Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-04-22

  1. Συνελήφθη ο Βαβύλης
  2. Κοϊζούμι: «Ειλικρινά συγγνώμη»
  3. Καταδίκη νομοσχεδίου από πάπα
  4. Φόρουμ: Η πορεία προς το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα
  5. Διάλογος για ασφαλιστικό χωρίς ΓΣΕΕ
  6. Αναστολή της απεργίας στα αεροδρόμια
  7. Κοϊζούμι: «Ειλικρινά συγγνώμη»
  8. Ικανοποίηση Λευκωσίας
  9. Διαπλοκή και Εργασιακό
  10. Δίκη υπόπτων της Αλ Κάιντα
  11. Εν αναμονή της απόφασης Τσιάμπι
  12. Κοϊζούμι: «Ειλικρινά συγνώμη»
  13. Φόβοι για «πολιτικό σεισμό»
  14. «Θύματα της βίαιης Βρετανίας»

Παρασκευή 22 Απριλίου 2005 - 19:03 (Ώρα Λονδίνου)

Συνελήφθη ο Βαβύλης

Η σύλληψη του Βαβύλη έγινε σε συνεργασία των ελληνικών με τις ιταλικές αρχές

Οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν το απόγευμα της Παρασκευής ότι συνέλαβαν τον Απόστολο Βαβύλη, εναντίον του οποίου είχαν εκδοθεί δύο εντάλματα σύλληψης από την Ιντερπόλ.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης αναφέρει ότι η σύλληψη του καταζητούμενου έγινε σε συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας με τις ιταλικές αρχές.

Πιστεύεται ότι η σύλληψή του έγινε έπειτα από πληροφορίες που συγκέντρωσαν οι ελληνικές αρχές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κλιμάκιο της Ελληνικής Αστυνομίας βρισκόταν στην Ιταλία εδώ και αρκετές ημέρες.

Απόστολος Φωκάς

Ο Απόστολος Βαβύλης καταδικάσθηκε ερήμην από ιταλικό δικαστήριο για διακίνηση ναρκωτικών.

Για να πραγματοποιηθεί η έκδοσή του στην Ελλάδα θα πρέπει να υποβληθεί αίτημα από την ελληνική πλευρά, μετά την παραμονή του συλληφθέντος σε ιταλική φυλακή.

Ο Βαβύλης είχε απασχολήσει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ως Απόστολος Φωκάς, όταν είχε εμπλακεί στη διαδικασία εκλογής του Πατριάρχη Ιεροσολύμων.

Η δράση του είχε απασχολήσει πριν από χρόνια το FBI, ενώ η διακριτική του παρακολούθηση εντάθηκε όταν ο Βαβύλης άρχισε τις εμπορικές του και άλλες επαφές με τον Ισραήλ και την Αλβανία.


Παρασκευή 22 Απριλίου 2005 - 08:15 (Ώρα Λονδίνου)

Κοϊζούμι: «Ειλικρινά συγγνώμη»

Ελάχιστες είναι οι ελπίδες συνάντησης των ηγετών Ιαπωνίας - Κίνας στη σύνοδο της Τζακάρτα

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιουνιχίρο Κοϊζούμι απολογήθηκε για το μιλιταριστικό παρελθόν της χώρας του προσβλέποντας στην εκτόνωση της κρίσης με την Κίνα.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ειλικρινή του συγνώμη κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη σύνοδο κορυφής Ασίας - Αφρικής που πραγματοποιείται σήμερα στην Τζακάρτα της Ινδονησίας.

Ο Γιουνιχίρο Κοϊζούμι είπε χαρακτηριστικά ότι «η Ιαπωνία κοιτάει κατάματα αυτά τα γεγονότα της ιστορίας με πνεύμα ταπεινότητας».

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ώστε να μπορέσουν να συναντηθούν κατά τη διάρκεια της συνόδου ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας και ο πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο για την επίλυση της διπλωματικής διαμάχης.

Αφορμή των αντι - ιαπωνικών διαδηλώσεων στην Κίνα απετέλεσε η αναθεώρηση βιβλίου της ιστορίας το οποίο εγκρίθηκε από το υπουργείο παιδείας της Ιαπωνίας το 2001 και στο οποίο δε γίνεται καμία αναφορά στις βιαιότητες που διέπραξαν οι Ιάπωνες κατά τους αποικιοκρατικούς τους πολέμους, πριν από 70 χρόνια.

Παράλληλα, όμως, οι αντι - ιαπωνικές διαδηλώσεις στην Κίνα συνδέονται με την διπλωματική εκστρατεία που έχει αναλάβει το Τόκιο με στόχο να γίνει μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.


Παρασκευή 22 Απριλίου 2005 - 18:19 (Ώρα Λονδίνου)

Καταδίκη νομοσχεδίου από πάπα

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από τους Ισπανούς ομοφυλόφιλους

Ο πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' χρησιμοποίησε τις πρώτες μέρες της θητείας του για να καταδικάσει το νομοσχέδιο της ισπανικής κυβέρνησης που επιτρέπει το γάμο ανάμεσα στους ομοφυλόφιλους.

Το νομοσχέδιο, το οποίο ήδη ψηφίσθηκε από την κάτω βουλή του ισπανικού κοινοβουλίου, επιτρέπει επίσης στα ζευγάρια ομοφυλοφίλων να προβαίνουν σε υιοθεσία.

Υψηλόβαθμος εκπρόσωπος του Βατικανού, ο καρδινάλιος Αλφόνσο Λόπεζ Τρουχίλο, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να γίνει νόμος μέσα σε λίγους μήνες, «αχρείο».

Ταυτόχρονα, είπε ότι οι αξιωματούχοι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Ισπανία θα έπρεπε να πουν ότι προτιμούν να χάσουν τη θέση τους παρά να συμφωνήσουν με έναν τέτοιο νόμο.

Εάν το νομοσχέδιο γίνει νόμος, τότε η Ισπανία θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα επιτρέπει σε ζευγάρια ομοφυλοφίλων να παντρεύονται και να υιοθετούν παιδιά.

Το Βέλγιο και η Ολλανδία επιτρέπουν το γάμο ομοφυλοφίλων αλλά όχι και την υιοθεσία παιδιών από αυτούς.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λούις Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, ανέλαβε καθήκοντα πριν από ένα χρόνο και έκανε σαφές ότι δεν θα επιτρέψει την επιρροή της εκκλησίας στη χώρα να κυριαρχήσει.


Πέμπτη 21 Απριλίου 2005 - 19:06 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Η πορεία προς το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

Η Συνθήκη για τη θέσπιση Ευρωπαϊκού Συντάγματος υπογράφηκε στη Ρώμη στις 29 Οκτωβρίου 2004

Τα 25 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται στη φάση επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, του πρώτου καταστατικού χάρτη της ενωμένης Ευρώπης.

Σε άλλες περιπτώσεις γίνονται δημοψηφίσματα και σε άλλες αποφασίζει το κοινοβούλιο, όπως έγινε στην Ελλάδα.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2006, δύο χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης για τη θέσπιση του Συντάγματος.

Πιστεύετε ότι στην Ελλάδα θα έπρεπε να διεξαχθεί δημοψήφισμα; Έχετε ενημερωθεί για το περιεχόμενο του Συντάγματος; Θεωρείτε ότι θα προωθήσει την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

Δεν χρειαζόταν να διεξαχθεί δημοψήφισμα από τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το ισχύον Εθνικό Σύνταγμα και από τον χαρακτήρα του πολιτεύματος.

Οδυσσεύς Γαλάνης (Πρίνσετον, ΗΠΑ)

Είναι αλήθεια πως η ενημέρωση που μέχρι σήμερα έχουμε σχετικά με την ουσία της Συνθήκης για το Σύνταγμα της Ευρώπης διακρίνεται από ενα πασιφανές έλλειμμα. Η κοινωνία ελάχιστες συζητήσεις είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τόσο από συνδιασκέψεις όσο και τηλεοπτικά μέσα από τους ιδωτικούς διαύλους. Καθώς η Δημόσια τηλεόραση έδωσε κάποια ψήγματα αξιόπιστης ενημέρωσης. Συνεπώς, οι πολίτες αδυνατούν να σχηματίσουν συγκεκριμένη γνώμη για τα 448 άρθρα του "Ευρωσυντάγματος". Από την πλευρά τους οι πολιτικοί αρχηγοί, τα κόμματα και οι συνδικαλιστικοί φορείς έδωσαν μάλλον συγκεχυμένη έως θλιβερή εικόνα. Κρίμα ...

Τέλος η ατολμία της κυβέρνησης να συμπαραταχθεί με την δεδηλωμένη και δημοσίως εκφρασμένη άποψη της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος δυσχέραινε ακόμη περισσότερο την πληροφόρηση των Ελληνων πολιτών. Είθε στο μέλλον και με αφορμή το δημοψήφισμα των Γάλλων που καθιστά όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις αμφίρρροπο το αποτέλεσμα να συνδράμει προς τη διαλεύκανση και την κατανόηση του "Ευρωσυντάγματος" από τους Έλληνες.

Βασίλης Λάππας (Βόλος, Ελλάς)

Yes, All Greeks should be educated on the Euro-constitution and be given the opportunity to VOTE. Above all the Greek culture and history and territory must be PROTECTED.

Μichael Kolovos (Athens, Greece)

Σίγουρα πρέπει να ενημερωθούμε. Δεν μπορεί να θεωρήσει κανείς ως ενημέρωση τη συζήτηση που έγινε στη βουλή. Δυστυχώς δεν μπορούμε να ενημερωθούμε απο τους πολιτικούς μας γιατί πάντα μας παρουσιάζουν τα πράγματα μαύρα ή άσπρα, κάτι που σε καμιά περίπτωση δεν ισχύει. Νομίζω ότι έπρεπε να γίνει δημοψήφισμα. Πρέπει και εμείς οι έλληνες να μάθουμε να τοποθετούμαστε υπεύθυνα σε σημαντικά θέματα με δημοψηφίσματα.

Νομίζω ότι ένας καταστατικός χάρτης όσο συντηριτικός και άν είναι συμβάλει έστω και ελάχιστα στην ιδέα μιας ενωμένης Ευρώπης. Σήμερα δυστυχώς δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε κοινωνικές αλλαγές εθνικού επιπέδου. Μόνο μέσα απο παγκόσμιους συσχετισμούς που μπορούν να αναπτυχθούν μέσα σε διεθνείς οργανισμούς όπως είναι η Ε.Ε. μπορούν να προκύψουν κοινωνικές αλλαγές.

Γιάννης (Σάμος, Ελλάς)

Whether we had a referendum or not the outcome would have been Yes.

Thomas T. (Philadelphia, USA)

The first thing that a European Constitution should guarantee is the territorial integrity of the members. In other words, the Union as a whole should commit to use all available armed forces to defend the borders of each individual state against aggression from the outside, and should be the single, mandatory source of arbitration for internal disputes, e.g. conflicts between member states, breakaway provinces, etc.

If that was part of the plan, Ireland, for example, wouldn't have to be fighting a mini-secession war, and Greece could once and for all stop arming to defend itself against Turkey. To me it doesn't seem to be the case. Normally a Constitution is about more than just distributing beaurocratic power, but I am not sure about this one...

Μanolis Lygounis (California, USA)

Δεν χρειαζόταν να διεξαχθεί δημοψήφισμα από τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το ισχύον Εθνικό Σύνταγμα και από τον χαρακτήρα του πολιτεύματος, πολύ περισσότερο δε, από τη στιγμή που δεν έγινε δημοψήφισμα για τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση που ήταν πολύ πιο σημαντική. Εκτός αυτού, αν δεν κάνω λάθος, κανένα εθνικό σύνταγμα δεν έχει επικυρωθεί με δημοψήφισμα.

Έχω ενημερωθεί για το περιεχόμενο του Συντάγματος, και βρίσκω ότι αν και είναι πολύ πιο προοδευτικό από το Ελληνικό Σύνταγμα και υποθέτω από οποιοδήποτε άλλο σύνταγμα στον κόσμο, δεν μπορεί να δώσει την ώθηση που χρειάζεται η Ευρώπη, γιατί απλώς επαναδιατυπώνει τις ισχύουσες συνθήκες χωρίς να προσθέτει κάτι καινούργιο. Είναι φανερό ότι πρόκειται για προϊόν συμβιβασμού μεταξύ των μελών. Θα ήθελα όμως να επικυρωθεί για συμβολικούς λόγους, ειδικά από τη στιγμή που η απόριψή του έγινε σημαία των συντηρητικών όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση (των "ευρωσκεπτικιστών").

Oδυσσεύς Γαλάνης (Πρίνσετον, ΗΠΑ)

Πρέπει και εμείς οι Έλληνες να μάθουμε να τοποθετούμαστε υπεύθυνα σε σημαντικά θέματα με δημοψηφίσματα.

Γιάννης (Σάμος, Ελλάς)

I read the Euroconstittution but not in every single detail. Either we had a Referendum or not the outcome would have been Yes. Greeks are among the most Proeuropean Europeans. EU is going to be a major counterforce to the USA, China and India and a major player in the world economics and politics. There is no question that Europe has the experience, the human resources and the ability to become stronger than the USA. Only I think that we should give priority to Ukraine rather than Turkey as the next major partner...

Τhomas T. (Philadelphia, USA)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Διάλογος για ασφαλιστικό χωρίς ΓΣΕΕ

Τη Μεγάλη Εβδομάδα θα αρχίσει ο διάλογος για το ασφαλιστικό, στον οποίο όμως δεν θα συμμετάσχει η ΓΣΕΕ, λέγοντας ότι πρόκειται για μία «επικοινωνιακή φιέστα» που θα οδηγήσει σε ανατροπές τους εργαζομένους.

Η Συνομοσπονδία έχει επανειλημμένως τονίσει ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί ζητήματα που έχουν σχέση με το οκτάωρο, τη μερική απασχόληση, την ελαστικοποίηση και την ανασφάλιστη εργασία.

Ο διάλογος θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των υπουργών Οικονομίας και Απασχόλησης και του προεδρείου της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.

Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, θα συναντηθεί με τον υπουργό Απασχόλησης, Πάνο Παναγιωτόπουλο τη Μεγάλη Τρίτη.

Ο κ. Αλογοσκούφης θεωρεί ότι πρέπει να γίνει χαρτογράφηση των προβλημάτων και δηλώνει ότι η κυβέρνηση θα ενθαρρύνει το διάλογο μεταξύ των κοινωνικών φορέων.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος από την πλευρά του έχει υπογραμμίσει ότι είνάι «υπερβολικές» και «εξωπραγματικές» οι απόψεις ότι η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει το οκτάωρο.

Η ΓΣΕΕ έχει καλέσει τον υπουργό Απασχόλησης να επαναλάβει τη δέσμευσή του ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή στο καθεστώς του ελαστικού ωραρίου.


Αναστολή της απεργίας στα αεροδρόμια

Ανεστάλη η προγραμματισμένη για τη Μεγάλη Εβδομάδα απεργία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει ανακούφιση σε όσους είχαν προγραμματίσει αεροπορικά ταξίδια.

Εκπρόσωποι των εργαζομένων στα αεροδρόμια ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν την απεργία τους για να μην ταλαιπωρήσουν το επιβατικό κοινό.

Η εν λόγω ανακοίνωση εξεδόθη έπειτα από τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Δημήτρη Σταμάτη.

Ωστόσο, η ΟΣΥΠΑ υπογραμμίζει ότι τα αιτήματά της δεν έχουν ικανοποιηθεί και για αυτό έδωσε προθεσμία στην κυβέρνηση μέχρι τέλη Μαϊου.

Οι εργαζόμενιο στα αεροδρόμια προειδοποιούν ότι εάν δεν επιλυθούν τα προβλήματά τους μέχρι τότε θα αρχίσουν απεργία μέσα στο καλοκαίρι.

Η ΟΣΥΠΑ ζητά την καταβολή των δεδουλευμένων για τους εργαζομένους της και ειδικότερα τις υπερωρίες από τις γιορτές των Χριστουγέννων και την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πιστεύεται ότι περίπου 1.000 εργαζόμενοι διεκδικούν το ποσό των 3.000 ευρώ, ενώ χιλιάδες άλλοι διεκδικούν από 400 μέχρι και 600 ευρώ.


Πέμπτη 14 Απριλίου 2005 - 15:17 (Ώρα Λονδίνου)

Εκλογές στη Βρετανία

Όπως αναμενόταν ευρέως, ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ζήτησε από τη βασίλισσα της Αγγλίας τη διάλυση του Κοινοβουλίου και προκήρυξε εκλογές για τις 5 Μαΐου. Θα είναι η τρίτη του εκλογική αναμέτρηση ως αρχηγού των Εργατικών.

Άργησε αλλά αποφάσισε

Ο Χάουαρντ έσμιξε με την πολιτική σε μεγάλη ηλικία

Ο «χαλαρός» Τσάρλς Κένεντι

Ο «άσος στο μανίκι του» είναι δώρο της συζύγου του

Η τελευταία μάχη;

Ο Τόνι Μπλερ φλερτάρει με μια πολιτική πρωτιά

Ομοιότητες στις κομματικές υποσχέσεις

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα προεκλογικά προγράμματα των Εργατικών και των Συντηρητικών κινούνται στα ίδια πλαίσια με εκείνα του 2000 και θεωρούν ότι αλλάζει μόνο η εκφορά του λόγου.

Μάχη για τις «οριακές» περιφέρειες

Το «Οχάιο» των βρετανικών εκλογών

Τα εκλογικά προγράμματα

Μετανάστευση, υγεία, παιδεία, κοινωνική πολιτική και φόροι είναι τα ζητήματα στα οποία επικεντρώνουν τα εκλογικά προγράμματα των τριών μεγάλων κομμάτων και καθορίζουν την προεκλογική αντιπαράθεση.

Υπέρ του πολέμου παραμένει ο Μπλερ

Θέματα βρετανικών εκλογών: Σύνταγμα

Πώς ψηφίζουν οι Βρετανοί

Όσο ανεβαίνει το προεκλογικό θερμόμετρο στην Βρετανία τόσο το τοπίο γίνεται όλο και πιο θολό, σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες παρουσιάζουν απόκλιση μεταξύ τους.

Χιλιάδες οι υποψήφιοι

Οι βρετανικές εκλογές σε αριθμούς

Εκλογές στη Βρετανία

RSS

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

BBC World Service >>

|

BBC Languages >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Κοϊζούμι: «Ειλικρινά συγγνώμη»

Ελάχιστες είναι οι ελπίδες συνάντησης των ηγετών Ιαπωνίας - Κίνας στη σύνοδο της Τζακάρτα

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιουνιχίρο Κοϊζούμι απολογήθηκε για το μιλιταριστικό παρελθόν της χώρας του προσβλέποντας στην εκτόνωση της κρίσης με την Κίνα.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ειλικρινή του συγνώμη κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη σύνοδο κορυφής Ασίας - Αφρικής που πραγματοποιείται σήμερα στην Τζακάρτα της Ινδονησίας.

Ο Γιουνιχίρο Κοϊζούμι είπε χαρακτηριστικά ότι «η Ιαπωνία κοιτάει κατάματα αυτά τα γεγονότα της ιστορίας με πνεύμα ταπεινότητας».

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ώστε να μπορέσουν να συναντηθούν κατά τη διάρκεια της συνόδου ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας και ο πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο για την επίλυση της διπλωματικής διαμάχης.

Αφορμή των αντι - ιαπωνικών διαδηλώσεων στην Κίνα απετέλεσε η αναθεώρηση βιβλίου της ιστορίας το οποίο εγκρίθηκε από το υπουργείο παιδείας της Ιαπωνίας το 2001 και στο οποίο δε γίνεται καμία αναφορά στις βιαιότητες που διέπραξαν οι Ιάπωνες κατά τους αποικιοκρατικούς τους πολέμους, πριν από 70 χρόνια.

Παράλληλα, όμως, οι αντι - ιαπωνικές διαδηλώσεις στην Κίνα συνδέονται με την διπλωματική εκστρατεία που έχει αναλάβει το Τόκιο με στόχο να γίνει μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.


Παρασκευή 22 Απριλίου 2005 - 10:57 (Ώρα Λονδίνου)

Ικανοποίηση Λευκωσίας

Πάρης Ποταμίτης, Λευκωσία

Ικανοποίηση Λευκωσίας για τη θέση της ΕΕ για Τουρκία

Την πλήρη ικανοποίησή της εξέφρασε η κυπριακή κυβέρνηση για το κείμενο της κοινής θέσης των 25 το οποίο θα παρουσιάσουν οι Βρυξέλλες την Τρίτη στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ και Τουρκίας.

Στο κείμενο πού μετά από ένα έντονο διπλωματικό παρασκήνιο συμφωνήθηκε σε επίπεδο Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων, προβλέπεται ότι «η υπογραφή, επικύρωση και εφαρμογή» τού πρωτοκόλλου της συμφωνίας της Άγκυρας θα είναι ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση ομαλοποίησης των διμερών σχέσεων της Τουρκίας με όλα τα κράτη- μέλη συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θέση πού ικανοποιεί τη Λευκωσία τόσο γιατί ρητά αναφέρεται και σε επικύρωση και εφαρμογή, όσο και επειδή αναφέρεται επίσης σε διμερείς σχέσεις με ονομαστική αναφορά και στη Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου επεσήμανε επίσης, ότι όσον αφορά στο κυπριακό οι 25 ως σύνολο ζητούν από την Τουρκία να συνεχίσει να αντιμετωπίζει θετικά τις προσπάθειες για λύση τού κυπριακού στα πλαίσια τού ΟΗΕ αλλά και των θεμελιωδών αρχών της ΕΕ.

Η αναφορά και στις θεμελιώδεις αρχές της Κοινότητας αποτελεί καινούργιο στοιχείο.

Οι υποδείξεις προς την Άγκυρα γιά άρση των περιορισμών στον ελλιμενισμό πλοίων υπό κυπριακή σημαία σε τουρκικά λιμάνια, για άρση των εμποδίων πού προβάλλει η τουρκική κυβέρνηση σε συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς ή συμφωνίες όπως και η υπόδειξη της υποχρέωσης της Τουρκίας να εφαρμόσει άμεσα τις αποφάσεις τού Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι ορισμένες από τις πρόνοιες της θέσης των 25 πού προκαλούν ιδιαίτερη ικανοποίηση στη Λευκωσία.

Σε βαθμό πού ο κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος να μιλά για «δικαίωση της πολιτικής» της κυπριακής κυβέρνησης.


Παρασκευή 22 Απριλίου 2005 - 09:23 (Ώρα Λονδίνου)

Διαπλοκή και Εργασιακό

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Δεύτερη ευκαιρία για 23.467 συνταξιούχους. Πώς δεν θα χάσετε το ΕΚΑΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Παραπληροφόρηση και για τον νόμο του "βασικού μετόχου". Απάτη, διαστρέβλωση, ψευδή στοιχεία και άθλια προπαγάνδα υπέρ των "νταβατζήδων".

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Απάντηση μέσω εκλογών. Ο Καραμανλής δεν υποκύπτει στις "πιέσεις" της διαπλοκής.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Το σχέδιο για τις συντάξεις. Ξεκινά Μεγάλη Τρίτη ο διάλογος για αλλαγές σε εργασιακό - ασφαλιστικό.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Πλαφόν 150% στις υπερωρίες. Οι κυβερνητικές προτάσεις για ασφαλιστικό - εργασιακό.

Η ΑΥΓΗ: Εβδομάδα παθών για ασφαλιστικό και εργασιακό. Κυβερνητική επιχείρηση εντυπωσιασμού.

ΑΥΡΙΑΝΗ: 3 νεκροί από κινέζικο σίδερο. Πέθαναν από ηλεκτροπληξία την ώρα που σιδέρωναν.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Βράζει ο κάμπος. Ο υπουργός Γεωργίας κρύβεται. Οι βαμβακοπαραγωγοί πένονται, οι κυβερνώντες έχουν "εμφύλιο" πόλεμο. Εξέγερση βουλευτών της ΝΔ σε σύσκεψη χθες στη Βουλή κεκλεισμένων των θυρών.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 4.868 νέες προσλήψεις σε Πυροσβεστική, ΕΘΕΛ, υπουργεία. Όλες οι θέσεις που προκηρύσσονται.

ΕΘΝΟΣ: "Ρεσάλτο" Κεφαλογιάννη υπέρ εφοπλιστών. Παρέκαμψε Γ. Αλογοσκούφη, Χρηματιστήριο, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Θα περάσουν τα Πάθη και θα πιάσει τη σπάθη. Φανερά εκνευρισμένος ο Πρωθυπουργός που χάνει το Κόμμα και ανήσυχος για το προσωπικό του προφίλ που παραμένει άθικτο μέχρι στιγμής.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ευθύνες σε πολιτικούς για το σκάνδαλο με τα πυροβόλα Εντόπισε στο πόρισμά του ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Παν. Αθανασίου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Λεόντειος σύμβαση υπέρ των εργολάβων. Αττική Οδός: Κόλαφος για το ΠΑΣΟΚ το πόρισμα του εισαγγελέα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Βασικώς όλοι ανεύθυνοι. Κατόπιν εορτής, κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ αναζητούν "κοινό τόπο".

ΕΣΤΙΑ: Τεράστιο σφάλμα ο βασικός μέτοχος. Ευθύνονται από κοινού ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία.

ESPRESSO: Ανατριχιαστικό: Έβγαζε την ανήλικη κόρη του γυμνή στο INTERNET. Στα χέρια της αστυνομίας γνωστός Αθηναίος.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Δεύτερο κύμα πίεσης από ΕΕ για τον "βασικό". Η Αθήνα οργανώνει την άμυνά της.

Ο ΛΟΓΟΣ: Ξεκινά ο διάλογος για το Ασφαλιστικό. Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης προανήγγειλε ο γγ του ΟΟΣΑ.

ΤΑ ΝΕΑ: 45 πτυχία διαβατήρια για δουλειά. Παρ' ότι έχουν χαμηλές βάσεις.

Η ΝΙΚΗ: "Γαλάζιος" εμφύλιος. Αλληλοκατηγορίες για βασικό μέτοχο και αγροτικό.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: Τα σχέδια Καραμανλή για το αύριο.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ωμές παρεμβάσεις από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Μόνιμος στόχος οι αντιστεκόμενοι λαοί.

TRAFFIC NEWS: Καυτό τετ α τετ ανάβει φωτιά στην πασαρέλα. Δήλωση-σοκ της Αναστασίας Μητροπούλου: "Τη φίλησα γιατί μου άρεσε ως γυναίκα".

Η ΧΩΡΑ: 11 αλλαγές στη μεταφορά του συντελεστή δόμησης. Λύση για 100.000 εγκλωβισμένους πολίτες.

City Press: Βασικοί... στόχοι Παυλόπουλος και Ρουσόπουλος. Υπουργοί θεωρούν τον κ. Παυλόπουλο αρχιτέκτονα της ήττας σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό αδιέξοδο του νόμου για το βασικό μέτοχο.

METRO: Αρχίζει το ματς. Τη Μ. Δευτέρα η έναρξη του διαλόγου για Εργασιακό και Ασφαλιστικό.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Επικίνδυνα προϊόντα στην αγορά. Παιχνίδια με τη δημόσια υγεία.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Κάηκαν από το τσιγάρο. Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από φωτιές και αναθυμιάσεις που προκλήθηκαν από καπνιστές.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Καταιγίδα" έρχεται για ασφαλιστικό και για τις εργασιακές σχέσεις. Την εβδομάδα των Παθών αρχίζει ο διάλογος.

Νόμος για το "βασικό μέτοχο"

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) επισημαίνει ότι "η επίμαχη επιστολή εστάλη από υπηρεσιακό υπάλληλο της Κομισιόν χωρίς συμμετοχή και έγκριση της Κοινοτ. Επιτρόπου. Ούτε αναστέλλεται ούτε "παγώνει" ο νόμος, συνεχίζεται η διαδικασία έγκρισής του από την ΕΕ. Στο πλευρό της κυβέρνησης τα κόμματα της Αριστεράς".

Η City Press προσθέτει ότι "υπουργοί θεωρούν τον κ. Παυλόπουλο αρχιτέκτονα της ήττας σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό αδιέξοδο του νόμου για το βασικό μέτοχο. Πυρά του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή κατά Παυλόπουλου και προσπάθεια δημιουργίας κλίματος αναγκαστικής παραίτησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ρουσόπουλος δέχεται σκληρή κριτική και από παράγοντες του παραταξιακού Τύπου της ΝΔ. Οι δύο υπουργοί διαψεύδουν τις φήμες για παραίτησή τους και προβάλλουν την εμπιστοσύνη που τους δείχνει ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής. Υπό κατάρρευση η επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης, και για πρώτη φορά χωρίς ασπίδα προστασίας ο ίδιος ο πρωθυπουργός".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται ότι "κανένας υπουργός απ' όσους χειρίστηκαν το θέμα του "βασικού μετόχου" δεν δέχεται ότι έχει πολιτικές ευθύνες, παρά την άρον άρον υποχώρηση στην οποία υποχρεώθηκε η κυβέρνηση. Ωστόσο οι κκ Παυλόπουλος, Ρουσόπουλος και Παπαληγούρας βρίσκονται στο στόχαστρο συναδέλφων τους, ενώ η κυβέρνηση αφήνει τώρα ανοιχτό το ενδεχόμενο διακομματικής συνεννόησης για αλλαγές στον νόμο. Πρόθυμο εκ των υστέρων εμφανίζεται και το ΠΑΣΟΚ, του οποίου ο νόμος επίσης βάλλεται από την Κομισιόν".

Η Espresso υπογραμμίζει ότι "η εμμονή κυρίως των τηλεοπτικών διαύλων να προβάλλουν καθημερινά το ζήτημα του "βασικού μετόχου" (και τίποτα περισσότερο) διατηρεί το θέμα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, σαν να επρόκειτο για το κορυφαίο θέμα που απασχολεί τους πολίτες".

Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι "ο νόμος περί βασικού μετόχου υπήρξε εξ αρχής τεράστιο σφάλμα. Το λάθος έγκειται στο ίδιο το Σύνταγμα, το οποίο εψήφισαν από κοινού το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία. Η συνταγματική διάταξις που ορίζει ως ασυμβίβαστη την ιδιότητα του μετόχου επιχειρήσεως ΜΜΕ και του μετόχου επιχειρήσεως που συνάπτει δημόσιες συμβάσεις και αναλαμβάνει δημόσια έργα είναι απαράδεκτη".

Σύμφωνα με την Traffic News "το "πισωγύρισμα" της κυβέρνησης σχετικά με την ισχύ του νόμου για το "βασικό μέτοχο" αποτελεί σημείο αιχμής και για κάποιους κυβερνητικούς παράγοντες που μέσα στην επιστολή της Κομισιόν "διάβασαν" προειδοποιήσεις για το πάγωμα των ευρωπαϊκών κονδυλίων".

Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "εντός, εκτός και επί τα αυτά μαίνεται η "ενδοοικογενειακή" φαγωμάρα στην κυβερνητική παράταξη, ως απόρροια της εκφραζόμενης λαϊκής δυσφορίας και της αυστηρής προειδοποίησης των Βρυξελλών περί διακοπής των κοινοτικών κονδυλίων, εφόσον δεν επέλθουν έως τις 31 Μαΐου αλλαγές στο νόμο για τον "βασικό μέτοχο". Παρά το γεγονός ότι η απόφαση για το επίμαχο νομοθέτημα εγκρίθηκε ομόφωνα από την Κυβερνητική Επιτροπή, υπουργοί και βουλευτές υποδεικνύουν ως "αποδιοπομπαίο τράγο" τον Πρ. Παυλόπουλο, προκειμένου να μετριαστούν οι αλγεινές εντυπώσεις".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "νέα τροπή λαμβάνει η υπόθεση του νόμου για τον "βασικό μέτοχο", καθώς η κυβέρνηση αναμένει δεύτερο κύμα πιέσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν με την "αιτιολογημένη γνώμη", που θα αποστείλει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα ή το αργότερο στις αρχές Μαΐου, θα υποστηρίζει ότι δεν αρκεί η ολιγόμηνη παράταση της έναρξης ισχύος του νόμου και θα ζητεί αλλαγές στις διατάξεις, οι οποίες εκτιμά ότι δεν είναι συμβατές με το Κοινοτικό Δίκαιο, όπως συμβαίνει και με τον προηγούμενο νόμο του ΠΑΣΟΚ".

Διάλογος για εργασιακό-ασφαλιστικό

Η ΑΠΟΦΑΣΗ υποστηρίζει ότι "εξορθολογισμός των ορίων ηλικίας για τους ασφαλισμένους από το 1983 έως το 1992, μέτρα περιορισμού της εισφοροδιαφυγής, επανεξέταση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, καθώς και του καταλόγου των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων είναι οι προτάσεις της κυβέρνησης που θα πέσουν στο τραπέζι του διαλόγου τη Δευτέρα. Στα εργασιακά, η πρόταση θα είναι να περιοριστεί το κόστος των υπερωριών μέχρι το 150%".

Η METRO αναφέρει ότι "ο κύβος ερρίφθη σχετικά με την έναρξη του διαλόγου για το Ασφαλιστικό και το Εργασιακό. Όπως ανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομίας, ο διάλογος για το θέμα ανοίγει επισήμως τη Μεγάλη Δευτέρα, θέτοντας με τη δήλωση αυτή σε θέση μάχης κόμματα και κοινωνικούς εταίρους".

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "ο διάλογος για το Ασφαλιστικό και το εργασιακό θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα στο υπουργείο Οικονομίας, μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, του υπουργού Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλου και της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, δήλωσε χθες ο Γ. Αλογοσκούφης μετά τη συνάντησή του με τον γγ του ΟΟΣΑ Ντόναλντ Τζόνστον. Οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα που σχετίζονται με τη βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και του ελέγχου των δαπανών".

Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "επιταχύνει η κυβέρνηση την προώθηση των ρυθμίσεων για ωράριο-λάστιχο και των αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα. Την ερχόμενη εβδομάδα, των Παθών, οι υπουργοί Οικονομίας και Εργασίας θα συναντήσουν το προεδρείο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, με στόχο το άνοιγμα διαλόγου".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι "σε ριζική αναδιάρθρωση του σημερινού ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού καθεστώτος προχωρεί η κυβέρνηση "μέσα από διάλογο" τονίζουν οι υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης. Η αρχή θα γίνει από το ασφαλιστικό των τραπεζών, που θα αποτελέσει τον προπομπό για τις γενικότερες αλλαγές που προωθούνται, ενώ γρηγορότερες θα είναι οι διαδικασίες στο εργασιακό".

Αττική Οδός

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "σκληρή ηθική καταδίκη για τους υπεύθυνους της πολιτικής και εργολαβικής διαχείρισης του έργου της Αττικής Οδού αποτελεί το πόρισμα της Εισαγγελίας Αθηνών, που είναι αποκαλυπτικό του πώς γίνονταν οι συμβάσεις επί ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, αποτελεί απάντηση σε όσους σήμερα υποστηρίζουν τα συμφέροντα των εργολάβων".

Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας

ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "αιφνιδιάζοντας τους κατά τον νόμο αρμοδίους, τον υπουργό Οικονομίας και τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου έσπευσε να δημοσιοποιήσει νομοθετικό πλαίσιο για την είσοδο της ποντοπόρου ναυτιλίας στη Σοφοκλέους. Ο υπουργός Ναυτιλίας μάλιστα δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του υπουργείου τις προϋποθέσεις εισαγωγής, επιχειρώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα (;) ή κατ΄άλλους να διαμηνύσει στους ενδιαφερομένους πως δεν ξεχνά....Παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν για κινδύνους χρηματιστηριακής "φούσκας".

Μεταφορά Συντελεστή δόμησης

Η ΧΩΡΑ εκτιμά ότι "ανάσα για δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες αποτελεί το νομοσχέδιο που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ αμέσως μετά το Πάσχα στη Βουλή και αφορά στη μεταφορά συντελεστή δόμησης. Ειδικές προβλέψεις για τους χώρους στάθμευσης, τα οικόπεδα και τον τρόπο μεταφοράς εντός των ορίων της ίδια περιοχής".

Προσλήψεις εποχικού προσωπικού

Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "προπομπό των προκηρύξεων για την πρόσληψη τακτικού προσωπικού στο δημόσιο αποτελούν οι εκατοντάδες προκηρύξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για την πρόσληψη εποχικού προσωπικού".

Κινέζικα προϊόντα

Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "τουλάχιστον τρεις άνθρωποι πέθαναν από ηλεκτροπληξία την ώρα που σιδέρωναν με κινέζικο ατμοσίδερο, το οποίο κυκλοφορούσε επί ένα χρόνο στην χώρα μας χωρίς κανένας να ελέγξει την καταλληλότητά του. Πρόκειται για μια συγκλονιστική υπόθεση που εκθέτει τις Αρχές και αποκαλύπτει στον μέγιστο βαθμό την αδυναμία του Ελληνικού κράτους να προστατεύσει τους πολίτες από την ασύδοτη κινέζικη μαφία".

Οπλικά συστήματα

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "ικανά στοιχεία για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων σχετικά με την προμήθεια στις Ένοπλες Δυνάμεις, δώδεκα πυροβόλων όπλων τύπου "Zuzana" ύψος 20,3 δισ. δραχμών, εντόπισε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Παναγιώτης Αθανασίου".

Κυβέρνηση

Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13 υποστηρίζει ότι "η διαμόρφωση μιας φαινομενικής πραγματικότητας στο πλαίσιο της οποίας θα πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, δεν είναι ένας στόχος και τόσο δύσκολος. Επιτυγχάνεται εάν τη συνταγή της δημιουργίας μιας φαινομενικής πραγματικότητας την αναλάβουν από κοινού τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και οι συνοδοιπόροι τους, καθώς και τα μέσα ενημέρωσης που στηρίζουν τις "δουλειές" των πρώτων...Έτσι κάπως διαμορφώθηκε η πραγματικότητα των τελευταίων ημερών με τους υπουργούς της κυβέρνησης να μη γνωρίζουν εάν η επόμενη εβδομάδα θα είναι των παθών ή της Αναστάσεως..."

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "ο πρωθυπουργός είναι φανερά εκνευρισμένος από την δυσλειτουργία της κυβέρνησής τους και από την αδυναμία ορισμένων Υπουργών ν΄αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα προβλήματα των Υπουργείων τους αλλά καιτην εικόνα που στέλνουν προς τα έξω που δείχνει ότι κυριαρχεί η ασυνεννοησία και οι διαφορετικές θέσεις επί βασικών αρχών και στόχων που έχουν τεθεί. Είναι αλήθεια πως δεν υπήρξε διάστημα μεγάλο που η Κυβέρνηση να μην κατηγορήθηκε ότι διέπραξε πολιτικές γκάφες. Η αντιπολίτευση την κατηγορεί συνεχώς ότι ακολουθεί διγλωσσία σε πολλά θέματα και λειτουργεί με πισωγυρίσματα. Το κόμμα πέτυχε-μέσω της κυβερνητικής πολιτικής - να παρουσιάζεται με συνεχή φθορά. Το μόνο παρήγορο είναι ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν χάνει την εμπιστοσύνη των πολιτών και διατηρεί υψηλά ποσοστά προτίμησης στις δημοσκοπήσεις".

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ εκτιμά ότι "ο εκλογικός αιφνιδιασμός παραμένει το μεγάλο ατού του πρωθυπουργού στον πόλεμο κατά της διαπλοκής. Ο Κώστας Καραμανλής γνωρίζει ότι όποτε και αν προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία θα ανανεωθεί η εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή του. Με αυτό τον τρόπο ετοιμάζεται να ρίξει τη διαπλοκή στο καναβάτσο θεωρώντας ότι μετά τη νέα νίκη του θα κυβερνάει χωρίς εξωθεσμικά εμπόδια".

Παιδεία

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι " υπάρχουν 45 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ με "ταπεινό" όνομα και χαμηλές βάσεις εισαγωγής, τα οποία όμως δίνουν πτυχία που αποτελούν διαβατήρια για την εύρεση εργασίας. Ενώ είναι γνωστό ότι πολλοί υποψήφιοι είτε λόγω περιορισμένης πληροφόρησης είτε λόγω παράδοσης, επιλέγουν Σχολές των οποίων οι απόφοιτοι αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αγορά εργασίας".

Βαμβακοπαραγωγοί

ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "η οργή των βαμβακοπαραγωγών του Θεσσαλικού κάμπου άναψε χθες πυρκαϊά στην Αθήνα. Οι βουλευτές της περιοχής "πυροβολούσαν" κατά ριπάς τον υφυπουργό Γεωργίας κ. Αλ. Κοντό και τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Απ. Σταύρου, αφού ο υπουργός κ. Ευ. Μπασιάκος γνωρίζοντας το τι επρόκειτο να συμβεί "λιποτάκτησε από τη μάχη". Η απόρριψη από τις υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας των αιτήσεων για επιδότηση 70.000 στρεμμάτων σε συνδυασμό με την απόρριψη 7.000 ενστάσεων βαμβακοπαραγωγών άναψαν το φυτίλι της εξέγερσης των αγροτών".

ΗΠΑ-ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "με όλο και πιο κυνικό και απροκάλυπτο τρόπο οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ παρεμβαίνουν στο εσωτερικό ανεξάρτητων χωρών και προσπαθούν να ανατρέψουν, αποσταθεροποιήσουν καθεστώτα μη αρεστά ή να πνίξουν την αντίσταση λαών που βρίσκονται υπό κατοχή αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων".

ΕΚΑΣ- ΙΚΑ

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) ισχυρίζεται ότι "δεύτερη ευκαιρία σε 23.467 συνταξιούχους, που δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθούν τα στοιχεία τους και που φυσιολογικά θα έπρεπε να διακοπεί η καταβολή του ΕΚΑΣ δίνει το ΙΚΑ".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 22 Απριλίου 2005 - 09:35 (Ώρα Λονδίνου)

Δίκη υπόπτων της Αλ Κάιντα

Ο Ομάντ Γιάρκας θεωρείται ο αρχηγός της Αλ Κάιντα στην Ισπανία

Ενώπιον της ισπανικής δικαιοσύνης παραπέμπονται σήμερα 24 φερόμενοι ως ύποπτοι για συμμετοχή σε πυρήνα του δικτύου Αλ Κάιντα.

Τρεις από αυτούς κατηγορούνται ότι προσέφεραν υποστήριξη στους δράστες των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο Ομάντ Γιάρκας που πιστεύεται ότι είναι ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα στην Ισπανία και ο οποίος κατηγορείται ότι οργάνωσε συνάντηση στην οποία παραβρέθηκε και ένας από τους 19 δράστες των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ένας άλλος κατηγορείται ότι βιντεοσκόπησε το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και ότι έδωσε το βίντεο στους δράστες.

Οι υπόλοιποι 21 κατηγορούνται ότι είναι μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων.

Οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες.

Τα μέτρα ασφαλείας στην ειδικά διαμορφωμένη δικαστική αίθουσα στην Μαδρίτη είναι πρωτοφανή και η δίκη αναμένεται να διαρκέσει μήνες.

Ο επικεφαλής της έρευνας δικαστικός Μπαλτάσαρ Γκαρθόν έχει δηλώσει ότι η Ισπανία ήταν από τις βάσεις-κλειδί για τη στρατολόγηση, οικονομική υποστήριξη και υπόθαλψη μελών της Αλ Κάιντα.

Συνολικά ο ισπανός ειρηνοδίκης άσκησε ποινική δίωξη κατά 41 υπόπτων, συμπεριλαμβανομένου και του Οσάμα Μπιν Λάντεν.


Παρασκευή 22 Απριλίου 2005 - 07:59 (Ώρα Λονδίνου)

Εν αναμονή της απόφασης Τσιάμπι

Ο Κάρλο Αντζέλιο Τσιάμπι αναμένεται να ζητήσει από τον κ. Μπερλουσκόνι να σχηματίσει νέα κυβέρνηση

Αισιόδοξος ότι θα λάβει εντολή για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης εντός της ημέρας δηλώνει ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του την Τετάρτη.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι προέβη σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε με τους αρχηγούς των τεσσάρων κομμάτων που απάρτιζαν τον κεντροδεξιό συνασπισμό της απερχόμενης κυβέρνησης.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Ιταλίας, Κάρλο Αντζέλιο Τσιάμπι ολοκλήρωσε τις επαφές του με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και όλα δείχνουν ότι δε θα ζητήσει πρόωρες εκλογές αλλά θα δώσει στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι εκ νέου εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Οι Ιταλοί πολιτικοί αναλυτές, όπως θα λέει η ανταποκρίτρια του BBC στη Ρώμη, Ταμσίν Σμιθ, παρομοίαζαν τους πολιτικούς αρχηγούς της Ιταλίας με μαθητές που περίμεναν στην ουρά να συναντήσουν το διευθυντή του σχολείου, δηλαδή τον πρόεδρο Τσιάμπι.

«Σήμερα ο πρόεδρος της Ιταλίας θα αποφασίσει εάν οι εν λόγω μαθητές θα παραμείνουν στην ίδια τάξη με τον ίδιο δάσκαλο. Σήμερα δηλαδή ο πρόεδρος Κάρλο Αντζέλιο Τσιάμπι είτε θα ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών είτε θα δώσει στον Μπερλουσκόνι την εντολή να ανασυντάξει τον κυβερνητικό του συνασπισμό», ανέφερε η ανταποκρίτρια του BBC στη Ρώμη.

Όλες οι ενδείξεις είναι υπέρ μιας δεύτερης ευκαιρίας στο μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης πρωθυπουργό της Ιταλίας.

Εάν συμβεί αυτό τότε ο Μπερλουσκόνι θα έχει πετύχει την μεγάλη του πολιτική φιλοδοξία να καταστεί ο πρωθυπουργός με την μεγαλύτερη θητεία στην μεταπολεμική Ιταλία.

Όσον αφορά το εκλογικό σώμα, αυτό έχει συνηθίσει στις παραιτήσεις τακτικής του Ιταλού πρωθυπουργού, γι αυτό και δεν υπήρξαν αντιδράσεις.

«Ωστόσο, εάν η επάνοδος του Μπερλουσκόνι στην εξουσία επιτευχθεί θα είναι μια Πύρρειος νίκη, καθώς οι πολιτικοί του σύμμαχοι αναμένεται να ζητήσουν μεγάλα ανταλλάγματα», σχολίασε η Ταμσίν Σμιθ.


Παρασκευή 22 Απριλίου 2005 - 08:15 (Ώρα Λονδίνου)

Κοϊζούμι: «Ειλικρινά συγνώμη»

Ελάχιστες είναι οι ελπίδες συνάντησης των ηγετών Ιαπωνίας - Κίνας στη σύνοδο της Τζακάρτα

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιουνιχίρο Κοϊζούμι απολογήθηκε για το μιλιταριστικό παρελθόν της χώρας του προσβλέποντας στην εκτόνωση της κρίσης με την Κίνα.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ειλικρινή του συγνώμη κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη σύνοδο κορυφής Ασίας - Αφρικής που πραγματοποιείται σήμερα στην Τζακάρτα της Ινδονησίας.

Ο Γιουνιχίρο Κοϊζούμι είπε χαρακτηριστικά ότι «η Ιαπωνία κοιτάει κατάματα αυτά τα γεγονότα της ιστορίας με πνεύμα ταπεινότητας».

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ώστε να μπορέσουν να συναντηθούν κατά τη διάρκεια της συνόδου ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας και ο πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο για την επίλυση της διπλωματικής διαμάχης.

Αφορμή των αντι - ιαπωνικών διαδηλώσεων στην Κίνα απετέλεσε η αναθεώρηση βιβλίου της ιστορίας το οποίο εγκρίθηκε από το υπουργείο παιδείας της Ιαπωνίας το 2001 και στο οποίο δε γίνεται καμία αναφορά στις βιαιότητες που διέπραξαν οι Ιάπωνες κατά τους αποικιοκρατικούς τους πολέμους, πριν από 70 χρόνια.

Παράλληλα, όμως, οι αντι - ιαπωνικές διαδηλώσεις στην Κίνα συνδέονται με την διπλωματική εκστρατεία που έχει αναλάβει το Τόκιο με στόχο να γίνει μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.


Παρασκευή 22 Απριλίου 2005 - 06:40 (Ώρα Λονδίνου)

Φόβοι για «πολιτικό σεισμό»

Στη Γαλλία το ενδιαφέρον του Τύπου επανέρχεται στο δημοψήφισμα για το ευρωσύνταγμα μετά την εκλογή του Γιόζεφ Ράτσινγκερ στην κεφαλή της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Στη Γερμανία ο τύπος ασχολείται με το σκάνδαλο με τις βίζες και στην Ισπανία οι εφημερίδες προτάσσουν την επικύρωση της νομοθεσίας για το γάμο κι άλλα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Σεισμός από τα παλιά

Η σημερινή «Λε Μοντ» (Le Monde) συμμερίζεται τις ανησυχίες χθεσινού δημοσιεύματος της «Λιμπερασιόν» (Liberation) αναφορικά με την επανάληψη του «πολιτικού σεισμού» που συνέβη πριν από τρία χρόνια όταν το δυσαρεστημένο εκλογικό σώμα έστειλε με την ψήφο του το ακροδεξιό κόμμα του Ζαν Μαρί Λεπέν στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

«Εκείνη η εκλογική διαδικασία ήταν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των πολιτικών ψευδαισθήσεων των ηγετών των επικρατέστερων πολιτικών κομμάτων», γράφει η Λε Μοντ και συμπληρώνει, «Η Αριστερά και λιγότερο η Δεξιά, είχαν τότε αναγκαστεί να αναλογιστούν τα λάθη τους».

«Τι θα γίνει», αναρωτιέται η γαλλική εφημερίδα, «εάν το χάσμα μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και του εκλογικού σώματος αμβλυνθεί και πάλι στις 29 Μαΐου;»

«Οι προειδοποιήσεις και οι ενδείξεις ήταν άφθονες τα τελευταία τρία χρόνια», καταλήγει η «Λε Μοντ».

Εν αντιθέσει, η «Νουβέλ Ομπζερβατέρ» (Nouvel Observateur) είναι πιο αισιόδοξη όσον αφορά τις προβλέψεις για το ευρωσύνταγμα και υποστηρίζει ότι υπάρχουν ακόμα ελπίδες για επικράτηση του στρατοπέδου του «ναι».

«Στην πραγματικότητα η εκστρατεία τώρα ξεκινάει καθώς το κείμενο της συνθήκης φτάνει στα γραμματοκιβώτια των ψηφοφόρων», επισημαίνει η «Νουβέλ Ομπζερβατέρ» και υποστηρίζει ότι «τώρα οι Γάλλοι θα συνειδητοποιήσουν την κακοπιστία του στρατοπέδου του όχι».

Συμβουλές εκ Γερμανίας

Η γερμανική εφημερίδα «Ντι Βελτ» (Die Welt) απευθύνει μια πρόταση προς το πρόεδρο της Γαλλίας, για το δημοψήφισμα λέγοντας ότι το πιθανότερο είναι ο Ζακ Σιράκ να την απορρίψει αμέσως.

Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι εάν ο Ζακ Σιράκ θέλει να πείσει τους Γάλλους υπέρ του «ναι» τότε πρέπει να μη διστάσει να «τα παίξει όλα για όλα ακόμα και την προεδρία του».

«Όπως έχουν τα πράγματα η μοναδική ελπίδα για το ευρωσύνταγμα στη Γαλλία είναι εάν ο Σιράκ συνδέσει την προεδρία του με την επιτυχία του στρατοπέδου του ναι», γράφει η Ντι Βελτ.

Η γερμανική εφημερίδα επίσης υποστηρίζει ότι οι Βρυξέλλες οφείλουν ούτως ή άλλως να καταστρώσουν ένα εναλλακτικό σχέδιο για την περίπτωση της απόρριψης του ευρωσυντάγματος, είτε οι Γάλλοι ψηφίσουν «όχι» είτε «ναι».

Διότι, καταλήγει η Ντι Βελτ «αυτό που φοβούνται σήμερα οι πολιτικοί ότι ενδέχεται να συμβεί στη Γαλλία θα συμβεί σίγουρα με το δημοψήφισμα στη Βρετανία».

Το σκάνδαλο της βίζας

«Συναρπαστική». Με αυτόν τον τίτλο η «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» (Frankfurter Allgemeine Zeitung) περιγράφει την κατάθεση του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας σε κοινοβουλευτική επιτροπή για το σκάνδαλο με τις βίζες. Η κατάθεση καλύφθηκε από τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης της Γερμανίας.

Ο Λούντγκερ Φόλμερ υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών χειρισμών και διέψευσε ότι αυτοί συνέβαλαν στη συρροή παράνομων μεταναστών στη Γερμανία.

Η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) πάντως τόνισε ότι η εν λόγω ακροαματική διαδικασία δεν έπρεπε να γίνει θέμα τηλεοπτικής κάλυψης.

Εν αντιθέσει η Ντι Ταγκεστσάιτουνγκ (Die Tageszeitung) εκτιμά ότι οι ανησυχίες αλλά και οι προσδοκίες του κοινού από την τηλεοπτική κάλυψη της κατάθεσης απεδείχθησαν αβάσιμες.

«Οι κάμερες δεν άλλαξαν τίποτα στην απαθή ατμόσφαιρα μια διαδικασίας, την οποία ούτως ή άλλως μπορούν να παρακολουθούσαν μόνο όσοι είναι εξοικειωμένοι με την υπόθεση», αναφέρει η Ντι Ταγκεστσάιτουνγκ.

Ημέρα ομοφυλοφίλων

Η ισπανική κάτω βουλή ενέκρινε χθες νομοσχέδιο το οποίο επιτρέπει το γάμο, την υιοθεσία τέκνων και τη μεταβίβαση κληρονομικών δικαιωμάτων σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

Η «Ελ Παΐς» (El Pais) προβλέπει ότι και η άνω βουλή θα εγκρίνει το νομοσχέδιο το οποίο αν και «αμφιλεγόμενο», όπως λέει, «δεν είναι λιγότερο αμφιλεγόμενο από νομοσχέδιο για τα διαζύγια, το οποίο πέρασε το 1981 και σήμερα χαίρει καθολικής αποδοχής στην ισπανική κοινωνία».

Στη Βαρκελώνη, η «Ελ Περιόντικο» (El Periodico) χαρακτηρίζει την έγκριση της νομοθεσίας «συμβολικό ορόσημο».

«Το νομοσχέδιο καταδεικνύει το μέγεθος της αλλαγής της ισπανικής νοοτροπίας», υποστηρίζει η καταλανική εφημερίδα.

Εν αντιθέσει η ABC στη Μαδρίτη σημειώνει ότι «η κυβέρνηση ενήργησε βιαστικά προωθώντας μια κοινωνική μεταρρύθμιση, η οποία θα έχει αμετάκλητες συνέπειες».

Στην Ελβετία η «Τριμπιούν Ντε Ζενέβ» (Tribune de Geneve) δίνει τη διάσταση της καθολικής εκκλησίας στο θέμα.

Και γράφει: «Δεν πρόλαβε καλά καλά να γίνει ο πάπας και ο Ράτσινγκερ μετράει ήδη δύο αποτυχίες: από την μια καθολικοκρατούμενη Ισπανία ενέκρινε το νομοσχέδιο για το γάμο των ομοφυλοφίλων και από την άλλη η εξίσου καθολικοκρατούμενη πολιτεία του Κονέκτικατ ενέκρινε νομοσχέδια για τα ίσα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων».


Παρασκευή 22 Απριλίου 2005 - 05:03 (Ώρα Λονδίνου)

«Θύματα της βίαιης Βρετανίας»

Το θέμα της εγκληματικότητας στη Βρετανία προτάσσουν δύο βρετανικές εφημερίδες («Ντέιλι Τέλεγκραφ» και «Τάιμς») με αφορμή τα αποτελέσματα των αντικρουόμενων στατιστικών ερευνών που δόθηκαν, χθες, στη δημοσιότητα αλλά και την τοποθέτηση των αρχηγών των τριών μεγάλων κομμάτων.

«Μητέρα, θύμα, άλλη μια προσθήκη στις στατιστικές για την εγκληματικότητα», διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο των «Τάιμς», το οποίο συνοδεύεται από φωτογραφία της 26χρονης μητέρας, Άμπιγκεϊλ Γουίτσαλς, η οποία μαχαιρώθηκε χθες από άγνωστο μπροστά στα μάτια του 21 μηνός γιου της.

«Καθώς ο νόμος και η τάξη πέρασαν στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας με τους αρχηγούς των κομμάτων να επιλέγουν ο καθένας τη δική του στατιστική έρευνα, η σκληρή πραγματικότητα νοσηλευόταν στην εντατική μονάδα νοσοκομείου του νοτίου Λονδίνου», γράφουν οι «Τάιμς» αναφερόμενοι στο επεισόδιο που συνέβη χθες σε ένα χωριό έξω από το Σάρεϊ, πλούσιο προάστιο του Λονδίνου.

Την ίδια ώρα οι πολιτικοί αρχηγοί, σύμφωνα πάντα με τους Τάιμς, μετέτρεψαν τα στοιχεία για την εγκληματικότητα σε «πολιτικό γήπεδο».

Συγκεκριμένα ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος, Τόνι Μπλερ επέμεινε ότι η εγκληματικότητα παρουσιάζει πτώση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μάικλ Χάουαρντ διέψευσε την τοποθέτηση του πρωθυπουργού και ο επικεφαλής του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τσαρλς Κένεντι υποστήριξε ότι ασχέτως ανόδου ή καθόδου χρειάζονται ακόμα πολλά μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου.

«Θύματα της βίαιης Βρετανίας», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Ντέιλι Τέλεγκραφ», ο οποίος επίσης συνοδεύεται από φωτογραφία της Άμπιγκεϊλ Γουίτσαλς αλλά και του 39χρονου, Μαρκ Χόλαντ, ο οποίος δέχθηκε χθες τους πυροβολισμούς αγνώστων στο χωριό του στο Γιόρκσιρ.

«Δύο αποτρόπαιες επιθέσεις στην καρδιά της αγγλικής υπαίθρου διέψευσαν τις προσπάθειες των Εργατικών να εμφανίσουν τη Βρετανία ως μια χώρα ασφαλέστερη υπό τον Τόνι Μπλερ», επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.

Το χαρτί της μετανάστευσης

Το θέμα της μετανάστευσης επέλεξε η «Ιντιπέντεντ» για το πρωτοσέλιδό της παρουσιάζοντας τις απόψεις υποψηφίων «οριακών» εδρών του αντιπολιτευόμενου Συντηρητικού Κόμματος.

«Σκέφτεστε ότι σκέφτονται κι αυτοί;», είναι ο τίτλος της Ιντιπέντεντ, ο οποίος κάνει ένα λογοπαίγνιο με το σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας των Τόρηδων, το οποίο είναι «Σκέφτεστε ότι σκεφτόμαστε εμείς;».

«Με τις δηλώσεις τους οι υποψήφιοι των Τόρηδων ανάβουν τα αίματα στη συζήτηση για τους μετανάστες», γράφει σε άλλο σημείο το πρωτοσέλιδο της «Ιντιπέντεντ».

Μερικές από τις απόψεις των Συντηρητικών έχουν ως εξής.

Βιρτζίνια Μόρις, Οξφόρδη: «Η μετανάστευση αρκεί για τη δημιουργία πόλεων 10% μεγαλύτερων από την Οξφόρδη κάθε χρόνο».

Αν Μέιν, Σεν Άλμπανς: «Πέρσι στην περιοχή Κόνλεϊ του Λονδίνου συνελήφθησαν πέντε παράνομοι μετανάστες, οι οποίοι αφέθησαν ελεύθεροι έπειτα από παρέμβαση του υπουργείου Εσωτερικών. Κανείς δε γνωρίζει εάν αυτοί οι άνθρωποι ήταν εγκληματίες, φορείς ασθενειών ή πού πήγαν μετά την απελευθέρωσή τους».

Μπομπ Σπινκ, Κασλ Πόιντ: «Ποιο σημείο του στείλτε τους πίσω δεν καταλαβαίνετε κ. Μπλερ;»

Φόροι και περικοπές

«Διαμάχη για τη φορολογική μαύρη τρύπα των 11 δισεκατομμυρίων λιρών», γράφει η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» στο πρωτοσέλιδό της, το οποίο αναφέρεται στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών (IFS).

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους του IFS η «νέα κυβέρνηση των Εργατικών θα χρειαστεί να προβεί σε αύξηση των φόρων ή σε περικοπές δαπανών της τάξεως των 11 δισεκατομμυρίων λιρών για την αποκατάσταση των δημοσιονομικών δεικτών της χώρας».

«Η παρέμβαση του IFS, εάν και πρόκειται για επανάληψη παλαιότερης προειδοποίησης προς τον υπουργό Οικονομίας, έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς το φορολογικό και οι δαπάνες βρίσκονται στο επίκεντρο», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Το κυβερνών Εργατικό Κόμμα εξέφρασε την οργή του στην απαισιόδοξη ανάλυση του IFS και εμμένει ότι οι προβλέψεις του αρμόδιου για την οικονομία υπουργού, Γκόρντον Μπράουν διέψευσαν όλες τις μελέτες διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΑΣΑ και το ΔΝΤ.

Εν αντιθέσει η αντιπολίτευση εξέφρασε την ικανοποίησή της για την μελέτη του IFS.

Πάντως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 60% του εκλογικού σώματος αποδέχεται τις οικονομικές επιλογές των Μπλερ Μπράουν και ότι μόνο το 20% τις απορρίπτει.

Το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών κατέληξε ότι η όποια νέα κυβέρνηση προκύψει από την εκλογική διαδικασία θα αναγκαστεί να αυξήσει τους φόρους ή να περικόψει τις δαπάνες.

Η Τουρκία αμφισβητεί

τη γενοκτονία των Αρμενίων

Σύμφωνα με την «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» η τουρκική εθνοσυνέλευση αναμένεται να ζητήσει από τη βρετανική ηγεσία να διαψεύσει το περιεχόμενο ενός ιστορικού ντοκουμέντου, το οποίο και αποτελεί τη βάση του επιχειρήματος των Αρμενίων ότι έπεσαν θύματα γενοκτονίας από Οθωμανούς Τούρκους στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η τουρκική πρωτοβουλία αναλαμβάνεται με αφορμή της 90η επέτειο μνήμης της γενοκτονίας των Αρμενίων την Κυριακή και αναμένεται να επιδεινώσει τις σχέσεις των δύο λαών.

«Οι Τούρκοι βουλευτές υπέγραψαν επιστολή, την οποία απέστειλαν στη Βουλή των Κοινοτήτων και στη Βουλή των Λόρδων και υποστηρίζουν ότι το βρετανικό έγγραφο είναι κίβδηλο, καθώς βασίζεται σε μισές αλήθειες, σκευωρίες, μονόπλευρες εκθέσεις και απόψεις», αναφέρει μεταξύ άλλων η «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για έγγραφο που συνέταξε ο Βρετανός ιστορικός, Άρνολντ Τόινμπι και το οποίο περιλαμβάνεται στο βιβλίο του Βρετανού διπλωμάτη, Βισκόντ Μπράις με τον τίτλο το «Μπλε Βιβλίο».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.