Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-04-06

  1. Άρωμα εκλογών
  2. Δηλώσεις Γκλιγκόροβ για το όνομα
  3. Προεδρικό μήνυμα ενότητας
  4. Επίθεση στο «λεωφορείο της ειρήνης»
  5. Φόρουμ: Ο θάνατος της Σκιάβο
  6. «Υστερόγραφο» για τον Σολ Μπέλοου
  7. Αποζημιώσεις για Ελληνοκύπριους
  8. Παρέμβαση για το ΛΑΦΚΑ
  9. Πίσω από τα τείχη
  10. Μόνη η Μόνα Λίζα
  11. Φόρουμ: Ο θάνατος της Σκιάβο
  12. Ικανοποίηση Κομισιόν
  13. Σούπερ μάρκετ κόντρα
  14. Ο θάνατος του πρίγκιπα
  15. ΔΝΤ: «Ενισχυμένη η οικονομία»
  16. Βάσεις και οικονομία
  17. Το Ιράκ απέκτησε πρόεδρο
  18. Προμήνυμα πολιτικών αλλαγών στην Ιταλία
  19. Προημιτελικός μνήμης
  20. Νέος πρόεδρος στο Ιράκ
  21. Προμήνυμα πολιτικών αλλαγών στην Ιταλία

Πέμπτη 07 Απριλίου 2005 - 02:16 (Ώρα Λονδίνου)

Άρωμα εκλογών

«Ο ηγέτης των Συντηρητικών, Μάικλ Χάουαρντ, ηγήθηκε στο Κοινοβούλιο της στηλίτευσης από την πλευρά των Τόριδων βουλευτών του κυβερνητικού έργου των Εργατικών. Ο Τόνι Μπλερ απέρριψε τα επιχειρήματά του. Μόνο ένας από τους δύο έχει δίκιο Λοιπόν, ποιόν εμπιστεύεστε»;

Με τον τρόπο αυτό η Ιντιπέντεντ (The Independent) εισάγει τα αντικρουόμενα στοιχεία που παρουσίασαν χθες οι ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων επί μιας σειράς θεμάτων, που καλύπτουν από τους φόρους και τις συντάξεις, μέχρι το ποσοστό των μαθητών που κάνουν σκασιαρχείο από τα βρετανικά σχολεία.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) εντοπίζει την πρώτη μεγάλη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κομμάτων στην αναμενόμενη διαμετρικά αντίθετή τοποθέτησή τους επί της φορολογικής πολιτικής.

Όπως γράφει η εφημερίδα, το προεκλογικό μανιφέστο των Εργατικών που θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, δε θα αποκλείει περαιτέρω αυξήσεις φόρων.

Σύμφωνα με την Τέλεγκραφ, η κυβέρνηση Μπλερ θέλει να εξοικονομήσει περί τα 95 εκατομμύρια στερλίνες για να καλύψει τις αυξημένες κρατικές δαπάνες της επόμενης εξαετίας.

Από την άλλη πλευρά, οι Συντηρητικοί του Μάικλ Χάουαρντ έχουν δεσμευθεί ότι ο πρώτος τους προϋπολογισμός θα προβλέπει τη μείωση των φόρων κατά 4 δισεκατομμύρια στερλίνες, υποσχόμενοι επίσης μακροπρόθεσμη οικονομική πολιτική χαμηλών φόρων.

Σε δημοσκόπηση της εφημερίδας δε, το 90% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι πολίτες θα επιβαρυνθούν φορολογικά εάν νικητές των εκλογών αναδειχθούν οι Εργατικοί.

Η Τέλεγκραφ αναφέρεται επίσης στην πρόθεση του κ. Χάουαρντ να συμπεριλάβει στο προεκλογικό του πρόγραμμα την απειλή διήμερης φυλάκισης για τους γονείς νεαρών κατ επανάληψη ταραξιών.

Ο Μπράουν μένει στη θέση του

Η Γκάρντιαν (The Guardian) επιλέγει ως πρώτο θέμα τη δήλωση του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ ότι ο Γκόρντον Μπράουν θα διατηρήσει τη θέση του υπουργού Οικονομίας σε περίπτωση νέας κυβέρνησης των Εργατικών.

«Πρόκειται για τον πλέον επιτυχημένο υπουργό Οικονομία των τελευταίων 100 ετών. Θα ήμασταν ανόητοι αν διακινδυνεύαμε μία αλλαγή», ήταν τα λόγια του κ. Μπλερ, τα οποία η εφημερίδα εκτιμά ως επισφράγιση της συμφωνίας κοινού μετώπου των Εργατικών απέναντι στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης στον τομέα της οικονομίας.

«Ο κ. Μπλερ ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι ο κ. Μπράουν θα έχει το δεύτερο πιο σημαντικό πόστο και στην επόμενη κυβέρνηση, καθώς και ότι προορίζεται για διάδοχός του», γράφει η Γκάρντιαν.

Η δήλωση Μπλερ, προστίθεται, στην ουσία θέτει τέρμα στην επί δεκαετία συζήτηση για το ποια ήταν η συμφωνία μεταξύ των δύο πολιτικών ανδρών όταν το 1994 ο Τόνι Μπλερ διαδέχθηκε τον Τζον Σμιθ ως ηγέτης των Εργατικών, αξίωμα που διεκδικούσε και ο Γκόρντον Μπράουν.

Ο κ. Μπράουν ανταπόδωσε την ενέργεια του κ. Μπλερ χαρακτηρίζοντάς τον στο Κοινοβούλιο, την ώρα που δεχόταν έντονες επικρίσεις από τους Συντηρητικούς, ως «έμπιστο ηγέτη που απολαμβάνει διεθνούς σεβασμού».

Σε ό,τι αφορά την κοινοβουλευτική αντιπαράθεση των ηγετών των δύο μεγάλων κομμάτων, η Γκάρντιαν συνοψίζει αναφέροντας ότι ενώ ο Τόνι Μπλερ εστίασε τις τοποθετήσεις του στην οικονομία, ο Μάικλ Χάουαρντ επιχείρησε να αποκαλύψει την έλλειψη αξιοπιστίας και συνέπειας των Εργατικών.

Στην «εκεχειρία» μεταξύ Μπλερ Μπράουν αναφέρονται και οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) που επισημαίνουν ότι μέχρι τις χθεσινές δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού πλήθαιναν συνεχώς οι εκτιμήσεις ότι ο κ. Μπράουν ίσως μετετίθετο σε κάποιο άλλο υπουργείο, πιθανότατα το Εξωτερικών.

«Οι χθεσινές διαβεβαιώσεις του κ. Μπλερ σημαίνουν ουσιαστικά ότι ο άσπονδος φίλος του θα είναι και ο διάδοχός του στην ηγεσία του κόμματος», προσθέτει η εφημερίδα.

Αποτυχημένη Εθνική Στρατηγική Αλφαβητισμού

Στα απογοητευτικά στοιχεία πορίσματος έκθεσης κοινοβουλευτικής επιτροπής σχετικά με το ποσοστό των Βρετανών μαθητών που έχουν προβλήματα ανάγνωσης, αναφέρεται η εφημερίδα Τάιμς (The Times).

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι ένας στους πέντε μαθητές ηλικίας 11 ετών δεν μπορεί να διαβάσει όπως θα έπρεπε ένα βιβλίο ή μια εφημερίδα.

Το ποσοστό χαρακτηρίζεται από την επιτροπή «απαράδεκτα υψηλό», οχτώ χρόνια μετά την εισαγωγή από τους Εργατικούς της Εθνικής Στρατηγικής Αλφαβητισμού στα δημοτικά σχολεία.


Τετάρτη 06 Απριλίου 2005 - 22:18 (Ώρα Λονδίνου)

Δηλώσεις Γκλιγκόροβ για το όνομα

Του ανταποκριτή μας στα Σκόπια, Νίκου Φραγκόπουλου

Τα αρχικά FYROM δεν ανταποκρίνονται στο ακριβές προσωρινό όνομα της χώρας εκτίμησε ο πρώτος πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροβ.

Σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, ο κ. Γκλιγκόροβ, ανέφερε ακόμη ότι η πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα στο ζήτημα του ονόματος «δεν έχει προοπτική» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η τελική διευθέτηση του θέματος θα είναι προς των συμφέρον των Σκοπίων.

«Στα επίσημα έγγραφα του ΟΗΕ, στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης, αναφέρεται ότι η χώρα μας, μέχρι την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα, αποκαλείται με το όνομα πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και όχι ως FYROM.

«Η χρησιμοποίηση των αρχικών FYROM προωθήθηκε από την Ελλάδα, με στόχο να αποφευχθεί η λέξη Μακεδονία, αλλά αυτό δεν καθορίζεται με απόφαση των οργάνων των Ηνωμένων Εθνών και για τον λόγο αυτό, οι χώρες-μέλη και εμείς δεν δεσμευόμαστε να κάνουμε χρήση του όρου FYROM» δήλωσε ο κ. Γκιλγκόροβ.

«Είμαι σίγουρος ότι και τότε, ένας μεγάλος αριθμός χωρών-μελών του ΟΗΕ, δε μπορούσε να κατανοήσει, ότι μπορεί να αμφισβητηθεί η ονομασία ενός λαού, ο οποίος δημιούργησε το κράτος του σε μία περιοχή στην οποία ζει εδώ και αιώνες. Παρόλο που πάνω από 100 χώρες αναγνώρισαν τη χώρα μας με το συνταγματικό της όνομα, με πρόσφατη την αναγνώριση και από τις ΗΠΑ, η Ελλάδα ακόμη, δεν έχει πεισθεί ότι πρέπει να εγκαταλείψει αυτή την μη κατανοητή πολιτική της, η οποία κατά την άποψη μου δεν έχει καμία προοπτκή», ανέφερε ο κ. Γκλιγκόροβ.

Ο πρώτος πρόεδρος της ΠΓΔΜ, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τελικά θα επικρατήσει η χρησιμοποίηση του συνταγματικού ονόματος της χώρας.

«Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που συνηγορούν υπέρ αυτού. Πρώτη φορά στην ιστορία του ΟΗΕ, συμβαίνει να αμφισβητείται το όνομα μιας χώρας. Ο ΟΗΕ δεν έχει δικαίωμα να αμφισβητεί το όνομα που επέλεξε να αποκαλείται μία χώρα. Νομίζω ότι κάποιες χώρες που ακόμη δεν μας έχουν αναγνωρίσει με το συνταγματικό μας όνομα, θα ακολουθήσουν το τελευταίο παράδειγμα των ΗΠΑ», κατέληξε ο κ. Γκλιγκόροβ.

Τα Σκόπια έγιναν δεκτά στον ΟΗΕ με το όνομα «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», στις 8 Απριλίου 1993.


Τετάρτη 06 Απριλίου 2005 - 21:56 (Ώρα Λονδίνου)

Προεδρικό μήνυμα ενότητας

Η εκλογή του Τζαλάλ Ταλαμπανί έγινε αιτία πανηγυρισμών στις κουρδικές περιοχές

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, υποσχέθηκε να συνεργαστεί με όλες τις φυλετικές και θρησκευτικές ομάδες της χώρας για την ανοικοδόμησή της έπειτα από δεκαετίες ένοπλων συρράξεων και δεσποτικού καθεστώτος.

Αποδεχόμενος την εκλογή του ο Κούρδος πολιτικός ηγέτης είπε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη δημιουργία μιας ιρακινής δημοκρατίας που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες.

Ο βετεράνος Κούρδος πολιτικός ηγέτης Τζαλάλ Ταλαμπανί εξελέγη από την ιρακινή εθνοσυνέλευση μετά από εβδομάδες διαβουλεύσεων, ενώ αντιπρόεδροι εξελέγησαν οι Γαζί Αλ Γιαουάρ και Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί από την αραβική σουνιτική και σιιτική κοινότητα αντίστοιχα.

Η διαδικασία της εκλογής μεταδόθηκε σε όλο το Ιράκ, ακόμα και μέσα στα κελιά που κρατούνται αναμένοντας τη δίκη τους ο Σαντάμ Χουσεΐν και πρώην ανώτατα στελέχη του μπααθικού πρώην καθεστώτος.

Η προεδρική ομάδα θα κληθεί να επιλέξει νέο πρωθυπουργό και δύο αντιπροέδρους που θα αναλάβουν το σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης.

Ο κ. Ταλαμπανί είναι πρόεδρος της Πατριωτικής Ένωσης Κουρδιστάν και ο πρώτος μη Άραβας αρχηγός αραβικού κράτους.

Ανταποκριτές λένε ότι με την εκλογή του ανοίγει ο δρόμος για την ανάδειξη του πρώην αντιπάλου του, Μασούντ Μπαρζανί, ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν στην προεδρία της αυτόνομης κουρδικής περιοχής του βορείου Ιράκ.


Τετάρτη 06 Απριλίου 2005 - 21:29 (Ώρα Λονδίνου)

Επίθεση στο «λεωφορείο της ειρήνης»

Η επίθεση κατέληξε σε εμπρησμό του κτιρίου χωρίς να υπάρξουν θύματα

Ινδία και Πακιστάν δηλώνουν ότι λεωφορειακή σύνδεση ανάμεσα στα δύο τμήματα του διαφιλονικούμενου Κασμίρ θα εγκαινιαστεί αύριο παρά την επίθεση που δέχθηκαν οι πρώτοι επιβάτες από ένοπλους αυτονομιστές.

Τα απόγευμα της Τετάρτης ομάδα αυτονομιστών επιτέθηκαν σε κτίριο όπου φιλοξενούνταν οι επιβάτες, στο κέντρο της Σριναγκάρ, θερινής πρωτεύουσας του υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την πρώτη προσπάθεια οδικής προσέγγισης ένθεν κακείθεν της Ζώνης Ελέγχου, που χωρίζει τις δύο περιοχές.

Άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας στην καλά φρουρούμενη περιοχή ανταπέδωσαν τα πυρά και σκότωσαν δύο ισλαμιστές, αλλά το κτίριο που στεγάζονταν οι επιβάτες έμεινε καιόμενο ερείπιο.

Η ινδική κυβέρνηση επέμεινε ότι ο πρωθυπουργός Μαμοχάν Σινγκ θα βρίσκεται το πρωί της Πέμπτης στη Σριναγκάρ για να κατευοδώσει τους επιβάτες του πρώτου δρομολογίου, με προορισμό την πόλη Μουζαφαραμπάντ στο υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ.

Η επίθεση των αυτονομιστών έσπειρε το φόβο

Την ίδια ώρα ένα άλλο πακιστανικό - λεωφορείο θα πραγματοποιεί το ακριβώς αντίστροφο δρομολόγιο με τελικό προορισμό τη Σριναγκάρ, όπως επιβεβαίωσε η κυβέρνηση της Ισλαμαμπάντ.

Η οδική επανασύνδεση των δύο πλευρών της αντιπαράθεσης έχει σκοπό να επανενώσει οικογένειες που έχουν να ανταμώσουν εδώ και τριάντα χρόνια και θεωρείται ως συναισθηματικό σύμβολο της βελτίωσης των διμερών σχέσεων Ινδίας Πακιστάν.

Το Κασμίρ έχει αποτελέσει διαφιλονικούμενη περιοχή και πεδίο πολεμικής αντιπαράθεσης των δύο χωρών τρεις φορές στις τελευταίες δεκαετίες.


Τετάρτη 06 Απριλίου 2005 - 13:51 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Ο θάνατος της Σκιάβο

Η Αμερικανίδα Τέρι Σκιάβο πέθανε 13 ημέρες μετά την αφαίρεση του σωλήνα από τον οποίο λάμβανε τροφή και νερό, εγκλωβισμένη στη δικαστική διαμάχη του συζύγου της, ο οποίος υποστήριζε ότι ήθελε να πεθάνει, και των γονέων της που προσπαθούσαν μέχρι την τελευταία στιγμή να την κρατήσουν στη ζωή.

Η αμερικανική δικαιοσύνη δικαίωσε επανειλημμένως το σύζυγο της Σκιάβο, τασσόμενη με την άποψη ότι η εγκεφαλική της βλάβη ήταν μη αναστρέψιμη και αγνόησε τόσο τους γονείς της όσο και τις εκκλήσεις πολιτικών και μέρους της κοινής γνώμης.

Ποια είναι η άποψή σας; Ποιος πρέπει να λαμβάνει τις αποφάσεις για λογαριασμό ανθρώπων που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση; Έγιναν σεβαστές οι επιθυμίες της Τέρι Σκιάβο; Πρόκειται για ευθανασία ή για εν ψυχρώ δολοφονία;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

Η επιθυμία της Σκιάβο για ζωή... φαίνεται απο το γεγονός ότι άντεξε επί 13 μέρες χωρίς νερό και φαϊ.

Κωστής (Χαλκιδική, Ελλάς)

Πρόκειται για εν ψυχρώ δολοφονία. Oυδείς έχει το δικαίωμα να αφαιρεί ζωή σε όποια μορφή και αν αυτή εμφανίζεται ή αναγκάζεται να υπάρχει. Έχω δει την Σκιάβο πολλές φορές από την τηλεόραση. Ήταν ολοφάνερο ότι αυτή αισθανόταν. Είχε την δυνατότητα να βιώνει την παρουσία ενός αγαπημένου προσώπου. Κατά συνέπεια είχε συνείδηση που περιορισμένα μπορούσε να την εκφράσει. Διαφωνώ με την δημιουργία Ταϋγέτων. Μια τυχόν αποδοχή τους θα σημάνει την γενίκευση τους. Η Δημοκρατία είναι ασυμβίβαστη με τους Ταϋγετους και εξοικιωμένη με την ποικολομορφία της ζωής, των ποιοτήτων ζωής.

Tι θάλεγε η λογική του Ταϋγετου για τους ναρκομανείς, τους ανάπηρους βαριάς μορφής κ.λ.π; Επιπλέον ουδείς επιστήμονας αρνείται την ύπαρξη του θαύματος. Άρα πως είναι δυνατόν να στερούμε το δικαίωμα στη προοπτική ενός΄ατόμου που βρίσκεται σ' αυτή την κατάσταση; Αυτός που πρέπει να λαμβάνει τις αποφάσεις σε μια τέτοια περίπτωση είναι αυτός που βρίσκεται σ' αυτή την κατάσταση και κανείς άλλος. Αν υπάρχουν περιουσιακές εκκρεμότητες να τροποποιηθούν νομοθεσίες ή να γίνουν καινούργιες. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. ΉΤΑΝ ΜΙΑ ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΑΙ ΦΟΒΑΜΑΙ ΠΩΣ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟΥΣ ΑΣΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ Ή ΠΑΡΑΠΛΗΣΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ.

Nτίνος Ευθυμίου (Λεμεσός, Κύπρος)

Όσο δεν μπορώ να δώσω ζωή, άλλο τόσο δεν μπορώ και να αφαιρέσω.

Βασίλειος (Σπάρτη, Ελλάς)

Θεωρώντας εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την άποψη του Γεωργίου Μασούρα, κατά το σκέλος της μόνο ότι,"κανείς δεν έχει το δικαίωμα ζωής ή θανάτου για άλλους",καθώς και τις συναφείς με αυτήν απόψεις της Εφης Χίλια,του Χαράλαμπου και του Αλέξη, θα ήθελα συμπληρωματικώς προς την ήδη εκτεθείσα άποψή μου(και δεδομένου ότι δεν είμαστε σε θέση,ως αντικειμενικοί κριτές,να γνωρίζουμε εάν έγιναν σεβαστές ή όχι οι επιθυμίες της Τέρι Σκιάβο),να εκθέσω τα ακόλουθα:Αν δεν έχουμε το δικαίωμα να αποφασίζουμε για λογαριασμό άλλου, όταν ο ίδιος δεν μπορεί, τότε με ποιo δικαίωμα τον κρατούμε μηχανικά στη ζωή, ερχόμενοι σε αντίθεση με την συναφή, προς την παραπάνω, αντίληψη περί μεταθανατίου ζωής;

Φώτιος Μουζάκης (Αθήνα, Ελλάς)

Είναι πολύ σκοτεινά για να δω το κενό από κάτω μου . Ίσως "φοβάμαι" να δώσω απάντηση διότι θα μπορούσε να μην είναι επαρκής. Αυτό που προκαλεί αγωνία είναι η απουσία της γνώσης μας και αυτό ίσως μας φέρνει την θλίψη. Σε άλλους σύχγυση, σε άλλους φόβο και σε άλλους θυμό. Στις κοινωνίες που φτιάξαμε και ζούμε , σε αυτόν τον "λαμπερό" κόσμο αρνούμαστε την δυστυχία και τον θάνατο και όταν χρειασθεί να τα αντιμετωπίσουμε είμαστε άοπλοι.

Προς τι λοιπόν τα παιχνίδια εξουσίας ; Τι είναι η ζωή ; Τι είναι ο άνθρωπος; Ποια η θέση μας στο άπειρο ; Τι νόημα έχουν όλα αυτά ; Ποιοι είμαστε ;Από που ερχόμαστε ; που πάμε ; Ίσως όλοι μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα ίδια ερωτήματα . Μας ενώνει η ίδια αγωνία. Η δύναμη όμως της ελεύθερης σκέψης επικρατεί στη λογική του ανθρώπου ό,τι και να συμβεί. Ο κόσμος στον οποίο ζούμε είναι πιο μυστηριώδης απ' ότι μπορούμε να φανταστούμε!

Παναγιώτης Νιάκαρης (Ελλάς)

Αφέντες στη ζωή και στο θάνατό μας.

Μάριος (Ελλάς)

Όσο δεν μπορώ να δώσω ζωή, άλλο τόσο δεν μπορώ και να αφαιρέσω. όλα τα υπόλοιπα είναι ΠΡΟΦΑΣΕΙΣ!

Βασίλειος (Σπάρτη, Ελλάς)

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για τη ζωή ή το θάνατο ενός συνανθρώπου του. Το δώρο της ζωής δίνεται από το Θεό και μόνον Αυτός μπορεί να αποφασίζει. Εξάλλου, πρέπει να μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα θαύμα, είτε αυτό λέγεται επιστημονική ανακάλυψη είτε θεία παρέμβαση. Ευθανασία ή δολοφονία; Δηλαδή τα μωρά που γεννιούνται με τετραπληγίες, με ειδικές ανάγκες, με σύνδρομο Dawn κλπ, μήπως αρχίσουν να τα πετάνε στον Κιάδα προκειμένου να προασπισθεί η αξιοπρέπεια τους;

Αgs (Ελλάς)

Κάνει εντύπωση η αφελεστατη κριση πολλων για ενα τοσο λεπτο ζητημα οπως ειναι αυτο της ευθανασιας! ξεχναμε μαλλον οτι οταν εχουμε να κανουμε με τον ανθρωπινο πονο θαπρεπε να ειμαστε πολυ προσεχτικοι! πλειοδοτες αγαπης και ανθρωπιας δεν ειναι δυνατον να ειναι ολοι οσοι ειναι εναντιον της ευθανασιας. τουλαχιστον στην συγκεκριμενη υποθεση θεωρω οτι ο συζυγος της Τερι Σκιαβο ειναι ο ανθρωπος που την εχει ¨πονεσει¨ περισσοτερο απο τον καθενα με το να μεινει στο πλαι της τοσα χρονια και να αποφασιζει τελικα να προχωρησει στην ευθανασια της συντροφου του, ικανοποιοντας την επιθυμια της για ενα τετοιο ενδεχομενο οταν ακομα ηταν καλα στην υγεια της.

Η.Κ. (Ξάνθη, Ελλάς)

Εφόσον είναι μη αναστρέψιμη η όποια βλάβη, ο ασθενής από το να είναι "φυτό" εφ' όρου ζωής ,είναι προτιμότερο να απολαμβάνει την ευθανασία.

Nίκος Μελισσιώτης (Αθήνα, Ελλάς)

Αυτήν την απόφαση θα τη δεχόμουν ίσως -και τονίζω το ίσως- αν ήταν μια απόφαση ύστερα από επιθυμία της ίδιας, κάτι που φυσικά δεν έγινε έτσι. Την επιθυμία του συζύγου την εξέλαβα ως ότι κουράστηκε να ασχολείται, θέλει να συνεχίσει τη ζωή του, πράγμα λογικό και ανθρώπινο, αλλά από την άλλη οι γονείς έπερεπε να δουν το παιδί τους να "χάνεται" χωρίς να το έχει -αν το θέλετε- επιλέξει η ίδια. Το θέμα της ευθανασίας στον άνθρωπο είναι ένα θέμα που δεν έχω καταλήξει εδώ και χρόνια αν θα ήθελα να τεθεί σε νομοθεσία. Δεν είναι παράλογη η ιδέα όσο έχει κάποιος ακόμη σώας τας φρένας να υπογράψει μια δήλωση και να πει ότι, αν ποτέ υποπέσει σε κρανιοεγκεφαλικές βλάβεις και η κατάστασή του θα είναι μη ανατρέψιμη και ουσιαστικά θα είναι "φυτό" θα δεχτεί την ευθανασία.

Από την άλλη όμως κάτι τέτοιο φοβάμαι ότι θα πάρει επικίνδυνες διαστάσεις και θα αφαιρούνται ανθρώπινες ζωές πριν ληφθούν όλοι οι παράγοντες υπόψιν και πριν γίνει η ανάλογη προσπάθεια όπως ο όρκος του Ιπποκράτη λέει, για να μην αναφέρω ίσως τις δωροδοκείες γιατρών για να αφήσουν κάποιον να φύγει. Δε λέω ότι θα γίνει, λέω όμως ότι θα μπορούσε να γίνει. Ακόμη και το θέμα της αυτοκτονίας δεν ξέρω αν είναι τελικά πράξη δύναμης ή πράξη δειλίας, πόσο μάλλον το θέμα της ευθανασίας που έχει ένα σωρό παραμέτρους.

Mαρία (Αθήνα)

Καταρχήν δεν μπορώ να κατανοήσω για ποιο λόγο σε τέτοιου είδους θέματα εμπλέκεται η εκκλησία. Απ΄ότι γνωρίζω δεν μπορεί να μπαίνει θέμα δολοφονίας ή όχι διότι εάν δεν υπήρχαν τα ανθρώπινης κατασκευής μηχανήματα, η κυρία αυτή θα είχε πεθάνει. Έτσι από την στιγμή που βεβαιώνεται εγκεφαλικός θάνατος δεν υπάρχει λόγος να διατηρείται τεχνικά στη ΄ζωή κάποιος ανθρώπινος οργανισμός όταν μάλιστα η ΄ψυχή του έχει φύγει. Γενικότερα τέτοιου είδους αποφάσεις πρέπει να παίρνονται μόνον από τη δικαιοσύνη βοηθούμενη από την ιατρική, μακριά από τη δημοσιότητα και χωρίς να θεωρείται αναγκαία η συγκατάθεση των συγγενών όταν θα έχουν ξεπεραστεί κάποια χρονικά περιθώρια που η ίδια η ιατρική τα ορίζει.

Ευάγγελος Ράπτης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

The decision should be made both by her parents and her husband . She had the right to remain alive further more while her parents could take care of her. There are some cases that such patients had "came back". We don't know what could happen.

Joan (Athens, Greece)

Απαγορεύονται οι εκτρώσεις στις ΗΠΑ,το έμβυο των δύο μηνών που στερείται ενεργού εγκεφάλου απαγορεύεται να θανατώθεί. Επιτρέπεται όμως ο φόνος από τό κράτος ενός ατόμου του οποίου ο εγκέφαλος έχει βλαφθέί, παρά το γεγονός ότι οι εξ'αίματος συγγενείς έχουν αντίθετη γνώμη. (???)

Stephen Vaos (Florida, USA)

Το μόνο πραγματικό μη αναστρέψιμο γεγονός είναι ο θάνατος της Σκιάβο. Η θεωρηθήσα από πολλούς αλλά και από του δικαστηρίου μη αναστρέψιμη κατάσταση του εγκεφάλου της, έχει την ρίζα της στην αδυναμία της σύγχρονης ιατρικής να θεραπεύσει την Τέρι. Η επιστήμη παραδέχεται ότι δεν έχει κατανοήσει πλήρως την λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Είναι θλιβερό να αφήνεται στον θάνατο όποιος δεν μπορεί να θεραπευτεί και μάλιστα κατόπιν αποφάσεως δικαστηρίου!

Κωνσταντίνος Παλμός (Σκωτία)

In the case of Terri Schiavo, to leave her die of thirst and hunger, even if she was unconscious is, in my opinion, a most terrible crime.

Alexander Valsamis (Australia)

Σίγουρα είναι δύσκολο για τους γονείς που βλέπουν το κορμί του παιδιού τους και στο οποίο η καρδιά λειτουργεί να αποδεχθούν μία ενδεχόμενως μη αντιστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη.¨Οπως σίγουρα είναι επώδυνο για τον σύζυγο που μετά απο 15 χρόνια έχει πεισθεί και απο τις διαβεβαιώσεις των γιατρών για το μη αντιστρέψιμο της εγκεφαλικής βλάβης,να επιτρέπει την παράταση του μαρτυρίου ενός άψυχου κορμιού και την μη έλευση του θανάτου, όπως αυτός είναι αποδεκτός απο το σύνολο της κοινωνίας. Βέβαια η πολυτέλεια της επι 15 χρόνια επιμονής για την διατήρηση "εν ζωή"παρομοίων περιστατικών υπάρχει μόνο σε εύπορα κράτη,τα οποία όμως δυστυχώς δεν διαθέτουν πόρους για τα παιδιά του τρίτου κόσμου που πεθαίνουν απο την πείνα.Η ελπίδα βέβαια πεθαίνει πάντα τελευταία και πάντα υπάρχει χώρος και για θαύματα.

Οι γιατροί όμως γνωρίζουν ότι κάποιες διαγνώσεις δεν σηκώνουν περιθώρια ούτε για ελπίδες και ούτε για θαύματα. Πρέπει η κοινωνία μας αφού αποδεχθεί ότι το μοιραίο είναι αναπόφευκτό,ότι η ιατρική έχει ως σκοπό την θεραπεία και όχι την άσκοπη παράταση της μη έλευσης του θανάτου, ότι οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι,να καθορίσει κριτήρια με τα οποία θα καθορίζεται η αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. Βέβαια στην Ελλάδα είτε λόγω ανικανότητας είτε λόγω της ικανότητας του προσωπικού των μονάδων όπου αντιμετωπίζονται τέτοια περιστατικά δεν υπάρχει περίπτωση να παραμείνει τέτοιο δίλημα επί 15 χρόνια. Ας αφήσουμε λοιπόν αυτά τα ψευτοδιλήματα για τις κοινωνίες 'οπου περισσεύει η υποκρισία και ας προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που προσπαθούν να επιβιώσουν.

Πέτρος

Ήταν λάθος η πάψη της χορηγήσεως της τροφής ως ήταν γνωστό οτι αυτό θα την οδηγούσε στον θάνατο.

Βαλεντίνη (Σκωτία)

"Ευθανασία", ένας όρος που επινοήθηκε για να περιγραφεί η κατ' επιδίωξη αφαίρεση της ζωής, όταν αυτή κατά την γνώμη κάποιων είναι λιγότερο "επώδυνη" ή "επαχθής" από την διατήρησή της. "Ευθανασία" ήταν σε άλλες εποχές η "συνάντηση με την αρκούδα". "Ευθανασία" είναι όταν παραμελείται ή διακόπτεται η νοσηλεία ασθενών που δεν έχουν ελπίδα". "Ευθανασία" είναι όταν η ασφάλεια (ή γενικώς η κοινωνία) αρνείται να καλύψει τα έξοδα νοσηλείας ασθενών. Αλλά ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ συνήθως ονομάζουμε την κοινή απόφαση ασθενούς και γιατρών για τερματισμό της ζωής του ασθενούς με ενεργητικά μέσα (χορήγηση ουσιών) ώστε αυτός να πεθάνει ανώδυνα (φυσικά ο θάνατος της Σκιάβο ΔΕΝ ήταν ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ).

Σήμερα πολλοί πιστεύουν ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί η ευθανασία στην κοινωνία μας.

Στο όνομα ενός κακώς εννοούμενου ανθρωπισμού, και θεωρώντας προοδευτικότητα την αποτίναξη της «αυστηρής» χριστιανικής ηθικής (που είναι θεμέλιο των δυτικών κοινωνιών) πιστεύουν ότι ο άνθρωπος ή η κοινωνία έχει εξουσία επί της ανθρώπινης ζωής. Δεν μπορεί όμως να λέγεται «προοδευτικός» όποιος δεν αναγνωρίζει την ιερότητα της ζωής. Η ιερότητα αυτή δεν ζήτημα ηθικής, αλλά πηγάζει από το γεγονός ότι η ζωή δεν εξουσιάζεται από τον άνθρωπο. Εν τέλει είναι άλλο πράγμα να δείχνει κάποιος κατανόηση προς τον πάσχοντα ή τον περίγυρο του πάσχοντα χωρίς ελπίδα, και άλλο πιστεύει ότι έχει δικαίωμα και εξουσία να τερματίζει την ζωή του απελπισμένου.

Αλέξης (Ελλάς)

Eίναι τραγικό να φτάνουμε στο σημείο να θεωρούμε ότι ο θάνατος είναι λιγότερος οδυνηρός από το δώρο της ζωής.

Σωτήρης (Ουαλία)

Η απόφαση αυτή των δικαστηρίων ας γίνει μάθημα για όλους μας. Κανείς δε μπορεί με το έτσι θέλω να κρατά στη ζωή έναν άνθρωπο που υποφέρει. Αναρωτιέμαι αν οι ίδιοι οι "στοργικοί" γονείς της Τέρι ήθελαν η κόρη τους εδώ και τόσα χρόνια να συνεχίσει να ζει υποφέροντας, που οδηγείται η κοινωνία μας. Άραγε αν οι ίδιοι κάποτε βρίσκονταν στη θέση της, θα ήθελαν να συνεχίσουν να ζουν?

Kύρκος (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

What have happened to mrs Skiavo, was unbelivable....ok if someone wants to end his life, even though i dont agree with that, is respectful, but when someone is unable to express his willing, i choose life. What happend to her was an example of execution which lasted 13 days. It was unhuman!!!What if, Skiavo wanted to speak up and tell that she choose life, but she was unable to do so.......?

Stelios (Greece)

Αν βρισκόμουν στην κατάσταση της άτυχης Τέρι Σκιάβο το τελευταίο πράγμα που θα με ενδιέφερε, να είστε σίγουροι, θα ήταν , η επιθυμία των γονιών μου να διατηρήσουν στην ζωή το άψυχο μου σώμα. Θά ήθελα και εγώ την ίδια απόφαση να είχε πάρει και ο δικός μου άνδρας.

Αλεξάνδρα Μαργαρώνη (Αθήνα, Ελλάς)

Στην συγκεκριμένη περίπτωση η κρίση της συζύγου δεν ήταν αντικειμενική γιατί είχε ήδη δημιουργήσει άλλη οικογένεια. Ποιος άνθρωπος ή δικαστής δικαιούται να στερήσει από μία μητέρα να βλέπει το παιδί της έστω και στην κατάσταση που ήταν. Επιτέλους όλα δεν είναι θέμα οικονομίας.

Δημήτρης Γραμμένος (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

The solution given to her drama was the appropriate. Her husband did well, and did it from love to her. She had the right to have a discent death, and her parents were motivated by a selfish, understandable though, attitude.

Stergios (Greece)

Οταν δεν βιώνει κάποιος ή κάποια μια ανάλογη κατάσταση στο οικογενειακό του περιβάλλον δεν μπορεί να εκφέρει γνώμη. ()

Αντώνης Μιχαλόπουλος (Αθήνα, Ελλάς)

Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν.

Αναστάσιος Χαρτάς (Ελλάς)

Η ευθανασία έχει δώσει στο παρελθόν λαβή για αιχμηρές συζητήσεις και επανήλθε στο προσκήνιο με αφορμή το πρόσφατο γεγονός. Τα ερωτηματικά δεν έχουν τέλος καθώς το ζήτημα λαμβάνει ηθικές, νομικές, θρησκευτικές, οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις. Πρόκειται άραγε για ένα αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα; Ή πρόκειται για μια εύκολη λύση στα σοβαρότατα και μη αναστρέψιμα προβλήματα υγείας; Ποιος είναι εκείνος που αποφασίζει για το αν τελικά θα εφαρμοστεί η ευθανασία σε κάποιον ασθενή; Αλήθεια, σε ποιο ανώτερο δικαστήριο έχει εκχωρηθεί το δικαίωμα να αποφασίζει εάν και πότε θα κοπεί το νήμα μιας ανθρώπινης ζωής;

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις ζωής ή θανάτου για άλλους.

Γιώργος Μασούρας (Αθήνα, Ελλάς)

Βάσει ποιών κριτηρίων οι δικαστές εκδίδουν απόφαση για την συνέχιση ή τη διακοπή της (μηχανικά υποστηριζόμενης, έστω) ζωής κάποιου; Άραγε οι τύψεις ποιους δεν αφήνουν να κοιμηθούν το βράδυ, μετά από μια τέτοια πράξη; Χωρίς να γινόμαστε καχύποπτοι, μήπως θα έπρεπε να εξετάσουμε τα βαθύτερα και πραγματικά κίνητρα εκείνων που επιμένουν για την εφαρμογή ! της μεθόδου στους αγαπημένους τους; Ποιος άνθρωπος είναι σε θέση να προδικάσει με βεβαιότητα την έκβαση της νοσηλείας κάποιου ή να υπεραμυνθεί του απολύτου της ιατρικής διάγνωσης; Άλλωστε, δεν είναι δικαίωμα του καθενός να πεθάνει ήσυχα, όταν πλέον θα έχει γίνει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν από τους γιατρούς, σύμφωνα και με τον περίφημο όρκο του Ιπποκράτη;

Από θρησκευτικής πλευράς, πώς αισθάνεται ο Θεός όταν αφαιρείται κατ' αυτόν τον τρόπο μία ανθρώπινη ζωή; Βάσει ποιων διατάξεων νομιμοποιείται μια "συναινετική ανθρωποκτονία"; Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δίνουμε ένα νομιμοφανές περιτύλιγμα σε ένα ειδεχθές έγκλημα, όπως είναι η ανθρωποκτονία; Μήπως με αυτόν τον τρόπο εξισώνουμε το ανθρώπινο γένος με τα μέλη του συμπαθούς, κατά τα άλλα, ζωικού βασιλείου, στα οποία επίσης εφαρμόζεται η εν λόγω τακτική; Ποια είναι τα αισθήματα της κοινής γνώμης απέναντι στην μέθοδο; Και για να προχωρήσουμε λίγο παραπέρα, τι παράδειγμα δίνουμε στα παιδιά μας όταν "απορρίπτουμε" από την κοινωνία μας άτομα με σοβαρότατες ασθένειες κατ' αυτόν τον τρόπο;

Θα θέλαμε να συμπεριφερθούν ανάλογα και σε εμάς έπειτα από μερικά χρόνια και σε ανάλογες καταστάσεις; Ισχύει τελικά ότι η αναλγησία είναι φυσικό και αναπόφευκτο επακόλουθο της επιστημονικής προόδου; Δυστυχώς, η κοινωνία μας, σε συνεργασία με την τεχνολογία και τις σύγχρονες αντιλήψεις, δεν μπορεί να δεχτεί τα άτομα που αποτελούν μια παραφωνία στην "τελειότητά" της... Δυστυχώς, δεν ζούμε σε έναν όμορφο κόσμο, ηθικό, αγγελικά πλασμενο...Και δυστυχώς, τέτοια περιστατικά δεν μας αφήνουν να το ξεχάσουμε...

Mαργαρίτα Μπέη (Αθήνα, Ελλάς)

Ευθανασία, ανάπαυση, ηρεμία του άρρωστου... Η μήπως δολοφονία, ανάπαυση και ηρεμία του έχοντος τη φροντίδα του άρρωστου? Ποιος να παίρνει τις αποφάσεις? Ο λιγότερο εγωϊστής. Και ποιος μπορεί να το κρίνει αυτό? Δυστυχώς μόνο ο ίδιος ο άρρωστος, ή ο Θεός.

Έφη Χίλια (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Εφοσον ειναι μη αναστρεψιμη η οποια βλαβη, ο ασθενης απο το να ειναι "φυτο" εφ' ορου ζωης ,ειναι προτιμοτερο να απολαμβανει την ευθανασια. Η αποφαση θα πρεπει να λαμβανεται απο τους συζυγους/παιδια του ασθενους, τους θεραποντες ιατρους και την δικαιοσυνη. Σε τετοιες και μονο περιπτωσεις η ευθανασια δεν θα πρεπει να θεωρειται "αφαιρεση ζωης"-αμαρτημα. Φυσικα τετοιες περιστατικα αφορουν προηγμενες κοινωνιες.

Νίκος Μελισσιώτης (Αθήνα, Ελλάς)

Άν πράγματι, όπως ισχυρίζεται ο σύζυγος, ήταν επιθυμία της να μην ζήσει μία τέτοια ζωή, τότε δικαίως δεν δόθηκε συνέχεια σε αυτή τη ζωή που ζούσε. Άν όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, τότε όπως και οι συγγενείς της θα "πάλευα" και εγώ σε μία ανάλογη κατάσταση μέχρι τελευταία στιγμή για κάθε ελπίδα ζωής και φυσικά τη διακοπή της θα την θεωρούσα δολοφονία.

Παντελής Φωτεινός (Χίος, Ελλάς)

Να λαμβάνεται η γνώμη όλων των συγγενών και της Εκκλησίας.

Μέμος

Ο Θεός αποφάσισε και εμείς αφήνουμε έναν άνθρωπο να βασανίζεται με μηχανικά μέσα, μόνο και μόνο γιατί δεν θέλουμε να αποχωριστούμε το προσφιλές άτομο.

Σταμάτης (Αθήνα, Ελλάς)

Οι αποφάσεις αυτές πρέπει να λαμβάνονται από δικαστές, κατόπιν ιατρικών γνωματεύσεων σε συνδυασμό με τυχόν εκπεφρασμένη, κατά το παρελθόν, γνώμη των παθόντων-εάν αυτή με αντικειμενικότητα μπορεί να διατυπωθεί από πρόσωπα που δεν έλκουν περιουσιακά συμφέροντα από τον θάνατο του ασθενούς. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να γίνει λόγος για ψυχρή δολοφονία, αλλά για σωστή ή λάθος δικαστική απόφαση.

Φώτιος Μουζάκης (Αθήνα, Ελλάς)

Δεν εχει δικαιωμα να αποφασιζει αλλος δια λογαριασμο αλλου ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗ.

Χαράλαμπος (Αθήνα, Ελλάς)

Όχι! δεν πιστεύω ότι πρόκειται για δολοφονία. Σε παρόμοιες καταστάσεις, μη αναστρεψημες, πρέπει ο άνθρωπος να έχει το δικαίωμα στην χρήση "της χρήσεως της "αξιοπρεπίας" του ακόμα και για τον θάνατό του. Όταν δεν μπορεί εκείνος λόγω της καταστάσεώς του, να μπορεί να το κάνει εφ' όσον το θέλει, κάποιος δικός του για εκείνον. Ο άνθρωπος δικαιούται της συμμετοχής του, σε παρόμοιες καταστάσεις, στην υστεροφημία του.

Γιώργος Β. Παπακωνσταντίνου (Αθήνα, Ελλάς)

Οταν ο ανθρωπος εχει κλονισμενη και κατασταση υγειας μη αναστρεψιμη,οταν δεν εχει επαφη με το περιβαλλον,και ο πονος ειναι αβασταχτος,εχω την πεποιθηση οτι δεν εχει κανενα νοημα να ζει. Οσο αυτο και αν πληγωνει, οσο αυτο και αν ειναι σκληρο για τους οικειους του, οσο και αν φαινεται κυνικο. Καποιοι θα πουν δεν εχει κανεις το δικαιωμα να στερισει τη ζωη. Για ποια ζωη ομως μιλαμε? Εχει ζωη? Ο Θεος αποφασισε και εμεις αφηνουμε εναν ανθρωπο να βασανιζεται με μηχανικα μεσα,μονο και μονο γιατι δεν θελουμε να αποχωριστουμε το προσφιλες ατομο. Ο,τι προσπαθειες ηταν να γινουν για να κρατηθει στη ζωη καλο ειναι να γινουν, αλλα θα πρεπει να υπαρχουν καποια ορια. Αυτα τα αποφασιζει πιστευω ενας συνειδητοποιημενος γιατρος που γνωριζει το αντικειμενο του.

Σταμάτης (Αθήνα, Ελλάς)

Βασικά, νομίζω ότι κάθε άνθρωπος δικαιούται να επιλέγει την ώρα και τον τρόπο του θανάτου του (εννοείται εκτός του φυσικού, διότι η φύση δεν δίδει αυτό το δικαίωμα). Αν δεν είναι σε θέση να το κάνει ο ίδιος και βρίσκεται σε κατάσταση μη αναστρέψιμη και επώδυνη, επιτροπή από γιατρούς, δικαστές και συγγενείς πρέπει να έχουν το δικαίωμα αυτό. Δεν ξέρω ποιες ήταν οι επιθυμίες της Τ. Σκιάβο, έτσι δεν μπορώ να πω αν έγιναν σεβαστές. Είχε νόημα "η ζωή" στην κατάστασή της; Σίγουρα δεν ήταν δολοφονία εν ψυχρώ, εκτός κι αν αργότερα αποδειχθεί το αντίθετο, δηλαδή ότι την σκότωσαν για λόγους άσχετους με την κατάσταση στην οποία βρισκόταν.

Κωνσταντίνος (Ελλάς)

Έπρεπε να διατηρηθεί στη ζωή.

Θεόδωρος Πασχάλης (Κατερίνη, Ελλάς)

Πιστεύω πως στην περίπτωση της Τέρι Σκιάβο το ποιο σωστό ήταν αυτό που τελικά έγινε και υποστήριζε ο σύζυγός της. Και αυτό το λέω εφόσον είχαι παρέλθει ένα τόσο μέγάλο χρονικό διάστημα που ένας άνθρωπος έχει πέσει σε άγρηπνο κόμμα και δεν μπορεί να διατηρηθεί στην ζωή χωρίς την υποστήριξη μηχανημάτων τότε πιστεύω πως είναι θέλημα θεού να κοιμηθεί για πάντα. Καλό είναι να καταλάβουμε πως δεν είναι σωστό να βασανίζουμε ανθρώπους με αυτό τον τρόπο και να πάψουμε πλέων να είμαστε τοσο εγωιστές ώστε να σκεφτόμαστε μόνο τους εαυτούς μας όπως στην περίπτωση των γονέων της υπόθεσης αυτης.

Γιώργος Καρακίτσος (Πάτρα, Ελλάς)

Πρόκειται ασφαλώς για εκτέλεση δια του μαρτυρίου της πείνας.

Αλέξης (Ελλάς)

Το δικαίωμα της ζωής είναι ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ για κάθε άνθρωπο! Ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει για το τέλος της ζωής του είναι ο ίδιος ενδιαφερόμενος (αυτοκτονία). Ακόμη και στην περίπτωση "ανίατων" (σήμερα και όχι αύριο) ασθενειών πληθώρα νόμων σε διαφορετικές χώρες περιορίζουν το δικαίωμα αυτό (βλέπε νόμοι για την ευθανασία και γενικώτερα ολόκληρος ο προβληματισμός γύρω από το θέμα αυτό). Πολύ περισσότερο το δικαίωμα για την αφαίρεση της ζωής κάποιου δεν μπορεί να αφορά κανέναν άλλον, ούτε συγγενή, ούτε γιατρό, ούτε πολιτική η νομική υπηρεσία. Δυστυχώς στην περίπτωση της Σκιάβο η υποκρισία της κοινωνίας υπερέβη κάθε όριο.

Τα συμφέροντα του συζύγου (να απαλλαγεί πιθανόν από το "ζωντανό" φυτό), των ασφαλιστικών εταιρειών (υπέρογγα έξοδα νοσηλείας) και του ιατρικού και νομικού κόσμου ήλθαν σε αντίθεση με την ΑΝΟΘΕΥΤΗ ΑΓΑΠΗ των γονέων της άτυχης Αμερικανίδας... Δυστυχώς χιλιάδες περιπτώσεις παρόμοιες καθημερινά δεν βλέπουν το φώς της δημοσιότητας καθώς η ακολουθούσα "δωρεά" οργάνων καλύπτει την πραγματικότητα της αφαίρεσης της ζωής που έστω και με τεχνητά μέσα διατηρείται (και υφίσταται μέχρι τη στιγμη που θα παύσει η καρδιακή λειτουργία).

Κωνσταντίνος (Αθήνα, Ελλάς)

It is not certain that euthanasia was Terry Sciavo's wish, as she left no such record. One can also suspect that it was rather her husband's wish for her to pass away as soon as possible, since, after her accident, he got married again to another woman. The argument that she was totally unconscious is not necessarily valid. I remember when my mother was in a similar condition, most people thought that she was unconscious, but I knew otherwise.

She was unresponsive to almost anyone. But as soon as I was entering her room she would open her eyes. She could not talk, and one day I asked her whether she was listening to me or otherwise I would leave. She turned her eyes to me. At times there were tears in her eyes when I was telling her something that touched her. So, I knew she was conscious in spite of everybody else's opinion. Fortunately,she was left to die naturally. In the case of Terry Sciavo,to leave her die of thirst and hunger, even if she was unconscious is, in my opinion, a most terrible crime. She did not depend on a respirator, for example, to continue to live. Just on a tube to feed her.

Alexander Valsamis (Australia)

This is murder. Doctors all over the world swear an oath to protect the lives of their patients after they graduate. It is unfair. Only the patient has the right to ask for the termination of his life. Others, such as relatives don't have the right.

George Bethanis (Athens, Greece)

Είναι τραγικό να φτάνουμε στο σημείο να θεωρούμε ότι ο θάνατος είναι λιγότερο οδυνηρός από το δώρο της ζωής. Συνάμα αυτό είναι ρεαλισμός. Η υπόθεση Σκιάβο τάραξε τις ΗΠΑ του χριστιανικού φονταμενταλισμού και έγινε αφορμή για την πιο φιλελεύθερη Ευρώπη να επαναπροσδιορίσει τη θέση της ως προς την ευθανασία. Η ευθανασία ετυμολογικά προσδίδει ένα θετικό χαρακτήρα στο θάνατο. Από την άλλη προκαλεί το ερώτημα αν ο θάνατος είναι από τη φύση του 'καλός', ειδάλλως η ευθανασία εννοιολογικά μπορεί να αποτελεί ένα τέλειο οξύμωρο σχήμα λόγου.

Έπρεπε να διατηρηθεί στη ζωή.

Θεόδωρος Πασχάλης (Κατερίνη, Ελλάς)

Υπάρχουν δύο ειδών κατηγορίες ασθενών που σχετίζονται με το συγκεκριμένο θέμα. Η πρώτη είναι αυτή που ο ασθενής βρίσκεται σε τερματικό μή αναστρέψιμο στάδιο και ο εγκέφαλος λειτουργεί κανονικά. Αυτή είναι η πιο απλή περίπτωση. Εδώ τίθεται θέμα αναγνώρισης του δικαιώματος του ασθενούς να ζητήσει τον τερματισμό της ζωής του με τον ελάχιστο δυνατό πόνο και τη μέγιστη αξιοπρέπεια. Ασφαλώς αυτό απαιτεί την βεβαίωση απο δύο ή περισσότερους ιατρούς ή ομάδες ιατρών ότι ο ασθενής (ενήλικος πάντα) βρίσκεται σε τερματικό στάδιο, ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα ανθρώπινα επιστημονικά μεσα και οτι ο εγκέφαλος λειτουργει κανονικά και κατ'επέκασιν η απόφαση του είναι συνειδητή.

Το θέμα γίνεται πιο σύνθετο όταν υπάρχει εγκεφαλική παράλυση δηλαδή δεν έχει ο ίδιος το έλεγχο της κατάστασης. Εδώ εκτός από τα παραπάνω που εξακολουθούν να ισχύουν (εκτός φυσικά απο την συνειδητή απόφαση που είναι αδύνατη έξ'αιτίας της καταστασης του εγκεφάλου) το ζήτημα είναι νομικό και όχι ηθικό. Αν η ηθική ορίζει την ευθανασία ως εν ψυχρώ δολοφονία τότε επιτρέψτε μου να είμαι 'ανήθικος'. Όταν η ευθανασία απορρίπτεται για λόγους ηθικής πρέπει να λαμβάνεται υπ'οψιν αν η παράλειψη αυτής της πράξης επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα από την τέλεσή της. Για την περίπτωση της Σκιάβο όπως και για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών αυτής της κατάστασης θεωρώ την ευθανασία ως τη λιγότερο επώδυνη λύση.

Σειρά έχει η πολιτεία που οφείλει να αποποινικοποιήσει την αφαίρεση της ζωής κάτω από αυτές τις συνθήκες. Έτσι ο ιατρός που αναλαμβάνει την ευθύνη δεν διώκεται αλλά αντιθέτως προστατεύεται. Επειδή ο ασθενής δεν μπορεί να αποφασίσει ο ίδιος για την τύχη του τα πλεόν αρμόδια όργανα είναι τα δικαστήρια και όχι οι συγγενείς. Παρ'όλα αυτά αυτό είναι απλά μία γενική προσέγγιση μιάς και κάθε περιπτωση είναι λεπτή, ιδιαίτερη και πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά με βάση τα χαρακτηριστικά της.

Σωτήρης (Ουαλία, Βρετανία)

Πρόκειται ασφαλώς για εκτέλεση δια του μαρτυρίου της πείνας. Μετά από μερικές "εικονικές εκτελέσεις" (παροδικές διακοπές της παροχής τροφής) έγινε η οριστική διακοπή με το υπό εξολόθρευση θύμα να αντέχει 13 μέρες. Μόνο έτσι μπορεί να δει κανείς τον θάνατο της άτυχης κοπέλας, που καίτοι σε κώμα, διέθετε κάποια ίχνη ικανότητας επικοινωνίας και επαφής με το περιβάλλον. Η μέθοδος θανάτου που ιατρικά και νομικά λέγεται "διακοπή της μηχανικής υποστήριξης" επιλέχτικε βεβαίως για να μην ενοχοποιηθούν οι γιατροί, τέτοιος θάνατος όμως δεν αξίζει ούτε σε σκύλους...

Η κοπέλα υπήρξε ατυχέστερη ακόμη και των συμπατριωτών της εγκληματιών που καταδικάζονται σε θάνατο. Όσο για το αν ήταν αυτή η επιθυμία της, αν υπήρχε η δυνατότητα διερεύνησης της βούλησή της (εφόσον είχε βούληση) κλπ δεν ξέρω αν θα το μάθουμε ποτέ. Αλλά, αν είχε διαπιστωμένα βούληση και επαφή με το περιβάλλον σήγουρα θα ακολουθήτο διαφορετική διαδικασία. Αν πάλι δεν είχε βούληση πρόκειται ασφαλώς για δολοφονία με την πρόφαση ότι "αυτό θα ήθελε να γίνει". Εν τέλει υπήρξε αδύναμο θύμα απέναντι σε μία κοινωνία που δεν ήθελε πλέον να την κρατάει στη ζωή.

Αλέξης (Ελλάς)

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις ζωής ή θανάτου για άλλους. Στην προκειμένη περίπτωση θα έπρεπε να κρατηθεί στη ζωή με τη βοήθεια της επιστήμης διότι κανείς δεν μας λέει ότι αύριο μπορεί να βρεθεί ένα φάρμακο που μπορεί να θεραπεύει το πρόβλημα. Η ιατρική βλέπει τον άνθρωπο ακόμη από ελικόπτερο και έχουμε παραδείγματα που άτομα σε κόμμα για μεγάλη περίοδο, επανήλθαν. Απορώ πώς η δικαιοσύνη απεφάσισε κάτι τέτοιο. Θα έπρεπε να επέμβει η ιατρική! Μερικά χρόνια πριν η σύφιλη ήταν αθεράπευτη. Ένα απλό παράδειγμα που θα έπρεπε να βάλει σε σκέψη τους υπεύθυνους. Και τόσα άλλα

Γεώργιος Μασούρας (Αθήνα, Ελλάς)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Τετάρτη 06 Απριλίου 2005 - 18:44 (Ώρα Λονδίνου)

«Υστερόγραφο» για τον Σολ Μπέλοου

Το 1976 ο Μπέλοου βραβεύθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Ένας από τους θεωρούμενους «γίγαντες» της σύγχρονης αμερικανικής λογοτεχνίας, ο Σολ Μπέλοου άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της Τρίτης, στο Μπρουκλάιν της πολιτείας Μασαχουσέτης.

Ο στενός του φίλος Γουόλτερ Πρόζεν, δήλωσε ότι η γυναίκα και η κόρη του συγγραφέα βρίσκονταν στο πλευρό του και ότι αν και ο εκλιπών αντιμετώπιζε ολοένα και σοβαρότερα προβλήματα υγείας, διατηρούσε μέχρι τις τελευταίες του ώρες την οξυδέρκειά του.

Ένας από τους ομότεχνούς του, ο Φίλιπ Ροθ, απέτισε φόρο τιμής στον Μπέλοου, χαρακτηρίζοντας τον πυλώνα της αμερικανικής λογοτεχνίας και «Μαρκ Τουέιν του 20ου αιώνα».

Ερωτευμένος με το Σικάγο

Ο Σολομόν Μπέλοους όπως ήταν το πλήρες του όνομα γεννήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1915 σε προάστιο του Μόντρεαλ, από γονείς Εβραίους μετανάστες από τη Ρωσία.

Σε ηλικία εννέα ετών η οικογένειά του μετακόμισε στο Σικάγο, όπου και πέρασε τα εφηβικά του χρόνια, σε μια πόλη που αγάπησε και αποτύπωσε στα βιβλία του.

Σπούδασε κοινωνιολογία και ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου και δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Ουϊσκόνσιν και της Βοστόνης.

Διατήρησε την οξυδέρκειά του μέχρι βαθέως γήρατος

Το έργο του, που διδάσκεται στα πανεπιστήμια ολόκληρου του κόσμου, ξεκίνησε το 1944 με τον «Μετέωρο Άνθρωπο», έπειτα ήρθε το πιο γνωστό του βιβλίο «Άρπαξε την Ημέρα» το 1956, το «Χέντερσον, ο βασιλιάς της βροχής», το «Χέρτσογκ» το 1964, ο πλανήτης του κυρίου Σάμλερ».

Ο Μπέλοου συνέχισε να γράφει σε προχωρημένη ηλικία, και το 2000 εκδόθηκε το βιβλίο του «Ραβελστάιν» για να ακολουθήσει την επόμενη χρονιά η «Συλλογή Ιστοριών» του.

Η επιτροπή του Βραβείου Νόμπελ εξήρε το 1976 στο έργο του τον υποδειγματικό χειρισμό των θεμάτων και της φόρμας θεωρώντας ότι το «Άρπαξε τη Μέρα» υπήρξε ένα από τα κλασσικά έργα της εποχής του.


Κοσμοσυρροή για το ύστατο χαίρε

Ένα εκατομμύριο προσκυνητές πέρασαν εμπρός από τη σορό του πάπα, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες σχηματίζουν ουρά δύο χιλιομέτρων γύρω από το Βατικανό. Στις 18 Απριλίου αρχίζει η διαδικασία εκλογής νέου ποντίφικα.

Πλήθη συρρέουν στην Ρώμη

Πάνδημο πένθος για τον Ιωάννη Παύλο B'

Παγκόσμιο ρέκβιεμ για τον Ιωάννη Παύλο B'

Νεκρός ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄

Ξανανοίγει η υπόθεση Αγκτσά

Η μεγάλη πορεία

Πάπας Ιωάννης Παύλος Β': Από την Κρακοβία στον παπικό θρόνο

Μια ζωή σε εικόνες

Η θητεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β'

Σενάρια διαδοχής

Διαδικασίες και σενάρια για τη διαδοχή του πάπα Ιωάννη Παύλου Β'

Τιμή και αναγνώριση για το έργο του Πάπα

Με δηλώσεις τους ηγέτες από όλο τον κόσμο εξαίρουν το έργο και τις προσπάθειές του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄για την ειρήνη στο κόσμο.

Φόρος τιμής στον εκλιπόντα

Ολονυκτία για τον πάπα

Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο προσεύχονται για τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β΄. Δεκάδες χιλιάδες πιστοί προσήλθαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη.

Παγκόσμια δέηση για τον Ποντίφικα

Δάκρυα για τον Πάπα

Ένας γάμος και μία κηδεία

Η απόφαση του πρίγκιπα Καρόλου να μεταθέσει κατά μία ημέρα το γάμο του με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς λόγω της κηδείας του Πάπα και οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές απασχολούν το βρετανικό Τύπο.

Πένθος και αντιδράσεις στη Γαλλία

Τα πολλά πρόσωπα του Ιωάννη Παύλου Β'

RSS

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

BBC World Service >>

|

BBC Languages >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Αποζημιώσεις για Ελληνοκύπριους

Πάρης Ποταμίτης

Λευκωσία

Δικαίωσε τους Ελληνοκύπριους το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ως εξαιρετικής σημασίας εκτιμάται στη Λευκωσία η ενδιάμεση απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην υπόθεση της Ελληνοκύπριας Μύρας Αρέστη-Ξενίδη κατά της Τουρκίας.

Παρουσιάζοντας την απόφαση τού ΕΔΑΔ ο δικηγόρος της ενάγουσας Αχιλλέας Δημητριάδη, υπέδειξε κατ΄ αρχάς ότι το δικαστήριο με την συγκεκριμένη απόφαση επαναβεβαιώνει ότι νόμιμοι ιδιοκτήτες των περιουσιών στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο παραμένουν οι κάτοχοι των σχετικών τίτλων πού εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι ελληνοκύπριοι δηλαδή παραμένουν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες των περιουσιών τους.

Το δεύτερο σημείο πού επεσημάνθη ήταν πως με την απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφαίνεται ότι η Επιτροπή Αποζημιώσεων πού δημιουργήθηκε στη βόρεια Κύπρο ως εσωτερικό ένδικο μέσο,δεν μπορεί να προσφέρει ικανοποιητική θεραπεία.

Ως εκ τούτου και η υπόθεση Αρέστη και όλες οι άλλες εκατοντάδες εκκρεμούσες ενώπιον τού Δικαστηρίου υποθέσεις κατά της Τουρκίας, μπορούν να προχωρήσουν όπως επίσης μπορούν και άλλοι Ελληνοκύπριοι να συνεχίσουν να προσφεύγουν κατά της Τουρκίας απ΄ευθείας στο ΕΔΑΔ.

Ο κ. Δημητριάδης υπέδειξε ακόμη ότι με την ίδια απόφασή του το Δικαστήριο αποφαίνεται ότι η απόρριψη τού σχεδίου Αναν από τούς ελληνοκυπρίους δεν δημιουργεί νομικά αποτελέσματα πού να απαλλάσσουν την Τουρκία από τις ευθύνες πού έχει λόγω παραβίασης εκ μέρους της των δικαιωμάτων των εκτοπισθέντων.


Τετάρτη 06 Απριλίου 2005 - 17:25 (Ώρα Λονδίνου)

Παρέμβαση για το ΛΑΦΚΑ

Νέα τροπή λαμβάνει η υπόθεση καταβολής αναδρομικών του Λογαριασμός Αλληλοβοηθείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΛΑΦΚΑ) σε δικαιούχους συνταξιούχους, με την υπόθεση που εκδικάζεται αυτές τις μέρες στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Εισήγηση του Α τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ορίζει την εφάπαξ και εντόκως καταβολή των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ, ανατρέποντας την πολιτική καταβολής των αναδρομικών σε πέντε εξαμηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από το 2006.

Ειδικότερα ο αντεπίτροπος επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σμπυρούνιας εισηγείται την απόρριψη ως αβάσιμης της έφεσης του υπουργείου Οικονομικών, σε απόφαση που δικαίωνε συνταξιούχο στρατιωτικό για τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ.

Η απόφαση θα εκδοθεί εντός δεκαημέρου και αναμένεται να είναι ταυτόσημη με την εισήγηση, αναμένεται δε να έχει ισχύ δεδικασμένου για όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Απάντηση της κυβέρνησης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει τα σχετικά δημοσιεύματα είπε:

«Δεν υπάρχει καμία απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και δεν θα σχολιάσω εσωτερικές λειτουργίες δικαστικών οργάνων.

Η κυβέρνηση τοποθετήθηκε, πολιτικά και οριστικά, δια στόματος πρωθυπουργού στις 4 Μαρτίου και η απόφαση αυτή ισχύει στο ακέραιο», είπε ο κ. Αντώναρος.

Και πρόσθεσε: «Η καταβολή των χρημάτων θα γίνει σε 5 εξαμηνιαίες δόσεις, η πρώτη των οποίων θα δοθεί στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2006. Για την κυβέρνηση μετρά η σαφής και αδιαμφισβήτητη πολιτική απόφαση που έλαβε και η οποία προκατέλαβε οποιαδήποτε δικαστική απόφαση με οποιοδήποτε περιεχόμενο».

Ο κ. Αντώναρος ανέφερε τέλος ότι η «συγκεκριμένη πρόταση του πρωθυπουργού θα γίνει πράξη με νόμο» που θα κατατεθεί μέχρι τον Ιούνιο.


Τετάρτη 06 Απριλίου 2005 - 16:18 (Ώρα Λονδίνου)

Πίσω από τα τείχη

Άρης Χατζηστεφάνου

Αποστολή στη Σαουδική Αραβία

Σε συνθήκες απομόνωσης ζουν οι περισσότεροι ξένοι στη Σαουδική Αραβία

Καθώς ξεκινά το κάλεσμα για προσευχή ολόκληρο το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας παραλύει.

Ολόκληρο; Όχι! μερικά μικρά χωριά που τα κατοικούν αδιόρθωτοι αλλοδαποί αντιστέκονται.

Πρόκειται για τα συγκροτήματα κατοικιών του Ριάντ και άλλων μεγάλων πόλεων όπου ζουν οι υπάλληλοι ξένων επιχειρήσεων και μέλη διπλωματικών αποστολών.

Μικρές απόρθητες πολιτείες που δεν υπακούουν στους θρησκευτικούς κανόνες του βασιλείου.

Αρκετά από αυτά έχουν τα δικά τους σουπερμάρκετ και τα δικά τους μπαράκια όπου βέβαια τα αλκοολούχα ποτά απαγορεύονται αν και ορισμένες φορές εμφανίζονται ή παρασκευάζονται ως δια μαγείας.

Κομπάουντ

Ακόμη και οι Έλληνες του Ριάντ, τα αποκαλούν «κομπάουντ -compounds» και περνούν σε αυτά το μεγαλύτερο μέρος της ζωή τους όπως μας εξηγεί μια Ελληνίδα που ζει εδώ και πολλά χρόνια στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας.

«Οι κάτοικοι των compounds μπορεί να ζουν σε αυτά και να μην καταλαβαίνουν ότι βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία» μας είπε και συμπλήρωσε: «μπαίνουν στη χώρα με τις προκαταλήψεις τους και βγαίνουν από αυτή με τις ίδιες ακριβώς προκαταλήψεις».

Η είσοδος στα συγκροτήματα κατοικιών φυλάσσεται από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας που απαγορεύουν την πρόσβαση ακόμη και στη θρησκευτική αστυνομία της Σαουδικής Αραβίας την περίφημη Μουτάουα.

Όπως συμβαίνει και στη λεγόμενη «περιοχή των διπλωματών» όπου βρίσκονται οι περισσότερες πρεσβείες και οι κατοικίες των ξένων πρεσβευτών, συχνά απαιτείται ειδική πρόσκληση για να περάσεις τα υψηλά τείχη.

Ασφάλεια ή υπερβολή;

Οι παροικούντες τα «κομπάουντ» δηλώνουν ότι αναγκάζονται να ζουν υπό αυτές τις συνθήκες για λόγους ασφαλείας.

Μια σειρά επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν εναντίον δυτικών στόχων το 2003 και το 2004 αλλά και ή ένταση των τελευταίων ημερών φαίνεται να δικαιολογεί την ανησυχία τους.

Αρκετοί όμως θα διαφωνήσουν μαζί τους.

«Οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί έχουν κάθε λόγο να φοβούνται αλλά οι υπόλοιπες εθνικότητες δεν δικαιολογούνται να μιλούν έτσι για την ασφάλεια στο Ριάντ και τις άλλες πόλεις» μας είπε ξένος διπλωμάτης που προτίμησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Ο ίδιος αποφάσισε να ζήσει εκτός των τειχών και εντός της σαουδαραβικής κοινωνίας.


Τετάρτη 06 Απριλίου 2005 - 14:52 (Ώρα Λονδίνου)

Μόνη η Μόνα Λίζα

Η ανακαίνιση διήρκεσε τέσσερα χρόνια και κόστισε 4,8 εκατομμύρια ευρώ

Στο παρισινό μουσείο του Λούβρου έγιναν τα εγκαίνια της ανακαινισμένης αιθουσας που θα στεγάσει το αριστούργημα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Ο πίνακας της Μόνα Λίζα που φιλοτέχνησε ο αναγεννησιακός δημιουργός ανάμεσα στα έτη 1503-1506 απέκτησε το δικό του «σπίτι».

Έτσι τα εκατομμύρια των φιλότεχνων που επισκέπτονται το Λούβρο θα έχουν περισσότερο χώρο στη διάθεσή τους προκειμένου να απολαύσουν το αινιγματικό χαμόγελο της Τζοκόντα στην «αίθουσα των κρατών» (Salle des Etats).

Οι εργασίες διαμόρφωσης της αίθουσας διήρκεσαν τέσσερα χρόνια και κόστισαν 4,8 εκατομμύρια ευρώ.

Με αλεξίσφαιρο «γιλέκο»

Για τον πίνακα που έχει διαστάσεις μόλις 53 Χ 76 εκατοστά δημιουργήθηκε μια ψευδοτοιχία στην περιοχή που φιλοξενεί τα έργα Ιταλών δημιουργών του 16ου αιώνα.

Το έργο του Ντα Βίντσι καλύπτεται από ειδικό γιαλί (αλεξίσφαιρο, μη αντανακλώμενο και άθραυστο) ώστε να προστατεύεται από τα φωτογραφικά φλας, τις κλιματικές αλλαγές η τυχόν απόπειρα φθοράς του.

Χιλιάδες επισκέπτες γοητεύονται από το αινιγματικό χαμόγελο της

Πριν γίνουν οι εργασίες ανακαίνισης οι επισκέπτες του μουσείου ήταν υποχρεωμένοι να στριμώχνονται για να θαυμάσουν τον πίνακα, που εκτίθετο σε έναν τοίχο μαζί με άλλα έργα.

Η Μόνα Λίζα είναι το πιο αναγνωρίσιμο έργο στον κόσμο και θεωρείται πορτραίτο της Λίζα Τζεραρντίνι, συζύγου ενός εμπόρου της Φλωρεντίας, του Φραντσέσκο Ντελ Τζοκόντο, εξ ού και το παρωνύμιο Τζοκόντα.

Η επιμελήτρια έργων της ιταλικής αναγέννησης στο Λούβρο, Σεσίλ Σκαγιερέ, λέει ότι ο συγκεκριμένος πίνακας ζωγραφικής καταργεί το πρώτο πλάνο που υπήρχε σε έργα της εποχής του, προσδίδοντας αμεσότητα ανάμεσα στο μοντέλο και τον θεατή.


Τετάρτη 06 Απριλίου 2005 - 13:51 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Ο θάνατος της Σκιάβο

Η Αμερικανίδα Τέρι Σκιάβο πέθανε 13 ημέρες μετά την αφαίρεση του σωλήνα από τον οποίο λάμβανε τροφή και νερό, εγκλωβισμένη στη δικαστική διαμάχη του συζύγου της, ο οποίος υποστήριζε ότι ήθελε να πεθάνει, και των γονέων της που προσπαθούσαν μέχρι την τελευταία στιγμή να την κρατήσουν στη ζωή.

Η αμερικανική δικαιοσύνη δικαίωσε επανειλημμένως το σύζυγο της Σκιάβο, τασσόμενη με την άποψη ότι η εγκεφαλική της βλάβη ήταν μη αναστρέψιμη και αγνόησε τόσο τους γονείς της όσο και τις εκκλήσεις πολιτικών και μέρους της κοινής γνώμης.

Ποια είναι η άποψή σας; Ποιος πρέπει να λαμβάνει τις αποφάσεις για λογαριασμό ανθρώπων που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση; Έγιναν σεβαστές οι επιθυμίες της Τέρι Σκιάβο; Πρόκειται για ευθανασία ή για εν ψυχρώ δολοφονία;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

Όσο δεν μπορώ να δώσω ζωή, άλλο τόσο δεν μπορώ και να αφαιρέσω.

Βασίλειος (Σπάρτη, Ελλάς)

Θεωρώντας εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την άποψη του Γεωργίου Μασούρα, κατά το σκέλος της μόνο ότι,"κανείς δεν έχει το δικαίωμα ζωής ή θανάτου για άλλους",καθώς και τις συναφείς με αυτήν απόψεις της Εφης Χίλια,του Χαράλαμπου και του Αλέξη, θα ήθελα συμπληρωματικώς προς την ήδη εκτεθείσα άποψή μου(και δεδομένου ότι δεν είμαστε σε θέση,ως αντικειμενικοί κριτές,να γνωρίζουμε εάν έγιναν σεβαστές ή όχι οι επιθυμίες της Τέρι Σκιάβο),να εκθέσω τα ακόλουθα:Αν δεν έχουμε το δικαίωμα να αποφασίζουμε για λογαριασμό άλλου, όταν ο ίδιος δεν μπορεί, τότε με ποιo δικαίωμα τον κρατούμε μηχανικά στη ζωή, ερχόμενοι σε αντίθεση με την συναφή, προς την παραπάνω, αντίληψη περί μεταθανατίου ζωής;

Φώτιος Μουζάκης (Αθήνα, Ελλάς)

Είναι πολύ σκοτεινά για να δω το κενό από κάτω μου . Ίσως "φοβάμαι" να δώσω απάντηση διότι θα μπορούσε να μην είναι επαρκής. Αυτό που προκαλεί αγωνία είναι η απουσία της γνώσης μας και αυτό ίσως μας φέρνει την θλίψη. Σε άλλους σύχγυση, σε άλλους φόβο και σε άλλους θυμό. Στις κοινωνίες που φτιάξαμε και ζούμε , σε αυτόν τον "λαμπερό" κόσμο αρνούμαστε την δυστυχία και τον θάνατο και όταν χρειασθεί να τα αντιμετωπίσουμε είμαστε άοπλοι.

Προς τι λοιπόν τα παιχνίδια εξουσίας ; Τι είναι η ζωή ; Τι είναι ο άνθρωπος; Ποια η θέση μας στο άπειρο ; Τι νόημα έχουν όλα αυτά ; Ποιοι είμαστε ;Από που ερχόμαστε ; που πάμε ; Ίσως όλοι μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα ίδια ερωτήματα . Μας ενώνει η ίδια αγωνία. Η δύναμη όμως της ελεύθερης σκέψης επικρατεί στη λογική του ανθρώπου ό,τι και να συμβεί. Ο κόσμος στον οποίο ζούμε είναι πιο μυστηριώδης απ' ότι μπορούμε να φανταστούμε!

Παναγιώτης Νιάκαρης (Ελλάς)

Αφέντες στη ζωή και στο θάνατό μας.

Μάριος (Ελλάς)

Όσο δεν μπορώ να δώσω ζωή, άλλο τόσο δεν μπορώ και να αφαιρέσω. όλα τα υπόλοιπα είναι ΠΡΟΦΑΣΕΙΣ!

Βασίλειος (Σπάρτη, Ελλάς)

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για τη ζωή ή το θάνατο ενός συνανθρώπου του. Το δώρο της ζωής δίνεται από το Θεό και μόνον Αυτός μπορεί να αποφασίζει. Εξάλλου, πρέπει να μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα θαύμα, είτε αυτό λέγεται επιστημονική ανακάλυψη είτε θεία παρέμβαση. Ευθανασία ή δολοφονία; Δηλαδή τα μωρά που γεννιούνται με τετραπληγίες, με ειδικές ανάγκες, με σύνδρομο Dawn κλπ, μήπως αρχίσουν να τα πετάνε στον Κιάδα προκειμένου να προασπισθεί η αξιοπρέπεια τους;

Αgs (Ελλάς)

Κάνει εντύπωση η αφελεστατη κριση πολλων για ενα τοσο λεπτο ζητημα οπως ειναι αυτο της ευθανασιας! ξεχναμε μαλλον οτι οταν εχουμε να κανουμε με τον ανθρωπινο πονο θαπρεπε να ειμαστε πολυ προσεχτικοι! πλειοδοτες αγαπης και ανθρωπιας δεν ειναι δυνατον να ειναι ολοι οσοι ειναι εναντιον της ευθανασιας. τουλαχιστον στην συγκεκριμενη υποθεση θεωρω οτι ο συζυγος της Τερι Σκιαβο ειναι ο ανθρωπος που την εχει ¨πονεσει¨ περισσοτερο απο τον καθενα με το να μεινει στο πλαι της τοσα χρονια και να αποφασιζει τελικα να προχωρησει στην ευθανασια της συντροφου του, ικανοποιοντας την επιθυμια της για ενα τετοιο ενδεχομενο οταν ακομα ηταν καλα στην υγεια της.

Η.Κ. (Ξάνθη, Ελλάς)

Εφόσον είναι μη αναστρέψιμη η όποια βλάβη, ο ασθενής από το να είναι "φυτό" εφ' όρου ζωής ,είναι προτιμότερο να απολαμβάνει την ευθανασία.

Nίκος Μελισσιώτης (Αθήνα, Ελλάς)

Αυτήν την απόφαση θα τη δεχόμουν ίσως -και τονίζω το ίσως- αν ήταν μια απόφαση ύστερα από επιθυμία της ίδιας, κάτι που φυσικά δεν έγινε έτσι. Την επιθυμία του συζύγου την εξέλαβα ως ότι κουράστηκε να ασχολείται, θέλει να συνεχίσει τη ζωή του, πράγμα λογικό και ανθρώπινο, αλλά από την άλλη οι γονείς έπερεπε να δουν το παιδί τους να "χάνεται" χωρίς να το έχει -αν το θέλετε- επιλέξει η ίδια. Το θέμα της ευθανασίας στον άνθρωπο είναι ένα θέμα που δεν έχω καταλήξει εδώ και χρόνια αν θα ήθελα να τεθεί σε νομοθεσία. Δεν είναι παράλογη η ιδέα όσο έχει κάποιος ακόμη σώας τας φρένας να υπογράψει μια δήλωση και να πει ότι, αν ποτέ υποπέσει σε κρανιοεγκεφαλικές βλάβεις και η κατάστασή του θα είναι μη ανατρέψιμη και ουσιαστικά θα είναι "φυτό" θα δεχτεί την ευθανασία.

Από την άλλη όμως κάτι τέτοιο φοβάμαι ότι θα πάρει επικίνδυνες διαστάσεις και θα αφαιρούνται ανθρώπινες ζωές πριν ληφθούν όλοι οι παράγοντες υπόψιν και πριν γίνει η ανάλογη προσπάθεια όπως ο όρκος του Ιπποκράτη λέει, για να μην αναφέρω ίσως τις δωροδοκείες γιατρών για να αφήσουν κάποιον να φύγει. Δε λέω ότι θα γίνει, λέω όμως ότι θα μπορούσε να γίνει. Ακόμη και το θέμα της αυτοκτονίας δεν ξέρω αν είναι τελικά πράξη δύναμης ή πράξη δειλίας, πόσο μάλλον το θέμα της ευθανασίας που έχει ένα σωρό παραμέτρους.

Mαρία (Αθήνα)

Καταρχήν δεν μπορώ να κατανοήσω για ποιο λόγο σε τέτοιου είδους θέματα εμπλέκεται η εκκλησία. Απ΄ότι γνωρίζω δεν μπορεί να μπαίνει θέμα δολοφονίας ή όχι διότι εάν δεν υπήρχαν τα ανθρώπινης κατασκευής μηχανήματα, η κυρία αυτή θα είχε πεθάνει. Έτσι από την στιγμή που βεβαιώνεται εγκεφαλικός θάνατος δεν υπάρχει λόγος να διατηρείται τεχνικά στη ΄ζωή κάποιος ανθρώπινος οργανισμός όταν μάλιστα η ΄ψυχή του έχει φύγει. Γενικότερα τέτοιου είδους αποφάσεις πρέπει να παίρνονται μόνον από τη δικαιοσύνη βοηθούμενη από την ιατρική, μακριά από τη δημοσιότητα και χωρίς να θεωρείται αναγκαία η συγκατάθεση των συγγενών όταν θα έχουν ξεπεραστεί κάποια χρονικά περιθώρια που η ίδια η ιατρική τα ορίζει.

Ευάγγελος Ράπτης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

The decision should be made both by her parents and her husband . She had the right to remain alive further more while her parents could take care of her. There are some cases that such patients had "came back". We don't know what could happen.

Joan (Athens, Greece)

Απαγορεύονται οι εκτρώσεις στις ΗΠΑ,το έμβυο των δύο μηνών που στερείται ενεργού εγκεφάλου απαγορεύεται να θανατώθεί. Επιτρέπεται όμως ο φόνος από τό κράτος ενός ατόμου του οποίου ο εγκέφαλος έχει βλαφθέί, παρά το γεγονός ότι οι εξ'αίματος συγγενείς έχουν αντίθετη γνώμη. (???)

Stephen Vaos (Florida, USA)

Το μόνο πραγματικό μη αναστρέψιμο γεγονός είναι ο θάνατος της Σκιάβο. Η θεωρηθήσα από πολλούς αλλά και από του δικαστηρίου μη αναστρέψιμη κατάσταση του εγκεφάλου της, έχει την ρίζα της στην αδυναμία της σύγχρονης ιατρικής να θεραπεύσει την Τέρι. Η επιστήμη παραδέχεται ότι δεν έχει κατανοήσει πλήρως την λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Είναι θλιβερό να αφήνεται στον θάνατο όποιος δεν μπορεί να θεραπευτεί και μάλιστα κατόπιν αποφάσεως δικαστηρίου!

Κωνσταντίνος Παλμός (Σκωτία)

In the case of Terri Schiavo, to leave her die of thirst and hunger, even if she was unconscious is, in my opinion, a most terrible crime.

Alexander Valsamis (Australia)

Σίγουρα είναι δύσκολο για τους γονείς που βλέπουν το κορμί του παιδιού τους και στο οποίο η καρδιά λειτουργεί να αποδεχθούν μία ενδεχόμενως μη αντιστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη.¨Οπως σίγουρα είναι επώδυνο για τον σύζυγο που μετά απο 15 χρόνια έχει πεισθεί και απο τις διαβεβαιώσεις των γιατρών για το μη αντιστρέψιμο της εγκεφαλικής βλάβης,να επιτρέπει την παράταση του μαρτυρίου ενός άψυχου κορμιού και την μη έλευση του θανάτου, όπως αυτός είναι αποδεκτός απο το σύνολο της κοινωνίας. Βέβαια η πολυτέλεια της επι 15 χρόνια επιμονής για την διατήρηση "εν ζωή"παρομοίων περιστατικών υπάρχει μόνο σε εύπορα κράτη,τα οποία όμως δυστυχώς δεν διαθέτουν πόρους για τα παιδιά του τρίτου κόσμου που πεθαίνουν απο την πείνα.Η ελπίδα βέβαια πεθαίνει πάντα τελευταία και πάντα υπάρχει χώρος και για θαύματα.

Οι γιατροί όμως γνωρίζουν ότι κάποιες διαγνώσεις δεν σηκώνουν περιθώρια ούτε για ελπίδες και ούτε για θαύματα. Πρέπει η κοινωνία μας αφού αποδεχθεί ότι το μοιραίο είναι αναπόφευκτό,ότι η ιατρική έχει ως σκοπό την θεραπεία και όχι την άσκοπη παράταση της μη έλευσης του θανάτου, ότι οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι,να καθορίσει κριτήρια με τα οποία θα καθορίζεται η αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. Βέβαια στην Ελλάδα είτε λόγω ανικανότητας είτε λόγω της ικανότητας του προσωπικού των μονάδων όπου αντιμετωπίζονται τέτοια περιστατικά δεν υπάρχει περίπτωση να παραμείνει τέτοιο δίλημα επί 15 χρόνια. Ας αφήσουμε λοιπόν αυτά τα ψευτοδιλήματα για τις κοινωνίες 'οπου περισσεύει η υποκρισία και ας προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που προσπαθούν να επιβιώσουν.

Πέτρος

Ήταν λάθος η πάψη της χορηγήσεως της τροφής ως ήταν γνωστό οτι αυτό θα την οδηγούσε στον θάνατο.

Βαλεντίνη (Σκωτία)

"Ευθανασία", ένας όρος που επινοήθηκε για να περιγραφεί η κατ' επιδίωξη αφαίρεση της ζωής, όταν αυτή κατά την γνώμη κάποιων είναι λιγότερο "επώδυνη" ή "επαχθής" από την διατήρησή της. "Ευθανασία" ήταν σε άλλες εποχές η "συνάντηση με την αρκούδα". "Ευθανασία" είναι όταν παραμελείται ή διακόπτεται η νοσηλεία ασθενών που δεν έχουν ελπίδα". "Ευθανασία" είναι όταν η ασφάλεια (ή γενικώς η κοινωνία) αρνείται να καλύψει τα έξοδα νοσηλείας ασθενών. Αλλά ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ συνήθως ονομάζουμε την κοινή απόφαση ασθενούς και γιατρών για τερματισμό της ζωής του ασθενούς με ενεργητικά μέσα (χορήγηση ουσιών) ώστε αυτός να πεθάνει ανώδυνα (φυσικά ο θάνατος της Σκιάβο ΔΕΝ ήταν ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ).

Σήμερα πολλοί πιστεύουν ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί η ευθανασία στην κοινωνία μας.

Στο όνομα ενός κακώς εννοούμενου ανθρωπισμού, και θεωρώντας προοδευτικότητα την αποτίναξη της «αυστηρής» χριστιανικής ηθικής (που είναι θεμέλιο των δυτικών κοινωνιών) πιστεύουν ότι ο άνθρωπος ή η κοινωνία έχει εξουσία επί της ανθρώπινης ζωής. Δεν μπορεί όμως να λέγεται «προοδευτικός» όποιος δεν αναγνωρίζει την ιερότητα της ζωής. Η ιερότητα αυτή δεν ζήτημα ηθικής, αλλά πηγάζει από το γεγονός ότι η ζωή δεν εξουσιάζεται από τον άνθρωπο. Εν τέλει είναι άλλο πράγμα να δείχνει κάποιος κατανόηση προς τον πάσχοντα ή τον περίγυρο του πάσχοντα χωρίς ελπίδα, και άλλο πιστεύει ότι έχει δικαίωμα και εξουσία να τερματίζει την ζωή του απελπισμένου.

Αλέξης (Ελλάς)

Eίναι τραγικό να φτάνουμε στο σημείο να θεωρούμε ότι ο θάνατος είναι λιγότερος οδυνηρός από το δώρο της ζωής.

Σωτήρης (Ουαλία)

Η απόφαση αυτή των δικαστηρίων ας γίνει μάθημα για όλους μας. Κανείς δε μπορεί με το έτσι θέλω να κρατά στη ζωή έναν άνθρωπο που υποφέρει. Αναρωτιέμαι αν οι ίδιοι οι "στοργικοί" γονείς της Τέρι ήθελαν η κόρη τους εδώ και τόσα χρόνια να συνεχίσει να ζει υποφέροντας, που οδηγείται η κοινωνία μας. Άραγε αν οι ίδιοι κάποτε βρίσκονταν στη θέση της, θα ήθελαν να συνεχίσουν να ζουν?

Kύρκος (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

What have happened to mrs Skiavo, was unbelivable....ok if someone wants to end his life, even though i dont agree with that, is respectful, but when someone is unable to express his willing, i choose life. What happend to her was an example of execution which lasted 13 days. It was unhuman!!!\What if, Skiavo wanted to speak up and tell that she choose life, but she was unable to do so.......?

Stelios (Greece)

Αν βρισκόμουν στην κατάσταση της άτυχης Τέρι Σκιάβο το τελευταίο πράγμα που θα με ενδιέφερε, να είστε σίγουροι, θα ήταν , η επιθυμία των γονιών μου να διατηρήσουν στην ζωή το άψυχο μου σώμα. Θά ήθελα και εγώ την ίδια απόφαση να είχε πάρει και ο δικός μου άνδρας.

Αλεξάνδρα Μαργαρώνη (Αθήνα, Ελλάς)

Στην συγκεκριμένη περίπτωση η κρίση της συζύγου δεν ήταν αντικειμενική γιατί είχε ήδη δημιουργήσει άλλη οικογένεια. Ποιος άνθρωπος ή δικαστής δικαιούται να στερήσει από μία μητέρα να βλέπει το παιδί της έστω και στην κατάσταση που ήταν. Επιτέλους όλα δεν είναι θέμα οικονομίας.

Δημήτρης Γραμμένος (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

The solution given to her drama was the appropriate. Her husband did well, and did it from love to her. She had the right to have a discent death, and her parents were motivated by a selfish, understandable though, attitude.

Stergios (Greece)

Οταν δεν βιώνει κάποιος ή κάποια μια ανάλογη κατάσταση στο οικογενειακό του περιβάλλον δεν μπορεί να εκφέρει γνώμη. ()

Αντώνης Μιχαλόπουλος (Αθήνα, Ελλάς)

Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν.

Αναστάσιος Χαρτάς (Ελλάς)

Η ευθανασία έχει δώσει στο παρελθόν λαβή για αιχμηρές συζητήσεις και επανήλθε στο προσκήνιο με αφορμή το πρόσφατο γεγονός. Τα ερωτηματικά δεν έχουν τέλος καθώς το ζήτημα λαμβάνει ηθικές, νομικές, θρησκευτικές, οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις. Πρόκειται άραγε για ένα αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα; Ή πρόκειται για μια εύκολη λύση στα σοβαρότατα και μη αναστρέψιμα προβλήματα υγείας; Ποιος είναι εκείνος που αποφασίζει για το αν τελικά θα εφαρμοστεί η ευθανασία σε κάποιον ασθενή; Αλήθεια, σε ποιο ανώτερο δικαστήριο έχει εκχωρηθεί το δικαίωμα να αποφασίζει εάν και πότε θα κοπεί το νήμα μιας ανθρώπινης ζωής;

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις ζωής ή θανάτου για άλλους.

Γιώργος Μασούρας (Αθήνα, Ελλάς)

Βάσει ποιών κριτηρίων οι δικαστές εκδίδουν απόφαση για την συνέχιση ή τη διακοπή της (μηχανικά υποστηριζόμενης, έστω) ζωής κάποιου; Άραγε οι τύψεις ποιους δεν αφήνουν να κοιμηθούν το βράδυ, μετά από μια τέτοια πράξη; Χωρίς να γινόμαστε καχύποπτοι, μήπως θα έπρεπε να εξετάσουμε τα βαθύτερα και πραγματικά κίνητρα εκείνων που επιμένουν για την εφαρμογή ! της μεθόδου στους αγαπημένους τους; Ποιος άνθρωπος είναι σε θέση να προδικάσει με βεβαιότητα την έκβαση της νοσηλείας κάποιου ή να υπεραμυνθεί του απολύτου της ιατρικής διάγνωσης; Άλλωστε, δεν είναι δικαίωμα του καθενός να πεθάνει ήσυχα, όταν πλέον θα έχει γίνει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν από τους γιατρούς, σύμφωνα και με τον περίφημο όρκο του Ιπποκράτη;

Από θρησκευτικής πλευράς, πώς αισθάνεται ο Θεός όταν αφαιρείται κατ' αυτόν τον τρόπο μία ανθρώπινη ζωή; Βάσει ποιων διατάξεων νομιμοποιείται μια "συναινετική ανθρωποκτονία"; Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δίνουμε ένα νομιμοφανές περιτύλιγμα σε ένα ειδεχθές έγκλημα, όπως είναι η ανθρωποκτονία; Μήπως με αυτόν τον τρόπο εξισώνουμε το ανθρώπινο γένος με τα μέλη του συμπαθούς, κατά τα άλλα, ζωικού βασιλείου, στα οποία επίσης εφαρμόζεται η εν λόγω τακτική; Ποια είναι τα αισθήματα της κοινής γνώμης απέναντι στην μέθοδο; Και για να προχωρήσουμε λίγο παραπέρα, τι παράδειγμα δίνουμε στα παιδιά μας όταν "απορρίπτουμε" από την κοινωνία μας άτομα με σοβαρότατες ασθένειες κατ' αυτόν τον τρόπο;

Θα θέλαμε να συμπεριφερθούν ανάλογα και σε εμάς έπειτα από μερικά χρόνια και σε ανάλογες καταστάσεις; Ισχύει τελικά ότι η αναλγησία είναι φυσικό και αναπόφευκτο επακόλουθο της επιστημονικής προόδου; Δυστυχώς, η κοινωνία μας, σε συνεργασία με την τεχνολογία και τις σύγχρονες αντιλήψεις, δεν μπορεί να δεχτεί τα άτομα που αποτελούν μια παραφωνία στην "τελειότητά" της... Δυστυχώς, δεν ζούμε σε έναν όμορφο κόσμο, ηθικό, αγγελικά πλασμενο...Και δυστυχώς, τέτοια περιστατικά δεν μας αφήνουν να το ξεχάσουμε...

Mαργαρίτα Μπέη (Αθήνα, Ελλάς)

Ευθανασία, ανάπαυση, ηρεμία του άρρωστου... Η μήπως δολοφονία, ανάπαυση και ηρεμία του έχοντος τη φροντίδα του άρρωστου? Ποιος να παίρνει τις αποφάσεις? Ο λιγότερο εγωϊστής. Και ποιος μπορεί να το κρίνει αυτό? Δυστυχώς μόνο ο ίδιος ο άρρωστος, ή ο Θεός.

Έφη Χίλια (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Εφοσον ειναι μη αναστρεψιμη η οποια βλαβη, ο ασθενης απο το να ειναι "φυτο" εφ' ορου ζωης ,ειναι προτιμοτερο να απολαμβανει την ευθανασια. Η αποφαση θα πρεπει να λαμβανεται απο τους συζυγους/παιδια του ασθενους, τους θεραποντες ιατρους και την δικαιοσυνη. Σε τετοιες και μονο περιπτωσεις η ευθανασια δεν θα πρεπει να θεωρειται "αφαιρεση ζωης"-αμαρτημα. Φυσικα τετοιες περιστατικα αφορουν προηγμενες κοινωνιες.

Νίκος Μελισσιώτης (Αθήνα, Ελλάς)

Άν πράγματι, όπως ισχυρίζεται ο σύζυγος, ήταν επιθυμία της να μην ζήσει μία τέτοια ζωή, τότε δικαίως δεν δόθηκε συνέχεια σε αυτή τη ζωή που ζούσε. Άν όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, τότε όπως και οι συγγενείς της θα "πάλευα" και εγώ σε μία ανάλογη κατάσταση μέχρι τελευταία στιγμή για κάθε ελπίδα ζωής και φυσικά τη διακοπή της θα την θεωρούσα δολοφονία.

Παντελής Φωτεινός (Χίος, Ελλάς)

Να λαμβάνεται η γνώμη όλων των συγγενών και της Εκκλησίας.

Μέμος

Ο Θεός αποφάσισε και εμείς αφήνουμε έναν άνθρωπο να βασανίζεται με μηχανικά μέσα, μόνο και μόνο γιατί δεν θέλουμε να αποχωριστούμε το προσφιλές άτομο.

Σταμάτης (Αθήνα, Ελλάς)

Οι αποφάσεις αυτές πρέπει να λαμβάνονται από δικαστές, κατόπιν ιατρικών γνωματεύσεων σε συνδυασμό με τυχόν εκπεφρασμένη, κατά το παρελθόν, γνώμη των παθόντων-εάν αυτή με αντικειμενικότητα μπορεί να διατυπωθεί από πρόσωπα που δεν έλκουν περιουσιακά συμφέροντα από τον θάνατο του ασθενούς. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να γίνει λόγος για ψυχρή δολοφονία, αλλά για σωστή ή λάθος δικαστική απόφαση.

Φώτιος Μουζάκης (Αθήνα, Ελλάς)

Δεν εχει δικαιωμα να αποφασιζει αλλος δια λογαριασμο αλλου ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗ.

Χαράλαμπος (Αθήνα, Ελλάς)

Όχι! δεν πιστεύω ότι πρόκειται για δολοφονία. Σε παρόμοιες καταστάσεις, μη αναστρεψημες, πρέπει ο άνθρωπος να έχει το δικαίωμα στην χρήση "της χρήσεως της "αξιοπρεπίας" του ακόμα και για τον θάνατό του. Όταν δεν μπορεί εκείνος λόγω της καταστάσεώς του, να μπορεί να το κάνει εφ' όσον το θέλει, κάποιος δικός του για εκείνον. Ο άνθρωπος δικαιούται της συμμετοχής του, σε παρόμοιες καταστάσεις, στην υστεροφημία του.

Γιώργος Β. Παπακωνσταντίνου (Αθήνα, Ελλάς)

Οταν ο ανθρωπος εχει κλονισμενη και κατασταση υγειας μη αναστρεψιμη,οταν δεν εχει επαφη με το περιβαλλον,και ο πονος ειναι αβασταχτος,εχω την πεποιθηση οτι δεν εχει κανενα νοημα να ζει. Οσο αυτο και αν πληγωνει, οσο αυτο και αν ειναι σκληρο για τους οικειους του, οσο και αν φαινεται κυνικο. Καποιοι θα πουν δεν εχει κανεις το δικαιωμα να στερισει τη ζωη. Για ποια ζωη ομως μιλαμε? Εχει ζωη? Ο Θεος αποφασισε και εμεις αφηνουμε εναν ανθρωπο να βασανιζεται με μηχανικα μεσα,μονο και μονο γιατι δεν θελουμε να αποχωριστουμε το προσφιλες ατομο. Ο,τι προσπαθειες ηταν να γινουν για να κρατηθει στη ζωη καλο ειναι να γινουν, αλλα θα πρεπει να υπαρχουν καποια ορια. Αυτα τα αποφασιζει πιστευω ενας συνειδητοποιημενος γιατρος που γνωριζει το αντικειμενο του.

Σταμάτης (Αθήνα, Ελλάς)

Βασικά, νομίζω ότι κάθε άνθρωπος δικαιούται να επιλέγει την ώρα και τον τρόπο του θανάτου του (εννοείται εκτός του φυσικού, διότι η φύση δεν δίδει αυτό το δικαίωμα). Αν δεν είναι σε θέση να το κάνει ο ίδιος και βρίσκεται σε κατάσταση μη αναστρέψιμη και επώδυνη, επιτροπή από γιατρούς, δικαστές και συγγενείς πρέπει να έχουν το δικαίωμα αυτό. Δεν ξέρω ποιες ήταν οι επιθυμίες της Τ. Σκιάβο, έτσι δεν μπορώ να πω αν έγιναν σεβαστές. Είχε νόημα "η ζωή" στην κατάστασή της; Σίγουρα δεν ήταν δολοφονία εν ψυχρώ, εκτός κι αν αργότερα αποδειχθεί το αντίθετο, δηλαδή ότι την σκότωσαν για λόγους άσχετους με την κατάσταση στην οποία βρισκόταν.

Κωνσταντίνος (Ελλάς)

Έπρεπε να διατηρηθεί στη ζωή.

Θεόδωρος Πασχάλης (Κατερίνη, Ελλάς)

Πιστεύω πως στην περίπτωση της Τέρι Σκιάβο το ποιο σωστό ήταν αυτό που τελικά έγινε και υποστήριζε ο σύζυγός της. Και αυτό το λέω εφόσον είχαι παρέλθει ένα τόσο μέγάλο χρονικό διάστημα που ένας άνθρωπος έχει πέσει σε άγρηπνο κόμμα και δεν μπορεί να διατηρηθεί στην ζωή χωρίς την υποστήριξη μηχανημάτων τότε πιστεύω πως είναι θέλημα θεού να κοιμηθεί για πάντα. Καλό είναι να καταλάβουμε πως δεν είναι σωστό να βασανίζουμε ανθρώπους με αυτό τον τρόπο και να πάψουμε πλέων να είμαστε τοσο εγωιστές ώστε να σκεφτόμαστε μόνο τους εαυτούς μας όπως στην περίπτωση των γονέων της υπόθεσης αυτης.

Γιώργος Καρακίτσος (Πάτρα, Ελλάς)

Πρόκειται ασφαλώς για εκτέλεση δια του μαρτυρίου της πείνας.

Αλέξης (Ελλάς)

Το δικαίωμα της ζωής είναι ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ για κάθε άνθρωπο! Ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει για το τέλος της ζωής του είναι ο ίδιος ενδιαφερόμενος (αυτοκτονία). Ακόμη και στην περίπτωση "ανίατων" (σήμερα και όχι αύριο) ασθενειών πληθώρα νόμων σε διαφορετικές χώρες περιορίζουν το δικαίωμα αυτό (βλέπε νόμοι για την ευθανασία και γενικώτερα ολόκληρος ο προβληματισμός γύρω από το θέμα αυτό). Πολύ περισσότερο το δικαίωμα για την αφαίρεση της ζωής κάποιου δεν μπορεί να αφορά κανέναν άλλον, ούτε συγγενή, ούτε γιατρό, ούτε πολιτική η νομική υπηρεσία. Δυστυχώς στην περίπτωση της Σκιάβο η υποκρισία της κοινωνίας υπερέβη κάθε όριο.

Τα συμφέροντα του συζύγου (να απαλλαγεί πιθανόν από το "ζωντανό" φυτό), των ασφαλιστικών εταιρειών (υπέρογγα έξοδα νοσηλείας) και του ιατρικού και νομικού κόσμου ήλθαν σε αντίθεση με την ΑΝΟΘΕΥΤΗ ΑΓΑΠΗ των γονέων της άτυχης Αμερικανίδας... Δυστυχώς χιλιάδες περιπτώσεις παρόμοιες καθημερινά δεν βλέπουν το φώς της δημοσιότητας καθώς η ακολουθούσα "δωρεά" οργάνων καλύπτει την πραγματικότητα της αφαίρεσης της ζωής που έστω και με τεχνητά μέσα διατηρείται (και υφίσταται μέχρι τη στιγμη που θα παύσει η καρδιακή λειτουργία).

Κωνσταντίνος (Αθήνα, Ελλάς)

It is not certain that euthanasia was Terry Sciavo's wish, as she left no such record. One can also suspect that it was rather her husband's wish for her to pass away as soon as possible, since, after her accident, he got married again to another woman. The argument that she was totally unconscious is not necessarily valid. I remember when my mother was in a similar condition, most people thought that she was unconscious, but I knew otherwise.

She was unresponsive to almost anyone. But as soon as I was entering her room she would open her eyes. She could not talk, and one day I asked her whether she was listening to me or otherwise I would leave. She turned her eyes to me. At times there were tears in her eyes when I was telling her something that touched her. So, I knew she was conscious in spite of everybody else's opinion. Fortunately,she was left to die naturally. In the case of Terry Sciavo,to leave her die of thirst and hunger, even if she was unconscious is, in my opinion, a most terrible crime. She did not depend on a respirator, for example, to continue to live. Just on a tube to feed her.

Alexander Valsamis (Australia)

This is murder. Doctors all over the world swear an oath to protect the lives of their patients after they graduate. It is unfair. Only the patient has the right to ask for the termination of his life. Others, such as relatives don't have the right.

George Bethanis (Athens, Greece)

Είναι τραγικό να φτάνουμε στο σημείο να θεωρούμε ότι ο θάνατος είναι λιγότερο οδυνηρός από το δώρο της ζωής. Συνάμα αυτό είναι ρεαλισμός. Η υπόθεση Σκιάβο τάραξε τις ΗΠΑ του χριστιανικού φονταμενταλισμού και έγινε αφορμή για την πιο φιλελεύθερη Ευρώπη να επαναπροσδιορίσει τη θέση της ως προς την ευθανασία. Η ευθανασία ετυμολογικά προσδίδει ένα θετικό χαρακτήρα στο θάνατο. Από την άλλη προκαλεί το ερώτημα αν ο θάνατος είναι από τη φύση του 'καλός', ειδάλλως η ευθανασία εννοιολογικά μπορεί να αποτελεί ένα τέλειο οξύμωρο σχήμα λόγου.

Έπρεπε να διατηρηθεί στη ζωή.

Θεόδωρος Πασχάλης (Κατερίνη, Ελλάς)

Υπάρχουν δύο ειδών κατηγορίες ασθενών που σχετίζονται με το συγκεκριμένο θέμα. Η πρώτη είναι αυτή που ο ασθενής βρίσκεται σε τερματικό μή αναστρέψιμο στάδιο και ο εγκέφαλος λειτουργεί κανονικά. Αυτή είναι η πιο απλή περίπτωση. Εδώ τίθεται θέμα αναγνώρισης του δικαιώματος του ασθενούς να ζητήσει τον τερματισμό της ζωής του με τον ελάχιστο δυνατό πόνο και τη μέγιστη αξιοπρέπεια. Ασφαλώς αυτό απαιτεί την βεβαίωση απο δύο ή περισσότερους ιατρούς ή ομάδες ιατρών ότι ο ασθενής (ενήλικος πάντα) βρίσκεται σε τερματικό στάδιο, ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα ανθρώπινα επιστημονικά μεσα και οτι ο εγκέφαλος λειτουργει κανονικά και κατ'επέκασιν η απόφαση του είναι συνειδητή.

Το θέμα γίνεται πιο σύνθετο όταν υπάρχει εγκεφαλική παράλυση δηλαδή δεν έχει ο ίδιος το έλεγχο της κατάστασης. Εδώ εκτός από τα παραπάνω που εξακολουθούν να ισχύουν (εκτός φυσικά απο την συνειδητή απόφαση που είναι αδύνατη έξ'αιτίας της καταστασης του εγκεφάλου) το ζήτημα είναι νομικό και όχι ηθικό. Αν η ηθική ορίζει την ευθανασία ως εν ψυχρώ δολοφονία τότε επιτρέψτε μου να είμαι 'ανήθικος'. Όταν η ευθανασία απορρίπτεται για λόγους ηθικής πρέπει να λαμβάνεται υπ'οψιν αν η παράλειψη αυτής της πράξης επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα από την τέλεσή της. Για την περίπτωση της Σκιάβο όπως και για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών αυτής της κατάστασης θεωρώ την ευθανασία ως τη λιγότερο επώδυνη λύση.

Σειρά έχει η πολιτεία που οφείλει να αποποινικοποιήσει την αφαίρεση της ζωής κάτω από αυτές τις συνθήκες. Έτσι ο ιατρός που αναλαμβάνει την ευθύνη δεν διώκεται αλλά αντιθέτως προστατεύεται. Επειδή ο ασθενής δεν μπορεί να αποφασίσει ο ίδιος για την τύχη του τα πλεόν αρμόδια όργανα είναι τα δικαστήρια και όχι οι συγγενείς. Παρ'όλα αυτά αυτό είναι απλά μία γενική προσέγγιση μιάς και κάθε περιπτωση είναι λεπτή, ιδιαίτερη και πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά με βάση τα χαρακτηριστικά της.

Σωτήρης (Ουαλία, Βρετανία)

Πρόκειται ασφαλώς για εκτέλεση δια του μαρτυρίου της πείνας. Μετά από μερικές "εικονικές εκτελέσεις" (παροδικές διακοπές της παροχής τροφής) έγινε η οριστική διακοπή με το υπό εξολόθρευση θύμα να αντέχει 13 μέρες. Μόνο έτσι μπορεί να δει κανείς τον θάνατο της άτυχης κοπέλας, που καίτοι σε κώμα, διέθετε κάποια ίχνη ικανότητας επικοινωνίας και επαφής με το περιβάλλον. Η μέθοδος θανάτου που ιατρικά και νομικά λέγεται "διακοπή της μηχανικής υποστήριξης" επιλέχτικε βεβαίως για να μην ενοχοποιηθούν οι γιατροί, τέτοιος θάνατος όμως δεν αξίζει ούτε σε σκύλους...

Η κοπέλα υπήρξε ατυχέστερη ακόμη και των συμπατριωτών της εγκληματιών που καταδικάζονται σε θάνατο. Όσο για το αν ήταν αυτή η επιθυμία της, αν υπήρχε η δυνατότητα διερεύνησης της βούλησή της (εφόσον είχε βούληση) κλπ δεν ξέρω αν θα το μάθουμε ποτέ. Αλλά, αν είχε διαπιστωμένα βούληση και επαφή με το περιβάλλον σήγουρα θα ακολουθήτο διαφορετική διαδικασία. Αν πάλι δεν είχε βούληση πρόκειται ασφαλώς για δολοφονία με την πρόφαση ότι "αυτό θα ήθελε να γίνει". Εν τέλει υπήρξε αδύναμο θύμα απέναντι σε μία κοινωνία που δεν ήθελε πλέον να την κρατάει στη ζωή.

Αλέξης (Ελλάς)

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις ζωής ή θανάτου για άλλους. Στην προκειμένη περίπτωση θα έπρεπε να κρατηθεί στη ζωή με τη βοήθεια της επιστήμης διότι κανείς δεν μας λέει ότι αύριο μπορεί να βρεθεί ένα φάρμακο που μπορεί να θεραπεύει το πρόβλημα. Η ιατρική βλέπει τον άνθρωπο ακόμη από ελικόπτερο και έχουμε παραδείγματα που άτομα σε κόμμα για μεγάλη περίοδο, επανήλθαν. Απορώ πώς η δικαιοσύνη απεφάσισε κάτι τέτοιο. Θα έπρεπε να επέμβει η ιατρική! Μερικά χρόνια πριν η σύφιλη ήταν αθεράπευτη. Ένα απλό παράδειγμα που θα έπρεπε να βάλει σε σκέψη τους υπεύθυνους. Και τόσα άλλα

Γεώργιος Μασούρας (Αθήνα, Ελλάς)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Τετάρτη 06 Απριλίου 2005 - 13:14 (Ώρα Λονδίνου)

Ικανοποίηση Κομισιόν

Συγχαρητήρια από τον Χοακίμ Αλμούνια για την οικονομική πολτική της Ελλάδας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογώντας το πρόγραμμα οικονομικής σταθερότητας της Ελλάδας και τη συμμόρφωση της χώρας προς τις κοινοτικές συστάσεις που αφορούν στο δημοσιονομικό έλλειμμα, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα μέτρα που έχει λάβει η Αθήνα.

Σε ανακοίνωσή της, η Κομισιόν αναφέρει πως διαπίστωσε ότι η Ελλάδα ανέλαβε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, σύμφωνες με τις αποφάσεις που έλαβε το Συμβούλιο των Υπουργών τον περασμένο Φεβρουάριο, προκειμένου να οδηγήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας κάτω από το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ)το 2006, όπως προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Η Κομισιόν επισημαίνει ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθερότητας το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να πέσει το 2005 στο 3,7% και το 2006 στο 2,9% έναντι του 6,1% που ήταν το έλλειμμα το 2004.

Αναφέρεται ακόμα ότι η δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας περιλαμβάνει ένα μίγμα μέτρων που αποσκοπούν στην αύξηση των κρατικών εσόδων και στην παράλληλη μείωση των κρατικών δαπανών.

Το μίγμα αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παρουσιάσει το 2005 πρωτογενές πλεόνασμα ίσο προς το 0,7% του ΑΕΠ της, εκτιμά η Επιτροπή.

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρεται επίσης ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες αβεβαιότητες τόσο στις δημοσιονομικές προοπτικές τόσο το 2005 όσο και τα επόμενα χρόνια.

Οι αβεβαιότητες αυτές θα πρέπει να οδηγήσουν την Ελλάδα, αναφέρει η Επιτροπή, στην υιοθέτηση μέτρων μονίμου χαρακτήρα.

Ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις , επίτροπος Χοακίμ Αλμούνια, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την οικονομική πολιτική της Ελλάδας, λέγοντας ότι «οι ελληνικές αρχές είναι άξιες συγχαρητηρίων.


Σούπερ μάρκετ κόντρα

Οι καταναλωτές απειλούνται να πληρώσουν το πρόστιμο

Αντιδράσεις για την καταδίκη και την πιθανή επιβολή προστίμου σε σούπερ μάρκετ που βρέθηκαν να λειτουργούν καρτέλ.

Την αντίθεσή του στην επιβολή προστίμου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε συλλογικό όργανο, με αφορμή την επιβολή του προστίμου στο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΣΕΣΜΕ), εξέφρασε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ).

Ο ΣΕΛΠΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «εκτιμά ότι αποφάσεις όπως οι πρόσφατες της Επιτροπής Ανταγωνισμού πρέπει να αφορούν αποκλειστικά και μόνο πρακτικές επιχειρήσεων. Οποιαδήποτε άλλη κρίση, ή καταλογισμός ευθύνης σε συλλογικό όργανο είναι ανεπίτρεπτη αφού βάλλει ουσιαστικά κατά ενός ολόκληρου κλάδου».

Από την πλευρά τους εκπρόσωποι επτά σούπερ μάρκετ και ο σύνδεσμός τους, που καταδικάστηκαν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για καρτέλ και ανατιμήσεις που καταστρατηγούν κάθε έννοια ανταγωνισμού, απειλούν με αυξήσεις των τιμών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΣΜΕ δήλωσε ότι θα παραιτηθεί στις 20 Απριλίου, λέγοντας πως αν τους επιβληθεί πρόστιμο, θα το μετακυλήσει στους καταναλωτές.

Η απόφαση της επιτροπής ανταγωνισμού στρέφεται εναντίον των σούπερ μάρκετ Βερόπουλος, Ατλάντικ, ΑΒ Βασιλόπουλος, Μετρό, Μασούτης, Σκλαβενίτης και Τροφίνο.

Σε συνέντευξη Τύπου, την Τρίτη, ο ΣΕΣΜΕ είπε ότι κακώς η βιομηχανία και η κυβέρνηση τους θεωρεί υπεύθυνους για την ακρίβεια.


Τετάρτη 06 Απριλίου 2005 - 12:33 (Ώρα Λονδίνου)

Ο θάνατος του πρίγκιπα

Ο γάμος του Ρενιέ με την Γκρέις Κέλι είχε γοητεύσει τον κόσμο της εποχής

Το θάνατο του πρίγκιπα του Μονακό, Ρενιέ, σε ηλικία 81 ετών, στη μονάδα καρδιολογίας νοσοκομείου, στο οποίο νοσηλευόταν από τις 7 Μαρτίου, ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Ο Ρενιέ είχε μπει στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα μετά από ίωση και η κατάστασή του επιδεινώθηκε στη συνέχεια.

Είχε γεννηθεί το 1923 , σπούδασε στην Αγγλία, στην Ελβετία και στη Γαλλία και στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου πολέμησε με τον γαλλικό στρατό.

Ο πρίγκιπας του οίκου Γκριμάλντι, ήταν ο μακροβιότερος μονάρχης στην Ευρώπη, επικεφαλής του πριγκιπάτου, του δεύτερου μικρότερου σε μέγεθος κράτους στον κόσμο, από το 1949 και υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός στους περίπου 32.000 Μονεγάσκους.

Συνήθιζε να λέει ότι το Μονακό είναι το τελευταίο μέρος στον κόσμο, όπου ο μονάρχης ξέρει προσωπικά τον καθένα από τους υπηκόους του.

Ο Ρενιέ ήταν ο δημιουργός του σύγχρονου Μονακό, που το μετέτρεψε από «ηλιόλουστο μέρος για σκοτεινούς ανθρώπους» όπως το είχε χαρακτηρίσει ένας συγγραφέας, σε τουριστικό κόμβο και κόμβο διεθνών χρηματικών συναλλαγών, με το καζίνο να παραμένει ο δημοφιλέστερος πόλος έλξης.

Το κομμάτι γης στη Ριβιέρα απέκτησε διεθνή αίγλη το 1956, όταν ο πρίγκιπας Ρενιέ παντρεύτηκε την σταρ του Χόλιγουντ, Γκρέις Κέλι.

Όταν η πριγκίπισσα Γκρέις σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα (το 1982) οι κάτοικοι του πριγκιπάτου πενθούσαν με τον πρίγκιπα και αργότερα του συμπαραστάθηκαν στις δυσκολίες που αντιμετώπιζε εξ αιτίας της ταραχώδους προσωπικής ζωής των παιδιών του, λέει ανταποκρίτρια του ΒΒC .

Τον Ρενιέ είχε αντικαταστήσει στα καθήκοντά του ο 47χρονος γιος του, Αλβέρτος, από την περασμένη εβδομάδα, όταν ήταν πλέον προφανές ότι ήταν απίθανο να ανακάμψει.


Τετάρτη 06 Απριλίου 2005 - 10:45 (Ώρα Λονδίνου)

ΔΝΤ: «Ενισχυμένη η οικονομία»

Δεν ανησυχεί για τις τιμές του πετρελαίου ο Χουνγκ Τραν (α)

«Η παγκόσμια οικονομία έχει ενισχυθεί περαιτέρω τους τελευταίους έξι μήνες», διαπιστώνει το τμήμα διεθνών κεφαλαιαγορών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε έκθεσή του, η οποία παρουσιάστηκε την Τρίτη στην Τράπεζα της Αγγλίας.

Ωστόσο, οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποίησαν ότι οι κίνδυνοι είναι ορατοί, με πιο επικίνδυνο τον εφησυχασμό.

Σύμφωνα με την έκθεση για την Παγκόσμια Οικονομική Σταθερότητα, μία από τις πιο σημαντικές προϋποθέσεις για τη διατήρηση του ευνοϊκού οικονομικού κλίματος είναι η μείωση του ελλείμματος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιονομικά ελλείμματα

Ρωτήσαμε τον υποδιευθυντή του τμήματος κεφαλαιαγορών και συντάκτη της έκθεσης, Χουνγκ Τραν, τι γίνεται με τα δημοσιονομικά ελλείμματα των κρατών μελών της Ερωζώνης.

«Τα δημοσιονομικά ελλείμματα στην ευρωζώνη ιδίως υπό το πρίσμα του Συμφώνου για τη Σταθερότητα και την Ανάπτυξη είναι ένα ζήτημα στο οποίο πρέπει να εστιάσουν τα κράτη μέλη. Πρέπει να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό των ελλειμμάτων και μάλιστα μεσοπρόθεσμα. Λαμβάνοντας υπόψη τη γήρανση του πληθυσμού πολλών ευρωπαϊκών κρατών και την ανάγκη για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος το θέμα των προϋπολογισμών στην ευρωζώνη έχει ιδιαίτερη σημασία και μάλιστα μεσοπρόθεσμα», δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο Χουνγκ Τραν.

Για το πώς πρέπει να γίνεται η προσέλκυση επενδυτών ο υποδιευθυντής του τμήματος διεθνών κεφαλαιαγορών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είπε ότι σχετικά «με την προσέλκυση άμεσων επενδύσεων από το εξωτερικό αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι ανά τον κόσμο κυβερνήσεις είναι ότι σήμερα ο ανταγωνισμός είναι μεγαλύτερος»

Ξένες επενδύσεις

Οι πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες αναζητούν επενδύσεις στο εξωτερικό έχουν περισσότερες επιλογές καθώς είναι πολύ περισσότερα τα κράτη που παίρνουν μέτρα για τη βελτίωση της υποδομής της αγοράς, της παραγωγικότητας του εργατικού δυναμικού και την αναβάθμιση του θεσμικού και νομικού τους πλαισίου ώστε να προσελκύσουν επενδύσεις, σημειώνει ο Χουνγκ Τραν.

«Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά των κρατών για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Σήμερα οι πολυεθνικές εταιρείες έχουν πληθώρα επιλογών» είπε.

Πετρέλαιο

Πάντως ο εκ των συντακτών της έκθεσης για την Παγκόσμια Οικονομική Σταθερότητα διαβεβαίωσε ότι η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς δεν οδηγεί σε πληθωρισμό.

«Οι επιπτώσεις της ανόδου στους ρυθμούς ανάπτυξης και στην πληθωρισμό ήταν περιορισμένες, διότι τα αναπτυγμένα κράτη και όχι μόνο, χρησιμοποιούν πιο αποτελεσματικά τους ενεργειακούς τους πόρους για την εγχώρια παραγωγή. Συνεπώς προς το παρόν η αύξηση της τιμής του πετρελαίου δε δημιουργεί ανησυχίες για άνοδο του πληθωρισμού, αλλά για το εάν θα επηρεάσει αρνητικά τους ρυθμούς ανάπτυξης», κατέληξε ο Χουνγκ Τραν, υποδιευθυντής του τμήματος διεθνών κεφαλαιαγορών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.


Τετάρτη 06 Απριλίου 2005 - 11:01 (Ώρα Λονδίνου)

Βάσεις και οικονομία

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Φόρος κατοχής στα ακίνητα. Νέο σοκ στην κτηματαγορά.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 2.296 προσλήψεις χωρίς διαγωνισμό. Προκήρυξη νέων θέσεων εργασίας.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ούτε ένας σε ΑΕΙ-ΤΕΙ με βαθμό κάτω από τη βάση! Με απόφαση της κ. Μαρ. Γιαννάκου για τις Πανελλαδικές.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Μη συλλάβετε έμπορο ναρκωτικών». Έγγραφο-σοκ της Ελληνικής Αστυνομίας στον προϊστάμενο Εισαγγελίας Εφετών.

Η ΑΥΓΗ: Μεθοδεύουν αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ με αβάντα Πολυζωγόπουλου.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Μην κάνεις βήμα πίσω Καραμανλή. Πες στους Ευρωπαίους να μας αφήσουν ήσυχους.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ακίνητα: Ευκαιρίες για όλα τα βαλάντια. Παράγοντες της κτηματαγοράς ενημερώνουν και συμβουλεύουν τους υποψήφιους αγοραστές.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Δασκάλα κακοποίησε ενδεκάχρονο. Τον χτυπούσε επί ώρα επειδή δεν της άρεσε το Πρωταπριλιάτικο αστείο όλης της τάξης.

ΕΘΝΟΣ: Έρχεται νέος φόρος σε όλα τα ακίνητα. Βόμβα από τον υφυπουργό Οικονομικών Α. Ρεγκούζα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ενώ ετοιμάζουν καινούργια επίθεση, ντόπια και ξένα συμφέροντα κατά άλλων ελληνικών προϊόντων, σε λίγο θα μας πουν ότι είναι... καρκινογόνος ο ελληνικός... γαύρος!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ξεσκέπασε την υποκρισία των συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ. «Είστε τζάμπα μάγκες» τους είπε ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ Κ. Πουπάκης στη ΓΣΕΕ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εκτός ΑΕΙ-ΤΕΙ οι «αδιάβαστοι». Κανείς πλέον δεν θα εισάγεται με κάτω από τη βάση από το 2006.

ΕΞΠΡΕΣ: Στήριξη για αλλαγές. Ο επιχειρηματικός κόσμος ωθεί την κυβέρνηση σε μέτρα για μείωση δαπανών.

ESPRESSO: Κατάθεση-φωτιά της γυναίκας που καίει τους νονούς της νύχτας. Οι δύο συμμορίες που σπέρνουν τον τρόμο.

ΚΕΡΔΟΣ: «Αναγκαίο κακό» τα φορολογικά μέτρα. Στήριξη στην κυβέρνηση προσφέρει ο ΣΕΒ.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Αναβάλλεται η μείωση των φορολογικών συντελεστών. Παραμένουν οι επιβαρύνσεις των φυσικών προσώπων το 2006.

ΤΑ ΝΕΑ: Εδώ και τώρα τα αναδρομικά ΛΑΦΚΑ. Βόμβα από Ελεγκτικό: εντόκως και εφάπαξ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κυβερνητική Επιτροπή για την Παιδεία: Μέτρα υποταγής στα μεγάλα συμφέροντα.

City Press: Νέος γύρος αντιπαράθεσης για τα μέτρα.

Η ΧΩΡΑ: Συντάξεις: Στο τραπέζι η εθελούσια αύξηση ορίων ηλικίας. Άναψε φωτιές η πρόταση Μητσοτάκη.

Παιδεία

Η METRO γράφει ότι «με συγκεκριμένη βάση, αλλά χωρίς καμία διαφοροποίηση στους όρους, θα γίνονται από την επόμενη σχολική χρονιά οι εισαγωγές των υποψηφίων στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Αυτό ανακοίνωσε χθες η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για θέματα που απασχολούν την Παιδεία».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι η απόφαση ελήφθη προκειμένου «να εκλείψει το φαινόμενο να εισάγονται υποψήφιοι ακόμη και με 3 και 4, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι «τα πανεπιστήμια, το σύνολο του εκπαιδευτικού συστήματος, πρέπει να υπάρχουν και να λειτουργούν υποταγμένα στην ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία. Αυτό είναι το μήνυμα-σύνθημα, που αποφασίστηκε από τη χτεσινή Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία εξέτασε την προώθηση του κυβερνητικού έργου στο χώρο της Παιδείας».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι «θα αποκλείονται από την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ οι υποψήφιοι που δεν θα συγκεντρώνουν τη βάση ούτε στο γενικό βαθμό πρόσβασης ούτε στα μόρια εισαγωγής».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι «κλείνουν οι πόρτες των ΑΕΙ και των ΤΕΙ στους αδιάβαστους υποψηφίους Για εξαγγελίες προειλημμένων κυβερνητικών αποφάσεων με το πρόσχημα του εθνικού διαλόγου, μιλούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Θετικό χαρακτηρίζει το μέτρο η πλευρά των ΤΕΙ».

Ελληνική οικονομία

H CITY PRESS γράφει, «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Τα μέτρα είναι αναγκαία, χρειάζονται όμως δραστική μείωση δαπανών και εθελουσία παράταση του χρόνου εργασίας κατά δύο έτη. Κυριάκος Νανόπουλος: Διαρθρωτικές αλλαγές και μείωση δημοσίων δαπανών - Θα υπάρξει προσωρινή αρνητική επίδραση των μέτρων στον πληθωρισμό και το ρυθμό ανάπτυξης. Κοινωνικοί εταίροι: Οι συνδικαλιστές διεκδικούν διορθωτικές αυξήσεις, η εργοδοσία αποκλείει αναθεώρηση των συλλογικών συμβάσεων. Σπύρος Παπασπύρος στην C.P.: Πακέτο κινητοποιήσεων, κόντρα στο πακέτο μέτρων εξαγγέλλει ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ. Και νέος φόρος; Ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Ρεγκούζας δεν αποκλείει την επιβολή...φόρου κατοχής στα ακίνητα, για να τονωθούν τα έσοδα».

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ «σημαντικές αυξήσεις στα εισιτήρια των μεταφορών φέρνει η περικοπή κατά 50% των επιχορηγήσεων των ΔΕΚΟ.Η διακοπή της παροχής εγγύησης του Δημοσίου στα δάνειά τους δυσχεραίνει τον δανεισμό τους. Ειδικά για την Ολυμπιακή η κυβέρνηση αγωνιά διότι αν δεν υπάρξει άμεσα αγοραστής, θα πρέπει να την κλείσει».

Η ESPRESSO αναφέρει ότι «Μητσοτάκης και Καραμανλής είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Αυτό είναι το concept της νέας επικοινωνιακής επίθεσης του ΠΑΣΟΚ που αξιοποιώντας αντιπολιτευτικά τα πρόσφατα μέτρα που πήρε το υπουργείο Οικονομικών, θα προσπαθήσει να κινητοποιήσει την λαϊκή δυσφορία προς όφελός του. Χθες στη σύσκεψη των συντονιστών του ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι οι πολιτικές που εφαρμόζει ο πρωθυπουργός είναι πανομοιότυπες με εκείνες που εφήρμοσε την τριετία '90-'93 ο Κώστας Μητσοτάκης και ως εκ τούτου και η κυβέρνησή του θα έχει το ανάλογο τέλος».

Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι «και με ΤΑΠ και με ΦΑΠ θα επιβαρύνονται από την 1η Ιανουαρίου 2006 οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ η άνοδος των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα θα αυξήσει σημαντικά τη φορολογική επιβάρυνση για μεταβιβάσ3ις ακινήτων με αγοραπωλησία, γονική παροχή, δωρεά και κληρονομιά».

Ασφαλιστικό

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ γράφει ότι «ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επιχειρώντας να ταυτίσει την χαμένη τριετία 1990-1993 με τη Νέα Διακυβέρνηση έδωσε νέα πατήματα στο ΠΑΣΟΚ .

Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι «ξαφνικά μέσα στον ορυμαγδό των νέων φορολογικών μέτρων ανοίγει θέμα ασφαλιστικού. Ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος συνήθως λέει φωναχτά για την οικονομία όσα σκέπτονται τα κόμματα του δικομματισμού, ζήτησε χθες να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση με την οποία εθελοντικά ν α παρατείνεται κατά δύο έτη το όριο συνταξιοδότησης. Δηλαδή να ανέβει από 65 σε 67! Τι είδους εθελοντική συμφωνία θα είναι αυτή, αφού θα επιβάλλεται με νόμο; Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι οι υπουργοί του είπαν ότι η πρότασή του είναι ενδιαφέρουσα. Αναζητείται μάλιστα άλλοθι στον νόμο Ρέππα».

Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι «ανοίγει ο κύκλος των συνομιλιών για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Η χθεσινή πρόταση του πρώην πρωθυπουργού για εθελούσια παραμονή στην υπηρεσία αποτελεί την αφετηρία επερχόμενων μεταβολών για τη σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος. Ειδικά κίνητρα και πρόσθετες παροχές σε όσους επιλέξουν να παραμείνουν για δύο ακόμη χρόνια».

Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ «προμήνυμα ακόμη πιο οδυνηρών κυβερνητικών μέτρων που θα επιφέρουν επιπτώσεις στο σύνολο της κοινωνίας έστειλε χθες ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης ένα μόλις εικοσιτετράωρο μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου Γ. Αλογοσκούφη. Όπως αποκάλυψε οι αρμόδιοι υπουργοί έκριναν ως ενδιαφέρουσα την πρόταση να θεσπιστεί με νόμο η εθελούσια παράταση κατά δύο χρόνια του ορίου ηλικίας των εργαζομένων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Σημειώνεται ότι σχετική πρόβλεψη περιέχεται και στις προγραμματικές θέσεις του κυβερνώντος κόμματος».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Το Ιράκ απέκτησε πρόεδρο

Η εκλογή του Τζαλάλ Ταλαμπανί θεωρούνταν αναμενόμενη

Ο βετεράνος Κούρδος πολιτικός ηγέτης Τζαλάλ Ταλαμπανί εξελέγη από την ιρακινή εθνοσυνέλευση πρόεδρος του Ιράκ.

Αντιπρόεδροι εξελέγησαν οι Γαζί Γιαουάρ και Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί από την αραβική σουνιτική και σιιτική κοινότητα αντίστοιχα.

Η προεδρική ομάδα θα κληθεί να επιλέξει νέο πρωθυπουργό που θα αναλάβει το έργο σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης.

Στο μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πως νέος πρέσβης τους στο Ιράκ θα είναι ο μέχρι τώρα απεσταλμένος τους στο Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλιλζάντ.

Ο Χαλιλζάντ, αφγανοαμερικανικής καταγωγής, δήλωσε ότι θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα για το χτίσιμο ενός επιτυχούς Ιράκ, αποστολή η οποία δεν είναι εύκολη.

Η υποψηφιότητά του θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο.


Τετάρτη 06 Απριλίου 2005 - 06:43 (Ώρα Λονδίνου)

Προμήνυμα πολιτικών αλλαγών στην Ιταλία

Στην Ισπανία, η εφημερίδα Ελ Παΐς (El Pais) χαρακτηρίζει «άσχημη συντριβή» τα αποτελέσματα των εκλογών, σύμφωνα με τα οποία ο κυβερνών συνασπισμός χάνει 6 από τις 13 περιφέρειες που ψήφιζαν.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι βουλευτικές εκλογές απέχουν λιγότερο από ένα χρόνο και ότι μετά τα πρόσφατα αποτελέσματα οι ελπίδες του Ρομάνο Πρόντι να ηγηθεί μιας κεντροαριστερής κυβέρνησης λαμβάνουν σημαντική ώθηση.

Παράλληλα, η ισπανική εφημερίδα εκτιμά ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει εντάσεις στο εσωτερικό του συνασπισμού του μετά τη βαριά ήττα.

«Το μοντέλο διοίκησης του Μπερλουσκόνι μοιάζει να χάνει τις δυνάμεις του, ενώ ο κόσμος έχει αρχίσει να αγανακτεί με τους νόμους που θεσπίζονται για τη θωράκιση του πρωθυπουργού έναντι κατηγοριών διαφθοράς», σημειώνει η Ελ Παΐς.

Η Ελ Περιόδικο (El Periόdico) στη Βαρκελώνη τονίζει ότι η συγκινησιακή φόρτιση των Ιταλών λόγω του θανάτου του Πάπα δεν απέτρεψε τη μαζική καταδίκη της πολιτικής Μπερλουσκόνι.

«Ίσως πρόκειται για μια ένδειξη επικείμενων σημαντικών αλλαγών στο πολιτικό σκηνικό», παρατηρεί η εφημερίδα, που προσθέτει ότι σημαντικό μερίδιο στην εκλογική αποτυχία της κυβέρνησης έπαιξε η απογοήτευση των ψηφοφόρων των επαγγελματικών τάξεων που την έφεραν στην εξουσία.

Στη Γερμανία, η Φράνκφουρτερ Άλγκεμαϊνε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) γράφει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει πως οι Ιταλοί ψηφοφόροι έχουν χάσει την υπομονή τους με την κυβέρνηση της χώρας.

«Το μέγεθος της ήττας ήταν μεγαλύτερο από κάθε εκτίμηση», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, που προβλέπει ενδοκυβερνητικές έριδες και αλληλοκατηγορίες.

Πάντως, όπως προσθέτει, η ήττα οφείλεται περισσότερο στην κυβερνητική αδυναμία παρά στις ικανότητες της αντιπολίτευσης.

Όσο για τις πρωθυπουργικές αξιώσεις του Ρομάνο Πρόντι η εφημερίδα παρατηρεί: «Τώρα θα είναι ο Μπερλουσκόνι εναντίον του Πρόντι ένας μάγος εναντίον ενός γραφειοκράτη των οποίων αμφότερων η εποχή έχει παρέλθει».

Το ξεχασμένο δίδαγμα του Πάπα

Σχόλιο της εφημερίδας Τριμπιούνα (Trybuna) στην Πολωνία αναφέρει ότι ένας από τους ήρωες του πρόσφατου παρελθόντος της χώρας δεν κατάφερε να ακολουθήσει τα λόγια του συμπατριώτη του Καρόλ Βοϊτίλα, του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β.

«Κατά τη διάρκεια της τρίτης επίσκεψής του στην Πολωνία», γράφει η εφημερίδα, «ο Πάπας είχε πει ότι αλληλεγγύη σημαίνει ότι όπου υπάρχει ένα βάρος, το σηκώνουν όλοι μαζί».

«Ποιος θυμάται τα λόγια αυτά σήμερα», διερωτάται η εφημερίδα, για να δώσει στη συνέχεια μια απάντηση: «Σίγουρα όχι ο πρώην ηγέτης της Αλληλεγγύης, Λεχ Βαλέσα, ο οποίος αρνείται να ταξιδέψει στη Ρώμη μαζί με τον πρόεδρο Κβασνιέφσκι».

Ο κ. Βαλέσα, προσθέτει η Τριμπιούνα, είναι τόσο βυθισμένος στο μίσος που μία απλή αναφορά του ονόματος του τωρινού Πολωνού προέδρου αρκεί για να ξεχάσει όλα τα διδάγματα του Πάπα.


Τετάρτη 06 Απριλίου 2005 - 07:39 (Ώρα Λονδίνου)

Προημιτελικός μνήμης

Ιστορικό χαρακτήρα είχε το πρώτο παιχνίδι της προημιτελικής φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ μεταξύ της Λίβερπουλ και της Γιουβέντους

Ιστορικό χαρακτήρα είχε το πρώτο παιχνίδι της προημιτελικής φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ μεταξύ της Λίβερπουλ και της Γιουβέντους.

Η αναμέτρηση του Άνφιλντ ήταν η πρώτη μεταξύ των δύο μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων μετά την τραγωδία του Χέιζελ των Βρυξελλών, στο μεταξύ τους αγώνα πριν από 20 χρόνια.

Στην αναμέτρηση της 29ης Μαΐου του 1985, 39 φίλαθλοι της Γιουβέντους είχαν χάσει τη ζωή τους, όταν λόγω επεισοδίων που αποδίδονται στους Βρετανούς φιλάθλους, κατέρρευσε τμήμα της κερκίδας.

Πριν από την έναρξη του αγώνα στο Άνφιλντ, φίλαθλοι των γηπεδούχων διέσχισαν τον αγωνιστικό χώρο και κατευθύνθηκαν προς τους Ιταλούς φιλάθλους, κρατώντας ένα πανό με τα ονόματα των θυμάτων Χέιζελ.

Σε ό,τι αφορά τον αγωνιστικό τομέα, η Λίβερπουλ κέρδισε με 2-1 τους Ιταλούς αντιπάλους της, αποδίδοντας πολύ καλό ποδόσφαιρο, κυρίως στο πρώτο ημίωρο του αγώνα.

Τα τέρματα των Άγγλων σημείωσαν ο Σάμι Χίπια και ο Λουίς Γκαρσία, για να μειώσει για τη Γιουβέντους ο Φάμπιο Καναβάρο.

Στον άλλον αγώνα της πρώτης ημέρας της προημιτελικής φάσης, η Αϊντχόφεν πήρε πολύτιμη ισοπαλία 1-1 μέσα στο στάδιο Ζερλάν, από τη γηπεδούχο Λιόν.

Οι Γάλλοι προηγήθηκαν με το Φλοράν Μαλουντά για να ισοφαριστούν στο τέλος του αγώνα από το Φιλίπ Κοκού.


Τετάρτη 06 Απριλίου 2005 - 07:57 (Ώρα Λονδίνου)

Νέος πρόεδρος στο Ιράκ

Επικρατέστερος νέος πρόεδρος του Ιράκ είναι ο Κούρδος ηγέτης, Τζαλάλ Ταλαμπανί

Συνεδριάζουν τα 275 μέλη του ιρακινού Κοινοβουλίου με σκοπό την ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας και δύο αναπληρωτών, οι οποίοι με τη σειρά τους θα ορίσουν τον πρωθυπουργό.

Επικρατέστερος υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα είναι ο βετεράνος Κούρδος ηγέτης, Τζαλάλ Ταλαμπανί.

Οι αναπληρωτές πρόεδροι θα προέρχονται από τις κοινότητες των σουνιτών και των σιιτών.

Η ανάδειξη του νέου προέδρου αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση σχηματισμού της ιρακινής κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ, ο νυν πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, θα είναι ο επόμενος διπλωματικός αντιπρόσωπος της Ουάσινγκτον στο Ιράκ, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις.

Ο κ. Χαλιλζάντ, αφγανοαμερικανικής καταγωγής, δήλωσε ότι θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα για το χτίσιμο ενός επιτυχούς Ιράκ, αποστολή η οποία δεν είναι εύκολη.

Η υποψηφιότητά του θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο.


Τετάρτη 06 Απριλίου 2005 - 06:43 (Ώρα Λονδίνου)

Προμήνυμα πολιτικών αλλαγών στην Ιταλία

Στην Ισπανία, η εφημερίδα Ελ Παΐς (El Pais) χαρακτηρίζει «άσχημη συντριβή» τα αποτελέσματα των εκλογών, σύμφωνα με τα οποία ο κυβερνών συνασπισμός χάνει 6 από τις 13 περιφέρειες που ψήφιζαν.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι βουλευτικές εκλογές απέχουν λιγότερο από ένα χρόνο και ότι μετά τα πρόσφατα αποτελέσματα οι ελπίδες του Ρομάνο Πρόντι να ηγηθεί μιας κεντροαριστερής κυβέρνησης λαμβάνουν σημαντική ώθηση.

Παράλληλα, η ισπανική εφημερίδα εκτιμά ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει εντάσεις στο εσωτερικό του συνασπισμού του μετά τη βαριά ήττα.

«Το μοντέλο διοίκησης του Μπερλουσκόνι μοιάζει να χάνει τις δυνάμεις του, ενώ ο κόσμος έχει αρχίσει να αγανακτεί με τους νόμους που θεσπίζονται για τη θωράκιση του πρωθυπουργού έναντι κατηγοριών διαφθοράς», σημειώνει η Ελ Παΐς.

Η Ελ Περιόδικο (El Periόdico) στη Βαρκελώνη τονίζει ότι η συγκινησιακή φόρτιση των Ιταλών λόγω του θανάτου του Πάπα δεν απέτρεψε τη μαζική καταδίκη της πολιτικής Μπερλουσκόνι.

«Ίσως πρόκειται για μια ένδειξη επικείμενων σημαντικών αλλαγών στο πολιτικό σκηνικό», παρατηρεί η εφημερίδα, που προσθέτει ότι σημαντικό μερίδιο στην εκλογική αποτυχία της κυβέρνησης έπαιξε η απογοήτευση των ψηφοφόρων της επαγγελματικής τάξης που την έφερε στην εξουσία.

Στη Γερμανία, η Φράνκφουρτερ Άλγκεμαϊνε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) γράφει το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει πως οι Ιταλοί ψηφοφόροι έχουν χάσει την υπομονή τους με την κυβέρνηση της χώρας.

«Το μέγεθος ήττας ήταν μεγαλύτερο από κάθε εκτίμηση», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, που προβλέπει ενδοκυβερνητικές έριδες και αλληλοκατηγορίες.

Πάντως, όπως προσθέτει, η ήττα οφείλεται περισσότερο στην κυβερνητική αδυναμία παρά στις ικανότητες της αντιπολίτευσης.

Όσο για τις πρωθυπουργικές αξιώσεις του Ρομάνο Πρόντι η εφημερίδα παρατηρεί: «Τώρα θα είναι ο Μπερλουσκόνι εναντίον του Πρόντι ένας μάγος εναντίον ενός γραφειοκράτη των οποίων αμφοτέρων η εποχή έχει παρέλθει».

Το ξεχασμένο δίδαγμα του Πάπα

Σχόλιο της εφημερίδας Τριμπιούνα (Trybuna) στην Πολωνία αναφέρει ότι ένας από τους ήρωες του πρόσφατου παρελθόντος της χώρας δεν κατάφερε να ακολουθήσει τα λόγια του συμπατριώτη του Καρόλ Βοϊτίλα, του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β.

«Κατά τη διάρκεια της τρίτης επίσκεψής του στην Πολωνία», γράφει η εφημερίδα, «ο Πάπας είχε πει ότι αλληλεγγύη σημαίνει ότι όπου υπάρχει ένα βάρος, το σηκώνουν όλοι μαζί».

«Ποιος θυμάται τα λόγια αυτά σήμερα», διερωτάται η εφημερίδα, για να δώσει στη συνέχεια μια απάντηση: «Σίγουρα όχι ο πρώην ηγέτης της Αλληλεγγύης, Λεχ Βαλέσα, ο οποίος αρνείται να ταξιδέψει στη Ρώμη μαζί με τον πρόεδρο Κβασνιέφσκι».

Ο κ. Βαλέσα, προσθέτει η Τριμπιούνα, είναι τόσο βυθισμένος στο μίσος που μία απλή αναφορά του ονόματος του τωρινού Πολωνού προέδρου αρκεί για να ξεχάσει όλα τα διδάγματα του Πάπα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.