Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-04-04

  1. Ένας γάμος και μία κηδεία
  2. Ισόπαλη η ΑΕΚ - Νίκη του ΠΑΟΚ
  3. Ίλιγγος στις αγορές μαύρου χρυσού
  4. Πάνδημο πένθος για τον Ιωάννη Παύλο B'
  5. Γιορτές στη μνήμη ενός μεγάλου παραμυθά
  6. Επανάσταση στην έρημο μέσω... sms
  7. Πάνδημο πένθος για τον Ιωάννη Παύλο B'
  8. Εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία
  9. Παγκόσμιο ρέκβιεμ για τον Ιωάννη Παύλο B'
  10. Κομισιόν: Εξηγήσεις για το μέλι
  11. Εμπορικός πόλεμος ΕΕ-ΗΠΑ
  12. Ο Γούλφοβιτς επικεφαλής της ΠΤ
  13. Σε νέο επίπεδο ρεκόρ το πετρέλαιο
  14. «Βόμβες» στο τραπέζι του Έλληνα καταναλωτή
  15. Σενάρια διαδοχής
  16. Ο Ακάγιεφ παραιτείται από την προεδρία
  17. Παγκόσμιο ρέκβιεμ για τον Ιωάννη Παύλο B'
  18. Μουμτάζ Σοϊζάλ για ΕΕ, Κύπρο, Τουρκία
  19. Φόρουμ: Ο θάνατος της Σκιάβο
  20. Ισόπαλη η ΑΕΚ - Νίκη του ΠΑΟΚ
  21. Πάπας Ιωάννης Παύλος Β': Η μεγάλη πορεία
  22. Η σκληρή σαουδαραβική πραγματικότητα
  23. Τα πολλά πρόσωπα του Ιωάννη Παύλου Β'
  24. Ισόπαλη η ΑΕΚ - Νίκη του ΠΑΟΚ
  25. Πάπας Ιωάννης Παύλος Β': Η μεγάλη πορεία

Τρίτη 05 Απριλίου 2005 - 02:23 (Ώρα Λονδίνου)

Ένας γάμος και μία κηδεία

Η φωτογραφία του διαδόχου πρίγκιπα Καρόλου και της μέλλουσας συζύγου του, Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, δίπλα στο πρωθυπουργικό ζεύγος στην εσπερινή επιμνημόσυνη λειτουργία για τον Πάπα, φιλοξενείται από όλες τις βρετανικές εφημερίδες.

Όπως γράφει η Γκάρντιαν (The Guardian), «ο Κάρολος ανέβαλε το γάμο του, δίνοντας προτεραιότητα στα τεκταινόμενα στη Ρώμη».

Ο ορισμός της κηδείας του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β για την προσεχή Παρασκευή σήμαινε ότι η τελετή συνέπιπτε με την ημερομηνία τέλεσης του πριγκιπικού γάμου.

Ωστόσο, αμέσως διευκρινίστηκε ότι ο πρίγκιπας Κάρολος θα εκπροσωπήσει τη μητέρα του, βασίλισσα Ελισάβετ, στην κηδεία, αναβάλλοντας κατά μία ημέρα το γάμο του.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι δεν υπήρξε κάποια συνεννόηση μεταξύ της βασιλικής οικογένειας και του πρωθυπουργού, ο οποίος είχε εξ αρχής δηλώσει την πρόθεσή του να παραστεί στην κηδεία του Πάπα, όπου αναμένεται να παρευρεθούν περί τους 100 ηγέτες κρατών.

Η Γκάρντιαν χαρακτηρίζει αξιοσημείωτη την απόφαση της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, εξηγώντας ότι οι σχέσεις του Ανακτόρου του Μπάκιγχαμ με το Βατικανό ποτέ δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές.

Σε γλαφυρό άρθρο, εξάλλου, αναφέρεται ότι η απόφαση για αναβολή του γάμου «κάνει τα κόκαλα του Ερρίκου Η να τρίζουν στον τάφο του». Ο θεμελιωτής της προτεσταντικής Αγγλίας, που δεν είχε καν αποστείλει τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του Πάπα Κλεμέντιου Ζ το 1534, σίγουρα θα είχε επιλέξει να πραγματοποιήσει το γάμο σύμφωνα με το πρόγραμμα, γράφει η Γκάρντιαν.

«Η απόφαση του Καρόλου», συνεχίζει, «είναι μια ένδειξη ότι η Αγγλία βιώνει το τέλος της υπεροχής του προτεσταντισμού έναντι του καθολικισμού».

Σε ξεχωριστό ρεπορτάζ, η εφημερίδα αναφέρεται στη μεγάλη ζήτηση των αναμνηστικών του γάμου του Καρόλου και της κας. Πάρκερ Μπόουλς, παρά το γεγονός ότι η ημερομηνία η οποία αναγράφεται στα περισσότερα από αυτά δεν είναι πια ακριβής.

Με τον τίτλο «Ο Κάρολος αναβάλλει το γάμο» κυκλοφορεί η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph).

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης τη διαβεβαίωση της Ντάουνινγκ Στριτ ότι η απόφαση δεν ήταν αποτέλεσμα πίεσης προς τη βασιλική οικογένεια από την κυβέρνηση, αλλά ότι ελήφθη άμα τη επιστροφή του πρίγκιπα Καρόλου από ελβετικό θέρετρο και κατόπιν έκτακτης σύσκεψης με τη μέλλουσα σύζυγό του και συμβούλους του.

Η εφημερίδα Τάιμς (The Times), ωστόσο, τονίζει ότι η απόφαση για αναβολή του γάμου οφείλεται σε προσωπική παρέμβαση της βασίλισσας.

Στην τελική εκλογική ευθεία

Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία, που αναμένεται να προκηρυχθούν σήμερα για την 5η Μαΐου, αποτελούν το κύριο θέμα της Ιντιπέντεντ (The Independent).

Η εφημερίδα φιλοξενεί δημοσκόπηση που δείχνει ότι η διαφορά μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος των Εργατικών και των Συντηρητικών της αντιπολίτευσης βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις 3 μονάδες, με ποσοστά 36% και 33% αντιστοίχως.

Όπως σημειώνεται, αυτό που ανησυχεί τους επιτελείς του κόμματος του Τόνι Μπλερ είναι ότι η πτωτική τάση που εμφανίζουν τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων, δεν έχει ανατραπεί από την αρχή του έτους.

Ένα άλλο αντικείμενο προβληματισμού είναι κατά πόσο οι Εργατικοί θα πείσουν τους ψηφοφόρους του να προσέλθουν στην κάλπη.

Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στις δικαστικές επικρίσεις σχετικά με την αξιοπιστία του συστήματος επιστολικής ψήφου στη Βρετανία, μετά από σχετικές καταγγελίες.

Ο αρμόδιος δικαστής έκρινε ενόχους για εκλογική απάτη έξι στελέχη του κόμματος των Εργατικών, στους οποίους προσάπτεται νόθευση των επιστολικών ψήφων στις περυσινές δημοτικές εκλογές.

Και σε δημοσκόπηση της Γκάρντιαν, εξάλλου, οι Εργατικοί προηγούνται μόλις κατά τρεις μονάδες στην πρόθεση ψήφου. Το 37% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε το κυβερνών κόμμα, έναντι 34% που υποστηρίζει τους Τόριδες.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι τον Ιανουάριο η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων βρισκόταν στο 8%.

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της φιλοξενεί και η εφημερίδα Τάιμς. Η εφημερίδα εκτιμά ότι η εκλογική μάχη ξεκινά πλέον για τα καλά, καθώς η διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων εκτιμάται μόλις στις 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι Εργατικοί προηγούνται με 37% και οι Συντηρητικοί ακολουθούν με 35%.

Η εκλογική μάχη, σύμφωνα με τους Τάιμς, ίσως επικεντρωθεί στην οικονομία, τομέα στον οποίο θα αναφερθεί σε σημερινή του ομιλία ο αρμόδιος υπουργός, Γκόρντον Μπράουν, λίγες ώρες πριν ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ζητήσει τη διάλυση του Κοινοβουλίου από τη βασίλισσα, προκηρύσσοντας εκλογές.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι Τόριδες φαίνεται να εξασφαλίζουν μεγαλύτερη υποστήριξη μεταξύ των γυναικών και των μεσαίων και κατώτερων εργατικών τάξεων.

Με τις εκλογές ασχολούνται και οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times), οι οποίοι σε έρευνα που παρουσιάζουν επισημαίνουν ότι οι Συντηρητικοί έχουν το προβάδισμα μεταξύ των ψηφοφόρων που δηλώνουν σίγουροι ότι δε θα απόσχουν από την εκλογική διαδικασία (39% έναντι 34% για τους Εργατικούς).

Στη γενικότερη πρόθεση ψήφου, οι Εργατικοί φέρονται να προηγούνται με 5 μονάδες (38%-33%), ενώ και η δημοτικότητα του Τόνι Μπλερ έναντι του Μάικλ Χάουαρντ είναι μεγαλύτερη κατά 14%.


Σάββατο 02 Απριλίου 2005 - 20:48 (Ώρα Λονδίνου)

Ισόπαλη η ΑΕΚ - Νίκη του ΠΑΟΚ

O διεθνής πάιχτης λύτρωσε με το γκόλ του την ΑΕΚ

Ισόπαλη 1-1 αναδείχτηκε η ΑΕΚ στον αγώνα της με τη Χαληδόνα, η οποία προηγήθηκε με γκολ στο 15΄ μετά από χτύπημα πέναλτι του Ηλιόπουλου, ο οποίος ανετράπη από τον τερματοφύλακα της Ένωσης, Χιώτη.

Η ΑΕΚ πίεσε τη Χαλκηδόνα σε ολόκληρη τη διάρκεια του αγώνα και ισοφάρισε στο 67' με γκολ του αρχηγού της, Κώστα Κατσουράνη, μετά από πάσα του Ίβιτς.

Οι συνθέσεις:

ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ: Εμπέντε, Ντάγκας, Παππάς, Χάλαρης, Αλ Τζάχερ, Σωτήρχος, Δήμος, Κούτσης (87' Ζαχαρόπουλος), Γελαδάρης (60' Κουτσοκώστας), Κορακάκης (70' Κατεμής), Ηλιόπουλος

ΑΕΚ: Χιώτης, Κόντης, Μάλμπασα, Αλβες, Μόρας, Κατσουράνης, Ασουνσάο (66' Ιβιτς), Πετκόφ, Σέζαρ (89' Κωνσταντινίδης), Σοάρες, Λυμπερόπουλος.

ΠΑΟΚ-Ξάνθη 1-0

Στο άδειο γήπεδο της Τούμπας ο ΠΑΟΚ επικράτησε τελικά της Ξάνθης με 1-0, με γκολ που σημείωσε στο 62 ο Σαλπιγγίδης. Η θρακιώτικη ομάδα διαμαρτυρήθηκε για το γκόλ, θεωρώντας ότι προέκυψε από θέση οφσάιντ.

ΟΙ συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Τοχούρογλου, Φουτσίνι, Θεοδωρίδης, Ζωγραφάκης (46' Ανδράλας), Καρυπίδης, Μέγκαχεντ, Ουντέζε, Κουτσόπουλος (31' Καραδήμος), Μαλαδένης, Σαλπιγγίδης (88' Εγκωμίτης), Μίετσελ.

ΞΑΝΘΗ: Πιζανόφσκι, Μαχράτζε, Γαρπόζης, Ζαπρόπουλος, Λαμπριάκος, Σίκοφ, Τοροσίδης (88' Κάραμπας), Άντζας, Πρίττας (88' Μπαϊκαρά), Βοζάμπαλ, Λουτσιάνο.

Το πρόγραμμα της 24ης αγωνιστικής της Α΄ Εθνικής κατηγορίας, συνεχίζεται την Κυριακή με τις συναντήσεις Κέρκυρα-Πανιώνιος, Απόλλων Καλαμαριάς-Καλλιθέα,

Παναθηναϊκός-Άρης, Ολυμπιακός-Ιωνικός.

Η ομάδα του Ολυμπιακού θα αγωνισθεί ξανά μετά τη λήψη της τιμωρίας της παρουσία των οπαδών της στο Στάδιο Καραϊσκάκη.


Τρίτη 05 Απριλίου 2005 - 00:03 (Ώρα Λονδίνου)

Ίλιγγος στις αγορές μαύρου χρυσού

Οι τιμές πετρελαίου έχουν σημειώσει αύξηση 33% από τις αρχές του έτους

Στις Ηνωμένες Πολιτείες τα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου του αμερικανικού αργού πετρελαίου κυμάνθηκαν στα 57, 01 δολάρια το βαρέλι στο κλείσιμο της αγοράς , ενώ νωρίτερα η τιμή είχε εξακοντιστεί στα 58 δολάρια και 28 σεντς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Στο πετρελαϊκό χρηματιστήριο του Λονδίνου το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ έκλεισε το απόγευμα της Δευτέρας στα 56,35 δολάρια, ενώ προηγουμένως είχε φθάσει και τα πρωτοφανή ύψη των 57,65 δολαρίων ανά βαρέλι.

Οι τιμές κινούνται ανοδικά και έχουν αυξηθεί κατά 33% από την αρχή του έτους καθώς στις αγορές υπάρχει αβεβαιότητα για την παραγωγική ικανότητα των διυλιστηρίων στις ΗΠΑ και εν μέσω προβλέψεων που ανεβάζουν τις τιμές στα 100 δολάρια.

Οι φόβοι για αύξηση της τιμής του πετρελαίου παραμένουν αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν την παραγωγή τους.

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ είπε ότι διεξάγονται διαβουλεύσεις ανάμεσα στα μέλη του πετρελαιοεξαγωγικού καρτέλ με σκοπό να αυξηθεί περαιτέρω η παγκόσμια παραγωγή του αγαθού κατά 500 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα.

Η τελευταία συνάντηση του ΟΠΕΚ είχε γίνει στα μέσα Μαρτίου και τότε είχε αποφασισθεί να αυξηθεί η παραγωγή κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως και να παραμείνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί ξανά η παραγωγή κατά την ίδια ποσότητα τον Απρίλιο και τον Μάιο, αλλά η νέα αύξηση δεν αποκλείεται να γίνει νωρίτερα.


Πάνδημο πένθος για τον Ιωάννη Παύλο B'

Η σορός του ποντίφικα μεταφέρθηκε από αίθουσα του αποστολικού μεγάρου στη βασιλική του Αγίου Πέτρου

Μια τεράστια ουρά έχει σχηματισθεί στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, καθώς οι προσκυνητές περνούν μπροστά από τη σορό του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄, που εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα.

Έξω, στην κεντρική πλατεία του Βατικανού περίπου διακόσιες χιλιάδες πιστοί περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους για να αποτίσουν φόρο τιμής στον εκλιπόντα.

Αξιωματούχοι λένε ότι από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι την Παρασκευή που θα γίνει η κηδεία του ποντίφικα, οι εκδηλώσεις πένθους αναμένεται να συνεχιστούν ακατάπαυστα.

Το απόγευμα της Δευτέρας η σορός του εκλιπόντος μεταφέρθηκε από αίθουσα του αποστολικού μεγάρου στη Βασιλική ανάμεσα σε λαοθάλασσα προσκυνητών.

Πολλοί από τους παριστάμενους με δάκρυα στα μάτια άρχισαν να χειροκροτούν, ενώ ορισμένοι έσπευσαν να αποθανατίσουν τη στιγμή φωτογραφίζοντας την με τα κινητά τους τηλέφωνα.

Απόφαση καρδιναλίων για την ταφή

Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι η κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ θα γίνει την Παρασκευής (8 το πρωί τοπική ώρα Ρώμης) στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

Επίσης η ανακοίνωση επιβεβαιώνει ότι, ακολουθώντας τη μακραίωνη παράδοση, η σορός του ποντίφικα θα ταφεί στην κρύπτη του ναού, δίπλα στα λείψανα των προκατόχων του.

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Χοακίν Ναβάρο Βαλς, δήλωσε ότι ο Πάπας δεν είχε εκφράσει κάποια ιδιαίτερη επιθυμία ως προς τον τόπο ταφής του.

Οι καρδινάλιοι θα συναντώνται κάθε μέρα για θέματα διαχείρισης της εκκλησίας

Έτσι τερματίζεται η φημολογία ότι ο εκλιπών θα ήθελε να ταφεί στη γενέτειρά του Πολωνία.

Η απόφαση για το χρόνο και τον τόπο της κηδείας ελήφθη σε συνάντηση που είχαν 65 καρδινάλιοι απ όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στη Ρώμη οι καρδινάλιοι είδαν ένα έγγραφο που πιστεύεται ότι περιέχει τις τελευταίες επιθυμίες του ποντίφικα.

Επίσης ο καρδινάλιος Ναβάρο Βαλς είπε ότι το κολέγιο των καρδιναλίων θα συνεχίζει να συγκαλείται κάθε μέρα ώστε να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες διαχείρισης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μέχρι την εκλογή του νέου Πάπα.

Οι ιταλικές αρχές προετοιμάζονται για την υποδοχή εκατοντάδων χιλιάδων πιστών της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας από όλο τον κόσμο, που καταφθάνουν στη Ρώμη για να αποτίσουν φόρο τιμής στον ποντίφικα.

Συνολικά περίπου 200 πολιτικοί και πνευματικοί ηγέτες και 2 εκατομμύρια πιστοί αναμένονται στην Αιώνια Πόλη για να παρακολουθήσουν τη νεκρώσιμη ακολουθία.

Η ανάδειξη νέου πάπα

Όμως, σύμφωνα με την παράδοση οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου πάπα δε θα ξεκινήσουν πριν από την πάροδο τουλάχιστον 15 ημερών από το θάνατο του προκατόχου του.

Από τους σχεδόν 200, καρδινάλιους, μόνο οι 117, είναι κάτω από 80 ετών και συνεπώς έχουν δικαίωμα ψήφου.

Η εκλογή του νέου ποντίφικα θα γίνει στην Καπέλα Σιστίνα, το παρεκκλήσι δίπλα στον Άγιο Πέτρο (που είναι φημισμένο για τις τοιχογραφίες του Μιχαήλ Αγγέλου).

Κεντρικό ρόλο στη διαδικασία θα διαδραματίσει ο καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ συγκαλώντας το κογκλάβιο, ως πρύτανης του Κολεγίου των Καρδιναλίων.


Δευτέρα 04 Απριλίου 2005 - 18:38 (Ώρα Λονδίνου)

Γιορτές στη μνήμη ενός μεγάλου παραμυθά

Στη συναυλία για τον Άντερσεν έλαβε μέρος και ο Ζαν Μισέλ Ζερ

Στη Δανία άρχισαν οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του συγγραφέα Χανς Κρίστιαν Άντερσεν με ένα τηλεοπτικό υπερθέαμα. Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν επί ένα χρόνο.

Τον δημιουργό του «Ασχημόπαπου», της «Μικρής Γοργόνας και πολλών άλλων παραμυθιών που μαγεύουν τους μικρούς αναγνώστες τιμά η γενέτειρα του και οι εορτασμοί άρχισαν το Σάββατο στην πρωτεύουσα της Δανίας Κοπεγχάγη.

Η βασίλισσα Μαργκρέτε Β και άλλα μέλη Ευρωπαϊκών βασιλικών οίκων, αστέρες του κινηματογράφοι όπως ο Σερ Ρότζερ Μουρ, πνευματικοί άνθρωποι όπως η συγγραφέας Ιζαμπέλα Αγιέντε, γνωστοί άσσοι του ποδοσφαίρου όπως ο Δανός Πίτερ Σμάικελ και προσωπικότητες της πολιτικής ζωής όπως ο Ιρλανδός Τζον Χιούμ συμμετείχαν στη μεγαλύτερη πολιτιστική εκδήλωση που μετέδωσε ποτέ η τηλεόραση της Δανίας.

Υπερθέαμα

Η σκηνή ήταν στημένη πάνω σε τεράστιους πάγους που παρέπεμπαν στο παραμύθι της «Βασίλισσας του Χιουνιού».

Η παράσταση, στην οποία παρουσιάστρια ήταν η ηθοποιός Κόνι Νίλσεν που έπαιξε στην ταινία «Μονομάχος», ξεκίνησε με τον Γάλλο συνθέτη Ζαν Μισέλ Ζαρ στην «Σκία», τη φιγούρα μιας σκιάς ύψους 10 μέτρων που χόρευε σε μια θάλασσα χρωματιστών ακτίνων λέιζερ στους ρυθμούς ηλεκτρονικής μουσικής.

Το συναρπαστικό δίωρο πρόγραμμα είχε σαν άξονα 12 από τα πιό γνωστά παραμύθια του Άντερσεν που ερμηνεύτηκαν χορευτικά ή ακροβατικά και με τη συμμετοχή παιδικής χορωδίας.

Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Τίνα Τέρνερ μάγεψε το ακροατήριο

Μετά, η θρυλική Αμερικανίδα τραγουδίστρια Τίνα Τέρνερ αφιέρωσε το τραγούδι της «Simply the Best» στον διάσημο συγγραφέα της Δανίας.

Όμως, όλοι οι κριτικοί δεν εντυπωσιάσθηκαν. Μερικοί αναρωτήθηκαν γιατί προσκλήθηκαν στην εκδήλωση ηθοποιοί σαν την Ολίβια Νιούτον-Τζον, ή τη σχέση έχει η Τίνα Τέρνερ με τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

«Δεν ήταν καλό. Ξαναπροσπαθήστε» συμβούλευσε αρθρογράφος της ημερήσιας εφημερίδας Ekstra-Bladet, ενώ άλλοι σχολιαστές επεσήμαναν ότι θα έπρεπε να είχε προσκληθεί η Μαντόνα η οποία είναι μεν ποπ σταρ, όμως έχει γράψει βιβλία για παιδιά.

Πάντως, ο παλαίμαχος τραγουδιστής και ηθοποιός Χάρι Μπελαφόντε άδραξε την ευκαιρία για να μεταμορφώσει την τέχνη του Άντερσεν σε όπλο κατά του παιδικού αναλφαβητισμού.

Σύμφωνα με την Ουνέσκο, πάνω από 150 εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο δεν γνωρίζουν ανάγνωση και γραφή και το νέο Ίδρυμα HCA-abc έχει στόχο την καταπολέμηση του παιδικού αναλφαβητισμού μέσω των παραμυθιών του Άντερσεν.

Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν έγραψε 157 παραμύθια που έχουν μεταφραστεί σε 150 γλώσσες.


Δευτέρα 04 Απριλίου 2005 - 20:11 (Ώρα Λονδίνου)

Επανάσταση στην έρημο μέσω... sms

Αποστολή στη Σαουδική Αραβία Άρης Χατζηστεφάνου

Ο ουρανοξύστης Γκλόμπαλ δεσπόζει στον ουρανό της σαουδαραβικής πρωτεύουσας

Τα κινητά χτυπούν ασταμάτητα... 280 μέτρα πάνω από τη γη στο Γκλόμπαλ, το πιο γνωστό καφέ του Ριάντ, στρατηγικά τοποθετημένο στην κορυφή του δεύτερου ψηλότερου ουρανοξύστη της χώρας.

Αγόρια και κορίτσια ανταλλάσσουν μανιωδώς μηνύματα. Τους χωρίζουν μερικά μόνο μέτρα αλλά και παραδόσεις και προκαταλήψεις που δεν τους επιτρέπουν να μιλήσουν πρόσωπο με πρόσωπο.

Το Γκλόμπαλ βρίσκεται πολύ ψηλά για να φτάσει ο μέσος Σαουδάραβας. Πολύ ψηλά και για τη «μουτάουα», τη διαβόητη θρησκευτική αστυνομία, που τιμωρεί όσους αμφισβητούν τη δική της ερμηνεία του ισλαμικού νόμου. Ένας μικρός παράδεισος για την υψηλή κοινωνία του Ριάντ που φαίνεται να ζει πάνω από τους θρησκευτικούς νόμους.

Το παράνομο φλερτ, όμως, δεν σταματά στις κορυφές των ουρανοξυστών και η ανταλλαγή μηνυμάτων δεν αφορά μόνο παράνομα ραντεβού. Ένας στους τρεις Σαουδάραβες διαθέτει κινητό τηλέφωνο και στέλνει κάθε λογής μηνύματα.

Η νέα τεχνολογία όπως μας εξήγησε και ο Χαλίντ Μπιν Σαεέντ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κινγκ Σαούντ, ανατρέπει κανόνες και συνήθειες αιώνων.

«Χρησιμοποιώντας το ίντερνετ η νεολαία της Σαουδικής Αραβίας έρχεται σε επαφή με άλλους πολιτισμούς. Με τη δορυφορική τηλεόραση έχει πρόσβαση σε εκατοντάδες ξένα κανάλια. Τα παιδιά αυτά όπως και αυτά που γυρίζουν από ξένα πανεπιστήμια θα ζητήσουν περισσότερες αλλαγές περισσότερη ελευθερία και δημοκρατία» λέει ο Σαουδάραβας καθηγητής.

Η Σαουδική Αραβία δεν είναι η μόνη χώρα όπου η τεχνολογία των κινητών συνδέεται με κοινωνικές ανατροπές.

Στο Μπαχρέιν και το Κουβέιτ, λόγου χάρη, ομάδες αντιφρονούντων συντονίζουν τις συγκεντρώσεις τους στέλνοντας γραπτά μηνύματα.

Πριν από μερικές εβδομάδες στο Ντουμπάι ο Αλί, Ιρακινός οδηγός ταξί, μας έδειχνε στο κινητό του τα μηνύματα που είχε λάβει κατά τη διάρκεια των ιρακινών εκλογών και τον καλούσαν να προσέλθει στις κάλπες. «Μήπως τελικά ή δημοκρατία έρχεται με sms;» τον ρωτήσαμε.

Ο Αλί δεν ψήφισε. «Τι εκλογές θα είναι αυτές με την παρουσία ξένων δυνάμεων κατοχής στη χώρα μου μας είπε». Το Μέσο υπήρχε το μήνυμα όμως δεν τον συγκίνησε.


Δευτέρα 04 Απριλίου 2005 - 15:08 (Ώρα Λονδίνου)

Πάνδημο πένθος για τον Ιωάννη Παύλο B'

Η σορός του ποντίφικα μεταφέρθηκε από αίθουσα του αποστολικού μεγάρου στη βασιλική του Αγίου Πέτρου

Η σορός του πάπα Ιωάννη Παύλου Β εκτίθεται από το απόγευμα της Δευτέρας σε λαϊκό προσκύνημα στη βασιλική του Αγίου Πέτρου, ενώ ταυτόχρονα έγιναν γνωστές λεπτομέρειες για την κηδεία του.

Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι η κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ θα γίνει την Παρασκευής (8 το πρωί τοπική ώρα Ρώμης) στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

Επίσης η ανακοίνωση επιβεβαιώνει ότι, ακολουθώντας τη μακραίωνη παράδοση, η σορός του ποντίφικα θα ταφεί στην κρύπτη του ναού.

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Χοακίν Ναβάρο Βαλς, δήλωσε ότι ο Πάπας δεν είχε εκφράσει κάποια ιδιαίτερη επιθυμία ως προς τον τόπο ταφής του.

Έτσι τερματίζεται η φημολογία ότι ο εκλιπών θα ήθελε να ταφεί στη γενέτειρά του Πολωνία.

Η απόφαση για το χρόνο και τον τόπο της κηδείας ελήφθη σε συνάντηση που είχαν 65 καρδινάλιοι απ όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στη Ρώμη οι καρδινάλιοι είδαν ένα έγγραφο που πιστεύεται ότι περιέχει τις τελευταίες επιθυμίες του ποντίφικα.

Επίσης ο καρδινάλιος Ναβάρο Βαλς είπε ότι το κολέγιο των καρδιναλίων θα συνεχίζει να συγκαλείται κάθε μέρα ώστε να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες διαχείρισης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μέχρι την εκλογή του νέου Πάπα.

Οι ιταλικές αρχές προετοιμάζονται για την υποδοχή εκατοντάδων χιλιάδων πιστών της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας από όλο τον κόσμο, που καταφθάνουν στη Ρώμη για να αποτίσουν φόρο τιμής στον ποντίφικα.

Συνολικά περίπου 200 πολιτικοί και πνευματικοί ηγέτες και 2 εκατομμύρια πιστοί αναμένονται στην Αιώνια Πόλη για να παρακολουθήσουν τη νεκρώσιμη ακολουθία.

Η ανάδειξη νέου πάπα

Όμως, σύμφωνα με την παράδοση οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου πάπα δε θα ξεκινήσουν πριν από την πάροδο τουλάχιστον 15 ημερών από το θάνατο του προκατόχου του.

Οι καρδινάλιοι θα συναντώνται κάθε μέρα για θέματα διαχείρισης της εκκλησίας

Από τους σχεδόν 200, καρδινάλιους, μόνο οι 117, είναι κάτω από 80 ετών και συνεπώς έχουν δικαίωμα ψήφου.

Η εκλογή του νέου ποντίφικα θα γίνει στην Καπέλα Σιστίνα, το παρεκκλήσι δίπλα στον Άγιο Πέτρο (που είναι φημισμένο για τις τοιχογραφίες του Μιχαήλ Αγγέλου).

Κεντρικό ρόλο στη διαδικασία θα διαδραματίσει ο καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ συγκαλώντας το κογκλάβιο, ως πρύτανης του Κολεγίου των Καρδιναλίων.

Αν και είναι ακόμα νωρίς να κάνει κανείς προβλέψεις, πολλοί εκτιμούν πως ο διάδοχος του πάπα θα προέρχεται από κάποια αναπτυσσόμενη χώρα, πιθανότατα, της Λατινικής Αμερικής.

Ο Νοτιοαφρικανός αρχιεπίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας, Ντέσμοντ Τούτου, κάλεσε το Κολέγιο των καρδιναλίων να εκλέξει πάπα από την Αφρική, τον πρώτο μετά από περισσότερα από 1500 χρόνια.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των θεωρούμενων ως υποψηφίων διαδόχων του Ιωάννη Παύλου του Δευτέρου είναι και ο καρδινάλιος Φράνσις Αρίνζε από τη Νιγηρία.


Δευτέρα 04 Απριλίου 2005 - 11:46 (Ώρα Λονδίνου)

Παγκόσμιο ρέκβιεμ για τον Ιωάννη Παύλο B'

Η σορός του πάπα Ιωάννη Παύλου B' εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στη βασιλική του Αγίου Παύλου. Οι ιταλικές αρχές προετοιμάζονται για την υποδοχή εκατοντάδων χιλιάδων πιστών που καταφθάνουν στην Ρώμη.

Νεκρός ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄

Παραμένει «πολύ σοβαρή» η κατάσταση του Πάπα

Βαρύ το κλίμα στο Βατικανό

Ξανανοίγει η υπόθεση Αγκτσά

Η μεγάλη πορεία

Πάπας Ιωάννης Παύλος Β': Από την Κρακοβία στον παπικό θρόνο

Μια ζωή σε εικόνες

Η θητεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β'

Σενάρια διαδοχής

Διαδικασίες και σενάρια για τη διαδοχή του πάπα Ιωάννη Παύλου Β'

Τιμή και αναγνώριση για το έργο του Πάπα

Με δηλώσεις τους ηγέτες από όλο τον κόσμο εξαίρουν το έργο και τις προσπάθειές του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄για την ειρήνη στο κόσμο.

Φόρος τιμής στον εκλιπόντα

Ολονυκτία για τον πάπα

Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο προσεύχονται για τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β΄. Δεκάδες χιλιάδες πιστοί προσήλθαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη.

Παγκόσμια δέηση για τον Ποντίφικα

Δάκρυα για τον Πάπα

Τα πολλά πρόσωπα του Ιωάννη Παύλου Β'

Ο θάνατος του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β μονοπωλεί και διχάζει για μία ακόμα ημέρα τις σελίδες όλων των ευρωπαϊκών εφημερίδων.

Ο Πάπας των αντιθέσεων

Αντίο στον «Πάπα Ημών»

Η συγκινησιακή εμφάνιση του Πάπα

RSS

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

BBC World Service >>

|

BBC Languages >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Δευτέρα 04 Απριλίου 2005 - 16:36 (Ώρα Λονδίνου)

Εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τις εαρινές της προβλέψεις για την εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών για τις 25 χώρες-μέλη της ΕΕ στην περίοδο 2005-2006.

Στην Ελλάδα το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φτάσει το 2005 στο 4,5% του ΑΕΠ και το 2006 στο 4,4%, εκτιμά η Κομισιόν, χωρίς να λαμβάνονται τα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε στα τέλη Μαρτίου η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 2,9% το 2005 και 3,1% το 2006.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ακόμη ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 110,5% του ΑΕΠ το 2005 και στο 108,9% το 2006, ενώ η ανεργία θα φτάσει το 10,5% το 2005 και το 10,3% το 2006.

Εξάλλου, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή υπολογίζεται ότι θα είναι 3,2% τόσο το 2005 όσο και το 2006.

Στο κεφάλαιο που αναφέρεται στην Ελλάδα και έχει τίτλο «Το μπόνους των Ολυμπιακών Αγώνων μειώνεται», εξετάζονται τέσσερις πτυχές της ελληνικής οικονομίας:

Η κατάσταση το 2004

οι προοπτικές για το 2005 και το 2006

η κατάσταση της αγοράς εργασίας και η εξέλιξη των τιμών

και η πορεία των δημοσίων οικονομικών.

Απολογισμός για το 2004

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση το 2004, η Επιτροπή επισημαίνει ότι, παρά την επιβράδυνση που σημειώθηκε σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, η οικονομική δραστηριότητα παρέμεινε ισχυρή, κυρίως λόγω της αυξημένης εσωτερικής ζήτησης.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι οι ελληνικές εξαγωγές παρουσίασαν επιδείνωση, γεγονός που, όπως εκτιμά η Επιτροπή, αναδεικνύει το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, το οποίο αντιμετωπίζει η ελληνική βιομηχανία.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, η Επιτροπή σημειώνει ότι, μετά τη μείωση που παρατηρήθηκε το καλοκαίρι του 2004, στη συνέχεια σημειώθηκε αύξηση, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στις αυξημένες τιμές του πετρελαίου και στο αυξημένο κόστος εργασίας.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, η Επιτροπή εκτιμά ότι η αποτίμηση είναι περίπλοκη μετά την στατιστική αναθεώρηση που πραγματοποιήθηκε το 2004, επισημαίνοντας ωστόσο ότι έχει παρατηρηθεί αύξηση της ανεργίας με την αύξηση του εργατικού δυναμικού και τις ρυθμίσεις που έγιναν προς όφελος των μεταναστών στη χώρα μας.

Προβλέψεις μέχρι το 2006

Για τις προοπτικές μέσα στο τρέχον και το επόμενο έτος, η Επιτροπή εκτιμά ότι η δημοσιονομική περιστολή και η εξασθένιση του «Ολυμπιακού μπόνους» είναι τα βασικά στοιχεία που αναμένεται να χαρακτηρίσουν την ελληνική οικονομία στο μέλλον.

Επισημαίνεται παράλληλα ότι θα πρέπει να αναμένεται αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων μετά τη φορολογική μεταρρύθμιση για τις επιχειρήσεις που έγινε στη χώρα μας.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι θα πρέπει να αναμένεται μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης ως αποτέλεσμα της μείωσης στον δείκτη εμπιστοσύνης που σημειώθηκε στα τέλη του 20004.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της απασχόλησης και την εξέλιξη των τιμών, η Επιτροπή επισημαίνει ότι η προβλεπόμενη αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας το 2005 και το 2006, που θα είναι ισχυρότερη από το μέσο κοινοτικό όρο, θα συνοδευτεί από αύξηση της απασχόλησης.

Ωστόσο θα πρέπει να αναμένεται κάποια μείωση του ρυθμού δημιουργίας θέσεων εργασίας κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, ενώ επιπτώσεις θα υπάρξουν και στον τομέα της ανεργίας, αναφέρει η Κομισιόν.

Η Επιτροπή σημειώνει επίσης ότι μετά τις «γενναιόδωρες» συλλογικές συμβάσεις εργασίας για την περίοδο 2004-2005, που πραγματοποιήθηκαν κυρίως στο δημόσιο τομέα, ο μέσος κατά κεφαλήν μισθός θα συνεχίσει να αυξάνεται με ρυθμό άνω του 5% το 2005, πάνω δηλαδή από το ρυθμό αύξησης της παραγωγικότητας, ενώ η τάση αυτή θα συνεχιστεί και το 2006.

«Το ταμείο είναι μείον»

Σε ό,τι αφορά την πορεία των δημοσίων οικονομικών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν την 1η Μαρτίου, το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα έφτασε το 2004 το 6,1% του ΑΕΠ.

Σε υποσημείωσή της η Κομισιόν σημειώνει ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), τα στοιχεία για τις δαπάνες που σχετίζονται με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και τις δαπάνες στον τομέα της υγείας για τα προηγούμενα χρόνια, δεν μπορούν να θεωρηθούν οριστικά, με αποτέλεσμα να παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναθεωρηθεί προς τα πάνω το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2004.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ελλάδα θα φτάσει το 2005 στο 4,5% του ΑΕΠ και το 2006 στο 4,4%, και η βελτίωση στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος αναμένεται να προέλθει από τη μείωση των δαπανών που σχετίστηκαν με τις επενδύσεις για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και από μια σειρά από άλλα μέτρα που στόχο έχουν τη μείωση των δαπανών.


Δευτέρα 04 Απριλίου 2005 - 15:08 (Ώρα Λονδίνου)

Παγκόσμιο ρέκβιεμ για τον Ιωάννη Παύλο B'

Σε λαϊκό προσκύνημα εκτίθεται από σήμερα η σορός του Ποντίφικα

Η σορός του πάπα Ιωάννη Παύλου Β εκτίθεται από το απόγευμα της Δευτέρας σε λαϊκό προσκύνημα στη βασιλική του Αγίου Πέτρου, ενώ ταυτόχρονα έγιναν γνωστές λεπτομέρειες για την κηδεία του.

Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι η κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ θα γίνει την Παρασκευής (8 το πρωί τοπική ώρα Ρώμης) στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

Επίσης η ανακοίνωση επιβεβαιώνει ότι, ακολουθώντας τη μακραίωνη παράδοση, η σορός του ποντίφικα θα ταφεί στην κρύπτη του ναού.

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Χοακίν Ναβάρο Βαλς, δήλωσε ότι ο Πάπας δεν είχε εκφράσει κάποια ιδιαίτερη επιθυμία ως προς τον τόπο ταφής του.

Έτσι τερματίζεται η φημολογία ότι ο εκλιπών θα ήθελε να ταφεί στη γενέτειρά του Πολωνία.

Η απόφαση για το χρόνο και τον τόπο της κηδείας ελήφθη σε συνάντηση που είχαν 65 καρδινάλιοι απ όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στη Ρώμη οι καρδινάλιοι είδαν ένα έγγραφο που πιστεύεται ότι περιέχει τις τελευταίες επιθυμίες του ποντίφικα.

Επίσης ο καρδινάλιος Ναβάρο Βαλς είπε ότι το κολέγιο των καρδιναλίων θα συνεχίζει να συγκαλείται κάθε μέρα ώστε να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες διαχείρισης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μέχρι την εκλογή του νέου Πάπα.

Οι ιταλικές αρχές προετοιμάζονται για την υποδοχή εκατοντάδων χιλιάδων πιστών της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας από όλο τον κόσμο, που καταφθάνουν στη Ρώμη για να αποτίσουν φόρο τιμής στον ποντίφικα.

Συνολικά περίπου 200 πολιτικοί και πνευματικοί ηγέτες και 2 εκατομμύρια πιστοί αναμένονται στην Αιώνια Πόλη για να παρακολουθήσουν τη νεκρώσιμη ακολουθία.

Η ανάδειξη νέου πάπα

Όμως, σύμφωνα με την παράδοση οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου πάπα δε θα ξεκινήσουν πριν από την πάροδο τουλάχιστον 15 ημερών από το θάνατο του προκατόχου του.

Οι καρδινάλιοι θα συναντώνται κάθε μέρα για θέματα διαχείρισης της εκκλησίας

Από τους σχεδόν 200, καρδινάλιους, μόνο οι 117, είναι κάτω από 80 ετών και συνεπώς έχουν δικαίωμα ψήφου.

Η εκλογή του νέου ποντίφικα θα γίνει στην Καπέλα Σιστίνα, το παρεκκλήσι δίπλα στον Άγιο Πέτρο (που είναι φημισμένο για τις τοιχογραφίες του Μιχαήλ Αγγέλου).

Κεντρικό ρόλο στη διαδικασία θα διαδραματίσει ο καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ συγκαλώντας το κογκλάβιο, ως πρύτανης του Κολεγίου των Καρδιναλίων.

Αν και είναι ακόμα νωρίς να κάνει κανείς προβλέψεις, πολλοί εκτιμούν πως ο διάδοχος του πάπα θα προέρχεται από κάποια αναπτυσσόμενη χώρα, πιθανότατα, της Λατινικής Αμερικής.

Ο Νοτιοαφρικανός αρχιεπίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας, Ντέσμοντ Τούτου, κάλεσε το Κολέγιο των καρδιναλίων να εκλέξει πάπα από την Αφρική, τον πρώτο μετά από περισσότερα από 1500 χρόνια.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των θεωρούμενων ως υποψηφίων διαδόχων του Ιωάννη Παύλου του Δευτέρου είναι και ο καρδινάλιος Φράνσις Αρίνζε από τη Νιγηρία.


Δευτέρα 04 Απριλίου 2005 - 14:16 (Ώρα Λονδίνου)

Κομισιόν: Εξηγήσεις για το μέλι

Εξηγήσεις ζητάει από το ελληνικό κράτος η αρμόδια για τη Δημόσια Υγεία και την Προστασία των Καταναλωτών γενική διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ΣΑΝΚΟ, για το ελληνικό μέλι και τα προϊόντα στα οποία βρέθηκε η καρκινογόνος ουσία παραδιχλωροβενζόλιο.

Όπως είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο εκπρόσωπος Τύπου της ΣΑΝΚΟ, Φίλιπ Τοντ τα δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο ήρθαν να επιβεβαιώσουν τις σχετικές ειδοποιήσεις που απέστειλε τον Μάρτιο στην Κομισιόν η Κύπρος.

«Είμαστε ενήμεροι των δημοσιευμάτων στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης για την ύπαρξη της απαγορευμένης ουσίας σε ορισμένα ελληνικά προϊόντα μελιού.

»Έχουμε επίσης ενημερωθεί από τρεις ειδοποιήσεις από την Κύπρο, τις οποίες λάβαμε τον Μάρτιο.

»Από τις ειδοποιήσεις της Κύπρου μάθαμε ότι επρόκειτο για την ύπαρξη 1,4 παραδιχλωροβενζολίου στο ελληνικό μέλι.

»Έχουμε λοιπόν στα χέρια μας αυτές τις ειδοποιήσεις συν τα δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου και από το πρωί είμαστε σε επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές από τις οποίες ζητούμε εξηγήσεις και περισσότερες πληροφορίες για τα επίμαχα προϊόντα και την έκσταση του προβλήματος.

»Όντως πρόκειται για μια καρκινογόνο ουσία, η οποία εμπνέει ανησυχία αλλά όλα εξαρτώνται από τα επίπεδα της εν λόγω ουσίας στα επίμαχα προϊόντα», δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο εκπρόσωπος Τύπου της γενικής διεύθυνσης της Κομισιόν για τη Δημόσια Υγεία και την Προστασία του Καταναλωτή.

Ο κ.Φίλιπ Τοντ εξήγησε στη συνέχεια ποια είναι η ευθύνη του κάθε κράτους μέλους σε περίπτωση εντοπισμού απαγορευμένων ουσιών

«Ευθύνη κάθε κράτους μέλους είναι η απόσυρση των μολυσμένων προϊόντων από την αγορά. Από όσο γνωρίζουμε αυτή η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει στην ελληνική αγορά.

»Από που εμείς θέλουμε να μάθουμε από την Ελλάδα είναι ποια είναι τα επίμαχα προϊόντα, ποιες είναι οι μολυσμένες παρτίδες, εάν έχουν γίνει εξαγωγές των μολυσμένων προϊόντων και πού, ποιες εταιρείες παρέλαβαν αυτά τα προϊόντα για να τα διαθέσουν στην αγορά τους και αν υπάρχει ανάγκη απόσυρσης του ελληνικού μελιού και σε άλλες χώρες.

»Επί του παρόντος δεν έχουμε καμία σχετική πληροφορία και για αυτό και είμαστε σε επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση για να διαμορφώσουμε μια αντίληψη για την κατάσταση», δήλωσε ο Φίλιπ Τοντ.

Τέλος η Ελληνική Υπηρεσία του BBC ρώτησε τον εκπρόσωπο Τύπου της ΣΑΝΚΟ εάν και πότε διενεργούνται έλεγχοι στις εισαγωγές προϊόντων από ένα κράτος μέλος σε άλλο κράτος μέλος

«Τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να διενεργούν ελέγχους εάν πιστεύουν ότι υπάρχουν λόγοι για κάτι τέτοιο.

»Θα έλεγα λοιπόν ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι, είτε έλεγχοι όταν υπάρχουν υποψίες.

»Τότε τα κράτη μέλη εντείνουν τους ελέγχους τους. Δυστυχώς κάθε κράτος μέλος αντιμετωπίζει παρόμοια με την Ελλάδα προβλήματα.

»Το θέμα της μόλυνσης προϊόντων εξελίσσεται σε ζήτημα ρουτίνας. Δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο.

»Σχεδόν καθημερινά δεχόμαστε ειδοποιήσεις. Για αυτό και έχουμε θεσπίσει συγκεκριμένους κανόνες και το πιο σημαντικό είναι να κρατείται ενήμερη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα υπόλοιπα κράτη μέλη.

»Εξ ου και στην περίπτωση της ΦΑΓΕ η Κομισιόν εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της, διότι δεν είχε ενημερωθεί μέσω του συστήματος άμεσης προειδοποίησης», κατέληξε ο Φίλιπ Τοντ της γενικής διεύθυνσης για τη Δημόσια Υγεία και την προστασία του Καταναλωτή.

Καθησυχαστικός ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος

Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, όταν ρωτήθηκε για την υπόθεση του μελιού παρέπεμψε στις δύο ανακοινώσεις των συναρμόδιων υφυπουργών κ.κ. Κοντός και Παπαθανασίου.

Ο κ. Αντώναρος τόνισε επίσης ότι «δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση ως προς την προώθηση των επιβεβλημένων ενεργειών» και πρόσθεσε ότι «αυτό που έχει σημασία για την Πολιτεία είναι να περιφρουρηθεί στο ακέραιο η υγεία των ελλήνων καταναλωτών».

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη «σύγχυση που δημιουργείται στο καταναλωτικό κοινό, όταν δεν υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη για την λήψη των κατάλληλων μέτρων», ο κ. Αντώναρος υπογράμμισε ότι «αν εξετασθεί η ακριβής χρονολογία του χρόνου καθορισμού των συγκεκριμένων ορίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και του χρόνου λήψης των συγκεκριμένων μέτρων, θα διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία καθυστέρηση. Κι αυτό δεν αμφισβητείται από κανένα».

Αναφερόμενος στον πρώην πρόεδρο του ΕΦΕΤ ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι «ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του και τη χρονική στιγμή που τις κάνει».

Ο κ. Αντώναρος τόνισε τέλος ότι «δεν υπάρχει διατροφικό σκάνδαλο».


Πέμπτη 31 Μαρτίου 2005 - 18:18 (Ώρα Λονδίνου)

Εμπορικός πόλεμος ΕΕ-ΗΠΑ

Στις εισαγωγές μηχανημάτων, προϊόντων χάρτου, κλωστοϋφαντουργικών και αγροτικών προϊόντων θα επιβληθούν οι επιπρόσθετοι δασμοί

Νέα όξυνση σημειώνεται στις ευρω-αμερικανικές εμπορικές σχέσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αυξήσει στα 15% τους δασμούς, σε μία σειρά εισαγωγών από τις Ηνωμένων Πολιτείες, μεταξύ άλλων σε μηχανήματα, προϊόντα χάρτου, κλωστοϋφαντουργικά και αγροτικά προϊόντα.

Σύμφωνα με την Κομισιόν τα μέτρα θα ισχύσουν από την πρώτη Μαΐου, μετά την άρνηση της Ουάσιγκτον να συμμορφωθεί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ο οποίος έκρινε παράνομο νόμο, που ευνοούσε αμερικανικές εταιρείες.

Ο συγκεκριμένος νόμος επιτρέπει σε αμερικανικές εταιρείες την είσπραξη μέρους των δασμών που επιβάλλονται σε ξένες εταιρείες, οι οποίες εξάγουν στις ΗΠΑ προϊόντα σε τιμές κάτω από εκείνες των αγορών.

Εκπρόσωπος των αμερικανικών αρχών εξέφρασε απογοήτευση για την απόφαση των Ευρωπαίων.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να εγκριθεί από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών, κάτι που θεωρείται δεδομένο, ενώ δεν υπάρχουν σχέδια για ευρω-αμερικανική συνάντηση πριν την έναρξη της επιβολής των επιπλέον δασμών.


Πέμπτη 31 Μαρτίου 2005 - 21:44 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Γούλφοβιτς επικεφαλής της ΠΤ

Ο Πολ Γούλφοβιτς αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα την 1η Ιουνίου

Παρά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν διεθνώς, ο Πολ Γούλφοβιτς, αρχιτέκτονας των σχεδίων του πολέμου κατά του Ιράκ, εξελέγη ομόφωνα ως νέος, 10ος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το προεδρείο της Παγκόσμιας Τράπεζας εξέλεξε τον εκλεκτό του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, που ήταν και ο μόνος υποψήφιος. Παραδοσιακά τη θέση καλύπτει Αμερικανός.

Οι αντιδράσεις στην ανάληψη της θέσης από τον κ. Γούλφοβιτς δεν εστιάζονταν μόνο στο ρόλο του ως υπέρμαχου του πολέμου κατά του Ιράκ, αλλά και στην έλλειψη πείρας στο πεδίο της διεθνούς αναπτυξιακής βοήθειας, που είναι και ο βασικότερος τομέας δραστηριοτήτων της Τράπεζας.

Σε μία σειρά συνομιλιών με εκπρόσώπους της ΕΕ, ο φερόμενος ως πολιτικά υπερσυντηρητικός Γούλφοβιτς, κατόρθωσε να λάβει τη συγκατάθεση των ευρωπαϊκών χωρών.

Αμέσως μετά την εκλογή του ο 61χρονος Γούλφοβιτς δήλωσε ότι μέσα στους επόμενους έξι μήνες θα μελετήσει τους τρόπους επίτευξης ισορροπίας μεταξύ των δανείων και των βοηθημάτων που διατίθενται στις αναπτυσσόμενες χώρες, υπογραμμίζοντας ότι η φτώχεια στον κόσμο δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με τη δανειοδότηση.

Χρειάζονται, είπε, οι σωστές προϋποθέσεις γα ιδιωτικές επενδύσεις, η άρση των εμπορικών περιορισμών για προϊόντα των πτωχών χωρών και η μείωση των επιδοτήσεων στις βιομηχανικές χώρες.


Δευτέρα 04 Απριλίου 2005 - 12:49 (Ώρα Λονδίνου)

Σε νέο επίπεδο ρεκόρ το πετρέλαιο

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ δήλωσε ότι άρχισαν συνομιλίες για ενδεχόμενη αύξηση της παραγωγής

Η τιμή του πετρελαίου τύπου Μπρεντ παραδοτέου τον Μάιο ανήλθε στα 57 δολάρια και 5 σεντς το βαρέλι μόλις άνοιξε η αγορά του Λονδίνου τη Δευτέρα το πρωί.

Στη συνέχεια υποχώρησε λίγο. Η άνοδος της τιμής του μαύρου χρυσού αποδίδεται στις ανησυχίες για τις δυνατότητες των αμερικανικών διυλιστηρίων και στον φόβο ότι η τιμή του θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Οι φόβοι για αύξηση της τιμής του πετρελαίου παραμένουν αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν την παραγωγή τους.

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ δήλωσε τη Δευτέρα ότι έχουν αρχίσει διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών μελών του οργανισμού για αύξηση της παραγωγής κατά 500 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα.

Ο σύμβουλος για θέματα πετρελαίου του προέδρου της Νιγηρίας δήλωσε την Κυριακή ότι η αύξηση της παραγωγής μπορεί να γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ο κ.Νταουκόρου είπε ότι η απόφαση θα ληφθεί μέσα σε 10 ως 14 μέρες αν οι τιμές του μαύρου χρυσού παρέμεναν πάνω από τα 55 δολάρια το βαρέλι.

Η τελευταία συνάντηση του ΟΠΕΚ είχε γίνει στα μέσα Μαρτίου και τότε είχε αποφασισθεί να αυξηθεί η παραγωγή κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως και να παραμείνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί ξανά η παραγωγή κατά την ίδια ποσότητα τον Απρίλιο και τον Μάιο, αλλά η νέα αύξηση δεν αποκλείεται να γίνει νωρίτερα.


Δευτέρα 04 Απριλίου 2005 - 09:21 (Ώρα Λονδίνου)

«Βόμβες» στο τραπέζι του Έλληνα καταναλωτή

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νομιμοποιούνται 10.000 αυθαίρετα. Χαλκιδική: 16.000 στρέμματα στο σχέδιο πόλης.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιστροφή εισφορών σε ασφαλισμένους. ΙΚΑ, ΟΓΑ: Ευνοϊκές ρυθμίσεις και εξαγορά ενσήμων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Καρκίνο προκαλούν υποσταθμοί της ΔΕΗ! Επιστήμονες του Αριστοτελείου προειδοποιούν ακόμα και για παιδική λευχαιμία.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αυτοκτονία ιδιοκτήτη εισηγμένης στο ΧΑ. Ο Χ. Μανιώτης έδωσε τέλος στη ζωή του 30 μέρες μετά τον Δ. Θάνο της "Έμφασις".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Γ. Αλογοσκούφης: Δεσμεύομαι για το εισόδημα. Πάνω από τον πληθωρισμό οι αυξήσεις το 2006.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Κρύβουν πορίσματα φωτιά οι υπηρεσίες ελέγχου τροφίμων του υπουργείου Γεωργίας για επικίνδυνα γάλατα, γιαούρτια και παγωτά.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οι 51 περιοχές που μπαίνουν στο σχέδιο πόλης. Ξεκίνησαν οι διαδικασίες-εξπρές σε Αττική και λοιπή Ελλάδα.

ΕΘΝΟΣ: Τα προσόντα επιτυχίας στον διαγωνισμό εκπαιδευτικών. ΑΣΕΠ: Ρεκόρ συμμετοχής στον γραπτό διαγωνισμό υπό τον εφιάλτη της ανεργίας και της αβεβαιότητας.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αφού ξεκαθάρισε ότι δεν τον ενδιαφέρει ο Θρόνος ο Προκαθήμενος της Ελληνικής Εκκλησίας κ. Χριστόδουλος είπε: "Αλλάζω πορεία για το καλό του λαού".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κυβερνητική σιωπή για τα σκάνδαλα του Χρηματιστηρίου και των εξοπλισμών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Καταναλωτές σε κίνδυνο (και) νευρικής κρίσης. Τρόφιμα: Καρκινογόνος ουσία σε 23 μάρκες μελιού.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Χάρτης διαφθοράς. Έξαρση στην Ελλάδα διαπιστώνει η επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΕΣΤΙΑ: Λυσσαλέα πολεμική κατά του Καραμανλή. ΠΑΣΟΚ και ΜΜΕ βάλλουν ευθέως εναντίον του.

ESPRESSO: Πρόσκληση στην Αθηνά Ωνάση να ντυθεί στα γαλανόλευκα. Θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο μεγάλο τουρνουά της Γερμανίας;

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Παιχνίδια με τις δημαρχίες. Ποιοι ενδιαφέρονται για τη θέση του Β. Παπαγεωργόπουλου.

METRO: Εμπλοκή στην αγορά. Επαφές του πρωθυπουργού σήμερα με επιχειρηματίες.

City Press: Βροντερό "όχι" στα μέτρα. Δύο γκάλοπ (Metron Analysis και Alco) προειδοποιούν την κυβέρνηση.

ΤΑ ΝΕΑ: 8+1 βόμβες στο τραπέζι μας. Κορυφή του παγόβουνου το μέλι.

TRAFFIC NEWS: Πολυχρόνης Συγγελίδης: Θέλω να βλέπω το παιδί μου. Δυσάρεστες εξελίξεις στο διαζύγιο της χρονιάς. Ο επιχειρηματίας διαψεύδει ότι έστειλε "σεκιουριτάδες" στη Μιλένα Αποστολάκη.

Η ΧΩΡΑ: Οι βαρώνοι χτυπάνε τις κατσαρόλες. Αυτοί που προκάλεσαν στον ελληνικό λαό ανέχεια και πείνα προσπαθούν να ρίξουν τον Καραμανλή.

Τρόφιμα

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "διατροφικές -"βόμβες" με ύποπτες ουσίες για δηλητηριάσεις, ακόμα και για καρκινογενέσεις, φθάνουν χωρίς πρόβλημα στο τραπέζι του Έλληνα καταναλωτή, παρά το γεγονός ότι η κατανάλωσή τους έχει απαγορευθεί στις χώρες της Ε.Ε. Το μέλι με την καρκινογόνο ουσία και τα γιαούρτια με τη μούχλα αποδεικνύονται η "κορυφή του παγόβουνου" - καθώς προϊόντα που δεσμεύονται από τους Φορείς Ελέγχου Τροφίμων άλλων ευρωπαϊκών χωρών και επιστρέφονται στη χώρα μας συνεχίζουν να κυκλοφορούν χωρίς κανέναν πρόβλημα στην εσωτερική αγορά και δίχως να επιβάλλονται κυρώσεις".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "η πολύκροτη υπόθεση των σάπιων γιαουρτών της ΦΑΓΕ αποτελεί, δυστυχώς, την κορυφή μόνο του παγόβουνου στην υπόθεση της ποιότητας των τροφίμων που φθάνουν στους καταναλωτές, οι οποίοι αισθάνονται πλέον απολύτως απροστάτευτοι μπροστά στην ασυδοσία και στην κερδοσκοπική βουλιμία αδίστακτων επιχειρηματιών και μεγάλων βιομηχανιών".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "αποσύρονται από την αγορά 23 μάρκες μελιού που περιέχουν παραδιχλωροβενζόλιο πάνω από το επιτρεπόμενο όριο. Όμως και σ' αυτές τις περιπτώσεις η ποσότητα μελιού που πρέπει να καταναλώσει κάποιος για να έχει πρόβλημα είναι εξωπραγματική. Στις προτεραιότητες της νέας διοίκησης του ΕΦΕΤ η επιβολή ποινής στη ΦΑΓΕ για τα γιαούρτια, λέει ο Γ. Παπαθανασίου. Ένας άνθρωπος βάρους 80 κιλών πρέπει να καταναλώνει 156 κιλά μέλι την ημέρα για να πάρει την ημερήσια αποδεκτή δόση παραδιχλωροβενζολίου. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Γεωπονίας κ. Χαριζάνη ένα παιδί 30 κιλών πρέπει να τρώει 58 κιλά μέλι την ημέρα. Και σ' αυτήν την περίπτωση, όμως, το 95% της ουσίας αποβάλλεται από τον οργανισμό σε διάστημα δύο ημερών".

Οικονομική πολιτική κυβέρνησης - Αλογοσκούφης

Η ΑΠΟΦΑΣΗ αναφέρει ότι "χωρίς νέα πακέτα φορολογικών επιβαρύνσεων θα συνεχίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τη μάχη για τη μείωση των ελλειμμάτων, δίνοντας προτεραιότητα στην περιστολή της κρατικής σπατάλης και την προστασία των εισοδημάτων. Αυτό τονίζει ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης στην "Α", αναλύοντας την οικονομική πολιτική της κρίσιμης διετίας 2005-2006. Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης μετά την αναγκαία, όπως την έχει χαρακτηρίσει ο υπουργός Οικονομίας, αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ είναι να αποφύγει ένα φαύλο κύκλο ανατιμήσεων και αυξήσεων στις αμοιβές, που θα μπορούσε να εκτροχιάσει τη δημοσιονομική πολιτική και την οικονομική ανάπτυξη".

Νέα Δημοκρατία

Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "τα διαπλεκόμενα και οι βαρώνοι όχι μόνο δείχνουν ότι έχουν ολοκληρωμένο σχέδιο για "σύντομη παραμονή" της ΝΔ στην εξουσία, αλλά επείγοντα να προχωρήσουν στην υλοποίηση της επιχείρησης "Χτυπάνε οι κατσαρόλες". Στόχος τους είναι να κλείσει η ψαλίδα της δημοτικότητας μεταξύ Καραμανλή-Παπανδρέου και να προκαλέσουν κοινωνικό αναβρασμό".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "η κυβέρνηση κατηγορείται πλέον από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν τολμά να προχωρήσει στη διαλεύκανση των δυο "καραμπινάτων" σκανδάλων, του Χρηματιστηρίου και των εξοπλισμών. Χρέος της κυβέρνησης είναι να κάνει το καθήκον της και να προχωρήσει αμέσως στη διαλεύκανση των σκανδάλων. Το απαιτούν οι οπαδοί της παράταξης και το ζητά η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού".

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "εν συγχορδία βάλλουν πλέον κατά του Πρωθυπουργού το ΠΑΣΟΚ και τα περισσότερα μέσα ενημερώσεως. Το πρώτο 12μηνο μετά τις εκλογές έστρεφαν τα βέλη τους κυρίως κατά των μελών της Κυβερνήσεως. Τώρα όμως η τακτική άλλαξε. Στόχος των επιθέσεων είναι ο ίδιος ο κ. Καραμανλής και οι στενοί συνεργάτες του, που εγκαλούνται συλλήβδην για όλα τα δεινά που συμβαίνουν στον τόπο".

Η City Press προσθέτει ότι "οι δημοσκοπήσεις που έγιναν αμέσως μετά την ανακοίνωση των οικονομικών μέτρων δείχνουν για πρώτη φορά την κυβέρνηση της ΝΔ να βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την πλειονότητα των πολιτών. Πέρα από την καταδίκη των συγκεκριμένων μέτρων από τους πολίτες υπάρχει η γενική αίσθηση ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον προσανατολισμό της".

Εκκλησιαστικό

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι "αποφασισμένος ν' αλλάξει στάση και πορεία είναι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος. Μετά την τελετή ενθρόνισης του Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου ο Μακαριώτατος δήλωσε τα εξής:'υπάρχουν ορισμένοι κύκλοι στην Ελλάδα, οι οποίοι, με εμπάθεια, στρέφονται κατά της Εκκλησίας μας και γενικότερα κατά της Ορθοδοξίας, με έναν κλιμακούμενο διασυρμό των προσώπων, με μεγάλη υπερβολή και με παρανόηση των αληθινών προθέσεων της Εκκλησίας. Όλα αυτά με αναγκάζουν να αλλάξω γραμμή και πορεία για το καλό του λαού και της Ορθοδοξίας μας. Ως εδώ' ".

Η TRAFFIC τονίζει ότι "τη Χρυσοπηγή βλέπει πίσω από τη δικαστική του περιπέτεια ο Ιάκωβος Γιοσάκης, ενώ δεν αποδέχεται τις κατηγορίες περί χρηματισμού δικαστικών λειτουργών. Παράλληλα, αφήνει αιχμές για το διορισμό Κουλουσούσα στη θέση του γραμματέα του Αρχιεπισκόπου, κάτι για το οποίο λέει πως ίσως να έχει τύψεις ο μητροπολίτης Θεόκλητος που τον πρότεινε".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Σενάρια διαδοχής

Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι ο διάδοχος του Ιωάννη Παύλου του Β΄θα είναι ενδεχομένως Ευρωπαίος

Μέχρι τώρα υπήρξαν 211 Ευρωπαίοι προκαθήμενοι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και μόνο 10 έξω από τον ευρωπαϊκό χώρο, ο τελευταίος εξ αυτών ήταν ο Γρηγόριος ο Γ΄ από τη Συρία, ο οποίος έζησε τον όγδοο αιώνα.

Τόσο ο παπικός θρόνος, όσο και το Κολέγιο των καρδινάλιων που εκλέγει τον πάπα βρίσκονταν πάντοτε σε ευρωπαϊκά χέρια.

Ωστόσο ο αριθμός των πιστών στις αναπτυσσόμενες χώρες έχει αυξηθεί τους τελευταίους αιώνες κατά πολύ και θεωρείται αναπόφευκτο να αναλάβει στο μέλλον την ηγεσία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ένας μη Ευρωπαίος.

Εκείνος που θα αναλάβει να οδηγήσει τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στις επόμενες δεκαετίες δεν θα πρέπει μόνο να συνεχίσει την ενασχόληση με ζητήματα που απασχολούν τους πιστούς στο δυτικό κόσμο ( σεξουαλική ηθική, αγαμία κληρικών, κτλ) αλλά και με τα προβλήματα που εμφανίζονται ολοένα και πιο δραματικά στις κοινωνίες των αναπτυσσόμενων χωρών (πείνα, ασθένειες, επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης), όπως επίσης και με την πρόκληση που συνιστά η αύξηση της επιρροής το Ισλάμ, κυρίως στην Αφρική.

Ζητείται πάπας ηλικίας μεταξύ 62 και 72 χρόνων. Πρέπει να μιλά ιταλικά, την επίσημη γλώσσα του Βατικανού , να γνωρίζει «απ΄ έξω και ανακατωτά» τη γραφειοκρατία του και φυσικά να έχει απήχηση στο ποίμνιο.

Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι ο διάδοχος του Ιωάννη Παύλου του Β΄θα είναι ενδεχομένως Ευρωπαίος, καθώς θεωρείται ότι δεν ήλθε ακόμη η ώρα των άλλων ηπείρων.

Επικρατέστερος από τους Ιταλούς φέρεται ο αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου, Ντιονίτζι Τεταμάντζι, 70 χρόνων, ο οποίος θεωρείται προσκείμενος στο Όπους Ντέι, την πλέον συντηρητική οργάνωση στους κόλπους του Βατικανού. Αναφέρεται επίσης το όνομα του καρδινάλιου, Άντζελο Σκόλα, από τη Βενετία.

Καλές προοπτικές θεωρείται ότι συγκεντρώνει και το όνομα του αρχιεπισκόπου της Βιέννης, καρδινάλιου, Κρίστοφ Σένμπορν, ο οποίος όμως θεωρείται νέος, καθώς είναι 59 μόνο χρονών.

Μειωμένες εμφανίζονται λόγω της προχωρημένης ηλικίας του (77 ετών) ο Γερμανός καρδινάλιος, Γιόζεφ Ράτσιγκερ, ο αποκαλούμενος "καρδινάλιος πάντσερ", ανώτερος σύμβουλος του Ποντίφικα για θεολογικά θέματα.

Ως πιθανοί υποψήφιοι αναφέρονται επίσης δύο Λατινοαμερικανοί. Ο αρχιεπίσκοπος της Τεγκουθιγκάλπα. της Ονδούρας, καρδινάλιος, Όσκαρ Μαραντιάγκα -περιγράφεται ως "συντηρητικός διανοούμενος" με έντονη κλίση στις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις- και ο αρχιεπίσκοπος του Σάο Πάολο της Βραζιλίας, καρδινάλιος Κλαούντιο Χούμες.

Από την Αφρική μόνο ένας φέρεται ως υποψήφιος και συγκεκριμένα ο αγαπητός στο Βατικανό καρδινάλιος, Φράνσις Άιντζεϊ από τη Νιγηρία. Και αυτός όμως θεωρείται με τα 72 του χρόνια κάπως μεγάλος.


Δευτέρα 04 Απριλίου 2005 - 13:24 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Ακάγιεφ παραιτείται από την προεδρία

Η παραίτηση του Ασκάρ Ακάγιεφ ανακοινώθηκε στη Μόσχα

Ο εξόριστος πρόεδρος του Κιργιστάν, Ασκάρ Ακάγιεφ, παραιτήθηκε επίσημα πλέον από το αξίωμα του, ανοίγοντας το δρόμο για τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών τον Ιούνιο.

Όπως ανακοίνωσε η ρωσική τηλεόραση, ο κ.Ακάγιεφ υπέγραψε τη συμφωνία παραίτησης του, στη Μόσχα, όπου και κατέφυγε μετά την εξέγερση στη χώρα του, τον περασμένο μήνα αφορμή της οποίας υπήρξε ο τρόπος με τον οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές.

Ο Ασκάρ Ακάγιεφ υπόγραψε δήλωση, παραιτούμενος από τα καθήκοντά του, εν όψει της δύσκολης πολιτικής κατάστασης στη χώρα του μετά τις συνομιλίες που είχε την Κυριακή στη Μόσχα με την προσωρινή ηγεσία του Κιργιστάν.

Στην τελευταία του έκκληση ως πρόεδρος, πριν υπογράψει την παραίτησή του, είχε ζητήσει συγγνώμη αν προκάλεσε με κάποιο τρόπο το λαό του ή μεμονωμένα άτομα και είχε εκφράσει την ελπίδα για ένα δημοκρατικό μέλλον για το Κιργιστάν.

Η συμφωνία για την παραίτηση του πρώην ισχυρού άνδρα του Κιργιστάν επήλθε μετά από τρίωρη συνάντηση χθες με πολιτικούς από τη χώρα του.

Όπως προβλέπει η συμφωνία, το κοινοβούλιο του Κιργιστάν θα εγγυηθεί την ασφάλεια και την ασυλία του Ασκάρ Ακάγιεφ από ενδεχόμενες διώξεις.

Η κυβέρνησή του κ.Ακάγιεφ, που ήταν πρόεδρος επί 14 συναπτά έτη από το 1990, ανατράπηκε τον περασμένο μήνα έπειτα από διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τις βουλευτικές εκλογές που καταγγέλθηκαν ως νοθευμένες.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε ότι ο ανατραπείς πρόεδρος ενδέχεται να έχει όντως αποφασίσει να ζήσει ως εξόριστος στην Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προέβη στην παραπάνω δήλωση απαντώντας σε σχετική ερώτηση των τουρκικών μέσων ενημέρωσης.


Δευτέρα 04 Απριλίου 2005 - 11:31 (Ώρα Λονδίνου)

Παγκόσμιο ρέκβιεμ για τον Ιωάννη Παύλο B'

Εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί έλαβαν μέρος σε ολονύκτιες προσευχές στη μνήμη του Ιωάννη Παύλου B'

Η σορός του πάπα Ιωάννη Παύλου Β εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στη βασιλική του Αγίου Πέτρου.

Οι ιταλικές αρχές προετοιμάζονται για την υποδοχή εκατοντάδων χιλιάδων πιστών της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας από όλο τον κόσμο, που καταφθάνουν στη Ρώμη για να αποτίσουν φόρο τιμής στον ποντίφικα.

Οι καρδινάλιοι της καθολικής εκκλησίας συναντώνται για πρώτη φορά από τον θάνατο του πάπα το Σάββατο για να αποφασίσουν τα της κηδείας του ποντίφικα, θα διαβάσουν τις τελευταίες του επιθυμίες για την κηδεία και την ταφή του.

Η ταφή του πάπα θα γίνει στην κρύπτη κάτω από την Αγία Τράπεζα, της βασιλικής του αγίου Πέτρου, εκτός και ο Ιωάννης Παύλος Β είχε εκφράσει την επιθυμία του να ταφεί στην γενέτειρα του την Πολωνία.

Το Κολέγιο των Καρδιναλίων θα συναντάται καθημερινά για να συντονίζει τις λειτουργίες του Βατικανού.

Η ανάδειξη νέου πάπα

Όμως, σύμφωνα με την παράδοση οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου πάπα δε θα ξεκινήσουν πριν από την πάροδο τουλάχιστον 15 ημερών από το θάνατο του προκατόχου του.

Από τους σχεδόν 200, καρδινάλιους, μόνο οι 117, είναι κάτω από 80 ετών και συνεπώς έχουν δικαίωμα ψήφου.

Η εκλογή του νέου πο΄ντίφικα θα γίνει στην Καπέλα Σιστίνα, το παρεκκλήσι δίπλα στον Άγιο Πέτρο (που είναι φημισμένο για τις τοιχογραφίες του Μιχαήλ Αγγέλου).

Κεντρικό ρόλο στη διαδικασία θα διαδραματίσει ο καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ συγκαλώντας το κογκλάβιο, ως πρύτανης του Κολεγίου των Καρδιναλίων.

Αν και είναι ακόμα νωρίς να κάνει κανείς προβλέψεις, πολλοί εκτιμούν πως ο διάδοχος του πάπα θα προέρχεται από κάποια αναπτυσσόμενη χώρα, πιθανότατα, της Λατινικής Αμερικής.

Ο Νοτιοαφρικανός αρχιεπίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας, Ντέσμοντ Τούτου, κάλεσε το Κολέγιο των καρδιναλίων να εκλέξει πάπα από την Αφρική, τον πρώτο μετά από περισσότερα από 1500 χρόνια.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των θεωρούμενων ως υποψηφίων διαδόχων του Ιωάννη Παύλου του Δευτέρου είναι και ο καρδινάλιος Φράνσις Αρίνζε από τη Νιγηρία.

Πένθος εννέα ημερών

Στη Ρώμη, στη γενέτειρά του Κρακοβία της Πολωνίας και σε χιλιάδες εκκλησίες ανά τον κόσμο πάνω από ένα δισεκατομμύριο Ρωμαιοκαθολικοί πήραν μέρος στην κυριακάτικη επιμνημόσυνη Θεία Λειτουργία για τον Πάπα Ιωάννη Παύλο B', ο οποίος απεβίωσε το βράδυ του Σαββάτου.

Από την Κυριακή μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας η σορός του εκλιπόντος, ενδεδυμένη με βαθυκόκκινα άμφια και λευκή τιάρα, βρισκόταν σε αίθουσα του αποστολικού ανακτόρου, όπου πολιτικοί ηγέτες - όπως ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, διπλωμάτες, καρδινάλιοι και ιεράρχες απέτισαν φόρο τιμής.

Το Βατικανό κήρυξε εννέα ημέρες πένθους, ενώ στην Ιταλία και την Πολωνία οι σημαίες κυματίζουν ήδη μεσίστιες.

Νοιώθουμε μόνοι κι έρημοι... Σαν να έχει πεθάνει ο πατέρας μας

Μάριο Ντελούκα, Ρωμαιοκαθολικός πιστός

Οι αρχές της Ρώμης υπολογίζουν ότι δύο εκατομμύρια πιστοί αναμένεται να συρρεύσουν στην Αιώνια Πόλη για την κηδεία του Πάπα.

Προσευχές και αγρυπνία

Το βράδυ του Σαββάτου καθώς οι καμπάνες σε εκκλησίες όλων των χριστιανικών δογμάτων του κόσμου ηχούσαν πένθιμα, 130 χιλιάδες πιστοί από πόλεις και χωριά της Ιταλίας άρχισαν να συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία του Βατικανού προσευχόμενοι για τη μνήμη του ποντίφικα.

Κατάμεστη από πιστούς η κεντρική πλατεία του Βατικανού

Πολλοί ανάμεσα στο συγκεντρωμένο πλήθος δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους.

Στην πρωτεύουσα της Κροατίας, Ζάγκρεμπ, τα σήμαντρα των εκκλησιών ανήγγειλαν το θάνατο του Πάπα, ενώ στον καθολικό καθεδρικό ναό του Σαράγεβο, στη Βοσνία, πιστοί συγκεντρώθηκαν για προσευχή και αγρυπνία.

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θρήνησαν αμφότεροι το θάνατο του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β'. Οι καμπάνες ήχησαν στην Εκκλησία της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ όταν έγινε γνωστή η θλιβερή είδηση.

Στην Ιταλία δεν πρόκειται να διεξαχθούν οι αγώνες στα πλαίσια των επαγγελματικών πρωταθλημάτων.

Στην Πορτογαλία η ποδοσφαιρική ομοσπονδία ανακοίνωσε πως θα τηρηθεί σε όλα τα σημερινά ματς ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Πάπα.


Δευτέρα 04 Απριλίου 2005 - 11:00 (Ώρα Λονδίνου)

Μουμτάζ Σοϊζάλ για ΕΕ, Κύπρο, Τουρκία

Συνέντευξη στον Θύμιο Μπαμπανάτσα

Σε συνέντευξή του στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μουμτάζ Σοϊζάλ, εκτιμά ότι η υπογραφή χωρίς όρους από την Άγκυρα του πρωτοκόλλου της τελωνειακής σύνδεσης με τα 25 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, θα καταστήσει δύσκολη την αποφυγή αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το πρώτο ερώτημα που έθεσε η Ελληνική Υπηρεσία του BBC στον κ. Σοϊζάλ ήταν αν η Άγκυρα δέχεται ότι αφού υπογράψει -όπως δεσμεύθηκε- το πρωτόκολλο τελωνειακής σύνδεσης, θα πρέπει στη συνέχεια να το εφαρμόσει άμεσα.

Ο κ. Σοϊζάλ απάντησε με μία ερώτηση: «Τι νομίζετε ότι εννοεί η ΕΕ με τον όρο 'εφαρμογή';» και συνέχισε: «αν αυτό σημαίνει ότι ο τουρκικός εναέριος χώρος και τα τουρκικά λιμάνια θα ανοίξουν σε αεροσκάφη και σε πλοία με τη σημαία της Κύπρου, αυτό θα ήταν εσφαλμένο πρώτο βήμα εφαρμογής».

«Όπως λέει τουρκική κυβέρνηση, και επίσης σ αυτό το θέμα θα υπάρξει πολύ ισχυρή αντίδραση εκ μέρους της τουρκικής κοινής γνώμης», σημείωσε ο κ. Σοϊζάλ.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Ερντογάν ότι η υπογραφή του Πρωτοκόλλου από την Τουρκία δεν σημαίνει αυτόματη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Τούρκος πολιτικός επεσήμανε ότι «η τουρκική κυβέρνηση θα υπογράψει την επέκταση της τελωνειακής σύνδεσης χωρίς να θέσει όρους και προϋποθέσεις για την εφαρμογή της πιστεύοντας ότι η μονομερής διακήρυξη στην οποία θα προβεί ώστε να ικανοποιηθεί η κοινή γνώμη, θα έχει νομική ισχύ».

Ωστόσο, ο κ.Σοϊζάλ πρόσθεσε «ως νομικός και γνώστης του διεθνούς δικαίου, εκτιμώ ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα γίνει αποδεκτή από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Στη συνέχεια θα υπάρξει επιμονή και πίεση εκ μέρους της Ευρώπης προς την Τουρκία για να εκπληρώσει κάποιες περαιτέρω υποχρεώσεις, κάτι που θα μπορούσε να αποφύγει η Άγκυρα εάν είχε διατυπώσει κάποιες επιφυλάξεις. Αλλά εάν υπογράψει χωρίς όρους η Τουρκία εκτίθεται σε πιθανές δυσκολίες», τόνισε ο κ. Σοϊζάλ, ο οποίος αναγνώρισε ότι «τυχόν υπογραφή του Πρωτοκόλλου θα αποτελούσε το πρώτο βήμα για την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Απαντώντας στην ερώτηση εάν βλέπει να υπάρχει λύση στο Κυπριακό είπε: «όχι στο εγγύς μέλλον, εξ αιτίας της ισχυρής αντίδρασης εκ μέρους του τουρκικού λαού, παρότι οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης και τα ΜΜΕ την πριμοδοτούν».

Κατά τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας «οι Τουρκοκύπριοι είναι έτοιμοι να προβούν σε οποιαδήποτε παραχώρηση προκειμένου να υπάρξει λύση και να γίνουν Ευρωπαίοι, όσο το δυνατόν συντομότερα. Και αυτό δημιουργεί δυσκολίες και σύγκρουση απόψεων μεταξύ Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων, όσον αφορά την πορεία ένταξης τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τέλος, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να υποβληθεί εκ νέου το σχέδιο Ανάν προς έγκριση στον Κυπριακό λαό, ο κ. Σοϊζάλ αφού υπενθύμισε ότι η λύση αυτή απερρίφθη από τους Ελληνοκυπρίους και αποδοκιμάζεται -όπως είπε- από την τουρκική κοινή γνώμη, κατέληξε:

«Θα ήταν λάθος να υποβάλλουν τα Ηνωμένα Έθνη σχέδιο επίλυσης με τον ίδιο τίτλο. Αυτό θα δημιουργούσε περισσότερες επιπλοκές. Θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο σχέδιο και νομίζω ότι το καλύτερο θα ήταν να συνδεθεί η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη με την ενσωμάτωση των Τουρκοκυπρίων στην Ευρώπη. Όχι να μπούνε πρώτα οι Τουρκοκύπριοι και μετά να περιμένουμε πότε θα ενταχθεί η Τουρκία».

«Μια τέτοια εξέλιξη θα ενέσπειρε αμφιβολίες στην τουρκική κοινή γνώμη που μπορεί να αναρωτηθεί 'την ένταξη των Τουρκοκυπρίων θέλει η Ευρώπη και η Ελλάδα, είναι κάτι που επιθυμούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι όμως με μας τι γίνεται;'», σημείωσε ο Μουμτάζ Σοϊσάλ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC.


Δευτέρα 04 Απριλίου 2005 - 11:25 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Ο θάνατος της Σκιάβο

Η Αμερικανίδα Τέρι Σκιάβο πέθανε 13 ημέρες μετά την αφαίρεση του σωλήνα από τον οποίο λάμβανε τροφή και νερό, εγκλωβισμένη στη δικαστική διαμάχη του συζύγου της, ο οποίος υποστήριζε ότι ήθελε να πεθάνει, και των γονέων της που προσπαθούσαν μέχρι την τελευταία στιγμή να την κρατήσουν στη ζωή.

Η αμερικανική δικαιοσύνη δικαίωσε επανειλημμένως το σύζυγο της Σκιάβο, τασσόμενη με την άποψη ότι η εγκεφαλική της βλάβη ήταν μη αναστρέψιμη και αγνόησε τόσο τους γονείς της όσο και τις εκκλήσεις πολιτικών και μέρους της κοινής γνώμης.

Ποια είναι η άποψή σας; Ποιος πρέπει να λαμβάνει τις αποφάσεις για λογαριασμό ανθρώπων που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση; Έγιναν σεβαστές οι επιθυμίες της Τέρι Σκιάβο; Πρόκειται για ευθανασία ή για εν ψυχρώ δολοφονία;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις ζωής ή θανάτου για άλλους.

Γιώργος Μασούρας (Αθήνα, Ελλάς)

Ευθανασία, ανάπαυση, ηρεμία του άρρωστου... Η μήπως δολοφονία, ανάπαυση και ηρεμία του έχοντος τη φροντίδα του άρρωστου? Ποιος να παίρνει τις αποφάσεις? Ο λιγότερο εγωϊστής. Και ποιος μπορεί να το κρίνει αυτό? Δυστυχώς μόνο ο ίδιος ο άρρωστος, ή ο Θεός.

Έφη Χίλια (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Εφοσον ειναι μη αναστρεψιμη η οποια βλαβη, ο ασθενης απο το να ειναι "φυτο" εφ' ορου ζωης ,ειναι προτιμοτερο να απολαμβανει την ευθανασια. Η αποφαση θα πρεπει να λαμβανεται απο τους συζυγους/παιδια του ασθενους, τους θεραποντες ιατρους και την δικαιοσυνη. Σε τετοιες και μονο περιπτωσεις η ευθανασια δεν θα πρεπει να θεωρειται "αφαιρεση ζωης"-αμαρτημα. Φυσικα τετοιες περιστατικα αφορουν προηγμενες κοινωνιες.

Νίκος Μελισσιώτης (Αθήνα, Ελλάς)

Άν πράγματι, όπως ισχυρίζεται ο σύζυγος, ήταν επιθυμία της να μην ζήσει μία τέτοια ζωή, τότε δικαίως δεν δόθηκε συνέχεια σε αυτή τη ζωή που ζούσε. Άν όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, τότε όπως και οι συγγενείς της θα "πάλευα" και εγώ σε μία ανάλογη κατάσταση μέχρι τελευταία στιγμή για κάθε ελπίδα ζωής και φυσικά τη διακοπή της θα την θεωρούσα δολοφονία.

Παντελής Φωτεινός (Χίος, Ελλάς)

Να λαμβάνεται η γνώμη όλων των συγγενών και της Εκκλησίας.

Μέμος

Ο Θεός αποφάσισε και εμείς αφήνουμε έναν άνθρωπο να βασανίζεται με μηχανικά μέσα, μόνο και μόνο γιατί δεν θέλουμε να αποχωριστούμε το προσφιλές άτομο.

Σταμάτης (Αθήνα, Ελλάς)

Οι αποφάσεις αυτές πρέπει να λαμβάνονται από δικαστές, κατόπιν ιατρικών γνωματεύσεων σε συνδυασμό με τυχόν εκπεφρασμένη, κατά το παρελθόν, γνώμη των παθόντων-εάν αυτή με αντικειμενικότητα μπορεί να διατυπωθεί από πρόσωπα που δεν έλκουν περιουσιακά συμφέροντα από τον θάνατο του ασθενούς. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να γίνει λόγος για ψυχρή δολοφονία, αλλά για σωστή ή λάθος δικαστική απόφαση.

Φώτιος Μουζάκης (Αθήνα, Ελλάς)

Δεν εχει δικαιωμα να αποφασιζει αλλος δια λογαριασμο αλλου ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗ.

Χαράλαμπος (Αθήνα, Ελλάς)

Όχι! δεν πιστεύω ότι πρόκειται για δολοφονία. Σε παρόμοιες καταστάσεις, μη αναστρεψημες, πρέπει ο άνθρωπος να έχει το δικαίωμα στην χρήση "της χρήσεως της "αξιοπρεπίας" του ακόμα και για τον θάνατό του. Όταν δεν μπορεί εκείνος λόγω της καταστάσεώς του, να μπορεί να το κάνει εφ' όσον το θέλει, κάποιος δικός του για εκείνον. Ο άνθρωπος δικαιούται της συμμετοχής του, σε παρόμοιες καταστάσεις, στην υστεροφημία του.

Γιώργος Β. Παπακωνσταντίνου (Αθήνα, Ελλάς)

Οταν ο ανθρωπος εχει κλονισμενη και κατασταση υγειας μη αναστρεψιμη,οταν δεν εχει επαφη με το περιβαλλον,και ο πονος ειναι αβασταχτος,εχω την πεποιθηση οτι δεν εχει κανενα νοημα να ζει. Οσο αυτο και αν πληγωνει, οσο αυτο και αν ειναι σκληρο για τους οικειους του, οσο και αν φαινεται κυνικο. Καποιοι θα πουν δεν εχει κανεις το δικαιωμα να στερισει τη ζωη. Για ποια ζωη ομως μιλαμε? Εχει ζωη? Ο Θεος αποφασισε και εμεις αφηνουμε εναν ανθρωπο να βασανιζεται με μηχανικα μεσα,μονο και μονο γιατι δεν θελουμε να αποχωριστουμε το προσφιλες ατομο. Ο,τι προσπαθειες ηταν να γινουν για να κρατηθει στη ζωη καλο ειναι να γινουν, αλλα θα πρεπει να υπαρχουν καποια ορια. Αυτα τα αποφασιζει πιστευω ενας συνειδητοποιημενος γιατρος που γνωριζει το αντικειμενο του.

Σταμάτης (Αθήνα, Ελλάς)

Βασικά, νομίζω ότι κάθε άνθρωπος δικαιούται να επιλέγει την ώρα και τον τρόπο του θανάτου του (εννοείται εκτός του φυσικού, διότι η φύση δεν δίδει αυτό το δικαίωμα). Αν δεν είναι σε θέση να το κάνει ο ίδιος και βρίσκεται σε κατάσταση μη αναστρέψιμη και επώδυνη, επιτροπή από γιατρούς, δικαστές και συγγενείς πρέπει να έχουν το δικαίωμα αυτό. Δεν ξέρω ποιες ήταν οι επιθυμίες της Τ. Σκιάβο, έτσι δεν μπορώ να πω αν έγιναν σεβαστές. Είχε νόημα "η ζωή" στην κατάστασή της; Σίγουρα δεν ήταν δολοφονία εν ψυχρώ, εκτός κι αν αργότερα αποδειχθεί το αντίθετο, δηλαδή ότι την σκότωσαν για λόγους άσχετους με την κατάσταση στην οποία βρισκόταν.

Κωνσταντίνος (Ελλάς)

Έπρεπε να διατηρηθεί στη ζωή.

Θεόδωρος Πασχάλης (Κατερίνη, Ελλάς)

Πιστεύω πως στην περίπτωση της Τέρι Σκιάβο το ποιο σωστό ήταν αυτό που τελικά έγινε και υποστήριζε ο σύζυγός της. Και αυτό το λέω εφόσον είχαι παρέλθει ένα τόσο μέγάλο χρονικό διάστημα που ένας άνθρωπος έχει πέσει σε άγρηπνο κόμμα και δεν μπορεί να διατηρηθεί στην ζωή χωρίς την υποστήριξη μηχανημάτων τότε πιστεύω πως είναι θέλημα θεού να κοιμηθεί για πάντα. Καλό είναι να καταλάβουμε πως δεν είναι σωστό να βασανίζουμε ανθρώπους με αυτό τον τρόπο και να πάψουμε πλέων να είμαστε τοσο εγωιστές ώστε να σκεφτόμαστε μόνο τους εαυτούς μας όπως στην περίπτωση των γονέων της υπόθεσης αυτης.

Γιώργος Καρακίτσος (Πάτρα, Ελλάς)

Πρόκειται ασφαλώς για εκτέλεση δια του μαρτυρίου της πείνας.

Αλέξης (Ελλάς)

Το δικαίωμα της ζωής είναι ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ για κάθε άνθρωπο! Ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει για το τέλος της ζωής του είναι ο ίδιος ενδιαφερόμενος (αυτοκτονία). Ακόμη και στην περίπτωση "ανίατων" (σήμερα και όχι αύριο) ασθενειών πληθώρα νόμων σε διαφορετικές χώρες περιορίζουν το δικαίωμα αυτό (βλέπε νόμοι για την ευθανασία και γενικώτερα ολόκληρος ο προβληματισμός γύρω από το θέμα αυτό). Πολύ περισσότερο το δικαίωμα για την αφαίρεση της ζωής κάποιου δεν μπορεί να αφορά κανέναν άλλον, ούτε συγγενή, ούτε γιατρό, ούτε πολιτική η νομική υπηρεσία. Δυστυχώς στην περίπτωση της Σκιάβο η υποκρισία της κοινωνίας υπερέβη κάθε όριο.

Τα συμφέροντα του συζύγου (να απαλλαγεί πιθανόν από το "ζωντανό" φυτό), των ασφαλιστικών εταιρειών (υπέρογγα έξοδα νοσηλείας) και του ιατρικού και νομικού κόσμου ήλθαν σε αντίθεση με την ΑΝΟΘΕΥΤΗ ΑΓΑΠΗ των γονέων της άτυχης Αμερικανίδας... Δυστυχώς χιλιάδες περιπτώσεις παρόμοιες καθημερινά δεν βλέπουν το φώς της δημοσιότητας καθώς η ακολουθούσα "δωρεά" οργάνων καλύπτει την πραγματικότητα της αφαίρεσης της ζωής που έστω και με τεχνητά μέσα διατηρείται (και υφίσταται μέχρι τη στιγμη που θα παύσει η καρδιακή λειτουργία).

Κωνσταντίνος (Αθήνα, Ελλάς)

It is not certain that euthanasia was Terry Sciavo's wish, as she left no such record. One can also suspect that it was rather her husband's wish for her to pass away as soon as possible, since, after her accident, he got married again to another woman. The argument that she was totally unconscious is not necessarily valid. I remember when my mother was in a similar condition, most people thought that she was unconscious, but I knew otherwise.

She was unresponsive to almost anyone. But as soon as I was entering her room she would open her eyes. She could not talk, and one day I asked her whether she was listening to me or otherwise I would leave. She turned her eyes to me. At times there were tears in her eyes when I was telling her something that touched her. So, I knew she was conscious in spite of everybody else's opinion. Fortunately,she was left to die naturally. In the case of Terry Sciavo,to leave her die of thirst and hunger, even if she was unconscious is, in my opinion, a most terrible crime. She did not depend on a respirator, for example, to continue to live. Just on a tube to feed her.

Alexander Valsamis (Australia)

This is murder. Doctors all over the world swear an oath to protect the lives of their patients after they graduate. It is unfair. Only the patient has the right to ask for the termination of his life. Others, such as relatives don't have the right.

George Bethanis (Athens, Greece)

Είναι τραγικό να φτάνουμε στο σημείο να θεωρούμε ότι ο θάνατος είναι λιγότερο οδυνηρός από το δώρο της ζωής. Συνάμα αυτό είναι ρεαλισμός. Η υπόθεση Σκιάβο τάραξε τις ΗΠΑ του χριστιανικού φονταμενταλισμού και έγινε αφορμή για την πιο φιλελεύθερη Ευρώπη να επαναπροσδιορίσει τη θέση της ως προς την ευθανασία. Η ευθανασία ετυμολογικά προσδίδει ένα θετικό χαρακτήρα στο θάνατο. Από την άλλη προκαλεί το ερώτημα αν ο θάνατος είναι από τη φύση του 'καλός', ειδάλλως η ευθανασία εννοιολογικά μπορεί να αποτελεί ένα τέλειο οξύμωρο σχήμα λόγου.

Έπρεπε να διατηρηθεί στη ζωή.

Θεόδωρος Πασχάλης (Κατερίνη, Ελλάς)

Υπάρχουν δύο ειδών κατηγορίες ασθενών που σχετίζονται με το συγκεκριμένο θέμα. Η πρώτη είναι αυτή που ο ασθενής βρίσκεται σε τερματικό μή αναστρέψιμο στάδιο και ο εγκέφαλος λειτουργεί κανονικά. Αυτή είναι η πιο απλή περίπτωση. Εδώ τίθεται θέμα αναγνώρισης του δικαιώματος του ασθενούς να ζητήσει τον τερματισμό της ζωής του με τον ελάχιστο δυνατό πόνο και τη μέγιστη αξιοπρέπεια. Ασφαλώς αυτό απαιτεί την βεβαίωση απο δύο ή περισσότερους ιατρούς ή ομάδες ιατρών ότι ο ασθενής (ενήλικος πάντα) βρίσκεται σε τερματικό στάδιο, ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα ανθρώπινα επιστημονικά μεσα και οτι ο εγκέφαλος λειτουργει κανονικά και κατ'επέκασιν η απόφαση του είναι συνειδητή.

Το θέμα γίνεται πιο σύνθετο όταν υπάρχει εγκεφαλική παράλυση δηλαδή δεν έχει ο ίδιος το έλεγχο της κατάστασης. Εδώ εκτός από τα παραπάνω που εξακολουθούν να ισχύουν (εκτός φυσικά απο την συνειδητή απόφαση που είναι αδύνατη έξ'αιτίας της καταστασης του εγκεφάλου) το ζήτημα είναι νομικό και όχι ηθικό. Αν η ηθική ορίζει την ευθανασία ως εν ψυχρώ δολοφονία τότε επιτρέψτε μου να είμαι 'ανήθικος'. Όταν η ευθανασία απορρίπτεται για λόγους ηθικής πρέπει να λαμβάνεται υπ'οψιν αν η παράλειψη αυτής της πράξης επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα από την τέλεσή της. Για την περίπτωση της Σκιάβο όπως και για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών αυτής της κατάστασης θεωρώ την ευθανασία ως τη λιγότερο επώδυνη λύση.

Σειρά έχει η πολιτεία που οφείλει να αποποινικοποιήσει την αφαίρεση της ζωής κάτω από αυτές τις συνθήκες. Έτσι ο ιατρός που αναλαμβάνει την ευθύνη δεν διώκεται αλλά αντιθέτως προστατεύεται. Επειδή ο ασθενής δεν μπορεί να αποφασίσει ο ίδιος για την τύχη του τα πλεόν αρμόδια όργανα είναι τα δικαστήρια και όχι οι συγγενείς. Παρ'όλα αυτά αυτό είναι απλά μία γενική προσέγγιση μιάς και κάθε περιπτωση είναι λεπτή, ιδιαίτερη και πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά με βάση τα χαρακτηριστικά της.

Σωτήρης (Ουαλία, Βρετανία)

Πρόκειται ασφαλώς για εκτέλεση δια του μαρτυρίου της πείνας. Μετά από μερικές "εικονικές εκτελέσεις" (παροδικές διακοπές της παροχής τροφής) έγινε η οριστική διακοπή με το υπό εξολόθρευση θύμα να αντέχει 13 μέρες. Μόνο έτσι μπορεί να δει κανείς τον θάνατο της άτυχης κοπέλας, που καίτοι σε κώμα, διέθετε κάποια ίχνη ικανότητας επικοινωνίας και επαφής με το περιβάλλον. Η μέθοδος θανάτου που ιατρικά και νομικά λέγεται "διακοπή της μηχανικής υποστήριξης" επιλέχτικε βεβαίως για να μην ενοχοποιηθούν οι γιατροί, τέτοιος θάνατος όμως δεν αξίζει ούτε σε σκύλους...

Η κοπέλα υπήρξε ατυχέστερη ακόμη και των συμπατριωτών της εγκληματιών που καταδικάζονται σε θάνατο. Όσο για το αν ήταν αυτή η επιθυμία της, αν υπήρχε η δυνατότητα διερεύνησης της βούλησή της (εφόσον είχε βούληση) κλπ δεν ξέρω αν θα το μάθουμε ποτέ. Αλλά, αν είχε διαπιστωμένα βούληση και επαφή με το περιβάλλον σήγουρα θα ακολουθήτο διαφορετική διαδικασία. Αν πάλι δεν είχε βούληση πρόκειται ασφαλώς για δολοφονία με την πρόφαση ότι "αυτό θα ήθελε να γίνει". Εν τέλει υπήρξε αδύναμο θύμα απέναντι σε μία κοινωνία που δεν ήθελε πλέον να την κρατάει στη ζωή.

Αλέξης (Ελλάς)

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις ζωής ή θανάτου για άλλους. Στην προκειμένη περίπτωση θα έπρεπε να κρατηθεί στη ζωή με τη βοήθεια της επιστήμης διότι κανείς δεν μας λέει ότι αύριο μπορεί να βρεθεί ένα φάρμακο που μπορεί να θεραπεύει το πρόβλημα. Η ιατρική βλέπει τον άνθρωπο ακόμη από ελικόπτερο και έχουμε παραδείγματα που άτομα σε κόμμα για μεγάλη περίοδο, επανήλθαν. Απορώ πώς η δικαιοσύνη απεφάσισε κάτι τέτοιο. Θα έπρεπε να επέμβει η ιατρική! Μερικά χρόνια πριν η σύφιλη ήταν αθεράπευτη. Ένα απλό παράδειγμα που θα έπρεπε να βάλει σε σκέψη τους υπεύθυνους. Και τόσα άλλα

Γεώργιος Μασούρας (Αθήνα, Ελλάς)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Σάββατο 02 Απριλίου 2005 - 20:48 (Ώρα Λονδίνου)

Ισόπαλη η ΑΕΚ - Νίκη του ΠΑΟΚ

O διεθνής πάιχτης λύτρωσε με το γκόλ του την ΑΕΚ

Ισόπαλη 1-1 αναδείχτηκε η ΑΕΚ στον αγώνα της με τη Χαληδόνα, η οποία προηγήθηκε με γκολ στο 15΄ μετά από χτύπημα πέναλτι του Ηλιόπουλου, ο οποίος ανετράπη από τον τερματοφύλακα της Ένωσης, Χιώτη.

Η ΑΕΚ πίεσε τη Χαλκηδόνα σε ολόκληρη τη διάρκεια του αγώνα και ισοφάρισε στο 67' με γκολ του αρχηγού της, Κώστα Κατσουράνη, μετά από πάσα του Ίβιτς.

Οι συνθέσεις:

ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ: Εμπέντε, Ντάγκας, Παππάς, Χάλαρης, Αλ Τζάχερ, Σωτήρχος, Δήμος, Κούτσης (87' Ζαχαρόπουλος), Γελαδάρης (60' Κουτσοκώστας), Κορακάκης (70' Κατεμής), Ηλιόπουλος

ΑΕΚ: Χιώτης, Κόντης, Μάλμπασα, Αλβες, Μόρας, Κατσουράνης, Ασουνσάο (66' Ιβιτς), Πετκόφ, Σέζαρ (89' Κωνσταντινίδης), Σοάρες, Λυμπερόπουλος.

ΠΑΟΚ-Ξάνθη 1-0

Στο άδειο γήπεδο της Τούμπας ο ΠΑΟΚ επικράτησε τελικά της Ξάνθης με 1-0, με γκολ που σημείωσε στο 62 ο Σαλπιγγίδης. Η θρακιώτικη ομάδα διαμαρτυρήθηκε για το γκόλ, θεωρώντας ότι προέκυψε από θέση οφσάιντ.

ΟΙ συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Τοχούρογλου, Φουτσίνι, Θεοδωρίδης, Ζωγραφάκης (46' Ανδράλας), Καρυπίδης, Μέγκαχεντ, Ουντέζε, Κουτσόπουλος (31' Καραδήμος), Μαλαδένης, Σαλπιγγίδης (88' Εγκωμίτης), Μίετσελ.

ΞΑΝΘΗ: Πιζανόφσκι, Μαχράτζε, Γαρπόζης, Ζαπρόπουλος, Λαμπριάκος, Σίκοφ, Τοροσίδης (88' Κάραμπας), Άντζας, Πρίττας (88' Μπαϊκαρά), Βοζάμπαλ, Λουτσιάνο.

Το πρόγραμμα της 24ης αγωνιστικής της Α΄ Εθνικής κατηγορίας, συνεχίζεται την Κυριακή με τις συναντήσεις Κέρκυρα-Πανιώνιος, Απόλλων Καλαμαριάς-Καλλιθέα,

Παναθηναϊκός-Άρης, Ολυμπιακός-Ιωνικός.

Η ομάδα του Ολυμπιακού θα αγωνισθεί ξανά μετά τη λήψη της τιμωρίας της παρουσία των οπαδών της στο Στάδιο Καραϊσκάκη.


Σάββατο 02 Απριλίου 2005 - 20:43 (Ώρα Λονδίνου)

Πάπας Ιωάννης Παύλος Β': Η μεγάλη πορεία

Η εκλογή του Κάρολ Βοϊτίλα στο αξίωμα του πάπα, το 1978, προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στον καθολικό κόσμο. Κανείς δεν περίμενε να αναλάβει το αξίωμα ο 58χρονος καρδινάλιος από την Κρακοβία της Πολωνίας.

Ο ίδιος όμως είχε κερδίσει το σεβασμό και την εκτίμηση του κόσμου εξαιτίας της στάσης του εναντίον του κομμουνιστικού καθεστώτος της Πολωνίας.

Παρ' όλα αυτά, δε συμπεριλαμβανόταν στον παραδοσιακό κύκλο του Βατικανού και, πάνω από όλα, δεν ήταν Ιταλός.

Όμως, κατάφερε να γίνει μία από τις πιο γνωστές και αναγνωρίσιμες προσωπικότητες σε όλο τον κόσμο.

Ακούστε το αφιέρωμα στον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β'

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' πραγματοποίησε μία οδύσσεια με τα ταξίδια του σε 120 χώρες και έγινε γνωστός για τους αγώνες του υπέρ της ελευθερίας.

Όμως, εκείνοι που του άσκησαν κριτική είπαν ότι ήταν ένας εξαιρετικά συντηρητικός και αυταρχικός άνθρωπος.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τάχθηκαν εναντίον του, λέγοντας ότι οι συντηρητικές απόψεις του για τις αμβλώσεις, την αντισύλληψη και τα δικαιώματα των γυναικών επηρέασαν εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο.

Παιδικά και νεανικά χρόνια

Ο νεότερος πάπας του 20ού αιώνα γεννήθηκε σε ένα χωριό κοντά στην Κρακοβία της Πολωνίας, το 1920.

Όταν ήταν νέος, έτρεφε αδυναμία για τον αθλητισμό και κυρίως για το ποδόσφαιρο και το σκι.

Η μεγάλη αγάπη του όμως ήταν το θέατρο και σε κάποια φάση στη ζωή του ήθελε να γίνει ηθοποιός.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της ναζιστικής κατοχής, ο Κάρολ Βοϊτίλα δούλευε ως εργάτης και σπούδαζε κρυφά θεολογία.

Από το 1942 μέχρι το 1944 αναγκάστηκε να κρυφτεί από τους ναζί, καθώς οι καθηγητές και οι φοιτητές θεολογιάς διώκονταν.

Μετά τον πόλεμο συνέχισε τις σπουδές του και χειροτονήθηκε ως ιερέας το 1946.

Ανέβηκε πολύ γρήγορα στην ιεραρχία της καθολικής Εκκλησίας και το 1965 έγινε αρχιεπίσκοπος. Τρία χρόνια αργότερα έγινε καρδινάλιος.

Τρεις ποντίφικες σε μια χρονιά

Το 1978 ήταν η «χρονιά των τριών προκαθήμενων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας».

Ο Πάπας Παύλος ο ΣΤ' πέθανε σε ηλικία 80 χρόνων. Ο διάδοχός του, Ιωάννης Παύλος, πέθανε μέσα σε 33 μέρες.

Ο Κάρολ Βοϊτίλα χειροτονήθηκε στη θέση του ποντίφικα την ίδια χρονιά και πήρε το όνομά του από τον προκάτοχό του.

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' σηματοδότησε μία νέα εποχή στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Ήταν δυναμικός, προσιτός και εύκολα αναγνωρίσιμος από εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο.

Πάνω από όλα ταξίδεψε πολύ. Πάντα στα ταξίδια του απηύθυνε εκκλήσεις για ειρήνη.

Η εμμονή του όμως να πλησιάζει τα πλήθη, παρ' ολίγο να τον οδηγήσει στο θάνατο, το 1981.

Απόπειρα δολοφονίας

Χαιρετώντας τα πλήθη από το αυτοκίνητό του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, δέχθηκε τα πυρά του Τούρκου Αλί Αγκτσά και τραυματίσθηκε σοβαρά.

Μετά την ανάρρωσή του επισκέφθηκε τον Αγκτσά στη φυλακή και τον συγχώρεσε γι' αυτό που είχε κάνει.

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' προσπάθησε να αποκαταστήσει τις σχέσεις της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με τις κομμουνιστικές χώρες και ήταν ο πρώτος ποντίφικας που δέχθηκε σοβιετικό ηγέτη στο Βατικανό.

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ τον επισκέφθηκε στη Ρώμη, το 1989.

Ο ποντίφικας συναντήθηκε επίσης με τον πρώτο μαύρο ηγέτη της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, μετά την πτώση του απάρτχαϊντ, αλλά και με τον Φιντέλ Κάστρο κατά το ταξίδι του στην Κούβα.

Κριτική και αντιδράσεις

Ο ίδιος όμως δέχθηκε συχνά τα βέλη της κριτικής και εθεωρείτο αμφιλεγόμενη προσωπικότητα.

Όσοι του άσκησαν κριτική είπαν ότι, από τη μία πλευρά έλεγε ότι μάχεται κατά της παγκόσμιας φτώχειας, και από την άλλη τόνιζε ότι η αντισύλληψη δεν είναι ηθικά αποδεκτή.

Παράλληλα, έλεγε ότι ήθελε να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των γυναικών και την ίδια στιγμή υπογράμμιζε ότι ο μόνος φυσικός προορισμός κάθε γυναίκας είναι η μητρότητα.

Επιπλέον, συχνά έλεγε για τους ομοφυλόφιλους ότι νιώθει οίκτο για αυτούς, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις από την ομοφυλοφιλική κοινότητα.

Παρά τα προβλήματα υγείας του τα τελευταία χρόνια δε σταμάτησε να ταξιδεύει και πήγε ακόμη και στη Νιγηρία, τις πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες, την Ελλάδα και τους ιερούς τόπους για τη χριστιανοσύνη.

Ταξίδι στην Πολωνία

Το 2002 πραγματοποίησε ένα νοσταλγικό ταξίδι στη γενέτειρά του, Πολωνία, όπου φίλησε το χώμα μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο.

Αμέσως μετά επισκέφθηκε τους τάφους των γονιών του και του αδελφού του, αλλά και το χωριό όπου γεννήθηκε, Βάντοβιτς.

Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα έσπευσαν να τον προϋπαντήσουν στην Πολωνία, πιστεύοντας ότι επρόκειτο για έναν άγιο εν ζωή, ο οποίος τους βοήθησε να απαλλαγούν από τον κομμουνισμό.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Πάπας αντιμετώπισε μεγάλα προβλήματα, όπως τη φτώχεια στην Αφρική και την εξάπλωση του έιτζ.

Παράλληλα, είχε να αντιμετωπίσει τα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ακόμη όμως και αυτοί που του άσκησαν κριτική, παραδέχθηκαν ότι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' είχε έναν προσωπικό μαγνητισμό πάνω του, γεγονός που θα μείνει στην ιστορία.


Δευτέρα 04 Απριλίου 2005 - 08:14 (Ώρα Λονδίνου)

Η σκληρή σαουδαραβική πραγματικότητα

Αποστολή στη Σαουδική Αραβία, Άρης Χατζηστεφάνου

Ο βασιλιάς Φαχντ της Σαουδικής Αραβίας

Δεκάδες παιδιά παίζουν μπάλα και κυνηγητό στην πλατεία Ντίρα του Ριάντ. Είναι αδύνατο να πιστέψεις ότι στο ίδιο ακριβώς σημείο κάθε Παρασκευή πραγματοποιούνται αποκεφαλισμοί κρατουμένων. Εγκλήματα όπως η κατοχή ναρκωτικών ή ακόμη και η απλή ληστεία επισύρουν συχνά την ποινή του θανάτου που πραγματοποιείται δημόσια μπροστά στα μάτια χιλιάδων περαστικών.

Οι δυτικοί που θα βρεθούν στην πλατεία συχνά έχουν μια μακάβρια τιμή. Το πλήθος ανοίγει για να περάσουν στην πρώτη σειρά και να παρακολουθήσουν από πιο κοντά την εκτέλεση.

Ο μελλοθάνατος τοποθετείται γονατιστός σε ένα μεγάλο πανί με τα μάτια δεμένα και το σώμα του να κοιτάζει προς τη Μέκκα. Ο δήμιος κατεβάζει απότομα το σπαθί. Ο θάνατος θεωρείται σχετικά ανώδυνος καθώς το κεφάλι του θύματος διατηρεί τις αισθήσεις του για μόλις 2 ή 3 δευτερόλεπτα.

Η Σαουδική Αραβία είναι μια από τις 76 χώρες του κόσμου στις οποίες, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία εφαρμόζεται ακόμη η θανατική ποινή. Το γεγονός ότι οι εκτελέσεις πραγματοποιούνται δημόσια προκαλεί συχνά τις αντιδράσεις των δυτικών.

Παρόλα αυτά η χώρα δε συγκαταλέγεται στα τρία πρώτα καθεστώτα με τον μεγαλύτερο αριθμό εκτελέσεων- την Κίνα, το Ιράν και τις ΗΠΑ, όπου σημειωτέον οι εκτελέσεις παιδιών απαγορεύτηκαν μόλις πριν από ένα μήνα.

Η σαουδαραβική κοινωνία δείχνει να αντιμετωπίζει με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο τις εκτελέσεις. «Μερικές φορές χρειάζεται», μου είπε ένας 28χρονος Σαουδάραβας που μόλις είχε επιστρέψει από σπουδές στην Αμερική.

Νιώθεις την αίσθηση του θανάτου ακόμη και από το αεροδρόμιο του Ριάντ. «Η ΚΑΤΟΧΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΜΕ ΘΑΝΑΤΟ» γράφει με κεφαλαία γράμματα η αίτηση που συμπληρώνεις πριν περάσεις των έλεγχο των διαβατηρίων.

Και έχεις την ίδια ακριβώς αίσθηση καθώς περπατάς στην πλατεία Ντίρα του Ριάντ.

Καθώς αρχίζει το κάλεσμα των πιστών για προσευχή είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σε πλησιάσει κάποιο μέλος της Μουτάουα, της διαβόητης θρησκευτικής αστυνομίας που φροντίζει για την επιβολή της Σαρία, του ισλαμικού νόμου. Στη μια άκρη της πλατείας βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία τους και συνεπώς χρειάζονται λίγα μόλις λεπτά για να σε εντοπίσουν.

«Αμερικάνο-Ισραΐλι»; Ήταν η πρώτη ερώτηση που μου απηύθυναν. Λες και κάποιος Ισραηλινός θα μπορούσε να στέκεται στο κέντρο του Ριάντ μπροστά στην εξέδρα των εκτελέσεων. «Γιουνάν» απάντησα και έδειξα σε κλάσματα του δευτερολέπτου το ελληνικό διαβατήριο για να δω το χαμόγελο να σχηματίζεται και πάλι στο πρόσωπό του.


Δευτέρα 04 Απριλίου 2005 - 07:37 (Ώρα Λονδίνου)

Τα πολλά πρόσωπα του Ιωάννη Παύλου Β'

Στη Γαλλία, η Λε Μοντ (Le Monde) χαρακτηρίζει τον εκλιπόντα ποντίφικα «έναν πραγματικά ασυνήθιστο Πάπα με μεγάλη πνευματική και πολιτική επιρροή», ακόμα και έξω από τη σφαίρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

«Η ιστορία», γράφει η εφημερίδα, «θα θυμάται τον Καρόλ Βοϊτίλα για την αποφασιστικότητά του ως προς την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη σθεναρή υπεράσπιση της ελευθερίας συνειδήσεως και θρησκευτικής πίστης».

Ωστόσο, συνεχίζει η Λε Μοντ, για πολλούς η εικόνα του προοδευτικού σε κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα Πάπα, επισκιάζεται από την αδιαλλαξία και το συντηρητισμό που επέδειξε σε θέματα όπως η οικογένεια και η σεξουαλικότητα.

Η Φιγκαρό (Le Figaro) γράφει ότι επρόκειτο για έναν «πολιτικό Πάπα» μα και έναν «πνευματικό ηγέτη που δεν υποστήριζε ούτε τη Δεξιά ούτε την Αριστερά».

«Σε περισσότερες από 10000 ομιλίες και 14 παπικές εγκυκλίους, ο Ιωάννης Παύλος Β κάλυψε σχεδόν όλα τα θέματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος, όπως ιδεολογίες, οικονομικά μοντέλα, κοινωνικά ζητήματα, ρατσισμός, περιβάλλον, επανάσταση, ανταρτοπόλεμος, υπανάπτυξη, χρέη του τρίτου κόσμου, ασφάλεια και αφοπλισμός», σημειώνει χαρακτηριστικά η γαλλική εφημερίδα.

Για τη Λιμπερασιόν (Liberation), ο Πολωνός ποντίφικας θα μείνει στην ιστορία κυρίως ως μια αυστηρή πατρική φιγούρα, λόγω των επανειλημμένων επικρίσεων της ομοφυλοφιλίας, την αντισύλληψης, των εκτρώσεων, των φεμινιστικών αιτημάτων και της αγνόησης της μάστιγας του έιτζ.

Η Ελ Περιόδικο (El Periόdico) της Βαρκελώνης γράφει ότι οι καθολικοί εύχονται ο νέος Πάπας να είναι ένας «γεφυροποιός», που θα επανενώσει το οικοδόμημα της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας με τους πιστούς που έχουν απομακρυνθεί από τους κόλπους της.

Η επίσης ισπανική Ελ Παΐς (El Paίs) θεωρεί ότι δύσκολα θα αναπληρωθεί το κενό που αφήνει πίσω του ο Ιωάννης Παύλος Β, τον οποίο χαρακτηρίζει υπερασπιστή της ειρήνης και της αξιοπρέπειας των μη προνομιούχων.

Στη Γερμανία η Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) κάνει λόγο για έναν «πραγματικά μεγάλο άντρα», αλλά επισημαίνει ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αποτιμηθεί η κληρονομιά που αφήνει πίσω του.

Η Ντι Βελτ (Die Welt), εξάλλου, δίνει έμφαση στο ρόλο του Πάπα στην πτώση του κομμουνισμού στην ανατολική Ευρώπη.

«Αυτός ήταν ο άνθρωπος που γκρέμισε το τείχος του Βερολίνου», αναφέρει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα.

Η αυστριακή Ντερ Σταντάρτ (Der Standard) γράφει ότι ο Πάπας βοήθησε στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ καθολικισμού και λοιπών θρησκειών, επισημαίνοντας την ευρεία κάλυψη της είδησης του θανάτου του από αραβικά μέσα ενημέρωσης.


Σάββατο 02 Απριλίου 2005 - 20:48 (Ώρα Λονδίνου)

Ισόπαλη η ΑΕΚ - Νίκη του ΠΑΟΚ

O διεθνής πάιχτης λύτρωσε με το γκόλ του την ΑΕΚ

Ισόπαλη 1-1 αναδείχτηκε η ΑΕΚ στον αγώνα της με τη Χαληδόνα, η οποία προηγήθηκε με γκολ στο 15΄ μετά από χτύπημα πέναλτι του Ηλιόπουλου, ο οποίος ανετράπη από τον τερματοφύλακα της Ένωσης, Χιώτη.

Η ΑΕΚ πίεσε τη Χαλκηδόνα σε ολόκληρη τη διάρκεια του αγώνα και ισοφάρισε στο 67' με γκολ του αρχηγού της, Κώστα Κατσουράνη, μετά από πάσα του Ίβιτς.

Οι συνθέσεις:

ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ: Εμπέντε, Ντάγκας, Παππάς, Χάλαρης, Αλ Τζάχερ, Σωτήρχος, Δήμος, Κούτσης (87' Ζαχαρόπουλος), Γελαδάρης (60' Κουτσοκώστας), Κορακάκης (70' Κατεμής), Ηλιόπουλος

ΑΕΚ: Χιώτης, Κόντης, Μάλμπασα, Αλβες, Μόρας, Κατσουράνης, Ασουνσάο (66' Ιβιτς), Πετκόφ, Σέζαρ (89' Κωνσταντινίδης), Σοάρες, Λυμπερόπουλος.

ΠΑΟΚ-Ξάνθη 1-0

Στο άδειο γήπεδο της Τούμπας ο ΠΑΟΚ επικράτησε τελικά της Ξάνθης με 1-0, με γκολ που σημείωσε στο 62 ο Σαλπιγγίδης. Η θρακιώτικη ομάδα διαμαρτυρήθηκε για το γκόλ, θεωρώντας ότι προέκυψε από θέση οφσάιντ.

ΟΙ συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Τοχούρογλου, Φουτσίνι, Θεοδωρίδης, Ζωγραφάκης (46' Ανδράλας), Καρυπίδης, Μέγκαχεντ, Ουντέζε, Κουτσόπουλος (31' Καραδήμος), Μαλαδένης, Σαλπιγγίδης (88' Εγκωμίτης), Μίετσελ.

ΞΑΝΘΗ: Πιζανόφσκι, Μαχράτζε, Γαρπόζης, Ζαπρόπουλος, Λαμπριάκος, Σίκοφ, Τοροσίδης (88' Κάραμπας), Άντζας, Πρίττας (88' Μπαϊκαρά), Βοζάμπαλ, Λουτσιάνο.

Το πρόγραμμα της 24ης αγωνιστικής της Α΄ Εθνικής κατηγορίας, συνεχίζεται την Κυριακή με τις συναντήσεις Κέρκυρα-Πανιώνιος, Απόλλων Καλαμαριάς-Καλλιθέα,

Παναθηναϊκός-Άρης, Ολυμπιακός-Ιωνικός.

Η ομάδα του Ολυμπιακού θα αγωνισθεί ξανά μετά τη λήψη της τιμωρίας της παρουσία των οπαδών της στο Στάδιο Καραϊσκάκη.


Σάββατο 02 Απριλίου 2005 - 20:43 (Ώρα Λονδίνου)

Πάπας Ιωάννης Παύλος Β': Η μεγάλη πορεία

Η εκλογή του Κάρολ Βοϊτίλα στο αξίωμα του πάπα, το 1978, προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στον καθολικό κόσμο. Κανείς δεν περίμενε να αναλάβει το αξίωμα ο 58χρονος καρδινάλιος από την Κρακοβία της Πολωνίας.

Ο ίδιος όμως είχε κερδίσει το σεβασμό και την εκτίμηση του κόσμου εξαιτίας της στάσης του εναντίον του κομμουνιστικού καθεστώτος της Πολωνίας.

Παρ' όλα αυτά, δε συμπεριλαμβανόταν στον παραδοσιακό κύκλο του Βατικανού και, πάνω από όλα, δεν ήταν Ιταλός.

Όμως, κατάφερε να γίνει μία από τις πιο γνωστές και αναγνωρίσιμες προσωπικότητες σε όλο τον κόσμο.

Ακούστε το αφιέρωμα στον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β'

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' πραγματοποίησε μία οδύσσεια με τα ταξίδια του σε 120 χώρες και έγινε γνωστός για τους αγώνες του υπέρ της ελευθερίας.

Όμως, εκείνοι που του άσκησαν κριτική είπαν ότι ήταν ένας εξαιρετικά συντηρητικός και αυταρχικός άνθρωπος.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τάχθηκαν εναντίον του, λέγοντας ότι οι συντηρητικές απόψεις του για τις αμβλώσεις, την αντισύλληψη και τα δικαιώματα των γυναικών επηρέασαν εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο.

Παιδικά και νεανικά χρόνια

Ο νεότερος πάπας του 20ού αιώνα γεννήθηκε σε ένα χωριό κοντά στην Κρακοβία της Πολωνίας, το 1920.

Όταν ήταν νέος, έτρεφε αδυναμία για τον αθλητισμό και κυρίως για το ποδόσφαιρο και το σκι.

Η μεγάλη αγάπη του όμως ήταν το θέατρο και σε κάποια φάση στη ζωή του ήθελε να γίνει ηθοποιός.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της ναζιστικής κατοχής, ο Κάρολ Βοϊτίλα δούλευε ως εργάτης και σπούδαζε κρυφά θεολογία.

Από το 1942 μέχρι το 1944 αναγκάστηκε να κρυφτεί από τους ναζί, καθώς οι καθηγητές και οι φοιτητές θεολογιάς διώκονταν.

Μετά τον πόλεμο συνέχισε τις σπουδές του και χειροτονήθηκε ως ιερέας το 1946.

Ανέβηκε πολύ γρήγορα στην ιεραρχία της καθολικής Εκκλησίας και το 1965 έγινε αρχιεπίσκοπος. Τρία χρόνια αργότερα έγινε καρδινάλιος.

Τρεις ποντίφικες σε μια χρονιά

Το 1978 ήταν η «χρονιά των τριών προκαθήμενων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας».

Ο Πάπας Παύλος ο ΣΤ' πέθανε σε ηλικία 80 χρόνων. Ο διάδοχός του, Ιωάννης Παύλος, πέθανε μέσα σε 33 μέρες.

Ο Κάρολ Βοϊτίλα χειροτονήθηκε στη θέση του ποντίφικα την ίδια χρονιά και πήρε το όνομά του από τον προκάτοχό του.

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' σηματοδότησε μία νέα εποχή στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Ήταν δυναμικός, προσιτός και εύκολα αναγνωρίσιμος από εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο.

Πάνω από όλα ταξίδεψε πολύ. Πάντα στα ταξίδια του απηύθυνε εκκλήσεις για ειρήνη.

Η εμμονή του όμως να πλησιάζει τα πλήθη, παρ' ολίγο να τον οδηγήσει στο θάνατο, το 1981.

Απόπειρα δολοφονίας

Χαιρετώντας τα πλήθη από το αυτοκίνητό του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, δέχθηκε τα πυρά του Τούρκου Αλί Αγκτσά και τραυματίσθηκε σοβαρά.

Μετά την ανάρρωσή του επισκέφθηκε τον Αγκτσά στη φυλακή και τον συγχώρεσε γι' αυτό που είχε κάνει.

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' προσπάθησε να αποκαταστήσει τις σχέσεις της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με τις κομμουνιστικές χώρες και ήταν ο πρώτος ποντίφικας που δέχθηκε σοβιετικό ηγέτη στο Βατικανό.

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ τον επισκέφθηκε στη Ρώμη, το 1989.

Ο ποντίφικας συναντήθηκε επίσης με τον πρώτο μαύρο ηγέτη της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, μετά την πτώση του απάρτχαϊντ, αλλά και με τον Φιντέλ Κάστρο κατά το ταξίδι του στην Κούβα.

Κριτική και αντιδράσεις

Ο ίδιος όμως δέχθηκε συχνά τα βέλη της κριτικής και εθεωρείτο αμφιλεγόμενη προσωπικότητα.

Όσοι του άσκησαν κριτική είπαν ότι, από τη μία πλευρά έλεγε ότι μάχεται κατά της παγκόσμιας φτώχειας, και από την άλλη τόνιζε ότι η αντισύλληψη δεν είναι ηθικά αποδεκτή.

Παράλληλα, έλεγε ότι ήθελε να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των γυναικών και την ίδια στιγμή υπογράμμιζε ότι ο μόνος φυσικός προορισμός κάθε γυναίκας είναι η μητρότητα.

Επιπλέον, συχνά έλεγε για τους ομοφυλόφιλους ότι νιώθει οίκτο για αυτούς, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις από την ομοφυλοφιλική κοινότητα.

Παρά τα προβλήματα υγείας του τα τελευταία χρόνια δε σταμάτησε να ταξιδεύει και πήγε ακόμη και στη Νιγηρία, τις πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες, την Ελλάδα και τους ιερούς τόπους για τη χριστιανοσύνη.

Ταξίδι στην Πολωνία

Το 2002 πραγματοποίησε ένα νοσταλγικό ταξίδι στη γενέτειρά του, Πολωνία, όπου φίλησε το χώμα μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο.

Αμέσως μετά επισκέφθηκε τους τάφους των γονιών του και του αδελφού του, αλλά και το χωριό όπου γεννήθηκε, Βάντοβιτς.

Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα έσπευσαν να τον προϋπαντήσουν στην Πολωνία, πιστεύοντας ότι επρόκειτο για έναν άγιο εν ζωή, ο οποίος τους βοήθησε να απαλλαγούν από τον κομμουνισμό.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Πάπας αντιμετώπισε μεγάλα προβλήματα, όπως τη φτώχεια στην Αφρική και την εξάπλωση του έιτζ.

Παράλληλα, είχε να αντιμετωπίσει τα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ακόμη όμως και αυτοί που του άσκησαν κριτική, παραδέχθηκαν ότι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' είχε έναν προσωπικό μαγνητισμό πάνω του, γεγονός που θα μείνει στην ιστορία.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.