Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-06-11

  1. Με ευρώ ή χωρίς ευρώ;
  2. Έξαρση επιθέσεων στο Ιράκ
  3. Σε οξείς τόνους
  4. Ο Γκλέιζερ σχεδιάζει αύξηση των εισιτηρίων
  5. Διαγράφονται τα χρέη 18 χωρών
  6. Έξαρση επιθέσεων στο Ιράκ
  7. Πρώτη ημέρα αψιμαχιών
  8. Σε οξείς τόνους
  9. Ευρωπαϊκή κόντρα
  10. Προς διαγραφή χρεών

Σάββατο 11 Ιουνίου 2005 - 18:49 (Ώρα Λονδίνου)

Με ευρώ ή χωρίς ευρώ;

Η δημοτικότητα του ευρώ πέφτει στη Γερμανία ενώ στην Ιταλία ο υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας προτείνει την επιστροφή της λιρέτας. Γιατί επικρίνεται το ευρώ;

Το γερμανικό περιοδικό Στερν είχε πρόσφατα στο εξώφυλλο του έναν γερμανικό αετό που πνιγόταν επειδή είχε καθίσει στο λαιμό του ένα ευρώ.

Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: η γερμανική οικονομία πάσχει λόγω του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Το περιοδικό αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας, Ρομπέρτο Μαρόνι, ο οποίος είπε πως η επαναφορά της λιρέτας θα βοηθούσε την πάσχουσα ιταλική οικονομία.

Σύμφωνα με το Στερν και η Γερμανία μελετούσε αυτό το ενδεχόμενο.

Η αντίδραση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Χανς Έιχελ, ήταν άμεση.

«Δεν έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο κατάργησης της νομισματικής ένωσης. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για μια τέτοια συζήτηση» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Το δημοσίευμα του περιοδικού Στερν στηριζόταν στη συνάντηση που είχε ο κ.Έιχελ με τον πρόεδρο της Μπούντεσμπανκ και εκπροσώπους δύο μεγάλων ιδιωτικών τραπεζών της Μόργκαν Στάνλεϊ και της Ντόιτσεμπανκ.

Κατά τα φαινόμενα στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη.

«Το ευρώ δέχεται πιέσεις για αρκετούς λόγους» είπε ο οικονομολόγος της Ντόιτσεμπανκ Τόμας Μάιερ που πήρε μέρος στη συνάντηση.

Οι πιέσεις στο ευρώ

«Αρχικά υπήρχε η ελπίδα ότι το ευρώ θα στηριζόταν στη δημοσιονομική πειθαρχία που επιβάλει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, καθώς και στην πολιτική ολοκλήρωση. Οι συνθήκες αυτές δεν υπάρχουν» πρόσθεσε ο κ.Μάιερ ο οποίος όμως είναι πεπεισμένος πως το ευρώ δεν πλησιάζει στο τέλος του.

«Το ευρώ θα καταργηθεί μόνο αν υπάρξουν θεμελιώδεις πολιτικές αλλαγές στην Ευρώπη» είπε ο οικονομολόγος Τόμας Μάιερ.

Μια δημοσκόπηση που έγινε στη Γερμανία έδειξε ότι το 56% των ερωτηθέντων θα ήθελε την επιστροφή του γερμανικού μάρκου.

Πολλοί Γερμανοί συνδέουν το ευρώ με αρνητικές εξελίξεις, με την άνοδο των τιμών για παράδειγμα αν και στην πραγματικότητα η εικόνα είναι ανάμικτη.

«Τα κομμωτήρια διπλασίασαν τις τιμές τους αλλά η τιμή των ηλεκτρονικών υπολογιστών έπεσε» είπε ο Λουτς Έρμπρινγκ του Ελεύθερου πανεπιστημίου του Βερολίνου.

Το ευρώ και η γερμανική οικονομία

Ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν πως επειδή η Γερμανία είναι στην ευρωζώνη δεν μπορεί να μειώσει τα επιτόκια της για να ενθαρρύνει την ανάπτυξη.

Τα επιτόκια στην ευρωζώνη είναι κοινά για όλε στις χώρες μέλη της ανεξάρτητα από τις ιδιαίτερες ανάγκες τους, οι ανάγκες της ισπανικής οικονομίας που ανθίζει δεν είναι ίδιες με αυτές της ιταλικής που βαίνει προς την ύφεση.

Ωστόσο, ο αναλυτής Άλφρεντ Στάινχερ του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου επισημαίνει πως «η Μπούντεσμπανκ ακολουθούσε πάντα μια επιτυχημένη πολιτική σταθεροποίησης των τιμών η οποία όμως επιβράδυνε τον ρυθμό ανάπτυξης».

«Τα τελευταία 50 χρόνια η Γερμανία είχε χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από την Ιταλία ή τη Γαλλία. Από αυτή την άποψη δεν έχει αλλάξει τίποτα» τονίζει ο κ.Στάινχερ.

Η Γερμανία είναι η πιο σημαντική οικονομία της ευρωζώνης, έτσι η συζήτηση για το ευρώ που έχει αρχίσει στη χώρα αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για τις υπόλοιπες χώρες που έχουν υιοθετήσει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.


Σάββατο 11 Ιουνίου 2005 - 21:46 (Ώρα Λονδίνου)

Έξαρση επιθέσεων στο Ιράκ

Καθημερινό φαινόμενο οι τραυματισμοί αμάχων στο Ιράκ

Αμερικανοί αξιωματικοί στο Ιράκ ανακοίνωσαν ότι οι δυνάμεις τους πραγματοποίησαν επιχειρήσεις κατά ανταρτών στο δυτικό Ιράκ.

Σύμφωνα με αμερικανικό στρατιωτικό ανακοινωθέν Αμερικανοί πεζοναύτες με την υποστήριξη μαχητικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων επετέθηκαν εναντίον ένοπλων ομάδων που είχαν στήσει οδοφράγματα στα περίχωρα της πόλης Καραμπίλα κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Οι Αμερικανοί λένε ότι 40 περίπου αντάρτες σκοτώθηκαν χωρίς να υποστούν οι ίδιοι καμία απώλεια.

Νωρίτερα τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο αρχηγείο επίλεκτης μονάδας αντιμετώπισης ανταρτών, στη Βαγδάτη.

Ο καμικάζι βομβιστής ήταν πρώην μέλος της μονάδας και εισήλθε στο κτίριο φορώντας στολή της.

Σε άλλη επίθση νότια της Βαγδάτης ένοπλοι σκότωσαν σύμφωνα με την αστυνομία 10 εργάτες κατασκευαστικής εταιρείας και τραυμάτισαν άλλους τρεις. Τα θύματα επέβαιναν σε μικρό λεωφορείο και επέστρεφαν στην ιρακινή πρωτεύουσα από τη Χίλα.

Τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν ότι καμικάζι βομβιστής πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε μπροστά στο κτίριο της σλοβακικής πρεσβείας στη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερις άνθρωποι.

Τη νύχτα της Παρασκευής από βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε περιοχή σουνιτών της ιρακινής πρωτεύουσας, σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 27. Η επίθεση σημειώθηκε σε περιοχή που κατοικείται κυρίως από σιίτες. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες στόχος της επίθεσης ήταν ένα εστιατόριο, κοντά σε πολυσύχναστη αγορά.

Η διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ είχε προειδοποιήσει ότι θα υπάρξει έξαρση των επιθέσεων, μετά τις εκτεταμένες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη Βαγδάτη.


Σάββατο 11 Ιουνίου 2005 - 17:41 (Ώρα Λονδίνου)

Σε οξείς τόνους

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κόμμα συντήρησης, χωρίς προτάσεις

Συνεχίστηκαν σε οξύ τόνο οι τοποθετήσεις βουλευτών των δύο μεγάλων κομμάτων κατά τη δεύτερη μέρα της συζήτησης στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Πέτρος Δούκας, επέκρινε το ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών που παρέλαβε η Νέα Δημοκρατία. Ανάμεσα στα άλλα ο κ.Δούκας ανέφερε ότι «το ΠΑΣΟΚ μας παρέδωσε 204 δισ. ευρώ χρέος, το μεγαλύτερο χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ οποιασδήποτε άλλης ευρωπαϊκής χώρας. Το 25% των φόρων που πληρώνει ο κάθε Έλληνας πηγαίνει μόνο για να πληρώνουμε

Στην τοποθέτηση του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου επεσήμανε ότι «ποτέ στη νεότερη πολιτική ιστορία, απερχόμενη κυβέρνηση δεν παρέδωσε σε άλλη κυβέρνηση, οικονομία σε τόσο καλή κατάσταση - στον πληθωρισμό, το δημόσιο έλλειμμα, τη βιομηχανική παραγωγή, τα πάντα. Και αυτό αποδεικνύεται απ όλους τους δείκτες και οικονομικούς οργανισμούς».

Η ομιλία του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Μανώλη, ο οποίος υποστήριξε ότι «στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι βουτηγμένα στη διαφθορά» προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, επέκρινε την κυβέρνηση η οποία όπως υποστήριξε «πέτυχε να κάνει την Ελλάδα περίγελο με τη δήθεν απογραφή, να αυξήσει την ανεργία και να ξεπουλάει τώρα με τις δήθεν διαρθρωτικές αλλαγές, το δημόσιο πλούτο».

«Αλματώδη πρόοδο» στη γεωργία διαπίστωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Μπασιάκος ο οποίος αναφέρθηκε στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, την αύξηση των εισροών κατά 37 δισ. στο βαμβάκι και τη βελτίωση των όρων στους κοινοτικούς κανονισμούς για το λάδι, το βαμβάκι και τον καπνό καθώς και στα μέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας που θεσμοθετεί η κυβέρνηση.

Κώστας Καραμανλής

Για στείρα επίθεση με αντιφατικά επιχειρήματα κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός , Κώστας Καραμανλής κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης στη βουλή, για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κόμμα συντήρησης, χωρίς προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνησή του. «Η στρατηγική μας διαφορά είναι ότι εμείς θέλουμε τις τομές και εσείς τη συντήρηση», είπε ο κ. Καραμανλής, κάνοντας λόγο για ενδοκομματική σύγχυση του ΠΑΣΟΚ, η οποία οδηγεί σε άρνηση απέναντι σε όλα.

Ο κ. Καραμανλής άσκησε δριμεία κριτική στην πολιτική που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν στην κυβέρνηση και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο «έγκλημα του Χρηματιστηρίου», όπως είπε, όπως επίσης και στο δημοσιονομικό έλλειμμα, σημειώνοντας ότι στην πραγματικότητα ήταν πενταπλάσιο από ότι υποστήριζε το ΠΑΣΟΚ. Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει αδιάλλακτη τη σύγκρουση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή και ότι θα συνεχίσει με σύνεση και τόλμη την πολιτική των μεταρρυθμίσεων.

Θα προχωρήσουν νέες μετοχοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις, η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, είπε ο κ. Καραμανλής, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια ότι η κυβέρνηση στηρίζει τη συμφωνία του ΟΤΕ και ότι προωθεί ορθολογική λύση για το ασφαλιστικό των τραπεζών και πλαίσιο μεταρρυθμίσεων για τις ΔΕΚΟ.

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός ζήτησε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής για να προχωρήσει η κυβέρνηση στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις για την πρόοδο της χώρας.

Γιώργος Παπανδρέου

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου

εξαπέλυσε οξεία επίθεση κατά της κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε θα παραμείνει υπό ανασχηματισμό, με ανεπαρκείς υπουργούς και υπεράνω πρωθυπουργό.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «ύβρεις σε γενιές και γενιές αγωνιστών» τις διορθωτικές αλλαγές, για τις οποίες μίλησε ο πρωθυπουργός, ενώ για τις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό είπε ότι η κυβέρνηση βάζει ωρολογιακή βόμβα στα ταμεία με τη συμφωνία στον ΟΤΕ και τις τράπεζες.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι «υπόλογη για αλχημείες που αποκάλυψε ο υφυπουργός Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζας» και την κάλεσε να απαντήσει εάν πρόκειται να λάβει και άλλα φορολογικά μέτρα στο διάστημα από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση αθέτησε τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας. Δεν υπάρχει ανάπτυξη στη χώρα τους τελευταίους 15 μήνες, ο πληθωρισμός ανεβαίνει, χάνονται θέσεις εργασίας και αυξάνεται ο αριθμός των ανέργων, είπε ο κ. Παπανδρέου, που καταλόγισε στην κυβέρνηση την ευθύνη για τα περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ που θα πρέπει να επιστρέψει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί το δόγμα «διαίρει και βασίλευε» και επιχειρεί να υπονομεύσει την ενότητα των Ελλήνων. Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε : «Η νέα διακυβέρνηση είναι η νέα παράφωνη κομπανία. Εσείς, συνάδελφοι της ΝΔ, θα δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης και θα είστε συνυπεύθυνοι για τον κατήφορο της χώρας. Εμείς θα δώσουμε ψήφο καταδίκης της δικής σας πολιτικής».

Αλέκα Παπαρήγα

«Θέατρο» χαρακτήρισε τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, αναγγέλλοντας την αποχώρηση των βουλευτών του κόμματος από τη συζήτηση στη βουλή.

Η επόμενη ημέρα θα αναλωθεί σε αναζητήσεις για το «ποιος είπε την καλύτερη ατάκα ή ποιος είχε το καλύτερο ύφος», είπε η κ. Παπαρήγα, καταγγέλλοντας ότι στη συζήτηση αυτή «τα προβλήματα των εργαζομένων είναι διακοσμητικά».

Η γγ του ΚΚΕ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον και των δύο μεγάλων κομμάτων, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουν προγραμματικές διαφορές, ενώ αναφερόμενη στην κυβέρνηση τόνισε δεν ανατρέπει πολιτικές και δεν φέρνει ρήξεις, αλλά μεταθέτει τον προβληματισμό του ελληνικού λαού για το ποιος φταίει.

Αλέκος Αλαβάνος

«Τελετή εντυπωσιασμού»» χαρακτήρισε τη συζήτηση ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς, Αλέκος Αλαβάνος, διερωτούμενος για τη σημασία της και εάν ενδιαφέρει τελικά τους πολίτες. Συγχρόνως ο πρόεδρος του ΣΥΝ επεσήμανε ότι η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης σηματοδοτεί τον ριζικό ανασχηματισμό της πολιτικής της κυβέρνησης. «Από την ήπια προσαρμογή περάσατε στην επίθεση προς τους εργαζομένους» είπε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Ο κ. Αλαβάνος άσκησε κριτική στην πολιτική αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για αποξένωση του λαού από την περιουσία του και τη διαμόρφωση μιας νέας ολιγαρχίας, ενώ αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, είπε ότι η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει το ίδιο μοντέλο αδιαφάνειας, σπατάλης και ανισοτήτων, το οποίο εφαρμόστηκε και επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.


Σάββατο 11 Ιουνίου 2005 - 16:47 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Γκλέιζερ σχεδιάζει αύξηση των εισιτηρίων

Οι οπαδοί της ομάδας ήταν κατά της αγοράς της από τον Γκλέιζερ

Τα σχέδια του Αμερικανού πολυεκατομμυριούχου Μάλκολμ Γκλέιζερ για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ περιλαμβάνουν αύξηση της τιμής των εισιτηρίων και να δαπανά η ομάδα ως 25 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο για μεταγραφές παικτών.

Η εφημερίδα Τάιμς (Times) γράφει ότι διάβασε έγγραφα που αφορούσαν σχέδια για την αύξηση των εσόδων της ομάδας που προβλέπουν αύξηση της τιμής των εισιτηρίων κατά 54% μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Εκπρόσωπος των επιχειρήσεων του κ.Γκλέιζερ είπε στο BBC ότι τίποτα δεν έχει αποφασιστεί.

«Τα σχέδια δεν έχουν οριστικοποιηθεί» είπε ο εκπρόσωπος.

Στις αρχές της εβδομάδας οι υιοί του κ.Γκλέιζερ, Τζολ, Μπράιαν και Αβράμ έγιναν μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ομάδας.

Η επενδυτική εταιρεία του κ.Γκλέιζερ, Κόκκινο Ποδόσφαιρο (Red Football) κέρδισε τον απόλυτο σχεδόν έλεγχο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αγοράζοντας το 76,2% των μετοχών της παρά την αντίθεση των οπαδών.

Την Παρασκευή το απόγευμα έγινε γνωστό ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ντέιβιντ Γκιλ πούλησε 11,535 μετοχές στην εταιρεία του κ.Γκλέιζερ ενώ ο οικονομικός διευθυντής του συλλόγου, Νικ Χάμπι πούλησε 2,546 μετοχές.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Γκλέιζερ σκοπεύει να αυξήσει τα έσοδα του συλλόγου κατά 52%, δηλαδή κατά 245 και πλεόν εκατομμύρια λίρες, ως το 2010. Φέτος τα έσδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν 161,5 εκατ. λίρες.


Σάββατο 11 Ιουνίου 2005 - 15:49 (Ώρα Λονδίνου)

Διαγράφονται τα χρέη 18 χωρών

Η Αφρική είναι η υπ΄ αριθμόν ένα προτεραιότητα της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσε ο πρόεδρός της Πολ Γούλφοβιτς

Ένα μήνα πριν τη σύνοδο κορυφής του Ομίλου των οκτώ πλουσιοτέρων χωρών του πλανήτη στο Γκλενίγελς της Σκωτίας, οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν στη συνάντηση που είχαν στο Λονδίνο τη διαγραφή των χρεών 18 από τις φτωχότερες χώρες.

Τα χρέη αυτά, προς την Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Τράπεζα Ανάπτυξης της Αφρικής, ανέρχονται σε 40 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι περισσότερες από τις 18 χώρες είναι στην Αφρική και μετά τη διαγραφή των χρεών τους θα μπορούν να διαθέσουν κονδύλια για την υγεία, την παιδεία και την ανάπτυξη.

Το σχέδιο διαγραφής των χρεών κατέστρωσε η Βρετανία και την Παρασκευή έγινε αποδεκτό από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ανακοινώνοντας την συμφωνία ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, είπε ότι η εποχή των ημίμετρων πέρασε και έφθασε η ώρα των τολμηρών μέτρων.

Ο κ.Μπράουν είπε επίσης ότι τα χρέη 20 ακόμη χωρών μπορεί να διαγραφούν μελλοντικά αν οι χώρες αυτές αποδείξουν ότι είναι αποφασησμένες να καταπολεμήσουν τη διαφθορά.

Το συνολικό πακέτο βοήθειας μπορεί να φθάσει τα 55 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Αφρική είναι η υπ΄ αριθμόν ένα προτεραιότητα της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσε στο ΒΒC ο πρόεδρός της Πολ Γούλφοβιτς, που μετείχε στη συνεδρίαση με τους υπουργούς Οικονομικών, εννέα ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο κ.Γουλφοβίτς συμπλήρωσε ότι δεν θα πρέπει να αποβεί εις βάρος των αποθεμάτων της Παγκόσμιας Τράπεζας, η ενδεχόμενη διαγραφή των χρεών των πτωχότερων χωρών από τον G8 και ότι θα πρέπει να συσταθεί ειδικό ταμείο.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Γούλφοβιτς, που ξεκινά από αύριο περιοδεία στην Αφρική, συνδέει τη διαγραφή των χρεών με την καταπολέμηση τςη διαφθοράς στις φτωχές χώρες.


Σάββατο 11 Ιουνίου 2005 - 13:43 (Ώρα Λονδίνου)

Έξαρση επιθέσεων στο Ιράκ

Καθημερινό φαινόμενο οι τραυματισμοί αμάχων στο Ιράκ

Άγνωστος μέχρι στιγμής αριθμός αστυνομικών σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο αρχηγείο επίλεκτης μονάδας αντιμετώπισης ανταρτών, στη Βαγδάτη.

Ο καμικάζι βομβιστής εισήλθε στο κτίριο, φορώντας στολή της μονάδας, της οποίας ενδεχομένως ήταν μέλος.

Νότια της Βαγδάτης ένοπλοι σκότωσαν σύμφωνα με την αστυνομία 10 εργάτες κατασκευαστικής εταιρείας και τραυμάτισαν άλλους τρεις. Τα θύματα επέβαιναν σε μικρό λεωφορείο και επέστρεφαν στην ιρακινή πρωτεύουσα από τη Χίλα.

Τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν ότι καμικάζι βομβιστής πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε μπροστά στο κτίριο της σλοβακικής πρεσβείας στη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερις άνθρωποι.

Τη νύχτα της Παρασκευής από βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε περιοχή σουνιτών της ιρακινής πρωτεύουσας, σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 27. Η επίθεση σημειώθηκε σε περιοχή που κατοικείται κυρίως από σιίτες. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες στόχος της επίθεσης ήταν ένα εστιατόριο, κοντά σε πολυσύχναστη αγορά.

Η διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ είχε προειδοποιήσει ότι θα υπάρξει έξαρση των επιθέσεων, μετά τις εκτεταμένες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη Βαγδάτη.


Σάββατο 11 Ιουνίου 2005 - 13:23 (Ώρα Λονδίνου)

Πρώτη ημέρα αψιμαχιών

Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων:

Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων θεμάτων στις πρωινές και απογευματινές αθηναϊκές εφημερίδες είναι οι εξής:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιδοτήσεις για μικρές επιχειρήσεις. Μέχρι και 55% το ποσοστό της επιχορήγησης.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Δήμαρχος με κατάθεση 10 εκατ. ευρώ στην Ελβετία! Σημεία και τέρατα στον Δήμο Α. Λιοσίων.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Είμαστε το αύριο. Είσαστε το χθες. Απόλυτες οι θέσεις του Κώστα Καραμανλή.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Επίθεση στα κλαμπ των ολίγων. Ο Καραμανλής από τη Βουλή έδωσε το στίγμα για μεγάλες ανατροπές.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Ζητώ ψήφο για ν΄αλλάξω την Ελλάδα. Μετωπική επίθεση Καραμανλή.

Η ΑΥΓΗ: Ποιος θα πάρει το βραβείο νεοφιλελευθερισμού; Δικομματική σύγκρουση ομονοούντων από χθες στη Βουλή.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Γιώργο ζήτα εκλογές. Είμαστε σίγουροι ότι ο Καραμανλής θα σου κάνει και αυτό το χατίρι.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Λιγότερες οι επενδύσεις, κατανάλωση με δανεικά. Η ύφεση κρούει θορυβωδώς την πόρτα της ελληνικής οικονομίας.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Σύνεση, ευθύνη, τόλμη. Το τρίπτυχο Καραμανλή για την Ελλάδα του αύριο.

ΕΘΝΟΣ: Είστε υπόλογος κύριε Καραμανλή. "Κατηγορώ" Γιώργου: Παράφωνη κομπανία η κυβέρνηση.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση Καραμανλή δείχνει σαν ...μονομαχία με το πιστόλι του Γιώργου άδειο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βιομηχανία διαφθοράς Δήμοι, Εφορίες και Πολεοδομίες. Έκθεση-βόμβα του Γενικού Επιθεωρητού Δημόσιας Διοικήσεως.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Βάσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ. Ποιες πέφτουν, ποιες ανεβαίνουν. Πανελλαδικές: Οι τελευταίες εκτιμήσεις μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μπουρίνι μέσα και έξω από τη Βουλή. Άρχισε η μάχη των αρχηγών . ΣΕ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ οι τράπεζες.

ΕΣΤΙΑ: Κρίνονται οι μεταρρυθμίσεις. Η Κυβέρνησις προχωρεί, το ΠΑΣΟΚ υπονομεύει.

ESPRESSO: "Θα με κάνουν να παντρευτώ με καθολικό γάμο". Η έκρηξη της Άντζελας κατά των ορθόδοξων ιερέων.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τορπίλλη Ανάν στη διαδικασία του Κυπριακού. Υιοθετεί θέση της Άγκυρας στον ΟΗΕ για μονομερή "ευθύνη Ελληνοκυπρίων".

στο Καρφί του Σαββατοκύριακου: Ανοιχτή επιστολή στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ο ΛΟΓΟΣ: Ο Καραμανλής ζήτησε...Ψήφο εμπιστοσύνης για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

ΤΑ ΝΕΑ: Θέατρο Σκιών καταγγέλλει ο Γιώργος. Ενώ η ΝΔ μιλάει πάλι για ...κάλπες.

Η ΝΙΚΗ: Χωρίς προϋπολογισμό η χώρα. Μπούμερανγκ για τον Καραμανλή η ψήφος εμπιστοσύνης.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αποχώρησε το ΚΚΕ από το δικομματικό θέατρο. Μακριά από το λαό η "συζήτηση" στη Βουλή.

TRAFFIC NEWS: Θα δώσω μάχη για να βλέπω το παιδί μου. Ο "πόλεμος των Ροουζ" συνεχίζεται. Ο Πολυχρόνης Συγγελίδης θα πάει στα δικαστήρια για να αποκατασταθεί η ομαλή επικοινωνία με το γιο του.

Η ΧΩΡΑ: Πάμε μπροστά δυνατά. Ο Καραμανλής πανίσχυρος χαράζει τη νέα στρατηγική αφήνουμε πίσω το χθες, χτίζουμε τη νέα Ελλάδα.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πουλούσαν ...Φοροαπαλλαγές. Θεσσαλονίκη: Κομπίνα τριών εφοριακών με πλαστά πιστοποιητικά.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Θάλαμος αερίων. Με αναπνευστικά προβλήματα ξύπνησαν τα ξημερώματα της Παρασκευής κάτοικοι της δυτικής Θεσσαλονίκης.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κατά τον υπουργό ΥΜΑ-Θ κ.Νίκο Τσιαρτσιώνη: Δεν πάει άλλο. Η Βόρειος Ελλάδα πρέπει να αναπτυχθεί.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Σάββατο 11 Ιουνίου 2005 - 11:18 (Ώρα Λονδίνου)

Σε οξείς τόνους

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κόμμα συντήρησης, χωρίς προτάσεις

Για στείρα επίθεση με αντιφατικά επιχειρήματα κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός , Κώστας Καραμανλής κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης στη βουλή, για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κόμμα συντήρησης, χωρίς προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνησή του. «Η στρατηγική μας διαφορά είναι ότι εμείς θέλουμε τις τομές και εσείς τη συντήρηση», είπε ο κ. Καραμανλής, κάνοντας λόγο για ενδοκομματική σύγχυση του ΠΑΣΟΚ, η οποία οδηγεί σε άρνηση απέναντι σε όλα.

Ο κ. Καραμανλής άσκησε δριμεία κριτική στην πολιτική που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν στην κυβέρνηση και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο «έγκλημα του Χρηματιστηρίου», όπως είπε, όπως επίσης και στο δημοσιονομικό έλλειμμα, σημειώνοντας ότι στην πραγματικότητα ήταν πενταπλάσιο από ότι υποστήριζε το ΠΑΣΟΚ. Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει αδιάλλακτη τη σύγκρουση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή και ότι θα συνεχίσει με σύνεση και τόλμη την πολιτική των μεταρρυθμίσεων.

Θα προχωρήσουν νέες μετοχοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις, η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, είπε ο κ. Καραμανλής, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια ότι η κυβέρνηση στηρίζει τη συμφωνία του ΟΤΕ και ότι προωθεί ορθολογική λύση για το ασφαλιστικό των τραπεζών και πλαίσιο μεταρρυθμίσεων για τις ΔΕΚΟ.

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός ζήτησε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής για να προχωρήσει η κυβέρνηση στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις για την πρόοδο της χώρας.

Γιώργος Παπανδρέου

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου

εξαπέλυσε οξεία επίθεση κατά της κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε θα παραμείνει υπό ανασχηματισμό, με ανεπαρκείς υπουργούς και υπεράνω πρωθυπουργό.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «ύβρεις σε γενιές και γενιές αγωνιστών» τις διορθωτικές αλλαγές, για τις οποίες μίλησε ο πρωθυπουργός, ενώ για τις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό είπε ότι η κυβέρνηση βάζει ωρολογιακή βόμβα στα ταμεία με τη συμφωνία στον ΟΤΕ και τις τράπεζες.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι «υπόλογη για αλχημείες που αποκάλυψε ο υφυπουργός Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζας» και την κάλεσε να απαντήσει εάν πρόκειται να λάβει και άλλα φορολογικά μέτρα στο διάστημα από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση αθέτησε τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας. Δεν υπάρχει ανάπτυξη στη χώρα τους τελευταίους 15 μήνες, ο πληθωρισμός ανεβαίνει, χάνονται θέσεις εργασίας και αυξάνεται ο αριθμός των ανέργων, είπε ο κ. Παπανδρέου, που καταλόγισε στην κυβέρνηση την ευθύνη για τα περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ που θα πρέπει να επιστρέψει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί το δόγμα «διαίρει και βασίλευε» και επιχειρεί να υπονομεύσει την ενότητα των Ελλήνων. Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε : «Η νέα διακυβέρνηση είναι η νέα παράφωνη κομπανία. Εσείς, συνάδελφοι της ΝΔ, θα δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης και θα είστε συνυπεύθυνοι για τον κατήφορο της χώρας. Εμείς θα δώσουμε ψήφο καταδίκης της δικής σας πολιτικής».

Αλέκα Παπαρήγα

«Θέατρο» χαρακτήρισε τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, αναγγέλλοντας την αποχώρηση των βουλευτών του κόμματος από τη συζήτηση στη βουλή.

Η επόμενη ημέρα θα αναλωθεί σε αναζητήσεις για το «ποιος είπε την καλύτερη ατάκα ή ποιος είχε το καλύτερο ύφος», είπε η κ. Παπαρήγα, καταγγέλλοντας ότι στη συζήτηση αυτή «τα προβλήματα των εργαζομένων είναι διακοσμητικά».

Η γγ του ΚΚΕ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον και των δύο μεγάλων κομμάτων, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουν προγραμματικές διαφορές, ενώ αναφερόμενη στην κυβέρνηση τόνισε δεν ανατρέπει πολιτικές και δεν φέρνει ρήξεις, αλλά μεταθέτει τον προβληματισμό του ελληνικού λαού για το ποιος φταίει.

Αλέκος Αλαβάνος

«Τελετή εντυπωσιασμού»» χαρακτήρισε τη συζήτηση ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς, Αλέκος Αλαβάνος, διερωτούμενος για τη σημασία της και εάν ενδιαφέρει τελικά τους πολίτες. Συγχρόνως ο πρόεδρος του ΣΥΝ επεσήμανε ότι η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης σηματοδοτεί τον ριζικό ανασχηματισμό της πολιτικής της κυβέρνησης. «Από την ήπια προσαρμογή περάσατε στην επίθεση προς τους εργαζομένους» είπε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Ο κ. Αλαβάνος άσκησε κριτική στην πολιτική αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για αποξένωση του λαού από την περιουσία του και τη διαμόρφωση μιας νέας ολιγαρχίας, ενώ αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, είπε ότι η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει το ίδιο μοντέλο αδιαφάνειας, σπατάλης και ανισοτήτων, το οποίο εφαρμόστηκε και επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.


Σάββατο 11 Ιουνίου 2005 - 09:51 (Ώρα Λονδίνου)

Ευρωπαϊκή κόντρα

Η εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian) αφιερώνει την πρώτη της σελίδα στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G8 στο Λονδίνο και σημειώνει ότι συμφωνήθηκε η διαγραφή συνολικά χρεών ύψους 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μετά από εβδομάδες εντατικών διαπραγματεύσεων υπάρχει συμφωνία σε πρώτη φάση για τη διαγραφή χρεών 18 χωρών, συνολικού ύψους 15 δισεκατομμυρίων, μέσα σε 10 χρόνια, γράφει η Γκάρντιαν.

Η ίδια εφημερίδα αφιερώνει το κεντρικό της σχόλιο στην αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τις επιστροφές των βρετανικών εισφορών. «Υποστηρίζουμε», γράφει η Γκάρντιαν, «την ριζική μεταρρύθμιση του κοινοτικού προϋπολογισμού Όπως όμως είπαν χθες ο Τόνι Μπλερ και ο Γκόρντον Μπράουν, αυτό μπορεί να γίνει μόνο, εάν στο μέλλον αποτελέσει μέρος των διαπραγματεύσεων και η Κοινή Αγροτική Πολιτική. Μέχρι τότε, δεν υπάρχουν προοπτικές αλλαγών στο ζήτημα των επιστροφών των εισφορών της Βρετανίας», υπογραμμίζει ο σχολιαστής της εφημερίδας.

«Ο Μπλερ συνδέει τη συμφωνία για τις επιστροφές με μεγάλες περικοπές στις αγροτικές επιδοτήσεις», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times). Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός αποδέχεται ότι το ζήτημα των εισφορών είναι διαπραγματεύσιμο. Οι διαπραγματεύσεις όμως θα είναι δυνατές, μόνον εάν συμφωνηθεί πρώτα η ριζική μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, γράφει η εφημερίδα.

Στο κεντρικό της σχόλιο η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι ο κ. Μπλερ εμμένει στις θέσεις του και ο κ. Σιράκ εμμένει επίσης στη διατήρηση των αγροτικών επιδοτήσεων. «Και οι δύο έχουν άδικο. Εάν δεν μπορούν να συμφωνήσουν θα ήταν καλύτερο να αφήσουν την αντιπαράθεση και να επικεντρώσουν την προσοχή τους στην παρούσα κρίση: να βρουν τους τρόπους συμφιλίωσης των πολιτών της Ευρώπης με την ΕΕ», γράφει ο σχολιαστής της εφημερίδας Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

«Βρετανική επίθεση» είναι ο τίτλος του κεντρικού σχολίου της εφημερίδας Τάιμς (The Times), στο οποίο εκφράζεται η άποψη ότι η Βρετανία πρέπει να προετοιμαστεί για να συζητήσει το ζήτημα των επιστροφών, όχι όμως απομονωμένα, αλλά μόνο σε συνάρτηση με έναν δίκαιο συνολικό διακανονισμό. Στον διακανονισμό αυτό, οι βρετανικές εισφορές δεν θα αποτελούν την πρώτη «ψηφίδα του μωσαϊκού», αλλά την τελευταία της συνολικής εικόνας του κοινοτικού προϋπολογισμού, γράφει

η εφημερίδα Τάιμς.

Για αντιπαράθεση Μπλερ-Σιράκ κάνει λόγο η εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph), σημειώνοντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος είναι ανένδοτος στο ζήτημα των αγροτικών επιδοτήσεων και αντικρούει την πρόταση του βρετανού πρωθυπουργού για επαναδιαπραγμαύτευση και μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν κατηγόρησε τον κ. Σιράκ ότι κατασκευάζει τεχνηέντως μία αντιπαράθεση για τις βρετανικές εισφορές, προκειμένου να καλύψει τις πραγματικές αιτίες της πολιτικής και οικονομικής κρίσης της ΕΕ, γράφει η Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Αναφερόμενη στο θέμα των εισφορών η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent) σημειώνει στο κεντρικό της σχόλιο ότι η Βρετανία δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις «εκπτώσεις» της, τη στιγμή που φτωχές χώρες της ΕΕ δεν απολαμβάνουν αυτή την ειδική μεταχείριση.

«Ο παλαιότερος πολιτισμός της Ευρώπης»

Η Ιντιπέντετ προβάλλει στην πρώτη της σελίδα υπό τον τίτλο «Ο παλαιότερος πολιτισμός της Ευρώπης» την ανακάλυψη από αρχαιολόγους ενός δικτύου περισσοτέρων από 100 μνημείων ενός πολιτισμού, που ήκμασε 2000 χρόνια πριν γίνουν οι πυραμίδες της Αιγύπτου και το μεγαλιθικό κέντρο του Στόουνχεντζ στην Αγγλία.

Τα ερείπια του πλέον αρχαίου πολιτισμού της Ευρώπης, ηλικίας μεγαλύτερης των 7000 ετών, ανακαλύφθηκαν από τους αρχαιολόγους στο ανατολικό τμήμα της Γερμανίας , την Τσεχία, την Σλοβακία και την Αυστρία. το ανατολικό τμήμα της Γερμανίας , την Τσεχία, την Σλοβακία και την Αυστρία. Φαίνεται ότι ο πολιτισμός αυτός έσβησε μετά από 200 χρόνια, γράφει η Ιντιπέντεντ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ανακαλύψεις των αρχαιολόγων θα προκαλέσουν επανάσταση στη μελέτη της προϊστορικής Ευρώπης.


Σάββατο 11 Ιουνίου 2005 - 08:25 (Ώρα Λονδίνου)

Προς διαγραφή χρεών

Η Αφρική είναι η υπ΄ αριθμόν ένα προτεραιότητα της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσε ο πρόεδρός της Πολ Γούλφοβιτς

Ένα μήνα πριν τη σύνοδο κορυφής της ομάδας των οκτώ πλουσιοτέρων χωρών του πλανήτη στο Γλενίγελς της Σκοτίας, στο Λονδίνο συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι συνομιλίες των υπουργών Οικονομικών της G8, με κεντρικά θέματα την αντιμετώπιση της φτώχειας στην Αφρική και τη διαγραφή των χρεών των πτωχότερων χωρών.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους οι υπουργοί των Οκτώ, έχουν συμφωνήσει στην διαγραφή των χρεών 18 χωρών.

Η Αφρική είναι η υπ΄ αριθμόν ένα προτεραιότητα της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσε στο ΒΒC ο πρόεδρός της Πολ Γούλφοβιτς, που συναντάται στο Λονδίνο με τους υπουργούς Οικονομικών των οκτώ πλουσιοτέρων χωρών, εννέα ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Συγχρόνως όμως συμπλήρωσε ότι δεν θα πρέπει να αποβεί εις βάρος των αποθεμάτων της Παγκόσμιας Τράπεζας, η ενδεχόμενη διαγραφή των χρεών των πτωχότερων χωρών από τη G8 και ότι θα πρέπει να συσταθεί ειδικό ταμείο.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Γούλφοβιτς, που ξεκινά από αύριο περιοδεία στην Αφρική, συνδέει τη διαγραφή των χρεών με την καταπολέμηση τςη διαφθοράς στις φτωχές χώρες.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.