Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-05-01

  1. Στην τελική ευθεία
  2. Νέες πολύνεκρες επιθέσεις στο Ιράκ
  3. Κύπρος: Ένα χρόνο μετά την ένταξη
  4. Ο Ερντογάν στο Ισραήλ
  5. Νέες πολύνεκρες επιθέσεις στο Ιράκ
  6. Η Βόρεια Κορέα δοκιμάζει πύραυλο
  7. Ιράκ: Συλλήψεις για την Χασάν
  8. Εντείνονται οι επιθέσεις στο Ιράκ
  9. Δημοσκοπήσεις και έγγραφα
  10. Η Τσέλσι γιορτάζει

Δευτέρα 02 Μαΐου 2005 - 02:08 (Ώρα Λονδίνου)

Στην τελική ευθεία

Στην τελική ευθεία μπαίνει η προεκλογική εκστρατεία στη Βρετανία και ο πόλεμος στο Ιράκ κινδυνεύει να μετατραπεί σε Νέμεση για τους Εργατικούς και προσωπικά τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλέρ.

Πριν ακόμα καταλαγιάσει ο θόρυβος που προκάλεσε η διαρροή της πρώτης συμβουλευτικής έκθεσης του Γενικού Εισαγγελέα, Λόρδου Γκόλντσμπιθ, στην οποία εκτίθενται 6 λόγοι για τους οποίους η Ανώτατη Νομική Αρχή έκρινε τον πόλεμο του Ιράκ αμφιβόλου νομιμότητος, μια νέα διαρροή, στους Κυριακάτικους Τάιμς, δείχνει πως η απόφαση για ανατροπή του καθεστώτος του Σανταμ Χουσείν είχε ληφθεί οκτώ μήνες πριν την κήρυξη του πολέμου.

Ο καταιγισμός αποκαλύψεων για το Ιράκ, που η κυβέρνηση Μπλέρ έκρυβε επιμελώς, έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στο εκλογικό επιτελείο των Εργατικών. Η ηγεσία του κόμματος επιδίδεται σε μια εκστρατεία δημοσίων σχέσεων, με συνεχείς εμφανίσεις στα Μέσα Ενημέρωσης, προβάλλοντας τα επιτεύγματα της στο εσωτερικό σε μια προσπάθεια να ξεπερασθεί το εμπόδιο του Ιράκ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους Φαινάνσιαλ Τάιμς, το βαρύ πυροβολικό του Εργατικού Κόμματος τις 72 ώρες που απομένουν από τις εκλογές της Πέμπτης, θα δώσει έμφαση στις οριακές έδρες και τους 500.000 ψηφοφόρους αυτών των εδρών που θα αποφασίσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι Εργατικοί θα προσπαθήσουν τις λίγες ημέρες που απομένουν από τις εκλογές να αποσπάσουν την προσοχή του εκλογικού σώματος από το θέμα του Ιράκ, προβάλλοντας τα επιτεύγματα των δύο κυβερνήσεων τους στον τομέα των υπηρεσιών και της κοινωνικής πρόνοιας.

Κατά την Ντέιλι Τέλεγκράφ, τον Τόνι Μπλέρ ανησυχεί το ενδεχόμενο αύξησης του ποσοστού των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος. Αν όντως σημειωθεί σημαντική διαρροή ψήφων από τους Εργατικούς προς τους Φιλελεύθερους, κυρίως λόγω των αποκαλύψεων για το Ιράκ, το Εργατικό Κόμμα μπορεί να μειώσει την πλειοψηφία σημαντικά.

Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Μάχη για τις μεσαίες τάξεις» η Γκάρντιαν αναφέρει ότι οι Φιλελεύθεροι στοχεύουν στα προοδευτικά μεσαία στρώματα που δείχνουν απογοητευμένα από την πολιτική των Εργατικών, κόμμα που παραδοσιακά στηρίζουν, και επιθυμούν να δώσουν ένα γερό μάθημα στον Πρωθυπουργό και το περιβάλλον του. Η εφημερίδα αναφέρει ότι στη συνέντευξη τύπου που δίνει τη Δευτέρα ο ηγέτης των Φιλελευθερων Δημοκρατών Τσαρλς Κένεντι θα συνοδεύεται από τον Γκρέγκ Ντάικ, πρώην Γενικό Διευθυντή του BBC που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση εξ αιτίας της κάλυψης του θέματος του Ιράκ από τον πολιτικό συντάκτη ΄Αντριου Γκίλιγκαν.

Οι Τάιμς αναφέρουν ότι ο Τόνι Μπλέρ είναι τόσο οργισμένος με την τακτική του «αποκεφαλισμού» που ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ώστε δηλώνει πως εγκαταλείπει κάθε απόπειρα αναβίωσης μετεκλογικής συνεργασίας Εργατικών-Φιλελευθέρων.

Ένα ενδεχόμενο που δεν συγκινεί τον ηγέτη των Φιλελευθέρων Τσαρλς Κένεντι που δεν φαίνεται διατεθειμένος να παραμερίσει το θέμα του Ιράκ. Ο κ. Κένεντι δείχνει ιδιαίτερα ενοχλημένος και από την τακτική του επιτελείου Μπλερ να φοβίσει τους προοδευτικούς ψηφοφόρους που θέλουν να τιμωρήσουν το κυβερνών κόμμα για το Ιράκ, διογκώνοντας τον κίνδυνο επιστροφής των Συντηρητικών στην εξουσία.

Πράγματι, όπως αναφέρει η Ιντιπέντεντ, η Ντάουνινγκ Στριτ, εγκαινιάζει από τη Δευτέρα διαφημιστική εκστρατεία, κεντρικό σλόγκαν της οποίας είναι «Θα κοιμηθήτε με τον Κένεντι και θα ξυπνήσετε με τον Χάουαρντ»


Κυριακή 01 Μαΐου 2005 - 23:37 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες πολύνεκρες επιθέσεις στο Ιράκ

Στόχος των επιθέσεων είναι συχνά οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας

Οι αντάρτες στο Ιράκ πολλαπλασιάζουν τη συχνότητα των επιθέσεών τους, μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση από την ιρακινή εθνοσυνέλευση

Τουλάχιστον 38 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε διαφορετικές επιθέσεις την Κυριακή.

Η πιό αιματηρή επίθεση έγινε στην πόλη Ταλαφάρ κοντά στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ.

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 30 τραυματίσθηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην κηδεία αξιωματούχου του Δημοκρατικού κόμματος του Κουρδιστάν.

Στη Βαγδάτη πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν από επίθεση ανταρτών σε σημείο ελέγχου κοντά σε αμερικανική βάση.

Δημοσίευμα στο ίντερνετ αναφέρει ότι την ευθύνη για την επίθεση αναλαμβάνει η οργάνωση του φερόμενου ως αρχηγού της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.

Σε άλλη επίθεση στη Βαγδάτη, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου ενώ στη Φαλούτζα τρεις Ιρακινοί σκοτώθηκαν από έκρηξη πυραύλου.

Από την περασμένη Πέμπτη, ημέρα που έλαβε ανέλαβε καθήκοντα η νέα κυβέρνηση, παρατηρείται αύξηση των επιθέσεων.

Συλλήψεις για την Μάργκαρετ Χασάν

Οι ιρακινές και αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι συνέλλαβαν νοτίως της Βαγδάτης 11 άτομα σε σχέση με την απαγωγή και τη δολοφονία της βρετανίδας Μάργκαρετ Χασάν τον περασμένο Νοέμβριο.

Η εκτέλεση της Μάργκαρετ Χασάν είχε συγκλονίσει ολό τον κόσμο

Η βρετανική πρεσβεία στη Βαγδάτη ανακοίνωσε ότι 3 άτομα συνελλήφθησαν στην πόλη Μαντάιν μετά την ανακάλυψη στο κρυσφήγετο τους προσωπικών αντικειμένων της Μάργκαρετ Χασάν.

Η Χασάν ήταν επικεφαλής της ανθρωπιστικής οργάνωσης Care International στο Ιράκ. Είχε παντρεμένη με Ιρακινό και ζούσε στο Ιράκ 30 και πλέον χρόνια.

Απήχθη στις 19 Οκτωβρίου στη Βαγδάτη. Οι απαγωγείς της απαίτησαν την αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων από το Ιράκ για να την απελευθερώσουν.

Η δολοφονία της ανακοινώθηκε με βίντεο το Νοέμβριο όμως δεν βρέθηκε ποτέ το πτώμα της.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι η πόλη Μαϊντάν θεωρείται επικίνδυνη περιοχή καθώς πρόσφατα πάνω από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ενδοκοινοτικές διενέξεις.

Αποκατάσταση σχέσεων Συρίας-Ιράκ

Η Συρία αποκαθιστά τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράκ , που είχαν διακοπεί το 1982, εξαιτίας της υποστήριξης του Ιράν από τη Δαμασκό, στον ιρανο-ιρακινό πόλεμο.

Τα περισσότερα αραβικά κράτη είχαν αποκαταστήσει τις σχέσεις τους με τη Βαγδάτη τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Χοσγιάρ Ζεμπάρι, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΒΒC ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις σχέσεις της χώρας με τους γείτονές της, από τους οποίους ζήτησε όμως καλύτερη φύλαξη των κοινών συνόρων, για να αποτραπεί η διείσδυση ξένων μαχητών.


Κυριακή 01 Μαΐου 2005 - 23:08 (Ώρα Λονδίνου)

Κύπρος: Ένα χρόνο μετά την ένταξη

Λευκωσία: Εκδηλώσεις για την ένταξη την 1η Μαίου του 2004

Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος για το γεγονός ότι η πρώτη επέτειος της επίσημης ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνέπεσε με την προσχώρηση της στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών.

Ο κ.Παπαδόπουλος τόνισε: «Μόνο δύο χρόνια από την ανάληψη της εξουσίας και με την παραλαβή μιας οικονομίας με κακές επιδόσεις, η κυβέρνηση κατόρθωσε να αναστρέψει τα δημόσια οικονομικά και να έρθει η Ευρώπη να επικυρώσει την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της κυβέρνησης και να δεχθεί την Κύπρο στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, που είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα».

Αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, δήλωσε ότι η Κύπρος βγήκε κερδισμένη και πιο ενισχυμένη.

Ο κ.Ιακώβου τόνισε ότι «η επιτυχία δεν μπορεί να αγνοηθεί» και απέρριψε ως λανθασμένο τον προβληματισμό για το αν και κατά πόσον ο κυπριακός λαός κέρδισε ή έχασε από την ένταξη.

Επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου εξέφρασε την πεποίθηση πως θα υπάρξει πιο ενεργή εμπλοκή της Ευρώπης για επίλυση του Κυπριακού επισημαίνοντας: «πώς είναι δυνατόν η Ευρωπαϊκή Ένωση να μείνει εκτός των διαδικασιών επίλυσης του κυπριακού, από τη στιγμή που οι χώρες που ενδιαφέρονται για το κυπριακό είναι μέλη της Ένωσης ή χώρες που επιδιώκουν να γίνουν μέλη της».


Κυριακή 01 Μαΐου 2005 - 22:46 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Ερντογάν στο Ισραήλ

Τον κ.Ερντογάν υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Ισραήλ Μοσέ Κάτσαβ

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στο Ισραήλ για να αναθερμάνει τις σχέσεις των δύο χωρών που είχαν ψυχραθεί τα τελευταία χρόνια και για να συμβάλει στις ειρηνευτικές προσπάθειες για το μεσανατολικό.

Ο κ.Ερντογάν και ο Ισραηλινός ομόλογος του Αριέλ Σαρόν αποφάσισαν στη στυνάντηση που είχαν να καθιερώσουν μια απευθείας τηλεφωνική σύνδεση μεταξύ των γραφείων τους για την ανταλλαγή πληροφοριών και την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών.

Είναι η πρώτη φορά που ο κ.Ερντογάν επισκέπτεται το Ισραήλ από τότε που ανέλαβε το πρωθυπουργικό αξίωμα πριν από δύο χρόνια.

Η Τουρκία θεωρείται η μόνη μουσουλμανική χώρα που είναι φιλικά προσκείμενη προς το Ισραήλ.

Οι δύο χώρες έχουν στενές στρατιωτικές και οικονομικές σχέσεις. Ωστόσο, πέρσι ο κ.Ερντογάν επέκρινε τον τρόπο αντιμετώπισης των Παλαιστινίων από το Ισραήλ. Ο κ.Ερντογάν είχε τότε κάνει λόγο για «κρατική τρομοκρατία».

Κατά την άφιξη του στο Ισραήλ ο κ.Ερντογάν τόνισε ότι «η Τουρκία είναι προσηλωμένη στην υπόθεση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κατέθεσε στη συνέχεια στεφάνι στο μνημείο Γαντ Βασέμ για το Ολοκαύτωμα στην Ιερουσαλήμ και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Μοσέ Κατσάβ.

Ο κ.Ερντογάν θα έχει συνομιλίες με την ισραηλινή ηγεσία και τη Δευτέρα θα επισκεφθεί το τέμενος Αλ Άκσα πριν μεταβεί στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης όπου θα συναντήσει την παλαιστινιακή ηγεσία.

Ο κ.Ερντογάν τόνισε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει «διαμεσολαβητικό ρόλο» στις προσπάθειες για ειρήνη.

Μιλώντας στην ισραηλινή ραδιοφωνία ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ, είπε ότι «η Τουρκία μπορεί να είναι η γέφυρα για τις σχέσεις μας με τον αραβικό κόσμο».

Ο ανταποκριτής του BBC στην Κωνσταντινούπολη μεταδίδει ότι αν και ο κ.Ερντογάν δεν έχει τόσο θερμές σχέσεις με το Ισραήλ όσο κάποιοι από τους προκατόχους του οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ παραμένουν ισχυρές.


Κυριακή 01 Μαΐου 2005 - 20:28 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες πολύνεκρες επιθέσεις στο Ιράκ

Στόχος των επιθέσεων είναι συχνά οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας

Οι αντάρτες στο Ιράκ πολλαπλασιάζουν τη συχνότητα των επιθέσεών τους, μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση από την ιρακινή εθνοσυνέλευση

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε διαφορετικές επιθέσεις την Κυριακή.

Η πιό αιματηρή επίθεση έγινε στην πόλη Ταλαφάρ κοντά στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ.

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 30 τραυματίσθηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην κηδεία αξιωματούχου του Δημοκρατικού κόμματος του Κουρδιστάν.

Στη Βαγδάτη πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν από επίθεση ανταρτών σε σημείο ελέγχου κοντά σε αμερικανική βάση.

Δημοσίευμα στο ίντερνετ αναφέρει ότι την ευθύνη για την επίθεση αναλαμβάνει η οργάνωση του φερόμενου ως αρχηγού της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.

Σε άλλη επίθεση στη Βαγδάτη, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου ενώ στη Φαλούτζα τρεις Ιρακινοί σκοτώθηκαν από έκρηξη πυραύλου.

Από την περασμένη Πέμπτη, ημέρα που έλαβε ανέλαβε καθήκοντα η νέα κυβέρνηση, παρατηρείται αύξηση των επιθέσεων.

Συλλήψεις για την Μάργκαρετ Χασάν

Οι ιρακινές και αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι συνέλλαβαν νοτίως της Βαγδάτης 11 άτομα σε σχέση με την απαγωγή και τη δολοφονία της βρετανίδας Μάργκαρετ Χασάν τον περασμένο Νοέμβριο.

Η εκτέλεση της Μάργκαρετ Χασάν είχε συγκλονίσει ολό τον κόσμο

Η βρετανική πρεσβεία στη Βαγδάτη ανακοίνωσε ότι 3 άτομα συνελλήφθησαν στην πόλη Μαντάιν μετά την ανακάλυψη στο κρυσφήγετο τους προσωπικών αντικειμένων της Μάργκαρετ Χασάν.

Η Χασάν ήταν επικεφαλής της ανθρωπιστικής οργάνωσης Care International στο Ιράκ. Είχε παντρεμένη με Ιρακινό και ζούσε στο Ιράκ 30 και πλέον χρόνια.

Απήχθη στις 19 Οκτωβρίου στη Βαγδάτη. Οι απαγωγείς της απαίτησαν την αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων από το Ιράκ για να την απελευθερώσουν.

Η δολοφονία της ανακοινώθηκε με βίντεο το Νοέμβριο όμως δεν βρέθηκε ποτέ το πτώμα της.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι η πόλη Μαϊντάν θεωρείται επικίνδυνη περιοχή καθώς πρόσφατα πάνω από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ενδοκοινοτικές διενέξεις.

Αποκατάσταση σχέσεων Συρίας-Ιράκ

Η Συρία αποκαθιστά τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράκ , που είχαν διακοπεί το 1982, εξαιτίας της υποστήριξης του Ιράν από τη Δαμασκό, στον ιρανο-ιρακινό πόλεμο.

Τα περισσότερα αραβικά κράτη είχαν αποκαταστήσει τις σχέσεις τους με τη Βαγδάτη τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Χοσγιάρ Ζεμπάρι, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΒΒC ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις σχέσεις της χώρας με τους γείτονές της, από τους οποίους ζήτησε όμως καλύτερη φύλαξη των κοινών συνόρων, για να αποτραπεί η διείσδυση ξένων μαχητών.


Κυριακή 01 Μαΐου 2005 - 19:31 (Ώρα Λονδίνου)

Η Βόρεια Κορέα δοκιμάζει πύραυλο

Το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας έχει προκαλέσει την οργή των ΗΠΑ

Το καθεστώς της Πιονγιάνγκ προχώρησε σε δοκιμή πυραύλου μικρού βεληνεκούς στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, μετέδωσαν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Η Ιαπωνία παρακολουθεί στενά τις δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας μετά τις προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η Πιονγκγιάνγκ είναι έτοιμη να κατασκευάσει την πρώτη της πυρηνική κεφαλή.

Η Βόρεια Κορέα έχει ήδη αναπτύξει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν να φθάσουν μέχρι την Ιαπωνία.

Τον Μάρτιο το βοεριοκορεατικό καθεστώς ανακοίνωσε ότι παύει να τηρεί το μορατόριουμ που είχε αποφασίσει το 1999 στις δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι παρακολουθούν την κατάσταση.

Ωστόσο, επιτελάρχης του Λευκού Οίκου, Άντριου Καρντ, είπε ότι δεν τον εκπλήσσει η πληροφορία για την δοκιμή της Βόρειας Κορέας διότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Βόρεια Κορέα πραγματοποιεί τέτοιου είδους δοκιμές.


Κυριακή 01 Μαΐου 2005 - 18:24 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Συλλήψεις για την Χασάν

Η Μάργκαρετ Χασάν δούλευε επί 30 χρόνια για την οργάνωση Care

Οι ιρακινές και αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι συνέλλαβαν νοτίως της Βαγδάτης 11 άτομα σε σχέση με την απαγωγή και τη δολοφονία της βρετανίδας Μάργκαρετ Χασάν τον περασμένο Νοέμβριο.

Η βρετανική πρεσβεία στη Βαγδάτη ανακοίνωσε ότι 3 άτομα συνελλήφθησαν στην πόλη Μαντάιν μετά την ανακάλυψη στο κρυσφήγετο τους προσωπικών αντικειμένων της Μάργκαρετ Χασάν.

Η Χασάν ήταν επικεφαλής της ανθρωπιστικής οργάνωσης Care International στο Ιράκ. Είχε παντρεμένη με Ιρακινό και ζούσε στο Ιράκ 30 και πλέον χρόνια.

Απήχθη στις 19 Οκτωβρίου στη Βαγδάτη. Οι απαγωγείς της απαίτησαν την αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων από το Ιράκ για να την απελευθερώσουν.

Η δολοφονία της ανακοινώθηκε με βίντεο το Νοέμβριο όμως δεν βρέθηκε ποτέ το πτώμα της.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι η πόλη Μαϊντάν θεωρείται επικίνδυνη περιοχή καθώς πρόσφατα πάνω από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ενδοκοινοτικές διενέξεις.

Συνεχίζονται οι επιθέσεις

Οι αντάρτες στο Ιράκ πολλαπλασιάζουν τη συχνότητα των επιθέσεών τους, μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση από την ιρακινή εθνοσυνέλευση.

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε διαφορετικές επιθέσεις την Κυριακή.

Πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν από επίθεση ανταρτών σε σημείο ελέγχου της Βαγδάτης, κοντά σε αμερικανική βάση.

Δημοσίευμα στο ίντερνετ αναφέρει ότι την ευθύνη για την επίθεση αναλαμβάνει η οργάνωση του φερόμενου ως αρχηγού της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.

Σε άλλη επίθεση στη Βαγδάτη, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου ενώ στη Φαλούτζα τρεις Ιρακινοί σκοτώθηκαν από έκρηξη πυραύλου.

Από την περασμένη Πέμπτη, ημέρα που έλαβε ανέλαβε καθήκοντα η νέα κυβέρνηση, παρατηρείται αύξηση των επιθέσεων.

Αποκατάσταση σχέσεων Συρίας-Ιράκ

Η Συρία αποκαθιστά τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράκ , που είχαν διακοπεί το 1982, εξαιτίας της υποστήριξης του Ιράν από τη Δαμασκό, στον ιρανο-ιρακινό πόλεμο.

Τα περισσότερα αραβικά κράτη είχαν αποκαταστήσει τις σχέσεις τους με τη Βαγδάτη τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Χοσγιάρ Ζεμπάρι, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΒΒC ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις σχέσεις της χώρας με τους γείτονές της, από τους οποίους ζήτησε όμως καλύτερη φύλαξη των κοινών συνόρων, για να αποτραπεί η διείσδυση ξένων μαχητών.


Κυριακή 01 Μαΐου 2005 - 13:41 (Ώρα Λονδίνου)

Εντείνονται οι επιθέσεις στο Ιράκ

Οι αντάρτες στο Ιράκ πολλαπλασιάζουν τη συχνότητα των επιθέσεών τους, μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση από την ιρακινή εθνοσυνέλευση.

Πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν από επίθεση ανταρτών σε σημείο ελέγχου της Βαγδάτης, κοντά σε αμερικανική βάση. Τριάντα μασκοφόροι αντάρτες περικύκλωσαν το φυλάκιο και έθεσαν υπό πυρ τη φριυρά του.

Δημοσίευμα στο ίντερνετ αναδέρει ότι την ευθύνη για την επίθεση αναλαμβάνει η οργάνωση του φερόμενου ως αρχηγού της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς εξάλλου, άλλοι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη και τρεις στη Φαλούτζα από έκρηξη πυραύλου.

Από την περασμένη Πέμπτη, ημέρα που έλαβε ανέλαβε καθήκοντα η νέα κυβέρνηση, παρατηρείται αύξηση των επιθέσεων.

Συλλήψεις στην υπόθεση Χασάν

Η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη κοντά στη Βαγδάτη 11 ατόμων, υπόπτων για την απαγωγή και τη δολοφονία της βρετανίδας Μάργκαρετ Χασάν.

Η επικεφαλής ανρωπιστικής οργάνωσης και υπανδρεμένη με Ιρακινό, Χασάν, που ζούσε 30 χρόνια στο Ιράκ, έπεσε θύμα απαγωγής τον περασμένο Οκτώρβιο. Με βίντεο στη συνέχεια ανακοινώθηκε η εκτέλεσή της, δεν βρέθηκε όμως ποτέ το πτώμα της.

Οι απαγωγείς ζητούσαν την αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

Αποκατάσταση σχέσεων Συρίας-Ιράκ

Η Συρία αποκαθιστά τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράκ , που είχαν διακοπεί το 1982, εξαιτίας της υποστήριξης του Ιράν από τη Δαμασκό, στον ιρανο-ιρακινό πόλεμο.

Τα περισσότερα αραβικά κράτη είχαν αποκαταστήσει τις σχέσεις τους με τη Βαγδάτη τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Χοσγιάρ Ζεμπάρι, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΒΒC ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις σχέσεις της χώρας με τους γείτονές της, από τους οποίους ζήτησε όμως καλύτερη φύλαξη των κοινών συνόρων, για να αποτραπεί η διείσδυση ξένων μαχητών.


Κυριακή 01 Μαΐου 2005 - 09:50 (Ώρα Λονδίνου)

Δημοσκοπήσεις και έγγραφα

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Σάντεϊ Τέλεγκραφ, το Εργατικό Κόμμα του πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων με 39%.Aκολουθούν το Συντηρητικό Κόμμα (31%) και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (22%).

Εάν η τάση επιβεβαιωθεί στις κάλπες, οι Εργατικοί θα εξασφαλίσουν στη νέα βουλή 146 έδρες περισσότερες από τους Συντηρητικούς.

Η Σάντει Τέλεγκραφ φιλοξενεί συνέντευξη του αρχηγού του Συντηρητικού Κόμματος, Μάικλ Χάουαρντ, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι το κόμμα του διεκδικεί τη νίκη στις εκλογές, ενώ αντέκρουσε την άποψη ότι η κριτική που ασκεί στον Τόνι Μπλερ, για τους χειρισμούς σε σχέση με τον πόλεμο στο Ιράκ, ενισχύει το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, που έχει αντιταχθεί στον πόλεμο.

Ίδια περίπου ποσοστά με εκείνα της δημοσκόπησης της Σάντεϊ Τέλεγκραφ δίνει στα δύο μεγάλα κόμματα και η δημοσκόπηση της εφημερίδας Ιντιπέντεντ ον Σάντεϊ.

Επισκιάζει το ζήτημα του πολέμου

Στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με ντοκουμέντα του υπουργείου Εξωτερικών, που έχει στη διάθεσή της, ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ είχε προειδοποιηθεί σχετικά με τα νομικά προβλήματα συμμετοχής στον πόλεμο κατά του Ιράκ, ήδη ένα χρόνο πριν ξεκινήσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις και πριν τη συνάντησή του με τον Τζορτζ Μπους στο Τέξας, τον Μάρτιο του 2002, στην οποία, όπως εικάζεται, ελήφθη η απόφαση για τον πόλεμο. Το ζήτημα του πολέμου κατά του Ιράκ μπορεί να μη κοστίσει στον κ. Μπλερ την πλειοψηφία, τον «πληγώνει» όμως τη στιγμή που προσμένει να εισέλθει θριαμβευτικά στην Τρίτη του θητεία ως πρωθυπουργός, γράφει η Ιντιπέντεντ ον Σάντεϊ.

«Πλήγμα στον Μπλερ από νέα διαρροή μυστικού σχεδίου για τον πόλεμο», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Σάντεϊ Τάιμς. Το μυστικό ντοκουμένο «από την καρδιά της κυβέρνησης», είχε δεσμευτεί κατ΄ ιδίαν για συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο κατά του Ιράκ και μετά ξεκίνησε την διαδικασία να παρασύρει σ΄ αυτόν τον Σαντάμ Χουσεΐν.

Σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσιεύει η εφημερίδα και προέρχεται από συνάντηση στενού κύκλου κυβερνητικών αξιωματούχων και αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών, ο κ. Μπλερ υποστήριζε την «αλλαγή κυβέρνησης» στο Ιράκ με στρατιωτικά μέσα από την αρχή, παρά τις προειδοποιήσεις του γενικού εισαγγελέα της Βρετανίας, λόρδου Γκόλντσμιθ, ότι μια παρόμοια ενέργεια θα ήταν παράνομη.

Δημοσκόπηση της Σάντεΐ Τάιμς φέρει το Εργατικό Κόμμα να προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων με ποσοστό 37% (Συντηρητικοί 34%, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 21%)

Οργισμένος ναύαρχος

Στο επίμαχο θέμα της νομιμότητας του πολέμου, το οποίο τείνει να αναδειχθεί ως το κυρίαρχο του προεκλογικού αγώνα, αναφέρεται και η εφημερίδα Ομπσέρβερ, προβάλλοντας στην πρώτη της σελίδα συνέντευξη με το ναύαρχο σερ Μάικλ Μπόις, πρώην αρχηγό του γενικού επιτελείου των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο ναύαρχος δηλώνει ότι δεν είδε ποτέ τις εισηγήσεις σχετικά με τη νομιμότητα του πολέμου και πιστεύει τώρα ότι η κυβέρνηση δεν του παρείχε την απαιτούμενη προστασία, ενώπιον του ενδεχομένου παραπομπής του, ως αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Δημοσκόπηση της εφημερίδας Ομπσέρβερ δίνει στο κυβερνών Εργατικό Κόμμα προβάδισμα τριών μονάδων (36%), έναντι των Συντηρητικών (33% ), ενώ για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες προβλέπεται ποσοστό 22%.


Κυριακή 01 Μαΐου 2005 - 06:44 (Ώρα Λονδίνου)

Η Τσέλσι γιορτάζει

Το πρώτο πρωτάθλημα για την Τσέλσι μετά από 50 χρόνια

Για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια η ομάδα του Λονδίνου κατακτά ξανά τον τίτλο του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος και το γιορτάζει δεόντως.

Παρότι υπολείπονται τρεις αγώνες για να τελειώσει το πρωτάθλημα, η Τσέλσι εξασφάλισε τον τίτλο με νίκη της το Σάββατο επί της Μπόλτον (0-2), με δύο γκολ του διεθνή Άγγλου άσου, Φράνκ Λάμπαρντ.

Καθοριστικό ρόλο στην κατάκτηση του τίτλου διαδραμάτισε ο Πορτογάλος προπονητής της, Ζοζέ Μουρίνιο, ο οποίος, έχοντας στη διάθεσή του πολλούς καλούς παίχτες, κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα σύνολο που καθόρισε από την αρχή τις εξελίξεις στην πρέμιερσιπ.

Αρχιτέκτονας της επιτυχίας ο Ζοζέ Μουρίνιο

«Η ομάδα μας είναι μια ξεχωριστή ομάδα. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν αξίζουμε τον τίτλο. Ήμασταν καταπληκτικοί, και οι παίχτες και οι φίλαθλοι», δήλωσε μετά τον αγώνα με την Μπόλτοξν ο κ. Μουρίνιο, σημειώνοντας ότι θέλει να μείνει στην τεχνική ηγεσία της Τσέλσι, όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ο Πορτογάλος τεχνικός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον ιδιοκτήτη της Τσέλσι, Ρώσο δισεκατομμυριούχο, Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο οποίος διέθεσε στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού 200 εκατομμύρια λίρες για να αγοράσει ό,τι καλύτερο υπήρχε στην ποδοσφαιρική αγορά. «Του αξίζει και του Ρομάν ο τίτλος», δήλωσε ο κ.Μουρίνιο.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.