Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-04-01

  1. Ολυνυκτία για τον πάπα
  2. Φόρουμ: Ο θάνατος της Σκιάβο
  3. Δραματική επιδείνωση
  4. Σενάρια διαδοχής
  5. Επίσημα νικητής ο Μουγκάμπε
  6. Επιθέσεις στο Ιράκ
  7. Νέα διεύθυνση στον ΕΦΕΤ
  8. Ημέρες οικονομικής δόξας για τη Σαουδική Αραβία
  9. Ο «νέο-κλασσικός» Ανδρέας
  10. Οι μετανάστες της Παιδείας
  11. Επέτειος με παραβιάσεις
  12. Νέα διεύθυνση στον ΕΦΕΤ
  13. Ημέρες οικονομικής δόξας για τη Σαουδική Αραβία
  14. Διχάζει μετά θάνατον η Τέρι Σκιάβο
  15. Οι μετανάστες της Παιδείας
  16. Δύσκολοι καιροί για τους Έλληνες
  17. Ξανανοίγει η υπόθεση Αγκτσά
  18. Κρατείται συνεργάτης του Ζαρκάουι
  19. «Δεν πάω πουθενά»
  20. Στη Χάγη οι εγκληματίες του Νταρφούρ
  21. Βαρύ το κλίμα στο Βατικανό
  22. Ψήφος διαμαρτυρίας ή για την Ευρώπη;

Παρασκευή 01 Απριλίου 2005 - 21:06 (Ώρα Λονδίνου)

Ολυνυκτία για τον πάπα

Εκατομμύρια πιστοί σε ολόκληρο τον κόσμο συγκεντρώνονται σε πλατείες και εκκλησίες για να προσευχηθούν για τον Πάπα

Εκατομμύρια πιστοί σε ολόκληρο τον κόσμο συγκεντρώνονται σε πλατείες και εκκλησίες για να προσευχηθούν για τον Πάπα.

Στην πλατεία του Αγίου Πέτρου της Ρώμης δεκάδες χιλιάδες πιστοί κρατώντας κεριά, περιμένουν τα νεότερα για τον ποντίφικα.

Ο προσωπικός του φίλος, αρχιεπίσκοπος Κρακοβίας, Φράντσιστσεκ Μακάρσκι, κάλεσε τους πιστούς στην πολωνική πόλη να μη ντραπούν και να αφήσουν τα δάκρυά τους να τρέξουν.

Στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 20.000 πιστοί για να προσευχηθούν, ενώ παρόμοιες συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται σε πολλά άλλα σημεία του κόσμου.

Το Βατικανό επιβεβαιώνει ότι η κατάσταση της υγείας του Ιωάννη Παύλου του Β΄ επιδεινώθηκε δραματικά, διαψεύδει όμως ιταλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης που ανέφεραν ότι σταμάτησε η λειτουργία της καρδιάς και του εγκέφαλου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση ο Πάπας παρουσιάζει αναπνευστικά προβλήματα, η πίεσή του έχει πέσει περαιτέρω, ενώ έχει καρδιολογικά προβλήματα και προβλήματα ειτουργίας των νεφρών.

Στη Ρώμη κατέφθασαν στο μεταξύ, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ καρδινάλιοι από όλο τον κόσμο, προκειμένου να εκλέξουν νέο πάπα, εάν συμβεί το μοιραίο.

Ο καρδινάλιος Καμίλο Ρουίνι είπε ότι ο Ιωάννης Πύλος ο Β΄ είναι ήδη «ένα»με τον Ιησού Χριστό. «Βλέπει και αγγίζει τον κύριο», είπε απευθυνόμενος σε πιστούς, ενώ ο καρδινάλιος Άντζελο Κομάστρι είπε στους συγκεντρωμένους στην πλατεία του Αγίου Πέτρου ότι «αυτό το βράδυ ή τα αυτή τη νύχτα ο Χριστός ανοίγει την πόρτα στον Πάπα».


Παρασκευή 01 Απριλίου 2005 - 21:30 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Ο θάνατος της Σκιάβο

Η Αμερικανίδα Τέρι Σκιάβο πέθανε 13 ημέρες μετά την αφαίρεση του σωλήνα από τον οποίο λάμβανε τροφή και νερό, εγκλωβισμένη στη δικαστική διαμάχη του συζύγου της, ο οποίος υποστήριζε ότι ήθελε να πεθάνει, και των γονέων της που προσπαθούσαν μέχρι την τελευταία στιγμή να την κρατήσουν στη ζωή.

Η αμερικανική δικαιοσύνη δικαίωσε επανειλημμένως το σύζυγο της Σκιάβο, τασσόμενη με την άποψη ότι η εγκεφαλική της βλάβη ήταν μη αναστρέψιμη και αγνόησε τόσο τους γονείς της όσο και τις εκκλήσεις πολιτικών και μέρους της κοινής γνώμης.

Ποια είναι η άποψή σας; Ποιος πρέπει να λαμβάνει τις αποφάσεις για λογαριασμό ανθρώπων που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση; Έγιναν σεβαστές οι επιθυμίες της Τέρι Σκιάβο; Πρόκειται για ευθανασία ή για εν ψυχρώ δολοφονία;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Παρασκευή 01 Απριλίου 2005 - 21:06 (Ώρα Λονδίνου)

Δραματική επιδείνωση

Εκατομμύρια πιστοί σε ολόκληρο τον κόσμο συγκεντρώνονται σε πλατείες και εκκλησίες για να προσευχηθούν για τον Πάπα

Το Βατικανό επιβεβαιώνει ότι η κατάσταση της υγείας του Ιωάννη Παύλου του Β΄ επιδεινώθηκε δραματικά, διαψεύδει όμως ιταλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης που ανέφεραν ότι σταμάτησε η λειτουργία της καρδιάς και του εγκέφαλου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση ο Πάπας παρουσιάζει αναπνευστικά προβλήματα, η πίεσή του έχει πέσει περαιτέρω , ενώ έχει καρδιολογικά προβλήματα και προβλήματα λειτουργίας των νεφρών.

Στη Ρώμη κατέφθασαν στο μεταξύ, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ καρδινάλιοι από όλο τον κόσμο, προκειμένου να εκλέξουν νέο πάπα, εάν συμβεί το μοιραίο.

Ο καρδινάλιος Καμίλο Ρουίνι είπε ότι ο Ιωάννης Πύλος ο Β΄ είναι ήδη «ένα»με τον Ιησού Χριστό. «Βλέπει και αγγίζει τον κύριο», είπε απευθυνόμενος σε πιστούς, ενώ ο καρδινάλιος Άντζελο Κομάστρι είπε στους συγκεντρωμένους στην πλατεία του Αγίου Πέτρου ότι «αυτό το βράδυ ή τα αυτή τη νύχτα ο Χριστός ανοίγει την πόρτα στον Πάπα».

Εκατομμύρια πιστοί σε ολόκληρο τον κόσμο συγκεντρώνονται σε πλατείες και εκκλησίες για να προσευχηθούν για τον Πάπα. Ο προσωπικός του φίλος, αρχιεπίσκοπος Κρακοβίας, Φράντσιστσεκ Μακάρσκι κάλεσε τους πιστούς να μη ντραπούν και να αφήσουν τα δάκρυά τους να τρέξουν.


Παρασκευή 01 Απριλίου 2005 - 22:08 (Ώρα Λονδίνου)

Σενάρια διαδοχής

Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι ο διάδοχος του Ιωάννη Παύλου του Β΄θα είναι ενδεχομένως Ευρωπαίος

Μέχρι τώρα υπήρξαν 211 Ευρωπαίοι προκαθήμενοι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και μόνο 10 έξω από τον ευρωπαϊκό χώρο, ο τελευταίος εξ αυτών ήταν ο Γρηγόριος ο Γ΄ από τη Συρία, ο οποίος έζησε τον όγδοο αιώνα.

Τόσο ο παπικός θρόνος, όσο και το Κολέγιο των καρδινάλιων που εκλέγει τον πάπα βρίσκονταν πάντοτε σε ευρωπαϊκά χέρια.

Ωστόσο ο αριθμός των πιστών στις αναπτυσσόμενες χώρες έχει αυξηθεί τους τελευταίους αιώνες κατά πολύ και θεωρείται αναπόφευκτο να αναλάβει στο μέλλον την ηγεσία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ένας μη Ευρωπαίος.

Εκείνος που θα αναλάβει να οδηγήσει τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στις επόμενες δεκαετίες δεν θα πρέπει μόνο να συνεχίσει την ενασχόληση με ζητήματα που απασχολούν τους πιστούς στο δυτικό κόσμο ( σεξουαλική ηθική, αγαμία κληρικών, κτλ) αλλά και με τα προβλήματα που εμφανίζονται ολοένα και πιο δραματικά στις κοινωνίες των αναπτυσσόμενων χωρών (πείνα, ασθένειες, επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης), όπως επίσης και με την πρόκληση που συνιστά η αύξηση της επιρροής το Ισλάμ, κυρίως στην Αφρική.

Ζητείται πάπας ηλικίας μεταξύ 62 και 72 χρόνων. Πρέπει να μιλά ιταλικά, την επίσημη γλώσσα του Βατικανού , να γνωρίζει «απ΄ έξω και ανακατωτά» τη γραφειοκρατία του και φυσικά να έχει απήχηση στο ποίμνιο.

Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι ο διάδοχος του Ιωάννη Παύλου του Β΄θα είναι ενδεχομένως Ευρωπαίος, καθώς θεωρείται ότι δεν ήλθε ακόμη η ώρα των άλλων ηπείρων.

Επικρατέστερος από τους Ιταλούς φέρεται ο αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου, Ντιονίτζι Τεταμάντζι, 70 χρόνων, ο οποίος θεωρείται προσκείμενος στο Όπους Ντέι, την πλέον συντηρητική οργάνωση στους κόλπους του Βατικανού. Αναφέρεται επίσης το όνομα του καρδινάλιου, Άντζελο Σκόλα, από τη Βενετία.

Καλές προοπτικές θεωρείται ότι συγκεντρώνει και το όνομα του αρχιεπισκόπου της Βιέννης, καρδινάλιου, Κρίστοφ Σένμπορν, ο οποίος όμως θεωρείται νέος, καθώς είναι 59 μόνο χρονών.

Μειωμένες εμφανίζονται λόγω της προχωρημένης ηλικίας του (77 ετών) ο Γερμανός καρδινάλιος, Γιόζεφ Ράτσιγκερ, ο αποκαλούμενος "καρδινάλιος πάντσερ", ανώτερος σύμβουλος του Ποντίφικα για θεολογικά θέματα.

Ως πιθανοί υποψήφιοι αναφέρονται επίσης δύο Λατινοαμερικανοί. Ο αρχιεπίσκοπος της Τεγκουθιγκάλπα. της Ονδούρας, καρδινάλιος, Όσκαρ Μαραντιάγκα -περιγράφεται ως "συντηρητικός διανοούμενος" με έντονη κλίση στις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις- και ο αρχιεπίσκοπος του Σάο Πάολο της Βραζιλίας, καρδινάλιος Κλαούντιο Χούμες.

Από την Αφρική μόνο ένας φέρεται ως υποψήφιος και συγκεκριμένα ο αγαπητός στο Βατικανό καρδινάλιος, Φράνσις Άιντζεϊ από τη Νιγηρία. Και αυτός όμως θεωρείται με τα 72 του χρόνια κάπως μεγάλος.


Παρασκευή 01 Απριλίου 2005 - 19:20 (Ώρα Λονδίνου)

Επίσημα νικητής ο Μουγκάμπε

Ο Μόργκαν Τσβανγκιράι υποστήριξε ότι το κόμμα του έχει κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών και ότι υπάρχουν αποδείξεις για νοθεία

Το κόμμα του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε ZANU-PF είναι σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή της Ζιμπάμπουε ο νικητής των βουλευτικών εκλογών της Πέμπτης, ενώ η αντιπολίτευση και πολιτικοί της Δύσης κατηγορούν την κυβέρνηση για εξαπάτηση και εκφοβισμό των ψηφοφόρων.

Ο Μόργκαν Τσβανγκιράι, ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Κινήματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή, κατηγορεί τον πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε ότι επιχειρεί να κλέψει τη νίκη του κόμματός του στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές. Ο κ. Τσβανγκιράι υποστήριξε ότι το κόμμα του έχει κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών και ότι υπάρχουν αποδείξεις για νοθεία.

Στο Λονδίνο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, χαρακτήρισε τις εκλογές «σοβαρά ελαττωματικές», ενώ ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ζιμπάμπουε, Κρίστοφερ Ντιλ, είπε ότι ξεκάθαρα υπήρχαν πολλά εμπόδια για την αντιπολίτευση.

Τις κατηγορίες αντικρούει ο κ. Μουγκάμπε, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία επί 25 χρόνια.


Παρασκευή 01 Απριλίου 2005 - 18:07 (Ώρα Λονδίνου)

Επιθέσεις στο Ιράκ

Ιστορικό μνημείο χιλίων ετών ήταν ο μιναρές στη Σαμάρα

Η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι από έκρηξη στη Σαμάρα υπέστη ζημίες ένα από τα σημαντικότερα ισλαμικά μνημεία της χώρας, ένας μιναρές χιλίων ετών. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ποιοι είναι οι δράστες.

Προηγουμένως η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι ένοπλοι σκότωσαν σε ενέδρα ανώτατο αξιωματούχο της αστυνομίας και τον τοπικό διοικητή της αστυνομίας του Μπαλάντ Ρουζ, βόρεια της Βαγδάτης.

Εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων επιβεβαίωσε στη Βαγδάτη τη σύλληψη ενός άνδρα με αμερικανική και ιορδανική υπηκοότητα, ο οποίος θεωρείται στεν΄ςιος συνεργάτης του καταζητούμενου Ιορδανού, Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι.

Στο Παρίσι ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι έχει αποδείξεις ότι βρίσκονται εν ζωή η Γαλλίδα δημοσιογράφος Φλοράνς Ομπερά και ο Ιρακινός διερμηνέας της, Χουσεΐν Χανούν, οι οποίοι έπεσαν θύματα απαγωγής τον Ιανουάριο. Ο κ. Μπαρνιέ δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες, σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνει διακριτικός χειρισμός της υπόθεσης.


Παρασκευή 01 Απριλίου 2005 - 14:12 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα διεύθυνση στον ΕΦΕΤ

Οι αλλαγές στην κορυφή του ΕΦΕΤ κατέστησαν επιβεβλημένες, μετά τις παραιτήσεις την Πέμπτη του προέδρου, Νίκου Κατσαρού και του γενικού διευθυντή, Χρήστου Αποστολόπουλου

Τον καθηγητή της Kτηνιατρικής Σχολής του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιωάννη Βλέμμα προτείνει ως πρόεδρο του ΕΦΕΤ το υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία για τη θέση του γγ του Eνιαίου Φορέα Eλέγχου Tροφίμων θα γίνει προκήρυξη, ενώ ως αντιπρόεδρος του προτείνεται ο Eυάγγελος Λάζος.

Οι αλλαγές στην κορυφή του ΕΦΕΤ κατέστησαν επιβεβλημένες, μετά τις παραιτήσεις την Πέμπτη του προέδρου, Νίκου Κατσαρού και του γενικού διευθυντή, Χρήστου Αποστολόπουλου.

Οι παραιτήσει ζητήθηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, εξαιτίας του θορύβου που προκλήθηκε από την απόσυρση μολυσμένων γιαουρτιών της εταιρείας ΦΑΓΕ από τις αρχές Μαρτίου, χωρίς να υπάρξει επίσημη ενημέρωση των καταναλωτών.

Μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων από τον νέο πρόεδρο, την προεδρία του ΕΦΕΤ θα ασκεί προσωρινά ο Δημήτρης Μανρέλης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται ότι υπήρξε αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων, μετά την αρχική γνώση του προβλήματος με τα γιαούρτια της ΦΑΓΕ, και ότι το προεδρείο ης ΕΦΕΤ δεν ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ούτε το κοινό και η πρακτική αυτή εκθέτει τη χώρα έναντι των υποχρεώσεών της απέναντι στις Ευρωπαϊκές Αρχές Ασφαλείας Τροφίμων.

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι αποτελεί πολιτική επιλογή πρώτης προτεραιότητας η προστασία των καταναλωτών, ειδικά σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων.

Ο κ. Κατσαρός από την πλευρά του έκανε λόγο για υπεύθυνη λειτουργία του οργανισμού. Στην ερώτηση γιατί καθυστέρησε η ενημέρωση του υπουργείου για την υπόθεση ΦΑΓΕ, είπε ότι είχαν ήδη αποσυρθεί από τα ράφια των σούπερ μάρκετ τα περισσότερα ακατάλληλα γιαούρτια, καθώς είχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης.

Η υπόθεση ΦΑΓΕ απασχολεί και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ενημερώθηκε από τις ελληνικές αρχές μέσω του συστήματος άμεσης ειδοποίησης για την απόσυρση, από τέλος Φεβρουαρίου, ελληνικών γιαουρτιών από την αγορά, λόγω παρουσίας μούχλας σε αυτά , και λυπούμεθα γι' αυτό, δήλωσε την Πέμπτη ο Φίλιπ Τοντ, εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη δημόσια υγεία και την προστασία των καταναλωτών επιτρόπου, Μάρκου Κυπριανού.


Παρασκευή 01 Απριλίου 2005 - 13:08 (Ώρα Λονδίνου)

Ημέρες οικονομικής δόξας για τη Σαουδική Αραβία

Αποστολή Σαουδική Αραβία, Άρης Χατζηστεφάνου

Είναι μάλλον αδύνατο να βρεις ένα βενζινάδικο στον πλανήτη όπου οι πελάτες δεν θα παραπονιούνται για την τιμή της Βενζίνης.

Ακόμη και εδώ στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας - της χώρας που υποστηρίζει ότι φιλοξενεί στο υπέδαφός της τουλάχιστον 260 δισεκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου- οι αυξήσεις των τιμών ενοχλούν.

Ίσως οι κάντιλακ να γεμίζουν τα ρεζερβουάρ τους με μόλις 91 χαλάλας το λίτρο, δηλαδή περίπου 20 λεπτά, αλλά οι οδηγοί τους θυμούνται ότι έχουν υπάρξει και πολύ καλύτερες ημέρες.

Οι μόνοι που δεν παραπονιούνται είναι οι επενδυτές του σαουδαραβικού χρηματιστηρίου, ο γενικός δείκτης του οποίου σπάει σχεδόν καθημερινά το ρεκόρ της προηγούμενης συνεδρίασης. Στις αρχές του 2004 κυμαινόταν κοντά στις 4.500 χιλιάδες. Αυτή την εβδομάδα άγγιξε τις 11.500.

Ο Ιχσάν Αλί Μπου Χουλαιγά, είναι ένας από τους γνωστότερους οικονομικούς αναλυτές της Σαουδικής Αραβίας και όπως πολλοί συνάδελφοί του δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους για την πορεία της εθνικής οικονομίας.

«Αυτή την περίοδο η σαουδαραβική οικονομία για μια σειρά λόγων- και φυσικά ένας από αυτούς είναι τα έσοδα από το πετρέλαιο- γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη. Δεν πρόκειται για παροδικό φαινόμενο αλλά για πραγματική μεγέθυνση της οικονομίας που θα συνεχιστεί» εκτιμά σαουδάραβας οικονομολόγος.

Ξένοι αναλυτές βλέπουν πίσω από την εκτίναξη του χρηματιστηρίου έναν ακόμη σημαντικό παράγοντα. Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου οι ΗΠΑ αποτελούν μάλλον εχθρικό έδαφος για τα σαουδαραβικά κεφάλαια τα οποία επιστρέφουν στην πατρίδα.

«Οι επενδυτές δεν αισθάνονταν άνετα στις ΗΠΑ και απέσυραν κεφάλαια» είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC o Ιχσάν Αλί Μπου Χουλαιγά και συμπλήρωσε ότι «τώρα έχουν και έναν ακόμη λόγο να το κάνουν καθώς το επενδυτικό κλίμα στη Σαουδική Αραβία βελτιώνεται αργά αλλά σταθερά».

Αυξημένες τιμές πετρελαίου και επιστροφή κεφαλαίων δημιουργούν μια ειδυλλιακή εικόνα για τη σαουδαραβική οικονομία. Το χρήμα δείχνει να ρέει και πάλι άφθονο. Οι ξένοι οικονομικοί αναλυτές αναρωτιούνται μέχρι πότε. Και οι πολιτικοί αναλυτές αναρωτιούνται αν αυτή η βελτίωση αρκεί για να απαλείψει ορισμένες από τις συνθήκες φτώχειας που εξέθρεψαν τρομοκρατικές οργανώσεις στη Σαουδική Αραβία.


Πέμπτη 31 Μαρτίου 2005 - 14:03 (Ώρα Λονδίνου)

Ο «νέο-κλασσικός» Ανδρέας

του Ανδρέα Μπελιμπασάκη

Μπορεί ο Ανδρέας Παπανδρέου να μην μπόρεσε να πείσει την ελληνική διανόηση(κυρίως την αριστερή) για τις αγαθές προθέσεις του σε ότι αφορούσε τον κοινωνικό μετασχηματισμό της χώρας, αλλά ένα θέμα που εκ των πραγμάτων πάντα γοήτευε, ήταν οι ιδεολογικές αναζητήσεις του ηγέτη και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν ήταν Μαρξιστής, αλλά ένας αιρετικός οικονομολόγος, γράφει ο γιος του, Νίκος Παπανδρέου, στον πρόλογο της επανέκδοσης στα ελληνικά του περίφημου αμερικανικού σοσιαλιστικού περιοδικού «Monthly Review» («Μηνιαία Επιθεώρηση»), του οποίου συνεργάτης υπήρξε ο Παπανδρέου.

Από τον πρόλογο, ο οποίος λόγω των θεμάτων που θίγει, αλλά και λόγω της εξειδικευμένης ανάλυσης που επιχειρεί ο Νίκος Παπανδρέου, αναμένονται να προκληθούν πολλές συζητήσεις, ίσως και αντιδράσεις.

Το πρώτο τεύχος του περιοδικού το 1949, είχε κυκλοφορήσει με κύριο άρθρο το «Γιατί σοσιαλισμός» του Άλμπερτ Αϊνστάιν, ενώ συνεργάτες του υπήρξαν ο Σουήζυ, ο Μάγκντοφ, φίλοι του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Φόστερ, ο Κάστρο, ο Σαρτρ, ο Γκεβάρα, ο Γκαλεάνο, ο Τολιάτι, ο Τσόμσκι, η Αλιέντε, ο κομαντάντε Μάρκος κ.ά.

Ένας αιρετικός;

«Τι είδους οικονομολόγος ήταν ο Ανδρέας;», διερωτάται ο γιος του Νίκος Παπανδρέου.

«Για πολλούς που βρίσκονται έξω από την ακαδημαϊκή κοινότητα, και ίσως και για ορισμένους μέσα σε αυτή, που δεν γνωρίζουν ωστόσο το ακαδημαϊκό του έργο, υπάρχει η εντύπωση ότι ήταν μαρξιστής.

»Πιθανόν να έχουν ακούσει ότι στα νιάτα του ήταν τροτσκιστής. Σίγουρα γνωρίζουν ότι ίδρυσε ένα σοσιαλιστικό κόμμα, του οποίου ηγήθηκε. Ορισμένοι ίσως να έχουν ακούσει τον τίτλο «Πατερναλιστικός καπιταλισμός», που είναι ένα από τα 15 βιβλία του. Ο τίτλος ενισχύει την εντύπωση ότι ήταν αιρετικός, επικριτής του συστήματος.

»"Νέο-κλασικός". Ας απαντήσω εν συντομία στο ερώτημα τι είδους οικονομολόγος ήταν. Ήταν "νεο-κλασικός", δηλαδή μη μαρξιστής οικονομολόγος. Τα "νέο-κλασικά" οικονομικά είναι αυτά που διδάσκονται σε όλα τα πανεπιστήμια της Αμερικής. Ωστόσο δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένος με την ορθόδοξη θεωρία. Για τον λόγο αυτό προσπαθούσε να τη βελτιώσει - όχι όμως και να την εγκαταλείψει.

»Δανειζόμενος ορολογία από τον χώρο της ψυχανάλυσης, θα έλεγα ότι βρισκόταν σε μια σχέση "αγάπης-μίσους" με το νεο-κλασικό μοντέλο. Επιθυμούσε η θεωρία με την οποία θα συμπορευόταν να είναι τέλεια. Παρ' ότι η σύγχρονη οικονομική σκέψη και θεωρία δεν ανταποκρινόταν σε αυτή του την προσδοκία, παρέμενε η καλύτερη δυνατή».

Ο Νίκος Παπανδρέου πιστεύει ότι από την πρώτη στιγμή ο Ανδρέας ήταν ένας αιρετικός...

«Από τη σύντομη έρευνα τού τι μελετούσε εκείνο τον καιρό ο Ανδρέας Παπανδρέου», γράφει, «βλέπουμε ότι ενδιαφερόταν ήδη για την παρέκκλιση από το νεο-κλασικό μοντέλο, δηλαδή το μοντέλο που παίρνει ως βάση την απόλυτα ανταγωνιστική αγορά.

»Ενδιαφερόταν για τη σχέση της παραδοσιακής θεωρίας με τον πραγματικό κόσμο, και ειδικά για τις σχέσεις εξουσίας, κάτι που αγνοούσε το θεωρητικό μοντέλο.

»Για όσους δεν είναι οικονομολόγοι, επιγραμματικά αναφέρω ότι η ορθόδοξη οικονομική θεωρία υποθέτει έναν κόσμο με απόλυτα ανταγωνιστικές εταιρείες, που, λόγω του μικρού μεγέθους τους, δεν μπορούν να ελέγξουν τις τιμές της αγοράς.

Όπως παρατηρεί ο Νίκος Παπανδρέου, «ο Ανδρέας ήθελε ένα μοντέλο που οι βασικές του προτάσεις να ελέγχονται εμπειρικά, να επαληθεύονται ή να διαψεύδονται, αντίστοιχα.

»Νομίζω ότι ιδανικά επιθυμούσε μια θεωρία που θα ερμήνευε το οικονομικό σύστημα όλων των κρατών του κόσμου, μια θεωρία που θα έπαιρνε κάτω από την ομπρέλα της όχι μόνο το καπιταλιστικό σύστημα, αλλά και το φεουδαρχικό, το σύστημα του μερκαντιλισμού, τον απόλυτο μονοπωλιακό ανταγωνισμό ή τη σημερινή "παγκοσμιοποίηση"».

«Κυρίαρχο το άτομο και όχι το κράτος»

«Θυμάμαι», γράφει ο Νίκος Παπανδρέου, «μια προσωπική κουβέντα μαζί με τον πατέρα μου, στη διάρκεια της οποίας μου είπε ότι ο φασισμός του '30, και αργότερα ο κομμουνισμός και η άνοδος του Χίτλερ, συνέβαλαν στο να διαμορφωθεί μια κατάσταση όπου οικονομολόγοι, όπως ο μεγάλος Debreu, έφτιαξαν μαθηματικά μοντέλα με ατομικιστική οικονομία, όπου ο ρόλος του κράτους ήταν περιορισμένος στο να φορολογεί και να θέτει δασμούς.

Οι οικονομολόγοι της γενιάς του Ανδρέα, που έζησαν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και τον Μεσοπόλεμο, ήθελαν μια θεωρία όπου κυρίαρχο να είναι το άτομο και όχι το κράτος.

H κολεκτιβιστική αντίληψη του φασισμού και του κομμουνισμού τούς είχε τρομάξει.

Γι' αυτό η έμπνευσή τους ήταν να σχεδιάσουν ένα μοντέλο όπου το κράτος έλειπε παντελώς και όπου οι επιχειρήσεις ήταν μικρές και αδύναμες.

Αλλά, αν είναι έτσι, συνέχιζε ο Ανδρέας, δηλαδή αν η θεωρία επηρεάζεται από τις κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες γεννήθηκε, πώς μπορούμε να πούμε ότι μιλάμε για θεωρία και όχι για ιδεολογία;

Ο Schumpeter, λέει ο Ανδρέας στις διαλέξεις του στο Μίσιγκαν το 1973, ξόδεψε τη μισή του ζωή για να υπερασπίσει την ιδέα ότι τα οικονομικά δεν είναι ιδεολογία, αλλά επιστήμη.

Ο Ανδρέας συλλογίζεται ότι για να υποχρεωθεί ένα μυαλό σαν τον Schumpeter να γίνει μόνιμος συνήγορος του επιστημονισμού των οικονομικών, το πρόβλημα ήταν υπαρκτό».


Πέμπτη 31 Μαρτίου 2005 - 14:35 (Ώρα Λονδίνου)

Οι μετανάστες της Παιδείας

Τα χρόνια πέρασαν, οι γενιές άλλαξαν, κυβερνήσεις φεύγουν και έρχονται μόνο οι Έλληνες φοιτητές του εξωτερικού παραμένουν στηνθέση τους!

Ένα φαινόμενο σχεδόν μοναδικό με πολλαπλές παρενέργειες στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και συνολικότερα στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο.

Περίπου 63.000 - 65.000 Έλληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό, δαπανώντας κάθε χρόνο το αστρονομικό ποσό του 1 δισ. ευρώ για τις σπουδές τους.

Πρώτη χώρα προτίμησής τους είναι παραδοσιακά η Μεγάλη Βρετανία (26.000), όπου οι Έλληνες φοιτητές αποτελούν το 11% των αλλοδαπών φοιτητών και είναι «πρώτη δύναμη», καθώς υπερτερούν ακόμα και των Κινέζων.

Άλλες χώρες προτίμησης είναι η Ιταλία (τον καιρό της δικτατορίας και τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια αριθμούσε πάνω από 30.000 έλληνες φοιτητές), η Γερμανία και η Γαλλία (μεγάλος αριθμός μεταπτυχιακών φοιτητών) εντός της ΕΕ, ενώ, ειδικά για ιατρικές σπουδές, οι Έλληνες προτιμούν κυρίως τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και μάλλον λιγότερο την Ουγγαρία και την Τσεχία.

Οι Έλληνες φοιτητές εξωτερικού είναι σχεδόν ισάριθμοι με αυτούς που εισάγονται ετησίως στα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ και αποτελούν το 1/5 του συνόλου των Ελλήνων φοιτητών. Ο αριθμός τους μάλιστα, έχει σχεδόν διπλασιαστεί την τελευταία 15ετία.

Στο θέμα της «φοιτητικής μετανάστευσης» η Ελλάδα κατέχει, χρόνια τώρα, ένα θλιβερό «προνόμιο», καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκπαιδευτικών Πληροφοριών «Ευρυδίκη», είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως στην «εξαγωγή» φοιτητών.

Αν μάλιστα σε αυτό το πλήθος συνυπολογιστούν και οι περίπου 30-35.000 σπουδαστές εντός Ελλάδας, σε διάφορα «κολέγια» που συνεργάζονται με βρετανικά κυρίως ΑΕΙ και προσδοκούν στο μέλλον αναγνώριση των πτυχίων τους με βάση τις οδηγίες της ΕΕ, τότε έχουμε έναν όγκο περίπου 100.000 νέων που ξοδεύουν 1,15 δισ. ευρώ το έτος για την ανώτατη εκπαίδευσή τους.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί σημαντικά η σχέση που αφορά τη ζήτηση και προσφορά των θέσεων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.


Παρασκευή 01 Απριλίου 2005 - 12:51 (Ώρα Λονδίνου)

Επέτειος με παραβιάσεις

Με δοξολογίες και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις, ο Ελληνισμός της Κύπρου τιμά την 50η επέτειο της έναρξης του αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 - 1959

Με δοξολογία στο Καθεδρικό Ναό της Λευκωσίας, παρουσία της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Κύπρου και εκπροσώπων των Συνδέσμων Αγωνιστών ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την 50ή επέτειο της έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ.

Το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιείται στο κλειστό στάδιο Ελευθερία στη Λευκωσία πανηγυρικός εορτασμός, ενώ πανηγυρικές δοξολογίες και εκδηλώσεις τιμής για την ΕΟΚΑ τελούνται και στις άλλες πόλεις της Κύπρου, αλλά και στο εξωτερικό.

Την Πέμπτη, η κυπριακή βουλή εξουσιοδότησε τον πρόεδρό της, Δημήτρη Χριστόφια να αναλάβει πρωτοβουλία για συζήτηση και διαλεύκανση του ζητήματος των εκτελεσθέντων ανθρώπων της Αριστεράς κατά την περίοδο του αγώνα.

Η Λευκωσία στο μεταξύ κατήγγειλε στον ΟΗΕ μαζικές παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου και του FIR Λευκωσίας, από τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα.

Παραβιάσεις

Οι παραβιάσεις έγιναν κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης αναφέρει ότι οι παραβιάσεις αυτές συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου, θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη διεθνή πολιτική αεροπλοΐα και συντηρούν κλίμα έντασης και αντιπαράθεσης.

Υπό το φως της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνεται στην επιστολή, η Τουρκία θα πρέπει να επανεξετάσει την πολιτική της στο κυπριακό, να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και να σεβαστεί την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Παρασκευή 01 Απριλίου 2005 - 14:12 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα διεύθυνση στον ΕΦΕΤ

Οι αλλαγές στην κορυφή του ΕΦΕΤ κατέστησαν επιβεβλημένες, μετά τις παραιτήσεις την Πέμπτη του προέδρου, Νίκου Κατσαρού και του γενικού διευθυντή, Χρήστου Αποστολόπουλου

Τον καθηγητή της Kτηνιατρικής Σχολής του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιωάννη Βλέμμα προτείνει ως πρόεδρο του ΕΦΕΤ το υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία για τη θέση του γγ του Eνιαίου Φορέα Eλέγχου Tροφίμων θα γίνει προκήρυξη, ενώ ως αντιπρόεδρος του προτείνεται ο Eυάγγελος Λάζος.

Οι αλλαγές στην κορυφή του ΕΦΕΤ κατέστησαν επιβεβλημένες, μετά τις παραιτήσεις την Πέμπτη του προέδρου, Νίκου Κατσαρού και του γενικού διευθυντή, Χρήστου Αποστολόπουλου.

Οι παραιτήσει ζητήθηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, εξαιτίας του θορύβου που προκλήθηκε από την απόσυρση μολυσμένων γιαουρτιών της εταιρείας ΦΑΓΕ από τις αρχές Μαρτίου, χωρίς να υπάρξει επίσημη ενημέρωση των καταναλωτών.

Μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων από τον νέο πρόεδρο, την προεδρία του ΕΦΕΤ θα ασκεί προσωρινά ο Δημήτρης Μανρέλης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται ότι υπήρξε αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων, μετά την αρχική γνώση του προβλήματος με τα γιαούρτια της ΦΑΓΕ, και ότι το προεδρείο ης ΕΦΕΤ δεν ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ούτε το κοινό και η πρακτική αυτή εκθέτει τη χώρα έναντι των υποχρεώσεών της απέναντι στις Ευρωπαϊκές Αρχές Ασφαλείας Τροφίμων.

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι αποτελεί πολιτική επιλογή πρώτης προτεραιότητας η προστασία των καταναλωτών, ειδικά σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων.

Ο κ. Κατσαρός από την πλευρά του έκανε λόγο για υπεύθυνη λειτουργία του οργανισμού. Στην ερώτηση γιατί καθυστέρησε η ενημέρωση του υπουργείου για την υπόθεση ΦΑΓΕ, είπε ότι είχαν ήδη αποσυρθεί από τα ράφια των σούπερ μάρκετ τα περισσότερα ακατάλληλα γιαούρτια, καθώς είχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης.

Η υπόθεση ΦΑΓε απασχολεί και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ενημερώθηκε από τις ελληνικές αρχές μέσω του συστήματος άμεσης ειδοποίησης για την απόσυρση, από τέλος Φεβρουαρίου, ελληνικών γιαουρτιών από την αγορά, λόγω παρουσίας μούχλας σε αυτά , και λυπούμεθα γι' αυτό, δήλωσε την Πέμπτη ο Φίλιπ Τοντ, εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη δημόσια υγεία και την προστασία των καταναλωτών επιτρόπου, Μάρκου Κυπριανού.


Ημέρες οικονομικής δόξας για τη Σαουδική Αραβία

Αποστολή Σαουδική Αραβία, Άρης Χατζηστεφάνου

Είναι μάλλον αδύνατο να βρεις ένα βενζινάδικο στον πλανήτη όπου οι πελάτες δεν θα παραπονιούνται για την τιμή της Βενζίνης.

Ακόμη και εδώ στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας - της χώρας που υποστηρίζει ότι φιλοξενεί στο υπέδαφός της τουλάχιστον 260 δισεκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου- οι αυξήσεις των τιμών ενοχλούν.

Ίσως οι κάντιλακ να γεμίζουν τα ρεζερβουάρ τους με μόλις 91 χαλάλας το λίτρο, δηλαδή περίπου 20 λεπτά, αλλά οι οδηγοί τους θυμούνται ότι έχουν υπάρξει και πολύ καλύτερες ημέρες.

Οι μόνοι που δεν παραπονιούνται είναι οι επενδυτές του σαουδαραβικού χρηματιστηρίου, ο γενικός δείκτης του οποίου σπάει σχεδόν καθημερινά το ρεκόρ της προηγούμενης συνεδρίασης. Στις αρχές του 2004 κυμαινόταν κοντά στις 4.500 χιλιάδες. Αυτή την εβδομάδα άγγιξε τις 11.500.

Ο Ιχσάν Αλί Μπου Χουλαιγά, είναι ένας από τους γνωστότερους οικονομικούς αναλυτές της Σαουδικής Αραβίας και όπως πολλοί συνάδελφοί του δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους για την πορεία της εθνικής οικονομίας.

«Αυτή την περίοδο η σαουδαραβική οικονομία για μια σειρά λόγων- και φυσικά ένας από αυτούς είναι τα έσοδα από το πετρέλαιο- γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη. Δεν πρόκειται για παροδικό φαινόμενο αλλά για πραγματική μεγέθυνση της οικονομίας που θα συνεχιστεί» εκτιμά σαουδάραβας οικονομολόγος.

Ξένοι αναλυτές βλέπουν πίσω από την εκτίναξη του χρηματιστηρίου έναν ακόμη σημαντικό παράγοντα. Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου οι ΗΠΑ αποτελούν μάλλον εχθρικό έδαφος για τα σαουδαραβικά κεφάλαια τα οποία επιστρέφουν στην πατρίδα.

«Οι επενδυτές δεν αισθάνονταν άνετα στις ΗΠΑ και απέσυραν κεφάλαια» είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC o Ιχσάν Αλί Μπου Χουλαιγά και συμπλήρωσε ότι «τώρα έχουν και έναν ακόμη λόγο να το κάνουν καθώς το επενδυτικό κλίμα στη Σαουδική Αραβία βελτιώνεται αργά αλλά σταθερά».

Αυξημένες τιμές πετρελαίου και επιστροφή κεφαλαίων δημιουργούν μια ειδυλλιακή εικόνα για τη σαουδαραβική οικονομία. Το χρήμα δείχνει να ρέει και πάλι άφθονο. Οι ξένοι οικονομικοί αναλυτές αναρωτιούνται μέχρι πότε. Και οι πολιτικοί αναλυτές αναρωτιούνται αν αυτή η βελτίωση αρκεί για να απαλείψει ορισμένες από τις συνθήκες φτώχειας που εξέθρεψαν τρομοκρατικές οργανώσεις στη Σαουδική Αραβία.


Παρασκευή 01 Απριλίου 2005 - 11:03 (Ώρα Λονδίνου)

Διχάζει μετά θάνατον η Τέρι Σκιάβο

Η υπόθεση Σκιάβο προκάλεσε στις ΗΠΑ έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ οπαδών και αντιπάλων της ευθανασίας.

Ο θάνατος της Τέρι Σκιάβο, της Αμερικανίδας που είχε υποστεί προ 15ετίας βαριά εγκεφαλική βλάβη, έχει διχάσει τον πολιτικό κόσμο στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει δώσει το έναυσμα για έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ του κογκρέσου και της δικαιοσύνης σχετικά με την ηθική της διατήρησης της ζωής με τεχνητά μέσα σε ανάλογες περιπτώσεις.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τομ Ντιλέι επέρριψε την ευθύνη για το θάνατο της Τέρι Σκιάβο στην αμερικανική δικαιοσύνη, την οποία και χαρακτήρισε «ανεξέλεγκτη».

«Δεν πίστευα ποτέ ότι θα έρθει η ημέρα που στις Ηνωμένες Πολιτείες ένας δικαστής θα μπορεί να αποφασίζει τον τερματισμό της παροχής τροφής και νερού σε έναν εν ζωή Αμερικανό πολίτη, ώστε να μπορέσει να πεθάνει μέσα σε 14 ημέρες. Γίναμε μάρτυρες ενός αλαζονικού, ανεξέλεγκτου δικαστικού συστήματος, το οποίο δεν είναι υπόλογο πουθενά και σε κανέναν», είπε ο Τομ Ντέιλι.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στους γονείς της Τιέρι Σκιάβο και δήλωσε ότι στο μέλλον σε ανάλογες αμφιλεγόμενες δικαστικές υποθέσεις το τεκμήριο θα πρέπει να είναι υπέρ της διατήρησης της ζωής.

Η Τέρι Σκιάβο απεβίωσε σε νοσοκομείο της Φλόριντα σε ηλικία 41 ετών, δεκατρείς ήμερες μετά την αφαίρεση σωλήνα που τη συντηρούσε στη ζωή.

Η αποσύνδεση του σωλήνα σίτισης έγινε με δικαστική απόφαση έπειτα από σειρά προσφυγών των γονέων της εκλιπούσης, οι οποίοι ζητούσαν την επανασύνδεσή της.

Προσφυγές οι οποίες δεν απέφεραν αποτέλεσμα και δικαίωσαν το σύζυγό της, Μάικλ. Η αποτέφρωση της σορού της Σκιάβο θα πραγματοποιηθεί μετά τη διενέργεια νεκροψίας, την οποία έχει ζητήσει ο σύζυγός της για να επιβεβαιωθεί ο μεγάλος βαθμός της εγκεφαλικής βλάβης που προκλήθηκε από καρδιακή προσβολή.


Πέμπτη 31 Μαρτίου 2005 - 14:35 (Ώρα Λονδίνου)

Οι μετανάστες της Παιδείας

Τα χρόνια πέρασαν, οι γενιές άλλαξαν, κυβερνήσεις φεύγουν και έρχονται μόνο οι Έλληνες φοιτητές του εξωτερικού παραμένουν στηνθέση τους!

Ένα φαινόμενο σχεδόν μοναδικό με πολλαπλές παρενέργειες στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και συνολικότερα στο οικονομικό και κοινωνό πεδίο.

Περίπου 63.000 - 65.000 Έλληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό, δαπανώντας κάθε χρόνο το αστρονομικό ποσό του 1 δισ. ευρώ για τις σπουδές τους.

Πρώτη χώρα προτίμησής τους είναι παραδοσιακά η Μεγάλη Βρετανία (26.000), όπου οι Έλληνες φοιτητές αποτελούν το 11% των αλλοδαπών φοιτητών και είναι «πρώτη δύναμη», καθώς υπερτερούν ακόμα και των Κινέζων.

Άλλες χώρες προτίμησης είναι η Ιταλία (τον καιρό της δικτατορίας και τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια αριθμούσε πάνω από 30.000 έλληνες φοιτητές), η Γερμανία και η Γαλλία (μεγάλος αριθμός μεταπτυχιακών φοιτητών) εντός της ΕΕ, ενώ, ειδικά για ιατρικές σπουδές, οι Έλληνες προτιμούν κυρίως τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και μάλλον λιγότερο την Ουγγαρία και την Τσεχία.

Οι Έλληνες φοιτητές εξωτερικού είναι σχεδόν ισάριθμοι με αυτούς που εισάγονται ετησίως στα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ και αποτελούν το 1/5 του συνόλου των Ελλήνων φοιτητών. Ο αριθμός τους μάλιστα, έχει σχεδόν διπλασιαστεί την τελευταία 15ετία.

Στο θέμα της «φοιτητικής μετανάστευσης» η Ελλάδα κατέχει, χρόνια τώρα, ένα θλιβερό «προνόμιο», καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκπαιδευτικών Πληροφοριών «Ευρυδίκη», είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως στην «εξαγωγή» φοιτητών.

Αν μάλιστα σε αυτό το πλήθος συνυπολογιστούν και οι περίπου 30-35.000 σπουδαστές εντός Ελλάδας, σε διάφορα «κολέγια» που συνεργάζονται με βρετανικά κυρίως ΑΕΙ και προσδοκούν στο μέλλον αναγνώριση των πτυχίων τους με βάση τις οδηγίες της ΕΕ, τότε έχουμε έναν όγκο περίπου 100.000 νέων που ξοδεύουν 1,15 δισ. ευρώ το έτος για την ανώτατη εκπαίδευσή τους.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί σημαντικά η σχέση που αφορά τη ζήτηση και προσφορά των θέσεων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.


Παρασκευή 01 Απριλίου 2005 - 01:54 (Ώρα Λονδίνου)

Δύσκολοι καιροί για τους Έλληνες

Στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας αναφέρονται οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Η εφημερίδα σημειώνει πως η αύξηση του ΦΠΑ και της έμμεσης φορολογίας, που πέρασε από τη Βουλή με διαδικασία κατεπείγοντος, «υπογραμμίζει τις ανησυχίες για τη δυνατότητα της Ελλάδας να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους στο 3,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος από 6,1% πέρυσι».

Το έλλειμμα αυτό αποτελεί ρεκόρ για χώρα της Ευρωζώνης, σημειώνει η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, και οφείλεται «στην υπέρβαση των δαπανών για την κατασκευή αθλητικών και άλλων εγκαταστάσεων για την Ολυμπιάδα της Αθήνας».

Η Ελλάδα μπορεί να έχει δυο χρόνια προθεσμία για να φέρει το έλλειμμά της κάτω από το 3% που προβλέπει το σύμφωνο σταθερότητας, αλλά «η αξιοπιστία της Ελλάδας έναντι των ευρωπαίων εταίρων της θα εξαρτηθεί από το αν θα καταφέρει να πετύχει το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών μέσα σε αυτό το έτος» λέει η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Αλογοσκούφη, πως μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα έχει απορροφηθεί πλήρως το κόστος της Ολυμπιάδας που επιβάρυνε τον προϋπολογισμό επενδύσεων του δημοσίου, αλλά σημειώνει πως οι 22 ολυμπιακές εγκαταστάσεις δεν προβλέπεται να φέρουν έσοδα στην κυβέρνηση από τη μετα-ολυμπιακή τους χρήση.

Οι περισσότερες από αυτές τις εγκαταστάσεις έχουν ανάγκη νέων επενδύσεων για να διαμορφωθούν σε θελκτικούς χώρους για το κοινό.

Ολυμπιακά έργα

Στο ίδιο θέμα, της μετα-ολυμπιακής χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων αναφέρεται και η Ιντιπέντεντ (The Independent) που λέει ότι «αφού ξόδεψαν σχεδόν οκτώ δισεκατομμύρια λίρες στερλίνες για να οργανώσουν τους Αγώνες, οι Έλληνες γίνονται όλο και πιο ανυπόμονοι που τα ακριβά νέα τους στάδια παραμένουν άδεια».

Το τεράστιο δημόσιο χρέος, οι παράτυπες δαπάνες κατά την προετοιμασία, και ο πανικός της τελευταίας στιγμής έχουν κάνει πλέον τους Έλληνες «να είναι απογοητευμένοι από την κληρονομιά της επιστροφής των αγώνων στην πατρίδα τους» λέει η βρετανική εφημερίδα.

Η Ιντιπέντεντ αναφέρεται στις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης για τη μελλοντική χρήση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, αλλά σημειώνει ότι το σχετικό νομοσχέδιο δεν έχει περάσει ακόμα από τη Βουλή και ότι «τα σχέδια δεν έχουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς ακριβώς, πότε και ποιος θα χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις».

Η κυβέρνηση εμμένει ότι Έλληνες και ξένοι επενδυτές συνωστίζονται για να αποκτήσουν άδειες χρήσης, «αλλά μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να αποκαλύψεις τις λεπτομέρειες» σημειώνει η Ιντιπέντεντ.

Οι «αναθεματισμένοι»

Στις άλλες βρετανικές εφημερίδες κυριαρχεί η εικόνα του με το ζόρι χαμογελαστού διάδοχου του αγγλικού θρόνου, πρίγκιπα Κάρολου, που άθελά του έκανε γνωστά τα αισθήματα του για τους δημοσιογράφους: αναθεματισμένοι, σε ελεύθερη απόδοση (bloody people, όπως είπε χαρακτηριστικά).

Ο πρίγκιπας Κάρολος εμφανώς εκνευρισμένος καθώς ετοιμαζόταν για μα φωτογραφία με τους γιους του, φαίνεται πως δεν κατάλαβε ότι τα μικρόφωνα των δημοσιογράφων ήταν σε λειτουργία και εξέφρασε με γλαφυρό τρόπο τις απόψεις του: «Το μισώ να το κάνω αυτό. Αναθεματισμένοι. Δεν αντέχω αυτόν τον άνθρωπο [τον συντάκτη του BBC για θέματα της βασιλικής οικογένειας] έτσι κι αλλιώς. Είναι τόσο απαίσιος, στα αλήθεια. Μισώ αυτούς τους ανθρώπους».

Η Γκάρντιαν (The Guardian) εκφράζει την έκπληξή της που ο πρίγκιπας Κάρολος έβαλε στο στόχαστρο τον δημοσιογράφο του BBC, Νίκολας Γουίτσελ, «γνωστό στους συναδέλφους του ως βιονικό καρότο» (λόγω του χρώματος των μαλλιών του).

Το περιστατικό αποκάλυψε την «έκταση της αποστροφής του πρίγκιπα της Ουαλίας για τα μέσα ενημέρωσης» λέει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) ενώ η Τάιμς (The Times) λέει ότι τα σχόλια αποκάλυψαν «την αποστροφή του πρίγκιπα για τον συντάκτη του BBC».


Παρασκευή 01 Απριλίου 2005 - 09:28 (Ώρα Λονδίνου)

Ξανανοίγει η υπόθεση Αγκτσά

Μυστικοί πράκτορες της Βουλγαρίας στρατολόγησαν, σύμφωνα με κατηγορίες, τον Τούρκο δράστη, Αλί Ακτσά, ο οποίος εκτίει 10ετη ποινή σε φυλακή της Τουρκίας.

Οι ιταλικές αρχές ξανανοίγουν τον «φάκελο Αγκτσά», καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία ότι η απόπειρα δολοφονίας του Πάπα Ιωάννη Παύλου ο Β΄ το 1981 από τον Αλί Ακστά, είχε οργανωθεί από τη μυστική υπηρεσία της Σοβιετικής Ένωσης, ΚGB, σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της Βουλγαρίας.

Μυστικοί πράκτορες της Βουλγαρίας στρατολόγησαν, σύμφωνα με κατηγορίες, τον Τούρκο δράστη, Αλί Αγκτσά, ο οποίος εκτίει την ποινή του σε φυλακή της Τουρκίας.

Ο Πάολο Γκουτζάντι, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής, θα μεταβεί στην Τουρκία, για να θέσει ερωτήσεις στον Αγκτσά.

Σύμφωνα με τον Μετόντι Αντρέεβ, πρώην αξιωματούχο του βουλγαρικού καθεστώτος στα κρατικά αρχεία, είπε στην εφημερίδα Κοριέρε ντελα Σέρα ότι τα σχετικά ντοκουμέντα φυλάσσονταν σε ειδικό χώρο της βουλγαρικής μυστικής υπηρεσίας Νταρζάβνα Σιγκουρνοστ και ότι πρόκειται για την αλληλογραφία της με την ανατολικογερμανική μυστική υπηρεσία Στάζι. Χρειάστηκαν μήνες, είπε, για να μεταφραστούν περίπου 1.000 επιστολές.

Ο εκπρόσωπος της βουλγαρικής κυβέρνησης, Ντίμιταρ Τζόνεφ, είχε δηλώσει στις αρχές της εβδομάδας ότι τα ντοκουμέντα θα τεθούν στη διάθεση των ιταλικών αρχών.

Η τελευταία εξέλιξη δικαιώνει τις ιταλικές αρχές που έστρεφαν πάντα τις υποψίες τους κατά της μυστικής υπηρεσίας της σοσιαλιστικής Βουλγαρίας. Ήδη αμέσως μετά την απόπειρα είχε γίνει γνωστό ότι ο Αγκτσά είχε επισκεφτεί τη χώρα πολλές φορές.

Η Ιταλία αμνήστευσε τον Αγκτσά το 2000 και τον εξέδωσε στη συνέχεια στην Τουρκία, όπου εκτίει ποινή φυλάκισης 10 χρόνων, για άσχετα με την απόπειρα αδικήματα.


Παρασκευή 01 Απριλίου 2005 - 09:17 (Ώρα Λονδίνου)

Κρατείται συνεργάτης του Ζαρκάουι

Ο Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι έχει επικηρυχθεί με μεγάλο χρηματικό ποσό

Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ έχουν συλλάβει ένας από τους στενότερους συνεργάτες του ιορδανικής καταγωγής, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, του φερομένου ως επικεφαλής της Αλ Κάιντα στο Ιράκ και υπ αριθμόν ένα καταζητούμενου από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών αρνούνται να αποκαλύψουν την ταυτότητα του συλληφθέντος, ο οποίος λένε ότι διαθέτει αμερικανική και ιορδανική υπηκοότητα.

Ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, Μάθιου Γουάξμαν δήλωσε ότι η σύλληψη πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια επιδρομής το 2004 και στο σπίτι του συλληφθέντος στο Ιράκ βρέθηκαν όπλα και εκρηκτικά.

Ο Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι έχει αναλάβει την ευθύνη πολλών βομβιστικών επιθέσεων και αποκεφαλισμών ομήρων στο Ιράκ.

Ο Ζαρκάουι φέρεται ως επικεφαλής της οργάνωσης, Τουαχίντ και Τζιχάντ, η οποία αριθμεί από 50 έως 200 μέλη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επικηρύξει τον Ζαρκάουι έναντι του ποσού των 25 εκατομμυρίων δολαρίων.


Παρασκευή 01 Απριλίου 2005 - 07:09 (Ώρα Λονδίνου)

«Δεν πάω πουθενά»

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): «Δεν πάω πουθενά πουθενά, εδώ θα μείνω. Ισόβιος», δηλώνει ο Ειρηναίος.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): «Δυόμισι εκατομμύρια αυτοκίνητα πνίγουν την Αθήνα! Αφόρητη η ατμοσφαιρική ρύπανση».

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «11μηνη θητεία από το νέο χρόνο. Πακέτο μέτρων για τις Ένοπλες Δυνάμεις από τον Σπ. Σπηλιωτόπουλο».

Η ΑΥΓΗ: «Διπλή φορολογία! Από κυβέρνηση και κερδοσκόπους».

ΑΥΡΙΑΝΗ: «Για 3 μήνες τάιζαν τον κόσμο σάπια γιαούρτια. Από 27 Ιανουαρίου είχαν ενημερωθεί η εταιρία και ο πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων».

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Στόχος ο Ρουσόπουλος. Ποιοι και γιατί τον χτυπούν στη ΝΔ. Εντείνονται και διευρύνονται οι αντιπαραθέσεις μέσα στην κυβέρνηση».

ΕΘΝΟΣ: «Μοίραζαν σκονάκια στα γαλάζια παιδιά. Αποκάλυψη: Ακυρώθηκε διαγωνισμός στην ΕΑΒ».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Σαμποτάζ για να φάνε την πρωτιά της ΦΑΓΕ; Όλα ερευνώνται από εκείνους που ψάχνουν τα αίτια της μούχλας».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Πρωταπριλιά με μαύρη αλήθεια . Από σήμερα οι καταναλωτές αντιμέτωποι με τον αυξημένο ΦΠΑ».

ESPRESSO: «Έπαιρνε 1,5 εκ. δρχ. για κάθε επίσκεψή του σε μοναστήρι. Βούλευμα καταπέλτης κατά του Μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα. Παραπέμπεται για κακούργημα».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Η ανευθυνότητα για το γιαούρτι εκθέτει τη χώρα. Δεκτές οι παραιτήσεις της ηγεσίας του ΕΦΕΤ».

ΤΑ ΝΕΑ: «Πάνε...Ιταλία οι μαθητικές εκδρομές. Προσφέρουν φθηνά πακέτα οι ξένοι».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Φάμπρικα αλλοτρίωσης των νεανικών συνειδήσεων. Όργιο ρουσφετιών και εξαγορών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ».

Η ΧΩΡΑ: «Ακίνητα: Πάνω οι φόροι 20% σε ένα μήνα. Έρχεται νέο κύμα με την αύξηση στις αντικειμενικές αξίες».

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: «Ξεπουλάει ο Ειρηναίος. Τα δίνει όλα για να κρατήσει τη θέση του...»

Υπό ασφυκτικές

πιέσεις ο Ειρηναίος

Πιο αναλυτικά στο θέμα του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων ο «Αδέσμευτος Τύπος» του Μήτση αναφέρεται σε δηλώσεις του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι θα είναι «ισόβιος» αλλά εξαιτίας των ασφυκτικών πιέσεων να υποβάλει την παραίτησή του, αναγκάστηκε να αποδεχτεί τους τρεις δεσμευτικούς όρους που του έθεσε η ιορδανική κυβέρνηση, παραχωρώντας επί της ουσίας στους Άραβες την «κηδεμονία» της περιουσίας του Πατριαρχείου. Εξέλιξη που σύμφωνα με την ελληνική εφημερίδα αναμένεται «να προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Ισραήλ, το οποίο αναζητά ήδη τον διάδοχο του Πατριάρχη».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13» το τέταρτο τη τάξει ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο και δεύτερο σημαντικότερο μετά το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης- «διατρέχει τον κίνδυνο να πάψει να είναι ελληνικό».

«Αξιοθρήνητη επικοινωνιακή πολιτική»

Το ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι «στόχος συντονισμένων πυρών από μέσα ενημέρωσης που στην πλειονότητά τους στηρίζουν την κυβέρνηση έγινε χθες ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος. Με σχόλια και άρθρα που δημοσιεύθηκαν σε τέσσερις διαφορετικές εφημερίδες, η επικοινωνιακή πολιτική χαρακτηρίζεται "αξιοθρήνητη", "ξεροκέφαλη" και "ελλειμματική", καλώντας ταυτόχρονα τον Πρωθυπουργό να την τροποποιήσει ή να αντικαταστήσει τους εκφραστές της».

Πρωταπριλιάτικα αλλά αληθινά

Η «Αυγή» γράφει ότι «σήμερα, 1η Απριλίου, τίθενται σε εφαρμογή τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που επιβλήθηκαν υπό το πρόσχημα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί μόνο κατά 0,7%. Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός μόνο ως πρωταπριλιάτικος μπορεί να εκληφθεί».

Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», «αν και Πρωταπριλιά, η πραγματικότητα από σήμερα είναι αληθινή. Υπηρεσίες και προϊόντα με συντελεστές ΦΠΑ 4,5%, 9% και 19%, τσιγάρα και ποτά με αυξημένους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Ίδιες τιμές στα φάρμακα ως τις 15 Απριλίου».

Η δε «Νίκη» κάνει λόγο για «πρωτοφανές αλαλούμ» και στην αγορά, η οποία «υποχρεώνεται να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα μέσα σε 48 ώρες».

Εν αντιθέσει, η «Εστία» αναφέρει ότι «οι δημαγωγοί της αντιπολιτεύσεως επιμένουν να κατηγορούν την κυβέρνηση διότι αύξησε κατά την φορολογία καπνού και οινοπνευματωδών και κατά 1 μονάδα τον συντελεστή του ΦΠΑ. Και παραβλέπουν ότι αν την ίδια αυτή απόφαση είχε λάβει προ διετίας ή τριετίας η κυβέρνησις Σημίτη, σήμερα η δημοσιονομική κατάστασις θα ήταν πολύ καλύτερη. Και πάντως, η χώρα μας δεν θα είχε τεθεί υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση».

«Γιαούρτια της ντροπής»

Η «Καθημερινή» γράφει ότι «σε μείζον ζήτημα για την εικόνα των ελληνικών εξαγωγικών προϊόντων, αλλά και για την αξιοπιστία των ελεγκτικών διαδικασιών ασφαλείας τροφίμων στη χώρας μας, αναδείχθηκε ο εντοπισμός αλλοιωμένων ποσοτήτων συσκευασμένου γιαουρτιού της εταιρείας ΦΑΓΕ".

Επισκόπηση Οικονομικού Τύπου

ΕΞΠΡΕΣ: «Εκτίναξη της ανεργίας. Αύξηση στο 10,8%-10,9% κατά το δ' τρίμηνο σε σχέση με 10,1% στο γ' τρίμηνο».

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Ιδιωτικοποίηση-εξπρές για ΟΠΑΠ-Ταμιευτήριο. Προσδοκίες για έσοδα 1,6 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις».

ΚΕΡΔΟΣ: «Με το... τεφτέρι ο υπολογισμός του ΦΠΑ. Η αγορά θεωρεί επιβεβλημένη την παράταση».

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Επιμένει η κυβέρνηση για αυξημένο ΦΠΑ από σήμερα». «Προφορική και αμφισβητούμενη η εβδομαδιαία παράταση. Σε όλες τις αποδείξεις θα πρέπει να αποτυπώνονται από σήμερα οι αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν υποχρεωτικά. Το υπουργείο Οικονομίας σε διευκρινιστική εγκύκλιο επισημαίνει ότι στις περιπτώσεις που οι ταμιακές μηχανές δεν έχουν προσαρμοστεί θα πρέπει οι αποδείξεις να εκδίδονται χειρόγραφα ή με έντυπο τρόπο, χωρίς προηγούμενη γνωστοποίηση στη ΔΥΟ».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 01 Απριλίου 2005 - 08:18 (Ώρα Λονδίνου)

Στη Χάγη οι εγκληματίες του Νταρφούρ

Τουλάχιστον 100.000 πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί στο Νταρφούρ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε την παραπομπή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο των υπόπτων για εγκλήματα πολέμου στο Σουδάν.

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με ψήφους 11 0 και τέσσερις αποχές, ενώ εξέπληξε η μεταστροφή της αμερικανικής ηγεσίας, η οποία συμφώνησε να μην προβάλει βέτο, έχοντας πρώτα εξασφαλίσει τον όρο ότι κανένας Αμερικανός, μέλος οποιασδήποτε ειρηνευτικής αποστολής δεν θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο δίωξης.

Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από δύο μήνες, ανέφερε ότι οι επιθέσεις κατά αμάχων στο Νταρφούρ θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να διερευνήσει αυτές τις υποθέσεις.

Περισσότερο από ένα εκατομμύριο κάτοικοι της περιοχής Νταρφούρ έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους μετά το κύμα δολοφονιών, βιασμών και απαγωγών που έχει εξαπολύσει η φιλοκυβερνητική αραβική πολιτοφυλακή που ονομάζεται Τζάντζαγουιντ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, έπειτα από διαπραγματεύσεις εβδομάδων καθώς δεν αναγνωρίζουν το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αποφάσισαν μαζί με την Κίνα, τη Βραζιλία και την Αλγερία να μην προβάλουν βέτο αλλά να απόσχουν της ψηφοφορίας.

Να σημειωθεί ότι η Ουάσινγκτον είχε προτείνει τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου στην Τανζανία, όπου ήδη λειτουργεί δικαστήριο, το οποίο εκδικάζει τα εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν στη Ρουάντα.


Παρασκευή 01 Απριλίου 2005 - 05:44 (Ώρα Λονδίνου)

Βαρύ το κλίμα στο Βατικανό

Ο πάπας υπέστη ανακοπή καρδιάς και σηψαιμία, ανακοίνωσε το Βατικανό

Ξαφνική επιδείνωση παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας του προκαθήμενου της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, πάπα Ιωάννη Παύλου του Β΄, ο οποίος βρισκόταν σε διαδικασία ανάρρωσης από την επέμβαση τραχειοτομής στην οποία υπεβλήθη τον Φεβρουάριο.

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Χοακίν Ναβάρο Βαλς ανακοίνωσε ότι ο πάπας υπέστη ανακοπή καρδιάς και σηψαιμία και η κατάσταση της υγείας του είναι «εξαιρετικά κρίσιμη».

Να σημειωθεί ότι ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας έχει ήδη λάβει την τελευταία θεία μετάληψη.

Νωρίτερα, πάντως το Βατικανό διαβεβαίωνε πως η κατάσταση του ασθενούς παρακολουθείται και δε συντρέχουν λόγοι μεταφοράς του στο νοσοκομείο, αλλά πλέον τα στελέχη της καθολικής εκκλησίας δεν κρύβουν την ανησυχία και την απαισιοδοξία τους.

Ο 84χρονος ποντίφικας εμφάνισε ξαφνικά το βράδυ της Πέμπτης υψηλό πυρετό, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Χοακίν Ναβάρο Βαλς.

Ο πυρετός προκλήθηκε από λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος και οι θεράποντες ιατροί χορηγούν στον πάπα την απαιτούμενη αντιβίωση.

Σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό του Βατικανού ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ αρχικώς ανταποκρίθηκε καλά στην αντιβίωση και η κατάστασή του φαινόταν να σταθεροποιείται.

Νωρίτερα το Βατικανό είχε επιβεβαιώσει πως ο πάπας έχει χάσει 19 κιλά τις τελευταίες εβδομάδες.

Η απόφαση να μη διακομιστεί ο πάπας στο νοσοκομείο Τζεμέλι ερμηνεύτηκε ποικιλοτρόπως.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι ένδειξη πως η κατάσταση του ασθενούς δεν είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι ο πάπας είναι υπερβολικά αδύναμος για να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

«Ο 84χρονος ποντίφικας, έχει περάσει από την αρχή του χρόνου, 28 μέρες στο νοσοκομείο και η ανάρρωση του από την τραχειοτομή είναι πολύ πιο αργή από ό,τι αναμενόταν», υπογραμμίζει ο ανταποκριτής του ΒΒC στη Ρώμη, Ντέιβιντ Γουίλι.

Και συμπληρώνει, «ο πάπας δε μπορεί πλέον να μιλήσει δημοσίως και του χορηγείται πρόσθετη τροφή με σωληνάκι από τη ρινική οδό. Μικρές ομάδες πιστών έχουν συγκεντρωθεί στην πλατειά του Αγίου Πέτρου, και προσεύχονται για την υγεία του πάπα , αλλά μέσα στο Βατικανό το κλίμα είναι βαρύ και πολλοί εκφράζουν πλέον ανοικτά την απαισιοδοξία τους».


Παρασκευή 01 Απριλίου 2005 - 04:54 (Ώρα Λονδίνου)

Ψήφος διαμαρτυρίας ή για την Ευρώπη;

Το δημοψήφισμα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα συνεχίζει να απασχολεί τις γαλλικές εφημερίδες ενώ άλλα ευρωπαϊκά έντυπα εξετάζουν τις προοπτικές στην περίπτωση που το «όχι» επικρατήσει στη Γαλλία.

Ραφαρέν με ροζ γυαλιά

Το επιχείρημα ότι το «όχι» στο ευρωσύνταγμα θα είναι μια ψήφος διαμαρτυρίας προς τη γαλλική κυβέρνηση φαίνεται να ενισχύεται μετά τη χθεσινή δημοσίευση στοιχείων που εμφανίζουν άνοδο της ανεργίας στη Γαλλία.

«Τα στοιχεία για την ανεργία φέρνουν την κυβέρνηση σε πολύ δύσκολη θέση ενόψει του δημοψηφίσματος για το ευρωσύνταγμα, το οποίο θα διεξαχθεί σε δύο μήνες», γράφει η γαλλική εφημερίδα «Λε Φιγκαρό».

Και προσθέτει, «όχι ότι η κατάσταση στη Γερμανία είναι καλύτερη. Τουλάχιστον, όμως, εκεί οι λόγοι της ανεργίας είναι τελείως διαφορετικοί. Επιπλέον το Βερολίνο εισηγείται μια θεραπεία σοκ ενώ το Παρίσι επέλεξε το δρόμο των χαλαρών μεταρρυθμίσεων».

Η «Λιμπερασιόν» συμφωνεί και υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει κυβέρνηση που να μην αισθάνεται αμήχανα όταν η ανεργία περνάει το ψυχολογικό όριο του 10%».

Η χθεσινή κακή είδηση, αναφέρει η «Λιμπερασιόν», οδήγησε σε μια «ανταλλαγή αλληλοκατηγοριών μεταξύ υπουργικών στελεχών της κυβέρνησης, ενώ την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Ζαν Πιέρ Ραφαρέν φαίνεται να διάκειται από άκρατη αισιοδοξία».

«Τα τελευταία 25 χρόνια η ανεργία είναι η βασική ανησυχία της γαλλικής κοινής γνώμης και το υπ αριθμόν ένα κριτήριο για την επιλογή ψήφου», εξηγεί η «Λιμπερασιόν» και καταλήγει, «εξ ου και η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σα να μην έχει συμβεί τίποτα, τα βλέπει όλα με ροζ γυαλιά τουλάχιστον μέχρι τις 29 Μαΐου. Ωστόσο, ο εθελοτυφλισμός δεν αρκεί για τα θαύματα».

Η εφημερίδα «Νουβέλ Ομπζερβατέρ» τάσσεται ανοικτά υπέρ του «ναι».

Ωστόσο, προειδοποιεί ότι η εκστρατεία του «ναι» είναι καταδικασμένη να αποτύχει εάν συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν αυτούς που αντιτίθενται στο ευρωσύνταγμα ως «καθυστερημένα παιδιά».

Η πολιτική κρίση του «όχι»

Στη Γερμανία η εφημερίδα «Ντι Βελτ» αντιμετωπίζει το δημοψήφισμα για το ευρωσύνταγμα στη Γαλλία ως την πρώτη σοβαρή δοκιμασία της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η «εναντίωση στο ευρωσύνταγμα τροφοδοτείται από το διάχυτο φόβο για τις ρυθμίσεις και τις αλλαγές των γραφειοκρατών των Βρυξελλών».

Η «Ντι Βελτ» σημειώνει ότι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε ο Ζακ Σιράκ είναι το ευρωσύνταγμα να καταρρεύσει στη χώρα του.

«Και αργά ίσως πολύ αργά αποφάσισε να διεξάγει μια εκστρατεία για να κερδίσει τους ευρωσκεπτικιστές αλλά και κυρίως την Αριστερά», διαβάζουμε στη γερμανική εφημερίδα η οποία προβλέπει ότι σε περίπτωση απόρριψης του ευρωσυντάγματος στη Γαλλία «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βυθιστεί σε μεγάλη πολιτική κρίση».

Στην Ισπανία, η εφημερίδα «Ελ Παΐς» θεωρεί ότι είναι ίδιον των Γάλλων να χρησιμοποιούν την κάλπη ως μέσο διαμαρτυρίας για την εκάστοτε κυβέρνηση.

Και αναρωτιέται: «θα έπρεπε να κάνουν το ίδιο σε αυτήν την περίπτωση; Ένα ενδεχόμενο όχι θα έδινε το ακαριαίο χτύπημα στο ευρωσύνταγμα».

«Χωρίς τη Γαλλία η ΕΕ δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά, ούτε με διαφορετικές ταχύτητες», καταλήγει η «Ελ Παΐς».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.