Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-05-08

  1. Εμφύλιος στους Εργατικούς
  2. Πρωτάθλημα με πολλές «τούμπες»
  3. Ημέρα μνήμης και τιμής
  4. Απεργία και φήμες ανασχηματισμού
  5. Μικρό προβάδισμα ΝΔ και αύξηση δυσπιστίας
  6. Ψηφίζεται η νέα ιρακινή κυβέρνηση
  7. Στο ιρακινό κοινοβούλιο οι νέοι υπουργοί
  8. Εορτασμοί για την ημέρα της νίκης
  9. Πότε θα παραιτηθεί ο Μπλερ;

Δευτέρα 09 Μαΐου 2005 - 01:49 (Ώρα Λονδίνου)

Εμφύλιος στους Εργατικούς

Μέλη του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης των Εργατικών, κάνουν έκκληση για ενότητα, μετά την σχεδόν οριακή νίκη του κόμματος στις εκλογές, γράφει η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

«Καθώς οι βουλευτές επιστρέφουν στο Ουέστμίνστερ, με την πλειοψηφία των Εργατικών να έχει συρρικνωθεί από τις 161 στις 67 έδρες, παραδοσιακοί Μπλερικοί καλούν τους διαφωνούντες να συσπειρωθούν πίσω από τον πρωθυπουργό και να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το ριζοσπαστικό πρόγραμμα της τρίτης θητείας του».

«Η απόφαση μιας σειράς υπουργών του Ντέιβιντ Μπλάνκετ, του Πίτερ Χέιν και της Τέσα Τζάουελ- να μιλήσουν ανοιχτά καταδεικνύει το πόσο ευάλωτος είναι ο πρωθυπουργός, μετά την χειρότερη και από την αναμενόμενη πορεία του κόμματος στις εκλογές», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) δείχνει ότι το 46% των ερωτηθέντων Βρετανών επιθυμεί την παραίτηση του Τόνι Μπλερ μέσα στον επόμενο χρόνο, ενώ το 26% μέσα στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, μόλις το 18% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της ολοκλήρωσης της τρίτης θητείας του Βρετανού πρωθυπουργού.

Ωστόσο μεταξύ των ψηφοφόρων των Εργατικών, το ποσοστό που επιθυμεί την παραίτηση του κ. Μπλερ μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες πέφτει στο 17%.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, μεταξύ των ψηφοφόρων του Εργατικού κόμματος, το 52% βλέπει θετικά το ενδεχόμενο ανάληψης μελλοντικά της ηγεσίας του κόμματος και της πρωθυπουργίας από τον κ. Γκόρντον Μπράουν.

Το ερώτημα δεν είναι το εάν ο Κ. Μπράουν θα διαδεχθεί τον κ. Μπλερ αλλά το πότε, γράφει η Γκάρντιαν (Guardian).

Επίσης η εφημερίδα διερωτάται πόσο διαφορετικός πρωθυπουργός θα μπορούσε να γίνει ο Γκόρντον Μπράουν από τον Τόνι Μπλερ.

«Παρά την αφοσίωσή του και την στήριξη του προς τον κ. Μπλερ στο θέμα του πολέμου στο Ιράκ, ο υπουργός πιστεύει ότι ο τρόπος με τον οποίο η Βρετανία οδηγήθηκε στον πόλεμο αποτέλεσε καταστροφή για τους Εργατικούς».

Η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (Independent) γράφει ότι κάποια από τα ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης αναμένεται να ζητήσουν από τον Βρετανό πρωθυπουργό να παραιτηθεί σε 18 μήνες.

«Ακόμα και παραδοσιακοί σύμμαχοί του επιθυμούν την παραίτηση του κ. Μπλερ στο συνέδριο του κόμματος, τον Σεπτέμβριο του 2006, δύο χρόνια νωρίτερα απ ότι σχεδίαζε ο ίδιος ο πρωθυπουργός».

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι παρά τις εκκλήσεις κάποιων υπουργών για ενότητα, το μεγαλύτερο μέρος του υπουργικού συμβουλίου απαιτεί την παραίτηση του κ. Μπλερ μέσα στον επόμενο ενάμισι χρόνο, γεγονός που απομακρύνει την πιθανότητα ολοκλήρωσης της θητείας του.

Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα Τάιμς (Times) το χρονοδιάγραμμα της παραίτησης του κ. Μπλερ απασχολεί ήδη τα γραφεία στοιχημάτων. Το ενδεχόμενο να παραιτηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας έχει απόδοση 10-1, το σενάριο παραίτησής του μέχρι το τέλος του μήνα έχει απόδοση 16-1, ενώ το ενδεχόμενο παραίτησής του μέχρι το τέλος του χρόνου παίζεται 4-1.


Κυριακή 08 Μαΐου 2005 - 21:23 (Ώρα Λονδίνου)

Πρωτάθλημα με πολλές «τούμπες»

Μοιραίος παίκτης για την Ένωση στάθηκε ο Σοάρες έχοντας πολλές χαμένες ευκαιρίες

Στο συναρπαστικότερο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου των τελευταίων χρόνων οι πρωτοπόροι έχασαν βαθμό ή βαθμούς επιτρέποντας στον Ολυμπιακό να πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής από την κορυφή.

Στην ουρά του βαθμολογικού πίνακα μετά την ουραγό Κέρκυρα και τον Εργοτέλη που έχουν υποβιβασθεί, ο ’ρης δεν κατάφερε να νικήσει στη Νέα Σμύρνη και αντιμετωπίζει το φάσμα υποβιβασμού σε συνδυασμό με την εκτός έδρας νίκη της Καλαμαριάς στην Νεάπολη.

Ανοικτό ντέρμπι στην Τούμπα

Ο Παναθηναϊκός παρέμεινε στην κορυφή της βαθμολογίας μετά την ισοπαλία 1-1 με τον ΠΑΟΚ στο ντέρμπι της Τούμπας και πλέον περιμένει την ΑΕΚ στο κεκλεισμένων των θυρών «αγώνα χωρίς αύριο» που θα διεξαχθεί την επόμενη και προτελευταία αγωνιστική στη Λεωφόρο.

Παρά το άγχος που είχαν και οι δύο ομάδες έπαιξαν ανοικτό ποδόσφαιρο με τον Παναθηναϊκό να διατηρεί την εδαφική υπεροχή και να χάνει τις κλασικότερες ευκαιρίες.

Ο ΠΑΟ προηγήθηκε στο σκορ όταν μετά από εξαιρετική πάσα του Φάνη Γκέκα ο Δημήτρης Παπαδόπουλος πλάσαρε εύστοχα τον Τοχούρογλου στο 23΄.

Για δύο λεπτά χάρηκε το 0-1 ο Παναθηναϊκός

Κεραυνοβόλος ήταν η αντίδραση του ΠΑΟΚ, ενάμισι λεπτό αργότερα, όταν ο Θεοδωρίδης εκμεταλλεύθηκε αδράνεια της άμυνας του «τριφυλλιού» και πάσαρε στον Σαλπιγγίδη μέσα στην μεγάλη περιοχή του Γκαλίνοβιτς, ο οποίος έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Κροάτη πορτιέρο.

Στο δεύτερο ημίχρονο και οι δύο ομάδες είχαν ευκαιρίες για να προηγηθούν στο σκορ. Στο 71ο λεπτό ο Μινχ σέντραρε για τον Παπαδόπουλο, η δυνατή κεφαλιά του οποίου σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι του Τοχούρογλου.

Στο 73΄ ο Γκαλίνοβιτς απέκρουσε εντυπωσιακά αριστοτεχνικό ψαλιδάκι του Γιασεμή.

Την ευκαιρία του αγώνα όμως έχασε ο Παναθηναϊκός στις καθυστερήσεις με διπλό σουτ των Κωνσταντίνου και Γκέκα και στη συνέχεια με τον Γκούμα να σημαδεύει την δεξιά κάθετη δοκό του Τοχούρογλου.

Η «εκστρατεία» έγινε «εκδρομή»

Ο Ολυμπιακός δεν συνάντησε ιδιαίτερα προβλήματα στο να νικήσει εκτός έδρας την ήδη υποβιβασθείσα Κέρκυρα με 3-1.

Η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς με τη νίκη της βρίσκεται σε απόσταση μόλις ενός βαθμού από την κορυφή και αναμένει απώλεια βαθμών από ΠΑΟ και ΑΕΚ στο μεταξύ τους ντέρμπι.

Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν καλύτεροι σε όλη την αναμέτρηση και προηγήθηκαν στο 26΄με τον Καστίγιο που εκμεταλλεύθηκε χλιαρή απόκρουση του Γκίτκου για να σημειώσει το 0-1.

Εύκολα επικράτησε στην Κέρκυρα ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός συνέχισε να πιέζει και στο 42' διπλασίασε τα τέρματά του με πολύ ισχυρό σουτ του Γεωργάτου.

Αλλά παρά την υπεροχή των φιλοξενουμένων οι «Φαιάκες» μείωσαν σε 2-1 στο λίγο πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνουμε κεφαλιά του Φοφόνκα μετά από μεταβίβαση του Σφακιανάκη.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός συνέχισε να διατηρεί τον έλεγχο του παιγνιδιού επιδιώκοντας να σιγουρέψει τη νίκη, κάτι που πέτυχε στο 68ο λεπτό, όταν μετά διπλό λάθος τερματοφύλακα και αμυντικού της Κέρκυρας ο Οκκάς με πλασέ διαμόρφωσε το τελικό σκορ.

«Ανώμαλη προσγείωση» στο ΟΑΚΑ

Η διοίκηση της ΑΕΚ είχε προετοιμάσει με τη βοήθεια 40.000 οπαδών της ομάδας μια πραγματική φιέστα στο Ολυμπιακό Στάδιο, αλλά η εξέλιξη και κατάληξη του αγώνα με τον Ιωνικό δεν ήταν η αναμενόμενη, αφού οι κιτρινόμαυροι ηττήθηκαν για πρώτη φορά εντός έδρας.

Οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος ήλεγξαν από την αρχή την αναμέτρηση και έφτασαν με αξιώσεις μπροστά στην εστία του Σιημητρά, αλλά έλειπε ο παίκτης που θα τελείωνε τις φάσεις και την αγωνία του κοινού.

Όσο περνούσε η ώρα ο εκνευρισμός των γηπεδούχων αυξανόταν, μεγαλώνοντας τα αμυντικά κενά στις αντεπιθέσεις των φιλοξενουμένων.

Αφού Λυμπερόπουλος και Σοάρες δεν πέτυχαν να σκοράρουν σε δύο περιπτώσεις στην αρχή του αγώνα, στο 28΄ο Ιωνικός είχε ευκαιρία να προηγηθεί αλλά ο Χιώτης απέκρουσε σουτ του Γαβριλόπουλου.

Η κλασικότερη ευκαιρία για την «Ένωση» ήλθε στο 43ο λεπτό, όταν μετά από εκτέλεση φάουλ του Ιβιτς, Σοάρες και Σιημητράς διεκδίκησαν τη μπάλα η οποία έφτασε στον Λυμπερόπουλο, η προβολή του τελευταίου όμως σταμάτησε στο δοκάρι.

Παρά την ενίσχυση των γηπεδούχων με Κατσουράνη και Κωνσταντινίδη στο β΄ημίχρονο ο Ιωνικός αυτός που είχε τη μεγάλη ευκαιρία στο 61΄, όταν η κεφαλιά του αμαρκάριστου Κοϊμπρα μετά από φάουλ του Τσιμπλίδη πέρασε άουτ.

Η ΑΕΚ με τον Σοάρες κλώτσησε την ευκαιρία να προηγηθεί όταν ο Βραζιλιάνος επιθετικός δεν μπόρεσε μετά από μεταβίβαση του Λυμπερόπουλου να νικήσει τον πολύ καλό τερματοφύλακα των Νικαιωτών, Σιημητρά.

Ο Κύπριος γκολκίπερ στο 80΄εξουδετέρωσε και πάλι την προσπάθεια του Σοάρες.

Τέσσερα λεπτά πριν τη λήξη της κανονικής διάρκειας του αγώνα ήλθε η καταστροφή για το «Δικέφαλο» καθώς με γρήγορη αντεπίθεση και εναλλαγές βρέθηκαν τρεις παίκτες του Ιωνικού αντιμέτωποι με ένα αμυντικό.

Ο Αντώνης Νατσούρας πλάσαρε το Διονύση Χιώτη, πέτυχε το πρώτο του τέρμα στο φετινό πρωτάθλημα και διασφάλισε την παραμονή της ομάδας του Βαγγέλη Βλάχου στην πρώτη εθνική, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού δεκάδες χιλιάδες φίλους της γηπεδούχου.

Τα υπόλοιπα αποτελέσματα της 28ης ημέρας

ΟΦΗ-Ξάνθη 1-0

Ηρακλής-Καλλιθέα 5-1

Πανιώνιος-’ρης 1-1

Χαλκηδόνα-Καλαμαριά 2-3

Αιγάλεω-Εργοτέλης 2-0

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Σε 28 αγώνες)

1. Παναθηναϊκός 60

2. Ολυμπιακός 59

3. ΑΕΚ 58

4. Ξάνθη 46

5. ΠΑΟΚ 46

6. Αιγάλεω 39

7. Ηρακλής 38

8. Χαλκηδόνα 35

9. Καλλιθέα 34

10. Ιωνικός 34

11. Πανιώνιος 32

12. ΟΦΗ 31

13. Απόλλων Καλαμαριάς 30

14. ’ρης 28

15. Εργοτέλης 19

16. Κέρκυρα 16


Κυριακή 08 Μαΐου 2005 - 18:26 (Ώρα Λονδίνου)

Ημέρα μνήμης και τιμής

Η Μόσχα υποδέχεται ηγέτες 60 χωρών γιορτάζοντας 60 χρόνια από τη νίκη επί του ’ξονος

Με τελετές σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις εορτάστηκε την Κυριακή η εξηκοστή επέτειος από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος προκάλεσε το θάνατο πάνω από 40 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Στην Ολλανδία ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, συμμετείχε το πρωί σε επιμνημόσυνη τελετή κοντά στην πόλη του Μάαστριχ.

Μαζί με την βασίλισα Βεατρίκη της Ολλανδίας, ο πρόεδρος Μπους τίμησε τους Αμερικανούς πεσόντες στο στρατιωτικό κοιμητήριο Μαργκράτεν, όπου είναι θαμμένοι 8.000 Αμερικανοί στρατιώτες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απέτισε φόρο τιμής στους χιλιάδες που αγωνίστηκαν ενάντια στην τυραννία, ενώ υποστήριξε ότι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι υπερασπίζονται πλέον από κοινού την ελευθερία στο Αφγανιστάν και τη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Μπους βρίσκεται από το απόγευμα της Κυριακής στη Μόσχα, μαζί με ηγέτες από εξήντα χώρες, ενόψει των εορτασμών που θα πραγματοποιηθούν για τη νίκη επί των δυνάμεων του ’ξονος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του, ενώ το βράδυ παρακάθεται σε ιδιωτικό δείπνο στο Κρεμλίνο.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας σε συγκέντρωση βετεράνων του πολέμου, εξέφρασε λύπη για τις ιδέες που προσπαθούν να αναθεωρήσουν τα αποτελέσματα του πολέμου και να δώσουν συγχωροχάρτι στο φασισμό.

Όλη η Ευρώπη γιόρτασε την εξηκοστή επέτειο από το τέλος του μεγάλου πολέμου

Στο Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ παρέστη σε τελετή μνήμης στα Ηλύσια Πεδία, ενώ στο Λονδίνο ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, Πρίγκιπας Κάρολος, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων.

Φεστιβάλ Δημοκρατίας στο Βερολίνο

Στη Γερμανία οι τελετές αποτέλεσαν ευκαιρία συμφιλίωσης των πολιτών, 60 χρόνια μετά τη ναζιστική θηριωδία, αν και δεν έλειψαν οι προσπάθειες ακροδεξιών νοσταλγών του παρελθόντος να αμαυρώσουν την επέτειο.

Στο Βερολίνο η λήξη του πολέμου εορτάζεται με το Φεστιβάλ της Δημοκρατίας, 48 ώρες μουσικής και ομιλιών, στην πύλη του Βραδεμβούργου.

Η γερμανική πολιτική ηγεσία παραβρέθηκε σε εκκλησιαστική λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Βερολίνου και ατη συνέχεια πραγματοποιήθηκε τελετή στο κοινοβούλιο.

Πάντως ανησυχίες προκαλεί η πορεία που θα κάνει ακροδεξιά οργάνωση, που ζητά να σταματήσει το, όπως το αποκαλεί, ψέμα της απελευθέρωσης.

Αντιπαράθεση έχουν προκαλέσει οι εκδηλώσεις στην Πολωνία, όπου κόμμα της αντιπολίτευσης επικρίνει τον προέδρο Αλεξάντερ Κβασνιέφκι επειδή θα παραστεί στις εκδηλώσεις στη Μόσχα.

Όπως υποστηρίζουν, ο πρόεδρος Κβασνιέφκσι δεν θα πρέπει να παραστεί στις εκδηλώσεις της Μόσχας καθώς κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με δοξολογία του σοβιετικού κομμουνισμού.


Κυριακή 08 Μαΐου 2005 - 15:56 (Ώρα Λονδίνου)

Απεργία και φήμες ανασχηματισμού

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής (Μήτση): Προσλήψεις 3.047 στο Δημόσιο τομέα...και 137 συμβολαιογράφοι με διαγωνισμό. 2.910 χωρίς διαγωνισμό σε δύο υπουργεία.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): Με ποια χαρτιά ανοίγετε επιχείρηση. Η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: Κώστα, κάνε ανατροπές. Συνέντευξη: Ο Νικήτας Κακλαμάνης προτείνει αλλαγή στρατηγικής στην κυβέρνηση.

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: Τελευταία δημοσκόπηση: Πώς εμφανίζεται η δύναμη όλων των κομμάτων. Νέοι «κοψοχέρηδες». Αυξάνονται οι διαρροές ψηφοφόρων από τη ΝΔ. ΣΤο 2,4% η διαφορά- έκπληξη με τα λευκά.

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: Ερευνούν σχέσεις Βαβύλη με τη 17Ν. Ο Απόστολος μπλέκει πολλούς στις πρώτες καταθέσεις του.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: Καταιγίδα αυξήσεων από αύριο μέχρι 15 Ιουνίου. 1.272 προϊόντα ακριβαίνουν μέχρι 26,5%.

Espresso της Κυριακής: Απόσπαση-πρόκληση για τον Παπακαλιάτη. Βρέθηκε από τη Ρόδο στην Αθήνα, κοιμάται σπίτι του και κυκλοφορεί στο στρατόπεδο με Cherokee.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: Ενώ σήμερα τιμάμε τη μητέρα κατά τα άλλα...Χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα.

Η ΕΠΟΧΗ: Απεργούμε και διαδηλώνουμε. Παρά τις δυσκολίες ραντεβού την Τετάρτη στο Πεδίον του ’ρεως.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ζητείται παρέμβαση του Κ. Καραμανλή. Μείζον πρόβλημα η έλλειψη συνοχής της κυβέρνησης-Υποχρεωτικές οι αλλαγές.

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: Η Ντόρα τα λέει όλα έξω από τα δόντια. Φωτιά η δήμαρχος για την επικοινωνιακή πολιτική.

Κυριακάτικη ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Χρηματιστήριο Κωδικός 3951. Τα αμαρτωλά «κόλπα» της Αγροτικής 1999-2000.

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: Απάντηση η απεργία. Για την Πρωτομαγιά την Τετάρτη στο Πεδίον του ’ρεως.

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: Οργισμένος ο κόσμος με κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Στο 2,4 η διαφορά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τρίτο κόμμα τα λευκά και η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η κυβέρνηση της ημιαργίας. Πρωτομαγιά με απεργία χωρίς αργία. Θυμωμένοι οι εργαζόμενοι, διχασμένοι οι υπουργοί, αμήχανος ο Κ. Καραμανλής.

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Όλοι στο Σύνταγμα και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Πανεργατική απεργία την Τετάρτη.

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: Θρίλερ στα Ιεροσόλυμα. Εν αναμονή της στάσης Ισραήλ και Ιορδανίας.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Κλυδωνίζεται η κυβέρνηση... αν ο Καραμανλής δεν «αφυπνισθεί» και δεν πάρει τώρα πρωτοβουλίες που τις αφήνει για μετά τα...μπάνια του λαού!

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Πωλούν νοσοκομεία, υπουργεία, σχολεία και ενοικιάζουν εργαζομένους στο Δημόσιο! Δραματικά μέτρα για άδεια ταμεία - Σοκ στο εργασιακό.

ΝΙΚΗ: Δεξιά στροφή. Εγκαταλείπεται η πολιτική του «μεσαίου χώρου». Ο Καραμανλής άκουσε τις ...προτροπές μεγαλοεπιχειρηματιών.

Traffic News Κυριακής: Μακριά από τις ειδήσεις ο Νίκος μέχρι το 2006. Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις του Ευαγγελάτου.

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: Ανασχηματισμός....υπουργείων. Δομικές αλλαγές για μικρό και ευέλικτο σχήμα.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: Χρυσά πτυχία από 22 σχολές. Έρευνα: τα επαγγέλματα του μέλλοντος και του παρελθόντος.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αύξηση ορίων ηλικίας. Με σχέδιο ΟΟΣΑ για τις Συντάξεις.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 08 Μαΐου 2005 - 14:25 (Ώρα Λονδίνου)

Μικρό προβάδισμα ΝΔ και αύξηση δυσπιστίας

Δυσαρέσκεια των πολιτών από τα κυβερνητικά μέτρα καταγράφει η δημοσκόπηση

Σε ποσοστό 2,4% έχει μειωθεί η διαφορά που χωρίζει το κυβερνών κόμμα από την αξιωματική αντιπολίτευση 14 μήνες μετά τις εκλογές του 2004, σε γκάλοπ που διενήργησε η εταιρεία Κάπα Research που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής».

Η ΝΔ συγκεντρώνει 37,5%, το ΠΑΣΟΚ 35,1%, το ΚΚΕ 6,5%, το ΛΑΟΣ 3,5% και ο ΣΥΝ 3,1% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μεταξύ 15 και 25 Απριλίου, ενώ τον περασμένο Μάρτιο σε έρευνα της ίδιας εταιρείας η διαφορά ήταν 4,5%, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 39,2% και το ΠΑΣΟΚ 34,7%.

Αύξηση παρουσιάζουν τα ποσοστά του λευκού-άκυρου, καθώς και των αναποφάσιστων, με αποτέλεσμα η αδιευκρίνιστη ψήφος να φτάνει στο 14,3 έναντι 8,9%.

Καταλληλότητα Καραμανλή

Ο κ. Καραμανλής προηγείται του κ. Παπανδρέου 7,1% στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός και συγκεντρώνει 43%, έναντι 35,9% του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Τον περασμένο Μάρτιο η διαφορά ήταν 7 μονάδες και οι δύο αρχηγοί συγκέντρωναν 43,3% και 36,3%, αντίστοιχα.

Μεγάλη είναι η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στη λεγόμενη παράσταση νίκης, με το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος στο 51,1% και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο 28,6%.

Η ΝΔ στους τομείς διακυβέρνησης προηγείται στα θέματα οικονομικής ανάπτυξης και επενδύσεων (ΝΔ 36%, ΠΑΣΟΚ 33,5%), στο θέμα της ανεργίας (ΝΔ 29,1%, ΠΑΣΟΚ 26%), στην υγεία (ΝΔ 37,7%, ΠΑΣΟΚ 28%).

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται στην εξωτερική πολιτική (ΠΑΣΟΚ 42,4%, ΝΔ 32,1%) και στην προστασία του βιοτικού επιπέδου (ΠΑΣΟΚ 29,4%, ΝΔ 28,4%).

Δυσπιστία και δυσαρέσκεια

Στο ερώτημα εάν οι πολίτες πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις κατά τη διάρκεια της 4ετίας, «Ναι» και «Μάλλον ναι» απαντά το 35% και «Όχι» και «Μάλλον όχι» το 65%.

Το 13,7% δηλώνει ότι η γνώμη του για την κυβέρνηση γίνεται ολοένα και θετικότερη κατά τη διάρκεια των 12 μηνών που πέρασαν, το 31,9% αναφέρει πως είναι νωρίς ακόμη για να κρίνει και το 52% ότι η γνώμη του γίνεται πιο αρνητική.

Επίσης, το 30,9% δηλώνει «πολύ» και «μάλλον πολύ ικανοποιημένο» από την κυβέρνηση, ενώ «καθόλου» και «μάλλον καθόλου» δηλώνει το 67,6%.

Το 45,8% εκτιμά ότι η οικονομική πολιτική δεν θα αποδώσει ποτέ, το 15,7% πως θα αποδώσει σε 2-3 χρόνια και το 30,1% ότι θα αποδώσει αλλά πολύ αργότερα.

Σχολιάζοντας τα γκάλοπ

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τη δημοσκόπηση τόνιζαν ότι στην παρούσα συγκυρία η κυβέρνηση αναγκάζεται να πάρει μέτρα που συνεπάγονται βραχυπρόθεσμα πολιτικό κόστος για να αντιμετωπίσει τα συσσωρευμένα προβλήματα του χθες και ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες τομών και μεταρρυθμίσεων που θίγουν καθεστηκυίες αντιλήψεις και οργανωμένα συμφέροντα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι πολίτες «εκτιμούν και επιβραβεύουν την επιλογή του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να μιλήσουν με τη γλώσσα της αλήθειας. Εμπιστεύονται την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων εκείνων που οι ίδιοι αξιολογούν ως μειζόνων. Για αυτό ακριβώς και στην παρούσα δημοσκόπηση η κυβέρνηση της ΝΔ προηγείται σταθερά. Με την κοινωνία στο πλευρό της, με τους πολίτες μόνον συμμάχους της, η κυβέρνηση θέτει ισχυρές βάσεις για ένα καλύτερο αύριο».

Η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Χώρα της Κυριακής» σχολίασε ότι «όταν ένα κόμμα κυβερνά παίρνει δύσκολες και δυσάρεστες αποφάσεις έχει και φθορά».

Ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε: «Φαίνεται πως οι Έλληνες πολίτες είναι απαισιόδοξοι και απογοητευμένοι γιατί η κυβέρνηση δεν παρέχει εγγυήσεις για κάποιο διέξοδο στο μέλλον».

Πηγές: ΑΠΕ, Βήμα και Χώρα της Κυριακής


Κυριακή 08 Μαΐου 2005 - 10:07 (Ώρα Λονδίνου)

Ψηφίζεται η νέα ιρακινή κυβέρνηση

Η χθεσινή επίθεση στη Βαγδάτη

Στο Ιράκ, ο διορισμός έξι νέων υπουργών της ιρακινής κυβέρνησης εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο.

Μόνο μία θέση δεν έχει ακόμη καλυφθεί.

O πρωθυπουργός Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι είπε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην προσπάθεια να διασφαλιστεί η επαρκής αντιπροσώπευση των Σουνιτών.

Ωστόσο, ο Σουνίτης διορισθείς ως υπουργός ανθρωπίνων δικαιωμάτων αρνήθηκε το αξίωμα και δεν δέχτηκε να αναλάβει το υπουργείο.

Από την πρώτη ανακοίνωση της κυβέρνησης, πριν από οκτώ ημέρες, το κύμα βομβιστικών επιθέσεων έχει αυξηθεί δραματικά.

Πάνω από 300 άτομα έχουν σκοτωθεί.

Τουλάχιστον 22 άτομα σκοτώθηκαν από την τελευταία βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη.

Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν έξι άτομα και συνέλαβαν 54 αντάρτες σε επιδρομή κοντά την πόλη αλ Καίμ, κοντά στα Συριακά σύνορα.

Ο αμερικανικός στρατός είχε πληροφορίες ότι στην περιοχή βρίσκονταν οπαδοί του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.


Στο ιρακινό κοινοβούλιο οι νέοι υπουργοί

Η χθεσινή επίθεση στη Βαγδάτη

Στο Ιράκ, ο διορισμός έξι νέων υπουργών της ιρακινής κυβέρνησης εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο.

Μόνο μία θέση δεν έχει ακόμη καλυφθεί.

O πρωθυπουργός Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι είπε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην προσπάθεια να διασφαλιστεί η επαρκής αντιπροσώπευση των σουνιτών.

Από την πρώτη ανακοίνωση της κυβέρνησης, πριν από οκτώ ημέρες, το κύμα βομβιστικών επιθέσεων έχει αυξηθεί δραματικά.

Πάνω από 300 άτομα έχουν σκοτωθεί.

Τουλάχιστον 22 άτομα σκοτώθηκαν από την τελευταία βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη.

Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν έξι άτομα και συνέλαβαν 54 αντάρτες σε επιδρομή κοντά την πόλη αλ Καίμ, κοντά στα Συριακά σύνορα.

Ο αμερικανικός στρατός είχε πληροφορίες ότι στην περιοχή βρίσκονταν οπαδοί του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.


Κυριακή 08 Μαΐου 2005 - 09:54 (Ώρα Λονδίνου)

Εορτασμοί για την ημέρα της νίκης

Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ χαιρετά τα πλήθη στις 8 Μαΐου του 1945

Σε όλη την Ευρώπη γίνονται σήμερα εκδηλώσεις για την εξηκοστή επέτειο από τη λήξη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Πάνω από 40 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο.

Στην Ολλανδία, ο πρόεδρος Μπους τίμησε τους πεσόντες Αμερικανούς στρατιώτες.

Μαζί με την βασίλισα Βεατρίκη της Ολλανδίας, ο πρόεδρος Μπους τίμησε τους Αμερικανούς πεσόντες στο στρατιωτικό κοιμητήριο Μαργκράτεν, κοντά στο Μάστριχτ, όπου είναι θαμμένοι 8.000 Αμερικανοί στρατιώτες.

Ο κ. Μπους θα παραστεί αύριο στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στη Μόσχα.

Χθες κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λετονία χαρακτήρισε την επικράτηση της Σοβιετικής Ένωσης στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ως μια από τις μεγαλύτερες αδικίες της ιστορίας.

Φεστιβάλ Δημοκρατίας στο Βερολίνο

Στην ίδια τη Γερμανία, η λήξη του πολέμου εορτάζεται με το Φεστιβάλ της Δημοκρατίας, 48 ώρες μουσικής και ομιλιών, στην πύλη του Βραδεμβούργου, στο Βερολίνο.

Η γερμανική πολιτική ηγεσία θα παραστεί σε εκκλησιαστική λειτουργία στον καθεδρικό καθολικό ναό του Βερολίνου και θα ακολουθήσει τελετή στο κοινοβούλιο.

Θα γίνει κατάθεση στεφάνου στο Σοβετικό μνημείο του πολέμου, στη μνήμη των στρατιωτιών που πολέμησαν για να μπουν στην πόλη.

Η Γερμανία εορτάζει την 8η Μαίου ως μέρα απελευθέρωσης από το ναζιστικό καθεστώς.

Φέτος, όμως, ανησυχίες προκαλεί η πορεία που θα κάνει ακροδεξιά οργάνωση, που ζητά να σταματήσει το, όπως το αποκαλεί, ψέμα της απελευθέρωσης.

Ένταση στην Πολωνία

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος, Ζακ Σιράκ θα παραστεί σε τελετή στα Ιλύσια πεδία.

Στο Λονδίνο, ο πρίγκηπας Κάρολος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στο κενοτάφιο του κεντρικού Λονδίνου.

Χιλιάδες αναμένεται να παρακολουθήσουν συναυλία στην πλατεία Τραφάλγκαρ, όπου θα τραγουδήσει η αγαπημένη των Βρετανών στρατιωτών, η τραγουδίστρια του πολέμου, Βέρα Λυν.

Αντιπαράθεση έχουν προκαλέσει οι εκδηλώσεις στην Πολωνία, όπου κόμμα της αντιπολίτευσης επικρίνει τον προέδρο Αλεξάντερ Κβασνιέφκι επειδή θα παραστεί στις εκδηλώσεις στη Μόσχα.

Όπως υποστηρίζουν, ο πρόεδρος Κβασνιέφκσι δεν θα πρέπει να δοξολογεί τον Σοβιετικό κομμουνισμό.

Σύγκρουση Βαλτικών χωρών-Ρωσίας

Η Σοβιετική κατοχή των Βαλτικών χωρών είναι ο λόγος που η Εσθονία και η Λιθουανία δεν θα συμμετάσχουν στους αυριανούς εορτασμούς στη Μόσχα.

Η αυριανή τελετή στη Μόσχα εορτάζει την υπογραφή της άνευ όρων παράδοσης της Γερμανίας, στις 9 Μαΐου του 1945.

Τα Βαλτικά κράτη απαίτησαν και πάλι να τους ζητήσει δημοσίως συγγνώμη η Ρωσία για την Σοβιετική κατοχή.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Πούτιν είπε ότι δεν χρειάζεται να ζητήσει συγγνώμη, μια και η συνθήκη του 1939 που ενέταξε τις Βαλτικές χώρες στη Σοβιετική Ένωση έχει ήδη επικριθεί από τις αρχές της Σοβιετικής εποχής.


Κυριακή 08 Μαΐου 2005 - 07:23 (Ώρα Λονδίνου)

Πότε θα παραιτηθεί ο Μπλερ;

Oι Κυριακάτικες βρετανικές εφημερίδες ασχολούνται με το πότε θα ανακοινώσει την αποχώρησή του ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν θα οδηγήσει το Εργατικό Κόμμα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Η Ομπσέρβερ (Observer) γράφει ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει καμμία πρόθεση να παραιτηθεί άμεσα και ο στενός του κύκλος θεωρεί ότι η καλύτερη περίοδος για την αποχώρησή του είναι το 2008, μετά το συνέδριο του Εργατικού Κόμματος.

Οι Σάντεϊ Τάιμς (Sunday Times) σχολιάζουν ότι παρά την επιθυμία του κ. Μπλερ να εξαντλήσει την θητεία του, όλο και περισσότεροι Εργατικοί βουλευτές δηλώνουν δημοσίως ότι πρέπει να αναλάβει τα ηνία ο Γκόρντον Μπράουν.

«Οι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος λένε στον Μπλερ να αποχωρήσει μέσα σε ένα χρόνο», είναι ο τίτλος της εφημερίδας.

«Είναι ώρα να φύγεις, προειδοποιούν τον λαβωμένο πρωθυπουργό οι Μπλερικοί βουλευτές», είναι ο τίτλος της Σάντεϊ Τέλεγκραφ (Sunday Telegraph).

«Η τρίτη θητεία του Τόνι Μπλερ προοριζόταν να του εξασφαλίσει τη θέση του στην ιστορία και να ανοίξει τον δρόμο για μια αξιοπρεπή αποχώρηση την χρονική στιγμή της επιλογής του.

»Αλλά, με την πλειοψηφία του καταχαρακωμένη, τους συμμάχους του να φθίνουν, και ένα ακόμη αδέξιο ανασχηματισμό, οι φωνές που του ζητούν να φύγει -- και μάλιστα να φύγει τώρα -- πληθαίνουν», γράφει η Σάντεϊ Τέλεγκραφ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.