Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-04-28

  1. Δημοψήφισμα και αυτονομία
  2. Η «μαύρη μέρα» του Μπλερ
  3. Φόρουμ: Η πορεία προς το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα
  4. Νέα κυβέρνηση στο Ιράκ
  5. Προς επικύρωση το ευρωσύνταγμα στην Ισπανία
  6. Υψηλές οι πασχαλινές τιμές
  7. Νέα κυβέρνηση στο Ιράκ
  8. Ιστορική επίσκεψη Πούτιν στη Μέση Ανατολή
  9. Ικανοποίηση για την επίσκεψη στις ΗΠΑ
  10. Το Ιράκ επισκιάζει τις εκλογές

Παρασκευή 29 Απριλίου 2005 - 03:01 (Ώρα Λονδίνου)

Δημοψήφισμα και αυτονομία

Στην Γαλλία ο Τύπος ασχολείται με το κρίσιμο δημοψήφισμα του επόμενου μήνα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Αν και η πλειοψηφία των εφημερίδων έχει ταχθεί υπέρ του «Ναι», οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν ότι υπερτερεί το «Όχι».

Η Le Monde σημειώνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Γάλλων έχει γεννηθεί στην ΕΕ και «έχουν ιδία αντίληψη των πλεονεκτημάτων της». Αυτά που γνωρίζουν «για το χάος, τον πόλεμο και την φτώχεια» που προηγήθηκε της ΕΕ «το γνωρίζουν μόνο από τα ιστορικά βιβλία».

«Έτσι πολλοί πιστεύουν ότι η ειρήνη, η ευημερία και η δημοκρατία μπορούν να προωθηθούν» και χωρίς την ΕΕ», σημειώνει η Le Monde.

«Όμως η ιστορία δεν περιμένει», προειδοποιεί η γαλλική εφημερίδα. «Στο μέλλον θα υπάρχουν τρεις ή τέσσερις σημαντικές δυνάμεις στον κόσμο: οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία και εάν το επιθυμεί και το αποφασίσει και η Ευρώπη».

«Αυτή είναι η πρόκληση του δημοψηφίσματοςΣτην Ουάσιγκτον, στο Δελχί και στο Πεκίνο περιμένουν να μάθουν ένα αύριο θα υπάρχει και η Ευρώπη στο τραπέζι των μεγάλων δυνάμεων», καταλήγει το σχόλιο της Le Monde.

Αρκετές γαλλικές εφημερίδες σχολιάζουν τις δηλώσεις του πρώην ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Λιονέλ Ζοσπέν.

«Το Όχι» λέει η Le Figaro μεταφέροντας τις δηλώσεις Ζοσπέν «τιμωρεί τόσο την Γαλλία όσο και την Ευρώπη, αντί να τιμωρεί την κυβέρνηση», όπως θέλουν πολλοί από τους αριστερούς υποστηρικτές της εκστρατείας του «Όχι».

«Δεν θα πρέπει να κρατήσουμε την Ευρώπη όμηρο στα εσωτερικά μας προβλήματα», τόνισε ο κ. Ζοσπέν σύμφωνα με την Le Figaro.

Η Liberation σχολιάζει ότι με τις δηλώσεις του ο κ. Ζοσπέν «αναδείχθηκε ως ο ηγέτης της αριστερής πτέρυγας του Ναι΄». Εάν καταφέρει να εξασθενήσει την δύναμη του «Όχι» στην αριστερά, τότε ο Ζοσπέν «θα αναδειχθεί ο σωτήρας του Ναι».

Ισπανία-Καταλονία

Στην Ισπανία, οι εφημερίδες σχολιάζουν εκτενώς την πρόταση της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας να αναλάβει τον έλεγχο των μισών φορολογικών εσόδων της επαρχίας.

Η πρόταση αυτή, όπως αναμενόταν, έχει υποστηρίζεται από τις εφημερίδες της Βαρκελώνης σε αντίθεση με αυτές της Μαδρίτης.

Με τίτλο «Απαράδεκτη πρόταση» η ABC της Μαδρίτης καταδικάζει «την παθητικότητα της κεντρικής κυβέρνησης που επιτρέπει την σταδιακή οπισθοδρόμηση προς την αυτονομία της Καταλονίας».

Η εφημερίδα εκτιμά ότι η στάση αυτή της κυβέρνησης εξηγείται από το γεγονός «ότι η αριθμητική της πλειοψηφία» στην βουλή εξαρτάται από την υποστήριξη της συμμαχίας των Καταλονών.

Παρόμοια είναι η άποψη της El Mundo που χαρακτηρίζει την πρόταση «σαχλαμάρες». Η πρόταση «αντιβαίνει της αρχής της ενιαίας πατρίδας και πάνω από όλα αποσκοπεί να καθιερώσει ένα νέο μοντέλο που καταργεί την δημοσιονομική κυριαρχία του κράτους».

Η El Periodico της Βαρκελώνης αναγνωρίζει ότι η πρόταση δημιουργεί ανησυχία στην Μαδρίτη. Η εφημερίδα αναγνωρίζει τον ρόλο του πρωθυπουργού Θαπατέρο «που είναι υπέρμαχος των φιλοδοξιών της Καταλονίας για δικαιότερη κατανομή του πλούτου».

«Ήρθε η ώρα» -συνεχίζει η εφημερίδα της Βαρκελώνης να διαπραγματευτεί ο πρωθυπουργός με τις τοπικές αρχές της Καταλονίας και των άλλων επαρχιών με στόχο την μεγαλύτερη δημοσιονομική αυτοτέλεια για τις επαρχίες της Ισπανίας.


Παρασκευή 29 Απριλίου 2005 - 01:16 (Ώρα Λονδίνου)

Η «μαύρη μέρα» του Μπλερ

«Η μαύρη μέρα του Μπλερ καθώς ξεσπά καυγάς για το Ιράκ», ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Γκάρντιαν (Guardian).

Ήταν η χειρότερη μέρα της προεκλογικής εκστρατείας για το Εργατικό Κόμμα σχολιάζει η εφημερίδα καθώς ο Τόνι Μπλερ «ενέδωσε στις πιέσεις και δημοσιοποίησε την συμβουλευτική έκθεση για την νομιμότητα του πολέμου».

Σε ιδιωτικές τους συζητήσεις ανώτατα στελέχη του Εργατικού Κόμματος παραδέχονται ότι το θέμα του Ιράκ «μπορεί να αποδειχθεί ανέλπιστο δώρο για τους Συντηρητικούς μια εβδομάδα πριν τις εκλογές, γράφει η Γκάρντιαν.

Στο κεντρικό της σχόλιο η εφημερίδα πάντως γράφει ότι η δημοσίευση της συμβουλευτικής έκθεσης του Λόρδου Γκόλντσμιθ «καταρρίπτει τους ισχυρισμούς ότι ο Τόνι Μπλερ αγνόησε την ρητή προειδοποίηση του Γενικού Εισαγγελέα. Ο Λόρδος Γκόλντσμιθ ποτέ δεν είπε ρητά ότι ο πόλεμος θα ήταν παράνομος».

Παρ όλα αυτά η εφημερίδα σημειώνει ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο τόνος και το περιεχόμενο της επίμαχης έκθεσης της 7ης Μαρτίου 2003 είναι διαφορετικός από της περίληψη της 17ης Μαρτίου που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει νομικά την προσφυγή στα όπλα.

«Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τις τεράστιες πιέσεις που δεχόταν ο Γενικός Εισαγγελέας για να κατασταλάξει στην νομική του άποψη», σημειώνει η Γκάρντιαν.

Η Ιντιπέντεντ (Independent) αμφιβάλει εάν η δημοσιοποίηση της συμβουλευτικής έκθεσης του Γενικού Εισαγγελέα θα «επιτρέψει στην κυβέρνηση να επιστρέψει στα ζητήματα που θέλει να επικεντρωθεί στο υπόλοιπο της προεκλογικής εκστρατείας- την υγεία, την παιδεία και την οικονομία».

Η εφημερίδα εκτιμά ότι με την δημοσιοποίηση της έκθεσης «όλα τα παλιά ερωτηματικά για το Ιράκ επανεμφανίζονται».

Η Ιντιπέντεντ γράφουν οι συντάκτες της εφημερίδας στο κεντρικό της σχόλιο- δεν «είναι μεταξύ αυτών που κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είπε ψέματα».

Από την άλλη πλευρά συνεχίζει η εφημερίδα- υπάρχουν οι εκθέσεις για τα ανύπαρκτα όπλα του Ιράκ, η ανεπισημότητα με την οποία λαμβάνονταν οι αποφάσεις στην Ντάουνιγκ Στριτ, ένας κλειστός και στενός κύκλος ανθρώπων που αποφάσιζαν χωρίς να λογοδοτούν.

«Όλα αυτά μπορεί να συνιστούν έλλειψη αξιοπρέπειας, μπορεί και όχι. Όμως σίγουρα αντιπροσωπεύει εσφαλμένη κρίση που είχε καταστροφικά αποτελέσματα», καταλήγει το σχόλιο της Ιντιπέντεντ.

Μπράουν-Μπλερ

«Ο Μπράουν σπεύδει να σώσει τον Μπλερ», ο τίτλος των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) που αναφέρεται στην προσπάθεια του δημοφιλούς υπουργού Οικονομικών να «ηρεμήσει την κατάσταση στο Εργατικό Κόμμα μετά την διαρροή της επίμαχης συμβουλευτικής έκθεσης».

Ο Γκόρντον Μπράουν γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς απέρριψε τις καταγγελίες ότι ο Τόνι Μπλερ «επέβαλε στο υπουργικό συμβούλιο την απόφαση του να εισβάλλει στο Ιράκ».

Η παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών «αποτελεί ένα ακόμη δείγμα του πόσο το Εργατικό Κόμμα στηρίζεται στην δημοτικότητα του κ. Μπράουν για να δώσει νέα ώθησε στην προεκλογική εκστρατεία».

«Ο Μπλερ χρίει τον Μπράουν επόμενο πρωθυπουργό», το πρωτοσέλιδο των Τάιμς (Times). Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα ο βρετανός πρωθυπουργός λέει ότι ο κ. Μπράουν «θα είναι ένας έξοχος πρωθυπουργός».

Η σχέση μου με τον Γκόρντον Μπράουν «αποτελεί το θεμέλιο της κυβέρνησης», λέει ο Τόνι Μπλερ.

Βρετανία Ευρώ

Η δήλωση του πρωθυπουργού ότι η ένταξη της Βρετανίας στην ευρωζώνη «δεν είναι πιθανή» κατά την διάρκεια της δεύτερης θητείας του αποτελεί για την Γκάρντιαν (Guardian) την πρώτη φορά που ο Τόνι Μπλερ «χρησιμοποίησε αρνητική και όχι θετική γλώσσα» για την προοπτική ένταξης.

Η Γκάρντιαν φαίνεται να συμφωνεί με τον βρετανό πρωθυπουργό.

«Θα έρθει η στιγμή όταν θα πρέπει να συζητηθεί σοβαρά το ενδεχόμενο ένταξης», σχολιάζει η εφημερίδα, «αλλά είναι μάλλον απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο πριν οι χώρες της ευρωζώνης μπουν ξανά σε μια μακρά περίοδο σημαντικής οικονομικής ανάπτυξης».

Η Γκάρντιαν απαριθμεί τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα των μεγάλων χωρών της ζώνης του ευρώ και καταλήγει: «Τα επιχειρήματα για το εάν η Βρετανία θα πρέπει να ενταχθεί στην ευρωζώνη δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστα μέχρι η ευρωζώνη να αποδείξει ότι είναι μια ζώνη στην οποία αξίζει να προσχωρήσουμε».

Θάτσερ

Η Μάργαρετ Θάτσερ, εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τους Τάιμς (Times) εγκατέλειψε την χώρα για να κάνει διακοπές στην Βενετία.

Πρόκειται «για την πρώτη φορά για 70 χρόνια» που η πρώην «σιδηρά κυρία» δεν συμμετέχει στην προεκλογική εκστρατεία για το Συντηρητικό Κόμμα.

Πιστεύεται συνεχίζουν οι Τάιμς ότι έχει απογοητευθεί από την προεκλογική εκστρατεία των Τόριδων και την «προοπτική της τρίτης συνεχόμενης εκλογικής νίκης των Εργατικών».


Πέμπτη 28 Απριλίου 2005 - 19:34 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Η πορεία προς το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

Η Συνθήκη για τη θέσπιση Ευρωπαϊκού Συντάγματος υπογράφηκε στη Ρώμη στις 29 Οκτωβρίου 2004

Τα 25 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται στη φάση επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, του πρώτου καταστατικού χάρτη της ενωμένης Ευρώπης.

Σε άλλες περιπτώσεις γίνονται δημοψηφίσματα και σε άλλες αποφασίζει το κοινοβούλιο, όπως έγινε στην Ελλάδα.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2006, δύο χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης για τη θέσπιση του Συντάγματος.

Πιστεύετε ότι στην Ελλάδα θα έπρεπε να διεξαχθεί δημοψήφισμα; Έχετε ενημερωθεί για το περιεχόμενο του Συντάγματος; Θεωρείτε ότι θα προωθήσει την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

Μία (μόνο μία) σελίδα ιστορίας αυτής της ταλαίπωρης ηπείρου να διαβάσει κανείς, θα αντιληφθεί την αυταπάτη της "ενωμένης Ευρώπης".

Jon Kotsis (UK)

Πολύ κακό για το τίποτα. Μιλάμε απλώς για την πολλοστή αναθεώρηση της συνθήκης της Ρώμης, για μια συνθήκη η οποία δεν είναι τίποτα άλλο από την κωδικοποίηση των υπάρχουσων συνθηκών με μερικές τροποποιήσεις. Εμπεριέχει όμως ένα βαθύτατο συμβολισμό, αφού πρόκειται για συνταγματική συνθήκη, με μερικές πολύ προωθημένες διατάξεις, για παράδειγμα πάνω στην στρατιωτική ενοποίηση.

Όπως ανέφερε και κάποιος κύριος σε προηγούμενο post, δεν έγινε δημοψήφισμα για την κύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ (πολύ πιο σημαντικής από άποψη ουσίας). Και επιτέλους, ας μην τα περιμένουμε όλα από τους άλλους. Το κανάλι της Βουλής μετέδωσε τη συζήτηση και την ψηφοφορία για την κύρωση της Συνταγματικής Συνθήκης. Όποιος το επιθυμεί, μπορεί να το προμηθευτεί από τα κατά τόπους γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Λάμπρος Ζανιάς (Αθήνα, Ελλάς)

Είμαι σίγουρος ότι μικρό μόνο ποσοστό από τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, που ψήφισαν υπέρ του ευρωσυντάγματος, γνώριζαν τι ακριβώς ψήφισαν. Όσο για την ενημέρωση των ελλήνων πολιτών αφήστε το καλύτερα.... Βεβαίως δεν πιστεύω ότι τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά στις άλλες χώρες. Συμπέρασμα: πάμε κατά ευρωσύνταγμα μεριά και ο θεός βοηθός. Τελικά το 2006 δεν πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε ολοκλήρωση της διαδικασίας και αυτό λόγω του Ηνωμένου Βασιλείου ο ρόλος του οποίου δεν συνάδει προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Θεόφιλος (Ελλάς)

O μόνος σωστός δρόμος είναι η συνεργασία και η αδελφικότητα μεταξύ των εθνών της Ευρώπης, για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε στον δύσκολο παγκόσμιο οικονομικό παιχνίδι και να δημιουργήσουμε νέες συνθήκες προόδου και ανάπτυξης, με κύριο άξονα την συμφιλιωτική πολιτική εντός των εδρών του ευρωκοινοβουλίου, με την μεταχείριση ήπιας και γόνιμης συναλλαγής με τους εταίρους μας. Το μοντέλο της Ευρώπης το επιδοκιμάζουν τόσο η Ασία όσο και η Λ.Αμερική και μοιάζει να ζορίζει υπερβολικά το δολάριο, που χρεοκοπεί αργά και σταθερά.

Αιγέας (Αθήνα, Ελλάς)

Για να διεξαχθεί δημοψήφισμα θα έπρεπε πρώτα να ενημερωθούμε, πράγμα για το οποίο δεν φρόντισε κανείς.

Λευτέρης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Ειναι να απορει κανεις ποσο η πολιτικοι μας σεβονται τους πολιτες αυτης της χωρας.Μας θεωρουν οτι δεν ειμαστε ωριμοι πολιτες,δεν γνωριζουμε,και αποφασιζουν να μας πανε απ το χερακι σαν τα μικρα παιδια στο πολυκαταστημα που λεγεται Ευρωπη. Εγω δεν εχω ενημερωθει,εχω πληρη αγνοια,αλλα απο συζητησεις αποκομισα το εξης,η συγχρονη Ελλαδα για τις επερχομενες γενιες θα αναφερεται με δυο οροσημα.Το πρωτο ειναι η μερα της ανεξαρτησιας το 1821 με το πρωτοκολο του Λονδινου,και το δευτερο ειναι το 2005 με την καταλυση του Ελληνικου κρατους,αφου εκχωρουνται πολλα στις Βρυξελλες.

Σταμάτης (Αθήνα, Ελλάς)

Το "Ευρωσύνταγμα" έχει τα καλά του και τα κακά του. Σε μια εποχή που η άνοδος της Κίνας και της Ινδίας δημιουργεί νέα δεδομένα και ξαναγράφεται η Ιστορία (είναι άραγε η ρεβανς των καταπιεσμένων πρώην αποκιών;), σε μια εποχή που η δύναμη των πολυεθνικών βαθμιαία υποκαθιστά την κρατική εξουσία, το Ευρωσύνταγμα αποτελεί μια προσπάθεια ανάσχεσης αυτής της επερχόμενης αναρχίας. (...)

Τώρα, από τα θετικά σημεία του ΕΣ ξεχωρίζω την ενσωμάτωση της Χάρτας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων- άλλο βέβαια πως θα εφαρμοστούν. Ενα μελανό σημείο αποτελεί για μένα η ειδική μνεία που γίνεται για το καθεστώς των βρετανικών βάσεων στη Κύπρο με μορφή Δήλωσης στα Παραρτήματα του. Οσο για το δημοψήφισμα, θα έπρεπε να γίνει σε όλα τα κράτη - μέλη αφού θα είχε προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος και ενημέρωση των πολιτών ....

Λεωνίδας Κουκουλίδης (Ελλάς)

Για να διεξαχθει δημοψηφισμα θα επρεπε πρωτα να ενημερωθουμε πραγμα για το οποιο δεν φροντισε κανεις.

Λευτέρης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Το κείμενο της Συνταγματικής Συνθήκης, κοινώς Ευρωσύνταγμα, δεν λύνει όλα τα ευρωπαϊκά προβλήματα. Θα πρέπει όμως να μην ξεχνάμε πώς κανένα κείμενο του είδους δεν αποτελεί πανάκεια. Άλλωστε, το Σύνταγμα (όπως και κάθε κείμενο της Ένωσης) είναι κείμενο με ατέλειες και ελλείμματα καθώς αποτελεί προϊόν συμβιβασμού και συνθέσεων της διαπραγματευτικής διαδικασίας. ()

Κατά τη γνώμη μου, το Σύνταγμα συνιστά σημαντική συμβολή προς τη κατεύθυνση της ανάπτυξης της «ομοσπονδιακής και κοινωνικής Ευρωπαϊκής Ένωσης» και γι' αυτό οι προοδευτικές δυνάμεις του Ευρωπαϊκού χώρου θα πρέπει να το στηρίξουν ενεργά. () Όσο για την ενημέρωση που είχα, δυστυχώς αυτή προήλθε μέσα από δική μου αναζήτηση και όχι από κρατική ενημέρωση, η οποία θα τολμούσα να πω, στη χώρα μου είναι μηδαμινή έως ανύπαρκτη.

Eυφροσύνη Παυλακούδη (Ελλάς)

Στην Ελλάδα το λεγόμενο Ευρωσύνταγμα ψηφίστηκε από την Βουλή. Γιατί δεν έγινε δημοψήφισμα;

Kωνσταντίνος (Ελλάς)

Το Ευρωπαικό Σύνταγμα πρόκειται να αντικαταστήσει ουσιαστικά τα εθνικά συντάγματα των χωρών της ΕΕ. Αποδεικνύοντας λοιπόν τη δημοκρατική μας υπόσταση σαν κράτος θα έπρεπε να μήν θέτουμε κάν το ερώτημα αυτό. Μόνο ένα δημοψήφισμα θα μπορούσε να δώσει μια καθαρή απάντηση, και να αποδείξει ότι η άμεση δημοκρατία λειτουργεί στην Ελλάδα και κατ' επέκταση στην Ευρώπη.

Nίκος Φαρσάρης (Κρήτη, Ελλάς)

The European Constitution will be a significant step towards the European Federal Republic. EU is going to play major role in the world scene in this century. Europeans lack insentive and free market way of thinking. But they are easy learners and certainly the most well educated, cultured and skilled workforce in the world. EU is a rising superpower. The Greek constitution is relatively progressive at least on paper. And if Greece becomes the fourth country in Europe after Spain to recognize same-sex marriages and liberates the state from the church it will be among the most liberal European states.

Mark (New York, USA)

United Europe is a joke. It is impossible. Although I am Greek i feel sorry for what happens in Europe. We cannot mix water and oil. We cannot mix Germans-French-Greeks-Danes. They are different types of people.()

Dion (Alabama, USA)

Δεν μπορώ να εκφέρω άποψη. Μου την αφαίρεσαν οι κυβερνόντες. Θα ψηφίσουν εκείνοι για εμένα διότι ετσι επέλεξαν, χωρίς καν να με ρωτήσουν. Επομένως τα λόγια περιτά, οπως λεει και το τραγούδι.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Αθήνα, Ελλάς)

Αδυνατώ να πιστέψω πως το 2006 (τόσο νωρίς!) θα πραγματωθεί το τσίρκο της ενωμένης Ευρώπης. Φυσικά δεν έχω ενημερωθεί για το "Σύνταγμα" (όπως, φαντάζομαι, και οι περισσότεροι πολιτικοί μας εκπρόσωποι) και για το δημοψήφισμα είμαι μέσα, αρκεί να μη πέφτει σε αργία! Επιτέλους, τι σόι άνθρωποι κυβερνούν τον κόσμο;Τι σόι είναι οι "ανοιχτοματηδες" κάτοικοι της μεταπολεμικής (κέντρο)Ευρώπης;

Μία(μόνο μία) σελίδα ιστορίας αυτής της ταλαίπωρης ηπείρου να διαβάσει κανείς, θα αντιληφθεί την αυταπάτη της "ενωμένης Ευρώπης". Σαν κεμαλικό όραμα μου μοιάζει. Μάταια οι πρωτεργάτες της ένωσης ετοιμάζουν νέα φορτία ανυπόδητων Αφρικανοασιατών προς πώληση στην Ευρωπαική αγορά με σκοπό την ενδυνάμωση της "πολυπολιτισμικής" κοινωνίας. Οι θερμοκέφαλοι επικρατούν σ'όλες τις θέσεις εξουσίας παγκοσμίως (βλέπε Πάπας). Μήπως θα 'ταν καλύτερα να ταμπουρωθούμε στις χώρες μας μη μας πάρουν τα βόλια του υφέρποντος πολέμου;

Jon Kotsis (UK)

Δεν χρειαζόταν να διεξαχθεί δημοψήφισμα από τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το ισχύον Εθνικό Σύνταγμα και από τον χαρακτήρα του πολιτεύματος.

Οδυσσεύς Γαλάνης (Πρίνσετον, ΗΠΑ)

Είναι επιεικώς απαράδεκτη η στάση πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων (και της δικής μας), που αποφεύγουν να διεξάγουν δημοψήφισμα υπό το φόβο του "όχι". Είναι ακόμη χειρότερο όμως το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν το λαό σαν κάτι ενοχλητικό, σαν μια ομάδα ανθρώπων που "δεν ξέρουν", που "ψηφίζουν συναισθηματικά" και λοιπά και λοιπά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάσχει από έλλειμα δημοκρατίας. Προσπαθεί να επιβάλλει ένα σύνταγμα χωρίς καμία λαϊκή υποστήριξη και "απορεί" με το "ακατανόητο όχι" ορισμένων λαών όπως οι Γάλλοι. Τουλάχιστον όμως εκεί οι κυνερνώντες είχαν το θάρρος να φέρουν το ευρωσύνταγμα σε δημοψήφισμα, παρά τον "κίνδυνο" που υπήρχε να βγει το "όχι". Εδώ ψηφίσαμε ένα σύνταγμα για το οποίο ο λαός δεν ξέρει τίποτε, και που κατά τα φαινόμενα απλώς προσπαθεί να μεταβάλλει την Ευρώπη σε κλώνο και ανταγωνιστή των Η.Π.Α, περιστέλλοντας το κοινωνικό κράτος προς όφελος της θεοποιημένης πλέον "ανταγωνιστικότητας", η οποία έχει γίνει καραμέλα στα χείλη των νεοφιλελεύθερων οικονομολόγων. ()

Είμαι κι εγώ πολίτης αυτής της χώρας και θέλω κάπως να δηλώσω επίσημα την αντίθεσή μου στο ευρωσύνταγμα, όπως και πολλοί άλλοι άνθρωποι που ανήκουν στην ευρύτερη αριστερά (και όχι μόνον). Δυστυχώς για ακόμη μια φορά θα αποφασίσουν άλλοι για μας κι εμείς απλώς θα παρακολουθούμε στην επίφαση δημοκρατίας που ζούμε. Δεν καταλαβαίνω γιατί η κυβέρνηση προεξοφλεί ότι ο κόσμος θα ψήφιζε "ναι". Δεν είναι και τόσο σίγουρο. Όσο για το ΠΑΣΟΚ; Αναρωτιέμαι τι θα έκανε αν ήταν στην κυβέρνηση. Θα ζητούσε άραγε φημοψήφισμα; Τώρα, εκ του ασφαλούς, το κάνει. Λυπάμαι για τον αντιδημοκρατικό δρόμο που έχει πάρει η Ε.Ε. Κάποτε την πιστέψαμε. ΟΧΙ ΠΙΑ!

Νικόλας (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Ένα συγκεκριμένο και εγκεκριμένο Σύνταγμα ή Συνθήκη για έναν απροσδιόριστο γεωγραφικό χώρο. Ισχύει νομικά ή όχι;

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

I read most part of the Euroconstitution Chart. It looks like a compromise between the member country-states. Referendum or not this is the cause of History. EU is going to be one of the major 3 superpowers of the early 21 Century. I say early-century because by the end of 21 Century we will be all global citizens. Europe has History,experience,very well educated and cultured population. It lucks the Entrepreneurial, positive spirit and work ethic that we can see in the USA but these attitudes can change. The new Euronation has the ability to become a major player in the new global system.

USA with its overleveraged-plutocratic, unsocial, overcommercialized economy will be more vulnerable in the future than Europe. EU will shine again as a united European Nation and a bright example of balanced market economy and social-society. Before Greece became an empire was a loose confederacy of city-states. Germany before it became Kaiserreich was a feeble confederacy of city-states with no German consciousness. The same way today we see Europe as a bunch of different nations. But 40 years from now our children will proud themselves as European citizens.

George A. (NYC, USA)

Στην Ελλάδα το λεγόμενο Ευρωσύνταγμα ψηφίστηκε από την Βουλή. Γιατί δεν έγινε δημοψήφισμα; Στην Γαλλία, μέχρι στιγμής, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα του γαλλικού λαού θα ψηφίσει ΟΧΙ στο σχετικό δημοψήφισμα της 29-5-05. Και όμως, ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ!! Αυτό έχει σημασία. Στην Ελλάδα, από το 1974 και μετά, όταν έγινε δημοψήφισμα για την βασιλευομένη ή μη δημοκρατία, τα δημοψηφίσματα "ξεχάστηκαν". Για όλα αποφασίζει η Βουλή. Και για το ισχύον ελληνικό Σύνταγμα. Έλλειμμα δημοκρατίας; Έλειμμα σεβασμού στον "κυρίαρχο" λαό; Μάλλον. Ούτε ενημέρωση έγινε για το Ευρωσύνταγμα, ούτε δημοψήφισμα.

Kωνσταντίνος (Ελλάς)

Το σχόλιό μου δέν διεκδικεί νομική γνώση. Στηρίζεται μόνο στην κρίση δικαίου ανδρός και όχι μόνο του συντάκτου του, αλλά όλων με τους οποίους συζητά και όσων στηρίζουν την άποψή του. Πρόκειται για το νέο και πρώτο Ευρωσύνταγμα ή Συνθήκη, όπως ονομάζεται. Αναφέρεται στην Ευρώπη, που απαρτίζεται από τις χώρες των εταίρων, οι οποίες «συμπτύσσονται σε μία ενότητα ή κοινότητα», αλλά δεν αναφέρεται στα σαφή και συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια αυτής της ενότητος ή κοινότητος. Άλλες χώρες προχώρησαν ήδη στην ψήφισή του και άλλες περιμένουν στην σειρά. Δεν διαβάζουμε όμως πουθενά, έστω και μία αναφορά στο ότι, ενώ υπάρχει Σύνταγμα, δεν υπάρχει συνταγματικά ορισμένος γεωγραφικός χώρος, εντός του οποίου θα ισχύει και θα εφαρμόζεται το Σύνταγμα, που ψηφίζεται ή θα ψηφισθεί. Ένα συγκεκριμένο και εγκεκριμένο Σύνταγμα ή Συνθήκη για έναν απροσδιόριστο γεωγραφικό χώρο. Ισχύει νομικά ή όχι; Μήπως δεν ισχύει για όσο χρονικό διάστημα δεν έχουν τυπωθεί οι Χάρτες της Ε.Ε.; Και αν δεν ισχύει άμεσα, τότε γιατί ψηφίζεται; Και για ποιόν ή για ποιούς; Και για ποιάν Ευρώπη; ()

The first thing that a European Constitution should guarantee is the territorial integrity of the members.

Manolis Lygounis (California, USA)

Οι εταίροι μας δεν είναι το ίδιο «ακριτικοί πληθυσμοί» όσο εμείς οι Έλληνες, που για ακόμα μία φορά στην παγκόσμια ιστορία και χωρίς καμία υπερβολή, φυλάμε Θερμοπύλες. Είναι στο θέμα αυτό μακριά από όσα συμβαίνουν στην ζώνη τριβής μεταξύ δύο ηπείρων, περιοχών του πλανήτη με διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες. Και επειδή επι δεκαετίες ασχολούνται με την ανάπτυξη και καθόλου με τις πολεμικές ασκήσεις επι τόπου, όπως εμείς επάνω από το Αιγαίο, έχουν γίνει τρυφηλοί σε βαθμό απαράδεκτο. Έτσι, εμείς τουλάχιστον, που αποδεχόμαστε το νέο Ευρωσύνταγμα με τις ευλογίες των εκλεκτών μας στο Κοινοβούλιο, το ελάχιστο που περιμένουμε είναι, να έχουμε με το νέο αυτό βήμα προς την ενοποίηση περισσότερη ασφάλεια και σιγουριά από όση είχαμε μέχρι σήμερα, για να μπορέσουμε και να συγκλίνουμε όπως το επιθυμούμε.

Να μπορούμε και εμείς να αναπτυσσόμαστε με πολύ λιγότερες αμυντικές δαπάνες για να περισσεύουν και μερικές για τα άδεια Ταμεία και για επενδύσεις, που κατάντησαν σήμερα σαν τα πράσινα άλογα, για τα οποία όλοι μιλούν, αλλά κανείς δεν τα είδε ακόμα. Και αν αυτό δεν μας το εξασφαλίζει το νέο Σύνταγμα, δεν θα ήταν δίκαιο να ζητήσουμε την αναστολή του μέχρις ότου είμαστε βέβαιοι για την αποτελεσματική εφαρμογή του; Υπάρχει εταίρος που θα μας κατηγορήσει για παραλογισμό; Γιατί για παραλογισμό μας κατηγορούν και για πιο ευτελή πράγματα όπως τον βασικό εταίρο.

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Είναι αλήθεια πως η ενημέρωση που μέχρι σήμερα έχουμε σχετικά με την ουσία της Συνθήκης για το Σύνταγμα της Ευρώπης διακρίνεται από ενα πασιφανές έλλειμμα. Η κοινωνία ελάχιστες συζητήσεις είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τόσο από συνδιασκέψεις όσο και τηλεοπτικά μέσα από τους ιδωτικούς διαύλους. Καθώς η Δημόσια τηλεόραση έδωσε κάποια ψήγματα αξιόπιστης ενημέρωσης. Συνεπώς, οι πολίτες αδυνατούν να σχηματίσουν συγκεκριμένη γνώμη για τα 448 άρθρα του "Ευρωσυντάγματος". Από την πλευρά τους οι πολιτικοί αρχηγοί, τα κόμματα και οι συνδικαλιστικοί φορείς έδωσαν μάλλον συγκεχυμένη έως θλιβερή εικόνα. Κρίμα ...

Τέλος η ατολμία της κυβέρνησης να συμπαραταχθεί με την δεδηλωμένη και δημοσίως εκφρασμένη άποψη της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος δυσχέραινε ακόμη περισσότερο την πληροφόρηση των Ελληνων πολιτών. Είθε στο μέλλον και με αφορμή το δημοψήφισμα των Γάλλων που καθιστά όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις αμφίρρροπο το αποτέλεσμα να συνδράμει προς τη διαλεύκανση και την κατανόηση του "Ευρωσυντάγματος" από τους Έλληνες.

Βασίλης Λάππας (Βόλος, Ελλάς)

Yes, All Greeks should be educated on the Euro-constitution and be given the opportunity to VOTE. Above all the Greek culture and history and territory must be PROTECTED.

Μichael Kolovos (Athens, Greece)

Σίγουρα πρέπει να ενημερωθούμε. Δεν μπορεί να θεωρήσει κανείς ως ενημέρωση τη συζήτηση που έγινε στη βουλή. Δυστυχώς δεν μπορούμε να ενημερωθούμε απο τους πολιτικούς μας γιατί πάντα μας παρουσιάζουν τα πράγματα μαύρα ή άσπρα, κάτι που σε καμιά περίπτωση δεν ισχύει. Νομίζω ότι έπρεπε να γίνει δημοψήφισμα. Πρέπει και εμείς οι έλληνες να μάθουμε να τοποθετούμαστε υπεύθυνα σε σημαντικά θέματα με δημοψηφίσματα.

Νομίζω ότι ένας καταστατικός χάρτης όσο συντηριτικός και άν είναι συμβάλει έστω και ελάχιστα στην ιδέα μιας ενωμένης Ευρώπης. Σήμερα δυστυχώς δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε κοινωνικές αλλαγές εθνικού επιπέδου. Μόνο μέσα απο παγκόσμιους συσχετισμούς που μπορούν να αναπτυχθούν μέσα σε διεθνείς οργανισμούς όπως είναι η Ε.Ε. μπορούν να προκύψουν κοινωνικές αλλαγές.

Γιάννης (Σάμος, Ελλάς)

Whether we had a referendum or not the outcome would have been Yes.

Thomas T. (Philadelphia, USA)

The first thing that a European Constitution should guarantee is the territorial integrity of the members. In other words, the Union as a whole should commit to use all available armed forces to defend the borders of each individual state against aggression from the outside, and should be the single, mandatory source of arbitration for internal disputes, e.g. conflicts between member states, breakaway provinces, etc.

If that was part of the plan, Ireland, for example, wouldn't have to be fighting a mini-secession war, and Greece could once and for all stop arming to defend itself against Turkey. To me it doesn't seem to be the case. Normally a Constitution is about more than just distributing beaurocratic power, but I am not sure about this one...

Μanolis Lygounis (California, USA)

Δεν χρειαζόταν να διεξαχθεί δημοψήφισμα από τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το ισχύον Εθνικό Σύνταγμα και από τον χαρακτήρα του πολιτεύματος, πολύ περισσότερο δε, από τη στιγμή που δεν έγινε δημοψήφισμα για τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση που ήταν πολύ πιο σημαντική. Εκτός αυτού, αν δεν κάνω λάθος, κανένα εθνικό σύνταγμα δεν έχει επικυρωθεί με δημοψήφισμα.

Έχω ενημερωθεί για το περιεχόμενο του Συντάγματος, και βρίσκω ότι αν και είναι πολύ πιο προοδευτικό από το Ελληνικό Σύνταγμα και υποθέτω από οποιοδήποτε άλλο σύνταγμα στον κόσμο, δεν μπορεί να δώσει την ώθηση που χρειάζεται η Ευρώπη, γιατί απλώς επαναδιατυπώνει τις ισχύουσες συνθήκες χωρίς να προσθέτει κάτι καινούργιο. Είναι φανερό ότι πρόκειται για προϊόν συμβιβασμού μεταξύ των μελών. Θα ήθελα όμως να επικυρωθεί για συμβολικούς λόγους, ειδικά από τη στιγμή που η απόριψή του έγινε σημαία των συντηρητικών όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση (των "ευρωσκεπτικιστών").

Oδυσσεύς Γαλάνης (Πρίνσετον, ΗΠΑ)

Πρέπει και εμείς οι Έλληνες να μάθουμε να τοποθετούμαστε υπεύθυνα σε σημαντικά θέματα με δημοψηφίσματα.

Γιάννης (Σάμος, Ελλάς)

I read the Euroconstittution but not in every single detail. Either we had a Referendum or not the outcome would have been Yes. Greeks are among the most Proeuropean Europeans. EU is going to be a major counterforce to the USA, China and India and a major player in the world economics and politics. There is no question that Europe has the experience, the human resources and the ability to become stronger than the USA. Only I think that we should give priority to Ukraine rather than Turkey as the next major partner...

Τhomas T. (Philadelphia, USA)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Πέμπτη 14 Απριλίου 2005 - 15:17 (Ώρα Λονδίνου)

Το Ιράκ επισκιάζει τις εκλογές

Εμπιστευτικό έγγραφο το Γενικού Εισαγγελέα της Βρετανίας εκφράζει αμφιβολίες για την νομιμότητα του πολέμου. Σε δύσκολη θέση ο Τόνι Μπλερ μια εβδομάδα πριν τις εκλογές.

Νέες κόντρες για Ιράκ

«Αγκάθι» συνεχίζει να αποτελεί το Ιράκ

Βέλη Χάουαρντ εναντίον Μπλερ

Υπέρ του πολέμου παραμένει ο Μπλερ

Βρετανικές εκλογές: Ο κώδικας δεοντολογίας του BBC

Η τελευταία μάχη;

Ο Τόνι Μπλερ φλερτάρει με μια πολιτική πρωτιά

Άργησε αλλά αποφάσισε

Ο Χάουαρντ έσμιξε με την πολιτική σε μεγάλη ηλικία

Ο «χαλαρός» Τσάρλς Κένεντι

Ο «άσος στο μανίκι του» είναι δώρο της συζύγου του

Ομοιότητες στις κομματικές υποσχέσεις

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα προεκλογικά προγράμματα των Εργατικών και των Συντηρητικών κινούνται στα ίδια πλαίσια με εκείνα του 2000 και θεωρούν ότι αλλάζει μόνο η εκφορά του λόγου.

Μάχη για τις «οριακές» περιφέρειες

Το «Οχάιο» των βρετανικών εκλογών

Τα εκλογικά προγράμματα

Μετανάστευση, υγεία, παιδεία, κοινωνική πολιτική και φόροι είναι τα ζητήματα στα οποία επικεντρώνουν τα εκλογικά προγράμματα των τριών μεγάλων κομμάτων και καθορίζουν την προεκλογική αντιπαράθεση.

Θέματα εκλογών: Ευρώπη

Θέματα εκλογών: Ιράκ

Θέματα εκλογών: Σύνταγμα

Πώς ψηφίζουν οι Βρετανοί

Όσο ανεβαίνει το προεκλογικό θερμόμετρο στην Βρετανία τόσο το τοπίο γίνεται όλο και πιο θολό, σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες παρουσιάζουν απόκλιση μεταξύ τους.

Χιλιάδες οι υποψήφιοι

Οι βρετανικές εκλογές σε αριθμούς

Εκλογές στη Βρετανία

RSS

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

BBC World Service >>

|

BBC Languages >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Πέμπτη 28 Απριλίου 2005 - 11:20 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα κυβέρνηση στο Ιράκ

Μετά από μήνες διαβουλεύσεων, ο κ. Τζααφάρι κατέληξε στο κυβερνητικό σχήμα, αν και με κενά σε καίριες θέσεις

Το ιρακινό Κοινοβούλιο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία το κυβερνητικό σχήμα που πρότεινε ο σιίτης εντολοδόχος πρωθυπουργός, Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι, μετά από τρεις μήνες διαβουλεύσεων.

Από τους 185 παρόντες βουλευτές, όλοι πλην πέντε υπερψήφισαν το προτεινόμενο υπουργικό συμβούλιο, κάνοντας πραγματικότητα την πρώτη εκλεγμένη κυβέρνηση στο Ιράκ, μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.

Αρκετές υπουργικές θέσεις κλειδιά, μεταξύ των οποίων αυτές των υπουργών Άμυνας και Πετρελαίου, δεν έχει ακόμα αποφασιστεί από ποιους θα στελεχωθούν, αλλά ο κ. Τζααφάρι δεσμεύθηκε ότι τα κενά θα πληρωθούν πολύ σύντομα.

Ο σιίτης πολιτικός, Αχμάντ Τσαλάμπι, που παλαιότερα τύγχανε της εύνοιας της Ουάσινγκτον, θα καταλάβει μία εκ των τεσσάρων θέσεων αναπληρωτών πρωθυπουργών.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη αναφέρει ότι τα κενά στο υπουργικό σχήμα αντικατοπτρίζουν τις δυσκολίες στις οποίες οφείλεται και η καθυστέρηση σχηματισμού του.

Κυριότερη από αυτές τις δυσκολίες, η συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα πολιτικών από την κοινότητα των σουνιτών.


Πέμπτη 28 Απριλίου 2005 - 12:23 (Ώρα Λονδίνου)

Προς επικύρωση το ευρωσύνταγμα στην Ισπανία

Μικρή ήταν η προσέλευση των Ισπανών στις κάλπες για το δημοψήφισμα

Η Κάτω ισπανική Βουλή ενέκρινε ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος .

311 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του συντάγματος, ενώ μόλις καταψήφισαν την πρόταση επικύρωσης.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, σειρά έχει ανάλογη ψηφοφορία στην Άνω Βουλή, η έγκριση της οποίας πρέπει να προηγηθεί της επικύρωσης του συντάγματος.

Η Ισπανία ήταν η πρώτη χώρα που διοργάνωσε δημοψήφισμα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Σχεδόν το 80% όσων ψήφισαν υποστήριξαν την υιοθέτηση του κειμένου, ωστόσο η συμμετοχή ήταν εξαιρετικά χαμηλή, μόλις λίγο πάνω από το 40%.

Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα οφείλει να επικυρωθεί και από τα 25 κράτη μέλη της Ε.Ε., είτε με δημοψήφισμα είτε μέσω κοινοβουλευτικών διαδικασιών, πριν τεθεί σε εφαρμογή από το Νοέμβριο του επόμενου έτους.

Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις σε ορισμένες χώρες προκαλούν ανησυχίες.


Πέμπτη 28 Απριλίου 2005 - 09:51 (Ώρα Λονδίνου)

Υψηλές οι πασχαλινές τιμές

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): «Κάντε κάτι τώρα για την ακρίβεια. Ο καταναλωτής έφτασε να αγοράζει αρνί με άτοκες δόσεις».

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): «ΑΤΕ: Όργιο ρεμούλας από πασόκους διοικητές - υποδιοικητές. Χρυσές κάρτες επί ΠΑΣΟΚ και ηγεμονικές σπατάλες!»

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: «Διαλύουν το παλαιό ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος και οι άνθρωποί του. Ο Παπανδρέου απέφυγε να τηλεφωνήσει ακόμη και για τυπικές ευχές».

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Πωλητήριο στην ΑΤΕ από ΠΑΣΟΚ. Χτυπούν τον Μηλιάκο γιατί στηρίζει την Τράπεζα και τους αγρότες».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: «Τα μάτια σας στα... δεκατέσσερα. Προσοχή στις παγίδες θανάτου στο εθνικό δίκτυο».

Η ΑΥΓΗ: «Ο Πούτιν στα Ιεροσόλυμα. Για πρώτη φορά Ρώσος ηγέτης στο Ισραήλ».

ΑΥΡΙΑΝΗ: «Κοίτα ποιοι μιλάνε!!! Πανάκριβα ξενοδοχεία, κομπιούτερ, καλλυντικά, μαγαζιά πολυτελείας και μετρητά χρέωνε στις κάρτες η προηγούμενη Διοίκηση της ΑΤΕ».

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Γραμματείς και Φαρισαίοι αναστατώνουν την κυβέρνηση της ΝΔ. Η Εβδομάδα των Παθών συνεχίζεται για την κυβερνώσα παράταξη».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «4.706 προσλήψεις σε Δημόσιο, δήμους, οργανισμούς. Όλες οι θέσεις που προκηρύσσονται».

ΕΘΝΟΣ: «Μετέωρες οι φορορυθμίσεις για εκκρεμείς υποθέσεις. ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι υπουργικές αποφάσεις».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Άρον - άρον τα μαζεύει ο βασικός μέτοχος. Ζήτησε επίσημα χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλαγές στο νόμο γιατί παραβιάζει κοινοτικές οδηγίες».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «Μπλόκο στα κινεζικά προϊόντα από την κυβέρνηση. Με όρους και προϋποθέσεις η εισαγωγή τους σε Ελλάδα Ευρώπη».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Οι τελευταίες οδηγίες για τη φορολογική δήλωση. Ένθετο περιοδικό: Τι πρέπει να προσέξουν μισθωτοί συνταξιούχοι».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Πλαστά κέρδη μειωμένες ζημιές στο Χ.Α. 220 εταιρείες μαγείρεψαν τους ισολογισμούς του 2004».

ΕΣΤΙΑ: «Τελεσίγραφο από Βρυξέλλες. Ζητείται η κατάργησις του επιμάχου νόμου».

ΕSPRESSO: «"Είμαι καλύτερη από τη Χριστίνα Ωνάση". Συνέντευξη-φωτιά της βασίλισσας των τάνκερ, Κλέλιας Χατζηιωάννου: "Εκείνη έμπλεκε με φτωχούς που της τα έτρωγαν, εγώ παντρεύομαι τον Αλβέρτο"».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Νέα προβλήματα "επικοινωνίας" στην κυβέρνηση. Κριτική από τον κ. Μεϊμαράκη για επιλογές υπουργών».

Ο ΛΟΓΟΣ: «Αυξημένες τιμές μειωμένη κίνηση. Η εικόνα της πασχαλινής αγοράς».

ΤΑ ΝΕΑ: «Σφάζονται με τον Καραμανλή... θεατή. Εβδομάδα Παθών στη ΝΔ».

Η ΝΙΚΗ: «Κερδισμένη η διαπλοκή. Αλλαγή του νόμου επιβάλλει η Κομισιόν».

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: «Δυσφορία στο Μαξίμου για τον Γ. Βουλγαράκη».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Λαϊκός Γολγοθάς η πασχαλινή αγορά. Πενιχρό το εισόδημα - Στα ύψη οι τιμές».

TRAFFIC NEWS: «Ο τέως εγκαθίσταται οριστικά στην Ελλάδα. Προγραμματίζει ήδη τις καλοκαιρινές του διακοπές και πυκνώνει τις επισκέψεις».

Η ΧΩΡΑ: «Λάθος που ανοίξαμε τώρα το ασφαλιστικό. Νέα πυρά Μεϊμαράκη για την επικοινωνιακή πολιτική».

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: «Παράνομη η περαίωση! Αντισυνταγματικό έκρινε το φορολογικό μέτρο η Ολομέλεια του ΣτΕ».

ΕΓΝΑΤΙΑ: «Ασανσέρ παγίδες θανάτου. Ακατάλληλα, επικίνδυνα και με κακοτεχνίες τα περισσότερα στη Θεσσαλονίκη».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: «"Δεν αναγνωρίζει" η Ευρώπη τη διαπλοκή. Με νέο χθεσινό έγγραφό της».

Πασχαλινή αγορά

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι «πιο τσουχτερό αποδεικνύεται φέτος το κόστος αγοράς του παραδοσιακού οβελία, με την τιμή των αμνοεριφίων να ξεκινά από περίπου 6 ευρώ το κιλό για τα εισαγόμενα και να φτάνει μέχρι και τα 12-13 ευρώ στα συνοικιακά κρεοπωλεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Στις κεντρικές αγορές των μεγάλων αστικών κέντρων, η τιμή του κυμαίνεται από περίπου 8 έως και 12 ευρώ το κιλό».

Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτση) «στην τελική ευθεία εν όψει του Πάσχα εισέρχεται η αγορά με κύρια χαρακτηριστικά τους συνεχείς ελέγχους στην αγορά, αλλά και τη διατήρηση των τιμών σε υψηλά για τον καταναλωτή επίπεδα. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Καταναλωτών, φέτος, το πασχαλινό τραπέζι θα είναι κατά 15% ακριβότερο, καθώς, όπως επισημαίνει το ΙΝΚΑ, την τελευταία δεκαετία οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 60% και η τιμή του αρνιού κατά 300%».

Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι «στο σφυρί είχε βγάλει την Αγροτική Τράπεζα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2002 με απόφαση της τότε επιτροπής αποκρατικοποιήσεων, επί υπουργίας Χριστοδουλάκη-Τσοχατζόπουλου-Δρυ. Τώρα χτυπούν τον Μηλιάκο γιατί υπερασπίζεται το δημόσιο χαρακτήρα της Τράπεζας και στηρίζει τον αγροτικό κόσμο -κατηγορώντας τον ότι χρησιμοποιούσε την ... εταιρική κάρτα της ΑΤΕ - , για να καλύψουν τις "αμαρτίες" του παρελθόντος».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) ισχυρίζεται ότι «ψώνια και φρέσκο ψάρι σε γνωστή ψαροταβέρνα των βορείων προαστίων, καλό φαγητό με σινιέ κοστούμι σε πολυτελή εστιατόρια, αγορές καλλυντικών, αναλήψεις μετρητών, ακόμη και κάλυψη εξόδων για διανυκτερεύσεις εντός και εκτός έδρας, είχαν εξασφαλίσει οι προηγούμενες διοικήσεις της Αγροτικής Τράπεζας, χρεώνοντας όλες τις παραπάνω δαπάνες στο ταμείο της ΑΤΕ. Τότε, η σιωπή κάποιων ήταν "αρετή" στο μεγάλο φαγοπότι».

Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι «το σύστημα συμφερόντων που λεηλάτησε την Αγροτική Τράπεζα, κρύβεται πίσω από την επίθεση κατά του Δημήτρη Μηλιάκου που εκδηλώνεται με δημοσιεύματα και επερωτήσεις που έχουν περισσότερο παραπολιτικό χαρακτήρα και δεν αφορούν ουσιώδη λειτουργικά ζητήματα. Η κάθετη σύγκρουση του Διοικητή της ΑΤΕ με ισχυρά συμφέροντα που για χρόνια λυμαίνονταν την Αγροτική και την έφεραν στο χείλος του γκρεμού με τα θαλασσοδάνεια και τις σκανδαλώδεις συμβάσεις δημιούργησε ένα μέτωπο εναντίον του».

Βασικός Μέτοχος

Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι «μεγάλος κερδισμένος από την τροπή που έλαβε η υπόθεση του βασικού μετόχου, αναδεικνύεται η ... διαπλοκή, την οποία εξυπηρετεί στην πράξη η σκληρή στάση που τήρησαν μέχρι τέλους η Κομισιόν και ο αρμόδιος επίτροπος Μακ Γκρίβι».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι «σε συνέχεια της προειδοποιητικής επιστολής που απέστειλε στην ελληνική κυβέρνηση στις 23 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε χθες να ζητήσει επισήμως, με τη μορφή της "αιτιολογημένης γνώμης", αλλαγές στον τελευταίο (3310/2005) νόμο για τον "βασικό μέτοχο". Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η Επιτροπή θεωρεί ότι ο εν λόγω νόμος παραβιάζει τις κοινοτικές οδηγίες περί δημοσίων συμβάσεων και την αρχή της ίσης μεταχείρισης των διαγωνιζομένων, καθώς και την άσκηση σχεδόν όλων των θεμελιωδών ελευθεριών που αναγνωρίζει η Συνθήκη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων».

Κυβέρνηση

Το ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι «Γραμματείς και Φαρισαίοι επιδεινώνουν την -ήδη κακή- εικόνα της κυβέρνησης. Έμμεσες συστάσεις στον Πρωθυπουργό έκανε χθες ο Γραμματέας του κόμματος κ. Ευ. Μεϊμαράκης για την κακή λειτουργία της κυβέρνησης και τις κακές επιλογές στον χειρισμό των θεμάτων, προκαλώντας δυσφορία στο Μαξίμου. Δυσφορία που δεν εκφράστηκε όμως για τη σκανδαλώδη πολιτεία του διοικητή της Αγροτικής κ. Δ. Μηλιάκου, τον οποίο χθες η κυβέρνηση προσπάθησε να καλύψει λησμονώντας τις διακηρύξεις περί "σεμνότητας και ταπεινότητας"».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι «νέα πυρά κατά της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης, με ταυτόχρονη κριτική για κρίσιμες επιλογές και χειρισμούς υπουργών, εξαπέλυσε χθες ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ κ. Ευ. Μεϊμαράκης. Μεταφέροντας ουσιαστικά το κλίμα προβληματισμού που αναπτύσσεται στη ΝΔ, ο κ. Μεϊμαράκης εξέφρασε τη διαφωνία του για τον χρόνο που επέλεξε η κυβέρνηση να ανοίξει τον διάλογο για το Ασφαλιστικό, ενώ επέμεινε στην ανάγκη να δρα το κόμμα ανεξάρτητα από την κυβέρνηση και τον διακριτό της ρόλο».

Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι «καίριο ρόλο αναλαμβάνει ο γραμματέας της ΝΔ στην προσπάθεια να αναστρέψει το δυσμενές κλίμα που έχει δημιουργηθεί από τις επικοινωνιακές αστοχίες του Θ. Ρουσόπουλου. Χθες εξαπέλυσε πυρά για το ασφαλιστικό, ενώ χαρακτήρισε λανθασμένη ενέργεια τη μη πρόσκληση Βουλγαράκη στην κυβερνητική επιτροπή».

Τα ΝΕΑ προσθέτουν ότι «δίνουν και παίρνουν τα... μαχαιρώματα ανάμεσα στους κορυφαίους της ΝΔ, ενώ ο Πρωθυπουργός αδυνατεί να αποκαταστήσει την ηρεμία και περιορίζεται σε ρόλο θεατή. Χθες ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης άσκησε εφ' όλης της ύλης κριτική στην κυβέρνηση. Η εικόνα διάλυσης που εμφανίζει η κυβέρνηση ανησυχεί πλέον σοβαρά το Μαξίμου».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 28 Απριλίου 2005 - 11:20 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα κυβέρνηση στο Ιράκ

Μετά από μήνες διαβουλεύσεων, ο κ. Τζααφάρι κατέληξε στο κυβερνητικό σχήμα, αν και με κενά σε καίριες θέσεις

Το ιρακινό Κοινοβούλιο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία το κυβερνητικό σχήμα που πρότεινε ο σιίτης εντολοδόχος πρωθυπουργός, Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι, μετά από τρεις μήνες διαβουλεύσεων.

Από τους 185 παρόντες βουλευτές, όλοι πλην πέντε υπερψήφισαν το προτεινόμενο υπουργικό συμβούλιο, κάνοντας πραγματικότητα την πρώτη εκλεγμένη κυβέρνηση στο Ιράκ, μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.

Αρκετές υπουργικές θέσεις κλειδιά, μεταξύ των οποίων αυτές των υπουργών Άμυνας και Πετρελαίου, δεν έχει ακόμα αποφασιστεί από ποιους θα στελεχωθούν, αλλά ο κ. Τζααφάρι δεσμεύθηκε ότι τα κενά θα πληρωθούν πολύ σύντομα.

Ο σιίτης πολιτικός, Αχμάντ Τσαλάμπι, που παλαιότερα τύγχανε της εύνοιας της Ουάσινγκτον, θα καταλάβει μία εκ των τεσσάρων θέσεων αναπληρωτών πρωθυπουργών.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη αναφέρει ότι τα κενά στο υπουργικό σχήμα αντικατοπτρίζουν τις δυσκολίες στις οποίες οφείλεται και η καθυστέρηση σχηματισμού του.

Κυριότερη από αυτές τις δυσκολίες, η περίληψη στο κυβερνητικό σχήμα πολιτικών από την κοινότητα των σουνιτών.


Πέμπτη 28 Απριλίου 2005 - 10:30 (Ώρα Λονδίνου)

Ιστορική επίσκεψη Πούτιν στη Μέση Ανατολή

Ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει επαφές στο Ισραήλ με τον πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν και την Παρασκευή μεταβαίνει στη Δυτική Όχθη

Η συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μόσε Κατσάβ, άνοιξε τον κύκλο των επαφών που θα έχει στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν ο πρώτος Ρώσος ηγέτης που επισκέπτεται την περιοχή.

Το πρόγραμμα του κ. Πούτιν περιλαμβάνει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, ενώ την Παρασκευή θα επισκεφθεί τη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη για επαφές με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς και για να καταθέσει στεφάνι στον τάφο του Γιασέρ Αραφάτ.

Ο κ. Πούτιν μετέβη στο Ισραήλ προερχόμενος από το Κάιρο, όπου μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του, Χόσνι Μουμοπάρακ, πρότεινε τη διεξαγωγή μιας διεθνούς διάσκεψης στη Μόσχα, εντός του τρέχοντος έτους, με αντικείμενο την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Την πρόταση του Ρώσου προέδρου χαιρέτισε άμεσα η παλαιστινιακή πλευρά, ενώ αντίθετοι δήλωσαν κορυφαίοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι.


Πέμπτη 28 Απριλίου 2005 - 07:31 (Ώρα Λονδίνου)

Ικανοποίηση για την επίσκεψη στις ΗΠΑ

Δημήτρης Απόκης, Ουάσιγκτον

Συναντήσεις του υπουργού Εθνικής Αμύνης στην Ουάσιγκτον

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έκλεισε την επίσκεψή στην αμερικανική πρωτεύουσα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, αφού ο αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Ράμσφελντ ξεφεύγοντας από τη συνήθεια του και θέλοντας να τονίσει τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών συνόδευσε τον υπουργό στα σκαλιά του Πενταγώνου όπου και οι δύο πραγματοποίησαν δηλώσεις αναφορικά με την πολύ θερμή συνάντησή τους.

Ο κ. Ράμσφελντ δήλωσε ότι πράγματι η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συνεταιρισμό και συνεργάζονται στενά ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του ο κ. Σπηλιωτόπουλος ευχαρίστησε τον αμερικανό ομόλογό του για τη θερμή φιλοξενία του χαρακτηρίζοντας τη συνάντησή τους πολύ χρήσιμη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, σημειώνοντας ότι συζήτησαν τις προοπτικές για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αλλά και της Μέσης Ανατολής.

Ο υπουργός Άμυνας όπως προκύπτει από την ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων που είχε στην αμερικανική πρωτεύουσα συζήτησε αμιγώς σε πολιτικό επίπεδο με όλους τους συνομιλητές του, αφήνοντας τα αμυντικά, τεχνικά και εξοπλιστικά θέματα στους στρατιωτικούς που τον συνόδευαν.

Οικοδομώντας πάνω στις βάσεις που έθεσαν για τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών οι επισκέψεις του Υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη και του Υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιώργου Βουλγαράκη, συζήτησε θέματα που αφορούν το ρόλο της Ελλάδας σε ειρηνευτικές αποστολές, αλλά και προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, θέμα για το οποίο άκουσε τις ευχαριστίες της αμερικανικής πλευράς για τη μέχρι τώρα συνεισφορά της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός διερεύνησε με τους αμερικανούς συνομιλητές του την πιθανότητα συνδρομής της Ελλάδας στο Ιράκ σε επίπεδο εκπαίδευσης Ιρακινών εκτός Ελλάδας και βοήθειας προς τον υπό ίδρυση Ιρακινό Στρατό σε επίπεδο στρατιωτικού υλικού.

Σε γενικές γραμμές το κλίμα που διέκρινε, από αμερικανικής πλευράς, την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας, όπως και των επισκέψεων των Υπουργών Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης πρόσφατα, σε συνδυασμό με το κλείσιμο της συνάντησης του προέδρου Μπούς με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στις 20 Μαίου, καταδεικνύει με σαφήνεια την πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να εκφράσει δημόσια την ικανοποίηση της για το γεγονός της σύμπνοιας που επικρατεί σε πολιτικές κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ της Αθήνας και της Ουάσινγκτον το τελευταίο διάστημα.


Πέμπτη 28 Απριλίου 2005 - 05:24 (Ώρα Λονδίνου)

Το Ιράκ επισκιάζει τις εκλογές

Τουας ασκούς του Αιόλου άνοιξε το έγγραφο Γκόλντσμιθ

Η νομιμότητα του πολέμου στο Ιράκ τείνει να επισκιάσει την προεκλογική εκστρατεία εδώ στην Βρετανία μια εβδομάδα πριν τις βουλευτικές εκλογές.

Αφορμή το εμπιστευτικό έγγραφο του Γενικού Εισαγγελέα της Βρετανίας, Λόρδου Γκόλντσμιθ, προς τον κύριο Μπλερ που διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης.

Το έγγραφο αυτό που επιδόθηκε στον βρετανό πρωθυπουργό δυο εβδομάδες πριν την εισβολή στο Ιράκ εκφράζει αμφιβολίες για την νομιμότητα του πολέμου χωρίς δεύτερο, κατηγορηματικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Λόρδος Γκόλντσμιθ σε γραπτή δήλωση του χθες το βράδυ επιμένει ότι ο πόλεμος ήταν νόμιμος αλλά τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν να μάθουν τι μεσολάβησε στις δέκα μέρες μεταξύ 7 και 17 Μαρτίου του 2003 όταν ο Γενικός Εισαγγελέας φαίνεται ότι άλλαξε την άποψη του και έδωσε το «πράσινο φως» για την εισβολή.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο υποστηρίζει ότι αυτό που άλλαξε ήταν νέες πληροφορίες για το Ιράκ και η στάση της Γαλλίας.

«Πρώτον είχαμε πληροφορίες για νέες παραβιάσεις των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών από τον Σαντάμ Χουσεΐν και δεύτερον η Γαλλία είχε αποκλείσει κατηγορηματικά ένα δεύτερο ψήφισμα».

Ο αρχηγός των Συντηρητικών, Μάικλ Χάουαρντ δεν ικανοποιήθηκε από την απάντηση και ζήτησε εξηγήσεις.

«Τώρα γνωρίζουμε ότι η συμβουλή του Γενικού Εισαγγελέα στις 7 Μαρτίου του 2003 εξέφραζε επιφυλάξεις για την νομιμότητα του πολέμου. Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι όταν ο Γενικός Εισαγγελέας έδωσε τη συμβουλή του στο υπουργικό συμβούλιο στις 17 του μήνα -μόλις 10 μέρες αργότερα- η συμβουλή αυτή ήταν κατηγορηματική υπέρ της νομιμότητας του πολέμου. Είναι προφανές ότι η συμβουλή του άλλαξε και θα πρέπει να μας πουν τι άλλαξε και ποιος την άλλαξε» είπε ο αρχηγός των Συντηρητικών.

Ανάλογη και η αντίδραση των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών. Ανώτατο στέλεχος του κόμματος είπε ότι το κοινοβούλιο δεν θα έδινε την έγκριση του για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εάν είχε επίγνωση των ανησυχιών που εξέφρασε ο Γενικός Εισαγγελέας στο εμπιστευτικό του έγγραφο.

Όπως σημειώνει ο πολιτικός συντάκτης του BBC ο κύριος Μπλερ αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις να εξηγήσει πως και γιατί ο Γενικός Εισαγγελέας άλλαξε την γνώμη του.

Η χρονική στιγμή της διαρροής του επίμαχου εγγράφου δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη για τον βρετανό πρωθυπουργό καθώς η αντιπαράθεση για τον πόλεμο στο Ιράκ- που ήθελε να αποφύγει - ίσως κυριαρχήσει στις τελευταίες μέρες της προεκλογικής εκστρατείας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.