Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-05-10

  1. Αλλαγή προσώπων στους Τόριδες
  2. Νίκη των «Μπλε» με ρεκόρ
  3. Στον προεκλογικό αγώνα ο Ραφσαντζανί
  4. Νέα απαγωγή και βομβιστικές επιθέσεις
  5. Σύνοδος δύο κόσμων στην Μπραζίλια
  6. Σωτήρια για τη Νεκρά η Ερυθρά Θάλασσα
  7. Κινητικότητα και πιέσεις για την υπόθεση Ειρηναίου
  8. Μνημείο Ολοκαυτώματος
  9. «Ο φίλος μου ο Τσε»
  10. Δύο εκρήξεις στο κέντρο της Βαγδάτης
  11. Πρωτομαγιά με απεργίες
  12. Απεσταλμένος ενόψει
  13. Στη βουλή τα ΖUZANA
  14. Συστάσεις προς υπουργούς
  15. Έπαινοι Μπους προς Γεωργία
  16. Προς άνοιγμα του φακέλου Παζολίνι
  17. «Ο φίλος μου ο Τσε»
  18. Συμφωνία ΕΕ - Ρωσίας
  19. Ο απόηχος των εκδηλώσεων
  20. Πηγή έμπνευσης
  21. Σύνοδος κορυφής Ρωσίας - ΕΕ
  22. Ο απόηχος των εκδηλώσεων
  23. «Αυτός που πούλησε την Ιερουσαλήμ»

Τετάρτη 11 Μαΐου 2005 - 01:31 (Ώρα Λονδίνου)

Αλλαγή προσώπων στους Τόριδες

«Ο Μάικλ Χάουαρντ δεν έχει μετανιώσει για τίποτα. Δεν ξυπνάει στο μέσο της νύχτας αναλογιζόμενος τι άλλο θα μπορούσε να είχε κάνει στην προεκλογική του εκστρατεία», γράφει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph).

Την Τρίτη, καθώς ο ηγέτης των Τόριδων επέλεγε τους τελευταίους συνεργάτες του, ανακοίνωσε ότι μέχρι τα Χριστούγτεννα θα έχει αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος.

Ο ίδιος δήλωσε στην Ντέιλι Τέλεγκραφ ότι τελευταία του αποστολή είναι η μεταρρύθμιση της διαδικασίας εκλογής του επόμενου ηγέτη των Συντηρητικών, έτσι ώστε οι βουλευτές στο Ουέστμίνστερ να έχουν τον τελευταίο λόγο.

«Ο κ. Χάουαρντ εξέπληξε τους πάντες όταν, μια ημέρα μετά την ήττα του στις βουλευτικές εκλογές, ανακοίνωσε ότι σε ηλικία 63 ετών αισθάνεται πολύ μεγάλος για να λάβει μέρος και στις επόμενες.»

Την Τρίτη επιβεβαίωσε ότι δεν αλλάζει γνώμη, αν και πολλοί συνεργάτες του προσπάθησαν να τον πείσουν να παραμείνει στην ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος για άλλους 18 μήνες.

Με την προώθηση νέων ανθρώπων σε θέσεις κλειδιά, ο Μάικλ Χάουαρντ δίνει την ευκαιρία σε πιθανούς διαδόχους του να επιδείξουν τις ικανότητές τους, ενώ περνά και το μήνυμα ότι ο επόμενος ηγέτης των Συντηρητικών θα πρέπει να είναι νεώτερης γενιάς, σχολιάζουν οι Τάιμς (Times).

Στους δύο πιθανότερους διαδόχους του Μάικλ Χάουαρντ αναφέρεται η Ιντιπέντεντ (Independent): τον Τζορτζ Όζμπορν και τον Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο κ. Χάουαρντ έδωσε σημαντικές θέσεις σε όλους τους υποψηφίους για τη ηγεσία του κόμματος, σχολιάζει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι πιο σημαντική θεωρείται η προαγωγή του εκσυγχρονιστή, νέο-συντηρητικού Τζορτζ Όζμπορν (33 ετών) ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντα του σκιώδους υπουργού οικονομικών, στη θέση του Λέτγουιν.

Ένας ακόμη νεαρός ανερχόμενος πολιτικός, ο Ντέιβιντ Κάμερον (38 ετών) αναλαμβάνει τα καθήκοντα του σκιώδους υπουργού Παιδείας, λέει η εφημερίδα.

Ο Ντέιβιτν Ντέιβις, που εδώ και χρόνια θεωρείται φαβορί για την ηγεσία των Τόριδων, παραμένει σκιώδης υπουργός Εσωτερικών.

Αντιδράσεις για τον ανασχηματισμό

«Δυσαρέσκεια» και «οργή» στο κυβερνών κόμμα των Εργατικών μετά τον διορισμό πρώην συμβούλου του πρωθυπουργού στη θέση του υφυπουργού Παιδείας, γράφει η Γκάρντιαν (Guardian).

Ο λόγος για τον Άντριου Άντονις τον άνθρωπο, που πολλοί από τους επικριτές του κ. Μπλερ θεωρούν υπεύθυνο για κάθε λανθασμένη επιλογή του κόμματός τους, σημειώνει η εφημερίδα.

Η Ντάουνιγκ Στριτ επιμένει ότι ο ανασχηματισμός έγινε για να προωθηθούν νέοι άνθρωποι σε καίριες θέσεις. Οι υποστηρικτές του Βρετανού πρωθυπουργού στηρίζουν την επιλογή του, λέγοντας ότι ο κ. Άντονις έχει αποδείξει ότι είναι αφοσιωμένος και έξυπνος πολιτικός.

Ανησυχία για τη στερλίνα

Στην πτώση της τιμής της στερλίνας έναντι του δολαρίου αναφέρεται η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

«Στην χαμηλότερη τιμή του τελευταίου μήνα έπεσε χθες η λίρα, χάνοντας περίπου τρία σεντς μέσα σε μια εβδομάδα», καθώς εκφράζονται ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας.

Αν και οι απώλειες της δεν είναι σημαντικές, ίσως να αποτελούν κακό οιωνό μιας παρατεταμένης περιόδου κρίσης για τη στερλίνα, εκτιμά η οικονομική εφημερίδα.

«Ο Μέρβιν Κίνγκ, ο διοικητής της τράπεζας της Αγγλίας αναμένεται να ανακοινώσει ότι η κακή απόδοση του βιομηχανικού και εμπορικού τομέα έχει αποσταθεροποιήσει την αγορά».

Ο ίδιος, σύμφωνα με την εφημερίδα, ενδέχεται να ανακοινώσει ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, μόνο όταν έχει περισσότερες αποδείξεις πως η αγγλική οικονομία βαίνει προς μια περίοδο ύφεσης.


Τρίτη 10 Μαΐου 2005 - 23:43 (Ώρα Λονδίνου)

Νίκη των «Μπλε» με ρεκόρ

Ο Τιάγκο άνοιξε το σκορ για την Τσέλσι

Η πρωταθλήτρια Αγγλίας Τσέλσι κατάφερε να ανατρέψει το εις βάρος της σκορ και να πάρει άλλη μια σημαντική εκτός έδρας νίκη μέσα στο Ολντ Τράφορντ, την έδρα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Το σκορ άνοιξε στο 7ο λεπτό της αναμέτρησης ο Ολλανδός επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρουντ Φαν Νίστελροϊ αλλά οι Τιάγκο στο 17΄, Γκούντγιοσεν στο 61΄και Τζο Κόουλ στο 82΄χάρισαν άλλη μία νίκη στην ομάδα του Λονδίνου.

Ωστόσο, η νίκη των «μπλε» συνοδεύτηκε και από την κατάρριψη ενός ρεκόρ. Η Τσέλσι είναι η πρώτη ομάδα του αγγλικού πρωταθλήματος που κατάφερε να στεφθεί πρωταθλήτρια έχοντας συγκεντρώσει 94 βαθμούς.

Η προηγούμενη κάτοχος του ρεκόρ ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία είχε τη σεζόν 1993/94 συγκεντρώσει 92 βαθμούς.

Για την ολοκλήρωση του αγγλικού πρωταθλήματος απομένει άλλη μία αγωνιστική.

Με τη νίκη της η Τσέλσι πήρε άλλη μια πρωτοκαθεδρία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αυτή των 28 νικών επί συνόλου 38 αναμετρήσεων της πρέμιερσιπ.

Το γκολ του Φαν Νίστελροϊ ήταν μόλις το 14ο που δέχθηκε φέτος η Τσέλσι και αν δεχθεί μέχρι δύο γκολ στην τελευταία αγωνιστική, τότε η άμυνά της θα ανακηρυχθεί η καλύτερη στην ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος.

Την Κυριακή η Τσέλσι αντιμετωπίζει εκτός έδρας τη Νιούκασλ.

Επί του παρόντος το ρεκόρ της καλύτερης άμυνας το κατέχει η Άρσεναλ με 17 τέρματα τη σεζόν 1998-99.


Τρίτη 10 Μαΐου 2005 - 22:56 (Ώρα Λονδίνου)

Στον προεκλογικό αγώνα ο Ραφσαντζανί

Ο Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί έχει διατελέσει πρόεδρος του Ιράν δύο φορές

Ο πρώην πρόεδρος του Ιράν, Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί ανακοίνωσε ότι θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα τον Ιούνιο.

Ο Ιρανός πρώην πρόεδρος χαρακτήρισε τις εντάσεις που επικρατούν στη χώρα «καταστροφικές» και υπογράμμισε ότι απειλούνται ορισμένες από τις θεμελιώδεις ελευθερίες της.

Ο Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί υποστήριξε ότι το Ιράν χρειάζεται να υιοθετήσει μια πολιτική, η οποία θα βασίζεται στη διεθνή εμπιστοσύνη.

Ο 70χρονος έχει διατελέσει πρόεδρος του Ιράν δύο φορές από το 1989 έως το 1997.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Τεχεράνη επισημαίνει ότι ο ιρανικός λαός βλέπει τον Ραφσατζανί ως έναν συντηρητικό πραγματιστή αλλά κατά γενική ομολογία θεωρείται η δεύτερη πιο ισχυρή πολιτική φυσιογνωμία μετά το θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Να σημειωθεί ότι ο μετριοπαθής νυν πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμαντ Χαταμί δε δύναται βάσει του συντάγματος να θέσει υποψηφιότητα για Τρίτη συνεχόμενη φορά.


Τρίτη 10 Μαΐου 2005 - 23:10 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα απαγωγή και βομβιστικές επιθέσεις

Συνεχίζεται η αμερικανική εκστρατεία εκκαθάρισης της ένοπλης αντίστασης στην επαρχία Αλ Ανμπάρ

Ένοπλοι απήγαγαν τον κυβερνήτη της επαρχίας Ανμπάρ στο δυτικό Ιράκ, όπου συχνά πραγματοποιούνται επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων.

Οι οικογένεια του θύματος δήλωσε ότι οι απαγωγείς ζητούν την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από την πόλη Καΐμ, η οποία συνορεύει με τη Συρία.

Για την αμερικανική στρατιωτική ηγεσία το Καΐμ είναι η πόλη από την οποία διεισδύει η πλειονότητα των αλλοδαπών ανταρτών στο Ιράκ.

Για αυτό το λόγο συνεχίζονται για τρίτη ημέρα στην επαρχία Αλ Ανμπάρ, δυτικά της Βαγδάτης οι αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις εκκαθάρισης της ένοπλης αντίστασης.

Χίλιοι πεζοναύτες με υποστήριξη πυρός από μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα επέδραμαν σε σπίτια που χρησιμοποιούνται ως κρησφύγετα ανταρτών, όπως λένε οι Αμερικανοί.

Από το βράδυ του Σαββάτου που άρχισε η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Ματαντόρ» έχουν βρει το θάνατο 100 αντάρτες και τρεις Αμερικανοί στρατιώτες.

Οι αντάρτες, οι οποίοι πιστεύεται ότι πρόσκεινται στην οργάνωση του Ιορδανού επικεφαλής της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, έχουν διαψεύσει το μέγεθος των απωλειών.

Επιπλέον τουλάχιστον τρεις Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην επιχείρηση «Ματαντόρ», ενώ συνολικά από το Σάββατο σε ολόκληρο το Ιράκ έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 14 Αμερικανοί στρατιώτες.

Εκρήξεις στη Βαγδάτη

Δύο νέες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας σημειώθηκαν στο κέντρο της Βαγδάτης προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό 47.

Η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι η πρώτη επίθεση σημειώθηκε σε πολυσύχναστο δρόμο της πρωτεύουσας όταν ένας καμικάζι πυροδότησε το παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημά του κοντά σε διερχόμενη αμερικανική περίπολο, αλλά το σύνολο των θυμάτων ήταν Ιρακινοί πολίτες.

Πιστεύεται ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τον τελευταίο μήνα από βομβιστικές κι άλλες επιθέσεις στο Ιράκ.

Λίγη ώρα αργότερα ένα άλλο όχημα προσέκρουσε και ανατινάχθηκε στις πύλες αστυνομικού τμήματος με αποτέλεσμα να τραυματισθούν δεκάδες άνθρωποι.


Τρίτη 10 Μαΐου 2005 - 18:56 (Ώρα Λονδίνου)

Σύνοδος δύο κόσμων στην Μπραζίλια

Στη σύνοδο επισημάνθηκε ότι πρέπει να δοθεί βοήθεια στους Παλαιστινίους

Η πρώτη στα χρονικά συνάντηση κορυφής μεταξύ νοτιοαμερικανικών και αραβικών κρατών ξεκίνησε σήμερα στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας.

Πάνω από τριάντα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από τις δύο γεωγραφικά απομεμακρυσμένες περιοχές βρίσκονται στην πόλη της Μπραζίλια, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του εμπνευστή και οικοδεσπότη της συνόδου, προέδρου Λούλα Ντα Σίλβα.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Βραζιλίας τόνισε ότι επιθυμία του είναι ο αναπτυσσόμενος κόσμος να επαναχαράξει την παγκόσμια οικονομική γεωγραφία.

Ζήτησε, επίσης, περισσότερη συνεργασία για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, όπως οι συνομιλίες για το παγκόσμιο εμπόριο.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Αλγερίας, Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα έδωσε έμφαση στη σημασία της πολιτικής δράσης και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα προβλήματα του παλαιστινιακού λαού.

Στόχοι

Σκοπός της διήμερης συνάντησης είναι η ανάπτυξη των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στον αραβικό και τον λατινοαμερικανικό κόσμο.

«Η ιδέα πίσω από τη σύνοδο είναι ότι σαν χώρες που έχουμε κοινούς αναπτυξιακούς στόχους πρέπει να προσπαθήσουμε ώστε να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που δημιουργούν φραγμούς στο μεταξύ μας και στο διεθνές εμπόριο», εξήγησε στο BBC ο οικονομικός αναλυτής Ρομπέρτο Τασέρο Ντα Κόστα.

Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις οι διοργανωτές επιθυμούν οι αναπτυσσόμενες χώρες να αποτελέσουν μελλοντικά ένα αντίβαρο στην εμπορική παντοδυναμία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αλλά δεν είναι μόνο τα φιλόδοξα σχέδια της Βραζιλίας στο παγκόσμιο εμπόριο που προκαλούν πονοκέφαλο στην Ουάσινγκτον, αλλά και το προσχέδιο τελικού ανακοινωθέντος.

Η σύνοδος φέρνει γύρω από το ίδιο τραπέζι αντιπροσωπείες από 12 νοτιοαμερικανικά κράτη και 22 χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Τζαλάλ Ταλαμπανί και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς είναι ανάμεσα στους ηγέτες που θα συμμετάσχουν.

Θα συζητήσουν τρόπους για την ενίσχυση της συνεργασίας του σε εμπορικό αλλά και πολιτικό επίπεδο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν να στείλουν παρατηρητή στη σύνοδο, αλλά το αίτημα τους δεν ικανοποιήθηκε από τη Βραζιλία.

Μετά από δύο ημέρες διαβουλεύσεων η σύνοδος θα καταλήξει σε ένα τελικό ανακοινωθέν, προσχέδιο του οποίου ασκεί κριτική στο Ισραήλ για την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών.

Επίσης, αν και υπάρχει γενική καταδίκη της τρομοκρατίας, οι 34 χώρες αναμένεται να εκφράσουν υποστήριξη στο δικαίωμα του κάθε λαού «να αντισταθεί ενάντια σε ξένους εισβολείς". Δεν είναι σαφές εάν θα υπάρχει ρητή αναφορά στην ανάγκη δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στον αραβικό κόσμο».


Τρίτη 10 Μαΐου 2005 - 19:13 (Ώρα Λονδίνου)

Σωτήρια για τη Νεκρά η Ερυθρά Θάλασσα

Τα νερά της Νεκράς Θάλασσας υποχωρούν με ανησυχητικούς ρυθμούς

Λέγεται ότι το νερό θα μπορούσε να αποτελέσει μια ακόμα αιτία πολέμου στην Μέση Ανατολή.

Τελικά, Ιορδανία, Ισραήλ και Παλαιστινιακή Αρχή συμφώνησαν να διεξάγουν από κοινού μια έρευνα εις βάθος για την αποπεράτωση ενός μεγαλόπνοου και πολυέξοδου έργου για την μεταφορά νερού από την Ερυθρά στη Νεκρά Θάλασσα.

Στόχος του έργου είναι η σωτηρία της Νεκράς Θάλασσας, της τεράστιας αλμυρής λίμνης της Μέσης Ανατολής, της οποίας τα νερά υποχωρούν με γοργούς και ανησυχητικούς ρυθμούς.

Επιπλέον το έργο θα προσφέρει νερό για την άρδευση της άνυδρης αυτής περιοχής αλλά και ηλεκτρική ενέργεια.

Η βασική επιδίωξη των ανθρώπων πίσω από αυτήν την ιδέα είναι η κατασκευή ενός αγωγού νερού ή ενός καναλιού 250 χιλιομέτρων από την Ερυθρά προς τη Νεκρά Θάλασσα.

Το γεγονός ότι η Νεκρά Θάλασσα έχει την επιφάνειά της σε υψόμετρο 400 μέτρων κάτω από τη θαλάσσια στάθμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Μέρος του έργου αυτού θα είναι επίσης η ανέγερση μιας μονάδας αφαλάτωσης στις όχθες της λίμνης για την παροχή πόσιμου νερού στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως, όμως, επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στο Αμάν της Ιορδανίας, Τζον Λέιν η θεωρία απέχει πολύ από την πράξη και εν προκειμένω οι λόγοι είναι πολιτικοί.

«Επί της αρχής το φιλόδοξο αυτό έργο ακούγεται υπέροχο, αλλά είναι ουτοπικό να πιστεύει κανείς ότι οι χώρες δωρητές θα συμφωνήσουν να επενδύσουν δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότησή του χωρίς πρώτα να έχει προηγηθεί η επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας για την ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη. Παρόλα αυτά είναι ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και μόνο το γεγονός ότι Ισραήλ, Ιορδανία και Παλαιστινιακή Αρχή συμφώνησαν να ερευνήσουν πόσο ρεαλιστικό είναι αυτό το έργο», υποστήριξε ο Τζον Λέιν.

Η έρευνα των τριών πλευρών θα επικεντρωθεί στις συνέπειες που θα έχει στο περιβάλλον ένα τέτοιο έργο αλλά και στις συνέπειες από τη μίξη του αλμυρού θαλασσινού νερού με το ακόμη πιο αλμυρό νερό της Νεκράς Θάλασσας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η περιεκτικότητα του αλατιού στη θάλασσα κυμαίνεται συνήθως στο 4%, στη Νεκρά Θάλασσα το ποσοστό αυτό φτάνει το 24%.

Χαρακτηριστικό είναι το πώς το Ισραήλ διαφημίζει τη Νεκρά Θάλασσα για να προσελκύσει τουρίστες.

Λέει συγκεκριμένα ότι η Νεκρά Θάλασσα είναι το μοναδικό μέρος στον κόσμο, όπου κανείς επιπλέει χωρίς να κινείται και άρα μπορεί να κάθεται μες τη θάλασσα και να διαβάζει την εφημερίδα του.


Τρίτη 10 Μαΐου 2005 - 15:53 (Ώρα Λονδίνου)

Κινητικότητα και πιέσεις για την υπόθεση Ειρηναίου

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος παραδέχτηκε την ύπαρξη συμφωνιών για μισθώσεις ακινήτων

«Η κυβέρνηση επανεξετάζει την απόφαση της Συνόδου για την απομάκρυνση του Πατριάρχη», γράφει η εφημερίδα της Ιορδανίας, «Τζόρνταν Τάιμς» (Jordan Times).

Στην εφημερίδα έκανε δηλώσεις ο υπουργός Εσωτερικών της Ιορδανίας, Αούνι Γιαρφάς, ο οποίος είπε ότι είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, χθες, από την οποία έλαβε το επίσημο κείμενο της απόφασης της Συνόδου για την απομάκρυνση του Ειρηναίου.

Το πρακτορείο ειδήσεων της Ιορδανίας, Πέτρα, μετέδωσε ότι ο Ιορδανός υπουργός είχε συνάντηση με τρεις αντιπροσώπους της Συνόδου, ανάμεσά τους ο Αρχιμανδρίτης Μακάριος και ένα μέλος της τριμερούς επιτροπής που σχημάτισε η Σύνοδος για να αναλάβει τη διοίκηση του Πατριαρχείου μέχρι να εκλεγεί ο διάδοχος του Ειρηναίου.

Η διοικούσα επιτροπή του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων είχε επίσης συνάντηση με τον γραμματέα του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου με τον οποίο αναμένεται να συναντηθεί και ο έκπτωτος Πατριάρχης.

Δηλώσεις για την υπόθεση Ειρηναίου έκανε σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ελλάδος, Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση τοποθετήθηκε εγκαίρως με υπευθυνότητα και σεβόμενη την ανεξαρτησία του Πατριαρχείου.

«Καλούμε τον κ. Ειρηναίο να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση εισηγείται την παραίτησή του, ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε: «Μπορείτε να με ερμηνεύσετε».

Μισθώσεις «απάτη»

Από την πλευρά του ο κ. Ειρηναίος παραδέχτηκε σήμερα την ύπαρξη συμφωνιών για μισθώσεις ακινήτων, τις οποίες, όμως, χαρακτήρισε «απάτη».

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δικηγόροι που εξέτασαν τα συμβόλαια διαπίστωσαν ότι την ευθύνη των μακροχρόνιων αυτών μισθώσεων είχε ο καταζητούμενος οικονομικός διαχειριστής του Πατριαρχείου, Νίκος Παπαδήμας.

Κύκλοι που πρόσκεινται στον Ειρηναίο χαρακτηρίζουν αυτήν την εξέλιξη «θετική».

Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει ακόμα ανακοινώσει την επίσημή της θέση, αλλά βάσει πληροφοριών ως υπεύθυνοι των αγοραπωλησιών εμφανίζονται οι ίδιοι ιεράρχες που αποκήρυξαν τον Πατριάρχη Ειρηναίο.


Τρίτη 10 Μαΐου 2005 - 15:52 (Ώρα Λονδίνου)

Μνημείο Ολοκαυτώματος

Το Μνημείο, συνολικού εμβαδού 19.000 τετραγωνικών μέτρων αποτελείται από 2.700 πλάκες γρανίτη και έναν υπόγειο «Τόπο Ενημέρωσης»

Παρουσία της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας, 1500 καλεσμένων και δημοσιογράφων από ολόκληρο τον κόσμο εγκαινιάστηκε στο κέντρο του Βερολίνου, κοντά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου και το Ράϊχσταγκ, το κτίριο της ομοσπονδιακής βουλής, το Μνημείο του Ολοκαυτώματος, για τους έξι εκατομμύρια Εβραίους, θύματα των ναζί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Μνημείο, συνολικού εμβαδού 19.000 τετραγωνικών μέτρων αποτελείται από 2.700 πλάκες γρανίτη και έναν υπόγειο «Τόπο Ενημέρωσης», όπως αποκαλείται.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής βουλής, Βόλφγκανγκ Τίρζε, είπε λίγο πριν τα εγκαίνια ότι ο συστηματικός αφανισμός των Εβραίων της Ευρώπης από τους ναζί παραμένει πράξη που δεν μπορεί να τη συλλάβει σε όλες της τις διαστάσεις ο νους του ανθρώπου. «Δεν μπορεί να τον εκφράσει κανείς με τα μέσα της Τέχνης. Γι΄ αυτό και επιλέξαμε αυτή τη μορφή του Μνημείου», είπε ο κ. Τίρζε.

«Το μνημείο υπενθυμίζει στο λαό μας τις ώρες του μεγάλου ηθικού σκότους στην ιστορία του και στον κόσμο την άβυσσο των ανθρωπίνων δυνατοτήτων, οι οποίες ελλοχεύουν στον καθένα», είπε ο πρόεδρος της Συνόδου των Επισκόπων της Γερμανίας, καρδινάλιος Κάρλ Λέμαν.

Η Λέα Ρος, που ήταν από εκείνους που πρωτοστάτησαν στις προσπάθειες για την κατασκευή του Μνημείου, υπερασπίστηκε την απόφαση να αφιερωθεί το Μνημείο μόνο στους Εβραίους θύματα του ναζισμού και όχι σε όλα τα θύματα του Γ΄ Ράιχ.

«Θέλαμε να δείξουμε τη μοίρα μιας ομάδας θυμάτων. Αλλιώς, δεν κατανοούν οι επισκέπτες παρόμοιων μνημείων γιατί μαρτύρησαν συγκεκριμένες ομάδες», είπε η κ. Ρος.

Ο αρχιτέκτονας του έργου, Πίτερ Άιζενμαν, δήλωσε, αντικρούοντας την κριτική ότι διήρκεσε πολύ η κατασκευή του έργου, ότι «μετά από 100 χρόνια οι άνθρωποι δεν πρόκειται να λένε ότι καθυστέρησε η ανέγερση. Είπε ακόμη ότι οι πλάκες γρανίτη δεν φέρουν τα ονόματα θυμάτων, επειδή τότε το Μνημείο θα θύμιζε νεκροταφείο, αυτός όμως επεδίωκε να δημιουργήσει έναν «τόπο ελπίδας».

Την ιδέα για την ανέγερση του Μνημείου διατύπωσε πρώτη η δημοσιογράφος, Λέα Ρος, το 1998. Το 1992 επελέγη μία τοποθεσία που βρίσκονταν στον καιρό της διαίρεσης της Γερμανίας στη «νεκρή ζώνη».

Ακολούθησαν χρόνια αντιπαραθέσεων για τη μορφή αλλά και τις εκφραστικές δυνατότητες του προγραμματισμένου Μνημείο, η κατασκευή του οποίου στη σημερινή μορφή άρχισε τον Απρίλιο του 2003.

Τον Οκτώβριο του 2003 οι εργασίες σταμάτησαν προσωρινά, όταν έγινε γνωστό ότι χρησιμοποιούνταν για την προστασία των πλακών του γρανίτη από γκράφιτι, υλικά της εταιρείας Ντεγκούσα, η οποία παρήγαγε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το αέριο Zyclon B, η χρησιμοποίηση του οποίου στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, επέφερε το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.


Τρίτη 10 Μαΐου 2005 - 10:48 (Ώρα Λονδίνου)

«Ο φίλος μου ο Τσε»

O Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα μπορεί ναποτελεί το σύμβολο της επανάστασης για εκατομμύρια σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά, για τον Αλμπέρτο Γκρανάντο, ο Τσε ήταν, πάνω απόλα, ένας πολύ στενός φίλος. Κι αφηγείται την ιστορία της φιλίας αυτής σε ένα ντοκιμαντέρ του δευτέρου καναλιού του BBC.

Το 1952, ξεκίνησαν κι οι δυο, νέοι απτην Αργεντινή, να εξερευνήσουν τη Νότια Αμερική καβάλα σε μια μοτοσικλέτα.

Το ταξίδι τους αυτό αποτέλεσε την αφορμή για την αρχή μιας μεγάλης φιλίας--ένα ταξίδι που άλλαξε και τους δύο.

Ο Αλμπέρτο, του οποίου το ταξίδι έγινε πρόσφατα το θέμα μιας κινηματογραφικής ταινίας με τον τίτλο Ημερολόγια μοτοσικλέτας, λέει πως ακόμη και τώρα, σχεδόν 40 χρόνια μετά το θάνατο του Τσε, στρέφεται στο φίλο του για να τον συμβουλευτεί.

«Ποτέ δε με ξέχασε, όπως δεν τον ξέχασα κι εγώ ποτέ», δηλώνει στο BBC ο βιοχημικός που ζει τώρα στην Κούβα.

«Είχε τόσο ισχυρή προσωπικότηταήταν αδύνατο να τον ξεχάσει κανείς, ιδιαίτερα εγώ.»

Συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1942, όταν ο Αλμπέρτο ήταν 20 χρονών κι ο Τσε 14.

«Από τότε», λέει ο Αλμπέρτο, «μπορούσες να δεις ότι ο Τσε θα γινόταν κάτι πολύ μεγάλο, κάτι πολύ σημαντικό.

»Αυτό που σου έκανε αμέσως μεγάλη εντύπωση ήταν η τιμιότητά του, όπως κι η ικανότητα που είχε να κάνει και τα πιο αρνητικά πράγματα να φαίνονται θετικά.

»Δεν ήταν εύκολος φίλος ο Τσε. Ήταν δύσκολο άτομο, ιδιαίτερα αν δεν είχες το ίδιο όραμα με αυτόν και δεν πιστεύατε στα ίδια πράγματα.»

Το 1952, έκαναν κι οι δυο το όνειρό τους πραγματικότηταξεκινώντας ν«ανακαλύψουν» τον κόσμο καβάλα σε μια μοτοσικλέτα.

Πέρασαν από την Αργεντινή στη Χιλή, όπου όμως έμειναν σύντομα χωρίς λεφτά κι αναγκάστηκαν έτσι να γίνουν, όπως θα έλεγε αργότερα ο ίδιος ο Τσε, «μηχανόβιοι επαίτες»--περιπλανώμενοι στα μήκη και τα πλάτη της Λατινικής Αμερικής και εξαρτώμενοι από τη γενναιοδωρία των ξένων.

Η μοτοσικλέτα τους δεν άντεξε πολύ: τους ... άφησε στη Χιλή κι οι δυο φίλοι συνέχισαν το ταξίδι τους με πλωτά μέσα, με άλογα και νταλίκες.

Ο Αλμπέρτο νοσταλγεί ακόμη τη μοτοσικλέτα του: «την αποχαιρέτησα, όπως αποχαιρετά κανείς για τελευταία φορά ένα φίλο που φεύγει για πάντα.»

«Γιατρός του λαού»

Το ταξίδι αυτό τούς άνοιξε τα μάτια: είδαν πόση ανισότητα υπήρχε στον κόσμο.

«Είδαμε πόση φτώχεια υπήρχε, αλλά συνάμα και πόσος πλούτος», λέει ο Αλμπέρτο.

«Η εβδομάδα που πέρασαν σε μια περιοχή όπου ζούσαν μόνο λεπροί στο Σάο Πάολο στον Αμαζόνιο ήταν καθοριστική και για τους δύο.

Μοιράζονταν τα πάντα με τους αρρώστους.

«Εκεί κατάλαβα πως τότε ο Τσε αποφάσισε να γίνει ο γιατρός του λαού», θυμάται ο Αλμπέρτο.

Εννιά μήνες αργότερα, χώρισαν οι δρόμοι τουςστο Καράκας.

Ο Αλμπέρτο έμεινε στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, για να συνεχίσει την έρευνα για τη λέπρα, ενώ ο Τσε γύρισε στο Μπουένος Άιρες για να τελειώσει τις σπουδές του στην ιατρική.

Αργότερα, ο Τσε πήγε στο Μεξικό όπου γνωρίστηκε με τον κατοπινό ηγέτη της Κούβας, τον Φιντέλ Κάστρο. Το 1956, μπήκαν με τον επαναστατικό στρατό στην Κούβα.

Μετά την επιτυχία της επανάστασης του 1959, ο Τσε προσκάλεσε τον Αλμπέρτο στην Κούβα.

Για τον Αλμπέρτο ήταν εύκολο να θεωρήσει πατρίδα του μια χώρα που, όπως λέει, «πάντα ονειρευόταν».

Η Κούβα, εξηγεί, «είναι μια χώρα ο λαός της οποίας θέλει να προκόψει στον καλλιτεχνικό και τον επιστημονικό τομέαδεν τον ενδιαφέρει να καταναλώνει συνεχώς.»

Κληρονομιά

«Ο Τσε διάλεξε το δρόμο που οδηγεί στην απελευθέρωση», λέει ο Αλμπέρτο, «ήθελε η επανάσταση να εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική.»

Έχουν περάσει πάνω από 37 χρόνια από την εκτέλεση του Τσε στη Βολιβία κι ο Αλπέρτο θυμάται τον παλιό του φίλοένα φίλο που τόσο θαύμαζε κι εξακολουθεί να θαυμάζει.

«Το ταξίδι μας, η κουβανέζικη επανάσταση κι ο Τσε μέκαναν αυτό που είμαι τώρα», λέει και προσθέτει: «όποτε έχω καμιά αμφιβολία σκέφτομαι τι θα έλεγε τώρα ο Ερνέστο αν τον ρωτούσα.»


Τρίτη 10 Μαΐου 2005 - 16:52 (Ώρα Λονδίνου)

Δύο εκρήξεις στο κέντρο της Βαγδάτης

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ τον τελευταίο μήνα

Δύο νέες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας σημειώθηκαν στο κέντρο της Βαγδάτης προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό 47.

Η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι η πρώτη επίθεση σημειώθηκε σε πολυσύχναστο δρόμο της πρωτεύουσας όταν ένας καμικάζι πυροδότησε το παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημά του κοντά σε διερχόμενη αμερικανική περίπολο, αλλά το σύνολο των θυμάτων ήταν Ιρακινοί πολίτες.

Πιστεύεται ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τον τελευταίο μήνα από βομβιστικές κι άλλες επιθέσεις στο Ιράκ.

Λίγη ώρα αργότερα ένα άλλο όχημα προσέκρουσε και ανατινάχθηκε στις πύλες αστυνομικού τμήματος με αποτέλεσμα να τραυματισθούν δεκάδες άνθρωποι.

Στο μεταξύ συνεχίζονται για τρίτη ημέρα στην επαρχία Αλ Ανμπάρ, δυτικά της Βαγδάτης οι αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις εκκαθάρισης της ένοπλης αντίστασης.

Χίλιοι πεζοναύτες με υποστήριξη πυρός από μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα επέδραμαν σε σπίτια που χρησιμοποιούνται ως κρησφύγετα ανταρτών, όπως λένε οι Αμερικανοί.

Από το βράδυ του Σαββάτου που άρχισε η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Ματαντόρ» έχουν βρει το θάνατο 100 αντάρτες και τρεις Αμερικανοί στρατιώτες.

Σε μια άλλη εξέλιξη η κυβέρνηση του Τόκιο ανακοίνωσε ότι η απαγωγή ενός Ιάπωνα από ενόπλους στην πόλη Χιτ, δυτικά της Βαγδάτης δεν πρόκειται να οδηγήσει στην αποχώρηση των 600 στρατιωτών που σταθμεύουν στο νότιο Ιράκ.

Το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών λέει ότι ο Ακιχίτο Σάιτο εργαζόταν σε βρετανική εταιρεία παροχής ασφαλείας και ότι τα ίχνη του χάθηκαν μετά από ενέδρα ανταρτών σε όχημα που μετέφερε μισθοφόρους.


Τρίτη 10 Μαΐου 2005 - 14:53 (Ώρα Λονδίνου)

Πρωτομαγιά με απεργίες

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ δηλώνουν ότι η απεργία θα έχει αντικυβερνητικό χαρακτήρα

Κινητοποιήσεις σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδος έχουν προγραμματιστεί από τα συνδικάτα της χώρας για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, ο οποίος μεταφέρθηκε για τις 11 Μαΐου καθώς συνέπεσε με την Κυριακή του Πάσχα.

«Τεράστιες καθυστερήσεις και ταλαιπωρία αναμένει τους επισκέπτες αύριο στην Ελλάδα εξαιτίας της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξαν τα συνδικάτα της χώρας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα», γράφει χαρακτηριστικά στο σχετικό τηλεγράφημα το πρακτορείο ειδήσεων Ασοσιέτεντ Πρες.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν τους εργαζομένους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να απεργήσουν και να συμμετάσχουν στην κεντρική τους εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως.

Αργότερα στις 11.00 το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει πορεία από την πλατεία Συντάγματος προς την αμερικανική πρεσβεία.

Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθούν, επίσης, δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις.

Οι συνδικαλιστές οργανώσεις επεσήμαναν ότι οι διαδηλώσεις θα λάβουν αντικυβερνητικό χαρακτήρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης για τη μη μεταφορά της αργίας.

Ανάμεσα στα βασικά αιτήματα της 24ωρης γενικής απεργίας είναι η ανάγκη λήψης μήτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, η ακρίβεια, το ασφαλιστικό σύστημα, η αύξηση των μισθών και των συντάξεων.

Αύριο, λοιπόν, Τετάρτη η Αθήνα θα μείνει χωρίς αστικές συγκοινωνίες (λεωφορεία, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τραμ και μετρό).

Αξιωματούχοι του Διεθνούς Αερολιμένα της Αθήνας ανακοίνωσαν ότι θα υπάρξουν αρκετές ακυρώσεις πτήσεων εξαιτίας της απεργίας. Αναμένεται μόνο μία πτήση ανά προορισμό από τις Ολυμπιακές Αερογραμμές.

Εικοσιτετράωρη απεργία έχει επίσης εξαγγείλει ο ΟΣΕ, ενώ τα πλοία θα παραμείνουν αγκυροβολημένα στα λιμάνια.

Στην απεργία επίσης συμμετέχουν δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες, νομαρχίες και δήμοι.

Αποχή από τα καθήκοντά τους αποφάσισαν οι δικηγόροι, ενώ απεργούν και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.


Τρίτη 10 Μαΐου 2005 - 12:53 (Ώρα Λονδίνου)

Απεσταλμένος ενόψει

Λευκωσία, Πάρης Ποταμίτης

Τα νέα δεδομένα καθιστούν πλέον εφικτό το στόχο μιας νέας διαδικασίας διαπραγματεύσεων

Τέσσερις μόλις ημέρες μετά την επίσκεψη στην Κύπρο τής υφυπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι και τη συζήτηση της ιδέας μετάβασης απεσταλμένου του προέδρου, Τάσσου Παπαδόπουλου, στη Νέα Υόρκη για συνάντηση με των γγ Των Ηνωμένων Εθνών, η ιδέα αυτή ήδη δρομολογείται.

Όπως επιβεβαίωσε στην Ελληνική Υπηρεσία τού ΒΒC εκπρόσωπος τoυ ΟΗΕ, στη χθεσινή τριμερή συνάντηση στη Μόσχα των Κόφι Αναν ,Τάσσου Παπαδόπουλου και Ταγίπ Ερντογάν,ο κύπριος πρόεδρος ενημέρωσε τον γγ για την πρόθεσή του αυτή .

Ο Κόφι Αναν απεδέχθη την πρόταση και άφησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποστείλει και αυτός στη συνέχεια δικό του εκπρόσωπο στην Κύπρο, για διερεύνηση των δυνατοτήτων ανάληψης μιας νέας προσπάθειας στο κυπριακό.

Πρόκειται για μία εν δυνάμει άρση τού αδιεξόδου πού υπήρχε την τελευταία περίοδο, αφού με τη φόρμουλα αυτή και η πρωτοβουλία αναλαμβάνεται από την ελληνοκυπριακή πλευρά-όπως ζητούσαν τα Ηνωμένα Έθνη- αλλά και ο ΟΗΕ δεν επιμένει σε γραπτή και κωδικοποιημένη ενημέρωση για τις αλλαγές πού επιθυμεί η Λευκωσία επί τού σχεδίου Αναν.

Καταλυτικές οι συναντήσεις Ερντογάν - Παπαδόπουλου

Όπως ανακοίνωσε η κυπριακή κυβέρνηση, τα Ηνωμένα Έθνη αρκούνται τώρα σε προφορική ενημέρωση, δι΄ απεσταλμένου, για τις ανησυχίες της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Οι εξελίξεις αυτές ήταν όπως φαίνεται αποτέλεσμα επίσης, των δύο όπως αποδεικνύεται απ΄ ευθείας επαφών τού προέδρου Παπαδόπουλου με τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, αφού όπως απεκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Λευκωσία, οι δύο άντρες είχαν συνομιλήσει πρόσφατα και στη Ρώμη. Αυτό δε, παρά την μέχρι πρότινος θέση τού τούρκου πρωθυπουργού ότι συνομιλητής τού προέδρου Παπαδόπουλου είναι ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Τα νέα δεδομένα καθιστούν πλέον εφικτό το στόχο μιας νέας διαδικασίας διαπραγματεύσεων όσο και αν « ο δρόμος είναι μακρύς μέχρι να υπάρξει η σωστή προετοιμασία» όπως δήλωσε επιστρέφοντας από τη Μόσχα ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος.


Τρίτη 10 Μαΐου 2005 - 12:16 (Ώρα Λονδίνου)

Στη βουλή τα ΖUZANA

Όπως προκύπτει από την έρευνα που διενήργησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, το κόστος της προμήθειας ξεπέρασε τα 2,3 δισεκατομμύρια δραχμές

Στη βουλή διαβιβάστηκε η ποινική δικογραφία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών Παναγιώτη Αθανασίου που αφορά στη νομιμότητα της σύμβασης προμήθειας 12 τροχοφόρων οβιδοβόλων ZUZANA, μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και σλοβακικής εταιρείας.

Κατά την κρίση του εισαγγελέα προκύπτουν στοιχεία, τα οποία έχουν σχέση με ενδεχόμενη ποινική ευθύνη υπουργού. «Ως εκ τούτου», αναφέρει ο κ. Αθανασίου στη δικογραφία « δεν μου επιτρέπεται να τα αξιολογήσω».

Όπως προκύπτει από την έρευνα που διενήργησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, το κόστος της προμήθειας ανήλθε σε 20.397.981.228 δραχμές.

Η σύμβαση που υπεγράφη στις 18 Μαίου 2000 προέβλεπε την προμήθεια 12 αυτοκινούμενων τροχοφόρων ZUZANA, ανταλλακτικών, συλλογών συντήρησης πυρομαχικών και εκπαίδευσης, με άσκηση δικαιώματος προαίρεσης για επιπλέον έξι συστήματα και επιπρόσθετα υλικά.

Η κατακυρωτική διαταγή για την απευθείας ανάθεση είχε υπογραφεί στις 14 Απριλίου 2000 από τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο.

Στη δικογραφία αναφέρονται μεταξύ άλλων ότι τα οβιδοβόλα κρίθηκαν από τα θεσμικά όργανα του ΓΕΣ ακατάλληλα για την εισαγωγή τους στον ελληνικό στρατό γιατί δεν ικανοποιούσαν μεγάλο αριθμό απαράβατων όρων της εγκεκριμένης μελέτης των επιχειρησιακών απαιτήσεων και παρουσίαζαν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα.


Τρίτη 10 Μαΐου 2005 - 11:41 (Ώρα Λονδίνου)

Συστάσεις προς υπουργούς

Πρωτοσέλιδοι τίτλοι των εφημερίδων της 10ης Μαίου, οι περισσότερες από τις οποίες εστιάζονται στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού υμβουλίου:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): «Επιδοτήσεις - Έξι νέα προγράμματα για μικρομεσαίους».

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): «Σκληρή γλώσσα του πρωθυπουργού στους υπουργούς».

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Το παρασκήνιο του υπουργικού συμβουλίου».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: «Ξέσπασμα Καραμανλή. Άστραψε και βρόντηξε στο υπουργικό συμβούλιο».

ΑΥΓΗ: «Αύριο είμαστε όλοι απεργοί».

ΑΥΡΙΑΝΗ: «Έτριξε τα δόντια στους υπουργούς ο Καραμανλής»

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Φίμωτρο Καραμανλή στους υπουργούς με απειλή ανασχηματισμού και ξέσπασμα Ντόρας με σκληρή κριτική για όλους και για όλα».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «Απόφαση πιλότος για εντάξεις εξπρές».

ΕΘΝΟΣ: «Αγνόησαν το σιωπητήριο του Κώστα Καραμανλή»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «Αυστηρό μήνυμα Καραμανλή προς τους υπουργούς του».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Εξάψαλμος στους υπουργούς».

ΕΛΕΥΘΕΥΡΗ ΩΡΑ: «Μπήκε στο πετσί του θείου χθες ο πρωθυπουργός και ήταν Καραμανλής πριν 40 χρόνια . Έργα και όχι λόγια»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Σπάει την αργία ο Καραμανλής. Πρωτομαγιάτικο μήνυμα προς τους... υπουργούς».

ΕΣΤΙΑ: «Σχέδιο διετίας για την οικονομία»

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Έξι βήματα πίσω στην ανταγωνιστικότητα»

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ: «Συστάσεις Καραμανλή στους υπουργούς».

Ο ΛΟΓΟΣ: « Συστάσεις Καραμανλή προς υπουργούς Λίγα λόγια, πολύ δουλειά»

ΤΑ ΝΕΑ: «Ημιυπαίθρια... κόντρα στην κυβέρνηση-Αντιφατικές οδηγίες για το Ε9».

Η ΝΙΚΗ: « Δεν έπιασαν τόπο οι εντολές Καραμανλή. Υπουργικά μαχαιρώματα».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Πανελλαδική 24ωρη απεργία. Κανένας στη δουλειά».

Η ΧΩΡΑ: «Σκληρή γλώσσα Καραμανλή στους υπουργούς. Δεν Δουλεύει τίποτα στην κυβέρνηση»

EΞΠΡΕΣ: «Ελπίδες για επενδύσεις, δημιουργούν τα πρώτα στοιχεία για τις αιτήσεις ένταξης στο νέο αναπτυξιακό».

HMΕΡΗΣΙΑ: «Έξι βήματα πίσω στην ανταγωνιστικότητα».

ΚΕΡΔΟΣ: «Δημογραφική «βόμβα» για το ασφαλιστικό».

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Επιχείρηση βελτίωσης κλίματος, μέσω περιφέρειας».

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: «Μηδενίζεται», η καθαρή θέση της Αγροτικής Τράπεζας».


Έπαινοι Μπους προς Γεωργία

Η «επανάσταση των ρόδων» είπε ο κ. Μπους, αποτέλεσε παράδειγμα και για άλλες χώρες, όπως την Ουκρανία, το Ιράκ και το Λίβανο

«Φάρο της ελευθερίας» για την περιοχή και ολόκληρο τον κόσμο χαρακτήρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, την ειρηνική ανατροπή του καθεστώτος Σεβαρντνάντζε, πριν δύο χρόνια στη Γεωργία, μιλώντας σε χιλιάδες Γεωργιανούς που είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία Ελευθερίας της Τιφλίδας.

Η «επανάσταση των ρόδων» είπε ο κ. Μπους, αποτέλεσε παράδειγμα και για άλλες χώρες, όπως την Ουκρανία, το Ιράκ και το Λίβανο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει την οικοδόμηση της δημοκρατίας στη χώρα. Στις συνομιλίες που είχε προηγουμένως με τον πρόεδρο της χώρας, Μιχαήλ Σακιασβίλι, ο κ. Μπους υποσχέθηκε βοήθεια στις προσπάθειες για διευθέτηση των κρίσεων που ταράσσουν την περιοχή, εξαιτίας των αποσχιστικών τάσεων στη Νότια Οσετία και την Απχασία.

Προηγουμένως, σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Γεωργιανό πρόεδρο. Μιχαήλ Σακιασβίλι, ο κ. Μπους τόνισε ότι το μήνυμα που αποστέλλει από τη Γεωργία είναι, πως η Ουάσιγκτον ενθαρρύνει τα κινήματα ελευθερίας και στηρίζει τις νεαρές δημοκρατίες.

Η ειρηνική επανάσταση στη Γεωργία πριν δύο χρόνια, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για όλους εκείνους στον κόσμο που επιθυμούν να ζήσουν ελεύθερα, είπε ο κ. Μπους, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία θα αναγνωρίσει τα οφέλη που προκύπτουν από την ύπαρξη σταθερών δημοκρατιών στα σύνορά της.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι το δημοκρατικό κίνημα που επέφερε την αλλαγή στη Γεωργία, θα βοηθήσει να αλλάξει η Μέση Ανατολή και να καταστεί ο κόσμος πιο ειρηνικός, ενώ αναφερόμενος στο Ιράκ, είπε ότι η εδραίωση της δημοκρατίας στη χώρα θα αποτελέσει δυνατό παράδειγμα και για άλλες χώρες, για το τι είναι δυνατόν να γίνει.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Τιφλίδα μεταδίδει ότι κατά τον κ. Μπους η Γεωργία αντιπροσωπεύει με τον καλύτερο τρόπο την υλοποίηση των στόχων της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής για επέκταση της δημοκρατίας στον κόσμο.


Προς άνοιγμα του φακέλου Παζολίνι

Ο Πιέρ Πάολο Παζολίνι, από τους μεγάλους εκπροσώπους της ιταλικής 7ης Τέχνης, βρέθηκε νεκρός το 1975

Το άνοιγμα του δικαστικού φακέλου του θανάτου του Ιταλού ποιητή και σκηνοθέτη, Πιέρ Πάολο Παζολίνι ζήτησαν οι δικηγόροι της οικογενείας του εκλιπόντος με αφορμή τις νέες δηλώσεις υπέρ της αθωότητάς του που έκανε στην ιταλική τηλεόραση ο άνθρωπος, ο οποίος καταδικάστηκε για τη δολοφονία του σκηνοθέτη το 1975.

Ο καταδικασθείς σε εννέα χρόνια κάθειρξης, Πίνο Πελόζι, δήλωσε το Σάββατο στο τρίτο κανάλι της ιταλικής τηλεόρασης ότι δεν ήταν αυτός, ο οποίος σκότωσε τον Παζολίνι αλλά τρεις άλλοι νεαροί με προφορά «από τον ιταλικό νότο».

«Είμαι αθώος, δεν είμαι συνεργός κανενός. Δε σκότωσα τον Παζολίνι», δήλωσε ο Πίνο Πελόζι, ο οποίος είναι σήμερα ελεύθερος.

Μετά τις αποκαλύψεις Πελόζι οι δικηγόροι της οικογενείας Παζολίνι αναμένεται να προσφύγουν επισήμως στην ιταλική δικαιοσύνη τη Δευτέρα.

Ο 17χρονος τότε Πελόζι είπε ότι πράγματι στις 2 Νοεμβρίου του 2005 βρισκόταν στην παραλία Όστια, προάστιο της Ρώμης, όπου και εμφανίστηκαν οι τρεις δράστες, οι οποίοι ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τον αείμνηστο κινηματογραφιστή της Ιταλίας.

Ωστόσο, πριν από 30 χρόνια, ο Πελόζι είχε ομολογήσει ότι δολοφόνησε το σύντροφο της ζωής του χωρίς τη συνέργια κανενός.

Η νέα εκδοχή για τις συνθήκες του θανάτου του Παζολίνο δεν είναι η μοναδική.

Ένας άλλος σκηνοθέτης και στενός συνεργάτης του Παζολίνι, ο Σέρτζιο Τσίτι με συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» υποστήριξε ότι οι δράστες ήταν πέντε.

«Ο Πίνο Πελόζι ήταν ένα παιδί. Τον χρησιμοποίησαν ως δόλωμα για τους πέντε δράστες. Χρειάζονταν κάποιον για να επιρρίψουν την ευθύνη του φόνου. Ο Πελόζι έπρεπε να παίξει το παιχνίδι κάποιων ευυπόληπτων πολιτών που διέταξαν το φόνο του Παζολίνι», είπε ο Σέρτζιο Τσίτι.

Σύμφωνα με τον Τσίτι η δολοφονία του Παζολίνι έγινε σε άλλο μέρος και αργότερα οι δράστες πέταξαν το πτώμα του στην παραλία Όστια, όπου και βρέθηκε από τις ιταλικές αρχές.

Ο Τσίτι πιστεύει ότι επρόκειτο για μια πολιτική συνωμοσία: «ο θάνατός του βόλευε όσους φοβούνταν το μυαλό και το ελεύθερο πνεύμα του Παζολίνι».

Λίγο πριν από το θάνατό του ο Πιέρ Πάολο Παζολίνο είχε δεχθεί απειλές για τη ζωή του με αφορμή την προβολή της τελευταίας του ταινίας «120 ημέρες στα Σόδομα», στην οποία κατήγγειλε τον ιταλικό φασισμό της περιόδου 1943 45.


Τρίτη 10 Μαΐου 2005 - 10:48 (Ώρα Λονδίνου)

«Ο φίλος μου ο Τσε»

O Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα μπορεί ναποτελεί το σύμβολο της επανάστασης για εκατομμύρια σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά, για τον Αλμπέρτο Γκρανάντο, ο Τσε ήταν, πάνω απόλα, ένας πολύ στενός φίλος. Κι αφηγείται την ιστορία της φιλίας αυτής σε ένα ντοκιμαντέρ του δευτέρου καναλιού του BBC.

Το 1952, ξεκίνησαν κι οι δυο, νέοι απτην Αργεντινή, να εξερευνήσουν τη Νότια Αμερική καβάλα σε μια μοτοσικλέτα.

Το ταξίδι τους αυτό αποτέλεσε την αφορμή για την αρχή μιας μεγάλης φιλίας που τους άλλαξε και τους δυο.

Ο Αλμπέρτο, του οποίου το ταξίδι έγινε πρόσφατα το θέμα μιας κινηματογραφικής ταινίας που είχε τον τίτλο Ημερολόγια μοτοσικλέτας, λέει πως ακόμη και τώρα, σχεδόν 40 χρόνια μετά το θάνατο του Τσε, στρέφεται στο φίλο του για να τον συμβουλευτεί.

«Ποτέ δε με ξέχασε, όπως δεν τον ξέχασα κι εγώ ποτέ», δηλώνει στο BBC ο βιοχημικός που ζει τώρα στην Κούβα.

«Είχε τόσο ισχυρή προσωπικότηταήταν αδύνατο να τον ξεχάσει κανείς, ιδιαίτερα εγώ.»

Συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1942, όταν ο Αλμπέρτο ήταν 20 χρονών κι ο Τσε 14.

«Από τότε», λέει ο Αλμπέρτο, «μπορούσες να δεις ότι ο Τσε θα γινόταν κάτι πολύ μεγάλο, κάτι πολύ σημαντικό.

»Αυτό που σου έκανε αμέσως μεγάλη εντύπωση ήταν η τιμιότητά του, όπως κι η ικανότητα που είχε να κάνει και τα πιο αρνητικά πράγματα να φαίνονται θετικά.

»Δεν ήταν εύκολος φίλος ο Τσε. Ήταν δύσκολο άτομο, ιδιαίτερα αν δεν είχες το ίδιο όραμα με αυτόν και δεν πιστεύατε στα ίδια πράγματα.»

Το 1952, έκαναν κι οι δυο το όνειρό τους πραγματικότηταξεκινώντας ν«ανακαλύψουν» τον κόσμο καβάλα σε μια μοτοσικλέτα.

Πέρασαν από την Αργεντινή στη Χιλή, όπου όμως έμειναν σύντομα χωρίς λεφτά κι αναγκάστηκαν έτσι να γίνουν, όπως θα έλεγε αργότερα ο ίδιος ο Τσε, «μηχανόβιοι επαίτες»--περιπλανώμενοι στα μήκη και τα πλάτη της Λατινικής Αμερικής και εξαρτώμενοι από τη γενναιοδωρία των ξένων.

Η μοτοσικλέτα τους δεν άντεξε πολύ: τους ... άφησε στη Χιλή κι οι δυο φίλοι συνέχισαν το ταξίδι τους με πλωτά μέσα, με άλογα και νταλίκες.

Ο Αλμπέρτο θυμάται ακόμη με αγάπη τη μοτοσικλέτα του: «την αποχαιρέτησα, όπως αποχαιρετά κανείς για τελευταία φορά ένα φίλο που φεύγει για πάντα.»

«Γιατρός του λαού»

Το ταξίδι αυτό τούς άνοιξε τα μάτια: είδαν πόση ανισότητα υπήρχε στον κόσμο.

«Είδαμε πόση φτώχεια υπήρχε, αλλά συνμα και πόσος πλούτος», λέει ο Αλμπέρτο.

«Η εβδομάδα που πέρασαν σε μια περιοχή όπου ζούσαν μόνο λεπροί στο Σάο Πάολο στον Αμαζόνιο ήταν καθοριστική και για τους δύο.

Μοιράζονταν τα πάντα με τους αρρώστους.

«Εκεί κατάλαβα πως τότε ο Τσε αποφάσισε να γίνει ο γιατρός του λαού», θυμάται ο Αλμπέρτο.

Εννιά μήνες αργότερα, χώρισαν οι δρόμοι τουςστο Καράκας.

Ο Αλμπέρτο έμεινε στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, για να συνεχίσει την έρευνα για τη λέπρα, ενώ ο Τσε γύρισε στο Μπουένος Άιρες για να τελειώσει τις σπουδές του στην ιατρική.

Αργότερα, ο Τσε πήγε στο Μεξικό όπου συναντήθηκε με τον κατοπινό ηγέτη της Κούβας, τον Φιντέλ Κάστρο. Το 1956, μπήκαν με τον επαναστατικό στρατό στην Κούβα.

Μετά την επιτυχία της επανάστασης του 1959, ο Τσε προσκάλεσε τον Αλμπέρτο στην Κούβα.

Για τον Αλμπέρτο ήταν εύκολο να θεωρήσει πατρίδα του μια χώρα που, όπως λέει, «πάντα ονειρευόταν».

Η Κούβα, εξηγεί, «είναι μια χώρα ο λαός της οποίας θέλει να προκόψει στον καλλιτεχνικό και τον επιστημονικό τομέαδεν τον ενδιαφέρει να καταναλώνει συνεχώς.»

Κληρονομιά

«Ο Τσε διάλεξε το δρόμο που οδηγεί στην απελευθέρωση», λέει ο Αλμπέρτο, «ήθελε η επανάσταση να εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική.»

Έχουν περάσει πάνω από 37 χρόνια από την εκτέλεση του Τσε στη Βολιβία κι ο Αλπέρτο θυμάται τον παλιό του φίλοένα φίλο που τόσο θαύμαζε και θαυμάζει ακόμη.

«Το ταξίδι μας, η κουβανέζικη επανάσταση κι ο Τσε μέκαναν αυτό που είμαι τώρα», λέει και προσθέτει: «όποτε έχω καμιά αμφιβολία σκέφτομαι τι θα μου έλεγε ο Ερνέστο, αν τον ρωτούσα.»


Τρίτη 10 Μαΐου 2005 - 09:53 (Ώρα Λονδίνου)

Συμφωνία ΕΕ - Ρωσίας

Συμφωνία -πλαίσιο για τη σύσφιξη της συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας επιτεύχθηκε στη συνάντηση του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, με αξιωματούχους της ΕΕ το βράδυ της Δευτέρας

Στη Μόσχα ανακοινώθηκε ότι στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, με αξιωματούχους της Ευρωπαίκής Ένωσης, παραμονές της συνόδου κορυφής στη Μόσχα, επιτεύχθηκε συμφωνία-πλαίσιο για τη σύσφιξη της συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, η συμφωνία αφορά μία σειρά θεμάτων, από τις οικονομικές σχέσεις μέχρι την εξωτερική ασφάλεια.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι δύο πλευρές συμφώνησαν στη συνέχιση των συνομιλιών, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάργηση της υποχρέωσης βίζας για τους πολίτες των δύο πλευρών.

Προηγουμένως, μιλώντας στο BΒC ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί με απόσταση τον μεγαλύτερο οικονομικό εταίρο της Ρωσίας.

Πρόσθεσε δε ότι σύντομα η Ρωσία θα αποτελέσει ουσιαστικά επέκταση της ΕΕ, χωρίς βέβαια να ενταχθεί σε αυτή.


Τρίτη 10 Μαΐου 2005 - 07:20 (Ώρα Λονδίνου)

Ο απόηχος των εκδηλώσεων

Ποικιλοτρόπως σχολιάζουν οι ευρωπαϊκές εφημερίδες τις χθεσινές εκδηλώσεις στη Μόσχα για τον εορτασμό της 60ης επετείου από τη νίκη των συμμαχικών στρατευμάτων επί του ναζισμού.

Ο δημοσιογράφος της γερμανικής Ντι Βελτ (Die Welt) γράφει ότι οι εκδηλώσεις τού προκάλεσαν «ανάμεικτα συναισθήματα».

Από τη μία πλευρά «είναι συγκινητικό να ακούει κανείς για την συμφιλίωση των Γερμανών με τους Ρώσους έξι μόλις δεκαετίες από την λήξη του πολέμου και 14 χρόνια μετά την κατάρρευση της σοβιετικής αυτοκρατορίας», σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας όμως ότι η ανάρτηση «αναρίθμητων αφισών που απεικονίζουν τον Στάλιν» μοιάζει «τουλάχιστον περίεργη».

Η Ντι Βελτ πιστεύει ότι ο «πρόεδρος Πούτιν προσπαθεί να καταπολεμήσει τον γενικότερο αποπροσανατολισμό της χώρας απενοχοποιώντας το παρελθόν».

Η Ντι Τάγκεστσάιτουνγκ (Die Tageszeitung) λέει ότι κατά τη διάρκεια των εορτασμών θα έπρεπε να είχε τεθεί και το θέμα της Τσετσενίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης κατανοούν πως η νίκη στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιείται από τη Ρωσία για να δικαιολογήσει τη βία που ασκεί στην Τσετσενία.

Στην Ισπανία η Ελ Παΐς (El Pais) περιγράφει την τελετή στη Μόσχα σαν μια «άκομψη γιορτή».

«Ο ηγέτης του Κρεμλίνου, που θεωρεί τον εαυτό του δημοκράτη, χαρακτήρισε αφενός την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης μεγάλη γεωπολιτική καταστροφή και αφετέρου έμοιαζε να νοσταλγεί την εποχή του απολυταρχισμού...»

Στην Βρκελώνη η Ελ Περιόντικο (el Periodico) σημειώνει ότι οι εκδηλώσεις για την επέτειο «έφεραν στην επιφάνεια παλιά τραύματα, αφού οι χώρες της Βαλτικής αποφάσισαν να μην παραστούν καθώς γι' αυτές η λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ήταν το ξεκίνημα μακροχρόνιας καταπίεσης».

Ωστόσο, η εφημερίδα λέει ότι προέκυψε και κάτι θετικό από αυτή την εκδήλωση: για πρώτη φορά και μάλιστα από επίσημο βήμα έγινε αναφορά στους Ισπανούς θύματα του Χίτλερ. Ήταν «χρέος» και «δικαίωση», σημειώνει η εφημερίδα.


Τρίτη 10 Μαΐου 2005 - 08:39 (Ώρα Λονδίνου)

Πηγή έμπνευσης

Ο κ. Μπους, ο οποίος από εχθές το βράδυ βρίσκεται στην Τιφλίδα, είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που επισκέπτεται τη χώρα μετά την ανεξαρτητοποίησή της

Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν στον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους η ηγεσία και οι αρχές της Γεωργίας.

Ο κ. Μπους, ο οποίος από εχθές το βράδυ βρίσκεται στην Τιφλίδα, είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που επισκέπτεται τη χώρα μετά την ανεξαρτητοποίησή της. Δεκάδες χιλιάδες Γεωργιανοί συγκεντρωθούν σήμερα στην Πλατεία Ελευθερίας της πρωτεύουσας για να ακούσουν την ομιλία του κ. Μπους με θέμα την δημοκρατική εξέλιξη της χώρας τους.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Γεωργιανό πρόεδρο. Μιχαήλ Σακιασβίλι, ο κ. Μπους τόνισε ότι το μήνυμα που αποστέλλει από τη Γεωργία είναι, πως η Ουάσιγκτον ενθαρρύνει τα κινήματα ελευθερίας και στηρίζει τις νεαρές δημοκρατίες.

Η ειρηνική επανάσταση στη Γεωργία πριν δύο χρόνια, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για όλους εκείνους στον κόσμο που επιθυμούν να ζήσουν ελεύθερα, είπε ο κ. Μπους, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία θα αναγνωρίσει τα οφέλη που προκύπτουν από την ύπαρξη σταθερών δημοκρατιών στα σύνορά της.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι το δημοκρατικό κίνημα που επέφερε την αλλαγή στη Γεωργία, θα βοηθήσει να αλλάξει η Μέση Ανατολή και να καταστεί ο κόσμος πιο ειρηνικός, ενώ αναφερόμενος στο Ιράκ, είπε ότι η εδραίωση της δημοκρατίας στη χώρα θα αποτελέσει δυνατό παράδειγμα και για άλλες χώρες, για το τι είναι δυνατόν να γίνει.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Τιφλίδα μεταδίδει ότι κατά τον κ. Μπους η Γεωργία αντιπροσωπεύει με τον καλύτερο τρόπο την υλοποίηση των στόχων της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής για επέκταση της δημοκρατίας στον κόσμο.


Τρίτη 10 Μαΐου 2005 - 07:44 (Ώρα Λονδίνου)

Σύνοδος κορυφής Ρωσίας - ΕΕ

Πλούσια η ατζέντα για τους Ευρωπαίους και Ρώσους ηγέτες

Σύνοδος κορυφής Ρωσίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης διεξάγεται στη Μόσχα την Τρίτη, μία ημέρα μετά τους εορτασμούς για την 60η επέτειο από τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου στην Ευρώπη.

Από τη σύνοδο αυτή αναμένεται να προκύψουν πολλαπλές συμφωνίες οικονομικού, πολιτικού, αλλά και πολιτιστικού χαρακτήρα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μιλώντας στο BBC εξήγησε ότι η

Ευρωπαϊκή Ένωση «αποτελεί μακράν τον μεγαλύτερο οικονομικό εταίρο της Ρωσίας. Εκείνη είναι ο τέταρτος καλύτερος πελάτης μας».

Το 20% του πετρελαίου που χρησιμοποιείται στην Ευρώπη προέρχεται από τη Ρωσία, όπως και το 40% του φυσικού αερίου.

«Επομένως υπάρχουν πολλά κοινα συμφέροντα μεταξύ της Μόσχας και της ΕΕ. Πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο επέκτασης της συνεργασίας μας και σε άλλους τομείς όπως ο πολιτιστικός και ο επιστημονικός», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόσθεσε ότι σύντομα η Ρωσία θα αποτελέσει ουσιαστικά επέκταση της ΕΕ, χωρίς βέβαια να ενταχθεί σε αυτή.

«Δεν μπορούμε να εντάξουμε τη Ρωσία εξαιτίας του μεγέθους της, όμως ενθαρρύνουμε όλες τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα, έτσι ώστε να έχουμε κοινές αξίες, κοινά συμφέροντα και να μπορούμε να συνεργαζόμαστε καλύτερα. Είναι προς όφελος της ΕΕ να έχει καλές και εποικοδομητικές σχέσεις με τη Μόσχα», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο.

Ανθρώπινα δικαιώματα

Ένας τομέας που χρήζει ριζικών μεταρρυθμίσεων στη Ρωσία είναι αυτός της δικαιοσύνης και δη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η οργάνωση «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», κάλεσε τους κοινοτικούς ηγέτες να μην κωφεύσουν στις συστηματικές - όπως λέει - παραβιάσεις των ατομικών ελευθεριών από τις ρωσικές αρχές και να θέσουν τους συνομιλητές τους προ των ευθυνών τους.

Μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC και στον Γιώργο Φελλίδη η υποδιευθύντρια της οργάνωσης, Ρέιτσελ Ντένμπερ, έκανε λόγο για μια παρατηρούμενη «γενική υποχώρηση των ελευθεριών» στη Ρωσία.

«Πρώτα απ΄όλα παρατηρείται μια γενική υποχώρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τότε που ο Πούτιν ανέλαβε την προεδρία της χώρας, με τον περιορισμό των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και την περιστολή της ελεύθερης έκφρασης των ιδεών καθώς είτε δέχονται πιέσεις είτε έχουν σιγήσει οι εναλλακτικές πολιτικές απόψεις που αντίκειται στην κυβερνητική γραμμή.

»Στη Ρωσία η αντιπολίτευση ουσιαστικά έχει οδηγηθεί στο περιθώριο.... Το άλλο φαινόμενο που παρατηρείται είναι ότι ορισμένες κυβερνητικές αρχές άρχισαν να διεκδικούν αρμοδιότητες και υπερεξουσίες που κατείχαν την εποχή της σοβιετικής διακυβέρνησης.

» Για παράδειγμα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας, διάδοχος της Κα Γκε Μπε ,σύμφωνα με καταγγελίες ασκεί διώξεις εναντίον επιστημόνων, ακτιβιστών και δημοσιογράφων που με τα γραπτά τους αμφισβητούν τα πεπραγμένα των αρχών», λέει η Αμερικανίδα εκπρόσωπος της οργάνωσης «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Η Ρέιτσελ Ντένπερ μας υπενθυμίζει ακόμη τις αλλεπάλληλες παραβιάσεις δικαιωμάτων των πολιτών της Τσετσενίας τόσο από τις ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας όσο και από τους Τσετσένους αυτονομιστές.


Τρίτη 10 Μαΐου 2005 - 07:20 (Ώρα Λονδίνου)

Ο απόηχος των εκδηλώσεων

Ποικιλοτρόπως σχολιάζουν οι ευρωπαϊκές εφημερίδες τις εκδηλώσεις στη Μόσχα για τον εορτασμό της 60ης επετείου από τη νίκη των συμμαχικών στρατευμάτων επί του ναζισμού.

Ο δημοσιογράφος της γερμανικής Ντι Βελτ (Die Welt) γράφει ότι οι εκδηλώσεις τού προκάλεσαν «ανάμεικτα συναισθήματα».

Από τη μία πλευρά «είναι συγκινητικό να ακούει κανείς για την συμφιλίωση των Γερμανών με τους Ρώσους έξι μόλις δεκαετίες από την λήξη του πολέμου και 14 χρόνια μετά την κατάρρευση της σοβιετικής αυτοκρατορίας», σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας όμως ότι η ανάρτηση «αναρίθμητων αφισών που απεικονίζουν τον Στάλιν» μοιάζει «τουλάχιστον περίεργη».

Η Ντι Βελτ πιστεύει ότι ο «πρόεδρος Πούτιν προσπαθεί να καταπολεμήσει τον γενικότερο αποπροσανατολισμό απενοχοποιώντας το παρελθόν».

Η Ντι Τάγκεστσάιτουνγκ (Die Tageszeitung) λέει ότι κατά τη διάρκεια των εορτασμών θα έπρεπε να είχε τεθεί και το θέμα της Τσετσενίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης κατανοούν πως η νίκη στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιείται από τη Ρωσία για να δικαιολογήσει τη βία που χρησιμοποιεί στην Τσετσενία.

Στην Ισπανία η Ελ Παΐς (El Pais) περιγράφει την τελετή στη Μόσχα σαν μια «άκομψη γιορτή».

«Ο ηγέτης του Κρεμλίνου, που θεωρεί τον εαυτό του δημοκράτη, χαρακτήρισε αφενός την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης μεγάλη γεωπολιτική καταστροφή και αφετέρου έμοιαζε να νοσταλγεί την εποχή της απολυταρχισμού...»

Στην Βρκελώνη η Ελ Περιόντικο (el Periodico) σημειώνει ότι οι εκδηλώσεις για την επέτειο «έφεραν στην επιφάνεια παλιά τραύματα, αφού οι χώρες της Βαλτικής αποφάσισαν να μην παραστούν καθώς γι' αυτές η λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ήταν το ξεκίνημα μακροχρόνιας καταπίεσης».

Ωστόσο, η εφημερίδα λέει ότι προέκυψε και κάτι θετικό από αυτή την εκδήλωση: για πρώτη φορά και μάλιστα από επίσημο βήμα έγινε αναφορά στους Ισπανούς θύματα του Χίτλερ. Ήταν «οφειλή» και «δικαίωση», σημειώνει η εφημερίδα.


Τρίτη 10 Μαΐου 2005 - 01:45 (Ώρα Λονδίνου)

«Αυτός που πούλησε την Ιερουσαλήμ»

«Ο άνδρας που πούλησε την Ιερουσαλήμ», τιτλοφορείται το εκτενές άρθρο της Ιντιπέντεντ (Independent), το οποίο αναφέρεται στον κ. Ειρηναίο και στα όσα συμβαίνουν στο Πατριαρχείο.

«Η κρυφή πώληση ενός τμήματος γης, ανεκτίμητης αξίας, στους Αγίους Τόπους, απειλεί την εύθραυστη ισορροπία μεταξύ των διαφόρων θρησκευμάτων», γράφει ο Ντόναλντ Μακιντάιρ, ο οποίος αναφέρει ότι ο Έλληνας πατριάρχης «πούλησε» το παλαιστινιακό ποίμνιο με αντάλλαγμα ισραηλινό χρυσάφι.

«Αυτό που κάνει τη συμφωνία τόσο επικίνδυνη είναι η πιθανότητα να άρει τις λεπτές εθνικές και θρησκευτικές ισορροπίες της παλαιάς πόλης», σημειώνει ο Ντόναλντ Μακιντάιρ.

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τον κ. Ειρηναίο «αμφιλεγόμενη προσωπικότητα».

«Παραδόξως, το Ισραήλ αρνείτο να τον αναγνωρίσει για τρία χρόνια μετά την εκλογή του, το 2001, και αυτό γιατί υπήρχε η αντίληψη ότι διατηρούσε στενούς συνδέσμους με την παλαιστινιακή Αρχή και δη με τον Γιασέρ Αραφάτ».

Το άρθρο αναφέρεται ακόμη στους ισχυρισμούς ότι ο Πατριάρχης ανήλθε στο αξίωμά του με την βοήθεια «εγκληματιών από την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του Απόστολου Βαβίλη, ενός καταδικασμένου εμπόρου ναρκωτικών».

Όποια και εάν είναι η αλήθεια, λέει το ρεπορτάζ, το Πατριαρχείο βρίσκεται εγκλωβισμένο στην μεγαλύτερη κρίση που έχει καταγραφεί στην ιστορία του των 16 αιώνων.

και ο «Γολγοθάς» του Μπλερ

Ανασχηματισμό σε επίπεδο υφυπουργών πραγματοποίησε ο Τόνι Μπλερ.

Όλες οι βρετανικές εφημερίδες αναφέρονται σε μια «προκλητική» κίνηση του πρωθυπουργού, ο οποίος προώθησε κάποιους από τους συνεργάτες του στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Τόνι Μπλερ αψήφισε τους επικριτές του με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, στην οποία πλέον ανήκουν αμφιλεγόμενα στελέχη του Εργατικού κόμματος, σχολιάζει η Γκαρντιαν (Guardian).

Αν και προώθησε και κάποιους από τους συνεργάτες του Γκόρντον Μπράουν, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι προηγήθηκε συνεννόηση των δύο πλευρών, γράφει η Γκάρντιαν, η οποία μάλιστα παρουσιάζει τον υπουργό Οικονομικών δυσαρεστημένο με τις αλλαγές.

Στο ίδιο ύφος είναι και το δημοσίευμα των Τάιμς (Times), που προβλέπουν νέες προστριβές στην νεοεκλεγείσα κυβέρνηση.

Μετά από τόσες ημέρες έντονων διαφωνιών στο κόμμα του, ο κ. Μπλερ χρησιμοποίησε τον ανασχηματισμό και την προώθηση των συνεργατών του για να κάνει μια επίδειξη ισχύος, εκτιμά η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph).

Η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις για τροποποιήσεις στον εκλογικό νόμο μετά την οριακή νίκη των Εργατικών στις βουλευτικές εκλογές, γράφει η Ιντιπέντεντ (Independent).

Η εκλογική διαδικασία της 5ης Μαϊου, που επέτρεψε στον Τόνι Μπλερ να εκλεγεί πρωθυπουργός της Βρετανίας έχοντας συγκεντρώσει μόνο το 1/5 των ψήφων του εκλογικού σώματος, χαρακτηρίστηκε «παρωδία της δημοκρατίας», σχολιάζει η εφημερίδα και προσθέτει ότι το θέμα ενδέχεται να διχάσει ακόμα περισσότερο το κυβερνών κόμμα, προκαλώντας νέες διαφωνίες μεταξύ των μεταρρυθμιστών και των συντηρητικών.

Στο χαμηλό ποσοστό της νίκης του κ. Μπλερ αναφέρεται στο σχόλιό της και η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Fiancial Times), η οποία όμως τονίζει πως όποιο κι αν ήταν το αποτέλεσμα η Βρετανία χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση.

Η εφημερίδα πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι μέσω της ουσιαστικής συνεργασίας του πρωθυπουργού με τον Γκόρντον Μπράουν.

«Αυτοί οι δύο άντρες πρέπει να διατηρήσουν τις εργασιακές τους σχέσεις, να απαιτήσουν από τους υποστηρικτές τους να δώσουν ένα τέλος στις άσκοπες προστριβές και να συμφωνήσουν σε μια κοινή πολιτική ατζέντα. Εάν αποτύχουν θα έχουμε αποτύχει όλοι», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.