Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-05-12

  1. Καταδίκη της Ελλάδας για ΟΑ
  2. Στα χέρια του Γκλέιζερ η Γιουνάιτεντ
  3. Καταγγελίες κατά του Γκάλογουει
  4. Στο εδώλιο η Ολλανδία
  5. Ατέρμονη βία στο Ιράκ
  6. Κινητικότητα στο Κυπριακό
  7. Στον Εισαγγελέα τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο
  8. «Άδικη» η δίκη Οτσαλάν
  9. Σύγχρονοι σκλάβοι
  10. Με όπλα στο Πολυτεχνείο
  11. «Αδικη» η δίκη Οτσαλάν
  12. Νέα δίκη για τον Οτζαλάν;
  13. Στο εδώλιο η Ολλανδία
  14. Εν αναμονή της απόφασης για τον Οτζαλάν
  15. Γερμανικό «ναι» στο Ευρωσύνταγμα

Πέμπτη 12 Μαΐου 2005 - 17:58 (Ώρα Λονδίνου)

Καταδίκη της Ελλάδας για ΟΑ

Ευθύνες στην κυβέρνηση Σημίτη, για την ΟΑ επιρρίπτει η ελληνική κυβέρνηση

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα επειδή δεν έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα για τη επιστροφή των ενισχύσεων που είχαν χορηγηθεί στην Ολυμπιακή Αεροπορία και οι οποίες κρίθηκαν ασυμβίβαστες με τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς.

Το Δικαστήριο λέει ότι η μεταβίβαση της πλειονότητας των στοιχείων του ενεργητικού της Ολυμπιακής Αεροπορίας στις Ολυμπιακές Αερογραμμές καθιστά αδύνατη την αναζήτηση των ενισχύσεων από τη νέα εταιρία και παρακωλύει την αποτελεσματική εκτέλεση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπή και κρίνει ότι οι πρωτοβουλίες των ελληνικών αρχών είτε αναλήφθηκαν με καθυστέρηση, είτε ήταν ελλιπείς, είτε στερούνταν δεσμευτικής ισχύος, καθότι δεν κατέληξαν σε πραγματική επιστροφή των οφειλομένων από την Ολυμπιακή Αεροπορία ποσών.

Ικανοποίηση Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις μεταφορές Επιτρόπου, Ζακ Μπαρό, είπε ότι η Επιτροπή είναι ικανοποιημένη με τη δικαίωση της προσφυγής της, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το εκτελεστικό όργανο της Κοινότητας αναμένει τώρα την άμεση συμμόρφωση της Ελλάδας με την απόφαση.

Όπως είπε, ο κοινοτικός αξιωματούχος, η Επιτροπή αναμένει από την Ελλάδα να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να προχωρήσει στην ανάκτηση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν κατά το παρελθόν στην Ολυμπιακή Αεροπορία, οι οποίες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, φτάνουν τα 194 εκατ. ευρώ.

Αντιδράσεις κυβέρνησης

Ευθύνες στην τελευταία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υπό τον Κώστα Σημίτη, επέρριψε το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών για την καταδικαστική απόφαση κατά της Ελλάδας και ιδιαίτερα επειδή δεν είχε προσφύγει κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αποτέλεσμα την προσφυγή της Κομισιόν στο Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Το υπουργείο λέει πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε όποιες πράξεις απαιτούνται για τη συμμόρφωση με την απόφαση του Δικαστηρίου, με γνώμονα το συμφέρον των χιλιάδων υπαλλήλων της Ολυμπιακής Αεροπορίας, και της προάσπισης των δικαιωμάτων τους.

Παράλληλα, το υπουργείο λέει πως θα συνεχιστεί κανονικά η διαδικασία πώλησης των Ολυμπιακών Αερογραμμών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θόδωρος Ρουσόπουλος είπε ότι η καταδίκη δεν τιμά την πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση, που σε κάθε ευκαιρία δηλώνει πως ήξερε να χειρίζεται καλύτερα τα θέματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πρέπει να απολογηθεί σήμερα για την καταδίκη της χώρας, καταδίκη που είναι καταδίκη της πολιτικής και των υπουργών Σημίτη», είπε ο κ. Ρουσόπουλος.


Πέμπτη 12 Μαΐου 2005 - 18:32 (Ώρα Λονδίνου)

Στα χέρια του Γκλέιζερ η Γιουνάιτεντ

Παρά τις αντιδράσεις των οπαδών, ο Γκλέιζερ κερδίζει το στοίχημα της Γιουνάιτεντ

Ο Αμερικανός μεγαλοεπιχειρηματίας Μάλκολμ Γκλέιζερ αγόρασε την πλειοψηφία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έναντι 790 εκατομμυρίων λιρών στερλινών (πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ).

Ο Γκλέιζερ εξασφάλισε το 28,7% των μετοχών των Ιρλανδών επιχειρηματιών, Τζ.Π. Μακμάνους και Τζον Μαγκνιέρ (που αποκόμισαν κατά τις εκτιμήσεις κέρδη 70 εκατομμυρίων λιρών πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ) αποκτώντας έτσι το 62% των μετοχών του δημοφιλούς ποδοσφαιρικού συλλόγου.

Ο Αμερικανός επιχειρηματίας επιδιώκει τώρα να αγοράσει και τις υπόλοιπες μετοχές της Γιουνάιτεντ και οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα κατορθώσει τελικά να εξαγοράσει το 90,01% των μετοχών, που απαιτείται ώστε να υποχρεώσει τους υπόλοιπους μετόχους σε έξοδο.

Οργή οπαδών

Οι οπαδοί του συλλόγου έχουν αντιδράσει έντονα στην προοπτική εξαγοράς από τον Γκλέιζερ φοβούμενοι πως οι τιμές των εισιτηρίων θα αυξηθούν.

Το 2004 δημιούργησαν σύνδεσμο μετόχων σε μια προσπάθεια να προστατέψουν τον σύλλογο από τον Γκλέιζερ.

Εκπρόσωπος του συνδέσμου που αντιπροσωπεύει το 17% των μετόχων είπε στο BBC ότι ο Γκλέιζερ «δεν είναι [σαν τον Ρώσο πρόεδρο της Τσέλσι] Ρόμαν Αμπράμοβιτς».

«Δεν έρχεται με μια βαλίτσα γεμάτη με τα χρήματά του και ουσιαστικά ζητά από τους οπαδούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να πληρώσουν την αγορά του συλλόγου αυξάνοντας τις τιμές των εισιτηρίων και των αναμνηστικών ειδών» του συλλόγου, είπε.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου, Νικ Τάουλ, είπε ότι έσκισε το εισιτήριο διαρκείας που είχε.

«Εξακολουθώ να αγαπάω τον σύλλογο αλλά αρνούμαι να βάλω έστω και μια δεκάρα στην εταιρεία αυτή» είπε, εκτιμώντας πως έως και 20.000 οπαδοί μπορεί να εγκαταλείψπυν την Γιουνάιτεντ.


Πέμπτη 12 Μαΐου 2005 - 12:28 (Ώρα Λονδίνου)

Καταγγελίες κατά του Γκάλογουει

Κατηγορίες του Κογκρέσου κατά του Γκάλογουέι

«Παράλογες» απεκάλεσε τις εναντίον του κατηγορίες της Επιτροπής Έρευνας του Αμερικανικού Κογκρέσου, ο βρετανός βουλευτής Τζορτζ Γκάλογουέι.

Την αντίδραση του κ. Γκάλογουέι προκάλεσε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το Κογκρέσο η οποία αναφέρει ότι με βάση στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ, ο κ. Γκάλογουέι και ο Γάλλος πρώην Υπουργός Σαρλ Πασκουά, είχαν ανάμιξη στο σκάνδαλο γύρω από το πρόγραμμα του ΟΗΕ Πετρέλαιο αντί Τροφίμων.

Στόχος του προγράμματος ήταν να βοηθηθεί ο ιρακινός λαός μετά από χρόνια οικονομικών κυρώσεων κατά του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν.

Ο Σαρλ Πασκουά επίσης με γραπτή δήλωσή του αρνείται κάθε ανάμιξη στη υπόθεση.

Πάντως η έκθεση δεν αναφέρεται σε οικονομικές απολαβές των δύο πολιτικών από το Πρόγραμμα.

Αγκάθι για τους Νέους Εργατικούς

Ο Τζορτζ Γκάλογουέι ήταν επί πολλά χρόνια επικριτής των κυρώσεων είχε μάλιστα δημιουργήσει και μια φιλανθρωπική οργάνωση για την αρωγή παιδιών με ανίατες ασθένειες που προκλήθηκαν από τις κυρώσεις και την ραδιενέργεια των όπλων διασποράς στον πρώτο πόλεμο του Περσικού.

Για χρόνια βουλευτής των Εργατικών εκδιώχθηκε από το κόμμα επειδή απεκάλεσε εγκληματία πολέμου τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλέρ.

Δημιούργησε το κόμμα Ρισπέκτ-Σεβασμός και εξελέγη βουλευτής στην περιοχή Μπέθναλ Γκριν του Λονδίνου, νικώντας την εργατική βουλευτίνα Όονα Κίνγκ.

Να σημειωθεί ότι ο Τζορτζ Γκαλογουεί είχε κερδίσει δύο μηνύσεις για δυσφήμιση κατά ισάριθμων εφημερίδων, της βρετανικής Ντέιλι Τέλεγκραφ και της αμερικανικής Κρίστιαν Σάιενς Μόνιτορ, που είχαν στο παρελθόν δημοσιεύσει ανάλογες κατηγορίες.


Πέμπτη 12 Μαΐου 2005 - 07:40 (Ώρα Λονδίνου)

Στο εδώλιο η Ολλανδία

Πρόκειται για τη χειρότερη σφαγή στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Αρχισε τη Πέμπτη στην Ολλανδία προκαταρκτική εξέταση μαρτύρων μιας ακόμα δίκης για τη σφαγή της Σρεμπέρνιτσα στη Βοσνία το 1995.

Αυτή τη φορά στη θέση του κατηγορούμενου είναι ο στρατός της Ολλανδίας.

Συγγενείς κάποιων εκ των επτά χιλιάδων μουσουλμάνων που σφαγιάστηκαν από τις σερβικές δυνάμεις στη Σρεμπρένιτσα, κατηγορούν την ολλανδική ειρηνευτική δύναμη που είχε υπό την επιτήρησή της την περιοχή, ότι απέτυχε να τους προστατεύσει.

Μάλιστα οι συγγενείς κάνουν λόγο και για προσπάθεια συγκάλυψης των γεγονότων από τον ολλανδικό στρατό.

Επτά ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, μεταξύ αυτών και ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας, θα κληθούν να καταθέσουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Το Ολλανδικό κράτος είχε στο παρελθόν αναλάβει μέρος της ευθύνης για τη σφαγή, όμως οι συγγενείς των θυμάτων καλούν τους Ολλανδούς να ζητήσουν συγνώμη και να καταβάλουν μεγάλες αποζημιώσεις.


Πέμπτη 12 Μαΐου 2005 - 12:47 (Ώρα Λονδίνου)

Ατέρμονη βία στο Ιράκ

Δέκα νεκροί και πολλοί τραυματίες από δύο επιθέσεις στη Βαγδάτη

Η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε τον θάνατο τουλάχιστον 10 και τον τραυματισμό πλέον των 20 ανθρώπων από την έκρηξη δύο βομβών στη Βαγδάτη.

Οι εκρήξεις ήταν σχεδόνταυτόχρονες και σημειώθηκαν σε περιοχή Σιιτών στα ανατολικά προάστια της ιρακινής πρωτεύουσας.

Κατά την αστυνομία οι δράστες στόχευσαν απλούς πολίτες αφού στην περιοχή δεν υπάρχει αστυνομικός σταθμός.

Νωρίτερα, ένοπλοι στην Βαγδάτη σκότωσαν στρατηγό των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων την στιγμή που βρισκόταν στο αυτοκίνητό του καθ οδόν προς το γραφείο του.

Νεκρός και Στρατηγός

Ο Στρατηγός Ιγιάντ Ιμάντ Μεχντί σκοτώθηκε καθώς το υπηρεσιακό αυτοκίνητο στο οπίο επέβαινε δέχτηκε μπαράζ πυρών από αγνώστους οπλοφόρους.

Η δολοφονία του ιρακινού στρατηγού έπεται της πιο αιματοβαμμένης ημέρας των τελευταίων τριών μηνών.

Στο Τικρίτ παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη σε πολυσύχναστη αγορά με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 27 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες.

Σύμφωνα με την αστυνομία τα περισσότερα θύματα ήταν εργάτες που είχαν συγκεντρωθεί από άλλες περιοχές προς αναζήτηση δουλειάς.

Στην πρωτεύουσα Βαγδάτη σημειώθηκαν τουλάχιστον τέσσερεις επιθέσεις, μία εκ των οποίων σε κέντρο νεοσύλλεκτων των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, μεταδίδει το δίκτυο αλ Αραμπίγια. Ξεπερνούν τους 15 οι νεκροί.

Τουλάχιστον 30 Ιρακινοί σκοτώθηκαν στη Χαουίτζα, στο βόρειο Ιράκ, όταν βομβιστής αυτοκτονίας κατάφερε να διεισδύσει σε κέντρο στρατολόγησης.

Απαγωγών συνέχεια

Χαός εξακολουθεί να επικρατεί στην επαρχεία αλ Ανμπάρ, κοντά στα σύνορα της χώρας με τη Συρία.

Την ώρα που ο αμερικανικός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις εκκαθάρισης της ένοπλης αντίστασης, οι αρχές του Ιράκ ανακοίνωσαν ότι ο διοικητής της επαρχίας έπεσε θύμα απαγωγής.

Η οικογένεια του θύματος, Ράτζα Ναουάφ αλ Μπαχαλάμι, λέει ότι οι απαγωγείς ζητούν την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την πόλη Κάιμ, η οποία συνορεύει με τη Συρία.

Σύμφωνα με την οικογένεια, ο κυβερνήτης βρισκόταν καθ' οδόν για την πόλη Κάιμ, στα σύνορα με την Συρία, στην περιοχή-προπύργιο των ανταρτών Ραμάντι, όταν απήχθη από ενόπλους.

Οι απαγωγείς, στη συνέχεια, επικοινώνησαν με τους συγγενείς του λέγοντας ότι προϋπόθεση για την απελευθέρωση του Ράτζα Ναουάφ είναι η απομάκρυνση των Αμερικανών από την περιοχή.

Για την αμερικανική στρατιωτική ηγεσία, το Καΐμ είναι η πόλη από την οποία διεισδύει η πλειονότητα των αλλοδαπών ανταρτών στο Ιράκ.

Για αυτό το λόγο συνεχίζονται στην επαρχία οι αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ο αμερικανικός στρατός λέει ότι μέσα σε δύο ημέρες έχει σκοτώσει περίπου 100 εξτρεμιστές, αλλά εξακολουθεί να συναντά σθεναρή αντίσταση.

Εν τω μεταξύ έληξε η προθεσμία που είχαν δώσει οι απαγωγείς ενός Αυστραλού ομήρου για την απόσυρση των αυστραλιανών δυνάμεών από την χώρα, χωρίς να υπάρχει καμία πληροφορία για την τύχη του.

Ενώ αγνοείται και η τύχη του Ιάπωνα Ακιχίκο Σάιτο, ο οποίος φέρεται να έπεσε θύμα απαγωγής της οργάνωσης Ανσάρ αλ Σούνα.


Πέμπτη 12 Μαΐου 2005 - 11:11 (Ώρα Λονδίνου)

Κινητικότητα στο Κυπριακό

Απεσταλμένος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσου Παπαδόπουλου θα μεταβεί στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κατά το δεύτερο 15μερο του Μαϊου, προκειμένου να πραγματοποιήσει διερευνητικές διαβουλεύσεις με τη Γραμματεία του Οργανισμού, δήλωσε τη Πέμπτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Οι συναντήσεις αυτές εντάσσονται στην λογική ότι κάθε διαδικασία διαπραγμάτευσης για την επίτευξη λύσης που ενδέχεται να ξεκινήσει, θα πρέπει να έχει προγραμματιστεί και προετοιμαστεί πάρα πολύ καλά, ώστε να μην έχουμε νέα αποτυχία», είπε σε συνέντευξη τύπου ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε:

«Είναι γνωστή η θέση Λευκωσίας και Αθήνας ότι παραμένει σταθερή η βούληση για την επίτευξη λύσης με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: βιώσιμης, λειτουργικής, σύμφωνης με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και σε αρμονία με το κοινοτικό κεκτημένο, τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δύο πρωτεύουσες επιδιώκουν την επανένωση του νησιού στη βάση αυτής της λύσης και με διαπραγματεύσεις στη βάση του Σχεδίου Άναν». Προσθεσε ο Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ

Επιπλέον, έχουν προσδιοριστεί τα διαδικαστικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει κάθε νέα προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος.

«Σε αυτά τα χαρακτηριστικά δεν υπάρχει το στοιχείο των πιεστικών χρονοδιαγραμμάτων για την κατάληξη της όποιας προσπάθειας ξεκινήσει»,επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος, απαντώντας σε ερώτηση εάν σχετίζεται η πρόσφατη κινητικότητα, με την επικείμενη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 3 Οκτωβρίου.


Πέμπτη 12 Μαΐου 2005 - 10:55 (Ώρα Λονδίνου)

Στον Εισαγγελέα τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο

Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος ανέθεσε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Ευάγγελο Κασσαλιά να διενεργήσει έρευνα τόσο για το περιστατικό του τραυματισμού 28χρονου που αποδίδεται σε φρουρό του πρώην υπουργού κ. Χρήστου Βερελή, όσο και για την πολύωρη ομηρία βουλευτών και άλλων συμμετεχόντων σε εκδήλωση παρουσίασης πολιτικού βιβλίου

Παράλληλα, ενώπιον του εισαγγελέα παρουσιάζεται ο αστυνομικός που πυροβόλησε και τραυμάτισε το 28χρονο νεαρό.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ομάδα περίπου 40 νεαρών είδαν τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα βουλευτών και των συνοδών τους.

Κάποιοι κινήθηκαν εναντίον του συνοδού του κ. Βερελή αστυνομικού Χριστόφορου Πατσιά, ο οποίος πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό, τραυματίζοντας ελαφρά στο πόδι τον Γιώργο Χιλίαρχο.

Η ενέργεια του αστυνομικού εξόργισε τους αναρχικούς, οι οποίοι εισέβαλαν στο Πολυτεχνείο και απαγόρευσαν την έξοδο σε όλους τους παραυρίσκόμενους.

Τελικά, μετά από αρκετές ώρες διαπραγματεύσεων της αστυνομίας, οι αναρχικοί αποχώρησαν και οι εγκλωβισθέντες μπόρεσαν να βγουν από το χώρο του ιδρύματος

Την ικανοποίησή για την έκβαση των επεισοδίων εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρης Ρουσόπουλος.Παράλληλα ο υπουργός Επικρατείας εξήρε τον άριστο συντονισμό των συναρμόδιων υπουργών υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού.

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για «κατάληψη με πολιτικό περιεχόμενο», υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχαν δικοί του ένοπλοι αστυνομικοί στο χώρο του Πολυτεχνείου ισχυρισμό που επανέλαβε και ο Χρήστος Βερελής.

Η Σύγκλητος του Ιδρύματος καταδίκασε απερίφραστα το γεγονός της απροσχημάτιστης- όπως αναφέρει-, εισόδου της Ασφάλειας στον χώρο του Πολυτεχνείου.


Πέμπτη 12 Μαΐου 2005 - 10:01 (Ώρα Λονδίνου)

«Άδικη» η δίκη Οτσαλάν

Άδικες οι συνθήκες της δίκης Οτσαλάν αποφαίνεται το Ευρωπαικό Δικαστήριο

«Μη δίκαιη» χαρακτήρισε την δίκη του Αμντουλά Οτσαλάν, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

Μπορεί απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να μην είναι δεσμευτική αλλά θέτει την κυβέρνηση της Άγκυρας υπό πίεση για την επανάληψη της δίκης., επισημαίνουν οι ανταποκριτές.

Ο Οτσαλάν καταδικάστηκε για εσχάτη προδοσία το 1999. Κρίθηκε ένοχος για 30.000 θανάτους στην διάρκεια της αντιπαράθεσης του ΠΚΚ, της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης της οποίας ήταν επικεφαλής, με τον τουρκικό στρατό.

Τυχόν επανάληψη της δίκης του θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει κύμα εθνικιστικών αντιδράσεων τέσσερις μήνες πριν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-Ε.Ε.

Μακρά διαδικασία

Η δίκη του Αμντουλά Οτσαλάν διεξήχθη με βάσει τον προηγούμενο νόμο περί δικαιοσύνης τον οποίο κατήργησε η κυβέρνηση Ερντογκάν στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να λάβει η Τουρκία ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για τη ένταξή της στην Ευρώπη.

Να σημειωθεί ότι το Ευρωπαίκό Δικαστήριο έχει και στο πρόσφατο παρελθόν επικρίνει τις συνθήκες εκδίκασης της υπόθεσης Οτσαλάν, τόσο για το γεγονός ότι είχε απαγορευτεί στον κατηγορούμενο οποιαδήποτε επαφή με την υπερασπιστική του ομάδα όσο και για την καταδίκη του στην εσχάτη των ποινών.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην Κωνσταντινούπολη η επανάληψη της δίκης του ηγέτη των κούρδων αυτονομιστών θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει εθνικιστική υστερία στην Τουρκία.

Αν και σε περίπτωση επανάληψης της δίκης, ο Οτσαλάν θα καταδικαστεί και πάλι ισόβια, αυτό που ανησυχεί την τουρκική κυβέρνηση είναι ότι θα δοθεί η ευκαιρία στον Οτσαλάν να απευθύνει, από το εδώλιο του κατηγορουμένου, μήνυμα προς τα 20 εκατ. Κούρδους της Τουρκίας.


Πέμπτη 12 Μαΐου 2005 - 11:17 (Ώρα Λονδίνου)

Σύγχρονοι σκλάβοι

Συνέντευξη στον Γιώργο Φελλίδη

Πολλές γυναίκες εξωθούνται από δουλεμπόρους στην πορνεία

Πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι--κυρίως γυναίκες και παιδιά--πέφτουν θύματα των σύγχρονων δουλεμπόρων, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 12,3 εκατομμύρια άνθρωποι που υποχρεώνονται σε καταναγκαστική εργασία, όπως διαπιστώνει έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Ο υψηλότερος αριθμός σύγχρονων σκλάβων--9,5 εκατομμύρια--εντοπίστηκε στην Ασία, καταμετρήθηκαν όμως και 360.000 περιπτώσεις στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες--κυρίως γυναίκες και κορίτσια που εξωθούνται στην πορνεία δια της βίας.

Μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο συντάκτης της έκθεσης και καθηγητής Οικονομικών της Εργασίας, Ρότζερ Πλαντ, αναφέρθηκε στα κύρια πορίσματα της έρευνας, που διεξήχθη σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Αν και ο περισσότερος κόσμος θεωρεί τη δουλεία ως φαινόμενο περιορισμένο σε λίγες καθυστερημένες περιοχές του πλανήτη ή ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττεται μόνο από δεσποτικά καθεστώτα, εντούτοις διαπιστώσαμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δουλεμπόρων είναι ιδιώτες - πολλές φορές συνδεδεμένοι με το οργανωμένο έγκλημα και την 'μαύρη οικονομία'. Υπολογίσαμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον 12 εκατομμύρια 300.000 δούλοι, εκ των οποίων τα 4/5 αναγκάζονται να εργαστούν σε ιδιώτες αφέντες. Το δεύτερο ανησυχητικό εύρημα είναι ότι αν και η σκλαβιά αποτελεί μάστιγα που εμφανίζεται σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη, καμμία κυβέρνηση δεν έχει λάβει τα απολύτως απαραίτητα μέτρα για να την αντιμετωπίσει», δήλωσε ο Βρετανός πανεπιστημιακός.

Όσο για τα «δεσμά» που συνδέουν τη δουλεία, το δουλεμπόριο και την απελευθέρωση στις αγορές εργασίας που φέρνει η διαδικασία της παγκοσμιοποίησης, ο Ρότζερ Πλαντ μας εξήγησε:

«Μάς έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία το γεγονός ότι ορισμένες εκφάνσεις και πλευρές της παγκοσμιοποίησης, χωρίς την κατάλληλη παρακολούθηση και κανονιστικό έλεγχο οδήγησαν στην άνοδο της καταναγκαστικής εργασίας. Γι'αυτό το λόγο στην παγκόσμια έκθεσή μας εφιστήσαμε την προσοχή στο ότι 360.000 άνθρωποι εξωθούνται στη δουλεία στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες. Οι έρευνές μας διαπιστώνουν επίσης τα περισσότερα θύματα του δουλεμπορίου είναι μετανάστες εργάτες και εργάτριες που απασχολούνται υπό άθλιες συνθήκες και χωρίς δικαιώματα. Επίσης υπενθυμίζουμε ότι όπου δεν υπάρχει αστυνόμευση των κυκλωμάτων διακίνησης και μίσθωσης εργαζομένων, οι διάφοροι εργολάβοι συνήθως εκμεταλλεύονται την κατάσταση και προσπαθούν με όλα τα μέσα να μειώσουν το κόστος τους».

Όσο για τα παράνομα κέρδη των κυκλωμάτων λαθρεμπορίας, ο καθηγητής Ρότζερ Πλαντ δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC:

«Σύμφωνα με τον πρώτους υπολογισμούς μας, σε τουλάχιστον 32 δισεκατομμύρια δολάρια ανέρχονται κάθε χρόνο τα κέρδη από τη λαθρεμπορία ανθρώπινης σάρκας, χωρίς να συνυπολογίζουμε τα χρήματα που καρπώνονται από την καταναγκαστική εργασία οι αφέντες των σύγχρονων σκλάβων. Εκτιμάται ότι κάθε ένας δούλος που διακινείται αποφέρει στο δουλέμπορο ή το αφεντικό του 13.000 δολάρια ετησίως».


Πέμπτη 12 Μαΐου 2005 - 10:37 (Ώρα Λονδίνου)

Με όπλα στο Πολυτεχνείο

Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Προσλήψεις: 1.978 θέσεις χωρίς διαγωνισμό. Μέσω του ΑΣΕΠ και του ΟΑΕΔ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Δημόσιο: "Ξεπαγώνουν" 30.000 εθελοντικές μετατάξεις. Έπειτα από 11 χρόνια.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Στο σκαμνί για κακούργημα. Παραπέμπονται ο πρόεδρος και η διοίκηση της ΔΕΚΑ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μπουρλότο από Βενιζέλο - Βερελή. Πήγαν με τα... όπλα σε παρουσίαση βιβλίου στο Πολυτεχνείο.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Πρόβλημα με το ΕΚΑΣ. Κίνδυνος να χάσουν το επίδομα 41.049 συνταξιούχοι.

Η ΑΥΓΗ: Διπλό μήνυμα της απεργίας. Προς την κυβέρνηση για να μην θίξει εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Προς τα συνδικάτα για ανασυγκρότηση και ενωτικούς αγώνες.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Στον αέρα Βουλή και κόμματα. Μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τον υπολογισμό των λευκών ψηφοδελτίων.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Και νέο "αντάρτικο" κατά της κυβερνήσεως. Σκληρή "πρωτομαγιάτικη" κριτική από τον αρχισυνδικαλιστή της ΔΑΚΕ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αλλάζουν όλα στις μετατάξεις του Δημοσίου. Από τον Οκτώβριο η εφαρμογή του νέου συστήματος.

ΕΘΝΟΣ: Παράνομη η προσωποκράτηση για χρέη στο Δημόσιο. Δικαστική απόφαση με βάση εισήγηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τα γεγονότα έτρεχαν αλλά "αργούσαν" οι ειδήσεις. Χθες με την ετεροχρονισμένη γιορτή της Πρωτομαγιάς.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στο σκαμνί η αμαρτωλή ΔΕΚΑ. Όσα δεν έπραξε η Βουλή το πράττουν οι δικαστικοί λειτουργοί με την ιστορική τους απόφαση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Άριστα της κυβέρνησης στο Πολυτεχνείο. Χειρίστηκε με ψυχραιμία την "κρίση του ασύλου" και απετράπη η αιματοχυσία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μαγιόξυλο για την κυβέρνηση. Πείσμωσε τους εργαζόμενους το αλαλούμ: Συμμετοχή-ρεκόρ.

ΕΣΤΙΑ: Ανησυχητικό άλμα του πληθωρισμού. Η Ελλάς έχασε 6 θέσεις στην αγωνιστικότητα.

ESPRESSO: Οι φωτογραφίες της ομηρίας στο Πολυτεχνείο. Καρέ - καρέ η εισβολή των αναρχικών και η "αιχμαλωσία" των βουλευτών.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Στο σκαμνί για σκάνδαλο Χρηματιστηρίου. Παραπέμπεται για κακούργημα η πρώην διοίκηση της ΔΕΚΑ.

Ο ΛΟΓΟΣ: Σοβαρά επεισόδια στο Πολυτεχνείο. Ένας τραυματίας από πυρά φρουρού βουλευτών.

ΤΑ ΝΕΑ: Μας ανέκριναν και μας φωτογράφισαν! Η "ώρα του υπουργού" στο Πολυτεχνείο. Τραγελαφικοί διάλογοι "ομήρων" με αναρχικούς.

Η ΝΙΚΗ: Κατάργηση του 8ωρου. Ψηφίστηκε από την ευρωβουλή το ωράριο-λάστιχο.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εργατική Πρωτομαγιά: Δυνατή απάντηση στην αντεργατική πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

TRAFFIC NEWS: "Θόδωρε ξεκαθάρισε την κατάσταση". Με πίεση Καραμανλή η παραίτηση της Μάρας Ζαχαρέα. Στη θέση της προσωρινά η Όλγα Τρέμη μέχρι να πιάσει δουλειά ο Νίκος Ευαγγελάτος.

Η ΧΩΡΑ: Εφορία: 9 τρόποι για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Νέα ευκαιρία στους οφειλέτες, με ευνοϊκούς όρους.

City Press: Από το κακό στο χειρότερο η ανταγωνιστικότητα.

METRO: Βόμβα της Κομισιόν. Απίστευτη πρόταση για ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας.

ΕΓΝΑΤΙΑ: "Εισάγονται" 13.000 Αλβανοί εργάτες. "Οι Έλληνες στα καφενεία και οι Αλβανοί δουλεύουν στα χωράφια τους" υποστηρίζει βουλευτής της ΝΔ.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πρωτομαγιά χωρίς μαγιά. Παρά τα ακατανόητα κυβερνητικά μέτρα η Ελλάδα γιόρτασε.

Σκάνδαλο Χρηματιστηρίου

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "άνοιξε ο δρόμος για να βρεθούν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, ο πρώην πρόεδρος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΚΑ που κατά την προεκλογική περίοδο του 2000 προέβαιναν σε αθρόες αγορές μετοχών συγκεκριμένων κρατικών τραπεζών και οργανισμών, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται σημαντικά ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου. "Έφτασε η ώρα να δικαιωθούν όσοι έχασαν τα χρήματά τους στο Χρηματιστήριο", δήλωσε ο Μιλτιάδης Έβερτ σε μακροσκελή του ανακοίνωση. Ο Μ. Έβερτ και ο "Ελεύθερος" όλα αυτά τα χρόνια έδωσαν μάχη για να ριχθεί φως στο σκάνδαλο της ΔΕΚΑ".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι "το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, με το οποίο παραπέμπονται να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο πρώην πρόεδρος και μέλη του ΔΣ της ΔΕΚΑ (Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών) ανοίγει για πρώτη φορά την οδό της δικαστικής διαλεύκανσης του σκανδάλου της Σοφοκλέους που στοίχισε στο Δημόσιο και σε 1,5 εκατομμύριο επενδυτές απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ."

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ προσθέτει ότι "απώλειες 40% της περιουσίας της ΔΕΚΑ, όπου ζημιώθηκε το κράτος με 700 δισεκατομμύρια δραχμές. Χοντρό παιχνίδι έκαναν στο Χρηματιστήριο οι διοικούντες της ΔΕΚΑ και στήριξαν τον Σημίτη πριν από τις εκλογές του 2000".

ΣτΕ - Τέλος στην προσωποκράτηση για χρέη στο Δημόσιο

ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "στοπ στην προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο. Ένα περιφερειακό δικαστήριο, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πύργου, αρνήθηκε να εκτελέσει σχετικό αίτημα ΔΟΥ για κράτηση οφειλέτη ποσού 40.685 ευρώ επικαλούμενο παραπεμπτική κρίση του ΣΤ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας προς την Ολομέλεια κατά την οποία η προσωποκράτηση αντίκειται προς το Σύνταγμα και ειδικότερα στην υποχρέωση της Πολιτείας για σεβασμό της αξίας του ανθρώπου. Ειδικότερα δε όταν ο οφειλέτης αδυνατεί να εξοφλήσει το χρέος του".

Κομισιόν - Εργασιακό

Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "το νεοφιλελεύθερο πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδεικνύεται με αποκρουστικό τρόπο μέσα από το σχέδιο οδηγίας της Κομισιόν για την οργάνωση του χρόνου εργασίας, η οποία με την σύμφωνη γνώμη και της πλειοψηφίας του Ευρωκοινοβουλίου, στρώνει το έδαφος για να γίνει πράξη ακόμη και η ακραία εκδοχή των 65 ωρών".

Σύμφωνα με τη Metro "ανησυχία προκαλεί στα εργατικά συνδικάτα η πρόταση οδηγίας της Κομισιόν για ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, σύμφωνα με την οποία ο μέγιστος χρόνος απασχόλησης να φθάσει και τις 65 ώρες (!) όταν η σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας προέβλεπε από το 1919 (!) ως μέγιστη επιτρεπόμενη εβδομαδιαία εργασία τις 48 ώρες (!)".

Ανάπτυξη

H CITY PRESS γράφει ότι "η Ελλάδα έπεσε μέσα στο 2004, από την 44η στην 50ή θέση στην παγκόσμια κατάταξη των 60 πιο ανταγωνιστικών χωρών, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Αναπτυξιακής Διαχείρισης (IMD). Η άνοδος της ΝΔ στην εξουσία και πολιτική που ακολούθησε δεν έφεραν την προσδοκώμενη βελτίωση. Ο Καραμανλής ζήτησε τη διενέργεια προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης στη Βουλή για το θέμα. Τουρκία, Κολομβία και Φιλιππίνες μας άφησαν πίσω..."

Εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "γιορτάστηκε χθες η Εργατική Πρωτομαγιά μετά από διχοστασίες - αντεγκλήσεις και διαφωνίες. Όσοι ήταν υποχρεωμένοι να πάνε στις δουλειές τους υπέστησαν αφάνταστη ταλαιπωρία. Αφού δεν υπήρξε ο κοινός νους να την ορίσει την Τρίτη του Πάσχα και όλα να είναι μέλι γάλα. Τα γεγονότα όμως έτρεχαν αλλά οι ειδήσεις "αργούσαν" αφού οι μεταφορείς τους απεργούσαν την προηγούμενη και την επομένη απεργούσαν οι εργαζόμενοι".

Κατά την ΑΥΓΗ "με τη δυναμική συμμετοχή τους στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα οι εργαζόμενοι έστειλαν διπλό μήνυμα: -Στην κυβέρνηση ότι θα βρει μπροστά της τους εργαζόμενους αν προχωρήσει στους σχεδιασμούς για αμφισβήτηση, ακύρωση εργασιακών δικαιωμάτων και υπονόμευση του συστήματος ασφάλισης. -Στα συνδικάτα και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να αναπτύξουν ενωτικούς αγώνες κατά των ανατιμήσεων, της ανεργίας και της "μαύρης" εργασίας".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "μεγάλες και μαχητικές απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα. Δόθηκε μια σκληρή μάχη και κερδήθηκε από τις ταξικές δυνάμεις . Άμαζες και υποτονικές οι συγκεντρώσεις των συμβιβασμένων ηγεσιών. Αντικομουνιστικό παραλήρημα και ωμή παραχάραξη της Ιστορίας στο Ευρωκοινοβούλιο και υιοθέτηση της "Έκθεσης Cerkas" για τη "διευθέτηση του χρόνου εργασίας".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι " εντυπωσιακή για τα τελευταία χρόνια, η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία και τις συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά, αποτέλεσε...μαγιόξυλο για την κυβέρνηση και ράπισμα για την πολιτική της . ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προειδοποίησαν κυβέρνηση και εργοδοσία ότι οι εργαζόμενοι θα φράξουν το δρόμο οποιασδήποτε κοινωνικής ανατροπής".

Πολυτεχνείο

ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν ότι "σε ανάκριση υποβλήθηκαν πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της επτάωρης ομηρείας τους στο Πολυτεχνείο. Όλα άρχισαν από την αυθαιρεσία αστυνομικού - φρουρού του κ. Χρ. Βερελή, ο οποίος μπήκε ένοπλος στο Πολυτεχνείο παραβιάζοντας το άσυλο και τραυμάτισε 29χρονο".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "ικανοποίηση του πρωθυπουργού για τους χειρισμούς και την ετοιμότητα της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των επεισοδίων στο Πολυτεχνείο, που είχαν ως πρωταγωνιστές οπλισμένους σωματοφύλακες πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ και αναρχικούς".

Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης στο Πολυτεχνείο. Το ίδρυμα κατελήφθη από ομάδα αναρχικών, μετά τον τραυματισμό ενός ατόμου από πυροβολισμό ένοπλου αστυνομικού συνοδού βουλευτή. Εντός του κτιρίου αποκλείστηκαν πολλά άτομα, μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και Χρήστος Βερελής".

Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "με τους φρουρούς τους και τα αυτοκίνητά τους, σε μια επίδειξη αλαζονείας, οι κ. Ε. Βενιζέλος και Χρ. Βερελής εμφανίστηκαν στο Πολυτεχνείο σε παρουσίαση βιβλίου. Η παρουσία των ένοπλων φρουρών "ερέθισε" τους αναρχικούς. Ο κουμπουροφόρος του κ. Βερελή πυροβόλησε για να αποφύγει το λιντσάρισμα και η παρ' ολίγον τραγωδία αποφεύχθηκε ύστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις".

Η Espresso αναφέρει ότι "πρώην υπουργοί "όμηροι" στα χέρια μιας "χούφτας" αναρχικών, αστυνομικοί συνοδοί να πυροβολούν στον αέρα τραυματίζοντας νεαρό στα πόδια μέσα στο Πολυτεχνείο, γνωστοί-άγνωστοι να διαπραγματεύονται και να θέτουν όρους για την... απελευθέρωση των εκατοντάδων πολιτών".

Προσλήψεις χωρίς διαγωνισμό

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υποστηρίζει ότι "νέες θέσεις εργασίας, χωρίς διαγωνισμό, υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ και του ΟΑΕΔ προκηρύχθηκαν γι' αυτή την εβδομάδα. Οι νέες θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης ανέρχονται στις 187, ενώ μέσω ΟΑΕΔ στις 1.791".

Βουλή

Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "κυριολεκτικά στον αέρα, μετέωρη από άποψη ηθικής τουλάχιστον νομιμοποίησης, είναι η σημερινή σύνθεση της Βουλής, αφού αποτελεί προϊόν ενός δικαστικού παράδοξου που καθιστά την Ελλάδα παγκόσμια πρωτοτυπία, δεδομένου ότι πουθενά αλλού στο κόσμο δεν πρέπει να υπάρχει εκλογικός νόμος δύο ταχυτήτων. Αυτό συμβαίνει ουσιαστικά στη χώρα μας μετά την απόφαση του Εκλογοδικείου για την Πέλλα, με ψήφους 6 έναντι 5, η οποία παράγει το απίστευτο αποτέλεσμα να ισχύει εν τοις πράγμασι διαφορετικό εκλογικό σύστημα στην Κεντρική Μακεδονία -όπου έγιναν και οι τρεις αλλαγές στη κατανομή των εδρών- και διαφορετικό σε όλες τις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες της Ελλάδας".

ΕΚΑΣ

Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι "σχεδόν ένας στους πέντε δικαιούχους του ΕΚΑΣ, δηλαδή 41.049 χαμηλοσυνταξιούχοι, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο διακοπής του επιδόματος, σύμφωνα με στοιχεία από το κέντρο ηλεκτρονικού υπολογιστή κοινωνικών υπηρεσιών, όπως αποκαλύπτει σήμερα η "Α". Για 23.467 συνταξιούχους δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθούν τα στοιχεία τους, 14.153 θα πρέπει να υποβάλουν μέχρι 31 Μαΐου νέα δικαιολογητικά στο ΙΚΑ, ενώ 9.314 σταμάτησαν να λαμβάνουν το επίδομα και θα πρέπει να κάνουν νέες αιτήσεις. Άλλοι 17.592 χάνουν το επίδομα, αλλά έχουν δικαίωμα να κάνουν ένσταση".

Μάρα Ζαχαρέα-Mega

Η Traffic News σημειώνει ότι "η παραίτηση αυτή δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία και έχει πλούσιο παρασκήνιο, καθώς οι αντιδράσεις για την παρουσία της σε ένα αντικυβερνητικό δελτίο ειδήσεων είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και ποικίλα σχόλια από τον Τύπο. Ειδικά μάλιστα όταν οι δημοσιογράφοι του καναλιού καταφέρονταν εναντίον των κυβερνητικών στελεχών και του κ. Ρουσόπουλου, με τη Μάρα Ζαχαρέα να είναι απλός παρατηρητής. Εικόνα που είχε σχολιαστεί ιδιαίτερα επικριτικά".

Οικονομία-Ρύθμιση οφειλών

Η ΧΩΡΑ επισημαίνει ότι "δεύτερη και τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες μικρούς και μικρομεσαίους επιχειρηματίες να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν καταστεί φορολογικά ενήμεροι για τις οφειλές μέχρι 1ης Μαρτίου 2004, ενώ παγώνουν και οι διαδικασίες προσωποκράτησης. Το μέτρο προβλέπει την καταβολή σε πολλές δόσεις και με μεγάλες εκπτώσεις".

Πληθωρισμός

Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι "εξαιρετικά ανησυχητικό άλμα εσημείωσε τον Απρίλιο ο πληθωρισμός. Μέσα σε ένα μόλις μήνα, αυξήθηκε κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Τον Μάρτιο ήταν στο 2,9% και τον Απρίλιο εκτινάχθηκε στο 3,4%. Και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η αύξησις αυτή οφείλεται κατά το μεγαλύτερο τμήμα της στην ανατίμηση των καυσίμων και την αύξηση του ΦΠΑ".

Μετατάξεις στο Δημόσιο

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) ισχυρίζεται ότι "σε πλήρη απελευθέρωση, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων όπως είναι οι τίτλοι σπουδών, η συνολική υπηρεσία και η παραγωγικότητα, οδηγούνται από τον Οκτώβριο οι μετατάξεις στο δημόσιο τομέα. Με εγκύκλιο του αρμόδιου υπουργού Προκόπη Παυλόπουλου "ξεπαγώνει" μετά από 11 χρόνια η διαδικασία, που σε κάθε περίπτωση θα έχει εθελοντικό χαρακτήρα, δηλαδή θα διενεργείται μόνο αν το επιθυμεί ο υπάλληλος".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς των μετατάξεων θα προβλέπονται μέσω του νέου αναθεωρημένου Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον προσεχή Οκτώβριο, ενώ καμία αλλαγή δεν αναμένεται να έχουν οι διατάξεις που αφορούν στη μετακίνηση προσωπικού στον ίδιο φορέα, αλλά σε άλλο ή ανώτερο κλάδο".

Κυβέρνηση

Το ΒΗΜΑ υπογραμμίζει ότι "νέο κρούσμα "αντάρτικου" κατά της κυβερνήσεως από κορυφαίο συνδικαλιστή του κυβερνώντος κόμματος σημειώθηκε χθες στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ. Ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ και μέλος της ΚΕ της ΝΔ κ. Κ. Πουπάκης μίλησε για παιδαριώδη λάθη υπουργών στο θέμα της μεταφοράς της αργίας της 1ης Μαΐου. Ακόμη προειδοποίησε ότι "όσα προβλήματα και αν κληρονόμησε η κυβέρνηση δεν δικαιολογούν μια νέα πολιτική λιτότητας".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 12 Μαΐου 2005 - 10:01 (Ώρα Λονδίνου)

«Αδικη» η δίκη Οτσαλάν

Άδικες οι συνθήκες της δίκης Οτσαλάν αποφαίνεται το Ευρωπαικό Δικαστήριο

«Μη δίκαιη» χαρακτήρισε την δίκη του Αμντουλά Οτσαλάν, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

Μπορεί απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να μην είναι δεσμευτική αλλά θέτει την κυβέρνηση της Άγκυρας υπό πίεση για την επανάληψη της δίκης., επισημαίνουν οι ανταποκριτές.

Ο Οτσαλάν καταδικάστηκε για εσχάτη προδοσία το 1999. Κρίθηκε ένοχος για 30.000 θανάτους στην διάρκεια της αντιπαράθεσης του ΠΚΚ, της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης της οποίας ήταν επικεφαλής, με τον τουρκικό στρατό.

Τυχόν επανάληψη της δίκης του θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει κύμα εθνικιστικών αντιδράσεων τέσσερις μήνες πριν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-Ε.Ε.

Μακρά διαδικασία

Η δίκη του Αμντουλά Οτσαλάν διεξήχθη με βάσει τον προηγούμενο νόμο περί δικαιοσύνης τον οποίο κατήργησε η κυβέρνηση Ερντογκάν στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να λάβει η Τουρκία ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για τη ένταξή της στην Ευρώπη.

Να σημειωθεί ότι το Ευρωπαίκό Δικαστήριο έχει και στο πρόσφατο παρελθόν επικρίνει τις συνθήκες εκδίκασης της υπόθεσης Οτσαλάν, τόσο για το γεγονός ότι είχε απαγορευτεί στον κατηγορούμενο οποιαδήποτε επαφή με την υπερασπιστική του ομάδα όσο και για την καταδίκη του στην εσχάτη των ποινών.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην Κωνσταντινούπολη η επανάληψη της δίκης του ηγέτη των κούρδων αυτονομιστών θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει εθνικιστική υστερία στην Τουρκία.

Αν και σε περίπτωση επανάληψης της δίκης, ο Οτσαλάν θα καταδικαστεί και πάλι ισόβια, αυτό που ανησυχεί την τουρκική κυβέρνηση είναι ότι θα δοθεί η ευκαιρία στον Οτσαλάν να απευθύνει, από το εδώλιο του κατηγορουμένου, μήνυμα προς τα 20 εκατ. Κούρδους της Τουρκίας.


Πέμπτη 12 Μαΐου 2005 - 01:36 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα δίκη για τον Οτζαλάν;

Στο ενδεχόμενο να επαναληφθεί η δίκη του Αμπντουλά Οτζαλάν, αναφέρεται η Ιντιπέντεντ (Independent), καθώς την Πέμπτη αναμένεται σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μία ευνοϊκή για τον κ. Οτζαλάν απόφαση θα προκαλέσει θυελλώδεις αντιδράσεις στην Τουρκία, καθώς η πλειονότητα του τουρκικού λαού πιστεύει ότι ο πρώην ηγέτης του ΡΚΚ είναι ένας επικίνδυνος τρομοκράτης, εκτιμά η εφημερίδα η οποία προσθέτει:

«εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με μια σχετική απόφαση τότε οι ισχυρισμοί της ότι έχει εκσυγχρονίσει το δικαστικό της σύστημα, προκειμένου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα τεθούν υπό αμφισβήτηση».

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται σε μια ευαίσθητη περίοδο για την κυβέρνηση του κ. Ερντογάν. Περίπου δώδεκα μέλη του κόμματός του παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση λέγοντας ότι το κυβερνών κόμμα, το οποίο έχει προβεί σε πολλαπλές μεταρρυθμίσεις, χάνει την επαφή του με τον λαό, σχολιάζει το άρθρο.

Εξάλλου η σχέση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών και εσωτερικό του αντίπαλο, Αμπντουλά Γκιούλ, «χαρακτηρίζεται από εντάσεις».

Οικονομία και επιτόκια

Η τράπεζα της Αγγλίας άνοιξε το δρόμο για μείωση των επιτοκίων, καθώς ο διοικητής της παραδέχθηκε ότι η ύφεση που παρουσιάζει η αγορά τον κατέλαβε εξ απήνης, γράφουν στο πρωτοσέλιδό τους οι Τάιμς (Times).

Μετά από δύο εβδομάδες κακών οιωνών για την καταναλωτική κίνηση, συμπεριλαμβανομένης μιας έκθεσης που κάνει λόγο για την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων έξι ετών στις πωλήσεις, ο Μάρβιν Κινγκ επιχείρησε να καθησυχάσει τους φόβους για το μέλλον, σημειώνει η εφημερίδα.

Παρά τις προεκλογικές διαβεβαιώσεις των Εργατικών για μια ισχυρή οικονομία, «ο διοικητής παραδέχθηκε ότι η ξαφνική απομάκρυνση των καταναλωτών από τα καταστήματα βρήκε απροετοίμαστη την τράπεζα της Αγγλίας», υπογραμμίζουν οι Τάιμς.

Φόρος αίματος

Το αιματοκύλισμα στο Ιράκ καλύπτει το πρωτοσέλιδο της Γκάρντιαν (Guardian).

Η εφημερίδα γράφει ότι μέσα σε ένα μήνα έχουν σημειωθεί στη χώρα 67 επιθέσεις αυτοκτονίας, αριθμός που ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

«Σύμφωνα με στοιχεία των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας από τις 135 επιθέσεις με αυτοκινητοβόμβες που σημειώθηκαν μέσα σε ένα μήνα, περισσότερες από τις μισές ήταν επιθέσεις αυτοκτονίας».

Ο αριθμός των επιθέσεων αυτοκτονίας «δημιουργεί φόβους ότι οι αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις χάνουν τη μάχη κατά των ξένων μαχητών που είναι αποφασισμένοι να πεθάνουν για το στόχο τους, που δεν είναι άλλος από την ήττα των κατακτητών», σχολιάζει η εφημερίδα.

Απεργία

Δημοσιογράφοι και τεχνικοί του BBC απειλούν με διακοπές της κάλυψης του «Γουέμπλεϊ» και του «ανοιχτού» πρωταθλήματος γκολφ, καθώς ψήφισαν υπέρ των απεργιακών κινητοποιήσεων, γράφει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph).

«Η πρώτη κινητοποίηση πρέπει γίνει μεταξύ της 19ης Μαΐου και της 10ης Ιουνίου».

Το BBC έρχεται αντιμέτωπο με ένα πιθανό κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων, καθώς τα μέλη των συνδικάτων καταψήφισαν, με συντριπτική πλειοψηφία τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις του οργανισμού, γράφει η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Την Πέμπτη η ηγεσία των συνδικάτων συναντάται για συνομιλίες με θέμα τη μορφή των κινητοποιήσεων.


Πέμπτη 12 Μαΐου 2005 - 07:40 (Ώρα Λονδίνου)

Στο εδώλιο η Ολλανδία

Πρόκειται για τη χειρότερη σφαγή στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Την Πέμπτη, ξεκινά στην Ολλανδία με την προκαταρκτική εξέταση μαρτύρων, μια ακόμα δίκη για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα.

Αυτή τη φορά στη θέση του κατηγορούμενου είναι ο στρατός της Ολλανδίας.

Συγγενείς κάποιων εκ των επτά χιλιάδων μουσουλμάνων που σφαγιάστηκαν από τις σερβικές δυνάμεις το 1995, κατηγορούν την ολλανδική ειρηνευτική δύναμη που είχε υπό την επιτήρησή της την περιοχή, ότι απέτυχε να τους προστατεύσει.

Μάλιστα οι συγγενείς κάνουν λόγο και για προσπάθεια συγκάλυψης των γεγονότων από τον ολλανδικό στρατό.

Επτά ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, μεταξύ αυτών και ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας, θα κληθούν να καταθέσουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Το Ολλανδικό κράτος είχε στο παρελθόν αναλάβει μέρος της ευθύνης για τη σφαγή, όμως οι συγγενείς των θυμάτων καλούν τους Ολλανδούς να ζητήσουν συγνώμη και να καταβάλουν μεγάλες αποζημιώσεις.


Πέμπτη 12 Μαΐου 2005 - 07:29 (Ώρα Λονδίνου)

Εν αναμονή της απόφασης για τον Οτζαλάν

Έχει καταδικαστεί σε ισόβια

Με αγωνία αναμένεται σήμερα από την τουρκική ηγεσία η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο μπορεί να επιβάλλει την επανάληψη της δίκης του Αμπντουλά Οτζαλάν.

Ο πρώην ηγέτης του ΡΚΚ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη από την τουρκική δικαιοσύνη το 1999, όμως οι δικηγόροι του κατέφυγαν στο δικαστήριο του Στρασβούργου υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν του επέτρεψε να έχει μια δίκαιη δίκη.

Μια επανάληψη της δίκης του Αμπντουλά Οτζαλάν θα μπορούσε να ανοίξει πολλές παλιές πληγές στην Άγκυρα, την ώρα μάλιστα που ετοιμάζεται για τις ενταξιακές της συνομιλίες, εκτιμά ο Στιβ Μπράιαντ, αναλυτής του BBC στην Κωνσταντινούπολη.

«Η επανάληψη της δίκης θα μπορούσε να αναζωπυρώσει βίαια πάθη μεταξύ Τούρκων και Κούρδων», λέει.

Ο Αμπντουλά Οτζαλάν είναι ο μοναδικός κάτοικος στο νησί- φυλακή της Τουρκίας.

Οι δικηγόροι του ισχυρίζονται ότι η ποινή της ισόβιας κάθειρξης που του επιβλήθηκε το 1999 ήλθε στο τέλος μιας δίκης που δεν ήταν δίκαιη -- κατά τη διάρκεια της οποίας ο ηγέτης των Κούρδων αυτονομιστών δεν είχε επικοινωνία με την ομάδα των συνηγόρων του.

Εάν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συμφωνήσει με τους συνηγόρους, τότε η Τουρκία - υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ - θα είναι υποχρεωμένη να επαναλάβει τη δίκη.

« Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Αμπντουλά Οτζαλάν θα καταδικαστεί και πάλι σε ισόβια. Πρόκειται για μια προσωπικότητα μισητή στην πλειοψηφία του τουρκικού λαού.

»Η Άγκυρα φοβάται ότι σκληροπυρηνικοί Τούρκοι εθνικιστές θα εκμεταλλευτούν τυχόν επανάληψη της δικής για να στραφούν εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν.» σχολιάζει ο αναλυτής του BBC από την Κωνσταντινούπολη.


Πέμπτη 12 Μαΐου 2005 - 07:18 (Ώρα Λονδίνου)

Γερμανικό «ναι» στο Ευρωσύνταγμα

Στη Γερμανία, η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) χαιρετίζει την ευρεία αποδοχή του Ευρωσυντάγματος από την κάτω βουλή της χώρας.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι την Πέμπτη το κείμενο θα εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία από το κοινοβούλιο.

Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα θα δώσει την δυνατότητα στην ΕΕ να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της διεύρυνσης εκτιμά η εφημερίδα.

Όμως η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) διερωτάται μήπως θα ήταν πιο σωστό το ευρωσύνταγμα να τεθεί σε δημοψήφισμα και στη Γερμανία αντί να εγκριθεί μόνο από τη βουλή.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι σε αντίθεση με τους πολιτικούς, η κοινή γνώμη της χώρας είναι διχασμένη και ότι οι ανησυχίες της εκφράζονται μόνο μέσα από τις δημοσκοπήσεις.

«Είναι λυπηρό», γράφει, «γιατί έτσι περιορίζεται η επιχειρηματολογία για την Ευρώπη και τους στόχους της».

Η εφημερίδα αναγνωρίζει ότι το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα θα επιφέρει την πρόοδο στην Ευρώπη, όμως εκφράζει δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι οι υποστηρικτές του στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες απέτυχαν να προβάλλουν τα πλεονεκτήματα του με τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνουν αντιληπτά από κάθε πολίτη.

«Το 'ναι' της Γερμανίας στο Ευρωσύνταγμα είναι σωστό», καταλήγει η εφημερίδα, «ο τρόπος με τον οποίο θα προκύψει είναι αμφισβητήσιμος».

Αυστρία και η Σλοβακία είπαν το «ναι»

Στις αυστριακές εφημερίδες δεν εκφράζεται ενθουσιασμός για την επικύρωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος από το Εθνικό Συμβούλιο, την κάτω βουλή της χώρας.

Η Ντερ Σταντάρ (Der Standard) γράφει ότι το γεγονός από μόνο του δεν αποτύπωσε τις ιστορικές διαστάσεις του.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι σπάνια το Συμβούλιο εμφανίζεται τόσο ενωμένο, όσο ήταν στην ψηφοφορία για το Ευρωσύνταγμα, με μια μόνο ψήφο κατά.

Όμως, προσθέτει ότι είναι εξίσου σπάνιο με τέτοια ομοφωνία να συνοδεύεται από τόσο λίγο ενθουσιασμό.

Η Ντι Πρέσε (Die Presse) σημειώνει ότι η ψηφοφορία κύλησε ομαλά.

Ωστόσο η εφημερίδα δεν παραλείπει να αναφερθεί στην κριτική που άσκησε η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση για ανεπαρκή ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Στη Σλοβακία, η Πράβντα (Pravda) θεωρεί ότι η έγκριση του Συντάγματος από τη χώρα της αποτελεί ένα «θετικό μήνυμα» με διπλό αποδέκτη: την Ευρώπη αλλά και την εσωτερική πολιτική σκηνή.

Η εφημερίδα είναι της άποψης ότι αυτές οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις και όχι από το λαό.

Εάν είχε επιλέξει το δημοψήφισμα και δεν υπήρχε μεγάλη συμμετοχή σ' αυτό, «τότε η Σλοβακία θα είχε να αντιμετωπίσει ένα φιάσκο», σχολιάζει η εφημερίδα.

Η μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ του Συντάγματος και αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν ώτα ευήκοα σε «παραμύθια για ευρωσκεπτικιστές», καταλήγει το άρθρο.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.