Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-05-24

  1. Ιράκ, ευρωπαϊκό Σύνταγμα και ευρωζώνη
  2. Διαγραφή Ειρηναίου από τα δίπτυχα
  3. Επιτράπηκε η υποψηφιότητα μεταρρυθμιστών
  4. Διευθύνσεις στο ίντερνετ στα Ελληνικά
  5. Συνέχεια στην ανάπτυξη - μειωμένη ζήτηση
  6. Διαγραφή Ειρηναίου από τα δίπτυχα
  7. Αμερικανικές απώλειες στη Βαγδάτη
  8. Συνέχεια στην ανάπτυξη - μειωμένη ζήτηση
  9. Διαξιφισμοί στο Φανάρι
  10. Αφήνει την Σέλτικ ο Ο Νιλ
  11. Μοναχική πορεία για τον Σρέντερ στις εκλογές
  12. Αμερικανικές απώλειες στη Βαγδάτη
  13. Συνέχεια στην ανάπτυξη - μειωμένη ζήτηση
  14. Συγκρούσεις στο Χαρτούμ
  15. Η Ελλάδα «Νούμερο 1»
  16. Ο Σρέντερ επιδιώκει διάλυση της Βουλής
  17. Έκρηξη βόμβας στο κέντρο της Βαγδάτης
  18. Λαϊκό προσκύνημα για τον Φλωράκη
  19. Οι πονοκέφαλοι του Πρωθυπουργού
  20. Ημέρα αιματοχυσίας στο Ιράκ
  21. Κίνα κατά Ιαπωνίας
  22. Οι πρόωρες εκλογές στη Γερμανία

Τετάρτη 25 Μαΐου 2005 - 02:49 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ, ευρωπαϊκό Σύνταγμα και ευρωζώνη

Με την ανεξέλεγκτη κατάσταση στο Ιράκ, το δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα στη Γαλλία και τις πιέσεις για μείωση των επιτοκίων στην ευρωζώνη ασχολείται ο βρετανικός Τύπος της Τετάρτης.

«Θα χρειασθούν τουλάχιστον πέντε χρόνια για να επικρατήσει η ειρήνη στο Ιράκ», υπογραμμίζει η Γκάρντιαν (Guardian), η οποία επικαλούμενη μία πρόσφατη έκθεση επισημαίνει ότι οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας δεν είναι ακόμη ισχυρές και έτοιμες για να επιβάλουν την τάξη.

Η εφημερίδα δημοσιεύει τα συμπεράσματα της έκθεσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, η οποία τονίζει ότι το Ιράκ έχει γίνει ο τόπος για την ανεύρεση νέων στελεχών και μελών της Αλ Κάιντα.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) προβλέπει μία «περιφρονητική απόρριψη» της συνθήκης του ευρωπαϊκού Συντάγματος από τους Γάλλους.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι το στρατόπεδο υπέρ του «όχι» έχει κερδίσει οκτώ ολόκληρους πόντους διαφοράς τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Μεγάλες πιέσεις δέχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια στην ευρωζώνη σύμφωνα με τη Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, αναφέρει η εφημερίδα, μόνο με μία πτώση των επιτοκίων θα μπορέσει να υπάρξει ανάπτυξη στις χώρες της ευρωζώνης.

Με το άνοιγμα του νέου αγωγού πετρελαίου που ξεκινάει από την Κασπία Θάλασσα στο Αζερμπαϊτζάν, περνάει από τη Γεωργία και καταλήγει στην Τουρκία ασχολείται στο πρωτοσέλιδό της η Ιντιπέντεντ (Independent).

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι «ο νέος αγωγός αναμένεται να αλλάξει τον κόσμο», καθώς η Δύση δεν θα βασίζεται πλέον στο πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής.

Η Τάιμς (Times) αναφέρει ότι χιλιάδες πρώην κρατούμενοι επιστρέφουν στις εγκληματικές τους δραστηριότητες όταν βγουν από τη φυλακή, γεγονός που αναγκαία την επιστροφή τους στη φυλακή.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει τετραπλασιαστεί ο αριθμός των κλεφτών που επιστρέφουν στη φυλακή.


Τρίτη 24 Μαΐου 2005 - 23:37 (Ώρα Λονδίνου)

Διαγραφή Ειρηναίου από τα δίπτυχα

Με μόνη αρνητική ψήφο, του Πατριαρχείου Γεωργίας, και δύο αποχές (Αντιοχείας, Πολωνίας) η Πανορθόδοξος Συνοδική Διάσκεψη αποφάσισε στην Κωνσταντινούπολη τη διαγραφή του ονόματος του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου από τα δίπτυχα.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η απόφαση νομιμοποιεί την τριμελή επιτροπή, που διοικεί τη Σύνοδο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, να προχωρήσει στην τοποθέτηση τοποτηρητή και στην εκλογή νέου Πατριάρχη.

Mιλώντας μετά τη Διάσκεψη ο ΟΙκουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε ότι ζητήθηκε η παραίτηση του κ. Ειρηναίου, ως μία πράξη θυσίας για να ειρηνεύσει η Εκκλησία. Ο κ. Ειρηναίος, συνέχισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αρνήθηκε να το δεχθεί και η Πανορθόδοξη Σύνοδος κατέληξε να τον αποκηρύξει, γεγονός που συνεπάγεται τη διαγραφή του ονόματός του από τα ορθόδοξα δίπτυχα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι αυτό σημαίνει πως ο κ. Ειρηναίος είναι πλέον Πατριάρχης πρώην Ιεροσολύμων και επίσης αναγνωρίζεται η τριμελής επιτροπή που διοικεί το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για να προχωρήσει στην εκλογή τοποτηρητή, όπως ορίζει και ο ιορδανικός νόμος.

Ο ίδιος ο πατριάρχης Ειρηναίος φεύγοντας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο είπε στους δημοσιογράφους «Εγώ παραμένω ο κανονικός πατριάρχης».


Τρίτη 24 Μαΐου 2005 - 20:12 (Ώρα Λονδίνου)

Επιτράπηκε η υποψηφιότητα μεταρρυθμιστών

Εκπρόσωποι του μεταρρυθμιστικού ρεύματος στο Ιράν είχαν απειλήσει με μποϊκοτάζ των εκλογών και είχαν χαρακτηρίσει παράνομο τον αποκλεισμό των δύο

Ο Μοσταφά Μοίν και ο Μοχσέν Μεχραλιζαντέχ θα κατέλθουν τελικά ως υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές του Ιράν, που θα διεξαχθούν στις 17 Ιουνίου.

Το υπεσυντηρητικό Συμβούλιο των Φρουρών ανακάλεσε προηγούμενη απόφασή του, βάσει της οποίας είχαν αποκλειστεί οι δυο πολιτικοί από τη διεκδίκηση της προεδρίας, μετά από παρέμβαση του ανωτάτου πνευματικού ηγέτη της χώρας, αγιατολάχ Αλί Χαμενέι.

Εκπρόσωποι του μεταρρυθμιστικού ρεύματος στο Ιράν είχαν απειλήσει με μποϊκοτάζ των εκλογών και είχαν χαρακτηρίσει παράνομο τον αποκλεισμό των δύο.

Το Συμβούλιο των Φρουρών αξιολογεί, εάν οι υποψήφιοι πληρούν τις ηθικές προϋποθέσεις και εάν υποστηρίζουν το σύστημα της ισλαμικής δημοκρατίας.

Τον περασμένο χρόνο είχε σημειωθεί έντονη αντιπαράθεση πριν από τις βουλευτικές εκλογές, μετά από απόφαση του Συμβουλίου να αποκλείσει από 2500 υποψήφιους βουλευτές, που υποστήριζαν το μεταρρυθμιστικό στρατόπεδο.

Ο αγιατολάχ Χαμενέι κάλεσε τους πολίτες να πάρουν μέρος στις εκλογές, ενώ απευθυνόμενους στους υποψηφίους και τους οπαδούς τους, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες για να μη προκληθεί «κλίμα έντασης και ανταγωνισμού».


Τρίτη 24 Μαΐου 2005 - 18:26 (Ώρα Λονδίνου)

Διευθύνσεις στο ίντερνετ στα Ελληνικά

Για την κατοχύρωση κάποιου oνόματος, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν σε έναν από τους 257 καταχωρητές ονομάτων ίντερνετ

Τη δυνατότητα χρήσης ελληνικών ονομάτων δικτυακών τόπων με κατάληξη .gr θα έχουν οι χρήστες του διαδικτύου από τις 4 Ιουλίου 2005, οπότε θα τεθεί σε ισχύ ο νέος Κανονισμός διαχείρισης και εκχώρησης oνομάτων που εξέδωσε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Για την κατάρτιση του νέου κανονισμού η Επιτροπή είχε διεξάγει δημόσια διαβούλευση στα τέλη του 2004, ενώ ελήφθη υπόψη και η εμπειρία των τελευταίων ετών από την εφαρμογή του υφιστάμενου κανονισμού. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕΤΤ το ανώτατο τέλος για την εκχώρηση oνόματος για μια διετία ανέρχεται στα 44 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.

Για την κατοχύρωση κάποιου oνόματος, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν σε έναν από τους 257 καταχωρητές ονομάτων ίντερνετ, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Εμμ. Γιακουμάκης, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η δυνατότητα χρήσης ελληνικών ονομάτων δικτυακών τόπων, θα συμβάλει στην τόνωση του ελληνικού διαδικτύου, θα δώσει ώθηση για τη χρήση νέων τεχνολογιών και θα οδηγήσει στη μεγιστοποίηση των ωφελειών για τους χρήστες.


Τρίτη 24 Μαΐου 2005 - 14:35 (Ώρα Λονδίνου)

Συνέχεια στην ανάπτυξη - μειωμένη ζήτηση

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι πιθανότατα ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα παραμείνει πάνω από το μέσον όρο της ευρωζώνης

Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, τη διετία 2005-2006, με ρυθμούς πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης, εκτιμά στην τελευταία του εξαμηνιαία έκθεση ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).

Μετά την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 4,2% το 2004, ο ΟΟΣΑ προβλέπει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας φέτος στο 2,8% αλλά εκ νέου επιτάχυνσή στο 3,2% το 2006.

Ωστόσο ο διεθνής οργανισμός προβλέπει ότι θα καμφθεί η ζήτηση εξ αιτίας του τερματισμού των δαπανών που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και της άσκησης αυστηρότερης δημοσιονομικής πολιτικής, που, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, θα οδηγήσουν στην επιβράδυνση του ΑΕΠ στο 3%.

Ο ΟΟΣA προβλέπει ότι πιθανότατα ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το μέσον όρο της ευρωζώνης, αλλά και σ΄ αυτή την περίπτωση θα συρρικνωθεί το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Ο διεθνής υπογραμμίζει την αναγκαιότητα υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος εξυγίανσης, σημειώνοντας ότι απαιτούνται περικοπές των πρωτογενών δαπανών.

Εκτιμά, επίσης, ότι η μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας και η ενίσχυση της ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων θα συντελέσουν στην προώθηση της απασχόλησης, και της ανταγωνιστικότητας και θα μειώσουν το χάσμα με τους άλλους εταίρους της ευρωζώνης όσον αφορά τον πληθωρισμό.

Ο ΟΟΣΑ αναμένει εαύξηση του πληθωρισμού στο 3,7% για το τρέχοπν έτος και υποχώρησή του στο 3,4% το 2006, έναντι 3,4% το 2004. Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μειωθεί, το 2005, στο 10,8% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού και να συνεχίσει την πτωτική πορεία του το 2006 υποχωρώντας στο 10,5%, από 11% το 2004.

Αύξηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών

Επιδείνωση εμφάνισε στο τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος το έλλειμμά του αυξήθηκε κατά 76% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2004.

Η εξέλιξη αυτή εν μέρει οφείλεται στη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος κατά 12%, η οποία αποδίδεται στην αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, αλλά και στην αυξημένη δαπάνη που κατέβαλαν οι έλληνες εφοπλιστές για αγορές πλοίων.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο πρώτο τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκε στα 3,829 δισ. ευρώ. Το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 723 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2004.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών διευρύνθηκε κατά 113 εκατoμμύρια ευρώ, εξέλιξη που αντανακλά την κατά 270 εκατομμύρια ευρώ αύξηση του ναυτιλιακού συναλλάγματος, ενώ το τουριστικό συνάλλαγμα αυξήθηκε κατά 95 εκατατομμύρια ευρώ (18,1%).


Τρίτη 24 Μαΐου 2005 - 17:51 (Ώρα Λονδίνου)

Διαγραφή Ειρηναίου από τα δίπτυχα

Με μόνη αρνητική ψήφο, του Πατριαρχείου Γεωργίας, και δύο αποχές (Αντιοχείας, Πολωνίας) η Πανορθόδοξος Συνοδική Διάσκεψη αποφάσισε στην Κωνσταντινούπολη τη διαγραφή του ονόματος του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου από τα δίπτυχα.

Όπως μεταδίιδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η απόφαση νομιμοποιεί την τριμελή επιτροπή, που διοικεί τη Σύνοδο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, να προχωρήσει στην τοποθέτηση τοποτηρητή και στην εκλογή νέου Πατριάρχη, πράγμα που θα κάνει αμέσως, όπως ήδη δήλωσε στο Φανάρι ο μητροπολίτης Καισαρείας, κ. Βασίλειος.

Ο Πατριάρχης Ειρηναίος ήταν από τους πρώτους που αναχώρησαν από το Φανάρι, χωρίς να κάνει καμία δήλωση. Αργότερα αναμένεται να εκδοθεί ανακοινωθέν από την αρχιγραμματεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.


Τρίτη 24 Μαΐου 2005 - 19:10 (Ώρα Λονδίνου)

Αμερικανικές απώλειες στη Βαγδάτη

Σε δύο επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα σκοτώθηκαν στο Ιράκ επτά Αμερικανοί στρατιώτες.

Η μία έκρηξη σημειώθηκε στο κέντρο της Βαγδάτης και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τριών στρατιωτών της 3ης Μεραρχίας Πεζικού, οι οποίοι βρίσκονταν σε περίπολο.

Λίγο αργότερα ανακοινώθηκε από την διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων ο θάνατος τεσσάρων πεζοναυτών, από επίθεση στην πόλη Χασούα, 50 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης.

Νωρίτερα από άλλη επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο κέντρο της Βαγδάτης, σκοτώθηκαν πέντε Ιρακινοί. Στο μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων, που σάρωσαν από το πρωί της Δευτέρας σειρά πόλεων στο Ιράκ, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 100 Ιρακινοί.

Οι περισσότεροι θάνατοι προκλήθηκαν από δύο ταυτόχρονες εκρήξεις στην πόλη Ταλ Αφάρ, βορειο-δυτικά της Βαγδάτης. Στόχος των δίδυμων επιθέσεων πιστεύεται ότι ήταν ο σιίτης κληρικός Χασάν Μπαγτάς.

Από άλλη επίθεση, μπροστά σε σιιτικό τέμενος στην κωμόπολη Μαχμουντίγια σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών 11 παιδιά.

Δημοσίευμα περί τραυματισμού του Ζαρκάουι

Σε ισλαμική ιστοσελίδα υπάρχει δημοσίευμα με το οποίο καλούνται οι πιστοί να προσευχηθούν για την αποκατάσταση της υγείας του φερόμενου ως αρχηγού της Αλ Κάινμτα στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, ο οποίος -σύμφωνα με το δημοσίευμα- έχει τραυματιστεί.

Η αυθεντικότητα του μηνύματος δεν έχει επαληθευτεί , ενώ εκπρόσωπος της αμερικανικής διοίκησης δήλωσε στη Βαγδάτη άγνοια για το θέμα.


Τρίτη 24 Μαΐου 2005 - 14:35 (Ώρα Λονδίνου)

Συνέχεια στην ανάπτυξη - μειωμένη ζήτηση

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι πιθανότατα ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα παραμείνει πάνω από το μέσον όρο της ευρωζώνης

Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, τη διετία 2005-2006, με ρυθμούς πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης, εκτιμά στην τελευταία του εξαμηνιαία έκθεση ο ΟΟΣΑ.

Μετά την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 4,2% το 2004, ο ΟΟΣΑ προβλέπει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας φέτος στο 2,8% αλλά εκ νέου επιτάχυνσή στο 3,2% το 2006.

Ωστόσο ο διεθνής οργανισμός προβλέπει ότι θα καμφθεί η ζήτηση εξ αιτίας του τερματισμού των δαπανών που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και της άσκησης αυστηρότερης δημοσιονομικής πολιτικής, που, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, θα οδηγήσουν στην επιβράδυνση του ΑΕΠ στο 3%.

Ο ΟΟΣA προβλέπει ότι πιθανότατα ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το μέσον όρο της ευρωζώνης, αλλά και σ΄ αυτή την περίπτωση θα συρρικνωθεί το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Ο διεθνής υπογραμμίζει την αναγκαιότητα υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος εξυγίανσης, σημειώνοντας ότι απαιτούνται περικοπές των πρωτογενών δαπανών.

Εκτιμά, επίσης, ότι η μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας και η ενίσχυση της ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων θα συντελέσουν στην προώθηση της απασχόλησης, και της ανταγωνιστικότητας και θα μειώσουν το χάσμα με τους άλλους εταίρους της ευρωζώνης όσον αφορά τον πληθωρισμό.

Ο ΟΟΣΑ αναμένει εαύξηση του πληθωρισμού στο 3,7% για το τρέχοπν έτος και υποχώρησή του στο 3,4% το 2006, έναντι 3,4% το 2004. Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μειωθεί, το 2005, στο 10,8% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού και να συνεχίσει την πτωτική πορεία του το 2006 υποχωρώντας στο 10,5%, από 11% το 2004.

Αύξηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών

Επιδείνωση εμφάνισε στο τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος το έλλειμμά του αυξήθηκε κατά 76% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2004.

Η εξέλιξη αυτή εν μέρει οφείλεται στη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος κατά 12%, η οποία αποδίδεται στην αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, αλλά και στην αυξημένη δαπάνη που κατέβαλαν οι έλληνες εφοπλιστές για αγορές πλοίων.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο πρώτο τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκε στα 3,829 δισ. ευρώ. Το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 723 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2004.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών διευρύνθηκε κατά 113 εκατoμμύρια ευρώ, εξέλιξη που αντανακλά την κατά 270 εκατομμύρια ευρώ αύξηση του ναυτιλιακού συναλλάγματος, ενώ το τουριστικό συνάλλαγμα αυξήθηκε κατά 95 εκατατομμύρια ευρώ (18,1%).


Τρίτη 24 Μαΐου 2005 - 15:18 (Ώρα Λονδίνου)

Διαξιφισμοί στο Φανάρι

Άρης Χατζηστεφάνου, Κωνσταντινούπολη

Οι Ειρηναίος κατηγορεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη για μεροληπτική συμπεριφορά

Σε φορτισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιείται από το πρωί η πανορθόδοξη Σύνοδος στο Φανάρι με στόχο τον τερματισμό της κρίσης στο πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Παρουσία και του ίδιου του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου, οι προκαθήμενοι της ορθοδοξίας πιστεύεται ότι αναζητούν μια φόρμουλα για την αντικατάστασή του.

Παρόλα αυτά εκκλησιαστικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι αναζητείται μια λύση με την οποία θα αποφύγουν να κηρύξουν τον Ειρηναίο έκπτωτο.

Ο ίδιος φέρεται να αμφισβητεί τη δικαιοδοσία της Συνόδου να λάβει απόφαση με την οποία θα τον απομακρύνει από τον Πατριαρχικό θώκο και όπως έχει δηλώσει χαρακτηριστικά σκοπεύει να «πεθάνει ως πατριάρχης».

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στη Σύνοδο ήταν η δήλωση του Αρχιεπίσκοπου Αλβανίας Αναστάσιου ο οποίος έκανε λόγο για «οδυνηρή σιωπή» και παρομοίασε τις εξελίξεις με τον μουντό ουρανό της Κωνσταντινούπολης.

Παράγοντες του πατριαρχείου αναφέρουν ότι οι εργασίες της Συνόδου ενδέχεται να συνεχιστούν και την Τετάρτη.

Λίγα λεπτά μετά την έναρξη της Συνόδου μικρή ομάδα της ακροδεξιάς τουρκικής οργάνωσης Γκρίζοι Λύκοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Πατριαρχείο φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του κ. Βαρθολομαίου και αμφισβητώντας την οικουμενικότητα του Πατριαρχείο.

Οι συγκεντρωμένοι απωθήθηκαν αμέσως από την αστυνομία.


Τρίτη 24 Μαΐου 2005 - 15:43 (Ώρα Λονδίνου)

Αφήνει την Σέλτικ ο Ο Νιλ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΒΒC, τις παραιτήσεις τους θα υποβάλλουν επίσης οι βοηθοί του κ. Ο Νιλ

Ο προπονητής της Σέλτρικ, Μάρτιν Ο Νιλ θα ανακοινώσει, πριν τον τελικό του Κυπέλλου Σκοτίας το Σάββατο, την παραίτησή του, εξαιτίας της σοβαρής ασθένειας της συζύγου του.

Της επίσημης ανακοίνωσης της παραίτησης του τεχνικού, θα προηγηθεί ανακοίνωση στο χρηματιστήριο αξιών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΒΒC, τις παραιτήσεις τους θα υποβάλλουν επίσης οι βοηθοί του κ. Ο Νιλ, Τζον Ρόμπερτσον και Στιβ Γουόλφορντ.

Επικρατέστερος ως διάδοχος του κ. Ο Νιλ θεωρείται ο Σκοτσέζος τεχνικός, Γκόρντον Στράχαν, ο οποίος ήταν προπονητής της Σάουθαμπτον και την οδήγησε πριν την παραίτησή του το 2003 στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας.

Ο Μάρτιν Ο Νιλ είναι προπονητής της ομάδας της Γλασκόβης από τον Ιούνιο του 2000. Κατέκτησε μαζί της πολλούς τίτλους και έφθασε στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 2003. Κατά καιρούς το όνομά του αναφέρονταν ως πιθανού διαδόχου του προπονητή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σερ Άλεξ Φέργκιουσον.

Η Σέλτικ έχασε την «κούρσα» για την κατάκτηση του τίτλου, παίζει όμως το Σάββατο στον τελικό του Κυπέλλου Σκοτίας με την Ντάντι Γιουνάιτεντ.


Τρίτη 24 Μαΐου 2005 - 15:38 (Ώρα Λονδίνου)

Μοναχική πορεία για τον Σρέντερ στις εκλογές

Δύσκολες εκλογές για το SPD και τον Γκέρχαρντ Σρέντερ

Ο Καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ ανακοίνωσε ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του οποίου ηγείται θα διαχωρίσει την προεκλογική του εκστρατεία από αυτή του κυβερνητικού του εταίρου τους Πράσινους.

Σε συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα Ντι Τσαιτ, ο κ.Σρέντερ απεκάλυψε ότι το κάθε κόμμα θα διεξάγει τον δικό του ατομικό αγώνα για την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσοτέρων ψήφων στις πρόωρες εκλογές που προτίθεται σύντομα να προκηρυχθούν.

Ωστόσο ο κ.Σρέντερ διευκρίνισε πως η απόφαση του δεν σημαίνει ότι απαξιώνει την μακροχρόνια επιτυχημένη, όπως την απεκάλεσε, συνεργασία Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων.

Διάλυση του Κοινοβουλίου

Κοινοβουλευτική κρίση προτίθεται να προκαλέσει ο Γκέρχαρντ Σρέντερ με απώτερο στόχο την διάλυση της Άνω και Κάτω Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον ΄Πρόεδρο της χώρας.

Πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο εξηγγειλε ο γερμανός Καγκελάριος την Κυριακή το βράδυ, μετά την συντριπτική ήττα του κόμματος του στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών επί 39 χρόνια.

Η πρόκληση από την κυβερνητική συμμαχία Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων, κοινοβουλευτικής κρίσης με την κατάθεση προτάσεως μομφής, είναι ο μόνος τρόπος πρόκλησης προωρών εκλογών με βάση το γερμανικό Σύνταγμα.

Πανωλεθρία

Δεκατρία εκατομμύρια Γερμανοί προσήλθαν στις κάλπες στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της χώρας την Ρηνανία-Βεστφαλία, την βιομηχανική καρδιά της χώρας.

Για σχεδόν 40 χρόνια το κρατίδιο ήταν στα χέρια των Σοσιαλδημοκρατών.

Ωστόσο στις εκλογές της Κυριακής το κόμμα του κ. Σρέντερ υπέστη μια ταπεινωτική ήττα αφού η κυβέρνηση της Ρηνανίας-Βεστφαλίας πέρασε στον έλεγχο των Χριστιανοδημοκράτων που εστίασαν τηνπροεκλογική τους εκστρατεία στην κακή κατάσταση της οικονομίας και την υψηλή ανεργία.

Οι άνεργοι στην Βόρεια Ρηνανία -Βεστφαλία ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο.

Η ήττα των Σοσιαλδημοκρατών στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία δεν αποτελεί μόνο πλήγμα για το γόητρο του γερμανού Καγκελάριου αλλά αποτελεί ράπισμα για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που έχασε πολύτιμες έδρες στην Άνω Βουλή και επομένως τη δυνατότητά να υλοποιήσει το οικονομικό του πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, οι Χριστιανοδημοκράτες έλαβαν το 44.8% των ψήφων, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες το 37.1%


Τρίτη 24 Μαΐου 2005 - 12:17 (Ώρα Λονδίνου)

Αμερικανικές απώλειες στη Βαγδάτη

Τρείς αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν τη Τρίτη από ανατίναξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης η επίθεση πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Βαγδάτης την ώρα που οι αμερικανοί ένστολοι πραγματοποιούσαν περιπολία.

Είναι η συνέχεια του μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων που σάρωσαν τη Δευτέρα σειρά πόλεων στο Ιράκ, αφήνοντας τουλάχιστον 100 νεκρούς.

Οι περισσότεροι θάνατοι προκλήθηκαν από δύο ταυτόχρονες εκρήξεις στην πόλη Ταλ Αφάρ, βορειο-δυτικά της Βαγδάτης. Στόχος των δίδυμων επιθέσεων πιστεύεται ότι ήταν ο σιίτης κληρικός Χασάν Μπαγτάς.

Από άλλη επίθεση, μπροστά σε Σιίτικο τζαμί στην κωμόπολη Μαχμουντίγια σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών 11 παιδιά.

Ημέρα βίας

Η Δευτέρα ήταν ένα από το πιο βίαια εικοσιτετράωρα στο Ιράκ καθώς σημειώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις μεγάλες βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη και σε δύο άλλες πόλεις βόρεια της πρωτεύουσας.

Στην ιρακινή πρωτεύουσα, σκοτώθηκε ο διοικητής μιας νεοσυσταθείσας ομάδας, η οποία είχε αναλάβει στόχο να αντιμετωπίσει τις οργανώσεις ανταρτών.

Οι βόμβες στο Ταλ Αφάρ εξερράγησαν έξω από το σπίτι του τοπικού ηγέτη, Χασάν Μπακτάς, ο οποίος έχει δεσμούς με το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα.

Βομβιστική επίθεση σημειώθηκε όμως και έξω από ένα τέμενος σιιτών στη Μαχμουντίγια, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά άτομα και σκοτώθηκαν περισσότερα από 20.

Νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν ότι μεταξύ των νεκρών ήταν 11 παιδιά.

Νωρίτερα, είχε σημειωθεί επίθεση σε εστιατόριο της Βαγδάτης στην περιοχή των σιιτών.

Τουλάχιστον οκτώ άτομα σκοτώθηκαν από την έκρηξη και περισσότερα από 100 τραυματίσθηκαν.

Στο βόρειο Ιράκ, στο Τουζ Κουρματού, μία επίθεση επέφερε το θάνατο πέντε ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 13.


Τρίτη 24 Μαΐου 2005 - 14:35 (Ώρα Λονδίνου)

Συνέχεια στην ανάπτυξη - μειωμένη ζήτηση

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι πιθανότατα ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα παραμείνει πάνω από το μέσον όρο της ευρωζώνης

Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, τη διετία 2005-2006, με ρυθμούς πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης, εκτιμά στην τελευταία του εξαμηνιαία έκθεση ο ΟΟΣΑ.

Μετά την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 4,2% το 2004, ο ΟΟΣΑ προβλέπει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας φέτος στο 2,8% αλλά εκ νέου επιτάχυνσή στο 3,2% το 2006.

Ωστόσο ο διεθνής οργανισμός προβλέπει ότι θα καμφθεί η ζήτηση εξ αιτίας του τερματισμού των δαπανών που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και της άσκησης αυστηρότερης δημοσιονομικής πολιτικής, που, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, θα οδηγήσουν στην επιβράδυνση του ΑΕΠ στο 3%.

Ο ΟΟΣA προβλέπει ότι πιθανότατα ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το μέσον όρο της ευρωζώνης, αλλά και σ΄ αυτή την περίπτωση θα συρρικνωθεί το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Ο διεθνής υπογραμμίζει την αναγκαιότητα υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος εξυγίανσης, σημειώνοντας ότι απαιτούνται περικοπές των πρωτογενών δαπανών.

Εκτιμά, επίσης, ότι η μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας και η ενίσχυση της ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων θα συντελέσουν στην προώθηση της απασχόλησης, και της ανταγωνιστικότητας και θα μειώσουν το χάσμα με τους άλλους εταίρους της ευρωζώνης όσον αφορά τον πληθωρισμό.

Ο ΟΟΣΑ αναμένει εαύξηση του πληθωρισμού στο 3,7% για το τρέχοπν έτος και υποχώρησή του στο 3,4% το 2006, έναντι 3,4% το 2004. Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μειωθεί, το 2005, στο 10,8% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού και να συνεχίσει την πτωτική πορεία του το 2006 υποχωρώντας στο 10,5%, από 11% το 2004.

Αύξηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών

Επιδείνωση εμφάνισε στο τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος το έλλειμμά του αυξήθηκε κατά 76% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2004.

Η εξέλιξη αυτή εν μέρει οφείλεται στη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος κατά 12%, η οποία αποδίδεται στην αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, αλλά και στην αυξημένη δαπάνη που κατέβαλαν οι έλληνες εφοπλιστές για αγορές πλοίων.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο πρώτο τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκε στα 3,829 δισ. ευρώ. Το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 723 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2004. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών διευρύνθηκε κατά 113 εκατoμμύρια ευρώ, εξέλιξη που αντανακλά την κατά 270 εκατομμύρια ευρώ αύξηση του ναυτιλιακού συναλλάγματος, ενώ το τουριστικό συνάλλαγμα αυξήθηκε κατά 95 εκατατομμύρια ευρώ (18,1%).


Τρίτη 24 Μαΐου 2005 - 13:33 (Ώρα Λονδίνου)

Συγκρούσεις στο Χαρτούμ

Πάνω από 1000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας του Σουδάν έχουν περικυκλώσει παράνομο οικισμό στον οποίο ζουν εσωτερικοί πρόσφυγες από το Νότο όπου εδώ και δύο δεκαετίες μαίνεται ένας από τους πιο ανηλεείς εμφύλιους πολέμους.

Ένοπλοι με αυτόματα όπλα πάνω σε φορτηγάκια πυροβολούν εναντίον των κατοίκων της παραγκούπολης που έχουν οχυρωθεί και δηλώνουν ετοιμοπόλεμοι.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδος μετά την απόπειρα των αρχών να μεταφέρουν με τη βία τους πρόσφυγες από τα καταλύματά τους.

Επακολούθησαν συγκρούσεις που προκάλεσαν τον θάνατο 14 αστυνομικών και τριών πολιτών.

Δυο εκατομμύρια πρόσφυγες από το Νότιο Σουδάν έχουν συρρεύσει στο Χαρτούμ ιδιαίτερα μετά την κλιμάκωση των ενδο-φυλετικών συγκρούσεων στο Νταρφούρ.

Η κυβέρνηση του Σουδάν δικαιολογεί τα γεγονότα λέγοντας ότι εδώ και καιρό πολιτική της είναι η εγκατάσταση των προσφύγων σε ειδικούς καταυλισμούς που στις περισσότερες περιπτώσεις βρίσκονται σε άνυδρες περιοχές της ερήμου, κάτι που βρίσκει αντίθετη την πλειοψηφία των προσφύγων.


Σάββατο 21 Μαΐου 2005 - 23:40 (Ώρα Λονδίνου)

Η Ελλάδα «Νούμερο 1»

Η Ελλάδα ήταν φαβορί

Η Έλενα Παπαρίζου, με μια ερμηνεία που ξεσήκωσε τα πλήθη, κατέκτησε την πρώτη θέση στη Γιουροβίζιον, φέρνοντας το διαγωνισμό στην Αθήνα.

Με ένα λαμπερό φόρεμα και με μια χορογραφία αντάξια του τραγουδιού «Νάμπερ 1», η 23χρονη τραγουδίστρια εντυπωσίασε τους ψηφοφόρους σε όλες τις χώρες.

Αν και το ξεκίνημα της βαθμολογίας ήταν απογοητευτικό, και η Ελλάδα βρισκόταν μεταξύ της όγδοης και της δέκατης θέσης, η συνέχεια απογείωσε το ελληνικό τραγούδι.

Ακολούθησε μια μάχη πόντο-πόντο με τη Ρουμανία, την Λετονία, το Ισραήλ και τη Μάλτα.

Η Βουλγαρία, η Αλβανία, η Κύπρος, η Βρετανία, η Τουρκία, το Βέλγιο ήταν μόνο μερικές από τις χώρες που έδωσαν την ανώτατη βαθμολογία τους στην ελληνική συμμετοχή.

Τελικά η Ελλάδα, το τραγούδι του Χρήστου Δάντη και της Ναταλίας Γερμανού, συγκέντρωσε 230 πόντους, ενώ τη δεύτερη θέση κατέλαβε η Μάλτα.

Οι Έλληνες που συνόδευσαν την Έλενα Παπαρίζου στο Κίεβο είχαν αρχίσει τους πανηγυρισμούς από νωρίς και το αποτέλεσμα τους δικαίωσε.


Τρίτη 24 Μαΐου 2005 - 12:38 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Σρέντερ επιδιώκει διάλυση της Βουλής

Δύσκολες εκλογές για το SPD και τον Γκέρχαρντ Σρέντερ

Κοινοβουλευτική κρίση σχεδιάζει να προκαλέσει ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ με απώτερο στόχο την διάλυση της Άνω και Κάτω Βουλής και την προκήρυξη από τον Πρόεδρο πρόωρων εκλογών.

Στην ανακοίνωση πρόωρων εκλογών προέβη ο κ. Σρέντερ, την Κυριακή το βράδυ, μετά την συντριπτική ήττα του κόμματος του στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, προπύργιο των Σοσιλδημοκρατών τα τελευταία 40 χρόνια.

Η πρόκληση από την κυβερνητική συμμαχία Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων, κοινοβουλευτικής κρίσης με την κατάθεση προτάσεως μομφής, είναι ο μόνος τρόπος πρόκλησης προωρών εκλογών με βάση το γερμανικό Σύνταγμα.

Πανωλεθρία

Δεκατρία εκατομμύρια Γερμανοί προσήλθαν στις κάλπες στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της χώρας την Ρηνανία-Βεστφαλία, την βιομηχανική καρδιά της χώρας.

Για σχεδόν 40 χρόνια το κρατίδιο ήταν στα χέρια των Σοσιαλδημοκρατών.

Ωστόσο στις εκλογές της Κυριακής το κόμμα του κ. Σρέντερ υπέστη μια ταπεινωτική ήττα αφού η κυβέρνηση της Ρηνανίας-Βεστφαλίας πέρασε στον έλεγχο των Χριστιανοδημοκράτων που εστίασαν τηνπροεκλογική τους εκστρατεία στην κακή κατάσταση της οικονομίας και την υψηλή ανεργία.

Οι άνεργοι στην Βόρεια Ρηνανία -Βεστφαλία ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο.

Η ήττα των Σοσιαλδημοκρατών στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία δεν αποτελεί μόνο πλήγμα για το γόητρο του γερμανού Καγκελάριου αλλά αποτελεί ράπισμα για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που έχασε πολύτιμες έδρες στην Άνω Βουλή και επομένως τη δυνατότητά να υλοποιήσει το οικονομικό του πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, οι Χριστιανοδημοκράτες έλαβαν το 44.8% των ψήφων, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες το 37.1%


Τρίτη 24 Μαΐου 2005 - 12:17 (Ώρα Λονδίνου)

Έκρηξη βόμβας στο κέντρο της Βαγδάτης

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε την Τρίτη το μεσημέρι σε κεντρικό σημείο της Βαγδάτης.

Είναι η συνέχεια του μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων που σάρωσαν τη Δευτέρα σειρά πόλεων στο Ιράκ, αφήνοντας τουλάχιστον 100 νεκρούς.

Οι περισσότεροι θάνατοι προκλήθηκαν από δύο ταυτόχρονες εκρήξεις στην πόλη Ταλ Αφάρ, βορειο-δυτικά της Βαγδάτης. Στόχος των δίδυμων επιθέσεων πιστεύεται ότι ήταν ο σιίτης κληρικός Χασάν Μπαγτάς.

Από άλλη επίθεση, μπροστά σε Σιίτικο τζαμί στην κωμόπολη Μαχμουντίγια σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών 11 παιδιά.

Ημέρα βίας

Η Δευτέρα ήταν ένα από το πιο βίαια εικοσιτετράωρα στο Ιράκ καθώς σημειώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις μεγάλες βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη και σε δύο άλλες πόλεις βόρεια της πρωτεύουσας.

Στην ιρακινή πρωτεύουσα, σκοτώθηκε ο διοικητής μιας νεοσυσταθείσας ομάδας, η οποία είχε αναλάβει στόχο να αντιμετωπίσει τις οργανώσεις ανταρτών.

Οι βόμβες στο Ταλ Αφάρ εξερράγησαν έξω από το σπίτι του τοπικού ηγέτη, Χασάν Μπακτάς, ο οποίος έχει δεσμούς με το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα.

Βομβιστική επίθεση σημειώθηκε όμως και έξω από ένα τέμενος σιιτών στη Μαχμουντίγια, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά άτομα και σκοτώθηκαν περισσότερα από 20.

Νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν ότι μεταξύ των νεκρών ήταν 11 παιδιά.

Νωρίτερα, είχε σημειωθεί επίθεση σε εστιατόριο της Βαγδάτης στην περιοχή των σιιτών.

Τουλάχιστον οκτώ άτομα σκοτώθηκαν από την έκρηξη και περισσότερα από 100 τραυματίσθηκαν.

Στο βόρειο Ιράκ, στο Τουζ Κουρματού, μία επίθεση επέφερε το θάνατο πέντε ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 13.


Τρίτη 24 Μαΐου 2005 - 11:09 (Ώρα Λονδίνου)

Λαϊκό προσκύνημα για τον Φλωράκη

«Έφυγε» πλήρης ημερών και έργων

Σε λαϊκό προσκήνυμα εκτίθεται την Τρίτη και Τετάρτη η σωρός του Χαρίλαου Φλωράκη στα κεντρικά γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό.

Χιλιάδες πολίτες αναμένεται να απευθύνουν ύστατο χαιρετισμό στον ιστορικό ηγέτη της ελληνικής αριστεράς.

Το προσκύνημα ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Τρίτης μπροστά στο τυλιγμένο με την ελληνική σημαία φέρετρο και την συνοδεία μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη.

Φόρο τιμής στον «Καπετάν Γιώτη» θα αποτίσουν συναγωνιστές του εκλειπόντος από την εποχή της Εθνικής Αντίστασης, ηγέτες των πολιτικών κομμάτων καθώς και νεώτεροι οπαδοί της Αριστεράς και άλλων κομμάτων, θαυμαστές της προσωπικότητος και της στάσης ζωής του εκλειπόντος.

Η πολιτική κηδεία του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ θα γίνει τη Πέμπτη στις 16.00 ώρα Ελλάδος, στο Παλιοζογλόπι του Δήμου Ιτάμου στα Άγραφα.

Η βουλή των Ελλήνων τίμησε τον Χ.Φλωράκη με ενός λεπτού σιγή.

Ζωή αφιερωμένη στην Αριστερά

Ο Χαρίλαος Φλωράκης γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1914 στη Ραχούλα Καρδίτσας. Σπούδασε στην Επαγγελματική Σχολή Ταχυδρομείων, Τηλεγραφίας και Τηλεφωνίας και αποφοίτησε ως τηλεγραφητής.

Από μικρός ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική και πολιτική δράση, αφού σε ηλικία μόλις 16 ετών οργανώθηκε στις Ομάδες Πρωτοπόρων της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας.

Το 1941, έγινε μέλος του ΚΚΕ και διετέλεσε γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης στους Τριατατικούς (ΤΤΤ). Κατά τη διάρκεια της Κατοχής πήρε μέρος στην οργάνωση και καθοδήγηση της απεργίας των Τριατατικών που ήταν η πρώτη μεγάλη απεργία στη διάρκεια της κατοχής και η πρώτη απεργία στην κατεχόμενη Ευρώπη.

Με το ψευδώνυμο «καπετάν Γιώτης» έγινε το 1945 μέλος της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ.

Κατά τη διάρκεια του εμφύλιου διετέλεσε διοικητής μεγάλης μονάδας της 1ης μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού, μετά την ήττα του οποίου, κατέφυγε στην ΕΣΣΔ και τη Ρουμανία.

Το 1960, καταδικάστηκε για κατασκοπεία και φυλακίστηκε ως το 1966.

Μετά την απριλιανή δικτατορία εξορίστηκε στη Λέρο, τα Γιούρα και τον Ωρωπό.

Το 1974, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Β' Αθήνας με το ψηφοδέλτιο της Ενωμένης Αριστεράς.

Συλλυπητήρια

«Ο Χαρίλαος Φλωράκης πορεύτηκε δίπλα στην ιστορία μέχρι τα 91 του χρόνια. Αυτή την πορεία, στα πιο δύσκολα και κακοτράχαλα μονοπάτια του τόπου μας, την ακολούθησε με απαράμιλλη συνέπεια και πίστη στις ιδέες του, με εντιμότητα και γενναιότητα και εκείνη τη βαθιά σοφία του που πήγαζε από τη γνήσια λαϊκότητά του. Εκφράζω την οδύνη μου και τα συλλυπητήριά μου στους οικείους του και στο ΚΚΕ, στο οποίο αφιέρωσε τη ζωή του», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Όλα τα πολιτικά κόμματα σε δηλώσεις τους εγκωμιάζουν την προσωπικότητα, το έργο και τον αγώνα του Χαρίλαου Φλωράκη.

«Το ΠΑΣΟΚ, στο πρόσωπο του Χαρίλαου Φλωράκη, τιμά τον ακαταπόνητο αγωνιστή, τον μπροστάρη ενός μακρού αγώνα, τον σταθερό στις αρχές και τις ιδέες του ηγέτη. Ο Χαρίλαος Φλωράκης με τη συνολική διαδρομή του κέρδισε το σεβασμό πολιτικών φίλων και αντιπάλων», αναφέρει ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου.

«O Χαρίλαος Φλωράκης υπήρξε μια επική μορφή της Αριστεράς, που με την παρουσία του γεφύρωσε δύο μεγάλες εποχές της», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος.

«Υποκλίνομαι με σεβασμό μπροστά στη σορό του και εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στο κόμμα του για τη μεγάλη απώλεια», αναφέρει μεταξύ άλλων ανακοίνωση του επίτιμου προέδρου της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

«Με θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο του ιστορικού ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος Χαρίλαου Φλωράκη. Στα δύσκολα χρόνια μετά τη δικτατορία, όταν όλοι οι Έλληνες κληθήκαμε να επουλώσουμε τις πληγές από μια μακράν περίοδο διχασμού και να οικοδομήσουμε μια σύγχρονη πολιτεία, ο Χαρίλαος Φλωράκης συνέβαλε αποφασιστικά στην ομαλοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου», δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής, Άννα Μπενάκη Ψαρούδα.


Τρίτη 24 Μαΐου 2005 - 10:25 (Ώρα Λονδίνου)

Οι πονοκέφαλοι του Πρωθυπουργού

Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πώς μαγειρεύουν τις προσλήψεις. Αποκαλυπτική έκθεση του ΑΣΕΠ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Χτύπημα στον καρκίνο. Κυτταρική θεραπεία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αποκάλυψη τώρα: Δεκάδες οι πράσινοι «Χούπηδες» επί Σημίτη!

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Επίθεση και όχι παραγραφή. Με δυναμική εμφάνιση του Ρουσόπουλου άλλαξε το κλίμα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κατάθεση - βόμβα για τον αρχηγό της ΕΛΑΣ. Εμφανίστηκε, 13 χρόνια μετά, από το χαμένο «Αρχείο Τσεβά» για τη «17 Νοέμβρη».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Αναδρομικά το επίδομα. Απόφαση - σταθμός του διοικητικού εφετείου. Και στους δύο συζύγους το οικογενειακό.

Η ΑΥΓΗ: Δ' ΚΠΣ: Σκιές από Παρίσι και Βόννη. Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει σε 18 - 19,6 δισ. ευρώ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Θα πεθάνω Πατριάρχης διαμηνύει ο Ειρηναίος. Σε αδιέξοδο η Σύνοδος στο Φανάρι.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ευθύνες σε Καραμανλή καταλογίζει ο κ. Κ. Μητσοτάκης. Το σκάνδαλο της γαλάζιας «παράγκας» συγκλονίζει τη Νέα Δημοκρατία.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Γενναίες επιδοτήσεις-εξπρές στους μικρομεσαίους. Νέα πίτα 350 εκατ. ευρώ μέσω του αναπτυξιακού.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Στη Θεσσαλονίκη η Eurovision. Επιστολή Ψωμιάδη στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή για όσα «χρωστάει» στην περιφέρεια.

ΕΘΝΟΣ: Σε κλοιό ανασχηματισμού ο Κ. Καραμανλής. Κλυδωνισμοί στο κυβερνητικό σκάφος από το σκάνδαλο Παυλόπουλου - Χούπη.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σε δάγκωσα για να πονάς μα σε φιλώ να γιάνεις. Ο Γερόλυκος της πολιτικής Κων/νος Μητσοτάκης χθες με διφορούμενη δήλωσή του για τον Πρωθυπουργό.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Φίμωτρο στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ βάζει ο Γ. Παπανδρέου. Για να εξουδετερώσει τις διαμαρτυρίες τους για την αναποτελεσματική πολιτική του.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις: 4.984 νέες θέσεις μέχρι τον Ιούνιο. Δύο προκηρύξεις για 4.550 ΕΠ.ΟΠ. σε Στρατό, Αεροπορία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Ξύπνα Κώστα» φωνάζουν οι πρώην. Μια δήλωση και μια συνέντευξη στην «Ε» ταράσσουν τα νερά.

ΕΞΠΡΕΣ: Χρέος μέχρι το... 2037. Επιμήκυνση της μέσης διάρκειας κατά 10 χρόνια στο τελευταίο τρίμηνο.

ΕΣΤΙΑ: Νέα αναθεώρησις του Συντάγματος. Η διαδικασία μπορεί να δρομολογηθή τον Μάιο 2006.

ESPRESSO: 4 πόλεις «σφάζονται» για τη Eurovision. Απίστευτη μάχη στο παρασκήνιο για τη διοργάνωση του 2006.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Συσκέψεις αγωνίας για Εμπορική - ΟΤΕ. Κρίσιμη παρέμβαση της Κομισιόν για το ασφαλιστικό των τραπεζών.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κρίσιμο τρίμηνο μεταρρυθμίσεων. Όριο ο Σεπτέμβριος. Επείγουν αποκρατικοποιήσεις, ασφαλιστικό τραπεζών.

ΚΕΡΔΟΣ: Μικρά τα ενυπόθηκα χρέη των νοικοκυριών. Στροφή των τραπεζών στις κτηματικές ομολογίες.

Ο ΛΟΓΟΣ: Το παρασκήνιο του Φαναρίου. Κρίσιμες διαβουλεύσεις για τη σημερινή σύνοδο.

METRO: Αψίδα για την Έλενα. Υποδοχή ηρώων στην ελληνική αποστολή, που κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: S&P: Προϋπολογισμοί εκτός στόχων ως το 2007. Ο διεθνής Οργανισμός «βλέπει» αδυναμία περιστολής των ελλειμμάτων.

ΤΑ ΝΕΑ: Στο σφυρί περιουσίες για πανωτόκια. Το μεγάλο ψέμα της ρύθμισης.

Η ΝΙΚΗ: Ευθύνες στον Καραμανλή. «Επιτίμιο» από Μητσοτάκη για τα φαινόμενα διαφθοράς.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Χαρίλαος Φλωράκης.

City Press: Γιατί καλύπτουν τον Παυλόπουλο.

TRAFFIC NEWS: Η αθέατη ζωή της Έλενας Παπαρίζου. Ο μεγάλος και διαχρονικός έρωτάς της με τον Τόνυ Μαυρίδη.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Θεσσαλονίκη, Κρήτη τα ισχυρά χαρτιά για τη νέα δυναμική πολιτική Καραμανλή προς ΗΠΑ.

Η ΧΩΡΑ: Μαρσάρει ο Κώστας τη μηχανή της κυβέρνησης. Πάμε για σοβαρές αλλαγές σε υπουργεία - οργανισμούς.

Κώστας Καραμανλής - Κυβέρνηση

Η City Press γράφει ότι «ο δεύτερος αντιπρόεδρος του ΔΣ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ. Μήτρεντσες, υπεύθυνος για την ανάθεση της δουλειάς στον Χούπη και για τις αμφιλεγόμενες προσλήψεις, προέρχεται από τις Σέρρες και υπήρξε στέλεχος του πολιτικού γραφείου του Αχιλλέα Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη. Από υπεύθυνος κινητοποιήσεων της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, αρμόδιος για τις προσλήψεις στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Ο Παυλόπουλος στηρίχθηκε στους Μήτρεντσε και Χούπη για να αναπτύξει την επιρροή του στη βόρεια Ελλάδα με ανθρώπους του καραμανλικού περιβάλλοντος».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι «το επιτελικό σχέδιο που θα υλοποιηθεί το κρίσιμο τρίμηνο έως τον Σεπτέμβριο εξέτασε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Αλογοσκούφη. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να εμφανιστεί στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης έχοντας έως τότε αντιμετωπίσει επιτυχώς τα ανοιχτά θέματα της οικονομίας, είτε προέρχονται από κληρονομιά του παρελθόντος είτε αποτελούν ζητήματα που εκκρεμούν σήμερα εν όψει κυβερνητικών αποφάσεων. Η αίσθηση στο κυβερνητικό επιτελείο είναι πλέον ότι το ερχόμενο τρίμηνο είναι η κρίσιμη περίοδος για την προώθηση του κυβερνητικού έργου, το οποίο σε πολλούς τομείς εμφανίζει κενά».

Το ΒΗΜΑ γράφει ότι «το σκάνδαλο της γαλάζιας παράγκας προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στη ΝΔ συγκλονίζοντας κυβέρνηση, κόμμα και κοινοβουλευτική ομάδα. Οι βολές πλέον κατευθύνονται και εναντίον του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, στον οποίο καταλογίζονται ευθύνες, είτε δημοσίως είτε παρασκηνιακώς. Χθες ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Μητσοτάκης μίλησε για ευθύνες του Πρωθυπουργού στα φαινόμενα διαφθοράς. Στο ίδιο μήκος κύματος υπουργοί και βουλευτές δηλώνουν σε κατ' ιδίαν συνομιλίες ότι "ο Πρωθυπουργός πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να πάρει κεφάλια. Αλλιώς, το παιχνίδι χάθηκε».

Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι «με ηχηρή παρέμβαση Μητσοτάκη διατυπώθηκαν οι ψίθυροι αγωνίας και δυσφορίας που κυριαρχούν στην κυβέρνηση και το κόμμα για το δοκιμαζόμενο από το σκάνδαλο Παυλόπουλου κυβερνητικό σκάφος. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ έδειξε στον Κ. Καραμανλή πως πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του για αλλαγή πορείας, καθιστώντας τον εμμέσως συνυπεύθυνο στην κυβερνητική κρίση».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι «ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μ. Έβερτ χτυπούν το καμπανάκι και καλούν τον Καραμανλή να σπάσει αυγά. Τα προβλήματα είναι πολλά, μεγάλα και τρέχουν, τονίζει ο επίτιμος. Η καθημερινότητα ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις και εμείς εκεί πάσχουμε, ο Έβερτ. Ο πρωθυπουργός αναζητώντας αδιέξοδο, χαράσσει νέα στρατηγική με τους Σουφλιά, Σιούφα, Αλογοσκούφη, Ρουσόπουλο, επιχειρεί να συσπειρώσει το κόμμα και δίνει εντολή για αντεπίθεση στο ΠΑΣΟΚ με την αποκάλυψη παράνομων διορισμών».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) προσθέτει ότι «απίστευτες διαστάσεις έχει λάβει η παραπληροφόρηση και η προπαγάνδα που έχει στηθεί από την προηγούμενη εβδομάδα με στόχο να πληγούν οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον Καραμανλή αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός».

Η ΧΩΡΑ επισημαίνει ότι «σαρωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση και γενικότερα στον κρατικό μηχανισμό ετοιμάζει ο πρωθυπουργός. Προσδοκώμενος στόχος το ξερίζωμα της νοσηρής νοοτροπίας και η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης τους επόμενους μήνες. Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνει ριζικός και πολυεπίπεδος ανασχηματισμός ώστε να αναστραφεί άμεσα το κλίμα και να παραχθεί η διαπλοκή».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι «με διφορούμενη δήλωση χθες ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης χτύπησε μία στο καρφί και μία στο πέταλο τον Πρωθυπουργό και τάραξε για άλλη μια φορά τα νερά της πολιτικής ζωής του τόπου, αλλά περισσότερο τον Κυβερνοχώρο και το κόμμα του. Τα προβλήματα είναι πολλά δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης επί των φαινομένων διαφθοράς, συμπληρώνοντας ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έχει ευθύνες, τις οποίες γνωρίζει και στις οποίες θα ανταποκριθεί».

Η ΝΙΚΗ υπογραμμίζει ότι «πάνω του πήρε τελικώς την υπόθεση Χούπη ο πρωθυπουργός, επωμιζόμενος, όπως έπραξε και σε άλλες κυβερνητικές κρίσεις (πτώση του ελικοπτέρου Σινούκ, αμυντικό σύστημα TOR-M1, αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ κά), το κόστος ενός ακόμη μέλους της κυβέρνησής του. Η ωφελιμότητα της επιλογής του αμφισβητείται από πληθώρα υπουργών και στελεχών της ΝΔ, δυσφορία που αντικατοπτρίζεται στο μήνυμα που εξέπεμψε ο Κ. Μητσοτάκης».

Πατριάρχης Ιεροσολύμων

Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι «πυρετός παρασκηνιακών διαβουλεύσεων επικράτησε χθες στο Φανάρι, ενόψει της σημερινής Πανορθόδοξης Συνόδου για την κρίση στα Ιεροσόλυμα. Κατ' ιδίαν συνομιλία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο έχει ο Πατριάρχης Ειρηναίος, ο οποίος έφτασε στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή. Στη συνομιλία, στο γραφείο του Οικουμενικού Πατριάρχη στον Πατριαρχικό Οίκο, συμμετείχε και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος. Σε δηλώσεις του ο Πατριάρχης Ειρηναίος τόνιζε ότι δεν πήγε στο Φανάρι για να δικαστεί, ενώ τόνιζε με έμφαση στους δημοσιογράφους: "Ο Πατριάρχης πεθαίνει Πατριάρχης, πάνω στο Θρόνο».

Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ «ακλόνητος και πιστός σ' αυτό που με την βοήθεια του Αγίου Πνεύματος πρεσβεύει στους Αγίους Τόπους παραμένει ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος και διαμηνύει σ' αυτούς που αλύπητα τον λιθοβολούν, ότι δεν παραιτείται, αλλά θα πεθάνει Πατριάρχης».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 24 Μαΐου 2005 - 00:39 (Ώρα Λονδίνου)

Ημέρα αιματοχυσίας στο Ιράκ

Δύο βόμβες σε παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν στην πόλη του Ιράκ, Ταλ Αφάρ, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 20 ατόμων, ενώ πιστεύεται ότι δεκάδες άτομα παγιδεύτηκαν στα συντρίμια ενός κτιρίου που κατέρρευσε.

Επρόκειτο για μία ημέρα βίας στο Ιράκ, καθώς σημειώθηκαν επίσης βομβιστικές επιθέσεις σε ένα μουσουλμανικό τέμενος και σε ένα εστιατόριο, από τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 24 άτομα.

Στη Βαγδάτη, σκοτώθηκε ο διοικητής μιας νεοσυσταθείσας ομάδας, η οποία είχε αναλάβει στόχο να αντιμετωπίσει τις οργανώσεις ανταρτών.

Οι βόμβες στο Ταλ Αφάρ εξερράγησαν έξω από το σπίτι του τοπικού ηγέτη, Χασάν Μπακτάς, ο οποίος έχει δεσμούς με το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα.

Βομβιστική επίθεση σημειώθηκε όμως και έξω από ένα τέμενος σιιτών στη Μαχμουντίγια, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά άτομα και σκοτώθηκαν περισσότερα από 20.

Νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν ότι τα περισσότερα από τα θύματα της επίθεσης ήταν παιδιά.

Νωρίτερα, είχε σημειωθεί επίθεση στο δημοφιλές εστιατόριο της Βαγδάτης Χαμπαγίμπνα, στην περιοχή των σιιτών.

Τουλάχιστον οκτώ άτομα σκοτώθηκαν από την έκρηξη και περισσότερα από 100 τραυματίσθηκαν.

Στο βόρειο Ιράκ, στο Τουζ Κουρματού, μία επίθεση επέφερε το θάνατο πέντε ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 13.


Τρίτη 24 Μαΐου 2005 - 09:59 (Ώρα Λονδίνου)

Κίνα κατά Ιαπωνίας

Η κινεζική κυβέρνηση, με γραπτή δήλωση, επέκρινε έντονα την απόφαση του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας να συνεχίσει να αποτίει φόρο τιμής σε αμφιλεγόμενο μνημείο υπέρ των πεσόντων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στο οποίο μνημονεύονται και εγκληματίες πολέμου.

Η ανακοίνωση του Πεκίνου γίνεται την επομένη της διακοπής της επίσκεψης της αντιπροέδρου της κινεζικής κυβέρνησης Βου Γι.

Η Κινέζα αξιωματούχος διέκοψε την περιοδεία της στην Ιαπωνία, στο πλαίσιο της οποίας περιλαμβάνονταν και συνάντηση με τον πρωθυπουργός Τζουνιχίρο Κοιζούμι.

Στόχος της επίσκεψης ήταν η βελτίωση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών μετά από περίοδο έντασης που προκάλεσε η πρόθεση της Ιαπωνίας να συμπεριληφθεί στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Ωστόσο η επίσκεψη καλής θέλησης της Κινέζας αντιπροέδρου διεκόπη άδοξα λόγω της έντονης ενόχλησης που προκάλεσε στην κινεζική ηγεσία η δήλωση του ιάπωνα πρωθυπουργού ότι δεν πρόκειται να σταματήσει το προσκύνημα στο αμφιλεγόμενο μνημείο των πεσόντων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και πολλοί εγκληματίες πολέμου.

«Με μεγάλη λύπη ανακοινώνουμε την διακοπή της περιοδείας της Αντι-Προέδρου Βου Γι στην Ιαπωνία, λόγω των προκλητικών δηλώσεων στις οποίες προέβη ο ιάπωνας Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του στο μνημείο πεσόντων Γιασουκούνι, δηλώσεις που υπονομεύουν τις προσπάθειες της Κίνα για εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων με την Ιαπωνία», αναφέρει η γραπτή ανακοίνωση της κινεζικής κυβέρνησης.

Οι Σινο-Ιαπωνικές σχέσεις επιδεινώθηκαν εξαιρετικά τον τελευταίο μήνα εξ αιτίας των νέων σχολικών εγχειριδίων στην Ιαπωνία που, σύμφωνα με τους Κινέζους παραποιούν την ιστορία αφού εσκεμμένα παραλείπουν κάθε αναφορά στα εγκλήματα πολέμου του ιαπωνικού στρατού κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την συνεργασία της Ιαπωνίας με τις δυνάμεις του Άξονα.


Τρίτη 24 Μαΐου 2005 - 06:30 (Ώρα Λονδίνου)

Οι πρόωρες εκλογές στη Γερμανία

Με την πιθανή προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη Γερμανία μετά την ήττα του κυβερνώντος κόμματος στις εκλογές που διεξήχθησαν στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ασχολείται ο γερμανικός Τύπος, ο οποίος αποδίδει το γεγονός στη μεγάλη ανεργία στη χώρα.

Η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) αναφέρει ότι ο δείκτης της Φρανκφούρτης ανέβηκε μία μονάδα τη Δευτέρα, καθώς τα νέα των πρόωρων εκλογών έγιναν δεκτά με ικανοποίηση από τους οικονομικούς κύκλους της χώρας.

Ανώτατοι αξιωματούχοι της Γερμανίας, μιλώντας στην εφημερίδα, τονίζουν ότι η χώρα δεν θα άντεχε μία μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων ούτε θα μπορούσε να επιτρέψει τη διεξαγωγή εκλογών στο τέλος του επόμενου χρόνου.

Η Σιντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) πιστεύει ότι η απόφαση των Σοσιαλδημοκρατών να κηρύξουν πρόωρες εκλογές σημαίνει ότι ξαφνικά ακολουθούν επιθετική πολιτική, πιστεύοντας ότι αυτό θα προκαλέσει αναταραχή στους Χριστιανοδημοκράτες.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γερμανός καγκελάριος έχει να αντιμετωπίσει την αβεβαιότητα, ενώ για τους Σοσιαλδημοκράτες γράφει ότι βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής.

Η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) υπογραμμίζει ότι η ήττα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, η οποία έχει πληθυσμό 18 εκατομμύρια άτομα, θα προκαλέσει σεισμικές δονήσεις.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι οι μόνες άλλες επιλογές του Γερμανού καγκελάριου θα ήταν να παραιτηθεί ή να αναζητήσει νέο εταίρο για τον κυβερνητικό του συνασπισμό.

Από την άλλη πλευρά, η γαλλική Λιμπερασιόν (Liberation) προειδοποιεί τους Γάλλους πολίτες να μην απορρίψουν τη συνθήκη του ευρωπαϊκού Συντάγματος.

«Μπορεί να είναι κανείς εξοργισμένος και ταυτόχρονα και Ευρωπαίος. Δεν αναιρεί το ένα το άλλο», σχολιάζει η εφημερίδα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.