Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-04-03

  1. Ο Πάπας των αντιθέσεων
  2. Ο Φερνάντο Αλόνσο νικητής στο Μπαχρέιν
  3. Ο Φερνάνδο Αλόνσο νικητής στο Μαχρέιν
  4. Επιτάχυνση για την ονομασία της ΠΓΔΜ θέλει η Αθήνα
  5. Μέχρι τα τέλη Απριλίου η αποχώρηση
  6. Καθησυχάζει το υπουργείο για το μέλι
  7. Ισόπαλη η ΑΕΚ - Νίκη του ΠΑΟΚ
  8. «Συγκάτοικοι» στην κορυφή
  9. Πάπας Ιωάννης Παύλος Β': Η μεγάλη πορεία
  10. Παγκόσμιο ρέκβιεμ για τον Ιωάννη Παύλο B'
  11. Οι πλουσιότεροι πλούσιοι
  12. Μακελειό σε εκκλησία της Στουτγάρδης
  13. Γκάλοπ για τη φορολογία
  14. Εξελέγη πρόεδρος της ιρακινής εθνοσυνέλευσης
  15. Φόρος τιμής στον εκλιπόντα
  16. Οικονομία και ιεράρχες
  17. Παγκόσμιο ρέκβιεμ για τον Ιωάννη Παύλο B'
  18. Αντίο στον «Πάπα Ημών»
  19. Παγκόσμιο ρέκβιεμ για τον Ιωάννη Παύλο B'
  20. Ισόπαλη η ΑΕΚ - Νίκη του ΠΑΟΚ
  21. Πάπας Ιωάννης Παύλος Β': Η μεγάλη πορεία

Δευτέρα 04 Απριλίου 2005 - 03:03 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Πάπας των αντιθέσεων

Η φωτογραφία της σορού του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β σε αίθουσα του Αποστολικού Ανακτόρου δεσπόζει στην πρώτη σελίδα της εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph), συνοδευόμενη από τον ύστατο χαιρετισμό στον προκαθήμενο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας: «Στον αξέχαστο πατέρα μας ευχόμαστε να τον οδηγήσουν άγγελοι στον παράδεισο».

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στη Ρώμη περιγράφει πώς παρά τις εκατοντάδες χιλιάδες πιστών που είχαν συγκεντρωθεί στο Βατικανό την επομένη της αγγελίας του θανάτου του θρησκευτικού τους ηγέτη, στο χώρο επικρατούσε μια αίσθηση κενού.

Όπως εξηγεί η Τέλεγκραφ, σήμερα το απόγευμα η σορός του Πάπα θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη βασιλική του Αγίου Πέτρου. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, η Ρώμη προετοιμάζεται για την «εισβολή» δύο εκατομμυρίων πιστών που, όπως υπολογίζεται, θα θελήσουν να αποτίσουν φόρο τιμής στον εκλιπόντα.

Σε σχόλιό της η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο νέος Πάπας που θα αναδειχθεί μέσα από τις παραδοσιακές διαδικασίες του Βατικανού, θα έχει να αντιμετωπίσει πέρα από τις προκλήσεις του 21ου αιώνα και «τις αυξημένες απαιτήσεις που έχει δημιουργήσει στο ρωμαιοκαθολικό ποίμνιο ο χαρισματικός Κάρολ Βοϊτίλα».

Στο κύριο άρθρο της Τέλεγκραφ σημειώνεται ο αποφασιστικός ρόλος του Πολωνού Πάπα στην «ανατροπή του κομμουνισμού». Η εφημερίδα κάνει λόγο για έναν «χριστιανό Δαυίδ» που νίκησε τον «κομμουνιστή Γολιάθ».

Επίσης σημειώνεται ότι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β ουσιαστικά έσωσε τη διαιρεμένη στον καπιταλιστικό κόσμο ρωμαιοκαθολική εκκλησία ενδυναμώνοντας το ρόλο της και κερδίζοντας ξανά τους πιστούς της.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times), ωστόσο, παρατηρούν ότι πολλοί καταλογίζουν στον εκλιπόντα «αυταρχικά ένστικτα που απέτρεψαν ορισμένες απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο οικοδόμημα της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας».

Όπως σημειώνεται στο κύριο άρθρο, ο Ιωάννης Παύλος Β ήταν ένα «παράδοξο μείγμα υπέρμαχου της ελευθερίας και απολυταρχικού ηγέτη».

Η εφημερίδα αναφέρεται στο πλήθος που αναμένεται να συρρεύσει στην ιταλική πρωτεύουσα για να προσκυνήσει τη σορό του Ιωάννη Παύλου Β.

Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι στην κηδεία του, ο ορισμός της οποίας αναμένεται σύντομα, θα παραστούν περίπου 200 ηγέτες κρατών, μεταξύ των οποίων πιθανότατα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.

Αναφερόμενη στη διαδοχή του Πάπα, η εφημερίδα γράφει ότι δεν υπάρχει σαφές φαβορί μεταξύ των υποψηφίων καρδιναλίων.

Για την εφημερίδα Τάιμς (The Times), που κυκλοφορούν με τον τίτλο «ο Πάπας εν ειρήνη», πολλοί πιστοί της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας περιμένουν να δουν μια διαφορετική στάση του Βατικανού σε θέματα επί των οποίων ο Ιωάννης Παύλος Β είχε κατηγορηθεί για αδιαλλαξία.

Όπως γράφει η εφημερίδα, πολλές γυναίκες, ομοφυλόφιλοι, θύματα του ιού HIV που προκαλεί έιτζ και θύματα παιδεραστών, όλοι πιστοί της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, ελπίζουν ότι ο νέος Πάπας θα τους επιτρέψει να βγουν από το περιθώριο στο οποίο βρίσκονται μέχρι τώρα.

Η πιστή προσήλωση του εκλιπόντος ποντίφικα στο γράμμα του καθολικού δόγματος, αναφέρουν οι Τάιμς, αδίκησε πολλούς πιστούς των παραπάνω και άλλων κατηγοριών, που δε βρήκαν στην εκκλησία τους τη συμπαράσταση που χρειάζονταν.

Η Ιντιπέντεντ (The Independent) στέκεται περισσότερο επιφυλακτική απέναντι στις εκδηλώσεις αγάπης των πιστών προς το πρόσωπο του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β.

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στη Ρώμη αναφέρει σκωπτικά ότι η λατρεία που εκδήλωσαν προς το πρόσωπο του Πάπα πολλοί από αυτούς που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, έδειχνε ότι ίσως στο μυαλό τους είχαν ταυτίσει τον εκλιπόντα με τον Ιησού.

Η εφημερίδα γράφει ότι ο Κάρολ Βοϊτίλα ήταν ταυτόχρονα ένα απολύτως σύγχρονος και βαθιά αυταρχικός Πάπας, διερωτώμενη ποιο από τα δύο πρόσωπά του θα περάσει στην ιστορία.

Απαντώντας εν μέρει στο ερώτημά της, με το κύριο άρθρο της η εφημερίδα τονίζει ότι ανάλογα με τις επικρατούσες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες και τις διαφορετικές προκλήσεις, κάθε περιοχή του κόσμου που επηρεάστηκε από την προσωπικότητα, το έργο και τη στάση του Ιωάννη Παύλου Β, θα διαμορφώσει τη δική της ιστορική άποψη για τον Πολωνό ποντίφικα.

Με τον τίτλο «Αρχίζει η μάχη για την ψυχή της εκκλησίας», η εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian) δίνει το στίγμα της σπουδαιότητας και της δυσκολίας του έργου που θα αναλάβει ο διάδοχος του πάπα Ιωάννη Παύλου Β.

Παράλληλα, όμως τονίζει ότι ανάλογα με το διάδοχο θα καθοριστεί και ο χαρακτήρας της καθολικής εκκλησίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι εκπρόσωποι της συντηρητικότερης παράταξης του Βατικανού φαίνεται ότι έχουν ενεργοποιηθεί πρώτοι στην κούρσα της διαδοχής, θέλοντας να διατηρήσουν την «αμετάκλητα αντιδραστική» στάση της εκκλησίας σε θέματα όπως ο έλεγχος των γεννήσεων, στάση την οποία υπερασπίστηκε έναντι των προοδευτικότερων στοιχείων ο Ιωάννης Παύλος Β.

Σε άρθρο συντάκτη της εφημερίδας, αναφέρεται ότι ο πάπας έπληξε σημαντικά τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία, με αποφάσεις αναχρονιστικές και τη συγκέντρωση όλων των εξουσιών και τις αποφάσεων στο Βατικανό.

Στην κατακλείδα του άρθρου, μάλιστα, ο συντάκτης σημειώνει γλαφυρά ότι ο Ιωάννης Παύλος Β ήταν για τη χριστιανική εκκλησία η μεγαλύτερη καταστροφή μετά το Δαρβίνο.


Κυριακή 03 Απριλίου 2005 - 23:51 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Φερνάντο Αλόνσο νικητής στο Μπαχρέιν

Δεύτερη νίκη του Ισπανού σε δύο εβδομάδες

Ο Φερνάντο Αλόνσο είναι ο νικητής του γκραν πρι της Φόρμουλα 1 στο Μπαχρέιν, δύο εβδομάδες μετά τη νίκη του στο γκραν πρι της Μαλαισίας.

Ο Ισπανός πιλότος της Ρενό βρίσκεται με 26 βαθμούς μπροστά από τον πιλότο της Τογιότα, Γιάρνο Τρούλι (16) και τον συνάδελφό του στη Ρενό, Τζιανκάρλο Φιτσικέλα (10).

Την τρίτη θέση πήρε ο Κίμι Ραϊκόνεν (Μακ Λάρεν - Μερτσέντες) και την Τέταρτη ο Ράλφ Σούμαχερ (Τογιότα).

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής, Μίχαελ Σούμαχερ αποχώρησε στο 120 γύρο μετά από πρόβλημα που παρουσίασε το υδραυλικό σύστημα του νέου του μονοθέσιου F 2005, που έκανε την παρθενική του κούρσα.

Ήταν η πρώτη αποχώρηση του Μίχαελ Σούμαχερ, από τον Ιούνιο του 2001, όταν είχε αναγκαστεί εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων να εγκαταλείψει την κούρσα στο Χόκενχαϊμριγκ της Γερμανίας.


Κυριακή 03 Απριλίου 2005 - 23:51 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Φερνάνδο Αλόνσο νικητής στο Μαχρέιν

Δεύτερη νίκη του Ισπανού σε δύο εβδομάδες

Ο Φερνάντο Αλόνσο είναι ο νικητής του γκραν πρι της Φόρμουλα 1 στο Μπαχρέιν, δύο εβδομάδες μετά τη νίκη του στο γκραν πρι της Μαλαισίας.

Ο Ισπανός πιλότος της Ρενό βρίσκεται με 26 βαθμούς μπροστά από τον πιλότο της Τογιότα, Γιάρνο Τρούλι (16) και τον συνάδελφό του στη Ρενό, Τζιανκάρλο Φιτσικέλα (10).

Την τρίτη θέση πήρε ο Κίμι Ραϊκόνεν (Μακ Λάρεν - Μερτσέντες) και την Τέταρτη ο Ράλφ Σούμαχερ (Τογιότα).

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής, Μίχαελ Σούμαχερ αποχώρησε στο 120 γύρο μετά από πρόβλημα που παρουσίασε το υδραυλικό σύστημα του νέου του μονοθέσιου F 2005, που έκανε την παρθενική του κούρσα.

Ήταν η πρώτη αποχώρηση του Μίχαελ Σούμαχερ, από τον Ιούνιο του 2001, όταν είχε αναγκαστεί εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων να εγκαταλείψει την κούρσα στο Χόκενχαϊμριγκ της Γερμανίας.


Κυριακή 03 Απριλίου 2005 - 21:29 (Ώρα Λονδίνου)

Επιτάχυνση για την ονομασία της ΠΓΔΜ θέλει η Αθήνα

Ο κ. Βαληνάκης συναντήθηκε με τον κ. Νίμιτς για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις εβδομάδες

Η Αθήνα επιδιώκει την επιτάχυνση της διαδικασίας για την επίλυση του προβλήματος με την ονομασία της ΠΓΔΜ, όπως κατέστησε σαφές ο υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης στον ειδικό αντιπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στη συνάντηση που είχαν το Σάββατο στη Νέα Υόρκη.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη συνάντηση Βαληνάκη-Νίμιτς, ο Έλληνας επανέλαβε στο συνομιλητή του ότι η κυβέρνηση επιθυμεί και επιδιώξει την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης το συντομότερο δυνατό, δεν θεωρεί όμως συζητήσιμη τη θέση της ΠΓΔΜ για διπλή ονομασία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές την Αθήνα, όπως και την Ουάσιγκτον και τα Ηνωμένα Έθνη, προβληματίζει η απροθυμία των Σκοπίων να εξευρεθεί συναινετική λύση, καθώς δεν έχουν παρουσιάσει μέχρι τώρα προτάσεις που να υποδηλώνουν κάτι τέτοιο.

Σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί συναινετική λύση, επισημαίνεται από διπλωματικούς κύκλους ότι η ΠΓΔΜ θα αντιμετωπίσει περαιτέρω δυσκολίες στην υλοποίηση των ευρωατλαντικών της στόχων.

Ο κ. Βαληνάκης συναντήθηκε με τον κ. Νίμιτς για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις εβδομάδες και ενώ προηγουμένως είχαν πραγματοποιηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες οι συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών, Πέτρου Μολυβιάτη, με την Αμερικανίδα ομόλογό του Κοντολίζα Ράις, τον γγ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, καθώς και με τον Μάθιου Νίμιτς.


Κυριακή 03 Απριλίου 2005 - 22:19 (Ώρα Λονδίνου)

Μέχρι τα τέλη Απριλίου η αποχώρηση

Η Δαμασκός , είπε ο κ. Ρεντ Ράρσεν, συμφωνεί με την επιτήρηση της αποχώρησης από αποστολή των Ηνωμένων Εθνών

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Δαμασκό του υπουργού Εξωτερικών της Συρίας, Φαρούλ αλ Σάρα, και του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, Τέργιε Ρεντ Λάρσεν, ανακοινώθηκε ότι η Συρία θα αποσύρει όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις και τους συνεργάτες των μυστικών υπηρεσιών από το Λίβανο μέχρι τις 30 Απριλίου, εφαρμόζοντας το ψήφισμα 1559 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η Δαμασκός , είπε ο κ. Ρεντ Ράρσεν, συμφωνεί με την επιτήρηση της αποχώρησης από αποστολή των Ηνωμένων Εθνών.

Απαντώντας στην ερώτηση εάν πιστεύει ότι η αποχώρηση θα συμβάλλει στη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών στο Λίβανο, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ είπε ότι ελπίζει να έχει θετικό αντίκτυπο.

Σε ερώτηση εξάλλου εάν θα αρχίσει ο αφοπλισμός της οργάνωσης Χεσμπολάχ από τη Συρία, όπως προβλέπει το ψήφισμα 1559, ο κ. Ρεντ Λάρσεν είπε ότι το συγκεκριμένο ψήφισμα αναφέρεται σε πολλά ζητήματα, τα οποία θα εξετάζονται και στη συνέχεια.

Η αντιπολίτευση στο Λίβανο εξέφρασε την ικανοποίησή της για το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των δυνάμεων της Συρίας. Ωστόσο, όπως μεταδίδει ανταποκριτής του ΒΒC, επικρατεί έντονος σκεπτικισμός και διατηρούνται οι υποψίες ότι και μετά την αποχώρηση η Συρία θα επιδιώξει να διατηρήσει τον έλεγχο στο Λίβανο με ένα δίκτυο πρακτόρων και αξιωματικών του λιβανικού στρατού, που διάκεινται φιλικά προς τη Δαμασκό.


Κυριακή 03 Απριλίου 2005 - 19:47 (Ώρα Λονδίνου)

Καθησυχάζει το υπουργείο για το μέλι

Υψηλότερο από τα όρια που θέτει η ΕΕ ήταν το ποσοστό παραδιχλωροβενζολίου, που ανιχνεύτηκε στο μέλι.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γ.Παπαθανασίου, δήλωσε ότι οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να ανησυχούν από τα ποσοστά παραδιχλωροβενζολίου που ανιχνεύτηκαν στο 57.9 % των δειγμάτων μελιού που εξετάσθηκαν από τα εργαστήρια του Δημόκριτου.

Το ποσοστό της ουσίας στα δείγματα αυτά ήταν υψηλότερο από τα όρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων κοινοποιήθηκαν την 1η Απριλίου και από τη Δευτέρα ξεκινά η διαδικασία απόσυρσης των τύπων μελιού, στους οποίους εντοπίστηκε η συγκεκριμένη ουσία.

Ο κ. Παπαθανασίου επικαλέστηκε ανακοίνωση του τμήματος Μελισσοκομίας - Σηροτροφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία τα όρια των 10 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο, που έχει ορίσει η ΕΕ, ισχύουν ως όρια ανίχνευσης της συγκεκριμένης ουσίας και δεν εκφράζουν βαθμό επικινδυνότητας.

Ο κ. Παπαθανασίου επέρριψε ευθύνες στον πρώην πρόεδρο του ΕΦΕΤ Νίκο Κατσαρό για το θόρυβο που δημιουργήθηκε το Σαββατοκύριακο για το ελληνικό μέλι, αποδίδοντας τις δηλώσεις του σε προσωπική πικρία για το γεγονός ότι εξαναγκάστηκε σε παραίτηση με αφορμή τους χειρισμούς που έγιναν στο θέμα των γιαουρτιών της ΦΑΓΕ.


Σάββατο 02 Απριλίου 2005 - 20:48 (Ώρα Λονδίνου)

Ισόπαλη η ΑΕΚ - Νίκη του ΠΑΟΚ

O διεθνής πάιχτης λύτρωσε με το γκόλ του την ΑΕΚ

Ισόπαλη 1-1 αναδείχτηκε η ΑΕΚ στον αγώνα της με τη Χαληδόνα, η οποία προηγήθηκε με γκολ στο 15΄ μετά από χτύπημα πέναλτι του Ηλιόπουλου, ο οποίος ανετράπη από τον τερματοφύλακα της Ένωσης, Χιώτη.

Η ΑΕΚ πίεσε τη Χαλκηδόνα σε ολόκληρη τη διάρκεια του αγώνα και ισοφάρισε στο 67' με γκολ του αρχηγού της, Κώστα Κατσουράνη, μετά από πάσα του Ίβιτς.

Οι συνθέσεις:

ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ: Εμπέντε, Ντάγκας, Παππάς, Χάλαρης, Αλ Τζάχερ, Σωτήρχος, Δήμος, Κούτσης (87' Ζαχαρόπουλος), Γελαδάρης (60' Κουτσοκώστας), Κορακάκης (70' Κατεμής), Ηλιόπουλος

ΑΕΚ: Χιώτης, Κόντης, Μάλμπασα, Αλβες, Μόρας, Κατσουράνης, Ασουνσάο (66' Ιβιτς), Πετκόφ, Σέζαρ (89' Κωνσταντινίδης), Σοάρες, Λυμπερόπουλος.

ΠΑΟΚ-Ξάνθη 1-0

Στο άδειο γήπεδο της Τούμπας ο ΠΑΟΚ επικράτησε τελικά της Ξάνθης με 1-0, με γκολ που σημείωσε στο 62 ο Σαλπιγγίδης. Η θρακιώτικη ομάδα διαμαρτυρήθηκε για το γκόλ, θεωρώντας ότι προέκυψε από θέση οφσάιντ.

ΟΙ συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Τοχούρογλου, Φουτσίνι, Θεοδωρίδης, Ζωγραφάκης (46' Ανδράλας), Καρυπίδης, Μέγκαχεντ, Ουντέζε, Κουτσόπουλος (31' Καραδήμος), Μαλαδένης, Σαλπιγγίδης (88' Εγκωμίτης), Μίετσελ.

ΞΑΝΘΗ: Πιζανόφσκι, Μαχράτζε, Γαρπόζης, Ζαπρόπουλος, Λαμπριάκος, Σίκοφ, Τοροσίδης (88' Κάραμπας), Άντζας, Πρίττας (88' Μπαϊκαρά), Βοζάμπαλ, Λουτσιάνο.

Το πρόγραμμα της 24ης αγωνιστικής της Α΄ Εθνικής κατηγορίας, συνεχίζεται την Κυριακή με τις συναντήσεις Κέρκυρα-Πανιώνιος, Απόλλων Καλαμαριάς-Καλλιθέα,

Παναθηναϊκός-Άρης, Ολυμπιακός-Ιωνικός.

Η ομάδα του Ολυμπιακού θα αγωνισθεί ξανά μετά τη λήψη της τιμωρίας της παρουσία των οπαδών της στο Στάδιο Καραϊσκάκη.


Κυριακή 03 Απριλίου 2005 - 20:55 (Ώρα Λονδίνου)

«Συγκάτοικοι» στην κορυφή

Ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος αποκρούει το πέναλτι του Φάνη Γκέκα

Μία εβδομάδα πριν τη συνάντησή τους στο γήπεδο της «Λεωφόρου» Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ισοβαθμούν στην πρώτη θέση με 50 βαθμούς, ακολουθούμενοι από την ΑΕΚ (49), που άφησε επίσης δύο βαθμούς το Σάββατο, στην αναμέτρησή της με τη Χαλκηδόνα (1-1).

Παρουσία των φιλάθλων του μετά από δυόμισι μήνες ξανά μετά το τέλος της τιμωρίας του, ο Ολυμπιακός βρέθηκε να χάνει στο στάδιο Καραϊσκάκη στο 22΄ με 1-0, από γκολ του Γκούτμαν, που έφυγε μόνος του σε αντεπίθεση.

Στη συνέχεια ο Ολυμπιακός έχασε ευκαιρίες για γκολ, για να καρποφορήσουν οι προσπάθειές των παικτών του στο δεύτερο ημίχρονο, στο 49΄(Καστίγιο , που μπήκε αλλαγή) και στο 51΄ (Τζόρτζεβιτς).

Οι συνθέσεις:

Ολυμπιακός: Νικοπολίδης, Μαυρογενίδης, Ανατολάκης, Βάλλας (46' Ριβάλντο), Κωστούλας, Στολτίδης, Γεωργάτος, Μάριτς, Τζόρτζεβιτς, Τζιοβάνι (46' Καστίγιο), Οκκάς (85' Ταραλίδης).

Ιωνικός: Μπεκιάι, Οφρυδόπουλος (46' Βουρεξάκης), Κινγκ (66' Διαμαντής), Τσιμπλίδης (56' Ρόκκας), Κοΐμπρα, Μακόρ, Γκούτμαν, Λετιέρι, Ισά, Ουκάρ, Νατσούρας.

ΠΑΟ-Άρης 0-0

Ισοπαλία μ0-0 απέσπασε στη «Λεωφόρο» ο Άρης από τον Παναθηναϊκό, ο οποίος έχασε τη μεγάλη ευκαιρία στο 28΄, όταν ο τερματοφύλακας του Άρη, Πουρλιοτόπουλος, απέκρουσε πέναλτι του Γκέκα.

Παίζοντας αμυντικά, η ομάδα της Θεσσαλονίκης πήρε έναν πολύτιμο, στην προσπάθειά της να διατηρηθεί στη μεγάλη κατηγορία.

Οι συνθέσεις:

Παναθηναϊκός: Γκαλίνοβιτς, Μόρις, Κωνσταντινίδης, Κώτσιος, Γκούμας, Μπασινάς, Γκονζάλες, Γκέκας (46' Ολισαντέμπε), Χαραλαμπίδης, Βόουτερ (59' Σανμαρτεάν), Κωνσταντίνου (76' Παπαδόπουλος).

Άρης: Πουρλιοτόπουλος, Γόγολος, Μουράφσκι, Παπαδόπουλος, Πασσαλής, Λαζανάς (52' Κουεμάχα), Βαγκέλι, Καλλιμάνης, Κολτσίδας, Εκουέμε (82' Μαρκομιχάλης), Ινόγκι (87' Αμπελάς).

Τα άλλα αποτελέσματα της 24ης αγωνιστικής:

Χαλκηδόνα-ΑΕΚ 1-1

ΠΑΟΚ-Ξάνθη 1-0

Κέρκυρα-Πανιώνιος 1-3

Αιγάλεω-Ηρακλής 1-0

Απόλλων Καλαμαριάς-Καλλιθέα 1-2

Εργοτέλης-ΟΦΗ 0-1

Η Βαθμολογία:

1. Ολυμπιακός 50

- Παναθηναϊκός 50

2. ΑΕΚ 49

4. ΠΑΟΚ 41

5. Ξάνθη 40

6. Αιγάλεω 33

7. Χαλκηδόνα 32

8. Πανιώνιος 30

9. Ηρακλής 29

10. ΟΦΗ 28

11. Καλλιθέα 27

12. Ιωνικός 24

13. Απ.Καλαμαριάς 23

- Αρης 23


Σάββατο 02 Απριλίου 2005 - 20:43 (Ώρα Λονδίνου)

Πάπας Ιωάννης Παύλος Β': Η μεγάλη πορεία

Η εκλογή του Κάρολ Βοϊτίλα στο αξίωμα του πάπα, το 1978, προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στον καθολικό κόσμο. Κανείς δεν περίμενε να αναλάβει το αξίωμα ο 58χρονος καρδινάλιος από την Κρακοβία της Πολωνίας.

Ο ίδιος όμως είχε κερδίσει το σεβασμό και την εκτίμηση του κόσμου εξαιτίας της στάσης του εναντίον του κομμουνιστικού καθεστώτος της Πολωνίας.

Παρ' όλα αυτά, δε συμπεριλαμβανόταν στον παραδοσιακό κύκλο του Βατικανού και, πάνω από όλα, δεν ήταν Ιταλός.

Όμως, κατάφερε να γίνει μία από τις πιο γνωστές και αναγνωρίσιμες προσωπικότητες σε όλο τον κόσμο.

Ακούστε το αφιέρωμα στον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β'

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' πραγματοποίησε μία οδύσσεια με τα ταξίδια του σε 120 χώρες και έγινε γνωστός για τους αγώνες του υπέρ της ελευθερίας.

Όμως, εκείνοι που του άσκησαν κριτική είπαν ότι ήταν ένας εξαιρετικά συντηρητικός και αυταρχικός άνθρωπος.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τάχθηκαν εναντίον του, λέγοντας ότι οι συντηρητικές απόψεις του για τις αμβλώσεις, την αντισύλληψη και τα δικαιώματα των γυναικών επηρέασαν εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο.

Παιδικά και νεανικά χρόνια

Ο νεότερος πάπας του 20ού αιώνα γεννήθηκε σε ένα χωριό κοντά στην Κρακοβία της Πολωνίας, το 1920.

Όταν ήταν νέος, έτρεφε αδυναμία για τον αθλητισμό και κυρίως για το ποδόσφαιρο και το σκι.

Η μεγάλη αγάπη του όμως ήταν το θέατρο και σε κάποια φάση στη ζωή του ήθελε να γίνει ηθοποιός.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της ναζιστικής κατοχής, ο Κάρολ Βοϊτίλα δούλευε ως εργάτης και σπούδαζε κρυφά θεολογία.

Από το 1942 μέχρι το 1944 αναγκάστηκε να κρυφτεί από τους ναζί, καθώς οι καθηγητές και οι φοιτητές θεολογιάς διώκονταν.

Μετά τον πόλεμο συνέχισε τις σπουδές του και χειροτονήθηκε ως ιερέας το 1946.

Ανέβηκε πολύ γρήγορα στην ιεραρχία της καθολικής Εκκλησίας και το 1965 έγινε αρχιεπίσκοπος. Τρία χρόνια αργότερα έγινε καρδινάλιος.

Τρεις ποντίφικες σε μια χρονιά

Το 1978 ήταν η «χρονιά των τριών προκαθήμενων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας».

Ο Πάπας Παύλος ο ΣΤ' πέθανε σε ηλικία 80 χρόνων. Ο διάδοχός του, Ιωάννης Παύλος, πέθανε μέσα σε 33 μέρες.

Ο Κάρολ Βοϊτίλα χειροτονήθηκε στη θέση του ποντίφικα την ίδια χρονιά και πήρε το όνομά του από τον προκάτοχό του.

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' σηματοδότησε μία νέα εποχή στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Ήταν δυναμικός, προσιτός και εύκολα αναγνωρίσιμος από εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο.

Πάνω από όλα ταξίδεψε πολύ. Πάντα στα ταξίδια του απηύθυνε εκκλήσεις για ειρήνη.

Η εμμονή του όμως να πλησιάζει τα πλήθη, παρ' ολίγο να τον οδηγήσει στο θάνατο, το 1981.

Απόπειρα δολοφονίας

Χαιρετώντας τα πλήθη από το αυτοκίνητό του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, δέχθηκε τα πυρά του Τούρκου Αλί Αγκτσά και τραυματίσθηκε σοβαρά.

Μετά την ανάρρωσή του επισκέφθηκε τον Αγκτσά στη φυλακή και τον συγχώρεσε γι' αυτό που είχε κάνει.

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' προσπάθησε να αποκαταστήσει τις σχέσεις της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με τις κομμουνιστικές χώρες και ήταν ο πρώτος ποντίφικας που δέχθηκε σοβιετικό ηγέτη στο Βατικανό.

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ τον επισκέφθηκε στη Ρώμη, το 1989.

Ο ποντίφικας συναντήθηκε επίσης με τον πρώτο μαύρο ηγέτη της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, μετά την πτώση του απάρτχαϊντ, αλλά και με τον Φιντέλ Κάστρο κατά το ταξίδι του στην Κούβα.

Κριτική και αντιδράσεις

Ο ίδιος όμως δέχθηκε συχνά τα βέλη της κριτικής και εθεωρείτο αμφιλεγόμενη προσωπικότητα.

Όσοι του άσκησαν κριτική είπαν ότι, από τη μία πλευρά έλεγε ότι μάχεται κατά της παγκόσμιας φτώχειας, και από την άλλη τόνιζε ότι η αντισύλληψη δεν είναι ηθικά αποδεκτή.

Παράλληλα, έλεγε ότι ήθελε να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των γυναικών και την ίδια στιγμή υπογράμμιζε ότι ο μόνος φυσικός προορισμός κάθε γυναίκας είναι η μητρότητα.

Επιπλέον, συχνά έλεγε για τους ομοφυλόφιλους ότι νιώθει οίκτο για αυτούς, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις από την ομοφυλοφιλική κοινότητα.

Παρά τα προβλήματα υγείας του τα τελευταία χρόνια δε σταμάτησε να ταξιδεύει και πήγε ακόμη και στη Νιγηρία, τις πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες, την Ελλάδα και τους ιερούς τόπους για τη χριστιανοσύνη.

Ταξίδι στην Πολωνία

Το 2002 πραγματοποίησε ένα νοσταλγικό ταξίδι στη γενέτειρά του, Πολωνία, όπου φίλησε το χώμα μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο.

Αμέσως μετά επισκέφθηκε τους τάφους των γονιών του και του αδελφού του, αλλά και το χωριό όπου γεννήθηκε, Βάντοβιτς.

Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα έσπευσαν να τον προϋπαντήσουν στην Πολωνία, πιστεύοντας ότι επρόκειτο για έναν άγιο εν ζωή, ο οποίος τους βοήθησε να απαλλαγούν από τον κομμουνισμό.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Πάπας αντιμετώπισε μεγάλα προβλήματα, όπως τη φτώχεια στην Αφρική και την εξάπλωση του έιτζ.

Παράλληλα, είχε να αντιμετωπίσει τα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ακόμη όμως και αυτοί που του άσκησαν κριτική, παραδέχθηκαν ότι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' είχε έναν προσωπικό μαγνητισμό πάνω του, γεγονός που θα μείνει στην ιστορία.


Κυριακή 03 Απριλίου 2005 - 09:11 (Ώρα Λονδίνου)

Παγκόσμιο ρέκβιεμ για τον Ιωάννη Παύλο B'

Εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί έλαβαν μέρος σε ολονύκτιες προσευχές στη μνήμη του Ιωάννη Παύλου B'

Στη Ρώμη, στη γενέτειρά του Κρακοβία της Πολωνίας και σε χιλιάδες εκκλησίες ανά τον κόσμο πάνω από ένα δισεκατομμύριο Ρωμαιοκαθολικοί συμμετέχουν σε κυριακάτικη επιμνημόσυνη Θεία Λειτουργία για τον Πάπα Ιωάννη Παύλο B', ο οποίος απεβίωσε το βράδυ του Σαββάτου.

Η σορός του εκλιπόντος, ενδεδυμένη με βαθυκόκκινα άμφια και λευκή τιάρα, βρίσκεται σε αίθουσα του αποστολικού ανακτόρου, ενώ πολιτικοί ηγέτες - όπως ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, διπολωμάτες, καρδινάλιοι και ιεράρχες περνούν από μπροστά της αποτίοντας φόρο τιμής.

Το Βατικανό κήρυξε εννέα ημέρες πένθους, ενώ στην Ιταλία και την Πολωνία όπου οι σημαίες κυματίζουν ήδη μεσίστιες.

Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την κηδεία του ποντίφικα και την εκλογή νέου πάπα.

Τη Δευτέρα θα γίνει η πρώτη συνάντηση καρδιναλίων στη Ρώμη όπου θα αποφασισθούν οι λεπτομέρειες της ταφής του Κάρολ Βοιτίλα, η σορός του οποίου θα μεταφερθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου για να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Νοιώθουμε μόνοι κι έρημοι... Σαν να έχει πεθάνει ο πατέρας μας

Μάριο Ντελούκα, Ρωμαιοκαθολικός πιστός

Οι αρχές της Ρώμης υπολογίζουν ότι δύο εκατομμύρια πιστοί αναμένεται να συρρεύσουν στην Αιώνια Πόλη για την κηδεία του Πάπα.

Όσο για την εκλογή του διαδόχου του εκλιπόντος η ευθύνη εναποτίθεται στους ώμους των 117 καρδιναλίων που θα συγκεντρωθούν για το σκοπό αυτό εντός 20ημέρου μέσα στην Καπέλα Σιστίνα, το παρεκκλήσι δίπλα στον Άγιο Πέτρο (που είναι φημισμένο για τις τοιχογραφίες του Μιχαήλ Αγγέλου).

Κεντρικό ρόλο στη διαδικασία θα διαδραματίσει ο καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ συγκαλώντας το κογκλάβιο, ως πρύτανης του Κολεγίου των Καρδιναλίων.

Προσευχές και αγρυπνία

Το βράδυ του Σαββάτου καθώς οι καμπάνες σε εκκλησίες όλων των χριστιανικών δογμάτων του κόσμου ηχούσαν πένθιμα, 130 χιλιάδες πιστοί από πόλεις και χωριά της Ιταλίας άρχισαν να συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία του Βατικανού προσευχόμενοι για τη μνήμη του ποντίφικα.

Κατάμεστη από πιστούς η κεντρική πλατεία του Βατικανού

Πολλοί ανάμεσα στο συγκεντρωμένο πλήθος δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους.

Στην πρωτεύουσα της Κροατίας, Ζάγκρεμπ, τα σήμαντρα των εκκλησιών ανήγγειλαν το θάνατο του Πάπα, ενώ στον καθολικό καθεδρικό ναό του Σαράγεβο, στη Βοσνία, πιστοί συγκεντρώθηκαν για προσευχή και αγρυπνία.

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θρήνησαν αμφότεροι το θάνατο του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β'. Οι καμπάνες ήχησαν στην Εκκλησία της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ όταν έγινε γνωστή η θλιβερή είδηση.

Στην Ιταλία δεν πρόκειται να διεξαχθούν οι αγώνες στα πλαίσια των επαγγελματικών πρωταθλημάτων.

Στην Πορτογαλία η ποδοσφαιρική ομοσπονδία ανακοίνωσε πως θα τηρηθεί σε όλα τα σημερινά ματς ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Πάπα.


Κυριακή 03 Απριλίου 2005 - 18:53 (Ώρα Λονδίνου)

Οι πλουσιότεροι πλούσιοι

Επιχειρήσεις χάλυβα διαθέτει ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Βρετανία

Ο Ινδός επιχειρηματίας Λακσμί Μίταλ που έχει επιχειρήσεις χάλυβα είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Βρετανία με περιουσία 14,8 δισεκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με την «λίστα πλουσίων» της εφημερίδας Σάντεϊ Τάιμς.

Στη δεύτερη θέση της λίστας βρίσκεται ο Ρώσος επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας, Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς (7,5 δισεκατομμύρια) και στην Τρίτη θέση ο δούκας του Γουέστμινστερ (5,6 δις). Στη δέκατη θέση βρίσκεται η οικογένεια Σπύρου Λάτση.

Η βασίλισσα Ελισάβετ βρίσκεται στην 15η θέση της λίστας των πλουσιοτέρων γυναικών, στην οποία περιλαμβάνονται 81 ονόματα, με περιουσιακά στοιχεία 270 εκατομμυρίων λιρών.

Ο πιο γενναιόδωρος από τους πλουσιοτέρους Βρετανούς είναι ο τραγοουδιστής, σερ Έλντον Τζον, ο οποίος έχει δωρίσει για φιλανθρωπικούς σκοπούς το 12% από τα 185 εκατομμύρια της περιουσίας του.

Οι επτά από τους δέκα πλουσιότερους από τους 40 δισεκατομμυριούχους στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι Βρετανοί.

Η συνολική περιουσία των «πλουσιοτέρων των πλουσίων» ανέρχεται στα 52,55 δισεκατομμύρια λίρες, δέκα δις περισσότερα από το σύνολο των περιουσιών των 200 πλουσιοτέρων ανθρώπων της βρετανίας πριν περίπου μία δεκαετία.


Κυριακή 03 Απριλίου 2005 - 18:15 (Ώρα Λονδίνου)

Μακελειό σε εκκλησία της Στουτγάρδης

Σκηνές φρίκης διαδραματίστηκαν στην εκκλησία, όπως είπε εκπρόσωπος της αστυνομίας

Εικοσιπεντάχρονος άνδρας οπλισμένος με σπαθί σαμουράι σε ευαγγελική εκκλησία της Στουτγάρδης την ώρα της λειτουργίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας και να τραυματιστούν άλλοι τρεις άνθρωποι.

Κρίσιμη είναι η κατάσταση μιας γυναίκας, ενώ, σύμφωνα με την αστυνομία, στην εκκλησία διαδραματίστηκαν σκηνές φρίκης και ότι βρέθηκαν κομμένα ανθρώπινα μέλη.

Ο δράστης, τα κίνητρα του οποίου προς το παρόν είναι άγνωστα, συνελήφθη.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Χέρμαν Καρπφ, δήλωσε ότι η επίθεση έλαβε χώρα την ώρα που στην εκκλησία είχαν συγκεντρωθεί περίπου 40 άνθρωποι, οι περισσότεροι μέλη της κοινότητας των Ταμίλ από τη Σρι Λάνκα και τη νότια Ινδία, που ζουν στην πόλη. Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο ο δράστης είναι επίσης Ταμίλ.

Οι Ταμίλ είναι στην πλειονότητά τους ινδουϊστές.


Κυριακή 03 Απριλίου 2005 - 14:29 (Ώρα Λονδίνου)

Γκάλοπ για τη φορολογία

Το 83% των Ελλήνων θεωρούν ότι τα νέα μέτρα θα πλήξουν το οικογενειακό εισόδημα, ένα 8% ότι θα πληγεί λίγο, και μόλις το 3% -στα όρια στατιστικού λάθους- εκτιμά ότι δεν θα επηρεαστεί.

Αυτό προκύπτει από έρευνα για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», που διενεργήθηκε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε δείγμα 800 πολιτών, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στην ερώτηση εάν τα μέτρα είναι δίκαια για τον πολίτη, κατηγορηματικά όχι απαντά το 55% και μάλλον όχι το 22%, ενώ μόνο το 5% τα θεωρεί δίκαια και το 10% μάλλον δίκαια.

Επίσης το 59% από όσους ψήφισαν ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές θεωρεί άδικα τα μέτρα και το 34% των ίδιων ψηφοφόρων ότι δεν ήταν καν αναγκαία.

Στο ερώτημα «πως θα αντιμετωπίσετε την κυβέρνηση μετά τα μέτρα», μόλις ένα 5% απαντά θετικά και εντοπίζεται καθολικά στους ψηφοφόρους της ΝΔ, ενώ το 36,5% απαντά αρνητικά.

Για την εικόνα της κυβέρνησης, το 72% δηλώνει ότι είναι λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο από την απόδοσή της και ένα 37% από αυτούς είχαν ψηφίσει ΝΔ - αντιστοίχως όμως τα αρνητικά ποσοστά για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι 70%, κάτι που αποτυπώνεται για πρώτη φορά.

Δεύτερη δημοσκόπηση - κόλαφος

Επίσης σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση της εταιρείας Μέτρον Ανάλυσις για λογαριασμό της εφημερίδας «Ημερησία», δύο στους τρεις πολίτες διαφωνούν με τα μέτρα.

Το 51,4% έχει αρνητική γνώμη για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ το 45,2% εκτιμά ότι ήταν καλύτερη η κατάσταση με την κυβέρνηση Σημίτη, έναντι 20,3% που έχει την αντίθετη άποψη.

Σύμφωνα με το δεύτερο γκάλοπ το 27,2% δηλώνει ικανοποιημένο από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ πριν δύο μήνες το ποσοστό ήταν στο 37,4% (διαφορά 10 ποσοστιαίες μονάδες).

Το 53,4% πιστεύει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης κινούνται σε λάθος κατεύθυνση.


Κυριακή 03 Απριλίου 2005 - 14:24 (Ώρα Λονδίνου)

Εξελέγη πρόεδρος της ιρακινής εθνοσυνέλευσης

Ο κ. Χασάνι υπήρξε έντονος επικριτής της αμερικανικής επιχείρησης εναντίον της Φαλούτζα και αρχικά είχε αρνηθεί να αναλάβει τη θέση.

Τον σουνίτη - πρώην υπουργό Βιομηχανίας, Χατζίμ Αλ Χασάνι, εξέλεξε πρόεδρό της η νέα ιρακινή εθνοσυνέλευση, ξεπερνώντας έτσι ένα από τα βασικότερα εμπόδια για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Τις θέσεις των αντιπροέδρων καταλαμβάνουν ο σιίτης πρώην πυρηνικός επιστήμονας Χουσείν Αλ Σαχριστάνι και ο Κούρδος Αρίφ Ταϊφούρ, ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την επιλογή του νέου προέδρου και του νέου πρωθυπουργού της χώρας. Οι ηγέτες των κοινοβουλευτικών παρατάξεων δήλωσαν ότι μέχρι την Τετάρτη θα ανακοινωθούν τα ονόματα.

Σιίτες και Κούρδοι έχουν συμφωνήσει ότι ο ηγέτης του Κουρδιστάν, Τζαλαλ Ταλαμπανί θα οριστεί πρόεδρος και ότι ο σιίτης πολιτικός, Ιμπραχίμ Τζαφάρι, θα ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης. Αναμένεται ότι ο σιίτης Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί θα είναι αναπληρωτής πρωθυπουργός αλλά δεν έχει καταστεί ακόμα δυνατή η συμφωνία για το Σουνίτη αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Ο κ. Χασάνι υπήρξε έντονος επικριτής της αμερικανικής επιχείρησης εναντίον της Φαλούτζα και αρχικά είχε αρνηθεί να αναλάβει τη θέση.

Επίθεση εναντίον του Αμπού Γκράιμπ

Το βράδυ του Σαββάτου 40 Ιρακινοί αντάρτες εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον των περιβόητων φυλακών Αμπού Γκράιμπ - δυτικά της Βαγδάτη, δίνοντας μάχη με τα αμερικανικά στρατεύματα κατοχής.

Καλά οργανωμένη φαίνεται να ήταν η επίθεση εναντίον των φυλακών

Στην αρχή δύο καμικάζι επιδρομείς οδήγησαν και ανατίναξαν δύο παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα σε κτίριο που βρίσκεται περιμετρικά των φυλακών, ενώ στη συνέχεια οι αντάρτες επιτέθηκαν χρησιμοποιώντας οπλοβομβίδες, όλμους και αυτόματα όπλα.

Όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός στις σφοδρές ανταλλαγές πυρών που διήρκεσαν επί μία ώρα σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας από τους επιτιθέμενους, τραυματίσθηκαν 44 Αμερικανοί στρατιώτες και 12 κρατούμενοι στις φυλακές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν δραπέτευσε κανένας από τους 3.000 εγκλείστους στο Αμπού Γκράιμπ.


Κυριακή 03 Απριλίου 2005 - 14:33 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρος τιμής στον εκλιπόντα

«Ακούραστο θιασώτη της ειρήνης» χαρακτήρισε τον Πάπα ο γγ του ΟΗΕ

Πνευματικοί ηγέτες και πολιτικοί παράγοντες απ΄ όλο τον κόσμο με δηλώσεις τους πλέκουν το εγκώμιο του Πάπα Ιωάννη Παύλου B.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Άναν, χαρακτήρισε τον εκλιπόντα Πάπα «ακούραστο συνήγορο της ειρήνης, πραγματικό πρωτοπόρο του διαλόγου μεταξύ των πίστεων και δύναμη αυτοκριτικής στην ίδια την εκκλησία».

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, είπε πως «ο κόσμος έχασε έναν υπερασπιστή της ελευθερίας» έναν άνθρωπο που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για εκατομμύρια Αμερικανούς.

Ο εκλιπών ήταν «μια εξαιρετική φυσιογνωμία του καιρού μας, η οποία συνδέθηκε με μια ολόκληρη εποχή», αναφέρει ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χαρακτήρισε τον θάνατο του Πάπα ως απώλεια όχι μόνο για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, αλλά και για ολόκληρο το Χριστιανισμό και για την επιζητούσα ειρήνη και δικαιοσύνη παγκόσμια κοινότητα.

«Η Ιταλία βρίσκεται σε πένθος και θρηνεί τον πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Κάρλο Αζέλιο Τσιάμπι σε μήνυμά του που μεταδόθηκε από όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Στη Βρετανία η βασίλισσα Ελισάβετ Β' εξέφρασε επίσης τη «βαθιά θλίψη» της για το θάνατο του Ιωάννη Παύλου Β', όπως ανακοινώθηκε από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, δήλωσε πως στο πρόσωπο του Ιωάννη Παύλου Β' ο κόσμος έχασε ένα θρησκευτικό ηγέτη «τον οποίο τιμούσαν οι λαοί κάθε θρησκείας και οι μη θρησκευόμενοι, έναν άνθρωπο πίστης, εξαιρετικής αξιοπρέπειας και θάρρους».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, εξέφρασε «βαθιά συγκίνηση» για το θάνατο του Πάπα και υπογράμμισε πως «το πένθος αυτό σημαδεύει βαθιά τη Γαλλία».

Το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα απέτισε φόρο τιμής στον Ιωάννη Παύλο Β' χαρακτηρίζοντάς τον «υπερασπιστή της ειρήνης» και άνθρωπο «ευαίσθητο στη μοίρα των πιο αδύναμων και των πιο στερημένων».


Κυριακή 03 Απριλίου 2005 - 11:59 (Ώρα Λονδίνου)

Οικονομία και ιεράρχες

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής: Προσλήψεις χωρίς εξετάσεις σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ. 1.798 νέες θέσεις εργασίας.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το μοιραίο λάθος του Βαβύλη. Ο "Αδέσμευτος" ξεσκεπάζει τη συνωμοσία κατά του Χριστόδουλου.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: Τα αργύρια της προδοσίας. Αποκάλυψη: Ιδού το συμβόλαιο που υπέγραψε ο Παπαδήμας με το Υπ. Αμυνας του Ισραήλ.

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: Οι "κοψοχέρηδες" τρομάζουν τη Νέα Δημοκρατία. Φοροεπιδρομή και ακρίβεια διχάζουν και καταρρακώνουν την κυβέρνηση. Όμηρος πέντε υπουργών ο κ. Κ. Καραμανλής.

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: Ξεμπλοκάρουν οι οικοδομικές άδειες. Οι ρυθμίσεις ΥΠΕΧΩΔΕ που βάζουν τέλος στην ταλαιπωρία.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: Έξτρα φόρος 1.120 ευρώ για κάθε Έλληνα πολίτη. Η αύξηση του ΦΠΑ ήταν μόνο η αρχή: Τι κρύβει το σταθεροποιητικό πρόγραμμα για την επόμενη τριετία.

Espresso της Κυριακής: Αυτός θα είναι ο νικητής στο "FAME STORY". Συντριπτική η διαφορά που έχει από τα μέχρι τώρα τηλεφωνήματα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: Το καρτέλ εκδικείται τον Αγγελάκο. Δεν ξεχνάει τα πλήγματα που του κατάφερε όταν ήταν επικεφαλής της Δίωξης Ναρκωτικών.

Η ΕΠΟΧΗ: Αντίο ήπια προσαρμογή. Στο απυρόβλητο οι επιχειρήσεις, στο στόχαστρο μισθωτοί και φτωχοί.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Δημόσια έργα με ιδιωτικά κεφάλαια. Αναπτυξιακός νόμος-εργαλείο για τα υψηλά διαθέσιμα ιδιωτών με στήριξη τραπεζών.

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: Επιστρέφουν οι δέσμες. Καταργούνται οι Πανελλαδικές. 4 τα μαθήματα στις εισαγωγικές, οριστικά εκτός η Έκθεση.

Κυριακάτικη ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Ιδού τα έγγραφα της ντροπής. Αυτά είναι τα μισθωτήρια του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: Τα χειρότερα έρχονται. Πρόσθετα μέτρα προτείνει η Κομισιόν.

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: Επικίνδυνο μπάχαλο στην αγορά. Οι βιομήχανοι πουλάνε σάπια, η επιτροπή Ανταγωνισμού και ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων κοιμούνται και ο κόσμος πληρώνει τα σπασμένα.

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Διπλωματία του ράσου. Ανορθόδοξος πόλεμος Ορθόδοξων Εκκλησιών με επίκεντρο το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων.

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Λαϊκή δράση για την απόκρουση των μέτρων. Κυβερνητικό "Πρόγραμμα Σταθερότητας".

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: Σε συμπληγάδες η οικονομική πολιτική. Οι πολιτικές συνέπειες των φορολογικών μέτρων.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Καρφώνει τον Ρόντο ο Βαβύλης! Είχε σχέσεις μαζί του, όπως γράφει στην επιστολή που έστειλε στη διοίκηση της ΕΥΠ!

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: 72%: Κώστα, λάθος! Γκάλοπ ALCO: Οργή και απογοήτευση για ακρίβεια και νέους φόρους.

ΝΙΚΗ: Δει δη χρημάτων... Η κυβέρνηση επισπεύδει τις αποκρατικοποιήσεις.

Traffic News Κυριακής: Προτίμησε την καριέρα από το παιδί. Διάσημη Ελληνίδα τραγουδίστρια έκανε έκτρωση για να μείνει στην κορυφή.

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: Σύνταξη 6 μήνες νωρίτερα σε ΙΚΑ και ΤΕΒΕ. Μίνι ασφαλιστικό με 5 νέες ευνοϊκές διατάξεις.

Εφημερίδες Θεσσαλονίκης

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: Οι παρενέργειες της φοροεπίθεσης. Κερδοσκοπία, μείωση κατανάλωσης, αύξηση πληθωρισμού.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Χριστόδουλος: "Μέχρις εδώ!". Παραμονή Σταυροπροσκυνήσεως δε σώπασε ο αρχιεπίσκοπος.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 03 Απριλίου 2005 - 09:11 (Ώρα Λονδίνου)

Παγκόσμιο ρέκβιεμ για τον Ιωάννη Παύλο B'

Εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί έλαβαν μέρος σε ολονύκτιες προσευχές στη μνήμη του Ιωάννη Παύλου B'

Στη Ρώμη, στη γενέτειρά του Κρακοβία της Πολωνίας και σε χιλιάδες εκκλησίες ανά τον κόσμο πάνω από ένα δισεκατομμύριο Ρωμαιοκαθολικοί συμμετέχουν σε κυριακάτικη επιμνημόσυνη Θεία Λειτουργία για τον Πάπα Ιωάννη Παύλου B', ο οποίος αποβίωσε το βράδυ του Σαββάτου.

Η σορός του εκλιπόντος, ενδεδυμένη με βαθυκόκκινα άμφια και λευκή τιάρα, βρίσκεται σε αίθουσα του αποστολικού ανακτόρου, ενώ πολιτικοί ηγέτες - όπως ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, διπολωμάτες, καρδινάλιοι και ιεράρχες περνούν από μπροστά της αποτίοντας φόρο τιμής.

Το Βατικανό κήρυξε εννέα ημέρες πένθους, ενώ στην Ιταλία και την Πολωνία όπου οι σημαίες κυματίζουν ήδη μεσίστιες.

Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την κηδεία του ποντίφικα και την εκλογή νέου πάπα.

Τη Δευτέρα θα γίνει η πρώτη συνάντηση καρδιναλίων στη Ρώμη όπου θα αποφασισθούν οι λεπτομέρειες της ταφής του Κάρολ Βοιτίλα, η σορός του οποίου θα μεταφερθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου για να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Νοιώθουμε μόνοι κι έρημοι... Σαν να έχει πεθάνει ο πατέρας μας

Μάριο Ντελούκα, Ρωμαιοκαθολικός πιστός

Οι αρχές της Ρώμης υπολογίζουν ότι δύο εκατομμύρια πιστοί αναμένεται να συρρεύσουν στην Αιώνια Πόλη για την κηδεία του Πάπα.

Όσο για την εκλογή του διαδόχου του εκλιπόντος η ευθύνη εναποτίθεται στους ώμους των 117 καρδιναλίων που θα συγκεντρωθούν για το σκοπό αυτό εντός 20ημέρου μέσα στην Καπέλα Σιστίνα, το παρεκκλήσι δίπλα στον Άγιο Πέτρο (που είναι φημισμένο για τις τοιχογραφίες του Μιχαήλ Αγγέλου).

Κεντρικό ρόλο στη διαδικασία θα διαδραματίσει ο καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ συγκαλώντας το κογκλάβιο, ως πρύτανης του Κολεγίου των Καρδιναλίων.

Προσευχές και αγρυπνία

Το βράδυ του Σαββάτου καθώς οι καμπάνες σε εκκλησίες όλων των χριστιανικών δογμάτων του κόσμου ηχούσαν πένθιμα, 130 χιλιάδες πιστοί από πόλεις και χωριά της Ιταλίας άρχισαν να συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία του Βατικανού προσευχόμενοι για τη μνήμη του ποντίφικα.

Κατάμεστη από πιστούς η κεντρική πλατεία του Βατικανού

Πολλοί ανάμεσα στο συγκεντρωμένο πλήθος δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους.

Στην πρωτεύουσα της Κροατίας, Ζάγκρεμπ, τα σήμαντρα των εκκλησιών ανήγγειλαν το θάνατο του Πάπα, ενώ στον καθολικό καθεδρικό ναό του Σαράγεβο, στη Βοσνία, πιστοί συγκεντρώθηκαν για προσευχή και αγρυπνία.

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θρήνησαν αμφότεροι το θάνατο του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β'. Οι καμπάνες ήχησαν στην Εκκλησία της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ όταν έγινε γνωστή η θλιβερή είδηση.

Στην Ιταλία δεν πρόκειται να διεξαχθούν οι αγώνες στα πλαίσια των επαγγελματικών πρωταθλημάτων.

Στην Πορτογαλία η ποδοσφαιρική ομοσπονδία ανακοίνωσε πως θα τηρηθεί σε όλα τα σημερινά ματς ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Πάπα.


Κυριακή 03 Απριλίου 2005 - 11:17 (Ώρα Λονδίνου)

Αντίο στον «Πάπα Ημών»

Σύσσωμος ο ιταλικός Τύπος απηύθυνε το ύστατο αντίο στον Ποντίφικα

Ο ιταλικός Τύπος αποχαιρετά τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β υπογραμμίζοντας τη βαθύτατη πίστη του, την επιρροή που άσκησε στον κόσμο και ιδιαίτερα στη νεολαία.

«Αντίο Βοϊτίλα» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Ρεπούμπλικα (La Republica), που δημοσιεύει στην πρώτη της σελίδα τη φωτογραφία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β να φιλά ένα παιδί στο μέτωπο.

«Ο κόσμος θρηνεί τον Πάπα. Έσβησε ενώ έλεγε Αμήν», γράφει η εφημερίδα, που αφιερώνει στην είδηση, τις αντιδράσεις και τις προεκτάσεις της τις μισές από τις 67 της σελίδες.

«Ο Κύριος κάλεσε κοντά του τον Ιωάννη Παύλο Β», γράφει η Λ' Οσερβατόρε Ρομάνο (L' Osservatore Romano), όργανο του Βατικανού, που δημοσιεύει φωτογραφία του Πάπα να αγκαλιάζει ένα σταυρό.

«Ο Πάπας που άλλαξε τον κόσμο» είναι ο τίτλος της Κοριέρε ντέλα Σέρα (Corriere della Sera), που γράφει ότι η τελευταία φράση του Πάπα ήταν μια ευχαριστία προς τους νέους που προσεύχονταν γι αυτόν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Ενώ η εφημερίδα Ιλ Τζορνάλε (Il Giornale) δημοσιεύει φωτογραφία του Ποντίφικα να ανεβαίνει σε σκάλα αεροπλάνου και τον τίτλο «Πάπα Ημών, ο εν τοις Ουρανοίς».

Μια φωτογραφία του Πάπα να χαϊδεύει το μέτωπο ενός βρέφους δημοσιεύει στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Ιλ Μεσατζέρο (Il Messaggero), υπογραμμίζοντας ότι «Η Ιταλία ψηφίζει σιωπηλά» αναφερόμενη στην χρονική σύμπτωση του θανάτου του Πάπα με τις τοπικές εκλογές σε 13 περιφέρειες.

Στο Μιλάνο η εφημερίδα Λα Στάμπα (La Stampa) έχει τίτλο «Όλος ο κόσμος κλαίει για τον Πάπα».

Ακόμα κι η κομμουνιστική Ιλ Μανιφέστο (Il Manifesto) παραδέχεται ότι ο εκκλιπών ήταν ξεχωριστός άνθρωπος, με τίτλο «Δεν υπήρχε άλλος σαν κι αυτόν».

Αλλά και οι μεγάλες αθλητικές εφημερίδες της Ιταλίας αφιερώνουν σήμερα την πρώτη τους σελίδα στο θάνατο του Πάπα.

«Αντίο μετά από 26 χρόνια στην Αγία Έδρα» ο τίτλος στη Γκαζέτα ντέλο Σπορ (La Gazzetta dello Sport).


Κυριακή 03 Απριλίου 2005 - 09:11 (Ώρα Λονδίνου)

Παγκόσμιο ρέκβιεμ για τον Ιωάννη Παύλο B'

Εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί έλαβαν μέρος σε ολονύκτιες προσευχές στη μνήμη του Ιωάννη Παύλου B'

Στη Ρώμη, στη γενέτειρά του Κρακοβία της Πολωνίας και σε ολόκληρο τον κόσμο πάνω από ένα δισεκατομμύριο Ρωμαιοκαθολικοί ετοιμάζονται να συμμετέχουν στην κυριακάτικη επιμνημόσυνη Θεία Λειτουργία για το θάνατο του Πάπα Ιωάννη Παύλου B', ο οποίος αποβίωσε το βράδυ του Σαββάτου.

Στο Βατικανό αρχίζουν εννέα ημέρες πένθους, ενώ πανεθνικό πένθος κήρυξαν Ιταλία και Πολωνία όπου οι σημαίες κυματίζουν ήδη μεσίστιες.

Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την κηδεία του ποντίφικα και την εκλογή νέου πάπα.

Τη Δευτέρα θα γίνει η πρώτη συνάντηση καρδιναλίων στη Ρώμη όπου θα αποφασισθούν οι λεπτομέρειες της ταφής του Κάρολ Βοιτίλα, η σωρός του οποίου θα μεταφερθεί στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου για να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Νοιώθουμε μόνοι κι έρημοι... Σαν να έχει πεθάνει ο πατέρας μας

Μάριο Ντελούκα, Ρωμαιοκαθολικός πιστός

Όσο για την εκλογή του διαδόχου του εκλιπόντος η ευθύνη εναποτίθεται στους ώμους των 117 καρδιναλίων που θα συγκεντρωθούν για το σκοπό αυτό εντός 20ημέρου μέσα στην Καπέλα Σιστίνα, το παρεκκλήσι δίπλα στον Άγιο Πέτρο (που είναι φημισμένο για τις τοιχογραφίες του Μιχαήλ Αγγέλου).

Κεντρικό ρόλο στη διαδικασία θα διαδραματίσει ο καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ συγκαλώντας το κογκλάβιο, ως πρύτανης του Κολεγίου των Καρδιναλίων.

Προσευχές και αγρυπνία

Το βράδυ του Σαββάτου καθώς οι καμπάνες σε εκκλησίες όλων των χριστιανικών δογμάτων του κόσμου ηχούσαν πένθιμα, 130 χιλιάδες πιστοί από πόλεις και χωριά της Ιταλίας άρχισαν να συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία του Βατικανού προσευχόμενοι για τη μνήμη του ποντίφικα.

Κατάμεστη από πιστούς η κεντρική πλατεία του Βατικανού

Πολλοί ανάμεσα στο συγκεντρωμένο πλήθος δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους.

Στην πρωτεύουσα της Κροατίας, Ζάγκρεμπ, τα σήμαντρα των εκκλησιών ανήγγειλαν το θάνατο του Πάπα, ενώ στον καθολικό καθεδρικό ναό του Σαράγεβο, στη Βοσνία, πιστοί συγκεντρώθηκαν για προσευχή και αγρυπνία.

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θρήνησαν αμφότεροι το θάνατο του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β'. Οι καμπάνες ήχησαν στην Εκκλησία της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ όταν έγινε γνωστή η θλιβερή είδηση.

Στην Ιταλία δεν πρόκειται να διεξαχθούν οι αγώνες στα πλαίσια των επαγγελματικών πρωταθλημάτων.

Στην Πορτογαλία η ποδοσφαιρική ομοσπονδία ανακοίνωσε πως θα τηρηθεί σε όλα τα σημερινά ματς ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Πάπα.


Σάββατο 02 Απριλίου 2005 - 20:48 (Ώρα Λονδίνου)

Ισόπαλη η ΑΕΚ - Νίκη του ΠΑΟΚ

O διεθνής πάιχτης λύτρωσε με το γκόλ του την ΑΕΚ

Ισόπαλη 1-1 αναδείχτηκε η ΑΕΚ στον αγώνα της με τη Χαληδόνα, η οποία προηγήθηκε με γκολ στο 15΄ μετά από χτύπημα πέναλτι του Ηλιόπουλου, ο οποίος ανετράπη από τον τερματοφύλακα της Ένωσης, Χιώτη.

Η ΑΕΚ πίεσε τη Χαλκηδόνα σε ολόκληρη τη διάρκεια του αγώνα και ισοφάρισε στο 67' με γκολ του αρχηγού της, Κώστα Κατσουράνη, μετά από πάσα του Ίβιτς.

Οι συνθέσεις:

ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ: Εμπέντε, Ντάγκας, Παππάς, Χάλαρης, Αλ Τζάχερ, Σωτήρχος, Δήμος, Κούτσης (87' Ζαχαρόπουλος), Γελαδάρης (60' Κουτσοκώστας), Κορακάκης (70' Κατεμής), Ηλιόπουλος

ΑΕΚ: Χιώτης, Κόντης, Μάλμπασα, Αλβες, Μόρας, Κατσουράνης, Ασουνσάο (66' Ιβιτς), Πετκόφ, Σέζαρ (89' Κωνσταντινίδης), Σοάρες, Λυμπερόπουλος.

ΠΑΟΚ-Ξάνθη 1-0

Στο άδειο γήπεδο της Τούμπας ο ΠΑΟΚ επικράτησε τελικά της Ξάνθης με 1-0, με γκολ που σημείωσε στο 62 ο Σαλπιγγίδης. Η θρακιώτικη ομάδα διαμαρτυρήθηκε για το γκόλ, θεωρώντας ότι προέκυψε από θέση οφσάιντ.

ΟΙ συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Τοχούρογλου, Φουτσίνι, Θεοδωρίδης, Ζωγραφάκης (46' Ανδράλας), Καρυπίδης, Μέγκαχεντ, Ουντέζε, Κουτσόπουλος (31' Καραδήμος), Μαλαδένης, Σαλπιγγίδης (88' Εγκωμίτης), Μίετσελ.

ΞΑΝΘΗ: Πιζανόφσκι, Μαχράτζε, Γαρπόζης, Ζαπρόπουλος, Λαμπριάκος, Σίκοφ, Τοροσίδης (88' Κάραμπας), Άντζας, Πρίττας (88' Μπαϊκαρά), Βοζάμπαλ, Λουτσιάνο.

Το πρόγραμμα της 24ης αγωνιστικής της Α΄ Εθνικής κατηγορίας, συνεχίζεται την Κυριακή με τις συναντήσεις Κέρκυρα-Πανιώνιος, Απόλλων Καλαμαριάς-Καλλιθέα,

Παναθηναϊκός-Άρης, Ολυμπιακός-Ιωνικός.

Η ομάδα του Ολυμπιακού θα αγωνισθεί ξανά μετά τη λήψη της τιμωρίας της παρουσία των οπαδών της στο Στάδιο Καραϊσκάκη.


Σάββατο 02 Απριλίου 2005 - 20:43 (Ώρα Λονδίνου)

Πάπας Ιωάννης Παύλος Β': Η μεγάλη πορεία

Η εκλογή του Κάρολ Βοϊτίλα στο αξίωμα του πάπα, το 1978, προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στον καθολικό κόσμο. Κανείς δεν περίμενε να αναλάβει το αξίωμα ο 58χρονος καρδινάλιος από την Κρακοβία της Πολωνίας.

Ο ίδιος όμως είχε κερδίσει το σεβασμό και την εκτίμηση του κόσμου εξαιτίας της στάσης του εναντίον του κομμουνιστικού καθεστώτος της Πολωνίας.

Παρ' όλα αυτά, δε συμπεριλαμβανόταν στον παραδοσιακό κύκλο του Βατικανού και, πάνω από όλα, δεν ήταν Ιταλός.

Όμως, κατάφερε να γίνει μία από τις πιο γνωστές και αναγνωρίσιμες προσωπικότητες σε όλο τον κόσμο.

Ακούστε το αφιέρωμα στον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β'

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' πραγματοποίησε μία οδύσσεια με τα ταξίδια του σε 120 χώρες και έγινε γνωστός για τους αγώνες του υπέρ της ελευθερίας.

Όμως, εκείνοι που του άσκησαν κριτική είπαν ότι ήταν ένας εξαιρετικά συντηρητικός και αυταρχικός άνθρωπος.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τάχθηκαν εναντίον του, λέγοντας ότι οι συντηρητικές απόψεις του για τις αμβλώσεις, την αντισύλληψη και τα δικαιώματα των γυναικών επηρέασαν εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο.

Παιδικά και νεανικά χρόνια

Ο νεότερος πάπας του 20ού αιώνα γεννήθηκε σε ένα χωριό κοντά στην Κρακοβία της Πολωνίας, το 1920.

Όταν ήταν νέος, έτρεφε αδυναμία για τον αθλητισμό και κυρίως για το ποδόσφαιρο και το σκι.

Η μεγάλη αγάπη του όμως ήταν το θέατρο και σε κάποια φάση στη ζωή του ήθελε να γίνει ηθοποιός.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της ναζιστικής κατοχής, ο Κάρολ Βοϊτίλα δούλευε ως εργάτης και σπούδαζε κρυφά θεολογία.

Από το 1942 μέχρι το 1944 αναγκάστηκε να κρυφτεί από τους ναζί, καθώς οι καθηγητές και οι φοιτητές θεολογιάς διώκονταν.

Μετά τον πόλεμο συνέχισε τις σπουδές του και χειροτονήθηκε ως ιερέας το 1946.

Ανέβηκε πολύ γρήγορα στην ιεραρχία της καθολικής Εκκλησίας και το 1965 έγινε αρχιεπίσκοπος. Τρία χρόνια αργότερα έγινε καρδινάλιος.

Τρεις ποντίφικες σε μια χρονιά

Το 1978 ήταν η «χρονιά των τριών προκαθήμενων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας».

Ο Πάπας Παύλος ο ΣΤ' πέθανε σε ηλικία 80 χρόνων. Ο διάδοχός του, Ιωάννης Παύλος, πέθανε μέσα σε 33 μέρες.

Ο Κάρολ Βοϊτίλα χειροτονήθηκε στη θέση του ποντίφικα την ίδια χρονιά και πήρε το όνομά του από τον προκάτοχό του.

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' σηματοδότησε μία νέα εποχή στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Ήταν δυναμικός, προσιτός και εύκολα αναγνωρίσιμος από εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο.

Πάνω από όλα ταξίδεψε πολύ. Πάντα στα ταξίδια του απηύθυνε εκκλήσεις για ειρήνη.

Η εμμονή του όμως να πλησιάζει τα πλήθη, παρ' ολίγο να τον οδηγήσει στο θάνατο, το 1981.

Απόπειρα δολοφονίας

Χαιρετώντας τα πλήθη από το αυτοκίνητό του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, δέχθηκε τα πυρά του Τούρκου Αλί Αγκτσά και τραυματίσθηκε σοβαρά.

Μετά την ανάρρωσή του επισκέφθηκε τον Αγκτσά στη φυλακή και τον συγχώρεσε γι' αυτό που είχε κάνει.

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' προσπάθησε να αποκαταστήσει τις σχέσεις της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με τις κομμουνιστικές χώρες και ήταν ο πρώτος ποντίφικας που δέχθηκε σοβιετικό ηγέτη στο Βατικανό.

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ τον επισκέφθηκε στη Ρώμη, το 1989.

Ο ποντίφικας συναντήθηκε επίσης με τον πρώτο μαύρο ηγέτη της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, μετά την πτώση του απάρτχαϊντ, αλλά και με τον Φιντέλ Κάστρο κατά το ταξίδι του στην Κούβα.

Κριτική και αντιδράσεις

Ο ίδιος όμως δέχθηκε συχνά τα βέλη της κριτικής και εθεωρείτο αμφιλεγόμενη προσωπικότητα.

Όσοι του άσκησαν κριτική είπαν ότι, από τη μία πλευρά έλεγε ότι μάχεται κατά της παγκόσμιας φτώχειας, και από την άλλη τόνιζε ότι η αντισύλληψη δεν είναι ηθικά αποδεκτή.

Παράλληλα, έλεγε ότι ήθελε να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των γυναικών και την ίδια στιγμή υπογράμμιζε ότι ο μόνος φυσικός προορισμός κάθε γυναίκας είναι η μητρότητα.

Επιπλέον, συχνά έλεγε για τους ομοφυλόφιλους ότι νιώθει οίκτο για αυτούς, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις από την ομοφυλοφιλική κοινότητα.

Παρά τα προβλήματα υγείας του τα τελευταία χρόνια δε σταμάτησε να ταξιδεύει και πήγε ακόμη και στη Νιγηρία, τις πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες, την Ελλάδα και τους ιερούς τόπους για τη χριστιανοσύνη.

Ταξίδι στην Πολωνία

Το 2002 πραγματοποίησε ένα νοσταλγικό ταξίδι στη γενέτειρά του, Πολωνία, όπου φίλησε το χώμα μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο.

Αμέσως μετά επισκέφθηκε τους τάφους των γονιών του και του αδελφού του, αλλά και το χωριό όπου γεννήθηκε, Βάντοβιτς.

Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα έσπευσαν να τον προϋπαντήσουν στην Πολωνία, πιστεύοντας ότι επρόκειτο για έναν άγιο εν ζωή, ο οποίος τους βοήθησε να απαλλαγούν από τον κομμουνισμό.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Πάπας αντιμετώπισε μεγάλα προβλήματα, όπως τη φτώχεια στην Αφρική και την εξάπλωση του έιτζ.

Παράλληλα, είχε να αντιμετωπίσει τα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ακόμη όμως και αυτοί που του άσκησαν κριτική, παραδέχθηκαν ότι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' είχε έναν προσωπικό μαγνητισμό πάνω του, γεγονός που θα μείνει στην ιστορία.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.