Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-06-05

  1. Τι θα κάνουν οι Βρετανοί;
  2. «Στο σφυρί» ζωγραφιά της Μονρό
  3. Δίκη για εγκλήματα πολέμου στο Σουδάν
  4. Αντιδράσεις για την μπούρκα
  5. Ο Ναδάλ νικητής στο Ρολάν Γκαρός
  6. Δεύτερος γύρος εκλογών στο Λίβανο
  7. Τεράστιο οπλοστάσιο στο Ιράκ
  8. Δημοψηφίσματα στην Ελβετία
  9. Αφιερωμένος στο 11χρονο καρδιοπαθή
  10. Δεύτερος γύρος εκλογών στο Λίβανο
  11. «Λευκή» ισοπαλία
  12. Καλύτερες πόλεις για ένα καλύτερο περιβάλλον
  13. rsCL='
  14. rsCL='
  15. Καλοκαίρι μεταρρυθμίσεων
  16. Ψυχραιμία για το ευρωσύνταγμα
  17. Δεύτερος γύρος εκλογών στο Λίβανο
  18. «Η Ευρώπη δεν αξίζει τον κόπο»

Δευτέρα 06 Ιουνίου 2005 - 02:36 (Ώρα Λονδίνου)

Τι θα κάνουν οι Βρετανοί;

Το ταξίδι του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στην Ουάσιγκτον και τα σχέδια της Ντάουνινγκ Στριτ για το Ευρωσύνταγμα, απασχολούν τον βρετανικό Τύπο της Δευτέρας.

«Μία μάχη για την ηγεσία της ΕΕ αναμένεται να έρθει την Δευτέρα στην επιφάνεια όταν η Βρετανία, αψηφώντας τη Γαλλία και τη Γερμανία, αναμένεται να ανακοινώσει ότι ματαιώνει το δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα», γράφουν οι Τάιμς (Times).

Η διαμάχη μεταξύ των τριών μεγαλύτερων δυνάμεων της ΕΕ για την ευρωπαϊκή συνθήκη και την κατεύθυνση της κοινότητας αναμένεται να επιτείνει την αναστάτωση που προκάλεσαν τα «όχι» της Γαλλίας και της Ολλανδίας, την περασμένη εβδομάδα, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα αυξήσουν τις πιέσεις τους προς το Λονδίνο, προκειμένου να φερθεί σαν ένας «καλός Ευρωπαίος», έτσι ώστε να αμβλυνθούν οι διαφορές για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της κοινότητας στο Λουξεμβούργο.

Εν τω μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός αναχωρεί για την Ουάσιγκτον όπου πιστεύει ότι θα μπορέσει να πείσει τον Τζορτ Μπους να ξεκινήσει τις συνομιλίες για τις κλιματολογικές αλλαγές και να αυξήσει την οικονομική βοήθεια προς την Αφρική.

Ο Τόνι Μπλερ θέλει να παραμείνει στην πρωθυπουργία της Βρετανίας για δέκα χρόνια, μετά την απόφασή του να παγώσει το δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα, γράφει η Ιντιπέντεντ (Independent).

Πηγές από το υπουργικό Συμβούλιο ανέφεραν ότι ο κ. Μπλερ θα ήθελε να παραμείνει στην πρωθυπουργική καρέκλα μέχρι τον Ιούλιο του 2007, οπότε θα έχει συμπληρώσει 10 χρόνια στο αξίωμα, όπως και η Μάργκαρετ Θάτσερ, σημειώνει η εφημερίδα.

Ο Βρετανός επίτροπος για θέματα εμπορίου, Πίτερ Μάντελσον, κάλεσε τον κ. Μπλερ να ολοκληρώσει τη θητεία του, διακινδυνεύοντας έτσι να έλθει σε ρήξη με τον υπουργό Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος ελπίζει σε μια γρήγορη διαδοχή, σχολιάζει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Μάντελσον ζητά από τον Βρετανό πρωθυπουργό να παραμείνει στο αξίωμά του μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με το ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να λάβουν μέτρα προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στο ευρώ, το οποίο καταποντίστηκε μετά την απόρριψη του Ευρωσυντάγματος από τη Γαλλία και την Ολλανδία, γράφει η Φαΐνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Το ευρώ έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών έναντι της τιμής του δολαρίου.


Κυριακή 05 Ιουνίου 2005 - 22:54 (Ώρα Λονδίνου)

«Στο σφυρί» ζωγραφιά της Μονρό

H ζωγραφιά της Μονρό

Μια ζωγραφιά της Μεριλίν Μονρό πουλήθηκε σε δημοπρασία για 78 χιλιάδες δολάρια, ενώ ένας προσωπικός κατάλογος με τηλέφωνα και διευθύνσεις έφτασε τα 90 χιλιάδες δολάρια.

Το κόκκινο τριαντάφυλλο είναι μια ζωγραφιά της διάσημης ηθοποιού που χρονολογείται από το 1962.

Την προόριζε να την δώσει στον πρόεδρο Κένεντι αλλά ποτέ δεν το έκανε, όπως είπε ο υπεύθυνος της δημοπρασίας Ντάρεν Τζούλιεν.

Αργότερα η ίδια έγραψε την ακόλουθη λεζάντα στην ζωγραφιά: «Χρόνια Πολλά Μεριλίν Μονρό».

Ο κατάλογος που επίσης δημοπρατήθηκε είναι δερμάτινος και χρώματος καφέ.

Περιέχει εκατοντάδες αριθμούς και διευθύνσεις, μεταξύ των οποίων και αυτήν του Φρανκ Σινάτρα.

Στον κατάλογο ο Σινάτρα εμφανίζεται με πέντε διαφορετικούς τηλεφωνικούς αριθμούς.

Μεταξύ των άλλων ονομάτων που είναι σημειωμένα στον κατάλογο βρίσκονται ο Πίτερ Λόφορντ, ο Χένρι Φόντα καθώς και οι πρώην σύζυγοι της Μονρό, Τζο Ντιμάτζιο και Άρθουρ Μίλερ.

Ο τηλεφωνικός κατάλογος αγοράσθηκε από τον διαδικτυακό τόπο goldenpalace.com ενώ η ζωγραφιά από τον συλλέκτη Ντέιβιντ Ντέιβις ιδιοκτήτη γκαλερί στην Νέα Υόρκη.


Κυριακή 05 Ιουνίου 2005 - 21:52 (Ώρα Λονδίνου)

Δίκη για εγκλήματα πολέμου στο Σουδάν

Έρευνες για εγκλήματα πολέμου στο Νταρφούρ

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης θα διερευνήσει τις καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου στο Νταρφούρ,

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Δικαστηρίου, Λουί Μορένο Οκάμπο, αναμένεται να ανακοινώσει την διεξαγωγή των λεπτομερειών αύριο στην Χάγη.

Θα πρόκειται για την μεγαλύτερη υπόθεση που αναλαμβάνει το Διεθνές Δικαστήριο.

Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιήσει έρευνα για τα εγκλήματα στο Νταρφούρ επέδωσε στο Δικαστήριο τα ονόματα 51 υπόπτων.

Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι περίπου 180 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία του Σουδάν τα τελευταία δυο χρόνια.

Πάνω από δυο εκατομμύρια αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να αποφύγουν τις συγκρούσεις μεταξύ παραστρατιωτικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση της Χαρτούμ και των ανταρτών.

Η αναμενόμενη ανακοίνωση από τον κ. Οκάμπο πραγματοποιείται δυο μήνες μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας να παραπέμψει το θέμα του Νταρφούρ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Η παραπομπή στο Δικαστήριο κατέστη δυνατή μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών που δεν αναγνωρίζει την δικαιοδοσία του να μην χρησιμοποιήσει βέτο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι το Δικαστήριο μπορεί να απευθύνει στο μέλλον ανυπόστατες κατηγορίες κατά αμερικανών πολιτών και στρατιωτών που βρίσκονται σε εμπόλεμες περιοχές του κόσμου.

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (Human Rights Watch) καταγγέλλει ότι οι αρχές του Σουδάν δεν έχουν πάρει μέτρα για να φέρουν τους υπόπτους για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου ενώπιον της δικαιοσύνης.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης αναμένεται ότι θα ξεκινήσει μέσα στον χρόνο δυο ακόμη δίκες για εγκλήματα πολέμου που αφορούν την Ουγκάντα και το Κονγκό.


Κυριακή 05 Ιουνίου 2005 - 22:31 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιδράσεις για την μπούρκα

Το θέαμα αυτό ενοχλεί τον υπουργό στην Ιταλία

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν στην Ιταλία οι δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Ρομπέρτο Καστέλι που είπε ότι οι γυναίκες που κυκλοφορούν με μπούρκα θα πρέπει να πληρώνουν πρόστιμο.

Ο κ. Καστέλι, μέλος της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, είπε ότι «το να κυκλοφορείς με το πρόσωπο καλυμμένο είναι αδίκημα, δεν μπορείς να το κάνεις».

«Οι γυναίκες που το κάνουν θα πρέπει να αναφέρονται στην αστυνομία και να τους επιβάλλεται πρόστιμο» πρόσθεσε.

Πολιτικοί της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον Καστέλι ότι προκαλεί το αντιισλαμικό αίσθημα στην Ιταλία και ζήτησαν την παραίτησή του, όπως και άλλων υπουργών που ανήκουν στη Λέγκα του Βορρά, γνωστή για τη ρητορική της κατά των μεταναστών.

Ορισμένοι σημείωσαν ότι τα σχόλια αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την ιταλική πραγματικότητα, καθώς είναι σπάνιο να δει κανείς μια γυναίκα με μπούργκα στους δρόμους της χώρας.

Ο Πάολο Τσέντο, αντιπρόεδρος της επιτροπής Δικαιοσύνης της ιταλικής βουλής δήλωσε ότι οι υπουργοί της Λέγκας του Βορρά «ενισχύουν μια κουλτούρα φόβου κατά των μεταναστών ισλαμικής καταγωγής».

Στην Ιταλία με πληθυσμό που φτάνει τα 57 εκατομμύρια ζουν περίπου ένα εκατομμύριο μουσουλμάνοι.

Η ισλαμική θρησκεία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη θρησκεία στην καθολική αυτή χώρα.

Ηγετικά στελέχη της μουσουλμανικής κοινότητας στην Ιταλία προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την σημασία των δηλώσεων Καστέλι λέγοντας ότι οι μουσουλμάνες δεν είναι υποχρεωμένες να φορούν μπούρκα.

Ο κ. Καστέλι είναι το δεύτερο στέλεχος της Λέγκας του Βορρά τα σχόλια του οποίου προκαλούν έντονη αντιπαράθεση τις τελευταίες μέρες.

Ο συνάδελφος του στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, Ρομπέρτο Μαρόνι, υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ιταλία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο αποχώρηση από την ζώνη του ευρώ και την επιστροφή της λίρας.


Κυριακή 05 Ιουνίου 2005 - 20:13 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Ναδάλ νικητής στο Ρολάν Γκαρός

Ο 19χρονος ήταν ο μεγάλος νικητής στο Παρίσι

Ο 19χρονος Ραφαέλ Ναδάλ από την Ισπανία κατέκτησε πανηγυρικά το Ρολάν Γκαρός στην «παρθενική» του εμφάνιση.

Νίκησε τον Μαριάνο Πουέρτα από την Αργεντινή με 3-1 σετ (6-7, 6-3, 6-1, 7-5).

Το πρώτο σετ ήταν δραματικό- ο Ναδάλ προηγήθηκε με 2-0, αλλά μετά τις ελαφρό τραυματισμό του ο Πουέρτα έσπασε το σερβίς του 19χρονους για να κερδίσει το σετ 7-6.

«Είναι ένα όνειρο να κερδίσω στην πρώτη μου εμφάνιση εδώ», είπε ο Ναδάλ.

Ο Ναδάλ κέρδισε τα δυο επόμενα σετ με σχετική ευκολία αλλά στο τέταρτο - και όπως αποδείχθηκε καθοριστικό σετ δυσκολεύθηκε από τον αντίπαλο του πριν πανηγυρίσει τον πρώτο του τίτλο Γραντ Σλαμ.

Ο 19χρονος Ισπανός δεν έχει χάσει τα τελευταία 24 παιχνίδια και γίνεται ο πρώτος που κερδίζει το Ρολάν Γκαρός στην πρώτη του απόπειρα από το 1982 όταν τον τίτλο είχε κατακτήσει ο Ματς Βιλάντερ.


Κυριακή 05 Ιουνίου 2005 - 10:14 (Ώρα Λονδίνου)

Δεύτερος γύρος εκλογών στο Λίβανο

Η επικράτηση των φιλοσύρων υποψηφίων θεωρείται σίγουρη

Έκλεισαν οι κάλπες στο νότιο Λίβανο για τη διεξαγωγή του δεύτερου από τους συνολικά τέσσερις γύρους των βουλευτικών εκλογών.

Οι εκλογές - ορόσημο είναι οι πρώτες εδώ και 30 χρόνια, οι οποίες διεξάγονται χωρίς την παρουσία των συριακών δυνάμεων στο Λίβανο.

Την περασμένη Κυριακή, το ψηφοδέλτιο του γιου του δολοφονηθέντος πρώην πρωθυπουργού, Ραφίκ αλ Χαρίρι, κέρδισε και τις 19 έδρες της Βηρυτού.

Ωστόσο, σήμερα στο νότιο Λίβανο θεωρείται βέβαιη η επικράτηση των φιλοσύρων υποψηφίων.

Το φιλοσυριακό ισλαμικό κίνημα Χεζμπολά σχημάτισε συνασπισμό με το μετριοπαθές σιιτικό κόμμα Αμάλ και συμμετέχουν στις εκλογές με κοινό ψηφοδέλτιο.

Η προσέλευση στις κάλπες αναμένεται χαμηλή μετά την έκκληση για μποϊκοτάζ της διαδικασίας, την οποία απηύθυναν ομάδες χριστιανών ορθοδόξων και σουνιτών μουσουλμάνων.

Οι ομάδες των χριστιανών διαμαρτύρονται για την επέμβαση της Χεζμπολά στην επιλογή των χριστιανών υποψηφίων.

Τα αποτελέσματα των εκλογών θα ανακοινωθούν την Δευτέρα.


Κυριακή 05 Ιουνίου 2005 - 15:32 (Ώρα Λονδίνου)

Τεράστιο οπλοστάσιο στο Ιράκ

Οι αμερικανικές δυνάμεις ανακαλύπτουν συνεχώς οπλοστάσια

Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν σειρά υπόγειων οπλοστασίων των παραστρατιωτικών δυνάμεων.

Τα υπόγεια οπλοστάσια βρέθηκαν κοντά στην πόλη Κάρμα, 80 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους βρίσκονται σε ένα εγκαταλελειμμένο λατομείο και καλύπτουν μια περιοχή όσο το μέγεθος τεσσάρων γηπέδων ποδοσφαίρου.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού αποκάλυψε ότι στα οπλοστάσια υπάρχουν πλήρως επιπλωμένοι χώροι με κουζίνες και κλιματισμό.

Βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες όπλων, πυρομαχικών, όλμων, μάσκες του σκι, και κινητά τηλέφωνα.

Ο ίδιος εκπρόσωπος είπε δεν βρέθηκε κανείς στα υπόγεια οπλοστάσια.

Τις τελευταίες μέρες βρέθηκαν περίπου 50 οπλοστάσια των ανταρτών στην ίδια περιοχή.

Σαντάμ Χουσεΐν

Εκπρόσωπος της ιρακινής ηγεσίας ανακοίνωσε ότι τελικά θα απαγγελθούν 12 κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εις βάρος του πρώην ηγέτη της χώρας, Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο Ιρακινός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι αφαιρέθηκαν κατηγορίες από περισσότερες από 500 δικαστικές υποθέσεις, διότι θα ήταν χάσιμο χρόνου να επιχειρήσουν να δικάσουν τον Σαντάμ Χουσεΐν για όλα τα αδικήματα που έχει διαπράξει.


Κυριακή 05 Ιουνίου 2005 - 16:05 (Ώρα Λονδίνου)

Δημοψηφίσματα στην Ελβετία

Το 52% των Ελβετών τάσσεται υπέρ της κατάργησης των διαβατηρίων

Οι Ελβετοί ψήφισαν υπέρ της σύσφιξης των σχέσεων με την ΕΕ εγκρίνοντας σε δημοψήφισμα την ένταξη της χώρας στις συνθήκες του Σέγκεν και τη σύμβαση του Δουβλίνου.

Οι συμφωνίες αυτές αφορούν το άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων, την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και κάποιες ρυθμίσεις που αφορούν τους αιτούντες πολιτικό άσυλο.

Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα το 54% των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ των συμφωνιών παρά τους φόβους της κυβέρνησης ότι οι πρόσφατες απορρίψεις του Ευρωπαϊκού Συντάγματος από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς θα υπονόμευε το δικό της δημοψήφισμα.

Η κυβέρνηση της Ελβετίας που δεν είναι μέλος της ΕΕ είχε καλέσει τους πολίτες να ψηφίσουν «ναι», διότι όπως υποστήριξε- θα αποκομίσουν μόνο οφέλη από τις δύο ευρωπαϊκές συμφωνίες.

Η συνθήκη του Σέγκεν θα επιτρέψει στις αστυνομικές δυνάμεις της Ελβετίας να ανταλλάσσουν και να μοιράζονται πληροφορίες με τους συναδέλφους στην ΕΕ για μια ποικιλία αδικημάτων, από το ξέπλυμα χρημάτων μέχρι την εξάρθρωση τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η σύμβαση του Δουβλίνου θα δώσει στην Ελβετία πρόσβαση στη Γιούροντακ, τη βάση δεδομένων για τους αιτούντες πολιτικό άσυλο, η οποία τους εμποδίζει να υποβάλουν αιτήσεις σε περισσότερες από μία χώρες της ΕΕ.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, οι Ελβετοί δεν επιθυμούν την ένταξη στην ΕΕ.

Όμως εκτιμούν ότι καθώς περιβάλλονται από κράτη μέλη και καθώς το 60% των εμπορικών τους σχέσεων πραγματοποιείται με την ΕΕ η σύσφιξη των σχέσεων αποτελεί θετικό βήμα.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δείχνει ότι οι Ελβετοί επιθυμούν στενότερες σχέσεις για πρακτικούς λόγους αλλά σε καμία περίπτωση δεν σηματοδοτεί αποδοχή του Ευρωπαϊκού ιδεώδους.

Ομοφυλόφιλοι

Σε παράλληλο δημοψήφισμα οι Ελβετοί ψήφισαν υπέρ των προτάσεων που έχουν ήδη εγκριθεί από το κοινοβούλιο για την χορήγηση περισσότερων δικαιωμάτων στα ομοφυλοφιλικά ζευγάρια.

Με 58% υπέρ οι Ελβετοί ενέκριναν τις προτάσεις που προβλέπουν ότι τα ομοφυλοφιλικά ζευγάρια θα έχουν ίσα νομικά δικαιώματα με τα ετεροφυλικά ζευγάρια στα θέματα φορολογίας, συντάξεων και κληρονομιάς.

Η Ελβετία είναι η πρώτη χώρα στο κόσμο που θέτει σε δημοψήφισμα τα δικαιώματα των ομοφυλοφιλικών ζευγαριών.


Κυριακή 05 Ιουνίου 2005 - 14:18 (Ώρα Λονδίνου)

Αφιερωμένος στο 11χρονο καρδιοπαθή

Η δήμαρχος Αθηναίων έδωσε την εκκίνηση του 220υ γύρου της πρωτεύουσας

Ο 22ος γύρος της Αθήνας ήταν αφιερωμένος στον 12χρονο Δημήτρη Καρύτσα, ο οποίος εξέπνευσε τα ξημερώματα έπειτα από ένα χρόνο νοσηλείας στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη κάλεσε το πρωί της Κυριακής σε τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του Δημήτρη Καρύτσα.

Ο μικρός Δημήτρης διατηρούνταν στη ζωή με την υποστήριξη δύο μηχανικών καρδιών, ενώ οι γονείς του και οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου κατέβαλαν απεγνωσμένες προσπάθειες για την εξεύρεση μοσχεύματος.

Όπως ανακοινώθηκε από το Ωνάσειο, η απώλεια του 12χρονου οφείλεται σε αυτόματη ρήξη μίας κάνουλας, που συνέδεε την καρδιά του με την αντλία.

Παρά τις άμεσες προσπάθειες της χειρουργικής ομάδας ο μικρός δεν μπόρεσε να διατηρηθεί στη ζωή.

Εν τω μεταξύ, ο 22ος γύρος της Αθήνας συνοδεύτηκε από σταδιακές διακοπές της κυκλοφορίας στο κέντρο της πρωτεύουσας.


Κυριακή 05 Ιουνίου 2005 - 10:14 (Ώρα Λονδίνου)

Δεύτερος γύρος εκλογών στο Λίβανο

Η επικράτηση των φιλοσύρων υποψηφίων θεωρείται σίγουρη

Άνοιξαν οι κάλπες στο νότιο Λίβανο για τη διεξαγωγή του δεύτερου από τους συνολικά τέσσερις γύρους των βουλευτικών εκλογών.

Οι εκλογές - ορόσημο είναι οι πρώτες εδώ και 30 χρόνια, οι οποίες διεξάγονται χωρίς την παρουσία των συριακών δυνάμεων στο Λίβανο.

Την περασμένη Κυριακή, το ψηφοδέλτιο του γιου του δολοφονηθέντος πρώην πρωθυπουργού, Ραφίκ αλ Χαρίρι, κέρδισε και τις 19 έδρες της Βηρυτού.

Ωστόσο, σήμερα στο νότιο Λίβανο θεωρείται βέβαιη η επικράτηση των φιλοσύρων υποψηφίων.

Το φιλοσυριακό ισλαμικό κίνημα Χεζμπολά σχημάτισε συνασπισμό με το μετριοπαθές σιιτικό κόμμα Αμάλ και συμμετέχουν στις εκλογές με κοινό ψηφοδέλτιο.

Η προσέλευση στις κάλπες αναμένεται χαμηλή μετά την έκκληση για μποϊκοτάζ της διαδικασίας, την οποία απηύθυναν ομάδες χριστιανών ορθοδόξων και σουνιτών μουσουλμάνων.

Οι ομάδες των χριστιανών διαμαρτύρονται για την επέμβαση της Χεζμπολά στην επιλογή των χριστιανών υποψηφίων.


Σάββατο 04 Ιουνίου 2005 - 21:05 (Ώρα Λονδίνου)

«Λευκή» ισοπαλία

Η Ελλάδα στάθηκε όρθια στο καυτό Ινονού και με το 0-0 που απέσπασε από την Τουρκία πέτυχε δύο στόχους. Έγινε το πρώτο φαβορί για την δεύτερη θέση που οδηγεί σε μπαράζ και άφησε πίσω τους Τούρκους, ενώ παράλληλα με νίκη την Τετάρτη επί της Ουκρανίας θέτει σοβαρή υποψηφιότητα και για την πρωτιά.

Μοιρασμένο το πρώτο ημίχρονο με τις δυο ομάδες να προσέχουν περισσότερο τα νώτα τους.

Σπουδαίες φάσεις δεν έγιναν καθώς οι άμυνες είχαν τον πρώτο λόγο.

Στην επανάληψη η Τουρκία ανέβασε ρυθμούς και πίεσε την ελληνική άμυνα που αν και πέρασε δύσκολες στιγμές κατάφερε να διατηρήσει το «μηδέν» στην άμυνα.

Μάλιστα η Ελλάδα θα μπορούσε να κερδίσει το παιχνίδι εάν σουτ του Γιαννακόπουλου στο 54 δεν σταματούσε στο οριζόντιο δοκάρι του Ρουστού.

Στο 78' η Ελλάδα πλησίασε και πάλι στο γκολ με τον Βρύζα να φεύγει στην αντεπίθεση και να πασάρει στον Λάκη, αλλά αυτός καθυστέρησε και δε μπόρεσε να πλασάρει όπως ήθελε.

Βέβαια η Τουρκία έκανε ορισμένες ευκαιρίες με αποκορύφωμα την κεφαλιά του ανενόχλητου Τεκέ στην αγκαλιά του Νικοπολίδη στο 50 και την κεφαλιά του Τουντσάι στο 72 που πέρασε λίγο έξω από τα δοκάρια του έλληνα γκολκίπερ, που παρακολουθούσε απλά την πορεία της μπάλας.

Καλύτερος παίκτης της Εθνικής ήταν ο Κώστας Κατσουράνης ο οποίος όμως δέχθηκε κίτρινη κάρτα και δεν θα αγωνισθεί στον επόμενο καθοριστικό αγώνα απέναντι στην Ουκρανία.

Με τον βαθμό που πήρε η Ελλάδα στην Κωνσταντινούπολη «κρατάει» την δεύτερη θέση στα χέρια της και περιμένει την Ουκρανία την ερχόμενη Τετάρτη στο Γ. Καραϊσκάκης με στόχο την νίκη που θα της δώσει ελπίδες ακόμη και για την πρώτη θέση.

Στα άλλα παιγνίδια του ομίλου της Ελλάδας:

Αλβανία-Γεωργία 3-2

Ουκρανία Καζακστάν 2-0

Η βαθμολογία:

1 Ουκρανία 8 αγ. 20 β

2 Ελλάδα 8 16

3 Τουρκία 8 14

4 Δανία 7 9

5 Αλβανία 8 9

6 Γεωργία 7 5

7 Καζακστάν 7 0


Κυριακή 05 Ιουνίου 2005 - 11:27 (Ώρα Λονδίνου)

Καλύτερες πόλεις για ένα καλύτερο περιβάλλον

Οι πόλεις αδειάζουν τα σκουπίδια τους στον πλανήτη και παράλληλα απομυζούν όλους τους φυσικούς πόρους

Περισσότερες από 100 χώρες τιμούν σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η οποία φέτος έχει κεντρικό θέμα τη δημιουργία πιο φιλικών προς το περιβάλλον αστικών κέντρων.

Εκτιμάται ότι μέχρι το 2030 το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε αστικά κέντρα.

Μερικές από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σήμερα είναι οι εξής: στο Σαν Φρανσίσκο διεξάγεται διεθνές συνέδριο με τη συμμετοχή 50 και πλέον δημάρχων από όλο τον κόσμο.

Στη Σρι Λάνκα πραγματοποιείται συμβολική δενδροφύτευση σε μία από τις παραλίες που επλήγη από το καταστροφικό τσουνάμι.

Στο λιμάνι της Ζακύνθου απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων αλλά και των μέσων μεταφοράς και στη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποιείται καθαρισμός των ακτών.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον υποστηρίζει ότι οι τοπικές αρχές σε συνεργασία με τον κόσμο των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Σκουπίδια και μόλυνση

Σχεδόν το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε πόλεις και το ένα τρίτο των κατοίκων των πόλεων, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ζει σε φτωχογειτονιές και σε κτίρια ακατάλληλα για διαμονή.

Η μόλυνση της ατμόσφαιρας είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα σήμερα. Μισό εκατομμύριο θάνατοι αποδίδονται στα σωματίδια και το διοξείδιο του θείου που εκπέμπουν οι εξατμίσεις των αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, τα τέσσερα πέμπτα των αερίων που συνδέονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου εκπέμπονται σε πόλεις.

«Πρέπει να αλλάξουμε τις πόλεις, οι οποίες απομυζούν όλους τους φυσικούς πόρους και αδειάζουν σκουπίδια», τόνισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, Νικ Νατάλ.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος καθιερώθηκε το 1972 από τη γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.


Πέμπτη 02 Ιουνίου 2005 - 13:32 (Ώρα Λονδίνου)

Ψυχραιμία για το ευρωσύνταγμα

Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ συνέστησε στους Ευρωπαίους ηγέτες υπομονή μέχρι τη διεξαγωγή της συνόδου κορυφής της 16ης και 17ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Επείγουσες συναντήσεις μετά το «όχι»

Νέο «Όχι»

Αμετάβλητα τα επιτόκια

«Το ζωντανό νεκρό» ευρωσύνταγμα

«Όχι» και από τους Ολλανδούς

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για την Ευρώπη;

Υπάρχει Σύνταγμα μετά το διπλό ΟΧΙ;

Δείτε το κείμενο και πείτε μας τη γνώμη σας

Ευρωπαϊκό Σύνταγμα: Το μέλλον της Ευρώπης;

Το γαλλικό «όχι»

Οι επιπτώσεις του δημοψηφίσματος για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

Πώς οι αλλαγές θα επηρεάσουν την Τουρκία;

Ο τουρκικής καταγωγής Γερμανός ευρωβουλευτής του κόμματος των Πρασίνων, Τζεμ Όζντεμιρ δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι η αλλαγή ηγεσίας στη Γερμανία δε πρέπει να ανησυχεί την Άγκυρα, το γαλλικό, όμως, «όχι» πρέπει.

Ψυχραιμία Άγκυρας για το γαλλικό ΟΧΙ

Τουρκικές ανησυχίες

Δημοψηφίσματα και προοπτικές της Τουρκίας

Σύγχυση στην ΕΕ μετά την απόρριψη

Στις Βρυξέλλες καταβάλλονται προσπάθειες για να διασωθεί το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα από το ναυάγιο μετά την απόρριψη του και από την Ολλανδία.

Ο ρόλος της Βρετανίας

Κυρώθηκε το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

Σημαντική αλλά εύθραυστη συνθήκη

Αλλαγές μετά το «όχι» των Γάλλων

Στο δρόμο του «Όχι»

Πρώτη συμφωνία για το Σύνταγμα

Ελίτ, συμφέροντα κι ελπίδες

Ο ευρωπαϊκός Τύπος ασχολείται με τα επακόλουθα της διπλής άρνησης στο Ευρωσύνταγμα, καυτηριάζει τη μεθοδολογία παρουσίασής του από τις πολιτικές ηγεσίες και διαπιστώνει σναζωπύρωση του υποβόσκοντος εθνικισμού.

Κρίση, προστριβές και σχέδιο Λονδίνου

«Φταίνε οι πολιτικοί»

Αναζητώντας αιτίες

Η «χαριστική βολή»

Τέλος δημοψηφισμάτων;

Γαλλικά «δεκανίκια»

RSS

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

BBC World Service >>

|

BBC Languages >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Κυριακή 05 Ιουνίου 2005 - 10:40 (Ώρα Λονδίνου)

Καλοκαίρι μεταρρυθμίσεων

Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Τελεσίγραφο για τα σχολεία - Διορία 10 ημερών δίνει στην κυβέρνηση ο νομάρχης».

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Αποκλειστικό: Νέο πρόγραμμα από τον ΟΑΕΔ - 3.000 θέσεις σε ΟΤΑ και ιδιωτικό τομέα».

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): «Οι ριφιφήδες του ΙΚΑ στον εισαγγελέα - Εκατοντάδες ηλεκτρονικές διαγραφές χρεών αποκάλυψε η έρευνα Βαρθολομαίου».

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Καταιγίδα μεταρρυθμίσεων - Εντολή Καραμανλή για ταχύτατη ολοκλήρωση των ανατροπών στο κράτος της ρεμούλας».

Η ΑΥΓΗ: «Περιβάλλον...υπό το μηδέν - Πνιγμένοι στα σκουπίδια γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος».

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΥΡΙΑΝΗ: «Κατάσταση διάλυσης στο ΠΑΣΟΚ - Πλακώθηκε ο Γιώργος με όλα τα ιστορικά στελέχη»

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Παίζουν με τη φωτιά - Βόμβα στις εργασιακές σχέσεις -Απειλείται η κοινωνική ειρήνη και συνοχή - Επικίνδυνο παιχνίδι με τις Βρυξέλλες».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Οι πρώτες αλλαγές στο ωράριο εργασίας - Τι προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα 76/2005 του Υπ. Απασχόλησης».

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Τι μας κρύβει η κυβέρνηση για τις "μεταρρυθμίσεις"- Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Τα αυγά τα τηγανίζουν δεν τα αλωνίζουν - Τα κόμματα πρέπει να κάνουν εποικοδομητική και δημιουργική αντιπολίτευση».

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Απειλούν με γαλάζια ΓΣΕΕ - Μυστικό σχέδιο της Ρηγίλλης, δημιουργία νέων συνδικάτων ενόψει κοινωνικής σύγκρουσης μελετούν κυβέρνηση και ΔΑΚΕ».

ESPRESSO ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Πόλεμος λάσπης για Πάρη και Πάρις - Στο στόχαστρο των ξένων ταμπλόιντ το πιο hot ζευγάρι του διεθνούς jet set».

Η ΕΠΟΧΗ: «Δημοψήφισμα τώρα και εδώ (σσ. για το ευρωσύνταγμα)».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Θερμό καλοκαίρι μεταρρυθμίσεων - Σκληρή δοκιμασία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εν όψει κοινωνικών αναταράξεων».

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΝΩ-ΚΑΤΩ: «Καλοκαίρι χωρίς διακοπές - Εντολή Καραμανλή σε όλους τους υπουργούς».

Ο ΛΟΓΟΣ: «"Πολεμική" ατμόσφαιρα...για εργασιακό ασφαλιστικό - Αποφασισμένη η κυβέρνηση να "αλλάξει το τοπίο" μέχρι τον Σεπτέμβριο».

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Πωλείται το Μετρό και οκτώ ολυμπιακά ακίνητα - Σχέδιο κυβέρνησης - τραπεζών για την κρατική περιουσία».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Ερευνά - ΣΟΚ: Απορρίπτει όλους το 47% - Τρίζει το πολιτικό σύστημα και αναζητεί εναλλακτική λύση!»

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: «Ανοίγει η Χάλκη - Με αμοιβαίο όρο την αύξηση του αριθμού Τούρκων δασκάλων στο Λύκειο Τζελάλ Μπαγιάρ της Κομοτηνής».

ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Το νέο μοντέλο για την Οικονομία - Συνέντευξη Γ. Αλογοσκούφη: Όλες οι αλλαγές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».

Η ΝΙΚΗ: «Άγρια προσαρμογή - Παρελθόν για τη Νέα Δημοκρατία ο "μεσαίος χώρος"».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Καμπάνα συναγερμού ενάντια στα αντεργατικά μέτρα - Πανεργατικό αγωνιστικό μέτωπο».

TRAFFIC NEWS: «"Ποτέ δεν ήθελα να τον σκοτώσω"- Η σύζυγος γνωστού ιατροδικαστή αποκαλύπτει στην "traffic" πώς ο γάμος τους κατέληξε σε θρίλερ».

Η ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ : «4% μπροστά η ΝΔ - Τα γκάλοπ του Ιουνίου - Ποιοι υπουργοί βρίσκονται κάτω από τη βάση».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 05 Ιουνίου 2005 - 09:30 (Ώρα Λονδίνου)

Ψυχραιμία για το ευρωσύνταγμα

Σύμφωνα με τους «Τάιμς» ο Μπλερ έχει ήδη «θάψει το ευρωσύνταγμα»

Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ συνέστησε στους Ευρωπαίους ηγέτες υπομονή μέχρι τη διεξαγωγή της συνόδου κορυφής της 16ης και 17ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες και τους ζήτησε να διατυπώσουν μετά τις θέσεις τους για τη διάσωση της συνταγματικής συνθήκης.

Εν τω μεταξύ, χθες βράδυ, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ και ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ εισηγήθηκαν τη συνέχιση της διαδικασίας κύρωσης του ευρωσυντάγματος παρά την αρνητική ψήφο των Γάλλων και των Ολλανδών πολιτών.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού είπε ότι αυτή είναι απλά η άποψη δύο ηγετών επί συνόλου 25.

Σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη του BBC, Νόρμαν Σμιθ η βρετανική κυβέρνηση παραμένει αισιόδοξη αναφορικά με την προώθηση των θέσεων της, διότι ελπίζει στην υποστήριξη των κρατών μελών της ΕΕ από την ανατολική Ευρώπη.

Οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν τη Δευτέρα, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο ενδέχεται να ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση Μπλερ σκοπεύει να ακυρώσει το βρετανικό δημοψήφισμα για το σύνταγμα της Ευρώπης.

Εν τω μεταξύ, ο Βρετανός επίτροπος αρμόδιος για θέματα Εμπορίου, Πίτερ Μάντελσον, σε δηλώσεις του στο βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Πρες Ασοσιέισον είπε ότι ο Τόνι Μπλερ μπορεί να μείνει τρία ακόμη χρόνια στην εξουσία για να βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεπεράσει την κρίση.

Σύμφωνα με τον Πίτερ Μάντελσον, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης.

«Η αποστολή του Μπλερ είναι να βοηθήσει τα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ και τους πρωθυπουργούς να αντιληφθούν τι έχει συμβεί και να εργαστούν για την επίλυση της κρίσης», υπογράμμισε ο Βρετανός επίτροπος, Πίτερ Μάντελσον στο βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η κυβέρνηση διέψευσε, επίσης, τα σημερινά δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, τα οποία επικαλούμενα στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, γράφουν ότι ο Τόνι Μπλερ έχει ήδη εγκαταλείψει το όραμα της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα η κυριακάτικη «Τάιμς» γράφει ότι ο «Τόνι Μπλερ έχει ήδη θάψει το ευρωσύνταγμα».


Κυριακή 05 Ιουνίου 2005 - 10:14 (Ώρα Λονδίνου)

Δεύτερος γύρος εκλογών στο Λίβανο

Η επικράτηση των φιλοσύρων υποψηφίων θεωρείται σίγουρη

Άνοιξαν οι κάλπες στο νότιο Λίβανο για τη διεξαγωγή του δεύτερου από τους συνολικά τέσσερις γύρους των βουλευτικών εκλογών.

Οι εκλογές - ορόσημο είναι οι πρώτες εδώ και 30 χρόνια, οι οποίες διεξάγονται χωρίς την παρουσία των συριακών δυνάμεων στο Λίβανο.

Την περασμένη Κυριακή, το ψηφοδέλτιο του γιου του δολοφονηθέντος πρώην πρωθυπουργού, Ραφίκ αλ Χαρίρι, κέρδισε και τις 19 έδρες της Βηρυτού.

Ωστόσο, σήμερα στο νότιο Λίβανο θεωρείται βέβαιη η επικράτηση των φιλοσύρων υποψηφίων.

Το φιλοσυριακό ισλαμικό κίνημα Χεζομπολά σχημάτισε συνασπισμό με το μετριοπαθές σιιτικό κόμμα Αμάλ και συμμετέχουν στις εκλογές με κοινό ψηφοδέλτιο.

Η προσέλευση στις κάλπες αναμένεται χαμηλή μετά την έκκληση για μποϊκοτάζ της διαδικασίας, την οποία απηύθυναν ομάδες χριστιανών ορθοδόξων και σουνιτών μουσουλμάνων.

Οι ομάδες των χριστιανών διαμαρτύρονται για την επέμβαση της Χεζμπολά στην επιλογή των χριστιανών υποψηφίων.


Κυριακή 05 Ιουνίου 2005 - 08:33 (Ώρα Λονδίνου)

«Η Ευρώπη δεν αξίζει τον κόπο»

Δύο βρετανικές κυριακάτικες εφημερίδες θεωρούν δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Τόνι Μπλερ όχι μόνο θα ακυρώσει το δημοψήφισμα στη Βρετανία για τη συνταγματική συνθήκη αλλά και ότι θα εγκαταλείψει το όραμα της ένταξης της χώρας του στην ευρωζώνη.

«Ο Μπλερ εγκαταλείπει το ευρωπαϊκό του όνειρο», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η κυριακάτικη βρετανική εφημερίδα «Σάντεϊ Τέλεγκραφ» (Sunday Telegraph).

Ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης και στενοί συνεργάτες του Βρετανού πρωθυπουργού δήλωσαν στην κυριακάτικη Τέλεγκραφ ότι ο Τόνι Μπλερ «θα εγκαταλείψει τη μάχη για την Ευρώπη, διότι πιστεύει ότι δεν αξίζει τον κόπο να προσπαθήσει».

Ο στενός συνεργάτης του Τόνι Μπλερ πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή συνδέεται με τις νέες ανησυχίες που εκφράζονται για το μέλλον του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

Ευρώ και ΕΕ

Δεν μπορεί κανείς να έχει ένα ενιαίο νόμισμα χωρίς μία κεντρική κυβέρνηση. Η ΕΕ βρίσκεται σε μαύρα χάλια, διότι έκανε μισές δουλειές και τώρα ανακαλύπτει τις επώδυνες συνέπειες

Τζον Ρέντγουντ, Συντηρητικό Κόμμα

«Η Αφρική είναι ένας σκοπός που αξίζει τον κόπο. Η Ευρώπη, ως έχει σήμερα, δεν αξίζει», φέρεται να δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο οποίος μεταβαίνει αύριο στην Ουάσινγκτον για να αποσπάσει την υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου στις προτάσεις του για την ανακούφιση της Αφρικής ενόψει της συνόδου κορυφής του ομίλου των οκτώ πλέον αναπτυγμένων κρατών στο Γκλενίγκλες της Σκωτίας.

«Η δήλωση σηματοδοτεί μια στροφή 180ο μοιρών στην κυβερνητική πολιτική», υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα και διευκρινίζει, «ιδίως εάν θυμηθεί κανείς ότι πριν από τρία χρόνια ο Τόνι Μπλερ είχε χαρακτηρίσει την υιοθέτηση του ευρώ: το πεπρωμένο μας».

Σύμφωνα με την «Σάντεϊ Τέλεγκραφ» η κρίση στην ΕΕ διευρύνεται πέρα από το μέλλον της συνταγματικής συνθήκης στο μέλλον του ευρώ, καθώς Γερμανοί αξιωματούχοι και ένας Ιταλός υπουργός συζητούν ανοικτά το τέλος του.

«Η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία θα βρεθούν σε πολύ καλύτερη κατάσταση χωρίς το ευρώ», δήλωσε ο Νικολά Ντιπόν Ενιάντ, μέλος του κυβερνώντος κόμματος της Γαλλίας και πρόσθεσε, «ωστόσο, δεν πιστεύω ότι πρέπει να το εγκαταλείψουμε τώρα».

Χθες βράδυ, ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας, Τζον Ρέντγουντ είπε: «δεν μπορεί κανείς να έχει ένα ενιαίο νόμισμα χωρίς μία κεντρική κυβέρνηση. Η ΕΕ βρίσκεται σε μαύρα χάλια, διότι έκανε μισές δουλειές και τώρα ανακαλύπτει τις επώδυνες συνέπειες».

Την ίδια άποψη για τις διαθέσεις του Τόνι Μπλερ απέναντι στο ευρωσύνταγμα αποτυπώνει στο πρωτοσέλιδό της η κυριακάτικη «Τάιμς» (Sunday Times) με τον τίτλο: «Ο Μπλερ θα σκοτώσει τη συνθήκη της ΕΕ».

Πηγές που πρόσκεινται στην κυβέρνηση δήλωσαν στη βρετανική εφημερίδα ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι αποφασισμένο να «σκοτώσει» τη συνθήκη μετά τις απορρίψεις των Ολλανδών και των Γάλλων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η θέση της βρετανικής κυβέρνησης πρόκειται να ανακοινωθεί σε πιο ήπιους και διπλωματικούς τόνους αύριο από τον υπουργό Εξωτερικών, Τζακ Στρο στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Αυτό σημαίνει ότι ο Τόνι Μπλερ, ο οποίος αναλαμβάνει τον Ιούλιο την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, οδεύει καθοδόν για κατά μέτωπο σύγκρουση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες τόσο αναφορικά με το θέμα του μέλλοντος του ευρωσυντάγματος όσο και με το μέλλον του κοινοτικού προϋπολογισμού και τη ρύθμιση της επιστροφής χρημάτων στη Βρετανία που είχε πετύχει το 1984 η τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ.

Πάντως νέα δημοσκόπηση της εταιρείας ICM καταδεικνύει ότι το 81% των Βρετανών πιστεύει ότι θα ήταν απαράδεκτο να δεχτεί η χώρα οποιαδήποτε από τις προτάσεις του ευρωσυντάγματος χωρίς τη διενέργεια σχετικού δημοψηφίσματος στη Βρετανία.

Δορυφορικά διόδια

Το πρόβλημα της αποσυμφόρησης των βρετανικών αυτοκινητοδρόμων και τα μελλοντικά σχέδια της κυβέρνησης Μπλερ προτάσσουν στα πρωτοσέλιδά τους η κυριακάτικη «Ιντιπέντεντ» (Independent on Sunday) και η «Ομπζέρβερ» (Observer).

«Δορυφορικά διόδια Οι οδηγοί αυτοκινήτου θα πληρώνουν ανά ενάμισι χιλιόμετρο», είναι ο τίτλος της «Ιντιπέντεντ».

Το επαναστατικό σχέδιο του υπουργού Συγκοινωνιών της Βρετανίας, Άλαστερ Ντάρλινγκ ενδέχεται να τεθεί σε ισχύ σε δύο χρόνια από σήμερα και προβλέπει τη χρέωση των οδηγών για κάθε ενάμισι χιλιόμετρο που διανύουν.

Το σχέδιο θα δοκιμαστεί πιλοτικά σε επιλεγμένες πόλεις, τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν σε 24 μήνες και η εν λόγω χρέωση θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο οδικό φόρο.

«Οι οδηγοί θα καταβάλλουν 1.30 λίρες για κάθε ενάμισι χιλιόμετρο», γράφει η «Ομπζέρβερ».

«Οι οδηγοί θα εντοπίζονται με δορυφόρους και με το σύστημα παγκόσμιας πλοήγησης GPS και θα καλούνται να πληρώνουν ένα είδος φόρου επειδή επέλεξαν κάποια από τις διαβόητες για τα μποτιλιαρίσματα εθνικές οδούς γύρω από το Λονδίνο, τα Μίντλαντς και τη βορειοδυτική Αγγλία», σημειώνει η «Ομπζέρβερ».

Και καταλήγει ότι οι συγκοινωνιολόγοι πιστεύουν ακράδαντα ότι η τιμολόγηση των δρόμων είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.