Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-06-30

  1. Πιθανό ρήγμα στον όμιλο των οκτώ
  2. Στον τελικό η Βίνους Γουίλιαμς
  3. Συνομιλίες Καραμανλή στη Ντάουνινγκ Στριτ
  4. Φόρουμ: Γάμοι ομοφυλοφίλων
  5. Ελευθερία και πολιτική σταθερότητα
  6. Νέος ποινικός κώδικας
  7. Συνομιλίες Καραμανλή στη Ντάουνινγκ Στριτ
  8. Δεν ψηφίζει ο Έβερτ
  9. Δεν ψηφίζει ο Έβερτ
  10. Δεν έχουν κριθεί πλαστά
  11. Φόρουμ: Γάμοι ομοφυλοφίλων
  12. Βρέθηκαν Σινούκ και σοροί στο Αφγανιστάν
  13. Ένα «φιλί ζωής» για την Αμμόχωστο
  14. Ποδοσφαιρικές κόντρες «αιωνίων αντιπάλων»
  15. Τους χόρεψαν... σάμπα
  16. Φόρουμ: Γάμοι ομοφυλοφίλων
  17. Συμπολιτευτικά πυρά
  18. Ένα «φιλί ζωής» για την Αμμόχωστο
  19. «Νευρικότητα» της Κομισιόν για την Τουρκία
  20. Αντιδράσεις στον «οδικό χάρτη» της ένταξης
  21. Ένα «φιλί ζωής» για την Αμμόχωστο

Πιθανό ρήγμα στον όμιλο των οκτώ

Με το πιθανό ρήγμα για το θέμα του περιβάλλοντος στη διάσκεψη του ομίλου των οκτώ, τα δραστικά μέτρα του Αριέλ Σαρόν στη Λωρίδα της Γάζας και τη λαθρομετανάστευση ασχολείται ο βρετανικός Τύπος.

Η Ιντιπέντεντ (Independent) επισημαίνει ότι έξι εβδομάδες πριν από την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας, ο Αριέλ Σαρόν αποφάσισε να λάβει μέτρα εναντίον των Εβραίων εποίκων που προκαλούν φασαρίες και επεισόδια.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι ο Αριέλ Σαρόν αποφάσισε να λάβει μέτρα μετά τις συμπλοκές που δημιουργήθηκαν από τους δεξιούς Εβραίους εξτρεμιστές, οι οποίοι πέταξαν πέτρες εναντίον Παλαιστινίων και απειλούσαν ότι θα κάψουν ολόκληρη τη χώρα, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τους εβραϊκούς οικισμούς τους στα παλαιστινιακά εδάφη.

Η Γκάρντιαν (Guardian) θεωρεί ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, είναι αποφασισμένος να αψηφίσει αυτή τη φορά τον πρόεδρο Μπους και να προκαλέσει αντιπαράθεση για το θέμα του περιβάλλοντος κατά τη διάσκεψη του ομίλου των οκτώ.

Η εφημερίδα πιστεύει ότι επτά χώρες από τον όμιλο των οκτώ θα καταλήξουν σε συμφωνία για το περιβάλλον, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα ρήγμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, για πρώτη φορά στην ιστορία του ομίλου των οκτώ.

Επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια προς την Αφρική αναμένεται να διαθέσει ο υπουργός Οικονομίας της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, σύμφωνα με την Τάιμς (Times).

Η εφημερίδα αναφέρει ότι για το σκοπό αυτό ο Βρετανός υπουργός Οικονομίας σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ορισμένα από τα έσοδα των φόρων των αεροδρομίων - έσοδα που ανέρχονται σε εκατομμύρια βρετανικές στερλίνες κάθε χρόνο.

Σε περισσότερους από 500.000 ανέρχονται οι παράνομοι μετανάστες στη Βρετανία, σύμφωνα με τη Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph), η οποία αναφέρει ότι το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών παραδέχθηκε για πρώτη φορά το εν λόγω γεγονός.

Σύμφωνα με το άρθρο, οι Συντηρητικοί κατηγορούν την κυβέρνηση Μπλερ ότι επιχειρεί να παραπληροφορήσει τη χώρα για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης.

Τέλος, η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) φιλοξενεί άρθρο του Βρετανού πρώην αντιπροσώπου της Κομισιόν, ο οποίος χαρακτηρίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα «γραφειοκρατικό εφιάλτη».

Σύμφωνα με άρθρο του Τζιμ Ντούγκαλ στην εφημερίδα, το οποίο δημοσιεύεται με αφορμή την έναρξη της βρετανικής προεδρίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διαθέτει καθόλου κοινή λογική και δεν έχει μπορεί καν να εξηγήσει το λόγο ύπαρξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Πέμπτη 30 Ιουνίου 2005 - 20:40 (Ώρα Λονδίνου)

Στον τελικό η Βίνους Γουίλιαμς

H Βίνους Γουίλιαμς παμηγυρίζει γαι τη νίκη της επί της Μαρία Σαράποβα

Η 25χρονη Αμερικανίδα Βίνους Γουίλιαμς πέρασε στον τελικό του Ουίμπλεντον, νικώντας την περσινή κάτοχο του τίτλου, Μαρία Σαράποβα με 7-6 (7-2) , 6-1.

Η Αμερικανίδα τενίστρια ελπίζει τώρα να κερδίσει για τρίτη φορά το μεγάλο τουρνουά, στο οποίο αναδείχτηκε νικήτρια το 2000 και το 2001.

Στον τελικό θα αντιμετωπίσει τη νικήτρια της αναμέτρησης Αμελί Μορεσμό (Γαλλία) Λίντσεϊ Ντάβενπορτ, το παιχνίδι των οποίων αναβλήθηκε εξαιτίας της βροχής.


Πέμπτη 30 Ιουνίου 2005 - 21:00 (Ώρα Λονδίνου)

Συνομιλίες Καραμανλή στη Ντάουνινγκ Στριτ

Δηλώσεις έκανε μετά τη συνάντησή του στη Ντάουνινγκ Στριτ ο Έλληνας πρωθυπουργός

Οι προτεραιότητες της εξαμηνιαίας βρετανικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που αρχίζει την 1η Ιουλίου, κυριάρχησαν στην ατζέντα των συνομιλιών του βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, και του Έλληνα ομολόγου του, Κώστα Καραμανλή το απόγευμα της Πέμπτης, στη Ντάουνιγκ Στριτ.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Καραμανλής, έκανε την ακόλουθη δήλωση έξω από την πρωθυπουργική κατοικία:

«Είχαμε μία πολύ χρήσιμη συνάντηση με τον Βρετανό Πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήσαμε ένα ευρύ φάσμα διεθνών, ευρωπαϊκών και διμερών θεμάτων. Τις συνομιλίες μας απασχόλησαν, κυρίως, οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Και πρόσθεσε: «Είχα τη ευκαιρία να εκθέσω στον κ. Μπλερ τις γνωστές απόψεις μας και τις προτάσεις μας για τις εξελίξεις αυτές. Και βέβαια να ακούσω τον κ. Μπλερ να παρουσιάζει τις προτεραιότητες της επικείμενης Βρετανικής Προεδρίας για αυτά τα θέματα, κυρίως για τη διαδικασία κύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης και τις δημοσιονομικές προοπτικές για την περίοδο 2007-2013».

«Συζητήσαμε, επίσης, για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα Δυτικά Βαλκάνια, με την Τουρκία και, φυσικά, το Κυπριακό. Ως προς τις διμερείς μας σχέσεις, επιβεβαιώσαμε με τον κ. Μπλερ ότι αυτές βρίσκονται σε άριστο επίπεδο» σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

«Μικρότερο και αποτελεσματικότερο κράτος»

Σε ομιλία του στη Σχολή Επιχειρήσεων και Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Σίτι με θέμα «Ελλάδα: Βλέποντας πίσω από την Ολυμπιάδα του 2004», ο κ. Καραμανλής περιέγραψε το νέο θεσμικό πλαίσιο που δημιουργείται στην Ελλάδα, για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ευρύ πρόγραμμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων», στην οικονομία, τη δημόσια διοίκηση, τη δημόσια υγεία και την παιδεία.

«Βασικός άξονας της στρατηγικής μας είναι η μετάβαση σε ένα κράτος αυξημένων δυνατοτήτων, ένα κράτος μικρότερο στην οικονομία και αποτελεσματικότερο στην κοινωνική αποστολή του», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή παραμένει βασική και επιτακτική προτεραιότητα της κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει να είναι αυτή η προσαρμογή ήπιας μορφής.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επισήμανε τον σημαντικό ρόλο της ναυτιλίας και σημείωσε ότι τα έσοδα από τη ναυτιλία ξεπέρασαν το 2004 για πρώτη φορά τα έσοδα από τον τουρισμό

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργόςυπογράμμισε: «Η Ελλάδα είναι η πύλη εισόδου των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι ταυτόχρονα ο τόπος, όπου ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μπορούν να εγκαταστήσουν την έδρα τους για να διεισδύσουν στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Ελλάδα διαμορφώνει σήμερα ένα νέο αναπτυξιακό περιβάλλον σταθερό, γόνιμο και φιλικό στην επιχειρηματικότητα για τους Έλληνες και ξένους επενδυτές. Η μετα-ολυμπιακή Ελλάδα είναι μια χώρα πολλών προοπτικών και ευκαιριών. Μια χώρα που αντιμετωπίζει το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση».


Πέμπτη 30 Ιουνίου 2005 - 16:11 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Γάμοι ομοφυλοφίλων

Το ισπανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων και αναγνώρισε στα ζευγάρια ομοφυλοφίλων το δικαίωμα να υιοθετούν παιδιά.

Η Ισπανία γίνεται η τέταρτη χώρα στον κόσμο, μετά τον Καναδά, την Ολλανδία και το Βέλγιο, που αναγνωρίζει τέτοια δικαιώματα.

Πιστεύετε ότι υπάρχει και στην Ελλάδα ή την Κύπρο έδαφος για παρόμοια εξέλιξη;

Τι είδους παράμετροι πρέπει να συνυπολογιστούν στη λήψη μιας τέτοιας απόφασης (π.χ. κοινωνικές, θρησκευτικές, αλλά και ζητήματα περιουσιακά, ασφάλισης ή άλλα);

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

Είμαι πολύ αισιόδοξος διότι στη χώρα μας υπάρχουν πολλοί ενεργοί πολίτες με προοδευτικό προσανατολισμό που θα στηρίξουν την ισότητα με το αγωνιστικό πνεύμα τους.

Κωνσταντίνος (Σικάγο, ΗΠΑ)

Η σεξουαλικη επιλογη του καθενος ειναι δικαιωμα και αφορα τον ιδιο και ειναι προσωπικη υποθεση του. Οφειλουμε κα σεβομαστε λοιπον και να δειχνουμε ανοχη στο διαφορετικο οσο και αν αυτο μας ξενιζει. Αιωνες τωρα κουβαλαμε αντιληψεις που δεν μας αφηνουν να δουμε την πραγματικοτητα και ο,τι δεν ειναι κοινως αποδεκτο ειναι κατακριτεο. Εχω ομως τις επιφυλαξεις μου.

Θελει κανεις συμβιωση με ατομο του ιδιου φυλου? Δεν διαφωνω. Αλλα να γινονται γαμοι ή να υιοθετουνται παιδια απο ζευγαρια τετοια ειμαι καθετα αντιθετος. Δεν εχει κανενα νοημα ενας τετοιος γαμος,γελοιοτητα ειναι και εκχυδαισμος του γαμου. Οσο για την υιοθετηση παιδιων εκει δεν το συζητω. Δεν δινουν καλο παραδειγμα σε μια αγνη ψυχουλα ουτε αποτελουν υποδειγμα μιας οικογενειας οπως τα τελευταια 3000 χρονια γνωριζουμε.

Ας μην βιαστει κανεις να με κατακρινει, πιστευω οτι εχει αποδειχτει και κατασταλαξει μεσα απο τους αιωνες τι ειναι καλο και τι ειναι κακο, πιστευω οτι ειναι ακρως επικινδυνο για τη διαμορφωση της αυριανης κοινωνιας ιδιως το δικαιωμα της υιοθετησης παιδιων.

Eμπεδοκλής (Αθήνα, Ελλάς)

Δυστυχώς υπάρχει πολύ μεγάλη προκατάληψη στη χώρα μας. Ποτέ δεν πρέπει να λέμε ποτέ, αλλά είναι πιστεύω πολύ δύσκολο ο Έλληνας να δεχθεί το γάμο ομοφυλοφύλων. Η Ορθόδοξη Εκκλησία παίζει έναν μεγάλο αρνητικό ρόλο, δυστυχώς...

Αθανάσιος Μέντης (Αθήνα, Ελλάς)

Ένα κράτος όταν θέλει να έχει και κοινωνική προέκταση δεν πρέπει να αποκλείει κανέναν και να αναγνωρίζει σε όλους τα ίδια δικαιώματα.

Βασίλης (Πάτρα)

Η επίσημη αναγνώριση και η ίση μεταχείριση των ζευγαριών και στην Ελλάδα είναι αναπόφευκτη εξέλιξη. Είμαι πολύ αισιόδοξος διότι στη χώρα μας υπάρχουν πολλοί ενεργοί πολίτες με προοδευτικό προσανατολισμό που θα στηρίξουν την ισότητα με το αγωνιστικό πνεύμα τους. Πόσο θα ήθελα στον αγώνα αυτό πρωταγωνιστήσει η Ορθόδοξη Εκκλησία που διακυρύσσει αγάπη!

Kωνσταντίνος (Σικάγο, ΗΠΑ)

Δεν νομίζω. Οι Έλληνες είμαστε ακόμα αρκετά προκατειλημμένοι απέναντι στην ομοφυλοφιλία.

Δημήτρης Χρονόπουλος (Ελλάς)

Αναρωτιέμαι σαν ομοφυλόφιλος και πολίτης αυτής της χώρας γιατί η αναγνώριση δικαιωμάτων που για άλλους θεωρούνται δεδομένα, σε μία μερίδα πολιτών πρέπει να γίνουν συζητήσεις επι συζητήσεων με αφορισμούς και δαιμονοποιήσεις με επιχειρήματα όπως η καταστροφή του θεσμού της οικογένειας απο την αναγνώριση της πολιτικής ένωσης (δεν μιλάω για θρησκευτικό γάμο ακόμα σε μια χώρα σαν την Ελλάδα με τις όποιες αγκυλώσεις της) ομοφυλοφίλων.

Η αλήθεια είναι οτι ο κλασσικός θεσμός της οικογένειας που κυριάρχησε στην Ελλάδα τα τελευταία 200 χρόνια (γιατί πιο πριν ειναι γνωστό οτι υπήρχε ποικιλία στο γάμο ανάλογα με την περιοχή, τα ήθη και τα έθιμα κάθε τόπου) έχει προ πολλού καταργηθεί απο τους ίδιους τους ετεροφυλόφιλους, γεγονός που δύσκολα αμφισβητείται αν κοιτάξει κανείς τις στατιστικές που δείχνουν μία συνεχή πτώση στον αριθμό των πυρηνικών οικογενειών και την παράλληλη αύξηση σε άλλου τύπου οικογένειες όπως π.χ. οι μονογονεϊκές.

Το θέμα δεν είναι να στηρίξουμε τον ένα τύπο ή τον άλλο, αλλά να αναγνώρισουμε όλους τους τύπους οικογενειών και να τους στηρίξουμε εξίσου γιατί ούτως οι άλλως όλοι αποτελούν κύτταρα του ίδιου οργανισμού, της κοινωνίας μας. Ένα κράτος όταν θέλει να έχει και κοινωνική προέκταση δεν πρέπει να αποκλείει κανέναν και να αναγνωρίζει σε όλους τα ίδια δικαιώματα όπως ακριβώς και όλοι οι πολίτες αυτού του κράτους μοιράζονται τις ίδιες υποχρεώσεις απέναντί του και απέναντι στην κοινωνία.

(Δυστυχώς και μόνο το γεγονός οτι δεν αναφέρω σωστά στοιχεία είναι ένα σημείο που δείχνει το φόβο που έχει καλλιεργηθεί σε ανθρώπους με τον ίδιο σεξουαλικό προσανατολισμό, ένα φόβο που διέπει όλες τις εκφάνσεις της προσωπικής τους ζωής.Η αναγνώριση της πολιτικής ένωσης δεν λύνει ώς δια μαγείας το πρόβλημα της προκατάληψης που διακατέχει την ελληνική κοινωνία αλλά είναι ένα πρώτο βήμα στην αλλάγη συμπεριφοράς τουλάχιστον του επίσημου κράτους απέναντι σε πολίτες που τώρα θεωρούνται τρίτης κατηγορίας).

Βασίλης (Πάτρα, Ελλάς)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Πέμπτη 30 Ιουνίου 2005 - 18:07 (Ώρα Λονδίνου)

Ελευθερία και πολιτική σταθερότητα

«Μας δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία να βοηθήσουμε τις αναπτυσσόμενες χώρες», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος

Ο δυτικός κόσμος επιθυμεί να επικρατήσει ελευθερία και πολιτική σταθερότητα στην Αφρική, όπου διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα των αναπτυγμένων οικονομικά χωρών, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, αναφερόμενος στις προτεραιότητες της Ουάσινγκτον ενόψει της επικείμενης Συνόδου του Ομίλου των «8».

Ο αναπτυγμένος κόσμος έχει μια εξαιρετική ευκαιρία να συμβάλει στην αντιμετώπιση της φτώχειας, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με τη συνεργασία των Αφρικανών ηγετών και όχι απλώς με την χορήγηση οικονομικής βοήθειας, είπε ο κ. Μπους.

Μας δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία να βοηθήσουμε τις αναπτυσσόμενες χώρες για να πετύχουν ιστορικές νίκες κατά της φτώχειας χρησιμοποιώντας μεθόδους που έχουν δοκιμασθεί και κρίνεται πετυχημένες, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος., υπογραμμίζοντας στη συνέχεια την αναγκαιότητα διάθεσης περισσοτέρων κονσυλίων στη Αφρική.

Όπως είπε ο κ. Μπους, η χώρα του έχει τριπλασιάσει την οικονομική τους βοήθεια προς την Αφρική κατά την διάρκεια της θητείας του και έχει αναλάβει και άλλες δεσμεύσεις. «Προτείνω», είπε, «τον διπλασιασμό της οικονομικής βοήθειας προς την Αφρική στο διάστημα 2004-2010, με κύριο στόχο τη δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αντικρούοντας τις κατηγορίες ότι αγνοεί τις ανάγκες της Αφρικής ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η καταπολέμηση της φτώχειας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση του. Όμως η συνολική ανθρωπιστική βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών, ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, είναι αρκετά μικρότερη από αυτή που χορηγούν άλλες αναπτυγμένες χώρες.


Πέμπτη 30 Ιουνίου 2005 - 17:28 (Ώρα Λονδίνου)

Νέος ποινικός κώδικας

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη εξέφρασε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος της ΕΕ, Όλι Ρεν

Μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση του κειμένου - πλαισίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θέτει τους όρους για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, η εθνοσυνέλευση της χώρας ενέκρινε τις τροποποιήσεις στο ευρωπαϊκά προσανατολισμένο νομοσχέδιο για το νέο ποινικό κώδικα.

Επί της ουσίας η τουρκική εθνοσυνέλευση παρέκαμψε το βέτο που άσκησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αχμέντ Νετσντέτ Σεζέρ, ο οποίος υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο παραβιάζει βασικές ισλαμικές αξίες.

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη εξέφρασε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος της ΕΕ, Όλι Ρεν. «Είναι μια σημαντική αλλαγή, η οποία ανοίγει το δρόμο για συνολική μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος της Τουρκίας. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η Τουρκία έχει ήδη προχωρήσει σε ευρείες και σημαντικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες, ωστόσο, οφείλει να θέσει σε εφαρμογή για να ενισχυθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Οι ευρωπαϊκές αξίες πρέπει να γίνουν τρόπος ζωής σε κάθε γωνιά της Τουρκίας, ώστε να μπορέσει η χώρα να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Φιλανδός επίτροπος.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ο κ. Ρεν είπε ότι δεν εθελοτυφλεί και γνωρίζει τη δυσαρέσκεια που εκφράζουν οι πολίτες πολλών χωρών της Ένωσης για τον ταχύ ή φαινομενικά ταχύ, όπως είπε, ρυθμό της διεύρυνσης. Υπογράμμισε ωστόσο ότι τα αρνητικά για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα αποτελέσματα στη Γαλλία και την Ολλανδία σχετίζονται περισσότερο με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και το αίσθημα ανασφάλειας και πολύ λιγότερο με το φόβο για το μέλλον. «Δε ευθύνεται ο Πολωνός υδραυλικός για την ανεργία στην κεντρική Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά στο BBC ο κ. Ρεν.

Ο βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας και σκιώδης υπουργός σε θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νάιτζελ Γουότερσον, σχολιάζοντας στην Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC τις επιπτώσεις μη ένταξης της Τουρκίας, είπε:

«Σίγουρα η Ελλάδα θα υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες, εάν βρεθεί απέναντι σε μια Τουρκία κλεισμένη στο καβούκι της. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα σήμερα στηρίζει την υποψηφιότητα της Τουρκίας και παρά το γεγονός ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδος - Τουρκίας, σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, είναι καλύτερες από ποτέ, οι εντάσεις υπάρχουν, όπως για παράδειγμα οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου. Και πιστεύω ότι η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί εάν η Τουρκία αισθανόταν παραγκωνισμένη», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ελληνοβρετανικής διακομματικής ομάδας βουλευτών, Νάιτζελ Γουότερσον.


Πέμπτη 30 Ιουνίου 2005 - 17:46 (Ώρα Λονδίνου)

Συνομιλίες Καραμανλή στη Ντάουνινγκ Στριτ

Δηλώσεις έκανε μετά τη συνάντησή του στη Ντάουνινγκ Στριτ ο Έλληνας πρωθυπουργός

Οι προτεραιότητες της εξαμηνιαίας βρετανικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που αρχίζει την 1η Ιουλίου, κυριάρχησαν στην ατζέντα των συνομιλιών του βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, και του Έλληνα ομολόγου του, Κώστα Καραμανλή το απόγευμα της Πέμπτης, στη Ντάουνιγκ Στριτ.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Καραμανλής, έκανε την ακόλουθη δήλωση έξω από την πρωθυπουργική κατοικία:

«Είχαμε μία πολύ χρήσιμη συνάντηση με τον Βρετανό Πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήσαμε ένα ευρύ φάσμα διεθνών, ευρωπαϊκών και διμερών θεμάτων. Τις συνομιλίες μας απασχόλησαν, κυρίως, οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Και πρόσθεσε: «Είχα τη ευκαιρία να εκθέσω στον κ. Μπλερ τις γνωστές απόψεις μας και τις προτάσεις μας για τις εξελίξεις αυτές. Και βέβαια να ακούσω τον κ. Μπλερ να παρουσιάζει τις προτεραιότητες της επικείμενης Βρετανικής Προεδρίας για αυτά τα θέματα, κυρίως για τη διαδικασία κύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης και τις δημοσιονομικές προοπτικές για την περίοδο 2007-2013».

«Συζητήσαμε, επίσης, για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα Δυτικά Βαλκάνια, με την Τουρκία και, φυσικά, το Κυπριακό. Ως προς τις διμερείς μας σχέσεις, επιβεβαιώσαμε με τον κ. Μπλερ ότι αυτές βρίσκονται σε άριστο επίπεδο» σημείωσε ο κ. Καραμανλής.


Πέμπτη 30 Ιουνίου 2005 - 15:24 (Ώρα Λονδίνου)

Δεν ψηφίζει ο Έβερτ

Για πρώτη φορά στην πολιτική του σταδιοδρομία, βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση, να εναντιωθεί σε νομοσχέδιο που καταθέτει η παράταξή του, είπε ο κ. Έβερτ

Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Επικρατείας του κυβερνώντος κόμματος κατάστησε στη βουλή σαφές ότι δεν θα ψηφίσει το άρθρο 59 του νομοσχεδίου για θέματα Κεφαλαιαγοράς, το οποίο ρυθμίζει την ένταξη των ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΙΚΑ.

Ο κ. Έβερτ υπογράμμισε ότι για να σωθούν οι κρατικές τράπεζες, Εμπορική και Αγροτική, θα μπορούσε να γίνει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τους, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προέκυπταν από τα ταμεία τους. «Αυτό θα μπορούσε να το σκεφτεί ένας απλός οικονομολόγος και απορώ πως δεν το σκέφτηκε το υπουργείο οικονομικών», είπε ο κ. Έβερτ.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή (10%) της γαλλικής "Κρεντί Αγκρικόλ" στην Εμπορική Τράπεζα, ο κ. Έβερτ αναρωτήθηκε εάν «τους Γάλλους θα τους πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Είπε τέλος ότι για πρώτη φορά στην πολιτική του σταδιοδρομία, βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση, να εναντιωθεί σε νομοσχέδιο που καταθέτει η παράταξή του.

Με αφορμή χθεσινές δηλώσεις του κ. Έβερτ, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, δήλωσε ότι προκύπτει από τους ισολογισμούς ότι η ίδια η Alpha Bank- και όχι οι Ορκωτοί Λογιστές- αναγνωρίζει πως έχει εκκρεμότητες στις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις και ότι αυτές θα αντιμετωπιστούν με την κατάληξη της συζήτησης για το ασφαλιστικό».

Δεν υπάρχει θέμα διακριτικής πληροφόρησης, αφού το θέμα ήταν γνωστό από τον περασμένο Σεπτέμβριο, είπε ο κ. Ρουσόπουλος, απαντώντας έτσι στις κατηγορίες του πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.


Πέμπτη 30 Ιουνίου 2005 - 16:17 (Ώρα Λονδίνου)

Δεν ψηφίζει ο Έβερτ

Για πρώτη φορά στην πολιτική του σταδιοδρομία, βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση, να εναντιωθεί σε νομοσχέδιο που καταθέτει η παράταξή του, είπε ο κ. Έβερτ

Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Επικρατείας του κυβερνώντος κόμματος κατάστησε στη βουλή σαφές ότι δεν θα ψηφίσει το άρθρο 59 του νομοσχεδίου για θέματα Κεφαλαιαγοράς, το οποίο ρυθμίζει την ένταξη των ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΙΚΑ.

Ο κ. Έβερτ υπογράμμισε ότι για να σωθούν οι κρατικές τράπεζες, Εμπορική και Αγροτική, θα μπορούσε να γίνει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τους, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προέκυπταν από τα ταμεία τους. «Αυτό θα μπορούσε να το σκεφτεί ένας απλός οικονομολόγος και απορώ πως δεν το σκέφτηκε το υπουργείο οικονομικών», είπε ο κ. Έβερτ.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή (10%) της γαλλικής "Κρεντί Αγκρικόλ" στην Εμπορική Τράπεζα, ο κ. Έβερτ αναρωτήθηκε εάν «τους Γάλλους θα τους πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Είπε τέλος ότι για πρώτη φορά στην πολιτική του σταδιοδρομία, βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση, να εναντιωθεί σε νομοσχέδιο που καταθέτει η παράταξή του.

Με αφορμή χθεσινές δηλώσεις του κ. Έβερτ, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, δήλωσε ότι προκύπτει από τους ισολογισμούς ότι η ίδια η Alpha Bank- και όχι οι Ορκωτοί Λογιστές- αναγνωρίζει πως έχει εκκρεμότητες στις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις και ότι αυτές θα αντιμετωπιστούν με την κατάληξη της συζήτησης για το ασφαλιστικό».

Δεν υπάρχει θέμα διακριτικής πληροφόρησης, αφού το θέμα ήταν γνωστό από τον περασμένο Σεπτέμβριο, είπε ο κ. Ρουσόπουλος, απαντώντας έτσι στις κατηγορίες του πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.


Πέμπτη 30 Ιουνίου 2005 - 16:39 (Ώρα Λονδίνου)

Δεν έχουν κριθεί πλαστά

«Δεν είχαν κριθεί πλαστά τα στοιχεία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ για τη γνησιότητα των εγγράφων, βάσει των οποίων έγινε από κυβερνητικής πλευράς λόγος για διακρίσεις εις βάρος αξιωματικών επί κυβέρνησης του σημερινού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δεν είχαν κριθεί πλαστά τα στοιχεία» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις καταγγελίες που έγιναν από τον πρωθυπουργό στη Βουλή για μεταθέσεις αξιωματικών το 1998, οι οποίες διαψεύστηκαν από το ΠΑΣΟΚ.

«Όχι, δεν είχαν κριθεί πλαστά τα στοιχεία. Στην αναφοράαναφέρεται με σαφήνεια ότι έγινε έρευνα. Οι άνθρωποι βεβαίως που εκλήθησαν δεν αποδέχθηκαν ότι είχαν την ευθύνη των εγγράφων. Και θα ήταν φυσιολογικό για τη δική τους καριέρα, όπως καταλαβαίνετε, να αποδεχθούν ότι δεν τα συνέταξαν οι ίδιοι. Ωστόσο, είναι στοιχεία που υφίστανται και τα γνωρίζουμε», τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος.

Την Τετάρτη το ΠΑΣΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα το πόρισμα του εισαγγελέα του Στρατοδικείου Αθηνών Δημήτρη Χασλαρίδη, ο οποίος εξέτασε την υπόθεση από το 1998 και έθεσε την υπόθεση στο αρχείο το 2000, κρίνοντας ότι τα «στοιχεία» δεν στοιχειοθετούν οποιοδήποτε έγκλημα και οι καταγγελίες δεν στηρίζονται στο νόμο.


Φόρουμ: Γάμοι ομοφυλοφίλων

Το ισπανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων και αναγνώρισε στα ζευγάρια ομοφυλοφίλων το δικαίωμα να υιοθετούν παιδιά.

Η Ισπανία γίνεται η τέταρτη χώρα στον κόσμο, μετά τον Καναδά, την Ολλανδία και το Βέλγιο, που αναγνωρίζει τέτοια δικαιώματα.

Πιστεύετε ότι υπάρχει και στην Ελλάδα ή την Κύπρο έδαφος για παρόμοια εξέλιξη;

Τι είδους παράμετροι πρέπει να συνυπολογιστούν στη λήψη μιας τέτοιας απόφασης (π.χ. κοινωνικές, θρησκευτικές, αλλά και ζητήματα περιουσιακά, ασφάλισης ή άλλα);

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

Δεν νομίζω. Οι Έλληνες είμαστε ακόμα αρκετά προκατειλημμένοι απέναντι στην ομοφυλοφιλία.

Δημήτρης Χρονόπουλος (Ελλάς)

Αναρωτιέμαι σαν ομοφυλόφιλος και πολίτης αυτής της χώρας γιατί η αναγνώριση δικαιωμάτων που για άλλους θεωρούνται δεδομένα, σε μία μερίδα πολιτών πρέπει να γίνουν συζητήσεις επι συζητήσεων με αφορισμούς και δαιμονοποιήσεις με επιχειρήματα όπως η καταστροφή του θεσμού της οικογένειας απο την αναγνώριση της πολιτικής ένωσης (δεν μιλάω για θρησκευτικό γάμο ακόμα σε μια χώρα σαν την Ελλάδα με τις όποιες αγκυλώσεις της) ομοφυλοφίλων.

Η αλήθεια είναι οτι ο κλασσικός θεσμός της οικογένειας που κυριάρχησε στην Ελλάδα τα τελευταία 200 χρόνια (γιατί πιο πριν ειναι γνωστό οτι υπήρχε ποικιλία στο γάμο ανάλογα με την περιοχή, τα ήθη και τα έθιμα κάθε τόπου) έχει προ πολλού καταργηθεί απο τους ίδιους τους ετεροφυλόφιλους, γεγονός που δύσκολα αμφισβητείται αν κοιτάξει κανείς τις στατιστικές που δείχνουν μία συνεχή πτώση στον αριθμό των πυρηνικών οικογενειών και την παράλληλη αύξηση σε άλλου τύπου οικογένειες όπως π.χ. οι μονογονεϊκές.

Το θέμα δεν είναι να στηρίξουμε τον ένα τύπο ή τον άλλο, αλλά να αναγνώρισουμε όλους τους τύπους οικογενειών και να τους στηρίξουμε εξίσου γιατί ούτως οι άλλως όλοι αποτελούν κύτταρα του ίδιου οργανισμού, της κοινωνίας μας. Ένα κράτος όταν θέλει να έχει και κοινωνική προέκταση δεν πρέπει να αποκλείει κανέναν και να αναγνωρίζει σε όλους τα ίδια δικαιώματα όπως ακριβώς και όλοι οι πολίτες αυτού του κράτους μοιράζονται τις ίδιες υποχρεώσεις απέναντί του και απέναντι στην κοινωνία.

(Δυστυχώς και μόνο το γεγονός οτι δεν αναφέρω σωστά στοιχεία είναι ένα σημείο που δείχνει το φόβο που έχει καλλιεργηθεί σε ανθρώπους με τον ίδιο σεξουαλικό προσανατολισμό, ένα φόβο που διέπει όλες τις εκφάνσεις της προσωπικής τους ζωής.Η αναγνώριση της πολιτικής ένωσης δεν λύνει ώς δια μαγείας το πρόβλημα της προκατάληψης που διακατέχει την ελληνική κοινωνία αλλά είναι ένα πρώτο βήμα στην αλλάγη συμπεριφοράς τουλάχιστον του επίσημου κράτους απέναντι σε πολίτες που τώρα θεωρούνται τρίτης κατηγορίας).

Βασίλης (Πάτρα, Ελλάς)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Πέμπτη 30 Ιουνίου 2005 - 15:47 (Ώρα Λονδίνου)

Βρέθηκαν Σινούκ και σοροί στο Αφγανιστάν

Το αμερικανικό Σινούκ με τους 20 επιβαίνοντες έπεσε στην επαρχία Κουνάρ στις 28 Ιουνίου

Αξιωματούχοι του αμερικανικού Στρατού στο Αφγανιστάν λένε πως βρήκαν 13 σορούς Αμερικανών στρατιωτών στη περιοχή όπου είχε πέσει ελικόπτερο Σινούκ τη περασμένη Τρίτη.

Σκοπός της αποστολής του Σινούκ ήταν η μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων στην επαρχία Κουνάρ, που βρίσκεται στο ανατολικό Αφγανιστάν κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.

Αν και εντοπίστηκαν τόσο το σημείο της πτώσης όσο και τα 13 πτώματα, 7 στρατιώτες που συμμετείχαν στην αποστολή εξακολουθούν να αγνοούνται.

Πηγές του αμερικανικού στρατού ισχυρίζονται πως υπάρχει ακόμη ελπίδα για τους 7 αγνοούμενους, και ότι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μερικοί να είναι ακόμη ζωντανοί.

Ο ανταποκριτής του BBC, Άντριου Νόρθ, που βρίσκεται στη κεντρική βάση του ανατολικού Αφγανιστάν, τονίζει ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο οι 7 στρατιώτες να βρίσκονται υπό καθεστώς ομηρίας από τους Ταλιμπάν.

Ένας άνθρωπος που ισχυρίζεται ότι είναι εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, μιλώντας στο BBC, υποστήριξε πως αυτοί κατέρριψαν το Σινούκ.

Ο ίδιος άνθρωπος είπε στο BBC ότι υπάρχει και σχετικό κινηματογραφικό υλικό που το αποδεικνύει.

Οι αμερικανικές αρχές λένε ότι εχθρικά πυρά χτύπησαν το ελικόπτερο, και πιθανότατα να ήταν αυτή η κύρια αιτία της πτώσης του Σινούκ, χωρίς όμως να το επιβεβαιώνουν.

Ο κυβερνήτης του Κουνάρ, Ασαντουλάχ Γουάφα είπε στο BBC, ότι το ελικότερο καταρρίφθηκε από πύραυλο.

Είπε ότι η επίθεση ήταν το έργο καλοπληρωμένων και πλήρως εφοδιασμένων μαχητών που είχαν εισέλθει στο Αφγανιστάν με σκοπό να προκαλέσουν το χάος λίγο πριν τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του κυβερνήτη συνέλαβαν δύο μαχητές οι οποίοι παρίσταναν τους εικονολήπτες.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει μία σειρά από στρατιωτικές επιχειρήσεις στο ανατολικό Αφγανιστάν εναντίον των Ταλιμπάν, της Αλ Κάιντα και όσων διαφωνούν με τη κυβέρνηση της Καμπούλ.

Εάν επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί ότι το Σινούκ κατερρίφθη, θα είναι το πρώτο Αμερικανικό ελικόπτερο στο Αφγανιστάν που έπεσε λόγω εχθρικών πυρών.

Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις κατέφθασαν στο σημείο όπου έπεσε το Σινούκ αργά τη Τετάρτη το απόγευμα επειδή η περιοχή ήταν δυσπρόσιτη και επικρατούσαν καιρικές συνθήκες που δε βοηθούσαν στη προσπάθεια εντοπισμού του ελικοπτέρου.


Πέμπτη 30 Ιουνίου 2005 - 06:26 (Ώρα Λονδίνου)

Ένα «φιλί ζωής» για την Αμμόχωστο

Συνέντευξη στη Λένα Χουρμούζη

Η πόλη παραμένει «νεκρή» εδώ και τριάντα χρόνια

H επιστροφή του επί 31 χρόνια περιφραγμένου με συρματοπλέγματα κομματιού γης της Αμμοχώστου, που βρίσκεται υπό τον αποκλειστικό έλεγχο του τουρκικού στρατού, είναι το βασικό αίτημα του Γιαννάκη Σκορδή, του εξόριστου, εδώ και δυόμισι χρόνια δημάρχου της Αμμοχώστου. Η Αμμόχωστος έχει πολλές φορές χαρακτηριστεί ως μια «πόλη - φάντασμα» αλλά ο κ. Σκορδής εμμένει στην άποψη ότι τα κτίρια δεν κάνουν τις πόλεις.

«Καταρχήν, η πόλη δεν είναι μόνο τα σπίτια, οι δρόμοι και οι πέτρες είναι οι άνθρωποι κυρίως. Και οι άνθρωποι της Αμμοχώστου υπάρχουν κι ας είναι διασκορπισμένοι σε ολόκληρη την Κύπρο και το εξωτερικό. Με αυτούς ανθρώπους είναι που έχουμε σχέση και στην πραγματικότητα υπηρετούμε. Αυτό είναι το αντικείμενο για την ύπαρξη του δήμου».

Ο δήμαρχος της Αμμοχώστου πιστεύει ότι εκ νέου συμβίωση των δύο κοινοτήτων και προς όφελος ιδίως της τουρκοκυπριακής πλευράς.

«Είναι σαφές ότι ούτε οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι είναι ικανοποιημένοι από την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στο νησί και ακόμα περισσότερο οι Αμμοχωστιανοί Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι βλέπουν δίπλα από τα σπίτια τους μια περιοχή, η οποία είναι κλειστή εδώ και 31 χρόνια. Όπως λέμε το μόνο που μπορεί κανείς να περιμένει από αυτό το κομμάτι είναι να βγουν φίδια και ποντίκια. Είναι το ίδιο σαν κάποιος να κατοικεί ή να έχει το σπίτι του δίπλα από ένα νεκροταφείο, ίσως να είναι και χειρότερα από ένα νεκροταφείο, διότι εκεί τουλάχιστον υπάρχουν τα καντήλια, τα οποία ανάβουν ενώ στην περίπτωση τούτη ούτε καν φωτισμός δεν υπάρχει.

Αεροφωτογραφία της Αμμοχώστου από τα αρχεία του εξόριστου Δήμου

»Έχουμε επαφές με τους Τουρκοκύπριους της Αμμοχώστου, διότι αναγνωρίζουμε την πιθανότητα ότι με την οποιαδήποτε λύση στο Κυπριακό ένα κομμάτι της Αμμοχώστου θα διοικείται από Ελληνοκύπριους και ένα άλλο από Τουρκοκύπριους. Αυτό μπορεί να ακούγεται κάπως παράδοξο και κάπως παράλογο ότι μια πόλη προορίζεται να γίνει μια μοιρασμένη πόλη σε κάποια στιγμή. Όμως εμείς δε θέλουμε να τη φανταζόμαστε σα μοιρασμένη πόλη και για αυτό αρχίσαμε αυτές τις επαφές με τους Τουρκοκύπριους για να σκεφτούμε από την αρχή πώς μπορούμε να λειτουργήσουμε μελλοντικά μαζί έτσι που να μη χωρίζει οποιαδήποτε γραμμή τους ανθρώπους μεταξύ τους, όπως δεν μπορεί ένας δρόμος να χωρίσει στα δύο το έγκλημα ή την ευτυχία».

Τέλος ρωτήσαμε τον κ. Σκορδή εάν θα συμμετείχε σε μια εκλογική διαδικασία με αντίπαλο έναν Τουρκοκύπριο υποψήφιος και πώς θα αισθανόταν σε περίπτωση που θα έχανε τη μάχη.

«Μια εκλογική αναμέτρηση μέσα στα πλαίσια μιας επιλυμένης κατάστασης στο Κυπριακό πρόβλημα, εάν αυτό προνοούσε το σύνταγμα, οπωσδήποτε δε θα με ενοχλούσε καθόλου με την έννοια ότι εγώ πιστεύω στην ισότητα των ανθρώπων και στην ισότητα των λαών. Δεν μπορούμε να θεωρούμε κάποια πράγματα δεδομένα για κάποιους και για κάποιους άλλους όχι. Όπως εμείς σήμερα απαιτούμε τα ανθρώπινα μας δικαιώματα και λέμε ότι καταπατούνται με την ίδια έννοια δε θέλουμε ούτε κι εμείς να καταπατήσουμε κανενός τα δικαιώματα. Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να δοθούν οι ίδιες δυνατότητες στους Ελληνοκύπριους και στους Τουρκοκύπριους μέσα στην πατρίδα τους. Η πατρίδα είναι μία, η Κύπρος. Θα πρέπει να μπορούν να επιδιώξουν οποιοδήποτε αξίωμα και να βοηθήσουν στην πρόοδο της χώρας τους».


Δευτέρα 27 Ιουνίου 2005 - 15:55 (Ώρα Λονδίνου)

Ποδοσφαιρικές κόντρες «αιωνίων αντιπάλων»

Βραζιλία - Αργεντινή, οι εθνικές ομάδες με τους περισσότερους φίλους ανά τον κόσμο

Η ποδοσφαιρική αντιπαλότητα που περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εξάπτει τη φαντασία και κεντρίζει το ενδιαφέρον της διεθνούς φίλαθλης γνώμης είναι αναμφισβήτητα αυτή μεταξύ της Βραζιλίας και της Αργεντινής (τυχαία η σειρά των ονομάτων).

Η κόντρα μεταξύ της «σελεσάο» και των «μπιανκοσελέστε» για τα πρωτεία στο λατινοαμερικανικό ποδόσφαιρο και συνεπακόλουθα κατά πολλούς και στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο- κορυφώθηκαν την τρέχουσα εβδομάδα όχι σε ένα, όχι σε δύο, αλλά σε τρία μέτωπα.

Την Τρίτη στην Ολλανδία, οι δύο εθνικές ομάδες νέων αναμετρήθηκαν στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Νέων και η Αργεντινή νίκησε 2-1.

Το βράδυ της Τετάρτης η μάχη μεταφέρθηκε σε επίπεδο συλλόγων, καθώς η Ρίβερ Πλέιτ απέτυχε να ανατρέψει το σε βάρος της 2-0 απέναντι στη Σάο Πάουλο, με στόχο ένα εισιτήριο για τον τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες.

Μάλιστα οι «Παουλίστας» νίκησαν τους Αργεντίνους με 3-2 εκτός έδρας.

Ενδιάμεσα, οι φίλοι του ποδοσφαίρου ανά τον κόσμο είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν «τον τελικό των τελικών».

Αργεντινή και Βραζιλία διασταύρωσαν τα ξίφη τους στον τελικό του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών, στη Φρανκφούρτη, όπου οι «Καριόκας» επικράτησαν άνετα με 4-1.

Πόλεμος σε φόντο λάτιν;

Ωστόσο, πολλοί εκφράζουν ανησυχίες για το χαρακτήρα της παραδοσιακής ποδοσφαιρικής αντιπαράθεσης.

Οι ανησυχίες αυτές προκύπτουν από τα πρόσφατα περιστατικά βίας σε ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις μεταξύ εκπροσώπων των δύο χωρών.

Ο πρώτος αγώνας της ημιτελικής φάσης του Κόπα Λιμπερταδόρες αμαυρώθηκε από τα εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ των οπαδών της γηπεδούχου Σάο Πάουλο, της φιλοξενούμενης Ρίβερ και της αστυνομίας.

Παράλληλα, ο προπονητής των φιλοξενούμενων ούτε λίγο ούτε πολύ λιθοβολήθηκε από τους Βραζιλιάνους οπαδούς.

Οι προθέσεις των φίλων των ερυθρόλευκων του Μπουένος Άιρες δεν αποτελούν το καλύτερο εχέγγυο για την ομαλή διεξαγωγή του επαναληπτικού.

Στα τέλη του 2003, στο πλαίσιο του Κυπέλλου Νοτίου Αμερικής, οι δύο ομάδες είχαν ξαναβρεθεί αντίπαλες.

Ο αγώνας έφτασε στη διαδικασία των πέναλτι, αλλά ο τότε αρχισκόρερ της Σάο Πάουλο, Λουίς Φαμπιάνο δεν είχε δικαίωμα να εκτελέσει το πέναλτι που λογικά θα του αναλογούσε.

Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε αποβληθεί για την κλωτσιά σε στιλ κουνγκ-φου σε βάρος ενός αντιπάλου του.

Εγκαταλείποντας τον αγωνιστικό χώρο φώναζε ότι προτιμά να χτυπήσει έναν Αργεντινό, παρά να εκτελέσει ένα πέναλτι.

Στις αρχές του 2005, οι βραζιλιάνικες αρχές συνέλαβαν(!) τον αμυντικό της αργεντίνικης Κίλμες, Ντε Σάμπατο, ο οποίος «στόλισε» με ουκ ολίγους υβριστικούς χαρακτηρισμούς ρατσιστικού περιεχομένου τον επιθετικό της Σάο Πάουλο (και πάλι), Γκραφίτε.

Ωστόσο, η κατάσταση της σχέσης μεταξύ των δύο χωρών εκτός γηπέδων απέχει πολύ από μια εμπόλεμη κατάσταση.

Η μέση αστική τάξη των Αργεντινών επισκέπτεται συχνά τη Βραζιλία για τις ηλιόλουστες παραλίες και την τροπική ατμόσφαιρα, ενώ η αντίστοιχη βραζιλιάνικη θαυμάζει από κοντά την ασφάλεια και τον ευρωπαϊκό εκ των καλών αέρηδων του Μπουένος Άιρες.

Τις σχέσεις των δύο χωρών δε σκιάζει καμιά στρατιωτική αντιπαράθεση, ενώ οι αριστεροί ηγέτες τους ακολουθούν παρόμοιες πολιτικές στον οικονομικό τομέα.

Ο πόλεμος, λοιπόν, περιορίζεται στο ποδόσφαιρο, αν και όποιος ρωτήσει τους δύο λαούς θα ακούσει ότι για αυτούς ο συγκεκριμένος πόλεμος δεν είναι καθόλου λιγότερο σημαντικός.


Πέμπτη 30 Ιουνίου 2005 - 14:03 (Ώρα Λονδίνου)

Τους χόρεψαν... σάμπα

Ο Αντριάνο αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στη διοργάνωση με πέντε τέρματα

Την κυριαρχία της στο ποδοσφαιρικό στερέωμα επιβεβαίωσε η εθνική Βραζιλίας μετατρέποντας σε περίπατο τον τελικό του κυπέλλου Συνομοσπονδιών εναντίον της αιώνιας αντιπάλου της Αργεντινής, που διεξήχθη στη Φρανκφούρτη το βράδυ της Τετάρτης.

Η ομάδα του Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα συνέτριψε με 4-1 τη «Μπιάνκοσελέστε» και κατέκτησε τον δεύτερο τίτλο της στη διοργάνωση, μετά το 1997 στη Σαουδική Αραβία.

Παράσταση με μία πρωταγωνίστρια

Η Βραζιλία μπήκε πολύ δυνατά και αποφασιστικά στο παιγνίδι και κατάφερε να προηγηθεί με 2-0 από το 16ο λεπτό.

Οι «Καριόκας» άνοιξαν το σκορ στο 11΄με τον παίκτη αποκάλυψη του τουρνουά, Αντριάνο. Ο υψηλόσωμος φορ με ένα σουτ κεραυνό έξω από την περιοχή, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Λουξ.

Πέντε λεπτά αργότερα η «Σελεσάο» διπλασίασε τα τέρματά της, όταν ο Κακά σούταρε έξω από την περιοχή και έστειλε για δεύτερη φορά την μπάλα στα δίχτυα του Αργεντινού πορτιέρο.

Σε όλη τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου η Αργεντινή προσπαθούσε να πραγματοποιήσει επιθέσεις για να αντιδράσει αλλά οι στυλοβάτες της βραζιλιάνικης άμυνας Λούσιο και Σισίνιο «διάβαζαν» άψογα τις φάσεις και κατάφερναν όχι μόνο να αποκρούουν αλλά και να δημιουργούν φαρμακερές αντεπιθέσεις για τους συμπαίκτες τους.

Στην επανάληψη, δεν άλλαξε τίποτα. Η Αργεντινή έδινε εικόνα ασύνδετης ομάδας και οι Βραζιλιάνοι έδιναν μαθήματα ποδοσφαίρου, χάνοντας ευκαιρίες για να ανεβάσει το σκορ σε πολύ μεγάλα ύψη.

Στο 47 ο Ροναλντίνιο έκανε το 3-0, με προβολή μέσα από την περιοχή, ενώ στο 63ο λεπτό ο Αντριάνο και πάλι, με κεφαλιά, πέτυχε το δεύτερο προσωπικό του γκολ και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με πέντε τέρματα.

Οι Αργεντινοί προσπάθησαν με αλλαγές (Αϊμάρ και Τέβεζ) να πετύχουν το γκολ της τιμής, κάτι που πέτυχαν στο 65΄με κεφαλιά του Πάμπλο Αϊμάρ μετά από σέντρα του Ντελγκάντο.

Ξέφρενοι πανηγυρισμοί ακολούθησαν τη σαρωτική νίκη

Νικήτρια η Γερμανία στον μικρό τελικό

Στο μικρό τελικό της διοργάνωσης η εθνική Γερμανίας επεβλήθη 4-3 του Μεξικού με έξοχη εκτέλεση φάουλ του αρχηγού της, Μάικλ Μπάλακ, στο έβδομο λεπτό της παράτασης.

Στη κανονική διάρκεια του αγώνα η Γερμανία προηγήθηκε τρεις φορές με τέρματα των Ποντόλσκι, Σβαινστάιγκερ και Χουθ, για να ισοφαρίσει το Μεξικό με δύο γκολ του Μποργκέτι και ένα του Φονσέκα.


Πέμπτη 30 Ιουνίου 2005 - 11:56 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Γάμοι ομοφυλοφίλων

Το ισπανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων και αναγνώρισε στα ζευγάρια ομοφυλοφίλων το δικαίωμα να υιοθετούν παιδιά.

Η Ισπανία γίνεται η τέταρτη χώρα στον κόσμο, μετά τον Καναδά, την Ολλανδία και το Βέλγιο, που αναγνωρίζει τέτοια δικαιώματα.

Πιστεύετε ότι υπάρχει και στην Ελλάδα ή την Κύπρο έδαφος για παρόμοια εξέλιξη;

Τι είδους παράμετροι πρέπει να συνυπολογιστούν στη λήψη μιας τέτοιας απόφασης (π.χ. κοινωνικές, θρησκευτικές, αλλά και ζητήματα περιουσιακά, ασφάλισης ή άλλα);

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Πέμπτη 30 Ιουνίου 2005 - 08:41 (Ώρα Λονδίνου)

Συμπολιτευτικά πυρά

Ελληνικός Τύπος του Σαββάτου

Οι καταγγελίες του πρώην προέδρου της ΝΔ, Μιλτιάδη Έβερτ, κατά του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Αλογοσκούφη, με αφορμή τις ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό των τραπεζικών αποτελεί το βασικό θέμα στον ελληνικό Τύπο της Πέμπτης.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Να τραβήξει αυτιά ο Καραμανλής. Ύποπτα παιχνίδια από τον "Μπουλντόζα".

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): Ως εδώ κύριε Έβερτ! Κυβερνητικό ξέσπασμα για τη νέα παρέμβαση του πρ. προέδρου.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Δίλημμα με τον Έβερτ. Σήμερα η κρίσιμη ημέρα στη Βουλή για το Ασφαλιστικό.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Άλλοθι Έβερτ στο ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Ρουκέτες κατά Έβερτ. Ξέσπασμα Αλογοσκούφη.

Η ΑΥΓΗ: Η κοινή δράση της αριστεράς έφερε τη νίκη στη Γαλλία. Εκδήλωση χθες του ΣΥΡΙΖΑ για το "όχι" στο Ευρωσύνταγμα.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Γιατί βγήκε στο κλαρί ο Έβερτ. Οργή στο Μαξίμου για την ιδιότυπη αντιπολίτευση του τέως προέδρου.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Βαριές κατηγορίες ανταλλάσσουν Έβερτ - Αλογοσκούφης. Το Ασφαλιστικό των τραπεζών επιδρά διαλυτικά στη Νέα Δημοκρατία.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πού το πάει ο κ. Έβερτ; Προβληματισμός για τις επιθέσεις του πρώην προέδρου στην κυβέρνηση.

ΕΘΝΟΣ: Πλαστά στοιχεία στη Βουλή από τον πρωθυπουργό. Έκθετος ο Κ. Καραμανλής για τις δήθεν διώξεις "δεξιών" αξιωματικών.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Έβερτ σκληραίνει την αντιπολίτευσή του στην... συμπολίτευση. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ κατηγορεί τον υπουργό Οικονομίας για προσυνεννόηση με ιδιωτικές τράπεζες πριν κατατεθεί η ρύθμιση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αναταραχή στην κυβέρνηση. Από τη νέα (αιφνίδια) ένταση στις σχέσεις Έβερτ - Αλογοσκούφη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Φυσικά... πέφτουν οι βάσεις. Πανελλαδικές: Τι δείχνουν τα στατιστικά των βαθμών στα γραπτά.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Μπουλντόζα" τραντάζει την κυβέρνηση. Ηθικό θέμα εγείρει ο Έβερτ για επιλεκτική πληροφόρηση προς τράπεζα.

ΕΣΤΙΑ: Μόνη λύσις για την οικονομία: Αναδιάρθρωσις με γνώμονα την ανταγωνιστικότητα.

ESPRESSO: Ντύνεται γαμπρός ο Γκάλης ο θεός. Τρίποντο στην καρδιά του από γνωστή τηλεπαρουσιάστρια.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Προς ρήξη οι σχέσεις κυβέρνησης με Έβερτ. Μετά τις "παρεμβάσεις" του στο ασφαλιστικό τραπεζών.

Ο ΛΟΓΟΣ: "Καθησυχάζει" η κυβέρνηση για ασφαλιστικό. Υπουργείο Οικονομίας: Δεν τίθεται θέμα ορίων ή συντάξεων.

ΤΑ ΝΕΑ: Λασπόλουτρο κορυφαίων στη ΝΔ. Αλληλοκατηγορίες για διαπλοκή με τραπεζίτες.

Η ΝΙΚΗ: Στην ποδιά των τραπεζιτών "σφάζονται" Έβερτ - Αλογοσκούφης.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ετήσια κέρδη έως 50.000 ευρώ ανά τραπεζοϋπάλληλο. Στη... φτώχεια οι τραπεζίτες.

TRAFFIC NEWS: Πετάνε στο δρόμο γιο εκατομμυριούχου παρουσιαστή. Αγωγή εξώσεως για τα χρωστούμενα. Τον κατήγγειλαν στο Υγειονομικό. Έβαζε το ενοίκιο όποτε και όσο είχε.

Η ΧΩΡΑ: Μονομαχία Έβερτ - Αλογοσκούφη. Αλυσιδωτές εκρήξεις στην κυβέρνηση.

City Press: Ξαφνικά, όλοι εναντίον όλων.

METRO: Ξέσπασμα κατά Έβερτ. Σκληρή κριτική Αλογοσκούφη κατά του πρώην προέδρου της ΝΔ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Βάσεις: πού πέφτουν, πού ανεβαίνουν. Τα συμπεράσματα από τα στοιχεία του υπ. Παιδείας.

ΕΓΝΑΤΙΑ: «Ανεξέλεγκτα» ξενοδοχεία. Λόγω έλλειψης προσωπικού ο ΕΟΤ "τσέκαρε" μόνο 150 από τα 1.100 ξενοδοχεία στην Κ. Μακεδονία.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Παρά τις επίσημες διαψεύσεις οραματίζονται ελληνικά εδάφη οι Σκοπιανοί. Σκληρή απάντηση του Έλληνα εκπροσώπου του ΥΠΕΞ.

Ασφαλιστικό τραπεζών - Μιλτιάδης Έβερτ

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι «μετωπική σύγκρουση Έβερτ- Αλογοσκούφη με αφορμή το Ασφαλιστικό των τραπεζών που ψηφίζεται σήμερα, προκαλεί νευρική κρίση στην κυβέρνηση. Ο τέως πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον υπ. Οικονομίας ότι ευνοεί την "Άλφα". Εκείνος απαντά ότι όλες οι τράπεζες γνώριζαν τη ρύθμιση και απέδωσε στον Μ. Έβερτ εμπάθεια "γιατί δεν έγινε πρωθυπουργός και ο γαμπρός του, Π. Δούκας υπουργός».

Η ΧΩΡΑ εκτιμά ότι «στα άκρα η κόντρα του πρώην προέδρου της ΝΔ με τον υπουργό Οικονομίας. Βολές εκατέρωθεν για "σχέσεις υπαλληλίας" με τράπεζες. Σε βαρύ κλίμα σήμερα η ψήφιση για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων».

Η ΝΙΚΗ ισχυρίζεται ότι «χαρακτηριστικά πολιτικής κρίσης προσδίδει στους κόλπους της κυβερνώσας παράταξης η ανταλλαγή αιχμηρών βολών μεταξύ υπουργού Οικονομίας και τέως προέδρου της ΝΔ για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων , με αφορμή τις προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για τη διευθέτηση του ασφαλιστικού προβλήματος των τραπεζών».

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι «λούζονται στη ...λάσπη οι κορυφαίο της ΝΔ με αφορμή τη ρύθμιση για το Ασφαλιστικό των τραπεζών. Βαρύτατους υπαινιγμούς για εξυπηρέτηση συμφερόντων αντάλλαξαν οι κκ Έβερτ και Αλογοσκούφης στη χειρότερη κρίση που ταλανίζει την κυβέρνηση».

Σύμφωνα με την TRAFFIC NEWS «προς εκτόνωση βαίνει η αντιπαράθεση που ξέσπασε με αφορμή την τροπολογία Έβερτ για το ασφαλιστικό, καθώς η κυβέρνηση εκτιμά ότι κατάφερε να "λυγίσει" την αντίσταση του τέως προέδρου».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) σημειώνει ότι «το ερώτημα αν η Alpha Bank γνώριζε τέσσερις μήνες πριν για τη ρύθμιση της κυβέρνησης σχετικά με το ασφαλιστικό των τραπεζών, έθεσε χθες ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Έβερτ προκαλώντας τον εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού σύμφωνα με την κυβέρνηση από τον περασμένο Σεπτέμβριο, που έχει ξεκινήσει ο διάλογος, όλες οι τράπεζες γνώριζαν τις προθέσεις της κυβέρνησης».

Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι «στο κλαρί βγαίνει ο Μιλτιάδης Έβερτ προκαλώντας την έντονη δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου. Ο τέως πρόεδρος της ΝΔ με αφορμή την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την επίλυση του ασφαλιστικού των τραπεζών κατά τις τελευταίες ημέρες ασκεί συστηματική και σχεδόν δομική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του κόμματός του. Επικρίνει την κυβέρνηση στην οποία πριν από λίγες ημέρες έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης. Ο κ. Έβερτ με την στάση του προκαλεί πονοκεφάλους στους συνεργάτες του κ. Καραμανλή».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι «ο Μιλτιάδης Έβερτ προέβη χθες σε μία αποκάλυψη, η οποία συντάραξε την κυβέρνηση και οδήγησε τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη σε απώλεια ψυχραιμίας . Ο τέως υπουργός της ΝΔ έφερε στη δημοσιότητα στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι συγκεκριμένη τράπεζα γνώριζε τα κυβερνητικά σχέδια από μηνών και είχε κάνει αναφορές στον ισολογισμό της γι αυτά. Οι άλλες τράπεζες δεν γνώριζαν τίποτα. Οι αποκαλύψεις εξέθεσαν τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος απάντησε μα ανοίκειο τρόπο στον Μιλτ. Έβερτ, χαρακτηρίζοντας αθλιότητα τη γραπτή δήλωση του τέως προέδρου της ΝΔ».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι «σκληραίνει ακόμα περισσότερο τη στάση του ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Έβερτ αναφορικά με το φλέγον ζήτημα του ασφαλιστικού των τραπεζών. Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Έβερτ διερωτάται με τι στοιχεία προεξοφλεί ιδιωτική τράπεζα στον ισολογισμό της τον περασμένο Φεβρουάριο, πως θα πραγματοποιηθεί η ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία, κατηγορώντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη για προσυνεννόηση με ιδιωτικές τράπεζες πριν καταθέσει τη ρύθμιση για το ασφαλιστικό των τραπεζών».

Κατά την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ «βαρύ κλίμα επικρατεί στην κυβέρνηση για τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Μιλτιάδη Έβερτ, μετά την πρωτοβουλία που πήρε χθες να εμφανίσει τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη ότι κάνει υπόγεια ενημέρωση σε ιδιωτική τράπεζα. Από το υπουργείο Οικονομίας τον κατηγορούσαν χθες για "συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ" μία μάλιστα ημέρα μετά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή»

Η METRO γράφει ότι «ην έκρηξη του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη με τη συγκατάθεση του Μεγάρου Μαξίμου προκάλεσε η χθεσινή νέα δήλωση του Μιλτιάδη Έβερτ η οποία άφησε υπόνοιες για επιλεκτική ενημέρωση από την κυβερνητική πλευρά προς την Alpha Bank σχετικά με τις προθέσεις της για τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι «την πολιτική απομόνωση του κ. Μιλτιάδη Έβερτ θεωρεί σκόπιμη πλέον η κυβέρνηση κρίνοντας ότι ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ υπερέβη τα εσκαμμένα με τη χθεσινή επίθεσή του κατά του υπουργού Οικονομίας κ. Γιώργου Αλογοσκούφη, με την οποία κλιμάκωσε την εσωτερική αντιπολίτευση που ασκεί στο μείζον θέμα του ασφαλιστικού των τραπεζών. Ο κ. Έβερτ επικαλούμενος τον ισολογισμό της Alpha Bank ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση είχε ενημερώσει τη συγκεκριμένη τράπεζα για τις προθέσεις της τέσσερις μήνες προ της κατάθεσής της ρύθμισης στη Βουλή».

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ ισχυρίζεται ότι «άγνωστο παραμένει αν ο πρώην πρόεδρος εμμείνει στην τροπολογία του και συνεχίσει να προσφέρει σωσίβιο στο ΠΑΣΟΚ, που δεν έχει συγκεκριμένη πρόταση γι αυτό το σοβαρό ζήτημα. Εκνευρισμός στην κυβέρνηση με τη νέα παρέμβαση του Μιλτιάδη Έβερτ, ο οποίος άφησε αιχμές για εσωτερική πληροφόρηση σε ιδιωτική τράπεζα για τη νομοθετική ρύθμιση του ασφαλιστικού των τραπεζοϋπαλλήλων».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει ότι «έκπληξη και ερωτήματα προκαλεί στα στελέχη της κυβέρνησης η νέα απρόκλητη επίθεση του πρώην προέδρου της ΝΔ Μ. Έβερτ εναντίον του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη. Η επιλεκτική επίθεση του κ. Έβερτ γίνεται λίγο καιρό μετά από ανάλογη επίθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ.Α. Παπανδρέου εναντίον του υπουργού Οικονομίας και τη γνωστή απάντηση του πρωθυπουργού ότι η οικονομική πολιτική αφορά συλλογικά την κυβέρνηση και τον ίδιο προσωπικά. Αλλά ούτε αυτό ούτε η επισήμανση του πρωθυπουργού ότι το θέμα του ασφαλιστικού των τραπεζών είναι μια "μείζων πολιτική επιλογή" της κυβέρνησης λαμβάνονται υπόψη από τον κ. Έβερτ. Και τα ερωτήματα που προκύπτουν από η στάση αυτή του πρώην προέδρου της ΝΔ είναι πολλά».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ τονίζει ότι «σκληρή ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη στη νέα "βόμβα" του Μιλτιάδη Έβερτ. "Όλες οι τράπεζες είχαν ενημερωθεί για τις νέες ρυθμίσεις και όχι μόνο η Alpha Bank" είπε».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι «οργή προκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου και στην κυβέρνηση η νέα παρέμβαση του πρώην προέδρου της ΝΔ κ. Μ. Έβερτ και οι έμμεσες αιχμές περί επιλεκτικής ενημέρωσης της Τράπεζας Πίστεως σχετικά με τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό».

Σύμφωνα με την ESPRESSO «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στις σχέσεις του με το Μαξίμου ήταν η χθεσινή ανακοίνωση του πρώην προέδρου της ΝΔ Μιλτιάδη Έβερτ, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς μίλησε για "υπόγειες διαδρομές και σχέσεις του υπουργού Οικονομικών με ιδιωτική τράπεζα" μια ημέρα μετά τη συζήτηση στη Βουλή όπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για συμβιβασμό με τα διαπλεκόμενα».

ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι «σε σοβαρό εσωκομματικό πρόβλημα , με διαλυτικές επιδράσεις για τη ΝΔ εξελίσσεται το Ασφαλιστικό των τραπεζών. Χθες η σύγκρουση μεταξύ του κ. Μ. Έβερτ και του κ. Γ. Αλογοσκούφη υπήρξε σφοδρότατη με εκατέρωθεν προσωπικές επιθέσεις και βαριές κατηγορίες. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ σε γραπτή δήλωσή του διερωτάται γιατί η Alpha Bank στον ισολογισμό της του 2004 που δημοσιοποιήθηκε τον Φεβρουάριο, δεν έγραψε τις υποχρεώσεις της προς τα ασφαλιστικά ταμεία, υπονοώντας έτσι ότι γνώριζε για τις ρυθμίσεις. Ο υπουργός Οικονομίας απάντησε ότι το ίδιο έγινε για όλες τις τράπεζες και ότι δεν υπήρξε επιλεκτική ενημέρωση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλυψε πλήρως τον κ. Αλογοσκούφη χωρίς όμως να αφήσει τον παραμικρό υπαινιγμό για τον κ. Έβερτ».

Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά ότι «ουδέποτε αναφέρθηκε ή υπονοήθηκε από τον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, Γιώργο Αλογοσκούφη ότι θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ή θα μειωθούν οι συντάξεις, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Ειδικότερα, με αφορμή τα χθεσινά δημοσιεύματα σχετικά με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και το ύψος των συντάξεων, από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών τονίζονται τα ακόλουθα: "Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης ουδέποτε είπε ή υπονόησε ότι θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ή θα μειωθούν οι συντάξεις. Αντίθετα, σε σχετική ερώτηση που του ετέθη, ήταν σαφής ως προς την πρόθεση της κυβέρνησης για την τήρηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων, αλλά και για την ανάγκη να υπάρξει εθνικός διάλογος μακράς πνοής για το ασφαλιστικό».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ισχυρίζεται ότι «καθαρά κέρδη δεκάδων χιλιάδων ευρώ ανά εργαζόμενο τσεπώνουν κάθε χρόνο οι τραπεζίτες στη χώρα, όπως αποδεικνύεται ακόμα και από τα επίσημα στοιχεία των ισολογισμών τους. Καταρρίπτοντας κάθε μύθο, που όλο αυτό το διάστημα λανσάρεται από τους κυβερνώντες και αποβλέπει στο διαχωρισμό των εργαζομένων σε "ρετιρέ" και "υπόγεια" και στην καλλιέργεια κλίματος αντιπαράθεσης ανάμεσα σε τμήματα της εργατικής τάξης, τα στοιχεία δείχνουν ότι κατά μέσο όρο τα ετήσια, επίσημα και καθαρά κέρδη των τραπεζών ανά τραπεζοϋπάλληλο, ξεπερνούν τις 31.000 ευρώ».

Η City Press γράφει «Μιλτιάδης Έβερτ: Συγκεκριμένη ιδιωτική τράπεζα είχε προεξοφλήσει στον προϋπολογισμό της τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις. Γιώργος Αλογοσκούφης: Απαράδεκτες οι κινήσεις Έβερτ, οφείλονται σε προσωπικούς υπολογισμούς. Γιώργος Φλωρίδης: Έδειξε την οικογένεια Καραμανλή στο θέμα του Χρηματιστηρίου και των εξωχώριων εταιρειών. Προβλέπεται συνέχεια στην κόντρα Καραμανλή-Παπανδρέου για το ποιος εξυπηρετεί τη λεγόμενη διαπλοκή. Μεθόδους τεχνητής πόλωσης χρησιμοποιούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αποφεύγοντας να μπουν στην ουσία των θεμάτων».

Κώστας Καραμανλής

Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι «τα "ντοκουμέντα" διώξεων αξιωματικών επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, τα οποία ανέσυρε από δημοσιεύματα του 1998 και επέσεισε κατά την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή ο πρωθυπουργός, ήταν... άνθρακες με σφραγίδα εισαγγελέα-στρατοδίκη. Το σχετικό πόρισμα που εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2000 καταρρίπτει ως κατασκευασμένο το "κατηγορητήριο" του Κ. Καραμανλή».

Ελληνική Οικονομία

Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι «η μόνη λύσις του προβλήματος είναι η αναδιάρθρωσις της ελληνικής οικονομίας με γνώμονα την ανταγωνιστικότητα. Αντί το κράτος να συντηρή κλάδους που δεν αντέχουν στον διεθνή ανταγωνισμό, οφείλει να στρέψη το ενδιαφέρον του στους κλάδους εκείνους που έχουν μέλλον και μπορούν να καταστούν ανταγωνιστικοί. Λίγες χώρες του κόσμου διαθέτουν λχ το κλίμα, την θάλασσα και τα νησιά της Ελλάδος. Και λίγοι λαοί διαθέτουν το επιχειρηματικό δαιμόνιο, την ευρηματικότητα και την προσαρμοστικότητα των Ελλήνων. Αυτά πρέπει να εκμεταλλευθούμε».

Πανελλαδικές εξετάσεις

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι «συγκρατημένη πτώση των βάσεων σε όλα τα πεδία δείχνει η αναλυτική επεξεργασία των στατιστικών βαθμολογικών στοιχείων που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Στην πτώση δεν φαίνεται να αντιστέκονται ούτε οι Ιατρικές παρά την εντυπωσιακή αύξηση των επιδόσεων στη Βιολογία και τη Χημεία. Η Φυσική έριξε τους βαθμούς πρόσβασης».

Γαλλική αριστερά

Η ΑΥΓΗ επισημαίνει ότι «τα μηνύματα της κοινής δράσης της γαλλικής αριστεράς κατά του νεοφιλελευθερισμού και του ευρωσυντάγματος, για μια Ευρώπη κοινωνική, φιλειρηνική, μετέφεραν χθες εκπρόσωποι των γαλλικών κομμάτων που συμμετείχαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στον πεζόδρομο Κοραή».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 30 Ιουνίου 2005 - 06:26 (Ώρα Λονδίνου)

Ένα «φιλί ζωής» για την Αμμόχωστο

Συνέντευξη στη Λένα Χουρμούζη

Η πόλη παραμένει «νεκρή» εδώ και τριάντα χρόνια

Βασικό αίτημα του Γιαννάκη Σκορδή, του εδώ και δυόμισι χρόνια εξόριστου δημάρχου της Αμμοχώστου, είναι η επιστροφή του 31 χρόνια περιφραγμένου με συρματοπλέγματα κομματιού γης της Αμμοχώστου που βρίσκεται υπό τον αποκλειστικό έλεγχο του τουρκικού στρατού. Η Αμμόχωστος έχει πολλές φορές χαρακτηριστεί ως μια «πόλη - φάντασμα» αλλά ο δήμαρχος Γιαννάκης Σκορδής εμμένει ότι τα κτίρια δεν κάνουν τις πόλεις.

«Καταρχήν, η πόλη δεν είναι μόνο τα σπίτια, οι δρόμοι και οι πέτρες είναι οι άνθρωποι κυρίως. Και οι άνθρωποι της Αμμοχώστου υπάρχουν κι ας είναι διασκορπισμένοι σε ολόκληρη την Κύπρο και το εξωτερικό. Με αυτούς ανθρώπους είναι που έχουμε σχέση και στην πραγματικότητα υπηρετούμε. Αυτό είναι το αντικείμενο για την ύπαρξη του δήμου».

Ο δήμαρχος της Αμμοχώστου πιστεύει ότι εκ νέου συμβίωση των δύο κοινοτήτων και προς όφελος ιδίως της τουρκοκυπριακής πλευράς.

«Είναι σαφές ότι ούτε οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι είναι ικανοποιημένοι από την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στο νησί και ακόμα περισσότερο οι Αμμοχωστιανοί Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι βλέπουν δίπλα από τα σπίτια τους μια περιοχή, η οποία είναι κλειστή εδώ και 31 χρόνια. Όπως λέμε το μόνο που μπορεί κανείς να περιμένει από αυτό το κομμάτι είναι να βγουν φίδια και ποντίκια. Είναι το ίδιο σαν κάποιος να κατοικεί ή να έχει το σπίτι του δίπλα από ένα νεκροταφείο, ίσως να είναι και χειρότερα από ένα νεκροταφείο, διότι εκεί τουλάχιστον υπάρχουν τα καντήλια, τα οποία ανάβουν ενώ στην περίπτωση τούτη ούτε καν φωτισμός δεν υπάρχει.

Αεροφωτογραφία της Αμμοχώστου από τα αρχεία του εξόριστου Δήμου

»Έχουμε επαφές με τους Τουρκοκύπριους της Αμμοχώστου, διότι αναγνωρίζουμε την πιθανότητα ότι με την οποιαδήποτε λύση στο Κυπριακό ένα κομμάτι της Αμμοχώστου θα διοικείται από Ελληνοκύπριους και ένα άλλο από Τουρκοκύπριους. Αυτό μπορεί να ακούγεται κάπως παράδοξο και κάπως παράλογο ότι μια πόλη προορίζεται να γίνει μια μοιρασμένη πόλη σε κάποια στιγμή. Όμως εμείς δε θέλουμε να τη φανταζόμαστε σα μοιρασμένη πόλη και για αυτό αρχίσαμε αυτές τις επαφές με τους Τουρκοκύπριους για να σκεφτούμε από την αρχή πώς μπορούμε να λειτουργήσουμε μελλοντικά μαζί έτσι που να μη χωρίζει οποιαδήποτε γραμμή τους ανθρώπους μεταξύ τους, όπως δεν μπορεί ένας δρόμος να χωρίσει στα δύο το έγκλημα ή την ευτυχία».

Τέλος ρωτήσαμε τον κ. Σκορδή εάν θα συμμετείχε σε μια εκλογική διαδικασία με αντίπαλο έναν Τουρκοκύπριο υποψήφιος και πώς θα αισθανόταν σε περίπτωση που θα έχανε τη μάχη.

«Μια εκλογική αναμέτρηση μέσα στα πλαίσια μιας επιλυμένης κατάστασης στο Κυπριακό πρόβλημα, εάν αυτό προνοούσε το σύνταγμα, οπωσδήποτε δε θα με ενοχλούσε καθόλου με την έννοια ότι εγώ πιστεύω στην ισότητα των ανθρώπων και στην ισότητα των λαών. Δεν μπορούμε να θεωρούμε κάποια πράγματα δεδομένα για κάποιους και για κάποιους άλλους όχι. Όπως εμείς σήμερα απαιτούμε τα ανθρώπινα μας δικαιώματα και λέμε ότι καταπατούνται με την ίδια έννοια δε θέλουμε ούτε κι εμείς να καταπατήσουμε κανενός τα δικαιώματα. Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να δοθούν οι ίδιες δυνατότητες στους Ελληνοκύπριους και στους Τουρκοκύπριους μέσα στην πατρίδα τους. Η πατρίδα είναι μία, η Κύπρος. Θα πρέπει να μπορούν να επιδιώξουν οποιοδήποτε αξίωμα και να βοηθήσουν στην πρόοδο της χώρας τους».


Πέμπτη 30 Ιουνίου 2005 - 07:45 (Ώρα Λονδίνου)

«Νευρικότητα» της Κομισιόν για την Τουρκία

Με την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ ασχολείται σήμερα ο κύριος όγκος των ευρωπαϊκών εφημερίδων,

Στη Γερμανία η Ντι Βελτ (Die Welt) γράφει ότι το προτεινόμενο πλαίσιο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας ανοίγει το δρόμο για μια «προνομιακή σχέση» της Άγκυρας με την ΕΕ παρά για πλήρη ένταξή της.

Η εφημερίδα διακρίνει «σκεπτικισμό» στο κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο, λέει, δεν αφήνει περιθώρια «λάθους» στην Τουρκία.

«Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη πρόταση στην πρώτη παράγραφο υπογραμμίζει ότι η Τουρκία θα είναι η μοναδική υπεύθυνη για την έκβαση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», σχολιάζει το άρθρο.

Η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) συμφωνεί ότι κάποιες παράγραφοι φανερώνουν την «νευρικότητα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Εάν υπήρξε ποτέ κάποιος ενθουσιασμός για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, τις τελευταίες εβδομάδες έχει εξανεμιστεί», παρατηρεί η γερμανική εφημερίδα, η οποία προειδοποιεί την κοινότητα ότι είναι προτιμότερο να «πατήσει φρένο σύντομα και όχι αργότερα».

Στην Αυστρία η Ντερ Σταντάρ (Der Standard) καλεί την ΕΕ να είναι ειλικρινής με την Τουρκία.

«Εάν δεν υπάρχει πρόθεση πλήρους ένταξης της Άγκυρας στην ΕΕ, αυτό πρέπει να γίνει σαφές πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις».

Στο ίδιος ύφος και η Ντι Πρέσε (Die Presse) η οποία τονίζει ότι αυτός δεν είναι τρόπος για να αντιμετωπίζει κανείς έναν μελλοντικό εταίρο.

«Ποιος είναι ο λόγος να παρουσιάζει κανείς το δέλεαρ της πλήρους ένταξης στην Τουρκία, και να μην ψάχνει για μια πιο λογική εναλλακτική λύση, συμβατή με την εποχή μας», διερωτάται η εφημερίδα.

Στο Παρίσι, η Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν (International Herald Tribune) σημειώνει ότι το πλαίσιο των ενταξιακών συνομιλιών είναι το πιο αυστηρό που έχει ποτέ παρουσιαστεί σε υποψήφια χώρα.

Το κείμενο ανοίγει ένα νέο πεδίο μάχης στην ΕΕ καθώς θα πρέπει να εγκριθεί και από τις 25 χώρες-μέλη, επισημαίνει το άρθρο.

Στη Σουηδία, η Ντάγκενς Νίχετερ (Dagens Nyheter) υποστηρίζει ότι η ερμηνεία του ολλανδικού και του γαλλικού «όχι» στα δημοψηφίσματα για το Ευρωσύνταγμα ως απόρριψη της Τουρκίας εξυπηρετεί πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες.

«Η αναζήτηση εξιλαστήριων θυμάτων είναι η μόδα αυτού του καλοκαιριού», λέει η εφημερίδα.

Το θέμα είναι, συμπληρώνει, ότι θα είναι πολύ δύσκολο για την Τουρκία και για οποιαδήποτε χώρα της ανατολικής Ευρώπης να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ τόσο δύσκολο που ίσως η «έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου να μην έχει νόημα».


Πέμπτη 30 Ιουνίου 2005 - 08:20 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιδράσεις στον «οδικό χάρτη» της ένταξης

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη Άρη Χατζηστεφάνου

Ο ενταξιακός «οδικός χάρτης» της Κομισιόν αντιμετωπίστηκε με ψυχραιμία στην Τουρκία

«Σημασία έχει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για πλήρη ένταξη». Με τη σύντομη αυτή δήλωση απάντησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, στην υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση του επονομαζόμενου «οδικού χάρτη» για την ένταξη της Τουρκίας.

Η Άγκυρα ήταν προετοιμασμένη και φάνηκε να αντιδρά ιδιαίτερα ψύχραιμα, εάν όχι με ανακούφιση, στους σκληρούς όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Συνεχίζουμε για την ένταξη» σχολίαζαν αρκετά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία που αναγνώριζαν βέβαια ότι οι Βρυξέλλες θέτουν πλέον τους όρους τους με περισσότερη σαφήνεια και ίσως σκληρότητα.

Στελέχη της κυβέρνησης σχολιάζουν ότι «δεδομένης της κρίσης που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η χτεσινή ανακοίνωση αποτελούσε αν μη τι άλλο μια επιβεβαίωση ότι η ενταξιακή πορεία δεν διακόπτεται».

Ανακούφιση και ανησυχίες

Ούτως η άλλως οι περισσότεροι αναλυτές στην Τουρκία θεωρούσαν εδώ και εβδομάδες ως δεδομένο ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν στις 3 Οκτωβρίου.

Πολύ μεγαλύτερη ανησυχία προκαλούν οι αλλαγές πολιτικών ισορροπιών στην Ευρώπη.

Η Τουρκία φοβάται το ενδεχόμενο επικράτησης των Χριστιανοδημοκρατών στη Γερμανία και την ενίσχυση πολιτικών όπως ο Νικολά Σαρκοζί στη Γαλλία.

Ανθρώπων δηλαδή που αντιδρούν στο ενδεχόμενο πλήρους ένταξης και αντιπροτείνουν ένα είδος ειδικής σχέσης.

Επί του παρόντος η τουρκική διπλωματία ασχολείται με την αναμενόμενη υπογραφή του πρωτοκόλλου για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης με τα δέκα νέα μέλη της ΕΕ.

Συγκεκριμένα αναζητείται μια φόρμουλα με την οποία η Άγκυρα θα επισημαίνει ότι η υπογραφή αυτή δεν συνεπάγεται αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τζουμχουριέτ το τελευταίο σενάριο που εξετάζεται είναι να υπάρξει δήλωση με την οποία η Τουρκία θα υπόσχεται να αναγνωρίσει το κράτος που θα προκύψει μετά την επίλυση του Κυπριακού.

Το πρακτικό αποτέλεσμα είναι ίσως το ίδιο, η διατύπωση όμως πολύ πιο διπλωματική.


Πέμπτη 30 Ιουνίου 2005 - 06:25 (Ώρα Λονδίνου)

Ένα «φιλί ζωής» για την Αμμόχωστο

Συνέντευξη στη Λένα Χουρμούζη

Η πόλη παραμένει «νεκρή» εδώ και τριάντα χρόνια

Βασικό αίτημα του Γιαννάκη Σκορδή, του εδώ και δυόμισι χρόνια εξόριστου δημάρχου της Αμμοχώστου, είναι η επιστροφή του 31 χρόνια περιφραγμένου με συρματοπλέγματα κομματιού γης της Αμμοχώστου που βρίσκεται υπό τον αποκλειστικό έλεγχο του τουρκικού στρατού. Η Αμμόχωστος έχει πολλές φορές χαρακτηριστεί ως μια «πόλη - φάντασμα» αλλά ο δήμαρχος Γιαννάκης Σκορδής εμμένει ότι τα κτίρια δεν κάνουν τις πόλεις.

«Καταρχήν, η πόλη δεν είναι μόνο τα σπίτια, οι δρόμοι και οι πέτρες είναι οι άνθρωποι κυρίως. Και οι άνθρωποι της Αμμοχώστου υπάρχουν κι ας είναι διασκορπισμένοι σε ολόκληρη την Κύπρο και το εξωτερικό. Με αυτούς ανθρώπους είναι που έχουμε σχέση και στην πραγματικότητα υπηρετούμε. Αυτό είναι το αντικείμενο για την ύπαρξη του δήμου».

Ο δήμαρχος της Αμμοχώστου πιστεύει ότι εκ νέου συμβίωση των δύο κοινοτήτων και προς όφελος ιδίως της τουρκοκυπριακής πλευράς.

«Είναι σαφές ότι ούτε οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι είναι ικανοποιημένοι από την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στο νησί και ακόμα περισσότερο οι Αμμοχωστιανοί Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι βλέπουν δίπλα από τα σπίτια τους μια περιοχή, η οποία είναι κλειστή εδώ και 31 χρόνια. Όπως λέμε το μόνο που μπορεί κανείς να περιμένει από αυτό το κομμάτι είναι να βγουν φίδια και ποντίκια. Είναι το ίδιο σαν κάποιος να κατοικεί ή να έχει το σπίτι του δίπλα από ένα νεκροταφείο, ίσως να είναι και χειρότερα από ένα νεκροταφείο, διότι εκεί τουλάχιστον υπάρχουν τα καντήλια, τα οποία ανάβουν ενώ στην περίπτωση τούτη ούτε καν φωτισμός δεν υπάρχει.

»Έχουμε επαφές με τους Τουρκοκύπριους της Αμμοχώστου, διότι αναγνωρίζουμε την πιθανότητα ότι με την οποιαδήποτε λύση στο Κυπριακό ένα κομμάτι της Αμμοχώστου θα διοικείται από Ελληνοκύπριους και ένα άλλο από Τουρκοκύπριους. Αυτό μπορεί να ακούγεται κάπως παράδοξο και κάπως παράλογο ότι μια πόλη προορίζεται να γίνει μια μοιρασμένη πόλη σε κάποια στιγμή. Όμως εμείς δε θέλουμε να τη φανταζόμαστε σα μοιρασμένη πόλη και για αυτό αρχίσαμε αυτές τις επαφές με τους Τουρκοκύπριους για να σκεφτούμε από την αρχή πώς μπορούμε να λειτουργήσουμε μελλοντικά μαζί έτσι που να μη χωρίζει οποιαδήποτε γραμμή τους ανθρώπους μεταξύ τους, όπως δεν μπορεί ένας δρόμος να χωρίσει στα δύο το έγκλημα ή την ευτυχία».

Τέλος ρωτήσαμε τον κ. Σκορδή εάν θα συμμετείχε σε μια εκλογική διαδικασία με αντίπαλο έναν Τουρκοκύπριο υποψήφιος και πώς θα αισθανόταν σε περίπτωση που θα έχανε τη μάχη.

«Μια εκλογική αναμέτρηση μέσα στα πλαίσια μιας επιλυμένης κατάστασης στο Κυπριακό πρόβλημα, εάν αυτό προνοούσε το σύνταγμα, οπωσδήποτε δε θα με ενοχλούσε καθόλου με την έννοια ότι εγώ πιστεύω στην ισότητα των ανθρώπων και στην ισότητα των λαών. Δεν μπορούμε να θεωρούμε κάποια πράγματα δεδομένα για κάποιους και για κάποιους άλλους όχι. Όπως εμείς σήμερα απαιτούμε τα ανθρώπινα μας δικαιώματα και λέμε ότι καταπατούνται με την ίδια έννοια δε θέλουμε ούτε κι εμείς να καταπατήσουμε κανενός τα δικαιώματα. Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να δοθούν οι ίδιες δυνατότητες στους Ελληνοκύπριους και στους Τουρκοκύπριους μέσα στην πατρίδα τους. Η πατρίδα είναι μία, η Κύπρος. Θα πρέπει να μπορούν να επιδιώξουν οποιοδήποτε αξίωμα και να βοηθήσουν στην πρόοδο της χώρας τους».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.