Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-04-12

  1. Φόροι, δαπάνες και ένα μωρό
  2. Ετοίμαζαν επίθεση με χημικά
  3. Πλήγμα στον Μπόλτον
  4. Βοήθεια από την Αίγυπτο ζητά το Ισραήλ
  5. Ενήμερα τα Σκόπια δηλώνει ο Νίμιτς
  6. Σκληρή ανάκριση στον Μπόλτον
  7. Ελεύθερα τα παιδιά όμηροι στη γερμανία
  8. Ο Ράμσφελντ προειδοποιεί του Ιρακινούς
  9. Κέρδη μαμούθ για το Τέσκο
  10. Κατασκευή αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας
  11. Ένοπλος κρατά ομήρους τέσσερα παιδιά
  12. «Νέα ευκαιρία» για Κυπριακό
  13. Αδιάλλακτη η ΠΓΔΜ
  14. Διερευνητικές επαφές στην Άγκυρα
  15. Στη Βαγδάτη ο Ράμσφελντ
  16. Διερευνητικές επαφές στην Άγκυρα
  17. Στη Βαγδάτη ο Ράμσφελντ
  18. Αδιάλλακτη η ΠΓΔΜ
  19. Παιδεία και ονομασία
  20. Γαλλικό δημοψήφισμα - βρετανικές εκλογές
  21. Συνάντηση Σολάνα-Μπουκόφσκι
  22. Στη Βαγδάτη ο Ράμσφελντ

Τετάρτη 13 Απριλίου 2005 - 01:47 (Ώρα Λονδίνου)

Φόροι, δαπάνες και ένα μωρό

Η εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) γράφει στην πρώτη της σελίδα ότι το ανεξάρτητο Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Ερευνών (ΙFS) ανατρέπει τις κατηγορίες του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ κατά των Συντηρητικών ότι η πολιτική τους για τις δημόσιες δαπάνες και τη μείωση των φόρων θα θέσει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα.

Το Ινστιτούτο αξιολογεί ότι η υλοποίηση των εξαγγελιών του Συντηρητικού Κόμματος, βρίσκεται στα πλαίσια του δυνατού.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ δημοσιεύει άρθρο του κ. Μπλερ , στο οποίο ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι οι Τόριδες είναι διηρημένοι σε δύο πτέρυγες, τους θατσερικούς, που θέλουν ριζική μείωση των δημοσίων δαπανών και ουσιαστική μείωση της φορολογίας, ενώ η άλλη πτέρυγα θέλει αύξηση των δαπανών και αναγνωρίζει ότι δεν είναι δυνατή η ακύρωση της υποστήριξης του κόσμου στις δημόσιες υπηρεσίες που αναπτύχθηκαν μετά το 1997. Στη μέση βρίσκεται ο αρχηγός τους, Μάικλ Χάουαρντ, προσπαθώντας να ενώσει τις δύο τάσεις, γράφει ο κ. Μπλερ.

Οι Εργατικοί εξαπολύουν επίθεση στους Συντηρητικούς για την υπόσχεσή τους να μειώσουν κατά 35 δισεκατομμύρια λίρες τις δημόσιες δαπάνες, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τη μείωση των φόρων, εάν κερδίσουν τις εκλογές, γράφει η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα αναφέρεται στην υποστήριξη που παρέχει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ -παραιτήθηκε εξαιτίας του πολέμου κατά του Ιράκ- στην ενδεχόμενη διαδοχή του Τόνο Μπερ στην πρωθυπουργία από τον υπουργό Οικον0ομικών, Γκόρντον Μπράουν. Ο Γκόρντον Μπάρουν έχει θετική απήχηση στην κοινή γνώμη , σημειώνει ο κ. Κουκ, η άποψη του οποίου, όπως γράφει η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, συμπίπτει με τις απόψεις μερικών βουλευτών του Εργατικού Κόμματος, οι οποίοι θεωρούν ότι ο κ. Μπλερ αντιμετωπίζεται με καχυποψία από πολλούς , ακόμη και παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος.

Στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Τάιμς (The Times) γράφει ότι περισσότεροι από εκείνους τους γιατρούς της χώρας, που είχαν υποστηρίξει δημόσια και ενεργά το 1997 την ανάδειξη του Τόνι Μπλερ στην εξουσία, αποσύρουν τώρα την υποστήριξή τους στο Εργατικό Κόμμα, απογοητευμένοι από την κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Πανεπιστημιακοί και σπιτικοί γιατροί αισθάνονται απογοητευμένοι και εξοργισμένοι για την κατεύθυνση που παίρνει το σύστημα υγείας, γράφει η Τάιμς.

Η εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian) κυκλοφορεί με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Νέοι φόβοι για απάτη με τις επιστολικές ψήφους», σημειώνοντας ότι τα τρία μεγάλα κόμματα (Εργατικοί, Συντηρητικοί, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες) συμφώνησαν να παραιτηθούν από την ενεργό συμμετοχή τους στο σύστημα της επιστολικής ψήφου, εξαιτίας των φόβων που υπάρχουν ότι η κοινή γνώμη έχει απολέσει την εμπιστοσύνη της στο συγκεκριμένο σύστημα, καθώς υπάρχουν σε εξέλιξη 39 έρευνες για απάτη.

Σύμφωνα με τη Γκάρντιαν ειδικοί εκτιμούν ότι ενδεχομένως έξι από τα 44 εκατομμύρια ψηφοφόρους θα κάνουν στις 5 Μαΐου χρήση της επιστολικής ψήφου, σε μεγάλες και αποφασιστικής σημασίας μάλιστα περιφέρειες, θα μπορούσαν να κρίνουν την έκβαση των εκλογών.

Στην πρώτη της σελίδα επίσης, η Γκάρντιαν αναφέρεται στον ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τσάρλς Κένεντι, η σύζυγος του οποίου έφερε στον κόσμο την Τρίτη ένα αγόρι. Σύμφωνα με τα γραφεία στοιχημάτων, ο κ. Κένεντι έχει τις ίδιες πιθανότητες με το γιο του να γίνει πρωθυπουργός, δηλαδή μία στις εκατό, γράφει η Γκάρντιαν.

Πιστή στα «ανορθόδοξα» πρωτοσέλιδά της, η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Indepemdent) αναφέρεται στον ισολογισμό και στα κέρδη της αλυσίδας σούπερ μάρκετ, ΤΕΣΚΟ.

Σε σχέση με τα προεκλογικά σημειώνει ότι ο Τόνι Μπλερ αναλαμβάνει σήμερα το μεγαλύτερο ρίσκο στη διάρκεια της θητείας του, με το να δεσμεύσει τους υπουργούς της κυβέρνησής του να αγωνιστούν ώστε να επικρατήσει το «ναι» στο προβλεπόμενο για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα δημοψήφισμα. Υποψήφιοι των Εργατικών πιστεύουν ότι το βήμα αυτό, πριν καν διεξαχθεί το δημοψήφισμα στη Γαλλία, θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την περαιτέρω πολιτική πορεία του πρωθυπουργού, γράφει η Ιντιπέντεντ.


Ετοίμαζαν επίθεση με χημικά

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στη Νέα Υόρκη

Οι αμερικανικές αρχές απηύθυναν κατηγορίες για τρομοκρατική δραστηριότητα εναντίον τριών Βρετανών. Τους κατηγορούν ότι σχεδίαζαν επιθέσεις με χημικά ή ραδιενεργά όπλα κατά κρατικών κτιρίων στη Νέα Υόρκη, το Νιούαρκ και τη Γουάσινκτον.

Οι τρεις άνδρες είναι ήδη προφυλακισμένοι στη Βρετανία όπου και αντιμετωπίζουν ανάλογες κατηγορίες.

Και οι τρεις είναι μουσουλμάνοι κάτοικοι του βόρειου Λονδίνου και συνελήφθησαν τον περασμένο Αύγουστο.

Αντιμετωπίζουν ποινές ισόβιας κάθειρξης κατηγορούμενοι ότι σχεδίαζαν επιθέσεις με βιολογικά και ραδιενεργά όπλα κατά κτιρίων.

Οι αμερικανικές αρχές έχουν εκδώσει ένταλμα εκδόσεως από τη Βρετανία στις ΗΠΑ για να δικαστούν από αμερικανικό δικαστήριο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι τρεις άνδρες είχαν εκπονήσει λεπτομερή σχέδια για επιθέσεις κατά του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, των κτιρίων του ομίλου Σιτιγκρούπ τα κεντρικά γραφεία τηςΠαγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη Γουάσινκτον καθώς και στην πλατεία Προυντένσιαν στο Νιούαρκ της Νέας Υερσέης.

Η ανακάλυψη της συνωμοσίας των τριών ανάγκασε τις αμερικανικές αρχές κα ενισχύσουν την ασφάλεια γύρω από τα εν λόγω κτίρια.

Οπλισμένοι φρουροί και μέλη των αντιτρομοκρατικών δυνάμεων αναπτύχθηκαν στους δρόμους της επιχειρηματικής καρδιάς της Νέας Υόρκης


Τρίτη 12 Απριλίου 2005 - 17:46 (Ώρα Λονδίνου)

Πλήγμα στον Μπόλτον

Ενώπιον του Κονγρέσου ο Τζον Μπόλτον

Σοβαρές καταγγελίες κατά του Τζον Μπόλτον, υποψηφίου για την θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, κατέθεσε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Αμερικανικού Κονγκρέσου, πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Κάρλ Φορντ ήταν επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας του Στειτ Ντιπάρτμεντ και είχε έλθει σε μεγάλη σύγκρουση με τον Μπόλτον.

Στην κατάθεση του ενώπιον της Επιτροπής του Κονγρέσου, απεκάλεσε τον εκλεκτό του Προέδρου Μπους, ακατάλληλο για τη θέση για την οποία προτείνεται επειδή είναι αλλαζόνας και δεν σέβεται τους συνεργάτες τους.

Μεταξύ των καταγγελιών ο κ. Φορντ στάθηκε στην διένεξη του Μπόλτον με αναλυτή της Υπηρεσίας του για την Κούβα, που επηρρέασε αρνητικά την λειτουργία της Υπηρεσίας.

«Είναι απαράδεκτο να σταλεί το εν λόγω άτομο στα ΗΕ. Θα πληγούν τα συμφέροντα της χώρας» είπε ο πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Τζον Μπόλτον σκληρός επικριτής του ρόλου και της ύπαρξης του ΟΗΕ κλήθηκε τη Δευτέρα να απαντήσει σε καταιγισμό ερωτήσεων που του απηύθυναν οι Δημοκρατικοί Γερουσιαστές.

Συναινετικός και συνεργάσιμος

«Θα συνεργαστώ με όλους» είναι το μοτίβο που επαναλαμβάνει επί δύο ημέρες στα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ο Τζον Μπόλτον.

Ο εκλεκτός του Τζορτζ Μπους επιμένει ότι στόχος του είναι να συμβάλλει στην οικοδόμηση ενός νέου πιο αποτελεσματικού ΟΗΕ.

Ο Τζον Μπόλτον είναι εδώ και χρόνια ένας από τους δριμύτερους επικριτές του Οργανισμού γι αυτό και η επιλογή του από τον Τζορτζ Μπους καταγγέλθηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Τζόσεφ Μπίντεν στην διάρκεια της ακρόασης παρομοίασε τον διορισμό του Μπόλτον στα ΗΕ «ταύρος εν υαλοπωλείο».

Τουλάχιστον ένας Ρεπουμπλικάνος μέλος της Επιτροπής δήλωσε ότι πιθανότατα να καταψηφίσει την υποψηφιότητα Μπόλτον.

Αν σύσσωμα τα μέλη της Επιτροπής που ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα καταψηφίσουν τον Τζον Μπόλτον, θα είναι αρκετό για να απορριφθεί η υποψηφιότητά του.


Τρίτη 12 Απριλίου 2005 - 21:54 (Ώρα Λονδίνου)

Βοήθεια από την Αίγυπτο ζητά το Ισραήλ

Ανησυχίες του Ισραήλ για την κατάσταση ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Σιλβάν Σαλόμ, υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ ζήτησε από την κυβέρνηση της Αιγύπτου να εμποδίσει την είσοδο των ένοπλων οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού και τη διάλυση των εβραϊκών οικισμών από την περιοχή.

Το Ισραήλ ανησυχεί ότι με την αποχώρηση του από τη Λωρίδα της Γάζας στα τέλη του χρόνου, η περιοχή θα πέσει στα χέρια ένοπλων οργανώσεων όπως η Χαμάς.

Ο Σιλβάν Σαλόμ ζήτησε από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ να βοηθήσει το Ισραήλ να βελτιώσει τις σχέσεις του με τον Αραβικό κόσμο.

Μιλώντας στο Κάϊρο ο ισραηλινός αξιωματούχος ανήγγειλε την επικείμενη υπογραφή συμφωνίας εξαγωγής φυσικού από την Αίγυπτο στο Ισραήλ.

Η Αίγυπτος είναι μια από τις ελάχιστες χώρες της Μέσης Ανατολής που διατηρεί φιλικές σχέσεις με το Ισραήλ. Επομένως η άμεση εμπλοκή της στην διαδικασία αποχώρησης των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας είναι ζωτικής σημασίας


Τρίτη 12 Απριλίου 2005 - 18:47 (Ώρα Λονδίνου)

Ενήμερα τα Σκόπια δηλώνει ο Νίμιτς

«Μετά την Ενδιάμεση Συμφωνία της 13ης Σεπτεμβρίου 1995, οι αντιπρόσωποι της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ συνέχισαν τις συναντήσεις τους υπό την αιγίδα του ΓΓ. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τις δύο πλευρές, η πρακτική του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς ήταν να υποβάλει προτάσεις και να συνεισφέρει στην εξεύρεση μιας αμοιβαίως αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας».

Είναι ένα απόσπασμα από τη γραπτή ανακοίνωση του Γραφείου του Εκπροσώπου της Γενικής Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Η ανακοίνωση συνεχίζει:

«Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, ο κ. Νίμιτς επιβεβαίωσε ότι στις 29 Μαρτίου υπέβαλε στα δύο μέρη δέσμη ιδεών προς εξέταση. Κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων που ακολούθησαν, ο κ. Νίμιτς συναντήθηκε με εκπροσώπους και των δύο πλευρών οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τις θέσεις των κυβερνήσεών τους.

»Τόσο η Αθήνα όσο και τα Σκόπια επιβεβαίωσαν ότι επιθυμούν την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης για το θέμα αυτό, μέσω συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΓΓ. Μία τέτοια λύση, συμφωνούν και τα δύο μέρη, θα επιλύσει ένα δύσκολο ζήτημα, το οποίο επηρεάζει δυσμενώς την περιοχή και την κατά τα άλλα φιλική σχέση μεταξύ τους.

»Παρόλο που ο κ. Νίμιτς δεν είναι σε θέση να πει ότι επίκειται διέξοδος στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί αναφορικά με την ονομασία και δεδομένης των συνεχιζόμενων διαφορών και οι δύο πλευρές τον έχουν ενθαρρύνει να εντείνει τις προσπάθειές του, με βάση τις θέσεις που του γνωστοποίησαν προσφάτως.

»Συνεπώς, έχει προτρέψει τόσο την Αθήνα όσο και τα Σκόπια να συνεργασθούν μαζί του, μέσω της καθιερωμένης διαδικασίας, με την αποφυγή όσο αυτό είναι δυνατόν δηλώσεων ώστε να γίνει δυνατή η γεφύρωση των διαφορών. Οι συζητήσεις κατά τις επόμενες εβδομάδες θα γίνουν μεταξύ του κ. Νίμιτς και της κάθε πλευράς χωριστά, καθώς επίσης και με επίσημες συναντήσεις στις οποίες θα συμμετέχουν και οι δύο πλευρές».

ΠΓΔΜ - Δήλωση ΥΠΕΞ Ι. Μίτρεβα για τη συνάντηση Νίμιτς - Ντιμιτρόφ

Η υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ίλινκα Μίτρεβα, προέβη την Τρίτη το απόγευμα στην ακόλουθη δήλωση, σχετικά με τη συνάντηση στη Ν. Υόρκη του ειδικού μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς και του εκπροσώπου της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ:

«Τις πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα πραγματοποιήθηκε στη Ν.Υόρκη συνάντηση μεταξύ του πρέσβη της Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ και του κ. Μάθιου Νίμιτς. Στην συνάντηση ο κ. Νίμιτς εξέφρασε μία από τις ιδέες η οποία και στο παρελθόν είχε εκφρασθεί μαζί με κάποιες άλλες.

»Η ιδέα αυτή, παρουσιάστηκε στην ελληνική κοινή γνώμη ως η πλέον συμφέρουσα γι΄αυτήν, ή ως επίσημη πρόταση που κατατέθηκε στο τραπέζι από τον κ. Νίμιτς. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Στην συνάντηση δεν υπήρξε καμία επίσημη πρόταση από την πλευρά του κ. Νίμιτς, όπως εσπευσμένα, αναφέρθηκε από την ελληνική πλευρά. Στην συνάντηση πληροφορηθήκαμε για ιδέες, ανοιχτές προς συζήτηση, για τις οποίες ο πρέσβης κ. Νίμιτς θέλει να ακούσει τα σχόλια και των δύο πλευρών, ανεξαρτήτως αν αυτά είναι θετικά η αρνητικά.

»Η παρουσίαση ιδεών και προτάσεων αποτελεί τμήμα της διαδικασίας συνομιλιών που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ και δεν υπάρχει λόγος για δημιουργία ατμόσφαιρας επίδοσης τελεσιγράφων, ή εκτάκτων περιστάσεων. Εμείς, τις προηγούμενες ημέρες εκφράσαμε τη θέση μας. Την ίδια θέση γνωστοποιήσαμε και στον πρέσβη κ. Μάθιου Νίμιτς:

»Η χώρα μας να αποκαλείται στον ΟΗΕ και σε όλο της φάσμα της διεθνούς επικοινωνίας, με το συνταγματικό της όνομα-Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η σύνθετη ονομασία Republika Makedonija-Skopje όπως και κάθε άλλο όνομα, διαφορετικό του συνταγματικού μας, είναι απορριπτέα.

»Κυρίαρχο δικαίωμα κάθε χώρας, σύμφωνα με την αρχή της ισότητας όπως αυτή εκφράζεται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, είναι να αποφασίζει μόνη της για το όνομα της και για την ταυτότητα της. 109 χώρες του κόσμου, μεταξύ αυτών και τρία μόνιμα-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αποδέχθηκαν το δικαίωμα της χώρας μας να ονομάζεται στη βάση της επιλογής της και αποδέχτηκαν το συνταγματικό μας όνομα.

»Επειδή η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει αντιρρήσεις ως προς το συνταγματικό μας όνομα, εμείς θεωρούμε ότι η σύνθετη ονομασία Republika Makedonija-Skopje, μπορεί να αποτελέσει βάση για τη διεξαγωγή εποικοδομητικών συνομιλιών σχετικά με την εξεύρεση λύσης για τη διμερή επικοινωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας.

»Τέλος θα θέλαμε να επισημάνουμε την ετοιμότητα της χώρας μας για την συνέχιση της εποικοδομητικής της παρουσίας, στις συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό την εξεύρεση λύσης για την διαφορά στην ονομασία».


Τρίτη 12 Απριλίου 2005 - 17:46 (Ώρα Λονδίνου)

Σκληρή ανάκριση στον Μπόλτον

Ενώπιον του Κονγρέσου ο Τζον Μπόλτον

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας προτίθεται να ανακρίνει τον Καρλ Φορντ, πρώην αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο οποίος είχε στο παρελθόν σφοδρή αντιπαράθεση με τον υποψήφιο για τη θέση του πρέσβη στα ΗΕ, Τζον Μπόλτον.

Ο κ. Μπόλτον σκληρός επικριτής του ρόλου και της ύπαρξης του ΟΗΕ κλήθηκε τη Δευτέρα να απαντήσει σε καταιγισμό ερωτήσεων που του απηύθυναν οι Δημοκρατικοί Γερουσιαστές.

Οι επικριτές του Μπολτον τον κατηγορούν ότι πριν από τρία χρόνια είχε οδηγήσει σε παραίτηση αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά από συγκρουση που είχε μαζί του για το κατά πόσο η Κούβα συνιστά απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Οι Δημοκρατικοί Γερουσιαστές, μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων ανέκριναν κεκλεισμένων των θυρών, τη δευτέρα το βράδυ, τον προϊστάμενο του εν λόγω αξιωματούχου.

Συναινετικός και συνεργάσιμος

«Θα συνεργαστώ με όλους» είναι το μοτίβο που επαναλαμβάνει επί δύο ημέρες στα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ο Τζον Μπόλτον.

Ο εκλεκτός του Τζορτζ Μπους επιμένει ότι στόχος του είναι να συμβάλλει στην οικοδόμηση ενός νέου πιο αποτελεσματικού ΟΗΕ.

Ο Τζον Μπόλτον είναι εδώ και χρόνια ένας από τους δριμύτερους επικριτές του Οργανισμού γι αυτό και η επιλογή του από τον Τζορτζ Μπους καταγγέλθηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Τζόσεφ Μπίντεν στην διάρκεια της ακρόασης παρομοίασε τον διορισμό του Μπόλτον στα ΗΕ «ταύρος εν υαλοπωλείο».

Τουλάχιστον ένας Ρεπουμπλικάνος μέλος της Επιτροπής δήλωσε ότι πιθανότατα να καταψηφίσει την υποψηφιότητα Μπόλτον.

Αν σύσσωμα τα μέλη της Επιτροπής που ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα καταψηφίσουν τον Τζον Μπόλτον, θα είναι αρκετό για να απορριφθεί η υποψηφιότητά του.


Τρίτη 12 Απριλίου 2005 - 16:00 (Ώρα Λονδίνου)

Ελεύθερα τα παιδιά όμηροι στη γερμανία

Η γερμανική αστυνομία επέδραμε σε σπίτι και απελευθέρωσε τέσσερα μικρά κορίτσια που κρατούσε ομήρους με την απειλή μαχαιριού ένας μεσήλιξ άβδρας ιρανικής καταγωγής.

Το επεισόδιο συνέβη την Τρίτη στην πόλη Ενέπεταλ του κρατιδίου Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας στην βόρειο-δυτική Γερμανία.

Ο 50χρονος άνδρας απήγαγε τα παιδιά από το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν και τα οδήγησε σε σπίτι όπου τα κράτησε ομήρους για πολλές ώρες. Τα κίνητρά του είναι ακόμα άγνωστα.

Αστυνομική πηγής είπε πως ο άνδρας είναι ζωντανός.

Η απαγωγή σημειώθηκε στις 14.00 ώρα Ελλάδος στην μικρή πόλη Ενέπεταλ, 60 χλμ. Βορειο-δυτικά της Κολονίας.

Τα τέσσερα κορίτσια ήταν ηλικίας από 10 έως 12 ετών.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο δράστης έδειχνε αρκετα ήρεμος όταν άρπαζε παιδιά από το λεωφορείο.


Ο Ράμσφελντ προειδοποιεί του Ιρακινούς

«Δεν θα είναι για πάντα» η παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, είπε ο κ. Ράμσφελντ

Σαφέστατη προειδοποίηση προς την νέα ιρακινή κυβέρνηση να μη ξεκινήσει διώξεις πολιτικών αντιπάλων, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ραμσφελντ, κατά την διάρκεια αιφνιδιαστικής επίσκεψης του τη Τρίτη στη Βαγδάτη.

Επιπλέον ο κ. Ράμσφελντ προέτρεψε την νέα ηγεσία του Ιράκ να αποφύγει ενέργειες και φαινόμενα διαφθοράς που θα μπορούσαν να πλήξουν την αξιοπιστία της.

Ο Αμερικανός υπουργός εξέφρασε ανησυχίες για το ενδεχόμενο αλλαγών στην κορυφή των ιρακινών υπουργείων Εσωτερικών και Άμυνας, καθώς και στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC η αμερικανική κυβέρνηση έχει θορυβηθεί από φήμες που φέρουν την κυβέρνηση να σχεδιάζει να απολύσει μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που υπηρέτησαν το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν.

Αναγκαστική παρουσία

Αναφερόμενος στη χρονική διάρκεια της παρουσίας των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, είπε ότι «δεν θα είναι για πάντα».

Ο κ. Ράμσφελντ θα έχει συνομιλίες με τον νέο πρόεδρο της χώρας, Τζαλάλ Ταλαμπάνι και τον νέο πρωθυπουργό, Ιμπραχίμ Τζαφάρι.

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Ασφάρ Κάζι, ανέφερε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι στο Ιράκ δεν καταβάλλονται αρκετές προσπάθειες για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο κ. Κάζι διαπιστώνει μεταξύ άλλων τη στέρηση της επαφής φυλακισμένων με τους δικηγόρους τους και τη στέρηση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους κατοίκους της Φαλούτζα. Εξέφρασε ωστόσο αισιοδοξία ότι η κατάσταση ασφαλείας θα βελτιωθεί.

«Η κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ δείχνει αισιόδοξα σημάδια βελτίωσης, δεν είναι όμως ακόμη εμφανές ποια θα είναι η μακροπρόθεσμη τάση.», είπε ο κ. Κάζι.


Τρίτη 12 Απριλίου 2005 - 15:26 (Ώρα Λονδίνου)

Κέρδη μαμούθ για το Τέσκο

Κέρδη μαμούθ για το ΤΕΣΚΟ

Πάνω από 20% αύξηση των κερδών του σημείωσε το 2004 η αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΤΕΣΚΟ, σπάζοντας το φράγμα των 2 εκατ. στερλινών.

Η τεράστια επιτυχία του ΤΕΣΚΟ οφείλεται στην επέκταση, πέρα από τα είδη διατροφής σε άλλους καταναλωτικούς τομείς όπως τα CD, τα ηλεκτρονικά είδη και τα ρούχα.

Σε γενικό επίπεδο η εταιρία είχε τον περασμένο χρόνο αύξηση κερδών κατά 12.4% που σε απόλυτα νούμερα ξεπερνούν τα 37.1 δις. Στερλίνες.

Παρά τον σκληρό ανταγωνισμό που καταγράφεται στη Βρετανία μεταξύ τριών αλυσίδων σούπερ μάρκετ, η μερίδα του ΤΕΣΚΟ στην συνολική πίττα της αγοράς συνεχώς και αυξάνεται

Πάντως ο γενικός διευθυντής του ΤΕΣΚΟ δήλωσε ότι το 2005 αναμένεται να είναι μια «πιο φυσιολογική χρονιά» λόγω της αύξησης του κόστους των αγαθών, εξ αιτίας της συνεχιζόμενης αύξησης του πετρελαίου καθώς και το «θολό» όπως το απεκάλεσε τοπίο στα καταναλωτικά πρότυπα.


Τρίτη 12 Απριλίου 2005 - 15:46 (Ώρα Λονδίνου)

Κατασκευή αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας

Του ανταποκριτή μας στη Σόφια, Μπόικο Μπορίσοφ

«Ιστορική στιγμή» για τις σχέσεις της Ρωσίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, χαρακτήρισε τη συμφωνία κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας από τη Σόφια.

Στη βουλγαρική πρωτεύουσα υπεγράφη Πολιτικό Μνημόνιο υποστήριξης του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης μαζί με τον υπουργό Βιομηχανίας και Ενέργειας της Ρώσικης Ομοσπονδίας, Βίκτωρ Χριστένκο, και τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων της Βουλγαρίας Βαλεντίν Τσέροφσκι.

Παρών κατά την υπογραφή της συμφωνίας ήταν και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Συμεών Σαξκομπουργκότσκι.

Τη μεγάλη ικανοποίηση των κυβερνήσεων τους για την έναρξη του μεγάλου έργου εξέφρασαν οι τρεις υπουργοί.

Σύμφωνα με τον Βούλγαρο υπουργό, κ. Τσέροφσκι πρόκειται για το πρώτο, πολύ σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του αγωγού Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης ύστερα από δέκα, τουλάχιστον χρόνια συζητήσεων και διαπραγματεύσεων.

Η κατασκευή και η εκμετάλλευση του αγωγού θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της γεωστρατηγικής σημασίας ολόκληρης της περιοχής, τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας.

Ενδιαφερόμενες ιδιωτικές επιχειρήσεις των τριών χωρών και όχι μόνο θα αναλάβουν την κατασκευή του στρατηγικού έργου που θα ανοίξει νέο δρόμο για τα ρώσικα πετρέλαια και για τα πετρέλαια της Κασπίας Θάλασσας προς τις αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής, όπως υπογράμμισε ο κ. Σιούφας.


Τρίτη 12 Απριλίου 2005 - 16:00 (Ώρα Λονδίνου)

Ένοπλος κρατά ομήρους τέσσερα παιδιά

Τέσσερα ανήλικα παιδιά κρατά ομήρους ένας οπλισμένος με μαχαίρι άνδρας σε σπίτι στην πόλη Ενέπεταλ του κρατιδίου Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας στην βόρειο-δυτική Γερμανία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γερμανικής αστυνομίας, ο άνδρας απήγαγε τα παιδιά από το λεωφορείο και τα οδήγησε στο σπίτι όπου και τα κρατά ομήρους. Τα κίνητρά του είναι ακόμα άγνωστα.

Η απαγωγή σημειώθηκε στις 14.00 ώρα Ελλάδος στην μικρή πόλη Ενέπεταλ, 60 χλμ. Βορειο-δυτικά της Κολονίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα τέσσερα παιδιά είναι ηλικίας από 10 έως 12 ετών.

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αρχικώς τα παιδιά ήταν επτά.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο δράστης είναι περίπου 50 ετών, ιρανικής καταγωγής.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε πως έσυρε βιαίως τα παιδιά από το λεωφορείο όταν αυτό σταμάτησε στην στάση.


«Νέα ευκαιρία» για Κυπριακό

Μια νέα μοναδική ευκαιρία για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού διαβλέπει ο Όλι Ρεν, επίτροπος αρμόδιος για την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε συνέντευξή του στο BBC, ο κ. Ρεν αναφέρθηκε στο τρίπτυχο Κύπρος-Τουρκία-Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για την Τουρκία διευκρίνισε ότι η συμφωνία της χώρας με την ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου, προβλέπει υπογραφή και όχι επικύρωση του πρωτοκόλλου Τελωνιακής Ένωσης της Τουρκίας με τις 10 νέες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο όρος που έχει τεθεί στην Τουρκία για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις είναι να υπογράψει το πρωτόκολλο.

Ήδη το έχει μονογράψει και τη στιγμή αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία υιοθέτησης και υπογραφής.

«Είμαι βεβαιος πως η Τουρκία θα υπογράψει το πρωτόκολλο πριν την 3η Οκτωβρίου. Όσον αφορά την εφαρμογή του, από τη στιγμή που ολοκληρωθεί η διαδικασία, δηλαδή επικυρωθεί το πρωτόκολλο, τότε φυσικό είναι πως η Τουρκία θα το εφαρμόσει κιόλας».

»Αυτό όμως που απαιτείται πριν από την 3η Οκτωβρίου είναι μόνο η υπογραφή του πρωτοκόλλου», υπογράμμισε στο BBC ο Ολι Ρεν.

Η υπογραφή του πρωτοκόλλου δεν συνιστά και επίσημη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποφαίνονται νομικοί από την Ευρωπαική Ενωση και την Τουρκία.

«Σημαντικό βήμα»

Όμως αν η Άγκυρα ξεκινήσει την 3η Οκτωβρίου διαπραγματεύσεις με όλες τις χώρες της Ενωσης, αυτό δεν σημαίνει κατ επέκταση ότι προτίθεται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, επεσήμανε το ΒΒC στον επίτροπο για την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η υπογραφή του πρωτοκόλλου αφορά στην επέκταση της τελωνιακής ένωσης και αναφέρεται και στις 10 νέες χώρες-μέλη μεταξύ αυτών βεβαίως και την Κύπρο. Επομένως είναι κατά τη γνώμη μου ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας».

»Το βλέπω ως μια μοναδική ευκαιρία για το ξεκίνημα σοβαρών διαπραγματεύσεων με στόχο την ενοποίηση της Κύπρου, μια μοναδική ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού», είπε στο BBC ο Όλι Ρεν.

Το BBC θύμισε στον επίτροπο ότι ανάλογη ευκαιρία για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό δόθηκε και πριν από περίπου ένα χρόνο με την πρόταση Ανάν. Γιατί λοιπόν εκείνος πιστεύει ότι η ευκαιρία που παρουσιάζεται τώρα είναι πιο σημαντική από την περσινή;

«Έχουμε μια σειρά εξελίξεων από τότε. Πρώτον η Κυπριακή Δημοκρατία έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεύτερον πλησιάζουμε στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία».

»Και τρίτον, οι φιλο-ευρωπαϊκές δυνάμεις στο βόρειο τμήμα της Κύπρου κερδίζουν έδαφος. Νομίζω ότι όλα αυτά τα στοιχεία δημιουργούν μια πολιτική βάση, κατάλληλη για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού», υπογράμμισε ο κ. Ρεν.


Τρίτη 12 Απριλίου 2005 - 10:48 (Ώρα Λονδίνου)

Αδιάλλακτη η ΠΓΔΜ

Εμμένει στη θέση της η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας για χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας σε διεθνές επίπεδο και για την εξεύρεση μιας άλλης ονομασίας για τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα.

Η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ιλίνκα Μίτρεβα, επανέλαβε τη θέση των Σκοπίων πριν ακόμη συναντηθεί ο διαμεσολαβητής της χώρας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, με τον ειδικό αντιπρόσωπο του γγ των ΗΕ για την ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Βλάντο Μπουτσκόφσκι, έχει υπογραμμίσει κατηγορηματικά ότι η πρόταση για ονομασία Republika Makedonija - Skopje δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή για τη διεθνή ονομασία της χώρας.

Προς το παρόν πάντως, η συνάντηση του κ. Νίμιτς με τον Σκοπιανό διαμεσολαβητή δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε από τον ΟΗΕ ούτε από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Εν τω μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση παρέδωσε τη Δευτέρα στα ελληνικά κόμματα το πλήρες περιεχόμενο της πρότασης του κ. Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ, με τη δέσμευση όμως της εμπιστευτικότητας.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, ενημέρωσε τους πολιτικούος αρχηγούς μόνο για το όνομα και για τις επιμέρους λεπτομέρειες.

Το γεγονός προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, καθώς διέρρευσαν οι πληροφορίες ότι στην πρόταση Νίμιτς περιλαμβάνεται και η ρήτρα να μην χρησιμοποιεί καμία περιοχή διεθνώς το όνομα «Μακεδονία» ούτε καν η ελληνική γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας.


Τρίτη 12 Απριλίου 2005 - 13:12 (Ώρα Λονδίνου)

Διερευνητικές επαφές στην Άγκυρα

Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου

Χαμηλοί τόνοι και διερευνητικές κινήσεις για το Kυπριακό και τις ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο αναμένονται στις συναντήσεις που ξεκινά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης στην Άγκυρα.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι θα αναζητηθούν τρόποι επανέναρξης του διαλόγου για τα εθνικά θέματα αν και οι επαφές έχουν περισσότερο διερευνητικό χαρακτήρα.

Ο Έλληνας υπουργός θα συναντηθεί ακόμη με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρόεδρο Σεζέρ ενώ θα πραγματοποιήσει σύντομη επίσκεψη στο οικουμενικό πατριαρχείο.

Η Επίσκεψη Μολυβιάτη στην τουρκική πρωτεύουσα βρίσκει τους Τούρκους διπλωμάτες και αναλυτές διχασμένους για το casus belli της Τουρκίας στο ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Επισήμως η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας αποστασιοποιήθηκε από τις δηλώσεις του προέδρου της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μπουλέντ Αρίντς που πρότεινε άρση της απειλής πολέμου.

Παρόλα αυτά ίσως για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία τόσοι αναλυτές τόλμησαν να αμφισβητήσουν την επίσημη θέση της Άγκυρας.

«Με το casus belli κοιμόμαστε με το casus belli ξυπνάμε» έλεγε ο Μενσούρ Ακγκιούν, διευθυντής του TESEV του μεγαλύτερου Ιδρύματος πολιτικών και κοινωνικών επιστημών της Τουρκίας. Ο ίδιος συμπλήρωνε ότι η σχετική απόφαση «αντίκειται στο τουρκικό σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις».

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, χαρακτήρισε «ανούσια» τη συζήτηση δεδομένου ότι και οι δυο πλευρές έχουν δεσμευτεί να αποφύγουν μονομερείς ενέργειες στο Αιγαίο.

Πιο επιφυλακτικός ο πρώην πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ τόνισε ότι σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων «η Τουρκία θα βρεθεί φυλακισμένη στο Αιγαίο». Παρόλα αυτά απέφυγε να καταδικάσει τις δηλώσεις του Αρίντζ.


Στη Βαγδάτη ο Ράμσφελντ

«Δεν θα είναι για πάντα» η παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, είπε ο κ. Ράμσφελντ

Επίσκεψη-αστραπή στη Βαγδάτη πραγματοποίησε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ και προειδοποίησε τη νέα ιρακινή ηγεσία να μην υποκύψει στη διαφθορά.

Παράλληλα, ζήτησε από τη νέα ιρακινή ηγεσία να μην προβεί σε πολιτικές εκκαθαρίσεις των αντιπάλων της και να αποφύγει ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν έλλειψη αξιοπιστίας και φαινόμενα διαφθοράς της κυβέρνησης.

Ο Αμερικανός υπουργός εξέφρασε ανησυχίες για το ενδεχόμενο αλλαγών στην κορυφή των ιρακινών υπουργείων Εσωτερικών και Άμυνας, καθώς και στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων.

Αναφερόμενος στη διάρκεια της παρουσίας των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, είπε ότι «δεν θα είναι για πάντα».

Ο κ. Ράμσφελντ θα έχει συνομιλίες με τον νέο πρόεδρο της χώρας, Τζαλάλ Ταλαμπάνι και τον νέο πρωθυπουργό, Ιμπραχίμ Τζαφάρι.

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Ασφάρ Κάζι, ανέφερε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι στο Ιράκ δεν καταβάλλονται αρκετές προσπάθειες για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο κ. Κάζι διαπιστώνει μεταξύ άλλων τη στέρηση της επαφής φυλακισμένων με τους δικηγόρους τους και τη στέρηση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους κατοίκους της Φαλούτζα. Εξέφρασε ωστόσο αισιοδοξία ότι η κατάσταση ασφαλείας θα βελτιωθεί.

«Η κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ εμφανίζει ορισμένες αισιόδοξες ενδείξεις βελτίωσης, δεν είναι όμως ακόμη εμφανές ποια θα είναι η μακροπρόθεσμη τάση. Από τις εκλογές και μετά όμως υπάρχουν ενδείξεις κάποιας βελτίωσης και ελπίζουμε να συνεχιστούν», είπε ο κ. Κάζι.


Τρίτη 12 Απριλίου 2005 - 13:11 (Ώρα Λονδίνου)

Διερευνητικές επαφές στην Άγκυρα

Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου

Χαμηλοί τόνοι και διερευνητικές κινήσεις για το Kυπριακό και τις ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο αναμένονται στις συναντήσεις που ξεκινά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης στην Άγκυρα.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι θα αναζητηθούν τρόποι επανέναρξης του διαλόγου για τα εθνικά θέματα αν και οι επαφές έχουν περισσότερο διερευνητικό χαρακτήρα.

Ο Έλληνας υπουργός θα συναντηθεί ακόμη με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρόεδρο Σεζέρ ενώ θα πραγματοποιήσει σύντομη επίσκεψη στο οικουμενικό πατριαρχείο.

Η Επίσκεψη Μολυβιάτη στην τουρκική πρωτεύουσα βρίσκει τους Τούρκους διπλωμάτες και αναλυτές διχασμένους για το casus belli της Τουρκίας στο ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Επισήμως η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας αποστασιοποιήθηκε από τις δηλώσεις του προέδρου της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μπουλέντ Αρίντς που πρότεινε άρση της απειλής πολέμου.

Παρόλα αυτά ίσως για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία τόσοι αναλυτές τόλμησαν να αμφισβητήσουν την επίσημη θέση της Άγκυρας.

«Με το casus belli κοιμόμαστε με το casus belli ξυπνάμε» έλεγε ο Μενσούρ Ακγκιούν, διευθυντής του TESEV του μεγαλύτερου Ιδρύματος πολιτικών και κοινωνικών επιστημών της Τουρκίας. Ο ίδιος συμπλήρωνε ότι η σχετική απόφαση «αντίκειται στο τουρκικό σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις».

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, χαρακτήρισε «ανούσια» τη συζήτηση δεδομένου ότι και οι δυο πλευρές έχουν δεσμευτεί να αποφύγουν μονομερείς ενέργειες στο Αιγαίο.

Πιο επιφυλακτικός ο πρώην πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ τόνισε ότι σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων «η Τουρκία θα βρεθεί φυλακισμένη στο Αιγαίο». Παρόλα αυτά απέφυγε να καταδικάσει τις δηλώσεις του Αρίντζ.


Τρίτη 12 Απριλίου 2005 - 06:33 (Ώρα Λονδίνου)

Στη Βαγδάτη ο Ράμσφελντ

«Δεν θα είναι για πάντα» η παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, είπε ο κ. Ράμσφελντ

Επίσκεψη-αστραπή στη Βαγδάτη πραγματοποίησε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ και προειδοποίησε τη νέα ιρακινή ηγεσία να μην υποκύψει στη διαφθορά.

Παράλληλα, ζήτησε από τη νέα ιρακινή ηγεσία να μην προβεί σε πολιτικές εκκαθαρίσεις των αντιπάλων της και να αποφύγει ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν έλλειψη αξιοπιστίας και φαινόμενα διαφθοράς της κυβέρνησης.

Ο Αμερικανός υπουργός εξέφρασε ανησυχίες για το ενδεχόμενο αλλαγών στην κορυφή των ιρακινών υπουργείων Εσωτερικών και Άμυνας, καθώς και στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων.

Αναφερόμενος στη διάρκεια της παρουσίας των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, είπε ότι «δεν θα είναι για πάντα».

Ο κ. Ράμσφελντ θα έχει συνομιλίες με τον νέο πρόεδρο της χώρας, Τζαλάλ Ταλαμπάνι και τον νέο πρωθυπουργό, Ιμπραχίμ Τζαφάρι.

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Ασφάρ Κάζι, ανέφερε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι στο Ιράκ δεν καταβάλλονται αρκετές προσπάθειες για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο κ. Κάζι διαπιστώνει μεταξύ άλλων τη στέρηση της επαφής φυλακισμένων με τους δικηγόρους τους και τη στέρηση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους κατοίκους της Φαλούτζα. Εξέφρασε ωστόσο αισιοδοξία ότι η κατάσταση ασφαλείας θα βελτιωθεί.

«Η κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ εμφανίζει ορισμένες αισιόδοξες ενδείξεις βελτίωσης, δεν είναι όμως ακόμη εμφανές ποια θα είναι η μακροπρόθεσμη τάση. Από τις εκλογές και μετά όμως υπάρχουν ενδείξεις κάποιας βελτίωσης και ελπίζουμε να συνεχιστούν», είπε ο κ. Κάζι.


Αδιάλλακτη η ΠΓΔΜ

Εμμένει στη θέση της η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας για χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας σε διεθνές επίπεδο και για την εξεύρεση μιας άλλης ονομασίας για τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα.

Η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ιλίνκα Μίτρεβα, επανέλαβε τη θέση των Σκοπίων πριν ακόμη συναντηθεί ο διαμεσολαβητής της χώρας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, με τον ειδικό αντιπρόσωπο του γγ των ΗΕ για την ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Βλάντο Μπουτσκόφσκι, έχει υπογραμμίσει κατηγορηματικά ότι η πρόταση για ονομασία Republika Makedonija - Skopje δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή για τη διεθνή ονομασία της χώρας.

Προς το παρόν πάντως, η συνάντηση του κ. Νίμιτς με τον Σκοπιανό διαμεσολαβητή δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε από τον ΟΗΕ ούτε από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Εν τω μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση παρέδωσε τη Δευτέρα στα ελληνικά κόμματα το πλήρες περιεχόμενο της πρότασης του κ. Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ, με τη δέσμευση όμως της εμπιστευτικότητας.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, ενημέρωσε τους πολιτικούος αρχηγούς μόνο για το όνομα και για τις επιμέρους λεπτομέρειες.

Το γεγονός προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, καθώς διέρρευσαν οι πληροφορίες ότι στην πρόταση Νίμιτς περιλαμβάνεται και η ρήτρα να μην χρησιμοποιεί καμία περιοχή διεθνώς το όνομα «Μακεδονία» ούτε καν η ελληνική γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας.


Τρίτη 12 Απριλίου 2005 - 09:34 (Ώρα Λονδίνου)

Παιδεία και ονομασία

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Λιγότερες θέσεις για περισσότερους υποψήφιους. Επτά στους δέκα θα πάρουν εισιτήριο για ΑΕΙ - ΤΕΙ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 7 στους 10 υποψηφίους θα εισαχθούν.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: "Εκρυψαν" 9 δισ. στη Λαμία. Πανικός στην Τράπεζα της Ελλάδος από τη διαρροή των εγγράφων.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι 3 στους 5 μπαίνουν σε ΑΕΙ - ΤΕΙ.

Η ΑΥΓΗ: Εργατικά ατυχήματα: Εγκλήματα εις βάρος των εργαζομένων.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Με στελέχη του ΠΑΣΟΚ κουβεντιάζει ο Καραμανλής.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Νέα εξέγερση στη ΝΔ συνδικαλιστών, αγροτοπατέρων, βουλευτών. Για διορισμούς, ωράριο, αγροτικά, Σκοπιανό.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Νόμος-σκούπα για αυθαίρετα, εντάξεις, οικοδομικές άδειες.

ΕΘΝΟΣ: Μείωση εισακτέων σε 104 τμήματα ΑΕΙ-ΤΕΙ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις. 3.513 νέες θέσεις σε Δημόσιο, νοσοκομεία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Επιμένει η κυβέρνηση να κρατά μυστική την πρόταση για Σκόπια. Γιατί "άκρως απόρρητη";

ΕΣΤΙΑ: Γιατί χάνονται θέσεις εργασίας.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ταραχή για το "όνομα".

Ο ΛΟΓΟΣ: Ο πληθωρισμός πέφτει αλλά η ακρίβεια μένει.

ΤΑ ΝΕΑ: Εκτίναξη των βάσεων σε ΑΕΙ - ΤΕΙ λόγω της μείωσης των εισακτέων.

Η ΝΙΚΗ: Ασκοπη συζήτηση. Τα Σκόπια δεν διαπραγματεύονται τη διεθνή ονομασία τους.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Διαδηλώνουμε σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Όχι στο "Ευρωσύνταγμα" και την ΕΕ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Οι θέσεις σε όλες τις σχολές.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Τα εθνικά μας θέματα. Κλείνουν όλα βιαστικά...

ΕΓΝΑΤΙΑ: "Οι επάνω" μας βγήκαν από... πάνω.

Το θέμα της παιδείας

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι «μειωμένες κατά 1.350 θα είναι φέτος οι θέσεις των εισακτέων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας». Η μείωση των θέσεων, 650 στα ΑΕΙ και 700 στα ΤΕΙ, αφορά κυρίως στις υψηλόβαθμες ιατρικές, νομικές και πολυτεχνικές σχολές.

Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, «άνοδο των βάσεων ειδικά στις σχολές μεγάλης ζήτησης προοιωνίζεται το "ψαλίδισμα" στις θέσεις εισακτέων». Η μείωση των θέσεων εισακτέων, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα αυξήσει τον ανταγωνισμό και κατά συνέπεια θα εκτινάξει τις βάσεις.

Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι «μειωμένες θα είναι φέτος οι πιθανότητες επιτυχίας στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, αφού σχεδόν όλα τα τμήματα πήραν την "κατιούσα" όσον αφορά τον αριθμό των εισακτέων, ενώ ταυτόχρονα οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από πέρυσι».

Εξωτερική πολιτική

Η Espresso επισημαίνει ότι «στη Νέα Υόρκη στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, καθώς ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς συναντάται εκεί με τον πρεσβευτή της χώρας, ύστερα από το επίσημο "όχι" του προέδρου Μπράνκο Τσερβενκόφσκι στην επίσημη πρόταση για διεθνή, σύνθετη ονομασία».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ισχυρίζεται ότι «πολιτική ένταση πυροδότησε το θέμα της οριστικής ονομασίας της ΠΓΔΜ, καθώς οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολιτεύσεως κατηγόρησαν τον υπουργό Εξωτερικών κ. Πέτρο Μολυβιάτη ότι η ενημέρωση που τους έγινε περί της προτάσεως του ειδικού διαμεσολαβητού του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς υπήρξε ελλιπής».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει ότι πρόκειται για μία περίπτωση «μυστικής διπλωματίας εν δράσει» και συνεχίζει: «Μετά τον σάλο από την αποσπασματική δημοσίευση της επιστολής Νίμιτς, η κυβέρνηση την έδωσε χθες στα κόμματα, που την παρέλαβαν με τη δέσμευση να την... κρύψουν».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 12 Απριλίου 2005 - 08:06 (Ώρα Λονδίνου)

Γαλλικό δημοψήφισμα - βρετανικές εκλογές

Η γαλλική Φιγκαρό (Figaro) δημοσιεύει στην πρώτη της σελίδα τα αποτελέσματα δημοσκόπησης για το δημοψήφισμα της 29ης Μαΐου, στο οποίο τίθεται προς έγκριση το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυξήθηκε κατά μία μονάδα στο 50% το ποσοστό εκείνων που απορρίπτουν το Σύνταγμα, ενώ οι υποστηρικτές ανέρχονται στο 47%.

Αξιοσημείωτο είναι, γράφει η Φιγκαρό, ότι η αύξηση των αντιπάλων του Ευρωσυντάγματος σημειώθηκε και στα δύο πολιτικά φάσματα: στην αριστερά κατά δύο μονάδες στο 60% και στη δεξιά κατά τέσσερις, στο 34%. Σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα αυτά είναι ενοχλητικά για τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ, που προετοιμάζει την τηλεοπτική του εμφάνιση την Πέμπτη, γράφει η εφημερίδα του Παρισιού.

Οι επικείμενες εκλογές στη Βρετανία και ο προεκλογικός αγώνας σχολιάζεται από πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Η Μπερλίνγκσκε Τίντεντε (Berlingske Tidende) της Κοπενχάγης γράφει ότι το διαφαινόμενο κλείσιμο της αυτοκινητοβιομηχανίας MG-Rover δίνει μια νέα διάσταση στον βρετανικό προεκλογικό αγώνα. Η απώλεια 6.000 θέσεων εργασίας μπορεί να κοστίσει στους εργατικούς την εξουσία, γράφει η εφημερίδα.

Σχολιαστής της σουηδικής εφημερίδας Ντάγενς Νιέτερ (Dagens Nyheter) που ήταν τους τελευταίους έξι μήνες στη Βρετανία, εξηγεί γιατί κατά τη γνώμη του ο Τόνι Μπλερ έχει καλές προοπτικές να ξανακερδίσει τις εκλογές. Με εξαίρεση τα όσα έλαβαν χώρα σε σχέση με την αιτιολόγηση του πολέμου κατά του Ιράκ, «η κυβέρνηση των Εργατικών φαίνεται να έχει κάνει τα περισσότερα πράγματα σωστά», γράφει ο σχολιαστής, υποδεικνύοντας ότι σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ οι δημόσιες δαπάνες στη Βρετανία αυξήθηκαν στη Βρετανία το διάστημα 2000-2006 κατά 8%, ενώ στο ίδιο διάστημα στη Σουηδία μειώθηκαν κατά 1%.

Η γερμανική Τάγκεστσάιτουγκ (die Tageszeitung) σχολιάζει την κατάσταση στο νότιο Σουδάν, με αφορμή τη διεθνή διάσκεψη δωρητών στο Όσλο. Η εφημερίδα του Βερολίνου σημειώνει ότι δεν μπορεί να μιλά κανείς για ειρήνη στην περιοχή, τη στιγμή που συνεχίζεται η δράση πολιτοφυλακών και παραμένουν τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

Η διεθνής κοινότητα νομίζει ότι θα αποκατασταθεί εκεί η λειτουργία του κράτους από μόνη της. Γι΄ αυτά τα πράγματα όμως δεν μιλούν οι διεθνείς δωρητές. Επίσημα γιορτάζουν τη λήξη του εμφυλίου πολέμου και παραβλέπουν τα πρακτικά προβλήματα. «Εάν η ειρηνευτική διαδικασία καταλήξει σε φιάσκο, η ευθύνη θα αποδοθεί στην ελλιπή πολιτική διάθεση των ανθρώπων στο Σουδάν», γράφει η Τάγκεστσάιτουγκ.

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Χάντελσμπλατ (Handelsblatt) προβάλλει τις δηλώσεις του προέδρου της Γερμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND), Άουγκουστ Χένιγκ, με τις οποίες ασκεί έντονη κριτική στις ΗΠΑ σε σχέση με την αντιμετώπιση της ισλαμικής τρομοκρατίας. Ο κ. Χένιγκ δηλώνει στην εφημερίδα ότι το βασικότερο λάθος των Αμερικανών έγινε το 2001, όταν άφησαν στην Τόρα Μπόρα αφγανικές πολιτοφυλακές να συλλάβουν τον Μπιν Λάντεν, ο οποίος τις εξαγόρασε δίνοντας πολλά χρήματα.


Τρίτη 12 Απριλίου 2005 - 07:16 (Ώρα Λονδίνου)

Συνάντηση Σολάνα-Μπουκόφσκι

Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος

Η θέση του κ. Σολάνα, όπως την παρουσίασε χθες η εκπρόσωπος του, συμπίπτει με αυτή της ελληνικής κυβέρνησης

Συνομιλίες με τον εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, για το θέμα της ονομασίας, έχει στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Βλάντο Μπουκόφσκι.

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του κ. Σολάνα η ΕΕ στηρίζει τις προτάσεις του ειδικού μεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς, για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Η θέση του κ. Σολάνα, όπως την παρουσίασε χθες η εκπρόσωπος του, συμπίπτει με αυτή της ελληνικής κυβέρνησης, αφού χαρακτήρισε τις προτάσεις Νίμιτς ως μια καλή βάση για διαπραγμάτευση, προκειμένου να καταλήξουν οι δύο χώρες σε μία οριστική συμφωνία σχετικά με το όνομα αυτής της χώρας.

Σύμφωνα πάντα κατά την εκπρόσωπό του, ο κ. Σολάνα θεωρεί ότι η επίτευξη λύσης πρέπει να είναι κοινά αποδεκτή και να επέλθει το συντομότερο δυνατόν. Και τούτο γιατί το προσεχές φθινόπωρο η Ένωση θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα αρχίσει ή όχι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ.


Τρίτη 12 Απριλίου 2005 - 06:33 (Ώρα Λονδίνου)

Στη Βαγδάτη ο Ράμσφελντ

«Δεν θα είναι για πάντα» η παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, είπε ο κ. Ράμσφελντ

Σε επίσκεψη-αστραπή που πραγματοποίησε στη Βαγδάτη ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελτ προειδοποίησε τη νέα ιρακινή ηγεσία να μην προβεί σε πολιτικές εκκαθαρίσεις των αντιπάλων της και να αποφύγει ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν έλλειψη αξιοπιστίας και φαινόμενα διαφθοράς της κυβέρνησης.

Ο Αμερικανός υπουργός εξέφρασε ανησυχίες για το ενδεχόμενο αλλαγών στην κορυφή των ιρακινών υπουργείων Εσωτερικών και Άμυνας, καθώς και στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων. Αναφερόμενος στη διάρκεια της παρουσίας των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, είπε ότι «δεν θα είναι για πάντα».

Ο κ. Ράμσφελντ θα έχει συνομιλίες με τον νέο πρόεδρο της χώρας, Τζαλάλ Ταλαμπάνι και τον νέο πρωθυπουργό, Ιμπραχίμ Τζαφάρι.

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Ασφάρ Κάζι, ανέφερε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι στο Ιράκ δεν καταβάλλονται αρκετές προσπάθειες για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οκ. Κάζι διαπιστώνει μεταξύ άλλων τη στέρηση της επαφής φυλακισμένων με τους δικηγόρους τους και τη στέρηση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους κατοίκους της Φαλούτζα. Εξέφρασε ωστόσο αισιοδοξία ότι η κατάσταση ασφαλείας θα βελτιωθεί.

«Η κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ εμφανίζει ορισμένες αισιόδοξες ενδείξεις βελτίωσης, δεν είναι όμως ακόμη εμφανές ποια θα είναι η μακροπρόθεσμη τάση. Από τις εκλογές και μετά όμως υπάρχουν ενδείξεις κάποιας βελτίωσης και ελπίζουμε να συνεχιστούν», είπε ο κ. Κάζι.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.