Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-07-01

  1. Φόρουμ: Γάμοι ομοφυλοφίλων
  2. Προειδοποίηση για το AIDS στην Ασία
  3. Πίνακας κάτω από πίνακα
  4. Σύνοδος κορυφής της ΕΕ το φθινόπωρο
  5. Βομβιστική επίθεση στο Νταγκεστάν
  6. Συναυλίες για τη φτώχεια στην Αφρική
  7. Κέρδισε χάνοντας
  8. Ανησυχίες για τα ελλείμματα
  9. Φόρουμ: Γάμοι ομοφυλοφίλων
  10. Κεφαλαιαγορά και δημόσιο χρέος
  11. Η Βρετανία στο τιμόνι της ΕΕ
  12. Αθωωτική απόφαση στη δίκη ΕΛΑ
  13. «Βρετανία, ο βασιλιάς του κόσμου»
  14. Η Βρετανία στο τιμόνι της ΕΕ
  15. Υποσχέσεις του Μπους για Αφρική

Παρασκευή 01 Ιουλίου 2005 - 12:30 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Γάμοι ομοφυλοφίλων

Το ισπανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων και αναγνώρισε στα ζευγάρια ομοφυλοφίλων το δικαίωμα να υιοθετούν παιδιά.

Η Ισπανία γίνεται η τέταρτη χώρα στον κόσμο, μετά τον Καναδά, την Ολλανδία και το Βέλγιο, που αναγνωρίζει τέτοια δικαιώματα.

Πιστεύετε ότι υπάρχει και στην Ελλάδα ή την Κύπρο έδαφος για παρόμοια εξέλιξη;

Τι είδους παράμετροι πρέπει να συνυπολογιστούν στη λήψη μιας τέτοιας απόφασης (π.χ. κοινωνικές, θρησκευτικές, αλλά και ζητήματα περιουσιακά, ασφάλισης ή άλλα);

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

Ανεπιφύλακτα είμαι υπέρ του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων αλλά δυστυχώς στην δική μου πατρίδα, την Κύπρο, η αποδοχή από την κοινωνία είναι σε νηπιακό στάδιο αν όχι εντελώς ανύπαρκτη.

Στέφανος Σεργίου (Λεμεσός, Κύπρος)

Υποκρισια no 1."ΔΕν πρεπει οι ομοφυλοφιλοι να παντρευονται γιατι προσβαλλουν το θεσμο του γαμου" Μα υπαρχουν εκατομυρια παραδειγματα ετεροφυλοφιλων που τον θιγουν και το εκχυδαιζουν καθημερινα. ΚΑι ολοι εχουμε να παρουσιασουμε τετοια παραδειγματα απο την προσωπικη μας εμπειρια. Υποκρισια no 2. "Δεν πρεπει οι ομοφυλοφιλοι να υιοθετουν παιδακια. Δεν τους δινουν το καλο παραδειγμα".Και ποσοι απο εμας τους ετεροφυλοφιλους δινουν το καλο παραδειγμα αραγε. Τα περισσοτερα ζευγαρια γυρω μας διαπαιδαγωνουν τα μωρα τους μεσα σε ενα κλιμα απαξιωσης και παντελους ελλειψης σεβασμου ο ενας για τον αλλο. Για να μην αναφερθω σε παραδειγματα τυπου οικογενειακη βια( ξυλοδαρμοι της συζυγου απο το συζυγο) λεκτικη βια( ποσες φορες δεν εχουμε υπαρξει μαρτυρες σε λεκτικες επιθεσεις μεταξυ συζυγων που να μας κανει να αναρωτιωμαστε γιατι αυτοι οι ανθρωποι- που εχουν χασει καθε αυτοσεβασμο- να ειναι μαζι ? Ελεος.

Ποιο ειναι ομως το καλο παραδειγμα που πρεπει ολοι να δινουμε στα παιδια μας, αν οχι να ανατρεφουμε τα παιδια μας μεσα σε ενα περιβαλλον αγαπης, σιγουριας, συναισθηματικης ασφαλειας.Ενα περιβαλλον οπου τα παιδια θα αναπτυξουν μια συναισθηματικη νοημοσυνη που θα τους δωσει εκεινα τα εφοδια που χρειαζονται προκειμενου να ζησουν ανεξαρτητα , υπευθυνα και ελευθερα ! τις δικες τους ζωες και θα τα κανει ικανα ανταπεξελθουν στις προκλησεις της δικης τους ζωης. Παιδια που θα εχουν ανατραφει στην πραξη απο αρχες οπως την ελευθερια, την ισοτητα, η ανοχη ο σεβασμος στην διαφορετικοτητα και κυριως ο σεβασμος του εαυτου μας και των αλλων.Τα παιδια που μεγαλωνουν με αγαπη και αρχες βασισμενες στα παραπανω γαιτι δεν μπορουν να ανατραφουν απο ομοφυλοφυλους δεν το αντιλαμβανομαι.

Γαιτι δηλαδη οι ομοφυλοφιλοι να υστερουν σε σχεση με τους υπολοιπους στην ικανοτητα να μεταλαμπαδευσουν τα παραπανω στα παιδια τους. Ειναι δηλ. καλυτερα να μεγαωνουν τα παιδια αυτα μεσα σε ορφανοτροφεια, σαν παρεισακτοι αυτης της κοινωνιας, απο το να τους δινεται μια ευκαρια να ζησουν μεσα σε ενα οικογενειακο περιβαλλον? Το υγιες οικογενειακο περιβαλλον το εξασφαλιζουν ο αντρας και η γυναικα? Και βεβαια οχι. Αυτος ο μυθος καταριπτεται καθημερινα.Το βλεπουμε αλλα το ανεχομαστε. Ειμαστε υποκριτες. ΜΕσα μας ομως γνωριζομε οτι μπορει πολλοι απο εμας να ειμαστε χειροτεροις συζυ! γοι και γονεις απο οτι δυνητικα οι ομοφυλλοφιλοι.Υποκρινομαστε! οπως κα ι για τοσα αλλα πραματα γιατι απλως δεν θελουμε να δουμε λιγο πιο περα απο την μυτη μας.

Ειμαστε και ρατσιστες, γιατι ρατσισμος ειναι να αρνησαι ιδια δικαιωματα, και να αποκλειεις και να κατηγοριοποιεις τους πολιτες σε αλβανους, ομοφυλοφιλους, φτωχους, κλπ. Ας αναρωτηθουμε σε τι κοινωνια θελουμε να ζησουν πραγματικα τα παιδια και τι ιδους πολιτες αυτης την Ενωμενης Ευρωπης θελουμε να εχουμε. ΤΕλος, ας ξαναπροσδιορισουμε τιε νοουμε με τις εννοιες ηθικη, δικαιο,αδικο,ισα δικαιωματα.

Δήμητρα Σακαρέλη (Αθήνα, Ελλάς)

Δεν νομίζω ότι είναι σωστό να παίρνουν τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια δικαιώματα που στερούνται άλλες ομάδες του πληθυσμού. Γιατί να επιδοτεί το κράτος τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια και να μην επιδοτεί τους ανθρώπους που ζουν μόνοι τους (εκ πεποιθήσεως ή από ατυχία); Γιατί να μοριοδοτούνται π.χ στις μεταθέσεις του δημοσίου οι παντρεμένοι ομοφυλόφιλοι και να μην μοριοδοτούνται άνθρωποι που είναι διορισμένοι μακριά από ηλικιωμένους γονείς που χρειάζονται φροντίδα; Γιατί να υιοθετούν παιδιά οι ομοφυλόφιλοι και να μην μπορούν να υιοθετήσουν άνθρωποι που έμειναν μόνοι στη ζωή;

I totaly agree with the marriege between people of the same sex, though I am a little bit sceptical about the adoption subject.

Panagiota Kourou (Belgium)

Επειδή λοιπόν ο γάμος είναι πρωτίστως νομική υπόθεση και συνεπάγεται νομικά πλεονεκτήματα, νομίζω ότι θα μπορούσε να γίνει δεκτή κάποια ρύθμιση για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, αλλά όχι γάμος με την κλασική έννοια. Επιπλέον, κανένας δεν μπορεί να με πείσει ότι το υιοθετημένο από τους ομοφυλόφιλους παιδί δεν θα αντιμετωπίσει πολλά και δύσκολα προβλήματα προσαρμογής στο κοινωνικό περιβάλλον, που μπορεί ν! α του αφήσουν ανεπανόρθωτα τραύματα. Στο κάτω κάτω, δεν καταλαβαίνω γιατί οι ομοφυλόφιλοι θέλουν να μιμηθούν το ετεροφυλόφιλο σύστημα. Νομίζω ότι στην ουσία οι ομοφυλοφιλικές οργανώσεις δεν εκφράζουν κανενός είδους ριζοσπαστισμό, αλλά, αντίθετα, υιοθετούν γενικότερα στη ζωή τους αντιλήψεις λίγο πολύ συντηρητικές.

Δεν είναι τυχαίο ότι η παρουσία τους στους κύκλους της ελίτ είναι αρκετά αυξημένη. Νομίζω, τέλος, ότι η πρόσβαση των ομοφυλόφιλων στην ελίτ είνα αυτή που τους δίνει τη δυνατότητα να βρίσκονται διαρκώς στο προσκήνιο και να διεκδικούν. Γι'αυτό άλλωστε δεν ασχολούμαστε με άλλους ανθρώπους, πραγματικά απόκληρους της ζωής, που παλεύουν με τη φτώχεια και τον αποκλεισμό, τους άστεγους, τους γκετοποιημένους. Ας κοιτάξουμε πρώτα αυτούς τους ανθρώπους.

Nικόλας (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Σε μια κοινωνια οπου τα διαζυγια ειναι περισσοτερα απο τους επιτυχημενους γαμους και ο θεσμος της οικογενειας εχει ξεπεραστει, αλλοιωθει και -σε διαφορες περιπτωσεις- εξευτελιστει, πιστευω πως δεν υπαρχουν πλεον δικαιολογιες για να απαγορευεται ο γαμος μεταξυ ανθρωπων του ιδιου φυλου. Τα ανθρωπινα δικαιωματα σε καμια περιπτωση δεν πρεπει να καταπατονται ή να διαφοροποιουνται εις βαρος καποιων και υπερ καποιων αλλων. Αλλιως ας μην ονομαζονται ανθρωπινα δικαιωματα, αλλα κοινωνικα ή θρησκευτικα δικαιωματα.

Ανεπιφυλακτα ειμαι υπερ του γαμου μεταξυ ομοφυλοφιλων αλλα δυστυχως στην δικη μου πατριδα, την Κυπρο, η αποδοχη απο την κοινωνια ειναι σε νηπιακο σταδιο αν οχι εντελως ανυπαρκτη. Σε ενα νησι οπου διακυρρητουμε σε ολο τον κοσμο με τοση μανια την καταπατηση των ανθρωπινων δικαιωματων μας απο τους Τουρκους εισβολεις, εμεις οι ιδιοι δεν ειμαστε σε θεση να αναγνωρισουμε τα δικαιωματα αυτα ο ενας στον αλλον.

Στέφανος Σεργίου (Λεμεσός, Κύπρος)

Σε όλες τις εποχές ανά τους αιώνες, υπήρχαν ομοφυλόφιλοι. Πάντοτε αποτελούσε ένα πολύ μικρό τμήμα τις εκάστοτε κοινωνίας. Εάν δούμε απλά τα πράγματα, πρέπει να σκεφτούμε κατά πόσο είναι εφικτό και σωστό να υπάρχουν αυτά τα ζευγάρια. Σαν επιλογή του κάθε ενός ανθρώπου, θα έλεγα δεν μου πέφτει λόγος. Κατά πόσο όμως μπορεί να συνεχίζετε αυτό το γεγονός εκεί θα έλεγα ότι δεν συμφωνώ καθόλου. Εάν είναι σωστό η λάθος εμείς μπορεί να μην το βλέπουμε, αλλά βλέπουμε ότι από μόνο του δεν μπορεί να σταθεί. Από μόνο του δεν μπορεί να έχει αύξηση.

Άσχετα εάν οι άνθρωποι θέλουν εντελώς διαφορετικά πράγματα, πάντοτε μία οικογένεια προχώραγε με μία μάνα και ένα πατέρα. Πουθενά δεν βλέπουμε στην ιστορία δύο μανάδες η δύο πατεράδες και από μόνοι τους να αυξάνονται. Όποια προσπάθεια και να έχει γίνει, έχει σταματήσει εκεί. Κατά την άποψη μου, ούτε από την ίδια μας την φύση δεν μπορούμε να έχουμε απογόνους κάτω από τέτοιες συνθήκες. Γιατί να κολλήσω εγώ άλλους, όπου τις περισσότερες φορές σε παρά φύση πειράματα βλέπουμε μετά τις αποτυχίες; Δεν συμφωνώ καθόλου όσον αφορά την υιοθεσία των παιδιών.

Σωτήρης Κωνσταντινίδης (Αθήνα, Ελλάς)

Ο Θεός δεν έδωσε στον Αδάμ τον... Μήτσο αλλά την Εύα.

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη)

I totaly agree with the marriege between people of the same sex, though I am a little bit sceptical about the adoption subject. The first thing that came in my mind is that all children want to be part of a familly and not to be alone in this life.

On the other hand the Greek society is not yet ready to accept homosexuals and even more their adopted children. So I am afraid that at this point more problems will be created than solved. Hopefully we will progress in the future.

Panagiota Kourou (Belgium)

Η Ελληνικη κοινωνια ειναι πολυ πιο ετοιμη απο πολλες ευρωπαικες για αναγνωριση gay γαμων.Αυτο το διαπιστωνω καθημερινα οταν ειμαι "κοντα" με το συντροφο μου στο δρομο στη δουλεια στο πανεπιστημιο στη διασκεδαση που παρα την κοινη πεποιθηση οτι υπαρχει ρατσισμος εγω απλα βλεπω αδιαφορια ή αμηχανα γελακια.Αυτα μονο... αρα ολα τα αλλα ειναι στερεοτυπα που δεν ισχυουν πια... Σε αντιθεση με πολλες χωρες ΕΕ οπου υπαρχουν εμπρησμοι ξυλοδαρμοι κτλ...

Νίκος (Αθήνα, Ελλάς)

It's about time that we left prejudices beside not only in Greece but also in other countries. All persons are equal to each other and I don't understand why we should talk about the rights of the gay people. They are humans, not another kind of species..., and I wonder why they should be treated otherwise.... Not any longer categories for humans.

Παντελής (Ελλάς)

Οι Έλληνες είμαστε ακόμα αρκετά προκατειλημμένοι απέναντι στην ομοφυλοφιλία.

Δημήτρης Χρονόπουλος (Ελλάς)

Ανοχή και σεβασμό στη διαφορετικότητα,ΝΑΙ Η σεξουαλική επιλογή πρέπει να είναι ελεύθερη, αν δεν φθάνει τα όρια της επικίνδυνης διαστροφής. Επομένως, η ομοφυλόφιλη σχέση και συμβίωση είναι ανεκτή.΄Οχι όμως μέχρι σημείου επιβράβευσης. Ο γάμος είναι η κοινωνική έκφραση του φορέα αναπαραγωγής του είδους, με όλες τις προυποθέσεις και τ΄αποτελέσματα- βιολογικά,νομικά,οικονομικά, κοινονικά.- Η συμβίωση ομοφυλοφίλων, φυσιολογικά, δεν έχει τη δυνατότητα αναπαραγωγής και γι΄αυτό η επισημοποίηση δια "γάμου" είναι λογικά άτοπη.

Η δε υιοθεσία πρέπει να απαγορεύεται, διότι ελλοχεύει βάσιμος κίνδυνος ανηθικότητας και εκφυλισμού για το υιοθετούμενο. Μικρό παράδειγμα βιολογικά άτοπου παρατηρείται στις μέλισσες. Οταν ένα μελίσσι απολέσει τη βασίλισσα-μητέρα, ορισμένες από τις κοινές μέλισσες-εργάτριες γίνονται ψευδοβασίλισσες και γενούν αυγά. Δεν γενούν όμως θυλικές μέλισσες, αλλά μόνον αρσενικές-κηφίνες. Ετσι, κατά φυσική συνέπεια, το μελίσσι αποθνήσκει.

Κώστας Βενετσάνος (Αθήνα, Ελλάς)

Ξεφτίλα Σόδομα και γόμορα Έρχονται και άλλα δεινά τύπου Aids

Γεώργιος Θεοδωρίδης (Ελλάς)

Ήταν πολύ αργά εκείνο το βράδυ για να μπορέσω να παρακολουθήσω μέχρι το τέλος της την τηλεοπτική παράσταση του γνωστού μας κ. Ασκητή, ειδικού σεξολόγου και των παρατρεχάμενων «αδελφών» εκ του γνωστού αδελφάτου των ομοφυλοφιλικών, οι οποίοι μάλιστα οργάνωσαν και διεθνές φεστιβάλ για να τιμήσουν την μνήμη των πεσουσών αδελφών τους το 1969 στο Stonewall Inn ύστερα από το ξύλο της χρονιάς τους, που έφαγαν από τους αστυνομικούς της Νέας Υόρκης.

Έτσι, επειδή αποκοιμήθηκα δεν έμαθα και δεν ξέρω, αν έγινε αρκούντως και απαραιτήτως πολύπλευρη η συζήτηση στο θέμα των ομοφυλοφιλικών σχέσεων και στον γάμο, στον οποίο πολλές απο αυτές καταλήγουν, αλλά και στο θέμα της εν συνεχεία υιοθεσίας. Ήθελα αν υπήρχε συμμετοχή τηλεθεατών να θέσω μερικά ερωτήματα, αρχής γενομένης από το ερώτημα και την απάντηση που ο ελληνικός λαός, ίσως έχοντας πίσω του το Ιερό Ευαγγέλιο και ακόμα πιο πίσω τον Καιάδα, θέτει σε συζητήσεις αναφορικά με άτομα που δεν τα γνωρίζει επαρκώς. (...)

Eίναι πιστεύω πολύ δύσκολο ο Έλληνας να δεχθεί το γάμο ομοφυλοφύλων. Η Ορθόδοξη Εκκλησία παίζει έναν μεγάλο αρνητικό ρόλο, δυστυχώς...

Aθανάσιος Μέντης (Αθήνα)

Δεν ενδιαφέρει η φαιδρά όψη της σχέσεως αυτής ούτε και η επαναφορά της στον δια του Καιάδα περιορισμό της, επειδή η σημερινές κοινωνίες έχουν υποστεί τέτοιες πλύσεις εγκεφάλου, που η λογική και φυσιολογική σκέψη και αντίδραση του ανθρώπου κοντεύει να χαρακτηρισθεί σαν διαστροφή.

Κόπηκε στα δύο η αγγλικανική Εκκλησία με 150 εκατομμύρια πιστούς, επειδή όλως απροόπτως στην Αμερική ο εκεί εκπρόσωπος του Θεού και Αρχηγός της προέκυψε ομοφυλόφιλος σε αντίθεση με τον Άγγλο, που είναι ακόμα πιστός στις ομαλές-φυσιολογικές σεξουαλικές σχέσεις. Από την άλλη μεριά στο Βατικανό ο Πάπας «δέρνει» με το ιερό μαστίγιο τους Ισπανούς που τόλμησαν να περάσουν Νόμο για την αναγνώριση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων. Είναι λοιπόν ακόμα ένα θέμα, που δεν αφορά μόνο τον Πλανήτη αλλά και το μέτρο, που εμείς οι Έλληνες πρώτοι και καλύτερα από τους υπολοίπους μάθαμε από μικρά παιδιά. Πάν μέτρον άριστον. Ηταν και θα παραμένει ζωντανή επιταγή. Και αν θέλουν μερικοί, λίγοι οι πολλοί, άς κάνουν κωλοτούμπες.

Ο Θεός δεν έδωσε στον Αδάμ τον . . . Μήτσο, αλλά την Εύα. Και αν πρόκειται για αγάπη μεταξύ παραφυσιούντων, άς κάνουν τον κόπο οι λάτρεις του «αθλήματος» να βιώσουν από κοντά και με το μάτι του κοινωνικού λειτουργού την εξέλιξη μίας τέτοιας σχέσης, όταν το ενεργό μέρος κάνει πως ξεφεύγει, είτε επειδή του γυάλισε κάποια εκ του ετέρου φύλου, που σηματοδοτεί την φυσιολογική επιθυμία της επαναφοράς στον ίσιο δρόμο, ή αρχίζει να θεραπεύει και να μην φθάνει την μία προστατίτιδα μετά την άλλη και την ανικανότητα που τις ακολουθεί. Και φυσικά, αν υπάρχει και υιοθετημένη ύπαρξη μέσα σαυτήν την καθόλα παρα φύσιν σχέση, είναι φανερό ότι, πέρα από τα βιώματα, που θα κληρονομήσει αυτό το παιδί, θα βρεθεί μακριά από την στοργή που θα είχε από μία μάνα όσο στραβόξυλο και αν ήταν αυτή. ()

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Είμαι πολύ αισιόδοξος διότι στη χώρα μας υπάρχουν πολλοί ενεργοί πολίτες με προοδευτικό προσανατολισμό που θα στηρίξουν την ισότητα με το αγωνιστικό πνεύμα τους.

Κωνσταντίνος (Σικάγο, ΗΠΑ)

Η σεξουαλικη επιλογη του καθενος ειναι δικαιωμα και αφορα τον ιδιο και ειναι προσωπικη υποθεση του. Οφειλουμε κα σεβομαστε λοιπον και να δειχνουμε ανοχη στο διαφορετικο οσο και αν αυτο μας ξενιζει. Αιωνες τωρα κουβαλαμε αντιληψεις που δεν μας αφηνουν να δουμε την πραγματικοτητα και ο,τι δεν ειναι κοινως αποδεκτο ειναι κατακριτεο. Εχω ομως τις επιφυλαξεις μου.

Θελει κανεις συμβιωση με ατομο του ιδιου φυλου? Δεν διαφωνω. Αλλα να γινονται γαμοι ή να υιοθετουνται παιδια απο ζευγαρια τετοια ειμαι καθετα αντιθετος. Δεν εχει κανενα νοημα ενας τετοιος γαμος,γελοιοτητα ειναι και εκχυδαισμος του γαμου. Οσο για την υιοθετηση παιδιων εκει δεν το συζητω. Δεν δινουν καλο παραδειγμα σε μια αγνη ψυχουλα ουτε αποτελουν υποδειγμα μιας οικογενειας οπως τα τελευταια 3000 χρονια γνωριζουμε.

Ας μην βιαστει κανεις να με κατακρινει, πιστευω οτι εχει αποδειχτει και κατασταλαξει μεσα απο τους αιωνες τι ειναι καλο και τι ειναι κακο, πιστευω οτι ειναι ακρως επικινδυνο για τη διαμορφωση της αυριανης κοινωνιας ιδιως το δικαιωμα της υιοθετησης παιδιων.

Eμπεδοκλής (Αθήνα, Ελλάς)

Δυστυχώς υπάρχει πολύ μεγάλη προκατάληψη στη χώρα μας. Ποτέ δεν πρέπει να λέμε ποτέ, αλλά είναι πιστεύω πολύ δύσκολο ο Έλληνας να δεχθεί το γάμο ομοφυλοφύλων. Η Ορθόδοξη Εκκλησία παίζει έναν μεγάλο αρνητικό ρόλο, δυστυχώς...

Αθανάσιος Μέντης (Αθήνα, Ελλάς)

Ένα κράτος όταν θέλει να έχει και κοινωνική προέκταση δεν πρέπει να αποκλείει κανέναν και να αναγνωρίζει σε όλους τα ίδια δικαιώματα.

Βασίλης (Πάτρα)

Η επίσημη αναγνώριση και η ίση μεταχείριση των ζευγαριών και στην Ελλάδα είναι αναπόφευκτη εξέλιξη. Είμαι πολύ αισιόδοξος διότι στη χώρα μας υπάρχουν πολλοί ενεργοί πολίτες με προοδευτικό προσανατολισμό που θα στηρίξουν την ισότητα με το αγωνιστικό πνεύμα τους. Πόσο θα ήθελα στον αγώνα αυτό πρωταγωνιστήσει η Ορθόδοξη Εκκλησία που διακυρύσσει αγάπη!

Kωνσταντίνος (Σικάγο, ΗΠΑ)

Δεν νομίζω. Οι Έλληνες είμαστε ακόμα αρκετά προκατειλημμένοι απέναντι στην ομοφυλοφιλία.

Δημήτρης Χρονόπουλος (Ελλάς)

Αναρωτιέμαι σαν ομοφυλόφιλος και πολίτης αυτής της χώρας γιατί η αναγνώριση δικαιωμάτων που για άλλους θεωρούνται δεδομένα, σε μία μερίδα πολιτών πρέπει να γίνουν συζητήσεις επι συζητήσεων με αφορισμούς και δαιμονοποιήσεις με επιχειρήματα όπως η καταστροφή του θεσμού της οικογένειας απο την αναγνώριση της πολιτικής ένωσης (δεν μιλάω για θρησκευτικό γάμο ακόμα σε μια χώρα σαν την Ελλάδα με τις όποιες αγκυλώσεις της) ομοφυλοφίλων.

Η αλήθεια είναι οτι ο κλασσικός θεσμός της οικογένειας που κυριάρχησε στην Ελλάδα τα τελευταία 200 χρόνια (γιατί πιο πριν ειναι γνωστό οτι υπήρχε ποικιλία στο γάμο ανάλογα με την περιοχή, τα ήθη και τα έθιμα κάθε τόπου) έχει προ πολλού καταργηθεί απο τους ίδιους τους ετεροφυλόφιλους, γεγονός που δύσκολα αμφισβητείται αν κοιτάξει κανείς τις στατιστικές που δείχνουν μία συνεχή πτώση στον αριθμό των πυρηνικών οικογενειών και την παράλληλη αύξηση σε άλλου τύπου οικογένειες όπως π.χ. οι μονογονεϊκές.

Το θέμα δεν είναι να στηρίξουμε τον ένα τύπο ή τον άλλο, αλλά να αναγνώρισουμε όλους τους τύπους οικογενειών και να τους στηρίξουμε εξίσου γιατί ούτως οι άλλως όλοι αποτελούν κύτταρα του ίδιου οργανισμού, της κοινωνίας μας. Ένα κράτος όταν θέλει να έχει και κοινωνική προέκταση δεν πρέπει να αποκλείει κανέναν και να αναγνωρίζει σε όλους τα ίδια δικαιώματα όπως ακριβώς και όλοι οι πολίτες αυτού του κράτους μοιράζονται τις ίδιες υποχρεώσεις απέναντί του και απέναντι στην κοινωνία.

(Δυστυχώς και μόνο το γεγονός οτι δεν αναφέρω σωστά στοιχεία είναι ένα σημείο που δείχνει το φόβο που έχει καλλιεργηθεί σε ανθρώπους με τον ίδιο σεξουαλικό προσανατολισμό, ένα φόβο που διέπει όλες τις εκφάνσεις της προσωπικής τους ζωής.Η αναγνώριση της πολιτικής ένωσης δεν λύνει ώς δια μαγείας το πρόβλημα της προκατάληψης που διακατέχει την ελληνική κοινωνία αλλά είναι ένα πρώτο βήμα στην αλλάγη συμπεριφοράς τουλάχιστον του επίσημου κράτους απέναντι σε πολίτες που τώρα θεωρούνται τρίτης κατηγορίας).

Βασίλης (Πάτρα, Ελλάς)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Παρασκευή 01 Ιουλίου 2005 - 19:56 (Ώρα Λονδίνου)

Προειδοποίηση για το AIDS στην Ασία

O OHE υπολογίζει τον αριθμό των φορέων του ιού HIV στην Ασία στα 8,2 εκατομμύρια

Στη διεθνή σύνοδο για το AIDS στην Ασία, ομιλητές επεσήμαναν ότι η προκατάληψη έναντι των ομοφυλόφιλων και η διστακτικότητα πολλών ανθρώπων να παραδεχθούν ότι είναι φορείς του ιού HIV, εμποδίζει την αντιμετώπιση της θανατηφόρου μάστιγας.

Μιλώντας στη διάσκεψη που διεξάγεται στην πόλη Κόμπε της Ιαπωνίας ο επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών (UNAIDS), Πίτερ Πίοτ, χαρακτήρισε τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού υψηλότερο παρά ποτέ, καθώς πολλοί φορείς δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικά μέσα, δεν υπάρχει καθολική πρόσβαση σε διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ αυξάνονται τα φαινόμενα της πορνείας και της λήψης ναρκωτικών, όπως είπε.

O OHE υπολογίζει τον αριθμό των φορέων του ιού HIV στην Ασία στα 8,2 εκατομμύρια. Μόνον στην Ινδία ο αριθμός των φορέων υπολογίζεται στα 5,1 εκατομμύρια.

Το εκρηκτικό μείγμα των κινδύνων που εγκυμονεί η ολιγωρία στη λήψη μέτρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξαρση του AIDS στην Ασία, είπε ο κ. Πίοτ, προειδοποιώντας ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα μπορούσε να αυξηθεί κατά

150% στα 12 εκατομμύρια ο αριθμός των μολυσμένων με τον ιό.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, ο αριθμός των φορέων του ιού HIV ανέρχεται στα 39 εκατομμύρια, εκ των οποίων 25 εκατομμύρια βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική.


Παρασκευή 01 Ιουλίου 2005 - 18:31 (Ώρα Λονδίνου)

Πίνακας κάτω από πίνακα

Για την αποκάλυψη του έργου χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές με υπέρυθρες ακτίνες

Ειδικοί στη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι βρέθηκε ένας νέο έργο ζωγραφικής του δημιουργού της Αναγέννησης, Λεονάρντο Νταβίντσι, κάτω από το αριστούργημά του «Η Παρθένος των Βράχων», που βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη στο Λονδίνο.

Για την αποκάλυψη του έργου, που δείχνει σύμφωνα με πληροφορίες μία γονατισμένη γυναίκα με τεντωμένο το ένα της χέρι, χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές με υπέρυθρες ακτίνες.

Ειδικοί εκτιμούν ότι ο Λεονάρντο Νταβίντσι ήθελε αρχικά να ζωγραφίσει έναν πίνακα με λατρευτική σκηνή, εγκατέλειψε όμως την ιδέα.

Το έργο του «Η Παρθένος των Βράχων» είχε γίνει κατά παραγγελία για να διακοσμήσει το ιερό παρεκκλησιού του Μιλάνου το 1483. Από το έργο αυτό υπάρχουν δύο παραλλαγές. Η μία που βρίσκεται στο Λούβρο είχε πουληθεί μάλλον σε ιδιώτη. Η άλλη που βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη στο Λονδίνο προέρχεται από το παρεκκλήσι του Μιλάνου.


Παρασκευή 01 Ιουλίου 2005 - 19:20 (Ώρα Λονδίνου)

Σύνοδος κορυφής της ΕΕ το φθινόπωρο

Το θέμα του προϋπολογισμού της κοινότητας αναμένεται να γίνει η προτεραιότητα της βρετανικής προεδρίας

Άτυπη σύνοδο κορυφής, στην οποία θα εξεταστεί το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συγκαλέσει το φθινόπωρο η βρετανική προεδρία, όπως δήλωσε στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Η αποστολή μας είναι να προσπαθήσουμε να εγκαινιάσουμε μία ανταλλαγή απόψεων για τη μελλοντική κατεύθυνση της Ένωσης», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο κ. Μπαρόζο από την πλευρά του επικρότησε την πρωτοβουλία της βρετανικής προεδρίας και υπογράμμισε ότι η Κομισιόν θα συμβάλει με την εκπόνηση μελέτης για τη βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου στον εικοστό πρώτο αιώνα.

Ο κ. Μπλερ είπε ακόμη, κατά την πρώτη ημέρα της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Λονδίνο, ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να επιτευχθεί συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ομολογώντας ωστόσο πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν αυτό είναι δυνατόν.


Παρασκευή 01 Ιουλίου 2005 - 16:50 (Ώρα Λονδίνου)

Βομβιστική επίθεση στο Νταγκεστάν

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 20 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας κοντά στην Μακχακχάλα, πρωτεύουσα της νότιας δημοκρατίας της ρωσικής ομοσπονδίας Νταγκεστάν, που συνορεύει με την Τσετσενία.

Η επίθεση, που αποδίδεται από τις αρχές σε Τσετσένους αυτονομιστές, είχε ως στόχο αυτοκινητοπομπή του ρωσικού στρατού και σημειώθηκε έξω από δημόσιο λουτρό, το οποίο χρησιμοποιούν Ρώσοι στρατιώτες.

Τα θύματα είναι στρατιώτες του υπουργείου Εσωτερικών, που μετατέθηκαν προσφάτως στην περιοχή και απλοί περαστικοί.

Στο Νταγκεστάν ζουν άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων, στην πλειονότητά τους μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα. Η δημοκρατία δοκιμάζεται εδώ και χρόνια από επιθέσεις Τσετσένων αυτονομιστών, αλλά και εγκληματικών συμμοριών.

Τον Ιανουάριο του 2002 είχαν σκοτωθεί από βομβιστική επίθεση επτά στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι τέσσερις.


Παρασκευή 01 Ιουλίου 2005 - 14:38 (Ώρα Λονδίνου)

Συναυλίες για τη φτώχεια στην Αφρική

Οι συναυλίες γίνονται με σκοπό να καταπολεμηθεί η φτώχεια στην Αφρική

Ολοκληρώνονται στο Λονδίνο και σε άλλες εννέα μεγάλες πόλεις οι προετοιμασίες για ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά γεγονότα στο πλανήτη.

Η σειρά από τις συναυλίες του Σαββάτου «Live 8» αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, αλλά και την άσκηση πίεσης στους ηγέτες των 8 πλέον αναπτυγμένων οικονομικά χωρών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φτώχεια στην Αφρική.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές των συναυλιών «πρόκειται αναμφισβήτητα για μία σημαντική στιγμή στην ιστορία, όπου δίνεται η δυνατότητα στον απλό κόσμο να αδράξει την ευκαιρία και να στείλει ένα ηχηρότατο μήνυμα στους 8 ηγέτες ώστε να βάλουν ένα οριστικό τέλος στη φτώχεια που πλήττει την Αφρικανική ήπειρο».

«Οι ηγέτες του G8 έχουν στα χέρια τους τη δύναμη ώστε να αλλάξουν το ρου της ιστορίας, θα το πραγματοποιήσουν όμως μόνο αν χιλιάδες κόσμος το απαιτήσει...

Εάν οι ηγέτες του G8 διπλασιάσουν την οικονομική βοήθεια, διαγράψουν πλήρως τα χρέη και εγγυηθούν δίκαιους κανόνες για τις εμπορικές συναλλαγές τότε μπορούν να αλλάξουν το μέλλον για εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά που ζουν στην Αφρική», δήλωσε κπρόσωπός τους.

Στο Λονδίνο 200 χιλιάδες άνθρωποι θα κατακλύσουν το Χάιντ Παρκ για να παρακολουθήσουν ένα γαλαξία 25 αστέρων και μουσικών συγκροτημάτων, ενώ το παγκόσμιο ακροατήριο του Live 8 υπολογίζεται να ανέλθει σε πεντέμισι δισεκατομμύρια.

Ανάλογες συναυλίες διοργανώνονται αύριο στη Φιλαδέλφεια, το Παρίσι, τη Ρώμη, το Βερολίνο, το Γιοχάνεσμπουργκ, τη Μόσχα, το Τόκιο και το Τορόντο και στο Εδιμβούργο.


Παρασκευή 01 Ιουλίου 2005 - 13:53 (Ώρα Λονδίνου)

Κέρδισε χάνοντας

Η πλειοψηφία της ομοσπονδιακής βουλής δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σρέντερ

Έπαιξε ριψοκίνδυνα και κέρδισε ο Γερμανός Καγκελλάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ στο «παιχνίδι που οργάνωσε στο κοινοβούλιο, με στόχο την καταψήφιση της κυβέρνησης του.

Η πλειοψηφία της ομοσπονδιακής βουλής δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σρέντερ, καθώς οι περισσότεροι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων έκαναν αποχή.

Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος των πρόωρων εκλογών, μια προσωπική επιλογή του κ. Σρέντερ, μετά την οδυνηρή ήττα του κόμματος του στις πρόσφατες εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.

Στην ομιλία του, ο κ. Σρέντερ τόνισε ότι οι βαθιές μεταρρυθμίσεις που είναι κατά την εκτίμηση του προϋπόθεση για την ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας, απαιτούν νέα λαϊκή εντολή

«Κάνω αυτή την κίνηση με την βεβαιότητα ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε δρομολογήσει είναι η σωστή επιλογή για τη χώρα και τον λαό μας. Γι αυτό θα καταβάλω κάθε προσπάθεια για να εξασφαλίσω την υποστήριξη των Γερμανών για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το μεταρρυθμιστικό μας έργο», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος, σε μια αποστροφή της ομιλίας του στη Μπούντεσταγκ.

Για απουσία έργου κατηγόρησε την κυβέρνηση Σρέντερ, η ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών, Αγκελα Μέρκελ. «Δεν υπάρχει προηγούμενο κυβέρνησης που να βασίζεται στην προπαγάνδα και τα επικοινωνιακά τρικ όπως η παρούσα. Μια κυβέρνηση ανακοινώσεων, μια κυβέρνηση προθέσεων, αλλά με πλήρη απουσία έργου», υπογράμμισε η κ. Μέρκελ, που θα είναι η υποψήφια καγκελάριος των Χριστιανικών Κομμάτων (CDU/CSU) στις επικείμενες εκλογές.

Ωστόσο, η πρωτοβουλία του Γκερχαρντ Σρέντερ για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες βρίσκει αντίθετους αρκετούς βουλευτές του κόμματός του αλλά και του κυβερνητικού εταίρου του, των Πρασίνων, οι οποίοι ζητούν να εξαντλήσει η κυβέρνηση τη θητεία της. Δυσαρεστημένοι βουλευτές της συμπολίτευσης απειλούν να προσφύγουν στο ΟΜοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο για να μπλοκάρουν τις εκλογές.

«Εσωκομματική διαμάχη»

Ο Λούτς Έρμπρινγκ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Βερολίνου θεωρεί ότι ο καγκελάριος Σρέντερ πιστεύει πως οι μεταρρυθμίσεις είναι επιτακτικές για την ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας και την καταπολέμηση της ανεργίας

«Το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων βρίσκεται στο επίκεντρο της ατζέντας του κ. Σρέντερ. Οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι έχουν κάνει σαφές ότι θα μπλοκάρουν κάθε απόπειρα επιβολής νέων μέτρων. Αυτή η εσωκομματική διαμάχη είναι ο βασικός λόγος που ο καγκελάριος παίρνει την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Θεωρεί πως αν περιμένει άλλους 18 μήνες που απομένουν έως την λήξη της θητείας του, η εσωκομματική αντίδραση θα κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο σε βαθμό που να απειληθεί η ενότητα του κόμματος. Στην πραγματικότητα ο κ. Σρέντερ προσφεύγει στην λύση των πρόωρων εκλογών, αφ ενός για να διαφυλάξει την εσωτερική ενότητα του κόμματός του και αφ ετέρου επειδή εκτιμά πως, αν οι εκλογές διεξαχθούν στις 18 Σεπτεμβρίου όπως είναι το σχέδιο του, η αντιπολίτευση δεν θα έχει έγκυρη εναλλακτική πρόταση όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις», εκτιμά ο κ. Ερμπρινγκ


Παρασκευή 01 Ιουλίου 2005 - 12:38 (Ώρα Λονδίνου)

Ανησυχίες για τα ελλείμματα

Τα δημόσια ελλείμματα στην Ελλάδα ανήλθαν το 2004 στο 6,7%, αντί του αρχικά προβλεπομένου 6,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία διαβιβάστηκαν στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Η δυσμενής εξέλιξη αποδίδεται κυρίως σε μη καταγεγραμμένες δαπάνες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και στα χρέη των νοσοκομείων.

Η εξέλιξη αυτή καθιστά σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές δυσχερείς τις προοπτικές της ελληνικής κυβέρνησης να επιτύχει το στόχο της και να περιορίσει τα ελλείμματα του προϋπολογισμού στο τρέχον έτος στο 3,5% και το 2006 στο 3%, όπως έχει δεσμευτεί από το Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Στον ελληνικό Τύπο δημοσιεύματα αναφέρουν το ενδεχόμενο λήψης μέτρων από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» ο στόχος 3% για το 2006 θα επιτευχθεί με νέο φορολογικό πακέτο, εκτός και αν υπάρξουν, όπως γράφει, «ευχάριστες εκπλήξεις».

Η «Καθημερινή» εκτιμά ότι η δημοσιονομική διαχείριση βρίσκεται στα όρια συναγερμού, καθώς, όπως γράφει, «στο τέλος του πρώτου πενταμήνου του έτους, οι δαπάνες του κράτους για τόκους δανείων σημείωσαν αύξηση κατά 15% ξεπερνώντας τα 6,6 δισ. ευρώ. Η έκρηξη αυτή των τόκων, που έφθασαν σχεδόν τις πληρωμές μισθών και συντάξεων του Δημοσίου, έρχεται ως αποτέλεσμα της εκτίναξης του δημοσίου χρέους το οποίο υπερβαίνει το 110% του ΑΕΠ», γράφει η Καθημερινή.


Παρασκευή 01 Ιουλίου 2005 - 12:27 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Γάμοι ομοφυλοφίλων

Το ισπανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων και αναγνώρισε στα ζευγάρια ομοφυλοφίλων το δικαίωμα να υιοθετούν παιδιά.

Η Ισπανία γίνεται η τέταρτη χώρα στον κόσμο, μετά τον Καναδά, την Ολλανδία και το Βέλγιο, που αναγνωρίζει τέτοια δικαιώματα.

Πιστεύετε ότι υπάρχει και στην Ελλάδα ή την Κύπρο έδαφος για παρόμοια εξέλιξη;

Τι είδους παράμετροι πρέπει να συνυπολογιστούν στη λήψη μιας τέτοιας απόφασης (π.χ. κοινωνικές, θρησκευτικές, αλλά και ζητήματα περιουσιακά, ασφάλισης ή άλλα);

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

Ανεπιφύλακτα είμαι υπέρ του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων αλλά δυστυχώς στην δική μου πατρίδα, την Κύπρο, η αποδοχή από την κοινωνία είναι σε νηπιακό στάδιο αν όχι εντελώς ανύπαρκτη.

Στέφανος Σεργίου (Λεμεσός, Κύπρος)

Υποκρισια no 1."ΔΕν πρεπει οι ομοφυλοφιλοι να παντρευονται γιατι προσβαλλουν το θεσμο του γαμου" Μα υπαρχουν εκατομυρια παραδειγματα ετεροφυλοφιλων που τον θιγουν και το εκχυδαιζουν καθημερινα. ΚΑι ολοι εχουμε να παρουσιασουμε τετοια παραδειγματα απο την προσωπικη μας εμπειρια. Υποκρισια no 2. "Δεν πρεπει οι ομοφυλοφιλοι να υιοθετουν παιδακια. Δεν τους δινουν το καλο παραδειγμα".Και ποσοι απο εμας τους ετεροφυλοφιλους δινουν το καλο παραδειγμα αραγε. Τα περισσοτερα ζευγαρια γυρω μας διαπαιδαγωνουν τα μωρα τους μεσα σε ενα κλιμα απαξιωσης και παντελους ελλειψης σεβασμου ο ενας για τον αλλο. Για να μην αναφερθω σε παραδειγματα τυπου οικογενειακη βια( ξυλοδαρμοι της συζυγου απο το συζυγο) λεκτικη βια( ποσες φορες δεν εχουμε υπαρξει μαρτυρες σε λεκτικες επιθεσεις μεταξυ συζυγων που να μας κανει να αναρωτιωμαστε γιατι αυτοι οι ανθρωποι- που εχουν χασει καθε αυτοσεβασμο- να ειναι μαζι ? Ελεος.

Ποιο ειναι ομως το καλο παραδειγμα που πρεπει ολοι να δινουμε στα παιδια μας, αν οχι να ανατρεφουμε τα παιδια μας μεσα σε ενα περιβαλλον αγαπης, σιγουριας, συναισθηματικης ασφαλειας.Ενα περιβαλλον οπου τα παιδια θα αναπτυξουν μια συναισθηματικη νοημοσυνη που θα τους δωσει εκεινα τα εφοδια που χρειαζονται προκειμενου να ζησουν ανεξαρτητα , υπευθυνα και ελευθερα ! τις δικες τους ζωες και θα τα κανει ικανα ανταπεξελθουν στις προκλησεις της δικης τους ζωης. Παιδια που θα εχουν ανατραφει στην πραξη απο αρχες οπως την ελευθερια, την ισοτητα, η ανοχη ο σεβασμος στην διαφορετικοτητα και κυριως ο σεβασμος του εαυτου μας και των αλλων.Τα παιδια που μεγαλωνουν με αγαπη και αρχες βασισμενες στα παραπανω γαιτι δεν μπορουν να ανατραφουν απο ομοφυλοφυλους δεν το αντιλαμβανομαι.

Γαιτι δηλαδη οι ομοφυλοφιλοι να υστερουν σε σχεση με τους υπολοιπους στην ικανοτητα να μεταλαμπαδευσουν τα παραπανω στα παιδια τους. Ειναι δηλ. καλυτερα να μεγαωνουν τα παιδια αυτα μεσα σε ορφανοτροφεια, σαν παρεισακτοι αυτης της κοινωνιας, απο το να τους δινεται μια ευκαρια να ζησουν μεσα σε ενα οικογενειακο περιβαλλον? Το υγιες οικογενειακο περιβαλλον το εξασφαλιζουν ο αντρας και η γυναικα? Και βεβαια οχι. Αυτος ο μυθος καταριπτεται καθημερινα.Το βλεπουμε αλλα το ανεχομαστε. Ειμαστε υποκριτες. ΜΕσα μας ομως γνωριζομε οτι μπορει πολλοι απο εμας να ειμαστε χειροτεροις συζυ! γοι και γονεις απο οτι δυνητικα οι ομοφυλλοφιλοι.Υποκρινομαστε! οπως κα ι για τοσα αλλα πραματα γιατι απλως δεν θελουμε να δουμε λιγο πιο περα απο την μυτη μας.

Ειμαστε και ρατσιστες, γιατι ρατσισμος ειναι να αρνησαι ιδια δικαιωματα, και να αποκλειεις και να κατηγοριοποιεις τους πολιτες σε αλβανους, ομοφυλοφιλους, φτωχους, κλπ. Ας αναρωτηθουμε σε τι κοινωνια θελουμε να ζησουν πραγματικα τα παιδια και τι ιδους πολιτες αυτης την Ενωμενης Ευρωπης θελουμε να εχουμε. ΤΕλος, ας ξαναπροσδιορισουμε τιε νοουμε με τις εννοιες ηθικη, δικαιο,αδικο,ισα δικαιωματα.

Δήμητρα Σακαρέλη (Αθήνα, Ελλάς)

Δεν νομίζω ότι είναι σωστό να παίρνουν τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια δικαιώματα που στερούνται άλλες ομάδες του πληθυσμού. Γιατί να επιδοτεί το κράτος τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια και να μην επιδοτεί τους ανθρώπους που ζουν μόνοι τους (εκ πεποιθήσεως ή από ατυχία); Γιατί να μοριοδοτούνται π.χ στις μεταθέσεις του δημοσίου οι παντρεμένοι ομοφυλόφιλοι και να μην μοριοδοτούνται άνθρωποι που είναι διορισμένοι μακριά από ηλικιωμένους γονείς που χρειάζονται φροντίδα; Γιατί να υιοθετούν παιδιά οι ομοφυλόφιλοι και να μην μπορούν να υιοθετήσουν άνθρωποι που έμειναν μόνοι στη ζωή;

I totaly agree with the marriege between people of the same sex, though I am a little bit sceptical about the adoption subject.

Panagiota Kourou (Belgium)

Επειδή λοιπόν ο γάμος είναι πρωτίστως νομική υπόθεση και συνεπάγεται νομικά πλεονεκτήματα, νομίζω ότι θα μπορούσε να γίνει δεκτή κάποια ρύθμιση για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, αλλά όχι γάμος με την κλασική έννοια. Επιπλέον, κανένας δεν μπορεί να με πείσει ότι το υιοθετημένο από τους ομοφυλόφιλους παιδί δεν θα αντιμετωπίσει πολλά και δύσκολα προβλήματα προσαρμογής στο κοινωνικό περιβάλλον, που μπορεί ν! α του αφήσουν ανεπανόρθωτα τραύματα. Στο κάτω κάτω, δεν καταλαβαίνω γιατί οι ομοφυλόφιλοι θέλουν να μιμηθούν το ετεροφυλόφιλο σύστημα. Νομίζω ότι στην ουσία οι ομοφυλοφιλικές οργανώσεις δεν εκφράζουν κανενός είδους ριζοσπαστισμό, αλλά, αντίθετα, υιοθετούν γενικότερα στη ζωή τους αντιλήψεις λίγο πολύ συντηρητικές.

Δεν είναι τυχαίο ότι η παρουσία τους στους κύκλους της ελίτ είναι αρκετά αυξημένη. Νομίζω, τέλος, ότι η πρόσβαση των ομοφυλόφιλων στην ελίτ είνα αυτή που τους δίνει τη δυνατότητα να βρίσκονται διαρκώς στο προσκήνιο και να διεκδικούν. Γι'αυτό άλλωστε δεν ασχολούμαστε με άλλους ανθρώπους, πραγματικά απόκληρους της ζωής, που παλεύουν με τη φτώχεια και τον αποκλεισμό, τους άστεγους, τους γκετοποιημένους. Ας κοιτάξουμε πρώτα αυτούς τους ανθρώπους.

Nικόλας (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Σε μια κοινωνια οπου τα διαζυγια ειναι περισσοτερα απο τους επιτυχημενους γαμους και ο θεσμος της οικογενειας εχει ξεπεραστει, αλλοιωθει και -σε διαφορες περιπτωσεις- εξευτελιστει, πιστευω πως δεν υπαρχουν πλεον δικαιολογιες για να απαγορευεται ο γαμος μεταξυ ανθρωπων του ιδιου φυλου. Τα ανθρωπινα δικαιωματα σε καμια περιπτωση δεν πρεπει να καταπατονται ή να διαφοροποιουνται εις βαρος καποιων και υπερ καποιων αλλων. Αλλιως ας μην ονομαζονται ανθρωπινα δικαιωματα, αλλα κοινωνικα ή θρησκευτικα δικαιωματα.

Ανεπιφυλακτα ειμαι υπερ του γαμου μεταξυ ομοφυλοφιλων αλλα δυστυχως στην δικη μου πατριδα, την Κυπρο, η αποδοχη απο την κοινωνια ειναι σε νηπιακο σταδιο αν οχι εντελως ανυπαρκτη. Σε ενα νησι οπου διακυρρητουμε σε ολο τον κοσμο με τοση μανια την καταπατηση των ανθρωπινων δικαιωματων μας απο τους Τουρκους εισβολεις, εμεις οι ιδιοι δεν ειμαστε σε θεση να αναγνωρισουμε τα δικαιωματα αυτα ο ενας στον αλλον.

Στέφανος Σεργίου (Λεμεσός, Κύπρος)

Σε όλες τις εποχές ανά τους αιώνες, υπήρχαν ομοφυλόφιλοι. Πάντοτε αποτελούσε ένα πολύ μικρό τμήμα τις εκάστοτε κοινωνίας. Εάν δούμε απλά τα πράγματα, πρέπει να σκεφτούμε κατά πόσο είναι εφικτό και σωστό να υπάρχουν αυτά τα ζευγάρια. Σαν επιλογή του κάθε ενός ανθρώπου, θα έλεγα δεν μου πέφτει λόγος. Κατά πόσο όμως μπορεί να συνεχίζετε αυτό το γεγονός εκεί θα έλεγα ότι δεν συμφωνώ καθόλου. Εάν είναι σωστό η λάθος εμείς μπορεί να μην το βλέπουμε, αλλά βλέπουμε ότι από μόνο του δεν μπορεί να σταθεί. Από μόνο του δεν μπορεί να έχει αύξηση.

Άσχετα εάν οι άνθρωποι θέλουν εντελώς διαφορετικά πράγματα, πάντοτε μία οικογένεια προχώραγε με μία μάνα και ένα πατέρα. Πουθενά δεν βλέπουμε στην ιστορία δύο μανάδες η δύο πατεράδες και από μόνοι τους να αυξάνονται. Όποια προσπάθεια και να έχει γίνει, έχει σταματήσει εκεί. Κατά την άποψη μου, ούτε από την ίδια μας την φύση δεν μπορούμε να έχουμε απογόνους κάτω από τέτοιες συνθήκες. Γιατί να κολλήσω εγώ άλλους, όπου τις περισσότερες φορές σε παρά φύση πειράματα βλέπουμε μετά τις αποτυχίες; Δεν συμφωνώ καθόλου όσον αφορά την υιοθεσία των παιδιών.

Σωτήρης Κωνσταντινίδης (Αθήνα, Ελλάς)

Ο Θεός δεν έδωσε στον Αδάμ τον... Μήτσο αλλά την Εύα.

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη)

I totaly agree with the marriege between people of the same sex, though I am a little bit sceptical about the adoption subject. The first thing that came in my mind is that all children want to be part of a familly and not to be alone in this life.

On the other hand the Greek society is not yet ready to accept homosexuals and even more their adopted children. So I am afraid that at this point more problems will be created than solved. Hopefully we will progress in the future.

Panagiota Kourou (Belgium)

Η Ελληνικη κοινωνια ειναι πολυ πιο ετοιμη απο πολλες ευρωπαικες για αναγνωριση gay γαμων.Αυτο το διαπιστωνω καθημερινα οταν ειμαι "κοντα" με το συντροφο μου στο δρομο στη δουλεια στο πανεπιστημιο στη διασκεδαση που παρα την κοινη πεποιθηση οτι υπαρχει ρατσισμος εγω απλα βλεπω αδιαφορια ή αμηχανα γελακια.Αυτα μονο... αρα ολα τα αλλα ειναι στερεοτυπα που δεν ισχυουν πια... Σε αντιθεση με πολλες χωρες ΕΕ οπου υπαρχουν εμπρησμοι ξυλοδαρμοι κτλ...

Νίκος (Αθήνα, Ελλάς)

It's about time that we left prejudices beside not only in Greece but also in other countries. All persons are equal to each other and I don't understand why we should talk about the rights of the gay people. They are humans, not another kind of species..., and I wonder why they should be treated otherwise.... Not any longer categories for humans.

Παντελής (Ελλάς)

Οι Έλληνες είμαστε ακόμα αρκετά προκατειλημμένοι απέναντι στην ομοφυλοφιλία.

Δημήτρης Χρονόπουλος (Ελλάς)

Ανοχή και σεβασμό στη διαφορετικότητα,ΝΑΙ Η σεξουαλική επιλογή πρέπει να είναι ελεύθερη, αν δεν φθάνει τα όρια της επικίνδυνης διαστροφής. Επομένως, η ομοφυλόφιλη σχέση και συμβίωση είναι ανεκτή.΄Οχι όμως μέχρι σημείου επιβράβευσης. Ο γάμος είναι η κοινωνική έκφραση του φορέα αναπαραγωγής του είδους, με όλες τις προυποθέσεις και τ΄αποτελέσματα- βιολογικά,νομικά,οικονομικά, κοινονικά.- Η συμβίωση ομοφυλοφίλων, φυσιολογικά, δεν έχει τη δυνατότητα αναπαραγωγής και γι΄αυτό η επισημοποίηση δια "γάμου" είναι λογικά άτοπη.

Η δε υιοθεσία πρέπει να απαγορεύεται, διότι ελλοχεύει βάσιμος κίνδυνος ανηθικότητας και εκφυλισμού για το υιοθετούμενο. Μικρό παράδειγμα βιολογικά άτοπου παρατηρείται στις μέλισσες. Οταν ένα μελίσσι απολέσει τη βασίλισσα-μητέρα, ορισμένες από τις κοινές μέλισσες-εργάτριες γίνονται ψευδοβασίλισσες και γενούν αυγά. Δεν γενούν όμως θυλικές μέλισσες, αλλά μόνον αρσενικές-κηφίνες. Ετσι, κατά φυσική συνέπεια, το μελίσσι αποθνήσκει.

Κώστας Βενετσάνος (Αθήνα, Ελλάς)

Ξεφτίλα Σόδομα και γόμορα Έρχονται και άλλα δεινά τύπου Aids

Γεώργιος Θεοδωρίδης (Ελλάς)

Ήταν πολύ αργά εκείνο το βράδυ για να μπορέσω να παρακολουθήσω μέχρι το τέλος της την τηλεοπτική παράσταση του γνωστού μας κ. Ασκητή, ειδικού σεξολόγου και των παρατρεχάμενων «αδελφών» εκ του γνωστού αδελφάτου των ομοφυλοφιλικών, οι οποίοι μάλιστα οργάνωσαν και διεθνές φεστιβάλ για να τιμήσουν την μνήμη των πεσουσών αδελφών τους το 1969 στο Stonewall Inn ύστερα από το ξύλο της χρονιάς τους, που έφαγαν από τους αστυνομικούς της Νέας Υόρκης.

Έτσι, επειδή αποκοιμήθηκα δεν έμαθα και δεν ξέρω, αν έγινε αρκούντως και απαραιτήτως πολύπλευρη η συζήτηση στο θέμα των ομοφυλοφιλικών σχέσεων και στον γάμο, στον οποίο πολλές απο αυτές καταλήγουν, αλλά και στο θέμα της εν συνεχεία υιοθεσίας. Ήθελα αν υπήρχε συμμετοχή τηλεθεατών να θέσω μερικά ερωτήματα, αρχής γενομένης από το ερώτημα και την απάντηση που ο ελληνικός λαός, ίσως έχοντας πίσω του το Ιερό Ευαγγέλιο και ακόμα πιο πίσω τον Καιάδα, θέτει σε συζητήσεις αναφορικά με άτομα που δεν τα γνωρίζει επαρκώς.

Eίναι πιστεύω πολύ δύσκολο ο Έλληνας να δεχθεί το γάμο ομοφυλοφύλων. Η Ορθόδοξη Εκκλησία παίζει έναν μεγάλο αρνητικό ρόλο, δυστυχώς...

Aθανάσιος Μέντης (Αθήνα)

Και για παράδειγμα μία ερώτηση σε προεκλογική περίοδο. Τι είναι αυτός; Δεξιός, μεσαίος ή αριστερός; Και η απάντηση. Είναι π...ης! Μα εγώ ρώτησα τι ψηφίζει, επαναλαμβάνει ο πρώτος. Και ο δεύτερος του λέει : μα δέν καταλαβαίνεις είναι π...ης! Όσο χαμηλού επιπέδου είναι αυτός ο ποιοτικός προσδιορισμός κάποιου ατόμου, τόσο μεγάλη εμπειρία περιέχει, γιατί δεν είναι μόνο ο ίδιος ο χαρακτηρισμός, αλλά και η επισήμανση του κινδύνου για αυτόν που θέτει το ερώτημα. Πρόσεχε φίλε! Το άτομο αυτό είναι τελείως αναξιόπιστο. Να μην περιμένεις καμία συνέπεια ούτε στα λόγια ούτε και στα έργα του. Αντίθετα μάλιστα, φυλάξου για να μην τυχόν προλάβει ίσως και να σε θάψει!

Αυτό ήταν το ερώτημα που ήθελα να θέσω στον κ.Ασκητή, το οποίο αφορά στην συμπεριφορά μίας μερίδας ανθρώπων, που ζούν ανάμεσά μας και έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους ετεροφυλόφιλους. Δεν ενδιαφέρει η φαιδρά όψη της σχέσεως αυτής ούτε και η επαναφορά της στον δια του Καιάδα περιορισμό της, επειδή η σημερινές κοινωνίες έχουν υποστεί τέτοιες πλύσεις εγκεφάλου, που η λογική και φυσιολογική σκέψη και αντίδραση του ανθρώπου κοντεύει να χαρακτηρισθεί σαν διαστροφή.

Κόπηκε στα δύο η αγγλικανική Εκκλησία με 150 εκατομμύρια πιστούς, επειδή όλως απροόπτως στην Αμερική ο εκεί εκπρόσωπος του Θεού και Αρχηγός της προέκυψε ομοφυλόφιλος σε αντίθεση με τον Άγγλο, που είναι ακόμα πιστός στις ομαλές-φυσιολογικές σεξουαλικές σχέσεις. Από την άλλη μεριά στο Βατικανό ο Πάπας «δέρνει» με το ιερό μαστίγιο τους Ισπανούς που τόλμησαν να περάσουν Νόμο για την αναγνώριση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων. Είναι λοιπόν ακόμα ένα θέμα, που δεν αφορά μόνο τον Πλανήτη αλλά και το μέτρο, που εμείς οι Έλληνες πρώτοι και καλύτερα από τους υπολοίπους μάθαμε από μικρά παιδιά. Πάν μέτρον άριστον. Ηταν και θα παραμένει ζωντανή επιταγή. Και αν θέλουν μερικοί, λίγοι οι πολλοί, άς κάνουν κωλοτούμπες.

Ο Θεός δεν έδωσε στον Αδάμ τον . . . Μήτσο, αλλά την Εύα. Και αν πρόκειται για αγάπη μεταξύ παραφυσιούντων, άς κάνουν τον κόπο οι λάτρεις του «αθλήματος» να βιώσουν από κοντά και με το μάτι του κοινωνικού λειτουργού την εξέλιξη μίας τέτοιας σχέσης, όταν το ενεργό μέρος κάνει πως ξεφεύγει, είτε επειδή του γυάλισε κάποια εκ του ετέρου φύλου, που σηματοδοτεί την φυσιολογική επιθυμία της επαναφοράς στον ίσιο δρόμο, ή αρχίζει να θεραπεύει και να μην φθάνει την μία προστατίτιδα μετά την άλλη και την ανικανότητα που τις ακολουθεί. Και φυσικά, αν υπάρχει και υιοθετημένη ύπαρξη μέσα σαυτήν την καθόλα παρα φύσιν σχέση, είναι φανερό ότι, πέρα από τα βιώματα, που θα κληρονομήσει αυτό το παιδί, θα βρεθεί μακριά από την στοργή που θα είχε από μία μάνα όσο στραβόξυλο και αν ήταν αυτή. ()

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Είμαι πολύ αισιόδοξος διότι στη χώρα μας υπάρχουν πολλοί ενεργοί πολίτες με προοδευτικό προσανατολισμό που θα στηρίξουν την ισότητα με το αγωνιστικό πνεύμα τους.

Κωνσταντίνος (Σικάγο, ΗΠΑ)

Η σεξουαλικη επιλογη του καθενος ειναι δικαιωμα και αφορα τον ιδιο και ειναι προσωπικη υποθεση του. Οφειλουμε κα σεβομαστε λοιπον και να δειχνουμε ανοχη στο διαφορετικο οσο και αν αυτο μας ξενιζει. Αιωνες τωρα κουβαλαμε αντιληψεις που δεν μας αφηνουν να δουμε την πραγματικοτητα και ο,τι δεν ειναι κοινως αποδεκτο ειναι κατακριτεο. Εχω ομως τις επιφυλαξεις μου.

Θελει κανεις συμβιωση με ατομο του ιδιου φυλου? Δεν διαφωνω. Αλλα να γινονται γαμοι ή να υιοθετουνται παιδια απο ζευγαρια τετοια ειμαι καθετα αντιθετος. Δεν εχει κανενα νοημα ενας τετοιος γαμος,γελοιοτητα ειναι και εκχυδαισμος του γαμου. Οσο για την υιοθετηση παιδιων εκει δεν το συζητω. Δεν δινουν καλο παραδειγμα σε μια αγνη ψυχουλα ουτε αποτελουν υποδειγμα μιας οικογενειας οπως τα τελευταια 3000 χρονια γνωριζουμε.

Ας μην βιαστει κανεις να με κατακρινει, πιστευω οτι εχει αποδειχτει και κατασταλαξει μεσα απο τους αιωνες τι ειναι καλο και τι ειναι κακο, πιστευω οτι ειναι ακρως επικινδυνο για τη διαμορφωση της αυριανης κοινωνιας ιδιως το δικαιωμα της υιοθετησης παιδιων.

Eμπεδοκλής (Αθήνα, Ελλάς)

Δυστυχώς υπάρχει πολύ μεγάλη προκατάληψη στη χώρα μας. Ποτέ δεν πρέπει να λέμε ποτέ, αλλά είναι πιστεύω πολύ δύσκολο ο Έλληνας να δεχθεί το γάμο ομοφυλοφύλων. Η Ορθόδοξη Εκκλησία παίζει έναν μεγάλο αρνητικό ρόλο, δυστυχώς...

Αθανάσιος Μέντης (Αθήνα, Ελλάς)

Ένα κράτος όταν θέλει να έχει και κοινωνική προέκταση δεν πρέπει να αποκλείει κανέναν και να αναγνωρίζει σε όλους τα ίδια δικαιώματα.

Βασίλης (Πάτρα)

Η επίσημη αναγνώριση και η ίση μεταχείριση των ζευγαριών και στην Ελλάδα είναι αναπόφευκτη εξέλιξη. Είμαι πολύ αισιόδοξος διότι στη χώρα μας υπάρχουν πολλοί ενεργοί πολίτες με προοδευτικό προσανατολισμό που θα στηρίξουν την ισότητα με το αγωνιστικό πνεύμα τους. Πόσο θα ήθελα στον αγώνα αυτό πρωταγωνιστήσει η Ορθόδοξη Εκκλησία που διακυρύσσει αγάπη!

Kωνσταντίνος (Σικάγο, ΗΠΑ)

Δεν νομίζω. Οι Έλληνες είμαστε ακόμα αρκετά προκατειλημμένοι απέναντι στην ομοφυλοφιλία.

Δημήτρης Χρονόπουλος (Ελλάς)

Αναρωτιέμαι σαν ομοφυλόφιλος και πολίτης αυτής της χώρας γιατί η αναγνώριση δικαιωμάτων που για άλλους θεωρούνται δεδομένα, σε μία μερίδα πολιτών πρέπει να γίνουν συζητήσεις επι συζητήσεων με αφορισμούς και δαιμονοποιήσεις με επιχειρήματα όπως η καταστροφή του θεσμού της οικογένειας απο την αναγνώριση της πολιτικής ένωσης (δεν μιλάω για θρησκευτικό γάμο ακόμα σε μια χώρα σαν την Ελλάδα με τις όποιες αγκυλώσεις της) ομοφυλοφίλων.

Η αλήθεια είναι οτι ο κλασσικός θεσμός της οικογένειας που κυριάρχησε στην Ελλάδα τα τελευταία 200 χρόνια (γιατί πιο πριν ειναι γνωστό οτι υπήρχε ποικιλία στο γάμο ανάλογα με την περιοχή, τα ήθη και τα έθιμα κάθε τόπου) έχει προ πολλού καταργηθεί απο τους ίδιους τους ετεροφυλόφιλους, γεγονός που δύσκολα αμφισβητείται αν κοιτάξει κανείς τις στατιστικές που δείχνουν μία συνεχή πτώση στον αριθμό των πυρηνικών οικογενειών και την παράλληλη αύξηση σε άλλου τύπου οικογένειες όπως π.χ. οι μονογονεϊκές.

Το θέμα δεν είναι να στηρίξουμε τον ένα τύπο ή τον άλλο, αλλά να αναγνώρισουμε όλους τους τύπους οικογενειών και να τους στηρίξουμε εξίσου γιατί ούτως οι άλλως όλοι αποτελούν κύτταρα του ίδιου οργανισμού, της κοινωνίας μας. Ένα κράτος όταν θέλει να έχει και κοινωνική προέκταση δεν πρέπει να αποκλείει κανέναν και να αναγνωρίζει σε όλους τα ίδια δικαιώματα όπως ακριβώς και όλοι οι πολίτες αυτού του κράτους μοιράζονται τις ίδιες υποχρεώσεις απέναντί του και απέναντι στην κοινωνία.

(Δυστυχώς και μόνο το γεγονός οτι δεν αναφέρω σωστά στοιχεία είναι ένα σημείο που δείχνει το φόβο που έχει καλλιεργηθεί σε ανθρώπους με τον ίδιο σεξουαλικό προσανατολισμό, ένα φόβο που διέπει όλες τις εκφάνσεις της προσωπικής τους ζωής.Η αναγνώριση της πολιτικής ένωσης δεν λύνει ώς δια μαγείας το πρόβλημα της προκατάληψης που διακατέχει την ελληνική κοινωνία αλλά είναι ένα πρώτο βήμα στην αλλάγη συμπεριφοράς τουλάχιστον του επίσημου κράτους απέναντι σε πολίτες που τώρα θεωρούνται τρίτης κατηγορίας).

Βασίλης (Πάτρα, Ελλάς)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Παρασκευή 01 Ιουλίου 2005 - 09:12 (Ώρα Λονδίνου)

Κεφαλαιαγορά και δημόσιο χρέος

Ελληνικός Τύπος του Σαββάτου

Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Προσλήψεις από 1η Γενάρη 9.499 αγροφυλάκων. Πώς θα στελεχωθεί, πως θα λειτουργήσει η νέα υπηρεσία. Χτύπημα στην ανεργία.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Απόφαση-κόλαφος του Δικαστηρίου. ΔΕΗ:

Μετετράπη το πλημμέλημα σε κακούργημα!

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Μην ασχολείστε με τον Έβερτ. Πέρασε εύκολα η νομοθετική ρύθμιση.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Καταψήφισε τη ΝΔ ο Έβερτ! Πίκρα στην παράταξη από τη στάση του πρώην προέδρου.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Στο σχέδιο 80.000 στρέμματα. Εντάξεις-εξπρές με αρχή την Ανάβυσσο.

Η ΑΥΓΗ: Ψήφισαν το ασφαλιστικό, ακολουθούν τα όρια ηλικίας. Με βαρύ πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Κώστα μάζεψε τους ... κόπανους. Για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και οι βαθιές ριζοσπαστικές τομές που έχει ανάγκη η χώρα...

ΤΟ ΒΗΜΑ: Χειρότερα μέτρα! Λείπουν 3 δισ. ευρώ - έρχονται φόροι. Η κυβέρνηση ομολογεί την κατάρρευση του προϋπολογισμού το 2005.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Συμπαγές μέτωπο κυβέρνησης-κοινωνίας. METRON ANALYSIS: "Ναι" από τους πολίτες σε Καραμανλή και μεταρρυθμίσεις.

ΕΘΝΟΣ: Εκτός ΑΣΕΠ 10.000 ρουσφέτια στην Αγροφυλακή. "Επανίδρυση" με απόστρατους αξιωματικούς της Αστυνομίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Παρά την άρνηση του Μιλτιάδη Έβερτ να ψηφίσει το άρθρο 59 του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ο Γιώργος Αλογοσκούφης μετά την ψήφισή του...Έστειλε στα ΚΤΕΟ τον Μπουλντόζα!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: 9.500 προσλήψεις στην Αγροφυλακή.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Επιβεβαίωση διαφοράς ...και εμπιστοσύνης. METRON ANALYSIS:Από το 1,4 στο 2,4 η ψαλίδα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τρομάζει το έλλειμμα 6,7%. Νέος πονοκέφαλος Αλογοσκούφη- Πάνε για νέα μέτρα.

ΕΣΤΙΑ: Ανεπίτρεπτη η στάσις Έβερτ. Προσβλητική επίθεσις κατά Αλογοσκούφη-Δούκα.

ESPRESSO: Γιατρός στο Λαϊκό η Νατάσα. «Την περιμένει σκληρή δουλειά» λέει ο διευθυντής της κλινικής.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Βρόχος το δημόσιο χρέος. Το κράτος πληρώνει για τόκους όσα για μισθούς και συντάξεις.

Ο ΛΟΓΟΣ: Υπερψηφίσθηκε η ρύθμιση για τους Τραπεζικούς ...με «αντάρτικο» Έβερτ. Σε εκρηκτικό κλίμα η συζήτηση για το Ασφαλιστικό στη Βουλή.

ΤΑ ΝΕΑ: Κάντε τη φτώχεια παρελθόν. 1η Ιουλίου 2005 - Παγκόσμια ημέρα δραστηριοποίησης κατά της οικονομικής εξαθλίωσης.

Η ΝΙΚΗ: Στην πυρά ο Έβερτ. Με παλαιοδεξιές μεθόδους η ΝΔ κατά του πρώην αρχηγού.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13: Ο Δούκας χειροκροτούσε τον Αλογοσκούφη στη Βουλή και ο Έβερτ έβλεπε.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νομοσχέδιο μεταναστευτικής πολιτικής: Διαιωνίζει το καθεστώς παρανομίας για χιλιάδες μετανάστες.

TRAFFIC NEWS: Δράμα με ανήλικη-θύμα κακοποίησης. Δεν ήθελε να ξαναζήσει τον εφιάλτη στην αίθουσα του δικαστηρίου. Διέταξαν τη σύλληψη και τη βίαιη προσαγωγή της!

Η ΧΩΡΑ: 7.719 θέσεις για την Αγροφυλακή. Το σχέδιο νόμου για το υπό σύσταση Σώμα.

City Press: Πέρασαν οι ρυθμίσεις, έμειναν οι σκιές.

Μetro: Μήνυμα για αλλαγές. Αποκαλυπτικά τα στοιχεία δημοσκόπησης της Metron Analysis.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Φορτηγά «φαντάσματα». Χάνονται ανθρώπινες ζωές από οχήματα που έχουν κατατεθεί οι πινακίδες τους.

Εντάξεις στο σχέδιο πόλεις

Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι «επιταχύνεται η ένταξη στο σχέδιο πόλεως σε όλες τις περιοχές της παράκτιας ζώνης της Αττικής, για τις οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη πολεοδομικές μελέτες. Στα επόμενα δύο χρόνια θα έχουν ολοκληρωθεί οι εντάξεις τουλάχιστον 80.000 στρεμμάτων και θα αξιοποιηθούν περί τα 150.000 οικόπεδα».

Ευρώ

H ESPRESSO υποστηρίζει ότι «τα ...ευρουδάκια φαίνεται πως δεν ενοχλούν και τόσο μερικούς "εγκεφάλους" στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η απόφαση του προέδρου της ΕΚΤ, να περιφρονήσει την πρόταση του Έλληνα ευρωβουλευτή Νίκου Βακάλη, για να εκδοθούν χαρτονομίσματα του ενός και των δύο ευρώ, δεν πέρασε απαρατήρητη...Με σκληρή γλώσσα απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας στον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζακ Κλοντ Τρισέ».

Αγροφυλακή

Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι θα γίνει «τον Οκτώβριο η επανασύσταση της ένοπλης Αγροφυλακής με αυξημένες αρμοδιότητες για δίωξη ναρκωτικών, φύλαξη συνόρων, πάταξη λαθρομετανάστευσης και προστασία του περιβάλλοντος».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) προσθέτει ότι «η μεγάλη παρέμβαση για την επανίδρυση του κράτους, που είχε δεσμευτεί προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία, αρχίζει από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το οποίο δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας με την ίδρυση του Σώματος της Ελληνικής Αγροφυλακής. Η νέα υπηρεσία θα λειτουργήσει στις αρχές του 2006 και θα στελεχωθεί από τους επιτυχόντες αγροφύλακες του διαγωνισμού του 1993, με απόστρατους αξιωματικούς της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που αποστρατεύτηκαν την τελευταία πενταετία και τους ήδη υπάρχοντες 350 αγροφύλακες που βρίσκονται διάσπαρτοι στην επικράτεια».

ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι «μία ακόμα επιχείρηση τακτοποίησης "ημετέρων". Προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ και τμηματική συγκρότηση του νέου ένστολου Σώματος ώστε η ομηρία να έχει ορίζοντα τις νέες εκλογές. "Επανίδρυση του κράτους" βάφτισε τα ρουσφέτια ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. Και ενώ η ανεργία μαστίζει τους νέους, η κυβέρνηση προσλαμβάνει συνταξιούχους!».

Νομοσχέδιο για τους μετανάστες

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι «το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική, το οποίο βρίσκεται ήδη στη Βουλή, υλοποιεί τις κατευθύνσεις της ΕΕ και επεκτείνει τους ανάλογους αντιδραστικούς νόμους του ΠΑΣΟΚ, διαιωνίζοντας το καθεστώς της παράνομης και ημιπαράνομης απασχόλησης, δημιουργώντας ακόμη δυσμενέστερες συνθήκες στους όρους εργασίας και αμοιβής, διαβίωσης και παραμονής στη χώρα για εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες και εργάτριες».

Δικαιοσύνη - ΔΕΗ

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) εκτιμά ότι είναι «κόλαφος, η απόφαση της Δικαιοσύνης για τους κατηγορουμένους-πρώην μέλη του Διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ που πήγαν για μαλλιά και βγήκαν κουρεμένοι!!! Η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι η μεγάλη κομπίνα που στήθηκε με την ανάθεση κατασκευής και λειτουργίας μονάδας στο Λαύριο, προϋπολογισμού 200.000.000 ευρώ δεν θα κουκουλωθεί!!! Η αλήθεια θα λάμψει και οι ένοχοι θα τιμωρηθούν όπως τους αξίζει, παραδειγματικά».

Δημοσκόπηση Metron Analysis

Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται ότι «η πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, η πτώση του ΠΑΣΟΚ και η στήριξη από την ελληνική κοινωνία των διαρθρωτικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση είναι τα βασικά συμπεράσματα της δημοσκόπησης που διενήργησε η Μέτρον Ανάλυσις και δημοσιοποιήθηκαν χθες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΝΔ αύξηση κατά μία μονάδα τη διαφορά της από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο με τη σειρά του έχασε μία μονάδα, σύμφωνα με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρίας».

Η METRO υποστηρίζει ότι «υπέρ της άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο, αλλά και υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων τοποθετούνται οι πολίτες, όπως αποκαλύπτει δημοσκόπηση της Metron Analysis την οποία μετέδωσε χθες ραδιοφωνικά ο "Αθήνα 9.84" Αναλυτικά, κατά της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων τάσσεται το 55,3% ενώ υπέρ της διατήρησής της το 37,5%».

Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ «διεύρυνση της διαφοράς υπέρ της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ καταγράφει πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρίας Metron Analysis που δημοσιοποιήθηκε χθες. Η αυξητική τάση υπέρ της ΝΔ καταγράφεται σε όλα τα επίπεδα και τους επιμέρους τομείς της διακυβέρνησης της χώρας, με τον πρωθυπουργό να βελτιώνει συνεχώς τους δείκτες του προσωπικού -πολιτικού του προφίλ. Σε χρονική συγκυρία κρίσιμων αποφάσεων για την κυβέρνηση και πολλαπλών ανοικτών μετώπων, πανελλαδική δημοσκόπηση -"τάσεις" εξαμήνου της εταιρίας Metron Analysis, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ραδιοφωνικό σταθμό ΑΘΗΝΑ 9,84 εμφανίζει τη ΝΔ και τον πρωθυπουργό κυρίαρχους στο πολιτικό σκηνικό».

Δημόσιο Χρέος

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά ότι «στα όρια συναγερμού βρίσκεται η δημοσιονομική διαχείριση, καθώς στο τέλος του πρώτου πενταμήνου του έτους, οι δαπάνες του κράτους για τόκους δανείων σημείωσαν αύξηση κατά 15% ξεπερνώντας τα 6,6 δισ. ευρώ. Η έκρηξη αυτή των τόκων, που έφθασαν σχεδόν τις πληρωμές μισθών και συντάξεων του Δημοσίου, έρχεται ως αποτέλεσμα της εκτίναξης του δημοσίου χρέους το οποίο υπερβαίνει το 110% του ΑΕΠ».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι «διαψεύδεται η κυβερνητική πρόβλεψη για έλλειμμα 6,1% το 2004. Έτσι ο στόχος 3% για το 2006 θα επιτευχθεί με νέο φορολογικό πακέτο, εκτός και αν υπάρξουν ευχάριστες εκπλήξεις. Η διεύρυνση του ελλείμματος οφείλεται στα μειωμένα έσοδα και στην ανυπαρξία δημ. έργων».

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ «η κατάρρευση του τρέχοντος προϋπολογισμού που ομολόγησε χθες επισήμως η κυβέρνηση την οδηγεί στη λήψη ακόμη πιο σκληρών φορολογικών μέτρων από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων που "γονάτισαν" την αγορά. Ο προϋπολογισμός στο τέλος Μαΐου είχε έλλειμμα 6,1 δισ. ευρώ το οποίο διευρύνθηκε τον Ιούνιο, λόγω των προβλημάτων στις συναλλαγές. Κύρια αιτία της κατάρρευσης είναι η υστέρηση των φορολογικών εσόδων».

Βουλή-Ψήφιση νομοσχεδίου

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι «νόμος του κράτους είναι πλέον οι αλλαγές στο ασφαλιστικό των τραπεζών και η εθελουσία έξοδος στον ΟΤΕ. Οι ρυθμίσεις ψηφίστηκαν έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε το ΠΑΣΟΚ».

Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι «μεταξύ των 164 θετικών ψήφων υπέρ της ρύθμισης δεν συμπεριλαμβανόταν η ψήφος του Μιλτιάδη Έβερτ. Την απόφασή του να μην ψηφίσει την επίμαχη ρύθμιση για το ασφαλιστικό των τραπεζών είχε ανακοινώσει από το μεσημέρι ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, κατά τη διάρκεια της κατ' άρθρο συζήτησης στη Βουλή, αφήνοντας και πάλι σαφείς αιχμές κατά του υπουργού Οικονομικών».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι «η απόφαση της κυβέρνησης να μην υποκύψει στις πιέσεις και η δυσφορία έως και οργή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έκαμψαν την εμμονή του Μιλτιάδη Έβερτ στην τροπολογία του για το ασφαλιστικό των τραπεζών. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ "έκλεισε" το θέμα όταν από νωρίς χθες το μεσημέρι ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης αλλά και δεν θα επιμείνει στη δική του τροπολογία γιατί μένει μετέωρη».

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ σημειώνει ότι «τραβάει το σχοινί ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, που καταψήφισε την κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων και την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος. Όλοι στη Νέα Δημοκρατία πρέπει να σταματήσουν να ασχολούνται με τον Έβερτ, ο οποίος προκαλεί φθορά στην κυβέρνηση και δίνει ανάσες στο ΠΑΣΟΚ, που είναι λιπόθυμο και δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι σπαραζόμενο από ομάδες και παρεούλες. Σωστά αντέδρασε ο εκ των σοφών της παράταξης Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος απευθυνόμενος στον Έβερτ είπε: "Δεν είναι σωστά αυτά τα πράγματα", μην μπορώντας να κρύψει τον εκνευρισμό του».

Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι «το Μέγαρο Μαξίμου τηρεί σιγή επί της στάσεως του κ. Έβερτ. Φρονούμε όμως ότι επιβάλλεται να αντιδράση. Πρώτον διότι η ανεπίτρεπτη αυτή σύγκρουσις εκθέτει ολόκληρο το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Και, δεύτερος, διότι τυχόν υποτροπή του κ. Έβερτ ενδέχεται να δημιουργήση σοβαρώτατα προβλήματα στην Κυβέρνηση».

Η Traffic News προσθέτει ότι «απέσυρε τελικά την τροπολογία που είχε καταθέσει και ερχόταν σε αντίθεση με τα όσα προωθούσε η κυβέρνηση, ο πρώην Πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ. Οι σκηνές ωστόσο που εκτυλίχθησαν στη Βουλή, με την κορύφωση της κόντρας μεταξύ του κ. Έβερτ και του υπουργού Οικονομίας, προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου και η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δεν είναι σίγουρα ευνοϊκή για το παλαιό στέλεχος».

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ «σκληρή αντιπαράθεση χθες στην Βουλή πριν από την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Κόντρες, ρήξεις και σφοδρές φραστικές αντιπαραθέσεις μεταξύ Έβερτ-Αλογοσκούφη και Πολύδωρα-Καστανίδη».

Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι «η εικόνα που παρουσιάζει το κυβερνών κόμμα τις τελευταίες ημέρες τραυματίζει το κύρος της κυβέρνησης σε μία περίοδο κατά την οποία καλείται να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και τις βαθιές ριζοσπαστικές τομές σε κρίσιμους τομείς της πολιτικής, όπως είναι το Ασφαλιστικό και το Εργασιακό, η επίλυση των οποίων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ανακάμψει η Οικονομία».

Η City Press ισχυρίζεται ότι «ο Μιλτιάδης Έβερτ έμεινε σταθερός στις απόψεις του περί επιδότησης ξένων μετόχων, επενδυτών, ζημιάς στο ΙΚΑ και διαπλεκόμενων σχέσεων των εμπνευστών της ρύθμισης. Σκληρή απάντηση Αλογοσκούφη, ο οποίος απειλεί μέχρι και με προσφυγή στη Δικαιοσύνη».

Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13 τονίζει ότι «ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ, συνέχισε, όπως λένε και στο Μ. Μαξίμου και στη Ρηγίλλης, να τραβά το "σχοινί", χωρίς ωστόσο να εμπλακεί σε απάντηση των όσων του καταμαρτυρεί -προσωπικά- ο Γιώργος Αλογοσκούφης. Στη Βουλή χθες εμφανίστηκε ψύχραιμος, έκατσε στο γνωστό έδρανο και μετά τους εισηγητές πήρε το λόγο για να πει ορισμένα πράγματα ως "δάσκαλος προς μαθητή».

Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση με βαρύ πολιτικό κόστος, ύστερα από τη ρήξη με τον Μ. Έβερτ, ψήφισε χθες στη Βουλή τις ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων και τον ΟΤΕ. Η ένταση με τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ δεν έλειψε χθες, καθώς ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης απείλησε με μηνύσεις όσους τον καταγγέλλουν για προνομιακή ενημέρωση της Alpha Bank. Ούτε η πλευρά του ΠΑΣΟΚ γλίτωσε τα προβλήματα: ο συνεργαζόμενος Στ. Μάνος έσπευσε να ψηφίσει την εθελουσία έξοδο από τον ΟΤΕ, την οποία κατήγγειλε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Η ΝΙΚΗ γράφει ότι «επιχείρηση πολιτικού "εξοστρακισμού" και υποβάθμισης του κύρους και του λόγου του τέως αρχηγού της ΝΔ Μιλτ. Έβερτ έθεσε σε εφαρμογή το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να "εξουδετερώσουν" τις καταγγελίες του περί εξυπηρέτησης συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων στο χώρο των τραπεζών και να προχωρήσουν, χωρίς νέες ενοχλητικές παρεμβάσεις, οι "διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις" της κυβέρνησης».

Παγκόσμια ημέρα κατά της οικονομικής εξαθλίωσης

Τα ΝΕΑ αναφέρουν ότι «το 2005 είναι η χρονιά της αλλαγής. Ακόμη και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν παραδέχθηκε ότι οι οκτώ στόχοι της χιλιετίας για την ανάπτυξη δεν θα επιτευχθούν μέχρι το 2015, όπως ορίζει το χρονοδιάγραμμα, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Μεταξύ αυτών είναι η εξάλειψη της έσχατης ένδειας, η μείωση της παιδικής θνησιμότητας, η καταπολέμηση του AIDS και η διασφάλιση της περιβαλλοντικής σταθερότητας. Ο Τόνι Μπλερ, από σήμερα προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και οικοδεσπότης της Συνόδου G8, που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα, έχει θέσει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του εκτός από το ζήτημα του περιβάλλοντος και τη φτώχεια στην Αφρική. Δισεκατομμύρια άνθρωποι περιμένουν τα αποτελέσματα».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 01 Ιουλίου 2005 - 06:26 (Ώρα Λονδίνου)

Η Βρετανία στο τιμόνι της ΕΕ

Το θέμα του προϋπολογισμού της κοινότητας αναμένεται να γίνει η προτεραιότητα της βρετανικής προεδρίας

Η Βρετανία αναλαμβάνει από σήμερα την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκπρόσωποι της Κομισιόν συναντώνται σήμερα με Βρετανούς αξιωματούχους στο Λονδίνο.

Η προεδρία της Βρετανίας αρχίζει ενώ υπάρχουν αντιπαραθέσεις ανάμεσα στο Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, και ορισμένους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για τη μελλοντική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Βρετανός υπουργός Eξωτερικών, Τζακ Στρο, επεσήμανε ότι η βρετανική προεδρία θα κάνει ό,τι μπορεί για να επιτευχθεί συμφωνία για τον προϋπολογισμό μέχρι το τέλος του έτους.

Τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στις προτάσεις για τον προϋπολογισμό.

Υπενθυμίζεται ότι οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό στις Βρυξέλλες κατέληξαν πρόσφατα σε αποτυχία.

«Η άποψή μας είναι ότι, σύμφωνα με τις παρούσες οικονομικές προοπτικές, πρέπει να μειωθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις», είπε ο Τζακ Στρο.

»Αλλιώς θα είναι δύσκολο να ευημερήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο μέλλον», είπε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Η θέση της Βρετανίας για τις αγροτικές επιδοτήσεις αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες αντιπαραθέσεις με τη Γαλλία, η οποία δεν θέλει να μειωθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις, σύμφωνα με τους αναλυτές.


Παρασκευή 01 Ιουλίου 2005 - 10:37 (Ώρα Λονδίνου)

Αθωωτική απόφαση στη δίκη ΕΛΑ

Μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία που ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο οι δικαστές έκριναν ομόφωνα αθώους τους Γιάννη Σερίφη και Μιχάλη Κασσίμη, ενώ κατά πλειοψηφία αθώοι κρίθηκαν οι Χρήστος Τσιγαρίδας, Κώστας Αγαπίου, Αγγελέτος Κανάς και Ειρήνη Αθανασάκη.

Οι κατηγορούμενοι πλην του Γ. Σερίφη αντιμετώπιζαν κατηγορίες για συμμετοχή τους σε 10 εκρήξεις σε δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς, την ευθύνη των οποίων είχε αναλάβει ο ΕΛΑ.

Ο Γιάννης Σερίφης αντιμετώπιζε κατηγορίες σχετικά με την υπόθεση της βομβιστικής επίθεσης σε λεωφορείο των ΜΑΤ στον Περισσό από την οποία είχε σκοτωθεί ο αστυνομικός υποδιευθυντής Απόστολος Βέλλιος.

Το δικαστήριο στην απόφασή του σε ό,τι αφορά τον κ. Τσιγαρίδα, ο οποίος έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για το διάστημα που ήταν μέλος της οργάνωσης, έκρινε πως δεν αποδείχθηκε ότι συνέδραμε με οποιονδήποτε τρόπο στις πράξεις για τις οποίες ήταν κατηγορούμενος.

Σε δήλωσή του ο Χρ. Τσιγαρίδας μετά την έκδοση της αθωωτικής απόφασης χαρακτήρισε την κρίση των δικαστών «ηχηρό ράπισμα στη ναζιστικής έμπνευσης αρχή της συλλογικής ευθύνης» που είχε υιοθετήσει στην καταδικαστική του απόφαση το δικαστήριο που εκδίκασε την κύρια υπόθεση του ΕΛΑ.

Ο Χρ. Τσιγαρίδας ανέφερε επίσης ότι είναι προς τιμήν των δύο δικαστών το γεγονός ότι είχαν αθωωτική κρίση «παρά το κλίμα τρομολαγνίας και τις ασφυκτικές πιέσεις των ξένων και ντόπιων εκφραστών του πολέμου κατά της τρομοκρατίας».

Υπενθυμίζεται ότι οι κ.κ. Τσιγαρίδας, Αγαπίου, Κανάς και Αθανασάκη έχουν καταδικαστεί σε 25ετή κάθειρξη ο καθένας για συμμετοχή τους στον ΕΛΑ.

Ο Χρ. Τσιγαρίδας είναι ελεύθερος για λόγους υγείας και οι άλλοι τρεις εκτίουν την ποινή τους στις φυλακές Κορυδαλλού.


Παρασκευή 01 Ιουλίου 2005 - 05:16 (Ώρα Λονδίνου)

«Βρετανία, ο βασιλιάς του κόσμου»

Με την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από τη Βρετανία και με τα θέματα που αναμένεται να εγείρει σε αυτή την περίοδο η κυβέρνηση Μπλερ ασχολείται ο ευρωπαϊκός Τύπος.

Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ο Τόνι Μπλερ ελέγχει την Ευρώπη», η γαλλική Λε Φιγκαρό (Le Figaro), υπογραμμίζει ότι η προτεραιότητα της βρετανικής κυβέρνησης είναι να μειωθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις.

Η εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι ο Τόνι Μπλερ δεν κατάφερε ποτέ να αντιμετωπίσει τον παραδοσιακό ευρωσκεπτικισμό της κοινής γνώμης στη Βρετανία.

Η γαλλική Λε Μοντ (Le Monde) επισημαίνει ότι η Βρετανία θέλει μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων, γεγονός που προκαλεί κόντρα με τη Γαλλία, η οποία είναι από τις χώρες που επωφελείται περισσότερο από τις επιδοτήσεις.

Το δημοσίευμα πάντως θεωρεί ότι κατά τη βρετανική προεδρία δεν πρόκειται να σημειωθεί πρόοδος για το θέμα των επιδοτήσεων, το οποίο ουσιαστικά μπλόκαρε τις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό.

«Ο βασιλιάς του κόσμου»

Η ελβετική Λε Ταν (Le Temps) χαρακτηρίζει τον Τόνι Μπλερ «βασιλιά του κόσμου», αναφέροντας ότι η βρετανική προεδρία στην ΕΕ συμπίπτει με την προεδρία της Βρετανίας στον όμιλο των οκτώ.

Σύμφωνα με το άρθρο, ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει θέσει τους εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους να μεταρρυθμίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, να απαλλάξει τον Τρίτο Κόσμο από το χρέος και να αντιμετωπίσει το φαινόμενο του παγκόσμιου θερμοκηπίου.

Η γερμανική Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) θεωρεί οξύμωρο σχήμα ότι έχει επιλεγεί αυτή την περίοδο η Βρετανία για να βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεπεράσει τα προβλήματά της.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι «εάν οι Βρετανοί έπρεπε να σχεδιάσουν έναν χάρτη, πιθανότατα θα τοποθετούσαν τη χώρα τους στη μέση του Ατλαντικού».


Παρασκευή 01 Ιουλίου 2005 - 06:26 (Ώρα Λονδίνου)

Η Βρετανία στο τιμόνι της ΕΕ

Το θέμα του προϋπολογισμού της κοινότητας αναμένεται να γίνει η προτεραιότητα της βρετανικής προεδρίας

Η Βρετανία αναλαμβάνει από σήμερα την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκπρόσωποι της Κομισιόν συναντώνται σήμερα με Βρετανούς αξιωματούχους στο Λονδίνο.

Η προεδρία της Βρετανίας αρχίζει ενώ υπάρχουν αντιπαραθέσεις ανάμεσα στο Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, και ορισμένους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για τη μελλοντική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Στρο, επεσήμανε ότι η βρετανική προεδρία θα κάνει ό,τι μπορεί για να επιτευχθεί συμφωνία για τον προϋπολογισμό μέχρι το τέλος του έτους.

Τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στις προτάσεις για τον προϋπολογισμό.

Υπενθυμίζεται ότι οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό στις Βρυξέλλες κατέληξαν πρόσφατα σε αποτυχία.

«Η άποψή μας είναι ότι, σύμφωνα με τις παρούσες οικονομικές προοπτικές, πρέπει να μειωθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις», είπε ο Τζακ Στρο.

»Αλλιώς θα είναι δύσκολο να ευημερήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο μέλλον», είπε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών.

Η θέση της Βρετανίας για τις αγροτικές επιδοτήσεις αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες αντιπαραθέσεις με τη Γαλλία, η οποία δεν θέλει να μειωθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις, σύμφωνα με τους αναλυτές.


Παρασκευή 01 Ιουλίου 2005 - 05:46 (Ώρα Λονδίνου)

Υποσχέσεις του Μπους για Αφρική

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζητά καλύτερη διακυβέρνηση από τους Αφρικανούς ηγέτες

Διπλασιασμό της οικονομικής βοήθειας προς την Αφρική υποσχέθηκε ο πρόεδρος Μπους μέσα στα επόμενα χρόνια, με τον όρο ότι οι Αφρικανοί ηγέτες θα δεσμευθούν για καλύτερη διακυβέρνηση και για αποκατάσταση της έννομης τάξης.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες των Ηνωμένων Πολιτειών, ενόψει της διάσκεψης του ομίλου των οκτώ σε λίγες μέρες, ο πρόεδρος Μπους τόνισε ότι η φτώχεια της Αφρικής μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο εάν απαλλαγούν ορισμένες χώρες από τα χρέη τους.

Πιστεύεται ότι η επιπρόσθετη αμερικανική βοήθεια θα φθάσει τα τεσσεράμισι δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο και θα δοθεί κυρίως σε προγράμματα για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και την εκπαίδευση περισσότερων δασκάλων.

«Η αντιμετώπιση της φτώχειας απαιτεί συνεργασία όχι καθοδήγηση. Η οικονομική ανάπτυξη δεν είναι κάτι που επιβάλλεται από τις πλουσιότερες προς τις φτωχότερες χώρες», είπε ο πρόεδρος Μπους.

»Είναι κάτι που πρέπει να πετύχουν μόνες τους σε συνεργασία με τις πλουσιότερες χώρες», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι δηλώσεις του προέδρου Μπους κάνουν όλους να ευελπιστούν για ένα επιτυχές αποτέλεσμα κατά τη διάσκεψη του ομίλου των οκτώ.

Όμως, εκπρόσωπος της οργάνωσης αρωγής Όξφαμ είπε ότι δεν έχει γίνει ακόμη σαφές πόσα ακριβώς θα είναι τα νέα κονδύλια προς την Αφρική.

Όσον αφορά το άλλο μεγάλο θέμα της διάσκεψης του ομίλου των οκτώ, το θέμα του περιβάλλοντος, ο πρόεδρος Μπους δεν φάνηκε έτοιμος να προβεί σε κάποιο συμβιβασμό.

Η πάγια θέση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ότι δεν πρόκειται να προσυπογράψουν το πρωτόκολλο του Κιότο, καθώς πιστεύουν ότι δεν απαιτείται η λήψη άμεσων μέτρων για το περιβάλλον.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.