Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 27 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-06-03

  1. Ανησυχίες για τα ΜΜΕ στη Ρωσία
  2. Προσπάθειες να κατευνάσουν τα πνεύματα
  3. Ο Μπους απορρίπτει το σχέδιο για Αφρική
  4. Αποσύρει την έφεση ο Σαμπάνης
  5. Φόρουμ: Υπάρχει Σύνταγμα μετά το διπλό ΟΧΙ;
  6. Εύσημα ντελ Πόντε προς Βελιγράδι
  7. Ο Μπους απορρίπτει το σχέδιο για Αφρική
  8. Προετοιμασίες για το ταξίδι Ερντογάν στις ΗΠΑ
  9. Τομές στο δημόσιο και «βασικός μέτοχος»
  10. «Καμπανάκι» για AIDS
  11. Τομές στο δημόσιο και «βασικός μέτοχος»
  12. Ανεστάλη ο «βασικός μέτοχος»
  13. rsCL='
  14. rsCL='
  15. Ελίτ, συμφέροντα κι ελπίδες
  16. Κρίση, προστριβές και σχέδιο Λονδίνου
  17. Ποικίλες αντιδράσεις ηγετών στα ΟΧΙ

Παρασκευή 03 Ιουνίου 2005 - 18:26 (Ώρα Λονδίνου)

Ανησυχίες για τα ΜΜΕ στη Ρωσία

Το Κρεμλίνο κατηγορείται ότι έχει υπό τον έλεγχό του τα μέσα μαζικής ενημέρωσης

Η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Ρωσίας, Γκάζπρομ, ανακοίνωσε ότι αγόρασε την εφημερίδα Ιζβέστια, την πιο παλιά και αξιόπιστη εφημερίδα της Ρωσίας.

Η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου αγόρασε περισσότερο από το 50% των μετοχών της εφημερίδας.

Η Γκάζπρομ έχει ήδη υπό τον έλεγχό της πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης στη Ρωσία, ακόμη και τον τηλεοπτικό σταθμό NTV.

Το γεγονός αυξάνει τις ανησυχίες ότι το Κρεμλίνο σκοπεύει να καταλάβει εξ ολοκλήρου υπό τον έλεγχό του τα ιδιωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας.

Η εφημερίδα Ιζβέστια ιδρύθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1917 στη Μόσχα και σήμερα έχει κυκλοφορία 190.000 φύλλα.

Ταυτόχρονα, κυκλοφορεί και σε πολλές άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και στο Ισραήλ, τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εφημερίδα ήταν εξαιρετικά δημοφιλής στην πρώην Σοβιετική Ένωση, ενώ σήμερα θεωρείται η αγαπημένη των διανοουμένων και των πανεπιστημιακών.

Πάντως, η εφημερίδα αποφεύγει γενικώς να ασκήσει κριτική στο Κρεμλίνο ή στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει πολλές φορές τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι κάνει κατάχρηση εξουσίας και έχουν ζητήσει να υπάρξει ελευθερία και ανεξαρτησία των μέσων μαζικής ενημέρωσης στη Ρωσία.


Παρασκευή 03 Ιουνίου 2005 - 15:51 (Ώρα Λονδίνου)

Προσπάθειες να κατευνάσουν τα πνεύματα

Ο Ζαν Άσελμπορν αρνείται τους ισχυρισμούς ότι έχει ξεσπάσει μεγάλη κρίση

Το Λουξεμβούργο, το οποίο ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι η κύρωση της συνταγματικής συνθήκης θα συνεχισθεί από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη, παρά το «όχι» της Γαλλίας και της Ολλανδίας.

«Θα ακούσουμε το μήνυμα των πολιτών από τη Γαλλία και την Ολλανδία, αλλά θα συνεχίσουμε με τις διαδικασίες κύρωσης της συνταγματικής συνθήκης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν.

Ο ίδιος αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι έχει ξεσπάσει μεγάλη κρίση μέσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το όλο θέμα συζητήθηκε από τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, και τον καγκελάριο της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Εκκλήσεις από Σρέντερ

Ο Γερμανός καγκελάριος απηύθυνε εκκλήσεις στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεχίσουν τις διαδικασίες κύρωσης του ευρωπαϊκού Συντάγματος.

«Η συνταγματική συνθήκη πρέπει να τεθεί υπόψιν και των 25 χωρών-μελών της κοινότητας», επεσήμανε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, η Βρετανία ίσως ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι θα αναβάλλει τα σχέδια για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Οι εφημερίδες προαναγγέλλουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, θα θέσει στο ράφι το νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, μέχρι να γίνουν σαφείς οι προθέσεις των Ευρωπαίων ηγετών για το τι πρέπει να γίνει.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το «όχι» της Γαλλίας και της Ολλανδίας μπορεί να οδηγήσει σταδιακά στο «πάγωμα» της συνταγματικής συνθήκης.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σε σύνοδο κορυφής στις 16-17 Ιουνίου για να συζητήσουν το μέλλον του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.


Παρασκευή 03 Ιουνίου 2005 - 12:38 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Μπους απορρίπτει το σχέδιο για Αφρική

Ο αμερικανός πρόεδρος διαφωνεί με το βρετανικό σχέδιο για την Αφρική

Το σχέδιο της Βρετανίας για την διαγραφή των χρεών των αφρικανικών χωρών αντιμετωπίζει αντιδράσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και ιδιαίτερα από τον πρόεδρο Μπους.

Η στάση του κ. Μπους ίσως οδηγήσει σε σύγκρουση με τον βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ που επισκέπτεται την Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα.

Η Βρετανία ασκεί πιέσεις στα άλλα μέλη του «Ομίλου των Οκτώ» πλουσιότερων χωρών του πλανήτη να συμφωνήσουν στην διαγραφή των χρεών και τον διπλασιασμό της οικονομικής βοήθειας προς τις αφρικανικές χώρες.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, είπε ότι θα θέσει πρόταση στη σύνοδο για «ολική διαγραφή του χρέους». Οτιδήποτε άλλο θα αποτελεί «ατολμία» είπε ο βρετανός υπουργός.

Ο κ. Μπράουν πρόσθεσε ότι η οικονομική βοήθεια προς τις αφρικανικές χώρες θα πρέπει να διπλασιασθεί στα 80 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2010.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές οι αντιρρήσεις που εκφράζει η Ουάσιγκτον αφορούν την πρόβλεψη του Λονδίνου ότι η χρηματοδότηση της διαγραφής των χρεών θα προέλθει από την πώληση των αποθεμάτων χρυσού του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η άνοδος της τιμής του χρυσού έχει οδηγήσει στην αύξηση της αξίας των αποθεμάτων.

Η Βρετανία θέλει να εκμεταλλευθεί την αύξηση της αξίας για να χρηματοδοτήσει την διαγραφή των χρεών.

Όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και η Ιαπωνία, η Γερμανία και η Ιταλία δεν συμφωνούν με την ιδέα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς η Βρετανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει το σχέδιο ακόμη και χωρίς την συγκατάθεση της Ουάσιγκτον.


Παρασκευή 03 Ιουνίου 2005 - 13:52 (Ώρα Λονδίνου)

Αποσύρει την έφεση ο Σαμπάνης

Ο Λεωνίδας Σαμπάνης δεν έδωσε εξηγήσεις για αυτή του την απόφαση

Ο πρωταθλητής της άρσης βαρών, Λεωνίδας Σαμπάνης, απέσυρε την έφεση που είχαν ασκήσει οι συνήγοροι υπεράσπισής του για την αφαίρεση του χάλκινου μεταλλίου του κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Ο Λεωνίδας Σαμπάνης αναγκάσθηκε να παραδώσει πίσω το χάλκινο μετάλλιό του στην κατηγορία των 62 κιλών και αποκλείσθηκε από την Ολυμπιάδα του 2004.

Αιτία για αυτό ήταν τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης που εντοπίσθηκαν στο σώμα του όταν πέρασε από έλεγχο αναβολικών ουσιών.

Ο Σαμπάνης είχε κερδίσει ασημένια μετάλλια κατά τις Ολυμπιάδες του 1996 στην Ατλάντα και του 2000 στο Σίδνεϊ.

Μέχρι πριν από λίγο καιρό διέψευδε κάθε κατηγορία εναντίον του, λέγοντας ότι κάποιος μπορεί να του είχε προσφέρει αναβολική ουσία χωρίς ο ίδιος να ξέρει τίποτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο στη Λωζάνη της Ελβετίας, ο Σαμπάνης δεν προσέφερε εξηγήσεις για την απόφασή του να αποσύρει την έφεση που είχε ασκήσει.

Το όλο θέμα είχε προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση, καθώς είχαν προηγηθεί το σκάνδαλο με τον Κωνσταντίνο Κεντέρη και την Κατερίνα Θάνου.


Τετάρτη 01 Ιουνίου 2005 - 14:39 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Υπάρχει Σύνταγμα μετά το διπλό ΟΧΙ;

Η Συνθήκη για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα υπογράφηκε στη Ρώμη στις 29 Οκτωβρίου 2004

Η έγκριση του ευρωπαϊκού Συντάγματος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δρόμος μεγάλων αποστάσεων με εμπόδια.

Ο δρομέας μετά από μια καλή εκκίνηση (την κοινοβουλευτική επικύρωση σε εννέα από τα 25 μέλη της ΕΕ), σκόνταψε σε δύο εμπόδια και έχασε το βηματισμό του (βλ. Γαλλία και Ολλανδία), όπως λένε ορισμένοι αναλυτές.

Οι Γάλλοι ήταν αυτοί που είχαν την ευκαιρία στο σύνολό τους να εντρυφήσουν στο κείμενο του Συντάγματος, καθώς η κυβέρνηση Σιράκ έστειλε σε κάθε νοικοκυριό ένα αντίτυπο της Συνθήκης, ενώ ακολούθησε μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και δημόσιος διάλογος από αμφότερα τα στρατόπεδα του «Ναι» και του «Όχι».

Πάντως τόσο στη Γαλλία όσο και στις υπόλοιπες κοινοτικές χώρες μεγάλη μερίδα των πολιτών δεν είχε τη διάθεση ή το χρόνο για να διαπιστώσει από πρώτο χέρι τι προβλέπει το συνταγματικό κείμενο για την κοινοτική διαδικασία λήψης αποφάσεων, τα νέα αξιώματα του Προέδρου και του Υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ, αλλά και για άλλα θέματα που άπτονται της καθημερινότητας.

Όσοι δεν αρκούνται στη γνώμη των πολιτικών ηγετών, κοινοτικών παραγόντων και συνταγματολόγων προκειμένου να διαμορφώσουν ιδία άποψη μπορούν να διαβάσουν παρακάτω τι ακριβώς προβλέπει η επίμαχη συνθήκη.

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε το Ευρωσύνταγμα (Συνθήκη για τη θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης)

Ποια είναι η άποψή σας για το περιεχόμενο του Συντάγματος;

Γιατί απορρίπτεται από τόσους πολλούς Ευρωπαίους;

Και πού πάμε τώρα, μετά τα "όχι των Γάλλων και των Ολλανδών;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

Το γαλλικο και χθες το Ολανδικο ΟΧΙ εδωσαν αλλο χρωμα στην διαδικασια επικυρωσεις του Ευρωπαικου συνταγματος. Μ'αρεσει το οχι (εγω υποστηριζω την δημιουργια Ευροπαικης συνομοσπονδιας) γιατι δινει ενα γερο χαστουκι στην υποκρησια των πολιτικων, την γραφειοκρατια των Βρυξελων και Φανερωνει οτι οι λαοι της Ευρωπης αντιστεκονται στην μετατροπη της Ευρωπης σε ενα μεγαλο σουπερμαρκετ, σε ενα κλαμπ των μεγαλων πολυεθνικων εταιριων. Αμα θελουν οι πολιτικοι μια Ενωμενη Ευρωπη ας δωσουν την δυναμη στους λαους της να αποφασιζουν αυτοι για το μελον τους

(Αντωνης Συμεωνακης, Αδελαιδα, Αυστραλια)

Νομίζω ότι το ερώτημα εμπεριέχει και την απάντηση: όχι! Αφού ακόμη και στην άλλοτε ευρωλάγνη Ελλάδα το 'όχι' δείχνει να υπερέχει στις δημοσκοποήσεις, νομίζω ότι θα είναι βαθιά αντιδημοκρατικό να επιμείνουν οι ελίτ των Βρυξελλών στο παρόν συνταγματικό κείμενο. Δύο λύσεις υπάρχουν: είτε να μετατραπεί η Ε.Ε. σε μια χαλαρή συμμαχία κρατών με αποκεντρωμένες εξουσίες είτε να κυριαρχήσει το κοινωνικό μοντέλο μέσα από μια καθολική επαναδιαπραγμάτευσητης συνθήκης. Προς το παρόν πάντως είναι ευχάριστo που πολλοί λαοί λένε όχι στην αντικοινωνική σημερινή Ευρώπη την οποία διοικεί ουσαστικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι γραφειοκρατικές ελίτ των Βρυξελλών και όπου κυριαρχεί η άποψη Μπαρόζο (όλοι τον θυμόμαστε να καλεί τον Μπους και τους ακολούθους του στις Αζόρες για να κυρήξουν από κοινού επίθεση στο Ιράκ). Το ευρωπαϊκό όραμα γίνεται σταδιακά ευρωπαϊκός εφιάλτης. Τα εργασιακά δικαιώματα καταστρατηγούνται, βγαίνουν κοινοτικές οδηγίες που προτείνουν το ... 65ωρο! , και ενώ οι λαοί ζουν μέσα στην ανασφάλεια της παγκοσμιοποίησης (που η Ένωση επιταχύνει) στις Βρυξέλλες έχουν εγκατασταθεί οι επιτετραμένοι των οικονομικών κολοσσών δίπλα στα Ευρωπαϊκά όργανα (ούτε ο ... βασικός μέτοχος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοια διαπλοκή). Οι λαοί λοιπόν ενταφιάζουν το νεοφιλελεύθερο σύνταγμα όχι επειδή δεν ενημερώθηκαν γι' αυτό αλλά ακριβώς επειδή ενημερώθηκαν... Η άποψή τους πρέπει να γίνει σεβαστή και όχι να αντιμετωπίζονται ως άσχετοι και αφελείς. Απλώς ζητούν το μερίδιο που τους αναλογεί στη λήψη αποφάσεων. Αν οι ηγετικές ελίτ δεν το κατανοήσουν αυτό τότε αυτοί θα ενταφιάσουν την Ένωση, όχι οι λαοί. Το συμπέρασμα είναι: Ναι στο "ΟΧΙ".

(Νικόλας, Θεσσαλονίκη)

Σύνταγμα πρέπει να υπάρχει. Ωστόσο, το υφιστάμενο κείμενο δεν είναι αποδεκτό. Και δεν είναι αποδεκτό γιατί δεν αποσαφηνίζει τι ήταν, τι είναι και τι θα είναι η Ευρώπη! Η εισδοχή εξωευρωπαϊκών χωρών όπως η Τουρκία και προφανώς, σε εύθετο χρόνο, το Ισραήλ δεν συνάδουν με την ιστορική, πολιτιστική, κοινωνική και θρησκευτική ιστορία που όλα μαζί αποτελούν το υπόβαθο ή θεμέλιο της Ευρώπης. Από την άλλη πλευρά τι σόι εταίρους θέλουν οι Βρυξέλλες με την γραφειοκρατική αλαζονεία τους να φέρουν κοντά μας. Αυτούς, όπως η Τουρκία, που δεν αναγνωρίζουν την Κύπρο; ΄Η, μεθαύριο, το Ισραήλ. που εδώ και μισό αιώνα κατορθώνει, με την βοήθεια των Αμερικανών να εμποδίζει την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους; Και, τι σόι Ευρώπη είναι αυτή όταν υπείκει και σκύβει την πλάτη στην θέληση της Ουάσιγκτον; Η Ρωσσία δεν είναι Ευρώπη; Και, τέλος επειδή ακούγεται ότι αυτό γίνεται γιά να αποτραπεί η στροφή της Τουρκίας προς τα Ισλανικά κράτη, ας ρωτήσουν με δημοψήφισμα ή όπως αλλοι! ώς θέλουν τους Αραβες από τον Ατλαντικό μέχρι τον Αραβικό κόλπο τι αισθάνονται γιά τους Τούρκους, που τους θεωρούν τα "μαύρα πρόβατα" του Ισλάμ, και γιά τις αλλεπάλληλες γενοκτονίες λαών και φυλών. Ας διαβάσουν το τί γράφει η παράδοση των Ουζπμέκων γιά τους Τούρκους. "Turk adam olmaz, olusanda yaramaz" (= ο Τούρκος άνθρωπος δεν γίνεται κι αν γίνει δεν ωφελεί)!

(Πέτρος Αλεξάνδρου, Θεσσαλονίκη)

Ειναι καιρος πλεον να ξαναρθη η Ευρωπη στο σημειο που ξεκινησε. Η ενωμενη Ευρωπη ηταν μια καλη ιδεα, οπως αλλωστε και ο κομμουνισμος. Σαν ιδεα, σωστη αλλα στην πραξη αδυνατη. Η Ευρωπη θα ανασανει οταν ξαναποκτιση τα συνορα της και η καθε χωρα τον προσωπικο της ελεγχο. Ο κοσμος αργησε καπως αλλα ξυπνησε απο τον ληθαρφγο που τον εριξαν κατι, δηθεν φιλοευρωπαιοι. Υπαρχη πλεονασμα σε μια χωρα? ας μοιραζεται σε αλλες με λιγοτερο. Επισης εφθασε η στιγμη να πεταχτη το Ευρω στο καλαθι των αχρηστων και η καθε χωρα να αποκτιση παλι το δικο της νομισμα. Η γευση της Ε.Κ. ηταν μαλλον πολυ πικρη, κι ας φροντισαν οι κατα καιρους πουλιμενοι πολιτικοι να χρυσωσουν το χαπακι. Η Γαλλια και η Ολλανδια ανοιξαν τον δρομο. Ας τον ακολουθησουν και οι υπολοιποι. Καθε κατεργαγης στον παγκο του....και η Τουρκια στον δικο της.

(Marina Petsava, Stockholm, Sweden)

Για την Ελλάδα ευροσύνταγμα δεν υπάρχει. Ουδείς γνωρίζει το περιεχόμενό του . Αλλά για να το καταψηφίσει η μόνη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΧΏΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Η ΓΑΛΛΙΑ σύγουρα θα είναι αντιδημοκρατικό και αντιεργατικό.Θα είναι ένα σύνταγμα που θα εξασφαλίζει την ευτυχία , την ασφάλεια , και την οικονομική δύναμη του κεφαλαίου και των ανθρώπων της εξουσίας. Ενώ αντιθέτως θα καταπιέζει και θα εξαθλιώνει τον εργαζόμενο φτωχό λαό της ΕΥΡΩΠΗΣ.

(ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΣΝΗΣ, ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΕΛΛΑΣ)

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΑΓΩΝΙΕΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΔΥΣΤΥΧΩΣ. ΟΙ ΕΛΛΗΝΣΕΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ-ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΙΡΗΝΣ-ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ. ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΚΕΙΡΟ. ΙΣΩΣ ΘΕΛΑΝΕ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΟ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΛΑΩΝ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥΣ. ΑΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΠΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΜΑΣ ΤΟΤΕ ΤΑ ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΓΧΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΩΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. ΤΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ;

(ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΙΝΤΟΡΗΣ, ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ)

H χώρα που γέννησε την δημοκρατία στερεί το δικαίωμα από τους πολίτες της να ψηφισουν για την καταργηση ουσιαστικα του ελληνικου συνταγματος και την επικυρωση ενος ευρωπαικου με το αιτιολογικο οτι ψυφιστηκε απο αυτους που εξελεξε ο λαος.μονον που αυτοι οι 300 εκλεχτηκαν συμφωνα με το υπαρχον συνταγμα αρα δεν μπορουν να αποφασισουν εκ μερους του λαου για την καταργηση του συνταγματος συμφωνα με το οποιο ειναι βουλευτες. Αλλα τι λεμε τωρα το μοναδικο δημοψηφισμα σαυτη την χωρα το εκανε η κυβερνηση της χουντας. Για τοσο δημοκρατικη χωρα μιλαμε. Και ναι η επικυρωση η οχι του ευρωσυνταγματος εχει να κανει κυριως με την υπαρξη της απροσωπης Ευρωπης, Της Ευρωπης της ψυχροπολιτικης και των οικονομικων μεγεθων. Το μεγαλο αυτο κυμα του ΟΧΙ ειναι μια καμπανα που πρεπει να οδηγησει στην μεταλαξη της Ευρωπης σε ενα πιο ανθρωπινο κρατικο συμπλεγμα.

(Αναστασιος Κ., Λονδινο, Αγγλια)

Fear or the future and local globalization are the main reasons: Previous attempts at globalization (see Napoleon, the British and Hitler) have failed. This one will too because it is based on economics only. It does not respect people's traditions. In the past attempts the means were crude: Both the British and Hitler used death, though the British were subtler. Now the weapons are fear itself. They tell Europeans: If you don't vote yes everything will be jeopardized. But for whom? The Greek worker who earns 350 euros a month and has to pay 3 euros for a coffee has nothing to loose.

(Dr Nikos Papanikolaou, USA)

I do not think the problem lies with the text of the proposed consitution. I have read parts of it and I do not think that under the circumstances it can be anything more than it is i.e. a "broad" outline of principles pointing to the desired outcome, namely, a strong and united Europe. The true issue is, in my opinion, that present day Europe is divided between "haves" and "have nots". Western Europe is the most prosperous and worries too much about the movement of human resources from the East seeking a better life in the West. Such tendancies of course will be corrected over time once the new members of East Europe shore up their economies and offer attractive domestic alternatives. However, in order to achieve such goals their economies need to be integrated first and then supported by the existing members of the EU. The dilemma is a clasic short term vs. long term outlook. Everyone recognizes the long term benefits of intergration w/ the East, however most realise a temporary pain in doing so in the present. Enter the politicians in the equation and you have a perfectly understandable reason of the reluctance to proceed with what everybody agrees is the right course. I know of no politician that would endure present day critisim in order to create long term benefits for an unknown succesor. Who knows, maybe the nationalistic politicians of present day Europe will be replaced by a new cast of Euro leaders yet to emerge. Consequently, I know of no politician that would hasten his/her own demise. As to the question of where do we go from here, the answer is obvious. Europeans should use this temporary set back to forge an even stronger Europe. Remember the words of Winston Churchill (paraphrase): "we should never, never, never,never, never give up".

(Dean Plassaras, California, USA)

Πρεπει να επανεξεταστει και να ξαναδοθει στα κρατη μελη

(Δημητρης Κατσικαδελης)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Παρασκευή 03 Ιουνίου 2005 - 14:34 (Ώρα Λονδίνου)

Εύσημα ντελ Πόντε προς Βελιγράδι

Μλάντιτς-Κάραντζιτς καταζητούνται από το δικαστήριο της Χάγης

Η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου για Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα ντελ Πόντε, δήλωσε ότι η Σερβία κάνει βήματα για ευρύτερη συνεργασία με την Χάγη.

Η κ. ντελ Πόντε που επισκέπτεται την Βοσνία-Ερζεγοβίνη εξέφρασε την ικανοποίηση της για την άμεση αντίδραση της σερβικής κυβέρνησης στην προβολή ενός «ανατριχιαστικού» βίντεο στην τηλεόραση στο οποίοι Σέρβοι παραστρατιωτικοί εκτελούν «εν ψυχρώ» μουσουλμάνους άοπλους.

Η επίσκεψή της στο Βελιγράδι την Πέμπτη συνέπεσε με τη σύλληψη Σέρβων παραστρατιωτικών που θεωρούνται ύποπτοι για την εκτέλεση των αμάχων στην Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας το 1995.

«Ήταν μια εντυπωσιακή επιχείρηση διότι σε λίγες μόνο ώρες κατάφεραν να αναγνωρίσουν τους δράστες...Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου στις σερβικές αρχές για την άμεση αντίδρασή τους και ζητώ να ενεργήσουν ανάλογα και για τη σύλληψη των άλλων καταζητούμενων», είπε η κυρία ντελ Πόντε.

Με την δήλωση αυτή η κ. ντελ Πόντε σύμφωνα με τους ανταποκριτές «φωτογράφισε» τους Σέρβους ηγέτες κατά την διάρκεια του πολέμου, Ράντοβαν Κάραντζιτς και Ράτκο Μλάντιτς.

Στην Βοσνία η γενική εισαγγελέας θα προσπαθήσει να επιταχύνει την σύλληψη και έκδοση των δυο καταζητούμενων.

Έκθεση ΟΗΕ

Η επίσκεψη της κυρίας ντελ Πόντε πραγματοποιείται λίγες μέρες πριν την έκδοση της έκθεσης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το βαθμό συνεργασίας των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στο Βελιγράδι, οι τελευταίοι έξι μήνες από την τελευταία έκθεση της Κάρλα ντε Πόντε προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ήταν ιδιαίτερα ταραχώδεις.

Η Σερβία-Μαυροβούνιο παρέδωσε πάνω από 10 υπόπτους για εγκλήματα πολέμου.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου μετέβη στην Χάγη για να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου.

Ενώ η αίτηση της Κροατίας για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ «μπήκαν στο ψυγείο» μετά την άρνηση της χώρας να συλλάβει και να παραδώσει τον στρατηγό 'Αντε Γκοτοβίνα που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου κατά των Σέρβων.


Παρασκευή 03 Ιουνίου 2005 - 12:38 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Μπους απορρίπτει το σχέδιο για Αφρική

Ο αμερικανός πρόεδρος διαφωνεί με το βρετανικό σχέδιο για την Αφρική

Το σχέδιο της Βρετανίας για την διαγραφή των χρεών των αφρικανικών χωρών αντιμετωπίζει αντιδράσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και ιδιαίτερα από τον πρόεδρο Μπους.

Η στάση του κ. Μπους ίσως οδηγήσει σε σύγκρουση με τον βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ που επισκέπτεται την Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα.

Η Βρετανία ασκεί πιέσεις στα άλλα μέλη του «Ομίλου των Οκτώ» πλουσιότερων χωρών του πλανήτη να συμφωνήσουν στην διαγραφή των χρεών και τον διπλασιασμό της οικονομικής βοήθειας προς τις αφρικανικές χώρες.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, είπε ότι θα θέσει πρόταση στη σύνοδο για «ολική διαγραφή του χρέους». Οτιδήποτε άλλο θα αποτελεί «ατολμία» είπε ο βρετανός υπουργός.

Ο κ. Μπράουν πρόσθεσε ότι η οικονομική βοήθεια προς τις αφρικανικές χώρες θα πρέπει να διπλασιασθεί στα 80 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2010.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές οι αντιρρήσεις που εκφράζει η Ουάσιγκτον αφορούν την πρόβλεψη του Λονδίνου ότι η χρηματοδότηση της διαγραφής των χρεών θα προέλθει από την πώληση των αποθεμάτων χρυσού του Διεθνούς Νομισματικού Γραφείου.

Η άνοδος της τιμής του χρυσού έχει οδηγήσει στην αύξηση της αξίας των αποθεμάτων.

Η Βρετανία θέλει να εκμεταλλευθεί την αύξηση της αξίας για να χρηματοδοτήσει την διαγραφή των χρεών.

Όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και η Ιαπωνία, η Γερμανία και η Ιταλία δεν συμφωνούν με την ιδέα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς η Βρετανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει το σχέδιο ακόμη και χωρίς την συγκατάθεση της Ουάσιγκτον.


Παρασκευή 03 Ιουνίου 2005 - 12:52 (Ώρα Λονδίνου)

Προετοιμασίες για το ταξίδι Ερντογάν στις ΗΠΑ

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη, Άρη Χατζηστεφάνου

Ο κ. Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Κόφι Ανάν και τον Τζορτζ Μπους

Τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν από το κρίσιμο ταξίδι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Ηνωμένες Πολιτείες καθόρισε η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας και του κατεχόμενου τμήματος της βόρειας Κύπρου.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά φέρεται να ζητά επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό αλλά αρνείται τις προϋποθέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το μήνυμα που μετέφερε στην Άγκυρα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ήταν ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα πρέπει να ζητήσει από το γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, νέα διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο κ. Ερντογάν, ο οποίος μεταβαίνει στις 6 του μηνός στις ΗΠΑ για να συναντηθεί με τον Κόφι Ανάν και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους συνάντησε τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της αυτοαποκαλούμενης τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου με τους οποίους καθόρισε τις τελευταίες λεπτομέρειες του ταξιδιού.

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ διευκρίνισε ότι η απομάκρυνση των Τούρκων στρατιωτών από το νησί και η επιστροφή των περιουσιών δεν μπορούν να αποτελούν προϋποθέσεις για την έναρξη νέου διαλόγου. Απάντησε έτσι εμμέσως στα αιτήματα που φέρεται να έχει καταθέσει η Λευκωσία.

Ικανοποίηση Τουρκοκυπρίων

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, απέφυγε να σχολιάσει το θέμα δηλώνοντας ότι επισήμως οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν ενημερώσει ούτε την Άγκυρα ούτε την αυτοαποκαλούμενη τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου για τα αιτήματά τους.

«Η στάση των Ελληνοκυπρίων δεν έχει αλλάξει», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τις πρόσφατες επισκέψεις Αμερικανών γερουσιαστών στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι το κλίμα αυτό θα αντικατοπτρίζεται και στη συνάντηση που θα έχει ο Ερντογάν με τον Μπους από την οποία φαίνεται να αναμένει τα εξής αποτελέσματα:

Έναρξη απευθείας πτήσεων από την Ουάσινγκτον στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, περαιτέρω ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων και άσκηση πιέσεων προς την ελληνοκυπριακή πλευρά.


Παρασκευή 03 Ιουνίου 2005 - 09:21 (Ώρα Λονδίνου)

Τομές στο δημόσιο και «βασικός μέτοχος»

Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιδοτήσεις μέσω των ΚΕΠ. Αρχικά για ενημέρωση, στη συνέχεια για διεκπεραίωση.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κινδύνευσαν ανύποπτοι από ισχυρή έκρηξη. Ιράκ έκαναν την Οδό Πειραιώς!

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Σκάνδαλο του προέδρου του ΑΣΕΠ. Διόρισε την κόρη του σε βάρος άλλου επιτυχόντα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Λιμενεργάτες με ετήσιο μισθό 122.000 ευρώ. Αστρονομικές αμοιβές-πρόκληση για το δημόσιο αίσθημα.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Πού πάνε οι βάσεις. Ποια τα συμπεράσματα από τη βαθμολόγηση των πρώτων γραπτών σε έξι μαθήματα.

Η ΑΥΓΗ: Πρωθυπουργική επίθεση κατά του δημόσιου τομέα. Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται τη σύγχυση του ΠΑΣΟΚ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Λυμαίνονταν τον τόπο και το ΠΑΣΟΚ οι διαπλεκόμενοι. Αποκαλύψεις-φωτιά για την δραστηριότητα των νταβατζήδων της δημόσιας ζωής, από τον τέως Πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Το Βατερλό του "Μπαϊρακτάρη". Η κυβέρνηση εκήδευσε χθες στη Βουλή τον νόμο της περί βασικού μετόχου. Οι Βρυξέλλες περιμένουν τώρα και τη συνέχεια.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ρήξεις και τομές για τους πολλούς και όχι για τους λίγους. Ο Καραμανλής προχωρεί χωρίς συμβιβασμούς στις διαρθρωτικές αλλαγές.

ΕΘΝΟΣ: Κρυφό σχέδιο για τους δημοσίους υπαλλήλους. Ανοίγει θερμό μέτωπο και στο Δημόσιο.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Δεν ξέρουμε τι τρώμε, τι πίνουμε, τι κάνουμε, πού πάμε αύριο, άρα καταλαβαίνετε ότι μπερδεγουέι η όλη πορεία του τόπου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μισθοί-πρόκληση στα ΕΛΠΕ. Ο κάθε εργαζόμενος κοστίζει 75.000 ευρώ τον χρόνο και παίρνει 17,5 μισθούς.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για τους πολλούς. Ο Καραμανλής αποφασισμένος να προχωρήσει πάση θυσία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Καραμανλής: Προχωράω σε τομές, μεταρρυθμίσεις και... εκ-ρήξεις.

ΕΣΤΙΑ: Καταιγισμός μεταρρυθμίσεων. Ο Καραμανλής αποφασισμένος να προχωρήση σε ρήξεις.

ESPRESSO: Έπιασαν γνωστό ηθοποιό με ναρκωτικά. Αίσθηση στον καλλιτεχνικό χώρο.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σε θέση μάχης κυβέρνηση και "βαθύ κράτος". Κ. Καραμανλής: Όχι διάλογος χωρίς όρια.

Ο ΛΟΓΟΣ: Μεταρρυθμίσεις θα γίνουν. Αποφασισμένος για αλλαγές ο Κ. Καραμανλής.

ΤΑ ΝΕΑ: 10 εντολές για φοροκυνηγητό. Φόβοι για νέα μέτρα το φθινόπωρο.

Η ΝΙΚΗ: Απορύθμιση της κοινωνίας. Ο Καραμανλής δεν θεωρεί απαραίτητη τη συναίνεση για τις μεταρρυθμίσεις.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: Τι κρύβουν οι συναντήσεις Σημίτη - Στεφανόπουλου;

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Καμιά αναμονή καμιά ανοχή σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Νέα ώθηση στα αντιλαϊκά μέτρα.

TRAFFIC NEWS: Οι κινήσεις του Νίκου (Ευαγγελάτου) στο παρασκήνιο. Θα συμφωνήσει για εκπομπές στον ALPHA. Νέα τετ α τετ με ανθρώπους του καναλιού.

Η ΧΩΡΑ: Είμαι αποφασισμένος. Θα προχωρήσω στις αλλαγές και χωρίς συναίνεση. Μήνυμα Καραμανλή για μεγάλες τομές και ρήξεις στο Δημόσιο.

City Press: Απεργούν και οι λιμενεργάτες των 100.000 ευρώ! Αποκαλύπτουμε τη λίστα με τις αποδοχές 36 λιμενεργατών που παίρνουν μέχρι και 121.000 ευρώ το χρόνο.

Μetro: Εφιαλτικά σενάρια. Εκτιμήσεις για νέα γενιά τρομοκρατών μετά την επίθεση στο υπ. Απασχόλησης.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νέο Δημόσιο: όλες οι αλλαγές. Το σχέδιο που έχει στα χέρια του ο Καραμανλής.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Πιστοποιητικά της... υπομονής! Το υποθηκοφυλακείο Θεσσαλονίκης δεν έχει ολοκληρώσει τη μηχανοργάνωσή του με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται χιλιάδες φορολογούμενοι.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο Καραμανλής "έσκισε τη γάτα" του πολιτικού κόστους.

Διάγγελμα Καραμανλή

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "θέλουμε τη συναίνεση αλλά και χωρίς αυτήν θα προχωρήσουμε, διεμήνυσε στα συνδικάτα ο Κώστας Καραμανλής με έκτακτες δηλώσεις του από το Μαξίμου χθες, σε μια εμφανή προσπάθεια να πείσει ότι δεν είναι απλός παρατηρητής αλλά κυβερνά, σπάει αυγά και οι "τομές και ρήξεις" φέρουν την υπογραφή του. "Με ωραία λόγια δεν γίνεται μεταρρυθμιστής ο Καραμανλής", δήλωσε το ΠΑΣΟΚ".

Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "μονόδρομο "για να ξεπεραστεί η κρίσιμη οικονομική κατάσταση" της χώρας και επιταγή της "νέας εποχής" χαρακτήρισε χθες ο πρωθυπουργός την επικείμενη θερινή επιχείρηση της κυβέρνησης για κατάργηση θεμελιωδών εργατικών και ασφαλιστικών κατακτήσεων".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι " ¨Μάχη¨ με τα συνδικάτα στην περίπτωση που αυτά εμμείνουν σε χρονική παράταση του διαλόγου και σε λογικές του παρελθόντος, προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής. Για πρώτη φορά με απόλυτη σαφήνεια, ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι αν και ο διάλογος παραμένει κεντρικό στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής, δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια της άσκοπης διαιώνισης συζητήσεων που δεν καταλήγουν σε αποφάσεις".

Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι "την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε τομές και ρήξεις επιβεβαίωσε χθες ο πρωθυπουργός. Ο κ. Καραμανλής εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει σε τομές, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ξεπεραστεί η κρίσιμη οικονομική κατάσταση. "Θέλουμε να κάνουμε τις αλλαγές με συναίνεση. ¨Όμως, όπου δεν θα υπάρξει αυτή η συναίνεση, εμείς οφείλουμε να προχωρήσουμε¨ ξεκαθάρισε".

Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "σε μια εμφανή προσπάθεια να δώσει νέα ώθηση στην επιχείρηση των ¨διαρθρωτικών αλλαγών¨, ο πρωθυπουργός έκρινε σκόπιμο να παρέμβει άλλη μια φορά χτες εν είδει διαγγέλματος, διαλύοντας και τις όποιες αυταπάτες μπορεί να υπήρχαν για την επέλαση που έχει εξαπολύσει κατά των λαϊκών στρωμάτων".

Η ΑΥΓΗ επισημαίνει ότι "επιχείρηση απαξίωσης του δημόσιου τομέα, εκμεταλλευόμενος υπαρκτά προβλήματα, εξαπέλυσε χθες ο πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να δείξει πολιτική αποφασιστικότητα για την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την εκποίηση λειτουργιών και περιουσίας του κράτους. Στο διάγγελμά του ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε συλλήβδην τον δημόσιο τομέα ως ¨διογκωμένο, σπάταλο, αντιπαραγωγικό και γραφειοκρατικό¨ εμφανιζόμενος ως τιμητής, ενώ η παράταξή του, όπως και το ΠΑΣΟΚ ευθύνεται για προβλήματα που έχει εντολή να μεταρρυθμίσει και όχι να διαλύσει τον δημόσιο τομέα".

Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι "ρήξεις και τομές στον στενό πυρήνα του Δημοσίου έρχονται μέσα στο καλοκαίρι. Ο Κ. Καραμανλής ανέφερε χθες ότι θα κάνει αλλαγές με τη συναίνεση των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά δήλωσε ότι θα προχωρήσει ακόμα και αν αυτή η συναίνεση δεν υπάρξει. Το ηχηρό μήνυμα του πρωθυπουργού προς όλες τις κατευθύνσεις αποδεικνύει την αποφασιστικότητά του να ¨σπάσει τα αυγά¨άμεσα χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος".

Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "μπορεί να είναι υπερβολικός ο χαρακτηρισμός "Θάτσερ της Ελλάδος" που έσπευσαν κάποιοι να αποδώσουν στον κ. Καραμανλή. Αλλά είναι βέβαιο ότι ο ίδιος θέλει να περάσει στην ιστορία ως μεταρρυθμιστής. Ο Κώστας Καραμανλής φιλοδοξεί να βάλει την σφραγίδα του σε σειρά ριζικών τομών και μεταρρυθμίσεων, τις οποίες δεν απετόλμησε κανείς πολιτικός στην χώρα μας κατά τις τελευταίες δεκαετίες".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "με μια τοποθέτηση - διάγγελμα ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μεταρρυθμιστικές τομές προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου, όποιο κι αν είναι το πολιτικό κλίμα και το πολιτικό κόστος. "Οι μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται για τους λίγους, αλλά για τους πολλούς", τόνισε ο κ. Καραμανλής".

Στεφανόπουλος - Σημίτης

Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13 υποστηρίζει ότι "δεν ήταν λίγοι εκείνοι που όταν είδαν τον Κώστα Σημίτη να κατηφορίζει από την οδό Αναγνωστοπούλου στην οδό Βαλαωρίτου, εκεί όπου βρίσκεται το γραφείο του Κωστή Στεφανόπουλου έβαλαν πολλά με το μυαλό τους. Τότε κάποιοι άλλοι θεώρησαν ότι υπερέβαλαν. Να όμως που όλες οι πληροφορίες καταδεικνύουν το μέγεθος της σοβαρότητας με την οποία οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο συνεργασίας τους σε ευρύτερο πολιτικό επίπεδο".

Βασικός μέτοχος

ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "η εκστρατεία της κυβέρνηση εναντίον των "διαπλεκομένων συμφερόντων" την οποία εκήρυξε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής πριν από πέντε μήνες στο σουβλατζίδικο του "Μπαϊρακτάρη" έληξε χθες άδοξα. Η Βουλή ψήφισε την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, υπακούοντας στις εντολές των "χαμηλόβαθμων υπαλλήλων των Βρυξελλών" για την απόσυρση του νόμου περί βασικού μέτοχου. Ο κίνδυνος όμως παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραμένει".

Απόστολος Κακλαμάνης - Διαπλοκή

Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "μαχαιριά στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ κατάφερε χθες στη Βουλή ο Απόστολος Κακλαμάνης παραδεχόμενος δημόσια ότι το κόμμα του είχε εκθρέψει συγκεκριμένα συμφέροντα που λυμαίνονταν για χρόνια τον τόπο".

Παιδεία

Η ΑΠΟΦΑΣΗ αναφέρει ότι "μείωση των γραπτών με βαθμολογία κάτω από τη βάση, ομοίως όμως και των άριστων, δείχνει η πρώτη αποτίμηση για τις επιδόσεις των μαθητών στις Πανελλαδικές , στα έξι μαθήματα στα οποία εξετάστηκαν. Στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής μειώνονται οι άριστες και οι καλές βαθμολογίες, ενώ στη Νεοελληνική Γλώσσα συρρικνώνονται οι άριστες και αυξάνονται οι μεσαίες και οι καλές βαθμολογίες"

Προσλήψεις

Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "στην έγκριση συνολικά 22.124 θέσεων εποχικού κυρίως προσωπικού προχώρησε η αρμόδια διυπουργική επιτροπή. Το νέο πακέτο προσλήψεων αφορά στους εποπτευόμενους φορείς τεσσάρων υπουργείων και συγκεκριμένα των υπουργείων Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και το υπουργείο Πολιτισμού".

Πρόεδρος του ΑΣΕΠ

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ σημειώνει ότι "ο διορισθείς από τον Σημίτη πρόεδρος του ΑΣΕΠ Γ. Βέης έκοψε επιτυχόντα στο υπουργείο Οικονομικών από διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί το 2003 και διόρισε την κόρη του με στόχο να εκθέσει την κυβέρνηση. Απογοήτευση και οργή σε χιλιάδες νέους, που επιδιώκουν κάποιο διορισμό στο Δημόσιο μέσω των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ και βλέπουν τη φαυλότητα σε όλο της το μεγαλείο. Γεννάται τεράστιο ζήτημα ηθικής τάξης για το διορισμένο από το ΠΑΣΟΚ πρόεδρο του ΑΣΕΠ".

Εφορία

ΤΟ ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι "πρόσληψη προσωπικού "ειδικών προσόντων" που σε πολλές περιπτώσεις θα προΐσταται σε κρίσιμες υπηρεσίες του Δημοσίου, καθιέρωση νέας κατηγορίας υπαλλήλων οι οποίοι θα προσλαμβάνονται για κάλυψη "απρόβλεπτων ή επειγουσών αναγκών" αλλά και εκποίηση παραδοσιακών αρμοδιοτήτων του Δημοσίου, περιλαμβάνει καυτή εισήγηση που βρίσκεται στα χέρα του πρωθυπουργού".

ΕΛ.ΠΕ.

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "απολαβές που προκαλούν το κοινό αίσθημα σε χαλεπούς καιρούς για τον Έλληνα εργαζόμενο απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια, οι οποίοι απειλούν με δεκαήμερη απεργία".

Δημόσιο

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "δέκα εντολές για φοροκυνηγητό έδωσε στους εφοριακούς ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Αδάμ Ρεγκούζας. Η Εφορία αρχίζει σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά και κατεβάζει από τα ράφια φακέλους με παλαιές υποθέσεις προκειμένου να εισπράξει πρόσθετους φόρους".

Λιμενεργάτες

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "μια "αριστοκρατία" εργαζομένων, που δραστηριοποιείται στο λιμάνι του Πειραιά και αμείβεται πλουσιοπάροχα, αποκάλυψε χθες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης. Σύμφωνα με τη λίστα που δημοσιεύει σήμερα η "Α", η συγκεκριμένη ομάδα απολαμβάνει μισθούς των 100 χιλιάδων ευρώ και πάνω κι -εννοείται ότι- αντιδρά σθεναρά σε κάθε απόπειρα νοικοκυρέματος".

Η City Press ισχυρίζεται ότι "αποκαλύπτουμε τη λίστα με τις αποδοχές 36 λιμενεργατών που παίρνουν μέχρι και 121.000 ευρώ το χρόνο. Ευθύμιος Χριστοδούλου, πρόεδρος των ΕΛΠΕ: 75.000 ευρώ το χρόνο το κόστος της εταιρείας ανά εργαζόμενο. Οι προνομιούχοι του ΟΤΕ (κόστος ανά εργαζόμενο 50.000 ευρώ) μοιάζουν "σεμνοί" σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν στα ΕΛΠΕ και στον ΟΛΠ. Η κυβέρνηση Καραμανλή αδυνατεί να βάλει τάξη στο συντεχνιακό χάος που εξέθρεψε ο κομματισμός του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η εύκολη λύση είναι η μετακύλιση του κόστους στο κοινωνικό σύνολο με επιβάρυνση για την εθελουσία έξοδο (ΟΤΕ), με αύξηση 20% των προσφερόμενων υπηρεσιών (ΟΛΠ) και διαρκείς ανατιμήσεις στα καύσιμα (ΕΛΠΕ). Ανοίγει ο χορός των απεργιακών κινητοποιήσεων. Αύριο η πρεμιέρα με τους λιμενεργάτες των 100.000 ευρώ".

ΚΕΠ

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει ότι "όλα τα στοιχεία και έντυπα που αφορούν στα προγράμματα χρηματοδότησης επιχειρήσεων μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα", θα δίδονται και θα διανέμονται πλέον μέσω των ΚΕΠ σε όλη τη χώρα".

Έκρηξη βόμβας

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι "το σκίτσο του τρομοκράτη που τοποθέτησε την ισχυρότατα βόμβα έξω από το υπουργείο Απασχόλησης και που από θαύμα δεν προκάλεσε θύματα έχει στην κατοχή της, σύμφωνα με πηγές του "ΑΤ" η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία".

Η Espresso εκτιμά ότι "η "ποιοτική" αναβάθμιση των τρομοκρατικών χτυπημάτων στη μετά "17 Νοέμβρη" εποχή προκαλεί έντονη ανησυχία στα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής, τα οποία προβληματίζονται για τις μορφές που θα λάβει το αντάρτικο των πόλεων την επόμενη πενταετία".

Η Traffic News προσθέτει ότι "το φάσμα της τρομοκρατίας ζωντάνεψε τα ξημερώματα της Πέμπτης στις μνήμες πολλών με την έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού που σημειώθηκε στο υπουργείο Απασχόλησης και έθεσε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας πλέον τόσο τον υπουργό Πάνο Παναγιωτόπουλο και τους υφυπουργούς του, όσο και τους στενούς συνεργάτες του".

Η Metro επισημαίνει ότι "τα χειρότερα σενάρια που επεξεργάζονταν οι αστυνομικές Αρχές τον τελευταίο χρόνο και αφορούσαν μια νέα γενιά τρομοκρατίας ήρθαν στην επικαιρότητα, μετά τη χθεσινή, ισχυρή έκρηξη έξω από το υπουργείο Απασχόλησης".

Αλλαντικά ΝΙΚΑΣ

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "ποίος μπορεί να πει με σιγουριά ότι ξέρει τι τρώει και τι πίνει και πού πάει αύριο. Σ' όλα επικρατεί αμφιβολία και αβεβαιότητα. Πότε καταστρέφονται χαλασμένα κρέατα τα οποία ήταν έτοιμα να διοχετευτούν προς βρώση στην αγορά και στη συνέχεια στα στομάχια του καταναλωτικού κοινού. Μ' αυτές τις σκέψεις κάθε σώφρων πολίτης διαπιστώνει μελαγχολώντας ότι είναι μπερδεγουέι η όλη πορεία του Τόπου. Ήδη για του λόγου το αληθές ο ΕΦΕΤ αρχίζοντας συστηματικούς ελέγχους στα τρόφιμα, κατέσχεσε και κατέστρεψε οκτώμισι τόνους ακατάλληλων αλλαντικών στις εγκαταστάσεις της εταιρίας Νίκας. Αναμένεται η σύνταξη έκθεσης των επιθεωρητών για την παραπομπή της εταιρείας στις αρμόδιες διοικητικές Αρχές και την ενδεχόμενη επιβολή διοικητικών κυρώσεων".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 03 Ιουνίου 2005 - 11:39 (Ώρα Λονδίνου)

«Καμπανάκι» για AIDS

'Εκκληση Κόφι Ανάν για την αντιμετώπιση της μάστιγας του AIDS

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι η επιδημία του AIDS εξαπλώνεται με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με τις προσπάθειες περιορισμού της μάστιγας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, επεσήμανε ότι αυξήθηκε το 2004 τόσο ο αριθμός των φορέων του ιού ΗΙV όσο και ο αριθμός των θανατηφόρων κρουσμάτων του AIDS.

«Η μάχη κατά του AIDS ίσως αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της γενιάς μας και της εποχής μας. Μόνο εάν αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση θα πετύχουμε στις προσπάθειες μας να χτίσουμε έναν πιο ανθρώπινο, πιο υγιή και πιο δίκαιο κόσμο», τόνισε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Η διεθνής κοινότητα έχει υποσχεθεί να δαπανήσει οκτώ δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στο 2005 για την πρόληψη της νόσου και τη θεραπεία των θυμάτων της, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς το ποσό αυτό πρέπει να διπλασιαστεί.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της επιδημίας, Πίτερ Πάιοτ, είπε στο BBC ότι αν και έχει πραγματοποιηθεί πρόοδος στη μάχη ενάντια στο AIDS, ιδίως στην Αφρική, η εξάπλωση της νόσου στην Ασία και την ανατολική Ευρώπη είναι άκρως ανησυχητική.

Σχεδόν 45 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο είναι φορείς του ιού HIV.


Τομές στο δημόσιο και «βασικός μέτοχος»

Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιδοτήσεις μέσω των ΚΕΠ. Αρχικά για ενημέρωση, στη συνέχεια για διεκπεραίωση.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κινδύνευσαν ανύποπτοι από ισχυρή έκρηξη. Ιράκ έκαναν την Οδό Πειραιώς!

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Σκάνδαλο του προέδρου του ΑΣΕΠ. Διόρισε την κόρη του σε βάρος άλλου επιτυχόντα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Λιμενεργάτες με ετήσιο μισθό 122.000 ευρώ. Αστρονομικές αμοιβές-πρόκληση για το δημόσιο αίσθημα.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Πού πάνε οι βάσεις. Ποια τα συμπεράσματα από τη βαθμολόγηση των πρώτων γραπτών σε έξι μαθήματα.

Η ΑΥΓΗ: Πρωθυπουργική επίθεση κατά του δημόσιου τομέα. Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται τη σύγχυση του ΠΑΣΟΚ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Λυμαίνονταν τον τόπο και το ΠΑΣΟΚ οι διαπλεκόμενοι. Αποκαλύψεις-φωτιά για την δραστηριότητα των νταβατζήδων της δημόσιας ζωής, από τον τέως Πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Το Βατερλό του "Μπαϊρακτάρη". Η κυβέρνηση εκήδευσε χθες στη Βουλή τον νόμο της περί βασικού μετόχου. Οι Βρυξέλλες περιμένουν τώρα και τη συνέχεια.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ρήξεις και τομές για τους πολλούς και όχι για τους λίγους. Ο Καραμανλής προχωρεί χωρίς συμβιβασμούς στις διαρθρωτικές αλλαγές.

ΕΘΝΟΣ: Κρυφό σχέδιο για τους δημοσίους υπαλλήλους. Ανοίγει θερμό μέτωπο και στο Δημόσιο.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Δεν ξέρουμε τι τρώμε, τι πίνουμε, τι κάνουμε, πού πάμε αύριο, άρα καταλαβαίνετε ότι μπερδεγουέι η όλη πορεία του τόπου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μισθοί-πρόκληση στα ΕΛΠΕ. Ο κάθε εργαζόμενος κοστίζει 75.000 ευρώ τον χρόνο και παίρνει 17,5 μισθούς.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για τους πολλούς. Ο Καραμανλής αποφασισμένος να προχωρήσει πάση θυσία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Καραμανλής: Προχωράω σε τομές, μεταρρυθμίσεις και... εκ-ρήξεις.

ΕΣΤΙΑ: Καταιγισμός μεταρρυθμίσεων. Ο Καραμανλής αποφασισμένος να προχωρήση σε ρήξεις.

ESPRESSO: Έπιασαν γνωστό ηθοποιό με ναρκωτικά. Αίσθηση στον καλλιτεχνικό χώρο.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σε θέση μάχης κυβέρνηση και "βαθύ κράτος". Κ. Καραμανλής: Όχι διάλογος χωρίς όρια.

Ο ΛΟΓΟΣ: Μεταρρυθμίσεις θα γίνουν. Αποφασισμένος για αλλαγές ο Κ. Καραμανλής.

ΤΑ ΝΕΑ: 10 εντολές για φοροκυνηγητό. Φόβοι για νέα μέτρα το φθινόπωρο.

Η ΝΙΚΗ: Απορύθμιση της κοινωνίας. Ο Καραμανλής δεν θεωρεί απαραίτητη τη συναίνεση για τις μεταρρυθμίσεις.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: Τι κρύβουν οι συναντήσεις Σημίτη - Στεφανόπουλου;

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Καμιά αναμονή καμιά ανοχή σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Νέα ώθηση στα αντιλαϊκά μέτρα.

TRAFFIC NEWS: Οι κινήσεις του Νίκου (Ευαγγελάτου) στο παρασκήνιο. Θα συμφωνήσει για εκπομπές στον ALPHA. Νέα τετ α τετ με ανθρώπους του καναλιού.

Η ΧΩΡΑ: Είμαι αποφασισμένος. Θα προχωρήσω στις αλλαγές και χωρίς συναίνεση. Μήνυμα Καραμανλή για μεγάλες τομές και ρήξεις στο Δημόσιο.

City Press: Απεργούν και οι λιμενεργάτες των 100.000 ευρώ! Αποκαλύπτουμε τη λίστα με τις αποδοχές 36 λιμενεργατών που παίρνουν μέχρι και 121.000 ευρώ το χρόνο.

Μetro: Εφιαλτικά σενάρια. Εκτιμήσεις για νέα γενιά τρομοκρατών μετά την επίθεση στο υπ. Απασχόλησης.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νέο Δημόσιο: όλες οι αλλαγές. Το σχέδιο που έχει στα χέρια του ο Καραμανλής.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Πιστοποιητικά της... υπομονής! Το υποθηκοφυλακείο Θεσσαλονίκης δεν έχει ολοκληρώσει τη μηχανοργάνωσή του με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται χιλιάδες φορολογούμενοι.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο Καραμανλής "έσκισε τη γάτα" του πολιτικού κόστους.

Διάγγελμα Καραμανλή

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "θέλουμε τη συναίνεση αλλά και χωρίς αυτήν θα προχωρήσουμε, διεμήνυσε στα συνδικάτα ο Κώστας Καραμανλής με έκτακτες δηλώσεις του από το Μαξίμου χθες, σε μια εμφανή προσπάθεια να πείσει ότι δεν είναι απλός παρατηρητής αλλά κυβερνά, σπάει αυγά και οι "τομές και ρήξεις" φέρουν την υπογραφή του. "Με ωραία λόγια δεν γίνεται μεταρρυθμιστής ο Καραμανλής", δήλωσε το ΠΑΣΟΚ".

Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "μονόδρομο "για να ξεπεραστεί η κρίσιμη οικονομική κατάσταση" της χώρας και επιταγή της "νέας εποχής" χαρακτήρισε χθες ο πρωθυπουργός την επικείμενη θερινή επιχείρηση της κυβέρνησης για κατάργηση θεμελιωδών εργατικών και ασφαλιστικών κατακτήσεων".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι " ¨Μάχη¨ με τα συνδικάτα στην περίπτωση που αυτά εμμείνουν σε χρονική παράταση του διαλόγου και σε λογικές του παρελθόντος, προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής. Για πρώτη φορά με απόλυτη σαφήνεια, ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι αν και ο διάλογος παραμένει κεντρικό στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής, δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια της άσκοπης διαιώνισης συζητήσεων που δεν καταλήγουν σε αποφάσεις".

Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι "την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε τομές και ρήξεις επιβεβαίωσε χθες ο πρωθυπουργός. Ο κ. Καραμανλής εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει σε τομές, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ξεπεραστεί η κρίσιμη οικονομική κατάσταση. "Θέλουμε να κάνουμε τις αλλαγές με συναίνεση. ¨Όμως, όπου δεν θα υπάρξει αυτή η συναίνεση, εμείς οφείλουμε να προχωρήσουμε¨ ξεκαθάρισε".

Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "σε μια εμφανή προσπάθεια να δώσει νέα ώθηση στην επιχείρηση των ¨διαρθρωτικών αλλαγών¨, ο πρωθυπουργός έκρινε σκόπιμο να παρέμβει άλλη μια φορά χτες εν είδει διαγγέλματος, διαλύοντας και τις όποιες αυταπάτες μπορεί να υπήρχαν για την επέλαση που έχει εξαπολύσει κατά των λαϊκών στρωμάτων".

Η ΑΥΓΗ επισημαίνει ότι "επιχείρηση απαξίωσης του δημόσιου τομέα, εκμεταλλευόμενος υπαρκτά προβλήματα, εξαπέλυσε χθες ο πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να δείξει πολιτική αποφασιστικότητα για την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την εκποίηση λειτουργιών και περιουσίας του κράτους. Στο διάγγελμά του ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε συλλήβδην τον δημόσιο τομέα ως ¨διογκωμένο, σπάταλο, αντιπαραγωγικό και γραφειοκρατικό¨ εμφανιζόμενος ως τιμητής, ενώ η παράταξή του, όπως και το ΠΑΣΟΚ ευθύνεται για προβλήματα που έχει εντολή να μεταρρυθμίσει και όχι να διαλύσει τον δημόσιο τομέα".

Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι "ρήξεις και τομές στον στενό πυρήνα του Δημοσίου έρχονται μέσα στο καλοκαίρι. Ο Κ. Καραμανλής ανέφερε χθες ότι θα κάνει αλλαγές με τη συναίνεση των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά δήλωσε ότι θα προχωρήσει ακόμα και αν αυτή η συναίνεση δεν υπάρξει. Το ηχηρό μήνυμα του πρωθυπουργού προς όλες τις κατευθύνσεις αποδεικνύει την αποφασιστικότητά του να ¨σπάσει τα αυγά¨άμεσα χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος".

Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "μπορεί να είναι υπερβολικός ο χαρακτηρισμός "Θάτσερ της Ελλάδος" που έσπευσαν κάποιοι να αποδώσουν στον κ. Καραμανλή. Αλλά είναι βέβαιο ότι ο ίδιος θέλει να περάσει στην ιστορία ως μεταρρυθμιστής. Ο Κώστας Καραμανλής φιλοδοξεί να βάλει την σφραγίδα του σε σειρά ριζικών τομών και μεταρρυθμίσεων, τις οποίες δεν απετόλμησε κανείς πολιτικός στην χώρα μας κατά τις τελευταίες δεκαετίες".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "με μια τοποθέτηση - διάγγελμα ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μεταρρυθμιστικές τομές προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου, όποιο κι αν είναι το πολιτικό κλίμα και το πολιτικό κόστος. "Οι μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται για τους λίγους, αλλά για τους πολλούς", τόνισε ο κ. Καραμανλής".

Στεφανόπουλος - Σημίτης

Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13 υποστηρίζει ότι "δεν ήταν λίγοι εκείνοι που όταν είδαν τον Κώστα Σημίτη να κατηφορίζει από την οδό Αναγνωστοπούλου στην οδό Βαλαωρίτου, εκεί όπου βρίσκεται το γραφείο του Κωστή Στεφανόπουλου έβαλαν πολλά με το μυαλό τους. Τότε κάποιοι άλλοι θεώρησαν ότι υπερέβαλαν. Να όμως που όλες οι πληροφορίες καταδεικνύουν το μέγεθος της σοβαρότητας με την οποία οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο συνεργασίας τους σε ευρύτερο πολιτικό επίπεδο".

Βασικός μέτοχος

ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "η εκστρατεία της κυβέρνηση εναντίον των "διαπλεκομένων συμφερόντων" την οποία εκήρυξε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής πριν από πέντε μήνες στο σουβλατζίδικο του "Μπαϊρακτάρη" έληξε χθες άδοξα. Η Βουλή ψήφισε την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, υπακούοντας στις εντολές των "χαμηλόβαθμων υπαλλήλων των Βρυξελλών" για την απόσυρση του νόμου περί βασικού μέτοχου. Ο κίνδυνος όμως παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραμένει".

Απόστολος Κακλαμάνης - Διαπλοκή

Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "μαχαιριά στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ κατάφερε χθες στη Βουλή ο Απόστολος Κακλαμάνης παραδεχόμενος δημόσια ότι το κόμμα του είχε εκθρέψει συγκεκριμένα συμφέροντα που λυμαίνονταν για χρόνια τον τόπο".

Παιδεία

Η ΑΠΟΦΑΣΗ αναφέρει ότι "μείωση των γραπτών με βαθμολογία κάτω από τη βάση, ομοίως όμως και των άριστων, δείχνει η πρώτη αποτίμηση για τις επιδόσεις των μαθητών στις Πανελλαδικές , στα έξι μαθήματα στα οποία εξετάστηκαν. Στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής μειώνονται οι άριστες και οι καλές βαθμολογίες, ενώ στη Νεοελληνική Γλώσσα συρρικνώνονται οι άριστες και αυξάνονται οι μεσαίες και οι καλές βαθμολογίες"

Προσλήψεις

Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "στην έγκριση συνολικά 22.124 θέσεων εποχικού κυρίως προσωπικού προχώρησε η αρμόδια διυπουργική επιτροπή. Το νέο πακέτο προσλήψεων αφορά στους εποπτευόμενους φορείς τεσσάρων υπουργείων και συγκεκριμένα των υπουργείων Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και το υπουργείο Πολιτισμού".

Πρόεδρος του ΑΣΕΠ

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ σημειώνει ότι "ο διορισθείς από τον Σημίτη πρόεδρος του ΑΣΕΠ Γ. Βέης έκοψε επιτυχόντα στο υπουργείο Οικονομικών από διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί το 2003 και διόρισε την κόρη του με στόχο να εκθέσει την κυβέρνηση. Απογοήτευση και οργή σε χιλιάδες νέους, που επιδιώκουν κάποιο διορισμό στο Δημόσιο μέσω των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ και βλέπουν τη φαυλότητα σε όλο της το μεγαλείο. Γεννάται τεράστιο ζήτημα ηθικής τάξης για το διορισμένο από το ΠΑΣΟΚ πρόεδρο του ΑΣΕΠ".

Εφορία

ΤΟ ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι "πρόσληψη προσωπικού "ειδικών προσόντων" που σε πολλές περιπτώσεις θα προΐσταται σε κρίσιμες υπηρεσίες του Δημοσίου, καθιέρωση νέας κατηγορίας υπαλλήλων οι οποίοι θα προσλαμβάνονται για κάλυψη "απρόβλεπτων ή επειγουσών αναγκών" αλλά και εκποίηση παραδοσιακών αρμοδιοτήτων του Δημοσίου, περιλαμβάνει καυτή εισήγηση που βρίσκεται στα χέρα του πρωθυπουργού".

ΕΛ.ΠΕ.

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "απολαβές που προκαλούν το κοινό αίσθημα σε χαλεπούς καιρούς για τον Έλληνα εργαζόμενο απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια, οι οποίοι απειλούν με δεκαήμερη απεργία".

Δημόσιο

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "δέκα εντολές για φοροκυνηγητό έδωσε στους εφοριακούς ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Αδάμ Ρεγκούζας. Η Εφορία αρχίζει σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά και κατεβάζει από τα ράφια φακέλους με παλαιές υποθέσεις προκειμένου να εισπράξει πρόσθετους φόρους".

Λιμενεργάτες

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "μια "αριστοκρατία" εργαζομένων, που δραστηριοποιείται στο λιμάνι του Πειραιά και αμείβεται πλουσιοπάροχα, αποκάλυψε χθες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης. Σύμφωνα με τη λίστα που δημοσιεύει σήμερα η "Α", η συγκεκριμένη ομάδα απολαμβάνει μισθούς των 100 χιλιάδων ευρώ και πάνω κι -εννοείται ότι- αντιδρά σθεναρά σε κάθε απόπειρα νοικοκυρέματος".

Η City Press ισχυρίζεται ότι "αποκαλύπτουμε τη λίστα με τις αποδοχές 36 λιμενεργατών που παίρνουν μέχρι και 121.000 ευρώ το χρόνο. Ευθύμιος Χριστοδούλου, πρόεδρος των ΕΛΠΕ: 75.000 ευρώ το χρόνο το κόστος της εταιρείας ανά εργαζόμενο. Οι προνομιούχοι του ΟΤΕ (κόστος ανά εργαζόμενο 50.000 ευρώ) μοιάζουν "σεμνοί" σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν στα ΕΛΠΕ και στον ΟΛΠ. Η κυβέρνηση Καραμανλή αδυνατεί να βάλει τάξη στο συντεχνιακό χάος που εξέθρεψε ο κομματισμός του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η εύκολη λύση είναι η μετακύλιση του κόστους στο κοινωνικό σύνολο με επιβάρυνση για την εθελουσία έξοδο (ΟΤΕ), με αύξηση 20% των προσφερόμενων υπηρεσιών (ΟΛΠ) και διαρκείς ανατιμήσεις στα καύσιμα (ΕΛΠΕ). Ανοίγει ο χορός των απεργιακών κινητοποιήσεων. Αύριο η πρεμιέρα με τους λιμενεργάτες των 100.000 ευρώ".

ΚΕΠ

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει ότι "όλα τα στοιχεία και έντυπα που αφορούν στα προγράμματα χρηματοδότησης επιχειρήσεων μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα", θα δίδονται και θα διανέμονται πλέον μέσω των ΚΕΠ σε όλη τη χώρα".

Έκρηξη βόμβας

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι "το σκίτσο του τρομοκράτη που τοποθέτησε την ισχυρότατα βόμβα έξω από το υπουργείο Απασχόλησης και που από θαύμα δεν προκάλεσε θύματα έχει στην κατοχή της, σύμφωνα με πηγές του "ΑΤ" η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία".

Η Espresso εκτιμά ότι "η "ποιοτική" αναβάθμιση των τρομοκρατικών χτυπημάτων στη μετά "17 Νοέμβρη" εποχή προκαλεί έντονη ανησυχία στα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής, τα οποία προβληματίζονται για τις μορφές που θα λάβει το αντάρτικο των πόλεων την επόμενη πενταετία".

Η Traffic News προσθέτει ότι "το φάσμα της τρομοκρατίας ζωντάνεψε τα ξημερώματα της Πέμπτης στις μνήμες πολλών με την έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού που σημειώθηκε στο υπουργείο Απασχόλησης και έθεσε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας πλέον τόσο τον υπουργό Πάνο Παναγιωτόπουλο και τους υφυπουργούς του, όσο και τους στενούς συνεργάτες του".

Η Metro επισημαίνει ότι "τα χειρότερα σενάρια που επεξεργάζονταν οι αστυνομικές Αρχές τον τελευταίο χρόνο και αφορούσαν μια νέα γενιά τρομοκρατίας ήρθαν στην επικαιρότητα, μετά τη χθεσινή, ισχυρή έκρηξη έξω από το υπουργείο Απασχόλησης".

Αλλαντικά ΝΙΚΑΣ

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "ποίος μπορεί να πει με σιγουριά ότι ξέρει τι τρώει και τι πίνει και πού πάει αύριο. Σ' όλα επικρατεί αμφιβολία και αβεβαιότητα. Πότε καταστρέφονται χαλασμένα κρέατα τα οποία ήταν έτοιμα να διοχετευτούν προς βρώση στην αγορά και στη συνέχεια στα στομάχια του καταναλωτικού κοινού. Μ' αυτές τις σκέψεις κάθε σώφρων πολίτης διαπιστώνει μελαγχολώντας ότι είναι μπερδεγουέι η όλη πορεία του Τόπου. Ήδη για του λόγου το αληθές ο ΕΦΕΤ αρχίζοντας συστηματικούς ελέγχους στα τρόφιμα, κατέσχεσε και κατέστρεψε οκτώμισι τόνους ακατάλληλων αλλαντικών στις εγκαταστάσεις της εταιρίας Νίκας. Αναμένεται η σύνταξη έκθεσης των επιθεωρητών για την παραπομπή της εταιρείας στις αρμόδιες διοικητικές Αρχές και την ενδεχόμενη επιβολή διοικητικών κυρώσεων".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 03 Ιουνίου 2005 - 08:48 (Ώρα Λονδίνου)

Ανεστάλη ο «βασικός μέτοχος»

Μετά από συζήτηση που διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν υπέρ της τροπολογίας για την αναστολή ισχύος του νόμου για το «βασικό μέτοχο».

Αφορμή για τους διαξιφισμούς μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτέλεσε η παράγραφος 2 της τροπολογίας σύμφωνα με την οποία:

«Με κοινή απόφαση του υπουργού Επικρατείας και του κατά περίπτωση υπουργού ρυθμίζεται κάθε ειδικό, λεπτομερειακό και τεχνικό ζήτημα που αφορά τις ρυθμίσεις της προηγουμένης παραγράφου».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χ.Καστανίδης σημείωσε ότι η παράγραφος αυτή δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό, κάτω από το τραπέζι, να συνεννοείται με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) ποια πιστοποιητικά θα χορηγούσε και σε ποιους.

«Εάν η ψήφος σας συναρτάται από το θέμα αυτό, δεν έχω τον παραμικρό δισταγμό να διαγράψω τη δεύτερη παράγραφο» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

Η παράγραφος 2 αφαιρέθηκε και η τροπολογία υπερψηφίστηκε και από το ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, η συζήτηση για την τροπολογία πραγματοποιήθηκε σε υψηλούς τόνους.

Ο Χ.Καστανίδης επισήμανε ότι η κυβέρνηση εισπράττει σήμερα το αποτέλεσμα της άφρονης επιμονής της και κάλεσε εκ νέου την κυβέρνηση να δημιουργήσει νέο νόμο τις επόμενες ημέρες, σε συνεννόηση με την αντιπολίτευση.

Υπεραμυνόμενος των κυβερνητικών πολιτικών, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι από την πρώτη ημέρα διακυβέρνησης της ΝΔ, έδειξαν τις προθέσεις τους εκείνοι που ήθελαν να διαφεντεύουν τον τόπο πέρα και έξω από τους θεσμούς, χρησιμοποιώντας τα ΜΜΕ.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, η Ελπ. Παντελάκη έκανε λόγο για πολιτική υποκρισία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και επισήμανε ότι η αντιπαράθεσή τους έγινε για τη συμβατότητα του νόμου με το κοινοτικό δίκαιο και όχι για το ποιος ελέγχει την ενημέρωση και το ποιος νέμεται τις προμήθειες.

Ο βουλευτής του ΣΥΝ Φ.Κουβέλης ανέφερε ότι η Κομισιόν δεν ζητά την τροποποίηση του νόμου, αλλά τη μη εφαρμογή συνταγματικής διάταξης.

«Έπρεπε να επιλέξετε το δρόμο ευρωδικαστηρίου» και να μη δείξετε υποταγή, τόνισε ο κ. Κουβέλης.

Η συζήτηση συνεχίστηκε σε υψηλούς τόνους, με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να μιλούν για ταπείνωση και ευτελισμό της χώρας και να ζητούν εγγυήσεις ότι η ψήφιση της τροπολογίας θα ομαλοποιήσει τη σχέση της χώρας με την Κομισιόν.

Απαντώντας, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι δεν μπορούν να μιλούν για πλήγμα στο κύρος της χώρας εκείνοι που οδήγησαν την Ελλάδα να εγκαλείται για παράνομες αναθέσεις και κακές εκτελέσεις έργων ύψους 1,2 δισ. ευρώ το 2002-2003, που την οδήγησαν σε καταδίκη για την Ολυμπιακή Αεροπορία και το Κτηματολόγιο. «Αυτά πληρώνει ο λαός» συμπλήρωσε ο κ. Παυλόπουλος.


Πέμπτη 02 Ιουνίου 2005 - 13:32 (Ώρα Λονδίνου)

Ποικίλες αντιδράσεις ηγετών στα ΟΧΙ

Έκτακτη συνάντηση Σρέντερ με Σιράκ το Σαββάτο, καθώς η Λετονία κύρωσε νομοθετικά τη συνταγματική συνθήκη, η Πορτογαλία λέει ότι θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα ενώ αντίθετα η Βρετανία εξετάζει αναστολή του.

Επείγουσες συναντήσεις μετά το «όχι»

Νέο «Όχι»

Αμετάβλητα τα επιτόκια

«Το ζωντανό νεκρό» ευρωσύνταγμα

«Όχι» και από τους Ολλανδούς

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για την Ευρώπη;

Υπάρχει Σύνταγμα μετά το διπλό ΟΧΙ;

Δείτε το κείμενο και πείτε μας τη γνώμη σας

Ευρωπαϊκό Σύνταγμα: Το μέλλον της Ευρώπης;

Το γαλλικό «όχι»

Οι επιπτώσεις του δημοψηφίσματος για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

Πώς οι αλλαγές θα επηρεάσουν την Τουρκία;

Ο τουρκικής καταγωγής Γερμανός ευρωβουλευτής του κόμματος των Πρασίνων, Τζεμ Όζντεμιρ δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι η αλλαγή ηγεσίας στη Γερμανία δε πρέπει να ανησυχεί την Άγκυρα, το γαλλικό, όμως, «όχι» πρέπει.

Ψυχραιμία Άγκυρας για το γαλλικό ΟΧΙ

Τουρκικές ανησυχίες

Δημοψηφίσματα και προοπτικές της Τουρκίας

Σύγχυση στην ΕΕ μετά την απόρριψη

Στις Βρυξέλλες καταβάλλονται προσπάθειες για να διασωθεί το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα από το ναυάγιο μετά την απόρριψη του και από την Ολλανδία.

Ο ρόλος της Βρετανίας

Κυρώθηκε το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

Σημαντική αλλά εύθραυστη συνθήκη

Αλλαγές μετά το «όχι» των Γάλλων

Στο δρόμο του «Όχι»

Πρώτη συμφωνία για το Σύνταγμα

Ελίτ, συμφέροντα κι ελπίδες

Ο ευρωπαϊκός Τύπος ασχολείται με τα επακόλουθα της διπλής άρνησης στο Ευρωσύνταγμα, καυτηριάζει τη μεθοδολογία παρουσίασής του από τις πολιτικές ηγεσίες και διαπιστώνει σναζωπύρωση του υποβόσκοντος εθνικισμού.

Κρίση, προστριβές και σχέδιο Λονδίνου

«Φταίνε οι πολιτικοί»

Αναζητώντας αιτίες

Η «χαριστική βολή»

Τέλος δημοψηφισμάτων;

Γαλλικά «δεκανίκια»

RSS

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

BBC World Service >>

|

BBC Languages >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Παρασκευή 03 Ιουνίου 2005 - 08:48 (Ώρα Λονδίνου)

Ελίτ, συμφέροντα κι ελπίδες

Ο ευρωπαϊκός Τύπος ασχολείται με τα επακόλουθα της διπλής άρνησης στο Ευρωσύνταγμα, καυτηριάζει τη μεθοδολογία παρουσίασής του από τις πολιτικές ηγεσίες και διαπιστώνει σναζωπύρωση του υποβόσκοντος εθνικισμού.

Η γαλλική εφημερίδα Λιμπερασιόν (Liberation) θεωρεί ότι οι κεντροαριστεροί που υπόσχονταν την αναδιαπραγμάτευση της ευρωπαϊκής συνταγματικής συνθήκης μετά την απόρριψή της, αποδείχθηκαν λανθασμένοι καθώς η ΕΕ οδεύει προς «επικίνδυνο» εθνικισμό.

«Σε πολλά από τα κράτη ιδρυτικά μέλη της Κοινότητας παρατηρείται μια στροφή στην εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος» και η συνθήκη αντί να αλλάξει «κινδυνεύει να ταφεί» γράφει η παρισινή εφημερίδα, προσθέτοντας:

«Είναι πλέον σαφές ότι η συνθήκη αποτελούσε τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή και ότι δεν υπάρχει σχέδιο Βήτα για την αναβίωσή της.

Η εφημερίδα Λε Μοντ (Le Monde) συμφωνεί και επαυξάνει χαρακτηρίζοντας το ευρωπαϊκό Σύνταγμα «ωσεί νεκρό» και προβλέπει ότι αντί να ελπίζουμε σε επανάληψη του δημοψηφίσματος στις δύο χώρες που το αρνήθηκαν, το πλέον πιθανό είναι ότι γράφτηκε η ληξιαρχική πράξη θανάτου του».

Η Λε Φιγκαρό (Le Figaro) γράφει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έμειναν άφωνοι καθώς τα σχέδιά τους διαλύθηκαν από τη λαϊκή ψήφο.

«Η κρίση έχει προκαλέσει στους διαδρόμους των Βρυξελλών την εξύφανση εναλλακτικών σεναρίων που φυτρώνουν σαν μανιτάρια μετά την καταιγιστική άρνηση - βροχή.

Για τη γερμανική Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) δεν ωφελεί σε τίποτε να κατηγορούμε το γαλλικό ή τον ολλανδικό λαό για το ΟΧΙ.

Η καταδικαστική για τη συνθήκη ψήφος εκφράζει απογοήτευση έναντι των κοινοτικών πολιτικών που δίνουν την εντύπωση διαταγμάτων.

«Μήπως το ΟΧΙ του κουρασμένου από αλλαγές γαλλικού λαού, μήπως το ΟΧΙ των Ολλανδών δείχνουν ότι η Ευρώπη είναι δημιούργημα μιας ελίτ που θεωρεί τη μεταβίβαση εξουσιών από τις περιφέρειες στο κέντρο σαν αυτοσκοπό και όρο αυτοσυντήρησης» αναρωτιέται η εφημερίδα.

Η Ντι Τάγκεςτσάιτουνγκ (Die Tageszeitung) εκτιμά ότι το «εμπνευσμένο από μια ελίτ πρόγραμμα της Ευρώπης απέτυχε».

«Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί οι δύο λαοί ψήφισαν ΟΧΙ σε μια συνθήκη που διευρύνει τα δημοκρατικά τους δικαιώματα αλλά η άρνησή τους αυτή έχει καταγραφεί και πρέπει να ληφθεί σοβαρά».

Οι περισσότεροι πολίτες φοβούνται το ενδεχόμενο περαιτέρω εμβάθυνσης των κοινοτικών θεσμών και δεν είναι τυχαίο ότι η πλειοψηφία των ατόμων υψηλότερης μόρφωσης και εισοδηματικής τάξης ψήφισαν ΝΑΙ, ενώ η πλειοψηφία των υπολοίπων πολιτών ψήφισε ΟΧΙ, σημειώνει.

Για την Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) το ΟΧΙ ήταν λαϊκή εξέγερση ενάντια στην πολιτική ηγεσία και σε κάθε τι που φέρει το σήμα κατατεθέν «Βρυξέλλες».

Και συνεχίζει τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος πανικού, αφού η Ευρώπη θα αναγκαστεί να αλλάξει πρόσωπο καθώς διέρχεται την παρούσα περίοδο κρίσης».

«Το Σύνταγμα είναι νεκρό αλλά η Ευρώπη δεν έχει χαθεί» καταλήγει η εφημερίδα του Μονάχου.


Παρασκευή 03 Ιουνίου 2005 - 04:55 (Ώρα Λονδίνου)

Κρίση, προστριβές και σχέδιο Λονδίνου

Τα πιθανά επακόλουθα μετά την άρνηση Γάλλων και Ολλανδών ψηφοφόρων να εγκρίνουν το Ευρωσύνταγμα σχολιάζονται και αναλύονται από τις βρετανικές εφημερίδες.

Φωτογραφικά οι πρώτες σελίδες κυριαρχούνται από τις υποψηφιότητες για το βραβείο σύγχρονης τέχνης Τέρνερ την τιμητική της έχει η 34χρονη ζωγράφος Τζίλιαν Γκιλέσπι, καθώς για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια υπάρχει πίνακας ζωγραφικής ανάμεσα στα προτεινόμενα έργα.

«Συνομιλίες κρίσης καθώς η συνθήκη πλησιάζει στην κατάρρευση» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Γκάρντιαν (The Guardian) που γράφει: μπορεί ο Γερμανός καγκελάριος Σρέντερ να λέει ότι η διαδικασία επικύρωσης του ευρωπαϊκού Συντάγματος πρέπει να συνεχιστεί, αλλά άλλοι κοινοτικοί ηγέτες εκφράζουν αμφιβολίες και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών σχεδιάζει να «παγώσει» το σχετικό δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πιθανά και απίθανα σενάρια

Στις εσωτερικές της σελίδες η εφημερίδα αναλύει τέσσερα σενάρια για την επόμενη ημέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμπεραίνει ότι:

(α) η διάλυση της κοινότητας είναι τόσο απίθανη όσο το ενδεχόμενο να κερδίσει η Βρετανία στο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον,

(β) η διαμόρφωση Ευρώπης δύο ταχυτήτων αποτελεί ευσεβή πόθο της γαλλικής προεδρίας,

(γ) η περαιτέρω συνένωση της Ευρώπης παραμένει όραμα απραγματοποίητο,

(δ) άρα το πιθανότερο επακόλουθο είναι η συνέχιση της λειτουργίας της Κοινότητας με δυσκολίες και σκαμπανεβάσματα βάσει των κανόνων και συνθηκών που προϋπήρχαν του Ευρωσυντάγματος.

Γελοιογραφία της Γκάρντιαν παρομοιάζει την ΕΕ με το βυθιζόμενο υπερωκεάνιο «Τιτανικό», και τους ηγέτες της με τον πλοίαρχο που συνιστά στους επιβάτες ψυχραιμία, «καθώς δεν έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία επικύρωσης του παγόβουνου» πάνω στο οποίο προσέκρουσε το σκάφος.

Σε άρθρο του ο ευρωπαϊστής πρώην υπουργός Εξωτερικών του Εργατικού Κόμματος, Ρόμπιν Κουκ, επιρρίπτει τις ευθύνες για την κρίση στους Ευρωπαίους προνομιούχους και καλοπληρωμένους ηγέτες, που κηρύσσουν τον περιορισμό των εργατικών δικαιωμάτων.

Αναγγελία βρετανικής πρωτοβουλίας

Με τίτλο «Η Βρετανία βάζει στο ράφι το δημοψήφισμα για την ευρωπαϊκή συνθήκη» κυκλοφορεί σήμερα η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph), και προμηνύει ότι η κυβέρνηση Μπλερ θα δεχθεί τα πυρά των υποστηρικτών της ευρωπαϊκής ομοσπονδοποίησης.

Αλλά σύμφωνα με την εφημερίδα ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ θα ζητήσει από τους ευρωπαίους ομολόγους του να επανεξετάσουν τις κοινές βασικές αρχές και να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Τάιμς (The Times) γράφουν για τη «βρετανική κίνηση παγώματος του δημοψηφίσματος που βαθαίνει το ευρωπαϊκό χάσμα» και προαναγγέλλουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο θα ανακοινώσει τη Δευτέρα σε βουλευτές την παραπομπή της σχετικής νομοθεσίας στις καλένδες έως ότου οι κοινοτικοί ηγέτες διατυπώσουν με σαφήνεια τι δέον γενέσθαι μετά το διπλό ΟΧΙ.

Και η αρχισυντάκτες της εφημερίδας διαβλέπουν ότι οι Γάλλοι ψηφοφόροι με το να απορρίψουν τη συνταγματική συνθήκη παρέχουν μια μοναδική ευκαιρία στη Βρετανία, να αναλάβει πρωτοβουλία ως προεδρεύουσα στην Κοινότητα από την 1η Ιουλίου, για μια «ευρύτερη και πιο νεοφιλελεύθερη Ευρώπη».

Ανησυχίες για ρήγμα

Σύμφωνα με τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) οι ψήφοι του ΟΧΙ βάθυναν τις ενδοκοινοτικές τριβές και φέρνουν τη Βρετανία σε πορεία σύγκρουσης με την υπέρμαχο της συνθήκης Γερμανία.

Σε διπλανό μονόστηλο η εφημερίδα γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αποφάσισε να διατηρήσει στα επίπεδα του 2% τα επιτόκια δανεισμού στην Ευρωζώνη.

Αλλά η έγκυρη οικονομική εφημερίδα διαπιστώνει ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, αν και εμφανίστηκε πάλι ως υπερασπιστής της νομισματικής σταθερότητας απέναντι σε κινδύνους πληθωριστικών πιέσεων, εντούτοις για πρώτη φορά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, όπως ζητάνε Γερμανοί και Ιταλοί πολιτικοί και ορισμένοι οικονομολόγοι, σε περίπτωση επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης.

Τέλος ο αρχισυντάκτης της Ιντιπέντεντ (The Independent) θεωρεί υπερβολικούς τους φόβους για το μέλλον του ευρωπαϊκού κοινού νομίσματος, που διατυπώθηκαν μετά την απόρριψη του Ευρωσυντάγματος, καθώς «η μακροημέρευση του ευρώ συμφέρει όλα τα κράτη που μετέχουν σ αυτό αλλά και τα νέα μέλη της Κοινότητας που ελπίζουν να συμμετάσχουν στην ευρωζώνη» όπως γράφει.


Παρασκευή 03 Ιουνίου 2005 - 07:00 (Ώρα Λονδίνου)

Ποικίλες αντιδράσεις ηγετών στα ΟΧΙ

Αντιμέτωπη με δύσκολες αποφάσεις βρίσκεται η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κρίση που προκάλεσε η διπλή απόρριψη της ευρωπαϊκής συνταγματικής συνθήκης από το γαλλικό και ολλανδικό λαό, αλλά οι τρόποι αντίδρασης διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

Στην Ολλανδία το κοινοβούλιο ακολούθησε τη λαϊκή ετυμηγορία και απέρριψε το Ευρωσύνταγμα ενώ ο πρωθυπουργός, Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, είπε ότι το ζητούμενο είναι να βρεθεί τρόπος ώστε αυτοί που διαχειρίζονται το πρόγραμμα οικοδόμησης της ενωμένης Ευρώπης να αφουγκραστεί το λαϊκό αίσθημα.

Λίγες ώρες μετά το ολλανδικό ΟΧΙ η Λετονία έγινε το δέκατο από τα 25 κράτη-μέλη που ενέκρινε κοινοβουλευτικά το ευρωπαϊκό Σύνταγμα και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε ότι κάθε χώρα έχει δικαίωμα να εκφράσει τη γνώμη της για τις ευρωπαϊκές αξίες.

Ο πρόεδρος της Τσεχίας, Βάκλαβ Κλάους, υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να διέπεται από τις ισχύουσες συνθήκες, όπως έκανε μέχρι τώρα, προτρέποντας τους Ευρωπαίους να μην πανικοβάλλονται.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας σκοπεύει να διοργανώσει το δημοψήφισμα που είχε ανακοινώσει για τον Οκτώβριο, ταυτόχρονα με τις δημοτικές εκλογές, δήλωσε αργά το βράδυ ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζοζέ Σόκρατες.

Επικεφαλής των προσπαθειών αντιμετώπισης της κρίσης εμφανίζεται ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και προεδρεύοντα στην κοινότητα το τρέχον εξάμηνο, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ενώ ετοιμάζεται να συναντήσει αύριο τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ.

Για τη συνάντηση αυτή ο συντάκτης ευρωπαϊκών υποθέσεων του BBC, Γουίλλιαμ Χόρσλεϊ, μεταδίδει ότι μπορεί να πρόκειται για ένα ιδιωτικό δείπνο, αλλά το ταξίδι του Ζακ Σιράκ στο Βερολίνο προκειμένου να συζητήσει την οικοδόμηση της Ευρώπης με τον καγκελάριο Σρέντερ δείχνει ότι οι δύο ηγέτες θέλουν να αναβιώσουν την εικόνα του γαλλογερμανικού άξονα ως ατμομηχανή της γηραιάς ηπείρου.

Αναζήτηση χρυσής τομής

«Ο κ. Σιράκ ζήτησε να απαντηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι γαλλικές ανησυχίες και προσδοκίες. Γαλλία και Γερμανία κυριαρχούν στην ευρωζώνη, αλλά υποφέρουν από χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλή ανεργία» λέει ο συντάκτης μας.

Το «πάγωμα» του δημοψηφίσματος στη Βρετανία σκέπτεται ο κ. Στρο

Και υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με υπουργό της βρετανικής κυβέρνησης υπάρχει εναλλακτική λύση και αυτή συνοψίζεται ως εξής: Περισσότερη απελευθέρωση στις αγορές, λιγότερη εναρμόνιση στην κοινοτική νομοθεσία».

Οι βρετανικές εφημερίδες προαναγγέλλουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο θα θέσει στο ράφι το νομοσχέδιο για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, μέχρις ότου γίνουν σαφείς οι προθέσεις των Ευρωπαίων ηγετών για το τι πρέπει να γίνει.

Αλλά με άρθρο του στην εφημερίδα Γκάρντιαν ο προκάτοχος του κ. Στρο στο Φόρεϊν Όφις, Ρόμπιν Κουκ, επιρρίπτει τις ευθύνες για την κρίση «στους προνομιούχους και καλοπληρωμένους ηγέτες, που κηρύσσουν στους εργαζόμενους τον περιορισμό των δικαιωμάτων τους».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.