Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 23 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-04-11

  1. Eκλογικά μανιφέστα
  2. Τραγωδία στο Μπαγκλαντες
  3. Ενώπιον της Γερουσίας ο Τζον Μπολτον
  4. Μπους προειδοποιεί Σαρόν
  5. Νέες εξελίξεις στην ονομασία της ΠΓΔΜ
  6. Βραβεύεται το «Τέλειο Εγκλημα»
  7. Το Ισραήλ επιβραβεύει τον «νέο Σίντλερ»
  8. Μανιφέστο των Τόρηδων
  9. Ανακωχή στον «πόλεμο των αιθέρων»
  10. «Έγγραφο φωτιά» στην Κύπρο
  11. Απεβίωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος
  12. Απεβίωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος
  13. Φόρουμ: Ο θάνατος της Σκιάβο
  14. Σινο-ινδική προσέγγιση και συνεργασία
  15. Απεβίωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος
  16. Σκόπια, ωράριο και ακίνητα
  17. Tο Σύνταγμα διχάζει
  18. Πράσινη η κορυφή
  19. Δωρητές για το Σουδάν
  20. Ινδία και Κίνα συζητούν για τα σύνορα
  21. Στο Τέξας ο Σαρόν

Τρίτη 12 Απριλίου 2005 - 01:47 (Ώρα Λονδίνου)

Eκλογικά μανιφέστα

H εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian) κυκλοφορεί με τον τίτλο «Έκκληση των Εργατικών στους ψηφοφόρους που αντιτίθενται στον πόλεμο».

Στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους εξ αιτίας της συμμετοχής της Βρετανίας στον πόλεμο κατά του Ιράκ εστιάζει την προσοχή του το Εργατικό Κόμμα, στο προεκλογικό μανιφέστο του οποίου τονίζεται το κοινωνικό του πρόσωπο, ενώ το κόμμα του πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, υπόσχεται πρωτοβουλίες για διεθνή δράση με στόχο την αντιμετώπιση του Έιτζ, συνθήκη για τον περιορισμό του εμπορίου όπλων και ένα χρονοδιάγραμμα ενισχύσεων για τους αγρότες.

Η Γκάρντιαν αναφέρεται και στο μανιφέστο των Συντηρητικών, σημειώνοντας ότι τη στιγμή που το κόμμα του πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, επικεντρώνει στην προβολή των επιτευγμάτων της κυβέρνησης στον οικονομικό τομέα, οι Συντηρητικοί επιδιώκουν να το παρουσιάσουν ως κόμμα που αθέτησε τις υποσχέσεις του και εμφάνισε αδυναμίες στο κυβερνητικό έργο.

Η εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) εκτιμά ότι επικρατεί «αναστάτωση» στην προεκλογική καμπάνια των Εργατικών. Ενώ επί εβδομάδες κατηγορούσαν το Συντηρητικό Κόμμα ότι σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές θα περικόψει τις δημόσιες δαπάνες, τώρα το κατηγορούν ότι θα τις εκτινάξει στα ύψη, γράφει η εφημερίδα στο πρωτοσέλιδό της.

Η εφημερίδα Τάιμς (The Times) κυκλοφορεί με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «προειδοποίηση προς τα κόμματα για τον κίνδυνο έξαρσης φυλετικών εντάσεων». Η εφημερίδα προβάλλει συνέντευξη του προέδρου της Επιτροπής Φυλετικής Ισότητας, Τρέβορ Φίλιπς, ο οποίος τονίζει ότι εξαιτίας της εμπλοκής του ζητήματος της μετανάστευσης στον προεκλογικό αγώνα υπάρχει ο κίνδυνος να αυξηθεί η ρατσιστική βία και καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς να δουν νηφάλια τον τρόπο που προσεγγίζουν το θέμα.

«Είμαι ίσως ο πιο προβληματισμένος άνθρωπος αυτή τη στιγμή στη Βρετανία», δηλώνει ο κ. Φίλιπς, ο οποίος αποκαλύπτει ότι η Επιτροπή έχει δεχτεί τον περασμένο μήνα καταγγελίες για κρούσματα ρατσιστικής βίας και εκφοβισμού.

Σχολιάζοντας το προεκλογικό μανιφέστο του Συντηρητικού Κόμματος, η εφημερίδα Τάιμς σημειώνει ότι το κόμμα εμφανίζεται να έχει κάνει προόδους, πρέπει όμως να γίνουν περισσότερα πράγματα. Στο ίδιο σχόλιο αναφέρεται ότι ο ηγέτης των Συντηρητικών, Μάικλ Χάουαρντ, έχει τις ικανότητες για πρωθυπουργός, τίθεται όμως το ερώτημα εάν είναι κατάλληλοι να αναλάβουν κυβερνητικά καθήκοντα τα περισσότερα από τα μέλη της σκιώδους κυβέρνησης.

Προβάδισμα Εργατικών

Η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent) γράφει ότι οι Εργατικοί ανέκτησαν προβάδισμα 6 μονάδων από τους Συντηρητικούς, σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό της. Το κόμμα του Τόνι Μπλερ, προηγείται με 38%, έναντι 32% των Συντηρητικών και 21% του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση το 59% των ψηφοφόρων θα προσέλθει στις κάλπες των εκλογών της 5ης Μαΐου.

Η ίδια εφημερίδα σημειώνει, με αφορμή την παρουσίαση του προεκλογικού προγράμματος των Τόριδων, ότι ο αρχηγός των Συντηρητικών, Μάικλ Χάουαρντ, διαχωρίζει τη θέση του από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ και υποστηρίζει ότι το κόμμα του έχει αλλάξει.

Σε άρθρο της εφημερίδας Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) σημειώνεται ότι το προεκλογικό πρόγραμμα των Συντηρητικών ενδείκνυται περισσότερο για τον περιορισμό της πλειοψηφίας των εργατικών και λιγότερο για την κατάκτηση της εξουσίας. Στόχος είναι η επίθεση κατά των Εργατικών, που θα επικεντρώνει στις αποτυχίες τους, με έμφαση στις ανησυχίες του κεντρικού σώματος των ψηφοφόρων, αλλά και εκείνων που αλλάζουν εκλογι9κές προτιμήσεις, γράφει η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.


Δευτέρα 11 Απριλίου 2005 - 22:09 (Ώρα Λονδίνου)

Τραγωδία στο Μπαγκλαντες

Ανάσυρση τραυματιών από τα ερείπια του εργοστασίου στο Μπανγκλαντές.

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν από κατάρρευση ενιαόροφου κτιρίου που στέγαζε εργοστάσιο ραφής ενδυμάτων. 150 άλλοι βρισκονται παγιδευμένοι στα ερείπια.

Το τραγικό γεγονός συνέβη 30 χλμ. από το κέντρο της πρωτεύουσας του Μπανγκλαντες, Ντάκα.

Η αστυνομία αποδίδει την κατάρρευση σε έκρηξη του καυστήρα.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους του εργοστασίου περίπου 100 τραυματίες έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια.

Πάντως, οι αρχές πιστεύουν ότι είναι μηδαμηνές οι πιθανότητες ανεύρεσης άλλων επιζόντων. Παρόλα αυτά τα σωστικά συνεργεία στα οποία συμμετέχει και ο στρατός θα δουλεύουν όλη τη νύχτα με την έλπίδα ότι θα μπορέσουν να διασώσουν κάποιους από τους 150 παδιδευμένους.

Στο Μπανγκλαντές 1.8 εκ. εργαζόμενοι απασχολούνται σε 2.500 εργοστάσια κατασκευής ειδών ένδυσης.

Οι συνθήκες εργασίας σε αυτές τις μονάδες, που δουλεύουν αποκλειστικά με παραγγελίες από τις δυτικές χώρες, είναι πρωτόγονες και τα μέτρα ασφαλείας ανύπαρκτα.


Δευτέρα 11 Απριλίου 2005 - 22:28 (Ώρα Λονδίνου)

Ενώπιον της Γερουσίας ο Τζον Μπολτον

Ενώπιον του Κονγρέσου ο Τζον Μπόλτον

«Θα συνεργαστώ με όλους» ήταν το μοτίβο που επαναλάμβανε στα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ο Τζον Μπόλτον, αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που επελέγη από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για την θέση του πρέσβη της χώρας στα ΗΕ.

Ο εκλεκτός του Τζορτζ Μπους είπε στην Επιτροπή, που καλείται να επικυρώσει τον διορισμό του, ότι στόχος του είναι να συμβάλλει στην οικοδόμηση ενός νέου πιο αποτελεσματικού ΟΗΕ.

Ο Τζον Μπόλτον είναι εδώ και χρόνια ένας από τους δριμύτερους επικριτές του Οργανισμού γι αυτό και η επιλογή του από τον Τζορτζ Μπους καταγγέλθηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Τζόσεφ Μπίντεν στην διάρκεια της ακρόασης παρομοίασε τον διορισμό του Μπόλτον στα ΗΕ «ταύρος εν υαλοπωλείο».

Τουλάχιστον ένας Ρεπουμπλικανός μέλος της Επιτροπής δήλωσε ότι πιθανότατα να καταψηφίσει την υποψηφιότητα Μπόλτον.

Αν σύσσωμα τα μέλη της Επιτροπής που ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα καταψηφίσουν τον Τζον Μπόλτον, θα είναι αρκετό για να απορριφθεί η υποψηφιότητά του.


Δευτέρα 11 Απριλίου 2005 - 06:38 (Ώρα Λονδίνου)

Μπους προειδοποιεί Σαρόν

Η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει δυσφορία για την επέκταση των εβραϊκών οικισμών

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίηση τον ισραηλινό Πρωθυπουργό Αριελ Σαρόν να μη προχωρήσει στην επέκταση των εβραικών οικισμών στη Δυτική Όχθη.

Ο Τζορτζ Μπους διεμήνυσε ότι θα τον βρεί αντίθετο οποιαδήποτε ενέργεια θέτει σε κίνδυνο τον οδικό χάρτη και παραβιάζει τα όσα αυτός προβλέπει για τις υποχρεώσεις της κάθε πλευράς.

Από την πλευρά του ο κ. Σαρόν τόνισε πως το Ισραήλ θα σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον οδικό χάρτη.

Το θέμα των οικισμών επισκίασε τις συνομιλίες των δύο ανδρών που πραγματοποιήθηκαν στο ράντζο του αμερικανού Προέδρου στο Κρόφορντ του Τέξας.

Πάντως, ο κ. Μπους δεν παρέλειψε να εκθειάσει την «θαρραλέα πρωτοβουλία» του Αριέλ Σαρόν να προχωρήσει στην διάλυση οικισμών στη Λωρίδα της Γάζας και τμήματα της Δυτικής Όχθης, παρά το γεγονός ότι το εν λόγω σχέδιον έχει φέρει τον ισραηλινό πρωθυπουργό αντιμέτωπο με τους εποίκους και τα κόμματα της δεξιάς.

Ταυτόχρονα, όμως, ο Τζορτζ Μπους εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την πρόσφατη απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης που προβλέπει επέκταση των οικισμών γύρω από την Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα την κατασκευή άλλων τρεισήμισι χιλιάδων κατοικιών σε οικισμό της Δυτικής Όχθης.

Περιπλοκές

Η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή προχωρά με πολύ αργά βήματα, καθώς και από τις δύο πλευρές, Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς, εμφανίζονται παράγοντες που λειτουργούν αρνητικά. Χθες για παράδειγμα χρειάστηκε μία τεράστια αστυνομική επιχείρηση στην Ιερουσαλήμ, για να ματαιωθούν τα σχέδια ακροδεξιών Ισραηλινών να πραγματοποιήσουν πορεία προς το «Όρος του Ναού», έναν τόπο ιερό τόσο για τους εβραίους όσο και για τους μουσουλμάνους.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρκ Ρεγκέβ, απαντώντας στην ερώτηση, εάν ενέργειες, όπως αυτή στην Ιερουσαλήμ θέτουν σε κίνδυνο τον ειρηνευτικό διάλογο, παραδέχτηκε ότι προκαλούν έντονες ανησυχίες. προκαλούν ανησυχίες:

«Υπάρχει φόβος ότι κάποιος εξτρεμιστής από τη δική μας πλευρά θα μπορούσε κατά κάποιον τρόπο να προκαλέσει μία κρίση, ακόμη και να απειλήσει ότι θα χτυπήσει τα ιερά των μουσουλμάνων. Κι αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλουμε. Αυτός είναι και ο λόγος νομίζω που η αστυνομία ενήργησε πολύ δυναμικά... σ΄ αυτή την περίπτωση», είπε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.


Δευτέρα 11 Απριλίου 2005 - 17:55 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες εξελίξεις στην ονομασία της ΠΓΔΜ

Την πάγια θέση της κυβέρνησης των Σκοπίων όσον αφορά το θέμα της συνταγματικής ονομασίας τους αναμένεται να εκφράσει ο μόνιμος αντιπρόσωπος της ΠΓΔΜ στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Νίκολα Ντιμιτρόφ, στη συνάντησή του με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Στην Αθήνα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γεώργιος Κουμουτσάκος, παρουσίασε τις θέσεις της κυβέρνησης απαντώντας σε σωρεία ερωτήσεων που ανέκυψε μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα» αναφορικά με το περιεχόμενο της πρότασης Νίμιτς -και ειδικότερα σημείου της, όπου σημειώνεται ότι «καμία άλλη χώρα [πλην της ΠΓΔΜ] δεν θα μπορεί να κάνει χρήση του ονόματος Μακεδονία».

Συγκεκριμένα ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι «με πρωτοβουλία του, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς επί της βασικής θέσης της ελληνικής κυβέρνησης στον πυρήνα μιας πρότασης -δηλαδή στο θέμα του ονόματος- στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής φιλοσοφίας που είναι η εθνική συναίνεση. Ο υπουργός Εξωτερικών επίσης τόνισε, ότι θεωρούμε την πρόταση Νίμιτς ως βάση διαπραγμάτευσης, αλλά στην πρόταση υπάρχουν πολλά σημεία που χρήζουν διευκρινίσεων και τροποποιήσεων».

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών παρατήρησε ότι «σε μια διαπραγμάτευση υπάρχουν σημεία που αποτελούν βάση διαπραγμάτευσης και άλλα που είναι μη διαπραγματεύσιμα».

Στην ερώτηση εάν το επίμαχο σημείο αποτελεί δείγμα των «μη διαπραγματεύσιμων όρων», αρνήθηκε να απαντήσει τονίζοντας ότι «οποιαδήποτε συζήτηση επί των αποσπασμάτων που είδαν το φως της δημοσιότητας, θα σήμαινε αποδοχή τμήματος ενός κειμένου που δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί χωρίς τη συναίνεση του συντάκτη της επιστολής».

Ειδικότερα, ο κ. Κουμουτσάκος διευκρίνισε ότι το υπουργείο Εξωτερικών «ουδεμία αντίρρηση θα είχε να επιδώσει την γραπτή πρόταση Νίμιτς στους αρχηγούς των κομμάτων, δεδομένης της εμπιστευτικότητας» και αρνήθηκε πως «υπήρξε απόκρυψη» στοιχείων του εγγράφου.

Ο κ. Μολυβιάτης, προσέθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, «θέλησε να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα της χώρας για την πολιτική προσέγγιση της κυβέρνησης, η οποία έχει την τελική ευθύνη του τελικού προϊόντος μιας διαπραγμάτευσης».

Απαντώντας επίσης σε ερώτημα περί της ελληνικής κυβερνητικής θέσης στο πλαίσιο της ΕΕ, όταν συζητηθεί το ενταξιακό αίτημα της ΠΓΔΜ, ο κ. Κουμουτσάκος παρατήρησε ότι «η παράταση της εκκρεμότητας κατόπιν μιας πιθανής άρνησης της μιας πλευράς να διαπραγματευθεί, διαμορφώνει κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες και μια συγκεκριμένη πολιτική πραγματικότητα. Θα είναι αδύνατον οποιοδήποτε ελληνικό Κοινοβούλιο να κυρώσει διεθνή κείμενα, που θα εμπεριέχουν όνομα σαν αυτό που δεν δεχόμαστε».

Επίσης, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης «θα διαμορφωθεί τότε, όπως τότε θα διαμορφωθεί και η στάση των λοιπών εταίρων, σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον με συγκεκριμένες κρίσεις κι αξιολογήσεις».

Εξάλλου, με δήλωση του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Άμυνας και Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα, σημειώνει την ανάγκη τερματισμού αυτής της χρόνιας εκκρεμότητας και τονίζει την υποστήριξή του στις προσπάθειες του κ. Νίμιτς και ειδικότερα στις «συγκεκριμένες προτάσεις» που κατέθεσε ο διαμεσολαβητής στην Αθήνα και τα Σκόπια προτάσεις που χαρακτηρίζει ως «καλή βάση για την επίτευξη μιας κοινά αποδεκτής λύσης».

Κατηγορίες για ελλιπή ενημέρωση

Ζήτημα ελλιπούς ενημέρωσης για το θέμα έθεσε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και ζήτησε από την κυβέρνηση την κατάθεση της «πραγματικής πρότασης του κ. Νίμιτς».

Ο κ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιώς, τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει συναίνεση, «την οποία εμείς είμαστε πρόθυμοι να δώσουμε στα εθνικά θέματα, όταν ακόμα και στην ενημέρωση που παίρνουμε έχουμε λειψή ενημέρωση, διότι τώρα πληροφορούμαστε ότι υπάρχει κρίσιμο σημείο στην πρόταση για το θέμα της ονομασίας, που δεν το είχαμε πληροφορηθεί ούτε εμείς ούτε τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Επιστολή Νίμιτς στον κ. Αλαβάνο

Εξάλλου ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Α. Αλαβάνος δήλωσε ότι μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Μολυβιάτης απέστειλε στον Συνασπισμό την επιστολή του ειδικού εκπροσώπου του ΟΗΕ, κ. Νίμιτς με την πρότασή του για την ονομασία των Σκοπίων.

Ο κ. Αλαβάνος πρόσθεσε ότι ζήτησε από τον κ. Μολυβιάτη να δοθεί στη δημοσιότητα η επιστολή προκειμένου να υπάρξει πλήρης ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Απαντώντας σε ερώτηση με την αναφορά που γίνεται στην επιστολή ότι δεν μπορεί να γίνεται χρήση του όρου «Μακεδονία» από καμία άλλη χώρα ή περιοχή στις διεθνείς σχέσεις της, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι διαφωνεί με μια τέτοια αναφορά και κατέληξε λέγοντας ότι «εμείς επιδιώκουμε μία αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία για τη γειτονική χώρα, χωρίς όμως τέτοιες απαράδεκτες προϋποθέσεις».

Δυσπιστία εκ του Περισσού

Από την πλευρά του το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «Η πρόταση [μας] εδώ και 13 χρόνια είναι σταθερά ίδια και δικαιωμένη. Το κύριο δεν είναι το όνομα της ΠΓΔΜ, αλλά τα σχέδια αποσταθεροποίησης των ΗΠΑ και της ΕΕ μέσω της αλλαγής των συνόρων».

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Για το ΚΚΕ ο όρος Μακεδονία ή Μακεδονικός στο όνομα της γειτονικής χώρας πρέπει να έχει μόνο γεωγραφικό προσδιορισμό και δεν έχει σχέση με την αποδοχή του σχεδίου Νίμιτς που το ακριβές του περιεχόμενο δεν γνωρίζουμε. Εάν και εφόσον υπάρξει τελικά συμφωνία, πρέπει να είναι ξεκάθαρα όλα τα σημεία της και να μην επιδέχονται διαφορετικές ερμηνείες».


Δευτέρα 11 Απριλίου 2005 - 17:35 (Ώρα Λονδίνου)

Βραβεύεται το «Τέλειο Εγκλημα»

Το πρώτο βραβείο του Φεστιβάλ Ταινιών Μυστηρίου και Θρίλερ του Κονιάκ απέσπασε η ισπανική ταινία «Τέλειο Έγκλημα» (El Crimen Perfecto).

Σε σκηνοθεσία του Αλεξ ντε λα Ιγλέσια, η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός περιοδεύοντος πωλητού που δεν σταματά μπροστά σε τίποτα προκειμένου να εξασφαλίσει την επαγγελματική του ανέλιξη.

To βραβείο της Κριτικής Επιτροπής δόθηκε σε γερμανική ταινία θρίλερ κεντρικός ήρωας της οποίας είναι ένας πληρωμένος δολοφόνος.

Η πρωτοτυπία της συγκεκριμένης ταινίας είναι ότι είναι βουβή.

Η κριτική επιτροπή με προεδρεύοντα τον αμερικανό σκηνοθέτη Τζόελ Σουμάχερ, τίμησε τον βέλγο ηθοποιό Κλοντ Βαν Νταμ για την συνολική του προσφορά στο συγκεκριμένο κινηματογραφικό είδος.

Βραβείο της Αστυνομίας

Επτά ταινίες ήταν υποψήφιες για το βραβείο καλύτερου αστυνομικού φιλμ, στο Φεστιβάλ Αστυνομικών Ταινιών, ένα από τα 170 κινηματογραφικά φεστιβάλ που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στη Γαλλία.

Το βραβείο της καλύτερης ταινίας, El Crimen Perfecto παρέλαβε η πρωταγωνίστρια Μόνικα Θερβέρα.

Η Μόνικα Θερβάρα και ο συμπρωταγωνιστής της Γκιγιέρμο Τολέδο ήταν υποψήφιοι για καλύτερες ερμηνείες στα βραβεία Γκόγια, ισπανική εκδοχή των Όσκαρ.

Ένα τρίτο βραβείο απενεμήθη από μέλη της γαλλικής αστυνομίας. Το έλαβε η σουηδική ταινία «Το τρίτο Κύμα». Η ταινία εξιστορεί τον προσωπικό αγώνα ενός αστυνομικού εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος.

Μεταξύ των ταινιών που προβλήθηκαν στο Φεστιβάλ ήταν η Βρετανική «Τα παπούτσια του νεκρού» καθώς και το θρίλερ-δράμα «Σκοτεινό Ποτάμι» του 2003 σε σκηνοθεσία Κλιντ Ιστγουντ.


Δευτέρα 11 Απριλίου 2005 - 18:48 (Ώρα Λονδίνου)

Το Ισραήλ επιβραβεύει τον «νέο Σίντλερ»

Η μετά θάνατο βραβευση του Πλάγκε, δικαιώνει την έρευνα του Δρ.Γκούντ

Το Ισραήλ τίμησε την Δευτέρα ένα Γερμανό αξιωματικό που στην διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έσωσε εκατοντάδες Εβραίους από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκεντρώσεως.

Η ιστορία του Ταγματάρχη Καρλ Πλάγκε αποκαλύφθηκε από ένα αμερικανό γιατρό, τον δρ. Μάικλ Γκούντ, ο οποίος ξεκίνησε το 1999 έρευνα για να εντοπίσει τον σωτήρα της μητέρας του.

Ο Ταγματάρχης Πλάγκε έκρυψε 1.200 Εβραίους σε αποθήκη, σώζοντάς τους από τη ναζιστική θηριωδία, την μαζική δολοφονία των Εβραίων από τους Ναζί στο γκέτο του Βίλνιους, πρωτεύουσας της Λιθουανίας.

Ο Πλάγκε που πέθανε το 1957, τιμήθηκε από το ίδρυμα Γιάντ Βασέμ που τιμά τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

«Είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο για το ίδρυμα Γιάντ Βασέμ να αποδίδει την μεγίστη των τιμών, τον τίτλο « Ενάρετος των Εθνών» σε ένα Γερμανό που υπηρέτησε την πολεμική μηχανή των Ναζί» είπε στο BBC ο Αβνέρ Σαλέβ, πρόεδρος του ιδρύματος Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

«Ζητούσε όλο και για περισσότερους εργάτες και κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να κρατήσει τις συνθήκες εργασίας σε ανθρώπινο επίπεδο» λέει ο κ. Σαλέβ.

Ο Πλάγκε υπηρέτησε στο Βίλνιους από τον Ιούνιο του 1941 έως τον Ιούνιο του 1944. ¨ηταν υπεύθυνος μιας μονάδος επισκευής οχημάτων της Βερμαχτ, του γερμανικού στρατού, όπου απασχολούνταν εκατοντάδες Εβραίοι.

Η τελετή

Τον τιμητικό πάπυρο μαζί με το ειδικό μετάλλιο του ιδρύματος του Ολοκαυτώματος παρέλαβε ο Καθηγητής Γιόχαν-Ντίτριχ Βέρνερ, Πρόεδρος του Πολυτεχνείου του Ντάρμσταντ, όπου σπούδασε ο Καρλ Πλάγκε επειδή δεν υπάρχει εν ζωή κανένας συγγενής του τιμώμενου.

Στην τελετή απονομής του βραβείου παρευρέθησαν ο Δρ. Γκούντ με τους γονείς του καθώς και 30 επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος.

«Ήταν πολύ επίπονη και χρονοβόρα η έρευνα για τον Πλάγκε αλλά το αποτέλεσμα δικαίωσε και αυτόν και εμένα» λέει ο αμερικανός γιατρός που έφερε στην επιφάνεια την περίπτωση του ουμανιστή ναζί.


Δευτέρα 11 Απριλίου 2005 - 17:55 (Ώρα Λονδίνου)

Μανιφέστο των Τόρηδων

Ο Μάικλ Χάουαρντ παρουσίασε το προεκλογικό μανιφέστο των Τόρηδων

Άρχισε για τα καλά η προεκλογική εκστρατεία εδώ στη Βρετανία, με το συντηρητικό κόμμα της αντιπολίτευσης να παρουσιάζει πρώτο το προεκλογικό του μανιφέστο τη Δευτέρα.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μάικλ Χάουαρντ υποστήριξε ότι ήλθε η ώρα για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού μετά από «οκτώ χρόνια απογοητεύσεων» της κυβέρνησης των Εργατικών, όπως είπε.

Ο κ. Χάουαρντ υπογράμμισε τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις των Συντηρητικών για:

καθαρότερα νοσοκομεία,

περισσότερη αστυνομία στους δρόμους,

περισσότερη πειθαρχία στα σχολεία,

επιβολή ελέγχων και περιορισμών στη μετανάστευση,

χαμηλότερους φόρους,

και μεγαλύτερη υπευθυνότητα στη δημοσιονομική διαχείριση.

Κάλεσε δε τους ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν το κυβερνών κόμμα διότι - όπως είπε - θα είναι σαν να ανταμείβουν τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ για τα οκτώ χρόνια αθετημένων υποσχέσεών του.

Συνέχιση της εξωτερικής πολιτικής Μπλερ

Σχετικά με την εξωτερική πολιτική, οι Συντηρητικοί υπόσχονται να ενισχύσουν και να αυξήσουν τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι Τόρηδες λένε πως θα στηρίξουν την ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία, αλλά στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Επίσης θεωρούν ότι απαιτείται επανεξέταση του περιοριστικού, όπως τον χαρακτηρίζουν, κοινωνικού χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος για πιο ευέλικτες εργασιακές συνθήκες.

Εκφράζουν την αντίθεσή τους και υπόσχονται να προωθήσουν την μεταρρύθμιση της κοινής αγροτικής πολιτικής και της κοινοτικής πολιτικής αλιείας.

Το Συντηρητικό κόμμα λέει πως θέλει να αξιοποιήσει την διεύρυνση της ΕΕ, εργαζόμενο για να φέρει στην κοινότητα περισσότερα έθνη, συμπεριλαμβανόμενης και της Τουρκίας, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Εν περιλήψει οι Συντηρητικοί υπόσχονται, εάν γίνουν κυβέρνηση, να πουν όχι στο ευρώ και όχι στο ευρωσύνταγμα, να δώσουν περισσότερη και καλύτερη βοήθεια για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας φτώχειας, να ενισχύσουν τις ένοπλες δυνάμεις και να κρατήσουν το ΝΑΤΟ στην καρδιά της εξωτερικής του πολιτικής.


Δευτέρα 11 Απριλίου 2005 - 15:59 (Ώρα Λονδίνου)

Ανακωχή στον «πόλεμο των αιθέρων»

Τόσο η Ερμπάς όσο και η Μπόινγκ κατηγορούνται για επιδοτήσεις που νοθεύουν τον ανταγωνισμό

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθούν να αποφύγουν την κλιμάκωση της αντιπαράθεσής τους σχετικά με τις επιδοτήσεις στους κατασκευαστές αεροσκαφών, και συμφώνησαν σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

Οι δύο πλευρές είχαν θέσει αρχικά διορία ως σήμερα για να λύσουν τις διαφορές τους σχετικά με το ύψος και τον τύπο επιδοτήσεων προς τις ανταγωνίστριες εταιρείες τους, την ευρωπαϊκή Ερμπάς (Airbus) και την αμερικανική Μπόινγκ (Boeing).

Και οι δυο πλευρές δηλώνουν πρόθυμες να συνομιλήσουν αλλά τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς σύντομα η Ερμπάς θα ζητήσει χρήματα από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το νέο της μοντέλο, το Α350 - κάτι που αν εγκριθεί, είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε προσφυγή στο δικαστήριο, λέει συντάκτης του ΒΒC.

Ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος για το εμπόριο, Πίτερ Μάντελσον, λέει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλούν με δικαστική προσφυγή επειδή η Μπόινγκ χάνει το μερίδιο της αγοράς της και ότι επρόκειτο για μια καθαρά πολιτική πράξη στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Μπους.

Εντούτοις εξέφρασε την ελπίδα πως τελικά θα βρεθεί μια λύση με φιλικό τρόπο.

«Είναι ένα θέμα με πολιτικούς τόνους ιδιαίτερα αλλά όχι αποκλειστικά, από την αμερικανική πλευρά. Επίσης το θέμα καθίσταται δυσχερέστερο από τον έντονο ανταγωνισμό των δυο εταιρειών, που κατά τη γνώμη μου θα μπορούσαν να συνυπάρξουν άνετα σε μια πολύ μεγάλη παγκόσμια αγορά» είπε ο Πίτερ Μάντελσον.

Επιπλέον, ευρωπαίοι επίσημοι λένε πως η Μπόινγκ ενισχύεται από σωρεία υπερτιμολογημένων αμυντικών συμβολαίων και παράνομες φοροαπαλλαγές.

Εάν η υπόθεση αυτή καταλήξει στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου, δεν αποκλείεται να δικαιωθούν και οι δυο πλευρές, λέει ο συντάκτης του BBC.

Κι αυτό μπορεί να σημάνει δισεκατομμύρια δολάρια σε εμπορικές κυρώσεις και να οδηγήσει σε μεγάλες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του κλάδου.


Δευτέρα 11 Απριλίου 2005 - 13:36 (Ώρα Λονδίνου)

«Έγγραφο φωτιά» στην Κύπρο

Του ανταποκριτή μας στη Λευκωσία, Πάρη Ποταμίτη

Έγγραφο που φέρεται να αποτελεί εισήγηση προς τον κ. Αναστασιάδη βάζει φωτιές στην Κύπρο

Όχι μόνο δεν λέει να καταλαγιάσει αλλά αντίθετα και νέα μέτωπα ανοίγουν στη φωτιά πού άναψε στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Κύπρου η δημοσίευση εγγράφου που απευθύνεται στον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκο Αναστασιάδη.

Πρόκειται για εισήγηση πού ετοιμάστηκε από την εταιρεία «ΠΟΛΙΤΙ» (Polity) Σύμβουλοι Στρατηγικής και Επικοινωνίας», στέλεχος της οποίας είναι και ο Γιώργος Πανταγιάς, συνεργάτης παλαιότερα του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη.

Σύμφωνα με την έκθεση πού δημοσίευσε η εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα «Κυπριακό Ποντίκι», στόχος του κ. Αναστασιάδη θα πρέπει να είναι « η δημιουργία ενός τέτοιου σχήματος πού ο Τάσσος (Παπαδόπουλος) να φθαρεί από τις εξελίξεις, τους Αγγλοαμερικανούς, την Αθήνα και την Ευρώπη και όχι από την αντιπαράθεση με τον κ. Αναστασιάδη».

Σύμφωνα πάντα με το «έγγραφο Πανταγιά», όπως το αποκαλεί η εφημερίδα, ο Νίκος Αναστασιάδης θα πρέπει στην ίδια προσπάθεια φθοράς του προέδρου Παπαδόπουλου να «επιμένει σε μια ρητορική για Μιλόσεβιτς της Κύπρου».

Η αντίδραση τόσο της κυβέρνησης όσο και των συμπολιτευομένων κομμάτων ήταν ιδιαίτερα οξεία, ενώ ο ΔΗ.ΣΥ. μίλησε για χαλκευμένο έγγραφο επιβεβαιώνοντας όμως τη συνεργασία με την συγκεκριμένη εταιρεία.

Βουλευτές πάντως από την άλλη του Δημοκρατικού Συναγερμού ήγειραν ένα διαφορετικό θέμα:

Αυτό της διαρροής του εγγράφου και κατηγόρησαν τις κρατικές μυστικές υπηρεσίες για υποκλοπή.

Ένας μάλιστα από τους βουλευτές του ΔΗ.ΣΥ., ο Χρήστος Πουργουρίδης, στην προσπάθειά του να πείσει για τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις, επικαλέστηκε την ύπαρξη προηγουμένου παρακολουθήσεων όταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ο Γλαύκος Κληρίδης, επίτιμος πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού.


Δευτέρα 11 Απριλίου 2005 - 12:19 (Ώρα Λονδίνου)

Απεβίωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος

Ο πρώην αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος, απεβίωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας, σε ηλικία 94 χρόνων.

Ο ιεράρχης του Ελληνισμού της Αμερικής νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες σε νοσοκομείο του Στάμφορντ στην πολιτεία Κονέκτικατ, αντιμετωπίζοντας σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Την είδηση του θανάτου του Ελληνορθόδοξου ιεράρχη ανακοίνωσε ο νυν προκαθήμενος της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στις ΗΠΑ, αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, προσθέτοντας:

«Είχα την ιδιαίτερη τιμή και χαρά να γνωρίζω τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο για περισσότερο από 50 χρόνια. Υπήρξε υπέροχος Αρχιεπίσκοπος ο οποίος προσέφερε στην Εκκλησία μια έντονη, συνεχή, πολύμορφη και δημιουργική ποιμαντική δραστηριότητα. Υπήρξε ένας αληθινός και ολοκληρωμένος ποιμήν για τους ανθρώπους του ποιμνίου του προσπαθώντας μέρα και νύχτα να τους διδάξει, να τους καθοδηγήσει να τους παρηγορήσει, να τους ενθαρρύνει».

Βίος και πολιτεία

Ο πρώην αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής (κατά κόσμο Δημήτριος Κουκουζής), γεννήθηκε το 1911 στην Ίμβρο και σπούδασε στην Πατριαρχική Θεολογική Σχολή της Χάλκης, στην Κωνσταντινούπολη.

Το 1934 χειροτονήθηκε διάκονος και πήρε το όνομα Ιάκωβος. Πέντε χρόνια αργότερα υπηρέτησε με την ιδιότητα αυτή στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου Αθηναγόρα ενώ το 1940 χειροτονήθηκε ιερέας στο Λόουελ της Μασαχουσέτης.

Από το 1942 έως το 1954 ήταν πρωτοπρεσβύτερος του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού της Βοστόνης ενώ το 1950 πήρε την αμερικανική υπηκοότητα.

Το 1954 έγινε Επίσκοπος Μάλτας και το 1956 Μητροπολίτης Μάλτας. Στο μεταξύ, το 1955, το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης τον διόρισε εκπρόσωπό του στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών.

Το 1959 έγινε δεκτός από τον Πάπα Ιωάννη ΚΓ στο Βατικανό. Ήταν ο πρώτος ελληνορθόδοξος επίσκοπος που επισκέφθηκε τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Την ίδια χρονιά εξελέγη Αρχιεπίσκοπος της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας Βορείου και Νοτίου Αμερικής και Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ελληνισμού, θέση που διατήρησε μέχρι το 1968.

Από το 1959 μέχρι και την παραίτησή του από τον αρχιεπισκοπικό θρόνο συνεργάστηκε με 9 διαδοχικούς προέδρους των ΗΠΑ (Αϊζενχάουερ, Κένεντι, Τζόνσον, Νίξον, Φορντ, Κάρτερ, Ρέιγκαν, Μπους και Κλίντον).

Κατά τη διάρκεια των 37 αυτών χρόνων ως προκαθήμενος άσκησε επανειλημμένα πιέσεις υπέρ των εθνικών δικαίων, με χαρακτηριστική την παρέμβασή του το 1964 στον πρόεδρο Λίντον Τζόνσον προς αποτροπή της τουρκικής επέμβασης στην Κύπρο.

Ενώ μείζονα ρόλο διαδραμάτισε και το 1983 στη ματαίωση της αναγνώρισης του τουρκοκυπριακού αυτοαποκαλούμενου κράτους.

Το μόνο μελανό κεφάλαιο στην πολύχρονη σταδιοδρομία του αποτέλεσε η στάση του απέναντι στην απριλιανή δικτατορία, η οποία ήταν ανεκτική κατά ορισμένους, ή έφθανε και ως την ενεργό συνεργασία, κατά άλλους παρατηρητές.

Στις 29 Ιουλίου 1996 παραιτήθηκε από τον αρχιεπισκοπικό θρόνο και στη θέση του η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε το Μητροπολίτη Ιταλίας Σπυρίδωνα.

Συλλυπητήρια επιστολή Καραμανλή

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής απέστειλε προς τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο συλλυπητήρια επιστολή για την εκδημία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Ιακώβου.

«Ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος, σπουδαίος πνευματικός ποιμένας και εμψυχωτής της Ομογένειας, στάθηκε, μέχρι και την τελευταία του πνοή, συνεπής μαχητής στην έπαλξη του χρέους, υπέρ των δικαίων της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού.

»Απολαμβάνοντας παράλληλα μεγάλο κύρος τόσο στους πνευματικούς κύκλους αλλά και γενικότερα στην κοινωνία των ΗΠΑ, προάσπισε με το δικό του έγκριτο και πειστικό τρόπο, κάθε φορά που οι περιστάσεις το επέβαλλαν, τα εθνικά μας ζητήματα, έχοντας ως αποκλειστικό γνώμονα την αγάπη του για την Ορθοδοξία και την Ομογένεια», αναφέρεται στην επιστολή του πρωθυπουργού, η οποία καταλήγει:

«Η Πατρίδα και ο απανταχού της γης Ελληνισμός θα θυμούνται με ευγνωμοσύνη την προσφορά του. Στους οικείους του μεταστάντος παρακαλώ μεταφέρετε τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».


Δευτέρα 11 Απριλίου 2005 - 10:59 (Ώρα Λονδίνου)

Απεβίωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος

Ο πρώην αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος, απεβίωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας, σε ηλικία 94 χρόνων.

Ο ιεράρχης του Ελληνισμού της Αμερικής νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες σε νοσοκομείο του Στάμφορντ στην πολιτεία Κονέκτικατ, αντιμετωπίζοντας σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Την είδηση του θανάτου του Ελληνορθόδοξου ιεράρχη ανακοίνωσε ο νυν προκαθήμενος της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στις ΗΠΑ, αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, προσθέτοντας:

«Είχα την ιδιαίτερη τιμή και χαρά να γνωρίζω τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο για περισσότερο από 50 χρόνια. Υπήρξε υπέροχος Αρχιεπίσκοπος ο οποίος προσέφερε στην Εκκλησία μια έντονη, συνεχή, πολύμορφη και δημιουργική ποιμαντική δραστηριότητα. Υπήρξε ένας αληθινός και ολοκληρωμένος ποιμήν για τους ανθρώπους του ποιμνίου του προσπαθώντας μέρα και νύχτα να τους διδάξει, να τους καθοδηγήσει να τους παρηγορήσει, να τους ενθαρρύνει».

Βίος και πολιτεία

Ο πρώην αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής (κατά κόσμο Δημήτριος Κουκουζής), γεννήθηκε το 1911 στην Ίμβρο και σπούδασε στην Πατριαρχική Θεολογική Σχολή της Χάλκης, στην Κωνσταντινούπολη.

Το 1934 χειροτονήθηκε διάκονος και πήρε το όνομα Ιάκωβος. Πέντε χρόνια αργότερα υπηρέτησε με την ιδιότητα αυτή στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου Αθηναγόρα ενώ το 1940 χειροτονήθηκε ιερέας στο Λόουελ της Μασαχουσέτης.

Από το 1942 έως το 1954 ήταν πρωτοπρεσβύτερος του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού της Βοστόνης ενώ το 1950 πήρε την αμερικανική υπηκοότητα.

Το 1954 έγινε Επίσκοπος Μάλτας και το 1956 Μητροπολίτης Μάλτας. Στο μεταξύ, το 1955, το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης τον διόρισε εκπρόσωπό του στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών.

Το 1959 έγινε δεκτός από τον Πάπα Ιωάννη ΚΓ στο Βατικανό. Ήταν ο πρώτος ελληνορθόδοξος επίσκοπος που επισκέφθηκε τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Την ίδια χρονιά εξελέγη Αρχιεπίσκοπος της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας Βορείου και Νοτίου Αμερικής και Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ελληνισμού, θέση που διατήρησε μέχρι το 1968.

Από το 1959 μέχρι και την παραίτησή του από τον αρχιεπισκοπικό θρόνο συνεργάστηκε με 9 διαδοχικούς προέδρους των ΗΠΑ (Αϊζενχάουερ, Κένεντι, Τζόνσον, Νίξον, Φορντ, Κάρτερ, Ρέιγκαν, Μπους και Κλίντον).

Κατά τη διάρκεια των 37 αυτών χρόνων ως προκαθήμενος άσκησε επανειλημμένα πιέσεις υπέρ των εθνικών δικαίων, με χαρακτηριστική την παρέμβασή του το 1964 στον πρόεδρο Λίντον Τζόνσον προς αποτροπή της τουρκικής επέμβασης στην Κύπρο.

Ενώ μείζονα ρόλο διαδραμάτισε και το 1983 στη ματαίωση της αναγνώρισης του τουρκοκυπριακού αυτοαποκαλούμενου κράτους.

Το μόνο μελανό κεφάλαιο στην πολύχρονη σταδιοδρομία του αποτέλεσε η στάση του απέναντι στην απριλιανή δικτατορία, η οποία ήταν ανεκτική κατά ορισμένους ή έφθανε και στην ενεργό συνεργασία κατά άλλους παρατηρητές.

Στις 29 Ιουλίου 1996 παραιτήθηκε από τον αρχιεπισκοπικό θρόνο και στη θέση του η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε το Μητροπολίτη Ιταλίας Σπυρίδωνα.

Συλλυπητήρια επιστολή Καραμανλή

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής απέστειλε προς τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο συλλυπητήρια επιστολή για την εκδημία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Ιακώβου.

«Ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος, σπουδαίος πνευματικός ποιμένας και εμψυχωτής της Ομογένειας, στάθηκε, μέχρι και την τελευταία του πνοή, συνεπής μαχητής στην έπαλξη του χρέους, υπέρ των δικαίων της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού.

»Απολαμβάνοντας παράλληλα μεγάλο κύρος τόσο στους πνευματικούς κύκλους αλλά και γενικότερα στην κοινωνία των ΗΠΑ, προάσπισε με το δικό του έγκριτο και πειστικό τρόπο, κάθε φορά που οι περιστάσεις το επέβαλλαν, τα εθνικά μας ζητήματα, έχοντας ως αποκλειστικό γνώμονα την αγάπη του για την Ορθοδοξία και την Ομογένεια», αναφέρεται στην επιστολή του πρωθυπουργού, η οποία καταλήγει:

«Η Πατρίδα και ο απανταχού της γης Ελληνισμός θα θυμούνται με ευγνωμοσύνη την προσφορά του. Στους οικείους του μεταστάντος παρακαλώ μεταφέρετε τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».


Δευτέρα 11 Απριλίου 2005 - 11:24 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Ο θάνατος της Σκιάβο

Η Αμερικανίδα Τέρι Σκιάβο πέθανε 13 ημέρες μετά την αφαίρεση του σωλήνα από τον οποίο λάμβανε τροφή και νερό, εγκλωβισμένη στη δικαστική διαμάχη του συζύγου της, ο οποίος υποστήριζε ότι ήθελε να πεθάνει, και των γονέων της που προσπαθούσαν μέχρι την τελευταία στιγμή να την κρατήσουν στη ζωή.

Η αμερικανική δικαιοσύνη δικαίωσε επανειλημμένως το σύζυγο της Σκιάβο, τασσόμενη με την άποψη ότι η εγκεφαλική της βλάβη ήταν μη αναστρέψιμη και αγνόησε τόσο τους γονείς της όσο και τις εκκλήσεις πολιτικών και μέρους της κοινής γνώμης.

Ποια είναι η άποψή σας; Ποιος πρέπει να λαμβάνει τις αποφάσεις για λογαριασμό ανθρώπων που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση; Έγιναν σεβαστές οι επιθυμίες της Τέρι Σκιάβο; Πρόκειται για ευθανασία ή για εν ψυχρώ δολοφονία;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

Κανείς δεν εχει το δικαίωμα θανάτου ενός ανθρώπου σε οποια κατάσταση και αν βρίσκεται.

Κώστας Σαραϊδάρης (Ξάνθη, Ελλάς)

Δεν ξέρω κανέναν που να αυτοδημιουργήθηκε. Κανένας δεν αποφάσισε να έρθει μόνος του σε αυτή την ζωή. Όλες οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι η ζωή είναι από την πρώτη στιγμή της δημιουργείας της εντελώς ανεξάρτητη . Είναι δώρο Θεού. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να την αφαιρέσει αφού κανένας δεν την ελέγχει εκτός από τον Θεό. Αν ελέγχαμε τη ζωή και αν είχαμε την κυριώτητά της, όπως ισχυρίζονται οι οπαδοί της ευθανασίας και των εκτρώσεων, τότε απλά θα κυοφορούσαμε μόνο όταν Θέλαμε θα γεννιόμασταν όποτε Θέλαμε και θα μπορούσαμε να σταματήσουμε τις ζωτικές μας λειτουργείες όποτε εμείς Θέλαμε. Η Τέρι Σκιάβο βρισκόταν σε κόμα, δεν καταλάβαινε τι της συνέβαινε άρα δεν υπέφερε.

Επιπλέον είναι γνωστό ότι υπάρχουν περιπτώσεις (Μία από αυτές είδε πριν λίγους μήνες το φως της δημοσιότητας) ανθρώπων που επανήλθαν μετά από πολυετές κόμα. Το πρόβλημα της επιβίωσής της δεν το είχε η Τέρι αλλά ο σύζηγός της και η υποστηρίζουσα αυτόν βολεμένη κοινωνία, που δεν διαθέτει αρκετή αγάπη για αυτούς τους "προβληματικούς" ανθρώπους. Το που θα μας οδηγήσει αυτή η λογική, ας κάνουν τον κόπο όσοι Θέλουν να το διαβάσουν στο Θαυμάσιο διήγημα επιστημονικής Φαντασίας "Οι Προάνθρωποι" του μεγάλου συγγραφέα Φίλιπ Ντίκ. Η Ζωή είναι δώρο που μας δώθηκε και δεν έχουμε δικαίωμα να το στερούμε από κανέναν. Με την ελπίδα για περισσότερο σεβασμό στη ζωή.

Σόλων Λάκης (Ελλάς)

I find it difficult to understand the double hypocrisy connected with the death of Terry Schiavo: those who took the decision and supported her death could have found a more merciful way to end her life. Death by starvation and thirst is very painful even for people who have lost the ability to communicate their feelings and sensations and giving her Euthanasia would have been quick, painless and much more dignified. On the other hand, seeing the fuss that the death of one, very unwell person has created is beyond my understanding as it comes from the very people who have no hesitation to bomb and kill thousands of innocent people in a war of uncertain moral cause.

Κyvelie Papas

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, η υπόθεση αυτή είχε να κάνει με το πως εκλαμβάνουμε την ζωή, πόσο και πως την αξιολογούμε, καθώς επίσης και με το κατά πόσο ταλανιζόμαστε επί της ουσίας από την παρουσία ενός "προβληματικού" ανθρώπου μέσα στην διάρκεια του βίου μας. Δεν είχε σε τίποτε να κάνει με την ίδια την Κα Σκιάβο, αφού ουσιαστική επικοινωνία δεν υπήρχε και δεν μπορούσε να υπάρξει εκ των πραγμάτων.

Συνεπώς κάθε γνώμη επί του θέματος δεν μπορεί παρά να είναι παρακινδυνευμένη αλλά και άκρως υποκειμενική, πράγμα που αναντίρρητα (κι απροκάληπτα) αποδεικνύει τον αληθινό λόγο ύπαρξης αυτού του ερωτήματος που συγκεκαλλυμένα τίθεται στο ευρύ κοινό, από το ευρείας επισκεψιμότητας sight του BBC GREEΚ: "΄Ναι ή Όχι στην Ευθανασία και υπό ποίες συνθήκες;", αυτό είναι κατά την ταπεινή μου γνώμη το ερώτημα που θέλατε να τεθεί με την περίπτωση της Κας Σκιάβο ως ιδανικό προκάλλυμα και επίκαιρη ευκαιρία.

Διαμαντής Διαμαντουλιδάκης (Ελλάς)

Ειλικρινά δεν πιστεύω ότι αυτή η γυναίκα ζούσε αλλά ίσως και να καταλάβαινε την κατάσταση της γι αυτο πιστεύω πως έπρεπε να της γίνει ευθανασία , και όχι να επιλεχθεί αυτός ο βάρβαρος τρόπος , δηλαδή να της κόψουνε την παροχή τροφής μια θανατηφόρα ένεση ίσως να αποδεικνυόταν πόλη καλύτερη λύση

Στέφανος (Αθήνα, Ελλάς)

Εάν ο Θεός ήθελε να πεθάνει η Σκιάβο, θα σταματούσε και την καρδιά της.

Σωτήρης Κωνσταντινίδης (Αθήνα, Ελλάς)

Κανείς δε μπορεί με το έτσι θέλω να κρατά στη ζωή έναν άνθρωπο που υποφέρει.

Κύρκος (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Η Τέρι Σκιαβο πέθανε σε ένα ατύχημα 10 χρόνια πριν. Η Τέρι Σκιάβο δεν υπάρχει από τοτε. Το μόνο που έμεινε απο αυτην είναι το άψυχο σώμα της. Αυτό το σωμα ηταν ικανο μονο να ανπνέει. Δεν μπορούσε να συντηρήσει την "ψυχή" της Τερι Σκιαβο ούτε να "επουλώσει τις πληγές του" μόνο του ή με ιατρική βοήθεια. Όπότε δεν τιθεται θέμα ευθανασίας ουτε και δολοφονίας.

Αντώνης Παππάς (Βόλος, Ελλάς)

ΕΓΚΛΗΜΑ.

Ιωάννης Αμαραντίδης (Καστοριά, Ελλάς)

Πιστεύω ότι ο σύζυγος της Σκιαβο έπρεπε να την διαζευχθεί και η ευθύνη για την συντήρηση ή την ευθανασία της να μεταφερθεί στους γονείς της οι οποίοι και θα αποφάσιζαν για αυτήν. Η απόφαση είναι δύσκολη ούτως ή άλλως γιατί φαίνεται ότι η γυναίκα αυτή ήταν εγκεφαλικά νεκρή και δεν ήταν σε θέση να αποφασίσει για την τύχη της. Επειδή η κατάσταση για αυτή ήταν απελπιστική η ευθανασία ή η αυτοκτονία θα μπορούσε να είναι δικαιολογημένη και ορθή επιλογή παρόλαυτά ο θάνατος δια της ασιτίας μου φαίνεται αποκρουστικός. Ας αναπαυθεί η ψυχή της...

N. Iωάννου (Μάντσεστερ, Αγγλία)

It's a murder!!!!!

Stefanos Vaos (Florida, USA)

Την απόφαση αυτή τη λαμβάνει αποκλειστικά ο Θεός. Σαφώς πρόκειται για δολοφονία. Η απόφαση των δικαστηρίων είναι αντίχριστη και κατά συνέπεια άκυρη. Εμείς, Χριστιανοί όντες και άρα αφοσιωμένοι στον ένα και Αληθινό Θεό αυτό πιστεύουμε. Φυσικά υπάρχει στον κόσμο η αμαρτία και ουδείς αναμάρτητος. Υπάρχει δυστυχώς όμςσ και η αποστασία τωαν ανθρώπων και των θεσμών.Τις οίδε αν το θύμα ήθελε πράγματι να αφεθεί στη βουλή του Θεού και να κοιμηθεί ώρας ελθούσης ή θεραπευθεί έστω θαυματουργικώς ή ήτο αναποφάσιστο. Και αν πράγματι ήθελε αυτοκτονίση πως είναι δυνατόν να δικαιώνονται, δικαστικώς μάλιστα(!) οι συνεργοί δολοφόνοι όποιοι κι αν είναι?

Εμμανουήλ Κονταδάκης (Αυστραλία)

Σωστή απόφαση εφ'όσον ήταν εγκεφαλικά νεκρή. Κατανοητή αλλά όχι καθοριστική για την απόφαση η γνώμη των γονέων. Κατανοητή φυσικά και η γνώμη του συζύγου. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται πολύ προσεκτική ιατρική αξιολόγηση από διαφορετικούς γιατρούς. Στην περίπτωση της Σκίαβο αυτή σίγουρα υπήρξε. Καλό θα είναι, ειδικά σε τέτοιες δύσκολες αποφάσεις να χρησιμοποιούμε την λογική μας παίρνοντας υπ'όψιν μας τα δεδομένα και να μην την αντικαθιστούμε με στερεοτυπικά συντηρητικές και εκ του πονηρού εκκλησιαστικές απόψεις. Μακριά από τον θρησκευτικό σκοταδισμό και φονταμενταλισμό.

Λεωνίδας

Ούτε συζήτηση ότι δήθεν ήταν εγκεφαλικά νεκρή, η σε "ξύπνιο" κώμα. Εχουμε στην Ελλάδα εκατοντάδες τέτοια άτομα και τα συντηρούμε όσο και όπως μπορούμε. Στην Ελλάδα αυτός που θα αφαιρούσε το σωληνάκι θα πήγαινε φυλακή ισόβια.

Αλέκος Αναστασάκης (Αθήνα, Ελλάς)

The solution given to her drama was the appropriate.

Stergios (Greece)

Διαβάζοντας τα προηγούμενα μηνύματα, προσπάθησα να καταλάβω πως έχουν τα γεγονότα. Η Σκιάβο φυτοζωούσε, ο άντρας της είχε ήδη μια καινούργια ζωή, η Σκιάβο αφέθηκε να πεθάνει από την πείνα και άντεξε για 13 ημέρες. Αν ήμουνα στη θέση της ίσως να ήθελα να λυτρωθώ μέσα από το θάνατο, καλύτερα νεκρός παρά ζωντανός-νεκρός! Την απόφαση την πήρε ο άντρας της, ο οποίος είχε μια νέα ζωή και πολύ πιθανό να μην άντεχε όποια έξοδα από τη νοσηλεία της, θα έπρεπε να αποφασίσει κάποιος άλλος για την τύχη της Σκιάβο. Ευθανασία δεν είναι αφήνω νηστικό κάποιον για να πεθάνει. Είναι η χορήγηση φαρμάκων, βεβαίως με τη συγκατάθεση και του παθόντα κτλ. κτλ. Σωστά πέθανε η Σκιάβο, αλλά με λάθος τρόπο.

Ιωάννης (Ελλάς)

ΚΑΝΕΙΣ δεν εχει το δικαίωμα θανάτου ενός ανθρώπου σε οποια κατάσταση και αν βρίσκεται.

Kώστας Σαραϊδάρης (Ξάνθη, Ελλάς)

This young woman suffered such severe injury to her brain that it was largely replaced by fluid. She only had enough brain stem present to allow the functions of breathing and circulation. She had no awareness of the world around her or that she was even alive. All neurologists who examined her agreed that she was in a "persistent vegetative state." This basically means that she was brain dead except for certain primitive reflexes. Some may call this kind of existence "living". I am someone who disagrees and I would not wish this kind of existence on myself or anyone I know.

As far as God and religion is concerned, this is a question of personal beliefs and convictions that cannot be imposed on others. Regarding our life and our death, autonomy is still the greatest of our rights. The government of the US had no right to intervene in this case. As her legal next of kin, Terry Schiavo's husband carried the enormous burden making sure his wife's wished were respected. What he did took incredible courage. He had NOTHING to gain in insisting that she be allowed to die. He wanted to see his wife's wishes respected and to allow her to go with some remaining dignity.

Peter (Montreal, Canada)

Είναι πολύ λεπτό το θέμα. Η υπόθεση ήταν δίκοπο μαχαίρι. Σε τέτοιες περιπτώσεις η ευθανασία εκτός από τελευταία λύση, είναι λύτρωση. Ας σκεφτούμε λίγο πέρα από τις προκαταλύψεις χρησιμοποιώντας τη λογική.

Λευτέρης (Αθήνα, Ελλάς)

Λυπάμαι μα η απόφαση ήταν δυστυχώς σωστή!

Δημήτρης Αρζόγλου (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Είναι θλιβερό να αφήνεται στον θάνατο όποιος δεν μπορεί να θεραπευτεί και μάλιστα κατόπιν αποφάσεως δικαστηρίου!

Kωνσταντίνος Παλμός (Σκωτία)

Eιναι, θέμα θρησκευτικής πίστης και της ηθικής που απορρέει εξ αυτής. Αν είμαστε Χριστιανοί, τότε κάθε μορφής ευθανασία απάδει από τη Χριστανική πίστη και ηθική, αφού η ζωή του καθ' ενός μας δεν αποτελεί ιδιοκτησία, αλλά δάνειο από το Θεό.

Kωνσταντίνος Ουρρής (Κύπρος)

You can't be pro-life and at the same time support the death penalty.

Αris

Η επιθυμία της Σκιάβο για ζωή... φαίνεται απο το γεγονός ότι άντεξε επί 13 μέρες χωρίς νερό και φαϊ.

Κωστής (Χαλκιδική, Ελλάς)

Πρόκειται για εν ψυχρώ δολοφονία. Oυδείς έχει το δικαίωμα να αφαιρεί ζωή σε όποια μορφή και αν αυτή εμφανίζεται ή αναγκάζεται να υπάρχει. Έχω δει την Σκιάβο πολλές φορές από την τηλεόραση. Ήταν ολοφάνερο ότι αυτή αισθανόταν. Είχε την δυνατότητα να βιώνει την παρουσία ενός αγαπημένου προσώπου. Κατά συνέπεια είχε συνείδηση που περιορισμένα μπορούσε να την εκφράσει. Διαφωνώ με την δημιουργία Ταϋγέτων. Μια τυχόν αποδοχή τους θα σημάνει την γενίκευση τους. Η Δημοκρατία είναι ασυμβίβαστη με τους Ταϋγετους και εξοικιωμένη με την ποικολομορφία της ζωής, των ποιοτήτων ζωής.

Tι θάλεγε η λογική του Ταϋγετου για τους ναρκομανείς, τους ανάπηρους βαριάς μορφής κ.λ.π; Επιπλέον ουδείς επιστήμονας αρνείται την ύπαρξη του θαύματος. Άρα πως είναι δυνατόν να στερούμε το δικαίωμα στη προοπτική ενός΄ατόμου που βρίσκεται σ' αυτή την κατάσταση; Αυτός που πρέπει να λαμβάνει τις αποφάσεις σε μια τέτοια περίπτωση είναι αυτός που βρίσκεται σ' αυτή την κατάσταση και κανείς άλλος. Αν υπάρχουν περιουσιακές εκκρεμότητες να τροποποιηθούν νομοθεσίες ή να γίνουν καινούργιες. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. ΉΤΑΝ ΜΙΑ ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΑΙ ΦΟΒΑΜΑΙ ΠΩΣ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟΥΣ ΑΣΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ Ή ΠΑΡΑΠΛΗΣΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ.

Nτίνος Ευθυμίου (Λεμεσός, Κύπρος)

Όσο δεν μπορώ να δώσω ζωή, άλλο τόσο δεν μπορώ και να αφαιρέσω.

Βασίλειος (Σπάρτη, Ελλάς)

Θεωρώντας εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την άποψη του Γεωργίου Μασούρα, κατά το σκέλος της μόνο ότι,"κανείς δεν έχει το δικαίωμα ζωής ή θανάτου για άλλους",καθώς και τις συναφείς με αυτήν απόψεις της Εφης Χίλια,του Χαράλαμπου και του Αλέξη, θα ήθελα συμπληρωματικώς προς την ήδη εκτεθείσα άποψή μου(και δεδομένου ότι δεν είμαστε σε θέση,ως αντικειμενικοί κριτές,να γνωρίζουμε εάν έγιναν σεβαστές ή όχι οι επιθυμίες της Τέρι Σκιάβο),να εκθέσω τα ακόλουθα:Αν δεν έχουμε το δικαίωμα να αποφασίζουμε για λογαριασμό άλλου, όταν ο ίδιος δεν μπορεί, τότε με ποιo δικαίωμα τον κρατούμε μηχανικά στη ζωή, ερχόμενοι σε αντίθεση με την συναφή, προς την παραπάνω, αντίληψη περί μεταθανατίου ζωής;

Φώτιος Μουζάκης (Αθήνα, Ελλάς)

Είναι πολύ σκοτεινά για να δω το κενό από κάτω μου . Ίσως "φοβάμαι" να δώσω απάντηση διότι θα μπορούσε να μην είναι επαρκής. Αυτό που προκαλεί αγωνία είναι η απουσία της γνώσης μας και αυτό ίσως μας φέρνει την θλίψη. Σε άλλους σύχγυση, σε άλλους φόβο και σε άλλους θυμό. Στις κοινωνίες που φτιάξαμε και ζούμε , σε αυτόν τον "λαμπερό" κόσμο αρνούμαστε την δυστυχία και τον θάνατο και όταν χρειασθεί να τα αντιμετωπίσουμε είμαστε άοπλοι.

Προς τι λοιπόν τα παιχνίδια εξουσίας ; Τι είναι η ζωή ; Τι είναι ο άνθρωπος; Ποια η θέση μας στο άπειρο ; Τι νόημα έχουν όλα αυτά ; Ποιοι είμαστε ;Από που ερχόμαστε ; που πάμε ; Ίσως όλοι μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα ίδια ερωτήματα . Μας ενώνει η ίδια αγωνία. Η δύναμη όμως της ελεύθερης σκέψης επικρατεί στη λογική του ανθρώπου ό,τι και να συμβεί. Ο κόσμος στον οποίο ζούμε είναι πιο μυστηριώδης απ' ότι μπορούμε να φανταστούμε!

Παναγιώτης Νιάκαρης (Ελλάς)

Αφέντες στη ζωή και στο θάνατό μας.

Μάριος (Ελλάς)

Όσο δεν μπορώ να δώσω ζωή, άλλο τόσο δεν μπορώ και να αφαιρέσω. όλα τα υπόλοιπα είναι ΠΡΟΦΑΣΕΙΣ!

Βασίλειος (Σπάρτη, Ελλάς)

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για τη ζωή ή το θάνατο ενός συνανθρώπου του. Το δώρο της ζωής δίνεται από το Θεό και μόνον Αυτός μπορεί να αποφασίζει. Εξάλλου, πρέπει να μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα θαύμα, είτε αυτό λέγεται επιστημονική ανακάλυψη είτε θεία παρέμβαση. Ευθανασία ή δολοφονία; Δηλαδή τα μωρά που γεννιούνται με τετραπληγίες, με ειδικές ανάγκες, με σύνδρομο Dawn κλπ, μήπως αρχίσουν να τα πετάνε στον Κιάδα προκειμένου να προασπισθεί η αξιοπρέπεια τους;

Αgs (Ελλάς)

Κάνει εντύπωση η αφελεστατη κριση πολλων για ενα τοσο λεπτο ζητημα οπως ειναι αυτο της ευθανασιας! ξεχναμε μαλλον οτι οταν εχουμε να κανουμε με τον ανθρωπινο πονο θαπρεπε να ειμαστε πολυ προσεχτικοι! πλειοδοτες αγαπης και ανθρωπιας δεν ειναι δυνατον να ειναι ολοι οσοι ειναι εναντιον της ευθανασιας. τουλαχιστον στην συγκεκριμενη υποθεση θεωρω οτι ο συζυγος της Τερι Σκιαβο ειναι ο ανθρωπος που την εχει ¨πονεσει¨ περισσοτερο απο τον καθενα με το να μεινει στο πλαι της τοσα χρονια και να αποφασιζει τελικα να προχωρησει στην ευθανασια της συντροφου του, ικανοποιοντας την επιθυμια της για ενα τετοιο ενδεχομενο οταν ακομα ηταν καλα στην υγεια της.

Η.Κ. (Ξάνθη, Ελλάς)

Εφόσον είναι μη αναστρέψιμη η όποια βλάβη, ο ασθενής από το να είναι "φυτό" εφ' όρου ζωής ,είναι προτιμότερο να απολαμβάνει την ευθανασία.

Nίκος Μελισσιώτης (Αθήνα, Ελλάς)

Αυτήν την απόφαση θα τη δεχόμουν ίσως -και τονίζω το ίσως- αν ήταν μια απόφαση ύστερα από επιθυμία της ίδιας, κάτι που φυσικά δεν έγινε έτσι. Την επιθυμία του συζύγου την εξέλαβα ως ότι κουράστηκε να ασχολείται, θέλει να συνεχίσει τη ζωή του, πράγμα λογικό και ανθρώπινο, αλλά από την άλλη οι γονείς έπερεπε να δουν το παιδί τους να "χάνεται" χωρίς να το έχει -αν το θέλετε- επιλέξει η ίδια. Το θέμα της ευθανασίας στον άνθρωπο είναι ένα θέμα που δεν έχω καταλήξει εδώ και χρόνια αν θα ήθελα να τεθεί σε νομοθεσία. Δεν είναι παράλογη η ιδέα όσο έχει κάποιος ακόμη σώας τας φρένας να υπογράψει μια δήλωση και να πει ότι, αν ποτέ υποπέσει σε κρανιοεγκεφαλικές βλάβεις και η κατάστασή του θα είναι μη ανατρέψιμη και ουσιαστικά θα είναι "φυτό" θα δεχτεί την ευθανασία.

Από την άλλη όμως κάτι τέτοιο φοβάμαι ότι θα πάρει επικίνδυνες διαστάσεις και θα αφαιρούνται ανθρώπινες ζωές πριν ληφθούν όλοι οι παράγοντες υπόψιν και πριν γίνει η ανάλογη προσπάθεια όπως ο όρκος του Ιπποκράτη λέει, για να μην αναφέρω ίσως τις δωροδοκείες γιατρών για να αφήσουν κάποιον να φύγει. Δε λέω ότι θα γίνει, λέω όμως ότι θα μπορούσε να γίνει. Ακόμη και το θέμα της αυτοκτονίας δεν ξέρω αν είναι τελικά πράξη δύναμης ή πράξη δειλίας, πόσο μάλλον το θέμα της ευθανασίας που έχει ένα σωρό παραμέτρους.

Mαρία (Αθήνα)

Καταρχήν δεν μπορώ να κατανοήσω για ποιο λόγο σε τέτοιου είδους θέματα εμπλέκεται η εκκλησία. Απ΄ότι γνωρίζω δεν μπορεί να μπαίνει θέμα δολοφονίας ή όχι διότι εάν δεν υπήρχαν τα ανθρώπινης κατασκευής μηχανήματα, η κυρία αυτή θα είχε πεθάνει. Έτσι από την στιγμή που βεβαιώνεται εγκεφαλικός θάνατος δεν υπάρχει λόγος να διατηρείται τεχνικά στη ΄ζωή κάποιος ανθρώπινος οργανισμός όταν μάλιστα η ΄ψυχή του έχει φύγει. Γενικότερα τέτοιου είδους αποφάσεις πρέπει να παίρνονται μόνον από τη δικαιοσύνη βοηθούμενη από την ιατρική, μακριά από τη δημοσιότητα και χωρίς να θεωρείται αναγκαία η συγκατάθεση των συγγενών όταν θα έχουν ξεπεραστεί κάποια χρονικά περιθώρια που η ίδια η ιατρική τα ορίζει.

Ευάγγελος Ράπτης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

The decision should be made both by her parents and her husband . She had the right to remain alive further more while her parents could take care of her. There are some cases that such patients had "came back". We don't know what could happen.

Joan (Athens, Greece)

Απαγορεύονται οι εκτρώσεις στις ΗΠΑ,το έμβυο των δύο μηνών που στερείται ενεργού εγκεφάλου απαγορεύεται να θανατώθεί. Επιτρέπεται όμως ο φόνος από τό κράτος ενός ατόμου του οποίου ο εγκέφαλος έχει βλαφθέί, παρά το γεγονός ότι οι εξ'αίματος συγγενείς έχουν αντίθετη γνώμη. (???)

Stephen Vaos (Florida, USA)

Το μόνο πραγματικό μη αναστρέψιμο γεγονός είναι ο θάνατος της Σκιάβο. Η θεωρηθήσα από πολλούς αλλά και από του δικαστηρίου μη αναστρέψιμη κατάσταση του εγκεφάλου της, έχει την ρίζα της στην αδυναμία της σύγχρονης ιατρικής να θεραπεύσει την Τέρι. Η επιστήμη παραδέχεται ότι δεν έχει κατανοήσει πλήρως την λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Είναι θλιβερό να αφήνεται στον θάνατο όποιος δεν μπορεί να θεραπευτεί και μάλιστα κατόπιν αποφάσεως δικαστηρίου!

Κωνσταντίνος Παλμός (Σκωτία)

In the case of Terri Schiavo, to leave her die of thirst and hunger, even if she was unconscious is, in my opinion, a most terrible crime.

Alexander Valsamis (Australia)

Σίγουρα είναι δύσκολο για τους γονείς που βλέπουν το κορμί του παιδιού τους και στο οποίο η καρδιά λειτουργεί να αποδεχθούν μία ενδεχόμενως μη αντιστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη.¨Οπως σίγουρα είναι επώδυνο για τον σύζυγο που μετά απο 15 χρόνια έχει πεισθεί και απο τις διαβεβαιώσεις των γιατρών για το μη αντιστρέψιμο της εγκεφαλικής βλάβης,να επιτρέπει την παράταση του μαρτυρίου ενός άψυχου κορμιού και την μη έλευση του θανάτου, όπως αυτός είναι αποδεκτός απο το σύνολο της κοινωνίας. Βέβαια η πολυτέλεια της επι 15 χρόνια επιμονής για την διατήρηση "εν ζωή"παρομοίων περιστατικών υπάρχει μόνο σε εύπορα κράτη,τα οποία όμως δυστυχώς δεν διαθέτουν πόρους για τα παιδιά του τρίτου κόσμου που πεθαίνουν απο την πείνα.Η ελπίδα βέβαια πεθαίνει πάντα τελευταία και πάντα υπάρχει χώρος και για θαύματα.

Οι γιατροί όμως γνωρίζουν ότι κάποιες διαγνώσεις δεν σηκώνουν περιθώρια ούτε για ελπίδες και ούτε για θαύματα. Πρέπει η κοινωνία μας αφού αποδεχθεί ότι το μοιραίο είναι αναπόφευκτό,ότι η ιατρική έχει ως σκοπό την θεραπεία και όχι την άσκοπη παράταση της μη έλευσης του θανάτου, ότι οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι,να καθορίσει κριτήρια με τα οποία θα καθορίζεται η αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. Βέβαια στην Ελλάδα είτε λόγω ανικανότητας είτε λόγω της ικανότητας του προσωπικού των μονάδων όπου αντιμετωπίζονται τέτοια περιστατικά δεν υπάρχει περίπτωση να παραμείνει τέτοιο δίλημα επί 15 χρόνια. Ας αφήσουμε λοιπόν αυτά τα ψευτοδιλήματα για τις κοινωνίες 'οπου περισσεύει η υποκρισία και ας προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που προσπαθούν να επιβιώσουν.

Πέτρος

Ήταν λάθος η πάψη της χορηγήσεως της τροφής ως ήταν γνωστό οτι αυτό θα την οδηγούσε στον θάνατο.

Βαλεντίνη (Σκωτία)

"Ευθανασία", ένας όρος που επινοήθηκε για να περιγραφεί η κατ' επιδίωξη αφαίρεση της ζωής, όταν αυτή κατά την γνώμη κάποιων είναι λιγότερο "επώδυνη" ή "επαχθής" από την διατήρησή της. "Ευθανασία" ήταν σε άλλες εποχές η "συνάντηση με την αρκούδα". "Ευθανασία" είναι όταν παραμελείται ή διακόπτεται η νοσηλεία ασθενών που δεν έχουν ελπίδα". "Ευθανασία" είναι όταν η ασφάλεια (ή γενικώς η κοινωνία) αρνείται να καλύψει τα έξοδα νοσηλείας ασθενών. Αλλά ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ συνήθως ονομάζουμε την κοινή απόφαση ασθενούς και γιατρών για τερματισμό της ζωής του ασθενούς με ενεργητικά μέσα (χορήγηση ουσιών) ώστε αυτός να πεθάνει ανώδυνα (φυσικά ο θάνατος της Σκιάβο ΔΕΝ ήταν ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ).

Σήμερα πολλοί πιστεύουν ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί η ευθανασία στην κοινωνία μας.

Στο όνομα ενός κακώς εννοούμενου ανθρωπισμού, και θεωρώντας προοδευτικότητα την αποτίναξη της «αυστηρής» χριστιανικής ηθικής (που είναι θεμέλιο των δυτικών κοινωνιών) πιστεύουν ότι ο άνθρωπος ή η κοινωνία έχει εξουσία επί της ανθρώπινης ζωής. Δεν μπορεί όμως να λέγεται «προοδευτικός» όποιος δεν αναγνωρίζει την ιερότητα της ζωής. Η ιερότητα αυτή δεν ζήτημα ηθικής, αλλά πηγάζει από το γεγονός ότι η ζωή δεν εξουσιάζεται από τον άνθρωπο. Εν τέλει είναι άλλο πράγμα να δείχνει κάποιος κατανόηση προς τον πάσχοντα ή τον περίγυρο του πάσχοντα χωρίς ελπίδα, και άλλο πιστεύει ότι έχει δικαίωμα και εξουσία να τερματίζει την ζωή του απελπισμένου.

Αλέξης (Ελλάς)

Eίναι τραγικό να φτάνουμε στο σημείο να θεωρούμε ότι ο θάνατος είναι λιγότερος οδυνηρός από το δώρο της ζωής.

Σωτήρης (Ουαλία)

Η απόφαση αυτή των δικαστηρίων ας γίνει μάθημα για όλους μας. Κανείς δε μπορεί με το έτσι θέλω να κρατά στη ζωή έναν άνθρωπο που υποφέρει. Αναρωτιέμαι αν οι ίδιοι οι "στοργικοί" γονείς της Τέρι ήθελαν η κόρη τους εδώ και τόσα χρόνια να συνεχίσει να ζει υποφέροντας, που οδηγείται η κοινωνία μας. Άραγε αν οι ίδιοι κάποτε βρίσκονταν στη θέση της, θα ήθελαν να συνεχίσουν να ζουν?

Kύρκος (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

What have happened to mrs Skiavo, was unbelivable....ok if someone wants to end his life, even though i dont agree with that, is respectful, but when someone is unable to express his willing, i choose life. What happend to her was an example of execution which lasted 13 days. It was unhuman!!!What if, Skiavo wanted to speak up and tell that she choose life, but she was unable to do so.......?

Stelios (Greece)

Αν βρισκόμουν στην κατάσταση της άτυχης Τέρι Σκιάβο το τελευταίο πράγμα που θα με ενδιέφερε, να είστε σίγουροι, θα ήταν , η επιθυμία των γονιών μου να διατηρήσουν στην ζωή το άψυχο μου σώμα. Θά ήθελα και εγώ την ίδια απόφαση να είχε πάρει και ο δικός μου άνδρας.

Αλεξάνδρα Μαργαρώνη (Αθήνα, Ελλάς)

Στην συγκεκριμένη περίπτωση η κρίση της συζύγου δεν ήταν αντικειμενική γιατί είχε ήδη δημιουργήσει άλλη οικογένεια. Ποιος άνθρωπος ή δικαστής δικαιούται να στερήσει από μία μητέρα να βλέπει το παιδί της έστω και στην κατάσταση που ήταν. Επιτέλους όλα δεν είναι θέμα οικονομίας.

Δημήτρης Γραμμένος (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

The solution given to her drama was the appropriate. Her husband did well, and did it from love to her. She had the right to have a discent death, and her parents were motivated by a selfish, understandable though, attitude.

Stergios (Greece)

Οταν δεν βιώνει κάποιος ή κάποια μια ανάλογη κατάσταση στο οικογενειακό του περιβάλλον δεν μπορεί να εκφέρει γνώμη. ()

Αντώνης Μιχαλόπουλος (Αθήνα, Ελλάς)

Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν.

Αναστάσιος Χαρτάς (Ελλάς)

Η ευθανασία έχει δώσει στο παρελθόν λαβή για αιχμηρές συζητήσεις και επανήλθε στο προσκήνιο με αφορμή το πρόσφατο γεγονός. Τα ερωτηματικά δεν έχουν τέλος καθώς το ζήτημα λαμβάνει ηθικές, νομικές, θρησκευτικές, οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις. Πρόκειται άραγε για ένα αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα; Ή πρόκειται για μια εύκολη λύση στα σοβαρότατα και μη αναστρέψιμα προβλήματα υγείας; Ποιος είναι εκείνος που αποφασίζει για το αν τελικά θα εφαρμοστεί η ευθανασία σε κάποιον ασθενή; Αλήθεια, σε ποιο ανώτερο δικαστήριο έχει εκχωρηθεί το δικαίωμα να αποφασίζει εάν και πότε θα κοπεί το νήμα μιας ανθρώπινης ζωής;

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις ζωής ή θανάτου για άλλους.

Γιώργος Μασούρας (Αθήνα, Ελλάς)

Βάσει ποιών κριτηρίων οι δικαστές εκδίδουν απόφαση για την συνέχιση ή τη διακοπή της (μηχανικά υποστηριζόμενης, έστω) ζωής κάποιου; Άραγε οι τύψεις ποιους δεν αφήνουν να κοιμηθούν το βράδυ, μετά από μια τέτοια πράξη; Χωρίς να γινόμαστε καχύποπτοι, μήπως θα έπρεπε να εξετάσουμε τα βαθύτερα και πραγματικά κίνητρα εκείνων που επιμένουν για την εφαρμογή ! της μεθόδου στους αγαπημένους τους; Ποιος άνθρωπος είναι σε θέση να προδικάσει με βεβαιότητα την έκβαση της νοσηλείας κάποιου ή να υπεραμυνθεί του απολύτου της ιατρικής διάγνωσης; Άλλωστε, δεν είναι δικαίωμα του καθενός να πεθάνει ήσυχα, όταν πλέον θα έχει γίνει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν από τους γιατρούς, σύμφωνα και με τον περίφημο όρκο του Ιπποκράτη;

Από θρησκευτικής πλευράς, πώς αισθάνεται ο Θεός όταν αφαιρείται κατ' αυτόν τον τρόπο μία ανθρώπινη ζωή; Βάσει ποιων διατάξεων νομιμοποιείται μια "συναινετική ανθρωποκτονία"; Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δίνουμε ένα νομιμοφανές περιτύλιγμα σε ένα ειδεχθές έγκλημα, όπως είναι η ανθρωποκτονία; Μήπως με αυτόν τον τρόπο εξισώνουμε το ανθρώπινο γένος με τα μέλη του συμπαθούς, κατά τα άλλα, ζωικού βασιλείου, στα οποία επίσης εφαρμόζεται η εν λόγω τακτική; Ποια είναι τα αισθήματα της κοινής γνώμης απέναντι στην μέθοδο; Και για να προχωρήσουμε λίγο παραπέρα, τι παράδειγμα δίνουμε στα παιδιά μας όταν "απορρίπτουμε" από την κοινωνία μας άτομα με σοβαρότατες ασθένειες κατ' αυτόν τον τρόπο;

Θα θέλαμε να συμπεριφερθούν ανάλογα και σε εμάς έπειτα από μερικά χρόνια και σε ανάλογες καταστάσεις; Ισχύει τελικά ότι η αναλγησία είναι φυσικό και αναπόφευκτο επακόλουθο της επιστημονικής προόδου; Δυστυχώς, η κοινωνία μας, σε συνεργασία με την τεχνολογία και τις σύγχρονες αντιλήψεις, δεν μπορεί να δεχτεί τα άτομα που αποτελούν μια παραφωνία στην "τελειότητά" της... Δυστυχώς, δεν ζούμε σε έναν όμορφο κόσμο, ηθικό, αγγελικά πλασμενο...Και δυστυχώς, τέτοια περιστατικά δεν μας αφήνουν να το ξεχάσουμε...

Mαργαρίτα Μπέη (Αθήνα, Ελλάς)

Ευθανασία, ανάπαυση, ηρεμία του άρρωστου... Η μήπως δολοφονία, ανάπαυση και ηρεμία του έχοντος τη φροντίδα του άρρωστου? Ποιος να παίρνει τις αποφάσεις? Ο λιγότερο εγωϊστής. Και ποιος μπορεί να το κρίνει αυτό? Δυστυχώς μόνο ο ίδιος ο άρρωστος, ή ο Θεός.

Έφη Χίλια (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Εφοσον ειναι μη αναστρεψιμη η οποια βλαβη, ο ασθενης απο το να ειναι "φυτο" εφ' ορου ζωης ,ειναι προτιμοτερο να απολαμβανει την ευθανασια. Η αποφαση θα πρεπει να λαμβανεται απο τους συζυγους/παιδια του ασθενους, τους θεραποντες ιατρους και την δικαιοσυνη. Σε τετοιες και μονο περιπτωσεις η ευθανασια δεν θα πρεπει να θεωρειται "αφαιρεση ζωης"-αμαρτημα. Φυσικα τετοιες περιστατικα αφορουν προηγμενες κοινωνιες.

Νίκος Μελισσιώτης (Αθήνα, Ελλάς)

Άν πράγματι, όπως ισχυρίζεται ο σύζυγος, ήταν επιθυμία της να μην ζήσει μία τέτοια ζωή, τότε δικαίως δεν δόθηκε συνέχεια σε αυτή τη ζωή που ζούσε. Άν όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, τότε όπως και οι συγγενείς της θα "πάλευα" και εγώ σε μία ανάλογη κατάσταση μέχρι τελευταία στιγμή για κάθε ελπίδα ζωής και φυσικά τη διακοπή της θα την θεωρούσα δολοφονία.

Παντελής Φωτεινός (Χίος, Ελλάς)

Να λαμβάνεται η γνώμη όλων των συγγενών και της Εκκλησίας.

Μέμος

Ο Θεός αποφάσισε και εμείς αφήνουμε έναν άνθρωπο να βασανίζεται με μηχανικά μέσα, μόνο και μόνο γιατί δεν θέλουμε να αποχωριστούμε το προσφιλές άτομο.

Σταμάτης (Αθήνα, Ελλάς)

Οι αποφάσεις αυτές πρέπει να λαμβάνονται από δικαστές, κατόπιν ιατρικών γνωματεύσεων σε συνδυασμό με τυχόν εκπεφρασμένη, κατά το παρελθόν, γνώμη των παθόντων-εάν αυτή με αντικειμενικότητα μπορεί να διατυπωθεί από πρόσωπα που δεν έλκουν περιουσιακά συμφέροντα από τον θάνατο του ασθενούς. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να γίνει λόγος για ψυχρή δολοφονία, αλλά για σωστή ή λάθος δικαστική απόφαση.

Φώτιος Μουζάκης (Αθήνα, Ελλάς)

Δεν εχει δικαιωμα να αποφασιζει αλλος δια λογαριασμο αλλου ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗ.

Χαράλαμπος (Αθήνα, Ελλάς)

Όχι! δεν πιστεύω ότι πρόκειται για δολοφονία. Σε παρόμοιες καταστάσεις, μη αναστρεψημες, πρέπει ο άνθρωπος να έχει το δικαίωμα στην χρήση "της χρήσεως της "αξιοπρεπίας" του ακόμα και για τον θάνατό του. Όταν δεν μπορεί εκείνος λόγω της καταστάσεώς του, να μπορεί να το κάνει εφ' όσον το θέλει, κάποιος δικός του για εκείνον. Ο άνθρωπος δικαιούται της συμμετοχής του, σε παρόμοιες καταστάσεις, στην υστεροφημία του.

Γιώργος Β. Παπακωνσταντίνου (Αθήνα, Ελλάς)

Οταν ο ανθρωπος εχει κλονισμενη και κατασταση υγειας μη αναστρεψιμη,οταν δεν εχει επαφη με το περιβαλλον,και ο πονος ειναι αβασταχτος,εχω την πεποιθηση οτι δεν εχει κανενα νοημα να ζει. Οσο αυτο και αν πληγωνει, οσο αυτο και αν ειναι σκληρο για τους οικειους του, οσο και αν φαινεται κυνικο. Καποιοι θα πουν δεν εχει κανεις το δικαιωμα να στερισει τη ζωη. Για ποια ζωη ομως μιλαμε? Εχει ζωη? Ο Θεος αποφασισε και εμεις αφηνουμε εναν ανθρωπο να βασανιζεται με μηχανικα μεσα,μονο και μονο γιατι δεν θελουμε να αποχωριστουμε το προσφιλες ατομο. Ο,τι προσπαθειες ηταν να γινουν για να κρατηθει στη ζωη καλο ειναι να γινουν, αλλα θα πρεπει να υπαρχουν καποια ορια. Αυτα τα αποφασιζει πιστευω ενας συνειδητοποιημενος γιατρος που γνωριζει το αντικειμενο του.

Σταμάτης (Αθήνα, Ελλάς)

Βασικά, νομίζω ότι κάθε άνθρωπος δικαιούται να επιλέγει την ώρα και τον τρόπο του θανάτου του (εννοείται εκτός του φυσικού, διότι η φύση δεν δίδει αυτό το δικαίωμα). Αν δεν είναι σε θέση να το κάνει ο ίδιος και βρίσκεται σε κατάσταση μη αναστρέψιμη και επώδυνη, επιτροπή από γιατρούς, δικαστές και συγγενείς πρέπει να έχουν το δικαίωμα αυτό. Δεν ξέρω ποιες ήταν οι επιθυμίες της Τ. Σκιάβο, έτσι δεν μπορώ να πω αν έγιναν σεβαστές. Είχε νόημα "η ζωή" στην κατάστασή της; Σίγουρα δεν ήταν δολοφονία εν ψυχρώ, εκτός κι αν αργότερα αποδειχθεί το αντίθετο, δηλαδή ότι την σκότωσαν για λόγους άσχετους με την κατάσταση στην οποία βρισκόταν.

Κωνσταντίνος (Ελλάς)

Έπρεπε να διατηρηθεί στη ζωή.

Θεόδωρος Πασχάλης (Κατερίνη, Ελλάς)

Πιστεύω πως στην περίπτωση της Τέρι Σκιάβο το ποιο σωστό ήταν αυτό που τελικά έγινε και υποστήριζε ο σύζυγός της. Και αυτό το λέω εφόσον είχαι παρέλθει ένα τόσο μέγάλο χρονικό διάστημα που ένας άνθρωπος έχει πέσει σε άγρηπνο κόμμα και δεν μπορεί να διατηρηθεί στην ζωή χωρίς την υποστήριξη μηχανημάτων τότε πιστεύω πως είναι θέλημα θεού να κοιμηθεί για πάντα. Καλό είναι να καταλάβουμε πως δεν είναι σωστό να βασανίζουμε ανθρώπους με αυτό τον τρόπο και να πάψουμε πλέων να είμαστε τοσο εγωιστές ώστε να σκεφτόμαστε μόνο τους εαυτούς μας όπως στην περίπτωση των γονέων της υπόθεσης αυτης.

Γιώργος Καρακίτσος (Πάτρα, Ελλάς)

Πρόκειται ασφαλώς για εκτέλεση δια του μαρτυρίου της πείνας.

Αλέξης (Ελλάς)

Το δικαίωμα της ζωής είναι ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ για κάθε άνθρωπο! Ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει για το τέλος της ζωής του είναι ο ίδιος ενδιαφερόμενος (αυτοκτονία). Ακόμη και στην περίπτωση "ανίατων" (σήμερα και όχι αύριο) ασθενειών πληθώρα νόμων σε διαφορετικές χώρες περιορίζουν το δικαίωμα αυτό (βλέπε νόμοι για την ευθανασία και γενικώτερα ολόκληρος ο προβληματισμός γύρω από το θέμα αυτό). Πολύ περισσότερο το δικαίωμα για την αφαίρεση της ζωής κάποιου δεν μπορεί να αφορά κανέναν άλλον, ούτε συγγενή, ούτε γιατρό, ούτε πολιτική η νομική υπηρεσία. Δυστυχώς στην περίπτωση της Σκιάβο η υποκρισία της κοινωνίας υπερέβη κάθε όριο.

Τα συμφέροντα του συζύγου (να απαλλαγεί πιθανόν από το "ζωντανό" φυτό), των ασφαλιστικών εταιρειών (υπέρογγα έξοδα νοσηλείας) και του ιατρικού και νομικού κόσμου ήλθαν σε αντίθεση με την ΑΝΟΘΕΥΤΗ ΑΓΑΠΗ των γονέων της άτυχης Αμερικανίδας... Δυστυχώς χιλιάδες περιπτώσεις παρόμοιες καθημερινά δεν βλέπουν το φώς της δημοσιότητας καθώς η ακολουθούσα "δωρεά" οργάνων καλύπτει την πραγματικότητα της αφαίρεσης της ζωής που έστω και με τεχνητά μέσα διατηρείται (και υφίσταται μέχρι τη στιγμη που θα παύσει η καρδιακή λειτουργία).

Κωνσταντίνος (Αθήνα, Ελλάς)

It is not certain that euthanasia was Terry Sciavo's wish, as she left no such record. One can also suspect that it was rather her husband's wish for her to pass away as soon as possible, since, after her accident, he got married again to another woman. The argument that she was totally unconscious is not necessarily valid. I remember when my mother was in a similar condition, most people thought that she was unconscious, but I knew otherwise.

She was unresponsive to almost anyone. But as soon as I was entering her room she would open her eyes. She could not talk, and one day I asked her whether she was listening to me or otherwise I would leave. She turned her eyes to me. At times there were tears in her eyes when I was telling her something that touched her. So, I knew she was conscious in spite of everybody else's opinion. Fortunately,she was left to die naturally. In the case of Terry Sciavo,to leave her die of thirst and hunger, even if she was unconscious is, in my opinion, a most terrible crime. She did not depend on a respirator, for example, to continue to live. Just on a tube to feed her.

Alexander Valsamis (Australia)

This is murder. Doctors all over the world swear an oath to protect the lives of their patients after they graduate. It is unfair. Only the patient has the right to ask for the termination of his life. Others, such as relatives don't have the right.

George Bethanis (Athens, Greece)

Είναι τραγικό να φτάνουμε στο σημείο να θεωρούμε ότι ο θάνατος είναι λιγότερο οδυνηρός από το δώρο της ζωής. Συνάμα αυτό είναι ρεαλισμός. Η υπόθεση Σκιάβο τάραξε τις ΗΠΑ του χριστιανικού φονταμενταλισμού και έγινε αφορμή για την πιο φιλελεύθερη Ευρώπη να επαναπροσδιορίσει τη θέση της ως προς την ευθανασία. Η ευθανασία ετυμολογικά προσδίδει ένα θετικό χαρακτήρα στο θάνατο. Από την άλλη προκαλεί το ερώτημα αν ο θάνατος είναι από τη φύση του 'καλός', ειδάλλως η ευθανασία εννοιολογικά μπορεί να αποτελεί ένα τέλειο οξύμωρο σχήμα λόγου.

Έπρεπε να διατηρηθεί στη ζωή.

Θεόδωρος Πασχάλης (Κατερίνη, Ελλάς)

Υπάρχουν δύο ειδών κατηγορίες ασθενών που σχετίζονται με το συγκεκριμένο θέμα. Η πρώτη είναι αυτή που ο ασθενής βρίσκεται σε τερματικό μή αναστρέψιμο στάδιο και ο εγκέφαλος λειτουργεί κανονικά. Αυτή είναι η πιο απλή περίπτωση. Εδώ τίθεται θέμα αναγνώρισης του δικαιώματος του ασθενούς να ζητήσει τον τερματισμό της ζωής του με τον ελάχιστο δυνατό πόνο και τη μέγιστη αξιοπρέπεια. Ασφαλώς αυτό απαιτεί την βεβαίωση απο δύο ή περισσότερους ιατρούς ή ομάδες ιατρών ότι ο ασθενής (ενήλικος πάντα) βρίσκεται σε τερματικό στάδιο, ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα ανθρώπινα επιστημονικά μεσα και οτι ο εγκέφαλος λειτουργει κανονικά και κατ'επέκασιν η απόφαση του είναι συνειδητή.

Το θέμα γίνεται πιο σύνθετο όταν υπάρχει εγκεφαλική παράλυση δηλαδή δεν έχει ο ίδιος το έλεγχο της κατάστασης. Εδώ εκτός από τα παραπάνω που εξακολουθούν να ισχύουν (εκτός φυσικά απο την συνειδητή απόφαση που είναι αδύνατη έξ'αιτίας της καταστασης του εγκεφάλου) το ζήτημα είναι νομικό και όχι ηθικό. Αν η ηθική ορίζει την ευθανασία ως εν ψυχρώ δολοφονία τότε επιτρέψτε μου να είμαι 'ανήθικος'. Όταν η ευθανασία απορρίπτεται για λόγους ηθικής πρέπει να λαμβάνεται υπ'οψιν αν η παράλειψη αυτής της πράξης επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα από την τέλεσή της. Για την περίπτωση της Σκιάβο όπως και για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών αυτής της κατάστασης θεωρώ την ευθανασία ως τη λιγότερο επώδυνη λύση.

Σειρά έχει η πολιτεία που οφείλει να αποποινικοποιήσει την αφαίρεση της ζωής κάτω από αυτές τις συνθήκες. Έτσι ο ιατρός που αναλαμβάνει την ευθύνη δεν διώκεται αλλά αντιθέτως προστατεύεται. Επειδή ο ασθενής δεν μπορεί να αποφασίσει ο ίδιος για την τύχη του τα πλεόν αρμόδια όργανα είναι τα δικαστήρια και όχι οι συγγενείς. Παρ'όλα αυτά αυτό είναι απλά μία γενική προσέγγιση μιάς και κάθε περιπτωση είναι λεπτή, ιδιαίτερη και πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά με βάση τα χαρακτηριστικά της.

Σωτήρης (Ουαλία, Βρετανία)

Πρόκειται ασφαλώς για εκτέλεση δια του μαρτυρίου της πείνας. Μετά από μερικές "εικονικές εκτελέσεις" (παροδικές διακοπές της παροχής τροφής) έγινε η οριστική διακοπή με το υπό εξολόθρευση θύμα να αντέχει 13 μέρες. Μόνο έτσι μπορεί να δει κανείς τον θάνατο της άτυχης κοπέλας, που καίτοι σε κώμα, διέθετε κάποια ίχνη ικανότητας επικοινωνίας και επαφής με το περιβάλλον. Η μέθοδος θανάτου που ιατρικά και νομικά λέγεται "διακοπή της μηχανικής υποστήριξης" επιλέχτικε βεβαίως για να μην ενοχοποιηθούν οι γιατροί, τέτοιος θάνατος όμως δεν αξίζει ούτε σε σκύλους...

Η κοπέλα υπήρξε ατυχέστερη ακόμη και των συμπατριωτών της εγκληματιών που καταδικάζονται σε θάνατο. Όσο για το αν ήταν αυτή η επιθυμία της, αν υπήρχε η δυνατότητα διερεύνησης της βούλησή της (εφόσον είχε βούληση) κλπ δεν ξέρω αν θα το μάθουμε ποτέ. Αλλά, αν είχε διαπιστωμένα βούληση και επαφή με το περιβάλλον σήγουρα θα ακολουθήτο διαφορετική διαδικασία. Αν πάλι δεν είχε βούληση πρόκειται ασφαλώς για δολοφονία με την πρόφαση ότι "αυτό θα ήθελε να γίνει". Εν τέλει υπήρξε αδύναμο θύμα απέναντι σε μία κοινωνία που δεν ήθελε πλέον να την κρατάει στη ζωή.

Αλέξης (Ελλάς)

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις ζωής ή θανάτου για άλλους. Στην προκειμένη περίπτωση θα έπρεπε να κρατηθεί στη ζωή με τη βοήθεια της επιστήμης διότι κανείς δεν μας λέει ότι αύριο μπορεί να βρεθεί ένα φάρμακο που μπορεί να θεραπεύει το πρόβλημα. Η ιατρική βλέπει τον άνθρωπο ακόμη από ελικόπτερο και έχουμε παραδείγματα που άτομα σε κόμμα για μεγάλη περίοδο, επανήλθαν. Απορώ πώς η δικαιοσύνη απεφάσισε κάτι τέτοιο. Θα έπρεπε να επέμβει η ιατρική! Μερικά χρόνια πριν η σύφιλη ήταν αθεράπευτη. Ένα απλό παράδειγμα που θα έπρεπε να βάλει σε σκέψη τους υπεύθυνους. Και τόσα άλλα

Γεώργιος Μασούρας (Αθήνα, Ελλάς)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Δευτέρα 11 Απριλίου 2005 - 12:13 (Ώρα Λονδίνου)

Σινο-ινδική προσέγγιση και συνεργασία

Οι συνοριακές διαφορές Ινδίας - Κίνας οδήγησαν στο παρελθόν τις δύο χώρες σε πόλεμο

Οι ηγέτες της Ινδίας και της Κίνας υπέγραψαν στο Δελχί σειρά συμφωνιών, οι οποίες σύμφωνα με παρατηρητές αποτελούν ενδείξεις της σταδιακής γεωπολιτικής προσέγγισης και οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πολυπληθέστερες χώρες του πλανήτη.

Ανάμεσα στις συμφωνίες περιλαμβάνονται και οι αρχές για την επίλυση της συνοριακής διαφοράς που παραμένει αγκάθι στις σχέσεις των δύο πλευρών από το 1962, όταν οι δύο χώρες οδηγήθηκαν σε πόλεμο.

Παρατηρητές προβλέπουν ότι η διευθέτηση των μήκους 3.500 χιλιομέτρων συνόρων ανάμεσα στις δύο χώρες ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας σε άλλους τομείς.

Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές οι επιμέρους λεπτομέρειες, από το κοινό ανακοινωθέν καθίσταται σαφές ότι η Κίνα αποσύρει τη διεκδίκησή της από το κρατίδιο Σικίμ, ανάμεσα στο Θιβέτ και το Νεπάλ, καθώς αναφέρεται στο «κρατίδιο της δημοκρατίας της Ινδίας».

Το Σικίμ ήταν ανεξάρτητο βασίλειο το έδαφος του οποίου η Ινδία προσάρτησε κατόπιν δημοψηφίσματος το 1975, μια ενέργεια που δεν αναγνωριζόταν από την Κίνα μέχρι σήμερα.

«Μείζων πρόοδος»

Επίσης ο Κινέζος πρωθυπουργός, Γουέν Ζιαμπάο, και ο Ινδός ομόλογός του, Μανμοχάν Σινγχ, μετά από συνομιλίες που είχαν οι δύο αντιπροσωπείες, υπέγραψαν συμφωνίες εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας.

Την παραμονή των συνομιλιών ο πρωθυπουργός της Κίνας ζήτησε από τις δύο χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους και τις ικανότητές τους στην πληροφορική ώστε να καταστούν ηγετικές δυνάμεις στον τομέα κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών και λογισμικού.

Μάλιστα το ανακοινωθέν αναφέρεται σε μείζονα πρόοδο η οποία προετοιμάζει το έδαφος για την ανάπτυξη εμπορικών και οικονομικών δεσμών ανάμεσα στις δύο πυρηνικές δυνάμεις της Ασίας.


Δευτέρα 11 Απριλίου 2005 - 10:59 (Ώρα Λονδίνου)

Απεβίωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος

Ο πρώην αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος, απεβίωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας, σε ηλικία 94 χρόνων.

Ο ιεράρχης του Ελληνισμού της Αμερικής νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες σε νοσοκομείο του Στάμφορντ στην πολιτεία Κονέκτικατ, αντιμετωπίζοντας σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Την είδηση του θανάτου του Ελληνορθόδοξου ιεράρχη ανακοίνωσε ο νυν προκαθήμενος της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στις ΗΠΑ, αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, προσθέτοντας:

«Είχα την ιδιαίτερη τιμή και χαρά να γνωρίζω τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο για περισσότερο από 50 χρόνια. Υπήρξε υπέροχος Αρχιεπίσκοπος ο οποίος προσέφερε στην Εκκλησία μια έντονη, συνεχή, πολύμορφη και δημιουργική ποιμαντική δραστηριότητα. Υπήρξε ένας αληθινός και ολοκληρωμένος ποιμήν για τους ανθρώπους του ποιμνίου του προσπαθώντας μέρα και νύχτα να τους διδάξει, να τους καθοδηγήσει να τους παρηγορήσει, να τους ενθαρρύνει».

Βίος και πολιτεία

Ο πρώην αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής (κατά κόσμο Δημήτριος Κουκουζής), γεννήθηκε το 1911 στην Ίμβρο και σπούδασε στην Πατριαρχική Θεολογική Σχολή της Χάλκης, στην Κωνσταντινούπολη.

Το 1934 χειροτονήθηκε διάκονος και πήρε το όνομα Ιάκωβος. Πέντε χρόνια αργότερα υπηρέτησε με την ιδιότητα αυτή στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου Αθηναγόρα ενώ το 1940 χειροτονήθηκε ιερέας στο Λόουελ της Μασαχουσέτης.

Από το 1942 έως το 1954 ήταν πρωτοπρεσβύτερος του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού της Βοστόνης ενώ το 1950 πήρε την αμερικανική υπηκοότητα.

Το 1954 έγινε Επίσκοπος Μάλτας και το 1956 Μητροπολίτης Μάλτας. Στο μεταξύ, το 1955, το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης τον διόρισε εκπρόσωπό του στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών.

Το 1959 έγινε δεκτός από τον Πάπα Ιωάννη ΚΓ στο Βατικανό. Ήταν ο πρώτος ελληνορθόδοξος επίσκοπος που επισκέφθηκε τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Την ίδια χρονιά εξελέγη Αρχιεπίσκοπος της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας Βορείου και Νοτίου Αμερικής και Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ελληνισμού, θέση που διατήρησε μέχρι το 1968.

Από το 1959 μέχρι και την παραίτησή του από τον αρχιεπισκοπικό θρόνο συνεργάστηκε με 9 διαδοχικούς προέδρους των ΗΠΑ (Αϊζενχάουερ, Κένεντι, Τζόνσον, Νίξον, Φορντ, Κάρτερ, Ρέιγκαν, Μπους και Κλίντον).

Κατά τη διάρκεια των 37 αυτών χρόνων ως προκαθήμενος άσκησε επανειλημμένα πιέσεις υπέρ των εθνικών δικαίων, με χαρακτηριστική την παρέμβασή του το 1964 στον πρόεδρο Λίντον Τζόνσον προς αποτροπή της τουρκικής επέμβασης στην Κύπρο.

Ενώ μείζονα ρόλο διαδραμάτισε και το 1983 στη ματαίωση της αναγνώρισης του τουρκοκυπριακού αυτοαποκαλούμενου κράτους.

Το μόνο μελανό κεφάλαιο στην πολύχρονη σταδιοδρομία του αποτέλεσε η στάση του απέναντι στην απριλιανή δικτατορία, η οποία ήταν ανεκτική κατά ορισμένους ή έφθανε και στην ενεργό συνεργασία κατά άλλους παρατηρητές.

Στις 29 Ιουλίου 1996 παραιτήθηκε από τον αρχιεπισκοπικό θρόνο και στη θέση του η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε το Μητροπολίτη Ιταλίας Σπυρίδωνα.


Σκόπια, ωράριο και ακίνητα

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Ευκαιρίες στέγης σε 22 περιοχές της Αττικής. Πού θα βρείτε σπίτι σε καλές τιμές.

AΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): Πυρηνικούς αντιδραστήρες σπέρνει στα παράλια η Τουρκία! Κίνδυνος εξ ανατολών για την Ελλάδα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Νέο ωράριο και στο Δημόσιο. Η κυβέρνηση μελετά να λειτουργούν οι υπηρεσίες και απογεύματα.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Όλες οι νέες ρυθμίσεις για ακίνητα. Οι τελικές αποφάσεις για ΦΠΑ, αντικειμενικές αξίες, φόρο κατοχής.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Άστραψε και βρόντηξε ο Χριστόδουλος. Ράπισμα από τον Αρχιεπίσκοπο κατά των σκοτεινών κέντρων που επιχειρούν να απαξιώσουν τους ηγέτες της Ορθοδοξίας.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 3.603 προσλήψεις σε υπουργεία, Δημόσιο, Ταμεία. Όλες οι θέσεις που προκηρύσσονται.

ΕΘΝΟΣ: Πάνω έως 11% τα φάρμακα. Αυξήσεις-σοκ με το νέο σύστημα τιμολόγησης.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μακεδονία ξακουστή των Σκοπιανών η χώρα. Εκεί θα καταλήξουμε μετά τους Ελληνικούς χειρισμούς για το όνομα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βραδυφλεγής βόμβα για το Ασφαλιστικό. Αποκαλυπτική μελέτη της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ξεσκεπάζει τις ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η ώρα των μεγάλων υπερβάσεων. Νέο κεφάλαιο για την ελληνική εξωτερική πολιτική έπειτα από 12 χρόνια αδιεξόδων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εμπαιγμός από Μολυβιάτη στους αρχηγούς που ζητούν: Δώστε τώρα την γκρίζα επιστολή.

ΕΣΤΙΑ: Η Ελλάς δεσμία του σοσιαλισμού. Κινείται αντίστροφα προς το διεθνές οικονομικό ρεύμα.

ESPRESSO: "Ποιοι επώνυμοι κακοποιούν τις γυναίκες τους". Η επιστροφή της Ειρήνης Δορκοφίκη.

ΤΑ ΝΕΑ: Φαγωμάρα για φόρους, ρουσφέτια. Καυτά μέτωπα στη ΝΔ.

TRAFFIC NEWS: Δηλητήριο της Έλλης για Ζαχαρέα και MEGA.

Η ΧΩΡΑ: Αυθαίρετα: Πού θα προσφύγετε για τα πρόστιμα της Εφορίας. Οδηγός για τις παραβάσεις στις οικοδομές.

City Press: Η Εκκλησία στην αντεπίθεση.

METRO: Γραμμή συνεννόησης. Εκεχειρία στα εθνικά θέματα μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Οι πιθανότητες μιας πρόσληψης. ΑΣΕΠ: Διαγωνισμός εκπαιδευτικών.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Αντάρτικο από τον Ψωμιάδη. Ευθεία επίθεση του Νομάρχη κατά υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Παιδείας.

Καυτό θέμα η ονομασία

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι «τα κόμματα ζητούν από την κυβέρνηση να τους δοθεί το πλήρες κείμενο της πρότασης Νίμιτς για τα Σκόπια, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε μόνο για το όνομα και όχι για τα αρνητικά σημεία της πρότασης για την Ελλάδα» προσθέτοντας ότι «με διαρροές στον Τύπο, η κυβέρνηση προσπάθησε να περάσει στα μαλακά την απαγόρευση διεθνούς χρήσης του ονόματος "Μακεδονία" και από την Ελλάδα».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι «το κεφάλαιο των μεγάλων διευθετήσεων ανοίγει στην ελληνική εξωτερική πολιτική με τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων» προβλέποντας ότι «ακολουθούν το Κυπριακό, τα Ελληνοτουρκικά και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και την ΕΕ».

Ενώ η εφημερίδα METRO πιστεύει ότι «σε γραμμή συνεννόησης για τα μεγάλα εθνικά θέματα, που έχουν εισέλθει σε κρίσιμη καμπή, φαίνεται να κινούνται τα δύο μεγάλα κόμματα, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, αλλά και δείχνουν οι αντιδράσεις των εκπροσώπων τους. Ειδικότερα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αποφεύγουν να αντιπαρατεθούν επί του Σκοπιανού, αλλά και επί των υπόλοιπων εθνικών θεμάτων, συνεκτιμώντας ότι οι διεθνείς συνθήκες είναι τέτοιες, που δημιουργούν πλαίσιο επίλυσής του, αλλά και από την άλλη το κλίμα στην κοινή γνώμη δεν επιτρέπει πλέον συγκρούσεις σε αυτά τα ζητήματα».

«Όχι» σε προτάσεις Μεϊμαράκη

ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι «Αδειάζουν οι υπουργοί τον Β. Μεϊμαράκη που πρότεινε διεύρυνση του ωραρίου στον δημόσιο τομέα».

την ίδια ώρα η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι «τη διεύρυνση του ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών μελετά η κυβέρνηση στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που προωθεί στην οικονομία. Το θέμα άνοιξε με δήλωσή του στην Αιτωλοακαρνανία ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης , ο οποίος διερωτήθηκε "πως είναι δυνατόν να θέλουμε να πουλάμε τουρισμό και να είναι κλειστά τα μουσεία τα απογεύματα"».

Και προσθέτει: «Ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας έχει στείλει τελεσίγραφο στη ΓΣΕΒΕ για το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων».

Κινητικότητα στα ακίνητα

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι «σε πυρετώδη αναζήτηση νέου σπιτιού βρίσκονται αυτή την εποχή χιλιάδες επίδοξοι αγοραστές οι οποίοι θέλοντας να προλάβουν τις επικείμενες αλλαγές στη φορολόγηση των ακινήτων αναζητούν την ιδιόκτητη κατοικία τους στην αγορά του Λεκανοπεδίου. Όσοι θέλουν να αγοράσουν σπίτι αυτήν την εποχή ευνοούνται από την παραμονή των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων σε χαμηλά επίπεδα τα οποία καθιστούν ακόμη περισσότερο συμφέρουσα την αγορά. Δεν είναι λίγες μάλιστα οι τράπεζες που αυτήν την εποχή προσφέρουν στεγαστικά δάνεια με κόστος όσο το αντίτιμο του ενοικίου καθιστώντας την αγορά σπιτιού προσιτή ακόμη και στους λιγότερο κατέχοντες».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ υποστηρίζει ότι «στις οριστικές αποφάσεις για τις αλλαγές που θα επέλθουν στα ακίνητα κατέληξε η κυβέρνηση. Για τον ΦΠΑ θα ισχύσουν δύο συντελεστές 19% και 9% οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν κατά μέσον όρο 30% ενώ ο ενιαίος φόρος κατοχής ακινήτων θα αντικαταστήσει όλες τις ισχύουσες επιβαρύνσεις. Παράλληλα, οικοδομική άδεια εξασφαλίζουν χιλιάδες οικόπεδα που βρίσκονται σε παράκτιες και αγροτικές περιοχές».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 11 Απριλίου 2005 - 07:51 (Ώρα Λονδίνου)

Tο Σύνταγμα διχάζει

Ο σχολιαστής της γαλλικής Λιμπερασιόν (Liberation) προβληματίζεται για την ενότητα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, εξαιτίας των διαφωνιών για το Ευρωσύνταγμα.

Εάν επικρατήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα της 29ης Μαΐου τίποτα δεν θα είναι όπως πρώτα, ούτε όμως η νίκη των υποστηρικτών του Ευρωπαϊκού Συντάγματος εγγυάται την επιστροφή στη γαλήνη. Η συνύπαρξη υποστηρικτών και αντιπάλων του Ευρωσυντάγματος στο μέλλον, φαίνεται να είναι προβληματική, γράφει η Λιμπερασιόν.

Στο επικείμενο δημοψήφισμα στη Γαλλία αναφέρεται και η ελβετική Λε Ταν (Le Temps), υποδεικνύοντας ότι 10 δημοσκοπήσεις μέχρι τώρα δείχνουν ότι η πλειοψηφία τάσσεται κατά του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Και μάλιστα, όχι μόνον εκείνοι που παραδοσιακά είναι ευρωσκεπτικιστές, αλλά και οι επαγγελματίες και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι οποίοι γενικά διάκεινται ευνοϊκά έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γράφει η εφημερίδα.

Στις εκδηλώσεις για τα 60 χρόνια από την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ αναφέρεται η εφημερίδα Τάγκεσπιγκελ (der Tagesspiegel) του Βερολίνου, η οποία τονίζει αναφερόμενη στα λόγια του καγκελάριου, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ότι η υπενθύμιση των εγκλημάτων του ναζισμού είναι «διαρκής ηθική υποχρέωση»- ότι ο καγκελάριος, υπογράμμισε, βλέποντας στο μέλλον, πως δεν θα πρέπει να επιτραπεί ούτε μία ευκαιρία στη βία, τον αντισημιτισμό, το ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Η εφημερίδα Ζίντντοϊτσε Τσάιτουγκ (Sueddeutsche Zeitung) γράφει ότι δεν ασκείται τελικά δίωξη εις βάρος του προέδρου του νεοναζιστικού κόμματος, Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (NPD), Ούντο Φόιγκτ, για τις δηλώσεις του περί «Ολοκαυτώματος» που προκάλεσαν οι Σύμμαχοι βομβαρδίζοντας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τη Δρέσδη. Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις εκπροσώπου της εισαγγελίας του Αμβούργου, ο οποίος τονίζει ότι κρίθηκε μόνον η ενδεχόμενη ποινική πτυχή των δηλώσεων και όχι η ηθική.

Μία άλλη γερμανική εφημερίδα, τέλος, η Βέλτ αναφέρεται στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Γερμανία ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, για να εγκαινιάσει την έκθεση του Ανοβέρου. Επίσημα, γράφει η εφημερίδα, οι γερμανο-ρωσικές εμπορικές σχέσεις είναι οι καλύτερες από ποτέ. Γερμανικοί οικονομικοί κύκλοι όμως λένε ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική, καθώς προκαλεί έντονες ανησυχίες η απόσταση που φαίνεται να παίρνει ο κ. Πούτιν από τις απαιτούμενες για την οικονομία της αγοράς μεταρρυθμίσεις.


Κυριακή 10 Απριλίου 2005 - 20:29 (Ώρα Λονδίνου)

Πράσινη η κορυφή

Στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα με 53 πόντους βρίσκεται πλέον ο Παναθηναϊκός μετά την νίκη του επί του Ολυμπιακού με 1-0 στο κατάμεστο γήπεδο της «Λεωφόρου».

Η νίκη της ΑΕΚ επι του ΠΑΟΚ με 2-0 της χάρισε τη δεύτερη θέση της βαθμολογίας με 52 πόντους, ενώ τρίτος πλέον βρίσκεται ο Ολυμπιακός με 50 βαθμούς.

Τη νίκη στους Πράσινους έδωσε ο Μιχάλης Κωνσταντίνου με κεφαλιά στο 43, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Νικοπολίδη.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με υποτονικούς ρυθμούς και χωρίς να προσφέρει εντυπωσιακό θέαμα. Ωστόσο ο Παναθηναϊκός άρχισε σύντομα να ελέγχει τους αντιπάλους του.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 25 αγώνες)

Παναθηναϊκός 53

ΑΕΚ 52

Ολυμπιακός 50

Ξάνθη 43

ΠΑΟΚ 41

Χαλκηδόνα 35

Αιγάλεω 33

Ηρακλής 32

Πανιώνιος 30

Καλλιθέα 30

ΟΦΗ 28

Ιωνικός 27

Απ.Καλαμαριάς 24

Αρης 24

Εργοτέλης 19

Κέρκυρα 16

Η ομάδα του Πειραιά, που στο πρώτο ημίχρονο ήταν σχεδόν ανύπαρκτη, προσπάθησε να ξαναμπεί δυναμικά στο παιχνίδι στο δεύτερο ημίχρονο αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Εντυπωσιακή κεφαλιά του Ριβάλντο στο 66 κατέληξε στο δοκάρι.

Η νίκη της ΑΕΚ

Τα δύο γκολ του Σοάρες επί του ΠΑΟΚ χάρισαν στον δικέφαλο του νότου τη δεύτερη θέση στο βαθμολογικό πίνακα, μόλις ένα βαθμό πίσω από τον Παναθηναϊκό.

Αν και στο ΠΑΟΚ δόθηκε χρυσή ευκαιρία να προηγηθεί από το τρίτο κιόλας λεπτό του αγώνα κερδίζοντας πέναλτι, ο Σαλπιγγίδης αστόχησε.

Το παιχνίδι ήταν δυνατό με πολλές και καλές φάσεις, παλμό, ευκαιρίες και πάθος. Ωστόσο δεν έλειψαν και οι αποβολές.

Από το 28, οι δύο ομάδες έμειναν με δέκα παίχτες αφού οι Ζωγραφάκης και Λυμπερόπουλος διαπλικτίστηκαν και έλαβαν κόκκινη κάρτα.


Δευτέρα 11 Απριλίου 2005 - 07:34 (Ώρα Λονδίνου)

Δωρητές για το Σουδάν

Εορτασμοί στη Χαρτούμ για τη συμφωνία τερματισμού του εμφυλίου πολέμου

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος ανοίγει τη διάσκεψη των δωρητών, ζητά από τη διεθνή κοινότητα να διαθέσει το ποσό των 2.6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανοικοδόμηση του Σουδάν.

Τα Ηνωμένα Έθνη τονίζουν ότι η εύθραυστη ειρηνευτική συμφωνία που υπεγράφη τον Ιανουάριο, δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια ζωής χωρίς την άμεση οικονομική υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.

Οι ΗΠΑ έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος του απαιτούμενου κονδυλίου. Όμως - όπως και άλλες δωρήτριες χώρες - έτσι και οι ΗΠΑ υπογραμμίζουν ότι η ειρήνη στην περιοχή θα είναι ούτως η άλλως προσωρινή εάν δεν δοθεί τέλος και στη βία που μαστίζει την περιοχή του Νταρφούρ, στα δυτικά της χώρας.

Τα Ηνωμένα Έθνη, αν και αναγνωρίζουν τις δυσκολίες που προκύπτουν για την ανοικοδόμηση μιας χώρας, το μισό της οποίας σε εμπόλεμη κατάσταση, πάρ' αυτά ζητούν από τους δωρητές να μη θέσουν ως όρο για την προσφορά τους, τον τερματισμό του εμφυλίου στο Νταρφούρ.


Δευτέρα 11 Απριλίου 2005 - 07:20 (Ώρα Λονδίνου)

Ινδία και Κίνα συζητούν για τα σύνορα

Ο κ. Ζιαμπάο δήλωσε ότι οι συνομιλίες φέρνουν πιο κοντά την εξεύρεση λύσης στις διαφορές για τα σύνορα στα Ιμαλάια.

Είναι οι μεγαλύτερες πληθυσμιακά χώρες του κόσμου και η ανάδειξή τους στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα εντυπωσιάζει.

Κίνα και Ινδία: οι αναδυόμενες δυνάμεις, οι χώρες που είχαν εμπλακεί σε συνοριακό πόλεμο το 1962, προχωρούν στην αναβάθμιση των σχέσεών τους και σ΄ αυτή εντάσσεται και η επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Ινδία ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Ζιαμπάο. Ήδη έχουν υπογραφεί από τις δύο πλευρές συμφωνίες στους τομείς επιστημών και τεχνολογίας.

Ο κ. Ζιαμπάο δήλωσε ότι οι συνομιλίες που έχει στο Δελχί φέρνουν πιο κοντά την εξεύρεση λύσης στις διαφορές των δύο χωρών για τα σύνορα στα Ιμαλάια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε συμφωνία-πλαίσιο 11 σημείων, σε σχέση με τα σύνορα 3.350 χιλιομέτρων

Ο Τζορτζ Φερνάντες, υπουργός Άμυνας της Ινδίας, είχε δηλώσει κάποτε ότι η χώρα του κατασκευάζει πυρηνικά όπλα, κυρίως εξ αιτίας των ανησυχιών που της προκαλεί η Κίνα. Με αφορμή την επίσκεψη του Κινέζου επισήμου δήλωσε ότι οι σχέσεις Ινδίας-Κίνας βασίζονται κατά πρώτο λόγο στην οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης και υπέδειξε ότι έχουν διεξαχθεί κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.


Δευτέρα 11 Απριλίου 2005 - 06:38 (Ώρα Λονδίνου)

Στο Τέξας ο Σαρόν

Η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει δυσφορία για την επέκταση των εβραϊκών οικισμών

Υπό τη σκιά της αντιπαράθεσης των δύο πλευρών, εξαιτίας των σχεδίων για επέκταση των εβραϊκών οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, πραγματοποιείται η συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν στο Τέξας.

Η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει δυσφορία για τους οικισμούς, θεωρώντας ότι δυσχεραίνουν τη δρομολόγηση του ειρηνευτικού σχεδίου "οδικός χάρτης". Το Ισραήλ είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα την κατασκευή άλλων τρεισήμισι χιλιάδων κατοικιών σε οικισμό της Δυτικής Όχθης.

Η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή προχωρά με πολύ αργά βήματα, καθώς και από τις δύο πλευρές, Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς, εμφανίζονται παράγοντες που λειτουργούν αρνητικά. Χθες για παράδειγμα χρειάστηκε μία τεράστια αστυνομική επιχείρηση στην Ιερουσαλήμ, για να ματαιωθούν τα σχέδια ακροδεξιών Ισραηλινών να πραγματοποιήσουν πορεία προς το «Όρος του Ναού», έναν τόπο ιερό τόσο για τους εβραίους όσο και για τους μουσουλμάνους.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρκ Ρεγκέβ, απαντώντας στην ερώτηση, εάν ενέργειες, όπως αυτή στην Ιερουσαλήμ θέτουν σε κίνδυνο τον ειρηνευτικό διάλογο, παραδέχτηκε ότι προκαλούν έντονες ανησυχίες. προκαλούν ανησυχίες:

«Υπάρχει φόβος ότι κάποιος εξτρεμιστής από τη δική μας πλευρά θα μπορούσε κατά κάποιον τρόπο να προκαλέσει μία κρίση, ακόμη και να απειλήσει ότι θα χτυπήσει τα ιερά των μουσουλμάνων. Κι αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλουμε. Αυτός είναι και ο λόγος νομίζω που η αστυνομία ενήργησε πολύ δυναμικά... σ΄ αυτή την περίπτωση», είπε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.