Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-03-17

  1. Δημοφιλής ο Βρετανός υπουργός Οικονομίας
  2. Τελεσίγραφο Ανάν προς Συρία
  3. «Άριστες» οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας
  4. Σε δύσκολη θέση ο Αμπάς
  5. Ενώπιον της δικαιοσύνης και πάλι ο Βανούνου
  6. Στα ύψη το πετρέλαιο
  7. Νεά αναβολή των εκλογών στο Αφγανιστάν
  8. Μεγαλύτερη διαφάνεια στην Ελλάδα
  9. Απεργεί η χώρα
  10. «Πράσινο φως» για εξόρυξη πετρελαίου στην Αλάσκα
  11. «Πόλεμος» για το βασικό μέτοχο
  12. Απόπειρα κατά Τσουμπάις
  13. Εύσημα Ράις προς Αφγανούς
  14. Προχωρά η αποχώρηση της Συρίας
  15. Απεργεί η χώρα
  16. Αυξήσεις και «βασικός μέτοχος»
  17. Μεγαλύτερη διαφάνεια στην Ελλάδα
  18. Ανησυχίες δημοσιογράφων στην Τουρκία
  19. Ο Γούλφοβιτς στην Παγκόσμια Τράπεζα
  20. Ελιγμός Μπερλουσκόνι

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2005 - 02:38 (Ώρα Λονδίνου)

Δημοφιλής ο Βρετανός υπουργός Οικονομίας

Με την αυξανόμενη δημοτικότητα του υπουργού Οικονομίας της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, και τις προσπάθειες του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, να επιβληθεί ασχολείται ο Τύπος της Βρετανίας.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η δημοτικότητα του Γκόρντον Μπράουν είναι μεγαλύτερη από εκείνην του Τόνι Μπλερ.

Το δημοσίευμα επικαλείται τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι οποίες αναφέρουν ότι οι Εργατικοί θα είχαν περισσότερες ευκαιρίες να κερδίσουν αυτή την εκλογική διαδικασία εάν επικεφαλής τους ήταν ο Γκόρντον Μπράουν και όχι ο Τόνι Μπλερ.

Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) υπογραμμίζει ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομίας της Βρετανίας επιθυμούν να δώσουν ένα τέρμα στην μεταξύ τους αντιπαράθεση για το ρόλο του Γκόρντον Μπράουν στην προεκλογική διαδικασία.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι υπήρξε μία αντιπαράθεση όταν έγινε εμφανές ότι ο Γκόρντον Μπράουν θα αναλάμβανε κεντρικό ρόλο στο στρατηγικό σχεδιασμό του κόμματος των Εργατικών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Η Γκάρντιαν (Guardian), από την άλλη πλευρά, επισημαίνει ότι ο Τόνι Μπλερ επιθυμεί να αναλάβει τα ηνία στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τόνι Μπλερ επιθυμεί να μειώσει την επιρροή του υπουργείου Οικονομικών και να προβεί σε ριζικές μεταρρυθμίσεις κατά την τρίτη θητεία του στην εξουσία.

Τέλος, η Τάιμς (Times) αναφέρει ότι τα νοσοκομεία της χώρας αντιμετωπίζουν τεράστια ελλείμματα, παρά το γεγονός ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας έχει λάβει επιπρόσθετες επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων λιρών.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι εννέα νοσοκομεία έχουν χρέη πάνω από 10 εκατομμύρια λίρες, 14 πάνω από πέντε εκατομμύρια λίρες και 30 πάνω από ένα εκατομμύριο λίρες.


Πέμπτη 17 Μαρτίου 2005 - 20:51 (Ώρα Λονδίνου)

Τελεσίγραφο Ανάν προς Συρία

Η αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν δήλωσε ότι περιμένει από τη Συρία να έχει αποσύρει τα στρατεύματά της από τον Λίβανο πριν τις εκλογές του Μαΐου.

Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ , έχει δεσμευθεί να αποσύρει σταδιακά τα στρατεύματά του και τους πράκτορές του και να ολοκληρώσει την πρώτη φάση της επιχείρησης μέχρι την πρώτη Απριλίου.

Την Πέμπτη, τα συριακά στρατεύματα αναδιπλώθηκαν στην κοιλάδα του Μπακαά στα ανατολικά του Λιβάνου ή μέσα στη Συρία.

Η Δαμασκός συμφώνησε να απομακρύνει σταδιακά τα στρατεύματά της από τον Λίβανο μετά από ισχυρές διεθνείς πιέσεις και διαδηλώσεις στη Βηρυτό.

Προς υιοθέτηση του ψηφίσματος

Το πρακτορείο Ρόιτερ επικαλούμενο πηγές του Λιβάνου αναφέρει ότι οχτώ με δέκα χιλιάδες Σύροι στρατιώτες παραμένουν στην κοιλάδα Μπεκαά, ενώ οι υπόλοιποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Τα συριακά στρατεύματα αποσύρθηκαν, κυρίως, από περιοχές του βορείου Λιβάνου και από την πρωτεύουσα Βηρυτό.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι τα τελευταία δύο κέντρα πληροφοριών της Συρίας στην Τρίπολη είχαν εκκενωθεί από τα ξημερώματα.

Με τις κινήσεις αυτές η Συρία έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στην εφαρμογή του ψηφίσματος 1559 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που προβλέπει την πλήρη απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων από το έδαφος του Λιβάνου.

Ωστόσο, ο αρχηγός της Χεζμπολά στο Λίβανο έχει απορρίψει το αίτημα της Ουάσιγκτον για αφοπλισμό της οργάνωσης.

«Θα κρατήσουμε τα όπλα της αντίστασης γιατί νομίζω ότι η αντίσταση είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψουμε τον Λίβανο και να αποθαρρύνουμε κάποια ισραηλινή επίθεση», είπε ο Σεϊκ Χασάν Νασράλα σε τηλεοπτική συνέντευξη, την Τετάρτη.


Πέμπτη 17 Μαρτίου 2005 - 18:43 (Ώρα Λονδίνου)

«Άριστες» οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας

Συνέντευξη στη Μαρία Καστρισιανάκη

Ο Τούρκος αξιωματούχος λέει ότι η χώρα του δεν έχει καμία νέα πρόταση για το Κυπριακό

Σε εξαιρετικό επίπεδο βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, επισημαίνει σε αποκλειστική συνέντευξη στην Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλά Γκιουλ. Για το ζήτημα των παραβιάσεων του εναερίου χώρου απαντά ότι υπάρχει αμοιβαία κατανόηση.

Ο κ. Γκιουλ αναφέρεται επίσης στο Κυπριακό, λέγοντας πως η κυβέρνηση Ερντογάν δεν έχει καμία απολύτως νέα πρόταση και δε σχεδιάζει κάποια πρωτοβουλία για την επίλυση του προβλήματος, αφήνει δε ανοιχτό το ενδεχόμενο επικύρωσης του Πρωτοκόλλου Τελωνιακής Ένωσης πριν από την 3η Οκτωβρίου.

Από την πλευρά μας είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι. Θέλω να πιστεύω ότι και η ελληνική κυβέρνηση είναι το ίδιο ικανοποιημένη

Αμπντουλά Γκιούλ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας διαφωνεί με την άποψη που επικρατεί ότι τη συγκεκριμένη περίοδο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν διακρίνονται για την κινητικότητά τους.

«Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι σε άριστο επίπεδο. Από την πλευρά μας είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι. Θέλω να πιστεύω ότι και η ελληνική κυβέρνηση είναι το ίδιο ικανοποιημένη. Πολύ σύντομα, αν δεν κάνω λάθος τον επόμενο μήνα, ο Έλληνας ομόλογος μου ο κ. Μολυβιάτης θα επισκεφθεί την Αγκυρα. Θα ακολουθήσει, επίσης πολύ σύντομα, επίσκεψη του πρωθυπουργού, του κ. Κώστα Καραμανλή στην Τουρκία. Όλα είναι περίφημα, στο καλύτερο δυνατό σημείο», υπογράμμισε ο Αμπντουλά Γκιούλ.

Χαρακτηριστική είναι η απάντηση του Τούρκου αξιωματούχου στις καταγγελίες των ελληνικών αρχών για τις συχνές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

«Στο θέμα αυτό υπάρχει αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των δύο πλευρών», είπε.

Καμία τουρκική πρωτοβουλία

Στη συνέχεια ο Αμπντουλά Γκιουλ αναφέρθηκε στο Κυπριακό και την μεγάλη κινητικότητα που σημειώνεται τον τελευταίο καιρό από τον κ. Ερντογάν για το θέμα αυτό.

Προτιμούμε μια συνολική λύση στο πρόβλημα. Γι αυτό και η κυβέρνηση μας άλλαξε την πολιτική της στο Κυπριακό. Το μπαλάκι τώρα είναι στην ελληνοκυπριακή πλευρά

Αμπντουλά Γκούλ

«Πρώτα απ΄ όλα θα πρέπει να επαναλάβω ότι προτιμούμε μια συνολική λύση στο πρόβλημα. Γι αυτό και η κυβέρνηση μας άλλαξε την πολιτική της στο Κυπριακό. Το μπαλάκι τώρα είναι στην ελληνοκυπριακή πλευρά και τον κ. Παπαδόπουλο. Η κυβέρνησή μας ζήτησε από τον Κόφι Ανάν να ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια, αλλά έχω την εντύπωση ότι είναι εξαιρετικά επιφυλακτικός. Προσπαθεί να καταλάβει τι επιζητεί ο κ. Παπαδόπουλος, του ζήτησε μάλιστα να του πει ποιες αλλαγές θα ήθελε στο σχέδιο αλλά δεν παίρνει σαφείς απαντήσεις», λέει ο Αμπνουλά Γκιούλ

Ο υπουργός Εξωτερικών διαψεύδει φήμες που θέλουν την Τουρκία και προσωπικά τον πρωθυπουργό Ερντογάν να προβαίνει σε μια νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό, σε συνεργασία με τα ΗΕ:

«Δεν έχουμε απολύτως καμία νέα πρόταση. Είναι στα χέρια του Γενικού Γραμματέα και ευχόμαστε να αναλάβει πρωτοβουλία. Έως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τίποτα καινούργιο να προτείνουμε».

Τελωνιακή Ένωση

Έξι μήνες απομένουν μέχρι την 3η Οκτωβρίου, ημέρα έναρξης των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας. Ο Αμπντουλά Γκιούλ ρωτήθηκε εάν υπάρχει πιθανότητα επικύρωσης του Πρωτοκόλλου Τελωνιακής Ένωσης πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

«Όχι. Όλα είναι ξεκάθαρα στο θέμα αυτό. Συμφωνήσαμε...εντάξει δεσμευτήκαμε να μονογράψουμε τη συμφωνία και θα το κάνουμε. Θα την μονογράψουμε», είπε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Η μονογραφή δεν σημαίνει πολλά πράγματα, επισημάναμε στον κ. Γκιουλ

Συμφωνήσαμε για την μονογραφή και δεν θα παίξουμε παιχνίδια. Όταν η Τουρκία δεσμεύεται για κάτι τηρεί την δέσμευσή της

Αμπντουλά Γκιούλ

.

«Όχι. Συμφωνήσαμε για την μονογραφή και δεν θα παίξουμε παιχνίδια. Όταν η Τουρκία δεσμεύεται για κάτι τηρεί την δέσμευσή της. Φυσικά, αν μονογράψουμε κάτι δεν θα το αφήσουμε στην άκρη. Σε μια ομαλή διαδικασία της μονογραφής έπεται η επικύρωση. Είναι τόσο απλό και κατά τη γνώμη μας διαφανές», είπε ο Αμπντουλά Γκιούλ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να γίνει πιο σαφής όταν ρωτήθηκε εάν η επικύρωση του Πρωτοκόλλου Τελωνιακής Ένωσης από την τουρκική εθνοσυνέλευση και την κυβέρνηση θα γίνει πριν ή μετά την 3η Οκτωβρίου:

«Μπορεί να γίνει πριν την 3η Οκτωβρίου μπορεί να γίνει και μετά κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσος Παπαδόπουλος είχε δηλώσει μετά το πέρας της Ευρωπαϊκής Συνόδου τον Δεκέμβριο ότι αν η Άγκυρα δεν επικυρώσει το Πρωτόκολλο πριν την 3η Οκτωβρίου θα μπλοκάρει με βέτο την έναρξη διαπραγματεύσεων.

«Δεν έχω τίποτα να σχολιάσω επί αυτού. Είναι ελεύθεροι να πάρουν τις αποφάσεις τους», δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλά Γκιούλ.


Πέμπτη 17 Μαρτίου 2005 - 18:23 (Ώρα Λονδίνου)

Σε δύσκολη θέση ο Αμπάς

Η εκεχειρία θα μπορούσε να οδηγήσει στη αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας

Μετά από τρεις ημέρες εντατικών διαβουλεύσεων με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις συμφώνησαν να τηρήσουν μια υπό όρους εκεχειρία, δίχως όμως καμία δέσμευση έναντι του Ισραήλ.

Η έκβαση αυτή δεν ικανοποίησε τον κ. Αμπάς που ήλπιζε ότι τελικά θα έπειθε τις ένοπλες οργανώσεις να αποδεχθούν το πλαίσιο της συμφωνίας του Σαρμ Ελ Σεΐχ που προβλέπει πλήρη κατάπαυση του πυρός.

Σε κοινό ανακοινωθέν 13 παλαιστινιακές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, τονίζουν πως θα τηρήσουν την δική τους «ανοιχτή» εκεχειρία, εφόσον το Ισραήλ σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον μελών τους και προχωρήσει στην απελευθέρωση χιλιάδων παλαιστίνιων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Πάντως, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, χαρακτήρισε «θετικό» ακόμα και αυτό το βήμα.

Ο αναλυτής του BBC για τη Μέση Ανατολή, Ρότζερ Χάρντι, επισημαίνει ότι στην ανακοίνωση των παλαιστινιακών οργανώσεων αποφεύγεται η χρήση της λέξης «εκεχειρία».

Ο ίδιος μεταδίδει ότι κανείς στη Μέση Ανατολή δεν είναι βέβαιος εάν η ειρηνευτική διαδικασία υπάρχει. Όμως κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι τις τελευταίες εβδομάδες γίνεται μια προσπάθεια για την αναβίωσή της, επισημαίνει ο Ρότζερ Χάρντι του BBC.

Δυσαρέσκεια Αμπάς

Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος είναι μάλλον δυσαρεστημένος με τη στάση των οργανώσεων.

Ο ίδιος τονίζει ότι ο κ. Μαχμούντ Αμπάς βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς πρέπει να αποδείξει στις παλαιστινιακές οργανώσεις ότι η μετριοπάθεια μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα.

Ο ίδιος έχει ζητήσει από το Ισραήλ , εκτός από την Ιεριχώ, να παραδώσει περισσότερες πόλεις της Δυτικής Όχθης στους Παλαιστινίους. Ζητά, επίσης, την απελευθέρωση περισσότερων Παλαιστίνιων κρατουμένων και το πάγωμα της κατασκευής εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη.

Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κ. Αμπάς είναι ο έλεγχος των παλαιστινιακών οργανώσεων και δη αυτών που έχουν παρακλάδια και στο εξωτερικό.

Για παράδειγμα η βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης του Ισραήλ, πριν από δύο εβδομάδες, ήταν έργο της Ισλαμικής Τζιχάντ. Όμως η επιχείρηση δεν είχε την έγκριση των τοπικών αρχηγών, αλλά σχεδιάστηκε από το αρχηγείο της Συρίας.


Πέμπτη 17 Μαρτίου 2005 - 17:46 (Ώρα Λονδίνου)

Ενώπιον της δικαιοσύνης και πάλι ο Βανούνου

Ο Βανούνου έχει έλθει αντιμέτωπος με τις αρχές πολλές φορές μετά την απελευθέρωσή του

Ο Ισραηλινός πρώην πυρηνικός τεχνικός, Μορντεχάι Βανούνου, οδηγήθηκε και πάλι ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο κ. Βανούνου που εξέτισε 18 χρόνια σε φυλακή του Ισραήλ επειδή μίλησε για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του σε βρετανική εφημερίδα, κατηγορείται τώρα ότι παραβιάζει τους όρους της αποφυλάκισής του.

Οι κατηγορίες αφορούν πρόσφατες συνεντεύξεις που παραχώρησε ο Μορντεχάι Βανούνου σε ξένα μέσα ενημέρωσης και το γεγονός ότι αψήφησε τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που του έχουν επιβληθεί.

Μπορούν να με κατηγορήσουν 50 φορές, εάν το θέλουν

Μορτνεχάι Βανούνου

Ο ίδιος πάντως δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι θα συνεχίσει να μιλά στον Τύπο παρά τις κατηγορίες.

Ο πρώην πυρηνικός, ο οποίος έχει ασπαστεί το Χριστιανισμό, συνελήφθη και πάλι τα Χριστούγεννα όταν επιχείρησε να περάσει στην Βηθλεέμ της Δυτικής Όχθης.

Το Ισραήλ επιμένει ότι ο Βανούνου εξακολουθεί να συνιστά απειλή για τη χώρα και του έχει απαγορευτεί η έξοδος από αυτή. Του έχει επίσης απαγορευτεί η είσοδος στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

Εκείνος, πάντως έχει παραχωρήσει αρκετές συνεντεύξεις σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του BBC. Τότε υποστήριξε ότι είχε μιλήσει για να αποτρέψει ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα.

Τώρα ζει στην Ιερουσαλήμ, όπου του απαγορεύεται η χρήση του διαδικτύου, της κινητής τηλεφωνίας και δεν μπορεί να πλησιάσει πρεσβείες και τα σύνορα της χώρας του.

Δεν φοβάται και ελπίζει

Το υπουργείο Δικαιοσύνης του Ισραήλ απάγγειλε 21 κατηγορίες για παραβιάσεις των περιοριστικών μέτρων στον Μορντεχάι Βανούνου.

«Μπορούν να με κατηγορήσουν 50 φορές, εάν το θέλουν», δήλωσε ο ίδιος στο Ρόιτερς.

«Η αστυνομία απλά ακολουθεί τις διαδικασίες και με συνέλαβε», είπε.

«Δεν κατηγορούμαι για απειλή της εθνικής ασφάλειας αλλά για παραβίαση των περιορισμών που μου έχουν επιβληθεί», πρόσθεσε.

«Ελπίζω ακόμα ότι θα άρουν τους περιορισμούς».


Πέμπτη 17 Μαρτίου 2005 - 14:56 (Ώρα Λονδίνου)

Στα ύψη το πετρέλαιο

Ο ΟΠΕΚ θα επανεξετάσει την παραγωγή του

Σε νέες τιμές ρεκόρ εκτοξεύθηκε και πάλι ο «μαύρος χρυσός», παρά τη δέσμευση του ΟΠΕΚ για περαιτέρω αύξηση της παραγωγής.

Η είδηση ότι τα αποθέματα των ΗΠΑ εξαντλούνται επισκίασε την ανακοίνωση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών με αποτέλεσμα οι τιμές να φτάσουν σε πρωτοφανή επίπεδα.

Το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ, με το άνοιγμα του χρηματιστηρίου στο Λονδίνο, έφτασε τα 55.53 δολάρια το βαρέλι, για να πέσει λίγο μετά το μεσημέρι στα 54.88 δολάρια.

Το αμερικανικό αργό ξεπέρασε το φράγμα των 57 δολαρίων και έφτασε τα 57.33 δολάρια το βαρέλι.

Νεά δέσμευση του ΟΠΕΚ

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ δήλωσε την Πέμπτη πως εάν οι τιμές συνεχίσουν να αυξάνονται, τότε ο οργανισμός θα συνεχίσει τις συνομιλίες με στόχο να εξετάσει περαιτέρω αύξηση της παραγωγής.

Την Τετάρτη οι χώρες του ΟΠΕΚ συμφώνησαν να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες.

«Εάν οι τιμές συνεχίσουν την ίδια πορεία, τότε από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουμε τις συνομιλίες μας», είπε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, σείχης Αχμέντ αλ Φαντ αλ Σεμπάχ.


Πέμπτη 17 Μαρτίου 2005 - 14:03 (Ώρα Λονδίνου)

Νεά αναβολή των εκλογών στο Αφγανιστάν

Οι προεδρικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν το 2004

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, είπε ότι οι βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το Μάιο, θα διεξαχθούν τελικά το Σεπτέμβριο.

Μιλώντας στην Καμπούλ μετά από συνάντηση που είχε με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, ο Αφγανός πρόεδρος απέδωσε την καθυστέρηση σε «τεχνικά προβλήματα» και στην έλλειψη απογραφής.

Με τη σιερά της, η κ. Ράις τάχθηκε ακόμα μια φορά υπέρ των εκλογών τονίζοντας ότι θα συμβάλουν στον εκδημοκρατισμό της χώρας.

Ήταν μάλιστα εκείνη που μίλησε πρώτη για καθυστέρηση των εκλογών, αναγκάζοντας έτσι τον Χαμίντ Καρζάι να επιβεβαιώσει την είδηση.

Ο κ. Καρζάι είπε ότι ενημερώθηκε για την αλλαγή στο πρόγραμμα από τον επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής του Αφγανιστάν.

Οι πολυαναμενόμενες βουλευτικές εκλογές είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2004 μαζί με τις προεδρικές εκλογές, που και αυτές πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο.

Ανοικοδόμηση

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα της θα συμπαρασταθεί στο λαό του Αφγανιστάν. Παραδέχθηκε ότι η Ουάσιγκτον δεν έπραξε κάτι ανάλογο μετά τη σοβιετική εισβολή το 1979 και την απομάκρυνση των σοβιετικών στρατευμάτων το 1989.

Επίσης, επαίνεσε τον λαό του Αφγανιστάν για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μετά από δεκαετίες εμφυλίου πολέμου.

Η κ. Ράις είπε ότι οι Αφγανοί αποτελούν παράδειγμα για όλο τον κόσμο.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας που πραγματοποιεί περιοδεία στην Ασία συνάντησε αξιωματικούς και στρατιώτες της αμερικανικής δύναμης, τους οποίους ευχαρίστησε για το ρόλο τους στην απελευθέρωση του Αφγανιστάν από το καθεστώς των Ταλεμπάν.

Η κ. Ράις έχει ήδη επισκεφθεί την Ινδία και το Πακιστάν ενώ μετά το Αφγανιστάν θα επισκεφθεί την Ιαπωνία, την Νότιο Κορέα και την Κίνα.

Πρόβλημα ναρκωτικών

Την κ. Ράις απασχολεί και το πρόβλημα της αυξημένης παραγωγής οπίου στο Αφγανιστάν.

Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζει ότι η χώρα κοντεύει να μετατραπεί «σε κράτος ναρκωτικών» και σε μια «τεράστια απειλή για τη σταθερότητα του πλανήτη».

Ο πρόεδρος Καρζάι, ο οποίος παραδέχθηκε ότι δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στον περιορισμό της παραγωγής, υποσχέθηκε «ιερό πόλεμο» κατά των παραγωγών και των εμπόρων.


Πέμπτη 17 Μαρτίου 2005 - 05:22 (Ώρα Λονδίνου)

Μεγαλύτερη διαφάνεια στην Ελλάδα

Συνέντευξη στον Γιώργο Φελλίδη

Βελτίωση αλλά εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την διαφθορά

Στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα βελτιώνεται στον τομέα της διαφάνειας, αν και παραμένει από τις χώρες με τη μεγαλύτερη διαφθορά στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προέβη η ετήσια έκθεση της μη-κυβερνητικής οργάνωσης Transparency International - «Διεθνής Διαφάνεια» δηλαδή - με αντικείμενο τη διαφθορά στον πλανήτη.

Η Διεθνής Διαφάνεια δημοσιεύει κάθε χρόνο ένα κατάλογο όπου κατατάσσονται οι διάφορες χώρες ανάλογα με το πόσο μεγάλο πρόβλημα διαφθοράς αντιλαμβάνονται ότι έχουν οι ίδιες.

Στην κορυφή του σχετικού πίνακα οι σκανδιναβικές χώρες εμφανίζονται ως οι πλέον διαφανείς ενώ η Ελλάδα καταλαμβάνει την 49η θέση ανάμεσα σε 146 κράτη που έχουν αξιολογηθεί, πίσω από το σύνολο σχεδόν των 25 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πως σχολιάζεται το γεγονός αυτό, σε σύγκριση με μετρήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και έχουν καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα.

«Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα θεωρείται συγκριτικά ως μία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου υπάρχει περισσότερη διαφθορά. Αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι η χώρα τα πάει αρκετά καλύτερα στην αντιμετώπιση της διαφθοράς - θεσμικά τουλάχιστον», είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο υπεύθυνος της «Διεθνούς Διαφάνειας» στην Ευρώπη, Μίκλος Μάρσαλ.

«Ακολουθώντας τις υποδείξεις μιας πανευρωπαϊκής έρευνας στους μηχανισμούς ελέγχου του Δημοσίου, η ελληνική κυβέρνηση ενίσχυσε το θεσμό του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης με αυξημένες αρμοδιότητες, κάτι που ήδη έχει αποφέρει αποτελέσματα πολύ καλύτερα από άλλες χώρες», είπε ο κ. Μάρσαλ.

«Υπάρχει επίσης σε εξέλιξη μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια αντιμετώπισης της ασφυκτικής επιρροής των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Αν και δεν τελεσφόρησε η πρώτη εκδοχή του νόμου που απαγόρευε σε ένα πρόσωπο να έχει ελέγχον μερίδιο τόσο σε εταιρεία μίντια όσο και σε κατασκευαστική - για να αποφευχθεί η πιθανή σύγκρουση συμφερόντων - εντούτοις νομίζω ότι η επικράτηση της ιδέας ότι κάτι πρέπει να γίνει στον τομέα της διαπλοκής αποτελεί κατά την προσωπική μου άποψη μια ακόμη ένδειξη ότι η Ελλάδα βελτιώνεται στον τομέα της Διαφάνειας», υποστήριξε ο εκπρόσωπος της «Διεθνούς Διαφάνειας».

Η έκθεση της οργάνωσης επισημαίνει ότι ο τομέας που ρέπει ευκολότερα προς τη διαφθορά σε παγκόσμιο επίπεδο - είναι ο κατασκευαστικός - καθώς οι εταιρείες του κλάδου αυτού έχουν πρόσβαση στα κονδύλια των δημοσίων επενδύσεων.

Οι κατασκευές και η ανοικοδόμηση μιας χώρας μετά από πολέμους ή φυσικές καταστροφές βασίζονται πάντα σε τεράστιες δημόσιες εργολαβίες. Εκεί ακριβώς συναντώνται η πολιτική με τον ιδιωτικό τομέα και προσφέρουν γόνιμο έδαφος στη διαφθορά λέει η έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας.


Πέμπτη 17 Μαρτίου 2005 - 08:48 (Ώρα Λονδίνου)

Απεργεί η χώρα

«Νεκρώθηκε» ο δημόσιος τομέας και υπολειτουργεί ο ιδιωτικός, καθώς οι εργαζόμενοι συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που πραγματοποιούν την Πέμπτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, με στόχο να καταγγείλουν την ακρίβεια, το ασφαλιστικό, και την ανεργία.

Τράπεζες, ΔΕΚΟ, ταχυδρομεία και πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά, ενώ τα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.

Τετράωρη στάση εργασίας, από τις 12.00 έως τις 16.00 ώρα Ελλάδος, πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο μετρό της Αθήνας, ενώ με τετράωρες στάσεις εργασίας συμμετέχουν στην απεργία και οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, στα τρόλεϊ και στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ.

Μία πτήση ανά προορισμό εσωτερικού και μόνο μία πτήση ανά χώρα εξωτερικού θα πραγματοποιήσουν η Ολυμπιακή και η Aegean. Επειδή θα υπάρξουν τροποποιήσεις στο πρόγραμμα των πτήσεων, καλό είναι το επιβατικό κοινό να επικοινωνεί με τα κατά τόπους γραφεία της εταιρίας.

Με δίωρη στάση εργασίας συμμετέχουν οι Ενώσεις Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και Μακεδονίας Θράκης στην απεργία.

Η στάση εργασίας θα διαρκέσει από τις 12:30 έως τις 14:30 και αφορά όλους τους δημοσιογράφους που εργάζονται στην ΕΡΤ, στο ΑΠΕ, στο ΜΠΕ, στους ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, στους διαδικτυακούς τόπους, στις εφημερίδες καθώς και στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα


Πέμπτη 17 Μαρτίου 2005 - 11:49 (Ώρα Λονδίνου)

«Πράσινο φως» για εξόρυξη πετρελαίου στην Αλάσκα

'Αδεια εξόρυξης σε οικολογικό πάρκο της Αλάσκα

Με διαφορά μιας ψήφου, η αμερικανική Γερουσία ψήφισε νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μπους που επιτρέπει τις εργασίες εξόρυξης πετρελαίου σε οικολογικό πάρκο στην βορειοδυτική Αλάσκα.

Η επικύρωση του νομοσχεδίου συνιστά νίκη της αμερικανικής κυβέρνησης και ήττα για τις οικολογικές οργανώσεις που εδώ και χρόνια εκστρατεύουν κατά της πολιτικής Μπους που θέτει πάνω απ όλα τα συμφέροντα των πολυεθνικών σε βάρος του περιβάλλοντος.

Το Εθνικό Πάρκο της Αλάσκας είναι μια από τις σημαντικότερες, από οικολογικής απόψεως, περιοχή των ΗΠΑ.

Περιοχή με τεράστια βιοποικιλότητα είναι φυσικό ενδιαίτημα σπάνιων ζώων και πτηνών.

Το δυστύχημα είναι πως το υπέδαφος αυτής της περιοχής φιλοξενεί τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου που είναι πλήρως ανεκμετάλλευτα.

Η άντληση αυτών των κοιτασμάτων βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων, της κυβέρνησης και των πολυεθνικών του πετρελαίου από τη μια και του Δημοκρατικού Κόμματος και των οικολογικών οργανώσεων από την άλλη.

Μια και μοναδική ψήφος στην Γερουσία έκρινε τη μάχη και παρέδωσε το Εθνικό Πάρκο της Αλάσκας στην σκαπάνη των πετρελαϊκών γιγάντων.


Πέμπτη 17 Μαρτίου 2005 - 09:31 (Ώρα Λονδίνου)

«Πόλεμος» για το βασικό μέτοχο

Την δημοσιονομική κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις προοπτικές για το διάστημα 2007-2013, όπως και τη στρατηγική της Λισσαβώνας και το σύμφωνο σταθερότητας συζήτησαν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Ντουράο Μπαρόζο.

Μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τη συνεργασία της Ελλάδας με ομάδα των ασθενέστερων παλαιών χωρών-μελών της ΕΕ ώστε οι πόροι που θα διατεθούν στο Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ) να αντιστοιχούν στο 1,24% του κοινοτικού ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή είναι και η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία αντιδρούν οι έξι «ισχυρές» χώρες της ΕΕ, οι οποίες έχουν προτείνει να περιοριστεί η χρηματοδότηση στο 1%.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Μπαρόζο και για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της Λισσαβώνας και για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την οικονομία ώστε να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της, «με βασικούς άξονες τη δημοσιονομική σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη, την ήπια προσαρμογή και την έμφαση στη βελτίωση της εκπαίδευσης».

Επίσης ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη συζητήθηκε και η αναμόρφωση του συμφώνου σταθερότητας. Όπως είναι γνωστό προς το παρόν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο υπουργών οικονομικών για τις αλλαγές ή μη των κριτηρίων.

Για το θέμα του «βασικού μετόχου» ο κ. Kαραμανλής είπε πως ενημέρωσε τον κ. Μπαρόζο για την συνταγματική πραγματικότητα στην Ελλάδα, τονίζοντάς του ότι «οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες είναι στη διάθεση της επιτροπής για οποιαδήποτε σχετική συζήτηση». Σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

Κριτική Παπανδρέου Απαντήσεις υπουργών

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ., Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του κινήματος, αφού επέρριψε ευθύνες προσωπικά στον πρωθυπουργό «για τους 12 περασμένους μήνες σ΄ αυτή τη χώρα» η οποία «αντί να πηγαίνει μπροστά έχει πάει προς τα πίσω», χαρακτήρισε «τραγέλαφο» την υπόθεση του «βασικού μετόχου».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στην συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος του

Είπε ότι λόγω του συγκεκριμένου νόμου οι υπουργοί «απολογούνται σε διάφορους διευθυντές, προσπαθούν να πάρουν αναβολή των κυρώσεων και των δικαστικών διαδικασιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Ελλάδα» και «προσπαθούν να καλύπτουν το ένα ψεύδος μετά το άλλο, με συνεχή ψέματα για να μην αποκαλύψουν τα δικά τους λάθη, για να μην αποκαλύψουν την αναξιοπιστία τους που όλο και περισσότερο ο ελληνικός λαός έχει δει ήδη».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Παπανδρέου, ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε ότι «οι αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το θέμα του «βασικού μετόχου», αφορούν, πρωτίστως και κυρίως, το άρθρο 14 παρ. 9 του Συντάγματος, το οποίο εισηγήθηκε το κόμμα του κ. Παπανδρέου ως κυβέρνηση στην τελευταία αναθεωρητική βουλή και το οποίο ψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία της εθνικής αντιπροσωπείας».

Προσέθεσε ότι παρότι οι αιτιάσεις αυτές έφθασαν στην Ελλάδα επί των ημερών της κυβέρνησης Σημίτη, οι τότε κυβερνώντες απέφυγαν επιμελώς να απαντήσουν και να υπερασπιστούν το σύνταγμα.

«Τους λόγους αυτής της σιωπής, και της έμμεσης απαξίωσης του συντάγματός μας από το ΠΑΣΟΚ, όλοι τούς αντιλαμβάνονται, αφού όλοι κατανοούν ποια συμφέροντα εξυπηρετούντο από μια τέτοια στάση» είπε, καταλήγοντας πως «την ώρα που η Κυβέρνηση δίνει αυτή τη μάχη», ο κ. Παπανδρέου και το κόμμα «επιτίθενται στην κυβέρνηση και συμπορεύονται, ως ουραγοί, στην αντίστοιχη επίθεση και τη συναφή προσπάθεια παραπληροφόρησης, με τα συμφέροντα που θίγονται από την πολιτική της κυβέρνησης να επιβάλει τη διαφάνεια».

Ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος απαντώντας επίσης στις ίδιες δηλώσεις Παπανδρέου είπε ότι «ο πρόεδρος του κόμματος που απαξίωσε την ελληνική οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση με φτηνά τριτοκοσμικά κόλπα, ο Πρόεδρος του κόμματος που εξαπάτησε γενιές Ελλήνων και άλωσε το κράτος, ο Πρόεδρος του κόμματος που ανήθικα κορόιδεψε συμβασιούχους και έδειρε συνταξιούχους, οφείλει, πριν προσπαθήσει να διδάξει ήθος, να ζητήσει μια μεγάλη συγγνώμη απ όλους τους Έλληνες».

Ανακοίνωση στις οποίες σχολιάζει τις δηλώσεις του κ. Ρουσόπουλου εξέδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο κ. Ρουσόπουλος απλά επαναλαμβάνει ότι «γενικώς, αφού για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ, δεν πρέπει και να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση».


Πέμπτη 17 Μαρτίου 2005 - 09:44 (Ώρα Λονδίνου)

Απόπειρα κατά Τσουμπάις

Απέτυχε η απόπειρα κατά του ρώσου πολιτικού

Απόπειρα δολοφονίας πραγματοποιήθηκε από ενόπλους κατά του επικεφαλής της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού της Ρωσίας, Ανατόλι Τσουμπάις.

Άγνωστοι πυροβόλησαν κατά της αυτοκινητοπομπής του ρώσου αξιωματούχου που πάντως δεν έπαθε τίποτε.

Ο κ. Τσουμπάις ήταν αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και από τους πρωτοστάτες του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε καθώς το θωρακισμένο όχημα Τσουμπάις συνοδευόμενο από ένα άλλο αυτοκίνητο της ασφαλείας του κατευθυνόταν προς το κέντρο της Μόσχας.

Καθώς πλησίαζαν έναν από τους μεγαλύτερους δρόμους της ρωσικής πρωτεύουσας άγνωστοι πυροδότησαν εκρηκτικό μηχανισμό και στη συνέχεια έβαλαν κατά του Τσουμπάις και της συνοδείας του με αυτόματα όπλα.

Κανείς δεν τραυματίσθηκε.

Ο 49χρονος πολιτικός δεν είναι αρεστός σε πολλούς Ρώσους, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Μόσχα.

Ήταν έμπιστος του Μπόρις Γιέλτσιν και καθοδήγησε την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων της ρωσικής οικονομίας στην δεκαετία του 90.

Από τις ιδιωτικοποιήσεις πλούτισαν 20 και πλέον «ολιγάρχες» ενώ το βιοτικό επίπεδο της συντριπτικής πλειοψηφία των Ρώσων έπεσε κατακόρυφα.

Ο κ. Τσουμπάις είναι ανώτατο στέλεχος της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης κατά του προέδρου Πούτιν.


Πέμπτη 17 Μαρτίου 2005 - 10:29 (Ώρα Λονδίνου)

Εύσημα Ράις προς Αφγανούς

Υποσχέσεις για συμπαράσταση προς το Αφγανιστάν δίνει η κ. Ράις

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, επαίνεσε τον λαό του Αφγανιστάν για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μετά από δεκαετίες εμφυλίου πολέμου.

Η κ. Ράις είπε ότι οι Αφγανοί αποτελούν παράδειγμα για όλο τον κόσμο.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας που πραγματοποιεί περιοδεία στην Ασία είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν στην Καμπούλ.

Η κ. Ράις υποσχέθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συμπαρασταθούν στο Αφγανιστάν και παραδέχθηκε ότι η χώρα της δεν έπραξε κάτι ανάλογο κατά την διάρκεια της Σοβιετικής εισβολής το 1979.

Ο κ. Καρζάι επιβεβαίωσε ότι οι βουλευτικές εκλογές στο Αφγανιστάν θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο.

Πρόσθεσε δε ότι έχει παρατηρηθεί πρόοδος στη καταπολέμηση της παραγωγής οπίου. Οι αγρότες άρχισαν να επιλέγουν άλλες σοδειές είπε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν.

Πριν την συνάντηση της με τον κ. Καρζάι η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών συνάντησε αξιωματικούς και στρατιώτες της αμερικανικής δύναμης τους οποίους ευχαρίστησε για το ρόλο τους στην απελευθέρωση του Αφγανιστάν από το καθεστώς των Ταλεμπάν.

Η κ. Ράις έχει ήδη επισκεφθεί την Ινδία και το Πακιστάν ενώ μετά το Αφγανιστάν θα επισκεφθεί την Ιαπωνία, την Νότιο Κορέα και την Κίνα.


Πέμπτη 17 Μαρτίου 2005 - 10:52 (Ώρα Λονδίνου)

Προχωρά η αποχώρηση της Συρίας

Οι συριακές δυνάμεις δεν είναι ιδαίτερα ευπρόσδεκτες στον Λίβανο

Αξιωματούχοι του Λιβάνου λένε ότι η Συρία ολοκλήρωσε την πρώτη φάση της απόσυρσης των στρατιωτικών της δυνάμεων από τον Λίβανο.

Οι δυνάμεις της Συρίας αναδιπλώθηκαν είτε στην κοιλάδα του Μπεκαά στα ανατολικά της χώρας είτε μέσα στο έδαφος της Συρίας.

Μεταξύ των δυνάμεων που αποσύρθηκαν είναι και οι μυστικές υπηρεσίες της Συρίας.

Ένας Λιβανέζος αξιωματούχος μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς είπε ότι 8-10 χιλιάδες Σύροι στρατιώτες παραμένουν στην κοιλάδα του Μπεκαά ενώ οι υπόλοιποι πέρασαν τα σύνορα και αναδιπλώθηκαν στην Συρία.

Οι περιοχές που εγκατέλειψε ο συριακός στρατός είναι στα βόρεια της χώρας και γύρω από την πρωτεύουσα, Βηρυτό.

Η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει την ολοκληρωτική αποχώρηση όλων των δυνάμεων μέχρι την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στον Λίβανο στις αρχές του Μάιου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το δεύτερο στάδιο της απόσυρσης θα αποφασισθεί από κοινή Λιβανέζο-συριακή επιτροπή την πρώτη εβδομάδα του Μάιου.

Οι συριακές δυνάμεις εισέβαλαν στον Λίβανο το 1976 για να επιβάλουν την τάξη μετά το ξέσπασμα των εμφυλίου πολέμου.


Απεργεί η χώρα

«Νεκρώθηκε» ο δημόσιος τομέας και υπολειτουργεί ο ιδιωτικός, καθώς οι εργαζόμενοι συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που πραγματοποιούν την Πέμπτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, με στόχο να καταγγείλουν την ακρίβεια, το ασφαλιστικό, και την ανεργία.

Τράπεζες, ΔΕΚΟ, ταχυδρομεία και πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά, ενώ τα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.

Τετράωρη στάση εργασίας, από τις 12.00 έως τις 16.00 ώρα Ελλάδος, πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο μετρό της Αθήνας, ενώ με τετράωρες στάσεις εργασίας συμμετέχουν στην απεργία και οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, στα τρόλεϊ και στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ.

Μία πτήση ανά προορισμό εσωτερικού και μόνο μία πτήση ανά χώρα εξωτερικού θα πραγματοποιήσουν η Ολυμπιακή και η Aegean. Επειδή θα υπάρξουν τροποποιήσεις στο πρόγραμμα των πτήσεων, καλό είναι το επιβατικό κοινό να επικοινωνεί με τα κατά τόπους γραφεία της εταιρίας.

Με δίωρη στάση εργασίας συμμετέχουν οι Ενώσεις Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και Μακεδονίας Θράκης στην απεργία.

Η στάση εργασίας θα διαρκέσει από τις 12:30 έως τις 14:30 και αφορά όλους τους δημοσιογράφους που εργάζονται στην ΕΡΤ, στο ΑΠΕ, στο ΜΠΕ, στους ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, στους διαδικτυακούς τόπους, στις εφημερίδες καθώς και στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα


Αυξήσεις και «βασικός μέτοχος»

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 10 βόμβες για το Λύκειο. Ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ακτινογραφεί την εκπαίδευση.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ευρωμάχη για τα κονδύλια. Οι επαφές Καραμανλή με Μπαρόζο.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Φθηνότερο ή ακριβότερο το ηλεκτρικό; Αλλάζει ο τρόπος χρέωσης της κατανάλωσης.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Υπουργοί κάλυπταν το "αεροπλανάκι". Από το 1997, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ήξεραν ότι τα χρήματα των "πυραμίδων" από την Αλβανία ήρθαν στην Ελλάδα.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Τα πάνω κάτω στις συντάξεις. Άρειος Πάγος: Αντισυνταγματικός ο νόμος για το όρια.

Η ΑΥΓΗ: Μέρα απεργίας και αποδοκιμασίας. Σε όλη τη χώρα με απόφαση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Βάρεσαν διάλυση στο ΠΑΣΟΚ Γιώργος και Μαργαρίτα. Από την Ματσούκα στην Μαριλίζα.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τέσσερις "καμπάνες" για το... καλωσόρισμα! Η Ελλάδα διασύρεται για πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησης.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Προσλήψεις χωρίς ΑΣΕΠ γιατρών, οδοντιάτρων στο ΙΚΑ. Καλύπτονται άμεσα οι κενές θέσεις όλων των ειδικοτήτων.

ΕΘΝΟΣ: Μπαρόζο προς Καραμανλή: Μαζέψτε τον νόμο για τον βασικό μέτοχο.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Και ο Χριστός να έλθει στο Σύνταγμα θα τον αμφισβητήσουν. Μέσα στην ομίχλη του Μυαλού τους αμφισβητούν ακόμη και την Πίστη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Δυσαρέσκεια για τις επιλογές Γιώργου. Εκτός Πολιτικού Συμβουλίου ιστορικά στελέχη αλλά και η ομάδα των εκσυγχρονιστών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αυξήσεις για μισθωτούς-συνταξιούχους. Δημόσιο: Πόσα θα πάρουν Μάρτιο-Απρίλιο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Γυναίκες στην πρώτη γραμμή. ΠΑΣΟΚ: Ανανέωση με συνέχεια. Παραμερισμός Άκη, Γιάννου κ.ά.

ΕΞΠΡΕΣ: "Αποδείξεις για τα ίδια κεφάλαια των επενδυτών θα ζητεί η κυβέρνηση με στόχο:Σίγουρες επενδύσεις."

ΕΣΤΙΑ: Το "κλειδί" για την ανάπτυξη. Να ανακτηθή η επιχειρηματικότης των Ελλήνων.

ESPRESSO: Με έφαγαν τα κυκλώματα των μεσαζόντων. Σημείωμα-σοκ του επιχειρηματία Δημ. Θάνου λίγο πριν φύγει από τη ζωή.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " Τελεσίγραφο 6 ημερών από Μπαρόζο στον Καραμανλή:Αλλάξτε τον νόμο για τον βασικό μέτοχο."

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΔΕΗ: στρατηγική συμμαχία με την ισχυρή γαλλική EDF. Πρώτο μεγάλο βήμα για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

ΚΕΡΔΟΣ: "Σκληρή διαπραγμάτευση για 4.000 δημόσια έργα. Αναζητείται πολιτική λύση για τον "βασικό μέτοχο".

Ο ΛΟΓΟΣ: Οι αυξήσεις σε συντάξεις-μισθούς. Η εισοδηματική πολιτική του 2005 για τον Απρίλιο.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Παρέμβαση Καραμανλή σε Κομισιόν για Γ΄και Δ' ΚΠΣ. Κοινοτική αντιπροσωπεία στην Αθήνα αύριο για τη διαχείριση των πόρων".

ΤΑ ΝΕΑ: Ανανέωση με εκπλήξεις και... σκούπα. Τολμηρή πρόταση Γιώργου.

Η ΝΙΚΗ: Σύρεται σε διαβουλεύσεις. Ο Καραμανλής ομολογεί την πολιτική του ανάμειξη.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Απεργία. Όλοι στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Στην πλατεία Κάνιγγος στις 12 το μεσημέρι η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση.

TRAFFIC NEWS: Άγριο ξύλο στην τηλεόραση. Μπουνιές και καρεκλιές στο EXTRA 3.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Με πανελλαδική απεργία εκφράζεται σήμερα: Δυσαρέσκεια εργαζομένων.

Η ΧΩΡΑ: Όλες οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Τον Απρίλιο θα δοθούν και τα αναδρομικά Ιανουαρίου-Μαρτίου στο Δημόσιο.

City Press: Ρίσκο Παπανδρέου με γυναίκες και έμπιστους.

METRO: Σε απεργιακό κλοιό. Ρολά κατεβάζουν σήμερα δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, αντιδρώντας στην εισοδηματική πολιτική.

Συνάντηση Κ. Καραμανλή-Ζ. Μπαρόζο

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) εκτιμά ότι "στη σκιά των εξελίξεων όσον αφορά στο νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο, για το οποίο η χώρα μας πήρε προθεσμία μιας εβδομάδας προκειμένου να συζητηθεί στο Κολέγιο των Επιτρόπων, πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η δημοσιονομική προοπτική της χώρας μας, με έμφαση στο Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, και η μεγιστοποίηση εισροών από τα διαθέσιμα κονδύλια".

Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "ένα μόλις εικοσιτετράωρο μετά τη διαβεβαίωση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου Ευάγγ. Αντώναρου ότι "ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία ανάμειξη επί του θέματος", ο Κ. Καραμανλής παραδέχθηκε ευθέως, μετά τη χθεσινή συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ότι συζήτησε για το νόμο που αφορά στο "βασικό μέτοχο"! Ουσιαστικά επαλήθευσε την πληροφορία ότι η κυβέρνηση επιδιώξει πολιτική διευθέτηση της υπόθεσης, κάτι που είχε κάνει νωρίτερα το μεσημέρι εμμέσως και ο Ευάγγ. Αντώναρος, λέγοντας πως "οι τελικές αποφάσεις δεν λαμβάνονται στο επίπεδο των γενικών διευθυντών στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

Το ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "με τέσσερις "καμπάνες" κατά της Ελλάδας για παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας υποδέχθηκε χθες στις Βρυξέλλες τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή το Κολέγιο των Επιτρόπων. Ταυτόχρονα ανέβαλε για μία μόνον εβδομάδα την απόφασή του για την έναρξη της διαδικασίας παραπομπής της χώρας μας και για τον "βασικό μέτοχο". Και ενώ ο κ. Καραμανλής συζητούσε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζ. Μπαρόζο το θέμα του επίμαχου νόμου -μαζί με τις απειλούμενες περικοπές κοινοτικών κονδυλίων και το Κυπριακό- στην Ελλάδα έπεφταν οι πρώτοι "πυροβολισμοί" κατά του νόμου και από στελέχη της ΝΔ".

Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "πακέτο" στις Βρυξέλλες στέλνει ο Κ. Καραμανλής την προσεχή Τρίτη τον Πρ. Παυλόπουλο και τις προτεινόμενες αλλαγές στον "βασικό μέτοχο". Ύστατη προσπάθεια απεγκλωβισμού της κυβέρνησης από έναν λάκκο που έστησε για άλλους και βρέθηκε μέσα η ίδια".

Υπόθεση Βαβύλη

Η Traffic News αναφέρει ότι "πρόσωπο-"κλειδί" στην υπόθεση Βαβύλη και συγκεκριμένα στη δράση του καταζητούμενου από την Ιντερπόλ στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, φέρεται πως είναι η Ζωή Παπαδήμα, η οποία αναζητείται εδώ και ένα μήνα από τις διωκτικές αρχές. Η κ. Παπαδήμα, η οποία έφερε στο προσκήνιο πολλές σκοτεινές πτυχές από τη δράση του Βαβύλη, έσπασε τη σιωπή της και μιλώντας στο "ΣΚΑΙ" αποκάλυψε ότι στα Ιεροσόλυμα μετέβη ανώτατος δικαστικός εν ενεργεία, το όνομα του οποίου είναι γνωστό στις εισαγγελικές αρχές".

Πολιτικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ - Γραμματέας κόμματος

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "ανανέωση, εκπλήξεις αλλά και αποκλεισμό "κορυφαίων" έκρυβε η εκλογή του νέου Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν η νέα γραμματέας του κόμματος Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου".

H CITY PRESS σημειώνει ότι " εκλέχθηκαν μετά από πρότασή του στο 20μελές Πολιτικό Συμβούλιο οι κυρίες Βάσω Παπανδρέου, Μιλένα Αποστολάκη, Φώφη Γεννηματά, Άννα Διαμαντοπούλου, Άντζελα Γκερέκου, Μαριλένα Κοππά, Μαρία Δαμανάκη. Προωθήθηκαν οι έμπιστοι του προέδρου Θανάσης Τσούρας, Βαγγέλης Παπαχρήστος, Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Ο κ. Παπανδρέου διαμόρφωσε την ηγεσία σύμφωνα με τις επιθυμίες του, αναλαμβάνοντας πλήρως και την πολιτική ευθύνη. Θα ισχύσει διάκριση ρόλων μεταξύ κομματικών και κοινοβουλευτικών στελεχών".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι " η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου εξελέγη με συντριπτικό ποσοστό γραμματέας. Άλλες 8 γυναίκες στο Πολιτικό Συμβούλιο . Πρωτιά Βενιζέλου και Βάσως. Εκτός Άκης, Γιάννος. Επίθεση Γιώργου στον Καραμανλή, χαρακτήρισε δικαστικό πραξικόπημα την αφαίρεση της έδρας του ΠΑΣΟΚ στην Πέλλα".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "η τοποθέτηση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου ως γραμματέως αλλά και η πρόταση του Γ. Παπανδρέου για το Πολιτικό Συμβούλιο προκάλεσαν αντιδράσεις. Για "νέα Ματσούκα" έκαναν λόγο χθες πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ καθώς και για υποβάθμιση του ρόλου του γραμματέως του Κινήματος. Εκτός Πολιτικού Συμβουλίου ιστορικά στελέχη, όπως ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ο Γιάννος Παπαντωνίου, αλλά και σύμπασα η πάλαι ποτέ κραταιά ομάδα των εκσυγχρονιστών, με εξαίρεση την Άννα Διαμαντοπούλου. Σκληρή επίθεση Παπανδρέου στην κυβέρνηση και στον Κ. Καραμανλή, προκειμένου να τονώσει το πεσμένο ηθικό του κομματικού του ακροατηρίου. Το 20% είπε "όχι" στην επιλογή Ξενογιαννακοπούλου καθώς βρέθηκαν στην κάλπη 48 λευκά και 4 άκυρα".

Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "απ΄τον Δημήτρη Τσάτσο στην Μαίρη Ματσούκα και απ΄τον Κώστα Λαλιώτη στην Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου...το ΠΑΣΟΚ εξελίσσεται με ταχύτατα βήματα σε Μη Κυβερνητική Οργάνωση με ευθύνη του προέδρου του κόμματος Γιώργου Παπανδρέου και της παρέας στο Καστρί που αποφασίζει ερήμην του λαού και των στελεχών".

Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "από την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η καταβολή των αυξήσεων για τους συνταξιούχους του Δημοσίου. Αυξάνονται σημαντικά τα όρια των βασικών μισθών ενώ ενισχύονται τα κίνητρα και τα επιδόματα. Πάντως από το κόσκινο της Εφορίας δεν θα ξεφύγουν ούτε τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ τα οποία πιθανόν να φορολογηθούν αυτοτελώς κατόπιν σχετικής ρύθμισης".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "αυξήσεις αποδοχών 4%-8,6% προβλέπεται να χορηγηθούν φέτος στους 25.000 συνταξιούχους του Δημοσίου. Χαμηλότερες του 3% θα είναι οι αυξήσεις για 450.000 δημόσιους υπαλλήλους, στρατιωτικούς και δικαστικούς. Πότε θα καταβληθούν οι νέες αποδοχές και τα αναδρομικά".

Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι " αυξημένες κατά 4% θα είναι οι συντάξεις του Δημοσίου για τον Απρίλιο που θα καταβληθούν στις 24 Μαρτίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας. Μαζί με τη σύνταξη του Απριλίου θα καταβληθούν και τα αναδρομικά για το πρώτο τρίμηνο. Εξάλλου, αύριο Παρασκευή θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για τις αυξήσεις των μισθών στο Δημόσιο. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, γίνεται προσπάθεια να καταβληθούν μαζί με τα αναδρομικά από 1/1/2005 σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους με τη μισθοδοσία της 27ης Απριλίου".

Απεργίες

Η METRO αναφέρει ότι "την έντονη αντίθεσή τους στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και τη διαφωνία τους σε οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς των εργασιακών σχέσεων και στο Ασφαλιστικό θα εκφράσουν σήμερα με πανελλαδική κινητοποίηση οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και οι συνταξιούχοι. Ειδικότερα, 24ωρη απεργία πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ (ΟΤΕ, ΔΕΗ,ΟΣΕ, ΕΛ.ΤΑ, ΕΥΔΑΠ κ.α.), τράπεζες και οι καθηγητές πανεπιστημίου".

Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "εικοσιτετράωρη απεργία σε όλο τον δημόσιο τομέα της χώρας και στις τράπεζες, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, άρχισε από σήμερα το πρωί και θα συνδυαστεί με τετράωρη στάση εργασίας (12-4 μ.μ.) στον ιδιωτικό τομέα στην Αττική. Στόχος των απεργών και των διαδηλωτών είναι η αποδοκιμασία της πολιτικής λιτότητας, της ακρίβειας, της ανεργίας, των κυβερνητικών σχεδιασμών για το ωράριο, το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει ότι "μήνυμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής στέλνουν σήμερα οι εργαζόμενοι. Καμιά συναίνεση ή ανοχή, συσπείρωση και πάλη με προοπτική ο μονόδρομος του λαού. Πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους -35ωρο, 7ωρο, 5μερο - ΟΧΙ στην απελευθέρωση του ωραρίου και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, στα μεροκάματα και τις συντάξεις, με κατώτερο όριο 1.200 , 48 και 960 ευρώ αντίστοιχα. Αποκλειστικά δημόσια σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης - Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες. Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Παιδείας".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Μεγαλύτερη διαφάνεια στην Ελλάδα

Συνέντευξη στον Γιώργο Φελλίδη

Βελτίωση αλλά εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την διαφθορά

Στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα βελτιώνεται στον τομέα της διαφάνειας, αν και παραμένει από τις χώρες με τη μεγαλύτερη διαφθορά στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προέβη η ετήσια έκθεση της μη-κυβερνητικής οργάνωσης Transparency International - «Διεθνής Διαφάνεια» δηλαδή - με αντικείμενο τη διαφθορά στον πλανήτη.

Η Διεθνής Διαφάνεια δημοσιεύει κάθε χρόνο ένα κατάλογο όπου κατατάσσονται οι διάφορες χώρες ανάλογα με το πόσο μεγάλο πρόβλημα διαφθοράς αντιλαμβάνονται ότι έχουν οι ίδιες.

Στην κορυφή του σχετικού πίνακα οι σκανδιναβικές χώρες εμφανίζονται ως οι πλέον διαφανείς ενώ η Ελλάδα καταλαμβάνει την 49η θέση ανάμεσα σε 146 κράτη που έχουν αξιολογηθεί, πίσω από το σύνολο σχεδόν των 25 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πως σχολιάζεται το γεγονός αυτό, σε σύγκριση με μετρήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και έχουν καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα.

«Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα θεωρείται συγκριτικά ως μία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου υπάρχει περισσότερη διαφθορά. Αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι η χώρα τα πάει αρκετά καλύτερα στην αντιμετώπιση της διαφθοράς - θεσμικά τουλάχιστον», είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο υπεύθυνος της «Διεθνούς Διαφάνειας» στην Ευρώπη, Μίκλος Μάρσαλ.

«Ακολουθώντας τις υποδείξεις μιας πανευρωπαϊκής έρευνας στους μηχανισμούς ελέγχου του Δημοσίου, η ελληνική κυβέρνηση ενίσχυσε το θεσμό του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης με αυξημένες αρμοδιότητες, κάτι που ήδη έχει αποφέρει αποτελέσματα πολύ καλύτερα από άλλες χώρες», είπε ο κ. Μάρσαλ.

«Υπάρχει επίσης σε εξέλιξη μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια αντιμετώπισης της ασφυκτικής επιρροής των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Αν και δεν τελεσφόρησε η πρώτη εκδοχή του νόμου που απαγόρευε σε ένα πρόσωπο να έχει ελέγχον μερίδιο τόσο σε εταιρεία μίντια όσο και σε κατασκευαστική - για να αποφευχθεί η πιθανή σύγκρουση συμφερόντων - εντούτοις νομίζω ότι η επικράτηση της ιδέας ότι κάτι πρέπει να γίνει στον τομέα της διαπλοκής αποτελεί κατά την προσωπική μου άποψη μια ακόμη ένδειξη ότι η Ελλάδα βελτιώνεται στον τομέα της Διαφάνειας», υποστήριξε ο εκπρόσωπος της «Διεθνούς Διαφάνειας».

Η έκθεση της οργάνωσης επισημαίνει ότι ο τομέας που ρέπει ευκολότερα προς τη διαφθορά σε παγκόσμιο επίπεδο - είναι ο κατασκευαστικός - καθώς οι εταιρείες του κλάδου αυτού έχουν πρόσβαση στα κονδύλια των δημοσίων επενδύσεων.

Οι κατασκευές και η ανοικοδόμηση μιας χώρας μετά από πολέμους ή φυσικές καταστροφές βασίζονται πάντα σε τεράστιες δημόσιες εργολαβίες. Εκεί ακριβώς συναντώνται η πολιτική με τον ιδιωτικό τομέα και προσφέρουν γόνιμο έδαφος στη διαφθορά λέει η έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας.


Πέμπτη 17 Μαρτίου 2005 - 06:36 (Ώρα Λονδίνου)

Ανησυχίες δημοσιογράφων στην Τουρκία

Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι φοβούνται τον νέο ποινικό κώδικα

Τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης διοργανώνουν εκστρατεία για να πείσουν την τουρκική κυβέρνηση να τροποποιήσει το νέο ποινικό κώδικα λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την εφαρμογή του, λέγοντας ότι ορισμένα άρθρα του θα περιορίσουν την ελευθερία του Τύπου.

Ο νέος ποινικός κώδικας της Τουρκίας ψηφίσθηκε από το κοινοβούλιο της χώρας το περασμένο φθινόπωρο στο πλαίσιο των προσπαθειών της χώρας να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, η Ένωση Τούρκων Δημοσιογράφων, υπογραμμίζει ότι ο νέος ποινικός κώδικας θα μπορούσε να επιφέρει αυθαίρετες διώξεις και κρατήσεις δημοσιογράφων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε εκφράσει την ικανοποίησή της για το νέο ποινικό κώδικα της Τουρκίας πέρυσι, λέγοντας ότι αποτελούσε ένα ακόμη βήμα εκδημοκρατισμού της χώρας, λέει η ανταποκρίτρια του BBC.

Η Άγκυρα αναγκάσθηκε να διαγράψει ορισμένα άρθρα του προηγούμενου κώδικα που επέτρεπαν στην εκάστοτε κυβέρνηση να φυλακίζει δημοσιογράφους εάν έγραφαν κάτι που μπορούσε να θεωρηθεί επιζήμιο για το τουρκικό κράτος.

Ωστόσο, τώρα η Ένωση Τούρκων Δημοσιογράφων υποστηρίζει ότι ο νέος ποινικός κώδικας μπορεί να επιφέρει νέες αυθαίρετες διώξεις δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με την ένωση δημοσιογράφων της χώρας, στον νέο ποινικό κώδικα υπάρχουν πολλά νομικά κενά τα οποία θα μπορούσαν να ερμηνευθούν κατά το δοκούν από τους εισαγγελείς της χώρας, μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC.


Πέμπτη 17 Μαρτίου 2005 - 05:47 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Γούλφοβιτς στην Παγκόσμια Τράπεζα

Ο Πολ Γούλφοβιτς υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του πολέμου στο Ιράκ

Αιφνιδιασμό και σκληρή κριτική προκάλεσε η απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους, να διορίσει τον υφυπουργό Άμυνας της χώρας, Πολ Γούλφοβιτς, στη θέση του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η υπουργός Ανάπτυξης της Γερμανίας είπε ότι ο νέος διορισμός δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με ενθουσιασμό ενώ η Σουηδέζα ομόλογός της εξέφρασε το σκεπτικισμό της για αυτή την απόφαση.

Η απόφαση του προέδρου Μπους προκάλεσε σοκ σε πολλές οργανώσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη, οι οποίες εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους, λέγοντας ότι η Παγκόσμια Τράπεζα δεν θα μπορέσει να επιτελέσει το έργο της, δηλαδή να προσφέρει βοήθεια προς τις φτωχότερες χώρες.

Ο διορισμός του Πολ Γούλφοβιτς - ο οποίος πρωτοστάτησε στον πόλεμο του Ιράκ - πρέπει να εγκριθεί και από τα υπόλοιπα μέλη της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Μπους υπεραμύνθηκε της απόφασής του λέγοντας ότι ο Πολ Γούλφοβιτς είναι ένας ιδιαίτερα συμπονετικός άνθρωπος.

«Πρόκειται για έναν τρομακτικό διορισμό». Αυτή ήταν η αντίδραση της βρετανικής οργάνωσης Κίνημα για την Παγκόσμια Ανάπτυξη.

Παρόμοιες ήταν οι αντιδράσεις και πολλών άλλων οργανώσεων για την ανάπτυξη, καθώς ο Πολ Γούλφοβιτς καλείται να ηγηθεί της Παγκόσμιας Τράπεζας ενώ δεν έχει καμία εμπειρία στον τραπεζικό τομέα και επιπλέον είναι μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα λόγω της ιδιαίτερα σκληρής στάσης του στον πόλεμο του Ιράκ.

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια να προσφέρει βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Πρόσφατα ανέλαβε να συντονίσει τα δισεκατομμύρια δολάρια που συγκεντρώθηκαν για τους πληγέντες του καταστροφικού τσουνάμι.

Ο πρώην πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας και γνωστός οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγκλιτζ, εξέφρασε την αντίθεσή του στο διορισμό του Πολ Γούλφοβιτς, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εάν διαλέξει κανείς τον σωστό στρατηγό στον πόλεμο κατά της φτώχειας δεν είναι σίγουρο ότι θα εγγυηθεί τη νίκη. Εάν όμως διαλέξει τον λάθος στρατηγό, τότε αυξάνει τις πιθανότητες αποτυχίας».

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκπροσωπεί 184 χώρες και ηγείται πρωτοβουλιών για την παγκόσμια ανάπτυξη της οικονομίας και την εξάλειψη της φτώχιας.

Αποτελεί παράδοση για τον πρόεδρο των ΗΠΑ να προτείνει τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προέρχεται συνήθως από ευρωπαϊκή χώρα.


Πέμπτη 17 Μαρτίου 2005 - 04:07 (Ώρα Λονδίνου)

Ελιγμός Μπερλουσκόνι

Η αιφνίδια απόφαση του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αρχίσει την σταδιακή απόσυρση των ιταλικών δυνάμεων από το Ιράκ από τον Σεπτέμβριο εξακολουθεί να απασχολεί μεγάλη μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου.

Η γερμανική Die Tegeszeitung υποστηρίζει ότι η κίνηση του κ. Μπερλουσκόνι «ήταν έξυπνη για εκλογικούς λόγους αλλά θα έχει και διπλωματικό κόστος». Η παραδοχή εκ μέρους του ότι η κοινή γνώμη ήταν ένας παράγοντας στην απόφαση του «ήταν πιο τίμια» από τον ισχυρισμό του ότι τα ιταλικά στρατεύματα θα αποσυρθούν μόνο όταν δεν χρειάζονται πια, γράφει η εφημερίδα.

Όμως η Die Tegeszeitung εκτιμά ότι η κίνηση Μπερλουσκόνι δεν πρόκειται να αποφέρει διπλωματικά οφέλη στην Ιταλία. «Η επιρροή της στην Ουάσιγκτον θα μειωθεί και δεν θα καταφέρει να επωφεληθεί στην Ευρώπη όπως η Ισπανία που απέσυρε τα στρατεύματα της πέρυσι».

Η ισπανική El Pais υποστηρίζει ότι η ανακοίνωση Μπερλουσκόνι είναι δείγμα «της πίεσης που αισθάνεται τόσο για τις δημοτικές εκλογές του επόμενου μήνα όσο και για τις βουλευτικές εκλογές του 2006».

Η El Pais σημειώνει ότι εάν ο Ιταλός πρωθυπουργός καταφέρει να ξεπεράσει τις αντιδράσεις που δημιούργησε στην χώρα του ο πόλεμος στο Ιράκ, «οι πιθανότητες επανεκλογής του αυξάνουν δραματικά».

Η αυστριακή Der Standard εκφράζει αμφιβολίες εάν η ανακοίνωση Μπερλουσκόνι μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών. «Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι που ανέλαβε την πρωθυπουργία για να βελτιώσει την οικονομία έχει αποτύχει σε όλα τα επίπεδα», γράφει η Der Standard.

Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Η ιταλική αποχώρηση θα εξασθενήσει την συμμαχία στο Ιράκ», η Le Figaro σημειώνει ότι η ανακοίνωση Μπερλουσκόνι πραγματοποιείται τη στιγμή «που η Ολλανδία και η Ουκρανία άρχισαν την απόσυρση των δυνάμεων τους και η Βουλγαρία μπορεί να ακολουθήσει».

Κροατία ΕΕ

Η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung αμφιβάλει για τους πραγματικούς λόγους που βρίσκονται πίσω από την απόφαση της ΕΕ να ματαιώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κροατία.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι ανησυχίες της ΕΕ για την έλλειψη συνεργασίας που επιδεικνύει το Ζάγκρεμπ με το Διεθνές Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία «αφορά μόνο μια περίπτωση αυτή του στρατηγού Άντε Γκοτοβίνα».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι υποψίες ότι άλλοι είναι λόγοι της ματαίωσης ξεκινούν από το γεγονός ότι πέρυσι η γενική εισαγγελέας στην Χάγη, Κάρλα ντελ Πόντε, είχε εκφράσει την ικανοποίηση της για την συνεργασία της Κροατίας.

«Το γεγονός ότι το 1991 το Ζάγκρεμπ ανακήρυξε την ανεξαρτησία του παρά τις αντιδράσεις των φίλων της Σερβίας δεν έχει ξεχασθεί», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Η Berliner Zeitung υποστηρίζει ότι για την ματαίωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ευθύνονται «όλες οι πλευρές», ενώ η Der Tagesspeigel θεωρεί ως υπαίτιους τους κροάτες εθνικιστές. Ένα «κλίμα υστερίας έχει καλλιεργηθεί στην Κροατία» για το θέμα του καταζητούμενου στρατηγού Γκοτοβίνα.

ΗΠΑ Βασανιστήρια

Η γαλλική Liberation αφιερώνει το πρωτοσέλιδο της και τρεις σελίδες στο εσωτερικό της στην πολιτική της CIA να παραδίδει τους κρατούμενους υπόπτους για τρομοκρατικές πράξεις στη χώρα προέλευσης τους για ανακρίσεις.

Η Αμερική δεν επιτρέπει βασανιστήρια στο έδαφος της και για αυτό τα εξάγει αλλού, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα που υποστηρίζει ότι η πρακτική αυτή έχει εκδηλωθεί στις φυλακές του Αμπού Γκράιμπ στην Βαγδάτη και στην βάση Γκουαντάναμο στην Κούβα.

Η Liberation θεωρεί ότι η πρακτική αυτή αντιπροσωπεύει την «αδυναμία των Ηνωμένων Πολιτειών που από την 11η Σεπτεμβρίου κυβερνώνται με τον φόβο που πηγάζει από το πόσο ευάλωτες είναι».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.