Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-05-26

  1. Γαλλικό δημοψήφισμα και Λίβερπουλ
  2. Παρέλαση θριάμβου προς το Άνφιλντ
  3. Επικροτεί η κυβέρνηση την συμφωνία ΟΤΕ
  4. Συνάντηση Μπους - Αμπάς στο Λευκό Οίκο
  5. Βοήθεια για μια...άκαπνη ζωή
  6. Επικροτεί η κυβέρνηση την συμφωνία ΟΤΕ
  7. «Τούτα εδώ τα μάρμαρα»
  8. Η βιβλιοθήκη της Google
  9. Σε λειτουργία ο αγωγός Μπακού - Τσεϊχάν
  10. Επιχείρηση-μαμούθ στην Βαγδάτη
  11. Αβεβαιότητα στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων
  12. Χωρίς Λίβερπουλ το επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ
  13. Χρήματα και υποστήριξη ζητά ο Αμπάς
  14. Άρση μονιμότητας στον ΟΤΕ
  15. Βοήθεια για την δύναμη του Νταρφούρ
  16. Η ώρα της κρίσης σε Γαλλία και Γερμανία
  17. Απογοητευτικές εκτιμήσεις για Σρέντερ
  18. Ένδειξη καλής θέλησης από το Ιράν

Παρασκευή 27 Μαΐου 2005 - 01:49 (Ώρα Λονδίνου)

Γαλλικό δημοψήφισμα και Λίβερπουλ

H εφημερίδα Τάιμς (The Times) γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, προετοιμάζεται να θέσει την Ευρώπη σε κατάσταση σύγχυσης και να «ρίξει» στη Βρετανία το «μπαλάκι», εάν οι ψηφοφόροι στη χώρα του απορρίψουν το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Γάλλοι διπλωμάτες γράφει η εφημερίδα- αναμένουν να ενθαρρύνει ο κ. Σιράκ τις υπόλοιπες χώρες να συνεχίσουν τη διαδικασία κύρωσης. Κάθε προσπάθεια να πεισθούν οι υπόλοιπες χώρες και να συνεχίσουν, δίνει ώθηση στις ελπίδες στελεχών της βρετανικής κυβέρνησης που πιστεύουν ότι η απόρριψη από τους Γάλλους θα καθιστούσε άνευ λόγου τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Ευρωσύνταγμα στη Βρετανία. Βρετανοί υπουργοί συμφωνούν ότι θα ήταν αδύνατο να διεξαχθεί δημοψήφισμα τον επόμενο χρόνο, καθώς δεν θα είναι γνωστή η τελική μορφή της συνθήκης που θα τεθεί προς κύρωση, σημειώνει η εφημερίδα Τάιμς.

«Οι αγορές προετοιμάζονται για περίοδο αστάθειας» γράφει η εφημερίδα Φάινανσιαλ Τάιμς (Financial Times), αναφερόμενη στις ανησυχίες που υπάρχουν ότι ενδεχόμενο «όχι» στο γαλλικό δημοψήφισμα θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα «πολιτικές εκπλήξεις».

Οι αγορές θα περιέλθουν σε μεγαλύτερη αναστάτωση εάν το ποσοστό υπέρ του «όχι» θα είναι μεγαλύτερο από ό,τι αναμένεται και η κατάσταση θα επιδεινωθεί εάν υπάρξει ανασχηματισμός της γαλλικής κυβέρνησης ή προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, γράφει η εφημερίδα. Εκτός αυτού, οι επενδυτές παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στη Γερμανία, μετά την αναγγελία του καγκελάριου, Γκέρχαρντ Σρέντερ, για πρόωρες εκλογές, υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα της Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Η εφημερίδα Γκάρντιαν(Τhe Guardian) προβάλλει στο πρωτοσέλιδό της έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, σύμφωνα με την οποία προκαλούν βλάβες στην εξέλιξη των αγέννητων παιδιών αρσενικού γένους, συνήθη χημικά που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα όπως τα κοσμητικά, τα παιχνίδια, τις πλαστικές σακούλες και τις κολλητικές ταινίες.

«Οι ήρωες του Λίβερπουλ»

Επίσης στην πρώτης σελίδα όπως και οι υπόλοιπες βρετανικές εφημερίδες- η Γκάρντιαν προβάλλει τη μεγαλειώδη υποδοχή που επιφύλαξαν οι φίλοι της στη Λίβερπουλ που κατέκτησε τον τίτλο στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Για το ίδιο θέμα, η Ντέιλι Τέλεγκαφ (The Daily Telegraph) γράφει στην πρώτη της σελίδα ότι «500.000 άνθρωποι, ντυμένοι στα κόκκινα, καλωσόρισαν στο Λίβερπουλ τους ήρωές τους».

Η εφημερίδα αφιερώνει το κεντρικό της άρθρο στην κατάσταση πουεπικρατεί στο Συντηρητικό Κόμμα μετά την ήττα στις εκλογές της 5ης Μαΐου και σημειώνει ότι οι Τόριδες χρειάζονται μία νέα φιλοσοφία και μία νέα πολιτική.

Αφαίμαξη της Αφρικής

Η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (Τhe Independent) αναφέρεται στο πρωτοσέλιδό της στις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στα συστήματα υγείας των αναπτυσσόμενων χωρών, η μετανάστευση γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στις πλούσιες χώρες.

Στο κεντρικό άρθρο της εφημερίδας, με τον τίτλο «Πρέπει να άρουμε την εμπιστοσύνη μας στους νοσηλευτές από το εξωτερικό», σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι ο Τόνι Μπλερ θα προβάλλει στη σύνοδο της G8 τον Ιούνιο το αίτημα για διπλασιασμό της βοήθειας προς την Αφρική.

Την ίδια στιγμή όμως η Βρετανία και κάθε άλλη αγγλόφωνη χώρα αφαιρούν από την Αφρική τις πιο ζωτικές της ομάδες: ειδικευμένους γιατρούς και νοσηλευτές. Χωρίς αποτελεσματικό σύστημα υγείας, η οικονομική πρόοδος είναι αδύνατη, υπογραμμίζει ο αρθρογράφος της Ιντιπέντεντ.


Παρέλαση θριάμβου προς το Άνφιλντ

Το κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης επέστρεψε στο Λίβερπουλ

Υποδοχή ηρώων γνώρισαν οι παίκτες της Λίβερπουλ που επέστρεψαν το απόγευμα της Πέμπτης στη Βρετανία φέρνοντας το βαρύτιμο τρόπαιο των Πρωταθλητών Ευρώπης.

Για πέμπτη φορά στην ιστορία του ιστορικού συλλόγου οι άσοι του Ράφα Μπενίτεθ κατάφεραν κάτι που στην αρχή της φετινής αγωνιστικής περιόδου θεωρείτο ακατόρθωτο, κερδίζοντας τη Μίλαν στο συναρπαστικό τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Οι δρόμοι του λιμανιού της βόρειας Αγγλίας μετατράπηκαν σε μια κόκκινη λαοθάλασσα καθώς εκατοντάδες χιλιάδες φίλαθλοι της Λίβερπουλ συγκεντρώθηκαν από νωρίς στο αεροδρόμιο, στους δρόμους, στα πάρκα και τις πλατείες της πόλης για να ζητωκραυγάσουν την κατάκτηση της πρωτιάς στην κορυφαία διασυλλογική οργάνωση.

Οι παίκτες επιβιβάστηκαν σε διώροφο ανοικτό λεωφορείο και επεδείκνυαν περήφανοι στο πλήθος το τρόπαιο, το οποίο και θα παραμείνει εφεξής στην τροπαιοθήκη της ομάδας.

Υπολογίζεται ότι πάνω από μισό εκατομμύριο οπαδών και φίλων συμμετείχαν στις πανηγυρικές εκδηλώσεις, αναγκάζοντας την αποστολή των «Κόκκινων» να καθυστερήσει κατά έξι ώρες την άφιξή της στο γήπεδο του Άνφιλντ.

«Όχι» ΟΥΕΦΑ στη συμμετοχή

Στο μεταξύ πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν αλλαγή των κανονισμών από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου ώστε να επιστρέψει η Λίβερπουλ στα ευρωπαϊκά σαλόνια.

Θριαμβευτική υποδοχή γνώρισαν οι παίκτες

Ο Βρετανός υπουργός Αθλητισμού, Ρίτσαρντ Κέιμπορν, δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές αρχές θα πρέπει να σκεφτούν πιθανώς την αναθεώρηση των κανόνων, οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπουν στην πρωταθλήτρια Ευρώπης ομάδα να υπερασπιστεί τον τίτλο της στην επόμενη αγωνιστική περίοδο, εάν δεν έχει τερματίσει ανάμεσα στις 4 πρώτες ομάδες του αγγλικού πρωταθλήματος.

Η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι θα ήταν προς το ευρύτερο συμφέρον του ποδοσφαίρου να επιτραπεί στη Λίβερπουλ η συμμετοχή στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ.

Αλλά εκπρόσωπος της ΟΥΕΦΑ απέκλεισε παρόμοιο ενδεχόμενο. «Συμμερίζομαι απολύτως την απογοήτευση της Λίβερπουλ και θα ήθελα πολύ να συμμετάσχουν αλλά υπάρχουν κανόνες», δήλωσε στο BBC ο Γουίλιαμ Γκιγιάρ.

«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους κανόνες στην μέση της αγωνιστικής χρονιάς. Η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έχει δηλώσει την Έβερτον σαν την τέταρτη ομάδα που δικαιούται συμμετοχής» είπε ο εκπρόσωπος της ΟΥΕΦΑ.


Πέμπτη 26 Μαΐου 2005 - 12:56 (Ώρα Λονδίνου)

Επικροτεί η κυβέρνηση την συμφωνία ΟΤΕ

Μιλώντας σε εκδήλωση της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα, ο κ. Αλογοσκούφης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την συμφωνία διοίκησης - εργαζομένων στον ΟΤΕ με την οποία καταργείται η μονιμότητα.

Ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε την συμφωνία ιστορική και πρόσθεσε ότι αποτελεί καλή λύση καθώς είναι προϊόν συναινετικών διαδικασιών.

Στον ΟΤΕ, είπε, έγινε μια μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή που θα βοηθήσει στην εξυγίανση του Οργανισμού.

Όπως σχολιάζουν οι πολιτικοί παρατηρητές η κυβέρνηση επιχειρεί να καθιερώσει ένα νέο μοντέλο λειτουργίας των ΔΕΚΟ.

Ο ΟΤΕ είναι το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση όπου η κατάργηση της μονιμότητας των υπαλλήλων αποτελεί την αιχμή αυτών των αλλαγών.

Όμως τα εργατικά συνδικάτα αντιδρούν.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος δήλωσε ότι η συμφωνία στον ΟΤΕ δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση προηγούμενο για την επέκταση του σε άλλες ΔΕΚΟ.


Πέμπτη 26 Μαΐου 2005 - 20:47 (Ώρα Λονδίνου)

Συνάντηση Μπους - Αμπάς στο Λευκό Οίκο

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους υποσχέθηκε να βοηθήσει τους Παλαιστινίους στο δύσκολο όπως είπε- ταξίδι, με προορισμό την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

Κάνοντας δηλώσεις σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ο κ. Μπους επανέλαβε την προσήλωσή του στο ειρηνευτικό σχέδιο γνωστό και ως «οδικός χάρτης για την ειρήνη».

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε εκ νέου ως τρομοκρατική οργάνωση τη Χαμάς και προανήγγειλε αποστολή της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, στην Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα.

Και ανακοίνωσε την παροχή οικονομικής βοήθειας 50 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Παλαιστινιακή Αρχή, κονδύλια που θα χρησιμοποιηθούν για ανέγερση κατοικιών και αποκατάσταση των υποδομών στη Λωρίδα της Γάζας, ώστε να διασφαλισθεί ότι η αποχώρηση των Ισραηλινών στρατευμάτων και εποίκων από την περιοχή θα στεφθεί με επιτυχία.

Μάλιστα ο κ. Μπους κάλεσε τις αραβικές χώρες να συνδράμουν οικονομικά την προσπάθεια βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου του παλαιστινιακού πληθυσμού.

«Η δημοκρατία δεν ταιριάζει με κατοχή»

Από την πλευρά του ο κ. Αμπάς επανέλαβε ότι η παλαιστινιακή δημοκρατία δεν μπορεί να ανθίσει υπό ισραηλινή κατοχή και σε συνθήκες ανελεύθερες.

Και εξέφρασε ανησυχία για την οικιστική επέκταση του Ισραήλ στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ, η οποία βλάπτει την ειρηνευτική διαδικασία όπως σημείωσε.

Πάντως ο κ. Αμπάς διαβεβαίωσε ότι οι Παλαιστίνιοι δέχονται το σχέδιο του Αριέλ Σαρόν για αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας και είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με τις ισραηλινές αρχές.

Ο κύριος Αμπάς είναι ο πρώτος Παλαιστίνιος πρόεδρος που έγινε δεκτός στον Λευκό Οίκο από τον κύριο Μπους, και ζήτησε επίσης από το συνομιλητή του κάποιες διευκρινήσεις για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.


Πέμπτη 26 Μαΐου 2005 - 18:08 (Ώρα Λονδίνου)

Βοήθεια για μια...άκαπνη ζωή

Την αντικαπνιστική εκστρατεία παρουσίασε ο Κύπριος κοινοτικός επίτροπος

Με τίτλο «HELP: Για μια ζωή χωρίς τσιγάρο» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την επόμενη φάση της αντικαπνιστικής της εκστρατείας που περιλαμβάνει τηλεοπτικά μηνύματα με στόχο να καταπολεμηθεί η επιβλαβής συνήθεια.

Στόχος της καμπάνιας είναι να δείξει ότι μπορεί να προσφερθεί βοήθεια στα άτομα εκείνα που είτε είναι εξαρτημένα από το κάπνισμα, είτε είναι επιρρεπή σε αυτό, είτε τέλος, επηρεάζονται χωρίς τη θέλησή τους από αυτό (παθητικοί καπνιστές).

Παρουσιάζοντας το περιεχόμενο των διαφημίσεων ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών, Μάρκος Κυπριανού, είπε ότι παρουσιάζονται τα προβλήματα που προκαλεί το κάπνισμα σε τρεις ιστορίες βγαλμένες από την καθημερινότητα, αντικαθιστώντας όμως το τσιγάρο με μια... χαρτοσφυρίχτρα.

Εκτός από τις διαφημίσεις που θα προβάλλονται σε τηλεοπτικούς σταθμούς των 25 κρατών μελών της ΕΕ από τις 7 Ιουνίου, ο κοινοτικός επίτροπος παρουσίασε επίσης την ιστοσελίδα «HELP» και παρείχε ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη της εκστρατείας.

Ο κ. Κυπριανού δήλωσε: «οι περισσότεροι καπνιστές μεγαλύτερης ηλικίας γνωρίζουν ότι η σπατάλη χρημάτων για μια συνήθεια που πρόκειται να τους σκοτώσει είναι κάτι το γελοίο. Οι νέοι, όμως, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στα μηνύματα έξυπνης προώθησης της βιομηχανίας καπνού και είναι δυνατόν να αισθάνονται πίεση να αρχίσουν το κάπνισμα προκειμένου να θεωρηθούν προχωρημένοι από τους συνομηλίκους τους».

«Οι διαφημίσεις της αντικαπνιστικής μας εκστρατείας έχουν ως στόχο να αντιστρέψουν τα μηνύματα της βιομηχανίας καπνού δείχνοντας ότι το κάπνισμα δεν είναι ούτε προχωρημένο ούτε συναρπαστικό ούτε καν φυσιολογικό. Κάνοντας χρήση του χιούμορ, η εκστρατεία επιδιώκει να υπογραμμίσει πόσο γελοίο είναι το κάπνισμα στην πραγματικότητα, στέλνοντας παράλληλα ένα σοβαρό μήνυμα ότι τα άτομα μπορούν να βοηθηθούν ώστε να ζήσουν μια ζωή χωρίς κάπνισμα» επεσήμανε ο κ. Κυπριανού.

Μηνύματα απλά και προσιτά

Οι τρεις διαφημίσεις παρουσιάζουν έναν έφηβο υπό την πίεση των συνομηλίκων του να ξεκινήσει το κάπνισμα, έναν ενήλικα καπνιστή που επιθυμεί να κόψει το κάπνισμα και έναν μη καπνιστή που ανέχεται τον καπνό από τσιγάρα που καπνίζουν άλλα άτομα σε ένα πάρτι.

Ωστόσο, σε κάθε μία από τις παραπάνω ιστορίες, οι καπνιστές παρουσιάζονται να χρησιμοποιούν χάρτινες σφυρίχτρες αντί να καπνίζουν τσιγάρα. Εκτενής προκαταρκτική μελέτη έδειξε ότι οι ομάδες-στόχοι κατανόησαν πλήρως ότι η αντικατάσταση αυτή έχει ως στόχο τη γελοιοποίηση του καπνίσματος.

Οι διαφημίσεις κλείνουν με το μήνυμα ότι μπορεί να παρασχεθεί βοήθεια σε όσους το επιθυμούν και γνωστοποιούν την ιστοσελίδα της εκστρατείας HELP, που περιέχει πληροφορίες σε 20 γλώσσες σχετικά με τους τρόπους που υπάρχουν προκειμένου να σταματήσει κανείς το κάπνισμα, να μην υποκύψει σε πιέσεις να το ξεκινήσει καθώς και πληροφορίες σχετικά με οργανώσεις όλων των 25 χωρών της ΕΕ που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Οι διαφημίσεις θα προβάλλονται σε δύο φάσεις. Η πρώτη ξεκινά στις 7 Ιουνίου και η δεύτερη το Σεπτέμβριο. Πριν την προβολή των διαφημίσεων, η περιοδεύουσα εκστρατεία HELP θα έχει ολοκληρώσει τις επισκέψεις της σε όλα τα κράτη μέλη.

Επιπροσθέτως, η Επιτροπή ενέκρινε διατάξεις εφαρμογής για την εμφάνιση προειδοποιητικών εικόνων στα πακέτα τσιγάρων, συμπεριλαμβανομένων εικόνων μαύρων πνευμόνων και χαλασμένων δοντιών.


Πέμπτη 26 Μαΐου 2005 - 12:56 (Ώρα Λονδίνου)

Επικροτεί η κυβέρνηση την συμφωνία ΟΤΕ

Μιλώντας σε εκδήλωση της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα, ο κ. Αλογοσκούφης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την συμφωνία διοίκησης - εργαζομένων στον ΟΤΕ με την οποία καταργείται η μονιμότητα.

Ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε την συμφωνία ιστορική και πρόσθεσε ότι αποτελεί καλή λύση καθώς είναι προϊόν συναινετικών διαδικασιών.

Στον ΟΤΕ, είπε, έγινε μια μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή που θα βοηθήσει στην εξυγίανση του Οργανισμού.

Όπως σχολιάζουν οι πολιτικοί παρατηρητές η κυβέρνηση επιχειρεί να καθιερώσει ένα νέο μοντέλο λειτουργίας των ΔΕΚΟ.

Ο ΟΤΕ είναι το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση όπου η κατάργηση της μονιμότητας των υπαλλήλων αποτελεί την αιχμή αυτών των αλλαγών.

Όμως τα εργατικά συνδικάτα αντιδρούν.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος δήλωσε ότι η συμφωνία στον ΟΤΕ δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση προηγούμενο για την επέκταση του σε άλλες ΔΕΚΟ.


Τετάρτη 25 Μαΐου 2005 - 15:41 (Ώρα Λονδίνου)

«Τούτα εδώ τα μάρμαρα»

Όπως εκτιμούν ορισμένοι ειδικοί, μία υπόθεση που εξετάζεται τώρα από τη βρετανική δικαιοσύνη μπορεί ν'ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Βρετανίας, Λόρδος Γκόλντσμιθ, ζήτησε από δικαστήριο της χώρας του να αποφασίσει εάν και κατά πόσον το Βρετανικό Μουσείο έχει ηθική υποχρέωση να επιστρέψει έργα τα οποία απέκτησε «όχι με τον αρμόζοντα τρόπο».

Η υπόθεση αφορά τέσσερα έργα τέχνης που είχαν κλαπεί από τους Ναζί την δεκαετία του '30 και φιλοξενούνται τώρα στο Βρετανικό Μουσείο.

Οι πίνακες αυτοί ανήκαν σ' έναν Εβραίο, τον Άρθουρ Φέλντμαν, ο οποίος είχε φυλακισθεί και βασανισθεί από τους Ναζί, όταν η Γερμανία εισέβαλε στην Τσεχοσλοβακία.

Ο Άρθουρ Φέλντμαν και η σύζυγός του πέθαναν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

«Ηθική υποχρέωση»

Το Βρετανικό Μουσείο πιστεύει ότι έχει «ηθική υποχρέωση» να επιστρέψει τα έργα τέχνης, η αξία των οποίων ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, στους απογόνους του Άρθουρ Φέλντμαν, αλλά, σύμφωνα με βρετανικό νόμο του 1963, δεν μπορεί να «απαλλαγεί» από οποιοδήποτε έργο που ανήκει στην ομολογουμένως τεράστια συλλογή του εάν δεν έχει την άδεια του Γενικού Εισαγγελέα.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα Γκάρντιαν (Τhe Guardian), αν το δικαστήριο αποφανθεί ότι ο Λόρδος Γκόλντσμιθ μπορεί να δώσει την άδεια για την επιστροφή των τεσσάρων αυτών πινάκων, μπορεί ν'ανοίξει ο δρόμος και για την επιστροφή άλλων έργων στους νόμιμους κατόχους τους, όπως, για παράδειγμα, τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα στο πρακτορείο Ρόιτερ, «το Βρετανικό Μουσείο θα είναι σε θέση να επιστρέψει έργα που βρίσκονται στη συλλογή του και τα οποία κρίνει πως έχει την ηθική υποχρέωση να τα επιστρέψει».

Ο ίδιος εκπρόσωπος, όμως, πρόσθεσε πως ο Γενικός Εισαγγελέας έχει πάντοτε τον τελευταίο λόγο: «αυτός θα δώσει τελικά την άδεια για ποια έργα μπορούν να εξαχθούν από τη χώρα».

Ο Λόρδος Γκόλντσμιθ επιφυλάσσεται να κρίνει ο ίδιος εάν θα επιτρέψει ή όχι την επιστροφή των τεσσάρων πινάκων, όταν εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου.


Τετάρτη 25 Μαΐου 2005 - 19:02 (Ώρα Λονδίνου)

Η βιβλιοθήκη της Google

Συνέντευξη στον Τάσο Κοκκινίδη

Η Google «σαρώνει» βιβλία αμερικανικών πανεπιστημίων έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη να έχουν δωρεάν πρόσβαση μέσω του ίντερνετ.

Ο Τάσος Κοκκινίδης μίλησε με τον Βασίλη Λαμπρόπουλο, καθηγητή κλασσικών σπουδών στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, το οποίο συνεργάζεται με την Google σε αυτή την πρωτοβουλία. Ο κ. Λαμπρόπουλος, που είναι ένθερμος υποστηρικτής της πρωτοβουλίας της Google, λέει ότι οι επικρίσεις που εκφράζονται και εστιάζονται στο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων θα ξεπεραστούν με τον διάλογο.

Το πρόβλημα των πνευματικών δικαιωμάτων το Google το είχε σκεφτεί από την αρχή, αυτό που πρέπει να συζητήσουν οι δυο πλευρές είναι, πιο ποσοστό κάθε βιβλίου έχει δικαίωμα η Google βάλει στο διαδίκτυο.

Με ποιο σύστημα η Google σαρώνει όλα αυτά τα βιβλία;

Αυτό δεν μας το λένε δεν το ξέρουμε, έρχονται παίρνουν τα βιβλία τα πηγαίνουν σε κάποιο άλλο μέρος που είναι εκτός της βιβλιοθήκης τα σαρώνουνε και ύστερα τα επιστρέφουνε, δεν μας λένε πως το κάνουνε γιατί είναι δική τους αποκλειστικότητα. Δεν θέλουν να το ξέρει κανείς. Και στον βαθμό που το κάνουν εντελώς δωρεάν, είναι δικαίωμά τους να το κάνουν όπως τους αρέσει.

Έχει σημασία σε ποια γλώσσα είναι γραμμένο το βιβλίο ώστε να μπορέσουν να το σαρώσουν;

Δεν έχει καμία σημασία. Να πούμε μάλιστα το εξής: δεν είναι μόνο το σάρωμα. O σκοπός είναι να διατεθούν όλα αυτά δωρεάν στο διαδίκτυο για να μπορείς να κάνεις και έρευνα. Δηλαδή όχι απλά να μπορείς να έχεις το κείμενο, αλλά να μπορείς να βρεις μέσα στο κείμενο, στο Ντίκενς ή στο Σεφέρη για παράδειγμα, εάν θέλεις να βρεις την λέξη δικαιοσύνη να μπορείς να κάνεις και αυτό το πράγμα. Όχι απλώς να διαβάζεις το κείμενο αλλά και να το ψάξεις. Η εταιρία λέει ότι αντιγράφει τα πάντα και ότι δεν έχει καμία σημασία σε ποια γλώσσα είναι γραμμένο το βιβλίο. Άλλωστε το εγχείρημα είναι τόσο μεγάλο που δεν υπάρχει χρόνος.


Τετάρτη 25 Μαΐου 2005 - 12:37 (Ώρα Λονδίνου)

Σε λειτουργία ο αγωγός Μπακού - Τσεϊχάν

Ο νέος αγωγός έγινε έπειτα από προτάσεις της Ουάσινγκτον

Εγκαινιάστηκε σήμερα, από διεθνή ομιλο εταιριών πετρελαίου, η λειτουργία του πετρελαιαγωγού Μπακού - Τσεϊχάν.

Ένας αγωγός σημαντικής στρατηγικής σημασίας αλλά όχι οικονομικής, ο οποίος θα διοχετεύει το πετρέλαιο της Κασπίας στην Μέσόγειο με αφετηρία το λιμάνι Μπακού στο Αζερμπαιτζάν και κατάληξη το τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν.

Ο αγωγός που έχει μήκος πάνω από 1700 χλμ. διέρχεται μέσα από τη Γεωργία, παρακάπτοντας τη Ρωσία.

Στην τελετή των εγκαινίων που έγινε στο Μπακού, παραβρέθηκαν οι ηγέτες και των τριών χωρών.

Ο αγωγός αναμένεται να μεταφέρει ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρέλαιο ημερησίως, που ισοδυναμεί με το 1% της παγκόσμιας παραγωγής.

Εξοβελισμός της Ρωσίας

Αποτελούσε εδω και χρόνια μια από τις μεγάλες προτεραιότητες των ΗΠΑ που ήθελαν πρόσβαση στα πετρέλαια της Κασπίας δίχως την εμπλοκή της Ρωσίας και του Ιράν.

Από τα αρνητικά αυτού του προγράμματος είναι ότι ο αγωγός διανύει επικίνδυνες από γεωγραφικής και πολιτικής αποψεως περιοχές, από τις κορυφογραμμές του Καυκάσου εως τις εμπόλεμες ζώνες, Καραμπάχ, Τσετσενία και η Οσετία.

Η ανταποκρίτρια του BBC στις χώρες του Καυκάσου, Νατάλια Αντέλαβα, πιστεύει ότι για τους ηγέτες της περιοχής, η λειτουργία του αγωγού Μπακού - Τιφλίδας - Τσεϊχάν είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα, καθώς ευελπιστούν ότι θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής.

Ωστόσο, τα οφέλη δεν είναι ακόμη γνωστά καθώς δεν υπάρχει τόσο πετρέλαιο στην Κασπία όσο υπολογιζόταν αρχικώς.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι η Δύση στήριξε την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν λόγω του αγωγού, παραβλέποντας τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες συνεχίζονται συστηματικά, μετέδωσε η ανταποκρίτρια του BBC.


Πέμπτη 26 Μαΐου 2005 - 13:05 (Ώρα Λονδίνου)

Επιχείρηση-μαμούθ στην Βαγδάτη

Δεκάδες χιλιάδες θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση

Πάνω από 40 χιλιάδες Ιρακινοί στρατιώτες θα αναπτυχθούν στην Βαγδάτη σε μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση για τον εντοπισμό και την εξολόθρευση ανταρτών.

Ο υπουργός Άμυνας του Ιράκ, Σααντούν αλ-Ντουλαίμι, δήλωσε ότι την δύναμη θα απαρτίζουν μέλη των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη επιχείρηση που αναλαμβάνει ο ιρακινός στρατός στην Βαγδάτη.

Πάνω από 600 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε επιθέσεις ανταρτών κατά κυβερνητικών και Αμερικανικών στόχων τον Μάιο.

Ο κ. Ντουλαίμι είπε ότι η ιρακινή πρωτεύουσα θα χωρισθεί σε επτά επιχειρησιακές περιοχές και προειδοποίησε ότι τα μέτρα ασφαλείας θα ενταθούν.

«Θα επιβάλουμε χειροπιαστά μέτρα αποκλεισμού γύρω από την Βαγδάτη. Κανείς δεν θα μπορεί να εισχωρήσει», είπε ο υπουργός Άμυνας.

Πρόσθεσε δε ότι η επιχείρηση στην Βαγδάτη αποτελεί την «πρώτη φάση» των σκληρότερων μέτρων ασφαλείας που θα επεκταθούν σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Επιθέσεις

Εν τω μεταξύ, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον δύο τραυματίσθηκαν από έκρηξη παγιδευμένου οχήματος στη Βαγδάτη.

Στόχος της επίθεσης ήταν μία περίπολος της ιρακινής αστυνομίας.

Η επίθεση σημειώθηκε την ώρα της πρωινής αιχμής.

Σε άλλο επεισόδιο στη κεντρική Βαγδάτη επίθεση αγνώστων δέχθηκε οχηματοπομπή των αμερικανικών δυνάμεων.

Ένα από τα οχήματα τυλίχτηκε στις φλόγες, ωστόσο, δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Στη νότια Βαγδάτη σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους ο καθηγητής Πανεπιστημίου Μούσα Σαλούμ και οι τρεις σωματοφύλακές του, όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ κατά του οχήματος στο οποίο επέβαιναν τα θύματα.

Αλ Ζαρκάουι

Η οργάνωση, η οποία παρουσιάζεται ως πυρήνας του δικτύου Αλ Κάιντα στο Ιράκ, διέψευσε με μήνυμά της στο διαδίκτυο την είδηση ότι διορίστηκε υπαρχηγός για να αντικαταστήσει τον φερόμενο ως επικεφαλής της οργάνωσης, Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες τραυματίστηκε πριν από δύο ημέρες.

«Αρνούμαστε την ανακοίνωσε ότι διορίστηκε υπαρχηγός της οργάνωσης ο Αμπού Χαφς ή οποιοσδήποτε άλλος», ανέφερε η ανακοίνωση της φερόμενης Αλ Κάιντα του Ιράκ. Πάντως οι υπουργοί Εσωτερικών και Άμυνας του Ιράκ ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν στη διάθεσή τους πληροφορίες που πιστοποιούν τον τραυματισμό του Ζαρκάουι.


Τετάρτη 25 Μαΐου 2005 - 16:54 (Ώρα Λονδίνου)

Αβεβαιότητα στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες διαδοχής του κ. Ειρηναίου, μετά την διαγραφή του από την Πανορθόδοξη Σύνοδο τη Τρίτη.

Την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων που θα καθορίσει την ημερομηνία τοποθέτησης τοποτηρητού που θα επιβλέψει την εκλογή του νέου Πατριάρχη.

Δεν είναι γνωστό ποια στάση τα κρατήσει ο κ. Ειρηναίος καθώς διίστανται οι απόψεις και εκτιμήσεις.

Εως την Τρίτη το βράδυ, ο κ. Ειρηναίος διεμήνυε δια της υπεύθυνης των δημοσίων σχέσεων του Πατριαρχείου πως δεν είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί.

Ομως πριν αναχωρησει από την Κωνσταντινούπολη, ο κ. Ειρηναίος διέψευσε ότι έκανε τέτοιου είδους δήλωση, πρόσθεσε ωστόσο: «Εγώ παραμένω ο κανονικός Πατριάρχης».

Διαγραφή

Με μόνη αρνητική ψήφο, του Πατριαρχείου Γεωργίας, και δύο αποχές (Αντιοχείας, Πολωνίας) η Πανορθόδοξος Συνοδική Διάσκεψη αποφάσισε στην Κωνσταντινούπολη τη διαγραφή του ονόματος του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου από τα δίπτυχα.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η απόφαση νομιμοποιεί την τριμελή επιτροπή, που διοικεί τη Σύνοδο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, να προχωρήσει στην τοποθέτηση τοποτηρητή και στην εκλογή νέου Πατριάρχη.

Mιλώντας μετά τη Διάσκεψη ο ΟΙκουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε ότι ζητήθηκε η παραίτηση του κ. Ειρηναίου, ως μία πράξη θυσίας για να ειρηνεύσει η Εκκλησία. Ο κ. Ειρηναίος, συνέχισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αρνήθηκε να το δεχθεί και η Πανορθόδοξη Σύνοδος κατέληξε να τον αποκηρύξει, γεγονός που συνεπάγεται τη διαγραφή του ονόματός του από τα ορθόδοξα δίπτυχα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι αυτό σημαίνει πως ο κ. Ειρηναίος είναι πλέον Πατριάρχης πρώην Ιεροσολύμων και επίσης αναγνωρίζεται η τριμελής επιτροπή που διοικεί το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για να προχωρήσει στην εκλογή τοποτηρητή, όπως ορίζει και ο ιορδανικός νόμος.


Πέμπτη 26 Μαΐου 2005 - 11:13 (Ώρα Λονδίνου)

Χωρίς Λίβερπουλ το επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ

Πρωταθλητές Ευρώπης χωρίς δικαίωμα συμμετοχής του χρόνου

Η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, ΟΥΕΦΑ (UEFA), ανακοίνωσε ότι δεν σχεδιάζει να αλλάξει τους κανονισμούς για να επιτρέψει στην Λίβερπουλ να υπερασπισθεί τον τίτλο του Τσάμπιονς Λιγκ που κατέκτησε την Τετάρτη.

Η Λίβερπουλ κατετάγη Πέμπτη στην αγγλική πρέμιερσιπ και έτσι δεν απέκτησε το δικαίωμα για αυτόματη συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης περιόδου.

«Συμμερίζομαι απολύτως την απογοήτευση της Λίβερπουλ και θα ήθελα πολύ να συμμετάσχουν αλλά υπάρχουν κανόνες», δήλωσε στο BBC ο εκπρόσωπος της ΟΥΕΦΑ, Γουίλιαμ Γκιγιάρ.

«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους κανόνες στην μέση της αγωνιστικής χρονιάς. Η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έχει δηλώσει την Έβερτον σαν την τέταρτη ομάδα που δικαιούται συμμετοχής» είπε ο εκπρόσωπος της ΟΥΕΦΑ.

Ο κ. Γκιγιάρ τόνισε ότι δεν ισχύει το προηγούμενο της σεζόν 2000-01 όταν η Ρεάλ Μαδρίτης υπερασπίσθηκε το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λίγκ παρ΄ όλο που κατέκτησε την πέμπτη θέση στο Ισπανικό πρωτάθλημα. Τότε- είπε ο κ. Γκιγιάρ- η Ισπανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είχε δηλώσει εγκαίρως την Ρεάλ και όχι την Σαραγόσα.

Όμως ο προπονητής της Λίβερπουλ, Ραφαέλ Μπενίτες, επιμένει ότι η ομάδα του θα πρέπει να συμμετάσχει στο Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης περιόδου.

«Κερδίσαμε το κύπελλο. Η κοινή λογική λέει ότι ο νικητής υπερασπίζεται τον τίτλο του», είπε ο κ. Μπενίτες.


Χρήματα και υποστήριξη ζητά ο Αμπάς

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης συναντάται με τον Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς συναντάται με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους στον Λευκό Οίκο.

Ο κ. Αμπάς ελπίζει ότι θα λάβει την σαφή υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου για το ειρηνευτικό σχέδιο για την Μέση Ανατολή.

Ο κ. Αμπάς γίνεται ο πρώτος Παλαιστίνιος ηγέτης που γίνεται δεκτός στον Λευκό Οίκο από τον κ. Μπους.

«Επιζητούμε μια σαφή πολιτική θέση για την εφαρμογή του οδικού χάρτη και οικονομική βοήθεια» δήλωσε ο Παλαιστίνιος ηγέτης.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι ο κ. Μπους θα ανακοινώσει οικονομική βοήθεια προς την Παλαιστινιακή Αρχή που θα φτάνει τα δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης μιλώντας σε ακροατήριο μελών του Κογκρέσου την Τετάρτη είπε ότι δεν σχεδιάζει να αναβάλει τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου.

Το Κογκρέσο προτιμά την αναβολή των εκλογών καθώς εκφράζει φόβους ότι οι εκλογές δεν θα είναι δίκαιες και ελεύθερες.

Ο κ. Αμπάς ζήτησε από το Κογκρέσο να αποστείλει την οικονομική βοήθεια που προτίθεται να προσφέρει κατευθείαν στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Όμως πολλοί αμερικανοί πολιτικοί φαίνονται απρόθυμοι να το πράξουν υποστηρίζοντας ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει πρώτα να πατάξει την διαφθορά και την διαπλοκή.

Προτιμούν έτσι να χρηματοδοτούν μη-κυβερνητικές οργανώσεις.


Άρση μονιμότητας στον ΟΤΕ

Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μονιμότητα τέλος στις ΔΕΚΟ. Με τη συγκατάθεση των συνδικαλιστών του ΟΤΕ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιδοτήσεις: Νέα προγράμματα για μικρομεσαίους. Τον Ιούλιο λήγουν οι πρώτες προθεσμίες.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Προσλήψεις σε Αστυνομία - Πυροσβεστική -ΕΥΠ. Τις ανακοίνωσε ο Γ. Βουλγαράκης.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Γκραν γκινιόλ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού που διεκδικούσαν τον τίτλο ως το τελευταίο λεπτό. Όλη η Ελλάδα παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μονιμότητα τέλος στον ΟΤΕ. Συλλογική σύμβαση - σταθμός μεταξύ συνδικαλιστών και διοίκησης του Οργανισμού.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Μονιμότητα τέλος στις ΔΕΚΟ για όλους τους νεοπροσλαμβανόμενους. «Ομοβροντία» αλλαγών στο δημόσιο.

Η ΑΥΓΗ: ΟΤΕ: Λιγότερα δικαιώματα για τους νέους εργαζόμενους. Πολυδιάσπαση με την υπογραφή ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Σύγκρουση Καραμανλή με συντεχνίες και το βαθύ κομματικό κράτος. Αποφασισμένος ο Πρωθυπουργός να προχωρήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές, χωρίς να υπολογίσει το προσωρινό πολιτικό κόστος.

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Πολιτική Θάτσερ» εξαγγέλλει ο κ. Καραμανλής. Ριζικά μέτρα θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός σήμερα στον ΣΕΒ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Διαζύγιο κοινή συναινέσει με τη μονιμότητα. ΟΤΕ: Πέντε αλλαγές-τομές στο εργασιακό καθεστώς.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Στον «αέρα» οι προσλήψεις; «Επί ποδός» δεκάδες εργαζόμενοι της δημοτικής αστυνομίας για διαγωνισμό που δεν τήρησε τις κοινοτικές οδηγίες.

ΕΘΝΟΣ: Παρελθόν η μονιμότητα. Στον δρόμο του ΟΤΕ και οι άλλες ΔΕΚΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Πέτρος Μολυβιάτης συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια γιατί καήκαμε στο χυλό φυσάμε... το γιαούρτι.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στο στόχαστρο της εφορίας ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συμφωνία σταθμός για την οικονομία. ΟΤΕ: Τέλος στη μονιμότητα των νεοπροσλαμβανόμενων υπαλλήλων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μαυρίζουν τα κόμματα οι νέοι. Έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών σε ηλικίες 15-29.

ΕΞΠΡΕΣ: Προσκλητήριο για επιχειρείν. Μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους επιχειρηματίες στη σημερινή συνέλευση του ΣΕΒ.

ESPRESSO: Αυτοί είναι οι 62 πρώην βουλευτές που θα μοιράζονταν τα 5 εκατ. ευρώ. Η «Espesso» αποκαλύπτει τη λίστα που έκρυβε η Βουλή.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Πρώτη συμφωνία για άρση της μονιμότητας. Η ΟΜΕ - ΟΤΕ αποδέχθηκε την αλλαγή του κανονισμού εργασίας.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νεολαία απαισιόδοξη και ανασφαλής. Πανεπιστημιακή έρευνα καταγράφει απογοήτευση και φόβο ανεργίας στους νέους.

ΚΕΡΔΟΣ: Τονώνει τη Σοφοκλέους η συμφωνία στον ΟΤΕ. Η αγορά «διψά» για τέτοια καλά νέα.

Ο ΛΟΓΟΣ: Οριστικό τέλος της μονιμότητας στον ΟΤΕ. Συμφωνία διοίκησης - συνδικαλιστών για εθελουσία έξοδο.

METRO: Ποδοσφαιρική μαγεία. «Κόκκινος» ο τίτλος στο πιο συγκλονιστικό φινάλε πρωταθλήματος την τελευταία δεκαετία.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Οι ακάλυπτες επιταγές στα ύψη με 479,5 εκατ. ευρώ. Και απλήρωτες συναλλαγματικές 59,62 εκατ. ευρώ στο τετράμηνο.

ΤΑ ΝΕΑ: Έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών: Νεολαία.gr Ίντερνετ, θρησκεία, ανεργία.

Η ΝΙΚΗ: Η σειρά των «συντεχνιών». Μετά τον... πόλεμο με τους «νταβατζήδες».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δε σε αποχαιρετούμε χτυπώντας τις καμπάνες γιατί εσύ που πέρασες δεν είσαι ένα τραγούδι που τελείωσε. Χιλιάδες λαού κατευόδωσαν χτες τον Χαρίλαο Φλωράκη.

City Press: Δείχνουν την πόρτα στον Παυλόπουλο. Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, μετά τον Μ. Έβερτ, θέτει επιτακτικά ζήτημα άμεσου ανασχηματισμού.

TRAFFIC NEWS: «Να βγάλει τις σεξουαλικές ανησυχίες του σε ψυχολόγο και όχι στα δελτία ειδήσεων». Συνέντευξη φωτιά της Πασχαλίδου στην «traffic» για τον Δανίκα.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αποδείχθηκε πάλι χθες απροστάτευτη η Θεσσαλονίκη.

Η ΧΩΡΑ: Λύση ανάσα για τις ΔΕΚΟ. Συμφωνία-μοντέλο στον ΟΤΕ. Συμβάσεις αορίστου χρόνου και εθελουσία.

Έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι «κόμματα, πολιτικοί και πολιτική τρώνε πόρτα από τους νέους. Μεγάλη κατηγορούμενη και η TV. Ο φόβος της ανεργίας κυριαρχεί και βλέπουν το μέλλον τους αβέβαιο».

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι «το προφίλ μιας νεολαίας εξοικειωμένης με τις νέες τεχνολογίες αλλά τρομαγμένης από την ανεργία και χωρίς εμπιστοσύνη στα κόμματα σκιαγραφείται από έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι νέου έχουν ως κυρίαρχες αξίες θρησκεία, οικογένεια και ταυτόχρονα επιθυμούν το χρήμα».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι «ανασφαλείς και αγχωμένοι από την ανεργία και την αβεβαιότητα για το μέλλον, απογοητευμένοι για τη διαφθορά στο δημόσιο βίο, οι Έλληνες νέοι δηλώνουν ωστόσο (κατά 64,3%) υπερήφανοι για την εθνική τους ταυτότητα, όπως προκύπτει από έρευνα για τη νέα γενιά που διενήργησε το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι πηγές της στάσης εντοπίζονται πάντως περισσότερο στο παρελθόν παρά στο παρόν. Ως πρώτος λόγος υπερηφάνειας των Ελλήνων νέων, 15-29 ετών αναφέρεται ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός (75% των ερωτηθέντων), ενώ τον ακολουθεί η λαϊκή παράδοση (51,3%). Από το ελληνικό παρόν οι νέοι κρατούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες (33%) και την επιτυχία της εθνικής ποδοσφαίρου στην Πορτογαλία (30%) εκφράζοντας απογοήτευση για τα νεοελληνικά χαρακτηριστικά της έλλειψης οργάνωσης, της κυριαρχίας του μέσου του φθόνου και της ξενομανίας».

Κυβέρνηση - Κώστας Καραμανλής

Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι «σε σύγκριση με το βαθύ κράτος, τις συνδικαλιστικές συντεχνίες και τα οργανωμένα συμφέροντα που αντιτίθενται με σφοδρότητα και οργανώνουν την άμυνά τους απέναντι στον άνεμο, των αλλαγών στις ΔΕΚΟ και στον ιδιωτικό τομέα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι».

ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι «την πολιτική της κυρίας Θάτσερ θα προσπαθήσει να μιμηθεί ο κ. Κ. Καραμανλής. Στη σημερινή ομιλία του στη συνέλευση του ΣΕΒ ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει σειρά νεοφιλελεύθερων μέτρων και θα προϊδεάσει για ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, αρχής γενομένης από τις ΔΕΚΟ. Ο πρωθυπουργός θα επικαλεσθεί τη συμφωνία στον ΟΤΕ, η οποία καταργεί στην πράξη τη μονιμότητα των νεοπροσλαμβανομένων ως "πιλότο" των αλλαγών και στον ιδιωτικό τομέα».

Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ «παραμονή της ομιλίας του στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών ο Κ. Καραμανλής επέλεξε να αναγγείλει θερινή επέλαση σε θεμελιώδη εργασιακά και ασφαλιστικά κεκτημένα των εργατοϋπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των τραπεζοϋπαλλήλων. Συνομιλώντας χθες με βουλευτές του κόμματός του τους προϊδέασε για σημαντικές ρήξεις και τομές εντός του καλοκαιριού στον ΟΤΕ, την Ολυμπιακή αλλά και το ασφαλιστικό των τραπεζών».

ΟΤΕ

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι «οριστική λύση στον γόρδιο δεσμό του εργασιακού στις ΔΕΚΟ επέρχεται μετά τη χθεσινή συμφωνία στον ΟΤΕ. Με συμβάσεις αορίστου χρόνου θα προσλαμβάνεται το νέο προσωπικό, ενώ τίθεται υπό την αίρεση των εργαζομένων ο βαθμός άρσης της μονιμότητας».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ αναφέρει ότι «σαρωτικές αλλαγές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα προωθεί η κυβέρνηση μέχρι τον Σεπτέμβριο. Η άρση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ για όλους τους νεοπροσλαμβανόμενους (ήδη χθες ανακοινώθηκε για τον ΟΤΕ, το ψαλίδι στις υπερωρίες και η εφαρμογή ευέλικτου ωραρίου εργασίας είναι τα πρώτα μέτρα των αλλαγών στο Δημόσιο».

Η ΑΥΓΗ γράφει ότι «ο δρόμος για ομαδικές απολύσεις και για κατάργηση του σημερινού εργασιακού καθεστώτος για τους νεοπροσλαμβανόμενους στον ΟΤΕ ανοίγει με τη συμφωνία που υπέγραψαν τελικώς η διοίκηση του Οργανισμού με την πλειοψηφία (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ) της ΟΜΕ/ΟΤΕ. Η συναίνεση των δύο παρατάξεων επετεύχθη με αντάλλαγμα τη διάσπαση των εργασιακών σχέσεων. Εφεξής προβλέπεται ότι οι προσλήψεις θα γίνονται, κυρίως, με συμβάσεις εκτάκτων αορίστου χρόνου. Το μοντέλο αυτό εκτιμάται ότι θα επεκταθεί και σε άλλες ΔΕΚΟ».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι «οριστικά τέλος στη μονιμότητα των νεοπροσλαμβανομένων και νέες εργασιακές σχέσεις στον ΟΤΕ προβλέπει η συμφωνία μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων που υπογράφηκε χθες το βράδυ. Η κυβέρνηση πέτυχε τη συμφωνία - τομή αναίμακτα, ακολουθώντας το δύσκολο δρόμο του εξαντλητικού διαλόγου και της πλήρους συναίνεσης, σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο».

Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι «υπό το βάρος των εκρηκτικών αδιεξόδων που δημιούργησαν στην οικονομία οι κυβερνητικοί ερασιτεχνισμοί, ο πρωθυπουργός προσδοκά στην εύνοια του ΣΕΒ με αντάλλαγμα την επίδειξη πυγμής στους εργαζόμενους. Χθες, υπό την απειλή νομοθετικής ρύθμισης, αποφασίστηκε η άρση της μονιμοποίησης για νεοπροσλαμβανόμενους στον ΟΤΕ. Έπεται συνέχεια στις άλλες ΔΕΚΟ».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι «μια ιστορική συμφωνία, που αλλάζει άρδην το εργασιακό καθεστώς στον ΟΤΕ και ανοίγει το δρόμο για γενικότερες αλλαγές στο Δημόσιο, υπέγραψαν χθες η διοίκηση και οι εργαζόμενοι στον οργανισμό. Με αντάλλαγμα μια χρυσή εθελουσία έξοδο, καταργήθηκε η μονιμότητα».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει ότι «η χθεσινή συμφωνία εργαζομένων και διοίκησης του ΟΤΕ αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα στη νέα εποχή της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης. Οι εργαζόμενοι ξεπερνώντας τις στείρες και αντιπαραγωγικές αντιλήψεις περασμένων δεκαετιών, αποδεικνύουν τη θέλησή τους να συμβάλουν ώστε ο ελληνικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός να μετατραπεί σε έναν άκρως παραγωγικό και ανταγωνιστικό τομέα της οικονομίας. Η κυβέρνηση από τη πλευρά της έχοντας ως αποκλειστικό γνώμονα το δημόσιο ώφελος, προχωρά αταλάντευτα στην υγιή επανίδρυση του κράτους».

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι «η λύση της τελευταίας στιγμής που βρέθηκε τελικά χθες στο θέμα των εργασιακών σχέσεων του ΟΤΕ μεταξύ συνδικαλιστών και Διοίκησης, σήμανε το οριστικό τέλος της μονιμότητας στην ιδιωτική εταιρεία που κάποτε αποτελούσε τον πρώτο και ισχυρότερο κρατικό οργανισμό. Το προσωπικό πλέον θα προσλαμβάνεται με Σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου. Η Σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου καταγγέλλεται σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις της εκάστοτε ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας. Οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα εντάσσονται σε μισθολογικές κατηγορίες και θα εξελίσσονται μισθολογικά σύμφωνα με τα ισχύοντα στον ΟΤΕ».

Ολυμπιακός

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ αναφέρει ότι «συγκλονιστικό ήταν το φινάλε του φετινού πρωταθλήματος, που έληξε με νικητή τον Ολυμπιακό, ο οποίος έκοψε πρώτος το νήμα και κατέκτησε το πρωτάθλημα λίγες ημέρες μετά το θρίαμβο στο κύπελλο. Όλη η Ελλάδα παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα τη δραματική μονομαχία των δύο αιωνίων μέχρι το τελευταίο λεπτό, για το ποιος θα κατακτήσει το τρόπαιο».

Η METRO προσθέτει ότι «πρωταθλητής Ελλάδας στέφθηκε ο Ολυμπιακός, επιστρέφοντας στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου έπειτα από 1 χρόνο απουσίας, στο πιο συγκλονιστικό φινάλε του πιο αμφίρροπου πρωταθλήματος των τελευταίων ετών. Οι ερυθρόλευκοι στάθηκαν όρθιοι στον βούρκο του Καυταντζογλείου και ξεπέρασαν το εμπόδιο του μαχητικού Ηρακλή νικώντας 1-0 με γκολ του Ριβάλντο».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 26 Μαΐου 2005 - 10:37 (Ώρα Λονδίνου)

Βοήθεια για την δύναμη του Νταρφούρ

Θα αυξηθεί η δύναμη της ειρηνευτικής δύναμης στο Νταρφούρ

Εκπρόσωποι των Ηνωμένων ΕΘνών, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και άλλων διεθνώς οργανισμών συναντώνται στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, για να συζητήσουν την παροχή βοήθειας προς την ειρηνευτική αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης στο Νταρφούρ του Σουδάν.

Η Αφρικανική Ένωση έχει αποφασίσει να αυξήσει τον αριθμό των κυανοκράνων από τους 2500 στους 10 χιλιάδες στρατιώτες αλλά δεν διαθέτει τους πόρους και τα τεχνικά μέσα για να αντεπεξέλθει.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, θα παραβρεθεί στην συνάντηση.

Πάνω από 180 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Νταρφούρ και σχεδόν 2 εκατομμύρια έχουν αναγκασθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και μένουν σε σκηνές.

Την Τετάρτη ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για ειρηνευτικές αποστολές απηύθυνε έκκληση στην διεθνή κοινότητα να προμηθεύσει στην δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης με ελικόπτερα, αεροσκάφη, χάρτες και αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Ο Ζαν Μαρί Γκενό είπε ότι η δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης έχει πετύχει να «σταθεροποιήσει» ορισμένες περιοχές του Νταρφούρ αλλά δεν έχει την δυνατότητα να εκπληρώσει επιτυχώς την αποστολή του.


Πέμπτη 26 Μαΐου 2005 - 05:42 (Ώρα Λονδίνου)

Η ώρα της κρίσης σε Γαλλία και Γερμανία

Εναντίον του στρατοπέδου του «όχι» στο δημοψήφισμα στη Γαλλία τάσσονται οι περισσότερες γαλλικές εφημερίδες, ενώ οι γερμανικές ασχολούνται με τις πρόωρες εκλογές στη χώρα.

Η Λε Φιγκαρό (Le Figaro) εναποθέτει όλες της τις ελπίδες στο ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό διάγγελμα του Ζακ Σιράκ, πιστεύοντας ότι ίσως καταφέρει να πείσει κάποιους να ψηφίσουν υπέρ του «ναι».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Σιράκ αναμένεται να ζητήσει από τους ψηφοφόρους να επιδείξουν υπευθυνότητα σε αυτή την ιστορική στιγμή για την Ευρώπη.

Από το χώρο της αριστεράς, η Λιμπερασιόν (Liberation) πιστεύει ότι ο Ζακ Σιράκ μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα «όχι» των ψηφοφόρων, το οποίο όμως θα οφείλεται περισσότερο στην κυβερνητική του πολιτική και λιγότερο στη δυσαρέσκεια για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Η εφημερίδα προτείνει στον Ζακ Σιράκ να υποσχεθεί ότι θα ζητήσει τη διάλυση του κοινοβουλίου, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, προσφέροντας την ευκαιρία στους Γάλλους να εκλέξουν μία νέα εθνοσυνέλευση.

Η Λε Μοντ (Le Monde) πιστεύει ότι εάν υπάρξει διχασμός ανάμεσα στη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε αυτό θα οδηγήσει σε περισσότερα σωβινιστικά συναισθήματα από την πλευρά των Γάλλων.

Γερμανικές εκλογές

Η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) θεωρεί σχεδόν βέβαια τη νίκη των Χριστιανοδημοκρατών κατά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία.

Την ίδια στιγμή όμως ζητά από τους Χριστιανοδημοκράτες να καταστρώσουν ρεαλιστική πολιτική εάν θέλουν να επιδείξουν ότι είναι ικανοί να ηγηθούν της χώρας.

Η Ντερ Τάγκεσπιγκελ (Der Tagesspiegel) αναρωτιέται εάν θα υπάρξει διαφορά στην εξωτερική πολιτική της Γερμανίας εάν νικήσουν στις εκλογές οι Χριστιανοδημοκράτες.

Το δημοσίευμα θεωρεί ότι αν και οι Χριστιανοδημοκράτες διαμαρτύρονται για την ένταση στις σχέσεις του Βερολίνου με την Ουάσινγκτον, τη Μόσχα, το Παρίσι και το Πεκίνο, δεν θα προβούν οι ίδιοι σε ριζικές μεταρρυθμίσεις.


Πέμπτη 26 Μαΐου 2005 - 07:25 (Ώρα Λονδίνου)

Απογοητευτικές εκτιμήσεις για Σρέντερ

Η δυσαρέσκεια κατά της ανεργίας στρέφεται εναντίον του καγκελάριου Σρέντερ

Υπό την πίεση των συντριπτικών αποτελεσμάτων σε βάρος των Σοσιαλδημοκρατών την περασμένη Κυριακή στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ επέλεξε το δρόμο των πρόωρων ομοσπονδιακών εκλογών.

Οι εκλογές στη Γερμανία αναμένεται να πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο. Μέχρι στιγμής κανείς δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει νίκη του κόμματος του κ. Σρέντερ, ο οποίος εισπράττει τη γενική δυσφορία για τη μαζική ανεργία και τις περικοπές στα ασφαλιστικά ταμεία.

«Προτίμησε την αυτοκτονία από τον σίγουρο θάνατο», αποφαινόταν πρόσφατα σχολιαστής γερμανικής εφημερίδας, αναφερόμενος στην απόφαση του Γκάρχαρντ Σρέντερ να κηρύξει πρόωρες εκλογές.

Εάν δώσει κανείς βάσει στις πρώτες δημοσκοπήσεις φαίνεται να δικαιώνεται ο αρθρογράφος.

Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου Φόρσα, οι τέσσερις στους πέντε Γερμανούς πιστεύουν ότι οι εκλογές θα αναδείξουν νικητές τους Χριστιανοδημοκράτες της Άγγελα Μέρκελ, παρότι τα δύο τρίτα - σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση - είναι της άποψης ότι δεν είναι έτοιμοι να αναλάβουν κυβερνητικές ευθύνες.

Μόνο το 13% των πολιτών εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο κ. Σρέντερ θα κυβερνήσει με καλύτερο τρόπο από ό,τι μέχρι τώρα, εάν κερδίσει τις εκλογές.

Φάση εσωστρέφειας

Σε μία άλλη δημοσκόπηση, της εταιρείας Ίσπος, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Φαϊινάνσιαλ Τάιμς Ντόιτσλαντ, το 92% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι εκλογές είναι χαμένη υπόθεση για τον κ. Σρέντερ.

Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ο Γερμανός καγκελάριος αντιμετωπίζει τη δυσφορία βουλευτών του για τις πρόωρες εκλογές, οι οποίοι μεταξύ άλλων δεν βλέπουν να υπάρχει έδαφος και προοπτικές για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες, όπως ενδεχομένως θα ήθελε ο κ. Σρέντερ, προκειμένου να κρατήσει έστω ένα μερίδιο από την εξουσία.

Ενώπιον των εκλογών, το SPD διανύει φάση εσωστρέφειας, η προεκλογική του στρατηγική ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί, ενώ μόνο το 18% των οπαδών του πιστεύει ότι έχει δυνατότητες να διατηρήσει την εξουσία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αντιμετωπίστηκε, με σκωπτική διάθεση, η παραίτηση από το κόμμα, του κάποτε προέδρου του, Όσκαρ Λαφοντέν, ο οποίος θα συνεργαστεί στις εκλογές με δυνάμεις αριστερά των σοσιαλδημοκρατών, τη στιγμή μάλιστα που προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχουν άλλες διαρροές από την αριστερή πτέρυγα του SPD.


Πέμπτη 26 Μαΐου 2005 - 06:44 (Ώρα Λονδίνου)

Ένδειξη καλής θέλησης από το Ιράν

Το Ιράν υποστηρίζει ότι ο εμπλουτισμός ουρανίου γίνεται για να καλυφθούν οι ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας

Το Ιράν συμφώνησε να σταματήσει προσωρινά τις πυρηνικές του δραστηριότητες, προσφέροντας την ευκαιρία να υπάρξει περισσότερος χρόνος για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει ξεσπάσει με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Μετά τις συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας στη Γενεύη, ο κορυφαίος διαπραγματευτής του Ιράν, Χασάν Ροχανί, δήλωσε ότι μπορεί να υπογραφεί σύντομα μία συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το εν λόγω θέμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, είπε ότι το Ιράν επανέλαβε την υπόσχεσή του να μην αναπτύξει πυρηνικά όπλα και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταθέσει προτάσεις τον Ιούλιο για την επίλυση της κρίσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν ακόμη τον σκεπτικισμό τους για τις δραστηριότητες του Ιράν, αλλά παρ' όλα αυτά εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Ιράν αναφέρει ότι το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου προορίζεται για να καλυφθούν οι ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, αλλά η Ουάσινγκτον επιμένει ότι η Τεχεράνη θέλει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Αμφίρροπη θεωρεί τη συνάντηση στη Γενεύη η ανταποκρίτρια του BBC, Ίμοτζεν Φουλκς.

Ήταν γνωστό ότι αυτές οι συνομιλίες θα ήταν δύσκολες. Το γεγονός ότι δεν κατέρρευσαν είναι ένα θετικό σημάδι. Ωστόσο, δεν γνωρίζει κανείς κατά πόσο είναι ειλικρινείς οι δηλώσεις της Τεχεράνης, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του BBC.

Το Ιράν επανέλαβε την υπόσχεσή του να μην αναπτύξει πυρηνικά όπλα, αλλά τόνισε ότι έχει το δικαίωμα να προβεί στην παρασκευή πυρηνικής ενέργειας, υπογράμμισε η ανταποκρίτρια του BBC στη Γενεύη.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.