Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-05-04

  1. Η Μίλαν στον τελικό
  2. Ικανοποίηση ΗΠΑ για τη σύλληψη στο Πακιστάν
  3. Τέταρτη σύλληψη για την «Κραυγή»
  4. Πολύνεκρη επίθεση σε κουρδική πόλη του Ιράκ
  5. Φόρουμ: Η πορεία προς το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα
  6. Σύλληψη πρώην υπουργού της Ρωσίας
  7. Επανεξέταση των συμφωνιών Λιβάνου-Συρίας
  8. Πολύνεκρη επίθεση σε κουρδική πόλη του Ιράκ
  9. Ο Σρέντερ στην Τουρκία
  10. Συνομιλίες της Λόρας Κένεντι στην Αθήνα
  11. Αισοδοξία για τον βασικό μέτοχο
  12. Πολύνεκρη επίθεση σε κουρδική πόλη του Ιράκ
  13. Σύλληψη ηγετικού στελέχους της Αλ Κάιντα
  14. Εκκλήσεις Σιράκ για το δημοψήφισμα
  15. Περιοδεία Λόρας Κένεντι για Κυπριακό
  16. Ο «Γολγοθάς» της εφορίας
  17. Πολύνεκρη επίθεση σε κουρδική πόλη του Ιράκ
  18. Στην τελική ευθεία
  19. Στο εγώ των Γάλλων ποντάρει ο Σιράκ
  20. Στρατηγός Μάιερς: «Εξαντλούμεθα στρατιωτικά»

Τετάρτη 04 Μαΐου 2005 - 22:52 (Ώρα Λονδίνου)

Η Μίλαν στον τελικό

Από σέντρα του Κακά (α) σημείωσε ο Αμπροζίνι το πολύτιμο γκόλ της Μίλαν

Ο Μάσιμο Αμπροζίνι ήταν ο «εκτελεστής» της Άιντχόβεν, καθώς στο 91΄πέτυχε το γκολ και έστειλε την ομάδα του στον τελικό της Κωνσταντινούπολης (25 Μαΐου).

Προηγουμένως οι Ολλανδοί με γκολ του κορυφαίου του αγώνα Νοτιοκορεάτη Λι Σουγκ Παρκ στο 9΄ και του Φιλίπ Κοκού στο 65΄, είχε ισοφαρίσει το σκορ της πρώτης αναμέτρησης των δύο ομάδων στο Μιλάνο.

Στο 92΄ ο Κοκού πέτυχε και δεύτερο τέρμα. Δεν ήταν αρκετό να αποτρέψει τον αποκλεισμό της Άιντχοβεν, η οποία πραγματοποίησε σπουδαία εμφάνιση.

Η Μίλαν έχει κερδίσει έξι φορές τη μεγαλύτερη διοργάνωση του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου σε επίπεδο συλλόγων. Την τελευταία φορά πριν δύο χρόνια, όταν επικράτησε στα πέναλτι επί της Γιουβέντους στο Ολντ Τράφορντ του Μάνστεστερ.

Οι συνθέσεις:

Άιντχοβεν: Γκόμες, Λι, Άλεξ, Μπουμά (70' Ρόμπερτ), Λούσιους, Φένεγκορ οφ Χέσελινκ, Φαν Μπόμελ, Φόγκελ, Κοκού, Παρκ, Φαρφάν.

Μίλαν: Ντίντα, Καφού, Μαλντίνι (46' Καλάτζε), Νέστα, Σταμ, Γκατούζο, Σέεντορφ (69' Τόμασον), Πίρλο, Αμπροζίνι, Κακά, Σεφτσένκο.


Τετάρτη 04 Μαΐου 2005 - 23:33 (Ώρα Λονδίνου)

Ικανοποίηση ΗΠΑ για τη σύλληψη στο Πακιστάν

Πιστεύεται ότι ο Αλ Λίμπι ήταν τρίτος στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα μετά τη σύλληψη του Καλίντ Μοχάμεντ το 2003

«Νίκη ζωτικής σημασίας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους τη σύλληψη του φερόμενου ως ηγετικού στελέχους της Αλ Κάιντα, του Αμπού Φαράζ αλ Λίμπι, στην επαρχία Ουαριζιστάν, στο βορειοδυτικό Πακιστάν.

«Ήταν ένας από τους πιο υψηλά ιστάμενους στρατηγούς του Μπιν Λάντεν και ο επικεφαλής σχεδιασμού της Αλ Κάιντα», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Πολύ σημαντική» χαρακτήρισε τη σύλληψη του αλ Λίμπι η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, σημειώνοντας ότι βρισκόταν για πολύ καιρό στο «στόχαστρο» των Αμερικανών.

Κύκλοι των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών της Ουάσιγκτον δήλωναν ότι η σύλληψη του αλ Λίμπι, που όπως μεταδίδεται είναι Λίβυος, ήταν αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας στην οποία οι ΗΠΑ συνέβαλαν με τις μυστικές τους υπηρεσίες.

Ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν, Αφντάμπ Καν Σερπάο, δήλωσε στο ΒΒC ότι η σύλληψη πραγματοποιήθηκε μετά από πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του, συμπληρώνοντας ότι είναι ακόμη νωρίς για να πει εάν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Πιστεύεται ότι ο Αλ Λίμπι ήταν τρίτος στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα μετά τη σύλληψη του Καλίντ Μοχάμεντ το 2003 και καταζητούνταν από τις πακιστανικές αρχές για δύο απόπειρες δολοφονίας του προέδρου του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ.

Σε μία από αυτές, τον Δεκέμβριο του 2003, σκοτώθηκαν 17 άνθρωποι. Ο στρατηγός Μουσάραφ υπέστη ελαφρά τραύματα.


Τετάρτη 04 Μαΐου 2005 - 20:29 (Ώρα Λονδίνου)

Τέταρτη σύλληψη για την «Κραυγή»

Η κλοπή των πινάκων από το μουσείο είχε δώσει την αφορμή να ασκηθεί έντονη κριτική στα μέτρα ασφαλείας που υπήρχαν στο Μουσείο Έντβαρντ Μουνχ

Η αστυνομία της Νορβηγίας συνέλαβε έναν 30χρονο άνδρα, που θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή στην κλοπή των αριστουργημάτων του ζωγράφου Έντουαρντ Μουνχ «Η κραυγή» και «Η Μαντόνα», από το ομώνυμο μουσείο του Όσλο, τον Αύγουστο 2004, από δύο ένοπλους μασκοφόρους.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε πως η αστυνομία πιστεύει ότι ο συλληφθείς δεν συμμετείχε απ΄ ευθείας στην κλοπή, είχε όμως «κάποια συμμετοχή» σ΄ αυτή. Συμπλήρωσε δε ότι ενδέχεται να πραγματοποιηθούν και άλλες συλλήψεις.

Ο ίδιος είπε πως υπάρχει αισιοδοξία ότι θα βρεθούν οι πίνακες, παρότι κανείς δεν μπορεί να πει ότι θα είναι στην ίδια κατάσταση, όπως ήταν στο μουσείο. Συγχρόνως διέψευσε δημοσιεύματα νορβηγικών μέσων ενημέρωσης που ανέφεραν ότι ενδεχομένως οι πίνακες έχουν καεί από τους κλέφτες.

Η κλοπή των πινάκων από το μουσείο είχε δώσει την αφορμή να ασκηθεί έντονη κριτική στα μέτρα ασφαλείας που υπήρχαν στο Μουσείο Έντβαρντ Μουνχ.

Δύο μήνες μετά την κλοπή των αριστουργημάτων του Νορβηγού ζωγράφου, αναβαθμίστηκαν οι συνθήκες ασφαλείας στην πινακοθήκη του Όσλο.


Τετάρτη 04 Μαΐου 2005 - 09:28 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρη επίθεση σε κουρδική πόλη του Ιράκ

Τουλάχιστον 50 άτομα σκοτώθηκαν και περισσότερα από 100 τραυματίσθηκαν από την επίθεση αυτοκτονίας που έγινε στα γραφεία πολιτικού κόμματος στην κουρδική πόλη Ιρμπίλ στο βόρειο Ιράκ, σύμφωνα με τις ιρακινές αρχές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας είχε στόχο μία ομάδα νέων αστυνομικών που είχαν συγκεντρωθεί στα γραφεία του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος.

Νεότερες πληροφορίες από το Ιράκ αναφέρουν ότι τουλάχιστον εννέα Ιρακινοί εθνοφρουροί σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Βαγδάτη.

Τα μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και της ιρακινής αστυνομίας γίνονται συχνά στόχος των βομβιστικών επιθέσεων, καθώς θεωρούνται από τους αντάρτες συνεργάτες των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Τον περασμένο μήνα, περισσότερα από 100 άτομα σκοτώθηκαν από τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας στο Ιρμπίλ, περίπου 350 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης.

Οι βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ έχουν αυξηθεί από τότε που ανακοινώθηκε το νέο υπουργικό συμβούλιο της χώρας πριν από μερικές ημέρες.

Η επίθεση στο βόρειο Ιράκ πραγματοποιείται μία ημέρα μετά την ορκωμοσία της ιρακινής κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιμπραϊμ Αλ Τζαφάρι, προχώρησε στην ορκωμοσία της κυβέρνησης παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη επτά κενές θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο.

Οι θέσεις παραμένουν κενές γιατί συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την αντιπροσώπευση των σουνιτών στην κυβέρνηση του Ιράκ.


Τετάρτη 04 Μαΐου 2005 - 18:57 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Η πορεία προς το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

Η Συνθήκη για τη θέσπιση Ευρωπαϊκού Συντάγματος υπογράφηκε στη Ρώμη στις 29 Οκτωβρίου 2004

Τα 25 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται στη φάση επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, του πρώτου καταστατικού χάρτη της ενωμένης Ευρώπης.

Σε άλλες περιπτώσεις γίνονται δημοψηφίσματα και σε άλλες αποφασίζει το κοινοβούλιο, όπως έγινε στην Ελλάδα.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2006, δύο χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης για τη θέσπιση του Συντάγματος.

Πιστεύετε ότι στην Ελλάδα θα έπρεπε να διεξαχθεί δημοψήφισμα; Έχετε ενημερωθεί για το περιεχόμενο του Συντάγματος; Θεωρείτε ότι θα προωθήσει την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

Το Σύνταγμα συνιστά σημαντική συμβολή προς τη κατεύθυνση της ανάπτυξης της «ομοσπονδιακής και κοινωνικής Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Eυφροσύνη Παυλακούδη (Ελλάς)

Πιστεύω ακράδαντα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δεν έχουν ιδέα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Φυσικά, θα μου πείτε τώρα, τα πάντα είναι στο Ιντερνέτ και όποιος θέλει μπορεί να ενημερωθεί, αλλά -δυστυχώς- δεν ξέρω πολλούς που θα το έκαναν. Εκτός απ' αυτό όμως, ασχέτως δηλαδή του πόσο ενήμεροι είμαστε για το τι περιλαμβάνει το κείμενο το Ευρωπαϊκού Συντάγματος, πιστεύω ότι δε θα έβλαπτε, αν κάποιοι με δημοκρατικές ευαισθησίες, ζητούσαν την έγκρισή μας.

Παναγιώτης Περράκης (Βρετανία)

I believe that if all EU citizens were thinking in a serious responsible and democratic way they would NEVER accept this European Constitution as first of all it very is unclear, second it does NOT guarantee anything and most of all many leaders are trying to promote it either the citizens like it or not! So, let's be smart and say ''Thanks, BUT no thanks!!

Janis (Germany)

Mιλαμε για το ευρωσυνταγμα και για προοδο οταν ακομα οι δημοσιες υπηρεσιες της χωρας ειτε δεν εχουν καν intrnet ειτε εχουν συνδεσεις των 16.5Κ.Β

X. (Eλλάς)

Πιστεύω οτι θα έπρεπε να γίνει μια ευρωπαϊκή καμπάνια ενημέρωσης, με συζητήσεις για τα υπέρ και τα κατά και μετά να γίνει ένα δημοψήφισμα ταυτόχρονα σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, οπως γίνεται στις Ευρωεκλογές, και να αποφασίσουν οι πολίτες και όχι οι κυβερνώντες.

Γεώργιος Παπαστεφανάκης (Παρίσι, Γαλλία)

Στην Ελλάδα θα έπρεπε να διεξαχθεί δημοψήφισμα. Δεν έχω ενημερωθεί για το περιεχόμενο του συντάγματος. Θεωρώ με επιφύλαξη ότι το ευρωπαϊκό σύνταγμα θα προωθήσει την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης.

Χάρης Περακάκης (Aθήνα, Ελλάς)

Despite the fact that one might find imperfections with either the European Constitution or the idea of European Union, it is an one-way street for all Europeans. It simply should and will be done. Therefore, our contribution ought to be that it is done efficiently and with purpose.

Dean Plassaras (California, USA)

Τι εκλογες να γινουν στην Ελλαδα αφου το 90%των Ελληνων ειναι ευρωπαϊστες;

Kωνσταντίνος (Αθήνα, Ελλάς)

I think the Greek Citizens should hold a vote on this issue.

Spiros Kiriakides (New York, USA)

Μία (μόνο μία) σελίδα ιστορίας αυτής της ταλαίπωρης ηπείρου να διαβάσει κανείς, θα αντιληφθεί την αυταπάτη της "ενωμένης Ευρώπης".

Jon Kotsis (UK)

Πολύ κακό για το τίποτα. Μιλάμε απλώς για την πολλοστή αναθεώρηση της συνθήκης της Ρώμης, για μια συνθήκη η οποία δεν είναι τίποτα άλλο από την κωδικοποίηση των υπάρχουσων συνθηκών με μερικές τροποποιήσεις. Εμπεριέχει όμως ένα βαθύτατο συμβολισμό, αφού πρόκειται για συνταγματική συνθήκη, με μερικές πολύ προωθημένες διατάξεις, για παράδειγμα πάνω στην στρατιωτική ενοποίηση.

Όπως ανέφερε και κάποιος κύριος σε προηγούμενο post, δεν έγινε δημοψήφισμα για την κύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ (πολύ πιο σημαντικής από άποψη ουσίας). Και επιτέλους, ας μην τα περιμένουμε όλα από τους άλλους. Το κανάλι της Βουλής μετέδωσε τη συζήτηση και την ψηφοφορία για την κύρωση της Συνταγματικής Συνθήκης. Όποιος το επιθυμεί, μπορεί να το προμηθευτεί από τα κατά τόπους γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Λάμπρος Ζανιάς (Αθήνα, Ελλάς)

Είμαι σίγουρος ότι μικρό μόνο ποσοστό από τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, που ψήφισαν υπέρ του ευρωσυντάγματος, γνώριζαν τι ακριβώς ψήφισαν. Όσο για την ενημέρωση των ελλήνων πολιτών αφήστε το καλύτερα.... Βεβαίως δεν πιστεύω ότι τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά στις άλλες χώρες. Συμπέρασμα: πάμε κατά ευρωσύνταγμα μεριά και ο θεός βοηθός. Τελικά το 2006 δεν πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε ολοκλήρωση της διαδικασίας και αυτό λόγω του Ηνωμένου Βασιλείου ο ρόλος του οποίου δεν συνάδει προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Θεόφιλος (Ελλάς)

O μόνος σωστός δρόμος είναι η συνεργασία και η αδελφικότητα μεταξύ των εθνών της Ευρώπης, για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε στον δύσκολο παγκόσμιο οικονομικό παιχνίδι και να δημιουργήσουμε νέες συνθήκες προόδου και ανάπτυξης, με κύριο άξονα την συμφιλιωτική πολιτική εντός των εδρών του ευρωκοινοβουλίου, με την μεταχείριση ήπιας και γόνιμης συναλλαγής με τους εταίρους μας. Το μοντέλο της Ευρώπης το επιδοκιμάζουν τόσο η Ασία όσο και η Λ.Αμερική και μοιάζει να ζορίζει υπερβολικά το δολάριο, που χρεοκοπεί αργά και σταθερά.

Αιγέας (Αθήνα, Ελλάς)

Για να διεξαχθεί δημοψήφισμα θα έπρεπε πρώτα να ενημερωθούμε, πράγμα για το οποίο δεν φρόντισε κανείς.

Λευτέρης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Ειναι να απορει κανεις ποσο η πολιτικοι μας σεβονται τους πολιτες αυτης της χωρας.Μας θεωρουν οτι δεν ειμαστε ωριμοι πολιτες,δεν γνωριζουμε,και αποφασιζουν να μας πανε απ το χερακι σαν τα μικρα παιδια στο πολυκαταστημα που λεγεται Ευρωπη. Εγω δεν εχω ενημερωθει,εχω πληρη αγνοια,αλλα απο συζητησεις αποκομισα το εξης,η συγχρονη Ελλαδα για τις επερχομενες γενιες θα αναφερεται με δυο οροσημα.Το πρωτο ειναι η μερα της ανεξαρτησιας το 1821 με το πρωτοκολο του Λονδινου,και το δευτερο ειναι το 2005 με την καταλυση του Ελληνικου κρατους,αφου εκχωρουνται πολλα στις Βρυξελλες.

Σταμάτης (Αθήνα, Ελλάς)

Το "Ευρωσύνταγμα" έχει τα καλά του και τα κακά του. Σε μια εποχή που η άνοδος της Κίνας και της Ινδίας δημιουργεί νέα δεδομένα και ξαναγράφεται η Ιστορία (είναι άραγε η ρεβανς των καταπιεσμένων πρώην αποκιών;), σε μια εποχή που η δύναμη των πολυεθνικών βαθμιαία υποκαθιστά την κρατική εξουσία, το Ευρωσύνταγμα αποτελεί μια προσπάθεια ανάσχεσης αυτής της επερχόμενης αναρχίας. (...)

Τώρα, από τα θετικά σημεία του ΕΣ ξεχωρίζω την ενσωμάτωση της Χάρτας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων- άλλο βέβαια πως θα εφαρμοστούν. Ενα μελανό σημείο αποτελεί για μένα η ειδική μνεία που γίνεται για το καθεστώς των βρετανικών βάσεων στη Κύπρο με μορφή Δήλωσης στα Παραρτήματα του. Οσο για το δημοψήφισμα, θα έπρεπε να γίνει σε όλα τα κράτη - μέλη αφού θα είχε προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος και ενημέρωση των πολιτών ....

Λεωνίδας Κουκουλίδης (Ελλάς)

Για να διεξαχθει δημοψηφισμα θα επρεπε πρωτα να ενημερωθουμε πραγμα για το οποιο δεν φροντισε κανεις.

Λευτέρης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Το κείμενο της Συνταγματικής Συνθήκης, κοινώς Ευρωσύνταγμα, δεν λύνει όλα τα ευρωπαϊκά προβλήματα. Θα πρέπει όμως να μην ξεχνάμε πώς κανένα κείμενο του είδους δεν αποτελεί πανάκεια. Άλλωστε, το Σύνταγμα (όπως και κάθε κείμενο της Ένωσης) είναι κείμενο με ατέλειες και ελλείμματα καθώς αποτελεί προϊόν συμβιβασμού και συνθέσεων της διαπραγματευτικής διαδικασίας. ()

Κατά τη γνώμη μου, το Σύνταγμα συνιστά σημαντική συμβολή προς τη κατεύθυνση της ανάπτυξης της «ομοσπονδιακής και κοινωνικής Ευρωπαϊκής Ένωσης» και γι' αυτό οι προοδευτικές δυνάμεις του Ευρωπαϊκού χώρου θα πρέπει να το στηρίξουν ενεργά. () Όσο για την ενημέρωση που είχα, δυστυχώς αυτή προήλθε μέσα από δική μου αναζήτηση και όχι από κρατική ενημέρωση, η οποία θα τολμούσα να πω, στη χώρα μου είναι μηδαμινή έως ανύπαρκτη.

Eυφροσύνη Παυλακούδη (Ελλάς)

Στην Ελλάδα το λεγόμενο Ευρωσύνταγμα ψηφίστηκε από την Βουλή. Γιατί δεν έγινε δημοψήφισμα;

Kωνσταντίνος (Ελλάς)

Το Ευρωπαικό Σύνταγμα πρόκειται να αντικαταστήσει ουσιαστικά τα εθνικά συντάγματα των χωρών της ΕΕ. Αποδεικνύοντας λοιπόν τη δημοκρατική μας υπόσταση σαν κράτος θα έπρεπε να μήν θέτουμε κάν το ερώτημα αυτό. Μόνο ένα δημοψήφισμα θα μπορούσε να δώσει μια καθαρή απάντηση, και να αποδείξει ότι η άμεση δημοκρατία λειτουργεί στην Ελλάδα και κατ' επέκταση στην Ευρώπη.

Nίκος Φαρσάρης (Κρήτη, Ελλάς)

The European Constitution will be a significant step towards the European Federal Republic. EU is going to play major role in the world scene in this century. Europeans lack insentive and free market way of thinking. But they are easy learners and certainly the most well educated, cultured and skilled workforce in the world. EU is a rising superpower. The Greek constitution is relatively progressive at least on paper. And if Greece becomes the fourth country in Europe after Spain to recognize same-sex marriages and liberates the state from the church it will be among the most liberal European states.

Mark (New York, USA)

United Europe is a joke. It is impossible. Although I am Greek i feel sorry for what happens in Europe. We cannot mix water and oil. We cannot mix Germans-French-Greeks-Danes. They are different types of people.()

Dion (Alabama, USA)

Δεν μπορώ να εκφέρω άποψη. Μου την αφαίρεσαν οι κυβερνόντες. Θα ψηφίσουν εκείνοι για εμένα διότι ετσι επέλεξαν, χωρίς καν να με ρωτήσουν. Επομένως τα λόγια περιτά, οπως λεει και το τραγούδι.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Αθήνα, Ελλάς)

Αδυνατώ να πιστέψω πως το 2006 (τόσο νωρίς!) θα πραγματωθεί το τσίρκο της ενωμένης Ευρώπης. Φυσικά δεν έχω ενημερωθεί για το "Σύνταγμα" (όπως, φαντάζομαι, και οι περισσότεροι πολιτικοί μας εκπρόσωποι) και για το δημοψήφισμα είμαι μέσα, αρκεί να μη πέφτει σε αργία! Επιτέλους, τι σόι άνθρωποι κυβερνούν τον κόσμο;Τι σόι είναι οι "ανοιχτοματηδες" κάτοικοι της μεταπολεμικής (κέντρο)Ευρώπης;

Μία(μόνο μία) σελίδα ιστορίας αυτής της ταλαίπωρης ηπείρου να διαβάσει κανείς, θα αντιληφθεί την αυταπάτη της "ενωμένης Ευρώπης". Σαν κεμαλικό όραμα μου μοιάζει. Μάταια οι πρωτεργάτες της ένωσης ετοιμάζουν νέα φορτία ανυπόδητων Αφρικανοασιατών προς πώληση στην Ευρωπαική αγορά με σκοπό την ενδυνάμωση της "πολυπολιτισμικής" κοινωνίας. Οι θερμοκέφαλοι επικρατούν σ'όλες τις θέσεις εξουσίας παγκοσμίως (βλέπε Πάπας). Μήπως θα 'ταν καλύτερα να ταμπουρωθούμε στις χώρες μας μη μας πάρουν τα βόλια του υφέρποντος πολέμου;

Jon Kotsis (UK)

Δεν χρειαζόταν να διεξαχθεί δημοψήφισμα από τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το ισχύον Εθνικό Σύνταγμα και από τον χαρακτήρα του πολιτεύματος.

Οδυσσεύς Γαλάνης (Πρίνσετον, ΗΠΑ)

Είναι επιεικώς απαράδεκτη η στάση πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων (και της δικής μας), που αποφεύγουν να διεξάγουν δημοψήφισμα υπό το φόβο του "όχι". Είναι ακόμη χειρότερο όμως το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν το λαό σαν κάτι ενοχλητικό, σαν μια ομάδα ανθρώπων που "δεν ξέρουν", που "ψηφίζουν συναισθηματικά" και λοιπά και λοιπά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάσχει από έλλειμα δημοκρατίας. Προσπαθεί να επιβάλλει ένα σύνταγμα χωρίς καμία λαϊκή υποστήριξη και "απορεί" με το "ακατανόητο όχι" ορισμένων λαών όπως οι Γάλλοι. Τουλάχιστον όμως εκεί οι κυνερνώντες είχαν το θάρρος να φέρουν το ευρωσύνταγμα σε δημοψήφισμα, παρά τον "κίνδυνο" που υπήρχε να βγει το "όχι". Εδώ ψηφίσαμε ένα σύνταγμα για το οποίο ο λαός δεν ξέρει τίποτε, και που κατά τα φαινόμενα απλώς προσπαθεί να μεταβάλλει την Ευρώπη σε κλώνο και ανταγωνιστή των Η.Π.Α, περιστέλλοντας το κοινωνικό κράτος προς όφελος της θεοποιημένης πλέον "ανταγωνιστικότητας", η οποία έχει γίνει καραμέλα στα χείλη των νεοφιλελεύθερων οικονομολόγων. ()

Είμαι κι εγώ πολίτης αυτής της χώρας και θέλω κάπως να δηλώσω επίσημα την αντίθεσή μου στο ευρωσύνταγμα, όπως και πολλοί άλλοι άνθρωποι που ανήκουν στην ευρύτερη αριστερά (και όχι μόνον). Δυστυχώς για ακόμη μια φορά θα αποφασίσουν άλλοι για μας κι εμείς απλώς θα παρακολουθούμε στην επίφαση δημοκρατίας που ζούμε. Δεν καταλαβαίνω γιατί η κυβέρνηση προεξοφλεί ότι ο κόσμος θα ψήφιζε "ναι". Δεν είναι και τόσο σίγουρο. Όσο για το ΠΑΣΟΚ; Αναρωτιέμαι τι θα έκανε αν ήταν στην κυβέρνηση. Θα ζητούσε άραγε φημοψήφισμα; Τώρα, εκ του ασφαλούς, το κάνει. Λυπάμαι για τον αντιδημοκρατικό δρόμο που έχει πάρει η Ε.Ε. Κάποτε την πιστέψαμε. ΟΧΙ ΠΙΑ!

Νικόλας (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Ένα συγκεκριμένο και εγκεκριμένο Σύνταγμα ή Συνθήκη για έναν απροσδιόριστο γεωγραφικό χώρο. Ισχύει νομικά ή όχι;

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

I read most part of the Euroconstitution Chart. It looks like a compromise between the member country-states. Referendum or not this is the cause of History. EU is going to be one of the major 3 superpowers of the early 21 Century. I say early-century because by the end of 21 Century we will be all global citizens. Europe has History,experience,very well educated and cultured population. It lucks the Entrepreneurial, positive spirit and work ethic that we can see in the USA but these attitudes can change. The new Euronation has the ability to become a major player in the new global system.

USA with its overleveraged-plutocratic, unsocial, overcommercialized economy will be more vulnerable in the future than Europe. EU will shine again as a united European Nation and a bright example of balanced market economy and social-society. Before Greece became an empire was a loose confederacy of city-states. Germany before it became Kaiserreich was a feeble confederacy of city-states with no German consciousness. The same way today we see Europe as a bunch of different nations. But 40 years from now our children will proud themselves as European citizens.

George A. (NYC, USA)

Στην Ελλάδα το λεγόμενο Ευρωσύνταγμα ψηφίστηκε από την Βουλή. Γιατί δεν έγινε δημοψήφισμα; Στην Γαλλία, μέχρι στιγμής, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα του γαλλικού λαού θα ψηφίσει ΟΧΙ στο σχετικό δημοψήφισμα της 29-5-05. Και όμως, ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ!! Αυτό έχει σημασία. Στην Ελλάδα, από το 1974 και μετά, όταν έγινε δημοψήφισμα για την βασιλευομένη ή μη δημοκρατία, τα δημοψηφίσματα "ξεχάστηκαν". Για όλα αποφασίζει η Βουλή. Και για το ισχύον ελληνικό Σύνταγμα. Έλλειμμα δημοκρατίας; Έλειμμα σεβασμού στον "κυρίαρχο" λαό; Μάλλον. Ούτε ενημέρωση έγινε για το Ευρωσύνταγμα, ούτε δημοψήφισμα.

Kωνσταντίνος (Ελλάς)

Το σχόλιό μου δέν διεκδικεί νομική γνώση. Στηρίζεται μόνο στην κρίση δικαίου ανδρός και όχι μόνο του συντάκτου του, αλλά όλων με τους οποίους συζητά και όσων στηρίζουν την άποψή του. Πρόκειται για το νέο και πρώτο Ευρωσύνταγμα ή Συνθήκη, όπως ονομάζεται. Αναφέρεται στην Ευρώπη, που απαρτίζεται από τις χώρες των εταίρων, οι οποίες «συμπτύσσονται σε μία ενότητα ή κοινότητα», αλλά δεν αναφέρεται στα σαφή και συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια αυτής της ενότητος ή κοινότητος. Άλλες χώρες προχώρησαν ήδη στην ψήφισή του και άλλες περιμένουν στην σειρά. Δεν διαβάζουμε όμως πουθενά, έστω και μία αναφορά στο ότι, ενώ υπάρχει Σύνταγμα, δεν υπάρχει συνταγματικά ορισμένος γεωγραφικός χώρος, εντός του οποίου θα ισχύει και θα εφαρμόζεται το Σύνταγμα, που ψηφίζεται ή θα ψηφισθεί. Ένα συγκεκριμένο και εγκεκριμένο Σύνταγμα ή Συνθήκη για έναν απροσδιόριστο γεωγραφικό χώρο. Ισχύει νομικά ή όχι; Μήπως δεν ισχύει για όσο χρονικό διάστημα δεν έχουν τυπωθεί οι Χάρτες της Ε.Ε.; Και αν δεν ισχύει άμεσα, τότε γιατί ψηφίζεται; Και για ποιόν ή για ποιούς; Και για ποιάν Ευρώπη; ()

The first thing that a European Constitution should guarantee is the territorial integrity of the members.

Manolis Lygounis (California, USA)

Οι εταίροι μας δεν είναι το ίδιο «ακριτικοί πληθυσμοί» όσο εμείς οι Έλληνες, που για ακόμα μία φορά στην παγκόσμια ιστορία και χωρίς καμία υπερβολή, φυλάμε Θερμοπύλες. Είναι στο θέμα αυτό μακριά από όσα συμβαίνουν στην ζώνη τριβής μεταξύ δύο ηπείρων, περιοχών του πλανήτη με διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες. Και επειδή επι δεκαετίες ασχολούνται με την ανάπτυξη και καθόλου με τις πολεμικές ασκήσεις επι τόπου, όπως εμείς επάνω από το Αιγαίο, έχουν γίνει τρυφηλοί σε βαθμό απαράδεκτο. Έτσι, εμείς τουλάχιστον, που αποδεχόμαστε το νέο Ευρωσύνταγμα με τις ευλογίες των εκλεκτών μας στο Κοινοβούλιο, το ελάχιστο που περιμένουμε είναι, να έχουμε με το νέο αυτό βήμα προς την ενοποίηση περισσότερη ασφάλεια και σιγουριά από όση είχαμε μέχρι σήμερα, για να μπορέσουμε και να συγκλίνουμε όπως το επιθυμούμε.

Να μπορούμε και εμείς να αναπτυσσόμαστε με πολύ λιγότερες αμυντικές δαπάνες για να περισσεύουν και μερικές για τα άδεια Ταμεία και για επενδύσεις, που κατάντησαν σήμερα σαν τα πράσινα άλογα, για τα οποία όλοι μιλούν, αλλά κανείς δεν τα είδε ακόμα. Και αν αυτό δεν μας το εξασφαλίζει το νέο Σύνταγμα, δεν θα ήταν δίκαιο να ζητήσουμε την αναστολή του μέχρις ότου είμαστε βέβαιοι για την αποτελεσματική εφαρμογή του; Υπάρχει εταίρος που θα μας κατηγορήσει για παραλογισμό; Γιατί για παραλογισμό μας κατηγορούν και για πιο ευτελή πράγματα όπως τον βασικό εταίρο.

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Είναι αλήθεια πως η ενημέρωση που μέχρι σήμερα έχουμε σχετικά με την ουσία της Συνθήκης για το Σύνταγμα της Ευρώπης διακρίνεται από ενα πασιφανές έλλειμμα. Η κοινωνία ελάχιστες συζητήσεις είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τόσο από συνδιασκέψεις όσο και τηλεοπτικά μέσα από τους ιδωτικούς διαύλους. Καθώς η Δημόσια τηλεόραση έδωσε κάποια ψήγματα αξιόπιστης ενημέρωσης. Συνεπώς, οι πολίτες αδυνατούν να σχηματίσουν συγκεκριμένη γνώμη για τα 448 άρθρα του "Ευρωσυντάγματος". Από την πλευρά τους οι πολιτικοί αρχηγοί, τα κόμματα και οι συνδικαλιστικοί φορείς έδωσαν μάλλον συγκεχυμένη έως θλιβερή εικόνα. Κρίμα ...

Τέλος η ατολμία της κυβέρνησης να συμπαραταχθεί με την δεδηλωμένη και δημοσίως εκφρασμένη άποψη της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος δυσχέραινε ακόμη περισσότερο την πληροφόρηση των Ελληνων πολιτών. Είθε στο μέλλον και με αφορμή το δημοψήφισμα των Γάλλων που καθιστά όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις αμφίρρροπο το αποτέλεσμα να συνδράμει προς τη διαλεύκανση και την κατανόηση του "Ευρωσυντάγματος" από τους Έλληνες.

Βασίλης Λάππας (Βόλος, Ελλάς)

Yes, All Greeks should be educated on the Euro-constitution and be given the opportunity to VOTE. Above all the Greek culture and history and territory must be PROTECTED.

Μichael Kolovos (Athens, Greece)

Σίγουρα πρέπει να ενημερωθούμε. Δεν μπορεί να θεωρήσει κανείς ως ενημέρωση τη συζήτηση που έγινε στη βουλή. Δυστυχώς δεν μπορούμε να ενημερωθούμε απο τους πολιτικούς μας γιατί πάντα μας παρουσιάζουν τα πράγματα μαύρα ή άσπρα, κάτι που σε καμιά περίπτωση δεν ισχύει. Νομίζω ότι έπρεπε να γίνει δημοψήφισμα. Πρέπει και εμείς οι έλληνες να μάθουμε να τοποθετούμαστε υπεύθυνα σε σημαντικά θέματα με δημοψηφίσματα.

Νομίζω ότι ένας καταστατικός χάρτης όσο συντηριτικός και άν είναι συμβάλει έστω και ελάχιστα στην ιδέα μιας ενωμένης Ευρώπης. Σήμερα δυστυχώς δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε κοινωνικές αλλαγές εθνικού επιπέδου. Μόνο μέσα απο παγκόσμιους συσχετισμούς που μπορούν να αναπτυχθούν μέσα σε διεθνείς οργανισμούς όπως είναι η Ε.Ε. μπορούν να προκύψουν κοινωνικές αλλαγές.

Γιάννης (Σάμος, Ελλάς)

Whether we had a referendum or not the outcome would have been Yes.

Thomas T. (Philadelphia, USA)

The first thing that a European Constitution should guarantee is the territorial integrity of the members. In other words, the Union as a whole should commit to use all available armed forces to defend the borders of each individual state against aggression from the outside, and should be the single, mandatory source of arbitration for internal disputes, e.g. conflicts between member states, breakaway provinces, etc.

If that was part of the plan, Ireland, for example, wouldn't have to be fighting a mini-secession war, and Greece could once and for all stop arming to defend itself against Turkey. To me it doesn't seem to be the case. Normally a Constitution is about more than just distributing beaurocratic power, but I am not sure about this one...

Μanolis Lygounis (California, USA)

Δεν χρειαζόταν να διεξαχθεί δημοψήφισμα από τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το ισχύον Εθνικό Σύνταγμα και από τον χαρακτήρα του πολιτεύματος, πολύ περισσότερο δε, από τη στιγμή που δεν έγινε δημοψήφισμα για τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση που ήταν πολύ πιο σημαντική. Εκτός αυτού, αν δεν κάνω λάθος, κανένα εθνικό σύνταγμα δεν έχει επικυρωθεί με δημοψήφισμα.

Έχω ενημερωθεί για το περιεχόμενο του Συντάγματος, και βρίσκω ότι αν και είναι πολύ πιο προοδευτικό από το Ελληνικό Σύνταγμα και υποθέτω από οποιοδήποτε άλλο σύνταγμα στον κόσμο, δεν μπορεί να δώσει την ώθηση που χρειάζεται η Ευρώπη, γιατί απλώς επαναδιατυπώνει τις ισχύουσες συνθήκες χωρίς να προσθέτει κάτι καινούργιο. Είναι φανερό ότι πρόκειται για προϊόν συμβιβασμού μεταξύ των μελών. Θα ήθελα όμως να επικυρωθεί για συμβολικούς λόγους, ειδικά από τη στιγμή που η απόριψή του έγινε σημαία των συντηρητικών όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση (των "ευρωσκεπτικιστών").

Oδυσσεύς Γαλάνης (Πρίνσετον, ΗΠΑ)

Πρέπει και εμείς οι Έλληνες να μάθουμε να τοποθετούμαστε υπεύθυνα σε σημαντικά θέματα με δημοψηφίσματα.

Γιάννης (Σάμος, Ελλάς)

I read the Euroconstittution but not in every single detail. Either we had a Referendum or not the outcome would have been Yes. Greeks are among the most Proeuropean Europeans. EU is going to be a major counterforce to the USA, China and India and a major player in the world economics and politics. There is no question that Europe has the experience, the human resources and the ability to become stronger than the USA. Only I think that we should give priority to Ukraine rather than Turkey as the next major partner...

Τhomas T. (Philadelphia, USA)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Τετάρτη 04 Μαΐου 2005 - 19:06 (Ώρα Λονδίνου)

Σύλληψη πρώην υπουργού της Ρωσίας

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην υπουργός μετέβη στη Βέρνη για να συζητήσει σχετικά με το «πάγωμα» μερικών τραπεζικών λογαριασμών της κόρης του

Ο πρώην υπουργός Ατομικής Ενέργειας της Ρωσίας, Γεβγένι Αντάμοφ συνελήφθη από τις Ελβετικές αρχές κατά την επίσκεψή του στη Βέρνη.

Ο κ. Αντάμοφ καταζητείται στις Ηνωμένες Πολιτείες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, σε σχέση με την τύχη εννέα εκατομμυρίων δολαρίων, που είχαν διατεθεί από τις ΗΠΑ στη Ρωσία για τη βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις.

Αβάσιμες χαρακτήρισε τις κατηγορίες κατά του κ. Αντάμοφ ήταν υπουργός από το 1998- μέχρι το 2001 αβάσιμες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην υπουργός μετέβη στη Βέρνη για να συζητήσει σχετικά με το «πάγωμα» μερικών τραπεζικών λογαριασμών της κόρης του.

Πριν αναλάβει υπουργικά καθήκοντα ήταν επικεφαλής του Ινστιτούτου Πυρηνικών Ερευνών της Μόσχας, ΝΙΚΙΕΤ, το οποίο συμμετέχει στην παραγωγή ατομικών όπλων.

Επιτροπή του ρωσικού κοινοβουλίου είχε κατηγορήσει τον κ. Αντάμοφ για παράνομη ίδρυση εταιρειών στη Ρωσία και στο εξωτερικό.


Τετάρτη 04 Μαΐου 2005 - 18:44 (Ώρα Λονδίνου)

Επανεξέταση των συμφωνιών Λιβάνου-Συρίας

Ο κ. Μικάτι είπε ότι θα συσταθεί κοινή επιτροπή που θα μελετήσει όλες τις συμφωνίες

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζιμπ Μικάτι δήλωσε ότι θα επανεξεταστούν οι οικονομικές, πολιτικές και αμυντικές σχέσεις της χώρας του με τη Συρία, για τις οποίες πολλοί Λιβανέζοι εκτιμούν ότι αποβαίνουν εις βάρος τους.

Επιστρέφοντας από την επίσκεψή του στη Δαμασκό, όπου είχε τις πρώτες του συνομιλίες με την ηγεσία της Συρίας, ο κ. Μικάτι είπε ότι θα συσταθεί κοινή επιτροπή που θα μελετήσει όλες τις συμφωνίες και θα ερευνήσει την τύχη δεκάδων Λιβανέζων που έχουν εξαφανιστεί, ενώ υπάρχουν υποψίες ότι κρατούνται σε φυλακές της Συρίας.

Η επιτροπή θα δρομολογήσει επίσης τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, καθώς η Συρία που είχε στρατιωτική παρουσία στο Λίβανο επί 30 χρόνια μέχρι την περασμένη εβδομάδα, δεν διαθέτει πρεσβεία στη Βηρυτό.

Ο φίλα διακείμενος προς τη Συρία πρωθυπουργός του Λιβάνου ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο μήνα- θεωρείται μετριοπαθής.


Τετάρτη 04 Μαΐου 2005 - 09:28 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρη επίθεση σε κουρδική πόλη του Ιράκ

Τουλάχιστον 50 άτομα σκοτώθηκαν και περισσότερα από 100 τραυματίσθηκαν από την επίθεση αυτοκτονίας που έγινε στα γραφεία πολιτικού κόμματος στην κουρδική πόλη Ιρμπίλ στο βόρειο Ιράκ, σύμφωνα με τις ιρακινές αρχές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας είχε στόχο μία ομάδα νέων αστυνομικών που είχαν συγκεντρωθεί στα γραφεία του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος.

Τα μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και της ιρακινής αστυνομίας γίνονται συχνά στόχος των βομβιστικών επιθέσεων, καθώς ορισμένοι από τους αντάρτες τους θεωρούν συνεργάτες των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Τον περασμένο μήνα, περισσότερα από 100 άτομα σκοτώθηκαν από τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας στο Ιρμπίλ, περίπου 350 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης.

Οι βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ έχουν αυξηθεί από τότε που ανακοινώθηκε το νέο υπουργικό συμβούλιο της χώρας πριν από μερικές ημέρες.

Η επίθεση στο βόρειο Ιράκ πραγματοποιείται μία ημέρα μετά την ορκωμοσία της ιρακινής κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιμπραϊμ Αλ Τζαφάρι, προχώρησε στην ορκωμοσία της κυβέρνησης παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη επτά κενές θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο.

Οι θέσεις παραμένουν κενές γιατί συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την αντιπροσώπευση των σουνιτών στην κυβέρνηση του Ιράκ.


Τετάρτη 04 Μαΐου 2005 - 16:54 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Σρέντερ στην Τουρκία

Ο κ. Σρέντερ υπογράμμισε την αναγκαιότητα να γίνουν «κοινωνική πραγματικότητα» οι μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία

Κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, διαβεβαίωσε την τουρκική ηγεσία, ότι η χώρα έχει μια «ξεκάθαρη ευρωπαϊκή προοπτική».

Συγχρόνως ο Γερμανός καγκελάριος υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει καθυστέρηση στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων.

Η Τουρκία μπορεί να είναι σίγουρη ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν στις 3 Οκτωβρίου και η απόφαση αυτή δεν αναστέλλεται εξ αιτίας οποιωνδήποτε δημοσκοπήσεων που δείχνουν κάθε φορά κάτι διαφορετικό, είπε ο καγκελάριος.

Ο κ. Σρέντερ υπογράμμισε την αναγκαιότητα να γίνουν «κοινωνική πραγματικότητα» οι μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία και να καταστήσει σαφές η κυβέρνηση Ερντογάν ότι θα συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε εδώ ότι η Άγκυρα πρέπει να υπογράψει την επέκταση της Συμφωνίας για την Τελωνειακή Σύνδεση ΕΕ-Τουρκίας και για τα νέα μέλη της ΡΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Συγχρόνως υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να απελευθερώσει τα προβλεπόμενα για την κατεχόμενη βόρεια Κύπρο κονδύλια, θέμα, που όμως είπε, πρέπει να τεθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς, ο κ. Σρέντερ υπέδειξε πως η Γερμανία εμμένει στη θέση ότι η Τουρκία πρέπει να εγγυηθεί πλήρη δικαιώματα στις θρησκευτικές μειονότητες της χώρας.

Το πρακτορείο Ανατολή μεταδίδει ότι ο κ. Σρέντερ επικρότησε την τουρκική πρόταση για τη σύσταση κοινής με την Αρμενία επιτροπής, για τη διερεύνηση της μαζικής εξόντωσης Αρμενίων κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και εξέφρασε την ευχή να υιοθετηθεί η πρόταση από τη Γιερεβάν.

Ο κ. Ερντογάν από την πλευρά του κάλεσε τον καγκελάριο να μην αποδεχθεί την πρόταση που προωθούν οι Χριστιανοδημοκράτες για αναγνώριση από τη Γερμανία της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Ο Γέρχαρντ Σρέντερ είχε στο Φανάρι ημίωρη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Σε εγκάρδια ατμόσφαιρα η συνάντηση Βαρθολομαίου-Σρέντερ

Τον Γερμανό καγκελάριο υποδέχθηκε στην πύλη του Πατριαρχικού Οίκου ο μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος και όπως μεταδίδεται η συνάντηση με τον κ. Βαρθολομαίο πραγματοποιήθηκε εγκάρδια ατμόσφαιρα.

Οι συνομιλίες των δύο περιστράφηκαν γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Τουρκία.

Μετά την συνάντηση ο Πατριάρχης συνόδεψε μέχρι την έξοδο του Πατριαρχικού Οίκου τον κ. Σρέντερ, ο οποίος δεν έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.


Τετάρτη 04 Μαΐου 2005 - 14:55 (Ώρα Λονδίνου)

Συνομιλίες της Λόρας Κένεντι στην Αθήνα

Η κ. Κένεντι επισκέπτεται στη συνέχεια τις Βρυξέλλες και το Λονδίνο

Συνάντηση με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβη Γιώργο Γεννηματά είχε στην Αθήνα η αρμόδια για ευρωπαϊκές και ευρωασιατικές υποθέσεις υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι.

Η επίσκεψη της κ. Κένεντι, που χθες είχε συνομιλίες στην Άγκυρα, εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών διαβουλεύσεων Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Σe ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι η ελληνική πλευρά τόνισε ότι αποτελεί πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης η επίτευξη δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης διευθέτησης για την επανένωση της Κύπρου, στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του σχεδίου Ανάν και της συμβατότητας με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πέραν αυτού, και υπό το φως του αποτελέσματος των δημοψηφισμάτων του περασμένου χρόνου, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι ενδεχόμενη προσπάθεια για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, οφείλει να έχει προετοιμασθεί πολύ προσεκτικά, τόσον ως προς το διαδικαστικό πλαίσιό της, όσον και ως προς το ουσιαστικό της περιεχόμενο.

«Τελικός στόχος μας πρέπει να είναι λύση που θα έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών και θα κριθεί, εν συνεχεία, σε χωριστά δημοψηφίσματα, χωρίς επιδιαιτησία και ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η κ. Κένεντι επισκέπτεται στη συνέχεια τις Βρυξέλλες και το Λονδίνο.


Τετάρτη 04 Μαΐου 2005 - 15:19 (Ώρα Λονδίνου)

Αισοδοξία για τον βασικό μέτοχο

Ο υπουργός υπογράμμισε ο μείζων στόχος της διαφάνειας θα επικρατήσει και δεν πρόκειται να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια, είπε ο υπουργός Εσωτερικών

Το θέμα του «βασικού μετόχου» και άλλα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Εσωτερικών, συζητήθηκαν στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή με τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Μετά τη συνεργασία που είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, για θέματα του υπουργείου του, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες ώστε και το Σύνταγμα να τηρηθεί απαρέγκλιτα και να εξευρεθεί «κοινός τόπος» με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο υπουργός υπογράμμισε ο μείζων στόχος της διαφάνειας θα επικρατήσει και δεν πρόκειται να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μέσα στις επόμενες ημέρες μέρες θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντητική επιστολή της κυβέρνησης σην «αιτιολογημένη γνώμη», όπου θα εκφράζεται η βούληση για την έναρξη διαπραγματεύσεων, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές και να υπάρξει «κοινός τόπος» στο θέμα του βασικού μετόχου.

Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε γνωστό ότι συζήτησε με τον κ. Καραμανλή την πορεία εφαρμογής της νομοθεσίας για την πάταξη της γραφειοκρατίας, ζητήματα που αφορούν στην Κοινωνία της Πληροφορίας, καθώς και το νομοσχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική το οποίο αναμένεται να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.


Τετάρτη 04 Μαΐου 2005 - 09:28 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρη επίθεση σε κουρδική πόλη του Ιράκ

Η πόλη Ιρμπίλ βρίσκεται 350 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης

Τουλάχιστον 50 άτομα σκοτώθηκαν και περισσότερα από 100 τραυματίσθηκαν από την επίθεση αυτοκτονίας που έγινε στα γραφεία πολιτικού κόμματος στην κουρδική πόλη Ιρμπίλ στο βόρειο Ιράκ, σύμφωνα με τις ιρακινές αρχές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας είχε στόχο μία ομάδα νέων αστυνομικών που είχαν συγκεντρωθεί στα γραφεία του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος.

Τα μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και της ιρακινής αστυνομίας γίνονται συχνά στόχος των βομβιστικών επιθέσεων, καθώς ορισμένοι από τους αντάρτες τους θεωρούν συνεργάτες των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Τον περασμένο μήνα, περισσότερα από 100 άτομα σκοτώθηκαν από τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας στο Ιρμπίλ, περίπου 350 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης.

Οι βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ έχουν αυξηθεί από τότε που ανακοινώθηκε το νέο υπουργικό συμβούλιο της χώρας πριν από μερικές ημέρες.

Η επίθεση στο βόρειο Ιράκ πραγματοποιείται μία ημέρα μετά την ορκωμοσία της ιρακινής κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιμπραϊμ Αλ Τζαφάρι, προχώρησε στην ορκωμοσία της κυβέρνησης παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη επτά κενές θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο.

Οι θέσεις παραμένουν κενές γιατί συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την αντιπροσώπευση των σουνιτών στην κυβέρνηση του Ιράκ.


Τετάρτη 04 Μαΐου 2005 - 13:46 (Ώρα Λονδίνου)

Σύλληψη ηγετικού στελέχους της Αλ Κάιντα

Πιστεύεται ότι ο Αλ Λιμπί βρίσκεται πίσω από τις δύο απόπειρες δολοφονίες του Περβέζ Μουσάραφ

Ένα από τα κορυφαία στελέχη της Αλ Κάιντα, ο Λίβυος Αμπού Φαράτζ Αλ Λιμπί, συνελήφθη στο Πακιστάν, μαζί με πέντε άλλους υπόπτους, σύμφωνα με τις πακιστανικές αρχές.

Ο υπουργός Πληροφοριών, σεϊχης Ρασίντ Αχμέντ, ανέφερε ότι οι συλλήψεις έγιναν έπειτα από ανταλλαγές πυρών στο Βαζιριστάν, στις βορειοδυτικές περιοχές της χώρας.

Πιστεύεται ότι ο Αλ Λίμπι ήταν τρίτος στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα μετά τη σύλληψη του Καλίντ Μοχάμεντ το 2003.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και στη δεύτερη ο Αιγύπτιος Αϊμάν Αλ Ζαουαρί.

Ο Αλ Λίμπι ήταν καταζητούμενος για δύο απόπειρες δολοφονίας του προέδρου του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ.

Το Πακιστάν είχε προσφέρει ανταμοιβή 20 εκατομμυρίων ρουπίων (περίπου 340.000 δολαρίων) σε όποιον έφερνε στην κυβέρνηση το κεφάλι του Αλ Λίμπι.

Ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, κατάφερε να γλιτώσει και από τις δύο απόπειρες δολοφονίες εναντίον του τον Δεκέμβριο του 2003, ενώ τουλάχιστον 17 άτομα σκοτώθηκαν.

Το Πακιστάν έχει συλλάβει περισσότερους από 700 υπόπτους που θεωρούνται μέλη της Αλ Κάιντα και τους έχει παραδώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Τετάρτη 04 Μαΐου 2005 - 12:14 (Ώρα Λονδίνου)

Εκκλήσεις Σιράκ για το δημοψήφισμα

Ο Ζακ Σιράκ υποστηρίζει ότι η συνταγματική συνθήκη ευνοεί τους Γάλλους

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, απηύθυνε μήνυμα προς τους σκεπτικιστές να μην απορρίψουν το ευρωπαϊκό Σύνταγμα στο δημοψήφισμα της 29ης Μαϊου.

Ο κ. Σιράκ υπογράμμισε ότι το ευρωπαϊκό Σύνταγμα δεν προωθεί τη νεο-φιλελεύθερη οικονομική πολιτική - όπως φοβούνται οι περισσότεροι ψηφοφόροι - αλλά αντιθέτως συντηρεί και ενισχύει τις γαλλικές αξίες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γαλλίας, η συνταγματική συνθήκη μπορεί μόνο να ενισχύει τη θέση της Γαλλίας στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι το ευρωπαϊκό Σύνταγμα δεν χαρακτηρίζεται από κάποια πολιτική χροιά καθώς δεν κλίνει περισσότερο ούτε προς τη δεξιά ούτε προς την αριστερά.

Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε το τηλεοπτικό του διάγγελμα ενώ οι νέες δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν ότι η εκστρατεία υπέρ του «ναι» στη συνταγματική συνθήκη φαίνεται να αποδίδει καρπούς.

Σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις, όλο και περισσότεροι Γάλλοι τάσσονται πλέον υπέρ του «ναι».

Ωστόσο, τουλάχιστον δύο δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα παρουσιάζουν ακόμη μεγάλη απόκλιση υπέρ του «όχι».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Σιράκ απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι το ευρωπαϊκό Σύνταγμα θα καταστρέψει το γαλλικό κοινωνικό μοντέλο και ότι θα το αντικαταστήσει με το αγγλοσαξονικό μοντέλο της οικονομίας της αγοράς.

Σύμφωνα με τον κ. Σιράκ, το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει, καθώς η συνταγματική συνθήκη είναι «γαλλικής έμπνευσης», οπότε αποτελεί και την καλύτερη επιλογή για τους Γάλλους.


Τετάρτη 04 Μαΐου 2005 - 10:43 (Ώρα Λονδίνου)

Περιοδεία Λόρας Κένεντι για Κυπριακό

Στην Αθήνα βρίσκεται η υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Λόρα Κένεντι, στο πλαίσιο της περιοδείας της σε Τουρκία, Ελλάδα και Κύπρο, με στόχο την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Την Τετάρτη, η κ. Κένεντι πραγματοποιεί συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Παναγιώτη Γεννηματά, και με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Παπουτσή.

Πριν από την Αθήνα, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών ήταν στην Άγκυρα, ενώ την Πέμπτη θα μεταβεί στη Λευκωσία για συναντήσεις με τον πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο.

Στη συνέχεια, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναμένεται να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες και το Λονδίνο.

Η κ. Κένεντι αναμένεται να πει στη Λευκωσία ότι το σχέδιο Ανάν πρέπει να αποτελέσει τη βάση διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Παράλληλα, αναμένεται να ζητήσει από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, να υποβάλει εγγράφως τις προτάσεις του για τις αλλαγές που επιθυμεί επί του σχεδίου Ανάν.

Ο κ. Παπαδόπουλος αναμένεται να επισημάνει από την πλευρά του ορισμένες από τις αλλαγές που επιθυμεί η κυπριακή πλευρά.

Τα αποτελέσματα των συναντήσεων της κ. Κένεντι αναμένεται να επηρεάσουν τη στάση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, σύμφωνα με τους αναλυτές.


Τετάρτη 04 Μαΐου 2005 - 10:21 (Ώρα Λονδίνου)

Ο «Γολγοθάς» της εφορίας

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ασανσέρ οι βάσεις. Πανελλαδικές εξετάσεις: στην τελική ευθεία 100.000 μαθητές.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Άτοκα δάνεια για νέους αγρότες. Τι προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Αναδασμός γης και φορολογικές ελαφρύνσεις.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Άτοκα δάνεια στους αγρότες για την αγορά γης. Τι προβλέπουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Άτοκα δάνεια και επιδοτήσεις. Ευεργετικός νόμος για τους νέους αγρότες.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 8 εφέτες στο παρακύκλωμα. Και ανώτερους δικαστές εντοπίζει η έρευνα του Αρείου Πάγου.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Οδηγός της «Α» για την Εφορία. Πώς να συμπληρώσετε τη δήλωσή σας και να κερδίσετε χρήματα.

Η ΑΥΓΗ: Τα δίδακτρα «κλείνουν» το Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Ανύπαρκτη η δεύτερη ευκαιρία για τους εργαζόμενους.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Ποιος πήρε την μίζα από την σκανδαλώδη προμήθεια των 60 δισ. για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Η δικαστική διαλεύκανση του γιγαντιαίου σκανδάλου με την SAIC οδηγεί σε Εξεταστική Επιτροπή.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Μηνύματα οργής μεταφέρουν οι βουλευτές της ΝΔ. Στο στόχαστρο της κριτικής και ο κ. Καραμανλής. Οι ψηφοφόροι κατηγορούν την κυβέρνηση για αθέτηση υποσχέσεων.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 4 Προγράμματα επιδότησης και στήριξης των μικρών επιχειρήσεων. Μέτρα-ανάσα για χιλιάδες επαγγελματίες.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Φτωχές... εφορίες. Ακατάλληλα κτίρια στεγάζουν τις Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης.

ΕΘΝΟΣ: Προαγωγές με νέα κριτήρια στο Δημόσιο. ΑΔΕΔΥ: Πρόταση οκτώ σημείων προς κυβέρνηση και κόμματα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Δημήτρη Κοντομηνά δώσ' τους 70 εκατ. ευρώ για τον Παρθενώνα. Ανοικτή επιστολή στον Επιχειρηματία που εκτιμά τον πολιτισμό μας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τα μυστικά για να γλιτώσετε φόρους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι 3 άξονες της αντεπίθεσης Καραμανλή. Η στρατηγική του πρωθυπουργού για το επόμενο κρίσιμο εξάμηνο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σούβλισαν βουλευτές της ΝΔ. Άκουσαν τα εξ αμάξης όσοι πήγαν το Πάσχα στις περιφέρειές τους.

ΕΞΠΡΕΣ: Συμπράξεις έως 500 εκ. ευρώ. Σε αύξηση του ανώτατου ορίου εφαρμογής των ΣΔΙΤ προχωρεί το υπ. Οικονομίας.

ΕΣΤΙΑ: Η συνταγή των Ιρλανδών. Πώς επετεύχθη το οικονομικό θαύμα.

ESPRESSO: 6,5 R απειλούν τη Δυτική Ελλάδα. Ποιες πόλεις είναι στο «κόκκινο». Κορυφαίοι σεισμολόγοι προειδοποιούν για ισχυρό σεισμό τους επόμενους μήνες.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Εντολή λιτότητας προς όλα τα υπουργεία. Εγκύκλιος για δραστικές περικοπές με θύμα τα κονδύλια για επενδύσεις.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σκληρή μάχη για τη μείωση των δαπανών. Σε δράση το νέο σώμα των «αδιάφθορων». Έλεγχοι στο Δημόσιο χωρίς εξαιρέσεις.

ΚΕΡΔΟΣ: Επενδυτικές ευκαιρίες στην Περιφέρεια. Ενισχύσεις και για εξειδικευμένες υπηρεσίες.

Ο ΛΟΓΟΣ: Ρεκόρ εξόδου το Πάσχα. Απρόθυμοι οι Αθηναίοι να... επιστρέψουν στο Κλεινόν Άστυ.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Ε.Ε.: Πιο κοντά σε «χαλαρό» Σύμφωνο Σταθερότητας. Διευρύνονται τα περιθώρια ελιγμών στη δημοσιονομική πολιτική.

ΤΑ ΝΕΑ: Μετεξεταστέες οι μισές δηλώσεις του Ε9. Μπαράζ λαθών διαπιστώνουν οι Εφορίες.

Η ΝΙΚΗ: Η ώρα της Εφορίας. Αρχίζει ο «Γολγοθάς» με την κατάθεση των δηλώσεων. Σύγχυση με το Ε9 και τα δικαιολογητικά.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πρωτομαγιά: Εργατικές διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο τον κόσμο.

TRAFFIC NEWS: Πού θα χτυπήσει ο μεγάλος σεισμός. Ανησυχία από δηλώσεις Τσελέντη - Παπαδημητρίου.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μετά την Ανάσταση. Αρχίζει η μεγάλη πορεία για τις εφορίες.

Η ΧΩΡΑ: Άτοκα δάνεια σε νέους αγρότες. Και επιδότηση 70% για εξοπλισμό και αγορά γης. Γενναία μέτρα για να ζωντανέψει η ύπαιθρος.

Φορολογικές δηλώσεις

Η ΝΙΚΗ γράφει ότι «αμέσως μετά το Πάσχα ξεκινά ένας νέος... Γολγοθάς για περισσότερους από τρία εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι καλούνται να υποβάλλουν από σήμερα έως και την 1η Ιουνίου τις φορολογικές δηλώσεις τους για το οικονομικό έτος 2004».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ αναφέρει ότι «για 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους και συνταξιούχους αρχίζει από σήμερα ο Γολγοθάς της Εφορίας. Για σας, που δεν καταφύγατε σε λογιστικά γραφεία, ο οδηγός που δημοσιεύει σήμερα η ΑΠΟΦΑΣΗ, με συμβουλές στο παρά πέντε, είναι απαραίτητος».

ΤΑ ΝΕΑ εκτιμούν ότι «μετεξεταστέες... μένουν οι μισές δηλώσεις Ε9 που υποβάλλουν οι φορολογούμενοι με την ακίνητη περιουσία τους. Λόγω της πολυπλοκότητας του εντύπου, ο ένας στους δύο φορολογουμένους υποβάλλει λανθασμένο Ε9, το οποίο καλείται να διορθώσει επιτόπου στην Εφορία ή να συμπληρώσει πάλι τη δήλωση».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι «τρέχουν οι προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Πώς θα αντιμετωπίσετε τον πονοκέφαλο που προκαλεί η συμπλήρωση του Ε9. Σειρά δικαιολογητικών για στεγαστικό δάνειο, ανέγερση κατοικίας, ανακατασκευή παλαιών κτισμάτων, διατηρητέων . Διπλότυπες αποδείξεις για δαπάνες εξόδων νοσηλείας, περίθαλψης ανάπηρων παιδιών κ.λ.π. Αναλυτικές οδηγίες για την ορθή υποβολή της δήλωσης. Τι βεβαιώσεις απαιτούνται από τράπεζες για δάνεια. Τι γίνεται σε περιπτώσεις προκαταβολών από ταμεία Αλληλοβοήθειας Στρατού, Ναυτικού Αεροπορίας».

Νομοσχέδιο υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι «άτοκα δάνεια για νέους αγρότες, την επιτάχυνση των αναδασμών καθώς και μέτρα στήριξης για την ενίσχυση των συνεταιρισμών προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου που προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι να ενισχυθεί ο αγρότης με τρόπο συμβατό με τους κοινοτικούς κανονισμούς».

Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ «διευρύνονται τα μέτρα στήριξης του πληθυσμού της υπαίθρου με την παροχή κινήτρων και τη χορήγηση άτοκων δανείων σε νέους αγρότες. Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εκατοντάδες χιλιάδες καλλιεργητές θα λαμβάνουν για αγορά παγίων υψηλά δάνεια, τα οποία επιδοτούνται με ποσοστό 70%. Αναδασώσεις και από ιδιώτες».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) προσθέτει ότι «άτοκα δάνεια δίνει η κυβέρνηση σε νέους αγρότες για να αγοράσουν γη, πάγιο εξοπλισμό και για να καλύψουν βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες καλλιεργητικές τους ανάγκες».

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ σημειώνει ότι «ένας νόμος - πρόκληση είναι έτοιμος από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τις επόμενες ημέρες θα μπει στη βουλή για να ψηφιστεί. Βάση αυτού του νόμου δίνονται κίνητρα στους νέους αγρότες για να παραμείνουν στα σπίτια τους και να καλλιεργήσουν τη γη. Όποιος νέος αγρότης αποφασίσει να μείνει στην περιοχή του θα μπορεί να πάρει άτοκο δάνειο, ενώ υπάρχουν και επιδοτήσεις, προκειμένου να προμηθευτούν τον τεχνολογικό εξοπλισμό και τα απαραίτητα μηχανήματα».

Μείωση των κρατικών δαπανών

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι «στο πεδίο των κρατικών δαπανών πέφτει το κύριο βάρος της μεγάλης δημοσιονομικής προσπάθειας που ανέλαβε η κυβέρνηση, δεδομένου ότι η αύξηση των φορολογικών εσόδων δεν αναμένεται θεαματική. Ήδη για το α τρίμηνο του έτους τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι δυνατόν να υπάρξει σοβαρός περιορισμός των δαπανών, αν ο έλεγχός τους θα είναι αυστηρός».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πολύνεκρη επίθεση σε κουρδική πόλη του Ιράκ

Η πόλη Ιρμπίλ βρίσκεται 350 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης

Τουλάχιστον 50 άτομα σκοτώθηκαν και περισσότερα από 100 τραυματίσθηκαν από την επίθεση αυτοκτονίας που έγινε στα γραφεία πολιτικού κόμματος στην κουρδική πόλη Ιρμπίλ στο βόρειο Ιράκ, σύμφωνα με τις ιρακινές αρχές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας είχε στόχο μία ομάδα νέων αστυνομικών που είχαν συγκεντρωθεί στα γραφεία του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος.

Τα μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και της ιρακινής αστυνομίας γίνονται συχνά στόχος των βομβιστικών επιθέσεων, καθώς ορισμένοι από τους αντάρτες τους θεωρούν συνεργάτες των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Τον περασμένο μήνα, περισσότερα από 100 άτομα σκοτώθηκαν από τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας στο Ιρμπίλ, περίπου 350 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης.

Οι βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ έχουν αυξηθεί από τότε που ανακοινώθηκε το νέο υπουργικό συμβούλιο της χώρας πριν από μερικές ημέρες.

Η επίθεση στο βόρειο Ιράκ πραγματοποιείται μία ημέρα μετά την ορκωμοσία της ιρακινής κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιμπραϊμ Αλ Τζαφάρι, προχώρησε στην ορκωμοσία της κυβέρνησης παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη επτά κενές θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο.

Οι θέσεις παραμένουν κενές γιατί συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την αντιπροσώπευση των σουνιτών στην κυβέρνηση του Ιράκ.


Τετάρτη 04 Μαΐου 2005 - 07:30 (Ώρα Λονδίνου)

Στην τελική ευθεία

Ο εφιάλτης του Ιράκ συνεχίζεται για τον Μπλέρ

Ώρες απομένουν από την εκλογική αναμέτρηση στη Βρετανία και τα κόμματα επιταχύνουν την εκστρατεία τους, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται οι περίπου 100 οριακές έδρες, οι οποίες σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα αλλά και το μέγεθος της πλειοψηφίας του πρώτου κόμματος.

Το επιτελείο του Πρωθυπουργού, προβάλλει με επιμονή τα οικονομικά επιτεύγματά των διαδοχικών κυβερνήσεων Μπλερ, παρόλο που σχεδόν καθημερινά αυτός έρχεται αντιμέτωπος πρόσωπο με πρόσωπο με επικριτές του πολέμου στο Ιράκ. Η γενικευμένη αντίθεση των βρετανών ψηφοφόρων στον πόλεμο δίνει την ευκαιρία στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες να κρατούν ψηλά την αντιπολεμική σημαία, στρατηγική που εκτιμούν ότι θα προσελκύσει ψήφους δυσαρεστημένων οπαδών του κυβερνώντος κόμματος.

Το κόμμα του Τσαρλς Κένεντι είναι το μόνο που δεν δείχνει να έχει μεγάλο άγχος. Κάτι η ψυχολογία του αουτσάιντερ κάτι οι δημοσκοπήσεις, που εμφανίζουν αύξηση του ποσοστού τους, κάνει το τρίτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα να διεξάγει αυτή την προεκλογική εκστρατεία με άνεση.

Δεν συμβαίνει το ίδιο με τα δυο μεγάλα κόμματα. Οι Εργατικοί δεν έχουν κατορθώσει, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, να παρακάμψουν το εμπόδιο Ιράκ και στην προσπάθεια να αποτρέψουν διαρροή ψήφων προς τους Φιλελευθερους επιδίδονται σε εκστρατεία εκφοβισμού των ψηφοφόρων τους προβάλλοντας το επιχείρημα «θα ψηφίσετε τους Φιλελεύθερους και θα εκλέξετε τους Τόριδες»

Όσο για το Συντηρητικό Κόμμα, η προοπτική νίκης δείχνει ολοένα και πιο απομακρυσμένη. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, το εκλογικό επιτελείο του ηγέτη του Μαικλ Χάουαρντ τα έχει από χθες βάψει μαύρα, μετά την δημοσίευση στους Τάιμς δημοσκόπησης που τους φέρνει στο 27% το πιο μικρό ποσοστό των τελευταίων 25 ετών. Η ίδια δημοσκόπηση δίνει ποσοστό 41% στους Εργατικούς και 23% στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Ο Εφιάλτης του Ιράκ

Η Τρίτη ήταν μια από τις χειρότερες για τον Τόνι Μπλερ, όταν δέχτηκε επίθεση από την σύζυγο του βρετανού στρατιώτη ο οποίος σκοτώθηκε στο Ιράκ πριν από δύο ημέρες.

«Φταίει ο Μπλερ που έστειλε τους στρατιώτες μας εκεί. Αν δεν το είχε κάνει ο άνδρας μου θα ζούσε. Ποιος ο λόγος να πάει ο στρατός μας στο Ιράκ. Δεν είναι δικός μας αυτός ο πόλεμος. Τώρα λένε ότι θα αποσύρουν τα στρατεύματα μας... αλλά ο άνδρας μου είναι νεκρός, δεν θα γυρίσει, δήλωσε η Αν Τάουαρντ, χήρα του στρατιώτη που σκοτώθηκε την Κυριακή στη Βασόρα.

Η κ. Τάουρντ, ήταν μεταξύ των συγγενών των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ οι οποίοι επέδωσαν την Τρίτη επιστολή στην πρωθυπουργική κατοικία απαιτώντας την άμεση διεξαγωγή ανεξάρτητης και δημόσιας έρευνας σχετικά με την νομιμότητα του πολέμου.


Τετάρτη 04 Μαΐου 2005 - 06:32 (Ώρα Λονδίνου)

Στο εγώ των Γάλλων ποντάρει ο Σιράκ

Η μάχη του προέδρου της Γαλλίας για την ψήφιση του Ευρωπαικού Συντάγματος, οι βρετανικές εκλογές και το δημοκρατικό έλλειμμα της Τουρκίας, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι ευρωπαικές.

Ο Σιράκ στις επάλξεις

Με αφορμή την δεύτερη τηλεοπτική εμφάνιση του προέδρου Ζακ Σιράκ για την στήριξη της Ευρωπαικής Συνταγματικής Συνθήκης, η Λε Φιγκαρό προειδοποιεί πως αν οι Γάλλοι καταψηφίσουν το Σύνταγμα, η χώρα θα γυρίσει πίσω πολλά χρόνια.

Η Ελβετική Λε Ταμ γράφει ότι με την τηλεοπτική εμφάνισή του ο Ζάκ Σιράκ θέλει να δείξει ότι εξακολουθεί να είναι ο επικεφαλής της φιλο-ευρωπαικής εκστρατείας για να καρπωθεί και τα οφέλη σε περίπτωση υπερψήφισης του Ευρωσυντάγματος.

«Ο κ. Σιράκ προβάλλει τον ζωτικό ρόλο της χώρας του στην Ευρώπη τονίζοντας ότι του Σύνταγμα θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο αυτό τον ρόλο. Ο Πρόεδρος συνειδητά τονίζει το συλλογικό εγώ για να βάλει το στοιχείο του πάθους, σε μια αποστολή που την θεωρεί προσωπική πρόκληση» αναφέρει η ελβετική ημερησία.

Σχόλιο του Νουβέλ Ομπζερβατερ, που βρίσκεται σταθερά στο στρατόπεδο του ΝΑΙ, στηλιτεύει την επιλεκτική μονομέρεια των γαλλικών μέσων ενημέρωσης να προβάλλουν μόνο τους υπέρμαχους του ΝΑΙ

«Όσο κι αν επιδιώκουν να φιμώσουν τους οπαδούς του ΟΧΙ, τα μέσα ενημέρωσης, τόσο θα διευρύνεται η επιρροή τους στον κόσμο. Το Ευρωπαικό Σύνταγμα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την πολιτισμένη αντιπαράθεση επιχειρημάτων» επισημαίνει ο Νουβέλ Ομπζερβατερ.

Ο Μπλερ μπροστά σε νίκη που δεν του αξίζει

Η Χουφβουσταντμπάντετ της Φιλανδίας προβλέπει νίκη του Τόνι Μπλέρ και των Εργατικών στις εκλογές της Πέμπτης 5ης Μαίου αν και σημειώνει πως «δεν την αξίζει και το γνωρίζει πολύ καλά και ο ίδιος».

«Δευτερογενείς παράγοντες θα συντελέσουν στην επανεκλογή του Τόνι Μπλέρ όπως το εκλογικό σύστημα, η συστράτευση την τελευταία στιγμή του Γκόρντον Μπάουν και πάνω απ όλα η έλλειψη εναλλακτικής λύσης. Το βρετανικό εκλογικό σύστημα έχει αφ΄ενός το πλεονέκτημα ότι παράγει αυτοδύναμες κυβερνήσεις έχει όμως και το μειονέκτημα ότι δεν είναι καθόλου δημοκρατικό» υπογραμμίζει η φιλανδική εφημερίδα Χουφβουσταντμπάντετ.

Νίκη Μπλέρ προβλέπει και η Πράβδα της Σλοβακίας

«Οι Βρετανοί πιθανότατα έχουν ένα κοινό με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία» αποφαίνεται η σλοβάκικη ημερησία, παραπέμποντας στην επανεκλογή του Προέδρου Μπους και του Πρωθυπουργού της Αυστραλίας Τζον Χάουαρντ, παρά την αντίθεση μεγάλου μέρους των ψηφοφόρων στον πόλεμο του Ιράκ.

Γερμανικοί τουρκο-σκεπτικισμοί

Η Ντι Ταγκεσπίγκελ αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Χριστιανοί της Τουρκίας «Είναι ζήτημα που απειλεί τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Ε.Ε-Τουρκίας» γράφει η γερμανική εφημερίδα

Στη συνέχεια αποκαλύπτει ότι ο Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Άγκυρα θα θέσει το ζήτημα αυτό στους τούρκους συνομιλητές του.

«Δεν υπάρχει άλλο θέμα που να απομακρύνει τόσο πολύ την Τουρκία από την Ευρώπη όσο αυτό της θρησκευτικής ελευθερίας. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης το οποίο θα επισκεφθεί ο Καγκελάριος, είναι το πνευματικό κέντρο 330 εκατ. Ορθοδόξων Χριστιανών αλλά στην Τουρκία έχει λιγότερα δικαιώματα από ένα ποδοσφαιρικό σύλλογο» υπογραμμίζει η Ντι Ταγκεσπίγκελ για να καταλήξει:

«Η Τουρκία θα πρέπει να αναθεωρήσει τη σχέση κράτους-θρησκείας αν επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαική Ένωση»

Η ίδια εφημερίδα εκφράζει σκεπτικισμό και ανησυχία για την εθνικιστική στροφή του τούρκου Πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογκάν. Η Ντι Ταγκεσπίγκελ επισημαίνει ότι η συμπεριφορά του κ. Ερντογκάν επικρίνεται και στο εσωτερικό αλλά και από τις Βρυξέλλες.

«Είναι κατανοητό αν ο κ. Ερντογκάν έχει καταληφθεί από νευρικότητα λόγω των μεγάλων αλλαγών που του ζητά η Ευρώπη. Ωστόσο η συμπεριφορά που επιδεικνύει τον τελευταίο καιρό θα πρέπει να αλλάξει αμέσως»

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται στον τρόπο που ο τούρκος Πρωθυπουργός αντιμετωπίζει την εθνικιστική υστερία που έχει καταλάβει τελευταία την χώρα.

«Αντί να στηλιτεύσει τέτοιου είδους συμπεριφορές, ο Ερντογκάν στην αρχή σιώπησε και μετά πήρε τη σημαία του εθνικιστικού μένους. Μια συμπεριφορά που αντίκειται στα ευρωπαικά ήθη και πρακτικές» καταλήγει η Ντι Ταγκετσάιτουνγκ.


Τετάρτη 04 Μαΐου 2005 - 07:13 (Ώρα Λονδίνου)

Στρατηγός Μάιερς: «Εξαντλούμεθα στρατιωτικά»

Εξαντλούμεθα στρατιωτικά προειδοποιεί ο στρατηγός Ρίτσαρντ Μάιερς

Ο στρατηγός Ρίτσαρντ Μάιερς, διοικητής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, προειδοποιεί πως οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν έχουν μετατραπεί σε σοβαρά εμπόδια για την πολεμική ετοιμότητα των ΗΠΑ και κάνουν πολύ δύσκολη την εμπλοκή της χώρας σε νέο πόλεμο.

Συγκεκριμένα, ο στρατηγός Μάιερς εκφράζει την άποψη πως σε περίπτωση νέου πολέμου η στρατιωτική επάρκεια της χώρας του θα είναι περιορισμένη γεγονός που θα κάνει την όποια νέα επιχείρηση μακροχρόνια και επίπονη με απείρως μεγαλύτερες απώλειες απο αυτή του Ιράκ.

Αυτές οι απόψεις εκθέτονται σε απόρρητη έκθεση του στρατηγού Μάιερς προς το Κογκρέσο, αποσπάσματα της οποίας διέρρευσαν στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Το Αμερικανικό Κογκρέσο εξετάζει αυτή τη στιγμή πρόταση της κυβέρνησης για οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων σε Ιράκ και Αφγανιστάν με επιπλέον 82 δισ. δολ.

Κυβέρνηση με κενά

Εν τω μεταξύ, το Ιράκ έχει από την Τρίτη κυβέρνηση έστω και με επτά υπουργεία λιγώτερα. Ο Πρωθυπουργός Ιμπραήμ Τζαφάρι, προχώρησε στην ορκωμοσία της κυβέρνησης του που υπολείπεται κατά 7 υπουργούς, μιας και δεν έχει ακόμα επέλθει κάποιου τύπου συμβιβασμός με τις οργανώσεις των σουνιτών που μπουκοτάρουν την κυβέρνηση. Μεταξύ των επτά χαρτοφυλακίων που παραμένουν ανεπίδοτα είναι των υπουργών άμυνας,πετρελαίου και βιομηχανίας.

Ο Αντνάν Πατσάτσι, ηγετική φυσιογνωμία των Σουνιτών του Ιράκ εξηγεί γιατί δεν έχουν πληρωθεί οι θέσεις σε επτά υπουργεία:

«Επιδόσαμε στον Πρωθυπουργό ένα κατάλογο με ονόματα υποψηφίων και κατά τη γνώμη μου ορισμένα από αυτά δεν του άρεσαν είτε λόγω σύνδεσής τους με το προηγούμενο καθεστώς ή επειδή πιστεύει ότι δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα. Δεν πρέπει, ωστόσο, να μας διαφεύγει ότι πρόκειται για μεταβατική κυβέρνηση με περιορισμένο χρονικό ορίζοντα. Δεν θα πρέπει, επομένως, να υπερβάλλουμε τη σημασία και τη βαρύτητα της, είπε στο ΒΒΣ ο Αντναν Πατσάτσι, σουνίτης πολιτικός

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.