Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-04-25

  1. Επικρίσεις για την νέα διεύρυνση της ΕΕ
  2. Σημαντικό προβάδισμα Εργατικών
  3. Προσπάθειες για εντοπισμό επιζώντων
  4. Συνεχίζεται η αποχώρηση της Συρίας
  5. Φόρουμ: Η πορεία προς το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα
  6. Χρυσοστομίδης: Επίθεση κατά Ταλάτ και Ερντογάν
  7. ΕΕ: Υπέρ του διαλόγου Τουρκίας-Αρμενίας
  8. «Αγκάθι» συνεχίζει να αποτελεί το Ιράκ
  9. Πούτιν: μέλημα η δημοκρατία
  10. Η ετήσια έκθεση της Τράπεζας Ελλάδας
  11. Συστάσεις Ερντογάν προς Έλληνες και Τούρκους δημοσιογράφους
  12. Σώθηκαν, αλλά όχι όλοι
  13. Πασχαλινή αγορά και Βαβύλης
  14. Βαλκανική διεύρυνση
  15. Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ιαπωνία
  16. Βαλκανική διεύρυνση
  17. Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ιαπωνία

Τρίτη 26 Απριλίου 2005 - 03:16 (Ώρα Λονδίνου)

Επικρίσεις για την νέα διεύρυνση της ΕΕ

Η υπογραφή των συνθηκών προσχώρησης στην ΕΕ της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας απασχολεί μεγάλη μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου.

Η γερμανική Der Tegesspiegel αμφισβητεί ότι η ΕΕ χρειάζεται νέα μέλη. Αναρωτιέται ένα «θα μπορέσει να αντεπεξέλθει λαμβάνοντας υπ όψιν ότι ακόμη δεν έχει αφομοιώσει την τεράστια διεύρυνση του περασμένου έτους».

Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι η νέα διεύρυνση «δεν έρχεται στο κατάλληλο χρονικό σημείο» καθώς η Ρουμανία και η Βουλγαρία δεν είναι τόσο καλά προετοιμασμένες όπως ήταν η Πολωνία και η Ουγγαρία 18 μήνες πριν την ένταξη τους.

Η αυστριακή Die Presse αναρωτιέται γιατί βιάστηκε η ΕΕ καθώς «όλοι γνωρίζουν ότι οι δυο χώρες δεν είναι έτοιμες για ένταξη».

«Εάν η ΕΕ συνεχίσει να διευρύνεται με αυτόν τον ρυθμό τότε θα βρει πρόωρο θάνατο πριν καταφέρει να γίνει υπερδύναμη», σχολιάζει η αυστριακή εφημερίδα.

«Αυτό που έχει ανάγκη» -συνεχίζει- «είναι μεγαλύτερη συνοχή και όχι περαιτέρω διεύρυνση που υπονομεύει την ενότητα».

Η ισπανική El Pais καυτηριάζει τις προτάσεις της Κομισιόν για την χρηματοδότηση της νέας διεύρυνσης αφού όπως γράφει «η Ισπανία καλείται να καταβάλει αναλογικά μεγαλύτερα κονδύλια από τις υπόλοιπες πλούσιες χώρες».

Η ABC τονίζει ότι «είναι απαράδεκτο οι Ισπανοί να καλούνται να χρηματοδοτήσουν το κόστος της διεύρυνσης σχεδόν από μόνοι τους».

Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει η Le Figaro η πρόθεση ψήφου υπέρ του Ευρωπαϊκού Συντάγματος στην Γαλλία σημειώνει ανοδική τάση.

Η διαφορά μεταξύ του «Όχι» και του «Ναι» έχει μειωθεί στις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.

Η γαλλική εφημερίδα σημειώνει ότι η μείωση της διαφοράς οφείλεται στην μεταστροφή των δεξιών ψηφοφόρων. Πάντως σύμφωνα με την δημοσκόπηση το μισό περίπου των αριστερών ψηφοφόρων παραμένει αναποφάσιστο.

Κίνα Εξαγωγές

Η Liberation επικρίνει την στάση της Γαλλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών να θέσουν περιορισμούς στις εξαγωγές κινεζικών υφαντουργικών προϊόντων.

Αυτή η πολιτική είναι «λανθασμένη και επικίνδυνη», σημειώνει η Liberation.

Η ΕΕ δεν «εγγυάται την ευημερία» των Ευρωπαίων «με το να ταμπουρώνεται και να προκαλεί εμπορικούς πολέμους γράφει η γαλλική εφημερίδα που θεωρεί ότι οι περιορισμοί που εξετάζονται στις Βρυξέλλες είναι έτσι και αλλιώς αναποτελεσματικοί.

«είναι τόσο αποτελεσματικοί για να σταματήσουν το τσουνάμι των εξαγωγών υφαντουργικών προϊόντων όσο αποτελεσματικό ήταν και το Σινικό τείχος στη προστασία της κινεζικής αυτοκρατορίας από ξένους εισβολείς», γράφει η Liberation.


Τρίτη 26 Απριλίου 2005 - 01:03 (Ώρα Λονδίνου)

Σημαντικό προβάδισμα Εργατικών

Η Γκάρντιαν (Guardian) μεταφέρει την προειδοποίηση του Τόνι Μπλερ «Η οργή για τον Ιράκ μπορεί να χαρίσει τις εκλογές στους Τόριδες».

Σε συνέντευξη του στην Γκάρντιαν ο βρετανός πρωθυπουργός παραδέχεται ότι «ορισμένοι δεν πρόκειται ποτέ να τον συγχωρήσουν για τον πόλεμο», αλλά τονίζει ότι οι εκλογές δεν θα κριθούν από τις δημοσκοπήσεις σε πανεθνικό επίπεδο στις οποίες προηγείται το κυβερνών κόμμα αλλά στα αποτελέσματα των εκλογικών περιφερειών όπου η διαφορά των κομμάτων είναι «οριακή».

Η Ιντιπέντεντ (Independent) στο πρωτοσέλιδο της μεταφέρει σε αποκλειστικότητα την απόφαση ενός βουλευτή του Εργατικού Κόμματος να μεταπηδήσει στους Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς λόγω του πολέμου στο Ιράκ.

Ο Μπράιαν Σέτζμορ, που δεν διεκδικεί την επανεκλογή του στις επερχόμενες εκλογές, αποχωρεί μετά από 27 χρόνια από το κυβερνών κόμμα διαμαρτυρόμενος για τα «ψέματα» του Τόνι Μπλερ για το Ιράκ.

Ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος καλεί μέσω της Ιντιιπέντεντ τους ψηφοφόρους να «δώσουν ένα καλό μάθημα» στον βρετανό πρωθυπουργό όταν προσέλθουν στις κάλπες την 5η Μαΐου.

Δημοσκόπηση

Πάντως όπως δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα ο πόλεμος στο Ιράκ δεν φαίνεται ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην πρόθεση ψήφου καθώς το Εργατικό Κόμμα διπλασίασε την διαφορά του από τους Συντηρητικούς την τελευταία εβδομάδα.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση το Εργατικό Κόμμα προηγείται με 40% στην πρόθεση ψήφου, το Συντηρητικό Κόμμα έχει το 30% των προτιμήσεων ενώ ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 21%.

Νέοι υποψήφιοι -Ιράκ

Σύμφωνα με έρευνα των Τάιμς (Times) μόνο ένας στους δώδεκα υποψήφιους του Εργατικού Κόμματος που διεκδικούν την εκλογή τους για πρώτη φορά «υποστηρίζει δημόσια των Τόνι Μπλερ στο πόλεμο στο Ιράκ».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο πόλεμος δεν είναι καθόλου δημοφιλής για αυτό και η πλειοψηφία των νέων υποψηφίων δεν «τολμά να μιλήσει ανοιχτά για το θέμα».

Θάτσερ

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) επισημαίνει ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, «διεκδικεί την κληρονομιά της Θάτσερ».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι σε μια προσπάθεια του Εργατικού Κόμματος να υπονομεύσει την αξιοπιστία των Συντηρητικών, ο κύριος Μπράουν «έπλεξε το εγκώμιο» της κυρίας Θάτσερ η οποία έχει «παραμερισθεί» από το κόμμα της στην παρούσα προεκλογική εκστρατεία.

Σύμφωνα με την Ντέιλι Τέλεγκραφ μετά από χρόνια «δαιμονοποίησης» της κυρίας Θάτσερ από πολιτικούς του Εργατικού Κόμματος ο υπουργός Οικονομικών αναφέρεται «με σεβασμό για το πρόσωπο της και την οικονομική πολιτική που ακολούθησε».

Ευρώ

Ο υπουργός Οικονομικών είναι το θέα του πρωτοσέλιδου της Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) που αναφέρει ότι ο κ. Μπράουν «υποσχέθηκε ότι το Εργατικό Κόμμα δεν πρόκειται να χαλαρώσει την πολιτική του στο θέμα της ένταξης στην ευρωζώνη».

Καθώς τα δυο μεγάλα κόμματα πασχίζουν να εξασφαλίσουν την υποστήριξη των επιχειρηματιών ο κύριος Μπράουν υπεραμύνθηκε της πολιτικής του να μην προωθήσει την ένταξη στην ευρωζώνη και υποσχέθηκε ότι η Βρετανία δε πρόκειται να σπασθεί το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα εάν δεν ικανοποιηθούν τα πέντε κριτήρια τα οποία έχει θέσει.


Δευτέρα 25 Απριλίου 2005 - 22:13 (Ώρα Λονδίνου)

Προσπάθειες για εντοπισμό επιζώντων

Τα σωστικά συνεργεία συνέχισαν το έργο τους και κατά τη διάρκεια της νύχτας

Τα συνεργεία διάσωσης στην Ιαπωνία συνεχίζουν να ψάχνουν για επιζώντες στον τόπο του χειρότερου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στη χώρα τα τελευταία 42 χρόνια.

Αρκετοί άνθρωποι πιστεύεται ότι παγιδεύτηκαν στα συντρίμια των βαγονιών του τρένου που εκτροχιάσθηκε και έπεσε πάνω σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων κοντά στην Οσάκα.

Τουλάχιστον 53 άτομα σκοτώθηκαν και περισσότερα από 400 τραυματίσθηκαν με τον εκτροχιασμό του τρένου στο Αμαγασάκι, 410 χιλιόμετρα δυτικά του Τόκιο.

Τρία βαγόνια της αμαξοστοιχίας έφυγαν εντελώς από τις ράγες και το ένα άνοιξε στη μέση από τη σφοδρότητα της πρόσκρουσης στο κτίριο.

Στην περιοχή έχουν μεταβεί στρατιώτες, καθώς και δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Υποσχέσεις για διεξαγωγή έρευνας

Τα πρώτα βαγόνια του τρένου καταστράφηκαν ολοσχερώς μετά τη σύγκρουση με το ισόγειο πάρκινγκ της εννιαόροφης πολυκατοικίας.

Τουλάχιστον τέσσερα άτομα εντοπίσθηκαν παγιδευμένα στα συντρίμια, αφότου είχε πέσει η νύχτα.

Η ιαπωνική κυβέρνηση και αξιωματούχοι εταιριών μεταφοράς έχουν υποσχεθεί ότι θα διεξαχθεί έρευνα για το δυστύχημα.

Πολλοί από τους επιζώντες είπαν ότι το τρένο φαινόταν να τρέχει με υπερβολική ταχύτητα και ότι άρχισε να σείεται πριν εκτροχιαστούν τα τρία πρώτα βαγόνια.

Οι αρχές της Ιαπωνίας ανέφεραν ότι ο μηχανοδηγός ήταν σχετικά άπειρος.

Η Ιαπωνία διαθέτει σύμφωνα με τους ανταποκριτές ένα από τα πιο ασφαλή σιδηροδρομικά δίκτυα στον κόσμο.


Δευτέρα 25 Απριλίου 2005 - 22:57 (Ώρα Λονδίνου)

Συνεχίζεται η αποχώρηση της Συρίας

Τα στρατεύματα του Λιβάνου αναλαμβάνουν θέσεις όπου αποχωρούν τα στρατεύματα της Συρίας

Οι μυστικοί πράκτορες της Συρίας απεχώρησαν από τα αρχηγεία τους στην πόλη Αντζάρ του Λιβάνου και επέστρεψαν στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας του Λιβάνου, Τζαμίλ Σαγιέντ, υπέβαλε την παραίτησή του λόγω των επικείμενων αλλαγών στο πολιτικό σκηνικό του Λιβάνου.

Την παραίτησή του υπέβαλαν πρόσφατα και άλλοι αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφαλείας, γεγονός που ικανοποιεί την αντιπολίτευση στη χώρα, η οποία τάσσεται εναντίον της παρουσίας στρατευμάτων στο Λίβανο.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι είδαν στρατεύματα της Συρίας να αποχωρούν από τις θέσεις τους τη Δευτέρα.

Η στρατιωτική παρουσία της Συρίας στο Λίβανο βρίσκεται προς το τέλος της έπειτα από 29 χρόνια.

Ομάδα των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να μεταβεί στην Βηρυττό για να επιβεβαιώσει ότι έχει ολοκληρωθεί η αποχώρηση των στρατευμάτων της Συρίας.

Η προθεσμία που έχει δοθεί στη Συρία για την αποχώρηση των στρατευμάτων της είναι η 30ή Απριλίου.


Δευτέρα 25 Απριλίου 2005 - 18:02 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Η πορεία προς το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

Η Συνθήκη για τη θέσπιση Ευρωπαϊκού Συντάγματος υπογράφηκε στη Ρώμη στις 29 Οκτωβρίου 2004

Τα 25 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται στη φάση επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, του πρώτου καταστατικού χάρτη της ενωμένης Ευρώπης.

Σε άλλες περιπτώσεις γίνονται δημοψηφίσματα και σε άλλες αποφασίζει το κοινοβούλιο, όπως έγινε στην Ελλάδα.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2006, δύο χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης για τη θέσπιση του Συντάγματος.

Πιστεύετε ότι στην Ελλάδα θα έπρεπε να διεξαχθεί δημοψήφισμα; Έχετε ενημερωθεί για το περιεχόμενο του Συντάγματος; Θεωρείτε ότι θα προωθήσει την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

Στην Ελλάδα το λεγόμενο Ευρωσύνταγμα ψηφίστηκε από την Βουλή. Γιατί δεν έγινε δημοψήφισμα;

Kωνσταντίνος (Ελλάς)

Το Ευρωπαικό Σύνταγμα πρόκειται να αντικαταστήσει ουσιαστικά τα εθνικά συντάγματα των χωρών της ΕΕ. Αποδεικνύοντας λοιπόν τη δημοκρατική μας υπόσταση σαν κράτος θα έπρεπε να μήν θέτουμε κάν το ερώτημα αυτό. Μόνο ένα δημοψήφισμα θα μπορούσε να δώσει μια καθαρή απάντηση, και να αποδείξει ότι η άμεση δημοκρατία λειτουργεί στην Ελλάδα και κατ' επέκταση στην Ευρώπη.

Nίκος Φαρσάρης (Κρήτη, Ελλάς)

The European Constitution will be a significant step towards the European Federal Republic. EU is going to play major role in the world scene in this century. Europeans lack insentive and free market way of thinking. But they are easy learners and certainly the most well educated, cultured and skilled workforce in the world. EU is a rising superpower. The Greek constitution is relatively progressive at least on paper. And if Greece becomes the fourth country in Europe after Spain to recognize same-sex marriages and liberates the state from the church it will be among the most liberal European states.

Mark (New York, USA)

United Europe is a joke. It is impossible. Although I am Greek i feel sorry for what happens in Europe. We cannot mix water and oil. We cannot mix Germans-French-Greeks-Danes. They are different types of people.()

Dion (Alabama, USA)

Δεν μπορώ να εκφέρω άποψη. Μου την αφαίρεσαν οι κυβερνόντες. Θα ψηφίσουν εκείνοι για εμένα διότι ετσι επέλεξαν, χωρίς καν να με ρωτήσουν. Επομένως τα λόγια περιτά, οπως λεει και το τραγούδι.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Αθήνα, Ελλάς)

Αδυνατώ να πιστέψω πως το 2006 (τόσο νωρίς!) θα πραγματωθεί το τσίρκο της ενωμένης Ευρώπης. Φυσικά δεν έχω ενημερωθεί για το "Σύνταγμα" (όπως, φαντάζομαι, και οι περισσότεροι πολιτικοί μας εκπρόσωποι) και για το δημοψήφισμα είμαι μέσα, αρκεί να μη πέφτει σε αργία! Επιτέλους, τι σόι άνθρωποι κυβερνούν τον κόσμο;Τι σόι είναι οι "ανοιχτοματηδες" κάτοικοι της μεταπολεμικής (κέντρο)Ευρώπης;

Μία(μόνο μία) σελίδα ιστορίας αυτής της ταλαίπωρης ηπείρου να διαβάσει κανείς, θα αντιληφθεί την αυταπάτη της "ενωμένης Ευρώπης". Σαν κεμαλικό όραμα μου μοιάζει. Μάταια οι πρωτεργάτες της ένωσης ετοιμάζουν νέα φορτία ανυπόδητων Αφρικανοασιατών προς πώληση στην Ευρωπαική αγορά με σκοπό την ενδυνάμωση της "πολυπολιτισμικής" κοινωνίας. Οι θερμοκέφαλοι επικρατούν σ'όλες τις θέσεις εξουσίας παγκοσμίως (βλέπε Πάπας). Μήπως θα 'ταν καλύτερα να ταμπουρωθούμε στις χώρες μας μη μας πάρουν τα βόλια του υφέρποντος πολέμου;

Jon Kotsis (UK)

Δεν χρειαζόταν να διεξαχθεί δημοψήφισμα από τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το ισχύον Εθνικό Σύνταγμα και από τον χαρακτήρα του πολιτεύματος.

Οδυσσεύς Γαλάνης (Πρίνσετον, ΗΠΑ)

Είναι επιεικώς απαράδεκτη η στάση πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων (και της δικής μας), που αποφεύγουν να διεξάγουν δημοψήφισμα υπό το φόβο του "όχι". Είναι ακόμη χειρότερο όμως το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν το λαό σαν κάτι ενοχλητικό, σαν μια ομάδα ανθρώπων που "δεν ξέρουν", που "ψηφίζουν συναισθηματικά" και λοιπά και λοιπά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάσχει από έλλειμα δημοκρατίας. Προσπαθεί να επιβάλλει ένα σύνταγμα χωρίς καμία λαϊκή υποστήριξη και "απορεί" με το "ακατανόητο όχι" ορισμένων λαών όπως οι Γάλλοι. Τουλάχιστον όμως εκεί οι κυνερνώντες είχαν το θάρρος να φέρουν το ευρωσύνταγμα σε δημοψήφισμα, παρά τον "κίνδυνο" που υπήρχε να βγει το "όχι". Εδώ ψηφίσαμε ένα σύνταγμα για το οποίο ο λαός δεν ξέρει τίποτε, και που κατά τα φαινόμενα απλώς προσπαθεί να μεταβάλλει την Ευρώπη σε κλώνο και ανταγωνιστή των Η.Π.Α, περιστέλλοντας το κοινωνικό κράτος προς όφελος της θεοποιημένης πλέον "ανταγωνιστικότητας", η οποία έχει γίνει καραμέλα στα χείλη των νεοφιλελεύθερων οικονομολόγων. ()

Είμαι κι εγώ πολίτης αυτής της χώρας και θέλω κάπως να δηλώσω επίσημα την αντίθεσή μου στο ευρωσύνταγμα, όπως και πολλοί άλλοι άνθρωποι που ανήκουν στην ευρύτερη αριστερά (και όχι μόνον). Δυστυχώς για ακόμη μια φορά θα αποφασίσουν άλλοι για μας κι εμείς απλώς θα παρακολουθούμε στην επίφαση δημοκρατίας που ζούμε. Δεν καταλαβαίνω γιατί η κυβέρνηση προεξοφλεί ότι ο κόσμος θα ψήφιζε "ναι". Δεν είναι και τόσο σίγουρο. Όσο για το ΠΑΣΟΚ; Αναρωτιέμαι τι θα έκανε αν ήταν στην κυβέρνηση. Θα ζητούσε άραγε φημοψήφισμα; Τώρα, εκ του ασφαλούς, το κάνει. Λυπάμαι για τον αντιδημοκρατικό δρόμο που έχει πάρει η Ε.Ε. Κάποτε την πιστέψαμε. ΟΧΙ ΠΙΑ!

Νικόλας (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Ένα συγκεκριμένο και εγκεκριμένο Σύνταγμα ή Συνθήκη για έναν απροσδιόριστο γεωγραφικό χώρο. Ισχύει νομικά ή όχι;

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

I read most part of the Euroconstitution Chart. It looks like a compromise between the member country-states. Referendum or not this is the cause of History. EU is going to be one of the major 3 superpowers of the early 21 Century. I say early-century because by the end of 21 Century we will be all global citizens. Europe has History,experience,very well educated and cultured population. It lucks the Entrepreneurial, positive spirit and work ethic that we can see in the USA but these attitudes can change. The new Euronation has the ability to become a major player in the new global system.

USA with its overleveraged-plutocratic, unsocial, overcommercialized economy will be more vulnerable in the future than Europe. EU will shine again as a united European Nation and a bright example of balanced market economy and social-society. Before Greece became an empire was a loose confederacy of city-states. Germany before it became Kaiserreich was a feeble confederacy of city-states with no German consciousness. The same way today we see Europe as a bunch of different nations. But 40 years from now our children will proud themselves as European citizens.

George A. (NYC, USA)

Στην Ελλάδα το λεγόμενο Ευρωσύνταγμα ψηφίστηκε από την Βουλή. Γιατί δεν έγινε δημοψήφισμα; Στην Γαλλία, μέχρι στιγμής, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα του γαλλικού λαού θα ψηφίσει ΟΧΙ στο σχετικό δημοψήφισμα της 29-5-05. Και όμως, ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ!! Αυτό έχει σημασία. Στην Ελλάδα, από το 1974 και μετά, όταν έγινε δημοψήφισμα για την βασιλευομένη ή μη δημοκρατία, τα δημοψηφίσματα "ξεχάστηκαν". Για όλα αποφασίζει η Βουλή. Και για το ισχύον ελληνικό Σύνταγμα. Έλλειμμα δημοκρατίας; Έλειμμα σεβασμού στον "κυρίαρχο" λαό; Μάλλον. Ούτε ενημέρωση έγινε για το Ευρωσύνταγμα, ούτε δημοψήφισμα.

Kωνσταντίνος (Ελλάς)

Το σχόλιό μου δέν διεκδικεί νομική γνώση. Στηρίζεται μόνο στην κρίση δικαίου ανδρός και όχι μόνο του συντάκτου του, αλλά όλων με τους οποίους συζητά και όσων στηρίζουν την άποψή του. Πρόκειται για το νέο και πρώτο Ευρωσύνταγμα ή Συνθήκη, όπως ονομάζεται. Αναφέρεται στην Ευρώπη, που απαρτίζεται από τις χώρες των εταίρων, οι οποίες «συμπτύσσονται σε μία ενότητα ή κοινότητα», αλλά δεν αναφέρεται στα σαφή και συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια αυτής της ενότητος ή κοινότητος. Άλλες χώρες προχώρησαν ήδη στην ψήφισή του και άλλες περιμένουν στην σειρά. Δεν διαβάζουμε όμως πουθενά, έστω και μία αναφορά στο ότι, ενώ υπάρχει Σύνταγμα, δεν υπάρχει συνταγματικά ορισμένος γεωγραφικός χώρος, εντός του οποίου θα ισχύει και θα εφαρμόζεται το Σύνταγμα, που ψηφίζεται ή θα ψηφισθεί. Ένα συγκεκριμένο και εγκεκριμένο Σύνταγμα ή Συνθήκη για έναν απροσδιόριστο γεωγραφικό χώρο. Ισχύει νομικά ή όχι; Μήπως δεν ισχύει για όσο χρονικό διάστημα δεν έχουν τυπωθεί οι Χάρτες της Ε.Ε.; Και αν δεν ισχύει άμεσα, τότε γιατί ψηφίζεται; Και για ποιόν ή για ποιούς; Και για ποιάν Ευρώπη; ()

The first thing that a European Constitution should guarantee is the territorial integrity of the members.

Manolis Lygouris (California, USA)

Οι εταίροι μας δεν είναι το ίδιο «ακριτικοί πληθυσμοί» όσο εμείς οι Έλληνες, που για ακόμα μία φορά στην παγκόσμια ιστορία και χωρίς καμία υπερβολή, φυλάμε Θερμοπύλες. Είναι στο θέμα αυτό μακριά από όσα συμβαίνουν στην ζώνη τριβής μεταξύ δύο ηπείρων, περιοχών του πλανήτη με διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες. Και επειδή επι δεκαετίες ασχολούνται με την ανάπτυξη και καθόλου με τις πολεμικές ασκήσεις επι τόπου, όπως εμείς επάνω από το Αιγαίο, έχουν γίνει τρυφηλοί σε βαθμό απαράδεκτο. Έτσι, εμείς τουλάχιστον, που αποδεχόμαστε το νέο Ευρωσύνταγμα με τις ευλογίες των εκλεκτών μας στο Κοινοβούλιο, το ελάχιστο που περιμένουμε είναι, να έχουμε με το νέο αυτό βήμα προς την ενοποίηση περισσότερη ασφάλεια και σιγουριά από όση είχαμε μέχρι σήμερα, για να μπορέσουμε και να συγκλίνουμε όπως το επιθυμούμε.

Να μπορούμε και εμείς να αναπτυσσόμαστε με πολύ λιγότερες αμυντικές δαπάνες για να περισσεύουν και μερικές για τα άδεια Ταμεία και για επενδύσεις, που κατάντησαν σήμερα σαν τα πράσινα άλογα, για τα οποία όλοι μιλούν, αλλά κανείς δεν τα είδε ακόμα. Και αν αυτό δεν μας το εξασφαλίζει το νέο Σύνταγμα, δεν θα ήταν δίκαιο να ζητήσουμε την αναστολή του μέχρις ότου είμαστε βέβαιοι για την αποτελεσματική εφαρμογή του; Υπάρχει εταίρος που θα μας κατηγορήσει για παραλογισμό; Γιατί για παραλογισμό μας κατηγορούν και για πιο ευτελή πράγματα όπως τον βασικό εταίρο.

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Είναι αλήθεια πως η ενημέρωση που μέχρι σήμερα έχουμε σχετικά με την ουσία της Συνθήκης για το Σύνταγμα της Ευρώπης διακρίνεται από ενα πασιφανές έλλειμμα. Η κοινωνία ελάχιστες συζητήσεις είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τόσο από συνδιασκέψεις όσο και τηλεοπτικά μέσα από τους ιδωτικούς διαύλους. Καθώς η Δημόσια τηλεόραση έδωσε κάποια ψήγματα αξιόπιστης ενημέρωσης. Συνεπώς, οι πολίτες αδυνατούν να σχηματίσουν συγκεκριμένη γνώμη για τα 448 άρθρα του "Ευρωσυντάγματος". Από την πλευρά τους οι πολιτικοί αρχηγοί, τα κόμματα και οι συνδικαλιστικοί φορείς έδωσαν μάλλον συγκεχυμένη έως θλιβερή εικόνα. Κρίμα ...

Τέλος η ατολμία της κυβέρνησης να συμπαραταχθεί με την δεδηλωμένη και δημοσίως εκφρασμένη άποψη της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος δυσχέραινε ακόμη περισσότερο την πληροφόρηση των Ελληνων πολιτών. Είθε στο μέλλον και με αφορμή το δημοψήφισμα των Γάλλων που καθιστά όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις αμφίρρροπο το αποτέλεσμα να συνδράμει προς τη διαλεύκανση και την κατανόηση του "Ευρωσυντάγματος" από τους Έλληνες.

Βασίλης Λάππας (Βόλος, Ελλάς)

Yes, All Greeks should be educated on the Euro-constitution and be given the opportunity to VOTE. Above all the Greek culture and history and territory must be PROTECTED.

Μichael Kolovos (Athens, Greece)

Σίγουρα πρέπει να ενημερωθούμε. Δεν μπορεί να θεωρήσει κανείς ως ενημέρωση τη συζήτηση που έγινε στη βουλή. Δυστυχώς δεν μπορούμε να ενημερωθούμε απο τους πολιτικούς μας γιατί πάντα μας παρουσιάζουν τα πράγματα μαύρα ή άσπρα, κάτι που σε καμιά περίπτωση δεν ισχύει. Νομίζω ότι έπρεπε να γίνει δημοψήφισμα. Πρέπει και εμείς οι έλληνες να μάθουμε να τοποθετούμαστε υπεύθυνα σε σημαντικά θέματα με δημοψηφίσματα.

Νομίζω ότι ένας καταστατικός χάρτης όσο συντηριτικός και άν είναι συμβάλει έστω και ελάχιστα στην ιδέα μιας ενωμένης Ευρώπης. Σήμερα δυστυχώς δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε κοινωνικές αλλαγές εθνικού επιπέδου. Μόνο μέσα απο παγκόσμιους συσχετισμούς που μπορούν να αναπτυχθούν μέσα σε διεθνείς οργανισμούς όπως είναι η Ε.Ε. μπορούν να προκύψουν κοινωνικές αλλαγές.

Γιάννης (Σάμος, Ελλάς)

Whether we had a referendum or not the outcome would have been Yes.

Thomas T. (Philadelphia, USA)

The first thing that a European Constitution should guarantee is the territorial integrity of the members. In other words, the Union as a whole should commit to use all available armed forces to defend the borders of each individual state against aggression from the outside, and should be the single, mandatory source of arbitration for internal disputes, e.g. conflicts between member states, breakaway provinces, etc.

If that was part of the plan, Ireland, for example, wouldn't have to be fighting a mini-secession war, and Greece could once and for all stop arming to defend itself against Turkey. To me it doesn't seem to be the case. Normally a Constitution is about more than just distributing beaurocratic power, but I am not sure about this one...

Μanolis Lygounis (California, USA)

Δεν χρειαζόταν να διεξαχθεί δημοψήφισμα από τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το ισχύον Εθνικό Σύνταγμα και από τον χαρακτήρα του πολιτεύματος, πολύ περισσότερο δε, από τη στιγμή που δεν έγινε δημοψήφισμα για τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση που ήταν πολύ πιο σημαντική. Εκτός αυτού, αν δεν κάνω λάθος, κανένα εθνικό σύνταγμα δεν έχει επικυρωθεί με δημοψήφισμα.

Έχω ενημερωθεί για το περιεχόμενο του Συντάγματος, και βρίσκω ότι αν και είναι πολύ πιο προοδευτικό από το Ελληνικό Σύνταγμα και υποθέτω από οποιοδήποτε άλλο σύνταγμα στον κόσμο, δεν μπορεί να δώσει την ώθηση που χρειάζεται η Ευρώπη, γιατί απλώς επαναδιατυπώνει τις ισχύουσες συνθήκες χωρίς να προσθέτει κάτι καινούργιο. Είναι φανερό ότι πρόκειται για προϊόν συμβιβασμού μεταξύ των μελών. Θα ήθελα όμως να επικυρωθεί για συμβολικούς λόγους, ειδικά από τη στιγμή που η απόριψή του έγινε σημαία των συντηρητικών όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση (των "ευρωσκεπτικιστών").

Oδυσσεύς Γαλάνης (Πρίνσετον, ΗΠΑ)

Πρέπει και εμείς οι Έλληνες να μάθουμε να τοποθετούμαστε υπεύθυνα σε σημαντικά θέματα με δημοψηφίσματα.

Γιάννης (Σάμος, Ελλάς)

I read the Euroconstittution but not in every single detail. Either we had a Referendum or not the outcome would have been Yes. Greeks are among the most Proeuropean Europeans. EU is going to be a major counterforce to the USA, China and India and a major player in the world economics and politics. There is no question that Europe has the experience, the human resources and the ability to become stronger than the USA. Only I think that we should give priority to Ukraine rather than Turkey as the next major partner...

Τhomas T. (Philadelphia, USA)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Δευτέρα 25 Απριλίου 2005 - 15:13 (Ώρα Λονδίνου)

Χρυσοστομίδης: Επίθεση κατά Ταλάτ και Ερντογάν

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κύπρος Χρυσοστομίδης, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με αφορμή την παράνομη εκμετάλλευση των περιουσιών Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα.

Ο κ.Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση καταδικάζει αυτού του είδους τις ενέργειες και κάνει ότι είναι μπορεί για να τις σταματήσει.

Ο κ. Χρυσοστομίδης υπογράμμισε ότι «πρόκειται για κατάφορη περιφρόνηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βάσει των οποίων οι τίτλοι ιδιοκτησίας των Ελληνοκυπρίων δεν έχουν επηρεαστεί από την Τουρκική κατοχή».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου κατηγόρησε τους κ. Ταλάτ και Ερντογάν ότι επί θητείας τους έχει αυξηθεί η καταλήστευση των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων και έχει συνεχισθεί ο παράνομος εποικισμός με στόχο την αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού.

Ο κ. Χρυσοστομίδης απέρριψε όλους τις επικρίσεις που διατύπωσε ο κ.Ταλάτ κατά του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον κατηγόρησε ότι με την στάση του αυτή επιδιώκει να δυναμιτίσει τις προσπάθειες επανένωσης της Κύπρου.

Επίσης ο κ.Χρυσοστομίδης αποκάλυψε ότι ο αριθμός των εποίκων στα κατεχόμενα έχει αυξηθεί δραματικά φθάνοντας στις 150 χιλιάδες.

Ο συνεχιζόμενος παράνομος εποικισμός, είπε ο κ.Χρυσοστομίδης «δημιουργεί αμφιβολίες και ανησυχίες στην Κυπριακή Κυβέρνηση» και κάλεσε τον διεθνή παράγοντα να επέμβει για να σταματήσει την απαράδεκτη αυτή κατάσταση.


Πέμπτη 14 Απριλίου 2005 - 15:17 (Ώρα Λονδίνου)

«Αγκάθι» συνεχίζει να αποτελεί το Ιράκ

Δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές στη Βρετανία, εκεί που κανείς δεν το περίμενε, το θέμα του Ιράκ και της νομιμότητας του πολέου μπαίνει εκ νέου στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Βέλη Χάουαρντ εναντίον Μπλερ

Υπέρ του πολέμου στο Ιράκ παραμένει ο Μπλερ

Η τελευταία μάχη;

Ο Τόνι Μπλερ φλερτάρει με μια πολιτική πρωτιά

Άργησε αλλά αποφάσισε

Ο Χάουαρντ έσμιξε με την πολιτική σε μεγάλη ηλικία

Ο «χαλαρός» Τσάρλς Κένεντι

Ο «άσος στο μανίκι του» είναι δώρο της συζύγου του

Ομοιότητες στις κομματικές υποσχέσεις

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα προεκλογικά προγράμματα των Εργατικών και των Συντηρητικών κινούνται στα ίδια πλαίσια με εκείνα του 2000 και θεωρούν ότι αλλάζει μόνο η εκφορά του λόγου.

Μάχη για τις «οριακές» περιφέρειες

Το «Οχάιο» των βρετανικών εκλογών

Τα εκλογικά προγράμματα

Μετανάστευση, υγεία, παιδεία, κοινωνική πολιτική και φόροι είναι τα ζητήματα στα οποία επικεντρώνουν τα εκλογικά προγράμματα των τριών μεγάλων κομμάτων και καθορίζουν την προεκλογική αντιπαράθεση.

Θέματα εκλογών: Ευρώπη

Θέματα εκλογών: Ιράκ

Θέματα εκλογών: Σύνταγμα

Πώς ψηφίζουν οι Βρετανοί

Όσο ανεβαίνει το προεκλογικό θερμόμετρο στην Βρετανία τόσο το τοπίο γίνεται όλο και πιο θολό, σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες παρουσιάζουν απόκλιση μεταξύ τους.

Χιλιάδες οι υποψήφιοι

Οι βρετανικές εκλογές σε αριθμούς

Εκλογές στη Βρετανία

RSS

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

BBC World Service >>

|

BBC Languages >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Δευτέρα 25 Απριλίου 2005 - 16:10 (Ώρα Λονδίνου)

ΕΕ: Υπέρ του διαλόγου Τουρκίας-Αρμενίας

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες, Γιώργου Δαράτου

Πριν από λίγες ημέρες συμπληρώθηκαν 90 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων

Δια της διπλωματικής οδού υποστηρίζει η Κομισιόν ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση στην αναγνώριση από την Τουρκία της γενοκτονίας των Αρμενίων, εκτιμώντας ότι ο διάλογος βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αυτό που εμείς επιδιώκουμε, εξήγησε εκπρόσωπος της Κομισιόν, είναι η δημιουργία ενός κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι δυό τους στην εξεύρεση μιας λύσης δια της διπλωματικής οδού.

Τέλος, ο ίδιος εκπρόσωπος είπε ότι στόχος της Κομισιόν είναι το άνοιγμα των συνόρων Τουρκίας/Αρμενίας, μέσω συνεχών εκκλήσεων και πιέσεων.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε στο Λουξεμβούργο ότι όπως και αν έχουν τα πράγματα στο θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων θα τεθεί στην Τουρκία κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που αρχίζουν στις 3 Οκτωβρίου.

Τόνισε ωστόσο ότι η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων δεν συνιστά μια από τις πολλές, τυπικές προϋποθέσεις της ένταξης στην Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όλο το σχέδιο της κοινότητας, είπε ακόμη ο κ. Μπαρνιέ για το ίδιο ζήτημα, βασίζεται στην αρχή της συμφιλίωσης μεταξύ των δύο χωρών.

Αυτό έκανε η Γαλλία και η Γερμανία μετά τον πόλεμο και αυτό οφείλει να πράξει τώρα και η Τουρκία τόνισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.


Δευτέρα 25 Απριλίου 2005 - 15:22 (Ώρα Λονδίνου)

«Αγκάθι» συνεχίζει να αποτελεί το Ιράκ

Το θέμα της νομιμότητας του πολέμου στο Ιράκ επιστρέφει στην επικαιρότητα

Δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές στη Βρετανία, εκεί που κανείς δεν το περίμενε, το θέμα του Ιράκ και της νομιμότητας του πολέμου μπαίνει εκ νέου στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Το θέμα επέστρεψε στο φως της δημοσιότητας μετά διαρροή στον τύπο της αρχικής εισηγητικής έκθεσης του γενικού εισαγγελέα λόρδου Γκόλντσμιθ προς τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, σχετικά με τη νομιμότητα του πολέμου.

Σε μια πολύ κρίσιμη προεκλογική στιγμή και ενώ το αγκάθι του Ιράκ φαινόταν ότι παραμερίζεται, καθώς οι Εργατικοί διευρύνουν τη διαφορά τους από τους Συντηρητικούς, η διαρροή του κειμένου της πρώτης εισήγησης αναβιώνει για την κυβέρνηση τον εφιάλτη του Ιράκ.

Στην πρώτη εισήγηση, ο γενικός εισαγγελέας εξέφραζε σοβαρές επιφυλάξεις για το πόσο νόμιμη ήταν η απόφαση συμμετοχής στον πόλεμο, δίχως σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Η έκθεση υποβλήθηκε στη Ντάουνινγκ Στριτ, 12 ημέρες πριν από την κήρυξη του πολέμου.

Μέσα στις 13 σελίδες της ο λόρδος Γκόλντσμιθ αναφέρει έξι σημεία τα οποία καθιστούν τον πόλεμο αμφιβόλου νομιμότητος.

Διαρροή της αρχικής έκθεσης

Το έγγραφο δεν ικανοποίησε τη Ντάουνινγκ Στριτ, η οποία έπρεπε αφενός να εξασφαλίσει την έγκριση του κοινοβουλίου και αφετέρου να ικανοποιήσει τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, λόρδο Μπόιλ.

Ο λόρδος Μπόιλ είχε θέσει ως όρο την νομιμότητα του πολέμου για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν προσφυγές στο Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου από τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων.

Ο Μάικλ Χάουαρντ λέει πως ο Τόνι Μπλερ είπε ψέμματα για τον πόλεμο στο Ιράκ

Σύμφωνα με την εφημερίδα Μέιλ της Κυριακής, η διαρροή της αρχικής έκθεσης του γενικού εισαγγελέα προήλθε από υψηλά ιστάμενο αξιωματούχο ο οποίος απεκάλυψε στην εφημερίδα πως, έπειτα από πιέσεις της Ντάουνινγκ Στριτ, ο λόρδος Γκόλντσμιθ, ήρε τις αντιρρήσεις του και έδωσε το πράσινο φως, για τη συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο.

Έκτοτε η κυβέρνηση, σε πολλές περιπτώσεις, αρνήθηκε κατηγορηματικά την δημοσιοποίηση του πορίσματος του γενικού εισαγγελέα, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφαλείας.

Το θέμα αυτό, απετέλεσε σημείο τριβής στο πλαίσιο της έρευνας για τον ρόλο των μυστικών υπηρεσιών στον πόλεμο του Ιράκ.

Δηλώσεις πολιτικών

Μετά τις συνταρακτικές αποκαλύψεις της Μέιλ, ο Τσάρλς Κένεντι, ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών δήλωσε:

«Κάθε υποψήφιος των Εργατικών θα πρέπει να απαντήσει γιατί η κυβέρνηση έσπευσε να συμμετάσχει στον πόλεμο. Καθε υπουψήφιος των Συντηρητικών θα πρέπει επίσης να απαντήσει γιατί το κόμμα του έσπευσε να υποστηρίξει τον πολεμο».

»Στα τελευταία δύο χρόνια οι μόνοι που τόλμησαν να ορθώσουν το ανάστημα τους και να αποκαλύψουν το παράνομο αυτού του πολέμου ήταν εργαζόμενοι του BBC που, ως αποτελεσμα, έχασαν τη δουλειά τους», δήλωσε ο Τσαρλς Κένεντι, αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, του μόνου κοινοβουλευτικού κόμματος που τάχθηκε εξ' αρχής κατά του πολέμου.

Από την πλευρά του ο Τόνι Μπλέρ, σε συνέντευξη τύπου, χθές, υπεραμύνθηκε της συμμετοχής της χώρας του στον πόλεμο του Ιράκ.

«Πιστεύω ότι έλαβα τη σωστή απόφαση. Πιστεύω ότι ο κόσμος μας είναι καλύτερος με τον Σαντάμ Χουσείν στη φυλακή και όχι στην εξουσία. Πολλές φορές στην πολιτική βρίσκεται κανείς μπροστά σε πολύ δύσκολες επιλογές και όταν είσαι πρωθυπουργός πρέπει να αποφασίσεις».

»Και σε εκείνη τη χρονική στιγμή, που ήταν αδύνατον να υπάρξει δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, θεώρησα ότι το καλύτερο ήταν η ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν. Αναλαμβάνω τις ευθύνες μου καθώς και το ότι αυτές θα ισχύουν για το υπόλοιπο της ζωής μου», υπογράμμισε ο Τόνι Μπλέρ.


Δευτέρα 25 Απριλίου 2005 - 16:53 (Ώρα Λονδίνου)

Πούτιν: μέλημα η δημοκρατία

Για ανάγκη «εφαρμογής κοινών πολιτισμικών κανόνων» έκανε λόγο ο κ. Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 ως «την μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του 20ου αιώνα».

Στο ετήσιο διάγγελμά του προς το έθνος, το οποίο μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο πρόεδρος της Ρωσίας πρόσθεσε ότι ο διαμελισμός της Σοβιετικής Ένωσης «άφησε εκατομμύρια Ρώσους μακριά από τη νέα Ρωσία».

Ο κ. Πούτιν πρόσθεσε ότι η μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση σήμερα είναι να «αναπτυχθεί η Ρωσία σε ένα ελεύθερο και δημοκρατικό κράτος» αλλά με τους «δικούς της ρυθμούς και όρους».

«Θεωρώ την ανάδειξη της Ρωσίας σε ένα ελεύθερο και δημοκρατικό κράτος ως το βασικό πολιτικό και ιδεολογικό μέλημά μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

»Αναφερόμαστε πολλές φορές σε αυτές τις δύο έννοιες χωρίς να αποκαλύπτουμε τη βαθύτερη σημασία που έχει η πρακτική εφαρμογή των αξιών της ελευθερίας και της δημοκρατίας», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη «εφαρμογής κοινών πολιτισμικών κανόνων» και «εκσυγχρονισμού» της ανάπτυξης της Ρωσίας και των εταίρων της.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στο ρόλο των μέσων ενημέρωσης λέγοντας ότι «οφείλουμε να ενισχύσουμε την αντικειμενικότητα και την ουδετερότητα των ρωσικών μέσων ενημέρωσης».

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι το ρωσικό Κανάλι 1 διέκοψε τη ζωντανή μετάδοση της ομιλίας του Ρώσου προέδρου για να μεταδώσει την τελευταία κινηματογραφική ταινία από τη διάσημη σειρά, «Ο Πόλεμος των Άστρων: Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται».


Δευτέρα 25 Απριλίου 2005 - 13:08 (Ώρα Λονδίνου)

Η ετήσια έκθεση της Τράπεζας Ελλάδας

Ποσοστό πληθωρισμού 4% και ρυθμό ανάπτυξης 3% προέβλεψε για το 2005 ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Νικόλαος Γκαργκάνας παρουσιάζοντας τη Δευτέρα την ετήσια έκθεσή του.

Ο κ. Γκαργκάνας επικρότησε την προσπάθεια της κυβέρνησης για τη αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ανισορροπιών και χαρακτήρισε το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας «ένα θετικό πρώτο βήμα στη διαδικασία αυτή».

Απαντώντας στην έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, ο Οργανωτικός Γραμματέας της Γ.Σ.Ε.Ε επεσήμανε ότι «σε όποιες χώρες εφαρμόστηκε», στις δεκαετίες του 1980 και 1990, «το μείγμα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζει η Κυβέρνηση δεν στέφθηκε από επιτυχία».

Ωστόσο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας χαρακτήρισε «θετική» την απόφαση της κυβέρνησης να αρχίσει το συντομότερο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα μια σημαντική δημογραφική πρόκληση» υπογράμμισε ο κ.Γκαργκάνας.

Στην έκθεση του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας προτείνει εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας αλλά και στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα της οικονομίας και συμβουλεύει τους δανειολήπτες να αποφεύγουν τον άσκοπο δανεισμό.

Τοποθέτηση του Οργανωτικού Γραμματέα της Γ.Σ.Ε.Ε

Ο κ. Γιάννης Παναγόπουλος στο λόγο του στη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδας ότι το ερώτημα είναι «με ποια σύνθεση οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής θα επιτευχθούν οι αναγκαίοι οικονομικοί, αναπτυξιακοί και κοινωνικοί στόχοι».

Ο κ.Παναγόπουλος είπε ότι «προτείνεται ένα μείγμα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που βελτιώνει τις συνθήκες της προσφοράς, προσδίδοντας μεγάλο βάρος στο ρόλο των φορολογικών κινήτρων και στις διαρθρωτικές αλλαγές μείωσης του κόστους εργασίας, με την ελπίδα να αυξηθεί ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης και να μειωθεί η ανεργία».

Όμως, συνέχισε ο κ.Παναγόπουλος «είναι ενδιαφέρον να θυμηθούμε όλοι, ότι σε όποιες χώρες εφαρμόστηκε το μείγμα αυτό στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1980 και της δεκαετίας του 1990 δεν στέφθηκε από επιτυχία».

«Η πολιτική αυτή, είπε ο Οργανωτικός Γραμματέας της Γ.Σ.Ε.Ε, αυξάνει τα κοινωνικά ελλείμματα, διευρύνει τις εισοδηματικές και κοινωνικές ανισότητες και τέλος βυθίζει την οικονομία σε στασιμότητα και ύφεση».

Ο κ.Παναγόπουλος αναφερομένος στα μέτρα για τη μείωση του κόστους εργασίας υπενθύμισε μεταξύ άλλων ότι το εισοδηματικό μερίδιο της εργασίας από 77% το 1982 μειώθηκε σε 67,4% του ΑΕΠ στο τέλος του 2004, και ότι το μοναδιαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα είναι το χαμηλότερο στην Ε.Ε. και μάλιστα μικρότερο κατά 10% σε σχέση με την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Επίσης ο κ.Παναγόπουλος τόνισε ότι «η εισοδηματική κατάσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συνταξιούχων στην Ελλάδα είναι δραματική καθώς 7 στους 10 συνταξιούχους παίρνουν μηνιαία σύνταξη κάτω των 500 ευρώ» και υπογράμμισε ότι «το μοντέλο οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που προτείνει η Γ.Σ.Ε.Ε είναι αυτό των αναπτυξιακών και αναδιανεμητικών πολιτικών».

«Ως εκπρόσωποι του κόσμου της εργασίας στην Ελλάδα μαζί με τους συναδέλφους μας στα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεκδικούμε ως κεντρικό αίτημα στην Ένωση, την αναγκαιότητα της βελτίωσης της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας των Ευρωπαίων πολιτών» κατέληξε ο Οργανωτικός Γραμματέας της Γ.Σ.Ε.Ε.


Δευτέρα 25 Απριλίου 2005 - 13:16 (Ώρα Λονδίνου)

Συστάσεις Ερντογάν προς Έλληνες και Τούρκους δημοσιογράφους

Του Άρη Χατζηστεφάνου από την Κωνσταντινούπολη

Σε κύκλους που «δεν μπορούν να χωνέψουν τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων» αποδίδει ο Τούρκος πρωθυπουργός τα πρόσφατα συμβάντα στα Ίμια.

«Τα ελληνικά Μέσα ενημέρωσης» είπε από την Ίμβρο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «θα πρέπει να βοηθήσουν τον φίλο μου τον Καραμανλή και εμένα σε αυτό το θέμα. Ούτε τα ελληνικά ούτε τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να διογκώνουν τα γεγονότα πέρα από τις πραγματικές τους διαστάσεις» σημείωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Καθόλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακού το τουρκικό ΥΠΕΞ επιχειρούσε να μετριάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης. «Δεν συμβαίνει τίποτα» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ όταν ακόμη τα ελληνικά και τουρκικά σκάφη βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής κοντά στα Ίμια.

Μεγάλη μερίδα του τουρκικού Τύπου αποδίδει το νέο αυτό συμβάν σε «προβοκάτσια» ορισμένων κύκλων στην Ελλάδα που προσπαθούν να επισκιάσουν σημαντικές εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η Μιλιέτ υπενθύμιζε ότι καθώς ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισκεπτόταν την Άγκυρα Έλληνες ψαράδες προσέγγιζαν τα Ίμια ενώ την ίδια στιγμή κάποιοι κατέστρεφαν τουρκική σημαία στην σχολή ευελπίδων.

Η διπλωματική συντάκτρια της Χουριέτ,Φεράι Τιντς, επισημαίνει ότι το τελευταίο περιστατικό στα Ίμια πραγματοποιήθηκε εν όψει του συμβουλίου σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης Τουρκίας. «Ίσως κάποιοι επιχειρούν να μεταφέρουν τις διαφορές του Αιγαίου σε μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα» σχολιάζει η δημοσιογράφος η οποία όμως σημειώνει ότι αυτές «οι τεχνίτες κρίσεις» δεν θα διακόψουν την προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας.


Σώθηκαν, αλλά όχι όλοι

Έναν ακόμη νεκρό άνδρα περισυνέλεξε σκάφος του Λιμενικού στα ανοιχτά του λιμανιού της Χίου.

Στην ίδια περιοχή νωρίς το πρωί της Δευτέρας είχε εντοπισθεί και ανασυρθεί από τη θάλασσα ο πρώτος νεκρός καθώς και 25 σώοι λαθρομετανάστες, 20 άνδρες 5 γυναίκες.

Σύμφωνα με τους λαθρομετανάστες το σκάφος που τους μετέφερε από τα γειτονικά παράλια εμβολίσθηκε από διερχόμενο πλοίο.

Οι έρευνες ανοιχτά του λιμανιού της Χίου συνεχίζονται για τον εντοπισμό και των υπολοίπων λαθρομεταναστών διότι στο σκάφος επέβαιναν συνολικά 32 άνθρωποι.

Έρευνες ξεκίνησαν και στο ακρωτήρι "Γέροντας" του Φαρμακονησίου, όπου το πρωί εντοπίσθηκαν και περισυνελέγησαν σώοι 16 λαθρομετανάστες. Δύο από τους 16 έφεραν ελαφρά τραύματα και μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Λέρου.

Οι διασωθέντες δήλωσαν ότι μαζί τους στο ταχύπλοο σκάφος που τους μετέφερε από τα γειτονικά παράλια επέβαιναν άλλοι 2 άνδρες των οποίων η τύχη αγνοείται.


Δευτέρα 25 Απριλίου 2005 - 09:44 (Ώρα Λονδίνου)

Πασχαλινή αγορά και Βαβύλης

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Παράνομες ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων. "Βάφτιζαν" ελληνικά τα ρουμανικά αρνιά. Εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Εκρηκτικές αποκαλύψεις από τον Βαβύλη.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Νέα λίστα για βαρέα - ανθυγιεινά. Ξεκινούν οι πρώτες αλλαγές με το διάλογο για το ασφαλιστικό.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Έξτρα κίνητρα για απόσυρση Ι.Χ. Μπαίνει ανώτατο όριο ηλικίας στα οχήματα.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Σταματήστε την κωμωδία με Βαβύλη. Ξέσπασμα Χριστόδουλου για το νέο κύκλο βρώμικων επιθέσεων κατά της Εκκλησίας.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Επιδοτήσεις εξπρές μέχρι 55% σε μικρές, ατομικές επιχειρήσεις. Οι νέες προκηρύξεις για εμπόριο, παροχή υπηρεσιών, τουρισμό.

ΕΘΝΟΣ: Με απεργίες και λουκέτα απαντούν στο νέο ωράριο. Τριπλό μέτωπο εμπόρων - εργαζομένων - μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σώνει και καλά να ατιμάσουν την Δικαιοσύνη. "Σχέδιο εξπρές" από Κέντρα και Παράκεντρα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Πόλεμος" κρεοπωλών σούπερ-μάρκετ. Τεχνητή ένταση στην αγορά με αφορμή το Πασχαλινό τραπέζι.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι λύσεις για το γρίφο του Ε9.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 3 κωδικοί από Ιεροσόλυμα. Ο Βαβύλης προδόθηκε από τα ψευδώνυμα που χρησιμοποιούσε στο λάπτοπ.

ΕΣΤΙΑ: Κρίσιμη καμπή για την Κυβέρνηση. Έφθασε η ώρα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

ESPRESSO: Η επιστολή που πρόδωσε τον Βαβύλη. Μπήκε στην ιστοσελίδα του Πατριαρχείου και έπεσε στη φάκα της Αστυνομίας.

ΤΑ ΝΕΑ: Και ιδιώτες στα νέα νοσοκομεία ΕΣΥ.

TRAFFIC NEWS: "Να κάνει το δελτίο αλλά να μη μιλάει για πολιτικά". Το σκάνδαλο Ρουσόπουλου - Ζαχαρέα ταλανίζει και το MEGA.

Η ΧΩΡΑ: Αυθαίρετα. Παράταση στα πρόστιμα με έκπτωση μέχρι 80%. Νέα ευκαιρία για όσους έχουν ακόμη εκκρεμότητες.

City Press: Νέα μέτρα λιτότητας: "Όχι" από Καραμανλή, "ναι" από ΤεΕ, Βρυξέλλες.

METRO: Θησαύρισαν βουλευτές. Έπαιξαν και κέρδισαν στο ΧΑΑ, όπως έδειξε η έρευνα του Πόθεν Έσχες.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Φρένο της ΕΕ στα κινέζικα προϊόντα. Η Κομισιόν εξετάζει περιοριστικά μέτρα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η ακρίβεια στρώνει το τραπέζι. Τσουχτερές οι τιμές σε κρέας, φρούτα και λαχανικά.

«Υπόθεση Βαβύλη»

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι "τρία ηλεκτρονικά ψευδώνυμα του Απόστολου Βαβύλη, που χρησιμοποιούσε ήδη από τότε που βρισκόταν στα Ιεροσόλυμα, πρόδωσαν τις διαδρομές του στο Ιντερνετ. Οι αστυνομικοί ανακάλυψαν ότι συνδεόταν επί ώρες με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων με τα ίδια ψευδώνυμα ενώ ήταν καταζητούμενος, και μάλιστα κατάφερε να αλλάξει εξ αποστάσεως τις ηλεκτρονικές σελίδες του Πατριαρχείου. Τα ίδια ψευδώνυμα-κωδικούς χρησιμοποιούσε και στις επικοινωνίες του από το laptop του από τη στιγμή που βρέθηκε στην Μπολόνια της Ιταλίας. Έτσι τον βρήκαν".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) προσθέτει ότι "κάποιοι νυν και πρώην του κρατικού μηχανισμού τρέμουν τις αποκαλύψεις του Απόστολου Βαβύλη, ο οποίος ήδη βρίσκεται κρατούμενος στις ιταλικές φυλακές. Όλες οι συγκλίνουσες πληροφορίες αλλά και υπονοούμενα που αφήνει ο ίδιος ο πρώην "φαντομάς", που εδώ και τρεις μέρες βρίσκεται κρατούμενος στις ιταλικές φυλακές, οδηγούν στην παραδοχή της ύπαρξης ενός ΠΑΣΟΚικού παρακράτους που χρησιμοποίησε τον Βαβύλη για "βρώμικες" δουλειές. Αλλά και κάποιοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ ανησυχούν, καθώς ο μέχρι πρότινος καταζητούμενος είχε επαφές μαζί τους και διευκολύνθηκε στο να γίνει... επιχειρηματίας και προμηθευτής του Δημοσίου".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι "με πύρινο λόγο κατά των στρατευμένων από τα εγχώρια και ξένα παράκεντρα πολέμιων της Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος κάλεσε χθες τους πιστούς να γυρίσουν την πλάτη τους στον τραγέλαφο της "Βαβυλιάδας". Από την Αγία Σοφία του Ν. Ψυχικού, έστειλε μήνυμα "να αφήσουν ήσυχους τους πιστούς τουλάχιστον να βιώσουν τις άγιες ημέρες του Πάσχα το θρησκευτικό συναίσθημα". Αρκετά κράτησε αυτή η κωμωδία, αρκετά κράτησε αυτή η τραγωδία, ας αφήσουν τον λαό να κάνει ήσυχος και γαλήνιος Πάσχα".

Ωράριο καταστημάτων

Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "στη δεδηλωμένη απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, οι ενδιαφερόμενοι φορείς προειδοποιούν με κινητοποιήσεις".

Πασχαλινή αγορά

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υπογραμμίζει ότι "με εντατικούς ελέγχους για την ποιότητα και τις τιμές των προϊόντων για το Πασχαλινό τραπέζι - μετά μάλιστα από σειρά κρουσμάτων που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες - ανοίγει σήμερα για τους καταναλωτές η εορταστική περίοδος των αγορών. Οπως κάθε χρόνο, από τη Μεγάλη Δευτέρα οι καταναλωτές έχουν πληρέστερη εικόνα για την πορεία των τιμών του οβελία αλλά και άλλων ειδών ευρείας κατανάλωσης για τις γιορτές του Πάσχα".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 25 Απριλίου 2005 - 06:36 (Ώρα Λονδίνου)

Βαλκανική διεύρυνση

Η Ρουμανία θα πρέπει να προβεί σε μεταρρυθμίσεις για να εξασφαλίσει την πλήρη συμμετοχή της στην ΕΕ

Μετά από πολυετείς προσπάθειες το όραμα της πολυπόθητης ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία που είχαν αποκλειστεί από την πρώτη μεγάλη διεύρυνση της Κοινότητας.

Αν όλα πάνε κατ ευχήν, οι δυο χώρες που υπογράφουν εντός της Δευτέρας στο Λουξεμβούργο τις συνθήκες προσχώρησης, θα γίνουν ισότιμα μέλη της Κοινότητας το 2007, καθώς πριν από μερικές μέρες το Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της ένταξης των δυο χωρών.

Ο ευρωβουλευτής Πιερ Μοσβοβίτσι, πρώην υφυπουργός της γαλλικής κυβέρνησης για την Ευρώπη, είχε δηλώσει: «Πιστεύω ότι πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα, αλλά νομίζω ότι η Ρουμανία ιδιαίτερα θα πρέπει να εργασθεί σκληρά για να εκπληρώσει όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις πριν τον Ιανουάριο του 2007».

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε τη συγκατάθεσή του για την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης και δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κάποιο άλλο εμπόδιο για την ένταξη των δυο χωρών. Δεν υπάρχει προηγούμενο μια χώρα να υπογράψει Συνθήκη Προσχώρησης και να μην ενταχθεί».

Ωστόσο, υπάρχουν και οι σκεπτικιστές. 70 ευρωβουλευτές ψήφισαν κατά της ένταξης της Βουλγαρίας και 93 κατά της Ρουμανίας.

Οι δυο χώρες θα είναι οι φτωχότερες χώρες στην ΕΕ. Θα πρέπει να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις στην οικονομία τους και ιδιαίτερα στην αγροτική τους πολιτική.

Η Ρουμανία έχει κατηγορηθεί για τους περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου και για τα φαινόμενα διαφθοράς στον δημόσιο βίο.

Η Βουλγαρία επικρίνεται γιατί δεν έχει πάρει τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

Τον ερχόμενο Νοέμβριο η Κομισιόν θα δημοσιεύσει τις εκθέσεις προόδου για τις δύο χώρες - εκθέσεις που θα καθορίσουν το ευρωπαϊκό μέλλον των δυο βαλκανικών χωρών.


Δευτέρα 25 Απριλίου 2005 - 07:17 (Ώρα Λονδίνου)

Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ιαπωνία

Στο σημείο του δυστυχήματος έσπευσαν άμεσα τα σωστικά συνεργεία

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν αμαξοστοιχία στην οποία επέβαιναν 600 περίπου άτομα εκτροχιάστηκε και προσέκρουσε σε πολυκατοικία σε προάστιο της πόλης Οσάκα στη δυτική Ιαπωνία.

Περισσότεροι από 240 επιβάτες τραυματίσθηκαν. Ειδικές ιατρικές σκηνές στήθηκαν αμέσως στον τόπο του δυστηχήματος ενώ εκατοντάδες μέλη των σωστικών συνεργείων αναζητούσαν επιζώντες στα συντρίμια.

Τρία βαγόνια της αμαξοστοιχίας έφυγαν εντελώς από τις ράγες και το ένα άνοιξε στη μέση από τη σφοδρότητα της πρόσκρουσης στο κτίριο.

Πολλοί από τους επιζώντες είπαν ότι το τρένο φαινόταν να τρέχει με υπερβολική ταχύτητα και ότι άρχισε να τρέμει πριν εκτροχιαστούν τα τρία πρώτα βαγόνια.

Οι αρχές της Ιαπωνίας ανέφεραν ότι ο μηχανοδηγός ήταν σχετικά άπειρος.

Εκτιμάται ότι πρόκειται για το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια.

Η Ιαπωνία διαθέτει σύμφωνα με τους ανταποκριτές ένα από τα πιο ασφαλή σιδηροδρομικά δίκτυα στον κόσμο.


Δευτέρα 25 Απριλίου 2005 - 06:36 (Ώρα Λονδίνου)

Βαλκανική διεύρυνση

Η Ρουμανία θα πρέπει να προβεί σε μεταρρυθμίσεις για να εξασφαλίσει την πλήρη συμμετοχή της στην ΕΕ

Μετά από πολυετείς προσπάθειες το όραμα της πολυπόθητης ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία που είχαν αποκλειστεί από την πρώτη μεγάλη διεύρυνση της Κοινότητας.

Αν όλα πάνε κατ ευχήν, οι δυο χώρες που υπογράφουν εντός της Δευτέρας στις Βρυξέλλες τις συνθήκες προσχώρησης, θα γίνουν ισότιμα μέλη της Κοινότητας το 2007, καθώς πριν από μερικές μέρες το Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της ένταξης των δυο χωρών.

Ο ευρωβουλευτής Πιερ Μοσβοβίτσι, πρώην υφυπουργός της γαλλικής κυβέρνησης για την Ευρώπη, είχε δηλώσει: «Πιστεύω ότι πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα, αλλά νομίζω ότι η Ρουμανία ιδιαίτερα θα πρέπει να εργασθεί σκληρά για να εκπληρώσει όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις πριν τον Ιανουάριο του 2007».

»Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε τη συγκατάθεσή του για την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης και δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κάποιο άλλο εμπόδιο για την ένταξη των δυο χωρών. Δεν υπάρχει προηγούμενο μια χώρα να υπογράψει Συνθήκη Προσχώρησης και να μην ενταχθεί».

Ωστόσο, υπάρχουν και οι σκεπτικιστές. 70 ευρωβουλευτές ψήφισαν κατά της ένταξης της Βουλγαρίας και 93 κατά της Ρουμανίας.

Οι δυο χώρες θα είναι οι φτωχότερες χώρες στην ΕΕ. Θα πρέπει να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις στην οικονομία τους και ιδιαίτερα στην αγροτική τους πολιτική.

Η Ρουμανία έχει κατηγορηθεί για τους περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου και για τα φαινόμενα διαφθοράς στον δημόσιο βίο.

Η Βουλγαρία επικρίνεται γιατί δεν έχει πάρει τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

Τον ερχόμενο Νοέμβριο η Κομισιόν θα δημοσιεύσει τις εκθέσεις προόδου για τις δύο χώρες - εκθέσεις που θα καθορίσουν το ευρωπαϊκό μέλλον των δυο βαλκανικών χωρών.


Δευτέρα 25 Απριλίου 2005 - 07:17 (Ώρα Λονδίνου)

Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ιαπωνία

Στο σημείο του δυστυχήματος έσπευσαν άμεσα τα σωστικά συνεργεία

Τουλάχιστον 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Αμαγκασάκι της δυτικής Ιαπωνίας, όταν η αμαξοστοιχία στην οποία επέβαιναν εκτροχιάστηκε και προσέκρουσε σε παρακείμενη πολυκατοικία.

Περισσότεροι από 200 επιβάτες έχουν τραυματιστεί, ενώ εκτιμάται ότι πολλοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στα βαγόνια.

Τρία από αυτά έφυγαν εντελώς από τις ράγες και το ένα άνοιξε στη μέση από τη σφοδρότητα της πρόσκρουσης στο κτίριο.

Πολλοί από τους επιζώντες είπαν ότι το τρένο φαινόταν να τρέχει με υπερβολική ταχύτητα, ενώ οι αρχές ανέφεραν ότι ο μηχανοδηγός ήταν σχετικά άπειρος.

Εκτιμάται ότι πρόκειται για το χειρότερο δυστύχημα στη χώρα τα τελευταία 14 χρόνια.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.