Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-06-23

  1. «Άφωνοι» οι ευρωβουλευτές
  2. Πάνω από τα 60 δολ. το πετρέλαιο
  3. Ράμσφελντ: «Δεν χάνουμε»
  4. Σαρωτική η Δανιηλίδου
  5. Πέθανε ο Μανώλης Αναγνωστάκης
  6. Φραγμός σε νέα πρωτοβουλία Ανάν
  7. Με λιμό απειλείται η Β.Κορέα
  8. Πεδίο μάχης η Βαγδάτη
  9. Γενική απεργία την Παρασκευή
  10. Συγκρουσιακό κλίμα
  11. Ο οραματιστής Μπλέρ
  12. Ο Μπλερ πιέζει για μεταρρυθμίσεις
  13. Φραγμός σε νέα πρωτοβουλία Ανάν
  14. Επιθετική η Βρετανία

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2005 - 01:45 (Ώρα Λονδίνου)

«Άφωνοι» οι ευρωβουλευτές

Η ομιλία του Τόνι Μπλερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κυριαρχεί στον βρετανικό Τύπο.

«Ο Μπλέρ κερδίζει την υποστήριξη των ευρωβουλευτών στο όραμα του για την ΕΕ», ο τίτλος των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο βρετανός πρωθυπουργός κέρδισε «απρόσμενη υποστήριξη» στο όραμα για μια ΕΕ που θα ενστερνισθεί την ελεύθερη αγορά και θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης.

Δεν κατάφερε όμως να πείσει τους Γερμανούς και Γάλλους επικριτές του.

Παράλληλα «άφησε ένα μεγάλο κενό στο τι πρόκειται να πράξει στους επόμενους έξη μήνες Οι διακηρύξεις για την ανάγκη εκσυγχρονισμού και προσαρμογής στην νέα πραγματικότητα δεν εγγυούνται αποτελέσματα» σημειώνει η εφημερίδα.

Η στρατηγική του βασίζεται στην πολιτική αλλαγή αυτό το Φθινόπωρο στην Γερμανία και την ελπίδα ότι «σαν συνέπεια θα χαλαρώσει ο γαλλο-γερμανικός άξονας.»

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς καταλήγουν με πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη γράφοντας ότι εάν ποτέ πραγματοποιηθεί πραγματική οικονομική μεταρρύθμιση στην ΕΕ, αυτή «θα είναι πολύ μετά την προεδρία του κ. Μπλερ αλλά μάλλον και την θητεία του στην βρετανική πρωθυπουργία»,.

«Αντιμέτωπος με τους επικριτές του ο Τόνι Μπλερ επιδοκιμάζεται για την έκκληση του για μεταρρυθμίσεις», γράφει η Ιντιπέντεντ (Independent).

Η ομιλία του «ανέβασε τον πήχη των προσδοκιών για την βρετανική προεδρία» ενώ δεν έδωσε καμία σαφή απάντηση για το πώς θα λύσει το πρόβλημα του προϋπολογισμού.

Η Γκάρντιαν (Guardian) εκτιμά ότι η ομιλία του κ. Μπλερ ήταν «καλή». Προσθέτει όμως ότι «οι ομιλίες δεν έχουν και τόση σημασία Αυτό που χρειάζεται είναι σκληρή δουλειά, επιδέξιες διαπραγματεύσεις και προσεκτικός συνδυασμός των δυνατοτήτων και φιλοδοξιών».

Η Ευρωπαϊκή προεδρία έχει περισσότερες πιθανότητες να κριθεί επιτυχημένη συνεχίζει η εφημερίδα - όταν «επικεντρώνεται σε περιορισμένους στόχους, είναι σωστά προετοιμασμένη και βασίζεται σε μια γενική συναίνεση» .

Καμία από αυτές τις προϋποθέσεις δεν υφίσταται σήμερα, σημειώνει η Γκάρτνιαν. «Όποιες προετοιμασίες και εάν έκανε η Βρετανία ξεπεράσθηκαν από τα δημοψηφίσματα και την αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό οι στόχοι έχουν αναγκαστικά αλλάξει και η συναίνεση έχει εξανεμισθεί»

Ήταν αναμενόμενο ότι ο, Μπλερ θα εστίαζε την ομιλία του στην κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική, στην ατζέντα της Λισσαβόνας, στο ελεύθερο εμπόριο και στο καθήκον της Ευρώπης προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο και ιδιαίτερα προς την Αφρική.

Αυτές είναι οι προτεραιότητες της Βρετανίας αλλά «δυστυχώς η κάθε μια από αυτές ξύνει παλιές πληγές» σημειώνει η Γκάρντιαν.

Η Κοινή Εξωτερική πολιτική θυμίζει τις έντονες αντιπαραθέσεις για τον πόλεμο στο Ιράκ και τις σχέσεις Ευρώπης ΗΠΑ. Η ατζέντα της Λισσαβόνας επαναφέρει όλες τις διαφωνίες που σχετίζονται με το κοινωνικό μοντέλο και το καθήκον προς την Αφρική τους διαξιφισμούς για την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

«Το τεστ για την βρετανική προεδρία θα είναι να βρει μια συμβιβαστική λύση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Εάν δεν τα καταφέρει θα μείνει στην ιστορία σαν μια αποτυχημένη προεδρία», καταλήγει το σχόλιο της Γκάρντιαν.

Πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας σχολιάζει την έλλειψη αποδοκιμασιών για τον κ. Μπλερ από τους ευρωβουλευτές.

Για μέρες λέει - «ακόνιζαν τα μαχαίρια» για τον βρετανό πρωθυπουργό. «Χθες όμως όταν μπήκε στην αίθουσα φαινόταν λες και κατάπιαν τη γλώσσα τουςβλέποντας τον η οργή τους εξανεμίσθηκε».

Δεν είναι συχνό φαινόμενο για τους ευρωβουλευτές να συζητούν με πολιτικό ηγέτη παγκόσμιας εμβέλειας. «Ήταν σαν ο Τομ Κρουζ να έμπαινε σε μια ερασιτεχνική θεατρική παράσταση κάνοντας τους ηθοποιούς να ξεχάσουν τα λόγια τους», γράφει ο συντάκτης της Γκάρντιαν.

Ο Τόνι Μπλερ «έχει μια τεράστια ευκαιρία να προσδιορίσει μια νέα κατεύθυνση για την ΕΕ», σχολιάζουν οι Τάιμς (Times).

Με την πιθανή έλευση στην εξουσία της Ανγκελα Μέρκελ στη Γερμανία, ο κ. Μπλερ θα «έχει την ευκαιρία να συνθέσει μια νέα συμμαχία που θα βασίζεται στην ισότητα και την παροχή ευκαιριώνΜια πιο ελεύθερη Ευρώπη».

Είχε απόλυτο δίκαιο που στην ομιλία του Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε έμφαση στην ατζέντα της Λισσαβόνας για την ανάγκη οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Η ατζέντα της Λισσαβόνας που συμφωνήθηκε το 2000 έχει την φιλοδοξία να μετατρέψει την Ευρώπη «στην πιο ανταγωνιστική για τη επιχειρηματικότητα περιοχή στον κόσμο μέχρι το 2010».

Μέχρι τώρα ο στόχος αυτός δεν έχει προχωρήσει καθώς υπάρχουν τα εμπόδια του εθνικισμού και του προστατευτισμού. Στην νέα Ευρώπη «θα πρέπει να ανθίσει η επιχειρηματικότητα και όχι η ρητορική», σημειώνουν οι Τάιμς.

Οι Τάιμς καλούν παράλληλα τον κ. Μπλερ να αποσαφηνίσει τις αρμοδιότητες της ΕΕ που θα πρέπει να επιστρέψουν στα κράτη-μέλη.


Πέμπτη 23 Ιουνίου 2005 - 21:55 (Ώρα Λονδίνου)

Πάνω από τα 60 δολ. το πετρέλαιο

Αυξάνεται συνεχώς η ζήτηση -και η τιμή - του πετρελαίου

Η τιμή του αργού πετρελαίου ξεπέρασε για λίγη ώρα τα $60 δολάρια το βαρέλι κατά τις συναλλαγές στη Νέα Υόρκη.

Αργότερα υποχώρησε λίγο στα $59,80 δολάρια το βαρέλι.

Στο Λονδίνο, το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ (που χρησιμοποιείται ως δείκτης των τιμών) έφτασε τα $57,48 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι χρηματιστές ποντάριζαν ότι στους ερχόμενους μήνες η ζήτηση θα είναι μεγάλη και στην πιθανότητα ότι η δυνατότητα των διυλιστηρίων δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στη ζήτηση.

Η ζήτηση του πετρελαίου πέρυσι στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυξήθηκε κατακόρυφα και η αυτή η ανοδική τάση συνεχίζεται.

Στη Βρετανία, ο Σύνδεσμος των Βενζινοπωλών προειδοποίησε πως τα προβλήματα στα διυλιστήρια μπορεί να σπρώξουν την τιμή του ντίζελ πάνω από £1 λίρα στερλίνα (περίπου 1,5 ευρώ) το λίτρο, μέχρι το τέλος του χρόνου.

Κινεζική πρωτοβουλία

Στο μεταξύ μια κινεζική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία έκανε προσφορά για την αγορά της αμερικανικής Γιουνοκάλ (Unocal).

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι η κίνηση αυτή έχει αναστατώσει την Ουάσιγκτον, με ορισμένους πολιτικούς να λένε πως πρόκειται για απειλή στα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Η γερουσιαστής Λίζα Μουρκόβσκι είπε ότι η Κίνα έφερε τον ανταγωνισμό για τους φυσικούς πόρους στο προαύλιο των Ηνωμένων Πολιτειών.


Πέμπτη 23 Ιουνίου 2005 - 22:51 (Ώρα Λονδίνου)

Ράμσφελντ: «Δεν χάνουμε»

«Δεν θα πρέπει να δοθεί χρονοδιάγραμμα αποχώρησης από το Ιράκ» εμμένει ο Ράμσφελντ

Ο υπουργός ¨Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, είπε ότι οι αν οι αμερικανικές δυνάμεις φύγουν από το Ιράκ πριν οι ιρακινές δυνάμεις είναι σε θέση να αναλάβουν πλήρως την ευθύνη για την ασφάλεια, θα εμφανιστούν εκ νέου οι απειλές.

Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ είπε ότι είναι λάθος να λέει κανείς πως οι ΗΠΑ χάνουν την μάχη κατά των ανταρτών, αλλά παραδέχτηκε πως η εξέγερση παραμένει επικίνδυνη.

Οι δηλώσεις του έγιναν κατά τη διάρκεια κατάθεσής του στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας.

Αλλά μιλώντας στην ίδια επιτροπή, ο ανώτατος διοικητής των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, στρατηγός Τζον Αμπιζάιντ, είπε ότι περισσότεροι ξένοι αντάρτες εισρέουν στο Ιράκ τώρα, από ό,τι πριν έξη μήνες.

Από την άλλη, ο αρχηγός του αμερικανικού επιτελείου, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς, συμφώνησε με τον υπουργός Άμυνας, λέγοντας στην επιτροπή ότι το να φύγουν τα αμερικανικά στρατεύματα πριν ολοκληρώσουν το έργο τους, «θα είναι εντελώς καταστροφικό».

Το στέλεχος των Δημοκρατικών, Καρλ Λέβιν, είπε ότι η κυβέρνηση Μπους πρέπει να εντείνει τις πιέσεις στο Ιράκ και τους γείτονές του απειλώντας να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα αν δεν σημειωθεί πολιτική πρόοδος.

Η ακροαματική διαδικασία στην επιτροπή της Γερουσία γίνεται σε μια στιγμή που μειώνεται η υποστήριξη της αμερικανικής κοινής γνώμης προς τον πόλεμο.


Πέμπτη 23 Ιουνίου 2005 - 19:22 (Ώρα Λονδίνου)

Σαρωτική η Δανιηλίδου

Μεγάλη νίκη για την Λένα Δανιηλίδου

Συντρίβοντας με 6-2, 6-0 την Αμερικανίδα τενίστρια Λόρα Γκράνβιλ, η Λένα Δανιηλίδου, πέρασε στον τρίτο γύρο του Γουίμπλεντον.

Στα χαρτιά, όπως σημειώνουν οι αθλητικογράφοι ο αγώνας θα έπρεπε να ήταν αμφίρροπος καθώς η Γκράνβιλ βρίσκεται μόλις οκτώ θέσεις πάνω από τη Δανιηλίδου στην παγκόσμια κατάταξη.

Στην πράξη, όπως λέει χαρακτηριστικά ο επίσημος δικτυακός τόπος της διοργάνωσης, «το μόνο σημαντικό που κέρδισε η Γκράνβιλ, ήταν το στρίψιμο του κέρματος».

Ο αγώνας ξεκίνησε αργά, αλλά μετά το 2-2, στο πρώτο σετ, η Δανιηλίδου ανέβασε εντυπωσιακά την απόδοσή της, συντρίβοντας τελικά την απόδοσή της.

Έτσι μετά τον αποκλεισμό της νικήτριας του Ρολάν Γκαρός, Ζουστίν Ενάν Αρντέν, πριν λίγες μέρες, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια προχωρά στον τρίτο γύρο του Γουίμπλεντον.


Πέμπτη 23 Ιουνίου 2005 - 10:59 (Ώρα Λονδίνου)

Πέθανε ο Μανώλης Αναγνωστάκης

Ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές της μεταπολεμικής Ελλάδας, ο Μανώλης Αναγνωστάκης, πέθανε τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Η φωνή των ηττημένων του εμφυλίου όπως απεκαλέσθη ο Μανώλης Αναγνωστάκης άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» όπου μεταφέρθηκε εσπευσμένα με καρδιο-αναπνευστικό πρόβλημα. Λίγο μετά τη μεταφορά του εξέπνευση σε ηλικία 80 ετών.

Ο Μανώλης Αναγνωστάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1925. Σπούδασε ιατρική και άσκησε το επάγγελμα του ακτινολόγου στη συμπρωτεύουσα. Το 1978 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

Για την πολιτική του δράση στο φοιτητικό κίνημα φυλακίστηκε στο διάστημα 1948-1951, ενώ το 1949 καταδικάστηκε σε θάνατο από έκτακτο στρατοδικείο.

Το λογοτεχνικό του ξεκίνημα έγινε μέσα από τις σελίδες του περιοδικού «Πειραϊκά Γράμματα» (1942) και του φοιτητικού εντύπου «Ξεκίνημα» (1944).

Δημοσίευσε ποιήματα και κριτικά σημειώματα σε πολλά περιοδικά, ενώ είχε μακροχρόνια συνεργασία με την «Αυγή», με κείμενα για τη λογοτεχνία και την πολιτική.

Εξέδωσε το περιοδικό «Κριτική» (Θεσσαλονίκη, 1959-1961) και συμμετείχε στην συντακτική επιτροπή των «Δεκαοκτώ κειμένων» (1970), των «Νέων Κειμένων» και του περιοδικού «Η Συνέχεια» (1973).

Ποιητικές του εκδόσεις κυκλοφόρησαν στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά, ενώ πολλά ποιηματά του μελοποίησαν οι Μίκης Θεοδωράκης, Θάνος Μικρούτσικος, Αγγελική Ιονάτου και Μιχάλης Γρηγορίου.

Η ανακοίνωση του ΣΥΝ

Το τμήμα Πολιτισμού του Συνασπισμού εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Σήμερα είμαστε μόνοι, ορφανοί. Ο Μανόλης Αναγνωστάκης έφυγε τα ξημερώματα. Ο δικός μας Μανόλης, ο αγαπημένος μας σύντροφος, ο φίλος μας. Μας το είχε σημάνει από χρόνια τώρα:

'Εδώ

Κάτω από την καρδιά μου

Καρφώθηκαν οι σφαίρες οι πρωϊνές

Μπήγονται ολοένα πιο βαθιά

Τώρα

(Τώρα, σιγά-σιγά, που ξημερώνει και θ' ακουστεί το σφύριγμα όπου να' ναι)

Ελάτε

Έλα εσύ Γιώργο, έλα Μιχάλη, έλα Ραούλ.

Μαζέψτε τις μια μια

Είναι δικές σας

Σήμερα το πρωί

Στις πέντε

Πριν βγει ο ήλιος.'

Τις μαζέψαμε ακριβέ μας σύντροφε. Αντίο.»


Πέμπτη 23 Ιουνίου 2005 - 07:16 (Ώρα Λονδίνου)

Φραγμός σε νέα πρωτοβουλία Ανάν

Την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων για την επίλυση του Κυπριακού ζήτησε χθες από την ελληνοκυπριακή πλευρά ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κίραν Πρέντεργκαστ.

Ο κύριος Πρέντεργκαστ στην ενημέρωση που έκανε στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τα αποτελέσματα της πρόσφατης περιοδείας του σε Λευκωσία, Αθήνα και Άγκυρα , τόνισε ότι υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ των δυο πλευρών.

«Το χάσμα μεταξύ των επίσημων θέσεων των πλευρών σε θέματα ουσίας φαίνεται μεγάλο. Την ίδια στιγμή η αμοιβαία εμπιστοσύνη βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Σε συνδυασμό οι δυο αυτοί παράγοντες κάνουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση κοινού τόπου ιδιαίτερα δύσκολες» είπε.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών πρόσθεσε ότι στην παρούσα φάση δεν έχει νόημα μια νέα πρωτοβουλία του Κόφι Ανάν.

«Ξεκινώντας μια νέα εντατική διαδικασία πρόωρα δεν θα ήταν συνετό».

«Ελπίζω ότι το Συμβούλιο Ασφάλειας θα συμφωνήσει ότι τίποτε θετικό δεν πρόκειται να προκύψει από μια νέα προσπάθεια που θα τελείωνε όπως οι προηγούμενες δυο, είτε σε παταγώδη αποτυχία είτε σε αδιέξοδο» τόνισε.


Πέμπτη 23 Ιουνίου 2005 - 12:21 (Ώρα Λονδίνου)

Με λιμό απειλείται η Β.Κορέα

Αμερικανική βοήθεια στη Β.ορέρα που απειλείται με λιμό

50.000 τόνους τροφίμων προς την Βόρεια Κορέα προτίθεται να αποστείλει, υπό μορφή βοήθειας, η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Θα είναι η Τρίτη συνεχής χρονιά που η Ουάσινκτον αποστέλλει διατροφική βοήθεια σε μια από τις χώρες του «Άξονα του Κακού», τη Βόρεια Κορέα που σύμφωνα με προειδοποίηση του ΟΗΕ απειλείται με λιμό.

«Πρόκειται για μια χειρονομία ανθρωπιστικής φύσεως» σχολίασε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν ότι η χρονική στιγμή που επιλέχθηκε για να ανακοινωθεί η αμερικανική πρωτοβουλία δεν είναι τυχαία. Είναι, λένε οι ίδιες πηγές, μια απόπειρα της Ουάσινκτον να δελεάσει την κυβέρνηση της Πιονχ Πένχ ώστε να επιστρέψει στις εξαμερείς συνομιλίες για το μέλλον του πυρηνικού της προγράμματος.

«Θα ήταν απλοϊκό να θεωρήσουμε ότι η Ουάσινκτον διακατέχεται από ένα τόσο ανιδιοτελή ανθρωπισμό και ότι δεν έχει πολιτικά κίνητρα η εν λόγω χειρονομία» σχολίασε ο Τζάκ Πρίτσαρντ, πρώην απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα, σε συνέντευξη του στο Ρόυτερ.


Πέμπτη 23 Ιουνίου 2005 - 11:38 (Ώρα Λονδίνου)

Πεδίο μάχης η Βαγδάτη

Τραυματίας μεταφέρεται στο νοσοκομείο

Τρεις δυνατές εκρήξεις συγκλόνισαν τα ξημερώματα της Πέμπτης το εμπορικό κέντρο Καράντα στη Βαγδάτη προκαλώντας τουλάχιστον 15 νεκρούς και 50 τραυματίες.

Στόχος των επιθέσεων ήταν τέμενος Σιιτών και ένα αστυνομικό τμήμα. Σύμφωνα με πληροφορίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 3 αστυνομικοί.

Η Τρίτη βόμβα εξερράγη έξω από τα δημόσια λουτρά, χαμάμ όπως αποκαλούνται.

Οι τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν λίγες ώρες μετά το χθεσινό μπαράζ επιθέσεων σε συνοικία Σιιτών της Βαγδάτης που άφησαν πίσω τους 18 νεκρούς.

Οι επιθέσεις συνεχίζονται και εντείνονται παρά την συνεχιζόμενη επιχείρηση ασφαλείας στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και το Ιράκ ανακοίνωσαν ότι η Επιχείρηση Αστραπή που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα με στόχο τον εντοπισμό αντάρτικων θυλάκων έχει σημειώσει σημαντική επιτυχία.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το μπαράζ των βομβιστικών επιθέσεων που ξεκίνησε από την Τετάρτη και συνεχίζεται, συμπίπτει με την πραγματοποίηση στις Βρυξέλλες διάσκεψης για το μέλλον του Ιράκ που οργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

Στην διάρκεια της ο γενικός Γραμματέας των ΗΕ,Κόφι Ανάν, επεσήμανε ότι το Ιράκ βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, κάλεσε δε την Διεθνή Κοινότητα να ολοκληρώσει την διαδικασία της ανοικοδόμησης πριν είναι πολύ αργά.

Πάνω από 1.000 ιρακινοί σκοτώθηκαν από τότε που ανέλαβε την εξουσία η νέα εκλεγμένη κυβέρνηση, πριν από δύο μήνες.

Στο διάστημα αυτό πολλαπλασιάστηκαν οι επιθέσεις των κατά των Υπηρεσιών Ασφαλείας με απώτερο στόχο να σύρουν τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο, επισημαίνει ο Τζον Λέιν ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη.

Στην ομιλία της στην Διάσκεψη των Βρυξελλών η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις επέρριψε ευθύνες στις γειτονικές του Ιράκ χώρες, ειδικά την Συρία, που δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσουν το κύμα φανατικών ισλαμιστών που διαπερνά τα σύνορα του Ιράκ για να ενταχθούν στο αντάρτικο.


Πέμπτη 23 Ιουνίου 2005 - 09:36 (Ώρα Λονδίνου)

Γενική απεργία την Παρασκευή

Κλειστές θα παραμείνουν την Παρασκευή ΔΕΚΟ, τράπεζες και ιδιωτικός τομέας. Εξ αιτίας της 24ωρης γενικής απεργίας που κήρυξε η ΓΣΕΕ.

Ο τομέας του Δημοσίου θα πραγματοποιήσει τρίωρη στάση εργασίας στο πλαίσιο συμμετοχής της ΑΔΕΔΥ στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Απεργούν ακόμη και οι εργαζόμενοι στα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Εργατικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα στις 10:30 π.μ.

Η απεργία της Παρασκευής γίνεται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό σύστημα και τις εργασιακές σχέσεις.

Όπως ανακοίνωσε η ΓΣΕΕ, καθολική θα είναι η συμμετοχή των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ αλλά και τον ιδιωτικό τομέα.

Στην απεργία συμμετέχουν ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Ολυμπιακές Αερογραμμές, λιμάνια, Μετρό, Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος.

Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς θα πραγματοποιήσουν τρίωρες στάσεις εργασίας το πρωί και το βράδυ.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των τραπεζοϋπαλλήλων που διαμαρτύρονται για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.


Πέμπτη 23 Ιουνίου 2005 - 11:03 (Ώρα Λονδίνου)

Συγκρουσιακό κλίμα

Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 15χρονη με αναβολικά! Κρούσμα ντόπινγκ σε σχολικό πρωτάθλημα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Προνόμια τέλος για τους λίγους. Σύγκρουση με εργατοπατέρες και «ρετιρέ».

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Σταματήστε να υποκινείτε τις απεργίες. Βουλή: Μήνυμα Καραμανλή σε ΠΑΣΟΚ και Συντεχνίες.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Ξυπνήστε. Πανελλήνιο σοκ από την έρευνα για τα ναρκωτικά.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Φέσωσαν τον ΟΤΕ οι βουλευτές. Επιστολή Βουρλούμη στην πρόεδρο της Βουλής.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Σύγκρουση για αλλαγές. Αποφασισμένος ο Κ. Καραμανλής.

Η ΑΥΓΗ: Τορπίλη στο ΙΚΑ οι ρυθμίσεις για τράπεζες - ΟΤΕ. Διευρύνονται οι αντιδράσεις και μέσα στη ΝΔ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Βουλιάζει την οικονομία και εξοργίζει τον κόσμο η απεργία των προνομιούχων τραπεζικών.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η κινεζική μαφία δρα στην Ελλάδα! Επίσημη έκθεση της ΕΛΑΣ για το οργανωμένο έγκλημα.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Επιδοτήσεις και έξτρα παροχές για τις γυναίκες. 9 δράσεις της κυβέρνησης κατά της γυναικείας ανεργίας.

ΕΓΝΑΤΙΑ: «Θαμμένες» παραλίες. 180 στρέμματα του Θερμαϊκού χωρίς λουομένους.

ΕΘΝΟΣ: Δυναμίτης στις συντάξεις του ΙΚΑ. Αποκάλυψη-σοκ από τον διοικητή του ΙΚΑ: 13,5 δισ. ευρώ το κόστος του Ασφαλιστικού των Τραπεζών για το Ταμείο.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μετωπική με τα κλαμπ των προνομιούχων! «Φωτογράφισε» τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ως υποκινητή των αντιδράσεων και προειδοποίησε τα συνδικάτα ότι η Κυβέρνηση δεν κάνει πίσω.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Λουκέτο στη χώρα από μπαράζ απεργιών. Η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση από την άνοδο της ΝΔ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η νύχτα του... Βαρθολομαίου. Ασφαλιστικό: Ο διοικητής του ΙΚΑ πυροδότησε νέο κύκλο αντιδράσεων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΙΚΑ: νύχτα Βαρθολομαίου. Όλοι πλην Αλογοσκούφη βλέπουν «μαύρη τρύπα».

ΕΞΠΡΕΣ: Ενίσχυση ανταγωνισμού. Στόχος του υπ. Ανάπτυξης το «νοικοκύρεμα» στη λειτουργία του λιανεμπορίου.

ΕΣΤΙΑ: Ολέθριος συνδικαλισμός. Προκαλεί τεράστια ζημιά στην εθνική οικονομία.

ESPRESSO: Παίκτης ριάλιτι ζει με τον εφιάλτη του AIDS. Η συγκλονιστική εξομολόγηση του Ανδρέα Γεωργίου: «Ο πατέρας μου και ο αδελφός μου είναι φορείς».

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Μυστική έκθεση- σοκ για το ασφαλιστικό. Δραματική δήλωση Γ. Βαρθολομαίου για κόστος 9 (+5) δισ. ευρώ.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Παρέμβαση ΙΚΑ στο ασφαλιστικό των τραπεζών. Προβλέπει βάρος 9 δισ. η διοίκησή του και διαφωνία Μ. Έβερτ - Γ. Αλογοσκούφη.

ΚΕΡΔΟΣ: Τραπεζικό «καπέλο» 9 δισ. ευρώ στο ΙΚΑ. Η κυβέρνηση επιμένει στη μεταρρύθμιση.

Ο ΛΟΓΟΣ: Προειδοποίηση στα «κλαμπ των προνομιούχων». Αποφασισμένος ο Καραμανλής να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις.

METRO: Επίθεση στα «κλαμπ». Σκληρή γλώσσα Καραμανλή στη Βουλή, αλλά και πυρά από την αντιπολίτευση.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Οι 500 μεγάλες βιομηχανίες ενισχύουν τη θέση τους. Με αυξημένες πωλήσεις κατά 11% στα 36,95 δισ. ευρώ το 2004.

ΤΑ ΝΕΑ: Ομολογία σοκ για φέσι 9 δισ. ευρώ στο ΙΚΑ. Ο διοικητής του ΙΚΑ αδειάζει τον Αλογοσκούφη.

Η ΝΙΚΗ: ΤραπεζΙΚΑ εγκλήματα. Μετά τον Έβερτ νέα βόμβα από τον Βαρθολομαίο.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής: Δυναμική παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις.

City Press: Διπλή διαφωνία στην κυβέρνηση. Τράπεζες και ΙΚΑ, ΟΣΕ και αστικές συγκοινωνίες τα πεδία αντιπαράθεσης.

TRAFFIC NEWS: Πόσα άφησε στον Καίσαρη η Μαρί Σαντάλ και δύο μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Η ΧΩΡΑ: Ασφυξία από τράπεζες - πετρέλαιο. Καζάνι που βράζει η αγορά.

Κώστας Καραμανλής στη Βουλή

Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά ότι «αποφασισμένος να συγκρουστεί με το κλαμπ των προνομιούχων αλλά και τα συνδικάτα προκειμένου να προωθήσει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και τις μεταρρυθμίσεις εμφανίστηκε ο Κώστας Καραμανλής, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την ανεργία των γυναικών κατόπιν αιτήματος του ΚΚΕ. Δεν μπορούν να γίνονται απεργίες που ταλαιπωρούν την κοινωνία και να εκτοξεύονται απειλές για απεργίες ακόμα και από το βήμα της Βουλής, τόνισε ο κ. Καραμανλής φωτογραφίζοντας τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ως υποκινητή των αντιδράσεων από τα συνδικάτα».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι «αποφασισμένος να συγκρουστεί με το κλαμπ των προνομιούχων αλλά και τα συνδικάτα προκειμένου να προωθήσει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και τις μεταρρυθμίσεις εμφανίστηκε ο Κώστας Καραμανλής, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την ανεργία των γυναικών κατόπιν αιτήματος του ΚΚΕ».

Σύμφωνα με την ΑΠΟΦΑΣΗ «αποφασισμένος να συγκρουστεί με το κλαμπ των προνομιούχων αλλά και τα συνδικάτα προκειμένουνα προωθήσει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και τις μεταρρυθμίσεις εμφανίστηκε ο Κ. Καραμανλής, χθες στη Βουλή».

Η METRO αναφέρει ότι «σφοδρά πυρά αντάλλαξαν χθες κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως για την ανεργία των γυναικών, που πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του ΚΚΕ. Στη συζήτηση κυριάρχησαν οι τροπολογίες για το Ασφαλιστικό των τραπεζών και τον ΟΤΕ για τις οποίες έκανε αρκετές αναφορές ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στέλνοντας μήνυμα προς τα συνδικάτα».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι «αποφασισμένη να συγκρουστεί αν χρειαστεί με τους εργατοπατέρες καθώς και με το club των προνομιούχων εμφανίζεται η κυβέρνηση προκειμένου να προωθήσει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και τις μεταρρυθμίσεις που έχει προγραμματίσει και αφού στις οικονομικές και διαρθρωτικές αλλαγές. Μετά το ασφαλιστικό των τραπεζών σειρά έχει το μισθολογικό των δημόσιων υπαλλήλων αλλά και το θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας».

Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζου) «αυστηρό μήνυμα με αποδέκτες τα συνδικάτα και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που με την υποκίνηση απεργιακών κινητοποιήσεων επιχειρούν να μπλοκάρουν τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, έστειλε χθες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για την απασχόληση των γυναικών που διεξήχθη με πρωτοβουλία του ΚΚΕ».

ΙΚΑ

Τα ΝΕΑ γράφουν ότι «άδειασε χθες ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Βαρθολομαίος τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη. Ομολόγησε -αντίθετα απ' όσα υποστήριζε ο υπουργός- ότι με την προωθούμενη ρύθμιση για τις τράπεζες το ΙΚΑ θα επιβαρυνθεί και μάλιστα με το ιλιγγιώδες ποσό των 9 δισ. ευρώ».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι «παρέμβαση στο ασφαλιστικό των τραπεζών, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση που θα επιφέρει στο ΙΚΑ, έκανε ο διοικητής του Ιδρύματος κ. Γ. Βαρθολομαίος».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι «με 9 δισ. ευρώ φορτώνει το ΙΚΑ το ασφαλιστικό τραπεζών, αποκάλυψε χθες στη Βουλή ο διοικητής του Γ. Βαρθολομαίος. Επιβάρυνση 410 εκατ. ευρώ βλέπει ο Χρ. Πολυζωγόπουλος. Φόβους εκφράζει ο πρόεδρος της ΟΚΕ Ν. Αναλυτής. Επισημαίνει απουσία μελέτης. Δεν επιβαρύνεται το ΙΚΑ, διαβεβαίωνε χθες ο Γ. Αλογοσκούφης αλλά στη Βουλή δήλωσε ότι το όποιο κόστος θα προκύψει εξαιτίας του νόμου Ρέππα».

Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι «ελλείμματα μεγαλύτερα από 13,3 δισ. ευρώ θα επιβαρύνουν το ΙΚΑ με τις κυβερνητικές ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό των τραπεζών. Το δυσθεώρητο αυτό ποσό συγκρίνεται μόνο με σχεδόν όσα προσδοκά η χώρα από το Δ' ΚΠΣ. Ο διοικητής του ΙΚΑ Γ. Βαρθολομαίος μιλώντας χθες στην Επιτροπή της Βουλής παραδέχτηκε ότι το ασφαλιστικό έλλειμμα από την ένταξη στο ΙΚΑ των ταμείων κύριας ασφάλισης των 21.000 τραπεζοϋπαλλήλων της Εθνικής, της Αγροτικής και της ΕΤΒΑ ανέρχεται σε 9 δισ. ευρώ, ενώ από τα επικουρικά (όπως υπολογίζει η ΟΤΟΕ) δημιουργείται πρόσθετο απολογιστικό έλλειμμα 4,3 δισ. ευρώ. Η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από το ανυπολόγιστο έλλειμμα που θα προκύψει από τις ρυθμίσεις του ΤΑΠ-ΟΤΕ».

Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι «εκ των έσω αποκαλύπτεται το μέγεθος του εγκλήματος που διαπράττει η κυβέρνηση εις βάρος του ΙΚΑ μέσα από τη ρύθμιση για το ασφαλιστικό των τραπεζών, η οποία διακυβεύει το μέλλον του Ιδρύματος και κατ' επέκταση του ίδιου του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Μετά τον Μιλτιάδη Έβερτ που κατήγγειλε την έλλειψη αναλογιστικής μελέτης, ήταν η σειρά του διοικητή του ΙΚΑ Γιάννη Βαρθολομαίου να ρίξει βόμβα μεγατόνων χθες στη Βουλή, αποκαλύπτοντας ότι η χαριστική για τους τραπεζίτες κυβερνητική ρύθμιση θα επιβαρύνει το Ίδρυμα με 14 δισεκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν σε αναλογιστικά ελλείμματα 9 δισ. από την ένταξη των ταμείων κύριας σύνταξης της Εθνικής, Αγροτικής και ΕΤΒΑ και 5 δισ. από την ένταξη των ταμείων επικουρικής ασφάλισης».

Η City Press επισημαίνει ότι «Γ. Αλογοσκούφης: Το βάρος της ρύθμισης του ασφαλιστικού των τραπεζοϋπαλλήλων θα φέρουν αποκλειστικά οι τράπεζες και οι εργαζόμενοι σε αυτές. Το ΙΚΑ δεν θα αναλάβει νέες υποχρεώσεις. Μ. Έβερτ: Μελέτες από διεθνή Οίκο για να προσδιοριστεί το κόστος για τα Ταμεία. Π. Παναγιωτόπουλος: Στο νέο προϋπολογισμό θα αυξηθεί η κρατική επιχορήγηση στο ΙΚΑ για να αντέξει τις πρόσθετες υποχρεώσεις από τη ρύθμιση. Ι. Βαρθολομαίος, διοικητής του ΙΚΑ: Επιβάλλεται η μεγάλη αύξηση της κρατικής επιχορήγησης για να αντέξει το Ίδρυμα».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι «η κυβέρνηση δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν διαπραγματεύεται τις ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό των τραπεζών, παρά την παρέμβαση του κ. Μ. Έβερτ και τη βόμβα του διοικητή του ΙΚΑ κ. Ι. Βαρθολομαίου, ο οποίος δήλωσε ότι θα επιβαρυνθεί το ΙΚΑ με 9 δισ. ευρώ».

Το ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει ότι «υποκινούμενος από το βάρος του ρόλου του ως διοικητή του ΙΚΑ, ο επί σειρά ετών γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας Ι. Βαρθολομαίος κάρφωσε τη ρύθμιση για το Ασφαλιστικό των Τραπεζών. Δεύτερη προειδοποίηση και από τον Μ. Έβερτ».

Σύμφωνα με την Traffic News «αποφασισμένος να υποστηρίξει και στην Ολομέλεια της Βουλής την τροπολογία που κατέθεσε και με την οποία ζήτησε να υπάρξει σύνταξη αναλογιστικής μελέτης για το κόστος που θα επωμιστεί το ΙΚΑ από την ένταξη στο νέο ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων είναι ο Μιλτιάδης Έβερτ, ανεβάζοντας έτσι τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον υπουργό Οικονομίας, για τον οποίο μάλιστα άφησε χθες αιχμές ότι άλλο νομοσχέδιο του είχε παρουσιάσει και άλλο τελικά κατέθεσε».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 23 Ιουνίου 2005 - 10:44 (Ώρα Λονδίνου)

Ο οραματιστής Μπλέρ

Τις προτεραιότητες της εξάμηνης προεδρίας της Βρετανίας στην Ε.Ε. εξέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, που θεωρείται από τους περισσότερους εταίρους της Ένωσης ως ο κατ εξοχήν υπαίτιος του ναυαγίου των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό της Κοινότητας, τη φορά αυτή, επεχείρησε να προβάλλει μια πιο συναινετική εικόνα.

Στο λόγο του ο κ. Μπλερ τόνισε την αδήριτη ανάγκη των μεταρρυθμίσεων στην λειτουργία και την φιλοσοφία που διέπει την Ένωση εν όψει των μεγάλων απειλών που εγκυμονεί η δυναμική εισβολή της Κίνας και της Ινδίας στο διεθνές οικονομικό γίγνεσθαι.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν επιθυμεί μια πλήρως οικονομικά απελευθερωμένη Ευρώπη, όπως τον κατηγορούν, αλλά μια Ευρώπη που θα συνδυάζει την πρωτοποριακή επιχειρηματική δραστηριότητα με το κοινωνικό μοντέλο.

Ο κ. Μπλέρ υπεραμύνθηκε του ρόλου του στην οικοδόμηση μιας νέας Ευρώπης, τονίζοντας ότι είναι ο πιο φιλο-ευρωπαϊστής πρωθυπουργός στην ιστορία της Βρετανίας.

Στην ομιλία του αμέσως μετά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επεσήμανε ότι οι προτεραιότητες του κ. Μπλερ είναι και προτεραιότητες των Βρυξελλών,

Ρίχνουν γέφυρες

Σύμφωνα με πληροφορίες η βρετανική πλευρά γνωρίζει καλά το εχθρικό κλίμα που δημιούργησε μεταξύ των 25 με την σκληρή στάση της στο ζήτημα των επιστροφών που απολαμβάνει η Βρετανία από το 1984, ύψους πλέον των 5 δισ. ευρώ ετησίως.

Γνωρίζει, επίσης, πως θα πρέπει στο διάστημα των επομένων έξη μηνών να αποκατασταθούν οι σχέσεις της με τις νέες χώρες μέλη της Ανατολικής Ευρώπης τις οποίες η κυβέρνηση Μπλέρ θεωρεί φυσικούς της συμμάχους μετά την φιλο-αμερικανική στάση που τήρησαν στο θέμα του πολέμου στο Ιράκ.

Για την αποκατάσταση των γεφυρών με τις εν λόγω χώρες αναλαμβάνει μεγάλη εκστρατεία πειθούς ο υφυπουργός Ευρώπης Ντάγκλας Αλεξάντερ.

Πάντως τα μεγάλα αγκάθια για την βρετανική προεδρία θα είναι βεβαίως η Γαλλία και η Γερμανία.

Μια πρώτη γεύση πήρε χθες ο κ. Μπλέρ με τις σκληρές δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού Ντομινίκ Ντε Βιλπέν σύμφωνα με τις η θέση της Γαλλίας στο θέμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής είναι αδιαπραγμάτευτη.

Από γερμανικής πλευράς ο Γκέρχαρντ Σρέντερ επετέθη προσωπικά στο Τόνι Μπλέρ κατηγορώντας τον ότι πρόθεσή του είναι να μετατρέψει την Ευρώπη σε ζώνη ελευθέρου εμπορίου.

Μια δυσάρεστη έκπληξη ανέμενε τον Τόνιι Μπλέρ, αυτή τη φορά από την παραδοσιακή σύμμαχο την Ιρλανδία.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπέρτι Άχερν, απεκάλεσε τον κ. Μπλέρ «ανειλικρινή» στο θέμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αφού, όπως είπε, ο κ. Μπλερ το 2003 συνυπέγραψε μαζί με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ για την περίοδο 2007-2013.


Πέμπτη 23 Ιουνίου 2005 - 07:37 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Μπλερ πιέζει για μεταρρυθμίσεις

Μεταρρυθμίσεις θα ζητήσει ο Τόνι Μπλερ

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, παρουσιάζει σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα σχέδια του για την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ.

Η Βρετανία αναλαμβάνει την προεδρία την 1η Ιουλίου.

Ο κ. Μπλερ αναμένεται να τονίσει την ανάγκη οικονομικών μεταρρυθμίσεων οι οποίες- θα υποστηρίξει- δεν υπονομεύουν το κοινωνικό μοντέλο της ΕΕ.

Πρόκειται ακόμη να επικρίνει την Κοινή Αγροτική Πολιτική λέγοντας ότι αποτελεί κατάλοιπο του παρελθόντος.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις εάν θέλει να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό από την Κίνα και την Ινδία.

Όπως σχολιάζουν οι ανταποκριτές φαίνεται πως η Βρετανία επιμένει στην πολιτική της να πείσει τα άλλα-κράτη μέλη να δεσμευθούν ότι θα γίνουν μεγάλες περικοπές στις αγροτικές επιδοτήσεις.

Παράλληλα θα ζητήσει την δέσμευση των 25 για ολοκληρωτική επανεξέταση του κοινοτικού προϋπολογισμού το 2008.

Πηγές της Ντάουνιγκ Στριτ αφήνουν να εννοηθεί ότι οι απόψεις του κ. Μπλερ για την ανάγκη μιας νέας πορείας για την ΕΕ έχουν πλατειά υποστήριξη.

Όμως, όπως λένε οι ανταποκριτές στις Βρυξέλλες, είναι πιθανό πολλοί ευρωβουλευτές να αποδοκιμάσουν τον κ. Μπλερ καθώς τον θεωρούν υπεύθυνο για το ναυάγιο της Συνόδου Κορυφής της περασμένης εβδομάδας.


Πέμπτη 23 Ιουνίου 2005 - 07:16 (Ώρα Λονδίνου)

Φραγμός σε νέα πρωτοβουλία Ανάν

Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για νέα πρωτοβουλία Ανάν

Την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων για την επίλυση του Κυπριακού ζήτησε χθες από την ελληνοκυπριακή πλευρά ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κίραν Πρέντεργκαστ.

Ο κύριος Πρέντεργκαστ στην ενημέρωση που έκανε στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τα αποτελέσματα της πρόσφατης περιοδείας του σε Λευκωσία, Αθήνα και Άγκυρα , τόνισε ότι υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ των δυο πλευρών.

«Το χάσμα μεταξύ των επίσημων θέσεων των πλευρών σε θέματα ουσίας φαίνεται μεγάλο. Την ίδια στιγμή η αμοιβαία εμπιστοσύνη βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Σε συνδυασμό οι δυο αυτοί παράγοντες κάνουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση κοινού τόπου ιδιαίτερα δύσκολες» είπε.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών πρόσθεσε ότι στην παρούσα φάση δεν έχει νόημα μια νέα πρωτοβουλία του Κόφι Ανάν.

«Ξεκινώντας μια νέα εντατική διαδικασία πρόωρα δεν θα ήταν συνετό».

«Ελπίζω ότι το Συμβούλιο Ασφάλειας θα συμφωνήσει ότι τίποτε θετικό δεν πρόκειται να προκύψει από μια νέα προσπάθεια που θα τελείωνε όπως οι προηγούμενες δυο, είτε σε παταγώδη αποτυχία είτε σε αδιέξοδο» τόνισε.


Τετάρτη 22 Ιουνίου 2005 - 23:48 (Ώρα Λονδίνου)

Επιθετική η Βρετανία

Επιθετικός εμφανίστηκε ο Γκόρντον Μπράουν

Μια εβδομάδα πριν η Βρετανία αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν φαίνεται πως ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο υπουργός Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν προτίθενται να ακολουθήσουν την εύκολη οδό.

Μετά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είδε τη Βρετανία να έρχεται αντιμέτωπη με το σύνολο σχεδόν των ευρωπαίων εταίρων της σχετικά με τον προϋπολογισμό, ο Γκόρντον Μπράουν πέρασε στην αντεπίθεση λέγοντας πως η Ευρώπη πρέπει να ξανασκεφτεί τις βασικές πολιτικές προϋποθέσεις της που βρίσκονται στη βάση 50 χρόνων ανάπτυξης.

Όπως είπε, αυτοί που οραματίστηκαν την μεταπολεμική Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση βασίστηκαν σε δυο λανθασμένες προϋποθέσεις: ότι θα μπορούσε να υπάρξει ευρωπαϊκή οικονομική ολοκλήρωση και ότι η ευρωπαϊκή ταυτότητα θα υποσκέλιζε τις εθνικές ταυτότητες.

Ο Βρετανός υπουργός είπε ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας έκανε το όνειρο μιας φεντεραλιστικής Ευρώπης, μη ρεαλιστικό. Και ζήτησε να αλλάξει ένα εσωστρεφές εμπορικό μπλοκ, όπως το χαρακτήρισε, σε μια παγκόσμια Ευρώπη.

«Έργο μας τώρα και για τα επόμενα χρόνια, είναι να βγάλουμε την Ευρώπη από το παλιό εμπορικό μπλοκ και να την κάνουμε μια νέα παγκόσμια Ευρώπη. Κι αυτό το κάνουμε με έναν φιλοευρωπαϊκό ρεαλισμό, όπου η Ευρώπη κοιτά τον κόσμο, όπου η Ευρώπη βλέπει την Αμερική ως εταίρο κι όχι ως ανταγωνιστή, όπου η Ευρώπη γίνεται πιο ανταγωνιστική, πιο ευέλικτη, πιο επιχειρηματική και με αυτό τον τρόπο προσφέροντας περισσότερες ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες της» είπε ο Γκόρντον Μπράουν.

Είπε ότι θα πρέπει να υπάρξουν λιγότερες ρυθμίσεις της αγοράς, μεγαλύτερος ανταγωνισμός και περισσότερες επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη.

Πρόκειται βέβαια, όπως παρατηρεί συντάκτης του BBC, ακριβώς για την ατζέντα που συνήθως χαρακτηρίζεται υποτιμητικά, αγγλοσαξωνικός νέο-φιλελευθερισμός κι αποτελεί ουσιαστική πρόκληση στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

Αν μη τι άλλο, η ομιλία του Βρετανού υπουργού Οικονομίας δείχνει πως η Βρετανία ετοιμάζεται για σκληρές μάχες στη διάρκεια της προεδρίας της.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.