Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-03-24

  1. Ο Εφιάλτης του Ιράκ
  2. Μεταβατικός πρόεδρος στο Κιργιστάν
  3. Δεν αίρεται η ασυλία του Πινοσέτ
  4. Κυανόκρανοι στο Σουδάν
  5. Έκρηξη τιμών του πετρέλαιο
  6. Καυγάς βαρέων βαρών
  7. Μεταβατικός πρόεδρος στο Κιργιστάν
  8. Καυγάς βαρέων βαρών
  9. Nέο δικαστικό «όχι» για τη Σκιάβο
  10. Δραματική εξάπλωση της φυματίωσης στην Αφρική
  11. Ραγδαίες εξελίξεις στο Κιργιστάν
  12. Κωλυσιεργεί η Άγκυρα
  13. Στις ΗΠΑ ο Μολυβιάτης
  14. Αντιδράσεις για «βασικό μέτοχο»
  15. «Βασικός μέτοχος» και Βαβύλης
  16. Νέα ερωτήματα για τον πόλεμο στο Ιράκ
  17. «Δούναι και λαβείν» στις Βρυξέλλες
  18. Πύρινη κόλαση στο Τέξας

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2005 - 02:19 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Εφιάλτης του Ιράκ

«Αποκάλυψε τα όλα, αλλιώς θα είσαι καταραμένος» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Ιντιπέντεντ, που συνοδεύει την φωτογραφία του βρετανού πρωθυπουργού, Τονι Μπλέρ, ο οποίος βλέπει τον «εφιαλτή» του Ιράκ να ορθώνεται και πάλι μπροστά του, λίγο πριν τις εκλογές.

Το θέμα, τη φορά αυτή, ανέκυψε με την διαρροή αυτούσιας της επιστολήε παραίτησης της νομικής συμβούλου του υπουργείου Εξωτερικών, αμέσως μετά την κήρυξη του πολέμου εναντίον του Ιράκ. Σε αυτή αναφέρεται ότι ο Γενικός Εισαγγελέας, Λόρδος Γκόλντσμιθ, ο αξιωματούχος που απεφάνθη πως ο πόλεμος ήταν νόμιμος παρά την απουσία ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, είχε κατ΄αρχήν αντίθετη άποψη, έκρινε δηλαδή ότι ο πόλεμος ήταν παράνομος αλλά σε διάστημα μιας εβδομάδος και μετά από πιέσεις, άλλαξε την απόφασή του.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Ιντιπέντεντ, η εξέλιξη αυτή προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην στρατιωτική ηγεσία, επειδή αν όντως αποδειχθεί πως ο πόλεμος δεν έστεκε νομικά, τότε οι στρατιωτικοί θα είναι έκθετοι σε προσφυγές στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, από γονείς στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ.

Η Γκάρντιαν επικρίνει τον υπουργό Εξωτερικών Τζάκ Στρο ο οποίος αρνήθηκε την Πέμπτη να δώσει στην δημοσιότητα όλο το σκεπτικό της απόφασης του Γενικού Εισαγγελέα. Μάλιστα η εφημερίδα παρουσιάζει τις απόψεις γνωστών νομικών που ειδικεύονται στο διεθνές δίκαιο, οι οποίοι καταγγέλουν τον πόλεμο στο Ιράκ ως παράνομο και καλούν τον Γενικό Εισαγγελέα, Λόρδο Γκόλντσμιθ να παραιτηθεί.

Οι νέες αποκαλύψεις για τον μη νόμιμο του πολέμου στο Ιράκ καθώς και για την χειραγώγηση του Γενικού Εισαγγελέα από την Ντάουνινγκ Στριτ, όπως καταγγέλεται στην επιστολή παραίτησης της νομικής συμβούλου του Φόρειν Όφις, φαίνεται πως έχουν αρνητικό αντίκτυπο για την κυβέρνηση Μπλέρ, δύο μήνες πριν τις εκλογές. Αυτό φαίνεται σε δημοσκόπηση που δημοσιεύει η Ντειλι Τελεγκραφ βάσει της οποίας κλείνει σημαντικά η ψαλίδα μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.

Η δημοσκόπιση της εταιρίας Γιου Γκαβ δείχνει ότι η διαφορά Εργατικών και Τόριδων είναι μόλις μια ποσοστιαία μονάδα. Το Εργατικό κόμμα έχει ποσοστό 35% και το Συντηρητικό 34%. Το ανησυχητικό για το κυβερνών κόμμα είναι ότι το 63% των ερωτηθέντων θεωρούν αναξιόπιστο και ανειλικρινή τον πρωθυπουργό, Τονι Μπλέρ


Πέμπτη 24 Μαρτίου 2005 - 20:15 (Ώρα Λονδίνου)

Μεταβατικός πρόεδρος στο Κιργιστάν

Το ανώτατο δικαστήριο του Κιργιστάν κήρυξε άκυρες τις βουλευτικές εκλογές

Μετά από εβδομάδες αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων, υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης περιήλθε η πρωτεύουσα του Κιργιστάν, Μπισκέκ, ενώ το κοινοβούλιο όρισε ως προσωρινό πρόεδρο τον βουλευτή της αντιπολίτευσης, Ισενμπάι Καντιρμπέκοφ.

Μετά το προεδρικό μέγαρο και το κτίριο της ραδιοτηλεόρασης στην πρωτεύουσα, η αντιπολίτευση έθεσε υπό τον έλεγχό της και διάφορα άλλα κυβερνητικά κτίρια σε πόλεις στρατηγικής σημασίας στα νότια της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

Επικεφαλής του υπουργείου θνικής Ασφαλείας ανέλαβε ο Φέλιξ Κουλόφ, ηγετική φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης, τον οποίο απελευθέρωσαν οι διαδηλωτές από τη φυλακή, όπου βρισκόταν από το 2002.

Το ανώτατο δικαστήριο του Κιργιστάν κήρυξε άκυρες τις βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν σε δύο γύρους τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο και έδωσαν την αφορμή για τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις. Τα αποτελέσματά τους έδειχναν συντριπτική νίκη της συμπολίτευσης, αμφισβητήθηκαν όμως έντονα από την αντιπολίτευση αλλά και τους διεθνείς παρατηρητές.

Άγνωστη είναι η τύχη του προέδρου, Ασκάρ Ακέγιεφ, την παραίτηση του οποίου ζητούσαν οι διαδηλωτές. Δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι πληροφορίες ότι έχει διαφύγει στο εξωτερικό.

Έκκληση για μη χρήση βίας και ηρεμία απηύθυναν η Ρωσία και η Κίνα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν να οδηγήσουν οι εξελίξεις στο Κιργιστάν στην κατεύθυνση της δημοκρατίας και μιας σταθερής κυβέρνησης. Σχετικές δηλώσεις έκανε η υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις.


Πέμπτη 24 Μαρτίου 2005 - 21:47 (Ώρα Λονδίνου)

Δεν αίρεται η ασυλία του Πινοσέτ

Με ψήφους 15 υπέρ και τέσσερις κατά το δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της διατήρησης της ασυλίας του 89χρονου Πινοσέτ

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής δεν ήρε την ασυλία του πρώην δικτάτορα Πινοσέτ, μπλοκάροντας έτσι προσπάθειες να προσαχθεί σε δίκη για το ρόλο του στη δολοφονία του στρατηγού, Κάρλος Πρατ και της συζύγου του το 1974 στην Αργεντινή, όπου είχαν καταφύγει.

Ο Πράτ, σύμβολο της αντίστασης κατά της δικτατορίας του Πινοσέτ, σκοτώθηκε μαζί με τη γυναίκα του από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου και η δολοφονική ενέργεια αποδίδεται στη μυστική υπηρεσία της Χιλής.

Με ψήφους 15 υπέρ και τέσσερις κατά το δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της διατήρησης της ασυλίας του 89χρονου Πινοσέτ στη συγκεκριμένη υπόθεση, ανατρέποντας απόφαση εφετείου το οποίο είχε αποφανθεί υπέρ της προσαγωγής του.

Ωστόσο συνεχίζεται η έρευνα κατά του πρώην δικτάτορα σε σχέση με την αποκαλούμενη «Επιχείρηση Κόνδωρ», τη συμφωνία έξι λατινοαμερικανικών στρατιωτικών καθεστώτων στη δεκαετία του ΄70 για την εξόντωση στελεχών της αριστερής αντιπολίτευσης. Αντιμετωπίζει εξάλλου κατηγορίες για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.


Πέμπτη 24 Μαρτίου 2005 - 23:00 (Ώρα Λονδίνου)

Κυανόκρανοι στο Σουδάν

Οι εμφυλιακές συγκρούσεις κόστισαν τη ζωή δύο εκατομμυρίων ανθρώπων

Λίγες εβδομάδες μετά τη συμφωνία του Ιανουαρίου με την οποία τερματίζεται ο 21χρονος εμφύλιος πόλεμος, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε ομόφωνα την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης 10.000 στρατιωτών στο νότιο Σουδάν.

Η ανάπτυξη των κυανοκράνων και 750 αστυνομικών αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Οι εμφυλιακές συγκρούσεις κόστισαν τη ζωή δύο εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ στα τέσσερα εκατομμύρια υπολογίζονται οι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν να σπίτια τους.

Η κυβέρνηση του Χαρτούμ και του Λαϊκού Κινήματος Απελευθέρωσης του Νότου συμφώνησαν στο μοίρασμα της εξουσίας και του πλούτου από το πετρέλαιο της χώρας.

Σε δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί σε έξι χρόνια, οι κάτοικοι του νότου χριστιανοί στην πλειονότητά τους- θα αποφανθούν εάν επιθυμούν να δημιουργήσουν το δικό τους κράτος και να αποσχιστούν από τον ισλαμικό βορά.

Αδιέξοδο εμφανίστηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε σχέση με το Νταρφούρ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτάχθηκαν στη γαλλική πρόταση να παραπεμφθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης κατηγορούμενοι για εγκλήματα πολέμου στη δυτική επαρχία του Σουδάν.

Η Γαλλία συμφώνησε τελικά να δώσει στα υπόλοιπα μέλη χρόνο μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα για να προσδιορίσουν τη στάση τους.

Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το δικαστήριο της Χάγης, το πρώτο μόνιμο ποινικό δικαστήριο της διεθνούς κοινότητας.


Πέμπτη 24 Μαρτίου 2005 - 20:59 (Ώρα Λονδίνου)

Έκρηξη τιμών του πετρέλαιο

Τα αμερικανικά διυλιστήρια παρήγαγαν το τελευταίο διάστημα ποσότητες ρεκόρ

Κατά 39 σεντς στα 54,20 δολάρια το βαρέλι αυξήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου και κατά 63 σεντς στα 53,67 δολάρια η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ το απόγευμα της Πέμπτης, μετά την έκρηξη στο διυλιστήριο της ΒΡ στο Τέξας, που είναι το τρίτο μεγαλύτερο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι τιμές αυτές ωστόσο είναι κατά τρία δολάρια χαμηλότερες από τις υψηλότερες τιμές της περασμένης εβδομάδας.

Ο αναλυτής Φιλ Φλιν της εταιρείας του Σικάγου Alaron Trading δήλωσε ότι τα αμερικανικά διυλιστήρια παρήγαγαν το τελευταίο διάστημα ποσότητες ρεκόρ και είναι ευτύχημα που δεν σημειώθηκε προηγουμένως ένα παρόμοιο ατύχημα που θα είχε τότε σοβαρές επιπτώσεις στον εφοδιασμό με καύσιμα.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 4,1 εκατομμύρια, στα 309,3 εκατομμύρια βαρέλια.

Το διυλιστήριο ΒΡ Τέξας Σίτυ παρήγαγε το 3% του πετρελαίου στις ΗΠΑ και είχε δυνατότητες παραγωγής 470.00 βαρελιών την ημέρα.


Πέμπτη 24 Μαρτίου 2005 - 19:08 (Ώρα Λονδίνου)

Καυγάς βαρέων βαρών

Αντιτίθενται οι επαγγελματίες παλαιστές στην αλλαγή του παραδοσιακού ενδύματος

Η ομοσπονδία των επαγγελματιών παλαιστών σούμο της Ιαπωνίας αντιτίθεται στην αλλαγή της παραδοσιακής ενδυμασίας, μαουάσι, με σορτς, την οποία επιδίωκε η ερασιτεχνική ομοσπονδία, προκειμένου να καταστήσει το άθλημα πιο δελεαστικό για τα παιδιά.

Εκπρόσωπος της ομοσπονδίας ερασιτεχνών δήλωσε στην εφημερίδα Γιομιούρι Σιμπούν ότι παιδιά στην εφηβεία δεν επιδίδονται στο συγκεκριμένο σπορ, εάν η ενδυμασία τους δεν είναι «κουλ».

Γι΄ αυτό το λόγο η ομοσπονδία προτείνει την αλλαγή του παραδοσιακού ενδύματος με «σούμο σόρτς», τα οποία μοιάζουν με τα σορτς των αθλητών στους αγώνες ποδηλασίας.

Εκπρόσωπος της επαγγελματικής ομοσπονδίας κατέστησε σαφές ότι θα αποκλείεται από τους αγώνες στο εθνικό στάδιο του Τόκιο οποιοσδήποτε δεν φέρει την παραδοσιακή περιβολή. «Δεν έχουμε την πρόθεση», είπε, «να επιτρέψουμε να ανεβούν στην παλαίστρα, παιδιά με παντελονάκια».


Πέμπτη 24 Μαρτίου 2005 - 20:15 (Ώρα Λονδίνου)

Μεταβατικός πρόεδρος στο Κιργιστάν

Το ανώτατο δικαστήριο του Κιργιστάν κήρυξε άκυρες τις βουλευτικές εκλογές

Μετά από εβδομάδες αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων, υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης περιήλθε η πρωτεύουσα του Κιργιστάν, Μπισκέκ, ενώ το κοινοβούλιο όρισε ως προσωρινό πρόεδρο τον βουλευτή της αντιπολίτευσης, Ισενμπάι Καντιρμπέκοφ.

Μετά το προεδρικό μέγαρο και το κτίριο της ραδιοτηλεόρασης στην πρωτεύουσα, η αντιπολίτευση έθεσε υπό τον έλεγχό της και διάφορα άλλα κυβερνητικά κτίρια σε πόλεις στρατηγικής σημασίας στα νότια της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

Επικεφαλής του υπουργείου θνικής Ασφαλείας ανέλαβε ο Φέλιξ Κουλόφ, ηγετική φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης, τον οποίο απελευθέρωσαν οι διαδηλωτές από τη φυλακή, όπου βρισκόταν από το 2002.

Το ανώτατο δικαστήριο του Κιργιστάν κήρυξε άκυρες τις βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν σε δύο γύρους τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο και έδωσαν την αφορμή για τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις. Τα αποτελέσματά τους έδειχναν συντριπτική νίκη της συμπολίτευσης, αμφισβητήθηκαν όμως έντονα από την αντιπολίτευση αλλά και τους διεθνείς παρατηρητές.

Έκκληση για μη χρήση βίας και ηρεμία απηύθυναν η Ρωσία και η Κίνα, ενώ άγνωστη είναι η τύχη του προέδρου, Ασκάρ Ακέγιεφ, την παραίτηση του οποίου ζητούσαν οι διαδηλωτές. Δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι πληροφορίες ότι έχει διαφύγει στο εξωτερικό.


Πέμπτη 24 Μαρτίου 2005 - 19:08 (Ώρα Λονδίνου)

Καυγάς βαρέων βαρών

Αντιτίθενται οι επαγγελματίες παλαιστές στην αλλαγή του παραδοσιακού ενδύματος

Η ομοσπονδία των επαγγελματιών παλαιστών σούμο της Ιαπωνίας αντιτίθεται στην αλλαγή της παραδοσιακής ενδυμασίας, μαουάσι, με σορτς, την οποία επιδίωκε η ερασιτεχνική ομοσπονδία, προκειμένου να καταστήσει το άθλημα πιο δελεαστικό για τα παιδιά.

Εκπρόσωπος της ομοσπονδίας ερασιτεχνών δήλωσε στην εφημερίδα Γιομιούρι Σιμπούν ότι παιδιά στην εφηβεία δεν επιδίδονται στο συγκεκριμένο σπορ, εάν η ενδυμασία τους δεν είναι «κουλ».

Γι΄ αυτό το λόγο η ομοσπονδία προτείνει την αλλαγή του παραδοσιακού ενδύματος με «σπούμο σόρτς», τα οποία μοιάζουν με τα σορτς των αθλητών στους αγώνες ποδηλασίας.

Εκπρόσωπος της επαγγελματικής ομοσπονδίας κατέστησε σαφές ότι θα αποκλείεται από τους αγώνες στο εθνικό στάδιο του Τόκιο οποιοσδήποτε δεν φέρει την παραδοσιακή περιβολή. «Δεν έχουμε την πρόθεση», είπε, «να επιτρέψουμε να ανεβούν στην παλαίστρα, παιδιά με παντελονάκια».


Πέμπτη 24 Μαρτίου 2005 - 18:18 (Ώρα Λονδίνου)

Nέο δικαστικό «όχι» για τη Σκιάβο

ο Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε για τέταρτη συνεχή φορά εμπλακεί στην υπόθεση Σκιάβο

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών απέρριψε το αίτημα των γονέων της 41χρονης Τέρι Σκιάβο, που ζητούσαν να επανασυνδεθεί η κόρη τους με τον σωλήνα σίτισης.

Το δικαστήριο αρνήθηκε για τέταρτη συνεχή φορά να εμπλακεί στην υπόθεση Σκιάβο.

Η Τέρι Σκιάβο βρίσκεται σε κώμα εδώ και 15 χρόνια και κατόπιν αιτήσεως του συζύγου της, δικαστήριο της Φλόριντα είχε ορίσει τον τερματισμό της διασωλήνωσης.

Οι γονείς είχαν προσφύγει σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της πολιτείας, το οποίο επίσης απέρριψε το αίτημά τους, μετά από την ψήφιση εσπευσμένα νόμου από το Κογκρέσο.

Σήμερα δήλωσαν ότι εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους στον κυβερνήτη της Φλόριντα,Τζέμπ Μπους, ο οποίος ζήτησε από δικαστήριο να θέσει την Τέρι Σκιάβο υπό την κηδεμονία της πολιτείας.


Πέμπτη 24 Μαρτίου 2005 - 16:37 (Ώρα Λονδίνου)

Δραματική εξάπλωση της φυματίωσης στην Αφρική

Ο γγ της Παγκόσμιας οργάνωσης Υγείας, Λι Γιογκ Ουόκ, δήλωσε ότι υπάρχει πραγματική αισιοδοξία να καταπολεμηθεί η φυματίωση

Ραγδαία εξάπλωση της φυματίωσης παρατηρείται στην Αφρική, προειδοποιεί η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Οργάνωσης το ένα τρίτο των θανάτων από φυματίωση το κόσμο σημειώνεται στη Μαύρη Ήπειρο, όπου από το 1990 έχει τριπλασιασθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, τη στιγμή που στον υπόλοιπο κόσμο έχουν μειωθεί κατά 20%.

Η αύξηση συνεχίζεται, υποβοηθούμενη από το Έιτζ και την ελλιπή υγειονομική φροντίδα, αναφέρει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Ανησυχίες εκφράζει η Οργάνωση για την εξάπλωση της ασθένειας στην ανατολική Ευρώπη, όπου δεν είναι ικανοποιητική η ανταπόκριση ασθενών στα φάρμακα που τους διατίθενται. Ειδικά στη Ρωσία, παρατηρείται η ύπαρξη ανθεκτικών μορφών του βακτηριδίου, που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με συμβατικά, φθηνά φάρμακα.

Ο γγ της Παγκόσμιας Oργάνωσης Υγείας, Λι Γιογκ Ουόκ, δήλωσε ότι υπάρχει πραγματική αισιοδοξία ότι η φυματίωση μπορεί να καταπολεμηθεί, συγχρόνως όμως σημείωσε η σχετική έκθεση προειδοποιεί πως πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες.


Πέμπτη 24 Μαρτίου 2005 - 14:24 (Ώρα Λονδίνου)

Ραγδαίες εξελίξεις στο Κιργιστάν

Άγνωστη παραμένει η τύχη του προέδρου Ακάγιεφ

Αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές στο Κιργιστάν κατέλαβαν το προεδρικό μέγαρο, τον Λευκό Οίκο όπως αποκαλείται, στην πρωτεύουσα Μπισκέκ.

Εκατοντάδες άνθρωποι εισήλθαν στο κτίριο μετά την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων και από τα παράθυρά του πετούσαν έγγραφα στους δρόμους και κουνούσαν σημαίες.

Διαδηλωτές κατέλαβαν και το κτίριο της τηλεόρασης, από όπου το μεσημέρι ανακοίνωσαν την πτώση της κυβέρνησης και την ανάληψη της εξουσίας από την αντιπολίτευση. Προηγουμένως πλήθη συγκρούστηκαν με τοις δυνάμεις ασφαλείας.

Από τις φυλακές απελευθερώθηκε ο Φελίξ Κούλοφ, επιφανέστερη μορφή της αντιπολίτευσης, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2002.

Ασάφεια επικρατεί για την τύχη του προέδρου Ασκάρ Ακάγιεφ. Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι παραιτήθηκε, ενώ το πρακτορείο Ασοσέιτεντ Πρες μετέδωσε ότι διέφυγε με ελικόπτερο στο γειτονικό Καζακστάν.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στη Μόσχα μεταδίδει ότι η Ρωσία που διατηρεί στρατιωτική βάση στο Κιργιστάν εκφράζει έντονες ανησυχίες για τη διαμόρφωση της κατάστασης, φοβούμενη αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Ασίας.


Πέμπτη 24 Μαρτίου 2005 - 10:23 (Ώρα Λονδίνου)

Κωλυσιεργεί η Άγκυρα

Υπάρχουν αρκετά μέτρα που μπορεί να ληφθούν για να εξαναγκάσουν την Τουρκία να εκπληρώσει στις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κύπρου, όσον αφορά στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου τελωνειακής ένωσης.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες στη Λευκωσία. Ο κ. Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι αυτό που επιδιώκει η Τουρκία είναι να μην εφαρμόσει για ένα χρονικό διάστημα το πρωτόκολλο.

«Όμως, σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχουν μέτρα για να εξαναγκασθεί η Τουρκία να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της» τόνισε αναφέροντας κατόπιν ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία όταν αποδέχθηκε να παραχωρηθεί στην Τουρκία ημερομηνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, έθεσε ως όρο την υπογραφή και την εφαρμογή του πρωτοκόλλου» η οποία αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Λίγο πριν αναχωρήσει από τη βελγική πρωτεύουσα, ο κ. Παπαδόπουλος υπενθύμισε πως η Κύπρος διατηρεί πάντα το δικαίωμα της αρνησικυρίας (βέτο), για να προσθέσει ότι «η άσκηση του δικαιώματος εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες».

«Η Τουρκία θα υπογράψει τελικά το πρωτόκολλο γιατί αυτή είναι απαίτηση της ΕΕ, τώρα πότε θα το υπογράψει και ποιες θα είναι οι μελλοντικές της ενέργειες, δεν μπορώ να προβλέψω», είπε, αλλά «εμείς απαιτούμε να το εφαρμόσει πριν τις 3 Οκτωβρίου και η προσπάθειά μας είναι να πείσουμε ότι αυτό είναι υποχρέωση της Τουρκίας».

Διευκρίνισε πάντως ότι είναι δύσκολο να λεχθεί σε αυτό το στάδιο σε ποιο βαθμό αυτή η θέση της Λευκωσίας θα βρει υποστήριξη από την ΕΕ.

Αναστασιάδης - Ερντογάν

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ενημερώνοντας τον Τύπο για την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι συμφώνησαν στην αναγκαιότητα να υπάρξει ενεργότερη παρουσία της ελληνικής κυπριακής πλευράς στις πρωτοβουλίες για να αρχίσει η διαδικασία επίλυσης του κυπριακού και η αποτροπή της παγίωσης των τετελεσμένων.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ακόμη ότι ο κ. Ερντογάν τον διαβεβαίωσε ότι η επιλογή της Τουρκίας δεν είναι αυτή της μη λύσης, αλλά ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει, εάν και εφόσον αρχίσει ο διακοινοτικός διάλογος.

Ακόμη, ο κ. Αναστασιάδης επιβεβαίωσε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Ραντικάλ», σύμφωνα με το οποίο ο ΔΗΣΥ απηύθυνε πρόσκληση προς το κόμμα του κ. Ερντογάν να επισκεφθεί την Κύπρο, προσθέτοντας πως «φαίνεται ότι υπάρχει μια θετική ανταπόκριση και απλά θα διευθετηθεί ο χρόνος» για πραγματοποίηση της επίσκεψης.

Ερωτηθείς εάν η επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί από αντιπροσωπεία του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης χωρίς όμως τον πρόεδρό του, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι «ο πρόεδρος του κόμματος τυγχάνει να είναι και Πρωθυπουργός της χώρας (Τουρκίας) και αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι τόσο απλό ή εύκολο όσο θα ήθελε κάποιος».


Πέμπτη 24 Μαρτίου 2005 - 10:15 (Ώρα Λονδίνου)

Στις ΗΠΑ ο Μολυβιάτης

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από την Τετάρτη ο υπουργός των Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη μετά την από μηνός πρόσκληση της Αμερικανίδας ομολόγου του, Κοντολίζας Ράις.

Ο κ. Μολυβιάτης συναντάται την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον με την κ. Ράις, με την οποία αναμένεται να συζητήσει διμερή, περιφερειακά και διεθνή θέματα.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, η κατάσταση στα Βαλκάνια και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή είναι στην ατζέντα των θεμάτων που θα τεθούν επί τάπητος.

Ακολούθως, ο κ. Μολυβιάτης θα μεταβεί στον Λευκό Οίκο όπου θα συζητήσει με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του προέδρου Μπους, Στίβεν Χάντλεϊ και κατόπιν θα δώσει συνέντευξη στο διεθνές δίκτυο CNN, η οποία θα μεταδοθεί στις 11:10 ώρα Ελλάδος.

Η επίσκεψη Μολυβιάτη στις ΗΠΑ θα διαρκέσει ως τις 28 Μαρτίου, οπότε και θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στη Νέα Υόρκη.

Οι δύο άνδρες θα συζητήσουν θέματα του ΟΗΕ, καθώς η Ελλάδα συμμετέχει στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την διετία 2005-2006. Ακολούθως, θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον για να παραστεί, ως προσκεκλημένος του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, σε ειδική τελετή στο Λευκό Οίκο, όπου θα τιμηθεί η ελληνική εθνική επέτειος.

Την 25η του μηνός, ο υπουργός θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον για την επέτειο της Επανάστασης του 1821.

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άνταμ Ερέλι, χαρακτήρισε «άριστες» τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού των Εξωτερικών.

Για τη συνάντηση Ράις - Μολυβιάτη είπε ότι «θα είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε για τους διμερείς δεσμούς, όπως επίσης και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, με την επί μακρόν σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, μέλος της ΕΕ, και αυτή την περίοδο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ο κ. Ερέλι άφησε να εννοηθεί ότι οι δυο υπουργοί θα συζητήσουν το Κυπριακό, για το οποίο επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ σε λύση που θα οδηγήσει στην επανένωση της νήσου και θα βασίζεται στο σχέδιο Ανάν, ενώ για το Σκοπιανό ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να υπάρξει λύση στο θέμα του ονόματος μέσα από την διαδικασία που ακολουθείται στον ΟΗΕ.


Πέμπτη 24 Μαρτίου 2005 - 10:39 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιδράσεις για «βασικό μέτοχο»

Η άποψη ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες κυριάρχησε την Τετάρτη στην τετράωρη πρώτη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, όπου και αναλύθηκαν οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.

Παρότι πολλοί εκ των μετεχόντων διέρρεαν την συζήτηση του θέματος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου όταν ρωτήθηκε σχετικά είπε ότι ο ίδιος δεν μίλησε για πρόωρες εκλογές, αλλά για αναξιοπιστία, αντιφατικότητα και τραγικά λάθη της κυβέρνησης.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η πολιτική της κυβέρνησης θα έχει μεγάλο κόστος για την οικονομία, το οποίο θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός και προέβλεψε νέα μέτρα, νέα ανεργία και φτώχεια.

Η συζήτηση στο πολιτικό συμβούλιο, είπε ο κ. Παπανδρέου, αφορούσε και στις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει το ΠΑΣΟΚ μέσα στο διαμορφούμενο κλίμα. Πάντως, όπως ανέφεραν μέλη του συμβουλίου, συζητήθηκε η επίσπευση της ολοκλήρωσης της οργανωτικής συγκρότησης του κινήματος, λόγω του ενδεχομένου των πρόωρων εκλογών.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και συντονιστής Μορφωτικών Υποθέσεων του κινήματος, Ανδρέας Λοβέρδος, εκτίμησε ότι, αν η κυβέρνηση δεν κάνει κάτι με το θέμα του «βασικού μετόχου», θα εγκλωβιστεί περισσότερο και μπορεί ν' αναζητήσει λύση σε εκλογές.

Ανησυχία για τον ενδεχόμενο κίνδυνο απώλειας κοινοτικών κονδυλίων εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει το αυτονόητο και να αναθεωρήσει τον νόμο.

Παπαρήγα για «Βασικό μέτοχο»

Η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με δήλωσή της την Τετάρτη κάλεσε την κυβέρνηση «να αφήσει τα μισόλογα και να δηλώσει καθαρά ότι δεν πειθαρχεί στην ΕΕ» σε ότι αφορά το «βασικό μέτοχο».

Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι το ΚΚΕ έχει διαφωνίες με το νόμο αλλά δεν ανέχεται «καμιά ΕΕ και καμιά κοινοτική οδηγία να υπερισχύει των αποφάσεων που παίρνονται στην Ελλάδα».


Πέμπτη 24 Μαρτίου 2005 - 11:00 (Ώρα Λονδίνου)

«Βασικός μέτοχος» και Βαβύλης

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Παίρνει φωτιά η κτηματαγορά. Στα ύψη μεταβιβάσεις και συμβόλαια.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Δωρεάν διακοπές για 320.000 δικαιούχους. Αλλά και για 80.000 αγρότες. Με το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού της Εργατικής Εστίας.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Και 8ήμερες κρουαζιέρες για 320.000 εργαζόμενους - συνταξιούχους! Δικαιούχοι Κοινωνικού Τουρισμού.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Διαλύει την Χρυσοπηγή. Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος κάνει το μεγάλο βήμα για την κάθαρση.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πολιτικοί στα δίχτυα Βαβύλη. Συνέντευξη-πονοκέφαλος για τον Χριστόδουλο και το σύστημα εξουσίας.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Ανένδοτος ο Καραμανλής. Θα προασπιστώ το Σύνταγμα και το εθνικό συμφέρον. Παρά την οργανωμένη επίθεση των διαπλεκόμενων.

Η ΑΥΓΗ: Σήμα κινδύνου για τους μικρομεσαίους. Αποκαλυπτική έρευνα του ΙΟΒΕ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Άμεση προσφυγή σε εκλογές για τον βασικό μέτοχο. Για να μιλήσει ο κυρίαρχος λαός, εάν θέλει δύο, τρεις νταβατζήδες ιδιοκτήτες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να συνεχίσουν να ληστεύουν το δημόσιο χρήμα.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Αναστολή του νόμου προαγγέλλει ο κ. Καραμανλής. Ήρεμος και συμβιβαστικός χθες στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 5.317 προσλήψεις σε υπουργεία, δήμους, οργανισμούς. Όλες οι νέες θέσεις που προκηρύσσονται.

ΕΓΝΑΤΙΑ: "Μαϊμού"... βιολογικά προϊόντα. Με φυτοφάρμακα και χωρίς την απαραίτητη σήμανση κυκλοφορούν στην αγορά.

ΕΘΝΟΣ: Αυξήσεις φωτιά. Πράσινο φως για άνοδο έως 200% στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Προαναγγελία νέων φόρων από Καραμανλή στις Βρυξέλλες.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Από τα Λάβαρα το λάβαρο της κάθαρσης. Από τον Έβρο ο Αρχιεπίσκοπος αφού βοήθησε τους πλημμυροπαθείς, χωρίς ν΄αφήσει περιθώρια αμφιβολίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πρόγραμμα-μαμούθ για κοινωνικό τουρισμό. Αφορά 320.000 δικαιούχους-συνταξιούχους, εργαζόμενους και άνεργους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ρεαλισμός Καραμανλή. Σύνταγμα, εθνικό συμφέρον και διαφάνεια οι τρεις στόχοι.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Βασικώς στα δυο στενά. Ο Καραμανλής παζαρεύει και προσπαθεί να κερδίσει χρόνο.

ΕΞΠΡΕΣ: Βασικό... αδιέξοδο! Ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής και αναστολής του νόμου.

ΕΣΤΙΑ: Η οικονομία μπορεί να διαπρέψη. Η Ελλάς διαθέτει ακαταμάχητα πλεονεκτήματα.

ESPRESSO: Το "παλάτι" που φτιάχνει ο Νικόλαος στην Πλάκα. Πόσο θα κοστίσει και γιατί αποφάσισε να μείνει στην Αθήνα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Καταιγίδα φόρων με σφραγίδα Καραμανλή. "Πράσινο φως" για έκτακτα μέτρα άμεσης απόδοσης εσόδων.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Καραμανλής: Άκαμπτοι κατά διαπλοκής. Μόνος υποστηρικτής της Κομισιόν για τον "βασικό" το ΠΑΣΟΚ.

ΚΕΡΔΟΣ: Τρόπους απεμπλοκής ψάχνει ο Κ. Καραμανλής. Γ. Παπανδρέου: "Πάρτε τώρα πίσω το νόμο".

Ο ΛΟΓΟΣ: Όχι αστεία με την οικονομία. Ικανοποίηση του Κ. Καραμανλή για το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Μetro: Φούντωσαν τα σενάρια. Με αφορμή τον "βασικό μέτοχο" θυμήθηκαν τις πρόωρες εκλογές.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Στόχος το έλλειμμα και με το "χαλαρό" Σύμφωνο. Δεν απέκλεισε τη λήψη διορθωτικών μέτρων ο πρωθυπουργός.

ΤΑ ΝΕΑ: Έξω συμβιβασμός για τον "μέτοχο", αλλά μέσα... Κορώνες αντιευρωπαϊσμού στη Ν.Δ.

Η ΝΙΚΗ: Επιδρομή με φόρους. Σκληρά μέτρα ανήγγειλε ο Καραμανλής από τις Βρυξέλλες.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: "Δείπνο" δικαστών για το βασικό μέτοχο.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νέα σκληρά μέτρα για την "ανάπτυξη"... των κερδών. Σε κοινό αγώνα και απειθαρχία στις αποφάσεις της ΕΕ καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία το ΚΚΕ.

City Press: Αυξήσεις σοκ στα διόδια.

TRAFFIC NEWS: Καίει Χριστόδουλο, αστυνομικούς - πολιτικούς. Τι είπε στον Μάκη ο Βαβύλης.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ευνοημένη και η Ελλάδα. Από τη διεύρυνση του χρόνου του Συμφώνου Σταθερότητας. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Η ΧΩΡΑ: Ποιοι τραβάνε το χαλί στον Καραμανλή. Παίζονται σικέ παιχνίδια από το περιβάλλον του Μαξίμου.

Οικονομία

Η CITY PRESS γράφει ότι "ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς αποφάσισε αυξήσεις της τάξης του 40% χωρίς να υπάρχουν σύγχρονοι δρόμοι. Η κυβέρνηση θεωρεί "λογικές" τις αυξήσεις με βάση τον πληθωρισμό. Θα ισχύσουν από τις 10 Απριλίου. Στόχος είναι να διευκολυνθούν χρηματοοικονομικά οι ιδιώτες στους οποίους θα παραχωρηθούν οι υπό κατασκευήν αυτοκινητόδρομοι. Απόλυτα διαπλεκόμενη η συμπεριφορά της αντιδιαπλεκόμενης κυβέρνησης, η οποία εξυπηρετεί συγκεκριμένους εργολάβους σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Η κυβέρνηση αποδεικνύεται στην πράξη παράγοντας δημιουργίας νέων πληθωριστικών πιέσεων, ιδιαίτερα σε βάρος των μη προνομιούχων".

Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "με τη φράση "είναι φυσικό το υπουργείο Οικονομικών να είναι σ΄ένα διαρκή προβληματισμό, πώς από τη μια θα μειώσει τη δημόσια σπατάλη και πώς από την άλλη θα διευρύνει τη φορολογική βάση", ο πρωθυπουργός ακύρωσε χθες από τις Βρυξέλλες μία ακόμη προεκλογική δέσμευση της ΝΔ: τη μη επιβολής νέων και περισσότερων φόρων. Πέραν του αντιλαϊκού χαρακτήρα των επικείμενων μέτρων, ο τόπος που επέλεξε ο Κ. Καραμανλής να επαληθεύσει τις εγχώριες "Κασσάνδρες" περιέχει και ένα μήνυμα ιδιαίτερης συμβολικής αξίας, αφού στη Βελγική πρωτεύουσα η κυβέρνησή του επένδυσε τις φρούδες προσδοκίες της δημοσιονομικής απογραφής".

Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "το μεγάλο πλεονέκτημα της ελληνικής οικονομίας είναι το μικρό μέγεθός της. Όπως κατέδειξαν τα τελευταία στοιχεία της Eurostat η χώρα μας παράγει μόλις το 1,6% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Το συνολικό ΑΕΠ των 25 κρατών -μελών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως ανέρχεται σε 10 τρισεκατομμύρια ευρώ. Ενώ το ΑΕΠ της Ελλάδος είναι μόλις 165 δισεκατομμύρια ευρώ. Με την κατάλληλη πολιτική λοιπόν, η ελληνική οικονομία μπορεί να διαπρεψη. Χώρες όπως η Γερμανία, η οποία παράγει περίπου το 1/5 του ευρωπαϊκού ΑΕΠ είναι πολύ δύσκολο να αυξήσουν σημαντικά το μερίδιό τους στην ευρωπαϊκή οικονομία. Αντίθετα, μικρές χώρες όπως η Ελλάδος μπορούν μέσα σε σχετικώς λίγο χρόνο να το αυξήσουν σημαντικά και να αλλάξουν άρδην την θέση τους στην ευρωπαϊκή οικονομία".

Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "την άποψη ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι "πολύ σοβαρή και το θέμα δεν είναι εάν αποκαλύπτεται μια πραγματικότητα, αλλά πως φθάσαμε εκεί" δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής, υπεραμυνόμενος της απογραφής. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι " σε συρρίκνωση οδηγούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στον εντεινόμενο εγχώριο και διεθνή ανταγωνισμό, ενώ αντιμετωπίζουν την πολυετή κρατική αδιαφορία (ούτε από το Γ΄ΚΠΣ βρήκαν επιχορηγήσεις)".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "στις Συμπληγάδες της ταχύτερης και αποτελεσματικότερης εφαρμογής της "Στρατηγικής της Λισαβόνας" του "Συμφώνου Σταθερότητας" και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, θα συνθλίβονται τα επόμενα χρόνια οι κατακτήσεις και τα δικαιώματα των λαών της ΕΕ. Αυτά αποφάσισαν οι 25 ηγέτες της ΕΕ στην Εαρινή Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και καταγράφονται στο κείμενο συμπερασμάτων".

Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "προχθές ο κ. Αντώναρος "άδειασε" τον υφυπουργό οικονομικών Π. Δούκα αναφορικά με τις επικείμενες αυξήσεις σε τσιγάρα, ποτά και καύσιμα. Χθες ο κ. Καραμανλής "άδειασε " τον κ. Αντώναρο ανακοινώνοντας μέτρα "για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης". Ένα είναι βέβαιο. Όλοι μαζί αδειάζουν την τσέπη των καταναλωτών για να γεμίσουν τα άδεια κρατικά ταμεία. Η "απογραφή" ενός έτους κυβερνητικής διαχείρισης καταλήγει σε "προγραφή" για τα λαϊκά εισοδήματα".

Νόμος για το «βασικό μέτοχο»

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "ο πρωθυπουργός βρίσκεται στα δύο στενά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ζήτημα του βασικού μετόχου. Από τη μια δηλώνει ότι "θέλουμε να βρούμε σημείο συμφωνίας", προσπαθώντας να διαλεγεί, ώστε να κερδίσει χρόνο. Από την άλλη έχει να αντιμετωπίσει και στελέχη της παράταξής του, που είτε προβάλλουν ακραίες απόψεις είτε προτείνουν ρεαλιστική τακτική απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πάντως, η επιστολή του επιτρόπου Μακγκρίβι αποτελεί καταπέλτη για την Ελλάδα και προδικάζει δυσάρεστες εξελίξεις. Να αποσυρθεί ο νόμος και να γίνει συζήτηση στη Βουλή, ζήτησε ο Γ. Παπανδρέου".

ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν ότι "συμβιβασμό για τον βασικό μέτοχο επιδιώκει ο Πρωθυπουργός, την ίδια ώρα όμως η πίεση που δέχεται η κυβέρνηση από τις Βρυξέλλες προκαλεί αντιευρωπαϊκές κορώνες από κορυφαία στελέχη και βουλευτές της ΝΔ".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι "ανένδοτος στην προσπάθειά του για προάσπιση του ελληνικού Συντάγματος και του εθνικού συμφέροντος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή του συνέντευξη. Παρά τη λυσσώδη επίθεση που δέχεται από τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, ο Κ. Καραμανλής τόνισε με έμφαση ότι η κυβέρνησή του δεν διαπραγματεύεται το εθνικό συμφέρον και το ελληνικό Σύνταγμα. Άφησε, όμως, να εννοηθεί ότι πιθανόν να οδηγηθεί σε τροποποίηση του νόμου για το βασικό μέτοχο, προκειμένου αυτός να εναρμονιστεί με το κοινοτικό δίκαιο".

Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι "αποφασισμένος να κερδίσει τον πόλεμο κατά της διαπλοκής ο Κ. Καραμανλής. Άγριο παρασκήνιο και δόλιες μεθοδεύσεις κατά του πρωθυπουργού από το περιβάλλον του".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "κλίμα πρόωρων εκλογών διαμορφώνεται, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του βασικού μετόχου και την σκληρή αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία απειλεί με διακοπή των χρηματοδοτήσεων, αν δεν αλλάξει ο επίμαχος νόμος. Ο Πρωθυπουργός φαίνεται αποφασισμένος να μην κάνει πίσω".

Το ΒΗΜΑ προσθέτει ότι "την πρόθεσή του να τροποποιήσει τον νόμο περί βασικού μετόχου και να αναστείλει την εφαρμογή του πέραν της 14ης Ιουνίου, οπότε και αρχίζει η εφαρμογή του, προανήγγειλε ουσιαστικά ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής από τις Βρυξέλλες. Ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στη βελγική πρωτεύουσα, ήταν συμβιβαστικός, λέγοντας ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται ώστε να βρεθεί "κοινός τόπος" με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να αποφευχθεί η αναστολή των κοινοτικών επιδοτήσεων. Ο κ. Καραμανλής απέκλεισε κάθε πιθανότητα να ακολουθήσει γραμμή σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες και καταδίκασε ευθέως τις φωνές και τις εκδηλώσεις "ευρωσκεπτικισμού" που πληθαίνουν στη ΝΔ".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "με μια καθαρή πολιτική τοποθέτησή του στο ζήτημα του "βασικού μετόχου", ο πρωθυπουργός, κ. Κώστας Καραμανλής, αναφέρθηκε χθες στην "άκαμπτη πολιτική βούληση της κυβέρνησης να παραμείνει ασυμβίβαστη" στην προσπάθειά της να αγωνισθεί υπέρ της διαφάνειας και κατά της διαπλοκής. Υπογράμμισε επίσης, μιλώντας στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ότι έχει εγερθεί ζήτημα υπεράσπισης του ελληνικού Συντάγματος στην ΕΕ".

Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13 γράφει ότι "η κυβέρνηση δεν έχει να δώσει μάχη στις Βρυξέλλες για το Σύνταγμα, έχει να αντιμετωπίσει κι άλλα "πλοκάμια" στο δύσκολο εγχείρημά της να καταπολεμήσει τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Σε έντονες διαβουλεύσεις, κατά ασφαλείς πληροφορίες, βρίσκονται ορισμένα από τα μέλη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικράτειας για τη θέση που θα διατυπώσουν στην πρόταση του εισηγητή της υπόθεσης του "βασικού μετόχου" Χρήστου Ράμμου. Ο Σύμβουλος Επικρατείας έχει προτείνει να σταλεί υποχρεωτικά ερώτημα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για το αν είναι συμβατό το άρθρο 14 του Συντάγματος με το κοινοτικό δίκαιο. Ακούγονται σημεία και τέρατα, ακόμη και ότι γίνονται συνάξεις, η τελευταία μάλιστα σε σπίτι ανωτάτου δικαστικού στα νότια προάστια. Παρατηρείται έτσι το παράδοξο οι "διασκέψεις" να μεταφέρονται και εκτός του κτιρίου του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να "πεισθούν" ορισμένα μέλη για τη στάση που θα τηρήσουν".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει ότι "σε μια νέα φάση διαπραγμάτευσης μπαίνει ο νόμος για το "βασικό μέτοχο" μετά την επιστολή Μακ Κρίβι στην ελληνική κυβέρνηση. Το πλαίσιο των ελληνικών προτεραιοτήτων περιέγραψε χθες από τις Βρυξέλλες ο κ. Καραμανλής".

Η Metro τονίζει ότι "σύγκρουση μέχρις εσχάτων προοιωνίζεται η τελευταία πολιτική διαμάχη με επίκεντρο τη διαφάνεια και ειδικότερα τον νόμο περί "βασικού μετόχου" για τον οποίο ορισμένοι κύκλοι φτάνουν στο σημείο να εγείρουν ακόμα και ζήτημα πρόωρων εκλογών. Τα τελευταία 24ωρα, η αντιπαράθεση των δύο μεγάλων κομμάτων για το ζήτημα αυτό έχει κλιμακωθεί, με το ΠΑΣΟΚ να εμφανίζεται πάντως μόνο του πολιτικά, καθώς ΣΥΝ και ΚΚΕ στηρίζουν την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για τη δυναμική του ελληνικού Συντάγματος έναντι του κοινοτικού Δικαίου".

Υπόθεση Απ. Βαβύλη

H ESPRESSO γράφει ότι "μια επιστολή κρατουμένου που παρέδωσε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Γλυνό ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος έφερε για άλλη μια φορά στην επιφάνεια το εφιαλτικό σενάριο να είναι αναμεμιγμένοι στην "17Ν" και ποινικοί κακοποιοί ενώ σε αυτή εμφανίζεται και ο φαντομάς Απόστολος Βαβύλης ως εκτελεστής. Η επιστολή όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, εκτός από τον συγκεκριμένο βουλευτή έχει σταλεί και στον τέως υπουργό επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ Στέλιο Παπαθεμελή και εάν όσα καταγγέλλει ο κρατούμενος είναι αληθή τότε ανοίγει ένας νέος κύκλος για μια υπόθεση που φαινομενικά είχε κλείσει".

H TRAFFIC NEWS προσθέτει ότι "αυτό που δεν μπορούσαν να κάνουν οι ελληνικές Αρχές ασφαλείας, ακόμη και Ιντερπόλ το κατάφερε ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος. Είναι χαρακτηριστικό πως άνθρωποι του περιβάλλοντός του λένε πως μόνο χθες υπήρξε μια τετράωρη συνάντηση σε χώρους που υποδείκνυε ο Βαβύλης, που όπως λέγεται έπαιρνε τα μέτρα του για να μη συλληφθεί. Ο Τριανταφυλλόπουλος βέβαια, και καλά κάνει, κρατάει το στόμα του κλειστό. Ωστόσο, δεν λείπουν οι διαρροές από ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στο δημοσιογράφο για τα όσα είπε ο Βαβύλης. Οι κύκλοι αυτοί μάλιστα ισχυρίζονται πως με τα όσα αποκαλύπτει ο Βαβύλης για τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο "από το βράδυ της Κυριακής, αν δεν βρει άλλη χώρα να φύγει, καλό θα είναι να αρχίζει να ξυρίζεται".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "ο περισσότερο καταζητούμενος άνθρωπος στην Ελλάδα εμπλέκει τώρα και πολιτικούς στην πολυποίκιλη δράστη του. Εν αγνοία τους, όπως παραδέχεται σε συνέντευξή του στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, συνομίλησαν μαζί του, αφού είχε την έξωθεν καλή μαρτυρία που του έδινε η γνωριμία του με τον κ. Χριστόδουλο".

Εκκλησία της Ελλάδος

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "από την ακριτική Θράκη και συγκεκριμένα από τα Λάβαρα του Έβρου όπου βρέθηκε κοντά στους πληγέντες από τις πρόσφατες πλημμύρες ύψωσε το Λάβαρο της Κάθαρσης της Εκκλησίας. Διαβεβαίωσε τους απλούς αλλά γενναίους αυτούς βιγλάτορες τους οποίους και βοήθησε υλικά, ότι μέσα από αυτήν τη δοκιμασία θα βγούμε ενισχυμένοι, ανανεωμένοι, με μεγαλύτερη ταπείνωση από αυτήν που είχαμε, αναφερόμενος στην κρίση στην Εκκλησία. Ο κ. Χριστόδουλος μίλησε σε τοπικούς φορείς και κατοίκους της περιοχής, στη διάρκεια ενημερωτικής σύσκεψης για τα προβλήματα που προκάλεσαν οι καταστροφικές πλημμύρες".

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ αναφέρει ότι "η αυτοκάθαρση στην εκκλησία θα προχωρήσει σε βάθος έστω κι αν χρειαστεί ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος να "θυσιάσει" την εκκλησιαστική του μήτρα. Έγκυρες πληροφορίες από το περιβάλλον της αρχιεπισκοπής αναφέρουν ότι ο προκαθήμενος της ελλαδικής εκκλησίας σχεδιάζει την διάλυση της αδελφότητας, της Χρυσοπηγής, προκειμένου να αφαιρέσει από τους επικριτές του το επιχείρημα, ότι ο ίδιος βρίσκεται πίσω από τα προβλήματα που δημιουργεί στην εκκλησία η αδελφότητα".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 24 Μαρτίου 2005 - 08:37 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα ερωτήματα για τον πόλεμο στο Ιράκ

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δεν είχε υπολογίσει τους κινδύνους μετά την εισβολή

Στη Βρετανία νέα στοιχεία αμφισβητούν τη νομιμότητα του πολέμου στο Ιράκ αλλά και την αποτελεσματικότητα του σχεδίου δράσης στην μεταπολεμική εποχή.

Σε έκθεσή της η επιτροπής Άμυνας της Βουλής των Κοινοτήτων συμπεραίνει ότι ο αρχικός σχεδιασμός του αμερικανικού και βρετανικού υπουργείου Άμυνας για το μεταπολεμικό Ιράκ απέτυχε να προβλέψει το μέγεθος της αντίστασης που θα συναντούσαν τα συμμαχικά στρατεύματα.

Επίσης οι αρχιτέκτονες της εισβολής δεν είχαν επίσης υπολογίσει το κόστος για την ανοικοδόμηση της κατεχόμενης χώρας.

Η έκθεση αναφέρει ότι καμία μεταπολεμική κατάσταση δεν ήταν τόσο δύσκολη όσο αυτή που αντιμετώπισαν τα αμερικανο-βρετανικά στρατεύματα κατοχής τον Ιούνιο του 2003.

Βέβαια τα βρετανικά στρατεύματα επαινούνται για τον μεταπολεμικό έργο τους στην ευρύτερη περιφέρεια της Βασόρας.

Έσωθεν και έξωθεν οι κίνδυνοι

Όμως η έκθεση αναφέρει ότι οι συμμαχικές δυνάμεις ήταν ανεπαρκώς προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους της αντίστασης.

Η συμμαχία θα έπρεπε να είχε προβλέψει ότι η παρουσία της στο Ιράκ θα προκαλούσε αγανάκτηση σε κάποιους Ιρακινούς, αναφέρει χαρακτηριστικά το πόρισμα.

Επίσης, οι βουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για τη διείσδυση ξένων μαχητών στο ιρακινό έδαφος από γειτονικές χώρες και κυρίως από τη Συρία και το Ιράν. Την κατάσταση αυτή ευνόησε η έλλειψη πρόνοιας για τον έλεγχο των συνόρων, αναφέρει η έκθεση.

Οι βουλευτές υπογραμμίζουν ακόμη ότι η αναδιάρθρωση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει νωρίτερα.

Λένε επίσης ότι παρά την επιτυχία των πρόσφατων εκλογών, είναι πολύ πιθανό ο ίδιος αριθμός Βρετανών στρατιωτών να παραμείνει στο Ιράκ για τουλάχιστον έναν ακόμα χρόνο.

Νόμιμος ή παράνομος ο πόλεμος;

Την ίδια ώρα η βρετανική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις για να αποκαλύψει γιατί ο πλέον υψηλόβαθμος νομικός της σύμβουλος, ο Γενικός Εισαγγελέας Λόρδος Γκόλντσμιθ, ενώ - σύμφωνα με πληροφορίες - είχε αρχικά χαρακτηρίσει παράνομο τον πόλεμο στο Ιράκ άλλαξε το κείμενο της γνωμοδότησής του λίγες ημέρες πριν από την εισβολή.

Άλλαξε τη γνωμοδότησή του εντός δεκαημέρου ο Γενικός Εισαγγελέας;

Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο «Κανάλι 4» (Channel 4) ισχυρίζεται ότι διαθέτει αδημοσίευτο απόσπασμα από την επιστολή παραίτησης νομικού συμβούλου της κυβέρνησης, στην οποία αναφέρεται ότι αρχικά ο Λόρδος Γκολντσμιθ έκρινε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ θα ήταν παράνομος χωρίς δεύτερο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών, που να εξουσιοδοτεί ειδικά την εισβολή.

Η νομική σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών, Ελίζαμπεθ Βίλμχερστ είχε παραιτηθεί λίγες ημέρες πριν την έναρξη του πολέμου.

Τότε και ύστερα από πιέσεις της αντιπολίτευσης η κυβέρνηση δημοσίευσε την επιστολή παραίτησής της, εκτός από μια παράγραφο "κλειδί".

Το Κανάλι 4 ισχυρίζεται ότι έχει στα χέρια του αυτή την παράγραφο στην οποία αναφέρεται ότι μέχρι τις 7 Μαρτίου του 2003 ο γενικός εισαγγελέας ήταν της άποψης ότι ο πόλεμος στο Ιράκ θα ήταν παράνομος χωρίς δεύτερο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όμως στις 17 Μαρτίου μόλις δέκα ημέρες μετά - έδωσε την συγκατάθεσή του για την έναρξη του πολέμου, και τρεις ημέρες αργότερα ξεκίνησε η εισβολή.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα παρά τις αλλεπάλληλες αιτήσεις του Τύπου και των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα η πρώτη γνωμοδότηση του Λόρδου Γκόλντσμιθ, έκτασης 13 σελίδων, ενώ δημοσιεύθηκε η τελική του γνωμοδότηση που καταλαμβάνει μόλις μία σελίδα.

Η αντιπολίτευση καλεί τόσο την κυβέρνηση όσο και τον γενικό εισαγγελέα να εξηγήσουν την μεταστροφή αυτή.


Πέμπτη 24 Μαρτίου 2005 - 05:30 (Ώρα Λονδίνου)

«Δούναι και λαβείν» στις Βρυξέλλες

Ποικίλα σχόλια φιλοξενεί ο ευρωπαϊκός Τύπος για τη γαλλογερμανική συμμαχία που πέτυχε αναστολή της απελευθέρωσης στις υπηρεσίες και χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Η γερμανική Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) χαρακτηρίζει τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ως μια «γαλλογερμανική εβδομάδα συνεργασίας στις Βρυξέλλες».

Και εξηγεί: «Αρχικά το Βερολίνο εξασφάλισε με τη στήριξη του Παρισιού την πολυπόθητη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων που περιέχονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Κατόπιν, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής ο Γερμανός καγκελάριος ανταπέδωσε τη φιλοφρόνηση στον πρόεδρο Σιράκ, στηρίζοντας τις επιφυλάξεις του για το άνοιγμα της αγοράς υπηρεσιών».

Παρά την αγαστή συνεργασία των δύο πλευρών ίσως είναι η τελευταία φορά που Γαλλία και Γερμανία κατάφεραν να περάσει το δικό τους, καθώς «μια σκληρή μετωπική αντιπαράθεση αναπτύσσεται μεταξύ παλαιοτέρων και νεωτέρων μελών της ευρωπαϊκής οικογένειας» εκτιμά η βερολινέζικη καθημερινή εφημερίδα.

Δυσάρεστες αλήθειες

Επικριτική ως προς τα αποτελέσματα της γαλλογερμανικής συνεργασίας εμφανίζεται η εφημερίδα Ντι Τάγκες Τσάιτουνγκ (Die Tageszeitung), γράφοντας σε σχόλιό της ότι «ο Σιράκ και οι συνάδελφοί του θέλησαν να σώσουν το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα από την οργή του γαλλικού λαού» όπως αυτή αναμένεται να εκφραστεί στο δημοψήφισμα του Μαΐου.

«Ίσως ορισμένες δυσάρεστες αλήθειες μπορεί να καθυστερήσουν, αλλά μετά το γαλλικό δημοψήφισμα θα έλθουν κάποια στιγμή στην επιφάνεια» προβλέπει η εφημερίδα.

Η επίσης γερμανική Ντι Βελτ (Die Welt) θεωρεί ότι η αντιπαράθεση για το άνοιγμα των υπηρεσιών στην ελεύθερη αγορά δείχνει ότι η Ευρώπη των «15» μελών ανέλαβε δυσβάστακτο βάρος με την εισδοχή άλλων 10 νέων μελών.

«Με την είσοδο σχεδόν όλης της ανατολικής Ευρώπης είναι πολιτικώς αδύνατον για την ΕΕ να συνεχίσει την απελευθέρωση των αγορών» σημειώνει η Ντι Βελτ.

Υπερασπιστής του γαλλικού μοντέλου

Περισσότερο ευμενή για τον πρόεδρο Σιράκ στάση υιοθετεί η γαλλική Λε Φιγκαρό (Le Figaro).

«Επί δύο ημέρες ο αρχηγός του γαλλικού κράτους ανέλαβε τα σκήπτρα του υπερασπιστή της κοινωνικής Ευρώπης και του γαλλικού μοντέλου, σε μια προσπάθεια να απομακρύνει την απειλή του σχεδίου κανονισμού Μπολκεστάιν και ως αποτέλεσμα επέτυχε την ενδελεχή αναθεώρηση της επίμαχης οδηγίας» γράφει η παρισινή εφημερίδα.

Στην Ισπανία η εφημερίδα Ελ Περιόντικο (El Periodico) θεωρεί ως θετικές για την Ευρώπη τις εξελίξεις που δρομολόγησε η σύνοδος κορυφής, χαρακτηρίζοντας ως «συνετή» κίνηση τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων που επιτρέπουν πλέον στις χώρες-μέλη περισσότερη ελαστικότητα.

Όσο για το σχέδιο κανονισμού που είχε εκπονήσει ο επίτροπος Μπολκεστάιν, το οποίο προέβλεπε απελευθέρωση στον τριτογενή τομέα των υπηρεσιών, η εφημερίδα της Βαρκελώνης επισημαίνει:

«Η οδηγία αυτή θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως κίνητρο για την εισαγωγή στην ευημερούσα Ευρώπη των ανύπαρκτων κανόνων εργασιακής πρόνοιας της ανατολικής Ευρώπης».


Πέμπτη 24 Μαρτίου 2005 - 06:56 (Ώρα Λονδίνου)

Πύρινη κόλαση στο Τέξας

Παρανάλωμα πυρός έγινε το τρίτο μεγαλύτερο διυλιστήριο των ΗΠΑ

Τεράστια έκρηξη σε διυλιστήριο της αμερικανικής πολιτείας Τέξας προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 14 ανθρώπων και τον τραυματισμό πάνω από 100 ανθρώπων.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε συγκρότημα διυλιστηρίων ιδιοκτησίας της βρετανικής πετρελαϊκής εταιρείας BP.

Οι αρχές ασφαλείας έχουν μάλλον αποκλείσει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας αλλά οι έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος συνεχίζονται.

Την ίδια ώρα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο εντοπισμού τυχόν επιζώντων στα συντρίμμια καθώς υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμένους εργάτες στα συντρίμμια του διυλιστηρίου, τμήμα του οποίου καταστράφηκε ολοσχερώς.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας στο διυλιστήριο απασχολούνται 1800 εργαζόμενοι και πολλοί από αυτούς διαθέτουν συμβόλαια περιορισμένου χρόνου, ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει ακριβής καταμέτρηση.

Το συγκεκριμένο διυλιστήριο είναι το τρίτο σε μέγεθος στις ΗΠΑ και παράγει το 30% των καυσίμων της BP, ποσότητα που καλύπτει το 3% της αμερικανικής αγοράς.

Αναζητούνται τα αίτια της έκρηξης

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC, Στιβ Έβανς, η εταιρεία BP θεωρεί ότι το διυλιστήριο στο Τέξας είναι από τα πιο προηγμένα στον κόσμο.

Η έκρηξη εκτίναξε την τιμή του αργού πετρελαίου στα ύψη και καταπόντισε την μετοχή της εταιρείας.

Οι ειδικοί λένε ότι είναι νωρίς για να εκτιμηθούν οι μακροχρόνιες συνέπειες από την καταστροφή.

Πριν από ένα χρόνο, το ίδιο διυλιστήριο εκκενώθηκε μετά από έκρηξη που κόστισε στην εταιρεία 63 χιλιάδες δολάρια σε πρόστιμα για παραβάσεις των κανόνων ασφαλείας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.