Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-06-15

  1. Το Ιράν παραπληροφορούσε τα ΗΕ
  2. Μακελειό στο Ιράκ
  3. Φόρουμ: Πολιτικά «παιχνίδια»
  4. Επιτακτική η τακτοποίηση του ασφαλιστικού των Τραπεζών
  5. Απλός μοναχός κινδυνεύει να γίνει ο Ειρηναίος
  6. Έκκληση Μπαρόζο για «περισυλλογή»
  7. «Ναυάγιο» της συνόδου προβλέπει ο Γιούνκερ
  8. Αύξηση του πετρελαίου απεφάνθη ο ΟΠΕΚ
  9. Προετοιμασία πριν τη μεγάλη μάχη
  10. rsCL='
  11. rsCL='
  12. Σώος και αβλαβής ο Οσάμα Μπιν Λάντεν
  13. Πιο επικίνδυνο το κόκκινο κρέας
  14. Στόχος ο στρατός και η αστυνομία
  15. «Πετρέλαιο για Τρόφιμα»: Μέρος 2ο
  16. «Ναυάγιο» της συνόδου προβλέπει ο Γιούνκερ
  17. Συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατία
  18. Ρεκόρ στα «Τσικλητήρεια»
  19. «Ναυάγιο» της συνόδου προβλέπει ο Γιούνκερ
  20. Ενόψει της συνόδου κορυφής
  21. Η βουλή στη Σοφοκλέους
  22. Σεισμός στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ
  23. Xάσμα Γαλλίας-Βρετανίας

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2005 - 21:31 (Ώρα Λονδίνου)

Το Ιράν παραπληροφορούσε τα ΗΕ

Το Ιράν προσπαθούσε από το 1998 να αποκτήσει πυρηνικά

Σύμφωνα με τα ΗΕ το Ιράν παραδέχτηκε ότι προσπαθούσε να αποκτήσει πλουτώνιο, βασικό συστατικό της ατομικής βόμβας, έως και το 1998, πέντε χρόνια μετά την δέσμευση του ότι είχε σταματήσει τις πυρηνικές του αναζητήσεις το 1993.

Η αποκάλυψη θα εντείνει ακόμα περισσότερο την καχυποψία έναντι του Ιράν που κατηγορείται από τις ΗΠΑ ότι προσπαθεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Μια κατηγορία που η κυβέρνηση της Τεχεράνης απορρίπτει.

Ο κυριότερος υποψήφιος για την προεδρία Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανι είπε στο BBC ότι η κυβέρνηση της χώρας του δεν αποκαλύπτει όλο το πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Κατά καιρούς είναι πιθανό ότι το Ιράν δεν ενημερώνει για όλες τις πυρηνικές του δραστηριότητες» τόνισε ο κ. Ραφσαντζανι σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του BBC, την Τρίτη το βράδυ.

Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος του Ιράν κατηγόρησε και την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας του ΟΗΕ που δεν προωθεί την ειρηνική χρήση της πυρηνικής τεχνολογίας.

Μισή Αλήθεια

Η έκθεση της ΔΕΑΕ που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τη Πέμπτη αναφέρει ότι το Ιράν επιβεβαίωσε ότι συνέχιζε να πειραματίζεται με το πλουτόνιο έως και το 1998, παρόλο που είχε δηλώσει ότι σταμάτησε τις προσπάθειες του το 1993.

Η έκθεση αναφέρει επίσης πως το Ιράν απέκτησε ζωτικής φύσεως τεχνολογία που θα βοηθούσε το Ιράν να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα νωρίτερα απ ότι αρχικά πιστευόταν.


Τετάρτη 15 Ιουνίου 2005 - 14:59 (Ώρα Λονδίνου)

Μακελειό στο Ιράκ

Η μία επίθεση είχε στόχο εστιατόριο που χρησιμοποιεί ο ιρακινός στρατός

Δύο νέες επιθέσεις αυτοκτονίας σημειώθηκαν στο Ιράκ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν συνολικά 33 άνθρωποι και να τραυματισθούν δεκάδες.

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 30 τραυματίσθηκαν σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε εστιατόριο που χρησιμοποιεί ο ιρακινός στρατός στην περιοχή Χαλές, 80 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης.

Ο βομβιστής φορούσε στρατιωτική στολή και περίμενε έως ότου οι στρατιώτες συγκεντρωθούν για το μεσημεριανό φαγητό.

Μια δεύτερη επίθεση αυτοκτονίας με τουλάχιστον δέκα νεκρούς Ιρακινούς αστυνομικούς και πολίτες σημειώθηκε στη νότια Βαγδάτη.

Παγιδευμένο όχημα εξερράγη κοντά σε περίπολο της αστυνομίας στην περιοχή Ζαφαρίγια.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ ανακοίνωσε ότι αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από ομηρία έξι εβδομάδων ο Αυστραλός μηχανικός, Ντάγκλας Γουντ.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι ο 63μηχανικός απελευθερώθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης του ιρακινού στρατού.


Πέμπτη 09 Ιουνίου 2005 - 15:56 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Πολιτικά «παιχνίδια»

Η πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομίας από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και η αντιπρόταση της κυβέρνησης για ψήφο εμπιστοσύνης κυριαρχούν στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό.

Αλλά, ενδιαφέρεστε ως πολίτες γι αυτούς τους διαξιφισμούς και τους πολιτικούς ελιγμούς; Τους θεωρείτε ουσιαστικούς;

Ή τα «παιχνίδια» και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων δεν σας λένε τίποτα και ενδιαφέρεστε κυρίως για τις κυβερνητικές αποφάσεις, πολιτικές θέσεις και θέματα που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή σας όπως είναι για παράδειγμα, η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, θέματα φορολογίας κλπ;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

0+0=0

Δημήτρης (Περαία, Θεσ/νίκης)

Since we are not allowed to comment in greeklish. I will provide a literal tanslation of a very Greek expression: ND/PASOK .. take the one and hit the other.

Nikos (UK)

Ζήσαμε ένα σαββατοκύριακο γεμάτο πολιτική ένταση και η οποία ουδόλως μας αφορούσε. Σας καπέλωμα, ακούσαμε ότι η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνη, από τον ελληνικό λαό, μεταξύ των τόσον άλλων που είπανε. Δηλαδή, πήραν ψήφο εμπιστοσύνης από τον εαυτόν τους. Δηλαδή, ζήτησαν από αυτούς που εκλέξαμε 15 μήνες πριν να ξαναψηφίσουν τον εαυτόν τους. Αν ήθελαν ψήφο εμπιστοσύνης από τον λαό, έπρεπε να κάνουν δημοψήφισμα. Είναι η πρώτη φορά στην ζωή μου που συμφωνώ σε ζήτημα με το ΚΚΕ. Όχι, μου φέρνουν αιδία τα πιλιτικά τους παιχνίδια

George Papaconstantinou (Athens)

Όλα όσα ειπώθηκαν στη Βουλή πρόσθεσαν ακόμη περισσότερες, απτές και χεροπιαστές, αποδείξεις της ανάγκης απεγκλωβισμού των εργαζομένων από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, της καταδίκης και ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής τους

Ηλίας (Αθήνα)

Ολους τους σκεπτομενους πολιτες αφηνουν αδιαφορους τα πολιτικα "παιχνιδια" των ανθρωπων της εξουσιας γιατι ειναι ανισχυροι να επηρεασουν με οποιοδηποτε τροπο το πολιτικο γιγνεσθαι. Αλλωστε απο το 1985 που κατηργησαν την εξουσια του προεδρου της δημοκρατιας ως ρυθμιστου του πολιτευματος νομιζω ολοι λεμε για να λεμε.ενω ειναι πασιφανες οτι οι πολιτικοι ειναι υπαλληλοι πλεον και δεχονται εντολες!! Προσωπικα ευελπιστω οτι ολα αυτα τα καμωματα θα "ξυπνησουν" τις συνειδησεις των λαων και μονον τοτε θα υπαρξει ουσιαστικη προοδος στην ανθρωποτητα.πρεπει να υπαρξει συνηδειτοποιημενο ικανο νουμερο για να γινουν αλλαγες!!!

Ιωάννης Κ. (Θεσσαλονίκη)

Ετσι ακριβως ειναι. Παιχνιδι. Παιζουν οι πολιτικοι,και ολοι εμεις ειμαστε θεατες χωρις να μας υπολογιζουν. Αυτοι να ζουν χλιδατα, με παχυλους μισθους γκλαμουριες, και οι υπολοιποι να ζουν μια καθημερινη ταλαιπωρια,να μην τους φτανει το εισοδημα ουτε για βασικες αναγκες. Εκ του ασφαλους μιλανε,εχουν αποψη σε ολα, δινουν λυσεις κατα το δοκουν, και ασε τα κοροιδα να ακουνε για εξυγειανση και μεταρρυθμισεις. Που ποτε δεν θα πραγματοποιηθουν για τον απλουστατο λογο οτι οι ιδιοι δεν αγγιζονται και μονο ο πολυς λαος και ο φτωχοκοσμος θα την πληρωσει ως συνηθως.

Έπρεπε ακόμα και νωρίτερα να φθάσει το πρόβλημα της Οικονομίας μας στην Βουλή

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη)

Μας μιλανε οτι η εξυγειανση θα ξεκινησει απο την αρση της μονιμοτητας λες και εκει ειναι η αιτια ολων των κακων της κακοδαιμονιας στην Ελλαδα. Δεν αντιλαμβανονται οτι οι θεσμοι εχουν καταρρακωθει απο τους ιδιους, και οι ανθρωποι που βρισκονται σε θεσεις κλειδια ειναι διεφθαρμενοι εως μυελου οστεως. Βλεπει κανεις δικηγορους καθηγητες γιατρους και αλλους πχ που πινουν με το καλαμακι το αιμα και το μοχθο των μεροκαμ! ατιαριδων, κονομανε αδρα, και στη εφορια δηλωνουν ψιχουλα. Και υπαρχουν ανθρωποι που η εφορια τους παιρνει την οποια ικμαδα,για το λογο επειδη ή δεν μπορουν να κρυφτουν ή ειναι συνειδητοι πολιτες.

Σταματης (Αθήνα)

0+0=0

Δημήτρης (Περαία, Θεσ/νίκης)

Τη σφραγίδα και τον τόνο της ανούσιας δικομματικής αντιπαράθεσης, που διανθίζεται από τεχνητές φραστικές οξύτητες και εντυπωσιοθηρικές κορόνες, έδωσαν από την πρώτη μέρα της συζήτησης ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και το παράδειγμά τους ακολούθησαν οι υπουργοί και οι βουλευτές των δυο κομμάτων, εναλλασσόμενοι στο βήμα της Βουλής. Μη έχοντας ουσιαστικές πολιτικές διαφορές μεταξύ τους, αναδείκνυαν και κατάγγελλαν επιμέρους χειρισμούς και κινήσεις, κατηγορώντας οι μεν τους δε για ανικανότητα, ανευθυνότητα, έλλειψη συνεννόησης και συντονισμού, φαυλότητα και ρουσφετολογία, κλπ., κλπ. αντλώντας τα σχετικά περιστατικά και παραδείγματα από τα έργα και τις ημέρες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ οι πρώτοι και από τα ανάλογα φαινόμενα της σημερινής διακυβέρνησης οι δεύτεροι.

τα «παιχνίδια» των κομμάτων και των αρχηγών τους έχουν γίνει πλέον πολύ φανερά, για να παρουσιάζουν ενδιαφέρον

Παναγιώτης Περράκης (Castleford, UK)

Στο πλαίσιο αυτό, οι όποιες αναφορές υπουργών και βουλευτών της συμπολίτευσης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε λαϊκά και κοινωνικά προβλήματα αποτελούσαν απλώς το περιτύλιγμα της δικο! μματικής υποκρισίας και κοροϊδίας, στάχτη στα μάτια των εργαζομένων. Πολύ περισσότερο, που έγινε και πάλι φανερή η προσήλωση, η εμμονή και η συμπόρευσή τους στη λογική του «ευρωμονόδρομου», στη διαβόητη ανταγωνιστικότητα και στους «νόμους της αγοράς», στην πολιτική των αντιλαϊκών και αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών, στις αποκρατικοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις, στη σκληρή μονόπλευρη λιτότητα για τους εργαζόμενους και στις πολύμορφες παροχές και προνόμια για τους κεφαλαιοκράτες και την πλουτοκρατία.

Όλα όσα ειπώθηκαν στη Βουλή πρόσθεσαν ακόμη περισσότερες, απτές και χεροπιαστές, αποδείξεις της ανάγκης απεγκλωβισμού των εργαζομένων από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, της καταδίκης και ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής τους.

Ηλίας (Αθήνα)

Την ώρα που ως εργαζόμενοι (σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) αγωνιούμε γιά τις επερχόμενες εις βάρος μας αλλαγές σε μισθολογικό, ασφαλιστικό, ωράριο κλπ. τα δύο μεγάλα κόμματα επιδίδονται σε .. κοκκορομαχίες και λοιπές κινήσεις εντυπωσιασμού. Αυτό πιστεύω, δεν ενδιαφέρει την πλειοψηφία των πολιτών. Απλώς μας απελπίζει..

Ειρήνη Μ. (Αθήνα)

Δεν με ενδιαφέρουν οι κοκορομαχίες

Διονύσης (Καλαμάτα)

Εκείνο που θα έπρεπε να ενδιαφέρει άμεσα και σε καθημερινή βάση όλους μας, ανεξαρτήτως της χώρας στην οποία ζούμε, είναι η ενδελεχής παρακολούθηση και κατ' επέκταση ο έλεγχος του κοινοβουλευτικού έργου για 2 κύριους λόγους:

Α) οι όποιες συζητήσεις κι αποφάσεις έχουν πάντοτε κι ανεξαίρετα άμεση επίπτωση στην τωρινή και μελλοντική καθημερινή μας ζωή

και Β) και κυριότερο, είμαστε πολιτικά όντα είτε το θέλουμε, είτε όχι - έιτε "βολεύει", είτε όχι.

Συνεπώς, το ενδιαφέρον για τα πολιτικά πράγματα, που ως έναν μεγάλο και διόλου ευκαταφρόνητο βαθμό είναι πράγματι "πολιτικά παιχνίδια", λόγω των υποβοσκών των συμφερόντων και του τακτικισμού που ακολουθήται, είναι ένα ισχυρό όπλο στα χέρια των ανθρώπων-πολιτών, ώστε να μπορούν να κατανοούν την διαφορά μεταξύ "πολιτικού παιχνιδιού" και αληθούς ενδιαφέροντος για τους πολίτες απ' την μεριά των πολιτικών. Κατ' επέκταση, σε συνδυασμό με την επικοινωνία μεταξύ μας - απουσών των στρεβλών επικοινωνιολογικών μεθόδων χειραγώγησης - το ενδιαφέρον για την πολιτική είναι το πρώτιστο που θα έπρεπε να μας απασχολεί, αφού μόνον έτσι θα μπορούσαμε να περάσουμε, συν τω χρόνω, από την αντιπροσωπευτική δημοκρατία (ολιγαρχία), στην αναντιρρήτως πιό συμφέρουσα για τους πολλούς και γι' αυτό ουσιαστικότερη Συμμετοχική Δημοκρατία, δηλαδή στην Πραγματική Δημοκρατία - κόλαφο των συμφερόντων των πάντοτε λιγότερων απ' τους πολλούς (εμάς όλων ανεξαιρέτως)... και να φανταστείτε ότι δεν είμαι καν κομμουνιστής!!!...

Διαμαντής

Παίρνοντας τα πράγματα με τη σειρά, πρέπει να πω ότι τα «παιχνίδια» των κομμάτων και των αρχηγών τους έχουν γίνει πλέον πολύ φανερά, για να παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Δεν νομίζω ότι πιστεύει κανείς ότι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είχε τη γνώμη ότι θα περάσει η πρόταση μομφής κατά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας που κατέθεσε. Ας είμαστε σοβαροί! Αφορμή ήθελε να δώσει στον πρωθυπουργό, να ανανεώσει την εμπιστοσύνη της Βουλής προς την κυβέρνηση, αφού γνωρίζει ότι δεν έχει έρθει ο καιρός του να κυβερνήσει και να... «σώσει» τη χώρα κι αυτός απ τα πλοκάμια του διεθνούς... καπιταλισμού, όπως έκαναν ο παππούς του κι ο πατέρας του, εφαρμόζοντας δεξιά, καπιταλιστική πολιτική. Ή, τουλάχιστον, αυτήν την εντύπωση έχω.

Όσον αφορά τώρα στη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, κέρδος θα είχε η χώρα αν κάποιος το αποτολμούσε. Τα οφέλη πολλά και οφθαλμοφανή: Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα γίνονταν ξαφνικά ευγενέστεροι, θα δούλευαν περισσότερο και, σταδιακά, θα μειωνότανε ο αριθμός τους, γιατί παραέχουμε πολλούς. Βεβαίως, για να γίνουν αυτά, προϋποτίθεται ότι οι προσλήψεις θα γίνονται αξιοκρατικά και το ένα κόμμα δε θα απολύει τους οπαδούς του άλλου, όταν έρχεται στην εξουσία. Τώρα, φυσικά, ανοίγουμε μεγάλο κεφάλαιο, που ούτε εγώ είμαι διατεθειμένος να κουβεντιάσω, ούτε φαντάζομαι κανείς απ τους αναγνώστες του φόρουμ σας. Τα θέματα φορολογίας απασχολούσαν, απασχολούν και θα απασχολούν πάντα όλους τους εργαζομένους και πρωταρχικό ερώτημα το πού πηγαίνουν τα χρήματά τους και τι επιτυγχάνεται μ αυτά. Ένα δικαιότερο σύστημα φορολογίας, με τους νόμους να εφαρμόζονται για όλους κι όχι μόνο για τους οικονομικά αδύνατους, είναι άμεση αναγκαιότητα, όπως και η αντιμετώπιση της ακρίβειας και η βελτίωση των ασθενών εισοδημάτων. Δε θα ήταν άσχημο, αν προσέχαμε λίγο περισσότερο και τα θέματα της παιδείας. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Παναγιώτης Περράκης (Castleford, UK)

Κάποια στιγμή θα πρέπει τα ΜΜΕ να καταλάβουν ότι στη βουλή αντιπολίτευση δεν ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά τα μικρότερα κόμματα. Γιατί δεν ενώνονται ΠΑΣΟΚ - ΝΔ να έχουν και καλύτερα αποτελέσματα;

Νίκος (Θεσσαλονίκη)

Τα δύο κόμματα ΠΑΣΟΚ & Ν.Δ. μας δουλεύουν ψιλό γαζί. Η πρόταση μομφής και όσα ακολούθησαν αποκρύπτουν την ουσία των αλλαγών που σύμφωνουν στην εφαρμογή τους και προοθούν από κοινού.

Μιχάλης (Αθήνα)

Είναι πασιφανής η διαπίστωση ότι η τριήμερη συνεδρίαση του κοινοβουλίου θα πραγματοποιηθεί μέσα σε κλίμα σκόπιμης και σκηνοθετημένης πόλωσης. Και τούτο έγκειται στην πασίδηλη αδυναμία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου να αντιπαρατεθεί επί της ουσίας πρωτίστως εντός του κόμματος του και στη συνέχεια με τις μυριάδες συντεχνιακές ομάδες εργαζομένων, τις οποίες το ίδιο το ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια εξέθρεψε και γιγάντωσε και που σήμερα ο κ. Παπανδρέου θέλει να τις θέσει υπό έλεγχο. Πάντως, γεγονός είναι ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σπαράσσεται από εσωτερικές έριδες και δεν έχει καταφέρει να διαμορφώσει αποκρυσταλλωμένη και σαφής θέση ακόμα και για τις περίφημες διαρθρωτικές αλλαγές. Την αναγκαιότητα των οποίων αναφέρει ο κ. Παπανδρέου πλην όμως ουδέποτε τις κατονομάζει και ούτε καν τις περιγράφει.

Βασίλης Λάππας, (Βόλος)

Ουδέν κακό αμιγές καλού Έπρεπε ακόμα και νωρίτερα να φθάσει το πρόβλημα της Οικονομίας μας στην Βουλή, όχι επειδή δεν το γνωρίζουν οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι, αλλά επειδή ο ελληνικός λαός έχει μείνει πίσω στην ενημέρωση, υποφέροντας συνάμα από όλες τις αρνητικές εξελίξεις. Γιατί αυτό δείχνουν οι συνεχείς διαμαρτυρίες με πορείες και απεργίες. Δείχνουν ότι, δεν έχουν αντιληφθεί ότι, εδώ και αρκετόν καιρό παίζονται τα κεκτημένα στην Οικονομία, αφού αυτή ανατρέπεται, όχι μόνο στην χώρα μας και στην Ε.Ε., αλλά σε παγκόσμια βάση. Γίνονται από την σημερινή Κυβέρνηση πολλές και ποικίλες προσπάθειες για να προσαρμοσθεί η Οικονομία μας στα σημερινά δεδομένα. Γίνεται δηλαδή προσπάθεια εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Παιζουν οι πολιτικοι,και ολοι εμεις ειμαστε θεατες χωρις να μας υπολογιζουν

Σταμάτης (Αθήνα)

Δεν βρίσκει όμως μπροστά της μόνο όσες καταστροφές έγιναν από τις προκάτοχες Κυβερνήσεις, αλλά από την μία την αντίδραση των διαφόρων συντεχνιών, ενώσεων κ.λ.π. και από την άλλη την παράξενη στάση του ΠΑΣΟΚ, η οποία δείχνει από άγνοια των προβλημάτων μέχρι ατολμία στην παρουσίαση ιδίων θέσεων στα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων, δηλαδή ΟΤΕ, ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις, μικρομεσαίοι, και όσα τρέχουν δίπλα σ αυτά που θεωρούνται ως τα πιο σημαντικά. Ατολμία επειδή δεν υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις και λύσεις παρά μόνο κομματικές ωραιοποιήσεις. Τι πιο σοβαρό από το να έχει και να προσφέρει η Αντιπολίτευση ιδέες, που θα αναβαθμίζουν τις προσπάθειες της Κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις. Και τι πιο αναγκαίο, για μία Αντιπολίτευση, που φιλοδοξεί να γίνει το ταχύτερο δυνατόν Κυβέρνηση. Αλλά και πόσο μεγάλη θα ήταν η προσφορά της, αν συνένωνε τις προσπάθειές της στα υπόλοιπα θέματα των επενδύσεων, της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και της αύξησης των δημοσίων εσόδων, ώστε να πάψουμε να σερνόμαστε σε επιτήρηση από την Ε.Ε. Δεν προτίμησε όμως ο κ. Παπανδρέου αυτήν την λογική, καθώς διάλεξε την οξύτητα, που μυρίζει πλέον ναφθαλίνη, όχι μόνο στο Κοινοβούλιο αλλά και στον ελληνικό λαό, που έχει τα ζόρια του με τις συνέπειες των αλλεπάλληλων λαθών του ΠΑΣΟΚ στην Οικονομία, καθώς η ακρίβεια, ο πληθωρισμός, η ανεργία και το άδειο καλάθι της νοικοκυράς οδηγούν στο γκισέ για δανεισμό «ού ούκ έσται τέλος». Τώρα, αν του ξέφυγε ή όχι η πρόταση μομφής εναντίον του κ. Αλογοσκούφη, είναι για αυτούς που γνωρίζουν επακριβώς όσα γίνονται τις μέρες αυτές μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν και στην πολιτική άδυτα.

Η πρόταση όμως αυτή, όπως έδειξε η συζήτηση στην Βουλή και όπως δείχνουν και προβλέπουν από μόνα τους τα πράγματα, έγινε ασμένως αποδεκτή από την Συμπολίτευση, της οποίας για τουλάχιστον 6 μήνες μετά από την ψήφο εμπιστοσύνης, λύνονται τα χέρια για να προχωρήσει πολύ πιο δραστήρια στις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε και ήδη άρχισε να εφαρμόζει. Και επειδή δεν υπάρχει στην σημερινή κατάσταση κάτι πιο σωτήριο από τις μεταρρυθμίσεις, την ανάγκη και το είδος των οποίων όλοι γνωρίζουμε, όπως γνωρίζουμε και το πολιτικό κόστος που προκαλούν, η άρνηση του ΠΑΣΟΚ, να τείνει χείραν βοηθείας στην Κυβέρνηση μέσα σε συναινετικό πνεύμα, μπορεί χωρίς υπερβολή να χαρακτηρισθεί ως εθνοσωτήρια και να ενταχθεί κατά προτεραιότητα πρώτη στην ατζέντα των σωτηρίων μεταρρυθμίσεων. Είναι πολύ πιθανό, αρκετοί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ να καταλογίσουν στον Αρχηγό του απειρία μέχρι και συνεννόηση εκ διαρροών για την γραμμή που θα ακολουθούσε. Αν όμως σκεφθεί κανείς ψύχραιμα στο θέμα αυτό, ίσως ελαφρύνει την θέση Παπανδρέου με το γεγονός ότι, ο άνθρωπος πασχίζει να φτιάξει από τα χαλάσματα κάποιο νέο κόμμα, όπου όμως αντιδρούν πολλοί ακόμα, ενώ τώρα με τις συζητήσεις, που επι τρείς μέρες θα γίνουν στην Βουλή για την πρόταση μομφής και την εν συνεχεία ψήφο εμπιστοσύνης, όπως αναμένεται, θα αποκαλυφθούν πολλά, θα έχει στα χέρια του σοβαρά στοιχεία για να κάνει το αναγκαίο ξεκαθάρισμα. Ουδέν κακόν λοιπόν αμιγές καλού. . .

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη)

Quote from Winston Churchill: "Democracy is a terrible regime, but it is the best of those which have been tried so far." So what are the things that make democracy terrible? Here are some: - Irresponsibility (let's spend now and unload the debt onto the next generations) - Politicians as professionals (being elected is everything) - Inefficiency - Nobody stands for the average person (lobbyism) The list can get very long. Still, it all comes with democracy. Now in Greece we could have a little less of all of those, but in the end we will take what the political class is willing to provide. Which brings us to the final evil of democracy: - There is no remedy against a political class which has conspired to not provide the people with real alternatives.

Manolis Lygounis (San Jose, CA,USA)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Τετάρτη 15 Ιουνίου 2005 - 15:47 (Ώρα Λονδίνου)

Επιτακτική η τακτοποίηση του ασφαλιστικού των Τραπεζών

Απαραίτητη προϋπόθεση για τραπεζικές επενδύσεις από το εξωτερικό είναι η επίλυση του ασφαλιστικού των τραπεζών, επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση της Kantor Capital για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα.

Η έκθεση αναφέρει ότι η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο Χρηματιστήριο αυξήθηκε το 2004 κατά 34,4% και η αξία συναλλαγών κατά 71,7%, ενώ αύξηση κατά 19,4% παρουσιάστηκε στα συνολικά κέρδη πριν τους φόρους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση, το σύνολο του προσωπικού των τραπεζικών ομίλων υποχώρησε κατά 2% σε 77.116 εργαζόμενους με εξαίρεση την Τράπεζα Πειραιώς.

Η αποδοτικότητα του προσωπικού αυξήθηκε κατά 10,2% το 2004, ενώ για τις μεγάλες τράπεζες η αύξηση είναι 11% και για τις μικρές τράπεζες 3,6%.

Εκτιμάται ότι οι περισσότερες μεγάλες τράπεζες διαθέτουν κεφάλαια επαρκή για να υποστηρίξουν την επέκταση των δραστηριοτήτων τους.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις, το 2004 χαρακτηρίστηκε από τάσεις αναμονής, με εξαίρεση το γεγονός ότι η Societe Generale έγινε ο κύριος μέτοχος της Γενικής Τράπεζας.

Τέλος, όπως επισημαίνεται στην μελέτη, τo Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αποτελεί πρώτο στόχο εξαγοράς για τις μεγάλες τράπεζες, ενώ η Novabank και η Εγνατία Τράπεζα θα προσέθεταν αξία στη Γενική Τράπεζα και στην Ασπίς.


Τετάρτη 15 Ιουνίου 2005 - 15:33 (Ώρα Λονδίνου)

Απλός μοναχός κινδυνεύει να γίνει ο Ειρηναίος

Με καθαίρεση στο βαθμό του μοναχού απειλείται ο Ειρηναίος

Απών ήταν από το Συνοδικό Δικαστήριο που συνεκλήθη τη Τετάρτη, ο πρώην Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος.

Ο κ. Ειρηναίος επρόκειτο να απολογηθεί επειδή χοροστάτησε σε λειτουργία που πραγματοποιήθηκε σε χωριό κοντά στη Ραμάλα.

Ο πρώην Πατριάρχης επιμένει ότι η Συνοδική διαδικασία είναι παράνομη.

Αν ο κ. Ειρηναίος δεν εμφανιστεί στο Συνοδικό Δικαστήριο και τη Πέμπτη ή την Παρασκευή, τότε οι 12 αρχιερείς που αποτελούν το σώμα θα είναι σε θέση να του επιβάλουν ποινές, που μπορεί να φτάσουν ακόμη και στην καθαίρεση του στο βαθμό του μοναχού.

Τη Τρίτη, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων επέβαλε την ποινή της καθαίρεσης στους αρχιμανδρίτες Φώτιο, Μελέτιο και Ειρηναίο και στον ιεροδιάκονο Αγαθάγγελο, επειδή συμμετείχαν στην λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο Ειρηναίος πριν από δύο εβδομάδες.


Τετάρτη 15 Ιουνίου 2005 - 16:18 (Ώρα Λονδίνου)

Έκκληση Μπαρόζο για «περισυλλογή»

Το ζητούμενο για τον Μπαρόζο είναι η ΕΕ να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υποστήριξε ότι η ΕΕ βρίσκεται στα πρόθυρα μιας μόνιμης κρίσης, μιας παράλυσης εάν δεν καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για περίοδο «περισυλλογής» και επιβράδυνση της διαδικασίας κύρωσης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

Εξάλλου, ο κ. Μπαρόζο αναφερόμενος στο πρόβλημα του λεγόμενου «Βρετανικού τσεκ», δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν βρίσκεται πλέον στο 1984 και ότι το κόστος της διεύρυνσης θα πρέπει να μοιραστεί δίκαια σε όλα τα κράτη μέλη.

Στο θέμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ο Πορτογάλος πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι το αίτημα της Βρετανίας για μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων θα μπορούσε εν μέρει να ικανοποιηθεί, εάν στις συμφωνημένες το 2002 επιδοτήσεις της ΚΑΠ συμπεριληφθεί η αγροτική βοήθεια προς τα υπό ένταξη για το 2007 κράτη, Βουλγαρία και Ρουμανία.

Ο κ. Μπαρόζο σε δηλώσεις στο τρίτο κανάλι της γαλλικής τηλεόρασης υπογράμμισε ότι οι δύο βασικές προτεραιότητες πλέον για την ΕΕ πρέπει να είναι η οικονομική ανάπτυξη και ο τομέας της απασχόλησης.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, Ντιόγκο Φρέιτας ντο Αμαράλ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του ενδέχεται να αναβάλει τη διεξαγωγή του προγραμματισμένου για τον Οκτώβριο δημοψηφίσματος για την κύρωση του ευρωσυντάγματος μετά την έκκληση Μπαρόζο για περίοδο «επιβράδυνσης και της διαδικασίας».


Τετάρτη 15 Ιουνίου 2005 - 11:14 (Ώρα Λονδίνου)

«Ναυάγιο» της συνόδου προβλέπει ο Γιούνκερ

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον Ζακ Σιράκ για την ΚΑΠ

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σχεδόν απέκλεισε το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας επί του κοινοτικού προϋπολογισμού για την πενταετία 2007 2013.

«Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές προοπτικές σ αυτή τη σύνοδο», δήλωσε στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

Ο κ. Γιούνκερ πρόσθεσε ότι υπήρξε περίοδος που τα 25 κράτη μέλη βρίσκονταν κοντά στη σύναψη συμβιβαστικής συμφωνίας για τις δαπάνες του κοινοτικού προϋπολογισμού, ωστόσο, όλα άλλαξαν μετά τις διαφορές που ενέκυψαν στο θέμα των επιστροφών των βρετανικών εισφορών και με την απροθυμία των μεγάλων χωρών για κοινοτικό προϋπολογισμό μεγαλύτερο από 1% του ΑΕΠ της ΕΕ.

Επιπλέον, ο Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός συμπορεύτηκε με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ στο θέμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, υπογραμμίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα επανεξέτασης των συμφωνιών του 2002 με μειωμένες επιδοτήσεις για τους Γάλλους αγρότες.

Το αίτημα αυτό διατύπωσε και χθες η Βρετανία, στη συνάντηση που είχε πρωθυπουργός της χώρας, Τόνι Μπλερ στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ.


Τετάρτη 15 Ιουνίου 2005 - 14:03 (Ώρα Λονδίνου)

Αύξηση του πετρελαίου απεφάνθη ο ΟΠΕΚ

Συνέντευξη στην Ειρήνη Ρουμπόγλου

Ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ αποδίδουν την αύξηση των τιμών στην κερδοσκοπία ορισμένων χρηματιστών

Ο οργανισμός πετρελαιοπαραγωγών χωρών προέβη σε αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, σε μία προσπάθεια να μειωθεί η τιμή, η οποία άγγιζε τα 55 δολάρια το βαρέλι.

Το γεγονός είχε κάνει τους υπουργούς Οικονομίας του ομίλου των οκτώ πλέον ανεπτυγμένων χωρών να λένε ότι αυτό έθετε εμπόδια στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Οι οικονομικοί αναλυτές του BBC πιστεύουν ότι η αύξηση της παραγωγής κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα δεν αναμένεται να λύσει το πρόβλημα.

Ήδη στο Λονδίνο με την ανακοίνωση της αύξησης της παραγωγής του πετρελαίου, η τιμή του μαύρου χρυσού σημείωσε μικρή άνοδο.

Ο καθηγητής Άλεκ Κεμπ από το Πανεπιστήμιο Άμπερντιν της Σκωτίας τόνισε στην Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC ότι οι δυνατότητες του ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή είναι περιορισμένες.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η παραγωγή πετρελαίου, αλλά η ανεπάρκεια των διυλιστηρίων στις χώρες που εισάγουν το πετρέλαιο.

«Οι δυνατότητες των διυλιστηρίων χρησιμοποιούνται στο έπακρον», επεσήμανε ο ΆΛεκ Κεμπ και πρόσθεσε, «κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η ζήτηση πετρελαίου είναι αυξημένη, τα διυλιστήρια λειτουργούν ικανοποιητικά. Ωστόσο, η έλλειψη ή η ανεπάρκεια των διυλιστηρίων στις χώρες που εισάγουν πετρέλαιο δεν μπορεί από μόνη της να εξηγήσει γιατί έχει αυξηθεί τόσο πολύ η τιμή του αργού πετρελαίου. Ένας από τους κυριότερους λόγους για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου είναι η αλματώδης αύξηση της ζήτησης σε ταχύτατα αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία».

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς ότι η αύξηση στην τιμή πετρελαίου μπορεί να οφείλεται και στην κερδοσκοπία ορισμένων χρηματιστών στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο ο καθηγητής του πανεπιστημίου Άμπερντιν είπε:

«Δε νομίζω ότι αυτό είναι το κυριότερο πρόβλημα. Είναι κάτι που συμβαίνει βέβαια, αλλά δεν έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Το κυριότερο πρόβλημα έγκειται στο ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση. Το πρόβλημα είναι ότι η ζήτηση αυξάνεται ιλιγγιωδώς παγκοσμίως για να καλύψει τις ανάγκες των αναπτυσσόμενων και ανεπτυγμένων χωρών. Την ίδια στιγμή, η παραγωγή δεν αυξάνεται επαρκώς γιατί δεν γίνονται αρκετές επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα».


Τετάρτη 15 Ιουνίου 2005 - 15:09 (Ώρα Λονδίνου)

Προετοιμασία πριν τη μεγάλη μάχη

Ετοιμάζεται για μάχη στις Βρυξέλλες ο Κώστας Καραμανλής

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη και Παρασκευή στην οποία θα κυριαρχήσει η κόντρα Βρετανίας-Γαλλίας για τον προϋπολογισμό και θα αποτιμηθεί η παρούσα κατάσταση της Ένωσης μετά την απόρριψη της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομίας Πέτρος Μολυβιάτης και Γιώργος Αλογοσκούφης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών και Οικονομίας, Γιάννης Βαλληνάκης και Χρήστος Φώλιας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Πέτρος Μολυβιάτης υπογράμμισε τις δυσκολίες στις οποίες προσκρούει η περαιτέρω διαδικασία κύρωσης Συνταγματικής Συνθήκης της ΕΕ, καθώς και αυτές που αφορούν τη διαπραγμάτευση για τον προϋπολογισμό της Ένωσης για την περίοδο 2007-2013.

«Μειώνεται ο προϋπολογισμός και αυξάνονται οι χώρες που διεκδικούν μερίδιο, λόγω της εισδοχής και των δέκα νέων κρατών-μελών, οι οποίες είναι φτωχότερες. Θα επιδιώξουμε να διατηρήσουμε τα συμφέροντα και τις θέσεις μας, κάτι που είναι πολύ δύσκολο», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών και ευχήθηκε η διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης επεσήμανε τις δυσχερείς πολιτικές προεκτάσεις που προκάλεσαν τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων στην Γαλλία και την Ολλανδία που όπως τόνισε «επηρεάζουν την διαπραγμάτευση για τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε πως οι πιο πλούσιες χώρες της ΕΕ δεν είναι διατεθειμένες να δεχθούν κοινοτικό προϋπολογισμό μεγαλύτερο του 1% του ΑΕΠ, κάτι που θα αποτελούσε σημαντική μείωση σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα».

Επιπλέον, πρέπει να χρηματοδοτηθεί και η διεύρυνση με τις δέκα νέες χώρες, σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης, που δεν παράλειψε να υπογραμμίσει ότι «το κόστος της διεύρυνσης δεν μπορεί να βαρύνει τις χώρες της συνοχής».

Σχετικά με το ενδεχόμενο αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, την οποία φαίνεται να επιδιώκει η Βρετανία, ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι «είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανοίξει και πάλι μια διαπραγμάτευση που έχει ολοκληρωθεί».

Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος, υπενθύμισε ότι η ελληνική θέση για την επικύρωση του Ευρωσυντάγματος είναι γνωστή: η συνέχιση της διαδικασίας επικύρωσης πρόσθεσε δε ότι πρέπει να υπάρξει γενικότερος προβληματισμός και να αναλυθούν τα μηνύματα που έστειλαν με τα δημοψηφίσματά τους οι δύο λαοί, οι Γάλλοι και Ολλανδοί.

Οι διαφορές απόψεων είναι τέτοιες ώστε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο να προτείναι να σταματήσει προσωρινά η διαδικασία επικύρωσης του Ευρωσυντάγματος, ενώ ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να προβλέπει ναυάγιο της Συνόδου που αρχίζει την Πέμπτη.

Σημειώνεται ότι την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναλαμβάνει από τον Ιούλιο η Βρετανία και η αναβολή των αποφάσεων για εκείνη την περίοδο δεν θεωρείται ό,τι καλύτερο για την Ελλάδα.


Πέμπτη 02 Ιουνίου 2005 - 13:32 (Ώρα Λονδίνου)

«Ναυάγιο» της συνόδου προβλέπει ο Γιούνκερ

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σχεδόν απέκλεισε το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας επί του κοινοτικού προϋπολογισμού για την πενταετία 2007 2013.

Αναβολή του βρετανικού δημοψηφίσματος

Ψυχραιμία για το ευρωσύνταγμα

Νέο «Όχι»

Αμετάβλητα τα επιτόκια

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για την Ευρώπη;

Υπάρχει Σύνταγμα μετά το διπλό ΟΧΙ;

Δείτε το κείμενο και πείτε μας τη γνώμη σας

Ευρωπαϊκό Σύνταγμα: Το μέλλον της Ευρώπης;

Το γαλλικό «όχι»

Οι επιπτώσεις του δημοψηφίσματος για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

Πώς οι αλλαγές θα επηρεάσουν την Τουρκία;

Ο τουρκικής καταγωγής Γερμανός ευρωβουλευτής του κόμματος των Πρασίνων, Τζεμ Όζντεμιρ δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι η αλλαγή ηγεσίας στη Γερμανία δε πρέπει να ανησυχεί την Άγκυρα, το γαλλικό, όμως, «όχι» πρέπει.

Ψυχραιμία Άγκυρας για το γαλλικό ΟΧΙ

Τουρκικές ανησυχίες

Δημοψηφίσματα και προοπτικές της Τουρκίας

Σύγχυση στην ΕΕ μετά την απόρριψη

Στις Βρυξέλλες καταβάλλονται προσπάθειες για να διασωθεί το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα από το ναυάγιο μετά την απόρριψη του και από την Ολλανδία.

Ο ρόλος της Βρετανίας

Κυρώθηκε το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

Σημαντική αλλά εύθραυστη συνθήκη

Αλλαγές μετά το «όχι» των Γάλλων

Στο δρόμο του «Όχι»

Πρώτη συμφωνία για το Σύνταγμα

Πως πάνε για την Ευρώπη;

Οι ευρωπαϊκές εφημερίδες διερωτώνται εάν η ΕΕ πρέπει να κινηθεί μπροστά, να κάνει μερικά βήματα πίσω ή να πάρει έναν τρίτο δρόμο.

Τι θα κάνουν οι Βρετανοί;

Ελίτ, συμφέροντα κι ελπίδες

Κρίση, προστριβές και σχέδιο Λονδίνου

«Φταίνε οι πολιτικοί»

Αναζητώντας αιτίες

Η «χαριστική βολή»

Τέλος δημοψηφισμάτων;

Γαλλικά «δεκανίκια»

RSS

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

BBC World Service >>

|

BBC Languages >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Τετάρτη 15 Ιουνίου 2005 - 14:29 (Ώρα Λονδίνου)

Σώος και αβλαβής ο Οσάμα Μπιν Λάντεν

«Βρίσκομαι σε επαφή με το μουλά Ομάρ και παίρνω οδηγίες», δηλώνει ο μουλάς Ακτάρ Ουσμάνι

Ανώτατος διοικητής του ισλαμικού πρώην καθεστώτος των Ταλεμπάν δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι ο επικεφαλής του δικτύου, Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν και ο πρώην επικεφαλής των Ταλεμπάν μουλάς Ομάρ είναι ζωντανοί και καλά στην υγεία τους.

«Βρίσκομαι σε επαφή με το μουλά Ομάρ και παίρνω οδηγίες», δηλώνει ο μουλάς Ακτάρ Ουσμάνι σε τηλεοπτικό σταθμό του Πακιστάν.

Παρόλα αυτά δεν υπάρχει τρόπος επαλήθευσης των δηλώσεων του μουλά Ακτάρ Ουσμάνι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επικηρύξει τους Οσάμα Μπιν Λάντεν και μουλά Ομάρ έναντι 25 και 10 εκατομμυρίων δολαρίων αντιστοίχως έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

Οι σημερινές δηλώσεις έπονται των σχετικών δηλώσεων που έκανε χθες από την Αυστραλία ο πρόεδρος Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, ο οποίος είπε ότι πιστεύει πως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι ζωντανός.

Ο πρόεδρος του Πακιστάν δήλωσε ότι κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό από τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει από συλληφθέντες της Αλ Κάιντα.

«Οι Ταλεμπάν βρίσκονται σε όλο το Αφγανιστάν», υπογράμμισε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο μουλάς Ουσμάνι.

Και πρόσθεσε, «Μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι σε κάποιες περιοχές και λιγότεροι σε κάποιες άλλες».

Ωστόσο, απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τις κινήσεις των μελών της Αλ Κάιντα.

Πηγές αναφέρουν ότι ο Οσάμα κρύβεται στα σύνορα του Αφγανιστάν με το Πακιστάν.


Τετάρτη 15 Ιουνίου 2005 - 13:33 (Ώρα Λονδίνου)

Πιο επικίνδυνο το κόκκινο κρέας

Η έρευνα εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες 500.000 επί δέκα χρόνια

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να συνδέεται με τον καρκίνο του εντέρου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η Ευρωπαϊκή Έρευνα για τον Καρκίνο και την Διατροφή εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες 500.000 επί δέκα χρόνια.

Ο κίνδυνος καρκίνου του εντέρου ήταν υψηλότερος κατά ένα τρίτο για όσους τακτικά κατανάλωναν δύο ποσότητες των 80 γραμμαρίων κόκκινου κρέατος την ημέρα, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα.

Από την αρχή της έρευνας 1.330 άνθρωποι εμφάνισαν καρκίνο του εντέρου μετά την κατανάλωση βοδινού, αρνιού, χοιρινού και μοσχαρίσιου κρέατος.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, ακόμα ανακάλυψε ότι μια δίαιτα χαμηλή σε ίνες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.

Εν αντιθέσει η έρευνα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πουλερικών δε συμβάλει στην ανάπτυξη καρκίνου.

Η δε κατανάλωση μίας ή και περισσοτέρων μερίδων ψαριού κάθε δεύτερη ημέρα αποδείχτηκε ότι μειώνει κατά ένα τρίτο τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του εντέρου.

Η έρευνα είναι μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως και η πρώτη στην Ευρώπη που ανακάλυψε μια τόσο δυνατή σχέση μεταξύ του κρέατος και του καρκίνου.


Τετάρτη 15 Ιουνίου 2005 - 14:59 (Ώρα Λονδίνου)

Στόχος ο στρατός και η αστυνομία

Η μία επίθεση είχε στόχο εστιατόριο που χρησιμοποιεί ο ιρακινός στρατός

Δύο νέες επιθέσεις αυτοκτονίας σημειώθηκαν στο Ιράκ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν συνολικά 35 άνθρωποι και να τραυματισθούν δεκάδες.

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 30 τραυματίσθηκαν σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε εστιατόριο που χρησιμοποιεί ο ιρακινός στρατός στην περιοχή Χαλές, 80 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης.

Ο βομβιστής φορούσε στρατιωτική στολή και περίμενε έως ότου οι στρατιώτες συγκεντρωθούν για το μεσημεριανό φαγητό.

Μια δεύτερη επίθεση αυτοκτονίας με τουλάχιστον δέκα νεκρούς Ιρακινούς αστυνομικούς και πολίτες σημειώθηκε στη νότια Βαγδάτη.

Παγιδευμένο όχημα εξερράγη κοντά σε περίπολο της αστυνομίας στην περιοχή Ζαφαρίγια.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ ανακοίνωσε ότι αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από ομηρία έξι εβδομάδων ο Αυστραλός μηχανικός, Ντάγκλας Γουντ.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι ο 63μηχανικός απελευθερώθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης του ιρακινού στρατού.


Τετάρτη 15 Ιουνίου 2005 - 12:17 (Ώρα Λονδίνου)

«Πετρέλαιο για Τρόφιμα»: Μέρος 2ο

Ο κ. Ανάν εμμένει ότι δε θυμάται την περί ου ο λόγος συνάντηση

Επανέρχεται στο προσκήνιο το προπολεμικό πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Ιράκ «Πετρέλαιο για Τρόφιμα» μετά την αποκάλυψη νέου εγγράφου για τις συναλλαγές του γενικού γραμματέα, Κόφι Ανάν με μία από τις εταιρείες που συμμετείχε στο πρόγραμμα.

Τα δύο υπομνήματα που προέκυψαν φαίνεται να διαψεύδουν τον γενικό γραμματέα, ο οποίος εμμένει ότι δε γνώριζε πως ο γιος του Κότζο εργαζόταν για μια εταιρεία που συμμετείχε σε διαγωνισμό για ένα μεγάλο συμβόλαιο.

Συγκεκριμένα στέλεχος της εταιρείας «Κοτέκνα» έγραψε σε υπόμνημά του το 1998 ότι συζήτησε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ το θέμα της πρότασης της εταιρείας για το συμβόλαιο, σε συνάντηση, λίγες μέρες πριν από την ανάθεση του έργου στην εταιρεία.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το έγγραφο του αντιπροέδρου της «Κοτέκνα», Μάικλ Ουίλσον «είχαμε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα και τους συνοδούς του, οι οποίοι μας διαβεβαίωσαν ότι μπορούμε να βασιζόμαστε στην υποστήριξή τους».

Τα υπομνήματα δόθηκαν στη δημοσιότητα από την αμερικανική εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» και η αυθεντικότητά του πιστοποιήθηκε από στέλεχος της «Κοτέκνα».

Ο πρώην διευθυντής επικοινωνιών του ΟΗΕ, στη Βαγδάτη, Σαλίμ Λον είπε στο ΒΒC ότι δεν θεωρεί ιδιαίτερα πιθανό το έγγραφο να είναι γνήσιο.

«Μου είναι αδύνατον να πιστέψω πως ο Κόφι ΑΝάν θα συζητούσε αυτό το συμβόλαιο με τη συνοδεία του, τη στιγμή που ο γιος του εργαζόταν για την εταιρεία που συμμετείχε στον διαγωνισμό. Έτσι μου είναι δύσκολο να το πιστέψω και μου φαίνεται ιδιαίτερα αόριστο. Δεν έχει συγκεκριμένα στοιχεία, ποιος συνάντησε τον Κόφι Ανάν, ποια ήταν η συνοδεία του, κι αν ακόμα έγινε η συνάντηση.

»Το θέμα τώρα είναι να εμφανιστεί ο Μάικλ Ουίλσον και να ξεκαθαρίσει σαφώς, αν, πώς και τι είδους συνάντηση είχε με τον γενικό γραμματέα. Πρόκειται για πολύ σημαντική ιστορία που μπορεί να είναι καταστροφική για τον Κόφι Ανάν, επειδή αν αποδειχθεί αληθινή, δε νομίζω πως θα μπορέσει να συνεχίσει ως γενικός γραμματέας του ΟΗΕ», είπε ο Σαλίμ Λον.

Τον περασμένο Μάρτιο η επιτροπή του ΟΗΕ, η οποία διερευνά τις καταγγελίες διαφθοράς σχετικά με το πρόγραμμα «Πετρέλαιο για Τρόφιμα» απήλλαξε τον Κόφι Ανάν από κάθε κατηγορία.

Το πρόγραμμα «Πετρέλαιο για Τρόφιμα» εφαρμόστηκε επί ηγεσίας Σαντάμ Χουσεΐν.


Τετάρτη 15 Ιουνίου 2005 - 11:14 (Ώρα Λονδίνου)

«Ναυάγιο» της συνόδου προβλέπει ο Γιούνκερ

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον Ζακ Σιράκ για την ΚΑΠ

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σχεδόν απέκλεισε το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας επί του κοινοτικού προϋπολογισμού για την πενταετία 2007 2013.

«Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές προοπτικές σ αυτή τη σύνοδο», δήλωσε στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

Ο κ. Γιούνκερ πρόσθεσε ότι υπήρξε περίοδος που τα 25 κράτη μέλη βρίσκονταν κοντά στη σύναψη συμβιβαστικής συμφωνίας για τις δαπάνες του κοινοτικού προϋπολογισμού, ωστόσο, όλα άλλαξαν μετά τις διαφορές που ενέκυψαν στο θέμα των επιστροφών των βρετανικών εισφορών και με την απροθυμία των μεγάλων χωρών για κοινοτικό προϋπολογισμό μεγαλύτερο από 1% του ΑΕΠ της ΕΕ.

Επιπλέον, ο Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός συμπορεύτηκε με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ στο θέμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, υπογραμμίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα επανεξέτασης των συμφωνιών του 2002 με μειωμένες επιδοτήσεις για τους Γάλλους αγρότες.

Το αίτημα αυτό διατύπωσε και χθες η Βρετανία, στη συνάντηση που είχε πρωθυπουργός της χώρας, Τόνι Μπλερ στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ.

Μπαρόζο και ευρωσύνταγμα

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ζήτησε να σταματήσει προσωρινά η διαδικασία κύρωσης της συνταγματικής συνθήκης μετά τις απορριπτικές ψήφους των Γάλλων και των Ολλανδών.

Ο κ. Μπαρόζο σε δηλώσεις στο τρίτο κανάλι της γαλλικής τηλεόρασης υπογράμμισε ότι οι δύο βασικές προτεραιότητες πλέον για την ΕΕ πρέπει να είναι η οικονομική ανάπτυξη και ο τομέας της απασχόλησης.


Τετάρτη 15 Ιουνίου 2005 - 12:38 (Ώρα Λονδίνου)

Συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατία

Δεκάδες συλλήψεις έχουν πραγματοποιηθεί μετά τις επιθέσεις της 11ης Μαρτίου

Η αστυνομία της Ισπανίας συνέλαβε 16 φερομένους ως υπόπτους για διασυνδέσεις με ακραίες ισλαμικές οργανώσεις.

Πέντε από τους συλληφθέντες πιστεύεται ότι είχαν κάποια ανάμειξη στις βομβιστικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου του 2004 στη Μαδρίτη, στις οποίες 191 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίσθηκαν.

Οι υπόλοιποι 11 φέρεται να συνδέονται με τον ιορδανικής καταγωγής καταζητούμενο των ΗΠΑ, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, ο οποίος θεωρείται επικεφαλής της Αλ Κάιντα στο Ιράκ.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών της Ισπανίας αναφέρει ότι περίπου 500 αστυνομικοί πήραν μέρος στις επιχειρήσεις για τον εντοπισμό των συλληφθέντων στη Μαδρίτη καθώς και σε άλλες περιοχές της Ισπανίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου η αστυνομία της Ισπανίας έχει συλλάβει δεκάδες υπόπτους, εκ των οποίων πολλοί οποίους έχουν οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.


Τετάρτη 15 Ιουνίου 2005 - 09:27 (Ώρα Λονδίνου)

Ρεκόρ στα «Τσικλητήρεια»

Ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ χρειάστηκε να περιμένει αρκετά λεπτά μέχρι να επιβεβαιωθεί το ρεκόρ του

Ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ, Ασάφα Πάουελ κατέρριψε κατά ένα εκατοστό του δευτερολέπτου το παγκόσμιο ρεκόρ στην κούρσα των 100μ. στο διεθνές μίτινγκ «Τσικλητήρεια», το οποίο διεξάγεται στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.

Ο Ασάφα Πάουελ με χρόνο 9.77 κατέρριψε το ρεκόρ που κατείχε ο Αμερικανός σπρίντερ, Τιμ Μοντγκόμερι από τις 14 Σεπτεμβρίου του 2002 στο Παρίσι.

Ο 22χρονος Τζαμαϊκανός εξέπληξε τους θεατές με την επίδοσή του, ωστόσο, χρειάστηκε να περιμένει αρκετά λεπτά για την επιβεβαίωση του ρεκόρ του.

«Η κούρσα μου αποδεικνύει ότι δεν ξέρουμε πόσο γρήγορα μπορεί να τρέξει ο άνθρωπος», είπε χαρακτηριστικά ο νέος ρέκορντμαν.

Να σημειώσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που καταρρίπτεται ρεκόρ στο εν λόγω διεθνές μίτινγκ. Το 1989 ο Μορίς Γκριν έσπασε το ρεκόρ με χρόνο 9.79.

Ο Ασάφα Πάουελ, πάντως, δήλωσε ότι το ρεκόρ του δεν τον αποζημιώνει για την αδυναμία του να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Στη χθεσινή κούρσα τη δεύτερη θέση κατέκτησε ο Αμπντούλ Ζακάρι από την Γκάνα και ο Τζαμαϊκανός, Μάικλ Φρέιτερ.

Από ελληνικής πλευράς τις εντυπώσεις κέρδισε ο 19χρονος επικοντιστής, Κώστας Φιλιππίδης, ο οποίος κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ με μια προσπάθειας στα 5 μέτρα και 72 εκατοστά και προχωράει ακάθεκτος για την κατάρριψη του παγκοσμίου ρεκόρ εφήβων (5.80).

Τα χειροκροτήματα των θεατών κέρδισε επίσης η ακοντίστρια, Αγγελική Τσιολακούδη, η οποία πέτυχε την πέμπτη καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο με 62 μέτρα και 64 εκατοστά.


Τετάρτη 15 Ιουνίου 2005 - 11:14 (Ώρα Λονδίνου)

«Ναυάγιο» της συνόδου προβλέπει ο Γιούνκερ

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον Ζακ Σιράκ για την ΚΑΠ

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σχεδόν απέκλεισε το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας επί του κοινοτικού προϋπολογισμού για την πενταετία 2007 2013.

«Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές προοπτικές σ αυτή τη σύνοδο», δήλωσε στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

Ο κ. Γιούνκερ πρόσθεσε ότι υπήρξε περίοδος που τα 25 κράτη μέλη βρίσκονταν κοντά στη σύναψη συμβιβαστικής συμφωνίας για τις δαπάνες του κοινοτικού προϋπολογισμού, ωστόσο, όλα άλλαξαν μετά τις διαφορές που ενέκυψαν στο θέμα των επιστροφών των βρετανικών εισφορών και μετά την απροθυμία των μεγάλων χωρών για κοινοτικό προϋπολογισμό μεγαλύτερο από 1% του ΑΕΠ της ΕΕ καθιστούν αυτή τη συμφωνία.

Επιπλέον, ο Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός συμπορεύτηκε με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ στο θέμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, υπογραμμίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα επανεξέτασης των συμφωνιών του 2002 με μειωμένες επιδοτήσεις για τους Γάλλους αγρότες.

Το αίτημα αυτό διατύπωσε και χθες η Βρετανία, στη συνάντηση που είχε πρωθυπουργός της χώρας, Τόνι Μπλερ στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ.

Μπαρόζο και ευρωσύνταγμα

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ζήτησε να σταματήσει προσωρινά η διαδικασία κύρωσης της συνταγματικής συνθήκης μετά τις απορριπτικές ψήφους των Γάλλων και των Ολλανδών.

Ο κ. Μπαρόζο σε δηλώσεις στο τρίτο κανάλι της γαλλικής τηλεόρασης υπογράμμισε ότι οι δύο βασικές προτεραιότητες πλέον για την ΕΕ πρέπει να είναι η οικονομική ανάπτυξη και ο τομέας της απασχόλησης.


Τετάρτη 15 Ιουνίου 2005 - 07:53 (Ώρα Λονδίνου)

Ενόψει της συνόδου κορυφής

Ο ευρωπαϊκός Τύπος αναφέρεται διεξοδικά στην κατάσταση που διαμορφώνεται ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ, δίνοντας έμφαση στις διαφωνίες της Γαλλίας με τη Βρετανία, στο ζήτημα της επιστροφής των βρετανικών εισφορών και την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Η συνάντηση του προέδρου Ζακ Σιράκ με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, στο Παρίσι, είναι το αντικείμενο σχολιασμού των γαλλικών εφημερίδων.

Η Φιγκαρό(Le Figaro) γράφει ότι ο Τόνι Μπλερ «ζήτησε ένα διάλειμμα» στη διαδικασία κύρωσης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Η διαφωνία είναι διπλή, γράφει η Φιγκαρό, σημειώνοντας ότι δεν είναι μόνο το ζήτημα του Ευρωσυντάγματος, αλλά και το γαλλικό αίτημα για τερματισμό των επιστροφών των βρετανικών εισφορών.

Η Μοντ (Le Monde) γράφει ότι «ο απομονωμένος Τόνι Μπλερ θέτει σε αμφισβήτηση την Κοινή Αγροτική ΠολιτικήΓια να υπερασπίσει τις εκπτώσεις που απολαμβάνει η χώρα τουαποφάσισε να βάλει χέρι στις κύριες δαπάνες της ΕΕ». Ο πρόεδρος Σιράκ κατέστησε στον κ. Μπλερ σαφές ότι ένας ενδεχόμενος συμβιβασμός δεν πρέπει να αποβεί εις βάρος των Γάλλων αγροτών, γράφει η Μόντ, που σημειώνει στη συνέχεια επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, ότι η δημιουργία ενός δεύτερου μετώπου από τον Βρετανό πρωθυπουργό, μπορεί να του επιτρέψει να αποδοθούν σε περισσότερους οι ευθύνες ενδεχόμενης αποτυχίας της συνόδου κορυφής της ΕΕ, της οποίας η χώρα του αναλαμβάνει προσεχώς την προεδρία.

Φαντάζουν απόμακρες οι προοπτικές συμφωνίας για τον προϋπολογισμό της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής, αφού οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμμένουν στις θέσεις τους, γράφει η γερμανική Βελτ (die Welt), που υπενθυμίζει την έκκληση του καγκελάριου, Γκέρχαρντ Σρέντερ, για παραμερισμό των εθνικών εγωισμών.

Η γερμανική εφημερίδα Τάγκεσπιγκελ (der Tagesspiegel) γράφει ότι η αντιπαράθεση για τον Προϋπολογισμό δείχνει πως οι ηγέτες της ΕΕ δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες των πολιτών. Οι κυβερνήσεις αρνούνται να εξάγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα από την απόρριψη των γραφειοκρατικών τους προτάσεων, γράφει η εφημερίδα του Βερολίνου.

Στην Κροατία τέλος, ο Τύπος αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις εξελίξεις και εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Η εφημερίδα Βγέσνικ (Vjesnik) γράφει ότι «η ΕΕ με τα τόσα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει, δεν είναι ικανή αυτή τη στιγμή να κάνει σοβαρές σκέψεις για περαιτέρω διεύρυνση». Η σύνοδος κορυφής στις 16 και 17 Ιουνίου, θα είναι η πρώτη, όπου δεν θα υπάρχει στα τελικά συμπεράσματα αναφορά στη διεύρυνση, γράφει η εφημερίδα του Ζάγκρεμπ.


Τετάρτη 15 Ιουνίου 2005 - 08:17 (Ώρα Λονδίνου)

Η βουλή στη Σοφοκλέους

Η εξαμηνιαία έρευνα της «Τάσεις MRB», το «πόθεν έσχες» των βουλευτών για τα οικονομικά έτη 2001 και 2004 και οι χρηματιστηριακές συναλλαγές τους, καθώς και η νομοθετική ρύθμιση για το ασφαλιστικό των τραπεζών, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: «Μπάνιο με καπέλο! Χαλκιδική - Πιερία: Κερδοσκοπία και από τους δήμους».

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): «Προσλήψεις: 7.164 θέσεις χωρίς διαγωνισμό. Εγκριτικές αποφάσεις για δέκα υπουργεία».

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): «Τραπεζικοί: οι νέες συντάξεις για 50.000 ασφαλισμένους».

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: «Αγανάκτηση για τα σάπια. Επιβάλλεται να αλλάξει ο νόμος-χάδι».

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Ιδού ο "στάβλος" του Αρεοπαγίτη Ζήση. Τι υποστηρίζει ο επιχειρηματίας Αβραμίδης για το εξοχικό στην Κρήτη».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: «Σκάνδαλο με βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Ο Ν. Φλώρος κέρδισε στο Χρηματιστήριο 1,1 δισ. δραχμές χωρίς να το δηλώσει».

Η ΑΥΓΗ: «Χαρίζουν 7,7 δισ. στις τράπεζες, κλέβουν δικαιώματα των υπαλλήλων. Αντισυνταγματική η διάλυση των σημερινών ταμείων».

ΑΥΡΙΑΝΗ: «Ποιοι βουλευτές πλούτισαν από τη Σοφοκλέους. 1,1 δισεκατομμύριο σε ένα μήνα έβγαλε από το Χρηματιστήριο ο Νίκος Φλώρος του ΠΑΣΟΚ».

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Κοινωνία εν βρασμώ... Απεργίες και γενικευμένη δυσαρέσκεια. Με νέες κινητοποιήσεις κλιμακώνεται η αναμέτρηση της κυβερνήσεως με τα συνδικάτα».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «Δεύτερη ψήφος εμπιστοσύνης. MRB: 4,1% η διαφορά της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ, υπέρ της αλλαγής του ασφαλιστικού το 73% των ερωτηθέντων. Σύμμαχος του Καραμανλή η κοινωνία για τις διαρθρωτικές αλλαγές».

ΕΓΝΑΤΙΑ: «Κομπίνες ταξιδιωτικών πρακτορείων. Στο εισαγγελέα καταγγελίες Θεσσαλονικέων για απάτες και διακοπές "μαϊμού"».

ΕΘΝΟΣ: «Ποιοι κέρδισαν και πόσα στη Σοφοκλέους. Μισές αλήθειες για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές των βουλευτών».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Νενικήκαμεν και στη σαπίλα. Πρώτοι στην Ευρώπη στα ακατάλληλα προϊόντα».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «Τρελός χορός εκατομμυρίων από τους εθνοπατέρες. Οι μεγάλοι κερδισμένοι αλλά και οι μεγάλοι χαμένοι του Χρηματιστηρίου».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Ανοίγει ξανά η ψαλίδα! Γκάλοπ MRB: Όταν η κυβέρνηση αλλάζει... ταχύτητα, ο λαός επικροτεί και στηρίζει».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Όταν η Βουλή πήγε Σοφοκλέους. Συσκότιση: Με ελλιπή στοιχεία οι δηλώσεις για Χρηματιστήριο».

ΕΣΤΙΑ: «Η Ευρώπη υπό διάλυσιν. Σύγκρουσις συμφερόντων μεταξύ των κρατών-μελών».

ESPRESSO: «"Προσπάθησαν να απαγάγουν το παιδί μου". Συνέντευξη-αποκάλυψη του σκηνοθέτη της σειράς "Βέρα στο δεξί"».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Η Σοφοκλέους σαγήνευσε τους βουλευτές. Οι μισοί έπαιξαν στο ΧΑΑ το 1989-2001 - "Χαμένοι" δηλώνουν οι περισσότεροι».

Ο ΛΟΓΟΣ: «Η ρύθμιση για το ασφαλιστικό των τραπεζών. Εγκρίθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή».

ΤΑ ΝΕΑ: «Εφιάλτης για ΙΚΑ και τραπεζικούς. Φορτώνουν με ελλείμματα τα Ταμεία».

Η ΝΙΚΗ: «Δώρο στους τραπεζίτες. Η κυβέρνηση στέλνει το λογαριασμό στο ΙΚΑ».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Ρύθμιση αντιασφαλιστική για τραπεζοϋπαλλήλους. Υλοποίηση από τη ΝΔ του νόμου Ρέππα».

TRAFFIC NEWS: «Σε ρόλο μητέρας η Αθηνά Ωνάση. Συγκλονιστικές αποκαλύψεις».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: «4,3% πάλι μπροστά η ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ. Η λιτότητα δεν αποδυναμώνει "ενισχύει" πολιτικά την κυβέρνηση, ενώ το πόθεν έσχες των πολιτικών προβληματίζει».

Η ΧΩΡΑ: «Στο ΙΚΑ Εθνική - Αγροτική. Νόμος σωσίβιο για τα ταμεία των τραπεζών».

City Press: «Ρεκόρ απαισιοδοξίας για την οικονομία».

METRO: «Έπαιξαν με το νόμο. Πρόκληση για το κοινό αίσθημα οι δηλώσεις πόθεν έσχες των βουλευτών».

Πόθεν έσχες βουλευτών

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι «εσκεμμένα ή όχι, η επιτροπή της Βουλής έδωσε ελλιπέστατα στοιχεία για τις συναλλαγές στο Χ.Α. βουλευτών και ευρωβουλευτών την περίοδο 1998-2001».

Σύμφωνα με την εφημερίδα τα στοιχεία δεν καθίσταται σαφές ποιοι επιχείρησαν να κερδοσκοπήσουν, καθώς δεν δόθηκαν οι κινήσεις και οι συνθέσεις των χαρτοφυλακίων.

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι «χορό δισεκατομμυρίων πολιτικού χρήματος στη μεγάλη ΄φούσκα΄ της Σοφοκλέους αποκάλυψε ο έλεγχος ΄πόθεν έσχες΄ των βουλευτών. Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ν. Φλώρος, που παραπέμπεται στον εισαγγελέα, αποκόμισε κέρδη 1,1 δισ. δρχ. χωρίς να τα δηλώσει».

Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι «το χρώμα του χρήματος κατά την επίμαχη περίοδο 1998-2001 δεν ήταν μόνο πράσινο, αλλά και γαλάζιο».

Στο ίδιο θέμα η εφημερίδα Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει ότι από τις «δηλώσεις που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, και πάλι δεν φαίνεται η προέλευση των χρημάτων που τοποθετήθηκαν στη Σοφοκλέους, δεν προκύπτουν στοιχεία για την κίνηση των μετοχών (για ΄επενδυτές΄ της μιας ημέρας) ούτε και αν έγιναν παιχνίδια με αέρα».

Και Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι «οι λέξεις αίσχος, ντροπή και συγκάλυψη είναι οι μόνες που μπορούν να περιγράψουν την δημοσιοποίηση του ελέγχου των χρηματιστηριακών συναλλαγών των βουλευτών από το 1989 μέχρι και το 2001. Κι αυτό γιατί οι πενήντα ορκωτοί λογιστές που διεξήγαγαν την σχετική έρευνα επί έναν και πλέον χρόνο παρέδωσαν στοιχεία από τα οποία κάθε άλλο παρά προκύπτει ποιοι από τους 650 ελεγχέντες είχαν εσωτερική πληροφόρηση που την χρησιμοποίησαν για να θησαυρίσουν σε βάρος ανυποψίαστων επενδυτών, ποιοι επένδυαν με την διαδικασία του αέρα και σε ποια χαρτιά πόνταραν ώστε να διπλασιάσουν, αν όχι δεκαπλασιάσουν τα κέρδη τους».

Ασφαλιστικό τραπεζών

«Κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα των απαιτήσεων που πρόβαλλαν οι τραπεζίτες χαρακτηρίζει η εφημερίδα ΝΙΚΗ την τελική ρύθμιση για το ασφαλιστικό, που μετά τις πρόσφατες παλινωδίες, παρουσίασαν και επίσημα χθες οι συναρμόδιοι υπουργοί.

Τα ΝΕΑ γράφουν ότι οι ρυθμίσεις αποδεικνύονται «εφιάλτης για τους τραπεζοϋπαλλήλους -οι οποίοι καταδικάζονται σε μείωση συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης- αλλά και για το ΙΚΑ, το οποίο φορτώνεται ελλειμματικά Ταμεία, η "μεταρρύθμιση" της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό των τραπεζών».

Εν αντιθέσει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) κάνει λόγο για «λύση-μονόδρομο που περνάει μέσα από το επικουρικό του ΙΚΑ» τον οποίο και καλούνται να αποδεχτούν οι περίπου 50.000 τραπεζοϋπάλληλοι, προκειμένου να διατηρηθούν οι ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές τους προσδοκίες για να ανοίξει η οδός για την ίδρυση του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων από το 2006.

Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι η «ασφαλιστική αλλαγή κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του τραπεζικού κεφαλαίου παρουσίασε χθες η κυβέρνηση. Για να χαριστούν τραπεζικές υποχρεώσεις περίπου 7,7 δισ. ευρώ (μέσα στα επόμενα 20 χρόνια) και να δοθεί ώθηση στις τιμές των τραπεζικών μετοχών μεταφέρονται στο ΙΚΑ οι συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι. Αυξάνονται έτσι τα όρια ηλικίας για τους μελλοντικούς συνταξιούχους και ακυρώνονται όλες οι εγγυήσεις των σημερινών συλλογικών συμβάσεων για το ύψος των συντάξεων στο μέλλον».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ χαρακτηρίζει τις ρυθμίσεις «σχέδιο σωτηρίας της Εμπορικής και της Αγροτικής Τράπεζας».

Και τέλος ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ισχυρίζεται ότι «η κυβερνητική ρύθμιση για το Ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων οδηγεί σε κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων, σε κατηγοριοποίηση εργαζομένων στις τράπεζες, σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς αυτούς, σε επιδείνωση της κατάστασης του ΙΚΑ και των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του. Αποτελεί υλοποίηση του αντιασφαλιστικού νόμου Ρέππα».

Δημοσκόπηση MRB

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΒΡΑΔΥΝΗ «η εξαμηνιαία δημοσκόπηση της εταιρίας MRB, που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, καταδεικνύει με τον πλέον σαφή τρόπο ότι ο ελληνικός λαός στηρίζει τις μεταρρυθμιστικές πολιτικές της κυβέρνησης και κυρίως εμπιστεύεται την πολιτική της και τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή».

Αναφερόμενη στον Έλληνα πρωθυπουργό η Espresso τονίζει ότι «η εσωτερική αυτοκάθαρση έχει ήδη ξεκινήσει σιωπηλά στα επιτελεία των υπουργών, με εντολή του πρωθυπουργού, προκειμένου να προληφθούν και να μην επαναληφθούν "σκανδαλοθηρικά" φαινόμενα που τραυματίζουν την εικόνα της κυβέρνησης και εκθέτουν χωρίς λόγο τους πολιτικούς προϊσταμένους τους».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 15 Ιουνίου 2005 - 06:59 (Ώρα Λονδίνου)

Σεισμός στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ

Πρόκειται για την τρίτη σεισμική δόνηση στις ακτές της αμερικανικής ηπείρου σε διάστημα μικρότερο των 48 ωρών

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους επτά βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε τις δυτικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών και συγκεκριμένα τη βόρεια Καλιφόρνια.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή εκτεταμένες ζημίες, ενώ ανακλήθηκε μετά από λίγο η προειδοποίηση για τσουνάμι. Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι έχουν απομακρυνθεί κάτοικοι της παράκτιας περιοχής Κρέσεντ Σίτι.

Πρόκειται για την τρίτη σεισμική δόνηση στις ακτές της αμερικανικής ηπείρου σε διάστημα μικρότερο των 48 ωρών.

Την Τρίτη δοκιμάστηκε από σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ η βόρεια Χιλή, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 11 και να τραυματιστούν περίπου 200 άνθρωποι.

Τη Δευτέρα σεισμική δόνησε μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε τα νησιά Αλεουτιάν της Αλάσκας.


Τετάρτη 15 Ιουνίου 2005 - 06:34 (Ώρα Λονδίνου)

Xάσμα Γαλλίας-Βρετανίας

Για σοβαρές διαφορές έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, μετά τη συνάντησή του με τον Ζακ Σιράκ

Με κακούς οιωνούς ξεκινά αύριο στις Βρυξέλλες η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα συζητήσει τον προϋπολογισμό 2007-2013.

«Διάλογο κουφών» χαρακτήρισε Γάλλος διπλωμάτης τις χθεσινές συνομιλίες στο Παρίσι του προέδρου Ζακ Σιράκ με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, αποδίδοντας έτσι το κλίμα που επικρατεί στις γαλλο-βρετανικές σχέσεις, παραμονές της συνόδου κορυφής.

Ο κ. Σιράκ θέτει επιτακτικά το ζήτημα του τερματισμού των βρετανικών εισφορών στην Ένωση, βρίσκοντας σύμμαχο και τη Γερμανία, παρότι χθες ο καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, απηύθυνε έκκληση να παραμεριστούν οι εθνικοί εγωισμοί.

Ο κ. Μπλερ από την πλευρά του δηλώσει ότι το Λονδίνο δεν μπορεί να αποδεχτεί επ΄ αόριστον να διοχετεύεται το 40% των δαπανών του προϋπολογισμού στις αγροτικές επιδοτήσεις -μεγάλο μέρος των οποίων εισπράττει η Γαλλία- και ζητά αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Το Παρίσι θέλει να σταματήσει η από το 1984 ειδική μεταχείριση της Βρετανίας, το Λονδίνο θέτει ως προϋπόθεση να το συζητήσει, την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, πράγμα που είναι για τη γαλλική πλευρά αδιαπραγμάτευτο.

Το χάσμα είναι δεδομένο, όπως επιβεβαίωσε χθες ο βρετανός πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή του με τον Ζακ Σιράκ:

« συνάντηση που είχα με τον πρόεδρο Σιράκ ήταν πάρα πολύ φιλική, υπάρχει όμως προφανώς μία βαθιά διαφωνία. Νομίζω πως είναι δύσκολο να γεφυρωθούν οι διαφορές, συνεχίζουμε όμως βεβαίως να μιλάμε... Ένα πράγμα που είναι πολύ ξεκάθαρο, είναι ότι εάν θέλουμε να επανασυνδέσουμε τους πολίτες της Ευρώπης με την ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να θέσουμε μια ξεκάθαρη πολιτική κατεύθυνση και, κυρίως στον τομέα των χρηματοδοτήσεων, να επανασυνδέσουμε τους Ευρωπαίους με τον τρόπο που γίνονται οι δαπάνες στην Ένωση», είπε ο κ. Μπλερ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.