Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-06-16

  1. Στο «ψυγείο» το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα
  2. Άλλη κλάση
  3. Στο «ψυγείο» το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα
  4. «Μείωση προσδοκιών» για την Σύνοδο
  5. Προειδοποιήσεις ΟΟΣΑ προς Γαλλία
  6. Κινητοποιήσεις κατά των μεταρρυθμίσεων
  7. Καραμανλής: «Κρίσιμη» σύνοδος
  8. Δραματική λήξη της ομηρίας
  9. Σύνοδος με απρόβλεπτα αποτελέσματα
  10. Εκλογές στο Ιράν
  11. Ηλεκτρονικές «επιθέσεις» στη Βρετανία
  12. Σύνοδος με απρόβλεπτα αποτελέσματα
  13. Αμετακίνητοι οι Τουρκοκύπριοι
  14. Δραματική λήξη της ομηρίας
  15. Το θεοκρατικό σύστημα «τροχοπέδη» για την πρόοδο
  16. Σύνοδος κορυφής με παραφωνίες
  17. «Σύνοδος κρίσης»
  18. Σε «αδιέξοδο» η ΕΕ
  19. Σύνοδος κορυφής με παραφωνίες
  20. Σύνοδος με απρόβλεπτα αποτελέσματα
  21. Εύσημα Ντελ Πόντε στο Βελιγράδι

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2005 - 01:18 (Ώρα Λονδίνου)

Στο «ψυγείο» το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

«Θάφτηκε το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, ενώ οι ηγέτες της ΕΕ προχωρούν στον επόμενο καβγά για τα χρήματα», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph).

Παρά τις διαφωνίες τους για τις επιστροφές της Βρετανίας από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, ο Τόνι Μπλερ και ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ ήταν συμφωνούν με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες ότι πρέπει να υπάρχει επανεξέταση της κατεύθυνσης στην οποία πορεύεται η Ένωση, γράφει η εφημερίδα.

Ο Τόνι Μπλερ κέρδισε συμμάχους στις Βρυξέλλες για το θέμα του προϋπολογισμού, γεγονός που του επιτρέπει στη Βρετανία να ελπίζει ότι δεν θα εμφανιστεί υπεύθυνη για μπλοκάρισμα μιας συμφωνίας, σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη για την ΕΕ χρονική περίοδο, γράφει η εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian).

Στη συνέχεια η Γκάρντιαν τονίζει ότι και ο πρόεδρος της Γαλλίας , Ζακ Σιράκ, εμφανίστηκε πιο ήπιος την περασμένη νύχτα, στο αίτημα του να καταργηθούν οι επιστροφές των βρετανικών εισφορών, τις οποίες θεωρεί αναχρονιστικές.

«Σε βαθιά χειμέρια νάρκη στέλνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας Ιντιπέντεντ (Independent), η οποία αναφέρεται στην αναβολή της διαδικασίας κύρωσης από διάφορες χώρες.

Στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα τονίζει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, είναι απομονωμένος εξ αιτίας της αντιπαράθεσης για τον προϋπολογισμό. «Το πρώτο πιάτο στο δείπνο των Βρυξελλών ήταν η οξύτητα», σημειώνει η εφημερίδα, που υποδεικνύει στη συνέχεια ότι δεν προετοιμάζεται μόνον η Βρετανία για σκληρές διαπραγματεύσεις στο ζήτημα του προϋπολογισμού. Το ίδιο κάνουν η Ολλανδία, η Σουηδία και η Πολωνία, που συμπαρατάσσονται για την απόρριψή του.

Ο Ζακ Σιράκ υπέστη στις Βρυξέλλες «διπλό πλήγμα», γράφει στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Τάιμς (The Times).

Αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι ηττήθηκε στο θέμα του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, ενώ ο Τόνι Μπλερ κέρδισε ισχυρούς συμμάχους για την εκστρατεία του κατά των αγροτικών επιδοτήσεων. Η Ολλανδία και η Σουηδία γράφει η εφημερίδα- στηρίζουν το βρετανικό αίτημα για μείωση του προϋπολογισμού, ενώ και η αρχηγός των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών και υποψήφια καγκελάριος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε πως έχει κατανόηση για την αρνητική στάση της Βρετανίας στο ζήτημα των επιστροφών, όσο η Γαλλία αρνείται να περικοπούν συγχρόνως οι αγροτικές επιδοτήσεις.

Ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να σταματήσουν την κύρωση της Συνθήκης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, τάχθηκε υπέρ μιας έκτακτης συνόδου κορυφής , για να συζητήσει το μέλλον της Ευρώπης, γράφει στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα, Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Σε άλλο της πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, η εφημερίδα προβάλλει την ομιλία του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκά Παπαδήμου, στη συνέλευση της Τράπεζας, στην οποία εξέφρασε τις ανησυχίες της ΕΚΤ για τις αποκλίσεις στις οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης. Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι η νομισματική ένωση δεν λειτούργησε τόσο αποτελεσματικά όσο αρχικά αναμενόταν, γράφει η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.


Πέμπτη 16 Ιουνίου 2005 - 22:09 (Ώρα Λονδίνου)

Άλλη κλάση

Ο Αντριάνο σουτάρει κατά της εστίας του Νικοπολίδη

Η Βραζιλία παίζοντας εντυπωσιακό ποδόσφαιρο νίκησε με άνεση την Ελλάδα με 3-0 (1-0). Η Ελλάδα δεν κατάφερε να ακολουθήσει τον ρυθμό «σάμπας» που επέβαλε από τα πρώτα λεπτά η «σελεσάο».

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα διατηρούσε την μπάλα στην κατοχή της για μεγάλα διαστήματα εν τούτοις η Βραζιλία ήταν πολύ πιο επικίνδυνη στις επιθέσεις της και η ελληνική άμυνα «δεινοπάθησε» να κρατήσει μακριά από την εστία του Νικοπολίδη.

Το πρώτο γκολ των Βραζιλιάνων ήρθε στο 41 με ένα φανταστικό σουτ του Αντριάνο έξω από την περιοχή που δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον έλληνα τερματοφύλακα.

Στο πρώτο ημίχρονο οι Βραζιλιάνοι έκαναν ορισμένες πολύ καλές ευκαιρίες κυρίως με τον Ρομπίνιο , το ανερχόμενο αστέρι των πρωταθλητών κόσμου.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να προηγηθεί στο 2 μόλις λεπτό όταν ο Κυργιάκος, σε σέντρα του Γιαννακόπουλου, εντελώς αμαρκάριστος στο κέντρο της βραζιλιάνικης άμυνας "έπιασε" την κεφαλιά, αλλά η μπάλα πέρασε παράλληλα από την εστία του Ντίντα.

Την επόμενη φορά που η Ελλάδα επισκέφθηκε με αξιώσεις την περιοχή της Βραζιλίας ήταν στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου όταν σε σέντρα του Σεϊταρίδη από τα δεξιά, ο Χαριστέας έβαλε την προβολή αλλά η μπάλα πέρασε άουτ.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με γκολ «από τα αποδυτήρια» για την Βραζιλία.

Στο 46 ο Ζιλμπέρτο Σίλβα έκανε μια εντυπωσιακή κούρσα, που δεν πρόλαβε να ανακόψει κανείς, έκανε τη σέντρα-σουτ και ο Ρομπίνιο από πολύ κοντά έκανε το 2-0 για την Βραζιλία.

Η Βραζιλία εξακολουθούσε να διατηρεί τον έλεγχο του αγώνα και η Ελλάδα δεν έδειχνε ικανή να αντιδράσει.

Στο 81 με εντυπωσιακή εκτέλεση φάουλ ο Ζουνίνιο άφησε "άγαλμα" τον Νικοπολίδη και έκανε το 3-0 για τη "σελεσάο".

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Ελλάδα (Ότο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Κατσουράνης, Κυργιάκος, Γκούμας, Σεϊταρίδης (46 Βύντρα), Μπασινάς, Γιαννακόπουλος, Καραγκούνης, Ζαγοράκης (72 Αμανατίδης) , Βρύζας (46 Παπαδόπουλος) , Χαριστέας.

Βραζιλία (Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα): Ντίντα, Ρόκε Ζούνιορ, Λούσιο, Σισίνιο, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Ζε Ρομπέρτο, Κακά (75 Ζουνίνιο), Έμερσον, Ρομπίνιο, Ροναλντίνιο (70 Ρενάτο), Αντριάνο (70 Ολιβέιρα).

Στον άλλο αγώνα του δεύτερου ομίλου το Μεξικό επικράτησε της Ιαπωνίας με 2-1.


Πέμπτη 16 Ιουνίου 2005 - 22:54 (Ώρα Λονδίνου)

Στο «ψυγείο» το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

Δύο τα μεγάλα «αγκάθια» για τους Ευρωπαίους ηγέτες: Ευρωσύνταγμα και προϋπολογισμός

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε γενικές γραμμές στο «πάγωμα» των διαδικασιών για την επικύρωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

Μετά την πρώτη μέρα της Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και προεδρεύων της ΕΕ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια «περίοδος περισυλλογής, εξηγήσεων και συζητήσεων» μετά την απόρριψη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος από Γαλλία και Ολλανδία.

Ο κ. Γιούνκερ μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες τόνισε πάντως ότι δεν τίθεται θέμα επαναπραδιαγμάτευσης της Συνθήκης.

Ο προεδρεύων της ΕΕ τόνισε ότι η 1η Νοεμβρίου 2006 η ημερομηνία που είχε τεθεί για την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης - «δεν μπορεί να διατηρηθεί». Ο κ. Γιούνκερ παραδέχθηκε ότι οι χώρες-μέλη που δεν έχουν αποφανθεί επί της Συνθήκης δεν είναι πιθανό να πράξουν κάτι τέτοιο μέσα στο χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί.

«Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σαν να μην συνέβη τίποτε», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ αναφερόμενος στα δημοψηφίσματα σε Γαλλία και Ολλανδία. «Η Ευρώπη θα πρέπει να ακούσει τη φωνή των πολιτών με πιο έντονο τρόπο», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα η Δανία, δια του πρωθυπουργού της, Άντερς Ρασμούσεν ,ανακοίνωσε ότι αναβάλει το δημοψήφισμα που είχε προγραμματίσει για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Πρόκειται για την δεύτερη χώρα μετά την Βρετανία που ουσιαστικά «παγώνει» την διαδικασία επικύρωσης.

Αύριο, Παρασκευή, οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν το προϋπολογισμό της Κοινότητας για την περίοδο 2007-2013.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές οι χώρες-μέλη φαίνεται να εμμένουν στις θέσεις τους χωρίς να δείχνουν ιδιαίτερη διάθεση συμβιβασμού.


Πέμπτη 16 Ιουνίου 2005 - 18:57 (Ώρα Λονδίνου)

«Μείωση προσδοκιών» για την Σύνοδο

Δύο τα μεγάλα «αγκάθια» για τους Ευρωπαίους ηγέτες: Ευρωσύνταγμα και προϋπολογισμός

Υπό την σκιά της απόρριψης του ευρωσυντάγματος από Γαλλία και Ολλανδία άρχισε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Οι ηγέτες των 325 χωρών-μελών συζητούν το βράδυ της Πέμπτης τα επόμενα βήματα μετά την απόρριψη του δημοψηφίσματος και την ανακοίνωση της Βρετανίας να «παγώσει» την διαδικασία επικύρωσης.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, δήλωσε προσερχόμενος στις Βρυξέλλες ότι η ΕΕ θα πρέπει να πραγματοποιήσει ξεχωριστή «έκτακτη σύνοδο» για να συζητήσει το θέμα που προέκυψε με το ευρωσύνταγμα.

Προϋπολογισμός

Μειώνονται οι πιθανότητες για επίτευξη συμφωνίας στον προϋπολογισμό της Κοινότητας για την περίοδο 2007-2013, καθώς οι χώρες-μέλη φαίνεται να εμμένουν στις θέσεις τους χωρίς να δείχνουν ιδιαίτερη διάθεση συμβιβασμού.

Η επίτευξη συμφωνίας «είναι δυνατή» είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αλλά τόνισε ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να συμβιβασθούν. «Όλοι θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθεια», είπε ο κ. Μπαρόζο.

Όμως όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές δεν φαίνεται οι ηγέτες των χωρών-μελών να είναι διατεθειμένοι να συμβιβασθούν.

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Γκόραν Πέρσον, προσερχόμενος στην σύνοδο εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την επίτευξη της συμφωνίας.

«Οι διαφορές που μας χωρίζουν είναι πολύ μεγάλεςΔεν είμαι αισιόδοξος», είπε.

Παρόμοια και η αντίδραση του γερμανού καγκελάριου, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Η Βρετανία προσπαθεί να μειώσει τις προσδοκίες από την Σύνοδο Κορυφής. Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, τόνισε ότι δεν «είναι αναγκαίο» να βρεθεί λύση στην συγκεκριμένη σύνοδο.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές σχεδόν όλες οι χώρες-μέλη ασκούν πιέσεις στην Βρετανία να συμβιβασθεί στο ύψος των επιστροφών που λαμβάνει από την Κοινότητα που πέρυσι ήταν περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Βρετανία συναρτά ενδεχόμενη συμφωνία στο θέμα με την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και την περικοπή των αγροτικών επιδοτήσεων, από τις οποίες ωφελείται σε μεγάλο βαθμό η Γαλλία.

Λίγες χώρες όμως συμμερίζονται την άποψη της Βρετανίας.


Πέμπτη 16 Ιουνίου 2005 - 15:39 (Ώρα Λονδίνου)

Προειδοποιήσεις ΟΟΣΑ προς Γαλλία

Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) προειδοποίησε την Γαλλία ότι θα πρέπει να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις και να καταπολεμήσει την ανεργία έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί το διογκούμενο πρόβλημα του ασφαλιστικού της συστήματος.

Στην τελευταία του έκθεση για την χώρα ο ΟΟΣΑ λέει ότι το αυξανόμενο δημόσιο χρέος απειλεί την δυνατότητα της να αντεπεξέλθει.

Δεν υπάρχει ικανοποιητική δημοσιονομική πειθαρχία αναφέρει η έκθεση του ΟΟΣΑ ενώ οι Γάλλοι πολίτες δεν φαίνεται να κατανοούν επαρκώς την ανάγκη να αποταμιεύουν.

Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη ότι η εργατική νομοθεσία που έχει σαν στόχο την προάσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης φέρνει αντίθετο αποτέλεσμα καθώς αυξάνει το κόστος εργασίας ειδικά για τους ανειδίκευτους εργάτες.

Παράλληλα τα γενναιόδωρα επιδόματα ανεργίας δεν δίνουν κίνητρο στους εργαζόμενους να αναζητήσουν εργασία.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, παραδέχθηκε ότι η ανεργία είναι μάστιγα για την χώρα του και υποσχέθηκε ότι η προτεραιότητα του θα είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οι ανταποκριτές επισημαίνουν ότι η έκθεση του οργανισμού που εδρεύει στο Παρίσι θα δώσει ώθηση στα επιχειρήματα αυτών που προωθούν την ελεύθερη οικονομία αγγλο-σαξωνικού τύπου.

Εν κατακλείδι, η έκθεση σημειώνει ότι η γαλλική οικονομία θα πάει πολύ καλύτερα εάν υπάρξουν περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις, περισσότερος ανταγωνισμός και λιγότερη έμφαση στα δικαιώματα των εργαζόμενων.


Πέμπτη 16 Ιουνίου 2005 - 16:41 (Ώρα Λονδίνου)

Κινητοποιήσεις κατά των μεταρρυθμίσεων

Απεργία ΟΤΟΕ

Με μεγάλη συγκέντρωση μπροστά στο κτίριο της ΟΤΟΕ στην οδό Σίνα απάντησε σήμερα η ΟΤΟΕ, αλλά και η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και οι ομοσπονδίες των ΔΕΚΟ, στις θέσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων.

Η συγκέντρωση ξεπέρασε σε μαζικότητα τις συνηθισμένες των τελευταίων χρόνων και σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των συνδικαλιστών, η συμμετοχή στην απεργία στις τράπεζες αυξήθηκε αισθητά από τη στιγμή που έγιναν γνωστές οι κυβερνητικές θέσεις.

Στο μεταξύ απ' ό,τι φαίνεται, διαμορφώνεται απεργιακό μέτωπο με στοιχεία διάρκειας και κλιμάκωσης γύρω από το ασφαλιστικό των τραπεζών. Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δημήτρης Τσουκαλάς ανακοίνωσε στους συγκεντρωμένους ότι η ΟΤΟΕ αποφάσισε ομόφωνα να συνεχίσει την απεργία με νέα 48ωρη αύριο Παρασκευή και την Τρίτη.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος ανακοίνωσε στους απεργούς ότι αύριο η Εκτελεστική Γραμματεία της ΓΣΕΕ θα αποφασίσει 24ωρη πανελλαδική απεργία την επόμενη Παρασκευή, προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι οι τραπεζοϋπάλληλοι δεν είναι μόνοι στη σύγκρουση που έχει ξεκινήσει.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος έκανε λόγο για ενιαίο αγώνα με διάρκεια, προειδοποιώντας εμμέσως αλλά σαφώς ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο θα συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ στο χαιρετισμό του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βαφτίζει μεταρρυθμίσεις την υποβάθμιση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και υπογράμμισε ότι η πρόταση Αλογοσκούφη-Παναγιωτόπουλου χαρίζει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ στους τραπεζίτες και φορτώνει τα βάρη στο ΙΚΑ.

Ο κ. Πολυζωγόπουλος προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι τέτοιες λύσεις δεν πρόκειται να περάσουν με τη συναίνεση των συνδικάτων.

Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δημήτρης Τσουκαλάς δήλωσε ότι οι μέχρι τώρα απεργιακές κινητοποιήσεις της ΟΤΟΕ αποτελούν αφετηρία και όχι τέλος του αγώνα των συνδικάτων για το ασφαλιστικό στις τράπεζες.

Έκανε λόγο για αλματώδη αύξηση των ποσοστών συμμετοχής στην απεργία και δήλωσε ότι η απόπειρα διάσπασης των εργαζομένων σε "ρετιρέ" και ιδιωτικό τομέα δεν θα περάσει.

Στην απεργιακή συγκέντρωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κκ Πρωτόπαπας και Κουσελάς (πρώην πρόεδροι της ΟΤΟΕ) καθώς και Γιάννης Κουτσούκος (πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ).

Παραβρέθηκε επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος και πολλά συνδικαλιστικά στελέχη από μεγάλες ομοσπονδίες των ΔΕΚΟ και τις οργανώσεις των συνταξιούχων.


Πέμπτη 16 Ιουνίου 2005 - 14:57 (Ώρα Λονδίνου)

Καραμανλής: «Κρίσιμη» σύνοδος

Ο πρωθυπουργός μιλάει στην Βουλή πριν μερικές μέρες

Την κρισιμότητα της Συνόδου Κορυφής υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής προσερχόμενος στην συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, λίγο πριν αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα γίνει αποτίμηση της κατάστασης μετά τα δημοψηφίσματα στην Γαλλία και την Ολλανδία για το Ευρωσύνταγμα και θα συζητηθούν οι επιπτώσεις στην διαδικασία κύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης καθώς και τα επόμενα βήματα.

Ο κ. Καραμανλής διεμήνυσε ότι «αποτελεί μεγάλη πρόκληση και πρέπει όλοι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων για να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή υπόθεση».

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό για την εξαετία 2007-2013 όπου υπάρχουν έντονες διαφωνίες μεταξύ πολλών χωρών-μελών είπε ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι πολύ σύνθετο και δύσκολο εγχείρημα.

Υπογράμμισε ότι «στην παρούσα πολιτική συγκυρία η Ε.Ε. πρέπει να στείλει ένα καθαρό σήμα και μήνυμα αποτελεσματικότητας σε όλους τους πολίτες της».

Όπως εκτιμούν οι ανταποκριτές η Ελλάδα θα λάβει πολύ λιγότερα κονδύλια από αυτά που είχε εξασφαλίσει το 1999, δηλαδή 25 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 14-19 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το ένα επιτευχθεί συμφωνία στις Βρυξέλλες.

Αυτό αποτελεί αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκούν οι μεγάλες χώρες που επιμένουν σε κοινοτικό προϋπολογισμό που δεν ξεπερνά το 1% του κοινοτικού ΑΕΠ.

Η Κομισιόν έχει προτείνει προϋπολογισμό που ανέρχεται στο 1,14% αλλά η πρόταση της έχει απορριφθεί.


Πέμπτη 16 Ιουνίου 2005 - 09:45 (Ώρα Λονδίνου)

Δραματική λήξη της ομηρίας

Η αστυνομία είπε ότι το παιδί δολοφονήθηκε από τους ενόπλους

Με το θάνατο μιας μικρής μαθήτριας και τη σύλληψη των δραστών ολοκληρώθηκε η επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων στην Καμπότζη, όπου ένοπλοι είχαν καταλάβει αμερικανικό ιδιωτικό κολέγιο και κρατούσαν ομήρους δεκάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Άλλες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο από τους δράστες έπεσαν νεκροί από τα πυρά των αστυνομικών.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρας, οι ειδικές δυνάμεις επιτέθηκαν στους ενόπλους την ώρα που αυτοί ετοιμάζονταν να δραπετεύσουν με το αυτοκίνητο που τους παραχωρήθηκε από τις αρχές, ύστερα από αίτημά τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σχολείο έχει εκκενωθεί, ενώ στην περιοχή έχουν σπεύσει ασθενοφόρα.

Το θρίλερ της ομηρίας διαδραματίστηκε σε ιδιωτικό αμερικάνικό κολέγιο στην πόλη Σιαμ Ρεάπ, προσφιλή προορισμό ξένων τουριστών.

Οι μαθητές-όμηροι ήταν ηλικίας από δύο έως έξι ετών με καταγωγή από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και ασιατικές χώρες.

Οι αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι επικοινωνούσαν με κινητά τηλέφωνα με τους δράστες οι οποίοι ζητούσαν χίλια δολάρια, όπλα και μέσο μεταφοράς.

Τα κίνητρα και η ταυτότητα των δραστών δεν έχουν γίνει γνωστά.

Ομηρία στα προνήπια

Οι μασκοφόροι εισέβαλαν στο ιδιωτικό σχολείο στις 09:30 τοπική ώρα και κατέλαβαν δύο από τις προνηπιακές τάξεις.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι τα πιο πολλά παιδιά προέρχονται από την Ιαπωνία και από άλλες ασιατικές χώρες, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι οι ένοπλοι απαιτούσαν μετρητά χρήματα, έξι αυτόματα όπλα, χειροβομβίδες και ένα αυτοκίνητο.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι αρχικά οι όμηροι ήταν 70 όμως στη συνέχεια οι δράστες συμφώνησαν να αφήσουν ελεύθερη μια τάξη.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι σχολείο χρησιμοποιείται από πολλούς ξένους που ζουν στην περιοχή, της οποίας η ευημερία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κατάσταση που επικρατεί στην υπόλοιπη χώρα.


Πέμπτη 16 Ιουνίου 2005 - 06:38 (Ώρα Λονδίνου)

Σύνοδος με απρόβλεπτα αποτελέσματα

Δύο τα μεγάλα «αγκάθια» για τους Ευρωπαίους ηγέτες: Ευρωσύνταγμα και προϋπολογισμός

Λίγες ώρες πριν την έναρξη μιας εκ των πλέον κρίσιμων συνόδων της ΕΕ, ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε πως δεν ελπίζει στην εξεύρεση της «χρυσής τομής» στα δύο σημαντικά ζητήματα που διχάζουν την Ευρώπη: το Ευρωσύνταγμα και τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Ο ίδιος επέρριψε ευθύνες στη Βρετανία λέγοντας ότι το Λονδίνο θα πρέπει να υπαναχωρήσει στο «αδικαιολόγητο» - όπως το χαρακτήρισε - καθεστώς των επιστροφών πέντε εκατομμυρίων δολαρίων από τις εισφορές.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει απορρίψει το ενδεχόμενο του συμβιβασμού εάν δεν συζητηθεί και το θέμα των αγροτικών επιδοτήσεων, ενδεχόμενο το οποίο έχει αφήσει ανοιχτό ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και με το οποίο διαφωνεί η Γαλλία.

Αδιάλλακτη η Βρετανία

Η Γαλλία και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ ζητούν από τη Βρετανία να συμφωνήσει στην κατάργηση των επιστροφών των εισφορών της στον κοινοτικό προϋπολογισμό, που είχαν αποφασιστεί το 1984, μετά από έντονες πιέσεις της τότε πρωθυπουργού, Μάργκαρετ Θάτσερ.

Το Λονδίνο συναρτά ενδεχόμενη συμφωνία στο θέμα με την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και την περικοπή των αγροτικών επιδοτήσεων, από τις οποίες ωφελείται σε μεγάλο βαθμό η Γαλλία.

Συμβιβαστική πρόταση για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της Γαλλίας και της Βρετανίας στο ζήτημα των εκπτώσεων της Βρετανίας παρουσίασε ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ομολογώντας συγχρόνως πως είναι σχεδόν σίγουρος ότι δεν θα πετύχει τίποτε.

Για την Ελλάδα, η συζήτηση για τον προϋπολογισμό θα είναι καθοριστική, αφού η διαφαινόμενη μείωση του, αλλά και η συμμετοχή των 10 νέων χωρών σε αυτόν, απειλούν σοβαρά τις απολαβές της χώρας από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.


Εκλογές στο Ιράν

Συνέντευξη στη Μαριλένα Καφούρου

Επικρατέστερος θεωρείται ο Ραφσατζανί

Προεδρικές εκλογές διεξάγονται την Παρασκευή στο Ιράν, ενώ εξέχοντες πολιτικοί, αλλά και οργανώσεις νεολαίας ζητούν το μποϊκοτάρισμα των εκλογών, καθώς πολλές από τις κοινωνικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε ο απερχόμενος πρέοδρος Μοχάμεντ Χαταμί δεν έγιναν ποτέ.

Η αποχή των νέων θα ευνοήσει σύμφωνα με εκτιμήσεις τις συντηρητικές δυνάμεις.

Ο επίτιμος κοσμήτορας στο πανεπιστήμιο City και συγγραφέας βιβλίων για το Ιράν, Χασάν Χακιμιάν εκτιμά ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί από τη συμμετοχή της νεολαίας, που αποτελεί το 60% του πληθυσμού.

«Πρέπει να θυμόμαστε ότι το Ιράν έχει έναν χαμηλό μέσο όρο ηλικίας και ότι ήταν οι νέοι η κινητήριος δύναμη πίσω από τους λεγόμενους μεταρρυθμιστές. Οι φιλοδοξίες τους και τα όνειρά τους θα διαμορφώσουν την πολιτική σκηνή της χώρας τα επόμενα χρόνια», τονίζει ο πανεπιστημιακός.

Στις δύο προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες, από τις οποίες εξελέγη ο απερχόμενος πρόεδρος Μοχάμεντ Χαταμί, ψήφισε το 70% του εκλογικού σώματος. Εάν όμως σε αυτές τις εκλογές η συμμετοχή είναι μικρή τότε θα ευνοηθούν οι συντηρητικές δυνάμεις, εκτιμά ο Δρ. Χασιμιάν.

Απρόβλεπτο αποτέλεσμα

Υπάρχουν τουλάχιστον δύο υποψήφιοι που συντάσσονται με τις λεγόμενες μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του Ιράν, όμως το πρόβλημα δεν είναι ο αριθμός των υποψηφίων αλλά η αξιοπιστία τους.

«Πρέπει να λάβουμε υπ όψιν ότι οι νέοι της χώρας είναι απογοητευμένοι από τον Χαταμί στο πρόσωπο του οποίου είχαν δει τον μεταρρυθμιστή. Όμως οι μεταρρυθμίσεις δεν προχώρησαν και οι υποσχέσεις δεν τηρήθηκαν. Οι νέοι λοιπόν διερωτώνται γιατί να ψηφίσουν, τι θα αλλάξει», λέει ο κοσμήτορας του City και συνεχίζει:

«26 χρόνια μετά την ίδρυση του θεοκρατικού κράτους στο Ιράν, υπάρχουν άλυτα προβλήματα που αφορούν στον χαρακτήρα του πολιτικού συστήματος, τη δυναμική στη σχέση κράτους θρησκείας, τη θέση του Ιράν στην παγκόσμια πολιτική και οικονομική σκηνή, και άλλα πολλά».

Σε μια χώρα με τόσο ευαίσθητες ισορροπίες οι προβλέψεις είναι δύσκολες αν και μέχρι στιγμής επικρατέστερος θεωρείται ο Ακμπάρ Χασεμί Ραφσατζανί, ένας εκ των μεταρρυθμιστών.

«Είναι ένας πολύ γνωστός πολιτικός τόσο στο Ιράν όσο και στο εξωτερικό. Πολλοί πιστεύουν ότι αποτελεί μια ουδέτερη επιλογή. Το περίεργο όμως είναι ότι αν και οι δημοσκοπήσεις τον θέλουν να κερδίζει τις εκλογές, κανείς δεν έχει εξηγήσει πως θα γίνει αυτό εάν η συμμετοχή δεν είναι η αναμενόμενη. Επομένως, η νίκη του κ. Ραφσατζανί δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιη», μας λέει ο Χασάν Χακιμιάν.

Ο επίτιμος κοσμήτορας του City επικρίνει τη Δύση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την Τεχεράνη.

«Νομίζω ότι ο δυτικός κόσμος εξακολουθεί να παρακολουθεί το Ιράν με σχιζοφρένεια, η οποία ξεκινάει από το τέλος της δεκαετίας του 70 με την πτώση του Σάχη, στον οποίο η Δύση έβλεπε έναν σύμμαχο. Οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμα συνέλθει από αυτή την αποτυχία της εξωτερικής τους πολιτικής, ότι δηλ. δεν πρόλαβαν αυτό το γεγονός. Έτσι είναι πολύ δύσκολο για τον δυτικό κόσμο να συμφωνήσει σε μια ξεκάθαρη πολιτική απέναντι στο Ιράν.

»Οι δηλώσεις του Τζόρτζ Μπους ότι η Τεχεράνη ανήκει στον άξονα του κακού είναι τουλάχιστον ατυχείς, δεδομένου ότι τα τελευταία έξι με επτά χρόνια υπάρχει ένα ισχυρό ρεύμα το οποίο ψηφίζει για αλλαγές και εκδημοκρατισμό», δήλωσε στην ελληνική υπηρεσία του BBC, ο επίτιμος κοσμήτορας στο πανεπιστήμιο City, Χασάν Χακιμιάν.


Πέμπτη 16 Ιουνίου 2005 - 12:24 (Ώρα Λονδίνου)

Ηλεκτρονικές «επιθέσεις» στη Βρετανία

Μέσω email οι επιθέσεις

Στο στόχαστρο χάκερ βρίσκονται αγγλικές εταιρείες και τμήματα της βρετανικής κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με άρθρο των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Σχεδόν 300 τμήματα της κυβέρνησης και μεγάλες εταιρείες που κινούνται στον τομέα της υποδομής και των αναπτυξιακών έργων δέχονται συνεχώς «χτυπήματα» από χάκερς τους τελευταίους μήνες.

Οι διαδικτυακές επιθέσεις που στοχεύουν ακόμα και εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να προέρχονται κυρίως από την ασιατική ήπειρο.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ασφάλειας και Συνεργασίας για τα Αναπτυξιακά Έργα στη Μεγάλη Βρετανία, που έχει ήδη επιστήσει την προσοχή στις εταιρείες για το φαινόμενο, οι επιθέσεις αποσκοπούν κυρίως στην υποκλοπή πολύτιμων πληροφοριών αναφορικά με την οικονομία και το εμπόριο.

Οι χάκερς επιτίθενται συνήθως μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας - του γνωστού email - και ιούς τύπου Τρόγιαν, δηλαδή μικρά προγράμματα κρυμμένα σε συνημμένα αρχεία.

Ο τίτλος του μηνύματος είναι φυσιολογικός ενώ τα μηνύματα μοιάζουν να προέρχόνται από άτομα γνωστά στους παραλήπτες.

Όταν ο παραλήπτης ανοίξει το συνημμένο αρχείο, ο ιός επιτρέπει στο χάκερ να αποκτήσει πρόσβαση στο συγκεκριμένο υπολογιστή.

Το Κέντρο Ασφάλειας και Συνεργασίας για τα Αναπτυξιακά Έργα στη Μεγάλη Βρετανία και ειδική μονάδα της αστυνομίας, συνεργάζονται με τις αρχές σε πολλές ασιατικές χώρες για να εντοπίσουν τις ακριβείς διαδικτυακές διευθύνσεις από όπου προέρχονται οι επιθέσεις.

Οι χώρες που εμπλέκονται στην υπόθεση δεν έχουν ακόμα κατονομαστεί.


Πέμπτη 16 Ιουνίου 2005 - 06:38 (Ώρα Λονδίνου)

Σύνοδος με απρόβλεπτα αποτελέσματα

Δύο τα μεγάλα «αγκάθια» για τους Ευρωπαίους ηγέτες: Ευρωσύνταγμα και προϋπολογισμός

Λίγες ώρες πριν την έναρξη μιας εκ των πλέον κρίσιμων συνόδων της ΕΕ, ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε πως δεν ελπίζει στην εξεύρεση της «χρυσής τομής» στα δύο σημαντικά ζητήματα που διχάζουν την Ευρώπη: το Ευρωσύνταγμα και τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Ο ίδιος επέρριψε ευθύνες στη Βρετανία λέγοντας ότι το Λονδίνο θα πρέπει να υπαναχωρήσει στο «αδικαιολόγητο» - όπως το χαρακτήρισε - αίτημά για την επιστροφή πέντε εκατομμυρίων δολαρίων από τις εισφορές.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει απορρίψει το ενδεχόμενο του συμβιβασμού εάν δεν συζητηθεί και το θέμα των αγροτικών επιχορηγήσεων, ενδεχόμενο το οποίο έχει αφήσει ανοιχτό ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και με το οποίο διαφωνεί η Γαλλία.

Αδιάλλακτη η Βρετανία

Η Γαλλία και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ ζητούν από τη Βρετανία να συμφωνήσει στην κατάργηση των επιστροφών των εισφορών της στον κοινοτικό προϋπολογισμό, που είχαν αποφασιστεί το 1984, μετά από έντονες πιέσεις της τότε πρωθυπουργού, Μάργκαρετ Θάτσερ.

Το Λονδίνο συναρτά ενδεχόμενη συμφωνία στο θέμα με την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και την περικοπή των αγροτικών επιδοτήσεων, από τις οποίες ωφελείται σε μεγάλο βαθμό η Γαλλία.

Συμβιβαστική πρόταση για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της Γαλλίας και της Βρετανίας στο ζήτημα των εκπτώσεων της Βρετανίας παρουσίασε ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ομολογώντας συγχρόνως πως είναι σχεδόν σίγουρος ότι δεν θα πετύχει τίποτε.

Για την Ελλάδα, η συζήτηση για τον προϋπολογισμό θα είναι καθοριστική, αφού η διαφαινόμενη μείωση του, αλλά και η συμμετοχή των 10 νέων χωρών σε αυτόν, απειλούν σοβαρά τις απολαβές της χώρας από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.


Πέμπτη 16 Ιουνίου 2005 - 11:01 (Ώρα Λονδίνου)

Αμετακίνητοι οι Τουρκοκύπριοι

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόυλος, λίγο πριν αναχωρήσει για τη σύνοδο στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι απέρριψαν ολόκληρο το πακέτο της Προεδρίας της ΕΕ για την οικονομική τους ενίσχυση και δεν επέδειξαν καμιά προθυμία να συνεργασθούν.

Ο κ. Παπαδόπουλος αποκάλυψε επίσης ότι στις συνομιλίες που έγιναν στις Βρυξέλλες, η τουρκοκυπριακή πλευρά απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο και τα δύο αιτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή την επιστροφή της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου και τερματισμό του σφετερισμού των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων.

Ο Κύπριος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το οποίο και χαρακτήρισε ικανοποιητικό σημειώνοντας ότι δεν έγινε συζήτηση για αλλαγή του ρόλου της Δύναμης.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος κλήθηκε να σχολιάσει κάποιες πληροφορίες που θέλουν την Λευκωσία και την Ουάσιγκτον να καταβάλουν προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεών τους.

«Η προσπάθειά μας είναι να έχουμε καλές σχέσεις με όλες τις χώρες, και ειδικά με τις ΗΠΑ», υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συνάψει με τις ΗΠΑ διμερή συμφωνία που αφορά τη διακίνηση όπλων μαζικής καταστροφής και σημείωσε ότι η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που συνάπτει μιαν τέτοια συμφωνία με τις ΗΠΑ.


Πέμπτη 16 Ιουνίου 2005 - 09:45 (Ώρα Λονδίνου)

Δραματική λήξη της ομηρίας

Χάρτης της Καμπότζης

Με το θάνατο μιας μικρής μαθήτριας και τη σύλληψη των δραστών ολοκληρώθηκε η επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων στην Καμπότζη, όπου ένοπλοι είχαν καταλάβει αμερικανικό ιδιωτικό κολέγιο και κρατούσαν ομήρους δεκάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Άλλες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο από τους δράστες έπεσαν νεκροί από τα πυρά των αστυνομικών.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρας, οι ειδικές δυνάμεις επιτέθηκαν στους ενόπλους την ώρα που αυτοί ετοιμάζονταν να δραπετεύσουν με το αυτοκίνητο που τους παραχωρήθηκε από τις αρχές, ύστερα από αίτημά τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σχολείο έχει εκκενωθεί, ενώ στην περιοχή έχουν σπεύσει ασθενοφόρα.

Το θρίλερ της ομηρίας διαδραματίστηκε σε ιδιωτικό αμερικάνικό κολέγιο στην πόλη Σιαμ Ρεάπ, προσφιλή προορισμό ξένων τουριστών.

Οι μαθητές-όμηροι ήταν ηλικίας από δύο έως έξι ετών με καταγωγή από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και ασιατικές χώρες.

Οι αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι επικοινωνούσαν με κινητά τηλέφωνα με τους δράστες οι οποίοι ζητούσαν χίλια δολάρια, όπλα και μέσο μεταφοράς.

Τα κίνητρα και η ταυτότητα των δραστών δεν έχουν γίνει γνωστά.

Ομηρία στα προνήπια

Οι μασκοφόροι εισέβαλαν στο ιδιωτικό σχολείο στις 09:30 τοπική ώρα και κατέλαβαν δύο από τις προνηπιακές τάξεις.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι τα πιο πολλά παιδιά προέρχονται από την Ιαπωνία και από άλλες ασιατικές χώρες, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι οι ένοπλοι απαιτούσαν μετρητά χρήματα, έξι αυτόματα όπλα, χειροβομβίδες και ένα αυτοκίνητο.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι αρχικά οι όμηροι ήταν 70 όμως στη συνέχεια οι δράστες συμφώνησαν να αφήσουν ελεύθερη μια τάξη.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι σχολείο χρησιμοποιείται από πολλούς ξένους που ζουν στην περιοχή, της οποίας η ευημερία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κατάσταση που επικρατεί στην υπόλοιπη χώρα.


Πέμπτη 16 Ιουνίου 2005 - 10:32 (Ώρα Λονδίνου)

Το θεοκρατικό σύστημα «τροχοπέδη» για την πρόοδο

Συνέντευξη στην Ειρήνη Ρουμπόγλου

Ο επικρατέστερος υποψήφιος Ραφσατζανί

Στην εκτίμηση ότι δεν μπορούν να γίνουν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στο Ιράν, όσο υπάρχει το θεοκρατικό σύστημα στη χώρα, προβαίνει η Ιρανή δημοσιογράφος, Ναζενίν Ανσάρι, σε συνέντευξή της στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC.

«Τα κυριότερα θέματα δεν είναι θρησκευτικού περιεχομένου αυτή τη φορά. Αφορούν κυρίως την οικονομία, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών. Οι περισσότεροι πολίτες της χώρας ζητούν επίσης καλύτερη ποιότητα ζωής, αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά και ελευθερία έκφρασης», υπογράμμισε η Ιρανή δημοσιογράφος.

Η κυρία Ανσάρι εκτιμά ότι το Ιράν δεν μπορεί να προβεί σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις μετά τις εκλογές.

«Είναι γεγονός ότι ο λαός της χώρας επιθυμεί περισσότερη δημοκρατία και περισσότερη δικαιοσύνη, όμως, έχει αποδειχθεί τα τελευταία οκτώ χρόνια ότι δεν μπορούν να γίνουν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις όσο υπάρχει το ισχύον θεοκρατικό σύστημα στη χώρα, καθώς ουσιαστικά δεν επιτρέπονται από το Σύνταγμα της χώρας

»Γνωστοί πολιτικοί κρατούμενοι στη χώρα συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος της χώρας δεν έχει καμία ισχύ απέναντι στο θρησκευτικό κατεστημένο. Πολλοί υποστηρίζουν ότι κάθε ψήφος σε αυτές τις εκλογές δεν θα πάει στους υποψηφίους, αλλά ουσιαστικά στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Καμενεϊ, για αυτό και ζητούν αποχή των ψηφοφόρων. Πιστεύεται μάλιστα ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων θα είναι πολύ χαμηλή, γεγονός που ίσως αποτελέσει πλήγμα για τη νομιμότητα του καθεστώτος», τόνισε η Ναζενίν Ανσάρι.

Η Ιρανή δημοσιογράφος πιστεύει ότι είναι δύσκολο να βελτιωθούν οι σχέσεις του Ιράν με τη διεθνή κοινότητα ακόμα και μετά τις εκλογές.

«Το πρόβλημα με την εξωτερική πολιτική του Ιράν πηγάζει από το ίδιο το σύστημα της χώρας. Δεν είναι μόνο το πρόβλημα με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

»Το Ιράν μπορεί να κάνει βήματα για να βελτιώσει τις σχέσεις του με τη διεθνή κοινότητα εάν επιδείξει δραστηριότητα για την επίλυση του μεσανατολικού, εάν συμβάλει στις προσπάθειες για αποκατάσταση της τάξης στο Ιράκ και εάν παγώσει τις χρηματοδοτήσεις προς κάποιες οργανώσεις που χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές, όπως η Ισλαμική Τζιχάντ και η Χεζμπολά. Οπότε το θέμα της εξωτερικής πολιτικής του Ιράν είναι πολύ πιο περίπλοκο, για αυτό και είναι δύσκολο να υπάρξει βελτίωση», υπογράμμισε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC η Ιρανή δημοσιογράφος, Ναζενίν Ανσάρι.


Πέμπτη 16 Ιουνίου 2005 - 02:17 (Ώρα Λονδίνου)

Σύνοδος κορυφής με παραφωνίες

Η εφημερίδα Τάιμς (The Times) γράφει ότι παραμονές της συνόδου κορυφής η Γαλλία ανοίγει και τρίτο μέτωπο με τη Βρετανία, προσθέτοντας στα προβλήματα με τον προϋπολογισμό και το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, το θέμα της ένταξης της Τουρκίας, με τη δημόσια αμφισβήτηση που εξέφρασε ο πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

Η δήλωση Βιλπέν δημιουργεί νέες εντάσεις ενόψει της συνόδου που διεξάγεται υπό τη σκιά των αντιπαραθέσεων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, τη στιγμή μάλιστα που η Βρετανία, η οποία αναλαμβάνει την προεδρία τον επόμενο μήνα, έχει καταστήσει σαφές ότι η διεύρυνση αποτελεί μία από τις προτεραιότητές της.

Αποφασιστικότητα ζητά η εφημερίδα από τον Τόνι Μπλερ, «όταν θα αντιμετωπίσει αυτούς που θέλουν να ανακόψουν την πορεία της νέας Ευρώπης», όπως γράφει στο κεντρικό της σχόλιο. «Ο κ. Μπλερ θα χρειαστεί να παίξει τα χαρτιά του επιδέξια, έχει όμως άσους στο χέρι του. Είναι καιρός να θριαμβεύσει η νέα Ευρώπη επί της παλιάς», γράφει η Τάιμς.

Εάν δεν κάνει παραχωρήσεις ο Τόνι Μπλερ, η σύνοδος αντιμετωπίζει αδιέξοδο, γράφει η εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph). Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας είναι έτοιμος να αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εάν οι υπόλοιποι ηγέτες της ΕΕ δεν συμφωνήσουν στην επανεξέταση του τρόπου χρηματοδότησης της Ένωσης. Βρετανοί διπλωμάτες επιμένουν ότι ο κ. Μπλερ θα επιμείνει στη διατήρηση του καθεστώτος αναφορικά με τις βρετανικές εκπτώσεις, μέχρι να υπάρξει συμφωνία για μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων, γράφει η εφημερίδα.

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της ΕΕ, όλα τα μηνύματα πριν τη σύνοδο δείχνουν διαίρεση, επιτρέπουν όμως την επίτευξη κάποιων συμβιβασμών, γράφει η εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian). Ο συμβιβασμός δεν είναι ούτε «βρώμικη λέξη», ούτε απεμπόληση των εθνικών μας συμφερόντων, σημειώνεται στο κεντρικό σχόλιο άρθρο της εφημερίδας.

«Παρακαλώ θυμηθείτε τις επιστροφές της Γαλλίας» επιγράφεται το κεντρικό άρθρο της εφημερίδας Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times), υπονοώντας τις επιδοτήσεις των Γάλλων αγροτών, βάσει της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, την αναθεώρηση της οποίας ζητά η Βρετανία. Στο ίδιο άρθρο χαρακτηρίζεται δευτερεύουσας σημασίας το θέμα του προϋπολογισμού:

«Παροτρύναμε τους Ευρωπαίους ηγέτες να εκμεταλλευτούν τα σημερινή σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών για να στηρίξουν τις αρχές της και να συζητήσουν διεξοδικά για το τι σημαίνει η απόρριψη του σχεδίου του Ευρωπαϊκού Συντάγματος από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς, για την διάσταση μεταξύ των οραμάτων τους και των Ευρωπαίων ψηφοφόρων. Αυτοί όμως στην ουσία αποφεύγουν αυτό το πρώτο καθήκον και διαπληκτίζονται για ένα επταετές οικονομικό σχέδιο, το οποίο δεν χρειάζεται να λάβει την τελική του μορφή μέχρι τον επόμενο χρόνο».

Η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent) γράφει ότι σε μία προσπάθεια να αποτραπεί το ναυάγιο στη σύνοδο κορυφής, προωθείται σχέδιο «παγώματος» των βρετανικών επιστροφών από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, και όχι κατάργηση, μέχρι να υπάρξουν περικοπές στις αγροτικές επιδοτήσεις. Σύμφωνα με το σχέδιο οι επιστροφές θα μειωθούν μετά το 2013, και μόνον εάν έχει αναθεωρηθεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική, γράφει η Ιντιπέντεντ, στο κεντρικό άρθρο της οποίας υπογραμμίζεται ότι η τωρινή αντιπαράθεση «θα μπορούσε να προωθήσει την ανανέωση της ΕΕ».


Πέμπτη 16 Ιουνίου 2005 - 04:01 (Ώρα Λονδίνου)

«Σύνοδος κρίσης»

«Σιράκ: ο άρρωστος της Ευρώπης» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της γαλλικής εφημερίδας Λιμπερασιόν (Liberation), που σημειώνειι ότι ο Γάλλος πρόεδρος μεταβαίνει «πολύ αποδυναμωμένος» στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Η εφημερίδα εκφράζει φόβους ότι η σύνοδος θα καταλήξει σε ένα «τριπλό πάγωμα», όπως γράφει:

Στο «πάγωμα» κάθε σχεδίου να μετατραπεί η Ευρώπη σε «κάτι περισσότερο από έναν οικονομικό και νομισματικό χώρο», της διεύρυνσης καθώς και κάθε νέας πρωτοβουλίας, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το προϋπολογισμό 2007-2013. Οι χώρες μέλη επέστρεψαν στην υπεράσπιση των εθνικών τους συμφερόντων και η κάθε μία κινητοποιεί τους ψηφοφόρους της εναντίον των άλλων χωρών, γράφει η Λιμπερασιόν.

«Σύνοδος κρίσης στην Ευρώπη», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Φιγκαρό (Le Figaro). Η σύνοδος φαίνεται να είναι «προγραμματισμένη αποτυχία», γράφει η εφημερίδα ασκώντας κριτική για αδιαλλαξία στον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, πουν επιμένει στη διατήρηση των βρετανικών εκπτώσεων, αλλά και στον πρόεδρο Ζακ Σιράκ, που απορρίπτει «κάθε σενάριο» που σχετίζει την κατάργησή τους με την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

«Ο σιδηρούς Μπλερ κάνει δύσκολη τη ζωή της Ευρώπης», γράφει η γερμανική Τάγκεστσαϊτουγκ (die Tageszeitung), κάνοντας λόγο για πεισματώδη αρνητική στάση του Βρετανού πρωθυπουργού στο ζήτημα των επιστροφών των βρετανικών εισφορών. Ωστόσο σε σχόλιο της εφημερίδας του Βερολίνου εκφράζεται η άποψη ότι δεν θα υπάρξουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για την ΕΕ, εάν αποτύχει η σύνοδος κορυφής να συμφωνήσει στο ζήτημα του προϋπολογισμού. Υπήρχαν και άλλοι σύνοδοι κορυφής, που έληξαν χωρίς αποτελέσματα, σημειώνει ο σχολιαστής της Τάγεστσαϊτουγκ.

«Απομονωμένος Μπλερ

Η γερμανική Ζίντντοϊτσε Τσάιτουγκ (Sueddeutsche Zeitung) εκφράζει την άποψη ότι στην αντιπαράθεση για τις βρετανικές επιστροφές και τις αγροτικές επιδοτήσεις, ο Ζακ Σιράκ είναι σε ισχυρότερη θέση από τον Τόνι Μπλερ. Υπενθυμίζο0ντας ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική αποφασίστηκε και με τη συναίνεση του πρωθυπουργού της Βρετανίας, η εφημερίδα του Μονάχου σημειώνει ότι παραδοσιακά οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιδεικνύουν λίγο θάρρος, όταν πρόκειται να αρνηθούν κάτι στον κ. Σιράκ, που διατέλεσε στο παρελθόν υπουργός Γεωργίας. «Ο κ. Μπλερ είναι μόνος απέναντι σε όλους τους άλλους», τονίζει η Ζίντντοϊτσε Τσάιτουγκ.

Στο ζήτημα των εκπτώσεων, η Βρετανία είναι απομονωμένη, διαπιστώνει η αυστριακή Στάνταρντ (der Standard), τονίζοντας ότι οι ελιγμοί του Τόνι Μπλερ , τον έθεσαν στο περιθώριο. Αυτό όμως, δίνει ώθηση, αντί να υποσκάψει την αυτοπεποίθηση της Βρετανίας, στην προσπάθειά της να μετατρέψει την Ευρώπη σε «κάτι που δεν θα είναι τίποτε περισσότερο από μία οικονομική κοινότητα», γράφει η εφημερίδα της Βιέννης.

Τα νέα μέλη

Τους φόβους των νέων χωρών-μελών της ΕΕ εκφράζει η πολωνική εφημερίδα Γκαζέτα Βιμπόρσκα (Gazeta Wyborcza), που γράφει:

«Σε ό,τι αφορά την Πολωνία ένα φιάσκο στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών θα ήταν κάτι πολύ ατυχέςΕνδεχόμενη απόρριψη του προϋπολογισμού θα σήμαινε ότι τα προγράμματα βοήθειας δεν πρόκειται να αρχίσουν πριν την 1η Ιανουαρίου 2007και ότι έτσι θα χάνουμε κάθε χρόνο πέντε δισεκατομμύρια ευρώ», γράφει η εφημερίδα της Βαρσοβίας.

Η σλοβακική Πράβντα (Pravda) καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να ομολογήσουν δημόσια την αποτυχία του Ευρωπαϊκού Συντάγματος και να αναβάλουν τη διαδικασία κύρωσης της Συνθήκης. Υπάρχει χάσμα θέλησης μεταξύ των πολιτών και των πολιτικών της ΕΕ. Η ΕΕ έχει περισσότερες πιθανότητες να επιζήσει, χωρίς Σύνταγμα, απ΄ ό,τι χωρίς την υποστήριξη των λαών της Ευρώπης, γράφει η εφημερίδα της Μπρατισλάβα.


Πέμπτη 16 Ιουνίου 2005 - 08:36 (Ώρα Λονδίνου)

Σε «αδιέξοδο» η ΕΕ

Οι ελληνικές εφημερίδες συμφωνούν ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδο, ενώ ποικίλουν τα σχόλια για τις απεργιακές κινητοποιήσεις, το ασφαλιστικό και το «πόθεν έσχες».

Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): «Επιδότηση για συνταξιοδότηση. Πώς θα εξασφαλίσετε μέχρι και 5 χρόνια».

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): «Μπάχαλο το ΠΑΣΟΚ. Γκρίνια και αλληλοκατηγορίες στελεχών».

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: «Μας ταΐζουν σκουπίδια. Ουδείς ελέγχει τι τρώνε τα παιδιά μας».

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Αποκαλύψεις στη δίκη της Μπουρμπούλια. Στο φως οι χειρισμοί της ανακρίτριας για τις μετοχές-φούσκες».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: «Οι αλλαγές στο βαθμολόγιο. Νέα κριτήρια στο Δημόσιο».

Η ΑΥΓΗ: «Παγώνει το ευρωσύνταγμα, σύγκρουση για τα κονδύλια. Σήμερα η σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες».

ΑΥΡΙΑΝΗ: «Χτυπούν την πόρτα του Καραμανλή και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Καθυστερεί τον ανασχηματισμό ο Πρωθυπουργός για να αξιοποιήσει στη νέα κυβέρνηση προσωπικότητες που προέρχονται από τον κεντρώο χώρο».

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Ντιρεκτίβα του ΣΕΒ προς την κυβέρνηση! Οι βιομήχανοι χειροκροτούν τα μέτρα και απαιτούν περισσότερα».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «ΠΑΣΟΚικά σκάνδαλα από χρυσό και ασήμι. Ιδού πώς κατασπαταλούσαν οι "πράσινες" ηγεσίες τα κονδύλια του υπ. Άμυνας».

ΕΘΝΟΣ: «Στο ΙΚΑ οι ασφαλισμένοι όλων των ΔΕΚΟ. Τι περιλαμβάνει η β' φάση του κυβερνητικού σχεδίου».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Με ανοικτό το στόμα αλλά κλειστές τις τσέπες δέχθηκε ο Λαός... Το τσουνάμι των περιουσιών των βουλευτών».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «Παραλυτικές απεργιακές κινητοποιήσεις. Νεκρώνει σήμερα η Αθήνα ενώ έρχεται μεγάλο απεργιακό κύμα τις επόμενες ημέρες».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Μετωπική στην Ευρώπη για το 4ο πακέτο. Αγωνιώδεις διαπραγματεύσεις για τα κονδύλια και τη συνοχή της ΕΕ».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Μπρος γκρεμός και πίσω... Μπλερ. Σύνοδος κορυφής στη σκιά των "όχι" - Στον αέρα ο προϋπολογισμός».

ESPRESSO: «"Βιασμοί, ξύλο και ναρκωτικά στον Κορυδαλλό". Καταγγελία που σοκάρει από πρώην κρατούμενη».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Δοκιμάζεται η συνοχή της Ευρώπης. Βαρύ κλίμα και έντονες διαφωνίες στη σύνοδο κορυφής των "25". Διεύρυνση και προϋπολογισμός διχάζουν τους ισχυρούς εταίρους».

Ο ΛΟΓΟΣ: «Στον εισαγγελέα ο φάκελος για τις γαλοπούλες. Ευθύνες στο διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Νομαρχίας Αθηνών».

ΤΑ ΝΕΑ: «Έστησαν πάρτι ΣΕΒ και τραπεζίτες. Οι κερδισμένοι της "μεταρρύθμισης"».

Η ΝΙΚΗ: «Άνοιξε η όρεξη του ΣΕΒ. Περισσότερες "μεταρρυθμίσεις" ζητούν οι βιομήχανοι».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Συμφωνούν και θέλουν περισσότερα οι μεγαλοβιομήχανοι. Αντεργατικά μέτρα κυβέρνησης».

TRAFFIC NEWS: «"Φρούριο" η Ελούντα για τη βάφτιση της Μελίνας. Ντέμης και Βανδή δεν θέλουν φωτό σε περιοδικά».

Η ΧΩΡΑ: «Στεγαστικά με άτοκες δόσεις από ΟΕΚ. Αναπροσαρμόζονται τα όρια μέχρι 170.000 ευρώ».

City Press: «Μισό το ΚΠΣ... Από τα 27 δισ. ευρώ του Γ' ΚΠΣ και τα 25 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος από το Δ'ΚΠΣ, κινδυνεύουμε να περιοριστούμε γύρω στα 15 δισ. ευρώ».

METRO: «Θρίλερ στις Βρυξέλλες. Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τα ελληνικά συμφέροντα».

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: «Το μεγάλο κουκούλωμα. Β. Ελλάδα: 21 "καραμπινάτες" υποθέσεις διαφθοράς που "έπεσαν'' στα μαλακά».

ΕΓΝΑΤΙΑ: «Ο "παράδεισος" των αυθαιρέτων. Εδώ και χρόνια δεν κατεδαφίζονται τα παράνομα κτίσματα στο νομό Χαλκιδικής».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: «Ναυάγιο της Συνόδου Κορυφής. Με παραπομπή στη νέα προεδρία».

Σύνοδος Κορυφής

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "το "όχι" των δημοψηφισμάτων σε Γαλλία και Ολλανδία, οι έντονες διαφωνίες για τον προϋπολογισμό του 2007-2013 και οι επιστροφές πόρων στη Βρετανία σπρώχνουν την ΕΕ στην πιο περίπλοκη και επώδυνη κρίση της ιστορίας της. Με τον Τόνι Μπλερ έτοιμο να εξαπολύσει επίθεση για τον έλεγχό της, με το σύνθημα για μια "φιλελεύθερη προσέγγιση", τους Γάλλους να αρνούνται επαναδιαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και την Ελλάδα να ανησυχεί για τις χρηματοδοτήσεις της".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "λίγο πριν από την καθοριστική Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, σήμερα και αύριο, όλοι συμφωνούν ότι η ΕΕ βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Η διαφωνία για τα κοινοτικά κονδύλια απειλεί την ίδια τη συνοχή της ΕΕ, ενώ τον κίνδυνο αποτυχίας της Συνόδου επισήμανε ο προεδρεύων, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, κ. Γιούνκερ".

Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "αντιμέτωπη με δεύτερη κρίση, ύστερα από εκείνη με τα δημοψηφίσματα για το ευρωσύνταγμα, βρίσκεται η ηγεσία της ΕΕ καθώς σήμερα και αύριο οι 25 ηγέτες συζητούν στις Βρυξέλλες για το ευρωσύνταγμα και, κυρίως, τον κοινοτικό προϋπολογισμό και τις επιδοτήσεις".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι "σε μάχη εκ του συστάδην ενδέχεται να εξελιχθεί η σημερινή σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Στον απόηχο της εκκωφαντικής πτώσης του Ευρωσυντάγματος σε Γαλλία και Ολλανδία, αλλά και με τη μεγάλη εκκρεμότητα του κοινοτικού προϋπολογισμού και των βρετανικών επιστροφών, το θερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλείται να συγκεράσει τις ανάγκες των παλαιών χωρών-μελών της Ένωσης και τις απαιτήσεις των νεοφερμένων υπό το βάρος του ανταγωνισμού των ισχυρών".

Η METRO σημειώνει ότι «ένα αγωνιώδες διαπραγματευτικό θρίλερ, με μεγάλο ελληνικό ενδιαφέρον, για τους πόρους του Δ' ΚΠΣ, ξεκινά σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Η όλη διαπραγμάτευση, εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον των χωρών εξαρτημένων από τα κοινοτικά ταμεία όπως η Ελλάδα, εστιάζεται σε έναν αριθμό, ο οποίος εκφράζει το ποσοστό του ΑΕΠ των "25" που θα δίνεται από το 2007 για χρηματοδότηση του κοινοτικού προϋπολογισμού και ο οποίος με τα σημερινά δεδομένα φθάνει στο 1 τρισ. Ευρώ».

Κώστας Καραμανλής

Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι «ανοικτή γραμμή με αρκετά στελέχη της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης έχει ο Κώστας Καραμανλής και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της ΑΥΡΙΑΝΗΣ πολύ σύντομα το παράδειγμα του Γεράσιμου Αρσένη θα ακολουθήσουν και άλλες προσωπικότητες που κινούνται στον ίδιο πολιτικό χώρο».

Νέα κριτήρια στο Δημόσιο

Η ΑΠΟΦΑΣΗ επισημαίνει ότι «ελέγχους με βαθμούς θα παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Το βαθμολόγιο αλλάζει ριζικά και οι υπάλληλοι θα βαθμολογούνται τώρα ανάλογα με την απόδοσή τους στην εργασία. Το υπουργείο Εσωτερικών ετοίμασε ήδη το σχέδιο Π.Δ».

ΠΑΣΟΚ

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) ισχυρίζεται ότι «προ των ευθυνών του για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, στις οποίες ο ίδιος ήταν επί σειρά ετών υπουργός, βρέθηκε χθες ο Γ. Παπανδρέου στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος».

ΟΑΕΔ

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υπογραμμίζει ότι «πρόγραμμα για την επιχορήγηση 1.800 ανέργων που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη και που θέλουν μέχρι και 1.500 ένσημα για να συνταξιοδοτηθούν προωθεί ο ΟΑΕΔ. Οι όροι και οι προϋποθέσεις θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες».

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι «αργυροί δίσκοι αξίας 1.520.000 δρχ, σετ γραφείου αξίας 1.000.000 δρχ, ένας χρυσός σταυρός 18 καρατίων αξίας 1.850.000 δρχ, πανάκριβα χαλιά που συνοδεύονταν από σκανδαλώδεις "μελέτες τοποθέτησης", ήταν μερικές μόνο από τις δαπάνες των "πράσινων" πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Αλόγιστη σπατάλη του δημόσιου χρήματος από μια κυβέρνηση που άφησε πίσω της χάος».

Απεργιακές κινητοποιήσεις

Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ «με τη σημερινή πανεργατική κινητοποίηση που διοργανώνουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ κορυφώνονται οι αντιδράσεις των συνδικάτων για την απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για το ασφαλιστικό του τραπεζικού κλάδου».

Ασφαλιστικό

Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι «ακολουθώντας τακτική τεμαχισμού του ασφαλιστικού, η κυβέρνηση σχεδιάζει την επιβολή του μοντέλου των τραπεζών και στις άλλες ΔΕΚΟ, με ανατροπές στα όρια ηλικίας και στο ποσοστό συντάξεων των νέων ασφαλισμένων. Σε τρίτη φάση θα τεθεί σε εφαρμογή και το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων. Οι "λύσεις" που προσφέρει η κυβέρνηση δημιουργούν βραδυφλεγή βόμβα που θα σκάσει μελλοντικά, καθώς φορτώνουν στο ΙΚΑ αναλογιστικό έλλειμμα 22 δισ. ευρώ».

Το "Πόθεν Έσχες" των Βουλευτών

H ESPRESSO υποστηρίζει ότι «δυσαρέσκεια επικρατεί στην πλειοψηφία των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ με τα αποτελέσματα του αναδρομικού ελέγχου των δηλώσεων "πόθεν έσχες" και ειδικότερα των χρηματιστηριακών συναλλαγών τους την περίοδο που ξέσπασε το μεγάλο σκάνδαλο της Σοφοκλέους».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι «σύγχυση, συσκότιση και πολλά ερωτηματικά, γεννούν στον απλό φορολογούμενο πολίτη οι αλήθειες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τα "πόθεν έσχες" των κοινοβουλευτικών ανδρών, αλλά και οι θολές αλήθειες, που με καθυστέρηση δύο χρόνων, βγήκαν για εκείνους τους βουλευτές που συναλλάχθηκαν με το χρηματιστήριο της Σοφοκλέους την αμαρτωλή περίοδο 1999-2001».

Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι «αναπροσαρμόζονται αυξητικά τα όρια των στεγαστικών δανείων του ΟΕΚ. Μηδενικό το επιτόκιο για όσους έχουν 3 παιδιά ενώ αυξάνεται η επιδότηση για όλους τους δικαιούχους. Στο τελευταίο στάδιο επεξεργασίας το σχέδιο Παναγιωτόπουλου που θα εφαρμοστεί άμεσα».

Δικαιοσύνη

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι «με έγγραφο-βόμβα από τις εισαγγελικές αρχές της Βέρνης για τους λογαριασμούς στην Ελβετία και με μαρτυρία για το ρόλο της κ. Μπουρμπούλια στην ανάκριση, άρχισε χθες η δίκη για τις μετοχές- φούσκες».

H TRAFFIC NEWS προσθέτει ότι «το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών οκτώ ακόμη δικαστικών λειτουργών, εις βάρος των οποίων εκκρεμούν καταγγελίες για χρηματισμό, διέταξε χθες ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Ακόμα δύο επιβαρυντικές καταθέσεις για τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Αχιλλέα Ζήση».

Ακατάλληλα τρόφιμα

Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι «το φάκελο με τα στοιχεία για την υπόθεση διακίνησης 16 τόνων μολυσμένης με σαλμονέλα γαλοπούλας, παρέδωσε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός. Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, τον περασμένο Δεκέμβριο διοχετεύθηκαν στην αγορά 15.967 κιλά εισαγόμενης γαλοπούλας, που από ελέγχους που είχαν διενεργηθεί είχε εντοπιστεί ότι ήταν μολυσμένα με σαλμονέλα. Για το θέμα καταλογίζονται ευθύνες στο Διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Νομαρχίας Αθηνών Γ. Πρωτογεράκη, ο οποίος φέρεται να μην ενημέρωσε εγκαίρως για τα αποτελέσματα ελέγχου που είχε διενεργήσει ο Σταθμός Κτηνιατρικού Ελέγχου του λιμένα Πειραιά».

Σύμφωνα με την ΑΝΩ ΚΑΤΩ «επέμβαση του εισαγγελέα για τους 16 τόνους γαλοπούλας με σαλμονέλα, που διατέθηκαν στην αγορά και κατέληξαν στο πιάτο μας. Σε κίνδυνο η υγεία των παιδιών μας, που δεν ξέρουμε πια τι τρώνε, αφού οι αδίστακτοι κερδοσκόποι δεν υπολογίζουν τίποτα. Κρούσματα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας σε κατσίκες, που διαπιστώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2004, κρατήθηκαν μυστικά».

ΣΕΒ

Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι «υπερθεματίζει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων τις κυβερνητικές αποφάσεις για το ασφαλιστικό των τραπεζών και παρά τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων, ζητά ακόμα περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές στην ίδια αντιλαϊκή λογική».

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι «εύσημα στην κυβέρνηση απένειμε χθες το πρόεδρος του ΣΕΒ για τις παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων, ενώ στο Χρηματιστήριο οι μετοχές των Τραπεζών έκαναν ράλι».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι «τα εύσημα των μεγαλοβιομήχανων του ΣΕΒ απέσπασε χτες η κυβέρνηση Καραμανλή, ειδικά για τα αντιδραστικά μέτρα που ανακοίνωσε σε σχέση με τον ΟΤΕ και το Ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων. Οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου-όπως τόνισαν- θεωρούν μεγάλης σημασίας τη συμφωνία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τη στρατηγική της Λισαβόνας, καθώς διευκολύνει το "πέρασμα" της αντιλαϊκής πολιτικής και αξίωσαν ακόμη περισσότερα μέτρα, όπως το ολοκληρωτικό πέρασμα των πρώην ΔΕΚΟ σε ιδιώτες, τη μείωση των αμοιβών στο δημόσιο, την κατάργηση της μονιμότητας, συντάξεις με βάση το δόγμα "ό,τι αντέχει η τσέπη μας" κ.ο.κ».

ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι «ντιρεκτίβα για σκληρότερη οικονομική πολιτική και ανατροπή των τελευταίων "αναχωμάτων" κοινωνικής προστασίας έδωσε ο ΣΕΒ στην κυβέρνηση. Οι βιομήχανοι υποστήριξαν χθες τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, χαρακτήρισαν υψηλές τις αποδοχές των εργαζομένων και αμφισβήτησαν τη μονιμότητα ακόμη και στον στενό δημόσιο τομέα. Επίσης, κατηγόρησαν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ότι υπεραμύνονται δικαιωμάτων τα οποία χαρακτηρίζουν "ρετιρέ" και ζήτησαν ιδιωτικοποιήσεις παντού».

Οικονομία

H CITY PRESS αναφέρει ότι «από τα 27 δισ. ευρώ του Γ΄ΚΠΣ και τα 25 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος από το Δ'ΚΠΣ, κινδυνεύουμε να περιοριστούμε γύρω στα 15 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα πληρώνει ακριβά τη διεύρυνση της ΕΕ που έγινε χωρίς αύξηση ιδίων πόρων και τη διαμάχη των μεγάλων χωρών για τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Ο δραστικός περιορισμός των εσόδων από το Δ'ΚΠΣ , τα πρόστιμα και οι επιστροφές του Γ' ΚΠΣ και η σταδιακή μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων σημαίνουν το τέλος της 25ετίας των κοινοτικών "παχιών αγελάδων για τη χώρα μας. Αλυσιδωτές οι αρνητικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη, την περιφέρεια και την απασχόληση».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 16 Ιουνίου 2005 - 02:17 (Ώρα Λονδίνου)

Σύνοδος κορυφής με παραφωνίες

Η εφημερίδα Τάιμς (The Times) γράφει ότι παραμονές της συνόδου κορυφής η Γαλλία ανοίγει και τρίτο μέτωπο με τη Βρετανία, προσθέτοντας στα προβλήματα με τον προϋπολογισμό και το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, το θέμα της ένταξης της Τουρκίας, με τη δημόσια αμφισβήτηση που εξέφρασε ο πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

Η δήλωση Βιλπέν δημιουργεί νέες εντάσεις ενόψει της συνόδου που διεξάγεται υπό τη σκιά των αντιπαραθέσεων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, τη στιγμή μάλιστα που η Βρετανία, η οποία αναλαμβάνει την προεδρία τον επόμενο μήνα, έχει καταστήσει σαφές ότι η διεύρυνση αποτελεί μία από τις προτεραιότητές της.

Αποφασιστικότητα ζητά η εφημερίδα από τον Τόνι Μπλερ, «όταν θα αντιμετωπίσει αυτούς που θέλουν να ανακόψουν την πορεία της νέας Ευρώπης», όπως γράφει στο κεντρικό της σχόλιο. «Ο κ. Μπλερ θα χρειαστεί να παίξει τα χαρτιά του επιδέξια, έχει όμως άσους στο χέρι του. Είναι καιρός να θριαμβεύσει η νέα Ευρώπη επί της παλιάς», γράφει η Τάιμς.

Εάν δεν κάνει παραχωρήσεις ο Τόνι Μπλερ, η σύνοδος αντιμετωπίζει αδιέξοδο, γράφει η εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph). Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας είναι έτοιμος να αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εκτός οι υπόλοιποι ηγέτες της ΕΕ δεν συμφωνήσουν στην επανεξέταση του τρόπου χρηματοδότησης της Ένωσης. Βρετανοί διπλωμάτες επιμένουν ότι ο κ. Μπλερ θα επιμείνει στη διατήρηση του καθεστώτος αναφορικά με τις βρετανικές εκπτώσεις, μέχρι να υπάρξει συμφωνία για μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων, γράφει η εφημερίδα.

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της ΕΕ, όλα τα μηνύματα πριν τη σύνοδο δείχνουν διαίρεση, επιτρέπουν όμως την επίτευξη κάποιων συμβιβασμών, γράφει η εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian). Ο συμβιβασμός δεν είναι ούτε «βρώμικη λέξη», ούτε απεμπόληση των εθνικών μας συμφερόντων, σημειώνεται στο κεντρικό σχόλιο άρθρο της εφημερίδας.

«Παρακαλώ θυμηθείτε τις επιστροφές της Γαλλίας» επιγράφεται το κεντρικό άρθρο της εφημερίδας Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times), υπονοώντας τις επιδοτήσεις των Γάλλων αγροτών, βάσει της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, την αναθεώρηση της οποίας ζητά η Βρετανία. Στο ίδιο άρθρο χαρακτηρίζεται δευτερεύουσας σημασίας το θέμα του προϋπολογισμού:

«Παροτρύναμε τους Ευρωπαίους ηγέτες να εκμεταλλευτούν τα σημερινή σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών για να στηρίξουν τις αρχές της και να συζητήσουν διεξοδικά για το τι σημαίνει η απόρριψη του σχεδίου του Ευρωπαϊκού Συντάγματος από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς, για την διάσταση μεταξύ των οραμάτων τους και των Ευρωπαίων ψηφοφόρων. Αυτοί όμως στην ουσία αποφεύγουν αυτό το πρώτο καθήκον και διαπληκτίζονται για ένα επταετές οικονομικό σχέδιο, το οποίο δεν χρειάζεται να λάβει την τελική του μορφή μέχρι τον επόμενο χρόνο».

Η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent) γράφει ότι σε μία προσπάθεια να αποτραπεί το ναυάγιο στη σύνοδο κορυφής, προωθείται σχέδιο «παγώματος» των βρετανικών επιστροφών από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, και όχι κατάργηση, μέχρι να υπάρξουν περικοπές στις αγροτικές επιδοτήσεις. Σύμφωνα με το σχέδιο οι επιστροφές θα μειωθούν μετά το 2013, και μόνον εάν έχει αναθεωρηθεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική, γράφει η Ιντιπέντεντ, στο κεντρικό άρθρο της οποίας υπογραμμίζεται ότι η τωρινή αντιπαράθεση «θα μπορούσε να προωθήσει την ανανέωση της ΕΕ».


Πέμπτη 16 Ιουνίου 2005 - 06:38 (Ώρα Λονδίνου)

Σύνοδος με απρόβλεπτα αποτελέσματα

Απρόβλεπτη κρίνεται η έκβαση της συνόδου κορυφής

Μια από τις πιο κρίσιμες συνόδους κορυφής της ΕΕ αρχίζει το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Λαμβανομένων υπόψη των διαφωνιών για τον προϋπολογισμό και την έντονη αντιπαράθεση για το θέμα μεταξύ της Γαλλίας και της Βρετανίας, η σύνοδος είναι μία από τις πλέον απρόβλεπτες.

Η Γαλλία και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ ζητούν από τη Βρετανία να συμφωνήσει στην κατάργηση των επιστροφών των εισφορών της στον κοινοτικό προϋπολογισμό, που είχαν αποφασιστεί το 1984, μετά από έντονες πιέσεις της τότε πρωθυπουργού, Μάργκαρετ Θάτσερ.

Το Λονδίνο συναρτά ενδεχόμενη συμφωνία στο θέμα με την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και την περικοπή των αγροτικών επιδοτήσεων, από τις οποίες ωφελείται σε μεγάλο βαθμό η Γαλλία.

Συμβιβαστική πρόταση για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της Γαλλίας και της Βρετανίας στο ζήτημα των εκπτώσεων της Βρετανίας παρουσίασε ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ομολογώντας συγχρόνως πως είναι σχεδόν σίγουρος ότι δεν θα πετύχει τίποτε.

Για την Ελλάδα, η συζήτηση για τον προϋπολογισμό θα είναι καθοριστική, αφού η διαφαινόμενη μείωση του, αλλά και η συμμετοχή των 10 νέων χωρών σε αυτόν, απειλούν σοβαρά τις απολαβές της χώρας από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.


Πέμπτη 16 Ιουνίου 2005 - 07:21 (Ώρα Λονδίνου)

Εύσημα Ντελ Πόντε στο Βελιγράδι

«Υπάρχει πλέον η πολιτική βούληση να κλείσει το θέμα», υπογράμμισε η Κάρλα ντελ Ποντε

Απολύτως ικανοποιημένη με την προοπτική σύντομης σύλληψης του Ράτκο Μπλάντιτς, δηλώνει η Κάρλα Ντελ Πόντε, Γενική Εισαγγελέας του Δικαστηρίου Εγκλημάτων πολέμου στην Πρώην Γιουγκοσλαβία.

Συγχρόνως εκτιμά πως με την σύλληψη και έκδοση του στρατηγού Μπλάντιτς, θα ανοίξει ο δρόμος και για τη σύλληψη του καταζητούμενου Ράντοβαν Κάρατζιτζ.

Η κ. Ντελ Πόντε, που επισκέφτηκε την Τετάρτη το Βελιγράδι, δήλωσε στο ΒΒC ότι ο πρωθυπουργός, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, τη διαβεβαίωσε, για πρώτη φορά στις πολλές τους συναντήσεις, ότι καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια για την παραπομπή στη Χάγη όλων των καταζητούμενων και ειδικά του Ράτκο Μλάντιτς. «Θεωρώ ότι για να μου το πει αυτό ο κ. Κοστούνιτσα, υπάρχει πλέον η πολιτική βούληση να κλείσει το θέμα», υπογράμμισε η Κάρλα ντελ Ποντε

Απαντώντας στο ερώτημα τι συνετέλεσε ώστε να μεταβάλλει η στάση της κυβέρνησης της Σερβίας και ειδικά του κ.Κοστούνιτσα, η κ. Ντελ Πόντε είπε:

«Οφείλεται στην πολιτική επιλογή αλλά και την αδήριτη ανάγκη του Βελιγραδίου να προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις 5 Οκτωβρίου ξεκινούν διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για το πλαίσιο προγραμματισμού, όσον αφορά το πώς θα μπορέσει η Σερβία να ευθυγραμμισθεί με τις απαιτήσεις και δεσμεύσεις που απαιτεί η ένταξη στην Κοινότητα. Αυτό μου το έκανε σαφές ο κ. Κοστούνιτσα τονίζοντας, μάλιστα, την τεράστια σημασία που έχει για τη χώρα του να φθάσει σε αυτό το στάδιο. Ένας άλλος παράγοντας είναι η προβολή του βίντεο με τις εν ψυχρώ δολοφονίες μουσουλμάνων από Σέρβους παραστρατιωτικούς. Αυτό συγκλόνισε την σερβική κοινή γνώμη που συνειδητοποίησε ότι οι Κάρατζιτζ και Μπλάντιτς δεν είναι ήρωες αλλά εγκληματίες πολέμου», κατέλεξε η Κάρλα ντελ Πόντε.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.