Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-05-28

  1. Κόκκινη γιορτή στο Βόσπορο
  2. Επικροτεί η κυβέρνηση την συμφωνία ΟΤΕ
  3. Κριτική Αλαβάνου με πολλούς αποδέκτες
  4. Ο Κούρος επιστρέφει στην πατρίδα
  5. Οι Γάλλοι μπροστά σε κρίσιμο δίλημμα
  6. Αμείωτη η βία στο Ιράκ
  7. Εξετάσεις με παρατράγουδα
  8. Επικροτεί η κυβέρνηση την συμφωνία ΟΤΕ
  9. Απειλή υποσιτισμού στη Ρουάντα
  10. Δωρεάν ίντερνετ για τους αριστούχους
  11. Στους πρόσφυγες του Νταρφούρ ο Ανάν
  12. Ο «αγγλοσαξονικός δάκτυλος» του γαλλικού «όχι»

Σάββατο 28 Μαΐου 2005 - 21:43 (Ώρα Λονδίνου)

Κόκκινη γιορτή στο Βόσπορο

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη Άρη Χατζηστεφάνου

Το πανηγύρι οπαδών της κόκκινης αρμάδας συνεχίστηκε μέχρι πρωίας στην Κωνσταντινούπολη

Η Κωνσταντινούπολη βάφτηκε κόκκινη. Και αυτή τη φορά δεν ήταν οι τουρκικές σημαίες με την ημισέληνο αλλά οι φανέλες της Λίβερπουλ που κυμάτιζαν στην κεντρική πλατεία Ταξίμ.

Ολόκληρη η περιοχή σε μια ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων ανέδιδε μια ελαφρά οσμή μπίρας και δονούνταν από τους χορούς και τα συνθήματα των οπαδών της Λίβερπουλ.

Μια ημέρα πριν από τον μεγάλο τελικό οι ίδιοι άνθρωποι θεωρούσαν την νίκη δεδομένη. «Η Λίβερπουλ θα κερδίσει» μας έλεγαν με βεβαιότητα όλοι οι φίλαθλοι της κόκκινης ομάδας.

Ένας μάλιστα προέβλεψε ότι «θα περάσουν 89 βαρετά λεπτά» και μετά με ένα γκολ θα πάρουν το κύπελλο και θα φύγουν.

Ο αγώνας βέβαια μόνο βαρετός δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Ο δρόμος για τους επτά ουρανούς περνούσε από την κόλαση και οι κόκκινοι οπαδοί ακόμη δεν έχουν συνέλθει από το σοκ.

«Στο ημίχρονο ήθελα απλώς να μπω σε ένα αεροπλάνο και να γυρίσω στο σπίτι μου» έλεγε ένας άλλος Βρετανός που έζησε από κοντά το ποδοσφαιρικό θρίλερ.

Κόκκινη γιορτή στην Πόλη

Το πάρτι στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης συνεχίστηκε μέχρι τα ξημερώματα. Γίναμε μάρτυρες ξέφρενων πανηγυρισμών στο «Τζέιμς Τζόις», μια μικροσκοπική ιρλανδέζικη παμπ της πόλης που μετατράπηκε σε ναό των οπαδών της Λίβερπουλ.

Τα πανηγύρια των «Κόκκινων» δεν είχαν τέλος

Αν και οι περίπου 50 χιλιάδες ξένοι φίλαθλοι κατανάλωσαν ως επί το πλείστον μπίρα και κεμπάπ, πιστεύεται ότι άφησαν πίσω τους 30 εκατομμύρια ευρώ.

Ακόμη και τα ακριβότερα ξενοδοχεία όπως το Τσιραγάν Παλάς ήταν υπερπλήρη και σκέφτηκαν να φέρουν κρουαζιερόπλοια στο Βόσπορο για να φιλοξενήσουν τους καλεσμένους τους.

Και αν δεν μας πιστεύετε μπορείτε να ρωτήσετε και τον Πατριάρχη πρώην Ιεροσολύμων Ειρηναίο, ο οποίος λόγω έλλειψης κλινών αναγκάστηκε εκείνες τις ημέρες να μείνει στο ίδιο ξενοδοχείο με τους Αγιοταφίτες αντιπάλους του.

Πρόβα Τζενεράλε

Για την Τουρκία, η οποία διεκδικεί τη διοργάνωση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου το 2012, ο τελικός του Τσάμπιονς Λινκ αποτέλεσε μια γενική δοκιμή.

«Η Λίβερπουλ κέρδισε τον αγώνα, εμείς τα χειροκροτήματα» έγραφαν με σχεδόν πανομοιότυπους τίτλους αρκετές τουρκικές εφημερίδες μια ημέρα μετά το ποδοσφαιρικό θρίλερ που εκτυλίχθηκε στο στάδιο Κεμάλ Ατατούρκ.

Οι υπεύθυνοι της υπερνομαρχίας Κωνσταντινούπολης είχαν αρχίσει να αυτοσυγχαίρονται αρκετές ημέρες νωρίτερα.

Η πόλη είχε γεμίσει με αφίσες που εξυμνούσαν τα κατορθώματα των διοργανωτών- ουσιαστικά δηλαδή το γεγονός ότι κατάφεραν να τελειώσουν στο παρά πέντε όλες τις προετοιμασίες.

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που έχοντας δει τις εγκαταστάσεις μερικά 24ωρα νωρίτερα προέβλεπαν βέβαιη πανωλεθρία.

«Λόγω της χαοτικής κίνησης στους δρόμους χρειάζεσαι περίπου 3 ώρες για να φτάσεις στο γήπεδο» έγραφε ο απεσταλμένος της βρετανικής εφημερίδας Γκάρντιαν.

Ο ίδιος περιέγραφε πως «οι Τούρκοι τεχνικοί έδιναν μάχη για να ετοιμάσουν τις τηλεφωνικές γραμμές και τον υπόλοιπο εξοπλισμό για τους ξένους δημοσιογράφους» και πως «οι άνθρωποι της UEFA ντρέπονταν που είχαν επιλέξει αυτό το γήπεδο για το Τσάμπιονς Λιγκ». Φαίνεται όμως ότι έκανε λάθος.

Στάδιο για μεγάλους αγώνες

Φυσικά υπήρχε ένα πρόβλημα αλλά αυτό δεν αφορούσε την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, αλλά την Τουρκία.

Το στάδιο Ατατούρκ όπου διεξήχθη ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των όχι και τόσο επιτυχημένων επενδύσεων σε χώρες που διεκδικούν μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις.

Οι Τούρκοι φορολογούμενοι πλήρωσαν 120 εκατομμύρια ευρώ αλλά σπάνια ταξιδεύουν τα περίπου 50 χιλιόμετρα που πρέπει να διανύσεις για να το προσεγγίσεις.

Η Γαλατασαράι που το χρησιμοποίησε την τελευταία σεζόν έπαιξε αρκετές φορές απέναντι σε κενές κερκίδες καθώς οι οπαδοί της δεν είχαν τα μέσα ή τη διάθεση να ταξιδέψουν μέχρι το γήπεδο.

Ακόμη και ο μεγάλος τελικός του τουρκικού πρωταθλήματος που διεξήχθη εκεί πριν από μια εβδομάδα μόλις και μετά βίας κατάφερε να συγκεντρώσει 14.000 θεατές. Εξήντα έξι χιλιάδες θέσεις έμειναν άδειες.

Γέμισαν μόνο μια φορά χάρη στους οπαδούς της Λίβερπουλ και της Μίλαν που ταξίδεψαν χιλιάδες χιλιόμετρα για έναν αγώνα.


Πέμπτη 26 Μαΐου 2005 - 12:56 (Ώρα Λονδίνου)

Επικροτεί η κυβέρνηση την συμφωνία ΟΤΕ

Μιλώντας σε εκδήλωση της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα, ο κ. Αλογοσκούφης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την συμφωνία διοίκησης - εργαζομένων στον ΟΤΕ με την οποία καταργείται η μονιμότητα.

Ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε την συμφωνία ιστορική και πρόσθεσε ότι αποτελεί καλή λύση καθώς είναι προϊόν συναινετικών διαδικασιών.

Στον ΟΤΕ, είπε, έγινε μια μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή που θα βοηθήσει στην εξυγίανση του Οργανισμού.

Όπως σχολιάζουν οι πολιτικοί παρατηρητές η κυβέρνηση επιχειρεί να καθιερώσει ένα νέο μοντέλο λειτουργίας των ΔΕΚΟ.

Ο ΟΤΕ είναι το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση όπου η κατάργηση της μονιμότητας των υπαλλήλων αποτελεί την αιχμή αυτών των αλλαγών.

Όμως τα εργατικά συνδικάτα αντιδρούν.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος δήλωσε ότι η συμφωνία στον ΟΤΕ δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση προηγούμενο για την επέκταση του σε άλλες ΔΕΚΟ.


Σάββατο 28 Μαΐου 2005 - 20:55 (Ώρα Λονδίνου)

Κριτική Αλαβάνου με πολλούς αποδέκτες

Δριμεία επίθεση Αλαβάνου στην πολιτική ΝΔ και στη στάση ΠΑΣΟΚ

Βέλη κατά της κυβέρνησης αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, στην ομιλία του με την οποία άνοιξαν το μεσημέρι του Σαββάτου οι εργασίες της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος.

Αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική ο κ. Αλαβάνος μίλησε για «ολομέτωπη νεοφιλελεύθερη επίθεση απέναντι στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, σε μεγάλα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από τα κυβερνητικά μέτρα».

Στόχο αυτής της επίθεσης αποτελούν τα εισοδήματα, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και έτσι επιδεινώνεται η κατάσταση των μισθωτών ενώ η ανεργία και η ακρίβεια παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

Οι συνεχιζόμενες ιδιωτικοποιήσεις τομέων και επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα καθώς και η διαρκής υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα της Παιδείας και της Υγείας, απειλούν το βιοτικό επίπεδο της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών, επεσήμανε ο κ. Αλαβάνος.

Και πρόσθεσε: «Στο όνομα της κάλυψης των ελλειμμάτων, του δημόσιου χρέους, προετοιμάζονται και νέα αντιλαϊκά μέτρα όπως προδιαγράφουν οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και οι εκθέσεις του Διοικητή της τράπεζας της Ελλάδας και του ΚΕΠΕ».

«Λύνουν οι μεν, δένουν οι δε»

Για το ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος του ΣΥΝ εκτίμησε ότι βρίσκεται σε κρίση στρατηγικής «αδυνατώντας να συγκροτήσει διαφορετική πολιτική από τις εφαρμοσμένες νεοφιλελεύθερες επιλογές της ΝΔ».

Με αφορμή τις ομιλίες στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι «ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομίας έλυναν και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδενε», διευκρινίζοντας ότι «ο κ. Καραμανλής εξήγγειλε βροχή τις επικείμενες νεοφιλελεύθερες αναδιαρθρώσεις και ο Γ. Παπανδρέου τις εξυμνούσε ως τολμηρές αλλαγές με πρώτη και κύρια την προώθηση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων».

Ομιλία Αλαβάνου στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ

Ειδικότερα για την πρόσφατη συμφωνία εργοδοσίας συνδικαλιστών στον ΟΤΕ ο κ. Αλαβάνος είπε ότι «με τη στήριξη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ αλλά και την ανοχή και συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, συνιστά ένα μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο και ένα έγκλημα σε βάρος των εργασιακών σχέσεων, σε βάρος, επίσης, του δημόσιου και των ασφαλιστικών ταμείων».

Ο κ. Αλαβάνος τέλος ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΝ αρχίζει οικονομική εξόρμηση για τα ΜΜΕ με σύνθημα «η σύγχρονη αριστερά χρειάζεται και συχνότητα και εικόνα», και με στόχο την συγκέντρωση 400.000 ευρώ.

Εκλογή γραμματέα ΚΠΕ

Στο μεταξύ η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή εξέλεξε με συντριπτική πλειοψηφία τον Νίκο Χουντή στη θέση του γραμματέα της.

Ο κ. Χουντής προτάθηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΝ Α. Αλαβάνο και την Πολιτική Γραμματεία.

Στην ψηφοφορία ο Ν. Χουντής έλαβε 76 ψήφους επί συνόλου 87 παρόντων και ψηφισάντων, ενώ βρέθηκαν ένα άκυρο και δέκα λευκά ψηφοδέλτια.


Παρασκευή 27 Μαΐου 2005 - 20:18 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Κούρος επιστρέφει στην πατρίδα

Μετά από εξήντα χρόνια «εξορίας» ο Κούρος επιστρέφει στη Σάμο

Βρετανός φιλέλληνας αρχαιοπώλης θα παραδώσει στο Μουσείο της Σάμου το χάλκινο ειδώλιο ενός εφήβου του 6ου αιώνα π.Χ., που εκλάπη στη διάρκεια της Κατοχής.

Πρόκειται για σπάνιο αριστοτέχνημα της αρχαιότητας που αναπαριστά έναν Έλληνα έφηβο - Κούρο ύψους 11,4 εκατοστών, η αγοραία αξία του οποίου υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 30 χιλιάδες στερλίνες.

Ο Κούρος προέρχεται από το Ηραίον της Σάμου. Εμφανίζεται γυμνός, με έντονη μυϊκή διάπλαση, τα χέρια στο πλάι και το αριστερό του σκέλος ελαφρά προτεταμένο.

Πλούσια κόμη στέφει την κεφαλή της χάλκινης μινιατούρας και χαίτη πέφτει στην πλάτη και κοτσίδες στο στήθος.

Τον Κούρο αγόρασε μαζί με άλλα έργα της αρχαιότητας η εταιρεία εμπορίας ειδών τέχνης Τσαρλς Ιντ (Charles Ede Ltd.) από τη χήρα ενός Έλληνα συλλέκτη που είχε ζήσει στην Ελβετία επί σειρά ετών.

Η προέλευση του Κούρου

Ο πωλητής είχε αγοράσει το αγαλματίδιο από ευρωπαϊκή αγορά έργων τέχνης τη δεκαετία του ΄50.

Αν και δεν υπάρχουν έγγραφα της αγοραπωλησίας εκείνης, ο βρετανικός οίκος πιστεύει ότι η συναλλαγή έγινε καλή τη πίστει.

Ο επιμελητής του Μουσείου του Μάντσεστερ Δρ Τζον Πραγκ, ο οποίος εκλήθη να αξιολογήσει το αγαλματίδιο ειδοποίησε τον Βρετανό αρχαιοπώλη ότι το συγκεκριμένο έργο απεικονιζόταν φωτογραφικά στο βιβλίο αναφοράς «Κούροι» της Γκιζέλα Ρίχτερ που εκδόθηκε το 1942.

Περαιτέρω έρευνα αποκάλυψε ότι το έργο αποτελούσε έκθεμα στο Μουσείο της Σάμου, και ότι το Γερμανικό Ινστιτούτο Αρχαιολογίας είχε συντάξει κατάλογο εκθεμάτων του Μουσείου και φωτογραφήσει το αγαλματίδιο στη Σάμο το 1927.

Ήταν πλέον φανερό ότι ο Κούρος βρισκόταν στο Μουσείο της Σάμου και εκλάπη κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ενέργειες για την παλιννόστηση

Στη συνέχεια ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής εταιρείας, Τζέιμς Ιντ, ήλθε σε επαφή με τη μορφωτική ακόλουθο της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο, δόκτορα Β. Σολωμονίδου, η οποία επιβεβαίωσε ότι το έργο είχε κλαπεί από το Μουσείο της Σάμου.

Ο Κούρος θα επιστραφεί στην Ελλάδα στις 16 Ιουνίου, και ο κ. Ιντ είπε ότι είναι πολύ ευχαριστημένος που παραδίδει τον Κούρο στο Μουσείο Σάμου.

Σημείωσε ότι το 2004 επισκέφθηκε το Μουσείο και εντυπωσιάστηκε από την πλούσια συλλογή εκθεμάτων του.

Και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού που επέτρεψε στον ίδιο να συνοδεύσει το έργο πίσω στην πατρίδα του.


Σάββατο 28 Μαΐου 2005 - 18:27 (Ώρα Λονδίνου)

Οι Γάλλοι μπροστά σε κρίσιμο δίλημμα

Αγώνα μέχρι την τελευταία στιγμή δίνουν οι υποστηρικτές και οι πολέμιοι του Ευρωσυντάγματος

Το γαλλικό δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα άρχισε να διεξάγεται το απόγευμα του Σαββάτου στα υπερπόντια εδάφη και τις αποικιακές κτήσεις του Παρισιού.

Η αρχή έγινε στο αρχιπέλαγος Σεν Πιερ και Μικελόν, στον Ατλαντικό Ωκεανό, ανοιχτά των ακτών του Καναδά.

Αλλά μία ημέρα πριν από την προσέλευση στις κάλπες στην ηπειρωτική Γαλλία, οι δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα στους αρνητές του ευρωσυντάγματος.

Οι εκστρατείες ενημέρωσης του ΝΑΙ και του ΟΧΙ έληξαν τα μεσάνυκτα της Παρασκευής και το Σάββατο είναι ημέρα περισυλλογής για τους Γάλλους ψηφοφόρους καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία απαγορεύεται η δημοσίευση δημοσκοπήσεων.

Η πιθανή απόρριψη της ευρωπαϊκής συνταγματικής συνθήκης καθιστά αμφίβολη την τύχη της, αλλά -σύμφωνα με πολλούς αναλυτές- και το θεσμικό μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα της αγγλικής εφημερίδας Ντέιλι Τέλεγκραφ η οποία επικαλούμενη βρετανικές κυβερνητικές πηγές, αναφέρει ότι σε περίπτωση επικράτησης του ΟΧΙ, ο κ. Σιράκ θα επιχειρήσει να επιρρίψει ευθύνες στον Τόνι Μπλερ, λέγοντας ότι οι παρεμβάσεις του κατέστησαν το Σύνταγμα πολύ «αγγλοσαξονικό» και «φιλελεύθερο» ως προς τα οικονομικά ζητήματα.

Αναλυτές επίσης προβλέπουν ότι το δημοψήφισμα είναι κρίσιμο και για το μέλλον του γαλλικού κυβερνητικού στρατοπέδου, με τις φήμες να θέλουν παραιτούμενο τον πρωθυπουργό, Ζαν Πιερ Ραφαρέν, σε περίπτωση απόρριψης του Συντάγματος.

Σκεπτικισμός και σε Ολλανδία

Εντωμεταξύ στην Ολλανδία απομένουν τέσσερις ημέρες πριν το ανάλογο ευρωδημοψήφισμα και ο πρωθυπουργός της χώρας Ζαν Πιερ Μπαλκενέντε κάλεσε τους συμπατριώτες του να μην απορρίψουν το ευρωπαϊκό Σύνταγμα για λόγους άσχετους με τη συνθήκη.

«Εάν είστε εναντίον του υπουργικού συμβουλίου μπορείτε να το εκφράσετε στις κάλπες το 2007. Το ευρώ, η ακρίβεια και η ένταξη της Τουρκίας δεν έχουν καμία σχέση με το ευρωπαϊκό Σύνταγμα» σημείωσε ο κ. Μπαλκενέντε μιλώντας στην εφημερίδα Ντε Τέλεγκραφ.


Σάββατο 28 Μαΐου 2005 - 17:14 (Ώρα Λονδίνου)

Αμείωτη η βία στο Ιράκ

Η επίθεση των καμικάζι έσπειρε το θάνατο στην πύλη του ιρακινού στρατοπέδου

Η Ιρακινή αστυνομία λέει ότι ανακάλυψε το απόγευμα του Σαββάτου τις σορούς δέκα Σιιτών στα περίχωρα της πόλης Καΐμ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα θύματα ήταν προσκυνητές που επέστρεφαν από επίσκεψη σε σιιτικό ναό και βασανίστηκαν πριν δολοφονηθούν.

Τον τελευταίο μήνα σχεδόν 700 Ιρακινοί έχουν βρει το θάνατο στη διάρκεια του νέου κύματος βίας, μετά το σχηματισμό κυβέρνησης στη Βαγδάτη.

Σουνίτες και Σιίτες ανταλλάσσουν κατηγορίες για προσπάθειες αναζωπύρωσης της διακοινοτικής βίας.

Νωρίτερα τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν από συντονισμένη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη Σιντζάρ, κοντά στην ιρακινοσυριακή μεθόριο.

Τρεις καμικάζι πυροδότησαν τα εκρηκτικά που μετέφεραν κοντά στην πύλη στρατοπέδου του ιρακινού στρατού.

Θάνατος Ιάπωνα ομήρου

Οι αρχές ασφαλείας επιβεβαίωσαν ότι ένας Ιάπωνας μισθοφόρος που είχε πέσει όμηρος στα χέρια ισλαμιστών ανταρτών δολοφονήθηκε από τους απαγωγείς του.

Δολοφονήθηκε από τους απαγωγείς του ο Ιάπωνας όμηρος

Ο Ακιχίτο Σάιτο είχε απαχθεί από ενόπλους μετά την επίθεση τους σε αυτοκινητοπομπή που φρουρούσε.

Η κυβέρνηση του Τόκιο καταδίκασε την «ειδεχθή» ενέργεια και δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει στάση ως προς την κατοχή του Ιράκ.

Στο μεταξύ το παρακλάδι της οργάνωσης Αλ Κάιντα στο Ιράκ με ανακοίνωση σε ισλαμική ιστοσελίδα λέει ότι ο καταζητούμενος ηγέτης της, Ιορδανός Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, είναι καλά στην υγεία του και εξακολουθεί να διευθύνει τους μαχητές και καμικάζι.

Πριν από λίγες ημέρες στην ίδια ιστοσελίδα είχε δημοσιευθεί η είδηση του τραυματισμού του Ζαρκάουι κατά την διάρκεια ανταλλαγής πυρών με δυνάμεις ασφαλείας.


Σάββατο 28 Μαΐου 2005 - 16:30 (Ώρα Λονδίνου)

Εξετάσεις με παρατράγουδα

Συνεχίστηκαν το Σάββατο οι πανελλαδικές εξετάσεις με τους μαθητές της Γ τάξης των ενιαίων λυκείων να διαγωνίζονται στα Μαθηματικά και τα Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας.

Οι εξετάσεις για τους μαθητές θα συνεχιστούν την επόμενη Τρίτη στη Νεοελληνική Λογοτεχνία, για τους υποψηφίους Θεωρητικής Κατεύθυνσης - και τα Μαθηματικά, για τη Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση.

Αίσθηση εντωμεταξύ έχει προκαλέσει η απόπειρα υποκλοπής των θεμάτων στο Λύκειο Βουλιαγμένης με δράστες τρεις νεαρούς που συνελήφθησαν και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Σχέδιο για ηλεκτρονικό σκονάκι

Όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχος Στέφανο Σκότης, στις 7.45 το πρωί του Σαββάτου ο λυκειάρχης αντελήφθη ότι έξω από το σχολικό συγκρότημα υπήρχε ένα καλώδιο μήκους περίπου 30 μέτρων, το οποίο ξεκινούσε από την κεντρική είσοδο και κατέληγε μέσα σε συστάδα θάμνων του προαυλίου.

Αμέσως ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και άνδρες της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας νοτιοανατολικής Αττικής έθεσαν σε διακριτική επιτήρηση την περιοχή.

Από την έρευνα που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι δύο νεαροί 24 και 20 ετών τις νυχτερινές ώρες είχαν εγκαταστήσει το καλώδιο το οποίο θα λειτουργούσε ως κεραία για τη λήψη σήματος.

Το σήμα θα το ελάμβαναν από μια ασύρματη κάμερα - στυλό που θα είχε ένας φίλος τους διαγωνιζόμενος μαθητής της Γ' Λυκείου, 19 ετών.

Από την ασύρματη κάμερα, ο μαθητής θα μετέδιδε τα θέματα που θα καταγράφονταν σε ηλεκτρονικό υπολογιστή τον οποίο είχαν συνδέσει οι άλλοι δύο στην άκρη του καλωδίου κεραίας και τον είχαν μέσα στους θάμνους.

Στη συνέχεια θα του έστελναν τις απαντήσεις στο κινητό τηλέφωνο που θα τις έπαιρνε με ακουστικό.

Το σχέδιο ναυάγησε, όμως, γιατί την τελευταία στιγμή ο μαθητής αντελήφθη ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και είχε αφήσει την κάμερα στυλό στο αυτοκίνητό του.

Οι συλληφθέντες ομολόγησαν ότι προχθές στο μάθημα της Βιολογίας μετέδωσαν τις απαντήσεις μέσω κινητού τηλεφώνου στο μαθητή αφού οι δύο φίλοι του είχαν μάθει τα θέματα από τους πρώτους που βγήκαν από την αίθουσα.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας φορητός υπολογιστής, η ασύρματη κάμερα-στυλό, τρία κινητά τηλέφωνα, ένας δέκτης τηλεόρασης για ηλεκτρονικό υπολογιστή, ένας δέκτης κεραίας, μια μπαταρία κεραίας, και το καλώδιο.


Πέμπτη 26 Μαΐου 2005 - 12:56 (Ώρα Λονδίνου)

Επικροτεί η κυβέρνηση την συμφωνία ΟΤΕ

Μιλώντας σε εκδήλωση της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα, ο κ. Αλογοσκούφης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την συμφωνία διοίκησης - εργαζομένων στον ΟΤΕ με την οποία καταργείται η μονιμότητα.

Ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε την συμφωνία ιστορική και πρόσθεσε ότι αποτελεί καλή λύση καθώς είναι προϊόν συναινετικών διαδικασιών.

Στον ΟΤΕ, είπε, έγινε μια μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή που θα βοηθήσει στην εξυγίανση του Οργανισμού.

Όπως σχολιάζουν οι πολιτικοί παρατηρητές η κυβέρνηση επιχειρεί να καθιερώσει ένα νέο μοντέλο λειτουργίας των ΔΕΚΟ.

Ο ΟΤΕ είναι το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση όπου η κατάργηση της μονιμότητας των υπαλλήλων αποτελεί την αιχμή αυτών των αλλαγών.

Όμως τα εργατικά συνδικάτα αντιδρούν.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος δήλωσε ότι η συμφωνία στον ΟΤΕ δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση προηγούμενο για την επέκταση του σε άλλες ΔΕΚΟ.


Σάββατο 28 Μαΐου 2005 - 11:38 (Ώρα Λονδίνου)

Απειλή υποσιτισμού στη Ρουάντα

Πολλοί πρόσφυγες προέρχονται από τη γειτονική ΛΔ Κονγκό

Δύο υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών απηύθυναν προειδοποίηση προς τη διεθνή κοινότητα, τονίζοντας ότι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στη Ρουάντα διατρέχουν σοβαρούς κινδύνους λόγω έλλειψης επαρκών ποσοτήτων τροφίμων.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού και την Ύπατη Αρμοστεία του οργανισμού για του Πρόσφυγες, υπάρχει άμεση ανάγκη εξεύρεσης χρημάτων για να καλυφθούν οι ανάγκες σε τρόφιμα περίπου 60 χιλιάδων προσφύγων.

Πολλοί από τους πρόσφυγες αυτούς χαρακτηρίζονται «μακροπρόθεσμοι», καθώς έχουν περάσει στη Ρουάντα από τη γειτονική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ώστε να γλιτώσουν από τις ένοπλες συρράξεις.

Οι υπηρεσίες του ανακοίνωσαν ότι οι διαθέσιμες μερίδες τροφίμων έχουν μειωθεί κατά ένα τρίτο το τελευταίο δίμηνο, με αποτέλεσμα -μεταξύ άλλων- όλο και λιγότερα παιδιά να παρακολουθούν τα μαθήματά τους, λόγω αδυναμίας και εξάντλησης, ενώ πολλά νεαρά κορίτσια εξωθούνται στην πορνεία.


Σάββατο 28 Μαΐου 2005 - 10:50 (Ώρα Λονδίνου)

Δωρεάν ίντερνετ για τους αριστούχους

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού έγιναν κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη

Δωρεάν ίντερνετ για τους αριστούχους φοιτητές ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε ομιλία του το βράδυ της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη, σε εκδήλωση για την συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση της τοπικής Πολυτεχνικής Σχολής.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη την κάλυψης, το συντομότερο δυνατό, του «ψηφιακού χάσματος» που χωρίζει την Ελλάδας από τις πιο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου.

«Στο πλαίσιο αυτό», είπε, «σε συνεννόηση με τον ΟΤΕ από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος ο πρώτος σε επίδοση φοιτητής κάθε έτους, σε κάθε σχολή, καθώς και ο φοιτητής ή η φοιτήτρια που εισήχθησαν πρώτοι σε κάθε σχολή, θα δικαιούνται δωρεάν πρόσβαση ADSL και υπηρεσία γρήγορου ίντερνετ για ολόκληρο το ακαδημαϊκό έτος».

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος ο ΟΤΕ θα παρέχει για όλους τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ ειδική μειωμένη τιμή 5 ευρώ το μήνα για την ADSL πρόσβαση (σήμερα είναι 36 ευρώ), ενώ θα προσφέρει μειωμένο κατά 50% τέλος ενεργοποίησης.

Ο Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του αναφέρθηκε και στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, την οποία χαρακτήρισε «καίρια διαρθρωτική αλλαγή».

Όπως είπε, «είναι ο αναγκαίος όρος για να αποκτήσουμε μια πραγματικά σύγχρονη και ποιοτική τριτοβάθμια εκπαίδευση, για να έχουμε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ανταγωνιστικά στην Ευρώπη και τον κόσμο, για να έχουν τα πτυχία των παιδιών μας αντίκρισμα στην αγορά εργασίας, για να δικαιωθούν οι κόποι των νέων μας και οι θυσίες που κάνουν οι γονείς για να σπουδάσουν τα παιδιά τους».

Πηγή: ΑΠΕ


Σάββατο 28 Μαΐου 2005 - 11:19 (Ώρα Λονδίνου)

Στους πρόσφυγες του Νταρφούρ ο Ανάν

Tεράστιες είναι οι ανάγκες στο Νταρφούρ

Τον προσφυγικό καταυλισμό Κάλμα του Σουδάν, κοντά στην πόλη Νιάλα, όπου 120 χιλιάδες πρόσφυγες από την επαρχία Νταρφούρ διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες, επισκέφθηκε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής τους στην αφρικανική χώρα.

Κατά την άφιξή του, ο κ. Ανάν που θέλησε να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την κατάσταση στην περιοχή, έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους πρόσφυγες.

Οι ηλικιωμένοι εκπρόσωποι των προσφύγων είπαν στον Γκανέζο διπλωμάτη ότι οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Νταρφούρ συνεχίζονται.

Η δράση των φιλοκυβερνητικών αραβικών πολιτοφυλακών στο Νταρφούρ ευθύνεται για το θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και τον εκτοπισμό περίπου δύο εκατομμυρίων.

Στη συνέχεια, ο γ.γ. του ΟΗΕ επισκέφθηκε βάση στρατιωτών της Αφρικανικής Ένωσης, που έχει αναλάβει ειρηνευτική αποστολή στο Σουδάν.

Την Παρασκευή, ο κ. Ανάν τόνισε στο Σουδανό υπουργό Εξωτερικών, Μουσταφά Οσμάν Ισμαΐλ, την ανάγκη ειρήνευσης στην περιοχή, ώστε να επιστρέψουν οι πρόσφυγες.


Σάββατο 28 Μαΐου 2005 - 08:44 (Ώρα Λονδίνου)

Ο «αγγλοσαξονικός δάκτυλος» του γαλλικού «όχι»

Η φωτογραφία ενός συνοφρυωμένου Ζακ Σιράκ δεσπόζει στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph), η οποία αναφέρεται στην επόμενη μέρα μιας πιθανής απόρριψης του ευρωπαϊκού συντάγματος από το γαλλικό λαό στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Σύμφωνα με την Τέλεγκραφ, είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο ένα γαλλικό «όχι» να οδηγήσει σε έντονη αντιπαράθεση τον κ. Σιράκ με το Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, σχετικά με τον προσανατολισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Κυβερνητικές πηγές», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, «εκτιμούν ότι ο Ζακ Σιράκ θα επιχειρήσει να επιρρίψει ευθύνες στον Τόνι Μπλερ, λέγοντας ότι οι παρεμβάσεις του κατέστησαν το προτεινόμενο ευρωπαϊκό σύνταγμα πολύ αγγλοσαξονικό ως προς τα οικονομικά ζητήματα».

Παράλληλα, ο κ. Σιράκ αναμένεται, πάντα σύμφωνα με την Τέλεγκραφ, να ζητήσει τη δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού πυρήνα», με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Γερμανίας και άλλων χωρών, «απαλλαγμένου από βραδυκίνητες χώρες, όπως η Βρετανία».

Σε «μνημειώδη έκπληξη» ή «θαύμα» θα αποδοθεί μια ενδεχόμενη επικράτηση των υποστηρικτών του ευρωπαϊκού συντάγματος στο δημοψήφισμα της Κυριακής στη Γαλλία, αναφέρει η Γκάρντιαν (The Guardian), επικαλούμενη Γάλλους σχολιαστές.

Επιχειρώντας να εξηγήσει την αντίθεση του γαλλικού λαού στο προτεινόμενο σύνταγμα, ο ανταποκριτής της εφημερίδας στο Παρίσι αναφέρει ότι το κείμενο του συντάγματος είναι εξαιρετικά μακροσκελές, πολύπλοκο και άρα δυσνόητο, ότι υποστηρίζεται από μία μη δημοφιλή κυβέρνηση, ότι επικεντρώνεται κυρίως σε οικονομικά θέματα και όχι σε ζητήματα κοινωνικής αλληλεγγύης, καθώς και ότι προκαλεί ανησυχίες για το μέλλον των εργαζομένων και των ανέργων.

Στο κύριο άρθρο της δε, η Γκάρντιαν σημειώνει ότι αν ήταν γαλλική εφημερίδα θα προέτρεπε το λαό να υπερψηφίσει το σύνταγμα, καθώς οι βελτιωμένες διαδικασίες που προβλέπονται μπορούν να διευθετήσουν καλύτερα τα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα της Ευρώπης.

Πτήσεις, επιστήμη και ρύπανση

Στην πρώτη της σελίδα, εξάλλου, η Γκάρντιαν αναφέρεται στην απόφαση της Μπρίτις Έργουεϊς (BA) να αναστείλει τη μεταφορά ζώων που προορίζονται για πειραματόζωα σε επιστημονικά εργαστήρια.

Η απόφαση ελήφθη μετά από επιθέσεις ακτιβιστών κατά της εκμετάλλευσης ζώων σε αυτοκίνητα στελεχών της ΒΑ, τις οποίες ακολούθησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της αεροπορικής εταιρείας.

Σύμφωνα με την Γκάρντιαν, κυβέρνηση και επιστήμονες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την απόφαση της ΒΑ.

Με ένα θέμα αεροπορικού ενδιαφέροντος ασχολείται και η Ιντιπέντεντ (The Independent).

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα παρουσιάζει στοιχεία που συγκέντρωσαν οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος σχετικά με τη ρύπανση που προκαλεί η αύξηση των πτήσεων τα τελευταία χρόνια, λόγω της εμφάνισης πολλών εταιρειών χαμηλών προϋπολογισμών, οι οποίες προσφέρουν φθηνά αεροπορικά εισιτήρια.

Στα παραδείγματα που παρουσιάζονται, περιλαμβάνεται και η έκταση της ρύπανσης που προκαλείται από ένα ταξίδι από το Λονδίνο στην Αθήνα.

Μια πτήση μεταξύ των δύο πόλεων ευθύνεται για την έκλυση στην ατμόσφαιρα 2.336 κιλών διοξειδίου του άνθρακα. Όπως σημειώνεται, «μετά από ένα τέτοιο αεροπορικό ταξίδι, κάθε επιβάτης θα έπρεπε να ζει χωρίς ηλεκτρικό και να μη χρησιμοποιεί μηχανοκίνητα μέσα μεταφοράς επί δύο χρόνια και εννέα μήνες, ώστε να αναπληρώσει το ποσοστό που του αναλογεί από τη ρύπανση που προκάλεσε η πτήση του».

Βιάγκρα και τύφλωση

Ολόκληρη η πρώτη σελίδα των Τάιμς (The Times) είναι αφιερωμένη στις έρευνες που ξεκίνησαν στις ΗΠΑ μετά τις υπόνοιες ότι το γνωστό χάπι για την ανικανότητα «βιάγκρα» συνδέεται με περιπτώσεις τύφλωσης έως και 50 χρηστών του.

Και οι βρετανικές αρχές, όμως, ανακοίνωσαν ότι έχουν αναφερθεί έξι παρόμοιες περιπτώσεις, κατά τις οποίες χρήστες του χαπιού τυφλώθηκαν, όταν διεκόπη η ροή αίματος στον οφθαλμό.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.