Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-03-29

  1. Ο Ανάν στο στόχαστρο
  2. Σημαντική νίκη Σαρόν στην Κνέσετ
  3. Επεισόδια και νίκη
  4. Άσπιλος ο Ανάν
  5. Υπογραφή πρωτοκόλλου
  6. Ακυβερνησίας συνέχεια
  7. Εκατοντάδες νεκροί στην Ινδονησία
  8. Ξανακτυπά ο Εγκέλαδος
  9. Τρία οικονομικά σενάρια από Αλογοσκούφη
  10. Η ανεργία στο επίκεντρο
  11. Ολοκληρώθηκε ο κύκλος επαφών
  12. Εκπλήξεις από το ελληνικό πινγκ πονγκ
  13. Μπόλτον: «Ο λάθος άνθρωπος»
  14. Δύσκολες ώρες για τον Ανάν
  15. Συνεδρίαση για πρόεδρο και αντιπρόεδρο
  16. Φονικός σεισμός στη ζώνη του τσουνάμι
  17. Ευρωσύνταγμα και ανεργία

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2005 - 01:56 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Ανάν στο στόχαστρο

Το πλήγμα που δέχτηκε η εικόνα του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, Κόφι Ανάν μετά την δημοσιοποίηση του πορίσματος έρευνας για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του γιου του σε σχέση με το πρόγραμμα Πετρέλαιο για Τρόφιμα, είναι κεντρικό θέμα όλων των βρετανικών εφημερίδων.

«Απαλλάχθηκε ο Ανάν επειδή οι βοηθοί του φρόντισαν και κατέστρεψαν επιβαρυντικά, όπως πιστεύεται, για τον ίδιο έγγραφα σε σχέση με την εμπλοκή του γιου του σε σκάνδαλο που συνδέεται με το πρόγραμμα Πετρέλαιο για Τρόφιμα» γράφουν οι Φαινάνσιαλ Ταιμς.

Για το ίδιο θέμα η Γκάρντιαν επισημαίνει πως ναι μεν δεν βρέθηκαν στοιχεία που να συνδέουν τον κ. Ανάν με το σκάνδαλο αλλά οι διατυπώσεις του πορίσματος πλήττουν καίρια την εικόνα του.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ γράφει πως ο Κόφι Ανάν μεσολάβησε για να βρει δουλειά ο γιος του σε ελβετική εταιρία που αμέσως μετά ανέλαβε συμβόλαια στα πλαίσιο του προγράμματος πετρέλαιο για Τρόφιμα. Ένα πρόγραμμα που εγκαινίασε ο ΟΗΕ το 1996 για να ανακουφίσει τον ιρακινό λαό που υπέφερε κάτω από το καθεστώς των οικονομικών κυρώσεων που είχε επιβληθεί κατά του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν.

Η Ιντιπέντεντ εκτιμά πως η θέση του κ. Ανάν έχει δυσχεράνει από τις επικρίσεις που δέχτηκε από την έκθεση Βόλκερ που του καταλογίζει αδυναμία να ελέγξει τις δραστηριότητες του γιου του.

Απορία σεισμολόγων

«Οι επιστήμονες καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να εντοπίσουν τις αιτίες που ένας τόσο μεγάλης ισχύος σεισμός, όπως αυτός που έπληξε την Ινδονησία, δεν προκάλεσε παλιρροικό κύμα» γράφει η Ιντιπέντεντ

«Είναι πολύ δύσκολο τουλάχιστον αυτή τη στιγμή να καταλάβουμε γιατί δεν ακολούθησε τσουνάμι σε ένα τόσο ισχυρό σεισμό. Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι ότι το επέκεντρο του σεισμού ήταν σε πολύ μεγαλύτερο βάθος» δηλώνει στην Ιντιπέντεντ, ο Μπράιαν Μπάρτι από το Βρετανικό Γαιοδυναμικό Ινστιτούτο.

Η Γκάρντιαν επικαλείται σεισμολόγους της Αυστραλίας που εκφράζουν φόβους ότι πολύ σύντομα θα σημειωθεί και τρίτος μεγάλος σεισμός στην ίδια περιοχή.

«Υπάρχει πιθανότητα να σχηματιστεί άλλο ένα ρήγμα στην ίδια περιοχή πολύ πιο σύντομα απ΄ότι υπολογίζαμε αρχικά» λέει στην Γκάρντιαν ο Φιλ Κάμινς επιστήμονας από το Ινστιτούτο Γαιολογίας της Αυστραλίας. Ο αυστραλός σεισμολόγος προειδοποιεί ότι ο τρίτος σεισμός μπορεί να εκδηλωθεί σε 20 χρόνια ή και στους επόμενους τρεις μήνες.

Οι Τάιμς αποκαλύπτουν σχέδιο της Βρετανίας για την πρόληψη των φυσικών φαινομένων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλέρ ανέθεσε σε επιτροπή εμπειρογνωμόνων να διερευνήσει την δυνατότητα εγκατάστασης ενός παγκόσμιου συστήματος συναγερμού που θα προειδοποιεί για την εκδήλωση καταστροφικών φαινομένων ώστε να λαμβάνονται εγκαίρως μέτρα προστασίας των πολιτών.


Τρίτη 29 Μαρτίου 2005 - 22:34 (Ώρα Λονδίνου)

Σημαντική νίκη Σαρόν στην Κνέσετ

Νικητής και σε αυτή την αναμέτρηση στην Κνέσετ, ο Αριέλ Σαρόν

Το κοινοβούλιο του Ισραήλ η Κνέσετ- ενέκρινε τον ετήσιο προϋπολογισμό που παρουσίασε η κυβέρνηση.

Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την υλοποίηση των σχεδίων του πρωθυπουργού του Αριέλ Σαρόν να αποσυρθούν τα ισραηλινά στρατεύματα και οι Εβραίοι έποικοι από την Λωρίδα της Γάζας.

Ορισμένοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ, του Αριέλ Σαρόν, επεδίωκαν την καταψήφιση του προϋπολογισμού ώστε να υποχρεωθεί ο πρωθυπουργός σε πρόωρες εκλογές και να αποτραπεί, τουλάχιστον προσωρινά, η απόσυρση των Ισραηλινών.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε διορία στους εποίκους της Γάζας να την εγκαταλείψουν εθελοντικά ως το τέλος Ιουλίου, με αντάλλαγμα οικονομικές παροχές.

Αλλά το κίνημα των εποίκων υπόσχεται να εντείνει τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και την αντίστασή του στα σχέδια του Αριέλ Σαρόν.


Τρίτη 29 Μαρτίου 2005 - 20:04 (Ώρα Λονδίνου)

Επεισόδια και νίκη

Τα επεισόδια επισκίασαν τη νίκη της εθνικής Ελπίδων της Ελλάδας

Η εθνική ομάδα Ελπίδων της Ελλάδας, σε αγώνα για τον δεύτερο προκριματικό όμιλο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2006, επικράτησε με 2-0 της Αλβανίας.

Ο αγώνας έγινε στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης, παρουσία περίπου 3.000 θεατών και τα τέρματα της εθνικής σημείωσαν οι Μάντζιος (21 λεπτό) και Παππάς (75 λεπτό).

Αποβλήθηκε με δύο κίτρινες κάρτες ο Παπαζαχαρίας στο 86ο λεπτό.

Αλλά η συμπεριφορά ορισμένων Ελλήνων θεατών στιγμάτισε τον αγώνα.

Επεισόδια

Πριν την έναρξη της συνάντησης, μερίδα φιλάθλων επιτέθηκαν σε νεαρό Αλβανό που επέβαινε σε μοτοσικλέτα έξω από το γήπεδο, ενώ κατά την διάρκεια ανάκρουσης του εθνικού ύμνου της Αλβανίας, δεν έλειψαν οι αποδοκιμασίες.

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε με καθυστέρηση αρκετών λεπτών, καθώς κάποιοι θεατές έσκισαν την σημαία της Αλβανίας που κυμάτιζε στον ιστό, δίπλα στην ελληνική.

Οι Αλβανοί αρνήθηκαν να αρχίσει το ματς μέχρι να αντικατασταθεί, κάτι που έγινε με την παρέμβαση των υπευθύνων.

Ένας 19χρονος συνελήφθη γιατί έριξε τον ιστό και έσκισε την αλβανική σημαία και θα οδηγηθεί την Τετάρτη στον εισαγγελέα.

Ανακοίνωση ΕΠΟ

Σε ανακοίνωση της με αφορμή το περιστατικό με την αλβανική σημαία, η ΕΠΟ «καταδικάζει την πράξη ασέβειας προς το εθνικό σύμβολο ενός λαού και εκφράζει δημοσίως και απερίφραστα τη συγγνώμη της προς την Π.Ο. Αλβανίας για την απρεπή συμπεριφορά μιας μικρής μερίδας φιλάθλων».

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, ενόψει του αγώνα των εθνικών ομάδων ανδρών Ελλάδας-Αλβανίας, την Τετάρτη, κάλεσε τους φιλάθλους να επιδείξουν «την προσήκουσα, στους υποστηρικτές των Πρωταθλητών Ευρώπης, συμπεριφορά και να μην ανεχθούν πράξεις που δυσφημούν και βλάπτουν το ελληνικό ποδόσφαιρο».


Τρίτη 29 Μαρτίου 2005 - 19:31 (Ώρα Λονδίνου)

Άσπιλος ο Ανάν

Επικρίσεις αλλά όχι ευθύνες για τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ

Προσωρινή έκθεση σχετικά με καταγγελίες για διαφθορά στα πλαίσια του προγράμματος του ΟΗΕ στο Ιράκ, Πετρέλαιο για Τρόφιμα, απάλλαξε πλήρως τον γενικό γραμματέα του οργανισμού, Κόφι Ανάν, από κάθε ευθύνη.

Αλλά η έκθεση επικρίνει τον Κόφι Ανάν επειδή, όπως αναφέρει, δεν εξέτασε επαρκώς τις σχέσεις του γιου του, Κότζο, με την ελβετική εταιρεία Κοτέκνα (Cotecna), η οποία διαχειρίστηκε μεγάλο συμβόλαιο του ΟΗΕ στα πλαίσια του προγράμματος.

Η έκθεση, που συντάχθηκε από επιτροπή της οποίας προεδρεύει ο πρώην πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Πολ Φόλκερ, αναφέρει πως δεν υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι ο Κόφι Ανάν επηρέασε παράτυπα την επιλογή της εταιρείας.

Αλλά κατήγγειλε τον γιο του γενικού γραμματέα, Κότζο, πως παραπλάνησε τον πατέρά του.

Μετά την ανακοίνωση της έκθεσης, ο Κόφι Ανάν δήλωσε πως ήταν πεπεισμένος για την απαλλαγή του, ενώ ο Λευκός Οίκος είπε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τον έργο του γενικού γραμματέα στον ΟΗΕ.

Η έρευνα διεξάγεται με εντολή του Κόφι Ανάν μετά τις αυξανόμενες πιέσεις που δέχτηκαν ο ίδιος και ο ΟΗΕ, ιδιαιτέρως από τις ΗΠΑ.

Το πρόγραμμα Πετρέλαιο για Τρόφιμα επέτρεπε στην κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν να πουλά περιορισμένες ποσότητες ιρακινού πετρελαίου προκειμένου να αγοράζει τρόφιμα και φάρμακα.


Τρίτη 29 Μαρτίου 2005 - 18:05 (Ώρα Λονδίνου)

Υπογραφή πρωτοκόλλου

Η σύνοδος κορυφής του Δεκεμβρίου καιθόρισε τις προϋποθέσεις για έναρξη διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

Η Τουρκία έστειλε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία επιβεβαιώνει ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να υπογράψει το πρωτόκολλο για την επέκταση της τελωνειακής ένωσής της με τα δέκα νέα κράτη μέλη της Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

Η επιστολή αυτή θωρείται πως ισοδυναμεί με μονογραφή του πρωτοκόλλου.

«Ξεκινήσαμε τη διαδικασία υπογραφής του πρωτοκόλλου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλά Γκιούλ.

«Σήμερα ο αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης επίτροπος θα ενημερώσει, πιθανότατα το ευρωκοινοβούλιο, για το εν λόγω θέμα» είπε ο Τούρκος υπουργός.

Πάντως σε τηλεοπτική του ομιλία ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι το πρωτόκολλο αφορά την ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών και δεν σημαίνει ότι η Τουρκία υποχρεούται να ανοίξει τους λιμένες και αερολιμένες της στους Κύπριους.


Τρίτη 29 Μαρτίου 2005 - 15:57 (Ώρα Λονδίνου)

Ακυβερνησίας συνέχεια

Τα χαμόγελα φαίνεται πως εξαφανίστηκαν στη δύσκολη συνερδίαση της εθνοσυνέλευσης

Σχεδόν δύο μήνες μετά τις ιστορικές εκλογές στο Ιράκ και η νέα εθνοσυνέλευση εξακολουθεί να βρίσκεται σε αδιέξοδο σχετικά με τα μέλη που θα απαρτίσουν τη νέα μεταβατική κυβέρνηση της χώρας.

Στη συνεδρίαση της εθνοσυνέλευσης στη Βαγδάτη για το διορισμό προέδρου και αντιπροέδρου του κοινοβουλίου επικράτησε ένταση.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός, Ιγιάντ Αλάουι, αποχώρησε και οι δημοσιογράφοι έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν την αίθουσα.

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε κεκλεισμένων των θυρών.

Την κατάσταση φαίνεται πως περιέπλεξαν αιτήματα των σουνιτών που διατυπώθηκαν τελευταία στιγμή, λέει ο αναλυτής του BBC σε θέματα Μέσης Ανατολής, Ρότζερ Χάρντι.

Εν πολλοίς οι σουνίτες μποϋκοτάρισαν την εκλογική διαδικασία, και τώρα κάποιοι εξ αυτών πιστεύουν ότι επρόκειτο για ένα λάθος που πρέπει να διορθωθεί, λέει, επιμένοντας πως σουνιτική κοινότητα αξίζει κάτι περισσότερο από μια απλή εκπροσώπηση στην νέα κυβέρνηση.

Αλλά, όπως εκτιμά ο αναλυτής του BBC, αυτό είναι ένα αίτημα το οποίο δύσκολα θα ικανοποιηθεί.

H καθυστέρηση στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης δεν φέρνει μόνο σε δύσκολη θέση αυτούς που χαιρέτισαν την εκλογική διαδικασία «ιστορική στιγμή», αλλά φέρνει στην επιφάνεια και τον εθνοτικό χαρακτήρα της πολιτικής στο Ιράκ.

«Αν και πολλοί ασπάζονται την ιδέα ενός ενωμένου Ιράκ, με ίσα δικαιώματα για όλους, αυτό που τελικά μετράει είναι εάν είσαι Άραβας ή Κούρδος, Σιίτης ή Σουνίτης» λέει ο Ρότζερ Χάρντι του BBC.


Τρίτη 29 Μαρτίου 2005 - 14:02 (Ώρα Λονδίνου)

Εκατοντάδες νεκροί στην Ινδονησία

Ανησυχίες για μεγάλη αύξηση του αριθμού των θυμάτων στο νησί Νίας που επλήγη περισσότερο από τον σεισμό

Η επόμενη ημέρα μετά το σεισμό μεγέθους 8,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τις ακτές της νοτιο-ανατολικής Ασίας, αποκαλύπτει το μέγεθος της τραγωδίας.

Ό,τι άφησε όρθιο το τσουνάμι του Δεκεμβρίου, ισοπέδωσε η σεισμική δόνηση της Δευτέρας, που είχε επίκεντρο τη Δυτική Ινδονησία.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες οι νεκροί ξεπερνούν τους 2.000, αν και επίσημα έχουν καταμετρηθεί 400 νεκροί.

Μία από τις χειρότερα πληγείσες περιοχές είναι η πρωτεύουσα της νήσου Νίας, Γκουνούνγκ Σιτόλι.

Εκεί πιστεύεται ότι οι νεκροί ξεπερνούν τους χίλιους ενώ τα σωστικά συνεργία δίνουν μάχη με το χρόνο για να προλάβουν ζωντανούς τους εγκλωβισμένους στα συντρίμμια των κτιρίων.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που έσπευσαν στην περιοχή περιγράφουν ότι βρήκαν μια χαώδη κατάσταση.

Το 80% της πόλης έχει καταστραφεί και οι επιζώντες είναι σε κατάσταση πανικού, καθώς έχουν πρόσφατες της μνήμες από τον προηγούμενο ισχυρό σεισμό στην περιοχή.

Νέα κρίση

Ο ειδικός συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για την ανθρωπιστική βοήθεια, Γιαν Έγκελαντ, λέει ότι ομάδες του Οργανισμού βρίσκονται ήδη καθ' οδόν για τη Νίας.

Οι πληροφορίες που έχουμε από τις τοπικές αρχές και από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, «λένε ότι πολλοί άνθρωποι είναι παγιδευμένοι στα κτίρια. Πολλοί είναι τραυματισμένοι και υπάρχουν και κάποιοι επιβεβαιωμένοι θάνατοι. Άλλα νησιά τα οποία βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού έχουν επίσης υποστεί σοβαρές απώλειες» είπε ο συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών.

Το μέγεθος της καταστροφής θα αποκαλυφθεί τις επόμενες ημέρες λένε, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που δεν πρόλαβαν ακόμα να ολοκληρώσουν το έργο τους στις περιοχές που έπληξε το τσουνάμι πριν από τρεις μήνες.

Πολλές ομάδες θα μετακινηθούν από το Ατσέ της Ινδονησίας στη νήσο Νίας και σε άλλες περιοχές που έχουν πλέον μεγαλύτερη ανάγκη από βοήθεια.

Οι τοπικές αρχές που ήλπιζαν ότι θα περνούσαν στη φάση της ανοικοδόμησης της νοτιο-ανατολικής Ασίας τώρα βρίσκονται ενώπιον μίας νέας ανθρωπιστικής κρίσης.

Χωρίς τσουνάμι

Πάντως οι φόβοι για ένα νέο τσουνάμι διαψεύστηκαν, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις των επιστημόνων.

Ορισμένοι επιστήμονες, όπως ο Ντέιβιντ Μπουθ του Βρετανικού Γεωδυναμικού Ινστιτούτου εξέφρασαν την έκπληξή τους για ο γεγονός ότι από τον σεισμό δεν προκλήθηκε τσουνάμι.

Όπως είπε, το μόνο θετικό από το σεισμό είναι το γεγονός ότι γνωρίζουμε πλέον ότι το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που έχει εγκατασταθεί στην νοτιοανατολική Ασία λειτουργεί ικανοποιητικά.

«Πάντως πρέπει να τονίσω ότι η τεχνολογία δίνει την μισή λύση στο πρόβλημα. Για να αποφευχθούν δράματα σαν και αυτά του περασμένου Δεκεμβρίου θα πρέπει να αντιδρούν άμεσα και αποτελεσματικά οι τοπικές αρχές» τονίζει ο Ντέιβιντ Μπουθ του Βρετανικού Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.


Τρίτη 29 Μαρτίου 2005 - 02:31 (Ώρα Λονδίνου)

Ξανακτυπά ο Εγκέλαδος

Ο εφιάλτης των Χριστουγέννων αναβιώνει στην Ινδονησία με τον ισχυρό σεισμό πάνω από οκτώ βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα στην υποθαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σουμάτρα. Το τραγικό αυτό γεγονός φιλοξενείται στα πρωτοσέλιδα όλων των βρετανικών εφημερίδων.

Οι Τάιμς γράφουν πως ο σεισμός των Χριστουγέννων και το τσουνάμι που ακολούθησε, κάνουν την νέα εκδήλωση του Εγκέλαδου αναπόφευκτη.

Επικαλούμενη έρευνα του Πανεπιστημίου του Άλστερ, οι Ταιμς αναφέρουν πως η απουσία ενός δεύτερου τσουνάμι προκαλεί ερωτηματικά.

Η απάντηση, κατά τους Τάιμς, θα πρέπει να αναζητηθεί στο μεγάλο βάθος της σεισμικής δραστηριότητας και στην μικρότερη ένταση της.

Το μεγάλο βάθος στο οποίο σημειώθηκε η σεισμική δόνηση συνετέλεσε ώστε να μην προκληθεί υπόγεια κίνηση των υδάτων, δίχως την οποία είναι αδύνατη η εκδήλωση παλιρροιακού κύματος, γράφουν οι Τάιμς.

Η Γκάρντιαν υπογραμμίζει ότι η εκδήλωση ενός σεισμού μεγάλης ισχύος δεν αποκλείει την επανάληψη του φαινομένου με ανάλογη ισχύ.

«Παρόλο που ένας ισχυρός σεισμός πιστεύεται ότι απελευθερώνει σωρευμένη ενέργεια πολλών αιώνων, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να επαναληφθεί. Η περιοχή του Ινδικού Ωκεανού είναι ευάλωτη στους σεισμούς λόγω της αργής αλλά αέναης κίνησης των γιγαντιαίων τεκτονικών πλακών της Βιρμανίας και της Ινδίας» αναφέρει η Γκάρντιαν.

Σχετικό άρθρο της Ιντιπέντεντ χαρακτηρίζει την ισχυρή σεισμική δόνηση στη Σουμάτρα ως μια τραγική υπενθύμιση της τραγωδίας και του ανθρώπινου πόνου που προκάλεσε στην ίδια περιοχή το τσουνάμι των Χριστουγέννων τα θύματα του οποίου φθάνουν τις 300.000.

Η εφημερίδα στιγματίζει επίσης την ολιγωρία όλων όσων έσπευσαν να προαναγγείλουν τεράστια ποσά βοήθειας αλλά στην συνέχεια αθέτησαν τις υποσχέσεις τους.

«Οι πρόχειροι καταυλισμοί γεμάτοι με εξαθλιωμένους πρόσφυγες και τα 300.000 θύματα του τσουναμιού είναι η τραγική υπενθύμιση των υποσχέσεων που δεν εκπληρώθηκαν ποτέ» αναφέρει η Ιντιπέντεντ.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ υπογραμμίζει πως οι επιστήμονες ανέμεναν την εκδήλωση νέας μεγάλης ισχύος σεισμική δόνηση στην περιοχή που έπληξε το καταστροφικό τσουνάμι, επειδή όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδος του Πανεπιστημίου του Άλστερ, που μελέτησε όλα τα δεδομένα της συγκεκριμένης σεισμικής ζώνης «μπορεί ο κεραυνός να μη κτυπά ποτέ το ίδιο μέρος αλλά ο σεισμός το κάνει».


Τρίτη 29 Μαρτίου 2005 - 08:44 (Ώρα Λονδίνου)

Τρία οικονομικά σενάρια από Αλογοσκούφη

Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας, για το χρονικό διάστημα 2004 - 2007, παρουσιάζει την Τρίτη, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

Το πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας περιλαμβάνει τρία «οικονομικά σενάρια», εκ των οποίων το πρώτο χαρακτηρίζεται ως αισιόδοξο, το δεύτερο ως ρεαλιστικό και πιο κοντά στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το τρίτο ως απαισιόδοξο.

Η παρουσίαση γίνεται ενώ ήδη ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΝ εξαπέλυσαν επίθεση κατά της κυβέρνησης για την οικονομική της πολιτική.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Νίκος Αθανασάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προετοιμάζει σκληρά μέτρα για την οικονομία και ότι «έπεσε έξω σε όλους τους υπολογισμούς της για τα δημοσιονομικά μεγέθη».

Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση προτίθεται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε με τη μέθοδο των «αθρόων ιδιωτικοποιήσεων με όρους μιας απαράδεκτης εκποίησης», καθώς και με «άγρια φορολογική επιδρομή σε βάρος των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των αγροτών, των επιχειρηματιών, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Δευτέρα, χαρακτήρισε αντιλαϊκή την οικονομική πολιτική και «δυσβάστακτα τα μέτρα για τις πλάτες των εργαζομένων».

Η κυβέρνηση της ΝΔ, είπε η κ. Παπαρήγα, μετακυλύει τα οικονομικά βάρη και πάλι στις πλάτες των εργαζομένων, παρά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Ο Νίκος Βούτσης, υπεύθυνος τύπου του ΣΥΝ, χαρακτήρισε «σκληρή νεοφιλελεύθερη» την πολιτική της κυβέρνησης και τόνισε ότι «η ήπια προσαρμογή ήταν μια ρητορεία χωρίς περιεχόμενο και ορίζοντα».


Τρίτη 29 Μαρτίου 2005 - 09:00 (Ώρα Λονδίνου)

Η ανεργία στο επίκεντρο

Την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης και της ΓΣΕΕ προκάλεσε ανακοίνωση του υφυπουργού Απασχόλησης, Γεράσιμου Γιακουμάτου, με την οποία αποδίδονταν στα κυβερνητικά μέτρα η μείωση της ανεργίας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2004, δηλαδή την τελευταία προ-ολυμπιακή περίοδο.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του υφυπουργού, που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, αναφερόταν ότι «μέσα σε μόλις ένα εξάμηνο από την ανάληψη της εξουσίας από την Νέα Δημοκρατία το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε δραματικά.

Αυτό επιβεβαιώνεται από τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ σύμφωνα με τα οποία το πρώτο τρίμηνο του 2004 ο δείκτης ανεργίας ήταν 11,3 %, πέφτοντας σε 10,1 % στο τρίτο τρίμηνο του 2004».

«Αυτή η μείωση κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες σε διάστημα λιγότερο από ένα έτος αποδεικνύει ατράνταχτα την άμεση αποτελεσματικότητα που είχαν οι ενέργειες της ηγεσίας του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας στην τόνωση της απασχόλησης», συνέχιζε η ανακοίνωση, αφού συνέκρινε τα στοιχεία με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς δείκτες.

Από πλευράς ΣΥΝ, ο υπεύθυνος εργατικής πολιτικής, Δημήτρης Στρατούλης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση «πρέπει να πάψει τις λαθροχειρίες και τα λόγια» διότι «οι άνεργοι θέλουν δουλειές και όχι δούλεμα».

Τόνισε παράλληλα ότι «η οριακή πτώση της ανεργίας στο τρίτο τρίμηνο του 2004, για την οποία «κοκορεύεται» το Υπουργείο Εργασίας, δεν είναι αποτέλεσμα εφαρμογής πολιτικών του για την απασχόληση» αλλά «οφείλεται στο ότι στο εν λόγω τρίμηνο έγιναν στη χώρα μας οι Ολυμπιακοί Αγώνες για τις ανάγκες των οποίων προσλήφθηκαν ακριβώς για αυτούς τους τρεις μήνες χιλιάδες άνεργοι οι οποίοι θα ξανακαταγραφούν ως άνεργοι για το τέταρτο τρίμηνο του 2004.

Επίσης, οφείλεται στο ότι σε αυτό το τρίμηνο παραδοσιακά μειώνεται η ανεργία λόγω αυξημένης εποχικής απασχόλησης στον τουριστικό τομέα».

Για «αριθμητικές ωραιοποιήσεις που δεν ξεγελούν κανέναν πια» και για «λογιστικές αλχημείες» κατηγόρησε η ΓΣΕΕ τον υφυπουργό Απασχόλησης.

«Την ώρα που η ελληνική κοινωνία και οι εργαζόμενοι βιώνουν, με τις καθημερινές απολύσεις, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κυβέρνηση και ο υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Γ. Γιακουμάτος «βλέπει» μείωση της ανεργίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία.

Ακόμη, καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει «πώς οι 488.000 άνεργοι τον Σεπτέμβριο 2004 έγιναν 527.000 τον Δεκέμβριο 2004».


Τρίτη 29 Μαρτίου 2005 - 08:37 (Ώρα Λονδίνου)

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος επαφών

Στην Αθήνα επιστρέφει ο υπουργός των Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, μετά την ολοκλήρωση της πενθήμερης επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

Ο κ. Μολυβιάτης συναντήθηκε τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, με τον οποίο συζήτησε εκτενώς το κυπριακό, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και την κατάσταση στην Βαλκανική.

Για το κυπριακό, οι δύο άνδρες επιβεβαίωσαν την ανάγκη κίνησης στη λογική της επανένωσης του νησιού και την εκτίμηση ότι συγκλίνουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη προς αυτή την ανάγκη.

Ο κ. Μολυβιάτης τόνισε ότι πρέπει να γίνει σαφές αυτή τη φορά ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες, ώστε να μην υπάρξει μια νέα αποτυχία στη διαδικασία.

Ο κ. Μολυβιάτης μετέφερε στον κ. Ανάν τη διαπίστωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι σημειώνεται «σύγκλιση απόψεων με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν», μετά τις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται σε τρεις εβδομάδες στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι η όποια νέα προσπάθεια θα πρέπει να προετοιμασθεί καλά έτσι ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέας αποτυχίας ενώ ο κ. Ανάν επέμεινε ότι πριν την έναρξη νέας πρωτοβουλίας, πρέπει να λάβει γραπτώς και με σαφήνεια τις βελτιώσεις που επιθυμεί στο σχέδιο Ανάν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος.

«Ο γενικός γραμματέας θέλει να γνωρίζει πού θα οδηγηθεί η πρωτοβουλία του» τόνιζαν πηγές στη Νέα Υόρκη, οι οποίες επεσήμαιναν ως σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι καμία πλευρά, ούτε ο ΟΗΕ, δεν εγείρει πλέον θέμα στενών χρονοδιαγραμμάτων.

Σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ, ο υπουργός εξωτερικών επανέλαβε την βασική ελληνική θέση, στην οποία υπάρχει κατανόηση του γενικού γραμματέα, για την επίτευξη μιας κοινά αποδεκτής λύσης, που θα επιτρέψει στη διεθνή κοινότητα και στις δύο χώρες να εστιάσουν την προσοχή τους σε άλλα προβλήματα της περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ανάν εξέφρασε την εκτίμησή του για το ρόλο και τη δράση της Ελλάδας στην περιοχή, ιδίως στο Κοσσυφοπέδιο.

Υπάρχει ταύτιση απόψεων μεταξύ Αθήνας και γραμματείας του ΟΗΕ στην βαρύτητα που έχει η επίτευξη των κριτηρίων για το Κόσοβο στην περίοδο μέχρι την υποβολή της έκθεσης αξιολόγησης.

Ανάλογα με την αξιολόγηση αυτή θα εξεταστεί το τελικό στάτους της περιοχής, με δεδομένη πάντως τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι δεν είναι δυνατή η επιστροφή στην προ του 1999 κατάσταση, λένε οι ίδιες πηγές.

Λόγω της συμμετοχής της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ως μη μόνιμο μέλος, οι κύριοι Ανάν και Μολυβιάτης συζήτησαν επίσης την αφρικανική κρίση του Νταρφούρ και το μεσανατολικό, και συμφώνησαν στην ανάγκη πλήρους απομάκρυνσης των συριακών στρατευμάτων από το Λίβανο.

Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός των Εξωτερικών μετέβη εκ νέου στην Ουάσιγκτον όπου παρέστη ως προσκεκλημένος του προέδρου Μπους σε ειδική τελετή στον Λευκό Οίκο, για την επέτειο της ελληνικής επανάστασης.


Τρίτη 29 Μαρτίου 2005 - 09:24 (Ώρα Λονδίνου)

Εκπλήξεις από το ελληνικό πινγκ πονγκ

Η ελληνική εθνική ομάδα γυναικών της επιτραπέζιας αντισφαίρισης (πινγκ πονγκ), προκρίθηκε την Δευτέρα στον τελικό της Τσάλεντζ Ντιβίζιον και εξασφάλισε την άνοδό της για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού γυναικείου πινγκ πονγκ, στην κατηγορία όπου συγκεντρώνονται οι παραδοσιακές δυνάμεις του αθλήματος.

Η εθνική ομάδα γυναικών διέπρεψε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Άαρχους, στη Δανία, κατορθώνοντας ιστορική νίκη κατά της παραδοσιακής δύναμης του αθλήματος, Γαλλίας.

Μετά τον αγώνα, ο πρόεδρος της ΕΦΟΕπΑ, Χρήστος Χριστοδουλάτος δήλωσε με δάκρυα στα μάτια ότι η ελληνική ομάδα άντεξε απέναντι σε παραδοσιακές σχολές του αθλήματος, και πήρε δίκαια την πρόκριση, «η οποία αποτελεί επιβράβευση των προσπαθειών που γίνονται από προπονητές, αθλητές και παράγοντες».

Ο ομοσπονδιακός προπονητής Γιώργος Καρύτσας, μίλησε για «πραγματική υπέρβαση».

«Καταφέραμε να κερδίσουμε ομάδες με παράδοση, όπως η Λιθουανία και η Γαλλία, που διαθέτουν μια τεράστια βάση στη χώρα τους πάνω στο άθλημα του πινγκ πονγκ.

Αυτό είναι που μας εξιτάρει. Αύριο έχουμε ένα ακόμη παιχνίδι και για το πρεστίζ της ομάδας θα προσπαθήσουμε να το κερδίσουμε.

Αυτό που κάναμε είναι φανταστικό και πραγματικά νοιώθω τυχερός που είμαι μέλος μιας φανταστικής ομάδας όπως είναι η εθνική γυναικών», κατέληξε.

Η εθνική γυναικών εξασφάλισε για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία του αθλήματος την πρόκρισή της στην πρεμιέρ ντιβίζιον μετά τη νίκη 3-1 επί της Γαλλίας, στο πλαίσιο της ημιτελικής φάσης για την κατηγορία Τσάλεντζ.

Την Τρίτη διεκδικεί και τον τίτλο στη συγκεκριμένα κατηγορία, με αντίπαλο την Ουκρανία.

Από τη δική της πλευρά, η εθνική ανδρών κατόρθωσε τον στόχο της, που ήταν η άνοδος στην Πρεμιέρ Ντιβίζιον.

Οι παίκτες του επικράτησαν 3-1 επί της Σλοβακίας στα ημιτελικά της κατηγορίας Τσάλεντζ, οπότε προκρίθηκε στον τελικό και παράλληλα επιστρέφει σε μια κατηγορία στην οποία βρισκόταν επί έξι συναπτά χρόνια, πριν υποβιβαστεί τον περασμένο Ιανουάριο.

Η ελληνική ομάδα, αντιμετωπίζει την Τρίτη την Ουγγαρία με στόχο την τιμητική κατάκτηση της 17ης θέσης.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Νίκος Κωστόπουλος χαρακτήρισε «αγχώδη» την πρόκριση διότι έγιναν κάποια λάθη, στα οποία, όπως είπε είχε κι ο ίδιος συμμετοχή.


Τρίτη 29 Μαρτίου 2005 - 08:53 (Ώρα Λονδίνου)

Μπόλτον: «Ο λάθος άνθρωπος»

Ο Τζον Μπόλτον θεωρείται δεινός επικριτής του ΟΗΕ

Ομάδα πρώην διπλωματών στις Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν από το κογκρέσο να μην επικυρώσει το διορισμό του Τζον Μπόλτον ως πρέσβη της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη.

Σε επιστολή τους προς την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της γερουσίας, περισσότεροι από 50 πρώην διπλωμάτες εκφράζουν ανησυχία για τις απόψεις και τις πράξεις του κ. Μπόλτον που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει ότι ο «Μπόλτον είναι ο λάθος άνθρωπος για τον ΟΗΕ».

Ο Τζον Μπόλτον, πρώην επικεφαλής της επιτροπής έλεγχου των εξοπλισμών και επικεφαλής των διαπραγματευτών στις συνομιλίες με τη Βόρειο Κορέα απαξιώνει θεωρείται δεινός επικριτής του ΟΗΕ και έχει πλείστες όσες φορές επιχειρηματολογήσει υπέρ της κατάργησής τους.

Η αμερικανική κυβέρνηση, πάντως, διαβεβαιώνει ότι ο Τζον Μπόλτον είναι απόλυτα αφοσιωμένος στο μέλλον του ΟΗΕ.

Οι 59 πρώην διπλωμάτες που υπογράφουν την επιστολή προέρχονται τόσο από το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα όσο και από το κυβερνών Ρεπουμπλικανικό.

Η επιτροπή της γερουσίας θα συνεδριάσει για το διορισμό του Μπόλτον στον ΟΗΕ στις αρχές Απριλίου.


Τρίτη 29 Μαρτίου 2005 - 07:04 (Ώρα Λονδίνου)

Δύσκολες ώρες για τον Ανάν

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών θεωρείται πολύ ευάλωτος αυτήν την περίοδο

Επικριτικό προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, αναμένεται να είναι το πόρισμα έρευνας που θα δοθεί στη δημοσιότητα εντός της ημέρας και αναφέρεται στις δραστηριότητες του γιου του Κότζο Ανάν σε σχέση με το πρόγραμμα «πετρέλαιο για τρόφιμα» το οποίο επέβαλε ο διεθνής οργανισμός στο Ιράκ στα μέσα της δεκαετίας του ΄90.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το πόρισμα θα καταλογίζει στον Κόφι Ανάν ότι αγνόησε ή μάλλον δεν έδωσε αρκετή προσοχή στο προφανές ασυμβίβαστο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του γιου του.

Ο γιος του κ. Ανάν εργαζόταν στην ελβετική εταιρία Κοτένκα, όταν στην εν λόγω εταιρία δόθηκαν εργολαβικά από τα Ηνωμένα Έθνη οι εισαγωγές συγκεκριμένων αγαθών στο πλαίσιο του προγράμματος «πετρέλαιο για τρόφιμα».

Το πόρισμα της Ανεξάρτητης Επιτροπής που ερευνά το θέμα και έχει επικεφαλής τον Αμερικανό δικαστικό, Πολ Βόλκερ αναμένεται επίσης να επιρρίψει ευθύνες στον Κόφι Ανάν όσον αφορά στην αδυναμία του να αντιληφθεί τον ρόλο ορισμένων γραφειοκρατών του ΟΗΕ.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε έως το 2003, χρονιά που οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν τον πόλεμο κατά του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Την παραμονή αυτού του κρίσιμο πορίσματος ο εκπρόσωπος του Κόφι Ανάν, Φρεντ Έκχαρντ ανακοίνωνε ότι ο γενικός γραμματέας δεν έχει απολύτως καμιά πρόθεση να παραιτηθεί.

«Ο γενικός γραμματέας δεν έχει πρόθεση, απολύτως καμμία πρόθεση να παραιτηθεί. Αντιθέτως αναμένει ότι η επιτροπή Βόλκερ θα τον απαλλάξει από κάθε κατηγορία. Ο Κόφι Ανάν έχει ένα όραμα αναδιάρθρωσης του ΟΗΕ που θα κορυφωθεί στις αρχές του φθινοπώρου. Αυτό είναι το μόνο που τον ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ΗΕ Φρεντ Έκχαρντ.


Τρίτη 29 Μαρτίου 2005 - 06:46 (Ώρα Λονδίνου)

Συνεδρίαση για πρόεδρο και αντιπρόεδρο

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεδρίαση της εθνοσυνέλευσης από τις εκλογές της 30ης Ιανουαρίου

Δύο μήνες μετά τις εκλογές στο Ιράκ, η αβεβαιότητα συνεχίζεται ως προς το χρονοδιάγραμμα του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης.

Σήμερα συνέρχεται η νέα εθνοσυνέλευση στη Βαγδάτη σε μια προσπάθεια εκλογής προέδρου και αντιπροέδρων του κοινοβουλίου.

Ωστόσο εξακολουθούν οι διαφωνίες των κομμάτων για το πρόσωπο του προέδρου, των δυο αντιπροέδρων και του πρωθυπουργού.

Ανάμεσα στα άλλα ζητήματα που διχάζουν την εθνοσυνέλευση και θα συζητηθούν είναι ο ρόλος της θρησκείας, ποιοι αξιωματούχοι θα στελεχώσουν τα υπουργεία κλειδιά, όπως αυτό του Πετρελαίου και οι ανησυχίες των Κούρδων ότι τα αιτήματά τους θα ξεχαστούν στην περίπτωση που την πλειοψηφία στη νέα κυβέρνηση θα έχουν οι σιίτες μουσουλμάνοι.

Υπάρχουν, επίσης, φόβοι ότι το κοινοβούλιο ενδέχεται να γίνει στόχος επίθεσης. Ως εκ τούτου τα μέτρα ασφαλείας είναι αυξημένα.

Ο πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης αναμένεται να προέρχεται από την κοινότητα των σουνιτών Αράβων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων απείχε από τις εκλογές.

Οι απόψεις στο Ιράκ διίστανται όσον αφορά τη σημασία της καθυστέρησης στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Πολλοί πιστεύουν ότι η καθυστέρηση ήταν αναμενόμενη καθώς το Ιράκ είναι από τις πιο καινούργιες δημοκρατίες στον κόσμο.


Τρίτη 29 Μαρτίου 2005 - 07:52 (Ώρα Λονδίνου)

Φονικός σεισμός στη ζώνη του τσουνάμι

Χιλιάδες άνθρωποι πανικόβλητοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους

Συναγερμός έχει σημάνει στη νοτιοανατολική Ασία μετά τον ισχυρότατο σεισμό μεγέθους 8,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σε θαλάσσια περιοχή δυτικά της Σουμάτρα στην Ινδονησία.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη νήσο Νίας, νότια της Σουμάτρα κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Πάντως, τρεις ώρες μετά το σεισμό, οι φόβοι για τσουνάμι δεν επαληθεύτηκαν.

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για 300 νεκρούς αλλά ο αντιπρόεδρος της Ινδονησίας, Γιουσούφ Κάλα δήλωσε στο BBC ότι ο απολογισμός των θυμάτων δεν αποκλείεται να έχει φτάσεις τις 2.000.

Χιλιάδες άνθρωποι πανικόβλητοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στην Ινδονησία, την Μαλαισία, την Ινδία και τη Σρι Λάνκα περιοχές, οι οποίες ακόμα δεν έχουν συνέλθει από το θανατηφόρο τσουνάμι του Δεκεμβρίου.

Το 80% των κτιρίων στην πρωτεύουσα της νήσου Νίας, Γκουνούνγκ Σιτόλι, έχουν καταρρεύσει, με αποτέλεσμα να έχουν παγιδευτεί δεκάδες άνθρωποι κάτω από τα συντρίμμια.

Ο αντιδήμαρχος της πόλης, Άγκους Μεντρόφα είπε χαρακτηριστικά στην ινδονησιακή τηλεόραση: «Η Γκουνούνγκ Σιτόλι είναι μια νεκρή πόλη. Η κατάσταση εδώ είναι κατάσταση πανικού».

Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η παροχή ιατρικής περίθαλψης σε όλα τα θύματα του σεισμού ήταν αδύνατη, καθώς το κεντρικό νοσοκομείο του νησιού δεν είχε ρεύμα.

Ο σεισμός, διάρκειας δύο λεπτών, έγινε αισθητός μέχρι τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο ανέβαλε την προγραμματισμένη του επίσκεψη στην Αυστραλία και αναμένεται να μεταβεί στις πληγείσες περιοχές για μια αποτίμηση των ζημιών.


Τρίτη 29 Μαρτίου 2005 - 05:31 (Ώρα Λονδίνου)

Ευρωσύνταγμα και ανεργία

Ποικιλία θεμάτων στον ευρωπαϊκό Τύπο από τις δημοσκοπήσεις για το ευρωσύνταγμα στη Γαλλία, το τέλμα της ανεργίας στη Γερμανία, τα παιχνίδια εξουσίας στο Κιργιστάν και το πάθος του προκαθήμενου της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Όλα για το δημοψήφισμα,

όχι για την Ευρώπη

Δύο μήνες υπολείπονται για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις 29 Μαΐου για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα στη Γαλλία και η εφημερίδα «Λε Φιγκαρό» (Le Figaro) κυκλοφορεί με νέα δημοσκόπηση, η οποία δείχνει ότι το στρατόπεδο του «όχι» διευρύνει σταθερά τη διαφορά του από το στρατόπεδο του «ναι».

«Αργά αλλά σταθερά το όχι προχωρά με αποφασιστικότητα», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα, η οποία επισημαίνει ότι είναι η τέταρτη συνεχόμενη δημοσκόπηση, η οποία δείχνει ότι το 54% των Γάλλων θα ψηφίσει κατά του ευρωσυντάγματος.

Την ίδια ώρα η γαλλική κυβέρνηση συναντάται σήμερα με τα συνδικάτα για τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.

Με αφορμή αυτή τη συνάντηση η γαλλική εφημερίδα «Λιμπερασιόν» (Liberation) κυκλοφόρησε στο πρωτοσέλιδό της με ένα σκίτσο το οποίο υπαινίσσεται ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να βάλει στην ατζέντα του δημοψηφίσματος τα εσωτερικά θέματα της χώρας.

Στο σκίτσο ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Πιέρ Ραφαρέν, ως πυροσβέστης προσπαθεί να σβήσει τις φλόγες των κοινωνικών αναταραχών με χαρτονομίσματα.

«Η κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά έπειτα από μήνες αδιαφορίας και δίνει σήμερα στους δημοσίους υπαλλήλους όσα τους είχε αρνηθεί χθες», σημειώνει η «Λιμπερασιόν».

Και αναρωτιέται, «τι περίεργος τρόπος για να προωθήσει κανείς τη δημόσια συζήτηση ότι η Ευρώπη αξίζει πολλά περισσότερα από το να διαδραματίζει συνεχώς το εξιλαστήριο θύμα».

Διχάζει η ανεργία

Στη Γερμανία η εφημερίδα «Ντι Βελτ» (Die Welt) καταφέρεται εναντίον της απροθυμίας των 5,2 εκατομμυρίων ανέργων της χώρας να αναζητήσουν εργασία μακριά από τα σπίτια τους.

Με τον τίτλο, «η ληθαργική στρατιά των ανέργων» η εφημερίδα δημοσιεύει μια δημοσκόπηση, η οποία δείχνει ότι η πλειοψηφία των Γερμανών δεν είναι προετοιμασμένη να πηγαινοέρχεται με συγκοινωνιακά μέσα από πόλη σε πόλη για χάριν μιας νέας δουλειάς.

Η αιτία σύμφωνα με τη «Ντι Βελτ» είναι οι Γερμανοί συνεχίζουν να βασίζονται στη σταθερότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Ωστόσο, η «Ντι Βελτ» προειδοποιεί ότι «οι Γερμανοί οφείλουν να συνειδητοποιήσουν το κοινωνικό σύστημα κινδυνεύει και οι περαιτέρω περικοπές στις κοινωνικές παροχές είναι μια μαθηματική βεβαιότητα».

Εν αντιθέσει, η γερμανική εφημερίδα «Ντι Τάγκεστσαϊτουνγκ» (Die Tageszeitung) επικεντρώνει την προσοχή της στον Γερμανό καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος ζήτησε το Σαββατοκύριακο από τους εργοδότες να επενδύουν σε νέες θέσεις εργασίας στη χώρα τους και όχι στο εξωτερικό.

«Αντί να πάρει πολιτικά μέτρα ο Σρέντερ ανακάλυψε τις ηθικολογίες», σχολιάζει η «Ντι Τάγκεστσαϊτουνγκ» και προσθέτει «ο Σρέντερ ανακάλυψε ότι δε θέλει πια να είναι ο καγκελάριος των αφεντικών».

Ωστόσο, η γερμανική εφημερίδα προβλέπει ότι η στάση αυτή θα μετατραπεί σε μπούμερανγκ για τον Σρέντερ. «Ο καγκελάριος ταπείνωσε τον εαυτό του και το κόμμα, διότι θέλησε να απειλήσει την εργοδοσία και κατέληξε απλά να την εκλιπαρεί».

Κιργιστάν η επόμενη μέρα

Η γερμανική εφημερίδα «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (Berliner Zeitung) υποστηρίζει ότι ήταν λάθος του υπηρεσιακού προέδρου του Κιργιστάν να αναγνωρίσει το νέο κοινοβούλιο ως τη νόμιμη εθνοσυνέλευση της χώρας.

«Πριν από τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου, θα έπρεπε να διεξαχθούν νέες βουλευτικές εκλογές, διότι οι τελευταίες ήταν αντιδημοκρατικές», γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Και προσθέτει, «οι δημοκρατικές δομές μπορούν να δημιουργηθούν μόνο από κάτω και όχι από πάνω με διατάγματα».

Η αυστριακή «Ντερ Στάνταρντ» (Der Standard) υπαινίσσεται ότι οι αλλαγές στο Κιργιστάν είναι περισσότερο αποτέλεσμα προσωπικών διαφορών παρά ιδεολογικών απόψεων.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα πρόκειται για ένα παιχνίδι εξουσίας μεταξύ του υπηρεσιακού προέδρου, Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ και του επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας, Φελίξ Κούλοφ.

Το πάθος του πάπα

Η γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ» (Le Monde) δημοσιεύει σήμερα άρθρο γνώμης για τις τηλεοπτικές εικόνες του ασθενούς πάπα Ιωάννη Παύλου του Β΄, οποίος δεν κατάφερε όσο κι αν προσπάθησε να αρθρώσει μία λέξη την Κυριακή του Πάσχα στη δημόσια εμφάνισή του από το παράθυρο του Βατικανού.

«Τι βάρβαρη ειρωνεία της τύχης; Ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄, ο οποίος κήρυξε, έγραψε και ταξίδεψε όσο κανείς άλλος σήμερα ακινητοποιημένος χωρίς τη δύναμη του λόγου. Ο άνθρωπος που κήρυξε το λόγο του Θεού σήμερα δεν έχει φωνή», γράφει η «Λε Μοντ».

Η ελβετική «Λε Ταμ» (Le Temps) εκφράζει το θαυμασμό της απέναντι στο κουράγιο και τη θέληση του προκαθήμενου της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, επισημαίνει, ωστόσο, ότι το Βατικανό ίσως να έχει χάσει την ουσία του προβλήματος.

«Με τη δημοσιοποίηση της αρρώστιας και του πόνου του, ο Κάρολος Βοϊτίλα προσφέρει στον κόσμο ένα παράδειγμα μίμησης του πάθους του Χριστού. Ποιος όμως ωφελείται από το πάθος του πάπα; Καταλαβαίνει το ποίμνιο το μήνυμα του πάπα; Ο κόσμος θαυμάζει το θρησκευόμενο πάπα, τον ασθενή, τον ηλικιωμένο. Αλλά, τον θαυμάζουν ως επικεφαλής της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας;», αναρωτιέται η «Λε Ταμ».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.