Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-06-22

  1. «Στην φωλιά των λεόντων» ο Μπλερ
  2. «Τέχνασμα» η αντιπαράθεση Μπλερ-Σιράκ
  3. Διάσκεψη κι εκρήξεις
  4. Επιστροφή της «Μεγάλης Ελλάδας»
  5. Επιστροφή της «Μεγάλης Ελλάδας»
  6. Μεγάλη νίκη της Λένας Δανιηλίδου
  7. Συντριβή αμερικανικού U-2
  8. Κυπριακή καταγγελία για κατοχικές δυνάμεις
  9. Έφηβοι και καταχρήσεις
  10. Χαμένο στο διάστημα
  11. Πικρή ζάχαρη για τους Ευρωπαίους παραγωγούς
  12. Μεγάλη νίκη της Λένας Δανιηλίδου
  13. Διεθνής διάσκεψη για το Ιράκ
  14. Έφηβοι και καταχρήσεις
  15. Περί μισθών Δημοσίου και πετρελαίου
  16. Μ. Ανατολή: «Δεν ανέτειλε ακόμη η δημοκρατία»
  17. Η δίκη Καπλάν
  18. Καταδίκη της Κου Κουξ Κλαν μετά από 41 χρόνια
  19. Μ. Ανατολή: «Δεν ανέτειλε ακόμη η δημοκρατία»

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2005 - 01:41 (Ώρα Λονδίνου)

«Στην φωλιά των λεόντων» ο Μπλερ

Ο Τόνι Μπερ θα μπει σήμερα στην «φωλιά των λεόντων» γράφει η Γκάρντιαν (Guardian) για την ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η εφημερίδα τονίζει ότι ο κ. Μπλερ εξακολουθεί να «περιφρονεί» τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε στην υπόλοιπη Ευρώπη η στάση του κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών και είναι αποφασισμένος να επιχειρηματολογήσει για τα σχέδια του για ριζική αναμόρφωση του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Ο κ. Μπλερ σύμφωνα με την εφημερίδα θα τονίσει ότι η οραματίζεται μια «αποτελεσματική Ευρώπη» που δεν εγκαταλείπει το κοινωνικό μοντέλο αλλά προσαρμόζεται στην πραγματικότητα που επιβάλει η αγορά.

Στην ομιλία ο Βρετανός πρωθυπουργός θα επαναλάβει ότι το Λονδίνο είναι διατεθειμένο να αποδεχθεί μείωση των ετήσιων επιστροφών σε συνάρτηση όμως με την μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Η Γκάρντιαν σημειώνει ότι καθώς η Βρετανία αναλαμβάνει την προεδρία την 1η Ιουλίου «το Λονδίνο προσπαθεί να μειώσει την ένταση» των αντιπαραθέσεων.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) μεταφέρουν εκτιμήσεις ευρωπαίων αξιωματούχων που υποστηρίζουν ότι ο κ. Μπλερ θα πρέπει να γίνει πιο διαλλακτικός και να προσαρμόσει το πολιτικό του μήνυμα.

«Θα πρέπει να συνδυάσει καλύτερα την ιδεολογική του ατζέντα που γίνεται όλο και περισσότερο αποδεκτή με ένα πιο συναινετικό στιλ».

Ο βρετανικός Τύπος καλύπτει εκτενέστατα την ομιλία του υπουργού Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν ο οποίος σύμφωνα με την Ιντιπέντεντ (Independent) απεύθυνε έκκληση στην ΕΕ επιλέξει μεταξύ της «μεταρρύθμισης και της στασιμότητας».

Η παρέμβαση του κ. Μπράουν σύμφωνα με την εφημερίδα- αναμένεται «να εντείνει την αντιπαράθεση με την Γαλλία και Γερμανία».

Πετρέλαιο

«Αποπληξία» θα είχε προκαλέσει μέχρι πριν λίγο καιρό η ιδέα ότι η τιμή του πετρελαίου μπορεί να έφτανε τα 60 δολάρια το βαρέλι, γράφει η Γκάρντιαν (Guardian).

Μετά από δυο χρόνια συνεχών αυξήσεων το γεγονός ότι «ακούμπησε» την τιμή αυτή «πέρασε χωρίς μουρμούρα».

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που ωθούν την τιμή του «μαύρου χρυσού» στα ύψη συνεχίζει η Γκάρντιαν όπως η απειλούμενη απεργία στην Νορβηγία. Παρ΄ όλα αυτά «το μήνυμα είναι ότι η τιμή θα αυξάνεται και ίσως φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι».

Η εφημερίδα μεταφέρει τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σύμφωνα με τις οποίες η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί από τα 82 εκατομμύρια βαρέλια σήμερα στα 140 εκατομμύρια το 2030.

Ιράκ

Η «καλή θέληση» της διεθνούς κοινότητας «δεν μπορεί να σταματήσει την βία» στο Ιράκ σχολιάζει η Ιντιπέντεντ (Independent), που τονίζει η διεθνής διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες «προσέφερε περισσότερο συμβολισμό παρά ουσία».

Ήταν εμφανής η πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους να εμφανίσουν την σύνοδο ως μια «νέα αρχή» για το Ιράκ. «Η ανάγκη για μια νέα αρχή σχεδόν ένα χρόνο μετά την παράδοση της εξουσίας στους Ιρακινούς και έξι μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές ισοδυναμεί με αποτυχία για τις Ηνωμένες Πολιτείες», υποστηρίζει η Ιντιπέντεντ.

Τρομοκρατία

Σύμφωνα με απόρρητη έκθεση της CIA λεπτομέρειες της οποία διέρρευσαν στους Νιού Γιόρκ Τάιμς χθες, ο πόλεμος στο Ιράκ δημιουργεί μια «νέα γενεά» φανατικών ισλαμιστών που θα αποσταθεροποιήσουν και άλλες χώρες».

Η έκθεση της CIA εκτιμά ότι η κατάσταση στο Ιράκ είναι πολύ χειρότερη από αυτήν στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με βρετανικές πηγές που επικαλείται η Γκάρντιαν (Guardian) υπάρχουν φόβοι ότι οι φανατικοί ισλαμιστές που εκπαιδεύονται στο Ιράκ «θα χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις τους στο έδαφος της Βρετανίας μετά το τέλος του πολέμου».


Πέμπτη 23 Ιουνίου 2005 - 03:14 (Ώρα Λονδίνου)

«Τέχνασμα» η αντιπαράθεση Μπλερ-Σιράκ

Η Liberation υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις του Ζακ Σιράκ προς τον Τόνι Μπλερ κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών ήταν ένα «τέχνασμα» ου χρησιμοποίησε για εσωτερική κατανάλωση.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Γάλλος πρόεδρος υπέστη μεγάλο πλήγμα μετά την απόρριψη του δημοψηφίσματος για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

«Τρεις εβδομάδες μετά από τις πιο οδυνηρές ήττες τις πολιτικής του καριέρας» -γράφει η γαλλική εφημερίδα ο κ. Σιράκ «ονειρεύεται ότι θα επανακτήσει το κύρος του στην πλάτη του Τόνι Μπλερ».

Η Liberation γράφει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει δίκαιο που ζητά η ΕΕ να επανασυνδεθεί με τους πολίτες.

Προσθέτει όμως ότι «με την αδιαλλαξία του το περασμένο σαββατοκύριακο» έκανε κακό στο όραμα του και δυσκόλεψε το έργο της βρετανικής προεδρίας.

Η αυστριακή Der Standard δεν αναμένει πολλά από την βρετανική προεδρία που αρχίζει την 1η Ιουλίου.

«Καθώς ο Τόνι Μπλερ έπαιξε αμφιλεγόμενο ρόλο στην αποτυχία της Συνόδου, η άρση του αδιεξόδου για μια συμβιβαστική λύση μοιάζει πολύ δύσκολη κατά την διάρκεια της βρετανικής προεδρίας», γράφει η Der Standard.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι η αναμενόμενη αποτυχία της Βρετανίας «ανοίγει τον δρόμο» στην Αυστρία και Φινλανδία που ακολουθούν αναλαμβάνοντας την προεδρία να «διαμορφώσουν το μέλλον της Ευρώπης».

Γερμανία-Ιράκ

Ο γερμανικός Τύπος ασχολείται εκτενώς με την απόφαση δικαστηρίου στην Λειψία που απάλλαξε έναν αξιωματικό του στρατού για ανυπακοή προς τους ανωτέρους του κατά την διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ.

Ο αξιωματικός υποστήριξε ότι υποβιβάσθηκε άδικα μετά την άρνηση του να εργασθεί σε πρόγραμμα λογισμικού που ο ίδιος πίστευε ότι θα χρησιμοποιούνταν σε ένα «παράνομο» πόλεμο.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung προειδοποιεί για τις επιπτώσεις που θα έχει η απόφαση του δικαστηρίου σε θέματα ασφάλειας και διπλωματίας.

Συμφωνεί μεν ότι «η ελευθερία συνείδησης ισχύει και για τους στρατιώτες». Προσθέτει όμως ότι η δυνατότητα των ενόπλων δυνάμεων να επιτελέσουν το έργο τους «επίσης προστατεύεται από το σύνταγμα». Οι στρατιώτες γράφει η γερμανική εφημερίδα «έχουν ιδιαίτερη υποχρέωση έναντι του κράτους».

Η ελευθερία συνείδησης τέτοιας μορφής υπονομεύει την ασφάλεια της χώρας και την δυνατότητα της να συμμετέχει σε συμμαχίες με άλλες χώρες προειδοποιεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η Der Tagesspiegel διαφωνεί.

Η εφημερίδα γράφει ότι οποιαδήποτε άλλη απόφαση του δικαστηρίου «θα ήταν έκπληξη». Οι δικαστές δεν είχαν άλλη επιλογή εάν «η έννοια πολίτης που φοράει στολή έχει κάποια έννοια».

Η Frankfurter Rundschau γράφει ότι η απόφαση του δικαστηρίου «είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα» καθώς αμφισβητεί την νομιμότητα του πολέμου στο Ιράκ.

Εάν δεν γινόταν αποδεκτά τα επιχειρήματα της υπεράσπισης του αξιωματικού ότι δηλαδή ο πόλεμος ήταν παράνομος, τότε ο αξιωματικός δεν θα αθωωνόταν σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.


Τετάρτη 22 Ιουνίου 2005 - 21:34 (Ώρα Λονδίνου)

Διάσκεψη κι εκρήξεις

Αισοοδοξία για τον Ιμπραήμ αλ Τζαφάρι (κ) στη διάσκεψη των Βρυξελλών για το Ιράκ

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιμπραήμ αλ Τζαφάρι, συνέκρινε τη χώρα του με την νικημένη Γερμανία μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία αναστηλώθηκε χάρη στην μαζική βοήθεια από το εξωτερικό.

Μιλώντας σε διάσκεψη για το Ιράκ στις Βρυξέλες, ο Τζαφάρι κάλεσε τις χώρες να δώσουν τα δισεκατομμύρια δολάρια βοήθειας που έχουν υποσχεθεί και να προσφέρουν κι άλλα σε διάσκεψη δωρητών που έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο μήνα.

Ο ιρακινός πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη διάσκεψη επιτυχή και είπε ότι η διεθνής κοινότητα έρχεται να συμπαρασταθεί ση διαδικασία οικοδόμησης της δημοκρατίας στο Ιράκ.

Αλλά ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη μεταδίδει πως υπάρχουν λίγες ενδείξεις για τα χρήματα που δαπανήθηκαν ως τώρα στην ανοικοδόμηση και μεγάλο μέρος της Βαγδάτης έχει μείνει εδώ και μέρες χωρίς νερό καθώς οι αντάρτες ανατίναξαν τον κύριο αγωγό νερού.

Βολές προς Συρία

Μιλώντας στη διάσκεψη, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, είπε ότι οι γείτονες του Ιράκ και ιδιαίτερα η Συρία πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να βοηθήσουν να κατασταλεί η ιρακινή αντίσταση.

Η δρ Ράις είπε ότι αμερικανικές δυνάμεις κοντά στα συριακά σύνορα γνωρίζουν ποιοι τα περνούν.

Ο πρέσβης της Συρίας στο Λονδίνο είπε ότι η χώρα του κάνει ό,τι μπορεί για να ασφαλίσει τα σύνορά της με το Ιράκ.

Όπως είπε στο BBC η Συρία έχει στήσει φράγμα από άμμο και έχει εγκαταστήσει πάνω από 500 αστυνομικά φυλάκια κατά μήκος των συνόρων.

Εκρήξεις στη Βαγδάτη

Σειρά βομβιστικών επιθέσεων με παγιδευμένα αυτοκίνητα σημειώθηκε στη Βαγδάτη.

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 50 τραυματίστηκαν.

Τρεις από τις εκρήξεις σημειώθηκαν μετά τη δύση του ήλιου στην περιοχή Σουάλα, της ιρακινής πρωτεύουσας, όπου μένουν κυρίως σιίτες.

Μία έκρηξη σημειώθηκε έξω από το γραφείο του ριζοσπάστη σιίτη κληρικού Μοκταντά αλ Σαντρ.

Και άλλες δύο σημειώθηκαν σε άλλα σημεία της Βαγδάτης, περίπου την ίδια ώρα.


Τετάρτη 22 Ιουνίου 2005 - 19:21 (Ώρα Λονδίνου)

Επιστροφή της «Μεγάλης Ελλάδας»

Μια σημαντική αρχαιολογική έκθεση ανοίγει στην Καλαβρία της Ιταλίας με θέμα την «Μεγάλη Ελλάδα» (Magna Grecia), τις αποικίες που ίδρυσαν εκεί οι αρχαίοι Έλληνες πριν 2.500 χρόνια.

Οι αποικίες που είχαν ιδρύσει οι αρχαίοι Έλληνες στη Σικελία και στην Καλαβρία καταστράφηκαν από τους Ρωμαίους και μόλις πρόσφατα οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να ανασυνθέσουν την ιστορία τους.

Ο Σαλβατόρε Σέτις, αρχαιολόγος στο πανεπιστήμιο της Πίζας, συγκέντρωσε στο Κατανζάρο, την πρωτεύουσα της Καλαβρίας, περί τα 800 γλυπτά της Μεγάλης Ελλάδας σε μάρμαρο και τερακότα.

Τα γλυπτά αυτά είχαν ανακαλυφθεί αρχικά από το βυθό των ακτών της νότιας Ιταλίας αλλά βρίσκονται πλέον διασκορπισμένα σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές σε όλη την Ευρώπη.

Υπάρχουν ακόμη χρυσά και ασημένια νομίσματα, αρχαίοι χάρτες, βιβλία, επιγραφές, ελληνικά αγγεία, προτομές και σπονδές στους δώδεκα θεούς των οποίων οι ναοί κυριαρχούσαν κάποτε στο ιταλικό τοπίο.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ

Έλληνες άποικοι φτάνουν τον 8ο αιώνα π.Χ.

Ίδρυση αποικιών ανάμεσα σε μικρούς παραθαλάσσιους οικισμούς

Ανάπτυξη ενός σημαντικού κέντρου του ελληνικού πολιτισμού

Παρακμή των πόλεων μετά τον 5ο αιώνα

Ορισμένοι εξαιρετικής τέχνης ελληνικοί ναοί βρίσκονται ακόμα στο Πεστό, νότια της Νάπολης.

Ολόγυρά τους έχουν βρεθεί εκπληκτικά αρχαιολογικά ευρήματα, τοιχογραφίες, περίτεχνα μεταλλικά σκεύη και επιγραφές με στοιχεία για τον σχεδόν χαμένο πλέον αυτό κόσμο.

Ακόμη εκτίθενται δυο μεγάλες μπρούτζινες πλάκες, γνωστές ως Πινακίδες της Ηράκλειας που ανακαλύφθηκαν το 1732 και βρίσκονται τώρα στο μουσείο της Νάπολης.

Η μια πλευρά τους είναι χαραγμένη στα ελληνικά ενώ η άλλη στα λατινικά, σε κείμενο που γράφτηκε αρκετά χρόνια αργότερα.

Ο Σαλβατόρε Σέτις δηλώνει γοητευμένος από τη διάσωση μεγάλου αριθμού αρχαιοελληνικών λέξεων στην τοπική διάλεκτο.

Οι πρώτοι που άρχισαν να συλλέγουν τα αρχαία ελληνικά αγάλματα της περιοχής ήταν οι Άγγλοι αριστοκράτες του τέλους του 18ου αιώνα.


Τετάρτη 22 Ιουνίου 2005 - 19:20 (Ώρα Λονδίνου)

Επιστροφή της «Μεγάλης Ελλάδας»

Μια σημαντική αρχαιολογική έκθεση ανοίγει στην Καλαβρία της Ιταλίας με θέμα την «Μεγάλη Ελλάδα» (Magna Grecia), τις αποικίες που ίδρυσαν εκεί οι αρχαίοι Έλληνες πριν 2.500 χρόνια.

Οι αποικίες που είχαν ιδρύσει οι αρχαίοι Έλληνες στη Σικελία και στην Καλαβρία καταστράφηκαν από τους Ρωμαίους και μόλις πρόσφατα οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να ανασυνθέσουν την ιστορία τους.

Ο Σαλβατόρε Σέτις, αρχαιολόγος στο πανεπιστήμιο της Πίζας, συγκέντρωσε στο Καταντσάρο, την πρωτεύουσα της Καλαβρίας, περί τα 800 γλυπτά της Μεγάλης Ελλάδας σε μάρμαρο και τερακότα.

Τα γλυπτά αυτά είχαν ανακαλυφθεί αρχικά από το βυθό των ακτών της νότιας Ιταλίας αλλά βρίσκονται πλέον διασκορπισμένα σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές σε όλη την Ευρώπη.

Υπάρχουν ακόμη χρυσά και ασημένια νομίσματα, αρχαίοι χάρτες, βιβλία, επιγραφές, ελληνικά αγγεία, προτομές και σπονδές στους δώδεκα θεούς των οποίων οι ναοί κυριαρχούσαν κάποτε στο ιταλικό τοπίο.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ

Έλληνες άποικοι φτάνουν τον 8ο αιώνα π.Χ.

Ίδρυση αποικιών ανάμεσα σε μικρούς παραθαλάσσιους οικισμούς

Ανάπτυξη ενός σημαντικού κέντρου του ελληνικού πολιτισμού

Παρακμή των πόλεων μετά τον 5ο αιώνα

Ορισμένοι εξαιρετικής τέχνης ελληνικοί ναοί βρίσκονται ακόμα στο Πεστό, νότια της Νάπολης.

Ολόγυρά τους έχουν βρεθεί εκπληκτικά αρχαιολογικά ευρήματα, τοιχογραφίες, περίτεχνα μεταλλικά σκεύη και επιγραφές με στοιχεία για τον σχεδόν χαμένο πλέον αυτό κόσμο.

Ακόμη εκτίθενται δυο μεγάλες μπρούτζινες πλάκες, γνωστές ως Πινακίδες της Ηράκλειας που ανακαλύφθηκαν το 1732 και βρίσκονται τώρα στο μουσείο της Νάπολης.

Η μια πλευρά τους είναι χαραγμένη στα ελληνικά ενώ η άλλη στα λατινικά, σε κείμενο που γράφτηκε αρκετά χρόνια αργότερα.

Ο Σαλβατόρε Σέτις δηλώνει γοητευμένος από τη διάσωση μεγάλου αριθμού αρχαιοελληνικών λέξεων στην τοπική διάλεκτο.

Οι πρώτοι που άρχισαν να συλλέγουν τα αρχαία ελληνικά αγάλματα της περιοχής ήταν οι Άγγλοι αριστοκράτες του τέλους του 18ου αιώνα.


Τρίτη 21 Ιουνίου 2005 - 18:11 (Ώρα Λονδίνου)

Μεγάλη νίκη της Λένας Δανιηλίδου

Μεγάλη νίκη για την Λένα Δανιηλίδου

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του τένις, Λένα Δανιηλίδου πραγματοποίησε μεγάλη εμφάνιση στο πρώτο γύρο της φημισμένης διοργάνωσης του Γουίμπλεντον, κερδίζοντας την Βελγίδα κάτοχο του Ρολάν Γκαρός, Ζουστίν Ενάν Αρντέν -νούμερο 7 στο κόσμο- με 2-1 σετ.

Αποκλειστική συνέντευξη της Λένας Δανιηλίδου στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC

Η Δανιηλίδου έκανε μία από τις πιο σημαντικές νίκες στην καριέρα της και παράλληλα απέκλεισε ένα από τα μεγάλα φαβορί για διάκριση στο Γουίμπλεντον.

Η Δανιηλίδου μπήκε δυνατά στο πρώτο σετ κερδίζοντάς το 7-6 (10-8 στο ταϊ μπρεϊκ).

Το δεύτερο σετ το κέρδισε η Βελγίδα πρωταθλήτρια με 2-6.

Η Δανιηλίδου όμως δεν επηρεάστηκε και πραγματοποιώντας εκπληκτική εμφάνιση κέρδισε το τρίτο σετ με 7-5 παίρνοντας δίκαια το εισητήριο της προόκρισης.

Στον επόμενο γύρο θα αντιμετωπίσει την 24χρονη Αμερικανίδα Λόρα Γκράνβιλ (νούμερο 69 στην παγκόσμια κατάταξη).


Συντριβή αμερικανικού U-2

Το U-2 πετά σε τόσο μεγάλο ύψος που ο πιλότος φορά στολή αστρονάυτη

Αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου U-2 συντρίφτηκε σε άγνωστη περιοχή της νοτιοδυτικής Ασίας ο πιλότος είναι νεκρός.

Το αεροσκάφος επέστρεφε στη βάση του, μετά από αποστολή υποστήριξης αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού δεν ανακοινώνεται το πού ακριβώς κατέπεσε το αεροσκάφος λόγω των ευαίσθητων ισορροπιών με τη χώρα στην οποία σημειώθηκε το περιστατικό.

Σύμφωνα με τη δήλωση των Αμερικανών, η τοποθεσία όπου συντρίφτηκε το αεροσκάφος έχει αποκλειστεί για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής αλλά και για να μπορέσουν να διεξαχθούν οι έρευνες.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν πως η φράση «νοτιοδυτική Ασία» χρησιμοποιείται συνήθως από τον αμερικανικό στρατό για να υποδηλώσει τη Μέση Ανατολή.

Μακρά ιστορία

Τα μονοθέσια αεροσκάφη U-2 έχει τη δυνατότητα να πετά σε μεγάλο υψόμετρο παίρνοντας αεροφωτογραφίες και συγκεντρώνοντας πληροφορίες.

Οι αποστολές του είναι συνήθως απόρρητες λόγω του ευαίσθητου και κατασκοπευτικού ρόλου τους.

Το U-2 αποτέλεσε βασικό στοιχείο της κατασκοπευτικής μηχανής των ΗΠΑ, στην περίοδο το Ψυχρού Πολέμου, φωτογραφίζοντας σοβιετικές εγκαταστάσεις και ορμώμενο από τη βάση των Αδάνων που αργότερα μετονομάστηκε σε Ιντσιρλίκ.

Ένα αεροσκάφος τύπου U-2 συνετρίβη κοντά στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, Σεούλ, το 2003.

Ο πιλότος είχε καταφέρει να εκτιναχθεί και διασώθηκε, αλλά σκοτώθηκαν τρεις κάτοικοι της περιοχής όπου συνετρίβη.

Το 1960 οι Σοβιετικοί κατέρριψαν ένα U-2 και συνέλαβαν τον πιλότο του, Γκάρι Πάουερς, που κρατήθηκε για δυο χρόνια, κατηγορούμενος για κατασκοπεία.

Και ένα αεροσκάφος τύπου a U-2 ήταν που πήρε τις φωτογραφίες με τους σοβιετικούς πυρηνικούς πυραύλους που εγκαθίσταντο στην Κούβα, τον Οκτώβριο του 1962, προκαλώντας την κρίση της Κούβας.


Τετάρτη 22 Ιουνίου 2005 - 13:54 (Ώρα Λονδίνου)

Κυπριακή καταγγελία για κατοχικές δυνάμεις

Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν έγινε δέκτης της κυπριακής καταγγελίας για αναβάθμιση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων

Τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο αναβαθμίζονται συστηματικά τον τελευταίο καιρό. Την καταγγελία αυτή έκανε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Εθνη, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, με επιστολή του προς το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Στην επιστολή, η οποία κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ, γίνεται αναφορά σε «νέες προκλήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο με την αναβάθμιση των κατοχικών στρατευμάτων, τόσο σε αριθμό ανδρών όσο και σε στρατιωτικό εξοπλισμό».

Ο κ. Μαυρογιάννης παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό αύξησης του στρατού κατοχής, καθώς επίσης και του στρατιωτικού του εξοπλισμού που παρατηρήθηκε από τις 3 Ιανουαρίου έως τις 31 Μαΐου 2005.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι «η πολιτική αναβάθμιση και ενίσχυση του κατοχικού στρατού αποτελεί όχι μόνο παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά συνιστά σοβαρή απειλή στην ειρήνη και στην ασφάλεια της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής. Τέτοιες ενέργειες κλιμακώνουν την ένταση και δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας, φόβου και καχυποψίας στην Κύπρο».

Στη συνέχεια, υπογραμμίζει ότι «οι ενέργειες της Άγκυρας εγείρουν σοβαρές ανησυχίες και δημιουργούν ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας, ειδικά τώρα που όλοι συμφωνούν για την ανάγκη επίτευξης κοινού εδάφους για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε αμοιβαία αποδεκτή λύση».

Τέλος, υπενθυμίζει στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι «ενώ η κυπριακή κυβέρνηση έχει μειώσει σημαντικά τις αμυντικές της δαπάνες και προχωρεί σταθερά με το έργο της αποναρκοθέτησης, η Τουρκία επιμένει στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό της στρατιωτικής παρουσίας της στην Κύπρο, κάτι που εμβαθύνει περαιτέρω την ντε φάκτο διχοτόμηση».

Ενημέρωση Συμβουλίου Ασφαλείας

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, σερ Κίραν Πρέντεργκαστ θα ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αργά το απόγευμα της Τετάρτης για τα αποτελέσματα των πρόσφατων επαφών του σε Λευκωσία, Αθήνα και Άγκυρα.

Η ενημέρωση από τον κ. Πρέντεργκαστ θα γίνει κατά τη διάρκεια ανοικτής συνεδρίασης του Σώματος, ενώ θα ακολουθήσουν κλειστές διαβουλεύσεις για το Κυπριακό με τοποθετήσεις αντιπροσώπων μελών του Σ.Α.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού, ο κ. Πρέντεργκαστ δεν θα αναφερθεί με λεπτομέρειες στις θέσεις που παρουσίασαν οι συνομιλητές του σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία, αλλά θα τονίσει ότι υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ των δυο πλευρών.

Στα συμπεράσματα της ενημέρωσης του κ. Πρέντεργκαστ δεν αναμένεται να συμπεριλαμβάνεται εισήγηση για την άμεση έναρξη μιας νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό, αλλά θα υπογραμμίζεται η ανάγκη για προσεκτικά βήματα, για σωστή προετοιμασία και για νέες περιοδικές αποστολές αξιωματούχων του ΟΗΕ στην περιοχή.


Τετάρτη 22 Ιουνίου 2005 - 11:10 (Ώρα Λονδίνου)

Έφηβοι και καταχρήσεις

Η κάνναβη είναι η περισσότερο διαδεδομένη από τις ναρκωτικές ουσίες μεταξύ των εφήβψν μαθητών

Στοιχεία-σοκ για τη χρήση παρανόμων ουσιών, αλλά και αλκοόλ και καπνού, έδωσαν στη δημοσιότητα τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας, με συνέντευξη Τύπου των υπουργών Μαριέττας Γιαννάκου και Νικήτα Κακλαμάνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ένας στους 10 εφήβους μαθητές στην Ελλάδα, δηλαδή περίπου 70 χιλιάδες ηλικίας 14-17 ετών, έχει κάνει χρήση κάποιας παράνομης ουσίας.

Η κάνναβη είναι η περισσότερο διαδεδομένη παράνομη ουσία. Από το 1984 έως σήμερα αυξάνεται ο αριθμός των εφήβων που αναφέρουν χρήση κάνναβης για τρεις ή και περισσότερες φορές.

Οι εισπνεόμενες ουσίες είναι δημοφιλείς στους εφήβους, ενώ στη χώρα μας 200 χιλιάδες μαθητές ηλικίας 14-17 ετών καταναλώνουν αλκοόλ 2-3 φορές την εβδομάδα.

Όπως τόνισαν οι δύο υπουργοί, οι προτιμήσεις των εφήβων έχουν διαφοροποιηθεί συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, πίνουν συχνότερα βαριά οινοπνευματώδη, αλλά λιγότεροι μαθητές στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες κάνουν επικίνδυνη χρήση αλκοόλ, δηλαδή έρχονται σε κατάσταση μέθης.

Επίσης, η χρήση καπνού στους Έλληνες εφήβους είναι λιγότερο διαδεδομένη συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όμως 3 στους 10 εφήβους ηλικίας 14 ετών, έχουν καπνίσει έστω και ένα τσιγάρο, 7 στους 10 εφήβους ηλικίας 17 ετών έχουν καπνίσει έστω και ένα τσιγάρο, ενώ καθημερινοί καπνιστές (έστω και 1 τσιγάρο), είναι το 24,6% των εφήβων, ενώ τουλάχιστον 10 τσιγάρα την ημέρα καπνίζει το 14% των εφήβων.

Η μέση ηλικία πρώτης δοκιμής καπνού είναι τα 14 έτη, ενώ η μέση ηλικία έναρξης συστηματικού καπνίσματος είναι τα 15,2 έτη. Το 20,3% των εφήβων κάπνισε πρώτη φορά σε ηλικία μικρότερη των 13 ετών και οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων είναι μικρές.

Αύξηση αιτήσεων βοήθειας σε κέντρα απεξάρτησης στην Κύπρο

Κατά 170% αυξήθηκε το ποσοστό των εξαρτημένων ατόμων που απευθύνονται σε θεραπευτικά κέντρα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας για το 2004 που παρουσίασε το κυπριακό Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά.

Ο εθνικός συντονιστής, Κυριάκος Βερεσιές δήλωσε ότι σε αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι αυξήθηκαν τα θεραπευτικά κέντρα και οι συμβουλευτικοί σταθμοί.

Ανέφερε ότι η αύξηση δε σημαίνει κατ ανάγκη αύξηση της χρήσης, αλλά αύξηση της πρόσβασης στα 14 υπό λειτουργία θεραπευτικά κέντρα.

Βοήθεια ζήτησαν 450 άτομα. Οι περισσότεροι είναι άνεργοι άντρες γύρω στα 28, οι οποίοι έχουν μόρφωση λυκείου και διαμένουν με τους γονείς τους.


Χαμένο στο διάστημα

Το Κόσμος Ένα εκτοξεύθηκε από ρωσικό διαστημόπλοιο

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι έχασε το σήμα του πειραματικού μη επανδρωμένου διαστημικού σκάφους, Κόσμος Ένα (Cosmos-1), το πρώτο διαστημικό σκάφος που κινείται με ηλιακή ενέργεια.

Η επαφή χάθηκε λίγο μετά την εκτόξευση του διαστημόπλοιου από υποβρύχιο του ρωσικού στόλου στη θάλασσα του Μπάρεντς.

Μέρος του προγράμματος χρηματοδότησαν αμερικανικοί οργανισμοί. Το διαστημόπλοιο, η κατασκευή του οποίου κόστισε 4 εκατομμύρια δολάρια, επρόκειτο να ανοίξει ένα μεγάλο καθρέφτη που θα συγκέντρωνε το ηλιακό φως, μετατρέποντάς το σε ενέργεια κίνησης.

Στόχος του εγχειρήματος ήταν να αποδείξει ότι το ταξίδι στο διάστημα δε χρειάζεται να εξαρτάται από ακριβά καύσιμα, αλλά ότι αντίθετα μπορεί να βασιστεί στην αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας.

Οι υποστηρικτές του πειράματος πιστεύουν ότι το σκάφος θα εντοπιστεί σε τροχιά γύρω από τη Γη, αν και όχι την προγραμματισμένη τροχιά.


Τετάρτη 22 Ιουνίου 2005 - 14:14 (Ώρα Λονδίνου)

Πικρή ζάχαρη για τους Ευρωπαίους παραγωγούς

Η πρόταση της Κομισιόν ακολούθησε απόφαση του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε πρόταση η οποία προβλέπει περικοπές των επιδοτήσεων στους παραγωγούς ζάχαρης, κατόπιν εντολής του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου.

Σύμφωνα με τα σχέδια, η κατώτερη τιμή των επιχορηγήσεων στους παραγωγούς θα μειωθεί κατά περίπου 40%.

Εφόσον η πρόταση εγκριθεί από τα κράτη μέλη, χιλιάδες αγρότες και παραγωγοί μπορεί να υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια τεύτλων.

Εσωτερική έκθεση της Κομισιόν, μάλιστα, σημειώνει ότι η παραγωγή ζάχαρης μπορεί να αφανιστεί σε χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ελλάδα.

Οι αρμόδιοι υπουργοί των χωρών μελών αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις για μικρότερη και σταδιακή μείωση των επιδοτήσεων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου έκρινε ότι η συσσώρευση της ευρωπαϊκής ζάχαρης στις διεθνείς αγορές λόγω της υπερπαραγωγής την οποία ευνοούν οι επιδοτήσεις, αποτελεί παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού του διεθνούς εμπορίου.

Η ένσταση κατά των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων στο συγκεκριμένο τομέα κατατέθηκε στον Οργανισμό από την Αυστραλία, τη Βραζιλία και την Ταϊλάνδη.

Η περικοπή των επιδοτήσεων θα συνοδεύεται από αποζημιώσεις στους Ευρωπαίους αγρότες που θα εγκαταλείψουν την παραγωγή ζάχαρης, αλλά και από οικονομική βοήθεια στους εξαγωγείς στην Αφρική και στην Καραϊβική, που θα χάσουν την εγγύηση των χαμηλών ευρωπαϊκών τιμών.


Τρίτη 21 Ιουνίου 2005 - 18:11 (Ώρα Λονδίνου)

Μεγάλη νίκη της Λένας Δανιηλίδου

Μεγάλη νίκη για την Λένα Δανιηλίδου

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του τένις, Λένα Δανιηλίδου πραγματοποίησε μεγάλη εμφάνιση στο πρώτο γύρο της φημισμένης διοργάνωσης του Γουίμπλεντον, κερδίζοντας την Βελγίδα κάτοχο του Ρολάν Γκαρός, Ζιστίν Ενίν Αρντέν -νούμερο 7 στο κόσμο- με 2-1 σετ.

Αποκλειστική συνέντευξη της Λένας Δανιηλίδου στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC

Η Δανιηλίδου έκανε μία από τις πιο σημαντικές νίκες στην καριέρα της και παράλληλα απέκλεισε ένα από τα μεγάλα φαβορί για διάκριση στο Γουίμπλεντον.

Η Δανιηλίδου μπήκε δυνατά στο πρώτο σετ κερδίζοντάς το 7-6 (10-8 στο ταϊ μπρεϊκ).

Το δεύτερο σετ το κέρδισε η Βελγίδα πρωταθλήτρια με 2-6.

Η Δανιηλίδου όμως δεν επηρεάστηκε και πραγματοποιώντας εκπληκτική εμφάνιση κέρδισε το τρίτο σετ με 7-5 παίρνοντας δίκαια το εισητήριο της προόκρισης.

Στον επόμενο γύρο θα αντιμετωπίσει την 24χρονη Αμερικανίδα Λόρα Γκράνβιλ (νούμερο 69 στην παγκόσμια κατάταξη).


Τετάρτη 22 Ιουνίου 2005 - 11:34 (Ώρα Λονδίνου)

Διεθνής διάσκεψη για το Ιράκ

Ο κ. Μπαρόσο, ο κ. Τζααφάρι και η κα. Ράις είναι μεταξύ των συμμετεχόντων στη διάσκεψη των Βρυξελλών για το Ιράκ

Διεθνής διάσκεψη με τη συμμετοχή 80 χωρών και διεθνών οργανισμών σχετικά με το μέλλον του Ιράκ, διεξάγεται στις Βρυξέλλες, υπό την κοινή αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.

Στόχος της διάσκεψης είναι να συζητηθούν τρόποι προσφοράς βοήθειας σε πρακτικό επίπεδο για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, την αποκατάσταση της τάξης και την υιοθέτηση νέου συντάγματος.

Παράλληλα, προσφέρεται η ευκαιρία βελτίωσης των σχέσεων της Βαγδάτης με τη Συρία και το Ιράν, των οποίων οι υπουργοί Εξωτερικών συμμετέχουν στη διάσκεψη.

Αν και δεν πρόκειται για διάσκεψη δωρητών, οι ανταποκριτές επισημαίνουν πως θα προσφέρει τη δυνατότητα στο Ιράκ να ζητήσει μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα.

Στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δείξει την υποστήριξή της στην ανοικοδόμηση της χώρας, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να απογοητεύσει τον ιρακινό λαό.

Ο κ. Ανάν ζήτησε μια νέα συνεργασία με τη μεταβατική ιρακινή κυβέρνηση, με σκοπό απτά αποτελέσματα.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιμπραΐμ αλ Τζααφάρι είπε ότι η κυβέρνησή του είναι σταθερά δεσμευμένη στην πρόοδο των δημοκρατικών διαδικασιών. Πρόσθεσε δε ότι οι διεθνείς δωρητές θα πρέπει να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους και να καταβάλλουν τα δισεκατομμύρια των δολαρίων που έχουν υποσχεθεί.

Αξιωματούχοι της Ε.Ε. και των ΗΠΑ ζήτησαν από τους γείτονες του Ιράκ να βοηθήσουν σφραγίζοντας τα σύνορα για τους αντάρτες, ενώ η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις κατονόμασε συγκεκριμένα τη Συρία.


Τετάρτη 22 Ιουνίου 2005 - 11:10 (Ώρα Λονδίνου)

Έφηβοι και καταχρήσεις

Η κάνναβη είναι η περισσότερο διαδεδομένη από τις ναρκωτικές ουσίες μεταξύ των εφήβψν μαθητών

Στοιχεία-σοκ για τη χρήση παρανόμων ουσιών, αλλά και αλκοόλ και καπνού, έδωσαν στη δημοσιότητα τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας, με συνέντευξη Τύπου των υπουργών Μαριέττας Γιαννάκου και Νικήτα Κακλαμάνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ένας στους 10 εφήβους μαθητές στην Ελλάδα, δηλαδή περίπου 70 χιλιάδες ηλικίας 14-17 ετών, έχει κάνει χρήση κάποιας παράνομης ουσίας.

Η κάνναβη είναι η περισσότερο διαδεδομένη παράνομη ουσία. Από το 1984 έως σήμερα αυξάνεται ο αριθμός των εφήβων που αναφέρουν χρήση κάνναβης για τρεις ή και περισσότερες φορές.

Οι εισπνεόμενες ουσίες είναι δημοφιλείς στους εφήβους, ενώ στη χώρα μας 200 χιλιάδες μαθητές ηλικίας 14-17 ετών καταναλώνουν αλκοόλ 2-3 φορές την εβδομάδα.

Όπως τόνισαν οι δύο υπουργοί, οι προτιμήσεις των εφήβων έχουν διαφοροποιηθεί συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, πίνουν συχνότερα βαριά οινοπνευματώδη, αλλά λιγότεροι μαθητές στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες κάνουν επικίνδυνη χρήση αλκοόλ, δηλαδή έρχονται σε κατάσταση μέθης.

Επίσης, η χρήση καπνού στους Έλληνες εφήβους είναι λιγότερο διαδεδομένη συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όμως 3 στους 10 εφήβους ηλικίας 14 ετών, έχουν καπνίσει έστω και ένα τσιγάρο, 7 στους 10 εφήβους ηλικίας 17 ετών έχουν καπνίσει έστω και ένα τσιγάρο, ενώ καθημερινοί καπνιστές (έστω και 1 τσιγάρο), είναι το 24,6% των εφήβων, ενώ τουλάχιστον 10 τσιγάρα την ημέρα καπνίζει το 14% των εφήβων.

Η μέση ηλικία πρώτης δοκιμής καπνού είναι τα 14 έτη, ενώ η μέση ηλικία έναρξης συστηματικού καπνίσματος είναι τα 15,2 έτη. Το 20,3% των εφήβων κάπνισε πρώτη φορά σε ηλικία μικρότερη των 13 ετών και οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων είναι μικρές.

Αύξηση αιτήσεων βοήθειας σε κέντρα απεξάρτησης στην Κύπρο

Κατά 170% αυξήθηκε το ποσοστό των εξαρτημένων ατόμων που απευθύνονται σε θεραπευτικά κέντρα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας για το 2004 που παρουσίασε το κυπριακό Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά.

Ο εθνικός συντονιστής, Κυριάκος Βερεσιές δήλωσε ότι σε αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι αυξήθηκαν τα θεραπευτικά κέντρα και οι συμβουλευτικοί σταθμοί.

Ανέφερε ότι η αύξηση δε σημαίνει κατ ανάγκη αύξηση της χρήσης, αλλά αύξηση της πρόσβασης στα 14 υπό λειτουργία θεραπευτικά κέντρα.

Βοήθεια ζήτησαν 450 άτομα. Οι περισσότεροι είναι άνεργοι άντρες γύρω στα 28, οι οποίοι έχουν μόρφωση λυκείου και διαμένουν με τους γονείς τους.

Πηγή: ΑΠΕ


Τετάρτη 22 Ιουνίου 2005 - 08:30 (Ώρα Λονδίνου)

Περί μισθών Δημοσίου και πετρελαίου

Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 6.721 προσλήψεις χωρίς εξετάσεις. Σε ΕΥΠ, πανεπιστήμια, ΕΚΑΒ, ΚΕΚ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Εκστρατεία κατά των ναρκωτικών. Ενώ τριπλασιάστηκαν οι νεαροί τοξικομανείς, η κυβέρνηση κηρύσσει συναγερμό.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Ξεσκέπασαν τον Ειρηναίο. Οι Ισραηλινοί "αγοραστές" του Ξενοδοχείου ΙΜΠΕΡΙΑΛ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σφήνα Έβερτ για ΙΚΑ. Τροπολογία-παρέμβαση για το ασφαλιστικό.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Αύξηση μισθών στο Δημόσιο. Οι κατώτατοι ανεβαίνουν στα... ρετιρέ.

Η ΑΥΓΗ: Το πετρέλαιο καλπάζει, η κυβέρνηση αδρανεί. Στον αέρα ο Προϋπολογισμός - μείωση της ανάπτυξης.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Λαμόγια δικηγόροι παίρνουν λεφτά δήθεν για να... λαδώσουν Δικαστές, ενώ τα βάζουν στην τσέπη. "Ναι" στην κάθαρση της Δικαιοσύνης, αλλά με συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Βόμβα πετρελαίου τσακίζει την οικονομία. Σε ύψη-ρεκόρ οι διεθνείς τιμές - στο ένα ευρώ η τιμή της βενζίνης.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κλαδικό μισθολόγιο στους δημόσιους υπαλλήλους και ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό. Όλο το πακέτο αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση.

ΕΘΝΟΣ: Οι έξυπνοι συνδυασμοί για το μηχανογραφικό. Πανελλαδικές: Οδηγός 24 σελίδων.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μαθητές χρήστες στον ναρκω-χορό του θανάτου! Διαπιστώνεται μεγάλο πρόβλημα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών που έχει καθιερωθεί για τις 26 Ιουνίου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Δικτατορία στο ΠΑΣΟΚ. Αφωνία και πειθαρχία, ζήτησε ο Γ. Παπανδρέου. Σταματήστε - ξέρω τι κάνω, λέγει στους βουλευτές του ο αρχηγός του.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προκαλούν την κοινωνία οι συνδικαλιστές. Απεργίες: Τραβάνε το σκοινί οι "πράσινοι" εργατοπατέρες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 3 φωτιές και βόμβα Έβερτ. Απεργίες, κόντρες, επεισόδια και το πετρέλαιο εφιάλτης.

ESPRESSO: Σέξι Αλέξης σε καυτές σκηνές. Καρέ καρέ η τολμηρή ταινία του ζεν πρεμιέ.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Θερμό δεκαήμερο στη Βουλή για ΟΤΕ, ασφαλιστικό τραπεζών. Προς ψήφιση οι ρυθμίσεις - Απεργίες και ένταση στα συνδικάτα.

Ο ΛΟΓΟΣ: Ανυποχώρητη η κυβέρνηση. "Χωρίς παρεκκλίσεις" οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

ΤΑ ΝΕΑ: Μπουλντόζα για τράπεζες, Ασφαλιστικό. Έβερτ αδειάζει Αλογοσκούφη.

Η ΝΙΚΗ: Βάζει χέρι και στο Δημόσιο. Η κυβέρνηση διευρύνει το μέτωπο των "μεταρρυθμίσεων".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Όλοι στην απεργία με το ΠΑΜΕ. Μέρα Πανεργατικής Κινητοποίησης η Παρασκευή.

TRAFFIC NEWS: "Είδα το παιδί μου να γυρίζει από το θάνατο". Έκλαψε την ώρα που πίστευαν ότι "έφυγε". Εξομολόγηση-σοκ της Νένας Χρονοπούλου.

Η ΧΩΡΑ: Τα πάνω κάτω στο Δημόσιο. Ποιοι θίγονται, ποιοι ωφελούνται.

City Press: Ο ΟΣΕ "καταπίνει" τα κονδύλια του ΚΠΣ.

Μetro: Αγωνία για τις τιμές. Το ξέφρενο ράλι του "μαύρου χρυσού" προκαλεί έντονη ανησυχία.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 2,5 χρόνια για μια πρόσληψη! Δαίδαλος χρονοβόρων διαδικασιών στο Δημόσιο.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Επιθεώρηση εργασίας χωρίς... επιθεωρητές.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 3 μεγάλες ανατροπές για την επανίδρυση του κράτους.

Σημείωση: Η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

Έβερτ

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "να μην πληρώσει ο ελληνικός λαός, μέσω του ΙΚΑ, τα ασφαλιστικά ανοίγματα των ιδιωτικών τραπεζών ζήτησε χθες ο κ. Μ. Έβερτ. Και πρότεινε να γίνουν αναλογιστικές μελέτες πριν αναλάβει τα ελλείμματα το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας".

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "ισοπέδωσε χθες ο κ. Έβερτ τη ρύθμιση Αλογοσκούφη για το Ασφαλιστικό των τραπεζών. Κατήγγειλε ότι με τη ρύθμιση αυτή θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία το ΙΚΑ και ότι τις υποχρεώσεις των ιδιωτικών τραπεζών, οι οποίες θα προκύψουν από τη "μεταρρύθμιση" θα κληθεί να τις πληρώσει ο ελληνικός λαός".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "τρία μέτωπα-φωτιές αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Η απεργία ΓΣΕΕ-ΟΤΟΕ καθηλώνει πλοία και αεροπλάνα και αναστατώνει τις συγκοινωνίες. Στον βωμό της λυματολάσπης προκαλούνται συγκρούσεις με τραυματίες. Μαύρα μαντάτα για φθηνά καύσιμα τον χειμώνα. Η βενζίνη 22% πάνω σε 6 μήνες. Στο δαντικό σκηνικό ήρθε και η βόμβα Έβερτ: Κάνει λόγο για ασάφειες στην κυβερνητική τοπολογία για τις τράπεζες και αφήνει αιχμές για μεροληψία υπέρ τραπεζών".

Συνδικαλιστές

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "εγκλωβισμένοι σε μια παρωχημένη νοοτροπία περί συνδικαλισμού που βρίσκεται σε απόσταση από τις εξελίξεις και κινείται μακράν κάθε έννοιας κοινωνικού συμφέροντος εμφανίζονται "εργατοπατέρες" της ΠΑΣΚΕ, επιχειρώντας να χειραγωγήσουν το συνδικαλιστικό κίνημα".

Πανελλαδικές εξετάσεις

ΤΟ ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "την ανακοίνωση των βαθμολογιών, που αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα, περιμένουν οι μαθητές ώστε να δουν τα μόρια που συγκεντρώνουν και ανάλογα να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό, για τα τμήματα στα οποία επιθυμούν να εισαχθούν".

Απεργιακές κινητοποιήσεις

Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "σε αγωνιστικό συναγερμό και παγκινητοποίηση καλεί το ΠΑΜΕ όλους τους εργαζόμενους, παίρνοντας την υπόθεση της πανελλαδικής απεργίας στα δικά τους χέρια και ματαιώνοντας τα εκφυλιστικά σχέδια και την υπονομευτική προσπάθεια της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Η κατάσταση αυτή απαιτεί μαζική γενικευμένη κινητοποίηση. Καταδίκη των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών. Σφοδρό χτύπημα στην "ανταγωνιστικότητα" και την "παραγωγικότητα" , τα εργαλεία της αντιλαϊκής πολιτικής. Μαζικό απεγκλωβισμό και απομάκρυνση των λαϊκών δυνάμεων από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αυτή η στάση θα δώσει δύναμη και προοπτική στον αγώνα".

Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "αποφασισμένη να προχωρήσει χωρίς παρεκκλίσεις, στις αλλαγές στο ασφαλιστικό εμφανίζεται η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή όμως νέα Σαρανταοκτάωρη απεργία προκήρυξε για σήμερα και αύριο η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ) κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις της για την επίλυση του ασφαλιστικού ζητήματος των εργαζομένων στον κλάδο. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά τη συνάντηση που είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, η λύση που δίνει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό των τραπεζών είναι ισορροπημένη, καθώς ενισχύει τον ανταγωνισμό, δίνει λύση στο ασφαλιστικό πρόβλημα χωρίς να θίγονται δικαιώματα των ασφαλισμένων προς της 1/1/93 και δεν επιβαρύνει τους φορολογούμενους".

Δημόσιο

Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "τη βούληση του πρωθυπουργού για απαρέγκλιτη προώθηση των επώδυνων "διαρθρωτικών" παρεμβάσεων στις τράπεζες και τις επιχειρήσεις και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα εξέφρασαν μετά τη συνάντηση που είχαν μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου, οι υπουργοί Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης. Ο Γ. Αλογοσκούφης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδ. Ρουσόπουλος διεμήνυσαν πως εξαντλήθηκαν τα περιθώρια του "διαλόγου" με τους συνδικαλιστές και ξεκινήσει ήδη η φάση υλοποίησης των ειλημμένων αποφάσεων. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ο Πρ. Παυλόπουλος διεύρυνε το πεδίο των "θαρραλέων τομών" στο στενό δημόσιο τομέα".

Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ "αλλάζει ο χάρτης στο Δημόσιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση . Αναπροσαρμογές σε μισθούς, επιδόματα και ωράριο λειτουργίας των υπηρεσιών. Νέα κριτήρια για προσλήψεις. Κάλπες το 2006 σε "καποδιστριακούς" δήμους".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "την κατάρτιση κλαδικών μισθολογίων για τους μεγάλους κλάδους δημόσιων υπαλλήλων - οικονομολόγοι, μηχανικοί, εκπαιδευτικοί, διοικητικοί, νομικοί, γιατροί κ.α.-καθιερώνει η κυβέρνηση σε εφαρμογή του αναθεωρημένου Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα. Με το νέο ενιαίο μισθολόγιο προβλέπονται, μεταξύ άλλων σύνδεση του μισθού με την απόδοση των υπαλλήλων καθώς και ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ισχυρίζεται ότι "η επανίδρυση του κράτους τίθεται σε εφαρμογή. Με αρχή τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στη δημόσια διοίκηση (νέο μισθολόγιο, επανεξέταση, όχι περικοπή των επιδομάτων και νέο σύστημα μετατάξεων) θα επέλθει εξίσωση των μισθών προς τα επάνω για να πάψει το Δημόσιο να λειτουργεί ως χώρος "ευπατριδών και "πληβείων".

Δικαιοσύνη

Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "πάταγο προκάλεσε η χθεσινή αποκάλυψη της ΑΥΡΙΑΝΗΣ για τις εγκληματικές συμμορίες που εκβιάζουν Δικαστές και Εισαγγελείς, κατευθύνοντας αρχιλαμόγια-τύπου Ξανθάκου, διαβόητου "σταρ" του ποινικού κώδικα - που αποφυλακίστηκαν και ανέλαβαν αποστολή προβοκάτσιας κατά λειτουργών της Δικαιοσύνης, ως μάρτυρες σε υποθέσεις διαφθοράς".

Ειρηναίος

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ γράφει ότι "οι Ισραηλινοί "ενοικιαστές" του ξενοδοχείου Ιμπέριαλ ξεσκέπασαν τον Ειρηναίο και τα ψέματα που έλεγε. Με ανακοίνωσή τους οι Ισραηλινοί επιχειρηματίες τονίζουν ότι έχουν ενοικιάσει το ξενοδοχείο Ιμπέριαλ για τα επόμενα 198 χρόνια προσκομίζοντας και όλα τα στοιχεία, προκειμένου να προλάβουν πιθανή αντίδραση του τοποτηρητή. Οι Συνοδικοί μητροπολίτες θέλουν να σπάσουν τη σύμβαση αλλά τα χέρια τους είναι δεμένα".

Ασφαλιστικό

H TRAFFIC NEWS αναφέρει ότι "επιμένει στην απόφασή της η κυβέρνηση να προχωρήσει, χωρίς παρεκκλίσεις, στις αλλαγές στο ασφαλιστικό, υποστηρίζοντας ότι η λύση που δίνει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό των τραπεζών είναι ισορροπημένη, καθώς ενισχύει τον ανταγωνισμό, δίνει λύση στο ασφαλιστικό πρόβλημα χωρίς να θίγονται δικαιώματα των ασφαλισμένων προς της 1/1/93 και δεν επιβαρύνει τους φορολογούμενους".

Προσλήψεις

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υποστηρίζει ότι "νέες θέσεις εργασίας που ανέρχονται στις 6.721 προκηρύχθηκαν υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ και του ΟΑΕΔ. Οι νέες προκηρύξεις αφορούν θέσεις στο ΕΚΑΒ, στα πανεπιστήμια Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας, δυτικής Μακεδονίας και Ιονίου, στη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής, στον Οργανισμό Καταπολέμησης Ναρκωτικών, στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών, στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και στο ΚΕΚ Νομ. Αυτ. Θεσσαλονίκης".

Πετρέλαιο

Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "με εντυπωσιακή... αδράνεια αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τον καλπασμό του πετρελαίου, που προκαλεί νέα άνοδο των τιμών, μείωση της ανάπτυξης και κάνει ανεφάρμοστο τον προϋπολογισμό. Η διεθνής τιμή του πετρελαίου μπρεντ έφτασε σχεδόν τα 60 δολάρια το βαρέλι -τιμή αυξημένη κατά 64% από τον Ιούνιο του 2004. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος με δήλωσή του ζητεί να ληφθούν μέτρα για να μην πληρώσουν πάλι το κόστος οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχοι και προτείνει τη μείωση του συντελεστή του ειδικού φόρου στα καύσιμα".

Το ΒΗΜΑ προσθέτει ότι "η εκτίναξη των διεθνών τιμών του πετρελαίου που έφθασε χθες στη Νέα Υόρκη στα 59,7 δολάρια ανά βαρέλι (έστω και αν αργότερα υποχώρησε στα 58,7 δολάρια) και η εξασθένηση του ευρώ αποτελούν εκρηκτικό μείγμα για την ευάλωτη στην κερδοσκοπία ελληνική οικονομία. Η τιμή της αμόλυβδης άγγιξε το ένα ευρώ το λίτρο στην περιφέρεια. Στην Αττική φθάνει και τα 96 λεπτά. Το πλήγμα είναι μεγάλο για τις συγκοινωνίες, την πετρελαιοβόρο βιομηχανία και τον προϋπολογισμό, στον βαθμό που η πετρελαϊκή κρίση επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης".

Η METRO τονίζει ότι "φωτιές ανάβει στην κυβέρνηση το νέο ιστορικό ρεκόρ που κατέγραψαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, καθώς ο "μαύρος χρυσός" φλερτάρει με τα 60 δολ/βαρέλι στις διεθνείς αγορές και οι τιμές των καυσίμων στην εγχώρια αγορά βρίσκονται μια ανάσα από τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών".

Βουλή

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "επιταχύνονται οι εξελίξεις στην οικονομία, σε όλα σχεδόν τα μέτωπα. Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής άρχισε χθες η συζήτηση των ρυθμίσεων που αφορούν το ασφαλιστικό των τραπεζών και την εθελουσία έξοδο στον ΟΤΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των ημερών ο υπουργός κ. Γ. Αλογοσκούφης θα δημοσιοποιήσει το σχέδιο νόμου για την ακίνητη περιουσία, το οποίο, ως γνωστόν, προβλέπει την επιβολή ΦΠΑ επί των νέων ακινήτων από 1ης/1/2006".

Ναρκωτικά

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "τη δημιουργία κοινού δικτύου για την πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών ανακοίνωσαν οι υπουργοί Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου και Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Καταπολέμησης των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου)".

Η Espresso επισημαίνει ότι "την Κυριακή είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών και εκτός από δακρύβρεκτες ανακοινώσεις ακούσαμε και κάτι σημαντικό. Σε λίγες ημέρες κατατίθεται στη διακομματική επιτροπή σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, ώστε να συμμετέχουν στην απεξάρτηση και ιδιωτικοί φορείς με πλήρη κάλυψη του κόστους από τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό ανακοίνωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος αποδεικνύει ότι δεν αντιμετωπίζει "επετειακά" το πρόβλημα των ναρκωτικών, αλλά ουσιαστικά. Σπάει λοιπόν το κρατικό μονοπώλιο της απεξάρτησης-συντήρησης με τη μεθαδόνη".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) εκτιμά ότι "ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τη χρήση ναρκωτικών ουσιών στη χώρα μας σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκαναν χθες οι υπουργοί Παιδείας Μ. Γιαννάκου και Υγείας Ν. Κακλαμάνης".

ΟΣΕ

Η City Press ισχυρίζεται ότι "οι δαπάνες λειτουργίας και βασικής σιδηροδρομικής υποδομής απορροφούν σε μια δεκαετία 13 δισ. ευρώ. Το ποσό αντιστοιχεί στο κόστος όλων των μεγάλων έργων βασικής υποδομής (Μετρό, ΠΑΘΕ, Αττική Οδός, αεροδρόμιο κλπ) ενώ το συγκοινωνιακό, μεταφορικό έργο του ΟΣΕ είναι και θα παραμείνει περίπου μηδενικό. Σε περίοδο δραστικής μείωσης των κονδυλίων του Δ'ΚΠΣ η κυβέρνηση υποχρεούται να ιεραρχήσει εκ νέου τα έργα βασικής υποδομής, για να αποφύγει το απόλυτο αναπτυξιακό μπλοκάρισμα. Η λογική του πολιτικού κόστους οδηγεί την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών στη συνέχιση της αδιέξοδης πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων σε ΟΣΕ, Προαστιακό και Τραμ".

Γιώργος Παπανδρέου

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει ότι "τραβάει το σχοινί ο Γ. Παπανδρέου ζητώντας αφωνία και απόλυτη πειθαρχία από τους βουλευτές και τα κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά την αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθείται απειλώντας ακόμη και με αποπομπές από τα Όργανα του κόμματος".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 22 Ιουνίου 2005 - 01:31 (Ώρα Λονδίνου)

Μ. Ανατολή: «Δεν ανέτειλε ακόμη η δημοκρατία»

Όταν ο πρόεδρος Μπους μίλησε για πρώτη φορά για την δημοκρατία στον Αραβικό κόσμο, πολλές από τις αντιδράσεις «ήταν κυνικές» γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times). Η επίκληση της δημοκρατίας θεωρούνταν «πρόφαση για την εισβολή στο Ιράκ ή για την δημιουργία ασφαλέστερου πεδίου για το Ισραήλ».

Όμως γράφει η βρετανική εφημερίδα η εκστρατεία της Ουάσιγκτον παραμένει επίμονη και μετά τον πόλεμο στο Ιράκ. Η κ. Ράις έφτασε να δηλώσει ότι «η εμπέδωση της δημοκρατίας στην Μέση Ανατολή» θα αποτελέσει το «ιστορικό κριτήριο για όλη την προεδρία Μπους».

«Σε αντίθεση με τις αρχικές προσδοκίες» σημειώνουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς «οι ΗΠΑ δεν φαίνεται ότι χαρίζονται στους φίλους τους στην περιοχή» στην εκστρατεία για περισσότερη δημοκρατία.

Απόδειξη το γεγονός ότι η Κοντολίζα Ράις επέκρινε τόσο την Αίγυπτο όσο και την Σαουδική Αραβία για την απροθυμία τους να προχωρήσουν θαρραλέες μεταρρυθμίσεις.

Η Ουάσιγκτον βρίσκεται αντιμέτωπη με την ενδεχόμενο τα Ισλαμικά κόμματα να εκμεταλλευθούν τις μεγαλύτερες ευκαιρίες που προσφέρει η δημοκρατία και να «ευημερήσουν».

Αυτό το ενδεχόμενο μπορεί να «θορυβήσει πολλούς στην Δύση και όχι μόνο στην Ουάσιγκτον. Όμως εάν οι λαοί της Μέσης Ανατολής εκφράσουν ελεύθερα την άποψη τους αυτή πρέπει να γίνει σεβαστή», καταλήγουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

«Η δημοκρατία δεν έχει ακόμη ανατείλει στην Μέση Ανατολή» σημειώνει σχόλιο της σύνταξης της Γκάρντιαν (Guardian) με αφορμή την περιοδεία της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις στην περιοχή.

Η Γκάρντιαν σημειώνει ότι «υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις για την δημοκρατία». Από τον Λίβανο και την Αίγυπτο έως ακόμη το Ιράν και το Ιράκ. Όμως συνεχίζει- κάτω από την επιφάνεια υποβόσκουν τάσεις που μόνο την δημοκρατία δεν βοηθούν.

Στον Λίβανο για παράδειγμα γράφει η Γκάρντιαν «τα παλιά πολιτικά τζάκια» εξακολουθούν να διατηρούν τεράστια επιρροή παρά την αποχώρηση των συριακών δυνάμεων, ενώ η οικογενειοκρατία ζει και βασιλεύει. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι κατά πάσα πιθανότητα ο νέος ηγέτης της χώρας Σαάντ Χαρίρι είναι γιός του πρώην προέδρου.

Στην Αίγυπτο, παρά τις περιορισμένες μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε ο Χόσνι Μουμπάρακ η σύζυγος του προετοιμάζει τον γιο τους, Γκαμάλ, να αναλάβει τα σκήπτρα.

Συρία

Δριμύτατη επίθεση κατά της Συρίας εξαπολύει σχόλιο της σύνταξης των Τάιμς (Times).

Η εφημερίδα γράφει ότι «η Δαμασκός είναι το επίκεντρο της δολοπλοκίας στον Λίβανο και στο Ιράκ».

Υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του Μπασίρ Άσαντ «κάνει τα στραβά μάτια» στην δραστηριότητα τρομοκρατικών ομάδων που έχουν την βάση τους στην Συρία και εξαπολύουν επιθέσεις στο Ιράκ και τον Λίβανο.

Υπάρχουν ορισμένες κυβερνήσεις στην Ευρώπη που είναι διατεθειμένες να δώσουν περισσότερο χρόνο στον κ. Άσαντ καθώς εκτιμούν ότι «δεν έχει την απόλυτο έλεγχο της κατάστασης». Πρόκειται για «ανοησίες», υποστηρίζουν οι Τάιμς.

Αν κ. Άσαντ δεν ελέγχει πλήρως την κατάσταση τότε είναι «μια ανίκανη μαριονέτα» που δεν αξίζει την προσπάθεια για συνεργασία και συνεννόηση καταλήγει το σχόλιο των Τάιμς.

Μαχμούντ Αμπάς

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) καυτηριάζει τον παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς.

«Μπορεί να αμφισβητείται εάν ο Αριέλ Σαρόν πραγματικά επιθυμεί μια οριστική συμφωνία με τους Παλαιστινίους. Αυτό όμως που είναι σίγουρο είναι ότι η αποτυχία του Μαχμούντ Αμπάς να ελέγξει τους τρομοκράτες σημαίνει ότι η ειλικρίναι του ισραηλινού πρωθυπουργού δεν θα τεθεί σε δοκιμασία», γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Ο κ. Αμπάς «είναι ανίσχυρος» να σταματήσει τους τρομοκράτες. Παρ΄ όλο που εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία τον Ιανουάριο «δεν ξερίζωσε την διαφθορά ούτε σταμάτησε τους βομβιστές αυτοκτονίας».

Η αποτυχία του έδωσε νέα ώθηση στην Χαμάς σε τέτοιο σημείο σημειώνει η εφημερίδα που αναγκάσθηκε να αναβάλλει επ αόριστον τις βουλευτικές εκλογές για να μην υποστεί πανωλεθρία το κόμματου, η Φατάχ.

Ο κ. Αμπάς αποδεικνύεται «απογοητευτικός διάδοχος του Γιασέρ Αραφάτ», και η αποτυχία του σημαίνει ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να απαγκιστρωθεί τελείως από την Λωρίδα της Γάζας καθώς θα διατηρεί τον έλεγχο στις προσβάσεις και στα σημεία ελέγχου για να μην επιτρέπει στους βομβιστές να εισέρχονται στην χώρα.

Καθώς το Ισραήλ βαδίζει προς τις επόμενες βουλευτικές εκλογές «όλο και πιο δύσκολα θα κάνει υποχωρήσεις». Αυτό «μπορεί να οδηγήσει σε μια τρίτη ιντιφάντα», καταλήγει το σχόλιο της Ντέιλι Τέλεγκραφ.


Τετάρτη 22 Ιουνίου 2005 - 06:32 (Ώρα Λονδίνου)

Η δίκη Καπλάν

Η Frankfurter Rundschau αποφαίνεται ότι η δίκη του Μετίν Καπλάν, του τούρκου εξτρεμιστή που καταδικάσθηκε χθες στην Τουρκία σε ισόβια κάθειρξη για τρομοκρατία, «ήταν δίκαιη».

Ο Καπλάν κρίθηκε ένοχος γιατί σχεδίαζε να ρίξει ένα αεροσκάφος γεμάτο εκρηκτικά στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ.

«Η εξάμηνη δίκη απέδειξε ότι όλοι όσοι είχαν ανησυχίες και προσπάθησαν να εμποδίσουν την απέλαση του από την Γερμανία είχαν άδικο», γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Παρ΄ όλα αυτά η εφημερίδα σημειώνει ότι οι εισαγγελείς «χρησιμοποίησαν καταθέσεις μαρτύρων που ίσως είχαν υποβληθεί σε βασανιστήρια».

«Αυτό δεν έχει αποδειχθεί αλλά το δικαστήριο θα έπραττε καλύτερα εάν δεν χρησιμοποιούσε αυτές τις καταθέσεις».

Αντίθετα η Die Tageszeitung υποστηρίζει ότι η χρησιμοποίηση αυτών των καταθέσεων καθιστά την ετυμηγορία του δικαστηρίου προβληματική.»Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο Καπλάν είναι ένας φανατικός ισλαμιστής. Τον κάνει όμως αυτό τρομοκράτη:», διερωτάται η εφημερίδα.

Πράσινοι

H Sueddeutsche Zeitung γράφει ότι το προεκλογικό μανιφέστο του Κόμματος των Πρασίνων που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα είναι «ασαφές». Η γερμανική εφημερίδα προσθέτει όμως ότι αυτή ασάφεια θα ικανοποιήσει όλες τις πτέρυγες του κόμματος.

Την ίδια άποψη συμμερίζεται και η Berliner Zeitung που προσθέτει πάντως ότι αυτή η ασάφεια μπορεί τελικά να αποδειχθεί «θετική» καθώς «οι εσωτερικές έριδες θα έβλαπταν το κόμμα κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας».

Γαλλική οικονομία

Η Le Figaro γράφει ότι ο υπουργός Οικονομικών, Τιερί Μπρετόν, «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου» για την οικονομική κατάσταση στην Γαλλία στην χθεσινή συνέντευξη τύπου.

Η Le Monde σχολιάζει ότι ο ομιλία του κ. Μπρετόν «ήταν επιχείρηση αλήθεια». Αξίζουν συγχαρητήρια στον υπουργό γράφει η Le Monde- που παραδέχθηκε ότι η Γαλλία δεν μπορεί να συντηρήσει το κοινωνικό της μοντέλο χωρίς οικονομική ανάκαμψη.

Η γαλλική εφημερίδα πάντως εκφράζει αμφιβολίες για το εάν η «διάγνωση» του υπουργού θα μετουσιωθεί σε έργα. «Η κυβέρνηση συνολικά θα πρέπει να ενστερνισθεί την διάγνωση του αλλά κάτι τέτοιο είναι «απίθανο».

Αντίθετα η Liberation κατηγορεί τον κ. Μπρετόν ότι παραβλέπει τις ευθύνες της εργοδοσίας.


Τετάρτη 22 Ιουνίου 2005 - 07:01 (Ώρα Λονδίνου)

Καταδίκη της Κου Κουξ Κλαν μετά από 41 χρόνια

Οι τρεις ακτιβιστές

Στην πολιτεία Μισισιπή των Ηνωμένων Πολιτειών ένα 80χρονος ιεροκήρυκας καταδικάσθηκε για την δολοφονία πριν από 41 χρόνια τριών ακτιβιστών για τα δικαιώματα των μαύρων.

Δικαστήριο έκρινε τον Έντγκαρ Ρέι Κίλεν ένοχο για ανθρωποκτονία καθώς είχε στρατολογήσει σπείρα της Κου Κουξ Κλαν που έστησε ενέδρα, πυροβόλησε και σκότωσε τους τρεις ακτιβιστές σε επαρχιακό δρόμο της αμερικανικής πολιτείας.

Η υπόθεση που έγινε πασίγνωστη με την ταινία του Χόλιγουντ «ο Μισισιπής φλέγεται» είχε εξοργίσει την Αμερική εκείνη την εποχή και είχε δώσει νέα ορμή στο κίνημα για τα δικαιώματα των μαύρων.

Η δίκη πραγματοποιήθηκε στην μικρή πόλη Φιλαδέλφεια.

Οι οικογένειες των τριών θυμάτων εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την καταδικαστική απόφαση.

Ενώ ο Μπένι Τόμσον, ο μοναδικός μαύρος μέλος του Κογκρέσου της Πολιτείας δήλωσε ότι «επιτέλους έφτασε η δικαιοσύνη στην Φιλαδέλφεια».

Ο Χίλαρι Σέλτον, επικεφαλής της Εθνικής Ένωσης για την Πρόοδο των Έγχρωμων, εξέφρασε τη ελπίδα ότι θα ακολουθήσουν και άλλες καταδίκες για τα θλιβερά γεγονότα εκείνης της εποχής.

«Ο κ. Κίλεν δεν ενήργησε μόνος του. Αν και πρόκειται για την πρώτη καταδίκη, ελπίζουμε ότι οι αρχές θα συνεχίσουν την προσπάθεια τους για να φέρουν και τους άλλους συνεργούς ενώπιον της δικαιοσύνης. Είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση αλλά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη», δήλωσε ο κ. Σέλτον.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC οι αρχές του Μισισιπή φαίνονται αποφασισμένες να συγκρουσθούν με το ρατσιστικό παρελθόν της πολιτείας.


Τετάρτη 22 Ιουνίου 2005 - 01:31 (Ώρα Λονδίνου)

Μ. Ανατολή: «Δεν ανέτειλε ακόμη η δημοκρατία»

Όταν ο πρόεδρος Μπους μίλησε για πρώτη φορά για την δημοκρατία στον Αραβικό κόσμο, πολλές από τις αντιδράσεις «ήταν κυνικές» γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times). Η επίκληση της δημοκρατίας θεωρούνταν «πρόφαση για την εισβολή στο Ιράκ ή για την δημιουργία ασφαλέστερου πεδίου για το Ισραήλ».

Όμως γράφει η βρετανική εφημερίδα η εκστρατεία της Ουάσιγκτον παραμένει επίμονη και μετά τον πόλεμο στο Ιράκ. Η κ. Ράις έφτασε να δηλώσει ότι «η εμπέδωση της δημοκρατίας στην Μέση Ανατολή» θα αποτελέσει το «ιστορικό κριτήριο για όλη την προεδρία Μπους».

«Σε αντίθεση με τις αρχικές προσδοκίες» σημειώνουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς «οι ΗΠΑ δεν φαίνεται ότι χαρίζονται στους φίλους τους στην περιοχή» στην εκστρατεία για περισσότερη δημοκρατία.

Απόδειξη το γεγονός ότι η Κοντολίζα Ράις επέκρινε τόσο την Αίγυπτο όσο και την Σαουδική Αραβία για την απροθυμία τους να προχωρήσουν θαρραλέες μεταρρυθμίσεις.

Η Ουάσιγκτον βρίσκεται αντιμέτωπη με την ενδεχόμενο τα Ισλαμικά κόμματα να εκμεταλλευθούν τις μεγαλύτερες ευκαιρίες που προσφέρει η δημοκρατία και να «ευημερήσουν».

Αυτό το ενδεχόμενο μπορεί να «θορυβήσει πολλούς στην Δύση και όχι μόνο στην Ουάσιγκτον. Όμως εάν οι λαοί της Μέσης Ανατολής εκφράσουν ελεύθερα την άποψη τους αυτή πρέπει να γίνει σεβασθεί», καταλήγουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

«Η δημοκρατία δεν έχει ακόμη ανατείλει στην Μέση Ανατολή» σημειώνει σχόλιο της σύνταξης της Γκάρντιαν (Guardian) με αφορμή την περιοδεία της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις στην περιοχή.

Η Γκάρντιαν σημειώνει ότι «υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις για την δημοκρατία». Από τον Λίβανο και την Αίγυπτο έως ακόμη το Ιράν και το Ιράκ. Όμως συνεχίζει- κάτω από την επιφάνεια υποβόσκουν τάσεις που μόνο την δημοκρατία δεν βοηθούν.

Στον Λίβανο για παράδειγμα γράφει η Γκάρντιαν «τα παλιά πολιτικά τζάκια» εξακολουθούν να διατηρούν τεράστια επιρροή παρά την αποχώρηση των συριακών δυνάμεων, ενώ η οικογενειοκρατία ζει και βασιλεύει. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι κατά πάσα πιθανότητα ο νέος ηγέτης της χώρας Σαάντ Χαρίρι είναι γιός του πρώην προέδρου.

Στην Αίγυπτο, παρά τις περιορισμένες μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε ο Χόσνι Μουμπάρακ η σύζυγος του προετοιμάζει τον γιο τους, Γκαμάλ, να αναλάβει τα σκήπτρα.

Συρία

Δριμύτατη επίθεση κατά της Συρίας εξαπολύει σχόλιο της σύνταξης των Τάιμς (Times).

Η εφημερίδα γράφει ότι «η Δαμασκός είναι το επίκεντρο της δολοπλοκίας στον Λίβανο και στο Ιράκ».

Υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του Μπασίρ Άσαντ «κάνει τα στραβά μάτια» στην δραστηριότητα τρομοκρατικών ομάδων που έχουν την βάση τους στην Συρία και εξαπολύουν επιθέσεις στο Ιράκ και τον Λίβανο.

Υπάρχουν ορισμένες κυβερνήσεις στην Ευρώπη που είναι διατεθειμένες να δώσουν περισσότερο χρόνο στον κ. Άσαντ καθώς εκτιμούν ότι «δεν έχει την απόλυτο έλεγχο της κατάστασης». Πρόκειται για «ανοησίες», υποστηρίζουν οι Τάιμς.

Αν κ. Άσαντ δεν ελέγχει πλήρως την κατάσταση τότε είναι «μια ανίκανη μαριονέτα» που δεν αξίζει την προσπάθεια για συνεργασία και συνεννόηση καταλήγει το σχόλιο των Τάιμς.

Μαχμούντ Αμπάς

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) καυτηριάζει τον παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς.

«Μπορεί να αμφισβητείται εάν ο Αριέλ Σαρόν πραγματικά επιθυμεί μια οριστική συμφωνία με τους Παλαιστινίους. Αυτό όμως που είναι σίγουρο είναι ότι η αποτυχία του Μαχμούντ Αμπάς να ελέγξει τους τρομοκράτες σημαίνει ότι η ειλικρίναι του ισραηλινού πρωθυπουργού δεν θα τεθεί σε δοκιμασία», γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Ο κ. Αμπάς «είναι ανίσχυρος» να σταματήσει τους τρομοκράτες. Παρ΄ όλο που εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία τον Ιανουάριο «δεν ξερίζωσε την διαφθορά ούτε σταμάτησε τους βομβιστές αυτοκτονίας».

Η αποτυχία του έδωσε νέα ώθηση στην Χαμάς σε τέτοιο σημείο σημειώνει η εφημερίδα που αναγκάσθηκε να αναβάλλει επ αόριστον τις βουλευτικές εκλογές για να μην υποστεί πανωλεθρία το κόμματου, η Φατάχ.

Ο κ. Αμπάς αποδεικνύεται «απογοητευτικός διάδοχος του Γιασέρ Αραφάτ», και η αποτυχία του σημαίνει ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να απαγκιστρωθεί τελείως από την Λωρίδα της Γάζας καθώς θα διατηρεί τον έλεγχο στις προσβάσεις και στα σημεία ελέγχου για να μην επιτρέπει στους βομβιστές να εισέρχονται στην χώρα.

Καθώς το Ισραήλ βαδίζει προς τις επόμενες βουλευτικές εκλογές «όλο και πιο δύσκολα θα κάνει υποχωρήσεις». Αυτό «μπορεί να οδηγήσει σε μια τρίτη ιντιφάντα», καταλήγει το σχόλιο της Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.