Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-04-18

  1. Παραμένει η κυβερνητική κρίση στην Ιταλία
  2. Προβλήματα για Τόριδες
  3. Η κρουαζιέρα του προέδρου
  4. Mαύρος καπνός
  5. Αναβάλλεται η αποχώρηση
  6. Κατηγορίες για δολοφονία του Κάλβι
  7. Κονκλάβιο για το διάδοχο
  8. Σε «πόλεμο» η κυβέρνηση
  9. Κινητοποιήσεις στην «Ολυμπιακή»
  10. Ανάπτυξη 0,5% στην ευρωζώνη
  11. Διπλή επέτειος μιας μεγαλοφυΐας
  12. Θετική κατ αρχήν ανταπόκριση
  13. Περαιτέρω επιδείνωση
  14. Κονκλάβιο για το διάδοχο
  15. Αθηναϊκό 24ωρο για το Ζοζέ Μπαρόζο
  16. Γκάλοπ και ανασχηματισμός
  17. Θριαμβευτική εκλογή Ταλάτ
  18. Δεν έπεισε
  19. Ταλαμπανί: «Όχι θάνατο για τον Σαντάμ Χουσεΐν»
  20. Συνέρχεται το κονκλάβιο

Δευτέρα 18 Απριλίου 2005 - 23:49 (Ώρα Λονδίνου)

Παραμένει η κυβερνητική κρίση στην Ιταλία

Ο πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι διέψευσε πληροφορίες που έκαναν λόγο για επικείμενη παραίτησή του

Βαθαίνει η κυβερνητική κρίση στην Ιταλία που προκλήθηκε από την Ένωση Χριστιανοδημοκρατών, η οποία ζητούσε αλλαγές στην πολιτική της κυβέρνησης, μετά το πλήγμα που υπέστη το κόμμα του πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές.

Οι Χριστιανοδημοκράτες απείλησαν την Παρασκευή με αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό και μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο εάν ο συνασπισμός αυτός θα συνεχίσει να υπάρχει ως είχε.

Ο πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι διέψευσε πληροφορίες που έκαναν λόγο για επικείμενη παραίτησή του, με στόχο στη συνέχεια το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της χώρας, Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι, ο κ. Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει στο κοινοβούλιο.

Προηγουμένως ο υπουργός Εξωτερικών, Τζιανφράνκο Φίνι, είχε δηλώσει ότι υπήρξε συνεννόηση για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης και ότι ο πρωθυπουργός «βρισκόταν στα όρια» να υποβάλλει την παραίτησή του.

Έντονη κριτική στην κατάσταση που διαμορφώθηκε άσκησε η κεντρο-αριστερή αντιπολίτευση, που έκανε λόγο για «αισχρή φάρσα». Ο Πιέρο Φασίνο του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς, δήλωσε ότι κ. Μπερλουσκόνι κατέστησε με τη συμπεριφορά του τον κυβερνητικό συνασπισμό, τους θεσμούς και ολόκληρη τη χώρα «παρωδία».

Στις περιφερειακές εκλογές η αντιπολίτευση κέρδισε στις 11 από τις 13 περιφέρειες, με ποσοστό γύρω στο 54%.


Τρίτη 19 Απριλίου 2005 - 01:14 (Ώρα Λονδίνου)

Προβλήματα για Τόριδες

Δυσάρεστα τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων για τον αρχηγό των Συντηρητικών, Μάικλ Χάουαρντ, καθώς το κόμμα του φαίνεται να χάνει έδαφος από τους Εργατικούς του Τόνι Μπλερ που όχι μόνο προηγούνται, αλλά αυξάνουν και τη διαφορά.

Δημοσκόπηση της Τάιμς (The Times) φέρει το Συντηρητικό Κόμμα να βρίσκεται εννέα μονάδες πίσω από τους Εργατικούς του Τόνι Μπλερ.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε για λογαριασμό της Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial times) ο Χάουαρντ δεν καταφέρνει να πείσει τους ψηφοφόρους πως το Συντηρητικό κόμμα είναι «κόμμα χαμηλών φόρων που θα δαπανήσει το δημόσιο χρήμα αποτελεσματικότερα από τους Εργατικούς».

Όπως λέει η εφημερίδα στελέχη των Τόριδων πιέζουν τώρα τον ηγέτη τους να κάνει σαφέστερες υποσχέσεις για ακόμα μεγαλύτερες περικοπές φόρων, αν ανέλθει στην εξουσία.

Κατά την Γκάρντιαν (The Guardian) τα στελέχη των Συντηρητικών ζητούν από τον ηγέτη τους «να κατεβάσει τους τόνους στο θέμα της μετανάστευσης» καθώς οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δίνουν προβάδισμα στους Εργατικούς.

Ο Μάικλ Χάουαρντ κινδυνεύει να φανεί πως είναι ηγέτης ενός κόμματος που ασχολείται μόνο με ένα θέμα, λέει η Γκάρντιαν.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) επικεντρώνεται στο θέμα των συντάξεων με τον Μάικλ Χάουαρντ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα να καταγγέλλει τον Βρετανό υπουργό Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν, ότι «σχεδόν μόνος του μετέτρεψε ένα από τα ισχυρότερα συνταξιοδοτικά συστήματα στην Ευρώπη, στο ασθενέστερο».

Ολυμπιακή εξαγορά;

Στην προσπάθεια να κερδίσει την Ολυμπιάδα του 2012, το Λονδίνο υπόσχεται δώρα σε αθλητές και συνοδούς των ομάδων, ύψους περίπου 20 εκατομμυρίων λιρών στερλινών, λέει η Γκάρντιαν.

Ανάμεσα στ άλλα, περιλαμβάνονται δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια μετ επιστροφής για όλους τους αθλητές, προκειμένου να έρθουν στους Αγώνες, δωρεάν τηλέφωνα., μετακινήσεις στη Βρετανία, δωρεάν διαμονή για τους συγγενείς των αθλητών και κάρτες εκπτώσεων έως και 50% σε ξενοδοχεία, καταστήματα κι εστιατόρια της βρετανικής πρωτεύουσας.

Σχολιάζοντας την όχι και τόσο διακριτική προσπάθεια του Λονδίνου, ο Φιλίπ Μποντιγιόν που ηγείται της υποψηφιότητας του Παρισιού είπε ότι «δεν στοχεύουμε να κάνουμε κάτι παρόμοιο σεβόμαστε τις άλλες πόλεις αλλά δεν διαχειριζόμαστε την υποψηφιότητα μας με αυτόν τον τρόπο».


Δευτέρα 18 Απριλίου 2005 - 20:59 (Ώρα Λονδίνου)

Η κρουαζιέρα του προέδρου

Γιώργος Δαράτος, Βρυξέλλες

Ένα τμήμα των διακοπών του πέρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν στη θαλαμηγό του Έλληνα μεγαλοεπιχειρηματία, Σπύρου Λάτση

Το χαρτί της έστω και «κατόπιν εορτής» ειλικρίνειας και διαφάνειας στην προσωπική του ζωή απέναντι στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έσπευσε να παίξει ο αμφιλεγόμενος για τις φιλοατλαντικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλογές του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, παραδεχόμενος ότι πέρασε το καλοκαίρι ένα τμήμα των διακοπών του στη θαλαμηγό του Έλληνα μεγαλοεπιχειρηματία, Σπύρου Λάτση.

Αυτή η αποκάλυψη ήρθε ως αποτέλεσμα ερώτησης του ευρωσκεπτικιστή, βρετανού ευρωβουλευτή, Νάιτζελ Φάρατζ, που ζητούσε από την Κομισιόν να τον πληροφορήσει αν και ποιοι κοινοτικοί επίτροποι έχουν δεχθεί αυτοί και η οικογένειά τους προσκλήσεις φιλοξενίας .

Η απάντηση της Επιτροπής ήταν ότι μορφές φιλοξενίας των επιτρόπων στα πλαίσια της ιδιωτικής τους ζωής και εκτός του πλαισίου άσκησης των επίσημων καθηκόντων τους, συνιστούν φυσιολογικές εκφάνσεις της ιδιωτικής ζωής.

Λίγες ώρες μετά από αυτή την απάντηση, η γερμανική εφημερίδα Ντι Βέλτ δημοσίευσε την πληροφορία ότι ο κ. Μπαρόζο είχε κάνει το περασμένο καλοκαίρι κρουαζιέρα με το γιοτ του φίλου του εφοπλιστή κ. Λάτση. Το δημοσίευμα αυτό, λίγο καιρό πριν τη διεξαγωγή του κρίσιμου δημοψηφίσματος για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα στη Γαλλία, είχα σαν αφορμή έναν καταιγισμό δημοσιογραφικών ερωτήσεων στην τακτική ενημέρωση Τύπου της Κομισιόν τη Δευτέρα, στη διάρκεια της οποίας η εκπρόσωπος του κ. Μπαρόζο, Φρανσουάζ λε Μπάιγ έσπευσε να παίξει από την αρχή το παιχνίδι της πλήρους διαφάνειας.

Η κ. Λε Μπάιγ δικαιολόγησε την πρώτη απόκρυψη της κρουαζιέρας, επειδή αυτή ανήκε, όπως εξήγησε, στη σφαίρα της προσωπικής ζωής του προέδρου της Επιτροπής και της οικογένειάς του και δεν υφίσταται με κανέναν τρόπο σύγκρουση καθηκόντων, αφού δεν είχε κανέναν επίσημο χαρακτήρα. Η κ. Λε Μπάιγ διευκρίνισε ότι ο κ. Μπαρόζο συνδέεται με δεσμούς φιλίας με τον κ. Λάτση εδώ και 20 χρόνια, από την εποχή που σπούδαζαν και οι δύο στο πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Η κ. Λε Μπάιγ δεν διευκρίνισε πώς ένα μέλος του μαρξιστικού λενινιστικού κόμματος της Πορτογαλίας, ο κ. Μπαρόζο, μπορούσε να έχει τότε τό στενές φιλικές σχέσεις με έναν υποστηρικτή του καπιταλιστικού συστήματος, σε μία εποχή που όλες αυτές οι ιδεολογίες έπαιζαν σοβαρό ρόλο στη ζωή των νέων ανθρώπων και μάλιστα των φοιτητών.

Η ίδια εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των οικονομικών και επιχειρηματικών συμφερόντων του κ. Λάτση και κοινοτικών κονδυλίων, επιφυλάχθηκε όμως να απαντήσει σε ερώτηση σχετική με την ενδεχόμενη επιχειρηματική

Εμπλοκή του κ. Λάτση στην ανοικοδόμηση των Βαλκανίων, για την οποία διατίθενται κονδύλια από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.


Δευτέρα 18 Απριλίου 2005 - 20:26 (Ώρα Λονδίνου)

Mαύρος καπνός

Δεν εκλέχτηκε Πάπας με την πρώτη ψηφοφορία

Χωρίς αποτέλεσμα ήταν η πρώτη μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη στο κονκλάβιο για την εκλογή του νέου Πάπα και διαδόχου του Ιωάννη Παύλου Β.

Από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιστίνα όπου έχουν συγκεντρωθεί οι 115 καρδινάλιοι βγήκε μαύρος καπνός, που δείχνει ότι ακόμη δεν έχει εκλεγεί νέος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Στην πλατεία του Αγίου Πέτρου έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι περίμεναν την ένδειξη για την εκλογή ή όχι νέου Πάπα.

Το απόγευμα έκλεισαν οι πόρτες της Καπέλα Σιστίνα και αποτραβήχτηκαν για τη μυστική ψηφοφορία οι 115 καρδινάλιοι από 52 χώρες, οι οποίοι συμμετείχαν στην πομπή από την Αίθουσα της Ευλογίας έως το παρεκκλήσι που έχει γίνει διάσημο για τις τοιχογραφίες του Μιχαήλ Αγγέλου.

Η διαδικασία άρχισε το πρωί με Θεία Λειτουργία επίκλησης του Αγίου Πνεύματος στην οποία συμμετείχαν όλα τα μέλη του Κονκλαβίου, χοροστατούντος του θεωρούμενου ως συντηρητικού εκπροσώπου της Αγίας Έδρας, Γερμανού καρδινάλιου Γιόζεφ Ράτζιγκερ.

Οι μυστικές ψηφοφορίες μπορεί να διαρκέσουν από μία έως και 20 ημέρες και θα τερματισθούν όταν ένας υποψήφιος αποσπάσει τα δύο τρίτα των προτιμήσεων, αποδεχόμενος την εκλογή του.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιταλικής κρατικής τηλεόρασης ΡΑΙ, ο Χιλιανός καρδινάλιος, Εστεβέζ Χόρχε Αρτούρο Μεντίνα, θα είναι αυτός που θα ανακοινώσει στους πιστούς το όνομα του νέου ποντίφικα, μετά την εμφάνιση λευκού καπνού από το παρεκκλήσι που θα σηματοδοτεί την εκλογή νέου Πάπα.

Η κούρσα της διαδοχής

Ελλείψει ενός επικρατέστερου υποψηφίου τα προγνωστικά φέρουν στην πρώτη θέση και με αρκετή διαφορά το Γερμανό Καρδινάλιο, Γιόσεφ Ράτζιγκερ, τον στενότερο συνεργάτη του Ιωάννη Παύλου Β'.

Ο καπνός - μαύρος ή λευκός - υποδηλώνει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για εκλογή Πάπα

Παρά την πρωτιά του ο Ράτζιγκερ - αποφαίνονται οι ειδικοί στις εσωτερικές ισορροπίες του Βατικανού - δεν θα είναι εύκολο να συγκεντρώσει τα 2/3 των ψήφων.

Κι αυτό επειδή είναι μια μάλλον διχαστική προσωπικότητα με ακραίες θέσεις σε καυτά ζητήματα όπως αυτά της έκτρωσης και της αντισύλληψης.

Στα φαβορί συμπεριλαμβάνονται δύο αρχιεπίσκοποι από τη Βραζιλία, ο επίσκοπος του Σάο Πάολο, Κλαούντιο Ούμες, και ο καρδινάλιος Ζεράλντο Μαζέλα Ανιέλο που ανήκουν μεν στην συντηρητική πτέρυγα αλλά είναι εξαιρετικά δημοφιλείς για το ανθρωπιστικό και κοινωνικό τους έργο.

Οι εκσυγχρονιστές συσπειρώνονται γύρω από τον επίσης 78χρονο Ιησουΐτη πρώην αρχιεπίσκοπο του Μιλάνου, Κάρλο Μαρία Μαρτίνι, η υποψηφιότητα του οποίου, όμως, αποδυναμώνεται λόγω της νόσου Πάρκινσον που τον ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια.

Αντί αυτού προωθούνται δύο υποψήφιοι, ο Ντιονίτζι Τεταμάντζι, αντικαταστάτης του Μαρτίνι στην Αρχιεπισκοπή του Μιλάνου και ο Ζοζέ ντα Κρούζ Πολικάρπο, πατριάρχης Λισσαβόνας.


Δευτέρα 18 Απριλίου 2005 - 19:57 (Ώρα Λονδίνου)

Αναβάλλεται η αποχώρηση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν εκ νέου την αντίθεσή τους στην επέκταση των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη

Πληροφορίες από το Ισραήλ αναφέρουν ότι αναβλήθηκε για τρεις εβδομάδες η αποχώρηση από τη Λωρίδα ης Γάζας, για να μη συμπέσει χρονικά με τις θρησκευτικές εκδηλώσεις πένθους για την καταστροφή των δύο βιβλικών ναών. Σύμφωνα με το «σχέδιο απεμπλοκής» η αποχώρηση θα άρχιζε στις 20 Ιουλίου.

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι κυβέρνηση και στρατιωτική ηγεσία θεωρούν την αναβολή απαραίτητη για την προετοιμασία της αποχώρησης των 8.000 Εβραίων εποίκων, πολλοί από τους οποίους εναντιώνονται ενεργά στην αποχώρηση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν εκ νέου την αντίθεσή τους στην επέκταση των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη, μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι θα κτιστούν άλλες 50 κατοικίες.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα ζητήσει εξηγήσεις από την Ιερουσαλήμ, που ανακοίνωσε ότι οι κατοικίες θα ανεγερθούν στον οικισμό Ελκάνα, στα βόρεια της Δυτικής Όχθης.

Η ανακοίνωση για την επέκταση του συγκεκριμένου οικισμού έγινε μία εβδομάδα μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους στο Τέξας. Ο κ. Μπους είχε καλέσει δημόσια την ισραηλινή κυβέρνηση να μη θέσει σε κίνδυνο τη δρομολόγηση του ειρηνευτικού σχεδίου «οδικός χάρτης».


Δευτέρα 18 Απριλίου 2005 - 19:15 (Ώρα Λονδίνου)

Κατηγορίες για δολοφονία του Κάλβι

Ο Κάλβι βρέθηκε νεκρός στο Λονδίνο το 1892

Τον Οκτώβριο θα διεξαχθεί η δίκη τεσσάρων ατόμων που κατηγορούνται από τις ιταλικές αρχές για το θάνατο του τραπεζίτη, Ρομπέρτο Κάλβι.

Ο αποκαλούμενος «τραπεζίτης του θεού» εξαιτίας των στενών του σχέσεων με την τράπεζα του Βατικανού, βρέθηκε κρεμασμένος κάτω από γέφυρα του Μπλάκ Φράιερς του Λονδίνου το 1982. Η οικογένειά του απορρίπτει μέχρι σήμερα την εκδοχή της αυτοκτονίας, που είχαν υιοθετήσει ιταλικές αρχές που είχαν θέσει την υπόθεση στο αρχείο.

Κατηγορούμενοι είναι ο Φλάβιο Καρμπόνι, η πρώην συμβία του, Μανουέλα Κλάιντζικ , ο Πίπο Κάλο και ο Ερνέστο Ντίοταλεβι. Οι δύο τελευταίοι φέρονται να διατηρούν σχέσεις με τη μαφία.

ΟΙ διωκτικές αρχές αναμένεται να επικεντρώσουν στις κατηγορίες ότι ο Κάλβι δολοφονήθηκε για να αποτραπεί η αποκάλυψη μυστικών για το πολιτικό και εκκλησιαστικό κατεστημένο της Ιταλίας. Ανταποκριτές στη Ρώμη εκτιμούν ότι η δίκη θα αποκαλύψει ενδεχομένως σχέσεις της μαφίας με τον οικονομικό κόσμο.

Ο Κάλβι, διευθυντής της τράπεζας Μπάνκο Αμπροσιάνο είχε καταφύγει στο Λονδίνο, μετά τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε στην Ιταλία για διαφθορά.


Δευτέρα 18 Απριλίου 2005 - 12:35 (Ώρα Λονδίνου)

Κονκλάβιο για το διάδοχο

115 καρδινάλιοι είναι οι εκλέκτορες του νέου ποντίφικα

Υπό απόλυτη μυστικότητα άρχισε μέσα στο παρεκκλήσι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, Καπέλα Σιστίνα, η συενδρίαση της ιεραρχίας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για την εκλογή νέου Πάπα και διαδόχου του εκλιπόντος Πάπα Ιωάννη Παύλου Β'.

Το απόγευμα έκλεισαν οι πόρτες της Καπέλα Σιστίνα και αποτραβήχτηκαν για τη μυστική ψηφοφορία οι 115 καρδινάλιοι από 52 χώρες, οι οποίοι συμμετείχαν στην πομπή από την Αίθουσα της Ευλογίας έως το παρεκκλήσι που έχει γίνει διάσημο για τις τοιχογραφίες του Μιχαήλ Αγγέλου.

Η διαδικασία άρχισε το πρωί με Θεία Λειτουργία επίκλησης του Αγίου Πνεύματος στην οποία συμμετείχαν όλα τα μέλη του Κονκλαβίου, χοροστατούντος του θεωρούμενου ως συντηρητικού εκπροσώπου της Αγίας Έδρας, Γερμανού καρδινάλιου Γιόζεφ Ράτζιγκερ.

Οι μυστικές ψηφοφορίες μπορεί να διαρκέσουν από μία έως και 20 ημέρες και θα τερματισθούν όταν ένας υποψήφιος αποσπάσει τα δύο τρίτα των προτιμήσεων, αποδεχόμενος την εκλογή του.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιταλικής κρατικής τηλεόρασης ΡΑΙ, ο Χιλιανός καρδινάλιος, Εστεβέζ Χόρχε Αρτούρο Μεντίνα, θα είναι αυτός που θα ανακοινώσει στους πιστούς το όνομα του νέου ποντίφικα, μετά την εμφάνιση λευκού καπνού από το παρεκκλήσι που θα σηματοδοτεί την εκλογή νέου Πάπα.

Η κούρσα της διαδοχής

Ελλείψει ενός επικρατέστερου υποψηφίου τα προγνωστικά φέρουν στην πρώτη θέση και με αρκετή διαφορά το Γερμανό Καρδινάλιο, Γιόσεφ Ράτζιγκερ, τον στενότερο συνεργάτη του Ιωάννη Παύλου Β'.

Ο καπνός - μαύρος ή λευκός - υποδηλώνει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για εκλογή Πάπα

Παρά την πρωτιά του ο Ράτζιγκερ - αποφαίνονται οι ειδικοί στις εσωτερικές ισορροπίες του Βατικανού - δεν θα είναι εύκολο να συγκεντρώσει τα 2/3 των ψήφων.

Κι αυτό επειδή είναι μια μάλλον διχαστική προσωπικότητα με ακραίες θέσεις σε καυτά ζητήματα όπως αυτά της έκτρωσης και της αντισύλληψης.

Στα φαβορί συμπεριλαμβάνονται δύο αρχιεπίσκοποι από τη Βραζιλία, ο επίσκοπος του Σάο Πάολο, Κλαούντιο Ούμες, και ο καρδινάλιος Ζεράλντο Μαζέλα Ανιέλο που ανήκουν μεν στην συντηρητική πτέρυγα αλλά είναι εξαιρετικά δημοφιλείς για το ανθρωπιστικό και κοινωνικό τους έργο.

Οι εκσυγχρονιστές συσπειρώνονται γύρω από τον επίσης 78χρονο Ιησουΐτη πρώην αρχιεπίσκοπο του Μιλάνου, Κάρλο Μαρία Μαρτίνι, η υποψηφιότητα του οποίου, όμως, αποδυναμώνεται λόγω της νόσου Πάρκινσον που τον ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια.

Αντί αυτού προωθούνται δύο υποψήφιοι, ο Ντιονίτζι Τεταμάντζι, αντικαταστάτης του Μαρτίνι στην Αρχιεπισκοπή του Μιλάνου και ο Ζοζέ ντα Κρούζ Πολικάρπο, πατριάρχης Λισσαβόνας.


Δευτέρα 18 Απριλίου 2005 - 15:52 (Ώρα Λονδίνου)

Σε «πόλεμο» η κυβέρνηση

Η ΝΔ εμφανίζει σημαντικές απώλειες -σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Φεβρουαρίου 2005- στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, του δημόσιου και στους συνταξιούχους

Σχολιάζοντας για πρώτη φορά τα αποτελέσματα δημοσκόπησης ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έκανε λόγο για «πόλεμο» τον οποίο η κυβέρνηση θα κερδίσει.

Η εφημερίδα «Έθνος» δημοσιεύει σήμερα το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Μetron Analysis που δείχνει μείωση της διαφοράς με το ΠΑΣΟΚ στο 1,4% και πτώση της δημοτικότητας του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης που δημοσιεύεται στην εφημερίδα τη Δευτέρα, η ΝΔ εμφανίζει σημαντικές απώλειες -σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Φεβρουαρίου 2005- στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα (6,1%), του δημόσιου (4,3%) και στους συνταξιούχους (5,8%). Αύξηση στην πρόθεση ψήφου παρατηρείται στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους γεωργούς και τους ανέργους.

«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πόλεμο με τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, σχολιάζοντας τη δημοσκόπηση του «Έθνους». Η κυβέρνηση δίνει τη μάχη και θα αντεπεξέλθει με επιτυχία στα πολλά προβλήματα που είχε συσσωρεύσει η διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση, είπε, πραγματοποιήθηκε σε μία συγκυρία, στην οποία η κυβέρνηση είχε προβεί στη λήψη μη δημοφιλών μέτρων. Εκτίμησε ωστόσο ότι, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, οι πολίτες εξακολουθούν σε μεγάλο βαθμό να εμπιστεύονται την κυβέρνηση.

Σε ερώτηση για το αν ο πρωθυπουργός σκοπεύει να κάνει διορθωτικές κινήσεις, ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε ότι ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει και ότι έχει διαβάσει πάνω από δέκα φορές στο τελευταίο διάστημα για ανασχηματισμούς.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του βασικού μετόχου και απαντώντας στην ερώτηση για τον «κοινό τόπο» κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο θέμα, ο κυβερνητικό εκπρόσωπος είπε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι σταθερά η τήρηση του Συντάγματος και η διασφάλιση των διαδικασιών για την διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις.

Ο «κοινός τόπος» δεν προσδιορίζεται μόνο από τη μία πλευρά. Γι΄ αυτό και υπάρχει σε εξέλιξη μια συζήτηση ακριβώς για να καθοριστεί, είπε ο κ. Ρουσόπουλος, σημειώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να περιμένει την απάντηση της Κομισιόν στην επιστολή που έχει στείλει, προκειμένου να τοποθετηθεί περαιτέρω.

Δηλώσεις Αθανασάκη

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Επικρατείας ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, δήλωσε ότι αυτό που φαίνεται από την πολιτική της κυβέρνησης είναι ότι, κάνει επιθετικό πόλεμο εναντίον της οικονομίας, της ανάπτυξης και της κοινωνίας.

«Αρκεί να δει κανείς τον απολογισμό τον οποίο επικαλέσθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να επιβεβαιωθεί αυτό που έχουμε πει, ότι, αυτή η κυβέρνηση, είναι η κυβέρνηση με τον χαμηλότερο, με τον μικρότερο απολογισμό απ όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις», είπε ο κ. Αθανασάκης..

Αναφερόμενος στο θέμα του βασικού μετόχου, ο εκπρόσωπος είπε ότι από τις δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων «προκύπτει αναδίπλωση».


Δευτέρα 18 Απριλίου 2005 - 16:46 (Ώρα Λονδίνου)

Κινητοποιήσεις στην «Ολυμπιακή»

Καθυστερήσεις και ματαιώσεις δρομολογίων την Τρίτη λόγω τρίωρης στάσης εργασίας

Οι Ολυμπιακές Αερογραμμές αναγκάστηκαν να αλλάξουν το πρόγραμμα δρομολογίων τους καθώς οι ιπτάμενοι φροντιστές της εταιρείας θα συμμετάσχουν σε τρίωρη στάση εργασίας την Τρίτη.

Η κινητοποίηση γίνεται από τις 10 το πρωί μέχρι τις 13:00 σε συμπαράσταση της Πανευρωπαϊκής Ημέρας Δράσης κατά της φιλελευθεροποίησης των αερομεταφορών.

Η διοίκηση των Ολυμπιακών Αερογραμμών ανακοίνωσε ότι ματαιώνονται πτήσεις προς Πάρο, Νάξο, Ρόδο και Χίο.

Επίσης άλλαξαν οι ώρες αναχώρησης 13 πτήσεων εξωτερικού (προς Βερολίνο, Μιλάνο, Κωνσταντινούπολη, Βρυξέλλες, Λάρνακα και Βουκουρέστι) και εσωτερικού (προς Ηράκλειο, Πρέβεζα, Κέρκυρα, Χίο, Ιωάννινα και Μυτιλήνη).

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, οι επιβάτες των παραπάνω πτήσεων έχουν ενημερωθεί έγκαιρα για τις αλλαγές.

Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν την είδηση, προσθέτοντας ότι εξαγγέλθηκε 24ωρο κινητοποιήσεων για τις 21 Απριλίου από την Ομοσπονδία Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ).

Η κινητοποίηση των εργαζομένων θα γίνει μετά την άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει το αίτημα καταβολής αναδρομικών από τον περασμένο Δεκέμβριο και οδοιπορικών εξόδων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2004.


Δευτέρα 18 Απριλίου 2005 - 14:51 (Ώρα Λονδίνου)

Ανάπτυξη 0,5% στην ευρωζώνη

Στο 8,8% αναμένεται να διαμορφωθεί το τρέχον έτος η ανεργία στην ευρωζώνη

Στην αύξηση της εσωτερικής ζήτησης αποδίδει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ρυθμό ανάπτυξης 0,5% που παρουσίασε στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η οικονομία στην ευρωζώνη.

Ωστόσο, όπως τονίζει η Κομισιόν, τα θετικά νέα επισκιάζονται από τις εκτιμήσεις οικονομικών κύκλων ότι δεν θα πρέπει να υπερεκτιμάται η συγκεκριμένη εξέλιξη και από το γεγονός ότι ανά γεωγραφική περιοχή ή ανά τομέα προϊόντων παρουσιάζει εξασθένηση η εξαγωγική δραστηριότητα, η ο΄ποία αποδίδεται κατά πρώτο λόγο στην άνοδο της ισοτιμίας.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε, στο πρώτο τρίμηνο του 2005, με ρυθμό 0,5% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2004 και προβλέπει πως θα διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα για τις επόμενες περιόδους.

«Η πρόσφατη εξασθένηση της εμπιστοσύνης των επιχειρηματιών και οι εξελίξεις στο εξωτερικό περιβάλλον της ευρωζώνης υπαινίσσονται ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές ανάπτυξης εξακολουθούν να κλίνουν περισσότερο προς την πτωτική τάση».

Αναφορικά με την ανεργία στην ευρωζώνη η Κομισιόν εκτιμά ότι το ποσοστό της θα κυμανθεί το τρέχον έτος στο 8,8% και στο 8,5% το 2006.

Στην έκθεση αναφέρεται επιπλέον ότι το ισχυρό ευρώ μπορεί μόνο μερικώς να προστατεύσει την ευρωζώνη από την αύξηση των τιμών των βασικών υλών, καθώς οι τιμές του πετρελαίου και άλλων σημαντικών πρώτων υλών υπολογίζονται σε δολάρια.

Σύμφωνα εξάλλου με έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας ο πληθωρισμός τον Μάρτιο του 2005 παρέμεινε αμετάβλήτος σε σχέση με τον Φεβρουάριο στο 2,1%, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου χρόνου ανερχόταν στο 1,7%. Στην Ελλάδα εμφανίστηκε μειωμένος στο 2,9% (Φεβρουάριος 3,2%).

Τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού τον Μάρτιο του 2005 εμφάνισαν η Σουηδία (0,5%) Φινλανδία (0,9%) και Τσεχία (1,2%). Η Λετονία είναι η χώρα με τον υψηλότερο πληθωρισμό το Μάρτιο (6,6%) και ακολουθούν η Εσθονία με 4,8%, το Λουξεμβούργο με 3,5% και η Ισπανία με 3,4%. Αμετάβλητος παρέμεινε στην Κύπρο(2,4%).


Δευτέρα 18 Απριλίου 2005 - 14:24 (Ώρα Λονδίνου)

Διπλή επέτειος μιας μεγαλοφυΐας

Πάνω απ' όλα ο Αϊντάιν υπήρξε δάσκαλος πολλών γενιών φυσικομαθηματικών

Εορτάζεται τη Δευτέρα η πεντηκοστή επέτειος από το θάνατο του γνωστότερου ίσως επιστήμονα του κόσμου, του Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Προς τιμήν του μεγάλου φυσικομαθηματικού, η ΟΥΝΕΣΚΟ έχει κηρύξει το 2005 ως «Έτος Φυσικής», καθώς συμπληρώνονται επίσης 100 χρόνια από τη «χρονιά-θαύμα» του Αϊνστάιν, το 1905.

Τότε ο 26χρονος Αϊνστάιν συγκλόνισε την επιστημονική κοινότητα και τον κόσμο με πέντε ανακοινώσεις που άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος το σύμπαν και απετέλεσαν τη βάση της σύγχρονης φυσικής -ο λόγος βέβαια για τη θεωρία της σχετικότητας.

Δίδαξε επί σειρά δεκαετιών σε πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, βάζοντας με τις παραδόσεις του και τις ανακοινώσεις του τις βάσεις της σύγχρονης φυσικομαθηματικής επιστήμης.

Η μορφή του Αϊνστάιν βρέθηκε επανειλημμένα στα πρωτοσέλιδα επί τριάντα και πλέον χρόνια, άλλες φορές όταν εξέφραζε την αντίθεσή του στα πυρηνικά όπλα κι άλλες όταν ανακοίνωνε πως η βαρύτητα είχε τη δύναμη να λυγίζει τις ακτίνες φωτός.

Προς τα τέλη της ζωής του το επιστημονικό του έργο μειώθηκε, αλλά χρησιμοποίησε τη φήμη και την επιρροή του για να προωθήσει την ειρήνη και τη δικαιοσύνη στον κόσμο.

Η τελευταία πράξη του Αϊνστάιν ήταν να υπογράψει με τον Μπέρτραν Ράσελ ένα μανιφέστο που προειδοποιούσε για τους κινδύνους ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος και καλούσε τα έθνη να αποκηρύξουν τον πόλεμο ως μέσο επίλυσης διαφορών.

Ο Βρετανός φιλόσοφος, Μπέρτραν Ράσελ, θυμόταν πως είχε μάθει την είδηση του θανάτου του Αϊνστάιν, καθώς πετούσε από τη Ρώμη στο Παρίσι -τέτοια ήταν η φήμη του μεγάλου επιστήμονα που ο πιλότος θεώρησε υποχρέωσή του να ενημερώσει τους επιβάτες αμέσως μόλις έμαθε τα νέα, λέει ο επιστημονικός συντάκτης του BBC, Ρόλαντ Πιρς.

Η ΝΑΣΑ προσπαθεί να αποδείξει κάτι που ο Αϊνστάιν θεμελίωσε θεωρητικά το 1920

Αυτή την περίοδο, ένας δορυφόρος κόστους 700 εκατομμυρίων δολαρίων επιχειρεί να επαληθεύσει τις προβλέψεις των θεωριών του, ενώ ερευνητικές ομάδες στον κόσμο μελετούν μια περίεργη κατάσταση της ύλης που ανακαλύφθηκε μόλις την τελευταία δεκαετία, αλλά είχε προβλεφθεί από τον Αϊνστάιν ήδη από τη δεκαετία του 1920.

Το 1999 με την ευκαιρία τηες ολοκλήρωσης του 20ου αιώνα το περιοδικό Τάιμ ανακήρυξε τον Αϊνστάιον ως «Πρόσωπο του Αιώνα», αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στις επιστημονικές αλλά και γεωπολιτικές εξελίξεις που ακολούθησαν τη διατύπωση της θεωρίας του.


Δευτέρα 18 Απριλίου 2005 - 11:38 (Ώρα Λονδίνου)

Θετική κατ αρχήν ανταπόκριση

Θετικά είναι τα αρχικά σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ μετά την εκλογική επιτυχία του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην βόρεια κατεχόμενη Κύπρο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ελπίδα ότι η νίκη του κ. Ταλάτ «θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες ώστε να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις» για το μέλλον του νησιού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν η εκλογή Ταλάτ με το 56% σχεδόν των ψήφων «επιβεβαιώνει την ισχυρή βούληση της τουρκοκυπριακής κοινότητας για την επανένωση του νησιού και την πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ευελπιστεί ότι θα υπάρξει σύντομα συναινετική λύση σχετικά με τις προτάσεις για οικονομική βοήθεια και σχετικά με το ειδικό εμπορικό καθεστώς της βόρειας κατεχόμενης Κύπρου, ώστε «να τεθεί τέλος στην απομόνωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας και να διευκολυνθεί η επανένωση».

Η Κομισιόν εκφράζει επίσης την ελπίδα ότι «σύντομα θα ανοίξουν δύο επιπλέον δίοδοι στην πράσινη γραμμή».

Σχόλια από Κύπρο

Σε δηλώσεις για την εκλογή Ταλάτ και την απομάκρυνση Ντενκτάς από το πολιτικό προσκήνιο προέβη ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης αλλά και τα ελληνοκυπριακά κόμματα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, είπε ότι με τις πρώτες δηλώσεις του κ. Ταλάτ «διανοίγονται κάποιες προοπτικές» και ότι «τα νέα δεδομένα θα αξιολογηθούν επισταμένως από την κυβέρνηση».

Ως προς ενδεχόμενη συνάντηση του προέδρου Παπαδόπουλου με τον κ. Ταλάτ, ο εκπρόσωπος είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία πραγμάτων και πως οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις θα πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο των Ηνωμένων εθνών και υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο κ. Χρυσοστομίδης τόνισε πάντως ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, παρά την προσήλωσή του σε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέρριψε σειρά προτάσεων για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και δεν εφάρμοσε τον κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή, ενώ - παράλληλα - παρατηρήθηκε αύξηση των εποίκων και ο ίδιος εξαπέλυσε φραστικές επιθέσεις εναντίον του Προέδρου Παπαδόπουλου.

Τέλος ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως για να υπάρξει μια νέα προσπάθεια λύσης του κυπριακού, θα πρέπει να γίνει προσεκτική προετοιμασία της περαιτέρω διαδικασίας, ώστε να υπάρχουν προοπτικές επιτυχίας.

Δηλώσεις ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι «εκείνο, που έχει σημασία, είναι να μπορέσουν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, οι οποίες να μας επιτρέψουν να φθάσουμε σε λύση στο Κυπριακό».

Επιπλέον, ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι απομακρύνθηκε ο Ραούφ Ντενκτάς και πρόσθεσε πως «χρειάζεται να δούμε στην πράξη πως θα συμπεριφερθεί ο κ. Ταλάτ».

«Ευχή μας», είπε, «είναι να συμπεριφερθεί με τρόπο, ο οποίος να αρμόζει στην ιστορία και στην πολιτική, που ακολουθούσε όλα αυτά τα χρόνια από την ίδρυση του Ρεπουμπλικανικού τουρκικού κόμματος και να δημιουργηθούν τέτοιες προϋποθέσεις, οι οποίες να επιτρέψουν όχι μόνο συνάντησή του με πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου, που θα οδηγήσει στη λύση».

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, κάλεσε τον πρόεδρο Παπαδόπουλο να αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλία, για να συναντηθεί, έστω και άτυπα, με τον κ. Ταλάτ, ενώ είπε ότι οι πρώτες δηλώσεις του κ. Ταλάτ «στέλνουν ένα μήνυμα, που πρέπει να το δοκιμάσουμε».

Επιπλέον, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι με την εκλογή του Ταλάτ ως ηγέτη της τουρκοκυπριακής ηγεσίας τερματίστηκε μια περίοδος αδιαλλαξίας με την απομάκρυνση του Ραούφ Ντενκτάς.

«Ο κ. Ταλάτ εμφανίζεται έτοιμος και πρόθυμος για επανένωση της Κύπρου. Δε χρειάζεται να υπάρχει ψυχρότητα, αλλά ομαλοποίηση σχέσεων για να δημιουργηθεί το κλίμα για διάλογο. Θα ήταν τολμηρό βήμα μια πρώτη συνάντηση, ένα βήμα για διάλογο. Γι αυτό, πρέπει να γίνουν βήματα, που να δίνουν μηνύματα, τα οποία δε θα διαφέρουν από τις προθέσεις μας. Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτε αν δοκιμάσουμε», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

Εξάλλου με δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, συνεχάρη τον κ. Ταλάτ για την εκλογική του επικράτηση, υποσχόμενος ότι η Άγκυρα θα στηρίξει τις προσπάθειές του για επίλυση του Κυπριακού.


Δευτέρα 18 Απριλίου 2005 - 13:18 (Ώρα Λονδίνου)

Περαιτέρω επιδείνωση

Να ζητήσει συγνώμη η Ιαπωνία για τις βιαιοπραγίες του πολέμου, θέλουν οι διαδηλωτές

Ανώτατος Κινέζος αξιωματούχος είπε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και στο Τόκιο βρίσκονται στο δυσχερέστερο τους σημείο από τότε που οι δύο χώρες συνήψαν διπλωματικούς δεσμούς, πριν από 30 και πλέον χρόνια.

Ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών, Βου Νταβέι, επέρριψε τις ευθύνες για την επιδείνωση των διμερών σχέσεων στην Ιαπωνία.

Τα τρία τελευταία Σαββατοκύριακα έγιναν σε πολλές κινεζικές πόλεις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα ιαπωνικά σχολικά εγχειρίδια που σύμφωνα με τους επικριτές τους υποβαθμίζουν τις ωμότητες του ιαπωνικού στρατού κατοχής σε βάρος του κινεζικού πληθυσμού κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Από την άλλη πλευρά η Ιαπωνία απαιτεί από την Κίνα να ζητήσει συγγνώμη για τις διαδηλώσεις, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις εκτράπηκαν σε βίαια επεισόδια σε στόχους ιαπωνικών συμφερόντων.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στο Τόκιο Ιάπωνες αξιωματούχοι φοβούνται πως η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση θα επιφέρει μακροχρόνια βλάβη στις σινο-ιαπωνικές εμπορικές σχέσεις, που γνωρίζουν άνθηση τα τελευταία χρόνια.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο μετοχικός δείκτης Νικέι σημείωσε πτώση 3%, η οποία εν μέρει αποδίδεται στην ένταση στις σχέσεις με την Κίνα, το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ιαπωνίας.


Δευτέρα 18 Απριλίου 2005 - 12:35 (Ώρα Λονδίνου)

Κονκλάβιο για το διάδοχο

115 καρδινάλιοι είναι οι εκλέκτορες του νέου ποντίφικα

Στο Βατικανό η ιεραρχία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αρχίζει να συνεδριάζει τη Δευτέρα υπό απόλυτη μυστικότητα μέσα στο παρεκκλήσι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, Καπέλα Σιστίνα, για να εκλέξουν το διάδοχο του εκλιπόντος Πάπα Ιωάννη Παύλου Β'.

Στις 17:30 το απόγευμα τοπική ώρα 115 καρδινάλιοι από 52 χώρες μετέχουν στην πομπή από την Αίθουσα της Ευλογίας έως το παρεκκλήσι που έχει γίνει διάσημο για τις τοιχογραφίες του Μιχαήλ Αγγέλου, όπου θα δώσουν τον όρκο να κρατήσουν μυστικό ό,τι βιώσουν στη διάρκεια του κονκλαβίου.

Η διαδικασία άρχισε το πρωί με Θεία Λειτουργία επίκλησης του Αγίου Πνεύματος στην οποία συμμετείχαν όλα τα μέλη του Κονκλαβίου, χοροστατούντος του θεωρούμενου ως συντηρητικού εκπροσώπου της Αγίας Έδρας, Γερμανού καρδινάλιου Γιόζεφ Ράτζιγκερ.

Οι μυστικές ψηφοφορίες μπορεί να διαρκέσουν από μία έως και 20 ημέρες και θα τερματισθούν όταν ένας υποψήφιος αποσπάσει τα δύο τρίτα των προτιμήσεων, αποδεχόμενος την εκλογή του.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιταλικής κρατικής τηλεόρασης ΡΑΙ, ο Χιλιανός καρδινάλιος, Εστεβέζ Χόρχε Αρτούρο Μεντίνα, θα είναι αυτός που θα ανακοινώσει στους πιστούς το όνομα του νέου ποντίφικα, μετά την εμφάνιση λευκού καπνού από το παρεκκλήσι που θα σηματοδοτεί την εκλογή νέου Πάπα.

Η κούρσα της διαδοχής

Ελλείψει ενός επικρατέστερου υποψηφίου τα προγνωστικά φέρουν στην πρώτη θέση και με αρκετή διαφορά το Γερμανό Καρδινάλιο, Γιόσεφ Ράτζιγκερ, τον στενότερο συνεργάτη του Ιωάννη Παύλου Β'.

Ο καπνός - μαύρος ή λευκός - υποδηλώνει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για εκλογή Πάπα

Παρά την πρωτιά του ο Ράτζιγκερ - αποφαίνονται οι ειδικοί στις εσωτερικές ισορροπίες του Βατικανού - δεν θα είναι εύκολο να συγκεντρώσει τα 2/3 των ψήφων.

Κι αυτό επειδή είναι μια μάλλον διχαστική προσωπικότητα με ακραίες θέσεις σε καυτά ζητήματα όπως αυτά της έκτρωσης και της αντισύλληψης.

Στα φαβορί συμπεριλαμβάνονται δύο αρχιεπίσκοποι από τη Βραζιλία, ο επίσκοπος του Σάο Πάολο, Κλαούντιο Ούμες, και ο καρδινάλιος Ζεράλντο Μαζέλα Ανιέλο που ανήκουν μεν στην συντηρητική πτέρυγα αλλά είναι εξαιρετικά δημοφιλείς για το ανθρωπιστικό και κοινωνικό τους έργο.

Οι εκσυγχρονιστές συσπειρώνονται γύρω από τον επίσης 78χρονο Ιησουΐτη πρώην αρχιεπίσκοπο του Μιλάνου, Κάρλο Μαρία Μαρτίνι, η υποψηφιότητα του οποίου, όμως, αποδυναμώνεται λόγω της νόσου Πάρκινσον που τον ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια.

Αντί αυτού προωθούνται δύο υποψήφιοι, ο Ντιονίτζι Τεταμάντζι, αντικαταστάτης του Μαρτίνι στην Αρχιεπισκοπή του Μιλάνου και ο Ζοζέ ντα Κρούζ Πολικάρπο, πατριάρχης Λισσαβόνας.


Δευτέρα 18 Απριλίου 2005 - 10:24 (Ώρα Λονδίνου)

Αθηναϊκό 24ωρο για το Ζοζέ Μπαρόζο

Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν αρχικά επισκέφθηκε την έκθεση καινοτομικών προϊόντων και υπηρεσιών με τίτλο «Τεχνολογία στη στεριά και τη θάλασσα» στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου και ξεναγήθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα.

Στη συνέχεια μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, για συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του με τον κ. Καραμανλή ο Ζοζέ Μπαρόζο είπε ότι συζήτησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό όλο το φάσμα θεμάτων που απασχολούν την κοινότητα, όπως είναι οι εξωτερικές σχέσεις, η διαδικασία διεύρυνσης και ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κτλ.

Εξάλλου στο θέμα του προϋπολογισμού της ΕΕ ο κοινοτικός αξιωματούχος διαπίστωσε ότι υπάρχει σύμπτωση απόψεων ανάμεσα στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν για διατήρηση των κρατικών εισφορών στο ποσοστό 1,17% του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος.

Τέλος ο κ. Μπαρόζο δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την κυβέρνηση Καραμανλή για τη θαρραλέα στάση που τήρησε στο Σύμφωνο Σταθερότητας , με την ανάληψη των απαραίτητων για την εξασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας μέτρων.

Στο πληρέστατο πρόγραμμα του κ. Μπαρόζο περιλαμβάνονται:

Συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, το μεσημέρι.

Αργότερα συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου.

Το απόγευμα ο κ. Μπαρόζο θα μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση των μελών διαρκών επιτροπών της Βουλής.

Επίσης ο πρόεδρος της Επιτροπής θα μιλήσει σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας που διοργανώνει στην Αθήνα το έγκυρο περιοδικό Ικόνομιστ (Economist) με θέμα «οραματιζόμενοι μια ισχυρότερη Ευρώπη μέσω των ηγετών της».

Το 24ωρο του κοινοτικού ηγέτη θα ολοκληρωθεί στο Λυκαβηττό με δείπνο, το οποίο παραχωρεί ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Στο μεταξύ με ονομαστική ψηφοφορία η Βουλή αναμένεται την Τρίτη να εγκρίνει την ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη. Υπέρ του Συντάγματος έχουν ταχθεί η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ αναμένεται να καταψηφίσουν το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ.


Δευτέρα 18 Απριλίου 2005 - 08:33 (Ώρα Λονδίνου)

Γκάλοπ και ανασχηματισμός

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Συντάξεις εξπρές από το ΙΚΑ. Τι αλλάζει από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): Κλονίζουν την κυβέρνηση τα ΜΜΕ των «νταβατζήδων». Ενώ συνεχίζουν να τους μπουκώνουν με κρατική διαφήμιση και Δημόσια Έργα!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μήνυμα από τη βάση της Ν.Δ. Χαλαρώνει η συσπείρωση των ψηφοφόρων 13 μήνες μετά τις εκλογές.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Μήνυμα βαρόνων σε Καραμανλή. Τι κρύβεται πίσω από την ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Στραπάτσο για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Ο κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του σε όλα τα κόμματα.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 80-100 ευρώ αύξηση στους συμβασιούχους πυροσβέστες. Νέα επιδόματα και παροχές προβλέπει η συλλογική σύμβαση.

ΕΘΝΟΣ: Καίνε τη ΝΔ μισθωτοί, συνταξιούχοι. Γκάλοπ Metron Analysis: Ποιοι συρρίκνωσαν στο 1,4% τη διαφορά ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πολλοί υπουργοί και υφυπουργοί έχουν βγάλει εξανθήματα και σπυράκια γιατί τους προκαλεί Ανοιξιάτικη αλλεργία ο ανασχηματισμός

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πάγωσαν όλοι στο ΠΑΣΟΚ. Οδυνηρές διαπιστώσεις για την ηγεσία του μετά την προσεκτικότερη ανάγνωση δημοσκόπησης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσοχή. Η σκόνη της διαπλοκής... εμποδίζει την όραση. Πρωτοφανή επίθεση από τα ΜΜΕ δέχεται η κυβέρνηση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Βαρύ κλίμα στην κυβέρνηση. Γκάλοπ, μέτρα και υπόγειες κόντρες υπουργών.

ΕΣΤΙΑ: Δυσανάλογη πολιτική φθορά. Τα μέτρα «σε δόσεις» δεν περιορίζουν το κόστος.

ESPRESSO: Ο άγνωστος αδελφός του Κώστα Καραμανλή. Ποιος είναι ο Γιώργος Καραμανλής και γιατί "κρύβεται" από τα φώτα της δημοσιότητας.

ΤΑ ΝΕΑ: Ακραία... φορολογικά φαινόμενα. Αγωνία στην κυβέρνηση για τα έσοδα.

TRAFFIC NEWS: Χρυσό ζευγάρι Θόδωρος και Μάρα. Σε εκατοντάδες εκατομμύρια υπολογίζεται στο σύνολό του το οικογενειακό εισόδημα από τη συνεργασία με κυβέρνηση και MEGA.

Η ΧΩΡΑ: Κατήφορος. Όλο το παρασκήνιο για τον εμφύλιο πόλεμο που φθείρει κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία.

City Press: Γκάλοπ METRON ANALYSIS: Τα πρώτα οικονομικά μέτρα αλλάζουν το σκηνικό.

Μetro: Ανάμεσα σε συμπληγάδες. Νέο ξεκίνημα αναζητά η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.

Εφημερίδες της Θεσσαλονίκης

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Οι δρόμοι... των «μαϊμούδων». Πώς φτάνουν στην ελληνική αγορά οι απομιμήσεις προϊόντων.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Λουκέτο σε 2.376 επιχειρήσεις Στη Θεσσαλονίκη κατά τη διετία 2003-2004.

Μια δημοσκόπηση με πολλούς αποδέκτες

Η City Press φιλοξενεί τη δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Έθνος της Κυριακής, η οποία «καταγράφει μεγάλη φθορά της κυβέρνησης και κλείσιμο της ψαλίδας σε 1,4 μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ δεν ενισχύει την επιρροή του (34,7% στην πρόθεση ψήφου) αλλά η ΝΔ χάνει συνεχώς δυνάμεις (36,1%). Κερδισμένοι σε αυτή τη φάση το ΚΚΕ (6,9%) και ο ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη (3,7%). Η φθορά αγγίζει για πρώτη φορά και τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος όμως διατηρεί πλεονέκτημα στα πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά έναντι του Γ. Παπανδρέου (39,3% έναντι 31,3%). Σενάρια ανασχηματισμού, λόγω της πτώσης δημοτικότητας της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στις Βρυξέλλες για νέα οικονομικά μέτρα το φθινόπωρο».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι «περίοδος χάριτος τέλος για την κυβέρνηση, στην οποία αρχίζει να βαραίνει το κλίμα. Δημοσκόπηση δείχνει ότι η διαφορά της από το ΠΑΣΟΚ έπεσε στο 1,4% δηλαδή κάτω από το όριο του στατιστικού λάθους και η απαισιοδοξία της κοινής γνώμης έχει φτάσει στα ύψη. Οι υπουργοί ανταλλάσσουν αιχμές μεταξύ τους και είναι ενδεικτικά όσα λέει σήμερα στην "Ε" ο Γ. Αλογοσκούφης, την ώρα που εντείνεται η φημολογία για ανασχηματισμό. Παρατηρούνται καθυστερήσεις στα έργα, καθώς δεν έχει ξεκινήσει κανένα από όσα δημοπρατήθηκαν. Ανοίγουν το Εργασιακό μετά τη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, για ευνόητους λόγους».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι «κάτω από το 80% για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια έπεσε η συσπείρωση των οπαδών της ΝΔ σύμφωνα με δημοσκόπηση. Ωστόσο, παρά τη μείωση της διαφοράς η ΝΔ έχει μεγάλο αποθεματικό εμπιστοσύνης».

Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι «καίνε την κυβέρνηση Καραμανλή οι μισθωτοί ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, οι συνταξιούχοι, αλλά και η νέα γενιά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του "Έθνους". Παράλληλα, η ακρίβεια παίζει σημαντικότατο ρόλο στην αποσυσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος».

Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει ότι «εάν η Κυβέρνησις Καραμανλή είχε εφαρμόσει εξ αρχής πιο ρηξικέλευθη οικονομική πολιτική, η φθορά της που καταγράφεται σήμερα στις δημοσκοπήσεις (ΝΔ 36,1%, ΠΑΣΟΚ 34,7%) θα ήταν δικαιολογημένη. Το γεγονός εν τούτοις ότι επί ένα ολόκληρο έτος ακολούθησε πολιτική "ήπιας προσαρμογής", σημαίνει ότι η καταγραφόμενη σήμερα φθορά είναι τουλάχιστον δυσανάλογη προς την πολιτική που εφαρμόσθηκε».

Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται ότι «η γενικευμένη δυσαρέσκεια των Ελλήνων για τα δύο μεγάλα κόμματα, συνιστά το βασικό πολιτικό συμπέρασμα της νέας δημοσκόπησης που είχε χθες το φως της δημοσιότητας. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πείθουν ολοένα και λιγότερο για την ικανότητά τους να διαχειριστούν με επιτυχία τις τύχες της σύγχρονης Ελλάδας».

Ψίθυροι ανασχηματισμού

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) εκτιμά ότι «κλονίζουν την κυβέρνηση οι επιθέσεις των διαφόρων συμφερόντων που πλέον κορυφώνονται μέσα από τις ευκαιρίες που δίδονται τόσο λόγω πράξεων ή παραλείψεων όσο και εξαιτίας των διαφόρων διαρροών και των αιχμών που εξαπολύουν μεταξύ τους τα διάφορα στελέχη. Τα συμφέροντα χρησιμοποιούν κάθε μέσον αλλά και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που διαθέτουν και βάζουν στο παιχνίδι δημοσκοπήσεις "πληροφορίες", "έγκυρες" και άλλες πηγές, στηριζόμενα παράλληλα στο σύστημα "διαρροών" που το τελευταίο διάστημα έχει λάβει διαστάσεις αφού άρχισαν να κυκλοφορούν ακόμη και επιστολές εθνικής σημασίας».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι «ο ανασχηματισμός θεωρείται πλέον δεδομένος, τον χρόνο όμως τον κρατάει επτασφράγιστο μυστικό ο πρωθυπουργός. Οι μόνοι σίγουροι για την είσοδό τους στη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει είναι ο Βύρων Πολύδωρας και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο πρωθυπουργός αξιολογεί με προσοχή τους υπάρχοντες υπουργούς και υφυπουργούς. Εξετάζει περιπτώσεις μετακίνησης σε άλλα υπουργεία, επιλέγει νέα πρόσωπα που θα αντικαταστήσουν όσους θα εξέλθουν του κυβερνητικού σχήματος. Θέλει όλες οι κινήσεις να μην προκαλέσουν δυσαρέσκειες και κλυδωνισμούς μέσα στο ίδιο το κόμμα».

Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ είναι «σε κλίμα αποσύνθεσης η κυβερνητική λειτουργία. Πικρίες υπουργών, κυβερνητικών παραγόντων και βουλευτών για τις "διαρροές" από το γραφείο του υπουργού Επικρατείας. Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν την οργή και την αγανάκτηση του κόσμου για την πορεία της Νέας Διακυβέρνησης, η οποία αδυνατεί να ορθοποδήσει. Ιδιαίτερες συναντήσεις και συνομιλίες του πρωθυπουργού με υπουργούς του βλέπουν το φως της δημοσιότητας στα διαπλεκόμενα ΜΜΕ, ενώ την ίδια ώρα οι μη αρεστοί στον κ. Ρουσόπουλο βγαίνουν στη σέντρα της βαρωνίας. Δεκάδες δισ. από τον κρατικό κορβανά στους εργοδότες της συζύγου του».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ υποστηρίζει ότι «στην αντεπίθεση πρόκειται να περάσει ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής μετά τη λυσσαλέα επίθεση που δέχεται η κυβέρνησή του από τους "βαρόνους" των ΜΜΕ. Με επίκεντρο το "βασικό μέτοχο", όπως είπε χθες και ο Θ. Ρουσόπουλος, οι διαπλεκόμενοι οξύνουν την επίθεση, είτε αναδεικνύοντας θέματα ανύπαρκτα είτε διογκώνοντας ...γιάφκες, ανασχηματισμό και γκάλοπ».

Νέες σκέψεις στα φορολογικά

Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ «σε ακραία φορολογικά φαινόμενα οδηγεί η υστέρηση των εσόδων του προϋπολογισμού. Η κυβέρνηση επαναφέρει άρον-άρον το μέτρο της συλλογής αποδείξεων που είχε καταργηθεί καθώς και τον ΦΠΑ στα ακίνητα. Ταυτόχρονα ο ΣΔΟΕ εξορμά στην πασχαλινή αγορά για ελέγχους, ενώ προωθούνται οι φορολογικοί έλεγχοι σε όσους δεν πήγαν στην περαίωση και το πόθεν έσχες για τις αγορές».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 18 Απριλίου 2005 - 06:38 (Ώρα Λονδίνου)

Θριαμβευτική εκλογή Ταλάτ

Πάρης Ποταμίτης

Λευκωσία

Χέρι φιλίας προς τον πρόεδρο Τάασο Παπαδόπουλο, από τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

Η ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο με τη θριαμβευτική νίκη τού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και την κατάληψη από αυτόν της προεδρίας στην ούτω καλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», ολοκληρώνει και το νέο σκηνικό εντός τού οποίου είναι δυνατόν τώρα να επιχειρηθεί μια νέα προσπάθεια στο κυπριακό.

Ο ίδιος ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αμέσως μετά τη γνωστοποίηση τού αποτελέσματος έτεινε χέρι φιλίας προς τον πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο και τούς Ελληνοκυπρίους καλώντας τους σε συνεργασία για ειρήνη και λύση τού κυπριακού.

Δήλώσε μάλιστα ότι είναι έτοιμος «ανά πάσα στιγμή» να συναντηθεί με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο ενώ κάλεσε τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να επαναλάβει τις προσπάθειές του για να «πεισθούν» όπως είπε οι Ελληνοκύπριοι να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Εποικοδομητική ήταν και η πρώτη αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης η οποία αφού εκτίμησε ως «θετική εξέλιξη» την αποχώρηση από το σκηνικό του παλαίμαχου τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, εξέφρασε την ελπίδα ότι «η νέα τουρκοκυπριακή ηγεσία θα ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση για τη δημιουργία των αναγκαίων συνθηκών επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας» υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Πολιτικοί παρατηρητές πάντως επεσήμαναν ότι μια προσεκτική ματιά στη φρασεολογία των δύο πλευρών αφήνει να διαφανεί η απόσταση πού χωρίζει τα δύο μέρη από το ενδεχόμενο μιας άμεσης επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά ζητά από τον Κόφι Ανάν να καταβάλει προσπάθειες για να «πεισθούν» οι Ελληνοκύπριοι να επανέλθουν στις διαπραγματεύσεις ,φρασεολογία πού ο ίδιος ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ φρόντισε να ερμηνεύσει με δηλώσεις του την Κυριακή, τονίζοντας ότι για να αρχίσει μια νέα διαδικασία συνομιλιών θα πρέπει πρώτα οι Ελληνοκύπριοι να καταθέσουν γραπτώς τις αλλαγές πού επιθυμούν επί τού σχεδίου Ανάν.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά από την άλλη, μιλά για την ανάγκη δημιουργίας των «κατάλληλων συνθηκών» για επανέναρξη της διαδικασίας καθώς δεν είναι διατεθειμένη να παραδώσει λεπτομερώς και εκ των προτέρων τις διαπραγματευτικές της θέσεις.

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμεί να έχει ξανά ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ρόλο επιδιαιτητή και μάλιστα «προληπτικά» και μονομερώς επί των ελληνοκυπριακών θέσεων.

Αυτός είναι και ο γόρδιος δεσμός πού θα κληθεί να λύσει ο διεθνής παράγοντας πριν την έναρξη μιας νέας προσπάθειας.


Δευτέρα 18 Απριλίου 2005 - 05:34 (Ώρα Λονδίνου)

Δεν έπεισε

Η γαλλική Λιμπερασιόν (Liberation) δημοσιεύει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που έγινε μετά την εμφάνιση του προέδρου Ζακ Σιράκ στην τηλεόραση, την Πέμπτη, κατά την οποία προσπάθησε να πείσει τους Γάλλους να υποστηρίξουν το Ευρωσύνταγμα στο δημοψήφισμα της 29ης Μαΐου.

Η δημοσκόπηση φέρνει το «Όχι» να προηγείται με έξι ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που αποδεικνύει, κατά την εφημερίδα, ότι η «βαρετή παρέμβαση» του Γάλλου προέδρου δεν κατάφερε να μεταστρέψει την κοινή γνώμη.

Το ερώτημα «τι θα κάνουμε αν οι Γάλλοι πουν Όχι» κυριαρχεί πλέον στις Βρυξέλλες, λέει η Φιγκαρό (Le Figaro).

«Και το Παρίσι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λένε πως δεν υπάρχει σχέδιο Β» αν οι Γάλλοι καταψηφίσουν το Σύνταγμα.

Αλλά, συμπληρώνει, αν και στα χαρτιά τέτοιο σχέδιο μπορεί να μην υπάρχει, «ορισμένοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες μελετούν ήδη τα εναλλακτικά σενάρια».

Στη γειτονική Ελεβετία, η Λε Τεμπ (Le Temps) πιστεύει πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

«Απομένουν έξι εβδομάδες εκστρατείας» λέει υπενθυμίζοντας πως «και το 1995 κι ενώ απέμεναν έξι εβδομάδες για τις προεδρικές εκλογές ο Ζακ Σιράκ αναμενόταν πως θα τις χάσει αλλά τελικά τις κέρδισε».

Ασιατικές κόντρες

Η γερμανική Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfruter Allgemeine Zeitung) πιστεύει πως η Ευρώπη θα πρέπει να αναμιχθεί στη διένεξη Κίνας και Ιαπωνίας σχετικά με ένα νέο αμφιλεγόμενο ιαπωνικό σχολικό βιβλίο ιστορίας.

Η εφημερίδα θεωρεί πως οι διαμαρτυρίες της Κίνας για τον τρόπο με τον οποίο το βιβλίο αντιμετωπίζει τα εγκλήματα των Ιαπώνων στη διάρκεια του πολέμου είναι δίκαιες, αλλά προσθέτει ότι η κινεζική ηγεσία ενδιαφέρεται κυρίως να κάνει επίδειξη ισχύος.

«Εκείνοι στο Βερολίνο, στο Παρίσι και στο Λονδίνο που δείχνουν μεγάλη κατανόηση στην Κίνα επιθυμούν να ενισχύσουν την χώρα σε βάρος του παλιού συμμάχου τους, της Ιαπωνίας;» διερωτάται η εφημερίδα.

Από την πλευρά της η Ντι Βελτ (Die Welt) λέει πως ούτε η Κίνα ούτε η Ιαπωνία φαίνεται να ενδιαφέρονται να χαμηλώσουν τους τόνους.

Κατά τη γερμανική εφημερίδα, η Κίνα «παίζει το εθνικιστικό χαρτί» σε μια προσπάθεια να εμποδίσει το Τόκιο να πάρει μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ενέκρινε την έκδοση του αμφιλεγόμενου εγχειριδίου για να διατηρήσει την υποστήριξη των δεξιών ψηφοφόρων.

Βάσκοι

Ο πρωθυπουργός των Βάσκων, Χοσέ Ιμπαρέτσε, εμφανίστηκε με απώλειες στις τοπικές εκλογές της Κυριακής, χάνοντας 33 έδρες στην τοπική εθνοσυνέλευση.

Κατά την Ελ Παΐς (El Pais) στη Μαδρίτη πρόκειται «για βαριά τιμωρία» του Ιμπαρέτσε και «απόδειξη πως η σύνθετη βασκική κοινωνία δεν μπορεί να μειωθεί σε μονομερείς εθνικιστικές φόρμουλες».

Η Αμπεθέ (ABC) θεωρεί το εκλογικό αποτέλεσμα «αποτυχία» και του βάσκου πρωθυπουργού προσωπικά και του κόμματός του.

Η Ελ Μούντο (El Mundo) ανησυχεί για την «πολύ σύνθετη πολιτική κατάσταση, που όπως λέει δημιούργησαν οι εκλογές» και ιδιαίτερα για την «ριζοσπαστικοποίηση του εκλογικού σώματος» -αναφορά στην άνοδο στην τέταρτη θέση του νεαρού Κομμουνιστικού Κόμματος της Χώρας των Βάσκων, το οποίο έχει την υποστήριξη του Μπατασούνα του εκτός νόμους κόμματος που απετελέσε την πολιτική πτέρυγα της ένοπλης αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ.


Δευτέρα 18 Απριλίου 2005 - 05:44 (Ώρα Λονδίνου)

Ταλαμπανί: «Όχι θάνατο για τον Σαντάμ Χουσεΐν»

Δεν επαρκούν οι κυβερνητικές δυνάμεις, λέει ο πρόεδρος του Ιράκ

Ο νέος πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, είπε ότι θα αρνηθεί να υπογράψει τη θανατική καταδίκη του ανατραπέντος προέδρου της χώρας, Σαντάμ Χουσεΐν.

Μιλώντας στο BBC ο Ταλαμπανί είπε ότι παρά τα όσα υπέστησαν οι Κούρδοι από τον Σαντάμ Χουσεΐν, ο ίδιος είναι αντίθετος στην θανατική ποινή.

Η απόφαση, όμως, τόνισε, δεν θα είναι μόνο δική του.

«Η προεδρία του Ιράκ έχει τρία άτομα, που πρέπει να αποφασίσουν ομόφωνα» είπε ο Τζαλάλ Ταλαμπανί αναφερόμενος στην τριπλή προεδρία της χώρας με τη συμμετοχή ακόμα ενός σουνίτη κι ενός σιίτη του Ιράκ.

«Θα μπορούσα να απουσιάζω και να αφήσω τους άλλους δυο να αποφασίσουν, αλλά έχω υπογράψει ο ίδιος έκκληση για την κατάργηση της θανατικής ποινής στον κόσμο και σέβομαι την υπογραφή μου» είπε ο πρόεδρος του Ιράκ.

Ο Τζαλάλ Ταλαμπανί είπε ακόμα πως η εξέγερση στο Ιράκ θα μπορούσε να κατασταλεί γρήγορα αν γινόταν χρήση των κουρδικών, σιιτικών και σουνιτικών ένοπλων πολιτοφυλακών και οργανώσεων.

«Κατά τη γνώμη μου οι ιρακινές δυνάμεις, οι λαϊκές και κυβερνητικές δυνάμεις, είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν την εξέγερση και να τερματίσουν την τρομοκρατία Αν στηριχτούμε μόνο στην ιρακινή αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας νομίζω πως θα πάρει χρόνο» είπε ο πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, στο BBC.


Δευτέρα 18 Απριλίου 2005 - 07:10 (Ώρα Λονδίνου)

Συνέρχεται το κονκλάβιο

Στην Καπέλα Σιστίνα διεξάγεται η μάχη για την ανάδειξη νέου πάπα

Οι 115 καρδινάλιοι της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας αρχίζουν τη διαδικασία μυστικών ψηφοφοριών για την ανάδειξη νέου πάπα, ενώ αναμένεται μεγάλη μάχη στο κονκλάβιο.

Κανείς, βέβαια, δεν εκφράζει δημόσια της προτιμήσεις του για τον νέο ηγέτη της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας αλλά το Βατικανό βρίθει από φήμες για την τακτική που θα ακολουθήσουν τα ηγετικά στελέχη της.

Η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία είναι ουσιαστικά χωρισμένη στα δυο.

Από την μια μεριά η συντηρητική πτέρυγα που αποτελείται από καρδινάλιους που θέλουν να διατηρήσουν τις παραδοσιακές αξίες της εκκλησίας. Αυτοί που πιστεύουν ότι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Δεύτερος έπραξε σωστά που δεν επέτρεψε την συζήτηση νεωτερισμών όπως η αντισύλληψη, το διαζύγιο ή τον ρόλο των γυναικών στην εκκλησία.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν οι μεταρρυθμιστές, που πιστεύουν ότι δεν είναι κακό να συζητούνται πτυχές της ανθρώπινης ζωής όπου η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία φαίνεται να μην συμβαδίζει με την σύγχρονη εποχή.

Οι μεταρρυθμιστές ζητούν αποκέντρωση της εξουσίας με απόδοση περισσότερων αρμοδιοτήτων στους κατά τόπους επισκόπους.

Ο πάπας, για αυτούς, θα είναι λιγότερο ισχυρός, θα καθοδηγεί και δεν θα ορίζει.

Ανάγκη για όραμα

Ο αρχιεπίσκοπος του Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, καρδινάλιος Γουίλφρεντ Νάπιερ λέει πως η καθολική εκκλησία χρειάζτεαι κάποιον που έχει όραμα και που μπορεί να δει τις μελλοντικές ανάγκες της εκκλησίας και την πορεία που αυτή πρέπει να ακολουθήσει.

Χρειάζεται «κάποιος που ανταποκρίνεται, προλαβαίνει και όχι απλά αντιδρά στις καταστάσεις. Κάποιος που θα συνεχίσει το έργο του πάπα Ιωάννη Παύλου του Δεύτερου, κάποιος που θα σκύψει στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικογένεια και η νεολαία, κάποιος που θα φέρει την εκκλησία πιο κοντά στον κόσμο» λέει ο αρχιεπίσκοπος του Ντέρμπαν.

Ο αναμφισβήτητος ηγέτης της συντηρητικής πτέρυγας είναι ο Γερμανός καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτζινγκερ που τα τελευταία 23 χρόνια υπερασπίζεται σθεναρά τις παραδόσεις της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Ορισμένοι εκτιμούν ότι έχει στην τσέπη του 50 ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία.

Για να εκλεγεί ο νέος πάπας χρειάζεται πλειοψηφία 2/3 στο κονκλάβιο, δηλαδή 77 ψήφους από τις 115.

«Ιταλογερμανική» κόντρα

Λέγεται ότι οι μεταρρυθμιστές για να σταματήσουν τον Ράτζινγκερ προωθούν την υποψηφιότητα του καρδινάλιου Κάρλο Μαρτίνι, του πρώην αρχιεπισκόπου του Μιλάνου.

Ο Μαρτίνι έχει προβλήματα υγείας και είναι αρκετά μεγάλος σε ηλικία 78 ετών όπως άλλωστε και ο Ράτζινγκερ.

Όμως οι παρατηρητές του Βατικανού θεωρούν ότι μετά την πολύχρονη θητεία του Ιωάννη Παύλου του Δεύτερου η ρωμαιοκαθολική εκκλησία χρειάζεται ένα μεταβατικό πάπα, έναν ηγέτη που θα της δώσει την ευκαιρία να σκεφθεί με άνεση χρόνου για τα επόμενα βήματα της.

Πιθανότητα συναίνεσης

Είναι πιθανό ότι η πολωτική ατμόσφαιρα που δημιουργείται μεταξύ των δυο επικρατέστερων ίσως οδηγήσει σε έναν κοινά αποδεκτά υποψήφιο- σε μια συμβιβαστική λύση.

Έτσι άλλωστε έγινε και με την εκλογή του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Δεύτερου. Σε αυτήν την περίπτωση δεν αποκλείεται να προκριθεί υποψηφιότητα εκτός Ευρώπης.

όπως σημειώνει συντάκτης του ΒΒC κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποιος θα αναλάβει τις τύχες της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Ούτε και τα γραφεία στοιχημάτων το γνωρίζουν αν λάβει κανείς υπόψη τις διαμετρικά αντίθετες αποδόσεις που προσφέρουν.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.