Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-04-10

  1. Σε ρυθμό προεκλογικό
  2. Επεισόδια στην «Λεωφόρο»
  3. Πράσινη η κορυφή
  4. Συγνώμη απαιτεί η Ιαπωνία από την Κίνα
  5. Θυμήθηκαν το Μπούχενβαλντ
  6. Επεισόδια στην «Λεωφόρο»
  7. Συγνώμη απαιτεί η Ιαπωνία από την Κίνα
  8. Το «όχι» του Ζαρκάουι στον Ταλαμπανί
  9. Απετράπησαν τα χειρότερα
  10. Απορρίπτουν τα Σκόπια την πρόταση Νίμιτς
  11. Νέος σεισμός στη Σουμάτρα
  12. Γάμος δίχως φιλί
  13. Κλίμα έντασης στη Μέση Ανατολή
  14. Σε λαϊκό προσκήνυμα η σωρός του Γρηγόρη Μπιθικώτση
  15. Απορρίπτουν τα Σκόπια την πρόταση Νίμιτς
  16. Οικονομία και Σκόπια στο στόχαστρο του τύπου
  17. Συγνώμη απαιτεί η Ιαπωνία από την Κίνα
  18. Κλίμα έντασης στη Μέση Ανατολή
  19. Σε γαμήλιο ταξίδι οι Κάρολος και Καμίλα

Δευτέρα 11 Απριλίου 2005 - 02:40 (Ώρα Λονδίνου)

Σε ρυθμό προεκλογικό

Η εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Τelegraph) γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι οι Εργατικοί και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες επιχείρησαν να παρουσιάσουν τον ηγέτη των συντηρητικών, Μάικλ Χάουαρντ, ως ακροδεξιό στο ζήτημα της μετανάστευσης.

Με ένα τέχνασμα που μοιάζει συντονισμένο, τα δύο κόμματα κατηγορούν τον πρόεδρο των Συντηρητικών ότι παίρνει σκληρή θέση στο ζήτημα της μετανάστευσης για να κερδίσει ψήφους στις εκλογές, γράφει η εφημερίδα.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent), η οποία γράφει ότι η απόφαση των Συντηρητικών να θέσουν το ζήτημα του περιορισμού της μετανάστευσης στο επίκεντρο της προεκλογικής τους καμπάνιας, οδηγεί οργανώσεις αρωγής να εκφράσουν φόβους για το ενδεχόμενο αύξησης των επιθέσεων κατά των μεταναστών στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα.

Ο οικονομικός κόσμος φοβάται αύξηση των φόρων, εάν διατηρήσουν την εξουσία στη Βρετανία οι Εργατικοί, γράφει η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times). Στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα δημοσιεύει έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι εννέα στους 10 οικονομικούς διευθυντές πιστεύουν ότι οι Εργατικοί θα αυξήσουν τους φόρους, ενώ ελάχιστοι πιστεύουν ότι το περιβάλλον που δημιούργησε η κυβέρνηση Μπλερ, ενθαρρύνει την επέκταση των οικονομικών δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων. Το 49% των οικονομικών στελεχών θεωρεί ότι οι Συντηρητικοί έχουν καλύτερες πολιτικές προτάσεις και το 44% ότι ο αρχηγός τους, Μάικλ Χάουαρντ είναι ικανός για πρωθυπουργός.

Σε προεκλογικούς ρυθμούς και τα δημοσιεύματα της Γκάρντιαν (The Guardian), η οποία επιπλέον γράφει στην πρώτη της σελίδα ότι μία εβδομάδα πριν συνέλθει το κολέγιο των καρδινάλιων στο Βατικανό για τη διαδοχή του αποθανόντος Πάπα Παύλου Ιωάννη Β΄, εμφανίζεται ως υποψήφιος ένα «κρυφό ταλέντο»: ο πατριάρχης της Πορτογαλίας, Ζοζέ ντα Κρουζ Πολικάρπο, που θεωρείται ικανός να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Ευρώπη και τη Νότια Αμερική. Ένα άλλο φαβορί, γράφει η Γκάρντιαν, είναι ο γερμανικής καταγωγής καρδινάλιος, Κλαούντιο Χούμες, αρχιεπίσκοπος του Σάο Πάολο.

Η εφημερίδα Τάιμς (The Times) σχολιάζει την ένταση που προκαλεί στις σχέσεις Κίνας-Ιαπωνίας, η απόφαση του Τόκιο να αλλάξει τα σχολικά βιβλία ιστορίας, γεγονός που ερμηνεύεται από το Πεκίνο ως συγκάλυψη της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου. Κίνα και Ιαπωνία πρέπει να μάθουν τι σημαίνει επαναπροσέγγιση, γράφει ο σχολιαστής της εφημερίδας, ο οποίος σημειώνει συγχρόνως ότι οι ηγέτες της Κίνας θα είναι οι χαμένοι εάν συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τις αντιϊαπωνικές διαδηλώσεις και τη «νοοτροπία του όχλου.

«Παχυσαρκία στη Μεσόγειο»

Ο μεσογειακές χώρες παράτησαν τον παραδοσιακό τρόπο διατροφής που είναι το «κλειδί για τη μακροζωία» και τώρα αντιμετωπίζουν αυξημένα προβλήματα παχυσαρκίας, γράφει η εφημερίδα Τάιμς.

Από την Ελλάδα μέχρι την Ισπανία οι νέοι σε ηλικία παίρνουν πιο γρήγορα βάρος απ΄ ό,τι στη βόρεια Ευρώπη, εξ αιτίας της εξάπλωσης της «κουλτούρας των φαστφούντ», γράφει η εφημερίδα που φιλοξενεί δηλώσεις του Ντένις Λάιρον, διαιτολόγου από τη Μασσαλία. «Η μεσογειακή δίαιτα δεν υπάρχει ουσιαστικά πλέον. Τα πράγματα χειροτερεύουν με την ανάπτυξη των πόλεων και την παγκοσμιοποίηση», δηλώνει ο διευθυντής του γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Διατροφής».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τάιμς η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση. Η κατ΄ εξοχήν χώρα της μεσογειακής διατροφής εμφανίζει αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας, που βρίσκονται στο ίδιος ύψος με το Βέλγιο και τη Βρετανία, χώρες οι οποίες βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις.


Κυριακή 10 Απριλίου 2005 - 17:52 (Ώρα Λονδίνου)

Επεισόδια στην «Λεωφόρο»

Τραυματισμένος φίλαθλος μεταφέρεται για τις πρώτες βοήθειες

Λίγες ώρες πριν την έναρξη του κρίσιμου αγώνα μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στο γήπεδο της «Λεωφόρου» και δεν λείπουν τα έκτροπα.

Ενώ οι προσέλευση των οπαδών των δύο ομάδων συνεχίζεται, άτομα νεαρής ηλικίας συνεπλάκησαν με αστυνομικούς

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν οι φίλαθλοι προσπάθησαν να εισβάλουν στις θύρες που οδηγούν στο «πέταλο» του γηπέδου χωρίς πρώτα να περάσουν από τον απαραίτητο σωματικό έλεγχο.

Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τους απωθήσουν με αποτέλεσμα εκείνοι να απαντήσουν με πέτρες και με βόμβες μολότοφ.

Τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή είναι δρακόντεια, με τις αστυνομικές δυνάμεις να έχουν παραταχθεί από το πρωί γύρω από το γήπεδο.


Κυριακή 10 Απριλίου 2005 - 20:29 (Ώρα Λονδίνου)

Πράσινη η κορυφή

Φωτο Αρχείου

Στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα με 53 πόντους βρίσκεται πλέον ο Παναθηναϊκός μετά την νίκη του επί του Ολυμπιακού με 1-0 στο κατάμεστο γήπεδο της «Λεωφόρου».

Η νίκη της ΑΕΚ επι του ΠΑΟΚ με 2-0 της χάρισε τη δεύτερη θέση της βαθμολογίας με 52 πόντους, ενώ τρίτος πλέον βρίσκεται ο Ολυμπιακός με 50 βαθμούς.

Τη νίκη στους Πράσινους έδωσε ο Μιχάλης Κωνσταντίνου με κεφαλιά στο 43, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Νικοπολίδη.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με υποτονικούς ρυθμούς και χωρίς να προσφέρει εντυπωσιακό θέαμα. Ωστόσο ο Παναθηναϊκός άρχισε σύντομα να ελέγχει τους αντιπάλους του.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 25 αγώνες)

Παναθηναϊκός 53

ΑΕΚ 52

Ολυμπιακός 50

Ξάνθη 43

ΠΑΟΚ 41

Χαλκηδόνα 35

Αιγάλεω 33

Ηρακλής 32

Πανιώνιος 30

Καλλιθέα 30

ΟΦΗ 28

Ιωνικός 27

Απ.Καλαμαριάς 24

Αρης 24

Εργοτέλης 19

Κέρκυρα 16

Η ομάδα του Πειραιά, που στο πρώτο ημίχρονο ήταν σχεδόν ανύπαρκτη, προσπάθησε να ξαναμπεί δυναμικά στο παιχνίδι στο δεύτερο ημίχρονο αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Εντυπωσιακή κεφαλιά του Ριβάλντο στο 66 κατέληξε στο δοκάρι.

Η νίκη της ΑΕΚ

Τα δύο γκολ του Σοάρες επί του ΠΑΟΚ χάρισαν στον δικέφαλο του νότου τη δεύτερη θέση στο βαθμολογικό πίνακα, μόλις ένα βαθμό πίσω από τον Παναθηναϊκό.

Αν και στο ΠΑΟΚ δόθηκε χρυσή ευκαιρία να προηγηθεί από το τρίτο κιόλας λεπτό του αγώνα κερδίζοντας πέναλτι, ο Σαλπιγγίδης αστόχησε.

Το παιχνίδι ήταν δυνατό με πολλές και καλές φάσεις, παλμό, ευκαιρίες και πάθος. Ωστόσο δεν έλειψαν και οι αποβολές.

Από το 28, οι δύο ομάδες έμειναν με δέκα παίχτες αφού οι Ζωγραφάκης και Λυμπερόπουλος διαπλικτίστηκαν και έλαβαν κόκκινη κάρτα.


Κυριακή 10 Απριλίου 2005 - 08:21 (Ώρα Λονδίνου)

Συγνώμη απαιτεί η Ιαπωνία από την Κίνα

Επίσημη διαμαρτυρία της Ιαπωνίας για το εναντίον της κλίμα στην Κίνα

Σε επίσημη διαμαρτυρία προέβη η κυβέρνηση της Ιαπωνίας προς την Κίνα για τις μαζικές αντί-ιαπωνικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται από το Σάββατο στο Πεκίνο και σε άλλες κινεζικές πόλεις.

Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Νομπουτάκα Μπατσιμούρα, επέδωσε έγγραφη διαμαρτυρία στον πρέσβη της Κίνας στο Τόκιο.

Την Κυριακή κάπου 3.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το προξενείο της Ιαπωνίας στην πόλη Γιανγκτζού.

Εξάλλου, το Σάββατο χιλιάδες συμπατριώτες τους πραγματοποίησαν διαδήλωση έξω από την πρεσβεία της Ιαπωνίας στο Πεκίνο, πέταξαν πέτρες και έσπασαν τα τζάμια της πρεσβείας.

Το πρόσφατο κύμα αντί-ιαπωνικών διαδηλώσεων έχει προκαλέσει η διπλωματική εκστρατεία που έχει αναλάβει η ιαπωνική κυβέρνηση με στόχο να γίνει η Ιαπωνία μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας πιστεύεται ότι περιλαμβάνεται και η έκδοση ενός αναθεωρημένου ιστορικού βιβλίου από το υπουργείο Παιδείας της Ιαπωνίας.

Το αμφιλεγόμενο βιβλιο

Η πρώτη αναθεώρηση του βιβλίου της ιστορίας εγκρίθηκε από το υπουργείο παιδείας της Ιαπωνίας το 2001.

Σε αυτό δεν γίνεται πλέον καμία αναφορά στις βιαιότητες που διέπραξαν οι Ιάπωνες κατά τους αποικιοκρατικούς τους πολέμους, πριν από 70 χρόνια.

Οι επικριτές του βιβλίου λένε ότι αποτελεί παραποίηση της ιστορίας.

Η λέξη «εισβολή» αποφεύγεται συστηματικά ενώ τονίζεται ότι με την ιαπωνική κατοχή δόθηκε τέλος στην ευρωπαϊκή αποικιοκρατία σε περιοχές όπως η σημερινή Ινδονησία.

Μεγαλύτερη ευαισθησία προκαλεί στην Κίνα το γεγονός ότι το βιβλίο αναφέρεται στη σφαγή του Ναντζίνγκ, το 1937, σαν ένα απλό επεισόδιο.

Πολλοί Κινέζοι πιστεύουν ότι η Ιαπωνία προσπαθεί να δώσει τη δική της ερμηνεία στα γεγονότα, χωρίς να αναφερθεί στις λεηλασίες, στους βιασμούς και τις βαρβαρότητες εκείνων των έξι εβδομάδων, κατά τις οποίες βρήκαν το θάνατο 300 χιλιάδες άνθρωποι.

Την ώρα που η Κίνα αντιδρά έντονα για το αμφιλεγόμενο ιστορικό βιβλίο, η απήχησή του στο λαό της Ιαπωνίας δεν είναι δεδομένη. Αν και στα βιβλιοπωλεία της χώρας η ζήτησή του αυξάνεται, ελάχιστα είναι τα σχολεία που το έχουν επιλέξει για τη διδακτική τους ύλη.


Κυριακή 10 Απριλίου 2005 - 21:19 (Ώρα Λονδίνου)

Θυμήθηκαν το Μπούχενβαλντ

Φόρεσαν τις στολές τους και τραγούδησαν τον ύμνο τους

Ο Γερμανός Καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, τίμησε την 60η επέτειο από την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου του Μπούχενβαλντ.

Σε ομιλία του κάλεσε τον κόσμο να μην ξεχάσει ποτέ τον τρόμο που έσπειρε ο ναζισμός.

Κάποιοι από τους επιζώντες της θηριωδίας στο Μπούχενβαλντ επέστρεψαν στη Γερμανία και θυμήθηκαν την ημέρα που ο αμερικανικός στρατός απελευθέρωσε 21 χιλιάδες κρατούμενους, στις 11 Απριλίου του 1945.

Στο ναζιστικό στρατόπεδο βρήκαν το θάνατο 56 χιλιάδες εβραίοι, Ρώσοι αιχμάλωτοι του πολέμου, «μάρτυρες του ιεχωβά», πολιτικοί κρατούμενοι, ομοφυλόφιλοι και πολλοί άλλοι.

Το Μπούχενβαλντ που λειτούργησε για πρώτη φορά το 1937 δεν διέθετε θαλάμους αερίων, όπως το ’ουσβιτς. Οι κρατούμενοι εκεί δολοφονούνταν με θανάσιμους ορούς ή με όπλα. Κάποιους τους άφηναν να πεθάνουν από την πείνα. ’λλους τους εξόντωναν με την πολύ δουλειά.

«Ήταν θύματα της πείνας, της αρρώστιας, της σαδιστικής τρομοκρατίας και των συστηματικών φόνων», δήλωσε σήμερα ο κ. Σρέντερ.

Έγιναν αυτόπτες μάρτυρες

Κάποιοι από τους επιζώντες είναι πλέον 80 ετών. Φόρεσαν για ακόμα μια φορά τις φόρμες του στρατοπέδου και παρακολούθησαν την τελετή.

Μια χορωδία τραγούδησε ένα τραγούδι που είχαν γράψει δύο κρατούμενοι και στη συνέχει έγινε κάτι σαν μυστικός ύμνος για το Μπούχενβαλντ.

Θυμήθηκαν ότι εκείνη την ημέρα του Απριλίου του 1945 επαναστάτησαν καθώς έβλεπαν τα αμερικανικά στρατεύματα να πλησιάζουν και ανάγκασαν τους φύλακες να ανοίξουν τις πύλες της φυλακής τους.

Ο διοικητής των Αμερικανικών στρατευμάτων συγκλονίστηκε από το φριχτό θέαμα του Μπούχενβαλντ τόσο που εξανάγκασε τους κατοίκους των κοντινών περιοχών να επισκεφθούν το στρατόπεδο για να δουν όλα όσα είχαν γίνει στο όνομά τους.

«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ιστορία, αλλά αυτή η χώρα μπορεί να μάθει πολλά από την μεγαλύτερη ντροπή της ιστορίας μας», δήλωσε ο Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ.


Κυριακή 10 Απριλίου 2005 - 17:52 (Ώρα Λονδίνου)

Επεισόδια στην «Λεωφόρο»

Το γήπεδο του Παναθηναϊκού φυλάσσεται από το πρωί της Κυριακής

Λίγες ώρες πριν την έναρξη του κρίσιμου αγώνα μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στο γήπεδο της «Λεωφόρου» και δεν λείπουν τα έκτροπα.

Ενώ οι προσέλευση των οπαδών των δύο ομάδων συνεχίζεται, άτομα νεαρής ηλικίας συνεπλάκησαν με αστυνομικούς

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν οι φίλαθλοι προσπάθησαν να εισβάλουν στις θύρες που οδηγούν στο «πέταλο» του γηπέδου χωρίς πρώτα να περάσουν από τον απαραίτητο σωματικό έλεγχο.

Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τους απωθήσουν με αποτέλεσμα εκείνοι να απαντήσουν με πέτρες και με βόμβες μολότοφ.

Τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή είναι δρακόντεια, με τις αστυνομικές δυνάμεις να έχουν παραταχθεί από το πρωί γύρω από το γήπεδο.

Αυτή την ώρα διεξάγεται και ο αγώνας ΑΕΚ-ΠΑΟΚ


Κυριακή 10 Απριλίου 2005 - 08:21 (Ώρα Λονδίνου)

Συγνώμη απαιτεί η Ιαπωνία από την Κίνα

Επίσημη διαμαρτυρία της Ιαπωνίας για το εναντίον της κλίμα στην Κίνα

Σε επίσημη διαμαρτυρία προέβη η κυβέρνηση της Ιαπωνίας προς την Κίνα για τις μαζικές αντί-ιαπωνικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται από το Σάββατο στο Πεκίνο και σε άλλες κινεζικές πόλεις.

Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Νομπουτάκα Μπατσιμούρα, επέδωσε έγγραφη διαμαρτυρία στον πρέσβη της Κίνας στο Τόκιο.

Την Κυριακή κάπου 3.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το προξενείο της Ιαπωνίας στην πόλη Γιανγκτζού.

Εξάλλου, το Σάββατο χιλιάδες συμπατριώτες τους πραγματοποίησαν διαδήλωση έξω από την πρεσβεία της Ιαπωνίας στο Πεκίνο, πέταξαν πέτρες και έσπασαν τα τζάμια της πρεσβείας.

Το πρόσφατο κύμα αντί-ιαπωνικών διαδηλώσεων έχει προκαλέσει η διπλωματική εκστρατεία που έχει αναλάβει η ιαπωνική κυβέρνηση με στόχο να γίνει η Ιαπωνία μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.


Κυριακή 10 Απριλίου 2005 - 19:24 (Ώρα Λονδίνου)

Το «όχι» του Ζαρκάουι στον Ταλαμπανί

Ο Ζαρκάουι έχει επικηρυχθεί από τις ΗΠΑ

Η ακραία ισλαμική οργάνωση του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι απέρριψε το κάλεσμα του νέου προέδρου του Ιράκ για αφοπλισμό.

Ο Πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί ήταν πράκτορας των ΗΠΑ, ανέφερε η ανακοίνωση του Ζαρκάουι και συνέχιζε: δεν θα συγχωρεθεί ποτέ για την «απιστία» και το «αίμα των μουσουλμάνων που χύθηκε».

Η ανακοίνωση, η αυθεντικότητα της οποίας εξετάζεται, αναρτήθηκε σε ισλαμική ιστοσελίδα.

Ο κ. Ταλαμπανί είχε πει ότι σε κάποιους από τους μαχητές θα μπορούσε να προσφέρει αμνηστία εάν αφοπλίζονταν

Ο Ζαρκάουι, ένας από τους πλέον διαβόητους μαχητές του Ιράκ, έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές βομβιστικές επιθέσεις και για αφοπλισμούς.

«Πολιτικό παιχνίδι»

Μιλώντας την Πέμπτη μετά την ορκωμοσία του στη θέση του προέδρου, ο κ. Ταλαμπανί είπε: «πρέπει να βρούμε μια πολιτική και ειρηνική λύση» με τους ακραίους ισλαμιστές

Πρόσθεσε ότι τα ακραία στοιχεία «πρέπει να καλούνται να συμμετέχουν στις δημοκρατικές διαδικασίες».

Εάν τα εγκλήματά τους δεν είναι τόσο σοβαρά, θα τους παρέχεται αμνηστία, είπε.

Η ανακοίνωση στο ίντερνετ, που φέρει την υπογραφή «Οργάνωση αλ Κάιντα για τον ιερό πόλεμο στο Ιράκ», αναφέρει ότι με τις δηλώσεις του αυτές ο νέος Πρόεδρος καλεί τους μαχητές να μπουν στον κόσμο του «αθεϊσμού, του πολυθεϊσμού και των πολιτικών παιχνιδιών».

«Εμείς κρατάμε μόνο το σπαθί για σας, πράκτορες των εβραίων και των κατακτητών. Δεν θα σταματήσουμε ποτέ τον ιερό πόλεμο, μέχρι ο ισλαμικός νόμος να αποκατασταθεί», αναφέρει η ανακοίνωση.


Κυριακή 10 Απριλίου 2005 - 16:22 (Ώρα Λονδίνου)

Απετράπησαν τα χειρότερα

Η παρουσία της αστυνομίας έγινε αισθητή

Μία τεράστια αστυνομική επιχείρηση στην Ιερουσαλήμ ματαίωσε τα σχέδια που είχαν ακροδεξιοί Ισραηλινοί να πραγματοποιήσουν πορεία προς το «Όρος του Ναού», έναν τόπο ιερό τόσο για τους εβραίους όσο και για τους μουσουλμάνους.

Χιλιάδες αστυνομικοί απέκλεισαν την τοποθεσία που οι μουσουλμάνοι αποκαλούν «Χαράμ αλ Σαρίφ», στην οποία βρίσκεται και το τέμενος Αλ Ακσά.

Ελάχιστοι ακροδεξιοί προσπάθησαν να διεισδύσουν στην περιοχή αλλά τους απέτρεψαν οι αστυνομικοί, ανακοίνωσε η αστυνομία του Ισραήλ.

Την ίδια ώρα χιλιάδες Παλαιστίνιοι συνόδευσαν στις τελευταίες τους κατοικίες τους τρεις εφήβους, που έπεσαν νεκροί από ισραηλινά πυρά το απόγευμα του Σαββάτου.

Το περιστατικό συνέβη στα όρια του προσφυγικού καταυλισμού Ραφά, στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι τα νεαρά αγόρια έπαιζαν ποδόσφαιρο σε μια ζώνη απαγορευμένη κυκλοφορίας. Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι τα παιδιά, ηλικίας 14 με 15 ετών, μετέφεραν λαθραία όπλα από την Αίγυπτο.

Το επεισόδιο αυτό είναι από τα πιο σοβαρά των τελευταίων μηνών και θέτει σε κίνδυνο την προσωρινή εκεχειρία που συμφώνησαν οι δύο πλευρές.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε τη δολοφονία λέγοντας ότι οι Ισραηλινοί παραβίασαν την εκεχειρία.

Θρήνος στη Γάζα για τους τρεις νέους

Η Χαμάς δήλωσε αμέσως ότι ένα τέτοιο περιστατικό δεν μπορεί να περάσει ατιμώρητο.

Τόσο το Σάββατο, όσο και την Κυριακή, ακραίες οργανώσεις εκτόξευσαν ρουκέτες προς εβραϊκούς οικισμούς, χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Συλλήψεις

Η διαδήλωση στο «Όρος του Ναού» έληξε πριν καν ξεκινήσει.

Τουλάχιστον τρία μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης Ρεβάβα συνελήφθησαν ενώ προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό της αστυνομίας.

Η διαδήλωση της Ρεβάβα είχε προγραμματιστεί να συμπέσει με την αναχώρηση του πρωθυπουργού της χώρας, Αριέλ Σαρόν, για το Τέξας των ΗΠΑ, όπου θα έχει συνάντηση με τον Τζορτζ Μπους.

Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν επεισόδια

Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ισραήλ

Τόσο η ακροδεξιά οργάνωση όσο και άλλες εθνικιστικές οργανώσεις αντιτίθενται στο σχέδιο του κ. Σαρόν για απομάκρυνση στρατού και οικισμών από τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι Παλαιστίνιοι απειλούσαν ότι θα έσπαγαν την εκεχειρία αν τελικά γινόταν η διαδήλωση των εποίκων.

Πορεία και η Χαμάς

Στην Ιερουσαλήμ, η ισραηλινή αστυνομία έστησε μπλόκα σε όλους τους κεντρικούς δρόμους, αναπτύσσοντας μια δύναμη τριών χιλιάδων αστυνομικών.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν επεισόδια», είχε δηλώσει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιδεόν Εζρά.

Πρόσθεσε ότι κατά την άποψή του η πορεία είχε προγραμματιστεί για να τροφοδοτηθούν εντάσεις στη Γάζα και να αποτραπεί η αποχώρηση.

Η αστυνομία είχε επίσης ανακοινώσει ότι θα απαγόρευε την είσοδο στην περιοχή «Χαράμ αλ Σαρίφ» σε όλους τους μουσουλμάνους άνω των 40 ετών.

Αλλά και οπαδοί της Χαμάς επιχείρησαν πορεία προς την περιοχή, μετά από προτροπή του αρχηγού Χασάν Γιουσέφ, που ζήτησε από τους μουσουλμάνους να προστατεύσουν τα τεμένη τους, μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο.

Η αστυνομία συνέλαβε τον κ. Γιουσέφ.


Κυριακή 10 Απριλίου 2005 - 08:50 (Ώρα Λονδίνου)

Απορρίπτουν τα Σκόπια την πρόταση Νίμιτς

Απορρίπτουν τα Σκόπια την πρόταση Νίμιτς για την ονομασία

Απέρριψε την πρόταση ονομασίας του Μάθιου Νίμιτς «Republika Makedonia-Skopje», ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Με δήλωση του το Σάββατο τόνισε ότι η εν λόγω ονομασία μπορεί να γίνει αποδεκτή μόνο στις διμερείς επαφές Ελλάδος-Σκοπίων αλλά όχι να ισχύσει σε διεθνές επίπεδο.

«Η σύνθετη ονομασία Republika Makedonia-Skopje μπορεί να αποτελέσει βάση για την διεξαγωγή εποικοδομητικών συνομιλιών σε διμερές επίπεδο. Οσον αφορά την ονομασία διεθνώς η θέση μας είναι μία και μοναδική: Χρησιμοποίηση του συνταγματικού μας ονόματος. Η πρόταση για το όνομα, όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική κυβέρνηση, είναι από εμάς απορριπτέα»

Ο κ. Τσερβένκοφσκι πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν έχει, επισήμως, λάβει την πρόταση του Μάθιου Νίμιτς και κατεληξε πως τη Δευτέρα, ο αμερικανός διπλωμάτης θα συναντηθεί με τον πρέσβη της ΠΓΔΜ στις ΗΠΑ.

«Αδράξτε την ευκαιρία»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας κάλεσε την κυβέρνηση της πΓΔΜ να εξετάσει σοβαρά και να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που δίνεται για το θέμα του ονόματος.

Από το Βόλο όπου βρέθηκε για τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο κ. Παπούλιας υπογράμμισε ότι η πρόταση Νίμιτς αποτελεί καλή βάση για έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων.

Ωστόσο δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η πρόταση αυτή «χρήζει αλλαγών».

«Με το δικαίωμα που μου δίνει η συμβολή μου στην υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας, πρέπει να πω στην πολιτική ηγεσία της πΓΔΜ ότι της δίνεται μια πολύ καλή ευκαιρία να συμβάλλει στην ειρήνη και την ασφάλεια των Βαλκανίων», δήλωσε ο κ. Παπούλιας.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, δήλωσε ότι η χώρα του δεν δέχεται την πρόταση του ειδικού μεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς, τουλάχιστον στη μορφή που παρουσιάστηκε στην ελληνική κοινή γνώμη.

Γιατί τώρα;

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο επικαλείται διπλωματικές πηγές στην Αθήνα οι οποίες εξέφρασαν την απορία τους γιατί μετά από τόσες ώρες σιωπής, τα Σκόπια επιχειρούν τώρα να υποβαθμίσουν την πρόταση Νίμιτς, δηλώνοντας, μάλιστα, και άγνοια επί του θέματος.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης δήλωσε πως η πρόταση αποτελεί βάση διαπραγμάτευσης, τόνισε δε πως «η προτεινόμενη ονομασία προωθείται για διεθνή χρήση και ότι ο ΟΗΕ θα συστήσει σε όλους τους οργανισμούς να την χρησιμοποιούν ως έχει, αμετάφραστη».

Διευκρίνισε, επίσης, ότι η πρόταση Νίμιτς έχει κάποια σημεία που πρέπει να συζητηθούν και να αποσαφηνιστούν, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επί της συγκεκριμένης πρότασης και η άλλη πλευρά.


Κυριακή 10 Απριλίου 2005 - 14:36 (Ώρα Λονδίνου)

Νέος σεισμός στη Σουμάτρα

Η Ινδονησία είναι μια από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από το τσουνάμι του Δεκεμβρίου

Ισχυρή σεισμική δόνηση συγκλόνισε την Κυριακή τη νήσο Σουμάτρα της Ινδονησίας, ανακοίνωσαν σεισμολόγοι.

Το επίκεντρο του σεισμού, που είχε μέγεθος 6.7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, εντοπίστηκε 120χλμ νότιο-δυτικά της πόλης Παντάνγκ, λένε αξιωματούχοι.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές, ωστόσο κάποιοι κάτοικοι της Σουμάτρα αναζήτησαν καταφύγιο σε ορεινές περιοχές.

Η Ινδονησία είναι μια από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από το καταστροφικό τσουνάμι του Δεκεμβρίου, οπότε έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 300 χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη ΝΑ Ασία.

Τα δύο τρίτα των θυμάτων καταγράφηκαν στην Ινδονησία.

Η τελευταία σεισμική δόνηση έγινε αισθητή μέχρι τη Σιγκαπούρη.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι ο Ινδικός Ωκεανός μπορεί να δώσει τουλάχιστον ένα ακόμη μεγάλο σεισμό.

Φυσικά, η περιοχή δεν έχει σταματήσει να δονείται από την ημέρα που σημειώθηκε η δόνηση των 9.3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στις 26 Δεκεμβρίου 2004.

Πριν από λίγες ημέρες, ένας ισχυρός μετασεισμός προκάλεσε το θάνατο 600 ανθρώπων στο νησί Νίας της Ινδονησίας.


Κυριακή 10 Απριλίου 2005 - 11:10 (Ώρα Λονδίνου)

Γάμος δίχως φιλί

Ο πριγκιπικό γάμος, όπως είναι φυσικό, είναι ο πρωταγωνιστής σε όλο το φάσμα του βρετανικού τύπου.

«Παντρεμένοι επιτέλους μετά από 34 χρόνια» αναφέρει ο πρωτοσέλιδος τίτλος των Τάιμς Η εφημερίδα στέκεται στην τυπική σε βαθμό ψυχρότητας στάση της Βασίλισσας Ελισάβετ, πεθεράς πλέον της Καμίλας.

«Τα χαρακτηριστικά της Βασίλισσας στη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής δεν εξέφραζαν ούτε χαρά ούτε συμπάθεια. Καθήμενη δίπλα στο σύζυγό της πρίγκιπα Φίλιππο και τους δύο εγγονούς της, Γουίλιαμ και Χάρι, γιους του Καρόλου, η βασίλισσα έδειχνε μακρινή και αυστηρή φιγούρα. Πως άλλωστε θα ξεχνούσε το σχόλιο που είχε κάνει πριν μερικά χρόνια αποκαλώντας την νυν νύφη της «διαβολική γυναίκα» επισημαίνει σχόλιο των Τάιμς.

Πάντως, κατά την εφημερίδα, η χθεσινή ημέρα δικαίωσε την Καμίλα και όχι τη Βασίλισσα αφού η θρυλική δήλωση του Καρόλου το 1998, αμέσως μετά το θάνατο της πρώτης του συζύγου Νταιάνας, πως δεν «διαπραγματεύεται την Καμίλα», επικράτησε.

«Επιτέλους σύζυγοι» γράφει η Σάντει Τέλεγράφ που μετά από ένα χρονολόγιο της 24χρόνης σχέσης Καρόλου-Καμίλας καταλήγει:

«Χθες δεν υπήρχαν σφιγμένα δόντια ή άβολες ερωτήσεις. Αν αυτού, καθώς περπατούσαν έξω από το παρεκκλησι του Αγ. Γεωργίου ως νόμιμοι σύζυγοι έβλεπε κανείς μόνο την άνεση που χαρακτηρίζει δύο ανθρώπους που αγαπιούνται και είναι γεμάτοι ο ένας με την παρουσία του άλλου»

Καλόγουστη

Μια κρύα ημέρα του Απριλίου φέρνει ένα ζεστό καλωσόρισες για την Καμίλα, υπογραμμίζει η Ομπζερβερ.

Η δημόσια αποκατάσταση της Καμίλας έγινε χθες, όχι μόνο με το γάμο της αλλά και με την επιτυχία της οργάνωσης ενός τόσο απλού τελετουργικού. Οι πάντες ανέμεναν κιτς, ωστόσο το αποτέλεσμα μας διέψευσε όλους, γράφει η Ομπζερβερ.

Η ίδια εφημερίδα δημοσιεύει δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία το 42% των Βρετανών δεν θέλει τον Κάρολο για βασιλιά. Σε παρόμοια δημοσκόπήση πριν από τέσσερα χρόνια το 34% των ερωτηθέντων είχε αρνητικά αισθήματα για τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου.

Απουσία φιλιού

Όλες ανεξαιρέτως οι εφημερίδες επισημαίνουν την απουσία του παραδοσιακού φιλιού των νεονύμφων. Παρουσιάζουν τη φωτογραφία του φιλιού που έδωσε ο Κάρολος στην πρώτη σύζυγό του Νταιάνα το 1981, μετά τον μεγαλοπρεπή γάμο τους και την αντιδιαστέλλουν με τη φωτογραφία Καρόλου-Καμίλας έξω από το δημαρχείο του Γουνδσορ.

Σε χιουμοριστικό τόνο, η Ιντιπέντεντ φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδο της φωτογραφία ενός νεόνυμφου ζεύγους που παντρεύτηκαν στο ίδιο δημαρχείο πριν από τον Κάρολο και την Καμίλα. Πρόκειται για δύο νέους τριαντάρηδες που δίνουν στα σκαλιά του δημαρχείου ένα παθητικό φιλί.

«Παραμυθένιος γάμος στο Γουνδσορ Ο Τόμας Κράπερ είναι ο πρίγκιπας της ημέραεπιπλέον κατορθώνει να φίλήσει τη γυναίκα του μπροστά στις κάμερες..» αναφέρει με σκωπτικό ύφος η Ιντιπέντεντ


Κυριακή 10 Απριλίου 2005 - 07:33 (Ώρα Λονδίνου)

Κλίμα έντασης στη Μέση Ανατολή

Πορεία εξτρεμιστών εποίκων απειλεί την εκεχειρία

Πέτυχε τελικά η ισραηλινή κυβέρνηση να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης με τους Παλαιστίνιους, εμποδίζοντας την πραγματοποίηση μελών ισραηλινής ακροδεξιάς οργάνωσης, σε ιερό τόπο της Ιερουσαλήμ που διεκδικείται από Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.

Η ακροδεξιά οργάνωση Ρεβάβα τα μέλη της οποίας είναι σε μεγάλη πλειοψηφία εβραίοι έποικοι είχε οργανώσει πορεία στο τέμενος Αλ Ακτσα, σε μια περιοχή ιερή τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους.

Οι Παλαιστίνιοι απείλησαν ότι θα σπάσουν την εκεχειρία αν τελικά γινόταν η διαδήλωση των εποίκων.

Νέα όξυνση

Το κλίμα μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχει οξυνθεί από το Σάββατο όταν ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πύρ κατά τριών παλαιστινίων εφήβων στη Λωρίδα της Γάζας

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι τα παιδιά κυνηγούσαν μια μπάλα που πέρασε σε ζώνη απαγορευμένης κυκλοφορίας.

Το επεισόδιο συνέβη κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, στα όρια του προσφυγικού καταυλισμού της Ραφά. Ο στρατός του Ισραήλ απάντησε ότι ερευνά το περιστατικό.

Πρόκειται για το πιο σοβαρό επεισόδιο από τη στιγμή που η ισραηλινή και παλαιστινιακή ηγεσία συμφώνησαν σε προσωρινή εκεχειρία τον Φεβρουάριο.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε τη δολοφονία, λέγοντας ότι αποτελεί εσκεμμένη παραβίαση της εκεχειρίας.

Εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε ότι θα ακολουθήσουν αντίποινα για τη δολοφονία των νεαρών.

Αντίθετη ήταν η ανακοίνωση της Ισλαμικής Τζιχάντ, που είπε ότι θα τηρήσει την εκεχειρία, παρά το επεισόδιο.

Ωστόσο μαχητές της οργάνωσης εξαπέλυσαν ρουκέτες κατά εβραϊκών οικισμών, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

«Προειδοποιητικές βολές»

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν ότι τα νεαρά αγόρια δέχθηκαν τα πυρά ενώ προσπαθούσαν να πιάσουν την μπάλα τους.

«Τα παιδιά έτρεχαν πίσω από την μπάλα, και τότε είναι που ακούστηκαν οι πυροβολισμοί», λέει ο Αλί Αμπού Ζεΐμπ, ένας 23χρονος κάτοικος της Ραφά.

Τα αγόρια ήταν ηλικίας 14 με 15 ετών, μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

Την απαγορευμένη για τους Παλαιστίνιους ζώνη φυλάνε Ισραηλινοί στρατιώτες με βαρύ οπλισμό.

Ισραηλινές πηγές είπαν στον ανταποκριτή του BBC, ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες έριξαν προειδοποιητικές βολές, που τα παιδιά αγνόησαν.

«Ο παλαιστινιακός λαός δεν μπορεί να μείνει σιωπηλός μπροστά σε αυτό το έγκλημα. Αυτό δεν μπορεί να περάσει χωρίς τιμωρία», απάντησε ο Σαϊντ Σιγιάμ, εκπρόσωπος της Χαμάς.


Κυριακή 10 Απριλίου 2005 - 09:10 (Ώρα Λονδίνου)

Σε λαϊκό προσκήνυμα η σωρός του Γρηγόρη Μπιθικώτση

Μέχρι τις 8 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) θα εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα, η σορός του Γρηγόρη Μπιθικώτση, στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα γίνει τη Δευτέρα, στις 3 το μεσημέρι, στη Μητρόπολη Αθηνών και στη συνέχεια θα τελεστεί η ταφή δημοσία δαπάνη στο Πρώτο Νεκροταφείο.

Ο λαϊκός βάρδος που αγαπήθηκε από όλους τους Έλληνες άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Αθήνας όπου έδινε την τελευταία μάχη του εδώ και τέσσερις μήνες.

Toν θάνατό του, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, επέφεραν «η σηψαιμία και η πολυοργανική ανεπάρκεια».

Ο άνθρωπος που συνέδεσε τη φωνή του με μεγάλες επιτυχίες, υπηρέτησε το τραγούδι για περισσότερα από πενήντα χρόνια.

«Σερ»

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 11 Δεκεμβρίου 1922.

Από μικρός έδειξε ότι το μεγάλο πάθος του ήταν η μουσική. Συνεργάστηκε με μεγάλους συνθέτες όπως ο Βαμβακάρης, ο Τσιτσάνης, ο Μιτσάκης, ο Πάνου, ο Παπαδόπουλος, ο Ξαρχάκος και πολλοί άλλοι.

Όμως σταθμός για την καριέρα του υπήρξαν αναμφίβολα η συνεργασία του με τον Μίκη Θεοδωράκη, με τον οποίο γνωρίστηκαν στην Μακρόνησο όταν ήταν και οι δύο εξόριστοι.

Ακολούθησε η ερμηνεία του «Επιτάφιου» του Γιάννη Ρίτσου, του «’ξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη και φυσικά το «Τραγούδι του νεκρού αδελφού» του Μίκη Θεοδωράκη.

Εξίσου σημαντική στιγμή στην πορεία του ήταν και η συνεργασία του με το Μάνο Χατζιδάκι.

Τη θλίψη τους για το θάνατο του «Σερ» της ελληνικής μουσικής εξέφρασαν ο πρωθυπουργός και σύσσωμη η αντιπολίτευση

Ο κ. Κώστας Καραμανλής δήλωσε: «Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης είναι ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Η μοναδική φωνή του, που κατάφερε να παντρέψει το έργο των σημαντικότερων Ελλήνων ποιητών με τη μαγευτική μουσική των Θεοδωράκη και Χατζηδάκι, δεν θα πάψει ποτέ να συνοδεύει τις χαρές και τις λύπες, τις ελπίδες και τις πίκρες του λαού μας»


Κυριακή 10 Απριλίου 2005 - 08:50 (Ώρα Λονδίνου)

Απορρίπτουν τα Σκόπια την πρόταση Νίμιτς

Απορρίπτουν τα Σκόπια την πρόταση Νίμιτς για την ονομασία

Απέρριψε την πρόταση ονομασίας του Μάθιου Νίμιτς «Republika Makedonia-Skopje», ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Με δήλωση του το Σάββατο τόνισε ότι η εν λόγω ονομασία μπορεί να γίνει αποδεκτή μόνο στις διμερείς επαφές Ελλάδος-Σκοπίων αλλά όχι να ισχύσει σε διεθνές επίπεδο.

«Η σύνθετη ονομασία Republika Makedonia-Skopje μπορεί να αποτελέσει βάση για την διεξαγωγή εποικοδομητικών συνομιλιών σε διμερές επίπεδο. Οσον αφορά την ονομασία διεθνώς η θέση μας είναι μία και μοναδική: Χρησιμοποίηση του συνταγματικού μας ονόματος. Η πρόταση για το όνομα, όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική κυβέρνηση, είναι από εμάς απορριπτέα»

Ο κ. Τσερβένκοφσκι πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν έχει, επισήμως, λάβει την πρόταση του Μάθιου Νίμιτς και κατεληξε πως τη Δευτέρα, ο αμερικανός διπλωμάτης θα συναντηθεί με τον πρέσβη της ΠΓΔΜ στις ΗΠΑ.

«Αδράξτε την ευκαιρία»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας κάλεσε την κυβέρνηση της πΓΔΜ να εξετάσει σοβαρά και να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που δίνεται για το θέμα του ονόματος.

Από το Βόλο όπου βρέθηκε για τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο κ. Παπούλιας υπογράμμισε ότι η πρόταση Νίμιτς αποτελεί καλή βάση για έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων.

Ωστόσο δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η πρόταση αυτή «χρήζει αλλαγών».

«Με το δικαίωμα που μου δίνει η συμβολή μου στην υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας, πρέπει να πω στην πολιτική ηγεσία της πΓΔΜ ότι της δίνεται μια πολύ καλή ευκαιρία να συμβάλλει στην ειρήνη και την ασφάλεια των Βαλκανίων», δήλωσε ο κ. Παπούλιας.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, δήλωσε ότι η χώρα του δεν δέχεται την πρόταση του ειδικού μεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς, τουλάχιστον στη μορφή που παρουσιάστηκε στην ελληνική κοινή γνώμη.

Γιατί τώρα

Το Αθηναικό Πρακτορείο επικαλείται διπλωματικές πηγές στην Αθήνα οι οποίες εξέφρασαν την απορία τους γιατί μετά από τόσες ώστες σιωπής, τα Σκόπια επιχειρούν τώρα να υποβαθμίσουν την πρόταση Νίμιτς, δηλώνοντας, μάλιστα, και άγνοια επί του θέματος.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης δήλωσε πως η πρόταση αποτελεί βάση διαπραγμάτευσης, τόνισε δε πως «η προτεινόμενη ονομασία προωθείται για διεθνή χρήση και ότι ο ΟΗΕ θα συστήσει σε όλους τους οργανισμούς να την χρησιμοποιούν ως έχει, αμετάφραστη».

Διευκρίνισε, επίσης, ότι η πρόταση Νίμιτς έχει κάποια σημεία που πρέπει να συζητηθούν και να αποσαφηνιστούν, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επί της συγκεκριμένης πρότασης και η άλλη πλευρά.


Κυριακή 10 Απριλίου 2005 - 09:22 (Ώρα Λονδίνου)

Οικονομία και Σκόπια στο στόχαστρο του τύπου

Οι τίτλοι των βασικών πρωτοσέλιδων θεμάτων στις κυριακάτικες αθηναϊκές εφημερίδες είναι οι εξής:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής: "Νέες θέσεις σε υπουργεία, νοσοκομεία, ΔΕΚΟ. 2.586 προσλήψεις χωρίς εξετάσεις".

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Φάκελος "ανασχηματισμός". Προτάσεις στον Καραμανλή για το νέο προφίλ των κυβερνητικών αλλαγών".

ΑΝΩ ΚΑΤΩ Κυριακάτικη: " Ενώ ο Νίκος Γκαργκάνας ζητά λιτότητα όργια σπατάλης στην Τράπεζα Ελλάδος".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: "Συνέντευξη:ο πρώην ηγούμενος του Μεγάλου Σπηλαίου αποκαλύπτει σημεία και τέρατα. Δεν έχουν το θεό τους!"

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: "Μαύρο προβλέπεται το 2005 για τους νέους με υψηλή εκπαίδευση. Επιστήμονες στα... αζήτητα. Χωρίς δουλειά και τα καλά πτυχία".

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: "Το υπ.Απασχόλησης αποκαθιστά μέσα στον Απρίλιο όλες τις αδικίες. Ρύθμιση-σκούπα για χρέη, συντάξεις, ένσημα".

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: "Οργιο κερδοσκοπίας ενόψει ΦΑΠ, ΦΠΑ και της αύξηση των αντικειμενικών τιμών. Καπέλο 10% στα ακίνητα".

ESPRESSO της Κυριακής: "Πρόεδρος μεγάλης εταιρείας καταγγέλει: με εκβίαζαν και με απειλούσαν Δρούζα-Οικονόμου".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: " Τί γίνεται ρε παιδιά με τις "Μακεδονίες". Τώρα συζητείται το Δημοκρατία-Μακεδονία-Σκόπια".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Νέα δυναμική σε ενέργεια, τουρισμό. Οκτώ ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ρεύματος - Απεμπλοκή κεφαλαίων για τουριστικά συγκροτήματα".

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: "Απόφαση σοκ της Ενωσης Τραπεζών. Διαγράφουν χρέη οι τράπεζες".

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: "Μακεδονικό: προς κοινά αποδεκτή λύση μετά δώδεκα έτη!..."

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: "Με τα κλεμμένα ο Μπόμπολας πάει να διαλύσει τις εφημερίδες και να χειραγωγήσει την πολιτική ζωή του τόπου".

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Γέφυρες προς εφοπλιστές και επιχειρηματίες για επενδύσεις. Τα μυστικά ραντεβού, οι γκρίνιες, οι νέες συμμαχίες. Η γοητεία της μπουρζουαζίας".

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Εκλογές σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ "Δια βίου" αμάθεια η παιδεια της αγοράς".

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: "Σε αναζήτηση κοινωνικών και πολιτικών συναινέσεων. Διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία".

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: "Νύχτα στο σπίτι του Σημίτη ο Λαλιώτης! Τους ένωσε η κοινή ανησυχία για την ανεπάρκεια του Γιώργου".

ΝΙΚΗ: "Ισχυρά πολιτικά ερείσματα αναζητά ο Καραμανλής. Γέφυρες με τη διαπλοκή".

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: "Ποιοί θέλουν την κάθαρση και ποιοί τη συγκάλυψη. Εμφύλιος στον Αρειο Πάγο. Ο πρόεδρος Γ.Κάπος κατά του Εισαγγελέα Δημ.Λινού".

TRAFFIC NEWS Κυριακής: "Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος στο κανάλι 10: όσο ζω και αναπνέω θα κυνηγώ τους συκοφάντες".

TΥΠΟΣ της Κυριακής: "Διπλό δώρο Πάσχα για τους συνταξιούχους. ΙΚΑ-ΤΕΒΕ-ΤΣΑ: Τί ποσά θα πάρουν από αναδρομικά και αυξημένο ΕΚΑΣ".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: "Κομφούζιο στον έλεγχο τροφίμων. 208 υπηρεσίες "υπεύθυνες" για τη διατροφή μας".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Για το Republica Makedonjia-Scopje αντιδρά ο Μακεδονικός Ελληνισμός".


Κυριακή 10 Απριλίου 2005 - 08:21 (Ώρα Λονδίνου)

Συγνώμη απαιτεί η Ιαπωνία από την Κίνα

Επίσημη διαμαρτυρία της Ιαπωνίας για το εναντίον της κλίμα στην Κίνα

Σε επίσημη διαμαρτυρία προέβη η κυβέρνηση της Ιαπωνίας προς την Κίνα για τις μαζικές αντί-ιαπωνικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται από το Σάββατο στο Πεκίνο και σε άλλες κινεζικές πόλεις.

Ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Νομπουτάκα Μπατσιμούρα, επέδωσε έγγραφη διαμαρτυρία στον πρέσβη της Κίνας στο Τόκιο.

Την Κυριακή κάπου 3.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το προξενείο της Ιαπωνίας στην πόλη Γιανγκτζού.

Εξάλλου, το Σάββατο χιλιάδες συμπατριώτες τους πραγματοποίησαν διαδήλωση έξω από την πρεσβεία της Ιαπωνίας στο Πεκίνο, πέταξαν πέτρες και έσπασαν τα τζάμια της πρεσβείας.

Το πρόσφατο κύμα αντί-ιαπωνικών διαδηλώσεων έχει προκαλέσει η διπλωματική εκστρατεία που έχει αναλάβει η ιαπωνική κυβέρνηση με στόχο να γίνει η Ιαπωνία μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.


Κυριακή 10 Απριλίου 2005 - 07:33 (Ώρα Λονδίνου)

Κλίμα έντασης στη Μέση Ανατολή

Πορεία εξτρεμιστών εποίκων απειλεί την εκεχειρία

Οι ισραηλινές αρχές επανέλαβαν ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν σε ακροδεξιούς εποίκους να πραγματοποιήσουν πορεία στην Ιερουσαλήμ, μπροστά στο τέμενος Αλ Ακτσά.

Η συγκεκριμένη τοποθεσία θεωρείται ιερή από τους Ισραηλινούς αλλά και τους Παλαιστίνιους και γενικότερα τους μουσουλμάνους.

Οι Παλαιστίνιοι απειλούν να σπάσουν την εκεχειρία αν τελικά επιτραπεί η διαδήλωση των εποίκων.

Νέα όξυνση

Το κλίμα οξύνθηκε εκ νέου το Σάββατο όταν ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πύρ κατά τριών παλαιστινίων εφήβων στη Λωρίδα της Γάζας

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι τα παιδιά κυνηγούσαν μια μπάλα που πέρασε σε ζώνη απαγορευμένης κυκλοφορίας.

Το επεισόδιο συνέβη κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, στα όρια του προσφυγικού καταυλισμού της Ραφά. Ο στρατός του Ισραήλ απάντησε ότι ερευνά το περιστατικό.

Πρόκειται για το πιο σοβαρό επεισόδιο από τη στιγμή που η ισραηλινή και παλαιστινιακή ηγεσία συμφώνησαν σε προσωρινή εκεχειρία τον Φεβρουάριο.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε τη δολοφονία, λέγοντας ότι αποτελεί εσκεμμένη παραβίαση της εκεχειρίας.

Εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε ότι θα ακολουθήσουν αντίποινα για τη δολοφονία των νεαρών.

Αντίθετη ήταν η ανακοίνωση της Ισλαμικής Τζιχάντ, που είπε ότι θα τηρήσει την εκεχειρία, παρά το επεισόδιο.

Ωστόσο μαχητές της οργάνωσης εξαπέλυσαν ρουκέτες κατά εβραϊκών οικισμών, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

«Προειδοποιητικές βολές»

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν ότι τα νεαρά αγόρια δέχθηκαν τα πυρά ενώ προσπαθούσαν να πιάσουν την μπάλα τους.

«Τα παιδιά έτρεχαν πίσω από την μπάλα, και τότε είναι που ακούστηκαν οι πυροβολισμοί», λέει ο Αλί Αμπού Ζεΐμπ, ένας 23χρονος κάτοικος της Ραφά.

Τα αγόρια ήταν ηλικίας 14 με 15 ετών, μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

Την απαγορευμένη για τους Παλαιστίνιους ζώνη φυλάνε Ισραηλινοί στρατιώτες με βαρύ οπλισμό.

Ισραηλινές πηγές είπαν στον ανταποκριτή του BBC, ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες έριξαν προειδοποιητικές βολές, που τα παιδιά αγνόησαν.

«Ο παλαιστινιακός λαός δεν μπορεί να μείνει σιωπηλός μπροστά σε αυτό το έγκλημα. Αυτό δεν μπορεί να περάσει χωρίς τιμωρία», απάντησε ο Σαϊντ Σιγιάμ, εκπρόσωπος της Χαμάς.


Κυριακή 10 Απριλίου 2005 - 07:05 (Ώρα Λονδίνου)

Σε γαμήλιο ταξίδι οι Κάρολος και Καμίλα

Μέλος της βασιλικής οικογένειας είναι από το Σάββατο η Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς

Δύο εβδομάδες θα διαρκέσει ο μήνας του μέλιτος του πρίγκιπα Καρόλου και της συζύγου του Καμίλας, Δουκίσης της Κορνουάλης.

Αργά το Σάββατο οι νεόνυμφοι αφίχθησαν στη Σκοτία όπου και θα μείνουν σε μια πτέρυγα του παλατιού Μπαλμόραλ.

Κάπου 100 ντόπιοι και τουρίστες είχαν συγκεντρωθεί στην βασιλική γέφυρα στο Μπάλατερ για να υποδεχθούν το ζεύγος.

Ο Γάμος

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος και η Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, τέλεσαν τον πολιτικό γάμο τους στο Γουίνδσορ.

Η βασίλισσα Ελισάβετ δεν παρευρέθη στο δημαρχείο, αλλά ήταν βεβαίως παρούσα στην τελετή ευλογίας που δόθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο, Ρόουαν Γουίλιαμς, του Κάντερμπέρι στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο κάστρο του Γουίνσορ.

Οι νεόνυμφοι υποσχέθηκαν αιώνια πίστη. Παρόντες στο παρεκκλήσι, εκτός από τους συγγενείς, ήταν εστεμμένοι, πολιτικοί ηγέτες και αρχηγοί κρατών.

Το ζευγάρι έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από 20 χιλιάδες κόσμο, που συγκεντρώθηκε στους δρόμους της μικρής πόλης με σημαίες και φωτογραφίες της βασιλικής οικογένειας.

Ακολούθησε δεξίωση, την οποία παρέθεσε η βασίλισσα. Αμέσως μετά, οι νεόνυμφοι αναχώρησαν για το γαμήλιο ταξίδι τους.

Επιβιβάστηκαν σε πολυτελές αυτοκίνητο, στολισμένο με μπλε και κόκκινα μπαλόνια από τους πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι.

Ευλογία και υποσχέσεις

Περίπου 800 προσκεκλημένοι, μεταξύ αυτών η βασίλισσα και ο πρίγκιπας Φίλιππος, παρακολούθησαν την τελετή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, υπό τους ήχους φιλαρμονικών και εκκλησιαστικών οργάνων.

Η δούκισσα που στο δημαρχείο φορούσε εκρού μεταξωτό παλτό και σιφόν φόρεμα, φόρεσε ένα γκρι-γαλάζιο μεταξωτό φόρεμα για την θρησκευτική τελετή. Και τα δύο συνοδεύονταν από ανάλογο καπέλο.

Κατά την ευλογία, οι νεόνυμφοι ζήτησαν συγχώρεση για τις αμαρτίες του, ευθεία αναφορα στην μοιχεία που διέπραξαν επί 30 χρόνια και αντάλλαξαν όρκους αιώνιας αγάπης και πίστης.

Την τελετή παρακολούθησε και ο πρώην σύζυγος της Καμίλα, ’ντριου Πάρκερ Μπόυλς.

Γαμήλια τελετή

Στο δημαρχείο, σε μια τελετή χαμηλών τόνων, ο Κάρολος πέρασε τη χρυσή βέρα που φιάχτηκε με χρυσάφι από την Ουαλία στο δάχτυλο της Καμίλα, κάνοντας την επίσημο μέλος της βασιλικής οικογένειας.

Καθώς το ζευγάρι έφευγε από το δημαρχείο, ο πρίγκιπας Κάρολος ευχαρίστησε το συγκεντρωμένο πλήθος.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν φυσιολογικά.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.