κοινότητα.

Αυτό άλλωστε επεσήμανε και ο πρόεδρος της χώρας, λέγοντας ότι το ζητούμενο της αναμέτρησης είναι να διεξαχθούν ελεύθερες και τίμιες εκλογές.

Ο Αλφρεντ Μοϊσίου είπε χαρακτηριστικά «Η χώρα δεν έχει άλλο καιρό να χάσει: πρέπει να βιαστεί, ώστε να μπει με αξιοπρέπεια στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια».

Βραχεία κεφαλή Μπερίσα στα γκάλοπ

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι το Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης υπό τον πρώην πρόεδρο, Σαλί Μπερίσα, θα καταλάβει 35% των ψήφων έχοντας ελάχιστη διαφορά από το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Φατός Νάνο.

Η κυβέρνηση του Φάτος Νάνο έπεται στις δημοσκοπήσεις της αντιπολίτευσης

Οι Σοσιαλιστές επιδιώκουν τρίτη κατά σειρά κυβερνητική θητεία υπερασπιζόμενοι την οικονομική πολιτική τους, ενώ η αντιπολίτευση τους κατηγορεί για διαφθορά και για επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου στη χώρα.

Απίθανο θεωρείται το ενδεχόμενο σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης και ως εκ τούτου ρόλο ρυθμιστή αναμένεται να παίξει το νεοπαγές Κίνημα Σοσιαλιστικής Ολοκλήρωσης του πρώην πρωθυπουργού Ιλίρ Μέτα, που λαμβάνει 10% των ψήφων στις δημοσκοπήσεις.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις οκτώ το απόγευμα ώρα Ελλάδας, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται αύριο.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.