Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-05-02

  1. Ετοιμοπόλεμοι
  2. Διαφορετική η ιταλική εκδοχή
  3. Δίκη για τα βασανιστήρια στο Άμπου Γκράιμπ
  4. Η επανεμφάνιση των Cream
  5. Η Νομούρα υπέρ της Γιουνάιτεντ
  6. Επιστροφή στις πόλεις
  7. Η Λόρα Κένεντι σε Άγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία
  8. 30 χρόνια μετά τον πόλεμο
  9. Πολύνεκρη έκρηξη στο Αφγανιστάν
  10. Νέες επιθέσεις στο Ιράκ
  11. Κινητοποίηση για τον Αυστραλό όμηρο
  12. Στο στόχαστρο τα πυρηνικά όπλα
  13. Εκλογές με Ιράκ στο επίκεντρο
  14. Ρόλο στη Μέση Ανατολή επιδιώκει η Άγκυρα
  15. Παράδειγμα προς μίμηση αλλά και αποφυγή
  16. Σαρώνει η βία το Ιράκ

Τρίτη 03 Μαΐου 2005 - 02:20 (Ώρα Λονδίνου)

Ετοιμοπόλεμοι

Μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν τις εκλογές στη Βρετανία, το Ιράκ εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή της προεκλογικής ατζέντας. Ο θάνατος ενός βρετανού στρατιώτη στη Βασόρα, αναθέρμανε το κλίμα αντιπαράθεσης. Σε άρθρο του στην Ιντιπέντεντ, ο Τόνι Μπλέρ καλεί τους ψηφοφόρους να μη χρησιμοποιήσουν τις εκλογές για να εκδικηθούν την κυβέρνηση για την πολιτική της στο Ιράκ.

«Οι εκλογές δεν πρέπει να κριθούν από ένα και μοναδικό ζήτημα, όσο σημαντικό κι αν είναι. Είναι η ευκαιρία να αποφανθούν οι βρετανοί πολίτες για το πιο κόμμα έχει την δυνατότητα, την δυναμική και την εμπειρία να οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον. Είναι η επιλογή ανάμεσα σε τρία κόμματα και για τις λύσεις που καλούνται να δώσουν στα μεγάλα προβλήματα της καθημερινής ζωής: την οικονομία, την υγεία ,την παιδεία, όλους τους τομείς που επηρεάζουν άμεσα την διαβίωση των πολιτών» αναφέρει σε άρθρο στην Ιντιπέντεντ, ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

Στην ίδια εφημερίδα, ο Πόλ Μπίγκλι, αδελφός του βρετανού υπεργολάβου Κεν Μπίγκλι ο οποίος εκτελέστηκε δι αποκεφαλισμού από ιρακινούς αντάρτες, αναφέρει ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, τον κάλεσε να ζητήσει δημόσια συγνώμη από τον Τόνι Μπλέρ για τις κατηγορίες που εκτόξευσε εναντίον του μετά τον θάνατο του αδελφού του. Σύμφωνα με τον κ. Μπίγκλι, ο Τζάκ Στρο του είπε πως η επίθεση εναντίον του Πρωθυπουργού θα επηρεάσει αρνητικά τις πιθανότητες επανεκλογής της κυβέρνησης.

Οι Τάιμς αναφέρουν ότι τα δύο εικοσιτετράωρα που απομένουν από τις εκλογές το στρατόπεδο Μπλερ θα εξαπολύσει επίθεση σε όλα τα μέτωπα, κυρίως δε κατά των Φιλελευθερων Δημοκρατών, με στόχο να περιορίσει τις διαρροές ψηφοφόρων.

Δημοσκόπηση της Μόρι που δημοσιεύουν οι Φαινάνσιαλ Τάιμς αποκαλύπτει σημαντική πτώση της δημοτικότητας των Συντηρητικών, τις τελευταίες τρεις ημέρες, γεγονός που αποδίδεται στην «απρεπή» επίθεση του Μάικλ Χάουαρντ, ηγέτη των Συντηρητικών κατά του Τόνι Μπλέρ, τον οποίο απεκάλεσε «ψεύτη» μετά την αποκάλυψη της συμβουλευτικής έκθεσης του Γενικού Εισαγγελέα για την νομιμότητα του πολέμου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Μόρι, η διαφορά Εργατικών-Συντηρητικών είναι εννέα μονάδες, με τους Εργατικούς στο 39% και τους Τόριδες στο 30%.

Άκρως ανησυχητικό στοιχείο της εν λόγω έρευνας είναι ότι πάνω από το 1/3 αυτών που δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν τους Εργατικούς, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να μεταβάλλουν τη γνώμη τους την τελευταία στιγμή.

Όπως γράφουν οι Φαινάνσιαλ Τάιμς, συναγερμός έχει σημάνει στο επιτελείο του Εργατικού Κόμματος, το οποίο εκτιμά πως σε 80 περιφέρειες η μάχη θα δοθεί σώμα με σώμα, γεγονός που κάνει αυτές τις εκλογές τις πλέον αβέβαιες.

Άλλη δημοσκόπιση, της ICM, που δημοσιεύει η Γκάρντιαν καταγράφει μείωση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος σε 108 περιφέρειες-κλειδιά, από 47% που ήταν το 2001 σε 41%.

Η αβεβαιότητα όσον αφορά τις κρίσιμες 80 έδρες όπου το αποτέλεσμα θα κριθεί οριακά, ωθεί το επιτελείο Μπλερ να κηρύξει μετωπικό πόλεμο κατά των Φιλελευθερων Δημοκρατών, του μόνου κόμματος που μπορεί να γίνει δεξαμενή συγκέντρωσης απογοητευμένων ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος.


Δευτέρα 02 Μαΐου 2005 - 23:37 (Ώρα Λονδίνου)

Διαφορετική η ιταλική εκδοχή

Η κηδεία του καλιπάρι έγινε με όλες τις τιμές στη Ρώμη

Η «απειρία» των Αμερικανών στρατιωτών ήταν η κύρια αιτία του θανάτου από αμερικανικά πυρά στο Ιράκ του Ιταλού μυστικού πράκτορα Νίκολα Καλιπάρι, επισημαίνει η έκθεση του ιταλικού υπουργείου των Εξωτερικών που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα λίγες ώρες μετά την παράδοση της στον Αμερικανό πρεσβευτή στη Ρώμη.

Η ιταλική έκθεση δεν δέχεται το συμπέρασμα της αμερικανικής που απαλλάσσει από κάθε ευθύνη τους Αμερικανούς στρατιώτες που άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου στο οποίο βρισκόταν ο Νίκολα Καλιπάρι ο οποίος συνόδευε την όμηρο που μόλις είχε απελευθερωθεί Τζουλιάνα Σγκρένα στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Η ιταλική έκθεση θεωρεί την «απειρία» των Αμερικανών στρατιωτών έναν από τους κύριους παράγοντες του συμβάντος και απορρίπτει την εκδοχή ότι η ταχύτητα του αυτοκινήτου υπήρξε «σημαντικός παράγοντας» αφού, όπως επισημαίνει τα αμερικανικά στρατεύματα δεν προειδοποιούσαν τους οδηγούς ότι υπάρχει σημείο ελέγχου σε μια καμπή του δρόμου. Επίσης απορρίπτει τον αμερικανικό ισχυρισμό ότι η αμερικανική διοίκηση στη Βαγδάτη δεν γνώριζε τίποτα για την ιταλική αποστολή που είχε στόχο την απελευθέρωση της δημοσιογράφου Τζουλιάνα Σγκρένα.Όμως καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος του Καλιπάρι οφείλεται σε ατύχημα.

Πολλά σημεία της αμερικανικής έκθεσης έχουν διαγραφεί

Ο Νίκολα Καλιπάρι, 51 ετών, σκοτώθηκε στις 4 Μαρτίου καθώς συνόδευε την Σγκρένα, δημοσιογράφο της Ιλ Μανιφέστο που είχε αφεθεί ελεύθερη από τους αντάρτες που την κρατούσαν όμηρο επί εβδομάδες.

Η αμερικανική έκθεση δημοσιεύθηκε έχοντας μεγάλα μέρη της μαυρισμένα ώστε να μην μπορούν να διαβαστούν.

Όμως, ένας Έλληνας φοιτητής ιατρικής στη Μπολώνια ισχυρίστηκε λέει ότι μπόρεσε με τη βοήθεια του κομπιούτερ του να αποκαταστήσει το κείμενο που είχε διαγραφτεί απλό την αμερικανική λογοκρισία. Ο Έλληνας φοιτητής έστειλε το πλήρες κείμενο στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.


Δευτέρα 02 Μαΐου 2005 - 21:17 (Ώρα Λονδίνου)

Δίκη για τα βασανιστήρια στο Άμπου Γκράιμπ

Η Λίντι Ίνγκλαντ παραδέχθηκε την ενοχή της σε 7 περιστατικά κακοποίησης

Η Λίντι Ίνγκλαντ, η οποία είχε φωτογραφηθεί να κρατά με λουρί έναν γυμνό Ιρακινό κρατούμενο στην φυλακή του Άμπου Γκράιμπ, παραδέχθηκε την ενοχή της σε 7 από τα 9 περιστατικά κακοποίησης για τα οποία κατηγορείτο.

Η δίκη της εφέδρου υπαξιωματικού του αμερικανικού στρατού άρχισε στο στρατοδικείο του Φορτ Χουντ του Τέξας.

Οι συνήγοροι της Ίνγκλαντ είπαν πως η έφεδρος υπαξιωματικός δέχθηκε να δηλώσει ένοχη για να μειωθεί η ποινή της την οποία το στρατοδικείο θα ανακοινώσει σε λίγες μέρες.

Οι φωτογραφίες της Λίντι Ίνγκλαντ να ποζάρει χαμογελαστή με γυμνούς Ιρακινούς κρατουμένους που υφίστανται κακοποιήσεις και εξευτελισμούς είχαν συγκλονίσει τον κόσμο.

Εναντίον της Ίνγκλαντ, 22 ετών, και 8 άλλων Αμερικανών στρατιωτών ασκήθηκε δίωξη με την κατηγορία της κακοποίησης κρατουμένων το 2003 στη φυλακή του Άμπου Γκράιμπ.

Ορισμένοι από τους κατηγορούμενους παραδέχθηκαν την ενοχή τους και καταδικάστηκαν.

Η υπεράσπιση ισχυρίζεται πως η Ίνγκλαντ και οι άλλοι κατηγορούμενοι υπάκουαν στις εντολές ανωτέρων τους που προσπαθούσαν να «σπάσουν» τους κρατούμενους πριν τους ανακρίνουν.

Υπήρξαν μάλιστα ισχυρισμοί ότι η τακτική αυτή είχε εγκριθεί από τα υψηλότερα κλιμάκια.

Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα απαλλάχθηκαν από κάθε κατηγορία τέσσερις αξιωματικοί και μόνο η στρατηγός Τζάνις Καρπίνσκι αποστρατεύθηκε λόγω του σκανδάλου στο Άμπου Γκράιμπ.


Δευτέρα 02 Μαΐου 2005 - 18:14 (Ώρα Λονδίνου)

Η επανεμφάνιση των Cream

Η τελευταία φορά που ο Κλάπτον είχε εμφανιστεί μαζί με το συγκρότημα ήταν το 1993

36 χρόνια μετά «το οδυνηρό» τους διαζύγιο οι Cream, το βρετανικό συγκρότημα που μεσουρανούσε στη μουσική σκηνή τη δεκαετία του 1960, θα δώσουν τέσσερις συναυλίες στο Λονδίνο.

Ο κιθαρίστας Έρικ Κλάπτον, ο Τζίντζερ Μπέικερ στα κρουστά και ο μπασίστας Τζακ Μπρους θα εμφανιστούν στο Άλμπερτ Χολ του Λονδίνου. Τα εισιτήρια και για τις τέσσερις συναυλίες πουλήθηκαν μέσα σε δύο ώρες από την ανακοίνωση των ημερομηνιών και τώρα μπορούν να βρεθούν μόνο στο διαδίκτυο για πάνω από 750 ευρώ.

Σε τρία χρόνια το συγκρότημα πούλησε εκατομμύρια άλμπουμ

Το συγκρότημα Cream είχε εμφανιστεί τελευταία φορά στο Άλμπερτ Χολ το 1968.

Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 1966 αλλά διαλύθηκε τρία χρόνια αργότερα μετά από διαφωνίες. Παρά τον σύντομο βίο του, το συγκρότημα ηχογράφησε τρεις μεγάλους δίσκους που έγιναν επιτυχίες. Οι πωλήσεις τους ξεπέρασαν τα 35 εκατομμύρια.

Οι Cream τελευταία φορά που εμφανίστηκαν μαζί ήταν το 1993 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Έρικ Κλάπτον, που έκλεισε πρόσφατα τα 60 του χρόνια, μετά τη διάλυση των Cream, συνέχισε την καριέρα του παίζοντας με άλλα συγκροτήματα αλλά και ως σολίστ.

Ο Τζακ Μπρους και ο Τζίντζερ Μπέικερ συνέχισαν να δίνουν μαζί συναυλίες, να ηχογραφούν μαζί δίσκους και να εμφανίζονται με άλλα συγκροτήματα.


Δευτέρα 02 Μαΐου 2005 - 17:05 (Ώρα Λονδίνου)

Η Νομούρα υπέρ της Γιουνάιτεντ

Ο Μάλκολμ Γκλέιζερ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Γιουνάιτεντ εδώ και καιρό

Η ιαπωνική τράπεζα επενδύσεων Νομούρα συμφώνησε να βοηθήσει τους οπαδούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που δεν εγκρίνουν την αγορά της ομάδας από τον Αμερικανό μεγιστάνα Μάλκολμ Γκλέιζερ.

Η Νομούρα ανακοίνωσε ότι μπορεί να προσφέρει δάνειο 100 εκατομμυρίων στερλινών στους οπαδούς της ομάδας για να αποκτήσουν τις μετοχές που απαιτούνται προκειμένου να μην μπορέσει να γίνει η αγορά της ομάδας από τον Αμερικανό επιχειρηματία.

Ο κ. Γκλάιζερ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Γιουνάιτεντ, προσφέροντας 800 εκατομμύρια στερλίνες για την αγορά της.

Την Πέμπτη δόθηκε προσθεσμία στον Μάλκολμ Γκλέιζερ να κάνει την προσφορά του μέχρι τις 17 Μαϊου, ειδάλλως μπορεί να χάσει την ευκαιρία.

Εάν ο κ. Γκλέιζερ δεν κάνει την προσφορά του μέχρι τις 17 Μαϊου τότε δεν θα του επιτραπεί να διαπραγματευτεί ξανά με τη Γιουνάιτεντ για έξι μήνες.

Περίπου 30.000 οπαδοί της Γιουνάιτεντ έχουν αγοράσει το 18% των μετοχών της ομάδας.

Ο σύλλογος των οπαδών της ομάδας έχει προσεγγίσει τους υπόλοιπους μετόχους της Γιουνάιτεντ, ζητώντας να αγοράσει τις μετοχές τους για να μπλοκάρει ενδεχόμενη πώληση της αγαπημένης τους ομάδας.


Δευτέρα 02 Μαΐου 2005 - 16:06 (Ώρα Λονδίνου)

Επιστροφή στις πόλεις

Το φετινό πρωτομαγιάτικο Πάσχα γιορτάστηκε με τον παραδοσιακό οβελία και τα κόκκινα αυγά αλλά την επομένη άρχισε η επιστροφή από την ύπαιθρο στα αστικά κέντρα.

Η κίνηση στο εθνικό δίκτυο αυξάνεται με την πάροδο της μέρας και αναμένεται να αυξηθεί τις βραδινές ώρες και την Τρίτη.

Αυξημένη κίνηση αναμένεται και στο λιμάνι του Πειραιά από το μεσημέρι και μετά, οπότε θα αρχίσουν να επιστρέφουν οι εκδρομείς από τα νησιά του Αιγαίου. Την τελευταία εβδομάδα είχαν αναχωρήσει περίπου 200.000 άτομα με προορισμό τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου.

Η φετινή έξοδος ήταν από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων.

Από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι το Μεγάλο Σάββατο πέρασαν από τα διόδια 807.100 αυτοκίνητα.

Ισχυρή αστυνομική δύναμη επιτηρεί το εθνικό οδικό δίκτυο και η αστυνομία πραγματοποίησε χιλιάδες αλκοτέστ.

Η έξοδος του Πάσχα προς την επαρχία δεν ήταν ούτε φέτος αναίμακτη. Μέχρι την Κυριακή του Πάσχα σε τροχαία έχασαν τη ζωή τους 16 άνθρωποι.


Δευτέρα 02 Μαΐου 2005 - 15:19 (Ώρα Λονδίνου)

Η Λόρα Κένεντι σε Άγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία

Η υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Λόρα Κένεντι, άρχισε τη Δευτέρα περιοδεία στα πλαίσια της οποίας επισκέπτεται την Άγκυρα, την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ στόχος της περιοδείας της κας Κένεντι είναι να συζητήσει με όλες τις πλευρές «τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουν οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού».

Την Τρίτη η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται την Αθήνα και την ερχόμενη Παρασκευή τη Λευκωσία.

Στη συνέχεια η Λόρα Κένεντι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η περιοδεία της κας Κένεντι σε Άγκυρα - Αθήνα - Λευκωσία δεν συνιστά νέα πρωτοβουλία.

Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε επίσης ότι οι Αμερικανοί θέλουν πρωτοβουλία που να είναι αποτελεσματική και ουσιαστική και σημείωσε ότι γι αυτό το λόγο είναι αναγκαστική και αναπόφευκτη η προετοιμασία.


Παρασκευή 29 Απριλίου 2005 - 18:04 (Ώρα Λονδίνου)

30 χρόνια μετά τον πόλεμο

Στις 30 Απριλίου του 1975 έπεσε η αυλαία του πολέμου στο Βιετνάμ, της πιο μακροχρόνιας και αιματηρής σύγκρουσης της μεταπολεμικής περιόδου.

Ο ταγματάρχης Τζέιμς Κιν, ένας από τελευταίους Αμερικανούς στρατιωτικούς που εγκατέλειπε τη Σαϊγκόν, θυμάται την τελευταία επίθεση των Βιετκόνγκ κατά του κτιρίου της αμερικανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα του νοτίου Βιετνάμ.

Η πτώση της Σαϊγκόν

«Σπάσανε τις μαονένιες πόρτες και μας κυνήγησαν όροφο-όροφο», λέει ο ταγματάρχης Τζέιμς Κιν και συνέχισε «ξημέρωνε και είδαμε το τι συνέβαινε στη Σαϊγκόν. Βλέπαμε την προέλαση των αρμάτων μάχης και του στρατού του Βορείου Βιετνάμ. Μου έκανε εντύπωση ότι δεν κατέστρεφαν τίποτα».

Μέσα σε 18 ώρες ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση περισσοτέρων των 1000 Αμερικανών στρατιωτών και 7.000 Βιετναμέζων.

O Μπράιαν Μπάρον ανταποκριτής του BBC λέει ότι ενώ ήταν σε εξέλιξη η τελευταία μάχη για την κατάληψη του αεροδρομίου της Σαϊγκόν, οι κομμουνιστές έβλεπαν την επιχείρηση μεταφοράς των Αμερικανών αλλά δεν προσπάθησαν να παρέμβουν, ως ότου έφυγαν και οι τελευταίοι πεζοναύτες.

Ο απολογισμός του πολέμου είναι τρομακτικός. Πάνω από 60.000 Αμερικανοί στρατιώτες, σχεδόν ένα εκατομμύριο στρατιώτες του Βορείου Βιετνάμ και Βιετκόνγκ και 250.000 στρατιώτες του Νοτίου Βιετνάμ σκοτώθηκαν στα 14 χρόνια του πολέμου.

Με την πτώση της Σαϊγκόν γράφτηκε ο θριαμβευτικός επίλογος στον 30χρονο εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.

Ο θρυλικός στρατηγός του Βορείου Βιετνάμ Γκιάπ είχε πει μετά την πτώση της Σαϊγκόν στις 30 Απριλίου του 1975 ότι «ήταν η επιβράβευση, η νίκη σε ένα πόλεμο που διήρκεσε 30 χρόνια. Ήταν το αναπόφευκτο τέλος. Η Εαρινή επίθεση που πιστεύαμε ότι θα κρατήσει δύο ή τρία χρόνια, τερματίστηκε σε μόλις δύο μήνες».

Πως άρχισε η εμπλοκή των ΗΠΑ

Η εμπλοκή των Αμερικανών στο Βιετνάμ ξεκινά το 1961, όταν οι Γάλλοι αποσύρονται από την περιοχή μετά την ταπεινωτική τους ήττα στο Ντιέν Μπιέν Φου.

Η κλιμάκωση του πολέμου αρχίζει το 1968, με τις ταυτόχρονες επιθέσεις των Βορειο-βιετναμέζων εναντίον 100 πόλεων και χωριών.

Οι ανορθόδοξες μέθοδοι των Βιετκόνγκ κάνουν από πολύ νωρίς σαφές στους Αμερικανούς επιτελάρχες ότι αυτός ο πόλεμος είναι αδύνατον να κερδιθεί. Η αμερικανική κοινή γνώμη ξεσηκώνεται.

Μετά από χρόνια ειρηνευτικών συνομιλιών στο Παρίσι, το 1973 συνάπτεται συμφωνία εκεχειρίας και αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων. Ήταν μια φόρμουλα για να περισωθεί η τιμή των Αμερικανών.

«Για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια δεν υπάρχει ούτε ένας Αμερικανός στρατιώτης στο Βιετνάμ. Όλοι οι Αμερικανοί αιχμάλωτοι βρίσκονται καθ οδό προς τις ΗΠΑ. Και τα 17 εκατομμύρα των κατοίκων του Νοτίου Βιετνάμ μπορούνε ελεύθερα να επιλέξουν το δρόμο που θα ακολουθήσουν», δήλωνε προς τον αμερικανικό λαό ο τότε πρόεδρος Ριτσαρντ Νίξον.

Τριάντα χρόνια μετά τα τραύματα που άφησε η εμπειρία του Βιετνάμ δεν έχουν ακόμα επουλωθεί. Στην προσπάθεια να ξεχάσει, η Αμερική έβαλε στο περιθώριο δεκάδες χιλιάδες βετεράνους που της υπενθυμίζουν την ήττα της από ένα μικρό αλλά ηρωικό λαό.


Δευτέρα 02 Μαΐου 2005 - 16:03 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρη έκρηξη στο Αφγανιστάν

Οι περισσότερες παραστρατιωτικές οργανώσεις έχουν δηλώσει πως έχουν προβεί σε αφοπλισμό

Ισχυρή έκρηξη πραγματοποιήθηκε σε παράνομη αποθήκη πυρομαχικών στο Αφγανιστάν, επιφέροντας το θάνατο τουλάχιστον 28 ατόμων και τον τραυματισμό πολλών άλλων.

Αφγανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι η έκρηξη κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του χωριού Μπατζγκά, βορείως της Καμπούλ.

Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της έκρηξης.

Η αποθήκη ανήκε σε έναν πολέμαρχο παραστρατιωτικής οργάνωσης, ο οποίος είχε δηλώσει πως είχε προβεί σε αφοπλισμό.

«Μάλλον κράτησε ορισμένα από τα όπλα που είχε στην κατοχή του. Εμείς πάντως δεν γνωρίζαμε τίποτα για αυτό», είπε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Πιστεύεται ότι ο ίδιος ήταν ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης αν και η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Ορισμένες άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στα θύματα ήταν και οκτώ από τους συγγενείς του.

Η κυβέρνηση έχει διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας για να ανακαλυφθούν τα αίτια της έκρηξης.


Δευτέρα 02 Μαΐου 2005 - 13:36 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες επιθέσεις στο Ιράκ

Οι επιθέσεις έχουν αυξηθεί μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης

Τουλάχιστον 13 άτομα σκοτώθηκαν και περισσότερα από 18 τραυματίσθηκαν από τις βομβιστικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα σε παγιδευμένα αυτοκίνητα σε διάφορες περιοχές της Βαγδάτης.

Μία έκρηξη σε πολυσύχναστο δρόμο με καταστήματα επέφερε το θάνατο εννέα ατόμων.

Από την έκρηξη έσπασαν οι βιτρίνες των καταστημάτων και προκλήθηκαν μεγάλες υλικές ζημίες.

Η άλλη έκρηξη είχε στόχο τις αστυνομικές δυνάμεις της χώρας, καθώς έλαβε χώρα κοντά σε αστυνομικό τμήμα, επιφέροντας το θάνατο δύο αστυνομικών και δύο πολιτών.

Μία τρίτη βομβιστική επίθεση πραγματοποιήθηκε ενώ από την περιοχή περνούσε οχηματοπομπή που μετέφερε το στρατηγό Ρασίντ Φελέιχ, ο οποίος ηγείται μιας αστυνομικής δύναμης.

Ο ίδιος κατάφερε να διασωθεί αλλά οι σωματοφύλακές του τραυματίσθηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Οι επιθέσεις πραγματοποιούνται μόλις μία ημέρα μετά την επίθεση που επέφερε το θάνατο 25 ατόμων στο βόρειο Ιράκ.

Οι βομβιστικές ενέργειες έχουν αυξηθεί από τότε που ο πρωθυπουργός της χώας, Ιμπραϊμ Τζαφάρι ανακοίνωσε το σχηματισμό της κυβέρνησης.


Δευτέρα 02 Μαΐου 2005 - 11:56 (Ώρα Λονδίνου)

Κινητοποίηση για τον Αυστραλό όμηρο

Ο Αυστραλός όμηρος εκλιπαρεί για τη ζωή του στο βίντεο

Η Αυστραλία ετοιμάζεται να στείλει εκτάκτως μία ομάδα αξιωματούχων και αστυνομικών στο Ιράκ, σε μία προσπάθεια να επιτύχει την απελευθέρωση ενός Αυστραλού που κρατείται όμηρος στη χώρα.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, απέρριψε τις διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς, λέγοντας ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας δεν μπορεί να καθορίζεται από τρομοκράτες.

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε τρομοκράτες να καθορίσουν την εξωτερική μας πολιτική, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τον Αυστραλό όμηρο», υπογράμμισε ο Τζον Χάουαρντ.

Ο Αυστραλός όμηρος εμφανίσθηκε σε βίντεο που κυκλοφόρησε στη Βαγδάτη. Πρόκειται για τον Ντάγκλας Γουντ, ηλικίας 63 χρόνων.

Στο βίντεο, δύο ένοπλοι άνδρες βρίσκονται πίσω από τον Ντάγκλας Γουντ, ο οποίος ακούγεται να ζητάει από τις αμερικανικές, τις βρετανικές και τις αυστραλιανές δυνάμεις να αποχωρήσουν από το Ιράκ.

«Σας παρακαλώ βοηθήστε με. Δεν θέλω να πεθάνω», λέει στο βίντεο ο Αυστραλός όμηρος.

Οι ένοπλοι άνδρες λένε ότι είναι μέλη μίας οργάνωσης των μουτζαχεντίν στο Ιράκ, η οποία έχει και στο παρελθόν απαγάγει διάφορα άτομα.

Εν τω μεταξύ, οι Ιρακινοί αντάρτες έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους. Την περασμένη εβδομάδα σκοτώθηκαν περισσότερα από 100 άτομα στο Ιράκ.


Πέμπτη 14 Απριλίου 2005 - 15:17 (Ώρα Λονδίνου)

Εκλογές με Ιράκ στο επίκεντρο

Σε εφιάλτη για τον Μπλέρ, τείνει να μεταβληθεί το θέμα του Ιράκ μετά την σωρεία των αποκαλύψεων για την νομιμότητα του πολέμου.

Το Ιράκ επισκιάζει τις εκλογές

Νέες κόντρες για Ιράκ

«Αγκάθι» συνεχίζει να αποτελεί το Ιράκ

Βέλη Χάουαρντ εναντίον Μπλερ

Βρετανικές εκλογές: Ο κώδικας δεοντολογίας του BBC

Η τελευταία μάχη;

Ο Τόνι Μπλερ φλερτάρει με μια πολιτική πρωτιά

Άργησε αλλά αποφάσισε

Ο Χάουαρντ έσμιξε με την πολιτική σε μεγάλη ηλικία

Ο «χαλαρός» Τσάρλς Κένεντι

Ο «άσος στο μανίκι του» είναι δώρο της συζύγου του

Ομοιότητες στις κομματικές υποσχέσεις

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα προεκλογικά προγράμματα των Εργατικών και των Συντηρητικών κινούνται στα ίδια πλαίσια με εκείνα του 2000 και θεωρούν ότι αλλάζει μόνο η εκφορά του λόγου.

Μάχη για τις «οριακές» περιφέρειες

Το «Οχάιο» των βρετανικών εκλογών

Τα εκλογικά προγράμματα

Μετανάστευση, υγεία, παιδεία, κοινωνική πολιτική και φόροι είναι τα ζητήματα στα οποία επικεντρώνουν τα εκλογικά προγράμματα των τριών μεγάλων κομμάτων και καθορίζουν την προεκλογική αντιπαράθεση.

Θέματα εκλογών: Ευρώπη

Θέματα εκλογών: Ιράκ

Θέματα εκλογών: Σύνταγμα

Πώς ψηφίζουν οι Βρετανοί

Όσο ανεβαίνει το προεκλογικό θερμόμετρο στην Βρετανία τόσο το τοπίο γίνεται όλο και πιο θολό, σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες παρουσιάζουν απόκλιση μεταξύ τους.

Χιλιάδες οι υποψήφιοι

Οι βρετανικές εκλογές σε αριθμούς

Εκλογές στη Βρετανία

RSS

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

BBC World Service >>

|

BBC Languages >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Δευτέρα 02 Μαΐου 2005 - 10:18 (Ώρα Λονδίνου)

Στο στόχαστρο τα πυρηνικά όπλα

«Όχι σε μία νέα Χιροσίμα» γράφουν τα πανό των διαδηλωτών

Πιέσεις για αφοπλισμό αναμένεται να δεχθούν οι μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου κατά τη διάσκεψη για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη.

Όσοι ασκούν κριτική λένε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Βρετανία, η Κίνα και η Ρωσία δεν έχουν εκπληρώσει τις υποσχέσεις τους για αφοπλισμό.

Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν και της Βόρειας Κορέας αναμένεται επίσης να δεχθούν τα πυρά, κατά την κριτική αξιολόγηση της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων του 1970.

Την Κυριακή, χιλιάδες διαδηλωτές κατά των πυρηνικών όπλων συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Τα πανό που κουβαλούσαν έγραφαν: «Καταργείστε τα πυρηνικά όπλα» και «Όχι σε μία νέα Χιροσίμα».

Δυσαρέσκεια για τις ΗΠΑ

«Δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται σε κανένα έθνος, σε καμία ομάδα ή οργάνωση να δοκιμάζει και να κατασκευάζει πυρηνικά όπλα. Όλα πρέπει να απαγορευθούν», υπογράμμισε ο δήμαρχος της Χιροσίμα, Ταντατόσι Ακίμπα.

Οι χώρες που δεν διαθέτουν πυρηνικά όπλα θεωρούν ότι οι μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις δεν έχουν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους.

Οι οργανώσεις κατά των πυρηνικών όπλων εκφράζουν την οργή τους για το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μπους απέρριψε τη συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών.

Παράλληλα, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον αποχώρησε από τη συνθήκη για τους αντι-βαλλιστικούς πυραύλους.


Δευτέρα 02 Μαΐου 2005 - 06:26 (Ώρα Λονδίνου)

Εκλογές με Ιράκ στο επίκεντρο

Ο εφιάλτης του Ιράκ συνεχίζεται για τον Μπλέρ

Το Ιράκ εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί στην προεκλογική εκστρατεία στη Βρετανία, μόλις τρία 24ωρα πριν από τις εκλογές.

Οι διαρροές μυστικών εγγράφων σχετικά με τον χρόνο και την νομιμότητα της λήψης απόφασης συμμετοχής στον πόλεμο από τον Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, συνεχίστηκαν και την Κυριακή με την αποκάλυψη των Ταιμς ότι ο Τόνι Μπλέρ είχε αποφασίσει να συστρατευθεί με τις ΗΠΑ σε πόλεμο εναντίον του Ιράκ, οκτώ μήνες πριν την κήρυξη του πολέμου.

Το Ιράκ τείνει να μεταβληθεί σε αχίλλειο πτέρνα των Εργατικών και ειδικά του ηγέτη τους Τονι Μπλέρ που βλέπει το θέμα αυτό να τον κυνηγάει όσο κι αν ο ίδιος προσπαθεί να το παρακάμψει προβάλλοντας τα επιτεύγματα των κυβερνήσεων του στα προβλήματα της καθημερινότητας.

Το μόνο κόμμα που φαίνεται να επωφελείται από τις αποκαλύψεις είναι οι Φιλελευθεροι Δημοκράτες, τρίτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα, που εύλογα έχει τοποθετήσει το θέμα Ιράκ στην καρδιά την προεκλογικής του εκστρατείας, μιας και από την αρχή τήρησε και τηρεί σταθερή αντιπολεμική στάση.

«Είναι λυπηρό ότι έχουμε ένα Πρωθυπουργό τον οποίο δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε. Μετά τις αποκαλύψεις καταρρίφθηκε σαν χάρτινος πύργος η ρητορεία και επιχειρηματολογία του Τόνι Μπλερ για τη αναγκαιότητα του πολέμου, δήλωσε ο Σαιμον Χιούζ, πρόεδρος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών

Από την πλευρά του ο Τόνι Μπλέρ, αρνείται κατηγορηματικά ότι παραπλάνησε τον βρετανικό λαό κατηγορώντας τα δύο άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα για προσπάθεια υποβάθμισης των πραγματικών προβλημάτων που απασχολούν τους ψηφοφόρους

«Συντηρητικοί και Φιλελευθεροι συντηρούν το θέμα του Ιράκ επειδή δεν έχουν κάτι άλλο σοβαρό να προτάξουν για το μέλλον της Βρετανίας. Δεν διαθέττουν επιχειρήμματα για τα ζητήματα που καίνε τους πολίτες την οικονομία, τις υπηρεσίες υγείας, την εκπαίδευση, υπογραμμισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Τόνι Μπλέρ.

Οι σωρεία των αποκαλύψεων για την νομιμότητα του πολέμου έχει αρνητικό αντίκτυπο σε παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα το εκλογικό επιτελείο της Ντάουνιγκ Στριτ.

Σε μια προσπάθεια συσπείρωσης των οπαδών τους, οι Εργατικοί εγκαινιάζουν διαφημιστική εκστρατεία στόχος της οποίας είναι να φοβίσουν τους ψηφοφόρους τους ότι αν σχεδιάζουν να ρίξουν ψήφο διαμαρτυρίας ή να απόσχουν από τις εκλογές το αποτέλεσμα θα είναι να επαναφέρουν τους Συντηρητικούς στην εξουσία.

Ένα επιχείρημα έωλο κατά τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες που διακηρύττουν ότι ακόμα κι αν υπάρξει σημαντική στροφή των ψηφοφόρων προς το κόμμα τους δεν πρόκειται να επηρεαστεί το τελικό αποτέλεσμα. «Οι Εργατικοί θα κερδίσουν αλλά με μικρότερη πλειοψηφία γεγονός που θα δρομολογήσει διαδικασία διαδοχής» εκτιμά το επιτελείο των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.


Δευτέρα 02 Μαΐου 2005 - 05:30 (Ώρα Λονδίνου)

Ρόλο στη Μέση Ανατολή επιδιώκει η Άγκυρα

Τον κ.Ερντογάν υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Ισραήλ Μοσέ Κάτσαβ

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στο Ισραήλ για να αναθερμάνει τις σχέσεις των δύο χωρών που είχαν ψυχραθεί τα τελευταία χρόνια και για να συμβάλει στις ειρηνευτικές προσπάθειες για το μεσανατολικό.

Ο κ.Ερντογάν και ο Ισραηλινός ομόλογος του Αριέλ Σαρόν αποφάσισαν στη στυνάντηση που είχαν να καθιερώσουν μια απευθείας τηλεφωνική σύνδεση μεταξύ των γραφείων τους για την ανταλλαγή πληροφοριών και την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών.

Είναι η πρώτη φορά που ο κ.Ερντογάν επισκέπτεται το Ισραήλ από τότε που ανέλαβε το πρωθυπουργικό αξίωμα πριν από δύο χρόνια.

Η Τουρκία θεωρείται η μόνη μουσουλμανική χώρα που είναι φιλικά προσκείμενη προς το Ισραήλ.

Οι δύο χώρες έχουν στενές στρατιωτικές και οικονομικές σχέσεις. Ωστόσο, πέρσι ο κ.Ερντογάν επέκρινε τον τρόπο αντιμετώπισης των Παλαιστινίων από το Ισραήλ. Ο κ.Ερντογάν είχε τότε κάνει λόγο για «κρατική τρομοκρατία».

Κατά την άφιξη του στο Ισραήλ ο κ.Ερντογάν τόνισε ότι «η Τουρκία είναι προσηλωμένη στην υπόθεση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κατέθεσε στη συνέχεια στεφάνι στο μνημείο Γαντ Βασέμ για το Ολοκαύτωμα στην Ιερουσαλήμ και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Μοσέ Κατσάβ.

Ο κ.Ερντογάν θα έχει συνομιλίες με την ισραηλινή ηγεσία και τη Δευτέρα θα επισκεφθεί το τέμενος Αλ Άκσα πριν μεταβεί στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης όπου θα συναντήσει την παλαιστινιακή ηγεσία.

Ο κ.Ερντογάν τόνισε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει «διαμεσολαβητικό ρόλο» στις προσπάθειες για ειρήνη.

Μιλώντας στην ισραηλινή ραδιοφωνία ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ, είπε ότι «η Τουρκία μπορεί να είναι η γέφυρα για τις σχέσεις μας με τον αραβικό κόσμο».

Ο ανταποκριτής του BBC στην Κωνσταντινούπολη μεταδίδει ότι αν και ο κ.Ερντογάν δεν έχει τόσο θερμές σχέσεις με το Ισραήλ όσο κάποιοι από τους προκατόχους του οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ παραμένουν ισχυρές.


Δευτέρα 02 Μαΐου 2005 - 04:48 (Ώρα Λονδίνου)

Παράδειγμα προς μίμηση αλλά και αποφυγή

Οι βρετανικές εκλογές της 5ης Μαίου βρίσκονται και στο επίκεντρο της θεματογραφίας πολλών ευρωπαικών εφημερίδων.

Με δύο άρθρα γνώμης, η γαλλική Λε Μοντ, παροτρύνει την γαλλική πολιτική ηγεσία να ακολουθήσει κάποιες από τις συνταγές του Τόνι Μπλέρ

«Για την γαλλική Αριστερά ο όρος «Μπλερισμός» είναι προσβολή και βρισιά. Ωστόσο για την καθημερινή πραγματικότητα των περισσοτέρων Βρετανών μοιάζει σκανδαλώδης δαιμονοποίηση η απαξίωση μιας οικονομικής πολιτικής που τα τελευταία οκτώ χρόνια εκτίναξε τη χώρα στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας οικονομίας.»

«Σε αντίθεση με την Γαλλία και τη Γερμανία που διέρχονται μια κρίσιμη περίοδο στην οικονομία τους, η υγειά οικονομία της Βρετανίας είναι απόδειξη ότι η συνταγή Μπλέρ είναι επιτυχής.»

«Για τη γαλλική δεξιά, συνεχίζει η Μόντ, η επιτυχίες του Τόνι Μπλέρ κάνουν ακόμα μεγαλύτερες τις αποτυχίες της κυβέρνησης του Ζακ Σιράκ.. Όσο για την Αριστερά στην εμμονή της να μην αναγνωρίζει ότι ο «Τρίτος Δρόμος» λειτουργεί, συνειδητά αγνοεί τα επιτεύγματα των κυβερνήσεων των Νέων Εργατικών, την οικονομική άνοδο, την χαμηλή ανεργία, την αύξηση του βασικού ημερομισθίου.»

Δεν συμμερίζονται, πάντως, όλες οι ευρωπαικές εφημερίδες τον ενθουσιασμό της Λε Μποντ για τα επιτεύγματα της κυβέρνησης του Τόνι Μπλέρ

Η αυστριακή Ντι Πρέσε, εκτιμά πως ο Τόνι Μπλέρ έπαψε να είναι το καλό χαρτί των Εργατικών.

Παρόλο που η εφημερίδα τονίζει πως για τους περισσότερους Βρετανούς ο Πρωθυπουργός είναι το «λιγότερο κακό» σε σύγκριση με τον Μαικλ Χάουαρντ των Συντηρητικών, εν τούτοις θεωρεί πως οι σωρεία των αποκαλύψεων για το Ιράκ έχουν ανεπανόρθωτα πλήξει την αξιοπιστία και την εικόνα του.

«Μέρα με τη μέρα, ο Τόνι Μπλέρ μετατρέπεται σε παθητικό για το Κόμμα του» υπογραμμίζει η Ντι Πρέσε αν και εκτιμά ότι το κυβερνών κόμμα θα κερδίσει και πάλι τις εκλογές. Και καταλήγει:

«Το καλύτερο είναι μετά τις εκλογές να γίνει η μεταβίβαση της εξουσίας από τον Μπλέρ».

Παρόμοιες απόψεις κυριαρχούν και στον ισπανικό τύπο.

Με τον τίτλο «Μπλέρ και πάλι παρά τα όσα έχουν συμβεί» η συντηρητική ABC της Μαδρίτης γράφει:

«Η γραμμή επίθεσης που ακολουθεί το Συντηρητικό Κόμμα της αντιπολίτευσης με αιχμή του δόρατος την μετανάστευση είναι βέβαιο ότι θα φέρει για ακόμη μια φορά το Εργατικό Κόμμα στην εξουσία. Παρόλα αυτά, συνεχίζει η ισπανική ABC η νέα θητεία των Εργατικών θα οριοθετήσει το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας νέας που θα είναι πολύ δύσκολο για τους επιγόνους του Μπλέρ να την διαχειριστούν»

Η επίσης ισπανική Ελ Μούντο στέκεται επικριτικά στις τελευταίες αποκαλύψεις για το Ιράκ

«Είναι πολύ δύσκολο να ηττηθεί ο Μπλέρ αλλά αυτή είναι νίκη θα είναι πικρή. Το επίπεδο μείωσης του ποσοστού των Εργατικών θα υπαγορεύσει τις εξελίξεις στο Κόμμα και την επόμενη κυβέρνηση. Μια μεγάλη μείωση θα σημάνει την έξοδο Μπλέρ από την Πρωθυπουργία σε διάστημα λίγων μηνών. Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει η Ελ Μούντο σε μια προεκλογική εκστρατεία που δίνει έμφαση στην αξιοπιστία και το ήθος δεν περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα της κάλπης για να βρούμε τον νικητή»


Δευτέρα 02 Μαΐου 2005 - 05:23 (Ώρα Λονδίνου)

Σαρώνει η βία το Ιράκ

Στόχος των επιθέσεων είναι συχνά οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας

Οι αντάρτες στο Ιράκ πολλαπλασιάζουν τη συχνότητα των επιθέσεών τους, μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση από την ιρακινή εθνοσυνέλευση

Τουλάχιστον 38 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε διαφορετικές επιθέσεις την Κυριακή.

Η πιό αιματηρή επίθεση έγινε στην πόλη Ταλαφάρ κοντά στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ.

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 30 τραυματίσθηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην κηδεία αξιωματούχου του Δημοκρατικού κόμματος του Κουρδιστάν.

Στη Βαγδάτη πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν από επίθεση ανταρτών σε σημείο ελέγχου κοντά σε αμερικανική βάση.

Δημοσίευμα στο ίντερνετ αναφέρει ότι την ευθύνη για την επίθεση αναλαμβάνει η οργάνωση του φερόμενου ως αρχηγού της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.

Σε άλλη επίθεση στη Βαγδάτη, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου ενώ στη Φαλούτζα τρεις Ιρακινοί σκοτώθηκαν από έκρηξη πυραύλου.

Από την περασμένη Πέμπτη, ημέρα που έλαβε ανέλαβε καθήκοντα η νέα κυβέρνηση, παρατηρείται αύξηση των επιθέσεων.

Συλλήψεις για την Μάργκαρετ Χασάν

Οι ιρακινές και αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι συνέλλαβαν νοτίως της Βαγδάτης 11 άτομα σε σχέση με την απαγωγή και τη δολοφονία της βρετανίδας Μάργκαρετ Χασάν τον περασμένο Νοέμβριο.

Η εκτέλεση της Μάργκαρετ Χασάν είχε συγκλονίσει ολό τον κόσμο

Η βρετανική πρεσβεία στη Βαγδάτη ανακοίνωσε ότι 3 άτομα συνελλήφθησαν στην πόλη Μαντάιν μετά την ανακάλυψη στο κρυσφήγετο τους προσωπικών αντικειμένων της Μάργκαρετ Χασάν.

Η Χασάν ήταν επικεφαλής της ανθρωπιστικής οργάνωσης Care International στο Ιράκ. Είχε παντρεμένη με Ιρακινό και ζούσε στο Ιράκ 30 και πλέον χρόνια.

Απήχθη στις 19 Οκτωβρίου στη Βαγδάτη. Οι απαγωγείς της απαίτησαν την αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων από το Ιράκ για να την απελευθερώσουν.

Η δολοφονία της ανακοινώθηκε με βίντεο το Νοέμβριο όμως δεν βρέθηκε ποτέ το πτώμα της.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι η πόλη Μαϊντάν θεωρείται επικίνδυνη περιοχή καθώς πρόσφατα πάνω από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ενδοκοινοτικές διενέξεις.

Αποκατάσταση σχέσεων Συρίας-Ιράκ

Η Συρία αποκαθιστά τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράκ , που είχαν διακοπεί το 1982, εξαιτίας της υποστήριξης του Ιράν από τη Δαμασκό, στον ιρανο-ιρακινό πόλεμο.

Τα περισσότερα αραβικά κράτη είχαν αποκαταστήσει τις σχέσεις τους με τη Βαγδάτη τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Χοσγιάρ Ζεμπάρι, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΒΒC ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις σχέσεις της χώρας με τους γείτονές της, από τους οποίους ζήτησε όμως καλύτερη φύλαξη των κοινών συνόρων, για να αποτραπεί η διείσδυση ξένων μαχητών.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.