Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-06-27

  1. Ιράκ: Ένας χρόνος μετά
  2. Αγώνας για το μνημείο του Τείχους
  3. Επέκταση ιρακινών φυλακών
  4. Διαδηλώσεις στη Νότιο Αφρική
  5. Προς απόλυτο έλεγχο της Γιουνάιτεντ
  6. Τζάκσον: «Ευχαριστώ τους θαυμαστές μου»
  7. Δημοπρατούνται σκίτσα του Πικάσο
  8. Ποδοσφαιρικές κόντρες «αιωνίων αντιπάλων»
  9. Απεργίες και διαδηλώσεις στη Νότιο Αφρική
  10. Αναμένεται πτώση των βάσεων
  11. Προβληματισμός για τον «άγνωστο» Αχμαντινετζάντ
  12. Αθώοι για το αιματοκύλισμα της Μομπάσα
  13. Αποκλείει ανατίμηση του γιουάν η Κίνα
  14. «Δίκη και καταδίκη» των Μπους και Μπλερ
  15. Ράμσφελντ: «Μακρόχρονη η εξέγερση στο Ιράκ»
  16. Συνάντηση Σρέντερ - Μπους
  17. «Κατάχρηση αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας»
  18. Στηρίζει Αλογοσκούφη ο Μητσοτάκης
  19. Μονομαχίες για το ασφαλιστικό των τραπεζών
  20. «Αποκλεισμός με ψηλά το κεφάλι»
  21. Το νέο «πρόσωπο» του Ιράν
  22. Πρωτοποριακή συνεργασία Κύπρου- Χάρβαρντ
  23. Ευρωπαϊκή κινητικότητα

Τρίτη 28 Ιουνίου 2005 - 02:00 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Ένας χρόνος μετά

Ένας χρόνος συμπληρώνεται την Τρίτη από την μεταβίβαση της εξουσίας από την αμερικανική διοίκηση στους Ιρακινούς.

«Δεν πρέπει να υποκρινόμαστε», γράφουν οι Τάιμς (Times), «τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Βρετανία πρέπει να παραδεχθούν ότι οι επερχόμενες εκλογές στο Ιράκ δεν θα ανοίξουν την πόρτα για την αποχώρηση των συμμαχικών στρατευμάτων από την χώρα».

Κρίσιμο χαρακτηρίζει το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου Μπους προς τον αμερικανικό λαό η εφημερίδα Γκάρντιαν (Guardian). Μόλις ένας στους πέντε Αμερικανούς πιστεύει ότι η αντίσταση στο Ιράκ κάμπτεται, σημειώνει η εφημερίδα επικαλούμενη δημοσκόπηση της Ουάσιγκτον Ποστ και του δικτύου ABC. Προσθέτει ότι όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων δέκα ημερών δείχνουν ότι πλέον οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις αμερικανικές επιχειρήσεις στο Ιράκ.

Σε αφιέρωμά της η Ιντιπέντεντ (Independent) περιγράφει ως αιματηρό χάος την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Ιράκ. Η εφημερίδα παραθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ένα χρόνο αργότερα, η βία και η αναρχία στο Ιράκ παρουσιάζουν έξαρση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πριν από ένα χρόνο, ο μέσος όρος καθημερινών τρομοκρατικών επιθέσεων στο Ιράκ ήταν 45, ενώ σήμερα έχουν αυξηθεί στις 70. Μέχρι τον Ιούνιο του 2004, οι Αμερικανοί στρατιώτες που είχαν σκοτωθεί στο Ιράκ ήταν 982, ενώ ένα χρόνο αργότερα είναι χίλιοι περισσότεροι.

Δραματική είναι η αύξηση του αριθμού των Ιρακινών αμάχων που έχουν χάσει τη ζωή τους. Μέχρι τον Ιούνιο του 2004 ο αριθμός των αθώων θυμάτων ήταν περίπου 10 χιλιάδες, ενώ σήμερα ξεπερνούν τις 60 χιλιάδες.

Μείωση παρουσιάζει η παραγωγή πετρελαίου. Πριν από ένα χρόνο το Ιράκ παρήγαγε 2.29 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ενώ σήμερα η παραγωγή δεν ξεπερνά τα 2.2 εκατομμύρια βαρέλια.

Μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν πολλοί Ιρακινοί πίστευαν ότι θα βελτιωθεί το βιοτικό τους επίπεδο, αλλά αυτό δεν συνέβη, γράφει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι οι μόνοι Ιρακινοί που ευνοήθηκαν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι καθηγητές, των οποίων οι μισθοί αυξήθηκαν.

Κλείνει η πόρτα για την Τουρκία;

Ο Νικολά Σαρκοζί, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας αλλά και πιθανός μελλοντικός πρόεδρος της ΕΕ, κάλεσε την κοινότητα να κλείσει τις πόρτες της στην Τουρκία, γράφουν οι Τάιμς.

Η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει ότι η πρόταση του κ. Σαρκοζί αναμένεται να εντείνει την αντιπαράθεση μεταξύ της Γαλλίας και της Βρετανίας, καθώς η δεύτερη ηγείται της εκστρατείας για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Μετά τα δημοψηφίσματα στη Γαλλία και στην Ολλανδία αυξήθηκε ο αριθμός των Ευρωπαίων πολιτικών που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την είσοδο της Άγκυρας στο ευρωπαϊκό κλαμπ, υπογραμμίζει το άρθρο.

Σύμφωνα με τους Τάιμς, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν βάσει προγράμματος στις 3 Οκτωβρίου, όμως εκφράζουν φόβους για την έκβασή τους. Ένας από τους λόγους είναι η πιθανότητα εκλογής της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έχει ταχθεί κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, στην καγκελαρία της Γερμανίας.

Εν τω μεταξύ οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) γράφουν ότι το Λονδίνο θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τη συνάντηση της Βαρσοβίας για να ξεκινήσει και πάλι τις διαπραγματεύσεις για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Την Δευτέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας επισκέφθηκαν την Πολωνία για συνομιλίες με αντικείμενο την πρόσφατη πολιτική κρίση στην ΕΕ.

Η επίθεση γοητείας της Γαλλίας στην Πολωνία απέτυχε, γράφει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph). Αφορμή έγιναν τα σχόλια του κ. Σαρκοζί για την Τουρκία τα οποία βρίσκουν αντίθετη την Πολωνία που στηρίζει την διεύρυνση της ΕΕ.


Δευτέρα 27 Ιουνίου 2005 - 23:22 (Ώρα Λονδίνου)

Αγώνας για το μνημείο του Τείχους

Το μνημείο είναι αφιερωμένο σε εκείνους που σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να περάσουν στην άλλη πλευρά

Η διευθύντρια ενός μνημείου για τα θύματα του Τείχους του Βερολίνου προσπαθεί να το διασώσει, παρά τη δικαστική απόφαση ότι το μνημείο πρέπει να μετακινηθεί στις 4 Ιουλίου.

Η Αλεξάντρα Χίλντεμπραντ προσπαθεί να συγκεντρώσει 36 εκατομμύρια ευρώ στην προσπάθειά της να αγοράσει την περιοχή όπου βρίσκετια το μνημείο.

Το μνημείο στήθηκε για να τιμήσει εκείνους που σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να περάσουν στην απέναντι πλευρά του Τείχους.

Ενδιαφέρον για την προσπάθεια της Χίλντεμπραντ επέδειξε η αυτοκινητοβιομηχανία DaimlerChrysler.

Η Αλεξάντρα Χίλντεμπραντ τόνισε ότι διαπραγματεύεται με αρκετούς χορηγούς για να συγκεντρώσει τα απαραίτητα χρήματα.

«Είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί το μνημείο, όχι μόνο για το Βερολίνο και για τη Γερμανία, αλλά για όλο τον κόσμο», είπε.

Το Τείχος του Βερολίνου δίχαζε τη Γερμανία μέχρι το 1989 και εθεωρείτο η γραμμή των συνόρων ανάμεσα στη δυτική Ευρώπη και το κομμουνιστικό μπλοκ.


Δευτέρα 27 Ιουνίου 2005 - 22:36 (Ώρα Λονδίνου)

Επέκταση ιρακινών φυλακών

Η Αμπού Γκράιμπ είναι πλέον γεμάτη

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι πρόκειται να επεκτείνει αρκετές ιρακινές φυλακές, ανάμεσα στις οποίες και την Αμπού Γκράιμπ, για να ανταπεξέλθει στον αυξανόμενο αριθμό των κρατουμένων.

Η Αμπού Γκράιμπ έγινε γνωστή μετά τα σκάνδαλα για βασανιστήρια κρατουμένων πέρυσι.

Αρχικώς, υπήρχαν ανακοινώσεις για κλείσιμό της, αλλά τώρα πλέον είναι σχεδόν γεμάτη.

Στην Αμπού Γκράιμπ βρίσκονται αυτή τη στιγμή 3.537 Ιρακινοί και Άραβες κρατούμενοι, αλλά μέχρι το τέλος Ιουλίου θα προστεθούν άλλοι 800.

Το πρόγραμμα επέκτασης των φυλακών αναμένεται να στοιχίσει 50 εκατομμύρια δολάρια και θα επιτρέψει τη φυλάκιση 16.000 ατόμων. Αυτή τη στιγμή, οι κρατούμενοι στο Ιράκ ξεπερνούν τους 10.000.

Η ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού εξεδόθη μία ημέρα μετά τις προειδοποιήσεις του Ντόναλντ Ράμσφελντ ότι οι μάχες στο Ιράκ μπορεί να κρατήσουν πολλά χρόνια.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ, υπολοχαγός Γκάι Ρούντισιλ, είπε ότι τα σχέδια επέκτασης των φυλακών οφείλονται στις επιτυχίες που έχουν σημειώσει οι αμερικανικές δυνάμεις εναντίον των οργανώσεων ανταρτών.


Δευτέρα 27 Ιουνίου 2005 - 16:52 (Ώρα Λονδίνου)

Διαδηλώσεις στη Νότιο Αφρική

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την υψηλή ανεργία και τις ιδιωτικοποιήσεις

Εθνική απεργία πραγματοποιείται τη Δευτέρα στη Νότιο Αφρική, όπου πολλοί εργαζόμενοι αρνήθηκαν να παρουσιασθούν στις δουλειές τους, διαμαρτυρόμενοι για την ανεργία και τη φτώχεια.

Η ένωση των εργατικών συνδικάτων στη χώρα υποστηρίζει ότι η απεργία είχε μεγάλη επιτυχία, αλλά το εμπορικό επιμελητήριο της χώρας είπε ότι μόνο το 10% των εργαζομένων κατέβηκε σε απεργία.

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν στους δρόμους της μεγαλύτερης πόλης της Νότιας Αφρικής, Γιοχάνεσμπουργκ.

Οι περισσότεροι από αυτούς απαιτούν να δοθεί ένα τέλος στις ιδιωτικοποιήσεις που λαμβάνουν χώρα στη Νότιο Αφρική.

Στην απεργία συμμετείχαν πολλοί ανθρακωρύχοι, εργάτες σε κλωστοϋφαντουργίες και σε εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων.

Η Φολξβάγκεν της Νοτίου Αφρικής ανέφερε ότι ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων συμμετείχε στην απεργία.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Γιοχάνεσμπουργκ υπογραμμίζει ότι η απεργία της Δευτέρας αναμένεται να κρίνει την ισχύ των εργατικών συνδικάτων στη Νότιο Αφρική.


Δευτέρα 27 Ιουνίου 2005 - 15:31 (Ώρα Λονδίνου)

Προς απόλυτο έλεγχο της Γιουνάιτεντ

Οι οπαδοί της ομάδας έχουν υποσχεθεί να «πολεμήσουν» τον Μάλκολμ Γκλέιζερ

Οι οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αναμένεται να αποφασίσουν σύντομα εάν θα αποδεχθούν ή όχι την προσφορά του μεγιστάνα Μάλκολμ Γκλέιζερ να αγοράσει τις μετοχές τους.

Ο Μάλκολμ Γκλέιζερ διαθέτει το 97,3% των μετοχών της ομάδας. Αν αγοράσει ακόμη 0,3% των μετοχών, τότε θα έχει το δικαίωμα να ζητήσει άμεσα από τους υπόλοιπους μετόχους να πουλήσουν το μερίδιό τους.

Ο κ. Γκλέιζερ έγινε ο κύριος μέτοχος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στις 16 Μαϊου, προσφέροντας 790 εκατομμύρια στερλίνες (περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ) για να αγοράσει τις μετοχές της ομάδας.

Ο μεγιστάνας προσφέρει τώρα τρία εκατομμύρια στερλίνες για κάθε μετοχή, σε μία προσπάθεια να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο της ομάδας.

Οι εναπομείναντες μέτοχοι είναι όλοι οπαδοί της ομάδας που έχουν υποσχεθεί να «πολεμήσουν» τον Αμερικανό μεγιστάνα.

Πάντως, εάν ο Μάλκολμ Γκλέιζερ καταφέρει να αποκτήσει ακόμη 0,3% των μετοχών, τότε θα έχει τον απόλυτο έλεγχο της ομάδας και οι μετοχές που θα απομείνουν δεν θα έχουν καμία απολύτως αξία.

Παρά τις προσπάθειες των οπαδών της ομάδας, πιστεύεται ότι ο Αμερικανός μεγιστάνας θα καταφέρει τελικά να αποκτήσει το 100% των μετοχών της ομάδας.


Τζάκσον: «Ευχαριστώ τους θαυμαστές μου»

Τους υποστηρικτές του ευχαριστεί από την ανακοίνωση του, ο διάσημος τραγουδιστής

Ο Μάικλ Τζάκσον ευχαρίστησε θερμά την οικογένεια του και τους θαυμαστές του, για τη συμπαράσταση τους κατά τη διάρκεια της δίκης του, στην οποία κατηγορείτο για ασέλγεια κατά ανηλίκου.

Είναι η πρώτη φορά από τη στιγμή που αθωώθηκε, που ο βασιλιάς της ποπ κάνει δημόσια δήλωση.

Στη δήλωση του, που δημοσιέυτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του, αναφέρει «χωρίς το Θεό, τα παιδιά μου, την οικογένεια μου και εσάς τους θαυμαστές μου, δε θα τα είχα καταφέρει».

«Με την αγάπη σας, την υποστήριξη σας και την αφοσίωση σας, τα κατάφερα» τονίζει ο Τζάκσον.

Η ανακοίνωση του συνεχίζει πως «σταθήκατε δίπλα μου όταν πραγματικά σας χρειάστηκα, ένιωθα συνεχώς την αγάπη του κόσμου δίπλα μου. Θα σας ευχαριστώ για όλη μου τη ζωή για την αφοσίωση και την υποστήριξη που μου δείξατε».

Ο Τζάκσον δεν έχει κάνει καμία δημόσια εμφάνιση από τη στιγμή που έφυγε από το δικαστήριο της Σάντα Μαρία δηλαδή μετά το τέλος της 14μηνης δικαστικής του περιπέτειας.

Αν και ο ίδιος αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα υγείας, η οικογένεια του έκανε ένα μεγάλο πάρτι με σκοπό να γιορτάσουν τη πλήρη αθώωση του Μάικλ.

Στο πάρτι συμμετείχαν περίπου 400 άτομα, συμπεριλαμβανομένης της μητέρας του Τζάκσον, του αδερφού του, αλλά ο ίδιος ο τραγουδιστής δε παραβρέθηκε.


Δευτέρα 27 Ιουνίου 2005 - 15:53 (Ώρα Λονδίνου)

Δημοπρατούνται σκίτσα του Πικάσο

Η Τζενιέβ Λαπόρτε δηλώνει πως θέλει να αποκαταστήσει την φήμη του Πικασό όσον αφορά τις σχέσεις του με τις γυναίκες

Μία συλλογή από 20 σκίτσα που είχε ζωγραφίσει ο σπουδαίος Ισπανός καλλιτέχνης Πάμπλο Πικάσο, πρόκειται να δημοπρατηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο Παρίσι.

Υπολογίζεται πως η συνολική αξία της συλλογής αγγίζει το 1,3 εκατομμύρια λίρες (περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ).

Τα έργα τέχνης ανήκουν στην Τζενιέβ Λαπόρτε, η οποία διατηρούσε μυστική ερωτική σχέση με τον διάσημο καλλιτέχνη στη δεκαετία του 50.

Η κα. Λαπορτέ ισχυρίζεται πως ο κύριος σκοπός της είναι να «αποκαταστήσει την φήμη του Πικάσο, που κακώς εθεωρείτο πως αντιμετώπιζε τις γυναίκες με αλαζονεία και περιφρόνηση».

Η 79χρονη ελπίζει πως τα σκίτσα θα τα αγοράσει όλα ένας αγοραστής και έτσι δεν θα χωριστεί η συλλογή.

«Είναι σαν ένα ποτάμι, όπου δε μπορείς να ξεχωρίσεις δύο διαφορετικές σταγόνες» τόνισε η κα. Λαπόρτε.

Μάλιστα ανέφερε πως δεν είχε νόημα να τα αφήσει στους συγγενείς της επειδή «δε θα μπορούσαν να αποκτήσουν την ίδια σχέση που είχε η ίδια με αυτά».

Η κα. Λαπόρτε γνώρισε τον Πικάσο το 1944, όταν και του πήρε συνέντευξη για την σχολική της εφημερίδα.

«Τη πρώτη φορά που τον είδα, σκέφτηκα μέσα μου πως ήταν ένας πολύ ευγενικός και χαριτωμένος άνθρωπος» δηλώνει τώρα.

Μετά από έξι χρόνια ξεκίνησε και ο ερωτικός τους δεσμός. Η ίδια εξηγεί πως «ήταν στην ίδια ηλικία με τον παππού μου και μεγαλύτερος από τη μητέρα μου».

Παρόλα αυτά, η κα. Λαπόρτε τονίζει πως αρνήθηκε να μετακομίσει στο διαμέρισμα του, επειδή αυτός της είπε να το κάνει, μία μόλις ημέρα αφού τον είχε αφήσει η σύντροφος του, Φρανσουάζ Γκιλότ.

Η κα. Λαπόρτε παντρεύτηκε το 1959 ένα μέλος της Γαλλικής Αντίστασης, και είναι βραβευμένη ποιήτρια και σκηνοθέτης κινηματογραφικών ταινιών.


Δευτέρα 27 Ιουνίου 2005 - 15:55 (Ώρα Λονδίνου)

Ποδοσφαιρικές κόντρες «αιωνίων αντιπάλων»

Βραζιλία - Αργεντινή, οι εθνικές ομάδες με τους περισσότερους φίλους ανά τον κόσμο

Η ποδοσφαιρική αντιπαλότητα που περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εξάπτει τη φαντασία και κεντρίζει το ενδιαφέρον της διεθνούς φίλαθλης γνώμης είναι αναμφισβήτητα αυτή μεταξύ της Βραζιλίας και της Αργεντινής (τυχαία η σειρά των ονομάτων).

Η κόντρα μεταξύ της «σελεσάο» και των «μπιανκοσελέστε» για τα πρωτεία στο λατινοαμερικανικό ποδόσφαιρο και συνεπακόλουθα κατά πολλούς και στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο- θα κορυφωθεί την τρέχουσα εβδομάδα όχι σε ένα, όχι σε δύο, αλλά σε τρία μέτωπα.

Την Τρίτη στην Ολλανδία, οι δύο εθνικές ομάδες νέων αναμετρούνται στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Νέων.

Το βράδυ της Τετάρτης η μάχη μεταφέρεται σε επίπεδο συλλόγων, καθώς η Ρίβερ Πλέιτ θα προσπαθήσει να ανατρέψει το σε βάρος της 2-0 απέναντι στη Σάο Πάουλο, με στόχο ένα εισιτήριο για τον τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες.

Ενδιάμεσα, οι φίλοι του ποδοσφαίρου ανά τον κόσμο θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν «τον τελικό των τελικών». Αργεντινή και Βραζιλία διασταυρώνουν τα ξίφη τους στον τελικό του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών στη Φρανκφούρτη.

Πόλεμος σε φόντο λάτιν;

Ωστόσο, πολλοί εκφράζουν ανησυχίες για το χαρακτήρα της παραδοσιακής ποδοσφαιρικής αντιπαράθεσης.

Οι ανησυχίες αυτές προκύπτουν από τα πρόσφατα περιστατικά βίας σε ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις μεταξύ εκπροσώπων των δύο χωρών.

Ο πρώτος αγώνας της ημιτελικής φάσης του Κόπα Λιμπερταδόρες αμαυρώθηκε από τα εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ των οπαδών της γηπεδούχου Σάο Πάουλο, της φιλοξενούμενης Ρίβερ και της αστυνομίας.

Παράλληλα, ο προπονητής των φιλοξενούμενων ούτε λίγο ούτε πολύ λιθοβολήθηκε από τους Βραζιλιάνους οπαδούς.

Οι προθέσεις των φίλων των ερυθρόλευκων του Μπουένος Άιρες δεν αποτελούν το καλύτερο εχέγγυο για την ομαλή διεξαγωγή του επαναληπτικού.

Στα τέλη του 2003, στο πλαίσιο του Κυπέλλου Νοτίου Αμερικής, οι δύο ομάδες είχαν ξαναβρεθεί αντίπαλες.

Ο αγώνας έφτασε στη διαδικασία των πέναλτι, αλλά ο τότε αρχισκόρερ της Σάο Πάουλο, Λουίς Φαμπιάνο δεν είχε δικαίωμα να εκτελέσει το πέναλτι που λογικά θα του αναλογούσε.

Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε αποβληθεί για την κλωτσιά σε στιλ κουνγκ-φου σε βάρος ενός αντιπάλου του.

Εγκαταλείποντας τον αγωνιστικό χώρο φώναζε ότι προτιμά να χτυπήσει έναν Αργεντινό, παρά να εκτελέσει ένα πέναλτι.

Στις αρχές του 2005, οι βραζιλιάνικες αρχές συνέλαβαν(!) τον αμυντικό της αργεντίνικης Κίλμες, Ντε Σάμπατο, ο οποίος «στόλισε» με ουκ ολίγους υβριστικούς χαρακτηρισμούς ρατσιστικού περιεχομένου τον επιθετικό της Σάο Πάουλο (και πάλι), Γκραφίτε.

Ωστόσο, η κατάσταση της σχέσης μεταξύ των δύο χωρών εκτός γηπέδων απέχει πολύ από μια εμπόλεμη κατάσταση.

Η μέση αστική τάξη των Αργεντινών επισκέπτεται συχνά τη Βραζιλία για τις ηλιόλουστες παραλίες και την τροπική ατμόσφαιρα, ενώ η αντίστοιχη βραζιλιάνικη θαυμάζει από κοντά την ασφάλεια και τον ευρωπαϊκό εκ των καλών αέρηδων του Μπουένος Άιρες.

Τις σχέσεις των δύο χωρών δε σκιάζει καμιά στρατιωτική αντιπαράθεση, ενώ οι αριστεροί ηγέτες τους ακολουθούν παρόμοιες πολιτικές στον οικονομικό τομέα.

Ο πόλεμος, λοιπόν, περιορίζεται στο ποδόσφαιρο, αν και όποιος ρωτήσει τους δύο λαούς θα ακούσει ότι για αυτούς ο συγκεκριμένος πόλεμος δεν είναι καθόλου λιγότερο σημαντικός.


Δευτέρα 27 Ιουνίου 2005 - 16:52 (Ώρα Λονδίνου)

Απεργίες και διαδηλώσεις στη Νότιο Αφρική

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την υψηλή ανεργία και τις ιδιωτικοποιήσεις

Εθνική απεργία πραγματοποιείται τη Δευτέρα στη Νότιο Αφρική, όπου πολλοί εργαζόμενοι αρνήθηκαν να παρουσιασθούν στις δουλειές τους, διαμαρτυρόμενοι για την ανεργία και τη φτώχεια.

Η ένωση των εργατικών συνδικάτων στη χώρα υποστηρίζει ότι η απεργία είχε μεγάλη επιτυχία, αλλά το εμπορικό επιμελητήριο της χώρας είπε ότι μόνο το 10% των εργαζομένων κατέβηκε σε απεργία.

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν στους δρόμους της μεγαλύτερης πόλης της Νότιας Αφρικής, Γιοχάνεσμπουργκ.

Οι περισσότεροι από αυτούς απαιτούν να δοθεί ένα τέλος στις ιδιωτικοποιήσεις που λαμβάνουν χώρα στη Νότιο Αφρική.

Στην απεργία συμμετείχαν πολλοί ανθρακωρύχοι, εργάτες σε κλωστοϋφαντουργίες και σε εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων.

Η Φολξβάγκεν της Νοτίου Αφρικής ανέφερε ότι ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων συμμετείχε στην απεργία.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Γιοχάνεσμπουργκ υπογραμμίζει ότι η απεργία της Δευτέρας αναμένεται να κρίνει την ισχύ των εργατικών συνδικάτων στη Νότιο Αφρική.


Δευτέρα 27 Ιουνίου 2005 - 14:09 (Ώρα Λονδίνου)

Αναμένεται πτώση των βάσεων

Αγωνία για τους 89 χιλιάδες υποψηφίους, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των βάσεων

Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων δημοσιοποιήθηκαν από το υπουργείο Παιδείας, με τις προσωπικές βαθμολογίες να αναρτώνται σε όλα τα λύκεια της χώρας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται πτώση των βάσεων και μείωση των αριστούχων, ειδικά στη τεχνολογική κατεύθυνση.

Εντός της εβδομάδας το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να ανακοινώσει και τα στατιστικά βαθμολογικά στοιχεία που θα δώσουν και το πρώτο δείγμα για τη διακύμανση των βάσεων.

Τα βαθμολογικά στοιχεία για τα ειδικά μαθήματα αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της πρώτης εβδομάδας του Ιουλίου.

Επίσης, όλοι οι υποψήφιοι καλούνται να συμπληρώσουν μέσα στον Ιούλιο το μηχανογραφικό τους, προκειμένου να διεκδικήσουν μία από τις 66.340 θέσεις που διατίθενται φέτος στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

Οι βάσεις των σχολών θα ανακοινωθούν στο τέλος Αυγούστου. Συνεπώς η αγωνία των 89 χιλιάδων υποψηφίων παρατείνεται μέχρι τότε.


Δευτέρα 27 Ιουνίου 2005 - 14:05 (Ώρα Λονδίνου)

Προβληματισμός για τον «άγνωστο» Αχμαντινετζάντ

Του συνεργάτη μας στην Τεχεράνη, Ιάσονα Αθανασιάδη

Ο νεοεκλεγείς Ιρανός πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ

Με ανησυχία ατενίζουν το μέλλον μεγάλες μερίδες της ιρανικής κοινωνίας μετά την νίκη-έκπληξη του αγνώστου, συντηρητικού υποψηφίου, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος θριάμβευσε στο δεύτερο γύρο των ιρανικών εκλογών την περασμένη Παρασκευή, με σχεδόν διπλάσιες τις ψήφους από τον αντίπαλό του, αγιατολάχ Χασεμί Ραφσαντζανί.

Ενώ οι ανώτερες τάξεις της ιρανικής κοινωνίας φοβούνται ότι εκκρεμεί νέος γύρος κατασχέσεων των περιουσιών τους και αναμένουν ότι θα παρθούν σκληρά μέτρα εναντίον των ελευθεριών που με δυσκολία ανέκτησαν τα τελευταία οκτώ χρόνια, οι φτωχοί και μεσο-εισοδηματίες έχουν πιο βασικούς προβληματισμούς.

Αναρωτιούνται πως θα καταφέρει ο καινούργιος πρόεδρος να εκτελέσει την υποσχόμενη αναδιανομή του πλούτου σε ένα σύστημα το οποίο χαρακτηρίζεται από οικονομική διαφθορά και μυημένες κλίκες.

Η νίκη του Αχμαντινεζάντ έφερε στην επιφάνεια τις σημαντικές ρωγμές που διέπουν την ιρανική κοινωνία.

Αναλυτές παραλληλίζουν τη σημερινή κατάσταση με το ταξικό κλίμα που επικρατούσε πριν από 25 χρόνια, τον καιρό που η ισλαμική επανάσταση συντάραξε το Ιράν.

Ο Αχμαντινεζάντ - γιος σιδηρουργού πατέρα με επτά παιδιά - ήδη προσδιορίζεται ως ο υποστηρικτής των φτωχών και παραδοσιακών τάξεων, ένας ισλαμιστής Ρομπέν των Δασών, που αναμένεται να επικεντρώσει τις προσπάθειές του στα εσωτερικά προβλήματα της χώρας και να ακολουθήσει εξωτερική πολιτική απομονωτισμού.

Γνωστοί του τον περιγράφουν ως δεινό οργανωτή και ταπεινό άνθρωπο που ζει σε μικροαστική περιοχή της Τεχεράνης.

Την Κυριακή, στις πρώτες του δημόσιες δηλώσεις, ο Αχμαντινεζάντ προσπάθησε να καθησυχάσει αυτούς που εικάζουν ότι σκοπεύει να ανατρέψει τις μεταρρυθμίσεις του προκατόχου του, Μοχαμάντ Χαταμί και να επιβάλει μια υπέρ-συντηρητική τάξη πραγμάτων παρόμοια με τα πρώτα χρόνια της επανάστασης.

Ιρανοί αναλυτές τονίζουν ότι ο καινούριος Ιρανός πρόεδρος παραμένει μια άγνωστη ποσότητα και συστήνουν υπομονή ώσπου να αναλάβει εξουσία τον Αύγουστο.

Πάντως υπενθυμίζουν ότι η δήλωση που του αποδίδεται συνεχώς είναι η εξής: «Δεν κάναμε την επανάσταση μας ώστε να έχουμε δημοκρατία».


Δευτέρα 27 Ιουνίου 2005 - 13:42 (Ώρα Λονδίνου)

Αθώοι για το αιματοκύλισμα της Μομπάσα

Το σημείο της επίθεσης στη Μομπάσα, όπου 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους

Κενυάτης δικαστής απήλλαξε τρεις άνδρες από τις κατηγορίες της συνωμοσίας για τη βομβιστική επίθεση κατά ξενοδοχείου ισραηλινής ιδιοκτησίας στη Μομπάσα, πριν από δυόμισι χρόνια, λόγω ανεπαρκών αποδεικτικών στοιχείων.

Η επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο ξενοδοχείο Paradise είχε στοιχίσει τη ζωή 15 ανθρώπων, εκ των οποίων οι τρεις ήταν Ισραηλινοί. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και τρεις δράστες.

Η πολύνεκρη επίθεση είχε αποδοθεί στο δίκτυο της Αλ Κάιντα, ενώ είχε συμπέσει χρονικά με την αποτυχημένη απόπειρα κατάρριψης ισραηλινού επιβατικού αεροσκάφους που είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Μομπάσα.

Νωρίτερα μέσα στο μήνα άλλοι τέσσερις άνδρες που αντιμετώπιζαν τις ίδιες κατηγορίες είχαν κριθεί αθώοι από κενυάτικο δικαστήριο.


Κυριακή 26 Ιουνίου 2005 - 08:22 (Ώρα Λονδίνου)

Αποκλείει ανατίμηση του γιουάν η Κίνα

Το φτηνό νόμισμα δίνει στην Κίνα εμπορικό πλεονέκτημα

Ο πρωθυπουργός της Κίνας, Ουέν Τζιαμπάο έκανε σαφές πως η χώρα του δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις που της ασκούνται για να ανατιμήσει του εθνικό της νόμισμα γιουάν.

Μιλώντας την Κυριακή σε σύνοδο υπουργών Οικονομίας από χώρες της Ευρώπης και της Ασίας, ο κ. Ουέν υπογράμμισε πως το σταθερό γιουάν είναι προς το συμφέρον της Κίνας αλλά και ολόκληρου του κόσμου.

«Το σταθερό γιουάν συντελεί στην οικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη του εμπορίου» είπε ο κινέζος αξιωματούχος.

Τα τελευταία δέκα χρόνια το γιουάν είναι ευθυγραμμισμένο με το δολάριο και με τη σημαντική διολίσθηση του αμερικανικού νομίσματος, το εθνικό νόμισμα της Κίνας έχει γίνει πολύ φθηνό δίνοντας στις εξαγωγές κινεζικών προϊόντων συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών.

Ωστόσο, το σκεφτικό της Ουάσινκτον δεν ευθυγραμμίζεται με αυτό του Πεκίνου. Γι' αυτό και η κυβέρνηση Μπους ζητά από την Κίνα να ανατιμήσει το εθνικό της νόμισμα αλλιώς θα αναγκασθεί να λάβει προστατευτικά μέτρα.

Η Ουάσινκτον κατηγορεί την κινεζική κυβέρνηση ότι εσκεμμένα κρατά το γιουάν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Με την τακτική αυτή τα κινεζικά προϊόντα γίνονται πολύ φθηνά γεγονός που τεχνητά αποδιοργανώνει τα παγκόσμια εμπορικά πρότυπα, καταγγέλλει η Ουάσινκτον.

Παρά τα επιχειρήματα και τις απειλές των Αμερικανών η κυβέρνηση της Κίνας αποκλείει άμεση αλλαγή στην τιμή του εθνικού της νομίσματος λέγοντας πως ενδεχόμενη ανατίμήση του θα συντελεστεί σταδιακά όποτε και όταν αποφασίσει το Πεκίνο και όχι η Ουάσινκτον.


Δευτέρα 27 Ιουνίου 2005 - 12:21 (Ώρα Λονδίνου)

«Δίκη και καταδίκη» των Μπους και Μπλερ

Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου

Κατηγορίες απόπειρας δημιουργίας αυτοκρατορίας και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας «απαγγέλθηκαν» κατά των κκ. Μπλερ και Μπους

Ένα διαφορετικό διεθνές δικαστήριο στήθηκε αυτές τις ημέρες στην Κωνσταντινούπολη. Στις θέσεις των δικαστών και των ενόρκων κάθισαν καθηγητές διεθνούς δικαίου, πρώην αξιωματούχοι του ΟΗΕ και μέλη οργανώσεων κατά του πολέμου.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου είχαν προσκληθεί να καθίσουν ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ. Καθώς όμως δεν προσήλθαν το άτυπο αυτό δικαστήριο τους δίκασε και τους καταδίκασε ερήμην.

Ο λόγος για το Διεθνές Δικαστήριο για το Ιράκ (WTI) ένα συνέδριο που ως στόχο είχε να κρίνει τη νομιμότητα της αμερικανικής εισβολής και κατοχής του Ιράκ και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των αιχμαλώτων, αλλά και να παρουσιάσει προτάσεις για τη δράση των αντιπολεμικών κινημάτων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Γνωστοί διανοητές, όπως ο Σεμίρ Αμίν από την Αίγυπτο, ανέλυσαν τους οικονομικούς παράγοντες που οδήγησαν στον πόλεμο, το ρόλο της Ευρώπης και των αραβικών χωρών, την κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης και άλλα θέματα.

Πρώην μέλη του ιρακινού κόμματος Μπάαθ που είχαν εκδιωχθεί και από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, όπως ο Αμπντούλ Ιλάχ Μπαγιάτι, εξέτασαν τη νομιμότητα της σημερινής ιρακινής κατάστασης ενώ καθηγητές όπως ο Τόμας Φέιζι αναφέρθηκαν στα όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο που χρησιμοποιήθηκαν στις μάχες.

Εξέχουσα θέση μεταξύ των ομιλητών οι οποίοι παρουσιάζονται σαν ένορκοι ή σαν κατήγοροι, είχε ο Ντένις Χάλιντεϊ πρώην βοηθός του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και σήμερα διευθυντής του προγράμματος ανθρωπιστικής βοήθειας του οργανισμού. Μαζί του ο καθηγητής Ρίτσαρντ Φολκ κάτοχος του βραβείου ειρήνης της Ουνέσκο και αρκετοί ακόμη διεθνολόγοι.

Το κατηγορητήριο βαρύ. Μπους και Μπλερ κατηγορήθηκαν για την προσπάθεια δημιουργίας μιας αυτοκρατορίας, και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Και το δικαστήριο δεν φαίνεται να αναγνωρίζει κανένα ελαφρυντικό για τους κατηγορούμενους. Μεταξύ των ποινών που προτάθηκαν ήταν και το μποϊκοτάζ αμερικανικών προϊόντων.


Δευτέρα 27 Ιουνίου 2005 - 13:02 (Ώρα Λονδίνου)

Ράμσφελντ: «Μακρόχρονη η εξέγερση στο Ιράκ»

Την άμεση επιστροφή των στρατιωτικών τους δυνάμεων από το Ιράκ θέλει το 50% των αμερικανών.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ προειδοποίησε πως μπορεί να περάσουν αρκετά χρόνια για να ηττηθεί η ιρακινή αντίσταση.

Σε δηλώσεις του στην αμερικανική τηλεόραση ο κ. Ράμσφελντ είπε πως στο τέλος οι νεοσύστατες στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράκ θα είναι αυτές που θα βάλουν το οριστικό τέρμα στις βλέψεις των ανταρτών και όχι οι ξένες συμμαχικές δυνάμεις.

Νωρίτερα είχε επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι αξιωματούχοι του Πενταγώνου είχαν μυστικές επαφές με ηγετικά στελέχη της εξέγερσης στο Ιράκ.

Συγκεκριμένα ο κ. Ράμσφελντ είπε πως «συναντήσεις λαμβάνουν χώρα συνεχώς, δε νομίζω πως είναι και ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα».

Ο κ. Ράμσφελντ διέψευσε το δημοσίευμα των Τάιμς της Κυριακής ότι συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ανσάρ αλ Σούνα, που έχει πραγματοποιήσει αρκετές επιθέσεις αυτοκτονίας και στελέχη διαφόρων άλλων οργανώσεων.

«Κανένας δε διαπραγματεύεται με το Ζαρκάουι ή με ανθρώπους που πάνε και σφάζουν συνανθρώπους τους», ήταν το σχόλιο του Αμερικανού υπουργού.

Ανησυχίες και δημοσκοπήσεις

Οι Αμερικανοί πολίτες έχουν εκφράσει την αναστάτωση και την ανησυχία τους επειδή βλέπουν πως οι αμερικανικές απώλειες στο Ιράκ αυξάνονται συνεχώς και συνειδητοποιούν ότι οι αντάρτικες δυνάμεις του Ιράκ δεν είναι διατεθειμένες να παραδώσουν τα όπλα γρήγορα.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το ποσοστό των πολιτών που στηρίζουν τη στρατιωτική εκστρατεία στο Ιράκ έχει μειωθεί σημαντικά.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως το 50% των Αμερικανών επιθυμεί την άμεση επιστροφή των στρατιωτικών δυνάμεων από το Ιράκ.

Ο πρόεδρος Μπους έχει προγραμματίσει για τη Τρίτη ένα εθνικό διάγγελμα όπου θα εξηγήσει στους Αμερικανούς πολίτες την κατάσταση στο Ιράκ και θα τους ζητήσει τη στήριξή τους για τις επιλογές που έχει κάνει η ηγεσία της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τη στιγμή που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση στο Ιράκ, τον Απρίλιο, έχουν σκοτωθεί πάνω από χίλιοι άνθρωποι, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι Ιρακινοί.


Δευτέρα 27 Ιουνίου 2005 - 11:43 (Ώρα Λονδίνου)

Συνάντηση Σρέντερ - Μπους

Οι ηγέτες των δύο χωρών αναμένεται να συζητήσουν το ενδεχόμενο να γίνει η Γερμανία μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Στην Ουάσινγκτον αφίχθη ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν το ενδεχόμενο να αποκτήσει η Γερμανία μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.

Οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει στο παρελθόν σχετικές προτάσεις από την Ιαπωνία, τη Γερμανία, τη Βραζιλία και την Ινδία.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε την Κυριακή ότι η θέση των ΗΠΑ παραμένει πως «δύο ή και παραπάνω χώρες, θα γίνουν μόνιμα μέλη».

Παράλληλα, εκτιμάται πως ο κ. Σρέντερ θα υπογραμμίσει στο πρόεδρο Μπους το σημαντικό ρόλο της Ευρώπης στο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν, αλλά θα τον ενημερώσει και για τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτή η συνάντηση λαμβάνει χώρα κατά την προεκλογική περίοδο στη Γερμανία όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλη πτώση στη δημοτικότητα του κ. Σρέντερ που έχει φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που εξελέγη.

Συγκεκριμένα, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν σαφή υπεροχή των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ με 44% έναντι 27% των Σοσιαλδημοκρατών του καγκελάριου Σρέντερ.

Ο Στίβεν Σάμπο, ειδικός στις γερμανο-αμερικανικές σχέσεις στο πανεπιστήμιο του Τζον Χόπκινς, δήλωσε πως «όπως ο περισσότερος κόσμος, έτσι και η κυβέρνηση Μπους δεν υπολογίζει πολύ τον Σρέντερ, επειδή ο χρόνος του στην εξουσία έχει ήδη φτάσει στο τέλος».


Δευτέρα 27 Ιουνίου 2005 - 13:15 (Ώρα Λονδίνου)

«Κατάχρηση αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας»

Οι κρατούμενοι δε συνελήφθησαν ως τρομοκράτες, αλλά βρέθηκαν στη φυλακή ως βασικοί μάρτυρες

Δύο αμερικανικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τις αρχές των ΗΠΑ για κατάχρηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

Έκθεση που υπογράφουν η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες, καταγγέλλει την κράτηση τουλάχιστον 70 ανδρών χωρίς δίκη και δικαίωμα επαφής με τους δικηγόρους τους, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Οι κρατούμενοι, όλοι πλην ενός μουσουλμάνοι κυρίως από τη νότια Ασία και τη Μέση Ανατολή, δε συνελήφθησαν ως ύποπτοι για τρομοκρατική δράση αλλά κρατούνταν ως βασικοί μάρτυρες.

Όλοι πέρασαν τουλάχιστον δύο μήνες στη φυλακή, υφιστάμενοι φραστικές και βίαιες σωματικές επιθέσεις -ένας εξ αυτών παρέμεινε κρατούμενος επί περισσότερο από ένα χρόνο.

Από το σύνολο των συγκεκριμένων κρατουμένων σχεδόν οι μισοί ποτέ δεν εκλήθησαν να καταθέσουν για όσα τους προσάπτονταν και εναντίον ελαχίστων απαγγέλθηκαν τελικά κατηγορίες σχετικές με τρομοκρατική δράση.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης διατείνεται ότι τα εντάλματα σύλληψης δεν αποτελούσαν παραβίαση του συντάγματος και ότι είχαν εγκριθεί από δικαστή.


Δευτέρα 27 Ιουνίου 2005 - 10:46 (Ώρα Λονδίνου)

Στηρίζει Αλογοσκούφη ο Μητσοτάκης

Αιχμές κατά του ΠΑΣΟΚ άφησε ο Κ. Μητσοτάκης, στηρίζοντας τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη

Δήλωση στήριξης της ρύθμισης Αλογοσκούφη για το ασφαλιστικό των τραπεζών ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απορρίπτοντας ταυτόχρονα την τροπολογία Έβερτ και αφήνοντας αιχμές κατά του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Επανειλημμένα ο Γιώργος Αλογοσκούφης έχει πει και το δήλωσε και μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό το Σάββατο ότι η ρύθμιση για το ασφαλιστικό των τραπεζών δεν θα επιβαρύνει το ΙΚΑ. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα ανοίξει το ασφαλιστικό και θα προχωρήσει σε γενική αναλογιστική μελέτη συναινετικά με τη συμμετοχή των αρμόδιων κοινωνικών ομάδων και μετά την επιλογή του καταλληλότερου διεθνούς οίκου που θα εγγυάται την αξιοπιστία. Μόνο όταν θα έχουμε όλα τα δεδομένα θα μπορούμε με υπευθυνότητα να δούμε πώς θα κατανείμουμε τους περιορισμένους κοινωνικούς πόρους για την κοινωνική ασφάλιση».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι κατά συνέπεια οι τροπολογίες Έβερτ και Μάνου είναι χωρίς αντικείμενο και δε θα υπάρξει πρόβλημα για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Σε ερώτηση γιατί το ΠΑΣΟΚ κρατά αυτή τη στάση γύρω από το θέμα, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι ίσως το ΠΑΣΟΚ ξεκινά από την αντίληψη ότι στηρίζοντας την τροπολογία Έβερτ δημιουργεί πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία.

«Εκτός εάν», πρόσθεσε, «κρύβει μετάνοια για το νόμο Ρέππα, που ρίχνει τα βάρη των ελλειμμάτων στις πλάτες του ελληνικού λαού», σημειώνοντας πάντως ότι δεν είναι αρμόδιος για την «ψυχανάλυση του ΠΑΣΟΚ».


Δευτέρα 27 Ιουνίου 2005 - 08:36 (Ώρα Λονδίνου)

Μονομαχίες για το ασφαλιστικό των τραπεζών

Ελληνικός Τύπος του Σαββάτου

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Παρέμβαση ζωής από Καραμανλή. Νέα μονάδα χορήγησης υποκαταστάτων. Πολυμέτωπος αγώνας της κυβέρνησης κατά των αγώνων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): "Χρυσές" τουαλέτες στο "Έλενα Βενιζέλου"! Όργιο σπατάλης και αυθαιρεσίας από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου επί ΠΑΣΟΚ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Μας πιέζουν τώρα για κουκούλωμα". Οργή στην ηγεσία του Αρείου Πάγου.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Ακίνητα: 25-50% επάνω οι αντικειμενικές αξίες. 9% οι φόροι για πρώτη κατοικία. Από 1η Ιανουαρίου η εφαρμογή των νέων μέτρων.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Τα πήρε στο κρανίο ο Καραμανλής με τα καμώματα του Μιλτιάδη Έβερτ. Ο πρωθυπουργός δεν δέχεται πολιτικούς εκβιασμούς και δεν υποκύπτει στις πιέσεις των συντεχνιών του Δημοσίου.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 7.900 νέες θέσεις σε Δημόσιο, περιφέρειες. Προγράμματα STAGE σε ολόκληρη τη χώρα.

ΕΘΝΟΣ: Ασανσέρ οι βάσεις για ΑΕΙ - ΤΕΙ. Πανελλαδικές: Πτώση στις περιζήτητες σχολές. Άνοδος στα χαμηλόβαθμα τμήματα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Για την κλιμάκωση των απεργιών σε Εθνική, Αγροτική και Εμπορική Τράπεζα... Οι συνταξιούχοι καταριούνται τις τρεις... αδελφές!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Νέα στοιχεία από Έβερτ. Εμμένει στην τροπολογία του για το ασφαλιστικό των Τραπεζών, ζητεί αναλογιστική μελέτη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τι αλλάζει στη φορολογία ακινήτων. Νέο τοπίο στην κτηματαγορά με ν/σ εντός του Ιουλίου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Φυσική" εξόντωση βάσεων. Οι βαθμοί από σήμερα ώς την Τετάρτη στα σχολεία.

ΕΣΤΙΑ: Το ΠΑΣΟΚ οπισθοδρομεί. Υιοθετεί παρωχημένες θέσεις σε όλα τα ζητήματα.

ESPRESSO: Κόκα και ECSTASY πνίγουν την παραλιακή. Έφοδος και συλλήψεις σε μεγάλο club.

ΤΑ ΝΕΑ: Πετά το γάντι ο Έβερτ στον Καραμανλή. Ενώ η Ν.Δ. ζητάει κομματική πειθαρχία.

TRAFFIC NEWS: Τα δάκρυα του Pierre Cardin. Η άγνωστη ζωή του. Αποκλειστικές δηλώσεις της μαρκησίας ντε Μαρσό.

Η ΧΩΡΑ: Λουκέτο σε εκατοντάδες επιχειρήσεις. Αν συνεχιστεί ο βρόχος των απεργιών. Κυβερνητικές πρωτοβουλίες για αντιμετώπιση της κρίσης.

City Press: Μοιράζουν συντάξεις στους βουλευτές.

Μetro: Συνεχείς απεργίες. Μήνυμα του προέδρου της ΟΤΟΕ, Δ. Τσουκαλά, μέσω της "metro".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μετεξεταστέο το δημόσιο σχολείο. Αποκαλυπτική έρευνα σε μαθητές της Θεσσαλονίκης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: "Λουκέτο" σε 450 χωματερές. Στην Κεντρική Μακεδονία μέχρι τα τέλη του 2006.

Πανελλαδικές εξετάσεις

ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "η μείωση των αριστούχων στα περισσότερα μαθήματα και η μεγάλη αποτυχία που σημειώθηκε σε μαθήματα όπως η φυσική γενικής παιδείας και κατεύθυνσης, καθώς και τα μαθηματικά, βρίσκονται "πίσω" από την κάθοδο των βάσεων".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι "ένα μάθημα, η Φυσική, "σημάδεψε" τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, προκαλώντας ζημιά σε όλους τους υποψηφίους. Πάνω από το 50% των διαγωνιζομένων έγραψε κάτω από τη βάση στη Φυσική κατεύθυνσης, ενώ μόνο ένας στους 100 έγραψε πάνω από 18. Από σήμερα μέχρι την Τετάρτη αναρτώνται οι βαθμολογίες στα Λύκεια, ενώ στα μέσα της εβδομάδας θα ανακοινωθούν τα στατιστικά βαθμολογικά στοιχεία, που δείχνουν πτώση των βάσεων στις περισσότερες σχολές".

ΟΑΕΔ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "περίπου 7.900 νέες θέσεις μέσω των προγραμμάτων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (stage) αναμένεται να προκηρύξει ο ΟΑΕΔ το επόμενο χρονικό διάστημα. Οι 3.300 θέσεις αφορούν θέσεις σε φορείς του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ οι υπόλοιπες 4.600 εντάσσονται στο πλαίσιο των δράσεων των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) και ειδικότερα στο πρόγραμμα "Απασχόληση στην Περιφέρεια" και θα προκηρυχθούν ανά περιφέρεια, με πρωτοβουλία της κάθε τοπικής κοινωνίας, η οποία θα προσδιορίσει και τις ανάγκες της αγοράς".

Κώστας Καραμανλής

H ESPRESSO υποστηρίζει ότι "η πιστή τήρηση του χρονοδιαγράμματος των μεταρρυθμίσεων, με το μικρότερο δυνατό κόστος, είναι αυτή την περίοδο η βασική προτεραιότητα του πρωθυπουργού, ο οποίος αισθάνεται ότι η κυβέρνησή του βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί και δεν επιτρέπονται λάθη".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι "αποφασισμένος να ολοκληρώσει αταλάντευτα τις τομές και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, είναι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος μετά και τις τελευταίες εξελίξεις , καθιστά σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να υποκύψει ούτε σε πολιτικούς εκβιασμούς, ούτε σε πιέσεις συντεχνιών, οι οποίες υπερασπίζονται στην ουσία τα κλαδικά τους προνόμια εις βάρος του κοινωνικού συνόλου".

ΠΑΣΟΚ

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ είναι εσφαλμένες σε όλα σχεδόν τα ζητήματα. Αν εξαιρέσουμε τις όντως τολμηρές θέσεις του κ. Γ. Παπανδρέου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, στα περισσότερα άλλα θέματα το ΠΑΣΟΚ είναι άκρως οπισθοδρομικό. Δεν υπάρχει μέτρο το οποίο να έχη λάβει η Κυβέρνησις Καραμανλή στο οποίο να μην έχη αντιδράσει το ΠΑΣΟΚ. Και το πράττει, ακόμη και όταν το μέτρο είναι απολύτως επιβεβλημένο".

Ασφαλιστικό Τραπεζών

H TRAFFIC NEWS αναφέρει ότι "καύσωνας" αντιδράσεων και αντιπαραθέσεων αναμένεται αυτή την εβδομάδα στην ολομέλεια της Βουλής, όπου θα συζητηθεί τη Δευτέρα το θέμα του Ασφαλιστικού των τραπεζών και την εθελούσια έξοδο στον ΟΤΕ. Το πολιτικό θερμόμετρο όμως θα "κολλήσει" στις υψηλές "θερμοκρασίες", καθώς αυτή τη βδομάδα αρχίζει και η συζήτηση για τη σχετική τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "εμμένει σταθερά στις απόψεις του ο κ. Μ. Έβερτ ζητώντας να γίνουν αναλογιστικές μελέτες για το ασφαλιστικό των τραπεζών πριν ψηφισθεί η επίμαχη τροπολογία , παρά τις διευκρινίσεις τις οποίες του παρείχε το Σάββατο ο κ. Γ. Αλογκοσκούφης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον τέως πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας".

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "το γάντι στον κ. Καραμανλή πέταξε χθες ο κ. Έβερτ. Αγνοώντας τις προειδοποιήσεις περί κομματικής πειθαρχίας για τη ρύθμιση Αλογοσκούφη στο Ασφαλιστικό των τραπεζών, ο κ. Έβερτ επέμεινε στην ανάγκη να κατατεθεί στη Βουλή αναλογιστική μελέτη".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται ότι "οι συνεχιζόμενες απεργίες των Τραπεζοϋπαλλήλων, ιδιαίτερα και προπάντων στις κρατικές τράπεζες Εθνική, Αγροτική και Εμπορική, έχουν δημιουργήσει κλίμα απόγνωσης στους συνταξιούχους, οι οποίοι κατ' εξοχήν συναλλάσσονται με αυτές τις Τράπεζες προκειμένου να πάρουν τις συντάξεις τους και να τακτοποιήσουν τους λογαριασμούς τους, σε σημείο που ...καταριούνται τις τρεις... αδελφές. Αλλά, βέβαια, δεν είναι μόνο οι συνταξιούχοι που πλήττονται από την απεργία".

Νοσοκομείο Έλενα Βενιζέλου

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υποστηρίζει ότι "άσπρος σίφουνας" αλλά και εξαιρετικά ευνοούμενη αποδεικνύεται μια κατασκευαστική εταιρεία από την προηγούμενη διοίκηση του νοσοκομείου "Έλενα Βενιζέλου". Και αυτό γιατί συγκεκριμένη εταιρεία περάτωσε τα συνολικά 25 έργα που ανέλαβε μέσα σε 8 μήνες πριν καν της ανατεθούν, ενώ το κόστος τους έφθασε τα 650.000 ευρώ, δηλαδή περισσότερα από 220 εκ., και αφορούν κυρίως ανακατασκευές... τουαλετών".

Βουλή

Η City Press αναφέρει ότι "η Βουλή ετοιμάζεται να αγοράσει, με δημόσιο χρήμα, συντάξιμο χρόνο για τους βουλευτές που σταμάτησαν να εργάζονται λόγω ασυμβίβαστου. Μετά το "μπόνους" στους βουλευτές που δεν επανεξελέγησαν και τα "φέσια" 21 εκατομμυρίων ευρώ στον ΟΤΕ, η Βουλή προκαλεί ξανά την κοινή γνώμη. Οι βουλευτές από τη μια σπρώχνουν στο ΙΚΑ τα ειδικά ταμεία και από την άλλη θωρακίζουν και αυξάνουν τα δικά τους ασφαλιστικά προνόμια. Πρόταση του ΛΑΟΣ για μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης κατά 50% και χορήγηση σύνταξης στους βουλευτές μετά από 14 και όχι 4 χρόνια στη Βουλή".

Φορολογία ακινήτων

Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι "έτοιμο είναι το νομοσχέδιο για τη φορολογία κεφαλαίου και αφορά ακίνητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι από την 1/1/2006 αγοράσουν νεόδμητη πρώτη κατοικία θα επιβαρυνθούν με 9% ΦΠΑ, που είναι ο χαμηλότερος συντελεστής. Από την 1η Ιανουαρίου καθορίζονται και οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων. Θα είναι αυξημένες κατά μέσον όρο 25%, ενώ σε μερικές περιπτώσεις θα φτάνουν και το 50%".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "φθηνότερες θα είναι οι μεταβιβάσεις ακινήτων από την 1η-1-2006 παρά τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα ισχύσουν. Το υπ. Οικονομικών αυξάνει τα αφορολόγητα όρια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας και για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές, ενώ μειώνει τους συντελεστές στη φορολογία μεταβιβάσεων".

Αρειος Πάγος

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "πιέσεις για "να πέσουν στα μαλακά" επίορκοι δικαστές δέχονται ανώτατοι δικαστικοί που ασκούν τον έλεγχο. Ήδη, κύκλοι του Αρείου Πάγου αναφέρουν ότι "η κάθαρση στη Δικαιοσύνη έχει χαλαρώσει" και φοβούνται τα χειρότερα εν όψει των αλλαγών στην κορυφή του Ανώτατου Δικαστηρίου".

Ναρκωτικά

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) εκτιμά ότι "στην εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης κατά των ναρκωτικών αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε δηλώσεις του με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών, εξαγγέλλοντας παράλληλα τη δημιουργία μονάδας χορήγησης υποκαταστάτων στη Θεσσαλονίκη και προσλήψεις στον ΟΚΑΝΑ, ο οποίος θα αποκτήσει και νέες μονάδες στην Αθήνα".


Σάββατο 25 Ιουνίου 2005 - 22:16 (Ώρα Λονδίνου)

«Αποκλεισμός με ψηλά το κεφάλι»

Ικανοποίηση για συνολική παρουσία της στο Γουίμπλεντον εξέφρασε η Λένα Δανιηλίδου

Μακριά από τον καλό της εαυτό, η Λένα Δανιηλίδου δεν κατάφερε να συνεχίσει τη νικηφόρα πορεία της στο τουρνουά τένις του Γουίμπλεντον, απέναντι στην Ιταλίδα Φλάβια Πενέτα.

Για τον τρίτο γύρο του τουρνουά, η Πενέτα, νούμερο 26 της διοργάνωσης, επικράτησε με 2-0 σετ (6-4, 6-3) της Ελληνίδας αθλήτριας, παίρνοντας την πρόκριση για τις 16.

Η Λένα Δανιηλίδου είδε την Ιταλίδα αντίπαλό της να κερδίζει με μπρέικ τα περισσότερα γκέιμ των δύο σετ, ενώ η έλλειψη συγκέντρωσης οδήγησε σε πολλά αβίαστα λάθη και άσχημες τοποθετήσεις στο κορτ.

Μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, η Λένα Δανιηλίδου απέδωσε την ήττα της στα πολλά λάθη και το καλό παιχνίδι της αντιπάλου της, ωστόσο, δήλωσε ικανοποιημένη από τη συνολική της παρουσία στο ιστορικό λονδρέζικο γκραν σλαμ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "φεύγει με ψηλά το κεφάλι".

Οι μάχες στο Γουίμπλεντον συνεχίζονται πλέον μεταξύ των 16 καλύτερων στους άνδρες και τις γυναίκες.

Στους άνδρες, από τα 8 ζευγάρια ξεχωρίζουν αυτά των Ρότζερ Φέντερερ και Χουάν Κάρλος Φερέρο, Λέιτον Χιούιτ και Τέιλορ Ντεντ, Μάριο Άντσιτς και Φελισιάνο Λόπες, Γκιγιέρμο Κορία και Άντι Ρόντικ.

Στις γυναίκες με αγωνία αναμένονται οι αναμετρήσεις της Λίντσει Ντάβενπορτ με την Κιμ Κλάιστερς, της Αμελί Μορεσμό με την Ελένα Λικχότσεβα, της Μαρία Σαράποβα με τη Ναταλί Ντεσί, η ρωσική μονομαχία μεταξύ της Αναστάσια Μισκίνα και της Ελένα Ντεμέντιεβα, ενώ η Βίνους Γουίλιαμς ενώ η Βίνους Γουίλιαμς θα αντιμετωπίσει την επίσης Αμερικανίδα, Τζιλ Κρέιμπας, που απέκλεισε την έτερη των δύο αδελφών, Σερίνα Γουίλιαμς.

Πως πέρασε στον τρίτο γύρο

Συντρίβοντας με 6-2, 6-0 την Αμερικανίδα τενίστρια Λόρα Γκράνβιλ, η Λένα Δανιηλίδου, πέρασε στον τρίτο γύρο του Γουίμπλεντον.

Στα χαρτιά, όπως σημειώνουν οι αθλητικογράφοι ο αγώνας θα έπρεπε να ήταν αμφίρροπος καθώς η Γκράνβιλ βρίσκεται μόλις οκτώ θέσεις πάνω από τη Δανιηλίδου στην παγκόσμια κατάταξη.

Αποκλειστικές δηλώσεις της Λένας Δανιηλίδου

Στην πράξη, όπως λέει χαρακτηριστικά ο επίσημος δικτυακός τόπος της διοργάνωσης, «το μόνο σημαντικό που κέρδισε η Γκράνβιλ, ήταν το στρίψιμο του κέρματος».


Δευτέρα 27 Ιουνίου 2005 - 07:46 (Ώρα Λονδίνου)

Το νέο «πρόσωπο» του Ιράν

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές εφημερίδες σχολιάζουν τη νίκη του Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ στις προεδρικές εκλογές του Ιράν.

«Ιράν: Η πρόκληση για τη Δύση», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η γαλλική Φιγκαρό (Le Figaro).

«Κακά τα νέα για τον άξονα του κακού» προειδοποιεί η εφημερίδα, η οποία χαρακτηρίζει την εκλογή Αχμεντινετζάντ με «ατομική βόμβα».

«Η εκλογή ενός υπερ-συντηρητικού στην ηγεσία του Ιράν, ξυπνά μερικούς εφιάλτες στην Ουάσιγκτον και στην Ευρώπη», γράφει.

Στην Ισπανία, η Ελ Παίς (El Pais) εκφράζει ανάλογες ανησυχίες σημειώνοντας ότι η εκλογή του δημάρχου της Τεχεράνης επιδεινώνει τις σχέσεις του Ιράν με την Δύση, γεγονός που εξυπηρετεί τα «γεράκια» του Πενταγώνου.

«Η νίκη του Αχμεντινετζάντ περιπλέκει ακόμα περισσότερο τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς τον τερματισμό των συνομιλιών ζητούν οι πιο ακραίοι κληρικοί της χώρας», σημειώνει.

Πάντως η ελβετική Λε Τεμπ (Le Temp) διαβλέπει συνεργασία του κ. Αχμαντινετζάντ με τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Γερμανία.

Ο πολιτικός αυτός έκανε λόγο για μια «μετριοπαθή κυβέρνηση που θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη, προκειμένου να αποδείξει ότι δεν είναι απαραίτητα ο πολεμοχαρής στρατιώτης του Θεού, όπως φαντάζεται ο κόσμος», γράφει η ελβετική εφημερίδα.

Διαφορετική άποψη έχει η γερμανική Φρανκφούρτερ Ρουντσάου (Frankfurter Rundschau) η οποία σημειώνει ότι οι διαπραγματεύσεις που είχαν ξεκινήσει η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία δεν πρόκειται να διευκολυνθούν από το νέο πολιτικό σκηνικό στο Ιράν.

«Ωστόσο για τις ΗΠΑ, η κατάσταση είναι πιο ξεκάθαρη από πριν με την αντιπαράθεση να γιγαντώνεται», τονίζει η εφημερίδα.

Στη Σλοβακία, η Πράβντα (Pravda) εκτιμά ότι η νίκη του σκληροπυρηνικού πολιτικού θα σημάνει και το τέλος κάθε προσπάθειας εκδημοκρατισμού της χώρας.

Ένα μόνο είναι ξεκάθαρο, σημειώνει η εφημερίδα, - με την αναχώρηση του προέδρου Μοχάμεντ Χαταμί το Ιράν θα απομακρυνθεί πολύ από το όραμα που έχουν οι νέοι μεταρρυθμιστές για την χώρα τους.


Πρωτοποριακή συνεργασία Κύπρου- Χάρβαρντ

Συνέντευξη στη Μαρία Καστρισιανάκη

Την παρουσίαση ενός πολύ πρωτοποριακού επιστημονικού προγράμματος που αναλαμβάνεται σε συνεργασία της κυπριακής κυβέρνησης με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, έκανε την Παρασκευή στο Λονδίνο η κυπριακή πρεσβεία.

Η Υπεύθυνη του τμήματος Έρευνας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Μονίκ Μπερτίκ δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι η διεθνής πρωτοβουλία για το περιβάλλον και την δημόσια υγεία δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2004.

«Πρόκειται για τη συνεργασία της σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ με την Κυπριακή κυβέρνηση που αποβλέπει στη δημιουργία δύο κέντρων έρευνας, το ένα στο Πανεπιστήμιο του Χαρβαρντ στις ΗΠΑ και το άλλο στην Κύπρο. Τα δύο προγράμματα προωθούν την έρευνα σε θέματα περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής», λέει η Μονίκ Μπερτίκ

Η κ. Μπερτίκ δεν φείδεται ευσήμων προς την κυπριακή κυβέρνηση για της πρωτοβουλία της: «Είναι προς τιμήν της Κυπριακής Δημοκρατίας που προχώρησε στην επεξεργασία ενός τόσο σημαντικού ερευνητικού προγράμματος.

»Μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση η κυβέρνηση του κ. Παπαδόπουλου συνειδητοποίησε ότι η χώρα του οφείλει να εναρμονισθεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα στα θέματα του περιβάλλοντος και δημόσια υγείας Με μια πραγματικά εμπνευσμένη κίνηση η κυβέρνηση της Κύπρου απευθύνθηκε στο Χάρβαρντ επειδή η σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου μας είναι διεθνούς φήμης», δήλωσε η κ. Μπερτίκ.

Στόχοι του προγράμματος

«Πρόκειται για πολυδιάστατο πρόγραμμα», λέει η κ. Μπερτίκ.

«Ερευνούμε την επίπτωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη ζωή των πολιτών, την ποιότητα των υδάτων και των υδάτινων οικοσυστημάτων, μετρούμε τα βιομηχανικά απόβλητα και επεξεργαζόμαστε τρόπους βιολογικού καθαρισμού τους. Επιπλέον επικεντρωνόμαστε και σε μια σειρά χρόνιων προβλημάτων δημόσιας υγείας όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι αγγειοκαρδιακές παθήσεις και προσπαθούμε να τις μελετήσουμε μέσα στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών συνθηκών της ευρύτερης περιοχής συνεκτιμώντας τις διατροφικές και πολιτισμικές τάσεις των κατοίκων της Ανατολικής Μεσογείου» υπογραμμίζει η Μονικ Μπερτικ.

Τρεις είναι οι βασικοί άξονες αυτού του επιστημονικού προγράμματος: εκπαίδευση, έρευνα και πρακτική εφαρμογή.

«Όσον αφορά την εκπαίδευση θα υπάρχουν προγράμματα μεταδιδακτορικά, διδακτορικά και μεταπτυχιακά σε επίπεδο μάστερ στα οποία θα εντάσσονται φοιτητές της περιοχής που θα εκπαιδεύονται στο Χάρβαρντ και θα μεταφέρουν πίσω στις χώρες τους τεχνογνωσία στους τομείς του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

»Θα αναλαμβάνονται έρευνες και θα διοργανώνονται διεθνή σεμινάρια και συνέδρια πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο» λέει η εκπρόσωπος του Χάρβαντ για να καταλήξει:

«Η πρωτοβουλία της κυπριακής κυβέρνησης είναι πρωτοποριακή και τα προγράμματα έρευνας που θα παραχθούν από την συνεργασία της Κυπρου με το Χάρβαρντ θα έχουν διεθνή απήχηση».


Δευτέρα 27 Ιουνίου 2005 - 02:04 (Ώρα Λονδίνου)

Ευρωπαϊκή κινητικότητα

Η τελευταία πράξη πριν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία ξεκινά αυτή την εβδομάδα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάζει τους όρους των συνομιλιών, γράφει η Φαϊνάσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Εάν και οι 25 χώρες μέλη δεν συμφωνήσουν σε ένα συγκεκριμένο «πλαίσιο διαπραγματεύσεων», τότε η διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει στις 3 Οκτωβρίου όπως είναι προγραμματισμένο, υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την διεύρυνση, Όλι Ρεν κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να τηρήσουν τη δέσμευσή τους. Το ίδιο έκανε και ο Τόνι Μπλερ, ο οποίος αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ για το επόμενο εξάμηνο.

«Προς το παρόν, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν στην ώρα τους αλλά δεν είναι και βέβαιοι», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

Το «πλαίσιο των διαπραγματεύσεων» που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη αναμένεται να είναι πολύ πιο σκληρό για την Τουρκία σε σύγκριση με τους όρους που είχαν τεθεί για την ένταξη των δέκα νεότερων μελών της ΕΕ, τονίζει η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Η Τουρκία, όπως και η Κροατία, δεν πρέπει μόνο να δώσουν υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις αλλά και να τις υλοποιήσουν κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, γράφει το άρθρο προσθέτοντας ότι η Γαλλία και η Ολλανδία καλούν την ΕΕ να εξετάσει πριν από την έναρξη των συνομιλιών εάν έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων.

«Αγώνας δρόμου»

Βρετανοί και Γάλλοι υπουργοί πραγματοποιούν επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία, την Δευτέρα, τον πρώτο σταθμό της εκστρατείας τους σε χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης. Οι δύο χώρες πραγματοποιούν αγώνα δρόμου για το ποια θα καταφέρει να κερδίσει περισσότερους συμμάχους στη μάχη για τις μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, γράφει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph)

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, οι υπουργοί των δύο χωρών θα έχουν επισκεφθεί την Πολωνία, την Τσεχία, την Ουγγαρία και πολλές χώρες της Βαλτικής.

Πολωνός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, δήλωσε στην Ντέιλι Τέλεγκραφ: «Δεν θέλουμε να συμμαχήσουμε με την Γαλλία και την Γερμανία εναντίον της Βρετανίας, ή με ευρωπαϊκές χώρες εναντίον των ΗΠΑ. Όμως ταυτόχρονα δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τους οικονομικούς μας δεσμούς με τη Γαλλία και τη Γερμανία».

«Εξοχικές κατοικίες» στα κατεχόμενα

Στον πανικό χιλιάδων Βρετανών που έχουν αγοράσει εξοχικές κατοικίες και βίλες στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, αναφέρεται άρθρο της Γκάρντιαν (Guardian), καθώς όλο και περισσότεροι Ελληνοκύπριοι διεκδικούν τα σπίτια τους, που έχασαν στην τουρκική εισβολή.

Η Έλενα Σμιθ περιγράφει πως περισσότεροι από έξι χιλιάδες Βρετανοί έσπευσαν να επενδύσουν τις οικονομίες τους ακόμα και μέσω ίντερνετ - σε πολύ φτηνές εξοχικές κατοικίες στην ούτως καλούμενη τουρκική δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, για να συνειδητοποιήσουν πως μπορεί να τις χάσουν με δικαστική απόφαση, καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαιώνει πολλούς Ελληνοκύπριους που έχουν κρατήσει τους τίτλους ιδιοκτησίας των σπιτιών τους.

«Βιασμοί» στη Ζάκυνθο

Οι Τάιμς (Times) αναφέρονται σε καταγγελίες δύο Βρετανίδων ότι έπεσαν θύματα ομαδικού βιασμού στο νησί της Ζακύνθου, στην παραλία του Λαγανά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα δύο νεαρά κορίτσια, ηλικίας περίπου 20 ετών, αναγνώρισαν τους δράστες στα πρόσωπα κάποιων συμπατριωτών τους αλλά και ενός Αλβανού.

«Υποτίθεται ότι η συγκεκριμένη παραλία φυλάσσεται πολύ καλά από τις αστυνομικές αρχές καθώς εκεί έχει βρει καταφύγιο ένα σπάνιο είδος θαλάσσιας χελώνας», σημειώνει το άρθρο.

Η Ζάκυνθος έχει γίνει δημοφιλής προορισμός τουριστών τα τελευταία χρόνια με ανάλογη εμπορική ανάπτυξη. Τα ταξιδιωτικά γραφεία έστρεψαν την προσοχή τους σε αυτό το νησί, όταν τα πακέτα που πρόσφεραν για το Φαληράκι της Ρόδου έγιναν αντικείμενο σχολιασμών και ανάγκασαν την ελληνική αστυνομία να λάβει μέτρα για την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και την ακραία συμπεριφορά, υπενθυμίζει η εφημερίδα.

Στο άρθρο υπογραμμίζεται ότι ο τουρισμός στην Ζάκυνθο σημείωσε πέρσι άνοδο της τάξεως του 25%, ενώ φέτος αναμένεται μεγαλύτερη τουριστική κίνηση.

«Όπως τα περισσότερα ελληνικά νησιά, έτσι και η Ζάκυνθος έχει συγκεντρώσει πολλούς Αλβανούς που εργάζονται εποχιακά στο νησί. Στην Ελλάδα είναι διαδεδομένη η πεποίθηση ότι η εκλαμβανόμενη ως αύξηση της εγκληματικότητας τα τελευταία χρόνια οφείλεται στην είσοδο των Αλβανών στην χώρα», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.