Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-06-09

  1. Ακρόπολη: Ένα απέραντο εργοτάξιο
  2. Πιθανή η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων
  3. Συνάντηση Καραμανλή Γιούνκερ
  4. Φόρουμ: Πολιτικά «παιχνίδια»
  5. Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Τσίτσεκ στην Αθήνα
  6. Φόρουμ: Υπάρχει Σύνταγμα μετά το διπλό ΟΧΙ;
  7. Προαναγγελία της σύλληψης του Μλάντιτς
  8. Η Β. Κορέα προειδοποιεί
  9. Συνομιλίες Μάντελσον στη Σαγκάη
  10. Έκθεση Φρίντα Κάλο στο Λονδίνο
  11. Νόμιμη η αποχώρηση από τη Γάζα
  12. Δημόσια συγγνώμη ζήτησε ο Κρόου
  13. «Μετωπική σύγκρουση»
  14. Όπλα τρισεκατομμυρίων δολαρίων
  15. Ο προϋπολογισμός διχάζει την ΕΕ
  16. «Ναι» στον Μπαραντέι αλλά με όρους
  17. Ο προϋπολογισμός διχάζει την ΕΕ
  18. Συνάντηση Μπους - Ερντογάν
  19. Συνάντηση Χαμάς με Μαχμούντ Αμπάς
  20. Όπλα τρισεκατομμυρίων δολαρίων

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2005 - 02:22 (Ώρα Λονδίνου)

Ακρόπολη: Ένα απέραντο εργοτάξιο

Την αρνητική εικόνα που δίνει ο ιερός βράχος της Ακροπόλεως εξαιτίας των εργασιών αποκατάστασης των μνημείων θίγει η «Γκάρντιαν» (Guardian). Άλλα θέματα είναι: η σύνδεση του αναλγητικού Ιμπουπροφέν με παθήσεις της καρδιάς, η κόντρα Σιράκ Μπλερ για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το όραμα του Γκλέιζερ για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Σκαλωσιές και γερμανοί

«Η αναστήλωση της Ακρόπολης ξεκίνησε το 1975 τώρα χρειάζονται άλλα 20 χρόνια και 70 εκατομμύρια ευρώ», γράφει στην ανταπόκρισή της από την Αθήνα η Έλενα Σμιθ της «Γκάρντιαν».

«Η ανάβαση στον ιερό βράχο της Ακροπόλεως θεωρείται η κορυφαία στιγμή ενός ταξιδιού στην Ελλάδα. Ωστόσο, το μνημείο σήμερα δεν έχει καμμία σχέση με αυτό που περιέγραφε ο αρχιτέκτονας του μοντερνισμού Λε Κορμπιζιέ ως το «τελειότερο» στον κόσμο», υποστηρίζει η Έλενα Σμιθ και συμπληρώνει, «κάποια μέρη του έχουν αποσυναρμολογηθεί. Κάποια άλλα είναι σκεπασμένα με σκαλωσιές και επισκιάζονται από γερανούς».

«Δεν αρνούμαι την ύπαρξη προβλημάτων», δήλωσε στην «Γκάρντιαν» ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης και πρόσθεσε, «πρόκειται, όμως, για μία από τις μεγαλύτερες προσπάθειες αποκατάστασης ενός μνημείου στον κόσμο».

Σύμφωνα με την Έλενα Σμιθ η διαδικασία αποκατάσταση της Ακρόπολης βρίσκεται σε τέλμα εξαιτίας της γραφειοκρατίας και των συνεχών αντιπαραθέσεων μεταξύ των ειδικών.

«Μέχρι στιγμής η αναστήλωση της Ακροπόλεως έχει στοιχίσει 35 εκατομμύρια ευρώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χρηματοδοτήσει τουλάχιστον κατά το ήμισυ αυτές τις εργασίες. Τον περασμένο μήνα το κυβερνών συντηρητικό κόμμα της Ελλάδος συμφώνησε να διαθέσει άλλα 12,5 εκατομμύρια ευρώ έπειτα από μια περίοδο σκληρών παζαριών και μόνο όταν η ΕΕ πρότεινε να καταβάλει τα μισά», αναφέρει η ανταποκρίτρια της «Γκάρντιαν» και καταλήγει ότι πλέον η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επιτρέψει σε ξένες εταιρείες να αναλάβουν ρόλο χορηγού των εργασιών.

Αμφισβητείται το Ιμπουπροφέν

Ιατρικού ενδιαφέροντος το πρωτοσέλιδο της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν» με τίτλο: «Ασφαλές φάρμακο συνδέεται τώρα με καρδιοαγγειακές παθήσεις» και πλαγιότιτλο: «Εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται προ διλήμματος για το αντιφλεγμονώδες Ιμπουπροφέν».

Σύμφωνα με την «Γκάρντιαν» εννέα εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι πάσχουν αρθρίτιδα βρίσκονται προ διλήμματος καθώς ένα από τα πιο ασφαλή παυσίπονα στην αγορά, το Ιμπουπροφέν, συνδέεται με καρδιοαγγειακές παθήσεις.

Η φαρμακευτική εταιρεία «Μερκ» επίσης απέσυρε από την αγορά ένα από τα πιο δημοφιλή φάρμακά της, το «Βίοξ» (Vioxx), το οποίο επίσης φέρεται να συνδέεται με παθήσεις της καρδιάς.

H «Γκάρντιαν» επισημαίνει επίσης ότι διενεργούνται έρευνες σε μια ολόκληρη κατηγορία αναλγητικών φαρμάκων, γνωστή ως Cox2.

«Η εμπιστοσύνη στο Ιμπουπροφέν, το οποίο σημείωσε 200 εκατομμύρια πωλήσεις το 2000, δοκιμάστηκε περαιτέρω από μία έρευνα του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, η οποία διαπίστωσε σχέση του φαρμάκου με τον καρκίνο του μαστού», αναφέρει σε άλλο σημείο το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.

Και η «Ιντιπέντεντ» (Independent) αναφέρεται στο ίδιο θέμα τον εξής τίτλο: «Οι γιατροί προειδοποιούν ότι το Ιμπουπροφέν αυξάνει το κίνδυνο των καρδιακών προσβολών κατά 24%».

Η βρετανική εφημερίδα, επίσης, παραθέτει τα πιο γνωστά αντιφλεγμονώδη φάρμακα που περιέχουν την ουσία ιβουπροφαίνη και τα οποία είναι το Νουροφέν (Nurofen), Αντιβίλ (Advil), Μοτρίν (Motrin), Κουπροφέν (Cuprofen), Λεμσίπ Πάουερκαπς (Lemsip Powercaps), Πασιφίν (Pacifene) και Προφλέξ (Proflex).

Όπως υπογραμμίζει η «Ιντιπέντεντ» η πώληση των εν λόγω φαρμάκων είναι δυνατή χωρίς συνταγή από το γιατρό.

Εισιτήρια φωτιά

στο Ολντ Τράφορντ

«Τα σχέδια του Μάλκομ Γκλέιζερ για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ» αποκαλύπτει η «Τάιμς» (The Times) στο πρωτοσέλιδό της.

Η «Τάιμς» υποστηρίζει ότι ο Αμερικανός μεγιστάνας και νέος ιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σκοπεύει να αυξήσει τις τιμές των εισιτηρίων κατά 54% μέσα στην επόμενη πενταετία ώστε να αυξήσει τα έσοδά της ομάδας στα 246 εκατομμύρια λίρες μέχρι το 2010.

Επίσης, ο Μάλκομ Γκλέιζερ θα αυξήσει την τιμή των εισιτηρίων για το Τσάμπιονς Λιγκ κατά 25% από το επόμενο έτος. Οι παίκτες της Γιουνάιτεντ αναμένεται να δίνουν έναν αγώνα σόου στην Τάμπα της Φλόριντα κάθε χρόνο, με το οποίο τα έσοδα της Γιουνάιτεντ αναμένεται να σημειώσουν άνοδο της τάξεως των δύο εκατομμυρίων λιρών.

Η μέση τιμή ενός εισιτήριου θα φτάσει τις 46 λίρες μέχρι το 2010. Τόσο κοστίζει σήμερα ένα εισιτήριο στο Στάμφορντ Μπριτζ της Τσέλσι, το οποίο είναι και από τα ακριβότερα του αγγλικού πρωταθλήματος.

Όλα αυτά τα σχέδια του Αμερικανού επιχειρηματία αναμένεται να συναντήσουν την οργή των οπαδών ενώ η Υπηρεσία Δίκαιου Εμπορίου εξετάζει το ενδεχόμενο να παρέμβει για να προστατεύσει τους φιλάθλους από την άνοδο των τιμών.

Μπλερ εναντίον Σιράκ

Σε απευθείας σύγκρουση ήρθε χθες ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ για το θέμα των βρετανικών επιστροφών από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

«Ο Μπλερ επιπλήττει τον Σιράκ», γράφει σε σχετικό της άρθρο η «Ντέιλι Τέλεγκραφ» (Daily Telegraph) και ο τίτλος της Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times)είναι: «Σιράκ και Μπλερ στα μαχαίρια».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε χθες ότι οι «Άγγλοι φίλοι μας πρέπει να καταλάβουν ότι ήρθε η ώρα για μια χειρονομία αλληλεγγύης για την Ευρώπη» αναφερόμενος στο ότι πρέπει να παγώσει η ρύθμιση της επιστροφής χρημάτων από τον κοινοτικό προϋπολογισμό στη Βρετανία, μια ρύθμιση που είχε πετύχει το 1984 η Μάργκαρετ Θάτσερ.

Ο Τόνι Μπλερ, σύμφωνα με την «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» αντέδρασε ψύχραιμα και απέκλεισε το ενδεχόμενο περικοπής των επιστροφών από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.


Πέμπτη 09 Ιουνίου 2005 - 19:51 (Ώρα Λονδίνου)

Πιθανή η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων

Ο κ.Γκρίνσπαν ανησυχεί για τις τιμές των ακινήτων

Ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Άλαν Γκρίνσπαν δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται το 2005 και άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να συνεχιστεί η αύξηση των επιτοκίων.

Ο κ.Γκρίνσπαν είπε στο αμερικανικό Κογκρέσο ότι η οικονομία «φαίνεται να αναπτύσσεται σταθερά ενώ ο πληθωρισμός παραμένει υπό έλεγχο».

Όμως προειδοποίησε ότι η άνοδος των τιμών των ακινήτων μπορεί να ενισχύσει τις πληθωριστικές τάσεις.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει αυξήσει τον τελευταίο χρόνο τα επιτόκια από 1% στο 3% με στόχο να συγκρατήσει τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Η αμερικανική κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα πάνω τους υπολογισμούς της για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας το 2005.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι στην συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας τέλη Ιουνίου θα αποφασιστεί η αύξηση κατά 0,25% των επιτοκίων.

Αμετάβλητα τα βρετανικά επιτόκια

Η Νομισματική Επιτροπή της Τράπεζας της Αγγλίας αποφάσισε στην συνάντηση της την Πέμπτη να μην μεταβάλει τα επιτόκια τα οποία βρίσκονται στο επίπεδο των 4,75% τους τελευταίους 10 μήνες.

Η απόφαση δεν εξέπληξε καθώς τα τελευταία στοιχεία δείχνουν επιβράδυνση της κατανάλωσης και καθώς υπάρχουν ανησυχίες για τα επίπεδα δανεισμού των νοικοκυριών.

Οι οργανώσεις που εκπροσωπούν τον επιχειρηματικό κόσμο χαιρέτισαν την απόφαση αλλά τόνισαν ότι πολύ σύντομα ίσως καταστεί αναγκαία η μείωση των επιτοκίων.

Το Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ανακοίνωσε ότι αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας που εκτιμά ότι θα είναι το 2005 γύρω στο 2,4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.


Πέμπτη 09 Ιουνίου 2005 - 18:32 (Ώρα Λονδίνου)

Συνάντηση Καραμανλή Γιούνκερ

Στο επίκεντρο των συνομιλιών του κ. Καραμανλή με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου βρίσκεται το Ευρωσύνταγμα και οι δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ.

Συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής μετέβη στο Λουξεμβούργο, όπου είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των επαφών του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργο με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ενόψει της συνόδου κορυφής στις 16 και 17 Ιουνίου.

Μετά τις συνομιλίες ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για την καλλίτερη προετοιμασία της προσεχούς συνόδου κορυφής.

Μετά το «Όχι» των Ολλανδών και των Γάλλων στα δημοψηφίσματα για το ευρωπαϊκό σύνταγμα το θέμα αναμένεται να κυριαρχίσει μαζί με το θέμα των δημοσιονομικών προοπτικών της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής.

Ο κ.Καραμανλής μετά τη συνάντηση με τον κ.Γιούνκερ δήλωσε ότι «συμφωνήσαμε με τον κ.Γιούνκερ ότι η διαδικασία επικύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης θα πρέπει να συνεχιστεί».

Σχετικά με τις δημοσιονομικές προοπτικές ο κ.Καραμανλής είπε «γνωρίζετε ότι υποστηρίξαμε από την αρχή τις προσπάθειες της λουξεμβουργιανής προεδρίας για να επιτευχθεί εγκαίρως συμφωνία στο θέμα αυτό. Οι θέσεις μας είναι γνωστές. Συμφωνήσαμε με τον κ.Γιούνκερ ότι, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη σημασία».

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος είχε δηλώσει ότι «η κυβέρνηση σε συνεργασία με πολλούς άλλους εταίρους, προσπαθεί να επιτευχθεί το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό» απαντώντας σε ερώτηση εάν το 1,04% του μέσου Κοινοτικού ΑΕΠ αποτελεί ικανοποιητική λύση για την Αθήνα ως «οροφή» των κοινοτικών δαπανών, στη συζήτηση για τις δημοσιονομικές προοπτικές 2007-2013 της επικείμενης συνόδου Κορυφής.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε ότι η διαπραγματεύσεις σχετικά με τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2007-2013, διεξάγονται σε «εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον».

Σε ότι αφορά το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Ελλάδα προσέρχεται στις συζητήσεις με τις ήδη γνωστές θέσεις της. Τα μηνύματα των δημοψηφισμάτων της Γαλλίας και της Ολλανδίας είναι σεβαστά, αποτελούν πηγή προβληματισμού, δεν θεωρούνται όμως μηνύματα αναστολής της προσπάθειας για ενίσχυση της διαδικασίας οικοδόμησης της ενωμένης Ευρώπης, είπε ο κ. Κουμουτσάκος.


Πέμπτη 09 Ιουνίου 2005 - 15:56 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Πολιτικά «παιχνίδια»

Η πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομίας από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και η αντιπρόταση της κυβέρνησης για ψήφο εμπιστοσύνης κυριαρχούν στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό.

Αλλά, ενδιαφέρεστε ως πολίτες γι αυτούς τους διαξιφισμούς και τους πολιτικούς ελιγμούς; Τους θεωρείτε ουσιαστικούς;

Ή τα «παιχνίδια» και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων δεν σας λένε τίποτα και ενδιαφέρεστε κυρίως για τις κυβερνητικές αποφάσεις, πολιτικές θέσεις και θέματα που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή σας όπως είναι για παράδειγμα, η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, θέματα φορολογίας κλπ;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Πέμπτη 09 Ιουνίου 2005 - 15:48 (Ώρα Λονδίνου)

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Τσίτσεκ στην Αθήνα

Οι υπουργοί Δικαιοσύνης Ελλάδας και Τουρκίας υπέγραψαν Πρωτόκολλο

Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη η τριήμερη επίσκεψη του υπουργού Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Τζεμίλ Τσίτσεκ ο οποίος υπέγραψε με τον Έλληνα ομόλογο του, Αν. Παπαληγούρα, Πρωτόκολλο Συνεργασίας.

Ο κ.Τσίτσεκ πριν αναχωρήσει από την Αθήνα είχε συνάντηση με την πρόεδρο του κοινοβουλίου Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα.

Μετά τη συνάντηση στην οποία παρευρέθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας ο κ.Τσίτσεκ επισκέφθηκε τις ηγεσίες των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, τον Άρειο Πάγο, το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς επίσης και τον Συνήγορο του Πολίτη.

Οι υπουργοί Δικαιοσύνης συμφώνησαν να έχουν τακτικές συναντήσεις προκειμένου να υπάρχει καλός συντονισμός για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας που υπέγραψαν την Τετάρτη.

Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας καλύπτει διάφορους τομείς όπως την κατάρτιση προγραμμάτων επιμόρφωσης Τούρκων δικαστών στην Εθνική Σχολή Δικαστών της Ελλάδας, τη μεταφορά από την Ελλάδα νομικής τεχνογνωσίας σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο στην Τουρκία, κ.ά.


Τετάρτη 01 Ιουνίου 2005 - 14:39 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Υπάρχει Σύνταγμα μετά το διπλό ΟΧΙ;

Η Συνθήκη για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα υπογράφηκε στη Ρώμη στις 29 Οκτωβρίου 2004

Το φόρουμ αυτό έχει κλείσει

Η έγκριση του ευρωπαϊκού Συντάγματος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δρόμος μεγάλων αποστάσεων με εμπόδια.

Ο δρομέας μετά από μια καλή εκκίνηση (την κοινοβουλευτική επικύρωση σε εννέα από τα 25 μέλη της ΕΕ), σκόνταψε σε δύο εμπόδια και έχασε το βηματισμό του (βλ. Γαλλία και Ολλανδία), όπως λένε ορισμένοι αναλυτές.

Οι Γάλλοι ήταν αυτοί που είχαν την ευκαιρία στο σύνολό τους να εντρυφήσουν στο κείμενο του Συντάγματος, καθώς η κυβέρνηση Σιράκ έστειλε σε κάθε νοικοκυριό ένα αντίτυπο της Συνθήκης, ενώ ακολούθησε μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και δημόσιος διάλογος από αμφότερα τα στρατόπεδα του «Ναι» και του «Όχι».

Πάντως τόσο στη Γαλλία όσο και στις υπόλοιπες κοινοτικές χώρες μεγάλη μερίδα των πολιτών δεν είχε τη διάθεση ή το χρόνο για να διαπιστώσει από πρώτο χέρι τι προβλέπει το συνταγματικό κείμενο για την κοινοτική διαδικασία λήψης αποφάσεων, τα νέα αξιώματα του Προέδρου και του Υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ, αλλά και για άλλα θέματα που άπτονται της καθημερινότητας.

Όσοι δεν αρκούνται στη γνώμη των πολιτικών ηγετών, κοινοτικών παραγόντων και συνταγματολόγων προκειμένου να διαμορφώσουν ιδία άποψη μπορούν να διαβάσουν παρακάτω τι ακριβώς προβλέπει η επίμαχη συνθήκη.

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε το Ευρωσύνταγμα (Συνθήκη για τη θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης)

Ποια είναι η άποψή σας για το περιεχόμενο του Συντάγματος;

Γιατί απορρίπτεται από τόσους πολλούς Ευρωπαίους;

Και πού πάμε τώρα, μετά τα "όχι των Γάλλων και των Ολλανδών;

Αν είσαι "βολεμένος" τότε λυπάσαι για τα ΟΧΙ. Κάποιος που δεν έχει προβλήματα στη ζωή του και βρίσκει λεφτά "κάτω από το μαξιλάρι του" κάθε πρωί που ξυπνάει, τότε έχει πρόβλημα με το ΟΧΙ. Δεν έχει πρόβλημα βέβαια ουσιαστικό αλλά θεωρητικό. Αυτός έτσι κι αλλιώς πάλι βολεμένος θα είναι. Αν δεν έχεις δουλειά και βλέπεις ότι και οι λίγες ευκαιρίες εργασίας "μετακομίζουν" στις γειτονικές χώρες ή αρπάζονται από ξένους μέσα στην ίδια σου τη χώρα και η κυβέρνησή σου δεν έχει μάτια παρά μόνο για τους μετανάστες τότε δεν λυπάσαι καθόλου. Εγώ δεν λυπάμαι. Δεν είμαι, δυστυχώς, βολεμένος. Τίποτα από αυτά που οδήγησαν τον Γάλλο στο ΟΧΙ, δεν είναι άγνωστα στον Έλληνα. Κι όμως εδώ στην Ελλάδα με τα προβλήματα στην νιοστή σε σχέση με την Γαλλία, η νοοτροπία είναι εν έτει 2005, "σκάσε και κολύμπα". Σε ευχαριστώ Γαλλία, σε ευχαριστώ Ολλανδία. Ναι στην Ευρώπη όλων μας και όχι μόνο στην Ευρώπη των γραφειοκρατών και των βολεμένων.

Ιωάννης Ψαρράς (Θεσσαλονίκη)

Η συνθήκη επικυρωθηκε απο το κοινοβουλιο μας, εγω ξερω ελαχιστα για αυτο. Η ιστορία θα πει αν θα παρουν ευσημα η αναθεμα. Σε μια τοσο σοβαρη αποφαση ο μονος υπευθυνος ειναι ενημερος πολιτης που θα παρει την τελικη αποφαση

Στάθης (Κόρινθος)

Το ερώτημα εάν υπάρχει Σύνταγμα μετά το ΟΧΙ κινείται στη λογική του εκβιασμού του Σιράκ "ΟΧΙ=μη Ευρώπη" και ταυτίζεται με τη λογική του εκβιασμού του Ανάν "ΟΧΙ=μη λύση" για την επίλυση του Κυπριακού. Το ερώτημα που τίθεται είναι ποια Ευρώπη ποθούμε: Σε ευρωπαϊκή κλίμακα: "Την Ευρώπη των Λαών και των Εθνών ή των Ηγετών και των Πολυεθνικών;" και σε εθνική κλίμακα: "Την Ευρώπη της Αμεσης Δημοκρατίας μέσω των δημοψηφισμάτων ή την Ευρώπη του ΠαΣοΚ και της ΝΔ που αγνοούν και εμπαίζουν τον Ελληνικό Λαό σε κάθε κρίση ιστορική στιγμή του έθνους και της Ευρώπης (Μάαστριχ, ΟΝΕ, Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Άκης Σιαμαντζιούρας (Μυτιλήνη)

Το Ναι ή το ΟΧΙ των λαών είναι ισχυρότερο από το Ναι ή το Οχι των Κοινοβουλίων

Ειρήνη Μ. (Αθήνα)

Ποτέ δεν κατάλαβα την μανία των συμπατριωτών μας, να γίνουμε ευρωπαίοι. Γίναμε ευρωπαίοι. Το ότι είμαστε, αν είμαστε, ας το αφήσουμε για τον καθένα μας, να το εκφράζει όπως το καταλαβαίνει. Τώρα; Ποιο σύνταγμα; για ποιο λαό; Και εν πάση περιπτώσει πως είναι δυνατόν να μιλάμε για σύνταγμα σε μια κατάσταση, χωρίς ενιαία εξωτερική πολιτική, χωρίς ενιαία εσωτερική πολιτική, χωρίς αμυντική πολιτική, χωρίς ενιαίο πραγματικό νομισματικό σύστημα χρήματος και το κυριότερο με διορισμένους στις Βρυξέλες υπαλλήλους να υπαγορεύουν ντιρεκτίβες τις οποίες ούτε εκλεγμένες κυβερνήσεις δεν θα μπορούσαν, ούτε καν να σκεφθούν να δημοσιοποιήσουν. Ήταν ολέθριο λάθος της Ελλάδος, να ενταχθεί σε τέτοιο σύστημα και μάλιστα χωρίς όρους, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα μακροχρόνιες παραδοσιακές σχέσεις. Και ήταν θανάσιμο λάθος να υιοθετήσει το , χωρίς τις προϋποθέσεις που απαιτούνταν και τις οποίες βέβαια δεν είχε και ποτέ δεν θα τις αποκτήσει. Διότι: δεν είμαστε αυτόνομη οικονομία, δεν είμαστε αυτόνομη παραγωγή, δεν έχουμε πρωτογενή ενέργεια, πλην του ηλίου, δεν έχουμε πρωτογενή τεχνολογία, μόνον τουρισμό 15% του ΑΕΠ και ναυτιλία άλλο ένα 15% και στο υπόλοιπο ότι βγάλουμε. Και όπως λεει μια παροιμία μας: - Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;

Papaconstantinou George (Greece)

Έπρεπε να γίνει ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες για να δοθεί σε όλους τους πολίτες η αίσθηση της κοινής προσέλευσης, του κοινού οράματος, του κοινού προορισμού αλλά και του κοινού διακυβεύματος.

Χρήστος

Μετά το ΟΧΙ της Γαλλίας και Ολλανδίας και τα βάσει δημοσκοπήσεων ΟΧΙ της Μ.Βρεττανίας, της Ελλάδας κι άλλων χωρών δεν υπάρχει, σαφέστατα, Σύνταγμα. Το Ναι ή το ΟΧΙ των λαών είναι ισχυρότερο από το Ναι ή το Οχι των Κοινοβουλίων. Η όποια προσπάθεια γιά ισχύ και εφαρμογή του Συντάγματος με την σημερινή του δομή ,πρέπει να εγκαταληφθεί.

Ειρήνη Μ. (Αθήνα)

Fear or the future and local globalization are the main reasons: Previous attempts at globalization (see Napoleon, the British and Hitler) have failed

Dr Nikos Papanikolaou (USA)

Ευρωσύνταγμα (με την έννοια του Συντάγματος ως Θεμελιώδους Νόμου ενός sovereign κράτους) δεν υπήρχε πριν τα ολλανδογαλλικά ΟΧΙ, αλλά δεν επρόκειτο να υπάρξει ούτε στην περίπτωση ενός ομόφωνου ΝΑΙ από τα κράτη-μέλη. Η γενικότερη διαφωνία προς τη δημιουργία ενός Ευρωσυντάγματος δεν προέκυψε από το περιεχόμενό του, το οποίο επιδερμικά διαφέρει από τη Συνθήκη Ε.Ε. ενώ επιπλέον αναγνωρίζει σειρά δικαιωμάτων υπέρ του πολίτη. Αυτό που οι πολίτες της Ευρώπης ονομάζουν «δεξιά στροφή μέσα στην Ένωση», «ανάγκη επιστροφής στην Ευρώπη των λαών» ή «αδιαφορία των Βρυξελλών για τους πολίτες» μπορεί να αιτιολογηθεί διπλά: η πρώτη αιτιολογία, αν και παρουσιάζεται αντιστρόφως, είναι εθνικιστική. Οι πολίτες των Κρατών- Μελών αναγνωρίζουν το Σύνταγμα ως θεμέλιο λίθο της επικυριαρχίας ενός κράτους. Ξαφνικά, μία απρόσωπη Επιτροπή σε μία ξένη χώρα τους προτείνει να κυρώσουν ένα Ευρωσύνταγμα. Μικρή σημασία έχει το περιεχόμενό του. Εξάλλου ποτέ στο παρελθόν δεν είχε ζητηθεί η έγκριση των λαών για τη Συνθήκη ΕΟΚ ή Ε.Ε. Ήταν η πρώτη ευκαιρία του πολίτη να πει ΟΧΙ, για όλα τα ΝΑΙ που ειπώθηκαν χωρίς αυτόν, και (πιθανόν δικαίως) το έπραξε. Η ονομασία Ευρωσύνταγμα είναι σαφέστατα δίκοπο μαχαίρι, εννοιολογικά. Για τον ευρωπαϊστή ερμηνεύεται ως ενότητα μεταξύ ισότιμων κρατών-μελών που έρχονται πιο κοντά. Για τον μη ευρωπαϊστή (όχι όμως αποκλειστικά τον αντι-ευρωπαϊστή!!!) Ευρωσύνταγμα σημαίνει απεμπόληση εθνικής ταυτότητας, δυνατότητας ελέγχου της εξουσίας, λόγω της απομάκρυνσής της

(Σπύρος Μανιατόπουλος, Αθήνα)

Επιτέλους θα καταλάβουν μετά το ηχηρό ΟΧΙ των Γάλλων ότι η κοινότητα απέτυχε στον εντοπισμό και την επίλυση των ιδιαζόντων προβλημάτων της εκάστοτε χώρας μέλους. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα ίδια κριτήρια χώρες με διαφορετικό δυναμικό. Αρχίζει επιτέλους ο πολίτης να ξυπνά.

(Νικόλαος Καρυτιανός, Ελλάδα)

Εγώ βλέπω το ΟΧΙ των Γάλλων και των Ολλανδών σαν μια μεγάλη αποτυχία στην δημοκρατία. Αφού υπερψηφίστηκε στην ευρωβουλή και δεν κατάφεραν να πείσουν τον λαό να το ψηφίσει, τότε ίσως σημαίνει ότι οι ευρωβουλευτές δεν ξέρουν να «ψηλαφίσουν» τη λαϊκή γνώμη και το σίγουρο είναι πως παρά την αδιαφορία των ευρωπαίων πολιτών για πιο ενεργή συμμετοχή αδιαφορούν και ευρωβουλευτές και προσπαθούν να πείσουν το λαό για καινούργιες ιδέες που στο μυαλό τους φαντάζουν πολύ δύσκολες και τον τρομάζουν.

(Σωτήρης, Κύπρος)

Ας μη μας κοροϊδεύουν πια, για ποια Ευρώπη μας μιλάνε; Πού είναι το όραμα, επιτέλους να ζήσουμε μια Ευρώπη έτσι όπως την οραματίστηκαν οι ιδρυτές της ευρωπαϊκής κοινότητας; Ποια εικόνα της Ευρώπης έχουν δώσει ως τώρα οι σημερινές «μετριότητες» των πολιτικών μας; Αναστήματα με όραμα, στόχους, πυγμή δεν έχουμε δυστυχώς. Και η Ευρώπη ακόμα αναζητά το ρόλο της στον ταραγμένο σημερινό κόσμο. Δεν έχουν πείσει οι κύριοι των Βρυξελλών τους λαούς της Ευρώπης ότι πραγματικά κόπτονται για την ευρωπαϊκή ενοποίηση, στα μυαλά τους όταν μιλάνε για ενοποίηση εννοούν να μας κάνουν ένα μεγάλο παζαρο-σουπερμάρκετ με οικονομικό όφελος των ολίγων και «εκλεκτών» και όλοι οι άλλοι να ψωμολυσσάνε και να υπακούουν τυφλά. Αυτή την Ευρώπη οραματίζονται οι άθλιοι γραφειοκράτες των Βρυξελλών και τα όργανα τους στις «επαρχίες πολιτείες» της Ευρώπης. Καλά έκαναν και είπαν το βροντερό όχι οι Γάλλοι. Ερήμην των λαών της Ευρώπης αποφασίζουν και προσπαθούν να μας οδηγήσουν εκεί που τα αρρωστημένα τους μυαλά έχουν από καιρό σκεφτεί. Καλά έκαναν οι Γάλλοι πάντα μπροστάρηδες για μια Ευρώπη πραγματικά δημοκρατική και κοινωνική. Χωρίς να μας ρωτήσουν με μαεστρία θέλουν να μας βάλουν την Τουρκία από το παράθυρο στο ευρωπαϊκό σπίτι, ένα ξένο σώμα μια δύναμη που αύριο θα ακυρώσει από μόνη της το ευρωπαϊκό όραμα. Εύγε τους. Δε θα πάρουμε τέτοια Ευρώπη, δε θέλουμε τέτοια Ευρώπη.

(Σταμάτης, Αθήνα)

Το «Όχι» των Γάλλων ήταν ένα γερό ράπισμα για τις αλόγιστες «ενδοσυμμαχίες» ποδηγέτησης της Ευρώπης.

(Γιώργος Ψάρρας, Καρλσρούη, Γερμανία)

Το όχι των Γάλλων και των Ολλανδών ήταν μια σημαντική στιγμή στην ιστορία της Ε.Ε. Θα ήθελα να προσθέσω τα ακόλουθα: Α. Δεν ξέρω τι λέει το ευρωσύνταγμα αλλά είμαι αντίθετος στην είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή ένωση για δύο λόγους: 1. Δεν είναι ευρωπαϊκό έθνος αλλά ασιατικό και μουσουλμανικό. 2 Δεν έχω καμία όρεξη τα κοινοτικά πακέτα να πηγαίνουν από την τσέπη των ευρωπαίων -άρα και τη δικιά μου- στην Τουρκία. Β. Δημοψήφισμα έπρεπε να είχε γίνει και στην Ελλάδα. Τους πολιτικούς τους ψηφίζουμε για να διαχειρίζονται τα τρέχοντα και όχι να παίρνουν τόσο σοβαρές αποφάσεις. Γ. Από την ώρα που μπήκε το ευρώ οι τιμές εκτινάχθηκαν στα ύψη ενώ οι μισθοί έμειναν καθηλωμένοι. Η κυβέρνηση μας δεν έκανε τίποτε για αυτό. Αντίθετα συνέχισε και συνεχίζει να πριμοδοτεί το τρίπτυχο της χρεοκοπίας: τουρισμός, ναυτιλία, γεωργία. Δεν αντιλαμβάνεται ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να αποκτήσουν ερευνητικό χαρακτήρα και να πουλάνε τα προϊόντα της έρευνάς τους. Συνεπώς στον βαθμό που οι ενστάσεις μου για την πορεία της ΕΕ και της Ελλάδας δεν εισακούστηκαν είμαι χαρούμενος που τα 2 αυτά έθνη καταψήφισαν και εξ ονόματός μου το ευρωσύνταγμα.

(Νίκος Ιωάννου, Αθήνα)

Βλέπω το ΟΧΙ των Γάλλων και των Ολλανδών σαν μια μεγάλη αποτυχία στην δημοκρατία

Σωτήρης (Κύπρος)

Here are some little hints on what could be wrong with that document: First of all, let's recall that the US Constitution starts with the words "We the People of the United States of America..." Here is how the EU constitution starts: "HIS MAJESTY THE KING OF THE BELGIANS, THE PRESIDENT OF THE CZECH REPUBLIC, HER MAJESTY THE QUEEN OF DENMARK, THE PRESIDENT OF THE FEDERAL REPUBLIC OF GERMANY, THE PRESIDENT OF THE REPUBLIC OF ESTONIA, THE PRESIDENT OF THE HELLENIC REPUBLIC, HIS MAJESTY THE KING OF SPAIN, THE PRESIDENT OF THE FRENCH REPUBLIC, THE PRESIDENT OF IRELAND, THE PRESIDENT OF THE ITALIAN REPUBLIC, THE PRESIDENT OF THE REPUBLIC OF CYPRUS, THE PRESIDENT OF THE REPUBLIC OF LATVIA, THE PRESIDENT OF THE REPUBLIC OF LITHUANIA, HIS ROYAL HIGHNESS THE GRAND DUKE OF LUXEMBOURG, THE PRESIDENT OF THE REPUBLIC OF HUNGARY, THE PRESIDENT OF MALTA, HER MAJESTY THE QUEEN OF THE NETHERLANDS, THE FEDERAL PRESIDENT OF THE REPUBLIC OF AUSTRIA, THE PRESIDENT OF THE REPUBLIC OF POLAND, THE PRESIDENT OF THE PORTUGUESE REPUBLIC, THE PRESIDENT OF THE REPUBLIC OF SLOVENIA, THE PRESIDENT OF THE SLOVAK REPUBLIC, THE PRESIDENT OF THE REPUBLIC OF FINLAND, THE GOVERNMENT OF THE KINGDOM OF SWEDEN, HER MAJESTY THE QUEEN OF THE UNITED KINGDOM OF GREAT BRITAIN AND NORTHERN IRELAND" So those are the people for whose sake this is all said and done. Hmmmmmmm....

(Manolis Lygounis, San Jose, USA)

Όσο οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκων κρατών συνεχίζουν να κωφεύουν στα πραγματικά προβλήματα των λαών επιλέγοντας να ασχολούνται και να προβάλλουν αντ' αυτών μουσικούς διαγωνισμούς και reality shows όσο το ενδιαφέρον τους περιορίζεται στο κέρδος και μόνο των εταιριών, πολυεθνικών και μη, που τους στηρίζουν και όχι στους λαούς που τους ψηφίζουν όσο οι συντάξεις των γερόντων συρρικνώνονται ενώ οι μισθοί και τα επιδόματα των βουλευτών φουσκώνουν όσο η εργασία από ύψιστο αγαθό μετατρέπεται από τους εργοδότες σε μαρτύριο για εργαζόμενους και ανέργους όσο η υγεία θα βρίσκεται στη σκιά των εξοπλισμών... τόσο οι λαοί με ψυθιριστά ουρλιαχτά θα λένε ΟΧΙ, ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ, ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΟΙ ΛΑΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ.

(Νίκος Βατσίτσης, Πειραιάς)

Europe with or without constitution has to become more upfront and confident. Europe appears weak in demanding the establishment of its decisions in various issues such as the Cyprus Problem. Europe wont have any future if keeps appearing weak and powerless to enforce its beliefs.

(Chrysostomos, London, UK)

Εθνικισμός, λαϊκισμός και πολιτικοί ηγέτες κατώτεροι των περιστάσεων «έκαψαν» το ευρωσύνταγμα σε Γαλλία και Ολλανδία. Καθ' όσον χρόνο ισχύει ο παλιός δυσλειτουργικός τρόπος λήψης αποφάσεων (ομοφωνία) αντί του νέου (αυξημένη πλειοψηφία) που προέβλεπε το ευρωσύνταγμα, ο κίνδυνος που ελλοχεύει πλέον είναι το μοναδικό επίτευγμα της Κοινής Αγοράς να μετατραπεί σε κερκόπορτα αθρόας εισαγωγής ξένων προϊόντων, μη δυνάμενης πλέον της Ένωσης των 25 να κινείται ταχέως.

(Αριστοτέλης, Θεσσαλονίκη)

Το γαλλικο και χθες το Ολανδικο ΟΧΙ εδωσαν αλλο χρωμα στην διαδικασια επικυρωσεις του Ευρωπαικου συνταγματος. Μ'αρεσει το οχι (εγω υποστηριζω την δημιουργια Ευροπαικης συνομοσπονδιας) γιατι δινει ενα γερο χαστουκι στην υποκρησια των πολιτικων, την γραφειοκρατια των Βρυξελων και Φανερωνει οτι οι λαοι της Ευρωπης αντιστεκονται στην μετατροπη της Ευρωπης σε ενα μεγαλο σουπερμαρκετ, σε ενα κλαμπ των μεγαλων πολυεθνικων εταιριων. Αμα θελουν οι πολιτικοι μια Ενωμενη Ευρωπη ας δωσουν την δυναμη στους λαους της να αποφασιζουν αυτοι για το μελον τους

(Αντωνης Συμεωνακης, Αδελαιδα, Αυστραλια)

Εθνικισμός, λαϊκισμός και πολιτικοί ηγέτες κατώτεροι των περιστάσεων «έκαψαν» το ευρωσύνταγμα σε Γαλλία και Ολλανδία

Αριστοτέλης (Θεσσαλονίκη)

Νομίζω ότι το ερώτημα εμπεριέχει και την απάντηση: όχι! Αφού ακόμη και στην άλλοτε ευρωλάγνη Ελλάδα το 'όχι' δείχνει να υπερέχει στις δημοσκοποήσεις, νομίζω ότι θα είναι βαθιά αντιδημοκρατικό να επιμείνουν οι ελίτ των Βρυξελλών στο παρόν συνταγματικό κείμενο. Δύο λύσεις υπάρχουν: είτε να μετατραπεί η Ε.Ε. σε μια χαλαρή συμμαχία κρατών με αποκεντρωμένες εξουσίες είτε να κυριαρχήσει το κοινωνικό μοντέλο μέσα από μια καθολική επαναδιαπραγμάτευσητης συνθήκης. Προς το παρόν πάντως είναι ευχάριστo που πολλοί λαοί λένε όχι στην αντικοινωνική σημερινή Ευρώπη την οποία διοικεί ουσαστικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι γραφειοκρατικές ελίτ των Βρυξελλών και όπου κυριαρχεί η άποψη Μπαρόζο (όλοι τον θυμόμαστε να καλεί τον Μπους και τους ακολούθους του στις Αζόρες για να κυρήξουν από κοινού επίθεση στο Ιράκ). Το ευρωπαϊκό όραμα γίνεται σταδιακά ευρωπαϊκός εφιάλτης. Τα εργασιακά δικαιώματα καταστρατηγούνται, βγαίνουν κοινοτικές οδηγίες που προτείνουν το ... 65ωρο! , και ενώ οι λαοί ζουν μέσα στην ανασφάλεια της παγκοσμιοποίησης (που η Ένωση επιταχύνει) στις Βρυξέλλες έχουν εγκατασταθεί οι επιτετραμένοι των οικονομικών κολοσσών δίπλα στα Ευρωπαϊκά όργανα (ούτε ο ... βασικός μέτοχος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοια διαπλοκή). Οι λαοί λοιπόν ενταφιάζουν το νεοφιλελεύθερο σύνταγμα όχι επειδή δεν ενημερώθηκαν γι' αυτό αλλά ακριβώς επειδή ενημερώθηκαν... Η άποψή τους πρέπει να γίνει σεβαστή και όχι να αντιμετωπίζονται ως άσχετοι και αφελείς. Απλώς ζητούν το μερίδιο που τους αναλογεί στη λήψη αποφάσεων. Αν οι ηγετικές ελίτ δεν το κατανοήσουν αυτό τότε αυτοί θα ενταφιάσουν την Ένωση, όχι οι λαοί. Το συμπέρασμα είναι: Ναι στο "ΟΧΙ".

(Νικόλας, Θεσσαλονίκη)

Σύνταγμα πρέπει να υπάρχει. Ωστόσο, το υφιστάμενο κείμενο δεν είναι αποδεκτό. Και δεν είναι αποδεκτό γιατί δεν αποσαφηνίζει τι ήταν, τι είναι και τι θα είναι η Ευρώπη! Η εισδοχή εξωευρωπαϊκών χωρών όπως η Τουρκία και προφανώς, σε εύθετο χρόνο, το Ισραήλ δεν συνάδουν με την ιστορική, πολιτιστική, κοινωνική και θρησκευτική ιστορία που όλα μαζί αποτελούν το υπόβαθο ή θεμέλιο της Ευρώπης. Από την άλλη πλευρά τι σόι εταίρους θέλουν οι Βρυξέλλες με την γραφειοκρατική αλαζονεία τους να φέρουν κοντά μας. Αυτούς, όπως η Τουρκία, που δεν αναγνωρίζουν την Κύπρο; ΄Η, μεθαύριο, το Ισραήλ. που εδώ και μισό αιώνα κατορθώνει, με την βοήθεια των Αμερικανών να εμποδίζει την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους; Και, τι σόι Ευρώπη είναι αυτή όταν υπείκει και σκύβει την πλάτη στην θέληση της Ουάσιγκτον; Η Ρωσσία δεν είναι Ευρώπη; Και, τέλος επειδή ακούγεται ότι αυτό γίνεται γιά να αποτραπεί η στροφή της Τουρκίας προς τα Ισλανικά κράτη, ας ρωτήσουν με δημοψήφισμα ή όπως αλλοι! ώς θέλουν τους Αραβες από τον Ατλαντικό μέχρι τον Αραβικό κόλπο τι αισθάνονται γιά τους Τούρκους, που τους θεωρούν τα "μαύρα πρόβατα" του Ισλάμ, και γιά τις αλλεπάλληλες γενοκτονίες λαών και φυλών. Ας διαβάσουν το τί γράφει η παράδοση των Ουζπμέκων γιά τους Τούρκους. "Turk adam olmaz, olusanda yaramaz" (= ο Τούρκος άνθρωπος δεν γίνεται κι αν γίνει δεν ωφελεί)!

(Πέτρος Αλεξάνδρου, Θεσσαλονίκη)

Ειναι καιρος πλεον να ξαναρθη η Ευρωπη στο σημειο που ξεκινησε. Η ενωμενη Ευρωπη ηταν μια καλη ιδεα, οπως αλλωστε και ο κομμουνισμος. Σαν ιδεα, σωστη αλλα στην πραξη αδυνατη. Η Ευρωπη θα ανασανει οταν ξαναποκτιση τα συνορα της και η καθε χωρα τον προσωπικο της ελεγχο. Ο κοσμος αργησε καπως αλλα ξυπνησε απο τον ληθαρφγο που τον εριξαν κατι, δηθεν φιλοευρωπαιοι. Υπαρχη πλεονασμα σε μια χωρα? ας μοιραζεται σε αλλες με λιγοτερο. Επισης εφθασε η στιγμη να πεταχτη το Ευρω στο καλαθι των αχρηστων και η καθε χωρα να αποκτιση παλι το δικο της νομισμα. Η γευση της Ε.Κ. ηταν μαλλον πολυ πικρη, κι ας φροντισαν οι κατα καιρους πουλιμενοι πολιτικοι να χρυσωσουν το χαπακι. Η Γαλλια και η Ολλανδια ανοιξαν τον δρομο. Ας τον ακολουθησουν και οι υπολοιποι. Καθε κατεργαγης στον παγκο του....και η Τουρκια στον δικο της.

(Marina Petsava, Stockholm, Sweden)

Για την Ελλάδα ευροσύνταγμα δεν υπάρχει. Ουδείς γνωρίζει το περιεχόμενό του . Αλλά για να το καταψηφίσει η μόνη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΧΏΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Η ΓΑΛΛΙΑ σύγουρα θα είναι αντιδημοκρατικό και αντιεργατικό.Θα είναι ένα σύνταγμα που θα εξασφαλίζει την ευτυχία , την ασφάλεια , και την οικονομική δύναμη του κεφαλαίου και των ανθρώπων της εξουσίας. Ενώ αντιθέτως θα καταπιέζει και θα εξαθλιώνει τον εργαζόμενο φτωχό λαό της ΕΥΡΩΠΗΣ.

(ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΣΝΗΣ, ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΕΛΛΑΣ)

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΑΓΩΝΙΕΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΔΥΣΤΥΧΩΣ. ΟΙ ΕΛΛΗΝΣΕΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ-ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΙΡΗΝΣ-ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ. ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΚΕΙΡΟ. ΙΣΩΣ ΘΕΛΑΝΕ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΟ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΛΑΩΝ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥΣ. ΑΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΠΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΜΑΣ ΤΟΤΕ ΤΑ ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΓΧΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΩΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. ΤΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ;

(ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΙΝΤΟΡΗΣ, ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ)

H χώρα που γέννησε την δημοκρατία στερεί το δικαίωμα από τους πολίτες της να ψηφισουν για την καταργηση ουσιαστικα του ελληνικου συνταγματος και την επικυρωση ενος ευρωπαικου με το αιτιολογικο οτι ψυφιστηκε απο αυτους που εξελεξε ο λαος.μονον που αυτοι οι 300 εκλεχτηκαν συμφωνα με το υπαρχον συνταγμα αρα δεν μπορουν να αποφασισουν εκ μερους του λαου για την καταργηση του συνταγματος συμφωνα με το οποιο ειναι βουλευτες. Αλλα τι λεμε τωρα το μοναδικο δημοψηφισμα σαυτη την χωρα το εκανε η κυβερνηση της χουντας. Για τοσο δημοκρατικη χωρα μιλαμε. Και ναι η επικυρωση η οχι του ευρωσυνταγματος εχει να κανει κυριως με την υπαρξη της απροσωπης Ευρωπης, Της Ευρωπης της ψυχροπολιτικης και των οικονομικων μεγεθων. Το μεγαλο αυτο κυμα του ΟΧΙ ειναι μια καμπανα που πρεπει να οδηγησει στην μεταλαξη της Ευρωπης σε ενα πιο ανθρωπινο κρατικο συμπλεγμα.

(Αναστασιος Κ., Λονδινο, Αγγλια)

Fear or the future and local globalization are the main reasons: Previous attempts at globalization (see Napoleon, the British and Hitler) have failed. This one will too because it is based on economics only. It does not respect people's traditions. In the past attempts the means were crude: Both the British and Hitler used death, though the British were subtler. Now the weapons are fear itself. They tell Europeans: If you don't vote yes everything will be jeopardized. But for whom? The Greek worker who earns 350 euros a month and has to pay 3 euros for a coffee has nothing to loose.

(Dr Nikos Papanikolaou, USA)

I do not think the problem lies with the text of the proposed consitution. I have read parts of it and I do not think that under the circumstances it can be anything more than it is i.e. a "broad" outline of principles pointing to the desired outcome, namely, a strong and united Europe. The true issue is, in my opinion, that present day Europe is divided between "haves" and "have nots". Western Europe is the most prosperous and worries too much about the movement of human resources from the East seeking a better life in the West. Such tendancies of course will be corrected over time once the new members of East Europe shore up their economies and offer attractive domestic alternatives. However, in order to achieve such goals their economies need to be integrated first and then supported by the existing members of the EU. The dilemma is a clasic short term vs. long term outlook. Everyone recognizes the long term benefits of intergration w/ the East, however most realise a temporary pain in doing so in the present. Enter the politicians in the equation and you have a perfectly understandable reason of the reluctance to proceed with what everybody agrees is the right course. I know of no politician that would endure present day critisim in order to create long term benefits for an unknown succesor. Who knows, maybe the nationalistic politicians of present day Europe will be replaced by a new cast of Euro leaders yet to emerge. Consequently, I know of no politician that would hasten his/her own demise. As to the question of where do we go from here, the answer is obvious. Europeans should use this temporary set back to forge an even stronger Europe. Remember the words of Winston Churchill (paraphrase): "we should never, never, never,never, never give up".

(Dean Plassaras, California, USA)

Πρεπει να επανεξεταστει και να ξαναδοθει στα κρατη μελη

(Δημητρης Κατσικαδελης)


Πέμπτη 09 Ιουνίου 2005 - 16:03 (Ώρα Λονδίνου)

Προαναγγελία της σύλληψης του Μλάντιτς

Ο Σερβοβόσνιος στρατηγός κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δηλώνει πεπεισμένη πως οι σερβικές αρχές γνωρίζουν που βρίσκεται ο φυγόδικος σερβοβόσνιος στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς και πως πολύ σύντομα θα τον παραδώσουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου στην Πρώην Γιουγκοσλαβία.

Παράλληλα, η Ουάσινγκτον προχωρεί στην απελευθέρωση της οικονομικής βοήθειας ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων προς το Βελιγράδι που είχε παγώσει στις αρχές του χρόνου.

Η δήλωση για τον Ράτκο Μλάντιτς προήλθε από τον Νίκολας Μπέρνς, υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και πρώην πρέσβη στην Ελλάδα ο οποίος βρίσκεται σήμερα στο Βελιγράδι.

Η δήλωση Μπέρνς γίνεται εν μέσω έντονων φημών στην Σερβία ότι η κυβέρνηση Κοστούνιτσα διαπραγματεύεται την παράδοση του Μλάντιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

«Η αίσθηση που έχω από τις συνομιλίες μου εδώ στο Βελιγράδι είναι ότι η κυβέρνηση κάνει σοβαρές προσπάθειες είτε για να συλλάβει τον στρατηγό Μλάντιτς ή για να τον πείσει να παραδοθεί οικειοθελώς. Διαπραγματεύεται τους όρους έκδοσης του στη Χάγη», δήλωσε ο Νίκολας Μπερνς.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος συμπλήρωσε ότι «από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, όταν βεβαίως αρχίσουν, θα πρέπει να κληθούν να συμμετάσχουν όλες οι ενεχόμενες πλευρές συμπεριλαμβανομένων των Αλβανών και των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου».


Πέμπτη 09 Ιουνίου 2005 - 15:23 (Ώρα Λονδίνου)

Η Β. Κορέα προειδοποιεί

Οι Βορειοκορεάτες πυρηνικοί επιστήμονες διαθέτουν άριστη τεχνογνωσία εφάμιλλη με αυτή των Αμερικανών, υποστηρίζει ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος

Το πυρηνικό οπλοστάσιο της βόρειας Κορέας είναι επαρκές για να αμυνθεί η χώρα σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κιμ Γκουάν.

«Διαθέτουμε αρκετούς πυρηνικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, που μας επιτρέπουν να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση. Ο ακριβής αριθμός τους είναι κρατικό απόρρητο», είπε ο Κιμ Γκουάν, σε συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο ABC.

Ο κ. Γκουάν επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Πιόνγκγιανγκ με την Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας του ΟΗΕ, τόνισε ότι οι Βορειοκορεάτες πυρηνικοί επιστήμονες διαθέτουν άριστη τεχνογνωσία εφάμιλλη με αυτή των Αμερικανών, ενώ δεν θέλησε να απαντήσει στην ερώτηση εάν οι πυρηνικοί πύραυλοι έχουν την ικανότητα να πλήξουν αμερικανικό έδαφος.

Έκανε ωστόσο γνωστό ότι η χώρα του βρίσκεται σε διαδικασία διεύρυνσης του πυρηνικού της οπλοστασίου.

Τον Φεβρουάριο η Πιόνγκγιανγκ ανακοίνωσε ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα και αποχώρησε από τις εξαμερείς συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα.


Πέμπτη 09 Ιουνίου 2005 - 13:12 (Ώρα Λονδίνου)

Συνομιλίες Μάντελσον στη Σαγκάη

Συνομιλίες με τον Κινέζο υφυπουργό Εμπορίου, Μπο Σιλάι, θα έχει την Παρασκευή στη Σαγκάη ο αρμόδιος για θέματα εμπορίου Βρετανός επίτροπος, Πίτερ Μάντελσον.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρίσκεται η θεαματική αύξηση των κινεζικών εξαγωγών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, αλλά και υποδημάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ, οι εξαγωγές κινεζικών υποδημάτων προς την ΕΕ αυξήθηκαν το τρέχον έτος κατά 700%.

Στις συνομιλίες αυτές η Κίνα θα προστατεύσει τα θεμιτά δικαιώματα της βιομηχανίας της, και από την άλλη θα ενεργήσει σύμφωνα με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, δήλωσε ο Κινέζος υφυπουργός Εμπορίου.

Η Κίνα έχει λάβει προθεσμία έως το Σάββατο για να μειώσει την ετήσια παραγωγή της κατά 7,5%, αντιμετωπίζοντας στην αντίθετη περίπτωση την επιβολή ποσοστώσεων από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.


Πέμπτη 09 Ιουνίου 2005 - 14:19 (Ώρα Λονδίνου)

Έκθεση Φρίντα Κάλο στο Λονδίνο

Η Φρίντα Κάλο πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της σε αναπηρική καρέκλα έπειτα από αυτοκινητιστικό ατύχημα

Μέχρι τις 9 Οκτωβρίου εκτίθενται στην γκαλερί Μοντέρνας Τέχνης του Λονδίνου Τέιτ 80 έργα της Μεξικανής ζωγράφου, Φρίντας Κάλο.

Πρόκειται για την πρώτη έκθεση στη Βρετανία έργων της ζωγράφου που έγινε παγκοσμίως γνωστή για την πολυτάραχη ζωή της και για τη φεμινιστική της συμπεριφορά στις αρχές του 20ού αιώνα, γεγονός που επηρέασε τη θεματολογία των έργων της.

Η Φρίντα Κάλο πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της σε αναπηρική καρέκλα έπειτα από αυτοκινητιστικό ατύχημα. Παντρεύτηκε σε ηλικία 22 χρονών τον κομμουνιστή ζωγράφο Ντιέγο Ριβέρα, ενώ ήταν στενή φίλη του εξόριστου κομμουνιστή ηγέτη, Λέων Τρότσκι. Απεβίωσε σε ηλικία 47 χρονών.

Η ζωή της γυρίστηκε σε ταινία με τον τίτλο «Φρίντα» το 2002 όπου πρωταγωνίστησε η ηθοποιός Σέλμα Χάγεκ.

Δύο από τα έργα που φιλοξενεί η έκθεση παραχωρήθηκαν από την τραγουδίστρια της ποπ, Μαντόνα.


Πέμπτη 09 Ιουνίου 2005 - 11:32 (Ώρα Λονδίνου)

Νόμιμη η αποχώρηση από τη Γάζα

Από τη Λωρίδα της Γάζας θα αποχωρήσουν 8.000 έποικοι και οι ισραηλινές δυνάμεις που έχουν αναλάβει την προστασία τους

Νομότυπη και συνταγματική είναι η αποχώρηση των Ισραηλινών και των Εβραίων εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, έκρινε το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ, στο οποίο είχαν προσφύγει έποικοι.

Οι έποικοι υποστήριξαν ότι η διάλυση των οικισμών παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Το δικαστήριο έκρινε ότι είναι καθ΄ όλα νόμιμη η αποχώρηση που προγραμματίζεται για τον Αύγουστο. Από τους 11 δικαστές, μόνον ο ένας ήταν της άποψης ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι αντισυνταγματική.

Η ανταποκρίτρια του ΒΒC στην Ιερουσαλήμ, Μπάρμπαρα Πλετ, μεταδίδει ότι η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί νίκη της κυβέρνησης Σαρόν, η οποία ξεπερνά έτσι και το τελευταίο νομικό εμπόδιο για την υλοποίηση του αποκαλούμενου σχεδίου απεμπλοκής.

Από τη Λωρίδα της Γάζας θα αποχωρήσουν 8.000 έποικοι και οι ισραηλινές δυνάμεις που έχουν αναλάβει την προστασία τους. Οι δυνάμεις αυτές θα αναλάβουν καθήκοντα προστασίας των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας και επιτήρησης των παράκτιων περιοχών και του εναέριου χώρου.

Οι προετοιμασίες της αποχώρησης είναι σε εξέλιξη, μετά τη συμφωνία της Τετάρτης μεταξύ του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Σαούλ Μοφάζ και του Παλαιστίνιου υπουργού Εσωτερικών, Νασέρ Γιουσούφ, σε σχέση με τον συντονισμό των μέτρων ασφαλείας κατά την αποχώρηση των Ισραηλινών στρατιωτών και των Εβραίων εποίκων.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς έχει συνομιλίες στη Λωρίδα της Γάζας με εκπροσώπους των ακραίων ισλαμικών οργανώσεων, με στόχο να διασώσει την εύθραυστη εκεχειρία μετά την πρόσφατη αναζωπύρωση της βίας.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης καταδίκασε την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατά μελών της Χαμάς. Kατά τον ισραηλινό στρατό, η Χαμάς σχεδίαζε επίθεση με όλμους κατά εβραϊκού οικισμού στη Γάζα.


Δημόσια συγγνώμη ζήτησε ο Κρόου

Δημόσια συγγνώμη ζήτησε ο Νεοζηλανδός ηθοποιός και κάτοχος Όσκαρ το 2001 για την ταινία «Μονομάχος», για το επεισόδιο τη Δευτέρα σε ξενοδοχείο του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη, όταν πέταξε ένα τηλέφωνο στη ρεσεψιόν ξενοδοχείου εναντίον υπαλλήλου.

«Ζήτω ταπεινά συγγνώμη από τον υπάλληλο, είμαι αδικαιολόγητος. Ντρέπομαι για τις πράξεις μου και μου είναι δύσκολο να εξηγήσω τη συμπεριφορά μου, αποτέλεσμα της κούρασης από το ταξίδι, της μοναξιάς και της αδρεναλίνης», δήλωσε ο Κρόου στην εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ της Αυστραλίας.

Ο δικηγόρος του Κρόου έσπευσε να δικαιολογήσει τον πελάτη του, λέγοντας πως «ο Ράσελ είναι πολύ τίμιος άνθρωπος και δεν έχει συλληφθεί ποτέ στο παρελθόν στη χώρα του».

Το περιστατικό έλαβε χώρα τις πρωινές ώρες της Δευτέρας. Ο Ράσελ Κρόου προσπαθούσε ανεπιτυχώς να τηλεφωνήσει στη γυναίκα του Ντάνιελ και στο παιδί του Τσαρλς στο Σίδνει, γεγονός που τον εξόργισε και τον οδήγησε στο να πετάξει το τηλέφωνο στη ρεσεψιόν πάνω στον υπάλληλο του ξενοδοχείου.

Ο ηθοποιός αφέθηκε ελεύθερος αφού πρώτα του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για χειροδικία και οπλοφορία.

Ο Κρόου πρέπει να παρουσιαστεί σε δικαστήριο του Μανχάταν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.


Πέμπτη 09 Ιουνίου 2005 - 10:34 (Ώρα Λονδίνου)

«Μετωπική σύγκρουση»

Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Χάθηκαν 90.000 θέσεις! Ανεργία: Εφιάλτης για τους νέους την τελευταία πενταετία.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τέλος στην ομηρία ειδικών φρουρών - συνοριοφυλάκων. Δεν επηρεάζονται οι μεταθέσεις στην ΕΛΑΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κυρίαρχος ο Κ. Καραμανλής. Κίνηση «ματ» στην παιδαριώδη εμφάνιση του Γ. Παπανδρέου με πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Μαγκιά Καραμανλή. Εκτέλεσε εν ψυχρώ το Γιώργο Παπανδρέου. «Number one» γκάφα του Γιώργου. Έσκαψε το λάκκο του.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Δώρο Γιώργου στον Καραμανλή. Μούδιασε το ΠΑΣΟΚ με την αντίδραση του πρωθυπουργού στη μομφή κατά Αλογοσκούφη.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Έπεσε στο λάκκο του. Μπούμερανγκ για τον Γιώργο η πρόταση μομφής.

Η ΑΥΓΗ: Μαλώνουν, αλλά πού διαφωνούν; Επιχείρηση εντυπωσιασμού με προτάσεις μομφής χθες στη Βουλή.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Έκανε μάγκα τον Καραμανλή. Πολιτικό χαρακίρι από τον Γιώργο.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Απογραφή βουλευτών αποφάσισε χθες ο κ. Καραμανλής. Άνευ αντικειμένου η καταμέτρηση των ψήφων της πλειοψηφίας.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τον συνέτριψε. Κοινοβουλευτικό «Βατερλό» του Παπανδρέου από τον Καραμανλή.

ΕΓΝΑΤΙΑ: «Πωλείται» ο Ερυθρός Σταυρός. Παραιτήθηκαν τα μέλη του συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη.

ΕΘΝΟΣ: Μετωπική με... διαρροές. Ξεκαθάρισμα λογαριασμών Κ. Καραμανλή - Γ. Παπανδρέου στη Βουλή.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Παπανδρέου έκανε πρόταση δυσπιστίας για τον Αλογοσκούφη και ο Καραμανλής έκανε κόντρα ρελάνς με ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση και ο Γιώργος κάηκε γιατί τράβηξε από... 31.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Νευρική κρίση στο ΠΑΣΟΚ. Διχάζονται οι απόψεις για την πρόταση δυσπιστίας του Γ. Παπανδρέου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ματ Καραμανλή, Βατερλώ Παπανδρέου. Βουλή: Ο Γιώργος έπεσε στην παγίδα που πήγε να στήσει στον πρωθυπουργό.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κρίση εμπιστοσύνης. Μάχη εντυπώσεων χθες στη Βουλή με θρίλερ διαρροής.

ΕΞΠΡΕΣ: Ψήφος για μεταρρυθμίσεις. Αντεπίθεση του πρωθυπουργού στην κριτική ΠΑΣΟΚ για την οικονομία.

ΕΣΤΙΑ: Γκάφα ολκής του κ. Παπανδρέου. Η πρότασις μομφής έγινε ψήφος εμπιστοσύνης.

ESPRESSO: Το ξέσπασμα της Πολυξένης Λιάνη: «Η Δήμητρα έδιωξε τον Σπυρόπουλο γιατί την απάτησε».

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Πακέτο με 6 νέους φόρους. Προαναγγελία από τον Γ. Αλογοσκούφη. Πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα για να καλυφθεί η μεγάλη υστέρηση των εσόδων.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πολιτική ήττα του Γ. Α. Παπανδρέου. Στη Βουλή χωρίς θέσεις για τις μεταρρυθμίσεις το ΠΑΣΟΚ. Προσέφερε ευκαιρία ψήφου εμπιστοσύνης στον Κ. Καραμανλή.

ΚΕΡΔΟΣ: Καραμανλής - Παπανδρέου θέλουν λιγότερο κράτος αλλά... Διαφωνούν για το ποιος θα πληρώσει την αλλαγή.

Ο ΛΟΓΟΣ: Ψήφο εμπιστοσύνης ζήτησε ο Κ. Καραμανλής. Πρωτοφανές σκηνικό στο ελληνικό κοινοβούλιο.

METRO: Σκληρή αναμέτρηση. Ρελάνς Καραμανλή στην πρόταση μομφής κατά Αλογοσκούφη.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Ρήξεις στην οικονομία και με ψήφο εμπιστοσύνης. Ο πρωθυπουργός αποφασισμένος να συγκρουστεί με «κρατικοδίαιτα συμφέροντα».

ΤΑ ΝΕΑ: Σύγκρουση επέλεξε ο Γιώργος. Σκληρό κατηγορώ για το φιάσκο στην οικονομία.

Η ΝΙΚΗ: Κόντρες άνευ ουσίας. «Κοκορομαχίες» μετά την πρόταση δυσπιστίας για Αλογοσκούφη.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Χρειάζεται μομφή λαού σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Δικομματικό θέατρο στη Βουλή.

City Press: Τεχνητή πόλωση με άλυτα τα προβλήματα. Ο Παπανδρέου έθεσε στη Βουλή θέμα ψήφου εμπιστοσύνης σε βάρος του υπουργού Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη.

TRAFFIC NEWS: Μιχάλης Κωνσταντίνου: Δεν έχω σχέση με την κόρη του Κυράστα. Εβελίνα: «Μην ασχοληθείτε ξανά με το όνομά μου».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Βούτηξε πιο βαθιά στην αποτυχία ο Παπανδρέου. Ο Καραμανλής του έκανε κεφαλοκλείδωμα.

Η ΧΩΡΑ: Όλες οι ληστείες του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή. Γροθιά του Καραμανλή στον Παπανδρέου.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι «κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών για κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση προκαλεί η χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής, ενώ έρχεται θύελλα απεργιών. Δεκατέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, ο πρωθυπουργός ζήτησε τη δεδομένη ψήφο εμπιστοσύνης από την πλειοψηφία της ΝΔ επιχειρώντας να κερδίσει τις εντυπώσεις, μετά την πρόταση δυσπιστίας κατά Αλογοσκούφη που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ».

ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν ότι «τη στρατηγική της μετωπικής σύγκρουσης με τον Κ. Καραμανλή επέλεξε χθες ο Γ. Παπανδρέου. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την ασυνέπειά της έχασε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ εκτιμά ότι «στο λάκκο που επιχείρησε να ρίξει την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με την πρόταση μομφής, έπεσε μέσα ο ίδιος. Αντιδρώντας ο πρωθυπουργός, με μια κίνηση ρελάνς μετέτρεψε την πρόταση σε συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, απογυμνώνοντας έτσι πλήρως τον Γ. Παπανδρέου».

Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ «αμηχανία αλλά και νευρική κρίση έχει δημιουργήσει στο ΠΑΣΟΚ η αιφνιδιαστική απόφαση του πρόεδρου του Κινήματος να προχωρήσει σε πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία στη συνέχεια (με την παρέμβαση Καραμανλή) εξελίχθηκε σε πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση».

ΤΟ ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι θα γίνει «πόλεμος τριών ημερών στη Βουλή. Ο Κ. Καραμανλής σήκωσε το γάντι της ψήφου δυσπιστίας προς τον Γ. Αλογοσκούφη που έριξε ο Γ. Παπανδρέου, απαντώντας με αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Στο ΠΑΣΟΚ ψάχνουν για το βαθύ λαρύγγι που ακύρωσε τον αιφνιδιασμό του προέδρου».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι «υπό το κράτος ισχυρών εσωκομματικών κραδασμών, οφειλομένων σε σοβαρό έλλειμμα πολιτικής στρατηγικής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέφυγε χθες την ευθεία αντιπαράθεση θέσεων με τον πρωθυπουργό για τις μεταρρυθμίσεις και προσπάθησε σπασμωδικά να εμφανίσει στο κοινό μια εικόνα ενότητας και συσπείρωσης του ταραγμένου κόμματός του: Ο κ. Γ. Α. Παπανδρέου έθεσε αιφνιδίως στη Βουλή θέμα πρότασης μομφής κατά... του υπουργού Οικονομία κ. Γιώργου Αλογοσκούφη. Αποτέλεσμα αυτής της απόφασής του ήταν να απαντήσει αμέσως ο πρωθυπουργός, ζητώντας την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι «ένα απρόσμενο πολιτικό δώρο έκανε χθες στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Παρά το γεγονός ότι η «Α» έκανε γνωστή την πρόθεσή του να υποβάλει πρόταση δυσπιστίας, εκείνος την κατέθεσε κι έδωσε την ευκαιρία στον κ. Καραμανλή να αντεπιτεθεί με αίτημα για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι «με την αριστοτεχνική τακτική κίνηση του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση αναδεικνύεται κυρίαρχη του πολιτικού σκηνικού και ισχυροποιεί τη δυνατότητά της να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις».

H CITY PRESS εκτιμά ότι «ο Παπανδρέου έθεσε στη Βουλή θέμα ψήφου εμπιστοσύνης σε βάρος του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη. Ρελάνς Καραμανλή, ο οποίος επέβαλε συζήτηση εφ όλης της ύλης που θα οδηγήσει σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Κραυγές και ψίθυροι στο ΠΑΣΟΚ για την αποτελεσματικότητα της ηγεσίας και τις πολιτικές πρωτοβουλίες της. Το κλίμα έντασης που δημιούργησαν οι δύο μονομάχοι κάνει πιο δύσκολη τη συζήτηση για τα συγκεκριμένα προβλήματα της οικονομίας».

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ προσθέτει ότι «σε ένα χωρίς προηγούμενο φιάσκο για το ΠΑΣΟΚ εξελίχθηκε η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία. Ο Γιώργος Παπανδρέου απορρίπτοντας εισηγήσεις κορυφαίων στελεχών, προχώρησε σε πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις μέσα στο ίδιο το κόμμα του. Έδωσε την ευκαιρία στον Κώστα Καραμανλή να αναβαπτιστεί μέσα από την διήμερη συζήτηση που θα ακολουθήσει, να εδραιώσει την κυρίαρχη θέση του στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και να προχωρήσει χωρίς προσκόμματα στις μεταρρυθμίσεις που έχει προγραμματίσει».

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι «με αίτηση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του από τη Βουλή, απάντησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην κατάθεση εκ μέρους του Γιώργου Παπανδρέου, πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη κατά τη σημερινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Οικονομία».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι «σ ένα καλοστημένο θέατρο, μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, εξελίχθηκε η χτεσινή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, για την ελληνική οικονομία. Αφού, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκαν στις εκτιμήσεις, για την ανάγκη των αντιλαϊκών διαρθρωτικών αλλαγών και την ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας (δηλαδή, του μεγάλου κεφαλαίου), ο δεύτερος κατέθεσε προφορικά πρόταση δυσπιστίας για τον υπουργό Οικονομίας. Και ο πρώτος -πλήρως προετοιμασμένος- τη μετέτρεψε σε πρόταση δυσπιστίας συνολικά προς την κυβέρνηση...».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι «πολιτική απειρία έδειξε η πράξη του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου με το να κάνει πρόταση δυσπιστίας για τον υπουργό Οικονομίας. Δεν είχε λάβει φαίνεται υπόψη του ότι ο Καραμανλής θα απαντούσε με πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση, κάτι το οποίο και έγινε».

Η ΝΙΚΗ γράφει ότι «σε κοκορομαχίες που όχι μόνο είναι άνευ ουσίας, αλλά στην πράξη λειτουργούν και αποπροσανατολιστικά από τα πραγματικά προβλήματα που καίνε τον ελληνικό λαό, επιδόθηκαν χθες οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων. Η ΝΔ επιχαίρει για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός θεωρείται ότι πέτυχε επικοινωνιακή νίκη στη Βουλή έναντι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετατρέποντας την πρόταση δυσπιστίας που ο τελευταίος κατέθεσε εις βάρος του Γιώργου Αλογοσκούφη, σε διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς το σύνολο της κυβέρνησης».

Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι «γελάει ο κόσμος με την νέα μεγάλη γκάφα του Γιώργου Παπανδρέου. Η απόφασή του να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη, κατέληξε σε μπούμερανγκ, αφού ο Πρωθυπουργός άρπαξε το απρόσμενο δώρο που του έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αποδεχόμενος την πρόκληση την μετέτρεψε σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. Ο κ. Καραμανλής έχει έτσι την ευκαιρία να συσπειρώσει την κοινοβουλευτική του ομάδα, να αναβαπτίσει την κυβέρνησή του και να διαφημίσει, επί τριήμερον, το κυβερνητικό έργο».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι «πρωτοφανή κοινοβουλευτική ήττα υπέστησαν στη Βουλή ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ. Η χθεσινή διαδικασία εξελίχθηκε σε μπούμερανγκ για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού ο αιφνιδιασμός που προετοίμαζε, με πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, προσέκρουσε σε έναν καλά προετοιμασμένο Κ. Καραμανλή, ο οποίος έκανε τη ρελάνς και τον τελικό αιφνιδιασμό ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή».

Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι «η βαθύτερη συναίνεση που διατρέχει το πρόγραμμα των δύο μεγάλων κομμάτων αναδείχθη χθες στη Βουλή, παρότι διαλύθηκε η συζήτηση για την οικονομία, ανέβηκαν οι τόνοι και επιστρατεύτηκε το τρυκ της πρότασης μομφής. Στην αρχή από το ΠΑΣΟΚ κατά του Γ. Αλογοσκούφη, που κατέληξε όμως σε επικοινωνιακό αυτογκόλ του Γ. Παπανδρέου, όταν ο πρωθυπουργός απάντησε, όπως αναμενόταν, με πρόταση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) εκτιμά ότι «απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού είναι πλέον ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, που χθες επιβεβαίωσε ότι διαμορφώνει την πολιτική ατζέντα μένοντας σταθερός στις αρχές που έχει καθορίσει, γεγονός για το οποίο τον εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός».

Η Espresso προσθέτει ότι «η διαρροή της -στρατηγικής σημασίας- κίνησης του Γιώργου Παπανδρέου να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας εναντίον του υπουργού Οικονομίας και όσα ακολούθησαν με τη ρελάνς Καραμανλή έκαναν χθες το ΠΑΣΟΚ άνω κάτω».

Η Traffic News επισημαίνει ότι «σε κλίμα έντασης και αντιπαραθέσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης διεξήχθη χθες η συζήτηση στη Βουλή για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή».

Το ΒΗΜΑ γράφει ότι «την απογραφή των... βουλευτών του αποφάσισε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης χθες στη Βουλή. Η κίνηση αυτή αποτελεί κίνηση αντιπερισπασμού στην κοινωνική δυσαρέσκεια από τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο Εργασιακό και στο Ασφαλιστικό. Ο κ. Καραμανλής αποφεύγει έτσι μια ουσιαστική συζήτηση για την Οικονομία και ταυτοχρόνως υποχρεώνει σε σιωπή τους διαφωνούντες αφού ζητεί από τους βουλευτές του να κάνουν δηλώσεις νομιμοφροσύνης -εν όψει και ανασχηματισμού- υποστηρίζοντας το έργο της κυβέρνησης κατά την τριήμερη συζήτηση που αρχίζει αύριο στη Βουλή».

Η METRO υπογραμμίζει ότι «σε μια τολμηρή παρτίδα πόκερ ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, εξελίχθηκε η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, που είχε ως αντικείμενο την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. Η παρτίδα που έπαιξαν οι δύο αρχηγοί είχε να κάνει τόσο με τη μάχη των εντυπώσεων όσο και με την ουσία σε σχέση με τις θέσεις αλλά και την τακτική που θα ακολουθήσουν για τις υπό συζήτηση αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις».

Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ «Βατερλώ Παπανδρέου στη Βουλή. Αφετηρία για αποκαλύψεις η ψήφος εμπιστοσύνης που ζήτησε ο πρωθυπουργός. Στο φως τις επόμενες ημέρες όλα τα σκάνδαλα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ».

Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι «πολιτική γκάφα ολκής διέπραξε χθες ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για την ανάπτυξη και την απασχόληση -η οποία γινόταν με πρωτοβουλία της Κυβερνήσεως- ο κ. Παπανδρέου κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη. Όμως η πρότασις αυτή έτυχε της αμέσου και αποτελεσματικής αντιδράσεως του Πρωθυπουργού».

Η ΕΞΠΡΕΣ επισημαίνει ότι «πολιτικά αναβαπτισμένη και συσπειρωμένη εξέρχεται η κυβέρνηση από τη χθεσινή εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχειρώντας να αιφνιδιάσει με πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομίας, έδωσε στον πρωθυπουργό την ευκαιρία να κερδίσει τις εντυπώσεις ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 09 Ιουνίου 2005 - 03:31 (Ώρα Λονδίνου)

Όπλα τρισεκατομμυρίων δολαρίων

Ποικιλία θεμάτων στα σημερινά πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων από την άνευ προηγουμένου αύξηση των στρατιωτικών δαπανών μέχρι τα μέτρα κατά της πρόσβασης των Βρετανών δημοσίων υπαλλήλων σε πορνογραφικά δίκτυα σε ώρες εργασίας.

Η «Ιντιπέντεντ» (Independent) επιλέγει για το πρωτοσέλιδο της το θέμα της αύξησης των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών.

Σύμφωνα με την έκθεση του ινστιτούτου «Έρευνας για την Ειρήνη» (SIPRI) οι στρατιωτικές δαπάνες ξεπέρασαν το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια για πρώτη φορά μετά το τέλος της ψυχροπολεμικής περιόδου.

«Να μια ερώτηση ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων για τον όμιλο των οκτώ: Γιατί ο κόσμος ξοδεύει ένα τρισεκατομμύριο δολάρια σε όπλα και 78 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια;», αναρωτιέται η βρετανική εφημερίδα.

«Για άλλη μια χρονιά οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η χώρα, η οποία δαπάνησε τα μεγαλύτερα ποσά για την αγορά όπλων. Το 2004 οι ΗΠΑ ξόδεψαν 455 δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα. Πρόκειται για αύξηση της τάξεως του 12% σε σχέση με τις δαπάνες του 2003. Η αμερικανική διεθνής βοήθεια ισοδυναμεί με περίπου το 4,1% του εξοπλιστικού της προγράμματος. Η Βρετανία, δεύτερη μετά τις ΗΠΑ στις στρατιωτικές δαπάνες, ξοδεύει μόλις το ένα δέκατο των συνολικών αμερικανικών δαπανών», επισημαίνει η «Ιντιπέντεντ».

Σύμφωνα με άλλη έκθεση, αυτή τη φορά από την ανεξάρτητη οργάνωση «Εκστρατεία κατά του Εμπορίου Όπλων», η οποία εδρεύει στο Λονδίνο, πέντε μέλη του ομίλου των οκτώ πλέον αναπτυγμένων κρατών οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία ευθύνονται για το 89% των πωλήσεων όπλων στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Η έκθεση του SIPRI αναφέρει ότι οι δύο μεγαλύτερες αγοραστές όπλων το 2004 ήταν η Κίνα και η Ινδία.

Συναγερμός στον ΟΗΕ

Με τον τίτλο: «Συναγερμός στον ΟΗΕ με την εξαφάνιση πυρηνικών σχεδίων» η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» (Guardian) αποκαλύπτει ότι υπάρχουν φόβοι να τέθηκαν προς πώληση σχέδια για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ διευκρινίζουν ότι τα «σχέδια αφορούν την κατασκευή φυγοκεντρωτών για τον εμπλουτισμό ουρανίου. Επίσης φοβούνται ότι έχουν τεθεί προς πώληση και κάποια άλλα σχέδια που αφορούν την κατασκευή πυρηνικών κεφαλών».

Τα στοιχεία των αξιωματούχων του ΟΗΕ βασίζονται στις έρευνες που έχουν διενεργηθεί μετά την προ διετίας σύλληψη του Πακιστανού πυρηνικού επιστήμονα, Αμπντούλ Καντίρ Χαν, ο οποίος πουλούσε πυρηνική τεχνογνωσία σε χώρες όπως η Λιβύη και το Ιράν.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος ή ποιοι άλλοι απέκτησαν αυτήν την τεχνογνωσία πέρα από το Ιράν και τη Λιβύη», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης στην «Γκάρντιαν».

Πορνογραφία και αλκοόλ

Η «Τάιμς» (The Times) και η «Ντέιλι Τέλεγκραφ» (The Daily Telegraph) επέλεξαν σήμερα δύο θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος.

«Στο στόχαστρο οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατεβάζουν πορνογραφικό υλικό από το διαδίκτυο», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η «Τάιμς», η οποία υπογραμμίζει ότι ολοένα και περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι σε βρετανικές υπηρεσίες του δήμου, σε νοσοκομεία, στην αστυνομία βλέπουν πορνογραφικά προγράμματα στο Ίντερνετ σε ώρες εργασίας.

Η έκθεση της Λογιστικής Επιτροπής της Βρετανίας εισηγείται την εγκατάσταση ειδικών λογισμικών προγραμμάτων στους υπολογιστές του δημοσίου τομέα, διότι, όπως αναφέρει, η εμπειρία έχει αποδείξει ότι ο κόσμος που αποκτά πρόσβαση σε πορνογραφικές ιστοσελίδες μπορεί πολύ εύκολα να μπει στον πειρασμό να αποκτήσει πρόσβαση σε πιο παράνομες διαδικτυακές περιοχές, όπως η παιδική πορνογραφία.

Η έκθεση αποδίδει αυτή τη ραγδαία αύξηση στον «κοινωνικό εφησυχασμό». Οι αξιωματούχοι που ερεύνησαν τις διαδικτυακές συνήθειες των 140.000 υπαλλήλων τους διαπίστωσαν ότι σε διάστημα οκτώ μηνών μπήκαν σε 2,3 εκατομμύρια πορνογραφικές ιστοσελίδες.

«Η αστυνομία αποκτά την εξουσία να μοιράζει απαγορευτικές διαταγές», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Ντέιλι Τέλεγκραφ».

«Άνευ προηγουμένου αρμοδιότητες χορηγούνται στη βρετανική αστυνομία, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να εκδίδει 48ωρες απαγορευτικές άδειες εισόδου στο κέντρο των πόλεων και σε άλλες περιοχές. Πρόκειται για το τελευταίο μέτρο της κυβέρνησης για την πάταξη της αντικοινωνικής συμπεριφοράς που προκαλείται από την αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ», επισημαίνει η εφημερίδα.


Πέμπτη 09 Ιουνίου 2005 - 06:31 (Ώρα Λονδίνου)

Ο προϋπολογισμός διχάζει την ΕΕ

Βασικός θεματικός άξονας των ευρωπαϊκών εφημερίδων οι πολιτικοί ελιγμοί των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επομένη των «όχι» στη συνταγματική συνθήκη.

Η γερμανική εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» (Frankfurter Algemeine Zeitung) αναρωτιέται τι συμπεράσματα εξάγονται από τη γαλλική πρόταση για μια ένωση με τη Γερμανία σε συγκεκριμένους τομείς.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι το εν λόγω σχέδιο παρουσιάστηκε χθες από τον πρωθυπουργό της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν στην ομιλία του ενώπιον της γαλλικής εθνοσυνέλευσης.

Η «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» εκτιμά ότι επρόκειτο για μια ενέργεια σε συντονισμό με το Βερολίνο, διαφορετικά δε θα γινόταν δημοσίως.

Ωστόσο, η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι πρόκειται κάτι παραπάνω από μια κίνηση τακτικής: «Η ομιλία του Βιλπέν έδειξε ότι η γαλλική πολιτική κινείται προς την κατεύθυνση του προστατευτισμού και του φρουρίου Ευρώπη. Αυτές οι δύο τάσεις δε συνάδουν με τα συμφέροντα της Γερμανίας ούτε με τις θέσεις του Βερολίνου στην ΕΕ».

Η «Ντερ Τάγκεστσαϊτουνγκ» (Der Tagesspiegel) εκτιμά ότι η σύνοδος κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα δεν θα καταφέρει να αποστείλει ένα μήνυμα ενότητας εξαιτίας των διαφωνιών για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι οι ηγέτες των κρατών μελών έχουν επανειλημμένως απευθύνει εκκλήσεις για ενότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ΕΕ «αλλά αυτά ξεχνιούνται όταν μπαίνει στη μέση το χρήμα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη σύναψη συμφωνίας για τον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2007 2013 είναι η Βρετανία και οι επιστροφές χρημάτων από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

«Η κοινωνική Ευρώπη διαδηλώνει», γράφει η γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ» (Le Monde) και προσθέτει, «οι ψηφοφόροι της Αριστεράς που είπαν όχι στη συνταγματική συνθήκη εισακούσθηκαν αλλά όχι όσο θα ήθελαν».

Σύμφωνα με τη «Λε Μοντ» οι Αριστεροί «εισακούσθηκαν από τον Τόνι Μπλερ, τον προπαγανδιστή του τρίτου δρόμου μεταξύ του φιλελευθερισμού και της κοινωνικής δημοκρατίας. Ο Μπλερ θα επιχειρήσει να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους του ότι το πετυχημένο οικονομικό μοντέλο της Βρετανίας είναι προς όφελος όλης της Ευρώπης. Ωστόσο, στη Γαλλία ο Μπλερισμός παραμένει λέξη ταμπού».

Τέλος το γαλλικό περιοδικό «Νουβέλ Ομπζερβατέρ» (Nouvel Observateur) θεωρεί ότι «υπάρχει ένας δρόμος σωτηρίας για την Ευρώπη, αυτός της συμπόρευσης των στρατοπέδων του όχι και του ναι, διότι επί της ουσίας και οι δύο πλευρές οραματίζονται μια πιο κοινωνική Ευρώπη».


Πέμπτη 09 Ιουνίου 2005 - 07:37 (Ώρα Λονδίνου)

«Ναι» στον Μπαραντέι αλλά με όρους

O Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι βρίσκεται στο τιμόνι της διεθνούς υπηρεσίας από το 1997

Οι Ηνωμένες Πολιτείες άφησαν να εννοηθεί ότι θα στηρίξουν τον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι στην προσπάθειά του να διεκδικήσει τρίτη θητεία στο αξίωμα του επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας με την προϋπόθεση ότι θα σκληρύνει τη στάση του απέναντι στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Αρχικώς, η κυβέρνηση Μπους ζήτησε από τον Ελ Μπαραντέι να αποχωρήσει από την ηγεσία της υπηρεσίας με τη λήξη της δεύτερης θητείας του, η οποία ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους.

Οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα που αντιτίθεται στην ανανέωση της θητείας του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

Ωστόσο, η Αμερικανίδα υπουργός, Κοντολίζα Ράις δήλωσε ότι η αμερικανική ηγεσία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να στηρίξει την υποψηφιότητά του. Το θέμα θα συζητηθεί στη σημερινή συνάντηση Ράις - Μπαραντέι στην Ουάσινγκτον

Οι δηλώσεις της Κοντολίζα Ράις σηματοδοτούν μια σημαντική αλλαγή στις προθέσεις της κυβέρνησης Μπους, η οποία ήρθε σε ρήξη με τον Ελ Μπαραντέι για το Ιράν και το Ιράκ.

Η κα Ράις απέφυγε να στηρίξει ανοικτά τον 62χρονο Αιγύπτιο νομικό, ο οποίος ηγείται της υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας από το 1997. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι η συνεργασία τους στο παρελθόν ήταν πολύ καλή.

Η σημερινή συνάντηση θεωρείται ως ένα είδος συνέντευξης για τον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ο οποίος είναι και ο μοναδικός υποψήφιος.

Οι ΗΠΑ ζητούν από τον αξιωματούχο του ΟΗΕ να σκληρύνει τη στάση του και να αναφέρει το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με την κατηγορία ότι προσπαθεί να αποκρύψει τις πυρηνικές του δραστηριότητες.

Η υπηρεσία ατομικής ενέργειας έχει αποκλείσει οιαδήποτε συμφωνία με τις ΗΠΑ για να εξασφαλίσει ο κ. Μπαραντέι τη θέση του.


Πέμπτη 09 Ιουνίου 2005 - 06:31 (Ώρα Λονδίνου)

Ο προϋπολογισμός διχάζει την ΕΕ

Βασικός θεματικός άξονας των ευρωπαϊκών εφημερίδων οι πολιτικοί ελιγμοί των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επομένη των «όχι» στη συνταγματική συνθήκη.

Η γερμανική εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» (Frankfurter Algemeine Zeitung) αναρωτιέται τι συμπεράσματα εξάγονται από τη γαλλική πρόταση για μια ένωση με τη Γερμανία σε συγκεκριμένους τομείς.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι το εν λόγω σχέδιο παρουσιάστηκε χθες από τον πρωθυπουργό της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν στην ομιλία του ενώπιον της γαλλικής εθνοσυνέλευσης.

Η «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» εκτιμά ότι επρόκειτο για μια ενέργεια σε συντονισμό με το Βερολίνο, διαφορετικά δε θα γινόταν δημοσίως.

Ωστόσο, η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι πρόκειται κάτι παραπάνω από μια κίνηση τακτικής: «Η ομιλία του Βιλπέν έδειξε τις διαθέσεις της γαλλικής πολιτικής υπέρ του προστατευτισμού και του φρουρίου Ευρώπη. Αυτές οι δύο τάσεις δε συνάδουν με τα συμφέροντα της Γερμανίας ούτε με τις θέσεις του Βερολίνου στην ΕΕ».

Η «Ντερ Τάγκεστσαϊτουνγκ» (Der Tagesspiegel) εκτιμά ότι η σύνοδος κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα δεν θα καταφέρει να αποστείλει ένα μήνυμα ενότητας εξαιτίας των διαφωνιών για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι οι ηγέτες των κρατών μελών έχουν επανειλημμένως απευθύνει εκκλήσεις για ενότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ΕΕ «αλλά αυτά ξεχνιούνται όταν μπαίνει στη μέση το χρήμα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη σύναψη συμφωνίας για τον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2007 2013 είναι η Βρετανία και οι επιστροφές χρημάτων από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

«Η κοινωνική Ευρώπη διαδηλώνει», γράφει η γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ» (Le Monde) και προσθέτει, «οι ψηφοφόροι της Αριστεράς που είπαν όχι στη συνταγματική συνθήκη εισακούσθηκαν αλλά όχι όσο θα ήθελαν».

Σύμφωνα με τη «Λε Μοντ» οι Αριστεροί «εισακούσθηκαν από τον Τόνι Μπλερ, τον προπαγανδιστή του τρίτου δρόμου μεταξύ του φιλελευθερισμού και της κοινωνικής δημοκρατίας. Ο Μπλερ θα επιχειρήσει να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους του ότι το πετυχημένο οικονομικό μοντέλο της Βρετανίας είναι προς όφελος όλης της Ευρώπης. Ωστόσο, στη Γαλλία ο Μπλερισμός παραμένει λέξη ταμπού».

Τέλος το γαλλικό περιοδικό «Νουβέλ Ομπζερβατέρ» (Nouvel Observateur) θεωρεί ότι «υπάρχει ένας δρόμος σωτηρίας για την Ευρώπη, αυτός της συμπόρευσης των στρατοπέδων του όχι και του ναι, διότι επί της ουσίας και οι δύο πλευρές οραματίζονται μια πιο κοινωνική Ευρώπη».


Τετάρτη 08 Ιουνίου 2005 - 23:41 (Ώρα Λονδίνου)

Συνάντηση Μπους - Ερντογάν

Του Δημήτρη Γ. Απόκη

Ουάσινγκτον

Πιέσεις δέχτηκε στην Ουάσιγκτον, ο Τούρκος πρωθυπουργός

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες η συνάντηση του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζόρτζ Μπους στην Ουάσιγκτον, την Τετάρτη, ήταν πάρα πολύ δύσκολη.

Η συσσώρευση της απογοήτευσης της Ουάσινγκτον από την εποχή που η Άγκυρα δεν επέτρεψε τη διέλευση αμερικανικών στρατευμάτων για την επέμβαση στο Ιράκ και το μπαράζ αντιαμερικανικών δηλώσεων από την τουρκική ηγεσία τους τελευταίους μήνες έγιναν αφορμή ο κ. Ερντογάν να περάσει ένα δύσκολο πρωινό στο Λευκό Οίκο.

Ενδεικτικό του κλίματος ήταν το γεγονός ότι οι καθιερωμένες δηλώσεις των δύο ανδρών έγιναν στο τέλος και όχι στην αρχή της συνάντησης, όπως συνηθίζεται, και η αμηχανία του τούρκου πρωθυπουργού σε σχέση με την άνεση του κ. Μπούς ήταν εμφανής.

Ακόμη πιο πολύ για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αποχώρησε άρον άρον από το Λευκό Οίκο χωρίς να πραγματοποιήσει δηλώσεις στον κήπο, όπως συνηθίζουν οι επισκεπτόμενοι ξένοι ηγέτες.

Όσον αφορά στην ουσία της συνάντησης παρά το βαρύ κλίμα επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά το πόσο βαθιά και σημαντική για την Ουάσινγκτον είναι η σχέση μεταξύ των δυο χωρών αφού ο αμερικανός πρόεδρος στις δηλώσεις του σημείωσε ότι οι δύο χώρες έχουν «μια σημαντική στρατηγική σχέση.»

Παρά τις προβλέψεις περί του αντιθέτου οι δυο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη συνεργασίας για την καταπολέμηση του ΠΚΚ, το οποίο η Ουάσινγκτον θεωρεί τρομοκρατικό οργανισμό. Αυτό άλλωστε προκύπτει και από την απάντηση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Σκότ Μακλίλαν σε σχετική ερώτηση.

Συμφωνία μεταξύ των δυο ηγετών υπήρξε και στο Κυπριακό όπου επισημάνθηκε η ανάγκη για στήριξη της προσπάθειας του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με στόχο την επανένωση του νησιού, αλλά και της οικονομικής ενίσχυσης των τουρκοκυπρίων, κάτι το οποίο η Ουάσινγκτον θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό για την επίτευξη λύσης στο πρόβλημα.

Στα θετικά για τον τούρκο Πρωθυπουργό συγκαταλέγεται και η επανάληψη της υποστήριξης της Ουάσινγκτον όσο αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Το ουσιαστικό συμπέρασμα των αποτελεσμάτων της συνάντησης, όπως προκύπτει από αμερικανικές πηγές είναι ότι ο κ. Ερντογάν προσήλθε στο Λευκό Οίκο απολογούμενος και έδωσε διαβεβαιώσεις για αλλαγή γραμμής από την πλευρά της Άγκυρας.

Η αμερικανική πλευρά με τη σειρά της εξέφρασε με σαφήνεια τις θέσεις της, επαναπροσδιορίζοντας στην ουσία το πλαίσιο στο οποίο από εδώ και στο εξής θα κινούνται οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών, καθιστώντας ταυτόχρονα σαφές ότι το αμέσως επόμενο διάστημα είναι πολύ κρίσιμο για το μέλλον των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.


Πέμπτη 09 Ιουνίου 2005 - 07:20 (Ώρα Λονδίνου)

Συνάντηση Χαμάς με Μαχμούντ Αμπάς

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης καταδίκασε την επίθεση κατά μελών της Χαμάς

Στη Λωρίδα της Γάζας μετέβη ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς για συνομιλίες με εκπροσώπους των ακραίων ισλαμικών οργανώσεων με στόχο να διασώσει την εύθραυστη εκεχειρία μετά την πρόσφατη αναζωπύρωση της βίας.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης καταδίκασε την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατά μελών της Χαμάς και ο ισραηλινός στρατός απάντησε ότι οι ακραίοι ισλαμιστές σχεδίαζαν επίθεση με όλμους κατά εβραϊκού οικισμού στη Γάζα.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας ολοκλήρωσε τη δεύτερη ημέρα των επαφών του στην περιοχή.

Μετά τις συνομιλίες με τον Μαχμούντ Αμπάς ο κ. Στρο είπε: «Επί της ουσίας, οι Παλαιστίνιοι κρατούν το μέλλον στα χέρια τους. Εάν είναι ικανοί, με τη δική μας υποστήριξη και τη συνεργασία των Ισραηλινών, η αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας θα στεφθεί από επιτυχία και θα συμβάλει στην αποκατάσταση της ασφάλειας. Θα είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Όχθης».

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απεφάνθη ότι η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων και εβραίων εποίκων είναι καθ όλα νόμιμη.


Πέμπτη 09 Ιουνίου 2005 - 03:31 (Ώρα Λονδίνου)

Όπλα τρισεκατομμυρίων δολαρίων

Ποικιλία θεμάτων στα σημερινά πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων από την άνευ προηγουμένου αύξηση των στρατιωτικών δαπανών μέχρι τα μέτρα κατά της πρόσβασης των Βρετανών δημοσίων υπαλλήλων σε πορνογραφικά δίκτυα σε ώρες εργασίας.

Η «Ιντιπέντεντ» (Independent) επιλέγει για το πρωτοσέλιδο της το θέμα της αύξησης των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών.

Σύμφωνα με την έκθεση του ινστιτούτου «Έρευνας για την Ειρήνη» (SIPRI) οι στρατιωτικές δαπάνες ξεπέρασαν το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια για πρώτη φορά μετά το τέλος της ψυχροπολεμικής περιόδου.

«Να μια ερώτηση ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων για τον όμιλο των οκτώ: Γιατί ο κόσμος ξοδεύει ένα τρισεκατομμύριο δολάρια σε όπλα και 78 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια;», αναρωτιέται η βρετανική εφημερίδα.

«Για άλλη μια χρονιά οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η χώρα, η οποία δαπάνησε τα μεγαλύτερα ποσά για την αγορά όπλων. Το 2004 οι ΗΠΑ ξόδεψαν 455 δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα. Πρόκειται για αύξηση της τάξεως του 12% σε σχέση με τις δαπάνες του 2003. Η αμερικανική διεθνής βοήθεια ισοδυναμεί με περίπου το 4,1% του εξοπλιστικού της προγράμματος. Η Βρετανία, δεύτερη μετά τις ΗΠΑ στις στρατιωτικές δαπάνες, ξοδεύει μόλις το ένα δέκατο των συνολικών αμερικανικών δαπανών», επισημαίνει η «Ιντιπέντεντ».

Σύμφωνα με άλλη έκθεση, αυτή τη φορά από την ανεξάρτητη οργάνωση «Εκστρατεία κατά του Εμπορίου Όπλων», η οποία εδρεύει στο Λονδίνο, πέντε μέλη του ομίλου των οκτώ πλέον αναπτυγμένων κρατών οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία ευθύνονται για το 89% των πωλήσεων όπλων στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Η έκθεση του SIPRI αναφέρει ότι οι δύο μεγαλύτερες αγοραστές όπλων το 2004 ήταν η Κίνα και η Ινδία.

Συναγερμός στον ΟΗΕ

Με τον τίτλο: «Συναγερμός στον ΟΗΕ με την εξαφάνιση πυρηνικών σχεδίων» η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» (Guardian) αποκαλύπτει ότι υπάρχουν φόβοι να τέθηκαν προς πώληση σχέδια για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ διευκρινίζουν ότι τα «σχέδια αφορούν την κατασκευή φυγοκεντρωτών για τον εμπλουτισμό ουρανίου. Επίσης φοβούνται ότι έχουν τεθεί προς πώληση και κάποια άλλα σχέδια που αφορούν την κατασκευή πυρηνικών κεφαλών».

Τα στοιχεία των αξιωματούχων του ΟΗΕ βασίζονται στις έρευνες που έχουν διενεργηθεί μετά την προ διετίας σύλληψη του Πακιστανού πυρηνικού επιστήμονα, Αμπντούλ Καντίρ Χαν, ο οποίος πουλούσε πυρηνική τεχνογνωσία σε χώρες όπως η Λιβύη και το Ιράν.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος ή ποιοι άλλοι απέκτησαν αυτήν την τεχνογνωσία πέρα από το Ιράν και τη Λιβύη», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης στην «Γκάρντιαν».

Πορνογραφία και αλκοόλ

Η «Τάιμς» (The Times) και η «Ντέιλι Τέλεγκραφ» (The Daily Telegraph) επέλεξαν σήμερα δύο θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος.

«Στο στόχαστρο οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατεβάζουν πορνογραφικό υλικό από το διαδίκτυο», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η «Τάιμς», η οποία υπογραμμίζει ότι ολοένα και περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι σε υπηρεσίες του δήμου, σε νοσοκομεία, στην αστυνομία βλέπουν πορνογραφικά προγράμματα στο Ίντερνετ σε ώρες εργασίας.

Η έκθεση της Λογιστικής Επιτροπής της Βρετανίας εισηγείται την εγκατάσταση ειδικών λογισμικών προγραμμάτων στους υπολογιστές του δημοσίου τομέα, διότι, όπως αναφέρει, η εμπειρία έχει αποδείξει ότι ο κόσμος που αποκτά πρόσβαση σε πορνογραφικές ιστοσελίδες μπορεί πολύ εύκολα να μπει στον πειρασμό να αποκτήσει πρόσβαση σε πιο παράνομες διαδικτυακές περιοχές, όπως η παιδική πορνογραφία.

Η έκθεση αποδίδει αυτή τη ραγδαία αύξηση στον « κοινωνικό εφησυχασμό». Οι αξιωματούχοι που ερεύνησαν τις διαδικτυακές συνήθειες των 140.000 υπαλλήλων τους διαπίστωσαν ότι σε διάστημα οκτώ μηνών μπήκαν σε 2,3 εκατομμύρια πορνογραφικές ιστοσελίδες.

«Η αστυνομία αποκτά την εξουσία να μοιράζει απαγορευτικές διαταγές», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Ντέιλι Τέλεγκραφ».

«Άνευ προηγουμένου αρμοδιότητες χορηγούνται στη βρετανική αστυνομία, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να εκδίδει 48ωρες απαγορευτικές άδειες εισόδου στο κέντρο των πόλεων και σε άλλες περιοχές. Πρόκειται για το τελευταίο μέτρο της κυβέρνησης για την πάταξη της αντικοινωνικής συμπεριφοράς που προκαλείται από την αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ», επισημαίνει η εφημερίδα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.