Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 23 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-06-07

  1. Υποσχέσεις και αλήθειες
  2. Αμερικανοβρετανικό σχέδιο για την Αφρική
  3. Ευρώ και προϋπολογισμός
  4. Αποσύρεται η Siemens από την κινητή τηλεφωνία
  5. Ανάν: Όχι εντεταλμένος για κυπριακό
  6. Φόρουμ: Υπάρχει Σύνταγμα μετά το διπλό ΟΧΙ;
  7. Σωρεία διώξεων για τον Απόστολο Βαβύλη
  8. «Έωλοι» προϋπολογισμοί και αντιδράσεις
  9. Πολύνεκρες επιθέσεις στο Ιράκ
  10. Στη Μέση Ανατολή ο Στρο
  11. Συνελήφθη ο Ράσελ Κρόου
  12. Ο προϋπολογισμός και η «θύελλα» στο ΠΑΣΟΚ
  13. Βρετανικό πιστοποιητικό θανάτου
  14. Ελεύθεροι χωρίς όρους οι Θάνου Τζέκος
  15. Στην Ουάσινγκτον για την Αφρική
  16. Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Βολιβίας
  17. Βρετανικό πιστοποιητικό θανάτου
  18. Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Βολιβίας
  19. Ψήφος εμπιστοσύνης στο ευρωσύνταγμα
  20. Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Βολιβίας

Τετάρτη 08 Ιουνίου 2005 - 02:59 (Ώρα Λονδίνου)

Υποσχέσεις και αλήθειες

Θετικά κρίνουν οι περισσότερες βρετανικές εφημερίδες τη συνάντηση του Τόνι Μπλερ με τον Τζορτζ Μπους στον Λευκό Οίκο για την προώθηση της βρετανικής ατζέντας στη σύνοδο κορυφής του ομίλου των οκτώ πλέον αναπτυγμένων κρατών. Ωστόσο, η «Γκάρντιαν» και η «Ιντιπέντεντ» παρουσιάζουν δύο εκθέσεις για τη σκληρή πραγματικότητα στην Αφρική και το περιβάλλον.

Μόνο υποσχέσεις

Τη συνάντηση Μπλερ Μπους στο Λευκό Οίκο για την Αφρική προτάσσει στο πρωτοσέλιδό της η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» (Guardian) με τον εξής τίτλο: «Οι αθετημένες υποσχέσεις ευθύνονται για το θάνατο τριών εκατομμυρίων παιδιών στην Αφρική».

Πρόκειται για το συμπέρασμα έκθεσης του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη, η οποία υποστηρίζει ότι τρία εκατομμύρια παιδιά θα πεθάνουν στην υποσαχάρια Αφρική εξαιτίας της αποτυχίας της διεθνούς κοινότητας να τηρήσει τις υποσχέσεις της για τη μείωση της θνησιμότητας μέχρι το 2015.

Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα την ημέρα των συνομιλιών του πρωθυπουργού της Βρετανίας με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για το μέλλον της βοήθειας προς την Αφρική και έχει στόχο να λειτουργήσει ως μέσο πίεσης ενόψει της συνόδου κορυφής του ομίλου των οκτώ πλέον αναπτυγμένων κρατών τον επόμενο μήνα στο Γκλενίγκλες της Σκοτίας.

«Αυτοί οι αριθμοί πρέπει να αφυπνίσουν τους ηγέτες του ομίλου των οκτώ», δήλωσε ο διευθυντής του προγράμματος του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη, Κέβιν Γουάτκινς.

«Γιατί είναι λάθος να περιγράφουμε την Αμερική συνέχεια στο ρόλο του κακού», είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης στη βρετανική εφημερίδα «Τάιμς» (Times), το οποίο προσυπογράφει η συντάκτις διεθνών ειδήσεων, Μπρόνουεν Μάντοξ.

Και εξηγεί: «Ο πρόεδρος Μπους έδωσε κάποιες από τις εγγυήσεις που ζητούσε ο Τόνι Μπλερ για την Αφρική αλλά όχι όλες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι θα σπεύσουν να περιγράψουν τις ΗΠΑ ως τον κακό της υπόθεσης. Αυτό θα ήταν, όμως, λάθος. Εν πρώτοις, η κυβέρνηση Μπους έχει προσφέρει πολύ περισσότερο από ό,τι λένε οι επικριτές της. Η δε άρνηση του Μπους να στηρίξει την επιτροπή Διεθνής Οικονομική Μονάδα (IFF) του Γκόρντον Μπράουν έχει να κάνει με έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της αμερικανικής δημοκρατίας, ο οποίος απαγορεύει στο κογκρέσο να προβαίνει σε μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις».

Κλιματικές αλλαγές

Εκτός από την Αφρική το θέμα των κλιματικών αλλαγών απασχόλησε τους δύο ηγέτες.

Η βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ» (Independent) γράφει σχετικά στο πρωτοσέλιδό της: «Οι επιστήμονες του ομίλου των οκτώ λένε στον Μπους: Πάρε μέτρα τώρα ειδάλλως»

«Οι εθνικές επιστημονικές ακαδημίες των κυβερνήσεων του ομίλου των οκτώ πλέον αναπτυγμένων κρατών σε συνεργασία με επιστήμονες της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Κίνας προειδοποιούν ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να πάψει να κωλυσιεργεί μπροστά στον κίνδυνο που απειλεί όλη την ανθρωπότητα», επισημαίνει η «Ιντιπέντεντ».

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα η κυβέρνηση Μπους θα αγνοήσει για άλλη μια φορά τις προειδοποιήσεις της αμερικανικής επιστημονικής κοινότητας και δε θα υπογράψει το πρωτόκολλο του Κιότο.

Στο ίδιο θέμα η «Γκάρντιαν» προβαίνει σε μια σημαντική αποκάλυψη: «Πώς ένας πετρελαϊκός κολοσσός επηρέασε τον Μπους».

Σύμφωνα με έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, τα οποία μελέτησε η βρετανική εφημερίδα, η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να μην υπογράψει το πρωτόκολλο του Κιότο αποδίδεται στις πιέσεις που δέχθηκε ο Τζορτζ Μπους από τον αμερικανικό πετρελαϊκό κολοσσό, Έξον Μόμπιλ και άλλες εταιρείες.

«Σε ενημερωτικά φυλλάδια, τα οποία μοιράζονταν πριν από συσκέψεις, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Πόλα Ντομπριάνσκι (2001 - 2004) ευχαριστεί στελέχη της Έξον για την ενεργή συμμετοχή και ανάμειξή τους στην χάραξη της αμερικανικής πολιτικής για τις κλιματικές αλλαγές. Η Έξον Μόμπιλ αρνείται αρνηθεί ότι διαδραμάτισε οποιαδήποτε ρόλο στην απόφαση των ΗΠΑ να μην υπογράψουν το πρωτόκολλο του Κιότο», επισημαίνει το δημοσίευμα της «Γκάρντιαν».

Κοινοτικές επιστροφές

Η μείωση ή ο τερματισμός των επιστροφών από τον κοινοτικό προϋπολογισμό στη Βρετανία, μια ρύθμιση που είχε πετύχει η Μάργκαρετ Θάτσερ το 1984, απασχολεί την οικονομική εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» (Financial Times) και τη «Ντέιλι Τέλεγκραφ» (Daily Telegraph).

«Υπό πίεση ο Μπλερ να συμφωνήσει για τις κοινοτικές επιστροφές», γράφει στο πρωτοσέλιδο της η «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Σύμφωνα με την εφημερίδα στη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ με τον Λουξεμβούργιο ομόλογό του, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Τρίτη θα κατατεθεί μια συμβιβαστική πρόταση, η οποία θα ζητάει τον τερματισμό των επιστροφών από τον κοινοτικό προϋπολογισμό στη Βρετανία μ αντάλλαγμα τη μείωση των αγροτικών επιχορηγήσεων στη Γαλλία.

«Οι αξιωματούχοι στο Λουξεμβούργο δηλώνουν αισιόδοξοι, διότι ο Τόνι Μπλερ στη συνέντευξή του στην Φαϊνάνσιαλ Τάιμς είπε ότι οι κοινοτικές επιστροφές θα παραμείνουν και όχι ότι είναι αδιαπραγμάτευτες», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

Ωστόσο, χθες, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν ξεκαθάρισε τη θέση του λέγοντας ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στο καθεστώς των επιστροφών από τον κοινοτικό προϋπολογισμό στη Βρετανία και ότι είναι διατεθειμένος να καταφύγει στο δικαίωμα του βέτο, εάν χρειαστεί.

Η «Ντέιλι Τέλεγκραφ» κάνει λόγο για συνωμοσία: «Συνωμοσία της ΕΕ για να αρπάξει τις κοινοτικές επιστροφές της Βρετανίας».

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν στήσει ενέδρα στον Τόνι Μπλερ.

«Απειλούν να του επιρρίψουν όλη την ευθύνη για την κρίση στην ΕΕ, εάν ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν αποφασίσει να σώσει την Κοινότητα υποχωρώντας στο θέμα των επιστροφών από τον κοινοτικό προϋπολογισμό», εκτιμά η «Ντέιλι Τέλεγκραφ».

Η συνωμοσία της ΕΕ, σύμφωνα με την «Ντέιλι Τέλεγκραφ, προέκυψε μαζί με τη δημοσίευση των ακαθάριστων συνεισφορών της Βρετανίας στην ΕΕ. Από το 2007 η Βρετανία θα καταβάλει 14,6 δισεκατομμύρια λίρες, ενώ μέχρι φέτος κατέβαλε 12,1 δισεκατομμύρια λίρες.

Η Βρετανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος συνεισφορέας στον κοινοτικό προϋπολογισμός μετά τη Γερμανία.


Τρίτη 07 Ιουνίου 2005 - 23:42 (Ώρα Λονδίνου)

Αμερικανοβρετανικό σχέδιο για την Αφρική

Συμφωνία σε ορισμένα σημεία πέτυχαν οι Μπους και Μπλερ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, είπαν πως βρίσκονται κοντύτερα στην επίτευξη συμφωνίας για να διευκολύνουν τα χρέη των φτωχότερων αφρικανικών κρατών.

Προτείνουν την ολοκληρωτική παραγραφή των χρεών 32 κρατών, εφόσον αυτά αντιμετωπίσουν τη διαφθορά και σημειώσουν πρόοδο στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Οι δύο ηγέτες θα θέσουν τις προτάσεις τους στα άλλα μέλη του Ομίλου των Οκτώ πλέον αναπτυγμένων βιομηχανικά κρατών κατά τη σύνοδό τους τον ερχόμενο μήνα.

Ο πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε ακόμα πως οι ΗΠΑ θα διαθέσουν 700 εκατομμύρια δολάρια από τον προϋπολογισμό τους για την αντιμετώπιση των λιμών και άλλων έκτακτων αναγκών, κυρίως στο κέρας της Αφρικής.

Αλλά ο πολιτικός συντάκτης του BBC λέει πως ο Τόνι Μπλερ δεν κατάφερε πλησιάσει να εξασφαλίσει το ποσό που ήθελε για την Αφρική από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Και στο θέμα των κλιματικών αλλαγών που ο Τόνι Μπλερ έχει ψηλά στην ατζέντα της συνόδου του Ομίλου των Οκτώ- δεν υπήρχαν ενδείξεις πως σημειώθηκε πρόοδος.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι είχαν διαφορετικές απόψεις με τον πρόεδρο Μπους και ότι ελπίζουν να εργαστούν για το θέμα μέσα στις επόμενες εβδομάδες


Τρίτη 07 Ιουνίου 2005 - 16:37 (Ώρα Λονδίνου)

Ευρώ και προϋπολογισμός

Το ευρώ θα παραμείνει το νόμισμα της Γαλλίας τόνισε ο Τιερί Μπρετόν (α)

Στο Λουξεμβούργο συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών των 25 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν μέσω ανησυχιών για τις παρενέργειες που θα έχει στη νομισματική και δημοσιονομική σταθερότητα της Κοινότητας η εκκρεμότητα που δημιουργήθηκε μετά το διπλό «Όχι» Γάλλων και Ολλανδών στο ευρωσύνταγμα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Ντομένικο Σινισκάλκο, τόνισε ότι το ευρώ έχει αποδειχθεί ευεργετικό για τις οικονομίες της Ευρωζώνης, απαντώντας έτσι σε στελέχη του κυβερνώντος συνασπισμού που πρότειναν την επιστροφή στην λιρέτα.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Τιερί Μπρετόν, τόνισε ότι το ευρώ είναι και θα παραμείνει το νόμισμα της Γαλλίας, προσθέτοντας ότι η χώρα του σέβεται τις διεθνείς δεσμεύσεις και το στόχο για περιορισμό του ελλείμματος στο 3% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, όπως προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

O υπουργός Οικονομίας της Αυστρίας, Κάρλ Χάιντς Γκράσερ, είπε στο BBC ότι προτεραιότητα της συνόδου των υπουργών είναι να κάνουν ό,τι μπορούν για να αυξήσουν τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Αλλά ο σωστός τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές, είπε.

«Τι γίνεται στην αγορά εργασίας, τι κάνουμε με την μεταρρύθμιση στις συντάξεις, που θα βρεθούν επιπλέον κονδύλια για έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογίας; Αυτοί είναι οι τομείς που έχουμε μείνει πίσω και δεν έχουν σχέση με τη νομισματική ένωση, η οποία αποτελεί μία από τις επιτυχημένες πολιτικές της Κοινότητας» είπε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομίας.

Διαφωνίες για προϋπολογισμό

Πάντως στο άλλο εκκρεμές θέμα - του προϋπολογισμού - κάθε χώρα εμφανίζεται αποφασισμένη να εμμείνει στις θέσεις της.

Οι οικονομίες που έχουν θετικό ισοζύγιο στη σχέση κοινοτικών εισφορών απολαβών -δηλαδή Γερμανία, Βρετανία, Ολλανδία, Αυστρία και Σουηδία - δεν δέχονται αύξηση του προϋπολογισμού από το 1% στο 1,24% του κοινοτικού ΑΕΠ, γνωρίζοντας ότι αυτές θα κληθούν πάλι να πληρώσουν τα αυξημένα έξοδα.

Από την άλλη πλευρά βρίσκονται η Ισπανία, η Ελλάδα και τα νέα μέλη της Ένωσης από την ανατολική Ευρώπη που διαπιστώνουν ότι εάν δεν αυξηθεί ο κοινοτικός προϋπολογισμός θα αναγκαστούν να περικόψουν πολλά επενδυτικά τους σχέδια που συγχρηματοδοτούνται από τα κοινοτικά ταμεία.

Μιλώντας στο BBC ο Στιούαρτ Τόμσον, σύμβουλος του επενδυτικού οίκου Τσαρλς Στάνλει Σάδερλαντς, εμφανίστηκε απαισιόδοξος ως προς το ενδεχόμενο συμφωνίας στον προϋπολογισμό.

«Θα πρέπει κάποιος να έχει διαμορφώσει εθνική ταυτότητα, μια κοινή συνείδηση για να υποστεί τις οικονομικές θυσίες που απαιτούνται προκειμένου να βοηθήσει οικονομικά τις οικονομικά ασθενείς περιοχές. Χωρίς την κοινοτική αλληλεγγύη οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξακολουθήσουν να εισηγούνται επιμέρους κανόνες που θα εξυπηρετούν τα ατομικά τους συμφέροντα. Εφόσον δεν υπάρχει πολιτική ένωση για να μπορέσει να λειτουργήσει η νομισματική ένωση θα πρέπει όλοι να ακολουθούν την ίδια δημοσιονομική πολιτική. Στο τέλος, οι χώρες που συστηματικά παραβιάζουν τους κοινά συμπεφωνημένους κανόνες, θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν από τη νομισματική ένωση» προειδοποίησε ο Βρετανός αναλυτής.


Τρίτη 07 Ιουνίου 2005 - 15:50 (Ώρα Λονδίνου)

Αποσύρεται η Siemens από την κινητή τηλεφωνία

Ο ζημιογόνος τομέας κινητής τηλεφωνίας της Siemens περνά στα χέρια της εταιρείας BenQ

Η εταιρεία BenQ, η μεγαλύτερη εταιρεία υψηλής τεχνολογίας στην Ταϊβάν, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αγοράσει τις μετοχές κινητής τηλεφωνίας της Siemens, έναντι 350 εκ. ευρώ.

Ο τομέας κινητής τηλεφωνίας της Siemens αποτελούσε αδύναμη μονάδα στην εταιρεία και φήμες κυκλοφορούσαν για την αγοραπωλησία των μετοχών της επί μήνες.

Η μονάδα σημείωνε ζημίες ύψους 3εκ. ευρώ την εβδομάδα, σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου κατατασσόταν ανάμεσα στις πέντε πιο κερδοφόρες παγκοσμίως.

Η ύφεση αυτή οφείλεται στα προβλήματα που παρατηρήθηκαν στην ποιότητα κατασκευής των συσκευών, σε συνδυασμό με το συνεχώς αυξανόμενο ανταγωνισμό στην αγορά.

Η συμφωνία αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξή της BenQ σε Ευρώπη και Αμερική.

Η νέα εταιρεία θα εγκαθιδρυθεί στο Μόναχο της Γερμανίας, τη γενέτειρα πόλη της Siemens.


Ανάν: Όχι εντεταλμένος για κυπριακό

Ο γγ δεν αναμένει σύντομα νέες συναντήσεις των ενδιαφερόμενων πλευρών

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, εκτιμά ότι ο χρόνος δεν είναι ώριμος για να διορίσει ειδικό εντεταλμένο του για το κυπριακό.

Αυτό αναφέρεται στην έκθεσή του για ανανέωση της θητείας της δύναμης των κυανοκράνων (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) το πλήρες κείμενο της οποίας δόθηκε στη δημοσιότητα στη Λευκωσία.

Η έκθεση καλύπτει την περίοδο μέχρι τις 20 Μαΐου, δηλαδή πριν από την αποστολή του βοηθού γενικού γραμματέα Κίραν Πρέντεργκαστ στην περιοχή.

Πάντως πολιτικοί κύκλοι στη Λευκωσία εκτιμούν ότι η διαπίστωση ότι ο χρόνος δεν είναι ώριμος εξακολουθεί να ισχύει.

Ο γενικός γραμματέας εισηγείται παράταση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί για άλλους έξι μήνες, έως τις 15 Δεκεμβρίου, χωρίς περαιτέρω περικοπές στην αριθμητική της δύναμη.

Ο Κόφι Ανάν λέει ότι με την ανάδειξη του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων ανανεώθηκαν οι ενδείξεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας για ειρηνική λύση του Κυπριακού.

Λέει ακόμα, πως ενώ η τουρκοκυπριακή ηγεσία και η τουρκική κυβέρνηση ζήτησαν επανάληψη των συνομιλιών με στόχο τη λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου του, η ελληνική κυπριακή πλευρά απέστειλε αντιπροσωπεία στη Νέα Υόρκη για να διερευνήσει τη δυνατότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Σχετικά με το θέμα των περιουσιών ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η προοπτική αύξησης δικαστικών αγωγών σε υποθέσεις περιουσίας στην οποιαδήποτε πλευρά εγείρει σοβαρό κίνδυνο στις ανθρώπινες σχέσεις και στη διαδικασία συμφιλίωσης.

Η υπόθεση, λέει, μόνο με συνολική διευθέτηση του Κυπριακού μπορεί να κλείσει.

Παρά τις καταγγελίες πως πρόσφατα παρατηρήθηκε αποστολή αρμάτων μάχης και άλλων συστημάτων για τις κατοχικές δυνάμεις, ο Κόφι Ανάν χαρακτηρίζει τη στρατιωτική κατάσταση στην Κύπρο σταθερή, σημειώνοντας πως δεν υπήρξαν ενδείξεις για αύξηση στις δαπάνες για την άμυνα ούτε απόκτηση νέου κύριου οπλισμού.

Λέει ακόμα πως ο αριθμός των τουρκικών στρατευμάτων και η φύση του εξοπλισμού τους έχει παραμείνει η ίδια.

Οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την έκθεση θα αρχίσουν μεθαύριο.

«Γενικά ικανοποίηση»

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μάριος Καρογιάν, εξέφρασε γενικά ικανοποίηση από την προκαταρκτική ανάλυση της έκθεσης Ανάν.

Αλλά πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια από τις τυπικές εκθέσεις και δεν σημαίνει ότι όλες οι πτυχές της ικανοποιούν την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Σχολιάζοντας τις θέσεις του Κόφι Ανάν για τις περιουσίες, ο Κύπριος επίσημος είπε, ότι κατά την κυπριακή κυβέρνηση ο καθένας έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε αγωγές για διασφάλιση της περιουσίας του, που κατέχεται παράνομα από την Τουρκία.

Και αναφερόμενος στις τουρκικές δυνάμεις είπε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι αναβάθμισης του κατοχικού στρατού, χωρίς να υπάρξει αριθμητική αύξηση.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, έκανε ακόμα λόγο για «παραδοξότητα» στις θέσεις της τουρκικής πλευράς.

«Ενώ μιλούσαν αρχικά για επανένωση και ζητούσαν την ανάληψη πρωτοβουλιών από την ελληνοκυπριακή πλευρά, σήμερα άλλαξαν πλεύση και δίνουν την εντύπωση ότι επανένωση σημαίνει αποδοχή του σχεδίου Ανάν ως έχει», είπε ο εκπρόσωπος.

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε την έκθεση του Κόφι Ανάν για παράταση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για άλλους έξι μήνες, χωρίς περαιτέρω περικοπές στην αριθμητική της δύναμη και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Ιακώβου.

Ο κ. Ιακώβου είπε ότι ορισμένες χώρες, τις οποίες δεν κατονόμασε, είχαν κινηθεί προς την πλευρά της γραμματείας του ΟΗΕ, επιδιώκοντας μετατροπή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από στρατιωτική σε δύναμη παρατηρητών, με κάποια αστυνομικά καθήκοντα για θέματα λαθρομετανάστευσης και ναρκωτικών.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η κυβέρνηση ενήργησε προληπτικά και απέτρεψε τέτοιο ενδεχόμενο.


Τετάρτη 01 Ιουνίου 2005 - 14:39 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Υπάρχει Σύνταγμα μετά το διπλό ΟΧΙ;

Η Συνθήκη για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα υπογράφηκε στη Ρώμη στις 29 Οκτωβρίου 2004

Η έγκριση του ευρωπαϊκού Συντάγματος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δρόμος μεγάλων αποστάσεων με εμπόδια.

Ο δρομέας μετά από μια καλή εκκίνηση (την κοινοβουλευτική επικύρωση σε εννέα από τα 25 μέλη της ΕΕ), σκόνταψε σε δύο εμπόδια και έχασε το βηματισμό του (βλ. Γαλλία και Ολλανδία), όπως λένε ορισμένοι αναλυτές.

Οι Γάλλοι ήταν αυτοί που είχαν την ευκαιρία στο σύνολό τους να εντρυφήσουν στο κείμενο του Συντάγματος, καθώς η κυβέρνηση Σιράκ έστειλε σε κάθε νοικοκυριό ένα αντίτυπο της Συνθήκης, ενώ ακολούθησε μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και δημόσιος διάλογος από αμφότερα τα στρατόπεδα του «Ναι» και του «Όχι».

Πάντως τόσο στη Γαλλία όσο και στις υπόλοιπες κοινοτικές χώρες μεγάλη μερίδα των πολιτών δεν είχε τη διάθεση ή το χρόνο για να διαπιστώσει από πρώτο χέρι τι προβλέπει το συνταγματικό κείμενο για την κοινοτική διαδικασία λήψης αποφάσεων, τα νέα αξιώματα του Προέδρου και του Υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ, αλλά και για άλλα θέματα που άπτονται της καθημερινότητας.

Όσοι δεν αρκούνται στη γνώμη των πολιτικών ηγετών, κοινοτικών παραγόντων και συνταγματολόγων προκειμένου να διαμορφώσουν ιδία άποψη μπορούν να διαβάσουν παρακάτω τι ακριβώς προβλέπει η επίμαχη συνθήκη.

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε το Ευρωσύνταγμα (Συνθήκη για τη θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης)

Ποια είναι η άποψή σας για το περιεχόμενο του Συντάγματος;

Γιατί απορρίπτεται από τόσους πολλούς Ευρωπαίους;

Και πού πάμε τώρα, μετά τα "όχι των Γάλλων και των Ολλανδών;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

Το Ναι ή το ΟΧΙ των λαών είναι ισχυρότερο από το Ναι ή το Οχι των Κοινοβουλίων

Ειρήνη Μ. (Αθήνα)

Ποτέ δεν κατάλαβα την μανία των συμπατριωτών μας, να γίνουμε ευρωπαίοι. Γίναμε ευρωπαίοι. Το ότι είμαστε, αν είμαστε, ας το αφήσουμε για τον καθένα μας, να το εκφράζει όπως το καταλαβαίνει. Τώρα; Ποιο σύνταγμα; για ποιο λαό; Και εν πάση περιπτώσει πως είναι δυνατόν να μιλάμε για σύνταγμα σε μια κατάσταση, χωρίς ενιαία εξωτερική πολιτική, χωρίς ενιαία εσωτερική πολιτική, χωρίς αμυντική πολιτική, χωρίς ενιαίο πραγματικό νομισματικό σύστημα χρήματος και το κυριότερο με διορισμένους στις Βρυξέλες υπαλλήλους να υπαγορεύουν ντιρεκτίβες τις οποίες ούτε εκλεγμένες κυβερνήσεις δεν θα μπορούσαν, ούτε καν να σκεφθούν να δημοσιοποιήσουν. Ήταν ολέθριο λάθος της Ελλάδος, να ενταχθεί σε τέτοιο σύστημα και μάλιστα χωρίς όρους, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα μακροχρόνιες παραδοσιακές σχέσεις. Και ήταν θανάσιμο λάθος να υιοθετήσει το , χωρίς τις προϋποθέσεις που απαιτούνταν και τις οποίες βέβαια δεν είχε και ποτέ δεν θα τις αποκτήσει. Διότι: δεν είμαστε αυτόνομη οικονομία, δεν είμαστε αυτόνομη παραγωγή, δεν έχουμε πρωτογενή ενέργεια, πλην του ηλίου, δεν έχουμε πρωτογενή τεχνολογία, μόνον τουρισμό 15% του ΑΕΠ και ναυτιλία άλλο ένα 15% και στο υπόλοιπο ότι βγάλουμε. Και όπως λεει μια παροιμία μας: - Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;

Papaconstantinou George (Greece)

Έπρεπε να γίνει ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες για να δοθεί σε όλους τους πολίτες η αίσθηση της κοινής προσέλευσης, του κοινού οράματος, του κοινού προορισμού αλλά και του κοινού διακυβεύματος.

Χρήστος

Μετά το ΟΧΙ της Γαλλίας και Ολλανδίας και τα βάσει δημοσκοπήσεων ΟΧΙ της Μ.Βρεττανίας, της Ελλάδας κι άλλων χωρών δεν υπάρχει, σαφέστατα, Σύνταγμα. Το Ναι ή το ΟΧΙ των λαών είναι ισχυρότερο από το Ναι ή το Οχι των Κοινοβουλίων. Η όποια προσπάθεια γιά ισχύ και εφαρμογή του Συντάγματος με την σημερινή του δομή ,πρέπει να εγκαταληφθεί.

Ειρήνη Μ. (Αθήνα)

Fear or the future and local globalization are the main reasons: Previous attempts at globalization (see Napoleon, the British and Hitler) have failed

Dr Nikos Papanikolaou (USA)

Ευρωσύνταγμα (με την έννοια του Συντάγματος ως Θεμελιώδους Νόμου ενός sovereign κράτους) δεν υπήρχε πριν τα ολλανδογαλλικά ΟΧΙ, αλλά δεν επρόκειτο να υπάρξει ούτε στην περίπτωση ενός ομόφωνου ΝΑΙ από τα κράτη-μέλη. Η γενικότερη διαφωνία προς τη δημιουργία ενός Ευρωσυντάγματος δεν προέκυψε από το περιεχόμενό του, το οποίο επιδερμικά διαφέρει από τη Συνθήκη Ε.Ε. ενώ επιπλέον αναγνωρίζει σειρά δικαιωμάτων υπέρ του πολίτη. Αυτό που οι πολίτες της Ευρώπης ονομάζουν «δεξιά στροφή μέσα στην Ένωση», «ανάγκη επιστροφής στην Ευρώπη των λαών» ή «αδιαφορία των Βρυξελλών για τους πολίτες» μπορεί να αιτιολογηθεί διπλά: η πρώτη αιτιολογία, αν και παρουσιάζεται αντιστρόφως, είναι εθνικιστική. Οι πολίτες των Κρατών- Μελών αναγνωρίζουν το Σύνταγμα ως θεμέλιο λίθο της επικυριαρχίας ενός κράτους. Ξαφνικά, μία απρόσωπη Επιτροπή σε μία ξένη χώρα τους προτείνει να κυρώσουν ένα Ευρωσύνταγμα. Μικρή σημασία έχει το περιεχόμενό του. Εξάλλου ποτέ στο παρελθόν δεν είχε ζητηθεί η έγκριση των λαών για τη Συνθήκη ΕΟΚ ή Ε.Ε. Ήταν η πρώτη ευκαιρία του πολίτη να πει ΟΧΙ, για όλα τα ΝΑΙ που ειπώθηκαν χωρίς αυτόν, και (πιθανόν δικαίως) το έπραξε. Η ονομασία Ευρωσύνταγμα είναι σαφέστατα δίκοπο μαχαίρι, εννοιολογικά. Για τον ευρωπαϊστή ερμηνεύεται ως ενότητα μεταξύ ισότιμων κρατών-μελών που έρχονται πιο κοντά. Για τον μη ευρωπαϊστή (όχι όμως αποκλειστικά τον αντι-ευρωπαϊστή!!!) Ευρωσύνταγμα σημαίνει απεμπόληση εθνικής ταυτότητας, δυνατότητας ελέγχου της εξουσίας, λόγω της απομάκρυνσής της

(Σπύρος Μανιατόπουλος, Αθήνα)

Επιτέλους θα καταλάβουν μετά το ηχηρό ΟΧΙ των Γάλλων ότι η κοινότητα απέτυχε στον εντοπισμό και την επίλυση των ιδιαζόντων προβλημάτων της εκάστοτε χώρας μέλους. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα ίδια κριτήρια χώρες με διαφορετικό δυναμικό. Αρχίζει επιτέλους ο πολίτης να ξυπνά.

(Νικόλαος Καρυτιανός, Ελλάδα)

Εγώ βλέπω το ΟΧΙ των Γάλλων και των Ολλανδών σαν μια μεγάλη αποτυχία στην δημοκρατία. Αφού υπερψηφίστηκε στην ευρωβουλή και δεν κατάφεραν να πείσουν τον λαό να το ψηφίσει, τότε ίσως σημαίνει ότι οι ευρωβουλευτές δεν ξέρουν να «ψηλαφίσουν» τη λαϊκή γνώμη και το σίγουρο είναι πως παρά την αδιαφορία των ευρωπαίων πολιτών για πιο ενεργή συμμετοχή αδιαφορούν και ευρωβουλευτές και προσπαθούν να πείσουν το λαό για καινούργιες ιδέες που στο μυαλό τους φαντάζουν πολύ δύσκολες και τον τρομάζουν.

(Σωτήρης, Κύπρος)

Ας μη μας κοροϊδεύουν πια, για ποια Ευρώπη μας μιλάνε; Πού είναι το όραμα, επιτέλους να ζήσουμε μια Ευρώπη έτσι όπως την οραματίστηκαν οι ιδρυτές της ευρωπαϊκής κοινότητας; Ποια εικόνα της Ευρώπης έχουν δώσει ως τώρα οι σημερινές «μετριότητες» των πολιτικών μας; Αναστήματα με όραμα, στόχους, πυγμή δεν έχουμε δυστυχώς. Και η Ευρώπη ακόμα αναζητά το ρόλο της στον ταραγμένο σημερινό κόσμο. Δεν έχουν πείσει οι κύριοι των Βρυξελλών τους λαούς της Ευρώπης ότι πραγματικά κόπτονται για την ευρωπαϊκή ενοποίηση, στα μυαλά τους όταν μιλάνε για ενοποίηση εννοούν να μας κάνουν ένα μεγάλο παζαρο-σουπερμάρκετ με οικονομικό όφελος των ολίγων και «εκλεκτών» και όλοι οι άλλοι να ψωμολυσσάνε και να υπακούουν τυφλά. Αυτή την Ευρώπη οραματίζονται οι άθλιοι γραφειοκράτες των Βρυξελλών και τα όργανα τους στις «επαρχίες πολιτείες» της Ευρώπης. Καλά έκαναν και είπαν το βροντερό όχι οι Γάλλοι. Ερήμην των λαών της Ευρώπης αποφασίζουν και προσπαθούν να μας οδηγήσουν εκεί που τα αρρωστημένα τους μυαλά έχουν από καιρό σκεφτεί. Καλά έκαναν οι Γάλλοι πάντα μπροστάρηδες για μια Ευρώπη πραγματικά δημοκρατική και κοινωνική. Χωρίς να μας ρωτήσουν με μαεστρία θέλουν να μας βάλουν την Τουρκία από το παράθυρο στο ευρωπαϊκό σπίτι, ένα ξένο σώμα μια δύναμη που αύριο θα ακυρώσει από μόνη της το ευρωπαϊκό όραμα. Εύγε τους. Δε θα πάρουμε τέτοια Ευρώπη, δε θέλουμε τέτοια Ευρώπη.

(Σταμάτης, Αθήνα)

Το «Όχι» των Γάλλων ήταν ένα γερό ράπισμα για τις αλόγιστες «ενδοσυμμαχίες» ποδηγέτησης της Ευρώπης.

(Γιώργος Ψάρρας, Καρλσρούη, Γερμανία)

Το όχι των Γάλλων και των Ολλανδών ήταν μια σημαντική στιγμή στην ιστορία της Ε.Ε. Θα ήθελα να προσθέσω τα ακόλουθα: Α. Δεν ξέρω τι λέει το ευρωσύνταγμα αλλά είμαι αντίθετος στην είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή ένωση για δύο λόγους: 1. Δεν είναι ευρωπαϊκό έθνος αλλά ασιατικό και μουσουλμανικό. 2 Δεν έχω καμία όρεξη τα κοινοτικά πακέτα να πηγαίνουν από την τσέπη των ευρωπαίων -άρα και τη δικιά μου- στην Τουρκία. Β. Δημοψήφισμα έπρεπε να είχε γίνει και στην Ελλάδα. Τους πολιτικούς τους ψηφίζουμε για να διαχειρίζονται τα τρέχοντα και όχι να παίρνουν τόσο σοβαρές αποφάσεις. Γ. Από την ώρα που μπήκε το ευρώ οι τιμές εκτινάχθηκαν στα ύψη ενώ οι μισθοί έμειναν καθηλωμένοι. Η κυβέρνηση μας δεν έκανε τίποτε για αυτό. Αντίθετα συνέχισε και συνεχίζει να πριμοδοτεί το τρίπτυχο της χρεοκοπίας: τουρισμός, ναυτιλία, γεωργία. Δεν αντιλαμβάνεται ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να αποκτήσουν ερευνητικό χαρακτήρα και να πουλάνε τα προϊόντα της έρευνάς τους. Συνεπώς στον βαθμό που οι ενστάσεις μου για την πορεία της ΕΕ και της Ελλάδας δεν εισακούστηκαν είμαι χαρούμενος που τα 2 αυτά έθνη καταψήφισαν και εξ ονόματός μου το ευρωσύνταγμα.

(Νίκος Ιωάννου, Αθήνα)

Βλέπω το ΟΧΙ των Γάλλων και των Ολλανδών σαν μια μεγάλη αποτυχία στην δημοκρατία

Σωτήρης (Κύπρος)

Here are some little hints on what could be wrong with that document: First of all, let's recall that the US Constitution starts with the words "We the People of the United States of America..." Here is how the EU constitution starts: "HIS MAJESTY THE KING OF THE BELGIANS, THE PRESIDENT OF THE CZECH REPUBLIC, HER MAJESTY THE QUEEN OF DENMARK, THE PRESIDENT OF THE FEDERAL REPUBLIC OF GERMANY, THE PRESIDENT OF THE REPUBLIC OF ESTONIA, THE PRESIDENT OF THE HELLENIC REPUBLIC, HIS MAJESTY THE KING OF SPAIN, THE PRESIDENT OF THE FRENCH REPUBLIC, THE PRESIDENT OF IRELAND, THE PRESIDENT OF THE ITALIAN REPUBLIC, THE PRESIDENT OF THE REPUBLIC OF CYPRUS, THE PRESIDENT OF THE REPUBLIC OF LATVIA, THE PRESIDENT OF THE REPUBLIC OF LITHUANIA, HIS ROYAL HIGHNESS THE GRAND DUKE OF LUXEMBOURG, THE PRESIDENT OF THE REPUBLIC OF HUNGARY, THE PRESIDENT OF MALTA, HER MAJESTY THE QUEEN OF THE NETHERLANDS, THE FEDERAL PRESIDENT OF THE REPUBLIC OF AUSTRIA, THE PRESIDENT OF THE REPUBLIC OF POLAND, THE PRESIDENT OF THE PORTUGUESE REPUBLIC, THE PRESIDENT OF THE REPUBLIC OF SLOVENIA, THE PRESIDENT OF THE SLOVAK REPUBLIC, THE PRESIDENT OF THE REPUBLIC OF FINLAND, THE GOVERNMENT OF THE KINGDOM OF SWEDEN, HER MAJESTY THE QUEEN OF THE UNITED KINGDOM OF GREAT BRITAIN AND NORTHERN IRELAND" So those are the people for whose sake this is all said and done. Hmmmmmmm....

(Manolis Lygounis, San Jose, USA)

Όσο οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκων κρατών συνεχίζουν να κωφεύουν στα πραγματικά προβλήματα των λαών επιλέγοντας να ασχολούνται και να προβάλλουν αντ' αυτών μουσικούς διαγωνισμούς και reality shows όσο το ενδιαφέρον τους περιορίζεται στο κέρδος και μόνο των εταιριών, πολυεθνικών και μη, που τους στηρίζουν και όχι στους λαούς που τους ψηφίζουν όσο οι συντάξεις των γερόντων συρρικνώνονται ενώ οι μισθοί και τα επιδόματα των βουλευτών φουσκώνουν όσο η εργασία από ύψιστο αγαθό μετατρέπεται από τους εργοδότες σε μαρτύριο για εργαζόμενους και ανέργους όσο η υγεία θα βρίσκεται στη σκιά των εξοπλισμών... τόσο οι λαοί με ψυθιριστά ουρλιαχτά θα λένε ΟΧΙ, ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ, ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΟΙ ΛΑΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ.

(Νίκος Βατσίτσης, Πειραιάς)

Europe with or without constitution has to become more upfront and confident. Europe appears weak in demanding the establishment of its decisions in various issues such as the Cyprus Problem. Europe wont have any future if keeps appearing weak and powerless to enforce its beliefs.

(Chrysostomos, London, UK)

Εθνικισμός, λαϊκισμός και πολιτικοί ηγέτες κατώτεροι των περιστάσεων «έκαψαν» το ευρωσύνταγμα σε Γαλλία και Ολλανδία. Καθ' όσον χρόνο ισχύει ο παλιός δυσλειτουργικός τρόπος λήψης αποφάσεων (ομοφωνία) αντί του νέου (αυξημένη πλειοψηφία) που προέβλεπε το ευρωσύνταγμα, ο κίνδυνος που ελλοχεύει πλέον είναι το μοναδικό επίτευγμα της Κοινής Αγοράς να μετατραπεί σε κερκόπορτα αθρόας εισαγωγής ξένων προϊόντων, μη δυνάμενης πλέον της Ένωσης των 25 να κινείται ταχέως.

(Αριστοτέλης, Θεσσαλονίκη)

Το γαλλικο και χθες το Ολανδικο ΟΧΙ εδωσαν αλλο χρωμα στην διαδικασια επικυρωσεις του Ευρωπαικου συνταγματος. Μ'αρεσει το οχι (εγω υποστηριζω την δημιουργια Ευροπαικης συνομοσπονδιας) γιατι δινει ενα γερο χαστουκι στην υποκρησια των πολιτικων, την γραφειοκρατια των Βρυξελων και Φανερωνει οτι οι λαοι της Ευρωπης αντιστεκονται στην μετατροπη της Ευρωπης σε ενα μεγαλο σουπερμαρκετ, σε ενα κλαμπ των μεγαλων πολυεθνικων εταιριων. Αμα θελουν οι πολιτικοι μια Ενωμενη Ευρωπη ας δωσουν την δυναμη στους λαους της να αποφασιζουν αυτοι για το μελον τους

(Αντωνης Συμεωνακης, Αδελαιδα, Αυστραλια)

Εθνικισμός, λαϊκισμός και πολιτικοί ηγέτες κατώτεροι των περιστάσεων «έκαψαν» το ευρωσύνταγμα σε Γαλλία και Ολλανδία

Αριστοτέλης (Θεσσαλονίκη)

Νομίζω ότι το ερώτημα εμπεριέχει και την απάντηση: όχι! Αφού ακόμη και στην άλλοτε ευρωλάγνη Ελλάδα το 'όχι' δείχνει να υπερέχει στις δημοσκοποήσεις, νομίζω ότι θα είναι βαθιά αντιδημοκρατικό να επιμείνουν οι ελίτ των Βρυξελλών στο παρόν συνταγματικό κείμενο. Δύο λύσεις υπάρχουν: είτε να μετατραπεί η Ε.Ε. σε μια χαλαρή συμμαχία κρατών με αποκεντρωμένες εξουσίες είτε να κυριαρχήσει το κοινωνικό μοντέλο μέσα από μια καθολική επαναδιαπραγμάτευσητης συνθήκης. Προς το παρόν πάντως είναι ευχάριστo που πολλοί λαοί λένε όχι στην αντικοινωνική σημερινή Ευρώπη την οποία διοικεί ουσαστικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι γραφειοκρατικές ελίτ των Βρυξελλών και όπου κυριαρχεί η άποψη Μπαρόζο (όλοι τον θυμόμαστε να καλεί τον Μπους και τους ακολούθους του στις Αζόρες για να κυρήξουν από κοινού επίθεση στο Ιράκ). Το ευρωπαϊκό όραμα γίνεται σταδιακά ευρωπαϊκός εφιάλτης. Τα εργασιακά δικαιώματα καταστρατηγούνται, βγαίνουν κοινοτικές οδηγίες που προτείνουν το ... 65ωρο! , και ενώ οι λαοί ζουν μέσα στην ανασφάλεια της παγκοσμιοποίησης (που η Ένωση επιταχύνει) στις Βρυξέλλες έχουν εγκατασταθεί οι επιτετραμένοι των οικονομικών κολοσσών δίπλα στα Ευρωπαϊκά όργανα (ούτε ο ... βασικός μέτοχος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοια διαπλοκή). Οι λαοί λοιπόν ενταφιάζουν το νεοφιλελεύθερο σύνταγμα όχι επειδή δεν ενημερώθηκαν γι' αυτό αλλά ακριβώς επειδή ενημερώθηκαν... Η άποψή τους πρέπει να γίνει σεβαστή και όχι να αντιμετωπίζονται ως άσχετοι και αφελείς. Απλώς ζητούν το μερίδιο που τους αναλογεί στη λήψη αποφάσεων. Αν οι ηγετικές ελίτ δεν το κατανοήσουν αυτό τότε αυτοί θα ενταφιάσουν την Ένωση, όχι οι λαοί. Το συμπέρασμα είναι: Ναι στο "ΟΧΙ".

(Νικόλας, Θεσσαλονίκη)

Σύνταγμα πρέπει να υπάρχει. Ωστόσο, το υφιστάμενο κείμενο δεν είναι αποδεκτό. Και δεν είναι αποδεκτό γιατί δεν αποσαφηνίζει τι ήταν, τι είναι και τι θα είναι η Ευρώπη! Η εισδοχή εξωευρωπαϊκών χωρών όπως η Τουρκία και προφανώς, σε εύθετο χρόνο, το Ισραήλ δεν συνάδουν με την ιστορική, πολιτιστική, κοινωνική και θρησκευτική ιστορία που όλα μαζί αποτελούν το υπόβαθο ή θεμέλιο της Ευρώπης. Από την άλλη πλευρά τι σόι εταίρους θέλουν οι Βρυξέλλες με την γραφειοκρατική αλαζονεία τους να φέρουν κοντά μας. Αυτούς, όπως η Τουρκία, που δεν αναγνωρίζουν την Κύπρο; ΄Η, μεθαύριο, το Ισραήλ. που εδώ και μισό αιώνα κατορθώνει, με την βοήθεια των Αμερικανών να εμποδίζει την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους; Και, τι σόι Ευρώπη είναι αυτή όταν υπείκει και σκύβει την πλάτη στην θέληση της Ουάσιγκτον; Η Ρωσσία δεν είναι Ευρώπη; Και, τέλος επειδή ακούγεται ότι αυτό γίνεται γιά να αποτραπεί η στροφή της Τουρκίας προς τα Ισλανικά κράτη, ας ρωτήσουν με δημοψήφισμα ή όπως αλλοι! ώς θέλουν τους Αραβες από τον Ατλαντικό μέχρι τον Αραβικό κόλπο τι αισθάνονται γιά τους Τούρκους, που τους θεωρούν τα "μαύρα πρόβατα" του Ισλάμ, και γιά τις αλλεπάλληλες γενοκτονίες λαών και φυλών. Ας διαβάσουν το τί γράφει η παράδοση των Ουζπμέκων γιά τους Τούρκους. "Turk adam olmaz, olusanda yaramaz" (= ο Τούρκος άνθρωπος δεν γίνεται κι αν γίνει δεν ωφελεί)!

(Πέτρος Αλεξάνδρου, Θεσσαλονίκη)

Ειναι καιρος πλεον να ξαναρθη η Ευρωπη στο σημειο που ξεκινησε. Η ενωμενη Ευρωπη ηταν μια καλη ιδεα, οπως αλλωστε και ο κομμουνισμος. Σαν ιδεα, σωστη αλλα στην πραξη αδυνατη. Η Ευρωπη θα ανασανει οταν ξαναποκτιση τα συνορα της και η καθε χωρα τον προσωπικο της ελεγχο. Ο κοσμος αργησε καπως αλλα ξυπνησε απο τον ληθαρφγο που τον εριξαν κατι, δηθεν φιλοευρωπαιοι. Υπαρχη πλεονασμα σε μια χωρα? ας μοιραζεται σε αλλες με λιγοτερο. Επισης εφθασε η στιγμη να πεταχτη το Ευρω στο καλαθι των αχρηστων και η καθε χωρα να αποκτιση παλι το δικο της νομισμα. Η γευση της Ε.Κ. ηταν μαλλον πολυ πικρη, κι ας φροντισαν οι κατα καιρους πουλιμενοι πολιτικοι να χρυσωσουν το χαπακι. Η Γαλλια και η Ολλανδια ανοιξαν τον δρομο. Ας τον ακολουθησουν και οι υπολοιποι. Καθε κατεργαγης στον παγκο του....και η Τουρκια στον δικο της.

(Marina Petsava, Stockholm, Sweden)

Για την Ελλάδα ευροσύνταγμα δεν υπάρχει. Ουδείς γνωρίζει το περιεχόμενό του . Αλλά για να το καταψηφίσει η μόνη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΧΏΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Η ΓΑΛΛΙΑ σύγουρα θα είναι αντιδημοκρατικό και αντιεργατικό.Θα είναι ένα σύνταγμα που θα εξασφαλίζει την ευτυχία , την ασφάλεια , και την οικονομική δύναμη του κεφαλαίου και των ανθρώπων της εξουσίας. Ενώ αντιθέτως θα καταπιέζει και θα εξαθλιώνει τον εργαζόμενο φτωχό λαό της ΕΥΡΩΠΗΣ.

(ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΣΝΗΣ, ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΕΛΛΑΣ)

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΑΓΩΝΙΕΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΔΥΣΤΥΧΩΣ. ΟΙ ΕΛΛΗΝΣΕΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ-ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΙΡΗΝΣ-ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ. ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΚΕΙΡΟ. ΙΣΩΣ ΘΕΛΑΝΕ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΟ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΛΑΩΝ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥΣ. ΑΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΠΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΜΑΣ ΤΟΤΕ ΤΑ ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΓΧΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΩΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. ΤΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ;

(ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΙΝΤΟΡΗΣ, ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ)

H χώρα που γέννησε την δημοκρατία στερεί το δικαίωμα από τους πολίτες της να ψηφισουν για την καταργηση ουσιαστικα του ελληνικου συνταγματος και την επικυρωση ενος ευρωπαικου με το αιτιολογικο οτι ψυφιστηκε απο αυτους που εξελεξε ο λαος.μονον που αυτοι οι 300 εκλεχτηκαν συμφωνα με το υπαρχον συνταγμα αρα δεν μπορουν να αποφασισουν εκ μερους του λαου για την καταργηση του συνταγματος συμφωνα με το οποιο ειναι βουλευτες. Αλλα τι λεμε τωρα το μοναδικο δημοψηφισμα σαυτη την χωρα το εκανε η κυβερνηση της χουντας. Για τοσο δημοκρατικη χωρα μιλαμε. Και ναι η επικυρωση η οχι του ευρωσυνταγματος εχει να κανει κυριως με την υπαρξη της απροσωπης Ευρωπης, Της Ευρωπης της ψυχροπολιτικης και των οικονομικων μεγεθων. Το μεγαλο αυτο κυμα του ΟΧΙ ειναι μια καμπανα που πρεπει να οδηγησει στην μεταλαξη της Ευρωπης σε ενα πιο ανθρωπινο κρατικο συμπλεγμα.

(Αναστασιος Κ., Λονδινο, Αγγλια)

Fear or the future and local globalization are the main reasons: Previous attempts at globalization (see Napoleon, the British and Hitler) have failed. This one will too because it is based on economics only. It does not respect people's traditions. In the past attempts the means were crude: Both the British and Hitler used death, though the British were subtler. Now the weapons are fear itself. They tell Europeans: If you don't vote yes everything will be jeopardized. But for whom? The Greek worker who earns 350 euros a month and has to pay 3 euros for a coffee has nothing to loose.

(Dr Nikos Papanikolaou, USA)

I do not think the problem lies with the text of the proposed consitution. I have read parts of it and I do not think that under the circumstances it can be anything more than it is i.e. a "broad" outline of principles pointing to the desired outcome, namely, a strong and united Europe. The true issue is, in my opinion, that present day Europe is divided between "haves" and "have nots". Western Europe is the most prosperous and worries too much about the movement of human resources from the East seeking a better life in the West. Such tendancies of course will be corrected over time once the new members of East Europe shore up their economies and offer attractive domestic alternatives. However, in order to achieve such goals their economies need to be integrated first and then supported by the existing members of the EU. The dilemma is a clasic short term vs. long term outlook. Everyone recognizes the long term benefits of intergration w/ the East, however most realise a temporary pain in doing so in the present. Enter the politicians in the equation and you have a perfectly understandable reason of the reluctance to proceed with what everybody agrees is the right course. I know of no politician that would endure present day critisim in order to create long term benefits for an unknown succesor. Who knows, maybe the nationalistic politicians of present day Europe will be replaced by a new cast of Euro leaders yet to emerge. Consequently, I know of no politician that would hasten his/her own demise. As to the question of where do we go from here, the answer is obvious. Europeans should use this temporary set back to forge an even stronger Europe. Remember the words of Winston Churchill (paraphrase): "we should never, never, never,never, never give up".

(Dean Plassaras, California, USA)

Πρεπει να επανεξεταστει και να ξαναδοθει στα κρατη μελη

(Δημητρης Κατσικαδελης)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Τρίτη 07 Ιουνίου 2005 - 14:34 (Ώρα Λονδίνου)

Σωρεία διώξεων για τον Απόστολο Βαβύλη

Σωρεία κακουργημάτων και πλημμελημάτων αντιμετωπίζει ο Απόστολος Βαβύλης

Σωρεία κατηγοριών σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος απήγγειλε η εισαγγελέας σε βάρος του Απόστολου Βαβύλη μετά το πέρας προκαταρκτικής εξέτασης.

Η δίωξη περιλαμβάνει τα αδικήματα της παραβίασης μυστικών της πολιτείας κατ' εξακολούθηση, της πλαστογραφίας μετά χρήσεως κατ' εξακολούθηση, απάτης, απλής συνέργιας στην απάτη, υπεξαίρεσης με αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας που του εμπιστεύθηκε ο διαχειριστής ξένης περιουσίας κατ' εξακολούθηση, άμεσης συνέργιας στην υπεξαίρεση, υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, κλοπής, απρόκλητης έμπρακτης εξύβρισης, υπόθαλψης εγκληματία, συκοφαντικής δυσφήμησης και ψευδορκίας.

Η δίωξη αφορά τις δραστηριότητες του Απόστολου Βαβύλη στην Ελλάδα, στο Ισραήλ αλλά και στην Ιταλία.

Ορισμένα από τα αδικήματα αφορούν και άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση και θα κληθούν ενώπιον του ανακριτή να λογοδοτήσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απόσπασμα από τη δίωξη αναμένεται να σταλεί στις ιταλικές αρχές άμεσα, ώστε να ενισχυθεί το αίτημα έκδοσης των ελληνικών αρχών του Απόστολου Βαβύλη.


Τρίτη 07 Ιουνίου 2005 - 12:31 (Ώρα Λονδίνου)

«Έωλοι» προϋπολογισμοί και αντιδράσεις

Ανάμικτα τα μηνύματα του υφυπουργού Οικονομικών

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Μάιο ανέκαμψαν αλλά για να επιτευχθεί ο στόχος αύξησης των εσόδων που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2005, θα πρέπει αυτά να αυξηθούν κατά 10,1% ετησίως.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζας, τα έσοδα παρουσίασαν αύξηση 6,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Όμως δεν επαληθεύτηκαν οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, τον Οκτώβριο του 2004, για επιπλέον έσοδα μέσα στο έτος αυτό, ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

Όπως είπε ο κ. Ρεγκούζας, η σχετική πρόβλεψη του περασμένου Οκτωβρίου ήταν «έωλη», καθώς ήταν γνωστό εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται για υλοποιήσιμο σενάριο.

Έτσι, για να επιτευχθεί πλέον ο στόχος του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους, θα πρέπει τα έσοδα να αυξηθούν όχι κατά 7,4% όπως αναφέρεται στον προϋπολογισμό, αλλά κατά 10,1%.

Ο υφυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα επιτευχθεί η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για την αύξηση των εσόδων το 2005 και τόνισε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι φόροι.

Ο κ. Ρεγκούζας ανακοίνωσε ακόμη ότι το υπουργείο Οικονομικών μελετά σύστημα που θα ελέγχει τη ροή του πετρελαίου στο σύστημα διύλισης και εμπορίας, ενώ διευκρίνισε ότι οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων θα ισχύσουν από 1 Ιανουαρίου 2006.

Αντιδράσεις κομμάτων

Αντιδρώντας στις δηλώσεις Ρεγκούζα, το ΠΑΣΟΚ λέει ότι η κυβέρνηση «παραδέχτηκε ότι, εξαπάτησε την Ελληνική Βουλή και τον Ελληνικό λαό με τον προϋπολογισμό του 2005».

Όπως λέει το ΠΑΣΟΚ «τίθεται μέγα ηθικό και πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση της σεμνότητας και ταπεινότητας».

Ο υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Συνασπισμού, Π. Λαφαζάνης, είπε ότι η δηλώσεις Ρεγκούζα «για μαύρη τρύπα ύψους 1,3 δις ευρώ στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2004 εκθέτουν συνολικά την κυβέρνηση».


Τρίτη 07 Ιουνίου 2005 - 12:14 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρες επιθέσεις στο Ιράκ

Επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην πόλη Χαβίτζα

Τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας με παγιδευμένα οχήματα και μία βομβιστική επίθεση σε σημεία ελέγχου του ιρακινού στρατού στην πόλη Χαβίτζα κοντά στο Κιρκούκ, στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 18 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 20.

Πιστεύεται ότι τα περισσότερα θύματα ήταν στρατιώτες.

Λίγη ώρα αργότερα, βομβιστής αυτοκτονίας που επέβαινε σε παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο επιτέθηκε σε αστυνομική περίπολο στη βόρεια Βαγδάτη. Ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 20.

Παρ'όλα αυτά, η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι συνέλαβε περισσότερους από 900 μαχητές τις τελευταίες δυο βδομάδες, σε προσπάθειά της να ελαττώσει τέτοιου είδους επιθέσεις, ως μέρος της επιχείρησης «Αποστολή Αστραπή».

Οι κάτοικοι της Βαγδάτης δηλώνουν ότι δεν έχουν ακόμα δει εν δράσει την εν λόγω αποστολή, στην οποία λαμβάνουν μέρος 40 χιλιάδες Ιρακινοί στρατιώτες.

Παράλληλα με τα αλλεπάλληλα χτυπήματα, αξίζει να σημειωθεί ότι συνεχίζονται οι εξετάσεις σε πανεπιστήμια και σχολεία του Ιράκ.


Τρίτη 07 Ιουνίου 2005 - 12:49 (Ώρα Λονδίνου)

Στη Μέση Ανατολή ο Στρο

Ο κ. Στρο θέλει να διαπιστώσει από κοντά την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή

Νεκρός από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών έπεσε ο ηγέτης της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ στην περιοχή της Τζενίν της Δυτικής Όχθης, Μραβέ Καμίλ.

Το περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στην πόλη Καμπατίγια.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη επισκέπτεται ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο.

Ο κ. Στρο θα έχει συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, με τους οποίους θα συζητήσει την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Η επίσκεψη Στρο πραγματοποιείται ένα μήνα μετά από τις τοπικές εκλογές στα παλαιστινιακά εδάφη, κατά τις οποίες η ισλαμική οργάνωση Χαμάς πέτυχε σημαντικές νίκες.

Έκτοτε η Βρετανία είχε επαφές με εκλεγμένους αντιπροσώπους της Χαμάς σε επίπεδο χαμηλόβαθμων αξιωματούχων.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν την ενέργεια αυτή της Βρετανίας «επικίνδυνο λάθος».

Οι κκ. Σαρόν και Αμπάς θα έχουν και μεταξύ τους συνάντηση αργότερα μέσα στο μήνα, στην Ιερουσαλήμ.


Τρίτη 07 Ιουνίου 2005 - 11:04 (Ώρα Λονδίνου)

Συνελήφθη ο Ράσελ Κρόου

Ο Ράσελ Κρόου κατά τη σύλληψή του σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης

Ο δημοφιλής ηθοποιός του Χόλιγουντ, Ράσελ Κρόου, 41 ετών, συνελήφθη τη Δευτέρα στο Μανχάταν κατηγορούμενος για επίθεση σε υπάλληλο του ξενοδοχείου Μέρσερ όπου διέμενε, διότι δεν απαντούσε το τηλέφωνο στη ρεσεψιόν.

Ο Νεοζηλανδός ηθοποιός, κάτοχος Όσκαρ το 2001 για το «Μονομάχο», βρίσκεται στη Νέα Υόρκη με αφορμή την προώθηση της τελευταίας του ταινίας «Cinderella Man», στην οποία πρωταγωνιστεί με τη Ρενέ Ζελβέγκερ.

Ο δικηγόρος του Κρόου έσπευσε να δικαιολογήσει τον πελάτη του, λέγοντας πως «ο Ράσελ είναι πολύ τίμιος άνθρωπος και δεν έχει συλληφθεί ποτέ στο παρελθόν».

Ο ηθοποιός αφέθηκε ελεύθερος αφού πρώτα του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για χειροδικία και οπλοφορία.

Ας σημειωθεί ότι ο Ράσελ Κρόου ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη από το Μάντσεστερ, όπου παρακολούθησε αγώνα πυγμαχίας του Αυστραλού φίλου του Κόστια Τζία.

Ο Κρόου πρέπει να παρουσιαστεί σε δικαστήριο του Μανχάταν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.


Ο προϋπολογισμός και η «θύελλα» στο ΠΑΣΟΚ

Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σκάνδαλο με επιδοτήσεις. Πόρισμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Βάφτισαν το νερό... ντοματοπολτό.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): ΠΟΛΙΤΙΚΗ κουζίνα από συνδικαλιστές. Ύποπτο παιχνίδι στις ΔΕΚΟ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Στο εδώλιο όλοι οι «λαδιάρηδες». Δεκάδες οι υποθέσεις με επίορκους του Δημοσίου.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Σε τρία κομμάτια κόβουν το ΠΑΣΟΚ. Τι ψήφισαν αναλυτικά σε όλη την Ελλάδα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Διόρισαν τα παιδιά τους. Πώς το ΠΑΣΟΚ έκανε εθελουσίες εξόδους σε ΔΕΚΟ - Τράπεζες.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Επιτόκια - φωτιά για δάνεια. Καταναλωτικά και στεγαστικά τα ακριβότερα της Ευρώπης στην Ελλάδα.

Η ΑΥΓΗ: Συντάξεις και ασφάλιση κλείνουν τις τράπεζες. Κυβερνητική επιχείρηση διάσπασης των εργαζομένων.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Μαύρισαν τον Γιώργο στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Όλα τα αποτελέσματα και οι νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Αντ' αυτών, Εισαγγελεύς! Έδωσε λύση για τα σκουπίδια. Πώς εκαλύφθη το πολιτικό έλλειμμα της Εκτελεστικής Εξουσίας.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Σταθερά βήματα για τομές σε οικονομία, ασφαλιστικό. Κ. Καραμανλής: «Δεν κάνουμε πίσω».

ΕΓΝΑΤΙΑ: «Ουρές» στα σύνορα. Αλαλούμ από τις Ελληνικές Αρχές στον Προμαχώνα.

ΕΘΝΟΣ: Ομολογία για πλαστό προϋπολογισμό. Πρόσθεσαν πλασματικά έσοδα 1,3 δισ. ευρώ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ενώ η Ιορδανία του πήρε το διπλωματικό διαβατήριο, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων προσεχώς αφήνει με το κοντοράσο τον Ειρηναίο. Σήμερα τον εγκαταλείπουν και οι τελευταίοι οπαδοί.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Άντρο διαφθοράς, ασυδοσίας και χάους ο δημόσιος τομέας. Όπως προκύπτει από την έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για το έτος 2004.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις: Τρέχουν 30.943 θέσεις μονίμων και εποχικών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Δάγκωσε» την απογραφή ο Αδάμ. Ρεγκούζας καρφώνει Δούκα για δημιουργική λογιστική.

ΕΞΠΡΕΣ: Αβέβαιος ο προϋπολογισμός. Έσοδα 1,3 δισ. ευρώ ενεγράφησαν στο 2004 και εισπράχθηκαν το 2005.

ESPRESSO: «Όλα όσα έζησα στο ξενοδοχείο της ακολασίας». Αποκαλύψεις - φωτιά από εργαζόμενο που γνώριζε από μέσα το γιγαντιαίο κύκλωμα πορνείας.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Πλαστός προϋπολογισμός. Ομολογία - σοκ του Αδάμ Ρεγκούζα. Ο υφυπουργός «καρφώνει» Γ. Αλογοσκούφη - Π. Δούκα για λογιστικό τρικ 1,3 δισ.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πολιτική θύελλα στο ΠΑΣΟΚ. Συγκρουόμενες θέσεις για τις μεταρρυθμίσεις - Σε δίλημμα ο Γ. Παπανδρέου.

ΚΕΡΔΟΣ: Νέα «τρύπα» 1,3 δισ. στον προϋπολογισμό. Δεν έχουν τέλος οι αλχημείες.

Ο ΛΟΓΟΣ: Ανοικτόν μόνο για τα σκουπίδια. Διέξοδος στο πρόβλημα των συσσωρευμένων απορριμμάτων.

METRO: «Μόνιμη» η διαφθορά. Στη δημοσιότητα η έκθεση των «αδιάφθορων» για τη δημόσια διοίκηση.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Απόλυτη πίστη στις αρχές του ευρωπαϊκού νομίσματος». Οι υπουργοί Οικονομίας της Ε.Ε. ζητούν και δέσμευση για μεταρρυθμίσεις.

ΤΑ ΝΕΑ: Ομολόγησαν απάτη 1,3 δισ. ευρώ! Για να κλείσουν τον προϋπολογισμό.

Η ΝΙΚΗ: Πλασματικά έσοδα. Αποκαλύφθηκε η αποτυχία της κυβέρνησης στην οικονομική πολιτική.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μαζική απάντηση στην καθολική επίθεση του κεφαλαίου. Σε 48ωρη απεργία οι τραπεζοϋπάλληλοι.

City Press: Κυβερνητικές κόντρες λόγω... φτώχειας.

TRAFFIC NEWS: Μαζί στον αέρα. Στο πλευρό της Στάη ο Ευαγγελάτος. Διαβουλεύσεις για τη μεταγραφή του.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο κ. Παπαγεωργόπουλος ζήτησε να βγει έξω η Θεσσαλονίκη από το αδιέξοδο κύκλο της φθοράς της, για να μπορέσει να γίνει σύγχρονη, ανταγωνιστική ευρωπαϊκή μητρόπολη, που δεν είναι σήμερα.

Η ΧΩΡΑ: 22.130 νέες προσλήψεις. Ποιες είναι οι νέες θέσεις εργασίας.

Προϋπολογισμός

ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι «η κυβέρνηση που χρέωσε στην προκάτοχό της λογιστικά τρικ ώστε να νομιμοποιήσει την απογραφή, ομολόγησε δια του κ. Α. Ρεγκούζα πως φούσκωσε τον προϋπολογισμό του 2004 με ποσό του 1,3 δισ. ευρώ αν και γνώριζε πως ήταν ανέφικτη η είσπραξη αντίστοιχων εσόδων».

Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι «μείζον πρόβλημα πολιτικής αξιοπιστίας της ίδιας της κυβέρνησης, δημιουργεί η παραδοχή εκ μέρους του υφυπουργού Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζα ότι ο φετινός προϋπολογισμός είναι διάτρητος, καθώς βασίζεται σε πλασματικά έσοδα που χρέωσε στον έτερο υφυπουργό Πέτρο Δούκα».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι «πλήγμα στην απογραφή από την έμμεση ομολογία του υφυπουργού Οικονομίας Αδάμ Ρεγκούζα ότι η κυβέρνηση κατέφυγε στη δημιουργική λογιστική, για την οποία κατηγορούσε το ΠΑΣΟΚ. Έωλη η πρόβλεψη του κ. Δούκα για τα επιπλέον έσοδα 1,3 δισ. ευρώ του 2004 που ενέγραψε στον προϋπολογισμό, αποκάλυψε χθες ο συνάδελφός του υφυπουργός Οικονομίας για να δικαιολογήσει την πενιχρή αύξηση περίπου 3,7% των εσόδων στο πρώτο πεντάμηνο του 2005 έναντι ετησίου στόχου 11,4%. Έωλη, συνεπώς και η απογραφή που έκανε η κυβέρνηση και λόγω της οποίας η χώρα διασύρθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι «απάτη 1,3 δισ. ευρώ με τον προϋπολογισμό του 2004 έκανε η κυβέρνηση. Την πρωτοφανή αυτή ομολογία έκανε χθες ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Αδάμ Ρεγκούζας».

Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι «ζήτημα ομαλής εκτέλεσης του εφετινού Προϋπολογισμού έθεσε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Αδ. Ρεγκούζας, ο οποίος αποκάλυψε ότι ποσό 1,3 δισεκ. ευρώ εγγράφηκε στον Προϋπολογισμό του 2004 υπό μορφή εσόδων, τα οποία όμως εισπράχθηκαν το 2005. Ο υφυπουργός τόνισε ότι η εγγραφή του ποσού αυτή απεδείχθη αίολη εκτίμηση. Αργότερα με διορθωτική ανακοίνωση ανασκεύασε τη δήλωσή του, επισημαίνοντας ότι αίολες ήταν οι προβλέψεις της προηγούμενης κυβέρνησης για τα δημόσια έσοδα του 2004, τα οποία σημείωσαν υστέρηση 2,2 δισ. ευρώ ή ποσοστό 4%».

Εσωκομματικές εκλογές ΠΑΣΟΚ

Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι «μαύρα κι... άραχνα ήταν για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών του Κινήματος. Τα 4/5 του 1.020.000 πολιτών που τον είχαν ψηφίσει, πριν από 16 μήνες, εξανεμίστηκε, ενώ όπου εμφανίστηκαν υποψήφιοι στο όνομά του, καταποντίστηκαν. Ισχυροί παραμένουν ακόμα στο ΠΑΣΟΚ οι παραδοσιακοί, αλλά και οι εκσυγχρονιστές».

Σύμφωνα με την ΑΝΩ ΚΑΤΩ «η αισθητά μικρότερη προσέλευση μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ στις κυριακάτικες εσωκομματικές εκλογές δείχνει την απροθυμία της βάσης να συνταχθεί στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου και του Νέου ΠΑΣΟΚ που ευαγγελίζεται. Αντίθετα, αυτοί που προσήλθαν στις κάλπες προτίμησαν το παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ κι γύρισαν την πλάτη στον πρόεδρο. Οι εκσυγχρονιστές κράτησαν σε γενικές γραμμές τις δυνάμεις τους και ετοιμάζονται για το επόμενο βήμα».

Η ESPRESSO προσθέτει ότι «έντονες διεργασίες συντελούνται το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, καθώς η αντιπολιτευτική τακτική του Γ. Παπανδρέου δεν αποδίδει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Στο παρασκήνιο, πρωτοκλασάτα στελέχη έστω και ψιθυριστά εξυφαίνουν σενάρια ακόμη και ανατροπής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ».

Χωματερή των Άνω Λιοσίων

ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει ότι «η εισαγγελική αρχή κάλυψε τελικά το πολιτικό έλλειμμα στο πρόβλημα των σκουπιδιών. Η εκτελεστική εξουσία αδυνατούσε να δώσει λύση και να απαλλάξει εκατομμύρια κατοίκους της Αθήνας και των γύρω δήμων από την ομηρεία στην οποία είχαν περιέλθει τις τελευταίες ημέρες ζώντας σε πόλεις που είχαν μετατραπεί σε απέραντες χωματερές. Η λύση, έστω και πρόσκαιρη, στο πρόβλημα των σκουπιδιών δόθηκε σε σύσκεψη στην οποία κάλεσε τους εκπροσώπους του υπουργείου Εσωτερικών, των δήμων της Δυτικής Αττικής και άλλων συναρμόδιων φορέων ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Δ. Παπαγγελόπουλος».

Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει ότι «διέξοδο στο πρόβλημα των συσσωρευμένων απορριμμάτων από τους δρόμους της Αθήνας δίνει η απόφαση που ελήφθη κατά τη σύσκεψη στα γραφεία της Εισαγγελίας της Αθήνας για άνοιγμα της χωματερής Άνω Λιοσίων. Η χωματερή θα δέχεται μόνο τα σκουπίδια, όχι όμως τη λυματολάσπη της Ψυτάλλειας».

Δημόσια Διοίκηση

Η METRO σημειώνει ότι «αποκαλυπτικά και ιδιαίτερα απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για το μέγεθος της διαφθοράς αλλά και της κακοδιαχείρισης στη δημόσια διοίκηση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες από τον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο, το 50% των δημοσίων υπαλλήλων κατά το 2004 είχε εμπλακεί σε περιστατικό διαφθοράς και κακοδιοίκησης».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) επισημαίνει ότι «'λαβράκια' έβγαλε ο έλεγχος που έκανε το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης σε εκατοντάδες περιπτώσεις διαφθοράς δημοσίων υπαλλήλων για το 2004. Στο ετήσιο πόρισμα του ΣΕΕΔΔ καταγράφονται υποθέσεις επίορκων οι οποίοι έγιναν κροίσοι χάρη στις μίζες που εισέπραξαν κάτω από το τραπέζι ή βάζοντας στην τσέπη τους δημόσιο χρήμα».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι «άντρο διαφθοράς είναι ο δημόσιος τομέας παρά τις προσπάθειες τις οποίες καταβάλλει η κυβέρνηση να περιορίσει τα κακώς κείμενα. Η έκθεση πεπραγμένων έτους 2004 του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, την οποία παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Πρ. Παυλόπουλος και ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Π. Γεωργακόπουλος είναι αποκαλυπτική της ασυδοσίας και του χάους που επικρατεί επί χρόνια στη Δημόσια Διοίκηση».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 07 Ιουνίου 2005 - 05:08 (Ώρα Λονδίνου)

Βρετανικό πιστοποιητικό θανάτου

Διίστανται οι απόψεις στον ευρωπαϊκό Τύπο για την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης ν' αναστείλει επ' αόριστο τις διαδικασίες για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την κύρωση ή την απόρριψη της συνταγματικής συνθήκης.

Στη Γαλλία οι πολίτες παραμένουν δύσπιστοι όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού ανασχηματισμού.

Η εφημερίδα «Ντι Βελτ» της Γερμανίας (Die Welt) χαρακτηρίζει την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να αναστείλει επ' αόριστον τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για το ευρωσύνταγμα «δείγμα ρεαλισμού».

«Οι Βρετανοί δικαίωσαν τη φήμη τους ως ρεαλιστές», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα και αναφερόμενη στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γράφει πως «η ΕΕ θα συνεχίσει να υφίσταται και χωρίς το επονομαζόμενο ευρωσύνταγμα, το οποίο ούτως ή άλλως δεν είναι σύνταγμα αλλά μια συνθήκη».

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα η Βρετανία κατάφερε να μη στιγματιστεί ως η χώρα που «σκότωσε» το ευρωσύνταγμα και παράλληλα έσωσε τον Τόνι Μπλερ από μια ατιμωτική ήττα στο δημοψήφισμα.

Όσον αφορά την έκκληση που απηύθυναν προ ημερών ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ για συνέχεια της διαδικασίας κύρωσης του ευρωσυντάγματος η «Ντι Βελτ» εκτιμά: «κανείς στην Ευρώπη δεν ενδιαφέρθηκε να τους ακούσει εν μέρει εξαιτίας της παλαιότερης στάσης τους απέναντι στα μικρά κράτη μέλη και εν μέρει εξαιτίας της πολιτικής τους απέναντι στο Σύμφωνο Σταθερότητας».

Η αυστριακή «Ντερ Στάνταρντ» (Der Standard), ωστόσο, πιστεύει ότι η κίνηση των Βρετανών δείχνει έλλειψη θάρρους και οράματος.

«Ένα αριστούργημα τακτικής», λέει η αυστριακή εφημερίδα για την τοποθέτηση των Βρετανών αλλά καταλήγει, «οι θαρραλέοι οραματιστές ενεργούν διαφορετικά».

Η εφημερίδα «Μπερλίνσκε Τίντεντε» της Δανίας (Berlinske Tidende) κάνει λόγο για «βρετανικό πιστοποιητικό θανάτου».

«Εάν οι ψηφοφόροι στη Γαλλία και την Ολλανδία σκότωσαν το προτεινόμενο σύνταγμα της ΕΕ, τότε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο σχεδίασε το πιστοποιητικό θανάτου. Εάν θα υπογραφεί επισήμως αυτό το πιστοποιητικό θανάτου, θα το δούμε την επόμενη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών».

Στη Βαρκελώνη, η εφημερίδα «Ελ Περιόδικο» (El Periodico) καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Βρετανία κατάφερε να βάλει φρένο στη διαδικασία της πολιτικής ολοκλήρωσης της ΕΕ.

Στη Γαλλία η «Λε Μοντ» (Le Monde) επισημαίνει ότι απομένουν «δέκα ημέρες για να αποφευχθεί η παράλυση της Ευρώπης».

Η γαλλική εφημερίδα αναφερόμενη στους Σρέντερ - Σιράκ γράφει: «επιχείρησαν να δείξουν την ενότητα του γαλλογερμανικού άξονα, αλλά δεν πρότειναν τίποτα για την επανέναρξη της διαδικασίας της πολιτικής ολοκλήρωσης της ΕΕ».

«Ενώ το πλοίο βυθίζεται, η παράσταση συνεχίζεται», είναι ο τίτλος της πρωτοσέλιδης ανάλυσης της «Λε Μοντ» για το ευρωσύνταγμα.

«Είναι καθαρή τρέλα. Ένας αγώνας προς την άβυσσο. Οι ίδιοι άνθρωποι, οι οποίοι έχασαν τα δημοψηφίσματα τώρα έχουν κολλήσει το πόδι τους στο γκάζι και έχουν τη μουσική στη διαπασών για να μην ακούν τι λέει ο έξω κόσμος», σχολιάζει η «Λε Μοντ».

«Ανυπόληπτο κράτος»

Το δεύτερο θέμα στις γαλλικές εφημερίδες είναι η κυβερνητική κρίση.

«Και τι γίνεται με τον πρωθυπουργό, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν», αναρωτιέται η «Λε Μοντ», «υποσχέθηκε αποτελέσματα σε 100 ημέρες χωρίς να έχει συνειδητοποιήσει ότι η περίοδος χάριτος διήρκεσε μόλις 24 ώρες».

Και η «Λιμπερασιόν» (Liberation) με νέα δημοσκόπηση αναδεικνύει την αντιδημοτικότητα της κυβέρνησης.

Από τη μια η δημοτικότητα του Ζακ Σιράκ έπεσε από τις 16 ποσοστιαίες μονάδες στις 26 και από την άλλη μόνο το 41% των ερωτηθέντων έχει θετική άποψη για το νεοδιορισθέντα πρωθυπουργό.

Το δε 63% θεωρεί μάλλον απίθανο να μπορέσει ο νέος πρωθυπουργός να δώσει λύσεις στο πρόβλημα της ανεργίας. Εξ ου και το κύριο άρθρο της εφημερίδας φέρει τον τίτλο: «Ανυπόληπτο Κράτος».


Δευτέρα 06 Ιουνίου 2005 - 12:59 (Ώρα Λονδίνου)

Ελεύθεροι χωρίς όρους οι Θάνου Τζέκος

Η Κατερίνα Θάνου απολογήθηκε για το δηλωθέν τροχαίο πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας

Ελεύθερη χωρίς την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκε μετά την απολογία της ενώπιον της 11ης τακτικής ανακρίτριας η Κατερίνα Θάνου.

Η πρωταθλήτρια του στίβου κατηγορείται για παρακώλυση ελέγχου ντόπινγκ, ηθική αυτουργία και ψευδή βεβαίωση και παράβαση καθήκοντος.

Οι κατηγορίες αφορούν τη μη εμφάνιση σε ελέγχους ντόπινγκ στο Τελ Αβίβ, το Σικάγο και την Αθήνα, καθώς επίσης και τα όσα διαδραματίστηκαν το απόγευμα της 12ης Αυγούστου, πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων με το δηλωθέν τροχαίο στη Γλυφάδα.

Νωρίτερα, ενώπιον της ανακρίτριας είχε παρουσιαστεί ο προπονητής της, Χρήστος Τζέκος, ο οποίος αφέθηκε επίσης ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους.

Ο κ. Τζέκος κατηγορείται για παρακώλυση ελέγχου ντόπινγκ, ηθική αυτουργία και ψευδή βεβαίωση και παράβαση καθήκοντος, για τα ίδια περιστατικά.

Σε βάρος του Χρήστου Τζέκου εκκρεμεί επίσης δικογραφία σχετικά με παραβάσεις του νόμου περί απαγορευμένων ουσιών.


Τρίτη 07 Ιουνίου 2005 - 07:56 (Ώρα Λονδίνου)

Στην Ουάσινγκτον για την Αφρική

Οι δύο ηγέτες δε συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις για το μέλλον της Αφρικής

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ αφίχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους για το μέλλον της βοήθειας στην Αφρική και τις κλιματικές αλλαγές.

Η συνάντηση των δύο ηγετών εντάσσεται στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τη σύνοδο κορυφής τον Ιούλιο του ομίλου των οκτώ πλέον αναπτυγμένων κρατών Γκλενίγκλες της Σκοτίας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο Τζορτζ Μπους και ο Τόνι Μπλερ θα ανακοινώσουν την ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας για την αποστολή βοήθειας στην Αιθιοπία, την Ερυθραία και σε άλλα αφρικανικά κράτη που πλήττονται από υποσιτισμό.

Οι Αμερικανοί αναμένεται να απελευθερώσουν 700 εκατομμύρια δολάρια από τον προϋπολογισμό για τη βοήθεια των αναπτυσσόμενων κρατών.

Ωστόσο, η αμερικανική ηγεσία έχει διαχωρίσει τη θέση της σε τρεις βασικές επιδιώξεις των Βρετανών: τη διαγραφή των χρεών, τον διπλασιασμό της οικονομικής βοήθειας και την ενίσχυση του δίκαιου εμπορίου.


Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Βολιβίας

Οι διαδηλωτές ζητούν την εκπόνηση νέου συντάγματος

Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Κάρλος Μέσα υπέβαλε την παραίτησή του υπό το βάρος των μαζικών κινητοποιήσεων των τελευταίων εβδομάδων.

Η παραίτηση του Κάρλος Μέσα, η δεύτερη σε διάστημα ενός έτους, πρέπει να εγκριθεί από το κογκρέσο.

Νωρίτερα, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, ως επί το πλείστον αυτόχθονες, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πρωτεύουσας με αίτημα τη μεταρρύθμιση του συντάγματος και την εθνικοποίηση του ενεργειακού τομέα.

Υπό το βάρος των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας και των απεργιακών κινητοποιήσεων των τελευταίων εβδομάδων η παραίτηση του Κάρλος Μέσα χαρακτηρίστηκε αναμενόμενη.

Στο συναισθηματικά φορτισμένο τηλεοπτικό του μήνυμα ο παραιτηθείς πρόεδρος της Βολιβίας απέδωσε την απόφασή του στην αδιαλλαξία των διαδηλωτών.

Δήλωσε ότι πρόκειται για μια μειοψηφία, η οποία προσπαθεί να επιβάλει την άποψή της στην πλειοψηφία και η οποία εκμεταλλεύεται τη δέσμευσή του να μην καταφύγει στη χρήση βίας για τη διάλυση των διαδηλώσεων.

Ωστόσο, είναι αβέβαιο εάν το κογκρέσο θα δεχτεί την παραίτηση του Μέσα.

Τον Μάρτιο, όταν ο Κάρλος Μέσα είχε υποβάλει για πρώτη φορά την παραίτησή του, το κογκρέσο την είχε απορρίψει.

Αυτό που επίσης δεν είναι βέβαιο είναι εάν η παραίτηση του Βολιβιανού προέδρου μπορεί να σταθεί αρκετή για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Οι διαμαρτυρίες ξέσπασαν τον περασμένο μήνα μετά την ψήφιση νόμου για την επιβολή φόρων στις ξένες εταιρίες που ελέγχουν το φυσικό αέριο της Βολιβίας.

Οι διαδηλωτές πιστεύουν ότι ο νόμος είναι πολύ ελαστικός απέναντι στις ξένες εταιρείες και ζητούν την εθνικοποίηση του ενεργειακού τομέα.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Βολιβίας είναι τα δεύτερα μεγαλύτερα στη νότια Αμερική μετά της Βενεζουέλας.

Οι ξένες εταιρείες απειλούν με μεγάλες αποζημιώσεις από το κράτος.


Τρίτη 07 Ιουνίου 2005 - 05:08 (Ώρα Λονδίνου)

Βρετανικό πιστοποιητικό θανάτου

Διίστανται οι απόψεις στον ευρωπαϊκό Τύπο για την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης ν' αναστείλει επ' αόριστο τις διαδικασίες για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την κύρωση ή την απόρριψη της συνταγματικής συνθήκης.

Στη Γαλλία οι πολίτες παραμένουν δύσπιστοι όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού ανασχηματισμού.

Η εφημερίδα «Ντι Βελτ» της Γερμανίας (Die Welt) χαρακτηρίζει την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να αναστείλει επ' αόριστον τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για το ευρωσύνταγμα «δείγμα ρεαλισμού».

«Οι Βρετανοί δικαίωσαν τη φήμη τους ως ρεαλιστές», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα και αναφερόμενη στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γράφει πως «η ΕΕ θα συνεχίσει να υφίσταται και χωρίς το επονομαζόμενο ευρωσύνταγμα, το οποίο ούτως ή άλλως δεν είναι σύνταγμα αλλά μια συνθήκη».

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα η Βρετανία κατάφερε να μη στιγματιστεί ως η χώρα που «σκότωσε» το ευρωσύνταγμα και παράλληλα έσωσε τον Τόνι Μπλερ από μια ατιμωτική ήττα στο δημοψήφισμα.

Όσον αφορά την έκκληση που απηύθυναν προ ημερών ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ για συνέχεια της διαδικασίας κύρωσης του ευρωσυντάγματος η «Ντι Βελτ» εκτιμά: «κανείς στην Ευρώπη δεν ενδιαφέρθηκε να τους ακούσει εν μέρει εξαιτίας της παλαιότερης στάσης τους απέναντι στα μικρά κράτη μέλη και εν μέρει εξαιτίας της πολιτικής τους απέναντι στο Σύμφωνο Σταθερότητας».

Η αυστριακή «Ντερ Στάνταρντ» (Der Standard), ωστόσο, πιστεύει ότι η κίνηση των Βρετανών δείχνει έλλειψη θάρρους και οράματος.

«Ένα αριστούργημα τακτικής», λέει η αυστριακή εφημερίδα για την τοποθέτηση των Βρετανών αλλά καταλήγει, «οι θαρραλέοι οραματιστές ενεργούν διαφορετικά».

Η εφημερίδα «Μπερλίνσκε Τίντεντε» της Δανίας (Berlinske Tidende) κάνει λόγο για «βρετανικό πιστοποιητικό θανάτου».

«Εάν οι ψηφοφόροι στη Γαλλία και την Ολλανδία σκότωσαν το προτεινόμενο σύνταγμα της ΕΕ, τότε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο σχεδίασε το πιστοποιητικό θανάτου. Εάν θα υπογραφεί επισήμως αυτό το πιστοποιητικό θανάτου, θα το δούμε την επόμενη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών».

Στη Βαρκελώνη, η εφημερίδα «Ελ Περιόδικο» (El Periodico) καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Βρετανία κατάφερε να βάλει φρένο στη διαδικασία της πολιτικής ολοκλήρωσης της ΕΕ.

Στη Γαλλία η «Λε Μοντ» (Le Monde) επισημαίνει ότι απομένουν «δέκα ημέρες για να αποφευχθεί η παράλυση της Ευρώπης».

Η γαλλική εφημερίδα αναφερόμενη στους Σρέντερ - Σιράκ γράφει: «επιχείρησαν να δείξουν την ενότητα του γαλλογερμανικού άξονα, αλλά δεν πρότειναν τίποτα για την επανέναρξη της διαδικασίας της πολιτικής ολοκλήρωσης της ΕΕ».

«Ενώ το πλοίο βυθίζεται, η παράσταση συνεχίζεται», είναι ο τίτλος της πρωτοσέλιδης ανάλυσης της «Λε Μοντ» για το ευρωσύνταγμα.

«Είναι καθαρή τρέλα. Ένας αγώνας προς την άβυσσο. Οι ίδιοι άνθρωποι, οι οποίοι έχασαν τα δημοψηφίσματα τώρα έχουν κολλήσει το πόδι τους στο γκάζι και έχουν τη μουσική στη διαπασών για να μην ακούν τι λέει ο έξω κόσμος», σχολιάζει η «Λε Μοντ».

«Ανυπόληπτο κράτος»

Το δεύτερο θέμα στις γαλλικές εφημερίδες είναι η κυβερνητική κρίση.

«Και τι γίνεται με τον πρωθυπουργό, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν», αναρωτιέται η «Λε Μοντ», «υποσχέθηκε αποτελέσματα σε 100 ημέρες χωρίς να έχει συνειδητοποιήσει ότι η περίοδος χάριτος διήρκεσε μόλις 24 ώρες».

Και η «Λιμπερασιόν» (Liberation) με νέα δημοσκόπηση αναδεικνύει την αντιδημοτικότητα της κυβέρνησης. Από τη μια δημοτικότητα του Ζακ Σιράκ έπεσε από τις 16 ποσοστιαίες μονάδες στις 26 και από την άλλη μόνο το 41% των ερωτηθέντων έχει θετική άποψη για το νεοδιορισθέντα πρωθυπουργό. Το δε 63% θεωρεί μάλλον απίθανο να μπορέσει ο νέος πρωθυπουργός να δώσει λύσεις στο πρόβλημα της ανεργίας. Εξ ου και το κύριο άρθρο της εφημερίδας φέρει τον τίτλο: «Ανυπόληπτο Κράτος».


Τρίτη 07 Ιουνίου 2005 - 04:57 (Ώρα Λονδίνου)

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Βολιβίας

Οι διαδηλωτές ζητούν την εκπόνηση νέου συντάγματος

Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Κάρλος Μέσα υπέβαλε την παραίτησή του υπό το βάρος των μαζικών κινητοποιήσεων των τελευταίων εβδομάδων.

Η παραίτηση του Κάρλος Μέσα, η δεύτερη σε διάστημα ενός έτους, πρέπει να εγκριθεί από το κογκρέσο.

Νωρίτερα, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, ως επί το πλείστον αυτόχθονες, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πρωτεύουσας με αίτημα τη μεταρρύθμιση του συντάγματος και την εθνικοποίηση του ενεργειακού τομέα.

Υπό το βάρος των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας και των απεργιακών κινητοποιήσεων των τελευταίων εβδομάδων η παραίτηση του Κάρλος Μέσα χαρακτηρίστηκε αναμενόμενη.

Στο συναισθηματικά φορτισμένο τηλεοπτικό του μήνυμα ο παραιτηθείς πρόεδρος της Βολιβίας απέδωσε την απόφασή του στην αδιαλλαξία των διαδηλωτών.

Δήλωσε ότι πρόκειται για μια μειοψηφία, η οποία προσπαθεί να επιβάλει την άποψή της στην πλειοψηφία και η οποία εκμεταλλεύεται τη δέσμευσή του να μην καταφύγει στη χρήση βίας για τη διάλυση των διαδηλώσεων.

Ωστόσο, είναι αβέβαιο εάν το κογκρέσο θα δεχτεί την παραίτηση του Μέσα. Τον Μάρτιο, όταν ο Κάρλος Μέσα είχε υποβάλει για πρώτη φορά την παραίτησή του, το κογκρέσο την απέρριψε.

Αυτό που επίσης δεν είναι βέβαιο είναι εάν η παραίτηση του Βολιβιανού προέδρου μπορεί να σταθεί αρκετή για την αποκλιμάκωση της κρίσης.


Τρίτη 07 Ιουνίου 2005 - 01:10 (Ώρα Λονδίνου)

Ψήφος εμπιστοσύνης στο ευρωσύνταγμα

«Ο Μπλερ επιδιώκει να αμβλύνει τις διαφορές στην ΕΕ», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» (Financial Times), στην οποία έδωσε συνέντευξη ο πρωθυπουργός της Βρετανίας λίγο πριν από την αναχώρησή του για την Ουάσινγκτον.

Ο Τόνι Μπλερ κατέστησε σαφές ότι η Βρετανία δε θεωρεί τη συνταγματική συνθήκη «νεκρή» παρά τα γεγονός ότι το υπαινίχθησαν κάποια κυβερνητικά στελέχη αμέσως μετά την αρνητική ψήφο των Γάλλων πολιτών.

«Πιστεύω ότι το ευρωσύνταγμα είναι ένας συνετός δρόμος προόδου και η Ευρώπη θα πρέπει κάποια στιγμή να υιοθετήσει ορισμένους κανόνες για το μέλλον της, διαφορετικά δεν πρόκειται να λειτουργήσει σωστά», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας στην «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Και στο θέμα της οικονομικής μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Τόνι Μπλερ φάνηκε πιο διαλλακτικός και προσπάθησε να διασκεδάσει τους φόβους των Γάλλων και των Γερμανών ότι η Βρετανία θα προωθήσει την επιβολή του αγγλοσαξονικού οικονομικού μοντέλου στην ΕΕ.

«Δεν πιστεύω ότι η Ευρώπη πρέπει να εγκαταλείψει το κοινωνικό μοντέλο. Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό κοινωνικό μοντέλο προσαρμοσμένο στη σημερινή πραγματικότητα», πρόσθεσε ο Τόνι Μπλερ.

Τέλος, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας διαβεβαίωσε ότι σκοπεύει να μείνει στην εξουσία και ξεκαθάρισε ότι το «πάγωμα» της διαδικασίας για το δημοψήφισμα δε συνδέεται με την παραμονή του στην Ντάουνινγκ Στριτ: «Θεωρώ ότι είναι χρέος και καθήκον μου η διακυβέρνηση της χώρας κι ας εικάζουν οι υπόλοιποι ό,τι θέλουν αποφάσισα ότι όλα αυτά πρέπει να με αφήνουν ανεπηρέαστο».

Στο ράφι ή από την πίσω πόρτα;

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της «Γκάρντιαν» (Guardian): «Η κρίση στην ΕΕ απετράπη από τον Στρο».

Η βρετανική εφημερίδα θεωρεί ότι η πλειονότητα των Ευρωπαίων δέχθηκε με ανακούφιση την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, η οποία αναμενόταν «πιο θανατηφόρα».

«Η διατύπωση ήταν πολύ προσεκτική και επιδέξια», δήλωσε στην εφημερίδα μη κατονομαζόμενος διπλωμάτης της ΕΕ στο Λονδίνο.

Ωστόσο, η συντηρητική εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ» (Daily Telegraph) δε συμφωνεί με την «Γκάρντιαν» και εκτιμά στο πρωτοσέλιδό της ότι η δήλωση του Τζακ Στρο οδηγεί στο εξής: «ευρωσυνθήκη από την πίσω πόρτα».

«Ο Στρο κατάφερε να ενισχύσει τις ανησυχίες όσων πιστεύουν ότι οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να επαναφέρουν κάποιες ρυθμίσεις του ευρωσυντάγματος από την πίσω πόρτα. Και το κατάφερε λέγοντας ότι υπάρχουν κάποιες λογικές διατάξεις στο ευρωσύνταγμα, οι οποίες μπορούν να σωθούν και να εφαρμοστούν», σχολιάζει η «Ντέιλι Τέλεγκραφ».

Βρετανία εναντίον Γαλλίας

«Η αντιπαλότητα μεταξύ των Βρετανών και των Γάλλων διεξάγεται σε τρία μέτωπα», γράφει η βρετανική εφημερίδα «Τάιμς» (The Times) στο πρωτοσέλιδό της και τ απαριθμεί:

Μέτωπο νούμερο 1: «Ο Μπλερ αντιμέτωπος με τον Σιράκ στο θέμα της μεταρρύθμισης της ΕΕ».

Μέτωπο νούμερο 2: «Η Βρετανία αγνοεί την έκκληση της Γαλλίας για τη συνταγματική συνθήκη».

Και μέτωπο νούμερο 3: «Το Παρίσι και το Λονδίνο διεκδικούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012».

Σύμφωνα με την «Τάιμς» η Βρετανία εισέρχεται σε μια εξάμηνη περίοδο αντιπαραθέσεων με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την απόφαση της βρετανικής ηγεσίας να «παγώσει» τη διαδικασία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κύρωση της συνταγματικής συνθήκης.

Η Βρετανία, επίσης, απειλεί να καταφύγει στο δικαίωμα του βέτο εάν η Γαλλία και η Γερμανία ζητήσουν την κατάργηση της ρύθμισης που είχε πετύχει το 1984 η Μάργκαρετ Θάτσερ για την ετήσια επιστροφή χρημάτων στη Βρετανία.

Τέλος, το γεγονός ότι η βρετανική ηγεσία έθεσε ως προτεραιότητα της εξάμηνης προεδρίας της την περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας ξεκινούν τον Οκτώβριο, αλλά η κοινή γνώμη σε Γαλλία και Γερμανία παραμένει ακόμα πολύ επιφυλακτική απέναντι στην προοπτική της ένταξης της Τουρκίας στην Κοινότητα.


Τρίτη 07 Ιουνίου 2005 - 04:57 (Ώρα Λονδίνου)

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Βολιβίας

Οι διαδηλωτές ζητούν την εκπόνηση νέου συντάγματος

Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Κάρλος Μέσα υπέβαλε την παραίτησή του υπό το βάρος των μαζικών κινητοποιήσεων των τελευταίων εβδομάδων.

Η παραίτηση του Κάρλος Μέσα, η δεύτερη σε διάστημα ενός έτους, πρέπει να εγκριθεί από το κογκρέσο.

Νωρίτερα, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, ως επί το πλείστον αυτόχθονες, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πρωτεύουσας με αίτημα τη μεταρρύθμιση του συντάγματος και την εθνικοποίηση του ενεργειακού τομέα.

Υπό το βάρος των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας και των απεργιακών κινητοποιήσεων των τελευταίων εβδομάδων η παραίτηση του Κάρλος Μέσα χαρακτηρίστηκε αναμενόμενη.

Στο συναισθηματικά φορτισμένο τηλεοπτικό του μήνυμα ο παραιτηθείς πρόεδρος της Βολιβίας απέδωσε την απόφασή του στην αδιαλλαξία των διαδηλωτών.

Δήλωσε ότι πρόκειται για μια μειοψηφία, η οποία προσπαθεί να επιβάλει την άποψή τους στην πλειοψηφία και η οποία εκμεταλλεύεται τη δέσμευσή του να μην καταφύγει στη χρήση βίας για τη διάλυση των διαδηλώσεων.

Ωστόσο, είναι αβέβαιο εάν το κογκρέσο θα δεχτεί την παραίτηση του Μέσα. Τον Μάρτιο, όταν ο Κάρλος Μέσα είχε υποβάλει για πρώτη φορά την παραίτησή του, το κογκρέσο την απέρριψε.

Αυτό που επίσης δεν είναι βέβαιο είναι εάν η παραίτηση του Βολιβιανού προέδρου μπορεί να σταθεί αρκετή για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.